oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. július 09. 06:53,  A lakáskeresés és a rezsi buktatói 758 komment

2013. július 09. 06:53 Határátkelő

A lakáskeresés és a rezsi buktatói

Az ember azt gondolná, hogy Máltán csupa napfény és mosoly az élet – nos, mint Judit mai posztjából kiderül, ez távolról sem igaz. Sőt, aki nem ismeri a helyi élet minden csínját és bínját, azt csúnya meglepetések érhetik.

130709.jpg

„Sokat gondolkoztam, hogy egyáltalán legyen-e folytatása a máltai beszámolóknak, mivel az előző három írásra elég sok negatív komment érkezett. Soha nem a vélemény megosztásával volt a gondom, hanem a stílussal, a hangnemmel.

Ha negatívumot írok a Máltáról, akkor azt csak azért teszem, hogy az olvasó, aki még nem járt itt, ne csak a dokumentumfilmekből tájékozódjon az országról.

Mielőtt még belelendülnék, megint vissza kell térjek egy sokszor feltett kérdéshez: miért jöttünk el Magyarországról. Mi nem azért költöztünk Máltára, mert elégedetlenek voltunk az otthoni körülményekkel vagy világot akartunk látni (mert akkor nem Máltára jön az ember), hanem a férjem „ölébe csöppent" a máltai munkalehetőség és úgy gondoltuk, vagyunk annyira fiatalok, hogy érdemes legyen megragadni az alkalmat. Ki tudja? Talán nem lesz több ilyen az életünkben.

Az elmúlt hónapok kissé sűrűek voltak. Túl vagyunk egy költözésen, illetve egy fővel gyarapítottuk a máltai magyarok számát.

Kezdeném az első részével.

Amikor Máltára költöztünk, az volt a cél, hogy egy nyugodt tengerparti városba költözzünk, ami nagyjából turistáktól mentes. Ez majdnem sikerült is, mert kizárólag májustól októberig találkoztunk Melliehán nyaralókkal.

A lakás a meglátni és megszeretni típus volt; a város peremén, közel a bevásárlási lehetőségekhez, játszóterekhez. Pont ideális egy kisgyerekes családnak.

Viszont amiről nem számolnak be az ingatlanügynökök, azokról írnék most – azaz a buktatókról. Nincs sok belőlük, de nekünk sikerült belefutni.

Cégér nélküli műhelyek

A lakás egy csendes mellékutcában volt, az utcában viszont csupa 5*4 méteres fém garázskapuval. Na, itt általában műhelyek működnek, amikre csak akkor jön rá az ember, ha nem szieszta időben nézi meg a lakást.

Meg persze ez egyáltalán nem zavaró, ha az ember dolgozik, de én, mint kisgyerekes anyuka nem repestem a boldogságtól, hogy napi 8 órában, az ablakunk alatt ment a flex és/vagy a targonca.

A lakás déli fekvésű volt, az épület második emeletén, felettünk egy penthouse-szal. Viszont csodaszép kilátás nyílt a tengerre és csak ez lebegett a szemeink előtt, amikor arról kellett döntenünk, hogy kivegyük vagy sem. Meg valójában úgy voltunk vele, hogy légkondicionált, így túl melegünk nem lehet. Volt!

Nagyjából június elejétől október közepéig szenvedtünk a lakásban, mert a nap olyan szinten melegítette fel az ablakokat és a felettünk levő penthouse kőburkolatú teraszát, hogy még éjjel sem tudtuk 34 fok alá tornászni a hálószobákban a hőmérsékletet.

...és télen sem volt jobb a helyzet, mert a vacak alumínium nyílászárók olyan rosszul szigeteltek, ha fújt a szél, bent lebegtek a függönyök.

Így figyelembe véve a fentieket, illetve hogy bővül a család, elkezdtünk másik lakást keresni. Ami földszinti, van egy kis udvara vagy terasza és közelebb van a férjem munkahelyéhez, ami San Gwann-ban található. Míg Melliehában laktunk, addig napi 50-60 perc telt el utazással. (Most 20-30.)

Az új lakás

Nagyjából 8 hónap után, május elején találtunk rá a megfelelő lakásra, de akkor már teljesen kétségbe voltam esve, hogy mi lesz, mivel június közepére voltam kiírva. Az új lakhelyünk Attard-ban található.

Azzal ugyan tökéletesen tisztában voltam, milyen 8 hónapos terhesen pakolni, átköltözni, takarítani, stb., de azzal nem, hogy milyen mindezeket egy másfél éves ördögfióka kíséretében végezni. Nem könnyű...

Persze baromi szerencsés vagyok, mert a férjemre lehet számítani; nagyon sokat gürizett az új lakáson. Kifestette, kitakarította, berendezte a szobákat. Mire áthoztuk a holminkat már minden készen volt, csak ki kellet pakolni.

Most július eleje van és lassan két hónapja lakunk itt. Az eddigi maximum, amit idebent mértünk 27 fok volt és a légkondit még egyetlen egyszer nem kellett bekapcsolni.

Szinte minden karnyújtásnyira van tőlünk: szupermarket, zöldséges, cukrászda, patika, hentes, nyomtatványbolt, játszótér, éttermek, stb... ennek ellenére a környék nagyon nyugis, villaövezet.

Ahol nincs túl sok turista

Az utca sarkán, a háztól pár száz méterre van az Amerikai Nagykövetség, valamint a miniszterelnök nyári rezidenciája, ahova bárki bármikor bemehet, ugyanis a San Anton Gardenben található. Olyankor van a bejáratnál egy szem őr, amikor az elnök ott tartózkodik, de ő sem az a fegyveres, marcona típusú ember.

Turistákkal eddig csak itt a San Anton Gardensben, illetve a Kitchen Gardenben találkoztunk. Sokat járunk még a tőlünk 1,5 kilométerre található Ta'Qali Nemzeti Parkba és Family Parkba is.

Bár pont Attard felett húzódik a légi folyosó, ez egy cseppet sem zavar, mert sokkal kellemesebb, nyugodtabb a környezet. A házban nagyon sok a kisgyerekes család, így a fiúnk nem csak akkor lát gyerekeket, ha kimegyünk a játszótérre. Egyébként rajtunk kívül egy másik magyar család is lakik az épületben, nagyon kicsi a világ!

Rezsi

A témával kapcsolatban eddig nem sokat írtam, mert eddig akárhányszor számlát kaptunk, legszívesebben elbőgtem volna magam és inkább igyekeztünk gyorsan elfelejteni az összeget, miután kifizettük.

A rezsiköltségeket az ARMS Ltd. számlázza ki, mely az áramot szolgáltató Enemalta Corp. és a vízszolgáltató Water Services Corp. cégeket összefogó vállalat.

Az elektromos áram és vízdíjakat a Máltai Erőforrás Hatóság állapítja meg és szabályozza. Létezik hazai, lakossági és nem lakossági tarifa.

A lakossági tarifa olcsóbb, mint a hazai tarifa, továbbá a díjszabás még nagyban függ attól is, hány személy van bejelentve az adott címre. Minél több személyt regisztrálnak, annál kedvezőbb a díjszabás.

Amennyiben nem regisztrálnak senkit egy adott címen, úgy az ingatlan fogyasztását hazai tarifa szerint számlázza ki a szolgáltató.

Tarifakedvezmény

egyszemélyes háztartásban (évente): 25% kedvezmény 2,000 kW fogyasztás alatt

két- vagy többszemélyes háztartásban (évente): amennyiben a fogyasztás nem haladja meg a személyenkénti évi 1,750 kW-ot (tehát esetünkben jövőre a 7,000 kW-ot)
25% kedvezmény az első 1,000 kW után
15% kedvezmény a további 750 kW után
ha a fogyasztás átlépi a fenti határokat, akkor a kedvezményeket nem lehet alkalmazni

Amikor ideköltöztünk, ezeket az információkat nekünk senki nem mondta el. Sőt, be sem jelentett minket a tulaj a lakásba, így hazai tarifa szerint számlázott a szolgáltató 1 éven keresztül. Majdnem sokkot kaptunk, amikor megjött az első számla.

Utána bejelentette a férjem, így átkerültünk a lakossági tarifába, de akkor meg nem mondta, hogy különbség van egyszemélyes és többszemélyes háztartás között, így megint elég magas számlát kaptunk.

Egyébként is valami katasztrófa kiigazodni a számlákon, mert egyáltalán nem átlátható.

Miután aláírtuk a jelenlegi bérleti szerződést, bementünk az ARMS-hoz és mindhármunkat bejelentettük. Karácsony környékén kapjuk az első számlát, mivel félévente van leolvasás. Kíváncsian várjuk!

Kórházban

A kórházas posztra jött pár olyan egészségüggyel kapcsolatos komment, amik számomra is tartogattak újdonságot. Viszont júniustól a két évnél fiatalabbak száma eggyel nőtt a családban, így én is az elejétől tapasztaltam a „máltai" 9 hónapot, ami számomra sokkal szimpatikusabb, mint Magyarországon.

Az embert nem zargatják feleslegesen az ilyen-olyan vizsgálatokkal, nem kötik az orrára, hogy az embriónak hány millimétert nőtt a haja az előző ultrahang óta, stb. A kilenc hónap alatt 9 alkalommal kellett megjelennem a kötelező orvosi vizsgálaton.

Valaki azt írta, géndiagnosztikai vizsgálatot Máltán nem csinálnak. Tévedés. Itt is meg lehet csináltatni, viszont számolni kell azzal a ténnyel, hogy Máltán az abortusz jogellenes, így bármilyen rendellenesség ellenére a magzatot világra kell hozni. (Vannak kivételek: ha az anya életét fenyegeti a terhesség, nemi erőszak vagy vérfertőzés történt.) A jogellenes abortuszt végzők és annak alanya is 18 hónaptól 3 évig tartandó börtönbüntetéssel sújthatók.

Nekem az orvosom azt tanácsolta, ha lehetőségem van rá, akkor Magyarországon menjek el a vizsgálatra. Mivel egyébként is viszonylag gyakran megyünk haza (igen, nekünk még mindig Magyarország az otthonunk), így nem okozott problémát a vizsgálat otthoni elvégzése.

A szüléskor bent töltött 5 nap most lényegesen jobban sikerült, mint első alkalommal, mert most nem máltai szobatársam volt, hanem egy bolgár. Maga az operáció is flottul ment, most nem merült fel semmiféle komplikáció, így végig észnél voltam. A nővérek, orvosok ellőtt most is le a kalappal, mert valóban körbe ugrálják a pácienst és mindenre megtanítják a friss anyukákat.

A bölcsi – helyett a Daycare center

Hogy még mindig a gyerek témánál maradjuk, kipróbáltuk a bölcsit. Ami igazából nem is bölcsi, hanem „Daycare center" (továbbiakban dcc). Akár fél órára, de egész napra is ott lehet hagyni a gyermeket.

Ezek az intézmények a „felvétel" előtt gondosan összeállított listát nyújtanak át a szülő részére, hogy mit kell biztosítani a gyermek számára. Mindent! Nem sorolnám fel, mik szerepeltek rajta, legyen annyi elég, hogy szinte minden, ami egy gyerek napi szükséglete pelenkától a vízig.

Melliehán csak egyetlen ilyen dcc van, ami az apácák vezetésével működik. Nincsenek korcsoportok, minden gyerek egy helyen van. Elsősorban azért szerettük volna bölcsibe íratni a fiúnkat, hogy gyerekekkel is találkozzon, ne csak engem lásson egész nap.

Az első nap egyből kaptam egy A4-es nyomtatványt, amit itthon ki kellett töltenünk, illetve egy listát, hogy miket kell vinni a gyereknek (szülőnek) a bölcsibe.

Egyébként a szoktatási időszakban csak napi fél órára lehet otthagyni a csemetét és a dadák döntik el, mikortól lehet növelni az óraszámot. Számunkra kerek egy hétig tartott a „próbálkozás", de mivel ő volt a legfiatalabb (11 hónapos) az intézményben, a következő meg majdnem egy évvel idősebb, így úgy döntöttünk, ez még korai. Igazából akkor telt be a pohár, amikor az egyik 4 éves arcon köpte a fiam és az apácák nem csináltak semmit.

A „tankötelezettség" 3 éves kortól indul, addig a szülő dönti el, hogy beadja a gyermekét valahova vagy sem. Utóbbi verzió esetében a nagyszülők vigyáznak rá, esetleg anyuka otthon marad, mert megteheti. Ez viszont igen ritka.

A jelenlegi albérletünk tulaja az egyik magániskolában dolgozik és ő mondta, hogy általában már születés után regisztrálni szokták a gyerekeket a magánintézményekben, mert elég hosszú a várólista. Mi jövő héten megyünk az egyikbe itt a városban, aztán majd kiderül, mennyi az annyi és egyáltalán van-e hely.

Itt tartunk most."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Málta országfelelős

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr535396848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.09. 07:09:39

Nem mind arany, ami fénylik...
:)
Nagyon tapasztalt költözőnek kell lenni ahhoz, hogy az ember ne csábuljon el a jó kilátás, környezet miatt.
A lényeg, hogy ez a lakás jobb, mint az előző.

Áramszámla: én a magyaron sem igazodom el, olyan kifejezések vannak, amit nem is értek.
Itt nálunk két sor van: nappali és éjszakai áram. Ennyi.

Gyerekváráshoz: én már nagyon rég voltam kismama, de engem még ez a 9 kötelező vizsgálat is riaszt. Mi a manónak?
Hm...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 07:21:33

@tilmir: nalunk egy sor
ennyi kw, ennyi dollar
es havonta jon
azt gondolom, mondanom sem kell, sosem elnek maltan:)

magyarorszagon a nagy tenger es melegszeretet mellett egy haz erteket noveli, sot ki is emelik, hogy deli fekvesu
hatcsaxolok, hogy az eszaki /keleti-nyugati/ fekfvesu hazakban is ugyanannyira vilagos van es nem kell megdogleni a melegtol

azt kurvara nem ertem a villanyszamla miert fugg attol, hanyan laknak ott, de ha maltan igy van, hat igy van
bar normalis fuggony/reluxa/ es legkondi eseten mindent le lehet huteni, persze ha horribilisek a villanyszamlak, az emer meggondolja

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.09. 07:24:12

"Az embert nem zargatják feleslegesen az ilyen-olyan vizsgálatokkal, nem kötik az orrára, hogy az embriónak hány millimétert nőtt a haja az előző ultrahang óta, stb. A kilenc hónap alatt 9 alkalommal kellett megjelennem a kötelező orvosi vizsgálaton"

9-szer??
miért, itthon hányszor kell újabban, hogy ez kevés?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 07:24:47

azt se nagyon vagom, hogy miert kell egy uj berletet festeni, takaritani stb.
ez a berbeado dolga
legalabbis felenk

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.09. 07:25:17

@hagyma: "magyarorszagon a nagy tenger es melegszeretet mellett egy haz erteket noveli, sot ki is emelik, hogy deli fekvesu"

Magyarországnak már nincs tengere...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 07:27:09

@Babette_: noi dolgokhoz nem ertek minden viszonylatban
de hogy az elso felesegem nem volt tonnszor mint 4-5 az tuti

/Mary vegre agyba kerult, a Delta nagyon megszopatott minket, akaratan kivul, hogy elromlott a repuloje, de mar fenem ujjaimat a karteritesre:)/

nyuszigonosz 2013.07.09. 07:29:03

Érdekes, hogy minél többen laknak egy lakásban, annál kedvezményesebb az áram.

Itt annyit fizetsz, amennyit használtál.

Más: a bevezetöben a rezsi buktatóiról volt szó:
gondolom Máltán is azért még kell az áramon kívül mindenféle mást is rezsiként fizetni. Miket?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 07:30:51

@Babette_: ezt ugy tudtam
azt hitted 784 eves vagyok?
a magyar ha nyaralni akar, akkor meleget akar es tengerpartot
ha hazat vesz, deli fekvesut
mind a ketto baromsag
tokomnek nyaraljak 2 hetig egy forro tengerparton es a turonak akarom, hogy a hazamat, annak teraszat, nappalijat szetegesse a nap?

minjart alszom, csak mar ideges voltem mi van Maryvel
de mar a hotelben
reggel szedem fel
de......
amit irtam az igaz
az egy hulye aki deli fekvesu hazra vadaszik:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 07:34:55

Posztolótól kérdezném, hogy mennyi villanyszámlát fizetnek? Mennyi az a sok?
Mi egy 2 fős háztartásban fizetünk havi 150-180 kWh-t, ami éves szinten sem több, mint 2.160 kWh. Ebben benne a világítás, sütés/főzés, hűtő, majdnem non-stop futó notebook.

Máltán úgy emlékszem elég meleg tudott lenni, klíma esetleg?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 07:36:58

@hagyma:
Ne is mondd. Nálunk ezt borzalmasan túlbonyolítják, mivel külön fizetek az áramért egy cégnek, majd külön egy másiknak, hogy eljusson a házba :)
Így is kb. annyiba kerül, mint Mo-n (bár nem tudom az ottani árakat, de átszámítva nincs havi 10e Ft a villany, gáz meg egyáltalán nincs, szóval nem vészes).

Nálatok mennyi a villanyszámla?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 07:41:00

@Kovermadar: hat szerintem, olyan evi 1500- 2000 dollar
de ebben benne van hutes futes, mosogep, szaritogep mosgatogep
3 computer
2 tv szinte non stop
melegviz
sutes-fozes
vilagitas
/bar olyan rengeteget nem fozunk/
telen es nyaron 100 folott
tavasszal es osszel alatta

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 07:43:30

@Kovermadar: Kentuckyban olcsobb volt, Floridaban dragabb
az ado is befolyasolja
meg hogy van-e a kornyeken eromu

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 07:46:43

na es az teljesen ki van zarva, hogy 34 C legyen a halonkban:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 07:47:48

@hagyma:
Nem mondanám ezt ilyen erősen, de én is északi fekvésőt választanék. Lehet kellemes, hűvös a házban. A fény meg nem érdekel, van lámpa :)
Most egyébként déli, délnyugati fekvésű a lakás (az összes ablak kelet-dél-nyugat irányú), de nem bánom, mert mindegyikből a tó látszik.

Nyaralni télen kell menni! Magyarországon sosem értettem, hogy mi a fenének menjek nyáron, a +35 fokból nyaralni a +35 fokos tengerpartra? Nyaralni télen kell, amikor a -20-ból megy az ember a +35-be feltöltőődni.
Nyáron sielni kell, hogy lehűljünk... :)

Már látom, hogy egy örök harc lesz az életem, mert a szabadságokat szeretik nyáron kiadni, hiszen akkor van a nyáriszünet, családok akkor mennek nyaralni. De nekem nincs gyerekem, tojok a nyáriszünetre...
Majd minden nyáron beteg leszek 1-2 hétig, hogy kiírjanak és ne kelljen kivennem feleslegesen minden szabadságomat :D (viccelek ám)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 07:53:38

@hagyma:
Havonta fizetek kb. 250-350 koronát, attól függ éppen mennyit égett a villany.
Ez 350-el számolva évi $610 (ebben benne van a hálózati díj és az áram maga is).

Télen tud picit több lenni, mert ha fagypont körül van a hőmérséklet, akkor rá kell segíteni párszor egy kisradiátorral (ha hidegebb van, akkor bekapcsol a központi rásegítő mittudoménmi és akkor rendes meleg van).

Hűteni ugye nem kell :) Fűteni nem mi fűtünk, hanem a főbérlő (fűtés és víz benne van a bérleti díjban, az pedig havi $700).

Apósomék tudnak vicces összegeket fizetni az áramért, mert ott arról megy a fűtés (saját házban laknak), melegvíz, minden, de nem tudom megmondani mennyit (a haja hullik rendesen télen :) ).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 07:55:06

@Kovermadar: a mienk szerintem most keleti
de nem erre gondolyam
nekem erdekes, hogy otthon ki van hangsulyozva, hogy deli fekvesu es ezaltal tobbet is er
mar mondtam parszor, hogy eppen hazat keresunk
meg sehol nem volt leirva milyen fekvesu
ha megis delit vennenk, akkor a terasz ele ultetek kibaszott nagy fakat:)
bar nem lesz ra szukseg
eleve erdoben keressuk:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 07:58:58

@Kovermadar: ah szerintem amit mi fizetunk
havi atlag 120, azzal sokan kiegyeznenek meg otthon is
mert ebben minden energia benne van
nincs gaz
nincs viz
nincs szemetszallitas
ez kb a havi rezsink
atlagban 120
na es persze a rent
az majdnem 800 most, de az masik tortenet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 08:00:49

ja es kapjak be
a legdragabb ar/ertek aranyban az internet -tv- hazi telefon
kb 160 dollar
nade ha megvesszuk a hazat.....
ez elemegy kb 50-re

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 08:02:24

@hagyma:
:)
Itt sincs leírva sehol, hogy milyen fekvésű a ház. Van viszont egy érték, amit nagyon szeretnek mondogatni. Radon sugárzás. Ilyen van Amerikában (posztolótól is kérdezem, Máltán?) is?
Ez valami eredő háttérsugárzás, mindenhol van, de itt valamiért mérik és fontos... Magyarországon senkit sem érdekelt, mikor ott laktunk...

Erőd jó dolog!
Állatkák ott is bejárnak a kertbe? :)
Itt minden ősszel megesik, hogy a lehullott és megerjedt almát megeszik a szarvasok, aztán rendesen beállnak tőle és ott alszanak a kertben :) Alkoholista nemzet ez, nem vitás :)
www.youtube.com/watch?v=1K6sroMKsyw

NIKI LAURA 2013.07.09. 08:03:04

Mostan nem tudok figyelni Máltára,mert a TV2-ön épp most megy Fásy Ádám,és Fásy Zsülike száma!!!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.09. 08:04:37

@hagyma: Így is van rendjén, mit kell azt túlcifrázni.
Megnéztem, hogy ne beszéljek zöldet.
:)
Éves áramszámla (itt jelzem, mi nagyok sokat fogyasztunk):
6200 kWh
a nappali ára 10,50 Rp/kWh
az éjszakai 6,30 Rr/kWh
A számla vége: 1200 chf/év

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 08:07:26

@hagyma:
Az itt sem olcsó :(
Van TV-adó, mint Mo-n volt régebben. Havi 179 kr és ezért csak az állami TV-ket adják. Mondjuk nekünk elég :)
A házitelefon (nincs készülék, de van telefonszám :) ) + internet (100 Mbps) együtt havi 379 kr. Ez így havi $83. Az előző lakásban még havi $8-ral több volt a net+telefon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 08:13:05

@tilmir:
Értem, hogy miért nem érti hagyma.
Az áram előállítási ára független az egy lakásban lakó emberek számától. Így viszont negatívan van diszkriminálva az, aki egyedül vagy csak ketten lakik.

Alapvetően ugye két szemlélet: Amerika keveset von el és keveset ad. Európában relatív több az elvonás, de többet is oszt vissza az állam.
Nem tudom melyik a jobb (de igen, amikor semmit sem von el, viszont sokat ad ;) ).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 08:13:31

@Kovermadar: hasonlo osszeg
nalunk ket doboz van ket tv-hez HD-vel, talan 100 csatornaval
ket hazi telefon
internet fasza
stb.
@tilmir: nalunk annyia kulonbseg hogy nincs ejszakai aram
mondjuk amugy nalunk ejszaka csak a tv megy meg a computer neha, mint most /rendesen felbasztam magam, hogy Mary csak holnap jon haza, szegenye faradt/
az osszegeket nem tudom
Mary a szamlabefizeto, kuldozgeti a csekkeket, de mindig latom kb mennyit irkal, 2000 tuti megallitja evente/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 08:15:03

@Kovermadar: najo de en nem szeretnem azoknak az aramat fizetni, akik tobben vannak
vegyem meg a kenyeruket is?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 08:17:28

azt elfogadom, ha a nagycsaladosok tobb adokedvezmenyt kapnak
rendben van
de a villanyszamla az ugyanolyan szamla mint ha elromlik a kocsim es megszerltetem

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.09. 08:18:59

@Kovermadar: :D
@hagyma: Most annyiban módosul majd a tétel, hogy az új házban már a fűtés is villany.
Kíváncsi leszek így mennyivel dobja meg.

Egyébként, arányaiban nézve, otthon többet fizettem az áramért, mint itt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 08:19:59

@hagyma:
Teljesen megértem, én sem...
Persze olyankor jó ez, ha elveszítem a munkahelyem és kapom egy évig a fizetésem 60%-t (ami egyébként maximálva van, így a maximumot). Igaz nem az államtól, hanem a szakszervezettől :)

A balesetem után elég mélyen a szebembe kellett volna nyúlnom Amerikában, azt hiszem...
De a ménkű sok menekült etetése nem hiszem, hogy összefügg az egészségügy/oktatás kiadásaival.

Mit kóstál nálatok egy rendes EÜ biztosítás? Ami mellett már nyugodtan alszik az ember, mert bármi történik, lesz aki fizet az ember helyett?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 08:20:56

@tilmir:
Ti eszitek vagy isszátok az áramot?
Esetleg füvet termesztetek a pincében? :)

tucano 2013.07.09. 08:24:42

Kedves posztolo, ne hagyd abba, nagyon szeretem olvasni az irasaidat. Mondjuk ugyanabban az orszagban mintha ket szigeten elnenk:) pl. Nekem egy valetta tura oda-vissza 10 ora. A rezsink viszont nem eri el a 100 eurot (mondjuk nagyon rutinos koltozok vagyunk)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.09. 08:35:31

@Kovermadar: :) Sok?
Négyen vagyunk, ami annyit jelent, hogy 4 tv, négy számítógép, mosógép, mosogató, szárító, 2 hűtő, főzőlap, sütő, 2 akvárium, kerti tó technika megy szinte folyamatosan.

rumitom 2013.07.09. 08:38:06

@Kovermadar: en is ebben a hitben eltem nagyon sokaig, de ez mar igy nem igaz. a ket rendszer rohamosan kozelit egymashoz. amerikaban is levonjak a fizetesed 45%-t ilyen olyan cimen ha jol kereso vagy es a szocialis juttatasok vannak olyan atfogoak mint magyarorszagon pl.. Mig kontrasztkent europaban a megszoritasok hatasara egyre kevesebbet vallal az allam.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.09. 08:38:17

@hagyma: :)

minden ház déli fekvésű. meg északi. meg keleti. meg nyugati.

azért akarja minden magyar, mert örül, ha süt a nap ebben a naaaagy felmelegedésben, amikor az év 12 hónapjából 9-ben nem süt....(persze aztán miután 9 hónapig szidta a rossz időt, panaszkodik a meleg miatt, és megveszi a klímát arra a csoffadt 3 hónapra)

M. Úr 2013.07.09. 08:38:22

"Fiúnk", kW mint fogyasztás... Másba nem tudok igazán belekötni. Egy képet a tengerre néző ablak mögül megnéztem volna, 2 éve nem voltam tengerparton.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.09. 08:39:59

@Kovermadar: hát akkor elárulom, hogy nálunk, kétszemélyes háztartásban havi 25-30e, és mindössze egy áramzabáló bojlerünk van, a többi áramfogyasztó dolog átlagos, háztartási gépek, számítógép.

chatinbretagne 2013.07.09. 08:42:45

@hagyma:
Mediterrán tengerparton élek pár éve: itt igazad van, a legrosszabb a déli fekvésű lakás. de itt kb 10-szer olyan erősen süt a nap, télen is éget!
DE otthon, Magyaro-on, igenis a déli fekvésű lakás a legjobb, általános szempontokat figyelembe véve! Otthon csak 2 hónapot süt olyan erősen a nap, hogy túl meleg legyen, egyébként 10 hónapig igenis kellemes az ablakokon beszűrődő napsütés.
Én tudom, északi fekvésű lakásom van otthon, nagyon jó szigeteléssel, és olyan, mint egy pince - nagyon nehezen melegszik fel, amikor kint kellemesen langyos, bent akkor is vacogni kell.
Úgyhogy az otthon élő 10 milliót meg nem kellene hülyének nézni, pláne, ha fingod sincs az otthoni körülményekről, mert már elfelejtetted.
Uff

tucano 2013.07.09. 08:44:50

@hagyma: "bar normalis fuggony/reluxa/ es legkondi eseten mindent le lehet huteni"
kifejezetten utálom a légkondit, ha rajtam múlna betiltanám. A fél világ árama arra megy el, gondolom kifejezetten környezetszennyező is, ráadásul semmi kifogásom a meleg ellen. Ha nem lenne légkondi, akkor szegény irodában ülő embertársaink is hosszabb szabit kapnának vagy többet lázadoznának.

andaluzkutya 2013.07.09. 08:48:10

@tilmir: a 6200 nagyon sok? Nekünk valamivel 20000 KWh alatt van az éves fogyasztás, igaz, vagyunk egy csomóan és kizárólag árammal fűtünk...
De amikor kiköltöztünk és egy "jó szellőzésű" házban laktunk, akkor majdnem 30e volt.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.09. 08:54:44

@andaluzkutya: igen, a fűtés nekünk is meg fogja nyomni, pláne, hogy nem szeretek fázni.

tucano 2013.07.09. 08:57:01

@tilmir: "az ember ne csábuljon el a jó kilátás, környezet miatt."

De, szerintem simán csábuljon el az ember:) Sok minden határozza meg, hogy hol érdemes lakni és persze egyéni körülmények is, de a szép környezet/kilátás, életminőség nagyon fontos. Persze, ha éghajlatilag más tájra költözik az ember, akkor mindig van tanulópénz, ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni, de ugye ha már tenger mellé költözik az ember, akkor nehogy már egy bitang nagy bérház hátsó falát nézze már az ember. Azt szerintem gyorsan meg lehet tanulni, hogy milyen házat érdemes bérelni, milyen eszközök kellenek egy tél átvészelésre (párátlanító/k, különféle áramkímélő melegítők, stb). A nyár átvészelése már nehezebb tud lenni, de a tapasztalat miatt rögtön kiszúrjuk az olyan házakat, ahol nem süti át a nap a lakóteret, mindig van kis szél, árnyék, stb.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.09. 09:01:03

@tucano: Ok, persze. Nem ennyire sarkosan gondoltam, de nem árt megnézni, hogy milyen a lakás. Szigetelés, etc.
:)
A sokadik költözésnél már van rutin, de az elején belefuthat az ember rossz választásba.

Mrs. Clayton 2013.07.09. 09:04:54

@hagyma: így önmagában még igazad is lehetne, de még sincs
a déli fekvés sokkal jobb mint az északi, Mo-n északi, észak-ny-i a szélirány és valóban é-ról kevesebb fényt kapnak a szobáid, mint délről
ugyanakkor, ha az építészed okos, akkor kiszámolja a benapozottságot és olyan tetőt tervez, ami megakadályozza, h nyáron az egész teraszt, nappalit besüsse a nap, viszont télen ne csak a teraszt, hanem a nappalit is ragyogja be
egyfelől ez energiatakarékos, másfelől pedig otthonos
én mennyit röhögtem a szomszédokon, akik kitalálták, h egy déli nyitott terasznál nincs is jobb, majd a 2. eső, és a 3. kánikula után tákoltattak vmi fedelet a teraszra, így a szobában is egyszerűbb volt megmaradniuk délután
szóval egy jól megtervezett ház aranyat ér

Amarante 2013.07.09. 09:24:11

Na akkor ma eloszor koltozunk,epitunk,kesobb gondolom gyereket nevelunk:))))

Mrs. Clayton 2013.07.09. 09:37:52

@Babette_: hát Babette sürgősen cseréltesd le amit le lehet, mert az nem normálisan sok, sztem 15e lenne elfogadható, legalábbis, amikor otthon laktam, nekem villany főzőlappal, sütővel, szárítógéppel, mosogatógéppel és 3 notebookkal, amik feszt mentek nem volt ennél több

Mrs. Clayton 2013.07.09. 09:41:41

@hagyma: te, elárulod mi ez a házitelefon? a landline? v mi? walkie talkieztok otthon az asszonnyal?

