oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 25. 06:49,  Haladok valami értelmes felé 522 komment

2013. május 25. 06:49 Határátkelő

Haladok valami értelmes felé

A mai történet több mindenre is példaként szolgálhat, ám nekem a legfontosabb tanulság az, amit Anikó is levont az írása végén: akármennyit is kellett neki a skóciai Glasgowban harcolnia azért, hogy eljusson oda, ahol most tart, a Magyarországon maradt család segítsége nélkül aligha sikerült volna.

Skócia, Glasgow, egyetem.jpg

„A történetemet főleg azért írom le, hogy ezen keresztül is köszönetet mondjak annak a rengeteg embernek, akinek önfeláldozó segítsége nélkül nem jutottam volna el idáig.

Egyértelműen sikertörténetnek mondható, bár voltak nehéz időszakok. Tanulsága nincs, legfeljebb annyi, hogy vannak jó emberek, és hogy a szerencse és a kemény munka kombinációja néha meghozza a gyümölcsét.

Otthon angol szakra jártam, de külföldre akartam menni, elsősorban nyelvtanulási célból. 2007 szeptemberében költöztem Glasgowba, a húgom néhány hónappal később csatlakozott hozzám.

Szerencsés kezdet: ingyen szállás

Már a kezdetek kezdetén hihetetlenül kiváltságos helyzetben voltam, hiszen egy ismerősöm – „fogadott skót nagymamám" – ingyen biztosított szállást kettőnknek a vendégházban, amit üzemeltetett.

Így nem maradtam teljesen család nélkül, és a lakbérrel sem kellett foglalkoznom, bár a megélhetés így is gondot jelentett, mert releváns tapasztalat nélkül nem vettek fel sehova dolgozni, pedig millió helyre jelentkeztem. Az egyetemi óráim mellett persze el sem tudtam volna vállalni akármit. A húgom egy Pizza Hutban kapott állást, gyakorlatilag ő tartott el, bár ezt később visszafizettem neki.

Az egyetem csodálatos élmény volt az otthoni állapotokhoz képest. EU országokból érkező diákok nem fizetnek tandíjat, az oktatás magas színvonalú, van jól felszerelt, éjjel kettőig nyitva tartó könyvtár, a tanárok és az adminisztrátorok emberként bánnak a diákokkal, nem úgy, mint például az ELTÉ-n. (Persze jó tanárok ott is vannak.) Elememben voltam az egyetemi környezetben, szívtam magamba a tudást, mint egy szivacs, és nem akartam elhinni, milyen szerencsés vagyok.

Közbeszólt a szerelem

Az eredeti terv az volt, hogy egy év után visszamegyek Budapestre, és ott fejezem be a tanulmányaimat. Nyár elején haza is költöztem a húgommal, de közbeszólt a szerelem, és ősszel visszajöttem Glasgowba, hogy legalább még egy évig itt éljek és tanuljak.

Megint szerencsém volt, mert egy ismerősöm bentlakásos takarítót keresett, így házimunkáért cserébe beköltözhettem a vendégszobájukba. Nem lett volna pénzem lakbért fizetni, úgyhogy ez nagyon jól jött, bár rettenetesen nehéz időszak volt.

A kapcsolatom nagyon hamar rémálomba csapott át, és otthon sem volt túl rózsás a helyzet: nagyon problémás fél családdal laktam együtt, a szülők érkezésem előtt nem sokkal különváltak, a kamasz srácnak Asperger-szindrómája volt, az apukának pedig nulla szociális és higiéniai érzéke (szóltam neki egyszer, hogy meztelencsigák vannak a konyhai mosogatóban, erre azt mondta, őt csak a kertben zavarják, mert megeszik a veteményt).

Egy sánta kutya is élt velünk, szerencsétlen egy ketrecben lakott az előszobában, és könnyfakasztó bűzt árasztott. Furcsán éreztem magam, mert maga a házimunka nem lett volna baj, de egyszerre voltam személyzet és „családi barát", úgyhogy azt is elvárták tőlem, hogy „barátkozzak", beszélgessek, töltsek minőségi időt a családdal, stb.

Szendvicsen és csokin éltem

Rossz volt a házban a hangulat, és magányos is voltam. Igyekeztem a tanulásra koncentrálni, és a hétvégéket is a könyvtárban töltöttem. Egy idő után kerülni kezdtem a háziakat, és amikor otthon voltam, többnyire a kis szobámba húzódtam vissza, még enni is.

Költőpénzem nem nagyon volt, hetente egyszer jártam ismerőshöz takarítani, anyukám pedig kisebb-nagyobb összegekkel támogatott, de nem rendszeresen. Igyekeztem minimalizálni a költségeimet, szendvicsen meg csokin éltem, mert az volt olcsó, és az egyesével csomagolt sajt nem romlott meg könnyen.

Elvégeztem tehát a második évemet az egyetemen angol-keltisztika szakon, és ismét hazamentem nyárra. Harmadszorra is sikerült kedvezményes szállást találnom, ezúttal az egyetemen keresztül: meghirdettek egy pályázatott, amire Gaelic-ül tanuló diákok jelentkezhettek (ez egy Skóciában beszélt kelta nyelv).

Összeraktak hármunkat egy lakásba, hogy gyakoroljuk a nyelvet, és a rendes lakbérnek körülbelül a harmadát fizettük ezért. A nyelvvel elég sokat küszködtem, pedig ez volt az ötödik idegen nyelv, amit tanultam.

Ne betegedj meg!

Az egyetemet viszont továbbra is élveztem, és 2009 októberében végre munkát is kaptam egy könyvesboltban. A következő pár hónap munkáról és tanulásról szólt, másra nem volt idő. Közben nagy nehezen rávettem magam, hogy kilépjek a vergődő kapcsolatomból, és onnantól az életemnek ez a része is könnyebb lett.

Karácsonykor beteg lettem, nem tudtam bemenni dolgozni, betelefonáltam, hogy szerezzenek valaki mást arra a műszakra. Amikor legközelebb bementem, a főnököm behívott az irodájába, nem kérdezett semmit, hazugnak nevezett, és megfenyegetett, hogy ha még egyszer betegséget színlelek, kirúg.

Még egy napig bírtam azt a légkört, aztán közöltem, hogy nem jövök be többet. Mivel gyakorlatilag teljes állásban dolgoztam, sikerült annyit félretennem, hogy kibírjam, amíg találok más munkát.

Közben megírtam és leadtam a szakdolgozatomat. Két hónapig nem volt állásom, utána felvettek egy közértbe csemegepultra, először heti 12 órában, de sokszor volt túlóra-lehetőség, nyáron pedig sikerült hivatalosan is megduplázni az óráimat.

Szemeteszsákban a holmi

2010 júniusában ki kellett költöznöm az egyetemi lakásból, de egy barátnőm hazautazott nyárra, és átadta nekem a szobáját, csak a rezsit kellett fizetnem. Meg volt beszélve egy másik barátnőmmel, hogy együtt bérelünk lakást ősztől, de az utolsó pillanatban visszakozott, úgyhogy lakótárs nélkül maradtam.

Amikor a szobát vissza kellett adnom, barátoknál húztam meg magam, egy hétig vigyáztam egy ismerős pár macskájára, aztán magyar barátoknál aludtam a kanapén. Kezdtem hozzászokni, hogy szemeteszsákokban tárolom az összes holmimat.

Megvolt a diplomám, de nem akartam hazamenni, mert bár hiányzott a család, otthon rajtuk kívül nem várt semmi. Anyukám odaadta az ő szüleitől örökölt pénz egyharmadát egy mesterkurzus tandíjára (már korábban tudtam, hogy erre felvettek, de nem volt rá pénzem).

A csemegepultos munkám stabilnak tűnt, úgyhogy egy másik lánnyal együtt kibéreltem egy lakást egy ingatlanközvetítőn keresztül. Bár nagyon kellett spórolnom, viszonylag kellemesen éltem. A lakás szép volt és meleg, pici szobám volt, de saját fürdőszobával, úgyhogy ez lett a birodalmam.

A lakótársam rémesen rendetlen és gusztustalan volt, de ez csak a konyhában zavart, a nappalit teljesen átengedtem neki. Sokat kellett tanulni, de azt éreztem, haladok valami értelmes felé.

Ismét a család segít

2011 tavaszán megismerkedtem valakivel az egyetemen, akivel azóta harmonikus kapcsolatban élek. Lediplomáztam megint, és jelentkeztem PhD-re, ahova fel is vettek, de ösztöndíjat nem kaptam.

Ismét a családom segített: a nagyszüleim felajánlották, hogy a félretett pénzük egy részét az első évi tandíjamra fordítják, én pedig hálásan elfogadtam. Félreértés ne essék, nem gazdag nálunk senki; az anyukám például a pedagógusnyugdíját áldozta fel értem sokáig.

Júliusban teljesen váratlanul jött a hír, hogy felvettek egy évre gyakornoknak az egyetemi könyvtárba, így ott tudtam hagyni a közértet, és ősztől a könyvtárban dolgoztam tovább teljes állásban, közben pedig „estin" elkezdtem a PhD-t.

A munka sajnos sokkal unalmasabb és lélekölőbb volt, mint amire számítottam (végül nem azt csináltatták velem, amire felvettek), de minimálbérnél jobban fizetett. Kutatásra nem sok időm maradt mellette, ráadásul külön lakásba költöztem, amit sokba került fenntartani. Persze így is jobb év volt, mint a korábbiak, hiszen volt munkám, és nem voltam egyedül.

Lett eredménye

Amikor megszűnt a könyvtári állásom, összeköltöztem a párommal, és újraindult a munkakeresés. Végül visszavettek a könyvtárba esti és hétvégi munkára, az egyetemen pedig kaptam tanítási lehetőséget, ami papíron ugyan nagyon jól fizet, de iszonyatos meló, főleg a felkészülés és a javítás.

Így megint nem maradt sok időm a saját kutatásomra, de elkezdtem sok egyebet csinálni: konferenciákon előadást tartani, publikálni, órákra bejárni; még egy tanulócsoportot is szerveztem. Örültem, hogy végre minden, amit csinálok, előbbre viszi a karrieremet.

A sok befektetett munkának meg is lett az eredménye: idén májusban levélben értesített az egyetem, hogy felkínálnak egy ösztöndíjas helyet jövőre. A tandíjat fedezik, és még egy havi fix összeg is jár hozzá, amiből szerényen ugyan, de meg fogok élni a következő három évben.

Ez a hatodik évem itt. Azzal élek, akit szeretek, és azt csinálom, ami érdekel, és amiben jó vagyok. Azt hiszem, ez mindent elmond. Sokat dolgozom, este / éjjel és hétvégén is, de én osztom be az időmet.

Nemsokára megjelenik ír kiadásban egy magyar fordításom, Aliz kalandjai Csodaországban, ősztől pedig egy Méhes György-regényt fogok angolra fordítani.

Haza már csak látogatóba

Nyáron nem lesz fizetett munkám, össze kell húznunk a nadrágszíjat, de októberben elkezdhetek a következő hazautazásra gyűjteni. Előbb vagy utóbb a banki kölcsönt is vissza fogom tudni fizetni, ami közben összegyűlt (kamatmentes, mert itt még ilyen is van. Ja, és a pénzfelvétel ingyenes.)

Vannak itt barátaim és jófej kollégáim, csak rokonok nincsenek. Nagyon nemzetközi ez a hely, főleg az egyetem, és ritkán érzem magam kívülállónak. Szerintem haza már csak látogatóba fogok menni, bár azt minél többször.

Tanácsot nem nagyon tudok adni azon a közhelyen kívül, hogy használd ki a felkínált lehetőségeket. Az, hogy nekem összejött, jórészt nem rajtam múlott, hanem a családomon, akik hihetetlen erőfeszítéseket hoztak azért, hogy én itt lehessek."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás egyetem Nagy-Britannia Skócia Glasgow

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr725316918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

think different 2013.05.25. 07:02:03

Jöhetnek a "már megint", "unalmas", "volt már", "így könnyű" és "én jobban tudom mindenkinél mindent" kommentek.

rezsoatya (törölt) 2013.05.25. 07:42:36

Hat azert ezt igy vegigcsinalni... tanulas mellett! Csak gratulalni lehet a kitartasodhoz!

Flamy (fat cat wannabe) 2013.05.25. 08:06:10

Gratulálok és további sok sikert!

camilló 2013.05.25. 08:09:00

Nem közvetlenül kapcsolódik ehhez a bejegyzéshez, hanem csak úgy általában. Annyira elkeserítő látni, hogy mennyien mennek el az országból. Senki nem gondol arra, hogy maradni kell, és változtatni? Volt alkalmam bejárni európát, de valahogy nem bírom elképzelni az életem máshol. "Nékem szülőhazám e lángoktól ölelt kis ország..." Rengeteg okos értelmes ember elmegy, feladja azt a reményt, hogy lehet ezen változtatni, élhetőbbé tenni ezt az országot. Persze volna olyan akit szívesen látnék a határokon túl, de az (azok) az istennek sem mennek el, sőt megkeserítik az itt élők életét. Hegedűs Hubert Matrózéveim című könyvében ír az Amerikába kivándoroltakról, és felteszi a kérdést, ennyi energiával kitartással, otthon mire jutottak volna. Én csak azt kérdezem, ha minden értelmes, többre hivatott ember elmegy, akkor ki marad?

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.05.25. 08:26:34

@camilló: Hú, mit fogsz kapni! :-) - nem tőlem
Csak a saját esetem, úgyhogy nem reprezentatív (de akár lehetne is):
9000 km-re a hazámtól jóval kevesebb energiával, szinte zéró stresszel, gáncsoskodók nélkül, 1 év alatt jobb életszínvonalon éltem, mint anno otthon 16 évig egy helyen dolgozva.
És ahogy látom az otthoni ismerőseimet, egyre kevésbé boldogulnak...

james80 (törölt) 2013.05.25. 08:27:28

@camilló: Akkor , hogy a poszt hoz is kapcsolódjak csöppet és neked is válaszoljak ."Minálunk, ha teljes erődből rohansz, az épp csak arra elég, hogy egy helyben maradj. Ha máshová akarsz jutni, legalább kétszer olyan gyorsan kell futnod!"-Aliz kalandjai Csodaországban. Nem csak az értelmesek mennek el , pártokráciában pedig nem is biztos , hogy kell "értelmes" ember.
A poszt írónak sok sikert a terveihez.

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.25. 08:29:26

Gratulálok! Ennyi akadállyal megküzdeni és véghezvinni, amit elterveztünk, nem semmi!

james80 (törölt) 2013.05.25. 08:31:35

@james80: (az idézet Alice Tükörországban )

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2013.05.25. 08:32:32

Aki segít magán, azt Isten is megsegíti - a szerencse fontos, de a saját erőfeszítésed nélkül nem ért volna sokat. Gratulálok, szép munka!

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.05.25. 08:32:50

@camilló: na, majd ha ők elmennek akkor haza jonnek az emberek :)))) ez meg 20-30 év

rumitom 2013.05.25. 08:42:38

@camilló: volt aki "annyi energiával" megpróbálta otthon, nem ment, most máshol boldog. volt aki felmérte és meg se próbált változtatni, megszoksz vs megszöksz. es most máshol boldog. volt aki otthon sem volt boldog és most külföldön sem az. sokan sok felé motivációval vágnak neki az útnak. van ski hazatér és van aki nem.
Te mint aki megtapasztalta máshol, és most otthon vagy, mit teszel hogy "elhetobb" legyen az ország? mivel csabitasz minket haza a patoszon kívül?

tableno 2013.05.25. 08:45:24

@camilló: "ír az Amerikába kivándoroltakról, és felteszi a kérdést, ennyi energiával kitartással, otthon mire jutottak volna." - pontosan annyira, mint az akkor otthon maradtak, illetve azok, akik akkor pár év után hazatelepültek (mint például az én dédapám, akinek kint már elég jól ment, de hazajött a család miatt). Semmire. Nem elég az egyéni tehetség és a szorgalom, kell egy olyan környezet is, ahol ki lehet bontakozni.

NIKI LAURA 2013.05.25. 08:46:55

És megérte?Biztosan.
3 Phd?
8 nyelv?
Nélkülözés,kiszolgáltatottság,éhezés,boldogtalanság...és a maradandó testi-lelki károkat nem is tudjuk!?
Közben a mama az egész nyugdíját odaadta(természetes,a gyerekért mindent)de az Ő élete vajon milyen volt pénz nélkül?

Emberileg szép teljesítmény,de a tucatnyi oklevelen,certificate kívül lesz-e hozadéka ennek a sok szenvedésnek?

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.25. 08:50:08

@Flamy: cirkuszi ismétlőmajom benyomását kelted, de persze tévedhetek is!:x
@camilló: látni időnként ilyen embereket, mint te. Ez nem pejoratív vélemény tőlem, de mindenképpen érdekes és számomra érthetetlen. Leírnád mely országokban jártál, s mennyi időt, milyen életet éltél azokban? Csak mert hát lejön a tényleges tapasztalat, olvasottság is az írásodbol. Tehét ezek mellett tényleg megfejthetetlen számomra, hogyan maradhattál meg a közhelyek, a naivitás szintjén, hogyan lehet ez a végkonklúziód? Nem inkább csak azt kívánod kifejezni ezzel, hogy te magyar vagy, neked itt a legjobb, s mindig is csak itt lesz a legjobb? Mert ezt így, külön értem, de ezesetben meg eléggé félrekommunikálod. Amit sikerült leközölnöd, hogy buta kis újszülött borjúkként csinálgassuk nap, mint nap a szélmalomharcunkat, mivel szépen majd megfertőzzük környezetünk, végül meg majd mindenki együtt nevet, közösen. Azért ez így több, mint utópia. Talán posztérett a te történeted is, talán homlokegyenest más jönne le, más fénytörésbe kerülne ez a vélemény, ha egy nagyadag háttértörténet + a személyed bemutatása is társulna hozzá.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.25. 08:58:26

@Tökfőzelék: nem kötözködésképpen, de erősen hiányos a hozzászólásod. Masszív háttérsegítsége volt Miss Nagyeltervezőnek. Feedback szintjén sem hagyhatjuk ezt le!
@NIKI LAURA: na most már így többmindenki fog érteni. Mostanában mintha kifejtenéd jobban a direkt sarkosra kalibrált véleményed, azért markáns, hogy a közember is meglássa, értem én. Van egy rossz hírem: a többség ezt sem, így sem fogja látni. Most is: széptörténet, megaf@szom. Mese kell ezeknek, bugyuta széjjellelkendezhetőség.

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.25. 09:01:20

@Kellemes Zérókomponista: azt elismerem, hogy segítettek neki, ebben Niki LAURÁnak is igaza van
meg abban is, hogy lehetett volna kicsit értelmesebb szakot találni a "angol-keltisztika" helyett
de ha ő ezt akarta, akkor legyen

tableno 2013.05.25. 09:02:51

@NIKI LAURA: idézet a posztból: "Azzal élek, akit szeretek, és azt csinálom, ami érdekel, és amiben jó vagyok." - azért ez már megér némi nélkülözést, nem?

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.25. 09:04:00

@Tökfőzelék: de akkor is megcsinálta, amit akart az akadályok ellenére is!

NIKI LAURA 2013.05.25. 09:06:50

@tableno: Mintha" Digger.D" Irta volna.Az idézet nem edukácio függő.

orange85 2013.05.25. 09:08:21

@NIKI LAURA: mit képzelsz,vakon csinálta végig?kín nélkül, áldozat nélkül nincs fejlődés.céltudatosan hozzáállt,nem adta fel.
hozott egy csomó nehéz döntést de ő úgy gondolja megérte.

el sem tudom képzelni, hogy neked milyen történet lenne jó.
nekem az ha egyszer szemtől szembe találkoznánk.hidd el, nem felejtenéd el.
nem a posztoló hibája, hogy sűrű az a bizonyos pókháló kisanyám.

SzerződésSertés 2013.05.25. 09:08:32

Miért nem engedted ki a ketrecből és fürdetted meg azt a sánta, büdös kutyát? Ott kerülgetted inkább te is? Emberséges megoldás.

Din Serpahis 2013.05.25. 09:10:11

Hat ize...de akkor most mi ertelme volt ennek, mert en nem ertem. Keves penzbol nyuglodni itthon is lehet, de legalabb vannak emberi korulmenyek es csalad. Tanulni mindenfelet szinten lehet itthon, de az legalabb nem fosztja le a teljes csalad felretett penzet.

