oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. június 14. 06:53,  A tudás fontos, nem a papír? 742 komment

2013. június 14. 06:53 Határátkelő

A tudás fontos, nem a papír?

A mai poszt alighanem kavar majd némi vihart, de a történet érdekes, és a belőle következő morális kérdéseket majd alighanem alaposan kivesézitek. Noha Angliában és Norvégiában játszódik, szerintem ez a legkevésbé érdekes része. Jöjjön tehát Zoltán története!

cím_36.jpg

„Most egy hosszú poszt következik arról, hogy megéri-e továbbtanulni. Én azok közé tartozom, akik nem azért hagyták el Magyarországot, mert anyagi gondjaim voltak, se nem a negatív közhangulat miatt, csak szerettem volna világot látni. Szerettem Magyarországon lakni, szerettem a várost ahol éltem.

Otthon a szakközépiskolai érettségi után úgy döntöttem nem tanulok tovább. Ennek elég egyszerű oka volt: Nem igazán érdekelt.

Már a középsulis diákéveim utolsó másfél éve alatt is dolgoztam diákmunkát, napi 3 és fél órát esténként. Ez persze nem sok pénz volt, de legalább magamnak tudtam megvenni a bérletemet meg a kajámat.

Nyomtattam magamnak egy papírt

Miután befejeztem az iskolát, és már nem csinálhattam volna legálisan az esti diákmunkámat, nyomtattam magamnak otthon egy iskolalátogatási bizonyítványt, egy műszaki egyetemes pecséttel, amit az interneten találtam.

Ezzel sikerült tovább csinálnom az esti 3 és fél órás munkát, ami azért adott egy minimum pénzt. A BMI-s papírom miatt, körülbelül két hét múlva kaptam egy hívást az iskolaszövetkezettől, hogy az egyik mobilszolgáltató mérnökhallgatókat keres egy egyhónapos projektre és érdekelne-e.

Elmentem az interjúra, ahol azt gondoltam, nem sok esélyem lesz a sok „igazi" mérnökhallgatóval szemben, de szerencsém volt. Körülbelül húszan sikeresen megkaptuk az állást, ami egy hónapra szólt, és nem is volt túl bonyolult.

Mikor letelt a projekt, es megcsináltunk minden munkát, volt egy kis meeting a cég irodájában ahol mindenkinek megköszönték a munkáját. Mikor indultunk volna haza, a manager odaszólt, hogy velem még szeretne beszélni, tudnék e maradni egy kicsit.

Kicsit megijedtem, hogy most derült ki, hogy velem valami nincs rendben és valami baj lesz, ám a feltett kérdésen nagyon meglepődtem. Azt mondta, hogy meg voltak elégedve a munkámmal, és szeretnék, ha ott maradnék hosszabb távra a mérnökségen.

Persze nagyon meglepett, hogy mit csinálhattam jobban, mint a többiek, de igent mondtam. Így kezdődött a 7 éves magyar telecom pályafutásom, diploma nélkül, egy olyan munkakörben, ami jól fizet, és azok szerint, akik ezt csinálják (szerintem is) a legjobb munka a világon, plusz mellette még meg is tanultam mindent, amit az egyetemen tanítottak volna.

Dolgozott bennem a kalandvágy

Én mindig boldog voltam Magyarországon, nem voltak anyagi gondjaim, lett időközben egy feleségem, volt hobbim, voltak barátaim, de nagyon bennem volt a vágy hogy lássam a világot; a kalandvágy. Annak ellenére, hogy nagyon szerettem a munkámat sokszor gondoltam rá, hogy mennyire szeretném, ha felmondanának nekem, mert ez megadná a kezdő lökést ahhoz, hogy elinduljak végre világot látni.

Egyszerűen olyan jó volt minden hogy nem volt elég elszántságom ott hagyni. Az ott töltött évek alatt egész Magyarországot bejártam.

autó_1.jpg

Hat év munka után a főnököm szólt, hogy van 18 nap felgyülemlett szabadságom az előző évekből, amit már nem tudok tovább vinni, és ki kellene venni márciusig. Nem igazán tudtam, mit kezdjek majdnem egy hónap szabadsággal, ezért az az ötletem támadt, hogy kimegyek valahova külföldre körülnézni.

Anglia nem igazán vonzott soha, de mivel angolul beszélnek és én is angolul „beszéltem", eldöntöttem, hogy ide jövök megnézni, milyen itt az élet. Feltettem az iwiw üzenőfalra az ötletet, és hogy kinek lenne kedve velem jönni Angliába egy hónapra körülnézni. Erre egy barátom jelentkezett, hogy miért ne.

Megbeszéltünk mindent, összeszedtünk kb. 500 fontot fejenként, megvettük a retúrjegyeket, es két hét múlva már a Luton reptéren álltunk egy-egy bőrönddel a kezünkben, hogy akkor most hogyan tovább, hova menjünk, hol fogunk ma aludni stb.

Rájöttünk, hogy nem beszélünk angolul

Ahhoz képest, hogy még egyikünk sem volt soha Magyarország határain túl, semmit nem terveztük meg, úgy voltunk vele, hogy majd lesz valahogy, és ha kell, akkor a híd alatt is elalszunk egy pár napot. Kaland.

Első küldetésünk az volt, hogy próbáltunk venni még a reptéren egy SIM-kártyát, amikor is rájöttünk, hogy nem beszélünk angolul. Egy magyar lány segített végül a vásárlásnál, akinek el is meséltük, hogy még nem tudjuk, hol alszunk az éjszaka.

Felajánlotta, hogy annak a főbérlőnek, akinek ő is a lakásában lakik, van egy üres szobája 3 napra egy másik házban. Ekkor egy nagyon „barátságos" londoni-magyar fiatalember, aki a leányzót is vitte be Londonba, kedvesen felajánlotta, hogy akár minket is elvisz fejenként csekélyke 60 fontért.

Sokalltuk, de nem igazán tudtuk, hogy ez itteni viszonylatban sok-e vagy sem. Az út során végig azt ecsetelte, hogy London mennyire veszélyes, hogy este 10 után már ne lépjünk ki az ajtón, és hogy valószínűleg az első héten már biztosan kirabolnak a feketék.

Végülis elhozott a házhoz, ahol az első 3 napunkat töltöttük, ahol megtudtuk az ott lakó magyaroktól, milyen bérletet vegyünk, hogy hova menjünk kaját vásárolni és mit vegyünk meg.

metró.jpg

Szerencsére a három nap alatt, amit ott töltöttünk, sikerült találnunk az interneten egy másik szállást, (ugyancsak magyaroknál) ahol eltölthettük a hátralévő majdnem egy hónapot.

Belekóstolni a kinti életbe

Mivel nem annyira turistáskodni szerettünk volna, hanem belekóstolni az itteni életbe, el is kezdtünk munkát keresni. Itt is nagyon szerencsésnek érezhettem magam, mert a 4 hetes itt tartózkodásom alatt 3 hetet dolgoztam mosogatóként egy kis étteremben, ahol csak ketten voltunk a szakáccsal.

Nekem a mosogatás abszolút nem volt rossz meló, hiszen kaptam ingyen kaját jó fizetést és még borravalót is. Mire eljött a hazatérésem napja, sikerült ugyanannyi pénzel hazamenni, mint amennyivel kijöttem, plusz rengeteg élménnyel - viszont egyedül.

A barátomnak ugyanis annyira megtetszett az itteni élet, hogy eldöntötte, ő nem használja fel a vissza jegyet es ott marad. Odament az étterembe a helyemre mosogatni, én meg egyedül hazarepültem.

Ahogy otthon leszálltam a repülőről, az volt az a pillanat, amikor tudtam, hogy én is vissza akarok menni.

Nem voltam meg így sem elég elszánt ahhoz, hogy egyből fejest ugorjak, de szóltam a főnökömnek előre, hogy egy év alapos előkészület után kimegyek. Az előkészület csak abból állt, hogy rávegyem magam az elszakadásra itthonról.

Az utolsó 3 hónapban, amikor már megvettem a repjegyet is, akkor vált világossá számomra, hogy most tényleg megyünk. Ennek már 4 éve.

Nem szerettem volna fejest ugrani a semmibe

Mivel már volt 7 év tapasztalatom a telecom területen, már nem volt olyan nehéz odahazudni a diplomát és leszervezni egy munkát egy magyar céggel, aki éppen Angliában is dolgozott egy project-en.

Azon kívül, hogy a project csak egy héttel azután indult volna, mint ahogy nekem a repülőjegyem szólt, minden rendben lévőnek látszott, jó pénzt ajánlottak és mindent elintéztek volna nekem.

Mikor eljött az indulás napja, a feleségemmel megfogtuk a megspórolt fejenként 1000 fontunkat és elindultunk. Így, hogy már a feleségem is velem volt, nem szerettem volna fejest ugrani a semmibe, ezért már otthon kiválasztottam 2 szállást, akikkel lebeszéltem, hogy megnéznénk, és ha tetszik, akkor ott maradnánk.

Az első szállás annyira bejött, hogy a másodikat már meg sem néztük, és a mai napig ott lakunk. Nem is szeretnénk arról a környékről elköltözni.

Egy hét ittlét után jött is a hívás, hogy indulna a project; elindult a részletek lebeszélése, de nekem addigra annyira megtetszett a környék, ahol voltunk egy hetet, hogy nem akartam elköltözni, és meg akartam egyezni a céggel, hogy én bejárok melózni Londonból és fizessék a vonatbérletemet a 45 mérföldre lévő irodáig.

Ebben nem sikerült megegyeznem velük, elköltözni pedig nem szerettem volna, ezért visszamondtam az ajánlatot, és inkább otthon maradtam meló nélkül.

Különböző önéletrajzok

Írtam magamnak egy-egy kőműves, egy árufeltöltő, és egy konyhai tapasztalatot leíró CV-t (egyikhez sem értek), és ezzel elmentem mosogatni egy étterembe. Nem bántam meg.

8 hónapot dolgoztam az étteremben (6-ot meg kellett ígérnem ahhoz, hogy felvegyenek, és még kettőt ráhúztam). Utána dolgoztam még 2-3 munkahelyen az étterem után (voltam először sofőr, majd maintenance egy autókölcsönzőnél), és közben folyamatosan pályáztam a mérnöki melókat, úgy hogy még egy válasz sem jött soha. (De nem bántam, mert mindig megéltünk és jól is éreztük magunkat.)

Álomajánlat Norvégiából

Nagyjából két év ittlét után fordult a szerencsém, és kaptam egy nagyon egyszerű short term project-en egy munkát, ahol olyan szintet vártak el, mint Magyarországon a mérnök hallgatói project volt. De legalább sikerült feljebb lépnem. Ez volt az a pont ahonnan már nagyon jó irányba fordultak a dolgok és elkezdtek jönni a lehetőségek.

Egyik hétfőn jött egy telefon egy 3 hónapos szerződés ajánlattal, rengeteg pénzel, és nem máshol, mint Norvégiában. Az ajánlat olyan jó volt, hogy el sem hittem először, aztán amikor a hét folyamán elkezdtek jönni sorban az emailek a cégtől, először a szerződések, később a repülőjegy, majd a szállodafoglalásom Oslóban, akkor már tudtam, hogy sikerült.

Egy héttel azután, hogy felhívtak, már Oslóban landoltam és checkoltam be a hotelbe, ahol egy hónapra volt foglalásom. A 3 hónapos szerződés később féléves lett, majd mire véget ért, azon kaptam magam, hogy már egy éve kint vagyok Norvégiában. Az ország leírhatatlanul gyönyörű volt, és a munkámból adódóan az ország északi sarkkör alatti egész részét bejártam.

Itt semmire sem volt gondom, a cég bérelt nekem autót, szállodából szállodába költöztem (volt, ahol csak 2-3 éjszakát töltöttem, volt ahol egy hónapot is), a főnökömet kétszer láttam összesen, minden feladatot emailben kaptam meg, és azt csináltam, amit szeretek, rengeteg pénzért.

Közben csináltam egy LinkedIn profilt, és elértem azt, hogy legalább havonta egyszer csörgött a telefonom valami cégtől, akik anélkül ajánlottak melót, hogy bármire is jelentkeztem volna, csak látták a CV-met a neten.

tópartlaptop.jpg

Már több mint egy éve, hogy véget ért a project, azóta visszajöttem Londonba, most annál a cégnél vagyok, amelyik kiküldött, állandó alkalmazásban. Boldogan élek a feleségemmel.

Szerintem:
Nem kell diploma ahhoz, hogy jó munkád és sok pénzed legyen.
Ha van merszed és szorgalmas vagy, akkor bármit elérhetsz, amit szeretnél.
Néha egy kicsit megéri hazudni!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Norvégia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr435360610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tableno 2013.06.14. 07:04:09

Nekem csak egy kérdésem van: ha ennyire jól megy a posztolónak a hazudozás, akkor miért higyjünk el akár egy betűt is ebből a meglehetősen meseszerű irományból?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.14. 07:07:19

Cool!
Erre mondják a jég hátán is megél.
Külföldön nem a papír a lényeg, vagy meg tudja csinálni valaki a melót vagy nem.
Nálunk általában mindenkit behívnak egy próbamunkára, aztán ha megcsinálja jó, ha nem akkor mehet.
Ennyi.
Le a kalappal, sok sikert!
:)

rumitom 2013.06.14. 07:17:02

én símán elhiszem. normális helyeken egyáltalán nem meseszeru

Világpolgár2012 2013.06.14. 07:23:12

Ha nem kell a papir, akkor miert kell hazudni arrol, hogy van?

olvaso_sg 2013.06.14. 07:27:16

nekem az a tapasztalatom hogy nem a melohoz kell a diploma hanem a vizumhoz, foleg IT teruleten. ezert europaban informatikuskent sztem egyaltalan nem para diploma nelkul melot talalni. inkab a certekre kell koncentralni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.14. 07:27:49

Hehe! Vicces sztori!
Mondjuk a mi cégünknél minden mérnököt beléptet a cég a végzettségének megfelelő mérnöki intézetbe (nem tudom, jobban mondani magyarul) ahol az az első, hogy mutassad a diplomád... És főleg műszaki területen számít a diploma. Egy cégnél csak egy dolgot tanulsz meg, az egyetemen meg átfogó szemléletet kapsz egy-egy területről, de majd valaki úgyis megmondja, hogy hülye vagyok... Ha meg olyan iszonyat jól fizetett volna a meló, akkor nem lett volna nehéz kiköhögni a 45 mérföldes bérletet Norbinak.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.14. 07:28:30

@Világpolgár2012: Mert nem gondolják, hogy valaki autodidakta mód elsajátít valamit, akár profi szinten.

Világpolgár2012 2013.06.14. 07:36:09

@tilmir:
Akkor megis csak kell, nem? Marmint annak, aki nem akar hazudni.

2013.06.14. 07:41:06

Maxval/feny gyeremeke, fess up! Ez valamelyikotok volt!

London-Cambridge: tobb, mint 50merfold. Havi vonatjegy £400 korul van. Ha annyival kapott mosogatokent kevesebbet, mint telcoskent, akkor persze, maradjon a kornyeken mosogatokent.

Nem tudom telcoban ez hogy megy, de banki szektorban, maga az ajanlat az conditional, amig a "vetting" nincs meg. Addig nem is kezdhet dolgozni. Vetting 2-3 het, minden poziciora kotelezo es minden orszagban (Svajc, Nemeto, Fraciao, Singapore, Au, UK, USA, Brazilia) leellenorzik a diplomat, police cert, credit check, elozo munkahelyek check. Es ezeket nemcsak egyszer csinaljuk poziciotol fuggoen (vannak poziciok, ahol a police cert es a credit check evente kotelezo). Lehet telconal ez nem kell. Nalunk nem tudta volna ezt megcsinalni.

orange85 2013.06.14. 07:53:43

@tilmir: heh,vagány kölyök, de nagy szerencséje volt.
vannak helyek ahol kérik és leellenőrzik a diplomát,még külföldön is.
tanár,Ph.D.ezeket biztosan csekkolják, sőt még büntetlen előéletet is néznek.

de valamilyen szinten igazad is van.pl. a közgazdász BSc-s végzettséggel elvégezhető munka?hm,igaz,ahhoz tényleg nem kell papír, egy 10 éves gyerek is meg tudná csinálni.

orange85 2013.06.14. 07:55:35

@charlieharper: no,kamuposzt?jujj,de izgi,remélem a poszter előkerül.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.14. 07:56:35

@Világpolgár2012: Korán? 5-kor kelek.
Egyébként arra próbáltam rávilágítani, hogy mindenhol más az oktatási rendszer (mondjuk talán IT-nél nem annyira), ezért nehéz belőni egy papír alapján, hogy az ember ért valamihez, vagy nem.
Mondok egy példát: ha otthon valaki szobafestőnek tanul, akkor megtanulja a gletteléstől elkezdve a tapétázásig az összes folyamatot. Itt Svájcban, ez a szakma az Isten tudja, hány felé van bontva (legalább 3 felé). Azt viszont kevésbé hiszik el, ha beírsz (ennek megfelelően) 3-4 szakmát a CV-be.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.14. 07:58:08

@orange85: Persze, nyilván én sem feküdnék oda a műtőasztalra egy betegtologató keze alá. Nem is erre céloztam.
:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.14. 08:02:25

hát lehet, hogy velem az a baj, hogy nem tudok hazudni.

amúgy szerkezetileg nagyon tetszett a poszt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.06.14. 08:02:34

Az IT tipikusan olyan terület hogy ha az ember fiatalon önszorgalomból beleássa magát, akkor csodákat lehet elérni és nem szükséges a papír.
Nekem is van hálózatos-programozós ismerösöm, aki érettségivel a háta mögött talicskával tolja haza a pénzt otthon és esténként vasvillával forgatja hogy be ne rohadjon az alja...

De mondjuk addig álljál féllábon, amíg megtervezel egy müködöképes hajtömüvet gépészmérnök papír nélkül, mondván hogy a Tibi Simson-ján is ki tudod tisztítani a porlasztót, akkor ez is menni fog...

Meg ugyebár kömüves Józsi sem csinálja a függöhidak statikai méretezését, mondván hogy dehát ö tud "építkezni"...

Szóval azért néha kellenek és jók azok a papírok! ;)

Amúgy korrekt írás! Szerintem Norvégiából kár volt visszamenni Angliába, dehát kinek a pap, kinek a ministránsfiú... :)

2013.06.14. 08:05:41

@orange85: van egy networkos ismerosom a BTnel. Nincs egyeteme neki sem, de eleg senior pozicioban van. A BT elkuldte tanfolyamokra. Spanyolobol dolgozik a BTnek (angol fizetessel) es evente parszor atjon. A networks pozikhoz ugy tudom, hogy tipikusan nem kell egyetem.
Neki soha nem is kelett hazudnia. Ha egyszer rajtakapnak,, nagyon csunya vege lesz. 10+ ev munkatapasztalat utan az ilyen poziknal nem a diplomat nezik.

orange85 2013.06.14. 08:11:51

@tilmir: heh,egy orvosnál azért elég necces a próbameló,nem?

"józsikám, látom hogy sebész vagy, de azért van itt egy hasnyálmirigyrákos,fel kéne vágni.ha meg tudod csinálni, fel vagy véve." :-))

de amúgy értem.azokon a helyeken kell a próbameló, ahol nem hiszik el, hogy a papír amit lebegtetsz az feljogosít arra, hogy értesz a munkához és meg tudod csinálni.ezzel nincs baj, csak ez valamilyen szinten a diploma értékét degradálja,ami sajnos a mai világban indokolt.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 08:12:45

Megértem én, hogy mindenkinek jólesik - főleg a könnyű önhitegetés intézményének gyakorlása céljából - a bárdolatlan és könnyen emészthető konklúzió, meseszerű tanulság. Hogy ne menjek messzire, egy itteni példát említék; a 63. certifikációt a 24. területen megszerző női posztolónk volt terítéken, tőzsdézett, miegyéb. Valaki írta, hogy ha beleállítanánk egy medencébe tojásfehérjével, azt minden bizonnyal a legnagyobb elán közepette habosra tappogná.:D Lábaival. Erről a mondatról beszélek:
"Ha van merszed és szorgalmas vagy, akkor bármit elérhetsz, amit szeretnél."

Emberek, nem igaz. Képesség is kell, tehetség, ha úgy tetszik. Dedikált tehetségi forma a kapcsolatépítés képessége, ez különösen fontos, minden területet lefed. Azokat is, melyekhez önmagában elég lenne a tudás, a tapasztalat, az érzék. Mondjatok egy esetet, amikor rosszul jön. Naugye.

Vannak filmek, melyeknek az a küldetésük, hogy életigenléssel töltsék fel nézőjüket a legnehezebb időszakokban is. Nem kitérve a bökkenőkre, illetőleg a napos oldal bemutatásának erőltetésével - meg persze némi rendezői tehetséggel - érik el ezt a hatást. Ez egy ugyanerre a feladatra elhivatott poszt. Szükségszerűen hiányoznak belőle a bökkenők, a valóságtól - az egyszeri ember valóságától - így messze is esik.
Nem mondom, hogy nem igaz, nem mondom, hogy nem hiszem el (magyar ember tipikus betegsége az üvegplafonon túl NEMlátás, nagyot álmodni nem merés). Mégsem vagyok barátja az effajta posztoknak, nem a benne foglaltak miatt, sokkal inkább a benne nem foglaltak miatt, s az olvasók miatt: nem tudják helyén kezelni az effajta szerencsesort, s óhatatlanul magukra vonatkoztatják, megannyiszor szerencsétlenségükre. Ezt fejeli meg a végső tanulságot közreadni kívánt mondat, hogy erre mindenki képes. Nem, mégegyszer hangsúlyoznám: nem. Jó irányba, s jól, s főleg nem egymagunk kell szorgalmasnak lenni, ezen kitételek nélkül menetelhetünk akár egymagunk a végtelen pusztában, az is szorgalom, csak épp értelme nincsen.
@olvaso_sg: mert ugye a certeket azokat olyan könnyen osztogatják. Ahhoz, hogy hozzájuk juss a munkahelynek kell küldenie, mely munkahelyre haver által jutottál be (az most mindegy, milyen pozícióba, mivel kezdted). Fontosak a certifikációk, de komoly előzményük van.

andaluzkutya 2013.06.14. 08:15:28

@Kellemes Zérókomponista: Most az egyszer maximálisan egyetértek veled, mégha körülményesen is fogalmazol:)

arncht 2013.06.14. 08:18:01

A tudas a fontos, a papir azert kell, hogy szoba alljanak veled. Ha mar megvan a tapasztalat, akkor meg kevesbe szamit. De azert en azt tapasztalom, hogy mashogy allnak az emberhez.

orange85 2013.06.14. 08:18:07

@charlieharper: értem.elindulni nehéz,aztán ha beetted magad a rendszerbe meg lebratyiztál akikkel le kell,persze hogy más világ vesz körül.

két kérdés:

1.hogyan került be?
2.ma diploma nélkül bekerülhetne-e?

2013.06.14. 08:18:41

@andaluzkutya: megfogalmaznad magyarul, hogy mirol irt? Nem ertem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.14. 08:20:40

@Kellemes Zérókomponista: Ok, ebben van valami, de azt már ne a poszter nyakába varrjuk, hogy Józsi 6 elemivel azt gondolja a cikk elolvasása után, hogy elnök-vezérigazgató lesz egy bankban, ha külföldre megy...

andaluzkutya 2013.06.14. 08:20:59

A "behazudom a diplomával" nekem egy bajom van. Pl. mielőtt én ide kikerültem, le kellett fordíttatnom az általános orvosi diplomámat, szakorvosi bizonyítványomat, erkölcsi bizonyítványt, stb. stb. Innentől kezdve senki nem kételkedett abban, hogy értek ahhoz, amit csinálok, maximális bizalom vett körül. Ha teszem azt kiderül, hogy mégse vagyok annyira a toppon, mint ahogy a papírjaimből következik, akkor lényegében kiszúrok azokkal, akik később megérdemelten szeretnének kijutani, mivel lemondják a következtetést, hogy a magyar diplomát alapvető hiányosságokkal is meg lehet szerezni. Azt is mondhatnám, hogy jelenleg rajtam és a munkámon keresztül ítélik meg az egyetememet.

váj mí 2013.06.14. 08:21:55

Frank William Abagnale, Jr. ....

andaluzkutya 2013.06.14. 08:22:48

@charlieharper: google fordítót próbáltad?:)

olvaso_sg 2013.06.14. 08:25:00

@Kellemes Zérókomponista: nem igazan ertem hogy ez miert nekem szolt.
tenyleg nem osztogatjak a certeket olyan konnyen pont ezert van sulyuk, de azert nem mindhez kell munkahelyi tamogatas

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.14. 08:26:14

Egy ismerősnek papírokat kellett bemutatnia a rendőrségen, persze hiteles fordítással. Elmenet az OFFI-ba, ott persze kiderült: 150-160 ezer Ft. Hát így vettünk egy pecsétet betűkészlettel 500 Ft-ért, kiraktuk, hogy "HITELES FORDÍTÁS!", majd aláírtam. Hatóság elfogadta így is.

De okleveléknél ez nem szokott bejönni. Errefelé éppen mostanában volt botrány: egy hivatalvezető csinált magának egy német oklevelet. Hát lebukott elég hamar. Most éppen bíróságon van az ügy.

2013.06.14. 08:28:27

@andaluzkutya: Gibberisht nem adja fel a google translator

Link elek 2013.06.14. 08:29:51

@Világpolgár2012:
Azert, hogy szemeleysen is beszeljenek veled, azok akik azt hiszik szamit valamit.

Sok nagy ceg mar nem koveteli meg, mert rajottek, hogy meglete nem feltetlenul elony, es hianya nem feltetlenul hatrany.
Sok faszsagot tanitanak egyetemen, es megtobb lenyeges dolgot nem.

olvaso_sg 2013.06.14. 08:31:02

@charlieharper: pont errol beszelek. nekem sem kellett hazudnom sosem semmiben. lehet hogy szerencsem volt de erre mondtan hogy nekem az a tapasztalatom hogy ezen a teruleten nem a cegnek kell a diploma hanem az immigrationnek

ffüttyfürütty 2013.06.14. 08:38:07

Oké. Hogy kezdjen az ember autodidaktán IT-snek képezni magát?

kutya vacsorája 2013.06.14. 08:42:33

@tilmir: ha nem a papír a lényeg, vajon miért kellett feszt hazudoznia arról, hogy van neki?

csak én tartom ezt bűncselekménynek?

és igen, a nagyonokos hr-esek/személyzetisek felelőssége is, ha nem szúrják ki a csalókat. ismerek valakit, aki húsz éve hazudja magát pszichológusnak. igen. vannak betegei, akiket kezel... szerintem ez nem jópofa, hanem ijesztő. akkor is, ha a diplomások között is nyilván sok a kontár.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 08:42:59

@tilmir: ok, azért írtam, hogy az olvasók miatt is írom. Főleg miattuk írtam.

kutya vacsorája 2013.06.14. 08:43:47

@ffüttyfürütty: fontoskodjál összeráncolt homlokkal a gép felett kb.negyed órát, utána javasold a júzernek, hogy indítsa újra:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.14. 08:46:52

@ffüttyfürütty: én általánosságban mondtam, nem kihegyezve az IT-re. Lásd fentebb.
@kutya vacsorája: olvasd feljebb.
Ne ragadjunk már le egy szakmánál.
@Kellemes Zérókomponista: nem cáfoltalak, de gondolom a most indulók nem magolják be az itteni cikkekben foglaltakat.
:)

andaluzkutya 2013.06.14. 08:46:56

@charlieharper: Ha jól értelmezem, akkor a leginkább a végkövetkeztetéssel van baja, miszerint csak akarni kell és bármit elérhetsz, miközben elfeledkezik arról, hogy pl. a szerzőnek is vannak speciális képességei, pl. a kapcsolatépítés, ami lehetővé tette számára ezt az egész karriert. Gondolom ez olyan, mintha Usian Bolt arról beszélne, hogy bárki le tudja futni a százat 10 mp-en belül, ha elég szorgalmas, miközben ez nyilvánvalóan nem igaz.
Kifogásolja továbbá, hogy a történetben nincsenek árnyalatok, amik jobban rávilágítanának arra, hogy egy ilyen karrierrel miféle bökkenők lehetnek és hogy miért nem ajánlatos mindenkinek diplomát rajzolni és állásokat megpályázni.

Világpolgár2012 2013.06.14. 08:49:19

@Link elek:
Nekem csak az furcsa, hogy a posztolo azt mondja nem kell a diploma, de csak hazudik, hogy van. En nem hazudnek, ennyi. 15 evig diploma nelkul dolgoztam, soha nem volt semmi hatranyom ebbol es hazudnom sem kellett. Az utolso munkahelyemen pl. engem valasztottak egy diplomas helyett, mert osszesegeben jobb munkaeronek talaltak.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 08:49:59

@ffüttyfürütty: állítólag ez már az az autodidaktizmus része, hogy jóérzékkel megtaláld a rajtköveteket. Mondjuk van is benne valami. Én, amiből élek, azt mind magamtól, javarészt magamban tanultam. Általánosan elmondható, hogy ahhoz, hogy segítsen egy szakmai közösség vagy másik ember a témában, hogy befogadjanak, kell, hogy rendelkezz egy bizonyos alappal. Az már őket nem érdekli, hogy azt honnan. Elég primitív, de ez így működik.
@charlieharper: te is azok közé tartozol, aki ha nem ért valamit, a másik a hülye? Ne reklámozd, jobb helyeken nem épp az erények sorát gazdagítja.

2013.06.14. 08:51:14

@Kellemes Zérókomponista: nem hulueztelek le. Egyszeruen nem ertem. Gondolom nem eleg jo a magyartudasom. Nem kell belemagyarazni semmit.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 08:53:11

@tilmir: hát, azt sosem tudni, mit honnan, s miként vesznek készpénznek.. Még mindig csak dolgozom azon, hogy veszni hagyni tudjak mindenkit, aki "arra érdemes". Pedig sokszor kifizetődőbb. Lehetne ez másként is.

ffüttyfürütty 2013.06.14. 08:54:19

Komolyan kérdeztem ám. Tessék legyünk konstruktívak.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.14. 08:55:54

@Kellemes Zérókomponista: " Még mindig csak dolgozom azon, hogy veszni hagyni tudjak mindenkit, aki "arra érdemes".

;) szintén zenész

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.14. 08:55:58

A problémafelvetés egyébként szerintem jogos.

Meglátásom szerint elenyésző olyan szakma van, amihez mindenképpen egyetemi végzettség kell (mérnökök, orvosok, tanárok - bár én voltam matematika magántanár végzettség nélkül is 3 évig :) ).
A többséghez, amihez azért szintén megkövetelnek némi végzettséget simán elsajátítható 1-2 hónap alatt a gyarkorlatban munka közben (igen, az én diplomám pont ilyen).

A másik oldala a dolognak, hogy mit ér egy végzettség? Csak annyit bizonyít sok esetben, hogy seggünk végigülni egy főiskolát. Nem jelenti azt, hogy képesek is vagyunk a szakmánkban dolgozni, hogy van hozzá tehetségünk, meg van bennünk az a plusz, ami miatt azt a szakmát választottuk (érdemes csinálnunk) és nem valami mást.

Harmadrészt tegye mindenki a szívére a kezét... ki nem hazudott még CV-ben? Csak egy kicsit is? Ez a világ jelenleg, hála a hozzáértő HR munkájának arról szól, hogy ki tudja hihetőbben behazudni magát egy munkahelyre... (pályakezdőkre gondolok, a 20 év szakmai tapasztalat már végzettség nélkül is önmagáért beszél).

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.06.14. 08:58:41

Én nem tudom, de szintén itt Angliában az én szakmunkás férjemtől mindenhol kérték az eredeti papirokat. A magyart is, meg az angolt is. Szóval szerintem baromi mázlista a posztiró hogy eddig nem dőlt meg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.14. 08:59:18

@ffüttyfürütty:

Mit értesz IT-s alatt?
Válassz egy szakterületet és tanuld (nézz utána, keress könyveket, írj fórumokra, barátkozz olyanokkal :) )...

Olyan, hogy IT-s szerintem nincsen. ahogyan mérnök sincs és orvos sincs... van programozó, adatbázisépítő, mittudoménmi-nemismeremaszakmát. Van villamos, gépész, vegyész mérnök, van kardiológus, segész, urológos, stb...

Világpolgár2012 2013.06.14. 09:01:11

@Kovermadar:
En soha nem hazudtam oneletrajzon, de lehet en vagyok a balek, ha a hazudas a norma manapsag.

andaluzkutya 2013.06.14. 09:02:16

@Kovermadar: Én még sose hazudtam CV-ben. Komolyan:)
Az orvosi képzéssel kapcsolatban mondta az egyik oktatóm, hogy nem azokból lesznek a legjobb praktizáló orvosok, akik a legjobbak az egyetemen. Szerinte a színkitűnők többsége kutató lesz, és sose fog találkozni beteggel. (persze vannak kivételek). Ez alapján még az orvosi diploma minősítése sem mond semmit egy későbbi munkakeresésnél.

orange85 2013.06.14. 09:03:29

@Kovermadar: neked matematika szakos diplomád van?

tableno 2013.06.14. 09:05:29

@Kovermadar: tudom, hogy ez a vélekedés részben a magyar gazdasági felsőoktatás színvonal(talanság)a miatt alakult ki, de pl közgazdasági diploma (illetve az általa megszerzett tudás) nélkül eléggé hamar elérkezhet az ember a menedzsmentben is olyan szintre, ahol már egyszerűen nem érti a dolgokat. Persze vannak zsenik, akik világcégeket hoznak létre a semmiből, de hát épp ez a lényeg: ők zsenik. Ja, és egy idő után ők is diplomásokat alkalmaznak.

ffüttyfürütty 2013.06.14. 09:05:53

Igen, nyilván autodidaktizmus alatt azt értem, hogy egyedül felszedek tudást. Ebben az esetben veszek egy C nyelv könyvet?

orange85 2013.06.14. 09:09:07

@Kovermadar: az IT-s szakmánál az a baj, hogy releváns gyakorlat (vagy referencia munka) nélkül nem kerülsz be a vérkeringésbe.mindenképpen kell a diploma+ gyakorlat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 09:09:31

@ffüttyfürütty: ugy, hogy leul a gep ele, valamikor 10-13 eves kora kornyeken es csinalja.

Amugy lehet ez a norma, meg csak igy lehe elorebb jutni, de inkabb szegenyen haljak meg, minthog hazudjak az oneletrajzban magamrol.

váj mí 2013.06.14. 09:09:43

Hm, itt tényleg senki sem látta az Abagnale életéről szóló filmet? Az összes motívum onnan van szedve, kezdve az életkorával. Csak nem USA és Franciaország, hanem Anglia és Norvégia.
-Ok, a csekkhamisításos részeket bölcsen kihagyta a mai posztoló-tréfamesterünk-.

négyzet 2013.06.14. 09:10:42

@ffüttyfürütty: meg nézed az online egyetemi kurzusokat.

orange85 2013.06.14. 09:12:54

@charlieharper:tanítottál vele valaha külföldön?

2013.06.14. 09:13:10

@váj mí: ebben a storyban a kovetkezo motivumok vanna:
-diploma vs nincs diploma
- IT vs mosogato
- London magyarokkal lakva
-azt hittem tudok angolul, de nem tudtam venni egy sim kartyat
- London - Norvegia axis

Az utobbi ido kommentfolyamabol minden benne van. Feny gyermeke irta, hogy kuldott mar be kamut, aztan a tobiekkel egyutt kritizalta a posztot. Szerintem ez a mai is az o muve. Mar csak a kelkaposztafozelek hianyzott a mai iromanybol.

tableno 2013.06.14. 09:13:10

@váj mí: én láttam, és le is esett a poén! :-) Viszont az analógia nem egészen ül, Abignale a gyakorlatban sem tudott repülőt vezetni...

orange85 2013.06.14. 09:14:27

@váj mí: egyre izgibb.csak nem sikerült végre egyet áttolni a szigorú vámon?:-)

2013.06.14. 09:14:35

@orange85: nem, soha nem tanitottam sehol. Nem Mon jartam egyetemre sem. Egyetem alatt/utan beszivott a bank szektor. Nalunk keresik a jo matematikusokat.

tsabesz 2013.06.14. 09:14:49

Érdekes poszt, akár lehet igaz is.
Nekem a Kapj el, ha tudsz című film jutott róla eszembe, ami megtörtént eseményeken alapult, ha jól rémlik.
A filmben a főhős szimpatikus volt, de egyben egy szélhámos is.

ffüttyfürütty 2013.06.14. 09:16:26

@tildy:): Mesélj mivel kezdted kiskorodban?

tsabesz 2013.06.14. 09:16:33

@váj mí:
Egyről beszélünk, csak nekem nem ugrott be elsőre a főszereplő neve ;)

orange85 2013.06.14. 09:19:15

@charlieharper: egy helyen észrevettem ,hogy nem használt ékezetes betűt (é helyett e-t ír,ez nem lehet véletlen).a poszterünk nem magyar billenyűzettel irogat egyébként.fény barátunk viszont igen.

váj mí 2013.06.14. 09:20:40

@charlieharper: Az angol vs. török budi is kimaradt;)

orange85 2013.06.14. 09:21:27

@charlieharper: mi az hogy nálunk?

nekem csak tanári (MSc) van,csak azért kérdezem, mert tervezem, hogy kilépek az enyémmel londonba és érdekelne mennyire lehet könnyen/nehezen érvényesülni vele.
persze szétgugliztam mindent, de jó lenne annak a véleménye is aki benne volt a rendszerben.

váj mí 2013.06.14. 09:22:01

@tableno: Tekintettel arra, hogy nincs megnevezve, pontosan mi volt a posztoló munkaköre a telcomosoknákl, egykutya ;).

négyzet 2013.06.14. 09:22:38

Azért senkinek nem ajánlanám, hogy diplomát hazudjon magának, még ha valóban el is lehet jutni diploma nélkül (és hazugság nélkül) is egész jó szintekre bizonyos szakmákban. Ráadásul még most is lebukhat, ha jön egy olyan munkahely, ahol lesz background check, a hazudós embereket meg sehol nem szeretik.

váj mí 2013.06.14. 09:22:52

@orange85: Nagyon úgy tűnik, mert az akkora, de akkora, mint ide Kópháza :p

váj mí 2013.06.14. 09:23:38

@tsabesz: Nekem is csak a sztori volt ismerős, aztán gúgli a névért.

2013.06.14. 09:23:40

@orange85: banki sector UK, USA.

négyzet 2013.06.14. 09:25:58

@charlieharper: még kimaradt az, hogy az asszony csak kitartott.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 09:26:33

@ffüttyfürütty: Nem volt egy olyan jatek se commodore-ra , ami tetszett volna, talaltam ket konyvet , abbol kezdtem el beirni kodokat. A vicces, hogy az egyik ZX-es volt, en meg nem ertettem miert nem megy :D
(10-11 voltam azt hiszem)
Vegul nem jutottam el jatekig, de egy mozgo folyot megalkottam, aztan valtoztattam, stb.

Parom meg azzal kezdte, hogy erdekelte mi van a gep belsejeben, szetszedte, aztan idovel rendszeresen skalpolta a processzorait a jobb hutes erdekeben, sorolhatnam. Le kell ulni es csinalni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 09:27:55

@tildy:): ( az aztecra meg a tobbire meg akkor mar rauntam)

orange85 2013.06.14. 09:29:54

@charlieharper: banki szektorhoz mi kell?statisztika?sztochasztika?

tableno 2013.06.14. 09:36:58

@tildy:): Ez jó. :) Én anno 12 évesen kaptam egy C64-et, viszont programok, sőt floppymeghajtó vagy kazettás magnó nélkül (a szüleimnek fogalma sem volt, hogy az is kell). Így kénytelen voltam magamnak írogatni programokat, egy BASIC-tankönyv segítségével. Egy év múlva már jobban értettem hozzá, mint a számítástechnika tanár a suliban... :)

2013.06.14. 09:37:14

@orange85: stochastic modelling hatarozottan elony, ha trading algokkal akarsz foglalkozni vagy insurance/asset managereknek dolgozni. Matematikai prog a minimum.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.14. 09:40:26

@Világpolgár2012:

Ha én őszinte lennék (voltam sokáig) a CV-ben, akkor az életben nem lett volna munkahelyem. :)

Szerencsére ahol most dolgozom semmiféle papírt nem kértek, csak azt kérdezték, hogy tudok-e bánni ezzel a géppel. Azt mondtam meg tudom tanulni gyorsan. 3 nap volt...

Ugyan erre (hasonló) munkakörre Magyarországon azt mondták, hogy se papír, se tapasztalat, köszönjük.

Azt a meglátásom, hogy az első esélyt pokolian nehéz megkapni a legtöbb esetben. Onnan már viszont a legtöbb esetben a tapasztalat a mérvadó, nem a végzettség.

tableno 2013.06.14. 09:41:33

@váj mí: Ahogy a posztból kivettem, mobil adótornyok telepítése/karbantartása lehet a meló.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.14. 09:43:12

@orange85:

Nem. Miből gondoltad?
A matematika csak egy hobbi, amit imádok, mindig is szerettem és az oktatott szinten jó is voltam belőle. Nem volt kihívás tanítani (általános, közép és fpiskolás diákajaim is voltak).

Diplomám: műszaki menedzser, kicsit szebben gazdálkodási mérnök, kicsit reálisabban hintalóetető és fésülő.
(minőségirányítás szakirány, aminél szörnyűségesebbet és szárazabbat el sem tudok képzelni :) ).

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 09:44:27

@charlieharper: Ezt most kivételesen nem én írtam, és szerintem birca se, hiszen nem volt a történetben se kukkoló se homokos.
A sztori számomra hihető, egy jó kiállású, jó dumájú embernek nyert ügye van, ha eljut a személyes találkozóig. Londonban nem tudom hogy van az ilyen, de hogy itthon mindent beszopnak neki az tuti. Mert be akarják szopni. Csak akkor nem nyerő a jó kiállás, ha a posztra van fidesznyik jelentkező is.
Ja. És hazudni itthon kötelező minden önéletrajzban. Egy takarítói állást se kapsz, ha nem beszélsz angolul, nincs középfokú pc vizsgád és 5 év tapasztalatod logisztikai területen. Ha kérnek papírokat nyomtatsz magadnak valami célhoz hasonlót. De a játék úgyis pofára megy, nem papírra.
Persze londonban biztos másképp működnek a dolgok, ott a megfelelő ember kerül a megfelelő helyre. 10-20-80%-ban. A posztoló megtalálta az 'egyéb' helyet. Ahogy az angol mondaná: aki keres talál. Teljesen hihető a történet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.14. 09:44:29

@orange85:

Van egy ismerősöm, aki programozóként dolgozik. Még nincs diplomája, de van vagy 10+ év gyakorlata. Még sosem volt gondja elhelyezkedéssel, maximum annyi, hogy míg A-nál dolgozott nem tudta, hogy B vagy C ajánlatát fogadja el :)

Zka77 2013.06.14. 09:45:29

"Nem kell diploma ahhoz, hogy jó munkád és sok pénzed legyen."

Alá tudom támasztani, pedig én még határon belül vagyok :)

váj mí 2013.06.14. 09:45:41

@tableno: Ahham, bejárta vele egész Magyarországot, Norvégia jó részét... Abagnale meg, mint "pilóta" bejárta a fél világot...

ffüttyfürütty 2013.06.14. 09:46:02

ZX? Azt eszik vagy isszák? :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.14. 09:46:53

@Kovermadar: én még sosem, csezmeg. és roppant bosszant, hogy mindenki mindenkiről azt hiszi, hogy igen.

tableno 2013.06.14. 09:47:52

@váj mí: Éppen ebből találtam ki, hogy mit csinál. Mivel az adótornyok szerteszét vannak szórva mindenhol, a karbantartóknak munkaköri kötelessége járni az országot.

Lorinc 2013.06.14. 09:48:10

Tolem talan az elejen kertek a diplomat, vagy meg ott sem, de azert nem art ha van mert ad egy alapot. A kamuzassal pedig ha peches vagy le lehet bukni ami nem jo ajanlolevel a kesobbiekhez. Hallottam mar ilyen sztorit pl. Franciaorszagban (ahol allitolag a CV-k 30%-an szerepelnek kamudolgok).

váj mí 2013.06.14. 09:48:51

@Babette_: Ez a gyakorlat. Ha én Magyarországon nem hazudtam volna le a csillagokat is, akkor az első héten éhen halok...

tableno 2013.06.14. 09:48:59

@ffüttyfürütty: Sinclair ZX - az egyik első tömegeknek hozzáférhető mikroszámítógép volt a 80-as évek elején. Ej, de öreg vagyok! :(

Warlimont 2013.06.14. 09:50:08

Amikor kijöttem a svedekhez orvoskent, volt egy elözetes allasinterju a leendö fönökkel az elen, körbejaras az epuletben, közös csapatepitö vacsora, varosnezes, ilyesmik. Szakmai reszletes CV kellett az interjura hivas elött, de a magyar diplomam, szakvizsgak, stb papirokat el se kertek! Viszont a Socialstyrelsen nevu allami föhivatalnak meg otthonrol mindent be kellett kuldeni eredetiben, hivatalos forditassal, urlapok kitöltese, stb. Azutan kevessel ra kuldtek kuldtek ki, hogy elfogadtak sved orvosnak, meg förskrivarkodot, ami azonosito szam nelkul nem fogadna el a patika a felirt receptjeimet. Tehat a munkabaallas mar kesz sved papirokkal törtent.
A munkahelyen par napig-1 hetig esetleg el lehetett volna lenni abbol, hogy meg varom a hivatal valaszat, de amugy biztos a gyors lebukas es a botrany.

Szerintem a posztiro rutinos hazudozo lehet a sima hetköznapokban is, igy jo esellyel nekunk is fullent. Szerintem az egyik csusztatas ott lehet, hogy diploma nelkul valojaban milyen munkat kapott. Beszel fellengzösen project-röl meg minden, de az en tippem, hogy a norvegok kikuldtek a hidegbe mobilatjatszo allomasokat szerelni-telepiteni, valami alapmelot vegezhetett, nem mernökit.

Az Abignale-os film nekem is beugrott, ö orvosnak is kiadta magat, es amikor ugyeleteeskent hivtak, betegböl döl a ver, kerdezik a remult rezidens orvosai, hogy huh, fönök, most mit csinaljunk. Erre professzori hangon vizsgaztatni kezd, visszakerdez: Nos, maga mit csinalna? Rezidens összekapja magat, es jo diakkent elmond egy muködö tervet az ellatasra. Abignale: Akkor csinaljak ezt, hivjanak ha gond van. Es elmegy. :)

váj mí 2013.06.14. 09:51:30

@tableno: Jaja, csak a párhuzam, ugye ... és ez csak az egyik.
Nem, no nem egy az egyben maga film, az túl feltűnő lett volna. Viszont a vezérvonal ott van, adaptálva a HÁ-s blogposztokra és a kommentekre.

tableno 2013.06.14. 09:53:46

@váj mí: Jó, hát azt én sem vitatom, hogy a poszt legalábbis erősen kiszínezett...

Zka77 2013.06.14. 09:53:51

@ffüttyfürütty: leülsz egy gép elé, feltelepíted az épp menő programfejlesztői környezetet és elkezdesz benne dolgozni. Pár év múlva már talán bepróbálkozhatsz valahova...

Zka77 2013.06.14. 09:54:58

@Kovermadar: szerintem több ilyen ismerősöd is van, ha nem rólam írtál itt :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.14. 09:56:25

@váj mí:

Ugye?
Azt hiába mondom egy állásinterjún, hogy ebben és ebben jó vagyok, még nem dolgoztam, mert pályakezdő vagyok. Ide jártam ,ezt tanultam.

Erre a válasz az, hogy köszi, majd jelentkezünk. Azóta várom :)

Ha telehazudom apró, de szép dolgokkal, akkor lehet megeszik és utána tudom bizonyítani, hogy képes vagyok ellátni a feladatomat.

Külfölfön nem tudom, hogy mi a helyzet, mert Svédországban 2 interjún voltam (mindkettő CNC), egyik helyen sem érdekelt senkit a végzettségem, csak a gyakorlatom. Az egyik helyen pont kellett ember és volt pici hátszelem is, azóta ott dolgozom és elégedettek velem (jobban, mint sok svéddel).
Ez mondjuk nem diplomás munka, de szerintem a tapasztalat (mondjuk akár gyáron belül fél év inasként egy vezető beosztású ember mellett sokkal többet ér, mint bemagolni azt, ami 30 éve működött, de ma már lehet nincs is olyan :) )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.14. 09:57:10

@Zka77:

Akkor minimum 2 :) De vélhetően van vagy 10 :) Igazából az összes ismerősöm, akivel tartom a kapcsolatot vagy külföldön él vagy magyar IT-s :D

váj mí 2013.06.14. 09:58:20

@Warlimont: Ahham, megvan a jelenet, sőt utána az egyik rezidens, aki bizonytalankodott egészen be volt tojva, hogy hűűű-most-mi-lesz? :DDDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.14. 09:59:15

És mielőtt félreértés történik, nem diploma ellene vagyok! Csak sok esetben túl nagy feneket kerítenek neki és minden szarra diplomás képzést csinálnak, amikor elég lenne egy erős szakközép is hozzá (olyan erős, amilyen ma Mo-n nemigazán van :) ).

váj mí 2013.06.14. 10:00:17

@tableno: És még finom voltál ;).

2013.06.14. 10:00:19

Sajnos most nem fogok raerni apr orara. Ha jon a poszter, megkerdezne valaki tole, hogy kitartja -e a feleseget es hogy szereti -e a kelkaposztafozeleket?

váj mí 2013.06.14. 10:03:07

@Kovermadar: Olyan simán tagadtam le a diplomámat, és hazudtam be helyette releváns munkatapasztalatot, hogy magam is meglepődtem. Egyrészt.
Olyan simán nagyítottam fel minden kis egyetemi projektet, minden rövidebb fordítási, feliratozási munkát, amit addig végeztem, hogy magam is meglepődtem. Másrészt.
Ilyen ez ...

Warlimont 2013.06.14. 10:07:42

@tableno: Azt azert megneznem, hogy nullarol indulva, a C64 alap BASIC-jevel mikent szorakoztattad magad. :) :) Plane ugy, hogy ahogy irod, nem volt se floppyd, se kazettad amire mentsd a cuccot. Akkor a 10 Print "Hello Vilag!" es 20 Goto 10 kodot minden nap be kellett irnod ujra? :)
Mondjuk az iskolai szam.tech tanar sose volt merce anno, nemelyiket mar azzal is felul lehetett mulni, ha be tudtad kapcsolni a gepet, ha meg össze is tudtad dugni az alapgepet a junyoszty tevevel es a joystickokkal, akkor mar kifejezetten gurunak szamitottal.

SzumóNé 2013.06.14. 10:10:39

Erdekes, en vartam azt a fordulatot kb. meg az elejen, hogy annyira bejott neki a cucc, hogy lediplomazott. Mennyivel szebb lenne a sztori, hogy csalt az elejen, de sikerei voltak, ezert hivatalbol is lett rola papirja. Ejj, viszlat Halivud, agyo Endivajna! :D

anestesilege 2013.06.14. 10:10:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: persze hogy elfogadtak, de egy kontraszelektiv tarsadalomban a hatosag sem egy utos ellenfel...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 10:15:47

@ffüttyfürütty: jogos és értem mit akarsz. Nincs verbális kapacitásom most kifejteni, de ha lesz, megírom neked.

orange85 2013.06.14. 10:22:33

@Kovermadar: oké, már rájöttem.

mindig is elbűvölt az a tehetség ami ahhoz kell, hogy meggyőzz egy idegen embert arról, hogy értesz valamihez kellő bizonyíték hiányában (pl. diploma)

tanítani anélkül hogy erről papírod lenne csak úgy lehet,hogy valamilyen szinten "csalsz".
ezt úgy értem, hogy valszinűleg elterjedt a híred,valaki beajánlott, hogy milyen jól megy a matek és sorra jöttek a tanítványok.olyan mint a dominó.
ennél nagyobb bizonyíték persze nem kell.
sajna aki a 0-ról kezdi (új terület,új ország)annak ez édeskevés.

lazy daisy 2013.06.14. 10:25:05

Szerintem simán hihető a történet.
Pár éve elég sok field engineert és customer support engineert kerestek telco területre Európában, arab országokban, Dél-Afrikában, project munkára. Project munka = szerződéses munka, általában 3-6-12 hónapra. Ha valakinek volt/van megfelelő tapasztalata, ilyen helyekre általában nem kérnek papírokat. Tapasztalat nélkül bekerülni viszont esélytelen. Ilyenkor a munkavállaló számláz a cégnek (vagy a közvetítő cégnek), így kap fizetést. Kb. mint egy alvállalkozó/beszállító. Ezzel ellentétben ha állandóra veszik fel, alkalmazásban, a legtöbb cég kéri a papírokat.
Véleményem szerint a telco piac az utóbbi időben jelentősen beszűkült, szerintem ezt ma már így nem lehetne (vagy csak sok szerencsével/hátszéllel) megcsinálni.

tableno 2013.06.14. 10:26:37

@Warlimont: Akár hiszed, akár nem, baromira élveztem! Nem azt mondom, hogy én voltam a billlgéc, de egész komoly kis programokat írtam (füzetbe, aztán bepötyögtem a gépbe). Volt olyan, amit fél napig tartott beírni, aztán persze kikapcsolás után kezdhettem újra. Aztán persze kikönyörögtem a szűlőktől egy Datasette magnót...

anestesilege 2013.06.14. 10:27:08

Bocs, de engem nem gyozott meg a sztori.

pro primo: addig jar a korso a kutra amig a korsos lany jol meg nem izelik...

pro secundo : azert ket "alommunka" koze beszivargott egy kis mosogatole is

pro tertio : szamos elottem kommentelohoz hasonloan en is ugy gondolom, hogy veszelyes poszt, amibol konnyu hamis kovetkezteteseket levonni; a kepzetlenek egy oriasi hanyadabol ugyanis soha nem lesz a posztolohoz hasonloan sikeresen szerencset probalt legkisebb kiralyfi (aki okozsba veszi az akadalyokat, hiszen keuropabol jott, ahol szinte mindeki "ugyes"....)

P.S.:felteve persze, hogy nem kamu az egesz...

2013.06.14. 10:27:47

@orange85: ez igy ebben a formaban nem igaz, IT szerintem tenyleg az a terulet, ahol a diplomat ki lehet valtani tapasztalattal, hozzaertessel (persze a tapasztalat megszerzesehez meg pont emiatt, szerencse is kell, ezt nem tagadom, hisz valahol el kell kezdeni, egyszer be kell kerulni a korforgasba).

En is diploma nelkul ulok olyan helyen (IT, azon belul is telco), ahova kifejezetten diplomast kerestek a role leirasa alapjan.

Mondjuk nem hazudtam; megmondtam az elejen hogy nincs, es most szoljanak, ha ez problema. 9 eve dolgoztam akkor multiknal, es ebbol 6 evet telco teruleten (mint a posztolo).

A leendo munkakorommel az eddigi az kb 90%-os egyezest mutatott, es miutan szemelyesen is meggyoztem oket a szemelyes szakmai interjun, abba is hajlandoak voltak belemenni, hogy a diplomas fizetesi savba keruljek, ha mar a kikoltozesemet nem tudjak tamogatni (ez 10%-ot jelentett eves szinten).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.14. 10:27:59

@orange85:

Pontosan így történt.
Tanítgattam először a menyasszonyomat (köépiskolás volt, én már egyetemista). Utána anyósom kérdezte, hogy nem akarok-e tanítványt, mert tud valakit, akinek nem megy a matek és hátha. Felhívtam őket, elmondtam, hogy ez vagyok, szívesen megpróbálom. Azt a srácot 2 évig tanítottam folyamatosan. Közben az egyik osztálytásának a nővérét is tanítani kezdtem, őt 3 évig. Aztán az ő hugát. Aztán adtak kézről kézre és volt olyan időszak, amikor talán 8 vagy 10 tanitványom is volt.
Túl sok pénzt nem kerestem vele, egy jó hónapban (senki sem volt beteg, mindenki jött, illetve én mentem 99%-ban) olyan 100-110e Ft jött össze (adómentesen :) ).
(egyébként végzettség nélkül nem is taníthattam volna, így "sajnos" adófizetésre nem volt lehetőségem - ha lett volna sem tettem volna :) ).

ffüttyfürütty 2013.06.14. 10:28:09

@Zka77: Mondassz pár menõ programfejlesztõi környezetet?

orange85 2013.06.14. 10:33:22

@Kovermadar: 100e huf azért az nagyon nem kevés.de hát így kell ezt csinálni.

Zka77 2013.06.14. 10:33:50

@Warlimont: én C+4en kezdtem, igaz kazettásegység az volt. De azt macera volt használni, ki kellett sírni egy floppy driveot elég gyorsan.
Igen, egyébként alapvetően így működött, hogy bekapcsoltam a gépet és elkezdtem kódolni valamit és ha érdekes lett, érdemes volt folytatni másnap, akkor lementettem. Ha nem, akkor nem.
Forrás nem sok volt, pár magazin meg szakkönyv. És persze pár haver, akik ugyanezt a hobbit választották.

Zka77 2013.06.14. 10:35:48

@ffüttyfürütty: jelenleg a Java. De én már elég rég nem programozok kurrens környezetben, úgyhogy bővebbet nem nagyon tudok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.14. 10:38:49

@SzumóNé:

Azt hiszem ez a dolog fordítva csak nagyon nehezen működik. Bemagolni valamit, amit igazából már tudsz. Ráadásul a profnak valószínű nem fog tetszeni, hogy nem a könyvet nyomod vissza az arcába, hanem a tényeket (ezt kevesen emésztik meg Magyarországon).
Diplomát szerezni a legjobb a nulláról vagy nagyon szolgalelkűen, mert az önálló gondolkodást nem szeretik sokszor.

Nekem is volt konfliktusom emiatt és hiába győzködtem a tanárt, hogy pedig igazam van és működik a dolog így is, minduntalan "elvi hibát vétettem" és nem volt jó. Elvi hibát egy matematika zárthelyin, ahol jó volt a végeredmény és otthon hobbiból mindenféle példával alá is támasztottam.
Szerencsére a gyakorlatvezetőnek volt annyi esze, hogy megértette és nem hivatalosan igazat adott (meg pontot is :) ).

Sokadrészt pedig pl. nálunk (BMF vagy most ÓE) borzalmasan sok tölteléktárgy volt, mondván szélesítség a tudásunkat. Ez a gyakorlatban szerteágazó, borzasztó felületes tudást jelentett, aminek semmi haszna nem volt. Egy tapasztalt szakembernek ez erősen megfekszi a gyomrát szerintem és előbb mondja azt, hogy: "Kismókus, tudod kit szórakoztass az emelvényről!"
2-3-4 kredites tárgyak, amiknek semmi értelme nem volt. Ezt onnan is látom, hogy nézegetem a svéd felsőoktatsi intézményeket és egy gépészmérnököt nem tömnek szociológiával, pszichológiával és hasonló baromságokkal. Van viszont 3*15 kredit mechanika meg matek... félévente 3-4 tágya, a BMF-en meg 8-12.

orange85 2013.06.14. 10:39:35

@Kovermadar: mi az, hogy 10 év gyakorlata?gondolom cégnél.aki otthon elkezd php-t programozni az a büdös életbe nem kerül be a céghez.
hogyan állnak szóba egy programozóval egy cégnél?

itt az a módi, hogy ingyen mennek cégekhez egyetemista hallgatók hogy legyen gyakorlatuk.próba programozásról én még nem halottam.és a te sztorid a tanításról szvsz ezen a területre nehezen átvihető.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.14. 10:40:29

@orange85:

Jó hónapban!
De abból nem volt olyan sok a pályafutásom alatt + ugye a nyarak kiestek.
Egy átlagos hónap olyan 70e Ft lehetett.

Mikor elmentem dolgozni, akkor 83e bruttót kaptam (részmunkaidő)... :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.14. 10:45:48

@orange85:

10 éve dolgozik legalább a szakmájában. Igen, cégnél + van saját cége is, amivel nem tudom mit csinál, mert a munkahelyén dolgozik. Lehet vállalkozóként? Passz.

Nem tudom hogy állnak szóba vele. Gondolom, ahogy másokkal is: tessék mondani, van-e 10 év tapasztalata, 3 diplomája, 4 nyelvvizsgája (abból 3 anyanyelvi szintű, egy felsőfokú), ugye nincs családja, hogy még véletlen se zavarjon be és megelégszik-e 47.500 Ft kezdőfizetéssel + caffelófasz + utazási támogatás (42 Ft). De csak ha még nincs 20 éves, mert különben túlkoros! :)

Persze, a kettő (tanítás - IT) nem csereszabatos. Az egyetemisták ingyen munkája egy cégnél jó dolog. Nálunk is kellett ilyen gyakorlatot csinálni, de csak 6 hét. Az semmire sem elég.

Sok múlik a gazdasági és társadalmi környezeten is. Ami Angliában, USA-ban, Svédországban működik, nem biztos, hogy működik Magyarországon. Más a mentalitás.

Zka77 2013.06.14. 10:47:14

@Kovermadar: GDFre jártam pár évet 97-98 táján, az fizetős volt, de az is tele volt fos tananyaggal. Pl valami tudománytörténetnek nevezett töltelékszar. Volt hozzá egy kisalakú könyvecske, kb 100 oldal. Minden oldalon 1 db magyar tudós zanzásított élettörténete. Név, hol született, mit tanult, mit szeretett tanulni, mit nem, miről kéne ismernünk. Mindez végig évszámokkal. Az egészből csak annyira emlékszek már, hogy "Beke Manó" és semmi másra. Arra is csak azért, mert vicces név. Rendkívül hasznos tárgy volt, nyilván enélkül nem lehet valaki programozó.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.14. 10:47:25

@Kovermadar: En sem hazudtam, miert tettem volna? Tul hihetetlen lett volna. Anglia fele sem hazudtam, amikor kijottem. Nem a HR-t kell lenyugoznom az oneletrajzomat, hanem a fonokomet a szakmai tudassal, azt meg nehez hazudni. Legalabbis nekem.

orange85 2013.06.14. 10:49:28

@Kovermadar: elvi hibát véteni azt jelenti, hogy nem jó az elmélet rá, még akkor sem ha jó lesz a végeredmény vagy az asztal másik oldalán lévő emberke volt elvi hibás.

de akkor pedig-ha működött a dolog-új elméletet dolgoztál ki rá,legalábbis olyat ,amit ott nem ismertek vagy nem foglalkoztak vele.

a szociológia szükségtelenségével egyet értek,aki direkt nem erre a területre megy annak tök felesleges.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.14. 10:53:15

@Kovermadar: Nem tudom, a mechanika, villamosssagtan pl tobb, mint 30 eve nem valtozik lenyegesen es a hozza kapcsolodo modellek sem. Lehet erdemes megtanulni.

andaluzkutya 2013.06.14. 10:53:40

Csendben jegyzem meg, hogy teljesen mindegy, hogy a poszt igaz, vagy kamu, mivel a hozzászólások döntő többsége a még biztosan igaz történeteknél is csak elenyésző részben szól a posztról, inkább valami olyanról, amiről a poszt kapcsán elkezdtünk beszélgetni.

Zka77 2013.06.14. 10:56:16

@orange85: de van, hogy próbaprogramot íratnak a jelentkezővel. Nekem eddig 1 ilyen volt, 1 másikon feltettek pár konkrét szakmai kérdést, 3-4 másik helyen egyszerűen csak beszélgettek: mit csináltam eddig, mik a terveim, ilyesmi. Most multinál vagyok, itt volt angol nyelvű fázis is egy német főnökkel. Annak se volt komoly funkciója a nyelvi kommunikációkészség felmérésén kívül.
Szerintem egyébként érdemes CVhez csatolni linket pár programodhoz, amiből leszűrhetik, hogy mit tudsz.

andaluzkutya 2013.06.14. 10:58:03

@tilmir: Azért a japán vécézési szokások megismerése elég hasznos volt:)

orange85 2013.06.14. 11:00:29

@Zka77: a referenciaanyag oké,a próbaprogramozás ezek szerint létezik.

diplomát kértek?

2013.06.14. 11:01:20

@Mr. Long: hja, itt Angliaban igy megy, HR-es meg csak ott sem volt az interjun; ket szakmai muki kerdezett mindenfele gyakorlatias dologrol.

De otthon a tehetseges, szuperintelligens 22-eves vastagkeretes-szemuveges szokesegekkel folyik az IT-szakemberek orok haboruja :D

Ezek a szupergeniuszok 2 honap alatt ketszer megcsinaltak velem, hogy megtalaltak valami pozira (meg csak nem is en jelentkeztem, ok szurtak ki Linkedin-en), amit a szakmai multam alapjan tokeletesen el tudtam volna latni, majd mindketto az interju masodik-harmadik lepcsojenel RAJOTT, hogy hoppa, nincs is diplomam, ok pedig igenis diplomast keresnek :)

Az mindegy volt, hogy evek ota azt csinaltam, amire ok embert keresnek, es mellesleg sehol sem szerepelt a CV-mben felsooktatasi intezmeny. Magyarul, meg csak olvasni sem kepesek, es eloszeretettel pazaroljak az ember idejet.

Raadasul mint kiderult, a ketto kozul az egyik diplomas, tobbeves tapasztalatot igenylo pozira brutto 350-ert kerestek az embert, annal en akkoriban jocskan tobbet kerestem.

Ennyit a magyar papirhalmozas ertelmerol :)

tanato 2013.06.14. 11:07:30

@Warlimont: @andaluzkutya: Az én ismeretségi körömben tudok olyan emberekről akik orvosi diploma nélkül dolgoztak orvosként évekig.Az egyik egy nagyon ügyes műtős volt,aki a világháború után arra hivatkozva hogy a zűrzavarban elvesztek az orvosi végzettséget igazoló papírjai,állást nyert egy közeli városi kórházban. Rendkívül jó fellépésű ember volt/mint minden szélhámos/hosszú évekig félrevezette a kollégákat és a kórházvezetést is.Belosztályon volt és ellesegette a kezelési sémákat,ebből élt meg,míg végül aztán megbukott.Ez közvetlenül a háború befejezése után volt.

Gerry. 2013.06.14. 11:10:21

Erdekes, mindenki a diploman kattog, holott az a legkissebb problema a tortenetben. Mar az erosen furcsa, hogy nem akar tovabbtanulni, de a jelek szerint dolgozni se, hiszen azert hamisit hogy tovabb diakmunkazhasson. De ez meg hiheto. Ami utanna jon az mar nem, es bar nem tartozok azok koze akiknek minden szerencses fordulat gyanus, bizonyos hatarok azert leteznek. Pl jo kereso allasa van Mo-on, es nem utazuk kulfoldre - ezt meg elhiszem, azt mar kevesbe, hogy ossze kellett 'szednie' 500 fontot. Es hogy az IT-s szaki nyaralaskeppen megy mosogatni harom hetig, (mert tobb ev jol meno IT-s munka utan ez az egyetlen kulfoldi talasztalatszerzesi lehetosege) es hogy angolul nem birja magat megertetni (IT-s, konyorgom, IT-s). Meg jo, hogy csak ugy kiment Londonba, bele a vilagba, mint azok akikek ez az utilso eselyuk. Majd a kesobbieken ujra 'ossze kell szednie' osszesen 2,000 fontot, mikozben elvileg evekig remekul keresett. Majd a berlet hianya miatt lemondja az allast, es. nekilat mosogatni. Tok jo, hogy Norvegia legalabb 'gyonyoru'.

Az elet vicces es sokszor teljesen hihetetlen dolgokat produkal, de ennek ellenere is van egy sanda gyanum, hogy a poszt par filmbol es foleg par korabbi posztbol van nem tul ugyesen osszeollozva.

(Btw, az nagy' kulfoldon', bar valoban nem olyan rigid modon kerik a diplomat mint Mo-on, es valoban sokkal jobban ertekeluk a tapasztalatot mint Mo-on, az mese habbal, hogy nem is erdekel szinte senkit, meg ha van, akkor se nezik honnan. Pusztan arrol van szo, hogy a kimenok jelentekeny reszenek nincs diplomaja/azt meg nem kovetelo munkakorben dolgozik/van magyar diplomaja, de a magyar diplomak elsopro, iszonyatos tobbseget kulfildon le sem bojszintjak, es a fenti okok miatt jutnak sokan arra a bolcs megallapitasra, hogy nagy kulfoldon a diploma nem erdekel senkit.

iwebinfoember 2013.06.14. 11:11:02

nekem diplomám nincsen(mindössze egy felsőfokú OKJ-m van), hazudni sem hazudtam az önéletrajzban, illetve csak kicsit füllentettem, mégis az IT szektorban dolgozom. Nagyot hazudni amúgy sem érdemes, hiszen a munka során úgyis kiderül, hogy ha nem tudsz valamit. Interjúim alkalmával a végzettségemet igazoló papírokat nem kérték, és nemrég beszélgettünk a kollégákkal erről a papír dologról, ők is azt mondták, abban az esetben kell a diploma, ha valaki vezető pozíciót akar. Nálunk a csoportvezetőnek sincs diplomája, valami tanfolyamot végzett el mindössze. IT-ben szerintem sem annyira fontos a diploma megléte. Otthon viszont azért nehezebben kapsz állást IT-ben diploma nélkül, de azért pl nekem is sikerült. Otthoni 4 év tapasztalat után jöttem ki Londonba, és gyakorlatilag nagy gond nélkül el is tudtam helyezkedni(szakmai interjú, szakmai írásbeli teszt) után.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.14. 11:11:10

@tanato: Most is volt ilyen. Agárdon praktizált valaki fogorvosként évtizedekig.
:)

tanato 2013.06.14. 11:12:41

@andaluzkutya: @Warlimont: A másik meg szintén háborús eset,egy szintén nagyon jó,fellépésű ember szovjet hadifogolytáborba került/valamennyi eü.ismerete azért neki is volt,segélyhelyen szolgált előtte a fronton./és orvosnak adta ki magát hogy így megmeneküljön az éhhaláltól.Több évig ügyködött a táborban orvosként és sikerült is neki megúszni,hazatért anélkül hogy rájöttek volna a szovjetek a turpisságra./Hogy a többi hadifogoly milyen ellátásban részesült tőle azt jobb ha nem tudjuk./

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.14. 11:12:49

@Mr. Long:

Nem arról beszélek, hanem arról, amiket én tanultam :)
Pl.: egyrészt nem a szakmám, másrészt nem is érdekel, harmadrészt meg ki nem tojja le az első számítógépek felépítését? Egy IT-snek lehet hasznos vagy érdekes, nekem nem volt az és mégis...

De arról csak érintőlegesen volt szó, hogy hogyan programozzunk makrókat az excelben, pedig az jó lett volna.

orange85 2013.06.14. 11:13:10

@Whave: a magyar HR-es Micikéket el kéne küldeni kapálni.ezt érdemelnék.
rohadjon meg az összes.

de legalább van ahol nem így működnek a dolgok.jó ezt látni.

nyuszigonosz 2013.06.14. 11:13:14

Hát, érdekes poszt.
Engem zavar a hazudozás.
Hamarabb elismerem valaki tudását, ha azt is tudom hozzá, hogy nincs "papírja" róla. Vagy közvetleges, hasonló végzettsége van.

Nem amerikai film az élet, ahol 20 óra 20-kor kitalálom mi szeretnék lenni és 21. 55kor minden dacára, menetrendszerüen elértem az életcélom.

A hamisított papírok, hat mint a sánta kutya....
Mert ha annyira nem szükségesek, nem is kellett volna hamisítani semmit.

tanato 2013.06.14. 11:13:51

@tilmir: Igen erre emlékezem,azt hiszem fogtechnikus volt a képzettsége,de húzott tömött,idegelt stb.

négyzet 2013.06.14. 11:16:09

@orange85: nekem volt egyszer egy nagyon köcsög matektanárom, tanítani nem tudott, csak ordítani. szerintem rohadjon meg az összes! na meg kapálni.

ennyit az ilyen hozzászólásokról.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.14. 11:17:43

@orange85:

A háttérben valószínű a semmi máshoz nem értő, illetve a saját munkájához sem igazán értő professzor begyöpösödöttsége állhat. És talán az, hogy Ő (is) írta a könyvet, így nyilván minden rossz, csak az jó, ahogy Ő tudja.

A gyakvezér pedig, mint (talán nem túl régen végzett) még támogatja az önáló gondolatokat.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.14. 11:19:40

Mondjuk az is erdekes, hogy az elso munkahelyen tudtak, hogy diakmunkas, hallgato a BME-n. Senki sem kerdezte meg, hogy halad az egyetemen? Mi a helyzet az allamvizsgaval? Vagy direkt lepett le a hetedik evben, mivel tudtommal het ev az 'atlagos' vegzesi ido? Ez a resz budos nekem, illetve gondolom voltak ott olyan hallgatok is, akiknek az evfolyamtarsanak ekllett volna lennie...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 11:20:21

De komolyan, hogy lehet ugy tukorbe nezni, meg a munkaltato szemebe, hogy belehazudott az ember az arcaba? Vagy ez csak nekem durva?

2013.06.14. 11:21:11

@Gerry.: rengeteg "idosebb" (kesoi 30-as, 40-es) IT-s exkollegam van, akik sosem voltak raszorulva az angolra e-mailek megirasan kivul, amivel remekul boldogulnak is.
De ha kijonnenek Angliaba, biztos vagyok benne hogy egy budos szot sem ertenenek a britbol, illetve beszedkeszseguk sincs, hisz csak irasban hasznaltak.

Es most iszonyatosanjo szakemberekrol beszelek.

orange85 2013.06.14. 11:21:17

@négyzethálós: na igen, mindenre van ellenpélda.úgy látom elég mély sebet ejtett rajtad ez a bizonyos tanárféleség.négyzethálósnak még én sem neveztem füzetem,jó volt az kockásnak is.

de a magyar HR-esek legendásak a maguk nemében.

úgy látom te is Micike vagy vagy csak dugod.
hát akinek nem inge nem veszi magára.

BTBTBT 2013.06.14. 11:21:43

Ez a poszt egy marha nagy kamu - bevallottan hazudozo tollabol.
Majd kesobb lesz idom kifejteni, most csak annyit, hogy szeretnem en latni azt a mosogatot, aki meg borravalot is kap.

tanato 2013.06.14. 11:21:51

@tilmir: Azért mert a magyar hivatalos szervek rendkívül hanyagok,ÁNTSZ, OEP,stb.

négyzet 2013.06.14. 11:23:53

@orange85: a kockás nick foglalt volt :)

kár hogy ennyire nem érted amúgy, amit írtam. egyél még sok-sok túró rudit, ha fejlődésben vagy :)

négyzet 2013.06.14. 11:24:45

@orange85: nem inge, ne vegye - az "összes". de mindegy, majd gondolkodj is néha, mielőtt írsz.

2013.06.14. 11:25:04

@tildy:): ha irrealis elvarasok lennenek egy munkaval kapcsolatban, amit egyebkent el tudnek vegezni, en is siman belehazudnek az interjun a masik arcaba. Illetve ha megsem, akkorsem a lelkiismeretem tartana vissza, hanem max a lehetseges kovetkezmenyek az esetleges kiderules eseten.

váj mí 2013.06.14. 11:28:20

@tildy:): Néha muszáj, különben éhen halsz a levegőben.

váj mí 2013.06.14. 11:29:28

@Barátusz: Ez speciel nem elképzelhetetlen, sok helyen van közös tipp, amit egyenlően elosztanak a teljes személyzet között.
Nem ettől kamu a poszt ...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.14. 11:29:54

Tegyük fel, hogy értek ahhoz, amit csinálok (szeretnek a munkahelyemen, ennek gondolom ez lehet az egyik oka). Tegyük fel, hogy új helyet keresek és behívnak egy interjúra. Tegyük fel, hogy nem hazudok semmiről sem. Mi történik ekkor?

"Milyen szakmai tapasztalatot tud felmutatni?"
X évet dolgoztam Y cégnél, ahol CNC gépkezelő és programozó voltam.

"Á, érdekes. Nem csak piros-zöld gomb nyomó. Kifejtené?"
Hogyne. 1-2 darabos munkáink voltak egyszerűtől a bonyolultig, kevésbé pontostól a 0,02mm-es pontosságúig. Nem egyszer volt 17 mikronos tűrésű esztergált belső fuartunk, rozsdamentes anyagba (ez horror). De voltak nagy sorozatszámú, esetenként 100-200 darabos munkáim is.
(az elsőnél a pontosság a lényeg, a másodiknál a termelékenység - minél gyorsabban).

"Rendelkezik idegennyelv ismerettel?"
Igen, angolul és svédül beszélek.

És itt elfogyott a szusz. Ha bármi mást kérdeznek, akkor vagy hazudnom kell, mert az őszinte válaszom kiveri a biztosítékot. Kérdezhetnek olyan dolgokat, amihez semmi közük (magánéletem), kérdezhetnek olyan baromságokat, hogy hogy képzelem el a jövőmet. Molesztálhatnak azzal, hogy vállalnék-e túlórákat ingyen (volt, ahol megkérdezték).

A kérsések kb. fele nem arról szólt, hogy megfelelek-e a munkára, hanem arról, hogy szimpatikus vagyok-e. Az meg nem szoktam lenni :)
Így marad a hazudok magamról és akkor talán kapok munkát...

A hiba az én készülékemben van, tudom :D

orange85 2013.06.14. 11:30:42

@négyzethálós: ha most azon kezdünk egy filózni kinek mennyire van humorérzéke sokáig fogunk ezen döcögni.

persze a gyűlöletkeltés sosem vezet eredményre.
direkt nem mentem bele a micikés témába,kevés lenne a karakterszám...

jah,lassú vagyok meg még kell is nőnöm picit.

megfogadom a tanácsod és eszem sok ludit hogy olyan okos és nagy lehessek mint te.nem lehetünk egy szinten.remélem elégedett vagy mester.

andaluzkutya 2013.06.14. 11:30:51

@tildy:): Szerintem durva, de nekem keresett szakmám van. Így könnyű moralizálni:)

@tanato: ha az ÁNTSZ meg az OEP nem lenne hanyag, alig lenne működő kórház/rendelő Magyarországon...

tanato 2013.06.14. 11:33:15

@andaluzkutya: Sajnos ez így van,viszont a réseken meg be tud csúszni egy egy ilyen szélhámos.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 11:33:48

@váj mí: Ha egyszer vallalkozast inditok ( van par otletem, meglatjuk mi jon ossze), akkor sem. Ez abszolut moralis kerdes.

En sosem hazudtam bele olyat amit nem csinaltam, inkabb mondtam, hogy nicns tapasztalatom benne, de meg tudom tanulni, es ezt meg ezt meg ezt csinaltam korabban, ami alapjan igy gondolom. Ertekeltek.

négyzet 2013.06.14. 11:34:47

@orange85: örülök, hogy beláttad. akkor van még remény :)
na. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.14. 11:35:46

@tildy:):

Egyrészt nem pont ugyan arról beszélünk, másrészt ezzel én is próbálkoztam... nekem nem jött be sajnos (mondjuk a másik fele sem :) ).

Zka77 2013.06.14. 11:36:05

@orange85: kérnek mindenhol, de mondom, hogy nincs, van helyette tapasztalat. Eddig nem volt gond. Multinál se.

orange85 2013.06.14. 11:36:36

@négyzethálós: oktasd ki azt akinek szüksége van rá.
tudom, hogy hogy szól az a bizonyos szólás.
mellesleg pedig kinek nem inge és nem akinek nem inge...de ez már elkerülte a figyelmed te ász.

te magadra vetted tehát birka vagy.

te viszont ne gondolkozz mielőtt írsz.
imádom hülyéket ütni!

váj mí 2013.06.14. 11:37:27

@andaluzkutya: Neki is .. :)
Én anno gondolkodtam a gyerekgyógyászaton (Abagnale, mi? :P), de mivel nem bírom igazán elviselni a nyílt törések és hasonlók látványát, inkább lemondtam.
Programozónak meg világ életemben hülye voltam. Még általános sulis koromban jártam informatika szakkörbe, ahol kockás füzetbe véstük a parancssorokat. Már akkor sem értettem...

orange85 2013.06.14. 11:37:37

@Zka77: nawazz,ez már azért valami.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.14. 11:37:43

@tanato: De ennyire? Hisz a vényeken ott a vonalkód. Az nem "kiabál"? Jó, lehet nem írt receptet, de honnan szerezte be az anyagokat, gyógyszereket?
Egyébként, emlékszem a TV-be is bekerült, az összes páciens dicsérte. :)
Nem tudom, elítélték-e.

négyzet 2013.06.14. 11:38:14

@orange85: akkor verd a fejed a billentyűzetbe :)

a nem inge sajna már csak a riposztban jött, a magyarázkodás így nem elfogadható.

orange85 2013.06.14. 11:40:13

@Zka77: ennyi.zárjon be az összes egyetem!!
jah, hogy épp ez a cél mo.-n.
akkor befogom a szám.

BTBTBT 2013.06.14. 11:41:21

Jaj, mar megint felre vagyok ertelmezve. Mi lesz igy velem? :D

tanato 2013.06.14. 11:41:33

@tilmir: Megvezetett mindenkit é mivel jó volt a kommunikációs készsége szerették a paciensek.Hogy az ellátmányát honnan szerezte be azt nem tudom,de nyilván kapcsolatai révén stikában.

váj mí 2013.06.14. 11:43:08

@tildy:): Vannak olyan szakmák, amikhez inkább érzék kell, mint tanulás. Ezek a szakmák jellemzően a szolgáltatóiparban vannak. Felsőfokú szakképzettségről sosem hazudnék, de simán bekamuzok plusz "x" évet ilyen szakmában, mert tudom, hogy meg tudom csinálni.

Zka77 2013.06.14. 11:45:13

@orange85: hát azért ha újrakezdhetném az életem, lehet hogy nem a diplomaszerzést szakítom félbe az első munkahely miatt, hanem fordítva. Sokkal kevesebbet kéne szamárlétrázni és nem volna folyton kisebbségi érzésem egyes helyzetekben.

napvadászlány 2013.06.14. 11:45:29

szerintem komolyabb poziknál már leellenőriznek manapság itthon is és külföldön is (lehet, h. nem tud a delikvens róla), de csekkolgatnak azért rendesen

orange85 2013.06.14. 11:46:52

@négyzethálós: én inkább a te fejedet ütném mert belekötsz az emberbe.
üdvözlöm az összes HR-es ismerősöd!ragadjatok össze!

London2009 2013.06.14. 11:50:09

Kicsit ilyen hiszen is meg nem is poszt. Nálunk is van a cégnél ez a background verification, amire külön céget alkalmaznak. Mindent leellenőriznek amit állítottál a cv-dben. Hazudni egyáltalán nem érdemes, mert kiderül rögtön. Nálam el is akadt az egész folyamat amint elkezdték hívogatni a TO-s nénimet angolul. Úgyhogy végül egy csomó mindenben nekem kellett nekik segíteni… Addig nem kezdhettem míg vissza nem jelezték, hogy minden rendben van a cv-mmel és a csatolt dokumentumokkal. Nem tudom, hogy ez máshol, vagy kisebb cégeknél pontosan miként működik de azt tudom, hogy sok helyen hasonlóan. Tehát ez a behazudtam egy diplomát egyáltalán nem működne…
Abban viszont teljesen egyetértek, hogy egy csomó munkakörbe nem elvárás a diploma. Míg Magyarországon egy recepciós vagy egy adminisztrátori munkához is követelmény ami nonszensz…
Itt Angliában kemény pénzeket kell fizetni a diplomáért és nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak. Itt nincs államilag támogatott Mickey Mouse képzés. Eleve jobban meggondolják, hogy elmenjenek a drága felsőoktatásba a diákok vagy inkább munkába álljanak. Gyakran van az, hogy fiatalon rögtön középiskola után elkezdenek dolgozni és később elvégeznek valamit levelezőn vagy a cég kifizeti nekik stb. Jellemzően az értékesítő, recepciós, titkárnő, adminisztrátor, ügyfélszolgálat stb munkakörökben egyáltalán nem elvárás a diploma. De olyan meglepő dolgokat is látok mint például a főnököm, aki séfként dolgozott évekig a középiskola után…de mára lett 20 év tapasztalata Invsetment Research ben. Ne kérdezzétek. Nem értem én sem… : )
Mindenesetre olyanrók még nem hallottam, hogy valaki mérnökként dolgozik mérnöki végzettség nélkül… de nem is hiszem, hogy mérnökként dolgozna. Valószínűleg valami technikus lehet, ahhoz meg biztos elég a tapasztalata.

négyzet 2013.06.14. 11:54:32

@orange85: ki mondta, hogy háeres vagyok? :) túl jól megy ez a gyűlölködés neked.

váj mí 2013.06.14. 12:01:24

@Barátusz: Vagy megtanulsz egyértelműen írni, vagy életed végéig kétségek közt fogsz vergődni ;).

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.14. 12:09:55

@London2009: Amikor en alamvizsgaztam volt par levelezos is. Ott moondta az egyik srac (kb 35 eves volt), hogy meg kellett csinalnia a diplomat, mert a ceg nem tudta eloleptetni nelkule, kellett a kulonbozo engedelyekhez es pontosan, nem mernokoskodhetett nelkule. Ujsagot, meg kamu posztokat lehet irni diploma nelkul, de sok mindenhez kell.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 12:13:47

mosogatonak borravalo?
london erdekes varos

négyzet 2013.06.14. 12:14:02

idehaza nyilvánvalóan nem fontos a papír. a tapasztalat sem. valami más annál inkább.
www.nyest.hu/hirek/igy-itelik-oda-az-akademiai-osztondijakat

váj mí 2013.06.14. 12:16:09

@hagyma: USA-ban nincs közös tip? Komolyan kérdem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.14. 12:17:16

@hagyma: hogy nezne a pincer, amikor megkerdezem merre a mosogato. szeretnek adni a sracnak £1-ot, mert szep tiszta tanyert kaptam. Lehet, hogy olyan helyen dolgozott, ahol a tiszta tanyer is kuriozum.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 12:18:38

@váj mí: jajj haggyad mar
O a blog erkolcsrendesze
Terez anya jelenthet
nem hazudunk
nem melozunk illegalisan az allamokban
minden papirmunkat elvegzunk
minden jovedelem utan adozunk
nem csaljuk meg a prunkat
stb.
csak tejfol legyen meg internet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 12:25:52

@váj mí: hat en eletemben nem hallottam rola, amitol meg lehet...
a mosogato meg a szakacs altalaban oraberben van, semmi kozuk a borravalohoz
azt a felszolgalo kapja, igy az ove
abbol ad a bussernek, mert az segit neki
nade a mosogatonak?
akkor jar a takaritonak, a wc-s neninek /az itt mondjuk nincs ilyen neven/
plane a chefnek, a hostessnek stb.
nem
itt a mosogato fix oraberben van , akarmekkora a forgalom
kajat kap itt is, ami semmisegnek tunik, de kurva sokat szamit
persze nem ugy kell elkepzelni, hog csinalnak neki egy T-Bonet naponta

váj mí 2013.06.14. 12:26:32

@hagyma: Ő megengedheti magának azt a luxust, hogy minden körülmények között az igazat mondja. Mármint munkaügyileg. Szerencséjére olyan szakmához van készsége, ami jelenleg hiányszakma.
Ha olyan helyzetbe kerülne, hogy vagy kamuzik, vagy nem veszik fel, így no money a megélhetésre, valszeg meggondolná.

váj mí 2013.06.14. 12:27:43

@hagyma: Yaps, elfelejtettem, hogy a pincérnek ott gyakorlatilag nincs fizetése. Ahham, így már érthető ...

BTBTBT 2013.06.14. 12:28:18

@Kovermadar:
O, dehogy! Ez azok vegzete, akik nem olvassak el figyelmesen, amit irunk, aztan minket szurnak le, hogy nem tudunk rendesen fogalmazni. :)

@hagyma:
Ezt mondtam en is a mosogato es a borravalo lehetetlen kapcsolatarol - pedig sosem voltam mosogato.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 12:30:36

@Mr. Long: az otlet nem is rossz
ha legkozelebb kajalunk valahol, megmondom a pincernek, itt van 20 dollar jatt neked meg meg 4 a mosogatonak
szeronted nem nezne hulyenek

/mostanaban azzal szorakozok, mert ha kint eszunk , gyakran 30 dollar korul van a szamlank, foleg ha csak ebed ugye, hogy $ 6.66-ot adok, es akkor en vagyok a satan:)

LyukasBogrács 2013.06.14. 12:31:44

@Mr. Long:
" Amikor en alamvizsgaztam"

Pali bácsi?

andaluzkutya 2013.06.14. 12:33:02

@váj mí: Ez így igaz. Azzal együtt, hogy én pl. még nem kamuztam interjún, nem ítélem el azt, aki kicsit fényezi magát, persze nem arra gondolok, hogy behazudik magának valami diplomát, főleg nem olyankor, ha a munka komoly felelősséggel is jár (pl. orvos, mérnök). A munkáltató azonos végzettségű emberek közül alighanem azt fogja választani, akinek kicsit több a tapasztalata, vagy érdekesebb ember, vagy el tudja képzelni róla, hogy legalább jó lesz vele együtt dolgozni.
Amikor én voltam interjún akkor két helyre négyen pályáztunk, mindannyian szakorvosok (mivel ezt keresték). Én voltam a legfiatalabb, így természetesen a legkevesebb szakmai tapasztalattal és mégis engem választottak úgy, hogy csak az igazat, a színtiszta igazat mondtam:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 12:37:58

@váj mí: haggya man logva, aki ennyiszer hangoztatja, hogy mennyire egyenes uton jar...
a hazugsag amugy itt az eroszakos buncselekmenyek utan kozvetlenul a legnagyobb bun, az is teny
ha valakirol kiderul, hogy hazudik, kirugjak , piti hazugsag miatt is
/mondjuk az amerikaiak nem is tudnak hazudni/ itt sokkal jobban jarsz ha megmondod, igen elbasztam, mintha hazudsz, otthon mindenki a kibuvot keresi es probal hazudni
a torvenykezes is erdekes, mert ha bevallod, hogy bunos vagy es nem hazudsz, akkor nagysagrendileg csokkentik a buntetesedet
/persze ha ahazudsz es bejon, akkor le sem csuknak, de ahhoz mar jo ugyved is kell

van a pincernek alig kevesebb mint 3 dollar:)
@Barátusz: en kell higgyem, mert sosem mosogattam londonban
ott lehet mas a helyzet
itt ilyenrol nem hallottam

andaluzkutya 2013.06.14. 12:51:00

@hagyma: ez a hozzáállás nekem nagyon szimpatikus, de pont a következmények enyhítése miatt lehet arrafelé népszerűbb. Mo.-n a beismerés sokszor még súlyosabb következményekkel jár, mintha valaki maszatolni próbál. Legalábbis amerre én megfordultam:) Ha pl. egy diák nem ír semmit a dolgozatra és azt mondja, hogy azért mert nem tanult, akkor akár még intőt is kaphat az egyes mellé, hogy szemtelen, míg ha összepuskáz egy kettest, akkor sokkal jobban jár.
Érdekes volt itt, amikor nyelvvizsgán voltam, elmondták a vizsga előtt, hogy a puskázás, másról másolás Norvégiában okirathamísításnak minősűl és feljelentést von maga után...

ZOH 2013.06.14. 12:57:31

Szuper iras, gratulalok es respect! AZ utolso foto a vizparti kis asztallal pedig.... aaaaaa! TOP! Gratulalok!

BTBTBT 2013.06.14. 12:57:41

@hagyma:
A mosogato oraberben mosogat (ami 6.25, ha be van jelentve), a pincer felszolgal es kapja a borravalot. Ez a kozos tip a posztban emlitett kis etterem eseteben baromsag.

Hazugok a vilag mas orszagaihoz hasonloan Angliaban is vannak, de az angol kollegaim is mondtak, hogy mindenki fullent egy kicsit, hogy megkapjon egy allast. Lehetoleg olyasmit, amit nem lehet leellenorizni. Es az a minimum, hogy 2-3 referenciat kernek plusz a payroll a fizu ellenorzese miatt.
Vegzettsegnel, ha irrelevans, akkor barmit hazudhat, nem lesz belole baja - de ha szakiranyu, akkor siman elhajtjak, es a HR jelzi ezt a jelentkezesukon.
Azonos vagy hasonlo profilu ugynoksegek pedig egymas kozott leadjak egymasnak a drotot az ilyen delikvensrol (meg ha nem is hivatalosan).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 13:04:45

@Barátusz: mondjuk nekem is fura volt, hogy londonban a mosogato jattot kap, de sosem tudhatom...

hat en mar eleg regen abban a helyzetben vagyok, hogy nem kell hazudnom, es nem is teszem legalabb 30 eve
/najo kis hetkoznapi szinezesektol eltekintve, az neha megesik, hozza az elet/:)

lüke 2013.06.14. 13:07:58

gratula, végre nem egy nyávogás
vagy tudsz, vagy mehetsz!
(megj. az én szakmámban -orvos- nehezen lehetne diploma nélkül boldogulni, s nem lehet ilyen karriert befutni
engem -már korábban leírtam- a portás nevezett ki föorvossá,elöször,hisz a személyzet ismeri legjobban a kórházban dolgozók munkáját)

smile750 2013.06.14. 13:09:03

Nem olvastam végig az összes kommentet, mert túl fáradt vagyok hozzá, így a vélemények nagy részét nem ismerem, de tetszik az írás, és a poszt író talpraesettsége. Különösen az, hogy nem mindent csak anyagi oldalról közelít meg. Elvállalni egy alacsonyabb szintű munkát, kevesebb fizetésért, csak mert szeretne azon a környéken maradni ami tetszik neki, és a szakmájához képest alacsonyabb szintű munka végzését is pozitívan, élettapasztalatként értékelni számomra becsülendő dolog.
A diploma, vagyis annak a hiánya pedig tényleg nem mindig számít. Hasonló helyzetben vagyok én is, annyi különbséggel, hogy sosem hazudtam diplomát magamnak, de soha nem is kellett. Az eddigi szakmai tapasztalatom, ami megközelíti azt a szintet, és "bevállalós" hozzáállásom többet segített a jelenlegi munkám megszerzéséhez, ahol fizetnek annyit, mintha lenne diplomám. Igaz, az elmúlt 13 év alatt szereztem annyi szakmai tapasztalatot, és képeztem magam folyamatosan, hogy nem állok messze attól a szinttől, de a "papír" hiánya nem jelentett eddig gondot. A diploma megszerzését most terveztem el, de az oka az ellenkezője mint a legtöbb embernek. Nekem nem egy munka megszerzéséhez kell, hanem pont azért engedhetem meg magamnak, hogy nekiálljak megszerezni mert olyan munkakörben dolgozom, és keresek annyit, hogy neki tudjak és merjek állni, hogy egy külföldi egyetemen elvégezzek egy diplomás képzést.
Még mielőtt bárki is félreértené, és nekiállnak kakaskodni szeretném tisztázni, hogy nem "leszólom" a diplomásokat, és nem tekintem a diplomát feleslegesnek, vagy ilyesmi, csak egy példát írtam arra, hogy nem MINDIG a papír számít. Otthon az számít, hogy kinek a kicsodája vagy, külföldön pedig sok helyen a tényleges tudás, és a talpraesettség.

lüke 2013.06.14. 13:11:09

+ Norvégia szép ország,
az öskorban -70-s évek az olaj felfedéze elött- öreg Moszkvicsok szaladgáltak és részegek fetrengetk a parkokban a nagyobb ünnepeken: húsvét, pünkösd stb

váj mí 2013.06.14. 13:23:21

@andaluzkutya: Ahham, orvosnak, IT-snak, mérnöknek (mármint végzettséggel rendelkezőnek ugye ;) ), és hasonlóan válogatott "cigánylegényeknek", nem nagyon kell vetíteni, legfeljebb egy-egy projektben jobban kidomborítja a szerepét, mint amilyen az volt valójában....
De most álljon itt egy nagyon egyszerű példa a szolgáltatóiparból. Tegyük fel, hogy én 1 évet dolgoztam anno call-centeresként, de az utóbbi két évben pincér voltam. Ám most valamiért ismét egy call-centerei állást pályázok meg. Hát a két év pincérkedést, simán bekamuzom call-centernek, egyrészt, mert ha nem így teszek, az életben nem kapom meg azt az állást, másrészt meg, mert más is pontosan ugyanígy jár el.
Ilyen ez ...

váj mí 2013.06.14. 13:28:05

@hagyma: Ó, nem arról van szó, hogy ha elbasztál valamit, akkor elkezdj hárítani ... nem ilyen hazugságokról.
Különben, én ugye eddig a "fejlett Nyugaton" Ausztriában és kicsit Németországban pincérkedtem (na meg ugye a hajó, de az teljesen más világ). Errefelé meg ugye, a pincéreknek is van rendes fizetésük, akárcsak a szakácsoknak vagy a mosogatóknak, nem alamizsna 3 dollár/óra. Így nyer értelmet errefelé a közös tip/trinkgeld/borravaló

2013.06.14. 13:28:53

@váj mí: na igen, de ez pl visszaellenorizheto, nem-e? Vagy nemletezo ceget adsz meg a CV-ben? :)

smile750 2013.06.14. 13:31:10

Az hazugságról, pontosabban az őszinteségről, és annak hiányáról a tapasztalatom az, hogy vannak olyan népek akinél ez nemzeti sport. Az indiaiak például hírhedtek arról, hogy csalnak, hazudnak minden zokszó nélkül. Ezzel már társadalmi probléma, és sokat árt az "országimázsuknak", ami ellen már páran felemelték a szavukat náluk is. A felelősség el nem ismerése szintén ide tartozik, bár ebben a britek is versenyre kelhetnek velük. Angliai tapasztalatom nincs a témában, viszont rengeteg brit van itt az Emirátusokban, a mi cégünknél is van pár száz, és híresek arról, hogy ha bármi elbaszarintás van akkor ügyesen megtalálják a módját, hogy hogyan bújjanak ki a felelősség alól, és mindent elkövetnek azért, hogy az más hibájának látsszon, vagy legalábbis igyekeznek kidumálni, amiben nagyon jók. Én még ennyit rizsázni a semmiről embert nem hallottam mint őket, főleg ha ilyen helyzet áll elő. Ügyesek abban is, hogy beüljenek valami pozícióba amiben nincs sok tennivaló, és felelősség, de úgy tudják előadni a dolgot, mintha az valami halálosan komoly, és nagy felelősséggel járó feladat lenne, amit ráadásul csak ők tudnak elvégezni. Kétségtelen, hogy ehhez is kell némi ügyesség.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 13:35:13

@váj mí: jajj ne kezd mar ujra
ezerszer leirtam, az itteni rendszer sokkal jobb mindenkinek
beleepithetnek a kajaba a pincerek fizeteset
a vendeg akkor is kifizetne
igy sajat dontese, mennyit ad
a pincer meg igyekszik kurva jol dolgozni, hogy kapjon eleg tipset
ez olyan egyszeru mint a pofon
nalunk borravalos rendszer van es mukodik
ahol felszolgalasi dij van, vagy a pincer 12 dollar fizetest kapna, adna a tokom borravalot

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 13:39:01

@hagyma: egy aljas paraszt vagy, bocs. De ez inkabb nekik serto lehet.

" haggya man logva, aki ennyiszer hangoztatja, hogy mennyire egyenes uton jar..."
Iteld csak el, aki szerint nem korrekt ilelgalkodni, vagy csalnia munka erdekeben.

Az elonyok kidomboritasat ( nem pedig hazugsagot rola) kicsit mashova sorolom, mint aki letagadja amit csinalt, vagy olyanokat ir az oneletrajzba bele, amihez koze nincs.

váj mí 2013.06.14. 13:41:40

@Whave: Nem, dehogyis nemlétező céget. Azt a céget, ahol korábban dolgoztam. Mondjuk, azt a céget előtte felhívom, és kérek referenciát. Ha a HR fel is hívja, nem fogja hónapokra pontosan elszámoltatni az előző cégemet, mert leginkább annyit kérdeznek, hogy tényleg-e, ott dolgoztam-e, hogy tényleg-e létezik-e az a személy-e, aki a referenciát adta, és hogy tényleg-e meg voltak-e elégedve-e a munkámmal ;). Ez a módszer persze, csak a kevésbé jelentős melóknál válik be....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 13:42:15

@tildy:): kezdessz durvulni szivem
iszol Te eleget es rendben van a szexualis eleted?
aggodom erted
parod melozik mar?

amugy az illegalis munka nem hazugsag
csaxolok
sot nem is csalas
kemeny melo
de ma mar tortenelem, a cel szentesiti az eszkozt, amerokai-magyar allampolgar vagyok
Te meg ott londonban ordibalod, hogy Isten alld meg a kiralynot, oszt egy normalis hazat nem tudsz berelni

mas kerdes?

váj mí 2013.06.14. 13:42:59

@hagyma: Jóvanna, mondtam, hogy per pill kiment a fejemből, hogy ott a pincérnek nincs néven nevezhető fizuja. ...

váj mí 2013.06.14. 13:43:45

@charlieharper: Nem tudok róla, de miért pont tőlem kérded?

2013.06.14. 13:44:52

@váj mí: mert te is gyanitottad az elejen a kamuposztot.

cukorhal 2013.06.14. 13:45:17

@Kovermadar: szivemre tettem, es jelentkezem! A CV-mben meg SOHA nem hazudtam, nem is szändekozom.... 1: büszke vagyok arra, aki vagyok azon a paprion, feketen-fehren, 2: ne az összehazudott kepessegeim miatt akarjon valaki, hanem azert, aki tenyleg vagyok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 13:46:40

@váj mí: de van
a vendeg fizeti:)
nem az etel araban van benne, hanem a vendeg donti el mennyit ad neki
aki kurva jo, az jol keres, aki nem az nem keres jol
engem nem erint en nem borravalos reszen melozok es nem is akarok ettermi pincer lenni

2013.06.14. 13:49:17

@Gerry.: nekem a vilaglatas volt a furcsa, ami itt Norvegiat es Londont jelentette.

váj mí 2013.06.14. 13:55:05

@hagyma: Nah jah, adózási szempontból biztos baszott jó... a munkavállaló meg menjen a búspicsába a jogaival ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 13:55:10

@charlieharper: en mindent elhiszek, mert hiszek az emberekben
de itt nagyon nagyon nagy pengenek kellene lenni valakinek, hogy 1 honap hotel......
ki van zarva
ceges auto
kizart
de hat norvegia nem amerika
miert ne higgyem el, ha sosem jartam ott?
kerites mibol volt? renszarvaskolbaszbol?

váj mí 2013.06.14. 13:56:44

@charlieharper: Hm, az első kommentem a Frank William Abagnale, Jr neve volt.... a posztoló nem igazán fog itt megjelenni .. felvállalt posztolóként legalábbis ....

Warlimont 2013.06.14. 13:57:27

@tableno: Elhiszem, anno en is ezt csinaltam, csak volt egyböl floppym, es mentettem, igy volt ertelme tenyleg belekezdeni dolgokba, mert masnap folytatni lehetett, nem ujrakezdeni. :) Az alap C64 Basic-et nem szerettem, Simon`s Basic (cartridge formaban) jött hamarosan, majd amikor edesapam latta, hogy nagyon elvezem a programozast es jol is megy, akkor keritettek egy PC/AT286-os gepet valami 1989 körul, es azon jött az akkoriban korrekt Turbo Pascal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 13:58:32

@váj mí: adoznak a tip utan
eleve 90 szazalek kartyaval fizet
es itt nem igazan viccelnek az adoval, eleg szarul lehet kijonni belole
a munkiavallalonak megvannak a jogai, tudja mit miert melozik

2013.06.14. 13:59:57

@váj mí: meg megjelenhet maxvalkent/feny gyermekekent. Utibbi azt mondta, hogy nem o volt.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.14. 14:00:06

@váj mí: Nem tudom HÁ csinál-e statisztikát arról, hogy hányan kapcsolódnak be a beszélgetésbe mikor megjelenik az írásuk. Érdekes lenne.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 14:00:09

@hagyma: minden rendben, es parom meg nem talalt munkat, bar most beadta egy onktenteskedesre a papirjait.
Mi nem fogunk hazudni az oneletrajzban, az elmutl 3 evrol sem, igy poppet nehezebb.

Warlimont 2013.06.14. 14:00:22

@hagyma: "egy honap hotel" - szerintem ne 5 csillagos Hiltonra gondoljunk, ket csillagos, ebböl egyik az egen.... :)
"ceges auto" - a melosok szakadt Ford Transportere.

"kizart" - a fentiekkel nem kizart

cukorhal 2013.06.14. 14:00:24

Amugy szerintem az embereket es a kerdeskört nem a "diplomäs-nem dipläm! mezsgyen kellene elhelyezni, hanem hogy "hajlano tanulni" vagy "nem hajlando tanulni". Märis ertelmetlenne es bugyutävä välik ez az egesz "kell-e diploma" okoskodäs...

2013.06.14. 14:02:21

@hagyma: a contractor piac ITben pedig itt is es ott is ez. Lakas (hotel rovidebb idore), auto, expenses, plussz a daily rate. Ez a normalis. Itt £500-£900-ig fizetunk tapasztalattol fuggoen a daily rate. USAban kicsit nyomottabb az ar, de a hotel/lakas, kocsi, expenses az alap.

váj mí 2013.06.14. 14:02:28

@hagyma: Ahham, úgy hívják, hogy fórumbejegyzések ....

váj mí 2013.06.14. 14:03:46

@hagyma: De feltételezem, kevesebbet és más feltételek mellett, mintha normális állandó fizujuk lenne, mint pl. neked.

váj mí 2013.06.14. 14:04:58

@charlieharper: Maxval meg csak egyetlen kommentet fűzött a mai poszthoz ... Hm, őt ismerve ez kissé fura ;)

váj mí 2013.06.14. 14:06:42

@tilmir: Ugyan már, HÁ még arról sem képes statisztikát készíteni, hogy hány nyomorult London-poszttal untatott minket itt az utóbbi időben, csak mantrázza, hogy "de nem is ...."
Pedig de.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 14:07:05

@tildy:): en sosem hazudok
@Warlimont: itt kizart
@charlieharper: biztos van ilyen is
nem igazan jellemzo errefele, maximum egy telefon
itt mindenkinek sajat kocsija van pl.
de inkabb ketto
persze IT-ben nem vagyok jaratos, remelem elobb -utobb kihal ez az allatfajta es visszajon a melo becsulete

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 14:09:15

@váj mí: beirnak a facera hogy jo volt-e a no?

nem feltetlen
lehet kicsit sumakolnak a kp-vel, de mint mondtam a kartyas fizetesek szama 90 szazalek korul lehet, meg nem mindegy mennyit fizetsz be a nyugdijad vegett
mukodik, hidd el:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 14:10:51

@tildy:): elmehetne 2 hetre mosogatni
az jot tesz megismernia valo vilagot es kajat is kapna, sot utana lehet kihivnak norvegiaba IT teruletre, mint a posztert ingyen hotellel es fantasztikus penzzel

Tökfőzelék123 2013.06.14. 14:13:13

jók a kommentek, a posztnak viszont nem hiszek, mert egy komoly szakmai munkánál, ahova diploma kell (én is ilyen helyen dolgozom) ott nem mehet a sumákolás, hogy van-e diplomád, mert egy csomó tudás hiányzik a fejedből diploma nélkül

akárki leszólja a diplomát, annak nincs igaza, mert ha még értelmetlen dolgot is tanítanak, annak is lehet értelme a később,
a szakmai feljebb lépésnél pedig sokszor elengedhetetlen lesz a papír megléte is

váj mí 2013.06.14. 14:15:28

@hagyma: No nem, azt éppen nem, bér éppen most van egy ilyen jellegű balhé az egyik hirdetési szolgáltatóval.
De azért vannak ugyebár megfelelő fórumok, ahol a vendég elmondhatja a jó és rossz élményeit. A jókat nem biztos, hogy fogja, a rosszakat tuti. Ezeket mindig átnézzük, ha új lány jelentkezik. Ha nincs róla semmi a fórumokon, akkor következik az e-mail a hirdetőoldalaknak: "mit tudtok erről a lányról?". Ha még sosem dolgozott itt, akkor a magyarországi fórumok átnyálazása folyik. Valahol kibukik.
A lutri, ha abszolút kezdő.

2013.06.14. 14:16:26

@hagyma: itt egy USAlink, oraber $100-130 Oracle consultant, nem tul profi, de jo. Ez meg nem is egy jobb ajanlat, ennel tobbet is szomtak adni. Ha valakit meg importalnak, akkor ajak USAban is hozza a lakast, kocsit. Ilyen az ITpiac egyenlore. Addig kell utni ezt a piacot, amig lehet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 14:17:01

@váj mí: szuzeket is felvesztek?
amugy egesz kemeny HR-es melo folyik nalatok:)

váj mí 2013.06.14. 14:17:11

@tildy:): Azért meg kellene fontolni, valami bekamuzás-szerűséget, mert nem pöppet, hanem kurva nehéz lesz a barátodnak melót találnia, ha bevallja, hogy 1-2 hónapnál hosszabb ideig nincs munkája. Angliában is ...

Tökfőzelék123 2013.06.14. 14:18:13

@charlieharper: Charlie neked Phd-d is van? Azt olvastam, hogy algo programozó, azaz quant vagy, ez igaz?
Ha igen, akkor meg sem merem kérdezni, hogy mennyit keresel. :-)
És minden tiszteletem előtted...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 14:19:19

@charlieharper: mondjuk en is eleg szarul irok, de rajtam is tulteszel
namost a fizetes nagysagat nem vitattam, de itteni tapasztalataim szerint eppen azert magas, hogy a tibbit oldja meg
lakas, kocsi
de mint mondtam nem vagyok benne, en a munkasosztaly egyszeru gyermeke vagyok

Tökfőzelék123 2013.06.14. 14:20:11

@tildy:): Tildy te többet érdemelsz annál, minthogy a hagymával vitatkozz...

váj mí 2013.06.14. 14:21:26

@hagyma: Iparágilag kezdő, te majom! :DDDD
Igen, minden új jelentkezőnek utánanézünk, ugyanis nem engedheti meg a cég magának, hogy olyan lány dolgozzon itt, akiről a szomszédos tartományban többen is jelezték, hogy markecolós, például.
Aki magának bérel szobát vagy apartmant, az más. Az nem az én gondom, hanem a tulajé.

2013.06.14. 14:21:33

@Tökfőzelék123: igen, quants. Az embereimnek van a phd-je. Nekem nincs. En meg akkor kezdtem algot irni, amikor nem kellett hozza phd. Viszont egyik phd-semet sem lehet ugyfelek ele allitani.
Penzrol amugysem beszelunk ezen a blogon, hacsak nem a HMRC vagy IRS-nek (Apeh megfeleoje) dolgozol, akkor viszont kapnek egy levelet a postan.

2013.06.14. 14:23:26

@hagyma: "remelem elobb -utobb kihal ez az allatfajta es visszajon a melo becsulete"

varod mar, hogy a hozzad hasonlo tudatlan kubikos legyen ujra az elet csaszara? ;)

2013.06.14. 14:26:05

@hagyma: megmondom oszinten, hogy NC-vel kapcsolatban csak akkor kerultem kapcsolatba, amikor a Bank of Americara rasoztak az ML-t. Akkor ezerrel kerestek ITst es a csillagot is megigertek nekik, csak dolgozzanak Charlotteban. Valoszinu, az nem altalanos helyzet volt NCben, de NY, CTbe nehez kapni jo consultant ezek nelkul (nem lehetetlen, de nehez).
Tudom, hogy nem irok jol. Gyakorlok, csak javul mar egy ido utan.

váj mí 2013.06.14. 14:27:00

@Tökfőzelék123: Te, ha elárul, hogy nekem is van Phd-m, akkor engem is tisztelni fogsz? :P

Tökfőzelék123 2013.06.14. 14:27:57

@charlieharper: nem is kérdezem meg, csak a körülbelüli számokat ismerem és a munka bonyolultságát, amihez gratulálok.

Úgy tűnik, hogy ideje visszavennem az pofimból, mert vannak itt nálam okosabbak is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 14:29:16

@Whave: mit tudsz Te rolam,?:)
semmit
amugy kubikus meg nem voltam, de ha nem lettek volna, akkor pl most magyarorszag viz alatt lenne
csaxolok
kiallnek veled szivesen egy Jeopardy-ra nagy tetben
@váj mí: szoval lemajmoztal...
szep
kigyot melengettem a keblemen

andaluzkutya 2013.06.14. 14:29:42

@Tökfőzelék123: "Úgy tűnik, hogy ideje visszavennem az pofimból, mert vannak itt nálam okosabbak is. "

Ha nem lennének, akkor jogosan lenne nagy?:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 14:31:16

@Tökfőzelék123: az okosabb az, aki jol megy ferjhez
az a tudas nem az IT

Tökfőzelék123 2013.06.14. 14:31:47

@váj mí: téged soha nem foglak tisztelni, mert a kurvákat és a lúzer ügyfeleket párosítod össze 40 év felett és rendkívül bunkó és egyszerű a világhoz való hozzáállásod
ezenkívül egy gazdag bankárral jársz, akitől titkon reméled, hogy teherbe esel, mert akkor minden problémád el lesz intézve (most a tegnapi kommentjeimre céloztam), hiszen hová is jutnál az épphogy minimálbér feletti béredből képzettség nélkül a következő 40 évben...(ne válaszolj, költői kérdés)

váj mí 2013.06.14. 14:32:02

@hagyma: Ne már, Csita is milyen kis "ari" volt ;).

2013.06.14. 14:32:03

@hagyma: persze hogy kiallnal, oreg vagy mint az orszagut hozzam kepest, volt idod osszeszedni tudast :D

de mi lenne veled IT-sek nelkul, akkor pl nem lenne blog.hu, es nem tudnal itt meg a homaron orjongeni egesz allo nap :D

Tökfőzelék123 2013.06.14. 14:34:02

@hagyma: azokat lenézem, akik jól mennek férjhez, de Charlie a maga erejéből tanult, dolgozott és jutott nagyon magas tudáshoz
a magas fizetése csak ráadás

@andaluzkutya: az orvosokat is nagyon tisztelem, viszont azokat, akik úgy magyaráznak az életről, kioktatnak és okoskodnak, hogy nem értek el semmit és fogalmuk sincs a világról, mélységesen lenézem

Tökfőzelék123 2013.06.14. 14:35:07

@hagyma: azokat lenézem, akik jól mennek férjhez, de Charlie a maga erejéből tanult, dolgozott és jutott nagyon magas tudáshoz
a magas fizetése csak ráadás

@andaluzkutya: az orvosokat is nagyon tisztelem, viszont azokat, akik úgy magyaráznak az életről, kioktatnak és okoskodnak, hogy nem értek el semmit és fogalmuk sincs a világról, mélységesen lenézem

bobsys 2013.06.14. 14:35:25

@hagyma: mas a full-time irodba bejaros munka es mas a contracor. Bejaros full-timeosok oldjak meg, contractorosok, illetve otthonrol dolgozo full-time embereknek mikor mennek, adjak a berelt autot, hotel, kaja + a fizetes/napi dij + nekunk fizetik annak az allamnak a jovedelemadojat ahol dolgoznunk kell, ha az nem az az allam ahol elunk.

2013.06.14. 14:36:06

@Tökfőzelék123: azt mondjuk nem tudom, te ki is lehetsz, hogy eldontod, ki az aki elert "valamit" az eletben, mi az a "valami", es hogy a te vilagnezeted helyesebb-e masenal :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 14:37:28

@Whave: en reggelizem eppen, nem orjongom
rettenetes ven vagyok 50 evesen
a reumam, az izuleteim, meg az a kurva isiasz, ne tudd meg
sose legyel 50, a vilagnak is jobb lesz
@Tökfőzelék123: neked ez a fixa idead:)
egy no nem is mehet penzes pasihoz, nem is szulhet gyereket neki stb. csak a tudasat kell kiskosztumben kiteljesiteni

váj mí 2013.06.14. 14:37:53

@Tökfőzelék123: Hűűűű, édeske, kibasztam nálad a tahósági-biztosítékot, úgy látom :DDDDDDD
Ha figyelmesen olvastad volna a kommentjeimet, mint ahogy nem tetted, akkor tudhatnád, hogy egyrészt nem vagyok 40 éves, másrészt nem tervezek gyereket.
Az hogy ostobán előítéletes vagy, abból is kiderül, hogy gőzöd sincs, mennyit lehet ebben az iparágban keresni.
Te, én tegnap neked nagyon komolyan mondtam, hogy sürgősen kezdj valamit magaddal, mert a faszhiányod okozta frusztrációd kezd ijesztő méreteket ölteni.

2013.06.14. 14:38:22

@hagyma: es mivel amerikai vagy, dagadt is vagy mint a diszno, gondolom :)

montroyal ( CAN qc) 2013.06.14. 14:39:07

mernoki munka diploma nelkul 1-2 hete derult ki egy montreali illetorol aki a legnagyobb mernoki firmanak dolgozott nagy varosi projecteknel tobb eve, hogy nincs diplomaja es csak al mernok . kirugtak es valamilyen buntetest fog kapni de erdekes - a nagy epitkezesek beruhazasok elkeszultek a vezetesevel...
elgondolkoztato .. ezek szerint mindenhol (pl kutatas) a kis beosztottak vegzik el az igazi munkat es a fonoke a dicsoseg es a nagy $$$

2013.06.14. 14:39:39

@Tökfőzelék123: te borzasztoan fiatal lehetsz a commenteid alapjan.
En nem tisztelek senkit csak azert mert phd-je van. Ilyenekkel dolgozom nap mint nap (ezen a heten pont szabadsagon vagyok), egy reszuk meg nem ertett hisztis zseni. Csinalunk egy algot, amit senki nem ert a phd matematikusokon kivul. Senior management a bankban jovahagyja, ok sem ertik, bologatank mikozben nezik a ppt. Errol szolt 2007 elott az IB szakma a quantsban.

Szep dolog, hogy egyedul elersz valamit. Milyen fonok lesz beloled, ha nem tiszteled az embert es nem tiszteled azt hogy masoknak mas az eletcelja (pl delutan 5-kor rohan a gyerekert az iskolaba), eszeben nics ottmaradni, akkorsem, ha gaz van)?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 14:40:52

@bobsys: ahhhhhhh
soso
amennyitre ismerem, van akinek adjak, van akinek nem
de reszletkerdes
mindent ki lehet harcolni
az adot nem ertem
adobevallast adni kell minden evben akrmelyik allamban szerezted a jovedelmedet
ha arra utalsz, hogy annyival tobbet fizetnek, akkor ertem

orange85 2013.06.14. 14:40:58

@váj mí: miért?ezt nem hiszem.nem mindegy az angoloknak meddig voltál munka nélkül magyarországon?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 14:41:41

@Whave: az
ha nem lenne 40 centis a pocsom, nem latnam soha

négyzet 2013.06.14. 14:43:52

@hagyma: "@Whave: az
ha nem lenne 40 centis a pocsom, nem latnam soha "

vazz!! sírok :-D

váj mí 2013.06.14. 14:44:15

@orange85: A tildy:) barátja vele él Angliában, nem? Vagy én értettem valamit félre?

Tökfőzelék123 2013.06.14. 14:44:37

@Whave: nézd, szerintem viszonylag objektív skála van arra a "valamire", amit valaki elér

vegyük például váj mit, ő egy bordélyházban telefonos recepciós, ez szerintem nem nagyon dolog, mindenki meg tudja csinálni, nem?
a munkaideje alatt egész nap itt van és kommentelget különböző blogokon
a kevés munka miatt és a munka alacsony hozzáadott értéke miatt valószínűleg szarul is keres, ráadásul ez egy tartós állapot, nem fog változni a jövőben, nem tanul semmit ezen a helyen, nem fejlődik

De ő már kitalálta az életstratégiáját: fogott magának egy gazdag német bankárt. Ennek a stratégiának a magyarázata és a háttere a tegnapi kommentjeim között vannak.

Na ezért nem nézek fel rá.

váj mí 2013.06.14. 14:44:50

@orange85: Chicken ám a nénikéd! ;))))))))

orange85 2013.06.14. 14:47:22

@váj mí: nem,stimmel.
az angolok nézik ki,hova megy?valahol regelve van hogy nincs melója?

andaluzkutya 2013.06.14. 14:47:53

@Tökfőzelék123:
Örülök, hogy a kiválasztott kasztban vagyok, de annak nem hogy kasztokban gondolkodsz:)
Azt alighanem te se tudhatod, hogy pl. az itt kommentelők honnan indultak és hogyan jutottak el odaahol vannak, ebből következik, hogy azt se tudhatod, hogy vitték-e valamire. (Nem beszélve arról, hogy mit tekintünk valaminek). Én pl. jó eséllyel soha nem lettem volna orvos, ha a szüleim nem mondogatták volna folyton, hogy milyen fontos a tudás, a tanulás, és ha mellé nem teremtik meg azokat a feltételeket, hogy tudjak tanulni. Akkor most kit tisztelsz? A szüleiemet, akik egyébként kényszervállalkozók, vagy engemet?
Miért próbálod elvonni a jogot bárkitől is egy fórumon attól, hogy hozzászóljon?
Én amúgy azért is szeretek orvos lenni, mert tényleg mindenféle emberrel találkozhatok és beszélgethetek. Volt olyan, hogy egymás mellett feküdt a milliárdos vállalkozó meg az, aki káposztaföldről szedte össze azt, amit a gépek otthagytak, hogy megfőzve megegye. Nem is különböztek annyira:)

orange85 2013.06.14. 14:48:26

@váj mí: heh,imádom mikor a csajok virtuálisan tépik egymást.igazira meg nincs pénzem:-)

2013.06.14. 14:49:00

@Tökfőzelék123: ugye tudod, hogy vaj minak mi az eredeti szakmaja?

2013.06.14. 14:49:20

@Tökfőzelék123: en pedig ismerek nagyon sok embert, aki hasonloan "barki altal vegezheto" pozicioban van, nem tanul semmit, nem fejlodik, megis boldog ember. Felnezni nem kell ra, de lenezni sem szabad, es ez a lenyeg.

Azt meg kell tanulni, hogy az "elerni valamit" eleg relativ, van akinek a karrierrel szemben az az eletcelja, hogy nyugis, stresszmentes meloja, boldog csondes elete legyen, s amig ezt nem a tarsadalmon eloskodve teszi, addig nem lesz ettol kevesebb...

Tökfőzelék123 2013.06.14. 14:50:43

@charlieharper: miért lennék fiatal?

Azért, mert tisztelek valakit, mert valamit elért saját erejéből az életben?

váj mí 2013.06.14. 14:51:02

@Tökfőzelék123: Édesem, te akkora hülye vagy mint Sámán. Négy nyelven kell beszélnem ehhez a munkához, hogy mérhető adatot is kapj :P
Másrészt, bánni kell tudnom az emberekkel, nemcsak a vendégekkel pár percig, hanem a különböző típusú, nemzetiségű és kulturális hátterű lányokkal is. Persze, ezt te nem érted, mert te ilyet sosem tudtál, így számodra értéktelen.
A barátom meg nem azért a barátom, mert bankár. Már rég együtt voltunk, amikor elmondta mit és milyen szinten dolgozik. Őt mélyen benyalva tisztelnéd.
Nem lehet, hogy csak egyszerűen irigy vagy? :P

Tökfőzelék123 2013.06.14. 14:54:11

@charlieharper: nem tudom.

@Whave: igen, de akkor olyan dolgokban, amihez nem ért, ne ossza az észt és okoskodjon.
A kitartott nőkről pedig igenis megvan a véleményem, bármit is mondasz, mert ahogy már százszor leírtam, ez egy régi, jól bevált módszer.

váj mí 2013.06.14. 14:54:22

@orange85: Nem tudom őszintén, de a lyuk azért ott van a cv-jében, ha az őszintén van megírva, hogy "x" ideje nincs melója. Ez meg szerintem sehol sem mutat túl jól.
Aztán lehet, tévedek.

tableno 2013.06.14. 14:55:17

@Tökfőzelék123: Ha a "fiatal" helyett a "hülye sznob" kifejezést használjuk, úgy már rendben van? :P

2013.06.14. 14:55:31

@Tökfőzelék123: akkor most kapaszkodj meg.

@váj mí: will you do the honours?

napvadászlány 2013.06.14. 14:56:36

@Tökfőzelék123: szerintem kicsit durván tolod itt, én pl. pont visszatetszőnek tartom a törtető, karrierista nőket. (És sok pasi is....)Általában halál boldogtalanok szegények. (És mielőtt engem is leoltanál, h. irigy vagyok, csak szólok, h. van diplomám, jól keresek, és még jómódú családba is volt pofám beleszületni...) Én pont tisztelem váj mi -ban, hogy felvállalja a munkáját, mondhatná azt is, h. vezérigazgató.

andaluzkutya 2013.06.14. 14:57:15

@Tökfőzelék123: én is általában a munkaidőmben szoktam hozzászólni, mivel a szabadidőm az szent:)

@montroyal: a főnők sokszor csak annyit csinál, hogy elviszi a balhét. Én pl. ügyeletben otthon vagyok, van nálam egy mobil, amin felhívnak, ha van valami, aminek a jóváhagyását kérik, vagy ha tényleg feje tetejéra állt a ház. 99%-ban a helyben lévő ügyeletes, vagy ápoló jó döntést hoz, de ha belekavar engem is, akkor onnantól én vagyok felelős a döntésért. Ezért fizetik meg jól az ügyeletet, miközben tényleges munkát nem nagyon csinálok. Úgy látszik azon az építésen minden jól ment magától is:)

Tökfőzelék123 2013.06.14. 14:58:44

@andaluzkutya:
"Akkor most kit tisztelsz? A szüleiemet, akik egyébként kényszervállalkozók, vagy engemet?"
Na ez jó kérdés.

"Miért próbálod elvonni a jogot bárkitől is egy fórumon attól, hogy hozzászóljon?"
Én nem veszem el. Csak ne verje magát valaki a semmire.

Tökfőzelék123 2013.06.14. 15:00:44

@váj mí: gondolom milyen komoly lehet a némettudásod, ha ezt le merted írni:
"So, entschuldigung Sie bitte ... :P "
van még a magyar, meg a román, ezekbe beleszülettél, angolul alapfokon meg mindenki tud

geeeteee 2013.06.14. 15:02:16

Nagyon meglepődtem és csalódott is vagyok. A többségnek nem elítélendő egy diploma behazudása? Nekem még a diákigazolvány hamisítása is az. Elszomorító, hogy Magyarországon már szinte erény ez, és ahogy olvasom, már importáljuk is ezt. Lassan a tisztességes emberek kellenek frusztráltak legyenek? Normálisak vagytok? Mindezekután itélkeztek egymáson, mintha lenne rá morális alap.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 15:02:37

@charlieharper: Elárulnád te a fizetésed, csak akkor meg kéne hogy öljél minket. Jobb nekünk így sötéten.

bobsys 2013.06.14. 15:02:53

@hagyma: majdnem, ugye Floridaban lakom, itt adozom (az most mellekes, hogy itt nincs state income tax), de az idom harmadat Kansaben toltottem igy ott fizetnem kell, az elso ot honapra kb $500 ami a Kansas state income tax. A ceg pedig a kovetkezo paychecken ad +$500, mert ok kuldtek oda dolgozni es az az ado plusz koltseg, nem onszantambol mentem. Beletartozik az auto,hotel,kaja, repulojegy, mindent fizetunk korbe.

2013.06.14. 15:04:44

@én már a fény gyermeke vagyok: eleg az, ha az asszony tudja. Ugyis o kolti.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 15:04:56

@váj mí: igy van, itt el velem, 2010 ota vallakozokent. Nehez ezt a 3 vet valamivel kitolteni, ha csak azzal nem, hogy seo copywritingban otthon van.

orange85 2013.06.14. 15:06:12

@váj mí: hehe,oké!hol és mikor?:-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 15:06:53

@bobsys: ezt mondtam
csak rovidebben
aki meg "kiszallasra megy, annak otthon is jar minden szar, nincs ezzel gond:)/
@váj mí: ez trafalt, samannal tokeletes par lennenek:)
\naluk mar csak a mi forro ejszakank lenne perfektebb

geeeteee 2013.06.14. 15:08:15

A szétosztott borravalót láttam Magyarországon is. Olyan helyeken is, ahol a pincér havonta fizetett az állásáért és a szakácsnak, mosogatónak pedig órabére volt. Az egymásrautaltságuk adta. Ha a pincér belenyúlt a kasszába, hamar bele is bukott, megtalálták a kivett pénzt. Több szem többet lát ugye.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 15:08:53

@bobsys: azt viszont irigylem, hogy floridaban nincs ado, itt kifejezetten sok/k/

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 15:08:57

@napvadászlány: Váj mí vezérigazgató, csak kuplerájosnak hazudja magát, hogy irigykedjünk. Nálam bejött, én irigykedek.

Tökfőzelék123 2013.06.14. 15:09:01

@tildy:): de, erről beszéltem, hogy milyen ember is váj mi. Ha egy csekély köze lenne a német nyelvhez, ilyen nem írna le még véletlenül sem, ráadásul úgy, hogy Németországban van évek óta, ha jól tudom.
@geeeteee: de én elítélem azt is, aki hazudik.

tableno 2013.06.14. 15:09:09

@tildy:): Entschuldigen Sie _mich_ bitte! - ha már nyelvtan NSDAP-t játszunk...

Tökfőzelék123 2013.06.14. 15:11:35

most viszont mennem kell dolgozni, sajnos csinálni kell, mert magától nem lesz kész a munka, nem úgy, mint bizonyos munkakörök esetében, ahol egész nap itt lehet lógni (ugye hagyma, váj mi?)
annak viszont örülök, hogy megvolt a napi észosztásom, ez jól esett :P

tableno 2013.06.14. 15:11:50

@én már a fény gyermeke vagyok: Őszintén szólva én tényleg nem értem miért lenne alábbvaló kupit menedzselni, mint bármilyen más szolgáltató céget? Gyakorlatilag ugyanazt kell csinálni, csak még az emberi tényező meg is nehezíti a dolgot. Szerintem le a kalappal azelőtt, aki ezt JÓL csinálja...

ducky78 2013.06.14. 15:14:36

@orange85: en altalanosban tanitottam Angliaban,mit szeretnel tudni? Ja, oda kell papir..... es nem lehetetlen,cska kitartas kell.

mirx 2013.06.14. 15:15:02

@geeeteee: Szerintem is behányós a poszter. Amúgy is utálom az ilyen "project", "telecom", "becheckoltam" szavakkal teleszemetelt igénytelen irományokat. Teljesen egyértelmű, hogy a poszter még a középiskolában se jeleskedhetett, és a nagy mérnöki szakmaiságban se tűnt fel neki, hogy vaze TELKÓ avagy telekom az, amiben mi dolgozunk (elnézést, már azok a f*ok, akik jártak a felsőoktatásba, meg mondjuk volt a kezükben olyan szakkönyv, amiben ezek a szavak esetleg leírva előfordultak - pl TELEKOMMUNIKÁCIÓ, na, ecsém, most esetleg megvilágosodtál, te "telecom" zseni?). Tényleg már csak a "sex" meg "plus" szavakat hiányoltam a teszkós árufeltöltő helyesírási szintjén. És akkor ehhez a mellverés, hogy az iskola, az minek, eszemmegáll.
Egyébként én láttam ilyen végzettség nélküli nagyarcot *normális* helyen interjúzni, amint le bírta írni, hogy "IP-szám", úgy b...ták ki, mint macskát ***ni.

váj mí 2013.06.14. 15:15:51

@Tökfőzelék123: Nézd, én nagyon sajnálom, hogy neked nem jött össze az élet, úgy ahogy kislánykorodban megálmodtad, fehér herceggel, meg mindennel. Azt is nagyon sajnálom, hogy annyira sem vagy vonzó a másik nem szemében, hogy bár egy alkalmi partnered legyen, akivel elmehetsz ide-oda.
Igen, elbasztam a ragozást, de németül nem tudok helyesen írni, ugyanis a német nyelvet élő beszédben sajátítottam el leginkább. Igen, a mai napig online-szótárazok, ha nem vagyok biztos a der/die/das-ban, és írnom kell. Viszont jó pár nyelvjárást megértek, és tudom is használni az élő nyelvben.
Angolból ugyanakkor C1-es nyelvvizsgám van, de ami még ennél is többet ér, sok évem nyelvi környezetben. Úgyhogy, ez nem talált.
Csinálj magaddal valamit, de komolyan, mert egyre megkeseredettebb leszel, és nemhogy párt nem fogsz találni magadnak, de a szociális kapcsolataid is le fognak épülni, ha ebben a stílusban nyomod irl is.
Most még itt vitatkoznak veled a népek. Hamarosan már csak szánni fognak. Virtuálisan is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.14. 15:20:07

@ducky78: Megvan az en emberem! Mennyire nehez bekerulni tanarnak-tanitonak alt. suliban angolhonban? A csaladban van erre kivancsi. Hogy megy a folyamat?

váj mí 2013.06.14. 15:20:31

@tildy:): Pedig valamit ki kell találnotok erre az időszakra, szerintem ... még akkor is, ha nem teljesen igaz.

2013.06.14. 15:21:08

@Tökfőzelék123: pedig az esz hianyzott az eszosztasbol, de ha jolesett, akkor ez a lenyeg :)

orange85 2013.06.14. 15:22:07

@ducky78: az Isten küldött!
nos,engem ez a rendszerbe való bekerülés érdekel.
mennyire lehet a mo-n szerzett diplomával ficánkolni?
olvastam egy csomó hivatalos maszlagot,azok szerint egész jól lehet vele boldogulni,de inkább a valóságos vélemény érdekelne.

nekem egy pár év kimaradt a diploma szerzés után és nem is tanítottam,tudom hogy szükségem van kinti tapasztalat szerzésre,nem csak papíron, hanem ténylegesen is.ha ez megvan akkor már lehet fix helyekre pályázni.

azért mennék ki mert idehaza is próbálkoznék,de ide is tapasztalat kell.
én úgy vettem le, hogy kint ezt sokkal könnyebb megszerezni.

2013.06.14. 15:22:49

@mirx: mar reg nem ez a tema. Maxval bekuldte viccnek a posztot.
Most tokfozelek osztja vaj mit es vissza.

váj mí 2013.06.14. 15:22:54

@hagyma: Mnaaa, a mi forró éjszakánkra azért átkozottul kíváncsi lennék! ;)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 15:23:24

@tableno: Így van, ráadásul jobb a cafeteria, és az erzsébet-utalványokat szent célra lehet költeni.

orange85 2013.06.14. 15:23:47

@váj mí: semmi véres, perverz dolognak nem vagyok ellensége :-)))

Zka77 2013.06.14. 15:24:41

@charlieharper: hmm hmm van pár jó Oracle certem, lehet h menni kéne? :D

mirx 2013.06.14. 15:24:54

@charlieharper: ó, már le is leplezte magát? most olvashatom végig a kommentek közepét is, nemcsak az elejét meg a végét.

maxval meg szégyellje magát, hogy ezt az undorító "project"-ezést terjeszti, mínusz ezer pont.

tableno 2013.06.14. 15:25:13

@én már a fény gyermeke vagyok: most már csak az a kérdés, hogy a szabadidős Erzsébet-utalványt elfogadják-e kupiban?

négyzet 2013.06.14. 15:27:53

@tildy:): nem képezte ez idő alatt magát, akár autodidakt? mert végülis azt lehet mondani, hogy ettől eddig továbbképeztem magam, nem?

2013.06.14. 15:28:13

@mirx: meg nem vallott szint. Feny gyermekere vagy Maxvalra tippeltem. Nekik van ez a perverziojuk, hogy kamu posztot kuldenek, aztan beallnak a kritizalok koze. Feny gyermeke tagad. Dehat tudjuk a klasszikust:
"Only the true Messiah denies his divinity!"

geeeteee 2013.06.14. 15:28:16

@charlieharper: Egyes szám, első személyben kérem. :D

-Megcsinálom az algoritmust, a matematikusok se értik, én is naponta csak egyszer. Debuggoláskor csak úgy teszek, mintha érteném. :D

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 15:28:50

@tableno: Ha jól olvastam, azzal csak focimeccsre engednek be. De ez biztos hazugság, szerintem téglajegyet is lehet belőle venni az új loki stadionban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 15:29:28

@Tökfőzelék123: bazmeg tegnapelott reggel 6-tol ejjel 11-ig meloztam, majd tegnap visszamentem reggel 6-ra es hazaertem 2-re
nem mindenki dolgozik 9-tol 5-ig es elnezesedet kerem, ma offos vagyok, sot meg 3 napot
megyunk Maryvel horgaszni meg casinoba

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 15:31:17

@négyzethálós: , rengeteg cikk, 3 IT-s blog angolul mintegy 1.5 millio szoval.
Dehogynem kepezte magat autodidakta modon.

Fullenteni, hazudni akkor sem fogunk. Elobb utobb lesz aki ertekeli.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.14. 15:31:48

@hagyma: "nem mindenki dolgozik 9-tol 5-ig"
van, aki 8-tol 4-ig. :D

váj mí 2013.06.14. 15:32:53

@orange85: @hagyma:
Úúúúú, basszus! De felszaladt hirtelen az ázsióm ;).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 15:32:55

@hagyma: ma mar elkuldtelek megfelelo helyre, akarod , hogy megegyszer megtegyem? Ne mereszeld megegyszer. Nem tudok sokat tenni, de jobban teszed ha nem mereszelsz hasonlot allitani a paromrol.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 15:34:09

@Mr. Long: igaz
en is csinaltam, semmi baj vele
most az en melom kiszamithatatlan es ezt szeretem is benne
most 4 nap szabad
APAKNAPJA:) juhejj Mary kenyeztet
utana szerdatol vasarnap estig megcsinalunk olyan 60 orat
ez van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 15:35:45

@tildy:): ideges vagy szivem, mert kitartott a parod:)
tokfozelek erre mit lepne?
aki akar dolgozik
aki nem akar az nem
ennyi
szepitheted

peacefroggg 2013.06.14. 15:35:50

@váj mí: nekem is van egy kb. 1 éves lyuk az önéletrajzomban, eddig két munkáltatót nem zavart (és a továbbiakat egyre kevésbé fogja), megkérdezték, hogy ott mi volt én meg elmondtam, aztán továbbléptünk

váj mí 2013.06.14. 15:37:13

@charlieharper: Ááááá, én már nem. Szegény, faszhiányos, kedélybeteg nőnemű. Sok van ilyen, csak a társadalmi pozíciótól indul be a nedvesedése.
Azért, ha ezek után belém rúg, mehet új protkóért ;).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 15:37:16

@hagyma: feled ismeretlen az a fogalom, hogy valaki dolgozik, de nem sok bevetele van ugye , aranyom? Lehet tobbet dolgozott az elmult 3 evben mint te, szepitheted.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 15:37:17

@váj mí: nezd, meg stiricivel, vagy madammal sosem randiztam, es ha nem lenne Mary fizetnem a vacsorankat ha Te csinalnad a reggelit

négyzet 2013.06.14. 15:39:12

@tildy:): oké, de az nem füllentés, hogy képezte magát, meg amit leírtál, ezt kell a megfelelő időszakhoz bepásszintani, ráadásul a megfelelő szavak használata sem hazugság (nem azt mondod, hogy hát otthon pöntyögtem, mert nem kaptam munkát, hanem hogy képeztem magam így és így, mert ezt és ezt szeretném elérni), direkt lúzernek meg azért nem kell lenni. Ismétlem, én biztos nem buzdítok hazugságra, de a saját érdekünkben pont hogy nem szabad lekicsinyelni azt, amit az ember csinált közben. Magabiztosság félig siker az állásinterjún.

Zka77 2013.06.14. 15:41:23

@mirx: egész konkrétan mi a picsa baj van a project szóval?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 15:41:27

@tildy:): abbol gondolom, hogy nem, hogy tul ingerult vagy:)
nem az a lenyeg mennyit dolgozott, hanem hogy mennyit keresett
teketizi
en mar a szar diplomammal fedtwem tetot, mosogattam, takaritottam
mert dolgozni kell
ez egyuttesen 1-2 evig sem tartott, de kibirtam
es most OK minden:)

ha nem eleg a bevetel , akkor melozni kell
de ez nekem altalanos velemenyem, semmi kozom a parod maganeletehez
ezt altalanossagban vallom
ha nincs eleg bevetel, akkor el kell vallalni barmit

Gizi06 2013.06.14. 15:42:38

En csak azon csodalkozom, de nagyon, hogy senki Sem ütközik meg azpn, hogy hazudott.Bizonyaravan olyan ceg, amelyik nem ker papirokat, de gondoljatok, hogy ez jellemzö? vegül nem erdekes, engem csak az bosszant, hogy csal es hazudik.Normalis allamban ez ukirathamistasnak szamit

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 15:42:53

@hagyma: tudod mit, valasozlok az o szavaival:
"En ugy gondolom, van olyan, hogy megeri nem kidobni, hatrahagyni, mint egy ballasztot azt az embert akivel harom eve kuzdotok a boldogulasert.

Aztan megbeszeljuk azt is, mi a kulonbseg a picsajat mereszto kitartott haztartasbeli, meg a vallalkozo kozt. Igazan nem a te hibad, hogy a magyar modellt veszed alapnak. Remelem egyszer majd neked is osszejon az elet es egy olyan helyzetbe kerulsz, ahol nem csak a masik hatba szurasaval lehet elorebb kerulni. :)"

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 15:44:56

@tildy:): mondjuk ezt nem neked szanta, ezt egy masik embernek irta, aki szinten hasonlot alkotott a blogomon, mint te itt.

Zka77 2013.06.14. 15:44:59

@Gizi06: de meg vannak ütközve, így germánosan. De jobban meg vannak ütközve azon, hogy szerintük kamu az egész, meg hogy szerintük leszólja a végzettséget - így ezek vitték el a figyelmet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 15:45:36

mar mondtam, amit gondolok
alja munka nincs
a munka nem szegyen stb.
es ahogy ezt kijelentem mindenki azt hiszi "alja"munkat vegzek
pedig pont a sokak altal "aljamunkasoknak" titulalt embereket vedem

en altom mit melozik itt egy gyari melos, vagy egy szobatakarito

most az a gaz, hogy elfelejtettem, mirol szol a poszt

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.14. 15:46:15

@Gizi06: kikerem magamnak en megutkoztem!! francnak "szoptam" a diplomamert. ja tudom! mert nem karbantarto akartam lenni, azt lehet diploma nelkul is csinalni...

váj mí 2013.06.14. 15:46:38

@peacefroggg: Ahogy telnek az évek a "lyuktól" annál kevésbé fogja őket. Friss "lyuknál" viszont 100-ból 95 minimum rákérdez. Ilyenkor jó, ha kéznél van egy valamennyire is frappáns válasz, a "hát ..ööö... izé ..." és társai helyett. Akkor is, ha nagyrészt kamu. Senki sem a teljes igazat akarja hallani.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 15:48:29

Többszörösen lollok vagytok. tildy jól kifakadt (mereszelsz:D), váj mí meg hozza a levethetetlen proli formátumát. Ne merészeljetek többet írni. :D Már így is kövérek vagytok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 15:50:24

@tildy:): figyelj, ha te boldog vagy , ne foglalkozz semmivel
azon meg ne csodalkozz, ha a blogodon, vagy itt a hozzaszolasadihoz valaki hozzaszol
nezd, ha en komolyan vettem volna, hogy minden amerikai hulye, a zoldkartyaert nosultem, wc-t pucolok most is stb...
nem sorolom
akkor vedekezhetnek napestig
de minek?
en tudom, mi mit csinalunk, hogy elunk, sot neten is fent van , nem titok
mint mondtam, altalanossagban irtam
aki akar dolgozni, az tud, ha rangon aluli
na so
de azt is elfogadom, ha masnak mas az eletszemlelete
ha az elet ugy hozza en holnap elmegyek szart lapatolni vagy mosogatni

Világpolgár2012 2013.06.14. 15:51:18

@Gizi06:
Nem olvastad elég figyelmesen a kommenteket. Vagyunk jópáran, akik kifejtettük a nemtetszésünket.

peacefroggg 2013.06.14. 15:51:54

@váj mí: nyilván, és meg is volt rá a válaszom, csak úgy látom, hogy tildy barátjának is lesz válasza, szóval nem féltem ő(ke)t sem

2013.06.14. 15:53:08

@Gizi06: Nezd, ha egy jo melot simmmmman el tudnek vegezni, es csak a diplomam hianya tartana vissza, es mellesleg “kalandvagyo”, “rovidtavon tervezo” ember lennek, en is siman behazudnam. Foleg, miutan mar szembesultem vele, milyen szar erzes az, amikor ott van a neked kitalalt pozicio, imadnad es tudnad csinalni, de a papir hianya miatt inkabb valami BME-s majmot vesznek fel, aki olvasott mar a temaban egy konyvet es le is vizsgazott belole HUHA, mindezt az en tobbeves szakmai multammal szemben. Nyilvan nem lehet altalanositani, hogy igenis mindenki hazudjon, de amikor olyan poziciokhoz kernek diplomat, amikhez igazabol rohadtul nem kene, akkor arra szerintem igenis szulethet egy ilyen reakcio.

Kapjak be a papirgyarak, atestek a lo tuloldalara, egyaltalan nincs baj azzal, ha ezen a szinten nem akar mindenki azonosulni az idiota, szurrealis elvarasokkal.

Most nyilvan nem az orvosi, tanari, tervezomernoki posztokrol beszelek, hanem mondjuk a mezei, sima egyszeru informatikusrol, vagy mondjuk akar egy recepciosrol, ugyfelszolgalatosrol.

geeeteee 2013.06.14. 15:53:11

@tildy:): Várjál segítek.

Fifi hagyma, megértem a nézőpontodat, elérted álmaidat, örülsz neki, gratulálok. Azt is értem, bele is tudom élni magam abba, hogy mekkora áldozat volt.

A baj ott van, hogy te ott feláldoztál mást is, úgymint a magyarok tisztességét. Igazad lehet, hogy nem te vagy az első és az egyedüli, de szerintem ez nem mentség. Ugyanúgy kiharcoltad az USA szigorú bevándorláspolitikáját, mint a mexikóiak. A túlmaradás egyenlő az illegális bevándorlással.

Tildy-vel szimpatizálok. Lehet 100-ból csak 1 bukik meg, a 99 büszke az "okosság"-ára, de amiatt az 1 miatt romlik, veszik a renomé. A nemzeté, az iskoláé, a diplomáé. A következő százaké annyival lesz nehezebb. De a lelkiismeretedet mosdathatod életed végéig, ha érted. Még ez az invidializmus.

váj mí 2013.06.14. 15:54:18

@peacefroggg: Hm, itt a tildy-hagyma csatában, úgy látom, hogy tildy barátjának a válasza nem lesz versenyképes. Szép dolog az őszinteség, de a világ ugyanakkor egy rohadt nagy dzsungel, ahogy azt már több klasszikus is jelezte volt ...

váj mí 2013.06.14. 15:54:51

@hagyma: Ha iderepülsz érte, bármikor ... ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 15:58:14

@geeeteee: baromsagot irsz, de eppen ezt irtam fentebb
kit erdekel mit gondolsz
semmit nem aldoztam fel
nem elek alomvilagban
ez egy folyamat
kijossz
melozol
talalsz egy szerelmet
itt maradsz
a tobbi csak duma
@váj mí: OK bundaskenyer
de vigyazz, mert lehet szeptemberben tenyleg megyunk:)

váj mí 2013.06.14. 16:00:16

@Kellemes Zérókomponista: Takarodj már le rólam, a faszomba!
Csak, hogy hozzam a "levethetetlen, proli formátumomat"! :P
Nézd, én nagyon sajnálom, hogy anno nem tudtam neked melót szerezni, amikor kértél rá, és amikor még nem "levethetetlen proli formátum" voltam a szemedben, hanem "kihasználandó entitás".
Sajnálom, nem én tehetek róla, hogy nem nőnek születtél.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 16:00:20

@geeeteee: ja es jelzem, jelentosen emelem a a magyar nemzet renomejat:)
csaxolok
jobban mint a londoniak
ez tuti

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 16:01:05

@Kellemes Zérókomponista: rolam mondhat barmit,de a csaladomat, az elettarsamat, paromat, ferjjeloltemet, stb, nevezi aminek akarja hagyja beken, es ne irjon ilyeneket rola, amit.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 16:01:49

@váj mí: an ma' mondtam, hogy sokkal igazsagosabb lenne, ha ferfikupik is lennenek
egy 40-50-es egyedulallo no is akar dugni
ebben van uzlet

geeeteee 2013.06.14. 16:03:23

@Whave: Erre nem a hazugság a válasz, hanem a bizonyítás. Vállalj be egy hetet fizetség nélkül, és mutassad meg a rátermettségedet. Ha bejön, kifizetik azt a hetet is, és alhatsz nyugodtan a megbukás fenyegetettsége nélkül.

2013.06.14. 16:03:45

@hagyma: hajra, tomd be a piaci rest a 40 centiddel :D

váj mí 2013.06.14. 16:04:16

@hagyma: Deal! :)
Tényleg jöttök szeptemberben? Csak mert már évek óta írod, hogy igen ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 16:05:08

@tildy:): en csak azt irtam szerintem lusta
ha nem az hjat nem az
de szerintem az:)

majd terjunk vissza ra ha nem kell harom-negy neven nevezned, hanem csak , a ferjem

a lusta az nem egy sertes
a fiam is lusta sajnos
van ilyen tipus
mondjuk O csak itthon
12 orakat melozik naponta a FEDEX-nek
hat azt mar en sem birnam

váj mí 2013.06.14. 16:06:16

@hagyma: Majd szervezünk egyet, és akkor Zéróka is kap melót végre ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.14. 16:06:31

@Whave: A BME-vel mi a bajod? (nem ott vegeztem)

A diploma meg ahhoz kell, hpogy ne csak betanitott munkas legyel a munkahelyede, hanem tudjad, hogy mi miert van.

Kulonben jo dolog, hogy egy csomoan tudjak tiz sor allashirdetesbol, hogy ezt a melot ra szabtak, vagy a tudom-hogy-megtudom-csinalni hozzaallas dolgozik az emberekben? mint az eredeti posztban (ha valaki emlekszik mega sztorira) a komuves oneletrajz. Megneztem volna azt a falat nulla gyakorlattal.

2013.06.14. 16:07:21

@geeeteee: aha, mutass kerlek egy munkaltatot, aki rabolintana erre, vagy akar csak szobaallna veled azutan, hogy kiderult: nincs meg az elvart wcpapirod. Mert amugy tetszik az otlet, nem azt mondom hogy nem, csak pont annyira szurrealis, mint recepciostol diplomat elvarni. :)

De hogy a realitas talajan maradjunk: tudtommal az altalad felvazolt szitu HELYETT van a szakmai interju.
Csak amikor azon mar tulvagy jo eredmennyel, es ott tunik fel a HR-esnek, hogy ja nincs is diploma ugyhogy viszlat (magyarul a HR-es, a kis diplomajaval egy CV atolvasasara sem volt kepes hetek alatt, pedig 2 oldalas, jol strukturalt iromanyrol beszelunk), akkor az igen zavaro.

mirx 2013.06.14. 16:08:41

@Zka77: Az, ami a sex-szel meg a plus-szal, van rá magyar szó, azt kell használni. (Projekt, szex, plusz.) Annyira iskolázatlan, műveletlen ez a sex-ezés meg project-ezés. Minden komolyabb irodalmat lektorálnak, ahogy az egyetemi jegyzeteket is például, ezekben szépen rendesen le van írva a projekt szó. Magyarul, ahogy kell. Aki "projectezik", arról az embernek az jut eszébe, hogy a tévén meg az interneten kívül azért nem sok műveltségi forrása lehetett úgy összeségében. A "sexelés" az meg már tényleg a gyakorikérdések ponthu-színvonal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 16:09:07

@váj mí: mert evek ota akarunk menni
most soroljam mi jott kozbe?
meghalt az annya
munkahleyet valtoztattun
varost
allamot
most eppen hazvasarlas van napirenden
kozben egy even belul masodszor eladtak a hotelt ahol melozik
/milliardos osszegrol van szo, nem motelrol/
nem tudjuk mi lesz jovo heten ha megy vissza, de papirmunka drogteszt tuti

jehh akarunk iden /is/ remelem OK lesz
/jelzem kurvara semmi kedvem az egeszhez, Mary akar menni:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 16:10:15

@váj mí: erre celoztam
de amugy tenyleg
a nagy emancipacio kereteben, miert nem allnak a fiuk az ut szelen es miert nincs ferfibordely?

mirx 2013.06.14. 16:10:32

@Kellemes Zérókomponista: jézusom, te pasi vagy? :D a hét meglepetése :d

2013.06.14. 16:12:11

@Mr. Long: semmi bajom a BME-vel, az egy kiragadott pelda volt, a konkret felvazolt szituval van problemam.

Es tudom, hogy ahhoz kell, de megismetlem magam: vannak posztok, amikhez boven eleg, ha tudod a feladatod, a mit-mierteket meg figyelmen kivul lehet hagyni.

Ehhez kepest azokhoz is elvarjak, hogy legyen papirod, raadasul szar penzert, aztan amikor fel ev mulva meg a diplomas zseni infos (az egyetlen, aki nekik megfelelt egy szaros VoIP telefonkozpont-uzemeltetesi melora, hisz ahhoz nyilvan 5 programnyelvet kell tudni, stb) lelep egy sokkal nagyobb kihivast jelento, jobban fizeto, neki valo, tenyleg diplomat megkovetelo allasra, akkor meg sirnak.

váj mí 2013.06.14. 16:14:32

@hagyma: Gondolj a Túró Rudolfra! ;)

Állnak, csak nem néniknek, hanem bácsiknak ;)

váj mí 2013.06.14. 16:16:29

@mirx: Ő az, azóta szállt rám, hogy megmondtam neki áperté, hogy pasiként nem tudom elhelyezni ebben az üzleti világban, amiben én dolgozom. Azóta valamiért utál. Pedig nem nálam, hanem a kedves édesanyjánál kellene reklamálnia ...

napvadászlány 2013.06.14. 16:17:52

@Whave: mondjuk ebben van valami...vicces volt, amikor egy nagy multinál dolgoztam, és az egyik üzletágvezető vezérigazgató-helyettes poziban lévő osztrák pasinak érettségije volt, míg az asszisztensének (aki a kávéját főzte+kapcsolta a telefonokat) egyetemi végzettsége 3 nyelvismerettel. Asszem, erre mondják, h. kettős mérce...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 16:18:20

@váj mí: egyvalami a probléma - a kicsinyességeden túl - nem vagy képes más fejével gondolkodni, senki máséval a magadén kívül. Felém is, tökfőzelék felé, mindenki felé a saját kis érzelmi világodból kiindulva közvetkeztetsz. Nem tánt fel még az életben, hogy ez egy komoly hátrány? A véleményem azért rólad, ami, mert ezt látom és így látom. Van egy szubjektív, van egy objektív oldala is, mindkét fronton ez a véleményem (ahogy elnézem nem csak nekem). De ha neked ennyire szórakoztató a vaktában lövöldözés (mely mivoltából kifolyólag célbatalálást igen gyér gyakorisággal eredményez), akkor lelked rajta, csináld. Nem mindenki úgy méri az életet, az értékeket, ahogy te. Nem mindenki van azokkal a célokkal megáldva, amivel te. Vannak egyáltalán céljaid? Mindegy.. S végül: nem mindenki akar többnek látszani, mint ami. Tudod ez nagyon lejön. A különbség közted és az itt irkáló pár ember között megmutatkozik, s ez a megmutatkozás nem a személyed ellen szól, te viszont ellene valónak veszed. Nem vagy képes elképzelni, hogy az érzelmi irányítottságon felül/kívül léteznek tények is, más neveltetések és beállítottságok az életben. Pedig előbb-utóbb meg kell ezt is tanulnod, kislány.
Az idézőjeles részeket nagyon nem méltatnám, ezek a te bárdolatlan skatulyáid, nem az enyémek. Azt meg azért engedd meg, hogy ha egy közfórumon közprodukálod magad, ahhoz írjak véleményt. Ez egy ilyen műfaj, néha bekapják a fogaskerekek az embert. De ugye ezt tudod, vállaltad, ennek tudatában reagálgatsz, nyilvánítgatsz ki itt.
Nem a véleménykülönbséggel van gond, azzal a hátráltató gyermeki felfogással amit beleadsz a közös lecsóba.
Soha nem fogsz kikeveredni ebből a szintből.
Belőlem ezt a viszontválaszt sem az önérzet szülte, fogadd el a véleményem rólad. Tudom, nagyon kapálózik a tudat a "én sikeres vagyok", "én normális és teljesértékű" állapotok visszaállításáért, amit 1-1 ilyen tükörtartás - már ha az, de szerintem az - vagy egyszerűen csak egy másik ember véleménye szül, mert ez azért megcsorbítja az embert, még ha ideiglenesen is. Bízom azért a fejlődésedben. Ha nem érted félre a feléd írkálókat, én már elértem a célom, mivel nem más, csak ennyi lenne amit szeretnék és abszolválhatónak találok nálad.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 16:18:55

@váj mí: csirke olasz pasztaval
be is teszem a mikroba
Mary elment vasarolni, holnap delig nem varhato haza

2013.06.14. 16:19:02

@Mr. Long: ja igen a masodikra nem is reagaltam, szoval ja, 2 ev massziv callcenteres avaya uzemeltetes utan igenis ugy ereztem, el tudnam vallalni ugyanezt a feladatot egy olyan cegnel, akiknel nem is a callcenter a fo profil, ergo a rendszer bonyolultsaga, szerteagazosaga valszeg meg sem kozeliti azt, amit regebben csinaltam :)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 16:21:09

@mirx: hát igen. Félve kérdem miért néztél nőnek.. Talán titkon szolidaritást akartál vállalni velem. Mert te is az vagy.

Ronnie_27 2013.06.14. 16:25:04

@Tökfőzelék123:

Egy párkapcsolat akkor működik, ha mindkét félnek vannak olyan tulajdonságai, amik a másik félnek jók. Egyesek a humorra buknak, mások a pénzre. Miért jobb az egyik a másiknál?

Sok pasi azért gürizik, hogy javuljanak a csajozási esélyei. Ha minden nő olyan volna mint Te, akkor szegények hiába güriznének.

Az okos, de ronda nő inkább tanul, aki szép, de buta, az gazdag pasit keres. Mindkettő a vele született adottságait kamatoztatja. Miért jobb az egyik a másiknál?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 16:33:50

@Ronnie_27: hat nem tudom en eletemben nem meloztam azert, hogy a dugasi eselyeim nojjenek

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.14. 16:36:40

@hagyma: mert nem akartal Ronnie_27-tel randizni ;)

BTBTBT 2013.06.14. 16:39:19

Meg nem olvastam a kommenteket, tehat lehet, hogy valaki mas mar megjegyezte, de ez Birca posztja lesz. Ma csupan egyetlen egyszer szolt hozza.
Direkt csinalt (vgy szerzett valakitol) egy ocska fotot a metrobelepteto kapurol, ahol a kep also felet a padlo teszi ki.
Es rohog a markaba, hogy emelkedik a kommentszam. :)

váj mí 2013.06.14. 16:40:39

@Kellemes Zérókomponista: Édesem, én ezt most nem fogom végigolvasni, mert annyi időm nincs rád.
Egy valami a probléma:
Amióta megmondtam neked világosan, kb. egy éve, hogy nem tudok melót szerezni neked legfeljebb Angliában, azóta rám szálltál, és baszogatsz. Addig le se szartál se a Homáron, se másutt, pedig már 6.-ik éve vagyok regisztrálva az index-családra.
Mna, ez a kicsinyesség. csillagbogár.
A kilométer hosszúságú kommentjeidet meg ezentúl címezd Sámánnak.

'''''' Oh, pardon, egy rossz hírem azért van. Tökfőzelék a büdös életben nem fog szóba állni veled, irl. Nem vagy elég "high-society" a számára. A szemében pont ugyanolyan proli vagy, mint a te szemedben én. Csak te még csóró is, ráadásul :P

mirx 2013.06.14. 16:41:27

@váj mí: És mi szeretett volna lenni, minőségellenőr? :)))

tanato 2013.06.14. 16:41:33

@geeeteee: De jó kórház-sorozat volt,mind a 3 szériáját megnéztem.2 volt rendszerváltás előtt egy meg utána.Strosmayer meg Blazsej meg a többiek.Azért volt élvezhető szemben mondjuk a Vészhelyzettel mert valósághű volt és a magyar viszonyokkal abszolúte korrelált.

geeeteee 2013.06.14. 16:41:51

@váj mí: "Hm, itt a tildy-hagyma csatában, úgy látom, hogy tildy barátjának a válasza nem lesz versenyképes. Szép dolog az őszinteség, de a világ ugyanakkor egy rohadt nagy dzsungel, ahogy azt már több klasszikus is jelezte volt ..."

Ilyenkor abbahagyok minden vitát, és megerősítem a partnert az igazában.

-Zavaros dolgok ezek...

:D

BTBTBT 2013.06.14. 16:43:09

@hagyma:
A hihetoseg kedveert nem fogja a sajat stilusat hasznalni meg nyilvan - nagyon okosan - le is butitja a tartalmat.
En azt tennem a helyeben.

váj mí 2013.06.14. 16:44:38

@hagyma: Nálam hamburger, home-made ...
Hm, nem gondolkoztál még azon, hogy GPS-szel látod el Maryt? Vagy inkább nem is szeretnéd tudni ... ? ;)

mirx 2013.06.14. 16:45:17

@Kellemes Zérókomponista: Hátizé, az eszméletlen barokkos és sokszor valamiféle homályos pátosztól csöpögő, rettenet körülményes megfogalmazásaid miatt, amikről nem tudom eldönteni, hogy annak a következménye-e, hogy a házikönyvtár "Az édesvölgyi suli ikrei", valamint Coelhó-kötetekből áll-e, vagy ezek szerint tényleg vannak emberek, akik szerint így ízléses egymás mögé helyezni a szavakat, ne adj' isten, téníleg így is gondolkodnak?
Bármelyik is legyen, a cirádás fogalmazás alapvetően nem férfitulajdonság szerintem.

2013.06.14. 16:47:01

@Barátusz: milyen poszt? Jaaaaaaaaa az az ize a kommentek folott, amit sose olvas el senki? :)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 16:47:50

@váj mí: talán mégis inkább tanácsos lenne elolvasni azt, amire nincs időd (firkálni van?), mert ugyanazt a hülyeséget folytatod, amiről voltalak szíves felvilágosítani, hogy az hülyeség. De akkor röviden, csakneked, csakitt: nincs összefüggés. Ez a te gondolatvilágod és érvrendszered, nem az enyém. A kicsinyesség távol áll tőlem, neked viszont a lételemed. Ezt szerintem ne ragozzuk tovább, mindenki eldönti agykapacitása és emberismerete, szociális érzékenysége fényében melyikünk agyfaszának hisz. Fejlőőődj.
@Barátusz: még maszturbál is rá, nem?

váj mí 2013.06.14. 16:48:06

@mirx: Lehet, hogy meózni akart volna eredetileg, de nekem a recis pozi kapcsán írt. Azt meg ugyebár hímneműeknek nem lehet. Max. UK-ben, ahol sms-ben bonyolódik az üzletek többsége, de ott se igazán szívesen alkalmaznak pasiban szoprán felett ;) Pech ... :P

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 16:49:18

@váj mí: nem szeretnem tudni, bar teny egyszer komolyan gondolkodtam, hogy telefonalok a banknak es letiltom a debit kartyankat lopas- elvesztes miatt
ma meg varok, csak 2 oraja van oda
az neki meg elelmiszer beszerzesre is keves

váj mí 2013.06.14. 16:51:29

@Kellemes Zérókomponista: A te tanácsaid inkább nem fogadom meg, ha nem haragszol, mert akkor ugyanolyan csóró kis szerencsétlen lennék, mint te, aki a beteljesületlen vágyait mások baszogatásával éli ki.
(Mna, megfelelt, ez a többszörösen összetett mondat? :P)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 16:51:46

@váj mí: amugy igenis leteznek genek es evolucio
en kurva jo hamburgert tudok sutni
de tenyleg
de a Maryet meg sem kozeliti
ha hamburger akkor Mary, ha nem megyunk ki
mindenki azt hiszi a hamburger a mekdonaldsz, pedig nem
az egy vacsora
mindennell hozza ami kell

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 16:53:08

@mirx: király dolog az, amikor a forma szüli a tartalmat. Az viszont nagyon nem király, amikor a forma elfedi a tartalmat. Nem állítom, hogy én nem lehetek sáros ebben. De hogy ez a Coelho hogy jött ki.. Senki nem mondta még, aki ismer egy kicsit is. Szerintem elveszel a szavak tengerében és a tenyérbemászást érzed ki az egészből, a mondanivaló meg megszűnt. Írjak önéletrajzi kiskönyvet "Így lettem én Coelho" címmel?
Egy tipp, full ingyenesen neked: ürítsd ki elméd és dobd el a skatulyákat. Én én vagyok és nem tudsz berakni sehova. Ez azért van, mert nem is kell berakni sehova. Vannak hézagok, fehér foltok, mert nem ismersz, frusztráló lehet. Mások ezért gyűlölnek, te csak csöpögős nővé tettél - végülis ez még mindig egy szolídabb megoldás.:)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 16:56:03

@váj mí: nem felelt meg, mert meg akartál megfelelni. Ne akarj megfelelni. Akárhány kommenten keresztül önizgazolhatod magad a rám rótt véleményed ismételgetésével, az ugyanúgy nem lesz igaz. Írtam amit írtam, ott van, olvasd el. Tényleg szeretném, ha értenél.

váj mí 2013.06.14. 16:57:36

@hagyma: A meki meg a BK az akkor jó, ha kurvára másnapos vagy. Egyébként meg, jah, home-made ....

váj mí 2013.06.14. 16:58:37

@Kellemes Zérókomponista: Édeske, mondtam már, sajnálom, hogy nem tudtalak kisegíteni a csóróságodból. A következő életedben szüless talán nőnek :p.

mirx 2013.06.14. 16:59:14

@Kellemes Zérókomponista: nem a tenyérbemászás a lényeg, hanem hogy egy csomó energiát kell abba invesztálni, hogy az ember a sallangok alól egyáltalán kihámozza a mondanivalót. charlie nem is értette például - mire jó ez? mert szépnek nem szép, inkább baromi modoros.
persze nekem mindegy, legfeljebb nem olvasom el, ha nagyon elfáraszt. de te élőben is így beszélsz?

mirx 2013.06.14. 17:00:58

@váj mí: Vajh egy ilyen emelkedett, lírai és intellektuális elme miért tékozolná szellemi kincseinek végtelen aranysugarát ... egy kupleráj recepcióján? :o)

váj mí 2013.06.14. 17:01:58

@hagyma: Khm, hány hónapra vásárol, tejóég!!!!

váj mí 2013.06.14. 17:03:13

@mirx: Mert döglik éhen .... hogy paraszt legyek ;)

geeeteee 2013.06.14. 17:05:33

Itt több fotó van, mint szintézis.

Látatlanban, felszínes ismeretségek után gázoltok át egymáson, majd mindenki a saját igazát erőltetve a csalóka hit reményében, hogy valami virtuális elismertséget besöpörve sikerélményekkel telve hajthassa részeg fejét nyugovóra.

Addig se a családot ütjük, már akinek van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 17:05:56

@váj mí: nincs azokkal baj, csak az gyorsetterem
az igazi hamburger ami itthon van az meg egy jo kiados, mondjuk rantotthus korettel salataval vasrnap otthon

hat kb 2 honapig nem megy boltba az tuti
vagy havonta
nem tudom
talan minden masodik-harmadik penteken?

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 17:06:31

@váj mí: te komolyan azt hiszed az egyszerű fejeddel, hogy abban és csak abban van a valagpénz, amit te csinálsz. Ne fárassz mára a szűklátóköröddel, könyörgöm-köszi.
@mirx: figyi, feltételezed, hogy egyattamerő plagizálás az amit írok (kösz). Én meg feltételezem, hogy így kerül képernyőre és kész, ennyi. Nincs szó plusz erőfeszítésről, vagy percekig tartó fejben komponálásról, ez így jön. Írj sallangot, ami konkrétan az és el fogok gondolkodni rajta. Modorosság meg sokszor annak függvénye, hogy az olvasó milyen hangsúlyt érez bele. Szóval egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy úgy érted, ahogy én azt írom. Ismeretlenek vagyunk. Arra nem tudok felelni élőben is így beszélek-e, megszoktam magam, a környezetem is, nincsenek egyébként ilyen visszajelzések, amit te most írsz.

váj mí 2013.06.14. 17:07:02

@geeeteee: Úbazzmeg! Te is ettél a varázsgombából?! :P

pamut 2013.06.14. 17:09:47

A poszt első képe FANTASZTIKUS.

Igazi kép, vagy animált?
Ha igazi, könyörgöm, hol van? Oda én is ki akarok ülni arra a benyúló sziklára.

mirx 2013.06.14. 17:10:32

@Kellemes Zérókomponista: figyi, nyugodtan válaszd azt a stratégiát, hogy ha negatív visszajelzést kapsz, akkor a másik a. nem ismer téged b. hülye.
nekem is egyszerűbb tulajdonképpen.
:)

tableno 2013.06.14. 17:10:48

@Kellemes Zérókomponista: hát pedig szerintem valagpénz csak ott van, ahol valag is...

mirx 2013.06.14. 17:11:25

@váj mí: Mondjuk az elég nyomós indok, belátom.

pamut 2013.06.14. 17:11:29

Én nem hazudok. Ezért nem is tartok sehol.
Becsületes = lúzer = én.

váj mí 2013.06.14. 17:13:01

@Kellemes Zérókomponista: Nem, lófaszt van csak abban, de abban amit én csinálok, abban viszont kurva sok van (hogy stílusos legyek :p), és viszonylag veszélytelen is.
Vannak olyan speciális képesítést igénylő szakmák, amikben jóval több pénz van.
Viszont te, akinek semmilyen speciális képesítése nincs, ezt láttad anno számodra elérhetőnek minden speciális szaktudás nélkül. A fegyverhez és a drogokhoz nyuszi vagy, így maradt volna ez ... ha nem férfinak születsz, Csak azt nem értem, miért engem basztatsz emiatt, miért nem a kedves szüleidet? Ők inkább tehetnek róla, mint én ....

pamut 2013.06.14. 17:13:26

"Évekig orvosként dolgozott Svájcban egy bajor ápolónő. Végül mindegyik munkahelyén lebukott, amikor diplomája bemutatására kérték."

hvg.hu/egeszseg/20130614_svajc_alorvos

A Tages Anzeiger értesülései szerint az álorvos egy diabéteszes nő halálát okozta, amikor nem megfelelő kezelést írt elő neki. Az ügyben a Zug kantoni ügyészség nyomoz.

váj mí 2013.06.14. 17:15:37

@mirx: Akkor kérjen meg szépen, basszus, hogy küldjek neki havi 50 eurót, hogy ne dögöljön éhen. Azt megteszem. De hogy itt basztat már lassan 1 éve, kurvára unalmas.

pamut 2013.06.14. 17:15:48

@váj mí: Na halljuk mit csinálsz, mi is szeretnénk sok pénzt :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 17:16:25

@pamut: gyere amerikaba
csaK itt carolinaba elviszlek 2 oras korzetbe ilyen helyekre
ha mar szikla
ez itt van 40 percre
t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR7y-riljqY5yydcuZs8i_AabYkVqHg6UZG7hb_AxsEKuJ0Jomh

rumitom 2013.06.14. 17:17:55

@orange85: nem kell egyik se. pl call-centeres helpdeskeskent maris benne vagy a verkeringesbe oda meg aztan igazan nem kell sok (meg bolcsesz diploma sem ;P )

pamut 2013.06.14. 17:18:16

Mondjuk a poszt kamu, mert normális ember nem dobja el a jobb melót egy vonatbérlet miatt, hogy helyette mosogasson. Ez a munka minősége és a pénz szempontjából is nagy zuhanás. Teljesen hihetetlen.

Ettől még az érvényesüléshez tudni kell kicsit vetíteni. Ez van, sőt szerintem ez volt mindig mióta csak van ember.

tableno 2013.06.14. 17:18:41

@pamut: már egy párszor ki lett tárgyalva, még poszt is született róla!

váj mí 2013.06.14. 17:19:19

@hagyma: Nincs gond a gyorséttermi kajákkal, havonta kétszer átlagban, nekem is beesnek, nem Malackaraj ;).

Höhh, még hogy 2 hónapig! Höhhöhöhööö! 2 napig, ok, max. 4-ig ;)

tableno 2013.06.14. 17:20:12

@hagyma: Hát igen, Európában a városok szépek, Amerikában a természet...

pamut 2013.06.14. 17:20:37

@hagyma: Hát ez is szép, el kell ismerni, de a posztbeli kép azért sokkal szebb. Olyan benyúlós szikla szerintem nem sok helyen van.
Meg Amerika messze van sose lesz rá pénzem odamenni.

peacefroggg 2013.06.14. 17:20:44

@pamut: az bizony igazi, a neve Trolltunga

pamut 2013.06.14. 17:21:37

@tableno: És mi az? Aki nem törzsolvasó, az így járt? Nincs időm minden nap erre.

pamut 2013.06.14. 17:23:39

@peacefroggg: Köszi! Tényleg igazi, rákerestem... wow....

váj mí 2013.06.14. 17:23:54

@pamut: Visszakeresel a blogarchívumban, megvilágosodsz ;).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 17:25:24

@váj mí: lehet itt kifakadni, de bizony az seo, a social media megfelelo kezelese ugyfelszolgalati szempontbol, ceges oldalrol abszolut nem mellekes. Gondolom olvastad a Microsoftos mufti "okoskodo" beszolasat twitteren, mikor az xbox one-ra terelodott a szo.

Ez a nagyarckodas most az MSnek ugy nez ki uservesztesegben is latszani fog.

Na, spec parom pont ehhez ert, hogyan kell az ilyen helyzeteket kezelni, 2 evig volt az egyik legnagyobb magyar hardverforumon moderator, emellett polkorrekt, szenzitiv az emberi problemakra es irni is tud. Elobb utobb megtalaljuka neki valo helyet:)

pamut 2013.06.14. 17:27:34

@váj mí: vazz, ennyi erővel be is írhattad volna...

@peacefroggg: Ráadásul dél-Norvégiában van, nem is vészesen messze. Na ide egyszer el kell jutnom, az hétszentség.

váj mí 2013.06.14. 17:28:14

@pamut: Ok, valamikor tavaly szeptember-októberben jelent meg a posztom. Kurvákról (is) szól, a címére már nem emlékszem, de biztos megtalálod ...

geeeteee 2013.06.14. 17:28:43

@váj mí: Dehogy, csak iszok. De fogjad fel, itt hiába bizonygatod a tudásod, ha csak én tudom, hogy mennyire nehéz is az, amit csinálsz (profi stricinek kell legyél), a többiek is ugyanezt teszik, meg akarnak felelni. Hagyjad őket, ráadásul úgy, hogy sok közünk nincs is hozzá, hogy mit csinálnak, épp csak annyi, amennyit megosztanak magukról, ki többet-ki kevesebbet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 17:30:26

@váj mí: persze hogy nincs
csak ugy szoltam egy csaladi hamburgevacsora az mas mint a mekdonaldsz
hasonlithattam volna a fasirt-krumplipurehez is
@tableno: hat azert vannak itt is szep varosok, de teny mas tipusuak mint az europaiak es igen, ami a legnagyobb kulonseg az a termeszet, a folyok, hegyek tavak, allat es novenyvilag, ami bent van a varosokban szinte
ha meg kimely par merfoldet....
@pamut: jo ez egy lekapott kis foto
kurva jol nez ki
mos belinkelhetem a grand kanyont is vagy akar csak itt agrand father mountaint t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRFbTpfvQIlkXHkBuANrEXP1AhRmWti_OhhT8tOTp478AGTum2P
de a kepeken at sem jon
vezetsz kifele ashevillebol es gyszer csak szo szerint az oserdoben vagy a szerpentineken

mirx 2013.06.14. 17:32:21

@pamut:
"Von einem Tag auf den anderen verschwindet Lotte Zahm. Der abrupte Abgang gibt im Kurort zu reden. Spekulationen, etwas sei nicht sauber, kommen auch einer jungen Assistenzärztin zu Ohren. Dies wird der falschen Doktorin zum Verhängnis. Aber erst Jahre später. Davor absolviert Lotte Zahm noch eine medizinische Tour de Suisse."

Tour de Suisse :D

Sikerült pár év alatt egy csomó kantonban állást találnia, mert mindenhol több hónapig türelmesek voltak vele, várták,hogy mutassa már be a papírjait... szépen vagyunk.

Mondjuk Svájcban a szigorú szabályok ellenére van egy olyanfajta birkaság, hogy eleve sokszor nem feltételeznek olyan stikliket (sem), amik mondjuk egy rafkós nyolcéves pesti romagyereknek már simán a kisujjában van. Nekem a reptéren egy nő simán a kezembe a nyomta a gyerekét (!) meg a cuccait, hogy rohanva elcsípje a csomagjait a szalagról. Fel se merült benne, hogy pl ellophatnám bármijét is. :)

váj mí 2013.06.14. 17:34:36

@tildy:): Hm, én leginkább a 9gag-es posztokból értesülök az ilyesmikről ugyanis magasról le ... mind a micrifostot, mind a megcsócsált almát. Én csak egy mezei júzer vagyok, aki igen sokszor emlegetni Bill Gates édesanyját, viszont nincs türelme a pingvinhez.
Amit én tanácsoltam, az csak általános tanács volt, tök mindegy, milyen megpályázandó munkakörre. A lényeg, hogy el kell adnia magát, hacsak nem ő maga "Neo" és a "White Rabbit" egy személyben.

mirx 2013.06.14. 17:34:42

@tildy:): te még jársz oda (a fórumra)? én valahogy teljesen leszoktam róla
nem is tudtam, hogy egy moddal jársz :)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 17:36:50

@váj mí: értem. Arról valamiért mélyen hallgatsz, hogy akkor és ott, a Homáron - nem tudom hol miként adod el magad - >masszőrként< tituláltad magad és bagázsod. Nyilván ezt nagyvonalúan letagadod. Később esett csak le..., hogy a fenéket.

Engem AZ érdekelt volna, nem a kurvavilág, amiben élsz. Ez valahogy - ha rajtad múlik - véka alatt végezte volna. Mindent összehordasz már itt, idecitálsz mindent, ami csak eszedbe jut a világból/feltételezéseidből, tudsz rólam mindent, mi igen, mi nem - mert hát védekezni, pardon: támadni kell ezerrel - azt viszont a negy hevületben elfelejted, hogy pont ezzel ásod magad mégmélyebbre, pont ezzel húzod alá harmincháromszorosan a proli jelzőt, amit eddig is, de ezúttal aztán meg végképp joggal érdemeltél ki. Az a baj, hogy szerintem nem is érted amit írok. A primitív kis csaták mezején mozogsz. De ez egy ilyen élet, te ilyen környezetből jöttél. Ez még nem jogosít fel arra, hogy másokat másként állíts be, lehúzz saját szintedre. Ezt szintén nem árt szem előtt tartani. Nem tudok gratulálni a vitakultúrádhoz.
Nem azzal fog helyre billenni a lelkibékéd, ha magad piedesztálra teszed más lehúzásával. De miket beszélek! Ezzel próbálkoztál mandínerből, akkor csak ezt látod jónak, kár ide a szó.
@mirx: azért az általános alapvetésként csak elismered, hogy az élőszó az merőben más tud lenni, nem? Főleg metakommunikációval, a személy egész valójával megspékelve. Direkt kértem a példákat, hogy gondolkodhadhassam a véleményeden. Még mindig várom.

Thargoid 2013.06.14. 17:37:01

A papír általában csak az első álláshoz számít, a tapasztalat és a referenciák többet érnek itt Angliában.
De mivel az angol egyetemek jelentős része elég alacsony szinvonalon áll a munkáltatók elvárásaihoz képest itt is, a próbaidő az ami leginkább számít.
Kivételt jelentenek azok a szakmák, pl. orvos, nővér ahol előírás a diploma illetve annak honosítása még mielőtt valaki dolgozni kezdene.
Mi is csinálunk ellenőrzést a jelölteken, és nem bank. Viszont lényegtelen, hogy az illetőnek van-e diplomája.
Vannak olyan állások ahol igenis belépő a diploma, és az is csak akkor, ha Russell Group beli egyetemről származik, a többi olyan mintha nem is lenne... a tudáson kívül ez leginkább akkor hasznos, ahol ez elvárás ahhoz, hogy egyáltalán egy interjúig eljusson valaki - mint pl. az állásnál ahova nemré jelentkeztem...

váj mí 2013.06.14. 17:40:59

@geeeteee: Hm, igazad van. A nyelveket sem kellett volna említenem annak szerencsétlennek. Jaja, tökinek ... képes volt visszakeresni, és belekötni egy rosszul ragozott főnévbe ;)
Szegény....
De ő csak sima értetlen.
Zéróka más. Ő akkor kezdett el basztatni, amikor írtam neki, hogy 'bocs, de neked nem tudok segíteni..." Legfeljebb a barátnőjének, ha van neki olyan .... :P

Tökfőzelék123 2013.06.14. 17:46:02

@Kellemes Zérókomponista: hehe, csak nem kiderült, hogy váj mi egy idióta és hazudik mindenről?

@tableno: igen, mir-rel csak akkor lehetne írni, ha tárgy is lenne mögötte, egyébként a mich a helyes, de sokszor elhagyják

váj mí 2013.06.14. 17:46:52

@Kellemes Zérókomponista: Soha a büdös életben nem állítottam magamról, hogy masszőr vagyok.
Idéznél valamit, ahol azt állítottam, hogy "de igen".
Sőt, kifejezetten utálok masszírozni ...
Jaaaaa!!!!
Arra gondoltál, hogy nemcsak kupikban, hanem masszázsszalonokban is dolgoztam recepciósként? Ez volt amit nem értettél, kicsi pubi? ;). Hiába, néha nehéz felérni ésszel dolgokat, és emlékezni rájuk, ha éppen köpködni akarsz... igaz, édeske? :P

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 17:49:17

@váj mí: az ilyen hazugságterjesztésekre/ferdítésekre már rábasztak páran a világban. Attól még, hogy ezt teríted - így a visszvélemények mentén neked is könnyebb elhinned, önigazolnod magad - még mindig nem lesz úgy.
Add el magad egyetemi docensnek szerintem, az úgy olyan natív lesz. Jó lesz.

váj mí 2013.06.14. 17:49:48

@Tökfőzelék123: Nem kiderült, ne reménykedj...
Én békejobbot nyújtottam neked. Ha nem vagy képes elfogadni, magadra vess!
(Tudod, lehet primitív vagyok, legalábbis szerinted, de megvan bennem a primitív törzsek szánalma azok iránt, akik képtelen teljesíteni a maguk és a társadalom elvárásait ..)

Tökfőzelék123 2013.06.14. 17:50:25

@váj mí:
""So, entschuldigung Sie bitte ... :P ""
"képes volt visszakeresni, és belekötni egy rosszul ragozott főnévbe ;) "

TE tiszta hülye vagy, az nem egy főnév, hanem egy ige, a főnevet nem ragozod, az igét igen
-ung végződésű igerag sehol sincs, csak főnév TE IDIÓTA!

váj mí 2013.06.14. 17:51:48

@Kellemes Zérókomponista: Akarod, hogy bemásoljam a levelezésünket, te szerencsétlen dromedár!
Hogy a picsába veszed a bátorságot magadnak ahhoz, hogy lehazugozz engem! Te senkiházi, te!

geeeteee 2013.06.14. 17:55:09

@Tökfőzelék123: Nem nevezném idiótának, ahogy téged sem. Benne egy másabb plussz van, mint benned. Elismerem a tiedet is, értem amit írsz, a megbántottságodat is. Süt az avatarodról. SOS.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 17:55:50

@váj mí: nem köpköd senki. Téma volt akkor ott. Nem volt semmiféle félreértés sem bennem, sem másban - minthogy a másik vetületéről mélyen hallgattál azon a ponton amikor én írtam neked. Később persze - mikor gyanút fogott a nép - bevallottad már. Masszőrrepecepciósként, igen, ki masszőrök 'felett'/előtt tevékenykedik.
Pubi - hát igen, én ezen a ponton szállnék ki a vetélkedőből, sikerült kellőképpen méltatlan szintre leevickélned. Nézz a mostani önmagadra, emellé tedd a kifeleélős operába való járkálást. Semmi kontraszt fel nem fedezhető, gondolom én.
@Tökfőzelék123: köszi, hogy mellémállsz - már ha vehetem ezt ennek. Kiderült, de a gond ezzel az, hogy a köztudatban úgy fog megmaradni, hogy.... szóval nem szépen. Nem előnyösen. Ez a baj a buta önérzetekkel. Hát, már mindegy.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 17:56:13

@Tökfőzelék123: jogos, nekem mindig igy volt meg az emlekeimben, hogy Entschuldigen Sie mir bitte meinen Fehler, stb...

mirx 2013.06.14. 17:57:27

@Tökfőzelék123: Nana. A főnevek is ragozhatóak. Például ház.ban - a ban rag. Tárgyrag is létezik, ugye. Az -ung viszont úgynevezett képző.
Csak hogy tiszta vizet öncsünk a nyílt kártyákba kéremszépen.

váj mí 2013.06.14. 17:57:36

@Tökfőzelék123: Te, lehet, hogy én egy idióta vagyok, de a négyszeresét keresem meg annak, amit te összenyalizol magadnak a multidnál, havonta :P.
Mna, kinek van és lesz pénze meg visszaidézésre méltó élete, megfáradt 90 éves korára? :P
Ja, neked ilyenjeid most sincsenek ... ahham, ezért utálsz :DDDDDD

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 17:59:14

@váj mí: mondom én, hogy nem érted, amit olvasol. Az érzelmek elvisznek. Hazugság az, hogy én emiatt az idecitált esetért nyilvánítanék véleményt feléd. Megismétlem: nincs összefüggés a kettő között. Létezik ilyen is. Egyszerűen zavar, amit produkálsz itt. Lakótelepi style. Ennyi.

váj mí 2013.06.14. 18:01:05

@Kellemes Zérókomponista: Te nagyon értelmes, ne akard, hogy masszírozzalak meg, mert semmi érzékem nincs hozzá, és valszeg becsípem valamelyik izmodat :DDDDDDDDDDDDD

Tökfőzelék123 2013.06.14. 18:01:55

@tildy:): Tildy egyébként hadd kérdezzem már meg, hogy mit gondolsz arról, hogy van-e Angliában IT-s munkaerőhiány?
Én tegnap egy német cikkre lettem figyelmes, amiben az volt, hogy Németországban is IT szakemberekből hiányban, azonban a kommentelők erre rácáfoltak és azt írták, hogy ezt csak bizonyos lobbiszervezetek terjesztik, hogy lenyomják a munkaerőköltségeket és hogy minél többen tanuljanak IT-snak. A hiány szerintük csak úgy igaz, hogy olyan embereket keresnek a cégek, akikkel szemben irreálisak az elvárásaik: 5 programnyelv, külföldi tapasztalat, rossz bér, sok tapasztalat, de legyen fiatal.
Rákerestem erre, és még rengeteg cikket találtam, ahol a cikk az állítja, hogy hiány van, alatta a kommentlők meg tagadnak. Egyetemisták fórumában is tagadták, hogy hiány lenne.

Mit gondolsz erről? Ez a helyzet Angliában is?

2013.06.14. 18:03:47

@Kellemes Zérókomponista: Jo, a tied meg tulfogalmazos extramodoros nagylencses-szemuveges szimatszatyros eroltetetten okoskodos izzadtsagszagu bolcsesz-sztajl, akit eloben mar reg tobben is szajonvagtak volna, ha igy beszelne :) Biztos vagyok benne, hogy ez is sokmindenkit zavar, megsem ezen porog egesznap mindenki, mint te vajmin :D

Rolad meg Tokfozelekrol egyetlenegy szep angol szo jut eszembe: insecure :)

váj mí 2013.06.14. 18:05:02

@Kellemes Zérókomponista: A stílusom évek óta ilyen. Színesedik néha, de ilyen. Te sem most regisztráltál az indexre, nem egy blogon futottunk már össze, ahol semmi bajunk nem volt egymással. Akkor kezdtél el rám szállni, amikor megírtam neked őszintén, hogy sajnos az én profilomban, neked nem tudok segíteni. Azóta egyfolytában baszogatsz. Azóta vagyok proli meg minden ... Te, a helyemben milyen következtetést vontál volna le, hm?

Tökfőzelék123 2013.06.14. 18:05:46

@mirx: csak az erős ragozású főneveknél kap ragot (-n, pl der Student, -en, -en) a főnév tárgyesetben, különben csak többesszám rag van általában
meg részes esetben is van általában -s, vagy en, vagy Dativ többesszámban mindig -n/-en

"Csak hogy tiszta vizet öncsünk a nyílt kártyákba kéremszépen. "
a kéremszépen-t még elnézem, de az öntsünk nagyon csúnya volt

Tökfőzelék123 2013.06.14. 18:07:00

@Tökfőzelék123: @Whave: a kérdésem Whave-hez is szól, úgy tudom, hogy ő is IT-s.

Tökfőzelék123 2013.06.14. 18:08:40

@mirx: a házbannál németül nem kap semmit a főnév, de ne kelljen már nekem az egész német nyelvtankönyvet bepötyögnöm :P

mirx 2013.06.14. 18:12:53

@Tökfőzelék123: 1. azt az állításod cáfoltam, hogy a főneveket nem lehet ragozni, mert ez nem igaz
2. a többesszámnak JELE van, és nem ragja
3. szerintem ne próbálj a témában okoskodni, mert felszínesek az ismereteid
4. Fülig Jimmyre próbáltam utalni, ő ugyanis a Rejtő-regényekben szörnyű helyesírással helyezte el az üzeneteit, sőt, a "tiszta vizet a nyílt kártyákba" kifejezés is tőle származik - de miért is nem lep meg, hogy nem ismered?

mirx 2013.06.14. 18:13:38

@Whave: szimatszatyor :D

jaj annyira előttem van :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 18:14:18

@Tökfőzelék123: ez attol fugg , milyen IT-s.
Van amiben hiany van, senior developereket, devopsokat szinte mindenhova elkapkodnak.

MAsreszt viszont volt olyan a kornyezetemben, aki mainframe operator es csopvez volt anno, megsemigazan kerestek itt.

Annyit tudok, nekem rengegeteg megkeresesem van, PHP-st sok helyre keresnek. De jo a munkahelyem, a tarsasag is frenetikus, most pl. mar pentek esti ciderezes, sorozes van. Lehet kereshetnek mashol sokkal jobban , de meg sokat tudok itt tanulni, nem jott el az ideje annak.

Viszont kezdokent elindulni,kulfoldikent, igencsak nehez...
Szoval van hiany is meg nincs is. Profikra hiany van.

2013.06.14. 18:15:18

@Tökfőzelék123: a hianyrol annyit, hogy a masodik megpalyazott jobsite-os hirdetesre vettek fel, amikor elkezdtem London iranyaba kacsintgatni, ez 2012 oktobereben volt.

Utolag megtudtam, hogy 6 honapja nyitott volt a pozicio, es elkepesztoen tehetsegtelen emberek jelentkeztek egeszen addig. Ehhez azt is hozzatennem, hogy en egyaltalan nem vagyok egy kiveteles geniusz, vagy extratapasztalt szakember, csak egy teljesen kozepes supporter, aki a sajat viszonylag szuk teruleten viszont remekul elvan, a tapasztalatom meg pont relevans volt.

De a kerdesedre nehez valaszolni, miutan annyifele IT-s van... pl egy halozatos ex-kollegam tok sokaig nem talalt semmit, pedig sokkal kepzettebb es tapasztaltabb nalam, viszont nem a telco szektorban, mint en. Mindenfele Microsoft meg Oracle certified adminisztratorokat jo nagy mennyisegben kerestek akkoriban, amikor meg nezelodtem tavaly.

Ugyanakkor programozot meg ismerek olyat, aki kb evente-ketevente kijon ide egy fel evre kodolgatni (emlekeim szerint .net meg java a szakterulete), majd hazamegy a penzzel, s o szinten napok-hetek alatt szokta megtalalni a rovidtavu szamitasat, sosem aggodott, hogy jajmilesz.

Szoval melo az biztos, hogy van, a hianyra nem eskudnek meg, dehat mondom, nekem csak a sajat szubjektiv ralatasom van erre.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 18:17:04

@Whave: azért azt nem ártana látnod, hogy ezt a rajta pörgést ő akarja rajta pörgésnek beállítani. Engem meg tényleg zavar az a kavar, amit ő nyújt nekünk. Ehhez képest igen ritkán szólok felé. Kivétel a mai délután, összeugrottunk. A bölcsészbeszédről meg amit elképzelsz - az a te fejedben él, a valóságot meg ki tudja. Lehet fogalmad róla hogyan venné ez itt ki magát, de maradjunk annyiban, hogy az a fogalom nem törvényszerűen egyenlő a valóságbani hatással. Vagy meghagyod magad a tévedés lehetőségét, vagy nem, ez rajtad múlik.
@Tökfőzelék123: amennyire én rálátok a német területre én is a tagadók közé hadd álljak be. Nem kifejezetten paradicsom egy magyar IT-munkavállaló számára ma ez a terület ott (jövőben sem). Nem lehetetlen/élhetetlen, de ez, hogy hiány van és tárt karok - ez nagyon nincs így. E szempontból sokkal inkább Anglia.
@váj mí: figyelj, maradjunk annyiban, hogy értem amit írsz, de egyúttal hinned is kell nekem. Nem gondolom, hogy ne mondanám meg, ha úgy lenne. Ez ritka, de ettől még rám igaz. Én biztosan levonnék valamilyen nem konkrétan körvonalazott következtetést, amit azonban meghagynék erősen képlékenynek, mivel a másiknak feltennék egy KÉRDÉST, hogy tényleg úgy-e, hogy-e. Ezek után lehet bármi biztosabbat gondolni, érezni. A sorrend, édesem, a sorrend, az a nem mindegy. Megérteni sem próbálom miért lehetne ez erre ok, amit te gondolsz, de mindenesetre nincs így. Nem szeretném, hogy minden betűmben az önigazolásod keresd. Próbáld meg elhinni, én ilyen vagyok. Nem fújok, de megmondok.

geeeteee 2013.06.14. 18:17:20

@Tökfőzelék123: Nem engem kérdeztél, de amit tudnak és a cég érdeke engedi (nem titkos fejlesztés pl.), azt mind kiszervezik "óccsóér' ". Nem csak a rabszolga kódolós melót.

bobsys 2013.06.14. 18:17:58

@Tökfőzelék123: nem tolem kerdezted, de ITs vagyok igy beleugatok.
Az altalanos ITsbol, rohangalos rendszergazda, meg heldeskesbol sok van. Rengeteg, de IT belul vannak reszek ahol hiany van. Tobb nyelvet beszelo heldeskes, mondjuk egy angol/nemet + holland/francia el fog tudni helyezkedni. Az altalanos ITs rendszergazda mar nem biztos, fizetese sem lesz egetvero az elejen. Oracle, SAP gurukbol hiany van. 7-10+ evvel rendelkezo architectek el fog tudni helyezkedni. Specialis tudasu egyen el fog tudni helyezkedni, olyan is aki csak 1 programnyelvet tud es nem azt amit a tobbi 80%.
En Sydneyben ket het alatt talaltam munkat (akkoriban porgott a piac rendesen)
USAkoknal, 2 honap volt mire kaptam egy ajanlatot, de nem jelentkeztem minden olyan allasra amire megfeleltem volna, illetve 1 honap elment az interjukkal.
Tomoren, akinek nem csak olyan tudasa van, mint a tobbi 80%-nak az konnyen fog munkat talalni.

váj mí 2013.06.14. 18:19:46

@Tökfőzelék123: Édeske, nem arról volt szó, hogy délutánonként ezerrel építed az office-felszopó karrieredet, és vagy annyira gerinces, hogy ne használd a hivatali netedet a személyes frusztrációid kiélésére?
Tudod mennyi időbe kerülne, hogy ez alapján lecsokkaljam, hol is dolgozol? Némi segítséggel nem egészen 10 perc. De csak azért, mert még fel kell hívjam a segítségem :P

2013.06.14. 18:20:13

@Kellemes Zérókomponista: en csak azt mondtam, hogy hogy jon le esetleg egyeseknek az okostojas stilusod. Van, amikor engem is zavar, akkor nemes egyszeruseggel atugrom a posztot, maskor meg elolvasom.

Szorakozni kene idejarni, rohogni, nem savazni egymast. En is ossze szoktam szolalkozni pl hagymaval, megse cseszi fel magat egyikunk se, elmondjuk a magunket aztan rotyogunk, amikor elokerulnek a 40 centis virtualis peniszek.

Laza vagyok, mint a rigalanc, tanulj tolem :)

bobsys 2013.06.14. 18:21:00

@Tökfőzelék123: Meg ugye a frissen diplomazottaknal problema szokott lenni, hogy semmi munkatapasztalattal azt hiszi Magyarorszagon megkapja a brutto 800Kt. Nulla munkagyakorlattal. Gondolom ilyenekbol mas orszagokban is van.

Thargoid 2013.06.14. 18:21:02

Elég nehéz nálunk is megfelelő embert találni, többnyire hónapok kérdése...
Ahogy Tildy mondja: a hiány attól függ melyik pozícióról van szó.

M. Péter 2013.06.14. 18:21:05

@tilmir: A "külföld" nem egy homogén valami, és különösen az állami szektorban sok helyen legalább olyan bürokratikusak tudnak lenni, mint Mo.-n.

mirx 2013.06.14. 18:21:49

@váj mí: most épp nyelvtant guglizik, hogy gyorsan kopipésztelhessen :)

Tökfőzelék123 2013.06.14. 18:24:09

@mirx:
"miért is nem lep meg, hogy nem ismered? "
azért, mert bunkó vagyok és alapvetően csak a pénz érdekel, más nem

@tildy:): @Whave: @geeeteee: @bobsys: köszi az infókat!
ha másnak is van véleménye, akkor szívesen venném német területről is (meg máshonnan is)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 18:27:39

@Whave: Foleg a CCNA ( paromnak az a tanfolyam van meg) viszont pl. csak akkor er valamit, ha van relevans munkatapsztalat is. Lehet MS certificateknel is igy van, nem tudom.

Ami kozeli tapasztalat:

-ha tudsz angolul, es van tapasztalatod: 1-2 heten belul munkad van.

-ha van tapasztalatod, de az angolod nem tul jo: 2-3 honap

-ha jo az angolod, de nulla tapasztalat : akar fel ev is

-ha jo az angolod, keves tapasztalatod van, akkor tok valtozo, itt jelenleg 4 honapnal tartunk.

Tökfőzelék123 2013.06.14. 18:29:05

Ha már ennyi okos ember összegyűlt, akkor arra a kérdésre is válaszolnátok, hogy szerintetek miért harsogja minden német és osztrák újság azt, hogy mekkora hiány van kétkezi munkásokból, miközben a kétkezi munkás belépési költsége (tehát, hogy beálljon munkába) kicsi, azaz könnyen kitanulja bárki 1-2 év alatt az adott szakmát, nem kell hozzá egyetem + 2 nyelv.
Munkanélküliből meg van rengeteg, fiatalok között pedig főleg, akár más országokból is jöhetnének sokan.

Na ez hogy lehet?

váj mí 2013.06.14. 18:29:47

@Kellemes Zérókomponista: Ok, én ilyen defluxiós marsokat utoljára 18-19 éves koromban engedtem meg magamnak. Utána elmentem elmentem újságírónak, még utána meg szerkesztőnek.
A hozzád hasonlókat produkálók írásait vágtuk ki a fenébe, egy elmormolt "a-franc-essen-beléd" kíséretében.
Bocs, ha megsértettem lótuszvirág-érzékenységű lelkedet ...

váj mí 2013.06.14. 18:31:15

@mirx: Szegény... hogy pofára fog ez esni a tökéletesen német ragozásával ;)

bobsys 2013.06.14. 18:33:29

@tildy:): Ms papiroknal is igy van, kell melle a tapasztalat

2013.06.14. 18:33:54

@Tökfőzelék123: nezd, en az angol munkanelkuliseget sem ertem. Az osszes haverom a kijoveteltol szamitott 1 honapon belul talalt (ketkezi) munkat, nem csak Londonban, es olyan is, aki (akkor meg) nem is beszelt angolul. Biztos nem lenne ekkora gaz, ha az angol is hajlando lenne mosogatni minimalberert.

mirx 2013.06.14. 18:35:29

@Tökfőzelék123: Szerintem meg azért, mert egyáltalán nem vagy akkora entellektüell, mint amekkorának tartod magad, valamint azért mert sótlan vagy, és nincs humorod egy csepp se. (Simán rá lehetett volna jönni, hogy poén, ha valakinek erre valami minimális receptorai vannak.)

De ne keseredj el, hagyma is rengeteget javult. Már egész jó poénokat is tud írni. A lehetőség, hogy ne legyél merev, mint egy bot, előtted is nyitva áll. És akkor például megértenéd, hogy váj mít is miért kedvelik többen, és hogy nem attól fognak elismerni az emberek, hogy folyton bizonygatod, hogy te mennyit tanultál meg dolgoztál azért, hogy most ekkora zseni lehessél. Az ilyeneket mindenki rühelli ugyanis!
A vicces, nyitott emberek sokkal szerethetőbbek, mint a megkeseredett, támadó arcok, még ha a kupiban is mossák a padlót. És ezt most tényleg abszolút jóindulatból mondom neked.

váj mí 2013.06.14. 18:36:50

@Tökfőzelék123: Te itt hülyének nézel mindenkit?
Végeztessen a céged szabályosan megfizetett felmérést, ha érdekli a piac. Ne akarj te itt mások élményei, beszámolói alapján előnyhöz, meg a főnököd farkához közelebb jutni!
Olyan átlátszó vagy b+, mint egy kitört üvegtábla ...

montroyal ( CAN qc) 2013.06.14. 18:37:05

@orange85: Un faux ingénieur a sévi pendant au moins trois ans à Québec - See more at: news.jobbook.com/2013/05/un-faux-ingenieur-a-sevi-pendant-au-moins-trois-ans-a-quebec/#sthash.t06H4Qhd.dpuf

szoval megtortent eset ... fel fullel hallottam a hirekben de itt van mernoki diploma nelkul dolgozni komoly firmanak nagy projectekben..

mirx 2013.06.14. 18:43:47

Fejezzük már be ezt az "IT-zást", könyörgöm, ez olyan, mintha a "vendéglátóssal" egy kalap alatt el lehetne intézni a Michelin-csillagos sztárséfeket, a feketemosogatót, a McDonalds-os üzletvezetőt meg Gordon Ramsey-t!

Kövérmadár már feljebb kifejtette, de ilyen nincs, hogy IT-s. Vannak a programozók, a tesztelők, a telkós mérnökök, a technikusok, a rendszergazdák, a különböző rendszerek üzemeltetői, ésatöbbi. Mind-mind másképp képzettek, más fizetést kapnak, másképp keresettek, és teljesen mást is csinálnak. Azért, mert Magyarországon mindenki vagy BME informatikus, vagy progmatos, vagy esetleg villanymérnökként lesz diplomás informatikus, ezek még mind külön szakmák, és a hálózati nyomtatók újraindítgatását bazira nem lehet egy kalap alá venni azzal, hogy valaki banki biztonsági nagyrendszereket tud programozni assemblyben meg 30 éves programnyelveken. A két fizetés között akár egy nulla is simán lehet.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 18:43:48

@montroyal: Ez naggggyon durva. A többiek kedvéért összefoglalhatnád pár mondatban a lényeget, csórikámék nem tudnak dánul.

mirx 2013.06.14. 18:51:53

@én már a fény gyermeke vagyok: érdekes, nekem a google-fordító azt írta, hogy orosz

majd ezt mondta:
"Le Journal de Québec reported Saturday that Mathieu Lévesque was caught after playing the impostor in Dessau and BPR at least between 2009 and 2011".
Tehát Matyi imposztort játszott a Quebeci Nagyszínházban. Érted.

2013.06.14. 18:52:53

@váj mí: zerokomponista nem random BS generatorral irja a mondatokat? Samanizmusokat hasznal.

2013.06.14. 18:55:43

@montroyal: mit mondjak... quebec

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 18:59:10

@váj mí: nem sértettél meg, de a nyakamat tettem rá, hogy lesz még egy ilyen szándékos másikba marni akarás "befejezésül". Könyörgöm, ne akarj már győzni. Minduntalan ezt látom az írásaidban: neked győznöd kell. Ne. Arról nem is beszélve, hogy azt is kérdezhetném hogy jön ez ide. De ha már korosztályok: a feltételezésrendszered és érzelmeid kordában tartásának képességeit is korodhoz méltó szintre fejleszd fel kérlek. Ha az meglesz, majd elfogadom tőled az ilyen időbeli visszautalgatásokat. Nah de.. téged "ismerve" ez a kinyilvánítás megfelel egy békejobb-nyújtásnak. Ugyebár?
@mirx: állj, állj. A kérdésed, amire reagált minimum vitriolos, ez az, amit utólag másnak beállítani nem érdemes (vagy akkor az én agyam is ugyanúgy jár, mint az övé, mert én sem tudtam más hangsúllyal értelmezni). Bizonygat vagy nem: a blogon való legjobb összefüggési meglátásokat eddig tőle olvastam (ezt annó jeleztem is neki, nem most találom ki).
A másik a "mindenki" és "senki" szavak használata igen beszédes. Ilyet nem jelentünk ki, nem jelenthetünk ki. Akármennyire is magunkból indulunk ki, azért létezik más is, másmilyen is. Nagyon tud zavarni ez a 2 szó.

mirx 2013.06.14. 19:01:11

@Kellemes Zérókomponista: sajna mára betelt a zerocomponist-o-meterem, bocsi :o)

váj mí 2013.06.14. 19:02:30

@charlieharper: Az is meglehet .. bár a semmit-mondok-sokáig szimptómában szenvedők mindig is léteztek. Ezeknek leginkább az a személyes tragédiájuk, hogy nem a Kennedy családba születtek. Illetve, nem abba a bizonyos Kennedy családba ;).

Elstron 2013.06.14. 19:02:55

Gyerekek, azért az adótoronyszerelő munkást ne nevezzük már IT-snek. A gond az, hogy magyarhonban már ehhez is diplomát kérnek, de külföldön talán még nem.

Örök halálom, hogy ma mérnökök tömegei dolgoznak olyan pozíciókban, amikhez 10-20 éve még elég volt egy technikusi. A szervizmérnök munkakör pl. különösen terhelt ezzel.

A poszternek mákja volt, mert olyan helyre került, amihez nem kell semmi elméleti háttér. Megnézném, hogy mihez kezdett volna, ha fejlesztő poziba rakják be.

Sokan felhoztatok különböző példákat, de az orvos/tanár pont nem megfelelő, hiszen ott teljesen logikus, hogy kérik a papírt. Egy programozónál már más a helyzet, ott akár még be is kamuzhatja az illető, de nem ajánlott.

Programozónál maradva: el lehet helyezkedni papír nélkül, csak az a baj, hogy a ranglétrán nagyon hamar megtorpan az ember. Papír nélkül sohasem leszel főnök egy multinál. T. a kivételnek persze.

2013.06.14. 19:03:00

@mirx: pont annyira ertem, mint a kommentelonket.

napvadászlány 2013.06.14. 19:04:20

@Kellemes Zérókomponista: @váj mí: szerintem lassan egyezzetek ki egy döntetlenben..:-)

montroyal ( CAN qc) 2013.06.14. 19:04:44

@én már a fény gyermeke vagyok:
@charlieharper:

hat igen egy kormany bizottsag vizsgalja nyilvanosan a korrupciot es a mutyizast fu alatti szerzodesek stb .. pont ez az egyik legnagyobb mernoki vallalat is benne van pl el sem kezdodik a munka es mar leadjak mik lesznek a tul koltsegek (fals) es szepen elosszak a milliokat kozte a megbukott polgarmester is (2% neki)

na lenyeg hogy itt dolgozott ez a pali.. jo megbuntettek 10ezer$ gondolom nehezen tudja kifizetni a szaz ezres fizetesebol meg az elcsalt ki tudja mennyibol... egyebkent nemzetkozi ceg es nagyon sok kulfoldi projectokon dolgoznak hàla a kiterjedt korrupcionak...

2013.06.14. 19:06:41

@váj mí: kiboritottad Tokfozeleket az eredeti szakmaddal? Vagy most hirtelen szegyenlos lettel?

váj mí 2013.06.14. 19:07:15

@Kellemes Zérókomponista: Mna, édesem, akkor már így az elején tisztázzunk valamit.
Soha nem én voltam az, aki először a másikba kötött. Mindig te voltál az, nem hagyva más lehetőséget, mint a reagálásét.
És ha már "harcra" hívnak, akkor természetes, hogy minimum 4 méter mélyre akarom ásni azt, aki csak úgy, passzióból belém kötött.
Érthető, tök emberi reakció, oder?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 19:08:35

@mirx: hahaha
en temyleg ritkan rohogok, inkabb nevettetek
de most sikerult elerned, a
"hagyma is sokat javult" dumaval
baszod, en mar csak romlok

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 19:09:46

@váj mí: vannak elég jó írásaid. De: ezek a csipkelődések módfelett szarok. Ezt is tegyük hozzá. Tényleg ahogy írták is elsimított döntetlenben gondolkodtam - még most is - de legyen eszed, szolgáljon ez a mai - ha más egyéb haszna nincs is - fejlődésedül és ne odamondásban, hanem kultúrember módjára 3 lépés-távolságos békejobban végződjön. (Egód nem engedi, értem.)

váj mí 2013.06.14. 19:10:34

@napvadászlány: Én megpróbáltam, mármint azzal a szerencsétlen penészvirággal, de akkor meg kigúglizta, hogy valamikor a napokban vagy a múlt héten rosszul ragoztam németül. Mna, szerinted, egy ilyennel mit lehet kezdeni? :P

orange85 2013.06.14. 19:14:59

@montroyal: "Ce contrat avait été accordé par le ministère des Relations internationales"

nem mindenkinek vannak ilyen haverjai.biztos hogy kigurulja valahogy,ehhez nagyon értenek.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 19:15:57

@váj mí: óder not. Írtam is, ma is már: ami neked harcos keringőre felhívás az a másiktól csak egy vélemény. Nézd meg hány olyat csináltál ma, amire én is ugorhatnék (úgy, ahogy te). Ezért mondom: ez benned van. Nem passzió, de nem ismétlem. Itt vagyunk, emberek, véleményekkel, hát ne akard már, hogy ne. Én sem akarom, hogy rólam ne írjanak semmit - ha azt egészséges érzület szüli és valós építő kritika, akkor el is várom. Te is várd el. Többet nem ehhez tudok mondani. Hiába írtam semleges szöveget most, a végén már, te szintúgy - ha szolídabbal is - támadással reagáltál. Ezt én bizonyítási kényszernek tudom be. Továbbra is a döntetlen a legokosabb megoldás. Ha már így egymásra találtunk.

váj mí 2013.06.14. 19:16:02

@charlieharper: Ááá dehogy, Tökfőzeléket azzal borítottam ki, hogy nekem, vele ellentétben olyan pasim van, amilyet ő mindig is akart magának, csak valamiért neki nem jött (és nem is fog) össze sohasem. A tenger sok esze ellenére :p
Pedig én ugye, egy redvás kurva vagyok hozzá képest - gondolja ő ... hát csak gondolja, nekem meg van pasim ;).
Szimpla irigység... szegényke :(.

nyuszigonosz 2013.06.14. 19:17:11

@én már a fény gyermeke vagyok: Jé, ez dánul volt????
Azt hittem, hogy francuiál nem értem....:)))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 19:17:36

@váj mí: tanujj meg ragozni!!!:)
itt logatod a labad, nemhogy nemetul tanulnal

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 19:18:00

@váj mí: na még egy utolsót: mit lehet kezdeni? Megírom én neked mit lehet kezdeni: alázattal megköszönöd a kiigazítást és beépíted a mindennapjaidba. Mondjuk ezt. Felnőtt ember így jár el mifelénk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 19:20:29

@váj mí: milyen pasid van?
fotot akarok rolatok:)

orange85 2013.06.14. 19:22:48

@nyuszigonosz: noh akkor tessék tanulni franciául.olyan szép nyelv hogy beszarok ha valaki elkezd karattyolni rajta.mondjuk én nem igazán beszélem még, de rajta vagyok az ügyön.
ahogy a hozzászólásokat nézem ez a mai nap mindenről szól,többek között a nyelvről is.
legyen ez egy új élet kezdete :-)))))))))))))))

mirx 2013.06.14. 19:22:57

@hagyma: az igaz, hogy te anno a homárra vagy nemtomhova linkeltél esküvői fotókat? vagy azok már nem publikusak?

2013.06.14. 19:25:12

@mirx: azt nem tudom, de a Maxval belinkelte az ovet. A menyasszonnyal matching hairstyle-uk volt.

nyuszigonosz 2013.06.14. 19:28:42

@orange85: Szintén rajta vagyok az ügyön, mert végtelenül tetszik ha valaki franciául beszél.
Én csak olyan semmiket tudok egyelöre megszólalni, meg hat kedvesen mosolyogni franciául. :)))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 19:29:21

@mirx: nezd, igaz hogy majd 2 eve befejeztem a blogomat, vagy felfuggesztettem, de ott videotol kezdve fotoig minden van
az is lehet valaki keresere tettem fel a homarra is
ha akarsz latni teszek ide is:)

Világpolgár2012 2013.06.14. 19:33:51

@nyuszigonosz:
Na, akkor már vagyunk egy páran, én is el akarom kezdeni. Egy hotelben vagy étteremben már most sem lehet eladni és imádom a francia filmeket (sajna kell még a felirat), de soha nem tanultam.

ffüttyfürütty 2013.06.14. 19:35:11

Mi az a tábla csoki amit ennyire olvasgatnak?

montroyal ( CAN qc) 2013.06.14. 19:37:09

@orange85: ja ja a kormanybizottsag nyilvanosan napi szinten ulesezik a TV ben a millok csak ugy repkednek korrupcio stb de meg senkit nem ultettek le , par polgarmester lekoszont szetvannak szorva a milliok a vilagba , naponta feltart bunosok jelentenek be csodot minden a csaladtagok neven stb .... szoval kivednek mindent de nyugodjunk meg jo helyre megy az adonk...

mirx 2013.06.14. 19:39:29

@charlieharper: jájj, be szépák, ágyám a szivüket! .D

mirx 2013.06.14. 19:40:26

@hagyma: már éppen nézegetem, maryt meg az ágyat már meg is találtam. meg hogy a nászutatokon sikerült lesitteltetni magad.
:)

nyuszigonosz 2013.06.14. 19:42:14

@Világpolgár2012: Igazán én sem tanulom rendesen könyvböl. de szeretem nézni a francia tv-t, föleg azt az adót, ahol szinte minden német feliratokkal megy. Ez az én tanulásom, meg hat ha francia nyelvi környezetben vagyok, azért már kávét tudok rendelni, meg napszak szerint köszönni is, meg ilyenek....)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 19:42:32

@mirx: nem csak magam
Maryt is
5 orat voltunk fogdan:)
ez a nszut, nemhogy elmegyek tuneziaba....

váj mí 2013.06.14. 19:43:29

@hagyma: Na hallod, nem akarok én esszét írni egyetlen német irodalmi lapba sem. Viszont három tartomány nyelvjárását meglehetősen jól megértem, így ebben a három tartományban -ha majd váltani fogok- sokkal hamarabb kapok melót, mint Töki vagy bárki a hoch-deutschával, meg a tökéletesen helyes ragozásával... Azért ez is valami ;).

DieNanny CH 2013.06.14. 19:44:24

@tanato:

Én a Sova doktort alakító színésszel találkoztam is (ő volt a főorvos), mikor '87-ben voltam a kórusommal Pozsonyban. Mindannyian kértünk tőle autogrammot.

váj mí 2013.06.14. 19:46:32

@Kellemes Zérókomponista: Figyelj eddig sem én basztattalak direkt, vagy indirekt. Ha nem teszed, nincs mire reagálnom, mert magamtól biztos nem fogok hozzád szólni.
Egy rangkórságban, ellenben akut faszhiányban szenvedő liba irigységtől fröcsögő megjegyzéseiből viszont tanulj te magad, ha úgy érzed van mit ... :P

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 19:47:29

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=S6wkU4lpMqo

erre buszke vagyok, mert anyukam csinalta szulinapomra 3 eve, megha elonytelen kepek is vannak benne:)
kirol nincsenek
@váj mí: az en angolom is egeszen kulonleges, de amerikai /is / vagyok:)
thats all:)

orange85 2013.06.14. 19:48:15

@nyuszigonosz: hát akkor érted,oké.
kedvesen mosolyogni franciáuuuul?ammeg milyen?én csak azt tudom, hogy kell kedvesen valakit franciául elküldeni melegebb éghajlatra...:-)meg káromkodni,nah ezeket nagyon tudják.
betyár jól hangzanak :-)))))

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 19:50:46

@váj mí: a vége nem lett jó. Tudnál arról, ha ezeket gondolnám rólad. De jah.., mindenkitől szoktam tanulni, ha úgy érzem.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 19:50:53

@montroyal: Akkor ezért nem értettem. Vizsgáló bizottság? Ilyen magyar kifejezés nincs is. Más cég is korrumpálhat az államon kívül? Fura hely ez a kanada. Egyedül a mutyit értem, volt nálunk is 8 évig, de azt egy tollvonással megszüntették. Ma már olyan mutyitlanok vagyunk, hogy annak csodájára jár a világ.

váj mí 2013.06.14. 19:52:07

@hagyma: Kérdezd meg Tökit, milyen pasit képzelt el magának, meg a csimotái apjának. Mnaaa, pont olyan. Mit gondolsz, miért utál ennyire, he? ;)

orange85 2013.06.14. 19:52:47

@montroyal: jah,lebuktál,lemondasz.
mi baj is történhetne?

váj mí 2013.06.14. 19:55:06

@Kellemes Zérókomponista: Tökire céloztam abban, mert említetted volt, valami ködös tanulás-koncepcióval egy mondatban.

orange85 2013.06.14. 19:56:54

@montroyal: "mik lesznek a tul koltsegek"

mo-n bekalkulálják az árba.
ezek ott kanadában teljesen amatőrök.
persze hogy lebuknak,még csalni sem tudnak rendesen.

tanato 2013.06.14. 20:01:28

@DieNanny: Szerencsés vagy, Sova formálója tényleg szlovák,emlékszem most hogy mondod.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 20:03:57

@nyuszigonosz: Többet kéne közlekedned magyar vonatokkal, ott minden ki van írva franciául. Mire leérsz nagykanizsára (nem több 8-10 óránál) az alapfokú tudásod meglesz. Egy időben kívülről tudtam a hippokratészi eskü szövegét is, megtanultam míg doki bácsimra vártam, aki szintén nem egy gyorsvonat.

tanato 2013.06.14. 20:04:29

@nyuszigonosz: Tényleg jó a hangzása a gallok nyelvének,én is azért kezdtem el tanulni pusztán kedvtelésből.Kár hogy nem fiatalkoromban fogtam hozzá,akkor már jobban menne.

napvadászlány 2013.06.14. 20:05:45

@hagyma: aranyosak vagytok Maryvel, komolyan:-)

2013.06.14. 20:05:48

@én már a fény gyermeke vagyok: az Ikarusokra regen oroszul volt minden felirva, a magyaron kivul.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 20:05:52

@váj mí: igen, az a köd a személyiség épülését szolgálja erősen. Majd megismered magad is talán. De zárjuk le mára.

montroyal ( CAN qc) 2013.06.14. 20:06:59

@én már a fény gyermeke vagyok:

commission charbonneau- nak hivjak nyilvanos vizsgalatot vegez kicsit unalmas mert tete a TV,hirek stb de Mo-gal ellentetben itt igy legalabb kiderulnek a dolgok a bunosok visszavonulnak persze rendorsegi birosagi eljaras is indul vagyonelkobzas mar amir tudnak ( az egyik polgarmester 15 milliot vitetet ki svajcba gyerekekkel mert azok kevesbe gyanusak pl)

allam varos stb mindenki korrupt de ehhez mi kis emberek vagyunk...

egy tortenet nevetseges ; egy eppen mernok aki felduzzasztotta hamisan a koltsegeket a varosi beruhazasokon a bizottsagra behozott nylon zacskoba 135 ezer $ azt mondta ennyi maradt mert a tobbit bunbano Magdolnakent eljatszotta az allami casinoba hogy igy visszakeruljon a lopott penz
ezekbol a penzekbol a maffia 3% varos vezetoseg 2% stb reszesul...
most kuldtek ki egy levelet 200$ meg fizessek be adoba mert ok igy modositottak .. koszi szepen..

tanato 2013.06.14. 20:07:54

@charlieharper: Meg a szovjet katonai teherkocsikra sokszor volt kiírva hogy ognyeopaszno,természetesen cirill betűkkel.Nem is tudom mit jelent magyarul,de annyit láttam belóle hogy megjegyeztem.

mirx 2013.06.14. 20:10:03

@hagyma: ez cukker lett ez a videó, amúgy meg tényleg összeilletek

van egy szög, amiből fotózva amúgy tisztára Al Bundy vagy :D

orange85 2013.06.14. 20:12:28

@charlieharper: vagy vegyesen.
sokáig nem értettem a Kama3-t.:-)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 20:12:57

@charlieharper: Azt nem tudom, akkor még fiatal voltam és bohó, nem olvasgattam táblákat a buszon. Még a szemem is csukva volt többnyire. Tényleg. Lehet még a világban két fiatalnak smárolni egy buszon? Na jó, svájcban tuti nem, de valamelyik normális országban.

váj mí 2013.06.14. 20:15:49

@Kellemes Zérókomponista: Miért fáradsz? :p
Ha úgy érezném, hogy a személyiségemnek fejlődésre van szüksége, akkor sem egy faszhiányos, lassan vígjátékba hajló, karrierista liba életcéljai, és ebből fakadó "okosságai" jelentenék az etalont. Legalábbis számomra. Aztán nem tudom, lehet, neked használnak ...

tableno 2013.06.14. 20:16:23

@tanato: ognyeopaszno=tűzveszélyes

2013.06.14. 20:18:50

MI volt ma a téma?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 20:20:40

@napvadászlány: @mirx: kosz mondhatnam thx
neha felteszem:)
foleg ha neha elkezdi a korus, hogy zoldkartyahazassag egy oregasszonnyal
hat nem vagyunk mar tinik, de megtalaltuk egymast
ez a lenyeg:)
@én már a fény gyermeke vagyok: normalis orszagban sehol nem lehet

Almandin 2013.06.14. 20:21:13

A poszt lényege lefordítva: egy csaló szélhámos karrierje. Egyszer még valaki börtönbe juttatja amiatt, hogy nem létező végzettségekkel szerez munkát. Ráadásul nem azért csalt, mert kényszerhelyzetben volt, hanem kalandor lelkének kellett a gátlástalan szélhámos életforma.
Ritkán szólok le posztolót, de ez kicsapta a biztosítékot. Olyan, mint a bőrdíszműves fogorvos (megtörtént eset).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 20:22:37

@én már a fény gyermeke vagyok: mar kozterulten, buszon stb.:)
otthon
a szex otthonra valo tevekenyseg zart kapuk mogott, mint a magyar-roman

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 20:23:22

@montroyal: És tőled nem fogadják el, ha azt a pénzt eljátszod a kaszinóban. Nem értek a kanadai joghoz, de szerintem ez alkotmányellenes. Én a helyedben polgári engedetlen lennék, és csak akkor adnám fel, amikor már lőnek rám. Szóval úgy 6-8 napig.

montroyal ( CAN qc) 2013.06.14. 20:23:36

@hagyma: jo a video es a masik is gratula szepek vagytok..

orange85 2013.06.14. 20:24:51

@Philosoraptor: kicsit lovagoltunk a kamuposzton, diploma vs budipapír aztán több fronton elindult az anyázás.
semmi extra,csak a szokásos:-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 20:25:46

@Philosoraptor:
egy jo kis zerokompnista-vajmi szajkarate
kis hagyma privat
mosogatas
feminista tokfozelek
varjuk bircat, mert allitolag O irta
ilyenek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 20:26:36

@montroyal: atadom anyukamnak
72 evesen gyartotta:)
en nem tudnam

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 20:26:44

@hagyma: Nem két nyuggerről van szó, hanem fiatalokról. Olyan 16 év körüliekről. Emlékszel, amilyen te is voltán 60 évvel ezelőtt.

2013.06.14. 20:29:20

@Almandin: regebben Indiaban voltak az utcan fogorvosok, pici bodeban a szonyegen. Az egyik varosban volt egy utca, ahol az egesz utca fogorvoskbol allt. A szerszamok kalapacsbol, fogobol es raspolybol allt. Ma mar nem ilyen, de regen ilyesmi volt, mint a foton:
www.wired.com/table_of_malcontents/2007/05/the_street_dent/

2013.06.14. 20:29:28

Az igaz, hogy nem feltétlenül kell diploma ahhoz hogy valaki sikeres legyen és jól keressen. Rengeteg ember van aki intelligens és sikeres attól függetlenül hogy nem nyomta sokáig az iskolapadot. Az ilyen embereknek általában van valami tehetsége, készsége, beállitottsága, stb. ami lehetővé teszi azt, hogy sikeres lehet.

Forditva is igaz, hogy a diploma nem feltétlenül arról szól hogy valaki intelligens vagy éppen megállja a helyét a szakmájában. Először is a diplomák értéke erősen lerohadt, mert a főiskolák és egyetemek már nem a szinvonal megőrzésében érdekeltek, hanem pénzcsinálásban. Legalábbis Észak-Amerikában, ahol nagyon sok tandijat kell fizetni egy diplomáért. Kivétel persze a legjobb egyetemek.

Viszont. Nehéz elhinni hogy Angliában olyan hülye egy vállalat hogy nem csekkolja le a diplomát. Csak szólok hogy aki Kanadába jön, ilyesmiben ne reménykedjen. Szinte minden professzionális hivatás (pl. tanár, mérnök, orvos, ügyvéd, stb.) saját testülettel rendelkezik és ők döntik el, hogy ki üzheti azt a foglalkozást, és ki nem. Ne áltassuk magunkat abban hogy sikeresen "oda lehet hazudni" a diplomát.

Elképzelhető hogy kisebb vállalatoknál nem ragaszkodnak diplomához, papirokhoz, stb. Nagyobb magán vállalatokra ez nem jellemző, az állami szektorra meg egyáltalán nem.

A posztiró azt irja hogy néha érdemes hazudni. Elég gyakori hogy valaki hazudik a resumén, pl. olyan dolgokról, hogy milyen feladatokat látott el, miért távozott valahonnan és hol meddig volt. Ez többnyire a füllentés kategóriába tartozik de még ezzel is le lehet bukni mert sok helyen lecsekkolnak mindent. Pl. ha közalkalmazott akarsz lenni Kanadában akkor biztosan.

Az, hogy valaki diplomát hazudik magának az már erősen a csalás kategóriájába esik. Fel nem fogom hogy hogyan lehet erre valaki büszke. Errefelé már amúgy is van a magyaroknak (a kelet-európaiakkal együtt) egy olyan hire, hogy "trükköznek", nem megbizhatóak. (Pl. lásd klasszikus Archie Bunker mondás: "Hungarians are people who go behind you in the revolving door and end up coming out in front of you." És ezt nem hizelgésnek szánta.)

Egy diploma csalás dolog jól betesz mindenkinek aki a diplomáját probálja honositani vagy egyetemen akar továbbtanulni. Akkor ne csodálkozzunk hogy ugyanúgy megszivatnak minket mint a Fülöp szigetieket vagy más fejlődő országból érkezőket, ahol nagy a korrupció. Pedig az lenne az érdekünk hogy minket is úgy itéljenek meg, mint a többi európait.

ffüttyfürütty 2013.06.14. 20:30:18

@én már a fény gyermeke vagyok: Most hogy mondod még sosem láttam nyuggereket buszon smacizni.

ducky78 2013.06.14. 20:31:30

@Mr. Long: ok, en 6 evvel ezelotti allapotot irok, azota lehet h valtozott a helyzet. Elso lepes; megszerezni a QTS-t,amivel tanithatsz.Mivel Eus tagok vagyunk, ez nem nehez, a diploma hiteles forditasa kell hozza. Par honap mulva megjon a papir. Tanitashoz nagyon kell a UKs tapasztalat,ennek hianyaban mindenki ugynoksegnel kezd, ami kitartast igenyel mert itt supply ( helyettesito) tanarkent kapsz munkat, ideigleneset- neha van neha nincs... 1 het 2 het stbvaltozo....ha jo vagy, a kovetkezo lepcso a long term position meg mindig ugynokseggel, ha nagyon jo vagy, a suli atvesz az ugynoksegtol. Van akinak hamar osszejon az allando melo, van aki eveket huz le ugynoksegnel, ez atto lis fugg h milyen diplomad van. Maga a melo okulon posztot erdelme. En talalkoztam jo par lengyel es magyar tanarral Londonban,akiknek osszejott a full time permanent job.Sajnos a recesszio miatt sok iskola lemond a helyettesito tanarrol, mert penzt sporolnak meg, mivel 2 eve nem ott elek, nem tudom h jelenleg mennyire tudnak melot ajanlani az ugnoksegek, menyyire pang a piac.iMo.rol lehetetlen tanari allast kapni. Az ango lrendszer elegge laza, pl.angol bolcsed diplomaval lehet alt.ban tanitani vagy kozepsuliban irodalmat es torit! Foiskolai angollal meg alt. iskolaban mindent.Most ennyi jut eszembe diohejban.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 20:31:36

@Almandin: Persze hogy megtörtént eset. Nekem volt hogy az hozta este a pizzát, aki reggel még az autóm futóművét szabályozta. Nem lepusztult józsi bácsi műhelye volt a hely. Ezrével vannak pincérből átképzett könyvelők, és vannak elrettentőbb példák is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 20:31:44

@én már a fény gyermeke vagyok: nyuggerek is joga van smarolni
2 ferfinak is ahogy olvastam
16 evesnek is
lassan mar dugni is lehet a buszon
megmondom oszinten a fiatal korom is eleg viharos volt, de nem igazan smaroltam buszon
nekunk nem azzal kellett kimutatni a szerelmunket, latszott az arcunk ragyogasabol
/az teny most jobban idegesitene, igy 50 evesen ha mellettem smarolnanak, de erre a kocsimban eleg keves az esely:)/

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 20:32:54

@ffüttyfürütty: Persze hogy nem. Mindenki tudja, hogy villamossal jársz.

Almandin 2013.06.14. 20:33:56

@Tökfőzelék123: Általában, amikor kezd kiderülni, hogy nem értenek a munkájukhoz, akkor az ilyenek olajra lépnek, mielőtt a munkáltató lebuktatná őket. Gyakran álneveket, hamis igazolványokat is használnak. Simán felülnek egy gépre és elrepülnek a világ túlsó felére, ahol kezdik az egészet elölről.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 20:37:05

@hagyma: Sajnos nekem muszáj volt még akkor is, ha netán nem akartam volna. Olyan nőim voltak, akiket látnia kellett az egész busznak. Ne, ezt inkább ne olvasd el, nem szeretném, hogy kis felvágósnak tarts.

tanato 2013.06.14. 20:37:55

@tableno: Köszi,tényleg a tartálykocsikra volt kiírva.

abaya-oman 2013.06.14. 20:38:00

Persze vannak olyan országok, például Uj-Zeland, ahol ha elkapnak hogy hazudtal az önéletrajzodban akar pár hónap börtönre is itelhetnek mielőtt kitoloncolnak.

váj mí 2013.06.14. 20:38:56

@mirx: @én már a fény gyermeke vagyok: Érdekes, Hegyeshalom után az ÖBB Railjet-e átmegy vánszorgó, csúzos nyugdíjassá. A levegő teszi, vajh?

tanato 2013.06.14. 20:39:02

@DieNanny: Köszi a linket,nagyon bírtam az öreget.

ducky78 2013.06.14. 20:39:25

@orange85: irtam valaszt, valahol itt van.Otthoni tapasztalat nem szamit, annal inkabb h milyen a diploma. Ha jo egyetemen szerezted + kituno a nyelvtudas, akkor nagyobb az esely.Kozepsuliba konnyebb melot talani. Az ugynoksegeknel lehet sok training-et csinalni h megismerd az angol nemzeti tanvervet.A tobbit Mr Longnal leirtam, bocs a sok gepelesi hibaert.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 20:42:32

@ffüttyfürütty: Röhögni fogsz, de én láttam. No nem éppen smacizósokat, de olyan összebújós puszilgatósat. Nem reklámozom a gyógyfürdőt (nehogy megszóljon érte valaki), de ott bizony sok vén fasz ölelgeti jól bejáratott anyókáját. Osztrák, német, cseh, magyar, sokan. és bevallom, nekem ez tetszik. Mondjuk ez nem nagy szó, én egy perverz állat vagyok.

montroyal ( CAN qc) 2013.06.14. 20:43:04

@én már a fény gyermeke vagyok:

en mar csak sunyiba polgari engedetlenkedek.. 100k ado buntetes utan mar nincs mas valasztasom ... igaz a birosagon kb 5k vissza iteltek amit oct ota nem kaptam meg ... de ok nem hibasak olyan cimre kuldtek ahol soha nem laktam .. az az en hibam miert nem koltoztem oda direct mashol lakok 3 eve es minden mas papir oda jo... szoval kamatot ne remeljek nem az o hibajuk... legutobbi valasz az volt igen jogos most kereses inditottak es majd kuldik a csekket utana..

mirx 2013.06.14. 20:44:32

@váj mí: annyira rosszak a sínek, hogy sokszor sebességkorlátozást vezetnek be, különben tönkretenné a sínt maga a vonat.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 20:45:20

@váj mí: Nem tudom, gondolom a légellenálás teszi. Itt valamiért sűrűbb a levegő, de ez még nincs tudományosan bebizonyítva.

orange85 2013.06.14. 20:47:12

@ducky78: köszönöm,elolvastam.
akkor mégis könnyebb kint tanári melót találni vagy kitaposni az oda vezető utat mint idehaza.
lényegében ez érdekelt igazán.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 20:47:17

@váj mí: na, de hát hagyjál már vele. Egyébként nem gondolom, hogy le kellene nézned őt. De azt sem mondtam, hogy tőle tanulj. Ne adj a számba ilyeneket. Őt meg most nem is értem miért utálod - mert egyszer kijavított? Na ne már.

Almandin 2013.06.14. 20:47:25

@Tökfőzelék123: Hihetetlenül irigy természetű vagy. Most miért baj, ha valakinek jómódú a párja? Biztos vannak, akik csak érdekből házasodnak, de sok nő valóban szereti is a nála gazdagabb párját (nézz utána a hipergám hajlam jelentésének). Másrészt a férfiakat is sokan le-selyemfiúzzák, meg hozományvadászozzák, ha gazdagabb nőt vesznek el (ehhez elég az is, hogy a nőnek pl. egy szobával nagyobb a lakása, mint a férfinak). Mintha csak az lenne az elfogadott, ha két azonos anyagi helyzetű házasodik?! Egyébként én pszichológiailag megfejtettelek. Írtad a napokban, hogy olvasod a külföldre férjhez ment női ismerőseid beszámolóit, meg szeretnél a jövőben gyereket, illetve mindenért megdolgozol, de nem jutsz lényegesen előre anyagilag. Szerintem az bosszant, hogy neked nem sikerült jómódú férjet találni, mert ha valóban úgy elítélnéd azt az életformát, nem dühöngenél folyton ezen, hanem élnéd az életedet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 20:50:30

@én már a fény gyermeke vagyok: nekem 115 nom volt
abbol 3 nyert helyi szepsegversenyt
108 gyonyoru volt, de nem indult szepsegversenyen, viszont volt kocsink
negyszer be voltam rugva

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 20:53:15

@abaya-oman: itt is nagyon komolyan veszik
siman kirugnak miatta
na nem ilyen vegzettsegi hazugsag miatt, sima mezei hazugsag miatt
megbizhatatlanna valsz
diploma hamisitas miatt siman kirugas-borton ez nem kerdes

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 20:53:58

@montroyal: Ezért jó magyarnak lenni, az nem csodálkozik semmin. Engem nyúlt már le állam bácsi 5 gurigára úgy, hogy a navos (akkor még más néven futottak) csóka nem tudta megmutatni mire hivatkozva. Jobban mondva megmutatatta, én voltam a jogszabályban az 'egyéb kategória', akire ez a törvény bizony passzol. Az ügyvédem szerint többszáz vállalkozóval eljátszották a dolgot, reklamálni lehet, pofázni lehet, de pereskedni felesleges. Jelzem ügyvédem nem borászból lett átképezve. Ha az államnak pénzre van szüksége, azt be fogja hajtani.

váj mí 2013.06.14. 20:54:22

@mirx: Én ugye nem vagyok egy vasúti mérnök, de annyira szar állapotban lennének a sínek a magyar oldalon, hogy 40-50 km/h-val lassabban vánszorog a Jet?

Almandin 2013.06.14. 20:55:12

@én már a fény gyermeke vagyok: Itt valószínűleg csak egy másodállásban pizzafutárkodó autószerelőről volt szó, nem egy csalóról.

váj mí 2013.06.14. 20:55:20

@én már a fény gyermeke vagyok: Ahham, mintha betonállagú ködben verekedné előre magát ... ez lehet az ...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 20:55:38

@cougarcat: bizonyos kultúrkörökben a csibészet a legéletrevalóbb forma. Ki ilyen körből jött, érzése szerint joggal büszke erre.

montroyal ( CAN qc) 2013.06.14. 20:58:06

@hagyma:
nev szerint? tol-ig datumok?

hogy tudtad szamolni huztad a strigulat...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 20:58:33

@hagyma: Jaja, én is láttam őket. Egyre több a városban a karcag szépe, mezőtúr szépe és többi szépe. Régebben is voltak, azok le is csaptak a haverjaimra. Mondjuk nekem akkor se kellettek volna, ha fizetnek érte.

tanato 2013.06.14. 20:59:59

@charlieharper: www.youtube.com/watch_popup?v=WR8tIjTykbE&feature=youtu.be
Egy kis indiai utcai fogorvosi rendelés,gyengébb idegzetűeknek nem való,eléggé brutál.

váj mí 2013.06.14. 21:01:04

@Kellemes Zérókomponista: Lófaszt! Ezek szerint nem ismersz.
Figyelj, ha neked bejön a csaj, akkor írj neki privátban, próbáld meg felszedni. De megmondom előre, nem leszel elég jó neki. Te egy senki vagy a szemében. Próbáld csak ki ... (Illetve majd próbálj ki egy olyan verziót, amiben senior vagy egy bankháznál. Ha kellenek szakkifejezések, csak szólj, én már hallottam eleget a barátomtól, szívesen segítek. Ha képes vagy több stílusban is írni, a második verzióra cuppanni fog, mint polip).

Almandin 2013.06.14. 21:01:43

@Kellemes Zérókomponista: Valóban így van, az eltérő szocializáció miatt. Az is változó, hogy hol mit tekintenek bűnnek és erénynek. Pl. ha valaki egy kannibál törzs tagja, arra szocializálódik, hogy nem bűn emberhúst enni. A buddhisták egy része meg az állatok megölését is bűnnek tartja, így vegetáriánusok (el tudom képzelni, mit gondolnak a húsevő európaiakról).

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 21:02:15

@Almandin: Igen, ez erősen valószínű. De akkor is meglepő volt és mulatságos. 85%-ban meglepő. Régen volt, emlékszem szegény seatomnak ki is esett a kereke dobogókőnél. De hogy ez mennyivel a beállítás után történt arra már nem.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 21:02:48

@Almandin: @Almandin: ezt nem hiszem el, hogy valaki ezt a véleményhalmot teljesen komoly ábrázattal írja. Egyszerűen ezt hívják butaságnak. Nem, nem érek rá, nem azért írok ilyeneket. Azért, mert süt róla. Jól esik? Jól esik ez a másikba belemagyarázni a saját, félreértelmezett hülyeséget? Annyira bosszantó, mikor ilyeneken csúsznak el beszélgetések, kapcsolatok. Mindig: "szerintem ez ", "szerintem az", "biztos ez", "biztos az". Ehh. Persze nem 2 tőmondatos, kategorikus kijelentéssel adtad tudtára, tehát felteszem nem utasítod el a válaszát sem, de azért nezd meg mivel kezdted. Nem irigy, nekem semmi ilyen nem jött le. Hogy a jóistenbe' lehet ez a kiindulópont! Magad példája? Környezetedé? Segítsen már valaki megérteni.

Vannak, akik hivatásuk gyakorlása közben szeretnének fejlődni. Nem elég, ha lerogynak otthon a "gürcölés" után sörözni, meg tévézni. Ezt nem értik sokan. Irigy... az, mire lenne az? Más preferenciák, fogjuk már fel..

montroyal ( CAN qc) 2013.06.14. 21:02:51

@én már a fény gyermeke vagyok: igaz egy masik pl

az àram ugye allami monopolium... feketen feheren kiszamoltak egy evben mennyi aramot mennyisegben eladtak beszorozva az arral erdekes modon oriasi osszeggel kevesebb volt mint amit valoban beszedtek .. ennyi volt :igen igy van de ez jo igy.... nincs visszaterites..

2013.06.14. 21:03:09

@mirx: @tanato: ismertem. Kedvenc reszem mikor a fogorvos (van vagy 4foga osszesen), mondja, hogy milyen jo technikai traininget kapott a munkahoz, hiszen szerelt o bicikliket. Ezen konnyesre nevettem magam.

Zoltan___ 2013.06.14. 21:04:35

Erdekes volt olvasni a kulonbozo velemenyeket.
A poszt nem kamu, de az hogy sokak szerint tul meseszeru, tul szep es ezert nem hiszik el, az nekem csak jol esik.
Ha a tortenetem egy reszere valaki rafogja hogy egy filmbol is lehetne, akkor csak buszke lehetek ra hogy legalabb mozgalmas es elmenyekkel teli az eletem amire mindig jo lessz visszaemlekezni.
Nem voltak olyan sokan akik teljesen eliteltek volna a posztot, de azoknak uzennem hogy szerintem egy ember eletenek az a legfobb celja hogy boldogan elje le, azt csinalja amit szeret es legyenek olyan emlekei amit akar ha elmesel masoknak el sem hiszik.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 21:08:05

@váj mí: annyira tudtam vazzeg. Nem őt védem, nem a személyét. Ez így értelmezhető, hogy a saját, fix véleményem nem az adott szituáció és nem az adott résztvevők szerint alakul? Az fix. Ha kell, az 'ellenséggel' értek egyet.
Nah. Nem tudni azt sem, hogy te őt jól ismered-e. Ő is írhatja rád, hogy "lófaszt, nem ismersz". Csak elhiszed-e amit írni fog magáról, neked? A felszedéshez annyit, hogy ha meg kell játszania a hódítónak magát a célszemélyért (ez ilyen romantikus kifejezés), az milyen kapcsolat lenne már? Csak az színészkedésre fordított energiát nyelné.

váj mí 2013.06.14. 21:10:14

@Zoltan___: Hát szia, legközelebb regényt írj majd, szerintem, hátha azt is megfilmesítik ...;)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 21:10:30

@montroyal: Azt hittem legalább kanadában nem szórakoznak, befizeti az ember a befizetnivalót és hagyják nyugodtan dolgozni a dolgozót. Már csak azt kéne írnod, hogy az éves könyvelésed se fér rá egy söralátétre. Akkor aztán tényleg nem emigrálok hozzátok.

Zoltan___ 2013.06.14. 21:11:32

@pamut: Ahogy mar lattad a valaszt ez a Trolltunga. Mar regen lattam rolla fenykepeket de sokaig nem tudtam hogy norvegiaban van. A turank oda felejthetetlen volt, mert este 5-6 fele indultunk fel a hegyre es ejfelre meg nem ertunk fel, nem tudtuk hol vagyunk, korom sotetseg volt mindenhol, semmit nem lattunk ezert lesatoroztunk a jeghideg ejszakaban a semmi kozepen, orakra mindentol a hegy tetejen. Majd reggel amikor felkeltunk es ujra elindultunk, akkor jottunk ra hogy mar csak 15 percre voltunk a celtol. A hely tenyleg gyonyoru es legalabb 1x latni kell az eletben.
Nyaron megyunk meg Norvegiaba ket hasonloan szep helyet megnezni a Kjeragbolten-t es a preikestolen-t.

ducky78 2013.06.14. 21:12:21

@orange85: En otthon azonnal talaltam melot,3 ev utan viszont annyirta belefasultam a tanitasba hogy Londonba kotottem ki es 2 evig suli kozelebe sem neztem. Kulfoldon 6 ev utan meg mindig nagyon elvezem amit csinalok!

váj mí 2013.06.14. 21:13:15

@Kellemes Zérókomponista: Te kérdezted meg, miért utálom... nem is feltétlenül őt, hanem a típusát, mert nem egyedi ... hát ezért. Undokabb a szimplán csak pénzre menőknél a fajtája. Mert ő is csak a pénzre megy, plusz még a társadalmi rang, plusz még mélyen lenézi a mezei kurvákat. Pedig kurva ő is. Csak másképpen.
Gondoltam, esetleg tesztelni akarod ;).

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 21:13:20

@Zoltan___: Csak hogy ne essen neked jól. Én elhittem.

2013.06.14. 21:14:46

@Kellemes Zérókomponista: osszefoglalom masok kedveert, hogy mit irsz 50 bekezdesben:

CSAK KELLEMES ZEROKOMPONISTA ALKOTHAT HELYTALLO, MEGMASITHATATLAN VELEMENYT A MASIK SZEMELYISEGEROL LATATLANBAN IS!

;)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 21:16:37

@váj mí: nem, de viszont szöges ellentétben áll a véleményünk róla. Ilyen helyzetekben szokás fogadást kötni. Csak hát ez virtuál környezetben nem ugyanaz. Kitálalhatna Tökfőzelék123, hogy hogyan látja mindezt. Én előre ígérem, hogy el fogom hinni a szavait. Szóval szerintem ő nem a pénzre menő típus, csak értelmiségi.

2013.06.14. 21:16:41

@Zoltan___: akkor kerdeznek, ha te vagy a poster:
1. Szereted e a kelkaposztafozeleket
2. A 18 nap szabadsagodra meg sem fordult a fejedben, hogy a felesegedet vidd Londonba valami barat helyett?
3. Mennyire tudtal angolul mikor elkezdtel telcoban dolgozni UKban? Elotte meg 1.5 evvel a sim kartya vetel is challenge volt. Mosogatas kozben tanultal angolt?
4. Hol volt az a UK nagyon lovely area, ahonnan a telcos munka miatt nem akartal elkoltozni?
5. Anyagilag nem erte volna meg a havi berlet kifizetesevel telcos munkat vegezni mosogatas helyett? Volt valami mas indok is, ami nem lett leirva?
6. Asszony mit csinalt addig?
7. London es Norvegia utan ugy erzed, hogy gejartad a vilagot?
8. Van e valami backup plan, ha rajtakapnak a hazudozason vagy mar nem irsz be diplomat a CV-be? 10ev tapasztalat utan minek hazudozni?

2013.06.14. 21:16:47

@Kellemes Zérókomponista: Valóban. Bizonyos kultúrkörökben viszont társadalmi normák és szabályok érvényesülnek. Többnyire ide tartoznak a munkáltatók, legalábbis azok, akik jól fizetnek.

mirx 2013.06.14. 21:19:41

@Zoltan___: Én nem tudom, mi a mozgalmas a mosogatáson meg a technikusi munkán. Helikopterrel hegymászókat menteni a Matterhornról, az igen, az mozgalmas. Matáv rendezőket újrakábelezni szerintem kevésbé.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 21:20:21

@cougarcat: valóban így lenne a legegyszerűbb. Én mást is láttam, átfedéseket, keményen. Nincs ebben kategorikus igazság: a világ színes. És érdekvezérelt.
@Whave: ez teljesen így van. :D

mirx 2013.06.14. 21:21:29

@Zoltan___: "rolla"?... megkérdezhetem, legalább érettségid ugyan van-e? vagy az is csak az önéletrajzban létezik szegény.

2013.06.14. 21:22:50

@mirx: ne legy ilyen szigoru, lattam en mar diplomast is Fulig Jimmysen irni :)

mirx 2013.06.14. 21:26:39

@Whave: csak nem szándékosan? :p

váj mí 2013.06.14. 21:27:16

@Kellemes Zérókomponista: Ahham, az értelmiségi meg a levegőből él, és ha nő nincs is faszigénye, vagy ha pasi pinaigénye, mert ő maga az aszexuális faszent ...Hogy proli legyek megint, ugye ..
Na ne hülyéskedj már, légy szíves. Más baja van a kislánynak. Egy banki gyakornok-munkát végez (hacsak nem kamuzott), és ezt tartja ő "értelmiséginek". Hát ez nem az ..., csaxólok.
Emellett, ugye szakmailag szarba sem veszik, sok pénzt nem keres (igen, tisztában vagyok azzal, hogy nagyjából mennyit kereshet, ha tényleg azt csinálja, amit egyszer említett), nem is igazán túl vonzó, mert sem alkalmi, sem állandó barátja nincs szegénynek, és egyre vehemensebben gyűlöli mindazokat, akiknek van. Engem különösen, mivel a szemében, mindössze egy senki vagyok, és mégis ..... hát és nekem mégis összejött, amit ő szeretett volna.
Valahogy így....

2013.06.14. 21:27:22

@Kellemes Zérókomponista: "Nincs ebben kategorikus igazság: a világ színes." E téren nincs is vita köztünk. Mégis, jó ha mindenki tisztában van azzal, hogy milyen következményekkel járhat az, amit csinál. :)

2013.06.14. 21:28:12

@mirx: persze, nincs is jobb, mint a ponyva-muveltseggel villogni :)

jkhk 2013.06.14. 21:29:38

Az egyetem nem azért jó hogy papirod lesz, hanem maga az élet.
A posztirót, meg remélem megtalálják egyszer, és ugrik a karrierje.

mirx 2013.06.14. 21:32:12

@Whave: szerintem az ilyen karinthy-rejtő-téma az annyira alap kéne legyen, azokat az ember olyan 12 éves koráig elolvassa, amikor annak van az ideje. meg akkor még olyan jót is nyerít az összes hülye poénon. nyilván déry tibor meg parti nagy lajos kicsit később következnek...

2013.06.14. 21:33:10

@jkhk: azok akik azt hiszik, hogy az egyetem az elet, eleg sokszor leizzadnak, amikor kijonnek az egyetemrol az eletbe :) (de nem azt mondom, hogy minden egyetemista igy tenne, mielott..)

napvadászlány 2013.06.14. 21:34:47

@váj mí: ne bántsd már, egyszer (inkább előbb, mint utóbb) remélhetőleg ő is rájön, hogy az excel táblákkal tűzdelt pénzügyi jelentéshez nem lehet esténként hozzábújni. A karrier csak egy dolog, nem az tesz boldoggá (engem legalábbis).

2013.06.14. 21:39:59

milyen lehet egy pszichologusblog, ha mar itt is mindenki paros labbal tipor a masik fejeben? :)

jkhk 2013.06.14. 21:40:19

Whave : Nekem nem kell mondani. Informatika karon vagyok Programtervezőn. Egész egyetemi életem eddig a tanulással telt. De nem bánom, tudom mit fogok elérni. Nem a bulizásra értettem az egyetemi életet, hanem ennyi ismerősre, ha akartál sem tudtál volna szert tenni :)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 21:40:20

@charlieharper: Nem csoda, hogy Zoltan___ itt hagyott bennünket. Se szia, se jó estét, egyenest bele kelkáposztával a képébe.
Egyébként repi felmérésem szerint a telecomnál nem szeretik a kelkápit. Inkább a libacombot és a sóletet részesítik előnyben. De ez csak vezetőségi statisztika, a dolgozókét nem ismerem.

váj mí 2013.06.14. 21:41:45

@napvadászlány: Á, ez csak egy egyszerű, és meglehetősen elnagyolt protré volt, nem bántás. Hol van ez még attól ..! ;)
Különben meg már szerintem rájött, ezért üt át rajta egyre jobban a keserűsó ....

2013.06.14. 21:42:20

@én már a fény gyermeke vagyok: huuu, de finom az a solet libacombbal!

váj mí 2013.06.14. 21:42:53

@én már a fény gyermeke vagyok: Ne már, én köszöntem neki, ahogy illik... de tényleg, na.

jkhk 2013.06.14. 21:44:38

Egyébként az mindig is úgy volt hogy a papir csak legyen, és kész.
Sok embernek papirja van, de sza@rt se ért hozzá. Ha szerencséje van, még szakmában elhelyezkedhet, ha olyan a cég, de egy jobb cégnél, a próbaidőn túl nem fog jutni, nem hozzáértéssel.
Ha voltak tapasztalatok cégnél, ha nem is papir formájában, már az jelent valamit.

2013.06.14. 21:44:51

@én már a fény gyermeke vagyok: a dolgozo biorobotoknak csak teszkos spagettire futja

váj mí 2013.06.14. 21:47:44

@Whave: Ugyanilyen, csak a fele latinul ;)

mirx 2013.06.14. 21:48:23

@jkhk: Ha te még most vagy egyetemista, és semmilyen élményed nincs azzal kapcsolatban, hogy milyen 25, 30, 35, 50, 70 évesnek lenni, illetve milyenek az egyetem utáni munkahelyek, megkérdezhetném, hogy tudod kijelenteni, hogy az egyetem "maga az élet"?

Nincs már az a logika nevű tantárgy progterven? Pedig hasznos az.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 21:50:16

@Whave: Látod, a biorobotságnak is vannak előnyei. Az igényes ember feleségének egyenként kell kigyúrnia a spagettit. Mondjuk ez még pár fokkal jobb, mint ha cérnametélt fan lenne a gazda.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 21:52:12

@montroyal: jo a memoriam
@én már a fény gyermeke vagyok: hat az egyik tenyleg kurva volt, vagy legalabbis fehermaju
ez van, az elet furabb a szarnal

váj mí 2013.06.14. 21:53:59

@charlieharper: Én kérhetném inkább sima káposztával és krumplival?

Almandin 2013.06.14. 21:55:47

@Whave: Teljesen más képességeket igényel a munkaerőpiaci boldogulás, mint egy egyetemi jól teljesítés. Sok az olyan színjeles egyetemista, akinek nagy az arca, fél lépéssel a föld felett lebeg, aztán meg meglepődik, hogy nem kap állást, vagy rosszabbat kap az elképzeltnél.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 21:56:16

unalmamban megneztem par oercet a DAL dontojebol
a magyar nep nincs elveszve
en is Alexre szavaztam volna
az a masik 3 nyavogas:)
muhhaha

Almandin 2013.06.14. 21:57:32

@napvadászlány: Szerintem erre már rájött és pont ez a baja. Meg az excel táblái se jövedelmeznek úgy, ahogyan szeretné.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 21:58:15

@hagyma: Én csípem a fehérmájú nőket, nincs szebb halál a végelgyengülésnél.

Almandin 2013.06.14. 21:58:33

@hagyma: Alex egy tutyimutyi antiférfi, pesszimista, irritáló dalocskával.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 22:02:39

@váj mí: libacombot barmivel
de soletet csak libacombbal
@én már a fény gyermeke vagyok: 30 alatt en is csiptem
@Almandin: az egy fulbemaszo dal
telitalalat
az a negro gyerek
meg a vastag csavo nyavogasa
ah haggyuk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 22:04:09

es tuti egyik se kerult volna bele a 10-be
egyeniseg is kell
es ez a dal fulbemaszo:)
en imadom
es ki van talalva a gitarossal es a vokallal:)
szuper

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 22:05:51

@Almandin: Alex művészetét nem ismerem, de a doors is elég sokra vitte a pesszimista búvalbaszott nótáival.*

*talán egy kissé merész a hasonlat
de hasonlat
és ez a lényeg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 22:06:46

a tobbiek 66-os korda-koos-mary zsuzsi minoseg
\ami nem rossz
de avas
ez a csavo irt egy dalt amit lehet szeretni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 22:08:11

nagyzenekarral mit karel gott:)
nem tudom mi vitt ra, hogy ma ezt nezzem
de orulok, hogy alax ment ki
amugy a neten is nagy sikere van
szeretik

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 22:08:53

@Elstron: otthon. Itt tobb olyan vezeto programozot is tudok mondani korabbi munkatarsaim kozul, akiknek nem volt diplomaja.

légrésindukció 2013.06.14. 22:09:06

@mirx: Bocsánat a közbeszólásért, de ajánlok figyelmedbe egy idézetet Márai Sándor Egy polgár vallomásai című könyvéből:
"... afféle főiskola. Ha kijártad, nem vagy okosabb, de úgy érzed, nagy baj az életben már nem történhet veled."
Szerintem jkhk is hasonlóra gondolt. Mondjuk az élet szó használata elég elcsépeltnek meg közhelyesnek tűnik. Az egyetem nem is maga az élet, de hatalmas tapasztalatra tesz szert az ember a megpróbáltatások során.
Bár én nem ELTÉ-s vagyok, de a BME is kiválóan felkészít a későbbiekre, ebben biztos vagyok.

2013.06.14. 22:11:53

@légrésindukció: te lettel a 666. komment, szoval ne terjeszd itt a fals iget

légrésindukció 2013.06.14. 22:14:14

A cikk egyébként nekem egy kicsit önigazolásnak tűnt, hogy diploma nélkül is lehet boldogulni. Nem állítom, hogy nem lehet, de talán a szerzőnek egy kicsit savanyú a szőlő.
Ettől függetlenül persze sok sikert kívánok a továbbiakban is.

mirx 2013.06.14. 22:14:49

@légrésindukció: én csak nem tartottam logikusnak a "maga az élet" megfogalmazást egy olyantól, akinél az élet viszonylatában még kb 20%-on áll a progress bar :D

az ilyen márais bölcsességeket annyira nem kedvelem, és ezzel a fentivel pont nem is értek egyet: nagyon sok olyan szak van, amitől igenis "okosabb" lesz az ember. én nagyon örülök, hogy olyan dolgokkal tömték a fejem, amikkel. aztán vannak szakok, ahol tényleg csak inkább azt jelenti a diploma, hogy végig tudtál csinálni 5 évet kitartóan, tessék, kisfiam, itt egy plecsni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 22:15:05

@Zoltan___: Hat masokat atvagva, hazudozva boldognak lenni valoban tiszteletre melto. ;)

váj mí 2013.06.14. 22:15:12

@hagyma: A sóletet meghagyom neked, mert ilyen nagylelkű vagyok, de leginkább azért, mert nem szeretem ;).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.14. 22:18:22

@Whave:
Nincs mit írnom.
Egyszerű vagyok mint a fakocka. Nem tudom mi az a IT, a HR, a Phb meg az összes többi ilyen úri huncutság.
Szakmunkás vagyok a saját szakmám szépségeit le tudom írni. Ott nem lehet hazudni. El lehet jönni Londonba és pincérnek vagy akár szakácsnak is hazudhatja valaki magát de gépkezelőnek nem tudja. Nem lehet honosítani az otthon libáért vett gépkezelői jogosítványt. Itt újra kell vizsgázni.
Egy gépet kezelni pontosan olyan mint egy hangszert. Semmi különbség nincs a megtanulásában és megszólaltatásában-kezelésében.Mindkettőhöz tehetség kell. Én ugyan nem tudok hangszeren játszani de biztos vagyok benne ahogy mikor valaki zongorázik nem tudj mit csinál a keze. A kottát nézi vagy a fejében van a dallam de a keze szinte tőle függetlenül teszi a dolgát. Én például ha hirtelen el kéne mondanom melyik kar mit működtet gondolkodnom kéne de ha ráteszem a kezem akkor egy vagyok a géppel. Mikor a kanállal odanyúlok valahova az nem a kanál hanem az én kezem. Esküszöm hogy mikor kitörik egy köröm akkor úgy érzem hogy hiányzik egyik ujjam. Volt már hogy le kellett néznem vagy megmozgatni hogy tényleg megvan e. Hülyeségnek hangzik de így van.
A mi szakmánkban is igaz hogy van akiből Paganini lesz van akiből kocsmai zenész. Egy biztos Paganini csak az lesz aki szereti amit csinál.
Sosem felejtem el hogy valamikor nagyon régen dolgoztam Soroksáron a patak mellett és láttam hogy egy idős bácsi figyel. Amikor megálltam egy kicsit akkor odajött és mondja hogy azon csodálkozik hogy minden mozdulat milyen folyamatos mennyire harmonikusan mozog a gém hogy semmi darabosság nincsen benne. Mondom Neki hogy ez pont olyan mintegy hangszer. Felcsillant a szeme és mondta hogy Ő a Magyar Filharmonikusok elsőhegedűse de sajnos rákos lett és többet nem fog zenélni. Nehéz volt utána megszólalni. Sokáig beszélgettünk még.
Na mindegy, ez nem illett ide.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 22:19:17

@tildy:): Hol olvastad azt, hogy megkárosított valakit a szerző? És miért kéne tisztelned? Nem vagyunk a börtönben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 22:20:10

@váj mí: vicc, hogy azt tudnam a legsimabban megcsinalni itt, a hazai izek kozul, de nem csinalok
ez van
az meg kulon vicc, hogy az oroshazi pulyka solet KONZERV volt a legjobb
sose csinalt senki jobbat:)
ezt hidd el

2013.06.14. 22:21:43

@diggerdriver: hat, nem egy ilyen szep tortenetet vartam a "na szoval" utan :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 22:29:28

ja es rajottem az Alexen az a legjobb, hogy l;eszarta, enekelt, a sok celeb meg kioltozve vinnyogott
hehehe
igazi fricska volt
es birom a szamot
itt ul mogottem a kedvesem
nekem szol ez a szam, a tobbi nem
nem is emlekszem mikor fogtt meg utoljara magyar szam ennyire

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.14. 22:30:09

@Whave:
Végigolvastam az összes hozzászólást..
A mai nap kritikán aluli volt. Minősíthetetlen.

váj mí 2013.06.14. 22:32:36

@hagyma: Én simán elhiszem, mert a babot fővesztés terhe alatt sem eszem meg, tuti!

váj mí 2013.06.14. 22:33:10

Ja, az Alex meg egy nyálas ripacs.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 22:36:13

@rezsoatya: Még sose volt spagettifám, lehet hogy most kipróbálom, Eddig tátikát ültettem, de valamit rosszul csinálhatok mert nem az igazi. Egy ideje már csak nézegetem.

váj mí 2013.06.14. 22:36:30

@diggerdriver: Huhh.....!!!! Tiszteletem, megmutatnám ezt annak a kollégádnak, aki hajnali 7kor basztatta a betont a géppel ... hétvégén ...:(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 22:37:29

@én már a fény gyermeke vagyok: hol olvastad, hogy azt irtam masokat megkarositott?
Egyebkent engem, meg sok mas tisztessegesen boldogulot megkarositott a viselkedesevel, nem o fogja ugyanis meginni a levet, hanem a tobbi magyarnak hisznek majd kevesbe.

2013.06.14. 22:38:34

@diggerdriver: szerintem annyira azert nem volt veszes, bar az biztos, hogy voltak mar jobb napok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 22:38:36

@váj mí: a bab minden formaban OK
en foleg csulkos bablevesnek fozom, de a soletem meg sosem sikerult
ketszer probaltam
na most hulye vagy mert Alexrol mindent lehet, mondani hogy ripacs.....?????
enekli az erzelmeit es nem is celebkedik
Marynek is tetszett
meg nyalas?
egyeniseg
magyar nyelven szerintem O volt a legjobb Intevizion
magyar nyelven 10-ik hely?
meg az interneten meghalnak erte
nem sztarolom
nekem bejon ez a dal
leszarom az oltozetet

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 22:39:31

@váj mí: Nem kell a rizsa. Benne van a szerződésedben, hogy nem ehetsz babot.

váj mí 2013.06.14. 22:41:43

@hagyma: Tudod, nekem az Iron Maiden a kedvenc bandám, oszt lehet azért nem jönnek be ezek a nyomi kis hipszter-gyerekek, meg az érzelmeik sem, pláne megzenésítve ...!

Ha vajbabod van, arra vevő vagyok, az összes többit neked hagyom, csinálsz belőlük, amit akarsz ;)

váj mí 2013.06.14. 22:43:07

@én már a fény gyermeke vagyok: Az speciel nincs, de eskü, beleíratom, így amikor a csajok babot főznek, nem lesz sértődés, hogy miért nem kóstolom meg.

BTBTBT 2013.06.14. 22:43:41

@hagyma:
Jaj, hát végre látjuk Mary-t is. Jól néztek ki. :)

@charlieharper:
Az indiai kolléganőmtől tudom, hogy még ma is vannak ilyen fogorvosok. A nyugati értelemben vett fogászat marha drága arrafelé.

A poszterrel kapcsolatos, másokban is felmerült kérdéseidre sajnos még várat a válasz.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 22:43:57

@tildy:) Ha elégedettek a munkájával, akkor nem csapott be senkit, és szorgos-dolgosként csak öregbítí hazánk és a kinti magyarok jó hírnevét.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.14. 22:46:12

@rezsoatya: Gondolod attól nőtt ekkorára? A szomszédok azt hiszik óriás kanadai juhar.

BTBTBT 2013.06.14. 22:47:05

"ha elmesel masoknak el sem hiszik"
Egy öntelt hazudozótól mi mást várhatnánk?
Azért kíváncsi lennék arra a nőre, aki úgy döntött, hogy feleségül megy hozzá. Neki is olyan folyékonyan hazudik, mint a munkáltatóknak?
Az ilyenek is öregbítik a magyarok "hírnevét" külföldön.

Költői kérdések ezek, mert nem hinném el a válaszait.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.14. 22:48:13

@váj mí:
Rossz helyen élsz.
Itt reggel nyolc órakor lehet gépet indítani. Múltkor elindítottam hét óra ötvenkilenckor és szóltak hogy állítsam le. Ez igaz szombatra is. Amióta itt vagyok vasárnap még nem dolgoztam.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.14. 22:48:55

@váj mí: változatlanul másképp látjuk. Mentalitásra, gondolkodásának világára értem az értelmiségi beállítottságot. De ezt ketten nem fogjuk megoldani, jelenjen meg ő!
@diggerdriver: ilyet én is szoktam érezni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 22:50:37

@váj mí: nekem meg a deep purple
de ez valami eurovizio volt nem rock koncert
a csavo OK

váj mí 2013.06.14. 23:00:17

@diggerdriver: Itt sem jellemző, ezért is esett olyan rosszul, meg az is ahogy belekapott a betonba, brrr!!!!!

2013.06.14. 23:01:00

@Kellemes Zérókomponista: pedig mintha te lettel volna az egyik fo hisztikozpont a litaniaiddal :D

váj mí 2013.06.14. 23:03:02

@Kellemes Zérókomponista: A gondolkodásmódja kifejezetten nem értelmiségi. Arra ugyanis nem szokott jellemző lenni a gőgös, kasztrendszerben való gondolkodás, a másképpen élők teljes semmibevétele, a társadalmi rangok alapján megítélt tisztelet-mennyiség... az egy teljesen másfajta gondolkodásra jellemző. De tudod mit? Ha annyira akarod, jelenjen meg, de csak neked ;).

váj mí 2013.06.14. 23:04:24

@hagyma: Ok, lehet táncdalfesztiválra jó, de én a Korda Gyurit sem szeretem, úgyhogy ....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.14. 23:09:38

@váj mí:
Akkor az azért volt mert valamilyen sürgős közműjavítást kellett csinálni.
Én is dolgoztam otthon ilyen cégnél állandó éjszakásként. Éjjel megjelentem Budapesten valahol és nekiálltam törni az utat. Voltak érdekes helyzetek.
Egy gázszivárgást vagy olyan vízcsőtörést ami kárt csinál viszont nem lehet halasztani a lakók nyugalma érdekében.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.14. 23:11:20

@én már a fény gyermeke vagyok: ha hazudott a nemletezo diplomajarol, akkor becsapott-e valakit? Szerinted nem?

nyuszigonosz 2013.06.14. 23:13:33

@én már a fény gyermeke vagyok: Miért nem az igazi? Nem tátog?

A fenti, koraesti írásod a vonaton tanulással:: hat én már nagyon régen nem utaztam vonattal. Ideje is lenne, na de majd egyszer. :)

Almandin 2013.06.14. 23:14:15

@hagyma: Iszonyat sótlan az a pasi. Ráadásul az érzelmeiről olyan érzelemmentesen, átélés nélkül énekel.

Almandin 2013.06.14. 23:18:13

@hagyma: A sólet főtt tojással a legjobb.

váj mí 2013.06.14. 23:18:49

@diggerdriver: Mna igen, előkészítették a terepet a vízvezetékcserére. De könyörgöm, miért szombat vadhajnalban? És miért kell nekem arra ébredni a harmadik emeleten, hogy a gép belekap a betonba? Brrgrrrkrrrssschhkrrsssschgrrrkrrsssschhhgrr - fortissimóban :(

Zoltan___ 2013.06.14. 23:21:11

@charlieharper:
Valaszok:
1. Szeretem a kelkaposztafozeleket, de mivel edesanyam egyszer ugy elsozta hogy szinte ehetetlen volt, azota csak ugy ismerem mint "sos fozelek". Azota mikor megkerdeztem mi a kaja mar o is csak azt mondta hogy sos fozelek, habar csak akkor egyszer volt sos.
2. Megfordult a fejemben hogy a felesegemet vigyem magammal de nem kapott szabadsagot, es amugy sem egy olyan utat tervezte, amire ot nem vittem volna magammal szivesen. Haverral elmegy hogy a hid alatt alszotok, de a felesegemert mar feleloseggel tartozom.
3. Az angol tudas hianya verbalisan mutatkozott meg nallam. Minden szakkonyvet amit kellet angolul olvastam elotte is es tobb regenyt is amiknek a szokincse hatalmas volt. Tehat volt tudasom, ismertem a szavakat es tudtam olvasni. De beszelni es erteni az nem ment. Igy csak azt kellet megtanulnom.
4. eszak kelet london. De nem a hely volt specialis hanem tetszett maga a varos.
5. Nem annyira erdekeltek az anyagiak hogy csak azert elvallaljam a melot. Habar az akkori manager megmondat hogy valszeg ha nem vallalom el nalluk a melot akkor nagyon nehez lessz barmi telecom melot is talalnom, de belevagtam. Akartam egy kis valtozast, kalandot.
6. Felesegem addig dolgozott
7. Nem erzem ugy hogy bejartam a vilagot, de meg nincs vege a tortenetnek..., se az eletemnek.
8. Mar nincs hazudozas. Ahogy leirtam a tortenetemben, a diploma behazudasa csak a magyar cegnek volt aki kint ajanlott volna melot a londoni kezdeshez es el sem vallaltam. A mostani melomnal mar egyszeruen kitoroltem az iskolara vonatkozo reszt es nincs benne semmi arra vonatkozo. De miutan latjak a tapasztalatokat senki nem is kerdez semmit. Tehat mar nem kell hazudni.

BTBTBT 2013.06.14. 23:28:53

@mirx:
Itt vagy még?

nállam/nálluk
lessz
észak kelet london
magyar cég...aki

Van kedved náciskodni? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 23:33:52

@váj mí: hat en sem
ezt mondom
a vastag gyerek egy uj korda
meg az abrazil
@Almandin: kedves a szam
olyan jo bolcseszes, de kedves
es
megallta a helyet
najo en szerettem a P mobilt is meg Borodyt is
valami meg kell hogy fogjon
fott tojast hejjastol bele kell tenni a fustolt libaval egyutt
ez nem kerdes

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 23:35:01

@váj mí: vagy kubai
ez a csavo meg elenekelt egy jo kis notat
esd imadtam, ahogy a harom nagy sztar pofara esett a szuper hangjaval;)
orulok, hogy atfutottam ezt a videot

nyuszigonosz 2013.06.14. 23:37:26

@Zoltan___: Látod, ez jó, hogy már nem kell hazudnod.
Érdekes történet a tiéd, kár volt ezzel a diploma-összehazudozásával díszíteni.
Nem minden munkához szükséges a diploma, és az is jól van így.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.14. 23:38:47

@váj mí:
Ennek több oka is lehet. Ha az utcában akár egy közintézmény orvosi rendelő óvoda, iskola van azok nem maradhatnak víz nélkül és hétfő reggelre be kell fejezni.

Amikor éjszaka valami gyökér lekiabált hogy "mi a kúrva anyátokért zörögtök éjjel kettőkor?" olyankor a kolléga válaszolt hogy "azért hogy legyen mivel a picsádat kimosni reggel hülyegyerek"

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 23:40:00

es a zsuri is pofara esett:)
most komolyan ez enekles amit vastag meg a brazil csinal, vagy kubai, meg az a no
12 egy tucat
alex meg valami
emlekszem mekkora slager volt a don't worry be happy
ahogy valamelyik zsuritag mondta nem kell feltetlen 1 millios ruhaban leenekelni a csillagot az egrol

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 23:42:09

@váj mí: ez lehet karelharitas, ami surgos
de lehet olyan is, hogy mi a fasznak dolgoznak itt nappal, miert nem ejjel csinaljak a dolgot amikor nincs forgalom
amuigy meg hol van szombat hajnal?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.14. 23:46:48

@nyuszigonosz: de ha tenyeket irt?
engem utaltak a blogomon, mert voltam adoellenor
dehat voltam
tildy azert baszogat mert illegalis melos voltam itt
dehat voltam...
most elmondani jobb vagy hazudni, hogy nem is hazudtam
,mindket esetben hazugsag
en nem hazudok ez tenykerdes
30 eve megfogadtam es tartom
fullentes belefer
pl. azert kestem ,mert karambol volt, kozben meg az egyik kocsit elvitte a fiam, amasikat Mary es mind a ketten kestek
ilyenkor nem magyarazkodom
le volt zarva az ut
ennyi
2 evente sem fordul elo, ez csak ugy a peda kedveert, hogy ezt nem tartom hazugsagnak

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.15. 00:16:25

@hagyma:

Nem erre a kommentre, de a mai poszt (kommentaradat) egyetlen pozitivuma a youtube video a kepekbol... :)

PannonBoy 2013.06.15. 00:47:26

Nah, nem kellett kávét innom ahhoz, hogy felmenjen a vérnyomásom.
Hogy a jó édes k.rva anyját a posztolónak. Mit képzel magáról, hogy csak úgy nyomtat magának egy BME-s igazolást. Kár, hogy nem ellenőrizték szigorúan a jogviszonyt (ma már ez biztosan nem működne). Aztán behazudja a diplomát magának.
Elveszi más, rendesen tanult diplomástól / hallgatótól a helyet, gratulálok! Grr!

Ez a durva, hogy ilyen jött-ment senkik veszik el más kiérdemelt helyét, számos területen. De ettől még csak egy kis proli marad.

Ui.: Elnézést a kissé durva kommentért, de ez nagyon felidegesített!

mzgldr 2013.06.15. 03:29:34

@hagyma: lehetek én az a gyökér, aki elárulja, hogy az a "brazil vagy kubai gyerek" amerikai-magyar állampolgár? LOL. Csaxolok, teketizi.

mzgldr 2013.06.15. 03:40:56

@hagyma: Helyszín: North Caroline, Asheville
- I like this song, what is it about?
- Something like my dear, my dear...
- Awww,.. how cute!
- And then it goes like, erm... rosemary.. car.. na hogy is van a tücsök, milyen bogár van még... grasshoppers pulling... az anyád picsáját, mi a faszomról énekelsz. Okay Mary it's time to sleep.

mzgldr 2013.06.15. 03:44:28

A jatt kérdéshez, meg az egyik haveromtól tudok információt, aki egy pesti - nem is túl csicsás - étteremben volt pincér. Ők is szétdobták a borravalót, még a takarító néni is kapott belőle. Persze a pincérek meg a szakácsok a nagyobb részét. Egyébként a srác összeszedte a tauzand pándszot forintban, de kurva sokat dolgozott érte.

mommmmo 2013.06.15. 04:06:58

@Kovermadar: arrol, hogy a legtobb szakmahoz nem kell diploma, csak 2 honap szakmai gyakorlat: en csak egy hulye kozgazdasz vagyok kontrolleri gyakorlattal, de kabe 4~5 ev szakmai gyakorlat utan mondhattam azt, hogy onalloan tudnam csinalni.

Az elmeleti reszet persze meg lehet tanulni autodidakta modon, de ha az ember annyira tudja, miert nem szerez mar egy papirt is.

montroyal ( CAN qc) 2013.06.15. 04:44:31

@én már a fény gyermeke vagyok: sokaig a vilag legjobb orszaga volt az eszekiak megeloztek de azert el lehet meg itt lenni ... ahogy mondjak itt ; tele hassal panaszkodunk..

Taxomükke (UK) 2013.06.15. 06:48:57

@orange85: Nagyjából ma is stimmel, amit a kolléga leírt. Anyni, hogy nem hónapok, hanem hetek alatt megkapod a QTS-t. Én egy hónapja dolgozom supply teacherként ügynökségen keresztül, nyomulni kell, hogy elegendő órát/napot kapj. Sajnos párszor beszívtam, hogy messze kellett utazni fél nap vizsgafelügyeletért, gyakorlatilag elköltöttem vonatjegyre a fizumat, de legalább látják, hogy melózni akarsz.

tundrazuzmo (törölt) 2013.06.15. 07:21:10

Hát persze, hogy a tudás számít, nem a papír. Az első papír aminek a mai napig tartó haszna van, az az első cégem társasági szerződése volt... Nagyobb változást hozott az életemben mint bármilyen mérnöki vagy bölcsész diploma.

A megbízások elhozása során sem gyakran merül fel: hé, neked milyen diplomád is van?
Azt szokták inkább kérdezni: Tisztességesen meg szoktad csinálni a melókat? Csináltál már ilyet?
Az első hozzáállás kérdése, a másik referencia kérdése. Referencia pedig lesz, ha a hozzáállásod jó. Nagyon hamar.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.15. 07:30:35

@váj mí: én büszke vagyok rá, hogy még sosem hallottam ezt a dalt...

csőcsere 2013.06.15. 07:52:53

@Zoltan___: nagyon pozitív srác vagy és a történeted is nagyon tetszett, köszi, hogy megosztottad. További sok sikert és kalandokat kívánok!

DieNanny CH 2013.06.15. 08:14:55

@diggerdriver:

A zongorázással beletrafáltál! Én zongorázom, és úgy tanultam a darabokat, hogy csak a kottát néztem, sem az ujjaimat, sem a billentyűket.
Aztán kipróbáltam a kész darabot úgy, hogy néztem a kezemet. Nem ment! Be kellett csuknom a szememet.

DieNanny CH 2013.06.15. 08:20:41

@tildy:):

Már a dal is megmondta:

"Aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop;
Hazudni, csalni csúnya dolog..."

DieNanny CH 2013.06.15. 08:24:37

@Barátusz:
"Van kedved náciskodni?"

Én szívesen megtenném, de valahogy olyan 'direkt' hibák ezek... Nem tudom.
... Birca, te vagy-é...?

jágör68 2013.06.15. 09:36:57

"Nem érdekel, hogy csak 7 éves vagy- akkor is dolgozzál rendesen!
És mondd meg az öcsikéidnek is, hogy a napi 3000 pár cipő qrva kevés lesz!"
Végülis ha évszázadokon át nézzük a munkavállaló- munkáltató viszonyt, történelmileg abszolút igazságos, ha egy- két munkaadó néha becuppant egy ilyen alkalmazottat.

M. Péter 2013.06.15. 12:13:35

@diggerdriver: És arra mi a magyarázat. hogy a cég megkapja az építési engedélyt szigorúan azzal a feltétetellel, hogy vasárnap nem fognak dolgozni, hogy a környékbeli lakóknak is legyen egy kis nyugalma, ennek ellenére vasárnap is 8-kor kezdenek jó sok zajjal?

bpelhos 2013.06.15. 12:36:40

Pár részlet ami kisakkozható:
A berakottt képen egy elakadt Vodás mérőautó látható (sok antennávl a tetején), tehát valószínűleg ott kezdte telkós karrierjét Zoltán. A Voda indulásakor hirtelen kellett sok ember, nem válogattak túl sokat, így hihető, hogy "mérőember" pozícióba felvették.

Angliában, Norvégiában is ha alvállalalkozón keresztül vagy foglalkoztatva akkor a multi telkó cég HR procedúráját (és diploma ellenőrzését) kikerülöd, és ha elvégzed a munkád, akkor elégedettek az alvállalkozóval, az alvállalkozó pedig veled.
Mivel Norvégiában is a vidéket járta (ami valóban lehet szép munka) önállóan, így valószínűleg az épülő/bővített mobil állomások átvételével, műszeres ellenőrzésével foglalkozott és nem az építésével. Ez papíron mérnöki munka, de némi gyakorlattal elvégezhető technikusként is. Mivel a norvég mérnökök nem szeretik bevállalni ezt a cigány életet, így sok pént hajlandók kifizetni bárkinek, aki vállalja és tudja ÖNÁLLÓAN végezni a munkáját.

Ma már ugyanezt ugyanígy nem tudná megcsinálni. De mindig vannak olyan területek amik pár év múlva hiányszakmák lesznek. Hogy mi ez most... kit tudja. Az érettségizőknek most talán a mobil programozást ajánlanám (Android SDK Java, iOS C).

Összefoglalva: talpraesettség, önállóság, nyelvismeret, hiányszakma.

Erg 2013.06.15. 13:26:40

Szerintem jól csinálta az illető. Nincs mire felvágnia annak, akinek diplomája van, meg úgy gondolni, hogy ő "A Nagy Értelmiségi", a többi meg a kis csőcselék. Persze az már egy szintet mutat, ha valaki tanulni akar, de ez max. csak egy szűrő. Önmagában attól, hogy valakinek diplomája van, semmivel sem lesz jobb, mint mások, a legfontosabb, hogy értelmes legyen az illető, és persze, hogy miképpen tudja majd kamatoztatni a diplomáját. A tapasztalat valóban sokkal fontosabb.

A BME-es diplomával meg annyira nem is vágnék fel, pl. a matematematika zh-lapok egészen viccesek, sírtunk amikor megláttuk. Belegondolni is félelmetes, hogy egy-egy mérnök még ilyen meglepően alacsony követelmények mellett is képes megbukni. Úgyhogy cseppet sem csoda, ha nagyon sok területet be lehet vállalni diploma nélkül is, sajnos nagyon kevés valós gyakorlati tudást ad a diploma, viszont sok helyen iszonyatos mennyiségű elméletet kérnek számon, amikre persze soha az életben nem lesz szükség, mert annyira eltérnek a tanított szakterülettől.

PannonBoy 2013.06.15. 14:13:36

@Erg: Nem értek egyet. Azzal, hogyha valaki végigül az egyetemen / főiskolán n évet és ezt elfogadható végeredménnyel teszi, akkor jogot formál arra, hogy egy normális diplomás szintű állásra szert tegyen a szakmájában. Nagykönyv szerint, ill. 20-30 évvel ezelőtt.

Mi van ma? Nem elég, hogy valaki jó eredménnyel diplomázik, még versenyezhet a többivel (akik nem biztos, hogy olyan jól képzettek), akik ráadásul be-behazudnak egysmást az önéletrajzba.
Ehhez jön még hozzá a HR-esek bugyuta kérdései és millió kiválasztási körei.

Ha valaki diplomás állást akar, az ülje már végig a teljes képzést (azokat a tárgyakat is, amik nem szimpatikusak), nehogymár ne tanulja meg, hogy mit jelent a vizsgákra való hosszas készülés!

A gyakorlati résszel egyetértek, hogy a diploma csak elméleti hátteret ad, de a gyakorlatias rész hiányzik belőle.

vazzup 2013.06.15. 15:51:58

@PannonBoy: He? A melóban nem az a lényeg, hogy végigültél-e X évet, meg, hogy mennyi vizsgát teljesítettél, meg az sem, hogy mennyi felesleges információt kellett megtanulni, hanem az, hogy a _feladatot_ el tudod-e végezni rendesen. Meg, hogy milyen hatékonysággal, adott esetben vagy-e annyira kreatív, hogy új utakat, módszereket próbálj ki, vagy éppen ragaszkodsz-e a bevállt úthoz.

A kettő néha találkozik, néha nem. Általában az IT-s dolgok (néha nagy szórással) nem találkoznak. Simán lehet valaki szuper IT-s diploma nélkül, mert megtanulta a lényegi dolgokat.
Az, hogy nem ismeri a számítástechnika történelmét, a kutyát sem érdekli. Már ha a szakma lényegét érti és ismeri.

Jómagam is diploma nélküli fejlesztő vagyok már 10+ éve, van olyan gyakorlatom és tapasztalatom, hogy a legtöbbször BME-s diplomásokkal szemben is nyerek. Tudod, az iskola lehet, hogy felkészít az életre (általában nem), de az élet készít fel csak igazán az életre. Én már akkor napi sokmillió lekérést kiszolgáló rendszereket piszkáltam, amikor a mostani diplomások még ismerkedtek a szövegszerkesztőkkel.

Ezzel én persze nem azt mondom, hogy be kell hazudni egy diplomát, koránt sem, sőt, én sem tartom sem jónak sem követendőnek, sem pedig jogosnak. Azt sem mondom, hogy haszontalan lenne egy diploma, mert azzal együtt könnyebb az élet néha (azoknál, akik papírfétisben élnek még mindig), én is gondolkodom, hogy visszaülök az iskolapadba, csak hát ugye, aktív meló mellett már sokkal nehezebb.
Viszont diploma nélkül is sok esetben el lehet vinni az amúgy diplomásnak kiírt állásokat. Itthon is.

Erg 2013.06.15. 15:59:55

@PannonBoy: Ez is egy vélemény.

De ettől még nem hiszek ebben az "eleve elrendeltetett", azaz elitista szemléletben. Ha valakinek a családja simán finanszírozni tud bármit, bármilyen tanulmányt, akkor ő onnantól kezdve már különb, és megérdeli a helyét, míg akinek nem tudják finanszírozni, az már nem érdemli meg ugyanazt. Sokkal inkább hiszek abban, hogy ne ez legyen a fő elv, hanem a hozzáértés, a felmutatott teljesítmény, az akarat és elhivatottság. Amíg XY az iskolapadban ücsörög ("hosszasan készül a vizsgákra"), addig a másik ki tudja milyen ótvar melót kénytelen elvégezni, hogy előrébb juthasson (megélhessen), a mosogatás sem az, amiről mindenki álmodik.

Igaz, lehet ingyen is tanulni, ha épp pap akarsz lenni, esetleg egyiptológus, stb. De ha valaki pl. közgazdász vagy jogász akar lenni, akkor már gyakorlatilag nem (hacsak nem produkálsz "földöntúli" eredményeket). Pedig utóbbi szakmákkal 100%, hogy hamar adófizető lesz, míg az előbbiekkel 100%, hogy az adófizetők pénzének elköltője. Ráadásul az egyiptológus, meg a hasonló "hiányszakmákkal" biztos hogy munkanélküli leszel, vagy elmész olyan szakmába, ahol pont ugyanolyan képzetlennek számítasz, mint bárki. Ma Magyarországon a diplomások 30%-a vagy munkanélküli lesz (egyes államilag támogatott szakokon ez az arány a 95%-ot is eléri), vagy szakmát vált. Kivéve a jogászokat, a közgazdászokat, a gépészmérnököket, valamint a villamosmérnököket.

Vajon egy biológus, esetleg egy antropológus miért érdemel meg jobban mondjuk egy marketinges állást (és magasabb pozíciót, fizetést), mint az, aki járt egy kereskedelmi középiskolába, és X ideig dolgozott marketing-asszisztensként?

Soha nem fogok hinni abban, hogy valaki bizonyítás nélkül eleve megérdemeljen valamit, csak azért, mert pl. kék szeműnek születet. :)

Persze nyilván egy diplomás jobb helyzetben van, hisz alapból feltételezhető róla, hogy "okosabb", de nehogymár egy feltételezés miatt kallódjanak el tehetséges emberek! És amikor bebizonyítják, hogy ők tehetségesek, akkor meg mindezért irigykedjenek rájuk, és szapulják, csak mert nekik nincs diplomájuk.

Erg 2013.06.15. 16:10:09

(1 t-t és az IT-seket tényleg kifelejtettem:)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.06.15. 18:01:42

@PannonBoy: na mivan, szar volt értelmetlen dolgokat magolni és most mindenki köcsög aki ezt megúszta? :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.15. 22:34:46

@Zka: szerintem nem igy ertette. Viszont az, aki behazudja lazan a diplomat, hat az tobb mint "erdekes".
Nincs itt szo elitista szemleletrol, egyszeruen inkorrektsegrol van szo.
( En is sok olyan embert ismerek, aki diploma nelkul is ott van diplomas szinten, de ok nem hazudtak se diplomat, se iskolat).

vazzup 2013.06.15. 23:12:01

@Zka: ha hozzászólást lájkolni lehetne itt... :D

Igényes 2013.06.16. 13:29:57

Szóval egy félamatőr, viszont tapasztalt okirathamisító, aki mosogat, és úgy érzi, szép karriert csinált... LOL. Még bűnözőnek sem vagy jó, bakker.

El periodista 2013.06.21. 15:40:12

@Kovermadar: Nem is olyan régen éppen erről beszélgettünk egy ismerősömmel, akit nemzetközi szinten is jegyeznek a szakmájában (ismert ember, így a neve maradjon homályban). Pontosan erre a következtetésre jutottunk, hogy az egyik nagyon nagy különbség az ún. nyugati és a magyar munkaerőpiac között, hogy az előbbi - ha meggyőző vagy - esélyt ad a lehetőségre, ahol aztán brillírozhatsz. Nyugaton az élethosszig tartó tanulás és az önfejlesztés elképesztő távlatokat nyit(hat) meg.
Magyarországon ez csak a lenyúlásra szánt EU-s pályázatokban jelenik meg. Feudális társadalom nulla társadalmi mobilitással (tisztelet a kivételnek).
Nyugaton sincs kolbászból a kerítés, de előbb elismernek és nagyobb eséllyel építheted a saját életed (aka karrier és magánélet), mint Mao-n. A szűklátókörűséggel megáldott cégvezetők Nyugaton nem húzzák sokáig, mert akkora a verseny, hogy hamar eltűnnek a süllyesztőben.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása