oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. június 25. 06:47,  Mi nehezíti a beilleszkedést külföldön? 790 komment

2013. június 25. 06:47 Határátkelő

Mi nehezíti a beilleszkedést külföldön?

Egy nagyon érdekes kutatásba futottam bele a minap, amely azt fejtegeti, mennyire megnehezíti a beilleszkedést és a nyelvtanulást az internetes korszakkal elérkezett számtalan kommunikációs lehetőség. A megállapítások felettébb izgalmasak, én pedig kíváncsi lettem rá, mit szóltok hozzá ti, akik napi szinten élitek meg mindezt.

beilleszkedés.jpg

Az ingyenes netes alapú (videó)telefonálás, a szinte bárhol elérhető kedvenc tévéműsorok korában egyre nehezebb külföldön beilleszkedni és megtanulni egy nyelvet – állapítja meg a Columbia Egyetem és a Szingapúri Menedzsment Egyetem közös tanulmánya, mely szerint az ismerős otthoni arcokról és helyekről készült képek látványa nagyban rontja egy új nyelv elsajátításának esélyét.

A kísérletet az Egyesült Államokban tanuló 42 kínai diákon végezték el. Két helyzetben tesztelték az angol beszédkészségüket. Az egyik esetben egy kaukázusi, a másikban egy kínai arcú beszélővel kellett kommunikálniuk. Mindkét esetben ugyanazt az előre felvett szöveget kellett végighallgatniuk és angolul válaszolniuk rá.

A kínai arcnak sokkal lassabban és gyengébb angollal feleltek. Az angol anyanyelvű tanulókból álló kontrollcsoport esetében semmilyen különbséget nem fedezett fel a független megfigyelő (aki egyébként nem tudta, mikor melyik archoz beszélnek a diákok).

A kísérlet második fázisában az amerikai és a kínai történelem meghatározó alkotásairól (például a Mount Rushmore-ról és a Nagy Falról) készült képeket mutatták a diákoknak, arra kérve őket, hogy angolul írják le azokat. A végeredmény ebben az esetben is az lett, hogy a kínai képekről sokkal rosszabb angolsággal kommunikáltak.

A harmadik és egyben utolsó szakaszban olyan képeket mutattak a kísérletben résztvevőknek, amelyeket valamiért nehéz kínairól angolra fordítani (például a pisztácia kínaiul „boldog mag"). Ebben az esetben arra voltak kíváncsiak, mennyire fordítanak szó szerint az általában három hónapja az Egyesült Államokban élő kínai diákok. Természetesen ebben az esetben is sokkal több volt a szó szerinti fordítás, amikor kínai környezetben mutatták nekik ezeket a tárgyakat, ételeket, növényeket.

A szakemberek ezt a jelenséget „keretváltásnak" nevezik, melynek lényege, hogy az angolt második nyelvként tanuló / használó (ebben az esetben) kínaiak önkéntelenül is kínaiul kezdenek gondolkodni, amikor Kínához kapcsolódó képet látnak. Magyarán: a Balatonról vagy az Országházról önkéntelenül is magyarul gondolkodunk, és ez lerontja az idegen nyelvi kommunikációnk szintjét is, lassabban beszélünk és a mondatstruktúránk is inkább a magyar rendszert követi, mint az idegen nyelvét.

A nyelvi környezet persze mindig is erősen hatott az új nyelv elsajátítására, gondoljunk csak azokra a migráns közösségekre, ahol a bevándorlók első generációja meg sem tanulta a befogadó ország nyelvét, hiszen saját közösségében élt.

Kicsiben ez zajlik le most is, amikor külföldre költözve a modern technikát használva állandó napi kapcsolatban maradunk telefonon vagy videón az otthon maradottakkal. Természetesen ez a legalapvetőbb, érthető emberi szükséglet, de jó, ha tudjuk, hogy ezzel a saját beilleszkedésünket és az idegen nyelv elsajátítását nehezítjük meg.

Nektek milyen tapasztalatotok van?

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kísérlet beilleszkedés Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr65376580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.25. 07:22:41

Hm. A magam részéről nem szeretem ezeket a nagyon okos felméréseket.
Hogy a skype és egyéb netes kapcsolattartási lehetőségek rontanák a beilleszkedést?
Marhaság...
De ha már itt tartunk mit nevezünk beilleszkedésnek?
Kell-e egyáltalán integrálódni, ha igen mennyire?

Link elek 2013.06.25. 07:31:58

A tortenetnek van egy masik oldala is:
az emberek nagy resze eleve angolul nez meg filmeket/sorozatokat, olvas hireket, szakmai informaciokat koszonhetoen az internetnek.

Vagyis eleve sokkal kisebb a kulturalis kulonbseg manapsag, mint amekkora mondjuk 30-50-100 eve volt. Amikor a kivandorlok szinte semmit sem tudtak a befogado orszag viszonyairol.
Nem multikulti alakul ki, hanem amerikanizalodik az egesz vilag
Ez igy van jol, nem veletlenul ok a legsikeresebbek.

LyukasBogrács 2013.06.25. 07:53:06

"Az egyik esetben egy kaukázusi,"

= feher

DieNanny CH 2013.06.25. 07:56:08

Pont tegnap néztem meg az Origó oldalát, mert játszadozom a gondolattal, hogy megpróbálom a C1 vizsgát.
Megnéztem, milyen feladatok vannak, stb.
Az egyik az volt, hogy egy újságcikket kell lefordítani egyik nyelvről a másikra, és kötetlenül beszélgetni a napi politikai helyzetről, nyugdíjasok, egészségügy...
Hát, én előbb lefordítom szótár nélkül a Grimm-összest, mint hogy kötetlenül beszélni tudnék a Mo-i helyzetről.
Talán érdemesebb lenne külföldön megpróbálnom a nyelvvizsgát. Bár szerintem az kb 10x annyiba kerül...

Szóval, még ha én minden nap itt is lógok a blogon, annyira nem vagyok tisztában a hazai helyzettel, viszont amivel tisztában vagyok, az megerősít abban, hogy jó ideig ne is menjek haza.

Van egy középút, amikor az ember nem nyavalyog és sóhajtozik minden nap, hogy otthon mennyivel jobb, vagy ellenkezőleg, otthon minden sz@r - hanem tudomásul veszi, miért van kint, mit akar elérni, mit kell ezért beáldoznia.
Aki erre nem képes, annak tényleg semmi keresnivalója külföldön.

2013.06.25. 07:59:56

"Pont tegnap néztem meg az Origó oldalát, mert játszadozom a gondolattal, hogy megpróbálom a C1 vizsgát.
Megnéztem, milyen feladatok vannak, stb.
Az egyik az volt, hogy egy újságcikket kell lefordítani egyik nyelvről a másikra, és kötetlenül beszélgetni a napi politikai helyzetről, nyugdíjasok, egészségügy..."

Nonszensz, gondolom, más téma nem is létezik ma C1-n Mo.-n. Látod, még a nyelvvizsgán is a politika a lényeg. Napi összeesküvés rovatunkat olvashatták.

"Van egy középút, amikor az ember nem nyavalyog és sóhajtozik minden nap, hogy otthon mennyivel jobb, vagy ellenkezőleg, otthon minden sz@r - hanem tudomásul veszi, miért van kint, mit akar elérni, mit kell ezért beáldoznia.
Aki erre nem képes, annak tényleg semmi keresnivalója külföldön."

Ebben sok igazság van. Azt nem tudom, hogy kint milyen, de itthon minden egyre rosszabb. És ha megválasztják megint ezeket a dilettáns barmokat, még rosszabb lesz, vérszemet fognak kapni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 08:04:28

@tilmir:
Szerintem kell integrálódni, legalább egy minimális szinten. Ezzel tiszteljük már meg a befogadó országot.
A "nem akarunk intgrálódni" dologról az a véleményem, hogy ha egy ország rossz gazdasági helyezet miatt adott népcsoport átköltözik egy másik országba, majd ott nem integrálódik, akkor idővel ugyan úgy le fogja zülleszteni az új országot is.
A probléma mindig, minden esetben a fejekben van. Onnan kell kisöpörni a rossz dolgokat.

Ráadásul a nyelv és kultura ismerete nélkül sosem fog beilleszkedni, sosem fog jó munkát kapni. Anélkül pedig elgettósodik, aztán mehet ugyan az a siránkozás, mint korábban.

Jó megoldás lenne szerintem (pl. nálunk), ha 4 év ittartózkodás után el kellene menni vizsgázni történelem-kultura-alapvető nyelvi ismeretekből. Ha megbukik, akkor mehet haza. Legalább rá lenne kényszeritve mindeki, hogy tisztában legyen azzal, hogy az az ország, ahol most annyival jobb élni, mint a sajátjában hogyan és mitől lett az...

@DieNanny:
Minek neked nyelvvizsga? Tovább akarsz tanulni? Vagy az államnak akarsz dolgozni?

Nekem pl. sosem lesz svéd nyelvvizsgám, mert mined. Itt élek vagy beszelek, vagy nem. De ez áll a többi nyelvre is :)

andaluzkutya 2013.06.25. 08:06:25

Én a saját családi élményeim alapján meg tudom erősíteni, hogy a skype/facebook bizony gátolhatja a beilleszkedést. Persze ez nem annyira rám vonatkozik, mint inkább a tizenéves kamasz lányaimra, akik eleve nem akartak annyira velünk jönni, mivel ott voltak az összes barátnőik, szerelem, stb. Ha nincs internet, akkor muszáj lett volna elmenni a helyiekkel és felépíteni valami társaságot, így viszont megmaradt számukra az a hamis illúzió, hogy ők még részben ott vannak, mivel naponta tudnak velük lenni. Viszont ez nem igazi élmény, hanem "virtuális", ami nem teszi lehetővé a normális kapcsolatok megélését, amire nagy szükség lenne ebben a korban.
Én a gyerekkoromban többször voltam kénytelen költözni, így többször voltam kénytelen új baráti társaságokat kialakítani, mivel a 30 km távolság akkor még irreálisan sok volt egy gyereknek ahhoz, hogy oda húzzon a szíve. Nem mondom, hogy a káromra vált:)

b@rlang 2013.06.25. 08:07:28

Erdekes felmeres, szerintem van benne igazsag. Eleg csak arra gondolni, amit egy volt (becs-kornyeki) munkatarsam rendszeresen emleget: a torok bevandorlok korabbi (20-30 evvel ezelotti) generacioja sokkal jobban megtanult nemetul, mint a mostaniak (akik raadasul nagyreszt mar itt szulettek!), mert anno a tevet csak nemetul lehetett nezni. Amiota a szatelit mindennapi es a torokok torokul tudnak tevet is nezni, azota kevesebb inger eri oket nemetul, nyilvan nem is tudnak annyira, sot eleteket lehet leelni "burokban" anelkul, hogy a nyelvvel komolyabb kapcsolatba lepne a bevandorlo(leszarmazott).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 08:10:03

@Philosoraptor:
Ne is mondd... itt most osztották a fizetésemeléseket. Nekem, mint feketeseggű bevándorlónak 4,26% jutott. Erre kiderül, hogy az éves infláció 1,25% körül mozog.
Botrány!

andaluzkutya 2013.06.25. 08:11:28

@b@rlang: na igen, a tévé a másik. Mindig kiakadok, amikor kérdezgetik helyi magyarok, hogy miért nem veszek upc-műholdat, nézhetném az rtl-klubbot:) Egyrészt nem érdekel, másrészt meg nem árt tisztában lenni azzal, hogy mi történik körülöttem. Szerintem...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.25. 08:15:03

@Kovermadar: Szerintem sok esetben a mértékkel van a baj. Természetes, hogy bizonyos mértékben szükséges az integráció, ezen nincs is vita.
Mondok egy példát: új helyre költöztünk, a második szomszéd magyar. Mikor magyarul rájuk köszöntem, német választ kaptam. Ennyiben maradtunk.
Nekem vicces picit.
:)

bpetya75 2013.06.25. 08:15:24

@andaluzkutya:

Ez az állapot még mindig tart a lányaidnál, vagy már vannak IRL, helyi kapcsolataik is?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 08:19:40

@andaluzkutya:
Ezt már én is milliószor hallottam.
Mikor új helyre költöztünk, rögtön mondta az egyik magyar kolléga, hogy jajj de jó, itt ki lehet tenni parabolát.
Nézek bután: Minek?
Mert akkor tudsz nézni magyar adót.
(ilyenkor mindig eldurran az agyam)
"Nem azért jöttem Svédországba, hogy azt nézzem itt is!"
Erre értetlenség... :)

De ugyan ez volt az indexes svéd fórumon is ("Nem fizetek TV adót, mert műholdon nézem a magyar TV-t!" -> btw azon is jön a svéd TV :) ). Aztán, hogy "Szerezz mielőbb parabolát, hogy nézhesd a magyar TV-t!"
A 3. ilyen után szokott jönni a "Engem kib@szottul nem érdekel a magyar fostalicska adás maunikával meg a barátkközttel".

Csoda, hogy elkerülöm a magyarokat? :) Jórészük ugyan azt szajkózza... igazából csak az nem, aki itt nőtt fel / itt született, de az inkább svéd, mint magyar (itt szocializálódott).

Mrs. Clayton 2013.06.25. 08:19:46

mondjuk 52, v hány kínai diák biztosan nem egy hatalmas szám, de lehet benne valami
legalábbis nekem mindig megjegyzi a főnököm, h hétfőn reggel mindig rosszabbul beszélek angolul, mint kedden v pénteken
mondjuk az igazsághoz hozzátartozik az is, h reggel 9-kor szereti ha felhívom és beszámolok, h mi volt előző nap, én meg akkor szoktam felkelni, szóval nem tudja, h magyarul se igen megy a kommunikáció
@andaluzkutya: hát ez érdekes, mert vmi hasonló van az én gyerekeimmel is, mondjuk tőlem kikuncsorogják, h a szünetekre hadd menjenek haza és valahogy azt látom, h 17-18 évesen a brit fiatalok totál máshogy gondolkodnak, mint az enyémek, így szinte lehetetlen is az integrációjuk

andaluzkutya 2013.06.25. 08:23:04

@bpetya75: Azt nem mondhatnám, hogy az ő beilleszkedésük (mármint a két idősebbé) sikertörténet:) Vannak már itt is barátnőik (főleg lengyelek), de pl. a 16 évesnek az "élete szerelme" Mo.-n van, és találkoznak évente kb. 3x, cserébe folyamatosan bánatos és szenved, hogy nincs a szerelmével.
Az osztályban a beilleszkedést meg már a legelején elszúrta, mivel önbizalomhiányos, így zavarát leplezendő minden szünetben mp3-at hallgatott, amiből az osztálytársak leszűrték, hogy nem kér belőlük, amiből ő meg leszűrte, hogy az osztálytársak nem kérnek belőle:) De most új iskolába megy, meglátjuk hogy remekel majd. Megmontam neki, hogy elkobozom előtte az összes fülhallgatóját:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 08:26:19

@tilmir:
Nem tudom.
Igyekszem minimalizálni a magyar beszédet, ha svédek között vagyok. Igaz az is, hogy nem nehéz, mivel a munkahelyen és a családon kívül nem találkozom magyarokkal :)
De ha pl. jön Nóri haza és svéd ismerőssel beszélget, akkor természetes, hogy svédül beszélek én is mindkettőjükhöz (esetleg angolul, ha nagyon-nagyon mondhatnékom van és nem tudom körülírni se :) ).

Munkahelyen ugyan így. Ha ketten vagyok valakivel, akkor magyarul, ha többen, akkor svédül.

De azt is észrevettem, hogy az éremnek legyen másik oldala is, hogy ha a svédek beszélgetnek elöttem, akkor valamivel lassabban (és szebben) teszik, hogy én is megértsem, mert tudják, hogy az alap tempójuk esetén a mondat végére elvesztem a fonalat.

Számomra fontos, hogy megadjam a tiszteletet ezzel és hasonló dolgokkal.

De én ilyen vadhajtás vagyok, akinek nincsenek gyökerei.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.25. 08:27:52

@Kovermadar: Ez rendben is van.
:)
Csak amit írtam példát, át lehet esni a ló másik oldalára.

andaluzkutya 2013.06.25. 08:28:10

@Kovermadar: főleg az, hogy én már Mo.-n is a hajamat (ami amúgy nincs) téptem ezektől a műsoroktól, mert hihetetlenül nívótlanok (és itt nem a sznobizmus beszél belőlem, mivel papíron nem vagyok sznob). Max. az HBO-t néztem, ha olyan film volt, de filmet másképpen is lehet nézni, sose értettem miért jó, ha más mondja meg, adott este mit nézzek...
Az itteni kereskedelmiek amúgy valamivel jobban nézhetők, de lehet, hogy csak azért, mert még nem értek mindent tökéletesen:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.25. 08:28:54

@andaluzkutya:
"pl. a 16 évesnek az "élete szerelme" Mo.-n van, és találkoznak évente kb. 3x, cserébe folyamatosan bánatos és szenved, hogy nincs a szerelmével."

Nálunk is így volt. Kitartás, idővel elmúlik.

DieNanny CH 2013.06.25. 08:31:15

@Philosoraptor:

Hát, bizony:
www.itk.hu/index.php?id=63&fomenu=12&menu=63&lang=hun

Úgy, hogy "politika" nem volt benne (most megnéztem...):

"•A felsőfokú vizsgán számíts olyan aktuális, helyenként elvontabb témákra is (ld. a megadott témalistát), amelyek ismerete elvárható egy átlagos műveltséggel rendelkező, a magyar és a célnyelvi média híreit figyelemmel kísérő nyelvhasználótól. Képzeld magad abba a helyzetbe, hogy egy érdeklődő külföldinek kell értelmes tájékoztatást adnod a magyarországi helyzetről különféle témákban (pl. a nyugdíjasok helyzete, egészségügy, környezetvédelem, stb.)."

A célnyelvi médiába is belekötnék. Melyik országról kell tudnom többet? Németországról, mert a nevében benne van a "német" szó, vagy Svájcról, ahol élek, vagy, aki Mo-on él, az tetszés szerint választhat?

Amikor Ausztriában 9 évvel ezelőtt letettem a középfokút, SEMMIT nem kérdeztek az osztrák helyzetről. Se államforma, sem tartományok, sem miniszterelnök.
És mégis volt miről beszélgetnünk, és mégis 95%-os lett az eredményem.
Azt hiszem, ez megmagyaráz sok mindent...

andaluzkutya 2013.06.25. 08:32:34

@tilmir: Tudom, csak ezek lehetnének a "legszebb évek" az életében, amikor még komoly felelősség nélkül de már nagy szabadsággal élvezhetné az életét, ehhez képes vegetál... Később nehéz lesz bepótolni.

andaluzkutya 2013.06.25. 08:38:03

@Jess G: régóta ittlakó ismerőseim, akiknek szintén vannak immár nagykorú gyerekeik (és upc-jük) esetébem ugyanígy megvolt ez az állandó "haza"-vágyás, míg végül megállapodtak abban, hogy oké, elmúltál 18, menjél haza és boldogulj, ha ott olyan jó. Fél év után jött vissza (annak ellenére, hogy végig volt munkája) és azóta lekerült a napirendről a téma:)

DieNanny CH 2013.06.25. 08:38:31

@Kovermadar:

Azért gondoltam a nyelvvizsgára, mert megpróbálom honosíttatni a diplomámat. Mondjuk, amit olvastam, hogy ahhoz inkább C2 fokozat kell, mert egy pedagógusnak tényleg perfektül kell beszélnie. Bár igazad van, annyira nem létszükséglet, ez a gondolat is úgy 1 hete van a fejemben. A tartózkodási engedélyem még 4 évig tart, azalatt még bármi lehet.

Amúgy, a nyelviskola oldalán rámentem a "magyar, mint idegen nyelv" feladataira; szerintem még sok magyar sem tudná megoldani...
(Gondolom, ez ugyanaz, mint az Amerikai állampolgárságért tisztában kell lenni az Alkotmánnyal, míg egy ott születettnek halvány lilája sincs róla...)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.25. 08:42:07

@Kovermadar:
Mi van halódik a kapitalizmus?
Itt nekem mint vàklalkozónak csak ezer fonttal vitték feljebb az adómentes határt.
Égbekiàltó.
ÀÀÀÀÀÀ
Égbe kiáltottam.
:)))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 08:46:15

@andaluzkutya:
Magyarországon egycsatornás módban néztünk TV-t: Viasat3... itt megvan ugyan ennek a megfelelője, TV6 néven. Itt jóformán csak ezt nézzük, ha nézünk valamit. Angol nyelvű műsorok, svéd felirattal. A svéd fejlődik, az angol szinten marad.
Királyi adót maximum eseményekkor nézünk, mint a királylány esküvője vagy ilyesmik.

@DieNanny:
Így már van értelme :)
Én sem tudnék levizsgázni sem magyarból, sem az állampolgársági vizsgát letenni. Mondjuk nem is akarom.
Itt pedig nincsen vizsga, csak egy nyomtatvány, postafordultával megvan az állampolgárság (OK, 9 hónapot ülnek rajta :) ).

Mrs. Clayton 2013.06.25. 08:46:52

@andaluzkutya: most nálunk is ez van, és abban maradtunk, hogy még a következő évet lehúzza itt, aztán befejezi otthon a sulit, mert most otthon magántanuló és ezért is kell olyan sokszor hazamenni, aztán ha annyira jó, nem bánom lesz fizuja, maradjon otthon
de titkon én is azt remélem, h belátja, h itt kb 10.000x egyszerűbb, még akkor is, ha épp egy barátom sincs, mert majd úgyis lesz
mondjuk azért megértem, mert külföldi fiúként, ha nem beszéled eléggé a nyelvet nagyon nehéz barátnőt szerezni, lányként valamivel egyszerűbb a helyzet
és hát ilyenkor ugye dübörögnek a hormonok, gondolkodni nem is igen tudnak annyira

ffüttyfürütty 2013.06.25. 08:47:45

Elfogytak a Sámán-tanulmányok?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 08:48:40

@diggerdriver:
Botrányos!
Itt a kapitalizmus vége!
Nem tudom mi lesz így, szerintem lassan szervezzük meg a magyar visszavándorlását, a jobb, bizonságosabb világba.
Egyszerűen gusztustalan, hogy többet ér a fizetésünk, mint tavaly (még reálértéken is).

Bár lehet valami az itteni szocializmus-kommunizmus dologban, mert múlt héten mutatták be a cégnél a következő 5-éves-terv-et :) Nagyon jót mulattam, ez Mo-n szitokszó volt :)

andaluzkutya 2013.06.25. 08:50:41

@Kovermadar: Próbálnál meg magyar alkotmányismeretből (vagy alaptörvényismeretekből) vizsgázni, mire megtanulod, már átírták háromszor az egészet:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 08:53:53

@andaluzkutya:
Ne is mondd. Teljesen készen voltam, amikor ezek a majmok elkezdtek új neveket adni mindennek: alaptörvény, sarkallatos törvény, kúria... új nevek az utcáknak és tereknek.

Eszméletlen, hogy mi mindennel lehet foglalkozni, csak, hogy dolgozni ne kelljen :D

gabcigirl 2013.06.25. 08:54:11

Hát aki külföldön is azt sajnálja, hogy lemaradt az RTL Klub trágya műsorairól (itthon élve sem nézem), azért tényleg van miért aggódni, ha ennyire nem fog rajta a kinti kultúra.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.06.25. 08:54:14

"Az egyik esetben egy kaukázusi"
Huhh, ez komoly fordítási hiba.

A cikk mondandójával amúgy egyetértek, szerintem is lelassítja az intergrációt a modern technikai vívmányok használata - például ennek a blognak a követése :-) Németországban élek, de a kommunikációm nagyobbik fele magyar nyelvű (magyar internetes oldalak, magyar ismerősökkel társalgás FB-on, magyar fórumok használata, magyar tévéadások nézése sok esetben, stb.)
Nem mondanám, hogy megnehezíti az integrációt, inkább azt mondom, hogy az embernek így nincs igénye az integrációra. Hasonlóan ahhoz, amikor kijött több millió török egyszerre. Az embernek megvannak a társadalmi kapcsolatai a lakóhelyen való ismeretségek megszerzése, kiterjesztése nélkül is.

andaluzkutya 2013.06.25. 08:54:26

@diggerdriver: @Kovermadar:
Na ezen szoktam nevetni, bár inkább kínomban (mivel megértéssel vagyok az otthon maradt szakmabeliek iránt). Mennek Mo.-n a hangzatos szlogenek a bérfelzárkoztatásról, meg hogy mikorra érik el a bérek az EU átlagát. A három év alatt, amióta itt dolgozom, többel nőtt a bérem, mint amennyi volt a teljes magyarországi fizetésem, és ebben még nincs benne a szokásos idei béremelés...

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.06.25. 08:56:02

Szerintem a beilleszkedés akarat kérdése.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 08:58:08

@andaluzkutya:
Ismerős érzés, bár otromba fizetést kaptam Mo-n a részmunkaidőre :)

A bérek a nyugati átlagot? Hehehehe... soha! Vagy csak akkor, ha 5 ember munkáját csináltatják egy emberrel, 2 fizetéséért (hogy megérje a munkaadónak is).

Muscari 2013.06.25. 08:59:57

@Jess G: Az en gyerekem jol beilleszkedett. De egy: o szivesen jott es mar beszelt egy kicsit angolul.
Ketto: egy eve egy angol fiuval jar. Tartja ugyan az otthoni barataival a kapcsolatot a FB-n, de iden nyaron mar csak egy honapra megy haza, azt is foleg az apja meg a nagyszulok miatt.
Nyelvtudasban pedig mar siman ver minket, foleg irasban. De ezt tudtam elore, h igy lesz.

ffüttyfürütty 2013.06.25. 09:06:34

@DieNanny: Miért nem mész egynyelvũ nyelvvizsgára? Ott nincs ez a magyar viszonyokról beszélgetés szerintem. Bár egy nyelvvizsgán ha világviszonylatban beszélsz dolgokról csak nem lehet gáz (gondolom én) -pláne ha mondod, hogy Svájcban vagy óvónõ, ezért te azt tudod, hogy... stb.

Mrs. Clayton 2013.06.25. 09:07:09

@Muscari: nálunk a lányom minden gond nélkül jött, és szívesen is van itt, de igazi barátai nincsenek, viszont rengeteg fiú szeretne a barátja lenni, a nyelvvel sztem nincsenek gondjai
a fiam is szépen beszél, de lányokkal angolul nem mert ismerkedni és emiatt is jobban vágyik haza
egyébként felnőtt férfi ismerőseim ugyanezt mondják, h fiúként külföldön nehezebb csajozni

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 09:08:32

@Jess G:
Persze, mert a fiúk nem beszélgetni akarnak :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.25. 09:08:48

@Jess G: Ez szerintem is így van, én is ezt tapasztalom.

Len.Mag 2013.06.25. 09:10:17

Hol van most Amichay?
Úgy emlékszem, ő írta, hogy amikor költözött, időlegesen valamennyire elszigetelte magát a magyartól, szándékosan, és bedobta magát a fogadó kultúra mélyvizébe.
Ezt egyébként nagyon jó ötletnek tartom, én sem csinálnám másképp. Tehát nincs anyanyelvi olvasás, tévézés stb., max. a családdal-barátokkal beszélgetést tartanám meg.

La Pantera 2013.06.25. 09:12:49

@DieNanny: Szerintem mindenképpen egynyelvű vizsgát tegyél. Egy ottani vagy nemzetközi nyelvvizsgapapír is jobban néz ki Svájcban, mint egy magyar, lehet, hogy a magyart el se fogadják.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.25. 09:23:15

@Kovermadar: még léhét néznl magyal0lszág0n h0gyan jáltak az0k, aklk ném lntéglálódnak....és ném ls akalnak.

ffüttyfürütty 2013.06.25. 09:25:01

Szabadítsátok rá a gyerekeiteket a blogra! Megbeszélhetnék nyũgjeiket és talán még posztolnának is a gaz szülõkrõl, avagy határátkelés tiniszemmel. Tilmir lánya már úgyis járt erre. :)

Ronnie_27 2013.06.25. 09:25:10

Pár hete meglátogattam egy barátomat Angliában. Ő magyar, a felesége nem, így hármasban angolul beszélgettünk. Észrevettem, hogy lassabban beszéltem angolul, miután pár órát kettesben magyarul beszélgettem a barátommal. Szerintem is könnyebb megtanulni a nyelvet, ha nem zökkenti ki semmi az embert a befogadó nyelv használatából.

bpetya75 2013.06.25. 09:27:27

@andaluzkutya:

Szar lehet. Neki is, nektek is. Nem Ő a legidősebb, ugye?

Amarante 2013.06.25. 09:29:08

Szerintem a barhovavalo beilleszkedes es annak megkonnyitese akarat dolga.ha nem sikerul vagy nehezen megy annak rendszerint mi vagyunk az akadalyozoi.Az ember ama fura allatfajok kozze tartozik,akik mindent tulelnek,asszimilalodnak ha akarnak.
Ehez nyitottsag,tolerancia es bizonyos mennyisegu belatas es hala a jobb korulmenyek irant szuksegeltetik :)
Az aki kulfoldon a legnagyobb gondjanak tartja,hogy orizgesse a hagyomanyokat,nemzeti identitasat,digitv parabolat cipel magaval egy kontinensen keresztul,hogy a fostalicska musorokat nezze az azert talalja neheznek az eletet kint,mert megneheziti maganak.
En azert jottem el,mert nem voltam boldog,nem volt biztonsagerzetem es nem volt jovokepem de meg hazam sem!Itt mindent megtalaltam es meg plusz idot is sok mindenhez.ugy erzem,hogy nekem kell befogadonak es elfogadonak lennem a magam valasztott haza irant,mert mindezt megadta nekem.
amugy meg az ,aki nyakat kitekerve,hatrafele nezve probal elore jutni ne csodalkozzon,hogy egy helyben topog es meg a nyakaba is beallt a gorcs! :):)

pappito · http://pappito.com 2013.06.25. 09:29:42

1. nekem van kínai kollégám, aki akármikor rosszabbul beszél angolul :) Nem tudom mennyire integrálódott, háza, felesége és gyereke van és programozó.

2. az integrálódás attól függ, hogy a delikvent mennyire akar integrálódni. Ha akar, akkor nincs az a szkájp vagy rtl-klub ami ezt megakadályozná. Ha nem akar, akkor meg kurvára mindegy miért nem akar, nem fog integrálódni

3. Egyébként az teljesen normális, hogy ha mondjuk a hétvégét a családdal magyarul beszélem végig, akkor hétfő reggel át kell állni a fejemnek az angolra. Pár perc, amíg kocsival jártam, addig rádiót hallgattam, az elintézte pikpakk. (ez egyébként nem csak a nyelvvel van így, erősen odafigyelős feladatok után is időbe telik váltani egy másik feladatra, az agy az ilyen)

A nyelv csak egy dolog az integrálódásból, nyilván az egyik legfontosabb. Attól még lehet integrálódni, mert esetleg nem tudod felsorolni a balkezes és vörös hajú angol királyokat uralkodásuk évszámaival, de azért a környezeted alapvetéseit illik megismerni (vagy legalább passzivan hagyni, hogy beszivárogjanak az életedbe és nem elzárkózni)

bpetya75 2013.06.25. 09:31:36

@Kovermadar:

Nem szoktam nyelvtannáciskodni, de nálad látom értelmét.

Ugyanaz, ugyanez, ugyanitt, ugyanakkor, ésatöbbi. Egybe írandó ;-)

Amarante 2013.06.25. 09:34:53

@pappito: Nagyon egyetertek veled! :)
Mivel erdekel en fel tudom sorolni oket :):):)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 09:35:40

@andaluzkutya: Ami korulotted tortenik azt az rtl klub is megmutatja! :)

Mrs. Clayton 2013.06.25. 09:35:59

@Kovermadar: az m1, csak amíg alapjaiban egy fiúnak kell először odamenni egy lányhoz és "elcsábítani" addig a lánynak csak fogadókésznek kell lenni a csábításra, tehát effektíve a fiúnak van nehezebb dolga, ha már eddig eljutott utána már sztem édes m1 mennyire megy az angol
szóval idegenben sztem is nehezebb lehet csajozni, persze ha az ember egy Casanova, akkor talán bátrabb

bpetya75 2013.06.25. 09:40:55

@Jess G:

Várj már! Mostanában nem az a trend, hogy a lányok szólítják le a fiúkat? Én legalább is ilyeneket hallok a fiataloktól, és az efféle dolgokban Európa elég egységesnek tűnik nekem.

Amarante 2013.06.25. 09:41:45

@Jess G: Ezt rosszul tudod!Mindeg a lany valaszt es a fiu max. reagal :):):)
Ez meg ugy mukszik,mint az allatvilagban:a him pavaskodik,mutogatja magat es a nosteny valassza ki ,hogy melyik az a him,akitol a legerosebb,legeletkepesebb utodok fognak szuletni! :):):)

A fiam most erettsegizett es penteken lesz a bankett.A lanyok valasztottak part es hivtak meg a sracokat,hogy legyenek a parjuk:):)A fiam es a haverjai szerint is o az egyik legcsinibb,okosabb csajt kiseroje lesz:):)
A gyerekektol tanulhatnank sokat integracio teruleten....mar ha nem fertozte meg oket a felnottek hulyesege :):)

Mrs. Clayton 2013.06.25. 09:48:30

@bpetya75: hát az biztos h végül a lány dönt, de a fiúnak kell kezdeményezni, max a lány küld jeleket, h ok a fiú kezdeményezhet, mert vevő lesz rá, szépen néz rá, mosolyog, igazítja a haját, szabaddá teszi a nyakát stb
de sztem az eléggé alpári, ha egy nő odamegy egy pasihoz, h mi a szitu
persze ha csak szexet szeretne, akkor rendben van a dolog, mert sztem más nem is lesz a dologból
@Amarante: lásd fent

Warlimont 2013.06.25. 09:50:13

@Kovermadar: A sved ker.tv-k sem magasabb szinvonaluak, mint az otthoniak, ebbe kar kulönbseget belemagyarazni. Mi magyart nezunk parabolaval, a hatranya egyertelmu, lassabban tanuljuk a nyelvet, sved tv-vel elörebb tarthatnank.
Viszont magyar tv nelkul lelkileg nehezebb lenne. A masodik kinti honapban sikerult felszereltetni a parabolat, es emlekszem, iszonyatos megkönnyebbulest es örömöt ereztem, amikor magyarul beszeltek hozzam, a megszokott kis hulyesegeket lehetett latni es a többi. Napi 9-10 ora svedek között utan nagyon kellett az esti lazitashoz, föleg az elejen.
A masik, hogy svedek között dolgozva az ö mentalitasuk-kulturajuk-humorok nem tetszett meg eddig. El lehet itt jol lenni, dolgozni köztuk, de en pl nem szeretnek svedde valtozni, szoval otthon jobban esik a magyar környezet. Volt most ez a Midsommar, ami itt az egyik legnagyobb unnep, a Karacsonnyal egyenerteku. Namost magyarkent feltehetunk viragkoszorut a fejunkre, ehetunk mi is halat meg krumplit ahogy szokas, de ettöl ez nem lesz az en unnepem, nekem nem jelent konkretan semmit, es 40 evesen mar nem is fog, max annak örulök, hogy munkaszuneti nap. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 09:51:11

@Kovermadar: gyokerei az embernek ott lesznek, ahol leereszti oket. Illetve ahol a forumtarsak megengedik.

Erre a mai cikkre mi lesz a reflexioja Samannak? Vagy most is szemeliseg vagy mi treninget tart?
Ezeknek a posztoknak egy ertelme van, reggel idejovunk, megnyitjuk es beszelgetunk. Mondjuk folosleges ilyen posztokat irni, eleg lenne kiirni cimnek: "2013.06.25. Duhongo" es mehetnenek a kommentek...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 09:51:53

@Jess G:
Szerencsére menyasszonnyal érkeztem, így ilyen gondom nincsen. :)

@bpetya75:
Finnenkén mindenképpen, máshol nem tudom.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 09:54:40

@Mr. Long:

Nem, az "alaptörvény" csak egy név, az alkotmány neve.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 09:56:23

@bpetya75:

Manapság már úgy van, hogy a lányok fiúkat vonszolnak el és kegyetlenül megerőszakolják őket.

Mrs. Clayton 2013.06.25. 09:56:25

@Kovermadar: óóóóóóóóóóó, még lehet, és minél idősebb az ember annál bonyolultabb, tapasztalatból mondom ;-)

pappito · http://pappito.com 2013.06.25. 09:57:08

sose jutott eszembe azért parabolát felszereltetni, hogy magyar adást nézzek. Rádiót egy darabig hallgattam, de miután eltávolodik az ember a közélettől, a politika meg nem vonatkozik, azt is abbahgytam. Filmet meg már akkor se néztünk magyar szinkronnal amikor Mo-n éltünk. A magyar szinkron szar. (mellesleg régen nem volt az, bár a hatása nem előnyös, de az elmúlt években készültek azok kiakasztóan szarok)

Nem tudom tán itt nem is lehet nézni magyar adót. Vagy a dunatévé az jön a szétszóratásban is? Úgy kell itt a székelykapun busongás, mint egy falat kenyér :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 09:59:01

@Kovermadar: Megvaltoztattak haver munkahelyenel is a ter nevet. Csak irodahazak vannak ott. Vertek a melluket a keresztapak, hogy a lakossagot nem eri semmi anyagi hatrany. Ja hogy a cegek sajat koltsegen intezzenek mindent. uj nevjegykartyak tobbszaz embernek, fejleces papirok, mindenfele atiratasok, pl kocsike....

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.06.25. 09:59:46

Azert szerintem ez igy tulzas hogy neheziti a beilleszkedest.

En mondjuk most kitalalom hogy meg akarok tanulni norvegul. Felmegyek az internetre es kismillio honlapot, letoltheto ebook-ot talalok, ami ebben segit. Kvazi ingyen es bermentve meg lehet tanulni barmilyen nyelvet ha az ember raszanja az idot es energiat.

Na mar most, en mint miskolci szuletesu egyszeri kislegeny, internet nelkul rongyosra jarhatom a labam mert meg a budapesti konyvesboltok 99%-ban sincs egy tetves norveg-magyar szotar nemhogy videki boltokban mondjuk alapfoku norveg nyelvkonyv.

Ertem en hogy ez a felmeres kimutatta hogy letezik ez a 'keretvaltas' nevu valami, de azert szerintem meg ne mondja vissza senki az internet elofizetest. Meg a Skype-ot sem dobnam ki az ablakon mert anelkul egyik kulfoldi melom sem johetett volna ossze, vagy sok es draga repuloutak aran... es szerintem vagyunk itt meg paran igy ezzel.

Internet nelkul talan sosem hagytam volna ott Mo-t.

Amarante 2013.06.25. 10:00:37

@Jess G: Megneztem,de a velemenyem ugyanaz maradt:):):)

Mi 3 gyerekkel jottunk es a nagyobb most 16 Azt mondtak,hogy a leheto legjobbat tettuk veluk a kikoltozessel.Az is igaz,hogy a legkisebb,o most 11,mar angolbol fordit magyarra de mindennek ara van.Mi vegleg jottunk ki tehat prioritast az angol elvez.
A kozepso az otthoni rendszerben onbizalomhianyos,idegileg padlora kerult volt,itt minden evben az elso a suliban es iden ismet-ugy ahogy eddig is-kituntetessel vegez.

Mrs. Clayton 2013.06.25. 10:01:55

@pappito: hát csodákat tud művelni, ha megemlíted h láttad tegnap Baroness Thacher temetését, v h micsoda helyen fog Kate szülni, mert épp most mondták a rádióban, h vizitre ment a kórházba
és hogy őszinte legyek izgatott is vagyok a baba nemét illetően, sokkal jobban, mint hogy melyik magyar celeb milyen nemű gyereket vár

Amarante 2013.06.25. 10:05:44

@Jess G: Mintha azt hallottam volna,hogy a Charlotte nevet emlegetik.....ezek szerint kislanyt varunk :):):)
Anglia ket csucspontjan kiralyno uralkodott:1 Erzsebet es Victoria:):):)

Mrs. Clayton 2013.06.25. 10:08:57

@Amarante: hát volt egy macis video, amiből azt vélik egyesek kiolvasni, h lány lesz a gyermek, én is erre tippelek egyébként

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 10:08:57

@Kovermadar:

Itt BG-ban nem is létezik "nyelvvizsga", a kommunizmusban sem volt.

Mrs. Clayton 2013.06.25. 10:12:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a minap néztem én is egy otthoni vizsgafeladatot, a medvékkel kapcsolatos tudományos cikket kellett kiegészíteni pl nem is angol inkább latin szavakat kellett volna hozzá tudni, úgy értem, sztem ha itt megkérdeznék bkit itt se tudná az átlag a szakszót megmondani max a köznapi nevet
és ezt várják középfokon, vicc

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 10:12:35

@Warlimont:
"A sved ker.tv-k sem magasabb szinvonaluak, mint az otthoniak, ebbe kar kulönbseget belemagyarazni. Mi magyart nezunk parabolaval, a hatranya egyertelmu, lassabban tanuljuk a nyelvet, sved tv-vel elörebb tarthatnank."

A külföldi műsorok valószínű ugyan azok. Nálunk, a teljesség igénye nélkül, ezek mennek (ezeket nézzük, illetve ezek szólnak a dobozból): Family Guy, Simpsons, Amazing Race, Fear Factor, Anger Management, Two and a half men. Ha jól emlékszem :)
Néha megnézzük ugyancsak a TV6-on az esti filmet (heti talán 2-3 alkalommal van, nem tudom, mert azért ez ritka).

Beszélgetős, valóságshow-s dolgokat Mo-n sem néztünk, itt sem nézzük.
Volt egy műsor még mikor Bettnában laktunk, Kändis hoppet vagy mifene, azt néztük egy darabig.

Én interneten élő fajta vagyok, ha valami érdekel megnézem online.

"Viszont magyar tv nelkul lelkileg nehezebb lenne. A masodik kinti honapban sikerult felszereltetni a parabolat, es emlekszem, iszonyatos megkönnyebbulest es örömöt ereztem, amikor magyarul beszeltek hozzam, a megszokott kis hulyesegeket lehetett latni es a többi. Napi 9-10 ora svedek között utan nagyon kellett az esti lazitashoz, föleg az elejen."

Nálunk ilyen nincsen. Lehet azért, mert itt a család is és ha hiányunk van, akkor átsétálunk anyós-apóshoz. Ezen kívül ugye apóssal dolgozom és még másik két magyarral. Nekem ennyi a hazaiból untig elég + itt a net (FB, index és a HÁ).

"A masik, hogy svedek között dolgozva az ö mentalitasuk-kulturajuk-humorok nem tetszett meg eddig. El lehet itt jol lenni, dolgozni köztuk, de en pl nem szeretnek svedde valtozni, szoval otthon jobban esik a magyar környezet. Volt most ez a Midsommar, ami itt az egyik legnagyobb unnep, a Karacsonnyal egyenerteku. Namost magyarkent feltehetunk viragkoszorut a fejunkre, ehetunk mi is halat meg krumplit ahogy szokas, de ettöl ez nem lesz az en unnepem, nekem nem jelent konkretan semmit, es 40 evesen mar nem is fog, max annak örulök, hogy munkaszuneti nap. :) "

Nekem a mentalitásuk kifejezetten tetszik. Nekem a magyar nem feküdt soha igazán.
A svéddé változás nehéz kérdés. Nyitott vagyok rájuk, nem hiányzik Mo-ról semmi sem. De azt nem hiszem, hogy valaha is svéddé változnék, nem itt szocializálódtam. Erőszakkal másholatnám őket, de igazából felesleges (eleinte akartam, ezt bevallom).

Az ünnepeik nem sajátnak érzése szerintem természetes dolog. Megint hozzáteszem, hogy nekem a magyar ünnepek sem jöttek be. Nincsen bennem semmiféle nacionalizmus vagy nevezzük bárminek is. Nem érzem a sorsközösséget (sem itt, sem ott). Ember vagyok, dolgozom, számomra fontos dolgokra elköltöm a keresetemet. A többi csak rizsa. Teszem a dolgomat a szabályok alapján, de vélhetően ahogy a magyar himusz sem érint meg, a svéd sem fog (egyik szövegét sem tudom :) ).

Egyszóval megértem amit írsz, a különbség, hogy van aki húz haza, én nem húzok sehová sem.
(Maslow piramis -1. szint :) )

Maliyana 2013.06.25. 10:12:54

Szerintem attól függ mennyire intenzíven használja valaki ezeket a dolgokat. Ha állandóan és kizárólag a skype-on, fácsén, magyar fórumokon, magyar tévéadásokon lóg, akkor igen, rögös és hosszú lesz a beilleszkedés, ha egyáltalán az a valaki be akar illeszkedni. Én azt gondolom, sokan nem is akarnak, inkább élnek egy amolyan "kvázi Magyarországon": magyar lakóközösség, magyar barátok, magyar bolt, magyar kaja, magyar tv, stb. Az utóbbi pár évben nagyon sok magyar költözött külföldre kényszerből, főleg gazdasági okok miatt, olyanok is, akik amúgy soha a büdös életben nem dugnák a határ túloldalára az orrukat vagy olyanok, akiknek nem való a külföldi lét, mert képtelenek "megtalálni magukat" egy idegen környezetben. Nagy részük az első adandó alkalommal haza is költözik vagy tervezi, hogy pár év múlva visszamegy Magyarországra. Így a külföldi élethez, az integrációhoz való hozzáállásuk is teljesen más lehet, mint azoké akik kíváncsiságból, kalandvágyból, megmérettetésből mennek külföldre vagy hosszútávú tartózkodás/letelepedés céljából. Azt gondolom, hogy ezen emberek jó része frusztrált lehet, amiért el kellett hagyniuk a jól ismert és bejáratott egykori környezetüket és ezt kompenzálandó folyton magyar dolgokon és magyar emberek körül lógnak.
Én sem értettem soha, hogy külföldön miért kéne nekem fognom a magyar tévéadókat...hülyeség. Nem hiányzik, soha nem is hiányzott. De nem csak a magyar, hanem úgy általában a tévézés. Híreket angolul olvasok/hallgatok vagy nézek, könyveket, filmeket vegyesen, tanulni angolul, írni vegyesen, skype-olni, fórumozni is vegyesen, attól függ ki éppen az elszenvedő fél :)

Szerintem is szükséges az integráció és az is, hogy ismerd a választott országod történelmét, kultúráját, de még az apró kis "színes híreket" is, ki itt a celeb, a híres vagy utált ember, politikus, mik a napi gondok, témák, pletykák...különben hogy a jó fenébe tudnál bekapcsolódni egy beszélgetésbe, kommunikálni, ismerkedni az itteniekkel. Szóval ez nem csak nyelvtudás kérdése.
Ettől persze még magyarnak lehet maradni, nem kell megjátszani a felvágós, lenézős, "elfelejtettem beszélni magyar" típusú külföldre szakadtat. De a mélymagyart sem, külföldön az azért elég röhejes.
Na, hát a lovat középen kell megülni, nem valamelyik oldaláról...bár, állítólag az ősmagyarok ebben jók voltak :)

A kaukázusi nekem is szemet szúrt...vicces, sokak fejében nem áll össze, hogy az az (európai) fehér ember megfelelője.
A kínaiak amúgy nem feltétlenül a legjobbak a nyelvek tanulásában, kb. úgy kínlódnak vele, ahogy mi magyarok. Nemhiába van az úgynevezett Chinglish, a "kínaiasított" angol, a volt kínai tanítványaim mindig ezzel jöttek, mikor angoloztunk.

Amarante 2013.06.25. 10:15:00

@Jess G:

Kifejezetten elvezettel figyelek erre a hirre,mert mennyivel jobb ezen izgulaszni,mint a hirekben csak azt hallgatni,hogy melyk politikus eppen mit es mennyit lopott:):):)
Az is jo volt,amikor azt targyaltak egy korrupcios ugy kapcsan,hogy szigoritanak a torvenyen a korrupt politikusok bunbeesesenek elriasztasa miatt!Na itt nincs mentelmi jog meg hasonlok.elkapjak es roppant gyorsan es hatekonyan elitelik.
Hogy ezeket a peldakat az otthoniak miert nem majmoljak le?????

bpetya75 2013.06.25. 10:18:03

@Kovermadar:

Te Svédbe' vagy, honnan ismered a finn viszonyokat? Csak nem átjártok? ;-)

@Jess G:

Egyetértek veled, csak attól tartok, hogy ezzel a nézettel menthetetlenül ódivatúak vagyunk.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Én már hallottam ilyenről, igaz elvonszolás nélkül ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 10:18:29

@Amarante:
"Anglia ket csucspontjan kiralyno uralkodott:1 Erzsebet es Victoria:):):) "

Az szerintem Elisabeth volt... sosem volt magyar királynője az angoloknak :D

Ehhez fogható otrombaság, amikor azt mondjuk a II. amerikai elnökre, hogy Ádám Jánosa vagy a XXXI.-re, hogy Porszívó Hörbi :)

Amarante 2013.06.25. 10:20:10

@Kovermadar: Jol van na!Ha meg ugy irom,akkor meg az a baj:):):)

De ettol meg igaz:):):)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 10:20:41

@bpetya75:
Egy Határátkelő nevű blogon olvastam nem is olyan régen. Ha nem ismered, próbáld ki, mert elég jó :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
És milyen a nyelvoktatás? Azt sejtem, hogy a nyelvvizsga nem jelent nyelvtudást, de ha már az előbbi nincs, az utóbbi azért megvan vagy egyáltalán nem foglalkoznak ezzel ott?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 10:21:39

@Jess G:

A Rigó utca arról híres, hogy nem nyelvvizsga, hanem műveltségi verseny. Pedig ez abszurdum. Náluk egy iskolázatlan angol anyanyelvű ember a középfokú angolt sem tudná letenni. Megkérdeznék tőle, hogy mi Wales fővárosa meg hol ülésezik a brit parlament, s meg is húznák.

Amarante 2013.06.25. 10:22:20

@Kovermadar: Ja meg a magyar koztudatban Erzsebetnek vonult be mig az amerikai elnokok nevet sosem forditottak:):):)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 10:24:21

@Amarante:
Nekem nem :)
Nem szeretem a nevek lefordítását, mert egyrészt nem igaz, másrészt félrevezető.

Lehet mondjuk vagy én voltam az átlagnál sokkal ostobább kisgyerek, de amikor először hallottam, hogy Verne Gyula, simán azt hittem, hogy magyar.

De örök vesszőparipám a városligeti Washington György sétány... az persze, hogyne! :)

bpetya75 2013.06.25. 10:25:03

@Kovermadar:

Jahogyja! Hallottam már róla ezt-azt ;-)

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.06.25. 10:25:45

Nekem ez pont forditva van... Amikor anyanyelvuvel beszelek akkor kevesbe erzem magabiztosnak a nyelvet, mint amikor egy nemanyanyelvuvel.
Mondjuk a tortenethez nyilvan az is hozzajon, hogy en nem ismerek magyarokat itt leszamitva azt a 2 embert akikkel jottem es elek.
De en folyton noszogatom a nepet, hogy menjenek Magyarorszagra mert mennyire szep es nem szoktam erezni, hogy nehez lenne elmondani a magyar dolgokat. Meg a nyelvet is tanitom a munkahelyen heti 1 oraban nyelv csere kereteben. (Meglepodtem en is, de vannak paran az orakon. :))
Erdekes a cikk amugy. Szerintem. :)

Amarante 2013.06.25. 10:25:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Ellenben az iskolazatlan angol tud angolul beszelni,mig a legfelso szinten nyelvvizsgazott delokvens nem tud,hiaba a zsebeben a papir!!!

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.06.25. 10:29:07

@Kovermadar: En is azt hittem Verne Gyulara hogy magyar amikor kicsi voltam. :D Es nalam ez meg nagyobb erteku is volt, mert az akkor oriashosnek es vasembernek latott apukam is Gyula. Es en ezt valami hatalmas nagy komoly dolognak ereztem. Aztan persze kiderulthogynemaz. Tenyleg csalodas volt.

Amarante 2013.06.25. 10:30:39

@Kovermadar: A gyulus nekem is meglepetes volt! :)Mondjuk az fura volt,hogy milyen nevek vannak a regenyekben....
Csak az Erzsikere koncentraltam jobban,mert a Vikit c-vel irtam:):)
Es ez jo magyarosra sikeredett:):):)Ugy,mint a hazai piacokon:ubi,sali,pari...engem ettol raz a hideg,de nagyon am!!!!!

DieNanny CH 2013.06.25. 10:31:39

@ffüttyfürütty:

Na, ez meg a másik. Nem tudom, mennyire 'megbízhatók' a vizsgáztatók. Ha esetleg kiderül, hogy külföldön élek, és esetleg valamit máshogy, ne adj' isten jobban tudok, akkor meg bukta az egész. Csupáncsak önérzetből...
De mondom, ez még csak egy kósza ötlet, még annyira nem határoztam el magam.

nyuszigonosz 2013.06.25. 10:33:45

Szerintem tényleg nehezíti a beilleszkedést az, hogy virtuálisan viheti magával az ember az otthonát akárhová.
Amikor még én költöztem ide, bizony nem volt internet.
A mai napig itt magyar ismerösöm nincsen, magyar tv sem, maximum a nem itt élö családtagokkal beszélek magyarul.
Könyveket is németül szeretek olvasni. Néha valamit magyarul, de csak akkor, a már úgy tünik veszik egy picit a szókincs gazdagsága.
Munkámmal kapcsolatosan használom a magyar nyelvet.
Most az internet oldalain szintén a munkámmal kapcsolatos dolgokat figyelem magyarul.

Szerintem integrálódni szükséges! Itt élek, itt érzem itthon magam, akkor ide tartozom.
Hozzátenném, az integráció nem a teljes aszimilációt jelenti. Azt meg már mindenki döntse el saját maga.

ffüttyfürütty 2013.06.25. 10:36:07

@Kovermadar: Én Bözsézem, vagy Erzsinénizem. (a mostanit)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.06.25. 10:38:22

@DieNanny: IELTS, TOEFL vizsgakat nezted?

Azok a vilag minden pontjan ugyanannyiba kerulnek (academic level asszem 200 USD) es a vizsgaanyag is kb. egyseges es international.
Mivel ezek kifejezetten egyetemi nyelvezetre vannak kitalalva (legalabbis az academic verzio) gondolom tanari diploma honositasahoz megteszi. Szerintem egy ilyen 8-8.5 pontos vizsga (10 a maximum) siman egyenrangu egy C1-C2 szinttel.
En targyalokepes angollal es minimalis rakeszulessel irtam ev elejen 7.5-ot, nem veszes.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 10:39:41

@ffüttyfürütty:
Apám azt mondja rá, hogy "a vén kurv@". De apám végtelenül primitív, lenézendő és megvetendő élőlény :)

Én leginkább "az angol királynő" néven említem, szökőévente egyszer :)

bpetya75 2013.06.25. 10:41:27

@HaHáromLábonGyábokorsz:

Aztán ott volt még Máj Károly is. Ráadásul jöttek a jugók a Gojko Mitic-féle Winnettou-kal, teljesen hihető volt, hogy magyar az író.

pamut 2013.06.25. 10:43:47

A technológiai fejlődés hamarosan épp úgy elavulttá teszi a nyelvtanulási képességet ahogy a fejszámolást is elavulttá tette.
Előbb volt a szatelit tv, aztán a skype, net, és lesz hamarosan tolmácsprogram. Ettől még lehet nyelvet tanulni annak aki akar, de a kényszer egyre kevesebb lesz.

ffüttyfürütty 2013.06.25. 10:45:24

@DieNanny: Akkor találj ki egy másik életet is, mert személyes dolgok is szóba kerülhetnek. :) De nem világos ám, hogy mit/miért akarsz honosítani és ahhoz minek a német-magyar nyelvvizsga.

DieNanny CH 2013.06.25. 10:45:35

@ffüttyfürütty:

Az Origo a Rigó utcai új neve. (ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ)

pamut 2013.06.25. 10:46:01

@HaHáromLábonGyábokorsz:
Verne Gyulával szerintem egész gyerek-generációkat vertek át. Én is magyarnak hittem, naná, hisz magyar neve van.

bpetya75 2013.06.25. 10:46:55

@pamut:

Meg a bábelhal a fülbe. Én mondjuk a fejbesn számolást nem érzem elavultnak. Jól jön az hó végi bevásárlásnál ;-)

pamut 2013.06.25. 10:47:42

@Kovermadar:
"Nézek bután: Minek?
Mert akkor tudsz nézni magyar adót.
(ilyenkor mindig eldurran az agyam)
"Nem azért jöttem Svédországba, hogy azt nézzem itt is!"
Erre értetlenség... :)"

Én se értelek. Ugyan miért ne nézhetné a magyart valaki ha ahhoz van kedve?

bpetya75 2013.06.25. 10:48:22

@DieNanny:

Szegény, vagy sem, van igaza.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 10:48:59

@Amarante: Hat azert aki eler egy C1-et csak nem adhato el kilora.

DieNanny CH 2013.06.25. 10:49:51

@Don Kartasch:

Köszi, utánanézek, van-e ilyen Svájcban.

nyuszigonosz 2013.06.25. 10:49:54

@DieNanny: Nem alaptalan a félemed attól, hogy ha Magyarországon vizsgázol, elhúznak már azért is, mert jobban, másképp tudsz beszélni, mint a vizsgáztatók.

Azesetben ha hosszú távon Svájcban szeretnél élni, - mint írod a diplomád ottani honosításához szeretnéd a nyelvvizsgát, - én mindenképp egy ottani vizsgát ajánlanék.

Amarante 2013.06.25. 10:50:00

@pamut:
Azt hogy fejben keptelenek szamolni oreg hiba....nincs mindeg keznel a gep.
azert vicces elkepzelni,hogy azert nem tudsz egy barati kapcsolatot kialakitani,mert kozzetek all egy gep....
szerintem soha,semmilyen gep nem tudja helyettesiteni az embert es az erzelmeit.A kimondott szonak szine van,erzelmekkel telitett.Nem eleg csak a szot ismerni,mert az csak az eszkoz amivel tolmacsolsz.Szerintem.....
ha megis az alltalad leirtak vallnak valora,remelem mar nem erem meg:):):)

nyuszigonosz 2013.06.25. 10:51:38

@Babette_: Babette: izé.... talán új billentyüzet kellene.
Addig is tényleg sajnállak, söt együttérzek veled.

ffüttyfürütty 2013.06.25. 10:51:53

@Kovermadar: És eltartott kisujjal emlegeted? :p
@DieNanny: Tudom. Jesst kérdeztem, hogy a medvés tesztet onnan nézte-e.

DieNanny CH 2013.06.25. 10:52:37

@ffüttyfürütty:

A személyes dolgokról annyit, hogy az oldal tanácsai között szerepel, nem muszáj az igazat mondani magunkról, ha nem akarjuk. A lényeg a nyelvtudás. Úgyhogy attól félek a legkevésbé, hogy megkérdezik milyen autóm van, mennyi a lábméretem, és szeretem-e a spenótot.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.25. 10:52:56

@nyuszigonosz: jó hógy móndód. magamtól sósé jöttém vólna lá...

BTBTBT 2013.06.25. 10:53:42

"A kísérletet... 42 kínai diákon végezték el. "

Aha. Ez a "minta" fényévekre van attól hogy reprezentatív legyen, tehát rém gyenge tanulmány. Ha mondjuk 10-20.000 diák vett volna részt a dologban, akkor az már mondana valamit erről a tendenciáról.

Olyan ez, mint a múlt hónapban belinkelt muszlimra áttért nőkről szóló tanulmány volt, kb. 50 résztvevővel. A sok-sok ezer ellenében.

Vagy amikor a yahoo rém okos "szakértői" egy 200 fős mintán mérik le az angliai vásárlási szokásokat. Több tízmillió ellenében.

@pamut:
A Verne Gyulává vált Jules Verne az akkor "mindent magyarítunk, amit csak lehet"-szokásnak esett áldozatává.

Amarante 2013.06.25. 10:53:47

@Mr. Long: Nekem otthoni nincs,de olyan osztalytarsam az itteni nyelviskolaban van,aki rendelkezik vele es nem tud kommunikalni.Igaz,hogy nyelvtana jo,de beszelgetni nem tud:):)az elejen en forditottam neki,mert nem ertette mit akat a tanarno tole es mit kene tennie.O mondta egyebbkent,hogy kenheti a hajara a nyelvvizsgajat.:):)

nyuszigonosz 2013.06.25. 10:53:56

@Babette_: A félreértések elkerülése miatt: én a haldokló billentyüzeted miatt sajnállak és érzek együtt veled.

Egon Krenz 2013.06.25. 10:56:34

@DieNanny: De itt felsőfokról van szó.

Amarante 2013.06.25. 10:57:20

@DieNanny:

es szereted a spenotot? :):):):)

BTBTBT 2013.06.25. 10:57:41

@DieNanny:
Miért is akarsz magyar nyelvvizsgát, ha külföldön dolgozol évtized óta? A külföldi jobb vizsgát tud a saját nyelvéből összerakni (még ha drágább is), mint a magyar?

A lábméretedet tudjuk: 37-es. Az autódat meg sűrűn váltogatod. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 10:58:00

@Barátusz: olyan, mint a sampon reklam. A nok 87%-a selymesebbnek erezte a hajat tole. A felmeres 43 megkerdezett nobol keszult.

2013.06.25. 10:58:31

Kedves Barmilyen Orszagba Barmikor Kivandoroltak, hozzatok cimeznem a kerdest: kertek valaha valamelyikotoktol barmilyen nyelvvizsgat barhol? :)

ffüttyfürütty 2013.06.25. 10:58:33

@DieNanny: Nem a hagyma indítókvízre gondoltam, csak az átlagos nyelvvizga témakörökre, pl. munka, család, stb. Szóval jól jöhet egy AzÓvónéni-személyiség is (bár akkor esetleg nem értik majd ha nem leszel annyira képben az aktuálMo.-ról.

pamut 2013.06.25. 10:59:58

@Amarante: Érzelmekről szó sem volt. A népek 99%-a nem érzelmek miatt emigrál, hanem pénzért. Ha a telefonja fordít, örül, mert tud intézkedni a boltban, a fogorvosnál, a hivatalban, a munkahelyén, mindenhol. Ha valaki közös nyelven akar barátkozni, az meg megtanulja a nyelvet.

Nem tudom hány éves vagy, de szerintem meg fogod élni, pár év és elfogadható szinten megvalósul. Téged ez nem fog érinteni negatívan. Műfordítani nem lehet majd vele, de ilyen hétköznapi, középfokú használatra elég lesz.

andaluzkutya 2013.06.25. 11:01:27

@bpetya75: Nem, ő a második. A legidősebb 19, aztán 16, végul 6 és 5. De a két nagyobb "csak" nevelt lányom, náluk ez egy extra nehézség, hogy ott volt az illúzió, hogy esetleg az apjukkal maradhatnának, aminek sok valóságalapja nem volt, mivel az apukának fontosabb a napi egy üveg tömény, mint hogy a gyerek egyen vagy hogy eljusson valahogy az iskolába. A legidősebb már nem vágyik vissza, bár neki eleinte volt nagy szerelme kb. fél évig Mo.-n, a második meg egy Mo.-i nyaralás alkalmával talált rá a nagy ő-re, így ő visszavágyik, a realitások meg mindigis hidegen hagyták:) Amúgy amikor erről beszélgettünk, hogy ha ennyire szenved, akkor menjen vissza a nagyanyjához, akkor viszont egyértelműen azt mondta, hogy nem akar és velünk akar lenni, de azért természetesen szar ez így:)
A két kicsi amúgy teljesen helyben van, beilleszkedtek minden gond nélkül (nyilván, amennyire egy ennyi idős gyerek beilleszkedhet).

DieNanny CH 2013.06.25. 11:02:16

@ffüttyfürütty:

Tehát, van egy óvodapedagógusi diplomám, és itt a bölcsiben fizetési besorolásban a szinte legalján vagyok, vagyis nem számítok szakképzetnek. Hiába nekem van a legmagasabb - főiskolai - végzettségem, jött egy új rendelet a Krippék-ről, és szakképzettnek a svájci végzettségű számít.

Ha honosíttatnám is, természetesen nem lenne egyenlő a svájci óv.ped. diplomával, de ha a Krippében szakképzettnek számítanék, már előrébb lennék.

Persze, mivel itt bébiszitterkedhet egy 18 éves is 20 frankos órabérrel - nekem is annyi -, így egy honosítással jogom van többet kérni.

Honosíttathatom a B1-emmel is, de lehet, 4 év múlva akkor néznek rám szépen, és adják meg a következő 5 évre az engedélyt, ha papírom van a nagyon magas nyelvtudásról, meg képzettségről.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.25. 11:02:18

Ez egy fasza tudomány, nagy kár, hogy méltatlanul kevésre értékelik. Csak egyet nem értek. Miért kell behívni a kínai és kaukázusi cserediákokat? Van azoknak telefonja, meg kell őket csörgetni és máris jöhet a felmérés. Még nem láttam olyan kínait, aki a tudomány érdekében ne lenne hajlandó 30-40 kérdésre válaszolni. Aztán a szakember kiértékeli az adatokat, és ha nem kell senkinek, megírja nekünk.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 11:02:38

@Amarante: ok, lehet. En hasznosnak tartom nem is a nyelvvizsgat, hanem az arra valo felkeszulast. Mivel meg kell tanulni hozza a nyelvtant. Ami szerintem nagyon fontos. Utana mar csak szavak kellenek, hogy a felepitett vazra ratedd. De en vaskalapos konzervativ vagyok es toltotollal irok 2013-ban is...

bpetya75 2013.06.25. 11:04:07

@Kovermadar:

Ha az angoloknak nem is, a skótoknak igen: hu.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%B3ciai_Szent_Margit

Csak érdekességképpen ;-)

Amarante 2013.06.25. 11:04:07

@pamut: Eleg idos vagyok,hogy mar ne erjem meg :):):)

valtozatlanul az a sajat velemenyem,hogy embertelen vilag lesz.
de ha igy terjed az angol,akkor atveszi a nehai latin helyet es mindenki fog tudni beszelgetni...

andaluzkutya 2013.06.25. 11:05:55

@Whave: nekem kellett, "minőségbiztosítási" okokból. Nem sokkal azután, hogy kijöttem született egy határozatt a kórház vezetőségében, hogy minden új külföldi (és nem skandináv) alkalmazottnak norvég nyelvvizsgát kell tennie záros határidőn belül. Én egy év elteltével letettem (minden költséget, tanárt a kórház állt). De van egy velem együtt kezdett kollégám, aki még azóta se tette le és senki nem abajgatja emiatt...

DieNanny CH 2013.06.25. 11:07:55

@Amarante:

Imádom!!! A konyhásnénik a koleszban is áldották a nevemet, mert nem kellett az egész kübli spenótot kidobniuk, mert én legalább 3 adaggal megettem...

nyuszigonosz 2013.06.25. 11:08:03

@én már a fény gyermeke vagyok: ".. és ha senkinek nem kell, megírja nekünk"

Rávilágítottál a lényegre. :)

2013.06.25. 11:08:18

@andaluzkutya: ja ok, bar szerintem kicsit mas kategoria a "megcsinaltatjak" meg az "eleve elvarjak", es en ez utobbival meg sosem talalkoztam, annak ellenere, hogy a papirmaniakus magyar rendszer mit sulykol az emberbe :)

bpetya75 2013.06.25. 11:08:41

@andaluzkutya:

Majdnem biztos volt benne ;-) Szerintem a mi másodikunk is hasonlóan élné meg a dolgot. Az elsőszülötteket alkalmazkodóbbnak látom. A középsők, meg az egykék a problémásabbak a magam koránt sem reprezentatív megfigyeléseim szerint.

Egon Krenz 2013.06.25. 11:09:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Mi kényszerít, hogy Rigó utcába menjél? Én 10 éve vizsgáztam és már akkor sem volt monopol helyzete.

DieNanny CH 2013.06.25. 11:09:10

@Whave:

Tőlem sosem kértek! :-)

... De csak alig 1 éve dolgozom hivatalosan...

orange85 2013.06.25. 11:10:36

@DieNanny: milyen diplomád van, hogy magyar nyelvvizsga elég lehet a honosításhoz?????
egyáltalán ,melyik célnyelvi országról van szó?

én csináltam itthon C1 angolt és mindenkit lebeszélek róla.
persze van tételsor meg anyámkínja de azt felejtsétek el.
olvass,nézz tévét angolul és meg van oldva.

jah,fontos:RÁDIÓ!
BBC4 a neten fogható.apám,kincset ér!különböző akcentusok,különböző témák,hírek,radio comedy (úgy megdolgoztatja az agyam, hogy fél óra után szó szerint elkezdek zsibbadni),ésatöbbi

valami itthoni valóságshow kapcsán kezdtünk el beszélgetni nyelvvizsgán.
szókincs barmira nem kellett hozzá, elég volt csupán fél órán keresztül folyamatosan (de nem rohanva) kommunikálni.

mellesleg pedig úgy gondolom, hogy sem időben, sem pénzben nem éri meg.
egyrészt vannak hatékonyabb módszerek ha angol nyelvterületen vagy.
vegyülj,megy be mindenhova ahol angolul kell beszélni,vannak ingyenes nyelviskolák (londonban biztosan)különböző szinteken,nyelvcserés találkozók, stb...

el kell felejteni ezt a "mindjárt megmondom angolul ha magyarul eszembejut és akkor majd jól lefordítom" technikát!

én egy hónap múlva készülök ki,szintén a diplomám miatt kell az angolt felpörgetni.
dögöljek meg ha ezeket nem próbálom ki.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 11:11:42

@Whave: nem, de ha tovabb akarok itt tanulni, akkor kelleni fog. igaz nem rigos.

BTBTBT 2013.06.25. 11:11:52

@andaluzkutya:
Akkor te most melyik országban is élsz? Eddig azt hittem, Mo.

@Kovermadar:
"Igyekszem minimalizálni a magyar beszédet, ha svédek között vagyok."

Persze, mert nem akarod magadat magyarokkal égetni. :)
A fizetésemelésed pedig tényleg "botrányos".

@Len.Mag:
"amikor költözött, időlegesen valamennyire elszigetelte magát a magyartól, szándékosan, és bedobta magát a fogadó kultúra mélyvizébe."
Nemcsak Amicay csinálta így. És nemcsak időlegesen.
Ráadásul milyen jól is tette! :)

Amarante 2013.06.25. 11:12:35

@Mr. Long:

Igazad van csak arra probaltam utalni,hogy a nyelvvizsga meg nem jelent nyelvtudast.Jo tudni a nyelvtant is,de ha az ember kitelepul valahova akarmennyi idore is,megis nagyobb szuksege van es fontosabb beszelnie akar helytelenul is,mint arra,hogy tud 5 mondatot perfektul nyelvtanilag.
Az en angolom nyelvtanilag nem annyira jo,de barhol barmikor,barmirol tudok beszelgetni.Persze folyamatosan igyekszem tokeletesiteni a nyelvtant is,de neha vicces hogy milyen bakik csusznak be:):)

2013.06.25. 11:13:19

@Mr. Long: persze, a tovabbtanulas is kulon kategoria. Jaj, meg kene tanulnom egyertelmubben fogalmazni :) Sima egyszeru munkabaallasra gondoltam.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 11:14:11

az "marmint az irott alkotmanye" akart lenni?

BTBTBT 2013.06.25. 11:14:34

@Maliyana:
"A kaukázusi nekem is szemet szúrt...vicces, sokak fejében nem áll össze, hogy az az (európai) fehér ember megfelelője."

Lehet, hogy a cikk/fordító rosszul használta, de egyáltalán nem annak a megfelelője. Nézz utána, hogy mit jelent a kaukázusi mint faj.

andaluzkutya 2013.06.25. 11:14:47

@Barátusz: Norvégia, immáron több, mint három éve...

2013.06.25. 11:15:33

@DieNanny: Nem tudom, hogy mióta tartozik bele a magyar belpolitika az átlagos műveltségbe. (?)

2013.06.25. 11:16:29

@Kovermadar: Rohadjon meg a befőtted! :Đ

DieNanny CH 2013.06.25. 11:16:44

@ffüttyfürütty:

Ausztriában, a nyelvvizsgán a szóbelin egy kb 70 éves néni volt. Mondtam ugye, hogy Au-Pair vagyok, azt játszottuk, hogy ő is. Mondta, meséljek a családról, gyerekekről, mit csinálunk napközben - mintha a játszón összefutottunk volna egymással.
Mivel a 12 ember a csoportban kb 10 országból jött, kellett egy kis turisztikát is belevinnem. Meséltem Pestről, a Budai Várról, és a legfontosabbról: hogy nálunk a nevek fordított sorrendben íródnak. Hát, ezen nagyon belelkesült. Aztán kicsit meséltem a városomról is, szóval jól elbeszélgettünk.

Mondjuk itt Svájcban is tátott szájjal hallgatják, mikor mondom, hogy Mo-on milyen az óvoda, hogy a gyerekek napi 9 órát vannak bent, játszanak, esznek alszanak.... --- Hé, egyre jobban megjön a kedvem ahhoz, hogy itt vizsgázzak le! Pláne, ha az ilyen dolgokról mesélhetek a vizsgáztatónak! :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 11:16:46

@Whave: Akkor nem kell, bar lehet lobogtathatnam, ha nem angol projektekben is reszt szeretnek venni, mondjuk franciaban, vagy nemetben.

BTBTBT 2013.06.25. 11:17:07

@Whave:
Esetleg állampolgársági kérelemnél. Amúgy csak diplomát, ha kellett a munkához.

BTBTBT 2013.06.25. 11:19:05

@andaluzkutya:
Értem. Nekem úgy tűnt, hogy a minap tanato-val igencsak jelenidőben vitattátok meg a mo.-i hálapénzeket.

2013.06.25. 11:19:27

@Barátusz: allampolgarsagnal kell? Nem csak felmerik a meglevo nyelvtudast, es hozni kell azon egy szintet? Na erre megprobalok rakeresni, ez erdekes.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 11:19:35

@DieNanny: en a rigoban voltam igy. a ket neni belelkesult alapfoknal is, meg kozepfoknal is. orbitalis faszsagokat mondtam nekik, de kedvesek voltak. igaz nem kaptam sok pontot, de siman meglett. mondjuk az idosebb nok (sajna a tul idosek) engem mindig kedvelnek, neha tulzottan.

ffüttyfürütty 2013.06.25. 11:20:54

@DieNanny: Nem opció elvégezned az ottani óvódapedagógusit? (mert ahogy írod attól "ájulnának el" igazán.)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 11:22:50

@Whave: ugytudom, hogy britnel kell. diplomat a fejvadasz kert tolem, fenymasolatban. elhiszik hogy van, mert klotelezoen beleptet a ceg a diplomamnak megfelelu engineer institute-ba, ott meg az akkreditacional kibukik, ha nincs...

andaluzkutya 2013.06.25. 11:23:07

@Barátusz: Ha visszaolvasod, láthatod, hogy azt írtam, hogy 2009-től csökkent látványosan. Én 2009 végéig dolgoztam Mo.-n, azóta az információkat a volt munkatársaimtól szerzem és hát szerintük csak tovább romlott ezen a téren a helyzet. Pedig amikor elkezdtem dolgozni 2004-ben, már akkor is azt mondták sokan, hogy tovább már nem romolhat:)

Amarante 2013.06.25. 11:23:13

@Whave: Angliaban kell.De elfogadjak a nyelviskolakban megszerzett diplomakat is.Min.ESOL ,level 1 entry 3 kell.Az Adult Learning Centre-ben a nyelvtanfolyamok ingyenesek.Az allampolgarsagi vizsgara meg a legujabb ,2013-as konyvbol kell keszulni es tobb lett a tortenelmet erinto kerdes.

DieNanny CH 2013.06.25. 11:23:17

@bpetya75:

Én meg egyszer azt olvastam, hogy William ük nagyanyja, erdélyi magyar grófkisasszony volt.

Hiába, ez a titkolt célunk! Megteremteni a Nagy Magyar Világbirodalmat...

BTBTBT 2013.06.25. 11:23:27

@Whave:
Októbertől változik a szabály. Kell egy középfokú B1 nyelvvizsga is. Plusz a sikeres LITUK-teszt.

2013.06.25. 11:24:02

A mai poszt egyetlen szorakoztato eleme Babette commentei.

Hogy kicsit feldobjam, szerintem Maxval nem integralodott Bulgariaba.

pamut 2013.06.25. 11:24:15

@Amarante: Te tudod, bár nem értem miért csinálsz ebből ekkora ügyet. Sok embernek a megválás lesz, mert ahelyett hogy itthon nyomorogna, kimehet külföldre dolgozni. És így sok olyan ember is kapcsolatba kerülhet egymással, akik közös nyelv hiányában most nem. Ez inkább összébb fogja hozni a különböző nyelvű embereket, nem eltávolítani.

Len.Mag 2013.06.25. 11:25:28

@Barátusz: Lehet, de ő megírta a posztjában. Én pedig emlékeztem rá. :) Persze mindenbe bele lehet kötni.

nyuszigonosz 2013.06.25. 11:25:31

@Whave: Németországban is az állampolgársági kérelemhez kell csatolni egy itteni nyelvvizsgáról a bizonyítványt.

szaszo71(D) 2013.06.25. 11:26:03

@andaluzkutya: Az én fiam is naponta beszél a skype-on az otthoni barátjával, sőt, van olyan is, h. egy egész focimeccset közvetít neki, amit othon nem közvetítenek. Ez azonban nem gátolja meg abban, hogy itt is barátkozzon. Sőt, többször konferenciában vannak a skype-on, így az otthoni barátja ismeri az ittenieket is, sőt a magyar srácnak még jó nyelvgyakorlás is. (Mondjuk mivel a fiam barátja a barátnőm fia, élőben is sokat találkoznak,rendszeresen látogatjuk egymást.)

2013.06.25. 11:26:38

@Amarante: @Barátusz: affrancba, en anno angolul erettsegiztem, ami akkoriban megfelelt egy felsofoku allami tipusu nyelvvizsganak, de asszem azota valtozott valami, es hivatalosan ez mar nem szamit (nem mintha kertek volna valaha barhol). Szoval csinalhatok majd meg valami hulye papirt megis... :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.25. 11:27:47

@charlieharper: hát ígén, hálóm nabja a fél íntélnét lajtam löhög....

andaluzkutya 2013.06.25. 11:29:41

@szaszo71: Persze, ez nem feltétlenül gátló tényező. De amikor ott van a szerelem, adott, hogy akkor minden este 8-10-ig beszélünk, leszarva mondjuk a tanulást és persze ha az osztálytársaim elhívnak valahova akkor nem megyek, mert egyrészt mit fog szólni a pasim, másrészt meg 8-ra otthon kell lenni, az elég komolyan meg tudja határozni a kezdeti beilleszkedési sikereket:)

BTBTBT 2013.06.25. 11:30:06

@andaluzkutya:
Még vissza sem kellett olvasnom, emlékeztem arra a "2009-től látványosan csökkent" részre, de ebből nem az jött le, hogy elhagytad az országot. Az nem rémlik, hogy a volt munkatársaidat említetted volna azokban a kommentekben.

@Amarante:
Bizony-bizony. Ahhoz, hogy "sikeres" legyél ma Angliában, hirtelen nagyon "fontos" lett tudni, hogy például miért épült Hadrianus fala északon, vagy hogy mia Domesday Book. :)
Csak szopatás ez - a magas jelentkezési díjon felül.

Mondjuk, aki állampolgár akar lenni, az perkáljon. :)

@Whave:
Ha Mo.-on érettségiztél angolul - ki tudja, mikor -, akkor az az angolokat sajnos nem fogja meghatni, ha ők ezt az előírást hozták.

@Len.Mag:
Félreértesz. Nem belekötöttem, hanem helyeseltem. Én is hozza hasonlóan tettem.

Amarante 2013.06.25. 11:30:47

@Whave:

Nos igen....csinalhatsz.De ha beiratkozol a suliba,akkor egybol leteheted a fentemlitett fokot,nem kell mindet es az eleg meg ingyen is van.A suli heti 1x2 ora vagy 2x1 ora.Szokot lenni reggeli meg delutani csoport is.Legalabbis itt nalunk.erdemes ranezni neked is,meg arra is,hogy mennyit kernek az allampolgarsag megszerzeseert torteno nyelvvizsgan.

ffüttyfürütty 2013.06.25. 11:32:16

@Barátusz: Én is úgy tudom (angoltanártól) hogy a caucasian az a fehér ember megfelelõje.

2013.06.25. 11:32:51

@Barátusz: hat ize, most elolvastam es konkret nyelvvizsga nem is szukseges, ha pl megcsinalom ezt a life in the uk testet.

You can apply for British citizenship if:

you’re 18 or over
you’re of sound mind - eg you can make your own decisions (or have someone applying on your behalf who can)
you’re of good character
you will continue to live in the UK
you’re able to communicate in English, Welsh or Scottish Gaelic
you’ve passed the Life in the UK Test or have completed an English for speakers of other languages (ESOL) course along with citizenship classes

kutya vacsorája 2013.06.25. 11:33:33

örömmel látom, hogy a kínai tudósok felzárkóztak a brit tudósokhoz.
basszus, ennyi ostobaságot, de tényleg.

Amarante 2013.06.25. 11:33:43

@Barátusz: Nekem a szemelyenkenti 800 font nem tunik soknak....ahhoz kepest,hogy a magyar 10 evembe es 2 millaba kerult......es akkor az eszmei erekrol es kulombsegrol meg mitsem szoltam :):):)

andaluzkutya 2013.06.25. 11:34:24

@Barátusz: nem említettem, mert tanato tudta. Abból, hogy csökkent, nem következik az, hogy továbbra is Mo.-n dolgoznék:) A volt munkatársaimat valóban nem említettem, bár szoktam rájuk hivatkozni...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 11:34:55

@Babette_: adjunk k01c5on h1anyz0 karaktereket? aztan ctrlcctrlv-vel bepagolgathatod! :D

DieNanny CH 2013.06.25. 11:36:34

@Egon Krenz:

Nos, ahonnan elfogadnak pl Svájcban nyelvvizsgát, azoknak a listája itt van:
germany.cambridgeenglish.org/documents/pruefungen-alte-niveaustufenuebersicht.pdf

(Nekem mázlim volt, mikor az osztrák (Goethe) nyelvvizsgapapíromat vittem elismertetni, mert anno a B1 középfoknak számított. Ma már nem.)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 11:37:15

@Barátusz: na jo, de akkor mibol aljon az allampolgarsagi vizsga? persze, hogy tortene;lembol, meg jogrendszerbol, meg en meg adozasi dolgokat is beletennek, ne csak annyi, hogy kell leolvasni a villanyorat...

DieNanny CH 2013.06.25. 11:38:20

@orange85:

A fenti neked is. Elismert vizsgáztató hely kell.

2013.06.25. 11:40:04

@Amarante: @Barátusz: ez a pdf aztat irja, hogy a regisztracio 750, a naturalisation 870... szoval ez mar nem 800 :D

www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/documents/britishcitizenship/nationality-fees.pdf

BTBTBT 2013.06.25. 11:41:54

Na, akkor jöjjön, ami nem szokásom: linkelek egy kicsit.

@ffüttyfürütty:
A félreértéshez, hogy miért gondoljuk, hogy a kaukázusi a fehér embert jelenti:
en.wikipedia.org/wiki/Caucasian_race

@Whave:
Az angol állampolgársággal kapcsolatos szigorodó nyelvtudás-követelményekhez:
www.gov.uk/government/news/tougher-language-requirements-announced-for-british-citizenship

@Amarante:
874 font plusz 50 font a LITUK-ért (ha elsőre sikerül), plusz újabb 50 font, ha igénybe veszed a lakóhely szerinti önkörmányzat jelentkezéseddel kapcsolatos segítő szolgálatát, az ún. National Checking Service-t. Akkor pedig már úgy 1000 font felé tendál.
Viszont tényleg lényegesen olcsóbb, mint a mo.-i. :)

@andaluzkutya:
Igaz, számomra nem volt egyértelmű, aki nem ismertelek korábbról a blogon. (Vagyis hát én lennék itt a friss húsok egyike.)

Amarante 2013.06.25. 11:43:36

@Whave: Ha megnezed ez 2013 aprilis 6-tol lepett ervenybe :):)
szerintem akkor is megeri :):):)

ffüttyfürütty 2013.06.25. 11:46:37

@DieNanny: Szerintem ezt Károly is tudja, ezért IS érezhetett késztetést az erdélyi birtokra.

2013.06.25. 11:47:05

@Barátusz: ez rendben van, de nyelvvizsga akkor sem kell, akarhogy is olvasgatom ezeket:

If you pass the test (Life in the UK), you will not need to provide any further evidence of your language skills.

www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/applying/applicationtypes/naturalisation/kol/life-in-uk-test/

DieNanny CH 2013.06.25. 11:47:16

@ffüttyfürütty:

Hát, arra még nincs pénzem. Most a devizahitelemet szeretném amilyen gyorsan csak lehet, letudni. Utána megint spórolni a főiskolára+ megélhetésre... Bár nem néztem utána, de szerintem 50 évesen óvónői fősulira beülni... Inkább megtanulnék néhány küzdősportot+nyelveket, és mehetnék celebekhez is Nanny-nek...
:-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 11:52:00

@charlieharper: Maxval egy kommunista orszagba tudna integralodni, ez a baja Bulgariaval. Nem azert mert O kommunista lenne, de ez az erzesem.

BTBTBT 2013.06.25. 11:54:15

@Mr. Long:
A mai élethez szükséges tudnivalókból. Mi az APR? Mikor koronázták meg Erzsébet királynőt?
Kivettek belőle olyasmiket, hogy "mi a bank statement" meg ilyesmik, viszont bekerült olyan baromság is, hogy "hol született Handel".

BTBTBT 2013.06.25. 11:56:11

@Whave:
A Citizenship fejléc alatt ott van: "A range of English language qualifications will be accepted as evidence that an applicant has met the B1 level speaking and listening requirements."

De mondjárt keresek neked egy másikat, amit ki is nyomtattam, csak nem tudom, honnan. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 12:00:51

@Barátusz: szerintem az allampolgarsag inkabb kulturtortenelmi es sima tortenelmi dolgokkal es a jogrendszer felepitesevel kell hogy foglalkozzon. A bank statement miert legyen a resze?

2013.06.25. 12:01:04

@Barátusz: koszi minden infot. Bar mivel meg 4 es fel ev, mire ennek nekiallhatok, addig meg sokminden szigorodhat ugyis :D max lerakok gyorsan valami B1 cuccot, ha aktualis lesz, ezen mar nem fog mulni.

2013.06.25. 12:01:53

@Mr. Long: Vegre van valaki, aki meg nalam is rosszabbul ir.
Mintha Pilate beszelne a Life of Brianbol.

BTBTBT 2013.06.25. 12:02:32

@Whave:
Megvan. A 2. és a 4. oldal tetején ott vannak a jelenlegi és az októbertől esedékes változások.

www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/182545/statement-of-intent-koll.pdf

A vicc az, hogy ezek szerint jelenleg a LITUK már B1-es szintű angol tudást feltételez, viszont B1-ről majd nyelvvizsga is kell a jövőben. Amíg megint nem változtatnak rajta.

Mivel volt szerencsém angolul alig makogókhoz is, akik állampolgárok lettek, azzal egyetértek, hogy tudja rendesen a nyelvet, aki polgár akar lenni - de hogy ezért még többet kelljen felkészülni és fizetni, nos, az kicsit genyóság.

Meg az is vicces, hogy a Mark Harpernek van képe azt mondani, hogy "az angol állampolgárság kiváltság, nem jog". De a benefiteket azért boldog-boldogtalannak osztogatják. :)

Amarante 2013.06.25. 12:04:08

@Barátusz: szerintem ez azert van,mert tele a hopapusz a bevandorlokkal.Na ezt igy nem ildomos kimondani,tehat ugy rendezik a dolgokat,hogy mindent megnehezitenek.A bank statyementrol mindenkinek van fogalma,hiszen resze a mindennapoknak,a tortenelemrol meg az tud,akit erdekli vagy mert koll megtanulja,de remelhetoleg sikeresen elfelejti a vizsgaig:):):)
Ebbol -ha jol tudom-kb.80 % a valaszoknak jo kell legyen a sikeres vizsga erdekeben.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 12:04:59

@charlieharper: na bassz. most olvastam vissza mit irtam, mert nem ertettem a beszolast. de belem alt a rohogo gorcs es open space irodaban ez nem jo poen...
megyek iszom egy teat, akkor nem feltuno, ha vigyorgok. ezek az angolkak alandoan vigyorognak, ha teat isznak.

BTBTBT 2013.06.25. 12:06:45

@Mr. Long:
Benne van a nevében: "Life in the UK"
Ehhez az szükséges, hogy a mindennapi életben boldogulj, és tisztában legyél az itteni élet sajátosságaival.
Próbára tettem angolokat, és rengeteg történelmi kérdésre nem tudták a választ.
A bank statement ismerete korábban része volt a tesztnek. Nem lehet egyszerű bankszámlakivonattal nem rendelkezni - kivéve, ha valaki feketén dolgozik. :)

Amarante 2013.06.25. 12:09:25

@Barátusz:

Miert jobb az,hogy ugy szorjak az allampolgarsagot,mint bolond pek a lisztet?otthon kilora merik....En nagyon helytelenitem azt a felfogast,hogy egy hatarontuli magyar barmikor beleugathat vagy megvaltoztathat dolgokat a magyarorszagi belpolitikaban,pedig en is erdelyi vagyok....Ez nem fair....

BTBTBT 2013.06.25. 12:11:00

@Amarante:
Ahhoz képest, hogy tele van a hócipőjük (hó Angliában, mi?) a beözönlőkkel, rendesen osztogatják a segélyeket és juttatásokat. Nem hiába "welfare state" ez.

Nem azt mondom, hogy osztogasság az állampolgárságot, meg hogy ne tudjon a jelentkező semmit az angol történelemről, de hogy például a rómaiak hány évszázadon át tartózkodtak itt, vagy hogy VIII. Henrik feleségei milyen származásúak voltak, nem releváns a 21 .században.
Az, hogy Henrik megalapította az Anglikán Egyházat, az igen.

75%-nak kell helyesnek lenni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 12:11:37

@Fradista Utazó: az eletben is hasznaljak a kaukazusi kifejezest amerikaban

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.06.25. 12:14:40

@hagyma: Magyarul? És mit jelent, mit értenek alatta?

Amarante 2013.06.25. 12:16:18

@Barátusz:

Nem tehetik meg,hogy a betantorgonak ne osztogassanak:)Az a bibi,hogy nagyon sokan pontossan ezekert a segelyekert jonnek.kijon,dolgozgat par honapot es kulonosebb nyelvtudas nelkul mar keri is,aztan azt hazakuldi ha adossaga van,vmit felel.A megkeresett penz nagy resze kiaramlik az orszagbol.Aki vegleg jon annak a penze itt marad,ide fordul vissza a gazdasagba.Na ezert van tele az a bizonyos csuka:):):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 12:18:19

@Jess G: bizony hogy nehezebb csajozni
/ jo en mas koroszatly vagyok, de nehezebb sokkal, egy lanynak csak mosolyogni kell, meg rohogni a fiu viccein , akar erti akar nem es mar nyert, de megfelelo nyelvtudas nelkul csajozni....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 12:22:18

@Fradista Utazó: magyarul biztos nem hasznaljak

teged meg engem:)
feher
a kerdoiveken, jelentkezesi lapokon nem nagyon szeretik kiirni, hogy white
ezt hasznaljak
a blacket siman kiirjak, de van hogy az is afroamerikai
akkor meg van a latin
meg az azsiai
egy atlag lista igy nez ki egy akarmilyen egy akarmilyen nyomtatvanyon, jelentkezesen, akarmin
-kaukazusi
black
latin
azsiai
es akkor beixeled, hogy mi vagy

Igényes 2013.06.25. 12:23:59

@Barátusz: Általában mindegyik fényévekre van a reprezentatívtól. Normális emberek nem nagyon mennek oda bohóckodni, rá sem érnek, meg nem is érdekli őket. Aki ilyenekben részt vesz, azzal valami van.

Egyébként a következtetése érdekes. Lehet benne valami, ha magyar szabályok szerint akarok valamit megfogalmazni más nyelven, sokkal nehezebb.

pappito · http://pappito.com 2013.06.25. 12:24:17

@hagyma: a kaukázusi a magyar nyelvben inkább néprajzi fogalom (Kaukázus népei), míg ott nálatok a jelentése a gyakorlatban "fehérember".

Aszondja az okosság, hogy az Eurpai antropológia 4 magyraszt különböztet meg, az Ámerikai meg kilencet. Amikor az ámerikai aszondja caucasian, akkor az az európai értlemezés szerint europid.

az egyik egy nyelvi a másik egy antropológiai fogalom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 12:24:17

szerintem nem konnyebb beilleszkedni kulfoldon internet es tv nelkul, hanem
gyorsabb

Amarante 2013.06.25. 12:26:36

@hagyma:
Vmit ott nalatok nagyon nemjol tudnak :):)A kaukazusiba tobbfele nepcsoport tartozik,pl. az azurpadlizsanok:):)Mi az europai feherbe tartozunk.Itt az angliusoknal legalabbis igy van vagy az other cimszo alatt szerepelunk es oda bekormoljuk hogy hungarien:):):)

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.25. 12:27:01

0ff
ném túdját0k, míélt van 0lyan s0k alíg használt Dell Inspiron 1018 ablóhíldétés?

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.06.25. 12:27:04

@tilmir: Hát ezt én is megtapasztaltam, csak francia válasszal....nevetséges számomra az ilyen ember! Bár ő azt gondolja, hogy aztán milyen jól beilleszkedett :-)

Amarante 2013.06.25. 12:31:14

@Gilda66:

Na tessek!szegeny szomszed gyakorolta volna a nyelvet oszt te meg itt visszahuzod a Palinkasjorregelteddel:):):)Szegyelld magad es legkozelebb viselkedj!!!!! :):):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 12:31:16

@pappito: en ezt tudom
nekem is meglepo volt elsore hogy kaukazusi vagyok /ezer evvel ezelott, mikor kijottem/ de kizarasos alapon az maradt:)
igy azt ixeltem

Igényes 2013.06.25. 12:32:06

@Babette_: Valaki lopott egy raklappal, és el akarja passzolni?... Mennyi?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 12:32:46

@Amarante: hat a hungarian, az valoban other

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.06.25. 12:32:54

@DieNanny: Nem olvastam minden kommentet, így lehet, hogy később előkerült. Azt írtad, hogy érdekesség, hogy Magyarországon 9 órát vannak a gyerekek oviban. Gyorsan utánaszámoltam, itt Svájcban (Genfben) is ennyit van ott a gyerekem, ott eszik, alszik...vagy a német rész ennyire más?

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.25. 12:34:13

@Igényes:
55 kölül kínálják, dé szélíntém óbléncél nélkül

éhhéz a gébhéz 13 lénné a bíllí...

Amarante 2013.06.25. 12:34:50

@hagyma: :):):)en nem irok semmit,csak beikszelem,hogyaszongya:white oszt ennyi.Itt az ilyen ixelgetes nem kotelezo,ugyhogy tobbnyire nem irogatok semmit:):)

BTBTBT 2013.06.25. 12:34:57

@Wind Callman tér:
"Szerintem a beilleszkedés akarat kérdése."
Igen, meg lehetőségeké is, hiszen egy farmon dolgozva nem megy olyan jól, mint egy nagyvárosban.

@Amarante:
Megtehetnék, hogy ne osztogassanak, csak ahhoz drasztikusan meg kéne változtatni a segély- és juttatásrendszert.
Amit nem fognak meglépni, egyrészt azért, mert már bő 60 éve megy ez a "welfare state" -dolog, másrészt, amíg a középkorban a vallással lehetett féken tartani a buta népeket, ma a segélyen tartással valósítják meg azt. :)

A tanács által szolgáltatott housing-ot, mint olyat, megszüntetném, lenne belőle néhány lázadás, de akkor kevesebben özönlenének ide, és mindenki menne oda (kifelé Londonból), ahol az anyagi körülményeinek megfelelően meg tud élni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 12:35:05

@Amarante: persze, hogy a lany dont
de ha a fiu meg sem tud szolalni az adott nyelven , nem mellette fognak donteni
forditva viszont mukodik egy lany, ha nez ki valahogy, eleg ha makog az adott nyelven

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.06.25. 12:37:13

@Amarante: :-) Na utána már nem próbálkoztam, franciául köszönök :-) Bár az a vicces, hogy a gyerekeivel magyarul beszélek, az anyjukkal meg sehogy!

bpetya75 2013.06.25. 12:38:53

@DieNanny:

Rosszul tudod! Nem megteremteni, hanem újrateremteni. Hiszen már létezett Atlantisz néven ;-)

Amarante 2013.06.25. 12:39:04

@hagyma: Hallod fene tudja...az en ketto fiamnak nincs gond a csajozassal,sot!:):)Igaz,hogy nagyon jokepu fiatalember mindketto.Mondtam is nekik,hogy oruljenek,hogy nem ram hasonlitanak:):):)

Igényes 2013.06.25. 12:40:09

@Babette_: Vadonatúj verzióban és tutilegálisan, garanciával 73. Szerintem nem éri meg kockáztatni. Viszont ha már ennyi, akkor egy sokkal jobb csak egy kicsit drágább. Szerintem.

Amarante 2013.06.25. 12:40:21

@Gilda66: Mer??Anyuci nema vagy felsobbrendu???:)

bpetya75 2013.06.25. 12:40:29

@Babette_:

Légy szíves hagyd abba! Ez állatkínzás. Szénné röhögöm magam a bejegyzéseiden ;-)

2013.06.25. 12:42:48

@Babette_: nehogy megvedd a billentyuzetet! Ez pont igy szorakoztato.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 12:42:58

@pamut: igen, a Verne az osi magyar nev
/amugy en is magyarnak hittem:)/

Igényes 2013.06.25. 12:43:33

@Amarante: Milyen szép is lenne, ha csak szép és okos emberek maradnának a világon... lehetőség szerint szőkék, és kék szeműek... hoppá, ez nem egy pár évtizeddel ezelőtti eszmerendszer volt? :)

@hagyma: Szóval mégis a segge dönt? Ilyen ez, látod, ha kimondják, ha nem.

Igényes 2013.06.25. 12:44:21

@Babette_: Nem tudom (azt sem, mi az a lívjú), de itt találtam: www.bluechip.hu/termek/dell-inspiron-mini-1018-10-1--n455-2g-320gb-fekete#specifikacio

Erősen kifutónak tűnik amúgy.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 12:44:45

@Whave: nem
meg az allampolgarsagi vizsgahoz sem

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.25. 12:44:51

@bpetya75: @charlieharper: cúkík vagytók, dé nagyón kéné készülní állambölcsélét vízsgála, és így ném túl könnyű...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 12:46:45

@Amarante: itt en azt szoktam beikszelni, hogy white. nem other.

andaluzkutya 2013.06.25. 12:48:10

@Babette_: A szakdolgozatodat is remélem így írod:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.25. 12:48:42

@Igényes:
review

ném baj, ha kífútó, nékém csak tanúlní kéll,
blúsz az óffícé fúnkcíók

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 12:50:26

jut eszembe amerikai papirokon meg sosem lattam olyan rovatot, hogy
cigany vag y roma
Ok hova ikszelnek?

Amarante 2013.06.25. 12:50:56

@Gilda66: Jajjjjj!Azok nekem roppantul szoknak fajni:(:(:(
Gondolom a nem volt szep de roppant buta kategoria:):):)

Igényes 2013.06.25. 12:52:08

@Babette_: Értem... hát az elmegy rajta gond nélkül. Jól tippelem hogy az a gondod, hogy a mostanin nem jó valamiért a billentyűzet? Külsőt nem lehet hozzárakni?

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.25. 12:52:12

@Igényes: és szélíntéd ébbén a katégólíában mélyík j0bb? m0st égy HP míní 5101 van, téljésén mégfélél.
déll? asús? acér?

La Pantera 2013.06.25. 12:52:15

@Gilda66: ilyenbe én is belefutottam, a gyerekek lelkesen üdvözölnek magyarul, az anyjuk meg inkább másfelé néz... pedig esküszöm nem akartam sem a család jövedelmét, sem a munkahelyüket megtudni...:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 12:52:15

@Amarante: nekem is csak addig volt meg csak annyit tudtam angolul, hogy yes meg no, pedig en mar eleg nagyfiu vagyok:)
kesobb beindult, azutan az igazi is meglett:)

Amarante 2013.06.25. 12:52:38

@hagyma: Itt viszont lattam olyat,hogy gipsy,roma es traveller:):)na itt ki kicsoda?:):)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 12:52:42

@Whave:

A nyelvvizsga annak magyarországi értelmében a legtöbb országban ismeretlen. Magyarországon ez a Kádár-korban terjedt el, elsősorban a munkahelyi bérezés miatt. A munkahelyek úgy igyekeztek nyelvtudó embereket szerezni, hogy hatalmas nyelvpótlékokat adtak. Emlékszem, apám 60 % feletti nyelvpótlékot kapott az alapbérére 5 nyelvvizsgája miatt!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 12:52:50

@Babette_: mi alapjan helyettesited a betuket? kriptografia vizsgara keszulsz?

2013.06.25. 12:54:05

@Babette_: dolgoznom kellene, de nem latok, mert ettol konnyesre rohogtem magam.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 12:55:23

@Mr. Long:

Meséltem mér egy venezuelai-magyar csaj esetét, aki jobban tudott spanyolul, mint magyarul, viszont a Rigó utcábna meghúzták a spanyol középfokon, mert nem tudott semmit pontani az ókori Egyiptomról.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.25. 12:56:06

@Igényes:
a féljém láb0lít0tta a kávét, léhét, h0gy attól. bál szétszédtém, és ném látszík sémmí.
ném műkődík bár bílléntyű. éldékés módón égymástól távólíak....

hózzá léhét lakní, úsb-vél, csak én ólyan fúlabógál vagyók, hógy ölbén taltóm, és úgy ném túl jó

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 12:57:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: emlekszem a sztorira, de figyelj mar! Te Babette-tol lopod a szintatktikadat? Lezdesz betuket felcserelni.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.06.25. 12:58:39

@Amarante: Engem különösebben nem zavar, az iskolai ünnepségen neki is ugyanúgy osztottam a salátát önkéntesként, sőt franciául kívántam neki Jó étvégyat! Ha ez őt boldoggá teszi...

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.25. 12:59:02

@Mr. Long: blóbálkózóm, mélyíkét éltíték jóbban.
blóbáltam az e hélyétt 3-t, dé azt sénkí ném szélétté...móndjúk én sé.
az r hélyétt az l téljésén béjön, ólyan lóbélt lédfóld0s:)))

orange85 2013.06.25. 12:59:19

@Babette_: mi van anyám sokkot kaptál?:-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.25. 13:00:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "níncs"
vőldbén sém használóm: túdók hélyésén ílní:)

móst bélszé NYÍLVÁN ném látszík:D

andaluzkutya 2013.06.25. 13:01:11

@Babette_: szélíntém ném té vagy az égyétlén fúlabógál ittén.

Javaslóm h0gy míndénkí írjón Babette_-sén :)

DieNanny CH 2013.06.25. 13:02:03

@Babette_:

Még, még, még! Olyanokat röhögök, hogy elképesztő...

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.06.25. 13:02:31

@La Pantera: Érthetetlen dolgok ezek! Szerintem ő nem akarja, hogy tudják, hogy nem svájci, ami azért is vicces mert Franciaországból hordja át a gyerekeket. Az au pair révén ismertem meg őket, aki már azóta felmondott, de a hölgy anyukájával is jól elbeszélgettem magyarul, amikor ő hozta a csemetéket. Csak vele van gond, de ez már az ő baja, nekem nem hiányzik, hogy beszélgessen velem.

ffüttyfürütty 2013.06.25. 13:03:01

Szóval ami amerikaiul caucasian, az uk-ban szimpla white?

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.25. 13:03:21

@orange85:
mál lassan, mélt észlévéttém, hógy féjbén ís kézdék így bészélní....

Amarante 2013.06.25. 13:03:37

@Babette_:
Ne idegeskedj ertjuk es elvezzuk:):)de teny,hogy jopofa ahogy per pill. irni tudsz es ez szorakoztato:)El ne menj!!!!!:)

Igényes 2013.06.25. 13:04:44

@Babette_: Nem tudom, csak felhasználó vagyok, nem szakember. Eddig toshibám, dellem meg hp-m volt, ebből a toshi volt ami kb mindent kibírt (leesés, nedves dolgok beleöntése, monitornál fogva hurcolás), a dell működött a legbízhatóbban, a hp fél év után meghalt. De gondolom nem túl reprezentatív ez sem. :)

@Amarante: Javasold az agarthiant is, olvastam valami kedves baromságot pár napja, hogy onnan jöttek a cigányok.

DieNanny CH 2013.06.25. 13:05:47

@Gilda66:

Bizony, ennyire más. A nagyóvodás - 5 éven felüli (ekkortól kötelező) - megy 5 délelőtt 8:00-11:20-ig, 1 délután 13:30-15:00-ig. Ebédelni hazajárnak.
Iskolásnál annyi a különbség, hogy többször van délután, és hosszabb ideig.

Amarante 2013.06.25. 13:06:12

@Gilda66:

Mondom en,hogy veled vagyon a baj!Pedig alltala felkapaszkodhattal volna a rangkorsag latrajan.De nem!te osztan nem es most mindenki tudja,hogy nem vagy francia!

2013.06.25. 13:06:43

@Mr. Long: pontosan ez jutott eszembe, ezert irtam a Life of Briant, amit felreertettel azt hiszem, mert Babetterol irtam.

DieNanny CH 2013.06.25. 13:07:30

@bpetya75:

Ó, hát persze! Hogy is felejthettem el...!

orange85 2013.06.25. 13:09:27

@Babette_: csak úgy ne maradj.
vagy ha ige, akkor copyright-ot rája!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 13:10:02

@Amarante: cigany az mind
de azok kozott is tobb van
van az utazo
az olah
a
a tobbit elfejltettem
de van sok kaszt naluk is

2013.06.25. 13:10:09

@andaluzkutya:
PILATE: Thwow him to the floor.
CENTURION: Ah.
PILATE: Hmm. Now, what is your name, Jew?
BRIAN: 'Brian', sir.
PILATE: 'Bwian', eh?
BRIAN: No, no. 'Brian'.
PILATE: Hoo hoo hoo ho. The little wascal has spiwit.
CENTURION: Has what, sir?
PILATE: Spiwit.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.06.25. 13:10:25

@Amarante: Hát szépnek nem mondanám, de mutatós, hiszen a pénzzel csodákat lehet művelni :-)
Azt nem tudom, hogy buta vagy sem, mert nem beszéltem vele. A lány szerint, aki neki dolgozott a véleményem nem túl bíztató...

Amarante 2013.06.25. 13:10:26

@DieNanny:

Amit irtal Hodito Vilmosrol az igaz:az egyik ukanya tenyleg erdelyi grofkisasszony volt:):)ezt otthon is es itt is olvastam.Itt alatt az angol tortenelmet ertettem:):)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 13:11:38

@pamut:
Nekem tök mindegy, hogy ki milyen adót néz. De engem ne zaklassanak azzal, hogy nézzek én is. Nem nézek, mert nem érdekel.
Mintha az valami fantasztikum lenne, hogy nézhetem a magyar TV-t :D

@Barátusz:
Erre nem gondoltam.
Nekem kellemetlen, amikor itt élőként helyiek előtt kell magyarul beszélnem. Akinek nem, az beszéljen magyarul, még mielőtt ezért is kapok, nem csak a mgyar TV miatt :D

@Philosoraptor:
Megrohadt, mind egy szálig :( ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 13:11:47

@charlieharper: ok, akko razt hittem erre celzol: "bepagolgathatod!" mert ezt irtam elotte es erre linkeltel

BTBTBT 2013.06.25. 13:12:13

@ffüttyfürütty:
Igen, az angol kérdőiveken, "equal opportunities form"-okon nincs causasian. Csak "white", helyenként "white british/irish" meg "white other". Mi magyarok oda ikszelünk.
Érdekesség, hogy a "roma/gypsy" meg a "traveller" is a "white" alá kerül. :)

DieNanny CH 2013.06.25. 13:12:32

@Igényes:

Nem túl drága...
Most, hogy rámentem az itteni felsőoktatásra, elvárják, hogy legyen minimum 21ezer frankod/év talonban, plusz figyelmeztetnek, hogy a tanulmányokhoz szükséges egy jó laptop, ami 1ezer-2ezer között van... Hát, inkább nem tanulok itt tovább...
(Persze, itt is vannak ösztöndíjak.)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.06.25. 13:12:59

@Amarante: Hát szerintem róla is tudják, esetleg ő azt hiszi, hogy nem :-)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.06.25. 13:16:20

@DieNanny: Hát az nálunk már iskola! 4 éves kortól kötelező, de ott is van étkeztetés, sőt felügyelet is, ha a szülő nem tud délben érte menni.

ffüttyfürütty 2013.06.25. 13:16:55

Babette lassan lekörözöd Rájsz Zivátár Ándrást. :))

DieNanny CH 2013.06.25. 13:16:57

Egyszer, a pcforum.hu-n is megbolondult a 'gépezet', minden 'e' betűt 'ö'-re változtatott. Na, az is egy jó röhögős nap volt...

pamut 2013.06.25. 13:19:53

@Kovermadar: Ja, hogy tőled akarták hogy nézd, azt hittem te szóltál be másnak. na így oké :)

Te, már régóta akarom kérdezni, minden rossz szándék nélkül, hogy te hogy érsz rá ennyire napközben netezni? te ugye cnc-s vagy, nem? és nappal dolgozol? ott a gép mellett lehet netezned? vagy a telefonodon netezel?

BTBTBT 2013.06.25. 13:21:29

@DieNanny:
Az angol felsőoktatásban is hasznos, ha van évi 15-20 ezred tandíjra, ha nem akarsz diákhitelezni.
Mit takar felétek az a "jó laptop"? A jó drága MacBook-ot?

@Kovermadar:
Nyilván nem én vagyok az első, akivel előfordult, de többször is volt már példa arra, hogy amikor meghallottam, hogy magyarok, jelét sem mutattam, hogy értem, illetve ha nem magam voltam, akkor kitartottunk az angol beszédnél.

A minap volt egy érdekes esetem:
Már többször is bejött a munkahelyemre egy fiatal nő, aki mindig azzal az "én tudom ám, te ki vagy" hangsúllyal köszönt "hi"-t, gondoltam, megkérdezem már, honnan ismer, mert én 1000%, hogy nem tudom, hogy ki ő. Odamegyek hozzá, köszönök, és udvariasan megkérdezem: "Can I ask you something?"
Mire ő? "No."
:DDD

Még azért megkérdeztem, hátha nem komálja a fizimiskámat, hogy: "Did you understand what I just said?"
Aztán amikor arra is "No-no." meg zavarodott arckifejezéssel társuló fejrázás volt a válasz. feladtam. Nem beszélni angol. Már nem is fontos megtudni, kicsoda ő.

Igényes 2013.06.25. 13:24:53

@DieNanny: Ennyire drágák kint a kütyük? Egy jó középkategóriásat itthon már simán kapsz 200 ezerért, de ha csak irodai felhasználásra kell (pl. nincs olyan tárgyad, ahol videót kell vágni), olcsóbban is.

A 21 ezer minek? Alkalmasint önköltséges tanulmányi kirándulás van a marsra? :)

2013.06.25. 13:25:04

@Kovermadar: miert kellemetlen magyarul beszelned?

DieNanny CH 2013.06.25. 13:26:37

@Gilda66:

Már Tilmir posztjához is akartam írni:
Az a jó abban, hogy Svájcról írunk posztot, vagy kommentet, mert csak az tud ellentmondani, aki a szomszédunkban lakik... Mert lehet, a következő faluban teljesen máshogy mennek a dolgok.
Májusban volt egy Est, ahova az elmúlt 1 évben a környékre költözőket hívták meg. Hiába jött valaki a szomszéd kantonból, mégis találhatott csak itt jellemző dolgokat.
Nem is tudom igazából, milyen: svájcinak lenni...?

DieNanny CH 2013.06.25. 13:27:52

@Barátusz:

Egész jó Acer laptopot tegnap néztem az újságban, kb 600 frank. Tehát van olcsóbb is.

BTBTBT 2013.06.25. 13:28:13

@charlieharper:
Nagy film! Igencsak meglepő, hogy Angliában magyar szinkron is van a DVD-kiadáson.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.06.25. 13:32:10

@DieNanny: Hát ez jó kérdés! Teljesen más a mentalitás, a felépítés a francia és német rész között, sőt talán városonkánt is.
Utólagos engedelmeddel idéztem azokból az információkból, amit a német rész óvodájáról írtál a blogomban, mert hasznosnak tartottam, hogy mások tudják, hogy amit én ismerek az genfi sajátosság, máshol más a helyzet :-)

Evain 2013.06.25. 13:32:21

@Babette_: rofl, ha átkapcsolot a bill betűkészletét angolra, akkor is ír magyar karaktereket? :D

A nyelv színvonalát illetően saját tapasztalat, hogy anyanyelvűekkel sokkal folyékonyabban és jobban beszélem az angolt, mint a nem anyanyelvű kollégáimmal. Ez már odahaza is így volt, itt meg hatványozottan jelentkezik. Sőt, még az akcentust is átveszem (angollal angol, amcsival amcsi, nagyon durva, a kollégáim hívták fel rá a figyelmemet). :P

Amarante 2013.06.25. 13:32:49

@Barátusz: gondolom a filmeken van a magyar szinkron,mert a doku. meg term. filmeken nincs:(Nemelyiken meg angol felirat sincs.De azert megvan ennek is az elonye,mert mikozben szorakozom meg tanulok is:):)

pappito · http://pappito.com 2013.06.25. 13:35:03

@Amarante: mi azt ikszeljük, hogy "other european" :)

BTBTBT 2013.06.25. 13:35:33

@DieNanny:
Az a 600 frank drága a fizetésekhez, fogyasztási cikkek áraihoz?
Az Acer az nagyon jó. A MacBook koppintású, nagyon vékonyka meg aztán gyönyörű. (Bár ezt a szót általában nőkre tartogatom. :D)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 13:35:53

@Jess G:

Igen, keverik a műveltséget a nyelvtudással. Ősi magyar tévhit: a műveletlen ember hibásan beszéli saját anyanyelvét.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.06.25. 13:36:29

Ha keverék valaki, hova ikszel? Félig fekete? Negyedig fekete? Nyolcadig? Mert 100 éve még olyan szegregációs törvények voltak, hogy ha valaki 1/16 vagy 1/32 részben volt fekete, hiába lett közben kék szemű és szőke, az még mindig "néger" maradt.
A kávészínű indiai vagy pápua mit ikszel? Mert szegény ázsiai, de nem "sárga".
Ha én összeállok egy pápuával, és lesz egy tejcsoki színű gyerekem, hova skatulyáznák? Mert az avatatlan amerikainak tuti African-American lesz belőle kinézetre, pedig.
Valahogy nekem a hátamon feláll a szőr ettől az egésztől, mikor is kutatták pármilliós emberáldozattal a végén az ember színét és családfáját?

Ki az, aki magyar szinkronnal végig tud nézni egy Bones-t, Grey's Anatomyt, Dr Who-t, akármit? Akár egy Mythbustert :-) Szerintem semmi nincs, amit nem basznak el, abban a szakmában is olyan a fizetés, mint 10 éve, aztán annyiért olyan meg nem csinálja, aki tényleg ért is angolul (meg magyarul is).
Évek óta csak kb 5-6 embert hallok magyarul beszélni (ismerősök élőben, családtagok skypeon), amikor megnézek nagyritkán valamit youtube-on, nagyon furcsának tűnik a nyelv, mintha mindenki affektálna, nemtom, másvalaki aki 10 éve már kint van és alig hall magyar beszédet, van ilyen érzésetek?

BTBTBT 2013.06.25. 13:37:36

@Amarante:
Filmeken nem jellemző a szinkron errefelé. De azért egy Angliában kiadott Brian életé-n magyar szinkron? Az olyan, mint a fehér holló.
A felirat persze ott van elég sok filmen. Nem mintha használnám.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 13:37:37

@Barátusz:

Én brit cégnél vagyok most. S nálunk is white van. A caucasian az inkább amerikai szó,

pappito · http://pappito.com 2013.06.25. 13:38:43

@hagyma: azt tudom h te tudod, csak a magyar értelmezés más. ezért erőlködik itt valaki a földrajzzal.

a hávárjú se kérdés :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 13:38:48

@Barátusz:

Általában régiónként van a felirat a dvd-ken. Ha pl. van rajta cseh nyelv, akkor 95 %-os valószínűséggel magyar és román is van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 13:40:15

@pamut:
Engem szekíroztak, hogy vegyél ilyen dekódert meg olyan antennát. Eleinte értetlenkedtem, aztán mikor nem vették a lapot kifakadtam :)

Igen, CNC-s vagyok. Jelen pillanatban betegállományban, ezért érek rá ennyire.
Egy időben bent is ráértem, mert voltak hosszú munkáink, ahol csak ülni kellett, míg végez a gép, de még télen szóltak, hogy nem lehet netezni munkaidőben (kissé átestünk a ló túl oldalára előtte - mindenki, az egész gyár tulajdonképpen :) ).

@Barátusz:
Esetemben ez úgy néz ki, hogy ha magyarral találkozom itt, akkor konstatálom, hogy OK és ennyi. Ez nekem nem alap a dumcsizásra vagy bármi másra. Viszont van az a kategória, aki más itt született vagy egészen kis kora óta él itt, az más, de ők másképpen is közelednek.

Nyaraláskor (de ezt már írtam korábban is) kifejezetten rejtőzködő magatartást folytatunk. Nem kell a vájkálás és a furcsán nézés, hogy mit keresünk ott, honnan van rá pénzünk.

@Whave:
Nehéz kérdés.
Nekem az a természetes, hogy ha egy idegen országban élek (nem nyaralásról van szó), akkor megtisztelem az ottélőket azzal, hogy értik, miről beszélek. Kifejezetten kellemetlen érzés, amikor látom mondjuk egy asztaltársaságnál (céges vacsora), hogy nem értik mi van.
Ugyanakkor valószínű én sem venném jó néven, ha Magyarországon egy céges rendezvényen az összesen 3 mondjuk francia (hogy ne mindig kelet felé menjünk) franciául beszélne, mikor azt csak ők értik. Tiszteljék meg a kollégákat annyival, hogy legalább angolul vagy magyarul teszik (vagy elvonulnak gusztus szerint).

De ez nem kötelező és felhánytorgatni való dolog, lehet csak nekem fontos :)

BTBTBT 2013.06.25. 13:41:29

@Chang Yai:
"Ha keverék valaki, hova ikszel?"
Ahová tartozónak érzi magát. Mivel ez tájékoztató jellegű adatgyűjtés, senki sem fog unána járni, ha azt állítod magaról, hogy 1/16-odban kínai vér csörgedezik az ereidben, és kiderül, hogy csak 1/8-ban.

Egy idei állásnyomtatványból szedtem. Szemezgess:

ETHNICITY
Please indicate your ethnic origin:
WHITE White British
White Irish
White Other
Roma Gypsy
Traveller
BAME (Black, Asian and Minority Ethnic)
Black or Black British – African
Black or Black British - Caribbean
Other Black Background
Asian or British - Indian
Asian or British - Pakistani
Asian or British - Bangladeshi
Other Asian Background
Mixed - White and Black Caribbean
Mixed - White and Black African
Mixed - White and Asian
Other Mixed Background
Chinese
Other BAME Background
OTHER Please specify:
UNKNOWN I Decline to Answer

pappito · http://pappito.com 2013.06.25. 13:44:11

@Barátusz: mi a meglepő benne? egy régióba egyfélét gyártanak és szétdobják, nem szarakodnak a válogatással, inkább rálapátolják az összes hangot/feliratot, mindneki boldog.

2013.06.25. 13:45:03

@Kovermadar: ja ok, egy asztaltarsasagnal vagy barmilyen tarsasagi diskurzusnal persze... aszittem hogy ugy alapvetoen, pl suttogva telefonalsz, ha magyar ismeros hiv :D

BTBTBT 2013.06.25. 13:45:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Valóban régiónként, de Angliában a magyar szinkron eszméletlenül ritka. A felirat nem.
Meg az is számít, hogy otthoni felhasználásra van a film, mert akkor vagy 15 féle feliratot rátolnak, vagy tékás, mert akkor az angolon kívül szinte semmi más nem megy rá.

Egyébként HBO-sorozatokon - legalábbis a régebbi, 10 évvel ezelőtti kiadásokon - ott a magyar szinkron. "Six feet under" jó példa. Meg jó sorozat.

Amarante 2013.06.25. 13:46:24

@Kovermadar: Nagyon egyetertek veled!:):)En sem birom,ha egy tarsasagban 2-3 mas-altalam nem ismert,ertett-nyelven kulon beszel vagy sutyorog.Ezert maszok a falra a suliba a lengyelektol.Nem eleg,hogy egyfolytaban lengyelul beszelnek,teszik ezt jo hangosan,kiabalva es neha meltatva az elottuk szolo angolsagat mikozben jokat nyeritenek.a hulyebbikje meg meg is ismetli a rosszul mondott szot es ugy kommentalja es rohog .az idiota azt hiszi,hogy nem ertjuk mirol van szo,mert o lengyelul gunyolodott....a sotetseg...!!!

Igényes 2013.06.25. 13:46:35

@Barátusz: Én ufónak érzem magam. Az miért nincs?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.06.25. 13:46:59

Barátusz: akkor azért van jópár "mixed" alternatíva, így elfogadható.

BTBTBT 2013.06.25. 13:47:46

@Igényes:
Azért van a legalján az "Unknown". :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 13:50:14

@Chang Yai:

Ez érdekes kérdés. Országonként változott a meghatározás.

Az USÁ-ban eredetileg az a néger, akinek bármilyen kevés néger vére van. Azaz az ilyen már nem fehér.

Dél-Afrikában meg az apartheid idején, akiben volt bármennyi fehér vér, az már nem számított négernek, hanem kevert fajúnak, s privilégiumai voltak a négerekkel szemben.

Spanyolországban egészen 1870-ig voltak törvények a "vértisztaságra". Viszont csak zsidókra és muzulmánokra vonatkoztak. Azaz vicces módon színindiánok és színnégerek lehettek pl. spanyol katonatisztek, de színfehérek meg nem, akiknek voltak zsidó vagy muzulmán őseik.

Annyira komolyan vették,, hogy pl. színtiszta indiánoknak is nyilatkozaztot kellett tenniük, hogy nincsenek zsidó vagy muzulmán őseik (honnan a fenében lettek volna?), s a hatóság teljes komolysággal ki is vizsgálta e nyilatkozatok valódiságát.

Amarante 2013.06.25. 13:50:19

@Igényes: Mar hogyne lenne!Beirod az other ala,melle,stb.szerintem az alien jobb lenne mar ha emberszabasu es nem repulo targy vagy:):):)

pappito · http://pappito.com 2013.06.25. 13:52:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Kubában meg még mindig a fehér bőr a menő, aki sötétebb az lejjebb kerül a társadalmi lenézés-rangsorban. A félvér lenézi a csizmapác-feketét és mind a kettőt lenézi a fehér kubai :)

bpetya75 2013.06.25. 13:52:50

@Babette_:

Én is. Nagyon nem szerettem, amikor átmenetileg kertévénél volt, és elkezdték lenevelni a tájszólásról. Sajnos túl jól sikerült nekik, már nem olyan, mint régebben.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 13:54:55

@Whave: multkor repultem haza hetvegere. munka utan, jol szitualtan. leult mellem egy magyar koma a gepen. angolul elnezest kert, mert az ablak mellett volt a helye, fel kellett kelnem. Angol nyelvu konyv elottem, addig nem is szolt hozzam amig haver fel nem hivott es magyarul vettem fel a telefont. Mondjuk utana sem erdeklodott, csak a telefonjaval kapcsolatban kerdezett par dolgot, mert nem ismerte a szerkezetet, nem tudott valamit kikapcsolni.

BTBTBT 2013.06.25. 13:55:42

@Igényes: @Amarante:
Mivel kérdőíve válogatja a megfogalmazást illetve a részlezezést, "Unknown" helyett van olyan is, hogy "Other - please specify", és oda be tudnád nyomni az UFO-t. A kérdés csak az, hogy mennyire vennének komolyan utána.
Bár sose lehet tudni. Ufóval még nem sokan dolgoztak együtt.

Amarante 2013.06.25. 13:57:10

@Barátusz: UFO-val biztos nem,mert az azt jelenti,hogy ismeretlen repulo targy:):):)Ezert javasoltam az alient:):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 13:57:49

@pappito: hat nem
az egy koszones
de otthon is van a hello hogy vagy?
megis piszkaljak ezt a havarjut, hjogy minek megkerdezni, mikor ugysem erdekel senkit
en mar vegeztem kiserletet, hogy nam azt valaszoltam, hogy OK vatabout ju, hanem el kezdtem mondani, hogy ma eleg nehez napom van, sok a melo, Marynek migrenje van

azt az ertetlen arcot nem lehet leirni amit kaptam:)
/magyaran ki a faszt erdekel mi a bajod, mikor csak koszontem:)/

ez komolyan megtortent parszor:)
de
ha csak annyi valaszolok
so-so
akkor sem ertik
koszonok neki es nem koszon vissza:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 13:58:30

@hagyma:

Egy kérdés: a fekete az ugye lehet kongói is. De afroamerikai már nem, ha jól tudom.
Illetve az amerikai fekete és az afrikai fekete sem ugyan az (még ha rendszertanilag az is, de "kulturalisan" semmiképp). Vagy ezt csak álmodtam? :)

@Amarante:
A roma, az biztos egy nagyon régi nyomtatvány miatt maradt benne és római-t jelent :D

Mit értesz határon túli magyar alatt? Mi is azok vagyunk?
Egyébként egyetértek. Nem is fogok szavazni, mert nem érzem magam jogosultnak rá. Aki meg igen... no, az az ő dolga.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 13:59:02

@Barátusz: de akkor nem kapnak canadaban segilyt

BTBTBT 2013.06.25. 13:59:08

@Amarante:
Értem, értem, de arra céloztam, hogy amikor kitölti az ember a nyomtatványt, beküldi, és milyen arca lehet a HR-esnek, amikor elolvassa. Főnök, akar ufóval dolgozni? - Hát persze, esélyegyenlőség van. :DDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 14:00:06

@Whave:
Ha magyarul kell telefonálnom, akkor odébbmegyek :)
Az utcán ez azért másabb, de a cégnél mindenképpen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 14:00:28

@Kovermadar: en nem tudom
tenyleg nem
en ikszeltem hogy vagy white / bar most hogy horgaszgatok, megkapott a nap/
vagy kaukazusi
oszt jonapot

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 14:03:52

@pappito:

Pontosan, Az a röhej, hogy a kommunizmus Kubában konzerválta az 50-es évek közgondolásmódját, s olyan nézetek vannak ma is, melyek pl. az USÁ-ban már nagyon elavultnak számítanak.

Olyan vicces dolgokról nem is beszélve, hogy még a 80-as években is 100 %-ban fehér volt a teljes kommunista vezetés az országban. Aztán kezdett ez kellemetlen lenni, hiszen kicsit furán jött ki, hogy míg Fidel lelkes szónoklatokat mond a világon jelenlévő rasszizmus ellen, nála otthon valahogy sosem jut senki komoly vezetői posztra, csak hófehér emberek, így gyorsan betettek pár négert és mulattot dísznek.

ffüttyfürütty 2013.06.25. 14:06:48

@Igényes: Alien from Zorg, alien from Borg, etc. :)
unknown azért az érdekes. visszaszól a lapkitöltõ, hogy fehérnek túl sötét vagy? :s

DieNanny CH 2013.06.25. 14:06:55

@Igényes:

A 21ezer az önfenntartásra van. Ez külföldiekre vonatkozik.

Amarante 2013.06.25. 14:08:27

@Kovermadar: A harom definiciot a minap olvastam egy kerdoiven-mondjuk ezt nem volt kotelezo kitolteni-amit a secondary school kuldott...

Noha magyar allampolgar lettem,de en,magamat,mindeg erdelyi magyarkent definealom.(szepen,magyarul:):) )Noha nem kilora kaptam az allampolgarsagot,megis ugyanannyit er mint emez.Mig ott eltem jogosan voksoltam,de miota nem,ugy erzem mar semmi kozom az orszag belugyeihez....de az is lehet,hogy en vagyok rosszul osszerakva:):):)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 14:08:43

@Kovermadar:

Volt erről egy vicces történet:

- Mi az afro-amerikai?
- Afrikából származó amerikai.
- Tehát pl. az egyiptomi származású kolléga?
- Öööö.. ő nem az, ő arab-amerikai.
- Egyiptom nem Afrikában van?
- De igen, viszont ő mégsem afro-amerikai.
- Miért nem?
- Mert csak.
- S a délafrikai származású kolléga, ő afro-amerikai?
- Az attól függ.
- Mitől?
- Hát, izé... milyen a bőrszíne?
- Fehér.
- Akkor nem afro-amerikai.
- S ha fekete lenne?
- Akkor afro-amerikai!

BTBTBT 2013.06.25. 14:09:04

@Kovermadar:
Nekem már volt olyan, hogy azzal szívattam a bunkó viselkedésű "I speak little English"-t hajtogató magyart, aki beszűrt néhány "a fenébe"-t is a mondandójába, hogy folyamatosan angolul beszéltem hozzá. Ha nem bunkó, akkor más lett volna a helyzet.

Ha felveszem a telefont, és magyar a hívó, nem érdekel, ki hallja körülöttem, mert attól, hogy magyar vagyok, és éppen egy magyar hallja ezt, akit nem ismerek, nem kell összetörnöm magamat, hogy segítsek.

Egyébként időnként kimondottan jól jöhetsz ki abból, ha magyarul beszélsz.
Néhány éve úgy ismertem meg az egyik barátnőmet, hogy a szüleimet kísértem a Gatwick-re, és várakozás közben beszélgettünk, mire először csak bámul ránk, aztán odajön hozzánk egy szép huszon-harmincéves lány, hogy segítenénk-e neki, mert hogy még sosem járt ezen a reptéren.
Később is érdemes volt istápolni az Angliában kevésbé ismerős hölgyeményt. :)

Amarante 2013.06.25. 14:09:24

@Barátusz: :):):)
bar az angolokat ismerve talan a szemuk sem rebbenne.:):)

DieNanny CH 2013.06.25. 14:12:33

@Gilda66:

Semmi gond az idézés miatt!

Igényes 2013.06.25. 14:12:47

@ffüttyfürütty: Látványosan árja külső jegyeim vannak. Egyszer akartunk menni nyaralni izraelbe, egy ottani haver mondta, hogy szerintük inkább ne.

@DieNanny: Jah hogy mindenestől, kaja, lakás, iskola a tandíjon felül, cakkumpakk? akkor annyira nem sok. Sőt, ha nem nagyon visszafogottan képzeled el az életet, egyáltalán nem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 14:13:24

es peldaul ha nem hasznalod a havarjuzast, mert magyar fejjel furcsa /szemelyes tapasztalat/ akkor a koszones nem az igazi es aprosag, de neheziti a beilleszkedest
eleinte en sem kedveltem
jo reggelt, jo napot oszt OK
de nem az
kell a havarju
ma mar ugy havarjuzok, hogy eszre sem veszem
aprosag, tenyleg az, de a beilleszkedes resze, tehat fontos aprosag
ezekbol all ossze a beilleszkedes, ami utana automatizmussa valik

DieNanny CH 2013.06.25. 14:15:07

@Barátusz:

A 600 frank nem sok. Kb 150e Ft.

Igényes 2013.06.25. 14:17:15

@ffüttyfürütty: De amúgy borg. Azon dolgozunk, hogy titeket is beépítsünk a Kollektívába, hogy végre boldogok lehessetek, ne ilyen elcseszett, összevissza vergődő katyvasz.
Persze ez titok. :)

BTBTBT 2013.06.25. 14:18:21

@DieNanny:
Nem forintra átszámolva értettem a kérdést, hanem a svájci árakhoz képest sok-e.

Dumb ways to die.... Mutattam a kollégáimnak is. Visítottak a röhögéstől.

DieNanny CH 2013.06.25. 14:18:52

@Chang Yai:

Bones-ban szeretem Emily saját hangját.
Én mióta értek a letöltéshez (fúj, fúj - de pont a Bones-nál 8. évad megy, magyarul meg megjelent az 1. évad DVD-n), szóval azóta - kb 5 éve - mindent, de mindent csak felirattal.

Len.Mag 2013.06.25. 14:20:54

@Barátusz: Akkor elnézést, kicsit félreérthető volt, én pedig kutyafuttában tudtam csak olvasni.

Igényes 2013.06.25. 14:22:30

@Barátusz: Egy jó laptop legalább annyi örömet okoz, mint egy jó nő. :)

Amarante 2013.06.25. 14:23:01

@hagyma: Tenyleg sokat segitenek ezek az apro szosszenetek!!!
Most megyek a fiammal a fogorvoshoz,aki roman es egy jo kis raman-angol kevereknyelven tarsalgunk.O mar regen itt el es neha nem jutnak eszebe az anyanyelven a szkszavak:):)Szeretek hozza jarni,mert jokat vigyoritunk es mert a kolkok csak pislognak,mert ok semmit sem ertenek:):)Egy-egy ilyen latogatas utan mindjart latvanyosan no a segito szandekuk iranyomban,mert a borukon erzik milyen ha allsz kikan es nem erted mit mondanak:):):)

DieNanny CH 2013.06.25. 14:23:54

@Chang Yai:

Ehhez kapcsolódik egy érdekes tapasztalásom. Egyik családomnál nem volt tv, semmilyen filmet, műsort nem néztem másfél hónapig. Internet sem volt.
Hazamentem, kedvem támadt filmet nézni. Pont a Muzsika hangja volt elől, betettem. Hát azt az érzést leírni nem tudom! Mármint, hogy láttam a szájmozgásukat, és teljesen más szöveg jött ki rajtuk! Elképesztő érzés volt. Tudom, hülyeségnek tűnik, de számomra akkor kezdődött, hogy kezdtem leszokni a tv-zésről. 4 éve pedig már csak otthon nézek. (Mert szüleimnél vagyok, ott meg szinte állandóan megy.)

BTBTBT 2013.06.25. 14:27:25

@Len.Mag:
Semmi gond.

@Igényes:
Kérdés, hogy mire használod a laptopot meg a nőt, és hogy milyen terljesítményük van. (Hú, most valakitől kapok a pofámra, hogy a "használ" szót nővel kapcsolatban használtam. :D )

Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai. Ha az egyikből eleged van, jöhet a másik. Oda-vissza érvényes. Bár a laptop nem tud főzni meg dugni, és nem tárhatod ki neki az életedet sem. :D

@DieNanny:
ÉS német vagy magyar felirattal nézed a letöltött (ejnye-bejnye) sorozatokat?
Próbáltad már feliratok nélkül?
Nekem évekig tartott rávenni magamat, hogy elhagyjam ezt a mankót, a feliratot, de mindig jól jött ahhoz a 2-3%-hoz, amit nem értek egy filmből.
A "Curb your enthusiasm" jó indítás, már annak, aki szereti Larry David-et, mert teljesen hétköznapi nyelvezetet használnak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 14:28:37

@Barátusz:
Nekünk a legérdekesebb ilyen kalandunk Amsterdamban volt. A "The Rookies"-ban szálltunk meg és lent, a shopban fogyasztottuk a jól megérdemelt jointunkat, amikor arra lettem figyelmes, hogy mögöttem mintha valaki magyarul beszélne.

Kicsit kagylóztam, valóban azok voltak. Egy srác fűzött egy csaj, nem kis lelkesedéssel, de csak nem akart összejönni a dolog. :)
Mi is magyarul beszéltünk, aztán nem sokkal zárás előtt odaköszönt a srác, hogy "Sziasztok".
Viszonoztuk kedvesen, aztán mikor táviztunk még vicces volt, hogy az utcán is tovább próbálkozott a srác, de a csaj végül a másik irányba ment el, egyedül. Mi meg fel a szobába :D

---

Egy másik, amikor februárban hajóztunk, ott is volt egy magyar csoport... de azoknak mindig, minden bajuk volt (ez nem jó, az sem jó, elveszett, eltört, nemtetszik, sok, kevés, meleg, hideg, jajj-jajj). Rengeteget rohogtunk rajtuk, de mindig figyeltünk, nehogy lebukjunk :D

ffüttyfürütty 2013.06.25. 14:30:32

@Igényes: Gondolom törölközõ legyen nálunk. (oké, psszt)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.06.25. 14:30:38

@DieNanny: Ez nagy fájdalmam, hogy a torrenthez végképp lassú a 3G, de ez van, legalább van, két éve még rendes net se volt itt. Tízhetente visa run, Bangkokban mindenki azzal tölti a hétvégét olyankor, hogy mindent leszed, amit csak ér :-)

jaigen, a helyi kábeltévé is a thai kábeltévé csatornákat hackeli részben (CNN, StarWorld stb onnan jön, nem tudják leszedni a logókat ugye), árban nyolcadannyiért. ott nem ért meg nekem annyit, amennyi lett volna, most meg megint brutál függő vagyok, ha már se streaming, se torrent nem játszik. :-(

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 14:31:37

@ffüttyfürütty:

Nem. Valójában ez a fő tudományos név. A fő felosztási rendszer szerint, az embernek 3 fő nagyrassza van:
- kaukazoid,
- negroid,
- mongoloid.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 14:33:29

@Amarante:
Sajnos van egy réteg, ahol ez a divat.
Én végtelenül cikinek érezném, ha így viselkedik a gyerekem vagy bármi magatartásbeli panasz lenne rá (egy bizonyos határon túl).

De mivel azt már tudjuk, hogy nem dívik a gyereket megütni, maradna az, hogy összepakolom a cuccait (egy hátizsáknyit) és közlöm, hogy itt a heti zsebpénzed, ha nem tudsz normálisan viselkedni, akkor takarodj a házamból.
Nem tudom beválna-e... :)
(nyilván előtte az ember próbálkozik szép szóval és hasonlók, bár az is biztos, hogy normális szülő gyereke nem csinál ilyet).

Igényes 2013.06.25. 14:33:53

@ffüttyfürütty: Mindenképpen. És egy Útikalauz is. (Piros gombot adunk, szóróajándék.)

DieNanny CH 2013.06.25. 14:35:00

@Igényes:

Nem sok, csak nekem összeszedni jó sok időbe telne.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 14:35:20

@ffüttyfürütty:
És mi a helyzet azzal, amikor a nemnél van ott, hogy:
o Férfi
o Nő
o egyéb

Itt erősen pislogtam :D

Igényes 2013.06.25. 14:36:45

@Kovermadar: Pofonnal jobban kijössz. így csak drogos, vagy kurva, vagy bűnöző lesz belőle (rosszabb esetben hulla, akinek a darabjai mások testében működnek tovább), és a végén úgyis visszavarrják a te nyakadba.
Az iskolából meg kimarad.

Evain 2013.06.25. 14:37:01

@Igényes: khm, desktop forever. wowozzon a halál laptopon vazze... brrrr :/
btw, kijött az új intel cpu. need. ^^

mondja ezt egy kétgyerekes családanya, rofl.

@Barátusz:
Mi Velencében jártunk úgy, hogy pont a mellettünk lévő asztalhoz ült le egy magyar pár, és távoztunkban köszöntem oda nekik magyarul (ugye mi nem magyarul beszélünk egymással a férjemmel, ezért nem derült ki). :D

DieNanny CH 2013.06.25. 14:39:06

@Barátusz:

Magyar felirattal.
Persze, mikor már 1 hete hiába várok rá, megnézem anélkül is, már egész jól megértem - persze csak ezek a könnyed krimik mennek úgy. House-t meg sem próbáltam felirat nélkül. (Hozzáteszem, sohasem tanultam angolt! Annyit tudok, amennyi a sorozatokból rám ragadt.)

DieNanny CH 2013.06.25. 14:41:47

@Chang Yai:

Én nem torrentezek. Amíg nem értem meg, addig nem akarom használni. Félek a fertőzésektől. Egyetlen egyszer használtam, bekaptam egy trójait. Mindent újra kellett telepíteni.
Inkább töltök egy részt 1 órán keresztül...

Igényes 2013.06.25. 14:41:51

@DieNanny: A kölyköt külföldön taníttatni sosem volt olcsó mulatság. : ) Egy átlagmagyarnak ugyanúgy elérhetetlenek a gazdagabb orzágban megszokott dolgok, mint a mi életünk egy átlagafgánnak, mondjuk.

Vagy kiugróan tehetségesnek kell lenni, és akkor vannak ösztöndíjak, vagy kiugróan gátlástalannak, és akkor megoldod... vagy gazdag helyre születni. A többieknek marad az esély, hogy hátha nyernek a lottón. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.06.25. 14:42:55

Amikor az iskolában felmerült huszonnyolcadszor, hogy mindig angolul kell beszélniük a diákoknak egymással, szünetben is (mondjuk ezzel én nem értek egyet, de ok, policy), akkor valamelyik okos hatodik-hetedikes csípőből lőtt azzal vissza, hogy ok, de akkor a tanárok is lesznek szívesek egymással nem hindiül, törökül, burmaiul avagy kínaiul társalogni, ebéd közben is. (Mindenki átvált angolra, ha olyan is van a közelben, aki nem érti az addig közös nyelvet, ezzel nem szokott probléma lenni viszont.)

DieNanny CH 2013.06.25. 14:43:40

@Kovermadar:

Egyébre szintén passzol: Alien.
(Vagy transzvesztita)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 14:45:02

@DieNanny: az Aliennel semmi baj
en hivatalosan az voltam evekig

ffüttyfürütty 2013.06.25. 14:45:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Indiánok? ausztrál õslakosok? maorik?@Kovermadar: Ez most vagy a das kategória, vagy aki még nem teljesen egyik vagy másik? Vagy az élien :)

DieNanny CH 2013.06.25. 14:46:03

@Igényes:

Ahogy hallottam, Bécsben tanulhatnak magyar diákok az egyetemeken ingyen. Csak az ottlakást, ellátást kell megoldaniuk.

BTBTBT 2013.06.25. 14:47:07

@Kovermadar:
Mivel ez a később-barátnő akkor a szüleimmel egy gépen utazott haza, később röhögve mesélték az ősök, hogy milyen lazán szedtem fel a lányt. Ami egyébként nem szokásom reptéren. :)

@Amarante:
Ezért megy az "English, please", mikor valaki nem angolul karattyol egy angol nyelvi környezetben, lett légyen az osztályterem vagy bármi más. Persze én is beleesetem néhányszor ebbe a hibába, mert a saját nyelveden való közlés könnyedségét egyszerűbb előnyben részesíteni.

@Evain:
Magyarokkal tele a világ, minden forgalmasabb helyen összefutni velük.
Londonban meg Angliában sok magyarral találkozom, de a nagy részük nem tudja egyértelműen, hogy egy nyelvet beszélünk.
Ez legtöbbször azért alakul így, mert bár alapvetően segítőkész vagyok, de többségben vannak a negatív tapasztalataim azokkal kapcsolatban, akik nemcsak hogy köszönetet nem mondtak, de még parasztul is viselkedtek. Ilyesminek pedig nem musyáj kitennem magamat.
Persze az mindig jó érzés, amikor egy turista házaspár elveszett arcán felvillan a mosoly, amikor útbaigazítom őket. Meg persze a turista nem alkot egy csoportot az itt élő, de angolt legfeljebb makogó magyarral.

@DieNanny:
House-t csak akkor nézném meg felirat nélkül, ha orvos lennék. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.06.25. 14:48:10

@hagyma: ez az alien nekem nagyon furcsa volt először :-) Alien Residence Certificate néven futott talán a céldokumentum Tajvanon.
na ott mondjuk tényleg úgy is éreztük magunkat, egy olyan kisvárosban, ahol senki nem beszélt vagy olvasott angolul a főnököt kivéve.
hű de rég volt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.06.25. 14:51:01

@Barátusz: szerintem a House orvosi blabla részeit magyarul se érteném, úgyhogy semmi bajom vele angolul :-) érdekesen beszél a pasi, van benne valami sármos. maratonban lenyomták az összes évadot az elejétől a végiéig az egyik helyi csatornán, esténként egy rész, pont most lett vége, hiányzik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 14:52:06

@ffüttyfürütty:
Na jó, de valami mindig kell legyen.
Olyan van, hogy hermofrodita, de annak is van elsődleges neme és másodlagos.
Aki átoperáltatja magát, az is a műtétsorozat végéig A, majd utána, ha kap másik számot lesz B.

Bár nem tudom, hogy egy átoperált az számítha-e másik neműnek... nem tudom mi határozza ezt meg.

Most néztem meg a magyar személyi szám első számának variációit. Ha leadom a magyart, majd újra megkérem (de nem visszahonosítással), akkor 5-el kezdődne a számom? Milyen poén ez :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 14:54:02

@Chang Yai:
Te hogy kerültél a világ oly távoli pontjára? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 14:56:19

@Chang Yai: nekem is
itt jottem ra hogy alien vagyok teljesen hivatalosan:)

Evain 2013.06.25. 14:57:29

@Barátusz:
Jogos, én is jártam már úgy pont két hónapja, hogy igencsak összehúztam magam az ülésen a buszon, hogy nehogy véletlenül megtudja a többi utas, hogy az ordenáré módon hangosan társalgó magyar párossal bármi közösséget vállalnék. Még szerencse, hogy az utasok nem értették, hogy minden mondat úgy kezdődött, hogy baszomaszádat. :s

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.06.25. 14:57:29

@Kovermadar: repülővel :-P
(angoltanár mindenhol kell, Tajvanon ráadásul kékszeműként könnyebb is állást találni, mint nemkéknek. amikor kiderült, hogy szőke nem vagyok, csalódtak :-) SARS-járványre emlékszel még? akkor voltam. )

BTBTBT 2013.06.25. 14:57:35

@Chang Yai:
Még csak az első 3 évadot láttam. Nagyon meg kéne szervezni az életemet, hogy maratonban (esténként egyet) végignézzem.

Magyar felirattal utoljára úgy 9-10 éve néztem filmet.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 14:58:48

@Kovermadar:

Hogyan adod le a magyar személyi számot?

Az első szám csak a születési dátumtól és nemtől függ! Azaz ha lemondasz a magyar állampolgárságról, majd később újra felveszed, az első szám megint 1 lesz,

Nemváltoztatás esetében változik csak az első szám.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 15:01:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Most olvastam, hogy az első szám függ a születési helytől is. Mondjuk ebben az esetben sem változna, ez is igaz.

Itt a lista:
hu.wikipedia.org/wiki/Szem%C3%A9lyi_sz%C3%A1m

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.06.25. 15:04:12

@Kovermadar: van nyilvánosan felvállalható emailed? múltkor is sokat érdeklődtél, de még mindig nem szeretnék túl sokat mondani itt a "közösbe".

ffüttyfürütty 2013.06.25. 15:07:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Minek számít egy ausztrál õslakos a hármas kategórián belül?

Shanarey 2013.06.25. 15:10:54

Biztos bennem van a hiba, de én még itthon élek és két éve nem nézek TV-t. Nem is hiányzik.

Ha filmet akarok nézni, letöltöm, ha olvasni akarok van kb 3000 könyvem, ha mást akkor ott a net, a híreket elolvasom és én értelmezem, nem a hírmagyarázó.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.06.25. 15:11:31

@hagyma: Na, erről van szó. A "kaukázusi" egy nagyon rossz fordítás, mivel a magyar nyelvben ennek a szónak nincs meg az a jelentése, mint az angolban a "caucasian"-nak, hogy fehér ember. Erről szólt a megjegyzésem.

2013.06.25. 15:11:50

@Chang Yai: mert bar (allitolag) szinte tokeletes amerikai akcentusa van, de azert ez megiscsak egy tanult akcentus. Tudtam, hogy eredetileg brit, de amikor eloszor lattam valami interjuban a szamomra tole tok szokatlan brit akcentussal dumalni, igencsak neztem :)

BTBTBT 2013.06.25. 15:13:37

@Kovermadar:
Ezt az hatarozza meg, hogy minek vallja magat nemileg az egyen.

Egyebkent mindig ott vannak az opciok: male, female, transsexual, prefer not to say, ilyesmik. Sot a szexualis bealitodasra vonatkozok is.
Ezek a kerdoivel monitorozasra mennek, hogy lassak, kik jelentkeznek/erdeklodnek.

Lattam mar olyat, hogy peldaul a UCL a weboldalan kiirja, hogy "mivel a fekete dolgozok alul vannak reprezentalva az egyetemen, ezert szivesen fogadunk jelentkezeseket ebbol a szegmensbol"

BTBTBT 2013.06.25. 15:14:28

@Evain:
Nem muszaj, tehat miert is vallalnak kozosseget a parasztul viselkedokkel? :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 15:16:50

@Fradista Utazó:

Valójában a magyarban is van ilyen szó, de nem használatos a tudományos nyelven kívül.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 15:26:39

@Kovermadar:

Nem függ. A te linkeden is ez van egyébként, olvasd el újra!

1997 előtt: a külfödleknek az első száma 5, 6, 7 vagy 8 volt. Azaz az állampolgárságtól függött, nem a születési helytől. Mo.n született külföldi személy első számjegye 5-8 volt, míg külföldön született magyaré meg 1-4.

1997 után: csak 1-4 az első szám.

Szóval ma már csak annak van 5-8 számjegye, aki még 1997 előtt kapott személyi számot és a megkapás idején nem volt magyar állampolgár.

Saját rokonságomból tudok konkrét példákat felhozni, szóval nem csak a jogszabályból tudom, hanem a gyakorlatból is:
- külföldön született nagymamám, 6-os számjegy, mert a személyi szám kapásakor nem volt magyar állampolgársa,
- Mo-n született másodunokatestvér, 5-ös számjegy, mert a személyi szám kapásakor nem volt magyar állampolgársa,
- feleségem, 2-es számjegy, külföldön született, sosem volt magyar állampolgár, de csak 1998-ban igényelte a személyi számot.

Igényes 2013.06.25. 15:29:19

@DieNanny: Pár éve ezt én is hallottam, de szerintem már megváltozott. Talán valakinek van naprakészebb infója.

Igényes 2013.06.25. 15:30:21

@hagyma: Ez már egy másik altípusa. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 15:30:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Rosszul értelmeztem :)

Akkor hát nem fogom újra kérvényezni :)

Igényes 2013.06.25. 15:32:00

Mondjátok, van még valahol kiszámítható időjárás? Tegnap 38 fok volt, most meg pulóverben vagyok, mert anélkül didergek...

DieNanny CH 2013.06.25. 15:33:52

@Igényes:

Hát, nem tudom, nagynéném ismerősének a lánya most érettségizett, jelentkezett, és szeptembertől kint fog tanulni. Részletesebben nem tudom.

DieNanny CH 2013.06.25. 15:35:13

@Igényes:

Múlt héten itt 40 fok volt, tegnap este meg bekapcsolt a fűtésem... (Kinti hőmérőm nincs, mindig csak a radiátorból tudom meg, ha hideg van odakint.)

BTBTBT 2013.06.25. 15:35:41

@Shanarey:
Nem benned van a hiba. Nekem tevem sincsen. Tevemusort hosszu evek ota nem neztem. Filmeket nezek DVD-n, meg letoltok, meg olvasok.
Nehanyan furcsan is neznek, amikor esetleg felhozom, hogy nekem nincs ilyen kepladam. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 15:36:01

@Fradista Utazó: OK, en csak szoltam, hogy, annak idejen szamomra is meglepo modon, ez a kifejezes itt el, igy nem kifejezetten nagy hiba attenni
de en nem vagyok nyelvesz, arra eleg birca
@Igényes: OK, mar belatom, hogy pofonszakerto vagy:)

BTBTBT 2013.06.25. 15:41:18

@Kovermadar:
Az "egyeb" a fajra volt - amikor a felsoroltak egyikebe sem illik bele a delikvens -, nem a nemre.

@DieNanny:
"csak a radiátorból tudom meg, ha hideg van odakint"
Bocs, de ezt hogy csinalja a radiatorod?
Itt nincs hideg, de gatyarohaszto meleg sem, es a frissen mosott ruhakhoz bekapcsolom a futest, ami olcso.
Kert vagy erkely nincs a masodikon. :)

2013.06.25. 15:41:21

@Barátusz: pontosan, kinek kell az "old media", amiben azt nezhetem, amit a musorszerkesztok kitalalnak nekem, nem pedig azt, amihez epp kedvem van? :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 15:41:43

@Kovermadar:

Sajnos már kicsúztál az 5-8 első számjegyből. 1997 előtt kellett volna lépned. Lemondasz a magyar állampolgárságról, majd külföldiként letelepedsz az országban. Ha megtetted volna, most élvezhetnéd 5-ös számodat halálodig! :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 15:43:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ugye?
Az évszámnál az kavart be, hogy a születési időre gondoltam, így 1997 előtt vagyok. Már megvan a hiba forrása :)

BTBTBT 2013.06.25. 15:45:31

@Whave:
Pontosan ezert lehet Angliaban jo kis opcio a musor/csatornacsomag valasztasa helyett egyedi adasokra/filmekre elofizetni.
De ettol meg nem fogok tobbet tevezni. Nem mintha emiatt valaha is kisebbsegi erzesem lett volna, de az evek soran jo nehany olyan emberrel talalkoztam, aki nem tevezik vagy nincs is neki.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 15:47:19

@Barátusz:
Azon a kérdőíven, amit én töltöttem ki a nemnél volt az "egyéb", mint lehetőség. Faj-t nem kérdeztek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.06.25. 15:48:15

@Igényes: van. állandóan szakad az eső. najó, napi 8 órát biztos.

kétszersült · http://www.ketszersult.blog.hu 2013.06.25. 15:49:35

Ez nagyon igaz - magamon tapasztalom. Míg magyarokkal éltem együtt itt, nagyon lassan fejlődött a spanyol és katalán tudásom. Amióta csak és kizárólag "külföldiekkel" lakom együtt, akikkel csak spanyolul és angolul tudok kommunikálni, hatalmas a változás (így, egy hónap alatt is!)
Tévét ugyan elvből nem nézek de filmeket sorra kölcsönzöm ki a könyvtárból, amiket spanyolul nézek - ez sokat segít, mindenkinek javaslom. Ugyan én nem szoktam a hazaiakkal élő szóban beszélni, mert nem szeretek skypeolni, de arra már szoktatom magam, hogy a cikkeket ne egyből fordítón keresztül olvassam. Hát nem könnyű, de hatásos :)

BTBTBT 2013.06.25. 15:51:17

@Kovermadar:
Bocs, azt hittem, hogy a fajra ertetted. Nemnel eleg furcsa az egyeb.

Az online nyomtatvanyoknal viszont vigyazni kell. Volt olyan eset, hogy a leugro menubol kivalasztottam az iranyultsagomat, hogy hetero, es valamit szarakodott a rendszer, ugyhogy mire visszajutottam a jelentkezeshez, kiderult, hogy 'lesbian'-ra sikeredett. Gyorsan javittotam is elkuldes elott. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 15:53:24

@Kovermadar:

A boszniai héáború idején volt egy ottani humorista, aki fridzsidernek vallotta magát, s kötelezte a hatóságokat, hogy ezt jegyezzék be okmányaiba.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 15:56:08

@Barátusz:

Én gondolkozom, hogy ne regisztráljam-e magamat leszbikus negroid férfinak.

GERI87 2013.06.25. 16:03:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Ezt a térképet már láttam, elég fura.
A magyar például miért lenne észak-mongolid?
Keveri a nyelvcsaládot, származást a rasszal?
ez szerintem már meghaladott.

Ez sokkal jobb, ma ez az elfogadottabb:

www.timerime.com/user_files/110/110009/media/b12_166.jpg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 16:06:30

@Barátusz: fejlettebb orszagokban szaritogepet hasznalnak:)

Igényes 2013.06.25. 16:06:33

@DieNanny: Tényleg? Hm, akkor én keverek valamit valamivel. Rémlik valami tüntetés, és hogy utána megszüntették ezt, de lehet hogy nem ott volt (csak nagyon futólag olvastam valahol).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 16:11:01

@Barátusz: Te hova regelsz, ahol szexualis iranyultsagot kerdeznek?
keresd meg Vajmit, gyuorsabb lesz protekcioval

2013.06.25. 16:12:26

@DieNanny: "Van egy középút, amikor az ember nem nyavalyog és sóhajtozik minden nap, hogy otthon mennyivel jobb, vagy ellenkezőleg, otthon minden sz@r - hanem tudomásul veszi, miért van kint, mit akar elérni, mit kell ezért beáldoznia.
Aki erre nem képes, annak tényleg semmi keresnivalója külföldön."

Egyetertek...
... komolyan gondolom, hogy a boldogságra való hajlam bennünk van, csak kell tudni élni vele. És akkor mindegy, hogy melyik zugában élsz éppen a világnak, és milyen nyelven szólnak hozzád.

Igényes 2013.06.25. 16:12:58

@hagyma: Ő szexuálisirányultságtanácsadó?

Igényes 2013.06.25. 16:13:32

@vanvelemenyem: Ezt lehet csinálni itthon is. :)

Igényes 2013.06.25. 16:15:38

@DieNanny: Ismételgesd idióta vigyorral, hogy "i like fidesz, they're the best guys in the world, and viktor orbans son is my best friend", és kész a vizsga. ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 16:23:39

@Igényes: nem
urholgystrici, de szeretjuk es reg lattuk, de O azt hiszem recepciosnak nevezi az allasat:)

33621 2013.06.25. 16:25:49

@HaHáromLábonGyábokorsz:
Merre élsz most ahol a Magyar nyelvet okítod önszántadból?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 16:28:02

@hagyma: a haziorvoshoz regisztralaskor a nev, cim utan ez a kovetkezo kerdes. opcio a nem akarok beszelni rola. ez talan a kiskutyakkal csinalja, nem tudom.

Igényes 2013.06.25. 16:28:16

@hagyma: Áh! A világban mindenkire szükség van, és mindenki jó valamire. :)

Igényes 2013.06.25. 16:30:21

@Mr. Long: Egyszer láttam egy videót egy pasasról, aki megdugott egy döglött kígyót.

Igényes 2013.06.25. 16:45:58

@Mr. Long: Gondolom szándékosan nem, nem volt már abban az állapotban... de kicsit azért karcos lehetett. Nem érdekes túlzottan, csak a nehezen meghatározható szexuális preferenciákról jutott eszembe.

DieNanny CH 2013.06.25. 16:48:10

@Barátusz:

A radiátorom úgy csinálja, hogy a ház kazánja automatikus; akkor kapcsol be, ha egy beállított érték alá csökken a kinti hőmérséklet...

DieNanny CH 2013.06.25. 16:52:24

@Igényes:

Egy német vizsgán ezzel nem sokat érnék el... :-)

Igényes 2013.06.25. 16:53:49

@DieNanny: A határon túl kell laknod ahhoz, hogy ebben biztos lehess. ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.25. 16:55:43

@Whave: Na b@szki! Meglett Tokinek a az igazi a tegnapi posztban! PannonBoy, aki a nem akarmi "businessman társadalmi osztály" tagja lehet.

Hagyma!
Amerikaban amerikai angolok elnek, vagy amerikaiak?

2013.06.25. 17:02:41

@Mr. Long: veszek egy kalapot itt a Shaftesbury sarki utcai arusnal es megeszem sotlanul, ha ez az arc nem csak egy ilyen krealt gorbetukor a sznob kivandorlok szamara :) szerintem kar vele vitatkozni.

2013.06.25. 17:06:51

@Mr. Long: eleve, ki hivja magat Boynak manapsag? :DDD

bobsys 2013.06.25. 17:07:02

@DieNanny: IELTS, TOEFL, nincs irt szoveg forditas (mert felesleges is) es Magyaroszagon is lehet vizsgazni. IELTS 7-re kapsz egy allamilag elismert felsofoku magyar nylev vizsga bizonyitvanyt is ha ez a fetisizmusod

BTBTBT 2013.06.25. 17:09:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Egy probalkozast megerne. Kerdes, hogy a cegek tenyleg annyira kulon kezelik-e ezeket a nyuomtatvanyokat a jelentkezestol, mint allitjak. Mert ha nem, akar meg egy interju is kinezne annak, aki meglepne a leszbikus negroidot.

@Kovermadar:
Igen, a lanyokat, de ferfikent. :)

@hagyma:
Mindig is sejtettem, hogy ez az Anglia nem tartozik a fejlett orszagok koze. :)
Nincs hely egy szaritogepnek. A furdoszobam keskeny, meg itt amugy is a konyhaban szokas a mosogepet tartani. De ott sincs hely.
Megtenne nekem a jo ido is.

Angliai jelentkezesi lapok melleklete az "equal opportunities form", ahol tobbsegeben ilyesmit is kerdeznek, de a valaszadas onkentes.

@DieNanny:
Oke, igy ertheto. Azt hittem, hogy a svajci radiatorok "okosabbak" a tobbi europainal.
Nalatok egyebkent milyen ilyenkor az atlaghomerseklet?

DieNanny CH 2013.06.25. 17:16:12

@bobsys:

Nem az állam kell hogy elismerje, hanem Svájc.

DieNanny CH 2013.06.25. 17:19:29

@Barátusz:

Az elmúlt másfél évben az időjárás mindig nagyon hasonló volt a Mo-ihoz. Bár itt többet esik az eső. Most szerintem 15-20 fok van, egész de. esett, de most süt a nap. Tegnap is egész nap zuhogott.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.06.25. 17:21:02

Nagyon sok ingyenes IELTS anyag van online, még listening is, sokat lehet belőlük tanulni.
Túl gyorsan olvastam, azt hittem, német nyelvvizsga kell Nanny. :-(

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 17:21:37

@Barátusz:

Perelném őket, ha kétségbe mernék vonni szabadon választott identitásomat!!!

DieNanny CH 2013.06.25. 17:23:30

@bobsys:

Szerintem el kellene olvasnod, mit írtam korábban, hogy megtudd, melyik nyelvből, és miért szándékozom felsőfokút letenni...

DieNanny CH 2013.06.25. 17:24:46

@Chang Yai:

Igen, az kell... :-)
De ez egyelőre csak egy kósza ötlet.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.06.25. 17:32:15

@DieNanny: ööööö, annyi IELTS / TOEFL komment válaszolt, hogy azt hittem, túl gyorsan olvastam, nem értettem az angol-Svájc kapcsolatot, de sose lehet tudni :-)
(fogalmam sincs, hogy lehet németül felsőfokon megtanulni, én egyszerűen az alapoknál feladtam, hogy mindent agyon kell ragozni a legegyszerűbb mondatokhoz is, szerintem mindenki mágikus képességekkel rendelkezik, aki annyi mindennel tud egyszerre zsonglőrködni egy német mondathoz :-) )

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 17:36:44

@Barátusz: jolsejtetted
mit gondolsz miert jottek ide tobbek kozott?
nem volt helyuk mosokonyhanak!
itt csinaltak
a furdoszoba, mint neve is mutatja, nem mosasra valo
joi ido vagy nem jo ido, hagy ne teregessem mar ki a Mary bugyijait, meg az alsogatyojaimat az erkelyre:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 17:40:44

@Mr. Long: itt elnek amerikaiak
zommel
meg nem amerikaiak is par millioan

bobsys 2013.06.25. 17:45:46

@DieNanny: az elso hozzaszolasodban nem lattam Svajcot a cikkben meg angolrol van szo

PannonBoy 2013.06.25. 17:57:01

@Mr. Long: @Whave: Háh, téma lettem! xD
Ez a híresség felé vezető út kezdete.

DieNanny CH 2013.06.25. 18:00:00

@bobsys:

Oké, oké, semmi gond!
(Bár az első hozzászólásomban a Grimm-összes fordításáról volt szó...)

Shanarey 2013.06.25. 18:32:16

@Amarante:

A May Károly nem ismerős?
:-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 18:32:20

@bobsys:
Nem is volt benne talán, de mindenki tudja, hogy egy igazi nanny csak Svájban élhet! :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 18:34:05

@Shanarey:
Nebüntesss!!!! :)
(és a wikipedia is így hivatkozik rá, eszméletlen)

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.25. 18:51:44

@bpetya75: azt tudod. hogy most a Kossuthon van?

Shanarey 2013.06.25. 19:04:54

@Babette_:
Nem lehet hogy a billentyűzet, más ország kiosztásra van állítva?

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.25. 19:08:09

@Kovermadar: a poszt címkéje

@Shanarey: sajnos nem. de a billentyűzet már ázik a mosószerben. vagy használ vagy nem..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.25. 19:09:49

R3nd3zzünk 2z01id4r1t42i m0zg41m4t 8483tt 8i113ntyuz3t3 mi4tt!

BTBTBT 2013.06.25. 19:10:40

@DieNanny:
Multbeli emlekeim alapjan akkor ossze tudom hasonlitani. De mivel nem elek ott, sajnos fogalmam se nagyon van a mo.-i idojarasrol - kiveve, amikor hazautazom. A juliusok forroak szoktak lenni.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ha nem jutsz el az interjuig, sosem fogod megtudni, hogy a "leszbikus negroid" miatt utasitottak-e el. Ha viszont kivancsisagbol eljuttatnak egy interjuig, merthogy kivancsiak am ezek a nepek, hogy nez ki egy LN, akkor is elbukhatod a dolgot.
Raadasul amikor meg akarsz kapni egy allast, nem a perlessel leszel elfoglalva.

okosallah 2013.06.25. 19:13:59

Pokolian rossz nyelvi összehasonlítás: a kínai angol kiejtése egy euro (kaukázusi) etnikummal szemben.
A narancs összehasonlítása az almával.
A kínai nyelv - csakúgy mint a Thai, és sok más, "tónusos" nyelv, ahogy a Wiki leírja:

"A kínai nyelv tonális, vagyis minden kínai szótag zenei hangsúllyal, tónussal rendelkezik." (wiki)

Az egy-szótagú szavakat 4-6 (laoszi) módon lehet kiejteni és a kinaiak hangképző szerve ennek megfelelően alakult ki.
Ugyancsak jó fül kell nekünk ahhoz, hogy megkülönböztessük a az egytagú "ma" (thai szó) 4 féle kiejtését:
maa ( egyszinten) = jön
ma (emelkedő) = ló, lovak stb.
A nem tonális nyelveknek mint az angol vagy a japán, mások a biológiai jellemzői.
A lényeg, hogy a kétféle nyelvcsoportot összehasonlítani nem lehet mert logikus, hogy mind a két fél othonosabb a saját kategóriájában mint a másikéban.
Születési biológiai okok miatt.

Akkor lett volna helyes az összehasonlitás ha a kaukázusi (euro) és a kínai tonális nyelven is mérkőznének.
Nyilvánvaló, hogy a kínai jobban tanulna meg vietnámiul (tonális) mint az európai.

nyuszigonosz 2013.06.25. 19:17:04

@Kovermadar: milyen mozgalmat? a második szó az mi?

DieNanny CH 2013.06.25. 19:32:25

@Kovermadar:

Rendezzünk xxxxxx mozgalmat babett billentyűzete miatt.
Mi van az x helyén?

DieNanny CH 2013.06.25. 19:35:28

@DieNanny:

szolidaritási!!!

Szuper vagyok!

(Mondjuk van, hogy egy 2 éves svájci németét kell megértenem...)

DieNanny CH 2013.06.25. 19:37:10

Mondjuk Verne 'Sándor Mátyás'ából megcsináltam a titkosírási rácsot. Amit Sárkány ellop. Vagyis lemásol.

BTBTBT 2013.06.25. 19:51:05

@Amarante:
"ubi,sali,pari...engem ettol raz a hideg"
Az ubisalitol is? :)

@hagyma:
Amikor atrandultak a tegnerentulra, meg nem volt mosogep. A patakra vittek a cuccot. :)

Ejnye, de szegyenlos vagy. Hatso kert nincs, hogy ott lebegjenek a szelben az alsonemuk? Ne mondd, hogy a teraszra teregettek.

@Kovermadar:
Jaj, mar reges-regen elkoltoztem ebbe a messzi messzi gal... akarom mondani Angliaba. :)

@DieNanny:
Akkor ezzel nem vagy egyedul, mert en is megcsinaltam.

ffüttyfürütty 2013.06.25. 20:19:37

Jeee, megjavult Babette billentyűzete - már osztani sem kell :)

M. Péter 2013.06.25. 20:24:21

@pappito: Egy kubai, szintén mulatt ismerős azt mondta, hogy a mulattokon belül is volt "haladó" és "visszamaradott" a bőrük színe alapján. (Természetesen a haladó volt a világosabb.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 20:26:23

@Barátusz: nincs hatsokert egyelore, de ha lesz sem fogunk teregetni, mint emlitettem vala szaritogepet hasznalunk
teregetni faraszto es unalmas, meg utana vasalni
ah kosz
aki vesz mosogepet vegyen szaritot is centrifuga helyett
ennyi

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 20:29:18

@Babette_: az USA mindig cimke
mondhatnam vezerhajo
amugy egy amerikai egyetem diakjain csinalta a tesztet egy amerikai es egy szingapuri egyetem

Grafogirl 2013.06.25. 20:31:06

Ez a kutatás baromság! 42 kínai diákkal??? nem tekinthető reprezentatívnak, nem csak azért mert a 42 túl kevés, hanem, mert csak 1 állampolgárságoz tartozókat vizsgáltak.
Keretváltás?? Még kezdő nyelvtanuló koromban is, ha egy külföldivel találkoztam, akkor rögtön az ország nevezetességeiről kellett beszélnem. Viszont magyarokkal nem szívesen beszéltem még középfokú szinten sem, más idegen nyelven, mert ha 1 hibám volt véletlenül és előtte fél órát folyékonyan beszéltem, akkor is felhívták a figyelmet, hogy nem tudom a xy ragozást?
Ma pedig ha skypone beszélek magyarul akkor közben simán tudok csetelni spanyolul v. angolul v. emailre válaszolni.

BTBTBT 2013.06.25. 20:31:34

@hagyma:
Teregetni faraszto meg uncsi? Inkabb lustasag lesz az. :)
Mennyi ruha jon le kettotokrol? A hotel mosatja a munkaruhatokat?

Itt az 1. tulajnak, ahol laktam, volt szaritogepe, de attol meg vasalni kellett az ingeket. Ja, tudom. Az amcsi szaritogep vasal is.
A centrifuga benne van a mosogepben. Ki vesz manapsag kulon? Ja, amcsiban? :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 20:32:56

@Barátusz:

Nem bukhatom el. Ki tudná bizonyítani, hogy nem vagyok leszbikus negroid férfi?

Mrs. Clayton 2013.06.25. 20:35:22

@hagyma: ha őszinte akarok lenni, akkor a teregetéshez való ragaszkodás eléggé gusztustalan, ha már valaki élt hosszabb ideig közös háztartásban egy szárítógéppel, undi nem csak a hátsókertben, hanem a vendégszobában, de még a fürdőkád felett is, ennél visszataszítóbb már csak az, ha teli a mosogató mosatlannal, de ugye erre is ott a mosogatógép, ami elnyeli a retket és 20 perc alatt tisztán visszaadja
csak hát sokan még nem tapasztalták meg a civilizáció nyújtotta előnyöket és így nem értik miről beszélünk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 20:38:57

@Barátusz: amcsiban nem
mert itt szaritogepet vesznek, mar mondtam:)
ha valaki ugy dont, hogy nem mosodaba jar mosni, akkor alapvetoen ugy megy vasarolni, hogy moso es szaritogep
altalaban/ mindig/ parban is vannak, sok ossze is van epitve egymas tetejere
mi nem vasalunk semmit

Maryeknel van mosoda, nalunk nincs, de azert nem munkaruhaban eljuk le az eletunket
annyi ruha jon le rolunk mint m barmely 2 normalis emberrol:)
olyan 2-3 hetente mosni kell, a melos ruhamat hetente kb.
hidd el a szaritogep kurva jo dolog
ahogy a mosogatogep is
otthon en sem hasznaltam ezeket
nagy konnyebbseg

BTBTBT 2013.06.25. 20:39:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Azon okokbol kifolyolag, amelyeket az elozo kommentemben taglaltam, nem jutnal el a perig. Egy munkaltato nem akarna bizonyitani, hogy LN vagy.
Oket ez nem erdekli. Az viszont igen, hogy olyasvalakit vegyenek fel a meghirdetett allasra, aki a legjobban elvegzi a feladatot. (Kiveve ha mar eleve megvan a kivalasztottjuk, de le kell futniuk a hivatalos koroket.)
Elmeletben te szeretnel pereskedni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 20:39:55

mondjuk igazsag szerint most sem hasznalom:)

A Tyne folyó déli partja 2013.06.25. 20:40:51

@Kovermadar: Elizabeth királynőt magyarul Erzsébetnek hívják...ahogy Victoriát Viktóriának. ez eléggé bevett szokás, hogy az uralkodók neveit lefordítják magyarra.@Amarante: erre ne vegyél mérget, hogy egy iskolázatlan anyanyelvű ismeri a nyelvét. magyarul se tud mindenki felsőfokon, hiába anyanyelvű.@pamut: nekem is ez jutott az eszembe. nekem egyáltalán nincs tévém, se angol, se magyar, otthon se néztem. ami érdekel, megnézem a neten. ha magyar, akkor magyarul, ha angol, angolul. és? ő is olvas magyar híreket, nem? miért zavarja az, ha valaki akar magyar tévét nézni? gondolom, a magyar tévét akaró se kifejezetten azzal a céllal ment ki külföldre, hogy ne kerüljön tévével kapcsolatba. vagy nem tudom, hogy fejezzem ki magam. engem igenis érdekelnek az otthoni hírek, most azért, mert kijöttem külföldre, hátat kéne fordítanom mindennek, ami magyar? sőt, még olvasni is szoktam angolul, fúj, fúj. meg rejtvényt fejteni. meg beszélgetni magyarokkal. ejnye-ejnye.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 20:41:59

@okosallah:

"Nyilvánvaló, hogy a kínai jobban tanulna meg vietnámiul (tonális) mint az európai."

Legalábbis a kiejtéssel nem vesződne annyit. Magyar mondta: egy év kellett, hogy egyáltalán meg tudja rendesen különböztetni egymástól a vietnámi tónusokat! Aztán még egy év gyakorolni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 20:42:30

@Jess G: hat kb.
arrol nem beszelve hogy az ugynevezett fregoli eseten eleg korulmenyes tusolni....
amugy ertem en hogy az otthoni panelekben valoban kicsi a hely a furdoben altalaban.....
ez a lakopark kb 20-25 eves de mar csinaltak bele mosokonyhat amibe pont elfer a moso-szarito

BTBTBT 2013.06.25. 20:43:36

@hagyma:
"aki vesz mosogepet vegyen szaritot is centrifuga helyett"
Te emlitetted a mosogep melle a centrifugat, nem en.

Szoval akkor ti nem is vasaljatok ki a szaritogepezes utan peldaul az ingeket? Akkor az olyan "hegyi vasalos" kinezetet kolcsonozhet a ruhaknak.
Ugye nem akarod azt allitani, hogy amcsiban mar eleve rancmentesre szarito gep is van nektek?

2-3 hetente mostok? Akkor nagy lehet az a mosogep, ha annyi cucc belefer 2 emberrol. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 20:44:45

@A Tyne folyó déli partja:

"Elizabeth királynőt magyarul Erzsébetnek hívják...ahogy Victoriát Viktóriának. ez eléggé bevett szokás, hogy az uralkodók neveit lefordítják magyarra."

Az eredeti magyar hagyomány szerint uralkodók, uralkodók házastársai, trónörökösök, néha királyi családtagok, valamint főpapok nevét szokás magyarra fordítani.

Viszont ma már ez a hagyományos nem következetes.

Pl. hallottál már Győző Manóról?

BTBTBT 2013.06.25. 20:44:49

@Grafogirl:
Nyugi, nem te vagy az egyetlen, akinek feltunt a hozzaszolasod elso mondataban foglalt visszassag. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 20:47:57

@Babette_:

Nekem volt egyszer egy ilyen okosbillentyűzetem, igyekezett kitalálni, hogy mit akarok írni. Mint a T9 a telefonokon. Mivel utálom az ilyesmit, s a telefonokon is legelső dolgom örökre letiltani ezt a funkciót, a billentyűzetet ki is dobtam, miután időnként magától aktiválta ezt a funkciót.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.25. 20:49:04

@Barátusz: igen nekunk annak idejen nekunk eloszor pl csak keverotarcsas volt, kellett centrifuga
amugy az automata centrifuhaja nem nagy etvasz
egyreszt elvetve hordok inget
a polokat szaritas utan behajtogatod
farmert nem kell vasalni....
es nem zavar ha valami nem rancmentes
/tudom valaki meg az alsogatyakat meg az agynemut is vasalja, na azok nem mi vagyunk:)/