NIKI LAURA 2013.05.25. 09:10:46

@orange85: jé,mégse szűrsz?Mijééé nem!

tableno 2013.05.25. 09:12:04

@NIKI LAURA: És? Digger D attól boldog, amit ő csinál, a posztoló meg a bölcsészkedéstől. Probléma?

orange85 2013.05.25. 09:12:16

gratula a kitartáshoz.ezt így kell, így kéne tolni.még nekem is.
rendesen feldobta a kis posztod a napomat.
nem kell foglalkozni a birkákkal, csak menni előre amiről úgy gondoljuk megéri.kitartás továbbra is!

orange85 2013.05.25. 09:15:10

@NIKI LAURA: kiváncsi vagyok képes vagy-e nem agyatlan módjára kommentelni.egyébként meg nem tartozom magyarázattal egy csúszómászó féregnek.jah, neked.

tsabus UAE 2013.05.25. 09:16:02

@camilló: "...Persze volna olyan akit szívesen látnék a határokon túl..."
Szerintem, mióta otthon egyre több embernek van, egyre hosszabb listája arról, hogy kit szeretne a határokon kívül látni, azóta érzik/érezzük sokan, hogy talán nem kellene hazamenni...

iwebinfoember 2013.05.25. 09:28:33

@camilló:

Próbálkoztam otthon, mégsem jutottam jóformán semmire. Otthon az állandó gáncsoskodásba, ellenségkeresésbe bele lehet fáradni. Én elsősorban az otthoni közhangulat miatt jöttem el, mert a fizetésem magyar viszonylatban elfogadható volt, mégis jöttem, mert nem akartam a fiatalságomat elpazarolni. Idekinn is ugyanolyan erőfeszítéssel dolgozom mint otthon, mégis, külföldiként több elfogadást, megbecsülést kapok, mint Magyarországon, magyarként. Szép dolog a hazaszeretet, csak sajnos abból nem élsz meg.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.25. 09:28:59

"amire Gaelic-ül tanuló diákok jelentkezhettek (ez egy Skóciában beszélt kelta nyelv)"

Pontosítás. A gaelic az a kelta nyelvek egyik ágának a neve, azaz nem csak a skót nyelvet jelenti. Ide tartozik az ír nyelv is. Az ír és a skót az kb. olyan, mint 2 közeli szláv nyelv, azaz elég jól érthetők kölcsönösen.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.25. 09:30:23

@camilló:

A változtatáshoz politikusi pályára kell menni, erre pedig nem mindenki alkalmas.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.25. 09:51:59

@NIKI LAURA:
Tegnap esti beszélgetésünk hozományaként elnézést kérek a tegnap reggeli beszólásért. Szerintem lehet Veled másként is.
Ettől függetlenül fenntartom hogy csak a negatívumokat látod és hangsúlyozod ki. Idönként ezeket a negatívumokat párhuzamba állítod egy magyarországi általad elképzelt álomvilággal.
Nem amiben élsz hanem amiben úgy gondolod hogy mások élnek élhetnének Magyarországon.
Egy lemondásokkal nehézségekkel teli élet külföldön ami REMÉNYT ad egy későbbi boldog életre sokkal jobb mint az otthoni REMÉNYTELEN de esetleg kényelmesebb állóvíz.

nyuszigonosz 2013.05.25. 10:17:51

@NIKI LAURA: Reméljük, hogy lesz.
Mert én is erre gondoltam az olvasás után: hogy élte meg a Mama a pénztelenséget, a huga a posztolónak, vele mi lett?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.25. 10:19:11

Sok sikert meg mindent, de nem értem a lényeget. Én tudnék itthon is Alice-t fordítani keltáról görögre, vagy arra amire igény van. Nem kell ahhoz skócia, cinkota vagy karcag is megteszi. Anyám és nagyanyám jó szállást adna, és a pénzt is egyszerűbb a kisszobába hozniuk, mint állandóan utalgatni.
Talán a skót fiúkban lehet a megoldás. Azok tényleg nem néznek ki rosszul.

abaya-oman 2013.05.25. 10:35:45

@tableno: igen, az en dédapám is kiment, 8 gyereket hagyott hatra, minden pénzt félretett, hogy itthon földet vegyen, hogy aztán pár évtizeddel később elvegyék a földet a gyerekektől. Persze en nem ezért elek külföldön:-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 10:42:37

@www.aonang.hu:
Csatlkozom...
Magyrországon a kutyának sem kellettem, itt elismerik a munkámat.

2013.05.25. 10:55:32

@camilló: Ez rendszeresen felmerül, amúgy nem hiszem, hogy csak értelmesek mennek el innen. Nem csak az a fő probléma, hogy kik mennek el, hanem, hogy kik maradnak.

zopilote 2013.05.25. 10:57:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Megeloztel, elszallt az elso hozzaszolasom. Talan azert annyit hozzatennek, hogy a har-
madik geal nyelv a Manx, a Man - szigeteki gealic. ( van meg egy negyedik is, de az nem
hivatalos, a Canadian Gealic ) Az ir mitologia szerint a gealek egy szkita (szittya) herceg,
Goidel Glas leszarmazottai:) A Goidel - bol alakult a geal az idok folyaman. A kanadai Cal-
gary varos neve is gealic erdetu: Calgarriadh. (az elso telepesek skotok voltak)
Az egyik leghiresebb skociai zenekar, a Runrig geal nyelven is enekel:
www.youtube.com/watch?v=rSKAnXB3ujY Alba (Scotland)
Termeszetesen angolul is adnak azert elo: (kedvencem, a szovege miatt) :)
www.youtube.com/watch?v=1moDuSOC3ko The Cutter

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.25. 11:06:52

@zopilote:

A manxot azért nem említettem, mert de facto nincsenek anyanyelvi beszélői. Aki beszéli, az angol anyanyelvű egyben. Alapvetően félholt nyelv.

2013.05.25. 11:07:06

@Kovermadar: A posztban lévő szendvics+csoki kombóra gondolt...

tanato 2013.05.25. 11:17:09

@Philosoraptor: Az öregek,a betegek, a képzetlen ,segélyből és közmunkából élők mindenképpen maradnak.Na meg a kockáztatni nem merő,nyelveket nem beszélő képzettebbek,akiknek jó a langyos állóvíz és igaz az alacsonyabb szintű de kényelmesebbnek tűnő itthoni lét,a család közelsége miatt.De végül is az idő majd eldönti milyen lesz MO.demográfiai állapota úgy 30-40 év múlva..hiába filozofálgatunk erről,úgysem tudjuk előre,legfeljebb sejéseink lehetnek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 11:19:34

@Philosoraptor:
Csokisszendvics??? Az állat, nincsen ott nélkülözés! :)
Nélkülözés a kenyér és víz :D

váj mí 2013.05.25. 11:20:17

@én már a fény gyermeke vagyok: Lófaszt tudnál te otthon fordítani. Max. a laptopodnak. A fordítói brancsban, már amiért fizetnek is, kihalásos alapon lehet bekerülni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 11:24:10

@tanato:
Bármikor kiderülthet, hogy hatalmas kőolajmező van az ország alatt és akkor minden megváltozik.
Az aktuális mutyista vezetés majd jól eladja a kitermelési jogot valaki másnak, nehogy az ország profitáljon belőle.

Van az a Fidesz közeli milliárdos vállalkozó, aki őszre ígéri a világmegváltó tudományos bejelentést, tudod, ami újabb 2/3-ot ad majd a Viktorkának... kiváncsi leszek :)

2013.05.25. 11:27:28

@tanato: szerintem egy 3-4 even belul max elindulnak a magyarok vissza Mo-ra UKbol. Sajat becsles

tanato 2013.05.25. 11:27:28

@váj mí: Ez igaz,unokatestvérem is angol-német fordító,de manapság már alig van munkája éppen a szűkkörű brancs miatt.Még jó hogy a férje jól menő informatikus vállalkozó,így nincs azért anyagi gondjuk.

váj mí 2013.05.25. 11:28:34

@Kovermadar: Nem kőolajmező az te, hanem víz. És már meg is van. Ilyen egy tájékozatlant! ;)

tanato 2013.05.25. 11:28:48

@charlieharper: Még ez is benne van a pakliban.A jövő teljesen kiszámíthatatlan,úgy egy személyre,egy családra vonatkozóan,mint egy országra,vagy egy nemzetre.

tanato 2013.05.25. 11:31:37

@Kovermadar: Na a politika az meg még bizonytalanabb a jövőre vetítve.Pl.az én fiatalkoromban még mindenki azt gondolta hogy a szovjetek még legalább 300 évig itt fognak állomásozni.Ha akkor azt mondja valaki hogy 10 év múlva megszűnik a Szovjetúnió,valószínűleg elmebetegnek nézték volna.az illetőt.

AliciaS 2013.05.25. 11:37:01

@nyuszigonosz: Megbízható forrásból tudom, hogy a kedves Mama túlélte a pénztelenséget. A húg, aki azóta (és előtte is élete során) sok támogatást kapott a cikk írójától a saját álmai megvalósításához (sok egyéb mellett anyagi támogatást is, amit -egyelőre- egyáltalán nem "fizetett vissza") szintén külföldön (Ausztria) él, egyetemi tanulmányai mellett vendéglátóiparban, hamarosan egy élelmiszerüzletben dolgozik, hogy megéljen, és hogy mellette azt csinálhassa, amit szeret, amiről úgy gondolja, hogy több, mint munka: hivatás, szerelem (zene). Mindannyian (anyuka, nagymama, húg és mindenki más "támogató") köszönik, nagyon jól vannak, és innen is üdvözlik a napos Skóciában "rekedt" családtagot, akinek taníttatásába, vágyaiba befektetett minden pénz, energia, stb. sokszorosan megtérült.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 11:38:10

@váj mí:
Édesvízkészlet pl. Svédországban is hatalmas van.
De lehet már sós vízből is ihatót csinálni, tehát azért mégsem akkora dolog az a magyar vízkészlet, ami világvezető hatalommá tenné az országot.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 11:45:20

Egy igazi OFF kérdés:

Hol tudom nézni online a mai BL döntőt? :)

nigara 2013.05.25. 11:47:16

Nikivel meg nyuszigonosszal értek egyet.
Nem ez az elismerésre méltó határátkelés. És korántsem ért révbe, 6 év után még mindig a fillérek számítanak.

mirx 2013.05.25. 11:51:02

Hú, én úgy nem szeretem az így megírt posztokat. Kicsi volt a szobám. A kutya büdös volt. Angol szakra jártam. Esett az eső. Szendvicset ettem. Átköltöztem máshova. Tojás Tóbiás lependerült.

Olyan, mintha a posztolónak nem lenne semmi személyisége. Nem mondom, hogy kötelező feltárni a teljes érzelmi életét, meg a motivációit, meg úgy írni, hogy nyerítve essen le az olvasó a székről, de nekem ez a fenti tényfelsorolás nagyon nemgyerebe. Főleg egy bölcsész PHD-stől, aki elvileg tömi a fejét szépirodalommal a könyvtárban, sokkal többet várnék esszé témakörben.

tanato 2013.05.25. 11:52:11

@nigara: Jöjjön haza?Itthon jobb lesz neki meg a családjának?

váj mí 2013.05.25. 11:53:56

@tanato: Pláne szépirodalmi vagy bármilyen irodalmi művek fordításához nem fér hozzá mezei halandó. A szinkronstúdiókban is nagy a tolongás, bár ott még közrejátszik a szerencse-faktor, de csak eseti megbízások formájában. Használati útmutatókat meg szerződéseket meg hasonlókat könnyebb megcsípni. De csak alig valamivel.

mirx 2013.05.25. 11:54:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"amire Gaelic-ül tanuló diákok jelentkezhettek (ez egy Skóciában beszélt kelta nyelv)"

Ez még külön bazira irritált, hogy ennyivel elintézte. Ezt tanulta hat évig, ennyire sikerül átadni a tudás lényegét? Milyen lehet, amikor tanít? Eszemmegáll.

váj mí 2013.05.25. 11:55:04

@Kovermadar: Kapcsold már be az irónia-detektorodat, te! :P

Ja, a BL-döntőt nálam is megnézheted, ha ideérsz kezdésre ;).

nigara 2013.05.25. 11:56:05

@tanato: nem az, hogy jöjjön haza - hanem ezért nem biztos, hogy érdemes volt elmenni, így, ilyen minőség mellett.

tanato 2013.05.25. 11:58:51

@váj mí: Az én unokatesóm is regényeket fordított anno,főleg sci-fit.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.25. 12:00:06

@váj mí: kihalásos alapon lehet bekerülni.

Az igaz. IT, IC, PC, PVC és ITPVC szakmában könnyen brancsba kerülsz, az ottani 20 janit secperc kitúrod. Ellenben a fordítóknál, ahol nem. Vettem az adást.

2013.05.25. 12:00:50

@mirx: nem tanit. Forditja az Alicet irre. Bar en meg olvaso irt nem lattam UKban szemely szerint, de biztosan van. A mi reszunkon nincs nekik jo hiruk, rosszabb, mint a lengyel (ezzel mindent elmondtam).
Par ezerr fos beszelt nyelvre leforditjak az Alicet? Vajon kormanyprogram penzebol? Visszajon majd a kiadonak a penze egy marginalis piacnal?
Gondolom akkor mayaul is lehet Alucet venni?

nigara 2013.05.25. 12:02:44

@charlieharper: tökéletes komment. Minden szavaddal egyetértek.

váj mí 2013.05.25. 12:03:36

@nigara: Hm, akkor vessük össze. Otthon marad, otthon végzi el az angol szakot. Mi lesz utána? Megcsíp valami tanári állást. Mennyiért is? Havi 80-90 ezerért? Hát ja, abból már habzsi-dőzsi élete végéig, hiszen a havonta több százezret összemutyizó politikusok is megmondták, 47 ezerből már faszántosan meg lehet élni.
De ok, továbbtanul otthon, master, phd. Ha túléli az egyetemi intrikákat, ha lenyeli szó nélkül, hogy a saját publicisztikáit csak valamelyik vén trotty prof neve alatt jelentetheti meg másodszerzőként, akkor még pár év tanulás, és akár 120-130 ezret is kereshet. Valóságos krőzus lesz ezzel az összeggel, aki azt sem tudja, mit jelent a 'fillér' kifejezés.
Te, mond, mégis melyik világban élsz?

váj mí 2013.05.25. 12:06:04

@tanato: Én meg használati útmutatókat, szerződéseket, és mentem tolmácsolni alkalmanként ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 12:07:19

@tanato:
Nekem az egyik felmenőm a Kalevalát fordította magyarra :)

nigara 2013.05.25. 12:08:14

@váj mí: naaa... pont nem azt mondtam, hogy az általad leírt út az egyetlen más verzió!
De ahogy leírta, most PhD-vel is azon aggódik, hogy nyáron nem lesz plusz munkája... de szíve joga ezt választani.
Én biztos nem abban a világban élek.

2013.05.25. 12:09:20

@charlieharper: en az anyagiakat nezem. Szakmai artalom.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: mexikoi ismeros mondja, hogy reneszanszat eli a maya nyelv es egyetemen mar valasztahto nyelv a francia mellett. Hallottal rola? Mennyien beszelik! Hogyan irnak tankonyvet?
Vajon ext is lehet a onagon fulhallgatos modszerrel tanulni?

LyukasBogrács 2013.05.25. 12:13:18

Ennyi szenya es csoki utan hany kilo vagy ?

mirx 2013.05.25. 12:17:12

@charlieharper:
"az egyetemen pedig kaptam tanítási lehetőséget,"
de tanít.

Egyébként nem tudom, Kosztolányi, Tótfalusi plusz még a Varró Dani után mi szükség van még egy Alice-fordításra... ezeket eddig is lehetett kapni, bár nekem is csak az eredeti angol nyelvű van meg, nem hiszem, hogy még egy x.-dik fordítást sokan megvennének... gondolom, a kiadó fizeti, remélem, a posztoló tudja, hogy várhat a pénzére akár éveket is :D

váj mí 2013.05.25. 12:17:16

@nigara: Hát nem, nem abban, ugyanis a posztoló még csak az út elején jár. Már van lehetősége fordítani (valószínűleg szereti, mert nem kötelező), amire otthon nem lesz soha, ha nincs közel a tűzhöz. A phd-jét még nem kezdte el, ha jól olvastam. Nyáron meg nem féltem, hogy éhen hal. Ha minden kötél szakad, elmegy a kereskedelembe szezonban. Abban már van tapasztalata. De ami ennél is fontosabb, vannak távlatai. Ott. Magyarországon már kevésbé, esetleg 10-15 év múlva, ha bírja még idegekkel az egyetemi környezetet, akkor anyagilag egy 40-50 ezerrel lesz előrébb. Azzal már egyenesen multimilliomos lesz, mi? :P

mirx 2013.05.25. 12:22:05

@mirx: de amúgy nem is bírom értelmezni

"Nemsokára megjelenik ír kiadásban egy magyar fordításom"
magyarán nem írre fordítja, hanem magyarra, de mi a pékért invesztál egy ír kiadó egy magyar fordításba?

Ehh, én ezzel a poszterrel nem tudok mit kezdeni, ezek a tőmondatok legyilkolják az agysejtjeimet, na. :)

2013.05.25. 12:23:43

@mirx: nem irre forditotta? Marmint gaelicre? Meg nem volt reggeli KV.... Ugyhogy biztosan igazad van.

Van nalunk a tv-ben nehany welshi ado, ahol welshi beszelnek, ami ugye rokon a gaelic meg a tobbi hasonlo nyelvvel. Neha szoktam nezni, de mindig csak a juhaszok juhokat terelnek a tv-ben. Ebbol valami verseny is van. A ronda fekete-feher kutyanak (nem santa) kell atterelni a juhokat az egyik fakaputol a masikig. Ezt pontozzak. A kutya es a juhasz van egy csoportban a tobbi juhasz ellen. nem tudom, hogy a juhok hozott anyag vagy minden juhasznak ugyanazokat a juhokat kell e terelgetni. szerintem GPSuk sincs (amit meg mindig nem tudunk, hogy hogyan mukodik!). Szerencsere meg nem olimpiai sport!

nigara 2013.05.25. 12:24:39

@váj mí: "2011...Júliusban teljesen váratlanul jött a hír, hogy felvettek egy évre gyakornoknak az egyetemi könyvtárba, így ott tudtam hagyni a közértet, és ősztől a könyvtárban dolgoztam tovább teljes állásban, közben pedig „estin" elkezdtem a PhD-t."

Amúgy engem nem kell meggyőzni, én sem akarlak téged.
Ahogy mondtam, nemcsak az a sarkos verzió létezik, hogy Mo-on frusztráló környezetben egyetemen valamit matatni...

tableno 2013.05.25. 12:24:57

@nigara: nem értem, mi a bajotok azzal, ha valaki bölcsész AKAR lenni? Ez érdekli, ezt szereti csinálni. Nem fog belőle soha meggazdagodni, de Skóciában azért szerényen megél belőle. Otthon erre semmi esélye nem lenne.

váj mí 2013.05.25. 12:25:56

Az a bajotok, hogy nem ismeritek a humán tudományok világát, és most értetlenkedtek itt zsákszám. :P
Hát ja, ő nem IT-s, nem mérnök, nem orvos, azt rögtön értenétek.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.25. 12:29:00

@tableno: 5 idegen nyelven beszélő diplomás lány nem élne meg itthon?

nigara 2013.05.25. 12:29:13

@tableno: dehogy baj.
20 évesen, romantikus álmokat kergetve, mindenki AKAR valami baromi FONTOSAT és egyénit, és látja maga előtt, ahogy a világhír elragadja... vagy valami hasonló életszerűt.
De még egyszer: nem baj.

mirx 2013.05.25. 12:30:29

@charlieharper: Nemtom, én úgy értelmezem, hogy angolról magyarra fordítja (mivel Lewis Carrol angolul írt, nem írül meg gaelicül meg máshogy). Hogy ezt egy ír kiadó miért akarja megjelentetni - talán nem is Magyarországon, hanem ott Írországban? -, az rejtély. De mivel az irományban még sok mindenre nincs magyarázat, ezt sem tudjuk meg.

Úgy látom, a velszi tévé is olyan lehet, mint a svájci. Nálunk is folyamatosan teheneket meg birkákat terelnek benne. Alkalmasint átvált a kép vidáman síelő fiatalokra, majd vissza a birkákra. "Tisztára izgalomfalva", mondaná Adrian Mole. :)

nigara 2013.05.25. 12:31:51

@tableno: ja, és sehol nem mondtam, hogy otthon lenne jobb lehetősége. (de majdnem ennyi ott is meglenne, ha azon körülményeket vállalná, amiket ott)

váj mí 2013.05.25. 12:32:00

@nigara: Bocs, akkor én nem olvastam jól. De végeredményben ez részletkérdés.
Mna, mesélj csak nekem arról a másik útról és karrierről, amit bölcsészként befuthat Magyarországon. Kíváncsivá tettél!

váj mí 2013.05.25. 12:33:57

@én már a fény gyermeke vagyok: Lehet megélne, ha bebumlizná magát valami multihoz, de hogy nem azt csinálná, amit szeret, az biztos. Ott meg azt csinálja. Mi a frászkarika bajod van ezzel?

M. Péter 2013.05.25. 12:34:55

@charlieharper: Angol tv-ben is szokott lenni időnként, "One man and his dog" a címe. 30 éve nagyon népszerű volt.

nigara 2013.05.25. 12:36:27

@váj mí: vazze, negyedszer mondom el, hogy sosem mondtam, hogy bölcsész+Magyaro. az egyetlen jó lehetőség!!!
Karrierről pláne nem esett szó - mert arról tényleg nem tudunk semmit, hogy OTT mire TUDJA vinni.
Nem értem, miért ezen rugózol.

pappito · http://pappito.com 2013.05.25. 12:41:08

Eachtraí Eilíse i dTír na nIontas (Alice's Adventures in Wonderland in Irish) (Irish Edition) [Paperback]

www.amazon.com/Eachtra%C3%AD-Eil%C3%ADse-nIontas-Adventures-Wonderland/dp/1904808131

An Irish translation by Pádraig Ó Cadhla (1875-1948) was published in 1922 but no other Irish version has appeared since. The present Irish version is a completely new translation.

váj mí 2013.05.25. 12:41:23

@nigara: Mert értetlenkedsz, hogy a mi a jó abban neki, hogy nyárra nincs fix fizetése, és mennyire nem vitte semmire (szerinted), meg hogy ezt otthon is, meg hasonlók. Az basszus, hogy azt csinálja, amit szeret.
Otthon ezt nem csinálhatná, máshol (nem angol nyelvterületen, mielőtt még, ugye ...) megint nem, mert neki az angol nyelv a 'kedvence', nem az olasz, a spanyol vagy a német.
Ennyi.

váj mí 2013.05.25. 12:43:16

@Kovermadar: Hm, elképzelhető, hogy ő a fény balkézről származó gyermeke .. ;)

tableno 2013.05.25. 12:46:22

@én már a fény gyermeke vagyok: call centereskén megélne. Csak éppen utálná a melót. Ő abból akar megélni, amit szeret, mi ezen olyan bonyolult?

mirx 2013.05.25. 12:47:11

@pappito: Igen, csak a posztban "magyar fordításom" szerepel. Persze lehet, hogy magyarból fordítja írre :)

Erről eszembe jut az a kis anekdota, amit a "Mi a címe ennek a könyvnek?" című pazar kis logikai fejtörő-gyűjtemény végén olvastam. A hidegháborúban ugye az amcsik meg az oroszok mindenben versenyeztek, többek között azon is, hogy ki tudja az első fordítógépet megcsinálni. Az oroszok persze nagy diadalittasan bejelentették, hogy az övéké kész! El is ment az amerikai delegáció tesztelni, és betáplálták a masinába azt a mondatot, hogy "The flesh is weak, but the spirit is strong".
Mire a gép némi gondolkodás után kiadta: "A vodka jó, de a hús vacak!"
:D

nigara 2013.05.25. 12:48:07

@váj mí: nem én értetlenkedek, hogy nincs nyárra fizetése, hanem EZT Ő MAGA LÁTJA PROBLÉMÁNAK.
Mindegy. Csinálja amit szeret, olyan körülmények között, amit szeret.
Sosem mondtam, hogy nem vitte semmire.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.25. 12:52:00

@váj mí: Gondom? Egy huncut szóval se mondtam, hogy gondom lenne vele. Furcsállotam. Egy 5 idegen nyelven beszélő fiatal megél itthon is, csak ezt a sváb kőkobakoddal nem tudod felfogni. Se ögrebögrés kollega. Gondom veletek sincs, titeket is csak szimplán furcsállak. Ettől függetlenül ott éltek és onnan írtok ahol és ahonnan akartok.

váj mí 2013.05.25. 12:54:54

@nigara: Attól, hogy azt csinálom egyébként, amit szeretek, és éppen az utam taposom ki magamnak, attól még problémának láthatok bármit.
Hogy megértsd. Helyettesítő vagy óraadó pedagógusként nyárra nincs fizetés. De ettől eltekintve, valaki még imádhat tanítani, és lehet született pedagógus, aki az élete egy szakaszában óraadói vagy helyettesítői munkát kap. Ezt persze sokan nem értik, pláne, a biztos-minimum-mindig-meglegyen alapon gondolkozók.
Ok, nem szó szerint mondtad, de átjött.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.25. 12:56:18

@tableno: Ezt is elolvastuk. Marad nekik a call center.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.05.25. 12:56:22

Hell yeah, Skócia! Imádom! Kár hogy az országról nem sok szó esett... Sebaj, majd legközelebb. :)
Ha poszterina felbukkanna a kommentek között (és nem kap sírógörcsöt a támogató hozzászólások tömkelegétöl), akkor megtenné hogy mesél picit a gaelic nyelvröl? Én teljesen szerelmes vagyok ebbe a skòt-kelta nyelvbe. Mennyire nehéz? Tudom-tudom, relatív, de ha ez az 5. idegen nyelv, akkor már van viszonyítási alap! És mennyien beszélik 1-1 skót nagyvárosban? 2-3%?
Egyszer ha lesz végre némi fölös energiám + idöm, biztosan megtanulom! :)

váj mí 2013.05.25. 12:58:39

@én már a fény gyermeke vagyok: Nem mondtam, hogy nem él meg, csak annyit, hogy utálni fogja a munkáját, amit az 5 nyelvével otthon kaphat. Verstehst du?
Különben nem vagyok sváb. Ha már kutakodni akarsz a vérvonalamban, akkor már inkább szász.

váj mí 2013.05.25. 13:01:51

@Kovermadar: Ma nem tudom, de jó 5 éve, amikor én is dolgoztam, mint olyan, a minimálbér+cafeteria+bérlet volt. Nem hiszem, hogy ez sokat változott volna, legfeljebb annyit, hogy azóta nem igen van cafeteria meg bérlet.
Bocs, hogy belepofáztam.

2013.05.25. 13:05:53

@tanato: "Na meg a kockáztatni nem merő,nyelveket nem beszélő képzettebbek,akiknek jó a langyos állóvíz és igaz az alacsonyabb szintű de kényelmesebbnek tűnő itthoni lét,a család közelsége miatt."

Avagy másképpen a nyúzható réteg, és emiatt nem fog semmi sem változni, lényegtelen, hogy ki van kormányon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 13:06:02

@váj mí:
Tehát kinti nem jól fizetett munkával is jobban keres, mint Mo-n callcenteresként.
Erre voltam kiváncsi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 13:07:35

@Philosoraptor:
Persze, vakok között féleszű a király :)
Az "okosokat" tehát el kell űzni és akkor a mindenkori féleszű kormány remekül elkirálykodhat vakokon.

Ezt még a vak is látja (vagy valami hasonló).

ZsoltK 2013.05.25. 13:07:51

Szép dolgos történet. Csak így tovább Anikó, példa is lehetnél másoknak ha hajlandóak olvasni a sorok között. Szívboljovo gratuláció és tisztelet, ez jár neked!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 13:09:31

@Philosoraptor:
Kifli kettétör, kibelez.
Bél helyére 1-1 twix rúd.
Befal.

Desszertnek a kiflibelet megkenni nutellával és befalni.

Ez lenne a nélkülözés? :)

váj mí 2013.05.25. 13:11:06

@Kovermadar: Az tuti, engem anno a cafeteria meg a bérlet mentett meg, úgymond ...
A minimálbér akkor is lófaszra volt elég.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 13:13:15

@Philosoraptor:
Erre én is kiváncsi lennék. Ennyire rossz ott a helyzet?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.25. 13:15:47

@váj mí: Ferstée. A posztból kiderül, hogy a leány szereti a szakmáját, itthon ezt nem teheti, mert angol-kelta fordításokra viszonylag kevés az igény. Érthető, hogy ezt ott teszi. Halvány lila fingom sincs mennyit lehet ezzel keresni, ha jól olvastam, a leány ebben még nem ért fel a csúcsra. Reméljük, hogy majd fog. Mielőtt elterjed a pletyka, hogy valamiért én nem csípem az ezt csinálom mert ezt szeretem írásokat elmondom: butaság. Jó ha valaki abból él amit szeret csinálni.

váj mí 2013.05.25. 13:21:55

@én már a fény gyermeke vagyok: Ha ezt így egyből sikerült levenni, akkor mi a tökömet értetlenkedtél itt kommenteken keresztül, he?

morsels (törölt) 2013.05.25. 13:22:46

@NIKI LAURA:
Nem semmi fazon vagy.
Allitolag bejartad a vilagot, eltel tobb orszagban, aztan nyugdijas eveidre visszamentel Magyarorszagra, ahol a vilagban osszeszedett penzedet befektetve egy luxus tanyan elsz es baszogatsz mindenkit, hogy mi a fasznak meg el az orszagbol, hisz csak teged kell megnezni, lehet boldogulni ott is.

Es mindezt tok komolyan. Hiszel abban, amit leirsz.

morsels (törölt) 2013.05.25. 13:24:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Azert olvasd el megegyszer. A te pontositasod egyaltalan nem utkozik azzal, amit a posztolo irt.

váj mí 2013.05.25. 13:27:08

@morsels: Ne bántsd már, ő a mi házi trollunk, tök aranyos :).
Néha ugyan kiesik a szerepéből, és ír értelmeseket is, de szerencsére gyorsan visszatalál önmagához ;).

2013.05.25. 13:27:27

@Kovermadar: Tisztára George Orwell 1984, csak finomított változatban.

2013.05.25. 13:29:02

@Kovermadar: Igazad van, ez biza' királyi lakoma. :P

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.25. 13:29:16

@váj mí: Te is csak írsz, nem olvasol. A leány nem tegnap ment ki és még mindig fogják a kezét. Erre gügyögtem: ezt itthon is lehet, ráadásul még egyszerűbb is.

morsels (törölt) 2013.05.25. 13:33:22

@váj mí:
Szemely szerint nekem a "tök aranyos" mast jelent, de szivesen olvasnam egy elemzeset, hogy hogyan lehet luxus tanyat epiteni kulfoldon szerzett munka altal, ami feljogositja arra, hogy lebasszon mindenkit, aki kulfoldre megy es nem ot utanozza.

Vagy valami ilyesmi; remelem feloldja az ellentmondast, mert igazabol ez miatt mar napok/hetek ota nem tudok aludni.

morsels (törölt) 2013.05.25. 13:40:23

@én már a fény gyermeke vagyok:
Es gaelic nyelvbol PhD-t szerezni is egyszerubb Magyarorszagon?
Mert a lenyeg nem a kezfogason volt. De biztos en olvastam rosszul.

opusz1982 2013.05.25. 13:49:00

Abszolút nem értem meg a cikk íróját. Ennyi erővel Magyarországon is csinálhatott volna olyan diplomákat amikre a mai gazdasági helyzetben nincs semmi szükség és tengethetné otthon is az életét akár még sanyarúbb sors mellett is. A gaelic nyelv szinte senkit sem érdekel, nem hiába halt ki, csak dacból maradt még fent a hírneve, ennyi erővel a magyar nyelv is kihalhatott volna, mégis megmaradt, pedig volt itt tatár,török,német majd orosz is. Ha valami keresendőbb szakmát választottál volna, vagy legalábbis keresettebb nyelveket tanultál volna meg akkor fele ennyi ráfordítással már bőven dúskálnál a jólétben, főképp külföldön. A pénz nem minden de én feleennyi idő alatt spóroltam meg egy lakás árát Írországban és azért az nem rossz, ha van egy saját lakásod. Egyébként mikor a nagy nemzettudatú íreknek feltettem a kérdést, hogy mondják a "szép a szemed"-et a nyelvükön, akkor még a szem szavukon is összevesztek, mert még azt sem tudták. Még mondták,hogy ne beszélgessek a saját nyelvemen,mert őket zavarja,azt hiszik,h róluk beszélek, mondtam nekik,h ha őket ennyire zavarja akkor beszélgessenek ők is a saját nyelvükön,ne angolul, ja vagy azt nem tudják?? Az az ő bajuk :) (De még az angol nyelv sem ment nekik nagyon.) Egyébként csodálom a kitartásod és sok sikert!

Zitalein 2013.05.25. 13:50:09

Tetszett ebben a sztoriban, ahogyan a szerzőnek sikerült végre hivatásos szemfényvesztővé válnia (mostantól határozott időkre hagynak neki majd némi placcot a piacon a többiek, amíg lesz szabad státusz + élnek és dolgoznak a szimpatizáns professzorok), viszont számomra nem elhanyagolható kérdés, hogy majd idővel mennyire lesz büszke arra, amit ilyen úton-módon sikerült elérnie. -- Hány évig kellett ehhez a család minden pénzét az oktatási rendszerbe beadnia? A pénzügyi mérleg lehet, hogy nyereséget mutat mostanra, csak kérdés, meddig fogja értelmét látni annak, amiről most azt gondolja, hogy szereti csinálni és büszkeséggel tölti el. A másik kérdés, meddig sikerül megmaradnia egy olyan piacon, ahol minden évben százával képezik a vetélytársakat. Három évente új para? Ebben mi a jó? Igen, savanyú a szőlő, mert fiatalon én is szívesen töltöttem volna be ilyen státuszt (aki részt vesz az oktatási rendszerben, azok közül ki nem?), de a mostani eszemmel már nem vágynék rá.

nyuszigonosz 2013.05.25. 13:50:29

@AliciaS: Jó, kösz! Ez nekem úgy hiányzott.

nyuszigonosz 2013.05.25. 13:52:10

@Kovermadar: Miért nem a tv-ben nézed?
Az egész világon ( állítólag) lesz közvetítés.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.25. 13:59:28

@nyuszigonosz: lehet nincs tv-je
meg nalunk is adjak
mondjuk en melozok

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.25. 14:04:16

@morsels: Bevallom még egyszer se ébredtem fel úgy, hogy igenis mától angol-gaelic szakos egyetemista akarok lenni. A szerzőnek megvolt rá az oka hogy ezt válassza, még találgatni is tudnék a miértre. Nem találgatok, mert fasza gyereknek születtem. Most gaelic tanár és fordító, és mi ennek örülünk.

morsels (törölt) 2013.05.25. 14:06:16

@én már a fény gyermeke vagyok:
Nem talalgatnod kene, hanem megkerdezni.
Annak lenne ertelme.
Mert kulonben csak kotozkodsz. Persze szamodra meg annak van ertelme.

M. Péter 2013.05.25. 14:07:12

@Kovermadar: Ha az embernek nincs pénze vitamint is tartalmazó élemiszerre, az nélkülözés.

nyuszigonosz 2013.05.25. 14:08:01

@hagyma: Én remélem nem melózok akkor ( vannak kiszámíthatatlan munkáim) és már elöre örülök, hogy megnézem!

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.25. 14:11:54

@morsels: Ezt is elolvastam, de ha már itt vagy elárulhatnád: a kollegák közül melyik a szerző, akit kérdezni lehet?

morsels (törölt) 2013.05.25. 14:27:41

@én már a fény gyermeke vagyok:
Ja, szoval ha nem tudod, hogy kitol kerdezz, akkor belekotsz abba, hogy miert nem otthon fogjak a kezet.
Ugyes.

Te tenyleg ilyen egyszeru vagy? Persze egy trollnak nem is kell tobb.

rumitom 2013.05.25. 14:29:09

@opusz1982: ha írországban élsz tudhatnad, hogy több, a kulturaval foglalkozó állás betöltéséhez elvárás a gaelic nyelv ismerete. például a könyvtárosnak. mellesleg a könyvtáros 40K körül keresett meg par eve, és koran ment nyugdíjba. ezt irigyled vagy miért nézed le a gnp-t közvetlenül nem termelo, kulturaval foglalkozokat?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.25. 14:31:38

@morsels: Ezen nem fogunk összeveszni. Te vagy aki megmondja a tutit, én vagyok a faék.

morsels (törölt) 2013.05.25. 14:31:45

@én már a fény gyermeke vagyok:
De ahogy a tobbiek szoktak csinalni. Figyelj, mutatom:

"A posztolotol szeretnem kerdezni, hogy miert gaelic nyelvbol akart mindenaron PhD".

Latod, nem bonyolult. Meg csak azt sem kell tudnod, hogy a kollegak kozul ki a posztolo.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 14:33:35

@nyuszigonosz:
Mert a TV3 adja, nalunk meg az nincs.
Az elozo lakasban volt, ott a TV6 hianyzott (itt az van).

Ha lenne kabelelifizetes, akkor biztos lenne, de TVre nem koltok, ha a neten fent van altalaban minden.

váj mí 2013.05.25. 14:38:24

@én már a fény gyermeke vagyok: Van, akinek meg élete végéig fogják a kezét, szülők, férj/feleség, barát/barátnő. Na und? Nem vagyunk egyformák. Attól még a szakmai cuccokat nem találja meg otthon.
Te, nem mindenki olyan nagypofájú, 10 euróval egy hétig Bécsben megélő típus ... mint például én ;).

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.25. 14:39:05

@morsels: Szerintem ezt bízd rám. Ez nem az orvos válaszol rovat, ide lehet jönni kötekedni is.

váj mí 2013.05.25. 14:40:25

@morsels: Mna, azért álmatlan éjszakákat nem ér meg ;).

Különben meg, Isten őrizz, hogy megmagyarázza! Attól a házi trollunk, hogy nem magyaráz, csak kinyilatkoztat. És ez szórakoztató, ha nem veszed véresen komolyan, amiket ír ;)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.25. 14:45:03

@váj mí: Én is fognám a skót lányom kezét itthonról és örülnék a boldogságának. A pingvin fater már csak ilyen, benne volt az apróbetűs részben.

váj mí 2013.05.25. 15:01:00

@én már a fény gyermeke vagyok: Ne légy már ilyen cinikus dög, nah...;)
Egyébként, ha a posztoló orvosnak készült volna, vagy már itthon megszerezte volna a diplomáját, amit 2-3 évbe és újabb vizsgákba került volna elismertetni (és közben ugyanúgy kellett volna fogni a kezét, ugyanúgy el kellett volna mennie csemegepultosnak tanulás mellett), akkor is így szemétkednél vele?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.25. 15:05:07

@charlieharper:

Eleve melyik maja nyelv? Mert maja nyelvEK vannak.

Úgy tudom, hogy csak a jukatáni majának van ma is komoly beszélői közössége. De ott is a nagy többség kétnyelvű.

2013.05.25. 15:08:27

@M. Péter: 30 evvel ezelott a tvbol csak arra emlekszem, hogy nem volt adas hetfonkent. A tobbi hetkoznap meg csak du 4-tol. Es lehetett fogni a csehszlovak adokat

2013.05.25. 15:10:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: akivel beszelgettem, Meridabol jott. Ott melyikvan? Es az anyja mayan anyanyelvu

váj mí 2013.05.25. 15:14:28

@Zitalein: A "savanyú a szőlő nekem" meg a "hivatásos szemfényvesztő" kifejezéseket lehetőleg a jövőben ne írd le egy gondolatmenetben, mert kurvaszar fényt vet rád.
Gyakorlatilag, te nem voltál annyira megszállott, hogy végiggürcöld, de azért bátran köpködsz arra, aki mégis megtette.

váj mí 2013.05.25. 15:17:11

@opusz1982: Édes öcsém, ritka egy EQ-hiányos tökfej vagy te.

váj mí 2013.05.25. 15:20:44

@charlieharper: És a Kudlik Juli? Ő már neked smafu? ;)

2013.05.25. 15:25:00

@váj mí: oh, hat a Julika! Meg Deltas jevenyem is volt az iskolakopenyemen! Es ki ne utanozta volna a Delta kezdozeneje alatti sielok mozgasat?! Evekkel kesobb Torontoban jottem ra, hogy miert is mennek ugy a derekig ero hoban -30fokban. De, errol morsel tobbet tudna meselni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.25. 15:25:12

@charlieharper:

Igen, ott van az, amit mondtam!

Az Etnologue szerint www.ethnologue.com/language/yua 5-ös státuszú, ami nem is rossz más mexikói nyelvekhez képest. Ez azt jelenti, hogy nem hivatalos nyelv, nem a médiák és az oktatás fő nyelve, de van sztendertizált változata, van irodalma, s erőteljes a szóbeli használata minden nemzedékben (magyarul: a felnőttek megtanítják a nyelvet saját gyereiknek), bár a helyzete nem biztos a jövőt illetően.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.25. 15:26:22

@váj mí: Szemétkedni azért nem szoktam. A provokálás, a kötözködés még elmegy, ez azért túlzás.
Az orvosi példádnál maradva. A skót leányom annak tanul, de még szüksége van az anyagi segítségemre. Én - mint említett pingvin fater - segítem is, de látom az alagút végét. Még 5 év, és végre mehetek pingvin anyókával foglalkozni. A kelta fordító lányomnál is láthatom az alagút végét, csak ahhoz sasmadárnak kell lennem.
De még ezzel sincs baj. Pingvin apóka és pingvin anyóka arra született, hogy a csemete jól érezze magát skóciában vagy máshol. Csak ne írja a blogjában, hogy az otthoniak meleg huggyban üldögélnek, igénytelenek mint teve, ellentétben vele. Még mondhatnék pár dolgot, amit lehetőleg ne írkáljon, de nem mondok. Majd aprával és némi kötekedő hangnemben.

váj mí 2013.05.25. 15:34:14

@én már a fény gyermeke vagyok: Szoktál te azt is, de ez most lényegtelen ;).
Ládd, szárnyalni kell, nem totyogni ;).
Ok, most komolyabban, maga a posztoló személye abszolúte nem érdekel. Inkább a választott szakmájának a lehetőségei, és a karrierlehetőségek ezen belül. Ugyanis otthon az az általános szemlélet, hogy a bölcsész leggyakoribb kérdése diploma után: "Ketchupot is kérsz hozzá?". Ezért jó néha olvasni, hogy ha több gürcöléssel is, de aki igazán ezen a pályán akar mozogni, annak vannak lehetőségei. Külföldön is. Vagy inkább, ott főleg.

zopilote 2013.05.25. 15:37:04

@opusz1982:
" A gaelic nyelv szinte senkit sem érdekel, nem hiába halt ki, csak dacból maradt még
fent a hírneve, ennyi erővel a magyar nyelv is kihalhatott volna, mégis megmaradt, pedig
volt itt tatár,török,német majd orosz is. "
Azert ilyen konnyen nem lenne szabad elintezni a geal nyelvet. (a geal egy nepcsoport,
a nyelvuket hivjak gealicnek) Azt, hogy miert beszelik kevesen, komoly tortenelmi oka
van: a megszallo angolok nem engedtek hasznalni. Egy irtol megkerdezni, hogy miert
nem beszeli a gealicet nagyfoku tapintatlansagra vall. Sok kivandorlo nagyon jol el a
befogado orszagban, de annak tortenelmerol halvany lila elkepzelese sincs. Ok habo -
rodnak fel azon, hogy miert osztogatjak konnyen a szocialis segelyt, miert fogadnak be
beilleszkedni nem tudo menekulteket, miert szoknek a mexikoiak az USA - ba, stb. E
dolgoknak kemeny tortenelmi es politikai okai vannak.
Visszaterve a posztra, iroja lehet, hogy jol valasztott a gealic tanulasaval. Ha Skocia el-
szakad esetleg Nagy Britanniatol, az orszag hivatalos nyelve lesz.

tanato 2013.05.25. 15:38:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nekem van egy Guatemalai ismerős kollégám,aki azt mondta a spanyol nyelv mellett még beszél 4 maya nyelvjárást.Állítása szerint még egymást sem értik a különböző maya nyelveket beszélők Guatemalában,akik külön elzárt völgyekben élnek.A spanyol nekik egy közvetítőnyelv ha elmennek pl. a vásárba.

váj mí 2013.05.25. 15:43:29

@charlieharper: És amikor a Szomszédokban beolvasta, hogy egy farkaskutya megharapott egy kislányt. Aki tud valamit, az jelentkezzen a Lantos utca 4-ben (akkor még ..), a Mágenheim lakásban ;).

2013.05.25. 15:46:33

@zopilote: maxval, ugyeletes nyelvesz a blogon, oldala szerint, a nyelvet 63ezer fo beszeli osszesen:
www.ethnologue.com/language/gla

Alternate Names: Gaelic, Gàidhlig, Scots Gaelic
Population: 58,700 in United Kingdom (2003 census). Population total all countries: 63,130.

A maya ehhez kepest vilagnyelv.

tanato 2013.05.25. 15:47:06

@váj mí: Én úgy tudom itthon nem keres ,most rosszul egy call centeres, netto 200 felett gyakorlattól függően plussz cafetáriák.

zopilote 2013.05.25. 15:47:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Chiapasban a lakossag nagy resze a maya valamelyik nyelvjarasat beszeli, spanyolul nem is tudnak. Gondolom, a Yacatanon is igy van es Guatemalaban is.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.25. 15:47:39

@váj mí: Itt most egy 5 idegen nyelven beszélő leányról beszélünk. Neki vannak lehetőségei. Szakmán belül nem tudom mennyi, de azon kívül vagy amellett van.
Ha a következő poszt a bölcsészettől a kecsapig sztori lesz, akkor arra írok valamit, vagy nem, ezt most még nem tudhassam.

2013.05.25. 15:47:48

@zopilote: maxval oldala szerint Belizeben is

2013.05.25. 15:50:22

Poszterinahoz kerdes: Erdekelne, hogy milyen hangok vannak ott a 2014 szept referendumrol? Elszakadas vagy maradni akarnak Cameron-landen?

váj mí 2013.05.25. 15:52:22

@tanato: Mondtam, hogy a tapasztalatom jó 5 évvel ezelőtti. Frankó call center volt, nem ilyen "zaklatós". Néha voltak túlórák, így néha felment a minimálbér is, de erre nem lehetett bazírozni.

Shanarey 2013.05.25. 15:52:32

A poszt szerzőjének grat, bár a család nélkül ez smafu lenne.
Lesz ez még jobb is sok sikert.

@camilló: Csak nem a gyerehaza.org a te támogatód?
Amúgy akiknek el kellene mennie, az a parlamentben üldögélő képviselők és azok sleppje, sh ha ez megtörténne akkor lenne változás, de addig......
@NIKI LAURA: Aztán van e gyereked hogy ilyen okosságokat írsz?
Ha van akkor részvétem neki.

váj mí 2013.05.25. 15:54:53

@én már a fény gyermeke vagyok: Szerintem, harmadszor írom le neked, hogy persze vannak. Csak azokat ő nem szeretné a posztjából kiindulva. És azok sem agyonfizetettetek. Ez már nem a '90-es évek eleje, amikor elég volt 1-2 nyelv ismerete, hogy rögtön középvezető legyél egy multinál függetlenül az üzleti tapasztalatodtól.

2013.05.25. 15:59:29

@váj mí: Szomszedok fuggo vagy? Akkor meg senkit nem zavart, hogy a "szineszeknek" csunya foguk volt.

tanato 2013.05.25. 16:00:06

@váj mí: Persze túlórák vannak bőven most is,de azt külön fizetik.

váj mí 2013.05.25. 16:01:27

@charlieharper: "Kutya bácsi"-ra gondolsz? ;)

váj mí 2013.05.25. 16:04:31

@tanato: Gondolom. Akkor is külön fizették. De ha most egy sima call-centeres (nem egy csoportvezető) megkeres nettó 200-at cafeteriával, akkor a tököm akarna abban a call centerben dolgozni, ugyanis legalább 3 ember munkáját végzi el azért a pénzért.
Az idegsejtek nem regenerálódnak. Legalábbis a tudomány mai állása szerint...

zopilote 2013.05.25. 16:14:21

@mirx:
OK, nem figyeltem, elirtam. Az vesse ram az elso kovet, aki meg nem jart igy:)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.25. 16:17:55

@váj mí: Harmadszorra megértettem, nem szeretné. Most már világos.

2013.05.25. 16:18:51

@váj mí: szegenyposzterinat elkuldenetek call centerbe a gaelic nyelvtudasaval? Fel kell venni meg yiddishul es latinul tudo operatort is, hatha valaki hiv a Vatikanbol, csakhogy teljes legyen a paletta.

mirx 2013.05.25. 16:21:21

@zopilote: hát tizenötször még nem :p :o))

zopilote 2013.05.25. 16:31:39

@mirx:
Latom, most boldog vagy:))
(ez legyen a legnagyobb boldogsag eletedben)
Maskulonben is, en megtehetem, hogy tevedjek: egyszeru proli vagyok, nekunk mindent szabad, nincs mit vesztenunk:))

rumitom 2013.05.25. 16:33:46

@charlieharper: ez nyilván csak a skót Gaelic, a walesi és az ír nélkül. utóbbira nagy hangsúlyt fektetnek és vannak olyan régiók (Donegal pl) ahol első számú, elő beszélt nyelv kocsmai beszelgetesekkor is. nagyságrendileg az ír lakosság 10-15%-a beszéli. bar az iskolában kötelező nyelv, amit a fiatalok a magyarok orosz tanulási intenzitasaval sajatitanak el, így hacsak nem egy olyan faluból származik ahol beszélik, 10 év nyelvtanulás után sem beszeli a többség a nyelvet

váj mí 2013.05.25. 16:37:04

@én már a fény gyermeke vagyok: A kitartás meghozza az ő gyümölcsét nekije ;)

váj mí 2013.05.25. 16:37:39

@charlieharper: Én nem.. már ha visszaolvasol ...

2013.05.25. 16:40:37

@rumitom: arra meg 72ezer jon ki. Semmikep sem jon ki a 3millios irorszag 10-15%-a, mint irish gaelic beszelo.
www.ethnologue.com/language/gle

2013.05.25. 16:41:21

@váj mí: telefonon nehez. Majd gep elott, de annyira nem foglalkoztat.

váj mí 2013.05.25. 16:48:47

@charlieharper: Ok, én nem küldtem, sőt. Annak ellenére, hogy megint UK poszt, most élveztem is, mert végre a humán tudományok világából írt valaki, aki a szakmájában próbált valamit kezdeni magával.
A call center meg úgy került szóba, hogy akadtak, akik felvetették, hogy 'x' nyelvismerettel nem kellene neki épp külhonban szívnia, merthogy azzal már otthon is meg lehetne élni. Csak azt felejtették ki az egyenletből, hogy a poszt alapján, az írója kurvára rühellené azt a fajta munkát, amit otthon kaphatna az 'x' nyelvismeretével. Bár megélne. Viszont kint is megél.
Én személy szerint nem látom a problémát. Max. abban, hogy itt a törzskommentelő közönség lófaszt sem tud egy humán beállítottságú ember lehetőségeiről. Sem otthon, sem külföldön.
Pedig nem lehet mindenki IT-s, mérnök, orvos vagy műbútorasztalos....
Hát valahogy így.

BTBTBT 2013.05.25. 17:08:29

Okos, küzd és vakmerő (de nem bátor), köszönetet mond - ez értékelendő.
De egy az élet igazi kihívásaitól félve tanulásba menekülő - és közben nyomorgó - bölcsész, aki (nőként) másokra támaszkodik.

Valaki elmagyarázná, hogy hány ismerőshöz járt takarítani? Kicsit zavaros volt az a 2 bekezdés egymás után, ahol említi. És akkor most a takarítónál volt a meztelencsigás balhé meg az Asperger-es srác, vagy az utóbbi a rossz kapcsolata volt?

váj mí 2013.05.25. 17:10:20

@Barátusz: Egyrészt dög vagy, másrészt meg ez tök nyilvánvaló :P

Spacecake 2013.05.25. 17:10:59

már megint többen is koszosak,rendetlenek voltak a sztoriban...

kezdem azt gondolni,tényleg lehet ennek vmi hagyománya arrafelé,de ne általánosítsunk!!!:-)
csak épp gyakori(bb)...

grat a posztolónak!!!(de valójában miért is??....)

BTBTBT 2013.05.25. 17:11:59

@váj mí:
És miért is lennék dög? (Mert megjegyeztem a nemét?)
És mi a tök nyilvánvaló? (Hogy nőként másra támaszkodik?)

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.25. 17:14:36

és angol vagy-e már?
vagyis ír.

váj mí 2013.05.25. 17:15:45

@Barátusz: Azért vagy dög, mert ha orvosnak, IT-snak, vagy valami azonnali gyakorlati hasznot hozó munkának képezné magát tovább évekig, akkor most tapsolnál.
A tök nyilvánvaló meg az tök nyilvánvaló, hogy hol volt a ketrecbe zárt szerencsétlen kutya meg hasonló.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.25. 17:16:13

@nyuszigonosz: mondjuk annyira nem hat meg
eleg ritkan nezek soccert, foleg egy nemet bajnokit...

BTBTBT 2013.05.25. 17:20:36

@váj mí: Nem tapsolnék. Nem produktivitást említettem, hanem az élet elől folyamatos tanulásba menekülésről.

A "Közbeszólt a szerelem" és a "Szedvicsen és csokin éltem" részekben lévő ismerősnél takarítás egyáltalán nem nyilvánvaló.

BTBTBT 2013.05.25. 17:21:17

menekülésről=menekülést

BTBTBT 2013.05.25. 17:22:00

@Kovermadar:
Erről nem tudok nyilatkozni. :)

váj mí 2013.05.25. 17:25:00

@Barátusz: Ahogy megtippeltem, 20-on éves a posztoló. Van még rá épp elég ideje, hogy belefásuljon a mókuskerékbe, és akkor majd szépen beleilleszkedik a te skatulyáidba, és majd akkor vállon veregetheted.
Te, hogy engem, hogy utálhatsz, ezek szerint... :P
Jah, szövegértelmezést nem tanítanak manapság ...

mirx 2013.05.25. 17:27:13

@váj mí: @váj mí: Még mindig jobbak az ilyen angol posztok, mint a tegnapelőtti görögországba települt agysebészek éves öntömjénkonferenciája típusúak... sajnos a posztoló igen rosszul és szárazon ír, de amúgy szerintem sem kell azért ekézni, mert nem jól fizető szakmát választott. Érdekes, hogy az emberek mennyivel jobban elfogadják, ha mondjuk egy művész csóró (vidéki magyar színészek például akár negyven én munka után is 20 év roncsokkal járnak meg panelban laknak). A bölcsészség van speciel nagyon keresztbe sokaknak, pedig ha a családnak és neki megfelel, nincs azzal semmi baj, ha valaki egy nyelvet kutat, és lesz..ja, hogy mások szerint 35 éves korodra köteles vagy egy lakáshitellel rendelkezni meg 4 kerékkel meg 2 gyerekkel, vagy hogy mások szerint ez nem jó "karrier".
Mindent pénzben meg státuszban mérni igen korlátolt dolog.

BTBTBT 2013.05.25. 17:30:07

@váj mí: Az eléggé nyilvánvaló, hogy huszonéves a poszterina. Szövegértelmezés nélkül is.
Milyenek is szerinted az én skatulyáim?

Arra pedig még mindig nincs valasz, hogy hany helyen is takarított.
Arra meg pláne nem, hogy ha "ismerős" volt, hogyhogy nem szerzett tudomást az ott utalkodó tré körülményekről, mielőtt odaköltözött?

Mellesleg az hagyján, hogy egy hosszútávú tanulásra berendezkedett személynek nem smakkol a csemegepultos munkakör - ezt elfogadom.
De neki a könyvtár is szar, unalmas és lélekölő volt.

2013.05.25. 17:32:31

@Barátusz: Szerinted minden tudos 'tanulasba menekul'? Ha nem lennenek ilyen emberek akik 'tanulasba menekulnek', egyetlen tudomany sem fejlodne, konyvek nem lennenek leforditva stb. Attol mert te nem bolcsesz vagy nyelvesz vagy, meg nem kene lenezni oket. Pl. en is eltoltottem nehany evet tarsadalomtudomanyi szakon egy londoni egyetemen, nem azert mert tanulasba akartam menekulni, hanem mert erdekelt a tema es jobban ertek hozza mint sokan masok.

mirx 2013.05.25. 17:33:50

@Barátusz: ennek a "csemegepult" szónak csak nekem van ilyen rém szocialista utóíze? :) használja ezt még valaki nagymamákon kívül?

BTBTBT 2013.05.25. 17:36:17

@mirx:
Csak a poszterinától idéztem. És ő nem nagymamakorú. :)

váj mí 2013.05.25. 17:36:23

@mirx: A görögországi posztba bele sem kezdtem komolyan, csak a felvezetést olvastam el, és onnantól már megtippeltem az irányt. Te, lottóznom kellene, de tényleg! ;)
Ha a bölcsész, és általában a humán tudományok végzettség nem tetszik sokaknak, akkor menjenek vissza az időben, és nyírják ki Ildi óvónéni felmenőit is. A hatalmas természettudományi végzettségükkel, valszeg egy időgép már smafu :P.
Bár nem tudom, kitől tanulnának meg egyáltalán írni. De ilyesmivel nem szoktak foglalkozni, illetve el szokták felejteni.
Különben meg látod, egy csomó Harci-Marci itt játszotta a pávakakast.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.25. 17:39:11

@váj mí: hat azert van abban igazsag is, hogy meg nem lehet tudni mi lesz vele es tud-e majd ott ervenyesulni a phd-javal egyelore meg nincs penze
de legyen sikere
azt sem hiszem, hogy otthon nem lehet phd-val 5 nyelvvel normalisan fizeto kutatoi munkat szerezni, dehat legyen
es az is igaz, az otthoni egyetemista, miert nem megy el bentlakasoso takaritononek,, bejarononek, delipultosnak, 3 labu kutyat setaltatni, havonta osszekoltozni idegenekkel es kenyeren elni
ez altalaban csak "kint" megy
bar 1000 eve nem jartam ott, szetrintem az ELTE van olyan jo egyetem, mint barmelyik skot
mindenesetr annyi elmondhato mozgalmasabb elete van mintha az otthoni nagyannyanal lakna
egyelore banki kolcsone van,, egy fapados repjegyre sincs penze
ez is egy ut
a tobbi majd meg kiderul, legyen szerencseje jo allasa akar skociaban akar otthon
kutasson, de lehetoleg talaljon is valamit

2013.05.25. 17:40:15

@mirx: a gorog holgynel mas gondok voltak. Nem erti a penzugyi rendszert. Ezzel viszont nincs egyedul. A tobbseg nem erti, azt sem tudja, hogy pl UK is hitelen fut (sot nagyobb, mint Gorogonak).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.25. 17:40:21

@Babette_: skot
a pasija szoknyaban jar es neki is van 2 skotdudaja
egy bal meg egy jobb

BTBTBT 2013.05.25. 17:42:01

@Mirjam2:
Komolyan, ki beszélt itt "minden tudós"-ról? A poszterináról írtam, ha nem tűnt volna fel. Könyvek fordításához nem kell tudósnak lenni, csak nagyfokú idegennyelv-ismerettel kell rendelkezni, illetve, hogy "egy író vesszen el benned", és legyen jó stílusod.

Ismerek nem egy és nem két olyan fiatalt (férfit is), akiknek ez az életük. Nemcsak az életcéljuk, hanem az életük is, úgy évtizedes "mindig megpályázok valami ösztöndíjat, csak hogy nem kelljen elmenni dolgozni"-mentalitással. Akadt, amelyik ezt bevallotta, de a többség tagadta.

Azt nem tudom, mi alapján feltételezed, hogy nem vagyok bölcsész vagy nyelvész, de mindegy. Megint rám támadsz, mint az állítólagos "hímsovinizmus" kapcsán.
Hasonlónak érzed magad a poszterina esetéhez, hogy felhoztad a saját példádat?

váj mí 2013.05.25. 17:45:31

@Barátusz: Amennyit csesztettél az én munkám miatt, eléggé betonfalúak... De ez csak szimpla személyes megfigyelés.

Olvasd újra a posztot, ha neked első olvasásra nem derült ki, hány helyen is takarított. Vagy reklamálj az általános iskoládban a magyar nyelv- és irodalom tanárodnál/tanárnődnél. Őket fizették azért, hogy megtanítsanak olvasni, nem engem most, hogy elmagyarázzam neked.

Én nem olvastam sehol, hogy a csemegepultos melót utálta volna. (Lásd: vissza a múltba, számodra). Azt viszont tényleg megemlítette, hogy a könyvtárosi melótól más várt, mint amit kapott. Khm, ilyesmit nem szabad szóba hozni? Vagyhogy?

tableno 2013.05.25. 17:45:31

@hagyma: már elnézést, de pont te nem igazán vagy hiteles forrás abban, hogy az ELTE vagy a skót egyetem bölcsészkara színvonalasabb. Persze ha van egy eddig eltitkolt Ph.D.-d filozófiából... ;-)

mirx 2013.05.25. 17:46:31

@charlieharper: Igen, csak amikor valaki buta is, tájékozatlan is, iskolázatlan-műveletlen módon ír, viszont mindehhez olyan magas lovon ül, mint ez a kettő, akkor már ilyen lethal weapon-kategória :)

mirx 2013.05.25. 17:49:08

@váj mí: Nemtom, honnan tippelted meg, mert a poszt még egész emberi módon volt megírva. Én végig arra gyanakodtam, hogy nem is a nőszemély volt, hanem a férje. Vagy ha ő is volt, akkor a határátkelő átírta az egészet. A helyesírás meg a tagolás fölött tuti egy fél napot ülhetett. :D

Re: bölcsész - vajon az annyit hangsúlyozott nyelvtudást például kiktől kéne megtanulni? :)

2013.05.25. 17:49:17

Nem akarok senkit megserteni, de... ez a poszt egyszeruen tul jo ide, posztiro annyira mas kozegben mozog mint a legtobb Hataratkelo-olvaso hogy egyszeruen ertelmezhetetlenek az elmenyei a tobbseg szamara.

Azt uzenem a posztironak, hogy bar sok segitseget kapott a csaladjatol - aminek maximalisan tudataban van - de mindez az o szorgalma, tehetsege nelkul semmit sem ert volna. Sokan vannak akik meg ennel is tobb tamogatast kapnak a csaladjuktol es megsem viszik semmire az eletben. Gratulalok es tovabbi sok boldogsagot, szerencset kivanok.

A szerencserol jut eszembe (sajnos nem angol hanem amerikai, de azt hiszem temaba vag): 'Luck is not chance, it's toil; fortune's expensive smile is earned' (Emily Dickinson)

mirx 2013.05.25. 17:50:39

@Barátusz: tudom, tudom, pont azért csodálkozom

mirx 2013.05.25. 17:52:00

@Mirjam2: Én óvatos lennék ezzel a "disznók elé gyöngyöt - bezzeg én értem, mert én annyival jobb vagyok"-hozzáállás hangoztatásával. Már kivéve, ha meg akarod utáltatni magad.

váj mí 2013.05.25. 17:52:26

@hagyma: Mna, az majd tényleg a jövőben derül ki, hogy mi lesz belőle, de ezt nyilvánvalóvá is tette a posztban. Éppen az utat tapossa ki a maga számára. Remélem, sikerül majd neki.
Fentebb írtam már 'nigara'-nak, hogy kb., mire számíthat az otthoni egyetemi környezetben.
A takarítás, 3 lábú kutyasétáltatás, papagáj-röptetés ott jobban fizet reálértékben, mint otthon. Hát csak azért.

BTBTBT 2013.05.25. 17:53:02

@váj mí:
Elárulnád, hogy melyik munkád miatt is csesztettelek? Összekeversz valakivel.

Nem rémlik, hogy személy szerint téged kértelek volna meg arra, hogy magyarázd el. Az első, erre vonatkozó kommentem általánosságban szólt mindenkinek, és te voltál az első, aki reagált.

Én sem olvastam mi több, nem is említettem, hogy utálta volna a csemegepultos melóját. A tanulásra berendezkedett személy általános hozzáállását bátorkodtam felhozni, és ehhez hozzátettem, hogy ehhez képest a könyvtárosi állás egészen humánus, de arra is csak fanyalgott.
Szövegértelmezés, ugye? Meg megpróbálni belekötni a másikba? Nem áll jól neked ez a kioktató hangnem. :)

BTBTBT 2013.05.25. 17:55:21

@mirx:
Könnyen lehet, hogy a nagymamájától tanulta.
Nekem is a szocialista utánérzés jutott eszembe az olvastán, de ha rákeresel a neten, a felvágottas pult még most is "csemegepult"-ként van a használatban.

2013.05.25. 17:56:01

@hagyma: 'bar 1000 eve nem jartam ott, szetrintem az ELTE van olyan jo egyetem, mint barmelyik skot'

Haaat... nem hiszem, es masok sem nagyon hiszik, nezd meg pl. egyetemek nemzetkozi osszehasonlitaso listajat. Magyarorszagon nincsenek jo, nemzetkozi szinten elismert egyetemek; az ELTE csak a magyaroknak nagy szam, Magyarorszagon kivul senki nem tud rola. Ennek nyilvan reszben penzhiany az oka, illetve a nyelvi elszigeteltseg, de ettol fuggetlenul teny.

A posztolonak nincs sok penze, es? Kepzeld, vannak akiknek mas ambicioik vannak az eletben, mint hogy a leheto legtobb penzuk legyen. Ha csak a penz erdekelne a posztirot, rogton prostitualtnak is mehetett volna, akkor most tele lenne penzzel. Ez szerinted a siker? Vannak emberek akik azert tanulnak, illetve azert akarnak tudosok lenni, mert egyszeruen erdekli oket valami es tehetseguk van hozza - nem a penz miatt.

váj mí 2013.05.25. 17:57:23

@mirx: A hatodik érzékem közbelépett, és figyelmeztetett, hogy ezt a posztot inkább még se ne ;).
Különben, tényleg, valami ilyesmi volt. Éreztem, hogy ez szar lesz. És azóta sem olvastam bele, de mai napig visszajön a "felböfögött fasírtszag" a kapcsán. Bocs, ha túl szemléletes voltam. ;)

Azt el szokták felejteni az arra hajlamosak, hogy kitől tanulták egyáltalán a betűvetést, amikor ezerrel ekézik a bölcsészeket...

2013.05.25. 17:57:58

@mirx: Bocs de nem is ismerjuk egymast, feel free to hate me :)

nyuszigonosz 2013.05.25. 17:59:54

@Mirjam2: Érdekes megállapítás ez: túl jó poszt ez ide, mert az írója annyira más közegben mozog.

Nem így látom.

váj mí 2013.05.25. 18:01:25

@Barátusz: Neked bezzeg jól áll, mi? :P

Hagyjuk, most a múltat, node:
"Mellesleg az hagyján, hogy egy hosszútávú tanulásra berendezkedett személynek nem smakkol a csemegepultos munkakör - ezt elfogadom.
De neki a könyvtár is szar, unalmas és lélekölő volt. "
Ezt te írtad, nem én. Szóval, már nem is magyarázok tovább.

2013.05.25. 18:02:25

@váj mí: skot kutyarol jut eszembe egy tortenet, skot munkatarsam meselte a kutyajarol. Volt egy idosebb no ismerosuk, aki dogsittingelt 2 hetre amig nyaraltak. Kutya mar nagyon oreg volt es kozben meghalt, de ok nem tudtak rola.
Nem tudta az idosebb holgy, hogy mit csinaljon a kutya testevel, 2 hetig csak nem hagyhatja a lakasban. Felhivta az allatorvost, aki beleegyezett, hogy hozza beviheti. Nem volt a nonek autoja, igy beletette egy nagyobb borondfelebe es elindult glasgow utcain az allatorvoshoz. Utkozben egy fiatalember megszolitotta, mert latta, hogy cipekszik egy nagy taskaval. Az idosebb no azt hitte, hogy segiteni akar a fiatalember es atadta neki a borondot, hogy cipelje o. Az meg azt hitte, hogy valami ertek van a borondben benne es elfutott a boronddel.

váj mí 2013.05.25. 18:03:18

@Mirjam2: Mna, nagyjából ez az, amit már reggel óta én is próbálok megértetni a sok célorientált, gyakorlatias olvtárssal.
Szerinted, milyen eredménnyel?

2013.05.25. 18:04:50

@Barátusz: Igen, erzekenyen erint ez a tema mert sok hasonlosag van a 'poszterina' es az en elettortenetem kozott, igy konnyen lehet hogy megint tulreagaltam a kommentedet. Termeszetesen lehet hogy bolcsesz / nyelvesz vagy, ezt nem tudhatom (azt hittem eddig valami informatikai / mernoki vonalon mozogsz? Persze ettol fuggetlenul is lehetne bolcsesz / nyelvesz hattered). Szerintem a legtobb tudos nem 'menekul' az elet elol hanem egyszeruen komolyan erdekli az amit kutat es tehetsege is van hozza. Persze nyilvan olyanok is vannak akik menekulnek, de masok meg munkaba menekulnek a problemaik elol.

Mindegy, ne vitatkozzunk, meg mindig te vagy az egyik kedvenc kommentelom :) - peace.

BTBTBT 2013.05.25. 18:05:28

@váj mí:
Nem én próbálok magas lóról beszélni veled.
Neked még mindig bassza a csőrődet, hogy a múltkor a nemtetszésemet nyilvánítottam ki veled kapcsolatosan.
Hát akkor valóban hagyd a múltat, ahogy én is tettem.

Én írtam, továbbra is általánosságban, de te félreértelmezted, és még azok után is bemásolod ide, hogy részletekbe menően elmagyaráztam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.25. 18:05:49

@mirx: latod en le is valtottam "deli"-re:)

BTBTBT 2013.05.25. 18:08:09

@Mirjam2:
Akkor abban egyetértünk, hogy túlreagáltad.
Tudósokról nem beszéltem, viszont a poszterina még nem az.

Nem vitatkoztam, és nem haragszom, amikor valaki elismeri a hibáját.
Meg amikor hízeleg. :)

mirx 2013.05.25. 18:11:04

@Mirjam2: Én nem utállak, csak szóltam, hogy senki nem kedveli az olyanokat, akik azt hangoztatják, hogy ők bezzeg (ti meg mind hülyék vagytok). Az ilyesmi nem meggyőző, hanem rohadtul ellenszenves általában.

Nem kell lenézni az embereket, van különbség aközött, hogy (szerinted) *nem érti* meg az ember a leírtakat vagy hogy *nem ért vele egyet*. A poszterina megértéséhez sem 150-es iq, sem doktori nem kell, neki van egy szenvedélye, ezt akarja kutatni és csinálni, meg is teszi érte, amit lehet, meg a családja is. Nem lengi ezt körül sem a szférák zenéje, sem nem fuvoláznak békahadak, pusztán az emberek 90%-ának nincs művészi vagy egyéb elhivatottsága, szenvedélye, nekik a jó fizetés az érték meg a saját lakás meg az audi.
Ez egy teljesen normális jelenség, ugyanis senki nem csinálna szendvicset, nadrágot meg szekrényt meg laptopokat, ha mindenki az álmát kergetné. Ki van ez találva természet anyánk részéről, úgyhogy a PhD bölcsész is, nyugodj meg, nem ér semmivel se kevesebbet, se többet a rendszergazdánál, if you look at the big picture.
És most méltóztassék leszállni az égi magasságokból, innen lentről is jól látszik, miféle leányzó írta a posztot. (A leányzóval egyébként semmi gond nincsen.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.25. 18:11:34

@tableno: az ELTE-n vegeztem
skociaban az eletben nem voltam
mas kerdes?
ja 2 autom van
egy grand AM, meg egy Lancer
tetofedokent kezdtem, majd takaritottam, kesobb mosogattam is.......

angol hianyaban itt nehez lett volna ujsagot irni, vagy konyvet forditani a Gealic helyett csak a gerlicet ismerem
es most megyek lebonyolitunk egy eskuvot:)
@váj mí: en nem tudom mi van otthon, de ha valaki diplomaval es 5 nyelvvel sem jo allast szerezni, az a fasznak tanul? vagy akkor mar otthon nagy a baj
de ertem, kutatni akar es abbol majd skociaban fog garasosokodni:)
@Mirjam2: akkor helyesbitek, az en idomben volt olyan....

2013.05.25. 18:11:43

@váj mí: Tenyleg semmi ertelme. Azt hiszem megyek is valami mast csinalni. Ma este 'futball ozvegy' vagyok (van ennek magyar megfeleloje, hogy 'football widow'?) valami nagy meccs van Wembley-ben es a baratom mar elment a haverjaival helyet foglalni a kocsmaban :). Meg nem tudom mit fogok csinalni; azt hiszem vagy az uj Dan Brown konyvet olvasom, vagy az Apprentice-t nezem. Egyik sem kimondottan ertelmisegi idotoltes...

mirx 2013.05.25. 18:13:27

@Barátusz: Uramatyám, ti azóta egymást cs..tetitek?

Pedig én pár hete azt hittem, randi lesz :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.25. 18:13:58

@váj mí: OK de akkor a bolcsesz ne romkocsmakban mulassa az idejet, hanem forditson, irjon jo konyveket, tanitson eloadasokat tartson stb
vagy jojjon ki ide, most ia van betoltetlen mosogatoi allas

BTBTBT 2013.05.25. 18:15:02

@mirx:
Ő próbál csesztetni még mindig. Már rég fátylat borítottam az egészre.
Randi egy másik országban élő foglalt nővel? :)

2013.05.25. 18:15:48

@Barátusz: :) Lehet hogy erzekeny vagyok, de onerzetes nem, mindig keszseggel elismerem ha hibazok.

2013.05.25. 18:16:29

@Barátusz: nem foglalt o annyira

BTBTBT 2013.05.25. 18:18:56

@Mirjam2:
Az tény, hogy érzékeny vagy - mondom ezt úgy, hogy csak a hozzászólásaid alapján ismerlek -, de azt mindig értékelni tudom - és ez nem hízelgés -, ha valaki elismeri a hibáját.
Az pedig még jobb, ha alkalmam is van látni, hogy tanult belőle. (Általánosságban értettem.)

BTBTBT 2013.05.25. 18:19:38

@Barátusz:
De attól még külföldön él.

BTBTBT 2013.05.25. 18:20:21

@charlieharper:
De attól még külföldön él.

2013.05.25. 18:20:37

@hagyma: Ezzel teljesen egyetertek, nekem is nagyon unszimpatikusak a romkocsmaban vilagot megvalto bolcseszek akik nem dolgoznak. Viszont a posztiro pont nem tunik ilyennek; minden munkat hajlando volt elvallalni, es most kutatasbol el, kozben eload, fordit stb. Nem az az elsodleges celja hogy gazdag legyen, hanem hogy azzal tudjon foglalkozni amit szeret es amiben tehetseges, de ebbol is el tudja tartani magat.

mirx 2013.05.25. 18:26:27

@Barátusz: Miért is ne, egyes amcsik egyeneset feleséget szerveznek maguknak Ázsiából. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.25. 18:27:16

@Mirjam2: en nem csesztettem a posztolot, nagyon helyes ha megy az utjan, megha sok segitsegre is van szuksege
egy mondat nem tetszett
"a tanárok és az adminisztrátorok emberként bánnak a diákokkal, nem úgy, mint például az ELTÉ-n. (Persze jó tanárok ott is vannak.) "
mint mondtam 1000 eve nem jartam arra, de hogy a tanarok ne bannanak a diakokkal emberkent...
hat neha olvasom a hirekben , hogy veluk tuntetnek:)
de ha megvaltoztak teljesen a dolgok, akkor megvaltoztak

na tenyleg mennem kell mert elmarad az eskuvo nelkulem

BTBTBT 2013.05.25. 18:31:01

@hagyma:
Még jó, hogy nem vagyok amcsi. De ha angol is lennék, akkor sem a HÁ-n állnák neki ismerkedni, talán még csak nem is az interneten, és ha tenném, akkor minimum jól ki kéne jönnünk a másikkal, hogy komolyan elkezdjek ilyesmivel foglalkozni. :)

BTBTBT 2013.05.25. 18:31:47

@Barátusz: Hogy ez miért ment neked, hagyma? Mirx-re kattintottam.

BTBTBT 2013.05.25. 18:32:45

@mirx:
Még jó, hogy nem vagyok amcsi. De ha angol is lennék, akkor sem a HÁ-n állnák neki ismerkedni, talán még csak nem is az interneten, és ha tenném, akkor minimum jól ki kéne jönnünk a másikkal, hogy komolyan elkezdjek ilyesmivel foglalkozni. :)

mirx 2013.05.25. 18:34:50

@Barátusz: sikerült értelmeznem, hogy nekem szól. :)

Ma van hagyma esküvője? Remélem, posztol valami videót, amin csámcsoghatunk :)

mirx 2013.05.25. 18:36:04

@charlieharper: ez mekkora! de megnéztem volna az arcát.

tableno 2013.05.25. 18:43:23

@hagyma: az Eltén végeztél? Milyen szakon? Bocs, de ezt most kissé nehezemre esik elhinni. Pont te, aki imádja a diplomásokat leszólni? Aszta...

BTBTBT 2013.05.25. 18:43:28

@mirx:
Gondoltam, hogy sikerült, de azért írt, hogy ő is értse.

Biztos a szállodájukban tartanak valami esküvőt.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.05.25. 18:50:08

@hagyma: gratulalok.....azt hittem ezert lett a green card ;)

camilló 2013.05.25. 18:52:09

@rumitom: Csábítani senkit nem fogok. Én csak azt akartam mondani, hogy megértem, és mégsem, azt aki elmegy. A magam szerény eszközeivel, próbálok tenni, egy élhető (nem élhetőbb!) országért. Keresem az olyan embereket, akik partnerek ebben. Hidd el nagyon nehéz olyat találni, aki MER is tenni. A szövegelésig sokan eljutnak, de cselekedni, tenni már annál kevesebben akarnak.

AliciaS 2013.05.25. 18:59:07

Tegye fel a kezét, aki az életben segítség nélkül boldogult bármiben is!

mirx, ez egy cikk a határátkelő blogon, nem egy szépirodalmi mű. Ha érdekelnek a tudományos munkák is, olvasd azokat. Szerintem pikk-pakk kideríthető a poszt írójának kiléte, ha valakit tényleg érdekel, miket és hogyan ír.

Furcsa egy világ ez a kommentelő-világ...

kedves Mirjam2, én veled értek egyet, szerintem jól látod, mi a dörgés.

BTBTBT 2013.05.25. 19:01:07

@charlieharper:
Akadt olyan házinénim, akinek 2 németjuhásza volt, többnyire a nappaliban éltek, és időnként kiengedték őket a tenyérnyi hátsó kertbe, illetve a férje esténként kivitte őket a közeli parkba.

Egyszer egész hétvégére elutaztak azzal, hogy a közelben élő barátjuk jön etetni-itatni-sétáltatni az egyébként csodaszép kutyákat. Csakhogy nem jött, mert beteg lett. És vasárnap reggelre mér igencsak elviselhetetlen bűz (szarszag) áradt a zárt nappaliból (bérlőknek nem volt hozzá kulcsa), és már én hívtam a házinénit, hogy gond van.

A házaspár, azon túl, hogy piszok mérges volt hazatértekor, jó néhány új bútordarabra tett szert a következő héten.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 19:02:17

@camilló:
A többségnek sajnos csak egyetlen élete van, amit nem szeretne arra áldozni, hogy majd talán az unokáknak...

Mi, szerény kevesek pedig, akik távoztunk inkább egy már jól működő rendszert szeretnénk még jobbá tenni. Mert abban van perspektíva és nem abban, hogy a szar próbáljuk 23 éve visszalapátolni a képzeletbeli lóba, míg a politika folyamatosan szembe jön.

Ehhez én túlságosan szeretem az életemet (és magamat)...

BTBTBT 2013.05.25. 19:05:19

@Kovermadar:
Az első mondatottal maximálisan egyetértek.

camilló 2013.05.25. 19:10:30

@Kellemes Zérókomponista: A személyem nem ér egy posztot. Egyszerűbb azokat az országokat felsorolni, ahol nem jártam, nem töltöttem el hosszabb, rövidebb időt. Sok helyen jól éreztem magam, de amikor eljött az este, és feltettem magamnak a kérdést, hogy élnék-e itt, a válasz, mindig nem volt. Szép a Pireneusok, de nekem a Bükk jobban tetszik. Lenyűgöző az ezer tó országa, de nekem a falu végi kavicsbánya ami bejön. Kellemes fürdeni az Adriában, a Földköziben, és kihívás a Baltiban (fázós vagyok:)), de valahogy a Balaton az ahol jól érzem magam. Jó volt a Francia kocsmákban, németül megértetni az ottani emberekkel, hol is van Magyarország, és miért is németül próbálok kommunikálni. Egy volt bányász városban, mikor eltáncoltam, ki is vagyok nem engedtek fizetni, és végig kellett kóstolnom a teljes bor kínálatot. Tetszett az olaszok lazasága, bár eleinte bosszantott Németország után. No most biztos mindenki utálni fog, de az orosz emberek barátságát, segítőkészségét sem tudom elfelejteni. Még a rendőr is úgy húzza le az embert, hogy nem bosszankodik, hanem utólag nevet az egészen. Idealista vagyok? Lehet. Van erre egy Che idézet, de nem írom le, mert rögtön megkapom a mocskos komcsi jelzőt, amiből a komcsi még igaz is. Moldova egyik írása is eszembe jut amikor a szélmalom harcot emlegeted. Szó szerint fejből nem tudom idézni, de valami olyasmiről szól, hogy valahol félhomályos szobák mélyen, láztól csillogó szemmel, már beszélgetnek azok, akik jobbá teszik ezt a világot. A közhelyre tett megjegyzésed nem értem. Japán közmondás, hogy az úton csak az tud végig menni, aki megteszi az első lépést.

váj mí 2013.05.25. 19:11:18

@hagyma: Yah, mert ha a New York kávéházban fogyaszt haboskávét, akkor az elég irodalmi? Vagy csak egy mekis kávénak csúfolt löttyre fussa neki? Vagy még arra se? Vagy hogy?
De ha bróker, akkor megszállhat akár a hoteletekben is? Ha bölcsész kiutáljátok?

camilló 2013.05.25. 19:13:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Egy másik blogban már válaszoltam Neked:)

camilló 2013.05.25. 19:15:46

@Kovermadar: Nagy apám jut eszembe erről, aki mikor fegyvert fogott tudta, hogy neki már jobb nem lehet, de bízott abban, hogy a gyerekeinek, unokáinak, még lehet jobb. Nos én sem szeretném, ha olyan világ lenne amiben a gyerekeim nem érzik jól magukat.

váj mí 2013.05.25. 19:15:52

@camilló: Te, én még egyet is értenék veled, ha nem lennél demagóg. Én is szeretném Magyarországon tölteni majd a nyugdíjas éveimet, de azok még messze vannak. És ha a hozzád és kedvenc házi trollunkhoz hasonlóak lesznek többségében otthon az én korosztályomból, akkor inkább nem teszem. Igaz, nekem van egy egérutam: Románia. Ami egyre vonzóbbnak tűnik ...

camilló 2013.05.25. 19:24:22

@váj mí: No most miért is vagyok troll? Nekem nem tetszik a rendszer! Nem provokátor vagyok! Azt tapasztaltam, hogy érdekes módon mindig a hülyeséget vesszük át nyugatról, és keletről egyaránt. Ami miatt ott jobban működik minden, az ott is marad!Mindenki azt csinál az életével amit akar. Ha Te úgy érzed menj Romániába! Nem nekem kell elmenni ebből az országból, hanem azoknak, akik ilyenné teszik az életet. Marhára nem tetszik, hogy a trollokhoz hasonlítasz! Talán meg kellene érteni mit írok.

mirx 2013.05.25. 19:25:49

@AliciaS: A blogposzt egy írott műfaj, mint ilyet, lehet jól és rosszul is csinálni. Ha az én családtagom írna egy posztot, és valaki kritizálná, hogy nem jó, én biztos nem állnék neki kivont karddal tudálékoskodni, hogy "akkor olvass Shakespeare-t" meg hasonló gyermeteg reakció, csak azért, mert a húgom/lányom/akárkim. Emelt fővel is lehet kritikát fogadni.

Ha egyébként - hogy téged idézzelek - "érdekelt volna és rákerestél volna", én még azon kevesek közé tartoztam, aki értette és helyeselte posztoló szakmai elhivatottságát, elmélyülését. Ez azonban, sajnos, nem jelenti azt, hogy tud jól írni, így az én véleményem szerint a poszt mint írás nem jó. Ettől függetlenül ő még lehet egy remek ember, kiváló bölcsész és szakember.
Hogy a kijelentésem, miszerint az írás száraz, olykor logikátlan, teljességel humortalan, túlságosan tőmondatokban fogalmaz, és nem mindig koherens, te azonosítod azzal, hogy én en bloc megtámadtam a testvéred (vagy nem tudom, kid, mert ez úgy tűnik, óriási titok), és nem tudod megkülönböztetni azoktól, akik szerint a bölcsészek semmire nem jók -meg hasonló épületes véleményeket olvashattunk, ugye -, azt, ha jóindulatú vagyok, betudom a figyelmetlen olvasásodnak, de ha nem, azt kell mondjam, meglehetősen differenciálatlan gondolkodásra vall.

Azért, mert Mirjam azt írta, hogy a poszter egy meg nem értett zseni, még nem ez kellene az egyetlen vélemény legyen, amin egyáltalán elgondolkodtok.

mirx 2013.05.25. 19:28:08

@camilló: Mondanál valami néhány konkrétumot, mik azok a dolgok, amiket szerinted ha tennének az emberek, akkor jobb lenne az ország? Vagy te mit teszel személy szerint?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 19:32:03

@camilló:
Nincsen sem gyerekem, sem unokám.
Ellenben én repülőjegyet ragadtam és tudom, hogy ha egyszer lesznek, akkor nekik már jobb lesz, mint nekem volt.

A világ nem Magyarország körül fogor. Nem az az univerzum középpontja, bármennyire is szeretnék ezt hinni sokan.
Van a Földön kb. 112 millió km˘2-nyi szárazföld. Ebből Magyarország 0,093 millió kmˇ2. Ez nagyjából ez 8,3*10ˇ(-4)-en %. Szerintem van élet máshol is (de lehet tévedek) :)

váj mí 2013.05.25. 19:33:25

@camilló: Megértettem én azt már a legelső bejegyzésedben is, csak akkor még nem volt ingerületem rád reagálni.
Olyan vagy, mint a gyerehazás hülyegyerekek. Ha meggyőződésből csinálod, akkor meg még rosszabb.
Nos, miattad is vonzóbb alternatíva számomra majd Románia.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 19:35:41

@camilló:
Sajnos azok maradni fognak, akik ilyenné tették és teszik. Néz meg kik ülnek a tornyocskás épületben...

nyuszigonosz 2013.05.25. 19:38:07

@mirx: Teljes mértékben egyetértek azzal, amit írtál.
Sajnos sok esetben van ez itt így, hogy ha csak egy apróságot is utána kérdez az ember, vagy egyszerüen nem esik a hátsó felére attól, amit valaki posztként leírt, azonnal rosszindulatú, vagy túl alacsony szinten gondolkodónak van beskatulyázva.

váj mí 2013.05.25. 19:44:34

@Kovermadar: Pedig, milyen szép épület ....

2013.05.25. 19:44:56

@mirx: Hogy ő mit tesz, az igazából egy fecske nem csinál nyarat esete, hiába akarja megváltani a világot Mo.-n, és mondom ezt mindenféle negatív felhang v. kritika nélkül.

"Mondanál valami néhány konkrétumot, mik azok a dolgok, amiket szerinted ha tennének az emberek, akkor jobb lenne az ország?"

Első körben ajánlanám a gondolkodást és a tájékozódást, az első nagyon sok emberre ráférne. Ha ezeket sikerült teljesíteni, utána jöhetne az, hogy a magyar mentalitást lecserélik valami fejlettebbre, ami esetleg előre is viszi a társadalmat meg az országot is. Ha olvasok Mo. idealizmust, akkor mindig hozzászólok, hogy ez idealizmus. Na, most én is ilyet írtam. :)

geeeteee 2013.05.25. 19:49:05

Agnetha's armpit. Still in love. Never forget.

mirx 2013.05.25. 19:49:40

@Philosoraptor: Senki nem fog "elkezdeni" gondolkodni, mert valaki azt mondta neki, hogy kéne gondolkodni. Vagy ezt hogy képzelted, hogy az emberek a homlokukra csapnak, hogy jé, tényleg, gondolkodni! Hogy ez eddig nem jutott eszembe! :D

A gondolkodás, valamint tájékozódás elkezdéséről valami konkrétabb? Szórólapokat szeretnél osztogatni, vagy ez legyen a felirat a közszolgálati monoszkópon? :)

2013.05.25. 19:50:17

@Kovermadar: Az emberek választják a politikusokat, szóval megveregetheti mindenki a saját hátát, aki szavazott. Furcsa, hogy nincsen olyan politikai párt itthon, akit esetleg kicsit az ország és lakói érdekeit is nézné, nemcsak a hatalom és pénz miatt akarna kormányon lenni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.25. 19:54:24

@AliciaS: ki kell ábrándítsalak, de én fölteszem.

AliciaS 2013.05.25. 19:55:07

@mirx: nem titok, hogy én vagyok a húg. Lehet, hogy félreértettelek, csak arra próbáltam rávilágítani, hogy egy poszt nem poszt, és hiba lenne ez alapján megítélni valakinek akár a tudományos munkásságát, akár a humorérzékét, akár a személyét, Nekem némelyik mondatodból ez jött le, hogy nem (csak) erről az írásról alkotsz véleményt, hanem mindenféle egyébről. A "disznók elé gyöngyöt"-dologhoz meg azt fűzném hozzá, hogy attól, hogy valaki jobban tud valamit másnál (tapasztaltabb, informáltabb, tehetségesebb (egyébként ez számít a legkevésbé szvsz, de ez egy tök más téma), tanultabb, stb stb) és ezzel tisztában van, az nem azt jelenti, hogy értékesebb vagy jobb embernek tartaná magát a másiknál. Mirjam2-vel abban értek egyet, hogy aki nem ilyen körben mozog, mint a posztíró, valóban nem biztos, hogy érti, miről is van szó. Ezt egy kicsit sem gondolom és szánom lenézésnek.

(Szerinted ilyen egy kivont kard?)

Tetszik a jóindulat ötlete, arra szavazok.

További szép estét meg életet kívánok mindenkinek!

váj mí 2013.05.25. 19:55:22

@Philosoraptor: Ez egy bullshit, amit sikerült veled is megetetni, ahogy elnézem.
Mármint az első mondatod.
Tudod, ha profán akarnék lenni, akkor azt mondanám, pont annyira választják "az emberek" a politikusokat, ahogy a férfiak választják ki maguknak a nőket ... azaz.. szerinted?

Shanarey 2013.05.25. 19:55:27

@camilló:

Ha egyet értesz velem, akkor miért várod el azt hogy senki ne menjen el, vagy aki elment visszajöjjön ?

Az ország pocsék állapotban van, és ez a "langyos" rendszerváltás hibája. Jelenleg az országban nincs olyan dedikált politikai erő, amely a jobb jövőt tudná garantálni, és főleg nincs olyan erő, amely ezt demokratikus keretek közt tenné. 20 év mire egy efféle kitermelődik. Nos bocs de ezt én nem várom meg itthon, az idén én is lelépek. 10 évvel ezelőtt egy ismerőssel vitáztam, mikor lesz itt normális politika. Én azt mondtam, a rendszerváltás időpontjától számított 40 év múlva. Ő akkor kinevetett, ma már nem tud nevetni ezen.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.25. 19:56:08

@camilló:
"valahol félhomályos szobák mélyen, láztól csillogó szemmel, már beszélgetnek azok, akik jobbá teszik ezt a világot"

ez szép
így legyen

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 19:57:41

@Philosoraptor:
Igen, de mivel nincs olyan opció, hogy egyiket sem, így zsákbamacska döntés van a meglévő rosszak közül.

Valami egyébként lehet a Parlamentben, mert mindenki csak addig felelős, míg be nem lép a falai köze. Belépés után tartós amnézia és gerinckivétel következik.

Lehet Mengele keze van a dologban?

2013.05.25. 19:58:12

@mirx: Ezzel nem tudok vitatkozni, mert ez így van. Belül kell mindenkinek megváltoznia, külső behatás úgyis csak falra hányt borsó.

Azt akartam írni, hogy minden értelmesebb ember nyissa fel csak a környezete szemét és akkor révbe érünk, de megcáfolom azzal, amit fentebb írtam.

Szórólapot nem akarok osztani, mert csináltam régebben, és elég szar meló volt ilyen búval baszott embereknek majdnem hogy kutyába lemenni.

Bevallom, nem tudom mi a megoldás ebben a társadalomban. Mindenki mindenkinek az ellensége, megy a másikra mutogatás anélkül, hogy előbb a saját háza táján söprögetne az ember, mindig más a hibás, blablabla. Kihal ez a generáció, és akkor talán lesz változás. De én azt nem várom meg, nem áldozom fel az életemet egy ilyen halott ügyért.

geeeteee 2013.05.25. 20:02:08

@Philosoraptor: Agnetha's armpit. Still in love. Never forget.

2013.05.25. 20:03:06

@váj mí: Ha te mondod, akkor biztos úgy van. Mondjuk érvelhetnél is, az vitánál sosem árt, mert anélkül csak kinyilatkoztatás az, amit te a végső igazságnak hiszel. :)

A politikusok honnan kerülnek ki? Ha abból indulunk ki, hogy mindegyiknek van jogi vagy közgazdász diplomája, akkor mondhatjuk, hogy az értelmiségi rétegből, akiktől én eginkább elvárnám, hogy értelmesek legyenek, amibe az is beletartozik, hogy a posztját felelősséggel töltse be.

Azt is szokták mondani, hogy a hatalom mindenkit megront és megváltoztat, és ez tényleg így van.

geeeteee 2013.05.25. 20:04:07

@Philosoraptor: Agnetha's armpit. Still in love. Never forget.

2013.05.25. 20:06:12

@Kovermadar: De miért csak rossz meg még rosszabb van? Ezen sose gondolkodik el senki?

"Valami egyébként lehet a Parlamentben, mert mindenki csak addig felelős, míg be nem lép a falai köze. Belépés után tartós amnézia és gerinckivétel következik.

Lehet Mengele keze van a dologban?"

Mengele. :DDD Lehet. A felelősség megszűnését furcsának találom én is, de ez tényleg így van. És nem is lehet őket később sem felelősségre vonni, mert érinthetetlenek lesznek.

opusz1982 2013.05.25. 20:06:45

@rumitom: Nem irigylem és nem nézem le az ilyen típusú munkákat, sőt semmilyen munkát nem nézek le. Én évi 30 e-t kerestem, annyira rosszul nem ment nekem se, egyébként már 4 éve, hogy eljöttem onnan, szal már nem élek ott.Most Angliát boldogítom :)

NemNick 2013.05.25. 20:07:09

Annyira jó volt olvasni, hogy valakinek eszébe jut ez a rész is...

nyuszigonosz 2013.05.25. 20:07:21

@Babette_: Visszaolvasva vettem észre a kérdést.
Veled együtt én is felteszem a kezem.
Bár a kérdés szerintem csak költöi volt. :)

2013.05.25. 20:07:27

@geeeteee: See you next year. ;)

mirx 2013.05.25. 20:08:32

@AliciaS: Jól látod, nem értettél meg. Akkor megpróbálom egyszerűbben: az írás *stílusa* nem jó, nem élvezetes. Ismétlem, attól, hogy valaki a bölcsésztudományok doktora, nem lesz írói vénája, és olvastam én itt már totál vicces, szórakoztató, érhető posztot is búvároktatótól meg hasonló, nem túl akadémikus szakmákban tevékenykedőktől is. A testvéred nem igazán jó abban, hogy megértesse velünk a motivációit és az érzéseit, illetve, hogy hogy is működnek ezek a "bizonyos körök", amikben ő mozog. Nem véletlen értetlenkedtek itt egy páran bizonyos részletekkel kapcsolatban.

És azért javasoltam, hogy szálljatok le erről a meg nem értett zseni-elképzelésről, mert az itt kommentelők jó része bizonyhogy járt egyetemre (hú, képzeld, még én is tartottam órát! Az Eltén! Hogy mik vannak!), és annyira nem állnak tőlük távol sem a doktori, sem a tudományos fokozatok - jómagam sokáig klasszika-filológusnak készültem... csak hát ti előbb döntitek el, hogy ki ért mihez (nyilván senki semmihez), mintsemhogy megkérdeznétek.

Na szép estét, kabócákat a nyári éjszakán, meg persze győzzön a Bayern München.

geeeteee 2013.05.25. 20:10:33

váj mí, hogy hínak? :D

opusz1982 2013.05.25. 20:11:46

@váj mí: Tökfej? Miért lennék az és miért lennék EQ hiányos? Sok sikert kívántam neki és elismerem, hogy keményen hajtott csak nem értem miért szenvedett ennyit? Mert az, ha valaki orvosnak tanul és 5+1 évig keményen hajt plusz szakvizsgákat tesz le, az érthető mert megalapozza a jövőjét, de ezt nem értem meg.Én közgazdászként végeztem mégsem apasztottam le ezzel anyámék pénztárcáját.

NemNick 2013.05.25. 20:15:28

@AliciaS: Te lány! Ne vedd már fel - légy büszke a nővéredre (és a szerepedre abban, hogy hová jutott) de azok alapján,amit írt, elég nagylány már, értelmes is eléggé, hogy megvédje magát, ha kell.

Az is csak egy vélemény, amin kiakadtál. Nem a becsületében sértette meg - meg a többi is csak vélemény.

Nem kell minden kesztyűt felvenni. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 20:17:17

@Philosoraptor:
"A politikusok honnan kerülnek ki? Ha abból indulunk ki, hogy mindegyiknek van jogi vagy közgazdász diplomája, akkor mondhatjuk, hogy az értelmiségi rétegből, akiktől én eginkább elvárnám, hogy értelmesek legyenek, amibe az is beletartozik, hogy a posztját felelősséggel töltse be."

És itt is az első probléma.
Jogászt élből nem engednék a Parlamentbe. Jogi kérdésekben majd az Alkotmánybíróság állást foglal. A Parlamentbe gazdasági szakemberek kellenek, akik tudnak bánni a pénzzel, tárgyalóképesek nemzetközi szinten is és nem bohócdoktorok (elnézést a jogászoktól).

Képzeld el azt a világot, amiben közgazdászok tevékenykednek minden minisztérium élén. Ahol minden vezető gazdasági végzettséggel, piaci alapokon tudja irányítani az országot. Ahol nem az a mérvadó, hogy mit és hogyan mondanak, hanem az, hogy mennyit spórolnak meg az államnak és hogyan optimalizálnak.

Erre szerintem sincs semmi esély, mert az embereknek a tündérmese kell, amikor holmi Viktorok meg Gyuribá'k habzó szájjal azt hörgik, hogy dübörög a gazdaság és a nyugat gonosz, de mi győzni fogunk... győzni egy olyan csatában amit már legalább 23 éve elveszítettünk saját magunk ellen.

Ebből én nem kérek!

geeeteee 2013.05.25. 20:17:30

@Philosoraptor: c u 2

looks like I m lost

around the armpits

(I m more interested in bellybuttons)

mirx 2013.05.25. 20:18:24

@Philosoraptor: Nálam sincsenek válaszok, ezért is kérdeztem el camino kollégát, hogy ő mégis milyen iskolát követ a "világ jobbátétele" projektjében.

váj mí 2013.05.25. 20:20:52

@Philosoraptor: Nem akartam mélyebben belemenni, de hát most provokálsz, ugye.
Szóval, jelenleg és ma Magyarországon az úgynevezett "politikusi" kör a Bibó kollégium tagjaiból, rokonaiból, barátaiból, a haver haverjének a másod-unokatestvéreiből kerül ki.
Ja, persze, te szavazhatsz, listákra, meg egyénikre (amíg be nem szüntetik), de a kör marad ugyanaz.
Ja, és ne felejtsük ki a koleszos szobatárs kismacskáját sem. Mno, már csak azért, mert sokkal több joga van, mint neked adófizető állampolgárként.
Nem hiszed? Te bajod ...

geeeteee 2013.05.25. 20:22:56

@Kovermadar: Part of the game mate.

A célokkal nem nehéz egyetérteni, de ki kell játszani ezeket a lapokat. Ezekkel a lapokkal kell játszani. OK, ez nem játék, de érted mire gondolok.

Except Agatha's armpit.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 20:23:19

@Philosoraptor:
Drukkolok a Kétfarú Kutyapártnak... sokkal nem lehetnek rosszabbak, mint a mostaniak és az azelőttiek :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 20:24:32

@geeeteee:
Az az érzésem, hogy már megkezdted a finomhangolást az esti meccsre :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 20:26:27

@váj mí:
Akkor ma Magyarország hobbitország... vagyis... nem... mégsem Bilbó az a Bibó.
Pedig volt értelme :D

opusz1982 2013.05.25. 20:27:19

@zopilote: A kelták egyik nyelvcsoportja a gaelic amibe az ír,skót és a manx nyelv tartozik, tisztában vagyok a dolgokkal. Nem volt tapintatlanság megkérdeznem ezt a dolgot, mivel ők szóltak be először nekem. Az angolok megtiltották a nyelvük használatát?? Tisztába vagy te azzal, a szlovákok a mai napig nem tolerálják a magyar nyelv használatát?? Ugyanez Szerbiában és Romániában, bár ott már egyre jobb a helyzet. Másik, tudtad hogy pl 1848-ban a német volt Magyarországon a hivatalos nyelv? Az osztrákok és előtte a törökök tűzzel-vassal üldöztek bárkit aki a magyart erőltette, az maradt a paraszti lakosságnak.Ezért halt ki sok szokásunk, a rovásírást is ők szüntették be sőt a mai napig erőltetik a magyar-finn rokonság elméletét mely már bizonyíthatóan egy ökörség.Szóval ilyen alapon a magyar nyelv is nyugodtan megszűnhetett volna. Tisztában vagyok amúgy Írország történelmével, mint ahogy azzal is hogy az 1800-as évekbeli nagy krumplivész miatt milliók menekültek az Államokba a jobb lét reményében és emiatt is támogatta annyira az USA Írországot. Ugyancsak tisztában vagyok azzal, hogy az írek többsége buta, beképzelt, rasszista és főként lusta. Tedd fel magadban a kérdést: ha az eszesek és szorgalmas emberek anno elhagyták a szigetet akkor kik maradtak ott? Skócia?? Persze így már egyből ki akarnak válni, mihelyst olajmezőket találtak északon. Eddig nagyon jó volt nekik. Gazdaságilag nekünk is jobb lenne,ha még mindig az osztrákokkal lennénk kohézióban. Más kérdés a nemzeti öntudatosság..

váj mí 2013.05.25. 20:27:58

@opusz1982: Te, elsősorban azért vagy EQ-hiányos, mert az ír havereid basztatod az őseik nyelvével. Nem, még akkor sem lenne ez megengedhető, ha te tökéletesen beszélnél, ők meg csak felvágnának rá.
Párhuzam jön, készülj!
Szerinted mennyivel élnéd túl egy "trú" székely korcsmában, ha azzal basztatnád a helyi erőket, hogy nem tudnak rovásírni, és ezért nem is székelyek? 1perc? 2? Többre nem fogadnék rád, tuti ...

geeeteee 2013.05.25. 20:29:24

@Kovermadar: Tényleg eltévedtem. Lám itt egy svéd és véd.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 20:32:14

@opusz1982:
A nemzeti öntudatot NEM lehet megenni. Innentől, aki csak arra veri a mellkasát, az minimum fogyatékos.

Szerintem is jobb lenne még mindig Ausztria részének lenni. :)

geeeteee 2013.05.25. 20:32:51

Megyek vissza pókerozni, elnézést a zavarásért. Tán holnap. Vagy ma. Haggyma, fél három. Good on you. Good onion, heartburn. mmmmmmmmmmmmm

2013.05.25. 20:34:20

@váj mí: ma is kapunk pontosido jelzest Ulanbatorbol?

2013.05.25. 20:35:01

@mirx: en tudom, en uom. Engem kerdezz!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 20:35:25

@geeeteee:
Féligazság barátom...
Lahm ugyan véd(ő), de nem svéd :D
Svéd ma nem véd, se itt, se ott...

geeeteee 2013.05.25. 20:38:32

A vítú batteriket szét szívtam. 2 percenként cserélek. 3mal tartoznak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 20:39:51

@geeeteee:
Az igen... elemet még nem szívtam, de ki fogom próbálni :)

geeeteee 2013.05.25. 20:41:18

Taska mit jelent svédül?

opusz1982 2013.05.25. 20:47:25

@váj mí: Én például megtanultam a rovás-írást. Mi az hogy trú? Voltam már párszor a Hargitán meg Kovásznában ,de ezzel nem találkoztam. Amúgy meg csak feltettem egy kérdést nekik, nem kellene ezen lovagolni ám. Ja és sztem elég finoman reagáltam a te inzultusodra. Nem neked kellene még felcsattanni, nekem van a családban ír, neked van, hogy ennyire kiállsz értük?

geeeteee 2013.05.25. 20:48:28

hhhhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhuuuuuuuuuuu
OpenPitCharGrill. CSÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍP.

geeeteee 2013.05.25. 20:49:56

@opusz1982: Rovásírás? Rójjak vagy vájjak?

váj mí 2013.05.25. 20:51:56

@charlieharper: És ezt most miért pont tőlem?

2013.05.25. 20:53:05

@Kovermadar: Nemcsak jogász végzettségűek vannak ám abban a szép épületben...

@mirx: Nem tudom én sem, majd remélhetőleg megválaszolja.

@váj mí: Provokállak? Szerintem te kicsit sokat képzelsz magadról.

opusz1982 2013.05.25. 20:54:56

@geeeteee: Oké, elírtam: rovásírás. Most jobb? :) Amúgy vájjál

váj mí 2013.05.25. 20:55:47

@opusz1982: Az idézőjel értelmét ismered-e? Mint olyant? Ja, nem.
Te, engem nem az írek érdekelnek, sőt még a székelyek sem.. Sokkal inkább az arroganciád bassza a csőröm, ami csak úgy dől belőled ...

váj mí 2013.05.25. 20:56:57

@Philosoraptor: Ja, hogy úgy érzed, nem vagyok méltó a figyelmedre?
A fasznak reagálsz rám?

2013.05.25. 20:57:07

@váj mí: mert par napja geeeteee kollega neked adta a pontosido jelzest 5 percenkent Indonezia - Mongolia idozonabol, es a tobbi orszag, ami abban a zonaban van.
Ugy latom nagyon kesz van a legalis es kevesbbe legalis helyi szerektol.

geeeteee 2013.05.25. 20:57:49

@opusz1982: vagy sírjak? elnézést, nem vagyok otthol

váj mí 2013.05.25. 20:59:11

@Philosoraptor: Azért a mondanivalóm nem ment át, mi?
Ja, hogy mert ahhoz tudni kellene, mi az a Bibó-kollégium. Te meg ehhez alapból hülye vagy.
Nem baj, majd a replikádig kigúglizod :P.

geeeteee 2013.05.25. 21:00:23

váj mí -ba beleszerettem

WA charlieharper

2013.05.25. 21:02:26

@geeeteee: Pedig Mongolia jobban felkeltette volna vaj mi erdeklodeset, szerintem. De Oz sem rossz.

gnme 2013.05.25. 21:04:21

tetszik a cím

..ha visszamersz ide jönni én billentelek fenékbe!



NME

2013.05.25. 21:04:30

@váj mí: Nem, ezt sehol se mondtam, a hangnemet meg tartsd meg a barátaidnak, mert nem a sejhajodból rángattál ki, és okot sem szolgáltattam rá. De ha mindenféleképpen durcizni akarsz, akkor nekem úgy is jó.

Azért reagáltam, mert válaszoltál egy fentebbi hozzászólásomra...

2013.05.25. 21:06:05

@váj mí: Pontosan erről beszéltem, látod. Remélem egyszer majd találkozunk élőben is, amikor nem véd meg az internet meg az anonimitás. ;)

2013.05.25. 21:06:55

@geeeteee: nem tudom ez milyen nyelven volt, de nem beszelem. Nemetre tippelek.

opusz1982 2013.05.25. 21:08:02

@váj mí: Te egy nagyon öntelt és egyszerű ember lehetsz, aki itt éli ki magát, mert nincsenek barátai.

váj mí 2013.05.25. 21:08:28

@Philosoraptor: A hangnemem olyan, amilyen éppen a hangulatom. Nem tetszik, görgetsz, vagy szűrsz ...
Elég színjátékot kell játszanom irl, itt nem fogok angolkisasszonyozni. Ha nem tetszik, így jártál.

geeeteee 2013.05.25. 21:08:43

@charlieharper: Kis konyak, attól leszünk mozgékonyak.

váj mí 2013.05.25. 21:10:18

@Philosoraptor: Mert élőben, mit csinálsz?
Egyébként én benne vagyok. Június 24-30 között leszek Budapesten, ha gondolod, szívesen ..

Shanarey 2013.05.25. 21:10:49

Na mi van?

"Esténként úri közönség verekszik" ?

váj mí 2013.05.25. 21:10:57

@opusz1982: Te már csak tudod, kicsi huszár ... :P

váj mí 2013.05.25. 21:12:38

@geeeteee: Es ist falsch. Es tut mir leit.. ich bin nicht so süß.

2013.05.25. 21:12:51

@váj mí: Hangulatember vagy? Az elég rossz tulajdonság.

opusz1982 2013.05.25. 21:12:57

@geeeteee: Mifelénk így mondják, gondolom tisztában tetszik lenni a tájszólás fogalmával.

2013.05.25. 21:14:40

@váj mí: Mivel nő vagy, így kb. semmit. De azért ezt nem kellene kihasználnod.

geeeteee 2013.05.25. 21:14:57

Váj mí, van kedved velem szűrni?

Schlafen zusammen?

geeeteee 2013.05.25. 21:17:19

@geeeteee: Bitters sind nichts problem.

2013.05.25. 21:17:34

@Shanarey: Nem, csak váj mi szereti azt hinni, hogy bárkit is érdekel, hogy neki éppen rossz kedve van, és emiatt valaki mindig megkapja a popsi elverést. Ma én voltam a soron.

tanato 2013.05.25. 21:21:23

@váj mí: Hát,a nettó 200 egy fiatalnak azért itthon jó pénznek számít.

geeeteee 2013.05.25. 21:21:33

Ich will bring Zucker dazu. 'ntscsuldigen die Grammar. Ich habe vergessen zu viel... :D

Shanarey 2013.05.25. 21:23:46

@Philosoraptor:

Szóval ha valaki nem azt mondja, amit te gondolsz, akkor az megér egy efféle személyeskedő egyebet?

A politikusokat mi válasszuk, ez igaz, de hogy a választék az olyan amilyen, ebben viszont Váj Mi-nek van igaza. Ha ezt nem érted sorry.

váj mí 2013.05.25. 21:25:11

@Philosoraptor: Dehogynem. Esetemben is kihasználják, hogy nő vagyok. Hát én is így teszek, más esetében...

2013.05.25. 21:27:40

@Shanarey: "Szóval ha valaki nem azt mondja, amit te gondolsz, akkor az megér egy efféle személyeskedő egyebet?"

Ez jött le abból amit írtam? :S

Bizonyára nem értem, ez az ultimate érv. :)

2013.05.25. 21:28:29

@váj mí: Nah, ezt viszont tényleg nem értem.

váj mí 2013.05.25. 21:28:34

@opusz1982: Önnek Uram, az a tragédiája, hogy a Lipótot felszámolták. Ott gondos ellátásban részesült, és most hirtelen összezavarodott ebben a kegyetlen világban. Őszintén sajnálom önt, Uram.

Megfelel, te csíra?

geeeteee 2013.05.25. 21:29:46

@váj mí: Du bist recht, bitter ist better. :D

váj mí 2013.05.25. 21:31:56

@tanato: Az igaz, csak nem mindegy, milyen munkával.
Hacsak nagyot nem fordult a call-centerek világa, akkor a nettó 200-ért minimum két, de inkább három ember feladatkörét kell ellátnia.
Első vonalban ez eléggé gázos. 2-3 ügyfélpanasz, és repülsz. Már ha frankó call centerekről van szó, és nem biztosítást meg befektetéseket tukmáló képződményekről.

váj mí 2013.05.25. 21:34:17

@Philosoraptor: Írtad, hogy a női mivoltom, meg blablabla ... Én meg írtam, hogy naná...
De attól még megpróbálhatsz "lebirkózni", akár személyesen is. Megadtam, mikor leszek elérhető otthon. :P

váj mí 2013.05.25. 21:35:14

@geeeteee: Sauer schatzie, sauer ...:P

2013.05.25. 21:40:22

@váj mí: Nem szabad, mert öhh neked itt vannak udvarlóid. Vagy az spangola?

geeeteee 2013.05.25. 21:40:42

Nem a fogam hiányzott, csak a memória. Gößer- beßer.

geeeteee 2013.05.25. 21:44:23

Aber du bist am besten. Ich liebe dich.

2013.05.25. 21:50:58

@mirx: szerintem zeitgeist-os (nem biztos a betuzes) az illeto, valtsunk mentalitast, elhetobb Fold, ebben az utolso reszben szerintem a legtobb ember benne is lenne. Nem mentem bele reszletesen, hogy mit csinal ez a mozgalom. Nekem kicsit uttorosnek tunik.

En a magam modjan a Big Cat projectet tamogatom es a tigerhavent. Igaz, ezek nem magyar projectek.

geeeteee 2013.05.25. 21:54:26

Ich möchte ein Bild. De ne én legyek rajta.

tanato 2013.05.25. 22:01:00

@váj mí: Persze egy call centeres állás azért nem végállomás senkinek.

mirx 2013.05.25. 22:02:11

Az ittas szombat esti freestyle kommentelés jegyében szeretném hozzátenni, hogy: GÓL!
:)

Mesterlövész 2013.05.25. 22:07:00

@camilló: A nagy büdös semmire. Vajon miért mentek el akkor???

váj mí 2013.05.25. 22:08:38

@Philosoraptor: Itteni udvarlók otthoni irl meccsben milyen arányban számítanak bele? ;) Pláne, ha spangola! ;)

camilló 2013.05.25. 22:09:14

@Shanarey: Nem nekünk kell menni, hanem azokat elzavarni, akik miatt ilyen a helyzet! Mik a demokratikus keretek? Ki határozza meg mi a demokrácia, és mik a keretei? Ez ami itt folyik szerinted demokratikus? Ha nem az, akkor miért kell betartani a "demokrácia játékszabályait"?

geeeteee 2013.05.25. 22:12:17

@mirx: Danke schön. Ich bin sicher, das ist nicht vor mich.

Zavatarodból meg azt olvasom dont panic, eddig nem láttam. Veszekedtem magammal, hogy ez makói, kalocsai vagy kalotaszegi-e. Inkább norvégminta. Asszem sasszem.

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2013.05.25. 22:12:48

@Spacecake: A tisztaságot valóban egy kicsit máshogy értelmezik errefelé (bár én nem Skóciában élek, hanem London alatt).

A bölcsödében/iskolában a szülők, dolgozók lazán keresztülvágtatnak a padlószőnyegen utcai (néha sáros) cipőben, ahol a gyerekek kúsznak-másznak, a gyerekek az iskolában oda ülnek a földre ahol mindenki keresztüljárkál.

Nem ritka, hogy portörlésben, rendrakásban sem jeleskednek, kicsit ragadnak a poharak, gyűröttek a ruhák, a részletekre nem adnak, pláne a gyerekes családoknál és ez csak annyiban pénzfüggő, hogy akinek kelet-európai bejárónője van, annak a hét elején még eléggé rendben van a lakása. :)

Mondjuk én így csípem őket, kicsit rendetlenek, kelekótyák (az zavar, ha vendégségbe jönnek hozzánk, soha nem veszik le a cipőjüket, meg sem kérdezik, hogy levegyék-e és simán rágyalogolnak a szép szőnyegemre vele). :)

váj mí 2013.05.25. 22:15:03

@tanato: Hm, kivéve, ha megcsillogtatnak némi továbblépésit.
Egyszer, valami őrült pillanatomban, úgy gondoltam nekem jelentkezni kell a Lufthansa call centerébe. Mna, az Brnóban van, vagy éppen akkor ott volt.
Hűűűűű, a Zepter nem csinál akkora agymosást!. Mna, de most komolyan, a HR-s néni állítólag tizen-annyi éve egyszerű call-centeresként kezdte a cégnél, aztán mivé lett, ugye-ugye, micsa karrier .. hűűűűh!
Aztán inkább elváltunk békességben, mielőtt kimondtam volna, tulajdonképpen, mit is gondolok. Azóta sem utaztam a Lufival, igaz, a Germanwings olcsóbb, és az is ugyanúgy elmegy oda, ahova éppen menni akarok.
No de, legalább láttam Brnót. :).

geeeteee 2013.05.25. 22:18:08

@sEm: Más meg arról egyen?

camilló 2013.05.25. 22:20:18

@opusz1982: A török hódoltság korában, a törökök nem erőltették a török nyelvhasználatot. Szégyennek számított, ha egy török vitéz, nem tudott magyarul. Ajánlom figyelmedbe a Bajvívó magyarok című könyvet. A finn nyelv és nem a nép rokon. A mostanában terjedő sumér rokonság elmélet az, ami teljes sületlenség, Itt pedig ha jól emlékszem az IPM februári számában találsz cikket. Az osztrákok valóban teljesen magyar ellenesek voltak, és ha rajtuk múlik most bizony nincs magyar nép, ezért kicsit csodálkozom, miféle "kohézióról" beszélsz. Lehet Ausztria lennénk, de nem magyarok. Nem nemzeti tudatból kell itt maradni, hanem azért, mert ha egy kisebbség akarja ránk erőltetni az akaratát, azt nem kell feltétlenül tolerálni.

BTBTBT 2013.05.25. 22:21:19

@sEm:
Ezzel a vendégséges "nem vesszük le a cipőnket"-témával kapcsolatban ajánlom a "Curb your enthusiasm" sorozat 1. évadjának "Porno Gil" című, hatalmas epizódját. :)

geeeteee 2013.05.25. 22:22:44

@geeeteee: Váj mí-ket meg szoktam enni szőnyegről is, de azon mezítláb se tipródjon senki. Irgum - burgum.

Shanarey 2013.05.25. 22:26:24

@camilló:

Ne komolytalankodj, ki zavarja el?

Mindenkit nem lehet, legalábbis nem egyszerre.
4 évente profil tisztítás, nem működik.

Azért a demokrácia szabályai szerint, mert ha nem akkor utána mi lesz? Mi a garancia arra hogy akik nem "demokratikus úton eltávolítják a nem kívánt személyeket, eme tettük után visszalépnek és nem akarnak azonnal a hatalomra kerülni?
Ez sem működik.

Amúgy, ki lenne a megfelelő csapat, akire a hatalmat rá lehetne bízni? Csak azért kérdezem, mert én ilyet nem látok.

BTBTBT 2013.05.25. 22:40:30

@sEm:
Az a klip-részlet pont a vége az epizódnak.
Itt a kezdet, amiből kiderül, hogy miért is dobta le az a pasi az öngyújtóját a szőnyegre.
www.youtube.com/watch?v=MAWNJ9TzSso

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 22:41:19

Ez jó volt, győzteka németek, ennek örülök... :)

chocco channel 2013.05.25. 22:42:20

En ebben a tortenetben nem latok sikert egyelore, csak egy tortenetet egy tanulorol akit a anyukaja nyugdija segitett ahho, hogy tanulhsson. Evett csokit es szendvicset ezidotajt mint ahogy rengeteg egyetemista tesi ugyanezt a vilag ms orszagaiban.

Dolgozott ehberert (diakmunka kaetgoria), vegre tudja fizetni az alberletet es lefordithat par konyvet.Mondjuk mindenkinek mast jelent a siker, ettol fuggetlenul sok kitartast kivanok;-))))))

opusz1982 2013.05.25. 22:42:56

@camilló: A finn nép neked rokon? Gratulálok, látom te semmit sem olvastál még utána. Kb 2-3 évet éltünk velük együtt. Olvas el Kiszely István könyvét. Vármbéri Ármin, Kőrösi Csoma Sándor? Szted ők senkik voltak? Nagyobb a rokonság a törökökkel, min a finnekkel. Az árpa szó is török, ÁRPÁD pedig abból jött. Arra gondoltam, hogy egy esetleges, mostani kohézió jobb lenne gazdasági szempontból,mint ami most van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 22:44:15

@camilló:
Törököknél voltak vitézek?
Összecsaptak a magyar tengerészgyalogsággal? VAgy a magyar janicsárokkal?

nyuszigonosz 2013.05.25. 22:45:46

@Kovermadar: ..mint Merkel asszony mondta volt: Nagy játék lesz, de a mindenképp a németek fognak gyözni! :DDDD

Bayern München! Az Isten egy bajor!

opusz1982 2013.05.25. 22:45:48

@váj mí: Ez csak egy poén akart lenni (Halló tessék!!?? Hanyas vagy Te disznó?) Ha nem hallottad akkor bocsi.
Amúgy meg Te vagy egy arrogáns F@sz, nem én.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.05.25. 22:47:14

@opusz1982: "Skócia?? Persze így már egyből ki akarnak válni, mihelyst olajmezőket találtak északon. Eddig nagyon jó volt nekik."

Azokat az olajmezőket a '60-as években találták... nem egy mai történet. Sok-sok évtizede folyik már a kitermelés. Eddig megvoltak faintosan szimbiózisban.

Szerintem inkább az EU gazdasági bizonytalansága és a nagyfokú angol bevándorlástól szeretnének szabadulni.

Az más kérdés hogy ha meglépik, akkor végül tényleg az olaj lesz az ami majd fellendítheti az országot. Sőt! Ha ügyesen játsszák ki a lapokat még Norvégia nyomába is léphetnek akár.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 22:48:27

@sEm:
Segítek egy picit, hátha:
"Take off your damn shoes you little mother fucker!"

Kicsit informálisabban:
"Shoes, asshole!"

BTBTBT 2013.05.25. 22:48:52

@Kovermadar: Már te is iszogatsz valamit? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 22:51:31

@Barátusz:
Sosem iszom :)
Olyan jól elbeszélgettek itt páran, gondoltam én is kinyilatkoztatok :)

mirx 2013.05.25. 22:52:17

@charlieharper: Amennyire én tudom, a Zeitgeist-mozgalom a jelenlegi demokráciát a népek szemébe hintett pornak tarjta, körülbelül olyasmit írnak le, amit váj mí is megfogalmazott korábban (szűk körből működő politikai elit, azaz a középkori "kizsákmányoló" arisztokráciához hasonlatos társadalmi berendezkedés). Csak kicsit nehéz eligazodni a céljaik meg az eszközeik között, mert őket lovagolja meg az összes félőrült összeesküvéselmélet-követő, ezoterikus, meg nullpont-energiából repülőgépet üzemeltetni kívánó félművelt környezetvédő is.

Viszont don Caminó továbbra is ügyesen elkerülte, hogy válaszoljon a kérdésre.

BTBTBT 2013.05.25. 22:53:38

@Kovermadar:
Ja, én sem. :)
Még sosem láttalak a saját avatarodat dicsérni.

mirx 2013.05.25. 22:53:43

@váj mí: igen, mondjuk én a májer blümchennek szurkoltam, és nyertek is.
:)

váj mí 2013.05.25. 22:54:32

@opusz1982: Az egy fél generációval előttem volt, úgyhogy nem vágom egyből.
Khm, a faszt kikérem magamnak, sőt! Ki is válogatom :P

váj mí 2013.05.25. 22:55:43

@mirx: papírforma ...
De azért most örülök, hogy nem Münchenben vagyok ;)

2013.05.25. 22:58:06

@mirx: en is porhintesnek tartom. Akkor egyetertek veluk. A kornyezetvedesukrol tobbet tudok.

váj mí 2013.05.25. 22:58:19

@Kovermadar: Khm, inkább nyálas, de ha nem akarlak megsérteni, akkor 'cuki' ...

BTBTBT 2013.05.25. 22:59:51

@Kovermadar:
Egyébként ez kinek a nyuszija?
Netán a gyávaságot hivatott jelképezni?
Egyéb ötletek?

geeeteee 2013.05.25. 23:05:29

Lost an armpit, looking for a bellybutton. Smelly one :D.

geeeteee 2013.05.25. 23:11:34

Imagine it, find yourself under her skin. Around her bb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 23:13:00

@váj mí: a tied meg egy macska... nincs mit hozzafuzni :)

mirx 2013.05.25. 23:14:24

@charlieharper: Attól tartok, elsősorban a túlfogyasztást és a túlnépesedést kellene megszüntetni, ez azonban ellentmond az emberek ösztöneinek. Gyűjtögetni, halmozni meg szaporodni akarnak. Hogy mennyi embert lehet meggyőzni arról, hogy a hosszútávi társadalmi érdekeket helyezze a saját rövidtávú érdekei elé, arról erősen árulkodik sok minden, lásd szemetelés, vandalizmus, adócsalás, háborúk...
De akár a mindennapi életben is annyi apró példa van: a metróajtó kinyílásának pillanatában benyomulni próbáló idióták sem jutnak el odáig, hogy ha 10 másodpercre hátralépnének, akkor a leszállók hamar elmennének, és akkor nem változna 5 perces fájttá a ki-beszállás, tehát a saját céljukat is hamarabb elérnék.
De ha az emberek egyszerűen ilyen távon sem képesek előre gondolkodni, akkor mit vársz?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 23:14:41

@Barátusz:
Sajat nyuszi :)
Nem gondolnam, hogy gyava lennek, de minden nezopont kerdese.

Shanarey 2013.05.25. 23:17:19

@Kovermadar:

Ránk nem lehet, nem vagyunk politikusok, és nem álmodunk Audival, hanem meg szeretnénk venni.

geeeteee 2013.05.25. 23:18:06

@mirx: A humanizmus az emberiség ellensége. Már mondtam.

BTBTBT 2013.05.25. 23:18:09

@Kovermadar:
Hol tartod azt a nyuszit? Végelgyengülésben fog kimúlni, vagy a lábosban végzi majd?
Nem azt mondtam, hogy te vagy gyáva, hanem a "nyúl/nyuszi vagy" kifejezésre utaltam - általánosságban. :)

váj mí 2013.05.25. 23:18:25

@Kovermadar: Nonono... pontosítsunk: egy undok, szemét, önző, geci, cinikus macska. Így teljes a kép :).
És akkor csodálkozol a kommentjeimen? :P

váj mí 2013.05.25. 23:19:33

@Barátusz: Ezt te már ki nem magyarázod ... :p

geeeteee 2013.05.25. 23:21:36

@Kovermadar: Simán berakom addig. Látom kívülről, hogy hol jár a vége. pompom:D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 23:22:52

@Barátusz:
Ejjel a ketreceben van, nappal szabadon.
Termeszetesen vegelgyengules lesz a sorsa, ma van a szuletesnapja :)

En kovermadar vagyok, nem gyavanyul :)
Az pedig az uj-zelandi kiwi madarbol jott, mert az jopofa szerzet. Mikor kitalaltam meg 103 kg voltam, most csak 78 vagyok, de ez mar tul szemelyes :)

váj mí 2013.05.25. 23:24:22

@mirx: Khm, az adócsalás otthon indokolt, bele van kalkulálva hivatalosan az adó(k)ba.
Az otthoni metró viszont nekem is nagy szívfájdalmam. Nem tudom felfogni, hogy mi a pék faszáért nem lehet a mozgólépcsőnek annak a kibaszott jobb oldalára állni, he?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 23:24:30

@geeeteee:
Csak agyon ne csapja a partner, mondvan eger szalad a bore alatt :)

BTBTBT 2013.05.25. 23:25:17

@Kovermadar:
Dehogy J.L. Az az "Imagine" a világbékéről szól. Amire reagáltál, az meg geeeteee (geci?) megmámorosodott agyából pattant ki. :)

mirx 2013.05.25. 23:25:59

@Kovermadar: Ön nyert egy hangszórót!

geeeteee 2013.05.25. 23:26:19

@Kovermadar: nem hiszem, de legalább annyit összeittam, mint amit olvastam. Nem merem ráfogni, hogy én találtam ki. Voltak már olyanok, hogy Nietzsche meg Hegel, de ne törődj velük, ők sem ismertek minket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 23:27:41

@Barátusz:
Szerintem geetee fejeben mar vilagbeke, de minimum egy budos honalj van :)

BTBTBT 2013.05.25. 23:28:32

@Kovermadar:
Nappal a lakásban vagy az udvaron van? Amíg te dolgozol?
És hány éves?

Ha szándékosan fogytál, akkor szép teljesítmény.

BTBTBT 2013.05.25. 23:29:02

@Kovermadar:
Vagy egy büdös köldök, ha már a hónaljat elsiratta. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 23:29:37

@geeeteee:
Ennek orulok!
Mindjart mas megvilagitasba helyezi a sornyitot :)

geeeteee 2013.05.25. 23:31:33

@Kovermadar: Úgy hívják, hogy még mélyebbre, deeper-deeper. Azt ott már nem bántják.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 23:35:15

@Barátusz:
Lakasban lakunk, igy lakasban. Regebben (meg Mo-n epitettem neki futtatot, de annyira nem volt lelkes tole.

Most 2 honap betegallomany van, igy itthon vagyok.
Csak akkor van bezarva, ha egyedul van.

4 eves.

Szandekosan :)

geeeteee 2013.05.25. 23:35:59

Nem értetek a szerelemhez. Mikor még kissrác voltam, a pinát se borotválták.

mirx 2013.05.25. 23:37:42

@váj mí: Pont erről beszélek. Matek. Ha 120 ember akar lemenni a mozgólépcsőn, és tegyük fel, hogy abból 20 siet, akkor ha a 100 a csak a jobboldalra áll, akkor abból a hátsó ötven nyilván lassabban ér le, mintha szépen a baloldalra álltak volna, és ebből a két agysejtű humanoid nagyjából ennyit is fog fel. (Hogy ez neki nem előnyős.) A három agysejttel rendelkező humanoidok viszont hamar felismerik, hogy a viselkedésforma elsajátításával ugyan vesztenek mozgólépcsőzésenként 3.6 másodpercet, de amikor viszont majd egyszer nekik kell kurv...a sietni, hogy ne késsék le a főnök esküvőjét, akkor majd pont el fogják érni a metrójukat, mert végig tudnak rohanni a mozgólépcsőn.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 23:38:40

@geeeteee:
Koszonjuk, hogy megosztottad velunk.

Mikor meg kissrac voltal, nem is nott rajtuk szor, fogadjunk.

geeeteee 2013.05.25. 23:39:23

Hidd el, sötétben ki tudod választani a neked legszebbet a hónaljszagból.

mirx 2013.05.25. 23:40:10

Mi ez a hónaljtéma, valaki világosítson már fel.

BTBTBT 2013.05.25. 23:41:25

@Kovermadar:
Ja, azt hittem, kiengeded, aztán elmész dolgozni.
Egyszerű volt háziállatot külföldre vinni? Nem mindenhol az, csak azért.

Az előbb lestem meg a blogodon Muffint. Ha egészséges marad, akkor még az élete derekán se jár.

Jobbulást!

BTBTBT 2013.05.25. 23:42:12

@mirx:

geeeteee 2013.05.25. 23:05:29
Lost an armpit, looking for a bellybutton. Smelly one :D.

geeeteee 2013.05.25. 23:42:31

Perverz állat. :D

Tényleg nem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 23:42:50

@mirx:
Erdekes ez.
Meg Mo-n en sem figyeltem erre, oszinten nem is tudtam rola, hogy igy kellene.
Aztan utazgatni kezdtem es feltunt.
Itt ez termeszetes, de az volt sok mas helyen is.

Miota itt vagyunk, nem utaztam Mon tomegkozlekedessel, igy passz, de ezek szerint nem igy megy.

Ki van irva valahol egyebkent?

BTBTBT 2013.05.25. 23:43:53

@geeeteee:
Elég sok köze van a pinának a szerelemhez, mi?
Talán csak abban az esetben, ha azt mondod: szeretem a pinát.

váj mí 2013.05.25. 23:44:23

@mirx: Persze, gáz csúcsidőben a nagyobb csomópontokon toporogni, de akkor is...
Az ilyen öntudatosan nyomuló birkát szívesen néznék meg a bécsi metró bármelyik szakaszán, amikor baloldalra áll, akármelyik napszakban: lerúgják a gecibe! És köszönje meg, ha közben hall egy, a-jó-kurva-anyáddal felérő elmormogott entschuldigung-ot.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 23:45:41

@Barátusz:
Jobb esetben a szerelmenek van olyanja... rosszabban marad a bellybutton :)

mirx 2013.05.25. 23:45:49

@Barátusz: Ezt láttam, de ezt se értem. Vagy ez valami idézet Wittgensteintől?

BTBTBT 2013.05.25. 23:47:52

@mirx:
Nem úgy tűnik, hogy intelligencia vagy ész kérdése lenne, hogy az emberek jobb oldalra sorolnak-e vagy sem - hanem inkább a megszokásé. Ami Mo.-on az, hogy "nehogy má ne oda álljak, ahová akarok".
Hát persze, hogy erre a londoni metró jó ellenpélda. És ott az utolsó tirpák, de még a tapasztalatlan turista is jobbra áll.

geeeteee 2013.05.25. 23:48:34

@mirx: Skandináv cucc. A szőke abbás csaj. Olyan hónalja van, hhhhhhhmmmmmmmmmmmmmm....

.....hogy csak na.

BTBTBT 2013.05.25. 23:48:59

@mirx:
Á, csak be van nyomva, és idézget. Bár mintha Hegelt említette volna.

mirx 2013.05.25. 23:49:21

@váj mí: a másik ilyen téma a bicikliúton kóricáló gyalogos, azoknak be is szólok mindig, nemigaz, hogy nem látja, hogy az út egyik fele vörös, és bazi nagy sárga biciklijelek vannak rajta 5 méterenként... kedvencem az ikerbabakocsis verzió, neki gyereke van, neki már mindent lehet.

BTBTBT 2013.05.25. 23:50:20

@geeeteee:
Biggest bush ever-rajongó vagy, mi? :)

váj mí 2013.05.25. 23:50:53

@Kovermadar: Pár metróállomáson vannak jelek "Kérjük, álljon jobbra" vagy valami ilyesmi, pl. a Deákon. De a sok birka az nem, lófaszt. Sőt fel van háborodva, ha le- vagy felrúgom, amikor baloldalt haladok. Ha lennének lépcsők, esküszöm, inkább gyalogolnék, csak ne kelljen kerülgetni azt a sok majmot.

mirx 2013.05.25. 23:51:47

@Kovermadar: Én még 2011-ben bevállaltam egy hévezést (egy élmény volt), de ilyen pesti mozgólépcsős ügyekbe már rég nem keveredtem, és nem is tervezem. :)

geeeteee 2013.05.25. 23:53:05

@Barátusz: Ahova lépcső kell, ott már sűrűn vagyunk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 23:54:14

@Barátusz:
Az kellene meg csak! Mar nem egy vezetek latta karat az amokfutasanak :)

Autoval vittuk, senkit sem zavart. Kutya-macska eseten vannak kovetelmenyek, de nyuszirol nem talaltunk semmit. Oltasokat kap mindig, mas nagyon nincs neki.
Az utat nem elvezte, nem szeret autozni.

Igyekszunk jol tartani, figyelunk ra. Ha rajtunk mulik...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 23:57:42

@Barátusz:
Meg azt is feltetelezem, hogy a tobbseg csak nem tudja hogyan kellene.

BTBTBT 2013.05.25. 23:58:30

@geeeteee:
Gondoltam, hogy azért, mert a borotválatlan puncit emlegetted korábban. De akkor a kommentjeid alapján "szagosban" utazol?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 23:58:44

@váj mí: ez uj dolog, nem emlekszem ilyenre. Mondjuk a 3-as eszaki szakaszan jartam inkabb.

váj mí 2013.05.25. 23:59:31

@mirx: Hm, épp a ház előtt van egy bicikliutas járda. A szemközti oldalon, valami tirpák paraszt ráparkolt a bicikliút részére (igen, igen, itt is vannak ilyenek). Épp kint voltam a teraszon cigi-kávéra, mikor látom, hogy egy biciklis csapat vonul. Én fentről már láttam azt, amit ők még nem, a kocsit a bringaúton. Mna, de azt ők is észrevették, már csak azért is, mert az elől haladó majdnem felkenődött a szélvédőre. Kikerülték, de a lábnyomuk rajta maradt, a visszapillantót meg a szélvédőre aplikálták. Végül is rendes volt tőlük, én kidobtam volna egy kukába 3 km-rel arrébb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.26. 00:00:13

@Barátusz:
Azt mondod geeeteee mottoja: Nem baj, ha budos, de legyen akkor szoros is"?

geeeteee 2013.05.26. 00:00:39

@Barátusz: Macskaszőr elmegy. Tudod, olyan Garfield színű, meg is kívántam. :D

váj mí 2013.05.26. 00:01:19

@Kovermadar: Arra nincs is sok, inkább a piros metró vonalán. A kék metrónál amúgy is többségben vannak a sima lépcsős megállók.

geeeteee 2013.05.26. 00:04:41

Nincs bennetek semmi romantika! :D

BTBTBT 2013.05.26. 00:06:40

@Kovermadar:
Nekem egyszer majdnem egy mókus jött be a lakásba. Az is előszeretettel rág meg mindent, ha beszabadul.
Éppen szellőztettem, minden ablak tárva-nyitva, ő meg a szomszéd háztetőről ugrált, és megpihent az ablakpárkányomon.

Nem hiszem, hogy különösebben "tudni" kéne ilyesmihez egy mozgólépcsőnél. Érdektelenség, az annál inkább "szükséges" hozzá.
Régebben az érkező vonat láttán a vasútállomás peronjáról a vágányok közé hajított csikkek meg műanyag kávéspoharak esete hasonló szintet képviselt, főleg akkor, amikor a szemeteskuka ott van néhány lépésnyire.
"Csak" a gondolkodásmód megváltoztatására lenne szülség. Ami Mo.-on úgy egy-két évtized.

BTBTBT 2013.05.26. 00:07:20

@geeeteee:
Akkor ne nekem küldd ezt a kommentet, hanem a Garfield-nek. :)

BTBTBT 2013.05.26. 00:07:59

@Kovermadar:
Ezt érdemes lenne tőle megkérdezni. Ízlések és pofonok...

mirx 2013.05.26. 00:09:07

@váj mí: Jahát a ráparkolás az meg aztán az ultimate parasztság... én mondjuk előbb hívok rendőrt, minthogy letörjem a tükröt vagy ilyesmi, de amilyen büntetések nálunk vannak, a csávó lehet, hogy jobban járna a tükörtémával.

váj mí 2013.05.26. 00:26:11

@mirx: Az nagyon az .. itt is megbasszák őket, csak ha az ember siet, ugye nem ér rá a rendőrrel tökölni. Ha annyira hülye az ipse, hogy rendszeresen odaparkol (és annyira, mert lengyel rendszámos), akkor előbb-utóbb a közterületesek is betalálják, plusz a kasztni, plusz a tükör ...

váj mí 2013.05.26. 00:33:04

@Barátusz: Mnaaa, leszállni rólam, héééé! Másról fantáziáljatok, jóje? :p

BTBTBT 2013.05.26. 00:36:23

@váj mí:
Akkor miért nem annak írsz, aki rólad fantáziál? :)

2013.05.26. 00:41:44

@mirx: terminologiat kell tisztazni adocsalas vs adooptimalizalas. 40 eve volt nalunk 90% income tax. Aki azt megprobalja elsumakolni, azt nem hivom adocsalonak. Olyankor az allam az adocsalo.

váj mí 2013.05.26. 00:42:03

@Barátusz: Hát, valakinek csak ez a szerep jut ..... ;)

BTBTBT 2013.05.26. 00:42:54

@váj mí:
Ezzel arra céloztam, hogy hülye lennék postásnak lenni. :)

2013.05.26. 00:43:50

@geeeteee: a kommenteket a "random worg " genratorbol veszed?
Ha nem, akkor szolj az orvosodnak/meth dealerednek, hogy valami mast adjon

váj mí 2013.05.26. 00:52:13

@Barátusz: Miért? Direktbe akarod? :P

váj mí 2013.05.26. 01:00:05

@Barátusz: Én mondjam meg neked? Mna, jól nézünk ki ...

váj mí 2013.05.26. 01:02:38

@charlieharper: Én nem tudom, mit tol, de olyanból nekem is kell.

BTBTBT 2013.05.26. 01:03:12

@váj mí:
Azt kérted, hogy adjam át az üzenetedet annak, aki gerjed rád. Erre azt mondtam, hogy hülye lennék, mikor majd úgyis olvassa, mit írtál.
Nem én lihegek utánad. Ezt már nem lehet egyszerűbben magyarázni.
Fáradtság...

váj mí 2013.05.26. 01:05:07

@Barátusz: Ó, a jóisten áldjon meg... és képes vagy megmagyarázni.. :p

BTBTBT 2013.05.26. 01:05:54

@váj mí:
Mert játszod itt az értetlent. :)

váj mí 2013.05.26. 01:07:36

@Barátusz: Hádde direkt, te ősizé, te ... ;)
Nem lehet veled könnyű dolga egy női személynek irl-ban ;)

BTBTBT 2013.05.26. 01:11:20

@váj mí:
Szeretnéd azt sugallni, hogy a való életben nincs velem könnyű dolguk, mi? :)

váj mí 2013.05.26. 01:13:28

@Barátusz: Nem sugallom, te, mondom. Tuti, hülyét kapnak tőled ;).

BTBTBT 2013.05.26. 01:16:08

@váj mí:
Nyilván ismered őket, hogy ilyen határozottan kijelentesz róluk valamit. :)

váj mí 2013.05.26. 01:19:11

@Barátusz: No nem, azt nem .. viszont a te agymenéseidet ismerem :p

váj mí 2013.05.26. 01:20:37

@Shanarey: Nekem azért mégis inkább a dealere neve kellene ;)

BTBTBT 2013.05.26. 01:21:41

@váj mí:
Azt kötve hiszem.
És ha ismernéd is az agymenéseimet, akkor is csak a saját hozzáállásod alapján mondhatnál róla véleményt. Az pedig szerencsére nem általánosítható a többi nőre.

váj mí 2013.05.26. 01:27:48

@Barátusz: Ó b+!, ne analizáld már túl... megölöd bennem az összes romantikát! :P

BTBTBT 2013.05.26. 01:37:12

@váj mí:
Nem lehet benned sok romantika, ha én is elég vagyok annak kiölésére. :)

váj mí 2013.05.26. 01:40:05

@Barátusz: Virtuálisan, te majom :p
Különben tényleg nincs túl sok, de azt a keveset, mint anyatigris... :p
Mna, asszem itt az ideje a Guten Nacht-nak. Schlafst gut!

BTBTBT 2013.05.26. 01:45:09

@váj mí:
Aludni? Ilyen korán? Gyengusz vagy...
És azért, hogy az ajtólap-keménységű matrac nyomja a púpjaidat? :P
Hev a gúd nájcc szlíp.

gabors 2013.05.26. 02:37:56

"Elvégeztem tehát a második évemet az egyetemen angol-keltisztika szakon, "

ezzel mire lehet menni mondjuk ugy a mai vilagban ... ezert nem volt erdemes csokin elni mer bocs

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.26. 03:34:32

@tableno: eroszakon
azert van jogom - nem csesztetni , arrol szo nincs - mert ismerem az elet eleg sok oldalat es becsulom a fizikai munkat
kb 35 foglalkozasom volt 2 orszagban.......
nagyon nem erdekel, hogy elhiszed-e
majd kikuldetem anyammal es bescannelem:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.26. 03:42:13

@váj mí: en nem utalom a bolcseszeket
ez itt elterjedt a blogon
mert leirom, hogy nem a diploma a minden es nem szegyen mosogatni, villanytszerelni stb. es nem feltetlem fontos m indenkinek diploma, olyanok is hajtanak ra, akik nem tudnak utana vele mit kezdeni, ahelyett, hogy gondolkodnanak, mit is kene csinalni
az en idomben sokkal nagyobb szuro volt bejutni a felsofokura, igy aki akkor szerzett annak lett is meloja
ez egy felremagyarazas, hogy en utalom a bolcseszeket
en csak sokszor ravilagitok, hogy nem szegyen az ha valaki elmegy mondjuk acsnak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.26. 05:42:55

ja, amugy asszem zoldkartya eskuvonk volt tegnap /ma/

demagóg 2013.05.26. 06:36:35

Ezt a karriert Magyarországon is simán megcsinálhatta volna a posztoló. .. És nem kellene rengeteget gyűjteni a hazautazásra...

geeeteee 2013.05.26. 06:53:06

Ezt a gaelic-et még itt is beszélik 660-an. Erősen ver sok benszülött nyelvet, szomorú, az ember mintha fejfákat olvasna.

A manx-i ról meg egyből a farkatlan macska ugrik be.

camilló 2013.05.26. 07:25:16

@Shanarey: Garancia nincs! Halkan megkérdem, mi volt a garancia arra, hogy a rendszer váltás után majd jön egy jobb világ? Emlékszel az akkori dumákra? "Mocskos ruszkik ellpoták a magyar aranyat! (Hol van magyar alumínium ipar?) Szociális piacgazdaság! (Igazi fából vaskarika)" Had ne folytassam! Ez jó volt arra, hogy az egyszeri emberrel elhitessék, hogy mindenkinek azonos lehetőségei lesznek, pedig csak jogokról beszéltek! Nem teljesen ugyan! Van annyi tehetséges, jó szándékú ember, aki alkalmas lenne arra, hogy normálisan vezesse az országot, de őket ugye most, Murphy törvénye alapján nem látni vezető pozícióban. Melyik törvényre gondolok? Mindenki addig emelkedik a ranglétrán, amíg elér egy olyan pozíciót, ahol inkompetensé válik. Következtetés: Eljön az idő, amikor minden pozíciót, inkompetens emberek töltenek be. No azt hiszem, pontosan ez van nálunk!

camilló 2013.05.26. 07:43:24

@opusz1982: Ha elolvasod amit írtam, akkor fogod látni, nem azt írtam, hogy a finn nép rokon, hanem azt írtam, hogy nyelvrokon! "Árnyalatnyi különbség!" Nagyon sok olyan szó van, ami török eredetű, de rengeteg a szláv, és a német is. Ennek ellenére mégsem nyelvrokonok! Mikor már az eredet kutatásunkban benne voltak nagyon, és a megfelelő technika, technológia is rendelkezésre állt, komoly nehézséget okozott, hogy olyan génmintát vegyenek, ami alapján behatárolható, kik is lehetnek a rokonaink. A most élő állampolgáraink, génállománya, mindennel egyezik, de nem a bevándorló őseinkkel. Azért csak találtak mintát, és ennek alapján határozták, meg, hogy genetikailag a Japánokhoz állunk a legközelebb. Az eredet kutatás legnagyobb problémája, hogy nem áll elég információ a rendelkezésre. A legkorábbi írásos emlékek is időben pár száz évvel később keletkeztek, így nem tekinthetőek teljesen megbízhatónak. Sajnos kevés a tárgyi emlék is. A régészek, mindig izgalomba jönnek, ha bevándorláskori sírokat, településeket találnak. Kiszelyt, ne tedd egy lapra sem Vámbérival, vagy Kőrösivel. Ha jól tudom Kőrösi sem talált bizonyítékot az eredetünkre. Még egyszer mondom a nyelvrokonság, és a rokonság két külön fogalom!

camilló 2013.05.26. 07:54:07

@Kovermadar: Bizony voltak vitézek a törököknél! Abban a korban nagyon is tisztelték egymást a török és magyar vitézek. Lehet hihetetlen, de nem mindig ütötték egymást. Voltak alkalmak amikor közösen mulatoztak, és egymásra köszöntötték a teli kupákat. (Még az igazhitű törököknél is előfordult, hogy bort igyanak, aminek a bizonyítéka, több fenn maradt levél, amiben borkereskedőktől rendeltek bort. "Nem a magam számára kérem, hanem főrendi rabjaim vannak nekik kérem.":)) Az akkori világban híres vitézeink voltak, (Thúry György, Berenhidai Huszár Péter, stb) akikhez messze földről jöttek, a török bajnokok bajt víni'. Nem sértegették egymást, bár volt hogy megesett, és ilyenkor ment a bajra hívó levél. Ha "elfogta a félsz" a kihívottat, akkor meg ment az un. mocskos levél. Érdekes elolvasni ilyen levelet, mert több van némi hasonlóság a mostani blogerek anyázásával:) Szóval, tudom ajánlani az általam említett könyvet.

Lorinc 2013.05.26. 12:37:10

@NIKI LAURA: nekem is pont ez jutott eszembe. Becsulom a szerzo kitartasat, de ennyi nelkulozes, gurcoles, nehezseg, anyagi befektetes stb aran ezt valoszinuleg Magyarorszagon is el lehetett volna erni.

opusz1982 2013.05.26. 15:48:13

@camilló: Igen igazad van, rosszul írtam. Nyelvrokonságra gondoltam. Azért vannak eredmények a magyarság kutatásban. Eddigi leletek és bizonyítékok amellett szólnak, hogy az Altáj hegység környékéről jöttünk, származunk. A tulipán motívumot onnan hozhattuk, a turul madár ott őshonos, ami a kerecsen sólyom. Az ősi állatfajok, mint a kutyáink, lovaink, racka, szürke marha. A ragozó nyelv használata, az ottani növényvilág, szokások. Magokat, motívumokat találtak a honfoglaló magyarok sírjaiban, amik erre utalnak. Egy biztos a magyar- finn-ugor elmélet most már igazoltan is hamis. Nem véletlen, hogy a mai napig nincsen magyar nyelv, őstörténet kutatás államilag finanszírozva otthon, viszont Habsburg-kutató intézet van.

opusz1982 2013.05.26. 16:18:07

@camilló: Azért nem egy hódító török erőszakolt meg magyar leányokat. Annyira azért nem voltunk nagy cimborák velük, de ezen felül igazat adok neked. Jó egy olvasott emberrel beszélgetni :) Sok a buta, provokatív személy ezen a blogon.

camilló 2013.05.26. 20:49:32

@opusz1982: Azért nem egy hódító török erőszakolt meg magyar leányokat.
És viszont! A háború már csak ilyen. Azért még azt leírom, hogy a hódoltságban a kereskedők bátrabban közlekedhettek a török területeken, mint az el nem foglalt területeken. A fizetetlen végváriak, és mindenféle "szegénylegények" nem könnyítették meg a kereskedők életét. Ha meg az erőszakolásokról beszélünk, említésre méltó, hogy a törökök kiűzése során jobban elpusztult az ország, mint előtte. Az idegen zsoldosok nem néztek sem isten, sem embert, és volt, hogy a csatákban részt vevő magyar katonaság szállt szembe velük. Az utána következő időszakról meg jobb nem is beszélni, ha csak I. Lipót cselekedeteit nézem. Nem véletlen, hogy sok magyar keresett menedéket a törököknél.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása