oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2013. május 17. 07:00,  A házasság igazi extravagancia 725 komment

2013. május 17. 07:00 Határátkelő

A házasság igazi extravagancia

Reményeim szerint új sorozat indul mától, ugyanis arra kértem az országfelelősöket, hogy írjanak arról, milyenek a családi, baráti kapcsolatok az adott országban, hogyan viszonyulnak egymáshoz az emberek – egyszóval próbálják meg ezúttal az emberi viszonyokat kidomborítani. Az első célországunk Bulgária, a szerző pedig Maxval, a gondolkodni próbáló országfelelős... :)

Bulgária esküvő.jpg

„Ami a bulgáriai viszonyokat illeti, azt hiszem, a legegyszerűbb a magyarországi viszonyokhoz mérni őket.

A bolgároknál a rokonság fontosabb, mint a magyaroknál, az emberek jobban és pontosabban számon tartják rokonaikat. Ez a nyelvben is érezhető, míg magyarul pl. csak nagybácsi és nagynéni van, bolgárul külön szó van az apai és az anyai ágai nagybácsira, nagynénire.

Ugyanígy pl. az apósra és az anyósra is két-két szó van: a feleség szüleire és a férj szüleire más-más szó van, s ez még inkább igaz a magyar sógor / sógornő szó esetében, ez sokféle lehet bolgárul a pontos rokoni kapcsolat függvényében, pl. külön szó a férj lánytestvérének a férje és a feleség fiútestvére, miközben magyarul mindkettő egyszerűen „sógor".

Rokoni segítség

A kommunizmusig a nagycsalád szerepe nagyon fontos volt, íratlan szabály volt egymás segítésének kötelezettsége. Akkor a kapcsolatokat szorosan tartotta a rokonság, Ma már ez megszűnt, legfeljebb az állás keresésében maradt meg: például nagyon csúnya dolog, ha valaki nem segít a rokonának ebben, akkor is, ha esetleg az illetőt nem is látta évek óta és alig ismerik egymást.

Kihat a családi szokásokra a vallás is. A valláshoz való viszony más, mint Magyarországon. Míg a magyar népszámláláson a lakosság 27 százaléka nem válaszolt a vallási hovatartozást firtató kérdésre, Bulgáriában csak 7 százalék tagadta meg a választ. Ugyanígy: míg Magyarországon a lakosság 25 százaléka ateistának vagy felekezeten kívülinek mondta magát, Bulgária esetében ez az arány alig 5 százalék.

Természetesen a magát hívőnek mondó többségnél az esetek zömében ez nem jelenti a vallás rendszeres gyakorlását. Azonban az alapvető szokásokra erősen hatnak az adott vallás szokásai. (Bulgária lakosságának 76 %-a ortodox, 10 %-a muszlim, 1-1 %-a katolikus és protestáns, s kevesebb mint 1 % más vallású, elsősorban ókeleti keresztény és zsidó.)

Én természetesen csak az ortodox szokásokat ismerem közelről – lévén magam is ilyen vallású vagyok -, azaz csak ezekről tudok beszámolni. Alapvetően a születés, házasság, halál körüli eseményeket a vonatkozó ortodox szokások határozzák meg, ezeket azok is betartják, akik egyébként sosem járnak templomba.

Megdöbbentő szokás

Külföldiek számára a legmegdöbbentőbb bolgár szokás a halottak fényképeinek kiragasztása a falra, pl. bejárati ajtóra, bérházakban a kapura, a hirdetőoszlopokra. Ez jellemzően a halál után, majd az azt követő 40. napon történik, egyesek megismétlik az 1., 5., 10. és a további évfordulókon is.

A halott hozzátartozói jellemzően A/5-ös formátumú halotti jelentéseket nyomtatnak, ezeken mindig szerepel a halott fényképe, pontos neve, az, hogy mikor halt meg, hány évesen, mennyi idő telt el halála óta, valamint sok esetben a jelentés tartalmazza a gyászoló hozzátartozók rokoni fokát is, néha valamilyen versike is van a lapon.

Ezekből a gyászolók 100-200 példányt is csinálnak, majd szinte szórólapszerűen felragasztják olyan helyekre, ahol a halott élete során gyakran tartózkodott, így értesítve a szomszédokat, távoli ismerősöket a halálhírről. Így szinte nincs a nagyvárosokban olyan hely, ahol ne ütköznénk halotti jelentésekbe.

A halott temetésekor, majd a róla való megemlékezéskor halotti ételt szokás készíteni és körbekínálni. Ezen ételek legfontosabb eleme az édes főtt búza, melyet jellemzően porcukorral szokás megszórni.

Ha bolgár ortodox templomba megyünk és egy vadidegen a kezünkbe nyom egy papírtányért rajta főtt búzával, nagy tahóságnak számít visszautasítani, ugyanis ezzel egy halott emlékét sértjük meg. Sok esetben a főtt búza mellé kalács, sütemény, cukorka, bor is jár.

A modernitás ide is betört, láttam már ortodox gyászmisén főtt búzát gumimackó-cukorkákkal keverve, porcukorral meghintve. Ha a gyászolók nem fogyasztották el az egész mennyiséget, nem szokás hazavinni, így mindenképpen megkínálják az arra járó idegeneket is.

A ballagás az egyik legnagyobb ünnep

Az egyik furcsa, nem vallási szokás, az érettségizett fiatalok ünneplése, magyarul ballagás. A magyarországi ballagásnál ez Bulgáriában sokkal fontosabb ünnep, az ünneplésre sok család többet költ, mint egy esküvőre: drága ruhákat vesznek, ékszereket ajándékoznak, minőségi kocsit bérelnek, s valamilyen drágább étteremben, bárban, szállodában megy a buli.

A ballagás kissé groteszk eleme, amikor a ballagók kocsikkal vonulnak fel a városban, óriási dudálással, sok ballagó – különösen a lányok - életveszélyes állapotban: pl. félig kilógva az autó ablakában ülnek lenge öltözékben. A bolgár médiákban sok kritikus hang is elhangzik ezekkel kapcsolatban, sok média nemes egyszerűséggel „kurvák felvonulásának" nevezi a ballagást.

Barátságosak az idegenekkel

Ami a kívülállókat illeti, az átlagember ugyanolyan zárkózott, mint Magyarországon. Magyar szemmel furcsa, hogy az először megismerkedő fiatalok kezdetben gyakran és jellemzően magázzák egymást, bár aztán gyorsan és automatikusan áttérnek a tegeződésre. (Munkahelyekre ez nem áll, ott az azonnali tegeződés a jellemző szokás.)

Ami a külföldieket illeti, az átlagbolgár barátságos az idegenek iránt. Ez alól kivétel lehet és tartózkodó hozzáállást idézhet elő, ha a külföldi nagyon más, jellemzően színesbőrű vagy láthatóan muszlim vallású, de ez is csak a kezdetekben jelentkezik.

Nyilván itt is vannak meggyőződéses rasszisták, de abszolút kisebbségben vannak. Ami tény viszont: az iszlám vallás sok emberben félelmet kelt, azokban is, akik egyébként nem vetik meg a muzulmánokat, ennek történelmi okai vannak. A bolgár ember egyébként nagyon nem nacionalista, sőt inkább amolyan ellentétes nacionalizmusban szenved, azaz szerinte minden jobb, ami külföldi.

Ha egy külföldi bolgárul igyekszik beszélni, nagy tiszteletet arat már magával az igyekezettel. Amikor pár éve az akkori szófiai amerikai nagykövetről kiderült, hogy megtanult bolgárul, sőt bolgár irodalmat olvas eredetiben, érezhetően jobbak lettek a róla szóló vélemények még az Amerika-kritikus médiákban is.

A munkahelyeken abszolút nem számít a dolgozó nemzetisége. Több külföldi ismerősöm alapján mondom ezt, nem saját magam alapján, mivel én – lévén bolgár származású – nem minősülök "igazi" külföldinek.

A gyerekeknek nincs hatásuk a felnőttek kapcsolataira. A gyerek iskolatársainak szülei jellemzően vadidegenek, semmi sem tudható róluk.

Megtanulták, hogy a legjobb elrejteni

Alapvetően a bolgár ember erősen individualista, nem oszt meg dolgokat, gondolatokat másokkal. Ami pedig a pénzügyi, anyagi kérdéseket illeti, ezeket még rokonok előtt is titkolni szokás. A félévezredes török elnyomás alatt a bolgár ember megtanulta, hogy a legjobb megoldás rejtegetni a kis vagyont is, mert ha látszik a pénz, akkor esetleg jön a hatóság és jól megadóztatja az óvatlan embert.

Ennek következménye máig az, hogy mindenki igyekszik magát a valósnál szegényebbnek beállítani, s alapvetően a panaszkodás az alaphozzáállás a „ha nem panaszkodom, azt hiszik, hogy jól élek, s kirabolnak" logika mentén.

Amikor az átlagmagyar vesz egy új drága fényképezőgépet részletre, azt fogja hazudni, hogy készpénzért vette, míg az átlagbolgár meg akkor is azt fogja hazudni, hogy részletre vette (sőt: használtan vette részletre!), ha a valóságban vadonatújan vette készpénzért, s mindenképpen panaszkodni kezd, hogy most éhezni fog a hónap végéig, mert nem maradt semmi pénze.

Az extravagáns házasság

Óriási változásokat hozott a kommunizmus bukása a 80-as évek végén a párkapcsolatokban. Korábban a házasság nélküli együttélés súlyosan antiszociális magatartásnak minősült, az ilyen kapcsolatokból származó gyerekeket pedig megvetés érte (hivatalosan nem, de az emberek részéről igen).

A 90-es évektől ez az ellenkező végletbe fordult: ma már a házasság számít extravagáns magatartásnak, a párok többsége házasság nélkül él együtt, s egyre több az ilyen kapcsolatból származó gyerek.

Bolgár szokás, hogy amikor valakinek születésnapja, névnapja van, ő is köteles köszönteni a többieket. Még munkahelyeken is szinte kötelező, hogy az ünnepelt csokoládébonbonokkal felszerelkezve megy munkába az ünnepnapon, s végigkínálja a kollégáit.

Ajándékot viszont csak a legközelebbi barátaitól, rokonaitól kap, az átlag munkahelyi kolléga nem vesz semmilyen ajándékot, csak átadja jókívánságait, amikor az ünnepelt megkínálja őt.

A legnagyobb népi családi ünnepek

Karácsony Szentestéje december 24-én, amikor kizárólag vegetáriánus vacsorát szokás enni. Virágvasárnap (a keleti naptár szerint), amikor halat szokás enni. Húsvét (a keleti naptár szerint), amikor hímes tojást és kalácsot szokás fogyasztani. A bolgár kalács jóval nagyobb a magyar változatánál, cukrosabb és belseje, textúrája is nehezebb.

Szintén ünneplik, különösen vidéken, a Trifon-napot (február 1. vagy 14.), ez a szőlészek napja, így a borivás kapcsolódik hozzá. Manapság sokan a 20 éve megjelent Valentin-nappal együtt ünneplik.

A négy legnagyobb névnap: János-nap (január 7.), György-nap (május 6.), Péter-nap (június 29.) és Dömötör-nap (október 26.) – ezeket különösen nagy alapossággal ünneplik, ha van a családban ilyen nevű személy (általában van, mert ezek a legnépszerűbb 10 bolgár férfinév között vannak).

A nem-vallási eredetű ünnepek közül messze a legfontosabb a Nőnap (március 8.). Bár csak a kommunizmus alatt jelent meg ez az ünnep az országban, a rendszer bukása nem sodorta magával. Mivel Bulgáriában nincs Anyák napja, így a Nőnap átvette az Anyák napja jellemzőit is.

A 90-es években próbálták a Nőnapot eltörölni, arra hivatkozva, hogy kommunista szokás és helyette március 25-ét népszerűsíteni (Szűz Mária Örömhíre), azonban ez a próbálkozás nem sikerült, maradt a Nőnap. Jobb is, hogy nem lett Szűz Mária Örömhíréből egy kereskedelmi ünnep fabrikálva!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Bulgária országfelelős

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr355303887

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bolgár szokások 2013.05.23. 20:32:51

Megjelent a Határátkelőben. A bolgároknál a rokonság fontosabb, mint a magyaroknál, az emberek jobban és pontosabban számon tartják rokonaikat. Ez a nyelvben is érezhető, míg magyarul pl. csak nagybácsi és nagynéni van, bolgárul külön szó van az apai é…

Trackback: Kommentár nélkül 2013.05.17. 08:16:03

Akkor (2012. június 23.) Most (2013. május 16.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszigonosz 2013.05.17. 07:12:20

Birca! Fantasztikus! Nagyon jó volt olvasni!
(És éppen most olvasok egy francia krimit, ahol az egyik áldozat Bulgáriából származó ujságíró hölgy es aztán tényleg van benne arról is szó, hogy az egyik nyomozó végülis elmegy Szófiába a halotti képeket kirakni....én meg ilyenröl eddig nem hallottam, rácsodáloztam a könyvre és mint most te írod, van ilyen.)

Nekem nagyon tetszett az egész írás!

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 07:13:50

Nagyon jó cikk. Köszönjük Maxval.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.17. 07:15:16

ez jó
(csak olyan befejezetlen...)

rezsoatya (törölt) 2013.05.17. 07:15:42

Erdekes iras. Azt hiszem, a mai ebedem fott buza lesz, gumimacival (mar megint a hasamra gondolok!)...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 07:22:14

Bolgár kollégámból kiindulva (nem reprezentative minta) a bolgárok még többet panaszkodnak mint a magyarok.
Valamint érzékenyebbek a munkahelyi megaláztatásokra, és sokkal, sokkal sértődékenyebbek.
Az Ő hazautazós sztorija szerint, két számmal kissebb autót kellett bérelnie mint amiben kényelmesen elfértek volna.
A szomszédok még igy is köszönés után azonnal a fizetéséről kezdték faggatni.
Csakúgy mint Mo-on.

tanato 2013.05.17. 07:25:10

Na végre,ilyen cikkből kellene inkább tőbb mint a politizálósból,meg a filozofálósból.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 07:25:36

@rezsoatya: Maxval.

A főtt búza amit emlitesz a "bulgur"?

Előfőzött, majd megszáritott törött búza?
Török ételek körete rizs vagy árpagyöngy helyett?

Vagy ezt másképp készitik Bulgáriában?

rezsoatya (törölt) 2013.05.17. 07:29:04

@ctboy: tok mindegy! A gumimaci a lenyeg! :D

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 07:31:59

@rezsoatya:
Ez igaz, de mibe rakod a gumimacikat.

Bulgurt lehet kapni a boltban, de ha nyers búzával kell inditani ezt ki kell lopni a malacok elől. Az másféle előkészületeket igényel.

Gumimacit bárhol tudsz venni.

rezsoatya (törölt) 2013.05.17. 07:34:04

Ha kell, elszedem a desnyok elol is! De a gumamicit nem adom!

Shebelle 2013.05.17. 07:39:10

Tényleg jó cikk, s örülök e kezdeményezésnek, ezáltal talán közelebb és bensőségesebb információt kaphatunk egy-egy országról....
annak is örülök, h. Bulgáriában sem dívik az a nagy tegeződés ami folyik Magyarországon. Megmondom őszintén felvidéki révén, nehéz megszoknom, szeretek magázódni...

nyuszigonosz 2013.05.17. 07:45:20

@rezsoatya: Akkor neked: Gumimacis jó reggelt! :D

NIKI LAURA 2013.05.17. 07:49:07

Jó volt Birca..

Apám mindig azt mondta:
az okos azt is titkolja,ami van...a buta azt is mutatja,ami nincs!

A magyar helyzet az,hogy a legtöbb "kisköcsög"autóhitel,lakáshitel,cofidis,provident...
A benzinkúton ezresé tankolja a full hiteles A6-ot.
Kamu lánc a nyakba,thai 20 dodós Rolex a karon.

Visszatérő tapasztalat:"nincs kp-m,hitelkáryát elfogadtok"?
Egy kiflit vesz a pékségbe.
Mo-on mindenki játsza az eszét,de a legtöbb ruppótlan senkiházi.(tisztelet a kivételnek,akinek nem inge..)

Ezek szerint,ebben okosak a Bolgárok.

tanato 2013.05.17. 08:07:34

@Shebelle: Régen Magyarországon is csak a legszűkebb baráti kőr tegeződőtt,sőt családon belül sem volt tegeződés,de ez már tényleg nagyon régen volt és fokozatosan alakult át a maivá amikor már majd mindenki tegeződik.

Vlad Gierst 2013.05.17. 08:10:40

Nagyon jó poszt. Ez a Trifon-nap nagyon bejön. :-)

Na akkor mindjárt megtudjuk, mik is a szokások Amerikában, leginkább annak karolinai fertályán.

2013.05.17. 08:25:19

@Vlad Gierst:"Na akkor mindjárt megtudjuk, mik is a szokások Amerikában, leginkább annak karolinai fertályán." :DDD

Más: Angol szakértők! Bocs, ha hülyeséget kérdezek, de a salary-t bruttóban kell érteni?

Shebelle 2013.05.17. 08:25:49

@tanato:
Igen így van, és tisztában is vagyok vele, hisz az anyukám még magázta a szüleit, míg mi unokák már tegeztük :) ...és a dédszülőket is...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 08:38:20

@Babette_:

Igyekeztem ezúttal a valósághoz tartani magamat... :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 08:43:18

@ctboy:

Nem, a bulgur az sárgaborsó.

A főtt búza az sima búza. Pl. itt http://www.1001recepti.com/images/photos/recipes/size_5/vareno-jito-za-pomen-s-orehi-i-lokum-3-[1924].jpg látható főtt búza lokummal (törökméz).

glinolid 2013.05.17. 08:44:09

Maxval, a miskolci Bulgarfoldet ismered? Hallottal rola?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 08:45:01

@ctboy:

Magyarországon úgy csinálta a feleség, hogy bioboltban vett biobúzát (van kis kiszerelésben, pl. 25 dkg vagy fél kg), máshol nem lehetett kapni sehol.

mommmmo 2013.05.17. 08:45:06

Ez klasz volt. De ugye a halottat nem akkor fenykepezik le amikor mar meghalt? Csak hogy ne legyenek remalmaim.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 08:46:48

@glinolid:

Igen, mivel eleve odavalósi volt a nagyapám. Mármint nem ott született, de azon a vidéken élt 50 éven keresztül.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 08:48:16

@mommmmo:

Nem, sőt vannak egyes extravagáns dolgok is. Kedvencem amikor a 70 évesen meghalt nőről 40 éves korából származik a fénykép.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.17. 08:49:41

Itt hívnám fel a figyelmet egy Magyarországon terjedö végtelenül undorító és gusztustalan szokásra.
A tahóság és bunkóság csimborasszója mikor videóznak meg fényképeznek temetésen.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.17. 08:55:59

@Shebelle: én a kecskékkel meg a tyúkokkal magázódok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 08:58:25

Szép volt Maxval, köszönjük!

Végre egy hiánypótló poszt, nem egy londoni-vinnyogós!

Ha megy ilyen alapossággal, akkor szeretettel várjuk vasárnapra a kamu namibiai posztot is tőled! ;)

Vlad Gierst 2013.05.17. 08:59:06

@Philosoraptor: igen, ha jól tudom, mindenütt úgy értik.

aberdon 2013.05.17. 08:59:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: most értettem meg hogy miért van a bolgár évfolyamtársaimnak több száz csilli-villi képe FB-n a "ballagásról". Rá akartam kérdezni, hogy ez ilyen nagy cucc-e arrafelé, de aztán megfejtettem magamban, hogy ezek szerint igen.

AMúgy elég sok bolgár diák van még itt is (Aberdeen) és érdekes hogy milyen összetartók. PL csomó ünnepet megünnepeltek közösen, névnapok, szülinapok óriási bulik itt a koliban. De egyik más nemzettől sem láttam ezt itt. Mondjuk nagyon sok bolgár van, majdnem 100 csak az első évfolyamban.

Shebelle 2013.05.17. 08:59:46

@Babette_:
:D
....előfordul velem is a macskával :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 09:00:00

@diggerdriver:
Ilyenről még nem is hallottam... rokonok? Komolyan hangzik :(

think different 2013.05.17. 09:01:29

@diggerdriver: Igen, undorító!
Bezzeg a Fényes Középkorban még nem fényképezték, helyette gyerekek tudták kővel agyondobálni a libatolvajt vasárnapi mulatságként.

google it: "emlék"

England win The Ashes! 2013.05.17. 09:02:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az ilyesmi errefelé is divat. A helyi lapban a köszöntő/megemlékezés rovatban "Boldog 60. szülinapot" szöveg mellett kisgyermekkori fotó, vagy ahogy te is írod, a nagyiról szóló megemlékezés mellett 30-40 éves hölgy fotója. :)

tanato 2013.05.17. 09:06:14

@Kovermadar: Ez így van,ez már divatbajőtt,a temetési videó.

(deleted) (törölt) 2013.05.17. 09:06:19

wow, maxposzt :) na megyek olvasni ;)

tanato 2013.05.17. 09:09:48

@Shebelle: Nagyapámék idejében száz éve a mesteremberek/ő ács volt/szigorúan magázódtak,munka kőzben /is/.Csak a hivatalban dolgozó dzsentrik tegeződtek egymással.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 09:15:33

@Shebelle:

Annak idején, még a 80-as évek végén, amikor feleségemet elkísértem, amikor ment beiratkozni az egyetemre, nagyon meglepődtem, hogy a zömében 19-24 év közti diáklányok egymást magázták az évfolyamon! Hozzáteszem: csak az első pár napon.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 09:17:33

@NIKI LAURA:

Volt egy haverom, neki volt egy ismerőse. BMW 7-essel 1000 Ft-ért tankolt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.17. 09:18:59

"a bulgur az sárgaborsó"
na, jól tettem, hogy nem olvastam el a posztot, téves hülyeségek terjesztéséből ennyi is pont elég volt, nemhogy egy egész poszt :)

think different 2013.05.17. 09:19:15

Nem erről szól a blog, nem is akarok a munkám rovására itt okoskodni, de volt pár évtized, mikor függöny mögött éltünk, ami a magyarok vizuális kultúrájának fejlődésére hatott és a mai napig hat, holott a XIX. század végén otthon is divat volt az elhunytakkal fotózkodni.
A család utoljára együtt szeretett volna lenni, az anyuka utoljára karjában szerette volna tartani a gyermekét, ami talán soha fel sem sírt.
Számukra ez fontos volt, érzelmi alapon döntőttek, nem másnak akartak megfelelni.
Ha valakinek fontos, hogy a hozzátartozója temetését dokumentálják, akkor szíve-joga fotóst hívni. Miért lenne kevésbé fontos, mint ez esküvő vagy születés?
Az utolsó mérföldkő, ha az elsőt dokumentáljuk, akkor az utolsót miért ne?
Van ahol az eltávozás ugyanolyan fontos, mint a születés, ha nem fontosabb. Lásd vikingek, akiknek a földi lét szenvedés volt és alig várták, hogy csatában essenek el. Igaz nekik nem volt még Szathmáry Pap Károlyuk, mert szerintem a csaták után a temetések fotózására is felkérték volna.

jewel79bp 2013.05.17. 09:22:59

ez nagyon érdekes volt, köszönjük!

Shebelle 2013.05.17. 09:23:02

Természetesen én sem vagyok a tegeződés ellen, de szerintem van kell hozzá egy kis idő, legalábbis nálam és nyilván egyén ill. szituáció függő...
Mindennek megvannak a fokozatai, ahogy az udvarlásban is, így nyilvánvalóan bármilyen kapcsolatban.... . Nem azt mondom h. még soha nem ugrottam át egy-egy lépcsőfokot,sőt volt olyan is hogy szinte az összeset :D , de általában betartom. Megvan a szépsége ennek is... :)

emiGrant 2013.05.17. 09:25:48

@tanato: Ez a tegezodes/magazas nekem is sok problemat okozott amikor haza latogattam regen meg meg most is a hazakoltozes utan. En a formativ eveimben, amikor fiatal felnottkent tanulja az ember az ilyesmit mar Angliaban voltam es igy teljesen le voltam maradva. Angolul nincs kulonbseg a tegezes es magazas kozott, igy fogalmam sem volt a konvenciokrol. Plane, hogy gyerekkoromban varoson laktam es most meg egy kis Isten hata mogotti kis faluban vagyunk. Meg mindig bakizok neha.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 09:26:11

@Réka ‎:

Igen, ebben igazad van részben. Valóban használják a bulgur szót több értelemben is. Az egyik értelemben valóban egy búzafajta.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.17. 09:27:22

Te birca! A halott fényképét mutogatni (főleg osztogatni) nem furcsa szokás? Nem lehet még idejében készíteni róla egy képet és azt mutogatni? Amikor még élt az a halott.

emiGrant 2013.05.17. 09:27:38

@Philosoraptor: Szerintem az kontextustol fugg, hogy brutto vagy netto a salary. Ugy altalaban az brutto, peldaul egy allas hirdetesben biztos, hogy bruttot irnak. Ha viszont valaki arrol beszel, hogy mennyit visz haza akkor melleteszi, hogy netto. Legalabb is amikor meg ott voltam igy volt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 09:28:50

@Babette_:

Еz egy tipikus eset, amikor ugyanazt a szót 2 dologra is használják. Bolgárul a sárgaborsót is bulgurnak nevezik. Azaz igazad van, magyarul a bulgur VALÓBAN nem sárgaborsó. Ezt hozzá kellett volna tennem.

Shebelle 2013.05.17. 09:29:27

Nálunk is nagy "divat" volt régebben a halott fotózása illetve a sírba eresztés utáni fotó készítése, s végül a sírkőről is készült pár fénykép. Múlt évben kezdtem el ismét a fotózást én is a temetőkben(persze csak a rokonság körében) halottak napjakor. Meglepődtem h. nem is tűnt morbidnak illetve kellemetlennek, inkább szeretetteljesen viszonyultunk hozzá a képek láttán.

Vlad Gierst 2013.05.17. 09:32:56

@think different: Lehet, hogy így van, nem ítélem el azt, aki így tesz. Mikor a nagyapám meghalt, a nagynéném is lefényképezte a sírját a temetés végén.
Én viszont úgy vagyok vele, hogy nem úgy szeretnék rá emlékezni, ahogy utoljára láttam, hanem úgy, ahogy azon a fotón mosolyog, ami sok-sok éve készült, ahogy ül egy széken, és egy másfél éves, szintén mosolygó kissrácot tart az ölében. :'-)

napvadászlány 2013.05.17. 09:38:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nagyon jó a poszt, élvezet volt olvasni - köszi!

pamut 2013.05.17. 09:40:44

Érdekes, jó poszt volt.

@think different: Tény, hogy vannak előzményei nálunk is, meg más országokban is. Ezzel együtt a temetés egy fájdalmas és mélyen magántermészetű, ha úgy tetszik intim esemény, ahol az ember kimutathatja, és ki is mutatja fájdalmát. Ez egy egyedi, egyszeri esemény, nagyon kéne figyelni a gyászolók érzékenységére. Már akinek van annyi IQ-ja, hogy ilyesmi egyáltalán eszébe jut.

Én speciel nagyon nem szeretem-szeretném, hogy egy ilyen kiszolgáltatott állapotomban megörökítsenek, illetve hogy egy fényképész-videós miatt ne tudjam magam átadni a gyásznak, az elhunyt emlékének, mert jelenlétük arra kényszerít, hogy visszafogjam magam. Azaz miattuk nem tudom rendesen átélni a szertartást, megmérgezik az egészet. És akkor még szó sem volt magáról az elhunytról, aki már nem tud tiltakozni, pedig egyáltalán nem biztos, hogy örülne neki.

Én már voltam egy olyan rokon temetésén, ahogy a gyászosan hallgató-vonuló tömeget egyszer csak egy elkezdte fényképezni egy fiatalember. Ráadásnak egy jó nagy profi géppel, láthatóan direkt ezzel a céllal jött. Engedélyt nem kért sem tőlem sem senkitől, ami máskülönben sem túl elegáns, de egy magánjellegű eseményen pláne. Tőlem tuti nem kapott volna engedélyt. Köztéren, bulin, parkban, koncerten nyilván bárki úgy fotóz bárkit ahogy akar, de ez nem egy nyilvános esemény. Szóval nagyon nem tetszett és már örökre így fok emlékezni a hozzám amúgy nagyon közel álló elhunyt temetésére. Megmérgezte a temetést, az érzéseinket, a gyászt. De akkor nyilván nem ronthattam el temetést azzal, hogy leállok vitatkozni valakivel egy temető közepén a gyászszertartás közben. Bónuszként tök ismeretlen volt, tehát vagy nem rokon volt, vagy nagyon távoli rokon volt, én mindenesetre nem ismertem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 09:41:17

@tanato: ez nagyon gáz... bár ha a családnak ez az igénye.
Akkor lenne igazán gusztustalan, ha a temető csinálná a filmet, majd megvehetné a delikvens.

Anyukám temetése 2011-ben volt, akkor szóba sem került a dolog (senki részéről sem).
Azóta jött divatba?

Balu kapitany 2013.05.17. 09:42:13

@Vlad Gierst: ugyanilyen pozícióban van a nagymamámról is kép (lehet hogy rokonok vagyunk?:))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.17. 09:42:30

Szerintem meg emberek fájdalmát nem illik fotózni.
Tudom hogy ilyenek a díjnyertes sajtófotók Palesztinából de az én fájdalmamat ne fotózza senki.
Ez egyszerűen megmagyarázhatatlan.

Balu kapitany 2013.05.17. 09:45:59

@diggerdriver: nem illik, de bizonyos helyzetekben/esetekben figyelemfelhívásra kiváló (pl. háborúellenes célokra...stb.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 09:47:08

@pamut:
Mondhattad volna, hogy még egy kattintás és neked is ásunk egy gödröt... :)

Tényleg gusztustalan...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 09:52:49

@Kovermadar:

Csak egy kört akar tenni a parkolóban, hogy lássák a haverok, hogy milyen menő fej.

Ronnie_27 2013.05.17. 09:54:42

@emiGrant:

"Angolul nincs kulonbseg a tegezes es magazas kozott"

Már hogy ne lenne? Van, csak nem a személyes névmások szintjén.
Pl.:
How are you, Mr. Smith? - ez magázódás.
How are you, John? - ez tegeződés.

Ronnie_27 2013.05.17. 09:55:10

Nagyon érdekes poszt, örömmel olvastam.

DieNanny CH 2013.05.17. 09:56:36

@diggerdriver:

Én is így gondolom. Apukámat néha meg tudom győzni, hogy ne tegye, és ha fényképez is, akkor nagyon diszkréten csinálja, de:
A legtöbb 40-50 évvel ezelőtti családi képünk temetésekről származik. Eléggé szétszórtan élünk az országban, az idősebbek sincsenek fent a FB-n, ezért bizony nekik jólesik ha az ilyen fényképeket elküldjük nekik, amit aztán kincsként őriznek.
Szóval én elég kényelmetlenül érzem magam miatta, de meg tudom érteni.

Shebelle 2013.05.17. 09:58:26

Rosszul fogalmaztam, nem divat volt, hanem szokás. Mint pl. az is(és ez a mai napig meg is maradt) hogy a temetés előtt, a nyitott koporsót körbejárjuk és megnézzük az elhunytat, a gyerekek is.

Feltünt h. városokban szinte alig viszik magukkal a gyerekeket a temetésekre. Ez a félelmetes szerintem. Ami előbb vagy utóbb visszafog ütni. Nem tanítják meg ezek az emberek, hogy gyerekeik szembenézzenek a fájdalommal, és megismerjék és elfogadják.

(deleted) (törölt) 2013.05.17. 09:59:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a bulgur nem sárgaborsó, törött búza

A poszt tök jó volt... mivel szeretem meglátogatni az ortodox templomokat bárhol, amerre járok, legalább tudom, hogy ha főtt búzás tányér jön szembe, hogy kell viselkedni.

emiGrant 2013.05.17. 10:01:43

@Ronnie_27: Igazad van, de ez sem mindig ervenyes. Az, hogy valakit Mr. Smith-nek vagy John-nak nevezel, az tenyleg kulonbseget tesz. De igevel, mint magyarul: Hogy vagy? Hogy van? ugy nem lehet megkulonoboztetni. Es a mindennapok hasznalataban, peldaul a szomszeddal, ha magyarul beszelsz a keritesnel, akkor azonnal tudnod kell, hogy hogyan szolitsad, nincs ra mod a megszolitassal megkulonboztetni.

DieNanny CH 2013.05.17. 10:03:20

@DieNanny:

Ja, és félreértések elkerülése végett:
Nem a HALOTT fényképezésére gondolok, hanem a TEMETÉS fényképezésére. Halottat még sosem láttam, a koporsó már mindig le volt zárva.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.17. 10:05:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Baromi jó helyzetben vagy, mint állandó kommentelőt nem támad senki, csak dicsérik a posztot. Nem lenne ez így, ha kissbela írta volna. Tipikus londoni szokás, akit ismernek azt magasztalják, aki idegen abba belerúgnak. Ne érts félre, jó volt az írás és érdekes. Csak valaki beleköthetne a javak tagadásába, a panaszkodó bolgárba (lehetne pl. ez tipikusan bolgár) vagy az érettségi túlértékelésébe. Másnál ezzel nyitnának. Vagy ezzel: gyűjtik még a bolgárok a kocsik ablaktörlőit? Még mindig szekérrel jönnek forgalommal szemben a sztrádán? Vagy valami hasonlóval. Szerintem te megúszod ezeket. Nem, azt akarom ezzel mondani, hogy képmutató az átlag londoni kommentelő - ilyet nem illik - csak gondolom. Azt lehet.

emiGrant 2013.05.17. 10:06:16

Nagyon elveztem a mai posztot. Erdekes es informativ volt. Csak egy figyelmeztetes talan HA-nak a jovohoz, hogy van eleg sok orszag ami olyan nagy, hogy attol fugg melyik reszen elsz, hogy alapvetoen milyenek az emberek. En csak angol peldat tudok (elnezest, hogy mar megint Angliarol van szo! :-) de en vegig delen laktam, viszont volt sok eszak angol, skot meg wales-i haverom. Ok hihetetlenul masok voltak, az eletritmusuk, a szokasaik, az ertekrendszeruk, a politikai nezeteik, annyira kulonboztek a del angoloktol, hogy majdnem egy idegen orszag polgarai is lehettek volna.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 10:07:49

@szerengeti:

Most bevallom, nem tudom, hogy az összes ortodox templomban szokás-e.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.05.17. 10:07:55

Nekem nagyon tetszett ez az írás! Sok-sok érdekességet olvashattam az ottani szokásokról, amiket én nem ismertem. Így köszi!
Azt is megtudhattam, hogy bolgárul mást is jelent a bulgur, ezt se gondoltam volna.
Nem tudom, hogy eljutok-e még Bulgáriába (egyszer voltam, de csak a tengernél), de ha igen, akkor jó tudni ezekről a szokásokról is, hogy ne sértsük meg a helyieket.

emiGrant 2013.05.17. 10:08:56

@én már a fény gyermeke vagyok: Erdekes, erre mar en is gondoltam, mivel bar egyetertettem vegig a dicsero kommentekkel, nagyon meglepett az, hogy joforman egy arva hang nem kritzalt semmit. Gondoltam ma mindenki jo passzban van, talan azert. Hat latszik, hogy milyen hulye naiv lelek vagyok. Szerintem amit Te irtal az valoszinubb. A klikk mentalitas mindenutt letezik, a lenyeg csak az, hogy a vegen befogadnak-e a belso csoportba. Biztos hosszu idobe kerul, vagy talan soha?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 10:10:17

@én már a fény gyermeke vagyok:

"gyűjtik még a bolgárok a kocsik ablaktörlőit?"

Nem, ma már az egész kocsit szokás elvinni... :-)

Egyébként nem igaz. Az autólopások nagyon lecsökkentek az utóbbi 20 év alatt. Ma már nem nagyobb, mint Mo-n.

Ami viszont veszélyes: táskát hagyni a kocsiban. De ez Mo-n is veszélyes. Nekem Budapest központjában törték fel a kocsit emiatt.

nigara 2013.05.17. 10:10:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: vazzzeee...

amúgy én is megjegyzem, hogy a bulgur tört búza.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 10:14:09

@emiGrant:

Most komolyan: mit lehet ezen kritizálni? Ez idegen szokások kissé szubjektív leírása, s nem a szokásos téma, hogy milyen szar Mo-n élni, s milyen jó kimenni Bulgáriába, mert ott minden sokkal jobb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 10:17:24

@emiGrant:
Azt hiszem némi különbség van maxval és a tegnapi poszt között.

Induljunk ki abból, hogy mindketten magyarok és külföldön élnek.

A tegnapi posztoló végig panaszkodott, nyafogott, az új környezetéről nyilatkozott nem kicsit lekicsinylően.

Maxval tárgyilagosan leírta a szokásokat, ha jól emlékszem egyiket sem kommentálta, csak megosztotta.

Úgy gondolom, hogy ha valaki elmegy mondjuk az "emberevők földjére" és tárgyilagosan leírja, hogy mit tapasztal, akkor az OK. Ha valaki odamegy (szabad akaratából), majd elkezdi pocskondiázni őket, az nincsen rendben. Akkor ne menjen oda vagy jöjjön el onnan.

Ez a nagy különbség a két írás (vagy írástípus) között.

pamut 2013.05.17. 10:21:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Tényleg elég kurvásak. Az oké, hogy nagy bulit csapnak, de annak valami oka, hogy így öltöznek?

@én már a fény gyermeke vagyok: Én pl. annyira nem csípem birkát, voltak vele kemény vitáim is, ennek ellenére ez egy jó és érdekes poszt volt, ezt el kell ismerni.

pamut 2013.05.17. 10:23:17

@Koós: Te hol élsz, ahol olyan sok bolgár van?

La Pantera 2013.05.17. 10:26:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Érdekes poszt volt. A lányok a ballagáson, tényleg elég kurvás ruhákban vannak... a hétköznapokon hogy öltözködnek a nők, ott is kiteszik mindenüket, mint Magyarországon?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.17. 10:26:41

Hogy egy kicsit elvegyem a londoni felelős kenyerét meg ha már temetés meg szokás akkor had említsem meg szt a nagyon szimpatikus angol szokást hogy az elhunyt emlékére egy padot csináltatnak és azt kiteszik utcára parkokokba templomkertekbe.
Ezek egyforma keményfa padok lerögzítve a támlába belevésve hogy kinek az emlékére csináltatták.
Ilyen szokást kéne àtvenni.

Shebelle 2013.05.17. 10:29:11

@Kovermadar:
Szerintem is jól látod, egyetértek!

think different 2013.05.17. 10:30:18

@pamut: Miért fontosabb érzelem az öröm, mint a gyász?
Miért fontosabb valami kezdete, mint a vége?
Miért nem intim és privát a kezdet, csak a vég?

Az öröm és a fájdalom ugyanúgy érzelem, ami hozzátartozik ahhoz, hogy embernek nevezd magad.

Nem tudtam, hogy ez egyfajta hierarchiába sorolható.
Ezek a döntések egyediek. Te nem szeretnéd, hogy meg legyen örökítve, ami elfogadható. Más pedig szeretné. Ha elvárod, hogy a döntésedet figyelembe vegyék és tiszteljék, akkor visszafelé ez miért ne működhetne?

Ezek emlékképek. Fontosak, ráadásul ezeknek a fotóknak később éppúgy antropológiai jelentőségük lesz, mint amit 100 éve készítettek. Szokásainkat ezeken keresztül fogják megismerni, mint ahogy mi is így ismertük meg nagyrészt, a vizuális hagyatékokon keresztül az elődeinkét.

Ha a fotós magától keveredett oda, jogos a felháborodásod, ha a hozzátartozók bérelték fel, akkor kérdem: esküvőn is aláírsz model release form-ot? Szüléskor az orvosi csapattal is aláíratod?

Norbert Zseli 2013.05.17. 10:30:56

Klasz irås ! Ismet meg tudtam valami erdekeset egy måsik neprøl.køszønøm. :)

(deleted) (törölt) 2013.05.17. 10:31:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: most néztem meg a ballagós képeket, hát tényleg elég durva :) lehet, hogy ez azért van, mert az érettségi egyben a 18 éves kor elérése nagyjából, és hogy mostantól mindent szabad, és ezt demonstrálják? persze nem így kimondva.

emiGrant 2013.05.17. 10:31:05

@Kovermadar: Teljesen igazad van. A ket poszt teljesen mas volt, bar en szerintem eleg sok mindent magyaraztatok bele a tegnapiba eppen azert hogy kritizalni lehessen, de ez mar csak az en velemenyem.
Ugyanakkor ha lenne idom vagy kedvem (de nincs) akkor tudnek neked hozni sok-sok peldat arrol amikor masok posztoltak, minden nyavalygas, kepmutatas es egyeb jogos kritizalando tulajdonsag nelkul es megis nekimentek a kommentelok. Nem tul agressziven az igaz, de megis voltak kritikus megjegyzesek. Na ha ezt valaki megtette volna ma, en lettem volna az elso aki kritizaltam volna oket ezert, de megis - az a teljes hiany ami a kritikai fronton ma volt, az egy kicsit gyanus volt, ezt talan meg Te is beismerheted.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 10:32:24

@pamut:

Hozzáteszem: az általam belinkelt cikk nyilván a legextrémebb eseteket mutatja be. Bár mindenki nagy felhajtást csinál, azért a nagy többség csak extravagáns vagy elegáns, de nem öltözik prostituáltnak. Mi az oka a ballagás nagy ünneplésének? Fene tudja.

emiGrant 2013.05.17. 10:35:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Abszolute egyetertunk! Semmit nem lehet a mai posztodon kritizalni, ezert nem is tettem. De akkor hadd emlitsek egy peldat arra amikor egy uj, ismeretlen posztolonak nekiment a kommentelo garda. Remelem ezert majd nem fog ujbol nekem menni vaj mi, hogy en meg mindig meg vagyok sertodve, de emlekszel, hogy milyen tonusban tamadott engem az a kommentelo aki joforman hazugnak nevezett az 1968-as kimenetelembol kifolyolag? Ott en nem nyavalyogtam, vagy szidtam barkit, csak az eletemet meseltem. Targyilagosan, ahogy en emlekeztem ra - es kaptam hideget meleget es a hazugsag vadjat erte. Szoval, en egyetertek azzal, hogy a garda egy kicsit elfogult a sajatja iranyaban es tobb mint kicsit elfogult a masik iranyba az idegenekhez. Nem panaszkodasnak irom, ha idejon es posztol meg kommentel az ember akkor ezt meg kell szokni., Kesz. De attol ez meg igaz, Legalabb is szerintem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 10:36:00

@La Pantera:

Van három női alaptípus. Ezekről korábban írtam. Alapvetően nagyon sok nő szépen öltözködik.

Ami Magyarországhoz képest pozitív, az talán egy dolog: amikor Mo-n valami divat, az is felveszi, akinek szarul áll. BG-ban ebben a nők mérsékeltebbek: ha valami szarul áll, a legtöbben nem veszik fel.

Pl. amikor a bugyugós nadrág divatban volt (úgy néz ki benne minden nő, mintha becsinált volna), Budapesten sokkal több nő hordta, mint Mo-n.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 10:42:14

@szerengeti:

Egyébként Kubában van hasonló: ott a lányok 15. születésnapja a nagy ünnep, az emberek arra költöttek pénzüket. Hozzáteszem: Kubában ízléstelen dolgokat nemigen lehetett látni, csak ízlésesen extravagánsakat. Pl. szokás volt, hogy a lányok készítettek magukról erotikus fényképeket - itt nem valamillyen vad pornóra kell gondolni, hanem pl. sima handbra-képre, ahol ugye semmi sem látszik. Szóval nem mentek túl ezek a dolgok a józan ész határain.

Bulgáriában alegvadabb dolgok e tekintetben a szegény családból származó lányok esetében láthatók. Azaz ez lehet valamiféle kompenzálási vágy.

Mindent szabad? Manapság a szex nem 18 éves korbna kezdődik, hanem jóval korábban. Azaz nemigen ez az ok.

kozmopolita 2013.05.17. 10:43:01

Korrekt poszt egy jó kezdeményezéshez, mármint hogy mutassuk be az országokat egy másik szemszögböl is. Várom a többi hasonlót.

Hogy egy kis szörszálhasogatás is legyen: tudtommal olyan nincs, hogy médiák, csak médiumok vagy média. Mert utóbbi már többes szám.

tanato 2013.05.17. 10:44:04

@Kovermadar: egyre tbb temetésen láttam már,meg a fotózást is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 10:44:11

ez fenykeps halotti jelentes...
hat itt is jelen van
csak nem kiteszik a fotokat, hanem hetente egyszer 1 oldalon a hekyi ujsagban megjelenik, ki halt meg a kornyeken, fotoval /nem-nem a halott fotoval, hanem mikor meg elt/ rovid eletrajzzal
ugyanaz szinte.... modernebb kivitelben
ugy remlik otthon, csak parsoros hir volt a megyei lapban, ma nem tudom hogy van
/a kelet europai es a latinamerikai nok koztudottan "kurvasan" oltoznek/

(deleted) (törölt) 2013.05.17. 10:46:13

@think different: azért ha emlékfotó, akkor kicsit más nyaralásképeket nézni, mint temetésről zokogó emberekkel. szerintem én nem akarnám elővenni.

pamut 2013.05.17. 10:47:55

@think different: A válaszod nagy része, mintha nem is az én álláspontomra reagálna. Nem tudom mi értelme úgy tenni, mintha én pl. azt mondtam volna, hogy fontosabb az öröm, mint a gyász, vagy hogy fontosabb a kezdet, mint a vég. Még csak nem is írtam egy szót sem ilyenekről vagy bármilyen hierarchiáról. Ráadásul amikkel érveltem, azoknak ehhez semmi köze. Ha akarsz, válaszolj, örömmel veszem, de akkor arra válaszolj amit írtam, és ne tekintsd levegőnek az érveimet.

"Miért nem intim és privát a kezdet, csak a vég?"
Hát tudod ez erősen függ attól, hogy mit tekintünk kezdetnek, én pl. azt sem csippantanám, ha valaki videózná ahogy megtermékenyítek egy nőt, vagy levideózná a szülést.

Ráadásul annak eldöntése, hogy mi intim, az is a privát szférába tartozik. ha neked nem intim a saját születésed vagy temetésed, és nem bánod ha fotózzák, ám legyen. Nekem meg intim, és azt hiszem jogom van eldöntetni, hogy mi óhajtok megosztani a nyilvánossággal a saját életem privát szférájából és mit nem.

"Az öröm és a fájdalom ugyanúgy érzelem, ami hozzátartozik ahhoz, hogy embernek nevezd magad."
Nekem ezt ne mond, én is pont így gondolom, sőt ez teljesen nyilvánvaló. Ha ezzel érvelsz, semmit sem értettél mag abból amit írtam.

Az esküvős példa teljesen rossz, ott ugyanis az érintettek tudnának tiltakozni, ha akarnának, de általában nem hogy nem tiltakoznak, de még külön fotóst is felbérelnek, illetve agyonfotóztatják magukat. Illetve az esküvőkön általában fotóznak, ez szokás, erről közmeggyezés van. Azért az ifjú pár elég ritkán enged fotósokat pl. a hálószobába. Mindenki maga dönti el mit akar megmutatni a világnak az érzelmeiből, és mit nem.

Az a fotós nem tudom hogy keveredett oda arra a temetésre, de a szűk család nem tudott róla, tőlünk engedélyt nem kértek, és mivel én ismerem személyesen közelről az elhunytat, aki ennek nyilván nem örült volna (egy család vagyunk, hasonlóan gondolkodunk) ezért garantáltan nem is kapott volna engedélyt. Ha jól sejtem egy régi ismerőse fia fotózott. Több tucat ember volt ott, felét sose láttam.

(deleted) (törölt) 2013.05.17. 10:48:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: úgy értettem a mindent szabadot, hogy már nem szólhat bele, nem tilthatja meg senki..legalábbis én emlékszem, hogy a 18 éves születésnapnak Magyarországon barátok körében volt egy ilyen jelentősége.

s.s.zsuzsa 2013.05.17. 10:49:22

Nagyon tetszett, érdekes volt a mai írás. További szépet és jót kívánok. :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 10:56:27

@emiGrant:
Mikor én írtam ide posztot, akkor úgy emlékszem, hogy pár kivételtől eltekintve a többségnek tetszett. Pedig csak utána kezdtem el hozzászólni, tehát senki sem ismerhetett innen.

Az is tény, hogy nehéz egy mindenki számára elfogadható posztot összehozni, de maxval régi motoros itt, nyilván pontosan tudta, hogy mit és hogyan írjon, hogy kizárja a többség kritikáját.

Egy ismeretlennek ez nyilván sokkal nehezebb (mint neked is volt).

váj mí 2013.05.17. 10:56:58

@én már a fény gyermeke vagyok: Én szívesen belekötnék, hogy meglegyen az örömöd, de nem tudok. Életemben összesen két bolgárral találkoztam, Bulgáriában meg egyszer sem voltam.
Úgyhogy Birca, köszi érdekes volt, informatív meg minden, amit akarsz. Az ortodox szokások azért halványan ismerősek voltak, a románok okán.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 10:58:03

@hagyma:
Ilyen itt is szokott lenni (láttam már). Igaz nem jellemző, hogy nyomtatott sajtót olvasok (csak ha véletlenül szembe jön).

váj mí 2013.05.17. 11:02:23

@emiGrant: Édesem, egyrészt egy szokásokat, kultúrát leíró posztnál, mi a frászkarikát lehet kritizálni a posztírón? Legfeljebb a szokásokat lehet kivesézni. Az is történik éppen.
Másrészt, én nem mentem neked, ha így láttad, bocsi, csak szóltam, hogy ez ilyen. Az én posztomat is azért linkeltem be, hogy lásd én miket kaptam a pofámra anno, tehát a te eseted nem egyedi volt.

Balu kapitany 2013.05.17. 11:05:10

@kozmopolita: huh..ezt nem kellett volna ....:))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 11:09:17

@szerengeti:
Ez egy érdekes dolog (18 évesen már senki sem mondhatja meg). De óriási ferdítés, ami szerintem megint a hirtelen jött demokrácia egyik zsákutcája.

Egy példa: az egész családunk itt él Svédországban. Apósom és anyósom jött legelőször, úgy 6 éve. Utánuk jöttünk mi a menyasszonyommal 2 éve. Mi egy hónapig laktunk náluk, amíg meg nem üresedett egy lakás a környéken. Azonnal dolgozni kezdtem, volt tartalékunk is és fizettem a lakbér felét a hónapra + az ennivalót.
Aztán jött a menyasszonyom húga és a pasija úgy 1 éve. Ők azóta is a szülőkkel élnek, nem dolgoznak, nem keresnek pénzt (a lány pár ezer kr-t igen, de nem ad belőle haza semmit). Volt nemrég egy szaftos veszekedés, amikor is kijelentette a két fiatal (21 évesek), hogy már elmúltak 18 évesek, nekik ne mondja meg senki, hogy mit lehet és mit nem.
Ugyanakkor el vannak tartva... szerinted?

Aki ilyen szinten hálátlan és ostoba, azt úgy b@sznám pofán apósom helyébe, hogy két hétig azt sem tudja, hogy fiú vagy lány. Vagy esetleg megmutatom az ajtót neki, hogy akkor tessék, én is nagy korú vagyok, nekem se mondja meg senki, hogy mit csináljak, a ház viszont az enyém, úgyhogy takarodj!

Szóval akkor hogy is van ezzel a nagykorúsággal?

(a vita tárgya az volt, hogy a fiatalok meg lettek kérve, hogy ne éjfélkor járjanak fürdeni és zajongani a konyhába, amikor az egyetlen pénzkereső a családban másnap 4:30-kor kel, hogy legyen miből eltartani a kis...)

tanato 2013.05.17. 11:11:11

@emiGrant: Nem egyszerű itthon ez a tegeződés magázódás,nem kőnnyű eldőnteni kinek mi illik.ha tegeződőm sokan túl bizalmasnak,tolakodónak veszik,ha magázódom meg esetleg túl merevnek,hivatalosnak.van akinek úgy kőszőnők eleve hogy szervusz,jó napot.

BTBTBT 2013.05.17. 11:19:45

@Philosoraptor:
Álláshirdetés esetében mindig bruttó. Néha tól-ig határral, tehát az alacsonyabb a kezdő.
Van konkrét példád, amivel kapcsolatban kérdezted?

Mrs. Clayton 2013.05.17. 11:20:39

akkor végül is gasztronómiailag h kell elképzelni ezt a bizonyos főtt búzát, mint a tejbegríz v mint a bulgur? sztem ink tejbegríz, ha már porcukorral kell enni, birca?

váj mí 2013.05.17. 11:23:30

@Jess G: Ok, ok, tudom nem engem kérdeztél, de a románoknál is van ilyen (mínusz gumimacik ;) ), és inkább darabosabb tejbegríz állagú.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 11:23:45

@Kovermadar: nalunk - megrendelesre - szerdan es vasarnap idhajitjak az ajto ele
a vasarnapit rendeltuk, mert az tenyleg vaskos es "igenyes", a szerdait meg kapjuk bonusba/es abban vannak a halalhirek, mult heten eppen onnan tudtam meg hogy egy volt kollegamm meghalt/
a helyzet az hogy ez tradicio + nem akarok a laptopal jarni a klotyora

váj mí 2013.05.17. 11:25:38

@hagyma: Laptoppal nehezebb is kitörölni, ha éppen elfogyna a budipapír ;).

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.17. 11:25:41

@tanato:
és az érdekes vegyes, amikor azt mondod, "szervusz Gyula bácsi, hogy vagy".

(deleted) (törölt) 2013.05.17. 11:28:30

@Kovermadar: ja hát hogy a generációk közti kapcsolat hogy is van, az egy más kérdés. A 18 éves kor betöltésének demonstrálása csak a lázadásról szól, ami a kamaszkor lezárása, vagy legalábbis szerencsés esetben az :) Attól, hogy valaki független, nem kell egyben tiszteletlennek és figyelmetlennek is lenni. Az együttélést számos dolog megnehezíti, és különösen sok játszmára ad okot, ha rokonok élnek együtt. Míg ezzel szemben a lakótársaimnak legfeljebb annyit mondhattam, hogy légyszi, családtagok esetén sokkal kevésbé visszafogott összetűzések vannak.

Mrs. Clayton 2013.05.17. 11:30:34

@váj mí: tehát a búzadara és a bulgur közötti szemcseméretű búzát vízben v tejben megfőzik és ízesítik?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 11:31:12

@hagyma:
Igen, itt is tradíció az újság, de ebben biztosan nem fogok hasonulni :) Minden hír fent van a neten, felesleges rám papírt pazarolni. De ugyan ez a helyzet a reklámújságokkal is, azt is minden nap dobálnák, ha nem lenne kint az ajtón, hogy "Nem kérünk reklámot".

Tudom mire, gondolsz, de én a klotyóra anyagcsere-folyamat-végterméket üríteni járok. Ez a bemegy-leül-szül-feláll-töröl-kezetmos-távozik folyamat, JIT rendszerben minimális időt vesz igénybe :) De van olyan haverom, aki képes fél órákat ülni... arra nem lennék képes :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 11:31:50

Jah, ma megpróbáljuk a mac&cheese-t összerakni itthon :D Remélem sikerül.

kozmopolita 2013.05.17. 11:32:58

@Balu kapitany: jójó, csak úgy feszített belülröl... :)

váj mí 2013.05.17. 11:33:05

@Jess G: Ahham, édes búzakása tulajdonképpen.

Balu kapitany 2013.05.17. 11:35:25

@kozmopolita: most már mindegy, max nemsokára visszajön...:))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 11:35:38

@szerengeti:
Én családon belül hiszek a szigorú alá-fölé rendeltségi viszonyban a szülő-gyerek kapcsolatnál.
Fontos, hogy legyen jó a viszony, de a más korábban emlegetett angol vagy akár svéd modell nekem visszataszító (a gyerek az úr -> lóf@sz!).

Ha akar igyon, de ha én nem iszom, akkor ne az én házamba tegye. Ha akar dohányozzon, de a házam dohányzásmentes. Ha akar hallgasson zenét, de fülhallgatóval, mert adott esetben én nem akarom hallgatni, amit ő.
Lehet bármit, de nem másokat zavarva és legkevésbé sem tiszteletlenül azok irányába, akik a megélhetését biztosítják.

Mrs. Clayton 2013.05.17. 11:36:44

@váj mí: érdekes étel egy temetésre, vajon mi lehet a tradíció mögött? Mo-n ugye a nagy lakoma a jellemző, v ink volt jellemző

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 11:36:59

@váj mí:
Frankón :) aztán meglátjuk, hogy mennyire lesz frankó :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 11:38:31

@váj mí:
A vége lehet, hogy egy BigMac lesz sajtburgerrel :D

2013.05.17. 11:38:40

@Barátusz: Konkrét példával nem tudok szolgálni, mert nem találom az álláshirdetést, de úgy volt írva, hogy Salary: Ł27000.

váj mí 2013.05.17. 11:39:42

@Jess G: A kulturális hátteret nem ismerem, de halotti tor, ott is van (mármint a románoknál), ezzel a kásával a temetésre vagy templomba ellátogatókat kínálják. A torra meg a szűkebb-tágabb rokonság hivatalos.

BTBTBT 2013.05.17. 11:39:55

Ezen a poszton azért nincs mit különösképpen kritizálni, mert egyrészt nem sokat tudunk a bolgárokról, másrészt mint minden írás Maxval-é is szubjektív, hiszen azon alapul, amit az egyén tapasztalt, de mivel nem áll neki fikázni, hogy pl. "hát milyen hülyék ezek a bolgárok ezzel a halott fényképének kirakásával",

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Néhány kérdés az összeszedett, jó stílusú írásoddal kapcsolatban -

Angliában, legalábbis Londonban is megvan ez az "édességet viszek a munkahelyre, és kíválok"-szokás születésnapokra (itt nem tartják, nem igazán ismerik a névnapot).

A szőlészek napját hogyhogy nem ősszel, szüretkor ünneplik?

"érettségizett fiatalok ünneplése, magyarul ballagás" - Bulgáriában az érettségi nem a ballagás utáni héten van?

A Dömötör benne van a top 10-ben? Illetve hogy írják ezt a nevet bolgárul?

váj mí 2013.05.17. 11:40:56

@Kovermadar: Ne már! Pedig épp kérni akartam, hogy lőj majd egy fotót az eredményről, és töltsd fel.

BTBTBT 2013.05.17. 11:45:45

@Philosoraptor:
Nem kötözködés, de ez az "Ł" karakter a magyar billentyűzeten van? "£"-t használom.
A 27 ezer mindenképpen éves fizetés. Jó állásnak tűnik jó cégnél a hirdetésből?

2013.05.17. 11:51:10

@Barátusz: Nekem német billes notim van, azért írtam ilyet, mert ezt tudom, hogy hol van, karaktertáblával meg nem akartam szenvedni. :-)

Szakács meló, szóval nem tudom. Ott azért elég sokat kell melózni.

(deleted) (törölt) 2013.05.17. 11:51:48

@Kovermadar: Kinek hogy tetszik... azt mondjuk kicsit túlzásnak tartom, hogy ne hallgasson hangosan zenét. Az ilyen restrikciókkal lehet jól megalapozni egy életen át tartó egymásra utálkozást, és maradandó frusztrációkat.

tanato 2013.05.17. 11:52:55

@Babette_: Ilyen is van,legjobb az arany kőzépút.

BTBTBT 2013.05.17. 11:56:16

@Philosoraptor:
Helyileg hol volna az a munka? Mennyi a heti/havi munkaórák száma?
Keress rá, hogy szakácsként milyen fizetésekre számíthatnál, aztán be tudod lőni, hogy a 27 ezer jó pénz-e.
Alapjában vége heti 140-150 órával évi 27 ezret keresni egyáltalán nem rossz. (És ezt nem érdemes IT-s meg egyéb fizukhoz hasonlítani.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 11:57:21

@váj mí: sosem fogy el. erre Mary kinosan ugyel:)
amugy a fiam azzal jar...
@Kovermadar: en sem ulok fel orakat es csak a sunday comicsot tartom bent
/garfield, ilyemek/
reklamujsagot itt nem tudnak bedobni, zarva van a postaladank
a vasarnapiban tobbek kozott az a jo, hogy amellett hogy van kulturalis melleklete, rengeteg a reklam es a kupon, Mary nagy kuponos, de pl onnan talaltunk meg egy tavat is ahova szeretunk jarni
meg ugy benne van a helyi elet
meg az ujsag mas, mint a net, 10 eves koromtol rendszeres ujsagolvaso vagyok
konyvet egyszer probaltam neten
hat azt se
a fontosabb hireket elolvasom az indexen, meg a yahoon pl, de a helyi dolgokhoz ujsag kell

BTBTBT 2013.05.17. 11:57:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Az előbb rossz helyre ment, amit küldtem.

Néhány kérdés/meglátás az összeszedett, jó stílusú írásoddal kapcsolatban -

Angliában, legalábbis Londonban is megvan ez az "édességet viszek a munkahelyre, és kíválok"-szokás születésnapokra (itt nem tartják, nem igazán ismerik a névnapot).

A szőlészek napját hogyhogy nem ősszel, szüretkor ünneplik?

"érettségizett fiatalok ünneplése, magyarul ballagás" - Bulgáriában az érettségi nem a ballagás utáni héten van?

A Dömötör benne van a top 10-ben? Illetve hogy írják ezt a nevet bolgárul?

DieNanny CH 2013.05.17. 12:00:13

@Babette_:

Az én családomban - kb 50-60 fő -, ha a "gyerek" bizonyos kort elért - általában 25 körül -, akkor a nagynénik/nagybácsik felajánlják, hogy tegezzük őket. Na, ilyenkor nálunk is a "vegyes" megy: Szia, Erzsi néni, hogy vagy?

Nálam, meg a korosztályomnál már automatikus, hogy az unokaöccsök, esetleg unokatestvérek gyerekei már nem is néniznek/bácsiznak. Csak keresztneveznek.

BTBTBT 2013.05.17. 12:03:37

@diggerdriver:
Nem tudom, ki a London-felelős, és lehet, hogy majd engem is kijavít.

Amiről írsz, az "donated bench scheme" lehet.
A belvárosi parkokban (Hyde, St James's, Kensington) híres emberek emléktáblái is felbukkannak (Rudolf Steiner-é például a Hyde-ban van), a külsőbb kerületekben meg inkább volt helyi lakosoké is.

www.westminster.gov.uk/services/environment/landandpremises/parksandopenspaces/benches/#form

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.17. 12:10:49

@Barátusz:
Igen. Mindenhol van.
Itt Golders Greenben az utcán is több.

emiGrant 2013.05.17. 12:14:05

@váj mí: Amiert nagyon halas is voltam. Most mar kezdek ide szocializalodni, igy felvertezve mar sokkal elvezetesebb amit olvas az ember. Egyebkent en tenyleg nagyon varom a tovabbi orszag leiro posztokat. Bar eleg sokat utaztam eletemben, de azert van meg egy par orszag ahol nem voltam. Es ha voltam is, az meg azert jo, hogy osszehasonlitsam valaki mas elemzeset a magameval. Ja, igazad van, nemcsak abban, hogy tenyleg jo volt a mai poszt es nem volt rajta kritizalni valo, hanem talan bolgarokat kevesen ismernek es nem volt osszehasonlitasi alapjuk. Kevesebb a lehetosege annak, hogy ne ertsenek egyet.

emiGrant 2013.05.17. 12:17:43

@tanato: Szent igaz! Plusz nekem meg az is nehez volt, hogy varosikent bezuhantam egy ilyen falatnyi kis faluba, ahol meg a mai napig is masok a szokasok. Megszolitasilag plane. |Itt meg mindig vannak ahol al gyerekek magazzak a szuleiket. Persze nem a fiatalabb csaladokban, hanem az idoseknel, de meg van. Ja, es van megegy sokk amin a magamfajta kenytelen atmenni. Az amikor engem kezdtek el nenizni nalam alig fiatalabb ferfiak, hat az volt a valodi sokk. Hu, attol nagyon vennek ereztem magam rogton!

mirx 2013.05.17. 12:19:38

@Jess G: A tabbouleh (bulgursaláta) nekem az egyik kedvencem a mediterrán konyhából, fantasztikus! Először valami török ízek-típusú rendezvényen ettem, de Libanontól Marokkón át Bulgáriáig mindenhol eszik. Próbáld ki: beáztatsz 2 csésze bulgur pár órára, utána összekevered aprított paradicsommal, petrezselyemmel, korianderrel, mentával, vörös- vagy lilahagymával, esetleg paprika is mehet bele (akár sült is), jó sok frissen nyomott citromlével, olívaolajjal, és opcionális jelleggel fetasajt vagy grillezett kecskesajt. Én egy kis ecetet/balzsamecetet is szoktam tenni, kinek a pap, kinek a papné. :)

mirx 2013.05.17. 12:23:55

@mirx: amúgy ha beírod a google képkeresőbe, egyből elindul a nyálelválasztásod :)

emiGrant 2013.05.17. 12:25:28

@Kovermadar: @emiGrant: Vita nincs, ugy kiraknam a szuruket 5 perc alatt, mint annak a rendje. Nemcsak azert mert megerdemlik, hanem azert is, hogy kenytelenek legyenek folnoni, Semmi szulo, nagyszulo nem tesz szivesseget gyerekeinek, unokainak ha teljesiti a meltanytalan koveteleseiket. Igy nem tanuljak az elet realitasat, ami nelkul soha a budos eletben nem lesznek igazan onalloak es/vagy felnottek.
(predikacio vege!!)

Hari Seldon 2 2013.05.17. 12:26:45

"Bolgár szokás, hogy amikor valakinek születésnapja, névnapja van, ő is köteles köszönteni a többieket. Még munkahelyeken is szinte kötelező, hogy az ünnepelt csokoládébonbonokkal felszerelkezve megy munkába az ünnepnapon, s végigkínálja a kollégáit."

Ez Magyarországon is így van. legalábbis itt a cégnél is mindig az hoz be kis teasüteményeket, meg üdítőt, akinek névnapja van.
- igaz nem kínálgatunk, hanem kirakjuk az ebédlő asztalra.

kozmopolita 2013.05.17. 12:27:38

@szerengeti: Ejha! Szóval ha hallgattam volna, bölcs maradtam volna :)
Na, de ezért is megéri ide járni ;)

Mrs. Clayton 2013.05.17. 12:30:16

@mirx: akkor most megosztanék veled egy újdonságot, a tabbouleh az nem ez, amit te írsz, az eredeti libanoni kaja gyakorlatilag egy petrezselyemsaláta, amiben itt ott van egy kis bulgur és paradicsom, egyébként imádom és rendszeresen van itthon, kizárólag 2-3 csokor itteni méretű petrezselyemből és néhány kanál bulgurral, citromlével, paradicsommal, hagymával és chilivel csinálom, soha nem főzöm elő, csak a paradicsom, citromlé leve az amiben megpuhul a búza

váj mí 2013.05.17. 12:31:32

@mirx: Te, ha kiveszem ebből a bulgurt, akkor grillezett sajttal egész faszántos kis saláta lesz belőle ;).

(deleted) (törölt) 2013.05.17. 12:32:00

@kozmopolita: a cikk olvasása előtt én is rosszul tudtam, úgy, ahogy te, szóval nem vagy egyedül :-)

váj mí 2013.05.17. 12:35:16

@hagyma: Szegény ...
Bár, ha az ember nagyon akar valamit, ugye ;).

(deleted) (törölt) 2013.05.17. 12:36:38

@mirx: taboulehet egy barátnál ettem báránysaslikkal és hummusszal, isteni :)

váj mí 2013.05.17. 12:36:57

@emiGrant: Hát, meg kell szokni a stílust, az biztos. Cserében viszont ritkán geciznek egymással a népek. Bár néha betéved egy mezei troll.
Ládd, ha a tibeti serpákról írtál volna posztot, akkor mindenki tátott szájjal olvasta volna ;).

Vlad Gierst 2013.05.17. 12:37:43

@Philosoraptor: Szívesen.

Ami a komment másik részét illeti, nem megmondtam? :-)

Spacecake 2013.05.17. 12:38:53

erdekes volt,tetszett a szociologiai elemzes,gratula!!!

a szemelyes,szubjektiv elemet viszont hianyolom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 12:39:54

@váj mí: hat napi 12 orakat melozik mostansag, nagyon kemenyen es nem rossz penzert
nem csodalom, hogy azt az 5 perceti is kihasznalja amig a klotyon ul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 12:41:28

@Hari Seldon 2: itt is az unnepelt hozza a tortat, sutit a melohelyre

váj mí 2013.05.17. 12:50:36

@hagyma: Hm, pedig legalább ott és akkor .. na de, mindenki maga tudja.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 12:53:27

@váj mí: ez olyan, mit aki ujsagot olvas bent ott es akkor
magyarokra kulonsen jellemzo
meg kulon ujsagtartot is tartanak sokan a klotyon
O beviszi arra az 5 percre a laptopjat
Isten bocsassa meg nekunk

váj mí 2013.05.17. 12:57:11

@hagyma: Nem mondtam, hogy ez rossz vagy se nem, te. A tökömet védekezel állandóan, he? ;)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 12:57:22

@Jess G:

Nekem legjobban a császármorzsára hasonlít íz szempontból.

váj mí 2013.05.17. 12:58:09

@Kovermadar: Várom ám! :). Én ma paprikás csirkét csinálok, aber ohne nokedli.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 12:59:37

@szerengeti:
Én abból indulok ki, hogy mindenkinek joga van a nyugalomhoz.

Nálam azért sarkalatos dolog a hangos zene, mert heti 5 napot egy gyárban dolgozom, ahol folyamatos a zaj. Így otthon kifejezettem azt kedvelem, amikor síri csend van. Sokan meg azt nem viselik el.
Ezért jó megoldás a fülhallgató, mert akkor a gyerek is azzal szaggatja szét a dobhártyáját, amivel akarja és én is megkapom a csöndet.

A fület nem nagyon lehet kikapcsolni (dolgokat lehet nem megszagolni, nem megnézni, nem megfogni, de nem meghallani sajnos nem).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 13:01:25

@hagyma:
Érthető. A következő helyi újságot akkor kipróbálom, hátha lesz benne valami érdekes (szerintem ezt úgyis bedobják, ha kell, ha nem).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 13:02:40

@váj mí: eszem agaban sincs vedekezni
ugy elunk ahogy akarunk

nalam shrimpes teszta lesz chicken piccataval es beef briskettel

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 13:03:10

@Jess G:

Be kell áztatni először a búzát, mondjuk fél kilót. A profik 24 órán keresztül áztatják. Aztán főzés 1 órán keresztül, kevés vízben, éppen csak kicsit ellepje a víz a búzaszemeket. Le kell aztán szűrni, sok esetben kendőbe teszik és kicsit pihenni hagyják. Aztán még melegen 20 dkg porcukorral összekeverik (ha fél kiló volt a búza, azaz a cukor és a búza aránya 2:5), s persze jöhet rá a többi opcionális összetevő, pl. darált dió, de ez már nem kötelező, az alap csak a búza és a cukor. Persze mehet bele a gumimackó is... :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 13:03:28

@váj mí:
Még messze az eredmény, de beszámolok róla mindenképp (a nosalty-s recept fog elkészülni).

váj mí 2013.05.17. 13:04:57

@hagyma: Jóvanna ...

Hm, a tengeri herkentyűk az egyetlen olyan kaja, amivel nem tudtam megbarátkozni. Halat, leginkább filét, még nagy duzzogva most már.
Ja, persze a pacal és a szárazbab mellett.

mirx 2013.05.17. 13:05:04

@Jess G: szerintem attól, hogy több benne a bulgur, még nem kell másnak nevezni, tabbouleh az akkor is, ha sok bulgur van benne. és ilyen nincs, hogy "eredeti" magyar kaja meg "eredeti libanoni", mivel történelmi és gasztronómiai régiók vannak földrajz szerint, és nem közigazgatási határok szerint. okostörp.
:D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 13:05:24

@kozmopolita:

Ez a téma eddig volt már 5-ször ebben a blogban. A lényeg:
egyes szám: médium - többes szám: médiumok
egyes szám: média - többes szám: médiák

mirx 2013.05.17. 13:06:53

@váj mí: :)))

próbáld ki, hogy nem veszed ki. tényleg nem rossz ízű dolog az. :)

váj mí 2013.05.17. 13:11:44

@Kovermadar: Ahham, olyasmit csináltam én is egyszer, amikor kipróbáltam. Remélem, sikerül.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 13:12:48

@Barátusz:

"A szőlészek napját hogyhogy nem ősszel, szüretkor ünneplik?"

Mert ez amolyan tavaszváró ünnep, s nem a szöllő szüretelésével kapcsolatos, hanme a szöllő első megvágásával.

Mindjárt keresek róla fényképet!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 13:13:33

@váj mí: OK, most majdnem felbaszott egy idiota a tegnapi blogban
meg meg koran is van
en sem vagyok viziallat rajongo, de a shrimpet megkedveltem
meg a harcsat
de csak modjaval
de ez shrimpes teszta nagyon jo
hotelbol hoztam

váj mí 2013.05.17. 13:13:53

@mirx: Hm, biztos, de olyan pempős lesz, azt meg nem szeretem, mármint látványra. Ízre sem igazán. A müzlit sem kultiválom.

váj mí 2013.05.17. 13:15:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Kösz :). Érdekes egyébként, hogy a román és a bolgár hagyományok között elég sok a hasonlóság. Persze, mindkettő ortodox ország.

Hari Seldon 2 2013.05.17. 13:15:54

@hagyma:
Na akkor ez nem Bolgár specialitás.
Mert Magyarországon és Észak Karolinában is így van... :-)

BTBTBT 2013.05.17. 13:16:13

@hagyma:
Jobb helyeken termelnek annyit, hogy tavaszra ne fogyjon el. :)

mirx 2013.05.17. 13:17:05

@váj mí: dehogy pempős. ugye alapból, amíg be nem áztatod, a bulgur kőkemény. szóval olyan éppen rághatóra kell áztatni.
ettél már csicseriborsó-salátát? az sem "pempős", képzelj el olyan borsót, amit nem főztek szarrá (ami ugye ien undorító magyar "vendéglős" szokás, hogy a zöldséget péppé kell főzni), hanem olyan jó roppanós. olyanra kell csinálni.

váj mí 2013.05.17. 13:17:11

@hagyma: Így jársz, ha a tegnapi poszttal foglalkozol ;).
Én esküszöm próbáltam megkedvelni ezeket a tengeri biszbaszokat, de nem ment. Még osztrigát is kóstoltam. Az egyetlen, amit néha megeszek, az az ikra.

2013.05.17. 13:19:03

@Barátusz: Heti 140-150 óra? Az hogy jön ki? Fizikai képtelenség.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 13:19:18

@Hari Seldon 2: viszont
otthon nagy ivaszatok is voltak a melohelyen, meg ajandekra osszedobas az unnepeltnek
itt elkepzelhetelen,
ha nagyon jofej akar lenni behoz valami sutit, vagy akarcsak egy doboz donuts-t es letezi a break roomba
/most tudom le leszek baszva, de valaki forditsa le nekem magyarra, az hulyen hangzik, hogy pihenoszona.../

BTBTBT 2013.05.17. 13:20:13

@Philosoraptor: Bocs, havit akartam írni.

váj mí 2013.05.17. 13:21:27

@mirx: Khm, nem sajnos, azt sem szeretem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 13:21:49

@Barátusz: jobb helyeken iszunk eleget:)
@váj mí: en sem vagyok oda
altalanossagban a vizirol beszeltem, ugye a harcsa nem tengeri
ezt viszont szeretem mindenfele formaban

t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTh5rRnS9VumK0G41tQ161yT57hbqAaSRsUHQaAg0LsQRwAGKn6

BTBTBT 2013.05.17. 13:22:09

@váj mí:
Ennek földrajzi, történelmi és kultúrtörténeti oka nem lehet, csak vallási? Vagy az ortodoxiát nem vallási értelemben említetted?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 13:23:01

@Barátusz:

""érettségizett fiatalok ünneplése, magyarul ballagás" - Bulgáriában az érettségi nem a ballagás utáni héten van?"

Jellemzően nem, hanem fordítva.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 13:23:07

@váj mí: ja, hat a kaviart en is szeretem
na meg a ruszlit
meg a szardiniat
kb ennyi

BTBTBT 2013.05.17. 13:23:15

@hagyma: "Crew room" vagy "staff room" akart lenni az, amit pihenőszobának írtál?

váj mí 2013.05.17. 13:23:21

@mirx: Már a szagával is ki lehet kergetni a világból. Sőt, már a pirított répa szagával is. Amikor a szakácsnő elkezdte a répapirítást nagy lélegzetvétel után mentem csak be a konyhába, mert tudtam, hogy aznap a napi ajánlott levesek között lesz a pacal is.

BTBTBT 2013.05.17. 13:23:57

@váj mí: Osztriga? Hm, az tényleg jó. :)

BTBTBT 2013.05.17. 13:26:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nem mondod? Ez nagyon érdekes. Mondjuk, akkor legalább vannak ünnepelhető eredmények is.

A Trifonnál nem gond, hogy egyházi szertartást fényképeznek. Vagy ez nem egyházi, csak a pap (ha jól láttam) celebrálja?

BTBTBT 2013.05.17. 13:27:29

Jaj, most láttam, hogy budapesti eseményt írtál.

2013.05.17. 13:28:05

@Barátusz: Jah, úgy azért más a leányzó fekvése. Az a 140-150 óra havi szinten meg kevés szerintem, ha vendéglátásban dolgozik az ember. Azért napi 10 órákat szoktak ott dolgozni, egy nap pihivel egy héten, úgy azért inkább 240 óra meló van egy hónapban. Persze ha elmegy az ember kórházba főzni, akkor lehet, hogy csak napi 8 órát dolgozik, hétfőtől péntekig.

váj mí 2013.05.17. 13:28:28

@Barátusz: Hm, elsősorban arra. Bulgáriát nem ismerem, de Románia egy eléggé ortodox ország. Gyakorlatilag államvallás szintre van emelve.

váj mí 2013.05.17. 13:30:13

@hagyma: Hm, nem elsősorban a kaviárra gondoltam, azt annyira nem is szeretem, inkább a mezei ikrasalátára.

BTBTBT 2013.05.17. 13:31:13

@Philosoraptor:
Mivel nem tudom, milyen helyre szólt az a hirdetés, írtam egy átlagot a 140-150-nel. Jobb helyen tán nem kell 200-nál többet nyomni havonta.
Jó szakács (már ha jó az angolja is) ne menjem el kórházi konyhára, hanem igyekezzen a megélhetésen túl szakmailag is fejlődni. :)

mirx 2013.05.17. 13:31:20

@váj mí: sajnos én ezzel a "válogatással" nem tudok azonosulni, nekem minden ízlik :)

de amikor mutogatják, hogy milyen cuki nyuszi, meg bambi, én akkoris vörösboros pörit vizionálok, na.

váj mí 2013.05.17. 13:31:26

@Barátusz: Biztos az, de csak az önuralmamon múlt, hogy nem köszönt rögtön vissza. Azóta inkább békén hagyjuk egymást.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 13:31:48

@Barátusz:

"A Dömötör benne van a top 10-ben? Illetve hogy írják ezt a nevet bolgárul?"

Top 10 bolgár keresztnevek:
(eredeti - magyarul - magyar jelentése)

Fiúk:
1. Георги - Georgi - György
2. Иван - Ivan - János
3. Димитър - Dimitar - Dömötör
4. Николай - Nikolaj - Miklós
5. Петър - Petar - Péter
6. Христо - Hriszto - Krisztián
7. Йордан - Jordan - magyarul ilyen nincs szerintem, a Jordán folyó nevéből ered, bibliai név
8. Стефан - Sztefan - István
9. Васил - Vaszil - László
10 . Стоян - Sztojan - magyarul ilyen nincs, az "áll" szóból ered

BTBTBT 2013.05.17. 13:34:00

@váj mí:
Annak nyilván van némi hatása, hogy a két ország egymás mellett van, és középkorban meg biztos volt nagy nemzeti és szokásokkal kapcsolatos keveredés is.
Romániával kapcsolatban majd felhomályosít a sógornőm. Vagy te.

váj mí 2013.05.17. 13:34:54

@mirx: Nyuszit meg bambit minden további nélkül eszek. Amit nem, az is csak egy pár fajta kaja. Például belsőségekből egyedül a pacalt nem vagyok hajlandó, hüvelyesekből a szárazbabot, herkentyűket, humuszt, ilyesmi.

peacefroggg 2013.05.17. 13:35:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ezt nem is értettem sosem, hogy nálunk miért gy van, amikor érettségi előtt egy ilyen majdnem egésznapos program csak púp mindenki háta közepére (najó, a többésgnek) Én speciel nagyon jól el tudtam volna képzelni a napomat a szobámban tanulással.

BTBTBT 2013.05.17. 13:37:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ez a lista nagyon érdekes. A Pál és József nincsenek a 10 legnépszerűbb között?
A cirill betűk meg ezek szerint még mindig jól mennek - belém verték általános iskolában.

váj mí 2013.05.17. 13:37:26

@Barátusz: Persze, nem álltak mint fasz a lakodalomban évszázadokig egymás mellett, mindenféle hatás nélkül.
Sógornő élőben tudja a fejedbe tölteni a sok okosságot.

mirx 2013.05.17. 13:38:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez a "ъ" betű vagy hang, nem ez volt az oroszban a lágyító vagy keményítő vagy miaszösz, jerü? Most akkor petr vagy petyr?

váj mí 2013.05.17. 13:39:07

@Barátusz: Akkor bocs :P

@mirx: Nálunk nem volt divat, életemben először Magyarországon kóstoltam. Nem volt rossz, ha nem is lett kedvenc.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.17. 13:39:50

Az esküvőkröl jut eszembe hogy ha utcán menve látun valami nagy esküvői felvonulást akkor megszoktam jegyezni hogy a válóperen nemlesznek ennyien.
Olyankor a fefeleségem lehülyéz.
:))))))))))))
Pedig milyen igazam van:))))))))

peacefroggg 2013.05.17. 13:40:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

2. Иван - Ivan - János

érdekes, hogy az Iván ugyanakkor egy külön név lett ithon (és nem is mondható népszerűnek)

BTBTBT 2013.05.17. 13:40:54

@váj mí:
Nem azért, de mégis azonnal az ortodoxiát hoztad fel.
Sógornővel nem találkozom nyárig, és már bő 20 éve nem Romániában él, bár szoros kapcsolatban van az ottani családtagokkal, rokonokkal.

Megmosolyogtat ez az ízes szókimondásod. És ízessel nem a tájszólásra céloztam.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 13:40:57

@szerengeti: "temetésről zokogó emberekkel"

a temetés nincs feltétlenül tele zokogó hozzátartozókkal.

Többször részt vettem itt olyan temetésen, ahol a hansúlyozottan az elhunyt életének ünneplése zajlott. (Celebrate her Life)

Másik követendő szokás:
Már a meghivóra ráirták, hogy virág és koszorú helyett, aki meg akarja tisztelni a halottat az fizesse be a virág árát yyyyy alapitvány bankszámlájára. (Éhező gyerMekek, Sites a kiselefánt megmentése stb)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 13:41:32

@Barátusz: nem, break room:)
ahol van kaja is, ott cafeteria
nalunk nincs, hozott anyagbol eszel
mondjuk nem en
nekem van:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 13:42:09

@Barátusz:

Bocs, kihagytam a nőket... :-)

Top 10 bolgár keresztnevek:
(eredeti - magyarul - magyar jelentése)

Lányok:
1. Мария - Marija - Mária
2. Иванка - Ivanka - János női változata, magyarul van ilyen?
3. Елена - Elena - Ilona
4. Йорданка - Jordanka - Jordan női verziója
5. Гергана - Gergana - Györgyi
6. Росица - Roszica - Harmatka, van ilyen magyar név?
7. Надежда - Nadezsda - magyarul ilyen nincs szerintem, jelentése: reménység
8. Румяна - Rumjana - Piroska
9. Десиславна - Desziszlava - magyarul ilyen nincs szerintem, jelentése: dicsőséget találó
10 . Стоянка - Sztojanka - Sztojan női verziója

váj mí 2013.05.17. 13:42:36

@diggerdriver: Mert megérintetted legrejtettebb félelmei közül az egyiket ;).
Különben ja, igazad van :).

BTBTBT 2013.05.17. 13:44:13

@hagyma:
A pihenőszobánál jobb nekem se jut eszembe rá.
Persze így vagyok azokkal a szavakkal, kifejezésekkel, amiket azután tanultam, hogy angol nyelvterületre kerültem, és mivel otthon nem használtam/ismertem ezeket, nem is állok neki magyar megfelelőt keresni, hiszen érthetőek eredetiben.

Felénk "staff room" az irodában, gyorsétteremben volt "crew room".

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 13:45:40

@váj mí: @váj mí: nem tudom mi a kulonbseg az ikra es a kaviar kozoztt de majd elmondod

szalontudot nem
de neha lejhet megennek egy pacalt, de tenyallas, hogy nem hianyzik, ami onnan is latszik, hogy tudnek szerezni de nem teszem
@Barátusz: csak az olyan hulyen hangzik:)

BTBTBT 2013.05.17. 13:45:55

@diggerdriver:
A (házas) nők nem szeretik, amikor a férfiak ilyen igazságokra hívják fel a figyelmüket. :)

peacefroggg 2013.05.17. 13:46:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
2. Иванка - Ivanka - János női változata, magyarul van ilyen?
Janka?

váj mí 2013.05.17. 13:46:51

@Barátusz: Hát látod, ennyire ortodox állam Románia, hogy rögtön ez jut eszembe. Meg a az egyházhoz is köthető családi események hagyományai, ahogy olvastam nem annyira eltérőek a két országban.
Hm, akkor ha tudni szeretnél valamit, kérdezz bátran, bár én sem élek már ott évek óta.

Hm, valamiből rögtön gondoltam, hogy a vulgaritásba hajló kifejezésmódomra utaltál :p

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 13:48:31

@váj mí: " Laptoppal nehezebb is kitörölni, ha éppen elfogyna a budipapír ;)."

Lehet hogy ezért fejlesztették ki a tabletet.
Nemsoká jön a hajlékony képernyő.
Az már majdnem papir.

váj mí 2013.05.17. 13:48:41

@hagyma: A mezei ikra gyakorlatilag abban különbözik a kaviárnak nevezett ikrától, hogy mezei halak "termése", például a heringé.

BTBTBT 2013.05.17. 13:49:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Olyanok, hogy Éva meg nincsen a legnépszerűbbek között?
Harmatkáról hallottam magyarban, de milyen furcsán is hangzik az már, hogy "Szia, Harmatka vagyok."?

Angolban az a gáz, amikor egy nőnek "Blower" meg "Boner" a vezetékneve.

A Nadezsda meg Nagyezsda az oroszban, ha jól írtam.

váj mí 2013.05.17. 13:50:16

@ctboy: Okostelefon ezt a funkciót is tudja ;)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 13:51:38

@váj mí:

Alapvetően az ortodoxiában két nagy csoportot lehet megkülönböztteni: a szlávokat és a görögöket.

Egyházaknál is így van: mindegyiknél a rítus a bizánci (oké, ma már vannak latin rítusú ortodox templomok is, de az esetek 99,9 %-ában a rítus bizánci), azonban a nyelv szerint van görög és szláv, s ez bizonyos különbségeket is jelent.

Görög: a konstantinápolyi egyház, a jeruzsálemi egyház, a ciprusi egyház, az alexandriai egyház, a görög egyház, az antiochiai egyház,
Szláv: orosz, cseh-szlovák, lengyel, szerb, bolgár.

A többi meg valahol a 2 között, jellemzően közelebb valamelyikhez.
Az albán egyház pl. közelebbi a göröghöz, a román meg a szlávhoz. Az amerikai is inkább szláv eredetileg, de ma már egyszerre görög is, szláv is. A leginkebb egyedi meg a grúz talán, azt nehéz akár a göröghöz, akár a szlávhoz sorolni.

BTBTBT 2013.05.17. 13:52:13

@váj mí:
Vulgaritásba hajló kifejezésmód? Inkább szakmai ártalom, nem? De az osztrigánál le sem esett. :P

A "laptoppal kitörlésre" jó válasz lehet az a francia tablet-es reklám, ami a papír előnyeit hivatott promotálni. Biztos ismered.

mirx 2013.05.17. 13:52:20

@Barátusz: Nálunk Huddle Room van :)

BTBTBT 2013.05.17. 13:53:37

@ctboy:
Ez az "elhunyt élétének ünneplése" a feketék között is elterjedt szokás. Mondjuk ott a vasárnapi mise is az életigenlésről és ünneplésről szól.

BTBTBT 2013.05.17. 13:54:37

@hagyma:
Tényleg hülyén hangzik.
Az még érdekes, amikor a "crew room"-ot valaki átkereszteli "screw room"-ra. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 13:54:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nekem ket bolgar kollegam avolt
az egyik
Ganca
a masik
Reni

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 13:55:03

@Barátusz:

Van az ünnepnek egyházi és népi része is.

Templomban lehet fényképezni, persze nem megzavarva a szertartást Kivétel: a szentélybe nem lehet bemenni szertartás alatt, sőt szertartáson kívül is csak férfiak mehetnek be.

A szentély a bizánci rítusban a függöny és az "ajtók" mögötti rész,

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 13:55:42

@váj mí: mezei ikra a tengerben eros kepzavar
en nem latom a kulonbseget, maximum minosegben

váj mí 2013.05.17. 13:56:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Pontosan, én is úgy tudtam, hogy a román ortodoxia a szlávhoz közelít rítusaiban. Talán, mert a "szláv tengerben" van az ország, nagyjából.

BTBTBT 2013.05.17. 13:56:34

@mirx:
És azt hogy fordítanád magyarra?

A "cuddle room" se lenne semmi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 13:56:37

@Barátusz: na ilyenkor hasznalunk szivesebben angol/amerikai/ szavakat, de akkor megkoveznek:)

váj mí 2013.05.17. 13:57:13

@Barátusz: Hát látod, ilyen hamvas és ártatlan vagyok én ;).

Nem, nem ismerem, de belinkelhetnéd.

(deleted) (törölt) 2013.05.17. 13:57:23

@ctboy: hát az szerintem tök mindegy, hogy zokognak-e vagy sem, a lényeg csak az volt a hozzászólásomban, hogy nem éppen temetésen készült képeket akarok nézegetni majd utólag. A halott ilyetén ünneplését én még csak filmen láttam (nem jut eszembe a címe), de azért kíváncsi lennék, hányan "ünnepelnék" a szüleik halálát... biztos vannak extravagáns emberek, de itt most nem erről volt szó szerintem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 13:59:02

@Barátusz:

A román szókincsben nagyon sok a bolgár eredetű szó. Gyakorlatilag ami nem eredeti latin szó náluk (mert ugye aromán újlatin nyelv), az mind bolgár. A román nyelvújítás a XIX. században részben arról szólt, hogy a szláv szavakat űzzék ki a nyelvből, s helyére kerüljenek latin szavak, de ennek ellenére ma is rengeteg szláv szó van a románban. Hogy mást ne mondják "da" = "igen" románul.

BTBTBT 2013.05.17. 14:01:09

@váj mí:
Persze hogy! Nem is ismerlek, de tudom ám, hogy hamvas barack vagy. :)

Erről beszéltem -
www.youtube.com/watch?v=UKp--K_7NVw

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 14:01:42

@Barátusz:

Ez a toplista egy minden idők listája. természetesen koronként változnak a névadási szokások. Amit említesz, az is benne van a top 20-ban.

A cirill betűkkel ügyelni kell, mert az átlagmagyar az orosz ábécét ismeri, márpedig az orosz és a bolgár ábécé nem 100 %-ban azonos.

(deleted) (törölt) 2013.05.17. 14:02:49

@Kovermadar: persze, ha a családi kapcsolatok rendben vannak, és mindez meg van beszélve, akkor szerintem ez magától is így történik. Legalábbis a hajnalban dolgozni járó apám is képes volt lábujjhegyen közlekedve összekészülődni, mi meg este kussolni, veszekedés, tiltás nélkül is.

mirx 2013.05.17. 14:02:51

@Barátusz: szerintem amolyan "lekuporodós" szobának szánták, de én magamban csak kupiszobának hívom.

váj mí 2013.05.17. 14:03:50

@Barátusz: Kajszi, ha kérhetném ;).

Jópofa :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 14:05:32

@váj mí:
Lattam mar tengeri halat meg folyamit... de milyen az a mezei hal? Es ha mezei, akkor hogy kap levegot? Es ha nem kap, akkor az HALott?

BTBTBT 2013.05.17. 14:06:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nem voltam biztos benne, hogy a két ábécé teljesen azonos-e, de a gyerekkori tanulmányaim révén simán el tudtam olvasni a neveket.

A fiatalka litván származású kolléganőm (anyja orosz) meg is lepődött, amikor kiderült, hogy ragadt rám egy kicsi oroszból.

váj mí 2013.05.17. 14:06:17

@Kovermadar: Kapjátok be mindketten!
Te is, meg az a Hagymási is! :P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 14:06:37

@szerengeti:
Ha van intelligencia es nem csak az elvaras a szuloktol, akkor mukodik.

BTBTBT 2013.05.17. 14:07:06

@váj mí:
Legyen inkább sárga. Még véletlenül sem azért, mert az a kedvencem. :)

"Emma?"

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 14:09:36

@szerengeti: erdekes dolog ez
nem sokkal azutan, hogy elvettem Maryt, meghalt az anyukaja
sot talan meg hazasok sem voltunk
szoval mentunk egy helyre
nem temeto, nem templom
egy epulet
a szertartasra keszultem
volt video , ment a tv-ben, gyanutlanul setalgattam nem ismerve a szokasokt es egyszer csak a nyitott koporsoban ott volt az anyukaja
eletemben eloszor lattam halott embert,, raadasul a nejem anyukajat
hirtelen megallt bennem az uto is
azutan az egyik fia beszedben megemlekezett es valami regi csaladi tortenet miatt a koporso mellett elenekeltek a YMCA-t
a 9 gyermek
azutan hamvasztottak
/ket honapig ismerhettem es egeszen ertehetetlen modon, nagyon szeretett, ezen az egesz csalad csodalkozott, meg a halalos agyan is felult es megolelt/

Ronnie_27 2013.05.17. 14:11:22

@mirx:

A pihenőszoba szó szerint restroom. :-) Vagy az más?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 14:11:47

@mirx:

Nagyon röviden és felületesen:

Az oroszban 33 betű van, a bolgárban csak 30. A bolgárban nincs: э, ы (ez a jeri) és ё.

S más a jelentése a bolgárban és az oroszban a következő betűknek:
- щ - ez bolgárul "st"; oroszul meg "scs",
- е - ez bolgárul "e"; oroszul meg "je",
- ъ - ez bolgárul egy magángangzó (magyarul ilyen nincs, ugyanaz mint a románban az "ă"), oroszban meg ez keménységjel, nem hang.

S amit a magyarok sosem tudnak: bolgárul nem "lágyít" az "е" és az "и". Tehét Надежда аz Nadezsda és nem Nagyezsda.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 14:13:58

@peacefroggg:

Igen, nekem az igazi nevem Iván. Annak idején a kórházban, amikor születtem Budapesten "orosz babának" neveztek, ez nem vicc. Egyébként azért nevezett el anyám Ivánnak, mert a Darvas Iván volt a kedvenc színésze...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 14:15:06

@ctboy:

A tipikus temetésen elől még szomorúan hallgat mindenki, hátul meg halkan vicceket mesélnek.

BTBTBT 2013.05.17. 14:15:08

@mirx:
Nekem a "huddle" új szó volt, és eléggé különféle jelentései vannak (értekezlet, összecsődülés). Nem tudtam volna értelmesen fordítani.
Milyen munkahelyi környezetben használják?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 14:16:20

@hagyma:
Miért hagyod magad bosszantani?
Egy akadékoskodás, egy szűrés és kész...

mirx 2013.05.17. 14:17:18

@Barátusz: átlagos iroda, van egy szoba kanapéval, tévével meg székekkel, ahol dohányozni lehet. kívül ki van írva, hogy Huddle Room. amcsi cég.

BTBTBT 2013.05.17. 14:17:18

@hagyma:

Szünetszoba? Bár rettentő hülyén hangzik. :)
Akárcsak a "breakfast", ha jobban belegondolsz. "Gyorsszünet"? És ebből lett a reggeli.

zopilote 2013.05.17. 14:17:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Amikor a lany 15 eves lesz, megunneplik, de hogy! Ezt hivjak Quinceanera - nak. Egy kulon iparag epult ra: draga ruhakolcsonzes, limo szolgaltatas, etterem berles, zenekar, stb. Legtobb csalad kolcsont vesz fel a melto megrendezesere, amit evekig nyog utana. Nagy unnep meg amikor a gyerek 2 eves lesz, Voltam par ilyen csaladi rendezvenyen is, nagy kajak, sator, tanc, zenekar. De a legnagyobb csaladi unnep a temetes es a halottak napja: a temetokben nagy 3 napos fiesta, egesz ejjel, pia, kaja, zenekarok. Egy jo video egy mexikoi temetesrol:
www.youtube.com/watch?v=xSUb8g-Q4Dw
artatlan fiatalok Hummerjet szetlottek a katonak, amikor a szomszed falubol jottek haza focimeccsrol:) A temetesen zenekar, corridor enekes (ballada), siras - rivas, nevsorolvasas, stb.

mirx 2013.05.17. 14:18:12

@Barátusz: a breakfast a "böjt megtörése" - fasting angolul és fasten németül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 14:18:56

@diggerdriver: nem
akkor mar halott volt
ez eletem egyik meghatarozo elmenye volt, sosem felejtem
eleg nyakas igazi amerikai no volt, nem igazan az a kulfoldit befogado
9 gyereket szult
erre megjelentem en egyszercsak magyar akcentussal es megszeretett 2 nap alatt
jo erzes volt
Mary novere mondta a temetes utan, hogy nagyon kedvelt es O sem tudja miert
valahogy ugy ereztem ram bizta Maryt
bizony mikor bent voltunk a korhazban csak nekem ult fel es olelt at es masnap meghalt
ez azert meghatarozo dolog az eletben, megha neked vicces is

mirx 2013.05.17. 14:19:30

@Ronnie_27: a restroom a slozi :o)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 14:20:09

@Kovermadar: en nem vagyok bosszus
nekem a net szorakozas
azt nem kedvelem, ha bejonnek a nickemen, mert nem fair, dehat... mindenkit a tettei minositenek

zopilote 2013.05.17. 14:20:56

@hagyma:
" szoval mentunk egy helyre
nem temeto, nem templom
egy epulet "
Segitek: az az epulet a funeral home :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 14:21:36

@Barátusz:

Ez érdekes, egyes keresztény országokban egyes bibliai nevek alig terjedtek el! Pl. Bulgáriában szinte csak zsidók nevezik el a gyereküket Eszternek vagy Évának. Az összes Eszter akit ismertem Bulgáriában, KIVÉTEL NÉLKÜL zsidó volt. Magyarországon meg az Éva meg az Eszter tök keresztény névnek számítanak. Ugyanez van a Judit névvel is, Mo-n teljesen elfogadott keresztény név, Bulgáriában meg ha azt mondja valaki, hogy a neve Judit, a következő kérdés az lesz "ugye te zsidó vagy?".

De érdekes a Jézus név is. Latin-Amerikában abszolút gyakori férfinév, máshol meg marha ritka.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 14:21:47

@Kovermadar: az teny, ha mar nagy az ertetlenseg akkor inkabb leveszem a posztot
most is ez tortent
a nagyokat nehez megerteni:)

Ronnie_27 2013.05.17. 14:21:58

@hagyma:

Számomra ez sokkal szimpatikusabb, mint amikor pl. még azt is megszabják a gyászoló hozzátartozónak, hogy mennyi ideig viseljen fekete ruhát, és megvetik, amiért egyáltalán mosolyogni mer a gyász alatt.

Fontos, hogy amikor egy elhunytra gondolunk, akkor ne a halálára elmékezzünk elsősorban, hanem az életére. Különösen a nemrég elhunyt vagy a fiatalon elhunyt emberek esetében jellemző, hogy nem az jut az emberek eszébe, hogy hogyan élt az illető, hanem hogy hogyan halt meg.

mirx 2013.05.17. 14:23:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: éttem, tehát akkor a Pista az Пища :D

Evain 2013.05.17. 14:23:35

@hagyma:
érdekes, a hamvasztás az itt (a hollandoknál) is a szertartás része, bár a halott megtekintése pont nem. Szóval a ravatalozó az egyből a hamvasztóhoz csatlakozó helyiség.
Itt ugye nincs koporsós temetés elég érthető okokból.

@birca:
jó volt olvasni, köszi. :)

BTBTBT 2013.05.17. 14:24:53

@mirx: És van huddle room a nemdohányzóknak is, vagy ott kajáltok, és valaki fújja a képedbe a füstöt?

"You learn something new every day" - mondhatnám arra, amit a breakfast-ról írtál.
Mondjuk annak fényében, hogy aztán ott az ebéd meg a vacsora (és egyeseknek még a tízórai meg az uzsonna is), furcsán jön ki, hogy a reggeli a böjtölés megszakítása alakból ered.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 14:24:54

@váj mí:

Eleve a Román Ortodox Egyház sokáig szláv nyelven tartotta az istentiszteleteket, ha jól tudom csak a XIX. században vezették be a román nyelvet.

BTBTBT 2013.05.17. 14:27:21

@hagyma:
Arról, amit leírsz, a "Six feet under"-sorozat temetkezési vállalkozó családja jut eszembe. Úgyhogy akkor lehet, hogy "funeral home" volt az?

zopilote 2013.05.17. 14:27:21

@zopilote:
corrido helyesen, nem pedig corridor :(

mirx 2013.05.17. 14:27:33

@Barátusz: az éjszakai böjtölésről van szó, természetesen. régen napnyugta utántól napkeltéig nem ettek semmit (akár 10-12 óra).

természetesen van egy bazi nagy konyha, még nagyobb tévével meg csocsóval meg mindennel. ez a huddle room kimondottan a dohányosoknak van, erre nálunk törvény van, hogy kötelező biztosítani egy ilyen helyiséget.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 14:27:42

@zopilote: akartam visszaadni, hogy semmit nem tudtam akkor az egeszrol
sajnos eltemettem otthon edesapamat nagymamat es nagypapat
de nekem ez uj volt es meglepo akkor
fotok, video, es egyszer csak ott volt Ruby..... 10 centire

mirx 2013.05.17. 14:29:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: besz..ás! ez ment nálatok a tévében?
bár végülis miért ne... nálunk is nyomták a rumcájszt meg a többit.

BTBTBT 2013.05.17. 14:32:21

@mirx:

Szóval akkor te is dohányzol? És van egy másik szoba a nemdohányzóknak is?
Azzal, hogy amcsi cég, arra céloztál, hogy az USÁ-ban, vagy máshol?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 14:32:52

@Barátusz:

"Nem voltam biztos benne, hogy a két ábécé teljesen azonos-e"

Mindegyik szláv cirill ábécé között van különbség. A belarusz, az ukrán, a szerb is kicsit más mint az orosz.

Ebből sok hiba származik a magyar írott médiákban, lásd pl. a volt ukrán miniszterelnök nevét, Ukránul Юлія Тимошенко - ami Julija Timosenko magyarul, s nem Tyimosenko, ahogy magyarul írni szokták.

A Scmidt-féle plágium ügy kapcsán is előjött ez. A bolgár sporttörténész neve Nikolaj Georgiev és nem Nyikolaj Georgijev. Azért hozzáteszem: amikor írtam a HVG.nek, kijavították, de már késő volt, mert már elterjedt hibásan.

BTBTBT 2013.05.17. 14:34:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ezt eredményezhette izoláltság, hagyományok szigorúsága vagy az emberek idegenektől való tartása is. Pl. nem adok zsidó/magyar/ilyen/olyan nevet a gyerekemnek, mert akkor azt hiszik róla, hogy zsidó/magyar/ilyen/olyan.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 14:35:04

@Ronnie_27:

Mint a "világkormány" és "vasaló". Ezek angolul "world steering wheel" és "iron horse".

mirx 2013.05.17. 14:36:41

@mirx: a nemdhohányzók a konyhában szocializálódnak, ahol szintén kényelmesen lehet ücsörögni, tévézni, stb. a cég amerikai egyként, de kötelesek betartani az itteni törvényeket nyilván.

BTBTBT 2013.05.17. 14:37:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
De Timosenko-Tyimosenko-val kapcsolatban ott van a nem lágyító "и", amit nemrég említettél, amit persze a magyar orosztanárok lágyként vertek belénk.
Én is Nagyezsdát írtam az egyik kommentemben, mert úgy tanultam.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 14:37:37

@Barátusz:

Na, ez jó. Előző munkahelyemen volt hetente 3-szor huddle. Volt egy magyar kollégám, s vele megmagyarosítottuk a szót, eleve a kiejtése "huddle" lett és lett ige is belőle "huddlézik" = huddlén részt vesz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 14:38:14

@Barátusz: az
utana hamvasztottak
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: azert emlitettem a 2 nevet hatha reagalsz, mennyire gyakori nev a a
Ganca
es
a
Reni
es mit jelent
en nagyon birtam oket
mentalitasban nagyon kozel voltak a magyarhoz

mirx 2013.05.17. 14:39:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: remélem, a "Scmidt" szándékos poén volt ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 14:40:54

@mirx: nalunk a dohanyzo szakasz kb 200 meterre van kijelove a hoteltol
es ez nem vicc
a vendegeknek van egy terasz a tetoterben
ott lehet
de csak nekik
epuleten belul senikinek
azonnali kirugas ha alkalmazott
hat a vendeggel nem tudom pontosan mit tennenek, mert nem szokott elofordulni
a minimum, hogy parszaz dollar racsusszanna a szamlajukra

BTBTBT 2013.05.17. 14:43:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ez a "Юлія" Julia "" akart "Юлия" lenni, ugye?

Szerencsére nincs ilyen gondom a "staff room"-mal. Meg jelenleg magyar kollégám sincs. (Volt idő, amikor hat is egyszerre, a sok más náció mellett.)

BTBTBT 2013.05.17. 14:46:11

@hagyma:
Otthon mindig rühelltem, amikor az utcán/buszmegállóban le sem szarva a rá nem gyújtókat vagy nemdohányzókat, nekiálltak füstölni, és még nekik állt feljebb, ha valakinek ez nem tetszett.

Itt a füstmentes pub is lassan hatéves lesz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 14:47:01

@zopilote:

A koldusszegény Kubában pont ez megy. A család a lány születésekor kezd gyűjteni a 15. születésnapjára! Van aztán minden: profi fodrász, varrónő, profi fényképesz, valami rendes kocsi, stb. S olyan mennyiségű fénykép készül, amennyi az előző 15 évben nem készült: a csaj áll, ül, guggol, fekszik, ugrik, stb. az ünnepi ruhában a lehető legkülönbözőbb helyszíneken, egyszer egyedül, aztán a rokonokkal, az ötödik unokatestvér volt feleségének a volt férje is eljön az ünnepre lefényképezni magát a 15. éves ünnepelttel.

S igyekeznek erotikus képet is csinálni, persze abszolút ízléseset.

Aztán a legjobb képeket a csaj kiteszi a falra és 80. éves koráig mutogatja őket mindenkinek.

A neten terjedő "Miből tudhatod, hogy kubai vagy?" listában az egyik pont: "A nappaliban a falon központi helyen egy fénykép található édesanyádról a 15. születésnapján, s anyád külön fel is hívja minden látogató figyelmét a képre.".

Evain 2013.05.17. 14:47:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Mint a "világkormány" és "vasaló". Ezek angolul "world steering wheel" és "iron horse".
Most nagyon röhögök. Utoljára akkor vigyorogtam ennyire, amikor az egyik angol haverom benyögde wow raid alatt, hogy megy, és csinál egy brew-t, mire beszóltak neki, hogy ne sörözzön, mire közölte, hogy az tea. Erre megint beszóltak, hogy fél órája csinált teát, mire közölte, hogy az a vacsorája volt. :D

mirx 2013.05.17. 14:48:07

@hagyma: amikor még pincérkedtem amerikában, a tulaj engem is elzavart vagy két sarokra, hogy a vendégek "ne lássák"
de én ezt abszolút jogosnak tartom.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 14:48:25

@mirx:

A legnépszerűbb magyar sorozat volt ez Bulgáriában. Mindenki ismeri, aki 30 évnél idősebb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 14:49:25

@Barátusz: itt az utcan csak az aljanep dohanyzik
komoly eredmenyt ertek el amugy, rohamosan csokken a dohanyosok szama

mirx 2013.05.17. 14:49:37

@Barátusz: Úrinő amúgy sem dohányzik az utcán.
:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 14:50:43

@mirx: ez a tendencia
engem nem erint
se pincer nem vagyok es a cigit is letettem, tobb mint 10 eve

mirx 2013.05.17. 14:51:38

@hagyma: mondta valaki, hogy pincér vagy?

BTBTBT 2013.05.17. 14:52:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
És megtartottál a magyar neveket bolgár átiratban?

АЛАДАР? Meg ГЕЗА?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 14:52:18

@mirx: uriember sem
utcan cigizni taplosag
mashol csak problema, de hat otthon mindenki azt csinal /majdnem/ amit akar

BTBTBT 2013.05.17. 14:53:25

@mirx: A pub előtt rendesen. Bárki.
Egyébként amerre járok, és látom, nem jellemző az utcai dohányzás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 14:55:34

@mirx: nem
de azt sem, hogy cigizem
csak megjegyeztem , engem nem erint
remek pincer es pincerno barataim vannak, nehogy azt hidd mar hogy lenezem a pincereket:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 14:55:52

@Barátusz:

Amikor meg kisebbségben él valaki, akkor meg az ellenkezője jellemző: a kisebbség igyekszik durván tartani a szokásokat pl. nevekben. Az Európában élő muszlimok gyakrabban nevezik a gyereket Mohamednek, mint a muszlim országban élők! Vagy pl. ismerek szír keresztényeket, vicces, de minden harmadik kislányt Krisztinának keresztelnek, mert ez olyan név, hogy muszlim szír sosem használná. Iránban is így van, a helyi keresztények között a "Krisztina" örök dobogós név. Lásd pl. a CNN külpolitikai főemberét: www.facebook.com/amanpourabc - ő is iráni.

mirx 2013.05.17. 14:57:44

@Barátusz: de amolyan dohányzásra kijelölt hely, nem? gondolom, szombat éjjel nem arra sétáltatják a nagycsaládosok a négyéves ikreiket, úgyhogy azt még tán ki lehet bírni.

ami nagy türhőség szerintem, az az autóból csikk-kidobálás, ami aztán jól pofán találja a bringásokat meg motorosokat. nálunk meg is büntetnek érte jól amúgy.

BTBTBT 2013.05.17. 14:58:48

@mirx:
Csak köp. A belvárosban. Kiskosztümben. Miután gyorsan szétnézett, hogy látja-e valaki.
És ezzel jobban meghökkent, mintha a "young, educated women often say fuck" (vagy valami hasonló) facebook-oldal lájkolója lenne. :)

mirx 2013.05.17. 14:58:48

@hagyma: nem azt hiszem, csak fricska volt az ÉNÉNÉN típusú reakcióra ;)

mirx 2013.05.17. 15:00:21

@Barátusz: Ezt a köpködést sose értettem, miért csinálják az emberek...
Még a teniszezőket nagyjából, mert ott a sok salak. De amúgy mi a francot köpnek ki? Miért nem isznak inkább egy pohár vizet? Érthetetlen.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 15:01:29

@Barátusz:

Egy kis felvilágosítás az ukránról:

Az ukránban is lágyít az i, de az и az ukránul nem i!

Tehát:
orosz е = ukrán є
orosz э = ukrán е
orosz и = ukrán і
orosz ы = ukrán и

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 15:03:12

@hagyma:

A Reni az jellemzően az Irena beceneve. Bolgárban nagyon nagyon gyakori a becenéven szólítás.

Ganca? Így ejtve?

BTBTBT 2013.05.17. 15:03:42

@mirx:
A pubok reggel 7-11 között nyitnak Londonban. Vidéken más lehet a helyzet. Úgyhogy jócskán álldogálnak azok a járdán délelőtt is. Meglehet, hogy nem a belvárosban.

Nálunk melóban például nincsen az épületen belül dohányzásra kijelölt hely. Az egyetlen bagós kollégám (angol) meg kijár az épület mögötti dolgozói parkolóba szívni.

A csikkes dologról majd megkérdezem a biciklis kollégákat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 15:03:44

@mirx: ez ENENEN
most mondod hogy Te sosem kopkodsz
ki kerdezte hogy kopokodsz -e?

BTBTBT 2013.05.17. 15:05:25

@mirx:
Például azért, mert - az esetleges iskolázottságuk ellenére is - parasztok?
Kiköpni meg a nyálfelesleget egyszerűbb, mint vizezni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 15:05:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
lehet akkor angolositotta a nevet Reni

nem, a Ganca Gankanak ejtve, egymaskozt a bolgarok is gankanak
tehat Ganka
de Ganca volt a nevjegykituzojen

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 15:05:51

@Barátusz:

Oroszul Юлия, ukránul Юлія, más az írás, de az ejtés azonos. Ha ukránul Юлия lenne írva, annak az ejtése kb. "Julüja" lenne, de ilyen nincs.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 15:06:38

@hagyma:

Ganka. Igen van ilyen név, bár nincs benne a top 20-ban.

mirx 2013.05.17. 15:06:52

@hagyma: senki, de nem is mondtam, hogy köpködök-e vagy sem :)

mirx 2013.05.17. 15:07:49

@Barátusz: az emberek reggel hétkor már a kocsmában nyomulnak? :o azigen! ez anglia?

váj mí 2013.05.17. 15:08:06

@Barátusz: Emma, a másikat meg holnap vedd elő, sárgástól :P

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 15:08:08

@Barátusz:

Persze. Minek fordítanának le neveket? Magyarul sem lett Luke Skywalkerből Égenjáró Lukács.

BTBTBT 2013.05.17. 15:08:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Oké, most már vágom. Azt hittem, ugyanazt az "i"-t használják.

Erről talán a román kolléganőmet kéne kérdezgetni (ukrán az anyja-apja, de R.-ba költöztek az ő születése előtt), aki angol/francia/spanyol/román beszédkészségű tudásával lusta, mert egy irodában döglik. :)

váj mí 2013.05.17. 15:09:44

@Kovermadar: Az az, de előkelő körökben ikra, drága körökben meg kaviár ;).

@hagyma: Nem, megint egyszerre a kettőt :P

mirx 2013.05.17. 15:11:10

@mirx: Feketetojás Arnold :))

mirx 2013.05.17. 15:11:46

@mirx: Gyűlőlőudvar Dávid :)))

váj mí 2013.05.17. 15:12:13

@mirx: Khm, utcán kialakított "kerthelyiségben" azért lehet?

BTBTBT 2013.05.17. 15:12:41

@mirx:
A munkahelyem közelében, a sok üzlet között, van hétkor nyitó pub, és nyilván megy oda olyan is, aki reggelizni akar, de 9 táján már igencsak pohárral a kézben álldogálnak a vendégek a bejárat előtt.

De mondjuk mennyiben különbözik ez attól, amikor 2000 táján reggel negyed hatkor az Örs vezér téri gomba melletti árusnál tolták a melósok a feleseket? :)

2013.05.17. 15:13:51

@Barátusz: Természetesen, igazad van. :)

BTBTBT 2013.05.17. 15:14:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Tudom, hogy a bolgárokról volt szó, de a magyar keresztségben is kaptak filmek és könyvek az eredetitől teljesen eltérő címeket, nem?

A Han Solo-t lefordítanád nekünk magyarra? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 15:15:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat nekem sem volt benne a top 20-ban. olyan harcsa feje volt, de amugy jo fej volt
@mirx: mivel alutasitottad a kopkodes letjogosultsagat, ezzel elmondtad, hogy te NEM kopkodsz
@váj mí: maximalista

Evain 2013.05.17. 15:16:34

@mirx:
most mit rötyögtök: Hobbit? Zsákos Frodó? Roxfort? Mardekár? :D

BTBTBT 2013.05.17. 15:17:32

@mirx:
Ez hogy is van eredetiben?

BTBTBT 2013.05.17. 15:19:20

@váj mí:
Hamvas barack minden napra? Ráadásul sárga is? Nem is tudom, ki mondta tegnap, hogy a változatosság gyönyörködtet. :)

mirx 2013.05.17. 15:20:08

@hagyma: EZZEL elmondtam, de nem arról szólt a bejegyzésem, hogy énénén. hanem hogy a köpködés az ilyen wtf dolog. melyben aztán barátusszal egyetértettünk, és kézenfogva elsétáltunk a lemenő nap fényébe. nnna.

mirx 2013.05.17. 15:20:45

@Evain: a mardekár az mimimi?

váj mí 2013.05.17. 15:20:56

@Evain: Hugrabug, Hollóhát ... :D

mirx 2013.05.17. 15:22:04

@váj mí: "Határeset, de elfogadom." :)

váj mí 2013.05.17. 15:22:32

@Barátusz: Merhogy a töknek kell neked is mindenre emlékezned! ;).

BTBTBT 2013.05.17. 15:22:37

@Evain:
Hülyén néztek rám a HP-t angolul olvasó ismerőseim, amikor azt mondtam, hogy lövésem sincsen a benne szereplő eredeti nevekről, mert magyarul rágtam át magam a regényfolyamon.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 15:23:12

Itt a tegnapi eurovíziós elődöntőn kiesett bolgár versenyző, aki nem látta www.youtube.com/watch?v=Vb4F43A0Ql4 - pedig rosszabbak is bejutottak. Sajnos a bolgár versenyzők mindig hibáznak valamiben ezen a versenyen. Tavaly az énekesnőt vízvezetékszerőnek öltöztették, kb. mintha a "leginkább nőietlen ruha" kategóriában akartak volna nyerni. Idén ezt sikerült megoldani, az énekesnő az egyik legnőiesebb öltözékű versenyző volt, ez tény, viszont odatettek a színpadra egy dudást, aki időnként körbejárta a színpadot a nézők ijesztgetése céljából. Feleség szerint az európai nézők kb. a bolgár autótolvaj karakterét ismerhették fel a dudásban.

váj mí 2013.05.17. 15:23:12

@hagyma: Hát kérlek, legalább itt ;)

BTBTBT 2013.05.17. 15:23:32

@váj mí:
Néha - különösen rossz dolgokkal kapcsolatosan - én is ezt szoktam kérdezni magamtól. A jókat meg érdemes többször is felidézni, nem? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 15:23:47

@mirx: jo akkor helyesbitem a bejegyzesemet
nem tamogatom a dohanyzast es a pincerek remek emberek
altalaban

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 15:24:30

@Barátusz:

"Tudom, hogy a bolgárokról volt szó, de a magyar keresztségben is kaptak filmek és könyvek az eredetitől teljesen eltérő címeket, nem?"

Ez a magyar filmforgalmazás egyik hírhedt szokása.

mirx 2013.05.17. 15:25:26

@váj mí: Ja! Nekem kimaradt ez a teljes Harry Potter-kult, bocs. Viszont a Terry Pratchett-fordításokban is van Széltoló, Kétvirág, na meg a "Poggyász"! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 15:26:44

@váj mí: viszont a magyar tovabjutott es tegnap meghallgattam mar kivancsisagbol
nem sok koze van se a zenhez se a szoveghez se az enekhanghoz, de kifejezetten szeretheto kis enek
ha ezt en nem tudnam osszedobni magammal egy honap gyakorlas alatt, akkor szaradjon le a vajmi bal huvelykujja

BTBTBT 2013.05.17. 15:30:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Igen, sokunk számára ismerős. A legismertebb példák egyike "A nyolcadik utas..."

Mondjuk a könyvkiadásban is van néhány érdekes dolog. Hogy született a "Zabhegyező"? "A babó" valahol érthető Szobotka múltja meg Tolkien nyelvújítása miatt, de mégsem.

A Han Solo magyarításán tehát még dolgozol?

mirx 2013.05.17. 15:30:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: jajjj ezt ne is emlegessük, mert ettől mindig felmegy a vérnyomásom! "Doktor zsiványi", meg "Apócák a pácban" meg "Az ügynök haláli", vazz...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 15:32:49

@Barátusz: @mirx:

Borzasztó rosszak ezek a magyarítások. Rossz fordítás ez egyszerűen.

BTBTBT 2013.05.17. 15:32:54

@váj mí:
Szóval olvasottság címén HP-könyvek bújójának is tetszik lenni. Hát ha magát tényleg nem az intellektusa miatt akarják..., akkor vakok azok a férfiemberek. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 15:35:28

@hagyma: ez@maxval, a gondolkodni próbáló birca - nak ment de mar vajmi megvezet a ketmelles bekapssal

BTBTBT 2013.05.17. 15:36:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Rosszak vagy sem, azért talán még Tandori baja is meggyűlne a "Catcher in the rye" magyarításával.

Filmek "tagline"-ja (nem tudom rá a magyar szót) időnként jobb, mint az eredeti:
Féktelenül (Speed), és az volt, hogy "Get ready for rush hour", de a magyar "A sebesség rabul ejt" lett. Mérföldekkel jobb a csúcsforgalomra utalásnál.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 15:40:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez nem forditas
sok esetben legalabbis
a filmet megnezve adnak egy uj cimet, ami magyar
sokszor jot is tesz
ha minden filmcimet szo szerint probalnanak forditani.....
nem lenne jo
pl a csak kapasbol
a reszkessetek betorok
sokkal jobb mint egeydul otthon
magyarul jobban kiadja a cim, mire szamithatsz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 15:41:13

@Barátusz: nem jobb
mas
a magyarnak kifejezobb
es ez igy van jol

Hari Seldon 2 2013.05.17. 15:43:50

@hagyma:

Szerintem simán jó a "pihenő" vagy mondjuk a "kantin", ha ott enni is lehet.

Evain 2013.05.17. 15:46:57

@Barátusz:
Aha, én azért beazonosítottam a film alapján (előbb a könyveket olvastam ugye). Aztán kiderült, a hollandok is előszeretettel honosítanak, így lett drága Dumbledore profból Perkamentusz. :)

@mirx:
Jaja, Pratchett fordításokon én is kiakadtam anno, mikor elkezdtem az eredetiket venni, és nem bírtam beazonosítani a szereplőket egy darabig. :P

Filmcímek közül a csúcs:
Tremors = Ahová lépek szörny terem

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 15:48:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"A tipikus temetésen elől még szomorúan hallgat mindenki, hátul meg halkan vicceket mesélnek."
Igen ez is igaz.

Bölcs nagynéném, megjegyzése szerint.
Amig fiatalok vagyunk esküvőkre járunk, Mikor megöregszünk temetésekre.

Ez is egy olyan családi esemény ami jó esetben összehozza a családot. A rokonok örülhetnek egymásnak, távolabbi rokonok sokszor először látják egymást. Nyilván nem csak a halottról fognak beszlgetni akit lehet hogy nem is láttak életben soha.

Az egyik idős nénim akit szamitógép használatra tanitottam odáig ment, hogy a holttestét felajánlotta orvosi kutatásra.
A temetés helyett pedig rendezett egy koktélpartit a rokonainak és barátainak. Fiatal mosolygós képe volt az egyik asztalon, és olyan volt a hangulat mitha még mindig köztünk lenne.

Igy is lehet, még ha kicsit extrémnek tünik a számunkra.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 15:49:27

@Hari Seldon 2: haaaat
piheno
nem tudom
enni lehet nalunk, amit hoztal magaddal es altalaban akkor megy ha kajalsz, tehat lehetne etkezo is, de nem az mert nincs kaja, csak amit hozol magaddal
ahol van kaja, a cafeteria, azt lehet egyertelmuen etkezdenek nevezni, vagyis munkahelyi etkezdenek:)
a kantin nem sokkal magyarabb mint a break room, raadasul a kantin inkabb katonai kepzetet ebreszt
ez egy kisebb szoba ahol van 3-4 huto, mikrohullamo egy hosszu asztal meg 8-10 szek
a hatterben oltozoszekreny es ket budi
nincs magyar megfeleloje
ez break room:)

Evain 2013.05.17. 15:50:08

@hagyma: ezzel egyetértek. pl egy kultúrális utalást nem lehet lefordítani, csak honosítani. Pl én külön élveztem az olyan finomságokat, amikor pl egy amcsi filmben hivatkoznak egy Jay Leno show-ra, a feliratban meg mondjuk az esti Showder szerepel.
Szóval szerintem meg van ennek is a helye.

mirx 2013.05.17. 15:50:21

@Evain: jaja, vagy Ladder 49 = A tűzből nincs kiút :D

BTBTBT 2013.05.17. 15:50:26

@hagyma:
A film lényegét tekintve (a robbanás elkerülése végett 50 mérföld felett vezetni a buszt) a sebességnek fontosabb szerepe van, mint a csúcsforgalomnak, még ha utóbbi sem elhanyagolható a történet első felében.
És a "Speed" azon ritka esetek közé is tartozik, amikor a magyar fordításban sokkal jobb dumák voltak, sokkal természetesebbnek hatott, mint az eredetiben.
De ezen nem fogunk összeveszni.

mirx 2013.05.17. 15:52:03

@hagyma: az étkező az egy helyiség, ahol esznek, az étkezde meg vendéglátóipari üzemegység :)

BTBTBT 2013.05.17. 15:53:28

@Evain:

Nem láttam a HP-filmeket, mert akkortájt kezdtem olvasni az első regényt, amikor az első film kijött, és nem voltam kíváncsi a színészekre. Szeretek a saját képzelőerőmre hagyatkozni.

Mi jött volna le a magyarnak, egy olyan film címe hallatán, hogy "Remegések"? Szerinted beültek volna a moziba? :)

BTBTBT 2013.05.17. 15:56:28

@mirx:
Na jó, de a "Létra 49" önmagában nem mond semmit. Még azt sem, hogy tűzoltókról szól.
Érdekesebb címekkel (még ha nem is állnak köszönő viszonyban az eredetivel) könnyebb felhívni a potenciális néző figyelmét, és becsalogatni a moziba. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 16:00:52

@Evain: igy van
@Barátusz: nem hat, angolbol forditottak es igyekeztek a legjobban, csak ugye ami kurva jonak tunik magyar szemmel es szo szerint visszaforditanak amerikaira, az meg itt nem jonne be
na ez a tudas
leforditani ugy hogy masik orszagban is uljon a humor
@mirx: jo akkor etkezo
de az itt cafeteria:)
de
azert az etkezo az inkabb a sajat lakasodhoz tartozik
meg peldaul ahol a nejem dolgozik a , ott az etkezoben penzert adjak a kajat, nem sokert ,de penzert, az ott dolgozoknak tehat nevezhetnem etkezdenek is,, de hogy tovabb ragozzam amellett hogy a dolgozok cafeterianak hivjak a hivatalos neve melting pot
na eere varrjal gombot:)

BTBTBT 2013.05.17. 16:00:55

@hagyma:
És a "wash room"-hoz mit szólsz? Amikor először kérdezte tőlem valaki, fogallam sem volt, miről beszél.

mirx 2013.05.17. 16:01:34

@Barátusz: szerintem meg az ilyen áldramatizálás sokkal uncsibb, hogy "nincs kiút" meg "végzetes vonzerő", meg kb tízezer ilyen címet fel tudnék sorolni, amire meg se rebben a szemöldököm, tuti bennük van a végzet, veszély, halálos, bolygó meg társai, rohadtul elcsépelt és egyáltalán nem kelti fel az érdeklődésemet. A "49-es számú létra" sokkal kíváncsibbá tesz, mint a halálos fegyver x.

Evain 2013.05.17. 16:03:45

@Barátusz: lásd korábbi kommentem hagymának. Ez már nem fordítás, hanem honosítás. :)

kb amiért arab országokban ellentétes hatást értek el azok a reklámok, ahol egy folyamatot jobbról balra mutattak be. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 16:03:58

@Barátusz: hat abban nagyon nagy atfedesek vannak
lehet sima mosokonyha
budi\furdoszoba
furdoszoba moso es szaritogeppel
nemigen hasznalatos errefele

Evain 2013.05.17. 16:07:00

@mirx: imo ez inkább csak azt jelenti, hogy te nem leszel célcsoportja egy ilyen című filmnek. :)

BTBTBT 2013.05.17. 16:07:22

@mirx:
Amikor a "Halálos fegyver" kijött, nem volt dömpingje az ilyesmiknek.
A "Végzetes vonzerő" és a 80-asok végéhez tartozik, és akkor még nem volt elcsépelve. Meg alliterált is. Meg M.D. dugott is benne.
Az viszont tény, hogy amikor a kilencvenes évek közepén már minden "tökéletes" volt a filmncímekben, én is kezdtem unni, mert akkor már nem volt kreatív.
"A nyolcadik utas" azért volt jó önmagában, mert akkor még nem is volt szó folytatásról. Aztán még "A bolygó..." is ötletes, volt, a 3. résznél viszont már szívtak a magyar címadással.
A "Die hard"-nál (ott angolban is) szintén...

BTBTBT 2013.05.17. 16:08:49

@hagyma:
Angliában a wash room az a budi. Mondjuk "water closet"-nek meg senki sem hívja a vécét. Talán csak otthon. Bár arra meg ott van a "loo".

mirx 2013.05.17. 16:09:39

@Evain: Most őszintén, te megnéznél egy "A tűzből nincs kiút" című filmet? Abszolút zsé kategóriás fosnak tűnik, közepes költségvetésű special effectekkel. De mindjárt utánanézek, hátha kiderül, hogy 4.5 órás dráma Picasso életéről vagy valami :D

mirx 2013.05.17. 16:11:23

@mirx: Hármas átlagú tűzoltódráma. Hát nem fogom megnézni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 16:11:59

@Barátusz: itt meg sosem talalkoztam vele
nem hasznaljak

BTBTBT 2013.05.17. 16:13:49

@hagyma:
Még szerencse, hogy nem fordítják vissza angolba.
Arra viszont emlékszem, amikor 93-ban kijött a JP, és persze szinkronosan, mert a nemcsak a kölköket érdekelték a dínók, akkor az elkészült magyar szinkron ki kellett küldeni az Amblin-hoz (Spielberg akkori cége), hogy ellenőrizzék, hogy az angol és idegen nyelvű szinkron ritmikussága eléggé hasonló-e, túl hosszú vagy túl rövid mondatok nélkül.
Ha nem, akkor változtatásokat kértek.

BTBTBT 2013.05.17. 16:16:18

@hagyma:
Angol sajátosság lehet. Mondjuk sokszor tőlem sem kérdezték a wash room-ot. A toilet teljesen megfelel a nagy többségnek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 16:16:21

kozossegi helyeken legaltalanosabban
restroom
otthon beathroom
90 szazalekban ezt hasznaljak

DieNanny CH 2013.05.17. 16:16:41

@Barátusz:

"A Han Solo-t lefordítanád nekünk magyarra? :) "

Ez benne van A Jedi visszatér-ben. Még Luke mondja, miután kiszabadították Leiát, még a Tatuinon, hogy Solo = egyedül (Magányos Han)...

DieNanny CH 2013.05.17. 16:19:23

@Barátusz:

Pl a Némó nyomában lévő nevek is jobbak magyarul, mint eredetiben. Pl:
cápa - Bruce - Protkó (magyar)
feledékeny hallány - Doree - Szenilla

Több nem jut eszembe.

BTBTBT 2013.05.17. 16:19:38

@DieNanny:
A Solo mióta jelent magányost angolul?
Melyik verzióban volt ez? Mert az a lüke Lukács Gyuri annyit változtatott már, hogy lassan lerombolja a mítoszt.

Néhány hónapja néztem meg az eredeti trilógiát (egymás után 3 este), és nem rémlik ilyesmi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 16:20:47

@mirx:
Mit szólsz a Washington György sétányhoz a Városligetben?
Nekem az a "kedvencem"... szerencsétlen! :(

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 16:22:05

@emiGrant:
"Most mar kezdek ide szocializalodni"

Nem helyes egyébként a meglátásod hogy Maxval azért nem kapja meg a magáét mert ismert kommentelő.

Amikor egy cikk kapcsán vitát inditott a homofób nézeteit hangoztava, Sokan normális önmagukból kifordulva szidták a vitában. Nem mindenki kedveli Maxvalt.
Viszont egy lényeges különbség, a többiekkel szmeben, hogy Ő élvezi a vitát, gyakran provokálja is, és ritkán hibázik az érvelésben.

Jó hely ez a HÁ ahogy már tapasztalod Te is.
Nem érdemes túl korán megsértődni.

BTBTBT 2013.05.17. 16:22:36

@DieNanny:
A Némót csak angolul láttam, mert a keresztlányomnak egy időben nagy kedvence volt (persze magyarul), és képben akartam lenni, nem hülyén bólogatni, mikor legközelebb hazamentem látógatóba.

Mondjuk ez eleve gyerekeknek készült, és ha beszédes neveket adnak a szereplőknek, akkor abból egy kicsi jobban leveszi a figura alkatára/jellemére vonatkozó utalásokat.
Most őszintén, mit néznél ki egy Bruce-ból? :)

mirx 2013.05.17. 16:24:59

@DieNanny: hát meg a "solo" igen régi latin szó, ebből ered a zenei szóló is, olaszul meg a mai napig solo az egyedül, pusztán, csak
angolul solitude = magány is ebből származik

DieNanny CH 2013.05.17. 16:26:54

Ja, még HP-ben nagyon tetszik egy tanárnő neve:
Sue Ette Poltz - vagy valami hasonló, mindenesetre kimondva: szú ette polc.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 16:29:36

@mirx: "de amikor mutogatják, hogy milyen cuki nyuszi, meg bambi, én akkoris vörösboros pörit vizionálok, na."

Veszélyes lehet férfinak lenni melletted.......

mirx 2013.05.17. 16:29:44

@Kovermadar: ezt nem is értem, hogy hogy sikerült... volt valami magyar felmenője, vagy ez ilyen kommunista csökevény?

mirx 2013.05.17. 16:30:17

@ctboy: jaja, félhetsz, hogy jóllaksz! :)

BTBTBT 2013.05.17. 16:31:59

@Kovermadar:
Verne Gyula tipikus esete volt a 19. századbeli "mindent magyarítunk még azt is amit lehetetlen"- mozgalomnak.
Így legalább azt hihettük olvasó kisgyerekkénk (évszázad múltán), hogy "de jó, hogy ilyen jó magyar ifjúsági írónk van". :)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.17. 16:34:09

@ctboy: Nem kapja meg a magáét, mert.....blabla..Ugyanmá. Mi a tökömet tudtál meg birca kollegától a posztban a leírtakon kívül? Az Iván az János, a Nagyezsda meg más, arra már nem emlékszem. Pedig szívesen válaszolna, csak nem kap értelmes kérdéseket. Bulgária senkit se érdekel. Még az se, hogy miért bajszos ott minden nő?

mirx 2013.05.17. 16:34:12

@DieNanny: én egyszer találkoztam egy világzenei cédével, amin szép nagy betűkkel rajta volt az afrikai előadő neve: Ali Farka Toure.
Mondjuk utólag kiderült, hogy "turé"-nek kell ejteni, de elsőre röhögnöm kellett kicsit.

Evain 2013.05.17. 16:34:22

@mirx: manapság már nem cím alapján döntöm el, hogy megnézem-e, hanem a szinopszis alapján. :) Ráadásul mivel már lassan 5 éve nem élek magyar nyelvű környezetben, sokszor azt sem tudom, hogy az adott filmnek mi volt a magyar címe. :)

DieNanny CH 2013.05.17. 16:34:36

@Barátusz:

Ne is mondd a változtatásokat, mert felforr az agyam!

Szóval, én mind a 6 részt olvastam könyvben, meg a 6. rész képeskönyvben is megvan - a filmből vannak képek az egyik oldalon, másik oldalon a rövidített szöveg -, szóval abban biztosan benne van. Mivel ezt Luke gondolja, így lehet, csak írott formában találkoztam vele.

BTBTBT 2013.05.17. 16:35:26

@mirx:
Mert egyből az Ali farkán akadt meg a szemed. :)

mirx 2013.05.17. 16:36:39

@Barátusz: hát úgy igazán a túrral együtt hangzott jól :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 16:38:23

@mirx: ""de amikor mutogatják, hogy milyen cuki nyuszi, meg bambi, én akkoris vörösboros pörit vizionálok, na."

Veszélyes lehet férfinak lenni melletted.......

Én úgy olvastam hogy ha meglátsz egy cuki férfit abban is csak a pörköltet (illetve az élelmiszert látod)

mirx 2013.05.17. 16:40:27

@Evain: pedig szerintem pont ezek a pocsék címek elég sokat elárulnak. egyébként angolul is van egy rakás ilyen, bár az is igaz, hogy például az inception-t nem biztos, hogy elsőre megnéztem volna, pedig milyen pazar kis dolgozat lett. vagy például a Face/Off is milyen hülye cím, pedig a film bejött.
a szinopszis se minden, például a Short cuts-nál kb annyit lehet írni tényleg, hogy "amerikai kisemberek tragikomikus világa", na most ez alapján mit döntesz?

BTBTBT 2013.05.17. 16:41:10

@DieNanny:
Így már értem. Korábban úgy írtad, mintha a filmre céloznál, és abban láttad volna. Csak az eredeti három regényt olvastam magyarul, vagy negyedszázada.

Be akartam szerezni egy tisztességes DVD/Blu-ray kiadást, hogy ott legyen a polcon, de olyan nincs, amin az eredeti 77/80/83-as változatok lennének, vagy ha vannak, nincsenek feljavítva képminőségileg, az a sok változtatás meg már uncsi. Úgyhogy a Lukács Gyuri bekaphatja. Amíg ki nem jön azzal a kiadással, amire nemcsak nekem fáj a fogam.

Persze azért 97-ben óriási élmény volt a korábbi VHS-es korszak után moziban is látni a trilógiát.

mirx 2013.05.17. 16:41:25

@ctboy: ööö az emberekről nem asszociálok ennivalóra... (micsoda perverz gondolat amúgy. túl sok rémhírt olvasol.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 16:42:22

@mirx:
Hát... nem hinném :) Bár egyesek szerint a Földet a magyarok népesítették be, szóval akár :)

BTBTBT 2013.05.17. 16:43:01

@mirx: Minnyá gondóótam, hogy a túrnál. :)

A Face/Off-nál az Ál/Arc magyarítás is jó volt. Meg persze Cage fénykorában.
Inception? Hagyjuk...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 16:46:23

@mirx: " ööö az emberekről nem asszociálok ennivalóra.."

...huh...... Megnyugodtam. Már azt hittem ha meglátsz egy férfit, Te is a kakast látod a levesben mint Chaplin az alaszkai aranyásók jelentben.

Svájc ugye? Csak a biztonság kedvéért kérdezem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 16:47:01

OFF

Nem tudtok valami jó kis sorozatot? Hamarosan végzek a "The Walking Dead"-el és kellene a helyére valami hasonló...

ON

BTBTBT 2013.05.17. 16:48:34

@Kovermadar:
Milyen műfajt komálsz? Új cucc kell vagy bármi?

Curb your enthusiasm?

BTBTBT 2013.05.17. 16:50:27

És mi fér bele a hasonlóba?
A CYE tán nem a legjobb példa. :)

Evain 2013.05.17. 16:51:35

@mirx: jaja, inceptiont pont két napja néztem itt a tevében. Egyébként meg úgy vagyok vele, hogy jó címmel-szinopszissal is láttam már filmet ami nem tetszett, meg fordítva is történt. Szóval hangulatfüggő. Pl én spec horrorajongó vagyok, de manapság ritkán látni jót. Erre valamelyik éjjel derült égből villámcsapásként láttam a the cave c. filmet, ami felüdülésnek számított látványvilágával a többi tucathoz képest, holott a címe alapján lehet, hogy nem néztem volna meg. Az ázsiai filmeket is egyre jobban szeretem, egyre több nézhetőt látok manapság. Na ott meg még az angol cím is csak fordítás/honosítás. :)

Evain 2013.05.17. 16:53:42

@Kovermadar:
The river
The following
?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 16:53:56

@Barátusz:
Horror, thriller, akció, krimi, scifi

Nem baj ha új, de nem ragaszkodom hozzá. :)

BTBTBT 2013.05.17. 16:55:35

@Kovermadar:
The wire
Six feet under
American horror story
Twin Peaks
Breaking bad
X-files

Jó lesz? Köll még?

Evain 2013.05.17. 16:56:51

@Kovermadar: majd még nézek, de most rohannom kell a leszármazottakért. ^^

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 16:57:10

@Barátusz:
A legjobban talán a Jericho típusú sorozatok tetszenek, apokaliptikus környezet... kicsit mint a "The Postman" filmben vagy a "Fallout" játéksorozatban.

BTBTBT 2013.05.17. 16:57:19

@mirx:
Onnantól, hogy kiderül, hogy a "Short cuts" Altman filmje, már megyek is, és nézem. De biztos nem mindenki figyel oda ennyire az alkotógárdára.

peacefroggg 2013.05.17. 16:58:29

@Kovermadar:
Jericho - enyhe "posztapok"
a Fringe feltételezem megvolt már..

esetleg Derrick? :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 16:59:04

@Barátusz:
"Akárcsak a "breakfast", ha jobban belegondolsz. "Gyorsszünet"? És ebből lett a reggeli."

Nem, nem. A breakfast break fast, a böjtölés, koplalás
megszakitásából következik.

Éjjel nem eszel (általánban) ez a koplalás, reggel megszakitod (megfékezed) a koplalást.

BTBTBT 2013.05.17. 16:59:35

@peacefroggg:
"- Harry, hol vannak a táskáim?
- A szemeid alatt, Derrick." :)

BTBTBT 2013.05.17. 17:00:25

@ctboy: Köszi. mirx már felhomályosított.

BTBTBT 2013.05.17. 17:06:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Egyébként nektek hol volt az esküvőtök? Bulgáriában? Már csak a népszokások miatt...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 17:14:13

@peacefroggg:
Nem volt meg, de az is jól hangzik :)

@Barátusz:
Egyelőre elég lesz, köszi! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 17:15:25

@váj mí:
Kész lett, szerintünk nagyon finom lett.
Legközelebb dobunk mellé egy kis pirított bacon-t is, az íze kedvéért :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 17:28:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: mondjuk a volegeny az eskuvojere meg is borotvalkozhatott volna

emiGrant 2013.05.17. 17:34:20

@váj mí: Latom, hogy ramkereshettel, mert kulonben honnan tudtal volna a sherpaimrol? Hat ha HA felker, boldogan irok roluk. Imadnivalo, csodas emberek mind. Meg a hordarok is, akiket meg jobban szerettunk. A kulonbseg a ketto kozott erdekes, mert sokan nem ertik. Persze ahhoz ott kellett lenni, hogy ertse az ember.

emiGrant 2013.05.17. 17:40:57

@ctboy: Szia! Sertodesrol szo sincs,csak hetfon egy kicsit a bogyomben volt az a sok ertetlen csesztetes. Nem vagyok sertodos tipus, ezt mar vaj mi-vel is megbeszeltuk.

Kivancsi vagyok, hogy tenyleg lenne-e ertelme annak, hogy a serpakrol irjak, ahogy vaj mi ajanlotta,vagy csak viccelt? Mar azt hiszem nincs vonalban, mert nem lattam kommentet tole regen, en meg egy par orat kihagytam, mert nalunk bedoglott az internet. Most is mobil kutyuvel internetezek, de ez olyan lassu, hogy megorulok tole.

Te mit gondolsz? Marmint a serpakrol valo posztrol.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2013.05.17. 17:49:08

@emiGrant: "Vita nincs, ugy kiraknam a szuruket 5 perc alatt, mint annak a rendje. Nemcsak azert mert megerdemlik, hanem azert is, hogy kenytelenek legyenek folnoni."

illetve

@Kovermadar: "Ha akar igyon, de ha én nem iszom, akkor ne az én házamba tegye. Ha akar dohányozzon, de a házam dohányzásmentes. Ha akar hallgasson zenét, de fülhallgatóval, mert adott esetben én nem akarom hallgatni, amit ő."

Értem én, hogy itt valószínűleg az egymás iránti kölcsönös tiszteletről van szó (bár amit írtok, nem tűnik annyira _kölcsönösnek), így nem is annyira ellenetek mondom, hanem inkább kiegészítendő, vele párhuzamosan.

Nem tudom, ismertek-e olyat, akinek valóban kitették a szűrét otthonról, hogy akkor köszönjük szépen a részvételt, lehet menni felnőni -- én ismerek, és a saját életemből is ismerős valamennyire a szituáció, és a kutya szerintem ott van elásva, hogy ez sosem szül jó vért. Szerintem nem akartok (senki sem akar) olyan viszonyba kerülni a gyerekeivel (pontosabban: elveszteni a kapcsolatot a gyerekeivel), mint amit ez eredményez.

Ugyancsak, ez az "én házam, jobb ha meghúzod magad" attitűd is ismerős. Ha tényleg ilyen vagy, akkor elveszed a kölykedtől azt az érzést, hogy van otthona. Inkább csak egy kis kutyaóla van, amit te bármikor elvehetsz, és örüljön, ha kap enni. Lelketlen dolog, és én még olyat sem láttam, amikor ez jól sült volna el.

"azt úgy b@sznám pofán apósom helyébe, hogy két hétig azt sem tudja, hogy fiú vagy lány"

Hát nézd (sóhaj). Igazad van, hogy nem kell feltétlenül seggfej gyereknek lenni. De hát azért szerintem seggfej szülőnek sem...

DieNanny CH 2013.05.17. 17:50:53

@Kovermadar:
Ismered a Person of Interest-et?

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2013.05.17. 17:51:04

@emiGrant: "Vita nincs, ugy kiraknam a szuruket 5 perc alatt, mint annak a rendje. Nemcsak azert mert megerdemlik, hanem azert is, hogy kenytelenek legyenek folnoni."

illetve

@Kovermadar: "Ha akar igyon, de ha én nem iszom, akkor ne az én házamba tegye. Ha akar dohányozzon, de a házam dohányzásmentes. Ha akar hallgasson zenét, de fülhallgatóval, mert adott esetben én nem akarom hallgatni, amit ő."

Értem én, hogy itt valószínűleg az egymás iránti kölcsönös tiszteletről van szó (bár amit írtok, nem tűnik annyira _kölcsönösnek), így nem is annyira ellenetek mondom, hanem inkább kiegészítendő, vele párhuzamosan.

Nem tudom, ismertek-e olyat, akinek valóban kitették a szűrét otthonról, hogy akkor köszönjük szépen a részvételt, lehet menni felnőni -- én ismerek, és a saját életemből is ismerős valamennyire a szituáció, és a kutya szerintem ott van elásva, hogy ez sosem szül jó vért. Szerintem nem akartok (senki sem akar) olyan viszonyba kerülni a gyerekeivel (pontosabban: elveszteni a kapcsolatot a gyerekeivel), mint amit ez eredményez.

Ugyancsak, ez az "én házam, jobb ha meghúzod magad" attitűd is ismerős. Ha tényleg ilyen vagy, akkor elveszed a kölykedtől azt az érzést, hogy van otthona. Inkább csak egy kis kutyaóla van, amit te bármikor elvehetsz, és örüljön, ha kap enni. Lelketlen dolog, és én még olyat sem láttam, amikor ez jól sült volna el.

"azt úgy b@sznám pofán apósom helyébe, hogy két hétig azt sem tudja, hogy fiú vagy lány"

Hát nézd (sóhaj). Igazad van, hogy nem kell feltétlenül seggfej gyereknek lenni. De hát azért szerintem seggfej szülőnek sem...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 17:52:15

@én már a fény gyermeke vagyok: "Bulgária senkit se érdekel. "

Dehogynem. Engem nagyon is érdekel. Egyébként jobb lenne ha másokat is érdekelne, mert lehet hogy hamarosan olyan ProbléMáriákkal fogunk szembesülni mint a bolgárok.
-Értelmislg elvándorlása,
-Külföldiek hazautalása bekerül a költségvetésbe. stb.

Még az se, hogy miért bajszos ott minden nő?"

Nem mind csak az egy harmada, ezt pedig már elárulta pár hónappal ezelött.

DieNanny CH 2013.05.17. 17:53:14

@Evain:
Coraline és a titkos ajtó? Bár rajzfilm, de ijesztő.

DieNanny CH 2013.05.17. 17:56:08

@Th's child:

Tudod, hogy ezek a bizonyos "gyerekek" már elmúltak 21 évesek?

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2013.05.17. 18:00:35

@DieNanny:

Igen, feltűnt a példa, amiről szó volt.:)
Nekem mindenesetre általánosabb érvényűnek tűnt a véleményük... talán tévedek.

Bár az is igaz, 21 évesekkel szemben sem a fizikai erőszak a legjobb megoldás. Gondolom.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 18:04:09

@Kovermadar: Volt már a "Breaking Bad" egészen szuper.

Próbálkozzunk egy kis idióta félreforditással.

Breaking Bad = A rossz széttörése

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 18:05:53

@Barátusz: Igen, le vagyok maradva 6 órával. Elnézést a duplázásért.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.17. 18:08:24

@tanato: " Régen Magyarországon is csak a legszűkebb baráti kőr tegeződőtt,sőt családon belül sem volt tegeződés,"

igen, emlekszem, hogy az en szuleim is magaztak a szuleiket, sot mi kisgyerekkent - mivel ezt lattuk toluk - magaztuk a nagyszuleinket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.17. 18:08:58

@Th's child:
Egy normálisan működő családban teljesen jogos a meglátásod.
Amit én az említett két fiataltól láttam (és nem csak én), az enyhén szólva is gyomorforgató.

Folyamatosan az megy, hogy: adjál pénzt erre, adjál pénzt arra, most ide menjünk, most oda, most ez legyen, most az. Apósomnak az az egy kérése volt, hogy este csend legyen, mert másnap hajnalban kel.
A szóban forgó esetkor egyedüli kereső volt a családban, eltartotta a feleségét, annak gyerekét és a gyerek pasiját, aki valljuk meg se kutyája, se macskája. És ezek után ezt vágja oda az a kis f@szfej, hogy "elmúltam 18, ne mondja meg, hogy mit csinálhatok".
Amikor önköltségen ki lett hozva Svédországba, ki lett emelve a mocsokból (valódi mocsokból, nem Mo-ra értem).
Azt gondolom, hogy 21 évesen, ilyen háttérrel a minimum, hogy kezet csókol az apósnak, minden áldott nap.

A lányról kb. ugyan ez elmondható, de ugye ő utánfutója a feleségnek, tehát nincs mit tenni. De a srácot már régen az utcára tettem volna, mert még csak nem is a gyerekem.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 18:10:57

@emiGrant: "Te mit gondolsz? Marmint a serpakrol valo posztrol."

Mindennek van értelme ha jól meg van irva.
Mint látod, a poszt csak egy vita inditó. Én jobban szeretem a pozitiv beszélgetéseket mint pl. ez a mai.
De el kell ismerjem, hogy provokativ cikkekből is sikerült már értelmes vitát kihozni.

A dögunalmas, ismétlődő cikkek a legkevésbé hasznosak és népszerüek.

Fel a fejjel ird csak meg azt a serpásat.

Egyébként is kiderült pár hete milyen veszélyes népség is a serpa.
Majdnem agyonverni szerencsétlen pökhendi hegymászókat nem szép dolog.

mirx 2013.05.17. 18:11:53

@ctboy: vagy "A béna szünetel" :)))

ha élvezed az ilyesmit, akkor nézegesd a Tóteasz-mémet a tumblr-en :
fuckyeahtoteas.tumblr.com/

némelyiken szétröhögtem magam

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2013.05.17. 18:15:22

@Kovermadar: Fair enough, a példád tényleg megnöveli a vérnyomást.

BTBTBT 2013.05.17. 18:23:56

@ctboy:
Semmi gond. A bolgár poszt engem is érdekelt, de maxval-nak dolga lehet délután, mert nem reagál. Talán majd később.
Vagy feladta, hogy az ó posztját is szétoffolták.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.17. 18:25:14

@Vlad Gierst: "Na akkor mindjárt megtudjuk, mik is a szokások Amerikában, leginkább annak karolinai fertályán."

Hagymat nem tudom megelozni, mert 3 oraval elottem jar, de par erdekesseg a nyugati (CA) partrol:) (bar ez altalanos egesz Amerikaban) A prom (kb. szalagavato bal) a kozepiskola fenypontja, a lanyok szamara ez olyan, mint regen az elso bal. (egyebkent a promenade szobol ered - nyelveszet irant erdeklodok, es Birca kedveert :)
Roppant fontos az eletukben, erre keszulnek mar szeptembertol. Kialakult koreografiaja van, kinek kit kell/illik meghivni stb. stb. Altalaban ugy mukodik, hogy a fiu keri meg a lanyt, hogy lehet-e kiseroje (legtobbszor "parban" mennek a promra. Nagy a presszio, mert ha egy lanyt nem ker fel senki, ugy erezheti, hogy "nem eleg kelendo" :) neha mara-mar olyan ez a meghivas, mint egy "lanykeres", szoval megadjak a modjat.
A lanyok szamara a masik legfontosabb elem termeszetesen a ruha, amelyre kepesek tobb szaz dollart kolteni. Ennek is vannak bizonyos szabalyai.A fiuk oltonyben, nyakkendoben, aminek szine harmonizal v. ugyanaz, mint a meghivott lany ruhaja. hagyomanyosan a lanyok hordanak egy kis, csuklora kotheto csokrot (corsage), amelyet a fiutol kapnak, a fiuk pedig ugyanilyen viragbol keszult kituzot hordanak az oltonyukon, ami viszont a lanyok ajandeka nekik (boutonnier). A promot megelozoen mindenki fenykepezkedik. Van, aki hivatasos fotoshoz megy, mi csak egy parkot valasztottunk a lanyom prom kepeinek hattereul:) (a fekete ruhaban a lanyom, mellette a baratnoje, a prom "kellekeivel" termeszetesen:) https://www.facebook.com/susie.mcmahon.3?ref=tn_tnmn#!/photo.php?fbid=3097149668207&set=a.3097140627981.2123902.1248065889&type=3&theater
A prom maga vegulis egy bal, ahol esetleg bufe is van. Sokan a promra limot berelnek, vagy party bus-szal mennek (ez valamivel olcsobb), es az is gyakori, hogy van egy after prom buli a hivatalos bal utan.

BTBTBT 2013.05.17. 18:28:56

@mirx:
Ezek a fordítások most komolyak? Márhogy tőle származnak?
Ez a Tótisz valami tingli-tangli "regényíró" volt a nyócvanasokban.

mirx 2013.05.17. 18:29:37

@Zsuzsi65: aki ezeket nem tudja, az szerintem nem nézett elég tévét :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.17. 18:31:58

@mirx: "aki ezeket nem tudja, az szerintem nem nézett elég tévét :)) "

Ott a pont, elfejtettem, hogy egy csomo filmben van prom:)) bocs :))) de azt is elmondjak a filmekben, hogy mi a corsage meg a boutonnier? :))) hatha valakinek mondtam ujat is :))))

ffüttyfürütty 2013.05.17. 18:32:34

@Zsuzsi65: Akkor azt hiszem képben vagyunk úgy általában a tinifilmekből. :)

emiGrant 2013.05.17. 18:32:58

@ctboy: OK. Akkor megirom. Majd jovo heten valamikor ha mar van idom. A hetvegem az tele van mindenfele aktivitassal, jo messze minden szamitogeptol, kizarolag a termeszet olen! :-)

Ami a pokhendi hegymaszokat illeti, hat szegenyek nem tehetnek rola, hogy nincsenek serpaik. Viszont azt is megertem, hogy a serpak viszont abbol elnek, hogy malhaznak es nem nagyon dijazzak azokat akik nem fogadnak fol senkit es raadasul felajanljak, hogy ok is dolgoznak, meghozza ingyen. En se orulnek neki tulsagosan. Ettol fuggetlenul nekem nagyon pozitiv emlekeim vannak roluk, bar en nem csucstamado hanem csak trekkelo voltam.

spangolo 2013.05.17. 18:35:14

@hagyma:
"/ket honapig ismerhettem es egeszen ertehetetlen modon, nagyon szeretett, ezen az egesz csalad csodalkozott, meg a halalos agyan is felult es megolelt/"

Kicsit morbid a helyzet, de azt el kell ismerned:
Ha valaki szeretni akar téged,
annak sokat segit ha nem érti csak egy töredékét annak amit beszélsz.

mirx 2013.05.17. 18:35:15

@Barátusz: a fickó Oroszlánkirálynak fordította a "Kings of Leon" együttest, és amikor egy interjúban megpróbálták szembesíteni (többek között) ezzel a hibájával, olyan elképesztő magas lóról és rátartisággal közölte, hogy de az minden úgy jó, ahogy ő fordítja, ésugyan minek kéne neki bárminek utánanézni, hogy a Könyvesblogon pillanatok alatt cafatokra szedték:

konyves.blog.hu/2012/07/25/totisz_andras_szurke_50

ahogy váj mí mondaná, házhoz ment a lóf..ért.

Ráadásul valóban pocsékul fordít, egy középszerű, tehetségtelen kis senki, de akkora arccal, mint ide lacháza.

mirx 2013.05.17. 18:36:23

@mirx: ja és erre válaszul mindenki elkezdett ilyen mémeket gyártani, hogy "mit hogy fordítana tótisz". van egy-két nagyon vicces, pl WARSAW - háborús fűrész :D

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 18:39:34

@mirx: Igen ez a

Sandwich = Homok boszorkány

szinvonal.

emiGrant 2013.05.17. 18:41:01

@Th's child: Ez sajnos egy szornyu dilemma minden szulonek. Azt hiszem a eroviszonyok majdnem mindig a gyereknek kedveznek. Nem azt mondom, hogy a szulonek nincs folenye, dehogy nincs: penz, haz, pozicio stb. De az emocionalis hatalom az mindig a gyereknel van es tudja is. En mar sok olyan gyereket lattam aki az utolso zsigerig kiszipolyozta a szuleit, mert tudta, hogy akarmennyire szeretnek, soha nem lesz szivuk kirakni. Aldatlan allapot es ha en lennek az a szulo, akkor megreszkiroznam azt is, hogy elhidegul a viszony (ami egyebkent nagyon valoszinu) mert kulonben engem nyirna ki a konfliktus.

Nekem volt konfliktusom az egyik fiammal, de o koltozott el, mert onallo akart lenni. Mindketten nagyon orultunk, mert total elegunk volt belole. A viszonyunk OK, de szerintem ha maradt volna akkor nem lenne OK.

Minden eset mas, de emberi jogai minden szulonek is vannak, plane egy mar nagykoru gyerekevel szemben.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.17. 18:41:18

@ffüttyfürütty: "Akkor azt hiszem képben vagyunk úgy általában a tinifilmekből. :)"

Nnnna, hiaba, mar semmi ujat nem lehet mondani :)))) ehhh, ez a globalizacio:)))) pedig azt hittem, a boutonnier-nek orulni fogtok :)))))

BTBTBT 2013.05.17. 18:41:25

@mirx:
Miféle kiadó bízhat ebben a csókában?
Sosem olvastam, sem a saját szösszeneteit, se a fordításait. Legalábbis az utóbbi nem rémlik.
Fiftisédcc-et meg pláne nem. Elég volt az első bekezdés angolul, és azt mondtam, hogy olvassa a trilógiát, akinek két anyja van.

Warsaw = háborús fűrész! :DDD

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 18:42:05

@emiGrant:
"mindenfele aktivitassal, jo messze minden szamitogeptol, kizarolag a termeszet olen! :-)"

Izgalmasnak hanzik.......

csak nehogy pörkölt legyen az arra járó ártatlan őzikéből

mirx 2013.05.17. 18:43:17

@ctboy: nem tudom, ez special nem volt vicces, de ami a tumbl-eren van, azok között vannak viccesek is.

mirx 2013.05.17. 18:45:03

@Barátusz: Én is beleolvastam valamelyik Libriben, és arra a következtetésre jutottam, hogy ez angolul majdnem ugyanolyan borzalmas lehet.

ffüttyfürütty 2013.05.17. 18:49:16

@Zsuzsi65: oké ezek nem voltak meg, beismerem. De ha van még infó/érdekesség természetesen jöhet. :)
pl. szörfözni megtanultál? :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 18:50:18

@mirx:
Igazad van.

Ezt mint a szükségtelen félreforditások első fokozatát szoktát használni, azért irtam ide.

Elfogadom a kritikát.

BTBTBT 2013.05.17. 18:59:27

@mirx:
Én egy Waterstones-ben, mert tetszett a címe. Persze ez a megjelenése táján volt, és fogalmam is alig volt arról, hogy mi ez az egész.

2013.05.17. 19:01:38

Mirol maradtam ma le majdnem 500 kommenttel?

2013.05.17. 19:04:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hosszu-hosszu ido ota ez az elso jo poszt a blogon. Koszonom!

mirx 2013.05.17. 19:06:58

@Zsuzsi65: nekem a linked nem működik, nem privát az album?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 19:07:38

@charlieharper:
Szegény Charlie,

Csak nem rémálmokat okoztam az anyós emlegetésével?
Nagyon szégyelettem magamat.
Még el is képzeltem mi történhetett.
- Kis feleséged jön mosolyogva a fürdőszobából, Te pedig hirtelen az anyóst látod magad előtt.
- Éjszak felriadsz mert azt álmodtad az anyós fekszik meletted az ágyban.

Elnézést kérek ha tönkretettem az éjszakád.

2013.05.17. 19:15:08

@ctboy: :) kimaradt a hideg verejtekezes.

Felesegem szerintem jobban kilenne. Megfelelesi kenyszere van. Olyankor 2 napig azon van a cirkusz, hogy vizes e a furdoszobankban a kilepo. Szerintem az anyos soha nem jott be a mi furdoszobankba ellenorizni, hogy mennyire vizes a furdes utani kilepo. Hogy ez miert fontos az asszonynak, egy rejtely! Allotolag a haz tisztasaganak a jele! Orulet

váj mí 2013.05.17. 19:16:53

@Barátusz: Hm, és én most melyik kategória vagyok is pontosan? ;)

váj mí 2013.05.17. 19:18:01

@mirx: Én élveztem, a filmek annyira nem okék, de elmegy.
Viszont a második mondatodat nem értettem.

váj mí 2013.05.17. 19:19:04

@hagyma: Minél gagyibb, annál több az esélye.

váj mí 2013.05.17. 19:20:49

@DieNanny: Ahham, a veszélyes lények gondozása tanárnő ;).

váj mí 2013.05.17. 19:21:56

@Kovermadar: Bacon az kell, minimum, hogy faszább legyen. Füstölt szalonna még jobb lenne ;).
Na, és hun a fotó?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 19:23:14

@charlieharper: Veled mi baja az anyósnak?

Miért nem Hufnágel Pistihez (Steven Spielberg-hez New Yorkból, vagy Eric Reichmanhoz Torontóból, Henrik Kissingerhez Kasselből) ment a lánya?

Miért pont téged választott? (Te is meg vagy félemlitve ahogy kell)

váj mí 2013.05.17. 19:25:02

@emiGrant: Esküszöm a pionír-nyakkendőmre, meg a pionír világoskék makkomra, hogy nem néztem utánad. Tényleg nem.
A serpák valszeg onnan jöttek, hogy nincsenek éppen "divatban", meg onnan is, hogy legutóbb magyarul egy Leslie L Lawrence könyvet olvastam. Villogó fények kolostora, vagy valami hasonló volt a címe.

mirx 2013.05.17. 19:25:39

@charlieharper: viszont ahol nem vizes a kilépő, ott a tulajok nem fürdenek... :)

DieNanny CH 2013.05.17. 19:26:02

@Th's child:

Szóval te eltartanád az ingyenélő gyerekedet, aki ráadásul még aludni sem hagy, hogy pihenten mehessél dolgozni?

váj mí 2013.05.17. 19:27:23

@mirx: Tótisz valami kurva szar fordító. Ha látom, hogy egy regényt ő fordított, le sem töltöm. Akkor már inkább az eredetit.
De hogy ez a fasz, hogyan kap megrendeléseket, azt nem értem. Illetve sejtéseim azért vannak, mert a fordítói biznisz Magyarországon kész maffia.

2013.05.17. 19:27:40

@ctboy: nem veszes azert annyira. Tul nagy gond nincs. Imadjak az unokakat, tulkenyeztetik oket. Evente ketszer eleg beloluk. Tobb mar overdose lenne.

2013.05.17. 19:31:56

@ctboy: most oszinten, ki az a mazochista, aki az eves szabadsagat az anyosekkal tolti a tengerpart helyett, ahol megkapja az asszony hatsojat a nap. Estenkent sor, bbq. Napkozben vitorlazas. Low maintenance.

váj mí 2013.05.17. 19:36:26

@charlieharper: Hm, csak a nap kapja meg az asszony hátsóját? ;)
Ok, bocs, csak túl magas volt a labda.

mirx 2013.05.17. 19:37:04

@váj mí: Terry Pratchett: A mágia színe? Azt hiszem, a fantasy műfajába sorolják, amit én egyébként nem különösebben szeretek, de ezen a regényen megpusztultam, annyit nevettem. A szereplőknek vannak ilyen különös neveik, amit a fordító igen jól ültetett át a magyarba, például a főszereplő varázsló Rincewind-re a Széltoló elég ötletes. A Poggyász pedig egy intelligens körtefából készült lény, akinek rengeteg lába van, és azokkal nagyon gyorsan tud szaladni. Utóbbival az a célja, hogy a varázslót mindenhova kövesse. Szerintem egy klasszikus mára már, aztán később írt még ilyen úgynevezett Korongvilág-regényeket, de azok már nem tetszettek annyira. De ez a legelső ez tényleg jó.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.17. 19:37:15

@mirx: "nekem a linked nem működik, nem privát az album? "

hopp, igy van, privat. na, de ugyis eleg promot lattatok mar :))) ha kivancsi vagy, elkuldhetem privatban:)

mirx 2013.05.17. 19:39:07

@mirx: Ja, és a poggyász természetesen egy láda. :)

mirx 2013.05.17. 19:40:23

@váj mí: gondolom, tolja a megfelelő helyre a "leadót". már lassan minden így megy.

DieNanny CH 2013.05.17. 19:40:25

@váj mí:
Középiskolás koromban olvastam vagy 10 LLL könyvet. Meg Lőrinc L. Lászlót is. Nem is egyszer!

váj mí 2013.05.17. 19:43:37

@mirx: Köszi az infót. A Korongvilág elnevezés ismerős, de soha nem olvastam tőle semmit.
A fantasy különben nekem sem a kedvencem, az egyetlen, amit végigolvastam a Harry Potter volt. Inkább mindenféle krimik, thrillerek, meg Asimov, ha már fantázia ....

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.17. 19:43:40

@charlieharper: "ki az a mazochista"

Az a mazochista amelyik családban rendesen müködött a (guilt) büntudat kialakitása.
Ha az asszony igy retteg anyósodtól, azért csak nem végzett rossz munkát a mama.

Az unokák rendben vannak?

Te azért lehetnél,
- vallásosabb
- gazdagabb
- dél-afrikai stb...?

Hogy megy ez egy gazdag családnál?

váj mí 2013.05.17. 19:47:06

@mirx: Ez is benne van, de nemcsak. A brancsba nem lehet gyakorlatilag bekerülni kívülállóként. Hatalmas protekció kellett anno ahhoz is, hogy a rendőrségnek tolmácsolhassak magyar-román vonalon. Ami jól hangzik ugyan, de például azzal is járt, hogy hajnali 3-kor is kiugrasztottak akár az ágyból. Ja, és a magyar állami rendőrség "szürkén" fizetett. Ezen már csak röhögtem.

váj mí 2013.05.17. 19:49:36

@DieNanny: Yaps, valamikor én is faltam a könyveit. Most már csak néha-néha olvasom őket. A saját nevén írt könyvei közül leginkább az Üvöltő bika tetszett. Bár az ifjúsági regényei is elmennek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.17. 19:52:18

@mirx: "pedig szerintem pont ezek a pocsék címek elég sokat elárulnak. egyébként angolul is van egy rakás ilyen, bár az is igaz, hogy például az inception-t nem biztos, hogy elsőre megnéztem volna, pedig milyen pazar kis dolgozat lett"

igen, ez erdekes, en is megfigyeltem, hogy az amerikai filmek cime legtobbszor - legalabbis nekunk - eleg semmitmondo, "tul egyszeru", nem szellemes. A magyar szinkronnal legtobbszor hozzatesznek valamit, mert tul rovid, nem arul el sokat a filmrol. Az Inception nekem is egyik kedvenc filmem, vagy 3x lattam:)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.17. 19:58:49

@ctboy: Nem csak az értelmiség vándorol ki, erre most már írásos bizonyíték is van. Ezért is érdemes HÁ-t olvasni. A szokásos hozzászólások hiányoznak a mostani poszt mögött:
- öreg! kapaszkodnak még a bolgárok a pottyantósban nyihihi?!
- használják már a fagylaltos kanalat, vagy még mindig lapátolnak muhaha?!
Vagy valami fasza vasfüggönyöset, amit más megkap.
Birca kollega jól bírja a gyűrödést, nekem nyugodtan elhiheted. De semmi. Pörkölt van és viccös fordítás. Legalább bolgár pörkölt lenne vagy viccös fordítás bolgárból, de nem.