Judieság 2013.07.09. 09:42:30

@Kovermadar: Szia! Rezsi csak az áram és vízdíj. Gáz palackos, ha egyáltalán van, mert a jelenlegi helyen pl. nincs.
A klíma nagyon megnyomja a fogyasztás, így havi 300 Euróra jött ki.

Ronnie_27 2013.07.09. 09:43:52

"hogy még éjjel sem tudtuk 34 fok alá tornászni a hálószobákban a hőmérsékletet"

Könyörgöm. Aki nem szereti a hőséget, minek költözik Máltára? Nyaralni szívesen elmennék oda, de ennyi.

Mennyi volt a havi rezsi?

Judieság 2013.07.09. 09:48:56

@Ronnie_27: Az a helyzet, hogy nem aszerint választunk lakhelyet (legalábbis mi), hogy éppen milyen ott a hőmérséklet, hanem, hogy milyen körülményeket tudunk biztosítani a családunknak.

2013.07.09. 09:50:02

@tucano: hogy lehet 28 fok felett dolgozni egy irodaban? Ha Maltan bermudaban jarnak irodaba es meetingekre, holnap koltozunk. Ha E 100-ert van haz rezsivel, akkor meg ma este

Len.Mag 2013.07.09. 09:50:37

Érdekes poszt volt.

Ez valami szociális intézkedés akar lenni, hogy minél többen laknak együtt, annál olcsóbb a rezsi? Nekem nem szimpatikus

Mrs. Clayton 2013.07.09. 09:58:02

@charlieharper: hát épp azt mondja ő is, h csak lázadva, v szabival, de ha jól értem, akkor ő röhög az irodistákon, akik kénytelenek elviselni a klimatizált környezetet öltönyben, kosztümben, mivel ő meg otthon kisgatyában rohangál

Juzer 2013.07.09. 10:03:50

Most fél éve lakunk Máltán, Swieqi, földszinti apartman.
4 személy, havi 100 EUR depositot fizetünk a rezsire. Eddig két arms számla jött, 250 EUR értékben, úgyhogy ebben a hónapban lebeszéltem a landlordot a rezsi depositról. Klímát nem használtuk eddig, csak februárban néha fűtésre. ( Mondjuk állítólag ez a nyár nagyon enyhe).
Amúgy nem azért jár kedvezmény, ha többen laknak együtt, hanem azoknak akik éves szinten alacsonyan tartják a fogyasztást ezzel spórolnak (és környezetet kímélnek). Ha többen laknak együtt akkor ez az alacsony fogyasztás limit magasabb... Ez nem szociális juttatás... ha megnézitek az árakat, minél többet fogyaszt az ember, annál magasabb az egységára az áramnak ( jórészt olajból csinálják itt az áramot, az meg nem túl környezet barát ). Cserébe viszont folyamatosan támogatják az házi napelem telepítést (sőt vissza is lehet táplálni a felesleges áramot) 2500 EUR illetve a napkollektoros melegvíz előállítást.
Tanulság a postból, hogy érdemes elolvasni a fórumokat a cél országról és kevesebb meglepetésben lesz részünk.

pappito · http://pappito.com 2013.07.09. 10:05:39

szuper poszt. ugyan a címéhez nem sok köze volt, ezek nem buktatók, hanem a helyismeret hiánya. Az is ha gyártelepre költözik az ember meg az is, hogyha nem olvassa el a villanyszámláját, vagy kérdez rá előre. de legalább jó sokat olvashattunk a gyerekről. (na jó, ezt értem, a gyerek fontos)

a déli fekvést meg a tél miatt keresik Mo-n. itt az északit, ugyanazért.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.07.09. 10:08:46

Óvatosan kell fogalmazni, nehogy gond legyen a hangnemmel.

Mi a kóchengeres faszom ez, Kiskegyed magazin babavilág rovata? Nem volt talonban egy fasza kelkáposztás történet Vietnámból?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 10:10:19

@rumitom:
Jó tudni... akkor a végén csak Kanada, majd talán USA lesz a program :D Már ha kellünk ott bárkinek is :)

@Judieság:
A klíma rága jószág... de inkább legyen hűvös (a magasabb áramszámla ellenére is) :)

@Len.Mag:
Szerintem inkább családtámogatás. Azt nem hiszem, hogy ezen belelkesedve képes lenne 2-3 család összeköltözni, "mert úgy olcsóbb" alapon. Aztán ki tudja :)

@Jess G:
Ez a napfényesség ennyire szempont? Mondjuk ha itthon vagyok úgyis gép/TV előtt ülök vagy valami hasonló, így a legutolsó szempont, hogy legyen természetes fény (ami inkább zavar, mint nem) :)

Amarante 2013.07.09. 10:14:02

@Kovermadar:

A napfenyesseg benne van az aranyarban,amivel atervezot merik:)))

jaj man,hogy te semmit nem tudol!:))))

2013.07.09. 10:20:30

Allitolag lesz ujra Malev, csak mas neven. Ki hallott rola, mikor indul?

Spacecake 2013.07.09. 10:21:25

tetszett a poszt.
5/10

`Az embert nem zargatják feleslegesen az ilyen-olyan vizsgálatokkal, nem kötik az orrára, hogy az embriónak hány millimétert nőtt a haja az előző ultrahang óta, stb. A kilenc hónap alatt 9 alkalommal kellett megjelennem a kötelező orvosi vizsgálaton.`

nem tudom akkor is a annyira szimpatikus lett volna a ottani rendszer,ha nem 1 normal terhesseged lett volna,es vmi komplikaciod lett volna(ami hal Istennek ezek szerint nem volt).
Inkabb mondjak csak meg hany mill.t nott a haja,mint h adjanak 1 Cataflam-ot,mint a UKban is...

a daycare meg szanalom...mint a UKben is:-)

Mrs. Clayton 2013.07.09. 10:27:57

@Kovermadar: na ne már, eleve kevesebbet világítasz, fűtesz, ha van természetes fény, ráadásul sokkal kellemesebb mint bmilyen lámpa fénye, azon túl a kecód nem egy odú, hanem kellemes, barátságos, világos
bár értem h lehet egy pincében is lakni, nem vitás, csak koránt sem lesz annyira lakályos

Mrs. Clayton 2013.07.09. 10:29:00

@charlieharper: ha jól tudom be sincs jegyezve, sztem ordas kamu

zuulululu 2013.07.09. 10:33:12

@Judieság: Haliho, lenne par kerdesem :)

1) Az autot beregeltetek maltaira? Azt olvastam, hogy a hatosagok nagyon pikkelnek es figyelnek erre, ellenben a maltaiva alakitas nem olcso egyaltalan, sot! Mi volt ennek a menete?

2) Milyen volt a tel? Allitolag a tel rosszabb mint a nyar, mert a hazakat a meleg ellen epitik (kiveve az olyanok mint a ti elso lakasotok), es telen emiatt hideg van benn es nyirkos levego. Futes nincs. Marad a nyilt gaz (ez tovabb nedvesit), vagy a klima/elektromos, ami viszont nagyon draga? Mi igaz ebbol?

3) Hazautazas, repulovel szoktatok vagy autoval? A komp ahogy neztem eleg draga? Repulo viszont nincs(?) kozvetlen?

4) Nagyobb dolgok beszerzese, mint pl butorok, babaagy, matrac, tv, szamitogep, stb, ezekre milyen lehetoseg van? IKEA nyilvan nincs, szoval mennyire dragak? Hasznalt piac (vatera szeruseg) mennyire megy?

Ronnie_27 2013.07.09. 10:42:20

@Judieság:

"Az a helyzet, hogy nem aszerint választunk lakhelyet (legalábbis mi), hogy éppen milyen ott a hőmérséklet, hanem, hogy milyen körülményeket tudunk biztosítani a családunknak."

A hőmérséklet nem késze a körülményeknek?

Persze, ez egyéni preferencia kérdése. Én pl. nem dolgoznék kétszer ennyiért úgy, hogy közben nem érzem jól magam.

Juzer 2013.07.09. 10:50:09

@zuulululu:
1, autót regisztrálni igen drága itt, függ az értékétől és a co2 kibocsájtástól. Van rá kalkulátor: www.valuation.vehicleregistration.gov.mt/motorVehicle.aspx
Egy autót be lehet hozni a bevándorlóknak regadó nélkül, ha az már több mint 2 éve a birtokodban van. Ha jól tudom 3 hónapig használhatod az autót a szigeten külföldi rendszámmal

2, A tél kb 16-17 fokos ami elég barátságos, a hüvös a páratartalom miatt van. Ezért inkább javasolt párátlanító készüléket üzemeltetni, és szükség esetén szieszta kályhával rásegíteni. Gázárak:
www.liquigasmalta.com/docs/Cylinder%20Price%20List%20for%20website%202013%2006.pdf
Fázósságfaktortól függően 1-4 palack kell.. Klímát akkor érdemes, ha az újfajta, jó hatásfokú (mivel hogy kint is elég meleg van)...

3, Autó szerintem nem éri meg. 2400 km + két komp. Szezonban van direkt budapest járat (Air Malta, Wizzair). Szezonon kívül Bécs + autóbérés vagy átszállás ( hosszú).

4, Minden van, sőt van cég aki áthozza neked az ikeás cuccokat Sziciliából (ha már ez a perverziód), de a heti postával jön mindeféle szórólap, köztük bútorokkal is. Az árak szerintem kb mint a magyarországiak a bútorok terén. Használt piac van, bár nagyon mediterránok így meg kell nézni alaposan mit veszel (pl: maltapark.com )

LyukasBogrács 2013.07.09. 11:06:16

Maltan nincs rezsicsokkentes ? Biztos nincs ketharmaduk sem.

Len.Mag 2013.07.09. 11:07:23

@Kovermadar: Nem, szerintem sem tartanak itt. Nyilván ehhez több körülmény együttállása kell, de elvben lehetne olyan hatása, mint a kapuadónak a 14. sz.-i Magyarországon :))
Meg a leírásból nem derült ki, hogy ez családokra vonatkozik, csak minél többen legyenek oda bejelentve (még csak nem is kell feltétlenül ott lakniuk :->). Na, előjött belőlem a jó magyar ügyeskedős gondolkodás :D

labirintus1 2013.07.09. 11:09:45

@nyuszigonosz: Belgiumban a vízzel van így. Ha több ember fogyaszt el 1 m3 vizet, akkor kevesebbet kell fizetni. Itt ezzel akarnak ösztönözni arra, hogy spórolj a vízzel.

Igényes 2013.07.09. 11:14:57

@Kovermadar: Más érzés. Nyáron jobban feltölt. A déli fekvésnél meg a közvetlen napfény a lényeg, nem a fény.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 11:15:00

@hagyma: de a legjobb, hogy nyaron mindenki meg akar halni a forrosagtol, erre mindenki egy mediteran tengerpartra akar menni, mert az jo. Nyaron eszakra kell menni, mert ott huvosebb van. Sosem fogok kiigazodni a csavaros logikan...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 11:21:56

@Jess G: hat
hivjuk vonalasnak?
tokom tudja itt home pfhonenak hivjak
egyutt van a kabeltv-vel, meg az internettel
es igen, ha akarom maryt felhivhatom vele, ha eppen a konyhaban van
de altalaban fel szoktam allni, vagy kiorditok:)
szerintem az eszaki fekves sokkal jobb
semmivel sem sotetebb es nem tuz be a nap egesz nap
a nap keleten kel es nyugaton yugszik
mielott lemegy vilagos van
namost, mindenkinek maganugye, arra az erdekessegre akartam felhivni a figyelmet, hogy ez otthon az egyik fo szempont
itt meg leszarjak
sot inkabb kevesse elonyos ha egesz nap besut a nap a halodba meg anappalidba

lassan megyek Maryert, remelem ma vegre hazaer

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 11:24:33

@Mr. Long: nekem is erthetetlen mi a jo egy forro tengerparton
de biztos jo, mert sokan mennek es meg fizetnek is erte
abban a homersekletben en ha lehet kisem mozdulok es megy a legkondi ezerrel
dehat vannak napimadok
szetegetik magukat es buszkek, hogy barnak
en feher vagyok:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 11:28:27

@chatinbretagne: senkit nem nezek hulyenek
nalam nem szempont
foleg nem elony
egy haznak amugy is negy oldala van
valahova mindig sut a nap
a majdani enyem lehet deli is, nem kizaro ok, de akkor legyen elotte soveny meg fa
de szeretnem ha a teraszomon nem lenne 45 fok majustol szeptemberig

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 11:35:51

@tucano: nekem van kifogasom a meleg ellen es nem szeretem. igy ios meg lehet az utcan dogleni a 26 fokban, ha nem fuj a szel (szerencsere sokat fuj).
Kinti 15 fokban mar bekapcsoljak a legkondit az angolok, igy mindig kellemes huvos van az irodaban. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 11:36:45

ugy latom canadara ra jar a rud

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 11:43:24

@Spacecake: de akkor hova teszed a gyereket napkozbenre az ukban?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 11:47:59

@hagyma: Tudom, multkor en nyomtam ra a kalatot a kapura :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 11:48:51

@Mr. Long: remelem meg tettel be egy doboz tejfolt tildynek

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 11:57:43

@hagyma: belulrol nyomtam ra es ilyeneket nem hozok magammal. a tejfolt en is imadom, multkor ettem is, amikor hazaugrottam hetvegere. meg turo rudit is ettem. aztan merlegeltem megeri ezert magyarorszagon maradni? es rajottem, hogz nem. de itt semmi olyasmi nem hianyzik. van egy csomo mas minden.

Spacecake 2013.07.09. 12:00:43

@Mr. Long: hat kenytelen vagy oda...
csak mondjuk h azert dolgozzon az 1ik szulo,h ki tudja fizetni a daycare-t,szamomra kicsit furcsa...
klasszik brit logika es szocialis erzekenyseg(erzeketlenseg??)
2gyerekre 2k font egy honapban???

vegulis arra jo,h ravezessek az embert,h nem erdemes dolgozni:-)

`Full-time childcare costs working parents across Britain £722 a month, with prices lowest in the north-west (where childminders typically charge £630 a month for 45 hours a week), and highest in London (where £1,010 a month is the norm). When you factor in commuting costs, it's not surprising many families decide it doesn't make sense financially for both parents to work.`

www.guardian.co.uk/money/2013/jan/29/how-cut-childcare-costs

pappito · http://pappito.com 2013.07.09. 12:05:26

@Spacecake: "csak mondjuk h azert dolgozzon az 1ik szulo,h ki tudja fizetni a daycare-t,szamomra kicsit furcsa..."

keress többet

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 12:06:25

@Spacecake: na jo, de ha jobban keresnek a szulok, akkor megeri. nyilvan minimalberen nem feltetlen erdemes. meg pl nekem akkor csak atlag 630 lenne.
mennyi segelyt kapnak emellett gyerek utan? az nem forgathato bele?

BTBTBT 2013.07.09. 12:11:12

@hagyma:
"2 tv szinte non stop"
És mikor dolgoztok?

@tilmir: @Kovermadar: és hagyma:
Érdekesek ezek az összegek, de a villanyszámla-költségek hogyan viszonyulnak a havi munkabéretekhez? Sok? Kevés? Átlagos?

Spacecake 2013.07.09. 12:11:51

@pappito: nincs ra szukseg,eleg,es 1ebkent sem erint,mert megengedhetem magamnak h Mo-n eljek:-)
meg!!!:-)

fofofo 2013.07.09. 12:13:36

Kedves Judit!

Kérlek, hogy a negatív hozzászólások ne tartsanak vissza a posztolástól. Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki örömmel olvassa a beszámolóidat, hozzá is szólna, de mire oda jut, már teljesen másról szólnak a kommentek, és a stílusuk is nekem sokszor - hogy is mondjam - igen erős. Fentiekre, amennyire visszaolvastam, ez nem vonatkozik :) Szóval folytasd majd légy szíves.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 12:15:38

@Barátusz: hat valaki szinte mindig itthon van
termeszetesen ha mindenki egyidoben melozik, akkor kikapcsoljuk

nem tartom draganak, de jobb lenne ha olcsobb lenne:)

Spacecake 2013.07.09. 12:17:25

@Mr. Long: segelyt dolgozo ember nem kap.
a masik h a daycare-esek se mindig ernek ra,hanem mondjuk csak heti 3napot tud vallalni,ergo meg 1 sintert is fenn kell tartanod(ami megint megdobja a dolgot).
allnadoan egyeztetni kell,szervezni,semmi fix,semmi rendszer,na...
kuka,jo dragan:-)

zuulululu 2013.07.09. 12:17:29

@Juzer:
@Judieság:

5) A bolcsi / ovoda / iskola-ban angolul vagy maltaiul beszelbek?

6) Miert mentek rogton magansuliba regisztralni? Az allami annyival szarabb? Mennyiber kerul az ovi/bolcsi/suli?

7) Judi, te nem dolgozol, akkor hogy van a maltai EgUgy biztositasod? Ugy is lehet fizetni ha nincs munkad? Vagy a ferjeden keresztul?

8) Ez a napelem/kollektoros tamogatas hogy mukodik? Ha berelsz lakast/hazat, mennyire lehet atalakitani? Pl napkollektort felszerelni?

9) A felujitast (pl Judiek mostani teljese kifestese, stb) mennyire lehet behajtani/megosztani a tulajon?

Lehet lesz meg, koszi szepen a valaszokat :)

BTBTBT 2013.07.09. 12:18:54

@hagyma:
Mennyi nalatok a minimálbér? Az is államonként változó? Ha igen, akkor a te államodban mennyi? Csak hogy viszonyítani tudjak. Köszi.

fofofo 2013.07.09. 12:19:42

A kérdést azért jól lefelejtettem: Szicíliába csak olyan horror árakon van komp, amit a neten találni? (Autó nélkül egy főre 140 euro egy retúrjegy Pozzaloba, autóval 315). Esetleg helyieknek olcsóbb?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 12:22:50

@Barátusz: allamonkent valtozo
hogy nalunk mennyi azt nem tudok
az ado is allamonkent valtozo
mar a helyi ado
nehez ezzel mit kezdeni mert pl a wal mart -ban direkt nem dolgoztatnak mondjuk 50 oranal tobbet, meg ilyenek
szerintem 7-8 dollar korul van a minimalber
tenyleg nem tudom

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 12:23:18

@Barátusz:
Villanyszámla: 350 kr
TV-adó: 179 kr
Internet: 379 kr
Lakbér: 4.750 kr (2 szobás lakásért sok, de ha beleveszem a kilátást, akkor nekem megéri)

Ennyi az összes, lakhatással kapcsolatos költség.
A nettó bérem kb. 29,8%-át viszik el.

pappito · http://pappito.com 2013.07.09. 12:24:27

@Spacecake: nem kell sopánkodni ezen, nincs szocreál bölcsi-ovi (jelzem Mo-n sincs, járni jár, csak...) nem kell odamenni ahol ilyen daycare rendszer van. Ha meg nem mész oda, akkor mit zavar, hogy mások hogy intézik a gyerekeiket?

Igényes 2013.07.09. 12:25:16

@Kovermadar: Ha bármit fizetnek, az biztosan jó? :) Szerintem ott is akarnak olyan kreatív orvosok, akik tesznek róla, hogy ha korlátlan a keret, legyen bőven mit kiszámlázni.

@fofofo: Nem élhet mindenki babaházban, ahol csak cuki és kedves és illedelmes dolgok történnek. Én pl. nem is akarok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 12:26:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: sok
idegesit is
itt is az a rendszer, az ujaknak 1 evig OK
ha most felmondanam 3 hoanapra utana 1 evig lemenne a felere
aZ a baj, hogy itt egy kabelszolgaltato van, parbaolat meg berelt lakasra nem tehetsz ki, hogy ne nezzunk ki ugy mint bulgaria
ha vegre megvesszuk a hazunkat, mi is megoldjuk 50 dollarbol, bar akkor bejon a szemetszallitas, a viz es a hazado

ez van
azert nem koplalunk:)

Spacecake 2013.07.09. 12:28:45

@Mr. Long: igen,osszesegeben az a legjobb megoldas szerintem is.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.09. 12:29:46

@Barátusz: Ha az otthonival hasonlítom össze, akkor lényegesen kevesebb a rezsit fizetek itt.
Otthon 6 évvel ezelőtt is havi 25 körül volt a villanyszámlám.

Ha azt nézzük, hogy itt a "minimálbér" 3 ezer frank körül van, akkor arányaiban nézve sem sok. Egy főre vetítve ca. 3,5 % havi szinten.

BTBTBT 2013.07.09. 12:30:19

@hagyma:
@Kovermadar:
Nekem a víz/villany/gáz/internet havi átalányban 85 font, plusz 80 a tanácsi adó. (Télen értelemszerűen több az áram meg a fűtés, nyáron meg kevesebb.)
Ehhez képest a lakbérem sok, bár londoni viszonylatban olcsó.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.09. 12:31:01

@Kovermadar:
"ha beleveszem a kilátást, akkor nekem megéri"

Hova/mire látsz ki?
:)

BTBTBT 2013.07.09. 12:31:45

@tilmir:
Köszi.
Külfüldün élve, dolgozva költve kár a mo.-i költségekkel összehasonlítani. Ha otthon szóba kerülnek a számlák, néha ledöbbenek, annyira nem vagyok képben. :)

fofofo 2013.07.09. 12:32:38

@Igényes: persze, de azt sem szeretném, hogy ne szülessenek meg ilyen posztok, mint pl. az is, a negatív kommentek miatt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 12:32:42

@tilmir: delre
@Barátusz: nyaron szinte ugyanannyit hasznaljuk a legkondit mint telen
az a tavaszi- oszi 3-3 honap ami erzekelhetoen olcsobb

Spacecake 2013.07.09. 12:33:20

@pappito: nem sopankodtam,nem zavar,nem erdekel,csak csaladi erintettseg reven ismerem az ottani rendszert(is),es az itthonit is.ennyi.
Tevedsz,Magyarorszagon van,es ha sok mindenben nem is,de ebben osszesegeben fenyevekkel sok `nyugati` orszag elott jarunk.

Amarante 2013.07.09. 12:33:41

@Spacecake:

Mondd mar honnan veszel te ennyi hulyeseget?:)))

Van egy olyan opcio is,hogy ha nem er el egy szulopar egy bizonyos osszeget,akkor jogosultak segelyre,allt. a bolcsi,ovi beret is teriti az allam,mert itt az a divat,hogy mindenki eljen meg.

Igényes 2013.07.09. 12:34:29

@fofofo: Szerintem a posztokat ez nem befolyásolja. Aki írni akar, az ír, a kommentek meg mellékesek.
De persze, jó hogy vannak, ebben egyetértünk. :)

pappito · http://pappito.com 2013.07.09. 12:36:03

@hagyma: "aZ a baj, hogy itt egy kabelszolgaltato van, parbaolat meg berelt lakasra nem tehetsz ki, hogy ne nezzunk ki ugy mint bulgaria"

a szabadság hazájában nem döntheted el, hogy kiraksz-e parabolát? nemár

Igényes 2013.07.09. 12:36:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nekem meg 18 ezer volt az előző szolgáltatómnál, szóval nem vagytok annyira kizsákmányolva. :)

Amarante 2013.07.09. 12:36:34

@Barátusz:

Igazabol nem is lehet:))

sokan otthonrol abba a hibaba esnek,hogy gyorsan fejszamolnak egyet es elszornyulkodnek,hogy az milyen sok.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 12:36:56

@Spacecake: ezzel miert van Mo a 'nyugati' orszagok elott?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 12:38:25

@pappito: a szabadsag hazajaban rend van
ez a demokracia alapja

Taxomükke (UK) 2013.07.09. 12:38:42

@Jess G: Már miért lenne kamu?
Komoly összegeket tettek már bele az omániak.

pappito · http://pappito.com 2013.07.09. 12:41:27

@Spacecake: bocs, de nekem van saját gyerekem és volt már Mo-n is, tudom mivel járt bekerülni az állami bölcsibe ami lakóhely szerint _járt_.
A magyar rendszer egyáltalán nem jó, sem a kismamakor, sem a kórház-nőgyógyász-fétis sem pedig az h az anyákat évekre kivonják a normál életből, munkából, gazdaságból, ahova sokszor nincs is visszaút. láne nem jó megoldás, hogy én fizessem boldog-boldogtalan oviját-bölcsijét (és nem kizárólag azokét akik erre rászorulnak)

Ahelyett, hogy mindenki annyi gyereket vállalna, amennyit el is tart és nem lőcsöli őket a társadalomra, hogy lesznek kedvesek majd az aktív keresők a többi inaktívval együtt eltartani ezeket a kölyköket is.

Kádár halott, get over it.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.09. 12:43:04

@Barátusz: Már én sem tartom nyilván, hogy otthon mennyi. Ennyi volt az utolsó számlám.
Viszont, - csak érdekességképpen - is elborzasztó, hogy átszámítva is több mint a svájci, figyelembe véve, hogy az itteni minimálbér fényévekre van az otthonitól.
:(

Taxomükke (UK) 2013.07.09. 12:43:41

@pappito: Ilyen okosságokat én is mondtam régen.
Aztán rájöttem, hogy butaság.
Nem mindenki tud "többet" keresni.

Amarante 2013.07.09. 12:44:56

@tilmir:

En is azt tapasztaltam,hogy itt kevesebb,mint az otthoni volt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 12:46:37

@tilmir: hat pedig sok ilyen dolog van, ami fuggetlen a minimalber osszegetol.

pappito · http://pappito.com 2013.07.09. 12:49:58

@hagyma: a landlord nem döntheti el a dolgot? ennek semmi köze a demokráciához, sőt.

BTBTBT 2013.07.09. 12:50:14

Járt már itt a poszterina?

@tilmir:
Ezt szoktam mondogatni, amikor az itteni árakról kérdeznek: az itteni - és nem az otthoni - bérekhez viszonyítva kevés/időnként sok, amibe kerül.

@hagyma:
Nálatok télen is olyan meleg van, hogy légkondit használtok? Vagy azzal megy a fűtés? (Nincs légkondim, mielőtt lehülyézel. :) )

@Amarante:
Már "leszoktattam" őket arról, hogy átszámolják forintba. Ha időnként mégis előjön náluk ez a "jujj de drága"-dolog, akkor emlékeztetem őket az itteni fizetésemre - forintban. :)

pappito · http://pappito.com 2013.07.09. 12:50:35

@Taxomükke: akkor otthon kell maradni a gyerekkel

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.09. 12:50:47

@Amarante: @Mr. Long: Igen, ez így van.
Mondjuk a bérleti díj, nem tartozik ebbe a körbe.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 12:51:04

@Taxomükke: a parabolo oda valo, ahol nincs kiepitve kabelhalozat, ne is basszak tele a lakoparkokat vel. itt is az arab, meg neger negyedben egy csomo haz televan vele, mert az otthoni adasokat nezik.

Taxomükke (UK) 2013.07.09. 12:51:45

@pappito: Pontosan ezt csinálják sokan itt Angliában, de szerintem ez nem egészen kerek, hogy sokaknak nem éri meg dolgozni járni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.07.09. 12:53:23

akkor Yangon úgy néz ki, mint Bulgária :-) mármint parabolák szempontjából.
beszállok a licitbe, villany 3 dollár, víz 3 dollár, de csak azért, mert jó fej főbérlőm van, aki nem jelentette be a műveknél, hogy külföldi lakik itt. akkor tízszerennyi lenne. nem légkondizok, de tévé meg ventillátor ezerrel. kábeltévé 8 dollár per hónap. internet 3G egy dollárért 4 órát tud, de az ilyet is tudó sim-kártya 85 dollár volt a feketepiacon.
Thaiföldön 3 évig nem kellett se villanyt, se vizet fizetnem, mert mindkettő 7-7 dollár alatt volt, és ezeket éveken keresztül mindenkinek elengedték. de ott meg az a genyóság, hogy ha apartmanházban laksz, akkor ők önhatalmúlag az igazi ár 2-5x szorzóval alkotott összegét kérik el a villanyszámláért, olyan címen, hogy ők intézik, ők javítják, ha van valami, folyosón villany, mittomén. elég drámai volt a különbség, amikor elköltöztem sorházba.
nyertem valamit?

Amarante 2013.07.09. 12:53:45

@Barátusz:

igen,nalam is ez a vitat befejezo ,donto erv:))))

Videken nem annyira gaz a berleti dij sem.Igaz a munka is kevesebb,meg maskent fizetett,de aranyaiban ugyanaz van mindenhol....szerintem(marmint Anglian belol)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 12:53:49

@pappito: Ekkor meg apanak kell annyit keresnie, hogy megeljenek belole harman. Ez Angliaban _netto_ 2500 font havonta. Azert nem, ennyi a bevandorlok kozt az atlag fizu.

Taxomükke (UK) 2013.07.09. 12:53:54

@Mr. Long: Nem tudom, egy falra szerelt parabola miért gond... dehát ízlések és pofonok... nekem is jobban tetszik anélkül, de mégsem értem, minek kell tiltani.

pappito · http://pappito.com 2013.07.09. 12:53:54

@Taxomükke: akkor? benefit+ingyenbölcsi+ingyeniskola+kötelező munkábavisszamenés - ki fogja ezt fizetni?

Spacecake 2013.07.09. 12:53:56

@Mr. Long: legalabb ossze van rakva 1 egyseges rendszer,ami nyilvan hibakkal,es nem tokeletesen,de kiszamithatoan mukodik.
(nem mellekesen szinte ingyenesen!)
a brit rendszerben magadnak kell osszekomboznod a szamodra legidealisabbat,ami allandoan valtozik,azt persze a hulye szulo nem veszi eszre,h a nagy `munkaba` visszateres cimszo alatt a szerencsetlen kolykot ugy rangatjak ide-oda,mint a sublodfiokot.

pappito · http://pappito.com 2013.07.09. 12:55:43

@Mr. Long: akkor nem kell bevándorolni, otthon kell maradni az ingyenbölcsi hazájában. problem solved.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 12:57:12

@Spacecake: tenyleg, kulonben mennyiben van fentartani egy babysittert? A nagyobb haz a plusz szoba vegett, nagyobb albidij resz nelkul?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 12:57:17

@Barátusz: hat egy uzemben megy:)
ha hutok akkor coldra allitom, ha futok akkor hotra
namost persze huteskor kint porog a ventillator, futeskor idebentrol csinal meleget
de egy rendszer
@pappito: fongom sincs mi az a landlord
nezd ha egy lakoparkban kiberelek egy lakast, akkor elfogadom a szabalyait
hat ez kb a hetedik lakasom, meg egyikben sem voltak kint tanyerok
meg mondjuk szaritoketelek sem
nem csinalunk egy lakoprakbol ciganytanyat
ha megvesszuk a hazat, azt teszunk az udvarunkba amit akarunk es amit a torveny megenged

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 12:59:25

@pappito: bevandoroltam es meg tudom fizetni mindket opciot (ez nagyon tokis, de mindegy), csak azert nem opcio mindenkinek.

2013.07.09. 13:00:11

@petrasp: a solyom az a sapkas madar. Ugye?

pappito · http://pappito.com 2013.07.09. 13:00:49

@hagyma: a landlord a tulaj, de nem tudtam hogy ilyen szociogettoban laksz, ott nyilávn kussolsz és igazodsz, ott van szabály a szerződésben.

de ha magánszemélytől bérelsz?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 13:01:22

@charlieharper: az, de ezeken nem lesz sapka, mert le kell venni reptetes elott.

2013.07.09. 13:02:59

@Mr. Long: hogy fogjak ezt bemondani Heathrown? Passengers on Szoliom Airline please proceed to boarding

Taxomükke (UK) 2013.07.09. 13:04:19

@hagyma: Nem teregethetem ki a ruhát, mert akkor cigánytanya lesz a kertemből?
Óóóóóédesjóistenem.

morsels (törölt) 2013.07.09. 13:04:19

@Barátusz:
Dehogyis :-)
Kinn van a legkondi, a basementben meg a kazan, a falon meg a termosztat, amire mindketto ra van kotve.

Amarante 2013.07.09. 13:04:35

@charlieharper: Szerintem Falkon lesz ebbol a vegen:))))

2013.07.09. 13:05:10

@pappito: amennyire emlekszem ez nem igy van condoknal. Ott meg van hatarozva,mhogy mit tehetsz ki, mint permanet fixture a hazra.
Amikor mi vettuk a hazunkat, nekunk szolt az ugyved, hogy barmit amit fel akarunk szerelni, pl parabolat ELVILEG planning permit koteles. Kiskapu: ha mar minimum 4 eve ott van, akkor utana mar nem kotelezhetnek.

pappito · http://pappito.com 2013.07.09. 13:06:11

@Mr. Long: értem én, nem is személyeskedni akartam, csak látod, meg tudod fizetni mindkét opciót, eldöntöd mit akarsz. aki meg nem tudja megfizetni annak fizesd te. Itt is daycare rendszer van, és itt is sokan otthon maradnak mert a mama keresetét sokszor elviszi a daycare. De erre nem megoldás, hogy akkor fizessük együtt a daycare-t, hogy az anyák elmehessenek dolgozni és kevesebbet keresni mint amibe a gyerekük kerül.

Amarante 2013.07.09. 13:06:14

@Taxomükke:

Neked nincs semmi erzeked az igazi demokraciahoz.:))))))))

morsels (törölt) 2013.07.09. 13:06:25

@pappito:
Namost ket dologrol van szo.
Az egyik az, hogy a tulaj megszabhatja, hogy a berlo mit tehet is mit nem. Ennek semmi koze ahhoz, hogy mekkora a szabadsag az adott orszagban.

A masik dolog meg az, hogy elvileg minden lakokozossegnek, keruletnek, varosnak vannak 'onkormanyzatai', ahogy az gondolom nalatok is van. Es azok hoznak szabalyokat, amik ervenyesek mindenkire. Ha olyan szabalyt hoznak, hogy nem lehet parabola, akkor olyat. Aztan a kovetkezo valasztasokon meg mas szabalyt hoznak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 13:06:35

@charlieharper: lehet.
de lassan megorulok, amikor le akarjak irni a nevem hallas utan. es ossze-vissza kell javitaniom mindent benne. mert hasonloan pontosan olvassak fel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 13:06:47

@pappito: getto?
muhhaha
en nem kussolok, hanem alairom az elolvasott szerzodest
a tulaj valoszinuleg maganszemely, mert itt nem kommunizmus van csak kenytelen egy ceget mukodtetni es igen komoly kotelezettsegei vannak
ha holnap elromlik a hutom, 1 ora mulva lesz uj
csak egy hulye pelda
amugy parkrendezes, karbantartas, festes, szonyegcsere stb

a getto az london ahol van egy db tulaj es 12 szobaban laknak hatossaval
itt ez nem megy
/amire Te gondolsz, hogy maganszemelytol berelek, az is mehet, de az csaladi hazaknal megy altalaban, ezek lakoparkok, hazat mar bereltem floridaban, annak is meg vannak az elonyei, de az apartmantsokat jobban kedvelem, ha mar haz akkor inkabb megveszem, mint berlem

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.07.09. 13:07:19

@hagyma: elárulok egy titkot, a tengerparton nincs meleg, mindig van hűvös szél, vagy hűvös víz, így van ez :-) (idén volt életemben először olyan, hogy 8 hétig tengerparton tobzódás, hát ellennék még pár hónapig vagy évig. úgy kell kiráncigálni a vízből esténként. Sulawesi, Maluku, Pápua. legjobb.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 13:08:42

@Taxomükke: nezd kurva hulyen mutatbna egy ilyen apartmankomplexben /amirol beszelek/ ha minden erkelyen szarado ruhak es parabola antennak figyelnenek

a kertedbenn azt teregetsz amit akarsz, de akinek haza van es kertje, de nem tud venni egy szaritogepet......

pappito · http://pappito.com 2013.07.09. 13:09:41

@hagyma: ez nekem mind getto, aattól még mert nem ugrálnak drogdíler puertoricoiak. lakópark vagy mi a tosz. nem tudtam, hogy ilyenben laktok, hát ott nyilván nem csinálhatsz akármit, hanem igazodni kell. Nincs azzal semmi baj.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 13:09:56

@Chang Yai: OK
en mondtam
mindenki ugy nyaralahogy akar
en nem vagyok hal hogy egesz nap uljek a tengerben
engem untat

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 13:10:26

@morsels: mint ahogy elvileg nem lehetne magyarorszagon sem minden fele fajta csodapalotakat epiteni, amik tajidegenek. Csak hat ugye a varosepiteszet nem ugy mukodik. Na ezert vannak mindenfele ocsmany csodak a varosokban.

Taxomükke (UK) 2013.07.09. 13:10:35

@charlieharper: Ezt állítólag gondosan mérlegelték, és arra jutottak, hogy teljesen jó lesz.
Aha.
A hosszú ó-val meg az ly-nal. Tényleg, keresve sem találhattak volna jobbat.
Még jó, hogy nem Mezei Poszáta Airlines. Sőt, a Csalogány még nagyobb challenge lenne!

Taxomükke (UK) 2013.07.09. 13:12:54

@hagyma: OK, ott a pont. Mondjuk én nem költöznék apartmankomplexbe.
Viszont a szárítógép áramot fogyaszt, ezáltal környezetszennyező (ezt mondjuk a pazarló amerikai leszarja), azonkívül a szabad levegőn száradó ruhának olyan jó illata van, amit egy öblítő sem tud.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 13:12:59

@hagyma: baszod, kattanj mar le a szaritogeprol...
van aki a friss szello illatat szereti a ruhajaban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 13:13:03

@pappito: neked getto
nekunk a berelt lakasunk
kulturallamokban a sajat lakasodban sem csinalhatsz amit akarsz
semmihez nem kell igazodnom
nem tehetek ki parabolaantennat, nagyon nem zavar, mert akkor meg mindig itt az internet, a a vonalas telefon..
es nem teregethetunk
hat teregessen akinek ket annya van
ja es hat valoszinu nem orulnenek ha minden szombat ejjel HB lenne nalunk es vernem Maryt hajnal otig
ez egy ilyen hulye gettoorszag

morsels (törölt) 2013.07.09. 13:13:17

@Mr. Long:
Akkor par kommentelo logikaja szerint Magyarorszagon duborog a demokracia :-)

pappito · http://pappito.com 2013.07.09. 13:13:26

@hagyma: " de akinek haza van es kertje, de nem tud venni egy szaritogepet......"

mi köze a két dolgonak? ha jó az idő mi se zörömbölünk a szárítógéppel, hanem megy a kertbe a szárítóra

Spacecake 2013.07.09. 13:14:16

@Mr. Long: a szallas es kajapluszkoltseget nem szamolva heti 150-200 nagyon korrekt sztem,2nap szabadnappal meg mondjuk egy angoltanfolyammal:-)
ez 2 v tobb gyereknel tetemes megtakaritas,nem beszelve az `odafigyeles` minosegerol.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.07.09. 13:14:57

@pappito: szerintem ok, ne legyen ingyenbölcsi, stb, öngondoskodjunk, de akkor ne is vonják el Európa legmagasabb illetékeit, ilyen-olyan járulékait, adóit. vagy-vagy. legalábbis elvben szerintem ez lenne a fair, más kérdés, hogy nincs pénz semmire.

morsels (törölt) 2013.07.09. 13:15:29

@hagyma:
Mivel rendszeresen igy irod, valoszinuleg nem elutes.
Szoval nem annya, hanem anyja.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 13:15:54

@Taxomükke: aha, az en tarsashazamban rohantam be a szaritoval a szobaba, amikor nekialltak egy szintel lejjebb grillezni es az osszes fust odament. Meg ne nezze senki a szarado alsogatyamat, ahogy en sem akarom nezni maset. mar nem is teregetek ki az erkelyre, elvan az a vendegszobaban.

pappito · http://pappito.com 2013.07.09. 13:16:46

@hagyma: jóvan, hát te bérházban szeretsz lenni, ott szeretsz, azért, a bukdácsoló logikád szerint szólnod kéne Marynak, hogy ha házatok lesz akkor minden szombaton HB lesz és reggelig vered...

de a felfogóképességed hiánya mindig is szórakoztató aprósága ennek a blognak :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 13:17:00

@Taxomükke: @Mr. Long: egyaltalan nem vagyok rakattanva
gondolom ha a nyockerben is kiteregetnek a Tomo utcaban, akkor a friss szello illata belengi az alsogatyakat
akinek nincs haza akkor hova koltozzon?
albiba 4 pakival kozos wc-ben
nem tudom mi a baj egy jo helyen levo berelt lakoparkkal, ahol vannak ugyan szomszedok, de 200 meterre az apalache es 100 meterre egy to
mi ilyen szegenyesen elunk
kerunk elnezest

2013.07.09. 13:17:17

@Taxomükke: nem vagyok valogatos, csak furcsa, hogy egy sapkas madarrol lett elnevezve, amit nehez lesz majd kimondani. Nem baj. Lenyeg, hogy Nikinek ujra lesz munkaja es nem kell tibbet a szamocasban gornyednie Lajosmizsen. Helyette ujra vegre pantomimozhat a crew-val, "Please take a few moments now to locate your nearest exit..."

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 13:17:49

@Spacecake: hat mondjuk ez csak 2+ gyereknel eri meg. kb 700 + tanfolyam.

pappito · http://pappito.com 2013.07.09. 13:19:38

@Chang Yai: abszolút egyetértünk elvonásügyben

Persze tőlem nem vonják el Európa legmagasabb izéit. Én nem tartom irreálisnak amit tőlem von el az állam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 13:19:41

@pappito: gondolom a feleseged tereget
berhaz es berelt lakas kozott van kulonbseg
amugy igen, remekul erezzuk itt magunkat
csendes szep kornyek
@morsels: rudom
ha meg azt irom egyebSt, ott az S a ken
tehat egyebkent
de koszonom hogy tanitassz:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 13:19:42

@hagyma: a kiteregetest enn szem szeretelm, bar a csaladi haz udvaran nem erdekel, csak az elokert, meg erkely nem gyere be.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 13:21:41

@Mr. Long: engem kurvara nem erdekel ki szeret teregetni
en utalnam
Tuti Mary csinalna:)

pappito · http://pappito.com 2013.07.09. 13:22:13

@hagyma: vagy a feleségem tereget, vagy én, attól függ hogy jön ki a lépés. mégis mi jelentősége van ennek?

Taxomükke (UK) 2013.07.09. 13:23:26

@hagyma: Nem azt mondtam, hogy az szegényes vagy megvetendő. Én nem szeretnék közös tulajdonban/társasházban/lakóparkban élni. Ennyi.
És a ruhát sem az erkélyen teregetjük, mert nincs olyanunk, hanem a kertben.
De ez csak a személyes ízlésem, ha úgy tetszik, mániám.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 13:23:53

@hagyma: persze egy svajci frankra vett arverezes alatt allo haz is megoldas

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 13:24:15

@hagyma: a kiteregetest a ruhak erkelyre, elokertbe, stb helyre torteno kozszemlere torteno kirakasat ertettem, nem a cselekvest.

Taxomükke (UK) 2013.07.09. 13:25:48

@charlieharper: Persze, tökre egyetértek veled.

Spacecake 2013.07.09. 13:25:52

@Mr. Long: igen,2gyereknel/gyerektol eri meg,bar sztem 1nel is ha azt veszed h anyagilag ugyanannyira jossz ki,vedd azt h (megbeszeles szerint) be tud segiteni a hazimunkaba is + megsporolod az idot az oviba vitellel/hozatallal illetve rugalmasan hetvegen is meg tudod kerni h vigyazzon.
megcsinaljak egyebkent heti 100ert is,de sztem a leirt osszeg+ juttatastol a korrekt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 13:26:26

@pappito: faraszto es ertelmetlen, tuti a nejed tereget, ha Te teregetnel mar vettel volna szaritot
@Taxomükke: sokszor ez nem szeretet kerdese, tudod nincs mindenkinek penze onnallo farmra vagy hazra
mi is, most 5 ev utan jutottunk el oda, hogy veszunk egyet
amugy teregess csak, kulonosen januarban jo,
ropogos lesz az agynemu

Taxomükke (UK) 2013.07.09. 13:28:42

@hagyma: Képzeld, hagyma, tudom.
Elbeszélünk egymás mellett.
Mindegy, nincs jelentősége a teregetésnek.
De itt mindig előkerül valami, amin lehet rugózni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 13:29:09

na akkor ferlveszem Maryt
tegnap delutan 2 ota uton van, mert toroltek egy jaratot
jo, ejjel azert kapott egy hotelt

ejjen malta:)
ahol orom, hogy sok a sokgyerekes csalad a hazban es 34 fok van nyaron:)

morsels (törölt) 2013.07.09. 13:31:36

@hagyma:
Well, at least you are consistent.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 13:32:08

@Taxomükke: ha tudod, nem irnal le ilyet hogy nem szeretnel lakoparkban elni
en meg nem szeretnek hajlektalan lenni es van parszazezer
nem szeretnek huvelygombat
nem szeretnek koran kelni
nem szeretnek meg egyelore meghalni

az elet nem habostorta
emellett jelzem, ahol most elunk...
hat nem luxus, de nagyon sokan szeretnenek idekoltozni meg ashevillen belul is
errol ennyit
mentem a repterre

morsels (törölt) 2013.07.09. 13:32:22

@Taxomükke:
Peldaul hagyma. O mindig elokerul :-)

Igényes 2013.07.09. 13:33:18

Nyaralás szempontjából milyen málta? Próbálta már valaki? Szállodák?

@Taxomükke: Létezik egy szűrés gomb, ami lényegesen nyugodtabb és boldogabb kommentelést tesz lehetővé. Annyi hátránya van, hogy ha aktív emberkét szűrsz, néhol nem nagyon érted, mi történik.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.07.09. 13:35:42

grrrr válasz gomb ezer évre lefagyaszt mindent.
Hagyma, értem én, hogy neked nem jön be a tenger, de akkor ne mondd, hogy nem érted, mi a jó abban. mert érted, csak nem szereted :-)
egyébként részemről snorkelling. egész nap akár. najó, ebédre kimászok.
Pappito, tőlem se vonják, elhiheted, sőt, perpill fogalmam sincs, mennyi adót fizet utánunk a cég. de ha már azt mondtad, hogy Kádár meghalt, jussunk túl rajta stb, akkor szerintem ez nagyon is idetartozik. vagy ne vonjanak ennyit (annyit), és mindenki oldja meg az életét, betegbiztosítását, nyugdíjmegtakarítást stb, ahogy tudja, vagy vonjanak csak, de akkor utána legyen szoc és egészségügyi ellátás. szerintem.
jó lenne egy szárítógép, mert megint két napig lógnak ebben a párában, mire megszáradnak (itt a harmadikon), de vesz a fene arra egyet, hogy évente ezt a pár hónapot ki kell bírni.

Igényes 2013.07.09. 13:36:21

@morsels: Őt így kell szeretni.

2013.07.09. 13:36:50

@Igényes: miert, itt most Maltarol van szo? Azt hittem a ruha teregetesrol. Utoljara Algeriban teregettunk a szabadba, amig le nem szarta a lepedot egy madar (nem sapkas).

2013.07.09. 13:37:40

@Chang Yai: mennyire vagy kepben Malasiarol? Ha nagyon, akkor mehet email privatban?

Igényes 2013.07.09. 13:37:59

@charlieharper: Én még Máltánál tartok. Vagy megint lemaradtam? :D

morsels (törölt) 2013.07.09. 13:38:57

@Igényes:
Hat azert szeretni nem kell :-)

pappito · http://pappito.com 2013.07.09. 13:40:00

@hagyma: "faraszto es ertelmetlen, tuti a nejed tereget, ha Te teregetnel mar vettel volna szaritot"

van szárítónk, ráadásul kb húsz perce már leírtam, de te egy aranyhal és egy papagáj keresztezéséből születtél, azonnal elfelejted amit mondanak neked és folyton ugyanazt hajtogatod :)

Igényes 2013.07.09. 13:40:18

@morsels: Én próbálom (tényleg), csak néha nem érzem annyira. Mindegy, hagyjuk, mert megint elmegy ebbe az irányba, és az lesz a vége, hogy odébbáll a bolhacirkusz. Akkor meg kénytelen leszek dolgozni.

2013.07.09. 13:45:49

@Igényes: eltunt a commentem. Szaritogep vs fregoli volt es ki hova teregeti ki az alsogatyajat.

Igényes 2013.07.09. 13:45:57

Ha érdekel valakit, itt cseszettül hőség van, klíma az nem van, és két óránként zuhanyozni kell hogy elviselhető legyen. Talán az óránkénti kávézás sem tesz neki nagyon jót.... ha sokáig nem írok, belehaltam. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.07.09. 13:46:19

Charlieharper: egyáltalán nem, csak nyaralni voltam :-) szóval de, olyan szempontból egész jól, ha nyaralós kérdés lenne véletlen. de volt itt nem is olyan rég malajziai poszt, nem tudom, rendszeres olvasók-e.

pappito · http://pappito.com 2013.07.09. 13:46:39

@Chang Yai: "Kádár meghalt, jussunk túl rajta stb, akkor szerintem ez nagyon is idetartozik."

persze, a Kádárhalottba az is beletartozik, de látod a magyar még Mo-n élve is angliában akar kádárizmust, mert drága a daycare...

egyébként ott legalább meleg amikor párás, itt amikor párás, akkor hideg van, és előbb penészedik meg a gúnya, minthogy megszáradna. úgyhogy télire kénytelenek vagyunk szárítózni :(

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 13:47:13

@Chang Yai: szamomra a tengerben ket jo dolog van. geci nagy halakra lehet horgaszni es odamegy egy csomo ember, nem a hegyekbe, ahol szeretek lenni. :D

Alaister Grand 2013.07.09. 13:50:29

Megmondom őszintén, egészen zavarba jöttem ettől a poszttól. Olyan volt, mintha egy magánlevelet tártak volna nyilvánosság elé. Kb csak azt nem tudtam meg, hogy mit reggelizett a poszterina. Pedig baromira nem érdekel a magánélete.

2013.07.09. 13:51:21

@Chang Yai:

"Thaiföldön [..] meg az a genyóság, hogy ha apartmanházban laksz, akkor ők önhatalmúlag az igazi ár 2-5x szorzóval alkotott összegét kérik el a villanyszámláért."

Hú, ezt mennyire utálom. Laktam egy olcsó(-nak tűnő) helyen, ahol 3500 batkától vannak szobák. Utáltam egyébként, mert egy hihetetlen csótánytanya volt, de amikor jött az 5500 bahtos áramszámla, azt hittem, rosszul látok. Vagy hogy valaki lopja tőlem az áramot. Aztán megnéztem a kimutatást, és láttam a szorzót. Gané egy dolog.

--

Ami meg a déli fekvést illeti, most keletre néz az ablakom, ami azt jelenti, hogy minden hajnalban egy kozmikus reflektor kapcsolódik a pofámba, ráadásul a ház tetején, a 11-en lakom. A kilátás pazar, de meg lehet dögleni.
Egyébként sem értem, minek a napsütés az embernek. Nekem már otthon is voltak olyanok hónapok, amikor egyáltalán fel sem húztam a redőnyt. Nem vagyok én cserepesnövény.

Csöndet akarok, sötétet és hűvöset. Ha legközelebb költözök, keresek valami mély gödröt szerintem.
Atombunker, vizbül, zoxigén.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 13:51:32

@Igényes: maltan csak 9 vizsgalat van, amig terhes vagy,. meg sokan olcsobb a villany. ennyit tudtunk meg es lapoztunk.
btw mo-n hany vizsgalat van? mert a kilenc is soknak hangzik.

Igényes 2013.07.09. 13:52:33

@Mr. Long: Ezt biztos tőlem akartad kérdezni? :) Nem voltam még terhes. Nem is tervezem. :D

BTBTBT 2013.07.09. 13:54:26

Poszterina még mindig nem járt errefelé? Nem olvastam végig az összes kommentet.

@Amarante:
Na jó, de vidéken jócskán esnek a bérek is.
De te milyen fizetés forintba átszámolásával szoktad lerendezni a vitát? Azt mondtad, nem dolgozol... :)

@hagyma:
@morsels:
:D
Nem azt mondtam, hogy nem tudom, hogy működik a légkondi (tehát tudom, hogy lehet fölfelé tolni a hőmérsékletet), csak nem voltam benne biztos, hogy az US & A-ban azzal fütenek-e vagy gázzal/villannyal.

Alaister Grand 2013.07.09. 13:55:32

@hagyma:

I second!
Ülök a levegőtlen panelomban egy szál bugyigóban a 29 fokban (pedig keleti) és arról ábrándozom, hogy milyen remek lesz két hét múlva végre megérkezni a kies és hűs Glasgowba!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 13:56:28

@Igényes: nem, azt a kozossegtol, csak nem akartam kulon kommentet. de ha gondolod keresunk valakit neked es lehetsz meg.

Spacecake 2013.07.09. 13:56:30

@pappito: nem akar senki kadarizmust UKba,eleg buntetes lesz nekik a jo kis multikulturalizmus/liberalizmus kombo kovetkezmenye.
na az kakukk:-)

2013.07.09. 13:57:10

@Mr. Long: nehogy megint elohozd a terhessegi temat, mar megint gatmetszesrol lesz akkor itt szo +400 commenten keresztul. Az persze Tanatonak es Andaluzkutyanak jo, hisz ok orvosok, jol megtargyalhatjak.

Spacecake 2013.07.09. 13:58:38

@Spacecake: jol nyakon ontve 1 bolgar/roman ciganykurva aradattal:-)

Igényes 2013.07.09. 13:58:39

@Mr. Long: Oké, egy Nobel díj úgyis rám férne. ;)

@Spacecake: Az átlagember boldog volt a kádárizmusban. Akármit hazudoznak most róla. De persze már nem működne.

Igényes 2013.07.09. 14:00:54

@charlieharper: Az ilyenekre ott van a Bezzeganya, meg a többi borzalom, nem? :)

enrobag 2013.07.09. 14:01:44

@Igényes:
Nyaraltam pár éve Máltán. Nagyon rokonszenves hely. Valetta és Mdina tetszett nagyon,és az a végtelen sok csipkés öböl is lenyűgöző körbe a szigeten. A szálloda tök rendben volt, Sliemában, tengerparti, csodálatos panorámával. Jó volt.

2013.07.09. 14:02:19

@Igényes: az nem tudom mi, de itt volt nem is olyan regen. 2 holgy egymasnak esett gatmetszes miatt.

BTBTBT 2013.07.09. 14:02:24

@hagyma:
"akinek haza van es kertje, de nem tud venni egy szaritogepet...... "
Nem AKAR, érted? Meg minek fizessen villanyszámlát, ha a kertben esetleg a nap megszárítja neki? :)

@Taxomükke:
"Viszont a szárítógép áramot fogyaszt, (ezt mondjuk a pazarló amerikai leszarja) - jogos
"a szabad levegőn száradó ruhának olyan jó illata van, amit egy öblítő sem tud. "
Főleg városban, mi? Forgalmas út melletti kertben vagy a sokadik emelet erkélyén?

tanato 2013.07.09. 14:03:31

@charlieharper: Nagyon jó ez a post orvosi témák nélkül is.Remélem Judit fog még ide cikkeket írni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 14:04:11

@charlieharper: remelem kessel, hogy megcsinaljak egymasnak...

Spacecake 2013.07.09. 14:06:31

@Igényes: en ezt nem igy hallottam...lehet az volt a baj h nem voltunk atlagemberek??

Igényes 2013.07.09. 14:06:42

@charlieharper: Kismamafórumnak szánták az origón, de ahogy kivettem. inkább csak az abortuszt népszerűsítik vele.

tanato 2013.07.09. 14:07:07

@Chang Yai: Volt bizony malaysiai post Rafflesia írta egy ottani magyar expat wife.Van neki saját blogja is.

Mrs. Clayton 2013.07.09. 14:07:11

@Taxomükke: ja, kva valószínű, olvass utána repülős oldalakon, ez egy komplett kamu jelen állapot szerint

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.07.09. 14:07:47

Mr Long, na olyan tengerpartra én se mennék, mint a minapi bolgár poszt. nagyon nem. de azért Pápua nem ugyanaz a kategória :-) (ó, most felvágok asszem. nagyon régóta vágytam már Raja Ampatra.)
Th's child: amennyire én látom, itt a trópusokon leginkább fentről süt a nap, vagy keletről, vagy nyugatról. a déli vagy északi fekvés jobb, mint a másik kettő. legfelső emelet halál. de ha már választani lehet, inkább süssön egész nap, mint szakadjon. idén azért eddig itt sokkal enyhébb a monszun, mint tavaly. engem kiborít, amikor már hetek óta állandóan esik, nem is szakad, csak csöpög, felhős. nagyon más, mint Chiang Maiban a naponta kétszer nagy zivatar. olyan októberi Pest feeling. kérem vissza a napot.

Igényes 2013.07.09. 14:09:33

@Spacecake: Lehet. Ha semmi mást nem akartál, csak dolgozni, és szerényen de kiszámíthatóan megélni, akkor nem volt vele semmi gond. Voltak jogaid, számítottak az emberi értékek, a tehetség, tudtad miről szól az egész, de nem kellett állandóan azzal foglalkozni... nem kellett azon gondolkodni, hogy ha csináltál egy gyereket, fel tudod-e nevelni. Ilyesmik.

tanato 2013.07.09. 14:10:59

@charlieharper: Ha többet akarsz tudni Malaysiáról írjál te is Rafflesiának.

zopilote 2013.07.09. 14:16:54

@pappito:
" de te egy aranyhal és egy papagáj keresztezéséből születtél, azonnal elfelejted amit mondanak neked és folyton ugyanazt hajtogatod :) "
Tokeletes!!!!!!!!!!!!!!!!! :)))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 14:17:21

@Chang Yai: nem olvastam a tegnapi posztot. Csak UK, vagy mint ma, ha unatkozom, az aktualis es trollkodom.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 14:18:47

@zopilote: ne ismeteljetek, mert megint majd meghalok a rohogestol (szenvedek, hogy magamban tartsam). HATALMAS!!!!!!

Igényes 2013.07.09. 14:19:50

@zopilote: Az aranyhalakat a testüknek megfelelő súlyú aranyért vásárolták az ókorban. Ha beleszámolunk pár ezer év inflációt, meg a keresztezésből adódó értékcsökkenést, szerintem egy 2-3 kiló aranytömböt akkor is kapnál érte. ;)

Spacecake 2013.07.09. 14:20:48

@Igényes: ne haragudj, de szamomra gondot jelent osszekapcsolni a `Voltak jogaid, számítottak az emberi értékek, a tehetség`-et a szocializmussal....
avagy
TE NOOOORMALIS VAGY???:-)

Juzer 2013.07.09. 14:21:00

@zuulululu:

5) A bolcsi / ovoda / iskola-ban a nyelv attól függ, hogy milyen.
Magánsuliban angolul. Állami /egyháziban angolul és máltaiul. Addig angolul amig a gyerek nem tud rendesen máltaiul

6) Nem szar az állami suli. Csak más. Máltai. Árak nagyon változóak.
Itt egy jó cikk:
www.maltatoday.com.mt/en/newsdetails/news/national/The-real-costs-of-private-education

7) Judittal nem tudom mi a helyzet, de a házastárs révén jogosultá vállsz az ellátásra.

8) Hasonló mint MO-n az energetikai pályázat. Csak a tulaj igényelheti ( hacsak nem állapodsz meg a tulajjal, hogy te finanszírozod, majd lelakod - ami ismerve a máltaiak viszonyát a pénzhez, érdekes küldetés)

9) Hát a lakás állag fenntartása a tulajdonos feladata. Ergó biztosan Juditék is lelakják a befektetett pénzt. (Ha nem hülyék)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.07.09. 14:27:15

Mr Long, nézd meg a bolgár képet elrettentésnek, ott van a post legelején. bocs, olyan lassú most a net, hogy nem tudom linkelni ( csak várom, hogy befejeződjön egy szimpla kis youtube-letöltésem, ami melóba kell, aztán megyek offline).

tucano 2013.07.09. 14:27:39

@tilmir: jaja, Máltán arra érdemes figyelni, hogy dupla legyen a fal, meg az üveg. Ennél többet nem lehet kihozni, úgyis hideg van télen, fűtés meg nincs.

@charlieharper: nem, mindenki öltönyben jár 30+,ban, de érzésre inkább 40+ és kifejezetten hideg a nyár, a híradások szerint:)
a rezsink van 100 körül, de részleteiben fogalmam sincs, mert benne van a bérletben. Mondjuk Máltán, meg úgy egész nagyon mediterrán térségben elég olcsók az árak. Pl. Cipruson, de akármelyik görög szigeten (kivéve persze az exxxxtrahelyeket) 300 euróért lehet emeletes 2-3 szobás kecót bérelni tengeprarton medencével. Málta ennél drágább, de hallottam közben néhány olyat, hogy csak keresgettem az állam. Pl. múlt héten egy 5 óriási szobás, brutál kilátásos házat szép nagy erkéllyel és 3-4 narancsfás kis kerttel faluban, bolthoz/komphoz 5 percre gyalog, szóval ezt adták 400 ojróért hosszútávra és mégiscsak szezon közepe van rengeteg turistával. Persze akinek be kell mennie vmi komoly irodába termelni gdp-t, annak biztosan több, meg tagolódnia kell a városi létbe a szigeten, mint a posztolónak, ott azért mások az árak, de így is csak a dél-európai átlagot hozzák, mégsem London vagy mittomén München. El sem merem képzelni, hogy mi lesz, ha egyszer vissza kell ülni rendesen vmi irodába (úgyis lesz még olyan), háromrészesben, csutkára húzott nyaktekerészeti mellfekvenccel.

@Mr. Long: kifejezetten fázom 26 fokban:) Nagyon érdekes, korábban mindig azt hittem, hogy mindenki a trópusokra vágyik, de egyre többen írják, hogy a hidegebb helyeket szeretik, úgy látszik kiegyenlítésre játszik a természet :D

2013.07.09. 14:30:53

@tucano: most mi van a gas reservvel, amit izrael es ciprus egyutt talalt? Megy mar a "milking"? Szerinted dragabb lesz Ciprus az elkovetkezo par evben a gaz feltaras miatt?

Igényes 2013.07.09. 14:33:43

@Spacecake: Pedig én mindenkitől ezt hallom. Akkoriban gyerekként nem sokat láttam belőle, azt tudom, hogy egy nem túl magas fizetésből annyi játékom meg könyvem volt, amit most havi szinten százezrekbe kerülne bevásárolni. Meg azt, hogy ha ma bárhol átbasznak (és egyre pofátlanabbul és gyakrabban teszik meg, vagy próbálják megtenni) akkor mindenki elintézi egy vállvonással, hogy menj a bíróságra, ami majd 4-5 év múlva talán ítéletet hoz. És talán lesz jogutódja még annak, aki átbaszott. Ha nem, így jártál. Gyakorlatilag akármi történik, leszarják. :)
Munkahelyi szinten akármi történik, nincs ellentmondás (én szerencsés vagyok ilyen szempontból, de az asszony állami helyen dolgozik, ott ne tudd meg mik vannak), akármi van rád kenik, akkoriban ilyen ha volt is, volt jogorvoslati lehetőséged. Most megmutatják az ajtót.
Szóval a felszín alatt elég undorító módon működő ország ez, csak általában nem foglalkozunk vele.

Amarante 2013.07.09. 14:46:56

@Barátusz:

Na latod ez a tudas!:)))))

A ferjem,viszont igen es nem is keres rosszul:)))

kutya vacsorája 2013.07.09. 14:47:20

ez szerintem tökérdektelen ebben a mennyiségben, akkor is ha duzzog a poszter. mitől spec.helyi a sztori? bénán bérelni lakást itthon is lehet.

Taxomükke (UK) 2013.07.09. 14:48:40

@Barátusz: Hála Istennek sem forgalmas út mellett, sem emeleten nem lakom. Szóval én a saját preferenciámat írtam le. Te nyugodtan indítsd be a szárítót.
Csa a svájciak vigyázzanak, hogy az előírt 11 óra 47 perc 21 másodperckor indítsák el a szárítógépet.

Amarante 2013.07.09. 14:49:33

@kutya vacsorája:

Attol,hogy cselekmeny Maltan jatszodik:))))

Mrs. Clayton 2013.07.09. 14:49:47

@Igényes: aha
anyám nem akart lefeküdni a főügyésszel, de az meg nem törődött ebbe bele, így nem hagyta élni, erre anyám fölmondott és eljött, erre az ügyész körbetelefonált mindenkit a városban, h anyámat nehogy alkalmazza, ha mégis jelentkezne, aztán persze lett melója, ráadásul kb 3x annyit kapott mint az ügyészúr, na akkor leszállt róla
apámnak is megmondták a cégnél v jár marxista egyetemre meg lesz ülnök a bíróságon meg ilyen hülyeségek v mehet, de jobban jár, ha inkább eljár ezekre a helyekre, mert mégis csak van 2 gyereke
ennyit az átlagos mindenszupervoltról

Taxomükke (UK) 2013.07.09. 14:49:49

@Jess G: Elég közelről ismerem a témát, tök véletlenül, szóval ebben az egyben ne akarj nálam okosabb lenni.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.09. 14:51:23

Már megint egy kitartott, aki csak széttette a lábát és "gyerek" címszóval mindent a férjével csináltat: eltartatja magát, festet, berendeztet és a villanegyedben kivesz a pénzéből egy lakást.

Az egészségügyi és a bölcsődei szolgálatot persze jó magyar révén rögtön igénybe is veszi anélkül, hogy ő maga fizetett volna adót az országban (nem a férje), és még minősíti is, hogy őt hogyan szolgálják ki más népek által finanszírozott szociális rendszerek.

"Itt tartunk most."

tucano 2013.07.09. 14:51:30

@charlieharper: szerintem nem, mert mindenki napenergiát használ, az egyetlen gázzal működő cucc, amit használunk az a bbq, mert ez volt a kecóhoz, különben az is faszenes lenne. Nincs hideg, nincs gázfogyasztás:)

Amarante 2013.07.09. 14:52:57

@Tökfőzelék1:

az elso resszel nem,de a masodikkal nagyon egyeterek:)))

2013.07.09. 14:53:43

@Tökfőzelék1: nade, mit gondolsz a gatmetszesrol?

@tucano: ugyy ertettem, ha elkezdodik a kitermels es eladas, nem a "domestic use"?

Taxomükke (UK) 2013.07.09. 14:54:35

Töki megint ideokádott.
Szűröm is.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.09. 14:58:06

@Igényes: szerintem is jobb volt sokkal régen, mindenkinek volt munkája, nem kellett sokat dolgoznia, bezzeg ma... aki pedig külföldre szökött, annak volt ingyen szállás, nyelvtanfolyam az elejént

@Jess G: nyugi, ma is ez megy, csak azzal a különbséggel, hogy most az embernek nem lesz olyan könnyen melója máshol sem, hiszen válság van már 6 éve folyamatosan Magyarországon, ha pedig öreg, akkor eleve nem veszik fel sehová

morsels (törölt) 2013.07.09. 15:00:05

@Barátusz:
Ja, nem azt felteteleztem, hogy te nem tudod, csak probaltam leirni, hogy hagyma nagyvonalu leirasa hogyan illik abba, amit te (is) ismersz :-).
Szoval ugyanugy van errefele is, mint arrafele :-)

Mrs. Clayton 2013.07.09. 15:01:12

@Taxomükke: nem akarok, de hiszem ha látom, főleg mert légitársaságot alapvetően pilótákkal és gépekkel lehet üzemeltetni, esetleg akkor elmondanád, h kinél adott le min 1 gépre rendelést az ominózus cég, esetleg kitől lízingeli őket,
én is megváltoztathatom a cégem nevét már holnap Falcon Airlinesra és beírhatom a tevékenységi köreim közé, h nemzetközi személyszállítás, sőt, ez simán lehet a főtevékenységem is
aztán majd kiállok a kamerák elé és elmondom, h holnaptól NY-Bp közvetlen járatot indítok
ez az egész annyi, h Orbán azt mondta az állítólagos ügyvezetőnek, ha az omániak adnak pénzt, akkor ő elintézi holnapra az engedélyeket, csak hogy Ománban se hülyék laknak, még ha olajuk épp annyi is mint a tenger

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.09. 15:02:40

@Tökfőzelék1: nekem is csak az a szerencsém, hogy versenyképes szakmában vagyok és két nyelvet beszélek folyamatosan, valamint elitdiplomám van, így könnyen el tudtam jönni nyugatra normális fizetésért

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.09. 15:03:17

@Tökfőzelék1: illetve folyékonyan beszélem őket, nem folyamatosan :))))))))

Amarante 2013.07.09. 15:05:05

@Kovermadar:

de szar helyen laksz mar!!!!Nincs egy narancsfad sem!:)))))

Mrs. Clayton 2013.07.09. 15:05:18

@Tökfőzelék1: persze, nem is ezzel van az alapvető baj, hanem azzal, h a Kádár rendszerre egyesek szeretnek úgy tekinteni, h annál jobb nem is létezhet a kisembernek, mondjuk ez még igaz is lehet, de egy normális átlagemberre már tuti nem igaz

én is elhajtom a kisgyerekeseket főleg ha egyedülállók, közben meg a barátnőmet azzal vigasztalom, h majd felveszik vhová pár órát kisegíteni, amíg meg nem nő a gyerek, közben meg pontosan tudom, h nagy mázli kell ehhez egy kisvárosban, még itt is
ezért kell egy jól kereső, szép, kedves, művelt, izmos pasi, aki közbelép, ha gáz van ;-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.09. 15:05:25

@charlieharper: hátttöööö...nem sapkával születik, azt már az emberek teszik rá.

Mrs. Clayton 2013.07.09. 15:06:26

@Tökfőzelék1: te már bocs, de egyszerre két nyelven h a tökben beszélsz folyamatosan? te tényleg tudhatsz vmit :-D

Amarante 2013.07.09. 15:08:58

@Babette_:

Vagy:Hungarian Wanderer Falkon:))))

Megint szabad a gazda 2013.07.09. 15:09:38

@pappito: az én tapasztalatom szerint egy valós választás Londonban, amiről Spacecake írt, ha kicsengeted a nem kevés pénzt az ovira, akkor még marad a rohanás és egyéb finomságok.
+ két kis gyermek esetében már egy elég jó fizu a havi ovodai díj és valós választás sokaknak, hogy inkább otthon maradjanak. Persze lehet kapni segélyeket, meg miegymás, de ha az egyik szülő rendesen keres, akkor a döntés valós.
(Az én ismerőseim a "gyerekekkel inkább otthon" mellett döntöttek és heti kétszer 3 órára mentek a gyerekek oviba méregdrága foglalkozásokra, de nem voltak egyedül, mert a játszón is szépszámmal voltak hasonló döntést hozók és csemetéik)
Itt N.o.-ban (és Ausztriában is) az a bevált tanács, hogy amikor kiderül, hogy jön a baba, akkor kocogj el a helyi oviba/bölcsibe és foglaj egy helyet a jövevénynek, mert ugyan van nem állami is, de ha a csemete odajár, akkor a fizetendő összegnek és a családi adózásnak köszönhetően lehet, hogy érdemesebb a gyerekkel otthon maradni. Persze a későbbi karrier lehetőségeket nem javítja, ha kimarad pl 6 év az életrajzból

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.09. 15:11:44

@Jess G: az átlagemberek a nagy adókulcsokkal operáló országokban járnak a legjobban jelenleg, ugyanis ott erőteljesen lehúzzák a jól kereső rétegeket és megtámogatják belőle a szerencsétlen alsó 30%-ot, a közepesen keresőknek meg tulajdonképpen mindegy számszakilag

ilyenek a mostani skandináv országok, ahol gyakorlatilag félszocializmus van

Mrs. Clayton 2013.07.09. 15:11:52

@Kovermadar: ti a parkban laktok? és a hálótok előtt kocognak reggel a joggingolók? az kemény

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 15:11:56

@Amarante:

Minek nekem narancsfa? Ráadásul ez lakás, nem ház, hogy magamnak ültetgessek (amúgy sem tenném, utálom a kertimunkát :) ).

Mrs. Clayton 2013.07.09. 15:14:43

@Tökfőzelék1: ez attól a pillanattól tök m1, ha van házad, megtakarított pénzed, nyaralsz, telelsz, a gyereket iskoláztatod, és szeret a családod meg te is őket, ha ez utóbbi hiányzik, akkor elhiheted nekem sehol se lesz jó, bmilyen magas legyen a fizud és alacsony az adó

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.09. 15:14:48

@Jess G: nem figyelsz, azóta kijavítottam már...

most megyek, így is el vagyok csúszva a kajával már

Amarante 2013.07.09. 15:15:11

@Kovermadar:

:))))

Amugy nagyon tetszik!!Olyan szivesen szenvednek egy ilyen helyen!!!!:))))
A kovetkezo lepes nekem is vmi mas lesz.egy igazi angolos falu,ami kozel van a varoshoz,de ha kinezek az ablakon,akkor a domboldalt latom:)))

Mrs. Clayton 2013.07.09. 15:17:41

@Tökfőzelék1: szegény, én már 1 hete itthon unatkozom, mert melegben sem dolgozom, ma a főnököm azzal küldött dolgomra, h tegyem csak fel a lábaimat meg a napszemcsimet aztán pihenjek nyugodtan, keress vmi hasonló melóhelyet ;-)

Amarante 2013.07.09. 15:19:44

@tilmir:

Nincs uj a Nap alatt!:)))

Orulok,hogy legalabb ez Tokire is ervenyes:))

Igényes 2013.07.09. 15:19:46

@Jess G: Nem mondtam hogy minden szuper volt, azt mondtam, hogy az átlagember szempontjából kiszámíthatóbb volt. Az egyszeri átlagembert nem akarta megdugni a főügyész.
De azt hiszem ez a része nem is tartozik a nyilvánosságra.

Igényes 2013.07.09. 15:20:52

@Tökfőzelék1: A mai világnak is vannak előnyei, de ezek a régiek mellé, és nem helyettük kellenének.

Mrs. Clayton 2013.07.09. 15:22:26

@Igényes: de, igen is az átlagembert folyamatosan zaklatták, zsarolták, basztatták minden ökörséggel
mi nem tartozik a nyilvánosságra, h valakit szexuálisan zaklatnak? ja addig amíg nem téged akar vki seggbedugni
meg tudom, anyám tehetett róla, amiért nem csadorban járt, ha meg mégis, akkor meg azért, mert ezzel izgatta a pasikat
naná

Igényes 2013.07.09. 15:22:39

@Babette_: @Amarante: Pár helyre ki volt plakátolva az OKJ-s jedi képzés, sokáig nem értettem. Most lett világos, hogy pilótákat akartak a sólymokra.

Igényes 2013.07.09. 15:25:01

@Jess G: Anyukád szexuális... vonatkozásai nem tartoznak a nyilvánossága. A zaklatás sem, ha már így kiemelted... ez egyébként is veszélyes téma mindenhol.

Én semmilyen nyomát nem hallom, hogy különösebben zaklatták volna az átlagembert. Ha csak azt nem veszed zaklatásnak, hogy elzavarták dolgozni, ha akart, ha nem. :) De nyilván nem ugyanazokkal beszélgetünk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 15:25:24

@Jess G:
Ez nem park, inkább az egyik városi tó partja. Itt rengeteg zöldterület van, városon belüli erdők.
Igen, itt szoktak elkocogni időnként a népek, vagy csak sétálnak. A ház előtt megy el egy 7,5 km-es túraútvonal, körbe a tó körül, el a király itteni kastélya mellett.

Kastély: en.wikipedia.org/wiki/Stenhammar_Castle

@Amarante:
Nekünk is a nyugodt környék volt az elsődleges szempont. Illetve a jó közlekedési lehetőség (itt a vonat 10 percre, amivel 1 óra Stockholm). A legnagyobb tömeg az utcán általában a 4 fős család :)

@tilmir:
Elitegyetemen végzett, elit szakon, elit diplomája van, elit jakát eszik, elit munkahelye van, elit emberekkel. Ha néhaELITnapján úgy alELITakul, akkor még meg is duELITják és olELITyankor ELITorgazmusa szokELITott lennELITi.
ÉrtELITed?
Nah...

Amarante 2013.07.09. 15:25:46

@Igényes:

A regi rendszernek egyetlen elonye volt a maival szemben:mindenkinek kotelezo volt dolgozni:)))

erenyes anyukat meg ne bantsd,mert a sors karpotolta a szenvedeseiert ,mert 3xannyit keresett,mint a fo vagy csak sima ugyesz:))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.09. 15:25:52

@Amarante: Na, igen. Meg az újszülöttnek minden vicc új, de itt már mindenki öreg harcos.
:D

Mrs. Clayton 2013.07.09. 15:26:18

@Igényes: gondolom te is otthon a családi körben vered csak a családod, na lapozzunk

nyuszigonosz 2013.07.09. 15:26:39

@Tökfőzelék1:
Azért már nem kell magad ennyire reklámoznod, tudod?
A két nyelv, amit te - nem folyamatosan, "csak" folyékonyan - beszélsz, hát: magunk között, az nem is olyan sok.
Meg ugye folyékonyan is lehet a nyelvet rosszul beszélni. :-))))

Képzeld, másoknak is van versenyképes végzettségük!

Igényes 2013.07.09. 15:28:13

@Amarante: Nem bántom, biztos szar lehetett. Meg Jessnek is gyerekként átélni. De ez egyszeri eset, és általánosságban nem volt jellemző.

Persze valahol megértem, az ember ilyen. Ha neki rossz egy rendszerben, azt hiszi, mindenkinek olyan.
Egy csomó párt most pont ezzel kampányol. :)

Amarante 2013.07.09. 15:28:26

@nyuszigonosz:

Akkor most en okosabb vok,mert harom nyelvet beszelek?:))))

Igényes 2013.07.09. 15:29:03

@Jess G: Kizárólag. Ha belegondolsz, nem is nagyon tudnám másképp. (Csak család van benne a családi körben.)

Igényes 2013.07.09. 15:30:48

@Amarante: És hány nyelven táncolsz?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.09. 15:31:06

@Kovermadar: Na, vazz! Megvilágosodtam. Akkor bizonyára a közösség is elit, ahova jár...
Ki is húzom magam...
:D

nyuszigonosz 2013.07.09. 15:32:18

@Amarante: Igen, valahogy így. :-)))

Te ezért, mások másért okosabbak mint a Töki.

A nap nem azért kell fel, hogy csak öt süsse. :-)))

Mrs. Clayton 2013.07.09. 15:32:18

@Igényes: na hát azért mondom, meg attól h nálatok ez van, más biztosan nem csinálja, hiszen ez totál egyedi eset, nem vitás, egyébként meg kinek mi köze hozzá, nem kell cukkolni apukát, aztán nem repül a saller, ha meg mégis, úgyis megérdemelte a másik is

Amarante 2013.07.09. 15:32:43

@Igényes:

tenyleg:Magyar,roman,angol:))))az orosszal nem dicsekszem,mert mar sokat felejtettem:)))

Igényes 2013.07.09. 15:32:59

@tilmir: Szerintem velünk a változatosság miatt áll szóba csak. :)

Amarante 2013.07.09. 15:34:31

@nyuszigonosz:

Viszont nincs elit diplomam .ezert o tanultabb,mint en.csak az a baj,hogy ezt jol titkolja es spontanul nem nyilvanul meg rajta:)))

Igényes 2013.07.09. 15:34:36

@Amarante: Harasó. ;)

@Jess G: Jaja. Mondjuk pont saller még nem volt, de aránylag ritkán veszekszünk, mert drága. (Túl sok minden törik szét.)

Mrs. Clayton 2013.07.09. 15:36:33

@Babette_: erre miből következtettél? sztem csak ebédidőn volt, és ott tud wifin netezni, mert a céges gépen le van tiltva minden blogolós fészbukkos oldal

Amarante 2013.07.09. 15:36:55

@Igényes:

Mondhatni:elbujt:))jo melyre:))

Igényes 2013.07.09. 15:41:14

@Amarante: Töki szerintem egy aranyos kislány, aki szeretetre vágyik. Tegnap volt valahol egy ilyen bőcsesség, hogy azt kell a legjobban szeretni, akit a legnehezebb.
Meg is állapítottam, hogy szerintem ezt valami utolsó köcsög rendezhette. :)

Igényes 2013.07.09. 15:43:50

@Kovermadar: Tényleg jól hangzik. Hol is vagy pontosan?

zuulululu 2013.07.09. 15:43:51

@Juzer:
" ami ismerve a máltaiak viszonyát a pénzhez, érdekes küldetés"

Ez kifejtened legyszi?

Amarante 2013.07.09. 15:45:16

@Igényes:

Amiben ott a Kell szocska,az mar nekem nemgyerebe:)))Meg miert is kene nekem szeretnem barkit,ha utalom!!??:)))

nyuszigonosz 2013.07.09. 15:45:41

@Amarante:
Honnan tudod, hogy neki van?
Ö írja itt. Ez nem jelenti azt, hogy igaz is.

zuulululu 2013.07.09. 15:46:08

@tucano: " Pl. múlt héten egy 5 óriási szobás, brutál kilátásos házat szép nagy erkéllyel és 3-4 narancsfás kis kerttel faluban, bolthoz/komphoz 5 percre gyalog, szóval ezt adták 400 ojróért hosszútávra és mégiscsak szezon közepe van rengeteg turistával."

Tudsz legyszi valami linket dobni normalisabb rental-site-rol?

En mar nezegetem egy ideje, de amiket talaltam, abbol a legjobb haz egy egy kis farmhaz a sziget kozepen 1 szobaval, 580+rezsiert.
Ettol olcsobban csak pici kis lakasok. De a fene akarna lakasban rohadni Maltan. Hazat meg sehol nem talaltam 600 alatt...
Vagy ebbol lehet alkudni? Azt mondom 580-ra hogy adok erte havonta 250-et?

2013.07.09. 15:48:19

@Babette_: ok, de a lenyeg, hogy altalaban sapkaban van

Amarante 2013.07.09. 15:49:34

@nyuszigonosz:

Na hallod ez a jelenkor egyik nagy rejtelye!!!:)))
Megalapithatnank a Toki-fele egyetem es diploma keresoinek tarsasagat......mar ha igazabol ez erdekelne valakit.:))))))

En ot egy nagyon ostoba nonek konyveltem el es ezen meg a legelittebb diploma sem valtoztat.

montroyal ( CAN qc) 2013.07.09. 15:49:43

@charlieharper: egy cikkbe olvastam kozelkeleti befektetokkel magyar szinekkel solyom neven ,az uj legitarsasag meg nem olvastam vegig a kommenteket lehet valaki tobbet tud.

Amarante 2013.07.09. 15:51:23

@charlieharper:

Nincs.Csak annyi idore hordja a sapkat,mig kiviszik vadaszni ill. idomitani:A roptetoben nincs rajta sapi:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 15:51:27

@Babette_:
Nem egészen. Ő viszi be a kaját a főnöknek :)

Igényes 2013.07.09. 15:57:41

@Amarante: Önfeláldozásból. ;)

@Kovermadar: Próbálok guglizni salaries in swedent, de nem nagyon találok használhatót.

Igényes 2013.07.09. 15:58:46

@charlieharper: Aha, aminek nincs füstszűrője. :D

Megint szabad a gazda 2013.07.09. 16:01:18

@pappito: akkor mifelénk viccesen nagy a szabadság és demokrácia. Ugyan nem gettó, nem USA, de a szerződésben benne csücsült, hogy az erkélyen a korlát magassága fölött nincs semmi lehetőség semmire csak (piros) muskátlira a (barna) muskátli ládában (krizantént még lehet, hogy engedélyeznék, ha szépen kéred...)

Igényes 2013.07.09. 16:03:04

@Megint szabad a gazda: Az nem biztos, hogy annyira rossz. A fene akarja a szomszéd gatyáit bámulni, ha kilép az erkélyre.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 16:04:20

@Igényes:
Mi érdekel pontosan?
Ez egy szakmánként kereshető adatbázis. Önkéntes adatszolgáltatással, nyilván nem a legmagasabbat kell nézni, de az átlagot elég jól visszaadja szerintem:
lonestatistik.se/

Ott egy adókalkulátor is ("lön efter skatt" címszóval), be kell állítani kommunt (kb. járás) és várost és megmondja mi marad (nagy eltérések nincsenek egyébként).

(ha megmondod mire vagy pontosan kíváncsi, akkor segítek)

Amarante 2013.07.09. 16:06:53

@Igényes:

Na ez egyre rosszabb lesz!:))))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.09. 16:08:37

@Tökfőzelék1:

A gond csak az, hogy a rendszer nem tartható fent a globalizmusban. Ugyanis nem jön tőke az országba, mert iszonyú drága a munkaerő, sőt a meglévő is menekülni igyekszik.

S persze a végén ELFOGY a pénz, s aztán hiába jár valami, ha nem jut.

Még Norvégia működőképes az olaj miatt, de a többi skandináv ország kénytelen lesz leépíteni a szocializmust.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 16:09:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nettó/bruttó bér aránya:
Magyarország: 58,5%
Svédország: 73%

Valaki azt mondta, hogy Svédországban magasak az adók... én meg hiába tépem a számat, hogy ez nem igaz... és lám, itt a statisztika és engem igazol :D

Igényes 2013.07.09. 16:10:19

@Kovermadar: A fene tudja, ez pontos munkakörönként változó minek nevezik, az meg cégenként változó... próbáljunk meg egy Frontend designert. ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 16:11:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Remélem, hogy a menekülteken fognak vágni, jó nagyot. A költségvetés kb. 40%-a megy el rájuk :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 16:14:43

@Igényes:
Aham :)
Az micsoda? :)

Ebből választhatsz (már ha IT a terület):
Administrator (421)
Usability Designer (37)
Application Specialist (104)
CIO (24)
Configuration Manager (27)
Graphic designer (111)
Information Architect (29)
Interaction Designer (138)
IT Manager (347)
IT architect (288)
IT Director (526)
IT forensics (50)
IT Consultant (2216)
IT Coordinator (179)
IT Strategist (72)
IT vendors (237)
IT technicians (1096)
Consultant (178)
Requirements Analyst (46)
Account Manager (81)
Quality Manager (18)
Network Administrator (56)
Network Technician (270)
Product (136)
Production (47)
Programmer (760)
Project Manager (842)
Service Engineer (149)
Game Designer (24)
Game developers (61)
Support (824)
Support Manager (63)
System Administrator (28)
The System Administrator (151)
System Architect (125)
Systems Engineer (97)
System Integrators (61)
Systems Specialist (258)
Systems Engineer (21)
Systems (1566)
Security Consultant (61)
Search engine optimizers (43)
Tester (266)
Test Manager (157)
Web Analysts (22)
Webmaster (46)
Web Designer (134)
Web Coordinator (17)
Site manager (57)
Web Editor (159)
Web Strategist (44)
Web Developer

Igényes 2013.07.09. 16:15:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Eszerint olyan 13 ezer korona nettó körül jön ki, de lehet hogy én számolom rosszul.

Igényes 2013.07.09. 16:18:43

@Kovermadar: Hát, ilyen katyvasz. Kb annyi a dolga, hogy jól nézzenek ki a felhasználói felületek, aztán ezen belül ahány ház, annyi szokás. A magyar piacon legalábbis ez van. A többin nem tudom. :)

Ezek a számok micsodák? Ennyien adták meg?

Megint szabad a gazda 2013.07.09. 16:19:21

@Jess G: ha nemzeti a légi társaság, akkor lesz leszállási engedély itt-ott, például Moszkvában. Akkor majd indít kódsééér gépet olyannal, akinek van mindene hozzá (talán a wizz.hu???, mert gondolom a Lufthansa nem érdekelt). Mindenki jól jár, no ezért sólyom a neve, tudod ha leveszik róla a sapkát akkor repül és visszahozza a zsákmányt a henceghez, de ha vissza teszik rá ismét a sapkát...

Megint szabad a gazda 2013.07.09. 16:21:10

@Igényes: Mégis megveszed a 29 eurós jegyet? Én már mondtam a múltkor is, hogy jó hely,...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 16:21:20

@Igényes:

Mi jön ki 13e kr nettóra?
A megadott átlagbér a birca-tábláztban 25.600 kr bruttó, ami olyan 19.500 kr nettó.

Igen, a számok azt mondáják, hogy ennyi rekord van az adott szakmáról.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.09. 16:23:51

@Kovermadar:

Igen, ez egy magyar tévhit.

Az EU-ban a lgmagasabb adószint MAGYARORSZÁGON van, Svédország csak a 6. helyen áll. Persze a svéd szint sok.

A rangsor az EU-ban adóteherben:
1. Mo.
2. Belgium
3. Franciao.
4. Németo.
5. Ausztria
6. Svédország
7. Románia
8. Hollandia
9. Dánia
10. Finnország
11. Görögo.
12. Cseho.
13. Olaszo.
14. Litvánia
15. Szlovákia
16. Szlovénia
17. Lettország
18. Lengyelo.
19. Portugália
20. Észtország
21. Bulgária
22. Spanyolo.
23. UK
24. Luxemburg
25. Írország
26. Málta
27. Ciprus

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 16:23:55

@Megint szabad a gazda:
Ezt sok helyen megkövetelik. Itt mondjuk elég sok zászló van kint + egy valag parabolha is, de azért figyelnek arra, hogy ne legyen hazavágva a városi látkép.

Minden jön kábelen, felesleges az antenna (kivéve, ha magyar adót akar nézni az ember, de az nem tarotzik hozzá szorosan a svéd/amerikai/lengyel életmódhoz - ergó nem szükségszerű).

Igényes 2013.07.09. 16:24:32

@Kovermadar: Én valahogy úgy csináltam, hogy felszoroztam euróból forintra, azt át koronára, és levettem belőle az adót, de akkor valamit félrenéztem közben. :))

@Megint szabad a gazda: Milyen 29 eurós jegy?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 16:25:00

@Tökfőzelék1: Hallod, sok ferfi (az ismeretsegi koromben) szeretne, hogy ki tudja tartani a baratnojet, feleseget, stb. De biztos azok meg csak meg vannak bolondulva egy-ket-harom (tetszoleges alahuzando) lyukert a non.
Neked az faj, hogy nem tart ki senki???

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 16:26:22

@Tökfőzelék1: Allitolag a valsagot mindenfele kamubankarok okozzak-okoztak, azert nincs egy csomo embernek most biztos allasa.

négyzet 2013.07.09. 16:28:25

@Kovermadar: ez a magyar nettó/bruttó már nem úgy van. nincs már szuperbruttó vagy mi. 65% körül inkább, ha nincs gyereked (16%szja, meg a járulék, na azt nézd meg, checkout: www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 16:29:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A másik dolog, hogy nem mindig van egyezés az elvonásokban. Magyarországon van szja, tb, nyugdíj, akármi.
Svédországban van adó és ennyi. Így az adó% magasabb, az összelvonás meg kb. a fele.

Tőlem januárban 26,25% adót vontak le. Ez koronásítva azt jelenti, hogy 30.136 kr-ból kaptam meg 22.228 kr-t.
(azért a január, mert utána már betegszabik, szabadásgok voltak, ez egy kb. normális hónap, 2 napi túlórával (2 nap túlórával dolgoztam 22 munkanapot ;) )).

tucano 2013.07.09. 16:30:03

@zuulululu: Nem tudok linket adni, nincs fenn semmilyen oldalon. Inkább a klasszikus módszer működik, hogy kiveszel egyet és aztán beesik az olcsó. Ja és Gozo nem Málta, nem mindegy!

@charlieharper: fogalmam sincs, de nem hiszem, hogy változtatna bármit, mert akkor nem oda, hanem vmelyik másik olcsó szigetre költöznének az angol nyugdíjasok, az meg nem jó!

Mrs. Clayton 2013.07.09. 16:33:04

@Megint szabad a gazda: hát én max azt tudom elképzelni, amit leírtam, bár nem értem mi lenne az a kódsééér gép mondjuk
az sztem kizárt h a wizz mint részben nemzeti légitársaság működjön, főleg nem sólyom név alatt
gondolom az omániaknak kellene vmi biztosíték h vmi módon kapnak állami pénzt, ha mégis beszállnának pár dollárral
sztem Vágó úr berakott 3 misit megalapította a céget, aztán várja, h vki adjon a segge alá végre egy airbust b egy boeinget
csak hogy nem fog
bár lehet cirrussal meg cesnaval is utasokat fuvarozni, talán a tengeren túlra is, ha bátor vki

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.09. 16:33:30

@Kovermadar:

Ezért kell az egészet egyben nézni Mert hiába sokkal magasabb az SZJA Svédországban, mint Mo-n, ha Mo-n még van egy rakás egyéb elvonás is, s összességében így több az adóteher.

S sajnos ez nem csökkent, Orbánék az szja-t csökkentették (ami nagyon helyes lépés volt), de az összint nem csökkent, hiszen mást meg növeltek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 16:34:32

@négyzethálós:
Forintosítottam a béremet, így az arány 65,5% (ami marad). Svédországban még mindig 10%-kal több (kb.).

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Annál valamivel több, de lehet azért, mert más kommunben lakom, mint amire kiszámolták.

@Igényes:
Akkor a Ft -> Kr konverzión mehetett el egy kevés. Mikor kijöttünk 28 Ft volt a korona. Most 34 Ft körül van... :) Az árak itt 2 év alatt minimálisan változtak, mégis, ha Ft-ban számolok, akkor volt egy (21+inflációs)% drágulás.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 16:34:41

@nyuszigonosz: plusz tud ket nyelvet vagy folyekonyan, vagy folyamatosan. En is, angol + magyar, az baratok kozt is ketto. Ez nem olyan sok.

Igényes 2013.07.09. 16:34:57

@Megint szabad a gazda: A sólymot egy csomó országban szerintem ki sem tudják mondani.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 16:35:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Tudom én ezt.
Vicces, amikor a svéd kollégák panaszkodnak, hogy milyen sok az adót itt... én meg vigyorgok, hogy "hjajj, tényleg rengeteg!" :)

Megint szabad a gazda 2013.07.09. 16:35:46

@Igényes: egy párja napja írtad, hogy nem akarsz Münchenbe jönni 2x30 euróért, hogy németekkel diskurálj egy Biergartenben...
Erre mondtam, hogy látom érik a látogatást
(nincs gatya, nincs kósza tányér az erkélyen vagy az utcán; minden rendezett)

nyuszigonosz 2013.07.09. 16:36:15

@Mr. Long: Na de ezt írtam neki én is: két nyelv az nem sok.
Az elitet ö állítja.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.09. 16:39:52

Hozzátenném a táblázatomhoz: torzító hatás, hogy csak a fehér jövedelmeket veszi számba. S ugye közismert, hogy míg Skandináviában a jövedelmek 90 %-a fehér, addig Dél-Európában ez 70 %, az ex-komcsi országokban meg van ahol alig 40 %.

Mondjuk a bolgár példa. A táblázat 143 euró havi nettó és 118 tényleges nettó átlagbért ír. Ez abszurdan kevés. A realitás ennek kb. a duplája. (Az is levés pénz persze, de ez más kérdés.)

Egyszerűen a helyzet az, hogy 10 bolgárból alig 3-nak annyi a tényleges jövedelme, mint amenni a papíron szerepel. A szürkejövedelem olyan helyeken is teljesen jelen volt, ahol egy nyugati nehezen tudná elhinni.

Igényes 2013.07.09. 16:42:17

@Megint szabad a gazda: Jah igen. Én maradnék alapvetően, de drága az élet, a szegénységhez meg már öreg vagyok. Szóval amíg lehet, húzom az elmenést, és ha esetleg megyek, valószínűleg akkor sem örökre... de nem árt tisztában lenni vele, hol mire számíthatok.
A svéd nézelődés most pont úgy jött, hogy megtetszett amit Madár írt a környezetről (lakóházak között erdős részek), ilyen itt nem nagyon van tudtommal. Max ha hajlandó vagy érte kiköltözni a halál farkára.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.09. 16:42:48

@Igényes:

Majd "szoljom" alakban mondják. Ez a salom szóra asszociál, szóval népszerű lesz zsidók körében... :-)

Mrs. Clayton 2013.07.09. 16:43:04

@Megint szabad a gazda: és ráadásul nem is tudom h ki meg hol jegyzett be ilyen nevű céget, h Sólyom Hungarian Airlines, de a cégjegyzékben ilyen nevű cég 2013,07.09-én nem szerepel
szóval kijelenthetjük, h totál kamu

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 16:44:14

@Igényes:
Én is 130km-re lakok Stockholmtól :)
Mondjuk ott is nagyon sok a zöldterület. Vidéken meg csak az van :D

Igényes 2013.07.09. 16:46:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ebben a realitásban azért ne legyél ennyire biztos. :) Ha mindent beleszámolsz, talán kijön ennyire, de 10 emberből lesz mondjuk 7, akinek csak a nettó van, meg 3, aki a felnyomja az átlagot.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 16:47:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Azt nem értem, hogy vajon miért derogál olyan neveket adni, mint:
Budapest Airport (valamit hívnak így, de akkor mi a szharnak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér név?)
Hungarian Airlines

Megint szabad a gazda 2013.07.09. 16:47:26

a "rezsicsatához":

Münchenben kb. 1 nm = 1 € rezsi ökölszabállyal találkozik a határátkelő, persze van egy-két specialitás: ez kb 18 fokot tartalmaz télen, a net ezért még nem dübörgős, a tv nem fizető csatornás, csak kábel, viszont a közös kert gondozása, hólapátolás, lépcsőház és bejárati rész subickolása már benne lehet. Persze minden fogyasztás alapon működik, így az átlagtól akár jelentős eltérés is lehet. (az áramos fűtés itt is horror, így azt nem javasolnám még kicsi lakás esetén sem, bevált módszer, hogy a lakások rezsijét az elmúlt év átlaga alapján adják meg, ez akkor jópofa, ha üresen állt a kecó előtted télen és csak 5 fokra fűtötték...)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 16:47:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: az kemeny, nem is tudtam, hogy angliaban ilyen magas az atlagfizu. ehhez kepest meg csomoan minimalberen tengodnek. nem is ertem.

Mrs. Clayton 2013.07.09. 16:48:22

@Jess G: hoppá, Airlines helyett Airwayssel már van, de az egy már 1999-ben bejegyzett cég, aminek a főtevékenysége csak így szerényen 3030 '08 Légi, űrjármű gyártása
és h hogy nem épp Vágó úr a tulaj, és persze a Sólyom Holding, ami persze szintén Vágó úr, is tag

2013.07.09. 16:49:14

@Mr. Long: Vegasban van Klingon Convention. Az eleg elit?

Igényes 2013.07.09. 16:49:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Jah hogy rejtett pszichológiáznak? :D

@Kovermadar: Tulajdonképpen kedvelem a svédeket. Európán belül őket tudnám a legkönnyebben elképzelni, így látatlanban... sosem voltam ott. Majd ősszel kinézek pár napra, és csorgatom a nyálamat. :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 16:50:12

@charlieharper: az dofi! vigyazz, mert az elit bankarok ezutan teged akarnak megbugni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.09. 16:50:43

@Kovermadar:

Ez nem mindig rossz szerintem. Az egzotikus nevek sokszor jó hatást keltenek.

Megint szabad a gazda 2013.07.09. 16:51:45

@Igényes: csak mi tudjuk, hogy rosszul mondják a szólimot, ők nem, de legalább már nem ferihegyre kell kimenni a sólyomhoz, no az lett volna az igazi paff a szegény külföldinek

Megint szabad a gazda 2013.07.09. 16:52:58

@Jess G: ha leszáll a wizz Moszkvában novembertől, akkor mégsem kamu...
Majd meglátjuk.

2013.07.09. 16:54:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: milyen jo lesz shalom airwaysnek hivni a budapest-muscat jaratot

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 16:55:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Akkor megint velem van a baj :)
Csak vicces, hogy konzekvensen olyan neveket kapnak a dolgok, amiket jó érzésű, külfödi ember ki sem bír ejteni. Akkor legyen mondjuk angolul, ha már úgyis nemzetközi.
Egzotikus név?
Baranyaszentgyörgyi Csirkezselé Légitársaság... aztán mondassuk ki egy angollal (vagy angolul tudó külföldivel). És nézzük meg, hogy hová vinné a taxis a belvárosból... :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.09. 16:55:34

@Igényes:

Annak idején még a régi rendszerben egy cseh ismerős mondta, hogy a magyar nyelv olyan, hogy a világ legegyszerűbb dolgait is 8-10 szótagú kifejezésekkel jelölik. A példája az volt, hogy pénzváltásnál igyekeztek nézelődni hátha valahol látnak BANK feliraratot. Nem láttak. Aztán elmagyarázták nekik, hogy ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR szöveget keressenek, az a bank magyarul.

Taxomükke (UK) 2013.07.09. 16:57:05

@Jess G: Látod, mégis jobban akarod tudni..
:(
Nem baj, vannak sokan, akik mindig mindent jobban tudnak. Ilyen ez a világ.

Igényes 2013.07.09. 16:57:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ha kicsit megcsavarod, akkor igen. Viszont ha másokat válogatsz bele, egyből más képet kapsz. Oké hogy az összkép ezt hozza ki akkor is, de félrevezetőnek tűnik. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.09. 16:57:14

@charlieharper:

Mint az ETA-rendszámú magyar Suzuki esete Madridban, melyet megrongálták felháborodott emberek.

négyzet 2013.07.09. 16:57:31

@Jess G: Cégbírósági adatok szerint június 13-tól hatályos a Sólyom Hungarian Airways Kft. változásbejelentése.

hvg.hu/gazdasag/20130706_Solyom_uj_nev_Malev_legitarsasag

2013.07.09. 16:57:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Moszkvaban meg Pictopan-t keresel, ejtsd angoloknak: piktopan, ami ettermet jelent.

Mrs. Clayton 2013.07.09. 16:57:49

@charlieharper: hát a hírekben Sólyom Hungarian Airlines névvel jelentek meg az induló légitársaságról a hírek, közben ilyen cég nincs, ellenben olyan van, amelyiket úgy hívják h Sólyom Hungarian Airways s ennek a cégnek, amelynek mint írtam a főtevékenysége a légi és űrjármű gyártása, de ilyenekkel is foglalkozik mint rendezvényszervezés meg oktatás, gyak a szartól a repülőig mindennel, s a tulajdonosa a fent nevezett s a hírekben is nyilatkozó Vágó úr, aki áll volt Maléves
na most Vágó úr és még másik 2 magyar férfi valóban bejegyeztetett 500e ft-os jegyzett tőkével egy Holdingot, amely tag a fenti 99-ben bejegyzett kft-ben
szóval sztem ez egy gyenge próbálkozás, de valódi háttér kétlem h lenne mögöttük

Taxomükke (UK) 2013.07.09. 16:59:19

@Kovermadar: Így van, a Scandinavian Airlines mintájára ennek a neve lehetne röviden HAS.
Esetleg HUSS.

Mrs. Clayton 2013.07.09. 17:00:26

@négyzethálós: sztem az én kb 2 perces oknyomozásom többet elmond mint a HVG cikk, de ha vki annyira hinni akar a Sólyom Airwaysben hát felőlem nyugodtan

Igényes 2013.07.09. 17:00:51

@Megint szabad a gazda: :DD

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Akkoriban csak az volt, meg az MKB talán. De már fejlődtünk ebben is.
Viszont ha megnézed az akkori otp kamatokat, meg a mostaniakat bárhol, nem biztos, hogy megérte.

Igényes 2013.07.09. 17:03:23

@Jess G: Ű R J Á R M Ű??? Húbazdmeg....

négyzet 2013.07.09. 17:04:29

@Jess G: nem mondtam, hogy hiszek, csak láttam, hogy nem találtad bejegyezve. ennyi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 17:04:41

@négyzethálós:
Közel keleti befektetők... bezzeg, ha az oroszok jönnének, akkor pfúúúújolás van. :)

@Taxomükke:
Ugye?
Vagy British Airways, Norvegian Airlines, még az amerikai Delta is kellemes, közömbös név. De még a Lufthansa is könnyen megjegyezhető, kiejthető név.
A magyaroknak meg sikerül rögtön egy kettőshangzóval padlóra küldeni a külföldieket :)

Mrs. Clayton 2013.07.09. 17:05:34

@Taxomükke: miért akarnám, csak épp ki hiszi el, h egy ceglédi garázscég 3m-s jegyzett tőkével egy 500e ft-os Holdinggal maga mögött nemzeti légitársaságot fog augusztusban úgy indítani, h nincs még 1 db gépe sem
mondtam, holnap én is nemzeti piros-fehér-zöld légitársaságot fogok indítani
itt a gépem
www.trade-a-plane.com/detail/aircraft/Single+Engine+Piston/2008/Cirrus/SR20/1630162.html
érdeklődni privátban
:-D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 17:06:42

@Igényes: viki buszke, mert bekapcsolodunk az europai urprogramba. volt par hete a hirekben. meg nincs nemzeti legitarsasagunk. jol jon egy ilyen svajcibicska ceg.

Mrs. Clayton 2013.07.09. 17:06:45

@négyzethálós: hát ja, de mondjuk az is sokat elmond, h a PR anyagot hagyják úgy kimenni, h nem is az a nevük mint ami
haggyuk má
mondjuk legalább nem unatkoztam egy fél órán keresztül

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.09. 17:06:54

@charlieharper:

Ó, ezt annak idején a bolgár ex-cár mesélte. Eljöttek a spanyol haverjai a várnai rezidenciájára. De valahogy elkerülték egymást. Telefonálnak egymásnak.
Cár kérdezi: hol vagytok?
Spanyolok: nem tudjuk.
Cár: felirat nincs?
Spanyolok: de van, valami város van itt, az van kiírva az autópályán, hogy Bapha.
Cár 2 percig gondolkozott, mert Bapháról még sosem hallott, aztán rájött hogy BAPHA, azaz Várna bolgárul.

Megint szabad a gazda 2013.07.09. 17:09:19

@Igényes: Itt is hasonló a helyzet, mint a svéd madárnál. Én ezt szeretem a legjobban itt, hogy a város bármely (!!) pontjából egy pár perc sétára vagy valami zöldtől. A legtöbb helyen maradt egy közlekedő sáv, ahol kerékpárral vagy gyalog tudsz km-eket megtenni, úgy, hogy max átkelsz egy-egy keresztező autóúton, ahol legtöbbször 30 lassítják a forgalmat, hogy kerékpárral a gyerkőcöknek is biztonságos legyen a dolog vagy csinálnak valami alul vagy felüljárást, ha nagy a forgalom. Persze ezek a zöld sávok nem túl szélesek, mivel házak között megy, így elég messze van a kocsiktól. A zöld sávokon eljuthatsz egy nagyon nagy parkba vagy erdőbe, ami viszont fantasztikus. Simán tudsz a belvárosban kerttel rendelkező házban lakni (persze ez azért elég drága hobby), gyakorlatilag a folyó két partja az egész városon keresztül egy hatalmas parkként funkcionál. Ha hétvégén és jó időben érkezel, akkor érdemes lemenni a folyóhoz, mert az egész egy nagy party (napközben családos paradicsom, este inkább a fiataloké a terep)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.09. 17:09:57

@Igényes:

Akkoriban 3 bank volt: az MNB. az MKB és az OTP. De az MKB-nál nem lehetett forintszámlát tartani, csak valutát a jogosultaknak. (Apám egyébként ott dolgozott évekig.)

Az első áttörés a CIB volt a 80-as évek végén. (Apám ott is dolgozott szintén évekig.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 17:10:51

@Igényes:
Azért ebből ne vonjunk le messzemenő következtetéseket :) Idén őszre ígéri valami narancsközeli milliárdos az új, magyar-spanyolviaszt is.

Megint szabad a gazda 2013.07.09. 17:11:07

ja, és ez azért egy 1,3 vagy 3 milliós város (ki hogyan számolja)

borzimorzi 2013.07.09. 17:12:02

@Igényes: Kora ősszel még csak-csak. Na de októbertől márciusig, mikor alig van fény és az is csak alig pislákol: Még a helyiek is csak brutális adag vodkával bírják ki. Ja, és nyáron meg olyan rövidek az éjszakák (sarkkörön túl vagy annak közelében egyáltalán semmi éjszaka nincsen), hogy állandóan kialvatlannak érzed magadat, mert nem olyan jól alszol, mint rendesen, sötétben. Hiába sötétítesz be, az eszed hátsó zugában akkor is tudod, hogy kint hét ágra süt a nap. No, mindegy, te tudod.

Ami a posztot illeti, el nem tudom képzelni, miért bízna bárki is apácákra egy kisbabát. Azoknak sose volt gyerekük, halihó! Akkor már célszerűbb pár anyukának összefognia, és egymáshoz áthordani a dedeket, amikor pár órára el kell menni otthonról. Már akkor is sokat segíthetnek egymásnak, ha csak ketten vannak az anyukák, de három már ideális.

Üdv:
b

Mrs. Clayton 2013.07.09. 17:13:30

@Kovermadar: igen, de vele kapcsolatban is azt találgatják leginkább h merre gurult el a gyógyszere

Megint szabad a gazda 2013.07.09. 17:14:02

@Jess G: látod, lesznek még ott fiókák is, sok kis éhes száj, amit az öreg sólyomnak be kell tömnie

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 17:15:18

@Megint szabad a gazda:
Ez jól hangzik!
Hol is laksz? :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Biztos nem vagytok rokonok a Havas Henrikkel? ;)

Mrs. Clayton 2013.07.09. 17:15:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hát most nem tudom, h úgy politikailag szabad-e nevetni v tényleg komoly, mert lehet h ez se vicc
ma néztem egy politikust, aki kézi aratást tekintett vhol a pusztában ilyen népviseleti pamut ingben, de lehet gyolcs a helyesebb szó, de ez lehet tévedés is
azért az se semmi

négyzet 2013.07.09. 17:19:13

@Jess G: az egész onnan indul, hogy nyilván nem akkor kell malévutódot csinálni, amikor a csőd utáni réseket a piac már nagyjából betöltötte...

Judieság 2013.07.09. 17:21:42

@zuulululu:
5) Az állami intézményben alapvetően máltaiul, az egyháziban és a magán intézményekben pedig angolul folyik a tanítás.

6) Állami és egyházi ingyenes, a magán fizetős. Egy trimeszter (bölcsi) olyan 300 Euró kerül van. Pontos számokat még nem tudok, mert a héten megyünk érdeklődni.

7) A férjemen keresztül vagyok biztosítva. Ez így működik. :)

8) A napelemről nincs információm. Személy szerint nagyon furcsának találom, hogy míg Németországban tökéletesen működik a rendszer, addig itt Máltán (ahol van napsugárzás bőven) ez még nagyon gyerekcipőben jár.

9) Alapesetben abszolút nem kell felújítani a lakásokat, mert nagyon jó állapotban adják őket bérbe. Mi most belefutottunk egy kicsit igénytelen tulajba, aki szerint a lakás tiszta volt és rendezett. Kicsit sem... Hónapok óta nem lakták, elég rossz állapotban volt. De a 8 hónap alatt ez volt az egyetlen, ami megfelelő adottságokkal rendelkezett; olyan, milyet kerestünk.

Mrs. Clayton 2013.07.09. 17:25:00

@négyzethálós: miért ne, olyan egy vállalkozásban soha nincs h késő, tessék jobb ötlettel előállni mint a fapadosok, aztán ki lehet ütni a ryant is, előbb utóbb majd vki úgyis megteszi, de nyilván nem egy 500e ft-os Holding lesz az, de ez is csak azért kizárt, mert egy légitársaság eszközigényes s ezek az eszközök tudvalevőleg drágák
bár ha a másik magyar úr, ha feltalálja a vízzel működő hajtóművet, v az energiacellát v mit, akkor még az is lehet h a szabadalomért cserébe az Airbus ad nekik ingyen 70 gépet

Juzer 2013.07.09. 17:36:40

@zuulululu: A szokásos, szeretik, de sokat nem akarnak tenni érte.
Ez igaz a bérbeadókra is, nagyon beruházni az ingatlanba nem akarnak, csak termelje a zsetont. Nekem két hónapba telt kicseréltetni a boilert mert rozsdás barna víz jött belőle.

Juzer 2013.07.09. 17:39:00

@Kovermadar: Ezt én is kiszámoltam Máltára, a legmagasabb adósávval kb ez jön ki, átlag fizetésre jóval kedvezőbb.

Igényes 2013.07.09. 17:40:54

@borzimorzi: Bírom a sötétséget. :) Persze a puding próbája az evés.

@Kovermadar: ne ijesztgess. :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Most meg már kicsit több van a kelleténél. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 17:41:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem vagytok rokonok vagy nem biztos, hogy nem vagytok rokonok? :)

Juzer 2013.07.09. 17:43:54

@négyzethálós: Azért rakd hozzá még a cég terhét és egyből megkapod, hogy a tényleges bérköltségből hozzád 50% (+ esetleges gyerekkedvezmény) jut el. Cserébe viszont már a nyugdíj se jár a megfizetett adók után (csak ha ők akarnak fizetni).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 17:43:59

@Barátusz: decemberben januarban februarban oktoberben es novemberben pedig nem mos
ertem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 17:45:35

@pappito: tudom hogy van szarititok
levagtam
fregolinak hivjak

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.09. 17:48:23

@Kovermadar:

Csak a tévéből ismerem és biztos nem rokon, legalábbis nem közeli. Sokat foglalkoztam családfakutatással, így 5-6. ágig ismerem minden rokonomat.

Persze az lehet, hogy ő vagy akár te a huszadik unokatestvéreim vagytok, ezt nem tudom kizárni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 17:48:50

@Juzer:
A dolgozó szempontjából irreleváns, hogy a cégnek milyen egyéb költségei vannak. Szerintem.
Igazából engem a bruttó bérem sem érdekel, az egyetlen dolog, ami számít, a nettó bérem, mert azt tudom elkölteni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.09. 17:51:16

@Igényes:

Itteni idő szerint 19-kor kilépek (GMT szerint 16 órakor), mert mennem kell ételt venni a kutyának, aztán meg már tévét nézek, nem számítógépet.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.09. 17:51:23

@Jess G: hogy ilyen elnevezést nem találsz, nem jelent semmit. a malév sem malév hungarian airlines volt, hanem malév magyar légiközlekedési zrt...

Taxomükke (UK) 2013.07.09. 17:51:59

@hagyma: Na, visszaértél, megvan Mary?
:)

morsels (törölt) 2013.07.09. 17:54:21

@Igényes:
Mondjuk akkoriban nem is sokan valtottak valutat a bankban :-)
(vagy OTP-ben)

Mrs. Clayton 2013.07.09. 17:55:30

@Babette_: azóta gyakorlatilag felgöngyölítettem az ügyet, h Airlines névvel nem találtam semmilyen céget, s az abszolút egybevág azzal, ami több újságban is megjelent, mint kiderült számomra, mert itt hallottam erről az ügyről először
de mondtam, felőlem kaphat a kormánytól Vágó úr cége bmire pár milliárdot, otthon úgysem lesz belőle balhé, s ez is egy reális forgatókönyv akár

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.09. 17:56:29

@M. Péter:

Az Európai Staisztikai Hivatal adatai alapján készítettem.

Mrs. Clayton 2013.07.09. 17:57:19

@hagyma: hát addig amíg üresen a mosókonyhában áll addig tuti, ha bekapcsolod már közel sem,jóval hangosabb mint egy szárogatókötél az 1000%, ellenben hasznosabb is

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.09. 17:57:24

@morsels:

KGST-állampolgárok csak ott tudtak. A legtöbb KGST-valutának nem volt fekete árfolyama.

Taxomükke (UK) 2013.07.09. 18:01:57

A máltai sólyom szálljon a szárítóköteledre!

mirx 2013.07.09. 18:02:46

Csak nekem nem működik ma a Határátkelő RSS feed-je?

montroyal ( CAN qc) 2013.07.09. 18:04:00

@Judieság: na ! eldontottem kovetkezo eletembe ,nonek szuletek, a ferjem kulfoldon fog dolgozni , intez mindent nekem ,gyerekeket magan bolcsibe iskolaba , persze egy hazvezetono is kell igy nagy nehezen tudok idot szakitani hogy a napi nehezsegeimrol irjak blogokban KV-ezgassak a tobbi nehezsorsu expat felesegekkel..

na jo csak irigykedek es orulok az infoknak jo a post a kommentek is sok mindent megismerhetunk Maltarol kicsit tobbet USArol (Maryrol )a ruhaszaritasrol jovedelmek elosztasarol es a MALEV utodjarol ...
semmi dolgom ma legalabb olvasgatok..

2013.07.09. 18:07:25

@mirx: csak arrol maradtal le, hogy hogyan fogjak kiejteni a Solyom Airwayset a Budapest-Muscat utvonalon.
Es persze arrol, hogy hagyma nem hasznal fregolit az alsogaryaihoz

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.07.09. 18:09:25

@Kovermadar: szerintem azért nem irreleváns a bruttó, mert valahol ki kell termelnie a cégnek, rajtad. és ha az állam zsebébe kell hogy adja, akkor nem a tiedbe fogja azt, amit összegrundoltál a cégnek. szerintem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.07.09. 18:15:38

ez a Sólyom tényleg komoly?! (akkor már inkább Turul lenne.... cinke? pacsirta? fülesbagoly? nagy fehér kócsag?!)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 18:43:12

@Chang Yai:
Persze, onnan is nézhetjük a dolgokat.
Arról már nem is beszélve, hogy milyen furcsa is az, hogy ugyan annak a munkának máshol, más az értéke.
Pl. anyósom nyelvtanár (angol :) ) volt Magyarországon. Általános iskolában tanított, már nem is tudom mennyiért. Aztán kijött ide és kap kb. 16-17e kr-t (nettó). Pedig ugyan azt csinálja.

Ha választani kell, akkor Turul, mert talán egyszerűbben kimondható, mint a kócsag :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 18:43:53

@hagyma:
És Te miért nem vagy mellette???
Vagy ma nincs az az esti műsor? ;)

BTBTBT 2013.07.09. 18:47:30

@Amarante:
Ja, kerem! Ugy konnyu, ha ferjecske dolgozik, es tolja haza talicskaval... :)

@Taxomükke: .
Nincs szaritom. Az hagymanak van. Lakasban szoktam teregetni, mert a lakashoz tartozo "kert" inkabb dzsungel. :)

@hagyma:
Te tenyleg nem tudsz leakadni errol a szaritogeprol.
Mondd mar el, hogy mi a fenevel szaritottad a ruhaidat telen, amikor MO.-on eltel? Mert arrafele akkoriban meg szaritogeppel felszerelt mosodak se nagyon voltak. Otthonra szaritogepek meg plane nem.
A ruhaszarito vagy fregoli remlik meg plusz futes a hazban/lakasban, vagy mar teljesen kitorolte az ilyen jellegu memoriadat az amerikanussag? :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 18:48:02

@Jess G: persze hogy a szaritoketel halkabb, de egy eticsiga is
@Kovermadar: mindjart kovetem, abr nekem deli 1 orakor nem annyira fontos mint neki, aki 24 oraja uton volt
de egy kis szieszta ram is ramferne, de varom a postast, mert egy fontos levelet varok
es ajanlott
es itt nem divat bekopogni sem
es ha ertesitot hagy, mehetek holnap a postara

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 18:51:30

@Barátusz: sosem en hozom fel
igen fregoli volt
anyam, majd a nejem, mosott szombaton es logtak a ruhak a kad folott vasarnapig
majd anyam vasalt
kurvara utaltam, mert zuhanyzo parti vagyok es fregoli mellett ez nem megy
en nem harcolok a szaritogepert, Ti harcoltok ellene
ez a vicc
de most komolyan azt hiszed erdekel engem, hogy ki tereget es ki nem:)
nagyivben....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 18:55:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hogyne lenne
es nekunk volt rendes kredencunk
nagyanyamnak meg sparheltja is nem csak kredence
a dedinek meg buboskemenceje is

BTBTBT 2013.07.09. 19:09:25

@Judieság:
"az volt a cél, hogy egy nyugodt tengerparti városba költözzünk"

A férjed otthonról dolgozik, vagy nem, és nem az volt a fontosabb szempont, hogy könnyebben bejusson a munkahelyére?

"Kifestette, kitakarította, berendezte a szobákat."

Máltán nem szokás a tulajnak/ingatlankezelő cégnek megcsinálni mindezt, mielőtt kiadják?
Ha a férjed csinálta, adtak némi lakbér-kedvezményt?

"Szinte minden karnyújtásnyira van tőlünk"
Ismerős az érzés. Nekem is nagyon bejön már évek óta. Csak itt nincs tengerpart. :)

"Bár pont Attard felett húzódik a légi folyosó, ez egy cseppet sem zavar, mert sokkal kellemesebb, nyugodtabb a környezet."
Azt a sok kerozin-égéstermék maradványt, ami szépen leszáll a magasból, nyilván nem látni a házak szintjén lévő levegőben.
A London City repteret és West Silvertown-t juttatja mindez eszembe.

"Amennyiben nem regisztrálnak senkit egy adott címen, úgy az ingatlan fogyasztását hazai tarifa szerint számlázza ki a szolgáltató."
Hogyhogy amennyiben nem regisztrálnak? Ezt kifejtenéd?

"Amikor ideköltöztünk, ezeket az információkat nekünk senki nem mondta el."
Nem ekézni akarlak, és igaz, hogy a tulaj is mondhatta volna, de ti is utána nézhettetek volna, nem?

"Máltán az abortusz jogellenes, így bármilyen rendellenesség ellenére a magzatot világra kell hozni."
Azért vannak árnyoldalai is az országnak. Ennyire kiveszik egy nő/leendő anya kezéből a döntést? Nagyon gáz. Aztán szenvedjen ő a rendellenes gyerekkel, mi? Brrr.

Ha a gyerek nagyobb lesz, te is fogsz dolgozni?

@hagyma:
Dehogy mi hozzuk fel.
Te jossz mindig azzal, hogy igy a szaritogep meg ugy a szaritogepm, mintha a nagy elkenyelmesedesben mas mar nem is letezne. :)

BTBTBT 2013.07.09. 19:15:14

@Amarante:
No, majd Toki lealaz erte. :)
Mit dolgozik a ferjed?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 19:16:45

@Barátusz: hat en sosem jottem ide ,sem sehova, hogy haho, nekem van szaritogepem
mert ez itt termeszetes
tokomet mar
egy 300 dollaros szarrol beszelunk
nem a ferrarimmal vagy a camarommal jovok
bar vegulis johetnek

Amarante 2013.07.09. 19:18:58

@Barátusz:

Vallalkozo.Amugy kofarago.De mindent csinal,mint egy rendes magyar ember:))))
Hala Istennek vannak munkai rendesen,mert jol dolgozik es nem alkalmazza a majd jovok metodust:)

BTBTBT 2013.07.09. 19:20:07

@charlieharper:
A kerdes inkabb az, hogy ki fog Tokinek gyereket csinalni?

@Tökfőzelék1:
"így is el vagyok csúszva a kajával már"
Ez nem feltetlenul jelenti, hogy fozol is.

BTBTBT 2013.07.09. 19:25:43

@hagyma:
"nem a ferrarimmal vagy a camarommal jovok"
Mondjuk azokkal nehez is lenne. :)

@Amarante:
Rendes ember nem csinal mindent. :)))
Csak azt, amit szeret meg amivel penzt keres. Ha jo a kombinacio, akkor a ketto egy es ugyanaz.

BTBTBT 2013.07.09. 19:29:35

@Amarante:
Tan hulyen hangzik, de hol es milyen munkat kap egy kofarago Angliaban? Temetokben? Sirko?

BTBTBT 2013.07.09. 19:31:18

@hagyma:
Oreganyam is volt. :)

Amarante 2013.07.09. 19:32:14

@Barátusz:

Minden az az epitoiparra vonatkozik:)szereti,amit csinal szerencsere.A szakmaja sirkoves es kofarago,erre jott meg ra egy ketto eves muveszeti oktatas egy roman szobrasznal.
Nagyon szep dolgokat tud csinalni.

tucano 2013.07.09. 19:34:29

@zuulululu: @Judieság: Lehet magánbiztosítást kötni. Ez akkor okosság, ha valaki nem munkahelyen keresztül legalizálja magát és mondjuk családja van. Komoly rizikófaktorokkal rendelkező család pl a mi esetünkben: 1253 euró/év a teljes körű biztosítás, no felső határ. Ez azért kell, mert ha nem melóval legalizálja magát az ember, hanem csak átrakja a lakhelyét, akkor fel kell mutatni a lakásszerződés mellett, hogy egész évre (köv 12 hónap) biztosítva van.

Amarante 2013.07.09. 19:36:11

@Barátusz:

Pl.keritesek,hazak burkolata kobol,ezek felujitasa stb.Mint sirkoves nem dolgozik,mert oda muhely kell es nem is kicsi,meg felszereles.Eleg nehez is bekerulni abba a korbe.Jol fizeto munka es nagy a konkurrencia.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.09. 19:37:32

@Jess G: ha ezt nem tudod elképzelni, akkor túl régen élsz külföldön.

Juzer 2013.07.09. 19:38:11

@Kovermadar: Kár. Pedig érdekelhetne. Mert az értelmesebb cégek az össz bérköltséget számolják költség tervezéskor nem amit te kézhez kapsz. Tegyük fel 500.000 forint a keret egy alkalmazottra. Ebből MOn te hazavinnél 250.000-et, Máltán pedig kb. 400.000-et.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.09. 19:38:24

@Jess G: igen, közben láttam oknyomozó riportodat,csak épp nem volt net.

tucano 2013.07.09. 19:44:35

@Barátusz: "Azért vannak árnyoldalai is az országnak. Ennyire kiveszik egy nő/leendő anya kezéből a döntést? Nagyon gáz. Aztán szenvedjen ő a rendellenes gyerekkel, mi? Brrr."

Úgy oldják, hogy átmennek Szicíliába és ott azonnal.

tucano 2013.07.09. 19:46:02

@hagyma: szárítógép helyett jobb a nap :)

2013.07.09. 19:49:37

@tucano: azon nincs vasalasmentesito program.

Mrs. Clayton 2013.07.09. 19:51:51

@Babette_: én bármit el tudok képzelni és annak az ellenkezőjét is
na mi volt a nettel, már ennyire lerohadt a rencer a telekomos különadó miatt?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 20:00:07

@Juzer:
Ezt ertem. De ez a magyar (es meg biztos sok mas) rendszer hibaja. En csak egy alkalmazott vagyok. A dolgom, hogy termeljek. Itt eleg jo penzt kapok erte. A tobbi a vezetesre tartozik.

Ugy is mondhatnam, hogy engem az erdekel, hogy megkapjam a havi mondjuk 650e nettot. Hogy ez a cegnek mibe kerul nem igazan erdekel.

Azt pedig nehezen hiszem, hogy az adoterhek miatt vannak a magyar berek a padlon (atlagembertol beszelek).

BTBTBT 2013.07.09. 20:01:04

@hagyma: Arra celoztam, hogy olyasmivel jossz, ami mar nincs a birtokodban. No, majd szolj, ha megvan az a Ferrari. Egy Porse is megteszi. :)

@tucano:
Az is egy lehetoseg, de ettol Malta abortuszellenessege jottanyit sem valtozik a torveny szempontjabol. :(
Viszont mi van akkor, ha ugye elmegy a leendo anyuka nehany UH vagy magzatviz (meg ki tudja meg milyen) vizsgalatra, tehat tudjak a korhazban, hogy rendellenes lesz a gyerek? Akkor is atugrik Sziciliaba? Nem fogjak megkerdezni tole, hogy "ugyan hova lett magacskabol a novekvo magzat", amikor visszater Maltara? Es akkor buntetes sincs a torveny megszegeseert? (Nem mintha az hianyozna egy abourtusz utan egy nonek.)

@Amarante:
Vert izzad az az ember erted. :)

BTBTBT 2013.07.09. 20:04:47

@Kovermadar:
A magyar adorendszer anno a sved mintajara keszult. Mi romlott akkor el azota? :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 20:07:46

@Amarante: huzz esokoppenyt, mer5t toki le fog kopni. bar lehet nem akarja beszennyezi az elit nyalat.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 20:09:08

@Barátusz: az a ronald dahli, vagy mia neve. o akar toki agyasa, kitartottja lenni. meg gyermekei apja is...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 20:10:42

@Barátusz: azert meg latni par ujabb hazon is faragasokat hal istennek. itt eszakabra legalabb is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 20:13:06

@tucano: meg a szomszed grillje is elnyomja legalabb a cocolino illatat...

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.09. 20:15:04

@Jess G: nem tudom, néha csinál ilyet. de most még a szél se fújt, az szokta összefújni a nethullámokat.
persze olyat még sose láttam, hogy visszatérítettek volna..

sajnos, itt egyeduralkodó a telekom, de hónap közepétől megpróbáljuk a kábeles verziót, állítólag kihúzták ide. mondjuk szerelőt egyszer se láttam...

BTBTBT 2013.07.09. 20:21:49

@Mr. Long:
Akarni egy dolog. Nem elitkent akarni eselytelen. :)
Meg az is kiderulhet, hogy toke van a menyasszonynak.

A kofaragosra meglett a valasz.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 20:25:05

@Barátusz: utana olvastam a kofaragasra avalaszt, csak mentem sorban a kommenteken es reflektaltam.
Kulonben nagyon szep az angol epiteszet (leszarom a vakolat mentesseget, tetszik). es foleg az, hogy meg mindig epitenek szep hazakat (sajna mar ritkabban latni), de nem csak olyan betonkockakat, mint Mo-n.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 20:26:13

@Barátusz:
Nem tudom mikor lehetett az az anno, de jelen pillanatban nem sok köze van a kettőnek egymáshoz. Nem is értem...

A közigazgatási rendszer is koppintás, két modell-t sikerült a lehető legrosszabb módon ötvözni (talán éppen a skandináv és a némen modellt, már nem emlékszem).

@Mr. Long:
Hiphip... ÚTLEVÉL!!! Hiphip... ÚTLEVÉL!!! ;)

Mrs. Clayton 2013.07.09. 20:31:00

@Babette_: lopd le a szomszéd wifiét :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 20:33:43

@Jess G: valaki tudja, hogy lehet feltorni wifit? meg nincs az uj lakasban es a telos megosztas nem tul jo. felmelegszik a telom es kikapcsol.

BTBTBT 2013.07.09. 20:38:54

@Mr. Long:
Valoban szep az angol epiteszet, meg az uj, dizajnos nagyvarosi epuletek kozott is vannak kiemelkedoek - de a regebbiekert jobban odavagyok. Kar, hogy videki nagyvarookon kivul nem nagyon jarok mashova.

@Kovermadar:
88-ban lett bevezetve a szemelyi jovedelemado-rendszer Mo.-on.

montroyal ( CAN qc) 2013.07.09. 20:39:04

@hagyma: camarod lehet is meg ...mi az a 70-100k.. 20 ev mulva az is 2000$ lesz..

Mrs. Clayton 2013.07.09. 20:39:37

@Mr. Long: nem, de keress nyílt wifit, csomóan nem használnak semmilyen titkosítást sem, egyébként mindenhogyan lopás, ha feltöröd egyéb bcs-t is megvalósíthasz
de ha itt vagy UK-ben openreach mindenhol van

BTBTBT 2013.07.09. 20:42:20

@Kovermadar:
Milyen orszag mar ez az USA? Be se kopog a postas. Bah! :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 20:44:20

@Barátusz:
Az összes hasonlóság az lehetett annak idején, hogy progresszív volt mindkét rendszer. A svéd még mindig az, a magyar már nem.
Ugyanakkor (ahogy látszik a számokból) a magyar elvonás sok, az állam mégis szegény, a fizetések gyötrelmesen alacsonyak, a nyugatiakhoz képest (hangsúlyozom, az átlag emberről beszélek).

montroyal ( CAN qc) 2013.07.09. 20:45:07

@Jess G: a wifi nalunk a Mekibe es a Tim Hortonba ingyenes es a parkolobol is megy kozelrol..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 20:45:38

@Barátusz:
Nem állítom, hogy mindennel tudok ott szimpatizálni (lehet, mert egyáltalán nem ismerem a rendszert), de nekem még mindig szimpatikus az az ország... :)
(remélem nem romboltam le a barátuszi szövetség alapjait ;) )

BTBTBT 2013.07.09. 20:47:06

@nosuti:
Csak az olyan filmekben, ahol tobbfele hasznalatra van a lisztes konyhaasztal. :)

BTBTBT 2013.07.09. 20:48:13

@montroyal:
Hagyma ide vonatkozo megjegyzesere reagaltam.

montroyal ( CAN qc) 2013.07.09. 20:48:17

@montroyal: de télen ugy hataroz hogy veszelyes a lepcso es fel se megy...

nosuti 2013.07.09. 20:49:47

@Barátusz: micsoda gasztrománok :)

montroyal ( CAN qc) 2013.07.09. 20:49:51

@Barátusz: en mar nem tudom kovetni a Hagymat..

BTBTBT 2013.07.09. 20:53:07

@nosuti:
Ja, bizony. A legenda szerint J.N. el is sult forgatas kozben. J.L. biztosan "elvezte". :)

Mrs. Clayton 2013.07.09. 20:54:46

@montroyal: itt is a bevásárlóközpontokban is meg egy csomó helyen is, de pl a korábbi lakásomba amíg nem kötötték be addig bt openreachre fizettem elő, iszonyat drága mert pár napra 10 font de mitvolt mit tenni, azóta megtanultam, h azt kell mondani ha nem kötik be 3 napon belül, akkor kérem a managert, úgy garantáltan lesz néhány nap múlva net

nosuti 2013.07.09. 20:56:52

@Barátusz: J.N.-ből ki is nézem :))

Mrs. Clayton 2013.07.09. 20:57:08

@montroyal: egyébként én Mo-ra utalva mondtam, h lopja le vkiét, mert ott kapsz egy dobozt amiből jön a net, ha meg akarod osztani, akkor felszerelsz egy másik dobozt is, ha ezen nem állítasz be vmilyen titkosítást, akkor a környéken mindenki a te netedet fogja használni

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.09. 20:57:09

Na szóval...

A posztról.
Örülök hogy a többségnek tetszett. Megint többet tudunk egy kicsit egy országról. Judit többi posztja is jó volt remélem nem hagyja abba.
Az olyan emberek véleményével mint akinek a személyisége a nicknevének az ellentéte nem kell foglalkozni.

@hagyma:
Képzeld Hagyma, amióta kihúztad a lábad Európából mik történtek itt.
Ipari forradalom baszod.
Olyan villamosítás hogy álmodni sem mersz ilyenről.
MINDEN elektromos. Elektromosan süllyesztem és emelem a fregolit. Na? Ráadásul ingyen és bérmentve a felszálló meleg levegő szárítja a ruhát. Mer' az itt felszáll bazmeg. Az olyan. Most azért leesett az állad mi?
Hátmég ha folytatom.
Elektromos nyalóka forgató berendezésem van. Hoppá.
Beleállítom a nyalókát, bekapcsolom és csak a nyelvem kell kidugni.
Izéval működik várjá, hogy is mondják englisül? Bateri. Na szóval az hajtja. Nehogymá még mozgassam is a nyelvemet. Igénybe van az véve egyéb célra.
Apropo. Képzeld a mind a négy rózsaszínű szőrös bilincsünknek elektronyos számzárja van. Már az is. Múltkor lemerült a rohadék de a Flex is elektromos. Csaxólok.
A prosztatamasszírozóm dettó. Nagy dolgok ezek hidd el.
A levélbontóm elektromos. Majd a körmömmel mi? Aszitted?
A sörnyitóm elektromosan számolja a felbontott üvegeket. Aztán egyszer mikor a tizediknél csengetett akkor hirtelen valahogy elromlott. Van ilyen. mondta a Nejem hogy legközelebb ütésállót vesz.
Szóval lassan de biztosan zárkózunk fel az usákokhoz.
Jó, persze tudom hogy ott már szárí bocsánat SZÁRÍTÓGÉP van. Csendes.Környezetbarát. Grizzlifing generátor hajtja mert aki tudatos az tudatos.
Igaz az hogy nálatok a pecaboton elektromos orsó van? Kapáskor érzékeli a hal súlyát és automatikusan hozzáállítja a féket. Meg hogyha túl nagy a hal akkor a damil közepén vezetett drót nagyfeszültséggel sokkolja a catfisht?
Nekünk még azért dolgozni kell hogy ezt a színvonalat akár csak megközelítsük.
Irigyellek na.

Amarante 2013.07.09. 20:57:25

@Barátusz:

Azt hat!:)))

Foleg ezen a heten.:)))Franciaorszagban hajokazik az egyik baratjaval:)))

montroyal ( CAN qc) 2013.07.09. 21:02:16

@Jess G: a.. nalatok a menager megy bekotni ..DDD
igaz ez a satelitos net nagyon draga tud lenni foleg kulfoldon amugy nem ertek hozza .. mindenki meglepetesere mobilom sincs nem is volt ( nejemnek van)

Shanarey 2013.07.09. 21:02:17

@M. Péter:

Hát tényleg nem.

Ez azt mutatja: Session expired

:-)))))))))))

Amarante 2013.07.09. 21:04:34

@diggerdriver:

Latom jo meleg volt ma arra is:)))))))
Ma aztan hallhatjuk mindezek cafolatat:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.09. 21:05:45

@hagyma: van szaritogep a mosogepunkben. Ide kell is, mert se erkely se kert. De ha lenne kert, hulye lennek ilyen jo idoben szaritogepezni, meg fizetni ra a villanyszamlat. Szint ebiztos, hogy a villanyszamlank fele arra megy el, hogy heti 4-5 adag ruhat mosunk es szaritunk. ( A szaritas eszi meg az energia jo reszet)

Szoval lehet hulyen nez ki, de errefele nem ciki a ruhaknak kint szaradnia.

Shanarey 2013.07.09. 21:10:50

@diggerdriver:

Na mi baj, szar napod volt?
:-)))))))))))))))))

Kihagytad, az elektromos kulcsot, úgyhívják: Proximity card.

montroyal ( CAN qc) 2013.07.09. 21:15:27

@Shanarey: és a napenergiaval mukodo automata szarito berendezest... az urban legend szerint nagyon sokan megrendeltek borsos aron es kaptal egy ruhaszarito kotelet..

Mrs. Clayton 2013.07.09. 21:16:11

@montroyal: nem, de ő engedélyezi az egyszerű telefonos ügyintézőnek, h küldheti az engineert 3 és nem 23 napon belül

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 21:18:35

@én már a fény gyermeke vagyok:
Én sem, de lehet nem is róla van szó... mondjuk a tökfőzelék ellentétét sem igazán tudom kitalálni.
Igazából az egyetlen olyan nick, ami eszembe jut és van ellentéte, az Igényes... de rá semmiképpen sem mondanám, hogy igénytelen, so...

Apropó, mi van váj mí-val? Vagy Tchüss-el? Megint szabi?

Amarante 2013.07.09. 21:19:38

@Kovermadar:

Mondta,hogy nem nagyon fog erre jonni:(((

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 21:21:22

@Mr. Long:
Nálunk nemrég küldték ki az adóvisszatérítést pl. Igaz számlára, de lehet Ő csekket kap.

@Amarante:
Ennyire felhúzta magát azon a hülyeségen?
Nem értem :(

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 21:21:48

@Barátusz: itt se kopog be, csak bedobla az ajtomon levo bedobon. Mondjuk orulnek neki, ha kopogna, kevesbe szarnam ossze magam a levelnyila hangjatol...

Shanarey 2013.07.09. 21:21:58

@montroyal:

Na meg a kis helyigényű, bio energia által működtetett számológép. Abacus.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 21:22:00

@Amarante:
Az nem jó ám... hiába hosszú, ha megkékül :)

Amarante 2013.07.09. 21:23:20

@Kovermadar:

Szerintem is tulreagalta.

Amarante 2013.07.09. 21:24:46

@Kovermadar:

Csak megtapsoltam az uj avatart:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 21:26:24

@Jess G: mivel LAKOPARKBAN lakom (vagy tarsashazban), mellettem meg nagy park van nincs nyilt wifim. Raadasul itt a wifi modemet a szolgaltato (a neveket nezve majdnem mindenhol a Talk Talk) adja meg elore beprogramozott jelszo is van rajta.
Mondjuk tudok egy jelszot a hazban, de ezeken a modemekre meg nem tesz antennat a szolgaltato. Gondolom kis lakasba nem kell erosites, meg kikuszobolheto a magyar, stb etnikumoknal, hogy vesznek egy elofizetest es negy lakas hasznalja. Ezt lattam szemelyesen.

Mrs. Clayton 2013.07.09. 21:31:44

@Mr. Long: nekem is talktalkom van, de menj fel a gépeden és fel fogja hozni h bt openreachet, azt használja a talktalk is majd ha beköti hozzád a netet, nem olcsó a bt nyílt wifije, de legalább van, addig is amíg a talktalk nem szolgáltat

Igényes 2013.07.09. 21:34:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Hálás vagyok hogy megosztottad ezt velem, de hirtelen nem világos, mihez kellene kezdenem az információval.

BTBTBT 2013.07.09. 21:35:51

@nosuti:
Belőle talán igen, de a forgatások során annyi leállás van, hogy ami kavarást ott a filmben fél percben látni a konyhaasztalnál, azt kb. 1 nap alatt vették fel. Vagy lehet, hogy még újra is kellett forgatni, ha túl szabados volt anno a stódiónak.
Közben meg nem áll annyira a bráner. Még J.N.-nek sem. :)

@Amarante:
És te közben főzőcskézel, vasalgatsz meg angolt tanulsz? Vagy kinézel a kikötőbe, hogy mikor tűnik fel a férjúr? :)

@Kovermadar:
Időnként már úgyis sok volt belőle. Azt sem volt hajlandó felfogni, hogy miért vágták ki, csaj fújta-fújta a magáét. Kaotikus hangulatember. :(

@diggerdriver:
"Grizzlifing generátor"
Te ma az átlagosnál is hülyébb vagy. :DDD

@Mr. Long:
Miért? A behajtóktól tartasz, hogy ijedezel a levelesláda hangjától?

Shanarey 2013.07.09. 21:36:19

@Mr. Long:

Ha tudnád, micsoda nagy teljesítményű antennákat lehet pedig kapni.
:-))

A mai készülékekre azért nem tesznek antennát, mert az egy sérülékeny dolog, na meg a "gyári" antenna sem jobb annál, amit bele is tudnak építeni. Cserébe, egy nagyobb méretű házban vagy panel lakásban lehetnek kapcsolódási gondok.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 21:36:43

@Jess G: ajaj. technikus jojjon, mert az engineerel harom percen belul rajzolni kezdunk. tapasztalat.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 21:39:26

@Jess G: marad a three addig, az sem rossz, csak a telot akarom kimelni.

Mrs. Clayton 2013.07.09. 21:40:48

@Mr. Long: én letojom ki jön, de nekem eddig a szerelőt mindig lemérnöközték, gondolom, h higgye azt szerencsétlen, h nem ő az utolsó ember a cégnél, na megvan már a bt wifi, ha van, akkor van neki egy külön doboz a falon

Igényes 2013.07.09. 21:41:12

@Barátusz: Hát fájt neki, na. Ez olyan sajnos, hogy minél többet vagy valahol, annál sebezhetőbb leszel vele kapcsolatban. Tulajdonképpen ha valamit megszeretsz, egyből ott is kéne hagynod, hogy le tudd szarni, ha kivágnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.09. 21:42:13

Jaaa ha valakit a solymászat érdekel az kérdezzen nyugodtan.
Otthon vagyok benne.

Shanarey 2013.07.09. 21:43:12

Hja igen és ha már itt a villanyszámla is téma.

Bejön a net az egy doboz, ha router is akkor mázli, ha nem akkor egy újabb doboz, netán Wi-Fi is kell az egy újabb doboz.
Vagyis átlag netező ha Wi-Fi-t is használ akkor nagyon jó esetben egy doboz, rossz esetben 3 doboz lesz a lakásban amely a nap 24 órájában kajálja a dobozonkénti 20 W-ot

Nem beszélve a pazarló és kényelmes élet másik velejárójáról, a mobiltelefonról. Amelynek töltőjét (főleg a gyerekek) egyszer bedugják, és úgy marad arra a pár évre (1-3) amíg készülék csere nem lesz. Az egyéb kütyük és adaptereik pedig a hab a tortán.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 21:43:48

@Jess G: nincsen, de hasznalom addig a telefonet. bekapcsolom rajta a hotspotot. Korlatlan netem van rajta. kulonben be van vezetekezve az egesz haz, itt a csatlakozo a falon, csak elofizetest kell csinalnom.

nosuti 2013.07.09. 21:43:51

@Barátusz: nem? pedig már úgy beleéltem magam :)

Mrs. Clayton 2013.07.09. 21:44:44

@diggerdriver: ma du míg átugrottam Wellingboroughba láttam egy red kite-t volt kb 1,6 a szárnyfesztávja, egy galambot v mi a fenét hajtott, állítólag olyan ritka erre mint a fehér holló

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.09. 21:45:28

@Shanarey: angolhonban lekapcsoljuk a konnektort, ha nem hasznaljuk a rajta levo berendezest.

Shanarey 2013.07.09. 21:49:35

@Mr. Long:

Hol van ez?? Megyek oda dolgozni.:-))

Nem vagyok technikus,és nem vagyok mérnök sem de ez nem akkora durranás hogy mérnök kelljen hozzá. Részemről szolgáltató csak akkor volt beengedve javítani, ha nem hitte el hogy a hiba náluk van, és akkor amikor leüvöltöttem a fejüket hogy milyen szart hoztak ide két év hűségnyilatkozattal.

A net kapcsolat létrehozása átlag 10 perc, és ebben benne van a csatlakozók felszerelése a méretre vágott kábeleken. Wi-fi beállítás 6 perc, mert mire az ügyfél megálmodja a jelszót....

Sajnos ehhez is értek.
:-)))

Amarante 2013.07.09. 21:50:13

@Barátusz:

Addig itt tarsalgok a baratuszaimmal:))))

Shanarey 2013.07.09. 21:50:54

@Mr. Long:
Még nem vagyok ott hogy ismerjem az ottani szisztémát, de az átlagmagyar az így működik ahogy leírtam utána meg nyivákol hogy miért sok a villanyszámla.

M. Péter 2013.07.09. 21:51:15

@Shanarey: A második link nekem továbbra is bejön, a jobb oldalt a második kép alatti hivatkozásra kattintva meg be kell jönni az elsőnek. A lényeg az, hogy 2011-ben a GBP-hez viszonyítva Dániában, Belgiumban, Franciaországban és Svédországban voltak legmagasabbak az adók, Litvániában, Bulgáriában, Lettországban és Svájcban a legalacsonyabbak, Magyarország a középmezőnyben van, 14. helyen 30-ból.

Shanarey 2013.07.09. 21:52:49

@M. Péter:
Én az elsőnél feladtam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.09. 21:54:11

@Jess G: Akkor nagyon éhes lehetett mert főképp dögöket eszik meg a szemétből ami ehető.
A vörös kányát nem használja a solymászat mint ahogy az ölyveket sem mert lusta lomha madarak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 21:56:50

@Shanarey:
Na hallod, tüstént kihúzom a vibrátorom töltőjét a falból...

@Barátusz:
Elhiszem, de akkor is oszlopos tagja volt a társaságnak. Úgy látszik, hogy ahol én megjelenek, az rövid időn belül tönkremegy :(
Magyarországon jobb a helyzet most, mint 2 éve volt? Ha igen, akkor örülök, hogy segíthettem ;)

@Igényes:
Ez a hosszú párkapcsolat titka is, mi? :)

Mrs. Clayton 2013.07.09. 21:57:51

@diggerdriver: azt nem tudom, de bazi nagy volt, akkor értettem meg h miért mondják, h vigyen el a kánya

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.09. 21:58:22

@Shanarey:
Milyen kábel kell a fali internet dugaljából a gépig?
Múltkor vettem a piacon és nem jó. Egyforma két vége a rutertól a gépbe való.
Itt az angoloknál valami rolós dugvilla van és ahogy nézem nagyobb dugó kell bele.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.09. 22:04:11

@Jess G:
A szólás onnan származik hogy régen a falusi vagy inkább tanyasi udvarok gyakori látogatói voltak különböző ragadozó madarak.
Elsősorban a héja és karvaly meg hát a könnyű prédára a finom pipihúsra néha odacsábult a kánya is.
Na most a falusi embernek minden kampós csőrű madár vagy sas vagy kánya volt.

Shanarey 2013.07.09. 22:06:23

www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.bb-elec.com/Images/EthernetRJ45A-(1).aspx&imgrefurl=http://www.bb-elec.com/Learning-Center/All-White-Papers/Ethernet/Ethernet-Cables-RJ45-Colors-Crossover.aspx&h=600&w=570&sz=14&tbnid=T_k10L1YMFz2LM:&tbnh=91&tbnw=86&prev=/search%3Fq%3Drj45%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=rj45&usg=__WO6rVq5Gx0rrrRi3tPGjEvNEa20=&docid=nt7uHMBEVkznyM&sa=X&ei=GmzcUYmGAs2f7AblyYGYAw&sqi=2&ved=0CDMQ9QEwAQ&dur=2100

Ez a két kábelkiosztás létezik, az RJ-45-ös csatlakozóhoz.
Ha amit vettél az a felső a képen, akkor olyat vegyél, amilyen az alsón van összekötve.

A felső rajzon az úgynevezett PATCH kábel van, az alsón pedig a CROSS-LINK

Ha nálatok nem olyan van akkor nem tudok segíteni.

Esetleg ha lefotózod és elküldöd.

Mrs. Clayton 2013.07.09. 22:15:34

@diggerdriver: én meg azt hittem a libapásztor kölyköknek mondták, akik nem tudták elhajtani a madarat mielőtt az elvitte volna a libát, s ezért büntiből megkapták otthon, h vigyen el téged is a kánya, amiért ilyen béna pásztor voltál
mondjuk ennek több értelme van mint a te verziódnak, de m1

Shanarey 2013.07.09. 22:16:50

@Kovermadar:

Rendben, de csak miután elmentél.
:-))))

De miért is kell ezt ide ki írni?

Igényes 2013.07.09. 22:17:32

@Kovermadar: Párkapcsolatnál bonyolultabb, mert ott ha nem szereted, belekezdeni sem érdemes. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.09. 22:21:04

@Shanarey:
Na nekem ilyen kell amelyiknek az egyik vége nagyobb mint ami a gépbe belemegy. Az melyik?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 22:21:05

@Shanarey:
Te mondtad, hogy ki kell húzni minden elektromos cuccot a falból :)

@diggerdriver:
Tökfőzi is dögevőnek tűnik.

@Igényes:
De ha szeretem, akkor meg el kell hagyjam, hogy később ne fájjon. Nem mondom, hogy tudom követni :)

BTBTBT 2013.07.09. 22:22:37

@Igényes:
Ha nem lett volna mindig akkora pofája, akkor ez nem történik vele. De őt ez nem érdekelte, és ha olyan kedve volt, elhajtott bárkit, aki nem az ő véleményét osztotta, meg persze kurvaanyázott is.
Valaki egyszer azt írta neki, hogy idejár verbálisan maszturbálni.

@Kovermadar:
Nem rajtad áll az ilyesmi. Nem te viselkedtél úgy, ahogyan ő.

@nosuti:
Öregember az mán, nem neked való. Föl se áll neki, csak ha a hátán meghúzod a bőrt. Mondjuk, az öreg nénik is hasonló módon izgulnak fel. :)
Meg hát különben is... Mi lesz a fele-barátuszoddal?

@Amarante:
És az angoloddal mi van? Mert az olvasást említetted, de mintha a beszéd nem menne annyira?
(Mondj bármit, úgysem tudom lecsekkolni. :D )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 22:24:17

@diggerdriver:
Hogy érted, hogy az egyik vége nagyobb? Olyat még sosem láttam...

BTBTBT 2013.07.09. 22:24:38

@Mr. Long:
Mi angolhonban magát a készüléket kapcsoljuk ki, ha nem használjuk, nem a konnektort. :)

Shanarey 2013.07.09. 22:25:27

@diggerdriver: van okos telefonod, fotózd le és küldjed el a profilomon keresztül pls.

i can help you if you will do what i want.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.09. 22:26:49

@Jess G:
Nincs olyan ragadozó madár amelyik egy libát elvinne.
Még a Réti Sas sem.
Azért annyi eszük ezeknek a madaraknak is van hogyha levág egy libát akkor kockáztatja hogy a libapásztor gyerek agyonveri.
Az udvarokat látogató ragadozó madarak is inkább a napos csibére vagy nagyon fiatal csirkére pályáztak amit el tudtak vinni.

Shanarey 2013.07.09. 22:27:20

@Barátusz:
Kikapcsolt TV nyugalmi áramfelvétele, kb 15 watt.
Lekapcsolt dugaljnál ez zéró

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 22:27:44

@Barátusz:
Tudom én.
Csak érdekes egybeesés :)
És nem ő az egyetlen, aki már nincs itt, pedig itt volt mikor én is idekerültem... twilight zone :)

tucano 2013.07.09. 22:27:48

@charlieharper: bevallom fogalmam sincs hogy milyen egy szárítógép, Napot viszont már láttam :D
@Mr. Long: volt már rá példa :D
@Barátusz: Bevallom fogalmam sincs, a szicíliai infót is csak onnan tudom, hogy láttam a tv-ben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.09. 22:28:33

@Kovermadar:
Nem tudom Te hogy vagy vele de én is dögöt eszek:))))))))))))
Te?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.09. 22:30:08

@Mr. Long: ezeket az embereket nem ertem. A beprogramozott jelszo tobbnyire az alap jelszo, nem egy wifi routerre be lehet menni egy kis internees keresgelessel.

A talktalkkal mi egyszer megszivtuk, csesztek szolni, hogy itt nevhez van a telefonszam rendelve, nem lakashoz, harom het utan felhivtam oket, na mi lesz mar ( addig irkaltak, hogy beallitottak a direct debitet, stb) erre mondjak, hogy ninc smeg az order number. Mondom magamban wtf? Diktalom megint neki az order numbert, semmi. Nev hazszam, semmi. Telefonszam? Na erre kiboki mi a stajsz. Nem kerestek volna meg elotte, hogy nem lehet ra kotni,

Shanarey 2013.07.09. 22:30:11

@Kovermadar:
Használat után, nem előtt, alatt, hanem UTÁN.
:-))))))))))))))))))))))))

M. Péter 2013.07.09. 22:30:30

@Shanarey: A mobil töltője, amikor nem tölt, kevesebb mint 1W-ot fogyaszt, szóval nem ettől lesz nagy a villanyszámla.

BTBTBT 2013.07.09. 22:34:05

@Shanarey:
Bocs a tájékozatlanságomért. Nincs tévém. :)
És a hifit meg a wifit is kikapcsolom, ha nem használom, főleg ha nem is vagyok otthon egész nap. Lehet, hogy azért olyan alacsony a villanyaszámlám?
Hűtő megy állandóan, számítógép (ritkán a laptoppal egy időben) esténként, mosógép heti kétszer, (olvasó)lámpa ha sötét van, mikró melegítéskor. Valamit kihagytam volna?
Ja, és nincs szárítógépem. :)

@Kovermadar:
Mikor kerültél ide? Ki más nincs már itt?

@tucano:
Értem. Azt hittem, ott is eltöltöttél némi (nyaralásnál hosszabb) időt.
Nem nekem írtál ezzel kapcsolatban, de a legelső tulajnak volt száírógépe, és mindig úgy csinált, mintha a fogát húznák, amikor télen kértem, hogy ott száríthassam a ruháimat.
Mint minden gépnek, hagyma állításával ellentétben, ennek is van hangja. Rendesen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 22:34:37

@Shanarey:
Áháá...
A hűtőt is? Vagy az is használatnak számít, ha nem nyitom ki, hogy egyek valamit? :)

Viccet félretéve: van egy TV, notebook és 2 telefon töltő, ami konstans be van dugva. Vajh mennyit ehetnek?
Sosem foglalkoztam a dolgok kihúzkodásával, jól elvannak ott a falban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.09. 22:36:01

@Barátusz:
Katt a nickemre :)
Nem tudom, de feltűnt, hogy pára, akik akkor kommenteltek a posztomra, már nincsenek. Vagy lehet, csak a gyufát húztam ki és engem akartak megtisztelni :) Nem tudom...
Pl. dirtyfreebird

tucano 2013.07.09. 22:37:10

@tildy:): Máltán ez hálaégnek úgy van, hogy tele rakták ingyen wi-fivel és az emberek sem védik a sajátjukat, gyakorlatilag bárhol azonnal akad egy ingyenes kapcsolat.

BTBTBT 2013.07.09. 22:38:09

@Kovermadar:
Dirty-vel jól elbeszélgettem, bár a heti 70 órás munkája miatt ritkán volt itt. Valamin összeveszett hagymával, és lelépett.

M. Péter 2013.07.09. 22:41:16

@Mr. Long: Nálam összesen 20 szomszéd wifije jön be, pedig békebeli téglafalak vannak. Néhány éve még voltak nem védett hálózatok, de ma már mindegyiken van jelszó.

nyuszigonosz 2013.07.09. 22:41:17

@Shanarey: Akkor is, ha rendesen ki van kapcsolva? Szóval nem világít semmi pirosan rajta?

nosuti 2013.07.09. 22:41:31

@Barátusz: jaj fele-barátuszom, a fiatalkoriról volt szó amint épp tésztát gyúr a konyhában.
te ezt az öreg nénist honnan tudod? saját tapasztalat? ;)

tucano 2013.07.09. 22:41:41

@Barátusz: mármint Szicíliában vagy Máltán? Olaszországban, (mármint délen) azonnal mehet a küret. Máltán meg elvileg most lakunk, de hála égnek szó sincs abortuszról, de ha lenne se merném ideírni :D
Ezért nem tudom, de nagyon katolikus ország, úgyhogy simán előfordulhat, hogy tönkretesznek egy életet vmi maradi vallásos elv miatt. Persze ez alatt mondjuk súlyosan sérült bébi megszülését értem, mielőtt jönne az átfogó támadás életellenes elveim miatt.

tucano 2013.07.09. 22:44:31

@Barátusz: Brazíliában még most is luxus vidéken a mosógép. Emiatt nagyon sok helyen kézzel mosnak és meg kellett állapítanom, hogy bármilyen ügyes is a megbízott asszony, jobban mos a gép. De ez a szárítógép újdonság nekem, mondjuk Máltán szerintem nem szárítani kell, hanem védeni a naptól, mert azonnal elégnek a fregolin, ezen a hideg nyáron.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.09. 22:46:04

@Shanarey: Lefényképeztem de nem tudom beilleszteni a Jpeg képeket az üzenetekbe.

Shanarey 2013.07.09. 22:46:37

@Kovermadar:

A fagyasztó az ami gondot okoz, ha túl sokszor nyitogatják, vagy sokáig marad nyitva alkalmanként, mert tele van és az illető nem találja azt amit keres, na az emeli a villanyszámlát.

Egyébiránt, azt sehol sem írtam hogy mindent ki kell húzni a konnektorból.
Én csak felsoroltam azokat a dolgokat, amelyek rendszerint ok nélkül vannak bedugva, avagy egy doboz helyett három doboz megy a lakásban a net, a router és a wifi miatt.

Ha mindegy, szövegértés bukta.

Mrs. Clayton 2013.07.09. 22:48:10

@tildy:): a talktalk mihelyt megrendeltél tőlük bármit, onnét egy nagy szar
amikor elköltöztem gyorsba leügyeztem,h azonnal kössék át a netet, majd 1 hónapig mindenféle szerelő járt a kecóban, míg a nem tudom hanyadik megállapította h nincs antenna a házon mert korábban tányéros tv-m volt, de addigra már mindenféle szuper netet meg nagyobb tv csomagot meg amit csak akarsz rám akartak sózni, h majd attól lesz tv adásom
azóta sincs, mert még gondolkodom a legjobb megoldáson, de annyira azért nem érdekel
aztán múlt héten rendeltem mobil telót tőlük, erre ma rájuk csörgök, h mi van, ekkor közölték, h ja hívjam fel őket a credit check miatt, ehhez képest azt írták mailben h nem kell tennem semmit, sőt aki intézte se mondta

BTBTBT 2013.07.09. 22:49:42

@diggerdriver:
"Milyen kábel kell a fali internet dugaljából a gépig?"
Milyen szolgáltatónál vagy?
A fali interneten a kis dobozkát érted, amin át bejön a telefonvonal? Esetleg még "openreach"-embléma is van rajta?

Van olyanod, hogy broadband filter? Ez egy kis féltenyérnyi cucc, az egyik végén rövidke kábel van (az megy a telefonvonal-csatlakozóba), a másik felé egy telefon (lapos) és egy (Shanarey által linkelt) net csatlakozó van.

Bár wifit használok, de a közvetlen összekapcsoláshoz adtak egy sima ethernet-kábelt (marha rövid, tehát használhatatlan), mintkét végén ugyanazzal az RJ45-ös csatlakozóval.

Shanarey 2013.07.09. 22:50:37

@diggerdriver:

Küldtem mailt, oda küldjed

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.09. 22:52:50

@Shanarey:
A fagyasztó azért fogyaszt sokat mert ha kinyitják akkor az összes hideg levegő kifolyik belőle. Ezért takarékosabb a láda de abba meg nehéz pakolni meg sok helyet foglal.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.09. 22:58:17

@Barátusz: Ja azt a dobozt. Wifit használok mert a tulaj megadta a jelszót de azt remélem hogy kábellel jobb lesz.
NTL meg utána egy kettőspont van a dobozon.
Semmi egyéb kütyüm nincs.

BTBTBT 2013.07.09. 22:58:44

@Kovermadar:
Mr Long írt a konnektor kikapcsolásáról.

@nosuti:
Nagy szakács lehetett a J.N. fiatalkorában is, ha tészta helyett nőt gyúrt a könyhában.
Szerencsére sem az a korosztály nem vagyok, sem azon korosztált képviselő nők nem érdekelnek. :)
Réges régen hallottam egy viccet, azt idéztem: "Hogyan lehet felizgatni egy öregasszonyt? - Meghúzod a hátán a bőrt."

@tucano:
Most már akkor tiszta, hogy elvileg hol laksz. :)
Olvastad a korábbi kommentemet, amire reagáltál, úgyhogy részemről biztosan nem fog ilyen támadás érni.

Nekem is csak az említett tulajnál volt alkalmam közelebbről megismerni a száítógépet. Ezekbe az angol konyhákba be se rendesen fér. Ahhoz nagyobb ház kell, jobb elosztással.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.09. 23:03:10

@Barátusz:
Már megint nem tudod a tutit.
Usákiában NINCS hangja a szárítógépnek.
A határon kiszerelik belőle.
Összerakják Tajvanon és ami Európába jön azt úgy hagyják ami a jenkikhez abból a határon kubai menekültek kiszerelik a hangot. Ennyi.
Csaxólok:)))))))))))))))))))

Shanarey 2013.07.09. 23:03:38

@diggerdriver:

Igen de a láda ahogy írtad, nem túl felhasználó barát.

Méretre nagyjából egyformák, csak az egyik fekszik.

Taxomükke (UK) 2013.07.09. 23:06:16

@Jess G: Akkor te ügyesebb voltál, mint én. A BT 2 hetes határidővel vállalta a bekötést, aztán nem jöttek mégsem a megbeszélt napon. Felhívtam őket (nem ők engem, b+), erre közlik, hogy nincs ilyen számú rendelés. Pedig előre ki volt fizetve stb. Na rövidre fogva új rendelés, újabb 2 hét, úgyhogy röpke 1 hónap alatt lett is telefon meg internet.
A vicc az, hogy a Plusnet pl. 5-6 hetet ígért. Röhej.
Arról nem is beszélve, hogy milyen sok helyen nincs mobil térerő.

BTBTBT 2013.07.09. 23:06:35

@diggerdriver:
Mi az az NTL?

Na persze, hogy hangtalan az USA-szárítógép. Még a program-vége sípolást is kiszedték belőle a kubai menekültek. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.09. 23:07:59

@Shanarey: Ja, az egyik nem felhasználóbarát a másik nem takarékos.
Kérdezd Hagymát az övé biztos hogy minden kritériumnak megfelel.
45fokban döntve van:)))))))))))))))))))))))

Igényes 2013.07.09. 23:08:15

@Kovermadar: Én már régen nem. Lesz mi lesz. Blogokba nem kell beleszerelmesedni, kb ennyi a lényeg.

@Barátusz: Nekem kicsit frusztráltnak tűnt.

@diggerdriver: Élve elszaladna, mi? :)

Taxomükke (UK) 2013.07.09. 23:08:28

@diggerdriver: De hülye vagy. :)))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.09. 23:10:46

@Barátusz: Minek jelezne? A határon beleszerelik a ruhakiteregető és ruhavasaló funkciót extraként összehajtogatót lehet kérni ami már a szekrénybe is berakja.:)))))))))))

Shanarey 2013.07.09. 23:11:39

@Taxomükke:
jaj, akkor most ha elmesélem, milyen net kapcsolatom van lelövöd a szolgáltatódat?

Budapest XXII. kerület, és optikai kábelen jön a net.

S olyan tempóban jön,hogy ha ezt nekem valaki elmeséli 5 évvel ezelőtt hogy ilyen lesz a net 5 év múlva, azt csípőből lehülyéztem volna.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.09. 23:12:40

@Igényes: Na most ha nekem kéne utána szaladni akkor nagyon hamar vega lennék:)))))))))

Shanarey 2013.07.09. 23:13:09

@diggerdriver:
Na küldöt azt a mailt, vagy nem?

BTBTBT 2013.07.09. 23:15:18

@Igényes:
Frusztrált? Az nem kifejezés.
Semmi közöm hozzá, de ha tényleg igazak azok az itt-ott elejtett megjegyzései, akkor a magánélete jó ideje nem éppen a legfényesebb. Vélhetően az is megissza a mindenkit leugató stílusának a levét.
Mindegy. Nem érdekel. Senki sem, aki csak teleszarni jár egy blogot.

@Shanarey:
Milyen tempóban jön? Például maximális letöltési sebesség?

@diggerdriver:
Akkor most már csak olyan gép kéne ezeknek a jenkiknek, ami nemcsak kiveszi a tiszta ruhát a szekrényből, hanem fel is öltözteti őket. :)
Ezért még faszolunk hagymától, de majd nevetünk egy jót is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.09. 23:16:16

@Barátusz:
Azt hiszem én Vaj Mi-nak időben szóltam. Nem sértően nem bántóan, jóindulatúan.
Kereste a bajt.
Minden nap érződött rajta hogy meg akar sértődni és valakivel mindegy kivel keresi a konfliktust.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.09. 23:17:30

@Shanarey: Már elküldtem. Ott van az elküldött üzeneteim között.

Igényes 2013.07.09. 23:17:45

@diggerdriver: Te tényleg valami olyat szívsz, amit én nem ismerek. MÉÉÉG:DD

Állat után szaladáshoz nincs valami elektromos kütyü?

Shanarey 2013.07.09. 23:17:46

@Barátusz:

Lefelé: 92,48Mbs
felfelé:0,54Mbps

BTBTBT 2013.07.09. 23:18:07

@diggerdriver:
Emlékszem rá, amikor megtetted. Nem tetszett neki, de azt legalább akkor elfogadta.
Aztán megint önmaga lett, és rombolt.

Shanarey 2013.07.09. 23:18:52

@diggerdriver:

Akkor azt most a TEK nézegeti, mert itt nincs.

BTBTBT 2013.07.09. 23:20:05

@Shanarey:
Ez torrent sebesség vagy másmilyen?

Nem fikázom, de a feltöltés gyengusz. Bár az talán kevésbé számít.

Igényes 2013.07.09. 23:20:58

@Barátusz: Talán valami van, amitől ilyen lesz a természete, inkább ebben a sorrendben szokott lenni. Én sajnálom kicsit, bár hiányozni nem hiányzik.
Minden esetre ha sokat hangoztatja hogy az arabok állatok, az nem egy életbiztosítás.

M. Péter 2013.07.09. 23:21:06

@diggerdriver: Ha NTL, akkor az most Virgin Media, vagyis kábel internet.

Taxomükke (UK) 2013.07.09. 23:21:20

@Shanarey: Nincs semmi baj, nagyon jó a 38 megás broadband, csak hát abszurd, hogy London-külsőn 1 hónapot kellett rá várni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.09. 23:27:28

@M. Péter:
Nem tudom. A wifi jelszava az TNCAP-vel kezdődik.
Az egész házban mindenhol van ilyen dugalj gondoltam leveszem róla a netet.
Amúgy nem rossz wifin keresztül sem de néha elmegy. Olyankor csatlakozok a mobilomra és arról nyomom.
A THREE jól adja van amikor négy gép megy róla.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.09. 23:29:29

@Igényes: Itt nincs de ÁMERIKÁBAN a sokkoló hatótávja három kilométer...:)))))))))))))))

Amarante 2013.07.09. 23:29:35

@Igényes:

Szerintem a mikenttel nagyobb volt a baj:)))
meg meg ket napig nem kellett volna meg porogni ezen.

pappito · http://pappito.com 2013.07.09. 23:31:17

@Amarante: "A regi rendszernek egyetlen elonye volt a maival szemben:mindenkinek kotelezo volt dolgozni"

klasszikus tévhit. a munkahely megléte volt a kötelező, nem a munka.

Amarante 2013.07.09. 23:33:00

@pappito:

Lenyegeben kotelezo volt valahova bejarni:))))Akadt olyan is ,aki dolgozott es olyan is ,aki nem.:)))

BTBTBT 2013.07.09. 23:34:54

@Igényes:
Itt nem az arabokon van a hangsúly. Madár meg Niki is nekiállt ekézni a keleti hordákat, de leálltak a figyelmeztetés után. VM eleve sokkal durvábban indított náluk.

Ismerek ilyen embereket, egyet nagyon közelről is.
Nem különösebben kell, hogy kiváltsa valami ezeket a reakciókat. Ilyen a jellemük.
Mindig egyedül maradnak, mert annyira ragaszkodnak a maguk igazához, hogy semmi más nem szent, és rombolnak mindent, ami nem a tetszésük szerinti.

@Shanarey:
@Taxomükke:
Kiíváncsivá tettetek, és megnéztem a sajátomat is. A kettőtöké közötti a feltöltési sebessége.

Nekem úgy lett 3 hét a net bekötése, hogy kiderült: nincs vonal a lakásban, de a szolgáltató folyamatosan küldte az sms-eket, hogy pontosan hol tart a folyamat, és az "openreach"-es pasi is az ígért napon jelent meg, és semmi perc alatt összedobta a vonalat, és másnap reggel már installáltam is a hálózatot.

Shanarey 2013.07.09. 23:40:41

@Barátusz:
Ez a max, de a torrent tempója attól is függ hogy mennyi helyről, és mennyien töltik az adott anyagot.

Nekem a max tempó, az nem tudom mennyi nem figyelem, azt tudom mondani, hogy ha sok helyről töltök és sokan töltik az adott filmet akkor a 300 Mbyte film 8 perc ez egy átlag TV sorozat rész mérete.

nyuszigonosz 2013.07.09. 23:42:20

@Amarante: Hát, sokaknak még bejárni sem kellett. Valakinek fizettek, hogy bejárjon helyettük. :-)

Shanarey 2013.07.09. 23:42:58

@diggerdriver:

A blog.hu válaszértesítések jönnek, a tiéd nem.
Na mindegy, küldök másik címet és küldjed arra .

Amarante 2013.07.09. 23:45:20

@nyuszigonosz:

Ja ja:)Azok a regi szep idok...:)))))de jo,hogy vege lett!!!!!

BTBTBT 2013.07.09. 23:46:43

@Shanarey:
Képben vagyok a seed-eléssel kapcsolatban. Az eddigi leggyorsabb 1,9Mbs volt, bár már jó ideje nem igazán töltök le.

@Amarante:
Ezt nehéz beláttatni olyasvalakivel, aki a végletekig ragaszkodik az "igazá"-hoz. Dölyf, vakság, ilyesmi.
Ha ez egy sötét személy játssza el, még mosolyogsz is rajta, ha viszont okos, akkor sajnálkozol, hogy nem látja, mi a gond.

How's your speaking in English developing?

Shanarey 2013.07.09. 23:47:40

@Taxomükke:

A vicces hogy itt, mármint ahol van már kiépítés csak nincs használatban, ott két hét elvben de néha ez 3 nap

Az optikai madzagon ennek a tempónak az ötszöröse is elfér, csak nekem az drága lenne.

BTBTBT 2013.07.09. 23:48:38

@Shanarey:
Van, hogy még a válaszértesítések is késnek időnként.
Nincsenek a spam-ben?

BTBTBT 2013.07.09. 23:49:38

@Amarante:
Még sci-fit is láthattál a munkahelyen, amikor a cigányok dolgoztak. :)

Amarante 2013.07.09. 23:52:03

@Barátusz:

Attol,hogy valaki orditva tragarkodik meg nem biztos,hogy igaza van:) Max.annyi tortenik,hogy meg azokat is kiabranditja,akik azelott csiptek a burajat.
Senki nem potolhatatlan.Meg en sem:))))

az angolom fejlodok szepen csak az akcentusom a regi:)a nyelvtannal is haladok,mar helyesebben beszelek.Lesz ez jobb is,remelem:)

Amarante 2013.07.09. 23:55:06

@Barátusz:

nemtom.Nekem volt cigany kollegam,tobb is es nem veluk volt a baj.Dolgoztak rendesen es nagyon kemenyen.Igazan rendes emberek voltak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.09. 23:59:49

@Amarante:

Ezt én is elmondhatom ugyanígy. Harminc év az építőiparban azért összehoz néhány cigánnyal.
Kivétel nélkül jó melős becsületes emberek voltak.
A bibi ott van hogy mikor esténként hazatértem fatornyos kisfalumba akkor az őrtornyokat fel kellett állítani a telek négy sarkára, homokzsákokat a golyószórók elé, őrségváltást megszervezni lőszert kiosztani, állandó harckészültséget elrendelni.

Amarante 2013.07.10. 00:06:22

@diggerdriver:

Biztos ilyen is van,nem ketlem,sot....
Akikrol en beszeltem,azok kozul az egyiknek vallalkozasa van ugy Romaniaban,mint Mo-on,a masik is vallalkozo lett de csak otthon,a maradek ketto most is a varosban el,mint alkalmazott dolgozik mindketto.
Az elso a baratnom volt,a fia a gyerekem baratja.

viszont igaz,hogy ez a kissebbseg koztuk:)))0

BTBTBT 2013.07.10. 00:07:39

@Amarante:
Akkoriban ismertem cigány dolgozókat apámék cégénél, és nekik is kellett melózni. Valószínűleg sokat számított az a "kellett".
Nem volt az a "kiveszem állami gondozásba a rokon pulyáját, és kapok egy rakás pénzt"- folklór itthon.

Van erről egy ősrégi vicc:
Pasi bemegy a videótékába, nézelődik, keresgél, végül odamegy a pulthoz, és mondja: Olyan filmet keresek, amin a cigányok dolgoznak.
Mire a tékás: Bocs, de sci-fit nem tartunk.

Angliában az "every accent under the sun"-effektus esete áll fenn, úgyhogy amíg helyesen beszélsz, és megértik amit mondasz (és fordítva is), a kutyát se fogja komolyabban érdekelni az akcentusod.

@diggerdriver:
Az a telefonvonal dugasza a képeiden. Abba megy bele a broadband filter.

www.google.co.uk/search?hl=en&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1920&bih=954&q=broadband+filter&oq=broadband+filter&gs_l=img.3..0l2j0i5j0i24l7.829.3380.0.3435.16.13.0.3.3.0.113.1069.7j5.12.0....0...1ac.1.19.img.FEpoNnkwkWA

Amarante 2013.07.10. 00:10:59

@Barátusz:

Nem tisztem vedeni oket,de van koztuk normalis is.Igaz,hogy csak nyomokban,mint a mogyoro:)))

Az akcentusom engem zavar a legkevesbe:)))Orulok,mint majom a farkanak,hogy tudok beszelgetni.Az en koromban ez mar valami:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.10. 00:13:18

@Barátusz: Aha ok hol tudok ilyet szerezni?
Net van benne?
Holnap folytatjuk mert én dolgozó ember vagyok és a camaróra még csak gyűjtök:))))))))))))))))

BTBTBT 2013.07.10. 00:19:18

@diggerdriver:
Ha router nélkül akarod a netet, akkor vagy megrendeled online vagy bemész valami elektronikai üzletbe, és kérsz "broadband filter"-t, meg ha nincs, akkor kábelt is, ami az egyik végén DSL (filterbe való), a másikon ADSL (sz.gépbe benő, amit Shanarey mutatott).

Camarora? Menj már! Nehogy alább add egy Ferrarinál. :)

BTBTBT 2013.07.10. 00:21:09

@Amarante:
Az akcentusunk általába minket zavar a legkevésbé. :)))
Bár a gyerekek fogékonyabbak a nyelvtanulás szempontjából, azért szorgalom is kell hozzá. Az meg nem korfüggő.

Shanarey 2013.07.10. 00:21:40

@diggerdriver:
Válaszoltam, megjött az első is amit küldtél.

Ezek szerint nem a TEK, hanem az MI6 olvassa, mert kapok máshonnan is leveleket és azok gyorsabban itt vannak

A csatlakozó valami régi angolszász szabvány (USA GBR)
Miből gondolod hogy abban van net?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.10. 00:22:47

@tucano: addig halaegnek, amig valami fraud nem lesz. Oszinen megvallva barot ember, aki nyitott wifin netbankol, pl.

Valki irta a tobb eszkozt, meg hogy ad a szolgaltato. Na az olyan is. fibernetunk van, aztan megis a szolgaltato altal adott router csak 20-30 megabitet adott le wifin a 70 helyett. Ugyhogy frankon vettunk egy normalisat.

Amarante 2013.07.10. 00:23:04

@Barátusz:

Ez nagy igazsag:))))Szorgalmatos is vagyok:)Meg utalom ha nem ertem a korulottemlevoket,nagyon rossz erzes.Es szeretek beszelgetni is:))

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 00:23:20

@hagyma: igen, napenergiával működik

Shanarey 2013.07.10. 00:23:50

@Barátusz:

Nincsenek

Nem az a gond.

Két külön emailra kértem a levelet, az egyik freemail, a másik gmail
mindkettő lassú.

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 00:25:21

@Amarante: ennél súlyosabb volt a helyzet és sokkal mélyebb károkat okozott. Akkor kezdődött ami az ántivilágban elképzelhetetlen volt, hogy tiz ember végezze egy szakember munkáját, hogy a párt elmondhassa, hogy teljes a foglalkoztatottság.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.10. 00:26:07

@Jess G: hat mi meg ilyen teruleten nem ismerunk konyoruletet. Mindketten infosok lennenk vagy mifene, hasonlot csak egyszer lehet eljatszani velunk. Egyik ismerost a Sky szivatta meg meg vert ra jogtalanul ( regi csomagja volt, ujra valtott) 10 font koruli osszeget, a talktalk a fenti dolgot jatszotta el velunk... A plusnet egyelore tokeletes.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 00:26:44

@Barátusz: csaxolok, hogy a sipolast Te dontod el
ha akarod sipol, ha nemakarod nem sipol@diggerdriver: extrakent???
nalunk alapfelszereltsegben benne van egy kinai, aki hajtogat

Shanarey 2013.07.10. 00:27:15

@Barátusz:

Anyám borogass arrafelé még ilyet is árulnak, ez egy dög régi dolog, már nálunk is csak ott használják ahol normál vezetékes a telefon és arról jön a net, viszont még a hülye T com se bonyolítja így a dolgot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 00:27:59

@pappito: akkor az alsogatyad november 25-tol marcius 1-ig kint van a kert vegibe a kotelen

Amarante 2013.07.10. 00:29:27

@pappito:

En tudom,de nem is en nosztalgiaztam :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.10. 00:29:38

@Taxomükke: Alapbol nekunk is 1 honapot mondtak, aztan kb 1-2 heten belul lett net a plusnettol. Volt egy ket aprobb gond, de minden problemat TOKELETESEN kezeltek. Raadasul itteni az ugyfelszolgalat, nem indiaba kiszervezett.

Amit en latok, hogy szakemberhiany van, meg hogy sok dolgot a BT-sek csinalnak, ide is liverpoolbol jott ember.

Shanarey 2013.07.10. 00:29:38

@hagyma:
Azt kihagytad: és közben mosolyog

BTBTBT 2013.07.10. 00:30:56

@tildy:):
Az email-eket sem olvasnám nyitott hálózaton.
Akkor ti a Virgin-nél vagytok? Mert arrafelé ők a nagy űttörők abban a technológiában.

@Amarante:
Ez a rossz érzés szokta előre vinni az embereket a nyelvtanulás terén.

Eltűnt az ezzel kapcsolatos kommentem...
Nekem is a trágárkodása vette el a kedvemet a vele való kommunkációtól, pedig eleinte nagyon jól megvoltunk.

@Shanarey:
Értem.
Majd javísd ki, ha rosszul írtam le a magyarázatot Diggernek a csatlakozókkal kapcsolatban. Nálam ilyen felépítésű, és ki/beiktatható a router.

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 00:32:51

@hagyma: kérdezz meg valakit a déli félteke évszakairól pubi :)

Amarante 2013.07.10. 00:33:55

@Barátusz:

az az ember,aki azt hiszi magarol,hogy nelkule nem kerek a vilag nagyon sokat megenged maganak.aztan ha megsem ugy van,ahogyan kepzelte,akkor van a sertodes..

BTBTBT 2013.07.10. 00:37:42

@Shanarey:
Angliában a Virgin "fibre optic-"ját kivéve minden a BT-n keresztül megy. Tehát ahol ki van építve a V. hálózata, ott lehet telefonvonal nélkül is netezni. A kérdés, hogy mibe kerül a V. szolgáltatása, mert azért valakiken be kell hozni a hálózatkiépítés költségeit is. A Branson nem fogja a saját zsebéből állni. :)
Attól, hogy réginek titulálod, a routeren bejöhet a névleges 65 Mbs. Akkor meg annyira mindegy, hogy min jön be, nem?

@Amarante:
Akkor a tárgyalt személy ebbe a kategóriába tartozik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.10. 00:37:43

@Barátusz: Plusnet. Virgin kabel a hazban nincs, sky sincs, csak telefonos modon tudott volna Virgin jonni, de koranni tapasztalataink elozo albikban vegyesek es inkabb negativak voltak.

azt mondja a virgin oldala nekem: 5.4 Mbps - 10.6 Mbps amit itt adni tudnak. Rohej.
Ehhez kepest a valosag ( wifin) : www.speedtest.net/my-result/2826455772

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 00:38:17

mi ez a kavarás a brit telefondugasszal? nem birtam követni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 00:39:13

@pappito: pubi?
hetero vagyok, mar mondtam
nincs eselyed
en toleralom a massagot mindket felteken, de elhatarolodom
de nem banom, legyek pubi:)
kincsem, teregessel mar ki a deli felteken

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 00:39:52

@Shanarey: naturlich
ezert nem is emlitettem

Shanarey 2013.07.10. 00:40:28

@Barátusz:

Jól írtad le, az egy kis doboz, ami szétválasztja a normál telefon vonalat az internettől.
Egy T elosztó.

Csak ez egy speciális gyári kiadás ahhoz a nyomi falicsatlakozóhoz.
A vicc hogy még itthon is jobbat adnak ennél.
Nálunk azért müködik a rendes lego szabvány.
Vagyis ha kicsit is ért hozzá a delikvens akkor maga is összeállítja a cuccot, mert annyira egyszerű, és ráadásul minden müszaki boltban beszerezhető a hozzávaló.

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 00:41:14

@hagyma: semmi közöm a preferenciáidhoz

kiteregetnék, de
1. esik kinn az eső
2. szárazak a ruhák

A száraz ruhákat már nem kell megszárítani, kérdezd csak meg Maryt, majd ő elmagyarázza miért :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 00:42:32

@pappito: megszaradtak a fregolin?
be is vasaltad oket?

Shanarey 2013.07.10. 00:45:43

@Barátusz:

Nem az a baj hogy régi, hanem az hogy spec, nem tudod bárhol megvenni a hozzávalót.

Ha engem megkérnek dobjak össze egy számítógép hálózatot, akkor az ügyfél a végén amit lát ahhoz bárhol kap hozzávaló kábelt.

Nem pedig csak az adott gyártó vacka jó hozzá.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 00:45:51

@pappito: deli felteken sosem esik az eso
mer' akkor mi lesz a frissen mosott ruhakkal?

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 00:46:11

@hagyma: aranyhalacska :) Lassan írom, hogy megértsd, bár 10 perc múlva már nem fogsz emlékezni úgysem:

A szárítógép szárította meg őket, azért szárazak. Télen nem teregetünk a kertben mert télen un. csapadék hullik az égből és mivel 2km az óceán, magas a páratartalom is.

Ámde nyáron! Olyankor a friss tengeri szellő szárítgatja a ruhákat a kertben.

A bevasalás mást jelent, nincs köze a ruhákhoz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.10. 00:48:36

@hagyma: hagyma kertelek mar, csak rolam beszelj, hagyd beken a parom. Te meg ujsagiro lennel vagy mi a tok, ehelyett elvezed a szallodai munkad. Pedig lehet nem artana egy kis olyan munka, ahol meg tudod mozgatni a fogaskerekeket.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 00:49:51

@pappito: nincs?
aranydragacsillagom
az eszaki felteken ugy mondjak, hogy bevasalom a ruhakat
kerdezd meg a nyul gazdajat
O meg a zoknit is vasalja

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.10. 00:50:43

@hagyma: kivasalni szoktaka ruhakat, el vagy tevedve hagymacska.

Shanarey 2013.07.10. 00:51:13

@hagyma:

A ruhát kivasalják, a tartozást meg bevasalják.

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 00:52:47

@hagyma:

mi nincs?

a bevasalni vmit azt jelenti, hogy behajtani tartozást. lemaradt a magyarod, bár a bevasalást már ötven éve is bevasalásnak mondták.

magyarul a ruhát vasaljuk (vagy kivasaljuk), csak úgy szimplán. zoknit meg vasaljon akinek túl sok a szabadideje

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 00:53:42

meg a betont is bevasaljuk :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 00:54:47

@tildy:): nyugodj meg , en abszolute beken hagyom a parod
tobbesszamban irtal, ugy ertetlenkedtem
" informatikusok lennenk"
ez nem OK
vagy azok vagytok vagy nem
lennenk nincs
en mar regen nem vagyok ujsagiro, bar erdekes es szep szelete volt eletemnek
az en munkam valoszinuleg tobb fogaskereket hasznal mint a tied
foleg a parode
/mer ugye nem melozik, de rola tilos beszelni:)/

100 fontert mar en is kiomplenolnek az mas

BTBTBT 2013.07.10. 00:57:26

@tildy:):
Csak a nevét ismerem a Plusnet-nek, a szolgáltatásait nem.
Majd letesztelem a sebességemet ezen a linken. Köszi.

@pappito:

Digger kiiktatta a router-t, és most nem tudja, hogy milyen csatlakozó és kábel kell neki, hogy közvetlenül a fali vezetékes dobozból a számítógépébe csatlakozzon.

@Shanarey:
Amíg meg nem kaptam a tartozékokat, nekem se volt lövésem arról, mit csináljak, de semmi perc alatt összedobtam az egészet.
Tudok képről olvasni: :)))

Ahogy fentebb írtam, Angliában ilyet használnak a legtöbb helyen, tehát a beszerzése is rém egyszerű.

@hagyma:
Az északi féltekén is KIvasalják a ruhákat. Ettől függetlenül könnyen lehet, hogy te a BEvasalás szót használod.
Bud Light ott van már készenlétben?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 00:59:05

@pappito: ezt arra is mondjak
de ruhara is
videke valogatja
sokan ugy mondjak kivasalok
sokan bevasalnak
mindkettonek tobb jelentese van
ilyen erdekes a magyar nyelv

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 01:00:55

@hagyma: pláne az Ashevilli tájszólás

vagy ez a bevasalás még az adóhivatali múltadból maradt meg?

hehe :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 01:05:13

@Barátusz: ma natural light lesz
remelem , ez nem okoz traumat neked
majd vacsora utan
meg ice tea
meg limonade
nekem ilyen felesegem van, ellat minden foldi joval
ha erdekel megkerdezem tole, mi lesz a vacsora
amugy Marynek hivjak, ha meg nem mondtam volna

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.10. 01:05:27

@pappito: Annyi volt, hogy mar jo regen lett kotve a net abban alakasban, 1.5 megabit jott rajta. A tulajnak nagyon nem szamitott, de ez mar itt is oskovulet, foleg ha meg alberlokis lognak rajta. Tehat nem egy mai cosmag mar, ha huseg is volt rajta, mar valoszinuleg reg lejart. Nagyobb csomagra valtottak, konkretan 40esre, erre a sky valami 100 vagy 140 fontot kiszamlazott nekik telepitesi meg kiszallasi dijnak? WTF. Szerintem siman csak kihasznaltak a tulaj hozza-nem-erteset.

@hagyma: tan elfelejtetted hogy van ez a fajta beszed otthon, hogy "x lennek," meg telefonba is mondjak:P

MEGEGYSZER LEIROM: De igen, melozik, megha nem is munkahelyen, es kibaszottul elegem van belole, hogy ingyenelonek probalod beallitani.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 01:06:40

@pappito: ne
most mondhatnam a kivasalas meg abbol ha valakit elutnek
sok videken igy mondjak
bevasalom a ruhat
johetne mar spangola, O vagja ezt jobban

Shanarey 2013.07.10. 01:07:16

@hagyma:

"100 fontert mar en is kiomplenolnek"

Ezt lehetne magyarul?
Akár angolul is jó.

BTBTBT 2013.07.10. 01:09:09

@pappito:
Te ma nagyon sziporkázol. :DDD

@hagyma:
Hogy jön ide a feleséged neve (amit mindenki tud már széles e határban) meg a vacsora? Nyelvtanról volt szó.
Inkább igyál még egyet, és fogd rá a nyuszira. (Ne a zoknivasalósra.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 01:11:14

@tildy:): dehogy akarom es mit erdekel engem
tokfozelek foglalkozik a parkapcsolatokkal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 01:18:17

@Barátusz: hogy igyak meg egyet ha meg egyet sem ittam?
a vasora ugy jon ide, hogy ehes vagyok

BTBTBT 2013.07.10. 01:19:08

@tildy:):
Nem lehet, hogy ez a Tor a kritikus tömegen kívül arra is jó, hogy az amcsi kormány még könnyebben figyelhesse meg a jónépet?
Mert ha ő fejlesztette, biztosan vannak rajta hátsó kapuk, és simán megkerülheti a titkosítást.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 01:21:09

@Shanarey: ez az hunglish
@tildy:): szuletesem pillanatatol az vagyok
erre szuletni kell

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 01:21:33

@hagyma: igen ha elüt vkit a busz, az is kivasalás :)

spagnolával meg ne gyere már... ő az aki ki se tette a lábát a falujából, de osztja az észt a külföldön élésről? lehet, hogy keverem és nem ő az egyszerű

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 01:22:28

@hagyma: miért jó a light sör? nem vacakabb az íze, mint a rendesnek?

jó étvágyat amúgy, nekem is lassan ebédidő

tucano 2013.07.10. 01:23:08

@tildy:): ugyan már, ezek az újabb titkosítások, meg beteg jelszó-módszerek elég tolvajbiztosak. És persze minden bank ad biztosítást identity-theft ellen.

BTBTBT 2013.07.10. 01:24:27

@pappito:
Spangola az, aki külön törülközőt használ az arcához, a kezéhez, a testéhez (a férje szintén) plusz még egyet a nyuszikájához. :)
Meg az is ő, akit - állítása szerint - a tömegközlekedésen - ruhán keresztül - megdugnak.

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 01:26:28

@Barátusz: ojvé... akkor nem rá gondoltam, volt itten egy másik hasonló aki egyszer volt nyaralni vhol két hétre és ettől határátkelésügyi szakemberré vált :)

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 01:29:23

@Barátusz: ezt a törülközőhasználati anomáliát nem értem. egyrészt azt se értem, hogy ez miért tartozik a blogközönségre, meg az egészet. de hát nem vagyunk egyformák

BTBTBT 2013.07.10. 01:30:17

@tildy:):
A cikket végigolvasva azért ez mintha nem arról szólna, hogyan rejtőzz el, hanem hogyan nyisd meg a gépedet minél jobban az internet számára. (Mondjuk a felhő-adattárolás is ilyen.)
Azért az a Blackmarket Reloaded-oldal elég gáznak tűnik.

@pappito:
A kedvenc határátkelős "szakembereim" azok, akik otthon élnek. :)
És tőle tudom, hogy S. régebben, amikor még több ideje volt, a zoknikat is vasalta. A férje alsóit a mai napig. Szerinte ez a szerelem egyfajta megnyilvánulása. :)

BTBTBT 2013.07.10. 01:36:04

@pappito:
A "Mi nehezíti meg a beilleszkedést?" posztban vlahogy szóba került a mosás, és ő mondta, milyen sokszor mos hetente, mire rákérdeztünk, hogy miért is, és akkor ment részletekbe a törülközőkkel kapcsolatban is.
Ráadásul kicsit meg is kavarodtam, mert bár láttam a nyuszis avatarját, de mivel "a mindenkinek van külön törülközője, még a Nyuszikánknak (nagy betűvel!) is" megjegyzését félreértettem, azt hittem, hogy a nemiszervére céloz, és még ahhoz is külön t.-t használ. :)

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 01:37:37

@Barátusz: mindenki másképp éli meg a szerelmet, van akinek a gatyavasalás az eszköz, másnak más :)

btw én is ismerek olyat aki _szeret_ vasalni, értetlenül állok a jelenség előtt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.10. 01:38:04

@Taxomükke: "Viszont a szárítógép áramot fogyaszt, ezáltal környezetszennyező (ezt mondjuk a pazarló amerikai leszarja), azonkívül a szabad levegőn száradó ruhának olyan jó illata van, amit egy öblítő sem tud. "

Na, hogy en is csatlakozzam a temahoz (ami szorosan osszefugg a maltai poszttal:)))) szoval hogy partjat fogjam a szaritogepnek:) 1. a szabad levegon szaritott ruha - foleg, ha nap is eri - eleg gyorsan ki fog fakulni 2. szaritogepben sokkal gyorsabban megszarad, es puhabb, mint a szabad levegon szarado (sajat tapasztalat) 3. szerintem a mai modern szaritogepek nem fogyasztanak tul sokat (bar ez relativ, kinek mi a "sok")

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 01:43:24

@Zsuzsi65: a gyorsasággal nem értek egyet, itt nyáron pillanatok alatt megszárad a kitett ruha. A fogyasztást nem tudom, miután mindegyikben van egy dzsunga nagy fűtőszál, olyan, mintha a mosgép fűtőszála menne folyamatosan 1-2 óráig, gondolom az szippantja az elektronokat rendesen.

De a fogyasztás engem nem zavar (bár persze télen adódik hozzá a villanyszámlához, amikor amúgy is magasabb a fűtés miatt) de a zörömbölés igen. A napocska némán tudja ugyanezt :)

Meg bolyhosak lesznek a ruhák a szárítógépben. (ezt a nejemtől tudom :)

BTBTBT 2013.07.10. 01:49:03

@Zsuzsi65:
Ha alkalmam van kertben kirakni, akkor éppen ezért szárítom őket mindig kifordítva, és akkor csak a belsejük fakul kicsit, illetve nem hagyom kint őket egész napra.
Szárítógépből kiszedve néha olyan forró volt a ruha, hogy majdnem eldobtam.

@pappito:
Akkor előttem is értetlenül állsz, mert szeretek vasalni. De nem szerelemből, hanem mert utána jól néz ki az ing, amit felveszek. :)
Pólót/alsógatyát/zoknit/ágyneműt/pizsamát viszont nem tolnék a forró vas alá.
Mondjuk kézzel mosogatni is szeretek. Természetesen nem ipari mennyiségeket.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 01:51:51

@pappito: mert szomjas vagyok
es nem akarok berugni
es ebben alig van alkohol
es leginkabb, mert szeretem
sot meg ezt is szoktam higitani limonadeval:)
a cel nem a bebaszas
azon mar tul vagyok 20 eve:)
vagy tobb
egyszeruen ezeket a tipusu soroket szeretem

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 01:53:18

@Barátusz: hát a vasalás engem nem szórakoztat :)

a vasalt inget szeretem (meg muszáj is)

a mosogatást nem bánom, bár rajongója annak se vagyok, de képzeld nincs mosogatógépünk, kőkorszaki körülmények között tengődünk :) de a mosogatás valahogy a főzés része

2013.07.10. 01:55:46

@Zsuzsi65: Teljesen igazad van, de psszt, az izék izégépben való izéléséről jobb ha nem beszélünk, felkavarja a kedélyeket! :)

Mindenesetre örülök igy munka után hogy vannak háztartási izék, valamikor élni is kell! :)))

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 01:57:43

@hagyma: ja hát ha berúgás a cél, akkor úgyse a sörhöz nyúl az ember... pláne nem amerikaihoz, azok amúgy is alacsony alkoholtartalmúak általában (mint itt)

azt hittem a light sör az ilyen diétás, de most kiguliztam, hogy van csökkentett alkoholtartalmú meg low-carb

BTBTBT 2013.07.10. 01:59:20

@pappito:
Nem azt mondtam, hogy szórakoztat a vasalás, hanem hogy szeretem a végeredmény miatt. Azon tevékenységek közé tartozik, amit leginkább zenehallgatással viselek el.

Mosogatógép errefelé sem fordul elő. Otthon meg néha megmosolygom azokat a családban, akiknek van, és leöblögetik a tányérokat, meg napokig gyűjtik a csetrest, mire megtelik a gép, és akad olyan is, amelyikben nem elég erős a vízsugár, tehát nem tisztít tökéletesen.

Köszi, ha már a kezemben van az a tányér/villa/pohár/miegymás, akkor elcsapom, és annyival is normálisabban néz ki a konyha.

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 02:04:45

@Barátusz: hát azért a mai mosogatógépek elég pengék, meg van mindenféle okos megoldás (fiókos pl.www.fisherpaykel.com/nz/kitchen/dishwashing/dishdrawer/DD60DDFX7/ ), hogyha kevés a cumó akkor se kelljen kivárni. De nálunk mindig van csomó mosatlan :) ráadásul a mosogatógép kevesebb vízzel mosogat, mint a kézi mosogatás

meg ha mosogatógépet vesz az ember, akkor még a banánt is késsel-villával eszi eleinte :))))

BTBTBT 2013.07.10. 02:10:41

@pappito:
Viszont ha kevés a belevaló, akkor fölöslegesen megy a gép, nem? Akárcsak egy félig/negyedig megpakolt mosógép esetében.

De minek a banánhoz tányér? Mert késsel-villával evéshez az szükséges. :)

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 02:12:20

@Barátusz: hát mert úgyis elmossa a gép :) őrült dekadencia! :)

BTBTBT 2013.07.10. 02:18:48

@pappito:
Oké, valami hasonlóra gondoltam, de nem voltam benne biztos, hogy megértettem, amit írtál. :)

River_Of_No_Return 2013.07.10. 02:29:15

@Barátusz:
Neked egy ámis közösségbe kellene költöznöd. Ott tuti nincs se szárítógép, se mosogatógép. :)

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 02:32:08

@kalandortexasi: viszont vannak csinos amish asszonyok akik minden vasárnap fürdenek!

2013.07.10. 02:34:07

@Kovermadar: "Radon sugárzás."
Nálunk mérik. Magas érték tüdőrákot okozhat, vagy komoly idegrendszeri problémát. A ház inspekció része adás-vételnél. Azt hiszem a környéken nem olyan a talaj (pl. gránit) ami problémát okoz.
"akkor a végén csak Kanada, majd talán USA lesz a program :D Már ha kellünk ott bárkinek is"
Miért ne kellenétek? Kell nekünk minden dolgozni és adót fizetni vágyó ember! :) Bár az állam itt is szivesen turkál a zsebedben:(

BTBTBT 2013.07.10. 02:39:00

@kalandortexasi:
Nem igazán értem, hogy ezt miért nekem címezted. Egy valakit kivéve, aki odáig meg vissza van a szárítógépéért meg a mosogatógépéért, egyetértettünk abban, hogy lehet ezt gépek nélkül is.
Nem vagyok a gépek ellensége, igaz teljesen technológia-függőnek sem mondhatnak.

@pappito:
Az említettnél rendszeresebben fürdő nőket részesítem előnyben. Illetve nagyobb a választék a világban, mint ezekben a zárt közösségekben. :)

2013.07.10. 02:44:52

@Tökfőzelék1: Nem tudom irigyelni, Te cserélnél vele? :)

A szociális programok kihasználásáról meg annyit hogy bár morális oldalról egyetértek veled, én ezért mégsem a posztirót hibáztatnám hanem azt az ellátó rendszert ami a kihasználást lehetővé teszi.

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 03:00:04

@cougarcat: ez a radon izé méricskélése tök fura, mindjárt kiguglizom

2013.07.10. 03:11:03

@pappito: Főleg Ontario-ban téma.... Nincs rá törvény de miután beindult a hisztéria, a vásárlók tudni akarják, mi a helyzet.... A gránit fedőlapokat is meggyanúsitották de ha jól tudom ez még nem konkluziv ...

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 03:26:49

@cougarcat: ja, látom a radon az új azbeszt.

LEcsekkoltam, itt nálunk uránt a talaj csak nyomokban tartalmaz, és széltébe-hosszába lecsekkolták az országot '86-ban. Alacsony a természetes háttérsugárzás, nem kell aggódnunk.

Kicsit furának látom a "radon több haláleset okozója, mint az ittas vezetés" c. melodrámát, de hát... végül is az aszbesztről is kiderült, hogy mit okoz.

2013.07.10. 03:33:54

@pappito: Show off!! :)))

Évekkel ezelőtt fenn voltam egy amerikai eü. fórumon. Volt ott egy fiatal srác Genfből aki naponta többször pánikolt mert hogy ő "radon házban" lakott. Meg volt győződve hogy ALS-e van. Pedig csak egy oltári nagy hipochonder volt. :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.10. 06:21:20

@cougarcat: "Teljesen igazad van, de psszt, az izék izégépben való izéléséről jobb ha nem beszélünk, felkavarja a kedélyeket! :)

Mindenesetre örülök igy munka után hogy vannak háztartási izék, valamikor élni is kell! :))) "

:)))) igy van:) az en eletemet is jelentosen megkonnyiti a szaritogep es a mosogatogep, amiert nagyon halas vagyok (a mosogep mellett): ) most mar csak azt a gepet kellene feltalalni, ami el is rakja a ruhakat a szekrenybe :)))

River_Of_No_Return 2013.07.10. 06:22:17

@Barátusz:
Téged olvastalak már többször is elemezni a mosogatógép feleslegességét, és viccesnek találtam, hogy egy egyedülálló ember napi 2-3 tányérnyi mosogatnivalóval komolyan gondolja, hogy releváns a tapasztalata. Egyébként is vicces, mikor egy fiatal a technológia ellen szólal meg, ezért írtam egy poénnak szánt megjegyzést.

“Egy valakit kivéve, aki odáig meg vissza van a szárítógépéért meg a mosogatógépéért, egyetértettünk abban, hogy lehet ezt gépek nélkül is.”

Az, hogy pár ember egyetért valamiben, még nem jelenti azt, hogy a szárítógép rossz vagy felesleges. Ha az észak-amerikai emberek körében kérdeznél körbe, akkor a többség a szárítógép mellett szavazna. Európában én még csak egybeépített mosó-szárítógépeket használó emberek véleményét hallottam, de azokat felesleges összehasonlítani egy rendes szárítógéppel, mert általában nem túl jó a minőségük. Itt többnyire külön ‘laundry room’ van, így a lakóhelyiségekbe nem igazán hallatszik be a gép hangja. Nekem nagyon jó minőségű gépem van, nem tett még tönkre egy ruhát sem, vasalnom még nem kellett mióta megvan. Kiteregetni és később kivasalni a kötél nyomát a ruhákból jóval tovább tart, mint az a max. fél perc, amíg átteszem a ruhákat a szárítóba. Az, hogy nem lesz tengeri szellő illatú a ruhám, hidegen hagy, ha ezzel megspóroltam havonta több óra munkát, plusz a bosszúságot, amit az okozna, ha a madarak leszarnák a kertben. (Mást is leszartak már, szóval valószínűleg a ruhákat sem kímélnék.) De mindezt csak az fogja megérteni, akinek már volt tapasztalat jó géppel, van ’laundry room’-ja, és járnak a kertjébe madarak (ezek kb. az Észak-Amerikában élők, akikből kevesebb van a blogon), a többi csak a megfelelő tapasztalatok hiánya okozta tájékozatlanság, és hagyma szokásos cukkolása.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.10. 06:25:32

@Barátusz: "Ha alkalmam van kertben kirakni, akkor éppen ezért szárítom őket mindig kifordítva, és akkor csak a belsejük fakul kicsit, illetve nem hagyom kint őket egész napra.
Szárítógépből kiszedve néha olyan forró volt a ruha, hogy majdnem eldobtam."

A kiforditas jo otlet, de szerintem nalunk a del-kaliforniai UV meg a kiforditott ruhat is kifakitana:) a szaritogepbol meg nem rogton leallas utan kell kikapni a ruhat, akkor meg persze, hogy forro:))) itt a valasz arra is, mire jo meg a cool-down cycle a szaritogepen: laundry.about.com/u/sty/laundryproblems/Your-Laundry-Questions-And-Answers/Why-is-there-a-Dryer-Cool-Down-Cycle.htm

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.10. 06:30:16

@pappito: "@Zsuzsi65: a gyorsasággal nem értek egyet, itt nyáron pillanatok alatt megszárad a kitett ruha. A fogyasztást nem tudom, miután mindegyikben van egy dzsunga nagy fűtőszál, olyan, mintha a mosgép fűtőszála menne folyamatosan 1-2 óráig, gondolom az szippantja az elektronokat rendesen."

Ez igaz, en meg az otthoni mo-i viszonyokra emlekszem, amikor otthon telen a radiatoron szaritottunk ruhakat, ha a fregoli mar megtelt :) Itt CA-ban nekem is megszaradna percek alatt, ha a napon szaritanam a ruhat:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.10. 06:41:29

@kalandortexasi: ott a pont! :) pontosan igy van, az itteni emberek szamara a szaritogep szinte alapkeszulek, es szamukra teregetni, szaritgatni a ruhat kb. olyan, mint nekunk kezzel mosni: elavult dolog:) az amerikaiak szamara eyebkent is minden a praktikussagrol szol. Amikor en azt mondom a ferjemnek, hogy az amerikaiak lustak, mert mindenre kitalalnak valami gepet, eszkozt, hogy gyorsabban es/vagy egyszerubben lehessen megcsinalni, az o valasza altalaban az, hogy ez nem lustasag, es praktikussag es hatekonysag. Minek valamit sokaig/nagy erofeszitessel stb. csinalni, ha lehet egyszeruen is? :) na, ez a mentalitasbeli kulonbseg koztunk es az amerikaiak kozott :) a szaritasrol meg annyit, hogy en is utaltam mindig kivasalni a ruhaszritokotel nyomat:) es lehet am szelloillatu a ruhad, ha pl. dryer sheet-et hasznalsz a szaritoban:) www.bouncefresh.com/dryer-sheets/

zuulululu 2013.07.10. 09:28:18

@Judieság: " De a 8 hónap alatt ez volt az egyetlen, ami megfelelő adottságokkal rendelkezett; olyan, milyet kerestünk."

Mi volt olyan extra a keresesetekben, hogy 8 honapig nem volt megfelelo? Vagy semmi kulonos, csak ilyen kicsit a maltai lakaspiac? Milyen site-on keresgeltetek? Egy atlagos lakas (nem (farm)haz) olyan 300-400 korul van + rezsi? Ami, ahogy latom, olyan 300 (villany) + viz.

Van mar maltai ID kartyatok? Akkor megkapjatok az olcsobb aramdijat, ami sokkal olcsobb mint a non-resident.
Ezen amugy nagyon sokan ki vannak bukva, meg peticio is volt, hogy megkulonboztetik a kulfoldi/maltai aramdijat, ami elvileg tilos EUban.

BTBTBT 2013.07.10. 09:41:33

@kalandortexasi:
Nem tudom, honnan veszed, hogy napi 2-3 tányért mosogatok. Azt sem tudom, kit tekintesz "fiatal"-nak.

Az a néhány ember abban értett egyet, hogy nem helyes, hogy hagyma szerint nem lehet jól mosogatni/szaritani gépek nélkül. És ebből a szempontból feleslegesek, mert nélkül is el lehet végezni ezeket a házimunkákat. Persze h. is elmondta, hogy ez azért van, mert kényelmes. Meg nyilván az amcsiknak is egyszerűbb így, de ettől még nem feltététlenül kell ezzel egyetérteni.

A kertben teregetés mellett sem én kardoskodtam, de mindegy, úgyhogy nem vágom, hogy azt is miért nekem címezted. Olvass figyelmesebben. :)

@Zsuzsi65:
"es szamukra teregetni, szaritgatni a ruhat kb. olyan, mint nekunk kezzel mosni: elavult dolog:)"

"Ha a lustaság fájna, ordítanának" - ahogy a mondás tartja. Legalább több időt tudnak tölteni a tévéjük meg a kütyüjeik előtt, ha nem vasalnak. :)
Praktikusság meg hatékonyság? Ne viccelj. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.10. 09:51:24

@Zsuzsi65: szaritogep nelkuli lakasban 5 emberre ment el havi 50-60 font, itt, szaritogepes lakasban 2 emberre megy el ugyanennyi, holott tok sok helyen ledes vilagitas van. Szoval biza ha havi 30 font kidobando, akkor csak rajta.

Raadasul elvileg csak kis adagokhoz valo, en rendszeresen vasalasnedvesen veszem ki a gepbol, mert 4-5 kilo ruhat mar nem szarit meg csontszarazra. Tehat ugyanugy ki kell teregetni, hogy ne dohosodjon be.

Hozzateszem, aldom az eget, hogy van szaritogepunk, mert lakasban, terasz nelkul szivas lenne, de az biztos, hogy joval kevesebbszer hasznalnam, ha lenne kertunk.

Judieság 2013.07.10. 09:57:24

@zuulululu: Az igeny: foldszint, udvar, 3 haloszoba, legkondi volt. Egy ilyen tipusu lakast 500 Euro plusz rezsitol lehet berelni.
Maltai szemelyink mar 2 eve van. Most csak meg kellene ujitani.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.10. 09:57:29

@tildy:): itt nem az alap jelszo. a routerra van ragasztva egz kis papir, ami a "halozatnevet" es a hozza tartozo kulcsot tartalmazza.

Robert N. Danahi 2013.07.10. 10:08:19

@Tökfőzelék1: te Töki, mesélj már, te hogyan oldanád meg az elit csimótáid felnevelését?

Robert N. Danahi 2013.07.10. 10:10:50

@montroyal: a f.sz jó oldalára kellett volna születni, ennyi :)

River_Of_No_Return 2013.07.10. 17:12:48

@Barátusz:
“Nem tudom, honnan veszed, hogy napi 2-3 tányért mosogatok. Azt sem tudom, kit tekintesz "fiatal"-nak.”

Az első egy becslés volt a rendelkezésre álló információk alapján. A fiatal szó az új technológiához való viszony révén szerepelt a mondatban, ezért arra a korosztályra vonatkozik, akiknek már gyerekkoruktól fogva jelen voltak az elektromos háztartási gépek az életükben. Ők általában ritkán szoktak a munkaidőt lerövidítő, hatékonyságot növelő gépek feleslegessége mellett érvelni (kivéve persze a feltörekvő ámisokat). Szükséged van még további szavak, mondatok magyarázatára?

“Az a néhány ember abban értett egyet, hogy nem helyes, hogy hagyma szerint nem lehet jól mosogatni/szaritani gépek nélkül.”

Az én emlékeim szerint az a néhány ember azt próbálta megmagyarázni, hogy mik a teregetés előnyei, és mik a szárítógép hátrányai a saját tapasztalataik alapján. Hagyma sem azt mondta, hogy nem lehet jól mosogatni, szárítani gép nélkül, hanem azt, hogyha akadna is olyan épeszű ember, aki az amerikai viszonyok között inkább teregetne, annak sincs általában lehetőség erre a lakóparkokban.
A kertben teregetést te is említetted a kifordított pólótechnika révén, de valójában azért szerepelt abban a kommentben, mert egy helyen próbáltam összefoglalni, hogy hogyan néz ki mindez amerikai viszonyok között. Általában figyelmesen olvasok, de nem tartanám azt se megszólandónak, ha egy ilyen roppant fontos dolgot, mint egy blog kommentjeinek az olvasgatása, csak felületesen végeztem volna el. Ha így lett volna, akkor gondolom, te örömmel kikeresed majd az idevonatkozó részeket, és beidézed precízen szavanként kielemezve.

BTBTBT 2013.07.10. 18:00:35

@kalandortexasi:
Rosszul becsulsz igy latatlanba. Voltak elektromos haztartasi gepek a gyerekkoromban is, de nem vagyok kenyelmes. Egy szaritogep nyilvan leroviditi a "munkaidot".
Amerikaiak szivesen ervelnek a hatekonysaggal, amikor lustak megmozdulni. Az erre vonatkozo velemenyemet last Zsuzsi65-nel, kicsit feljebb.
A kiforditott ruha elott mar regen felhoztak a kertben teregetest, es az emlekeid hagyma velemenyevel kapcsolatban is tevesek.
Egy szonak is szaz a vege: sem amish nem leszek, sem megmozdulni lusta, de azert koszi, hogy beneztel. :)

River_Of_No_Return 2013.07.10. 18:44:59

@Barátusz:
“Amerikaiak szivesen ervelnek a hatekonysaggal, amikor lustak megmozdulni.”

Ez az állítás helyesen úgy van, hogy a lusta és okos emberek szoktak feltalálni olyan gépeket, módszereket, amelyek növeli a hatékonyságot. Azok pedig, akiknek ez nem megy, illetve nincs lehetőségük ezeket a jobb minőségű gépeket használni, kinyilvánítják, hogy nekik az nem kell, mert ők nem lusták. Ez utóbbi hozzáállás is egy fajta lustaság eredménye, csak nem testi, hanem gondolkodásbeli renyheségé.

“A kiforditott ruha elott mar regen felhoztak a kertben teregetest, es az emlekeid hagyma velemenyevel kapcsolatban is tevesek.”

Nem mondtam, hogy más nem hozta fel, azt írtam, hogy te is említetted.
Ezek szerint nem tudod idézettel megcáfolni, amit hagyma véleményével kapcsolatban írtam. Akkor továbbra is a saját emlékeimet tartom helyesnek.

További szép napot, ámisok szeretettel várnak, van náluk sok mosogatnivaló!

BTBTBT 2013.07.10. 20:01:55

@kalandortexasi:
A lusta ember nem feltétlenül okos, ezt te is tudod. (Nem törvényszerűen lusta) feltaláló pedig igen kevés van, a felhasználók számához képest is. Úgyhogy ez a fajta érvelés minden, csak nem meggyőző. Csak neked így kényelmes.

Nem értem, miért kéne bármit is bebizonyítanom neked, aki megszólítottál az ismeretlenségből?
Biztos azért, mert azt hiszed, olvastál tőlem olyat, hogy kijelentettem, hogy bizony sosem használnék szárító- vagy mosogatógépet.
Egyébként hagymával meg már egy hete megy a huzavona, a részéről jellemzően nagy arcoskodással.

Az amishokat pedig meghagyom neked, mert közelebb vannak hozzád.

Neked is szép napot, de a jövőben ne fáradj azzal, hogy a lusta és kényelmes amerikai arroganciáddal megpróbálsz lesajnálni olyanokat, akik nem osztják a nézeteidet. :)

tucano 2013.07.10. 21:21:51

@pappito: Ez a "szeret vasalni" számomra olyan értelmezhetetlen, mint a "szereti az űrsétát". Lehet, hogy jó, de az is, hogy nem :)
Egyiket sem próbáltam még.

River_Of_No_Return 2013.07.10. 21:52:30

@Barátusz:
“A lusta ember nem feltétlenül okos, ezt te is tudod.” – Ezt nem is írtam.
“Nem értem, miért kéne bármit is bebizonyítanom neked, aki megszólítottál az ismeretlenségből?” – Nem kell bebizonyítanod semmit, de addig az állításaid nincsenek alátámasztva. Meglepő az ismeretlenséget számon kérni egy anonim blogon, ahol bárki hozzászólhat bárkihez.
“Neked is szép napot, de a jövőben ne fáradj azzal, hogy a lusta és kényelmes amerikai arroganciáddal megpróbálsz lesajnálni olyanokat, akik nem osztják a nézeteidet.”
Nem sajnáltalak le, csak egyszerűen buta embernek tartom azt, aki úgy gondolja, hogy a gépek használata egyenlő a lustasággal, inkább választja a fizikai munkát az idő megtakarítása helyett, és ostoba általánosításokat alkalmaz több millió emberre vonatkozóan.
Nem tudom, az arroganciát miből következtetted, csak megosztottam olyan információkat, amelyeket mások nem ismernek, mert nem élnek itt, és nem adtam neked igazat, amikor úgy véltem, hogy nincs igazad. Egyébként nem volt fáradság ez a pár komment, annak az energiának egy részét fordítottam a veled való beszélgetésre, amit a gépekkel megspóroltam.
Egyébként már láttam párszor az itteni szőrszálhasogató ámokfutásodat, és kíváncsi voltam, hogy mit csinálsz, ha ezt a módszert rajtad alkalmazzák. Úgy látom, hogy csak az egyik irányba tudod játszani.

morsels (törölt) 2013.07.10. 22:49:14

@Barátusz:
Most nem azert, de mennyi tanyert mosogatsz naponta?

Tudod, amit most csinalsz, az megint valamifele onigazolas. Egyfajta virtualis mellveres. Te mindenben jobb vagy, mint barki mas.
Mert el tudsz mosogatni egy tanyert, mert ki tudsz teregetni es vasalni egy inget, mert tudsz kajat kesziteni magadnak. Ami persze mind ertekelheto dolog.

Es hat azert elegge ott van az, hogy szerinted ezek mind olyan dolgok, amivel le lehet nezni egy amerikait.

Persze tudom,most jon az, hogy te nem ezt irtad, meg szovegertes.

morsels (törölt) 2013.07.10. 22:57:03

@kalandortexasi:
Az igazsag az. hogy a faszi csak azt keresi, hogy mibe tud 'beleakadni', aztan azt addig logikazza, amig el nem elvez. Persze van olyan is, amikor igaza van, de abbol is a maximumot akarja kihozni; de a beszelgetes mindig ugy kezdodik a reszerol, hogy neki igaza van. Aminak a vege az, hogy elelvez.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.10. 23:19:42

@Barátusz: "Ha a lustaság fájna, ordítanának" - ahogy a mondás tartja. Legalább több időt tudnak tölteni a tévéjük meg a kütyüjeik előtt, ha nem vasalnak. :)
Praktikusság meg hatékonyság? Ne viccelj. :) "

itt van a kutya elasva, errol beszeltem: szemleletbeli kulonbseg:) amit mi ugy titulalunk, hogy "lustasag", az egy amerikai szamara praktikussag:) Mivel nem tudsz az amerikai borebe bujni (feltetelezem, nem itt elsz, igy nem ismered annyira az amerikai mentalitast), igy nem is lehetseges szamodra megerteni ezt a szemleletet. Megmondom oszinten, amikor idekerultem, en is ugy gondolkodtam, mint te: a sok gep, ketyere mind "lustasag" eredmenye. Aztan rajottem, nem errol van szo.
masreszt ez a szemlelet a kapitalizmus egyik alapeleme is: meglatni a potencialis lehetoseget az uzletre:) csak gondolj bele, hany gepet talaltak fel/fejlesztettek ki ebbol az elvbol kiindulva. Ha maradnank a "lustasag fajna" elvnel, meg mindig kezzel sulykolnank a ruhakat a patakban, esetleg arra hivatkozva, hogy "aaaa, azok a lusta amerikaiak inkabb mosogepbe teszik a ruhat, mint hogy egy kis munkat vegezzenek" . Egyebkent a tv-zes es kutyuk megint egy nagy altalanositas:)) tobb olyan amerikai baratunk van, akiknel nincs is tv a haztartasban, helyette a csalad egyutt szervez valami programot (kihasznalva azt a szabadidot, amit azzal nyernek, hogy nem kezzel, hanem geppel vegeznek haztartasi munkakat :))

River_Of_No_Return 2013.07.11. 06:50:09

@morsels:
Igen, már észrevettem korábban, hogy még nem igazán volt egy normális megjegyzése senkihez, egy rosszindulatú kötözködő, aki szavakat elemezget, hátha talál valami hibát bennük. Arra voltam kíváncsi, hogy ha valaki hasonló stílusban beszélget vele, akkor mit csinál. De sajnos beakadt a lemez a lusta amerikaiaknál.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.12. 01:12:33

@kalandortexasi: te most kirol beszelsz? Baratuszrol? Bar nem ismerem szemelyesen, barmit tudnek ra mondani, de hogy rosszindulatu kotozkodo lenne, na azt nem.

River_Of_No_Return 2013.07.12. 01:22:37

@tildy:):
Akkor ezek szerint ebben nem értünk egyet. Az egyikünk rosszul ítéli meg az embereket az online kommunikációjuk alapján.

сняιѕ 2013.07.18. 12:51:05

Kicsi a világ, én is Attardban éltem kb egy évig. Bár messze nem a legjobb hely Máltán, de valóban csendes, kulturált. Amit saját bőrömön tapasztaltam: a körforgalomnál a nagy benzinkúton szeretnek hamis eurót visszaadni a srácok. Mi a Faqqiegh utcában laktunk, onnan a Pitkali útra jártunk bevásárolni, ebédelni/vacsorázni. A kis büfékkel vigyázni kell, több ismerős ételmérgezéssel kórházban kötött ki. Bár a Pitkali úton az egyik sarkon található Exquisito nevű büfé hibátlan pizzát és tésztát szállit házhoz :) www.facebook.com/pages/Exquisito/

30-06 2014.04.15. 18:32:19

Na, ez jó hosszú volt, de ezt is sikeresen végigolvastam, mint az előzőeket. Azt hittem Máltáról szól, aztán kiderült, hogy Norvégiáról, USA-ról, meg tököm tudja, hogy miről
Igen kíváncsi vagyok, hogyan megy ott az iskola ovoda és talán meg is tudom ha megírod, persze a 100. kommentben már kindergarten lesz dögivel.
Már csak valami komoly szűrő kéne beletenni úgy szemantikalag, hogy, ha pl. Máltai ovodára vagyok kíváncsi, akkor ne jöjjön be nekem, hogy a pigmeus hogyan tanítja nyomot olvasni a kis pigmeust, mert az tökre zavaró, meg hogy milyen ruhában lehet felszállni az iskolabuszra Detroitban ( azt majd elolvasom a Detroitos posztnál, a kis pigmeust meg a pigmeusos posztnál.
Kéne folytatni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása