oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2013. május 31. 06:54,  Élet a Paradicsomban 271 komment

2013. május 31. 06:54 Határátkelő

Élet a Paradicsomban

Igazi egzotikus élményben lesz ma részünk, hiszen Malajziára mehetünk, ott is egy paradicsomi szigetre. Hogy miként kerül egy magyar család Penangra és milyen is ott az élet, valamint hogy miként kerül mókus a szárítógépbe – nos, mindez kiderül Sisi írásából. (A képekért külön köszönet!)

óceánpart cím.jpg

„Három éve sodort minket a malajziai Penangba az élet, a nagy multik egyike a férjemet ide küldte. Emlékszem arra a december 23.-ára, amikor a férjem felhívott még otthon, s azt mondta, megvan az ajánlat: Malajzia. Csak röhögtem kínomban, lévén Ázsia nem szerepelt a listánkon.

Az a karácsonyi időszak infógyűjtéssel telt, gyorsan döntést kellett hozni arról, belevágunk-e a cégen belüli megmérettetési procedúrába. Szakmailag számára egyértelmű kihívás volt, abszolút igen, de a családi szűrőn is átment a hely, így belevágott férjem az interjúsorozatba. Mert hiába cégen belüli mozgás, természetesen volt más jelölt is a pozícióra.

Két fájdalmasan hosszú körön ment át, egy az USA-ban, egy már a maláj gyárban, mint kiderült sok-sok szempont alapján ő volt a megfelelő jelölt, de nem volt még ázsiai tapasztalata, mint ahogy expat tapasztalata sem, ezért tartottak kicsit attól, hogy nem őt választják. Végül mellettünk döntöttek, így indult a mi maláj kalandunk 2010 júniusában, amikor is repülőre szálltunk.

Tökéletes hely

A cél Penang, a fővárostól, Kuala Lumpurtól északra egy kis sziget, rajta egy majd 800 ezres város. Többfelé járva az országban meggyőződésem, hogy a legjobb hely két gyerekkel egy expat családnak.

Hogy miért? Ami számunkra igény, azt meg lehet itt találni, jó kis nemzetközi közösség van, ami hatalmas segítség az elindulásban, közösségi programokban, vannak első osztályú kórházak, jó pár nemzetközi iskola a gyerekeknek.

Egy trópusi sziget, afféle Paradicsom a szememben ez a hely, mert ejtőzhetünk a tengerparton, mászhatunk hegyet, szívhatjuk a tüdőnkbe közben az esőerdő elképesztő levegőjét, mozi, bevásárlóközpont van szép számmal, ha effélére vágyik az ember, vagy éppen csatangolhat Georgetownban a fotógépével csattogtatva.

Ami könnyűvé teszi itt az életet, hogy mivel a terület anno angol gyarmat volt, így szinte mindenki beszél angolul, és szinte mindenhol kétnyelvűek a feliratok. Elképesztő nagy előny ez...

Barátságos emberek

Az első benyomásom itt, ami mélyen bevésődött, az emberek barátságossága. Mosolyognak, jó kedélyűek, köszönnek. Mindegy, hogy maláj, indiai vagy kínai. Merthogy ez a három nép keveredik Malajziában.

A három népcsoport három fő vallást is jelent: jelen van az iszlám, a buddhizmus és a hinduizmus az országban. S mindhárom vallás ünnepeit számon tartják országos szinten ünnepnapok formájában.

Fantasztikus kavalkád ez, különösen, ha egy-két helyi segítségével részleteket is kaphat az ember az egyes ünnepekről. S mint olyan kihat ez mindenre: az emberek öltözködésére, az ételekre, melyből igazán széles spektrumban lehet itt válogatni.

bringás.jpg

Annyian vannak, mint a kínaiak

Penang helyzete a népesség megoszlása tekintetében ráadásul egészen sajátos. Mert míg országos szinten a malájok vannak többségben (60,3%-os arányukkal, a kínaiak aránya 22,9%, az indiaiaké pedig 7,1%), addig Penangon a kínaiak dominálnak 45,6%-kal, majd jönnek a malájok 43,6 %-al, és az indiaiak 10,4% (forrás: wikipedia, 2010-es adatok).

Nos, a kínai többség meg is határozza Penang múltját, jelenét és jövőjét egyaránt. Az többnyire nyilvánvaló, hogy a pénz az ő kezükben összpontosul, és hogy nagyon szorgalmasak. E kettő kombinációja pedig egyetlenegy lehet: még több pénz.

Így Penang arca rengeteget változott már e három év alatt is, mióta mi itt vagyunk, a toronyházak sorra nőnek ki a földből, a sziget mérete folyamatosan nő az úgynevezett „reclaimed land"-eknek köszönhetően – folyamatosan töltik fel a tengert újabb és újabb építési területeket nyerve ezzel.

Az ingatlanárak folyamatosan kúsznak felfelé, az úthálózat azonban nem fejlődik a lakóingatlanok számával arányosan, így a közlekedés egyre nagyobb kihívást jelent. Azt mondják Penang afféle maláj Hongkong lesz hamarosan.

Hogyan lehet idejönni hosszabb távra?

Így 3 év távlatából azt látom, 4 útja van annak, hogy valaki itt éljen.

1, Nemzetközi cég alkalmazottjaként, aki elintézi a vízumot és a munkavállalásit. Ez a magánszemély részéről a legolcsóbb és a legkényelmesebb megoldás.

2, MM2H (Malaysia My Second Home) program keretében. 50 éves kor alatt ennek ára egy 300.000 RM-es (cca. 21.000.000 Ft-os) letét elhelyezése, melynek maximum a felét a későbbiekben oktatásra, ingatlanvásárlásra, orvosi ellátásra fel lehet használni. Ennek fejében 10 éves itt-tartózkodási jogot kap az ügyfél

3, Ki-be utazgatva az országból 3 havonta – mert 3 hónap lehet itt turistaként egyhuzamban eltölteni

4, Szülőként, ha a gyermeked valamelyik iskolában tanul, ő kaphat az iskola igazolása alapján student visa-t, a szülő pedig parent/guardian visa-t

Csak az első esetben van lehetőség munkavállalásra, ez esetben is a cégnek indokolnia kell, miért van feltétlenül szüksége külföldi munkaerőre. Erősen védik a munkaerőpiacukat, minek következtében például én, mint feleség sem dolgozhatok...

De nemcsak munkát találni, vállalkozni sem könnyű, saját vállalkozáshoz is szükség van egy maláj állampolgárságú tulajdonostársra... Nem hiszem hát, hogy Malajzia a kivándorló magyarok elsődleges célpontja lehetne Ázsiában.

Lakhatási kérdések

Elkényeztetett helyzetben vagyunk, hiszen a cég biztosít számunkra egy keretet a lakásbérlésre. Ha nem találunk megfelelőt ezért, akkor a különbözetet természetesen nekünk kell állni. Így ingatlanpiaci körképem meglehetősen egy szűk körre korlátozódik: azon színvonalú ingatlanokra, melyek a keretünkbe nagyjából beférnek.

Első évünkben egy házban laktunk, majd átköltöztünk egy condominiumba, egy 40 emeletes monstrumba. Mindkét ingatlan közös jellemzői: hatalmas, szükségtelenül nagy méret (a ház majd 800nm, a lakás 600nm). Minden szobához saját fürdőszoba tartozik, mely luxust abszolút mértékben indokolja a klíma.

A condo mindezen felül általában közösségi tereket biztosít az ott élőknek. Medence, konditerem, szauna, játszótér. Mi pont ezekért, plusz a közösségért költöztünk az első év után egy olyan toronyházba, ahol a gyerekeknek sok iskolatársa él.

A barátságokon kívül volt egyéb pozitív hatása is a költözésnek: a helyi állatok sokkal kisebb jelenléte az életünkben. Nincs például többé patkány a vendégszobánkban, mókus a szárítógépben (melynek szaga orrfacsaró élmény volt) egy-egy nyaralás után 4 cm-es csótányok csapata a fürdőszobánkban. És ha kellően magasra költözik az ember, akkor még a szúnyogok sem tudnak, vagy csak ritkán repülnek fel.

Egyetlen állat van, ami még ide is feljön, az pedig a gekko, melyek véletlenszerű felbukkanásához már a házban úgy hozzászoktunk, hogy ha feltűnik idefenn egy-egy, az csodaszámba megy.

Bentlakó cselédek

A cselédrészleg is része az ingatlanoknak, mely áll egy cselédkonyhából, amit ők wet kitchen-nek neveznek, cselédszobából, és a számára fenntartott fürdőszobából.

Sok helyi család living-in vagyis bentlakó cselédet vesz igénybe, akik általában Indonéziából vagy a Fülöp-szigetekről jönnek, két éves szerződésekkel, ügynökségek hozzák be őket, intézik a papírokat, egy jókora kezdeti összeg fejében. Az igénylő család pedig reménykedhet, hogy megfelelő cseléd érkezik.

Cselédügyben hallunk sztorikat a helyiektől, főként a férjem kollegáitól. A termelési menedzser például nem rejti véka alá, hogy mindig a felesége választ cselédet, gondoskodva arról, hogy kellőképpen csúnya legyen az aktuális segítség...

Vagy a főkönyvelőtől, akik a második évük végére féltek a cselédtől, nem mertek már neki semmit mondani, mert attól tartottak, hogy megmérgezi őket. Lejárt a 2 év, jött az újabb cseléd, aki tán az első nap leesett a létráról... visszaküldték és lemondtak e luxusról...

Nekünk egy helyi indiai hölgy segít be, heti háromszor fél napra jön. Alkalmanként egy-egy este bevállalja a gyerekek felvigyázását, így eljutunk olykor szórakozni is. És ha megkérem mennyei curry-ket készít nekünk, sőt tanítgat is egy-egy indiai étel elkészítésére.

A vízprobléma

A vízköltség nevetséges, talán 5 RM havonta. Ez azonban becsapós, hiszen a csapvíz nem iható, így egy ennél komolyabb összeg a család ivóvízellátása. Ez több módon oldható meg: van, aki vásárol vagy bérel szűrőt. Az egyszerűbb tényleg csak egy filter, a komolyabb gép hideg és forró vizet is szolgáltat.

Másik megoldás a 19l-es palackokban történő házhoz szállíttatása a tisztított víznek. Mi ez utóbbit választottunk, én a főzéshez is csak ezt a vizet használom, így havi 100 RM (7000Ft) körülire tehető az ivóvízre fordított összeg nagysága.

Elképesztő áramszámla

Az áram rendkívül variábilis költség, merthogy meleg van (éjszakánként 29-30 fok, nappal 33-36 fok). Légkondi nélkül nehéz élni, a házban lehetetlen volt, most a 33. emeleten elég erős a szél, így jóval kisebb a szükség a klímák használatára.

A házban az első számlánk 1200RM (~90 ezer Ft) volt, ami több mint kétszerese az otthoni házunk havi fűtési költségének. Hát akkor azért nem kicsit szeppentünk meg, mikor kézhez kaptuk, s lassanként elkezdtünk optimalizálni.

Csak ott ment a légkondi, ahol tartózkodtunk éppen, és nem 18 fokra volt beállítva, hanem 23-24-re. Így is élhető volt a ház, a számlánk pedig 600-800 RM lett. Itt a 33.-on a nappali az egyetlen, ahol használunk légkondit, 400-500 RM-be szinte mindig beleférünk.

A légkondik mellőzése azonban azzal jár, hogy nincs semmi, ami a páratartalmat csökkenti a lakásban, különösen a zárt tároló helyeken. Így aztán nagy derültséggel vettem tudomásul, mikor egyik hazautazásom alkalmával előbányászva a farmeromat a szekrény aljából jókora penészfoltokkal volt tarkítva.

Lalitha, a bejárónőm ekkor felvilágosított, hogy lehet kapni szekrényekbe páraelszívó dobozkákat, melyeket azóta szorgosan vásárolok, így legalább penész nincs és megszűnt a rendkívül kellemetlen szag a gyerekek játéktároló szekrényeiben. Ez újabb 150 RM-el terheli a családi kasszát 4-6 hetente.

Azért dobozkák ide vagy oda, a nem sűrűn használt ruháknak így is dohos szaga van, de legalább nem penészvirágokkal borítva veszem elő őket...

Internet-telefon 150 RM

Kábeltévé 100 RM

Ha tetszett ez a bevezető, szívesen folytatom, legközelebb mondjuk az ételekkel, piaccal, emberekkel..."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Malajzia Penang

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr545336878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2013.05.31. 17:46:10

@geeeteee:

A tegnapi fickóra visszatérve

Aki még életében nem dolgozott, honnan is tudná azt amit leírtál.

Honnan tudhatná azt meg, mennyit ér egy szakma amit szeretünk, megtanultuk, gyakorlatban is jók vagyunk, és így dolgozva, nem proli munka.

Honnan tudná, hogy az OKJ-s papír tényleges gyakorlat nélkül egy nagy nulla.

skylla 2013.05.31. 17:47:47

@Shanarey: en eleve olyan allast keresnek, ahol az asszony is huzhatja az igat. tehat: elöször leülnek az asszonnyal egy rekesz sörrel a konyhaban oldani a feszültseget. bar ha ezt meg kell beszelni azzal, akivel nem tudom hany eve elek együtt es gyerekek meg kutya, akkor az egy remek hazassag. na jo, legalabb is nem unalmas.

SzerződésSertés 2013.05.31. 17:49:52

Egyébként lenyűgöző, ahogyan ez a sok zseni beosztja mások pénzét, mások életét. A saját bepókhálósodott nejetekkel foglalkozzatok és a saját fizetésetekkel gazdálkodjatok, mert például mi a lóf@sz közötök van a mai poszt írójához, a férjéhez, az ő közös döntésük alapján kialakult pénzügyeikhez..? Semmi, mégis úgy szűköltök itt néhányan, mint a veszett kutyák.

Shanarey 2013.05.31. 17:51:00

@skylla:
Ők megbeszélték.

Persze a gyerekekkel nem szokás az effélét megtárgyalni, ami nem jó, de valahol érthető.

skylla 2013.05.31. 17:54:42

"Emlékszem arra a december 23.-ára, amikor a férjem felhívott még otthon, s azt mondta, megvan az ajánlat: Malajzia. Csak röhögtem kínomban, lévén Ázsia nem szerepelt a listánkon."

ugye? a ferje felhivta. meg otthon. es a nö nem kerdezett vissza: na de mit csinalok en ottan? nem baj, a lenyeg, hogy klima lesz.

ABL CA 2013.05.31. 17:56:28

@skylla: "tetszik, mikor a fiuk azon vitatkoznak egymas között, hogy a nej dolgozzon-e :( "

Igen, ez nemelyeknel sarkalatos problema. Valoszinuleg, mert sosem tudnak megteremteni erre a lehetoseget. Igy sosem tudjak megtapasztalni -amit itt is nehanyan probalnak megvilagitani-, hogy mennyivel masabb a csaladi eletuk azoknak, aki meg igen . De azt meg sem halljak, csak ragaszkodnak a begyepesedett gondolataikhoz.

Az iskolaidobeni iskolavaltasrol: szerintem ez szulo-gyerek-iskolakozosseg fuggo erosen, hogy hogy eli meg, ill. segiti az uj kozossegbe a beilleszkedest.
Nem vetted eszre a groteszk hangvetelt a valaszomban? :D

Egyebkent merre vagy?

Shanarey 2013.05.31. 17:58:42

@skylla:

Tovább is olvastad? PL, ezt:

"Az a karácsonyi időszak infógyűjtéssel telt, gyorsan döntést kellett hozni arról, belevágunk-e a cégen belüli megmérettetési procedúrába. Szakmailag számára egyértelmű kihívás volt, abszolút igen, de a családi szűrőn is átment a hely"

skylla 2013.05.31. 18:01:23

@ABL CA: de, eszrevettem a groteszket, de az abszurd jobban bejön.

egybkent iment irtam, "merre" vagyok.

ABL CA 2013.05.31. 18:02:12

@skylla: Meg nem tartok ott :)

K.anna.Teapot 2013.05.31. 18:14:27

@skylla: Mimoza:)Ez nagyon jo,meg sosem mondtak ram,foleg akik ismernek,de legyen hatha Te jobban ismersz;)

K.anna.Teapot 2013.05.31. 18:18:36

@geeeteee::' Posztot írni még én sem vagyok kész, pedig lenne miről. Talán majd leszűkítve, de akkor meg az lesz a baj, hogy rövid.'Errol beszeltem,elkepzelheto sokan szeretnek megosztani a kulfodi tapasztalataikat,de megsem merik hezitalnak nincs kesz,rovid lesz,mit szolnak........

ABL CA 2013.05.31. 18:32:53

@skylla: nem kotozkodesbol, de: "Emlékszem arra a december 23.-ára, amikor a férjem felhívott még otthon, s azt mondta, megvan az ajánlat: Malajzia. Csak röhögtem kínomban, lévén Ázsia nem szerepelt a listánkon."

otthon=Magyarorszagon

Egyaltalan nem biztos, hogy a "vezetekes telefonon, ami a lakasunkban csengett". Lehet, "...felhivott a munkahelyemen, mobilomon meg Magyarorszagon..."

Ha ugy altalaban valaki posztot akar irni, bekuldes elott olvassa at megegyszer, es minden szora nagyon ugyeljen, mert aztan belekotnek meg az elo faba is!!

mojoking77 2013.05.31. 18:43:54

@bobsys: Hehehe....... Parizs 70 nm -3200EUR/ho, Morristown (New Jesrey) 60 nm- 2700 USD/ho, Parramatta (kb 20 perc Sydney belvarostol) 70 nm - 1600 Ausztral Dollar... Hat, nem tudom mennyire vannak elszallva, mondjuk az ausztral ar 2011-es, a francia 2012-es, az amerikai mostani...

napvadászlány 2013.05.31. 18:47:35

klassz poszt, szívesen olvasnék még többet erről az országról. Szerintem az pedig nagyon jót tesz a családi életnek, amennyiben a férj fizetése megengedi, h. a feleség a családra koncentráljon és ne frusztrált, lestrapált nő legyen...hanem legyen idő mindenre, tudja a gyerkőcöket különórákra vinni, normális ételeket egyen a család, ne pedig ipari szemetet. Magyarországon ezt kevesen engedhetik meg, pedig mennyivel kiegyensúlyozottabb családok lennének.

skylla 2013.05.31. 18:47:35

@K.anna.Teapot: @ABL CA: szörszalhasogatas. ennyit nem erdemel az egesz

tucano 2013.05.31. 18:49:14

@Chang Yai:
"valahogy nekem soha nem jutott eszembe zárt szekrénybe tenni a ruhákat"

www.youtube.com/watch?v=B09-1_uANck&list=PL246406B225B9310A

BTBTBT 2013.05.31. 18:49:30

@K.anna.Teapot:
Kihagytad a számításból azt, hogy egy csomó poszter és poszterina meg sem jelenik, amikor kikerül ide az írása.
Őket vagy nem érdekli az egész, ami neked nem tetszik, vagy egész egyszerűen csak sír a szájuk.

Nyugodj meg, lesz itt bőven poszt a jövőben is.

BTBTBT 2013.05.31. 18:54:14

@napvadászlány:
"amennyiben a férj fizetése megengedi, h. a feleség a családra koncentráljon és ne frusztrált, lestrapált nő legyen"

Miért csak a feleség koncentráljon a családra? Nem közösen kéne?
És hogyhogy pénzes pasi mellett nem lenne frusztrált meg lestrapált az a nő? Az emberi tartás, hogy nemtől függetlenül úrrá lesz valaki a frusztráltságán, az hol van?
A férj fizetése elég takarító/bejárónőre, akkor mitől lenne az asszony annyira kidögölve? Attól, hogy megfőz meg különórára jár a kölkökkel?

montroyal ( CAN qc) 2013.05.31. 18:58:08

@doggfather: aki ideglenesen v vegleg a hazajan kivul lakik g gondolom te is tudtad de itt van...

An expatriate (sometimes shortened to expat) is a person temporarily or permanently residing in a country and culture other than that of the person's upbringing.

skylla 2013.05.31. 19:00:16

engem pl. az is erdekelt volna, hogy mennyi csaladi potlekot kapnak ott malajziaban. meg mit jelent az, hogy "a csaladi szürön is atment". ezt hivjak mellebeszelesnek :P

mojoking77 2013.05.31. 19:03:44

@Barátusz: Hat, vagy mondjuk nem a fo mail cimuket adjak meg, amikor ide regisztralnak. En is masnap reggel olvastam az admin levelet, hogy OK, kirakjuk ma a postodat. Nincs vele semmi gond, de azert nehany "elvetemulttol" eltekintve, nem jarunk fel a blogra minden nap....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.31. 19:11:29

@montroyal: nem tudtam, köszi a felvilágosítást.

Ha tudom nem kérdezem, nem? ;)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.31. 19:11:45

@skylla: Családi szűrőn átment: 4:2 arányban megszavaták. Vagy 1:5 arányban elvetették, de papa a legerősebb. A lényeg, hogy most a paradicsomban vannak, és de jó, hogy papának nem egy szar párizsi vagy osloi állást ajánlottak.
A helyi csp-t nem tudom.
Azt se, hogy abból mennyit mehet a légkondi egy hónapban.

BTBTBT 2013.05.31. 19:14:33

@mojoking77:
Ez is lehet egy ok, hogy nem válaszolnak, de biztos, hogy olyan is van, különösen a sikertelen történetek esetében, aki azzal a céllal küldi be a "munkáját", hogy majd megértésre talál, közben meg nekiállnak ekézni. Aztán még meg is sértődnek.
Arról nem is beszélve, hogy számos poszter fogalmazni sem tud, és az összetákolt írása is gáz.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.31. 19:25:54

@doggfather: szivesen most mar sejtened sem kell tudod
az HGTV sokat nezel expatokat akik a vilag barmely reszen keresnek lakast hazat.. azert nem az o eletuk korulmenyeik jellemzoek az adott teruletre .. mint a postba ; nem mindenki lakik 6-8 szaz negyzetmeteres lakasba ... szoval a hurra akkor menjunk malajziaba .. az nem mindenkinek..

skylla 2013.05.31. 19:32:59

csaladi szürö:

gyerekaltatas, idill.

csaladapa halkan: különben holnap költözünk malajziaba
csaladanya hangosan: mi???
csaladapa halkan: pssssz, meg a vegen felebreszted öket
csaladanya halkan: ja, ok

mojoking77 2013.05.31. 19:33:50

@Barátusz: Nezd, en egy postot raktam ki. Nem egeszen 200 hozzaszolas alatt eljutottunk oda, hogy egy milliomos csemete aki eleteben nem dolgozott ket percet se, fidesz droid, buzi vagyok. Az utolso volt a legszebb, a tahonak hiaba kuldtem el a fenebe, csak bizonygatta, hogy de igenis vegyem tudomasul, hogy az irasom alapjan en az vagyok... Ezek utan tudod kinek van kedve meg egyszer irni ide.
A legszebbek a kibicek, akik feljogositva erzik magukat, hogy par mondatbol iteletet hozzanak egy emberre. Es itt most nem az en irasomat elemzem, de mikor pl. a szegeny csaj leirta, hogy ,es hanyszor alaztak meg Svajcban, mindenik kedvenc hagymaja rogton reagalt, hogy neki az egesz buzlik, es szerinte a csaj hazudozik ossze vissza.. Szerinted?

montroyal ( CAN qc) 2013.05.31. 19:39:13

felesége választ cselédet, gondoskodva arról, hogy kellőképpen csúnya legyen az aktuális segítség...

ez is benne van a kosarba egy fiatal cseled sokmindent levesz a feleseg vallarol.. .. vagy egy trio ... az se rossz.. mar megint a piszkos fantaziam..

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.31. 19:49:32

@montroyal: Ilyesmiért se kell elutazni. Baranyában vannak falvak, ahol mindenki malájnak néz ki. Némelyik nő malájabb a malájnál. Csak felkapsz belőlük párat és hazaviszed.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.31. 19:57:15

@én már a fény gyermeke vagyok: az igaz .. es ugy kipucoljak a lakast.. az ezust evoeszkozoket se kell tobbet tisztogatni ...

K.anna.Teapot 2013.05.31. 20:03:07

@montroyal: Szimpatikus,szereti a feleseged a munkajat ezert dolgozik,de tegyuk fel mi lenne ha szituban:Egy nagy multinal dolgozol, hosszu eveket beleoltel a cegbe szep lehetoseged es kilatasod van az eloleptetesre egy ujabb szakmai kihivasra,tobb penzre stb..de ehhez mondjuk Saudiba vagy egyeb hasonlo orszagba kell koltoznod egy vagy ket evre,mert azt dobta a gep,csak egy kerdes:.Felmondanal,mert a feleseged ott nem dolgozhatna es akkor otthonulo unatkozo haziasszonynak titulalna a kozvelemeny?

montroyal ( CAN qc) 2013.05.31. 20:03:34

@én már a fény gyermeke vagyok:
kerdes kinek hol van a haza ,mert nekem sokba kerulne repuloztetni oket es kulomben is van meg beloluk jo nehany itt a cote-des-neigen meg montreal-nordon bar szepen fogynak amiota uj torveny van..

BTBTBT 2013.05.31. 20:04:01

@mojoking77:
Egyrészt nem muszáj posztolni, különösen ha az ember látja, hogy mivé fajulhat az egész.
Hülyék mindig vannak, egyszer érdemes reagálni rájuk, aztán szűrés.
Engem anélkül kikezdtek már, hogy posztoltam volna.
Illetve a posztban szereplő kevés információ miatt is kikezdenek valakivel, és ítéletet mondanak felette.
Miért nem veszi a fáradtságot a poszter, és ír egy teljesebb történetet?

Belinkelnéd a posztodat? Köszi.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.31. 20:05:22

@montroyal: Erről a régi vicc ugrik be:

Két üzletember beszélget
- Képzeld, két hónappal ezelőtt ellopták a feleségem hitelkártyáit
- Ez borzasztó, remélem feljelentetted
- Hülye vagy? Sokkal kevesebbet költ a nejemnél

tanato 2013.05.31. 20:15:37

@K.anna.Teapot: Nem annyira rossz dolog az az expat feleségeskedés és nemcsak az asszonynak.Pl. az előbb említett a kecskeméti Mercedes gyári német expat wife-ok/mérnökök és egyéb vezetők feleségei./ nagyon sok munkalehetőséget adnak ott a magyaroknak.,egyrészt a már említett bejárónők és bébiszitterek mellett akiket foglalkoztatnak,rengeteg szolgáltatást is igénybe vesznek,fodrász,kozmetikus,körmös masszőr,stb,meg sokat is költenek a boltokban,éttermekben,uszodában teniszpályán stb.Ja és egyáltalán nem unatkoznak otthonülve.Mivel én sokat járok Kecskemétre,nem túl messze lakván onnan gyakran látom őket a városban,Plázában,parkokban ,strandon kulturális eseményeken stb. sok kisgyermekkel ,egyáltalán nem tűnnek unatkozóknak.,annak ellenére hogy nem dolgoznak itt munkahelyen.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.31. 20:17:34

@montroyal: Várható volt, hogy a kanadaiak is megunják őket egyszer.
De ez a baranyai falu nem rókaképű gánkák lakhelye, tényleg malájoknak néznek ki. És nem tévesztendő össze a szomszéd faluval, ahol az egy főre eső kleopárta két fő. Egy idő- és térutazás arra járni, van némi diszkrét horror filingje, de egyszer érdemes megnézni. Na, ez így túlzás. Annyira nem érdemes, de ha jön az ember mondjuk harkányból hazafelé, akkor lát sokmindent.

skylla 2013.05.31. 20:20:02

igen, csak az posztoljon, aki a kommentek elolvasasa elött elszippant egy jointot. mint az a liba, aki csehböl atment hollandba csomagolni 24/7-ben

montroyal ( CAN qc) 2013.05.31. 20:23:34

@K.anna.Teapot: jo a peldad valszeg sem o sem en nem akarnam ,hogy egy idegen kornyezetbe munkahely keresessel beilleszkedessel bajlodjon ... foleg mert meg is engedhetjuk magunknak .. mindenkinek egyedi az esete sajat maganak talal megoldast..
bar a felesegem dolgozik nem akar egyedul otthon maradni ,de veglegesen(?) telepult ide fizetesevel o rendelkezik ,szereti amit csinal( ha mar itt tartunk penthausokba ,luxus lakasokba takarit, egy idos magyar pàrnak foz is , meg idos otthonba jàr setaltatni beszelgetni ebedeltetni egy pàrt napi 4-6 ora boven eleg es jol fizetik megbecsulik , altalam is mert az en klienseim az autojukkal)
nalunk mar nincs gyerek otthon illetve a nejem 14 eves lanya MO-on van az apjaval akit innen jobban tud segiteni mint amikor egyutt voltak de ez is mas tema hogy sajnos MO-on ilyen valasztas elé esunk..

mojoking77 2013.05.31. 20:24:07

@Barátusz: Parizsrol szolt, valamikor 2012 ev vegen...

montroyal ( CAN qc) 2013.05.31. 20:31:00

@én már a fény gyermeke vagyok: Harkany jo hely nagyon regen voltam biztos megszepult mint a tobbi furdohely
jo a vicc .. nekunk nincs kozos bankkartyank es sajat keresetet kolti a nejem es nem erdekli mi van az en zsebembe..

K.anna.Teapot 2013.05.31. 20:31:53

@tanato: Tudom,hogy nem rossz expat felesegnek lenni:)

K.anna.Teapot 2013.05.31. 20:41:40

@montroyal:' mindenkinek egyedi az esete sajat maganak talal megoldast..' Nahat a vegen meg kozos velemenyre jutunk..;)

mojoking77 2013.05.31. 20:42:34

@Barátusz: A fenenek kerdeztel ra... Most visszamentem, megint talaltam egy idiotat, aki kepes volt idiota faszsagokat (a sajat vagyalmait) leirni, csak hogy el tudjon kuldeni a fenebe.....

tanato 2013.05.31. 20:43:56

@K.anna.Teapot: A hazai példával csak azt akartam ecsetelni hogy nemcsak az asszonynak,hanem a családnak és a fogadó államnak is hasznosabb mintha otthon maradva kettészakadna a család.

Behajtó70 2013.05.31. 20:48:28

Nem dolgozol, de van bejárónőd, OK, tele vagy lével. De akkor minek takarékoskodni a légkondival? Vicces :))) A helyesírási hibák tömkelegéről nem is beszléve...

BTBTBT 2013.05.31. 20:51:29

@mojoking77:
Nyilván az én hibám, hogy visszakerested.
Megadnál legalább egy kulcsszót a címből, mert a 200 feletti kommentes, decemberi franciaországi posztokból nem egyértelmű, hogy melyik a tiéd.
Ígérem, nem foglak osztani, csak érdekel, hogy mi mérgesedett el, hogy még most is felpiszkál.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.31. 20:53:36

@K.anna.Teapot: velem nem nehez .. a vilagmegvaltasrol rég lemondtam ..olyannak fogadom el amilyen .. néha zsortolodok a TV elott, de valtoztatni semmin sem tudok, ezert a magam(unk) eletevel foglalkozok..

BTBTBT 2013.05.31. 20:53:46

@mojoking77:
Azt hiszem, megtaláltam. A "burkos" az?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.31. 20:55:09

@montroyal: Nem szépült meg. Ütöttkopott a kinti rész, csak a versenymedence van rendben. Az csak baromi hideg. Belül már jobb a helyzet, azt igyekeznek összekapni. A büfék 80%-a kiadó, jelenleg üres és lerobbant állapotú. Az úszáson és ázáson kívül mást nem tudsz csinálni, mert az egyéb sport elnevezésű helyek vagy gagyik vagy hiányoznak. Ha jössz haza bükfürdőre menj. Fasza a gyógy, remek az élmény, és vagy 5 különböző úszómedencéje van. Van strandröplabda pálya, kosár és foci. Van ilyen csúszda, olyan csúszda, és a 120 kilós vén marhákat se röhögik ki ha kipróbálja azokat anyókával. 9-10ezer forintért kapsz szállást, nb1-es reggelivel és vacsorával. Láttál már svédasztalon tatárt? Én most láttam először. Ezt szó szerint kell venni, mert aznap este tényleg én vettem észre először. Az éhes tömeg csak utána. Balfaszok, nem néztek a saláták alá. És akkor már tele volt a tányéruk paprikás csirkével.
Ja. Ha nem szereted a tömeget, ősztöl tavaszig menj, akkor nincs tömeg. Olyankor a vén csontoké a hely a vén csontanyókákkal. Békésen ázik a pár magyar az osztrák és német hátfájósakkal.

mojoking77 2013.05.31. 20:55:18

@Barátusz: Nem volt 200, es valami "Burokban eltem Parizsban" cimet adta neki az admin.
Nem rad voltam morcos, bocs, hogy nem kommenteltem ki egy smiley-val, a legutolso idiota huzutt fel

montroyal ( CAN qc) 2013.05.31. 21:02:58

@én már a fény gyermeke vagyok: koszi az utobbi idokbe csak szoboszlon mezokovesden voltam de ez jo reklam volt kiprobaljuk , jokat enni szeretek es amikor un szabin vagyok, akkor az egeszseges eletmod is szabin van...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.31. 21:15:19

@montroyal: Éreztem, hogy reklámszaga lesz a dolognak, rövidebben kellett volna írni: fasza a hely, évente 2-3 alkalommal lemegyünk oda ázni. Most már mindegy.

2013.05.31. 21:18:46

@én már a fény gyermeke vagyok: miutan nem kulfoldon elsz vagy eltel. Nem is akarsz menni, akkor miert jarsz erre a posztra? Erdekelne a motivacio.

K.anna.Teapot 2013.05.31. 21:20:10

@tanato:Most eppen Torokorszagban,ez mar az x-dik orszagom masodig generacios expat vagyok,mar a szuleim is azok voltak;)A ferjem hasonlokepp,igy nagyon ugyesen osszetudjuk hangolni,a munkat csaladot,eletteret.mindkettonknek nagyon jo allasa van nem ugyanazon a helyen,de ha a sors ugy hozna,kepes lennek az expat feleseg szerepet is bevallalni a csalad erdekeben:)Latom,hogyan elnek,sokkal volt szerencsem eletem soran talalkozn,valaki tenyleg unatkozgat,de sokan nagyon hasznosan es ugyesen kitoltik az idejuket.Oket megfigyelve ujabb tapasztalattal gazdagodik az ember.

szaszo71(D) 2013.05.31. 21:20:12

Csak a posztot olvastam eddig, ahozzászólásokat nem,feltétlenül folytasd, 2014-ben Malajziába készülünk, na nem élni, csak 1 egy hónapos nyaralásra:)))

K.anna.Teapot 2013.05.31. 21:21:40

o mielott kikapnek nem g,hanem k a' masodik 'szoban,elnyomtam;)

mojoking77 2013.05.31. 21:24:10

@K.anna.Teapot: Ooooo, par tanacsot az ido elutesevel kapcsolatban mag tudnal osztani velunk? Felesegem 5 honapot volt kint velem most USA-ban, es hiaba dolgozott remote-bol, es mentunk el kozosen rengeteg helyre, megis azt mondja utolag, hogy majd beledoglott az unalomba... Augusztustol kozel egy ev svajci munka jon, en megint szeretnem, ha jonne velem, de mar elore felek, hogy meg fog orulni az unalomtol...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.31. 21:31:15

@charlieharper: Egy huncut szóval sem írtam, hogy nem járok külföldre. Ha írtok valamiről valami szépet és jót, lehet hogy azt én is látni szeretném. Itt most nem feltétlen a londoni vagy bázeli tescora gondolok.
Még azt se írtam, hogy nem szeretnék külföldön dolgozni. Azt se, hogy ezzel így van anyám, húgom, nem húgom, fiamlányomunokám. Nem olvashatlak, hogy elmondjam nekik a lehetőségeket? Maradjunk annyiban, hogy szerintem de.

2013.05.31. 21:36:29

@én már a fény gyermeke vagyok: ahan, akkor rossz volt a konkluziom. A skot lidl azert biztosan erdekel, nem?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.31. 21:39:07

@charlieharper: Az egyik kollega említette, hogy tele vagyok előítélettel. Pedig ez nem igaz. A skót lidl pont annyira érdekel mint a magyar.

K.anna.Teapot 2013.05.31. 21:42:52

@mojoking77: Huhaaa,nem vagyok 'expat feleseg tanacsado',;),remeljuk a postot iro holgy folytatja irasat es tole megtudhatunk errol a temarol hasznos reszleteket.
Az en tapasztalataim szerint minden egyes nem dolgozo felesegnek mas a helyzete,az idokitoltes fugg az orszagtol,az adott orszag kulturajatol,anyagi lehetosegektol ,vagy pl van e gyerkoc a haznal(rogton adva vannak a baba-mama klubbok,vagy az ovodai -iskolai osszejovetelek.)Beszeli e a helyi orszag nyelvet,ha nem rogton eltud menni egy helyi nyelvtanfolyamra,ahol sok expatnovel talalkozhat,igy baratsagot tud kotni.Szerintem Svajcban van magyar klub(magyarok mindenhol vannak;))ott is baratkozhat,vagy eppen uj hobby-ba kezdhet,vagy tovabbkepezheti magat az adott holgy...lehetoseg hatartalan..mindjart megjon a kedvem es felmondok:D:D

tanato 2013.05.31. 21:48:36

@K.anna.Teapot: Írhatnál te is ide egy cikket,biztosan sok érdekeset tudnál mondani.

mojoking77 2013.05.31. 21:53:06

@K.anna.Teapot: :) Koszonom a segitseget.. Az a "baj", hogy kimondottan szereti a kollegait, es viszont is mukodik a dolog, ezert engedtek mar masodik alkalommal is, hogy felelos munkat vegezzen kulfoldrol, hosszabb tavon. Otthon azert ez nem altalanos..
Mindegy, majd latjuk. Egyenlore abban maradtunk, hogy a hetvegeket toltjuk egyutt, felvaltva Bernben, es Budapesten. Aztan majd meglatjuk, hogy alakul..

tanato 2013.05.31. 21:54:52

@K.anna.Teapot: Szerintem sem unatkozik az expat feleségek döntő többsége,csak egy kis találékonyság kell hozzá.Annyi minden lehet egy másik országban,kultúra sport,magyarok klubja,az illető ország felfedezése akár makro akár helyi mikroszinten.de leginkább az ismerkedés más kultúrájú emberekkel,másnyelvű nőtársaival.pl.

K.anna.Teapot 2013.05.31. 22:20:01

@tanato: Biztosan elveznem,ahogy szetszednenek sejtjeimre,inkabb az olvasotabort erositem;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.31. 22:21:01

Na szóval...
Mint köztudott enyhén szólva nem rajongok a londoni buszsofőrökért.
Nem vagyok rosszindulatú ember de rohadjon meg az összes befőttjük.
Ma hat órakor indultam haza a Kilburn Stationtól. A 328-as busszal végállomás Golders Green.
Felszállok a buszra felkepesztek az emeletre leülök. Abban a pillanatban a következő állomásnál bemondja hogy itt a végállomás.
A két állomás olyan közel van egymáshoz hogy mindkét buszmegálló a munkaterületünk kerítése előtt van kb 150méterre egymástól.
Na hogy dögöljél meg leszálltam várta a következőt. Megint felmászok az emeletre gondoltam ez végigmegy. Rosszul gondoltam. West Hamsted Stationnál közli hogy itt a végállomás.
Anyádbazdmeg. Hét órára értem haza két átszállással.
Nem érdekel a duma hogy londoni közlekedés meg hogy old meg magad. Egy dolog érdekel. A pénzemért kapott szolgáltatás. Talán nem túlzott elvárás hogy ha felülök egy buszra amire az van kiírva hogy Golders Green-ig megy akkor az TÉNYLEG Golders Green-ig menjen. A többi csak púder.
Na jól felbasztam megint magam.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.31. 22:37:47

@skylla: így beleszagolva a termésbe, tökéletesen egyetértek veled. Kurva gáz ami itt ma létrejött. Holnapra gyorsan elfelejtjük az új poszt fényében.

BTBTBT 2013.05.31. 22:46:36

@diggerdriver:
Nincs neked ezzel szerencséd, mint kurvának a jámborsághoz. Nem busszal kéne már közlekedned.

Az egyik barátom a Hendon Central-nál lakik, és a Kilburn-ig megy Jubilee-val, ott meg simán áttrükközik busszal hazáig. Nem rémlik, hogy egyszer is a tiédhez hasonló busz-gondokkal kapcsolatosan füstölgött volna.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.31. 22:55:04

@Barátusz:
Valószínűleg én járok itt a legtöbbet tömegközlekedéssel.
Mivelhogy mindenhol dolgozok Londonban.
Bár kocsim is van akár járhatnék a mostani munkahelyemre de nincs hol parkolni.
Kiváncsi lennék hogy mondjuk Münchenben van e olyan hogy azt mondja a sofőr hogy eddig jöttem itt a végállomás.

A haverod miért ne a Northern line-al jár az Hendon centrálban áll meg.
Biztos szereti a kihívásokat.

BTBTBT 2013.05.31. 23:22:47

@diggerdriver:
Biztos, hogy sokat tömizel. Nálam meg holtbiztos, hogy szinte mindenki többet utazgat melóba.
A parkolás méregdrága. És ahogy mondtad: ritka a szabad hely.

Azért nem, mert a Baker Street környékén dolgozik, és neki egyszerűbb a délutáni csúcsidőben.

2013.06.01. 00:08:26

@cukorhal: +1 Komolyan nagyon unalmasak ezek a kommentek a 'semmitevo' nokrol, nekem mar nincs is kedvem olvasni vagy hozzaszolni az egeszhez.

opusz1982 2013.06.01. 00:18:06

@diggerdriver: Haverom szerint Londonban jol meg van oldva a kozlekedes, ja persze,neki nincs autoja.. buszozni is gaz,nem tudom felfogni, h miert kell olyan kozel rakni a megallokat egymashoz. Ezen felul a masinisztak es a soforok is jol keresnek,erre folyton sztrajkolnak. Az osszes turbanost meg beszelni alig tudo nigeriait felveszik sofornek,de bezzeg mikor en adtam be,sosem szoltak vissza.. nem is diszkriminacio. Boris Johnson meg Cameron szerint a Kelet-europai takarodjon a 3. vilagbol valok pedig maradhatnak,ez kicsit sok- meg jo h ok is EU tagok...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.01. 01:16:40

@mojoking77: ilyet sosem irtam, hogy hazudik, maximum ketsegeimnek adtam hangot
neha azert lathatoan szinezi a posztolo
negativba meg inkabb
persze en is tevedhetek csak ha eros ellentmondas van egy irasban akkor az feltunik
amugy nem emlekszem az esetre es legrtkabb esetben ekezek

en nagyon birnam, ha Marynek nem kene melozni es szerintem O is:)

tudom, hogy sokan szeretik azsiat, de azsia sosem fordult meg a fejemben
/pedig biztos ott is kell mosogato:/

na az tenyleg egy mas kultura es eghajlat
persze mindig van az a penz....
csak nalam az sok lenne

mzgldr 2013.06.01. 01:32:30

@tanato: már egy ideje meg akartam kérdezni és ne érts félre nem bántásból mondom, de nincs neked egy kis cselédlány-fétised? ;-)

Egyébként meg jó a poszt, csak rövid. A 600 nm tényleg durva - és pazarló - de el tudnám viselni. Szerintem poénból napokig bújkálnék a lakásban..

Azért azt hozzá kell tenni, hogy a "sikerült nekünk", "minket választottak", "sok teendőnk van" kifejezésekből könnyen lesz "a férjem elvesztette a munkáját". Egyből megszűnik a T/1.

BTBTBT 2013.06.01. 02:19:39

@mzgldr:
Akkor másnak is feltűnt, hogy van ez: a siker közös (még ha a férj munkája után kapott pénzből is van), a kudarc viszont már csak a pasié. Mert a nem dolgozó nőnek nem volt milyen munkát elveszítenie.

BTBTBT 2013.06.01. 02:29:01

@opusz1982:
"a masinisztak es a soforok is jol keresnek,erre folyton sztrajkolnak."
És belegondoltál már, hogy milyen okokból kifolyólag sztrájkolnak vagy fenyegetőznek sztrájkkal?

DieNanny CH 2013.06.01. 07:48:01

@tanato:

Úristen! Remélem börtönbe csukták pszichopaták közé, akik vele ezt éjjel-nappal megteszik. Ez szörnyű! Szegény baba!

rafflesia 2013.06.01. 07:56:12

Sziasztok. tegnap költözéssel voltunk elfoglalva (most a 15.-ről jelentkezem), s teljes meglepetéssel vettük észre, hogy a régi albérlő internete még él, így ma el tudom olvasni a komenteket, s igyekszem reagálni is.

www.aonang.hu : mi is voltunk "nálad", imádtuk a helyet.

Tanato: talán még egy évig maradunk.

én már a fény gyermeke vagyok: neked csak annyit szeretnék mondani, hogy otthon én is egy átlagos dolgozó nő voltam, aki lehúzta az irodában reggel 7-től délután 4-ig, aztán igyekeztem a fél 5-ig nyitva tartó oviba összeszedni a gyermekeimet. Nagymamák 150 illetve 300 km-re, zéró segítség. Mindemellett imádtam a munkámat, azt a sikerélményt és megbecsülést amit kaptam. Nem volt könnyű munka nélkül, különösen az első időben. Én sokszor érzem azt, feladtam valamit magamból a férjem karrierje és a két gyerek miatt, akik itt nemzetközi iskolába járhatnak. Persze az érem ezen oldalát nehéz onnan látni..., akik ismernek azok azonban azt szokták kérdezni, hogy bírom még munka nélkül...

tanato 2013.06.01. 08:00:50

@mzgldr: Ha nem is éppen fétis,de tényleg érdekel a téma,konkrétabban hogyan működik a mai világban,a harmadik világban ez a bentlakós cselédlány rendszer,összehasonlítva a nálunk 80-100 évvel ezelőttivel.Tulajdonképpen egy ilyen post után lettem a HÁ rendszeres olvasója és hozzászólója.Utána persze a HÁ más témáihoz is hozzászóltam,mert sok ezer egyéb érdekes dologról is szó van itt.De ha ilyen téma van,azért szoktam kérdezgetni azoktól akik ebben kompetensek.

tanato 2013.06.01. 08:02:39

@DieNanny: Sok ilyen jellegű videó van fent a youtub-on.Úgy látszik nem ritka dolog ez.

rafflesia 2013.06.01. 09:06:49

házelőtthinta: a férjem olvasva komentedet azt mondta ír majd ő is egy posztot.

A vízkérdés egy nagyon érdekes kérdés. Szerinted az a fejlettség fokmérője, hogy ivóvíz minőségű vizet pazarolsz wc öblítésre vagy mosásra???
A víz egyébként nem fertőz, inkább túlkezelt, ezért nem isszuk. Itt nincsenek nagy vízkészletek a föld alatt, a hegyekben az esővizet gyűjtik össze, ez a víz jön tisztítás után a háztartásokba.

NIKI LAURA :sok-sok ember van, aki leperkálja azt a 300.000 RM-et. Sok az angol nyugdíjas például, nekik ez egy paradicsom. Angolul mindenhol beszélnek, olcsó a kaja, és kiváló az egészségügyi ellátása privát kórházakban. Van egy kedvenc utcai kifőzdénk, egy aranyos kínai házaspár, na ott minden délben afféle angol nyugdíjasklub van. De meg fogsz lepődni, volt itt egy magyar család is, akik ezzel az MM2H programmal jöttek...

skylla : családi szűrő nálunk azt jelentette, hogy szétnéztünk a neten egészségügyi ellátás, és iskolák ügyében. Mert ha nincs nemzetközi suli, vagy van, de hely nincs a gyerekeknek, akkor nem megyünk. Az orvosi ellátásról elég gyorsan kiderült, hogy jobb, mint otthon... Engem elsősorban ez a két téma érdekelt, és érdekel változatlanul, ha a jövőbeli lépéseinket tervezzük.

Elképesztő dolog, hogy már azt is látjátok, hogy el fogunk válni, tudnátok pontos infot adni arról férjem mikor fogja elveszteni a munkáját??? - csak hogy beszerezzek egy ügyvédet időben;)

DieNanny CH 2013.06.01. 09:21:46

@rafflesia:

És azt a "túlkezelt" vizet forralva nem lehet felhasználni? Mert azt írtad, főzéshez sem használod.

Amúgy nagyon jó poszt, a beszólogatókkal meg ne törődj...

rafflesia 2013.06.01. 09:56:08

@DieNanny: lehet használni, de én nem szeretem.
Köszönöm:), s nem, nem vettem fel a beszólásokat :)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.01. 10:42:11

@rafflesia: Én nem kérdezem. Én egy 600 nm-es lakásban tudnék munkát adni az átlagos dolgozó nőnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.01. 10:54:51

@opusz1982:
Ja. A harmadik világból jöttek két hete Woolwich-ban meg is mutatták mire képesek.

BTBTBT 2013.06.01. 11:23:20

@diggerdriver:
Jobaratod az internet. Megtalalod a sztrajk okait.

Bar elitelem, amit tettek, de a woolwich-iak egyike eppenseggel Londonban szuletett (a masik Nigeriaban).
Az agymosasnal teljesen mindegy a szuletesi hely.

2013.06.01. 13:01:01

@rafflesia: Komolyan, a te posztodra irt kommentek ritka rosszindulatuak voltak, en pont erre a honapra vettem tervbe hogy irok posztot, de ezeket a kommenteket olvasva azt hiszem nem fogok, nem erdemes.

Taxomükke (UK) 2013.06.01. 15:29:14

Én csak azt nem értem, hogy miért sok a 600 nm-es lakásban a 90 ezer forint rezsi... Gondolom, férj uram nem mondjuk 150 ezret keres. Vagy félreértettem valamit?

Taxomükke (UK) 2013.06.01. 15:35:09

@NIKI LAURA: Ne hülyéskedj, 21 millió forint ára USD-ért házat lehet venni Floridában? Komoly? Itt Angliában szart sem kapok ennyiért.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.