oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 13. 06:52,  Miért jó Magyarországon? 773 komment

2013. május 13. 06:52 Határátkelő

Miért jó Magyarországon?

Bevallom, örömmel olvastam a mai történetet, mert kicsit más szemszögből mutatja be Magyarországot – kicsit talán másképp láttatva a mindennapokat. Írója, Móni, angol férjével 36 év után költözött vissza Magyarországra, és bár akad, ami nem tetszik neki, most mégis inkább arról írt, ami igen. Ráadásul az is kiderül, mi az, amiért a Magyarországon élő külföldiek a leginkább szeretnek itt élni.

bor Parlament.jpg

„Először 1968-ban mentem ki Angliába, hogy nyelvet tanuljak. Irtó izgalmas utazás volt, repülőgéppel mentem és volt egyetemi angol tanáraim vártak. Azaz, hogy mivel pont a csehszlovákiai 1968-as események után volt ez Londonban egy nagyon flancos szállóban ingyen elszállásoltak, hogy jók legyenek a szegény kelet-európai menekülthöz.

Egyébként ez teljesen véletlen volt, összehaverkodtam a gépen mellettem ülő nénivel, aki Kanadába ment a rokonaihoz és egy éjszakát Londonban szállt meg. Elkísértem a hotelig, és amikor meghallották, hogy honnan jött (ő felvidéki volt), azonnal kaptam szobát ingyen, s bérmentve. Másnap mentem tovább Brightonba.

Hotelben dolgoztam, mint szobacicus, 8 font bér és teljes ellátás / szállásért. Nagyon jól éreztem magam, nem is akartam hazajönni, bár azt nem tudtam megtenni özvegy anyukámmal, így négy és fél hónap után mégis hazajöttem.

Közben megismertem egy jópofa angol fiút, aki aztán jött utánam Pestre, miután kénytelen voltam hazajönni. Az esküvő itthon volt és végül 1970-ben mentem el végleg.

Soha nem volt honvágyam

A következő 36 év alatt voltam adminisztrátor, gépírónő, bérelszámoló, háztartásbeli, két gyerek anyja, egyetemista (három diplomám van), gimnáziumi tanár és sportfejlesztő.

Hihetetlenül jól éreztem magam, soha nem volt honvágyam, mert nagyon tudok beilleszkedni és hajlamos vagyok a jó oldalát nézni mindennek. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenütt szerettem az embereket, sőt volt egy pár nehéz évem különböző állásokban, de túléltem.

Anyám 1980-ban halt meg, de ezután is sokat jártunk haza, mert a fiaim, akik akkor 6 és 7 évesek voltak, nagyon szerettek hazajárni.

Talán itt érdemes megemlíteni, hogy sokan kérdezték és kérdezik tőlem a mai napig, hogy hol vagyok otthon. Hol van a "haza"? Minden sovinizmus távol áll tőlem és azt szoktam mondani, hogy itt is meg ott is. Mindkét helyen van, amit imádok, és amit utálok. Ennyit erről!

Mindenben a jót nézem

Hét éve viszont hazaköltöztünk. A legnagyobb meglepetés az volt, hogy angol férjem, aki ugyan a sok látogatás alatt egész jól megismerte Magyarországot, viszont nem beszéli a nyelvet, olyan jól érzi magát itt, amennyire talán soha azelőtt.

Nyilvánvalóan meg kellett várni a nyugdíjt, és persze sokan mondják, hogy angol nyugdíjból könnyű megélni. Ez igaz, de szerintem ez sem a pénzről szól, mint sok minden más.

Eddig még többet éltem Angliában, mint itthon, mivel nem vagyok még 72 éves. Ott nem hiányzott az itt, de itt sem hiányzik az ott. Miért nem? Hát szerintem azért, mert én mindenben a jót nézem, és többnyire el tudom felejteni azt, ami hiányzik.

Szegény anyukám, ő volt olyan, hogy amikor kint volt nálam Brightonban, akkor a magyar TV, a barátnői és a magazinjai hiányoztak, és amikor Pesten volt egyedül, akkor meg én meg az unokái hiányoztak.

Ha tudta volna pont fordítva csinálni, akkor sokkal boldogabb lehetett volna itt is, ott is. Ahogy az angol mondja: "A pohár félig üres vagy félig tele van?" Nekem mindig félig tele van. Szerencsés vagyok!

Miért jöttünk haza?

Persze egy olyan országban, hol ezrek mennek el, ahol sokan tényleg egzisztenciájuk problémái miatt hagyják el az országot, rengetegen nem értik, hogy mi meg miért jöttünk haza? Teljesen jogos kérdés.

Nem lehetetlen, hogy ha most lennék huszonéves, én is mennék. Hogyne mennék, hiszem 1968-ban, mikor ez még nem volt túl könnyű, akkor is megtettem.

Volt bennem vágy a világjárás után, a nyelvet is meg akartam tanulni, a külföldi viszonyokat megismerni és az önállóságot kipróbálni. Szerencsés voltam, volt, aki segített, rögtön szereztem állást és később is jól ment minden, bár vagyonosak soha sem lettünk. Ennek ellenére nem esett nehezemre otthagyni 36 év után, bár egy pár évvel azelőtt el nem hittem volna, hogy így döntök.

Mit lehet szeretni Magyarországon?

Sokan nem értik, hogy külföldiek miért szeretik Magyarországot. Én már kezdem érteni, nemcsak férjem, de más, angol, skót és sokféle nációból való barátainkon keresztül.

Nagyon könnyű, amikor valaki a megélhetéssel küszködik, elfelejteni mennyi csodás dolog is van itthon. Nyilvánvalóan azok a barátaink, akik szintén angol nyugdíjjal élnek itt, azoknak megélhetési problémáik nincsenek.

Ugyanakkor van köztük, aki nemcsak nem tud magyarul (mint a férjem) de még magyar felesége sincs, aki fordítana neki. Múltkor megkérdeztem tőle, hogy miért jó itt? És sorolta: a csodás nyarak, az isteni borok, a szép nők (már van magyar barátnője!), az olcsó ingatlanok (angol szemmel feltétlenül), a budai hegyek, stb., stb.

Hát hogy őszinte legyek, semmi nem lepett meg, amit mondott, mert ismerem őt már annyira, hogy tudjam, pozitív szemüvegen keresztül nézi a világot és boldog típus.

Mindenhol van szép, érdekes és élvezetes

Olvasom a posztokat és sajnálom azokat, akik nem tudnak elszakadni az ismerttől, a szokottól, attól, ami addig volt. Ez nagyon érthető, hiszen mindenki komfort zónája, pontosan az, komfortos.

Ugyanakkor ne mondja nekem senki, hogy nincs szép, érdekes, élvezetes minden országban, minden környezetben. A mi pozitívumaink: férjemnek a műhely, a nagy kert, a csodás nyarak, a jó barátok és még sok minden, ami boldoggá teszi őt.

Nekem a kultúra elérhetősége: soha annyit nem jártam színházba, operába, koncertekre, mint itthon. Ha lenne helyem, a lista sokkal hosszabb lenne, és remélem észrevettétek, hogy egy árva hangot nem írtam arról, ami nem tetszik itthon jelenleg.

Van elég sok minden, de erről csak annyit, amit egy bölcs mondott valamikor régen:

"Mi a boldogság titka?
1. Ha nem tetszik valami, változtasd meg!
2. Ha nem tudod megváltoztatni, fogadd el!
3. A bölcsesség, ami ahhoz kell, hogy tudjad mi a különbség a kettő között!!"

(A kép forrása.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Anglia Nagy-Britannia Brighton

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr35297364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(deleted) (törölt) 2013.05.13. 07:10:15

Engem az érdekelne, hogy '68-ban mennyire volt egyszerű csak úgy kimenni néhány hónapra nyelvet tanulni.

NIKI LAURA 2013.05.13. 07:15:17

Örök igazsâg:ha van pènzed,mindenhol jó!
( kivéve egy két háborús övezetet)
holland,nèmet,angol nagymama-papa lekoltozik Horvátországba,spanyolba...vagy épp egy Lajosmizsei tanyâra.

Átszámítva megy a visara a 600-700e Ft nyugdíj,kilóra megvesz egy tanyât/hâzat,ès kirâly !

Az Amerikai,,Kanadai megy az elefánt temetőbe Floridába,Mexikóba.....így megy ez,csak meg kell Èlni.

A magyar Államnak az a jó,ha meghal hamar a nyugdíjas.

orange85 2013.05.13. 07:29:56

"Nem lehetetlen, hogy ha most lennék huszonéves, én is mennék. Hogyne mennék, hiszem 1968-ban, mikor ez még nem volt túl könnyű, akkor is megtettem."

ennyi.következő poszt?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.05.13. 07:30:19

Magam is ismerek olyan külföldieket, akik Magyarországot választották, és valóban jól érzik magukat.

Bár az író azt írta, hogy nem pénz kérdés a "jól érzem magam". azért megkérdezném havi 50 ezerből is ilyen jól érezné- e magát.

"soha annyit nem jártam színházba, operába, koncertekre, mint itthon. "
Szerintem nagyon sokan mennének, ha lenne rá keret.

Ettől függetlenül hosszú nyugdíjas éveket kívánok.

KJ. 2013.05.13. 07:31:30

A lényege tényleg ez a cikknel,hogy nincsenek anyagi gondok,és nem is lesznek..Tehát jól érzem magam sokkal kevesebb-ből mint an.-ban.Ráadásul itthon vagyok mo.-on.A posztolónak gratula.,ügyes volt,és további sikereket és boldog életet kívánok..

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2013.05.13. 07:45:21

A post jól érzékelteti, hogy milyen lehetősége lenne ennek az országnak, ha élnének vele... Másfél éve értem erről Pecs kapcsán: podo-pro.hu/urbanus-kozter-mediterran-varos/
Nagyszerű gyógyfürdők vannak, kellemes méretű közép városok, jó klíma, nem túl kicsi, nem túl nagy ország - igen, lehetne Magyarország Európa Floridája, es megtarthatja egy csomó embert, hiszen az idősgondozás nagy munkaerő igényes szolgáltatás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.13. 07:58:58

Kedves Posztoló de igen a pénzröl szól a történet.

b@rlang 2013.05.13. 07:59:01

Szep, tetszett az iras. Persze az anyagiaktol nehez elvonatkoztatni, pl itt is ez a fo indok:
diepresse.com/home/panorama/oesterreich/1382748/Altenpflege_Opa-wohnt-jetzt-in-Ungarn

Kerdesek:
1) 68-ban vajon hanyan, hogyan tudtak meg nyelvtanulasi cellal kiroppenni Angliaba? Biztos sokan szivesen mentek volna.
2) ozvegy anyukaval nem lehetett megtenni, hogy kint marad, de 2 ev utan megis? Akkor konnyebb volt? Hazajarni egyszeru volt, surun jottek? 80-ig is?

Gratulalok es boldog nyugdijas eveket!

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.13. 08:08:10

" angol nyugdíjból könnyű megélni. Ez igaz, de szerintem ez sem a pénzről szól"

ó, dehogynem.
ki kéne próbálnod: havi 50-80 ezer forint nyugdíjból megélni.
megnézném, hányszor látnád a hegyeket, mennyi csodás bort tudnál venni belőle, milyen lenne a nyár az olcsó panelban,
vagy milyen házat, műhelyt tudnál venni,
és hányszor jutnál el belőle operába.

korán reggel ekkora faszságot, atyaúristen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 08:08:40

@b@rlang: hat ez fura nekem is
meg utleveley sem nagyon adtak nyugatra
nem hogy 4,5 honapra, es meg melozni is
hat igen nagy hatszel lehetett
de ez mindegy
ha igy volt, igy volt
68-ban a magyar nepnek egy pragai repulojegy is alomkategirias volt ne egy londoni Illesek voltak kint akkoriban majdnem lecsuktak oket mikor hazamentek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 08:11:06

@Babette_: nagybatyam legalabb megmondta tutiba mikot hazament
az amerikai nyugdijambol sokkal jobban tudok ott elni mint itt
ennyi
vett falun egy hazat
vannak tartalekjai
3000 dollar nyugdija
szerinted?

tanato 2013.05.13. 08:22:37

@Babette_: Ez egy jó cikk,természetesen Babette,neked igazad van.ehhez nyugati szintű jövedelem kell,mert ha az megvan tényleg egy igazán jól élhető ország,aminek van azért jelentős vonzereje.Én is csak azt tudom tanácsolni a magyar fiataloknak,úgy mint a posterina,menjenek ki és 35-40 év múlva költözzenek haza.Mondjuk én 30 egynéhány év alatt megtanítottam volna a páromat magyarul.Kérdés a posterinához:A gyermekeid hol élnek,és beszélnek e magyarul.

tanato 2013.05.13. 08:27:29

@Amichay: Erre nagyon komoly tervek voltak,régebben,idősgondozás,krónikus betegellátás ,rheumakezelés stb. nyugati idősek részére,de a dolog hamvába holt,mert a magyar/egyébként jól képzett/ ápolószemélyzet gyakorlatilag a saját anyanyelvén kívül nem tud másképpen folyékonyan kommunikálni és az orvosok közül is csak a fiatalabbja úgy 45 alatt kb. képes erre.Így igazán csak a magyar anyanyelvű idősek jöhettek volna szóba,azok meg nincsenek annyian,hogy erre komoly beruházásokat lehetett volna építeni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 08:27:46

@tanato: a gyrekek meg csak csak
de ezt mar parszor kerdzetem, miert is kllett volna a ferjet magyarul tanitania????
miert kellene nekem Maryt?
egy olyan nyelvre amit 10 millioan beszelnek
/mondjuk nalunk amugy is tok folosleges lenne mert teljesen kizart a kozos hazakoltozes/
a felvetest sem ertem, meg akkor sem, ha nyugdijaskorukra magyarorszagra koltoznek

2013.05.13. 08:33:02

Ha fejenkent is a state pension-t kapjak 30 ev munka utan, az fejenkent 110valahany font/het. Nem tudom, hogy mennyire eleg ez otthon, de tobb, mint a havi 50k, amirol Babette irt.
Ha meg public services-ben (mas nyugdijuk van) dolgozott vagy volt mas nyugdij, abbol el lehet arrafele tengodni es elvezni a furdoket.
Kulon orulhet, mert UKban nem tudna megengedni az oregkori apolast, ha esetleg allando apolasra szorulna majd (most maximalizaltak evi £76,000-be).

tanato 2013.05.13. 08:36:25

@hagyma: Igen ez egy komoly probléma,tényleg nagyon sokan nem tanítják meg sem a párjukat,sem a gyermekeiket magyarul,sok ilyen vegyespárost ismerek,és pl. akadozik a nagyszülőkkel való kommunikáció a mennyel vagy a vejkóval vagy az unokákkal csak szinkrontolmáccsal tudnak tárgyalni.Nemrégen éppen egy ilyen családnál jártunk,a gyerek csak németül beszélt,anyunak el kellett mennie egész napra ügyeket intézni,rossz volt nézni ahogyan a szegény nagyszülők mutogatva próbáltak kommunikálni a kisunokával,kínlódás volt.Én azt javaslom próbálkozz Marynél a magyarral,kevesebb nem leszel tőle sem Te sem a feleséged.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 08:44:28

@tanato: nincs ra szukseg
mit kezdjen a magyarral, ha hazamegyunk 3 evente
hol vagyunk mar a nagyszuloktol a posztoloval egyutt
a vejkok meg amerikaiak
persze az eleteszeru, hogy a posztolo estenkent egy lecso mellett kinytija a nyelvkonyvet a ferjenek es elkezdi magyarl tanitani
vagy en Maryt
angolul beszelgetunk
a fiammal is angolul beszelget
ha hazamegyunk 3 hetre en forditok neki, meg anyamnak, meg ha kell barhol
ezert megtanulni magyarul????
az unokak is csak angolul tudnak
ha a fiamnak lesz gyereke, az ketnyelvu lesz de lehet csak angol
Marynek nem lesz problema
ha valaki kitelepul, meg kell tanulnija a nyelvet
ha a hazastarsa helyi, legyen angol, amerikai vegy rancia, semmi szuksege megtanulni magyarul

gyerknel mas, amit peldat hoztal, ott ha meg van a lehetoseg a gyerek erdekeben erdemes a ketnyelvuseg, nem a nagyi miatt, hanem a karrierje miatt

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.05.13. 08:46:21

ezt köszönöm kedves posztoló

"Mi a boldogság titka?
1. Ha nem tetszik valami, változtasd meg!
2. Ha nem tudod megváltoztatni, fogadd el!
3. A bölcsesség, ami ahhoz kell, hogy tudjad mi a különbség a kettő között!!"

:)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 08:47:06

eletemben nem hallottam olyat hogy valaki kikoltozik es letelepszik es az adott orszag pasijat, nojet veszi el felesegul /nem parul/ es elkezdi magyarul tanitani
ha a ferj, vagy felesg jon/megy/ magyarorszagra akkor igen
egyebkent nem

kék madár 2013.05.13. 08:49:34

@hagyma: de van ilyen, en sok ilyet hallottam. Az egesz csalad jol jar vele

tanato 2013.05.13. 08:50:22

@hagyma: Az én véleményem ebben a témában olyan mint a közmondás,Ahány nyelv annyi ember.Szerintem érdekesség képpen is ha mindennap 10 szót megtanítasz a feleségednek,az egy idő után elég szépen tudna rögzülni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 08:55:33

@kék madár: jo igen jellemzo, kitelepul a magyar amerikaba es angliaba es el kezdi tanitani magyarul a feleseget ferjet...
muhhaha
hozzad a peldat, ha sok ilyet hallottal akkor biztos van anyag is rola
@tanato: ez nagy okossag, de ha mindenkeppen nyelvet akarna tanulni, javasolnam neki a spanyolt vagy a nemetet, bar azert angollal eleg jol el lehet boldogulni a vilagban
ha 10 szot megtanitok neki estenkent akkor mi lesz?
ha hazamegyunk - talan iden- talan soha tobbet akkor majd buszken elmond egymasutan 1000 magyar szot
sem nekem sem neki semmi szuksege, hogy magyarul tanuljon
ertelmetlen

tucano 2013.05.13. 08:57:39

Sok boldogságot a nyugdíjas évekhez. Közben azon gondolkodom, hogy hová költöznék öregkoromban, ha lenne nyugdíjam:)
Egyébként nem ért valaki ehhez a külföldi nyugdíj dologhoz?
Jó lenne egyszer tisztán látni, hogy mi történik a több országban elaprózódott befizetésekkel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 08:59:28

persze mondjuk en is elkezdhetnek tanulni japanul holnap
ugy hobbybol
miert ne?
de azonkivul hogy a Kuroszava filmeket japanul nezhetnem mas ertelme nem lenne

tucano 2013.05.13. 08:59:45

@hagyma: Nyelvtanulás sosem felesleges. Sztem nem kell ezer szó, 100 szóval/kifejezéssel simán elboldogul Magyarországon, bevásárlás+orvos+közlekedés, stb.

2013.05.13. 09:00:01

@tucano: en mar belemelyedtem :) mar nagyon varom!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.05.13. 09:01:39

@Amichay: "igen, lehetne Magyarország Európa Floridája,"

Olvastam egy faluról, ahol már rengeteg finn nyugdíjas tölti az ideje nagy részét. A falubeliek már finn nyelvtanfolyamra járnak és megtanultak együtt élni ezzel a piaccal.

A durva jövedelem különbségek miatt ez most előny. Egy nyugati fizetésből királyként lehet élni, kb. egy évnyi megtakarításból ingatlant lehet venni.

Az EU csatlakozás nem azt jelenti, hogy valódi mikulás zsákban hozza a pénzt.

Ez azt jelenti, hogy szabad kereskedni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 09:01:55

@tucano: mi maradunk itt, Carolinaban
nem megyunk magyarorszagra
se mexikoba
mert amerika a hazank
neki szulo-
nekem befogado...

tanato 2013.05.13. 09:02:04

@hagyma: Én nem is a szükségre gondoltam,hanem inkább a párom iránti tiszteletre,annyit azért megérne az a napi 20 perc magyartanulás.Ennek ellenére sajnos rengetegen a Te példádat követik és csak az illető ország nyelvén kommunikálnak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 09:04:52

@tucano: bazmeg
akkor mar igy irom magyarul
Marynek pll tok folosleges tanulni magyarul, mert nincs ra szuksege
ha a kovetkezo 10 evben 2x3 hetnel tobbet leszunk ott az csoda lesz
es ha megyunk egyutt fogunk bevasarolni, kozlekedni es ha baj lesz orvoshoz is elviszem:)
nincs miert magyart tanulnia, ahogy nincs miert portugalt, vagy szerbhorvatot

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.05.13. 09:05:40

@tanato: ezzel nem ertek egyet...nekem voltak kulfoldi csajaim, sőt feleségem is..eszembe nem jutott tanitgatni...
jo mondjuk annyit megtanult h szeretlek :)))) és csók..
meg egy kis anatomiat magyarul :))))

andaluzkutya 2013.05.13. 09:06:58

"Nagyon könnyű, amikor valaki a megélhetéssel küszködik, elfelejteni mennyi csodás dolog is van itthon." - Ez így igaz, de ezért ne az egyént hibáztasd.
A csodás dolgokat akkor veszi észre az ember, ha:
- van mit enni,
- a gyerekeknek is van mit enni,
- van fedél az ember fölött,
- van mellé némi szabadideje, amikor észreveheti ezeket a csodás dolgokat,
- még jobb, ha megvan az a minimális anyagi kerete plusszban, amivel részt vehet ezekben a csodálatos dolgokban.
Ha ezek (és még néhány dolog) nincsenek meg, akkor az azt jelenti, hogy az egyén nem veszi figyelembe az alapvető létszükségleteit, ami viszont mentális zavarra utal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 09:07:17

@tanato: menny a picsaba
foleg ezzel a parozomasoddal
a ferje vagyok nem a parja!!!!
na itt kezdodik a tisztelet, mikor ferjemnek hivom, ahogy O hiv
nem ott, hogy melozunk es hazajove majd elkezd magyart tanulni, hogy megadja a tiszteletet
nekem a szereleme kell es a szeretete , nem a tisztelete
es ezt tokeletesen megoldjuk angolul

kék madár 2013.05.13. 09:07:27

@hagyma: Marynek igen. De ha lenne egy kozos gyereketek, akivel te csak magyarul beszelnetek otthon, akkor mar jol jarna vele

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 09:08:46

@45eskoltozik: a lenyeget Mary is tudja
" kurvara szeretlek bazmeg"
"bugyi"
"egeszsegedre"
pedig ez az utolso minden kulfoldinek a legnehezebb pontja
eeeeeeeees
tokeletesen ejti a nevunket ami amerikainak nem egyszeru:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 09:10:17

@kék madár: de nincs es nem is lesz:)
az O gyerekei csak angolul beszelnek
az enyem magyarul es angolul, en is , Mary csak angolul
igy minadannyian megertjuk egymast:)

7esbusz 2013.05.13. 09:10:49

Hiába, ez a z ország a nyugdíjasok paradicsoma. Főleg a külföldi nyugdíjasoké. Nincs ezzel semmi gond, de azért vannak apró nüanszok... hiába a pénz, ha a mentő bevisz a lepukkant kórházba és a doki nem látja egyből, hogy "fizetős" páciens jött... Hiába a sok pénz ha az első kráterben kiesik a szép új és drága autó első kereke, és hiába a sok pénz, ha a kormány kénye-kedve szerint turkál az ember magánvagyonában. Ma még csak nyugdíjpénztár és trafik, mi lesz holnap?

tanato 2013.05.13. 09:11:02

@45eskoltozik: Tudom sajnos,nagyon sokan vannak így,nem veszik a fáradtságot erre,mert egyszerűbb kényelmesebb egynyelvűnek lenni.Visszatérve a cikkre,a szerző férje nem tanult meg magyarul 30+ év alatt sem mert így volt kényelmesebb,aztán ha ne adj isten anyunak baja esik,kórházba kerül itthon,akkor meg jó volna tudni magyarul,hogy elboldoguljon egyedül is.tehát egy plussz nyelv/a párom nyelve,nem a japán,meg a szanszkrit/sosem felesleges.De természetesen elismerem legfőbb elem a kényelem.A nyelvtanulás,meg a nyelvtanítás tényleg fárasztó.

zej 2013.05.13. 09:11:13

@hagyma: Dehogynem adtak útlevelet. Nagynéném félévre ment 69-70-ben az USA-ba a nagybácsijához, aki a háború előtt hagyta el az országot. Miután onnan haza jött, félévre Moszkvába ment tanulni. Szóval lehetett menni akkor is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 09:12:41

@kék madár: a posztolo nem tert ki, a gyerekek beszelnek-e magyarul
a ferjenek nincs szuksege ra
vagyis nem volt
de ha letelepedni kivan nyugdijas korara az mas, akkor bizony illik nekilatni

tucano 2013.05.13. 09:14:28

@hagyma: jóvanjóvan. Ha nem, hát nem. Csak azért írtam, mert bitangul szeretek nyelveket tanulni. Pár szó bármelyik nyelvből mindig jó jöhet. Ókerolájnában persze nem. Jut eszembe:
www.youtube.com/watch?v=BtLqmWt2h2g

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.05.13. 09:15:29

@tanato: nekik a magyar az egyszinten van a japán,meg a szanszkrit-al...

" legfőbb elem a kényelem.A nyelvtanulás,meg a nyelvtanítás tényleg fárasztó."

ha akarja akarja, ha nem, akkor nem....
en biztos nem tanitanam, menjel el egy nyelvtanarhoz....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 09:15:34

@zej: nem ondtak hogy nem adtak, de nem konnyen
mikor 10 evesen anyammal mentunk az NSZK-ba, pl kulon behivtak a rendorsegre riportra minket
ez 71 volt
azt hogy maradhassunk 4-5 honapig es melozzunk is az ki volt zarva
az utlevelet ha megkaptad lehettel addig, amig a latogatott orszag papirt adott
ez az USA-ban par evvel ezelottig jellemzoen fel ev volt

tanato 2013.05.13. 09:15:40

@hagyma: Hát látszik hogy rég elkerültél itthonról,itt már alig van férj-feleség,inkább csak papír nélküli párok vannak,még három gyermek esetén is.Azért azt sajnálom nálad is meg másoknál is hogy csupán kényelemből nem próbálsz egy kissé aktívabb lenni az anyanyelved terjesztése kérdésében.

tanato 2013.05.13. 09:18:14

@zej: Na-na,akárki azért nem utazhatott nyugatra,egyszerű mezei polgár azért nem kaphatott útlevelet csak úgy a szép szeméért.Nem volt egyszerű elintézni a nyugati útlevelet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 09:18:44

@tucano: tudod Te is nagyon jo, hogy aki tud angolul annak nem nagyon kell torni magat
jo a hobby hobby
nagyon szep ha valaki 7 byelven beszel
de pl. a felesegem nagy valoszinuseggel, ha en nem rontok be az eletebe, kisem mozdul amerikabol
akkor minek is tanulna spanyolul, vagy magyarul
nem nyelveszprofesszornak keszult
O egy egyszeru csodalatos amerikai anya es feleseg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 09:20:45

@tanato: hat itt konzervatvabbak a nepek
itt meg nagy dolog a hazassag

nem, valoban nem kivanom a magyar nyelvet terjeszteni
nem sok igeny van ra es kesztetest sem erzek:)

Shebelle 2013.05.13. 09:20:53

Érdekes dolog ez a nyugdíjjal. Sokan azt hiszik, ha csak pár hónapot/évet dolgoztak egy-egy külföldi országban, elveszik az amit befizettek. Pedig tévedés, amit befizettél, abból igenis jár valamennyi nyugdíj. Példaként, egyik ismerősöm kb. tíz éve úgy 4-5évet(persze rendezett viszonyok között) dolgozott beteggondozóként Ausztriában, miután elérte a nyugdíj korhatárt szépen kiértesítették h. küldje el az aktuális számlaszámát mert utalnák a nyugdíjat, ami havi 170euro. Szóval nem mindegy hogy van vagy nincs.

think different 2013.05.13. 09:22:01

@Babette_: mekkora drama queen vagy atyaúristen...

Szüleim nyugdíja ennyi, amit írtál és van szőlőjük, pincéjük, takaros családi házuk.
Nulla hitel, mögöttük 40-45 év munka. Édesanyám eladó volt, édesapám egy logisztikai cégnél aktatologató.
Soha nem nyertek a lottón, nem dolgoztak külföldön, ellenben csak és arra költöttek, amire volt pénz. Ha nem volt, akkor megoldották a saját két kezükkel.

A világ sokkal egyszerűbb, ha a problémák helyett a megoldást keresed.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 09:22:04

na lepnem kell, mert reggel horgaszas es mar fel 4

a posztert beszeljetek ra, hogy tanitsa magyarul a ferjet!!!
ez fontosh, mert ott akarnak maradni!!!!!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 09:26:38

es akkor igenis illik nekilatni
ezt alakarcintom
de a sajat orszagaban, csak mert a ferje magyar....
azt nem

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2013.05.13. 09:27:54

@tanato: ahhoz, hogy ez jól működjön, az önkormányzatoknak kell "befogadó környezetet" teremteniük. Spontán módon ez megtörténik nehány településen, de éppen azért, mert ezt nagy irigység mellett "megtűrik" , tobbnyire nem látják a település szamara kedvező lehetőséget. Azok a nyugdíjas külföldiek, akik itt telepednek le, meg az elkövetkezendő 5-10-15 évben aktívak, de mar most adhatnak egy csomó munkát az itt élőknek : ingatlanosoknak, építőipari felujitasokkal foglalkozoknak, es egy sor szolgáltatást is igénybe vesznek. Ez növeli a helyi foglalkoztatást, es innen kezdve mar a helyieken múlik, hogy az igényekhez miképpen igazodnak. Ez egy létező lehetőség, nyafogas es kifogások helyett okosan ki kellene használni. Az ide települő idősek miatt a fiatalok turizmusa is megnő - érteni kell az összefüggéseket, nem pedig azon rugózni, hogy persze, angol nyugdíjból könnyű! Megdolgoztak azért a nyugdíjért, tessenek volna normális politikusokat választani, akkor itt sem lenne olyan szar a helyzet!

h_zolee 2013.05.13. 09:28:26

nekem országválasztásnál az éghajlat nagyon számítana. Angliához képest lehet, hogy "csodásak" ezek a nyarak. Az én elvárásaim szerint rövidek. Talán tavalyelőtt volt az, hogy 3 hétig tartott? Szerintem 365 naposnak kellene lenniük a nyaraknak :-)

think different 2013.05.13. 09:31:01

@Babette_: Mert a trollkodásodnak nulla alapja van?
Ki kellene menni egy kicsit, mert a Windows előtted nem az az ablak a világra, ami a valóságot mutatja.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2013.05.13. 09:32:44

@Saman: persze, spontán módon kialakul, es ahol a falu, vagy a város vezetése is normális, ott nagyon is jól jöhet a településnek. Ez kicsit olyan, mint a romkocsmak Pesten - a piacra érzékeny egyének kitalálták, csináljak, mások meg irigylik es a hatóság akadályozza, ahol csak tudja, holott lehetne ez a fejlődés motorja is, csak ahhoz okos, előrelátó helyi politikusokra van szükség.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.13. 09:39:34

@hagyma: az ember rengeteg olyan dolgot művel napi szinten, amire nincs szüksége, szóval ez nem jó érv.
Lehet a férjem/barátom nyelvét megtanulni önművelődésből, nyitottságból, kíváncsiságból az illető iránt, nyelvén keresztül megismerni a kultúráját stb. Persze nem mindenkinek van igénye az ilyesmire, de attól még, hogy kvázi nem szükséges a létfenntartáshoz, lehet jó dolog :)

@Babette_: teljesen egyetértek, bennem is ugyanez fogalmazódott meg olvasás közben. A pénz csak annak nem fontos, akinek elegendő van belőle.

(deleted) (törölt) 2013.05.13. 09:40:03

Amúgy ha egyszer - remélhetőleg - jómódban élő nyugdíjas leszek, én is szeretnék majd egy magyar kis-közepes városban éldegélni, szép kis házamban, kertet művelgetve, kultúrprogramokra járogatva stb. Teljesen érthető, hogy jól élő nyugdíjasként kedvező az ország, olcsó, de azért nem annyira tré, ár-érték arányban egész jól állunk szerintem --- ha valakit már nem izgat, hogy mennyire vannak munkalehetőségek, ugye. Nem véletlen, hogy egy baranyai faluban úgy 100-150 finn nyugdíjas (főleg nyugdíjas) is megjelent már, és a falubeliek finnül tanulnak..index.hu/belfold/2013/05/06/finnul_tanul_egy_baranyai_falu/

tanato 2013.05.13. 09:42:59

@Amichay: Vannak erre azért próbálkozások,felénk pl. sok holland idős telepedik le,akik azért még aktívak.Persze egy jó részük néhány év után elmegy végleg,de vannak maradóak is.Majd az idő eldönti mi lesz a vége.

tanato 2013.05.13. 09:45:41

@szerengeti: Azért a baranyai,főleg a Dráva menti falvakban,egészen más nemzetiségű lakosok dominálnak akik órománul beszélnek,pl Alsószentmárton.

macamuca [IHUN] 2013.05.13. 09:47:58

" Ez igaz, de szerintem ez sem a pénzről szól, mint sok minden más."

DE.
És nem csak szerintem, hanem szerinted is:

"Nyilvánvalóan meg kellett várni a nyugdíjt, és persze sokan mondják, hogy angol nyugdíjból könnyű megélni. Ez igaz, de szerintem ez sem a pénzről szól, mint sok minden más."

"Nagyon könnyű, amikor valaki a megélhetéssel küszködik, elfelejteni mennyi csodás dolog is van itthon. Nyilvánvalóan azok a barátaink, akik szintén angol nyugdíjjal élnek itt, azoknak megélhetési problémáik nincsenek."

"Persze egy olyan országban, hol ezrek mennek el, ahol sokan tényleg egzisztenciájuk problémái miatt hagyják el az országot, rengetegen nem értik, hogy mi meg miért jöttünk haza? Teljesen jogos kérdés."

Félreértések elkerülése végett: a pénz mellett kell még más is, hogy valaki meghozzon egy ekkora döntést (országváltás-költözés, pláne több évtizedes valahol-élés után, az ezzel járó életmódváltás, stb), ugyanakkor ha van pénz/fedezet egy, az adott személy számára kényelmesnek tartott életmód megteremtésére a választott helyen, akkor ez megkönnyíti a döntést, sőt, el is dönti, hogy hol érdemes(ebb) élnie.

Mert akinek a mindennapi megélhetés is megoldhatatlan gondot jelent, az bárhol él is, de egyszerűen sem ideje, sem energiája, sem pénze (!!) nincs arra, hogy adott ország szépségeit felfedezze. Miért? Mert minden ideje/energiája/pénze arra fordítódik, hogy a mindennapi megélhetést próbálja biztosítani. Magyarán: nem kirándul/utazik, mert nem telik rá, nem jár színházba/koncertre/operába, mert nem telik rá, nem divatos ruhát vesz, hanem a meglévőt hordja (a gyereknek meg a kinőtt helyett használtat vesz/kap), stbstb.
Ez bizony mind pénzkérdés....
Bármiről legyen is szó, a keresletet és a fizetőképes keresletet nem kellene összekeverni.
Igénye az általad/általam felsoroltakra sokaknak van, lehetősége már jóval kevesebbeknek. És ez a lehetőség bizony azt jelenti, hogy pénze...

Mindezzel együtt őszintén kívánom, hogy elképzelésed szerint teljenek itthon a nyugdíjas éveid/éveitek: megdolgoztatok azért, hogy élvezzétek.
De kérlek, ne a saját lehetőségeiteket (=anyagi helyzetből adódóan reálisnak tartott vágyak és megvalósításuk) tekintsd általánosnak, mert sajnos, ez nem így van (olymindegy, hogy külföldi nyugdíj, vagy Mo.-on szerzett, a tietekhez hasonló összegű jövedelem -nyugdíj/bér-).

Amúgy mit takar pontosan az, hogy "Hotelben dolgoztam, mint szobacicus, 8 font bér és teljes ellátás / szállásért."?
Úgy értem, 1968-ban ez a 8 font mi volt? Órabér?? Napi bér? Heti bér?
Tudtommal most valamivel több, mint 6 font a min. órabér. 45 évvel ezelőtt "picit" többet ért a font (is). Nomeg a szobacicus, az szobalány akart lenni? Mert a szóhasználat "kissé" fura gondolatokat keltett bennem...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.13. 09:47:59

@diggerdriver:
+1
(mi másért mentek volna oda? Miért nem pl. Ausztráliába?)

(deleted) (törölt) 2013.05.13. 09:49:12

@tanato: órománul? ez a finnes hír engem amúgy meglepett, de legalább valamilyen mód pénz jön az országba

tanato 2013.05.13. 09:49:21

@Réka ‎: Na erről van itt szó,a házastársam,vagy itthoni szlengben a párom nyelvét kultúráját azért szeretném megismerni.Az egy nagyon jó dolog,még ha a napi életvitelhez egyáltalán nem is szükséges.Mindig szomorú vagyok ha látom hogy a közvetlen hozzátartozók kommunikációjához szinkrontolmács szükségeltetik.

tanato 2013.05.13. 09:50:50

@szerengeti: Na jó a beás cigányokról van szó akik nem cigányul,hanem a román nyelv 200 évvel ezelőtti , archaikus módján beszélnek.

(deleted) (törölt) 2013.05.13. 09:57:55

@tanato: aha. btw most látom, hogy a "finn falu" csak kb 30 km-re van az én célvárosomtól. nahát

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.13. 09:59:16

@hagyma:
Mar en is eszrevettem, hogy sok embernek a magyar nyelv valami orgazmikus nagy dolog. Pedig csak egy nyelv, egy a milliobol.

Teljesen megertem, hogy nem tanitod Maryt, en sem tennem. Ha egyszer lenne gyerekem, ot sem farasztanam vele. Tudjon svedul, angolul es mondjuk spanyolul. De egy 10 millios, vegrelenul bonyolult nyelvet haszontalan megtanulnia.

SiDor 2013.05.13. 10:09:08

Naaaaa....nem a penzrol szol? NEM? Akkor mirol? Arrol, hogy tudjuk, hogyan kell boldognak lenni? Mert a masik olyan hulye, hogy nem jott ra, hogy jobb kellemes korulmenyek kozott elni es boldognak lenni...direkte, kvazi szant szandekkal nyomorog es jol boldogtalan, csak, hogy a tobbi jo anyagi korulmenyek kozt BOLDOGAN elot bosszantsa.
Amugy gratulalok, mert jo lesz itthon(otthon) neked, nektek. En is hasonlokeppen szeretnem intezni a tovabbiakat. DE ehez sajnos szukseg van egy kis(nagy) adag anyagi tamogatasra a kesobbiekben. Felretett penzre, angol nyugdijra etc.
Nyelv: bazi nehez barkit aki angol nyelvteruleten nott fel, ravenni barmifele nyelv tanulasra, ami vegulis tok ertheto....minek farasszam magam, ha nem muszaj. En fuggetlenul az angol nyelvtudastol szeretek mas nyelveket tanul(gat)ni. Itt most az arabot nem, mert nem tetszik a hangzasa, de amugy jo moka nyelveket tudni. Simon elore attol retteg, hogy mi lesz majd, ha hazakoltozunk, nem fog tudni kommunikalni senkivel. Azert a biztonsag kedveert azt megtanulta magyarul, hogy :kerek egy sort...bar ezt szerintem az osszes elo es holt nyelven tudja, mar, hogy nehogy baj legyen ugye:)

tanato 2013.05.13. 10:09:24

@szerengeti: Én is megnéztem,jó hely lehet,de ott is mint felénk az Alföldön,csak az év egy részén laknak ott a külföldiek.Ez kissé gáz azért,mert így csak egy nyaralófaluról van szó még ha 6 hónap is az a nyaralás.Gondolom áprilistól októberig.

(deleted) (törölt) 2013.05.13. 10:12:05

@tanato: a mifelénk Alföldön meg nem jönnek még a külföldiek, de nincs is nekik miért... túlságosan kopár és semmi.

M. Péter 2013.05.13. 10:12:32

@Kovermadar: A kisgyereket nem fárasztja a nyelvtanulás. Csak beszél hozzá az ember, a gyerek meg tanul. Sok kétnyelvű gyerek van, de három- és négynyelvű gyerekeket is ismerek, és egyáltalán nem ártott nekik.

tanato 2013.05.13. 10:13:37

@Kovermadar: @SiDor: Ez tény: legtöbb vegyespárosnál nem tanul nem tud magyarul a másik fél,fárasztó,fölöslegesnek érzi,nyűg,elég az angol vagy francia vagy német mert az ugye nagy nyelv.Ettől függetlenül engem/meg gondolom sokakat/azért elszomorít,főleg amikor direktben tapasztalom az emiatti küszködést.

tanato 2013.05.13. 10:15:25

@szerengeti: No errefelé nagyon sok idősebb holland vett magának tanyát,de legtöbbjük télire hazamegy,ezért inkább egyfajta nyaralás az egész,mint áttelepülés.

La Pantera 2013.05.13. 10:18:46

@Kovermadar: nekem tök természetellenes lenne másként szólni a gyerekemhez, mint magyarul. Idegen nyelven (jelen esetben németül) majd megtanul a bölcsiben, oviban. Csak a javára válik, ha a szülei kultúráját is megismeri, tud majd olvasni, tévét nézni, stb. magyarul is. Ráadásul, bár nagyon jól beszélek németül, fogalmam sincs, hogy kell németül egy kisgyerekhez beszélni, egyszerűen azért, mert nem éltem át. Olvastam is valahol, hogy egy csecsemőhöz pl. az ember önkéntelenül is az anyanyelvén szól.

labirintus1 2013.05.13. 10:19:50

@tanato: Szerintem, ez nem ilyen egyértelmű. Ahogy pl. a fogászatnál vagy a plasztikai sebészetnél kialakult az a szolgáltató réteg, amelyik képes külföldi páciensekkel dolgozni, úgy idősgondozásnál is ki tudna alakulni.
Mivel ez egy egyértelműen növekvő piac Európában, hiszen öregszik a lakosság, tuti érdemes lenne ráállni.

(deleted) (törölt) 2013.05.13. 10:21:57

@Kovermadar: Attól függ, kinek mennyire fontos a nyelv. Nekem a napjaim része a szójáték, a modern irodalom, a zenék, a zeneszövegek, és nincs még egy nyelv, amin azt tudnám nyújtani a gyerekemnek, mint magyarul. Az angolt, svédet, spanyolt bármely más nyelvet mások sokkal jobban át tudják neki adni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.13. 10:23:19

@tanato: de ha az a melyen tisztelt anyanyel nemzetkozi szinten kb. semmit sem er?
Igaza van hagymanak teljesen, akkor lehetne a bulgar vagy alban is.

Magyarnak lenni nem erdem, hanem allapot. Ennyi. Vagy Te is ugy gondolod, hogy kivalasztott nep a magyar?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 10:26:49

@tanato: "mint felénk az Alföldön"
Multkor nem azt irtad, hogy Kaposvár környékén vagytok.
Segits egy kicsit légy szives merrefelé az alföldön.
Összezavartál.

rafflesia 2013.05.13. 10:26:51

egyik ismerősöm férje német. Nem sokat strapálta magát a magyar tanulással, minek is tette volna. A helyzet akkor változott meg, amikor született egy gyermekük, aki cseperedett, s elkezdett beszélni. A gyerekkel a szülők a saját anyanyelvükön beszélnek: anya magyarul, apa németül, így apuka kezdte kirekesztettnek érezni magát időnként a beszélgetésből, nomeg zavarta is, hogy nem tudja miről beszél az a két nőszemély, aki a felesége meg a lánya, hát egyre nagyobb indíttatást érzett, hogy ha beszélni nem is beszél magyarul, de legalább értse ezt a nyelvet.

(deleted) (törölt) 2013.05.13. 10:28:18

@Kovermadar: ja igen, és hogy vannak vegyespáros barátaim. angolul beszélnek, de ez egyiküknek sem anyanyelve. így aztán folyton vannak szituációk, amikor nem tudnak beszélgetni egymás családjával, barátaival, vannak dolgok, amiket egyszerűen nem tudnak elmondani nekik, vagy az adott társaságban nem mindenki beszél, vagy nem annyira angolul. és tényleg szenvednek tőle. a magyar is, meg a nem magyar is.
ti otthon már svédül beszéltek a barátnőddel? vagy angolul? csak ha a magyar annyira nem világnyelv, azért ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.13. 10:29:41

@szerengeti:
Igen, igy mar arnyaltabb. Nekem nem fontos a magyar nyelv. Nyilvan a csaladommal magyarul beszelek, de eszembe nem jutna, hogy a kollegakat tanitsam. Sem a gyerekemet. Angolul mindenki tud, boven eleg. Meg mondjuk a spanyol, ha mar...

De azt ne mondja nekem senki, hogy pl. Mo-n, ha a gyerek kitalalna, hogy csadiul akar tanulni, akkor nem az lenne az elso, hogy "Mi a jo budos francnak?".
Innen nezve igy vagyok a magyarral is. Van boven vilagnyelv, amit erdemes megtanulni, a magyar nem az.

tanato 2013.05.13. 10:30:19

@Kovermadar: Szó sincs róla,egy a sok közül,de az enyém meg a tied is.És nem átadni a közvetlen hozzátartozódnak,párodnak vagy gyermekednek szerintem nem fair,főleg hogy mindez csak tényleg napi 20.30 percbe kerülne.

tanato 2013.05.13. 10:31:12

@ctboy: Tudom kivel keversz,Petyával,na ő dunántúli,én a Kiskunságban élek.

chocco channel 2013.05.13. 10:31:36

@hagyma: En probaltam tanitani a ferjem magyarra mert o kerte, de mivel hihetetlenul bonyolult nyelv igy feladtuk:-))Alapszavakat ismer, "koszi, legyszives, jo reggelt, jo ejt, szeretlek, bogre, rozmar,hideg, meleg, tokjo" etc. Ennek ellenere keptelenseg megerteni az akcentusa miatt, de vegtelenul cuki-))

Ha lenne gyerekunk akkor o ketnyelvu lenne, de az egy mas tortenet. Viszont az tokjol esik, h az anyosomek -anelkul, h kernem- probalnak kimondani magyar szavakat, megkerdezik h ez es ez hogy van magyarul es akkor az egesz csalad raccsol, egy szot nem lehet erteni, de a gesztust ertekelem:-))

tanato 2013.05.13. 10:33:20

@labirintus1: Persze a fogászatban ez már jól bevált,több évtizede,ott már tud a személyzet németül,erre vannak ráállva.De az idősgondozásban?Mire abban a szektorban is megtanulnak tömegével idegen nyelven kommunikálni,addig még eltelik néhány hosszú év.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.13. 10:34:06

@tanato:
Ha erzi az ingert, akkor ok. De eroszakkal, kulonosen hazastars eseten...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.13. 10:36:08

@szerengeti:
Az utolso bekezdes ertelmetlen kotekedes... magyaros hozaallas ;) (szandekosan nem erteni a leirtakat)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.13. 10:39:48

Ezt a férjet se lesz könnyű lezavarni karalábéért.

zsuzsk0 2013.05.13. 10:40:07

@szerengeti: egyébként nagyon jó ötlet, hogy finnül tanulnak, de egyáltalán nem hatékony. Nagyon sok finn nyugdíjas beszél remekül angolul, így az angolt kéne inkább használniuk abban a fluban, mert használható finn nyelvtudást nem lehet 1 év alatt összehozni. Sajnos.

tanato 2013.05.13. 10:42:28

@Kovermadar: Erőszakkal nem,csak önkéntes alapon..Van azért aki tanítja a párját,de kétségkívül ők vannak kevesebben.

Mrs. Clayton 2013.05.13. 10:42:45

@chocco channel: ez sztem az emberek 99%-nak alapból jön, az eddigi munkahelyeimen, amikor a kollégák csak kedvesek akartak lenni, betanultak magyar mondatokat, persze én se értettem egy kukkot se, akkor odatolták az iPadot az orrom alá, amin meg volt nyitva a google translate
mindig nagyon jól esett, amikor ennyire próbáltak a kedvemben járni

(deleted) (törölt) 2013.05.13. 10:43:36

@Kovermadar: direkt kötekedtem :-) értem amúgy mit írsz, persze. a gyereknél ott kezdhet még necces lenni, amikor kiröhögi az akcentusodat, vagy szégyell vagy sajnál miatta, még ha csak magában is. igazibb képet kaphat a szülőről, ha a szülő azon a nyelven szól hozzá, amin legjobban tud. kivétel nyilván, ahol a szülő már maga is többnyelvű...
amúgy engem is elszomorít, hogy nincsenek (igazi, érthető) nyelvrokonaink, és emiatt nem túl előnyös az anyanyelvünk. nyilván akinek a családja miatt nem kell, az minek tanulna magyarul, ez tiszta sor. de ha történetesen angol/francia/svéd akármi házastársam lenne, szeretném, ha megtanulnánk egymás anyanyelvét.

Mrs. Clayton 2013.05.13. 10:43:38

@ctboy: Petya, én meg még vki somogyi

tanato 2013.05.13. 10:43:48

@én már a fény gyermeke vagyok: Nem is ott van a probléma,hanem egy nagyobb baj, feleség hosszas kiesése esetén,az illető "lebénul".

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 10:45:01

@tanato:"Ettől függetlenül engem/meg gondolom sokakat/azért elszomorít,főleg amikor direktben tapasztalom az emiatti küszködést."

Amiről beszélsz az tény, és szomorú.
Sokszor mi (nem vegyes házasság) is teszünk megjegyzést magunkban vegyes házasságú családokra, mert az unoka nem beszél magyarul. Nagymama itt tült 4-5 hónapot egy nagy marha házban mint egy bentlakó cseléd, és senkihez nem tud szólni csak a lányához. Esténként, munka után, pár szót.
Azért látni kell a realitásokat is.
Ha az első gyereknél elmulasztod a szigorú és következetes tanitást, elveszitetted ezt a nyelvi csatát.
Este a házastársaddal a közös nyelven beszélsz nem akarod a gyereket elszigetelni a családi élettől. Hosszú órákat pedig, mikor tudsz kiragadni a nyelvtanitásra az egyeébként is elfoglalt mindennapokban.
A másogik, gyerek már az elsőtől tanulja a nyelvet. Ha az első nem tud jól, akkor csak a helyi nyelven fognak beszlgetni, hiszen az egész nyelvi környezet erre készteti Őket.
Még az itteni egy szem lányomon is látom a nyelvtudás hullámzását, attúl függően, hogy mikor volt utoljára Mo-on.
Szomorú, egyetértek, de sokkal nayobb energia ez a nyelvtanulás/tanitás mint szeretnénk.

Egy másik kommetedben pont azt irod, hogy az idősgondozás azon bukik, hogy az egeszségügyi személyzet nem tud nyelveket.
Ott is pont olyan nagy a kényszer.
Ezen múlik a megélhetésük. Miért nem tanul az orvos és ápoló személyzet esténként munka után nyelveket (pl. finn, svéd, vagy norvég nyelvet ezzel teremtve piacot az ottani nyugdijasoknak)

Nyelvet tanulni nehéz.
Elfelejteni viszont sajnos nagyon könnyü, ha nem használja az ember.

Nem könnyü okosnak lenni ebben a kérdésben sem.

tanato 2013.05.13. 10:45:21

@Jess G: Igen Gilda Genfből Petyával egy faluból valóak.

(deleted) (törölt) 2013.05.13. 10:46:18

@zsuzsk0: én már nem tudom ezt letesztelni... de nem biztos, hogy nulláról indulva nagy különbség lenne a használható nyelvtudás elérési idejében. az angolt a kiejtés miatt sokan nehezebben tudják tanulni, a finn kiejtése meg elég egyszerű, legalábbis nekünk, és a magyarból lekövetkeztetve sok minden elég logikus. nyilván más miatt hasznosabb lehet, ha angolul tanulnának, mert azt többre tudják használni. kivéve, ha csereüdülnek is :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.13. 10:46:45

@chocco channel: na most azt áruld el, a tokjót minek apropóján tanítottad meg neki?

La Pantera 2013.05.13. 10:48:19

@szerengeti: Ja, meg amikor a gyerek majd a "mi ez?" korszakába lép, majd kapásból vágja az apja svédül hogy agancs, kopoltyú, fullánk, stb. és még csak 2 éves a kiskölyök...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2013.05.13. 10:48:28

@tanato: ami hiányzik az pont a szervezettség, vagyis az, hogy amikor egy önkormányzat azt latja, hogy oda települ nehány idős külföldi, akkor "rá segítsenek" erre. A jó település vezetés észreveszi a tendenciákat, elemzi, es azt vizsgálja, hogy ez mennyiben segítheti a helyi közösség életet, gazdagodasat. Ahol ezt jól csináljak, ott az idős emberek változó igényeire fejlesztik a szolgáltatásokat, amelyek persze a helyiek hasonló igényeit is kielégítik, de éppen azáltal, hogy van fizetőképes kereslet a külföldiek miatt, gazdaságosan működtethetők. Konkrétan: Pécsett ott van a régi tudőszanatórium, ami be van zárva es pusztul. Lenne rá befektető, aki szuper idősek otthonát alakítana ki, az aktív kortól a teljesen magatehetetlen, haldokló allapotig... Mert, hogy sajnos, mindannyiunk vége ez, de lehet ezt nagyon jól is csinálni. Na mármost, ha van egy ilyen öt csillagos idősek otthona, amelyben a fizetőképes keresletet a külföldiek jelentik, de az okos városvezetés megállapodhat úgy is a befektetővel, hogy az ingatlanért, egyéb városi szolgáltatások fejeben, a helyi lakosság számára x férőhelyet kapnak, amely nem piaci áron, hanem a nyugdíjas nyugdíjának a 75% - ért betölthető, es teljesen nyilvánosan történik az elbírálás, hogy ki kap helyet ilyen módon. Ezzel az érdekegyeztetéssel elérhető lenne, hogy:
1. Egy nagyon jó adottságú, ámde lepusztult épület hasznosuljon
2. Fizetőképes kereslet érkezne a városba, amely az egyéb városi szolgáltatásokat is bővítheti - szinhaz, étterem, múzeumok, koncertek, stb.
3. Munkahelyek teremtodnenek, állami közmunkaprogramok nélkül,
4. Nőne az adóbevétel
5. Az idősek hét jönnének a rokonok, ez turizmusnovekedes,
6. A helyi idősek közül többen élhetnének méltó életet életük végen,
7. A városban orvos képzés van, az idős otthon ottmarasztalhatna nehány szakembert a városban, stb.
Ez egy pozitív spirál, amit következetesen kellene támogatni.
A legnagyobb akadálya ennek a helyiek végtelen irigysége es rövid látása, pedig ez az ország tele van remek lehetőségekkel, csak tudni kene élni velük. A problema viszont, hogy a negatív szelekció működik mar sokadik generációja, vagyis döntés-helyzetben éppen azok vannak, akik ragaszkodnak a szekecskejukhoz, mert másutt, mutyik nélkül a hideg vízre valót nem keresnek meg... Ha ebben az országban lerázni magukról a béna politikai vezetést az okos honpolgárok, fantasztikus jövőt nyithatnanak meg, aminek csak egy apró momentuma az idős ellátás, mint jó lehetőség.

Mrs. Clayton 2013.05.13. 10:49:20

@tanato: meg még vki blackhair lady talán

2013.05.13. 10:49:37

Olyan baromsagot csak az tud leirni, hogy "nem a penzrol szol", akinek VAN. Ebbol rogton latszik is, hogy arrol szol.

tanato 2013.05.13. 10:50:50

@ctboy: Pontosan,a nyelvtanulás az egyik legnehezebb és legfárasztóbb foglalatosság,nehezebb mint a matek,kémia stb.Mert azokat ugye az anyád nyelvén tanulod.Ugyanígy van vele az orvos,az ápoló nem fárasztja magát esténként/tisztelet a kivételnek/.,még nyilvánvaló jövőbeli haszon reményében sem,mert a mának él.
Viszont egy házasságon belül azért bőven volna lehetőség,akár szórakozásból is tanítani egymást hiszen együtt élünk egész évben,volna azért napi néhány perc erre is.Ezt nem kihasználni,azért sztem felelőtlenség.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 10:51:27

@tanato: "Tudom kivel keversz,Petyával,na ő dunántúli,én a Kiskunságban élek"

Igy van, köszönöm.
Pedig már azt hittem, téged is jól elhelyeztelek, és akkor jön ez az Alföld.
Nem gondolkoztál még költözésen? hehe?

tanato 2013.05.13. 10:51:59

@Jess G: Tényleg,csak ő az origon más néven publikált.

tanato 2013.05.13. 10:52:40

@ctboy: Hogyne,hisz ha nem akkor nem is olvasnám ezt a blogot.

M. Péter 2013.05.13. 10:55:12

@Shebelle: Ez attól függ. Az EGT-n belül, meg olyan országokban, amelyekkel van társadalombiztosítási szerződés, kölcsönösen beszámítják a szolgálati éveket. Ha valaki dolgozott 3o évet Magyarországon és 5-öt Angliában, akkor mindkét helyen kiszámolják a nyugdíját 35 szolgálati évre, Magyarországról kapja az így kiszámolt nyugdíj 30/35-ét, az Egyesült Királyságból meg 5/35-ét, pedig ott egyébként csak 10 év után jár nyugdíj.

Ha viszont az USA-ban dolgozott 5 évet, azután sehol semmi nem jár neki.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 10:56:36

@tanato: "mindez csak tényleg napi 20.30 percbe kerülne."

Ha ez igy lenne egész Magyarország több nyelvü lenne.

Egy amerikait, bármilyen nyelvre képtelenség megtanitani.
(Apja, anyja nyelve sem kivétel)

Ehhez nem elég a szótár a párnán.
Azt hiszem az angol sem kevétel.

Valami virus terjed ezen a részen, mert még azt sem hajlandók elhinni hogy az angol nyelv az egy német dialektus.

tanato 2013.05.13. 10:58:19

@Amichay: Ismerős ez mi városunkban is kudarcba fulladt személyi irígység miatt,itt egy volt szovjet kaszárnya épületét próbálta meg a ref.egyház ilyen célra felhasználni,de mivel az ötlet nem az itteni főlelkész fejéből pattant ki,hanem a szomszéd város vezető lelkészétől akivel az itteni haragosi viszonyban volt,megtórpedózta.Igaz hogy már egyik lelkész sincs a pozíciójában,de az épület azóta sincs hasznosítva, tovább pusztul immár 20+ éve a szovjetek távozása óta.Pedig az ötlet elején már hozzáfogtak renoválni.

zsuzsk0 2013.05.13. 10:58:45

@szerengeti: saját tapasztalatból mondom. az angolt elég hamar megtanultam. a finnt már öt éve tanulom. úgy érzem sosem tudok majd hibátlanul beszélni...

tanato 2013.05.13. 10:59:56

@ctboy: Hát nem egyszerű,aktívnak kellene lennie hozzá mindkét félnek.

2013.05.13. 11:00:42

@ctboy: ne viccelj, nalunk mind2 gyerek harom nyelven beszel. Nem egyfotman jol, de beszelnek es a nagyobbik ir is. Az elso helyen az angol van, mert azt hasznalja a legyobbet, de az anyjaval csak afrikaans megy. Mind2 gyerek meg velcro az anyjukra. A magyart is jol ertik, a lanyom mar egesz jol olvas is.

2013.05.13. 11:02:00

@M. Péter: en ezt teljesen mashogy tudom.

zsuzsk0 2013.05.13. 11:02:18

@ctboy: simán lehetséges. csak türelem kell az egyik fél részéről, a másikról pedig kitartás.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 11:09:01

@tanato: "Viszont egy házasságon belül azért bőven volna lehetőség,akár szórakozásból is tanítani egymást hiszen együtt élünk egész évben,volna azért napi néhány perc erre is.Ezt nem kihasználni,azért sztem felelőtlenség."

Bizonyos szempontból igazad van.

Te próbáltad már a feleséged/gyereked autóvezetésre, sielésre (továbbiak behelyettesitendők) tanitani?

Ezek azok az elfoglaltságok, amiket jobb kiadni profiknak, ha meg akarod őrizni a házasságot.

Te szeretnél esténként munka után még egy kis leckéztetésre benevezni, amiben tudod hogy csak vesziteni tudsz?
Elismerem a jó szándékod, és egyet is értek vele.

Látva hogy mennyi energia megtartani a nyelvet a gyereknél, már kicsit megértőbb vagyok azokkal a házastársakkal akik nem mennek bele ebbe a csatába.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.13. 11:09:20

@M. Péter:
Es akkor mi van, ha mondjuk Mo-n dolgoztam 1 evet, majd So-ban 41-t es a teljes nyugdijhoz 40 ev kell?
Akkor kapom a 100% sved nyugdijat + valamit meg Mo-rol?

(meg messze nem all fenn ez a lehetoseg, bar Mo-n beszamit a foiskola is, akkor megvan ott az 5 ev, itt pedig a nyugdijkorhatar miatt meglesz a 40 is).

Globetrotter2014 2013.05.13. 11:10:34

Jó kis poszt.

Ahogy látom az ismeretségben egyszerre jelentkezik egy erős elvággyás vélt vagy valós anyagi nehézségek miatt (amit viszont csak kis arányban követnek tettek is) és egy hazatérési tendencia amiről it tnem írnak de azok közül akik 2004 körül kimentek és a gyerekeik most iskolaérettek, sokan térnek most haza. Ez az egyik nagy vizválasztó.

Globetrotter2014 2013.05.13. 11:11:59

És tényleg rengeteg hó dolog is van itthon csak a jót mi természetesnek vesszük.

Pár év az angol vagy benelux esőben és máris megtanulja az ember értékelni a napsütést a nyári szárazságot :)

Globetrotter2014 2013.05.13. 11:13:52

@ZF2: "rengeteg hó dolog" - rengeteg jó dolog.

Pl Budapest egy nagyszerű metropolisz. Szép, életteli és alapjábanm véve élhető. Persze sok mindent lehetne rajta fejleszteni, de attól még számtalan előnye van.

tanato 2013.05.13. 11:14:55

@ctboy: Mondjuk én gyakoroltam a feleségemmel az autóvezetést,meg a gyerekeimmel is még plusszban a tanfolyamuk előtt meg alatt is.Ő meg engem főzni meg vasalni,meg szakadt,ruhát,gombot varrni tanított.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 11:20:15

@charlieharper: "ne viccelj,"

Dehogy viccelek. Látom hogy mennyi energia.
Ha nem készülsz tudatosan a szerepek elosztására, és nincs fogadókészség a felek részéről, tényleg nagyon nehéz a nyelv megtartása.

Kérdés? Neked van energiád afrikanst tanulni esténként ée magyrt tanitani a feleségednek? És persze forditva fél óra múlva?

Csak azt akarom mondani, hogy sok esetben alábecsüljük az energiát amit a nyelvtanitás/tanulás igényel.

Én pedig nyelvtanulás párti vagyok!!!!!!!
Ne vessetek a mókusok elé!!!!

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.05.13. 11:20:57

Ha valaki, akkor mi igenis mindig pròbáltuk az èlet napos oldala felè fordítani az arcunkat. A fèrjem aszonta villámgyorsasággal szántott át az agyán annak idejèn a gondolat, hogy oda (Magyarorszag) már csak nyugdíjasan tèrne vissza ( szerintem csak mert volt egy ilyen règi parasztházas, muskátlis, sokgyerekes álmunk, ès legalább a parasztházat szerette volna, meg max egy-kèt unokát bele).
A gondolat elmùlt, ennek is sok oka van. Többek között, hogy nèhany ugrásra a helytôl ahol èltünk kèt nyugdíjast is összevertek, ès kiraboltak, egyikük belehalt. Sarkos pèlda tudom, ne kössetek bele, nem csak ez az ok - szabadságjogok, mentalitás mèg többek között stb. A pènz meg...hát bakker, a ranctalanítást jobban megoldja mint a qenzim.

Mrs. Clayton 2013.05.13. 11:22:43

@charlieharper: pedig sztem is úgy van, mint ahogy M.P írta

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 11:23:00

@tanato: "én gyakoroltam a feleségemmel az autóvezetést"

Akkor gondolom érted miről beszélek.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.05.13. 11:24:36

@tilmir: Sosem fogom megérteni, hogy ha valaki jól merészeli magát érezni Magyarországon, akkor rögtön előjön vki azzal, hogy igen, de próbáld meg 50 ezerből.

Nekem erről a következő gondolatok jutnak eszembe:

Miért kéne megpróbálnia ötvenezerből élnie? Végigdolgozta az életét és most kapja a nyugdíját, amennyi jár neki.

Az meg egy tipikus baromság, hogy a magyar azért nem érzi jól magát, mert kevés a pénze. A magyar, ha angol nyugdíja lenne, akkor is ugyanennyit óbégatna, mert ez van a vérében.

Az meg szintén nem igaz, hogy azért nem költ kultúrára, mert nincs pénze. A nagyobb városokat vesszük, pláne Budapestet hetente lehet elmenni egy ingyenes kulturális programra.

De persze óbégatni mindig kényelmesebb. És legalább a tüdőt erősíti.

tanato 2013.05.13. 11:25:01

@ctboy: Persze hogy értem,azért vizsgára nyilván nem tudtam volna felkészíteni.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 11:27:07

@tanato: "Persze hogy értem,azért vizsgára nyilván nem tudtam volna felkészíteni."

Gondolom annak is örültél hogy nem hagyott el az oktatás végére.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.13. 11:27:57

@Mammaroza:
Nem kovezlek meg. Csak egy rossz pelda, de ha belegondolunk, hogy akar mi is lehettunk volna, akkor azert...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.13. 11:29:54

@flash.gordon:
Magyarorszagon obegattam. Svedorszagban en vagyok a legboldogabb a vilagon :)

Szerintem a hely teszi.

tanato 2013.05.13. 11:30:59

@ctboy: Na jó hát én nem vagyok autósoktató,csak jószándékú kibic.

2013.05.13. 11:31:27

Reggel 7 órakor került ki a poszt, most van fél 12, és már most van 133 hozzászólás...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.05.13. 11:31:48

@Kovermadar: Az a közösség kényszerítő ereje miatt lehetett.

tanato 2013.05.13. 11:33:30

@Philosoraptor: Persze ez egy igen jó téma és nemcsak a kint élők tudnak hozzászólni hanem az anyaországiak is,ez őket is érinti,mivel éppen az országról van szó.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 11:35:40

@Amichay: tanato: A jó település vezetés észreveszi a tendenciákat, elemzi, es azt vizsgálja, hogy ez mennyiben segítheti a helyi közösség életet, gazdagodasat. Ahol ezt jól csináljak, ott az idős emberek változó igényeire fejlesztik a szolgáltatásokat, amelyek persze a helyiek hasonló igényeit is kielégítik, de éppen azáltal, hogy van fizetőképes kereslet a külföldiek miatt, gazdaságosan működtethetők."

Amit Amichay mond tökéletesen igaz.
Olyan ez mint az ipartelepités.
Leraksz egy gyárat Kecskemétre, (Jászberénybe, Orosházára) ha rendesen müködik a gyár 50 év múlva találsz mellette egy prosperáló várost.
Miért kell minden szomszéddal összeveszni, ahelyett hogy meghivnánk őket egy sörre, megtanilnák velük beszélni, aztán megcsinálnánk a lyukas fogukat és eladnánk nekik egy házat az utcában hamár oda akarnak költözni, mert jól érzik ott magukat.

Lehet hogy kecskesajtot is vennének. ugye milyen jó lenne Babette?

iqfighter 2013.05.13. 11:36:07

@flash.gordon: igy van, lenyultad a kommentemet :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.05.13. 11:36:24

@7esbusz: persze sírjál te is még egy sort. De jó hangosan ám :)

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2013.05.13. 11:36:29

A lányom, aki drámaíró - angolul ír - eltöltött egy fel evet Pesten a katonaság után, es azután mondta nekem, hogy szereti a magyar barátait, a kultúrát, a helyet, de nem lenne képes itt élni, mert itt "minden jó szándékot megöl az irigység" ennél tömörebben azóta sem fogalmazta meg senki számomra, miért reménytelen ez az ország... Egy aktív ember szamara, mindenképp.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2013.05.13. 11:44:26

@flash.gordon: arról nem is beszélve, hogy ha nőne a fizetőképes kultúra fogyasztó réteg az országban, akkor annál több kedvezményes jegyet lehetne adni, mondjuk iskolásoknak, helyi nyugdíjasoknak, stb. Magyarországon tényleg elég nagy a kulturális választék, de a legtöbb intézmény tartja a markát az államnak, vagyis a kevés adóbevételtől akar megélni, ahelyett, hogy üzleti tervet készítené, hogy miképpen lehet egy kulturális intézményt minél önállóbban fenntartani. Végre a Szepmuveszetiben is van baráti kor, támogatói kor, stb. De meg ezer dolgot lehetne csinálni azért,hogy a kultúra minél szélesebb körben eljusson az emberekhez, ugyanakkor minél kevésbé függjenek az állami mézesmadzagtol.

Shebelle 2013.05.13. 11:47:54

@M. Péter:

A helyzet az hogy a szóban forgó hölgy itt(felvidék) még nem nyugdíjas, csak ott....,
De számos példát tudnék mondani az ismerősök körében, pl. sokan Csehországban, Lengyelben dolgoztak és onnan is kapnak egy bizonyos összeget.Csak arra akartam kilyukadni, hogy nem hagyjátok elúszni azt amit befizettetek, mert abból jár vissza(még ha csak egyszeri juttatás is) és ugye sok kicsi sokra megy....

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 11:48:31

@tanato:
Otthon hónapokat kell várni MRI, és Mammográfiai vizsgálatra. Gondoltam azért, mert nincs elég gép, és személyzet.
Hiszen beteg az van.
Személyzetet találtunk volna. (Orvos, aszisztens, adminisztrátor, Kórházigazgató!!!! mindenki lett volna)

Évekig törtem a fejem egy ilyen diagnosztikai szolgáltató cégen.
Itt megvenni az utolsó előtti generációs digitális gépet,
otthon csökkenteni a sorállást.

Mielőtt bármit tudtam volna lépni otthon, már hárman álltak sorba baksisért.

Egy ideje már nem töröm a fejem.

Pedig ez is egy kis ipartelepitési mag lehetett volna, mint egy nyugdijas utca külföldiknek pl. Kiskunfélegyházán.

2013.05.13. 11:58:28

@ctboy: nem, nem horgok afrikaanst. Erteni, ertem. Sukeynrk es ignorantnek kellene lennem, hogy ne ertsem

váj mí 2013.05.13. 11:59:25

Az már volt, hogy könnyű angliai nyugdíjból otthon élvezni a Gerbeaud-ot? ;).
Különben, ha majd egyáltalán oda jutok életkorban, akkor valszeg én sem teszem majd másképp.

tanato 2013.05.13. 12:00:04

@ctboy: Nem volt rossz ötlet,tényleg jól jövedelmez egy ilyen diagnosztikus cég.De a százalékot, a baksist azt le kell rakni az illetékes engedélyező főmuftiknak,mert azért Balkán vagyunk bőven.És nem csak egynek,hanem a kórházi vezetőnek,a városi vezetőnek ANTSZ főnöknek stb.Szóval a kenőpénz az virágzik és köszöni szépen jól van.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.05.13. 12:00:55

@iqfighter: Olyat is lehet?

@Amichay: 100%-ig igaz, hogy az otthoni dolgok mindig a menedzsmentnél feneklenek meg. Tehát lehet világhírű a Tokaji meg a Szentkirályi de ha már Bécsben sem lehet egy közértben sem kapni akkor rajtunk kivűl ezt senki nem fogja tudni.

A kultúrára levetítve ez szintén igaz. De mivel Petőfi sem kért engedélyt a Hadügyminisztériumtól, hogy meghallhasson a hazáért így az egyszerű embereknek sem kell mindig az állambácsira várni.

Példának okáért én otthon kórusban énekeltem és tudom, hogy minden kórusnak a vágya egy stabil létszámú törzsközönség. Félreértés ne essék így is van közönségünk de lehetne 3x ennyi is. És mindez teljesen ingyen van.

Hozzáteszem azt is, hogy a magyar amatőr kórusélet olyan nívón van, hogy párját ríkitja. Mert míg nyugat Európában 4-5 egyszerű darabbal molyolnak egy fél évig addig otthon amatőrök Handel Messiást énekelnek.

De egy szónak is száz a vége:

Orbánozni meg a felvett devizahiteleken sipákolni mindig egészségesebb.

tanato 2013.05.13. 12:01:01

@váj mí: És hov fogsz menni akkor Erdélybe vagy vagy az anyaországba?

2013.05.13. 12:01:55

@tanato: Tipikus hozzászólás mágnes poszt, meglesz ma az 500 v. 1000 hozzászólás.

2013.05.13. 12:04:01

@NIKI LAURA: A magyar állam az adófizetők pénzéből jótékonykodik, szóval mondjuk inkább úgy, hogy az adófizetőknek jó, ha hamar meghalnak az idős emberek.

2013.05.13. 12:07:35

@tanato: "Én is csak azt tudom tanácsolni a magyar fiataloknak,úgy mint a posterina,menjenek ki és 35-40 év múlva költözzenek haza."

Szerintem ez eléggé elszomorító. Más országok fiataljai (pl. skandinávoknál) x év után hazamegy, hogy ott kamatoztassa a megszerzett tudását, arról nem is beszélve, hogy teljesen megváltozhat a világról alkotott képe...

tanato 2013.05.13. 12:08:36

@Philosoraptor: Igen sok lesz,kíváncsi vagyok mikor este megjövök meglesz e már az ezer.De mint írtam,ez a post érdekli a kint lévőket is meg minket itthoniakat is,szemben pl. a tegnapival ami abszolúte a kintieket érdekelte.

SiDor 2013.05.13. 12:09:06

@chocco channel: ...rozmar....ezen jot nevettem...Simon a 'kerek egy sort' on kivul meg tudja a gombaleves, homlok, monguz kifejezeseket...mert ugye ezek elengedhetetlenek a mindennapi eletben. De lenyegeben barmit mond, vagy probal kimondani egy katyvasz az akcentusa miatt....viszont szet lehet rohogni magunkat es ez is valami. A legjobbak az athallasok...mint pl. Komolyan mondom.....Come on you mango....ami persze semmit nem jelent, de eleg viccesen hangzik.

tanato 2013.05.13. 12:09:27

@Philosoraptor: Na attól még kissé odébb vagyunk hogy 5-10 éven belül jó szívvel hazahívnám őket.

váj mí 2013.05.13. 12:10:26

@tanato: Most úgy gondolom, hogy Budapestre, aztán még van rá vagy jó 30 évem, hogy eldöntsem.

zopilote 2013.05.13. 12:10:42

@Mammaroza:
" nèhany ugrásra a helytôl ahol èltünk kèt nyugdíjast is összevertek, ès kiraboltak, egyikük
belehalt "
Ilyen is van. De olyan is, hogy egy csalad bevandorol az USA -ba Kanadabol, masik csa -
lad Angliabol, mert ugy gondoljak, a gyerekeiknek ott jobb jovot tudnak biztositani. Mit
hoz a Sors? Mindket csalad elveszti egy - egy iskolas koru gyermeket a Sandy Hook - i lo-
voldozesben :(
A masik, a penz! Nem akarom elhinni, hogy csak a penz motival mindenkit! Ismeros hazas-
par - 15 eve elnek Kanadaban - par het mulva indul Del - Amerikaba. Itt eladtak felig kifize-
tett hazukat, felmondtak jol fizeto munkajukat, es uj orszagot keresnek, eleguk lett a mokus -
kerekbol. Erdelybol indultak, Magyarorszagon is eltek par evet. Lanyuk osszel Franciaor -
szagban kezdi egyetemi tanulmanyait.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 12:12:26

@tanato: Pontosan igy van.
Az egész engedélyezés üres és lyukas zsebekkel volt kikövezve.

Illetve csak lett volna, mert az egésztől elment a kedvem.

Az amerikai partnernek, pedig nem is kezdtem el magyarázni az eljárást, pedig magyar felesége van.
Elvileg értenie kellet volna mit beszélek.

váj mí 2013.05.13. 12:19:52

@Philosoraptor: Á, az 500 egy átlagosan unalmas angliai poszt alatt is összejön, legfeljebb főzünk közben ;).

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2013.05.13. 12:19:56

@flash.gordon: nézd, én megteszem azt, amit egymagam megtehetek, bár nem elek Magyarországon, viszek oda a fent vázolt win-win tipusú befektetéseket. De a házban, ahol elkezdtem ezt, ahol lehet keresztbe tesznek, holott valójában nekik is érdekük lenne. Egyszer valakinek elmagyaráztam az udvaron, elég nagy hangon, hogy miért jó neki is, ha egy-egy lakas megújul a házban... Azóta picit csöndben vannak, es jött mar hozzam valaki, hogy nem tudnék az o vidéki hazára is vevőt...
Orbán szövege es tettei azért nem lekicsinylendok - romboló hatása túlságosan mely a magyar neplelekben. Az idegenellenesség az egyik legnagyobb tévedése, a kontraszelekció fenntartását eredményezi.

2013.05.13. 12:20:42

@tanato: Arra gondoltam, hogy megy majd a non-stop fröcsögés meg a posztoló fikázása.

mirx 2013.05.13. 12:22:59

@45eskoltozik: Ez Reinhold Niebuhr amerikai teológus meglehetősen elcsépelt imája, nem a posztoló a zseni.
en.wikipedia.org/wiki/Serenity_Prayer

mirx 2013.05.13. 12:24:08

Egyébként kicsit átlósan olvastam a szöveget, és tök jót röhögtem, hogy milyen király Magyarország, a férjemnek már van is magyar barátnője! :D

2013.05.13. 12:25:40

@zopilote: Nem mindenkit motivál a pénz, ez szimplán bugyuta általánosítás.

Aki Magyarországon "jól keres" és kimegy külföldre, az valószínűleg nem azért megy ki, mert anyagi gondjai vannak, hanem mert keresi a kihívást, megakar ismerni egy idegen kultúrát, stb.

A jelenlegi világ a pénz körül forog, lehet úszni az árral szemben, csak fölösleges.

zopilote 2013.05.13. 12:30:46

@tanato:
" És hova fogsz menni akkor Erdélybe vagy vagy az anyaországba? "
Jo ismerosom Erdelybol itt elt Kanadaban 35 evig. Szorgalmas, jo szakember volt.
Mikor elerte a nyugdijas kort, hazakoltozott Erdelybe. Elotte jol bevasarolt ott erdokbol,
ingatlanokbol. Hazaterte utan a szekely atyafiak leszurtak egy kocsmai osszeszolalkozas
utan:(

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.05.13. 12:31:40

@Amichay: Itt nem feltétlenül a te tetteidre vagy annak hiányosságaira céloztam. Csak mivel te reagáltál az én beírásomra én is válaszoltam a tiédre.

Igen, az általad vázolt példa azt is mutatja nagyon jól, hogy nem csak az aprobléma, hogy, akinek el kéne végeznie a dolgát sem végzi, hanem, hogy emberek teljes apátiába süllyedve elfogadják azt, hogy nálunk ennek így kell mennie.

Ha már házfelújításnál tartunk: Nálunk is felvetődött, hogy a nyolcvan éves házban a nyolcvan éves textilborítású vezetékeket meg minden fogyasztót, talán még azelőtt kéne kicserélni, hogy ránk égne a ház. Erre volt olyan, akinek mondtuk válaszként felkapcsolta a villanyt és közölte, hogy neki ez nem érdeke mert nála ég a villany.

Én Orbánt most nem minősíteném sem pozítiv sem negatív irányba mert úgy vagyok vele, hogy amit ma csinál azt 50-100 év múlva lehet majd értékelni objektíven.

De egy biztos: amikor a hatalom közelébe sem volt akkor is mindig mindenki sírt otthon.

zopilote 2013.05.13. 12:36:37

@Kovermadar:
" Szerintem a hely teszi. "
Szerintem meg nem. Lehet az ember a pokolban is boldog es a menyorszagban is boldogtalan:)

váj mí 2013.05.13. 12:40:49

@zopilote: Erdély, nemcsak azt a 2 székelyföldi megyét jelenti. Megjegyzem továbbá, hogy kocsmai összeszólalkozás alatt bárhol a világon van rá esély, hogy leszúrnak.

váj mí 2013.05.13. 12:41:23

@zopilote: Erdély, nemcsak azt a 2 székelyföldi megyét jelenti. Megjegyzem továbbá, hogy kocsmai összeszólalkozás alatt bárhol a világon van rá esély, hogy leszúrnak.

zopilote 2013.05.13. 12:49:20

@ctboy:
" Leraksz egy gyárat Kecskemétre, (Jászberénybe, Orosházára) ha rendesen müködik a gyár
50 év múlva találsz mellette egy prosperáló várost. "
Leraktak Jaszberenybe a Samsungot peldaul. A magyar melosok 50 km - es korzetbol
jarnak be dolgozni, ehberert, amit sokszor ki sem fizetnek nekik. Ugyanez lenne az idosek
gondozasanal is:( Csicskaztatas, rabszolgamunka:( No, thanks!!!!!!!!!!!!!!!

váj mí 2013.05.13. 12:50:12

@zopilote: Nem, tudom, értesült-e róla, hogy Erdély nem csak abból a két megyéből áll, amelyben tömbben élnek a székelyek.
Megjegyzem továbbá, hogy kocsmai összeszólalkozások alkalmával, a világ bármely pontján van rá esély, hogy idegen eredetű, fémből készült tárgyat fedezel fel hirtelen a testedben.

váj mí 2013.05.13. 12:52:37

Faszom a kibaszott blogmotorba, az előbb, konkrétan eltűnt az egész oldal, most meg itt túlteljesít?

mirx 2013.05.13. 12:56:43

@váj mí: szerintem nem a blogmotor, mert az index is megmekkent az előbb.

amúgy nagyapám mesélte, hogy ifjonc korában (1920-as évek) minden áldott héten összeverekedtek a románokkal valamelyik kolozsvári krimóban, úgyhogy ez nem újkeletű dolog :)

zopilote 2013.05.13. 12:58:13

@váj mí:
Nem is Erdely volt a lenyeg a hozzaszolasomban, hanem az, hogy az illeto azert elt csak, hogy milyen jo lesz, ha hazamegy, arra keszult, es mit hozott a Sors? Amugy meg nem vetette meg az italt:)

váj mí 2013.05.13. 13:02:40

@mirx: Pláne az 1920-as évek elején nem volt az ;)

Különben, ha balhé kell, azt minden kocsmában megkapod. Szerintem.

váj mí 2013.05.13. 13:05:04

@zopilote: Hát belefutott, a késbe, van ilyen. Csak a töknek kellett kihangsúlyozni Erdélyt meg a székelyeket?

zopilote 2013.05.13. 13:09:14

@zopilote:
Szinten erdelyi magyar - akit leszurtak, annak az ismerose - szinten szorgalmas, jo szakember es o sem vetette meg az italt, par eve kototte fel magat: kifizetett haz, masodik csalad, gyerekek, filippino feleseg. Kivandorlo tragediak. Es mennyi hasonlo van, amirol nem tudunk. Nem csak erdelyiek, hanem csehek, magyarok, angolok, nemetek, stb. De mi csak a sikeres eletekrol akarunk itt olvasni, azokrol, akiknek bejott " Amerika" :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 13:12:43

@váj mí: "Mikor elerte a nyugdijas kort, hazakoltozott Erdelybe. Elotte jol bevasarolt ott erdokbol, ingatlanokbol."

"Csak a töknek kellett kihangsúlyozni Erdélyt "

Azér' mer' ott vette "Erdelybe" amit vett.
Nem "somogyba".
És nem "Jászfényszarun a samsung mellett" azér'

zopilote 2013.05.13. 13:14:30

@váj mí:
Azert, mert meg nem talakoztam olyan szekellyel itt, aki fel nem hozta volna azt beszelgetes kozben, hogy " beleba..om a fejszet az asztalba, ha nem tetszik valami " :) Lehet, hogy rossz korokben mozgok:)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 13:22:14

@zopilote: "Kivandorlo tragediak. Es mennyi hasonlo van, amirol nem tudunk. Nem csak erdelyiek, hanem csehek, magyarok, angolok, nemetek, stb. De mi csak a sikeres eletekrol akarunk itt olvasni,"

A minnesotai "SohaMegnemNősült" Oli is leköltözött floridába nyugdijas éveire.
A nyitott ajtón át bemászott a kigyó az ágyába, meg is ette Oli-t az első éjjel.
Amerikai tragédiák. Erről sem akarunk hallani soha.

Maradt volna a fagyott földjén, a júliusi hóban.
Ma is boldogan élne ha meg nem halt volna.
Vagy le nem döfik a kocsmában.

váj mí 2013.05.13. 13:24:50

@ctboy: Arra próbáltam utalni, hogy a sztereotípia nem jó dolog.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 13:25:51

@vájmi, @zopilote:
Látod ebben nem volt Erdély se székely se.

váj mí 2013.05.13. 13:26:09

@zopilote: Nayaps, az is igaz, hogy a székelyek, ha már általában akarunk tipizálni, akkor sokkal kevésbé türelmesek.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 13:39:41

@váj mí:
zopilote biztos nem akart megbántani se téged se a székely atyafiakat.
Nem olyan családból való.

emiGrant 2013.05.13. 13:41:08

@szerengeti: Nem volt könnyü. A mázlim az volt, hogy a csehszlovák események után a Kádár rendszer elkezdett liberalizálni. Elõször lett törvénybe fektetve, hogy egy hónapon belül vagy meg kell, hogy adják az útlevelet, vagy közöljék, hogy miért nem adtak. Én minden további nélkül megkaptam miután a hivatalosan lefordított angol meghívólevelet csatoltam és nem lehetetlen, hogy utána néztek, hogy a meghívóim tényleg itt tanítottak egy évig és azután mentek haza. Az engedély persze csak egy hónapra szólt, de én kértem hosszabítást a követségen és meg is kaptam. Miután hazaértem behívtak a kerületi rendõrkapitányságra ahol egy molett tisztnõ – gondolom a liberalizálás szellemében – közölte velem, hogy ne tagadjam, tudja, hogy dolgoztam (amit nem lett volna szabad), de nem bírságol meg, mert a szegény, nyugdíjas anyukámat büntetné azzal, de máskor ilyet nem tegyek. Ezt megigértem és kész.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2013.05.13. 13:43:13

@flash.gordon: Orbánnal kapcsolatban nem értek egyet veled, mert ami ma folyik kormányzás címen, az túlságosan egyértelműen romlásba dönt, ehhez nem kell ido távlat. Persze, nem o a főbűnös, hanem az a mentalitás, ami hatalomra juttatta, amely nem lat tovább a 300 forintos vizitdijnal, vagy amit említettel, hogy amíg nálam ég a villany, addig nem csinálok semmit... Hogy Bokros szavaival éljek, amikor a magyarok között ez a mentalitás eléri a kritikus tömeget, akkor jobb lenne, ha gyarmatositanak az országot, mert akkor is jobb lenne a helyzet, mint az ilyen önsorsronto, tehetetlenségnel. Latom az országot, a várost, a házunkat, es hiába tudom, hogy éppen az a rendszerelvu szemlélet hiányzik, amit, többek közt, én is képviseltek, magyek vissza Izraelbe, mert Magyarországon erre nincs igény. Ahelyett, hogy egy várost tennék rendbe, mert ez a szakmám, rendbe teszek egy-egy lakást... Én megelek, es miután nem vagyok túl sokat Magyarországon, meg boldog is vagyok, de őszintén fájlalom, hogy ez igy van. Írok róla, beszélek, de mások helyett nem cselekedetek.

emiGrant 2013.05.13. 13:44:59

@orange85: OK. Ha tényleg érdekel és módom lesz rá, akkor szívesen megírom, hogy mit csináltam és hogyan még akkor 68-ban. Persze tényleg csak akkor ha többeket is érdekel.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 13:48:07

@emiGrant:
"Persze tényleg csak akkor ha többeket is érdekel."

Bennünket is érdekel........

váj mí 2013.05.13. 13:57:00

@ctboy: Biztos nem, ja.
Nem is azért, csak uncsi a már az Erdély=Székelyföld ....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 14:03:16

@Réka ‎: nekem nincs kulturam
ha a magyarsagnak van azt angolul is megismeheti
de mar mondtam ez a " megismerni mas kulturat" ket kereszteny kulturkorben felnott feher ember kozott ez vicc
kimerul nehany mas kajaban , meg nehany mas /es maskeppen tartott/ unnepben
nem nincs ra igenyunk, hogy magyarul tanuljon, mert semmi szuksege ra
idopazarlas lenne
mi ilyen igenytelenek vagyunk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 14:05:28

@tanato: mi szomorit el?
kuldetesed van a magyar nyelv terjesztesere?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 14:07:32

@tanato: es mit kuszkodne
soha nem fogja hasznalni pl a felesegem
nekifoghatunk kozosen ajapannak is
csak minek?
komolyan nem ertem
amugy annyiban vagyunk vegyes paros, hogy O no en meg ferfi, de mind a ketten amerikaiak vagyunk
en tudok magyarul is, na bumm

emiGrant 2013.05.13. 14:08:55

@orange85: Nagyon szivesen, de csak akkor ha ényleg érdekel és módom lesz rá, akkor szívesen megírom, hogy mit csináltam és hogyan még akkor 68-ban. Persze tényleg csak akkor ha többeket is érdekel.

emiGrant 2013.05.13. 14:10:51

@tilmir: Igazad van, 50 ezerbõl nehezebb lenne ilyen jól érezném magam. Akkor hadd fogalmazzak újra: nem CSAK pénz kérdése. Én már elég sokat láttam az életbõl itthon is, külföldön is és láttam már negativ, totál lelombozódott gazdag embert meg tüneményes, boldog, 150%-ban pozitív szegény embert is. Volt egy öreg haverom Angliában aki háromszor kezdte újra 0-ról az életét és talán kétszer volt valaha deprimált és akkor se sokáig. Én ezt értettem azon, hogy sok tõled függ, nemcsak az objektív körülményektõl. Ja, és ha megnézitek az idézetet a posztom végén, az tényleg nagyon szubjektív, hogy kinek mi tünik megváltoztathatónak vagy reménytelennek, amit csak elfogadni lehet. Talán társadalmi össefogás kellene azért, hogy a minimum bérbõl élni lehessen. Egy pár million ember az utcán már rögtön hozna eredményt, ilyet láttam többször Angliában is meg másutt is. De ezt most inkább hagyon, nehogy politikai agitátornak véljetek! :-)

mirx 2013.05.13. 14:11:13

@emiGrant: nade útlevéllel nem lehetett nyugatra menni, vízum kellett, nem? ismerősi körünkben a vízumot igen sok embertől megtagadták, különösen az értelmiségiektől.

amúgy jó a nicked :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 14:12:43

@ctboy: a gyereknel mas, ha kozos, erdemes ketnyelvure nevelni
a Te esetedben meg esetleg a nagymamanak kellettv olna megtanulnia.....
nem az egesz csaladnak magyarul a mama kedveert

Karabah77 2013.05.13. 14:14:39

@hagyma: nálunk családon belül is van olyan ami szerinted nem létezik.Keresztapám kb 40éve ment ki az akkori NDK-ba.a felesége gyári német.a gyermekük szintén mivel örökbefogadták.mindketten jól beszélnek magyarul.pedig sosem éltek itt.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.13. 14:15:54

@emiGrant: Inkább arról írj mit csinál az angol férjed, ha kijön a műhelyből. Foci nincs, rögbi nincs, kaszinó sincs és szivarból is már csak nemzeti érzelműt árulnak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 14:17:12

@ctboy: most elkepzelem, hogy hazajovunk es Maryt magyarra tanitom:)
most megyunk horgaszni es megtanitom horgaszni
utana vadaszni
na ezeknek meg hasznat is lathatja
de mia az istent kezdjen a magyarral?
hogy majd 5 ev mulva magyarul beszelgessunk a konyhaban?

zopilote 2013.05.13. 14:18:22

@ctboy:
" Nem olyan családból való. "
Az biztos, hogy szorgalmas, rendes csaladbol szarmazom, csak minden csaladban van egy fekete barany:) Szant szandekkal nem szeretek megbantani embereket. Ezuton is kerek elnezest, ha valakit megbantottam. (gonoszsagaert azert nem kell a szomszedba mennem) :(
Most pedig irany a "gyapotfoldek" :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 14:19:34

@tanato: hat en hevesen elzatkoztam, hogy meg a mosogpet is megtanuljam bekapcsolni:)
nem hogy vasalni
mert egyaltalan nem vasalunk
a szakadt ruha megy a szemetbe
a gomb meg sosem szokott leszakadni:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.13. 14:20:33

@ctboy: :)
a szállítási költség többe lenne innen oda:)
egyébként jelenleg nincsenek keresleti problémáim:) (ekkora mennyiségnél)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 14:20:36

@Karabah77: a felesege megtanul gyari nemet letere magyarul?
egeszsegere
gondolom sok elonye szarmazik belole

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.13. 14:21:30

@hagyma: Megmondom miért lenne jó ha Mary beszélne magyarul. Megírhatná az indexen mitől lett ilyen a férje.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 14:23:28

@mirx: akkor nem kellett vizum, ha valahogy kijutottal, rogton kerhetted a menekult statuszt es eldonthetted, hol akarsz elni
a legtobben persze amerikaba vagy ausztaraliaba jottek-mentek, de maradtak a nemteknel is, vagy ausztriaban

emiGrant 2013.05.13. 14:23:29

@b@rlang: Neked is igazad van, talán mi ketten is részben azért jöttünk haza, mert tudtuk, hogy itt jobban lehet megélni egy angol nyugdíjból, mint Angliában. De ez nem lett volna megvalósítható ha nem tudtunk volna alkalmazkodni. Ez esetben inkább férjemrõl van szó, hiszen nekem nem volt nehéz.
Válaszok:
1) Nem tudom, hogy hányan röppentek ki 68-ban nyelvet tanulni, de azt tudom, hogy mi nem voltunk jómóduak. Anyukám egy szál nyugdíjából éltünk, plusz én tanítottam privát angolt egy-két iskolásnak, de ebbõl sikerült összespórolni a repülõjegy árát. Persze mázlim volt az angol tanáraimmal, hogy egy év után hazamentek és meghívtak. Érkezés után már csak egy pár napig voltam náluk, utána átköltöztem a hotelba ahol dolgoztam.
2) Itt megint igazad van, szegény nagyon magányos volt nélkülem, bár minden évben 5-6 hónapot volt kint nálam, így talán nem volt olyan nagyon nehéz. Az eredeti megjegyzés, hogy nem tettem meg olyan gyalázatot, hogy disszidáljak, az ugye arról szólt, hogy akkor sokáig nem látott volna engem. Se én haza, se õ ki hozzám nem jöhetett volna. Haza elég gyakran jártunk, de kezdetben inkább õ jött mihozzánk sokat.
Ja, és köszi a jókívánságokat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 14:23:33

@emiGrant:

Azért túl rózsásan vázolod a helyzetet...

A kommunista Magyarország útlevélrendszerében a legfontosabb dátum 1961. Míg 1961 előtt – hihetetlen, de igaz – a magyar állampolgárok utazásait TITKOS rendeletek szabályozták, addig 1961-től a szabályok már nyilvánosak voltak. 1947-1961 között az állampolgár beadta a kiutazási kérelmét és várt, majd kapott egy igen vagy nem választ, indoklás nélkül.

Ezzel szemben 1961-től már nyilvánosak voltak, hogy milyen követelményeknek kellett megfelelni az utazáshoz, bár persze mindvégig - egészen a rendszerváltásig – megmaradt az indok nélküli elutasítás lehetősége, a “kiutazása közérdeket sért” gumiindok.

Az 1961-es dátum oka természetesen a berlini fal, hiszen addig egy lyuk volt a “népi demokráciák” falán, melyen bárki átmenhetett. Ezért is volt alapállásban tiltva Magyarországon úgy általában a külföldi utazás, azaz a “baráti” kommunista országokba ugyanúgy, mint a szabad világba, hiszen az NDK-ba való utazás de facto a Nyugat-Berlinbe való szabad beutazást is jelentette.

A rendszer tehát az volt alapesetben, hogy minden egyes utazáshoz útlevelet kellett kérni, az útlevelet pedig hazautazás után a hatóság elvette az állampolgártól. A szocialista országokba pedig betétlapot adtak ki, mely a személyi igazolvánnyal együtt volt használható. A betétlapok kezdetben csak Csehszlovákiára voltak érvényesek, majd érvényességük ki lett terjesztve az NDK-ra, Lengyelországra, Romániára és Bulgáriára. Kezdetben minden egyes utazáshoz külön betétlap kellett, majd megjelentek a többszörös utazásra jogot adó betétlapok.

A rendszer racionalizálása 1972-ben történt. Ekkor jelent meg a magánszemélyek részére a kék és a piros útlevél. A piros útlevél a betétlapok helyett jött be. A piros útlevéllel a szocialista országokba lehetett utazni, kezdetben kiutazási engedély is kellett a kiutazáshoz, majd ez megszűnt és már nem kellett kiutazási engedély, csak az a korlátozás maradt, hogy minden egyes kiutazás időtartama maximum 30 nap lehet.

A kék útlevekkel lehetett utazni bárhová, de itt minden egyes kiutasáshoz külön kiutazási engedélyre volt szükség, mely meghatározott országokra és időtartamra szólt.

Tehát a 70-es évek végére kialakult az a rendszer, hogy piros útlevéllel majdnem korlátlan számban lehetett utazni az említett 5 ország területére (évente nem több, mint 180 napot külföldön töltve, alkalmanként maximum 30 napot), kék útlevéllel pedig évente egy alkalommal, azonban ezen belül magáncélból nem meghívásra csak 3 évente egy alkalommal.

1984-ben megszűnt a piros útlevél, a szocialista országokba is már kék útlevelet kellett használni, egyszerűen a kék útlevél 5. oldalára be volt pecsételve az állandó kiutazási engedély a szocialista országokba, viszont nyugati utazásokhoz továbbra is minden utazáshoz külön egyedi kiutazási engedélyre volt szükség.

Aztán 1988-ban vezette be Grósz Károly a “világútlevelet”, azaz megszűnt a kiutazási engedély. Az utolsó korlát még megmaradt: azaz továbbra is létezett a “kiutazása közérdeket sért” gumiparagrafus, azaz bizonyos emberek nem kaphattak útlevelet. A teljesen szabad utazást már az 1989-es útlevéltörvény vezette be.

Tehát a kádárizmus utolsó szakaszában nyugatra huzamosabb időre kimenni de facto a következőképpen lehetett:

- kivándorlás - hosszas folyamat, melynek eredményeképpen a szerencsés kérelmező úgynevezett “külföldön élő magyar állampolgár” útlevelet kapott (a népnyelv szerint “konzuli útlevél”), aminek nagy hátránya az volt, hogy tulajdonosának belföldi magyarországi címe nem lehetett, “devizakülföldinek” minősült,

- illegális ottmaradás - ez akkoriban már csak szabálysértésnek, nem bűncselekménynek minősült, az útlevél lejárata esetében a magyar hatóság automatikusan “külföldön élő magyar állampolgár” útlevelet adott a delikvensnek, magyarul kivándoroltnak minősítette,

- engedélyt kért a magyar hatóságtól 30 napon túli külföldi tartózkodásra, ehhez kellett meghívólevél, egyetemi hallgatói jogviszony, munkaszerződés, kiküldetés, stb., de valami mindenképpen kellett, a hatóság “jogalap” nélkül nem adta meg az engedélyt.

Karabah77 2013.05.13. 14:24:15

@hagyma: olyat nem írtam,h származik.bár éveken át jártak minden nyáron haza.gondolom jobban érezte már magát akkor amikor beszélt.mint előtte amikor vagy Keresztapám vagy anyám fordított neki. A gyerek más tészta ő rá ragadt mint a kosz amikor nyarakat itt volt nálunk.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 14:25:11

@hagyma:

Sok esetben a nyelvtanulás motivációja nem az anyagi érdek. Ugyanis anyagi érdekből csak nagyon kevés nyelvet érdemes tanulni.

zopilote 2013.05.13. 14:27:10

@én már a fény gyermeke vagyok:
Egyszeru ez, 56 - os szindroma:) Azoknal jott ez elo, akik meg 1985 - ben is azert jartak csak haza, mert otthon " nylon harisnyaert tudtak d..ni " :) 1985 - ben!!! :( Megallt az ido naluk:(
Tenyleg mentem, varnak a gyapotfoldek:(

emiGrant 2013.05.13. 14:28:06

@én már a fény gyermeke vagyok: OK.Drága férjem utam imád kertészkedni, ami ugyebár echte angol szokás. Aztán imád barkácsolni (lásd mühely!!), majd leül a gép mellé és levelezik az unokáival (egyik Kanadában a másik Angliában), majd családfát kutat (imádott hobbija) mivel azt is lehet az interneten. Közbe fõz is egy kicsit, mert azt is szeret, meg sörözik meg borozik. Get the picture? Ja, és kb. 30 éve szokott le a bagóról, így a jelenlegi trafikmutyi nem érenti, bár azért eléggé fel van háborodva emiatt, de ez már csak a jól kifejlett angol igazságérzete miatt van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 14:28:21

@én már a fény gyermeke vagyok: O igy szeret es megirhatja angolul is
gondolom az evidens a XXI-ik szazadban, hogy minden magyar megtanul angolul.....
egy ember annyi ember ahany nyelvet tud, :)
raadasul az angolt beszeli parezer ember
es ha tud angolul, elvehet egy amerikai not es estenkent, a parazslo bbq-suto mellett, oldalast ragcsalva hamburegerrel tanithatja magyarul
szoval fel emberek!!!
vilagnyelvve tehetjuk a magyart
megtanulni angolul-benosulni-tanitani!

most mondtam Marynek, felkelhetne mar, mert mennek horgaszni
magyarul mondtam direkt es hangsulyoztam...:)
angolul valaszolt, hogy mar akarok indulni horgaszni?:):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 14:31:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem beszeltem anyagi erdekrol
semmilyen erdek nincs pl a mi esetunkben
nincs ra szuksege
akkor tobbre jut ha megtanul helikoptert vezetni vagy sielni
ertekelem a tudast jo dolog, szep dolog, de ha abszolut ertelmetlen akkor valoban hobby
hat neki nem ez a hobbyja, hogy magyar nyelkonyvet bujjon:)
csak azert hogy eredetiben elolvasson 3 petofi verset es velem magyarul IS tudjon beszelni:)
vicc
jo majd ha lesz idonk nekiallunk kozosen a kinainak, mert miert ne?
es akkor meg lesz a kozos tanulas orome es eredetiben olvasunk majd Mao Cetungot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 14:33:52

@Karabah77: lehet ra ok, amikor van ertelme
lsd.
nalunk nincs pl.
a posztolonal sem nagyon volt, most lehet van, akkor rajta
mi a budos eletben nem koltozunk magyarorszagra es evente sem fogunk hazajarni

mirx 2013.05.13. 14:33:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nekünk kék útlevelünk volt, de vártunk is rá vagy két évet - és ezt a bizonyos "pecsétet" avagy egyszeri beutazási engedélyt mi vízumnak hívtuk. de egyébként a határőrök is. (nyolcvanas évek.) átlag 2-3 órát álltunk a határon, atomokra szedték az autót, és kellett vinni a kávét meg a cigit nekik.
ehh, hogy a régi jó dolgokból nem maradt meg semmi! :D

emiGrant 2013.05.13. 14:35:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Idefigyelj légy oly jó! Én nem tudok semmi olyan ténnyel vitatkozni ami az útlevélekrõl szól a múlt rendszerben. Kizárólag azt tudom leírni, hogy velem mi történt. Nagyon kérlek hidd el nekem, mert mi okom lenne hazudni? Beadtam az útlevélkérelmet, egy hónapon belül megkaptam az útlevelet. Sorban álltam (azaz, hogy ültem, mert voltak székek) az angol követségen a vízumért és megadták a meghívólevél alapján. Amikor kint olyan jól éreztem magam, hogy még akartam maradni, elmentem a londoni magyar követségre, ahol beadtam a hosszabítási kérelmet. Azt is megkaptam, így maradtam 1968 szeptember 12-tõl 1969 január 31-ig. És mint írtam még meg sem büntettek azért, hogy illegálisan (az õ szemszögükbõl, nem az angolokéból) dolgoztam.

mirx 2013.05.13. 14:35:55

@emiGrant: na így meghívólevéllel meg vízummal azért kicsit máshogy fest a dolog

Spacecake 2013.05.13. 14:36:51

Nyugdijas eveimet en is Magyarorszagon szeretnem tolteni,ha megerem...
es az addig fennmarado idot is,ameddig csak megengedhetem magamnak...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 14:37:56

@váj mí:

A mai magyar köznyelvben az "Erdély" szó jelentése: "az összes olyan román terület, mely Trianon előtt magyar volt". Persze történelmileg ez helytelen, mert eredetileg Nem ezt jelentette Erdély és egy XIX. századi magyar nagyon meglepőde, ha meghallaná, hogy a XXI. században Arad és Nagyvárad Erdélybe került, de ez ahelyzet: a fogalmak jelentése változik.

Ugyanez igaz a Kárpátaljára is, a déli sávot nem mondták annak a II. vh. előtt. 1938-ben, amikor az első revízió volt, a FELVIDÉK déli részének visszatéréséről beszéltek, s ebbe beletartozoott a mai Kárpátalja déli sávja is.

Kicsit más a Délvidék, Vajdaság kérdés is. A "Vajdaság" szó csak a II: vh. utyán terjedt el a magyarban, de nem teljesen azonos értelemben, mint a Horthy-kor Délvidék fogalma. Horthyék alatt Délvidéknek hívták az összes Jugoszláviához csatolt magyar területet, leszámítva azokat, melyek Trianon előtt horvát-szlavón terület voltak, míg a II. vh. után csak a Szerbiához tartozó részt mondták Vajdaságnak, a horvát és a szlovén részt nem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 14:38:01

es fel is kelt
meghogy a magyar nem vilagnyelv?

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.13. 14:38:07

@emiGrant: a posztban csupa olyan Jó dolgot soroltál fel Magyaországról, amik pénzben mérhetőek, és élvezhetőek.
lehet, hogy gondoltál másra is, de nem azt írtad.

és a hozzáállásodról eszembe jut a királynő, amikor szóltak neki, hogy a magyarok sírnak, hogy nincs kenyerük, mire azt válaszolta: akkor egyenek kalácsot.

hidd el, vannak boldog emberek ebben az országban, akiknek nincs pénzük, nincs külföldi szintű jövedelmük /nyugdíjuk, és mégis.
de azt is tudjad, hogy ezeknek az embereknek a stressz-szintjük nem ugyanott van, mintha hónap elején (közepén, végén) nem kéne stresszelni bizonyos állam felé befizetendő dolgokon.
nekünk sem ott van, pedig nem az átlag szegényebb réteghez tartozunk.
én speciel nem akarok nagyon gazdag lenni (de:)), de utolérhetetlen lenne egy olyan élet, ahol nem kell megnéznem a boltban, mi mennyibe kerül.
de a többi megvan. ami pénz nélkül elérhető, az megvan. amennyire kivonultunk a társadalomból, nem érdekelnek a nagyvárosok feszültséggel teli levegője, a bűncselekmények, az ideges emberek, a munkahelyi dilik, idióta főnökök, panaszkodó mindenkik.

amit írtam, mind nem tudhatod, megpróbálhatod elképzelni, de az közel sem lesz a valósághoz (mint minden, amit nem él meg az ember), én sem tudom elképzelni, mi folyhat egy borsodi faluban valójában.

így merőben visszatetsző részedről azt mondani, hogy a pénz nem fontos, miközben szemmel látható anyagi háttered van.

pont olyan, mint az ismert mondás: a pénisz mérete nem számít, kivéve, ha kicsi.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.13. 14:40:18

@emiGrant:
"azért jöttünk haza, mert tudtuk, hogy itt jobban lehet megélni egy angol nyugdíjból, mint Angliában."

dehisz te mondtad, hogy a pénz nem számít...

mirx 2013.05.13. 14:43:38

@Babette_: Bár ezt a mondást Marie Antoinette-nek tulajdonítják, mára napvilágot látott, hogy valamiféle történelmi hamisítás áldozata lett (negatív módon szerették volna őt ábrázolni).
De amit írtál, azzal egyetértek én is.

emiGrant 2013.05.13. 14:44:20

@Babette_: Drága Babette! Minden szimpátiám azoké akik kénytelenek havi 50-80 ezer forintból megélni. Akár nyugdíj, akár munkanélküli segély. Persze az én három diplomámmal és viszonylag itthon is jól fizetett karrieremmel nekem ha lenne, akkor a magyar nyugdijam is több lenne annál. Ami pedig az operát illeti, 1000 forintnál többet még eddig nem fizettem opera jegyre. A kakasülõn ülünk és onnan is isteni a zene. Szóval csak azért mert sokan vannak a létminimumon Magyarországon, ami tényleg felháborító, azért még ne kicsinyeld le azt amit írtam, mert szerintem van benne legalább egy kevés igazság!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 14:45:32

@emiGrant:

Oké, szerencséd volt, ennyi. Előfordult. De nem ez volt az általános.

Én amikor meghívtam a budapesti haveromat 1985-ben Kubába, alig akarták kiengedni! 3-ször hívta be az útlevélhatóság (Népköztársaság útja) beszélgetésre! Pedig apám párttag volt és diplomatastátusza volt, azaz az általa írt meghívólevélnek súlya volt, de ez sem volt elég a kiutazási engedély sima kiadásához. Ok: a kiutazási engedéllyel a haverom, aki Budapest-Kelet-Berlin-Havanna útvonalon ment, 2 alkalommal is simán dobbantani tudott volna nyugatra:
- Berlinben átmehetett volna nyugatra, a kiutazási engedély alapján átengedték volna a kelet-berlini határőrök,
- a repülőgép műszaki pihenőt tartott Ganderben (Kanada), s a ganderi reptér tranzitja arról volt híres, hogy sok Kubába utazó kelet-európai ott kért politikai menedékjogot, melyet akkor az esetek 100 %-ában megadtak a kanadai hatóságok.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.13. 14:47:32

@emiGrant: távol álljon tőlem a demagógia, de ez akkor 1000 forint, ha Budapesten élsz. egy vidéki nagyvárosból....
igen, persze, máshol meg van színház, meg ilyenek, anyámnak is van bérlete. de hozzám vonattal kénytelen jönni, ami 4 óra utazás, mert az ingyen van,
mert nem telik neki benzinre, pedig autóval 1,5 óra lenne, és többet lehetne velem.

és azt is figyelembe kell venni, hogy aki 50ezret kap, annak még az 1000 forint is sok bármi szórakozásra.

emiGrant 2013.05.13. 14:48:13

@hagyma: Nuku hátszél, csak nyugdíjas mama minden kapcsolat és protekció nélkül. Ha ezt nem vagy hajlandó nekem elhinni, az a te problémád, nem az enyém.

emiGrant 2013.05.13. 14:51:48

@tanato: Nagyobb fiam Angliában a kicsi Kanadában él. Magyarul nem tudnak, mert bár mindig megtanultak egy kicsit amikor hazalátogattunk, otthon én dolgoztam egész nap és sajnos nem foglalkoztam azzal, hogy megtanítsam õket esténként meg a hétvégeken. Tudom, hogy nem volt szép tõlem, de akkor még én is az asszimilálódás folyamatában voltam, és szükségem volt arra, hogy angolul beszéljek és gondolkodjam. Most már másként csinálnám, de hát az vesse rám az elsõ követ aki nem hibázott soha.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 14:52:43

@Babette_:

Nekem is van egy "pénz nem számít" típusú spanyol ismerősöm. Utazik a világ egyik végéről a másikba, hétfőn még AIDS-es árvákat simogat Ruandában, szerdán már brazíliai őserdőket véd, pénteken meg partravetődött bálnát ment Új-Zélandon. Spanyolországban direkt valami szegény negyedben él, egyszobás lakásban 2 hasonszőrú alakkal.

Csak azt nem szokta sosem említeni, hogy harvardi diplomája van, az apja pedig Alicantében 5 szálloda és egy kb. 5000 ingatlanparcellát tartalmazó lakópark fő tulajdonosa, s havonta küld neki 10 ezer euró zsebpénzt.

mirx 2013.05.13. 14:53:25

@emiGrant: A Magyar Állami Operaházban egy B páholy 13 000 forint. És a Fesztiválzenekarra is simán 5000 a rossz hely, és 13-14 000 a jó. A Müpás árakat ne is említsük. Szerintem az 1000 forint minőségi előadásra és minőségi helyre egyáltalán nem jellemző, persze lehet, hogy a Csárdáskirálynőt meg lehet ennyiért csípni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 14:54:42

@hagyma:

Definíció kérdése. A magyar nagy nyelv. A világon 80 nyelv van, mely legalább 10 millió ember anyanyelve. szóval nagy nyelv a magyar, mert amagyar az egyike.

Persze a bengálihoz nem hasonlítható, az 100 millió feletti.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 14:54:55

@emiGrant: nekem nincsenek problemaim
ha teged igy kiengedtek akkor, akkor neked kurva nagy mazlid volt
pont 68-ban raadasul
70-es evekben kicsit mar enyhultek, de meg akkor is meg kellett kuzdeni meg egy jugoszlav utert is
ferfiaknak kulonosen nehez volt nyugatra menni
ha meg nem voltal katona, azt mondtak, hogy nem mert dobbantani akarsz, ha mar voltall akkor x evig nem, mert hadititkokat fogsz elarulni
hat bonyolult rendszer volt 80-tol mar nem volt kulonosebb gond
/amugy sosem tudhatod, ki segitett a hatterben lathatatlanul:)/

emiGrant 2013.05.13. 14:57:06

@Babette_: Babette! Látom fönt van a blog címed, majd talán megvitathatjuk ezt ott, mert a túl sürü politizálás az nem ennek az oldalnak a profilja. Sajnos tudom, hogy sokan nem tudják nekem megbocsátani, hogy az angliai 36 évbõl kifolyólag jobbmódu vagyok, mint sok magyar nyugdíjas. Mea culpa, mea culpa! Én és maga a Határátkelõ szerkesztõje is szerintem úgy gondolta, hogy az én posztom nem errõl szól. Hogy könnyü nekem pesze. Egyébként nehogy azt hidd, hogy ezt nem hallgattam minden nap sokszor mióta hazajöttünk. Persze ha mindenkinek adtam volna csak 10 forintot aki ezt mondta nekem már 50 ezrem se lenne havonta. OK?

BTBTBT 2013.05.13. 14:58:20

Csak a posztot olvastam vegig, 200 feletti kommentek munkaban nincs idom.

Bar meg nem eltem akkor, de azert erdekelne, hogyan mekkora hatszel kellett ahhoz, hogy valaki 68-ban nyugatra mehessen nyelvtanulas (vagy barmi mas) celjabol?

Szep kis meset olvastam/olvastunk arrol, hogy milyen jo is az angol nyugdijbol Mo.-on eldegelni. Semmi baj azzal, ha valaki ezt valasztja, es legyen jo neki, de a kedves poszterina eppen azzal nem foglalkozik, hogy magyar nyugdijbol bizony ezekre a dolgokra nem jutna penze.
Es annak is hanyagolja az okat, hogy miert is lepnek le tiz meg szazezrek ebbol az orszagbol - nem elegseges (vagy rossz) anyagi hatter es a jovokep hianya.

Ettol fuggetlenul meglehet, hogy angol nyugdijjal en is hazakoltozom majd. (Posztot irjak majd rola evtizedek multan?)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 14:58:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat ezt mondom, Mary is erti
hatrafordultam es mondtam neki:
magyarul:
"draga szivem, mikor emelned mar ki a segged az agybol, mert kurvara mennek mar horgaszni"

/ezt angolul nem mertem volna:)/
erre megkerdezte hany fok van es azota mar letusolt es mindjart indulunk
szoval elmondhatjuk, hogy bizonyos helyzetekben Mary erti a magyart

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 14:58:32

@mirx:

Letorrentezed a netről a felvételt, s az ingyen van. :-)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.13. 14:59:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A magyarok azért szállnak le a ganderi reptéren, mert ott potyognak le a gépek jegesedés miatt. Minket csak natgeot néző magyarokat nem tudsz becsapni.

mirx 2013.05.13. 15:01:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: azt semmilyen felvétel soha nem tudja pótolni, ahogy élőben szólnak a szimfonikusok

emiGrant 2013.05.13. 15:01:13

@mirx: Látod, amit itt írtál az azt bizonyítja, hogy akinek elõitélete van, azt a tények nagyon ritkán befolyásolják az igazság irányában. Mint az egyik válaszban írtam én a kakasülõn szoktam ülni. Ott egy jegy még ma is alig több, mint 1000 forint. Nézd meg az interneten OK? És az Operaház nevében kikérem magamnak, hogy az ne lenne nívós hely. Isteni az akusztika, imádok ott ülni. Egyébként mi a francért akarnék páholyban ülni? Meg tudnám fizetni, de minek? Egy páholy áráért 10-szer tudok menni a kakasülõre!!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 15:01:44

@hagyma:

Nyilván, ez egyéni döntés kérdése. Ha nekem a feleségem pl. kínai lenne, biztosan megtanulnék kínaiul. De engem eleve érdekelnek a nyelvek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 15:02:47

@mirx:

Hát, nem tudom. Inkább egy kiváló zenész felvételről, mint egy átlagos élőben.

mirx 2013.05.13. 15:06:58

@Barátusz: Mondjuk szerintem nem köteles egy poszter automatikusan szociológiai meg társadalmi elemzést írni, ha neki csak annyi volt a mondanivalója, hogy angol lóvéból faintos Magyarországon élni, hát akkor annyi volt. :)

Viszont ezt a "hátezek nem értik, miért is olyan jó otthon" felhang eléggé agyoncsapta a mondanivalót, nem csoda, hogy megy a zúgolódás.

mirx 2013.05.13. 15:08:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem véletlenül a Fesztiválzenekart emlegettem. A Kókler János Zeneművészeti Szakközépiskola kvartettjének délutáni matinéira csak a család jár.
:)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.13. 15:08:54

@Barátusz: Nincs igazad. Kertészkedni, internetezni, két pohár bort inni kevesebből is lehet, nem kell ahhoz sokszázezres nyugdíj. Talán még a havi egy operai kakasülő is belefér.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 15:12:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Te eleve nyelvesz vagy
ha a felesegem kinai lenne es kinaban elnek megtanulnek kinaiul
mivel a felesegem amerikai es amerikaban elunk, megtanultam angolul]
tehat stimmt
ha kinaban elnel a kinai felesegeddel, elvarnad, hogy tanuljon magyarul?

mirx 2013.05.13. 15:14:31

@emiGrant: Szerintem meg a válaszod eklatáns példája annak, amikor valaki nem *akarja* megérteni, amit írnak neki. Egyébként Csárdáskirálynőt az OPERETTszínházban játszanak, nem az Operában, talán ezért nem sikerült értelmezni, csakhogy helyretegyük a műfajokat. És persze, lehet a kakasülőn ülni, sőt, a bécsi operában van 1 eurós jegy a 6. szintre, de én még egyszer tuti nem állok végig egy Don Giovanni-t, úgy, hogy nem hallom rendesen a zenekart.
És az az 1000 forint is rohadt nagy probléma ám annak, aki 47 000-et kap közmunkában.

Amúgy meg csak csendben tanácsolnám, hogy ha az embernek huszan mondják, hogy nem megfelelő stílusban és tartalommal kommunikált valamit, akkor sértegető stílusú riposztolás helyett esetleg elgondolkodhatna rajta, nem ő csinált-e valamit rosszul.

emiGrant 2013.05.13. 15:15:56

@Babette_: Ne haragudj, de azért Te sem ismersz engem, úgy, hogy nem tudom mibõl képzeled, hogy fogalmam sincs arról, hogy milyen az amikor meg kell nézni a kaja árát a boltban. Sokáig csináltam két gyerekkel, horribilis bankkölcsönnel, minden családi segítség nélkül. Most már csak azt nem értem, hogy miért kellett volna arról írnom az eredeti posztban, hogy milyen felháborító az, hogy százezrek élnek nyomorban Magyarországon jelenleg. Mert úgy egyébként ezzel teljesen tisztában vagyok. Nem tudom miért nem értette meg rengeteg itten posztoló, hogy ez a poszt nem errõl szólt. Ha akarjátok írok egy olyat is. Nyomorban élõ munkanélküliektõl hemzsegõ kis faluban lakom. Olvasom az interneten a napi híreket, hogy minden nap kitalál valamit a kormány, hogy a gazdagok egyre gazdagabbak legyenek és a szegények meg dögöljenek meg, ha lehet leginkább a nyugdíjkorhatár elõtt, hogy megspórolják a nyugdijukat, amit hosszú évtizedek alatt befizettek. Igenis tudom, és nincs jogod feltételezni, hogy nem tudom. Csak nem ez volt a téma! OK? Na látod, most végre kiszedted belõlem, hogy mi nem tetszik itthon, amirõl direkt nem írtam és mondtam is, hogy nem fogok. Ha érdekel, ezt megtárgyalhatjuk még részletesebben is, de gondolom 200+ kommentnél már majdnem mindenkinek elment a kedve attól, hogy minket olvasson egész délután.

mirx 2013.05.13. 15:18:19

@emiGrant: leginkább a stílusod miatt megy el az ember kedve

Fahim 2013.05.13. 15:25:57

Én sem értek egyet a ,,pénz nem számít mantrával" de legalább a poszt szerzője nem kezdett bele a másik, számomra legalább annyira idegesítő mantrába miszerint ,,a magyar ember nem akar dolgozni bezzeg mi Brightonban álmunkban is sirályokat ápolunk,,

Ennyi naivitás egy idős embernek szerintem megbocsájtható.

Ha van pénzed a világ legnagyobb része nyitva áll előtted, sok olyan emberrel találkoztam Afrikában akik kint élnek és eszükbe sem jut hazajönni Európába(vagy Ázsiába lásd libanoniak).

Egyik legkedvesebb élményem amikor Ruandában megismerkedtem egy amerikai párral akik hamburgerezőt nyitottak Kigaliban, és a helyiek Elvis slágereket dúdolnak a büféjük mellett.

És akkor a Közel-Keletről még nem is beszéltünk.

napvadászlány 2013.05.13. 15:27:24

nem értem, miért kell csesztetni a posztolót? Egyesek úgy nekiestek, mintha szégyellni való lenne, ha valaki nem nyomorog itthon...írt egy pozitív felhangú posztot, nyilván neki is megvolt anno a maga nehézsége az életben, de nem erre fókuszált most. Rühellem már a "neked minden könnyebb, nem 80 ezerből élsz" hozzávakkantásokat. Nem lehetne ezektől eltekinteni? A magyar társadalom nagy része sajnos kurva irigy és rosszindulatú.:-( Pedig ezzel senki nem lesz előrébb....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.13. 15:27:45

azért maradjunk annyiban, hogy angol nyugdíjjal tényleg csak a szépet látná mindenki itthon is, és nem lenne 500ezer kinn dolgozó...

mirx 2013.05.13. 15:29:44

@doggfather: csendleggyenmá, hánemérted, hogy nem erről szólt a poszt? úgyhogy ne merjél itten ellentmondani a nagy szivárványos diznilendnek.

mirx 2013.05.13. 15:32:45

@napvadászlány: Aha, tehát te leírhatod, hogyha nem tetszenek bizonyos kommentek, és felszólíthatod a plebszt, hogy mit is ne írjanak, de ők ne írják meg, ha nem tetszett a poszt.
Tiszta sor.

(Imádom az ilyen népnevelőket. Rékával kezet foghatsz.)

emiGrant 2013.05.13. 15:33:06

@ctboy: Kedves ctboy! Hát mintha már egy újabb világháborút végigharcoltam volna mióta azt írtam, hogy szívesen írok az 1968-as angliai tapasztalataimról. Talán az lenne érdekes, hogy mennyire csodásnak tünt nekem akkor az az élet amibe belecsöppentem. Buszon utaztam le Londoból Brightonba és ahogy elmentünk a Pavilion elõtt nem akartam hinni a szememnek. El nem tudtam képzelni, hogy miért van ott egy ilyen keleti, hagymakupolás akármi. Pláne, hogy ki volt világítva mindeféle színes lámpával. Mint az Ezeregyéjszaka, olyannak tünt.

A volt angol tanáraim elszállásoltak egy pár napig, amíg el nem foglalhattam a szobámat a szállodában ahol alkalmaztak. Mivel én voltam a legfiatalabb a szobalányok közül, nekem adták az úgynevezett split shift-et. A többiek mindig reggel és este dolgoztak, míg én reggel és délután. Reggel takarítani, reggelit felszolgálni, ágyakat vetni stb. kellett. Délután viszont a délutáni teát kellett a szalonban felszolgálni, amit nagyon szerettem, mert aranyosak voltak a nénik meg a bácsik, hogy mindig elbeszélgettek velem és így nagyszerüen tanultam a nyelvet. Plusz, ebbõl az is kijött, hogy este el tudtam menni szórakozni. Az egyik másik szobalány vitt el egy kocsmába, ahol rögtön megismerkedtem a férjemmel. Mondtam, hogy mázlis típus vagyok. Neki két hétre külföldre kellett mennie és amikor visszajött nem tudta, hogy ott vagyok-e még, hiszen tudta, hogy ha nem kapom meg a hosszabítást a vízumhoz, akkor már rég hazamentem. Délután volt és én voltam a recepciós. Egyszer csak megjelenik, olyan boldog voltam, még mai napig is emlékszem erre.

Abból a kevéske pénzbõl amit kerestem többnyire gyümölcsöt meg könyveket vettem. Az egész könyvtáram már háromszor utazott Anglia és Magyarország között. Egyszer onnan ide, aztán vissza és 7 éve megint ide. A gyümölcsös már ismert, mindig eldugta nekem a legfinomabb exotikus gyümölcsöket. Istenem de jó volt fiatal lenni. Talán ezen a boldog megjegyzésen hagyom most abba, talán írok majd még egy posztot, ha a szerkesztõ szerint lenne értelme. Jóég tudja, hogy lenne-e értelme, hiszen a mai fiatalság nagyon más és az élet Angliában sem hasonlít már 1968-hoz.

chocco channel 2013.05.13. 15:36:08

@Babette_: A "tokjot" csak azert tanitottam meg neki, mert hallotta telefonon, h hasznalom, megkerdezte mit jelent es azota tudja. Igaz o ugy mondja es ejti, h Tokyo (a varos) szoval mokas hallgatni:-)))

napvadászlány 2013.05.13. 15:40:35

@mirx: nem erről van szó, tőlem mindenki mantrázhat, amit csak akar...de 100 hozzászóláson keresztül ragozni a pénzt szerintem unalmas. (...és azért persze mindig ott a hangsúly, hogy "naperszenekedkönnyű". Nyilván nem mindenki ugyanannyiból él, de miért is kéne? Más lehetőségek, más végzettségek, más családi háttér...nehogy már annak kelljen szégyellnie magát, akinek jobban megy a szekér:-)

mirx 2013.05.13. 15:42:03

@napvadászlány: Hát pedig az internet egy ilyen állat, mindenki leírja, ami eszébe jut. Deal with it.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 15:46:19

@emiGrant: "ha a szerkesztõ szerint lenne értelme. Jóég tudja, hogy lenne-e értelme, hiszen a mai fiatalság nagyon más és az élet Angliában sem hasonlít már 1968-hoz."

Köszönöm a beszámolót.

Ird csak meg azt a 68-as Anglia cikket, és azt is hogy milyen volt az élet utána. Nem árt az összehasonlitás a sok egyforma új-Londonos cikk után.

Meghallgatnánk itt egy 56-os magyar beszámolóját is ha lenne.

váj mí 2013.05.13. 15:46:26

@napvadászlány: Hm, te, mi lenne ha nem akarnád megmondani, ki mit gondoljon a poszt kapcsán?
Őszintén szólva, mikor elolvastam a posztot, kiült a kaján vigyor a képemre, és rögtön nekem is az jutott eszembe, hogy "Ahham, hátpersze...". Én baxtatom a posztolót, ő mostanában fedezi fel újra Magyarországot, bár az Operában még a kakasülőre sem 1000 forint a jegy. De ez most részletkérdés.
De azért, tudod, ez a "pénz nem számít, mert hű-de-fasza-minden" dumát akkor adja elő a posztoló, ha legalább 3 hónapot 80 ezer forintból kihoz havonta, fenntartva a mostani életszínvonalát.

chocco channel 2013.05.13. 15:47:08

@SiDor: Tenyleg jot lehet rajtuk rohogni, foleg amikor azt ondja a ferjem, h "TOKYO" (a varos) de o ugye a "tokjo"-ra gondol. A "homlok,monguz" szerintem kb. annyira hasznos mint nalunk a "rozmar" de jo latni, h legala megprobaljak:-))

Mondjuk tudja meg h egeszsegedre,de reggelente rendszeresen azt mondja, h "jo ejszakat" es errol nem birom leszoktatni;-)Probalom tavoltartani a karomkodasoktol, de teny, hogy hallott mar telefonon karomkodni ami viszont nalam ritka. Azota tudja, h "kocog" ami ugye "kocsog". De pontosan tudja, h soha semmilyen korulmenyek kozott nem hasznalhatja Pesten, mert konfliktust szul.Ennek ellenere ha egy ismerosommel kicsit baratsagtalanabb hangnemben beszelgetunk, kesobb megkerdezi, h "kocog"?. Ilyenkor mondom h igen bebi, o egy tipikus "kocog":-))))

Jaaaaa azt is tudja, h "teliszalami" mert annyira utalja es meg akar rola bizonyosodni, h neki meg veletlenul sem adnak semmi ilyesmit:-))

Szamara a pacal a vilag leggusztustalanabb kajaja, o a kutyanak se adna oda,de ugyanennyire utalja a turos/szilvas gombocot is. Minden massal ok:-)Simon szereti a magyar konyhat, vagy o is hadilabon all vele?:-)

váj mí 2013.05.13. 15:47:38

@váj mí: Khm, illetve NEM baxtatom a posztolót... entschuldigung.

mirx 2013.05.13. 15:52:00

@emiGrant: ezt nem tudom elégszer hallani :)

mirx 2013.05.13. 15:53:47

@váj mí: Meg azért bírom az ilyen "háádehülyeittazösszeskommentelő, ménem a poszthoz szóltok hozzá" beszólogatókat, mert aki ezt írja, tulajdonképpen saját dugájába dől. Hiszen ő maga is csak annyit tudott a témához hozzászólni, hogy a többieknek az anyját :D

napvadászlány 2013.05.13. 15:55:39

@váj mí: ...és mi lenne, ha te nem akarnád megmondani, hogy én hogy lássak egy posztot...:-) Na, további jó acsarkodást (a 80 e Ft bűvöletében), én megyek egy jót edzeni....Szép napot mindenkinek:-)

emiGrant 2013.05.13. 15:58:05

@váj mí: Most néztem meg az interneten egy 5 elõadásos bérletet a jövõ szezonra a kakasülõre: 6700Ft. Hát komoly elnézést kérek, hogy úgy kb. 300Ft-tal voltam odébb. Ha elosztod a 6700-et 5-tel az úgy kb. 1340-re jön ki. De amikor elkezdtem az Operába járni pár éve, akkor még 1000 alatt volt esetenként a jegy egy kakasülõre szóló bérletben. Talán emiatt tévedtem. Elnézést!

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 16:07:59

@emiGrant:

"Talán emiatt tévedtem. Elnézést!"

Látod, ez itt a helyes hozzáállás.
Csak semmi agressziv riposzt.

váj mí 2013.05.13. 16:08:37

@mirx: Ahham, ez benne a legszebb, amikor meg szólsz, hogy "Hát, hm... mit is te művelsz most éppen?", akkor a népnevelő jól megsértődik ;)

váj mí 2013.05.13. 16:09:58

@napvadászlány: Kellemes edzést. Mellesleg, én nem acsar...izéleg, bármennyire is úgy gondolod, csak megjegyeztem valamit. Bezsólhatsz persze, csak vissza fognak szólni. Ez már ilyen.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 16:10:14

@hagyma:

Elvárni nem várok el semmit, de ez csak másra vonatkozik, magamra nem: magamtól elvárom a nyelvtanulást, ha egy nyelvvel kapcsolatba kerülök. Pl. ha Ruandában élnék a marokkói feleségemmel. tanulnék arabul biztosan.

Pitykeőrmester 2013.05.13. 16:10:40

@Amichay:

Mégis ki a hátam közepét lehetne választani, aki normális? Én itt most segítséget kérnék, mert nem tudok olyat mutatni egyik Magyarországon szék(let)elő párt tagjairól sem, akiket a normális név megilletne.
Radikális változtatás kellene, de az meg nem lesz lássuk be. :)

váj mí 2013.05.13. 16:10:56

@emiGrant: Sikerült ám megragadni a lényeget a mondanivalómban.....

mirx 2013.05.13. 16:11:17

@váj mí: vagy a másik változat "najó, nekem ennél ezer fontosabb dolgom van, elmentem". :))

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 16:16:29

@mirx: @váj mí
"vagy a másik változat "najó, nekem ennél ezer fontosabb dolgom van, elmentem". "

Vájmi hüje, Mirx is hüje
csak én vagyok okos,
Nekem a seggemben is fejem van.....

Weöres Sándor után szabadon......

mirx 2013.05.13. 16:17:05

@váj mí: reméljük, nyelvre gyúr :)

váj mí 2013.05.13. 16:18:33

@ctboy: Nem, te helikopter vagy :DDDDD

@mirx: Hm, lehet agyra kellene... ;)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 16:22:13

@váj mí: "Nem, te helikopter vagy :DDDDD"

Csak próbálok támogató lenni.
Akkor is kapok a fejemre?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 16:28:06

@váj mí:

Sosem járok operába meg hasonló helyekre. Idegesítene. Bemegy az ember és esetleg nem a legjobb minőséget kapja. Menjen el? Szar dolog. Otthon meg törlöd a fájlt és annyi. A múlt héten is feleség szólt töltsem le neki a Harry Potter két utolsó filmjét. Oké, letöltöttem, közben kerestem zenei klipeket is, míg lejön (25-30 perc). (Fleségnek mondtam: a számítógépen nézze a Harry Pottert, fejhallgatóval, mert engem untat is, idegesít is, s különben is sznúker világbajnokság ment a tévében, az meg eleve 10-szer többet ér az összes ostoba Harry Potternél.) Szóval rákerestem a 4 évszakra meg Händeltől a Lascia ch'io pianga áriára. Találtam is videódvd-t, az előbbi egy francia zenekartól, az utóbbi egy magyar énekesnőtől. Belenéztem, s ideges lettem: a franciák előadása fantáziátlan, előrepörgettem a Tél 1. tételére, egyszerűen szörnyű volt az unalmas előadás, a szólóhegedűs majdnem aludta zenélés közben, ő is unta magát. Töröltem, mint a sicc. Aztán a magyar énekesnő, nem az ami kell, egyszerűen nem az a hang, ami kell, jó iparoshang, hibátlan, de nem a csúcs nem remegett bele a hátám, magyarul szar. Végig se bírtam nézni. Töröltem. Ezt így kell www.youtube.com/watch?v=mEeeY68mXTI - na most, miért viseljem el a negyed minőséget? Na most, ha elmentem volna drága pénzért operába, hangversenyre???

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.13. 16:36:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Azért biztos ennél a leánynál is van nézhetőbb. Sőt, egy Ding-Stevensnél is. Miért fáj az neked, ha anyóka az Operát szereti a kakasülőn?

mirx 2013.05.13. 16:42:25

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A művészet sajnos nem olyan, mint a padlizsán a piacon, hogy jól összefogdosom, és csak utána veszem meg :)

Bár mondjuk egy Cecilia Bartolival nem nagyon lehet melléfogni, tehát vannak húzónevek. Persze voltam én is olyan "performanszon", hogy csak néztem ki a fejemből, hogy dafuq did I just watch.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 16:42:28

@én már a fény gyermeke vagyok:

Semmi gond. Sok ember eleve szociális eseménynek kezeli az egészet, s maga az előadás csak egy része ennek.

váj mí 2013.05.13. 16:43:56

@ctboy: Te, én sem baxtattam a posztolót. Az egész hurrá-optimizmus poszthoz egyetlen megjegyzést fűztem, ami az otthoni viszonyokat ismerve, jogos. Azt sem támadólag, csak megjegyeztem, hogy amennyiben ... és akkor ... nos, úgy már oké az optimizmus.
Magyarországot egyébként én is szeretem. Ha van elég pénzem hozzá. ....

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.13. 16:49:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Sok, de ezt igazán elnézheted nekik. Pl. nálunk most volt jégkorong vb, nem a viágszínvonal fajtából, de szociális eseménynek remek. Ilyenkor egy meccsre mindenképp kimegyek, pár fiatalt a hónom alá csapva. Ez pl. sokkal nagyobb élmény, mint cédén és kazettán. Van több is, azt nem írom le. Ha leírnám elmehetnék bloggernek is.

váj mí 2013.05.13. 16:50:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Akkor az első szünet után felállsz, és elmész. Ha nem vagy túl udvarias, akkor a nagy ária kellős közepén ;).
Én is kedvelem az operát, csak a körítést nem ami vele jár. Elegánsba vágni magad, elmenni, műértő arccal bólogatni, látványosan műélvezni .. Mna, mindezeket nem szeressem. Nagyon nem.
Viszont nyaranta van Bécsben a Rathausplatzon van a Zenei Fesztivál, kb. 1,5 hónapon keresztül. Azt nagyon szeretem, szolid fesztivál-hangulat, a baszott nagy kivetítőkön meg mennek élőben az opera- és operett közvetítések. Tényleg fasza.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.05.13. 16:54:20

@zopilote: igen. Akàr le is lehetne tagadni, hogy a pénz motivàció lehet egy kivàndorlàsnàl. De ennek is több szintje van. A többség köztük mi is nem meggazdagodni indul el, hanem, hogy legyen kaja, tudja fizetni a rezsit, ne adj isten még nèha eljusson nyaralni is, nem mondjuk a burj al arabba de legalabb egy kis bungallóba egy tópartra. Lehet ragaszkodni elvekhez, de elég nehèz, ha az ember hideg vízben fürdik, nincsen fűtés a lakàsban és üres a hűtő. A mókuskereket is mindenki màsként ítéli meg, de màs az ember szàjíze ha a gurigàból kiszàllva minden nap megköszöni a főnök a munkàt, mint ha egy darab szarra is különbül tekintenek, mint a melósra. Az csak jelent valamit, hogy Angliaban ebben a poros proli kisvàrosban hàrom év alatt màr majdnem túlszàrnyaltuk azt, amit otthon elveszítettünk - igen mondhatnànk anyagilag, de ez sem igaz. Sokkal több idő jut ugyanis egymàsra, a gyerekekre, kedves időtőltésekre, az anyagi biztonsàg ezeket is biztosítja, nem csak a teli hűtőszekrényt, és megkockàztatom, hogy ez még sokkal többet is jelent. Így lesz a nyugalom is anyagi érték. Nem mondom, hogy ez jó, de attól még igaz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 16:55:43

@mirx:

Van ilyen, sok mindenben. Pl. alapvetően nagy sci-fi kedvelő vagyok, de van, amit még én sem tudok megnézni e műfajból.

Tiszteletből Roddenberry Mester iránt, nézni kezdtem az Earth: Final Conflict című sorozatot. Miután 5 rész után sem tudtam rájönni mi a fenéről szól, abbahagytam. Aztán persze elvastam: a Mester felesége csinálta, a Mester írásai alapján, már a halála után. Oké, akkor rendben.

Most meg azt a rémhírt hallottam, hogy a Star Wars most készülő 7. részében állítólag nem John Williams lesz a zeneszerző. Remélem, egy szó sem igaz a hírből. Olyan hülyék lennének a Disneynél, hogy lecserélik John Williamst? Meg akarnak spórolni pár millió dollárt ezzel? John Williams zenéje nélkül a Star Wars olyan, mintha kihagynák belőle a főszereplőket!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 16:59:03

@váj mí:

A műélvező sznobot imádtuk kamaszként. Mindenben. Jól lehet ezzel a típussal viccelődni.

váj mí 2013.05.13. 17:04:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Vele vagy rajta? Mert az én tapasztalataim szerint az a típus legfeljebb érti a viccet, de nem szereti.

Fahim 2013.05.13. 17:17:30

Visszatérő kérdés a blogon hogy a magyar nyelv milyen nehéz a külföldiek számára.

Vessetek a mókusok elé, de én inkább a lusta emberekben hiszek és nem a nehéz nyelvekben. Elismerem hogy egy angolnak könnyebb németül tanulnia, hiszen a germán nyelvcsaládban marad, ugyanakkor a magyarról sok külföldi gyorsan kijelenti hogy milyen nehéz, vagyis démonizálja és ezzel persze talál egy jó ürügyet hogy miért ne tanulja meg.

Arról nem is beszélve hogy a magyar emberek különösen örülnek annak ha egy külföldi magyarul próbál beszélni, és azonnal az illető segítségére sietnek ha nem tud valamit. Angliában nem fognak a pubban meghívni egy pintre ha angolul beszélsz. Vidéken több itt élő angol ajkú ismerősömet hívták meg kajálni-piálni mert magyarul beszélt.

Arab országokban ugyanez a helyzet, Líbiában egyszer egy vízipipázóban én voltam a sztár mert irodalmi arabul kértem teát és tudtam hogy van az asztal meg a szék arabul. Nekem ott minden ingyen volt:)

montroyal ( CAN qc) 2013.05.13. 17:22:09

elgondolkoztato ... gyorsan megkerestem a netten a nyugdij kiszamolasi aalami siteket

mivel en nem decralalok sokat kozel a minimum nyugdijat fogom kapni .. viszont hogy tobbet kapjak nem eri meg deklaralni es 40 %befizetni adoba .. el is tehetem ingatlanba fektethetem v felelem nyaralok elvezem inkabb most mint betegen v a halalom utan..
persze aki papiron fix fizetest kap takarekoskodhat ..
nem reg jott ki az uj rendelet canadaban megszunki 5 ev alatt fokozatosan az adomentes takarekoskodas ...

szoval lesz ahogy lesz .. legfeljebb tovabb dolgozok .. de csak hobbybol mert 1500$ is eleg lesz ehen nem halok...
a felesegem 16 evvel fiatalab o meg sokaig dolgozni fog..
ha nem hagy ott mint vén fa..t

es jo hir 100 000 $ ado buntetesem 200$al megnovelte havi nyugdijamat.. visszahozom a penzemet bosszubol 120 evig fogok elni..

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.05.13. 17:26:06

@Amichay: Hát lehet. Nehéz eldönteni, hogy a jelenlegi vezetés az a elmúlt húsz év áldása van szörnyszüleménye, de nagyon más nem is lesz.A gyaramtlét meg furcsa lenne hiszen a magyarban már a bánk-báni időktől a reformkoron keresztül benne volt a függetlenség utáni vágy.

Most, hogy itt van sem jobb ráadásul helyzetünkért nem okolhatunk se törököt, se tatárt, se szovjetet csak magunkat. Talán ez a legnehezebb.

mirx 2013.05.13. 17:29:45

úgy bírom, ahogy megcsappannak a kommentek, amint vége a munkaidőnek :D

váj mí 2013.05.13. 17:31:03

@flash.gordon: Ó, dehogynem, az EU-t meg az IMF-t. Te nem ismered a jelenlegi magyar kormány hivatalos álláspontját ez ügyben? Az EU meg az IMF a mostani "szovjetek". Valamit, valakit mindig kell okolni. Csak azt nem értem, ha ennyire szar, miért akart anno Magyarország kézzel-lábbal EU tag lenni?

váj mí 2013.05.13. 17:31:59

@mirx: Hát látod, egész nap kell melózni ;)

BTBTBT 2013.05.13. 17:36:02

@mirx:
Semmi baj nincs azzal, hogy egesz eleteben dolgozott, aztan oregkorara Mo.-on kolti el. Valoszinuleg en is hasonloan cselekedek majd, ha oda kerul a sor.

Meg a "szobacicus" kifejezes is megmosolyogtat.

Nem is szociologiai elemzest vartam, csupan valamivel tobb objektivitast annal, hogy "jaj-de-jo-nekunk-angol-nyugdijasoknak-Magyarorszagon-mert-mi-azt-veszunk-meg-es-igenybe-amit-akarunk".

mirx 2013.05.13. 17:38:04

@Barátusz: nekem a szobacicusól egész más jutott eszembe, de úgy tűnt, a poszter nincs humoránál, úgyhogy ezt a ziccert inkább kihagytam.

BTBTBT 2013.05.13. 17:41:26

@én már a fény gyermeke vagyok:

Poszterina "férjemnek a műhely, a nagy kert, a csodás nyarak, a jó barátok és még sok minden, ami boldoggá teszi őt"-rol regel. MEG SOK MINDEN. Szinhaz, opera, ilyesmi, meg amit a szeme megkivan. Vagod?
Ennel joval tobbrol van szo, es sok koze nincsen ahhoz, amit te irtal, hogy "nem kell sokszazezres nyugdij kertészkedni, internetezni, két pohár bort inni".

BTBTBT 2013.05.13. 17:42:32

@mirx:
A "szobacicus"-rol nekem is eszembe jutott mas, de kerdes, hogy azt a 60-as evek vegen 8 fontert (gondolom, havi) csinaltak-e. Erre talan meg vaj mi sem tudna a valaszt.

christophe 2013.05.13. 17:47:27

Ha nem tudnèk magyarul,nekem is tetszenne M.o :-))

montroyal ( CAN qc) 2013.05.13. 17:47:49

@ctboy: Meghallgatnánk itt egy 56-os magyar beszámolóját is ha lenne.

megirjam hogy harcoltam vegig a forradalmat ? 1 eves fejjel?

lavór 2013.05.13. 17:52:29

"A csodás nyarak, az isteni borok, a szép nők, olcsó ingatlanok, a budai hegyek tartják Magyarországon az itt élő külföldieket."

A magyarok többsége meg nem tudja élvezni mindezt, ezért kitelepül az országból. Mert drágák itt az ingatlanok, nem jut minőségi borra, nyaralni sem tud, így csak az izzadás az osztályrésze.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 17:53:28

@váj mí: "@mirx: Hát látod, egész nap kell melózni ;)"

Meg itt a korán kelő tengeren túli müszak is.

@flash.gordon " se törököt, se tatárt, se szovjetet csak magunkat.'
Kihagytad a németet/osztrákot, pedig azokat most megint divat szidni okolni. Amerikáról nem is beszélve. És váminak igaza van IMF és EU.
Annyi mindenki van akit lehet okolni hogy ez már szinte csábitó.

Mitől lenne az olyan nagy baj, ha egy tökös osztrák gyerek rakná össze az adószabályokat. Lehetőleg eegy egész évre vagy jujjjj...mit nem mondok...... lehet hogy öt évre előre úgy hogy hozzá se nyúlhatnánk.
Aztán hivhatnák azt az osztrák gyereket gyarmatositónak, eu reprezentativnak, kormányzónak, aminek csak akarnák (lehetne akár fiktiv is, mint egy avatar).

Mindjárt összefogna, balodal, jobboldal, középoldal, hogy utáljuk közösen. Aztén szervezhetnénk a márciusi forradalmat, vagy márciusban ujrakezdjüket.
De legalább már nem egymással acsarkodnánk,
meg úgyis mindegy lenne kit nem tudunk megválasztani földesúrnak, meg trafikosnak.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.13. 17:54:17

@emiGrant: ez az operaban jaras .. van egy 80 eves holgy ismerosom aki , tobbszor tobb honapot tolt Mo-on canadai egyetemi tanari nyugdijabol , allandoan az operaba jar ottani ismeroseivel ,es nem erti az a sok szemet komcsi, miert bantja ez az aranyos Orbant aki csak jot akar..
56 os magyar ..

BTBTBT 2013.05.13. 17:55:41

@Fahim:
"Vessetek a mókusok elé, de én inkább a lusta emberekben hiszek és nem a nehéz nyelvekben."

Ezt a dumat azok szoktak nyomni, akiknek nem kell megtanulniuk a magyar nyelvet, ami irtozatosan sok rendhagyo alakkal jar.

Ettol fuggetlenul ismerek olyan angol neniket - nem mellesleg angol/francia/nemet nyelvtanar volt fenykoraban -, aki azert, hogy a magyar ferjevel annak nyelven is tudjon kommunikalni, megtanult magyarul.
Es szepen beszeli a nyelvet.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 18:00:39

@montroyal: "megirjam hogy harcoltam vegig a forradalmat ? 1 eves fejjel?"

"Már a bölcsőben is tele torokból agitáltam a szovjet csapatok ellen.
A lakást elfoglaló AVHs tiszteket, könyfakkasztó pelenkabüzzel kényszeritettem vissza a folyosóra.
Dezsőt a disznót egymagam ettem meg, hogy kiéheztessem az agresszorokat." Ilyesmire gondoltál?

Még sikerült pár hősi eküzdelmet meghallgatnom az elmúlt tizenöt évben, de lassan elfogy az a generáció.

Nem ártana, legalább miheztartás végett őket is meghallgatni.

Tanulságos egy ilyen "megáll az idő" szemszögből hallgatni beszámolókat.

BTBTBT 2013.05.13. 18:06:18

@váj mí:
Tudom, hogy akkor meg nem is eltel, de szerinted jo fizu lehetett a 60-as evek vegen 8 fontot keresni szobacicuskent? :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 18:07:23

@mirx:

Épeszű ember szabadidejében nem kommentel. Mire van a munkaidő és a munkahelyi számítógép???

:-)

Der Piefke 2013.05.13. 18:08:28

Kedves Posztoló!

Javaslom: mondd el a szövegedet egy kőbányai lakótelepen is... Ha 7 mp alatt futod a százat, talán megúszod élve!:-)

...De komolyan: azt ugye tudod, hogy jelenleg Magyarországon 4 millió szegény él, hogy naponta éhezik 40.000 gyerek és hogy egy orvos, 3 szakvizsgával, Ph.D.-vel és tizenéves gyakorlattal nettó 130.000 Ft-ot keres? Igen? Tudod mindezt? Na, akkor most írd le még egyszer, hogy a jelenlegi magarország fasza hely és hogy nézzék a jó oldalát!

Amúgy: bár egy egész fejezeted címe az, hogy "Miért jöttünk haza?", ám erről egy szót se írtál!

...Meg az is különös, hogy 1968-ban elmentél Angliába (ezt hogyan?), majd 4 és fél hónap után már haza is jöhettél, látogatóba... Az írásból egyértelmű, hogy nem állami ösztöndíjasként mentél el, hanem (akkori szóhasználattal) "disszidáltál"... Nos, 1968-ban egy friss disszidens aligha jöhetett úgy haza pár hónap múlva, hogy utána vissza is engedjék. Vagy ez most hogy volt???

Fahim 2013.05.13. 18:11:35

@Barátusz: Én is ismerek olyan külföldieket akik megtanultak magyarul, de több külfölditől hallottam hogy inkább démonizálnak.

,,Ezt a dumat azok szoktak nyomni, akiknek nem kell megtanulniuk a magyar nyelvet, ami irtozatosan sok rendhagyo alakkal jar.,,

Ha igazán megakarsz tanulni magyarul megfogsz tanulni. Pláne Budapesten. Ha igazán akarod az irodalmi arabot is megtudod tanulni. Én ebben hiszek.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.05.13. 18:13:17

@váj mí: Az Eu mellett kiállt Viktor többször is. Az IMF-re meg azt mondta nem kell, mire azzal lett tele a sajtó, hogy jó akkor Magyaro. csődbe megy fél éven belül.

Ez volt 10-11-ben. Azóta nem mentünk csődbe.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.13. 18:14:57

@ctboy: tudod itt 23 evvel ez elott kezdtem halgatni a bezzeg a mi idonkbe szoveget . ahol vegul is kiderult hogy mindent a szajukba kaptak minden segitseget es foleg minden lehetoseguk megvolt..
a bank akkor a kolcsonokbol elt nem a kulombozo fee-bol. igy az igazgato hivott be vegyel fel , adunk kolcsont gyarapodjal nagyobbits vegyel uj uzletet stb.. ma ha kerek 2000$ overdraftot... azt inkabb ne hozza be 3 eves ado bevallasat es ha evi 100000, adunk kolcson 2000-t
én felakartam venni a 10000$ os kormanyprogramot az uj business nyitasara de 3 honap tanulmany kell hozza es ez alat legalabb 100 000 bevetelt kell bemutassak .. szoval bullshit
regen volt konnyebb es voltak lehetosegek .. ma telitve minden es valsag van..

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.05.13. 18:18:04

@Der Piefke: Biztos tudja, hogy Magyarországon sok a szegény. És? Ezért kötelezően rosszul kéne magát érezni? Vagy mondja el ő is, hogy ez nem egy jó hanem egy szemét ország? Fogadjunk akkor az lenne a bajod, hogy, hogy meri kritizálni, amikor külföldön él.

ffüttyfürütty 2013.05.13. 18:18:55

Ennek meg már megint mi értelme volt? :/ Történetesen leszarom hogy az angol nyugdíjasok jól érzik magukat Mo-n.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.13. 18:23:47

@Barátusz: Nem vágom. Én egy nőt öt perc alatt boldoggá tudok tenni, azzal kihúzza másnapig. És ehhez se kell túl sok pénz. Elzavarom a dédunokákat moziba (1500 ft/jegy), lefürdünk (148.5 ft, kb 0.3 m3 víz) aztán anyóka kezdheti az örömködést. Ha marad pénzem, elviszem a kakasülőre.
Az a még sok minden még sok mindent jelenthet.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.13. 18:24:30

@flash.gordon: es milyen igaz.. a mostani kulfoldon dolgozok egy resze is azert van ott hogy fizesse kolcsonet , esetleg vegyen mas ingatlant is es hazaterve jobban eljen mint az otthon maradottak.. es lehetoleg azt masok is lassak hogy mennyivel jobb neki ..

Szarvashiba20 · www.mediagerilla.com 2013.05.13. 18:25:49

Azért met vannak emberek, akik így énekelnek egy gyűlölt számot

mediagerilla.com/kedvesem-maskent-2-knoll-gabi/

BTBTBT 2013.05.13. 18:27:20

@Fahim:
Abban egyetertunk, hogy nyelvtanulas szempontjabol lustak mindig es mindenhol akadnak, de arra reagaltam, hogy altalanossagban kijelentetted, hogy "nincs nehez nyelv, csak lusta ember".

A magyart akkor sem konnyu tokelyre vinni, ha "igazan meg akarsz tanulni". Meg Pesten sem. Kulonosen egy egyszerubb (vilag)nyelv hasznalojanak.

DieNanny CH 2013.05.13. 18:29:09

@h_zolee:

Ezen én is gondolkodtam. Csupán az riasztott el a mediterrán országoktól, hogy sok posztban megjelent, rendkívűl trehány minőségűek a házak, ujjnyi rések ablakok-ajtók mellett, vékonyak a falak - ami azért hülyeség, mert a vastag fal a meleg ellen is jó -, ha csak pár hétig is tart a fűtésidény, rossz minőségű a fűtőhálózat, valamint az ilyen éghajlat kedvez több mérgező rovarnak és hüllőnek. Én bizony arra a következtetésre jutottam, hogy nyugati nyugdíjjal nekem Mo a legjobb.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2013.05.13. 18:30:13

@flash.gordon: hat, ez az! A magyar társadalomnak ki kellene nőne a kamasz korból, a dac-korszakból, es felelősséget kellene vállalnia a tetteiért. Azért is, hogy ilyen meg amolyan balfék politikusokat valaszt. A függetlenségnek ára van, es ez a társadalom meg mindig azt képzeli, hogy nem kell megfizetnie, közben meg a tingli-tanglira rámegy a legfőbb értéke, a sokszínűsége, a fiatalok tettvagya...

h_zolee 2013.05.13. 18:31:50

@DieNanny: értem és köszi a választ! Amiket leírtál, azokat én is hallottam. A mentalitáson, hőszigetelésen és tücskön-bogáron túl: az EU-n belül délinek számító országok gazdasága nem igazán szárnyal mostanság :-).

mirx 2013.05.13. 18:32:51

@DieNanny: én már eldöntöttem, hogy vénségemre megtanulok szlovénül, és ha beleszakadok is, kerítek valami kulipintyót azon a nyúlfarknyi tengerpartjukon, ami mellett a csudálatos fenyveseik vannak, és ott fogok héderezni esténként a langy szellőben, meg apróhalat zabálni. meleg van, tenger van, posztkomcsi is, hegyek is vannak, tökéletes lesz. :)

tanato 2013.05.13. 18:35:12

@emiGrant: Sajnos a családok nagyobb részénél így van ahogy írod,ez tény,de én személy szerint nem tartom szerencsésnek.

tanato 2013.05.13. 18:37:42

@hagyma: Én azért sajnálom hogy így állsz az anyanyelvedhez,természetesen nagyon sokan hasonlóan gondolkoznak hozzád,mert így az egyszerűbb.De van egy kisebb réteg velem egyetemben akiket ez elszomorít.

tanato 2013.05.13. 18:44:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A cikk szerint is a magyar kifejezetten nagy nyelvnek számít a világban.Másutt ugyan nem hasznosítható,de nagy.

BTBTBT 2013.05.13. 18:45:17

@én már a fény gyermeke vagyok:
"Én egy nőt öt perc alatt boldoggá tudok tenni"

5 perc boldogsag? No comment.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.13. 18:46:22

ha van pénz akkor se biztos hogy az otthoni magyar mentalitas valtozni fog.. a keseru ,irigykedo, mosoly nelkuli emberek a szegenyseg latvanya a bunozes, maffiazas, mutyizas nem volt vonzo szamomra es a pesti ,orokolt csaladi haz sem es az itteni uzletem ,hazam eladasa , kesobbi canadai nyugdijam sem gyozte meg a szivemet a hazakoltozesre ... nem tudnek burokba szem ellenzovel elni ..

BTBTBT 2013.05.13. 18:50:28

Bele-beleneztem a kommentekbe, es lattam, hogy poszterina nem volt eppen elajulva a nemtetszes-nyilvanitastol - de vegulis kifejtette, hogy mikent tudott 68-ban megpattanni Mo.-rol? Illetve hogy 4,5 honappal kesobb meg haza is johetett, es nemcsak hogy otthon eskudhettek meg, de aztan 70-ben megiint lelephetett?

Ez momentan erdekesebb, mint hogy mikent szobacicaskodott.

Mindfield 2013.05.13. 18:50:51

"A csodás nyarak, az isteni borok, a szép nők, olcsó ingatlanok, a budai hegyek tartják Magyarországon az itt élő külföldieket. "

Nameg a nyugati szemmel olcsó árak. Ja, és a Túrórudi! Azt nem szabad kifelejteni!

BTBTBT 2013.05.13. 18:52:00

@montroyal:
De hat ha az asszonynak 5 perc eleg, akkor legyen neki eleg. Nem kritizaltam, csak a homlokomat rancoltam olvasas kozben.
Mondjuk lehet, hogy idos korban nem fogjuk mar tudni 5 percnel tovabb elhuzni az aktust. Vagy eleg lesz nekunk annyi igenybevetel is. :)

mirx 2013.05.13. 18:52:50

@tanato: Én abszolút nem értem a cikk érvelését, hogy a 60. hely az "nagynak" számítana. Azért, mert van ikszezer olyan nyelv, amit kb 300-an beszélnek, meg még pár ezer, amit már legalább tíz maréknyian beszélnek, akkor mi már nagyon vagyunk? A minket számszerűen megelőző, csak Kambodzsában beszélt khmer nyelvet is nagynak tartod?

BTBTBT 2013.05.13. 18:57:04

@tanato:
Amikor egy, az anyanyelvunkkel kapcsolatos velemenyben megtalalom a "magyar nyelv nehez" kitetelt, amit aztan anelkul cafolnanak meg, hogy a "rendhagyo" jelleget megemlitenek a fo okok kozott, nos azt a nezopontot nem tudom komolyan venni.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.13. 18:57:25

@Barátusz: Ne gondolkodj ennyire előre, maradj a mai napnál. Nem biztos, hogy megéled az a kort, és ha igen, nem biztos, hogy működni fog a farkincád.

váj mí 2013.05.13. 18:58:33

@Barátusz: Mi az a szobacicus?

@flash.gordon: Persze, "Nem leszünk gyarmat". Kiállt a csávó, de még hogy!

BTBTBT 2013.05.13. 18:58:46

@én már a fény gyermeke vagyok:
Lasd fentebbi megjegyzesemet @montroyal-nak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 18:59:41

@mirx:

Az én számításaim:

Nyelvek száma anyanyelvi beszélőik száma szerint:
egymillárdnál több beszélő: 1 nyelv,
százmilliónál több beszélő: 8 nyelv,
tízmilliónál több beszélő: 76 nyelv,
egymilliónál több beszélő: 304 nyelv,
egymilliónál kevesebb beszélő: 6520 nyelv.

A magyar a 72. helyen van.

S még:

Hivatalos nyelvek száma országonként (azok a nyelvek, melyek legalább 5 országban hivatalosak:
Angol – 59 országban.
Francia – 29 országban.
Arab – 25 országban.
Spanyol – 20 országban.
Portugál – 8 országban.
Orosz – 7 országban.
Német – 6 országban.

BTBTBT 2013.05.13. 19:00:00

@váj mí:
Te kerdezed tolem, hogy mi a szobacicus? :)
Szerintem szobalanyra celzott a poszterina, de a cicus kicsit kurvas jelleget kolcsonoz a kifejezesnek.

2013.05.13. 19:00:22

@montroyal: Csak halkan jegyezném meg, hogy (habár nem akarok senkit sem megbántani), de esetleg addig kellett volna nyújtózkodni, amíg a takaró ér, és kellett volna egy kis gógyi is, nemcsak felvenni a hitelt...

Korrekt dolognak tartom, hogy van olyan, aki kimegy és visszatudja fizetni, ahelyett, hogy otthon maradna és picsogna. Legalább tesznek valamit a helyzetük ellen ezek az emberek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 19:01:04

@mirx:

Eleve nagy minden kuiltúrnyelv, ebből van kb. 100.

Kultúrnyelv az a nyelv, mely a társadalmi élet minden területén használatos, nem csak a hétköznapokban, azaz pl. a tudományos, politikai életben is. Az a nyelv, mely csak a hétköznapokban használatos, nem kultúrnyelv. Nem alacsonyabbrendű nyelvek, nem is fejletlenebbek, egyszerűen csak nincs kialakítva a megfelelő szókincsük ezekre a nem-hétköznapi célokra. A magyar nyelv is csak alig 200 éve tartozik a kultúrnyelvek közé.

(deleted) (törölt) 2013.05.13. 19:01:43

@flash.gordon: Szerinted az úgy van, hogy az IMF megpróbálta ránk tukmálni a hiteleit? :) Nem. A magyar kormány ment oda kérni. Aztán mindent megtett, hogy úgy tűnjön, hogy ránk akarja kényszeríteni az IMF. A csúcs az IMF-ellenes kampány volt. Nem szeretném megtudni, hogy mennyire lennének készségesek ezek után újból asszisztálni a belpolitikai faszkodáshoz. Lehet, hogy már nem.
na ennyit erről.

mirx 2013.05.13. 19:02:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A számok világosak, de nekem az egyszerűen nem lesz "nagy" nyelv, amit egy kis, korlátozott földrajzi régiót elhagyva a kutya nem ért és nem beszél. Éppen emiatt én a németet se tartom különlegesen nagy nyelvnek, bár így, hogy ők az uniós halljakend, meg azért a plecsni a térképen se olyan kicsit, némileg árnyaltabb a kép.

váj mí 2013.05.13. 19:02:42

@Barátusz: Olyan vagy basszus, mint egy vérbő Jobbikos: mindenről ugyanaz jut eszedbe :DDDDDD

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 19:02:50

@tanato:

Így igaz. A felső 1 %-ba tartozni mi mást jelentene?

2013.05.13. 19:03:22

@flash.gordon: Nem tudom, hogy ki írta le, de tökéletesen igaza volt, ez nem más, mint bábszínház. Az a lényeg, hogy mindig legyen kit okolni az egybiteseknek a saját döntéseik negatív következményeikért.

Köcsög multi, köcsög bankok, köcsög imf, köcsög eu. Ismerős? :)

montroyal ( CAN qc) 2013.05.13. 19:03:45

@Barátusz: szerintem az asszony is orul hogy 5 perc mulva szabadul.. az a bizonyos 1 perc elokeszulet 1 ora elvezet kesobb ugy alakul hogy egy ora elokeszulet es egy perc elvezet... persze a kis kék pirulat egy masodperc alatt le lehet nyelni és akkor.....

mirx 2013.05.13. 19:04:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hát igen, amikor sütök 10 elb..ott tortát, meg egy éppen ehetőt, akkor az az egy torta lesz a Kiváló Torta, nem? :D hiszen a többi olyan béna lett. :)

mirx 2013.05.13. 19:05:55

De akkor örüljünk, hogy nekünk statisztikailag "nagy" nyelvünk van, persze. Csak elutazni ne kelljen sehova...

(deleted) (törölt) 2013.05.13. 19:06:17

@emiGrant: Köszi a választ! :) (csak most jöttem munka után megnézni..)

váj mí 2013.05.13. 19:09:03

@Philosoraptor: Nem érti, a mindig-más-a-hibás-mi-faszák-vagyunk-pláne-most-hogy-nem-leszünk-gyarmat táborába tartozik. Hogyan is érthetné?

montroyal ( CAN qc) 2013.05.13. 19:10:24

@Philosoraptor: Legalább tesznek valamit a helyzetük ellen ezek az emberek.

igen erre szoktam azt mondani mikor nekem azzal jonnek - nehogy azt higgyem kulomb vagyok mert kulfodon elek.. igen kulomb vagyok mert megtettem ,nem otthon sirok ,kesergek stb. ja hogy nincs mindenkinek lehetosege ? nekem se volt .. megis megtettem..

Grafogirl 2013.05.13. 19:10:36

@emiGrant: Nekem nagyon tetszett a poszt. Az én férjem chilei és ő aztán tényleg oda meg vissza van Magyarországtól és a nyugdíjas éveit egészen biztosan ott szeretné tölteni. És pont ugyanazokért, amit leírtál.
Pusz amit mindig emleget.: a termál fürdők, a kultúra hihetetlenül olcsó, összehasonlítva pl. az ittenivel. Ez alatt akár 1 könyv megvásárlásárlására is gondolhatok v. opera, színház stb.
Az egésségügy: akármennyire is szidják még mindig nagyon jó.
Közbiztonság: talán nem is kell magyaráznom.
Közlekedés: Ezt sem kell magyaráznom tekintve, pl. hogy Santiago de Chilében nincs menetrend. Minden busz akkor jön amikor akar. Egy biztos az utolsó és az első metró erkezése körülberülre, nem pontosan. Éjszakai járat lehet hogy van, de nem tudni mikor jön.

váj mí 2013.05.13. 19:10:45

@mirx: Bircaval viszonylag mindenről el lehet normálisan beszélgetni, de a magyar nyelv halhatatlansága a fétise. Szerinte mindig is lesz, míg a Napunk nyugdíjba nem megy.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 19:12:05

@mirx:

Kevered a nagy nyelvet a világnyelvvel és regionális nyelvvel.

A világ legnagyobb nyelve, az egyetlen melynek legalább egymilliárd anyanyelvi beszélője van a kínai jó példa. Nagy nyelv, de SOSEM volt még csak regionális nyelv sem. Kínai közösségeken kívül nem beszélik, nem használják.

A francia meg csak a 16. helyen van, 100 milliónál is kevesebb az anyanyelvi beszélőinek száma, de pl. Afrika egy jelentős részén a francia a fő közvetítő nyelv.

Azaz a francia sokkkal hasznosabb közvetítő eszközként, mint a kínai. Kínaival csak kínaiakat lehet elérni, franciával meg egy rakás népet.

29 országban a francia a hivatalos nyelv, egy rakás olyan országban is, ahol egyébként nem a francia a lakosság fő anyanyelve. A kínai meg 3 országban hivatalos nyelv, ebből kettőben a lakosság 90 %-a kínai, a harmaidkban meg a lakosság fele, de a többiek nem használják.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 19:13:28

@váj mí:

Ilyet nem állítottam. Minden nyelv kihalhat. Ellenben ez nemigen valószínű a magyar esetében. Mondjuk, ha Mo-t masszív atomtámadás éri, akkor talán, de egyébként nem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 19:15:43

@mirx:

Miért kellene örülni egy ténynek? Ezen az alapon örüljünk, hogy Budapest nem hegyvidéki város egy ősgleccser mellett, hanem síkföldi és folyóparti. :-)

váj mí 2013.05.13. 19:16:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ahham, szóval: "Nem mondom én, hogy nincs igazad, de szerintem tévedsz", mi? ;)

mirx 2013.05.13. 19:18:04

Ja és még a "nem is nehéz" a magyar nyelvről jut eszembe, hogy vicces - és érdekes módon - mind a Stupidedia, mind az Encyclopedia Dramatica (a német, illetve angol abszurdosított, szarkasztikus Wikipédia) a Magyarországról szócikk első tényei között jegyzi meg a következőket:

ED: A magyarok undordító hangok kiadásának segítségével beszélnek, böfögnek, és 27 betűt mondanak ki 2 másodperc alatt, ami miatt a magyar a világ legundorítóbb nyelve, komolyan.

Stupidedia: Egy másik elmélet szerint a magyar avagy erpeléz nyelv tulajdonképpen egy műnyelv, amelyet 1000 évvel ezelőtt egy lelkibeteg tirannusz talált fel. A cél az volt, hogy a nyelv annyira nehéz és abszurd legyen, amennyire csak lehet. Ezért a lelkibeteg körülbelül 100 esetet talált fel, melyek végződéseit remekül össze lehet keverni. (...)
A magyarok a nyelvtani nemeket annak reményében megszüntették, hogy ezzel elnyerik a külföldiek szimpátiáját. Ez a lépés azonban nem hozta meg a várt sikert, leginkább amiatt, hogy ha egy külföldi véletlenül kiejt egy magyar szót, még mindig várhatóan többhetes logopédiai rehabilitációs terápiára szorul.

Tehát MI tudjuk, hogy a nyelvünk nagy és könnyű. :) Ez pont olyan, mint a híres magyar gasztronómia: az egész világ a francia és a fúziós konyhára izgul évtizedek óta, de mi egyből a zsírkarikás gulyáslevest dörgöljük a turista orra alá.

BTBTBT 2013.05.13. 19:20:16

@váj mí:
Bocs, de fogalmam sincs arrol milyen egy jobbikos, plane hogy milyen egy verbo egyed.

Azert kerdeztelek, mert te rendelkezel szakmaba vago tapasztalattal.

mirx 2013.05.13. 19:20:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem keverem, azt mondom, hogy ez a "nagy" maximum jól hangzik, de csak egy statisztikai fogalom, semmi olyat nem jelent, amire a "nagy" hétköznapi értelmében asszociálna az ember. Lufi.

BTBTBT 2013.05.13. 19:21:05

@montroyal:
Nem tudom, de igazabol nem is nagyon erdekel, hogy milyen lehet a szexualis elet 65-70 folott. Majd ha odajutok. :)

váj mí 2013.05.13. 19:23:36

@Barátusz: Hm, állítólag egy olyannak mindenről a zsidók, neked meg mindenről a pina.

Hm, nem hinném, hogy rendelkeznék ilyen jellegű átfogó tapasztalattal, ugyanis szobalányként (egy 1 hetes beugráson kívül) sosem dolgoztam.

mirx 2013.05.13. 19:25:49

@váj mí: Tényleg halhatatlan lenne a magyar nyelv? Maximum akkor, ha előbb esik a fejünkre az Androméda-köd. De addig még van 4.5 billió év, az én pénzem a kihaláson van! :D

BTBTBT 2013.05.13. 19:26:43

@váj mí:

Ez nalad foglalkozasi artalom lehet, hogy ha pasi vagyok, akkor mindenrol a pina jut eszembe. Szerencsere csak majdnem mindenrol. :)
Vagyis hat nem, es mas is akadt elottem, aki a szobacicusba a szobalanytol eltero jelentest latott bele.

Tapasztalattal kapcsolatosan a kurvakra celoztam, te! :P

váj mí 2013.05.13. 19:28:20

@mirx: Hát, ha Bircat kérdezed, akkor mindenképp ;). De én személy szerint inkább veled tartok fogadásügyileg ...

Grafogirl 2013.05.13. 19:28:52

@Fahim: Én ugyanezt mondom. Ha egy külföldi megtanul 50-100 szót magyarul, akkor a magyarok fele már a haverja és még véletlenül sem gondolja egy magyar sem, hogy egy külföldinek nagyon jól kellene magyarul beszélnie. Sőt nem néznek ferdén a külföldire, ha esetleg a betanult 2 mondatos monológban lesz 3 hiba. Ugyanez nem mondható el, ha angolul, spanyolul stb. vétesz hibát.

váj mí 2013.05.13. 19:29:23

@Barátusz: Na ugye, hogy mindenről a pina jut eszedbe! :P Még az én egy hetes szobalányi tapasztalatomról is :P

(deleted) (törölt) 2013.05.13. 19:29:40

@emiGrant: én is mindig a kakasülőn ültem az Operában.. 900 forintért néztük meg az új Anyegint.

mirx 2013.05.13. 19:30:53

@váj mí: meg kell védjem Barátusz-t, az ügy a posztoló által eml

mirx 2013.05.13. 19:31:34

@mirx: hupsz. a posztoló által említett "szobacicusi" pozíció lehetséges értelmezésének oldalvizén jutott el idáig. :)

váj mí 2013.05.13. 19:36:09

@mirx: Tudom én, de miért ne froclizzam? ;)

2013.05.13. 19:46:59

@montroyal: A "különb vagyok" azért visszás, mert senki sem ér többet a másiknál, lakjon bárhol is. Én úgy fogalmaznék, hogy te tettél valamit azért, hogy jobb legyen neked. Az, hogy ez országváltással teljesedett be vagy csak éppen Magyarországon tanult egy egyén meg egy világnyelvet, az én szememben ugyanannyit ér. Persze ezalatt az értem, hogy a "teszek valamit a helyzetem ellen" dicsérendő hozzáállás.

Értelemszerűen kimenni egy másik országba sokkal nagyobb lépés, mint megtanulni egy nyelvet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 19:51:26

@váj mí:

Egy példabeszéd.

Beszélget két ember:
- Szerintem az európai házimacsakák XXV. százaban Új-Zélandra települnek és ott ki fogják irtani a juhokat.
- Ez komolytalan.
- Értem, neked is van macskád és ezért nagyon elfogult vagy. Képtelen vagy a macskákról negatív tényeket elfogadni. Nem tudsz előítéletmentesen gondolkozni.
- Nem vagyok az. Képes vagyok objektívan gondolkodni.
- Akkor miért gondolod, hogy az európai házimacsakák XXV. százaban nem települnek Új-Zélandra és ott nem fogják kiirtani a juhokat? Szerinted amíg csak a Nap kering az égen a macskák Európában maradnak és nem irtanak juhokat?
- Nem mondtam ezt. Viszont semmi jel nem mutat arra, amit állítasz.
- Értem, foggal-körömmel véded a drágalátos macskáidat és képtelen vagy elfogadni, hogy 400 év múlva vérengző juhgyilkosokká válnak. Minden világos.
- Nem védem őket foggal-körömmel, de amit állítasz az valószínűtlen.
- Szóval "nem mondom én, hogy nincs igazad, de szerintem tévedsz", mi?

emiGrant 2013.05.13. 19:52:06

@Der Piefke: Az utolsó paragrafusodban feltett kérdéseket már többször megválaszoltam kommentben. Talán ha tényleg érdekel a válasz akkor esetleg meg tudod találni a kommentek között. Nagyjából a 200 és 250-ik között.

Grafogirl 2013.05.13. 19:52:28

@tanato: Igen sokan nem tanítják meg a gyereküket magyarul v. a párjukat. Én egy ideig biztosan nem fogom megtanítani az emberem magyarul. Az a cél, hogy otthon a családban mindenki tanuljon angolul :) vagy spanyolul. Jó volt nézni, amikor anyám akadozó angolsággal, de csak elkezdett kommuniálni a vejével :) Elég lelkes az angol tanulással kapcsolatban, hiszen van motíváció. A faterom nem tanul angolul, de ennek ellenére van amit tud és neki bőven elég pl. "ít mór hángerijen békun, drink mór, muj bueno, fantasztiko"

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 19:59:43

@mirx:

Valójában mind a negatív, mind a pozitív nyelvi mítosz abszurdum.

Nincs szebb és csúnyább nyelv. A szépség szubjektív, mindenkinek más tetszik. Még inkább igaz ez egy nyelv szépségére. Mivel szubjektív, nem lehet általános megállapítást tenni. A közvéleménykutatásokon pedig nem a magyar szokott nyerni.

Nincs különleges és egyedi nyelv. Minden nyelv egyedi. Ha arról van szó, hogy Európában a magyar nyelv az EGYIK egyedi nyelv, akkor ez persze igaz. Ennek oka: a legtöbb európai nyelv az indoeurópai nyelvcsaládhoz tartozik, míg a magyar nem. Ettől azonban a magyar nyelv még nem különleges.

Nincs logikus és logikátlan nyelv.

Egyetlen nyelv sem logikus, viszont minden nyelvben van valamilyen belső logika.

Nincs tökéletes és kezdetleges nyelv. Ismét kérdés: mi ez a tökéletesség? Valójában minden nyelv “tökéletes”, hiszen tökéletesen képes kifejezni bármit.

A magyar nyelv szókincse a világon a legnagyobb? Nem igaz. Az angol szókincs pl. nagyobb. Azonban ennek semmilyen jelentősége nincs. Önmagában a szókincs nagysága nem jelent semmilyen értéket.

Nincs nehéz és könnű nyelv. A nehézség ugyanaz, mint a szépség – szubjektív. Minden nyelv nagyon nehéz, hiszen az emberek 95 %-a sosem képes felnőttként egy idegen nyelvet anyanyelvi szinten elsajátítani. S minden nyelv nagyon könnyű, hiszen egy nyelvi környezetben nevelkedő csecsemő minden nyelvet ugyanannyi idő alatt képes anyanyelvi szinten megtanulni.

Nincs kifejezőbb és kevésbé kifejező nyelv.Minden nyelv képes bármit tökéletesen kifejezni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.13. 20:01:07

@emiGrant: semmi bajom a jómódoddal. az égvilágon semmi.
csak ne állítsd azt, hogy a közhangulatot nem befolyásolják alapvetően az anyagiak.

váj mí 2013.05.13. 20:02:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ez sántít ám ... mint egy háromlábú macsek ;).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 20:06:18

@Barátusz:

Annak idején a Családi Lap nevű kiadvány kérdés rovata volt e szempontból mérvadó. Míg a fiatalok az Ifjúsági Magazinban tettek fel idióta kérdéseket, addig az idősek a CSL-ban.

"73 éves vagyok, nyugdíjas bányász. A feleségem 71 éves. Az utóbbi időben már csak hetente öt alkalommal van köztünk intim együttlét. Lehet, hogy impotens lettem? Hová forduljak?"

Az egyik kérdést annak idején Hofi is megörökítette egyik számában: "Lehet-e nemi életet élni a kecskével?".

Persze az IM kérdésein is nagyokat röhögtünk. Bár szerintem egy része eleve kamu volt. Az egyik kérdés szintén szerepelt egy Hofi-számban: "17 éves diáklány vagyok. Gondban vagyok, kérdésem: teherbe eshetek.e, ha abban az ágyban alszom, ahol korábban édesapám aludt?".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 20:07:51

@mirx:

Nincs jel, mely kihalásra mutatna. A nyelvek kihalását tanulmányozták, s ismertek az előjelek.

mirx 2013.05.13. 20:08:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ezzel maximálisan egyetértek. Csak azt akartam jelezni, hogy a "nagy nyelv" olyasmit sugallhat a hétköznapi ember számára, amit valójában ez a szókapcsolat nem jelent.

Egyébként azt gondolom, hogy az efféle személyes preferenciák ("szerintem az orosz olyan ronda nyelv", meg "a francia olyan szép") pusztán az egyén szocializációjából, valamint egyfajta szűklátókörűségből fakadnak, ugyanúgy, ahogy számomra érthetetlen az "én nem eszem meg a karfiolt" és a "halak undorítóak" típusú hozzáállás is: nekem is minden nyelv tetszik és mindent imádok megkóstolni, ezenkívül nincs "kedvenc könyvem" és "kedvenc filmem" sem, hiszen annyi csudálatos remekmű született, és hogy is lehetne például a Madarakat versenybe állítani a Ponyvaregénnyel vagy a Jelenetek egy házasságból-lal? Mindegyik egyedülálló a maga nemében, és két dolog lehet egyszerre is kiváló, anélkül, hogy a másiknál "jobbnak" kellene lennie. De gyanítom, ebben a témában eléggé egy követ fújhatunk.
(Filozofálás over.)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.13. 20:10:05

@rafflesia: "A gyerekkel a szülők a saját anyanyelvükön beszélnek: anya magyarul, apa németül, így apuka kezdte kirekesztettnek érezni magát időnként a beszélgetésből, nomeg zavarta is, hogy nem tudja miről beszél az a két nőszemély, aki a felesége meg a lánya, hát egyre nagyobb indíttatást érzett, hogy ha beszélni nem is beszél magyarul, de legalább értse ezt a nyelvet."

Nalunk hasonlo volt a helyzet, en magyarul beszeltem a gyerekekhez, a ferjem csak angolul tud, es teny, hogy kirekesztettnek erezte magat. Viszont angol nyelvi kornyezetben elunk, igy - bar eleg sok mindent ert magyarul (mivel sokszori hallas utan ki tudja kovetkeztetni a szovegkornyezetbol, mit mondok, ill. kb. 3 honapig jart egy magyar tanfolyamra) - szamara a magyar nyelv ismerete leredukalodik kb. 100 szora. O azt kerte, hogy ha o is jelen van, akkor angolul beszeljunk :-) ezt tobbe-kevesbe betartjuk:))
Ha belegondoltok, es nem vagytok mondjuk egy nyelvtanulo fajta, akkor a sajat nyelvi kornyezetetekben elve, nem biztos, hogy megtanulnatok egy idegen nyelvet, plane, hogy nem is nagyon vagytok raszorulva, hogy azt hasznaljatok..:) Ebbol a szempontbol megertem Hagymat valahol:))

tanato 2013.05.13. 20:11:05

@mirx: Én csak idéztem a cikket,számszerint tényleg nagy,persze nem lehet máshol használni ilyen alapon meg kicsi.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 20:14:01

@mirx:

Hát igen, de nem a szókapcsolat a hibás, ha félremagyarázzák. Egyébként ez a kicsizés olyan hülye magyar szokás: a magyar nyelv kicsi, az ország kicsi, a lakosság kicsi. Miközben egyik állítás sem igaz. A nyelv nagy, az ország és a lakosság meg pont középmezőny világviszonylatban.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.13. 20:14:31

@chocco channel: "Alapszavakat ismer, "koszi, legyszives, jo reggelt, jo ejt, szeretlek, bogre, rozmar,hideg, meleg, tokjo" etc. Ennek ellenere keptelenseg megerteni az akcentusa miatt, de vegtelenul cuki-))"

Jot mosolyogtam azon, hogy a rozmar az alapszavakhoz tartozik nalatok:))) lehet, sokat latni arra feletek:)))) Mi is jokat szoktunk mosolyogni, amikor a ferjem amerikai angol akcentussal mond magyar szavakat :)))

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.05.13. 20:14:35

@váj mí: Jó ezek a szlogenek csak a prolik szórakoztatására vannak kitalálva. Propaganda értékükön kivűl (ami szintén kétséges) más nincsen. Kultúr ember, aki ad magára ezzel nem érvel.

Egyébkén ha OV-nak nem lenne frankó az Eu már kilépett volna belőle. 2/3-dal ez is megoldható.

tanato 2013.05.13. 20:15:43

@Barátusz: Szerintem sem nehéz,ahol nincs három nem meg csak három igeidő,egy múlt,egy jelen meg egy jövő van 12-vel szemben,az nem nehéz nyelv.De ezt mondták nekem pl. anno 30 éve etióp egyetemista társaim is,azt mondták az a lényege hogy nem szabad angolul gondolkozva hozzáállni.Azt mondták a régebbiek az újaknak,hogy gondolkodjanak oromo nyelven,/második legnagyobb nyelv az ott/és úgy gyorsan megtanulnak magyarul .De ez csak egy epizód a történethez.

emiGrant 2013.05.13. 20:17:40

@mirx:
"@Barátusz: nekem a szobacicusól egész más jutott eszembe, de úgy tűnt, a poszter nincs humoránál, úgyhogy ezt a ziccert inkább kihagytam."
Valószínüleg nem túl sokan vannak a kommentelõk között akiknek lenne fogalmuk arról, hogy mennyit ért 1968-ban 8 font. Ha jól emlékszem kb. 3 fontból már be lehetett vásárolni egy hétre kaját, szóval nekem akkor az böven elég volt mindenre, pláne hogy a kaját meg a lakást a hotelban kaptam. Ugyanakkor, ha vesszük, hogy Te mire gondoltál a szobacicus kifejezés apropóján, ahhoz talán nem lett volna elég! :-)

Grafogirl 2013.05.13. 20:18:31

@Babette_: Gyere Dél-Amerikába, nagyon sok szegény él sokkal boldogabban, mint otthon a gazdag, a középosztálybeli v. a szegény.

tanato 2013.05.13. 20:20:00

@Grafogirl: Ez bizony tény.Én viszont szomorú vagyok,mert szerintem az egyik legbelső énünk az anyanyelvünk,a másik meg a szúk családunk,és ha a kettő nem korrelál az szomorú.Ha a felségem szüleivel,vagy a gyerekeim házastársával vagy az unokáimmal csak szinkrontolmáccsal tudok kommunikálni azt én szomorúnak tartom és természetellenesnek.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.05.13. 20:20:01

@szerengeti: Én ilyet sehol nem írtam. Viszont az tény, hogy a sajtó folyamatosan ezt súlykolta, hogy imf nélkül csődbe megyünk.

Nem mentünk.

mirx 2013.05.13. 20:21:05

@emiGrant: eztet most nem értem, a szobacicusnak nem pénzt kell kiadnia, hanem jó sokat keres. legalábbis azt mondta valaki, aki ismert valakit, aki hallott erről...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.13. 20:24:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Arról nincs statisztikád, hogy ha olyan ügyes leszek egyszer, hogy megtanulok spanyolul is, akkor csak az angol-spanyol kombinációval a Föld lakosságának hány százalékával tudok beszélgetni?

Anyanyelvi beszélőkre gondolok elsősorban, mert nem tudom, hogy létezik-e arról adat, hogy pl. németországban hány ember beszél társalgási szinten a fenti nyelvek egyikén. Ha mégis lenne, akkot nyilván a kérdés is múdosul ennek tükrében...

tanato 2013.05.13. 20:24:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Emlékezem egy kérdésre én is:Kicsi a mellem mit csináljak?Válasz:Keress olyan fiút akinek kicsi a tenyere.

váj mí 2013.05.13. 20:24:45

@flash.gordon: Persze, hogy frankó az EU, mert önmagában Európa közepén Magyarország éhen halna. És Magyarországnak mindaddig frankó lesz az EU, ameddig többet kap, mint amennyit befizet. De pofázni meg mutogatni, bűnbakot keresni, azt kell, a "magyar virtus" nevében, ami kb. abból áll, hogy: "Adjál-adjál-adjál. Mi? Hogy kötelezettségek? Nem leszünk gyarmat! ....." Hát így.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.13. 20:25:37

@Zsuzsi65:

Vagy csak nagyon szőrös a férj és rozmárnak becézik :D

ffüttyfürütty 2013.05.13. 20:27:21

"@én már a fény gyermeke vagyok: Megmondom miért lenne jó ha Mary beszélne magyarul. Megírhatná az indexen mitől lett ilyen a férje."

Ezen besírtam, kösz. :)))

mirx 2013.05.13. 20:27:55

@Kovermadar:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_languages_by_number_of_native_speakers

a nyilakkal tudod rendezni az oszlopokat, pl a world population szerint (is).

montroyal ( CAN qc) 2013.05.13. 20:29:06

@Philosoraptor: amikor a - nem vagy kulombot a fejedhez vagjak mar egy bizonyos mentalitas .. bar en soha nem mondtam , nem hoztam fel ,de erre a valasz csak az lehet igen kulomb vagyok mert tettem erte ,mas meg nem, ennyi a kulombseg..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.13. 20:29:39

@mirx:
Mimimi?
A magyar könnyű lenne? Szerintem a leghorrorabb nyelvek egyike :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.13. 20:30:09

@Grafogirl: ó, én már kezdtem pakolni, amikor zöldséges posztot írtad, de az emberem határozottan mondta, hogy nem.

Grafogirl 2013.05.13. 20:32:08

@tanato: Én mindenképp megfogom tanítani a férjem magyarul, de most még nincs itt az ideje. A szinkrontolmácsolás körülményei mindig az adott ember személyiségétől is függ. A nagynéném pl. elmondása szerint imád a pasimmal beszélgetni. :) Ezt úgy kell elképzelni, h. vagy engem v. a tesómat leültet kettőjük közé és elkezdi darálni a mondandóját. Nagyon gyorsan beszél, rengeteg információt. Majd amikor kb. a lényeget megpróbálom kiszűrni, közli, hogy akkor megismétli, mert nem fordítottam rendesen, mert az én szövegem sokkal rövidebb volt mint az övé. :) Őt egyáltalán nem zavarja, hogy nem beszél idegen nyelveket, hiszen mivel a férjem a spanyol mellett angolul is beszél mindig van aki fordít. És rendszerint többen vagyunk az asztalnál , akik fordítanak. Tehát ha én beszélek spanyolul, akkor a tesóm azonnal fordítja, ha többen beszélnek az asztalnál angolul akkor mi is csak angolul beszélünk és többen is fordítunk. Elég jól megy így a kommunikáció. De speciel, hogy a pasim mikor érné el azt a szintet magyarul, hogy a nagynénémet megértse? Szerintem soha :D

7esbusz 2013.05.13. 20:34:02

@flash.gordon:
Jó hogy.... ez a minimum :)

KopaszMercis 2013.05.13. 20:34:20

@flash.gordon:
Nem mert 4szer annyiba kerul a kozertben kb minden, es orrba szajba emeltek az adokat, mert kolcsont ugyanugy felvettek, csak mastol dragabban :)

De nem baj, ez matek, nem a buta blakan cigany higfos elmevel rendelkezo fideszdroidoknak valo tudomany, ugy hogy nem fogod erteni

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.13. 20:35:04

@mirx:
Köszönöm!
Itt van a beszélők száma alapján is, ott az angol 1.835 millió, a spanyol 466 millió.
Ez összesen 2.301 millió ember. A teljes népesség 1/3-a kb. (nem tudom éppen hányan vagyunk)

montroyal ( CAN qc) 2013.05.13. 20:35:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: erre en is emlekszem igen teherbe lehet esni de nem az àgytol....

mirx 2013.05.13. 20:36:28

@KopaszMercis: helló, ez nem az a blog :)

emiGrant 2013.05.13. 20:36:46

@Babette_: Isten látja lelkemet nem volt szándékomban azt állítani, hogy a közhangulatot nem befolyásolják alapvetően az anyagiak. Ha ez így jött ki, elnézést. Ugyanakkor még mindig hiszek abban, hogy csak magadnak ártasz azzal, hogy ha hagyod hogy az élet nehézségei letaroljanak. Ha tényleg nem tudsz rajta segíteni, hogy csak 47 ezerbõl élsz, mennyivel jobb nyavalyásan nyomorogni, ha esetleg sikerülne kicsit jobb hangulatban tenni ugyanezt? Az én falumban vannak rengetegen, többnyire Roma, akik nem 47 ezerbõl, hanem 24 ezerbõl ‘élnek’. És mégsincs folyton totál szerencsétlenség a képükön. Persze ha valaki dühös azért, hogy így bánik vele a világ, vagy a kormány, vagy bárki más, akkor viszont tegyen felõle. Tiltakozzon, szervezkedjen stb. és én mellé állok. Már volt erre példa nálunk. Csak az nem tesz jót senkinek, ha állandóan negatív, irigykedik, gyülölködik. Magának árt legjobban ezzel. Remélem, hogy most ezért nem fogok megint kapni egy adag: “Könnyü neked a te sok pénzeddel, mert hidd el, én is voltam nagyon szegény kezdetben Angliában, de akkor is jól éreztem magam, mert dolgoztam, harcoltam, találtam társakat hozzá és apró, többnyire ingyenes élvezetekkel fentartottam az életigenlésemet. Nagyon sokan értettek engem félre ma. Többnyire azért mert talán tényleg túl rövid volt a posztom ahhoz, hogy igazán részletezzem a mi motivációnkat. Ha nem támadnak, hanem kérdeznek boldogan válaszolok bármire.

Grafogirl 2013.05.13. 20:37:07

@Babette_: Haha, azt nem én írtam, hanem Ági észak Chiléből :). De inkább Brazíliát javaslom, ott jobb az idő.
Egyszer olvastam egy történetet, kb. az volt a lényege a sztorinak, hogy az amerikai kérdezi a dél-amerikai halászt, hogy mit csinál, hogyan él. A halász elmagyarázza, hogy kifogja a halat reggel, ami nem kell az ebédre azt eladja, délután játszik a gyerekeivel este, majd a haverokkal van, majd együtt a család és élvezik a tenger zúgását stb..
Az amerikai megpróbálja meggyőzni a halászt, hogy vegyen még egy csónakot, majd kettőt, majd hármat stb. és akkor még több halat tud kifogni, vegyen majd autót, nagy házat, bővítse ki a vállalkozást és kb. 30-40 év múlva élhet nyugodtan, élvezheti a napsütést a tengert. Mire a halász azt válaszolja, hogy ő most is ezt csinálja, minek bővítsen. :D

tanato 2013.05.13. 20:37:41

@Grafogirl: Ez tényleg jó,ez aztán a többnyelvűség.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 20:37:41

@Kovermadar:

Az angol és a spanyol holtversenyben vannak a 2-3. helyen, mindkettőnek kb. 350-350 millió anyanyelvi beszélője van.

Az angol hivatalos nyelv 59 országban, a spanyol 20 országban. Ez így együtt 79 ország, a világ összes országának a 40 %-a.

Viszont jelentős a külöbség az idegen nyelvként való használat között. Míg a spanyolt kb. 100 millió ember beszéli nem anyanyelvként, addig az angolt kb. félmilliárd.

Mindent összevetve: a világ lakosságának kb. 20 %-a beszél vagy angolul vagy spanyolul.

Viszont közvetítő nyelvként mindkét nyelv erősen használatos alapszinten is. Az amerikai kontinensen a spanyol a fő nyelv, ahol nem a spanyol a fő nyelv, ott mindenhol a spanyol a fő idegen nyelv, amit az emberek tanulnak. (Csak Kanada kivétel.) Ameriikán kívül a spanyol jelentéktelen mint közvetítő nyelv. S az összes többi kontinensen az angol vezet.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.05.13. 20:39:56

"Nagyon könnyű, amikor valaki a megélhetéssel küszködik, elfelejteni mennyi csodás dolog is van itthon. "
Én megfordítanám: könnyű úgy észrevenni a szépségét, mikor nem vagy kénytelen nap, mint nap szembesülni azokkal a megélhetési nehézségekkel, gazemberségekkel, amikkel a tartósan itt élők többsége találkozik.

micsoda? 2013.05.13. 20:40:56

Irigylésre méltó a posztíró. Idősebb korban is élvezheti az életet. Színházba járhat, gondolom fodrász, kozmetika, nem extra kívánság. Remélhetőleg nem azért hagyta ott Angliát, mert az időseket nyuggereknek hívják. Akkor rossz cserét csinált.

emiGrant 2013.05.13. 20:43:50

@mirx: Most már komnolyan én sem értem, hogy ennyire félre lehet valakit érteni ártatlanul. Vagy direkt csinálod? OK. Akkor még egyszer megpróbálom elmagyarázni: arra próbáltam finoman utalni, hogy ha én azzal foglalkoztam volna amirõl “legalábbis azt mondta valaki, aki ismert valakit, aki hallott erről...” akkor határozottan többet kerestem volna mint 8 fontot!! Most már világos?

mirx 2013.05.13. 20:44:08

Új dimenziókat nyert a liberalizmus! Nagybetűvel írjuk a romát!

(Csak viccelek, még mielőtt.)

Grafogirl 2013.05.13. 20:44:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Annak idején a Sziget Fesztiválon a spanyol verte az angolt közvetítő nyelvben nálam. :)
De viccet félretéve, a latin nyelveknek most nagy divatja van így nőni fog a spanyolt második nyelvként beszélők száma. Nem beszélve arról, hogy 2050-re a latin ajkú kisebbség állítólag elérheti a 50%-ot is az USA-ban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 20:46:09

@tanato:

"15 éves lány vagyok. Apám nem engedi, hogy hordjam a piros bőrnadrágomat. Mit tanácsoltok: legyek öngyikos?"

"16 éves csöves srác vagyok. A Balatonon beleszerettem egy digó lányba. Félek, hogy a haverok kiröhögnek, hogy képes voltam egy digó csajba beleszeretni. Öngyilkosságon gondolkozom..."

(Ez a digó contra csöves kérdés VALÓS probléma volt a 80-as években, nem vicc.)

"Három negyedikes gimnazista csaj vagyunk. Elhatároztuk, hogy a hónap végén lefekszünk a fiúinkkal. De nekem pont akkor lesz a havivérzésem. Mit tegyek? Van valami gyógyszer a havivérzés leállítására? Mert ha nincs, azt fogják hinni a barátnőim, hogy csak kitalálom a havivérzést, mert nem merek szexelni. S szégyenemben kiugrok akkor a tizedikről."

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.13. 20:47:54

@ctboy: "Látva hogy mennyi energia megtartani a nyelvet a gyereknél, már kicsit megértőbb vagyok azokkal a házastársakkal akik nem mennek bele ebbe a csatába"

Tokeletesen egyetertek, szerintem ezt csak az tudja igazan megerteni, aki benne el (marmint a 2nyelvusegben, es a "harcban", hogy fenntartsuk a nyelvet.)
Errol mar tobbszor volt szo, de teny, hogy vegyes hazassag eseten NAGYON nehez, es extra energia fenntartani az anyanyelvet. legtobben ugy oldjak meg, hogy nyarra hazakuldik a gyereket nagyszulokhoz. az 1-2 honapos mo-i tartozkodas altalaban segit nem elfelejteni es/vagy szinten tartani a magyar tudast.

emiGrant 2013.05.13. 20:47:54

@micsoda?: Kor alapon Angliában is van diszkrimináció. Talán nem olyan durván, mint itthon, de azért van. Alapvetõen én akárhol jól érzem magam. Férjem akart jönni,. Mert õ sokkal anyagiasabb, mint én. Õ döntötte el, hogy itt többet ér a nyugdíja, mint otthon, és nagyobb, jobb és szebb ingatlant tud venni magának, mint otthon. De az is igaz viszont, hogy ha Mo. egy olyan szörnyü hely lenne ahol mindketten boldogtalanok lennénk, akkor nincs az a pénz és ár különbség amiért eljöttünk volna.

mirx 2013.05.13. 20:47:57

@emiGrant: hát mivel a következőt írtad:
"ahhoz talán nem lett volna elég"

mi nem lett volna elég mihez?

Nem az én hibám, ha nem fogalmazol pontosan. Egyébként meg egy teljesen ártatlan poén volt, szerintem senki nem gondolta egy percig sem, hogy te escortozással foglalkoztál volna. Lazítsál már!

emiGrant 2013.05.13. 20:49:21

@mirx: Nuku liberalizmus. Ez egy nyelv tévesztés volt. Angolul írják nagybetüvel. Sorry!

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.05.13. 20:49:36

@KopaszMercis: Na jó valahonnan azért pénzt kel szedni. Ha nem imf-től máshonnan. De azért az imf hitelre is lehet mindent mondani csak azt nem, hogy olcsó. Főleg, hogy így is 2021-ig negyedévente lehet fizetni kamatostúl egy kalap pénzt, anélkül, hogy ez a kormány egy fillért is felvett volna.

Ezt persze a magadfajta balliberális hazaárúló féreg úgysem fogja megérteni, de nem is kell mert most kuss a nevetek és ez nem lesz másképp 14 után sem.

mirx 2013.05.13. 20:51:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ezmiez? Valami korabeli Ifjúsági Magazin "Dr. Ranschburg Jenő válaszol" rovata? :D

mirx 2013.05.13. 20:51:49

@emiGrant: EZ IS csak vicc volt... omg

emiGrant 2013.05.13. 20:52:04

@mirx: OK. Lazítok, megigérem!! Ez volt az elsõ posztom és azt azért el kell ismerned, hogy elég sokkoló volt a sok cinizmus meg támadás. Legalább is én úgy éreztem, hogy abszolute nekem jött mindenki amikor csak jót akartam. Most már kezdem szokni a hangot meg a társaságot, és voltak akik mellettem voltak, így már kezdem élvezni is.

hetyke81 2013.05.13. 20:53:08

Tetszik a hozzáállás! :) No comment... ahogy az angol mondja... :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 20:54:04

@mirx:

Igen, IM. 1977-1984 között minden számot olvastam. Amikor Kubában éltem, nagyapám megvette és kipostáztam nekem.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.13. 20:54:57

@flash.gordon: Látod, két magyar még a legegyszerűbb kérdésben se tud közös nevezőre jutni. Pedig Orbánnál semmi se egyszerűbb.

mirx 2013.05.13. 20:55:10

@emiGrant: az interneten a vicceskedés csak vicceskedés - ha mindenen megsértődsz, csak még jobban nekedesnek. meg különben is poénkodni sokkal jobb, mint veszekedni mindenkivel. amúgy meg látod, hogy mennyiféle vélemény van - mind elfér.

rágógumó 2013.05.13. 20:56:08

A kedves posztoló és drága férje kaphatnának magyar nyugdíjat és nem brittet. Kíváncsi lennék, hogy akkor is olyan jól érezné-e magát a férje...

"Nekem a kultúra elérhetősége: soha annyit nem jártam színházba, operába, koncertekre, mint itthon."

Erről meg csak te tehetsz...ehh. Amúgy tetszik a poszt, remélem sokakat ösztönöz arra, hogy otthon maradjanak abban a szép, kultúrált, világ legokosabb embereivel telezsúfolt országban és ne jöjjenek ebbe a halódó nyugatba.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 20:57:03

@Zsuzsi65:

Csak akarni kell. Ha valaki akarja, akkor meg lehet könnyen csinálni.

El kell dönteni: meg akarom-e tanítani a gyerekemet az anyanyelvemre. Igen/nem?

Ha nem, tiszta helyzet. Ha igen, akkor is, nincs benne nehézség.

Osiris_X 2013.05.13. 20:57:32

A blogiro a parasztvakito hazahivason erdemi dolgokat nem osztott meg. Meselje mar el azt hogy 68 utan mint diszidensnek mit kellett megtennie azert hogy ujra hazajohessen. Es az egesz onnan kamu mikor nem latja be a 80 ezer forintbol elo magyar munkas es onmaga kozt a kulonbseget. Granulalok !

mirx 2013.05.13. 20:58:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az IM-hez képest a Nők Lapja az MTA éves közgyűlésének kivonata volt vaze :)

2013.05.13. 21:00:55

@mirx: ha 67 evesen az Operaba kene jarnom, nekem az buntetes lenne, bem megerdemelt nyugdij. Mindenkinek mas a pihenes...

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.13. 21:01:20

@emiGrant: láthatóan egy szavamat se érted.

(deleted) (törölt) 2013.05.13. 21:01:50

@flash.gordon: mondjuk nem egészen a mi érdemünk volt :) Mint ahogy a mostani helyzet, amikor az mnb állandóan csökkenti a kamatot és ebből nincs gond, sem a mi érdemünk, hanem a jegybankok pénzöntésének, és a rettentő hozamvadászatnak a következménye.
amúgy a csőd... nagyon gyorsan is el tud jönni, sokféle. elég az, ha egyszer nem tudja eladni az állampapírjait az állam. de most ilyen nem lesz, mert semmi nem érdekli a befektetőházakat, csak hogy hozam legyen, és mo. még mindig kínál nekik kamatot, szemben az összes fejlett országgal, ahol effektív zéró a kamat, hogy induljon már el a növekedés. szóval a körülmények sokat számítanak.
de ez most a jelen poszt szempontjából nagyon zárójeles off-téma.
csak tényleg ne higgyük azt, hogy a kormány ne ment volna vissza az előtte épphogy elzavart imf-hez (bizony, jól elküldtük őket előtte azért), ha nem fosták volna ínig össze magukat.

Grafogirl 2013.05.13. 21:02:01

@tanato: Az a lényeg,hogy ne 1 ember fordítson, hanem mindig több (lehetőség szerint) és akkor nem fárasztó.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.13. 21:03:03

@Grafogirl:
igen, ezt ismerem.

arra a zöldséges posztra gondoltam, amiben írod, hogy nem kell gyomlálni. na azt nagyon irigyeltem:)

encore 2013.05.13. 21:04:20

Bahreinben is "zavargások árnyékolják be a gazdag Forma 1-et.
A szegényeknek nem tetszik míg ők szarul élnek mások ott tivornyáznak.
Sosem mondanám hogy ez az ország szar, a szar az az irányítás, meg hogy törvényesen lerabolják a fizetésünk.
Élj meg fillérekből, meglátjuk mennyire lesz félig tele a pohár.
Különben is olyan nincs hogy félig tele.
Félig van vagy tele.
Én úgy gondolom neked már kijutott a jobból, nekem meg csak cseppek vannak benne.
Na jó nincs 3 diplomám, az túl sokba kerül, főleg így hogy csak cseppek vannak a poharamba, abból hogy lenne 3 diploma, cseppekből 1-hez sem biztos hogy hozzá lehet jutni.
A 60-as 70-es évek Angliáját nem a 2000-es évekhez kellene hasonlítani, az akkori kivándorlók lehetőségeit sem a mostaniakéhoz.
Európai Únió ez kellett a tudatlan magyarnak, hogy bedőljön a magyar politikusának.
A média sugallja a saját érdekeinek az álláspontját, sőt csak azt sugallja ami érdeke, a tömeg meg együtt úszik az megszúrt infóval.
Magyarországnak ez lett a veszte hogy bedőltek másoknak.

mirx 2013.05.13. 21:06:03

@charlieharper: volt itt olyan, aki szerint 5 perc alatt le kell rendezni az asszonyt, és kész a boldogság :D

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.13. 21:11:55

@mirx: Nyugi, rád az nem vonatkozik. Téged nem piszkálnálak meg bottal se.

mojoking77 2013.05.13. 21:15:08

@Osiris_X: Rossz lehet mindenben csak a negativumot latni, es keresni. Nekem pont az jott at a postbol, amit en is erzek Magyarorszagon, ha epp otthon vagyok. De hat erre mar megkaptam valaszkent itt a blogon, hogy "milliomoscsemete,fideszberenc,zsido, hazug,buzi" vagyok. Szerintem meg nem. Ugy pont egyik sem.

mirx 2013.05.13. 21:18:24

@én már a fény gyermeke vagyok: Az értelmetlen sértegetés, melyből a humor szikrája is hiányzik, nem tesz különösebben pallérozott elméről tanulságot, azt ugye tudod?

mirx 2013.05.13. 21:19:05

@mirx: Bár azt hiszem, az eddigiekből ez már talán ki is derült.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.13. 21:20:50

@mirx: Most melyik bejegyzésedre hivatkozol?

mirx 2013.05.13. 21:20:51

@mirx: vazz, mindig mondom, hogy lehúznak a szintjükre... kedves birca, igen, tudom, hogy TANÚSÁGOT tesz :D

mirx 2013.05.13. 21:22:14

@én már a fény gyermeke vagyok: ilyen szinten tényleg utoljára az oviban riposztolgattunk... ugye nem baj, ha nem válaszolok :) addig döngesd az asszonyt. :) de aztán nehogy több legyen öt percnél, édes fijam.

2013.05.13. 21:22:43

@mirx: a vitorlazosara gondoltam Mallorca es Menorca kozott az Opera helyett.
Nem olvastam vegig a kommenteket, de vaktaban mondom, hogy alomkep el a legtobb emberben a UK nyugdijrendszertol. A UK state pension arra jo, ha van egy kifizetett hazar, hogy ehen ne halj es ki tudd fizetni az aram/gaz/viz es egyeb alapokat. Elni abbol UKban nem lehet.

BTBTBT 2013.05.13. 21:22:55

@váj mí:
Nem a te szobalányos tapasztalatodról beszélek, te, hanem a poszterináéról. :)

Látom, válasz nélkül próbálod megkerülni a témát.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.13. 21:24:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:" Csak akarni kell. Ha valaki akarja, akkor meg lehet könnyen csinálni.

El kell dönteni: meg akarom-e tanítani a gyerekemet az anyanyelvemre. Igen/nem?"

A megtanitas egy dolog, ezzel nincs is problema:) Viszont a nyelvismeret fenntartasa az, ami sokkal nehezebb, ezt mint nyelvesz te is tudod:)
en pl. orosz szakos voltam, harmadeves foiskolaskent oroszul vizsgaztunk sok tantargybol, amikor reszkepzesen Moszkvaban voltunk. tehat mondhatom, hogy felso szinten beszeltunk oroszul. Viszont ha jol szamolom, legkevesebb 15 eve nem beszeltem oroszul...igy megszolalni nem nagyon tudnek mar, az biztos. Ha orosz szot hallok, az alap dolgokat meg megertem, de a nyelvtudasom nagyon megkopott:) Igy van ez a magyarral is azok szamara (foleg 2. generacio, v. vegyes hazassag eseten), akik nem hasznaljak (eleget)/

mirx 2013.05.13. 21:24:45

@charlieharper: nekem mallorca tök nem jött be, a végén már nem tudtam olyan olajfa alá elbújni, hogy ne lett volna ott tíz német tinédzser. never again!

2013.05.13. 21:26:39

@mirx: ezert kell a sajat hajodon a tengeren lenni. Ott nincs masnak a tinedzsere, csak a sajatod

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.13. 21:26:55

@mirx: Úgyse bírod ki 10 percnél tovább. Majd valamelyik itteni haverod megvéd, aztán közösen tapsikolhattok. Kicsit csorda jellege van, de emiatt ne szomorkodj.

Éhes_ló 2013.05.13. 21:27:08

Köszi, ez egy kedves és szép post volt!

Több ilyet!

BTBTBT 2013.05.13. 21:27:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Bizony, bizony, azok a Családi Lap-példányok.
Egyszer volt valami szex-teszt is benne, rengeteg kérdéssel és 4 lehetséges válasszal. Sokat tanulhatott belőle egy gyerek.

A Bravo magazin szexrovata ennél lejjebb adta színvonalban, irtó hülye "esetek"-kel, amiknek a fele első ránézésre is kitaláció volt. Lásd: fiatal lányka kérdezi, hogy a zuhanyrózsától teherbe eshet-e?

mirx 2013.05.13. 21:29:40

@charlieharper: nemtom, mekkora hajó kéne ahhoz, hogy ne érezzem bezárva magam. mondjuk az sem segít, hogy nemigen tudok úszni. (mint a cigány a viccben ,amikor tengerésznek jelentkezik.) de ja, mindenkinek más a boldog nyugdíjasság, mint látjuk, egyes perverzeknek a magyarországi élet az :D

emiGrant 2013.05.13. 21:31:10

@Osiris_X: Jaj, ez már nagyon fárasztó, de nehogy azt mondja bárki, hogy nem vagyok közösségi ember leírom újra. Nem disszidáltam, hanem útlevéllel és vízummal elmentem egy hónapra, ami után hivatalosam kértem és kaptam hosszabbítást, így voltam kint 4 és fél hónapig. Ezek után hazajöttem, teljesen legálisan minden probléma nélkül. A repülõjegyem retúr felével. A rendõrségen, ahova behívtak, egy rendõrnõ közölte velem, hogy bár tudják, hogy biztos dolgoztam (ezt nem is tagadtam), de megbüntetni nem fognak, mert az egy szál nyugdíjból élõ anyukámat büntetnék ezzel, mivel nekem semmi jövedelmem akkor még nem volt.

BTBTBT 2013.05.13. 21:33:23

@tanato:
Nem nehéz a magyar nyelv? Ezt mondod úgy, hogy magyarnak születtél?

A rendhagyó szóvégeken túl mi a helyzet a tárgyesettel? Abba szokott aztán igazán beletörni a bicskája a nemcsak szerintem egyszerűbb nyelvű angolnak. Meg más, európai nyelvek képviselőinek is.

Mondjuk meg is lepődtem tavaly nyáron, amikor az Oktogonnál felszállt egy feka harmincas a villamosra, és szinte akcentus nélküli magyarsággal mondta, hogy "elnézést" meg "szabad lesz?", a kevésbé zsúfolt rész felé igyekezvén.

2013.05.13. 21:34:09

@mirx: sajat tapasztalatbol tudom, hogy Zurichben van uszoda, sot nyaron ingyenes (azt hiszem) nyitott. Tessek elmenni megtanulni uszni. Gondolom nem csak Zurichben van uszoda. A viccet nem ismerem.

emiGrant 2013.05.13. 21:34:12

@Éhes_ló: Köszi Neked is! Hát Te hol voltál eddig? Rámfért volna egy kis szolidaritás a rengeteg csesztetés között. :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 21:36:33

@Zsuzsi65:

Ha gyerekként megtanulja, később akkor is fel tudja frissíteni a tudást, ha aztán nem használja. S a tudás anyanyelvi szintű lesz. Ha viszont a szülő nem tanítja, akkor kész. Felesleges elvenni egy gyerektől egy természetes lehetőséget.

BTBTBT 2013.05.13. 21:36:54

@emiGrant:
Köszi az árral kapcsolatos felvilágosításért.
A fenti idézet viszont nem tőlem származik, hanem mirx-től.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 21:38:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: de ugyanez zajlott nalunk
amerikaban elek
amerikai felseggel es angolul tanultam
es nem o magyarul
ahogy a ruandai asszonyod sem tanulna magyarul, mert ruandaban eltek.....
kesz vagyok:)
azon a nyelven kell beszelni amelyik orszagban elsz
ez alap
az anyanyelv adott
ha valakinek meg van hobbyja, hogy tanuljo vizigotul, hat tanuljon
de Marynek nincs szuksege itt North Carolinaban a magyar nyelvre:)
vagyishat az enyemre igen...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 21:38:56

@Barátusz:

"A rendhagyó szóvégeken túl mi a helyzet a tárgyesettel?"

Rendhagyó szövégek alatt mire gondolsz? Miért nehéz a tárgyeset?

váj mí 2013.05.13. 21:39:01

@Barátusz: Mna, azért ez utóbbi még bizonyításra szorul ;)

BTBTBT 2013.05.13. 21:40:15

@mirx:
Köszi, érdemes felidézni a 80-as évek végi idiotizmust.

Ez egy gyöngyszem! :P

"Én egy csinos, szép lány vagyok (és szerény:DD), szerintem mindenki így gondolja, viszont még soha nem volt komoly kapcsolatom, komoly barátom. Most azonban beleszerettem egy fiúba, megmondtam nekik, hogy szeretem, de ő azt válaszolta, hogy Röfikkel és Tahó manókkal nem jár. Mindenki így hív de csak kedvességből. Kérlek segíts! "

BTBTBT 2013.05.13. 21:40:57

@váj mí:
Még jó, hogy feléd nincs bizonyítási kényszer. :)

BTBTBT 2013.05.13. 21:43:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Az alany mindig másként végződik tárgyesetben.
Próbáltál már angolt megtanítani rá, különösen azt tekintetbe véve, hogy náluk a magyarhoz hasonló tárgyeset nem létezik, csak egymás mellé rakosgatják a szavakat?
Még az igék vége sem változik, mint sok más nyelvben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 21:44:32

@tanato: hogy allok az anyanyelvemhez?
rendesen muvelem
olvasom es irom
de hogy nalad elvaras, hogy tanitsam ra az amerikai felesegemet, az mar tenyleg vicces
sot vegulis indithatnek magyar nyelviskolat eszak -carolinaban
sot az egesz keleti parton
a felesegemnek nincs szuksege magyarul beszelni es nekem nincs szuksegem,, hogy ilyen faszsagokkal foglalkozzon, hogy magyart tanuljon mert akkor az jo lesz nekunk:)

mirx 2013.05.13. 21:45:49

@charlieharper: én nem szeretek vizes lenni...

viszont sétahajókázni egyébként szeretek, főleg úgy, hogy még látszik a part :) meg víz *mellett* ücsörögni. az olyan megnyugtató. csak ne kelljen belemenni!

mirx 2013.05.13. 21:46:41

@Barátusz: jaj, ha ez igazi, hát szerencsétlen....

BTBTBT 2013.05.13. 21:48:20

@mirx: Ha ez igaz, akkor ő vagy dagi vagy tahó manó.
Az egész arra volt jó, hogy szétröhögtük magunkat szünetben, ahogy végigolvastuk a szösszeneteket. Talán nem is volt más célja a rovatnak.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.13. 21:48:43

@hagyma: Csak a kifogásokat keresed. Miért ne mondhatnád horgászás közben Marynek:
Kisszívem, ezt úgy mondták nálunk: ponty
Hohó, erre meg azt, hogy sügér

BTBTBT 2013.05.13. 21:50:59

@mirx:
Ne rohanj előre! Még csak el sem kell jutni a tárgyas ragozáshoz, már azt sem értik, hogy minek bajlódik a magyar a tárgyesettel, mint olyannal.
Mondjuk az angol - különösen az újságírói - a "keep it as simple as possible"-elv alapján szerveződik.

contractor 2013.05.13. 21:51:19

Mo. sokkal jobb hely ha az ember nem beszéli a nyelvet. Van még egy pár ilyen ország.

váj mí 2013.05.13. 21:52:14

@Barátusz: Az nincs, de meg is maradsz fijjúúúnak :P

BTBTBT 2013.05.13. 21:53:22

@váj mí: Megmaradhatok fijjúúúúúúúúúnak - számodra. A többi nő meg olyan véleményt alakít ki, amilyet szeretne. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 21:56:43

@én már a fény gyermeke vagyok: mondhatnam, de itt nem igazan van ponty

amugy nem fogtam semmit, jovo heten masik tohoz megyunk
egy kapasom volt, csirkemajra jott, valoszinu harcsa volt, de elbasztam
de nem erdekes a jo lebvegoert megyunk elsosorban
ma tuti jo volt minden kicsit szeles, napos
mindenesetre ma nem halat eszunk hanem hamburgert, most kimegyek a konyhaba es megtanitom neki a hamburgert magyarul
szivem ez nem hemborgor, hanem hamburger, a teremburajat neki

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 21:56:43

@Barátusz:

A tárgyeset az angol anyanyelvű pár óra alatt megérti. Nem nehéz, mert az angolban is vannak maradványai.

BTBTBT 2013.05.13. 21:56:57

@hagyma:
A gyerekeid is beszélnek/írnak/olvasnak magyarul?

Ha jól emlékszem, mintha az ötvenes éveid elején járnál, úgyhogy nem tudom, hogy a szüleid élnek-e még. Szóval remélem, nem lesz hülye kérdés: a feleséged a te tolmácsolásoddal kommunikál a szüleiddel?

mirx 2013.05.13. 21:57:40

@Barátusz: Én mindig teljes értetlenséggel álltam az olyan tanítványaim előtt, akik teljesen jól elragozgatnak magyarul, tehát nem suksükölnek meg "dolgozok"-oznak, mégis még egy év tanulás után is képesek azt mondani, hogy HE HAVE. De még olyan is, aki tud németül például. Azt az egy nyomorult ragot kellene ugye megjegyezni... vagy talán pont ez a baj? Mindenesetre elképzelem egy közepes képességű francia háziasszony fejét, amint eléteszed az vágok, vágom, vágsz, vágod, vág, vágja táblázatot... és akkor még az egész hasonulós balhéról (higgyük), magas és mély hangrendről (ban vagy ben?) meg a kivételekről (férfiAS, aTTila) nem is beszéltünk... cifra ez bizony.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 21:57:54

@Barátusz:

"Az alany mindig másként végződik tárgyesetben."

Na igen, ezt meg kell tanulni, bár erre is van szabály, s a szavak nagy részénél szabályosan scak egyféle lehet,

tanato 2013.05.13. 21:58:37

@Barátusz: Hogy könnyű a magyar nem én mondtam,hanem néhányan mások nekem,meg a citált cikkben is írják.Nyilván anyanyelvűként én ezt nem igazán tudom megítélni,de a ragozáson kívül tényleg könnyűnek tűnik,a ragozást nem lehet tökéletesen elsajátítani csak keveseknek.
Másik: az a feka magyar néger lehetett,azaz vagy itt született,vagy ide járt egyetemre és itt maradt utána.

tanato 2013.05.13. 22:01:39

@hagyma: Sajnálom hogy így gondolkodsz,de tényleg nem vagy egyedül ebben.Igazán akkor van gond amikor egy közelebbi országban is így gondolkodik valaki/nagyon sokan/és sűrű hazajárás esetén sem értik egymást a közvetlen rokonok.

BTBTBT 2013.05.13. 22:01:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Embere válogatja. Minden nációban vannak nagyon jó, átláagos vagy gyenge nyelvérzékkel megáldottak.
Meg te könnyen mondod nyelvészként, hogy mi múködik elméletben. A gyakorlatban dől el a dolog.
És megérteni a tárgyesetet még nem egyenlő a szavankénti megtanulással, és alkalmazni képességgel.

Ez nem angol-magyar példa, de egy magyar barátom németet tanít angoloknak is. A csoportjában mindenki más vágta, de az angolok voltak azok, akik nem értették meg az idő kifejezését (mint például fél 9 meg háromnegyed 2), pedig mindkét nyelvben felettébb hasonlóan képezik.

mojoking77 2013.05.13. 22:03:49

@tanato: ERdekes kerdes a feketek nyelverzeke. Anno 2009-ben voltam Kamerunban, ott teljesen termeszetes volt, hogy a varosban elok kb 90%-a beszelt franciaul, angolul es legalabb ket torzsi nyelven. Persze ettol meg a helyi mernok srac csontostul ette meg a grill csirket, de lehet, hogy szimplan ebben is jobb nalunk...

BTBTBT 2013.05.13. 22:03:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
De attól még hogy meg kell tanulni, nem könnyű, és a legtöbbnek nem sikerül.

Olyasmi lehet ez, mint németben a der/die/das a főneveknél.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 22:05:26

@Barátusz: ott jarok
anyukam el , otthon magyarorszagon es termeszetesen az en tolmacsoalasommal beszelget Maryvel
ezert tanuljon meg magyarul?
haggyatok mar logva
egy fiam van tizenevesen jott ki, igy angol-magyar
@tanato: de mi egyaltalan nem jarunk haza, nem akarunk hazakoltozni, ne sajnald, hogy hogyan gondolkodom
az lenne az extrem ha anyam miatt elkezdene magyarul tanulni

okleveles naiv 2013.05.13. 22:08:35

A "nem a lozsi számít" típusú angol nyögdíjasok Franciaországban is hihetetlen mennyiségű ingatlant vesznek.
1 - olcsóbb mint Angliában
2 - sokkal kellemesebb az időjárás
3 - a megélhetés költségei is alacsonyabbak

És igen, isszák a jó francia borokat, élvezik a gazdag kulturális és kulináris életet, aztán fülig ér az összes szájuk amikor esténként a falu melletti chateau-ban gyönyörködnek míg a hősök ellovagolnak a napnyugtába...

Jut eszembe, ha nem a zsozsetta virítása az élmények alapja, akkor miért költözik viszonylag kevés (nulla, esetleg mínusz nulla) magyar az álomszép skót, ausztrál, kanadai, új-zélandi tájakra dőzsölni a tizennégy és feledik havi nyugdíjból?

Úgy látszik nem elég kreatívak az országimázs kitalátorok hogy Magyarországot földi paradicsomnak fessék le. Jó kis kommentgenerátor poszt, csak helyenként nincs benne több igazság, mint a csokimaki óvodás lilatehén-hitében...

tanato 2013.05.13. 22:09:38

@mojoking77: Volt egy kameruni kollégám, városunkbéli magyar lányt vett el Görögországban végzett,így angolul franciául,magyarul meg görögül beszélt négy kameruni nyelvjárás mellett.10 évig itthon éltek,most már két éve Angliában laknak családostul.

BTBTBT 2013.05.13. 22:10:20

@mirx: Aki hosszú tanulást követően benyögi a "he/she have"-et, az nem tanulta meg rendesen a szabályt. Azon még lehet javítani. Azon is, ha "dolgozom" helyett "dolgozok" jön az ajkára.

Mondjuk a nyelvtanulás meg egy nyelv hétköznapi beszédben használata igencsak mutat eltéréseket. Gondoljunk csak a "she/he don't" használatára. Részben lustaság, részben a beszéd sebessége, a kifejezni akarás kényszere okozza.

És lehet műveletlenség is - a kérdés végi "isn't it?" helyetti "init?" a halálom tud lenni, és egyre egyértelműbben az alsó osztályok szokása.

BTBTBT 2013.05.13. 22:12:10

@hagyma:
Nem azért kérdeztem, hogy piszkáljalak, csak tudni akartam.
Azért tényleg ne tanuljon meg egy feleség, hogy a férj másik országban élő szüleivel tudjon kommunikálni.

Nem azt mondtad, hogy 3 gyereketek van?

tanato 2013.05.13. 22:14:19

@hagyma: Nem személy szerint csak a Te gondolkodásodat sajnálom hanem a több tíz vagy százezer hasonló gondolkodású kinti magyarét.Pediglen sztem napi 10-20 perc nem volna olyan marha sok,még szórakozásnak is jó volna.

BTBTBT 2013.05.13. 22:15:00

@tanato:
Akkor félreértettem, hogy ki mondta, hogy a magyar nem nehéz.
A ragozást alig tudják tökéletesen elsajátítani, az tény. Mondjuk magyar tanulni talán néhány fokkal könnyebb, mint kínait.

Az a feka meg bármelyik lehetett az általad említettek közül, plusz olyasvalaki is, aki tényleg nekiállt. Lehet, hogy magyar felesége/nője van, és lelkes meg igyekvő is az új nyelvvel kapcsolatban. Mindegy.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 22:20:37

@Barátusz: mi negyvenesen jottun k ossze egy-egy valas utan
neki van harom/ mind amerikai off curse/
mekem egy, aki magyar-amerikai, mint en/
neki mar unokaja is van,
@tanato: abszolult kulon malomban orlunk
biztos van olyan helyzet, hogy erdemes magyarul tanulni
na most a Mary es az en helyzetem totalisan nem ez
ha akarna is lebeszelnem rola
mert nincs ra szukseg, foglalkozzon ertelmesebb dolgokkal

BTBTBT 2013.05.13. 22:20:57

@tanato:

Úgy hét éve volt egy feka kollegám, egy fiatal srác, aki, amikor magyarul beszélgettünk a közelében, a jó memóriájának és az odafigyelésének köszönhetően, megjegyzett teljes magyar mondatokat, aztán azt kérdezgette, hogy mi a jelentésük, és hogy épülnek fel a mondatok.

tanato 2013.05.13. 22:21:01

@Barátusz: A val,vel, stb. azt nem is lehet tanulni,csak hallásból.De az tény hogy egyes afrikai és ázsiai országból jött fiatalok jobban tudtak magyarul mint az un. nagy anyanyelvűek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 22:21:33

@tanato: jajj es ne sajnaljal mar minden hozzaszolasodban
nem szorulunk ra
thx:)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.13. 22:22:01

@Barátusz: Te az utcán is fekázol? És mit mondasz másodiknak? Csókolom a kezsit lábát drázsa fekete ember, ne tezzsék bántani. Nem zsondoltam komozsan.

tanato 2013.05.13. 22:23:03

@hagyma: Igaz,én mondjuk Mary helyében volnék inkább kíváncsi a férjem anyanyelvére.

BTBTBT 2013.05.13. 22:23:16

@mirx: Ez melyik gettóból van?
Mondjuk a munkásosztály nem a tökéletes intonációjáról és válogatott szókincséről híres.

BTBTBT 2013.05.13. 22:24:32

@hagyma: Oké, akkor ezt értettem félre, amikor úgy emlékeztem, hogy 3 gyereketek van. Csak 1 közös.

tanato 2013.05.13. 22:24:36

@hagyma: A gondolkodásmódot sajnálom ebben a témában és nem csak a tiedet,nem az illető embert,annak tényleg jó úgy ahogy van..

mirx 2013.05.13. 22:26:28

@Barátusz: fogalmam nincs, de az "ain't nobody got time for that" az teljesen szállóigévé vált. amcsi fórumokon időnként tuti benyögi valaki.
(egyébként van belőle egy csomó autotune-olt remix is a csövön, ha bírod az ilyemit.)

mondjuk nekem east harlemben is voltak ilyen szomszédaim, akik így beszéltek.

váj mí 2013.05.13. 22:26:50

@Barátusz: A német nyelvben a szavakat már együtt kell megtanulni a der/die/das-szal, mert nincs semmilyen logikai szabály arra, hogy a Leben miért das, és miért nem der vagy die? A leglogikusabb magyarázat is annyi, hogy "csak".

BTBTBT 2013.05.13. 22:29:44

@én már a fény gyermeke vagyok:
Az utcán is, ha úgy adódik, de itt ha azt mondom, hogy feka, sok fekete nem érti. Ráadásul azt mondani, hogy feka, nem pejoratív számomra, meg egyszerűbb is, mint hogy "fekete afrikai/black african" vagy egyéb PC-blődségek.
Azt viszont nem mondogatom az utcán, hogy "néger", még ha magyarban teljesen normális is, mert abból ők a nagyon is pejoratív "nigger"-t hallják ki.
Azért nem akarok kapni a képemre, olyasmiért, amit egy feka az ő kulturális hátterével félreért.

BTBTBT 2013.05.13. 22:30:31

@váj mí: Köszi, de ezt már akkor tudtam, amikor még csak fijjúúúúúúú voltam. :)

váj mí 2013.05.13. 22:32:55

@Barátusz: Ja, akkor bocs te vén, ősz aggastyán :P.

2013.05.13. 22:33:21

@emiGrant: Nekem tetszik a poszt, több ilyen pozitív ember kéne ide. :)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.13. 22:35:25

@Barátusz: És a feka minek szólít téged, ha azt akarja, hogy ne értsd meg? Mármint szemtől szembe az utcán.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 22:36:58

@tanato: de ne sajnald konyorgom
amerikaban elunk
O 8 generacios amerikai
en sima bevandorlo magyar, de mar amerikai
itt akarunk elni es fogunk is es elunk is
nem, nem akar megtanulni magyarul
mi boldog hazassagban elunk es ehhez nem kell a magyar nyelv neki:)
meg nekem sem
meg az kene hogy tanitgassam
lofaszt:)
van nekem mas dolgom is:)

mojoking77 2013.05.13. 22:37:35

@én már a fény gyermeke vagyok: Nem mondom, hogy feltetlenul ertem a kotozkodesed lenyeget. Megis hogy szeretned hivni az afrikai bennszulotteket?

BTBTBT 2013.05.13. 22:37:46

@mirx:
"I haven't got nothing" - "I haven't got anything" helyett. Élőszóban nagyon megy a tengeren innen is. Eleinte megmosolyogtatott ez a "kettős tagadás".

Persze az megint más, amikor azt mondod, hogy "What stops you from doing so?" és írásban, amikor más, hasonló értelmű szót használnak "What prevents you from doing so?"

BTBTBT 2013.05.13. 22:38:24

@váj mí: Na, ezt inkább hagyjuk, vénlány. :P

BTBTBT 2013.05.13. 22:39:57

@én már a fény gyermeke vagyok:
Nem tudom, és egészen addig, amíg nem nekem mondja, nem is érdekel, de biztosan nem a "white boy"-t.

mojoking77 2013.05.13. 22:41:29

@Barátusz: A white trash amugy eleg elterjedt naluk... Legalabb is itt a keleti parton.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.13. 22:41:29

@mojoking77: Négernek. Itt annak nincs semmi pejoratív értelme. Ezért jó magyarnak lenni, ezzel se kell bíbelődni.

mojoking77 2013.05.13. 22:42:30

@én már a fény gyermeke vagyok: Jo. De gyakorold a degerdeb szot is, mert betort orral ugy fog hangzani... :))

BTBTBT 2013.05.13. 22:44:47

@mojoking77:
Angliában, vagyis inkább Londonban "white trash"-nak mondják a fehérbőrű iskolázatlan, neveletlen aljanépet, függetlenül attól, hogy fekete vagy fehér vagy ázsiai mondja.

mojoking77 2013.05.13. 22:46:28

@Barátusz: Nem tudom honnan indult, de itt is hasznaljak, szigoruan pejorativ cellal. Fekete kollegank neha minket is igy hiv... Remeljuk, nem gondolja komolyan...:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.13. 22:48:39

@Barátusz: itt altalaban a fekete mondja a feherre, ha eppen nem adsz neki lovet a benzinkutnal:)
erre jo valasz a nigger
es akkor egal
de nem gyakori
engem egyetlenegyszer white trasheshestek le, de be volt rugva
a black teljesen normalis megnevezes, mint a white vagy a hispanic
semmi baj nincs vele
niggerezni mar gazabb, de a vicc, hogy gyakrabban hivjak egymast igy:)

BTBTBT 2013.05.13. 22:50:46

@mojoking77: Érdekes kollégád lehet. Egyszer valaki meg találja csapni ezért. Ha meg főnök, akkor beperli.

Nekem az a tapasztalatom, hogy errefelé előszeretettel használják a "you're rubbish"-t, hogy leszóljanak valakit.

Volt is olyan beosztottam, amit emiatt le kellett állítani. És középkorú angol pasi volt.

mojoking77 2013.05.13. 22:51:06

@hagyma: Igen nekik resze a kulturajuknak, hogy leniggerezik egymast. Meglepo, de multkor hallottam egy fekete kolleganomtol a casual-t, mint a feherek altalanos megnevezese. Jot mosolyogtam rajta....

BTBTBT 2013.05.13. 22:51:40

@váj mí: Két "öreg" ha csodát mível, mi? :P

enrobag 2013.05.13. 22:53:15

@emiGrant:
remélem még itt vagy! Sajnos csak most olvastam át nagyjából a bejegyzésedet és a kommentek egy részét. Vannak közös kor-emlékeink, mert csak pár évvel vagyok fiatalabb nálad. Én ugyan magyar nyugdíjból élek, amit némi szellemi munkával ki tudok egészíteni, de biztosan így sem éri el a ti nyugdíjatok nagyságát. Azonban ezzel a bevétellel is megengedhetem magamnak, hogy színházba járjak rendszeresen, hogy ha megkívánom, vendéglőben vacsorázzak, utazzak nyáron és télen is stb. stb. Ha az ember így éli le az életét, ezek az igények beépülnek és alapvetőek lesznek.
És most, hogy visszagondoltam, 1971-ben én is megkaptam az útlevelet (meghívó levélre) és nyugatra utaztam 1 hónapra. Én nem dolgoztam ott, viszont nem jöttem haza 1 hónap után, hanem 2 és fél hónapig maradtam. Soha senki (hivatalos közegek) nem foglalkozott ezzel. Nem vegzáltak, nem vontak felelősségre. És akkoriban is meg lehetett kapni az útlevelet, ha szerencséd volt. Nem kellett párttagnak lenni meg ilyesmi. A fiúknak valamivel bizonytalanabb volt, mert a katonaság (ha már leszerelt, akkor azért, ha még nem volt katona, akkor meg azért) meg tudta hiúsítani a kiutazást. Amúgy szerintem random módon dőlt el.

mojoking77 2013.05.13. 22:53:15

@Barátusz: Konnyebben megy a munka, ha kozben nem kell meg a formasagokkal is torodni. Ha nem on line troubleshoot megy, akkor folyamatosan megy a sztorizas, es egymas froclizasa. Ha nem egymast, akkor a szereloket, PM-eket szidjuk, az meg rosszabb... :)

váj mí 2013.05.13. 22:54:43

@Barátusz: Hajaj, még a Föld is beleremeg ... ;)

BTBTBT 2013.05.13. 22:54:44

@hagyma:
Igen, mondogatják egymásnak, és még csak nem is dühből. Nemcsak filmekben "szokása" a fekáknak a "yo my nigga"-fordulatot egymásra használni.

Felétek divat az a begyepesedett duma a fekáktól, amikor nem érik el, amit akarnak, vagy valaki leállítja őket, mert a hely(zet)nek nem megfelelően viselkednek, hogy "Is it because I'm black?"

BTBTBT 2013.05.13. 22:55:20

@váj mí: Csodánkra jár majd a fél világ. Vagyis fél HÁ. :PP

BTBTBT 2013.05.13. 22:56:35

@mojoking77: És mitől lesz "casual" a fehér ember? Itt valami kulturális hiányérzetem van. :)

mojoking77 2013.05.13. 22:58:45

@Barátusz:O, ez a vilag osszes pontjan a feketek elso fegyvere. (Mar ahol nem a pisztoly az...). A kedvenc ilyen sztorim Parizsban volt, ahol a fekete mernok mondta ezt a fekete line managernek... Aztan csodalkozott, hogy meg aznap ki lett rugva...

mojoking77 2013.05.13. 22:59:24

@Barátusz: Nem tudom, nekem tetszett minden esetre...

mirx 2013.05.13. 23:00:52

@Barátusz: nem értem, hogy miért ezt a két dolgot állítottad párba... az első szleng, de elterjedt már (valóban különösen a feketék és a zenészek körében - Alicia Keys: If I ain't got you, amit biztos ismersz, de akár Duke Ellington, 1937 (!!!): ain't got nothing but the blues
a második meg teljesen helyes nyelvtanilag

vagy már késő van? mire nem figyeltem? fáradok

mirx 2013.05.13. 23:03:56

@Barátusz: lehet azért, mert casualban járnak dolgozni tracking suit helyett :D

BTBTBT 2013.05.13. 23:04:28

@mirx: Szerintem már fáradsz. Attól, hogy a példám első fele szleng, még nem lesz nyelvtanilag helyes. A második fele viszont igen. Tehát nincs még annyira késő. :)

Nem ismerem az említett Alicia Keys-dalt. Az első "aint"-es emlékem a dalok terén az "Ain't no sunshine (when she's gone)" volt, de meg nem mondom, kitől.

mirx 2013.05.13. 23:05:44

@Barátusz: de miért pont ezt a kettőt állítottad párba? mi az összefüggés?

BTBTBT 2013.05.13. 23:06:10

@mirx:
Errefelé nem sok megjelenésbeli különbséget látok a "casual" meg a "track suit"-viseletek között. Lehet, hogy vak vagyok?

BTBTBT 2013.05.13. 23:06:41

@mirx: Az, hogy ugyanazt próbálják kifejezni - másként, helyesen, helytelenül.

BTBTBT 2013.05.13. 23:07:19

@váj mí: Ez a válasza felettébb harmatosra sikeredett, recepciós asszonyság. Erőltesse meg magát egy kicsit. :)

BTBTBT 2013.05.13. 23:08:26

@mojoking77: Ennél csak az rosszabb, amikor a gyerek is ezzel a kérdéssel jön. Jól belenevelték "okos" szülői/családi háttérrel.

mirx 2013.05.13. 23:09:06

@Barátusz: az ain't got nothing but the blues sokkal régibb, az egy igazi jazz standard.
az ain't no sunshine a 70-es évekből van egy bill withers nevű figurától, de aki azt a dalt még nem énekelte/gitározta/ukulelézte el, az nem is zenész.

BTBTBT 2013.05.13. 23:11:06

@mirx: Akkor te zenész vagy?

A Sunshine videoklipet a 80-as évek közepén-végén láttam az MTV-n, már a magyaron.

mojoking77 2013.05.13. 23:12:45

@Barátusz: Egyszer kivancsisagbol olyan szivesen valaszolnek mar egy szivbol jovo YES-sel. Altalaban kint hallom az udvaron, mikor lemegyek friss levegot szivni, meg dumalgatni a tobbiekkel, akik dohanyozni vannak lent....

mirx 2013.05.13. 23:13:27

@Barátusz: a "nincs semmim" és a "mi tart vissza" az miért ugyanazt fejezi ki?

váj mí 2013.05.13. 23:14:38

@Barátusz: Késő van, megyek lefeküdni. Nem jössz? ;)

blackhairlady 2013.05.13. 23:15:38

@ctboy: En irtam, hogy Somogyi vagyok ( a svabokrol beszeltunk azt hiszem:), Gilda, Jess G es Bpetya lakik meg ott ahol en ill. a kornyeken.

mirx 2013.05.13. 23:15:41

@váj mí: dö biginning of a bjútiful frensip.

BTBTBT 2013.05.13. 23:17:18

@mojoking77:
Ha valaki nekem szegezi ezt az ominózus kérdést, úgy reagálom le, hogy nyelni nem tudnak: "I wouldn't even care if you were pink or green."

BTBTBT 2013.05.13. 23:19:50

@mirx: "Tisz isz dö biginning of a bjútiful frendsip" - hogy pontosak legyünk. Egyébként csak húzzuk egymást. Nem vagyunk egy Casablanca. Bár magyar abban is van. :)

mojoking77 2013.05.13. 23:20:25

@Barátusz: Az a baj, hogy alapvetoen olyan emberektol is hallom neha, akiket kimondottan jo cimboramnak tartok, es raadasul mind diplomas mernok, vagy manager. Ugyhogy nalam a "pffff, why are you boring me with this shit? " megy. Meg ha nem is helyes nyeltanilag... :)

BTBTBT 2013.05.13. 23:21:28

@mirx: Most már tényleg fáradol.

Az egyik példámban a "what stops/prevents you"-t hoztam fel, írásban és beszédben való eltéréssel kapcsolatban.
A másikban az "I haven't got nothing/anything"-et.

váj mí 2013.05.13. 23:22:22

@mirx: ó nó, thisz isz a nevörending láv ;)

mirx 2013.05.13. 23:22:29

@Barátusz: Tudom, hogy van pontosan, és a filmet is láttam, csak mivel abban is biztos voltam, hogy váj mí is egészen pontosan ismeri az idézetet, stílusosabbnak tartottam hirtelen csak rövidebben utalni rá. Mi már csak ilyen kifinomult népek vagyunk. :p

BTBTBT 2013.05.13. 23:23:11

@váj mí: Na, ez már jobban sikerült az előzőnél. Leüthetném a magas labdát...
Mikor indul, és mennyi idő alatt ér ide veled a repülőgép? :)

mirx 2013.05.13. 23:23:49

@Barátusz: akkor viszont nem egészen értek megyet, mert én mindkettőt látom írásban is, és attól, hogy mondjuk megjelenik a faily mail-en, még nem lesz helyes. :)

BTBTBT 2013.05.13. 23:24:19

@váj mí: Nevörending láv vics hevön íven sztarted. :)

váj mí 2013.05.13. 23:25:00

@Barátusz: Én hívtalak, te gyücc ....

mirx 2013.05.13. 23:25:28

Jól van, enni kéne valamit, mert már ott tartok, hogy meggyetértek :)

BTBTBT 2013.05.13. 23:25:44

@mirx: Melyik mindkettőt is látod írásban? A prevent/stop-ot vagy a nothing/anything-et? Most én nem értem. :)
És attól, hogy látunk valamit írásban, még nem lesz helyes.

BTBTBT 2013.05.13. 23:26:27

@váj mí: Bár igyekeznék, de tartok tőle, hogy már aludnál, mire odaérnék. :)

váj mí 2013.05.13. 23:26:56

@Barátusz: Ó máj gád, thisz iz szo bjútiful ... hüpp!

mirx 2013.05.13. 23:27:05

@Barátusz: pl a prevent-et is meg a stop-ot is, de most már leginkább csillagokat látok :)))

blackhairlady 2013.05.13. 23:27:53

@ctboy: En tanitottam a ferjemet, sot o nyelvtanarhoz is jart amikor otthon eltunk, mert szeretett volna megtanulna. Nem tudott, egyszeruen nem tudta kiejteni a szavakat ugy, hogy meg is ertsuk. O azt gondolta, hogy jol mondja, de amikor visszakerdeztunk szazadszor is, akkor rajott, hogy a magyar nyelv nem lesz sohasem a masodik nyelve.

Es egy kuriozum @hagyma:- nak: az amerikai ferjem kedvence a Turo Rudi volt, mindennap kellett vennem neki minimum 3-at 4-et a boltban. Viszont keptelen volt kimondani, mindig Rudi Tudi-t mondott, azota is igy hivjuk. Novemberben haza kellett utaznom, es a lelkemre kototte, hogy Rudi Tudit hozzak am, de csak 2-t 3-at:DDD

@tanato: Sajnos nem olyan egyszeru am a magyar nyelv mint ahogy mi anyanyelvuek gondoljuk, ezert nem is sajatitja el sok kulfoldi hazastars. Az, hogy megtanulja aszvakat meg nem jelenti azt, hogy mondatot is tud alkotni. Raadasul a szavak kiejtese sem egyszeru, sokszor erthettetlen az akcentus miatt.

váj mí 2013.05.13. 23:28:27

@Barátusz: Érted mindent édes, a hajnali ébredést is ;)

BTBTBT 2013.05.13. 23:30:14

@váj mí: Icc szó bjútiful it méksz ju kráj. :)

mirx 2013.05.13. 23:32:37

@Barátusz: irodai dress code-ban a casual alatt mindig a smart vagy business casual-t értjük, nem a melegítőt. szerintem a poénom érthető volt. :)

BTBTBT 2013.05.13. 23:32:55

@mirx: Nem javítgatni akartalak, de az a gány akcentus úgy szép a filmben a teljes mondattal.
És aztán Kusturicá-nál ismétlődik a dolog, irtózatos akcentussal. :)

BTBTBT 2013.05.13. 23:34:03

@váj mí: Nem szeretsz te korán kelni, tudom én.

mirx 2013.05.13. 23:34:20

@Barátusz: mondom, én csak utaltam rá, mert azt bőven elégnek tartottam, hiszen mindnyájan tudjuk, miről van szó.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.13. 23:35:04

@hagyma: "szivem ez nem hemborgor, hanem hamburger, a teremburajat neki "

A ferjem szokott hatalmasakat nevetni, amikor rakerdez szavakra, hogy "ezt hogy hivjak magyarul? " es az esetek legalbb 50%-aban a szo nagyon hasonlo, mint angolul:) persze ehhez hozza kell tenni, hogy alt. olyan szavakrol van szo, amelyek latin v. "nemzetkozi" eredetuek, igy mind az angolba, mind a magyarba bekerultek, nem az osi szokincs reszei, v. a magyarba az angolbol kerultek at:)

mirx 2013.05.13. 23:36:12

visszatérve a stop-os témára
www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/9988205/How-to-stop-childs-play-landing-you-with-a-giant-bill.html

telegraph cikk, honnan veszed te, hogy a stop sy from sg az beszédben használatos, de írásban nem?

BTBTBT 2013.05.13. 23:38:36

@mirx: A chav-okkal kapcsolatos poénod átjött, bár a képen látható, fekete kabátos srác a londoni metrón nem látszik klasszikus chav-nak.

Ezek már igen -
images1.wikia.nocookie.net/__cb20100510185527/uncyclopedia/images/0/00/Chav.gif

Errefelé attól függően smart vagy business casual, hogy miféle irodában viselik. Ha nem üzleti jellegűben, akkor "okosba" öltöznek.

mirx 2013.05.13. 23:39:34

Itt simán fel is sorolják:
www.english-at-home.com/grammar/how-to-use-gerunds/

én még erről életemben nem hallottam, hogy ez akárcsak távolról is szleng vagy "nem szép" lenne, szerintem a stop ezeréves kifejezés náluk.

BTBTBT 2013.05.13. 23:40:04

@mirx:
Az angol kolléganőmtől.
Az újságírói nyelv meg egy külön téma. A Daily Mirror/Telegraph és társai-szintű különösképpen.

mirx 2013.05.13. 23:40:24

@Barátusz: te figyi, én tökre tudom ám, mi az a chav meg a casablanca, kezdesz kicsit ilyen idegesítően tudálékosba átmenni :)

nem kell úgy érezd, hogy folyton pontosítanod kell a mondanivalómat, relax.

mirx 2013.05.13. 23:41:21

@Barátusz: Ja, akkor ne haragudj, hogy én csak 6 évig tanítottam angolt, és még ezt soha nem hallottam. A nevemben, remélem elnézést tudsz kérni a kolleganődtől is. Köszi! :)

BTBTBT 2013.05.13. 23:42:42

@mirx: Már elbeszélünk egymás mellett. Nem azt mondtam, hogy nem lehet leírni a stop-os formát, hanem hogy az élőszóban jobban használatos. Nyilván azért is, mert egy szótaggal rövidebb a prevent-nél.
Kezdünk elveszni a részletekben. :)

mirx 2013.05.13. 23:43:05

Ja, és az egy misét külön megér, hogy born and bread britek hogy írnak meg beszélnek angolul, úgyhogy csak mert a szomszédom anyósának a kutyájának a bolhája angol, én abszolút nem veszem készpénznek, hogy nyelvtanból bármit is jól tud.
:)

váj mí 2013.05.13. 23:44:02

@Barátusz: Na ja, aber ich gehe zu schlafen jetzt. Guten nacht.

Majd dobj egy üzit, ha leszállt a géped. Pusz.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.13. 23:44:12

@blackhair-lady: "Sajnos nem olyan egyszeru am a magyar nyelv mint ahogy mi anyanyelvuek gondoljuk, ezert nem is sajatitja el sok kulfoldi hazastars"

koszonom szepen a megerositest:) az en ferjem detto :) marmint hiaba kezdett el tanulni, kesobb feladta :)
Evi (ugye, ha jol emlekszem? :) mar akartam kerdezni, hogy a lanyodnak sikerult a GED? ha jol emlekszem, college-ba keszult, mikor irtunk egymasnak parszor:)

mirx 2013.05.13. 23:45:02

@Barátusz: Jó, maradjunk annyiban, hogy az ain't got no-s példáddal egyetértek, de a másikat kicsit légbőlkapottnak és irrelevánsnak tartom.

Viszont az "innit" az valóban vascső! :D

mirx 2013.05.13. 23:45:35

@mirx: vaze és bread-et írtam. najó tényleg elhúzok én is. :)

mirx 2013.05.13. 23:46:15

@mirx: mert már nagyon éhesnek tűnök írásban is :)))

BTBTBT 2013.05.13. 23:47:52

@mirx:
Mondtam egy szóval is, hogy nem tudod, mi a chav meg a Casablanca? Nem. Félreértelmezel. Úgyhogy inkább te nyugizz. :)

Egy pillanatig nem áll szándékomban lenézni a hatévi angol-tanításodat, de az nem igazol, hogy nem hallottál ilyesmiről.
A kolléganőm meg biztos meg lesz a jövőben is az anyanyelvi tudásával. :)

BTBTBT 2013.05.13. 23:50:40

@váj mí: A "Na igen" és az "aludni" (schlafen) meg a "most (jetzt). Jó éjt." megy. A többit nem értem.
Minek üzenjek? Úgysem ébredsz fel rá. Pusz :)

BTBTBT 2013.05.13. 23:51:38

@mirx: "born and bread" - tetszik. Húzok én is. :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.13. 23:54:45

@blackhair-lady: Köszi. Tanato-t tudnom kellet volna de pillanatnyi alanyi és tárgyas ragozási zavart kapt vagy iyesmi.
Nagyonszégyellemmagam.

mirx 2013.05.13. 23:55:44

@Barátusz: Nézd, én küldtem linket a gerundokról, hogy alátámasszam, ahogy én tudom, te meg a kolleganődre hivatkozol. Hátizé. :)

mirx 2013.05.13. 23:57:50

@mirx: És az internet semmilyen formában nyomokban sem lelem ezt az állítást, hogy a stop-ot inkább szóban, a prevent-et meg inkább írásban használják, de tényleg nem említik sehol. Ami azért elég különös, ha már a kolléganőd is úgy tudja, hogy ez így van. : p

2013.05.14. 00:02:43

hu de keso van es meg mindig itt nyomjatok!

mirx 2013.05.14. 00:04:10

@Whave: bezzeg te már rég lefeküdtél, mi? :D

2013.05.14. 00:04:59

@mirx: most ertem haza, late shift van, holnap sem kell kelni ;)

2013.05.14. 00:08:44

@mirx: ez honnan jott? mifelenk a stop-ot a folyamatban levo dolog abbahagyasra, a preventet meg a megelozesre hasznaljak :)

BTBTBT 2013.05.14. 00:09:48

@mirx:
Miként igazol téged jobban vagy engem kevésbé az, hogy nem találsz arra való utalást a "mindenható" interneten, amit az angol kolléganőmtől hallottam?
Esetleg sehogy?
A szarkazmusod itt elveszik rajtam. :)

2013.05.14. 00:17:40

@Barátusz: errol en se hallottam soha, es ahogy jopar angol kollegam all a nyelvtannal, nem is biztos, hogy hinnek nekik, pedig ezek felsofoku vegzettseguek :D Imadom amikor elkezdenek belemerulni hogy hogy ejtunk vagy irunk valamit, aztan vegul kiegyeznek abban, hogy o mashogy tanulta mert midlandsrol szarmazik... :) szoval tenyleg erdekelne hogy ez honnan fakad, hiszen meg csak nem is szinonima a ket szo :D

mirx 2013.05.14. 00:18:04

@Barátusz: Az angol nyelvtan remekül dokumentált az interneten. Természetesen kivéve az olyan dolgokat, amiről csak te és a kolleganőd tudtok. :)

mirx 2013.05.14. 00:22:38

@Whave: az általunk boncolgatott példában mindkét esetben leginkább a "megakadályoz" jelentéstartalomról van szó;

a vita tárgya az, hogy miért ne lehetne a stop-ot teljes joggal írásban is használni (stop somebody from doing something, mint ahogy az általam linkelt gerund-listában is teljes jogú alternatívaként fel van sorolva) - egyelőre sem az internet, sem a szekérderéknyi angolkönyvem sem tesz utalást erre semmilyen formában (a hat évi tanítás az teljesen smafu, azt már megszoktam, hogy annál mindig mindenki jobban tud) - de a lényeg, hogy Barátusz kolléganője ezt mondta, az pedig magasan az előbbiek felett áll nyilvánvalóan. :)

2013.05.14. 00:26:21

@mirx: ertem. hat en a preventet szerintem le lehet ugyan forditani ugy, hogy megakadalyoz, de ez idoben akkoris megelozesre vonatkozik az olvasatom szerint. PREvent... :)

tying your hands prevents you from escaping.
a punch to the face stops you from escaping.. :) ha mar elkezdted.

mirx 2013.05.14. 00:27:56

Szóval az angoltanítás szart sem ér, a daily telegraph nem mérvadó, mert az bulvárlap, az internet teljesen hiteltelen, minden információ kamu rajta, és a google, gondolom, valamiféle szabadkőműves összeesküvés, hogy megzavarja remekül tudó angol titkárnők és szendvicskészítők megalapozott, mélyenszántó nyelvtani tudását. :D

Egyedüli mérvadó a kolléganő, valószínűsítem, ő írta az Encyploedia Britannicát is, két szendvics között.

2013.05.14. 00:28:26

@La Pantera: 'agancs, kopoltyú, fullánk'

Hihetetlen, majdnem 15 ev utan kellett radobbennem hogy nem tudtam mi a kopoltyu angolul! Ha valakit erdekel: gill. 'Kopoltyus': gilled.

mirx 2013.05.14. 00:29:14

@Whave: Nézd meg barátusz eredeti példáját, aztán döntsd el, hogy szerinted mi a pálya.

mirx 2013.05.14. 00:30:02

@Mirjam2: áá most már végre nyugodtan lefekhetek!

2013.05.14. 00:34:00

@mirx: ja ertem. hat nemtom, sztem ez nem azon mulik h irod vagy mondod, hanem hogy hogy fejezed ki magad... egy gagyi peldaval, szamomra olyan mintha azt mondanad, "miert nem teszed meg" vs "miert nem cselekszel". dehat ezt majd ok tudjak vagy egy amerikai megmondja mindjart :) akar lehet is ilyen irod-mondod szabaly, az en fejemben biztos nincs. :)

2013.05.14. 00:34:57

@Mirjam2: ezt valami idiota rajzfilmbol tudtam meg regen! a rajzfilmek mindenre jok.

M. Péter 2013.05.14. 00:35:41

@Barátusz: Az innit inkább az indiaiakra és pakisztániakra jellemző.

2013.05.14. 00:37:27

@M. Péter: ...meg a fekakra, legalabbis bristolban csak ezt nyomtak :) londonban mondjuk meg sose hallottam

Grafogirl 2013.05.14. 00:56:39

@Babette_: Mondom, szerintem gyomlálós posztot a másik Chilében élő magyar lány írt. Agi, ő Aricában lakik kb. a sivatag közepén. Én Santiagoban élek és 25 emletes ház 17. emeletén. Speciel itt sem kell gyomlálni, a városi dzsungelben :):) Szerintem én ilyesmiről tuti nem írtam :):)

Grafogirl 2013.05.14. 01:12:01

@tucano: Tucano, Röviden a nyugdíjról:
1 A külföldön befizetett nyugdíjat visszaigényelheted, ha elhagyod az országot, persze akkor, ha igazolod, hogy valahol fizeted a nyugdíjat, nyilván az adót levonják belőle.
2. Ha nem kéred így vissza, akkor amikor eléred a nyugdíjkorhatárt, az adott országban befizetett nyugdíjadat megkapod. Lehet havi részletekben, vagy egyben is. Persze sok papírral kell igazolni.
3. Sok ország jogszabálya megengedi azt, hogy ha bemutatsz egy hivatalos papírt, h. neked x országban van magánnyugdíj számlád és te ott fizeted havonta a "nyugdíjra valót" akkor Y országban csak akkor vonják le a nyugdíjjárulékot, ha te nagyon akarod.

Tehát a lényeg, mindenről papírod legyen és a kellő időben igényelgesd vissza.
Vigyázat:
a), bizonyos országokban pl. Chile is ilyen állami szférában dolgozó nyugdíjjárulék befizetést nem lehet visszaigényelni, ha elhagyod az országot.
b) bizonyos országokban csak diplomás és technikus végzettségűek igényelhetik vissza a befizetett nyugdíjjárulékot, amikor tovább áll másik országba. pl. diplomával kell igazolni, h. diplomás vagy, az is előfordul, h. a munkához a kutya nem kérte a diplomát de a visszaigényléshez kell.
C)még sok apró buktató és baromság van a nyugdíj útvesztőjében, de kb. a lényeget leírtam. :):)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.14. 01:23:24

Azert , hogy valakinek nincs szuksege nyelvet beszelni, szerintem meg nem jelenti azt, hogy egy uj nyelv megtanulasaval kevesebb lenne.

Ha nem magyar ferjjeloltem lenne, istenbizony tanulnam az anyanyelvet. Fura erzes, hogy masban ez fel sem merul.

Vagy ha nem is tanulom, de probalkozom megjegyeznia szavakat. Igy vagyok msot a portugallal (rendszeresen oda jarunk nyaralni, illetve barati korben eleg sok portugal-brazil ismeros van).
plusz nyelvtudassal nem lesz kevesebb az ember.

( ajh, nemetet is ismet fel kene fejlesztenem, svedet el kene kezdeni, az orosz sem artana, ha nem raktam volna anno rovidtavu memoriaba.... ( az igyi szuda-nak, a draszvujtyen, a szpaszivan kivul nem sok maradt meg))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.14. 01:28:25

@Whave: ejj, multkori tema nalunk in the wishlist vagy on the wishlist volt. :D Mar nem tudom miben maradtak, talan inben.

GERI87 2013.05.14. 01:29:12

"miért jó itt? És sorolta: a csodás nyarak, az isteni borok, a szép nők (már van magyar barátnője!), az olcsó ingatlanok (angol szemmel feltétlenül), a budai hegyek, stb., stb."

Ennyi? ennyi elég is? Nem valami magasak az igények...
Jó bort mindenhol kapni, hegy is van máshol, meg jó nyár is stb...
Hát itt szerintem még mindig az van hogy VAN pénz...
Havi 70-100-ből már nem lenne annyira élvezetes az a 30 fokos nyár:)
Tudom ez anyagias megközelítés, de hát mi van itt ami máshol nincs?
A Balaton ami ér valamit, e nélkül ez csak egy puszta...

Naaaa! 2013.05.14. 01:40:19

Ez a liba ilyen helyesírással nyelvszakon végzett?

Szégyen...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.14. 01:43:03

@Kovermadar: azt hiszem talan Teller Ede munkatarsai kezdtek anno az USA-ban magyart tanulni, ugyanis pont a magyar nyelv bonyulaltsaga segitett nekik a komplexebb strukturakat atlani.

mzgldr 2013.05.14. 02:01:55

Szimpatikus posztoló volt, bírom az ilyen idősebbeket (polkorrektek kedvéért white elderly citizens, hagyma kedvéért wite eldarly seetizens) akik aktívak, szellemiségükben fiatalosak. Kurvára nem értem a pocskondiázást, igen, van pénze, na és? Ki mondta hogy Magyarországon csak szarul lehet érezni magad és szigorúan 70 ezer forintot keres mindenki? Már megint azt érzem mint egy korábbi posztban, amikor a közállapotok miatt külföldre menekülők gond nélkül kezdenek turkálni más zsebében, lehazugozzák, lehülyézik azt aki be meri vallani, hogy jól érzi magát.

A nyelvkérdés meg olyan, hogy sokszor alakul a családon belül a jómód/szegény tengelyen megosztva és valahol jelzi a hierarchiát is. Hány olyan német/angol/holland furkót ismertek, aki megtanult thai nyelven az importált feleség miatt?

Még a kommentek elején volt, hogy milyen jó lenne, ha mi lennénk Európa öreggondozója. Ez tök, csak feltételezi azt, hogy itt még 20 év múlva is 400 euróért fogunk dolgozni. Nem hinném, hogy a cselédnemzet a jövőkép.

GERI87 2013.05.14. 02:16:44

@tildy:):

Ja persze, biztos kötelező a magyar azóta....

"répa retek mogyororó, korán reggel ritkán....mit szősz kis szű.....Holy shit Johnny!, megvan!....a protonok, ez az.....hát ha ezt előbb tudom..."

Naaaa! 2013.05.14. 02:20:33

@mirx:
Vagy egyáltalán nem érdekli ez a műfaj.
Legalábbis ismerem pl. a párizsi opera egyik vezető hegedűsét, szerintem eléggé zenész, de nem hiszem, hogy egyáltalán ismerné ezt a dalt, nemhogy játszotta volna. Bár biztos nem okozna nehézséget neki (gitározni is kiválóan tud; meg zongorázni is).

Az angoltanítás mint érv valóban szart sem ér. Ismerek egy csomó orosztanárból átképzett angoltanárt igen gyenge angoltudással. És vanm amelyik 6-nál jóval több éve tanít angolt.

"Az angol nyelvtan remekül dokumentált az interneten."
Ebből a mondatból az derül ki, hogy neked a magyar nyelvtannal is gondjaid vannak. A helyes forma ugyanis "remekül van dokumentálva".
(És ha szerinted ez germanizmus, akkor még inkább azt árulod el, hogy szar a magyarod, de a germán nyelvekben sem vagy otthon.)

@Barátusz:
A haven't got nothingot nem nagyon mondja bennszülött, csak aki tanulta a nyelvet. Vagy I got nothing, vagy I ain't got nothing
(ja igen, a személyes névmást - I, you stb. - még a legszlengebb beszélő is odateszi).

@blackhair-lady:
Hát nem kellett volna sík idiótához férjhez menni, mert bár nehéz nyelv a magyar, de hogy a Túró Rudit egy angol (vagy amerikai) ne tudja megjegyezni (pláne kiejteni), ahhoz azért már súlyos elmebeli hiányosság kell.

@Mirjam2:
Szerintem a többség ismeri a szótárt.

@M. Péter:
Pedig valójában eredetileg régies brit angol.

@tildy:):
Hát láthatóan ezek sem maradtak meg, mert valójában zdrásztvujtye (írásban van egy nem ejtett v az á után, utalva a zdráv... = egészség szógyökre) és szpaszíba.

@GERI87:
A Balaton lószart se ér, de abban igazad van, hogy valójában azt élvezik itt az angol nyugdíjasok, hogy otthon nyomorognának a nyugdíjból, itt sokkal meg jobban élnek, mint egy átlagos aktív kereső magyar.
A többi csak duma.
70 euze forintból valóban nem nagyon lenne szép az, ami 500 ezerből az.

Naaaa! 2013.05.14. 02:25:15

@tildy:):
Ez csak mese.
Egyébként a magyar nyelv struktúrája semmivel sem komplexebb, mint más nyelveké. Csak máshogy az.

@mzgldr:
Magyarok kedvéért vénasszonyok.
Az idézett angol vénember meg otthon is kurva jól érezné magát, ha az ottani megélhetésnek annyiszorosát kapná, mint az itteninek kapja.

@GERI87:
Szóval a nyelven kívül az atomfizikához sem értesz?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.14. 02:27:11

@Naaaa!: 30 eve volt, orulok, hogy ennyi megmaradt. Egyebkent a szpaszivat hatarozottan v-vel tanitottak, reklamalni a mar nem elo orosztanaromnal lehet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.14. 02:29:09

@tildy:): na jo , legyen 25 az a 30. De azert orulok, hogy megveregethetted a valad, milyen ugyes vagy:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.14. 02:31:58

@tildy:): nem megy ez igy nekem, betegen . termeszetesen "vállad".

GERI87 2013.05.14. 02:34:10

@Naaaa!:

Minden nyelv nehéz valamilyen szinten, de hogy egyes nyelvektől jobb lesz az ember a tudomány bizonyos területein....pfffff.

---

A Balaton egy tó, elég nagy tó, ennyi, tény hogy nem kell túlértékelni, de nélküle kevesebb lenne az ország....

Naaaa! 2013.05.14. 02:41:03

@tildy:):
Tuti, hogy nem, csak nem figyeltél.
(Én is jó régen tanultam, csak én akkoriban még tudtam is.)

@GERI87:
Jaja, akkor egyetértünk, csak ezek szerint félreértettelek.

Az ország egyébként kevesebb lenne a Duna, a Mátra, az Őrség, a tokaji borvidék, a Zempléni-hegység vagy az Alföld nélkül is, ahogy kevesebb Erdély, a Felvidék meg a Vajdaság nélkül is. Pedig a Vajdaságban még olyan kurva sok látnivaló sincs.

Csak a Balaton divatos lett.
A Zempléni-hegység meg az ország egyik legszebb része, csak kurvára keveseket érdekel, mert ott nem elég egész nap feküdni, hanem órákon át gyalogolni kell, hogy lásd a szépségeit.

Naaaa! 2013.05.14. 02:42:56

@tildy:):
Én több mint 25 éve nem beszéltem oroszul egyszerre 2 mondatnál többet. Szóval én sem most tanultam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.14. 03:17:35

@tildy:): urban legend

nem senki nem lesz kevesebb tole
orulunk,, hogy tanulsz portugalul, mert oda jartaok a paroddal nyaralni
remelem mar egymaskozott is portugalul es sevdeul beszltek
nekunk eleg az angol
bocsi

blackhairlady 2013.05.14. 03:18:27

@Zsuzsi65: Szia Zsuzsi:)
Bocsi, hogy nem valaszoltam kesobb, sajnos en mar csak ilyen rossz level iro vagyok, hamar feladom. Bizony emiatt veszitettem el otthoni baratot is, de hat ez van.
A lanyomnal sikerult a GED, A Compass teszt is, be is iratkozott a collegeba, de sajnos nem jott ossze az utolso pillanatig az a letszam amivel indulhatott volna a digitalis fotozas. Igy most dolgozik kemenyen, mondhatnam ejjel nappal, es gyujti a penzt az augusztusi beiratkozasra. A majorje tis meg fogja valtoztatni, valami penzugyi dolgot szeretne inkabb tanulni, amivel egy jobb helyre el tud helyezkedni, es majd utana kezdene el a fotozast tanulni ha ott lediplomazott. Remeljuk osszejon neki.
A fiam viszont lediplomazott otthon februarban, immaron hivatalosan is sport menedzser lett:)
A te layodnak hogy tetszik a foiskola? Belejott?
Irhatnal majd errol egyszer, hogy hogy is folyik a kereses, felvetel, stb... a gimnaziumbol.

blackhairlady 2013.05.14. 03:19:32

@ctboy: "Nagyonszégyellemmagam."
Ne tedd, nem er annyit az egesz:))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.14. 03:22:53

@mzgldr: hat a kozos nyelvet meg kell tanulni, nem vitatta senki
ez nalunk meg is van
most 52 evesen ne kezdjen mar magyarul tanulni, mert lehet egyszer meg megyunk magyarorszagra vakaciora:)
vicc
de aki nagyon raer, szabadidejeben azt csinal amit akar
pl tejfolt is lehet hazilag kesziteni!!!

DieNanny CH 2013.05.14. 06:27:18

@Barátusz:

Bocs, hogy szólok, de számomra a "feka" szó eléggé pejoratív, mert a 'fekáliára" asszociálok. Mondanál inkább feketét? (Vagy négert felőlem)

bandigyerek 2013.05.14. 06:34:50

@hagyma: pedig rengeteg ilyen van, a családomban is nem egy... mellesleg számomra az érthetetlen, hogy hosszú évekig élek valakivel, és azt a gesztust nem vagyok hajlandó megtenni felé, hogy legalább pár szót megtanuljak az anyanyelvén...hogy mondani tudjam neki hogy szeretem, ... még a '90-es években találkoztam Kanadában egy magyar öregasszonnyal, aki magyar közegben élve, szinte egyetlen szót sem beszélt angolul, holott a háború alatt került ki. Én ezt minimum szellemi igénytelenségnek, a befogadókkal szembeni tiszteletlenségnek tartottam/tartom.

bandigyerek 2013.05.14. 06:38:57

@hagyma: esetleg az ismeretszerzés felett érzett öröm.... de végül is kinek hogy... ezen az alapon minek olvasol irodalmat, mi hasznod van belőle, hogy megtanultál biciklizni, mikor úgy is kocsival jársz, stb...

DieNanny CH 2013.05.14. 06:41:29

@hagyma:

Tisztelem a kitartásodat a magyarázkodásban... Pedig én is türelmes vagyok, de ez...!!!

tanato 2013.05.14. 07:27:30

@mzgldr: Hát látod,lehet hogy a nyelvkérdésben igazad van.Jelezheti a jómód szegény tengelyt.,magyarán a jobb módú államból való házastárs nem tanulja ,meg a szegényebb országból való nyelvét,valahogy tudat alatt betagozza a rangsort.Erre eddig nem is gondoltam,de jó meglátás.

tanato 2013.05.14. 07:39:53

@mzgldr: Erről régebben Szovjetunió viszonylatban olvastam,egyirányú kétnyelvűség,a nemzetiségi területeken pl. észt,lett litván,a helyiek megtanultak oroszul,de az ott élő oroszok nem voltak hajlandóak megtanulni az ott élők nyelvét mert uralkodó nemzet statusban érezték magukat.
Az idősgondozó ügyben meg mondom az a távoli ködös jövő hogy itthon olyan szintű nyelvtudás alakuljon ki az ápolóknál hogy jelentős számú nem magyarul beszélő idős embert el tudjanak látni.Jelenleg az ápolói kar gyakorlatilag majd 100%-ban csak magyarul képes kommunikálni.

Void Bunkoid 2013.05.14. 07:49:48

Troll mode on :P

Egy kicsit félrevezető a poszt, címe no.

A helyes címadás az lenne: "Miért jó brit nyugdíjasként a budai agglomerációban (kb Ürömtől Telkiig bezárólag) élni" :P

Ugyanez nem brit, nem nyugdíjasként, és mondjuk Külső-Mordorban (ilyen nagyon-Baranya, nagyon-Nógrád, vagy nagyon-Szabolcs) már nagyon másképp festene.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.05.14. 08:03:25

tetszett a poszt utolsó 3 mondata, de a többinek nem sok értelme volt
csak egyetlen dolog nem derült ki belőle:
miért jó, Magyarországon?

Mérges 1234 2013.05.14. 08:06:45

Amíg havi 600 ezret kerestem nekem is elviselhetőbbnek tűnt az ország és könyebb volt nem észreveni a rossz dlgokat.

Persze fix jó nyugdíjjal, az ember könyen leszarja, hogy politikusok ledaráják az országot, és napról napra nehezebben élnek a népek.

Rengeteg szép ország van ez tény, Magarországon is vannak remek szép dolgok, de az élet itt egyre nehezebb, a két dolog nem függ össze.....

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 09:07:16

@Barátusz:

Persze, ezek olyan dolgok, melyeket meg kell tanulni, mert nem lehet kikövetkeztetni. A magyar ragok pl. könnyűek, mert teljesen szabályosok, ellenben a tőváltozásokban egyes esetekben nincsenek szabályok, pl. miért emberek és miért nem emberk a többes szám. Ilyesmi minden nyelvben van, pl. az angolban is csak megtanulni lehet, hogy do - did - done, nincs semmilyen szabály erre.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 09:22:42

@Barátusz:

Kevered a dolgokat. A tárgyeset megértése nagyon könnnyű, még az is megérti, akinek nyelvében nincs tárgyeset (az angolban van!). Ettől külön kérdés az egyes szavak tárgyesetének megtanulása,

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 09:24:43

@tanato:

Egy észtországi orosznak egyszerűen nem volt szüksége az észt nyelvre. Csak azok tanultak észtül, akik kifejezetten érdeklődtek az észt kultúra iránt. Egyébként a hétköznapi élethez nem kellett észtül tudni.

Mérges 1234 2013.05.14. 09:26:04

Na ne már:

"haven't got nothingot " ???!!!

Nem esetleg I haven't got anything. Vagy ami élőben valószínűbb I've got nothing......

Nó nekem végül mindegy, de ez nem csak nem helyes, hanem rosszul is hangzik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 09:27:48

@mirx:

Ez egy mítosz. Anyelvi ember mindenképpen jól tudja saját nyelvét. Nincs hibásan anyanyelvén beszélő ember.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 09:29:06

@tildy:):

"azt hiszem talan Teller Ede munkatarsai kezdtek anno az USA-ban magyart tanulni, ugyanis pont a magyar nyelv bonyulaltsaga segitett nekik a komplexebb strukturakat atlani"

Magyar legenda. Kb. mint a "jobb a magyar szinkron, mint az eredeti".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 09:33:08

@hagyma:

Voltak homokos ismerőseim, aki egymást szimplán buzinak nevezték, de közben ha nem-homokos mondta rájuk, megsértődtek...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 09:34:43

@Barátusz:

""I haven't got nothing" - "I haven't got anything" helyett. Élőszóban nagyon megy a tengeren innen is. Eleinte megmosolyogtatott ez a "kettős tagadás"."

Nyelvfejlődés. A magyarban is van sok ilyesmi: korábban nem létezett, azóta meg megjelent.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 09:37:42

@váj mí:

A magyart tanuló külföldiek is így csinálják: főneveknél rögtön tanulják a szó tárgyesetét és többes számát. Ha ugyanis ezeket az alakokat tudod, az összes többi alak már teljesen szabályos, nincs több kivétel. Pl. ember - embert - emberek. Megtanulod, s már 100 % hibamentesen tudod az összes többi alakot.

Mérges 1234 2013.05.14. 09:38:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ez nem valódi nyelv fejlődés, hanem pont hanyatlás.

Elég sokat baszodnaj ezzel nyelvészek, hogy mióta az angol világnyelv lett, hanyatlik.....

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.05.14. 09:38:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ja de azért most már illene. De a ruszki ilyen. A finnek szerint ha vajban sütsz meg egyet akkor is az marad.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 09:39:31

@tanato:

"A val,vel, stb. azt nem is lehet tanulni,csak hallásból."

Mi a nehéz a -val/-vel esetében?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 09:43:34

@Mérges 1234:

Abszurdum, ez egy tévhit. Nyelvi hanyatlás csak egy esetben lehet: ha a nyelv kihalni készül. Minden egyéb a nyelv természetes változása.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 09:44:37

@Wind Callman tér:

Most már kell észt nyelv Észtországban, de a szovjet rendszerben nem kellett.

Elijah_Baley 2013.05.14. 09:46:15

a világhírű magyar konyha kimaradt a giccsgyűjteményből, de íccse rossz poszt ..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.14. 09:51:54

@bandigyerek: bazmeg par szot tud, mar leistamm ezrszer pl tokeletesen ejti hogy
"kurvara szaretlek bazmeg"

de Te forditva ulsz a lovon
a felesegem amerikai /most mar en is/ es en beszelek angolul, itt azon ment az elmelkedes, hogy egyesek szerint neki itt meg kellen tanulni magyarul
hat lofaszt kellene:)

@DieNanny:
de most szerinted is estenkent magyarul kellene tanitanom:)?
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: valamelyik nap volt a radioban egy feher riportalany nevere nem emlekszem es kovetkezetesen niggerezett es azt mondta, hogy az diszkriminacio, hogy afeketek mindenhol niggerezhetik egymast, rap szamokban stb. O meg nem mondhatja rajuk

tanato 2013.05.14. 10:03:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szekérvel,szekérrel, késsel,késvel,embervel,emberrel,stb,ezt mondták nekem többen külföldiek,nem tudják mikor vel,mikor rel pl.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.14. 10:16:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A magyar szinkronról. Ahogy az itteni okostónik mondanák, ez nem fekete vagy fehér. Vannak baszottjó fordítások baszottjó szinkronnal, és vannak kevésbé azok. Talán ezért is szinkronizálják újra a filmeket, hogy lássuk a különbséget. Egy Furcsa párnak vagy egy Woody Allennek megismerheted a remek és a fos változatát is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 10:20:35

@tanato:

Aki ezt nem tudja, az hülye. A szabály egyértelmű, kivételmentes és megtanulható 1 perc alatt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 10:22:02

@én már a fény gyermeke vagyok:

Ennek ellenére a jó szinkron is hamisítás, ferdítés az eredetihez képest. Alapvetően az egy ÚJ termék, mely persze akár jó is lehet. De az, hogy "jobb mint az eredeti" abszurdum.

egyseg.org · http://egyseg.org 2013.05.14. 10:29:59

Nagyon jó ez az írás, mélyen egyetértek vele. Szerzőjének gratulálok, és köszönöm, hogy ezt az oldalt is bemutatta egy olyan világban, ahol sokan már el is felejtették, hogy így is lehet a dolgokra tekinteni. Sok év külföldi tartózkodással a hátam mögött én is ugyanezekre a következtetésekre jutottam. Thx.

A külföldre költözött magyarokat várjuk oldalunkon, sokat segíthetnek: egyseg.org/kulfoldi-kapcsolattartokat-keresunk.html

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.14. 10:45:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hát akkor nézd eredeti hanggal. Számomra kibírhatatlan pl. egy Michael Douglas a saját hangján. Mo-n ezzel nem lehetne színész, talán néma levente a szépember változatban. Dörnerrel szeressük de piszkosul. Biztos kevésbé tanulságos így, és a film eredeti mondanivalója csak 37.8%-ban jön át hozzám, de ezt a békát lenyelem.

Globetrotter2014 2013.05.14. 11:06:57

@én már a fény gyermeke vagyok: 1. már a fordítás is rossz rendszerint. Nézed a szinkronos változatot és ég az arcod hogy ennyire xart rá a félművelt fordító, hogy te már a szituból is kitalálod hogy mennyire mellément a fordítás.

2. Aztán ott vannak a gyenge szinkronszionészek, hiszen nem lehet mindenki első osztályú. És ott van a jó szinkronszinészek rossz helyen, pl Gesztesi totál gáz volt Hegylakóként (úgy is hogy felülképeztt volt), pedig Shrekként alkalmas volt.

3 és végül a gyenge szinkron, pl a Simpsons évlezhetetlen volt, tökéletesen lejött hogy a szinkron rendezőjének fogalma sem volt hogy mi a fene ez a "rajzfilm". Ők megszokták, Pimpa, Disney, ezek kisgyerekeknek valók.

4 és végül és legfontosabb: totális népbutító. Ahol nem szinkronizűálnak, ott lesz nyelvtudás és javul az olvasási képesség.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.14. 11:23:11

@én már a fény gyermeke vagyok: ez kb ugy van. hogy megszokja a fuled
a szinkront
en pont forditva vagyok vele, miota a filemekt eloszor /mostanaban utoljara is/ az eredeti hangon nezem, hallgatom
h a utana megnezem magyarul, regebben elofordult, akkor nagy a csalodas
az elso pont a pulk fiction volt, arra emlekszem, mikor meg eloszor lattam, meg meg parszor, utana aletoltottem magyarul
hat iszonyatos csalodas volt, a szoveg is a szinkron is, pedig sokan gyozkodtek, hogy marpedig milyen fasza
szoval a sorrend fontos , ha Michael Douglast a sajat nyelven ismered meg, nem Dornerrel, akkor sosem fogja sem Dorner sem a szinkronizalt szoveg visszaadni 100 szazaleokosan a filmet

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.14. 11:27:55

@tilmir: Egyetértek, a jól érzem magam indoklása végig az, hogy van pénze, amiből tud szórakozni... Neki csak bónusz, hogy angol nyugdíjasként olyan szegény országba költözött, ahol érti a nyelvet és otthon van.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.14. 11:31:41

@én már a fény gyermeke vagyok: A szinkronhang lehet jó, viszont a szövegek fordítása elég sok kívánnivalót hagy maga után. A magyar mozik feliratozásáról ne is beszéljünk, emlékezetes volt a botrány pár éve, amikor kiderült, hogy az egyik forgalmazó lenyúlta torrentről a pár óra alatt összedobott kalózfeliratokat és nem tűnt fel a nézőknek, mert a színvonala olyan volt, mint a profi munkáké...

mzgldr 2013.05.14. 11:33:02

@tanato: képzeljünk el egy olyan helyzetet, hogy magyar jól menő vállalkozó nő megismerkedik egy angol faszival és itt élnek. A nő határozottan elzárkózna attól, hogy megtanuljon a gudbájon, meg helón kívül angolul, mondván nehéz a nyelv, meg úgysem hasznalná. Nehezményezné ha gyerekkel angolul beszélne az apja. A rokonok Angliában meg szorgosan tanulnak magyarul, hogy tudjanak beszélni az unokákkal, meg a menyecskével. Vajon mit kapna a nő itt ezért? Fordított helyzetben pedig mennyire egyértelmű a dolog.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.14. 11:33:48

De hát hol élsz te? Mi itt változunk, fejlődünk és lendületben vagyunk. Megnézünk egy filmet szinkronnal, visszapörgetjük, megnézzük eredetiben, aztán felirattal. Aztán leülünk, és átbeszéljük melyik volt a jobb. Végül közösen elmegyünk skandináv lottót játszani.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.14. 11:39:18

@hagyma: A pulk fictiont is nézheted itt eredetiben, szinronnal vagy feiratozva. A többi gusztus dolga.

maxval a nem gondolkodó birca 2013.05.14. 11:43:37

Sok asztrológus, jós nem csaló.

A fényevés pedig tény.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.14. 11:45:05

@én már a fény gyermeke vagyok: nem gusztus dolga
toronymagasan minden jobb eredetiben
maximalisan bircavak ertek egyet
a szinkronizalt film egy masik alkotas

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.14. 11:45:23

@Távmunka blog: Erre is van megoldás, ne menj moziba. Minek, ha csak feidegesíted magad? Vagy állj fel a felénél és kérd vissza a jegy árát. Én a hullámvasúttal vagyok így. Tudom, hogy le fogom hányni az előttem ülőt, ezért fel se ülök rá.

mzgldr 2013.05.14. 11:46:24

@ZF2: nagyon igazad van!444! Marquezt csak spanyolul olvasok, Balzacot csak franciául, a Svejk kedvéért megtanultam csehül. Thomas Mannt magyarul olvasni szintén bűntény!!44!négy!

BTBTBT 2013.05.14. 11:52:29

@Whave: Az nagyon jó példa, amit a különféle országrészekből származó angolok nyelvhasználatáról írtál, bár azt megmondani nem tudom, honnan fakad, amit a kolléganőm mondott.

Talán ez magyarázat lehet mirx-nek is. Vagy nem.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.14. 11:54:06

@hagyma: Neked nem kell megnézned egy amerikai film magyar változatát. Mi van ha Mary rajtakap közben? Úgyse fordítanád le neki. És ha lefordítanád, biztos hogy jól adnád át a lényeget? Hagyd a faszba az egészet, nézd az eredetit.

BTBTBT 2013.05.14. 11:54:18

@M. Péter:
Lehet, hogy ez a tapasztalatod. Nekem nem. Érdemes jobban odafigyelni az angol munkásosztályra meg az általában műveletlen rétegek beszédére. Akik között feketék meg ázsiaiak is lehetnek bőven.

BTBTBT 2013.05.14. 11:55:40

@Naaaa!:
"Az angoltanítás mint érv valóban szart sem ér. Ismerek egy csomó orosztanárból átképzett angoltanárt igen gyenge angoltudással. És vanm amelyik 6-nál jóval több éve tanít angolt."

Bár nem szorulok védelemre, de ez egy nagyon jó érv. :)

BTBTBT 2013.05.14. 11:58:32

@DieNanny: Bocs, de az, hogy te a fekáliára asszociálsz, miközben én fekete emberekről beszélek, nem érv, és csak ezért nem hagyom ki a mondandómból a feka szó használatát, főleg ha valaki más konkrétan erről kérdez.

BTBTBT 2013.05.14. 12:00:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nem hiszem, hogy keverem, mert mindvégig arról beszéltem, hogy az angol anyanyelvűt milyen nehéz - tökéletesen szinte lehetetlen is - megtanítani a magyar tárgyeseti alakokra.

Remélem, abban kiegyezünk, hogy a magyart idegennek helyesen megtanulni bizony nagy kihívás?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.14. 12:01:12

@én már a fény gyermeke vagyok: ez igy tortenik, utoljara 10 eve neztem meg a pulp fictiont magyarull es akkor meg Maryrol azt sem tudtam, hogy letezik
viszont a Sose halunk meg -et megszereztem angol felirattal, kb 6 eve es azt megneztuk kozosen es a felirat mellett forditottam is, mert a felirat ugye nem tud felirni minden szot/
nagyon elvezte es tetszett neki
azota semmit nem nezek magyarul, ugyhogy lathatoan joszandeku tanacsaid okafogyotta valtak:)
/de ha kijonne valami jo film otthon es csak magyarul tudnam nezni, akkor megtennem,, par eve ez a veszely nem fenyeget/

BTBTBT 2013.05.14. 12:06:28

@mirx:
Először összekevertél két különböző dolgot, amiről írtam, aztán az egyiket igaznak ismerted el, a másikat nem annyira, majd a másikat kategórikusan elutasítottad.
Azzal nem győzöl meg senkit, hogy magfyar létedre x évig tanítottál angolt meg hogy nem találtál példát az interneten az általam leírt dologra.

Az nem érv, hogy "amiről nem tudok vagy nem látom igazolva, az nem létezik".
És hogyhogy éppen egy tanár ennyire rugalmatlan? :)

tanato 2013.05.14. 12:18:02

@mzgldr: Abszolute egyetértek,én is valahogy így gondolnám,kölcsönösségi alapon.

tanato 2013.05.14. 12:18:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem mindenki nyelvzseni,tényleg keverik ezt a fajta ragozást.

tanato 2013.05.14. 12:21:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Észtországhoz:valóban kiválóan elboldogult a Szovjet-Észtországban az orosz a saját anyanyelvével,de a helyi őslakosok ezt az elnyomó nemzet arroganciájának ítélték.,hogy nem akartaák megtanulni a helyi nyelvet.

tanato 2013.05.14. 12:24:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Érdekesnek tartom ehhez kapcsolódóan különben,hogy 150 év török megszállás után nem maradtak török nyelvű csoportok nálunk,mint pl. Bulgáriában.Szerinted mi lehet az oka?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 12:38:56

@én már a fény gyermeke vagyok:

Mit gondolnál olyan emberről, aki szerint Petőfi Nemzeti dala jobb angol fordításban? Nevetnél, ugye?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 12:42:40

@hagyma:

Pontosan így van.

Annak idején Szilágyi János mondta: ha minden este 19:59 és 20:00 között a seggemet mutatják a tévében 3 hónapon keresztül, majd leveszik hirtelen a műsorról, mindenki azt fogja mondani "hol van az a szimpartikus segg, már úgy megszoktuk".

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.14. 12:46:04

@én már a fény gyermeke vagyok: Miért ne mennék moziba? Megnézem eredetiben, a szinkront pedig meghagyom azoknak, akik nem tudnak az adott nyelven.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 12:46:32

@Távmunka blog:

Alapvetően a filmfordítás úgy megy: odaadják a fordítónak a szövegkönyvet, s magát a filmet nem is látja, eleve innen származik sok röhejes hiba. A képernyőn van egy pulyka, a szereplő mondja, hogy "turkey", a fordításban meg "törökország" lesz belőle, hisz a fordító nem látja a pulykát.

Ha meg szinkron, akkor egyeznie kell a szótagszámnak is, hogy a száj mozgása egyezzen nagyjából. Ez utóbbi miatt eleve nem lehet jó sokszor a fordítás.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 12:47:34

@Barátusz:

Minden nyelvet magas szinten megtanulni nagy kihívás.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 12:49:09

@tanato:

Dehát ehhez nem kell zseninek lenni. Ez pont egy kivételmentes szabály a magyarban. Komolyan mondod, hogy egy világos és kivételmentes szabály nehézséget okoz?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.14. 12:51:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Csak szövegkönyvet adnak a fordítónak? Nincs benne semmi más a forgatókönyvben található instrukciókból (pl. "a főszereplő a pulykára mutat")? Akkor már értem, miért lesz nagyjából nulla a szituációs poénok száma a magyarra fordított filmekben és miért lesz mindegyik teli szóviccekkel...

mzgldr 2013.05.14. 12:52:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: lehet hogy urban legend de valami háborús filmben az ebédig számoltak vissza és nem a kilövésig. Pedig nem is úgy írják. Tipikus hiba még szódium, a DNA-vizsgálat stb.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 12:56:03

@tanato:

Azért ez nem volt ilyen fekete-fehér helyzet. Észtország mint önálló entitás csak 25 éve van és még volt a két vh. között 20 évig. Az észtországi oroszok nagy része őshonos, azaz még Észtország 1920-as megalakulása előtt ott éltek az őseik. (Nekem annak idején az egyik orosztanárom pont észtországi orosz volt, ősei sosem éltek máshol, a XVIII. sz. óta tudta őseit, s mindig ott éltek.) Akkor ez Oroszország volt, orosz volt az államnyelv, az észtet csak az észtek használtak családban, színházban, kultúrában, könyvkiadásban, de a hivatalos célokra az oroszt használták az észtek is.

A 20-éves független észt állam a két vh, kozött egy apró epizódnak tűnt sokaknak. A szovjet időkben az oroszok is így látták, azaz az I vh, előtti "természetes állapot" visszajövetelének tekintették. Ennek a következménye a nyelvi kérdés is. Csak manapság, 10-15 éve létező jelenség, hogy az észtországi oroszok is tömegesen tudnak valamilyen szinten észtül.

mzgldr 2013.05.14. 12:58:58

Ja és Labour Party egyértelműen munkahelyi ünnepség, LOL.

Globetrotter2014 2013.05.14. 13:02:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ah elnyomsz egy nyelvet akkor durva komplexusok alakulhatnak ki. Még egy annyira békés borjúnemzetnél is mnt az Észtek...

Attól mégn hogy elboldogulatk az orosszal eléggé kellemetlen volt hogy a saját roszágukban hivatalos helyeken nem használhatták a többsg áltaál otthon beszélt anyanyelvüket.

Ez többnyire mindenkit fel szokott húzni, legyen az magyar, szlovák vagy flamand.

Egy jó ellenpélda: luxemburgban pl azzal turbózzák magukat, hogy 3 nyelven kötelező mindent tanulni. A német és a francia a két nagy országgal való jószomszédsághoz kell, a kettő kitalált keveréke pedig arra kell hogy a német vagy francia vendégmunkások ne kapják meg a zsíros állami állásokat.

És persze 3 nylev mellett az angol már magától jön. A portugál / oalsz bevándorlóknak pedig ottvan még az anyanynelve pluszban.

Nem is egy sötét nép, és itt most az átlagnépről van szó nem arról hogy hány "nobel díjasa" meg élzsenije van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 13:02:58

@tanato:

Az ok ismert. Magyarországra nem volt lakosságtelepítés a török időkben. Mo-ra jellemzően csak a katonaság és az adminisztráció jött, rajtukon kívül egyéni bevándorlók, de sosem volt állami betelepítési politika. Ezzel szemben a mai Szerbiában, Macedóniában, Bulgáriában, Görögországban, Cipruson, stb. állami politikai volt anadóliai török közösségek betelepítése.

A másik ok: az iszlám terjesztése. Mo-n nem volt sosem iszlám propaganda, az iszlám papok nem propagálták a vallást a magyarok között. Egyéni áttérések voltak csak. Ezzel szemben a Balkán középső és déli részén volt iszlámosítás egyes időszakokban. Így kialakultak iszlám hitű helyiek, melyeknek egy része később törökké asszimilálódott.

A mai Szerbiában csak azért nincsenek törökök, mert Szerbia felszabadulásakor, a XIX. században, az összes török ki lett úzve az országból. Hasonló volt Görögországban is, bár nem 100 %-ban. Ezzel szemben Bulgáriában ilyen nem volt, így Bulgáriában megmaradt mind a török lakosság, mind a pomák (= iszlám vallású bolgár) lakosság.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 13:04:40

@Távmunka blog:

Igen, ez az alapmódszer. Én is fordítottam egyszer egy filmet. Elküldték emailban a teljes szövegkönyvet percenkénti leosztásban és kész. A filmet akkor láttam először, amikor sugározta a tévé.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 13:07:07

@mzgldr:

Persze, számtalan ilyen van.

A 80-as évekbeli kalóz pornókból ismert a legendássá vált eset. A német diáklány Angliába megy, ott puszilgatja őt az angol, mire a lány "nein, nein" kiáltást hallatt. Magyar fordítás "kilenc, kilenc".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 13:10:27

@ZF2:

Ez nyilván így van. A XIX: században a magyar államnak is azzal sikerült megutáltatnia magát minden nem magyar körében, hogy nyomták az egyedüli magyar nyelvet.

Luxemburg érdekes. A törvényeket csak franciául írják, az üzleti életben németül beszélnek, de az igazi luxemburgit arról lehet megismerni, hogy ő luxemburgiul is tud.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 13:11:49

@mzgldr:

"May the force be with you" (Star Wars) = "Május negyedikén veled leszek!"

tanato 2013.05.14. 14:05:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Köszi az infót!Tényleg érdekes hogy a magyarországi hódoltsági területen nem iszlamizáltak és nem törökösítettek.A val-velre visszatérve,nyilván anyanyelvűnek ez nem probléma,de gondolom én is úgy tanultam meg mit rakok a szó végére hogy sokat hallottam anyukámtól gyermekkoromban.Meg ha jól emlékezem a régi magyarok még mindent val,vel raggal mondtak anno.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 14:08:48

@tanato:

Mo. határterület volt. Ha a törökök meghódították volna Bécset, akkor valószínűleg Mo-ra is lett volna mind telepítés, mind iszlamizálás.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.14. 14:14:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem olvastam a Nemzeti dal angol fordítását, tartok tőle, hogy nem is érdekel. Még az ógörög változat se. A macskajajt se szerbül, pedig betyár fasza egy dolog lehet. Igénytelen vagyok, mint a teve. Megnézem magyarul és röhögök.

Grafogirl 2013.05.14. 15:30:30

@Babette_: Az a lány, aki többször írt Chiléről, Ági Ő Észak-Chilében lakik, Aricában, a Perui határnál, sivatagos részen. Tőlem több mint 2000 km-re. Én is írtam a Határátkelőre, de még a régi Határátkelőre és Santiago de Chiléről. Én ezt a kettőt írtam:
hataratkelo.postr.hu/chile-maskepp-kilatas-az-andokra
hataratkelo.postr.hu/a-pituto-orszaga
Vagyis 1 írás volt csak két részre szedték. Én inkább "okoskodó" hozzászólásokat írok, Ági érzelmesebbeket :)

tucano 2013.05.14. 15:37:14

@Grafogirl: köszi, nekem van nyugdíjbefizetésem 6 országban:) Szép lesz a végén összeszedni, addigra lesz vagy 20 :D

Grafogirl 2013.05.14. 15:41:41

@Babette_: Ja lemaradt, a másik lány nickje ha jól emlékszem "Catgirl"

Grafogirl 2013.05.14. 15:50:30

@tucano: "több pilléres" nyugdíjrendszer kicsit másként. Végül is sosem tudhatod, hogy melyik országban kamatozik jobban a befizetés. Ha csak 2-3 éves befizetésed van egy országban azt érdemes még most összevadászni. A megkapott pénzt pedig befizetni annak az országnak a nyugdíjszámlájára, ahol többet dolgoztál. Ha több mondjuk 4-5 év akkor akár bent is tarthatod. De eleve van arra lehetőség több országban is, hogy átarányítsd a korábbi befizetést egy másik ország nyugdíjpénztárába, ez kevesebb papírmunka. De jobb, ha nem gyűjtögeted a nyugdíjszámlákat, hanem mondjuk legközelebb eleve bemutatod az x országban lévő nyugdíjszámládat, hogy te oda fizetsz és így legközelebb ne vonjanak le tőled nyugdíjjárulékot. Ez országonként eltérő, de szerintem pl. Brazíliában is van erre lehetőség.

M. Péter 2013.05.14. 16:10:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szerintem a Frédi és Béni jobb magyarul, mint eredetiben.

M. Péter 2013.05.14. 16:12:18

@ZF2: Akkor azt magyarázd meg, hogy Portugáliában és Olaszországban miért tudnak ugyanolyan kevesen idegen nyelveket, mint Magyarországon, pedig mindkét országban feliratozzák a filmeket.

M. Péter 2013.05.14. 16:15:13

@Barátusz: Írj az Oxford English Dictionary szerkesztőinek is, mert szerintük az innit használata "Freq. associated with the speech of young British Asians".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 16:23:18

@M. Péter:

Erről vitázni felesleges, mert ez scak egyéni ízlés kérdáse.

Globetrotter2014 2013.05.14. 16:35:07

@M. Péter: olaszországban biztos nem felriatoznak legalábbis amikor ott éltem soksok éve. Konkrétan nem sikerült olyan mozit találni egy nagyvársoban egy év alatt, ami eredeti nyelven adott volna bármiylen premier filmet.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.14. 16:53:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Azért Frédi és Béni esetében engedhettél volna. Vagy az elvicceli az eredeti mondanivalót? Miért nem lehet azt mondani: hát ja, az az egy az tényleg kivétel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 17:25:28

@én már a fény gyermeke vagyok:

A Frédi és Béni egy adaptáció, a magyar szöveg új alkotás, nem igazi fordítás. Jó-e? Jó. De egyszerűen más, mint az eredeti. Mint amikor a Hamlet alapján csinálnak egy filmet. Jobb a film, mint az eredeti?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.14. 17:30:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Te Shakespeare-t olvasol eredetiben? Az más, akkor én én kurva csöndben maradok amikor megszólalsz.

BTBTBT 2013.05.14. 17:40:30

@M. Péter: Nem gondolom, hogy irnom kene egy (kanonizalt) szervezetnek.
Az ugy masfel eves szemelyes tapasztalatom havi tobb tizezer londoni/whitechapel-kornyeki azsiaival (fiatallal is) elegendo szamomra abbol a szempontbol, hogy ok hanyszor "innit"-eznek, es mas nepcsoportok/osztalyok mennyivel tobbszor teszik ezt.

Globetrotter2014 2013.05.14. 18:01:35

@én már a fény gyermeke vagyok: és ennek mi köze is van a magyar szinkronhoz?

@M. Péter: azért ez nem igazán érdemi dolog, volt egy átkos rendszer ahol beengedtek kb 2-3 évente egy nyugati terméket. Nyilávn arra ráült az egész szinkrontársadalom és különösebben időhiányuk sem volt.

Ez aligha irányadó korunkra amikor a nagyobb nemzetek sokkal nagyobb mozi és TV bevételi fedezetével versenyben kell valük egyidőben kiadni filmeket.

Egyszerűen értelmetlen szélmalomharc.

Ehhez képest lassan ott tatunk hogy egyetlen moziban sem lehet eredeti nyelven megénzni a premierfilmeket csak a xar sebtében összerakott szinkronnal.

DieNanny CH 2013.05.14. 18:24:52

@hagyma:

Szerintem felesleges lenne őt magyarra tanítanod.

Világpolgár2012 2013.05.14. 19:05:01

@M. Péter:
Azért nem, mert a portugálok nagy része brazil szappanoperákat néz egész nap :)

Saját tapasztalat alapján tényleg csak azok beszélnek idegen nyelveket Portugáliában, akiknek a munkájuk/tanulmányaik miatt muszály.

GERI87 2013.05.14. 19:17:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ezzel vitatkoznék...nézz meg egy Mónikasót...(NE!), hemzseg a beszélni, ragozni képtelen cigányoktól...nem egyedi esetek, és tényleg, komolyan nem tudnak helyesen ragozni...mondatot alkotni!
Pedig az anyanyelvük és ez az esetükben nem tájszólás vagy ilyesmi, csak buták mint a föld és beszélni sem tudnak rendesen.

GERI87 2013.05.14. 19:21:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Valamikor még te írtad hogy van olyan vicc...vagy ilyesmi.... filmben amit nem lehet szó szerint lefordítani, mert a kulturális különbségek miatt nem érthető egy nem bolgárnak.....tehát helyettesíteni kell....a szinkron ha nem is feltétlen jobb, de sokszor szükséges.....felirat meg az olvasson akinek két anyja van....én a filmet nézni akarom nem olvasni...

GERI87 2013.05.14. 19:28:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Az észtországi oroszok nagy része őshonos, azaz még Észtország 1920-as megalakulása előtt ott éltek az őseik."

Ez nem igaz, Többségük a II.VH után települt be tervszerűen, az oroszosítás, iparosítás folyományaként...

Előtte a mai észt területen élő oroszok számaránya az összlakossághoz képest kb 8 % volt ma meg kb 40..25-30%..

"A hosszú orosz fennhatóság után a szuverén Észtország 88%-os nemzeti többséggel alakult meg az I. világháború után. Az 1 millió észt mellett ebben az időben 90 ezer orosz (8%), 20-25 ezer német, 8 ezer svéd, 5 ezer lett, 4 ezer zsidó nemzetiségű élt az államban. "

GERI87 2013.05.14. 19:31:31

@GERI87:

"ma meg kb 40..25-30%.."

...ma meg kb 25-30%...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 19:32:34

@GERI87:

Az, hogy valaki nem beszéli választékosan a nyelvét, még nem hiba.

Anyanyelvű ember 3 esetben hibázhat:
- nyelvbotlás, pl.részeg,
- élő beszéd pongyolasága, pl. egy politikus, aki elkezd egy hosszú mondatot, s mire avégére ér elfelejti mi volt az elején,
- direkt hibás stílus, pl. külföldi hibás beszédének utánzása céljából vagy egyéb stílisztikai céllal, lásd az "Evvel a dalban" című szám

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 19:34:45

@GERI87:

Persze, ez lehetséges. Alapvetően van ami érthetetlen, de ezzel vigyázni kell. Sokszor jobb ha le nem fordítás, mint a túlzott lokalizálás. Kedvenc példám: egy amerikai filmben a magyar változat a Jimmy Hoffát Petőfi Sándorként fordítja.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.14. 19:36:15

@GERI87:

"én a filmet nézni akarom nem olvasni"

Oké, de ha a szinkronra bízod magadat, valószínűbb, hogy kimaradsz sok mindenből. A feliratnál ez kevésbé jelentkezik.

GERI87 2013.05.14. 19:47:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Nem a választékosságról van szó....itt egyszerű mondatalkotás és ragozás nem megy. brutális.

"Oké, de ha a szinkronra bízod magadat, valószínűbb, hogy kimaradsz sok mindenből. A feliratnál ez kevésbé jelentkezik. "

ha olvasnom kell és pillantgatni alulra akkor meg a filmből nem látok részeket:)

GERI87 2013.05.14. 19:50:25

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Én ilyen durva esettel sose találkoztam...
Talán egy:
Eddy Murphy mondta a kaputelefonnak "beszél itt valaki magyarul?"
De ez még belefért mert vígjáték..

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.14. 19:55:37

@Grafogirl: hát így nem csoda, ha egynek hittelek bennetek.

GERI87 2013.05.14. 19:58:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Hát én most meg nem mondom neked melyik hulladék, mit mondott pontosan....

GERI87 2013.05.14. 20:06:33

@GERI87:

" A kislakásomat bútor szempontjába,...közös egyakarattal édesapám elhont...
"Akkor mér van ennek oka...nekem bosszút állt énrám...én nem álltam őrá...

Meg ilyesmik...

Grafogirl 2013.05.14. 20:34:31

@Babette_: Én nem ismerem személyesen, csak néha egy-egy email. Hiába jó messze lakik. Tehát ő a macskalány én pedig a Grafomániás lány és én általában Santiago, v. Dél-Amerika gyakran jogi, bevánándorlási stb. dolgok. Ági -Catgirl pedig turistikai felelős.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.15. 00:53:19

@én már a fény gyermeke vagyok: "Hát akkor nézd eredeti hanggal. Számomra kibírhatatlan pl. egy Michael Douglas a saját hangján. Mo-n ezzel nem lehetne színész, talán néma levente a szépember változatban. Dörnerrel szeressük de piszkosul"

Ez csak azert van, mert a magyar szinkronhoz vagy szokva:) en pl. ugy 6 eve nem nezek magyar szinkronos filmet (mivel az USA-ban nem szinkronizaljak magyarra a filmeket :D), es amikor neha-neha megis hallok magyar szinkront, akkor (tisztelet a kivetelnek) nagyokat szoktunk nevetni, hogy micsoda mellefogasokat csinalnak biz. szinkron hangok valasztasanal:) Csak egy legujabb pelda, Great Gatsby most jon ki, magyar szinkronnal :( szamomra kicsit mindig veszit az ertekebol a film, mert az eredeti hang hozzatartozik az eredeti szineszhez, a karakterhez. Sajnos manapsag a amgyar szinkron szineszet a beka feneke alatt van, nagyon gyakran hallani a "papir izt", azt, hogy felolvassak a szoveget, nem pedig atelve "eljatsszak". Erdemes megnezni az eredetit, es a szinkronos valtozatot...

www.youtube.com/watch?v=TaBVLhcHcc0 (eredeti)
www.youtube.com/watch?v=zQG2syaGmog (szinkron)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.15. 01:17:54

@Zsuzsi65: Zsuzsi, te egy huncut lány vagy. Ebben nem volt egy fia Douglas se. De érdekes volt, linkelhetnél ilyeneket többet is. Itt jobb az eredeti változat, vagy inkább a magyar gyenge. Rossz a szinkron, bár ez a pókember nekem minden hanggal kegyetlen. Caprionak jó hangot szoktak adni (most így hirtelen nem jut fejembe kit), itt fura volt. A nőt nem ismerem, vagy csak nem ismertem fel, nekem ezek az amerikai világsztár leányok mind egyformák. Na jó, Woody Allen összes volt feleségét felismerem.
De a lényeg: 1:0 neked.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.15. 01:48:05

@én már a fény gyermeke vagyok: Haha, koszi:) na, akkor itt van meg egy: kivetelesen eleg jol eltalaltak Robert de Niro hangjat...a tobbi?..hmm...

The Big Wedding/A nagy nap:
www.youtube.com/watch?v=hS7AL-skMwo (magyar)
www.youtube.com/watch?v=--83R-9Dabg (eredeti)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.15. 01:52:45

@én már a fény gyermeke vagyok: Itt egy Michael Douglas, jsut for you: www.youtube.com/watch?v=0p_qr85A2u8
Egyebkent ez az egyik kedvenc thrillerem tole:)

Bubyman 2013.05.15. 02:10:42

Legyen Magyarorszag Europa Floridaja!

tucano 2013.05.15. 07:42:49

@Grafogirl: köszi szépen, nekilátok papírokra vadászni, remélem minden megvan.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.15. 10:23:28

@Zsuzsi65: Ez jó szinkron, baromijó hangokkal. Viszont el kell ismernem, MD orrhangja rengeteget javult az idők során. Sokat tehetett ezügyben fül-orr-gégésze, gyógyszerésze.

*matahari* 2013.05.15. 11:09:03

azért arra kivancsi lennék, hogy jartak-e mar magyar korhazban komolyabb problémaval... az egy kicsit mellbevago lenne az angol viszonyok utan, plane magyartudas nélkül. vagy telik a magankorhazra is az angol nyugdijbol?

Sadist 2013.05.15. 12:25:58

"szerintem ez sem a pénzről szól, mint sok minden más."

Persze, a pénz nem boldogít, kivéve, ha sok van belőle.
Egy másik verzió szerint a pénz nem boldogít, amit viszont kapni lehet érte, az már igen.
Ezt maximum a tizenéves kislányok hiszik, hogy a pénz nem számít. Dehogynem, a pénz IS számít. Nélküle nem volnának finom borok, nyáron is hűvös, légkondicionált lakás, opera, színház, de még csak szép nők sem.

Grafogirl 2013.05.18. 00:15:55

@tucano: Ha egyeb info kell akkor csak írj a feszibukira :).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása