oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 28. 06:52,  Kultúrsokk avagy a hal szaga 542 komment

2013. május 28. 06:52 Határátkelő

Kultúrsokk avagy a hal szaga

A mai poszt Spanyolországba visz bennünket, de amellett, hogy kiderül, mikor és mit esznek és isznak a spanyolok, ismételten bizonyságát kapjuk annak, mennyire nem elég csak a nyelvet tudni, hanem a kultúrát is ismerni kell. Egy biztos: ArtBrigittától olvastam a határátkelés egyik legszebb definícióját.

Madrid, kagyló.jpg

„Már vagy 15 éve, hogy Spanyolországban élek, ezért ez egyfajta emlékezés a részemről, hogyan is éltem át azt a folyamatot, ahogy egy másik ország lett, mondjuk úgy, a hazám.

Több mint 18 éve, hogy először jártam Spanyolországban. Először mint turista vagyis inkább zarándok, merthogy az akkor még alig ismert El Caminót jártam végig, sőt mivel Pamplona a zarándokúton van és mikor odaértünk, pont akkor kezdődött a San Fermin, hát azon is részt vettünk. A San Fermin igen erőteljes élmény, azóta is mindig Hobó sorai jutnak eszembe róla: „Ez egy nedves kor, nappal vér folyik éjjel bor".

De annyira megfogott az egész légkör, (Spanyolországé, nem a San Ferminé) hogy elhatároztam, ha alkalmam nyílna rá, mindenképpen vissza szeretnék majd jönni ebbe az országba, hogy jobban megismerjem.

Visszatérés au pairként

Pár évre rá el is jött ez a lehetőség. Madridba kerültem, mint au pair. Akkoriban még nem voltunk EU-tagok, ez volt a legkönnyebb lehetőség, pénzkeresésre és nyelvtanulásra. Egyéves szerződést kötöttem.

Délelőttönként egy nyelviskolába jártam. A beiratkozásnál kellett egy tesztet csinálni, mely alapján meghatározták a tudásod szintjét és beosztottak egy csoportba. Hat szint volt.

A magyar nyelvoktatásról szerintem sok mindent elárul az, hogy én a négyes csoportba kerültem a teszt alapján, holott meg sem tudtam szólalni, és semmit az ég egy adta világon nem értettem abból, amit mondtak nekem.

A gyerek szüleivel is eleinte írásban kommunikáltunk, mert úgy legalább ki tudtam szótározni a szavakat, de a nyelvtant azt tudtam. A kérésemre aztán a harmadik csoportba raktak és onnan jutottam egyre feljebb. A nyelvtani alap végül is nagyon jól jött.

Egy rejtélyes felirat

Az első hónap nagyon nehéz volt, de utána már csak úgy ragadtak rám a szavak. Eleinte sokat fordítgattam és mindent elolvastam, amit csak láttam - az utcán a feliratokat, az ételek dobozain a leírásokat, a hirdetéseket -, aztán próbáltam megfejteni a jelentésüket.

Nem mindig volt könnyű. Például egyszer láttam egy „prohibido fijar carteles" feliratot egy falon. Prohibido az tilos, a carteles az plakát, de a fijar... nem tudtam hova tenni, mert addig csak olyan környezetben hallottam ezt a szót, hogy: mirar fijamente = mereven néz, meg fijate! ami olyan, mint figyelj vagy nézz csak oda! Szóval tilos lenne nézni a plakátokat? Kicsit furcsa. Aztán megnéztem a szótárat és kiderült, hogy a fijar végül is ragasztást jelent. Szóval tilos plakátot ragasztani. Na ja, így már érthető.

Sokat olvastam is, eleinte olyan könyveket, amiket már magyarul olvastam előtte, mondjuk Isabel Allendét vagy Garcia Marquezt. Sokat néztem tévét és sokat jártam moziba is. Később, amikor már jobban tudtam a nyelvet, rengeteget hallgattam a rádiót.

Mondhatni anyanyelvi környezetben tanultam meg a nyelvet, egy idő után már felhagytam a fordításokkal is. Például a tengeri herkentyűk és halak neveit spanyolul tanultam meg. Ha kimegyek a piacra vásárolni, meg tudom mondani melyik hal a rodaballo, vagy a lenguado, vagy a gallo, vagy a rapé, de bevallom, fogalmam sincs, mi lenne a magyar nevük, így 15 év után sem sikerült megkeresnem a szótárban.

Amikor már eljutottam odáig, hogy nem kellett végigpörgetnem magamban egy ige ragozását a használata előtt, és ha nem tudtam egy szót, egyszerűen körbemagyaráztam, rájöttem, hogy hiányoznak az árnyalatok és egyfajta háttértudás, nem éreztem például a rokonértelmű szavak között a különbséget.

Nem elég a nyelvet tudni

Magyarul nem kell elmagyarázni mi a különbség a hahotázik vagy kacag vagy vihog között, mégis érzed. Idegen nyelven ez sokkal nehezebb. Nem elég csak a nyelvet tudni, ismerni kell a kultúrát is, ami mögötte van.

Ha otthon találkozáskor azt mondom valakinek: „üdvözöllek, dicső lovag", nem kell magyarázkodnom miatta, mindenki tudja, mit is idézek. Ezek a finomságok eleinte nagyon hiányoztak. Hiába tudsz beszélni, sok sejtetést és utalást nem értesz, mert nem ismered a mögötte megbújó történetet. Kívülállónak érezni magad.

Persze ezen is lehet segíteni, olvasni kell és beszélni, és kérdezni, kérdezni, magyarázatokat követelni stb. Egyszóval tanulni.

A másik dolog, ami nehéz volt eleinte, hogy sokszor nem tudtam elmagyarázni az ismereteimet, hiányoztak a szavak és a szakszavak. Sokszor éreztem nagyon ostobának és tudatlannak magam, és voltam biztos benne, hogy mindenki annak is néz.

Hiába tudok sokat irodalomból vagy történelemből, ha egy másik nyelven nem tudom elmondani, Hiába tudom mi a fotoszintézis, vagy hogyan kell törteket összeadni, ha nem tudom elmagyarázni. (Legkisebb közös többszörös? Benne van ez egyáltalán a szótárban?)

Erre nekem nagy segítség volt például a gyerekek tankönyvei. Mondhatni újratanultam az általános és középiskolás tananyagot.

Másképp van meleg vagy hideg

Szóval eleinte minden furcsa volt. Nem mondanám azt, hogy idegen, mert nem éreztem magam idegennek, inkább ismeretlen. Szóval furcsa. Más színe van a világnak, mások az ízek, a szagok, másképp van meleg vagy hideg, nem mondom, hogy a fűzöldebb lenne, mert Spanyolországban, ahol nem locsolnak ott már áprilisra kiszárad a fű, de az ég az tényleg sokkal kékebb.

Persze először belebotlasz a legszembetűnőbb dolgokba. Hogy a postaládák itt sárgák és kerekek, hogy nincs villamos, troli, viszont van rengeteg metróvonal és egyformák a taxik. Ráadásul mindig hátra kell ülni bennük, a sofőr mellé nem lehet. Hogy az újságosnál nem lehet bélyeget vagy buszjegyet venni, viszont a dohányboltokban igen.

Az étkezési szokások

Aztán ott voltak az egyéb furcsaságok, mint mondjuk az étkezési szokások. A spanyoloknál a reggeli majdnem mindig édes, kávéval vagy narancslével. Az ebéd az 3 körül van, a vacsora meg 9 után. A vacsora is főétkezés, van 2 fogás meg desszert.

Habár az első fogás sokszor zöldség, és a halat meg a húst is salátával eszik, köret nélkül.

Az első fogás bármi lehet, amiben nincs hal vagy hús, nemcsak leves. Első fogás lehet például spagetti, vagy makaróni, vagy lencse, vagy egy rizses étel, ami nekem kicsit furcsa volt.

A második fogás hal vagy hús. A spanyolok sok halat, de sokfajta húst is esznek, gyakori a borjú, a bárány, a nyúl is a csirke meg malac mellett. Kacsát viszont nem nagyon fogyasztanak.

Eleinte nem nagyon értettem, miért esznek reggelre mindig édeset, de egy végigbulizott éjszaka után, amikor beültünk hajnalban egy bárba reggelizni (lefekvés előtt, az éjjel lezárásaként), megvilágosodtam. Rendkívül jót tesz a vércukornak egy ilyen reggeli.

A spanyolok amúgy sokat buliznak, és sokat isznak. Persze ennek is megvan a hagyománya. Délelőtt bor vagy sör (kis adagban; itt nem nagyon adnak korsóban sört), ebéd előtt vermut, ebéd után konyak. Délután megint bor, sör, de este töményt isznak keverve (vodka narancs, gin tonik, cuba libre (Bacardi kólával)).

Persze ez most nem azt jelenti, hogy most mindenki végiginná a napot, hanem hogy így szokás kérni. Ha délelőtt kérsz egy cuba librét, az furcsa, de az is, ha este fröccsöt akarsz.

Generációkon átnyúló hagyományok

A spanyolok amúgy elég hagyománykövetők. Tisztelik a hagyományaikat, a szokásaikat és megadják a módját. Ez ugyanúgy vonatkozik a nagy körmenetekre vagy a Három Királyok felvonulásra, mint a vasárnapi ebédre, ahol összeül a család a szépen megterített asztalnál, vagy már az előbb említett mikor mit lehet enni vagy inni szokására.

A szokások persze változnak, modernizálódnak, de van bennük egy fajta folytonosság, ami átnyúlik a generációkon. Például sok helyen a kisgyerekek rövidnadrágban járnak télen is. Meg a tipikus V kivágású pulcsiban, alatta inggel. Néha úgy érzem, amikor bemegyek az iskolába a fiamért, mintha a Pál utcai fiúk közé kerülnék.

Mielőtt véget ért volna az éves szerződésem, megismerkedtem életem párjával és későbbi gyerekeim apjával, és ott maradtam. A legnagyobb segítséget tőle kaptam abban, hogy behozzam a kultúra nem ismeréséből adódó hátrányt.

Persze lehet mondani, hogy így könnyű. Ha van egy párod, automatikusan bekerülsz egy családba és / vagy egy baráti közösségbe, így minden könnyebb mintha mindezt magadnak kellene létrehozni.

Befogadni és elfogadni

A spanyol amúgy nagyon nyílt, baráti, befogadó nép, és én a kezdetektől imádtam őket, minden hibájukkal együtt, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal spanyol akartam volna lenni.

Befogadni és elfogadni nem azt jelenti, hogy most olyanná kell lenned, mint ők. Beilleszkedésről és nem beolvadásról van szó. Engem évekig úgy emlegettek az ismerősök meg a szomszédok, hogy La Húngara (A magyar lány), amit én büszkén viseltem. Nem kell mindent, úgy csinálnom, ahogy ők, ha az ember nem provokál, akkor elfogadható a másság és mindenki boldog.

A szokások persze az évekkel rád ragadnak, ami eleinte furcsa, az megszokott, majd a sajátod lesz. Az első évben alig bírtam elviselni, hogy az ebéd és a vacsora olyan késő van. Kettő körül már kopogott a szemem az éhségtől, meg délután 8-kor is, és még mindig volt legalább egy óra az étkezésig. Bizony volt úgy hogy duplán vacsoráztam vagy ebédeltem.

A kulturális feszültségek

Sok apró kulturális különbség előjöhet az együttélés folyamán. Nekem a párommal nem voltak nagy összeütközéseink emiatt. De családi szinten kicsit nehezebb. Például mikor hazamentünk eltölteni egy kis időt a szüleimmel, este 9-kor megkérdezte a párom, hogy akkor mi is lesz a vacsora, a szüleim meg csak néztek döbbenten: Mit akarunk mi ilyen későn enni?

A másik a cipőlevétel. A spanyolok nem veszik le a cipőt, ha elmennek valakihez vendégségbe. (Sőt néha a kabátot se.) Mikor a párom és egyéb barátaink először szembesültek azzal, hogy Magyarországon le kell venni a cipőt, ha valakihez bemegyünk csak hüledeztek, esetleg megkérdezték, hogy mi akkor most japánok vagyunk?

Ezen persze lehet vitatkozni, de a szokás az szokás és kész. Persze eleinte próbálkoztam azzal, hogy rászoktassam a spanyolokat a cipő levételére. De miután az egyik ismerősünk, akinek problémái voltak a lábszagával és csak az én kedvemért behintőporozta a lábát, hogy ne legyen zavaró, amikor leveszi a cipőt, utána pedig porszívózhattam a fehér lábnyomokat a szőnyegből, na ott feladtam. Nem kell levenni a cipő és kész.

Lehet, hogy különbözőek a szokásaink, de (most kéne mondani olyasmiket, hogy a szerelem mindent legyőz?) meg lehet találni a középutat. Nem számít a különbség, összeillünk. Ő az én másik fél narancsom, ahogy itt mondják.

A Télapó és a hal szaga

Miután megszülettek a gyerekek előjöttek olyan problémák, hogy akkor most mit is ünnepeljünk. Karácsonykor most ki hozza az ajándékot: Télapó? A Három Királyok? Jézuska? Persze ott a megoldás, hogy december hatodikán jön a Télapó, Karácsonykor Jézuska, január hatodikán meg a Három Királyok. De nem lesz az egy kicsit sok?

Vagy a Húsvét? Miután a párom megtudta, hogy nálunk locsolnak, mindig eléri, hogy valahogy leöntsön egy adag szódával vagy valahogy összevizezzen nagy kárörvendő mosollyal. Se kölni, se locsolóvers persze. A gyerekkel is festünk tojást, de csak lakásdíszítési céllal.

Emlékszem mikor először sétálva Barcelonában megláttam a tengerpart közelében a piacon a jégre kirakott halakat, felfordult a szaguktól a gyomrom. Valami rettenet volt.

Azután kezdtem megszokni és imádni a tengeri halat. A tengeri hal rendkívül finom és alig szálkás, egy idő után már a szagát is elviselhetőnek majd normálisnak tartottam. El is felejtkeztem róla.

Azután jó pár évvel később, egy Karácsonyt Magyarországon ünnepeltünk. A párommal bementünk egy nagy bevásárlóközpontba, ahol egy nagy tartályban úszkáltak a pontyok, a párom elkezdett fintorogni meg öklendezni, hogy rosszul van a hal szagától, kibírhatatlannak tartja. Akkor eszembe jutott az a barcelonai séta, és hogy milyen rosszul voltam a tengeri haltól. Na, akkor most melyik hal is a büdös? A tengeri vagy a folyami?

A tenger és az ég között egy hegyoldalon

A múltkor egy barátom megkérdezte tőlem: Neked most már az a haza? 

Nem nagyon tudtam mit válaszolni neki. Mi is az, hogy haza? Én otthon érzem magam Spanyolországban, de attól még ugyanúgy szeretem Magyarországot is.

Ha most azt mondom, az az Anyaföldem, akkor tovább is vihetjük a fogalmat. A szüleit is elhagyja az ember, amikor felnő, de attól még nem szűnik meg szeretni őket. Választ magának párt vagy marad egyedül, de választ és megy tovább. Én is választottam magamnak egy párt és egy országot. Akkor ez most haza?
Hogy is mondja Radnóti?

"Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
------
Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel
egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom,
tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton,"
------------
"s az iskolába menvén, a járda peremén,
hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én,
ím itt e kő"

Hát ez az! Nincs meg a kő. Tudom a bokrok s virágok nevét itt is ott is, de mikor Magyarországon vagyok, minden más. Annyi minden változott a sok év alatt, hogy már nincs meg az a kő, amire léptem, hogy ne feleljek aznap.

A házakat lebontották vagy átépítették, a fákat kivágták, amik alatt sétáltunk. Sok hely, mely gyermekkoromat idézhetné, már nem létezik, és bizony lassan több látogatást kell tennem a temetőben mint a baráti házakban. Ez néha fáj.

Sokat utaztam életemben, sokat költöztem, sok helyen éltem. Nem hazát kerestem soha, csak otthont, amit pedig úgyis magadnak teremtesz.

Akkor most hol is a haza?

"Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el."

Azt hiszem, ha majd egyszer egy olyan helyre találok, ahol szeretném, ha eltemetnének, az lesz a hazám. Van egy jelölt. Hogy hol? Egy újabb idézet annak, aki tud spanyolul:

"Y a mí enterradme sin duelo
entre la playa y el cielo...

En la ladera de un monte,
más alto que el horizonte.
Quiero tener buena vista.

Mi cuerpo será camino,
le daré verde a los pinos
y amarillo a la genista...

Cerca del mar. Porque yo
nací en el Mediterráneo..."

Habár én nem ott születtem, szeretném ott végezni. A tenger és az ég között egy hegyoldalon, hogy jó legyen a kilátás."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr615321549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.05.28. 07:11:54

Hű... hát ez egy nagyon színvonalas, profi írás.
:)
Ha ebbe beleköt valaki, lelövöm.
:)
Remélem itt lesz az író, mert azt szeretném megkérdezni, hogy mivel foglalkozik?

NIKI LAURA 2013.05.28. 07:13:56

Na,gyönyörű Espanola idézet!Minden szavát ittam!

Amúgy Spanyol-Portugal kombó Görög szint,a kommunizmusban még eldorádó volt számunkra-Puskás Öcsi szerint is-de manapság onnan menekülnek,nem oda.(kivéve az afrikaiakat,mert ott érnek partot,de szívük szerint Berlinben szállnának ki)

A spanyol nyelv leghasznosabb az angol után-eu kivül-hisz dél-észak-közép amerika ezt beszéli.
Most egyébként magyar árakon lehet venni kint ingatlant,mert mindenki eladna,menekül a tőke.De hát ki az a hülye,aki ott fektet be..
Nyaralni jó,max 2 hét.

Határátkelő 2013.05.28. 07:16:29

@tilmir: Én is pont erre gondoltam... :)))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.05.28. 07:29:39

@NIKI LAURA:
"De hát ki az a hülye,aki ott fektet be.."
:)
Ezzel nem feltétlenül értek egyet.
Igaz, a következő években sokat nem lehet "kivenni" belőle, de nem marad ez mindig így,
:)

KJ. 2013.05.28. 07:35:50

Hát napi szinten olvasom a történeteket,de ez tuti az első 5-ben van!! :))Minden szavával eggyet értek,(bár nem túl sok élettapasztalattal nem biztos hogy megtehetném)de akkor is nagyon összeszedett,és qrva jó volt..élmény volt olvasni KÖSZÖNÖM.:)

Pernilla 2013.05.28. 07:43:26

A "nem elég a nyelvet tudni" rész nagyon tetszik pont így érzem magam a külföldön töltött éveim elején, ahogy te leírtad... Valahogy én is azt érzem, hogy 10 év se lesz elég ezeket a nyelvi-kulturális hátrányokat nagyjából behozni :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.28. 08:14:11

mindig az alkohol.
az alkohol lesz a végzete ennek a világnak, nem a felmelegedés.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.28. 08:27:37

@tilmir: Akkor engem le fogsz lőni, mert most durván belekötök La Húngaraba. Nálunk nem kell a cipőt levennie a vendégnek. Gazdag család vagyunk, van porszívónk és merjük használni. Vagy anyám spanyol, csak tagadja.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.28. 08:31:34

Eszméletlen jó írás, köszönjük!

Kérdések:
- gyerekek beszélnek magyarul?
- mit csinál a posztoló és a férje?
- mennyire érzik a válságot?

- végülis ki hozza az ajándékot Karácsonykor? ;)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.05.28. 08:34:24

@én már a fény gyermeke vagyok: Ha csak ebbe tudsz belekötni, egye fene, nem lövök...
:)
Egyébként, ez szerintem nem nemzetfüggő. Nekem otthon is volt több olyan ismerősöm, aki szemrebbenés nélkül begyalogolt sáros cipőben a szőnyegre. :)
Nem haraptam le a fejét, nekünk is van porszívónk.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.05.28. 08:35:54

@én már a fény gyermeke vagyok: hagyjuk ezt , egesz Skandinaviaban leveszed a cipodet ha bemesz egy lakasba!! es van porszivojuk :)))
Thaifoldon is leveszed a cipod..
soroljam????

Zka77 2013.05.28. 08:39:03

Tényleg jó írás!

De a ponty akkor is kurva büdös és az íze is olyan. Nem véletlen nem eszik ezt meg igényesebb népek :) Csak tengeri halat vagyok hajlandó...
A saláta pedig legalább annyira köret, mint a rizs vagy krumpli, ráadásul jobb is azoknál.
Hát bizony lehet, hogy az én étkezési szokásaim nem tipikusan magyarok.
Cipőlevétel: akkor a spanyol lakások sarasak, koszosak a cipővel járkálástól, vagy mindig takarítani kell ha vendég volt?

chatinbretagne 2013.05.28. 08:44:30

A legszebb írás a blogon. Gratulálok, és üdvözletem a francia mediterrán partról!

Kaumatzi 2013.05.28. 08:48:45

@én már a fény gyermeke vagyok: ez szokás kérdése, bár emlékszem, egy 30 évvel ezelőtti illemtankönyvben leírták (tudni illik, hogy mi illik), hogy nem illik levetetni a cipőt a vendéggel, de valahogy nálam is úgy alakult, hogy levesszük...sőt, gyk 100 ismimből 99nél dettó...azért ebből nem általánosítanék, de a szűkebb környezetre feltétlenül igaz a kijelentés

a poszt különben remek :))

andaluzkutya 2013.05.28. 08:48:57

Gondolom a cipőlevételi szokások leginkább a klímával lehetnek kapcsolatban. Ha jól emlékszem az általános iskolából, Spanyolország nem a csapadékosságáról híres, így elég nehéz sarat bevinni a lakásba, míg pl. Japán, Skandinávia, Magyarország ehhez képest kifejezetten esős. Ráadásul Magyarországon a legtöbb helyen jó minőségű föld van, ami hajlamos sárrá alakulni, ha vízzel keveredik.
Amúgy jó poszt, én most pont abban a fázisban vagyok, amikor nyelvileg sokat értek, de mégis tökhülyének érzem magam egy kötetlen beszélgetés során, mert:
1. nem értem a beszédben elejtett utalásaikat
2. nem tudok színesen beszélni, mert nem ismerem annyire a kultúrájukat, hogy tudjak színesen beszélni...

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.05.28. 08:51:35

Itt Thaiföldön meg se fordul az emberek fejében, hogy cipővel lépjék át a küszöböt - gazdagéknál sem!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.28. 08:53:54

Nagyon-nagyon jó a poszt. És nagyon jól rávilágít arra, hogy nem csak a nyelvet kell tudni, hanem a kultúráját is az adott országnak.

Ez meg nagyon tetszett:
"Azt hiszem, ha majd egyszer egy olyan helyre találok, ahol szeretném, ha eltemetnének, az lesz a hazám. Van egy jelölt."

Ilyen jelöltem nekem is van, persze azért nem vagyok annyira szentimentális, hogy azt várjam majd a hátramaradóktól, hogy oda is temessenek ténylegesen el, de mindenesetre megfordult a fejemben, amikor először megláttam azt a temetőt, meg azóta is többször :) Pont olyan, mint amilyent a posztoló leír: Hegyoldal, gyönyörű panorámával a tengerre, "a tenger és az ég között", ahogy a posztoló írja. És én is azt a (temető melletti) várost érzem a hazámnak valami érthetetlen oknál fogva már régóta, bár még nem sikerült oda költöznöm (nem tudok ott találni értelmes megélhetést magunknak ott), de már csak 270 km-re vagyok tőle, kb. 1.000 km-t már "ledolgoztam" a távból :)

Szóval nagyon tetszett a poszt, pont én is hasonlóan gondolkozok.

kalifa 2013.05.28. 08:56:17

Fantasztikus írás. 3 évet éltem Andalúziában, és ahogy olvastam, újra feljött minden régi emlék. Köszönöm.
A lányom még ott született; azt hiszem ezért is, de örökké a részem marad.

A hazám mindig a szülőföldem, az otthonom pedig ott van, ahol a családom. Ahol élek.

Köszönöm még egyszer.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.28. 09:05:09

Magyarhonban a kultúrkör része a cipõlevétel. Praktikussági okokon túl olyan ez, mint mikor a templomban leveszed a fejbelid.

james80 (törölt) 2013.05.28. 09:05:11

Nincs benne az mi mennyibe kerül, hol lehet olcsón vásárolni, ki mennyit keres...és nem is hiányzik belőle.

Liz007 2013.05.28. 09:08:06

Hát ez egyszerűen szuper, gratulálok hozzá. Az egyik legjobb - talán a legjobb - írás amit itt olvastam. Leírja mindazt, amit én is érzek, gondolok az egész külföldön élés, beilleszkedés témakörről, annak érzelmi és fizikai hátteréről, anélkül, hogy túl tudálékos, túl nyavalygós vagy túl csöpögős lenne.

Radnóti meg amúgy is az egyik kedvencem...

Gratulálok a sikeres beilleszkedéshez, örülök, hogy megtaláltad azt az országot ahol szívesen élsz és szívesen neveled fel a gyermekeidet. Mert valljuk be, hogy Magyarország sajnos már egy ideje nem tartozik ebbe a körbe.... Persze, jó hazajönni, hiányzik nagyon, ha külföldön él az ember, időről időre haza is látogat hosszabb-rövidebb távokra, de csak azért, hogy újra és újra rá kelljen jönnie, hogy kis hazánk mennyire élhetetlenné vált az elmúlt években...

Neked további sok sikert és boldogságot kívánok a választott új hazádban!

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.28. 09:08:49

@Kaumatzi: Én nem félek azonosulni a házigazdával, ha le kell venni hát leveszem. Ha csak pizsamában lehet mozogni a házban, akkor járjunk ott pizsamában. De kötekedő pöcs vagyok, ha a házigazda a kis papucskájában grasszál, én nem totyogok mellette zokniban mint a szarógalamb. Vagy bont nekem egy múzeumlátogató papucsot, vagy jár ő is zokniban. Ha nem teszi, minden második mondatomban megjegyzem: azért nagy az arcod, mert papucs van a lábadon. Jobb ezt rögtön megbeszélni mint háta mögött, távozás után a kocsiban. Ez az 'ide se jövünk többet' annyira méltatlan.

Kaumatzi 2013.05.28. 09:15:42

@én már a fény gyermeke vagyok: mondjuk sok olyan helyen voltam, ahol volt vendégpapucs, de én speciel mezítláb mászkálok otthon is, vagy zokniban, tehát ez nem befolyásolhatja a kedves látogatót :))
gondolom azon is múlik, hogy milyen otthon a padló, biztos nem csípném, ha a szőnyegpadlót összetocsogná valami vakegér vendég, de egy kövön tőlem csúszkálhat is a cipőjében, ha otthon is úgy szokta
más kérdés, hogy én háklis vagyok az otthoni környezetemre, ezért inkább nem hívok vendéget - se papucsban, se máshogy :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.28. 09:17:02

@Jani haverja:
Mi lett veled, rág láttunk!?

Már aggódtunk, hogy gyűjteni kezdted az 50 millát a szigetre és elvitt a maffia... :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.28. 09:20:07

@Kaumatzi: a vendégpapucs a halálom!
inkább legyen petefészek-gyulladásom, de ki tudja, előtte kinek a gombás lábán volt.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.28. 09:21:05

@Kaumatzi: Az jó. Nálunk kupi van, minden tele a vendégek szaros lábnyomaival. Ha rámjön a számtan, azokat szoktam méricskélni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.28. 09:21:15

@Kaumatzi:
Egyetértek!

Az én házam (lakásom) az én váram. Vnnak szabályok, mint pl. a cipőlevétel. Ha nem tetszik a vendégnek, akkor többet nem jön, baromira nem érdekel.
Úgysem szívesen engedek idegent az életterembe.

Kaumatzi 2013.05.28. 09:21:57

@Babette_: pedig remek magyar szokás ez is :)))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.28. 09:25:02

@Kovermadar: Vagyok, csak a nyakamba szakadt tengernyi dolog, tegnap pl. még Afganisztánból is kerestek telefonon :) Röhej, de tényleg így van.

Az a baj, hogy egész Európában hosszú volt a tél, most meg mindenki kapálózik mindenfelé, és azt sem tudom néha, hogy hol áll a fejem. Még egy poszttal is tartozom a HÁ-nak, de azt sem tudom befejezni, de igyekszem. De egyébként semmi gond szerencsére, és köszi az érdeklődést, jól esett :)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.28. 09:26:08

@Kovermadar: Ez így van rendjén, eddig elviccöltem a témát. Egyszer jött be hozzánk anyám tűsarkúban. Repült mint a szar.

Balu kapitany 2013.05.28. 09:30:41

@tilmir: itt Magyarországon mi is levesszük a cipőnket kivéve a 70 éves gyerekorvosunkat, aki erre képtelen, bevonul egyenesen a gyerekszobába (ahol padlószőnyeg van), így az asszony inkább feltekeri neki a szőnyeget...beszabehu

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.28. 09:34:44

@Balu kapitany: Könnyű neked, erős a mama. Nem mindenki tud hipp-hopp feltekerni egy padlószőnyeget.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.05.28. 09:34:58

@Balu kapitany: Én sem mennék be sehova cipővel, még akkor sem ha felhatalmaznak rá.
Sajnos, manapság ez kevésbé egyértelmű.
Ha belenézel egy napi sorozatba, ott is cipőben nyomják a lakásban.
:(

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.05.28. 09:36:39

Egyébként ebből látszik, hogy tényleg nagyon jó a cikk.
Ezen a hülye cipőm rugózik mindenki....
:D

sophie0607 2013.05.28. 09:37:48

Nagyon jó írás! :) Megkérdezhetem, hogy az ország melyik részén éltek?

waterphone 2013.05.28. 09:41:00

Szép volt, köszönet érte.
Ja és nálunk is le kell venni a cipőt, pedig van porszívónk, és gyakran használjuk is. Bár nem hiszem, hogy ez volt a leglényegesebb ebben az írásban.

Balu kapitany 2013.05.28. 09:41:20

@én már a fény gyermeke vagyok: hát ja, az esküvőnk után - a nászéjszaka előtt - is ő vitt át engem a küszöbön ...:)

(igaz, ott a pont, akkor még nem volt padlószőnyeg, azóta nem jött a doki, de ha jön tuti leveszi a cipőjét, vagy bosszúból ráeresztem a kutyát- attól ugyanis fél-, hogy jól összeugrálja )

Tigerwill 2013.05.28. 09:41:32

Nagyon szep poszt volt, köszönet erte!

Teljesen azonosulni tudtam ezzel : "A másik dolog, ami nehéz volt eleinte, hogy sokszor nem tudtam elmagyarázni az ismereteimet, hiányoztak a szavak és a szakszavak. Sokszor éreztem nagyon ostobának és tudatlannak magam, és voltam biztos benne, hogy mindenki annak is néz."-zel, en is ebben vagyok es minden szavaval egyetertek.

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 09:41:35

azt, hogy a nyelv nem elég a beilleszkedéshez már megírtuk páran, de amúgy tényleg jó a poszt, öröm volt olvasni.

Balu kapitany 2013.05.28. 09:42:08

@tilmir: miért hülye a cipőd? nyom?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.28. 09:45:32

@Balu kapitany: Én be se engedem a házba a dokit. Vagy megvizsgálja a gyereket a kapuban vagy mehet isten hírével.

NIKI LAURA 2013.05.28. 09:45:53

@Kellemes Zérókomponista: ja.múltkor én is levettem a Zsinagógába,ki is zavart a Rabbi.

A határátkelés teljesen más aspektusú,ha családi kötelék miatt megy valaki.
Mert ugye az örök klasszikus az üldözött,gazdasági menekült kisember...mert ha férj/feleség,akkor elvileg a szerelem a mozgató rugó.

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.28. 09:48:42

Nagyon jó cikk.

"Mielőtt véget ért volna az éves szerződésem, megismerkedtem életem párjával és későbbi gyerekeim apjával, és ott maradtam. A legnagyobb segítséget tőle kaptam abban, hogy behozzam a kultúra nem ismeréséből adódó hátrányt.

Persze lehet mondani, hogy így könnyű. Ha van egy párod, automatikusan bekerülsz egy családba és / vagy egy baráti közösségbe, így minden könnyebb mintha mindezt magadnak kellene létrehozni."

Ezt mondom én is mindig, amikor egy kitartott kis p. dalolászik a fogadó országából a saját családi házából, 2 kocsival, évi 3-szori tengerentúli nyaralással. Eközben ő otthon van és tanulja a fogadó ország nyelvét teljes állásban, esetleg adnak neki egy titkárnői állást részmunkaidőben a családon keresztül.

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 09:49:59

@Tökfőzelék: "Ezt mondom én is mindig, amikor egy kitartott kis p. dalolászik a fogadó országából"

ilyen volt itt a HÁ-n? nem túnik jellemzőnek

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.28. 09:56:20

@pappito: pedig jó pár ilyen van. A más blogokat írók között is rengeteg ilyen van, főleg aki nagyon részletes blogot vezet és sokat ír mindenről gyakran.
A hátteret sokszor elfelejtik megemlíteni, hogy miért is érnek rá ennyire. Teljes munkaidőben dolgozó férfiak/nők aligha írnak éveken át igényesen szerkesztett, nagy gyakorisággal frissített blogokat.

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 09:58:49

@Tökfőzelék: "Teljes munkaidőben dolgozó férfiak/nők aligha írnak éveken át igényesen szerkesztett, nagy gyakorisággal frissített blogokat."

na, jónak mondod, én pont ezt csináltam öt évig, most meg csak akkor csinálom, ha ráérek. pedig még csak kitartott picsa se vagyok. Meg az nem érdekel, hogy más blogokon ki mit, itt rohadtul nem jellemző amit leírtál, legalábbis nem rémlik, hogy ilyesmi lett volna, pedig itt vagyok mióta van ez a blog.

szóval nem tudom pontosan mi bajod, de ha nem itt vannak olyen arcok, akkor ne itt reklamálj, menj a kitartottpicsa.blog.hu-ra és ott

Balu kapitany 2013.05.28. 10:03:11

@én már a fény gyermeke vagyok: úgy is kell, csak keményen, főleg télen!:)
a mi gyerekdokink legközelebb odaállhat az ablak elé, szigorúan kívülről (mezítláb, mert nálunk a kertben is le kell venni a cipőt - a kutyán sincs - ) és bekukkolhat a gyerekre, aztán ha rossz diagnózist állít fel, megkeresem a kutyával...
:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.28. 10:05:45

@www.aonang.hu:

Magyarországon az oszmán hódoltság óta terjedt el, hogy le kell venni a cipőt a lakásba bemenetelkor.

babo81 2013.05.28. 10:08:04

A posztot olvasava,spontán könnyezni kezdtem.Szeretem a hazám,pontosabban helyeket,dombokat,hegyeket, amikhez kedves emlékek kötnek!Ilyen pl.:a budaörsi Kő-hegy,gyermekkorom "játszótere"vagy a család kis telke Szárligeten,szuper osztálykirándulás a Bakonyban...stb. Most itt ülök a XIII kerületi pici lakásomban a kanapén és baromira elvágyódom innen!

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.28. 10:10:57

@pappito: eddig aszittem férfi vagy (ez jót jelent). Ezzel a mostani kommenttel viszont leleplezted magad: tipikus nõi önérzet. Senki nem beszélt rólad. Tökös fõzelék éleslátása igen jó - sajnos ilyet is ritkán írhatok. So, elkergetés helyett érdemes rá odafigyelni. Pl. most is hasznos tényállásra hívta fel a figyelmet.

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.28. 10:15:23

@pappito: te kivétel vagy
pedig rengeteg ilyen van
csak gondolj bele, hogy mennyivel egyszerűbb beházasodni Enrique-hez meg John-hoz, annál, hogy elkezdjen valaki önmagában jól keresni, tanulni, versenyezni
a legtöbb kivándorlónak nincs versenyképes szakmája és nyelvtudása, amivel biztosítani tudná saját maga számára a jólétet
a nők pedig a testi adottságaikat kihasználva nagyon egyszerűen felkapaszkodhatnak a ranglétrán azzal, hogy odaköltöznek a férfihoz a fogadó országban, vagy eleve úgy mennek ki, hogy kiköltöznek valakihez
persze nem mindenki ilyen, ezt elismerem
hozzátenném, hogy én magam nő vagyok, egyedülálló és dolgozom, de rengeteg példát látok a környezetemben arra, amit leírtam

Balu kapitany 2013.05.28. 10:18:08

@Kellemes Zérókomponista: miért jó az ha férfi? én szeretem a női szellemet, sőt a női logikát is, olyan szempontokra hívhatják fel a figyelmet amikre a férfiak nem fordítanának kellő hangsúlyt, pedig fontos
persze a női önérzet az más tészta, és amikor abszolút az éppen vitatott témába nem illő dolgokat hoznak elő, az először vicces, aztán inkább negligálásra okot adó (de ez csak egészen ritka eset, csak ismerőseimtől hallottam, hogy van ilyen is)

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.28. 10:18:51

@Tökfőzelék: "a testi adottságaikat kihasználva" persze ez sarkítás, nem ez az egyedüli szempont, de érzésem szerint sokszor jelentős szerepet játszik a párválasztásban

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.28. 10:19:49

@Tökfőzelék: na, mármint nem a pénz az egyedüli szempont, de fontost, ezt akartam írni

(deleted) (törölt) 2013.05.28. 10:25:31

Nagyon szépen megírt poszt. És hát pont ez a bajom nekem is, sok év kell ahhoz, hogy nyelvi árnyalatok, kulturális apróságok is meglegyenek, ami pedig igazából elengedhetetlen még a jó beszélgetésekhez is.

Úgy tippelném a poszt alapján, hogy a gyerekek végülis spanyolajkúak lettek, ami persze egyáltalán nem baj, különösen, ha az anyuka ennyi év után immár szuperül élvezi a spanyolt.

tanato 2013.05.28. 10:30:47

@Tökfőzelék: Ahhoz hogy egy szép nő a testi adottságait kihasználva jusson feljebb,nem kell ahhoz feltétlenül külföldre költözni,azt megcsinálhatja országon belül is ha erre van igénye.

(deleted) (törölt) 2013.05.28. 10:31:26

@Tökfőzelék: vannak férfiak is, akik beházasodnak! :)

Egyébként meg ez a "csak a kitartott picsa ér rá úgy blogolni" baromság. Elég csak grafománnak lenni hozzá, meg valami ilyesfajta lelkesedés, hogy a napi 8-10-12 óra munka, főzés, miegymás után még hajnalig blogot írj. Én például így csinálom.

Szt Elvíz 2013.05.28. 10:31:27

@én már a fény gyermeke vagyok: Imádom a köcsög stílusodat, most is kiköptem a kávémat a röhögéstől! :)

Balu kapitany 2013.05.28. 10:38:21

@Szt Elvíz: dettó, én a vízet!:) fény gyermeke, te hol élsz? kik a szüleid?:)

Tigerwill 2013.05.28. 10:41:43

En egyedul vagyok kint Nemetorszagban nokent, ra kellett dobbenni, lenyegesen tovabb tart, meg ha az igyekezet es az akarat meg is van, hogy a nyelvbol felfejlodj, olyan szintre, vagy kozel olyan szintre, mint egy anyanyelvi beszelo (vagy mondhatnam a teljes integralodast is), ha nincs melletted anyanyelvi Tars. Kollega, lakotars nem eleg, mert csak felszines a kapcsolat, baratot meg nehez talalni. Meg anyanyelvieknek is...

Szt Elvíz 2013.05.28. 10:43:09

@Balu kapitany: Kik a szülei? Ezt hogy jutott eszedbe megkérdezni?

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.28. 10:54:49

@Balu kapitany: kurva szerencsés vagy akkor. Egyetértünk amúgy. Én az általad vázolt arány fordítottjával találkozom sajnos.@Tigerwill: úgy van: nehéz.

nyuszigonosz 2013.05.28. 10:56:19

Fantasztikus írás!
Részben hasonlít a saját életemhez, igaz egy más országban. Viszont Spanyolország a szívem csücske, nagyon sok idöt töltöttem közben ott is.

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 10:57:21

@Tökfőzelék: " de rengeteg példát látok a környezetemben arra, amit leírtam"

a környezeted nem a HÁ, ugye? mert annak ellenére, hogy eredetileg ezt sugalltad, itt nem nagyon van az általad nehezményezett szerzőből. szóval inkább az az érdekes, hogy neked mi nem jött össze, hogy ennyire fújsz azokra akik a saját blogjukban azt irkálnak amit akarnak?

andaluzkutya 2013.05.28. 11:02:07

@Tökfőzelék: Most, hogy jobban belegondolok, én egyetlen olyan nőt se ismerek errefelé, aki kitartott. Pedig ismerek több vegyesházasságot is, ahol a nő magyar, de még így se...

blasiusii 2013.05.28. 11:08:46

Egészen tetszett az írás, annak ellenére, hogy már véééééégtelenül unalmas a "fiatal magyar lány menni mediterrán országba a boldogság nyomában" - pár napja mondta egy középkorú férfi(!) ismerősöm, hogy az egész családjával fogják, és elköltöznek Olaszországba: na, ez a felállás már kész felüdülés volt az ilyen tipikus történetek mellett.

Tetszett ez a "Süsü-probléma" felvázolása: szeretem a humort a szóviccektől az iróniáig, és azt, hogy mi magyarul félszavakból megértjük egymást, azt szerintem évtizedek alatt sem lehet behozni idegen országban. Persze, van, akit ez nem zavar, nekem nagyon nagy hiányérzetem lenne...

tsabus UAE 2013.05.28. 11:11:59

Nagyon jó írás, gratulálok hozzá !
sok sikert kívánok a továbbiakban !

Bíborvörös 2013.05.28. 11:13:44

Jó kis szöveg... Nekem is vannak hasonló emlékeim, itt-ott felnevettem, itt-ott elöbújt a nosztalgia. 6 éve élek Spanyo9lországban, Andalúziában kezdtem, aztán Madridba költöztem, munka miatt. Nem bántam meg, bár visszahúz a tenger. Ahogy Magyarországra hazatérni is jó érzés mindig.

Emlékszem, nekem is sokk volt a halszag meg a földre dobált kagylóhéj, bár a késöi ebédhez, vacsorához gyorsan hozzászoktam - a mennyiségekhez már kevésbé. :) A fogadócsaládom azon az elsö malagai nyáron felállt és megtapsolt amikor elószór végig tudtam enni a szokásos hétfogfásos ebédet.

Én is festek húsvétkor tojást, idén sonkát is föztem és ettünk a párommal (aki argentín, de itt él jópár éve), méghozzá tormával, amit itt senki nem használ. A télapó és a névnap ünneplése mára már kikopott a rutinomból, el is felejtem öket rendre. De az is igaz, hogy amikor pár éve felfedeztem, hogy elbontották a Pauler utcai házat, ahol az egyetem elsö éveiben laktam, az nagy nyomott hagyott bennem. Eltünt a kö, amire léptem, ahogy a posztoló írja. Úgy éreztem, kitépték a gyökereim egy részét.

Szerencsére vannak olyan barátságok, amik viszont megmaradnak, még ha nem is beszélünk évi 1-2-nél többször és el is válnak az útjaink. Ez fontos és rengeteget számít, hogy tudom, van aki vár, van aki emlékszik, gondol rám ott is. Én itt nem tudtam olyan barátságokat építeni, mint amilyenek otthon vannak/voltak. De az igaz, hogy mindenki nagyon befogadó és segítökész volt mindig és sok kultúrális hátteret a barátokon keresztül szívtam magamba - és adtam át. Mert egy pár éve a spanyol barátaimnál is készül "fórralbor" télen, spanyol naranccsal és sok fahéjjal, és a magyar közmondások, szólások is használatba kerültek, igaz, itt spanyolra fordítva. :)

A mákos kalácsra az irodában azt hitték, olyan, mint a füves süti Amszterdamban - itt nem használják a mákot, nem is ismerik igazán - mégis megkóstolta mindenki és elfogadták, hogy az én kúltúrámban is vannak különleges de nagyon is becsülendö szokások. Havonta egyszer palacsintát is hoztam be annak idején az irodába - a spanyolokat lenyügözi a magyar konyha sokrétüsége, az, ahogy a füszerekkel bánunk.

Szép az, ahogy a kultúrák keverednek, illetve békésen megélnek egymás mellett. Semmit nem kell feladni; amit az ember a szívében hordoz, az pedig elkíséri mindenhová. Én is magyar maradtam, mégha néhány helyi szokás mára sajáttá is vált és itt vagyok otthon, bár oda megyek haza.

nigara 2013.05.28. 11:14:48

"Magyarországon le kell venni a cipőt, ha valakihez bemegyünk"

Ez baromi proli dolog. És nem kellene azzal jönni, hogy honnan ered - mára kizárólag a házigazda lustaságának (proli szintjének) fokmérője.

Nem kérek válaszokat, úgysem fogom elolvasni.

kutya vacsorája 2013.05.28. 11:16:20

kár hogy nincs itt a posztoló, szívesen kérdeznék. de akkor inkább gratulálok neki.

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2013.05.28. 11:20:42

Uff! De szép volt a spanyol idézet:))))
A lenguado amúgy az amit jelent is: nyelvhal:)

andaluzkutya 2013.05.28. 11:22:08

Most valamiért eszembe jutott, hogy "bizonytalan, mint a kutya vacsorája lámpaoltás után". A kutya vacsorája inkább csak támpont, a lényeg a "lámpaoltás után"-on van:)
De ne kérdezzetek, nem mondom el részletesebben:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.28. 11:23:35

@Tökfőzelék: hát igen, igazad van, én is olyan férfit kerestem anno, akinek férfi teste van.

01234567 2013.05.28. 11:30:51

Ez eddig a legjobb írás amit itt olvastam. ..de a jó írások rossz oldala, ezen kívül nem is lehet más kommentet írni hozzá...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.28. 11:37:52

@nigara:
Akarsz sakkozni?
Lehetsz Te a sötét paraszt ;)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.28. 11:38:33

Kapjatok már háromszoros orgazmust egy poszttól...

Shanarey 2013.05.28. 11:58:48

A poszt klassz, köszi.

Süsü idézet:-)

Létezik egy bizonyos biztonságtechnikai software, amelyet én magyarítottam le.

Nos abba ha egy felhasználó belép, ezt kapja a képébe:
"Üdvözöllek dicső lovag, tedd amit tenned kell"
Legalábbis ha magyarul akarja használni.

A cipő témáról meg annyit hogy engem nem az zavarna ha a vendég behozza a port, hanem az amit a por mellett a cipőjén behoz.

Poszívóm van, és nem félek használni, de utálom mert hangos.

Na meg lusta is vagyok, de ez titok.

BigPi 2013.05.28. 12:09:31

Nekem az lenne a kérdésem, hogy mik azok a magyar szokások amiket szívesen átadna a Spanyoloknak? Egyáltalán tudjuk gazdagítani bármivel is más országok kultúráját?
Példának lehet említeni a nagy "honfoglaló" népeket kínaiak, olaszok, írek, arabok.

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.05.28. 12:14:34

@Tökfőzelék: Azert szerintem ez nem ilyen fekete-feher. Peldaul en annak idejen azert jottem Irorszagba hogy az akkori parommal legyek (aki ir), amugy eszembe se jutott volna ide betenni a labamat. Viszont vilageletemben onallo voltam, ugyhogy kikotottem hogy az elso evben alberletben fogok lakni egyedul (illetve vadidegen lakotarsakkal...), nehogymar az legyen hogy o tart el engem. Rettenetes volt, gyakorlatilag tavkapcsolatban eltunk a varoson belul... (O nem aludhatott nalam a lakotarsak miatt, engem nagyon szivesen latott a csaladja, de egy kicsit sokan voltak meg a lakasban nem volt futes ugyhogy nem szerettem ott aludni...) Aztan osszekltoztunk kulon albiba, az elso evben en fizettem tobbet mert o jart iskolaba, a masodik evben meg forditva.

Vannak itt barataim, akik 10 evig tartottak fent 2 kulon alberletet nem messze egymastol mire eldontottek hogy osszekoltoznek (a lany a kulfoldi, a ferfi a helyi szinten), illetve ismerek olyanokat is akik 2 het ismeretseg utan maris ugy dontottek hogy minek 2 kulon haztartassal szorakozni es egybol osszebutoroztak. Kinek mi jon be.

A lenyeg hogy a sajat esetemben es minden ismerosom eseteben is az osszekoltozes egy megoldas arra, hogy a par egyutt maradhasson. En nem latok ebben semmi rosszat, mint ahogy abban sem, hogy ha x ideig mondjuk csak a par egyik tagjanak van lehetosege dolgozni, akkor o tamogatja a masikat.

Persze annak idejen en is sokszor megkaptam hogy megfogtam az isten labat egy helyi pasival meg hogy 'gold digger' vagyok. Most meg a mostani parom kapja ugyanezt, mert o "kulfoldibb" mint en, ergo csak erdekbol lehet velem, ugye.

A lenyeg hogy szerinem senkinek nem kellene itelkeznie, minden tortenet mas es nem lehet altalanositani.

@poszter
Remek iras, ketszer is elolvastam!

2013.05.28. 12:14:37

@nigara: Akkor minek szóltál hozzá? :)

Amúgy a proli a proletár rövidítése, ami meg (ha nem csalnak emlékeim) a munkásember szinonimája. Persze lehet, hogy manapság ezt pejoratív értelemben értendő, azt nem tudhatom.

2013.05.28. 12:15:22

@Shanarey: És ráadásul még áramot is használ a porszívó. :O

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.28. 12:23:49

@pappito: nem, hanem Ny-Eu nagyvárosa, pénzügyi központ környéke
és igen, nekem ne jött össze, mert nem akarom, hogy függjek akárkitől is az életben
láttam már olyan sztorit is, hogy valaki le lett cserélve öregen, és hát mit mondjak, óriásit zuhant az életminősége

@andaluzkutya: a legtöbb feleség nem kitartott, hanem jóval afölött az átlagszínvonal felett él, mint amit önmagától, egyedül elért volna

erre jó példa, ha a feleség dolgozGAT valamit, ami harmad/negyedannyit hoz a konyhára, mint amit a férj keres, emellett a férj lakásában/házában élnek, férj szülei segítenek neki sokat
ez nekem a félig kitartott kategória, mert hol is lenne a nő önmagában, egyedül? egy megosztott lakásban lakna rossz környéken és végezne harmadrangú, kisegítő munkákat? a nyaralás abból állna, hogy visszamenne a szülőhelyének országába, nem tengerentúlra utazna évi többször, saját lakásról, házról nem is álmodhatna, luxuskiadásokat meg végképp elfelejthetné, hiszen rosszul keres, ugyanúgy számolgathatná a a bevételét/kiadását, mint az átlagmagyar

persze egy mérnök/orvos/programozó/közgazdász könnyen beszél, hogy áá nincs ilyen, de ha találkoznál ezekkel a rétegekkel is, akkor látnád, hogy óriási a trade-off kevésbé tanult nőként egy helyit magadhoz édesgetni és aztán blogolgatni minden nap, hogy milyen szép az élet

ez megtörténik férfiakkal is, hogy helyi nőhöz mennek hozzá, azonban esetükben, ahogy én megfigyeltem, sokkal kevésbé látványos az anyagi és életszínvonalbeli ugrás, ha van egyáltalán, mint a nőknél

Shanarey 2013.05.28. 12:28:02

@Philosoraptor:

Az árammal nincs bajom, csak a zajjal
I'm Electrician, and Security Technician.

Tényleg, ismeritek ezt a fogalmat fizikából?
Áram járta vezető?

Nos ez az igazgató aki belenyúlt a konnektorba.
A konnektor az nekem is megvolt 4 éves koromban.
:-)

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.28. 12:30:56

@Kriszta D: jó a kommented
igen, vannak ilyenek is, sokan a helyiek közül vigyáznak, hogy ne legyenek a gold diggerek áldozatai
sokszor azonban úgy van, hogy a nőknek az is nagyon nagy ugrás, hogy a helyi ÁTLAGos életszínvonalat is eléri egy nem olyan jól megfizetett szakmában dolgozva, nem kell feltétlenül palotára meg bejárós takarítókra gondolni
ehhez pedig jó segítség egy bennszülött férfi, aki átlagos körülmények között él

"nehogymar az legyen hogy o tart el engem."
az előző kommentemben árnyaltam a képet, kérlek olvas el azt is
köszönöm

sok embernél nem is lehetséges a te sztorid egyébként, mivel ha nem angol anyanyelvű a párja és angolul ismerkedtek/szerettek egymásban, és a külföldi férfi visszamegy az anyaországába, akkor kénytelen a nő eleinte megtanulni a nyelvét, ezután pedig az a verzió jön, amit már leírtam

Shanarey 2013.05.28. 12:36:06

@Tökfőzelék:

Ennyire azért nem kellene általánosítani.

A világ úgy van berendezkedve, hogy átlagban a férfiak keresnek többet. Azt hogy ez így nem jó nem vitatom, de ettől még nem lesz minden nő "kitartott" aki ilyen kapcsolatban él.

Nyugat Európában pedig az az elfogadott hogy nem kell mindkét félnek dolgozni, ez kapásból akkor kitartottság, avagy egy logikus életszemlélet, hogy a család is fontos, nem csak a termelés?

(deleted) (törölt) 2013.05.28. 12:37:00

@Kellemes Zérókomponista: Te meg ragadj már egy korbácsot, és addig verd a hátad, amíg jobb nem lesz :-)

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.28. 12:37:47

@Tökfőzelék: és még el is felejtettem írni a gender pay gap-ről, ami ugye azt jelenti, hogy a nők 70-80%-át (országtól függ) keresik a férfiak fizetésének ugyanolyan munkakörben és ugyanolyan képzettséggel

en.wikipedia.org/wiki/File:OECD_Gender_Pay_Gap.001.png
en.wikipedia.org/wiki/File:EU_27_Gender_Pay_Gap.001.png

Shanarey 2013.05.28. 12:39:23

@szerengeti:

Neki már attól is jó hogy beszólhat.
Vajon a való életben is ekkora arc?

(deleted) (törölt) 2013.05.28. 12:40:27

@Tökfőzelék: Ez az egész ott hibádzik, hogy egész nyilvánvalóan jobban tud élni két dolgozó ember _bárhol_, mint egyedül lakva. Egyszerűen azért, mert vannak a megélhetésnek fix költségei (lakbér, hogy egyet mondjunk). Természetesen ezt ketten könnyebb kitermelni, mint egyedül. Ha úgy gondolkodnánk, ahogy te, akkor mindenki "kitartott", aki nem egyedül rágja a petrezselymet.

Spacecake 2013.05.28. 12:40:29

jo poszt!!!
vegre megmutatta vki h lehet ezt Mo.-ra kopkodes nelkul is....

ritka,mint a feher hollo...

Shanarey 2013.05.28. 12:42:44

@szerengeti:
Na igen, a lényeg az hogy menjen a szekér, nem pedig az hogy ki tolja erősebben. Különbség mindig lesz. De nem kötelező ezt érezni, vagy éreztetni a másik féllel.

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.28. 12:45:12

@szerengeti: akkor lakhat valaki megosztott lakásban is egy szobában, nem muszáj valakihez költözni

később meg lehetne a költségeket is felezni, kocsit, lakást, utazást is felesbe fizetni, csak ez nem lehetséges, ha csak pénzügyi szempontból vizsgáljuk a problémát, egyrészt az említett gender gap miatt, másrészt meg azért nem, mert a kivándorló nők nagy részének nem versenyképes a szakmája, ergó rosszul keresnek, átlag alatt

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 12:46:38

@Shanarey: de akkor mire hergelné magát a sok feminista aki a feminizmuson kívül mást felmutatni nem tud?

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 12:50:01

@Tökfőzelék: "mert a kivándorló nők nagy részének nem versenyképes a szakmája, ergó rosszul keresnek, átlag alatt"

ezt alátámasztanád valamiféle, legalább egy kicsit komolyan vehető adatsorral? kösz.

andaluzkutya 2013.05.28. 12:51:41

@Tökfőzelék: Egyrészt anyagias vagy, másrészt nem azt mondtam, hogy nem létezik ez a kategória, hanem kétségbe vontam, hogy ez lenne a többség.
Amúgy meg saját példa: én kb. 3x annyit keresek, mint a feleségem. Ez azért lehetséges, mert nekem nagyon jó végzettségem van, neki meg nem. Hogy miért nem, annak is megvan az oka, én nem foglalkozom vele. De szeretjük egymást, együtt akarunk élni és ennek megfelelően együtt is élünk. Természetesen közös kassza van, mert ha nem lenne, akkor üzletfelek lennénk, nem család (szerintem, de ez lehet kultúrális dolog is:) ). Engem nem foglalkoztat, hogy egyedül megállná-e a helyét, mivel nem tervezünk külön élni. Azt tudom, hogy ha meghalnék, akkor lennének anyagi gondjai, leginkább mivel van egy csomó gyerekünk, akiket mellesleg ő szült és ő foglalkozott velük az első években szinte kizárólag, amíg én dolgoztam, ill. képeztem magam, hogy olyan jó állásom lehessen, ahol 3x annyit kereshetek, mint ő. De a halálomra ott van a biztosításom, hogy mégse legyen nekik rossz.
Amúgy meg én hol lennék egyedül, ha nyakamba szakadna minden, amit eddig közösen oldottunk meg? Akkor most én érzelmi, meg magánéleti kitartott vagyok?:)
Én amúgy orvos vagyok és az egyik, amit ebben a legjobban szeretek az az, hogy olyan rétegekkel találkozhatsz, amit el se hinnél, hogy léteznek, mivel mindenki előbb-utóbb beteg lesz...

Shanarey 2013.05.28. 12:53:44

@Tökfőzelék:

Az általad említett gender gap, Magyarországon is létezik kb 80%-ban.

Nos akkor itthon hogy is van ez? A kitartottak országa Magyarország?

(deleted) (törölt) 2013.05.28. 12:57:18

@Tökfőzelék: hát az nagyon szomorú, amikor arról szól az élet, hogy ki vette legutóbb a vécépapírt, egészen odáig, hogy a gyerek barátnője miért lakik ingyen a lakásban. Nehéz eljutni a full közös kasszáig, de egy idő után rá lehet jönni, hogy az önmegvalósítás és egymás elismerése nem a filléreken, és nem is a felezésen múlik, sőt elbaszni annál inkább el lehet vele jól működő kapcsolatokat is.

Haloperidol 2013.05.28. 12:58:15

@Tökfőzelék:
"erre jó példa, ha a feleség dolgozGAT valamit, ami harmad/negyedannyit hoz a konyhára, mint amit a férj keres, emellett a férj lakásában/házában élnek, férj szülei segítenek neki sokat ez nekem a félig kitartott kategória, mert hol is lenne a nő önmagában, egyedül?"

Miert elitelendo, ha a no nem dolgozik teljes allasban, vagy kevesebbet keres, mint a ferfi? A nok a XXI-ik szd-ban azon panaszkodnak, hogy hiaba keresnek annyit, mint a ferfiak, ha mellette el kell meg vegezniuk a hazimunkat, a gyereknevelest, fozest, takaritast, OTTHONTEREMTEST.

Manapsag az a meno csaj aki tobbet keres, mint a ferje, a gyerekedet meg szitterre bizza, es ontudatosan mondja, hogy mennyire onallo. Aztan meg csodalkozik, ha a ferje elmegy kurvazni. Minden no azt hiszi, hogy egy seggel tobb szeken is meg tud ulni, aztan beesik az asztal ala. Az osszes hulyepitsa blog tele van a "multitaskinggal": ezek is blogolnak, meg facebookoznak, amig a gyerek bamulja aTV-t.

Persze most en vagyok a ferfisoviniszta. Nincsen bajom a noi onallosaggal, de miert kell azt elitelni/kitartottnak cimkezni, aki esetleg csaladot es otthont akar teremteni, es nem multivallalatot igazgatni? Lehet, hogy az ilyen nok gyerekei nem lesznek lelkiserultek, mert pl. az ANYJUKKAL tudnak kotodest kialakitani es nem egy par havonta valtozo fizetett alkalmazottal.

Balu kapitany 2013.05.28. 12:59:54

@Tökfőzelék: te lebecsülöd a nőket! az anya szerep, hogy otthon van, neveli a gyereket, vezeti a háztartást, elintéz mindent otthon és így egy biztos családi hátteret ad, a legfontosabb dolog egy család életében...szerintem

Haloperidol 2013.05.28. 13:05:56

@andaluzkutya:

Koszi, orvoskollega, pontosan ugyanez nalunk is a szituacio. Hala Istennek vannak meg olyan nok is, akik a gyereknevelesben es az otthonteremtesben is ki tudnak teljesedni, es nem azt szamolgatjak, ha elhagynak a ferjuket, akkor vajon meg tudnanak-e elni egyedul.
Az ilyen tokfozelek-fele hpknek nem csoda, hogy nincsen ferjuk, se gyerekuk. De buszke arra, hogy o onallo, biztosan jo igy neki. Itt olvasom az angol sajtot, tele van olyan cikkekkel, hogy 40-something no mennyire ki van lelkileg, mert a boyfriend opted out of the IVF project. Hat, az ilyesmire korabban kell gondolni.

andaluzkutya 2013.05.28. 13:09:34

Ja, és cipővel nem megyünk a házba, mivel csapadékos helyen élünk és mivel tiszteljük annyira a családanyát, ill. azokat a személyeket, akik takarítani szoktak a házban (nagyobb gyerekek), hogy nem tesszük tönkre fölöslegesen az ő munkájukat, még akkor sem, ha nem fizet érte senki:) De hát mink mán csak ilyen prolik vogymuk:)

orange85 2013.05.28. 13:09:44

a poszt közepes, verset nem olvasok,a télapós részt nem értem.

a cipőről meg a sárbehordásról (mert ez a mai nap témája úgy látom): ha a vendég betapos olyan helyre cipővel ahol az nyomot hagy, levetetem vele a cipőt és addig ütöm vele a fejét míg fel nem takarítja.ahogy átlépte a küszöböt aláírta a ház szabályait.
ennyi.

Ronnie_27 2013.05.28. 13:09:47

@andaluzkutya:
Azt hallottam, hogy a norvég egy egyszerű, praktikus és rideg nyelv, és nem igazán lehet rejtett utalásokat tenni és érzelmi árnyalatokat kifejezni. (Bár az is lehet, hogy a magyar illető, aki ezt mondta, nem tudott elég jól norvégül.)

Nagyon jó poszt.
Jól megfogalmazta a szerző, amit sokszor tapasztaltam, hogy akármennyire sajátít el valaki egy idegen nyelvet, a gyerekkorban megtanulható dolgok bizony hiányozni fognak. Jó ötlet volt kisiskolás tankönyvekből tanulni.

Haloperidol 2013.05.28. 13:10:32

@Tökfőzelék: gender pay gap?
Ez is akkora bullshit, mint a tobbi, amit irogatsz.
Nem tetszik, hogy nem kapsz eleg nagy fizetest? Miert nem valtasz munkahelyet? Elarulok egy titkot:

a versenyszferaban mindenkinek annyi fizetese van, amennyit kialkuszik maganak/amennyit a munkaja er a munkaltatonak. Ha a nok kevesebbet keresnek, az nem a szexista ferfiak miatt van, hanem mert a nok nem mernek/tudnak/akarnak magasabb fizetest kiharcolni. Sad but true.

2013.05.28. 13:13:58

@Spacecake: Azért mostanság nem olyan sűrű az sem, de azért definiálhatnád, hogy pontosan mit jelent a köpködés, és kinek engedélyezett, és kinek nem. Leírom a saját verziómat.

Ha Magyarországon élek, és leírom, hogy ebben az országban minden szar, és min kellene esetleg változtatni, akkor csak szimplán fikázok és hitetlen kutya vagyok, hiszen dübörög a gazdaság. Kár, hogy az a mozdony hátrafelé tolat.

Ha kint élek, és leírom, hogy Magyarországon minden szar és min kellene változtatni, akkor már köpködök is.

Helyesek a megállapításaim v. tévedek?

orange85 2013.05.28. 13:14:33

van egy kérésem is:aki nem magyar billentyűzetkiosztást használ legyen kedves kapcsolja be.minden hozzászólást elolvasok(kivéve sámán, nikike), de az én agyamnak már túl sok kódolgatni.nem is értem egyesek hogy mernek ilyen korcs nyelven írogatni.

köszönöm

2013.05.28. 13:15:36

@andaluzkutya: Szerintem ő sem gondolhatta azt komolyan, mert elég nagy baromságot írt amúgy.

2013.05.28. 13:17:14

@orange85: Magyar weboldalon csak magyar billentyűzettel írhassanak! Előre, forradalmárok, nem adjuk meg magunkat a multik... a hitetlen, pogány kutyáknak!

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.28. 13:19:37

@andaluzkutya: Dokibácsi te nagyon elolvastál valamit. Itt szerintem senki se alszik gumicsízmában és tehénszaros cipőben is csak kevesen ugrálnak az ágyon. A vendégekről van szó. Ha dokibácsi konferencia van nálatok, azt cipőben teszitek vagy anélkül? Mennyire tolerálja a többi dokibácsi a te muzulmán szokásaidat? Mennyire tudod komolyan venni azt a kollegádat, aki egy szál zokniban tart neked előadást?

Balu kapitany 2013.05.28. 13:19:57

@Philosoraptor: egyetertek, igy legyen, hajra Magyarorszag, hajra magyarok!
:)

NIKI LAURA 2013.05.28. 13:20:37

@orange85: Vazeg,akkor mi alapján válaszolsz,ha el sem olvasol?
Amúgy meg kikérem magamnak,olvass,mert rád fér!!

A kintiek meg nem fognak a te kedvedért beruházni,csak hogy a te agyacskádnak könnyebb legyen!

andaluzkutya 2013.05.28. 13:21:45

@Ronnie_27: A norvég, amennyire én ismerem egy egyszerű és praktikus nyelv, de mint minden nyelvnek, ennek is alighanem megvannak a mélységei, mivel emberek használják, akik ki akarnak fejezni mindenféle dolgokat.
Az viszont igaz, hogy nem szokásuk nagyon köntörfalazni, körülírni dolgokat a hétköznapi beszédben, de ebből nem következik az, hogy az irodalmi nyelvben ne lehetne ilyeneket csinálni. És ami még nehezebbé teszi számomra ennek az eldöntését: nem vegyes kapcsolatban élek, így nem tudhatom, hogy családon belül hogyan beszélnek egymással az emberek. A szakmai nyelv ill. a kollégákkal beszélgetés nem ad lehetőséget arra, hogy erre a kérdésre pontos és hiteles választ adjak:) De számomra elképzelhetetlen, hogy egy nyelv ne adjon lehetőséget az érzelmi árnyalatok kifejezésére.

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 13:22:43

@orange85: "aki nem magyar billentyűzetkiosztást használ legyen kedves kapcsolja be."

ezt most komolyan leírtad, ezen képes vagy rugózni a HÁ blogban ahol sokunk külföldről ír? ha sok neked az ékezeteket fejben kitenni, akkor ne erőlködj szerintem. vagy tedd ki őket filctollal :)

orange85 2013.05.28. 13:24:07

@Philosoraptor: egy jól sikerült poszt /vagy egy irtó szar sámán féle magával ránthat 5-600 kommentet minimum.
namost, ha kódolgatni kell az lassúvá teszi az olvasást.
én ezeket egyszerűen átugrom (akármennyire is szeretném elolvasni) mert nincs rá idő kibogozni.a kommentelőt pedig megbélyegzem, mint egy lusta dögöt, aki arra sem képes hogy a megfelelő karaktereket üsse le.

csak remélhetem, hogy többen is így éreznek.de ha nem hát az sem baj.

andaluzkutya 2013.05.28. 13:24:54

@én már a fény gyermeke vagyok: lakáson konferencia???:)
Elmondom, itt mi a szokás. A főnököm szokott vacsorát rendezni a ház mellett kialakított pajtában. Ott nyilván senki nem veszi le a cipőjét. De ha be kell mennie valakinek a házba pisilni, akkor hiába van a wc az ajtó mellett két méterrel végig járólappal, mindenki leveszi a cipőjét. Mivel a ház a főnöké, ő mondja meg, ki mit vesz le és mit nem.

Balu kapitany 2013.05.28. 13:26:51

@én már a fény gyermeke vagyok:
"Mennyire tudod komolyan venni azt a kollegádat, aki egy szál zokniban tart neked előadást?"

engem pl sokkal jobban érdekelne hogy ki ez az ember és vajon mit akar mondani...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 13:27:32

@tilmir: sosem kotekszem
most plane nem, mert kb egy cipoben jarunk a holgyel
az orszagtol es az eletkortol eltekintve
ezt irtam mar regen, kb 10-15 ev es otthon vagy, de attol meg magyarorszag is ugyanolyan fontos

es hogy atkossek az "otthonra" meg a "cipore"
mikor eloszor mentem vendegsegbe gy karacsonyi vacsorara, automatikusan le akartam venni a cipom, mire a haziasszony ram szolt
- Le ne vedd a cipod! Nem otthon vagy!

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.28. 13:28:01

@andaluzkutya: Értem, a főnököd a pajtában fogad. Az más.

orange85 2013.05.28. 13:28:15

@pappito: wazze,attól, hogy külföldiek írnak nem magyar billentyűzetről még írhatna magyarul,nem?idejár kultúrálódni, de a magyar ékezetes magánhangzókat nem üti le?miért olyan nagy cucc magyarul írni?ennyire nehéz megjegyezni annak a max. 8 karakternek a helyét?
egyszerűbb olvasni,teccik érteni?
nekem mint fogyatékos hülyének sokat számít ez is.

orange85 2013.05.28. 13:31:27

@NIKI LAURA: mire kell itt beruházni?nem új laptop/billenytűzet kell.heh,de látom ezzel megfogtalak.fingod sincs mi az hogy beviteli nyelvet váltani.

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 13:31:41

@orange85: átlagos szókinccsel rendelkezőnek nem szabad gondot okozzon az ékezetek nélküli olvasás.

Egyébként meg ezer és egy oka lehet annak, hogy nem használnak magyar kiosztást. Szerintem barátkozz a gondolattal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 13:32:05

@Zka77: allitolag kanadaban ha veletlenul ponytot fognak elassak a fa melle, mert az jot tesz a fanak
itt meg nem lattam pontyot, mondjuk nem is hianyzik, persze ehhez hozzatartozik, hogy nem vagyok egy nagy halas
azert pl a rantottharcsat es a tengeri sugert kedvelem

andaluzkutya 2013.05.28. 13:32:52

@én már a fény gyermeke vagyok:
kiegészítem: a ház mellett ERRE A CÉLRA átalakított pajtában.
Így már érthető?:)
Amúgy errefelé nem szokás hivatalos eseményt magánlakáson tartani. Tehát innentől kezdve a professzor zokniban ugyanolyan, mint bárki más zokniban, mivel nem a titulusa miatt van ott.
Szerintem az a házigazda joga, hogy eldöntse, ki mivel mehet be a lakásba. Ennyi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.28. 13:34:07

@orange85:
Érdekes és gond nélkül olvasom az ékezet nélküli szöveget is.

Ezek szerint vagy én vagyok sokkal okosabb nélad, vagy Te vagy az átlagnál is butább :)

Shanarey 2013.05.28. 13:35:44

@orange85:

Mi a rossebbnek jársz ide, ha nem tudsz olvasni, és nem is érted?

Gyakorolj.

Aki tud "olvasni" annak az ékezetek hiánya nem gond, aki nem nos annak ahogy neked is gond.
Ahogy a fiam mondaná: IJB

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 13:36:35

@Kaumatzi: mondjukk ez is igaz, itt is ritka a vendegeskedes, szomszedolas s tb. inkabb csak csaladtagok mennek egymashoz
kozeliek

Balu kapitany 2013.05.28. 13:36:45

@Kovermadar: sajnos magas labdát dobtál neki fel...:)), mindjárt le is üti

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 13:38:12

@Babette_: szo sem lehet papucsrol
de cipolevetelrol sem
ja es meg egy, itt ugye mindenki kocsival jar szinte, tehat azert nem szaros gumicsizmaban erkeznek a vendegek, de meg csak nem is saros cipoben

orange85 2013.05.28. 13:39:04

@pappito: sejtettem, hogy lesznek akik belekötnek ebbe, pedig ez teljesen nyilvánvaló lenne.ha abba beleköttök, hogy valaki angolul használ kifejezéseket és nem fordítja le magyarra, akkor abba miért nem ha valaki egy magyarra hasonlító nyelven ír, teljesen helytelenül.tessék megtanulni az ékezetes magánhangzók helyét baszki.nem nagy kérés.léééééééééééééécciiiiiiiii!

amúgy ez lehet a gond, nekem átlag feletti a szókincsem :-)

köpködhettek, én már megtettem

(deleted) (törölt) 2013.05.28. 13:39:42

Akinek esetleg új a billentyűzet kiosztással kapcsolatban, nálam négyféle van telepítve, egészen egyszerű, windows (ha az van) tálca lent, HU vagy EN felirat (kinek mi van, ugye), rá jobbklikk, Beállítások, Hozzáadás (illetve ezek megfelelője angolul) stb. értelemszerűen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 13:40:16

@Balu kapitany: jo hogy mar el nem varod a dokitol, hogy levegye a cipojet
bebaszna
meg persze a tv szerelo is vegye le:)
hahaha

andaluzkutya 2013.05.28. 13:40:25

Mondjuk az ékezetek hiányából lehetnek komoly félreértések, mivel egy ismerősöm korábban írt egy bejegyzést a FB-n ékezetek nélkül, amiben az állt, hogy a "gyerekek az ovodaban sorjatekot jatszottak" és én azonnal sörjátéknak értelmeztem a szót ami meg nem annyira szerencsés egy óvodában...

2013.05.28. 13:41:05

Most tenyleg a cipo vs zokni a nap temaja?
Nalunk nincs szonyeg, csak parketta vagy jarolap. Siman felmoshato. Spanyoloknal sem emlekszem szonyeg maniara.

Egyebkent jo poszt. Ha jonne poszterina kerdeznek az ingatlan vasarlasrol, konkretan land grabbing temaban. Inkabb spanyoloban nezek foldet, mint Lajosmizsen, Niki szomszegsagaban.

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 13:41:08

@hagyma: itt is meg Ausztráliában is, ha pontyot fognak agyonverik és bebasszák a bozótba, tilos visszajuttatni a vízbe, agresszív, invazív faj, tönkreteszi a vizeket. Meg nem is eszi senki

orange85 2013.05.28. 13:42:14

@Shanarey: jah, hát járok ide is,igen.
hozzátok is jártam anno, de nem ütötte meg az öreglány teljesítménye a minimumot.nem az én hibám.
azóta nem járok hozzátok.

váj mí 2013.05.28. 13:42:46

Hm, miből is gondoltam, hogy egyből a cipő le-vagy nem levételi szokásokba fog belekötni első szinten a törzsközönség? Hm, talán abból, hogy már évekkel ezelőtt is, amikor a Modoros még ért valamit, már akkor is ez volt a fő vonulat a szekértáborokhoz :P

(deleted) (törölt) 2013.05.28. 13:43:06

@szerengeti: persze kis idő megszokni, hogy hova teszi az ékezetes betűket, egyéni tanulási sebesség függvénye 9 betű! :-D

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 13:43:44

@hagyma: speciel itt a tévészerelő (vagy bármilyen szaki) automatikusan leveszi a cipőt, mielőtt bejönne dolgozni. legtöbb helyen szőnyegpadló van, szinte minden ház kertes, eső is van sok, mivel legtöbb helyen úgyis le kéne vennie, meg se kérdezik, hanem leveszik maguktól :)

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.28. 13:45:19

@pappito: lépések:
1. beírod google-ba, hogy immigrant wage gap, kijön 100 tanulmányból, hogy a bevándorlók rosszabbul keresnek, mint a bennszülöttek, ez mindig így van
2. megnézed, hogy mennyi az adott országban a gender pay gap, kijön, hogy mennyivel kevesebbet keresnek a nők, mint a férfiak

a bevándorló nő kétszeres hátrány: bevándorló és nő, és igen, így biztos, hogy ÁTLAGban rosszabbul keresnek minden csoportban, mint az átlagos ott élő átlagemberek (férfi+nők együtt)

@andaluzkutya: orvos férj nagyon nyerő parti kint, igazad van, én csak az anyag oldalt vizsgáltam, de ez direkt volt, mivel életminőséget az anyagiak határozzák meg, mert ha nincs pénz, akkor boldogság sincs
a pénz ugye nem boldogít, de hiánya boldogtalanná tesz, mert azután kell loholni mindkét partnernek

@Shanarey: ha megnézd a statisztikákat, akkor bizony így van

@szerengeti: igen, szomorú, de ez az igazság. Nem tudom neked milyen a családi háttered, de egy átlagos magyar átlagos tudással igencsak rosszul él Magyarországon is, kivándorlóként pedig átlagos tulajdonságokkal még rosszabbul. Ezen mindenki javítani akar, valaki így javít.

@Haloperidol: amit @szerengeti:-nek írtam, azt üzenem neked is. Átlag magyar kivándorló átlag tudással sokat szenved kint IS.

@Balu kapitany: "az anya szerep, hogy otthon van, neveli a gyereket, vezeti a háztartást, elintéz mindent otthon és így egy biztos családi hátteret ad, a legfontosabb dolog egy család életében." a
a cigányoknál mindenki otthon van és tényleg nagyon jó a családi életük. Valakinek meg is kell teremteni azt, hogy valaki otthon lehessen normális körülmények között. És ugye a pénz nem boldogít, de hiánya boldogtalanná tesz, mert azután kell loholni mindkét partnernek. Ez a baja a legtöbb magyarnak is ma.

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 13:45:31

@orange85: egyedül te rugózol ezen, de szerintem kínlódj ezen még sokat.

tényleg nem az ékezetek miatt értelmezel nehezen, ahogy látom még az sem tűnt fel, hogy én használom őket :)

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.28. 13:46:48

@Haloperidol: nézd meg a statisztikákat, illetve próbálj meg ma Magyarországon nőként elhelyezkedni. Ezután beszélhetünk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.28. 13:47:17

@orange85:
Ha atlag feletti a szokincsed, akkor nem okoz gondot, hogy megtanulj meg nehany szot...

Segitek is egy parral:
hajo = hajó
agy = ágy (ha a fejedben levorol van szo, ugyis kiderul a szovegkornyezetbol)
maj = máj
igy = így
par = pár
...

Remelem menni fog :)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.28. 13:47:39

@andaluzkutya: Ebben nincs vita, a háziúr eldönti. Bár szerintem ezt inkább a háziúrhölgy dönti el, amihez a háziúr szorgosan bólogat. Viszont a vendég is döntés helyzetben van, megy-e oda többet vagy nem. Szarban akkor vagy, ha te hívod, a neked kellő vendéget és az cipőpárti. Vagy még inkább annak felesége, akit az véletlenül magával vitt. Egyszer olvastam valahol egy nőről, aki nem azért kapkod otthon magára cipőt, hogy azt idegen pályán levegye. Főleg nem, ha háziúrhölgy a legutolsó divat szerinti házikapkodójában van.
Ettől még a házirend fasza dolog egy vendégnek. Remélem vizelés közben is tanulmányoztad a feliratokat. Milyen szögben mekkora sebességel és milyen hangokat adhatsz ki magadból.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 13:47:43

@tilmir: ez orok kerdes:)
egy magyar, ahogy en is el nem tudna kepzelnim, hogy becsortessen cipovel, de pl nekem mar eszembe sem jutna levenni

Ronnie_27 2013.05.28. 13:48:31

@Tökfőzelék:

Sokakból az irigység beszél, amikor lenézik a piacképes testi adottságokkal rendelkező és azokat használni tudó nőket.
A nehezebb utat választani önmagában véve még nem nemes dolog.
És persze könnyű úgy választani az önerőből érvényesülést, ha az embernek nincs más választása.
(Nem személyeskedni akartam.)

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 13:48:36

@Tökfőzelék: hát, ha nem haragszol, ezt úgy tekintem, hogy NEM tudod alátámasztani azt amit mondtál.

Már ne is haragudj, de állítottál valamit, és engem küldesz guglizni, hogy járjak utána, hogy nem légbőlkapott faszság-e. Na ezt velem nem.

(deleted) (törölt) 2013.05.28. 13:48:46

@orange85: ez persze pont nem az ékezetekről szól, de azért érdekes:

Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szimát, melyin serenrodbn vnanak a bteuk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslo és az ultosó bteuk a hölyeükn lneegyek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 13:51:02

@Tigerwill: es ez igy ia van, megfelelo angol nelkul sokszor lattam, azt hiszik hulye vagyok
de sokszor mondtam, ne nezzel mar ram, nem vagyok hulye, okosabb vagyok mint Te bazmeg, csak meg nem tudok angolul
/persze csak kozeli kollegak kozott, bar egyszer mondtam a fonokomnek is, oruljel, hogy nem vagyok perfekt angol, mert akkor mar regen en lennek a Te fonokod:)/

orange85 2013.05.28. 13:52:25

@pappito: ne,csak te állsz velem érdemben szóba.
azt akarod ezzel mondani, hogy te képes vagy ékezeteket használni külföldön ténykedő magyar létedre, de aki nem használ azt meg kéne érteni?furi egy figura vagy annyi szent.

mellesleg aki a fogyatékosokat (tehát most itt rólam van szó) üti azt beperelem a gecibe.nekem szükségem van segítő kezekre, ebben az esetben arra, hogy valaki egy magyar blogon magyarul írjon.

Balu kapitany 2013.05.28. 13:52:25

@Tökfőzelék: na tipikus női válasz, te eddig a gazdag férj eltartott nő szindrómáról keseregtél, erre írtam azt, hogy fontos lehet az "eltartott nő" is (az otthon-, családteremtő szerep)
az általad említett cigányok hogy jönnek ehhez a problémához? ott hol van gazdag férj, aki megteremti a megfelelő körülményeket

érthetetlen chris 2013.05.28. 13:53:10

@pappito: Én meg a kalmárt utálom. Ráadásul az is agresszív intenzív faj, ki kellene irtani azt is mindet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.28. 13:54:04

@orange85:
Most aztan retteges lett urra rajtam :)
Perelj be! Leccileccilecci!!!! :D

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.28. 13:54:43

@pappito: alá tudom, kikerestem helyetted:
www.americanprogress.org/issues/labor/news/2013/04/09/59471/unequal-pay-day-for-immigrant-women/

"In 2011 women who worked full time and year round earned only 77 cents to every dollar earned by men. That wage gap persists and is even more pronounced in the immigrant community: An immigrant woman who has naturalized earns just 75 cents to a naturalized man’s dollar"

Nahát, a kivándorolt nők még a bennszülött nőknél is rosszabbul keresnek. Még 100 másik országra ezt meg lehetne nézni.

NIKI LAURA 2013.05.28. 13:56:02

@charlieharper: jogos,mert hogy Itt drágábbak a földek Lajos cityben.
Vásárolja fel a sok külföldi,a 2014 feloldast varva..
Senki ne vegyen Spanyolban ingatlant,mert az érték 5 év alatt a tizedére(!!)esett vissza!!!!
Az alföldön meg pont a 10x lett.Igaz,nem az ingatlannak,hanem a termőföldnek.
Ez a hülye Unio mindenre fizet,egy igazi looserek,ez a magyarok szerencséje!

andaluzkutya 2013.05.28. 13:57:14

@Tökfőzelék: Egyértelmű, hogy az életnek van egy elég komoly anyagi része is, ezért is jöttünk el Mo.-ról. De nem értek egyet azzal, hogy pl. a feleségem (vagy a hasonló helyzetben lévő nők/férfiak) kitartott lenne, még akkor se, ha részesül az anyagi előnyökből, amit a fizetésem eredményez. Az életnek nem csak anyagi vetülete van.

@én már a fény gyermeke vagyok: mondjuk ha valaki szanaszét hugyozza a wc-t, nem biztos, hogy újra meghívom:) Ha meg valaki rossz néven veszi, hogy a házamba látogatva le kell vennie a cipőjét, akkor legközelebb ne jöjjön. Engem egyébként kifejezetten zavar, ha hosszabb ideig vagyok egy lakásban és cipőben kell lennem... De ez nem ok arra, hogy ne menjek máskor ilyen helyre vendégségbe, mivel ez csak egy cipő:)

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 13:57:49

@orange85: "azt akarod ezzel mondani, hogy te képes vagy ékezeteket használni külföldön ténykedő magyar létedre, de aki nem használ azt meg kéne érteni?"

nem, azt mondom, hogy mindenki ír ahogy akar, de látom ez túl komplikált volt. :)

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.28. 13:57:49

@pappito: spanyoloktól

"The results obtained indicate that, on average, immigrants women earn less than native in the Spanish labour market."

ftp.iza.org/dp5571.pdf

Balu kapitany 2013.05.28. 13:58:05

@hagyma: ahogy mondod, a TV szerelő is leveheti, de a gyerekszobába bemenő gyerekorvos azért más kategória
én ilyen vagyok, értve?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 13:58:20

@Bíborvörös: mak detto
nevnap detto
mar onnan tudom, hogy nevnapom van, hogy szolnak a facebookon, vagy itt:)

orange85 2013.05.28. 14:01:54

@Kovermadar: nem jó, annyira átlag feletti hogy már betelt a szótár.
olyan szavaknak van csak helye amik egy adott nyelvben fordulnak elő.
pl a magyarban van olyan szó hogy máj, de olyan nincs hogy maj.

látjátok ez mennyivel izgalmasabb mint a poszt vagy a cipőlevetés.
jah,a posztról nem is igazán beszélgetünk...na az gáz.

2013.05.28. 14:02:06

@NIKI LAURA: lajosmizsen nem tudok vitorlazi, se tengeri horgaszatra menni. Igy kilove.
Spanyoloknal bizonyos regiokban estek nagyot az arak. Mallorca es Barceloba kornyeken is estek, de kisebb mertekben.
Meg kivarok, amikor mar nem tud hova esni, akkor bevasarolok. Spanyoloknal nagyon vigyazni kell az ugyvedekkel meg a foldtorvenyeikkel. Kisajatithatjak a foldedet.

Balu kapitany 2013.05.28. 14:02:30

@pappito: Kereskedő; olyan személy, aki árukat vásárol, majd ezeket máshol drágábban értékesíti (különösen nagy mennyiségek esetén, illetve nemzetközi forgalomban).

A karavánokat kalmárok indították Kínába selyemért. Perzsiából sok kalmár járt Európába értékes fűszerekkel és más árukkal.
forrás: (mielőtt valaki reklamálja)wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Kalm%C3%A1r

azért durva hogy őket ki akarja írtani....:)

(deleted) (törölt) 2013.05.28. 14:04:59

@Tökfőzelék: "igen, szomorú, de ez az igazság. Nem tudom neked milyen a családi háttered, de egy átlagos magyar átlagos tudással igencsak rosszul él Magyarországon is, kivándorlóként pedig átlagos tulajdonságokkal még rosszabbul. Ezen mindenki javítani akar, valaki így javít."

Húha, könnyen eljuthatunk azokban a magasságokba, hogy mindig vannak emberek, akik szenvednek, vannak, akik többet keresnek, és vannak, akik kevesebbet, vannak, akik rendelkeznek képességekkel egy erős szakma elsajátításához, és vannak, akik nem, fent és lent és hasonló bölcsességek. Meg olyan újdonságok egy HÁ blogon, hogy itt rosszul élnek az átlagemberek. Na meg, hogy az átlagember átlagos.

Teljesen átlagos, vagy átlag alatti családból jövök amúgy, ha ez számodra hitelesebbé tesz egy hozzászólást.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.28. 14:04:59

@andaluzkutya: Velem részben jól járnál. Levenném a cipőm nálad, de rögtön elkezdenék porcicák után nyomozni. Valóban ennyire pedáns emberek élnek erre vagy csak velem szórakoznak jelleggel. Sajnos múlt kedden elhagytam az erre vonatkozó statisztikáim, egyébként most belinkelném.

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 14:05:05

na, most összezavartok, a kereskedő akit ki kell irtani vagy a kalamári nevű jószág amiből mindenféle finomakat lehet főzni?

orange85 2013.05.28. 14:05:18

@Kovermadar: jobb ötletem van.inkább a nyuladból csinálod vendégpapucsot.könnyű felhúzni, a vendég nem hozza be a port.könnyű mosni, a vendég nem kap lábgombát.

meg nem értett zseni vagyok

érthetetlen chris 2013.05.28. 14:05:20

@pappito: A polipfélék családjába tartozó tengeri élőlény, melyet a tengeri gyümölcsök sznob szerelmesei boldogan fogyasztanak, a szerintük iszapízű csöves magyar ponty helyett. :D

Pedig nekem elhiheted, hogy egy gumi-takony állagú semmilyen ízű valami. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 14:06:42

@pappito: itt ha olyan az idojaras, van ilyen muanyag zsakjuk es rahuzzak a cipojukre
mondjuk ezek akabeltevesek, neha kell hogy jojjenek, most is nagyv ihar volt es ki kellett cserelni a dobozt
namost ezek kint is dolgoznak, tehat emberes cipojuk van, nem saru, nem elvarhato, hogy levegyek barhol is
es miert vennek le? nem otthon vannak
de mondom, ha esik vagy sar lenne rahuznak ilyen muanyag szart a bakancsukra
na mondjuk az nekem mar humorkategoria, hogy megerkezik a doki, altalaban/mindig/ kocsival es az ajtoban leveszi a cipojet:):)
muhhaha
mentosoknek is le kell, ha mennek az infarktusos betegert
kopp-kopp
cipo le
hordagy
begetg fel
ajtoban hordagy le
cipo fel

Shanarey 2013.05.28. 14:07:06

@Tökfőzelék:

Nagyon fura szemüvegen át nézed te a világot.
Gondolom az ok beférne egy külön post-ba.

Egyfelől taglalod a problémát, másfelől megmagyarázod hogy mégsem úgy van.

Nos egy példa az átlag emberre.

Egy barátom kiment Skóciába egy lányhoz, akit az interneten, egy interneten zajló játékban ismert meg. Egy évvel később, amikor munkanélküli lett, kiderült a "hölgynek" csak arra kellett hogy dolgozzon és pénzt keressen. Nos ezután őt kidobták, "hajléktalan" lett, de nem tartott sokáig, mert arrafelé ez nem működik és bekerült egy szállóba ahol a helyi drogos és enyhén antiszociális ifjakat gyűjtik. Innen ha nehezen is de talált melót megint. Most a betanulás ideje van, de már ki akarják emelni és több fizetésért kisfőnököt akarnak belőle csinálni.

Nos ennyit az átlagról

érthetetlen chris 2013.05.28. 14:07:26

@Balu kapitany: Gratulálok bebizonyítottad az átlag feletti műveltségedet.

orange85 2013.05.28. 14:08:08

@pappito: mindenki úgy ír ahogy akar?
sok mindenki ki lenne banolva semmi perc alatt.

aki nem érti a banolva szót az jelentkezzem pappito-nál.

Balu kapitany 2013.05.28. 14:08:46

@én már a fény gyermeke vagyok: anyám is lehetnél (csak ő pedánsabb, neki megvan a statisztikája is)

Shanarey 2013.05.28. 14:09:36

@szerengeti:

Ez nem csak ők állítják, ez régi téma, de szerinted ezt ő tudja ?
:-))

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 14:10:16

@érthetetlen chris: a fejlábúak közé tartozik (cephalopodák) és finom, szemben a szar, dohos, sárízű ponttyal

egyébként én is pártolom az irtásukat, mert amíg élnek, nem tudom megenni őket.

szóval a tengeri kaját szeretni sznobság... yeah, right :) két km-re élek a tengertől, győzzél meg, hogy ne friss tengeri halakat meg egyebeket egyek, hanem algás koi pontyot :)

orange85 2013.05.28. 14:10:45

@szerengeti: ez tetszett.

igazatok van.nem kellenek ide elvek.
mindenki olyan nyelven ír amilyenek akar.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.28. 14:10:52

@Tökfőzelék: "Nem tudom neked milyen a családi háttered, de egy átlagos magyar átlagos tudással igencsak rosszul él Magyarországon is, kivándorlóként pedig átlagos tulajdonságokkal még rosszabbul. Ezen mindenki javítani akar, valaki így javít."
Kikoltoztem atlagos tulajdonsagokkal (szerintem) es jobban elek, mint Magyarorszagon. Jobban az atlagos helyieknel is. Akkor en vagyok a hiba a mintadban?

NIKI LAURA 2013.05.28. 14:11:46

Elmondom mindenkinek,hogy kell pénzt keresni.Ingyen írom,tessenek figyelni.
Kanadából hazajöttem,és 10 hektár földet vettem-lakható tanyával-
10.000 dollárért.
A 10 hektár az százezer m2!!
Szereztem használt fólia vázat,nagy részre szamóca palántát raktam.
A fóliát persze meg kellett venni.
Románok nyomják 400 ft/h a kapálást,vettem németben 3 Fend,MC Cormick taraktort,egy UE28 Dutra már megvolt,kb 150e ft értékben.
Tavaly 1200ft ról indult,az idén 1000 ft,most 5-600/kg.

Csak ez évben kb 4milliót profitot hozott,és helybe jönnek érte a spasszerek.

Nem kell London,Madrid,Ciprus,stb...csak ki kell lépnem az ajtón.
Nem kell sok ész,nagy beruházás.

Egyszerű,mint a lapostányér és az itt meg szerzett pénzből már lehet vállalkozni külföldön.És ez csak az első pár hónap,hol van még a paradicsom,paprika,virágok..alles ist möglich,wie lotto!
Ja,hogy 2 diplomás bölcsész nem ért hozzá?
A googli jó barát,pár éve azt sem tudtam,melyik fán terem a szamóca!
El lehet kezdeni 100e ft-ból,majd fokozatosan növelni.
Havi 3-400 e biztos hoz havonta egy kicsi rész,abból meg lehet élni szépen itthon.
Hajrá!

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 14:12:03

@orange85: "mindenki úgy ír ahogy akar?"

igen. itt vagy pl. te is

2013.05.28. 14:12:37

@Mr. Long: te a szoras vagy, nem a hiba. Tanultal te matekot, hogy kerdezhetsz ilyet

Ronnie_27 2013.05.28. 14:12:48

@Tökfőzelék:

Még ha tényleges kitartásról van szó, általában akkor is pozitív hozadékú a helyzet mindkét fél számára.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 14:14:02

@pappito: hat errol pofazok
sot amerikat nezve meg orszagon belul is valtozo
laktam egy nagy toronyhazban louisvilleben es a folyoson valami indiai vagy paki vagy nem tudom milyen csaladnak is volt lakasa
es ott a lepcsohazban kivul az ajton sorakozott vagy 12 par cipo
es a vendeg is mar levette az ajton kivul

2013.05.28. 14:14:05

@NIKI LAURA: adohivatal jo baratod?

(deleted) (törölt) 2013.05.28. 14:15:49

@Tökfőzelék: "In 2011 women who worked full time and year round earned only 77 cents to every dollar earned by men. That wage gap persists and is even more pronounced in the immigrant community: An immigrant woman who has naturalized earns just 75 cents to a naturalized man’s dollar"

Azzal is foglalkoztak már tudósabb emberek, hogy a gender pay gap ilyetén megnyilvánulása a munkáltatók részéről, amelyek olyan országban működnek, ahol a gyermekvállalás tipikusan női szerep, azaz a nő marad otthon gyesen, a nő marad otthon a gyerekkel, ha beteg, ez lehet teljesen racionális, a nők alkalmazása ilyen módon a cégnek valóban kisebb haszonnal jár. Szóval bekalkulálja a bérbe.

De az egész gender pay gapnek csak akkor volna értelme, ha azonos szakmában, azonos munkatapasztalati évekkel rendelkező embereket hasonlítanának össze. Ha a pay gap csak két nagy átlagbér összehasonlítása, akkor az egy értelmezhetetlen mutató.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.28. 14:16:02

@orange85:
Szánlmas vagy, tudod-e? :)
Amikor már elfogynak az intelligens érveid, akkor jönnek az ehhez hasonlók?
Lehet tényleg fogyatékos vagy... csendben nevetgélek rajtad ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.28. 14:16:11

@charlieharper: jah, mert atlagos mernok vagypok, csak nem szerettem a matekot...

orange85 2013.05.28. 14:16:27

@NIKI LAURA: hazajössz,itthon befekteted a kint összekapart pénzt, aztán azt a pénzt amit a külföldön összekapart pénzt befektetésével kapartál össze azt befekteted külföldön?

jól vágom mami?

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 14:17:05

@hagyma: zuglóban is ez volt a panelban, de ott csak a kínaiak vették le és hagyták a cipőt a folyosón :)

tanato 2013.05.28. 14:17:05

@andaluzkutya: Na ezt lájkolom én is mint orvos,tényleg sokszor előfordul,hogy a feleségeinket alapból megvádolják,hogy a várható jó anyagi körülmények miatt jönnek hozzánk nem saját-magunkért.Persze lehet hogy ilyen is van,de azért nem ez az általános.Inkább az hogy vagy iskolai/mint nálam/vagy munkahelyi/mint nálad ismeretség alapján találkozunk.

orange85 2013.05.28. 14:17:26

@Kovermadar: én mondtam, hogy nem vagyok épeszű.mit kell ezen meglepődni?

orange85 2013.05.28. 14:18:32

@pappito: a te ötleted volt.
megtaláltuk a közös pontot.boldogság.

érthetetlen chris 2013.05.28. 14:18:33

@pappito: Nem sznobság szeretni a tengeri kaját például a tonhalat szeretem én is, na meg a lazacot melynek a populációjára az egyik legnagyobb veszélyt az intenzíven terjeszkedő kalmárok jelentik.

Ám érdekes, hogy 10 perce azt sem tudtad, hogy mi a kalmár, de most már hirtelen azt is tudod, hogy finom.

A ponty meg nem sárízű, csak el kell tudni készíteni és nem iszapos fenekű tavakból megszerezni.
Például a Hortobágyi Halgazdaság tavainak nem iszapos a feneke, így az ott felnövő pontyok sem lesznek garantáltan iszapízűek.
Béke..

2013.05.28. 14:18:39

@Kovermadar: a francnak irogatsz neki?

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 14:19:26

@tanato: arról nem beszélve, hogy pl. a terhesség végén meg a szülést követő évben/években nincs baj a kitartottsággal :)

Mindjárt meg is mondom a nejemnek, hogy örüljön, hogy kitartottam amíg itthon volt a gyerekkel :) Kereste volna meg a lébecolásra valót! :)

érthetetlen chris 2013.05.28. 14:20:50

@érthetetlen chris: Jajj igen és annyi, hogy agyontenyésztett Koi pontyot isten őrizz, hogy egyél.

Magyarországon egyébként nem is elterjedt, itt még a nyurga meg a tőponty a menő, azok viszont finomak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.28. 14:21:23

@pappito:
Micsoda csemege egy ilyen szomszéd egy cipőfétisisztának :D

orange85 2013.05.28. 14:22:02

@charlieharper: mert még sem olyan okos mint hiszi.te meg ne adj tanácsokat, mert rosszabul jársz mint ő.még a végén te is reagálsz arra amit írok.

nem vagyok én rossz srác, csak egy kicsit feszült.
meg fogyatékos.

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 14:23:26

@érthetetlen chris: meglepődnél mi mindent tudok :)

a tonhalat meg én is szeetem ha nem konzerv, hanem tonhal.

hortobágy messze van, a ponty meg szar. ha szereted egyed, én maradok a tengeri halaknál + pisztráng

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 14:24:54

@Kovermadar: hát, 8-10 kínai cipője szerintem még egy komoly érdeklődőnek is sok lenne :)

tanato 2013.05.28. 14:24:55

@Tökfőzelék: Én meg direkt szeretem azokat a postokat itt is amit úgymond eltartott feleségek írnak /ide is/mert sok olyan részletét is megvilágítják az illető országnak,amit egy napi 8-10 órába dolgozó feleség nem vesz észre mert saját karrierjével van elfoglalva.Egyébként meg a gazdagabb államokban élő nem dolgozó feleségeket egyáltalán nem tartom a kitartott nő kategóriájába tartozónak inkább a jól kereső férj hátországát és a háztartást,gyermeknevelést biztosító egyen rangú családtagnak.Ez még akkor is igaz ha nem mindent sajátkezűleg végez a háztartásában ,hanem segítséget vesz igénybe /bejárónő,au-pair ,stb./.

2013.05.28. 14:26:07

@orange85: netdoctor.co.uk
Esetleg tanato / andaluzkutya / balukapitany. Ok mind orvosok, nekik irhatsz.
Ha mindez nem segit, kerj idopontot vaj mi munkahelyetol.

(deleted) (törölt) 2013.05.28. 14:27:26

@orange85: bocs, de a nyulas papucs tényleg zseniális.

tanato 2013.05.28. 14:28:01

@pappito: Hadd mondjam,hogy nagyon sok férfi szeretné ha a feleségének olyan viszonyokat tudna biztosítani hogy csak otthon a háztartást kellejen neki vezetni.és ne szoruljon rá hogy neki is dolgozni kellejen.

tanato 2013.05.28. 14:29:41

@Balu kapitany: Tényleg te is orvoskolléga vagy?

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 14:30:52

@tanato: sima ügy, én is szeretném, ha nem lenne szükség a nej fizetésére is, azt meg pláne, hogy ő dönthesse el, hogy akar-e dolgozni. Lehet, hogy neki nem lenne kedve egész nap itthon szinnyegni úgy , hogy nincs kisbaba a háznál.

Bár emberi kapcsolatok szempontjából nem rossz egy munkahely, még, ha nem is egész napos 8 orás fulltime job.

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 14:31:49

@tanato: orvoskolléga? na ezentúl majd Tildyvel kollégának szólítjuk egymást :)

Balu kapitany 2013.05.28. 14:32:07

@charlieharper: ne haragudj, de miből szűrted le hogy én orvos lennék, a gyerekorvosunk szapulása miatt gondoltad?

én nemhogy a vérvételt nem bírom (úgy érzem nekem nincs felesleges:)), de még a vérnyomásméréstől is kiráz a hideg...

de nagyra becsülöm többek között az orvosokat is! nem semmi mit kell kibírniuk pályájuk elején...micsoda felelősségük van...és ezért mennyi pénzt kapnak (legalábbis itthon)

tanato 2013.05.28. 14:33:14

@Haloperidol: Szintén zenész vagy Te is?Csak nem pszichiater? A nicked alapján.Hol vagy Kint vagy itthon?

orange85 2013.05.28. 14:33:20

@charlieharper: rajtam már semmi nem segít.kitombolom magam és megnyugszom

tanato 2013.05.28. 14:34:38

@pappito: Tildyvel ugyanazon szakmában dolgoztok?

tanato 2013.05.28. 14:36:38

@pappito: Na ez az ami Magyarországon nemigen lehetséges.Itt kényszer a nők napi 8-10 órás munkavégzése.Peddig itt is nagyon sokan kiegyeznének az Un.eltartott feleség statusával.

Shanarey 2013.05.28. 14:36:42

85-ös, bevette a gyógyszert?
:-)))

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 14:38:01

@tanato: hát igen, végül is ő is IT-s...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 14:39:19

@pappito: ez olyan orvosos kifejezes volt
nekem is szemet utott
szeretnek keresni egy mosogatokollegat

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 14:39:52

@tanato: hát ez az egész eltartottság elég kacifántos Mo-n, a nejem első terhességekor volt idő amikor neki a gyes vagy mi a frász több volt, mint az én fizetésem :) Akkor most ő tartott el engem, amíg otthon volt a gyerekkel? :)

Én nem bánnám, ha itthon akarna maradni, de azért az egyénfüggő.

Meg pénzfüggő is, persze

tanato 2013.05.28. 14:40:07

@pappito: Akkor stimmel a kolléga megnevezés.

andaluzkutya 2013.05.28. 14:40:54

@tanato: Amikor a feleségem hozzámjött, akkor szerintem a szomszéd "Kukás Józsi"-val is jobban járt volna anyagi szempontból és akkor még szó sem volt arról, hogy valaha külföldre megyünk:)
Amúgy pont ma vagyunk 8 évesek és még mindig elvisel... Őrület:)

andaluzkutya 2013.05.28. 14:43:39

@hagyma: régen felállt a hátamon a szőr a "kolléga" szótol, de ez a szó orvos berkekben annyira megszokott, hogy én is megszoktam. De végülis mit lehet mondani helyette? Munkatárs? Annak meg kicsit más a jelentéstartama...

tanato 2013.05.28. 14:43:43

@pappito: Ez nagyban függ az illető országtól is ahol a feleség szocializálódott,ha olyan országban nőtt fel ahol a nők nagy része dolgozik,akkor kevésbé érzi magát jól ha csak otthon van hosszú évekig.Viszont ha olyanban ahol nem annyira "divat" a nők/már akik anyagilag megtehetik persze/ házasság utáni munkábajárása,akkor otthon érzi jobban magát huzamosabb ideig.

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 14:43:55

@tanato: jó, csak fura, hgoy a dokiknak ez fontos, ez a kaszthoz tartozás jelzése, a többi szakma erre szerintem nem annyira kényes...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 14:45:29

@andaluzkutya: gratulalunk
akkor jovore mentek masodikba?
kicsit koran hazasodtatok

tanato 2013.05.28. 14:45:59

@andaluzkutya: Gratulálok az évfordulóhoz,akkor ugye jól emlékezem,munkahelyi ismeretség ugye?Annak ellenére azonban amit írtál Kukás Józsiról,biztos lehetsz benne hogy a feleségedet is sokan megvádolták a háta mögött hogy érdekből ment hozzád.

Spacecake 2013.05.28. 14:46:04

@Philosoraptor: en ugy latom,h

1.kritikat is lehet(ne) konstruktivan megfogalmazni,es nem muszaj kozben `kopkodni`.a stilus, a forma szerintem nagyon is fontos,nem csak a tartalom.
2.legalabb azt (a keveset),ami jo,el kene ismerni es meg kene becsulni.az,hogy vkinek vmi ab ovo szar,teljesen hiteltelenne teszi a mondandojat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.28. 14:47:13

@hagyma:
Versenyképes jövedelem?
Idővel állampolgárság megkapására lehetőség?
Biztos munkahely?

2013.05.28. 14:47:27

@Balu kapitany: bocsanat, csak atfutottam munka kozben. Nem megy multifunkci.

tanato 2013.05.28. 14:47:29

@pappito: Valahogy elterjedt ez a kifejezés nálunk,pedig minden azonos szakmában dolgozó ember kollégának minősül.

andaluzkutya 2013.05.28. 14:48:15

@hagyma: igen, tudod a mittoménmilyen törzsek szerint az ember a házasságnál meghal és újjászületik, így ebből a szempontból valóban gyermekek vagyunk:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 14:48:47

@andaluzkutya: semmit
mit kell ezt hangsulyozni?
mi koze egy szombathelyi nogyogyasznak egy miskolci korzeti orvoshoz?
@pappito: igen az kulon kaszt
mint az ugyvedek:)
van benne egy kis felsobbrenduseg kimutatasa
de nincs ezzel baj:)

@tanato: a cipot leveszed, ha megy orvosolni?
a kerdes komoly

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 14:49:16

@tanato: tudom, csak megakadt a szemem rajta, hogy ismeretlenül is kollégázzátok egymást, csak mert orvosok vagytok, a többi szakma meg ezt nem jellemző, hogy csinálná. em zavar, vagy baj vagy akármi, csak feltűnt

andaluzkutya 2013.05.28. 14:49:23

@tanato: nem csak a háta mögött:)

tanato 2013.05.28. 14:51:18

@andaluzkutya: Na akkor tudod miről beszélek.

andaluzkutya 2013.05.28. 14:51:21

@hagyma: @pappito: Ez olyan, mint ahogy a BKV sofőrök intenek egymásnak, akkor is, ha nem is ismerik egymást:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.28. 14:52:27

@Shanarey:
A fogyatékosságra nincs gyógyszer :) Illetve egy van, de nem merem leírni, mert a végén beperel... lehet ő a hajdú? :)

tanato 2013.05.28. 14:52:51

@hagyma: Általában nem mert nem erre koncentrálok,meg sietek is,egyik betegtől a másikig.de volt már hogy csúnyán néztek rám emiatt.Persze vendégségben azért levetem,munka közben nemigen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 14:54:18

@Kovermadar: mosogato kasztot akarok letrehozni
en amugy total buszke vagyok ra, hogy 4-5 honapig csinaltam es egeszen professzionalis fokon
es vegulis megcsinaltam 1500 dollart havonta azzal is:)

tanato 2013.05.28. 14:54:18

@andaluzkutya: Pontosan,más szakmákban sokkal szorosabb az összetartás,bár köztünk lenne a töredéke is mint pl. a pedagógusoknál.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 14:55:31

@andaluzkutya: akkor a 4-6-oson egesz nap integetnek
@tanato: en vendegsegben sem, de aki elvarja egy dokitol, hogy levegye a cipojet, az egy buzi

nemetgabor 2013.05.28. 14:55:54

@Kovermadar: Bocsánat, hogy beleszólok a privát szájkaratétokba, de az ő bajára egy gyógyszer van:Nyúlvér!

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 14:56:10

@andaluzkutya: francokat, ők csak unatkoznak, buszt vezetni körbe-körbe, unalmas :)
de nem mennek oda egymáshoz a pihenőbe, hogy "kolléga" :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.28. 14:56:16

@hagyma:
Az is munka, ha nem lenne mosogató, elég szarban lenne a vendéglátóipar... nincs abban semmi kivetniveló.

Az $1500 kb. mire elég egy hónapban?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 14:56:32

@tanato: nana az orvosok nagyon is osszetartanak
rendorok is
katonak is
ugyvedek is
kenyes szakmak

tanato 2013.05.28. 14:56:39

@hagyma: Pedig ilyen is van sok Magyarországon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.28. 14:57:25

@nemetgabor:
Semmi baj, az internet világa teljesen szabad, mindenki azt ír és úgy, ahogyan akar.

tanato 2013.05.28. 14:57:27

@hagyma: Nem eléggé?A rendőrök,katonák azért jobban.

tanato 2013.05.28. 14:59:50

@tanato: A kérdőjel véletlenül került oda,szóval ez kijelentés volt,nem elégé összetartó a banda.Lehetne sokkal jobban is,nem itt tartanánk ahol.

Balu kapitany 2013.05.28. 15:00:00

@hagyma: úgy érzem meg lettem szólítva...
a körülmények nem ismeretében, illetve azok ismeretében se buziznék senkit le ennyi információ alapján, sőt a buzikkal sincs semmi bajom, dolgoztam olyan helyen ahol kb. 60% az volt, és igen értelmesek voltak...
apósom bátyja most települ haza egyébként amerikából, azt mondja nem olyan faszántos hely az...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.28. 15:01:47

@tanato: @pappito: @hagyma: @andaluzkutya: A mernokok is kolleganak szollitjak egymast, mar a suliban is igy hivtak a tanarok minket. Mondjuk bennunk is eleg eros a kaszt oszton. :)

NIKI LAURA 2013.05.28. 15:02:22

@orange85: ne viccelj,10e dolllár még itthon is aprópénz,egy Suzuki ára.
A legtöbben kint épp annyit keresnek,hogy nullára futnak.Ezért nem érdemes.Az első években ez jó,de utána min havi 1-2e dollárt illik félre tenni,úgy hogy utaznak is.Szerintem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 15:02:24

@Kovermadar: hogy mire volt eleg annak idejen?
fenntartottam egy 1 szoba nappalis apartmant
egy kocsit
tv-t telefont internetet
azt ettem amit akartam /ez mondjuk az allas sajatossaga, mert a hotelben volt ingyenkaja, nem is akarmilyen, kuldtem haza anyukamnak havi 100 dollart nyugdijkiegeszitesnek
es ha kellett valami, megvettem
es meg tettem felre
de ennek tobb mint tiz eve
ma mar minden dragabb de halistennek en is jobban keresek

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 15:03:21

@Mr. Long: jóvan, hát a hallgatókat szokták kollégának hívni, (ezt már akkor se értettem, szerintem ez inkább lenézés, mint befogadás, de gondolom intézménye válogatja)

én a kollégáimat a nevükön szólítom :)

NIKI LAURA 2013.05.28. 15:06:14

@charlieharper: persze,6e ft TB,ugyanaz az ellátás mint az űrhajós Farkas Bercinek.Se több,se kevesebb.
Adófizetés meg sokkal több,mint a munkanélküli tengőlengő,vagy közmuki legényeknek.
El ne képzeld,hogy pár év múlva lesz itt nyugdíj!!!
Ha addigra nem szedsz össze annyit,így jártál.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.28. 15:06:23

@pappito: Nalunk befogadas volt, de a kollektivat hivtak kollegaknak, egyesevel volt rendes nevunk is. A kollegakat en is nevukon szolitom, mar akiet ki tudom mondani :) De a kaszton belulieket kollegaknak mondjuk mi is, mint az orvosok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 15:08:29

@Balu kapitany: oh nem lettel
a buzizas nem a homoszexualitasra vonatkozik
buzi, kocsog stb sok esetben nem a szexualis iranyultsagra utal
namost ha valaki orvost hiv es segitsegre van szuksege es levetetni akarja a cipojet
az kocsog
/igy jobb?/
most nem olvasok vissza, ha Te leveteted, akkor nalam ebbe a kategoriaba tartozol:)
az orvos a munkajat vegzi, gyogyit, eletet ment stb es nem fogja minden fakken idegen helyen levenni a cipojet
akinek nem tetszik, ne hivjon ki orvost
/es en nem vagyok orvos, de ez elemi/
@Mr. Long: igaz
ott is kihangsulyozzak, hogy mi masok /tobbek vagyunk:)/
nincs ezzel baj
szineszek is azt hiszem
de engem bant, hogy a mosogatok nem

2013.05.28. 15:17:26

@Spacecake: Mit lehet itthon elismerni? Ezt már kérdeztem amúgy bpetyától is, de leírt valami nonszensz dolgot.

2013.05.28. 15:23:48

@NIKI LAURA: Istenem, nem érted mi? Van, amit pénzből vagy pénzért sem tudsz megváltoztatni ebben az országban. Lesz normális eü., oktatás, vagy út, mert havi 4 kilót keresek? Max. akkor, ha felbontom és megcsinálom én magam az egészet. A magyar mentalitást sem tudod pénzzel kiváltani. Eléggé korlátolt gondolkodású vagy, ha azt hiszed, hogy mindenkinek csak a pénz számít. Nem leszek álszent, én is a pénz miatt megyek majd ki, de emellett legalább akkora motiváció az is, hogy itt hagyjam ezt a búval baszott országot, ahol mellesleg semmi sem úgy működik, ahogy szerintem kellene.

(deleted) (törölt) 2013.05.28. 15:29:42

@Philosoraptor: azért fel a fejjel, és a késeket tedd el jó messzire :-)

NIKI LAURA 2013.05.28. 15:32:40

@Philosoraptor: Te+azt nem érted,hogy a sorsodért nem az ország,hanem a saját balfaszságod tehet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.28. 15:36:37

@NIKI LAURA:
Te miért nézed le azt, aki külföldön szeretne élni és ott boldogulni?
Annak idején Te is elindultál valamiért, nem? Te is éltél máshol.
Most miért nézed le azt, aki az útjának elején áll és adott esetben nem tapasztalta, látta azt, amit Te?

Én pl. a magyat éghajlatot sem szeterem, jobban tetszik a svéd vagy akár kanadai is. Már csak ezért sem élnék Magyarországon. Mi ebben a rossz és lenézendő?

Balu kapitany 2013.05.28. 15:41:17

@hagyma: így jobb! azért van amikor ez nem olyan főbenjáró bűn szerintem, de az nagyon fáj, hogy nálad ebbe a kategóriába kerültem...:) az orvosokról pedig nem olyan régen eléggé pozitívan nyilatkoztam

tucano 2013.05.28. 15:53:54

@poszt
Időhiány miatt nem tudom elolvasni a kommenteket, de a poszt nagyon szép. Tényleg őszintén szeretem, ha vki látványosan "mediterránizálódik".

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 16:00:28

@Balu kapitany: hat nekem a pofamrol lesulne a bor, ha mondjuk kihivom a dokit a beteg gyerekemhez pl. es az ajtoban raszolnek, vegye le a cipojet
vagyis nem sulne le, mert eszembe sem jutna
mondjuk sima vendegre sem szolnek ra
udvariatlansag
van meg az, hogy megkerdezik
ilyenkor hatareset /volt/
kovetlen csaladtagnal nana, hogy levettuk
itt mar akkor sem
es ez igy jobb

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 16:01:45

@tucano: na mondjuk az tok lenyegtelen jelen esetben, hogy melyik orszag

tucano 2013.05.28. 16:07:06

@Tökfőzelék:
szerintem nagyon helyesen teszik. Felőlem, ha valaki boldog, akkor azt csinál, amit akar. Semmi kifogásom kitartott nők ellen, rajtam múlna akár többet is (remélem asszony nem olvassa :)

andaluzkutya 2013.05.28. 16:12:49

@NIKI LAURA: a sorsomért én felelek, de egy adott ország körülményeiért én csak igen kicsi részben.
Amúgy a te gondolkodásmódodat vallhatja némely menekült is, aki pl. Norvégiában követeli, hogy Norvégia legyen muszlim állam, mivel ő itt van. Épeszű ember ilyenkor elmegy olyan országba, ahol az ő értékrendjének megfelelően élnek, és elfogadja, hogy vannak helyek, ahol meg másképpen.

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.28. 16:17:31

@szerengeti: ez ki van korrigálva a vizsgálatokban, a tapasztalat ugyanakkora, a képzettség is

@andaluzkutya: nem csak az van, csak egyeseknek megéri azt csinálni, amit leírtam

@Mr. Long: @Shanarey: van az átlag és vannak az egyéni sorsok, de az átlag akkor is az átlag, a legtöbben olyanok.

@pappito: elfelejtettél válaszolni, amikor bebizonyítottam neked, hogy nem légbőlkapott faszság, amit mondtam. Kikerestem neked, válaszoltam neked, de Te még válaszra sem méltatsz. Bunkó vagy.

2013.05.28. 16:40:28

@Spacecake: Vannak szép lányok és rengeteg szép hely van az országban. Most te jössz, még mindig nem válaszoltál arra, amit kérdeztem. :P

tucano 2013.05.28. 16:41:58

@hagyma: Spanyolországon kívül minden mediterrán országban éltem már, több a közös pozitívum, mint a különböző negatívum, ha bonyolultan akarok fogalmazni.

(deleted) (törölt) 2013.05.28. 16:43:46

@Tökfőzelék: nem, nekem úgy tűnik, alapból a gender pay gap nincs korrigálva, ez egy teljesen nyers medián országos(!) átlag. Van korrigált is, csak az sokkal kisebb.

USA: a raw gender wage gap of 20.4 percent, and thereby leave an adjusted gender wage gap that is between 4.8 and 7.1 percent.

It is, however, impossible to attribute the disparity to gender alone. Things like seniority, education, overtime, sick days, and how often raises are asked for all impact the statistic.

EU:
At EU level, the gender pay gap is defined as the relative difference in the average gross hourly earnings of women and men within the economy as a whole.

In the U.K., the most significant factors associated with the remaining gender pay gap are part-time work, education, the size of the firm a person is employed in, and occupational segregation (women are under-represented in managerial and high-paying professional occupations.

en.wikipedia.org/wiki/Gender_pay_gap#cite_note-consad.com-4

2013.05.28. 16:46:20

@szerengeti: Nem sikerült dekódolnom, ha gondolod, akkor írd le másképp.

@NIKI LAURA: Írtam én valahol az ellenkezőjét? :)

De áruld el nekem (mint aki balfasz, hiszen valami noname ember megmondta az interneten), hogy az nem a sorsod kovácsolása, ha a vegetálás és langyos vízben állás helyett esetleg megpróbál máshol érvényesülni az ember? Vagy csak itthon szabad vért és verítéket izzadva előrejutni? Ha ezt esetleg máshol teszi az ember, akkor már fúj, meg undi, máglyára való ember?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 16:46:25

@tucano: OK
nekem nem jonne be
se olasz, se spanyol
dehat ez en vagyok, mas meg mas

andaluzkutya 2013.05.28. 16:48:00

@Tökfőzelék: Nem vontam kétségbe, hogy vannak ilyenek, de nem szeretem, amikor azonnal ezt feltételezik egy vegyesházasságnál vagy ahol pl. más képzettségű emberek házasodnak.

2013.05.28. 16:48:27

@Kovermadar: Hazaáruló vagy, nem kell magyarázni a bizonyítványodat, hiszen Nikki minden és mindenki felett áll. :)

(deleted) (törölt) 2013.05.28. 16:52:46

@Philosoraptor: ne legyél olyan búvalbaszott - így megfelel? :)
pláne ha gondot jelent, hogy ez egy búvalbaszott ország (az)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 16:58:36

@andaluzkutya: amugy meg nincs abban semmi kivetnivalo, ha egy no megnezi, hogy a pasinak milyen vegzettsege es penze van
a jovot tervezni is lehet
szoval a penz elosegitheti a szimpatiat es a szerelmet
mert a szerelemnek mulnia kell.....
de kaja kell a gyereknek
ruha az asszonynak
stb.
nalunk a penz nem jatszott szerepet, de gondolom Mary nem lett volna boldogtalan, ha van 1 millerem a bankban, ahogy en sem ha forditva:)

artbrigitta 2013.05.28. 17:00:56

Sziasztok
Én lennék a posszt irója. Mire ideértem már elég sok hozzászólás lett, úgyhogy nem tudtam még végigolvasni az összeset.
Azoknak akinek tetszett köszönöm. Némi kiegészítést hozzáfûznék.
- A gyerekek beszélnek magyarul.
- Míg a gyerekek kicsik voltak jött Télapó is meg Jézuska is meg A Három királyok is, most hogy már tudják, hogy nincs Télapó Karácsonykor ajándékozzuk meg egymát....azokat akiket szeretünk. Elsôsorban azért is mert a Három Királyok a téliszünet végén jönnek, (jan. 6) Karácsony meg az elején van és igy legalább van idejük kiélvezni az új játékokat.
- A tengeri hal nagyon finom de a párom imádja a magyar halászlevet is, még ha ponytból van is. :)

andaluzkutya 2013.05.28. 17:03:21

@hagyma: igen, persze, ez szerintem is természetes. De hogy ellenpéldát is írjak: nyilván amikor meglátod Andy Vajnát (vagy hogy hívják) egy huszonéves bombázóval, akkor feltételezi az ember, hogy a kapcsolatban a racionalitás elsöprő győzelmet aratott az érzelmek felett:)

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.28. 17:08:08

@szerengeti: ki szokták korrigálni, mert úgy van értelme csak vizsgálni

@andaluzkutya: igen, alapból nem feltételezem én sem, csak mindig megdöbbenek, hogy egyesekről kiderül, hogy miket csinálnak azért, hogy jól éljenek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 17:08:58

@andaluzkutya: igy van
de meg ennek ellenere is lehet szeretni ot, de ugy vagyonnal egyutt tuti konnyebb
es az eletkor sem mindegy
aszerelem egyforma vegulis, de maskeppen vagy 12 evesen 14 evesen 24 evesen es 44 evesen
mi negyvenesen jottunk ossze es fogalmunk sem volt egymas anyagi helyzeterol
az nyilvanvalo volt, hogy egyikunk sem milliomos, mivel hotelben dolgoztunk, de semmi mast nem tudtunk egymasrol

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.28. 17:10:18

@hagyma: csak kíváncsi voltam, hátha a vagyonoddal csábítottad el

"amugy meg nincs abban semmi kivetnivalo, ha egy no megnezi, hogy a pasinak milyen vegzettsege es penze van
a jovot tervezni is lehet
szoval a penz elosegitheti a szimpatiat es a szerelmet
mert a szerelemnek mulnia kell.....
de kaja kell a gyereknek
ruha az asszonynak
stb"

ezzel egyetértek

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.28. 17:10:56

@Tökfőzelék: csak kíváncsi voltam, hátha a vagyonoddal csábítottad el :D

a :D lemaradt

(deleted) (törölt) 2013.05.28. 17:14:40

@Tökfőzelék: mi az hogy "ki szokták korrigálni"? Amiket te mutattál, ott nem korrigálták ki, és úgy tűnik, az alap gender pay gap nem korrigált. Ha csinálnak korrekciót az körülményes, külön tanulmányokban csinálnak rá becslést.
Kérdés: elolvastad, amiket beidéztem? Sokkal kisebb a korrigált gap, nyilvánvalóan, és néhány nagyon fontos tényezőre is rámutat, amitől van ez a jelenség, a gender tényező mellett. Például pont az, hogy a nők más szakmákat választanak. Többek közt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.28. 17:16:24

@NIKI LAURA: most 100ezer forint vagy 10ezer dollár, mi?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.28. 17:21:17

@Babette_: megjött már a posztoló?

Nem tudom, én szűröm őket. Sose tudnak az adott témáinkhoz érdemlegeset hozzátenni.

2013.05.28. 17:22:10

@szerengeti: Nem vagyok az, de nem is értem, hogy miből sikerült ezt leszűrni.

artbrigitta 2013.05.28. 17:22:35

A posztból talán nem derül ki de sosem irtam azt, hogy a férjem, hanem azt, hogy a párom. Hogy egyértelmû legyen: nem mentem férjhez.
Azt a pár évet kivéve míg a gyerekek kicsik voltak, dolgoztam, dolgozok.
A kilencvenesek években persze másképp volt. Munka akkor volt bôven de még nem voltunk az unióba. Egy fajta 22-es csapdájaként mûködött a dolog. Ha volt munkád és eü biztosításod kaptál tartózkodási engedélyt, de nem kaptál munkát addig míg nem volt tartózkodási engedélyed. Dolgoztam kb egy egy hónapig egy helyen, ha jött elenôrzés azt mondták a papirok intézése folyamatban van aztán egy hónap múlva mehettem. Voltam pincér, eladó boltban, dolgoztam hotelben, vigyáztam idôs nénire. Kicsit elegem is lett a dologból, mivel telt az idô és a papirok nem intézôdtek el. A megoldás az lett, hogy alapítottam egy Kft-t (sociedad limitada) egy ismerôsünkkel. Mivel külföldinek is lehet saját tulajdona, ezzel nem volt gond. Utána pedig alkalmaztam magam. Amúgy festô, grafikus, illusztrátor vagyok.
A vállalatom abból állt, hogy én terveztem polókat, képeslapot, kitûzöket meg hasonlókat a társam meg szerezte az ügyfeleket.
Késôbb tartottam rajzszakkört gyerekeknek meg idôsebb, hölgyeknek. Most, hogy a gyerekek nagyobbak szeretnék egy saját mûhelyt ahol lenne modell utáni festés is, de egyenlôre nem merem megkockáztatni. Igen a krizis miatt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.28. 17:23:21

@tanato: hát eddig nem sokat tett hozzá:)

London2009 2013.05.28. 17:28:17

Van abban valami amit Tokfozelek ir. Persze, hogy konnyebb lenne gyorsan fogni egy helyi hapsit aztan megszerettetni magunkat a csaladjaval, beulni a nagy hazba es szulni egy rakas gyereket. De azert a valasogban ez nem ilyen egyszeru. Egyreszt a hapsik nem hulyek es a kelet europai norol ez az elso sztereotipia ami beugrik. Better life, English man and English passport…
Hozzateszem, hogy ez a sztereotipia az essexi nokrol is. Peldaul itt Canary Wharfon a csutortok meg pentek esten megjeleno kikent kifent csajokat Essex jaratnak hivjak... Azert jonnek bulizni Canary Wharfa, hogy kifogjanak egy jo hapsit. A Cityben sincs ez maskent, ott pedig ok a Citybirdok…
De ezekbol elvetve lesznek hazassagok. Nem ezek a nok akikkel aztan ezek a ferfiak csaladot alapitanak… Ettol fuggetlenul sok a vegyes par. De egyet sem lattam meg ahol a lany csapos lett volna, a ferfi meg befektetesi bankar…

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 17:28:39

@Tökfőzelék: a sarmommal csabitottam el
bar vegulis O csabitott el a mosolyaval

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 17:30:02

@artbrigitta: legalabb mar hivjuk "kedvesem"-nek ne paromnak
ha mar ilyen szep sikert is elertunk

artbrigitta 2013.05.28. 18:04:53

@hagyma: Nekem jobban tetszik a párom szó. Tudod izlések és pofonok....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 18:07:01

raadasul byealex szepen megenekelte
milyen szarul hangzott volna
a parom, a parom:)
amugy teketizi

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 18:12:15

a parom amugy a modernkori elettars kifejezes
elettarsat a szocializmusban hasznaltak azokra, akik hazassagon kivul eltek
jellemzoen akkoriban ez nem a felsobb szintu nepesseg volt, volt egy pejorativ felhangja is
sot sokszor azert is volt elettarsi viszony, mert valamelyik fel meg valahol hazastars is volt
a parozomas 90 utan jott be igazan
mai napig nem ertem miert
baratom, baratnom letezik pl az angolszasz nyelvben is
kedvesem is szerelmem is
parom nem igazan
mindennek hivnam Maryt de a paromnak nem
nem is talalok angol szot
bar nem is kell, mert ugye a felesegem
akivel egyutt akarok elni azt elveszem felesegul
persze akit nem akarnak elvenni, az maradjon a parnal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 18:13:45

@Kovermadar: birom a szamot
azert emlitettem
es ahogy olvasgattam az europai reakciokat, sokan szeretik
beneztem blogokba
van rajongotabora
a szam jo
a 10-ik hely jo
legyunk ra buszkek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 18:19:56

@hagyma: a szocializmus elott szajhanak hivtak:)
hat igy valtoznak az idok

London2009 2013.05.28. 18:20:03

Nekem meg egyik sem tetszik. Sem a kedvesem, sem a parom… borzaszto. Egyetertek Hagymaval. Vagy a felesege vagyok es akkor ferjemnek hivom, vagy pedig o a hapsim, pasim, baratom whatever. Altalaban az hivja a partneret kedvesemnek vagy paromnak akinek mar ciki a hapsim megszolitas, de miutan nem a ferje kenytelen paromnak hivni...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.28. 18:26:27

@hagyma: Nem tudsz angol megfelelőt írni a párra? Bubi pár, dáma pár, még kacsapár is van. Utóbbiak akár különböző neműek is lehetnek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 18:26:34

@London2009: altalaban a nok hivjak a pasijukat paromnak es nem forditva, mert nem akarjak elvenni oket
ezert kompenzalnak
ezert van a par
ha nem akarsz elvenni nem is megyek hozzad!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 18:28:39

@én már a fény gyermeke vagyok: jogos
jovo heten megyunk casinoba
meg horgaszni
igy a paromnak is jo lesz, meg nekem is:)
imad casinozni:)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.28. 18:30:45

@hagyma: Bosszúból tedd a pénzt a páratlanra.

London2009 2013.05.28. 18:33:15

Nana. Egy ferfit sem hallottam volna aki paromozza a kedveset...ah tenyleg a hideg futkos a hatamon. Hapsim es kesz : )

2013.05.28. 18:35:03

@artbrigitta: irnal a haz vasarlasi nehezsegekrol? UKban legendak keringenek arrol, hogy angolok altal megvett ingatlanokat kisajatit a spanyol allam / a telken kerrsztul epit autopalyat... Vagyis abszolut megnehezitik a kulfoldi ingatlanvasarlok eletet, hacsaknem egy nyaraloocezetben vasarolt a terulet. A spanyol ingatlanugyvedekrol is legendak keringenek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 18:35:57

@én már a fény gyermeke vagyok: ah
O a pokergepet nyomkodja majd
en black jackezek
igyekszem annyit nyerni, amennyit bukik
altalaban bejon
legutoljara 300 +-al jottunk el, ugy hogy nyertem 1000-t

artbrigitta 2013.05.28. 18:36:21

Birom azt, hogy ha egy nô nem megy férjhez az azért van mert nem akarják elvenni. :)
Nekem a párom szó tetszik mivel benne van hogy ketten vagyunk egy. Amúgy is ritkán van az, hogy így nevezném, mivel magyarul ritkán beszélek. A spanyolban van egy jópofa kifejezés: (Térség szerint változik, városban ritkább) Mi hombre Sokan használják jó a férjre is meg az élettársra is. Úgy fordítható, hogy: az emberem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 18:40:07

@London2009: a ferfiaknak lelkuk van
baratnom, kedvesem, szerelmem, csajom, nom, asszonyallat, kurvam:)
de parom???????????
az nem:)
legjobb esetben felesegem, nejem
ez utobbit tamogatom konzervativkent
akik osszeallnak hazasodjanak meg
mert az ugy jo
OK nem fontos 4 het utan mint en
de evek es gyerekek utan?????????

London2009 2013.05.28. 18:42:49

most ez a divat Hagyma : )

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 18:43:30

@artbrigitta: nem volt szemelyes tamadas
felre ne ertsd
ez csak a magam ertetlenkedese az en vilagomban
az en vilagom azt mondja, ha egyutt elunk, gyerekeink vannak , akkor hazasodunk
de mindenki vilaga mas
es hat be kell valljam nekem a masodik felesegem
egyszer mar elvaltam
es eltem mar ketszer is elotte -kozben - olyan kapcsolatban ahol nem jott szoba a hazassag
nem is veletlenul
Marynel nem volt kerdes

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 18:45:40

@London2009: tudom es utalom ezt a szot
de ez maganugy
de visszatekintve eleg mozgalmas eletemre
hat azt a ket not vettem el felesegul akit felesegnek akartam nem parnak
az elso is jo volt, gyerekkel ajandekozott meg
a masodik meg a kedvesem:)
az en kedvesem:)
johetne mar haza, mert elfogyott a sorom

artbrigitta 2013.05.28. 18:46:33

@charlieharper: Mivel az angolok elsôsorban a nyaralós részeken vásárolnak, én meg nem ott élek semmi ilyesmirôl nem tudok.
Most könnyû ingatlant venni mert nagyon sok eladó ház van sôt egész falvakat is meg lehet venni. Ezek átlalába rég elhagyott falvak valahol a hegyekben. Az árak valamelyest le is mentek. Persze térségtôl is függ Barcelóna és Baszkföld a legdrágább. Egy san sebastiani lakás áráért már lehet venni egy elhagyott falut.
A bankok nyakán is van sok lakás amin megpróbálnak túladni néha egész olcsón.
Ha autópályát építenek akkor kisajátítják a telkeket amit útban van legyen az spanyol vagy külföldi de szokatak kártalanítást adni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 18:47:32

a hazassag intezmenye, kotese, akar egyhazi, akar polgari, sokszor mindketto
egy sokkal erosebb kotes az osszebutorozasnal

2013.05.28. 18:49:09

@artbrigitta: van olyan link, ami kifejezetten bankokon maradt hazakat arul? Neztem a bankok sajat oldalat, de hatha van valahol egy oldal, ami osszegyujtotte es nem kell bankonkent nezni.

Tigerwill 2013.05.28. 19:08:05

@London2009: @London2009: Ez amit irsz kicsit elszomoritott : "Egyreszt a hapsik nem hulyek es a kelet europai norol ez az elso sztereotipia ami beugrik."...

Kerdes: Ezt tenyleg ennyire komolyan veendo sztereotipia? Vagy ez csak a bankarok koruli mizeria, h ovatosak a kelet-europai nokkel?
Az allampolgarsagot meg sajat jogon is meg lehet szerezni, ha eleg ideig vagy az orszagban es megfelelsz az osszes kriteriumnak...Kelet-Europa is mar az EU-ban van...

miegysmàs 2013.05.28. 19:18:04

Köszönet a mai posztert,es tovabbi sok boldogsagot kivanok!

Meg csak Madridhoz,es Barcelonahoz volt parszor szerencsem,meg tavaly Del-Amerikahoz,egyre több spanyol nyelvü zenet hallgatok,ugyhogy az en következö nagy tervem,hogy megtanulok vhogy. spanyolul,es megprobalok majd egy olyan helyen is elni egy darabig,ahol beszelik ezt a nyelvet.

miegysmàs 2013.05.28. 19:20:52

@Bíborvörös:

köszönet ezert a kommentert!

miegysmàs 2013.05.28. 19:24:09

@Catgirl:

vegre latni itt megint,hipp-hipp hurra!

miegysmàs 2013.05.28. 19:25:16

@tucano:

azt hiszem szivesen cserelnek veled::))))

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.28. 19:35:33

@szerengeti: nem, mert bár a szenvedés nemesíti a jellemet, a nyoma megmaradna, azt meg csak nem akarnám. Kurva szánalmas egyszerűen, hogy birka módjára másolva egymás véleményét átesnek az ömlengők a ló túloldalára, ráadásul tartalmi infó semmi ezekben a kommentekben. Sokaknak csak azért professzionális írás, mert arról a helyről szól, ahol ők már jártak (nem mind, de volt ilyen is, ma is, mindig van ilyen) - nem attól jó egy írás, hogy passzol az ő élményeivel, ez rohadtul összze van keverve. De reménytelen nekiállni ezt magyarázni egy olyan fajjal, ami az érzelmeivel gondolkodik. Pföjj.

Mrs. Clayton 2013.05.28. 19:45:58

@artbrigitta: megnéztem pár hirdetést és meg kell állapítanom, h angliai árakhoz képest és figyelembe véve, h Mallorca pl egy felkapott turistafalujában mennyi egy lakás megdöbbentem

andaluzkutya 2013.05.28. 19:50:50

@Kellemes Zérókomponista: mitől jó egy írás számomra, ha nem attól, hogy tetszik? Nyilván akkor tetszik, ha megmozgat bennem valamit, és erre jó esély van, ha már jártam ott.
Mikor kéne szerinted dicsérni egy írást? Ha megfelelő technikával van központozva? Ha megfelelően felépített? Ha az MTA megfelelő tagozata szerint jó a stílusa?
Had döntse már el mindenki maga, minek örül és minek nem:)
Amúgy meg ha racionálisan megállapítod, hogy rendben van az írás, az érzelmeket fog kiváltani benned. Nehéz lesz megállapítani, hogy melyik volt előbb.

artbrigitta 2013.05.28. 19:53:55

@Jess G: Spanyolországban nagyon drága lakásárak vannak. Mivel az építôipar volt a fô húzóágaga a gazdaságnak az ingatlanlufi kipukkadásáig. Az árak valamennyit estek de nem túl jelentôsen. De nagyon nagy eltérések lehetnek területenként. A felkapott helyek drágák.

2013.05.28. 19:56:55

@Jess G: meg mindig van lajosmizse. Bonuszkent Niki a szomszedban

2013.05.28. 20:04:52

@artbrigitta: ez a link nagyon jo, kosz

montroyal ( CAN qc) 2013.05.28. 20:07:54

@hagyma: a hazassag intezmenye, kotese, akar egyhazi, akar polgari, sokszor mindketto
egy sokkal erosebb kotes az osszebutorozasnal
pl elettersnak soha nem lesz olyan joga mint a hazastarsnak itt a helyi torvenyek szerint, nem ennyi meg annyi ev utan ; soha (pl nincs asszonytartas kozos vagyon stb )
es ez jo igy vagy meghazasodsz vallalod a kovetkezmenyeket vagy nem es nem jar ugyan azzal a jogokkal kotelessegekkel ..

Mrs. Clayton 2013.05.28. 20:11:58

@charlieharper: ok veszek Niki mellett egy darab földet, ha van egy eladó, aztán termelek benne szamócát, azt mondja az a tuti, mert Mallorcán lakást tuti nem

Mrs. Clayton 2013.05.28. 20:14:13

@artbrigitta: nekem fel sem tűnt h estek volna, igaz nálam kb 2003 körül volt tervben h veszünk ott egy nyaralót, de ahogy emlékszem akkor is ennyibe kerültek a házak/lakások

2013.05.28. 20:20:48

@Jess G: amiket neztem estek meg Mallorcan is. Tavaly targyaltunk egy fincarol, de nem engedte bolna a helyi hivatal az epitest, ahogy akartuk. Ez Alcudua kornyeken volt.
Mallorca es Barceloba tartja magat. Alicanten es Valencia kornyeken vannak olcson nyaralok. Lehet, hogy lajosmizse arfekvesben? De ott nem lesz Niki a szomszedban a szamocassal. Mindjart megnezem, hogy melyik az a szamoca, mert nem ugrik be.

artbrigitta 2013.05.28. 20:21:18

Pedig akkor még drágább volt

montroyal ( CAN qc) 2013.05.28. 20:22:44

@Tigerwill:

hogy ne csak a ferjvadasz kulfoldi nokrol irjunk

valahol az is egy fajta tendencia ha egy helyi pasi nem kepes part talalni a helyi nok kozott ,ezert sokkal egyszerubb egy feleseget importalni.. nem altalanositok de sokszor latni olyan x koru hapsikat akikre egy no se nezne ra , philippine ,haitien kinai etc felesegekkel... szoval ez a masik oldala ..
nekem is ajanlottak shrilankai csajt felesegnek ... nagyon komoly volt az eset.... a holgy 18 eves volt ... a lanyom 26 es kesoi gyerek...

vegul is Mo-on talaltam ( nem azert mert importalnom kellene ez a 4. felesegem az elettarsakat nem szamolom)
az indok nagyon egyszeru ; oregedve amikor fontosabb lesz a testi vàgynal a megertes beszelgetes egyetgondolas , talan azt egy hasonlo nyelvu es hatteru tarssal jobban megteremtjuk elerjuk...

Mrs. Clayton 2013.05.28. 20:24:43

@montroyal: nem tudom fijuk milyen kötésről beszéltek, amikor a házasságok 50%-a válással végződik, igaz nem vok otthon sem az amerikai, sem a kanadai vonatkozó statisztikában, de nem gondolnám, h nagyon más lenne

montroyal ( CAN qc) 2013.05.28. 20:33:52

@Jess G: igen ez a statistika 2 bol 1 valas de 4 egyutt elo parbol csak 1 hazas.. panaszkodnak is hogy egyre kevesebb a hazassagkotesek szama ..
nalunk torveny valtoztatast akart elerni a circus de soleil tulajanak elettarsa mert akarta a pasi fele kiralysagat de felso fokon is elutasitottak ( a pasi termeszetesen fizet tobb szaz ezer $ gyermektartast .. de asszonytartas vagyonmegosztas nincs...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 20:38:40

@montroyal: en erzelmi vonalon gondolkodom
a csalad nalam hazassagon alapulo intezmeny/ ket kulon nemu egymast szereto ember kozott/
amit a pap, ( bircanal maga az ersek, de lehat a papa lesz legkozelebb) vagy valamelyikallami alkalmaZott tanuk elott szentesit es mi - en es felesegem- sajat akaratunkbol alairasunkkal megerositunk
es onnantol lesz /lett/ nekem felesegem es a felesegemnek ferje, nem csak egyutt el 2 felnott ember

Tigerwill 2013.05.28. 20:42:59

@montroyal: Hat igen, ez IS elegge jelen van. Ezzel egy kellemes kicsit szeles, am napsuteses vasarnapi napon szembesultem Frankfurt belvarosaban es a velem szemben es mellettem elhalado parok 90 %-a (nem, nem tulzok) nemet ferfi (igy elso latasra eleg jol szitualt kinezetu, de persze lehet hogy horkol es budos a laba...:-D ) es azsiai feleseg, aki meg - tudom nem illik hallgatozni, de fuleltem...a kivancsisag- nemetul sem tudott rendesen vagy sehogy valaszolni, az anyospajti meg turelmesen magyarazott a nemet szokasokrol...erdekes tendencia ez is, az biztos.

De igazad van, en is ezt vallom, kellenek a kozos ertekek (bocs, fellengzosen hangzik, de igaz), teljesen mindegy melyik orszagbol is jonnek a felek... :-S

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 20:43:20

@Jess G: az hogy valassal vegzodik, nem jo dolog
sajnos en is elvaltam mar egyszer
ettol meg nem jelenti azt, ha a valasom utan megismerkedek valakivel akkor a statisztika miatt nem kivanom noul venni es O nem kivan hozzam jonni
ha van egy baratnom, szeretjuk egymast, egyuitt elunk, az a normalis ha megkerem a kezet es osszehazasodunk
mert ez a hazassag
onnantol hazastarsak vagyunk, viseli a nevemet stb.
nem a parom tobbe
hanem a /hazas/tarsam
nagy kulonbseg

montroyal ( CAN qc) 2013.05.28. 20:45:18

@hagyma: nalam nem ugyanaz a kriter de meghazasodtam.. torvenyesen .. notarynal komoly szerzodessel.
persze akinek nincs mit veszteni ( es meg nem vesztett soha )
annak olyan mindegy de nem a papirtol lesz jobb egy parkapcsolat..
a nejem viszont attol lesz PR...
atobbit majd meglatjuk.. meg az elejen vagyunk..

Mrs. Clayton 2013.05.28. 20:51:31

@hagyma: soha nem viselném még egyszer senki nevét, és nem azért mert nem szeretem, hanem tudod te h micsoda identitásváltozást jelent újra visszavenni a leánykori nevet? nem ezt még egyszer sose
@charlieharper: na, megvan? strawberry

andaluzkutya 2013.05.28. 20:52:20

@Tigerwill: Itt se ritka látvány a helyi pasi+ázsiai feleség kombó. Fű alatt azt rebesgetik, hogy sok pasinak kicsit sok a női egyenjogúságból meg öntudatból, ezért inkább választanak (vagy szereznek) maguknak egy olyan társat, aki mellett nem kell nagyon kepeszteni, hogy megtartsa magának. Tehát nem feltétlenül a nő a hunyó. Ez egy szép példája a mutualizmusnak:)

2013.05.28. 20:52:43

@Tigerwill: nemet kollegam vett rgy thai feleseget. Nagy volt a szereldm, a no egy szot ndm beszelt nemetul, o meg a feleseg nyelven. Telt, mult az ido, ndmet kollega meg hos szerelmes. No megkapta a nemet papirokat, masnap beadta a valopert. Nemet kollega a mai napig nem erti, mert szerinte szuper a hazassag. Valax utan atkerette magat Singaporeba, azota is ott van, most masik holggyel.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.28. 20:53:03

@Tigerwill: en sem mondom hogy baj lenne a feleseget importal pasikkal csak hogy ez a konnyebben elerheto megoldas .
erdekes nok eseteben .. canadai nok ( bizonyos eletkor es kilogrammal DDD) szivesen mentek nyaralni cubaba dominicara stb es importaltak kemeny fiatal fiukat ferjnek ... persze azok le is leptek a papirok megszerzse utan.. ezert megszigoritottak a torvenyt es mostanaban tobbszor elutasitottak az ilyen HA-t

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 20:56:20

@montroyal: egy papirtol nem lesz jobb es papir nelkul sem....
az, ha valaki jelentosebb vagyonnal megy bele egy hazassagba es bebiztositja magat, az az utobbi szazad termeke, de semmi ellenerzest nem jelent, egyszerubb mint problema eseten bizonygatni mennyi volt a kulonvagyon
az en mindket hazassagom egyenlo feltetelekkel indult anyagilag es most is, mint az elsoben en keresek totbbet, de mindenunk kozos, ez igy termeszetes es nem nezegetem az adobevallasunkat

@Jess G: hat nalunk nagyon egyszeruen megy a nevcsere, sot ha holnap Ted Onion akarnek lenni, mint javasoltak paran, kb 1 honap mulva az lennek
a felesegem meg buszke a nevunkre, mert szeret/juk egymast/

Mrs. Clayton 2013.05.28. 20:56:34

@montroyal: Mo-n ha vki élettárs anyagilag ugyanazok illetik mint a feleséget, különbség nincs, asszonytartást rajtam kívül, akinek a férje inkább önként adott, csak ne akarjak semmit a cégből sztem nem sokan kapnak, mivel ahhoz olyan önhibának kell fennállnia, mai kizárja, h elmenjen az illető dolgozni és eltartsa magát

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.28. 21:00:21

@Philosoraptor:
Bár az lennék :)
De akkor tudnék államtitkokat eladni jó pénzért... de sajnos nem tudok.

Mrs. Clayton 2013.05.28. 21:00:29

@hagyma: nem az a baj h gyors-e v lassú, hanem megnéznélek, ha holnaptól ted onion lennél, azt kéne leírnod, így kéne felvenni a telefont, ezt mondanád-e a vendégnek, ha bemutatkozol
tudod nekem évekig volt amikor az ügyvédi irodában németül mutatkoztam be, h a férjes nevemet mondtam, majd a titkárnő megkérdezte, h tudom-e mit mondtam h hogy hívnak
baromi szar érzés, nagyon kellemetlen és sztem nem is normális, ha vkit ma így holnap meg úgy hívnak

Mrs. Clayton 2013.05.28. 21:03:14

@charlieharper: én ilyet ghanai fickóval ismerek, aki hol spanyol, hol norvég papírokért vesz feleségül különböző nőket, és szerencsétlen feleségek, csak pillognak, amikor az ember lelép

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 21:11:37

@Jess G: hat ritkan is hazasodunk naponta
ahogy elvalt visszavette a lenykori nevet es ahogy hozzamjott, ra 5 evre, felvette az enyemet
igaz nekunk nincs titkarnonk

Mrs. Clayton 2013.05.28. 21:15:57

@hagyma: nem a titkárnő a lényeg, hanem maga a trauma, amit nem elég h egy válás okoz, mind férfinek mind nőnek, hanem akkor nőként még szenvedj azzal is h már a neved
na ezt nem, soha többet

tanato 2013.05.28. 21:16:50

@andaluzkutya: Már itthon Magyarországon is egyre több magyar fiú-ázsiai lány vegyespárost látni,sőt egy két házaspárt is ismerek ilyet/egy magyar férfi vietnami nő és egy magyar férfi filippina asszony/.Minden szokás nyugatról kerül hozzánk,előbb utóbb ez is gyakori felállás lesz.nálunk is.

Haloperidol 2013.05.28. 21:19:15

@tanato: Igen, angliaban. Nem pszichiater, pulmunologia. :)

tanato 2013.05.28. 21:21:33

@montroyal: Nemrégen láttam egy riportműsort USA-ből a mygar TV-n,éppen ezet feszegették,hogy mit "esznek" az amerikai fehér férfiak az ázsiai nőkön.Megszólaltattak két ott tanuló ázsiai egyetemista lányt/azt hiszem japánok voltak/.Azt mondták az terjedt el róluk hogy nagyon engedelmes feleségek válnak belőlük és olyan dolgokat tudnak művelni az ágyban amilyet a fehér nők nem.Jókat vihorásztak a lányok a riporternek,hogy ebből a fele sem igaz,de hagyjuk meg a fehér férfiakat ebben a hitükben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 21:21:44

@Jess G: ha igazan szerelmes leszel es valaki elvesz, akkor felveszed a nevet is

tanato 2013.05.28. 21:22:37

@Haloperidol: Köszi az infót,akkor már eggyel többen vagyunk akik bevállaljuk itt a HÁ-n szakmai identitásunkat.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.28. 21:23:00

@Jess G: igen ..Mo-on de itt canadaban nem lehet ,az elettarsnak nem jar ugyan az ... nincs ozvegyi nyugdij , kozos vagyon stb ... es gondolkozz ez igy jo ,demokratikus akarod a jogokat kotelessegeket hazasodj meg , nem akarod direct nem hazasodsz meg miert lennel kenyszeritve akarmire ... legyen mar valasztas es majd en dontok( ketten dontenek)

chocco channel 2013.05.28. 21:24:37

Nagyon tetszett a post, mert pontosan a kivandorlas lenyegere tapint ra es ettol szep. En ugyanezt erzem angliaval kapcsolatban es neha total meghasonulas van bennem mert ugyanannyira erzem magam magyarnak mint angolnak es ha valaki megkerdezne, hogy hol a "haza" haaaat akkor bajban lennek:-)

Kozmopolita vagyok de van bennem egy nagy eros szeretet es lojalitas Anglia fele es ugyanugy rossz nezni ahogy ez az orsag halad lassan a tonk fele, mint ahogy M.orszagot nezni is fajdalmas volt.

De ahogy a poszter mondta, total megvaltozott minden es attol fuggetlenul, h pesten el a csaladom es a barataim zome, akarhanyszor meglatogatom oket mindig idegennek erzem magam es idegennek erzem az egesz jelenseget.

Ez nem olyasmi amit kontrollalni lehet, talalkoztam mar olyan sveddel aki 7 ev Francia.o utan francianak erezte magat sved helyett es szerintem ezzel nincs semmi baj.Persze ez nem idealis eset.

Ugyanakkor azoknal a kivandorloknal tapasztalok hasonlot akik angol not vettek el, vagy angol pasihoz mentek ferjhez es ennelfogva magukba ittak a sokasokat, kulturat, et cetera.Ez olyan mint egy "agymosas" a jo ertelmben veve:-)Annyira megszokod, h a vegen megszereted az egeszet, habar en mindig is szerettem itt elni, ez nem valtozott.

Jo olvasni h masok is tudnak igy erzni:-)Akik pedig leakadnak a kulfoldi-kulfoldivel valo hazassagokon oket sosem fogom megerteni. Ha elmesz pl: az US-ba akkor velhetoleg amcsi not/pasit valasztas, mert azokkal talalkozol.Ez ilyen egyszeru es e a vilag osszes orszagara igaz.

Kiveve akkor ha celtudatosan "magyar" nemzetisegut keresel es vegigjarod a klubokat, netet..de ha a nemzetisege erdekel, es ez a prioritas, az nem szerelem.

Csak azert magyarral hazasodni mert magyar samomra nem szerelem. A tarslelek nem nemzetiseg fuggo (legalabbis nalam) es ha horribile dictu egy franciaban talaltam volna meg a tarslelkem, vagy egy zimbabwei-ban az sem zavarna. A lenyeg, h megtalaltam:-)

Valaki emlitette a penzre hajto noket/pasikat. Az egyik baratnomet folyton bombazzak a ghanai/zimbabwei alomlovagok persze a visa miatt. "Erdek" novel csak egyszer talalkoztam, o lengyel volt de rajta kivul nem ismertem goldiggereket. (nekem eleg unalmas eletem van:-))

Viszont van par angol baratom aki alapbol nem megy angol csajjal, mert a zomuk amorf es azok akiket en ismerek kinottek ebbol a party korszakbol. Az Essex-i nok pedig egy kulon faj, naluk az a posh ha dugnak az M&S parkoloban:-)) Viszont ez egy korosztaly, es nem fedi a egesz nemzetet.

A baratnoim normalisak es angolok, es abszolut nem tipikusak es legfokepp nem penzvadaszok, szoval ezek az altalanositasok nem alljak meg a helyuket.

A posztolonak pedig gratula, es tovabbi klassz eletet:-))

Mrs. Clayton 2013.05.28. 21:25:19

@hagyma: nem, még egyszer nem, kaptam nevet a szüleimtől, köszönöm szépen az pont jó nekem, én többet nem variálok, nem vagyok idióta, habár az meggyőződésem, h akihez még egyszer hozzámegyek, attól nem hiszem, h még egyszer elválnék, ezért is gondolkodom azon, h többet nem megyek férjhez sem, mondjuk én 14 év után váltam, ami gyakorlatilag 18 volt,másnak ez még gombócból is sok

2013.05.28. 21:25:40

@Jess G: meg a ghanainak a portfolioba beillene egy amerikai es ausztral. Szep utlevel valasztekot tud osszehozni vele.

Igen, megneztem. Epernek nez ki, de akkor miert nem azt irja?

2013.05.28. 21:27:11

@Kovermadar: Valakinek dolgoznia is kell. ;) :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 21:29:26

@Jess G: a logikad erdekes, lehet tenyleg jobb ha tobbet nem mesz ferjhezez, mert meg ugy maradsz:)

Mrs. Clayton 2013.05.28. 21:31:33

@charlieharper: mert magyarul az eper az fán terem, azaz angolul mulberry

Mrs. Clayton 2013.05.28. 21:32:54

@hagyma: sztem semmi érdekes nincs benn, ez a női oldala, nyilván a férjemnek nem volt ilyen problémája, mint ahogy neked se
bár lehet nekem azért is gázabb mert én úgy váltam el, h szerettem a férjemet, ellenben ő nem engem

montroyal ( CAN qc) 2013.05.28. 21:33:45

@tanato: engedelmes feleségek válnak belőlük
ezt itt is hallottam azert hoznak az arabok felesegeket mert azokat be tudjak bugyolalni csak egy tanacsot adnak es azt be is tartjak. ne engedd ki a hazbol ne engedd idegenek koze dolgozni meg foleg ne .. semmit ne tudjon az itteni vilagrol..

regen egy hazassagkozvetitos magyar ismeros ajanlgatott nekem magyar holgyeket , es amikor megkerdeztem, mi az illeto holgy foglalkozasa, megrokonyodve igy valaszolt
- mi te dolgoztatni akarod? na ne.. lesz egy szereto feleseged aki var othon vacsoraval stb...
hàt ez is egy mentalitas de nem itt nàlunk..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 21:34:10

@Jess G: miert nem hagytad meg a neved?
kovetkezo eskuvoig kitartott volna

2013.05.28. 21:35:19

@Jess G: egyebkent amikor Spanyoloban vasarolsz rajon meg kb 10% az arra kulonbozo legal/notary feek cimen.
Plussz, ha nemvagy spanyol rezidens kulon adot fizetsz attol fuggoen, hogy ki van adva a hazad vagy nincs.
Hazeladasnal meg ismet szivatjak a nem spanyol rezidenseket. Igy csak akkor erdemes venni, ha hosszabb tavra es esetleg visszavonulni akarsz ott. Egyebkent Franciaoban konnyebb venni es a fenntartasi koltsegek is alacsonyabbak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 21:36:24

@montroyal: hat regen sehol nem meloztak a nok
ez kb 10-150 eves talalmany
vagy opersze a hazkorul es a foldeken igen
segitettek
ha en pl negyszer ennyit keresnek, Mary sem melozna az hetszentseg

artbrigitta 2013.05.28. 21:39:15

Hála égnek Spanyolországban nincs ez a név mizéria
Itt mindenkinek két vezeték neve van (minimum) az egyik az apai elsô a másik az anyai elsô vezetéknév. Ha valaki férjhez megy nem változik a neve egyáltalán. Próbálnák csak egy spanyol nônek azt mondani, hogy mostmár a férje vezetéknevét kell viselnie, jobbik esetben körberöhögné.

2013.05.28. 21:42:05

@hagyma: azt soha nem neztem. A haz/telek vetel es eladasnal, illetve az ingatlan utani eves ado kalkulasnal nem az allampolg szamit, hanem, hogy Spanyoloban laksz e. Igy az nem erdekelt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 21:43:30

@artbrigitta: orszagok es szokasok
otthon 50 eve meg az is ritka volt aki xy-ne xy lett
Kovacsne szabo judit pl.
elotte mindenki felvette es valt" -ne"-ve
jelzem buszken

2013.05.28. 21:46:31

@hagyma: az anyam korosztalyabol (70felett), egyik ismerosunk sem vette fel a ferj nevet. Anyukam ismerosei alt orvosok. Ok mar 50 eve sem vettek fel a ferj nevet.

Alice B Toklas 2013.05.28. 21:50:25

Ez tökéletes, zseniális poszt. Az "Üdvözöllek dicső lovag", a "la Húngara", az idézetek.. nem lehet jobban megfogalmazni.

Én Andalúziában élek. Ugyancsak néhány éve, de a párom spanyol, így ezen nem kívánok változtatni (házassági és gyerekvállalási tárgyalások folyamatban :) Néhányszor már elhatároztam, hogy írok a Határátkelőre, de aztán mindig halogattam, meg nehéz volt szelektálni a gondolatok között. Hát már nem szükséges írnom, mert más megírta :).

Kedves ArtBrigitta! Ha errefelé jársz és van kedved, keress meg! (pannibarhol.blogspot)

Caminante, no hay camino...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.28. 21:50:49

@Jess G:
Az eperfa termése az szeder. Ami az árokparton terem az a földiszeder.
A nemesített kertekben termő eper, vadon legelőkön termő aprószemű de fantasztikus zamatú változatát szokták szamócának nevezni.

Az eperfákat egyébként az 50-es években telepítették az utak mellé mert akkor vezették be a háztáji selyemhernyó tenyésztést és az az eperfa levelét ette.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 21:51:42

@charlieharper: ritka volt az annak idejen otthon
foleg muveszek tartottak meg
de jo legyen neked 50 helett irok 60 evet....

montroyal ( CAN qc) 2013.05.28. 21:52:56

@hagyma: ha en pl negyszer ennyit keresnek, Mary sem melozna az hetszentseg

minden machosag nelkul ; én ilyet elkepzelni sem tudnek, soha egy nomet nem tartottam el, es miert ne menne dolgozni , minek meresztene a segget otthon , a delelotti szappan sorozatokat nezve? nem penz kerdes de neki sem jo , az en felesegemnek vannak kliensei , beossza az idejet ,sajat keresetet ,megbecsulik a munkajat szeretik ot , tehat szivesen vallal munkat nem en kenyszeritem sot az anyagi helyzetunk sem..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 21:54:06

@charlieharper: hyat azert gondolom szamit spanyol vagy-e vagy nem
csak kivancsisag
szinte mindenhol mas a rendszer

2013.05.28. 21:54:23

@diggerdriver: elvesztettel. Akkor Nikinek eperfai vannak es selyemhernyoi?
Ugyanazzal a TB szolgaltatassal, mint Farkas Bertalannak?

nyuszigonosz 2013.05.28. 21:55:50

@diggerdriver: Jé, és selymet is csináltak csak úgy otthon?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 21:57:59

@montroyal: nem kene neki mereszteni
mehetne ide-oda, fozogethetne
igen nezhetne a sorozatait
semmi macsosag
vagyunk mar abban a korban, hogy dolgoztunk mar eleget
egyebkent az elso felesegem sem dolgozott evekig a GYES utan
sokkal kenyelmesebb volt, hogy foglaklkozott a gyerekkel
hozta vitte stb.
en a regi "konzervativ" csaladmodell hive vagyok es ennyi
de nem fenyegeti a veszely, hogy holnaptol negyszer ennyit keresek
viszont elarulom, ha nyerunk a lotton es sem melozok tobbet:)

Shanarey 2013.05.28. 21:59:12

@nyuszigonosz:

Mondjuk úgy, megpróbálták.

Nem volt az igazi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.28. 22:00:20

@charlieharper:
Sőt gumipitypangot is termel. Az is abban a korban volt divat meg a selyemhernyó is.
Naranccsal is próbálkoztak. Magyar naranccsal.
Az a vicc hogy mindez nem vicc.

2013.05.28. 22:02:30

@hagyma: az angol remtortenetek szerint, ha nem vagy spanyol allampolgar es pl veszel egy tanyat, akkor az allam a tiedet elobb fogja elkobozni (land grabbing) cimszoval, mint egy spanyolet, mert nemvagy valaszto. Az egyik hazaspar mindent eladott UKbe es lekoltozott a lovaikkal Spanyoloba. Az allam ugy dontott, hogy arrafele autopalya epul es a telkuket kettevagta az autopalyaval. Kaptak bagoszintu karteritest, telkuk eladhatatlan lett.
Allitolag ezt spanyolokkal nem csinaljak meg, hanem elsosorban a foldkisajatitasnal a kulfoldiek vannak elonyben. De ez csak a tv-ben volt a Homes from Hell-ben.

UKban nagy botranyt kavart a spanyol land grabbing, itt rola egy cikk:
In 2006, the Valencian government replaced the original ‘land grab’ law, known as the Ley Reguladora de la Actividad Urbanística (LRAU), with Valencia’s present town planning law, called the ley Urbanística Valenciana (LUV).

Though a slight improvement, the new law does not stop unscrupulous developers, in cahoots with local politicians, from presenting planning schemes that expropriate land from private owners, in some cases forcing them to contribute hundreds of thousands of Euros to the urbanisation costs.

Adoszamitasnal, viszont ez nem szamit, csak a residency. Ugyanez UKban. Kulon van "tax residence" fogalom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.28. 22:02:59

@nyuszigonosz:
Nem.
Csak legombolyították a selyemszálat a gubóról és leadták a gyűjtőhelyeken.
Ez ugyanolyan mellékes keresetkiegészítés volt mint a nyúlleadás vagy a csiga és bodzagyűjtés.

nyuszigonosz 2013.05.28. 22:03:41

@Shanarey: Mert láttam dokufilmet, ahogy valahol Kínában készítik a selymet ilyen selyemhernyók " segítségével", és hát nekem végtelenül összetett dolognak tünt.
Meg végtelenül sok hernyó kellett hozzá.

nyuszigonosz 2013.05.28. 22:04:58

@diggerdriver: Akkor mint a szárított naracshaj meg szárított kamilla gyüjtés meg ilyenek.
Köszi a választ.

artbrigitta 2013.05.28. 22:06:07

@Alice B Toklas: Köszi habár nem járok arra gyakran mivel én északon lakom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 22:06:48

@charlieharper: hat akkor csak erdemes allampolgarsagot szerezni, ha valaki odatelepul
mondjuk en mindenhol torekednek ra, ha veglegesnek gondolom a letelepulest
itt is az elso adando alkalommal megcsinaltam
ismerek sokakat akik zoldkartyasok 20 eve es tesznek ra

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.28. 22:11:59

@nyuszigonosz:
Na látod azt meg én nem tudtam hogy gyűjtik a szárított narancshéjat. Minek?
A kamilla rendben van.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.28. 22:15:37

@hagyma: "konzervativ" csaladmodell

viszont mi csak ketten vagyunk nem kell a gyerekekrol gondoskodni felnottek..egyelore mi sem nyertunk a lotton es a nejem nem is akar egyedul otthon maradni vasarolgatast meg meghagyjuk a plaza cicaknak...
a dolgozason kivul sok mindent el tudnank kepzelni de egyutt es azert valamivel elfoglalnank magunkat mert azt megszoktuk a semmittevest még nem ... a TV vagy a nett elott ulés nekem az ..

Mrs. Clayton 2013.05.28. 22:20:00

@diggerdriver: ebben tévedsz, ami a fán terem az eper, ami földön az szamóca, v a népnyelv szerint földieper

Mrs. Clayton 2013.05.28. 22:25:18

@hagyma: mert a volt férjem ragaszkodott hozzá, én meg úgy gondoltam, ha ennyire megutált inkább nem szeretném a vezetéknevét viselni, mielőtt kitalálod, h mert biztos egy hárpia vok azért, akkor szólok, h a gyerekeit se látta már 5 éve és nem azért mert ide költöztünk
@charlieharper: a fürdőszoba meg a képek nagyon bejönnek, szt hiszem ráigérek, 6-t megér :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.28. 22:28:10

@Jess G:
Szerintem ez tájanként változik.
Minálunk a Dunántúl északi részén az eperfa szederfa ás szeder terem rajta.

2013.05.28. 22:33:17

@Jess G: mi visz ra egy embert, hogy az elado hazahoz a szoba sarkarol rakjon fel fotokat? Miert nem a szobarol?
A festes meg ugy nez ki, mint ami nalunk a napkozis teremben volt meg a szocializmus alatt.

Mrs. Clayton 2013.05.28. 22:35:46

@diggerdriver: igen abban igazad van, h tájanként változik h a nép minek hívja, ettől függetlenül a szeder az a piros gyümölcs, ami a földön terem, akár erdőben, akár nemesítve a kertekben, a szeder meg tüskés bokron inkább fekete, míg az eper a fán, a szeder és az eper elsőre még hasonlít is másodikra már látod a különbséget

Mrs. Clayton 2013.05.28. 22:39:40

@diggerdriver: így van, ez egy eperfa és nem szeder bokor
@charlieharper: hát nem tudom, van egy blog, ami a röhejes lakáshirdetéseket szedi csokorba, ott szokott lenni olyan, h a férj ült a kanapén, az asszony a kád szélén stb, én az angliai lakáshirdetéseken is mulatok, mert amíg házat kerestem rendszeresen belefutottam olyanba, h a 6nm-es szoba egy ik sarka volt látható a fotón v készült kép a padlószőnyegről, v a műkandallóról

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.28. 22:40:52

@Jess G:
Tudod nekem a veréb az csuri a tyúk az tik a tojás az tikmony.
Az eperfa meg szederfa.

Mrs. Clayton 2013.05.28. 22:44:06

@diggerdriver: ok, szamóca, eper, szeder, totál belezavarsz :-)
eper=fa, szeder=bokor, és hasonlít az eperre, szamóca földön, és piros és rózsavirágzatú, ha jól emlékszem

nyuszigonosz 2013.05.28. 22:44:51

@diggerdriver: Ez már több mint 20 éve volt, iskolákban ( is ) rendeztek szárított narancshéj gyüjtéseket a gyógyszeripar vette aztán meg.

2013.05.28. 22:44:56

@Jess G: @diggerdriver: szoval, allitolag a szamoca/eper/szeder termelesbol es mellekes selyemhernyobol a tanyan jo, el lehet lenni? Ez vo,t a lenyeg? Sot, kemenyen profitot lehet termelni?
Nem vagyok mezogazdasz, de szerintem ez a szamoca vagy akarmi, szezonalis. Megis mibol lehet egy tanyan megelni az oszi/teli/tavaszi honapokban? Es mennyire vagy a felvasarlohoz kotve?
Ha tenyleg olyan jo megelhetest biztosit, akkor maris csoportositok at lenzt egy megyek lajosmizsere tanyat nezni! Hulye leszek akkor tovabb agyonstresszelni magam.

Mrs. Clayton 2013.05.28. 22:48:09

@charlieharper: alapvetően ha van pár 1000 hektár földed akkor abból meg tudsz élni, mert kapsz föld alapú támogatást, terem annyi cuccod, h el tudod jó áron adni, de sztem Nikinek max egy veteményese van, meg egy rotakapája, ugyanis sehol Európában nem élsz meg egy darab földből, amin terem 100kg "eper"
van pár ismerősöm, aki ezzel foglalkozik, sőt nekem is van pár hektárom Mo-n, abból megélni nem lehet

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.28. 22:48:44

@nyuszigonosz:
Erről nem tudtam.
Mikor én iskolába jártam akkor cserebogarat (dunántúlon csimbókot) kellett gyűjteni meg vadgesztenyét. Állítólag mindkettőt a gyógyszeriparnak.

2013.05.28. 22:49:35

@hagyma: nem tudom. A haz szerintem befektetes. Az csak mellekes teny, hogy par evre benne is laksz. Igy nem nezegettem az apolgarsagot, mert csak ugy gondoltam, hogy ha Spanyolo csodbe megy, akkor vennek.

nyuszigonosz 2013.05.28. 22:50:27

@charlieharper: Szerintem a felvásárló és/vagy késöbbi értékesítö diktálja az árakat, nem a termelö.
Talán még várjál egy picit a lajosmizsei tanyasi élettel. :))))

nyuszigonosz 2013.05.28. 22:52:00

@diggerdriver: Hogy mik voltak valaha! Jé!
Ma már ilyen nincs is, de akkor is érdekes volt, ha visszagondolok.

2013.05.28. 22:52:18

@nyuszigonosz: amugy sem birna a hatam a kapalast. Az asszony meg kirohogne egy ilyen otlettel

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.28. 22:53:00

@charlieharper:
Mer' nem értesz a tanyasi marketinghez baszod...
Szederfákat kell ültetni. A terméséből pálinkát főzni. A levelét a hernyóknak adni. Télen mikor se szeder se levél szőni kell a selymet meg inni a szederpálinkát.
Ez ám az élet Babocsai Néni...:))))))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2013.05.28. 22:53:10

@diggerdriver:

Ezekszerint mi túl rég jártunk ált. iskolába.

:-)

Mrs. Clayton 2013.05.28. 22:54:22

@nyuszigonosz: alapvetően előre leszerződsz a felvásárlóval a várható tőzsdei árfolyamok alapján, de aszály, jégeső bmikor közbeszólhat, ha 10Ha földed van meghaltál, ha 100 húzod a szád, ha 1000-10000 pont leszarod

Mrs. Clayton 2013.05.28. 22:57:12

@diggerdriver: na most én ennek elébe megyek, van itthon mindig párüveg bor behűtve és ha kedvem szottyan akkor gobleinezek, ellenben voltam vasárnap a helyi garden centerben és jövő héten megyek vissza krumplitermesztő zsákért, paradicsom meg paprikapalántáért stbért

nyuszigonosz 2013.05.28. 22:57:27

@Jess G: alapvetöen igen.
Csak minden alakulhat éppen termés közben egész másképp is.
Meg az idöjárás is kitolhat veled és végeredményben a szerzödés is semmissé válhat...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.28. 22:57:36

@charlieharper:
Mer' nem értesz a tanyasi marketinghez baszod...
Szederfát kell ültetni. A terméséből pálinkát főzni. A levelét a hernyóknak adni. Télen mikor se szeder se levél akkor selymet kell szőni és inni a szederpálinkát.
Ez ám az élet Babocsai Néni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.28. 22:59:33

@diggerdriver:
Na mindent kétszer írok kétszer írok:))))

Mrs. Clayton 2013.05.28. 23:00:22

@nyuszigonosz: hát előfordulhat semmisség is, de az igen elenyésző, aszály, jégeső sokkal gyakoribb és jellemző, a lényeg h pár 1000 hektár fölött van a dolognak értelme, alatta szenvedés, kín, stressz és baromi sok meló

2013.05.28. 23:00:52

@Jess G: oooo, eleg regota tolom az ipart, de meg nem hallottam a szamocarol a commodities exchange-en. Ok, nem a commodities a specialitasom...

Mrs. Clayton 2013.05.28. 23:05:08

@charlieharper: mér mivel kereskedsz? mondjuk a búza, arany tényleg menőbb, mint a szamóca :-D én csak értékpapírral szoktam azt is csak kicsiben

2013.05.28. 23:06:50

@Jess G: Equities, high frequency trading. Sajat celra viszont ETF

Mrs. Clayton 2013.05.28. 23:07:12

@charlieharper: szakadok a röhögéstől, h belegondoltam mennyi lehet a szamóca világpiaci ára, sztem június végéig folyamatosan esni fog

nyuszigonosz 2013.05.28. 23:09:31

@Jess G: Tudom. Saját valamikori tapasztalat.

M. Péter 2013.05.28. 23:11:29

@charlieharper: Nem legenda, pl. www.guardian.co.uk/world/2008/feb/06/spain.property

Sok helyen épültek házak engedély nélkül vagy törvényellenesen kiadott engedéllyel, mert az építési vállalkozó lefizette a tanácselnököt. (Valenciában a kormányzó Néppárt korruptabb a magyar pártoknál, ami nem akármi.) A vevőnek vagy nem volt saját ügyvédje, vagy az építési vállalkozó által ajánlott ügyvéddel szerződött, aki szintén benne volt a buliban. Aztán valamikot a hatóságok elhatározták, hogy mégis érvényt szereznek a törvénynek, és lebontatták az illegálisan épült házakat.

Azoknak az ismerőseimnek, akik nem tengerparti üdülőhelyen vettek házat, nem volt semmi gondja.

Mrs. Clayton 2013.05.28. 23:12:45

@charlieharper: mit jelent az ETF? exchange trading funds? mik ezek pontosan? én csak olyan részvényeket szoktam venni adni, amik a Bux top 3-5-ben vannak

Mrs. Clayton 2013.05.28. 23:13:53

@M. Péter: óóó, akkor ez tiszta Horvátország :-)

2013.05.28. 23:18:17

@M. Péter: spanyoloban nem szabad az elado ugyvedjehez menni. Sumakolas van ott. Ilyen pl Franciaoban nincs. Ezert szokott Franciaora billeni a merleg, de meg egyikben sem vettunk.

Spanyoloknal az egyik miniszter valamelyik eszaki reszen ketszer (vagy tobbszor) nyerte meg az el gordot, vagyis a lotto 5-ost. Epitettetett egy repteret, amit ka utya nem hasznal es a sajat szobra van ott kirakva. A lanya is parlamenti kepviselo es leplebsezte a valsztoit. Hat, ez is Spanyolo.

twiga 2013.05.28. 23:22:10

@orange85: hat vazze, akkor ezt sem olvasod, mert sem a Hollandiaban, sem a Del-Afrikaban vasarolt laptopom nem tartalmaz magyar ekezeteket. Azert mert az agyad korlatolt, nem fogok valtoztatni masik tobb tucat olvasoval. udv

2013.05.28. 23:22:22

@Jess G: exchange trade funds, de index fundsot nem veszek. Csak pension fundba. Altalaban leveraged fundsot.
Egy idoben FX optionoztam, de azt mar egy jo ideje nem.

M. Péter 2013.05.28. 23:23:25

@andaluzkutya: Budapesten és Londonban majdnem miliméterre ugyanannyi az éves csapadék mennyisége, szóval az eltérő szokásokat nem lehet csak az időjárással magyarázni.

2013.05.28. 23:27:56

@Jess G: hat ha a Buxon regisztralt termekeket nezed, akkor nagyon limitalta teszed a sajat kereskedesedet.

Mrs. Clayton 2013.05.28. 23:28:01

@charlieharper: akkor értem már mi a stressz a munkádban, a fene se csinálná, már bocs, nincs az a pénz, anno elmerültem a japán gyertyák és egyebek világában, de ez nekem túl nagy stressz, egyszerűen nem éri meg a rizikó

2013.05.28. 23:28:56

@Jess G: en nem tradelek. Mi az algot adjuk hozza

Mrs. Clayton 2013.05.28. 23:30:31

@charlieharper: így van, és főleg h Mo-n igaziból shortolni sem lehet, olyan kicsi a piac, ezért fog megszűnni/beolvadni máshová a tőzsde

Mrs. Clayton 2013.05.28. 23:33:53

@charlieharper: ezt nem értem, milyen algoritmust csinálsz?
nekem egy időben volt előfizetésem különböző előrejelzésekre, ezeket csinálod?

M. Péter 2013.05.28. 23:36:59

@charlieharper: Az eladó ügyvédjéhez sehol se mennék.

Alighanem a Castelló de la Plana-i repülőtér lesz az. Nem annyira északon van, de a többi stimmel.

2013.05.28. 23:40:10

@Jess G: nem, azt a Research csinalja. Minden nagyobb investment banknak vagy egy Research resze, ami sectorra mukodik; healthcare, steel, automotive, chemicals, utilities, etc... Researcheket adnak ki es azt aruljak, mint termek. Ha pl az egyik asset manager az egyik investment bank ugyfele, a researcheket bedobjak ingyen, legalabb egy ideig, mint freebie. Ezeket csinalja Researc analyst, amit egy senior analyst nez at (ok vannak nagyon megfizetve) kiadas elott. Az o munkajuk is stresszes, sokan nem tudjak.
Az algok a kulonbozo piaci kondiciokban tradeet csinal vesz/eladn equitiest. Ez napi tobb szazezer kereskedest folytat. Az algo intellectual property, igy eladhato mas bankoknak es asset managereknek, hedge funoknak. Szokasos szerzodesi feltetelek mellett.
Ez nagyon nem sikerult magyarul.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 23:44:23

@montroyal: ahhoz kepest eleg gyakran vagy
a nem dolgozas, nem egyenlo a semmittevessel
nagyon sok mindent lehet csinalni pl nyugdijaskorban is
mint minden halando, ha ramszakadna a lotto hatos, akkor beleszarnek az egeszbe, utazgatnek, horgasznek, vadasznek
/itt jelzem, nem csak a plazacicak vasarolgatnak/
a felesegem messze all tole, de szeret elmenni 7 vegen bevasarolni, meg neha a szuksegleteinket beszerezni, farmer, cipo, alsogatya, bugyi/

Mrs. Clayton 2013.05.28. 23:44:49

@M. Péter: elvileg egy ilyen ügyletben az ügyvédnek mind a két felet képviselnie kell, tehát nem csaphatja be az egyik érdekeltet, csak azért mert a másik fizeti
egyszer Németo-ban voltunk ahol a helyi kamara embere végigvezetett bennünket a bíróságon, egyik kollégám látott egy polcot teli fakkokkal, megkérdezte mi az, azt mondta a vezetőnk, h az ügyvédek itt leveleznek egymással, mire a magyar kolléga, és h garantálják, h az ügyvéd akinek a fakkjába levél lett téve nem fogja letagadni azt, hiszen nincs róla bizonyíték, h be lett téve a levél, mire a kísérőnk értetlenül nézett, majd megjegyezte, h kérem, mi ügyvédek vagyunk, itt senki nem enged meg magának ilyet, h letagadja, h levelet kapott

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 23:46:51

@Jess G: ez ilyen ferfi vonas lehet
en is mondtam az elso felesegemnek, hogy mondja le es vegye fel a leanykorti
szart ra es jol tette:)
jo par eve uj ferje van igy a dolog megoldodott
de a zigaz sokkall tobb problemaja volt a neve miatt a papirmunkaval az allampolgarsag felvetelekor, mint nekem:)
azota is boldogan elunk, mig meg nem halunk:)
halistennek kulon utakon, de nem haragban

2013.05.28. 23:47:40

@charlieharper: mielott valaki belekotne, nem csak equities algo van, abbol van a legnagyobb mennyiseg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 23:48:47

@charlieharper: hat ha akarhol veszed akkor befektetes
en 52 vagyok
otthon volt sajat
itt mar 15 eve berlemeny, de most ugy erzem kell nekunk egy sajat oregsegunkre:)
keressuk is ezerrel
nem spanyolorszagban termeszetesen, hanem itt asheville kornyeken

Mrs. Clayton 2013.05.28. 23:49:56

@charlieharper: hát próbálom elképzelni h mit mondasz, de ennyire bankszektorban nem vok otthon, akkor te most egy elemző vagy v mi?

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 23:53:39

@Tökfőzelék: "elfelejtettél válaszolni, amikor bebizonyítottam neked, hogy nem légbőlkapott faszság, amit mondtam. Kikerestem neked, válaszoltam neked, de Te még válaszra sem méltatsz. Bunkó vagy."

Dehogy felejtettem el, nem volt mire válaszolni. Az pedig nem bunkóság, hogy ingyen megtanulhattad, hogy nem elég a levegőbe beszélni és guglizni küldeni a másik felet. A szó, amit keresel: a köszönöm.

Nem tesz semmit.

Btw, amit hoztál az pár százalégos gender pay gapről szól, tudom, hogy elszomorító, de mégisncsenek a nők annyira szar helyzetben (etéren) de azért a világért se gondold, hogy én el akarom tőled vitatni az ezen derpegés jogát.

Mrs. Clayton 2013.05.28. 23:53:55

@hagyma: igen, az nagyban más, ha nincs harag és a papírmeló sem egyszerű
én most még az angol jogsi miatt is szívtam, mert még a házassági anyakönyvemet is elkérték, mivel a férjes nevemre szólt a magyar, míg leánykorira a személyi, szóval sztem baromság nevet változtatni, csak mert férjhez megy az ember lánya, ha szeretsz leánykori névvel is szeretsz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 23:54:04

@Jess G: eper miert ne lenne a foldon?
nem csak faeper van

Mrs. Clayton 2013.05.28. 23:56:46

@hagyma: a népnyelv szt van, az a földi eper, ami valójában a szamóca, hadd ne írjam még latinul is, bár az lenne a tuti

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 23:59:43

@Jess G: hat en nem szeretlek mert nem ismerlek
/ez humor volt, fergeteges/
namost en Marynek megmondtam azt csinal amit akar a nevevel
felajanlottam, hogy megvaltoztatom az enyemet, mert neki ez kiejthetetlen es meg sok variacio
O ragaszkodott hozza, hogy mivel a felesegem felveszi a nevemet
eleg nehezen ejti es mindenhol betuzi
de azert ez igy jo
csak mas az ha valaki a ferje nevet viseli, nem a leanykorit
O Mary T Hagymasi, mert O a kedvesem, a kedvesem es ez jo nekem:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.29. 00:02:40

@Jess G: hat igen a foldi eper igen elterjedt megnevezese
sot manapsag csak a vadon elot nevezik szamocanak
nade most kiterhetnenk arra hany neve van a buszkenek?
de minek:)

Mrs. Clayton 2013.05.29. 00:03:47

@hagyma: akkor a tisztánlátás kedvéért:morus alba/negra-eper (fehér/fekete), szeder fructus fruticosus, szamóca fragaria x ananossa

Muscari 2013.05.29. 00:03:54

Fragaria x ananassa ;-)
Marmint a szamoca latinul. Az x azt jelenti h hibrid.

Egyebkent nagyon jo volt a mai poszt, kar h nincs nagyon idom meg energiam kommentelni...

Muscari 2013.05.29. 00:06:44

@Jess G: oh, well done, bar a szedret en Rubus ceaseusnak tanultam, ez a Fructus nem tudom h micsoda

Mrs. Clayton 2013.05.29. 00:09:32

@hagyma: amikor hozzámentem a volt férjemhez, szerettem volna a saját nevemet megtartani, azonban ő meg azt szerette volna, ha a nevemben is látszik, h a felesége vagyok, így ragaszkodott az xyné-hez, akkor úgy gondoltam, h jó legyen, azonban a valóéletben egy ilyen névvel lehetetlenség létezni, hiszen ha bemutatkozom sem tudja senki h hogy hívnak, így megváltoztattam az ő vezetéknevére és az én keresztnevemre, majd amikor elváltunk közölte, h elvárja h lemondjak a vezetékneve használatáról, gondolom azt hitte, ha a korábbi kapcsolataimat, így könnyebben felhasználom a későbbi boldogulásomra, azt el sem tudta képzelni, h én erről hallani sem akarok és inkább élek külföldön, mint a közös kapcsolatok és a neve révén

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.29. 00:10:12

@Muscari: nekem foldi eper volt vilageletemben
a buszke meg buszke, de sokan azt sem tudjak mi az:)?

Mrs. Clayton 2013.05.29. 00:12:00

@Muscari: hibrid mert a kertben terem, bár lehet van, aki vad tövet tart otthon, bár kétlem, lehet a szederben tévedtem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.29. 00:12:04

@Jess G: OK
minden kulonbozo
ha mi elvalnank gondolom Mary is elhagyna a nevemet
ahogy az elso ferjeet is elhagyta
de ez a veszely nem fenyeget
nincs biztosabb pont az eletunkben a hazassagunknal

Muscari 2013.05.29. 00:13:40

@hagyma: a ferjem is igy hivja az egrest, o egyebkent borsodi :-)
Akkor te azt is tudod hogy mit jelent valamit kigorni? Hosszu o-val.

Mrs. Clayton 2013.05.29. 00:14:34

@hagyma: 18 évig én is ezt hittem, bár kétségtelen, h 4 felett az ember nem ugrál csak úgy, ettől még a születési nevem marad a nevem örökre, a leckét megtanultam

Muscari 2013.05.29. 00:17:13

@Jess G: Par eve meg a kerteszeti egyetemen igy tanitottak. A hibrid meg azt jelenti h ket kulon faj keresztezesebol jott letre.

Ugy irigyellek h van kerted egyebkemt, nekem annyira hianyzik. Jo ultetgetest!

pappito · http://pappito.com 2013.05.29. 00:19:25

@hagyma: dehogynem, piszke :) meg egres meg köszméte, pöszméte is :)

Mrs. Clayton 2013.05.29. 00:23:04

@Muscari: én is itt csodálkoztam rá, h mit ki lehet hozni pár nm-ből, és nem mellesleg imádok kertészkedni is
ok hibrid, de mást otthon nem is tudsz ültetni, ha csak nem szedsz fel az erdőben pár tövet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.29. 00:43:01

@Jess G: ugralni ugralhatnek
de megtalaltam 6 eve az igazit
hiabainkkal egyutt:)
@Muscari: en hevesi vagyok
nalunk egres vagy buszke,de utobbi popularisabb
mindig utaltam
/mai napig:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.29. 00:44:22

nem is tudom itt van -e?
angolul segedfogalmam sincs
latinul sem
de nem hianyzik:)
buszkefozelek tukortijassal
oh maj gad:)

Shanarey 2013.05.29. 00:46:30

@hagyma:
Basszus, most hogy bele gondolok nem ettem egrest, minimum 20 éve, ha nem több.

2013.05.29. 01:03:58

@artbrigitta: Nagyon szep poszt, koszonjuk hogy megirtad. Tovabbi sok boldogsagot kivanok.

tucano 2013.05.29. 01:06:30

@miegysmàs: ugyan, ahhoz semmi sem kell, hogy az ember elinduljon dél felé :D

2013.05.29. 01:08:20

@Jess G: Vicces ez a nevvel, hasonlo tortent egy baratnommel itt Londonban. Felvette a volt ferje vezeteknevet (a ferj keresere), aztan valas utan a ferj azt mondta hogy 'nincs joga hozza' hogy az o nevet hasznalja :). A baratnom csak azert is megtartotta, pedig azota ferjhez ment valaki mashoz.

2013.05.29. 01:35:37

@chocco channel: Pontosan, ha pl. Angliaban laksz, foleg angol emberekkel fogsz kapcsolatba kerulni, igy jo esellyel angol lesz a hazastarsad ha eleg sokaig maradsz, ilyen egyszeru. (Kiveve persze ha nem vagy hajlando megtanulni angolul es csak magyarokkal baratkozol.) Mi koze az egesznek a penzvadaszathoz? Az teljesen mas helyzet mikor valaki pl. Oroszorszagban el es direkt nyugat-europai hazastarsat keres maganak pl. az interneten; nem azt mondom hogy elitelem az ilyen embereket, de ez nem osszehasonlithato azzal mint amikor elsz, dolgozol egy orszagban es egy ido utan talalkozol valakivel aki hozzad illik.

Azokat a kommenteket vegkepp nem ertem akik arrol irnak hogy evekig nem koltoztek ossze a nyugat-europai pasikjukkal mert nem akartak kitartottak lenni (?). Mi nagyon gyorsan osszekoltoztunk az angol baratommal, mert mindketten pont koltozni akartunk amugy is, tudtuk hogy a kapcsolat komoly lesz kozottunk, es mindketten felet fizettuk az osszes koltsegnek (alberlet, szamlak, etel, tisztitoszerek, minden). Tobb ev utan is 50-50%-at fizetjuk az alberletnek, es a napi koltsegeknek (etel stb.) is kb. 50-50%-at, persze nincs pontosan kiszamolva de atlagban igy van. Tutira nem azert vagyok a baratommal hogy 'kitartassam magam'. En nagyon kiszolgaltatottnak ereznem magam ha nem lenne sajat jovedelmem, es ezzel gondolom a legtobb ember igy van.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.29. 01:39:47

@hagyma: szerencsere ilyenkor vagyok amikor zarok 5-6 ora fele telen tenyleg itt teszem a semmittevest a gep elott..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.29. 01:51:33

@montroyal: en hektikusan vagyok
ha raulok a gepre a hataretkelot megnyitom, de hat sok minden massal is foglalkozom itt
mar a NET-en

mzgldr 2013.05.29. 01:51:35

@Jess G: ne legyél benne olyan biztos. 1000 hektárból tényleg jól meg lehet élni támogatás + búza (vagy bejön vagy nem) alapon. Az egyik ismerősöm normális életszínvonalat tart fent, gazdálkodó. Normális alatt ne az X6-ost, meg a spanyol nyaralót értsd, hanem családi ház, középkategóriás új autó kápéra, kölköket kitanítatta, talán még egy pecót is vett az egyiknek. Amikor kivitt a földjére. megkérdeztem, hogy aha és hol a többi? Maximum hat hektár. Csemegekukorica, paprika, petrezselyem, ilyesmi.

Persze meg kell küzdeni a locsolással, napszámosokkal, az olyan napszámosokkal, akiket nem hív, hanem éjszaka jönnek, az eladással (piacozás, út mellett ücsörögni egy kicst). Persze ha ezt Franciaországban csinálod, akkor hasraesik tőled mindenki, itthon maximum a büdösparaszt jelzőt kapod meg. A határátkelőn még ki is röhögnek, azért mert a magad ura vagy, volt egy jó ötleted és megélsz belőle. Nem csak 100 millió tonna takarmánykukorica fölött kezdődik a megélhetés ebben a szektorban, igenis rohadt jól ki lehet jönni egy kis sütnivalóval szóval én Niki sztorijában csak azt nem értem hogy minek kell neki annyi traktor. De gondolom mind a 10 hektárt nem szamócával (földieperrel) vetette be fóliásan.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.29. 02:12:56

@hagyma: az ido elteres miatt reggelinel amikor megnyitom mar 200 comment van jo ha a postot elovasom este a tobbit de mar 500 comment van minden ki lett targyalva . azert szivesen olvasom..
az viszont nem fer a fejembe hogy hetvegen le lehet kovetni aki egesz nap itt van .. reggel kinyitom... kirandulok, termeszet egyeb programok szorakozas stb este belenezek ; vegig ugyan azok.. annal jobb nekik ,de en beindulok majdnem minden hetvegen...latod a FB-n
es ha bejon a strandido...
persze azt is megertem aki a munkahelyrol netezik... valahogy el kell utni az idot...
pedig nekem a fonok se szolna ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.29. 02:35:58

@montroyal: az en szokasom. hogy reggel felebredek, zuhany. megnezem a hireket
otthonrol
itthonrol
van a HA
meg meg 1 blog a magyar oldalon
oda benezek
utana altalaban melo

melobol ritkan lepek fel
es van az este
most eppen beszelgetek Maryvel, nezzuk a voicet, mert O szereti
kalandozok mindenhol beszelgetes kozben
hat igy

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.29. 02:39:24

@montroyal: es ha egyutt vagyunk offosok, akkor nem kerdes
irany horgaszni, lassan vadaszni:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.29. 02:40:30

de ez nem igazan hetvege nekunk
inkabb hetfo kedd

montroyal ( CAN qc) 2013.05.29. 02:46:34

voice egy 15 perc mulva lesz nalunk szoktuk nezni de mostanaban a hockey megy..@hagyma:

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.29. 02:50:24

most itt van byealex parja noben
sikeres
ugyanaz a nadrag szemuveg zako
hangja jobb
es szeretik:)
en is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.29. 02:51:57

@montroyal: nalunk a Mary showjai szentek, kiveve ha football van:)

bglrk 2013.05.29. 02:57:00

@artbrigitta: mennyire vagy eszakon (eszak-nyugaton )? Lehet hogya finisterre -i temeto az ?

Spacecake 2013.05.29. 03:23:49

@Philosoraptor: Pl a versenysport pár dologban world class.Legalábbis engem,'2nd level' ,párszoros OB meg EB bajnok(kenu) senkiházit hidegen hagyott h menjek NZ, vag USAba bohóckodni edzőként..
annál jobban élek itt:-)
és ez már rég volt:-)

montroyal ( CAN qc) 2013.05.29. 04:52:58

@hagyma: csak 2 TV kell es meg van oldva..bar mi is egyutt nezzuk a TV-t..

Shanarey 2013.05.29. 05:17:02

@hagyma:
Nos, biztos nem fogok ámokfutást rendezni miatta, mint páran itt a határátkelőn a túró rudi miatt.
:-))

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.29. 06:52:16

@NIKI LAURA: és még valami. mesélj a locsolórendszerről is, mert azon a homokon anélkül nemigen él meg semmi.

London2009 2013.05.29. 10:39:28

@Tigerwill: Sajnos nekem az a tapasztalatom, hogy ez még egy mindig erősen létező sztereotípia. Állítólag már változik és az emberek többsége már nyitottabb, de én ezt különösebben nem érzékelem. A kelet európaiak többsége a vendéglátásban meg kétkezi melósként helyezkedik el még mindig. Tehát rögtön erre asszociálnak, hogy szegény kelet európai, idejött dolgozni meg férjet fogni. Mi vagyunk az easy girls különben is /na mondjuk ebben van valami : )/ Nálunk a cégnél kb 2000-en dolgoznak és ebből 7 a magyar, abból pedig 3 a lány.
Nem hinném, hogy ez kifejezetten a pénzügyi világhoz kötődne. Az a baj, hogy nekik Kelet Európa az egy orszag joforman. Tehát a lengyelt, az oroszt, a litvánt, a románt, a magyart mind egy kalap alá veszik. Az oroszokat még meg is értem, hogy kell nekik az útlevél, de én mit csináljak egy angol útlevéllel? Sok mindenre nem jó.
Mindenesetre ez egy jó szűrőként is működik. Szóba nem állnék soha olyannal aki nem tudja kezelni, hogy márpedig én egy magyar lány vagyok...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.29. 13:51:36

@montroyal: egesz pontosan 4 tv-nk es 5 computerunk van:)
de munka utan egyutt szeretunk lenni es ha indulo majd a footballszezon, akkor meg O nezi azt:)
vasarnap nincsenek showk

2013.05.29. 14:07:03

@Spacecake: Ez igaz. Személy szerint engem hidegen hagy a sport nézése és a szurkolás, elismerem az munkát benne, de nem hat meg különösképpen. Nem igazán hiszem, hogy érdemi befolyása lenne bármire is. Gazdaságunk ugyanolyan szar marad, a korrupció, mutyi, uram-bátyám rendszer sem tűnik el ettől még.

Spacecake 2013.05.29. 14:54:19

hat en nem tom,en probalom latni a jo dolgokat...ahogy latom, ez neked kevesbe sikerul.

vegyuk pl csak a MAI(!!) index cimlapot,amirol aztan tudjuk h nem lehet eppen kormanypartinak nevezni:

index.hu/gazdasag/2013/05/29/andor_megszunik_a_hianyeljaras/
index.hu/gazdasag/2013/05/29/szebbnek_latja_magyarorszagot_brusszel/
index.hu/gazdasag/2013/05/29/oecd_nagyobb_lesz_a_magyar_novekedes/
index.hu/gazdasag/2013/05/29/telitalalat_matolcsy_hitelprogramja/

persze lehet DE,DE,DE-zni,meg karogni,csak hat...

minek

2013.05.29. 15:09:27

@Spacecake: "hat en nem tom,en probalom latni a jo dolgokat...ahogy latom, ez neked kevesbe sikerul."

Ez csak belemagyarázás meg maszatolás, jó hogy már azt nem mondod, hogy frusztrált is vagyok, mert nem tudok örülni a magyarok sporteredményeinek.

Beszéljünk inkább arról, hogy miért készül ilyen lassan a négyes metró, vagy miért van több mint 1 millió munkanélküli (vagy még több, ki tudja, mennyit kozmetikáznak), vagy miért csinálják ki a felsőoktatást. Soroljam tovább? Ilyenkor szokott jönni a hallgatás, meg a hápogás.

Indexes cikket én is tudok linkelni:
index.hu/belfold/2013/05/28/nincs_jol_a_magyar/.

2013.05.29. 15:10:32

@Spacecake: Amúgy 2050-re elérjük az uniós átlagot(!), olvastam indexen. Kérdés, hogy addig lesz-e még egyáltalán unió, és ki fog még dolgozni. itthon De azért viccnek jó volt.

2013.05.29. 15:16:14

@Spacecake: Amúgy nem vagyok FIDESZ ellenes, egyforma arányban utálom mindegyiket. Mielőtt még megkapnám...

artbrigitta 2013.05.29. 15:24:11

@bglrk: Asturiasban élek. Habár finisterre is jó hely, tetszik

Spacecake 2013.05.29. 15:26:56

@Philosoraptor: azert ennyire ne huzd fel magad!!:-)

mind2en tudjuk mennyi van a poharban es mennyisegre is ugyanazt latjuk,nincs vita.

csak te felig uresnek latod,en meg felig telinek.

:-)

2013.05.29. 15:32:58

@Spacecake: Ez az egész téma nem éri meg a magasabb vérnyomást.

Nem, te fejlődésnek hiszed azt, ami más országban teljesen normálisan működik, itt meg esetleg talán működik, de általában inkább fordítva és rosszul.

Nyilván pesszimizmus az, ha nem a saját kis világomban élek, és nem csukom be a szememet. De látod, nem válaszolsz arra, amit írtam, csak megint megy a maszatolás meg persze hülyének nézel.

:-)

Spacecake 2013.05.29. 15:39:03

@Philosoraptor: ezt a legutolsot Te mondtad,nem en:-)
es vajon miert??

2013.05.29. 16:00:26

@Spacecake: Azért mert kitérsz a válaszadás elől, és a pakliból bármikor előhúzható, "te pesszimista magyar vagy, semminek sem tudsz örülni" kártyát játszottad ki.

Mercel 2013.05.29. 18:52:35

@hagyma:

A "Párom" kifejezéssel kapcsolatban igazad van, hülye szocreál általánosító és személytelen megnevezése annak a valakinek aki számodra kedves.
Mindig agybajt kaptam azoktól a nőktől akik a páromként utaltak a fickójukra.

Nade
Byealex lehet, hogy európa szerte kedvelt, de itthon a legtöbben már konkrétan hánynak a kedvesemtől, és a figurától is.
Sajnos vagy szerencsére sok jövője szerintem nem lesz a srácnak.
(Idiótának beöltözve nulla énekhanggal szó szerint végignyafogni egy számot hátizé..)
Amúgy a "csókolom" című száma amivel közismert lett sokkal eredetibb, és szerintem a mondanivalója is mélyebb mint a hihetetlenül affektált és rájátszott kedvesemnek.
Az egynek jó lett volna, eredeti és különleges volt, de erre a stílusra építeni...
Mondjuk ez csak egy vélemény, örültem neki, hogy egyáltalán helyezést ért el az eurovíziós dalfesztiválon (brrr ez is milyen szocreál elnevezés már..) , de mondjuk abban a kommersz felhozatalban nem csodálkozom rajta.
Ettől függetlenül nyilván jóleső érzés, hogy magyarként jegyezték őt, még akkor is ha azonnal elkapcsolok ha meghallom vagy látom a figurát.

"Frigyes"

Mercel 2013.05.29. 18:54:37

@Philosoraptor:

" Amúgy nem vagyok FIDESZ ellenes, egyforma arányban utálom mindegyiket. Mielőtt még megkapnám..."

A droidoktól így is megkapod ne izgulj:D
Ilyenkor azt mondják, hogy ez csak önigazolás, vagyilyesmi:)

"Frigyes"

Grafogirl 2013.05.29. 19:54:10

@hagyma: Inkább a "párom" szót a szociban silányulhatott el. Regi szó. Nagyon sok népdalban szerepel, de operettben is pl. Csárdáskirálynő: "Egy a szívem, egy a párom" stb.
Gyakran "a barátom-a barátnőm" kifejezést akarja helyettesíteni, amikor már komolyabb a kapcsolat, de még nem házasság. Nem feltétlenül együttélésre vonatkozik! Pl. amikor olyan személyre(ekre) utalok, akiknél nem tudom pontosan milyen kapcsolatban állnak, lehet hogy férj-feleség, lehet hogy nem, de nem is fontos. Ezt kikerülendő használatható a "párod". Spanyolba is létezik "mi pareja", de szintén csak a társam szó szinonimája. Nem az együttélésé. Aki itt együtt él valakivel, függetlenül attól, hogy jogilag házasok v. sem, simán férj és feleségként is bemutatkozhatnak. Aki akarja használja, aki nem nem. Ez pusztán egy szinonímia a többi között

tanato 2013.05.29. 20:40:14

@Grafogirl: Ezek szerint a pár latin eredetű,Mi pareja?Úgy emlékezem franciául is pair.,paire.A magyarban tényleg vannak ilyen kifejezések,házaspár,vagy katonaságnál járőrpár meg a pár-cipő vagy zokni.Meg a közmondás:két hülye egy pár.

artbrigitta 2013.05.29. 21:34:54

@tanato: A spanyolban létezik a par szó leginkabb úgy használják, hogy un par ami egypárt jelent csak amíg a magyarban az egypár kifejezés inkabb néhányat jelent spanyolban az un par az kettô mindig
Ha mondjuk valaki azt mondja csinálok egypár szendvicset akkor kettôt fog csinálni nem hármat-négyet

Grafogirl 2013.05.29. 23:27:01

@artbrigitta: @tanato: Eredetileg az "egy pár" a magyar nyelvben is kettő darabot jelent. Úgy mint egy párt alkot, egy pár cipő stb. vagy nincs párja, pár: mint főnév.
A csinálok "egypár" szendvicset az határozatlan számnév egypár= néhány, valahány, stb. tehat ezert nem 2 db. szenvics az egypar
Tehát a spanyol un par= egy pár, algunos= egypár, néhány

Szerintem lehet, hogy a par szó latin eredetű. :)

2013.05.30. 08:41:10

@Mercel: Egyszerűen nem tudok megfelelni a magas elvárásoknak. :(

BTBTBT 2013.05.30. 09:28:14

@Grafogirl:

Nem a par spanyol vonatkozásával kapcsolatban, de...
A megboldogult magyartanárnőm szerint "egy pár" a cipő meg a virsli. Minden más néhány.

Egyáltalán helyes az, hogy "egypár"? Nem tűnik annak. Az más kérdés, ha helytelenül használják is.

Grafogirl 2013.05.30. 17:00:22

@Barátusz: A megboldogult magyar tanárnőd régen tanulta a magyar nyelvtant én nem túl régen és fősulin.
pár- főnév így bővíthető határozott számnévvel, melléknévvel stb. pl. szép pár, párban sétálnak, sztárom a párom, a zoknim párja. Ma este két pár és egy szingli jön hozzánk vendégségbe, v. Ma este egy pár és két egyedülálló vacsorázik nálunk. Két pár cipőt vettem, mert a második pár akciós volt.

egypár-határozatlan számnév egybeírva, szinonima: pl.néhány és létezik. Csak egypár mondat és befejezem dolgozatot. Csak egypár darab szendvicset készítek és indulunk.
A nyelv állandóan változik, ez van. De nézz utána nyugodtan. Biztosan megfogod találni az "egypár" szót pl. a helyesírási szabályzatban.

BTBTBT 2013.05.30. 19:54:42

@Grafogirl:
"szép pár, párban sétálnak, sztárom a párom, a zoknim párja. Ma este két pár és egy szingli jön hozzánk vendégségbe, v. Ma este egy pár és két egyedülálló vacsorázik nálunk. Két pár cipőt vettem, mert a második pár akciós volt."

Nem a fentiekről, hanem az "egy pár"-ról írtam korábban. Pl: "pár perc" helyett "néhány perc".
Amely főneves példákat említesz, azokban nem ez a konkrét "egy pár" kifejezés szerepel, és egyébként szerintem - meg a magyartanárnőm szerint is - helyesek.

Illetve ahogy említettem, vannak dolgok, amiket a beszélt nyelv átvesz/átalakít, de nem feltétlenül helyes.
Ettől függetlenül az "egypár" nekem idiótának tűnik mind leírva, mind kimondva. Nem, leírva idiótább. :)

Grafogirl 2013.05.30. 20:15:50

@Barátusz: Lehet, hogy furcsán hangzik, de létezik :) Ha bekerült a helyesírási szótárba, akkor helyes és használható. Ha neked furcsa, akkor használd helyette a néhányat.
Csak azért írtam a főneves példát és a határozatlan számneveset is, hogy lássuk a különbséget.
A határozatlan számneves "egypár" -midig egybeírva, főnévként: egy pár - 1 pár

tudasbazis.sulinet.hu/hu/magyar-nyelv-es-irodalom/magyar-nyelv/nyelvtan-6-osztaly/a-nevszo/tortszamnev-es-sorszamnev
wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/T%C3%B6rtsz%C3%A1mn%C3%A9v

BTBTBT 2013.05.31. 02:27:18

@Grafogirl:
Nekem jó lesz a néhány.
A wikis hivatkozásokat nem tekintem éppen szentírásnak.

Grafogirl 2013.05.31. 16:06:05

@Barátusz: Én sem, azért is van két link: tudasbazis.hu Ha otthon vagy akkor nézz bele a legújabb Helyesírási szabályzatba, vagy a Kis Magyar Nyelvtan c. könyvbe. A gépemen van egy elektronikus helyesírási szabályzat, de azt nem tudom megmutatni :)

BTBTBT 2013.05.31. 17:18:37

@Grafogirl:
Annyira ritkan vagyok otthon (mar ha Mo.-ra celoztal), hogy a 80-as evekbeli HSZ es KMNY melle nem igazan fogom beszerezni az uj kiadast. Illetve bizom a kepessegeimben, helyesiras szempontjabol is. :)

DieNanny CH 2013.05.31. 18:25:49

@orange85:

Engem jobban zavar, ha valaki a mondatot kisbetűvel kezdi, vagy írásjelek - pont, vessző és tsai - után nem rak szóközt.

Grafogirl 2013.05.31. 21:59:41

@Barátusz: :):): Azért jó a magyar nyelv mert van választék, bőven. Amúgy ha jól belegondolok én sem igazán használom az "egypár"-at :)

bpetya75 2013.05.31. 22:21:15

@Jess G:

Ez már majdnem jó. Annyi, hogy a szeder inkább a málnához hasonlít. Csak a málna ugyebár piros, az elterjedtebb fekete szeder pedig éretten fekete, míg az ártereken élő hamvas szeder kék ;-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása