oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2013. június 02. 06:47,  Fejjel előre a semmibe 225 komment

2013. június 02. 06:47 Határátkelő

Fejjel előre a semmibe

Bevallom, mindig külön örömmel olvasom az olyan beszámolókat, melyeken érződik, hogy írója amennyire lehet, megtervezte a külföldre költözést és az ottani munkavállalást. Így voltam a mai történettel is, amely Tamás és párja svájci munkavállalását, kitelepülését meséli el. Ha a cím ennek első olvasásara ellent is mondana, végül csak kiderül, hogy nem így van. De nem titokzatoskodom tovább, jöjjön Tamás története!

Svájc, Luzern.jpg

„A mi történetünk 2010-ben kezdődött. A barátnőmmel a munkahelyemen ismerkedtünk meg, ugyanannál a cégnél dolgoztunk. Többször szóba került köztünk a külföldi munkavállalás, ő nagyon szerette volna kipróbálni magát külföldi környezetben.

Korábban már járt Kanadában és Franciaországban rövid időkre, csak amúgy tájékozódás céljából. Én eleinte nem voltam annyira oda az ötletért, de azért az elszórt mag hamar kicsírázott és egyre többet gondolkoztam a lehetőségen. Végül döntésre jutottunk: megpróbálkozunk vele.

A célország kiválasztása teljesen kézenfekvő okok alapján történt: ő franciául, angolul beszél nagyon jól, illetve németül egyre jobban (tanulta korábban, csak használat hiányában megkopott). Jómagam csak németül és angolul beszéltem akkor.

A nyelvi közös halmaz adta meg a választ: Svájc vagy Luxembourg, de valójában Luxembourgban egyikünk sem keresgélt igazán (jóval kisebb a munkaerőpiac és Svájc a kezdetektől izgalmasabbnak is tűnt).

Kalandvágyból indultunk el

Hja, a motiváció. Nem anyagi okokból jöttünk el, mindkettőnknek jó fizetése volt (bőven átlag feletti), jó munkánk, ahol minden nap tudtuk használni a tanult nyelveket. A közhangulat sem üldözött minket. Egyszerű kalandvágy volt, illetve az anyanyelvi környezettel járó vitathatatlan előny a nyelvi fejlődéshez.

2011 végén küldtük ki az első önéletrajzokat, a kezdetektől táblázatban vezetve a pályázásokat, különben saját magunk is elvesztünk volna köztük. Rengeteget küldtünk, de semmilyen siker vagy félsiker-élmény nem ért egyikőnket sem.

Se visszahívás, se további érdeklődés levélben, csak elutasítás, hiába jeleztük, hogy interjúra nagyon szívesen kiutazunk (természetesen önköltségen, ezt mi befektetésként fogtuk fel), csak kb. egy hetet kérünk előtte, hogy a helyettesítést és az utazást meg tudjuk szervezni.

No igen, egyikünké sem hiányszakma. A barátnőm ügyfélszolgálaton dolgozott, nekem pedig logisztikai (irodai) múltam van.

Magyarországról nem ment

2012 áprilisában arra jutottunk, hogy ez így nem fog menni. Pár napos szabadságra mentünk és kijöttünk Svájcba, hogy helyben keressünk fel fejvadászokat, bíztunk benne, hogy egy személyes találkozás esetleg lendít a szekerünkön.

Volt, ahol nagyon kedvesen fogadtak és bemutatkozó interjút is csináltak velünk, hogy pontosabb képet kapjanak rólunk és úgy szerepeljünk az adatbázisukban. Máshol mikor megtudták, hogy nincs svájci munkatapasztalatunk egyszerűen megmondták, hogy nem tudnak segíteni.

A legjellemzőbb azonban az volt, hogy elvették az anyagainkat és mondták, hogy majd szólnak, ha van számunkra megfelelő pozíció. Sokukról azóta sem hallottunk.

Az egyik fejvadász viszont adott egy jó tippet: az önéletrajzban szerepeljen svájci cím és svájci mobilszám. Ha nincs kinti címed, nem kapsz munkát, ha nincs munkád, nem lehet lakcímed – igazi 22-es csapdája.

Megkérdeztem az egyetlen kint élő ismerősömet, hogy felhasználhatjuk-e a címét, illetve szereztünk SIM-kártyát az egyik helyi szolgáltatótól és otthon vettünk kártyafüggetlen telefont hozzá.

Fejes a semmibe

Innentől mérhetően megnőtt az érdeklődés, de fejenként egy személyes interjút leszámítva nem volt további kézzel fogható eredménye. Hiába volt sok álláshirdetés, sok volt a jelentkező is, és ahogy észrevettem, a kiválasztási ranglistán nem éppen a svájci tapasztalat híján lévők állnak az élen. Sok pozíciónál feltétel volt a már meglévő tartózkodási engedély vagy több éves helyi munkatapasztalat.

Nem adtuk fel, csináltuk tovább, azonban be kell vallanom: néha tényleg majdnem ott tartottam, hogy feladom és egyszerűen dolgozom tovább a budapesti munkahelyemen, hiszen mint írtam, tökéletesen megfelelt.

A barátnőm nyár végére jutott oda, hogy fejest ugrik a semmibe. Felmondott és egy hónap múlva elindult Baselbe. Couchsurfingen szerzett szállást és onnan küldözgette a jelentkezéseket egész Svájcba. (Itt hozzáteszem, hogy ez kissé vita tárgyát képezte kettőnk között, mert én franciatudás nélkül teljesen esélytelen lettem volna, ha ő például Genfben kap állást és fordítva.)

Hat hét kellett. Hat hét elteltével már túl volt számos interjún, volt olyan hét, hogy minden napra jutott egy, majd jött az áttörés. Szinte egyszerre több ajánlatot is kapott és november végén munkába állt Luzernben, ami tekintve, hogy a német ajkú régióban van, nekem is tökéletes volt (mindamellett, hogy így a keresési terület erősen lecsökkent – igen, nem akartam egy óránál többet ingázni naponta csak az egyik irányba). Kicsivel ezután én is felmondtam és január közepén én is megérkeztem Luzernbe.

Találtam egy nagyon lelkiismeretes fejvadászt, aki komolyan foglalkozott az ügyemmel és 7 hét után nekem is lett munkám.

Mindkettőnk szakmában maradt, a barátnőm egy gyógyszeripari cégnél foglalkozik az ügyfelekkel, én pedig egy csomagolóanyagot gyártó üzem exportját intézem.

A második erőpróba

A munka megszerzése természetesen óriási eufóriát okozott, de itt nem volt vége a történetnek – a bürokráciával való küzdelem még ezután következett. Kezdetekben hónapról hónapra költöztünk, mert amíg nem volt biztos, hogy hol fogok dolgozni nem akartuk lekötni magunkat határozatlan időre, több hónapos felmondási idővel.

Ahol a munkaszerződés kézhezvételének pillanatában laktam, az nem ugyanaz a cím volt, mint amire a cég bejelentett, megkérvényezve a munkavállalási engedélyemet (Bewilligung); ráadásul a főbérlő nem akart bérleti szerződést kötni, amit beköltözéskor elfogadtam, mert nem számoltam a következményeivel.

Ennek folyományaként az Einwohnerdienst-nél sem tudtam jelentkezni, hiszen nekik kellett volna a szerződés ugyanúgy, ahogy a banknak is, ahol számlát akartam nyitni.

„Kijátszani a rendszert"

Nem igazán volt ínyemre, de muszáj volt „kijátszanom" a rendszert, mielőtt kiutasítanak egy ilyen banális dolog miatt, miközben a munkahelyemen számítanak rám.

A HR-esnek sem volt ötlete, hogy mi ilyenkor a teendő, rám bízta, hogy hogyan oldom meg. A megoldás az lett, hogy az előző főbérlő megértette a helyzetemet és belement, hogy írjunk egy szerződést, mintha még mindig ott laknék nála. Természetesen később bejelentettem a valós címet, ami fájó 52 CHF-be kerül, de ez szerencsére nem egy havi tétel.

Így már egészen könnyen ment és pár hét múltán egy L (max. 1 év érvényességű) típusú Bewilligung tulajdonosa lettem. A cég nekem B-t igényelt, de az akkor hatályban lévő kormánydöntés miatt, csak évi 2000 B típust adnak ki a legújabban csatlakozott 8 EU-ország képviselőinek.

Tehát L-est kaptam, ráadásul az is csak május végéig volt érvényes, de a Migrationsamt biztosított afelől, hogy az említett szabály április végén/május elején esedékes felülvizsgálatáig (meghosszabítsák-e vagy sem) ez csak áthidaló megoldás, várólistára kerülök akkor is, ha számomra negatívan dönt a kormány.

Lakásbérlés: sok az eszkimó, kevés a fóka

A lakáskereséshez viszont nem volt trükk a zsebünkben. Folyamatosan keresni kell a hirdetéseket, jelentkezni, lakást nézni, ami nagyon nehézkes, ha munkaidőben nem tud kiugrálni az ember.

Itt találkoztunk néhány érthetetlen dologgal, például egy 70 m2 -es lakást nem adnak ki két embernek, mert a hirdető szerint egy bérlő számára ideális a mérete (2 és fél szoba).

Sok az eszkimó, kevés a fóka... egy-egy hirdetésre rengeteg jelentkező ugrik. Itt is igaz: az elbíráláskor a balkáni népekkel vagyunk egy szinten, talán csak az afrikaiak jönnek utánunk a sorban. Egy svájci jelentkező hamarabb megkapja a lakást, mint egy magyar.

Nemrég a Migrationsamt értesített, hogy megkaptam a B típusú (5 évre szóló) tartózkodási engedélyt (97 CHF), ráadásul a kedves ügyintéző azt mondta, hogy visszakapom az „L" árát (72 CHF), mert igazából eredetileg is azt kellett volna kapnom.

Az új engedéllyel a kezemben újult erővel feküdtünk neki a lakáskeresésnek. Remélhetőleg mire ezeket a sorokat olvassátok, már a saját bútorok beszerzésével leszek elfoglalva.

Eddig és ezután

A mérlegem: majd' másfél év, 250 kiküldött álláspályázat.

Ami az én meglátásom szerint elengedhetetlen: jól megírt motivációs levél (többször dicsérték), jó önéletrajz, referenciák. (A referencia Svájcban látszólag fontos dolog, az élet több területén kifizetődő, ha az ember normálisan áll hozzá a munkájához, környezetéhez.)

Az, hogy mi helyben voltunk és szükség esetén már másnap be tudtunk menni egy interjúra nagyon sokat számított. Mindezek ellenére azok táborát erősítem, akik nem az „elindulok egy bőrönddel meg 150 frankkal és lesz, ami lesz" – elv hívei.

Sok pénzünkbe került a kint tartózkodás, de volt megtakarításunk, amit erre a célra tettünk félre. Mindenesetre az első két havi fizetés visszabillentette a mérleget.

Akik arra kíváncsiak, hogy most hogyan tovább, azokat ki kell hogy ábrándítsam. Egyelőre a cél, hogy rendbe tegyük a nyitott dolgokat (lakás, bürokrácia, stb.), rendesen betanuljunk a munkahelyünkön és felszedjünk egy kis helyi németet, a luzerni dialektus a Hochdeutsch után nekem nem sétagalopp. (Egyébként vannak helyben svájcinémet tanfolyamok, amint tudok, jelentkezünk az egyikre.)

Ha ezek megvannak, egy kis nyugalmat szeretnénk és utazni, felfedezni a svájci városokat, látnivalókat.

A későbbiekről ráérek gondolkodni."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc Luzern

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr645338791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.02. 07:29:39

Korrektül megírt cikk, nincs mit hozzátenni.
Csak megerősíteni tudom minden pontját.
Tamáséknak sok sikert, jó kirándulásokat!
:)

rezsoatya (törölt) 2013.06.02. 08:25:26

Hat le a kalappal a kitartasotokhoz! Mert igy leirva (utolag) sem tunik konnyunek, de atelni azt a hat hetet, meg het hetet... az izgalmakrol nem is beszelve...

nyuszigonosz 2013.06.02. 09:06:28

Nekem tetszik az írás. Nem volt egyszerü, de sikerült munkát is lakást is találni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.02. 09:27:02

Röhejes, hogy Nyugat-Európa halad a bolsevizmus felé, megtagadván az egyén szabadságot. Ennek jele pl. ez a lakásbérlési abszurdum is, mely nagyon sok nyugat-európai országban jellemző.

DieNanny CH 2013.06.02. 10:15:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Azért bennem bújkál az a rosszindulatú feltételezés, hogy ezt itt Svájcban főleg külföldieknek mondják. Mert eddig én is csak hazánkfiaitól hallottam, svájcitól nem. Nem kételkedek a dologban, és sajnos nem ismerek olyan svájcit, akitől megkérdezhetném. Ha valaki tud ellenpéldát - tehát hogy svájcinak mondták ugyanezt -, az jelentkezzen!

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 10:17:21

Nem jó, ha valami érthetetlennek marad meg, annál a 70 nm-es manusnál kekeckedni kellett volna.
- Semmi gond testvér, anyu majd a pályaudvaron alszik, kiveszem a lakást egyedül.
Ilyenkor vagy van másik begyakorolt dumája a tulajnak, vagy kinyögi a valót. Első esetben kekeckedünk tovább.
Egyébként svájci emberünk elhajtó szövege 8, azaz nyolc pontot érdemel. Szóval nem rossz, ezt el kell ismerni.

tomka77 2013.06.02. 10:17:45

Tetszik az írás, meglátszik a felkészültség. Sok sikert!!!

„elindulok egy bőrönddel meg 150 frankkal és lesz, ami lesz"

Ahogy írja 2 hónap kellet a mérleg visszadöntéséhez pénzügyileg, -svájci fizetéssel mérve- szerintem ez simán volt 2 millió forint kezdőtőke...

Len.Mag 2013.06.02. 10:20:08

Azt a kitartó, céltudatos, állhatatos mindenit! :)) Gratulálok!!
Régen olvastam ennyire élvezetes posztot.

encore 2013.06.02. 10:24:48

Ez az ami igazán tanulságos.
Ha olyanok is elmennek akiknek nem anyagi szempontból fontos akkor ki marad Magyarországon.
A rablóbanda meg a slepp, meg akik még nem kényszerültek rá.
Ez mennyire tükrözi a magyar valóságot.
Élhetetlen ország...

Mrs. Clayton 2013.06.02. 10:26:44

@DieNanny: biztosan, ha nem volt szimpatikus, nekem eddig 2-ből 2x szerencsém volt, mert magánembertől, mindenféle díjak, költségek nélkül, depositot a DPS-nek átutalva vettem ki lakást/házat
ha minden jól megy jövőre a vétel lesz soros

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 10:31:40

@encore: Tamás és párja itthoni állását már rég betöltötték, emiatt ne aggódj. Kivándorlásukkal boldoggá tettek két itthonit.

2013.06.02. 10:45:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem, ez nem bolsevizmus. Ez az igazi piac. Keves a lakas, sok lenne a berlo. Igy a tulaj valogathat, hogy kit enged a lakasaba koltozni.

Ugy hallottam, hogy a svajciak a franciaknak nem akarjak kiadni, mert koszosnak tartjak oket. Ezt a nemet kollegam mondta, akinek francia a felesege. Nekik is kalvaria Zurichben lakast talalni.
Venni kulfoldikent ugy tudom, hogy nem tudsz X evig a torvenyek miatt. Nem tudom, hogy Tina Turnerre es Phil Collinsra is vonatkozott -e a torveny.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.02. 10:45:54

De ez logikus hogy azok mennek el akik amúgy se éltek olyan szarul. Azért kezdőtőke nélkül nagyon nehéz kimenni. Aki szarul él és tényleg rászorulna, annak fogalma sincs arról hogy mi az hogy megtakarítás, örül hogy utolsó héten nem teljesen üres a hűtő. Ez az igazán szomorú, ezt nem érzékeli nagyon sok ember, és leszólja azokat akik Nyugaton nem keresnek milliókat mert "csak" proli melójuk van, és nem értik miért jó nekik minimálbért keresni. Hát azért jó mert meg lehet belőle élni.

szóval igen, lehet gúnyolódni azon aki kevés pénzzel megpróbálja, csakhogy érdemes belegondolni hogy van olyan hogy nincs miből. ez pedig nem azt jelenti hogy ők olyan buták hogy fel se készülnek, hanem csupán annyit hogy tényleg nincs miből.

Az albérlet dolgot nem értem, itt valami másról lehet szó,miért ne adnának munka nélkül albérletet? leteszed a letétet, neki nem nagyon van vesztenivalója.

nyuszigonosz 2013.06.02. 10:53:53

@házelőtthinta: de, van vesztenivalója annak, aki kiadja a lakást/házat.
Ugyanis elég gyakoriak a "bérlö-nomádok". Ezek kibérelnek valamit, elsö pár hónapban fizetik a lakbért, aztán meg nem.
Mire sikerül bírósági úton végre kirakni öket, egy rakás idö is eltelik, a lakást/házat lelakják szörnyüseges módon és egy kosz és szétment bútordarab hegyet meg otthagynak...
Többe kerül az ilyen lakás rendbehozatala, mint amit az ember el tud képzelni.
Ezért válogatnak annyira, kinek adják ki. Aztán sok esetben megint nem egy normális bérlönek, hanem valaki ilyennek....

Amon 2013.06.02. 10:54:23

@házelőtthinta: Pedig egyszerű, ahogy leírták már fentebb is, ilyen helyeken kevés a lakás, sok a potenciális bérlő, ezért a tulajdonos válogathat, hogy kinek adja ki a lakást, és ő természetesen a saját jól felfogott érdekeit fogja érvényesíteni. Ugyan ez van Londonban is, meg félig-meddig Dublinban is. A lakástulaj azt is meghatározhatja, hogy hányan alszanak a lakásában, nem csak azt, hogy minden hó ötödikéig fizesd ki a lakbért.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.02. 10:55:57

@én már a fény gyermeke vagyok: Sok kantonban meg van határozva, hogy hányan lakhatnak egy lakásban.
:(
Nem egyedi eset.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.02. 10:57:43

@tilmir: A mi régebbi lakásunk hiába volt 135 m2, és 3 hálószobás, ki volt kötve, hogy max. 4 fő lakhat benne.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 10:57:56

@charlieharper: Ez az igazi piac? Ha svájci jenő nem magyarnak adja ki a lakását hanem németnek? Főleg ugyanannyiért. Egyszer valahol azért láttam már ennél nagyobb és igazibb piacot.

DieNanny CH 2013.06.02. 10:59:28

@házelőtthinta:

Ez, hogy munka nélkül albérletet, esetleg S-ban valóban nem kockázatos a tulajnak. Itt ugyanis - már amennyire tudom - nagyon erős a törvényi szabályozása a lakásbérleti rendszernek. Tehát ha nem fizetsz határidőig, a tulajnak joga van kidobni téged. Míg Mo-on a bérlő maradhat, mert a pereskedés hónapokig elhúzódhat.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 11:00:43

@tilmir: Ezért jó itthon élni, itt ez még nincs törvénybe iktatva. Talán majd ősszel.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.02. 11:00:54

De aki ilyen koncentrált helyekre megy kalandvágyból az meg is érdemli. egyértelmű hogy kisebb városokba kell mindenhol menni.

tőlónk a kutya se kérdezte hogy van e melónk egyáltalán... és érdekes módon azóta a tulaj se jött kb egyszer se... ja mondjuk mi csak szaros ausztriába lakunk, még csak nem is bécsben..lehet ez az oka.... de nekünk jobb is így.

2013.06.02. 11:03:48

@én már a fény gyermeke vagyok: igen, ez a piac. Most eppen a kiadoknak kedvez. Ha sokkal kevesebb berlo lesz, akkor majd a berlok valogathatnak a lakasokbol. Ezt hivjak piacnak. Ugyanigy mukodik a munkapiac is.

Bortárs 2013.06.02. 11:03:51

Tamás említette hogy fontosak a referenciák. Én most Németországból pályázok tovább, akár Svájcba is. Persze itt is érdekelte a munkaadót az előéletem, de mi lehet a különbség? Hogyan adok úgy referenciát, hogy az a svájci HR-esnek elég legyen? Úgy értem Tamásék azelőtt Mo.-on dolgoztak, csak úgy mint én is. Kell adnom konkrét elérhetőséget az egykori magyar főnökhöz, akit esetleg hiába hívnak, mert nem beszél angolul vagy németül? Én szívesen adok, de így hiába... Valaki tud ebben segíteni? Esetleg Tamás?

nigara 2013.06.02. 11:06:09

Jó poszt, jó kis sztori, gratula.
Sok az eszkimó, kevés a fóka... - ez mindenre igaz Svájcban, a munkavállalásra is.

nigara 2013.06.02. 11:08:30

@Bortárs: hát igen, ez gyakori helyzet.
Ez van - a referenciákat pedig kérik, anélkül nincs esély - Svájcban legalábbis ezt tapasztaltam én is.

Bortárs 2013.06.02. 11:15:52

@nigara: értem hogy kérik, bele is írom hogy érdeklődés esetén szívesen adok elérhetőséget. Pl. a volt német főnökasszonyomat meg is adhatom. De a magyar munkáltatók, akiknél majd' 10 évig tevékenykedtem? Az is sokat nyom a tapasztalatban, de hiába ha nem tudnak kommunikálni egymással.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 11:16:23

@charlieharper: Ebben annyi piac van mint egy döglött lóban. Ha a magyar (görög, albán, bolgár) megadja azt a bérleti díjat amit a német, akkor a tulaj a gusztusa szerint dönt. Mi a tököm köze van ennek a piachoz? Vagy ez valami érzelmi és elégedettségi piac, aminek nincs anyagi vonzata?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.02. 11:19:30

@DieNanny: Ez nem így van. Itt sem rakhat ki a lakásból.
Max. eljárást indíthat a Betreibungsamtnál.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.02. 11:20:26

@Bortárs: Igen. mindenképp legyen olyan referenciád, amit le tudnak csekkolni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.02. 11:23:05

@Bortárs: Bocs, de az úgy nem jó, hogy "érdeklődés esetén".
Benne kell lennie, hogy x munkahelyen kit lehet felhívni. Általában 2-3 referenciát szoktak megadni. A legutóbbit hívják fel.

Zsuzsika82 2013.06.02. 11:24:24

Csak nem az MSD a luzerni gyógyszeripari ceg? :)

Amon 2013.06.02. 11:26:55

@én már a fény gyermeke vagyok: a piac nem elsősorban a pénzt jelenti, hanem azt, hogy mivel túlkereslet van, a tulaj simán válogathat a jelentkezők között úgy, hogy nem bukik rajta pénzben. Ha túlkínálat lenne, akkor a tulaj engedményeket kell tegyen, hogy a bérlő őt válassza. S ugyyanez fordítva: a bérlőknek most engedményeket (például nagyobb alapterület kell, mert bár elég lenne az 50nm, de a tulaj nem hagyja, hogy ketten költözzenek, ezért nagyobbat kell keresniük) kell tenniük, mert ha nem, akkor ott van száz másik jelentkező a lakásra. Ha meg túlkínálat lenne, a bérlők simán kiharcolhatnának ezt-azt.

Ezt hívják piaci szabályozóknak, kicsit leegyszerűsítve.

DieNanny CH 2013.06.02. 11:29:41

@tilmir:

Oké, értem. És itt is hónapokig húzódik az ügy, tehát én biztonságban vagyok, a tulaj meg tépi a haját?

user137 2013.06.02. 11:31:13

@én már a fény gyermeke vagyok:
azért nincs anyagi vonzata, mert akkor a tulajdonos gennyesre kereshetné magát, és az "nem lenne fair". Igen, a kiadási ár is le van szabályozva városrészenként, épület állapota és egyéb paraméterek alapján, és ettől nem térhetnek el.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 11:33:23

@Amon: A piac az pénzt jelent. Ha van 100 jelentkező a lakásomra, akkor a legjobb ajánlat a befutó. Ha 100 egyforma ajánlatot kapok, akkor csak válogathatok a jelentkezők közül - ami persze jó -, de az nem piaci kérdés.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.02. 11:33:29

@DieNanny: A Betreibungsamt gyorsan intézkedik. :) Egyébként nem véletlen, hogy ezért próbálják ennyire szűrni a lehetséges beköltözőket.
Egyik barátom járt úgy, hogy felmondta a régi bérletét, mert egy másikba akart költözni. Csakhogy onnan nem költöztek ki. Az volt a szerencséje, hogy a régi lakást nem sikerült addig kiadni, így maradhattak.

nigara 2013.06.02. 11:34:24

Egyébként tényleg elvárás az, hogy a jelentkező már Svájcban lakjon.
Ezért van az, hogy pl. a fejvadászok is abszolut fogalmatlanok. Pl volt aki nem tudta és nem hitte el, hogy nem kell munkavállalási vízum, ha nem lakom még ott... szerinte mindenkinek kell, aki nem ott lakik.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 11:35:39

@user137: Az más. Ha le van szabályozva, akkor más a szitu. Akkor pláne nem beszélhetünk piacról.

Bortárs 2013.06.02. 11:35:51

@tilmir: köszönöm, erre voltam kíváncsi:)

2013.06.02. 11:37:27

@én már a fény gyermeke vagyok: dehogynem. Pont ez a piac. Ha a piacon van 3 arusno, akik 50Ftert adnak 1kg oszibarackot, akkor attol veszed, aki 1) szep barackot arul. Ha mindegyik eladono ugyanolyanolyan szep es puha barackot arul, akkor 2) amelyik eladono csinosabb.
Mit nem lehet ezen erteni?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.02. 11:37:29

@én már a fény gyermeke vagyok: Sőt, a tulajdonos is köteles bejelenteni a Gemeindének, hogy kinek adta ki. Ha az új lakó elfelejtene bejelentkezni, akkor ez alapján is megtalálja a hatóság. Szóval elég nehéz "elbújni".

*matahari* 2013.06.02. 11:38:46

@nigara: dehogynem igaz. egészen mult honapig az EU15-öknek nem kellett munkavallalasi engedély, ha kaptak allast, automatikusan megkaptak. most mar nekik is, illetve munkaltatojuknak kérvényezni kell, ha allasajanlatot kapnak.

DieNanny CH 2013.06.02. 11:39:20

@én már a fény gyermeke vagyok:

Úgy tudom, maximum annyiban beszélhetünk piacról, hogy a következő bérlőnek a bérleti díjat max 10%-kal emelhetem. Ha nem tévedek. Amúgy pont tesómék jártak úgy a szabályozás miatt, hogy KEVESEBB lett a bérleti díj, pont a lakás elhelyezkedése, anyaga miatt.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.02. 11:40:00

@Bortárs: Tudok olyan esetről, hogy a cég felhívta a referenciát, ott bejelentkezett a telefonközpont, hogy x vállalat, és már meg sem várta, hogy kapcsolják, bontotta a vonalat. Igazából csak arra volt kíváncsi, hogy valós-e az adat. :)
Itt nagyon fontos a bizalom. :)

nigara 2013.06.02. 11:40:58

@én már a fény gyermeke vagyok: hát, ha csak a pénzt tekinted szempontnak, akkor nagyon rosszul fogsz dönteni. Millió más szempont is van, és ez bármilyen szituációban így van (nemcsak lakásbérlés)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.02. 11:43:13

@DieNanny: Bocs, hogy megint beleszólok, de pont most vagyunk benne. Ha Nachmieter-ről van szó, akkor egy fillért sem emelhet. Más esetben viszont igen. Van egy tól-ig határ, azon belül mozoghat az árral.
Egyébként van egy olyan szervezet, aki képviselő a bérlőket (Mieterverband), ha a tulaj át akar vágni, akkor hozzájuk lehet fordulni. Én 70 frank éves tagdíjat fizetek, és nekem spóroltak már 1000 frankot, amikor a tulaj le akart húzni.

*matahari* 2013.06.02. 11:43:31

azért nem kell eltulozni ezt a lakaskeresés dolgot, több ismerös 0 referenciaval, valasztasanak megfelelö 1 v. 2. lakast megkapta. nyilvan nem Zürichbe kell lakast nézni, ahol svajciak is csak ugy kapnak, ha beajanlja öket az elözö bérlö. egyébként a mi elözö lakasunk egy Svajcban uj lakos észt vette ki, egy bérrel, gyerekkel. nyilvan megkapta, mert a felelmelt ar mellett kb alig akadt jelentkezö :) elsö atmeneti lakasnak ilyeneket barhol ki lehet fogni, s utana referencia mellett, s nyelvtudassal mar egyszerübb

zuzzer 2013.06.02. 11:46:02

Mi ahogy tudtunk villàmgyorsan vettünk egy hàzat, mert ez a lakàsvadàszat, valamint pénz ablakon valò kiöntése nem a mi stìlusunk. Amùgy szerintem teljesen korrekt, hogy az érkezôktôl elvàrjàk, hogy ne a hìd alatt lakjanak. Cìm nékül pédànak okàdék hogyan fizetnél adòt, egészségbiztosìtàst, estébé?

*matahari* 2013.06.02. 11:46:34

@tilmir: ez nem igaz. emelhet. nalunk is megtették kb 400 frankkal, amikor kiköltöztünk. a szabaly az, hogy a piaci araknak megfelelöen emelhet. ergo ha a környéken talal hasonlo felszereltségü, aru lakast, akkor azt az arat ö is elkérheti. nyilvan naluk azért volt ilyen drasztikus a különbség, mert a férjem 12 évig lakott a lakasban, s sose tudtak emelni a dijat. biztos örültek, hogy végre kiköltözünk :)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 11:46:47

@charlieharper: Két különböző dologról beszélünk. Én vagyok a barackos anyóka az 50 ft-os áruval. Jön a 3 vevő és mind vinné a cuccot és mind 50 ft-ért. Mondjuk eladom a legszebbnek. És? Mennyivel jobb nekem, mintha a fogatlannak adtam volna?
A te barackos példád a másik oldalról szól. Arról még nem írtam egy huncut sort se.

*matahari* 2013.06.02. 11:48:03

@tilmir: még annyival pontositanam, hogy nyilvan nem nekünk kellett Nachmietert keresni. akkor valoban nem emelhet a tulaj!

nigara 2013.06.02. 11:48:15

@*matahari*: oké, ez még azelőtt volt...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.02. 11:49:21

@*matahari*: Nézd, nekem ezt a svájci ügyvéd mondta, akkor ő hazudik. Mi előbb kiköltöztünk, és Nachmietert vittünk, de nekik már felemelt bérleti díjjal akarta kiadni.
Az ügyvéd szerint ez nem jogszerű. Akkor felemelheti, ha nem Nachmieter-nek adja ki.
Bocs, én csak azt írom, amit az ügyvéd mondott.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 11:50:07

@nigara: Ebben kétféle dolog létezik.
1. Van egy majdnem felesleges lakásom, amit bérbe szeretnék adni.
2. Van több lakásom, és azoknak a kiadásából élek.
A két szitu között különbség van.

*matahari* 2013.06.02. 11:50:11

@én már a fény gyermeke vagyok: azért ez elégg santit. mivel itt a lakast nem eladjak, hanem kiadjak. ergo te kölcsönadod a barackodat, s ugyanolyan allapotban szeretnéd visszakapni. nyilvan a referenciak alapjan a legmegbizhatobbra akarod rabizni..

2013.06.02. 11:50:24

@én már a fény gyermeke vagyok: ok, akkor annak adod el a barackodat, amelyik vevo jobban kinezo ferfi, megvannak meg a fogai es nem kopaszodik. Vagyis amelyiket szivesebben valasztanad, hogy a jovoben kapcsolatban leszel vele.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.02. 11:50:46

@zuzzer: Ebben teljesen igazad van. Egyébként elfogadják, ha valaki egy panzióban lakik. Csak legyen egy cím, ahol elérhető.

*matahari* 2013.06.02. 11:51:08

@tilmir: bocs, masodik kommentemet olvasd. emelhetik, de nem te hozod a Nachmietert!

user137 2013.06.02. 11:51:08

@zuzzer: ja kérem akinek van egy fölös 30 milla a bőre alatt a hitelbeszállóhoz , az könnyen "megoldja a problémáit"...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.02. 11:52:18

@*matahari*: Így van... :) ezt írtam én is... Egyetértünk.

nigara 2013.06.02. 11:52:57

@*matahari*: egyébként nem pontosítottam: a jelentkezés ELŐTT hiányolta az engedélyt, szerinte ha valaki nem dolgozik már svájcban, akkor nem kap engedélyt (vagy vmi ilyesmi volt az okos kis fejében)

nigara 2013.06.02. 11:54:49

@én már a fény gyermeke vagyok: értem én, de mindkét helyzetben az van, hogy nem mindegy, hogy ki fog benne lakni...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 11:55:16

@DieNanny: Itt is vannak szerződések, miszerint a bérleti díjat xy ország inflációs százalékával emelhetem. Tiszta üzlet jó barátság. Az új bérlőnél új lappal indítunk. Vagy megegyezünk vagy nem, de az árat én döntöm el. Aztán vagy bejön vagy nem, ekkor lejjebb adom. Ez piac. Amiről a mostani történet szól az nem.

*matahari* 2013.06.02. 11:56:33

@nigara: hat igen, sok cég nem akar bewilligung nélküli emberekkel foglalkozni, nekik idö, pénz ezt kijarni, s munkatol függ, hogy megkapnak-e az engedélyt. pl. bolti eladoi allasra nagyon nehezen bizonyithato, hogy nincs svajci, vagy EU15-ös jelentkezö. s gasztronomiban is helytöl függö, hogy sikerül ezt bizonyitani. üröm az örömben, hogy mivel most mar u.a. a szabaly vonatkozik, az EU8-ra, meg 15-re, igy a magyarok nincsenek hatranyban a német, angol munkavallalokkal szemben pl.

Amon 2013.06.02. 11:57:05

@én már a fény gyermeke vagyok: "a piac", nem csak a pénzt jelenti, hanem a megszerezhető előnyöket (jószágot), legyen az pénzbeni vagy más formátumú. Az is egy előny lehet, hogy ha mondjuk nem enged kisállatot tartani a lakásában, mert így kisebb valószínűséggel lakják le a lakást (kevesebb lesz a felújításra szánt pénz és idő), vagy hogy nem engednek két embert kisebb helyre (megint csak a piaci viszonyok szűken tartása, több lesz a kereslet, lehet válogatni). Persze a végén mindig ki lehet fejezni az előnyöket pénzben, hiszen a pénz egy absztrakt valami, pont arra találták ki, hogy az ilyen előnyök értékét ki lehessen fejezni egyszerűen. De amiről beszélünk nem elsődlegesen jelenti a pénzt a legtöbb esetben, az csak egy eleme a teljes képletnek.
S persze az egész bonyolultabb, mint hogy egy kommentben le lehessen tudni, mert közbejön még ezer más hatás, kezdve a jogszabályi környezettel.
Viszont ettől ez még kőkemény piac marad, akkor is, ha szubjektív elemek kerülnek a döntési folyamatba (erről szól a teljes közgazdaság-tudomány, mint olyan).

---
A poszt amúgy nekem is tetszett, bár én is jobban szeretek egzotikusabb helyszínekről olvasni. :)

*matahari* 2013.06.02. 12:00:35

@Bortárs: Itt minden munkaltatodtol, söt, ha egy munkahelyen több fönököd volt, akkor mindegyiktöl referencialevelet kapsz. Mit csinaltal, hogyan csinaltal stb. Ilyet érdemes kérni korabbi munkahelyedröl. Probalj rakeresni egy par példara a neten, csak akad, hogy milyenek szoktak lenni. Allitolag a jo HR-es olvas a sorok között. A monda szerint régen "kodolva" leirtak, hogy mi is volt az igazsag. Bar ebben én annyira nem hiszek, több embert is ismerek, akit kirugtak, s utana talalt munkat, s nyilvan elkérték a referencialevelüket.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 12:01:25

@*matahari*: @nigara: Az igaz. Ha jó helyen van jó lakásom akkor két út áll előttem. Vagy kiadom egy átlagos áron, vagy jópénzért az ukrán maffiának. Nincs átmenet a kettő között.

Amon 2013.06.02. 12:02:02

@én már a fény gyermeke vagyok: nem, te mint barackos anyóka időben limitált mennyiségű barackkal rendelkezel, viszont mindig lesz utánpótlásod, ebben az a piac, hogy annak fogod elsősorban eladni, akiről azt feltételezed, hogy a következő héten is hozzád jön barackot venni. Ha már megteheted, hogy válogatsz a vevők között, akkor a saját hasznodat fogod nézni. S itt nem az a haszon, hogy most többért adod, hanem az, hogy esélyesen kapsz egy stabil vevőt. Ez is nagy előny ám, nem csak a mai plusz két forint.

*matahari* 2013.06.02. 12:03:09

@Bortárs: Nevetni fogsz. De ismerös, amikor itt keresett lakast, referenciat kértek töle. S mivel nem volt helyi, megadta a korabbi magyar föbérlöt, s felhivtak :D

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 12:09:08

@Amon: Értem amit írsz, és el is fogadom, de az itteni történet egy normális magyar párból indult, hogy nekik svájci jenő miért nem adja ki a lakását. Erre írtam. Miért amortizálnák le ők ketten jobban az adott ingatlan mint Hans és Ingrid?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 12:14:18

@Amon: Barackos anyókára ez igaz, lakást bérbeadóra nem. Ott nem fog neked visszajönni az előző bérlőd. Igaz, vannak kivételek. Ha 1-2 órára huncutkodó pároknak adod ki adott ingatlant, azok lehetnek törzsvendégek. De ha jól értem, itt most nem erről beszélgetünk.

Amon 2013.06.02. 12:23:29

@én már a fény gyermeke vagyok: minden esetben más az egyéb előny, amit elérhetsz, ha olvastad az előző kommentjeimet, már mutattam ilyet: mebízhatóbbnak gondolt embereknek fogod kiadni a lakásod, mert azokról jobban feltételezed, hogy nem lakják le. Az, hogy te mint fény gyermeke azt gondolod, hogy a magyar pár nem fogja lelakni a lakásod az egy dolog, de egy svájci valószínűleg azt fogja gondolni, hogy a svájci Günter meg Helga kevésbé fogja lelakni, mint a magyar Jenő meg Sári. Te is ugyanezt gondolod itthon, csak más összetételben. S ezek - még egyszer hangsúlyozom - szubjektív szempontok, és reménybeli előnyöket biztosítanak neked, mint bérbeadónak. Ettől te még a szabályozott (törvényi plafon az árnál) piacgazdasági ügyletben vagy aktor.
Az anyókánál a reménybeli visszatérő vevő az előny, a lakásnál meg például az, hogy kevésbé lakják le, esetleg még nem is mondják fel hét hónap múlva, stb. De ezek csak példák, számtalan ilyen reménybeli előny közrejátszhat a választásodnál. Ezzel foglalkozik a mikroökonómia egy része. S idetartozik a határ-haszon elmélet is. Annyi és olyan feltételeket szabsz, ameddig még megteheted, mert egy határon túl már nem fogod tudni kiadni (vagy eladni) a jószágod, de az előnymaximalizálásra való törekvés miatt keresed azt a pontot, ahol a legtöbb előnyt meg tudod szerezni, de még mindig hasznosítani tudod a jószágod. Egyszerű ez, mint az egyszeregy.

Bortárs 2013.06.02. 12:26:38

@*matahari*: igen, itt a legutóbbi német munkáltatómtól teljesen rendben lévő Zeugnis-t kaptam, de azelőtt csak magyar munkáltatóim voltak. Majd megkérdezem az otthoni volt főnököket, hogy esetleg írhatunk-e még utólag referencialevelet, meg hogy ellenükre lenne-e ha valaki felhívná a céget... bár a nyelvvel biztosan lesznek gondok. Mert hát a volt kollegina hiába perfekt német, nem az ő véleményére kíváncsiak, hanem a főnökére.

zicsi5 2013.06.02. 12:29:45

Melyik cégnél dolgozik a lelkiismeretes fejvadász, megkérdezhetem? Esetleg az elérhetőségét? Köszönöm szépen. Svájcban lakom és pont ilyen területen keresek új munkát, amiben ti is kerestetek. Köszi.

DieNanny CH 2013.06.02. 12:33:33

@tilmir:

Semmi gond, hogy beleszólsz, Ez inkább pontosítás. Én nem mozgok olyan körökben, hogy tisztában legyek vele. Úgyhogy, kösz.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.02. 12:36:27

@DieNanny: Épp benne vagyunk a témában.
:(
Ezért a pontos info.
Egyébként, sajnos sok esetben a svájci privát (!) tulaj próbálkozik a külföldiek lehúzásával.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 12:45:21

@Amon: Értettem ezt elsőre is. Le van szabályozva az ár és punktum. Én piaci dolgokról gügyögtem, ahol nincs az ár törvénybe iktatva. Ha neked ilyen országban van ilyen bérleményed, más, egészen más piaci körülményekben találod magad. Tegyük fel fizeted a költségeket mint katonatiszt, és a szerződésed lejártakor a bérlemény szebb mint újkorában. Neked baromira bejön a lakás, jó helyen van, remek innen munkába járni, és az asszony is boldog. Szeretnéd a szerződést meghosszabbítani. Ilyenkor is két dolog történhet. Körbenéz a tulaj és közli: derék, derék, csak így tovább. Vagy az igen fasza bérlő ellenére megemeli a bérleti díjat 40%-kal, amit vagy megadsz vagy nem. Teheti, mert más, mások megadnák.
Itt most jó helyen lévő jó ingatlanról van szó. Nem a rákospalotai garzonról, ahol annak adom ki a lakást, aki nem szedi fel a parkettát.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.06.02. 12:58:35

Itt Angliában is azt látom, hogy pozícionálni magunkat a "nem klaszikus" bevándorlói munkaerőpiacon az egy sokkal rögösebb út, sok időbe és pénzbe kerül, de megéri.

Kell ahhoz bátorság, hogy eleve ezzel nyisson az ember. Ebben az esetben is mega kitartás kellett hozzá.

Különösen nehéz ezt csoportként produkálni. Már két személynél is óriási kockázat ez, ha gyerekek vannak, akkor még erősebb a kísértés a visszarendeződés felé.

Alapvetően belső döntésnek tartom, hogy ki-ki mikor érzi úgy, hogy "szabadon azt választok a munkaerőpiacról, amit akarok". Íme egy példa arra, hogy lehet ezzel nyitni!

Gratula ehhez a lelki erőhöz, ehhez a felkészültséghez, ehhez a kitartáshoz!

Azok, akik már kivándoroltak, de még nem azt csináják, ami az "ideál én" célképzetében ott lappang, azok egyszer vegyenek egy nagy levegőt és vágjanak neki annak, hogy megmásszák ezt a csúcsot!

Amon 2013.06.02. 13:00:17

@én már a fény gyermeke vagyok: ha értetted, akkor valószínűleg én nem értem a te problémádat a szabályozott piaccal kapcsolatban...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.02. 13:08:59

@én már a fény gyermeke vagyok:

A magyar ingatlanosoknál is van egy rakás sztreotípia a bérlőkről. S a legtöbb VALÓS tapasztalatokból indul ki.

Mondok egy párat:
- Cigányok balhéznak, aztán kiköltözés előtt leszerelnek mindent.
- Kínaiak pontosan, rendesen fizetnek, nem balhéznak, nincsenek nagy igényeik, de lelakják a lakást, a konyhát újra kell festeni utánuk, a parkettát meg újra kell csiszolni.
- Négerek linkeskednek, nem lakják le a lakást, de a végén eltűnnek fizetés nélkül.
- Románok igénytelenek, de megbízhatóak, ki lehet nekik adni felújítandó állapotban lévő lakást is, de áremelést nem tűrnek.
- Székelyek rendesek, de tizen költöznek be 2 szobába.
- Amerikaiak sokat fizetnek, de csak luxusállapotban lévő lakást vesznek ki.
- Egyetemisták zajonganak, törnek-zúznak, s mindig késnek a fizetséggel.
- Vidéki munkások fizetnek, de isznak és üvöltenek, s közben lerombolnak mindent.
- Nyugat-európaiak fizetnek, a lakás lehet régi, de csak akkor veszik ki, ha minden felszerelés új, extra igényeik vannak, mint szárítógép, mosogatógép, nagyképernyős tévé, villanytűzhely.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 13:09:26

@Amon: Bérlőként semmi. Bérbeadóként akad egy pár. És a pofára választó svájcival is jól el tudnék beszélgetni.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 13:14:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Na, pont erről gügyögök egy órája. Jön a cigány és a székely és én örlődök melyiknek adjam a cuccot. A tököm fog erölködni. Beszélgessünk az akciós csirkefarhátról vagy a muszlimokról.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.02. 13:15:18

@én már a fény gyermeke vagyok:

Mindig visszaemlékszem, hogy amikor a Pázmányra jártam az ezredforduló környékén, az elméleti közgazdaságtant oktató emberke egy viccel magyarázta miben van a marxista gazdaság lényege és különbsége a piacgazdaságtól.

Vidéki anyóka kimegy reggel a piacra egy nagy kosár friss tojással. Kiáll a standra, s jön egy vevő, aki megkérdezi a tojás árát, majd mikor meghallja azt, megveszi az összes tojást.

Hogy reagál az anyóka?

Piacgazdaságban: örül és megy haza.

A szocializmusban: felháborodva elküldi a vevőt a fenébe: "az összeset el akarja vinni? hát mit fogok akkor én árulni itt estig???'".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.02. 13:18:43

@én már a fény gyermeke vagyok:

Nyilván minden szempontot figyelembe kell venni.

Nekem volt egy lakásom Budapesten, melyet 7 éven keresztül kiadtam. A lakás nagyon jó helyen volt, de egy 110 éves műemléképületben. A berendezés a nagymamám lakásából volt, a bútorok nagy részét az én születésem alkalmából vették, szóval el lehet képzelni: használt, csúnya, otromba berendezés. Nem akartam renoválni semmit, ebben az állapotban akartam kiadni.

S meg kell mondanom: legnagyobb sikerem a kínaiakkal volt. Messze a legjobb bérlők voltak.

R. Dawn (törölt) 2013.06.02. 13:23:42

Gratulálok és további sok sikert!
Engem ez fogott meg a legjobban:

A referencia Svájcban látszólag fontos dolog, az élet több területén kifizetődő, ***ha az ember normálisan áll hozzá a munkájához, környezetéhez.***

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.02. 13:29:32

Mondjuk a referencias alberleteknel nem is fordul elo, hogy csak ugy eltunik a berlo a tartozasait hatrahagyva, mint a korabbi budapesti hazban a folottem lako. Teljesen ertheto, hisz a kocsidat se adod kolcson barkonek es altalaban a lakas nagyobb erteket kepvisel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.02. 13:31:42

@charlieharper:

Önmagában azzal nincs gond, hogy a bérbeadó annak adja ki akinek akarja. A gond a különféle bürökratikus procedúrák.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.02. 13:32:02

@Saman: mi a tokom a nem klasszikus bevandorloi munkaeropiac??? Angliaban ilkyen munkat ugy kell keresni, mint Magyarorszagon. Jelentkezel egy allasra, felhivnak telefonos interjura, majd elmesz szemelyesre es bekoltozol az irodadba.

R. Dawn (törölt) 2013.06.02. 13:35:39

"Ezért jó itthon élni, itt ez még nincs törvénybe iktatva. Talán majd ősszel."

HAHA az kéne ám idehaza is! Albérletet munkaszerződéshez kötni, azt hiszem a sok naplopó drogdíler, prosti, táncosleányka lehúzhatná magát a budin :D

2013.06.02. 13:38:03

@encore: Ilyeneket nem szabad írni, mert jön Spacecake és megmondja, hogy ez hazugság, és csak sírni tudsz. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.02. 13:44:42

@kommentelő123: Otthon? Ez nem érdek.
Simán el lehet "tűnni", anélkül, hogy valaki átlépné az országhatárt.

M. Péter 2013.06.02. 14:09:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mi van, ha amerikai néger egyetemista a bérlő?

mirx 2013.06.02. 14:28:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: akinek a felmenői a negroid rasszba tartoztak, az már nem néger, pusztán mert amerikai állampolgár?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.06.02. 14:30:06

Yangonban úgy oldják meg a főbérlők a "dilemmát", hogy egész évre ki kell fizetni előre a lakbért. a helyieknek is. a munkahely szokott kölcsönadni. és annyira nincsenek kiadó lakások, hogy még örülhetsz, hogy miután leraktál minimum háromezer dollárt, de a családosok inkább nyolcat, csak az derül ki, hogy a szomszéd minden reggel ötkor kel, minden áramszünet után mehetsz le a földszintre bekapcsolni a főkapcsolót, pont most csatornázzák majd újra az egész utcát, hajnali egyig minden éjjel, és az egerek simán felmásznak a falon a harmadikra és beugranak a konyhaablakon. ha a főbérlő genya, akkor bejelenti az elektromos műveknek, hogy külföldi lakik a lakásban, és onnan kezdve tízszerannyiba kerül az áram és a víz. de általában nem genyák, csak a nagyfőnök nagyon belefutott ebbe tavaly.
ez az egész most nagyon rosszul hangzott - általában szeretnek itt lenni a külföldiek, de mindenkit a sírhatnék kerülhet, amikor lejár az egy év, és a tulaj minimum 50%-kal emel, és lehet visszamenni keresgélni.
mindig van rosszabb :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.02. 14:45:06

@mirx:

Bizony nem az. Természetesen fajilag az, de kulturálisan nem az.

Az amerikai és az afrikai négerek között szakadék van. Aki látta mind a 2 típust nagy tömegben, az ismeri ezt jól.

Én voltam olyan szituációban (Kubában), hogy olyan csoportban voltam, ahol voltak afrikai négerek és az amerikai négerek is, s alig pár fehér (+ pár ázsiai, de ez most nem releváns). A röhejes az volt, hogy a kétféle néger utálta egymást, viszont velem mindkét rész barátságosan kommunikált. Hát olyan RASSZISTA előítéletelet hallottam mindkét csoporttól a másikkal kapcsolatban, hogy a hófehér európai rasszista is tapsolt volna.

Afrikaiak szövege az amerikaiakról: rabszolgaivadékok, szolganép, hiába van több pénzük, aljanép, a fehérek seggnyalói, míg mi szegényebbek vagyunk, de büszkék, őseinket nem tudták elkapni a rabszolgakereskedők.

Amerikaiak szövege az afrikaiakról: dzsungellakó majmok, ülnek a fa alatt és eszik a banánt, ostobák, nem akarnak dolgozni, lusták, képtelenek országot irányítani, amióta magukra hagyták őket a fehérek, káosz van Afrikában. őseik eladták a mi őseinket a fehér rabszolgakereskedőknek.

SzerződésSertés 2013.06.02. 14:48:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: @DieNanny:

Én ismerek svájciakat, akik ugyanúgy megküzdöttek a lakásbérléssel. És tudjátok mit? Ez így tökéletes! Én jártam úgy Budapesten, hogy beköltöztem a csendes, nyugodt lakóparkba júniusban, majd szeptembertől szinte minden második szomszédom 1-1 többfős egyetemista (minden éjjel bulizgató, füvező, közös kertben hugyozó, sörösdoboz-szétdobáló, teraszrólkihányó) bagázs lett.. Na, ilyen Svájcban nem fordulhat elő és én hálásan üdvözlöm ezt a szűrést.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.02. 14:49:41

@mirx:

Volt Kubában egy francia néger évfolyamtársam. Az illető 2 méter magas, vékony volt, Francia Guayanából. Bár nagyon sötét volt a bőre, arcvonásai európaiasak voltak, tehát valószínűleg egy sötét bőrű mulatt lehetett.

Egy alkalommal a dékánhelyettes odafordult hozzá és megkérdezte: “elnézést, ugye maga kongói”. Nehezen írható le, hogy mekkora arculcsapás volt számára ez a kérdés. Teljesen felindulva válaszolt vissza: “milyen kongói? elnézést, én Guayanából érkeztem, francia vagyok!” Valószínűleg pofont is adott voln, ha nem a dékánhelyettes tette volna fel a "sértő" kérdést. Afrikainak mondták, mintha ő valamiféle buta sötét dzsungellakó lenne!

micsoda? 2013.06.02. 14:53:27

Szerintem ahhoz képest, hogy kalandot akartak, elég sokat bevállaltak. Mert ugye itthon, minden nagyon rendben volt. Meg aztán ha kalandot akarok, akkor nem ide megyek a szomszédba.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.02. 15:05:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat a bolsevizmusban eppen forditva volt, pl. az allami lakast ha megigenyelted, nem kaphattal akarmekkorat, csak amennire jogosult voltal
amugyis a svajci siman nem akarta kiadni keleteuropainak
nekem ne mondja senku, hogy 70-nm-re nem koltozhet be egy "par"
@DieNanny: naja ezt mondom:)@nyuszigonosz: hat eppen meg lakas nincs...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.02. 15:06:49

@charlieharper: az igazi piacon a kinal;at a nagyobb...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 15:15:48

@SzerződésSertés: Azért ahogy olvasom svájcban se minden fenékig tejfel. Pl nem húzhatod le este 8 után a klotyót, mert megsérted a közösség 46/b paragrafusát. és kitoloncolnak az országból. Nézegeted a szart reggel 8-ig, és remek svájci tablettákkal közönbösíted a szagot. Reggel 8-kor lehúzhatod, akkor már nem követsz el csendháborítást. Hidd, hogy ez normális. Valamelyik fórum tele van remek svájci előírással, aki tanulmányozni akarja, az könnyen megtalálja. Jópár belőlük magyar ember számára felfoghatatlan. Vagy nemnormális, vagy megmosolyogtató, ízlés szerint.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.02. 15:16:23

@*matahari*: kozeben nem lehet emelni?
nalunk eves szerzodesek vannak es siman emelnek evente
mondjuk itt nem gond lakast talalni es nem ez a tipikus "foberlosek" hanem vallakozasok "lakoparkjai"
a legtobb helyen eleg parszaz dollar deposit es az elso havi reszlet
viszont ha nem fizetsz igen gyorsan kiraknak
a jelentkezesi lapra be kell irni a munkahelyet, de hogy mi van ha nincs, nem tudom
mikor idekoltoztunk, akkor mar-es meg nem volt

2013.06.02. 15:16:57

@Chang Yai: Ez Indiaban is igy van. Minimum tiz honapot elore kell fizetni, nem vesztegeti a tulaj arra az idejet hogy merlegelni probalja, tudsz-e fizetni vagy nem. (Ez akkor van ha onallo lakast akarsz berelni, szoba- vagy hazresz-berlesnel nem igy mukodik.)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.02. 15:21:09

@én már a fény gyermeke vagyok: Ez ebben a formában nem igaz. Megjegyzem, otthon is van csendrendelet, Az itteni semmiben nem különbözik. Ott is kimegy a rendőr, ha kihívod. Ha valaki csendben nyeli, hogy a szomszéd dorbézol, lelke rajta.
Itt kimegy a rendőr, és megkéri a társaságot, hogy csendesebben bulizzanak.Ennyi és nem több.

2013.06.02. 15:24:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: :))) Ez jo, en is hasonloakat hallottam, bar nem voltam meg olyan 'kielezett' helyzetben mint te abban a csoportban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.02. 15:24:22

@Mr. Long: mondjuk itt is le lehet lepni, mondjuk max1,5 honap lakbertartozassal, meg ugyanannyi villany es tv
csak egyreszt az nem a foberlo ceg baja, mert az en nevemen van
a lakberhatralek igen ezert bejerulok egy rendszerbe es onnantol kurva nehez lesz lakast szereznem
a villanyt meg a tv-t meg nem kotik be abban az allamban soha az eletben mig nem torlesztesz

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.02. 15:27:16

@én már a fény gyermeke vagyok:

Igen, ez engem a kommunista üdülők szabályzatára emlékeztet.

Laktam egyszer ilyen helyen. Összehívtak valami lakógyűlést ellenünk az ott lakó unatkozó nyugdíjas szomszédok. Vádpontok:
- 23 órakor mostunk,
- 0 órakor fürödtünk,
- a gyerek sokat szaladgál,
- miért narancssárga a függöny,
- miért nem takarítjuk a lépcsőházat.

Ilyen esetben szükséges a nagyon gyors válasz. A legjobb megoldás az agressztív állat szerepe, mert akkor nem merik az embert többet baszogatni. Korábban próbáltam az értelmes vitapartner szerepet is, de nem jött be, ettől csak jobban elkanászodnak a szomszédok. Így vázoltam, hogy kuss legyen, egyébként meg legyen fizetett takarító, hajlandóak vagyunk emelni a közösköltséget. s különben meg van két darab 2 méter magas ukrán haverom, akik akkorák, hogy csak oldalra fordulva férnek be a kapun és mindjárt szólok nekik, s akkor minden unatkozó nyugdíjasnak lehetősége lesz megverekedni velük, ha valami nem tetszik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.02. 15:30:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat 11-kor mosni tenyleg nem illik, meg mondjuk rendszeresen ejfelkor sem furdeni
a lepcsohazat meg tessek takaritani!:)
ha nincs kulon szemelyzet

DieNanny CH 2013.06.02. 15:33:28

@én már a fény gyermeke vagyok:

Az, hogy nem húzhatod le a klotyót, már nagyon régi szabály, és valószínűleg a parasztházakban volt csak érvényes. Azokban ugyanis fából van minden, a födém kb 10 cm, tehát mindent hallasz, ami alattad-feletted történik. Az újabban épült - kb 40 éve - házakban már nincs ilyen.
Amúgy szerintem pont a rossz hangszigetelés miatt is terjedt el a mosókonyhás élet. Mert a mosógépet sem hallgatod szívesen hajnali 1-kor. Viszont a földszint majdnem mindig kőböl van.

DieNanny CH 2013.06.02. 15:37:28

@hagyma:

Itt a városomban az éjjeli áram valóban éjjel van, és sokkal kedvezményesebb - 10-től 7-ig -, így akinek olyan a gépe, az ekkorra programozza a mosogató-, mosógépet.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 15:37:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én egy fasza tanyát szoktam javasolni a csendre vágyó magyarnak. Az itteni lakásának árából vehet abból huszat is. Ott sehol egy szomszéd, csak a madarak csipognak.

DieNanny CH 2013.06.02. 15:40:52

@én már a fény gyermeke vagyok:

Ez nagyon igaz! A szüleim tanyájára én is nosztalgiával gondolok! 1 km-re a legközelebbi tanyától!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.02. 15:43:40

@DieNanny: hat ha mindenki mos
akkor nincs gond, ha harc legyen harc!
egyelore meg mi is apartmanban lakunk, de Mary este 10 utan es reggel 8 elott se nem mos se nem mosogat...
pedig csak 2 szomszedunk van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.02. 15:45:30

@én már a fény gyermeke vagyok: pont ezen dolgozunk:)
ha nem is tanya, nem is farm, mert me, akarok teheneket tartani, de egy jo kis haz a hegyekben
hat az aranyat er es 20 perc alatt bent vagy a varosban

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 15:46:41

@DieNanny: Értem. Akkor máshogy mondom. Nem tudnék olyan helyen élni, ahol megszabják hány centisnek kell lennie a füvemnek, vagy azt, hogy mit mikor és hogyan kell csinálnom. Már próbálkoznak ezzel itt is, azt sem veszem jónéven. És nem tartom jó ötletnek azt se, hogy ilyenkor nekem kelljen megváltoznom, elköltöznöm, vagy új hazát keresnem. Menjen ő a retekbe a többi barommal együtt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.02. 15:46:59

@hagyma:

Spórolni akartak, ezért úgy döntött a többség, hogy nem lesz fizetett takarítás, hanem be lett osztva, hogy melyik lakás mikor köteles takarítani. A kisebbség álláspontja: ha a többség nem akar fizetett takarítót, akkor takarítson maga.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.02. 15:52:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: antidemokrata vagy
akkor holnaptol senki ne fizessen adot aki nem fideszes

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 15:54:42

@hagyma: Neked jó, ott lóg a puskád a teraszon, ha jön bill tehenet lopni lelövöd. Mi még nem tartunk ott. Nekünk még titokban kell billt elásni éjszaka a kukoricásban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.02. 15:54:53

@én már a fény gyermeke vagyok:

Falun is éltem. Ott meg a legtöbb lakó szerint "óriási" volt a zaj. Ez nem vicc. Szóval ott megvan minden hasonló konfliktus, csak konkrétan más formában

Miért ugat a kutya? Miért jött át a szomszéd macska? Miért mekeg a kecske? Miért kukorékol a madár? Miért pont akkor vág füvet XY és ne máskor? Miért süt szalonnát X akkor, amikor Y ruhát akar teregetni? Miért játszanak a gyerekek hangosan? Miért akkor tart kerti bulit Q, amikor X alszik? Miért vett Z benzinmotoros fűnyírót, mikor avillanymotoros az halkabb? Miért ültettett a szomszéd fát, elveszi a kilátást? Miért vágta ki a szomszéd a fát, elvette a jó kis árnyékot? Miért jár Y motorkerékpáron, ami hangos? Miért festette a szomszéd a teraszt pirosra, ez minket idegesít?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.02. 15:55:21

@én már a fény gyermeke vagyok: hat pedig nagyon helyes hogy meg van szabva a fu maximum hosszusaga pl itt
azt meg mikor es mit csinalsz altalaban egy bizonyos intelligencia folott az ember tudja es annelkul is betartja, hogy leirnak
ennek ellenere leirjak, mert vannak az alatti emberek is
nem akarunk dzsuvaban elni
hat bizony ha hazad van es fuved, azt nyirni kell, nincs gatya
lakoparkokban benne van a rentben

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.02. 15:56:21

@én már a fény gyermeke vagyok: najo de pl. otthon mikor felmerult a szabad fegyvertartas,, vagy legalabbis a tartasanak megkonnyitese, maga a nep haborgott, hogy NE

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.02. 15:58:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: es miert harangoznak ejjel is
de O nem falut hanem tanyat irt...
en is olyat keresek, ahol legalabb 1 merfoldes korzetben nincs emberi leny:)

mirx 2013.06.02. 15:59:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szerintem a néger szó elsősorban a rasszra, és nem a kulturális aspektusra vonatkozik. Hiszen maga a jelentése is a fenotípusukra vonatkozik ("fekete").

Egyébként az általad leírt jelenség pont az, amikor az alsójászkarajenői falu bikái a felsőjászkarajenőiket gyűlölik a legjobban, nem a pestieket.
:)

mirx 2013.06.02. 16:09:36

@SzerződésSertés: Ez nem teljesen igaz. Nekem évekig az alsó szomszédom két huszonhét-nyolc éves, kissé későn érő :) svájci egyetemista srác volt, akik frankón hajnali egyig képesek voltak guitar herózni meg a haverjaikkal bespanglizva ordibálni meg bömböltetni a zenét. Különösen nyáron volt faint, mikor a bulit kiterjesztették a "Gartensitzplatz"-ra is, dőlt is be hozzám a manna. Kb fél évnek el kellett tenni, mire összeszedtem a bátorságom, és lementem éjfélkor, hogy én vaze így nem tudok aludni, és ezt hétköznap be kéne fejezni 10-kor, mert széthasad a fejem. A gyerek úgy be volt állva, mint a bot (láttam a fején, hogy be is parázott a szitutól egy kicsit - elvileg rendőrt is hívhatnék), de azt sikerült kinyögnie, hogy "dehát mi 10 éve itt lakunk!".

Na EZ is tipikus svájci, őneki lehet, én meg a külföldi, fogjam be. Viszont a második körnél aztán pár hét múlva működött a dolog (nem vártam éjfélig), és utána, ahogy megegyeztünk, hogy péntek-szombat este mehet orrvérzésig, hétköznap meg nem, az be lett tartva.

Egyébként ez az első eset volt, de nem az utolsó, hogy előjött a svájci pökhendiség, meg az, hogy néha egyszerűen verni kell az asztalt, mert a finom udvarias próbálkozásnál egyszerűen lesöpörnek.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 16:12:14

@hagyma: Jaja, nálunk is vannak ilyen emberek. Standard 3 és fél centis a fű, amit körbeölel 86 thuja. ( thuja, nem tuja, mert a parasztja nem csak okos, de művelt is) A kert közepén fűre lépni tilos tábla, mindent a szemnek semmit a lábnak. Kutyájuk a kert északi részében, 1.6 m2-es ólban, 3.2 m-es vasláncon, mert olvasta valahol, hogy ez kell neki. Én vastagon leszarom a füvet és gyümölcsfákat ültetek. Körülöttük kutya ugrál vidáman dédnagymamival, gyerekkel vagy unokával. Nem illek a tájképbe? Ki nem tojik rá?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.02. 16:15:19

@én már a fény gyermeke vagyok: azzal semmi baj nincs
a fuvet meg attol lehet hasznalni mert nyirjak:)
en azt mondtam, akinek fuve van az nyirja
ha neked nincs fuved a akkor a gyumolcsfat ne nyird le az egyertelmu
egyebkent en egyetertek, hogy ne lepj a fure, inkabb szivd el mozgalommal
annak orulok, hogy a dedi meg jo egeszsegben van es a kutyaval ugral az almafa alatt

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 16:15:22

@hagyma: Itt nem lehet engedélyezni a fegyvertartást. Egy koccanásnál lelőnék egymást az autósok. Ha meg ellenőr lép a villamosra, ott egyenest vérfürdő lenne.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 16:21:59

@hagyma: Kösz a dédi nevében is. Van fű a fák között és ha van kedvem nyírom is. Vagy ha parancsot kapok rá, ez gyakoribb. De a szomszéd, a kanton vagy a kerületi tanács ne szóljon bele. Vagy ha beleszól, akkor elkezdem sorolni mi nem tetszik nekem. És neki azt végig kell hallgatnia. Velem lehet alkudozni, de jobban jár ha el sem kezd panaszkodni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.02. 16:22:25

@én már a fény gyermeke vagyok: az mar fegyverviseles
hat sajnos verfurdo itt is van
de aki azt akar csinalni igyisugyis megcsinalna, vagy machetet hasznalna
azert a rendszervaltas ota joval tobb vadaszpuska kerult ki
a kadar rendszerben minimum komcsinak kellett lenni, vagy protekciosnak egy vadasznak, megis elenyeszo hogy valaki remingtonnal tesz rendet
itt is azon ment a vita, hogy kicsit nehezitsek a dolgot de elvetettek
en bementem a Wal Martba es vettem egyet 300 dollarert a jogsimra
/az arat azert irom mert a Mary szemuvege 600 dollar volt/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.02. 16:25:09

@én már a fény gyermeke vagyok: floridaban az volt a helyzet, hogy ahol hosszu volt a fu , ott a kapura tettek egy cetli, x incsnel magasabb a fu, nyird le
x ideig
ha nem tettek, akkor a varosi funyirobrigad behatolt a kertbe es lenyirta, azutan kiszamlaztak
kicsit nem volt olcso
mondjuk itt azert, a kinezeten kivul, jobban oda kell figyelni
itt meg van allatvilag a varosokban is pl egy kigyo szereti a magas fuvet

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.02. 16:34:17

@hagyma: És a krokodil is megbújik a thujában, ha az nincs fazonra nyírva. Erre rá lehet fogni ez előírt kertészetet. Rá is fogják. Nálunk ilyen gond nincs, max nem látod tisztán miért csóválja a kutya a farkát a húszcentis fűben? Ilyenkor sajna fel kell állni és megnézni. Többnyire teknős vagy sün, ezek viszonylag ártalmatlanok ez egészségre. Ezért felesleges törvénybe iktatni az egyforma rövid füvet. Mellesleg a felpattanásommal fogyok 8 dekát, ami társadalmilag hasznos.

nyuszigonosz 2013.06.02. 16:38:09

@hagyma: Igaz, én csak reméltem, hogy mire mi itt olvassuk az írást lakás is lett. Amúgy meg, gondolom eddig is laktak valahol.

nyuszigonosz 2013.06.02. 16:40:19

@mirx: Akkor is jól tetted, hogy mertél asztalt verni, mert pökhendiség ide vagy amoda, végülis örülhet, hogy nem a rendörséget hívtad ki.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.02. 16:49:05

@én már a fény gyermeke vagyok: jo, haggyuk
de akkor ne vard el, hogy a parkokban is nyirjak meg akarhol,
elore a felmeteres fuert!
@nyuszigonosz: hat majd jon az update, azt irta, en is remelem, mar megoldotta
eddig honaprol honapra cuccoltak, gondolom ismeros, panzio
nem orom...

Ja es itt szeretnem Tildynek a figyelmet, hogy csaltak:)
a cel szentesiti az eszkozt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.02. 16:51:59

@mirx: nahat itt pentek-szombat sem mehet orrverzesig...

2013.06.02. 16:57:26

@hagyma: nem csak az a piac, amikor a vevo valogat. Az is piac, ha eppen az elado/kiado valogathat.
Pl 2008-ban a munkaero piacon a bankok konnyen valogathattak a jelentkezokbol Londonban, mert rengeteg munkanelkuli kepzett bankszamasnak ment tonkre a munkahelye. Az akkori munkaero piac is piac volt, csak nem kedvezo, ha eppen allas nelkul voltal.

2013.06.02. 17:01:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az engem is zavarna, ha megmondanak, higy hetfo-csutortok este 8 es 9 kozott moshatok a mosogeppel.
Az amerikai kollegam, 2 evre van ott, szamolja a napokat, hogy mikor "szabadul" Zurichbol. A vegso loket az volt neki, mikor a villamoson egy anyuka a par hetes gyerekkel volt es a gyerek elkezdett sirni. Anyuka probalta nyugtatni a gyereket. Svajci 50-es ferfi felallt uvoltozni, hogy azonnal halgatassa el a gyereket ez Svajc felkialtassal. Nem tudom ez mennyire jellememzo. Lehet, ott a kisgyerekek csak delutan 1 es 2 kozott sirnak es a kutyak is programozottan ugatnak.

mirx 2013.06.02. 17:02:20

@nyuszigonosz: nekem az kicsit olyan verébre ágyúval lett volna

(bár egy svájci simán megcsinálja - múltkor olvastam az újságban, hogy úgy kaptak el egy bandát, akik egy fitnesz-uszodát akartak kirabolni, hogy valami unatkozó nyugdíjas a függöny mögül látta, hogy odaparkolnak, és kihívta a rendőröket "nem is tudom, olyan gyanús az az autó" szöveggel. eszemmegáll.)

2013.06.02. 17:03:03

@mirx: mit rabolnak az uszodabol? Klort?

Dr. Panasz Muki 2013.06.02. 17:03:29

Engem az összes írásban a motiváció érdekel. Nekem itt most hiányérzetem van, az, hogy szuper állásuk volt, szuper fizetéssel, amit aztán pikk pakk fel lehet mondani a semmire, hát az elég fura.
Svájcban szerintem nehezebb letelepedni, mint Angliában vagy Németországban, tehát azért valami indok mégiscsak kellene, hogy legyen. A kalandvágy, hááát, azt talán a kisebbik kutyám még elhinné.
Ciki leírni, hogy az átlag feletti fizetésem valójában túl sok mindenre nem elég? Vagy, hogy elszomorodom, ha a nyugdíjra gondolok? És tényleg úgy megy ki két értelmes fiatal hogy pont leszarják, hogy milyen politikai, társadalmi helyzet van nálunk?
Engem meglep.
Engem teljesen egyértelműen a pénz motivál, a nyugdíj, az itthoni jobbra tolódás, az iskolák felszántása.

Egyébként Nachmietert a bérlő keres, mert a felmondási idő előtt hagyja el a lakást, és nem akar az üres lakás után fizetni. Ha letelt a felmondási idő, akkor nyilván nem kell keresnie.
Ugyanolyan feltételekkel lehet csak kiadni a lakást, ez Svájcban többnyire közhely, a tulajok szeretik elfelejteni.
Zürichben mindenkinek nehéz lakást találni. A 70 nm-re egy bérlő kivételes helyzet, tovább kell állni. Mi laktunk 71 m-en hárman, két kutyával, de nekem is mondták már, hogy egy lakásba csak egy ember mehet, az is nőnemű legyen....

mirx 2013.06.02. 17:10:58

@charlieharper: a széfet akarták, amiben a kassza van (valamelyik alkalmazottól kapták a fülest)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.02. 17:12:40

@charlieharper: vizet
ejjel volt es mar nem lehetett otthon furdeni

mirx 2013.06.02. 17:17:22

@Dr. Panasz Muki: Nem hinném, hogy ügyfélszolgálatosként meg logisztikusként azért annyira tapicskoltak volna a luxusban. Lehet, hogy ketten megkerestek ötszázezret, és egy szerencsés lakhatással maradt mittumomén kétszáz-kétszázötven a zsebükben a hónap végén, ami sok ember számára Magyarországon elérhetetlen - de azért érezték ők is, hogy van ennél feljebb meg tovább. Valószínűleg nem tudták különösebben artikuláltan megfogalmazni saját maguknak, hogy mi is a szituációval a bajuk, így maradt a "kalandvágy". És tippem szerint bejátszott a hosszútávú job security faktor* is, ami közismerten elég gyászos nálunk.

*ez mi magyarul? munkahelystabilitás? állásbiztonság? nem értek ehhez

nyuszigonosz 2013.06.02. 17:19:03

@mirx: Man sollte nicht die alten Herrschaften unterschätzen. :))))

Mondjuk én sem a rendörséget hívnám adott esetben, (lármázás) de itt-ott rácsapni az asztalra azért lehet. Kell. Néha.

2013.06.02. 17:19:04

@Dr. Panasz Muki: "És tényleg úgy megy ki két értelmes fiatal hogy pont leszarják, hogy milyen politikai, társadalmi helyzet van nálunk?"

Habár a posztban nem tesznek róla említést, de ettől függetlenül nem hiszem, hogy burokban éltek, és nem voltak tisztában a társadalmi és politikai helyzettel. Igazából aki mondjuk elment még 2000 vagy akörül, és megkérdezné ma, hogy mostanság mi a helyzet, ugyanazt lehetne mondani: politikai sárdobálás, oszd meg és uralkodj elv alapján való kormányzás, valamint az emberek mindig más hibáztatnak a saját rossz döntéseik következményeiért...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.02. 17:30:15

@charlieharper:

Embertelen fasiszta robotállam. Csak azért nem omlott össze, mert ott gyűjtik össze a világ diktátorainak a lopott pénzét.

2013.06.02. 17:37:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nono. Nem csak a diktatoroket. Adoelkeruloket is. Es egy csomo maset is. Egyebkent nem vagyok elajulva a svajci bank customer servicetol. Nem rossz, de ennyi penzert lehetne jobb. Nem jobb, mint pl UK vagy Jerseyn. Kivancsian varom, hogy mi lesz, ha vegre hivatalosan is beleegyezik a parlamentjuk az adatok atadsasba a kulobozo adohatosagokkal.

zopilote 2013.06.02. 17:37:43

@mirx:
" Természetesen később bejelentettem a valós címet, ami fájó 52 CHF-be kerül, de ez szerencsére nem egy havi tétel. "
Akinek "fajos " 52 CHF kiadas, az nem annyira " tapsikol a luxusban ".
Mas: akit csak a penz motival, kereskedjen kabszerrel vagy termeljen azt, tobbet lehet vele csinalni, mint munkaval:) Vagy barmi fele illegalis dologgal is lehet jo penzt csinalni:) Akit csak a penz motival, mindenfele aljassagra kepes:(

Dr. Panasz Muki 2013.06.02. 17:43:50

@mirx: @Philosoraptor:
Ja, én is így gondolom, biztos vagyok benne, hogy más indokaik voltak, kalandvágyból nem Svájcba megy az ember.
Csak nekem nagyon hiányzik, hogy az emberek ki is mondják, azért megyek el, mert ... (az általatok is említett okok).
Én rengeteget kérdezgetem a barátaimat, ismerőseimet, hogy ők hogyan látják az itthoni helyzetet, és többnyire ideálisnak írják le a helyzetet. Hát, azért meg lehet élni a fizetésemből. Hát, azért még ki tudom fizetni a gyerek tandíját. Hát, engem nem érint a keresztény-konzervatív nyomulás. Nyugdíj? öööö
Jól érzi magát a gyerek az iskolában? ööööö

Ja, hát slozilehúzásért nem jelentenek fel, egyszerűen kibaszás a többi lakóval, a mosógép (ha van a lakásban), azért elég zavaró tud lenni 10 után. Kár ilyesmi miatt összeveszni a többiekkel, ráadásul ők ugyanígy meg tudják ezt tenni, és akkor jó lesz?

2013.06.02. 17:54:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "A kisebbség álláspontja: ha a többség nem akar fizetett takarítót, akkor takarítson maga. "

Ez így elég tisztességtelen. Ha a lakók úgy döntöttek, hogy mindenki maga takarítja a lépcsőházat, és te nem akarsz lépcsőházat takarítani, akkor felveszel privátban egy takarítónőt, aki havonta egyszer 2000 forintért végignyalja azt, amit te nem.

Nem gondolod, hogy majd ingyen fognak dolgozni helyetted a szomszédaid, mert te lusta, igénytelen vagy?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.02. 18:08:02

@Wendriner Piroska sakál és balerina:

Polgári engedetlenség a neve ennek egy abszurd döntés ellen. Birca vagyok, nem birka, hogy agyatlanul kövessek bármit, amit a többség diktatúrája rám kényszerít. A következményeket vállalom: lehet perelni.

Suna bácsi 2013.06.02. 18:32:08

Jó a poszt, őszinte, tárgyilagos.
Csak egy észrevétel: nem az a jó motivációs levél, amit többször dicsérnek, hanem amivel egyszer fel is vesznek (mármint: nem 250-ből egyszer, hanem mondjuk 10-20-ból 1x). De ehhez még hozzáteszem: :-PPPP
Na de komolyan... szerintem nem az a nehéz, hogy jó motivációs levelet írjon az ember és jó önéletrajzot... hanem azt felismerni, hogy HOVA érdemes jelentkezni és ODA milyen pályázatot adjon be az ember. Mert az én tapasztalatom az, hogy minden egyes jelentkezéskor át kell írni az önéletrajzot és a motivációs levelet is, hiszen ritka a két egyforma állás...

mirx 2013.06.02. 18:58:37

@zopilote: ó, persze, én nem hinném, hogy csak a pénz motiválta volna őket, egyáltalán
talán a helyes szó, amit itt használni lehetne: perspektíva

kék madár 2013.06.02. 19:15:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"van két darab 2 méter magas ukrán haverom"

ez a kulturalt elintezesi mod foleg azutan, hogy kedvedre felvered a hazat ejszaka.

2013.06.02. 19:21:18

@Dr. Panasz Muki: Ha leírná az általad említett dolgokat, akkor jönnének az erkölcscsőszök, és virtuálisan meglincselnék, hogy ne köpködjön a szivárványszínben pompázó Magyarországra.

svajcineger 2013.06.02. 19:37:51

@Dr. Panasz Muki: Én kimondom: csakis a fizetésem miatt vagyok Svájcban! :)

SilentDreams 2013.06.02. 19:49:48

@Dr. Panasz Muki: Nekem nem hiányzik a posztból a motiváció sem.

=> "Többször szóba került köztünk a külföldi munkavállalás, ő nagyon szerette volna kipróbálni magát külföldi környezetben."

"Én eleinte nem voltam annyira oda az ötletért, de azért az elszórt mag hamar kicsírázott és egyre többet gondolkoztam a lehetőségen."

"Egyszerű kalandvágy volt, illetve az anyanyelvi környezettel járó vitathatatlan előny a nyelvi fejlődéshez."

Ebből nekem az jön le (majd kijavít a posztoló, ha nem így van), hogy kiváncsiak voltak a megszokottól eltérő környzeetre, nyelvre, kultúrára, egyszóval mindenre, ami új, függetlenül attól, hogy mennyire voltak megelégedve vagy sem az otthoni viszonyokkal. Ha ez hajtja az embert, akkor képes számára jó körülmények közül is továbbállni, hogy a vágyott újat megtapasztalhassa.

Nálam is teljesen hasonlóan volt ez anno, talán nem is csoda, hogy sok helyen a posztban úgy éreztem, mintha én is írhattam volna, még ha a részletek eléggé mások is az esetemben... :)

SilentDreams 2013.06.02. 20:01:13

@micsoda?: "Meg aztán ha kalandot akarok, akkor nem ide megyek a szomszédba."

Te a kalandot kilométerben méred? :)

Nem elég annyi hozzá, hogy kiköltöznek egy idegen országba, ahol új munkát keresnek, új lakást, új szabályokhoz igazodnak, új emberekkel ismerkednek meg, kiismerik a helyi bürokrácia útvesztőit, stb, stb...? Szerintem nagyon kalandos tud mindez lenni, függetlenül attól, hogy hány km-re kötsz ki korábbi otthonodtól... :)

svajcineger 2013.06.02. 20:02:57

@DieNanny: Mi legalább őszinték vagyunk! :)

svajcineger 2013.06.02. 20:04:16

@DieNanny: Mi legalább őszinték vagyunk! :)

montroyal ( CAN qc) 2013.06.02. 20:15:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ott gyűjtik össze a világ diktátorainak a lopott pénzét.
de kicsiben is .. amult heten derult ki hogy egy szeretett polgarmester ( nagy beruhazasok , kultura muveszet stb . kivetel hogy le kellett neki adni a duplara triplara felduzzasztott koltsegekbol) gyerekes csaladokkal(agterekeknel elrejtve ) vitetet ki svajcba 15 milliot kp
ami meglepo nekem ,itt amikor kezdetbe beakartam tenni a bankba 10 ezret leultettek es letelefonalgattak, honnan van a penz .. amikor a lanyom 30 ezret a lakasara kp-be befizetett elolegkent, azonnal minden bizonyitekokat kertek honnan van a penz .. formanyomtatvanyok vannak ennek az igazolasara.. tolem kapta! igen? az en adobevallasomat, bankszamlaim bizonyitekat kertek...
bevaltok 20$-oskat 1-2 ezerre szazasokert - kerik a bankartyamat rateszik az osszeget majd leveszik es kiadjak szazasokban ... hogy mindent le tudjon az allam az ado ellenorizni ..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.02. 20:16:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez nem polgari engedetlenseg ez alakokornyezetedben hozott dontesek vegre ne hajtasa es a szomszedaid semmibevetele, mert elvarod, hogy helyetted is dolgozzanak
en a helyukben polgari engedetlensegbol odaszartam volna estenkent az ajtotok ele

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.02. 20:19:47

@montroyal:

Máig emlékszem, hogy 1984-ben Torontóban moziba mentünk megtekinteni a Jedi Visszatér című alkotást. A moziban nem fogadták el az 50 dolláros bankjegyet, azt mondták menjünk felváltani a bankba.

2013.06.02. 20:20:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Polgári engedetlenséget az állam ellen folytathatsz, nem egy társasház ellen. Amikor megvetted vagy kibérelted a lakást, a többség számára kedvező szabály már benne volt, szóval igenis neked kell alkalmazkodni.

A helyes megoldás ilyen esetben nem az, hogy ukrán haverokkal fenyegetőzöl, hanem amit írtam: havi két-három ezer forintért megcsináltatod valakivel, aki elvállalja. Akár valamelyik nyugdíjas a házban, akár más. Azon a lakógyűlésen pl mindjárt el is intézhetted volna: olyan házakban, ahol a közös költségből nem telik takarítónőre, biztos hogy lett volna jelentkező kisnyugdíjas.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.02. 20:20:58

@hagyma:

Ők pont ez csinálták: direkt szemetet szórtak az ajtónk elé. Idegek harca. De én bírtam tovább.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.02. 20:22:33

@Wendriner Piroska sakál és balerina:

Szimpla szarrágó idétlen nyuggerek voltak. Az ilyenekkel nem érdemes leállni vitázni.

mirx 2013.06.02. 20:24:40

@SilentDreams: Én csak ezt az "anyanyelvi" környezetet nem értem. Ennyire nem bírtak utánanézni, hogy itt rohadtul nem németül beszél senki? Amit Luzernben meg lehet tanulni, az bizony a helyi svíccerdűccs, amivel a Föld nevű bolygón Luzern 200 km-es körzetén kívül az égegyadta világon semmit nem lehet kezdeni .

Ahogy egy itteni angol ismerősöm fogalmazott, "they speak some form of bastardised German". És akkor ez még egy jóindulatú meglátás.

A Romandie még elfogadható lett volna "anyanyelvi környezetnek" (bár az ottani francia sem az, amit Franciaországban beszélnek), de oda meg a poszter nem is akart menni. Szóval Svájcot mint választást nem igazán értem, kivéve, ha ellenálhatatlan vonzódást éreznek a következők iránt: kolompolás, harangozás, sajtok, szörnyű délszláv tinédzserek, gigantikus közlekedési bírság, magas fizetés, béke, nyugalom, überkommunikatív nyugdíjasok, valamint síliftek.

montroyal ( CAN qc) 2013.06.02. 20:27:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ma sem fogadnak el szazasokat es a benzinkutaknak sem..
az ezer $ -os jo par eve bevontak a penzmosas megnehezitesere.

erre egy elmenyem ; a repteren dolgoztam privat jettekkel. es egyszer azt mondtak nekunk ne kozelitsunk egy gephez , gorillak altak korbe es kiderult(?) a sok aluminium ladaban kp vittek ki mexicoba .. elkepzelni is nehez mennyi lehetet...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.02. 20:33:39

@montroyal:

A profi pénzszállítók manapság nem is használnak amerikai/kanadai dollárt a kis címletek miatt. (Tudom, hogy van nagy dollárcímlet is, 10 ezres és 100 ezres is, azonban de facto nincs.) Így jobban megy a szingrapúri dollár, a svájci frank meg az euró. Éppen olvastam egy cikket, hogy valami szervezet meg akarja szüntetni az 500 eurós bankjegyet a gonosz drogos-prostuáltfuttató valamik miatt.

montroyal ( CAN qc) 2013.06.02. 20:52:51

a lakas bérlésekrol nalunk egyedi hogy a szerzodesek jul1-tol jun 30ig szolnak ritkan oct 1tol
szabalyzasok abszolut a berlo elonyere neki vannak jogai
tulaj eseteben egy uzlet és az kockazattal jar nem jott be vesztettel..
tilos szoc szamot kerni ( tehet melyebben utanna nezni az illetonek )barmilyen megkulomboztetest alkalmazni pl segelyen elo , gyerekes , szines . stb
tilos 5%-nal tobbel emelni a lakbert ( ellenorizheto )v indokkal (tatarozva butorozva lett stb
tulaj nem mondhat fel a berlonek csak a egyenes agu csaladtagjanak kell v teljes tatarozas .. ezt is 6 honappal elotte
berlo 3 honappal elotte mondhatja fel a lakast hanem automatikusan meghosszabodik a szerzodes

nem fizetes eseten 3 honapig nem is mehet a tulaj a lakasbirosaghoz ( berlo penzhez jut vissza menoleg fizet v nem )
utana kirakjak egy eljaras utan es hatarozatot hoznak koteles fizetni az elmaradott osszeget... hatarozat de behajtani a tulajnak kell ... ami sokszor felejtos .
gyakorlatilag 2-3 elso honapot fizetve meg lehet uszni 2-3 koltozkodessel az evet...

ezt sokan csinaljak ezert ovatosak a tulajok bar semmi sem vedi oket..

a cigok jol beleszoktak ebbe a systembe..

szoval itt sem konnyu ..

Krityuka 2013.06.02. 20:55:44

Pár tipp a sájci lakáskereséshez, amik nekünk beváltak
A telfonban rögtön a neved után mondani kell, hogy milyen cégnél dolgozol és milyen pozícióban. Mielőtt ezt nem tudtuk, nem használtuk odáig sem nagyon jutottunk el, hogy megmutassák a lakást.
Lehetőség szerint mindketten elmenni megnézni, ezt szeretik.
A cégtől referenciát hozni, hogy jó arc vagy, normális a fizetésed- ergo ki tudod fizetni a lakást.
Esetleg, ha van rá keret nem a legolcsóbb helyen a legolcsóbb lakásokat nézni. Ha drágább környéken nézelődsz jobban kiadják.
Az első lakást megszerezni tényleg baromi nehéz, de ha van már svájci "multad" utána már sokkal könnyebb, mert tudsz referenciát adni.
Sok sikert. A bútorokat meg ne vagyétek újonnan, a svájcia aukciós oldalon fillérekért lehet venni baromi jó dolgokat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.02. 21:21:42

@montroyal:

itt a sötét Balkán kellős közepén nem bonyolítjuk túl az ilyesmit. Szabad bármit tenni, s ha nem tetszik, akkor ne vedd ki bérbe - ez az alapelv. Diszkriminálni lehet, hiszen annak adod ki, akinek akarod. A "nem bízom meg benne" elég érv és teljesen törvényes. Persze olyat nem szabad mondani, hogy "neked nem adom ki, mert néger/kínai/muzulmán/stb. vagy", de aki olyan buta, hogy ilyet nyíltan kimond, az meg is érdemli, hogy megbüntessék.

Szerződést felbontani meg a szerződés feltételei szerint lehet, s bármi lehet benne. A jellemző szerződési feltétek: 30 napos határidővel bármelyik fél felmondhat. S van rendkívüli felmondás: 72 órás határidővel. Erre is jogosult bármelyik fél: a bérlő akkor, ha a lakás lakhatatlanná válik (változik az állapot a bérlés kezdetéhez képest, pl. eddig volt meleg víz, de már nincs). s a béárbeadó meg akkor, ha a bérlő elmaradt a fizetéssel 7 napot vagy rombolta a lakást.

Az ár pedig szabad. Amikor leját a szerződés, bármennyi lehet az emelés. Ha nem tetszik, elmész.

Ugyanez van boltok esetében, de ott a felmondási idő jellemzően fél év. A boltok esetében marhára kell vigyázni, mert nagy baj lehet. Megesik, hogy a tulaj kiadja a boltot, hogy lássa lesz-e forgalom, s ha látja, hogy igen, akkor kirúgja a bérlőt, majd maga folytatja a kereskedést! Erre kellenek megállapodások: hosszú felmondási idő. a megcsinált felújítások megtérítése, ha a szerződés véget ér x időn belül, stb.

Egy ismerős csinált egy közértet, s nem íratta bele a szerződésbe a végrehajtott felújítások, javítások kérdését. Rakás pénzt költött díszes rácsra, új ablaküvegre, kirakatra, anyámtyúkjára. Az üzlet beindult, tulaj felmondott 3 hónap múlva. A sok cuccra meg azt mondta: szerelje le és állítsa vissza az eredeti állapotot. Persze ez marha nagy veszteség lett volna, hiszen mit kezdene direkt oda rendelt cuccal. A végén persze - ez volt eleve a tulaj célja - ajánlatot kapott a tulajtól, hogy megveszi az érték harmadán az összes cuccot. Bérlő meg belement. a nullánál a harmad is jobb. Tulaj meg jól járt: egy balek beüzemelte neki az üzletet, s még a javítás, felújítás iss meglett harmadáron.

montroyal ( CAN qc) 2013.06.02. 21:25:04

@Krityuka: Az első lakást megszerezni tényleg baromi nehéz,
plane ha fiatal parkent keresel ...
ugy is egyik v masik elmegy, szetvalnak elvesztik a munkajukat, szoval komplikalt
és ha még a keleti blockbol jottek...

montroyal ( CAN qc) 2013.06.02. 22:02:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: sajnos nalunk a commercre semmilyen megkotes nincs szerzodes idejere igen de ar allapotok sajnos nem ,sehova nem lehet menni panaszkodni
a lakasoknal nincs balkani allapot, de a lenyeg az allamnak hogy minden papiron van , es szabalyozva hogy a tulaj fizesse az adot, a berlo kis kedvezmenyt kap az adobol tehat sumakolni nem lehet .
és ha mar valaha valamit kiadtal amikor eladod felarral ez capital gainnel jar ,es azonnal adot fizetsz ra.. az nem szamit hogy mast veszel, befekteted : csak az adozott penzt .. allam bacsi nyujtsa a tenyeret.

2013.06.02. 22:10:21

@montroyal: Nem semmi, csodalom hogy egyaltalan barki hajlando meg kiadni a lakasat arrafele.

kék madár 2013.06.02. 22:23:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem tudom ha a sajat szomszedod lennel, ezt hogy intezned el, es mit valaszolnal, ha valaki felverne ejjel es utana befenyegetne az ukranokkal

montroyal ( CAN qc) 2013.06.02. 22:24:07

@Mirjam2: gyakorlatilag hosszu evek ota megszunt a 2-3-4 lakasos vagy nagy berhazak epitese csak condokat epitenek vegye meg valaki nincs tobbe gond ..
amennyire tudjak a regi berhazakat is atalakitjak condokka es eladjak , igy vettem olcson idoben 2 lakast elsokent de 6 honap mulva mar a duplajat kerik a maradek lakasokert..most kezd befulladni ez a borzalmas condo epitkezes egyre nehezebb lesz eladni ..

elotte sokaig 3 lakasos hazam volt es rengeteg bajom a berlokkel..

micsoda? 2013.06.02. 22:58:38

@SilentDreams: Igen. Ha itthon annyira minden rendben van, akkor én olyan országba kalandoznék ami minden tekintetben újszerű, és akkor vállalom ezt a sok hercehurcát, amit a posztoló is irt. Ha őszinte akarok lenni, nekem nem tűnik kalandkeresésnek, egyéb indoka lehetett a távozásnak. De, nem vagyunk egyformák.:)

svajcineger 2013.06.02. 23:23:27

@micsoda?: Van itt kaland, kérem szépen! Ha nem vigyázol, akár még egy tehénnel is összefuthatsz az úton! :)

peacefroggg 2013.06.02. 23:34:11

@Bortárs: igen, ahogy tilmir is mondja, nem muszáj a főnöktől kérni a referenciát, az is jó lehet, ha olyan írja, aki azért tisztában van azzal, hogy mit és hogyan (milyen minőséggel) csináltál a cégnél..
nekem ebből a szempontból előny volt, hogy multitól jöttem, de szerintem a kollegina segítségével neked sem lehet ezzel gondod

SzerződésSertés 2013.06.03. 00:37:44

@én már a fény gyermeke vagyok:
Szerencsére én csak hírből ismerem ezeket. Társasház közösen eldönti, hogy mit tolerál és mit tilt és a mi kis tízlakásos közösségünk nagyon toleráns. Én éjjel szoktam nemhogy vécét lehúzni, de még fürdeni is, a zasszony akkor porszívózik, amikor hazaér, (este 7-kor) már harmadik éve itt lakunk, de még senki nem szólt ilyesmikért. De elhiszem, hogy máshol nem így működik. Valaki mesélte, hogy karácsonykor kötelező egyforma mikulásdíszt kirakni az ablakokba, a szabályos utcakép miatt...

SzerződésSertés 2013.06.03. 00:44:28

@mirx:
Hja, ez meg mindenütt így van. Ilyenkor pattogni kell picit. Engem éppen a fent említett budapesti társasházban küdött el a macif@szára a jókedvű társaság. Akkor firtatni kell, hogy rendőrt hívj-e a spangli és a csendháborítás miatt, vagy a lakás tulajdonosát..? Tudom, kicsinyesnek tűnik az ilyesmi, de ha azon a héten már negyedik éjszaka nem alszol, mert hol itt, hol ott buliznak, akkor elborul az ember agya. De aláírom, mindenki hajlamos a külföldit huszadrangú lényként (le)kezelni, viszont ezt is mindenhol, nemcsak Svájcban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.03. 01:21:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat itt sem nagyon van forgalomban meg £50-es sem, nem meg hogy nagyobb. ( Ritka hollo az £50-es, el kell fogadjak, de csunyan neznek rad)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 07:04:09

@tildy:): az 50 fomtos nem hollo, hanem penz, sot bankjegy
gondolom arra gondoltal, ritka mint a feher hollo
ezt nem tudhatom, nekem meg font nem volt a kezemben
papipenzben nalunk azt hiszem messze a 20 dollaros a leggyakoribb
na meg az 1 persze, az vezet
a 2-es ritka
az 5-os 10-es soso
50-es 100-ast nem igazan hordunk, akinek mar ilyen koltsegei vannak annak van kartyaja es akkor minek?

peacefroggg 2013.06.03. 08:16:53

@zopilote: igen, valószínűleg nem a fájó a legjobb szó, egyszerűen csak azt akartam kifejezni vele, hogy meglepett az ára, főleg annak függvényében, hogy ezt elvileg minden egyes költözéskor meg kellett volna tenni. Ugyanakkor it jön képbe a rugalmasság, barátnőm szólt a hivatalban, hogy ha nem muszáj, akkor nem szeretne állandóan módosítani, mert ez átmeneti állapot, természetesen, amint lesz állandó címünk, bejelenti - elfogadták..

zopilote 2013.06.03. 08:27:59

@hagyma:
Kanadaban nincs papirpenz, csak az 5 es 10 dollaros. A tobbi cimlet plasztikpenz: a 20 -as,
50 - es es a 100 - as. Az 1 centest kivontak a forgalombol, 5, 10 es 25 centes meg megvan.
De van fem 1 dollaros (loonie) es 2 dollaros (toonie). A legnepszerubb itt is a 20 - as, de el-
fogadjak a 100 - ast es az 50 - est is minden tovabbi nelkul. Nalam mindik van par darab
100 dollaros, (sohase lehet tudni). Kis helyen elfer es relative sokat er. Kartyaval utalok fizet-
ni ( privacy). Sot utalom, ha valaki kartyaval fizet elottem. Ha csak lehet, keszpenz.
(azt hiszem, a 10 - es is plasztikbol van mar, nem vagyok benne biztos)

peacefroggg 2013.06.03. 08:30:23

@nyuszigonosz: @hagyma: @Krityuka:

Köszönöm a tippeket, elvileg már rendeződött ez is, a szerződést már elküldték postán, nekem már csak alá kell írnom, ha mindent rendben találok, de szerintem később még írok, és akkor benne lesz ez is.

peacefroggg 2013.06.03. 08:41:47

@Dr. Panasz Muki: téged teljesen egyértelműen a pénz motivál, minket nem, különbözőek vagyunk..
természetesen a jó fizetés egy nagyon kellemes hozadéka annak, hogy itt dolgozunk, ez tagadhatatlan, de nem emiatt jöttünk ki
Svájc pedig az általunk beszélt nyelvek közös halmaza + nem túl messzire kerülés Magyarországtól képletből jött ki
lehet, hogy Neked más jött volna ii az egyenletből, nekünk ezt dobta ki eredményül

peacefroggg 2013.06.03. 08:53:05

@mirx: de, utána bírtunk nézni, de attól még felém, meg úgy általában a külföldiek felé többnyire az irodalmi németet használják, az írásos kommunikáció meg alapvetően Schriftdeutsch.
Ha viszont rám ragadna a schwiizertüütsch, akkor sem dől össze a világ

"A Romandie még elfogadható lett volna "anyanyelvi környezetnek" (bár az ottani francia sem az, amit Franciaországban beszélnek), de oda meg a poszter nem is akart menni."
nem lett volna gondom vele, ha lett volna esélyem, de szerintem belátható, hogy francia nyelvtudás nélkül abban a régióban még mindig munka nélkül lennék
tervben van a francia megtanulása, ha úgy hozná az élet, hogy odamegyünk

blacklord 2013.06.03. 09:39:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: pont, hogy nem. Ha veszel lakást, de különösen házat, azt csinálsz benne, amit akarsz. De úgy, hogy valakitől bérled, igenis normális, hogy az illető megszabja, hogy hogyan, kinek és milyen feltételekkel adja ki. Ezt pont, hogy kapitalizmusnak hívják... Nyilván van hasonlóság abból a szempontból, hogy neked idegenek a magán életed meghatározó jellegzetességeibe beleszólhatnak (mekkora lakásban élhetsz többedmagaddal), de egészen máshonnan indul ki a dolog. Ezzel együtt igen nehéz megtalálni a jó egyensúlyt a teljes szabadság és a túlszabályozott együttélés között - én ezért nem bolsevisztáznám le Ny-Európát (Svájcot viszont már hasonló felindulásból fasisztáztam le jópárszor, szerintem megérdemelten, de hát ez is nézőpont kérdése).

blacklord 2013.06.03. 09:51:32

@Bortárs: amit megtehetsz, az az, hogy az általuk adott jellemzést hitelesen lefordíttatod. Nyilván nyakatekertebb, mint ha lenne svájci tapasztalatod, de még mindig jobb, mint az, amiről te beszélsz. Ez persze csak egy ötlet, nem garantált, hogy tényleg ezen múlik (de segíthet, ha nem bánod, hogy esetleg feleslegesen kiadsz rá párszáz eurót).

blacklord 2013.06.03. 09:55:21

@én már a fény gyermeke vagyok: az pl, hogy akármikor mondhatod, hogy OK, ő ennyit kér, de te adsz havi 100-200-x CHF-al többet, mint a vetélytársak. Ilyet is hallottam már. Nálad kontra a nem-svájci(/nem nyugat-európai)-ság, pro viszont a magasabb bérleti díj. Szabad piac, ahogy már mások is mondták. ;-) Ne legyél már ilyen értetlen...

*matahari* 2013.06.03. 10:14:53

@Dr. Panasz Muki: Nem minden esetben igaz. Mondom, mi esetünkben nem kellett Nachmietert keresni, mert 12 éve béreltük az ingatlant. Ha mi hoztuk volna a Nachmietert, nem emelhették volna piaci arra a lakas arat. Nekik jobban megérte, ha mi inkabb nem hozunk senkit. Nem is volt egyaltalan opcio.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.03. 10:25:18

@peacefroggg: Te vagy a posztoló? Ebben az esetben: én nem mondom, hogy téged a pénz motivált. Azt írtad a barátnőd felmondott itthon és kiment svájcba előfutárnak. Őt motiválta a pénz és a kalandvágy. Téged, aki 6 héttel mentél utána, ő motivált. Ettől te nem vagy se különböző, se nagy egyéniség. Sokan vannak ezzel így, mama megmutatja az irányt, papának csak követnie kell*.

*tartós kapcsolat és jó házasság egyes paragrafus első bekezdés

Doryyka 2013.06.03. 10:35:06

Amugy a nincs lakas-nincs munka csapdahoz: vannak business apartmanok, butorozva, amiket akar egy hetre is ki lehet venni, ezekbol is kulonbozo meret-kulonbozo aron. Es innen mar ki lehet indulni.

peacefroggg 2013.06.03. 10:43:41

@én már a fény gyermeke vagyok: mehettem volna én is előre, nem volt ez eldöntve, csak neki volt más, személyes oka is amire itt nem kívántam kitérni, mert nem tartozik ide (meg másra sem)

de mehettünk volna egyszerre is, csak egyszerűen nem logikus mindkét bevételi forrást felmondani, amíg nem muszáj, legalább az egyikünké maradjon meg, ha nem jönne össze a dolog.
Az egyéniség dolgot meg nem is értem miért hozod fel, pont nem érdekel, hogy kinek hogy jelenik meg ez a szemében

blacklord 2013.06.03. 11:36:37

@peacefroggg: ne is törődj vele, kicsit egy tengelyre jár szegény agya... Valahogy volt jópár óra, mire felfogta, hogy egy lakást kiadó szokott válogatni a bérlők között nem-anyagi alapon és ezt még mindig piacnak hívják. :-)
Gratulálok a költözés kivitelezéséhez, ügyesen és állhatatosan vittétek végig. Aki meg azt gondolja, hogy Svájcban nem ér több kaland, mint Magyarországon, az szerintem nem nagyon nézett még térképre (hegyek, tavak, hogy csak az első, evidens szabadtéri tevékenységeket magába foglaló kört említsem)...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 13:28:58

@zopilote: az 1 centes meg megvan
fem 1 dollaros itt is van es utalom, ha valaki cashel fizet elottem:)
kb negyszer annyi ido
es utalok varni
annal mar csak azt utalom jobban ha valaki csekkel fizet es el kezdi irogatni

cukorhal 2013.06.03. 14:33:53

Jo kis cikk, es le a kalappal Tamasek elött! En csak egyet nem ertek: Nemetorszag vagy Ausztria miert nem volt opcio? Azok kicsit egyszerübbek lettek volna a burokracia szempontjabol, nem?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 14:41:05

@cukorhal: a legegyszerubb az UK lett volna szvsz

cukorhal 2013.06.03. 14:42:54

@hagyma: ezzel nem ertek egyet, plane ha mindketten beszelnek nemetül... azert mert mindenki UK-ben poshad (en is), meg nem biztos, h az a legegyszerüb...

peacefroggg 2013.06.03. 15:09:13

@cukorhal: ennek egészen egyszerűen csak annyi az oka, hogy a barátnőmnek a francia nylevtudása a legerősebb és azt nem akarta volna veszni hagyni

tomka77 2013.06.03. 18:50:17

@peacefroggg: Hello, elkérhetem a mail címed az oldal szerkeztőjétől? Lenne pár privát kérdésem a kimenetel kapcsán. Én is svájcba készülök a párommal...

peacefroggg 2013.06.03. 23:01:43

@Suna bácsi: teljesen igazad van amúgy, igazából csak azért írtam ezt, mert fejvadászok mondták, hogy nyelvhelyességben és stílusban is jobb a legtöbb helyi által beküldött motivációs levélnél, és persze az igényes pályázatra felkapja az ember a fejét és talán nem kerül azonnal a süllyesztőbe
az más kérdés, hogy ezután a többi szempont (helyi tapasztalat, engedély, stb.) sokkal nagyobb súllyal szerepel.
és emellé még kell egy nagy adag szerencse is..

Bortárs 2013.06.03. 23:35:05

@peacefroggg: Hahó! Elkérhetem én is a mail-címet? Nem világos egy-két dolog...

Zsuzsika82 2013.06.04. 11:05:52

@ peacefroggg Hogy hivjak? En is itt vagyok, Nagy Zsuzsanna neven :)

Zsuzsika82 2013.06.04. 11:09:02

@peacefroggg: hogy hivjak? Megkeresem, en Nagy Zsuzsa vagyok :) ö is Weystrasse?

Suna bácsi 2013.06.04. 23:06:08

@peacefroggg: Richtig, az igényes pályázat már jó belépő lehet :-) ha bevisz az első ajtón, onnan már csak(?) - illetve nagyobb eséllyel, mint addig - rajtad múlik.
A nagy adag szerencséből meg jó sokat kívánok nektek a továbbiakra! ;-) Bár én úgy vagyok vele, hogy ha kifejezetten szerencsém nincs is, akkor a tudásommal igyekszem boldogulni, csak a balszerencse kerüljön el, az általában elég.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása