oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 06. 06:52,  Nem szeretnénk itt felnevelni a gyereket 549 komment

2013. május 06. 06:52 Határátkelő

Nem szeretnénk itt felnevelni a gyereket

Megfigyeltem (így bőven több mint 600 poszt után nem nagy kunszt, persze), hogy érdekes hullámokban jönnek az írások, mintha egyik vonzaná a másikat, így aztán ma megint egy angliai történet következik. Számomra Róbert írásának a vége volt a legérdekesebb, amikor arról ír, a sikeres megtelepedés ellenére is milyen nehéz a „menni vagy maradni" kérdésre választ adni.

Brighton, Anglia_1.jpg

„2007 októberében megismerkedtem a párommal, igazi, mindent háttérbe szorító szerelem volt. Sajnos én Szegeden laktam, a párom Székesfehérváron. Elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az ingázást nem szeretnénk hosszútávon csinálni.

Mivel mindketten azok a típusú emberek voltunk, akik „mindig is ki akartak menni külföldre, csak sosem volt elég bátorságuk", felkerestünk egy kecskeméti céget, akik munkaközvetítéssel foglalkoznak Angliába.

Korrektek voltak, nem kértek pénzt, csupán szerződést kellett aláírni, hogy 3 hónapig nem hagyjuk ott a munkahelyünket, amit ők találnak nekünk és bárhol lehet (azt elfelejtették megemlíteni, hogy ők 1 éves szerződést írtak alá a céggel, ahova kiközvetítenek).

Nem voltunk megijedve

Beleegyeztünk természetesen, találtak is munkát Cumbriában egy Grasmere nevű kis faluban. Tele voltunk reménykedéssel, álmokkal és izgalommal. A párom elég jól beszélt angolul, én sajnos nem. Ismertem rengeteg angol szót internetes játékokból (haha, a haszontalan időtöltés néha jó is tud lenni), szóval nem voltunk megijedve.

Összepakoltuk, amit csak tudtunk és nekivágtunk.

Egy négycsillagos "posh" hotelben voltunk „general assistant"-ok, ami a mindenes megfelelője. Szerencsére főként felszolgáltunk, néha szobatakarítás, bárban dolgozás néhány hónap után, párom a recepción is besegített.

Hidegzuhanyként ért bennünket, hogy az otthon tanult angol semmit sem ér, ha nem érted meg, hogy mit mondanak, és hogy mennyire más kifejezéseket / szavakat használnak valójában. A dialektusról meg ne is beszéljünk. Cumbriában a vaj nem "báttör", hanem "buttör", a "dzsászt" pedig "dzsuszt" és még sorolhatnám.

Az első 3 hónap rémálom volt

Félre ne értsetek, anyagilag mindenünk meg volt, korrektül fizettek, mindenre jutott pénzünk, de a szállás rémálom volt. Együtt laktunk a kollégákkal egy 7 szobás házban két fürdővel, egy konyhával... Én naivként valahogy mindig azt gondoltam, amíg otthon laktunk, hogy az angolok amolyan „úriember" típusúak, tiszták, ápoltak, előzékenyek... egy olyan embertípus, amelyre fel lehet nézni.

Ez a véleményem nagyon gyorsan megváltozott. Koszosak, nem adnak a higiéniára, rendet nem tartanak, maguk után nem takarítanak... legalábbis azon a szinten csak ilyen angolokkal találkoztunk (természetesen tisztelet a kivételnek), még ma is felfordul a gyomrom, ha felidézem ezeket az emlékeket.

Ehhez hozzájött még a honvágy, a család és barátok hiánya, az itteni szokások nem ismerése, a nyelvi hiányosságok, a másfajta ízek, szagok, termékek. Nagyon sokszor a határán voltunk annak, hogy hazamegyünk, de a büszkeség (azt hiszem, az volt) visszatartott bennünket.

Irány Anglia legdélibb pontja

Volt egy pocsék nyarunk (3 hétig még a napot sem láttuk), ami után a Kedvesem úgy döntött, hogy Anglia legdélibb pontjára fogunk költözni. Elővette a térképet és rábökött Brightonra.

Nagyon nagy szerencsénk volt, hogy barátok segítő kezet ajánlottak nekünk a költözés megoldásához, el lehettünk náluk, amíg találtunk munkát és lakást. A párom a helyi Sportsdirectben kezdett dolgozni (ott többnyire mindig van felvétel), engem egy barátom invitált a helyi Dominóba pizzafutárnak.

A költözéssel és a bér ideiglenes kiesésével anyagi gondjaink lettek nagyon hamar, így még az is veszélybe került, hogy hogyan veszünk ki lakást / szobát. Végül barátokkal vettünk ki együtt egy viszonylag nagyméretű lakást.

A szerencsénk az volt, hogy én a harmadik héten már 60 órát tudtam dolgozni pizzafutárként, amivel a netto havi fizetésem elérte az 1700-at, ami nagyon jó. (Tudom ajánlani, hogy ha valaki itt akarja elkezdeni az életét, jöjjön ki, vegyen kocsit, vagy hozzon és kezdjen el pizzafutárként dolgozni. Nyelvtudás nem igazán kell csak egy jó GPS).

Diploma és nyelvtudás nélkül hosszú az út

A párom néhány hónap után talált egy jó munkahelyet, ami beleillett a diplomájába és azóta is ott dolgozik, már középvezetőként és minden téren meg vagyunk elégedve vele. Biztos munkahely, jó kereset és még meg is becsülik.

Nekem diploma és nyelvtudás nélkül sokkal hosszabb utat kellett bejárnom. Az volt a szerencsém, hogy én nagyon szeretek beszélgetni emberekkel és ez egész jól "felhúzta" az angolomat. Másfél évig voltam pizzafutár, aztán elegem lett.

Sajnos a nyelvtudásom még mindig nem volt tökéletes (még mindig nem az négy év után) ezért nem sikerült irodai munkát találnom, hiába volt több év kereskedelmi tapasztalatom. Egy pubban helyezkedtem el felszolgálóként.

A jó dolog idekint, hogy ha keményen dolgozol, az megtérül (nem úgy, mint otthon). Két hónap után team leader (amolyan kisfőnök) lettem, négy hónap után gyakorlatilag egyedül vittem a pubot. Sosem lettem asszisztens menedzser (aki a második ember) de a munkakört elláttam.

Egy év után besokalltam (azt tudni kell rólam, hogy soha az életben egy percet sem akartam vendéglátásban dolgozni és tessék, lehúztam két és fél évet benne), legfőképpen azért, mert a párommal jóformán hetente egyszer találkoztam. Mire hazaértem, ő már aludt, mikor elment dolgozni még én aludtam. Háromhavonta volt közös hétvégénk kb.

Végül sikerült az irodai munka

Két hónap munkanélküli után, amikor is elküldtem a jelentkezésemet több mint 300 helyre, felvettek a jelenlegi munkahelyemre, ahol megint bebizonyosodott, hogy ha keményen dolgozol, az megtérül. Két hónap után előléptettek sales managerré, fél év után pedig megkaptam a cég kereskedelmének az irányítását.

Jelenleg is ezt csinálom, 9-től dolgozom 6-ig, hétfőtől péntekig, irodában. 3 év alatt sikerült eljutnom idáig, de megérte. Közben összeházasodtunk a párommal, most éppen a gyerekeket tervezzük, és nem tervezünk hazamenni az otthoni helyzet miatt. Egy kis lakást bérelünk, ahol berendezkedtünk, de – hála az égnek – már nem lakunk együtt másokkal két éve.

Érdekes, így, hogy nem élünk otthon, szinte csak a rosszat halljuk otthonról. Mindenki biztat bennünket, hogy nehogy hazamenjünk, mert rémálom, ami ott van. Viszont nem szeretnénk itt nevelni fel a gyerekeket, mert szeretnénk, ha hasonló értékrendet kapnának, mint amit mi kaptunk. És hasonló oktatást is.

Jobb, ha magad jársz munka után

Hogy legyen a posztban használható infó is, néhány dolgot azért leírok.

A minimumfizetés olyan nettó 900 fontra jön ki havonta 170 óra munkával. Ha az ember ki akar jönni kevés nyelvtudással, akkor valszeg nem fog kapni teljes munkaidős állást, tehát ha valaki tervezgeti a kijövetelt és úgy számolja, hogy "900 font mínusz szoba, kaja, rezsi stb. még mindig marad 200 fontom, az jó" az nem biztos, hogy ilyen egyszerű lesz.

Legtöbb helyen csak részmunkaidőre vesznek fel kezdőket, ami 10-18 óra egy héten, ami nem sok, annyiból nem lehet megélni.

Elkerülném a magyar munkaközvetítőket is. Nyomtass ki önéletrajzot, esetleg kísérőlevelet, és kezdd el végigjárni a vendéglátó egységeket, pizzériákat, McDonald's-okat, pubokat, éttermeket, kávézókat, stb. Előbb-utóbb valahol maradhatsz dolgozni.

Tudom, hogy nálunk otthon ez nem szokás, és még talán cikinek is tűnik először, de ez itt így megy. Nagyon sok önéletrajzot el kell szórni, hogy legyen valami eredmény. Ha találtál munkát (akármilyet) akkor már nyert ügyed van, mert meg van a pénzforrás és mellette elkezdheted építeni az életed/karriered.

A magyarokról

A magyarokról nekünk felemás tapasztalataink voltak, hála az égnek egyre több értelmiségi magyar költözik ki, így talán lehet ismerkedni magyarokkal. Sajnos a legtöbbször az a baj, hogy külföldön éltek, és amikor találkoztok, valami miatt a másik magyar azonnal valami közösséget érez veled (mindketten külföldön vagyunk, legyünk tesók – gondolom, valami ilyesmi lehet mögötte) és máris a zsebedben turkál.

Találkozol magyarral, és itt az első 6 kérdés: „hol dolgozol?" „mennyit keresel?", „hol laksz?", „mennyit fizetsz a lakásért?", „tudsz-e valami jó munkát?", „tudsz-e valami jó szállást?". Kicsit kisarkítom, persze, de nagyjából ez a séma. Természetesen van egy bizonyos értelmi szint, ahol ez azért sokkal burkoltabban zajlik...

És még egy nagyon fontos dolog, mielőtt bárki is nekivág: jó ha tisztában vagy vele, hogy ha külföldön munkát vállalsz és élsz is ott néhány évet (az nem élet, hogy kimész, dolgozol látástól vakulásig, ötödmagaddal bérelsz 1 szobát, nem költesz semmire, nem mész sehova és hazaviszed a pénzt 3 év után, hogy vehess egy házat, aztán 20 év múlva rájössz, hogy a legszebb éveidet áldoztad be - miért is? néhány tégláért), utána már soha nem leszel az, aki előtte voltál.

Engem nagyon megváltoztatott. Emlékszem milyen stresszesen, agresszíven jöttem el otthonról, mert az volt az alapbeállítás. Ma már nevetek azon, hogy otthon az emberek milyen görcsösek és mennyire felidegesítik magukat minden jelentéktelen dolgon.

És a honvágy nem szűnik... sosem. Az ember néhány év után két szék közé tud csak leülni. Nem megy haza, mert rengeteg dolog jó itt, sokkal jobb, mint otthon. De menni akar, mert ott a magyar föld, a család, a barátok, a megismert dolgok... Nehéz ez, nem mindig fenékig tejföl."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr935282988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tableno 2013.05.06. 07:21:10

Na ugye, hogy ér valamit az a diploma vagy szakma! Lehet alul kezdeni, de nem muszáj megragadni ott. A honvágyról: szerintem pont az első nagy nehézségek elülte (2-3 év) után a legerősebb, ha továbbra is jól mennek majd a dolgaitok, fokozatosan enyhülni fog. Most a lényeg az, hogy kezdjltek el megismerni és élvezni azt az országot, ahol éltek, szerezzetek helyi ismerősöket, legyenek szabadidős tevékenységeitek, kiránduljatok, stb. Sok sikert!

NIKI LAURA 2013.05.06. 07:23:27

Egy kaptafa:a nevek,városok cserélődnek csak a játék ugyanaz marad a beírások 90%-ban.

"Életünk Londonban,magyarokat kerüld(csak a szakmunkásokat),dobj szét önéletrajzot,otthon rossz,vendéglátó munka,stb)
A torzsa,alap szinte szóról-szóra mindig megyegyezik.

Egy mondat-rendhagyóan-tetszett,miszerint a határátkelők legnagyobb része beáldozta magát egy pár "tégláért"!!!!!

orange85 2013.05.06. 07:31:38

@NIKI LAURA: alapigazságokat addig kell sulykolni míg vérré nem válik.
a maradék 10 % teszi a dolgokat nehézzé, kiszámíthatatlanná.
te viszont stabilan hozod a formád, már már unalmasnak mondanám.
a téglás részt viszont remekül megfogja a lényeget,örülök hogy neked is tetszik.puszi a hasadra.

kell még angol poszt,toljátok gyerekek!

2013.05.06. 07:40:36

@NIKI LAURA: A te hozzászólásaid sem változnak semmit. :O

NIKI LAURA 2013.05.06. 07:40:40

Senki nem dolgozik Falkaland,vagy a Man szigeteken??

Bircanyírás,vagy a "TT "versenyen pályaőr,csak ne vendéglátás mán..

2013.05.06. 07:41:48

A poszt nekem tetszett, több ilyet.

orange85 2013.05.06. 07:50:49

@NIKI LAURA: oda akarsz menni?ez sztem nem egy mesemondó szakkör, nem csak azért olvassuk a blogot mert szórakoztat és nincs más dolgunk.

Len.Mag 2013.05.06. 08:22:23

Ez az "angolok koszosak, nem takarítanak maguk után" dolog kezd egy kicsit unalmas lenni. Nézz már szét egy átlag magyar cég - akár multi, akár kkv - konyhájában, vagy bárhol, ahol emberek laknak vagy dolgoznak együtt! Az, hogy valaki mennyire ad magára meg a környezetére, rohadtul nem nemzetfüggő!

KIivételesen NIKI LAURÁVAL értek egyet: ezt a történetet ezerszer olvastuk már, max. másik város, más nevek, kissé eltérő munkakörök.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.05.06. 08:24:37

na végre egy sales-es :))))))

jó a poszt :)))
hajrá sok sikert az életben

Vlad Gierst 2013.05.06. 08:30:17

"Kedvesem úgy döntött, hogy Anglia legdélibb pontjára fogunk költözni."

Akkor elnézte kicsit a térképet. :)

LyukasBogrács 2013.05.06. 08:33:34

@Vlad Gierst:
Ferdén tartotta. Előfordul az ilyen.

orange85 2013.05.06. 08:39:06

@Len.Mag: "Az, hogy valaki mennyire ad magára meg a környezetére, rohadtul nem nemzetfüggő!".ezt gondold át.
van olyan csoport mo-n aki pont erről is ismert.gondold ezt át még egyszer.
az, hogy én hogyan állok hozzá a körülöttem lévő dolgokhoz az legalább annyira egyéni döntés mint környezeti hatás.az meg ott van ahol élek.
nem kell felfújni a dolgot:ha vki 10/10-ből azt látja kint hogy az angol koszos és rendetlen akkor hajlamos az általánosításra.biztos vannak olyan angolok is akik rettentő pedánsak,csak oda meg magyar szem nem jut be.vagy nem.például.

de milyennek kéne lennie egy posztnak?ebben is van új élmény, új info és ez bőven elég. a 600 poszt után eget rengető újdonságot ne várjon senki arról, hogy milyen kiszakadni és ez hogyan sikerült.pont.

váj mí 2013.05.06. 08:44:41

Értek én mindent, csak ezt a két mondatot, így egy gondolatmenetben nem:

"Viszont nem szeretnénk itt nevelni fel a gyerekeket, mert szeretnénk, ha hasonló értékrendet kapnának, mint amit mi kaptunk. És hasonló oktatást is."

vs.

"Emlékszem milyen stresszesen, agresszíven jöttem el otthonról, mert az volt az alapbeállítás. Ma már nevetek azon, hogy otthon az emberek milyen görcsösek és mennyire felidegesítik magukat minden jelentéktelen dolgon."

Bár elképzelhető olyan univerzum is, ahol az agresszió, stressz, görcsölés és idegeskedés pozitívum. Mit tudhatom én, ugye?

think different 2013.05.06. 08:44:57

@NIKI LAURA: Az az a sziget, ahol a motoros pizzafutarnak 1.47.23 alatt kell kiernie?:)

orange85 2013.05.06. 08:47:24

@váj mí: odakünn se jó gyereket nevelni meg itthon se :-)

orange85 2013.05.06. 08:49:09

@orange85: dehogy.hazajön,felneveli és mikorra a gyerek emberré érik visszamennek.

váj mí 2013.05.06. 08:54:16

@orange85: Ahham, és közben burokban él a kölyök is, meg ők is. Hm, éppen meg lehet csinálni ezt is, de csak részben. Ja, és arra nem lesz elég az irodai melós angol fizetés.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.06. 08:56:59

"Viszont nem szeretnénk itt nevelni fel a gyerekeket, mert szeretnénk, ha hasonló értékrendet kapnának, mint amit mi kaptunk."

Ez az örök probléma minden emigráns előtt: be akar-e illeszkedni vagy sem, a hely részévé akar-e válni vagy csak pénzt akar keresni külföldön.

think different 2013.05.06. 09:02:29

@orange85: UK-ből nézve a közeljövőben otthon nevelni elég "spártai" lesz a gyereknek:

"Drága elsőszülöttem, Kovács Danepülósz Héraklész, holnaptól egy őseid szülőföldjén fogod tanulmányaidat végezni. Az iskolád kemény lesz, de felkészít egy még keményebb jövőre. Tudom, hogy kegyetlen szülőknek tartasz minket, de mikor az asszonyverést, kutyában botlást és kábelfelszedést megtanultátok, akkor meg fogod érteni, hogy mi csak jót akartunk neked... Az áldozatod gyümölcse pedig egy dohányárú kiskereskedés vagy jutalomjáték a smaragzöld gyepen, üres lelátók előtt lesz. Millió drachmáért."

_Jeff_ 2013.05.06. 09:02:45

szörnyű, hogy milyenek az iskolás korú gyerekek itt. mondjuk nincsenek is nevelve egyáltalán, szóval nem is csoda.

de miért kell úgy tenni, mintha csak anglia és magyarország létezne? van még jónéhány ország, ahol el lehet boldogulni angolul

SECI 2013.05.06. 09:07:33

@Vlad Gierst: Nem nezte el, csak lehanyta a lenyeget: "ahol meg sut a nap" :)

SECI 2013.05.06. 09:10:43

Az ember egy ido utan rajon, hogy a magyar es brit iskolarendszer nagyon mas. Mindkettoben vannak jo es rossz dolgok. Mindketto arra az eletre nevel, ami var rad ;)

Mrs. Clayton 2013.05.06. 09:13:53

@NIKI LAURA: na, csak kiderül h miskolci vagy ;-)

Vlad Gierst 2013.05.06. 09:15:22

@SECI: Értem. Viszont csomó ember meg Cornwallban akar élni, furcsállottam, hogy pont ők nem. :)

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.05.06. 09:16:14

Kissé keserédesre sikeredett. Ha így érezném itt magam lehet, hogy inkabb hazamennék. Ez az 'itt is meg ott is van jó is meg rossz is' sajnos nem ad tanàcsot a tovàbbiakra nézve. Kedves posztoló: Amíg felnő a gyerek ti hol lesztek? A kettőtök szerepét erősen alulértékeled- màrmint a tanítàs, nevelés tekintetében.
Màs: tudom költői kérdés, de a f..sznak jàr ide angliàsat olvasni minden vérmagyar? Kéne indítani egy blogot az ő történeteiknek, mert szerintem frusztràlja őket a sok mondanivaló...és màr beléjük büdösödött.

Mrs. Clayton 2013.05.06. 09:19:56

@váj mí: hát ezeken én is nézek nagyokat, mert ok, h általános iskolás matekot tanul a gyerekem 16 évesen, de nem stresszelik szét hülyeséggel, így ő is magabiztosabb
ráadásul az itteni sikeres felnőttek is ebben az oktatásban szerezték a tudást, ami úgy tűnik jobban megérte nekik, mintha Mo-n tanultak volna

lehet bennem van a hiba, de én akkor érzem idegenül magamat, ha Mo-n megyek be a Tescoba, v ha a jobb oldalon kell vezetni, majdnem neki is mentem éjszaka egy szembejövőnek

Bubyman 2013.05.06. 09:24:51

Minek kell iskola? Csak agymosott droidod nevel a gyerekbol.

2013.05.06. 09:26:31

@orange85: Igen, mondjuk ha esetleg a külföldiek ellátogatnának peremkerületekbe Budapesten, lehet, hogy megváltozna a véleményük, és azt mondanák, hogy milyen mocskos és szemetes Budapest, ami igaz is, csak ők ezt nem látják... Amúgy biztos vagyok benne, hogy ez bármely más nagyvárosban előfordul, de ott legalább eltakarítja a közterületes cég és/vagy vállalat...

Furcsa, hogy az emberek többsége Magyarországon mennyire igénytelen a környezetével szemben. Buszmegállóban cigicsikk hegyek, erdőben sitt és egyéb oda nem való hulladék, kutyaszar hegyek a járdán, és lehetne folytatni a végtelenségig. Szóval abban a magyarok nagyon jók, hogy mást szapuljanak, csak előbb a saját házuk táján kellene söprögetni, aztán általánosítani.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.06. 09:31:00

@NIKI LAURA: nyilván azért, mert aki IT-snak, mérnöknek, stb.-nek megy ki, az nem ilyen "kalandosan" kap munkát. Abban nem lenne izgalom az olvasó részéről, hogy itthon felvette velem a kapcsolatot egy fejvadász, leemaileztük a dolgokat, küldtem önéletrajzot, megbeszéltük a potenciális cégeket, elküldte a CV-m, telefonon beszeltem az érdeklődő cégekkel, összeszerveztem pár napra az összes interjút Angliában, kiutaztam, interjúztam, hazajöttem, vártam az ajánlatokra pár napot, kiválasztottam a legszimpatikusabbat, felmondtam melóhelyen, kiköltöztem, kivettem egy szobát, dolgozom, most keresek önálló lakást.
Ezeket a munkásokat sokszor nem a magyar lét kergeti el, hanem szakmai kihívás, érdeklődés, más kultúra megismerése, stb.
Ez nem olyan kalandos, mint a sosem akartam a vendéglátásban dolgozni, mégis lehúztam 2,5 évet benne (bár a pizzafutár nekem messze van a vendéglátás igazi jelentésétől).
Maximum annyit tudnék én pl. írni, hogy akartam sok mindennel foglalkozni, de csak a szakmámban dolgoztam eddig, leszámítva a középiskolai nyarakat.

2013.05.06. 09:31:30

@orange85: Szerintem minden magyar először a saját háza táján söprögessen, aztán mondjon véleményt más nemzetről. Valamiért egyeseknek a vérében van a másik szapulása, független attól, hogy az honfitárs, vagy más nemzetiségű.

Szerintem szégyen, hogy Budapesten hegyekben áll a szemét, cigicsikk, kutyaszar, emberek élnek az utcán és lehetne sorolni a végtelenségig. Elég igénytelen némelyik ember a környezetével szemben, gondolom a sitt meg szemét hegyek sem véletlenül kerülnek az erdőbe. Ezen kéne elgondolkodni, nem másokat szidni meg általánosítani.

váj mí 2013.05.06. 09:31:38

@Jess G: Hm, mna ez az. A fenének kell megnyomorítani a gyerekeket? A középiskolai matematikából már semmire sem emlékszem, mert annyira szükség volt rá a mindennapokban. Igaz, nem is foglalkoztunk vele túl sokat, leginkább semennyit.

Khm, jó múltkoriban, amikor otthon voltam, úgy köszöntem el az egyik eladótól egy üzletben, hogy "bis bald", meg fizetés után "dankéztam" egyet. Fel sem tűnt, csak akkor esett le, hogy mit csináltam, amikor azon kezdtem el töprengeni, miért bámult rám olyan furcsán? Reflexek ....

ZOH 2013.05.06. 09:31:49

érdekes, a gyereknevelés nálunk pont fordított előjelű érv :-)

jó írás amúgy, hajrá!

2013.05.06. 09:32:41

@orange85: Bocs, úgy tűnt, hogy megette a hozzászólásomat a blogmotor, most meg előkerült, valami anomáliának lehettem szemtanúja. Ezért írtam le még egyszer ugyanazt, csak másképp. :)

KJ. 2013.05.06. 09:36:24

Sztem. nem olyan gáz NIKI LAURA.beszólásai,nemtom miért b@sztatjátok,a Man sziget engem is érdekelne,és a TT is..amúgy értelmes érthető poszt,és jó,hogy jól érzik magukat összességében.GRAT. sok sikert..

Mrs. Clayton 2013.05.06. 09:39:20

@váj mí: valaki itt előttem megjegyezte, h külföldön a külföldi életre Mo-n meg a magyar valóságra nevelnek, nekem jobban tetszik, ha a hülye gyerek is öntudatos, magabiztos, mint ha az értelmes is kishitű, bizonytalan, félszeg

biztos vagyok benne, h miután elmentél megjegyezte magában, mit játssza itt az agyát ez a nő
én egy év után még fordítva vagyok, be-be szúrok az angolba egy jó-t, persze-t, olyankor is néznek, h mi van?

nyuszigonosz 2013.05.06. 09:41:23

Nem is rossz poszt. Most úgy nem is tudom a kommentek elolvasása után kine mi baja is van vele...
Ez az ö történetük, ö életük, és megosztották. És hogy a gyerekeiket majd hol fogják nevelni, azt meg már azért hagyjuk rájuk.
Minden jót !

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.06. 09:45:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: szamomra nem volt kerdes. Azert jottem, hogy beilleszkedjek.

A teglava tett sok eves szopast en sem ertem. Nem kenyelmesebb beilleszkedni es elvezni a kulfoldet, mint hazaszaladgalni es par ev utan ugyan ott tartani mint mielott kiment az ember?

Mrs. Clayton 2013.05.06. 09:51:14

@Kovermadar: mint max is mondta vannak akik tudnak és be is akarnak illeszkedni, vannak akik meg nem tudnak és nem is akarnak
nekem olyanok, h ez a hazám, meg ide kötnek a barátaim, családom soha nem jelentett semmit, így nem is értem azokat, akik meg azt mondják, h haza húzza a magyar szó, magyar föld, ez nekem kínai, nem értem, h mire gondolhat ilyenkor a költő

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.06. 09:56:48

@Kovermadar:

Persze, esetedben nincs probléma.

De múltkor is írtam, 3 kategória van:
- "vendégmunkás": ő csak a pénzért megy ki, de nem akar helyi lenni, számára mindig a születési helye az igazi haza, s csak azért nem megy haza, mert az új helyen jobbak az anyagi körülményei, s ezeket meg sem tudná otthon közelíteni - ez az ember mindig külföldi lesz új helyén, nem is akar más lenni,
- "kisebbségi": számára már haza az új hely, de nem veszi fel a helyi szokásokat, ő megtartja szülőhelye szokásait, de jobban kötődik új hazájához,
- "asszimiláns": számára a szülőhaza csak egy életrajzi tény, emlék, de nem érdekli, ő helyi ember akar lenni mindennel együtt új hazájában.

Csige791 2013.05.06. 10:05:54

Szerintem sem rossz poszt, bár kicsit zavaró a nem diplomások lenézése mert ő már sales manager ami persze Angliában nem sok szart jelent hisz itt bárkiből lehet akármi, vagy bárki lehet akárki. :) (idéztem valahonnan)

Én nem szeretek lenézni másokat mert mondjuk kevésbé jól hangzó munkát végeznek mint én. Az is fura, hogy zavarja az ilyen olyan burkolt "tudsz-e munkát" segítségkérés, miközben ők is úgy költöztek Brightonba, hogy segítségre szorultak, különben éhen haltak volna vagy mi.

Értelmiségnek tartja magát, csak értelmiségiekkel hajlandó ismerkedni, miközben még angolul sem tudott egy szót sem mikor megérkezett. :) Tipikus példája a takarítóból lett főnöknek akiknek akkora az arca a semmire, hogy már szóba sem áll a régi barátaival. Mondjuk, - bocs- de ez szánalom.

De összességében nem rossz poszt, a gyereknevelős részel egyetértek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 10:06:19

@váj mí: Nekem is ez ütötte meg a szememet. Akkor most a posztoló azt akarja, hogy ugyanolyan stresszes legyen a gyereke, mint amilyen ő volt? Hogy aztán küzdelem legyen majd a gyereknek is megszabadulni a stressztől? Nagyon nem értem.

Az én számomra az egyik legpozitívabb dolog a kiköltözésünkben, hogy elhoztam a gyerekemet a magyar oktatási rendszerből, és ha rajtam múlik SOHA nem is fogja megtapasztalni azt. Épp elég rokonunk-ismerősünk gyerekén látom, hogy mit művel velük a magyar oktatási rendszer, és ez csak egyre rosszabbodik. Rengeteg lexikális tananyag, emiatt rengeteg stressz, életrevalóságra nevelés meg semmi. Na ilyen oktatási rendszerbe ne járjon inkább a kisfiam.

Robert N. Danahi 2013.05.06. 10:06:26

A határátkelőt át kéne keresztelni most már Angliábanélőre,...kicsit unalmas már, hogy minden második poszt valami szerencsétlenről szól, aki pénz, nyelvtudás és szakma hiányában kimegy rabszolgának, aztán telesírja a blog oldalát a nehéz körülményeiről.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 10:08:34

@think different: Ez nagyon jó!!! :)

Pont ilyenre gondoltam, csak nem ezt írtam le, hanem egy kicsit árnyaltabban, meg diplomatikusabban :)

Len.Mag 2013.05.06. 10:13:19

@orange85: Elég sok emberrel dolgoztam már együtt. Én azt gondolom, hogy álszent dolog, hogy bizonyos népcsoport higiéniai szokásaira (vagy azok hiányára) finnyogunk (akár okkal), amíg a magunk háza táján is van "sepernivaló".

kikiva 2013.05.06. 10:14:25

Hm. Ez egy érdekes cikk számomra, különösen az oktatásra vonatkozó komment része.
Angliai, szegényebb környékbeli középiskolában eltöltött 1-2 évem után én is úgy gondoltam, inkább otthon küldeném suliba a gyerekem, viszont mióta egy 'outstanding' általános iskolában dolgozom, szintén amolyan szegény, bevándorló környéken, nagyon máshogy látom. Azért nagyon nem mindegy, hogy a szülőknek kell a WC papírt vinni a suliba (mint sok magyar suliról hallottam) vagy az iskola adja a gyereknek a táskától kezdve a radírt és pl olyan 'art' részelege van egy 450 fős ált. sulinak, ahol még égetőkemence is van a gyerekek alkotásaihoz...

2013.05.06. 10:15:10

A vegere egesz jo lett a poszt. Igaz vagy fel percig gondolkoztam, hogy mi az a "dzsászt". Mentsegemre legyen mondva, hogy meg nem volt meg a reggeli kave.

váj mí 2013.05.06. 10:19:51

@Jess G: Hm, én ugyan nem én úgy nézek ki, mint akinek valaha is lesz gyereke, de ha lenne amellett tenném le a voksom, hogy kevesebb adatot magoltassanak vele a suliban, és több gyakorlati, praktikus tudást és "skill"-eket ( ;) ). sajátíttassanak el vele.

Hát, kb. szerintem is megjátszós libának könyvelt el,de ezen már nem segíthetek ;).

Eiknarf 2013.05.06. 10:19:55

@Mr. Long: Pont ezen gondolkoztam, hogy miért nem olvasok ilyen sztorikat is.. Rengetegen vannak külfölfön, aki ezt a sémát követték (én is). Szerintem ezek az iräsok csak erösítik azt a tévképzetet, hogy csak így, "alulról" lehet kezdeni külföldön. Pedig mennyien vagyunk kint akik kb. középvez szintre estünk be az elsö naptól kezdve.
Ezek is érdekes tapasztalatok, és sokat segíthetnek a hasonló kvalitäsú embereknek.

KJ. 2013.05.06. 10:22:27

Mr. Long Utcai motorverseny,a Mann szigeten,több mint száz éve rendezik,nagyon komoly,és nagyon veszélyes...nézz rá a you...on.

váj mí 2013.05.06. 10:23:06

@Jani haverja: Na igen, mert az pokolian hasznos tudni, hogy Vörösmarty Mihály pontosan hol született, és hova járt iskolába. Különben ... hm, különben nem is tudom, mi is lesz?
Viszont egy kérvényt vagy hivatalos levelet már nem tudnak megírni. Minek azt?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 10:27:39

@Jess G: Ezzel én is pontosan így vagyok. Nekem a hazám a Föld nevű bolygó, de csak azért nem a Naprendszer, mert az én életemben még nem lesz normálisan betelepítve egyik bolygója, vagy holdja sem, úgyhogy ez számomra nem perspektíva :)

nyuszigonosz 2013.05.06. 10:30:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Meg aztán vagyok én. :DDD
Több országban érzem otthon magam.
Mindenhol helyinek néznek.

nyuszigonosz 2013.05.06. 10:34:20

@váj mí: Érdekes, mi valamikor tanultunk az iskolában kérvényt meg hivatalos levelet irni.
Azt is hittem, hogy mindenki megtanulta és tud is...
Igaz, azóta már annak is változott a formája, szövege,kiejezésmódja...úgy egészben egy mai hivatalos levél abszolút más mint mondjuk még pár évtizede.
Nekem nem probléma mondjuk, és ma már tudom, hogy a fél világ ilyet nem is tud írni, söt érteni sem!!!
Szabadidömben mások ilyenjellegü levelezéseit is intézem. :D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 10:34:44

@váj mí: És a másik röhej az, hogy én pl. anno 5-ösre érettségiztem magyarból, bár soha nem érdekelt, de megtanultam. Most viszont egyetlenegy költőnek-írónak nem tudom pl. nemcsak a pontos születési idejét, de az évet sem. Nem is volt rá soha szükségem. Megérte elpocsékolni az időmet a megtanulásukkal? Szerintem nagyon nem.

nyuszigonosz 2013.05.06. 10:35:50

@Jani haverja: Fejlesztetted az agysejtjeidet.

2013.05.06. 10:36:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a 3 kategoria kozott van atjaras. Sokan jonnek vendegmunkasnak es valahogy megragadnak valamely orszagban es lesz beloluk kisebbsegi. Ha meg el is vesznek egy helyit, eszre sem veszik es asszimilalodnak par ev utan.

bpetya75 2013.05.06. 10:40:48

@Jani haverja:

Az emberi agy működése, és a tanulás folyamata jóval összetettebb annál, hogy ki lehetne jelenteni, hogy amit nem használtál közvetlenül az életed folyamán, azt fölöslegesen tanultad meg.

Abban egyetértek, hogy nem lenne szabad a törit vagy az irodalmat adatbiflázássá silányítani, de azért ne essünk már át a ló túloldalára! Ha nem is tudod, hogy mikor született Vörösmarty, az azért nem olyan nagy hátrány, ha tudod, hogy Balassinak volt e a kortársa, vagy Petőfinek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.06. 10:44:33

@charlieharper:

Persze, ez előfordul. Más lesz, mint amit az egyén akart.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.06. 10:44:44

Hiányzó láncszemek tucatjai megint. Milyen céghez vették fel? Milyen végzettséggel, milyen posztra? Hogy zajlott az interjú? Biztos sokaknak elég a cukormázas történet, mely szerint JAJJ, DE POZITÍV, hogy sikerült elérni, valóban, rendkívül örvendetes, de engem inkább bosszant a részletek hiánya, mert ez így egy mese, nekünk meg azért valamiféle dokumentarista irányba illene elhajlani, az én igényem legalábbis ez. Kereskedelmi vezetővé nőtte ki magát az ember, nincs ott a hogy. A sarkallatos pontok sarkallatos hogyanjai. Akarom ezeket a momentumokat.

Zka77 2013.05.06. 10:47:56

@Jani haverja: és mennyi idő kideríteni egy ilyen lexikális adatot ha mégis kell? 5 másodperc. Így van, az oktatási rendszerünk teljesen elavult, semmiféle lexikális adatot nem volna szabad tanítani, mert értelmetlen.

váj mí 2013.05.06. 10:48:55

@nyuszigonosz: Nem is annyira azon van, illetve lenne a hangsúly, hogy belesulykolják a kölyökbe az ilyen jellegű levelek írásának sablonjait, hiszen -mint te is írtad- ezek változnak az évek folyamán. Inkább azt a gondolkodási folyamatot kellene elsajátíttatni velük, amely alapján, bárhogy is változnának a formák, nem lenne gond számukra egy ilyet megírni. Tanulni kellene megtanítani a gyerekeket, nem magolni.

@Jani haverja: Hát valahogy így...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.06. 10:48:56

@Eiknarf: Szerintem azért nem (pl. magam sem írnám meg a sztorimat) olvasol ilyeneket, mert
a) aki ilyen helyen van nem foglakozik a kintlévő magyarok problémázásával, mert épp próbálnak beilleszkedni az új közösségbe,
b) kapnának hideget-meleget a csomó önértékelési zavaros embertől (utóbbi miatt nem írnék én sem, ráadásul semmi kaland nem volt benne)
Én mindig azt vártam ettől a blogtól és ezért kezdtem el olvasni, hogy gyakorlati tanácsokat olvassak a mindennapi élethez. De ez a blog is és a hasonló témájú fórumok semmi másról nem szólnak és megrekednek azon a szintem, hogy költözz be egy házba öt-tíz másik emberrel, vegyél sim kártyát, nyomtass önéletrajzot, járd a várost.
Engem jobban érdekelnének a rejtett viselkedési szabályok, a szokások miértje, pl miért van tele egész Manchester nárciszokkal, gondolom ez valami jelkép lehet.
Bár tudom úgy könnyű, hogy nem kell azon agyalnom, hogy előbb legyen munkám, mint hogy elfogy a pénzem és haza kell mennem.
Másrészt meg az "angolul tudás" misztériuma. A rigó utcát meg kell védenem (nekem is az van alap + középfok), mert hasznos az otthoni angol és használható. Az egy nagy kamu, hogy csak beszélj, nem baj, ha rosszul, csak beszélj. Arról mindenki elfeledkezik, hogy a másik félnek meg kell értenie téged. Abból, hogy csak pofázol valami kamu dolgot még nem tudsz egy épkézláb kérdő mondatot elsajátítani. Ez lehet, hogy a lengyel munkatársaknak elég, mert még ennél is kevesebbet beszélnek angolul, meg a magyar buliban nem is kell használni, de ha elmész az angol munkatársakkal sörözni ott igenis értelmesen kell beszélni. Nekem ez a tapasztalatom, megértenek, mert megakarnak, de tiszteljem már őket, meg magamat azzal, hogy megtanulom értelmesen a nyelvet. Ennek alapjáúl meg kifejezetten jó a Rigó vizsga, mert a nyelvtannal tisztában vagyok, már csak a szavakat, meg szófordulatokat kell felvennem.
Lehet boncolgatni, ha valaki nem tud jobbat csinálni e szép, még Angliában is napsütéses napon.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.06. 10:50:12

@KJ.: OK, már hallottam róla, csak nem vágtam ezt a TT rövidítést, nem vagyok jártas a motorsportban. Ez megy a szűk utcákban a házak közt is, ugye?

tableno 2013.05.06. 10:53:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: van egy negyedik kategória is, a kozmopolita. Ő az, aki akár többször egymás után is simán országot vált, és mindenhol otthon tudja érezni magát.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.06. 10:54:12

@nyuszigonosz: Én az angol nyelvvizsgára készülve tanultam meg rendesen levelet írni. Egész egyszerűen azért, mert az azelőtti 25 évben nem volt rá szükségem. Mondjuk utána meg folyamatosan toltam a munkahelyemen, mert a főnök helyett is én írtam leveleket (lehet, hogy jobban fogalmaztam nála, bár ő ezt azzal magyarázta, hogy meg kell tanulnom hivatalos leveleket írni, @nyád).

nyuszigonosz 2013.05.06. 10:54:39

@Zka77: Amíg van kézügyben internet, addig tényleg 5 másodperc az ilyen adatok beszerzése.
Ha meg nincs éppen?
Ezért lenne jobb az amit @bpetya75: ír: a történelmet - irodalmat úgy tanulni, hogy melyik körben élt ki, ebböl kiderül miért is írta azt amit írt akkor úgy, kik voltak kortársai meg ilyenek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.06. 10:55:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: akkor en vagyok a kisebbsegi asszimilans :)

Probaljuk felvenni aprankent a szokasokat, de van ami nem megy (pl. a hal es tengeriherkentyu eves).
Ugyan akkor van nehany dolog, amit nem is kellett atvenni, mert mar ugy erkeztunk, hogy megvolt (nem rakeszulve, egyszeruen csak ilyenek voltunk). Atfedesek is vannak persze.

Szerencsenk is van, mert itt konnyu beilleszkedni. Az arab vilagba pl. biztos vagyok benne, hogy nem menne.

nyuszigonosz 2013.05.06. 10:55:45

@Mr. Long: Hehe! De így van: amint kiderül, hogy valamit tudsz, "sorban állnak" mások, hogy írd meg helyettük is...

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.05.06. 10:56:07

@Philosoraptor: igen..ezert soxor nem ertem, hogy honfitarsaink miert fikazzak az angolokat h milyen kosz van.
hat bp en is
es biza videken is
csak nyitott szemmel kell jarni!!!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.06. 10:57:39

@Kellemes Zérókomponista: Köszönöm, de ugye tudod, hogy utálva leszünk ezért. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.06. 11:00:50

@Zka77: kicsit gondolj az internet előtti korra.
bemenni a városba, a könyvtárba kikeresni nem 5 másodperc, de nem is 5 perc.
és még ma sincs mindenkinek internettye, tudod..?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.06. 11:00:53

@Kovermadar: Ez nem baj. Ismerek olyan angolt, aki nem szereti a babot, ami pedig része az életüknek. Mint ahogy én sem szeretem a pacalt, pedig magyar vagyok (elvileg).

2013.05.06. 11:02:13

@45eskoltozik: lehet, hogy azert, mert tenyleg kosz van.

bpetya75 2013.05.06. 11:05:39

@nyuszigonosz:

Engem ez fogott meg anno a Waldorfban (bár amennyire tudom a más alternatív pedagógiai módszereknek is része ez). Az összefüggésekre igyekeznek rávilágítani. Egy adott kor történelme, építészete, irodalma, a világról alkotott elképzelésük, ésatöbbi. De nem különválasztva földrajzra, törire, irodalomra, rajzra, hanem együtt (asszem epochának hívják ezt képzési formát).

Kár, hogy nem sikerült összehoznunk Kaposváron, vagy a környékén egy ilyen sulit.

andaluzkutya 2013.05.06. 11:07:29

@Mr. Long: Szerintem nem ezen szokások felvételétől fog valaki beilleszkedeni. Hanem attól, hogy pl. tisztába kerül azzal, hogy pl. egy adott nép miért is gondolkodik úgy ahogy, vagy hogy érti, hogy amikor egy kötetlen beszélgetésben utalnak dolgokra, akkor tudja, hogy ezalatt mit értenek. Ez az utóbbi, amit pl. nekem még nem sikerült elérnem, így bizony előfordul, hogy a "senki földjén" érzem magam, mivel Mo.-t már nem tekintem az otthonomnak, itt meg még idegennek érzem magam ezek miatt. De gondolom ez az évekkel változni fog:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.06. 11:08:46

A kosztémához kapcsolódóan, meg tényleg van kosz a nagyvárosokban, mint Mo.-n is. De az irodánkban például naponta takarítanak, letörlik az asztalokat, adott esetben fel is porszívózzák a padlószőnyeget (ami nagyon kellemessé teszi az irodát, szeretem a padlószőnyeget). Otthon meg mindenki annyira takarít, amennyire kar. Akinek ahhoz van kedve naponta is letörölheti az üveg dohányzóasztalt, nekem elég hetente.
Akit ennyire zavarnak a dolgok miért van itt? El kell fogadni az itteni igényeket, a saját portádon takaríthatsz minden nap, illetve az utcán is felszedheted a szemetet, ha nagyon zavar.
Rómában viselkedj úgy, mint a rómaiak, Angliában meg, mint az angolok.

bpetya75 2013.05.06. 11:08:57

@45eskoltozik:

Nem egészen értem a logikádat. Ha egy másik országban járok, akkor nem jegyezhetem meg, ha valami nem tetszik, mert valahol a szülőföldemen is biztos van ilyen, vagy még nagyobb izé?

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.05.06. 11:09:16

@charlieharper: ok kosz van
de Mo-on is...

nekem Oslo, Stockholm, Helsinki az etalon...

na ott nincs kosz

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.05.06. 11:10:38

@bpetya75: én se a tiedet witl all respect :)
gondolom azért van kosz a sajat hazajaban mert nem tett érte...
akkor miert fikazom a masikat? :)))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 11:11:07

@nyuszigonosz: De fejleszthettem volna jobban is. Itt pl. minden gyerek-felnőtt sakkozik, meg dominózik (hobbiból). Egyrészt egy jó szórakozás, másrészt meg ugyanúgy fejleszti a logikát, a memóriát, a rendszerben való gondolkodást, mint bármi más.
@bpetya75: Ez eddig ok, viszont mondjuk nekem komplett Balassira sem volt szükségem az életben a gimnázium után.
@Zka77: Pontosan. Az internet korában inkább az internet értelmes használatára fektetném a hangsúlyt, minden gyerek jobban járna vele :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.06. 11:11:25

@andaluzkutya: stimt, értem. A hozzászólásban a hal és a tengeri herkentyűk evése volt megnevezve, arra reagáltam és arra, hogy ez kb ennyire fontos, mint eszel-e babot, vagy nem. :)

váj mí 2013.05.06. 11:12:55

@45eskoltozik: Hát a logikád még mindig eléggé magyaros. Ok, én/mi loptunk/lopunk, nade az "elmúlt-nyolc-évben" te/ti/ők is mennyit loptatok/loptak.

chocco channel 2013.05.06. 11:12:55

Szamomra rendben van a poszt, Brighton-t pedig imadom:-))Az egyetlen zavaro momentum az az angolok kritizalasa es egy kalapala vetele. Meg soha egyszer sem talalkoztam olyan angollal aki kupis lett volna, sot. Akiket en ismerek ok zomeben takaritas-maniasok, ilyen pl az anyosom es a sogrom felesege.

A baratainkrol ugyanez elmonhato.Egyebkent nekem tetszik a szamarletra effektus, habar megelni nem annyira tetszetos. A honvagyat edig sosem ertettem, nekem sosem volt oedig imadom a csaladomat es a barataimat de eszembe nem jut hazamenni.

Ezer mas orszag van meg Anglian es M.o-n kivul ahova lehet koltozni, es ahova erdemes:-)Nekem ez az egyik cel (habar nem ugy tunik mint ami megvalosul rovid idon belul, csaladi okok miatt (nem penz). Ennek ellenere nem adom fel nekem kell egy ev NY-ban:-)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.06. 11:13:05

@Jani haverja:
Hubazmeg de nagyon egyetértek Veled. Azért az oktatási rendszerét ácsingózni kimeríti a perverzitás fogalmát.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.06. 11:14:11

@nyuszigonosz: el is dobnam az agyam, ha tolem valaha is ilyet kerdeznenek.

Mitol elobbre valobb az, mint mondjuk differencial egyenletet megoldani? Nekem utobbi megy, Petofire meg magasrol tojci van.

Szerintem hasznosabb ha mar a kozepiskola elejen megneznenk, hogy kinek mire van affinitasa es azt nyomnank. A tobbi csak rizsa. Igy lennenek szakertok, szakemberek, nagy tudasu soecialistak, ami er valamit. Nem altalanosan kepzett mosogatok.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.05.06. 11:16:25

@váj mí: na ezt a logikat nem vagom...
es az en logikam nem lehet magyaros :))) nem Mo-on nottem fel, nem magyar berogzodesek szerint neveltek...

tartom..majd ha Mo tiszta orszag lesz, akkor fikazzuk a tobbieket...
ennyi

andaluzkutya 2013.05.06. 11:19:05

@Mr. Long: tudom, hogy nem írtad az ellenkezőjét, de ebbe a fonalba akartam belekapcsolódni, és mivel te írtad az utolsót, így neked válaszoltam:)

bpetya75 2013.05.06. 11:24:07

@45eskoltozik:

Ez így nem faja. Ha rendet tartok a saját házam táján, részt veszek a szemétgyűjtési akciókban és arra nevelem a gyerekeimet, hogy a szemetüket ne szórják el, sőt igyekezzenek szelektíven gyűjteni, akkor én megtettem annyit, amennyit tehetek. Ettől még lesz, aki kihordja a sittet az erdőbe, aki elszórja a csikket, vagy a palackot a váróban. Én mégis úgy érzem, hogy jogom van szólni a szomszédnak, hogy a haverjai ne a házam elé szórják a csikkjeiket, a hülyegyereknek a megállóban, hogy ne a szemetes mellé dobálja a szemetét, és akár még azt is megállapíthatom, hogy mondjuk Valencia mellett szemetesebbnek találom a tengerpartot, mint amit még tolerálni tudnék.

@Jani haverja:

Ismereteket szerezni hasznos. Ha nyers adatok helyett (részben mellett) összefüggéseket ismer meg az ember, abból többet profitálhat annál, hogy kellett-e valaha is tudnia az életében, hogy melyik vár ostrománál lőtték el BB lábait.
Internet? Segédeszköz. Ezen a szinten érdemes kezelni. Már így is túl nagy a szerepe a gyerekek életében sajnos. Hogy hogyan lehetne megtanítani az értelmes internet-használatot, arról lövésem nincs, de az fontos lenne. Az internet-használat oktatása nem az.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 11:26:29

@tableno: Ez vagyok pl. én. Teljes mértékben kozmopolita. Mindenhol jól érzem magam, ahol a közvetlen családom van, és nem háborús övezet, valamint szabadság (ez nagyon sokrétű dolog, most nem részletezem, de annyit tömören, hogy Magyarországon az én igényeim szerint ebből nagyon kevés volt) van, nekem a pénz másodlagos. Persze, ahol nagyfokú szabadságban élnek az emberek, ott általában az életszínvonal is jó, de ezt megint csak nem lehet meghatározni 1 főre jutó GDP-ben, mert az nagyon csalóka (egy drága országban hiába keres valaki sokat, sokat is kell költenie, persze ha még úgy is marad, akkor az jó).

nyuszigonosz 2013.05.06. 11:27:18

@Kovermadar: Igazad van, sok sok minden, amit én is tanultam a világon soha semmire nem kellett. Föleg a költök- írók pontos születési dátuma meg ilyenek.
Máskor meg azért jó, ha az ember mégiscsak tud még valamit.
Sajnos én sem olyan tanrend szerint tanultam, ahogy most látom, hogy jobb lett volna. Érdeklödési köreim szerint azért már lassan "összerakom " magamnak azt a tudást , amit jónak látok.

Globetrotter2014 2013.05.06. 11:29:10

Mintha a korábbi poszthoz készített görbe tükör lenne.

Nincs tudásunk utáljuk a helyet de mennyivelé felsőbbrendűek vagyunk.

Szeretnivaló nép a magyar :)

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.05.06. 11:30:29

@Jani haverja: fúú ezzel én is vagyok, nagyon jól kifejtetted!!!!

andaluzkutya 2013.05.06. 11:30:31

@bpetya75: Pedig szerintem az is hasznos. Pl. egyik gyerekemnek az volt a házi feladata, hogy mutasson be egy országot egy előadás keretében amit egy adott listából kiválaszt. Lehet mondani, hogy ezeket az adatokat a könyvtárban is meg lehet szerezni, de mondjuk lényegesen egyszerűbb az internetről beszerezni az adatokat, esetleg felhasználni képeket azért, hogy az egész szemléletesebb legyen. Ehhez persze meg kell tanulnia, hogy milyen adatot hol lehet keresni, stb.

bpetya75 2013.05.06. 11:30:54

@nyuszigonosz:

"Érdeklödési köreim szerint azért már lassan "összerakom " magamnak azt a tudást , amit jónak látok. "

Erről van szó. Nem az a fontos amit tanítanak, hanem az, ahogy tanítják. Ha jól csinálják, akkor az ember megtanul tanulni. Ez kéne legyen az általános iskolai oktatás legfőbb célja. Hála Istennek olyan általánosba jártam, ahol ez összejött. És nem csak a jó tanulóknál, hanem a közepeseknél, sőt a rosszabbak egy részénél is.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.05.06. 11:32:51

@tableno: hehe igen én most az 5-ik be koltozok a nyáron :))
és minden happy...;)

bpetya75 2013.05.06. 11:34:17

@andaluzkutya:

Nem figyeltél Doki ;-)

Azt írtam, hogy az internet-használatot kár oktatni. Az értelmes internet-használatot viszont nagyon fontos lenne.

Hogy felfogják, hogy a net nem a videómegosztók, online játékok, fórumok, közösségi oldalak tömkelegéből áll csupán.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 11:34:40

@bpetya75: Ismereteket persze, hogy kell szerezni, csak kérdés, hogy mennyit, mit, és MILYEN ALAPOSAN!

A magyar oktatás bemagoltat egy csomó dolgot, amit aztán elfelejtesz, tehát teljesen felesleges. Ez kb. a Magyarországon általános iskolában tanított dolgok 60-70%-a, egy gimnáziumban meg a 80-85%-a, legalábbis az én konkrét esetemben.

Az internet ÉRTELMES használatát meg igenis meg lehet lehet tanítani a gyereknek. Csak erre a múltba révedő Magyarországon nincsen igény általában még a lakosságban sem, hát még a mindenkori kormányban (mert az internet használata szabadabb gondolkodást eredményez, és az nem érdeke egyik magyar kormánynak sem). Ha rajtam múlna, én elsőtől tanítanék számítógép kezelést, és kb. ötödiktől minden nap, legalább egy óra lenne a számítógéppel-internettel, biztonsággal kapcsolatos oktatás. És meg lehet tanítani ezt is a gyereknek, persze JÓ TANANYAGGAL!!! Én nem vagyok oktatási szakember, de azt tudom, hogy játékosan kell kezdeni, és SOHA nem szabad magoltatva poroszosan tanítani, főleg nem egy ilyen dolgot.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.05.06. 11:36:07

"és amikor találkoztok, valami miatt a másik magyar azonnal valami közösséget érez veled (mindketten külföldön vagyunk, legyünk tesók – gondolom, valami ilyesmi lehet mögötte) és máris a zsebedben turkál."

Ez a blog is arról szól hogy időnként akár tudjuk akár nem felkínáljuk a mi tapasztalatainkat modellként.

Nekem nagyon tetszik ez a cikk, mert nincsen hitelesebb a személyes példánál.

Ha valaki azon keresztül mondja el, hogy hogyan csináld jól, ami a saját életútja az fantasztikus.

Ilyen szempontból a Határátkelő egy piacvezető a neten ebben az "énfeltárás" műfajban.

Kismillió ember beteszi ide az élettörténetét.

A magánéletben ez tolakodásnak tűnhet ha egy idegen akivel percekkel ezelőtt találkoztunk már is arra kíváncsi, hogy a modell, ami ÉN vagyok az hogy működik, mennyit keres, hogy csinálta stb.

Az emberi kultúra alapja az, hogy az identitás minta másolható!

Az etológusok úgy tartják, hogy bizonyos állatok is tudnak mondjuk számolni, tudnak kognitív műveleteket végezni, bizonyos állatok valamilyen nyelven beszélni képesek egymással.

De egy dolgoban különböznek tőlünk. Az ember képes a beszéd útján a tapasztalatait átadni az utódainak és a kortársainak /sőt az írott emberi modellek a következő nemzedékeknek is elérhetők/. Szintén a beszéd útján átadott probléma megoldási algoritmusokról lenne szó!

Ezt akár tudatosan is csinálhatjuk! Tessék itt vagyok! Aki akar tanuljon a próbálkozásiam sikereiből - kudarcaiból! Tessék itt vannak a terveim, a fájdalmaim, a szerelmem, karrierem, az esős hangulat, a napos etc.

Én imádom a Határátkelő ilyen "önsegítő csoport" hangulatú cikkeit, ahol felkínáljuk a személyes példánkat egy -egy cikk erejéig modellként!

A zen fazekasok egy műhelye, amikor elkészítik a kézzel korongozott tálkát, kimázolják és kiégetik, utolsó alkotói beavatkozásként oda viszik egy üllő szerű vas hegyhez és erős ütéssel csorbát ütnek a cseréptál szélére.

A mi kultúránk szerint a megcsorbult tálat ki kell dobni, mert elvezstette az értékét. Náluk ez a "gyártási technológia része".

Azt fejezi ki:

"Semmi sem tökéletes!" Kíváltképp egy ember alkotta valami nem az. Lehet az én leveses tálam szép kerek, lehet tökéletesen, csordulásmentesen mázolt. De kérlek ne tekintsd tökéletesnek! Mert csak "én" csináltam.

Sokakat az olvasók közül zavar az, hogy itt modellként lépnek fel az írók.

Én bátorítanám őket, hogy igen igen tegyék azt.

Ez a szerző alázattal oda tette a cikke végére a csorbát.

"Szeretek Brightonban élni. Egy kicsit már idevalósi vagyok. És nagyon honvágyam van. Ez vagyok Én."

Nekem tetszik ez a modell és tetszik ez az alázat!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 11:38:33

@Jani haverja: Kiegészítés: Ha nagyon kisarkítom, poroszosan egyetlenegy dolgot kell megtanítani, és ez a szorzótábla! :)

Hari Seldon 2 2013.05.06. 11:40:35

Megint a kaja.
Most a fenékig tejtermék.
Tényleg egy hasnemzet vagyunk mi...

andaluzkutya 2013.05.06. 11:43:16

@bpetya75: Persze, hogy nem figyeltem, mert közben dolgozni is kell valakinek ;)
Az internethasználatot mindenképpen érdemes oktatni, mert ismerek sok tinit, akik elsőosztályúan kezelik a Facebookot, vicces oldalakat, akármit, de ha pl. valami egyébre kell rákeresni (pl. buszközlekedés, tanuláshoz valami), akkor azonnal béna kacsaként kezdenek viselkedni.

Erre van az a vicc, hogy ha idekerülne az ötvenes évekből egy ember, akkor min lepődne meg a legjobban?
Hát azon, hogy a zsebünkben hordunk egy eszközt, ami egy világhálóra kapcsolódva pillanatok alatt elérhetővé teszi az emberiség szinte teljes tudástárát, és ezt az eszközt mi arra használjuk, hogy macskákról készült cuki képeket osszunk meg a barátainkkal, akikkel nem is találkozunk:)

SECI 2013.05.06. 11:43:52

@Vlad Gierst: Cornwall gyonyoru, foleg ha szereted a szelet es szorfozni tizenfokos vizben. Brightonban ehhez meg a napot is latod, kb 3x annyit, mint Cornwallban. Ettol meg nem lesz Hawaii...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.06. 11:44:16

@nyuszigonosz:
Igaz. Csak azt sajnalom, hogy gyerekkoromban, mikor ezek a dolgok ragadhattak volna, akkor valami mas, azota is haszontalan szemettel tomtek a fejemet.

Ha arra osszpontositott volna a rendszer amiben jo voltam, most lehet valami egeszen mast csinalnek.

Igy az altalanos es kozepiskolai oktatasom 80%-ban elpocsekolt ido volt (az allamnak 100%, mert mar nem ott elek).

Kar... :(

váj mí 2013.05.06. 11:45:34

@45eskoltozik: Attól függetlenül még lehet.
Te írtad, hogy ok, itt kosz, na de Magyarországon is ... Ahham, és az mit változtat az ottani koszon?
Érted, hárítás, mutogatás.

bpetya75 2013.05.06. 11:49:55

@Jani haverja:

Ebben már nincs vita köztünk ;-)

Nem kérdés, hogy meg lehet, számomra a hogyan a kérdés. Otthon próbálkozunk vele, és bízunk benne, hogy sikerül.

@andaluzkutya:

Egyezik a tapasztalatunk...

2013.05.06. 11:51:58

@45eskoltozik: azt nem tudom, hogy az x millio lakasban ki hogyan torli le a port a porcelanbabarol es hanyszor porszivozza fel a macskaszort, de nalam nem is itt kezdodik egy nep tisztasaga.
Hanem, hogy nem dobalom ki rendszeresen a kocsi ablakabol a szemetet az utakon. Az utak mellett (autopalya vagy csak sima ut a foldeknel), all a szemet. A commuter traineken reggelente all a szemet, mondjuk vasarnap reggel, de estenkent is hetkoznap. Amikor lenezel a vonat melle, a vaganyok koze vagy moge, 20cm melysegben all a szemet.
Megkerdeztem egyszer az egyik szomszedot (nem, nem plebs), hogy miert nemzeti sport a szemeteles a kozutakon. Azt mondta, hogy igy adunk a Councilnak munkat. Ezzel igazabol jot teszunk a foglaglalkoztatottsagnak :(

UKban hatalmas kulturaja van a volunteer munkanak, mar iskolaban kezdik. Megkerdeztem, hogy miert nem szemetet szed mundjuk az iskola. Ugy neztek ram a tanarok, mint egy UFOra.

MágnásMiska 2013.05.06. 11:54:15

Ez a poszt tetszik a legjobban, de még mindig nem vágom, hogy "relaváns" tapasztalat nélkül, hogy lesz valaki "sales manager"?!?!
UKban mindig,de mindig x éves relaváns UK tapasztalatot kértek. Nem érdekelte őket, hogy korábban csak vezetőpozíciókat láttam el hasonló területen az nem felelt meg, mert nem relaváns tapasztalat, s nekik UK tapasztalat kellett csak.

A múlt héten bizonygatta ugyanezt Brightonban egy srác a FB oldalána határátkelőnek, hogy ő pizzafutár volt, majd "sales manager".
Megnéztem a gyerek profilját és egy Ebay-en áruló cégnek volt a SM-je. A cég oldalának volt harmicvalahány lájkja és közben osztotta az igét a sikerről és a magas pozíció könnyű eléréséről.

Azért bírom, hogy sokan költöznek északról délre, de hogy Szolnokról elköltözzön valaki Győrba az Audihoz, vagy netán a közeli Kecskemétre a Mercédeszhez, áhhhh az nem megy mert messze van. Külföldön, meg a nagy távolság sem távolság! :)))
A magyar munkaerő nem flexibilis, ahogy odahaza mondják, vagyis ahol meghal a bányászat a család nem fog elköltözni odá, ahol más lehetőség van...
Érdekes, hogy ezen életfelfogás kiérkezvén eltűnik!!! :))))

---------------------------------------------------------------------------------
Az alábbi nagyon igaz!!!!!!!!!!! :)))))))))
De ezt csinálják az angolok. Beszélgetés első része "éééés mivel foglalkozol". Odhaza szintén ez megy.
Házat újjítottam fel és jöttek a szakik. Festő, burkoló, fűtésszerelő. Valamiért mindegyik fontosnak érezte megkérdezni, hogy mivel foglalkozom.
Ezt hívják lekáderezésnek és ez sok más országban is tapasztalható.

"Találkozol magyarral, és itt az első 6 kérdés: „hol dolgozol?" „mennyit keresel?", „hol laksz?", „mennyit fizetsz a lakásért?", „tudsz-e valami jó munkát?", „tudsz-e valami jó szállást?". Kicsit kisarkítom, persze, de nagyjából ez a séma. Természetesen van egy bizonyos értelmi szint, ahol ez azért sokkal burkoltabban zajlik..."

-----------------------------------------------------------------------
Tegnap a webdizájner főguru sem akart a vendéglátásban soha dolgozni, de neki fel is ajánlottak supervigyori pozíciót az étteremben:

Mi kell Angliához?

hataratkelo.blog.hu/2013/05/05/mi_kell_angliahoz#comment-form
"Felvetették nekem, hogy legyek supervisor az étteremben, amit valószínűleg assistant brasserie manager pozi követett volna anélkül, hogy valaha tanultam volna vendéglátást. Vagy hogy lenne bármilyen diplomám. Bármiből. Senkit nem érdekelt."

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.05.06. 11:54:31

Hm...
Nem bántó szándékkal, de kérdezném:
"Mivel mindketten azok a típusú emberek voltunk, akik „mindig is ki akartak menni külföldre, csak sosem volt elég bátorságuk""

vs.
"a honvágy, a család és barátok hiánya, az itteni szokások nem ismerése, a nyelvi hiányosságok, a másfajta ízek, szagok, termékek. Nagyon sokszor a határán voltunk annak, hogy hazamegyünk, de a büszkeség (azt hiszem, az volt) visszatartott bennünket."
Mégis mire számít, aki elmegy külföldre?
Más ország, más kultúra.
Ezen miért kell meglepődni?

MágnásMiska 2013.05.06. 12:01:09

@charlieharper:

Ez jó!!! Azért nem szednek, mert Health And Safety risk lenne a szemétszedés és ha gyerek megsérül, az iskola perelhető lenne!
:))

A szemétkérdés nem csak odahaza gond, hanem itt is, csak ha itt eldobja a paraszt a zsebkedőt, vagy a külásflakont a járdán, nem szólok neki.
Nem az én országom és különben is én itt vendég vagyok!

Viszont otthon szoktam mindig szólni. Volt már, hogy visszpofáztak és nekem akartak jönn, mire kiszedtem a szamurájkardot a kocsiban és megkérdeztem, hogy velem beszéltek-e úgy ahogy. Majd előadtam, hogy nem érdekel, ha visszamegyek a sittre című sztorit, ha ledöfném valamelyik erős bolhát. Érdekes, de utána már eltudott zarándokolni a legközelebbi szemetesig! :)))

2013.05.06. 12:05:16

@MágnásMiska: felre ne ertsd, nem utalom UKt, csak nem kell a "rose tinted glasses". Latni kell, hogy mi mukodik es mi nem. A tisztasag kultura, az pont nem az orszag erossege.

Eiknarf 2013.05.06. 12:09:59

@Mr. Long: Hät szerintem sokan olvassák, csak nem szólnak hozzá :)

Mondjuk azt észrevettem, hogy az értelmiségi réteg külföldön nagyon keresi egymäs társaságát (orszägtól függetlenül), de mindezt nagyon zártan, kiszürendö a sok "kimentemaszállásranembeszéleknyelvet" embereket..
Ezek a tärsasägok pedig megosztják azokat a gyakorlati informäciókat, amiket itt is lehetne/kellene olvasni..

(most pedig felveszem a golyóälló mellényt :))

MágnásMiska 2013.05.06. 12:14:02

@charlieharper:

Nem értettem félre. Volt, hogy Norwich-ból átmentem egy hatalmas céghez Bristolba, amik council házak konyháit és fürdőszobáit cserélte le 10évente.

A Trainspotting kedvenc filmem volt régen, de mikor a filmnek a szereplőjévé válsz és bemész a klasszkocsis öltönyös házigazda házába és a padlószőnyegen emberi haj, kutyaszőr, csokipapírok...
Anyuka meg egésznap a kanapén görnyedve bámulja TV-t.
A lecserélendő WC-k egy része le se volt húzva pl. És nem vizelet ami látható volt bennük! Azt hittem egyedi eset, de utána mikor több ilyen házba mentünk be elköszöntem a cégtől, hiába fizettek nagyon jól.

Étteremben férfiwcben kézmosó embert látni a dologa végeztével ritka fehér holló....

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.06. 12:18:20

@Eiknarf: Akkor húzom a cipőmet és elindulok a városba megkeresni őket. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.06. 12:20:31

@MágnásMiska: Council házakban klaszkocsisöltönyös emberek laknak? Az nem szociális alapon kiosztva szegényebb rétegek kapják? vagy csak én nem értem.

miegysmàs 2013.05.06. 12:22:02

Kedves Posztolo,es a rendszeresen itt jelenlevök!

Kivancsi lennek a velemenyetekre!

Egyre kevesbe ertem,mit kellene ahhoz tennem,hogy a honfotarsaimmal barmilyen kapcsolatot teremthessek?

Mit kellene kerdeznem,ha egy üzltetben magyar szot hallok,szimpatikusnak talalom az illetöt?

"Találkozol magyarral, és itt az első 6 kérdés: „hol dolgozol?" „mennyit keresel?", „hol laksz?", „mennyit fizetsz a lakásért?", „tudsz-e valami jó munkát?", „tudsz-e valami jó szállást?". Kicsit kisarkítom, persze, de nagyjából ez a séma. Természetesen van egy bizonyos értelmi szint, ahol ez azért sokkal burkoltabban zajlik..."

Ezeken a kerdeseken mi a meglepö?
Hiszen egy masik orszagban vagyunk.
Sokan allitolag azert jövünk el,mert nem tetszik az ami otthon van,de ha vki. probal kapcsolatot teremteni a masikkal,azt sokan rossz neven veszik.

Irja mar le vki.,hogy vannak erre szabalyok,van jo meg rossz mondat...?Ugyan mar mit kellene ahhoz csinalni,hogy ne talalja vki. felhaboritonak,zavaronak ha egy honfitarsa,megprobal vele szoba elegyedni?

Szamomra semmi gondot nem okoz,ha vki. esetleg nem szimpatikus,tudom kezelni az ilyen helyzetet,de ez csak akkor fordulhat elö,ha legalabb szoba alltunk egymassal.

Most volt egy Dumaszinhaz elöadas Zürich mellett,en egyedül erkeztem,a parom német,felesleges lett volna eljöjjön.
Kb. 150-en jöttek el,a jegy megvasarlasan kivül,senkivel nem tudtam egy szot sem valtani.
Leült körülöttem kb. 10-12 ember,max.annyit kerdeztek szabadok-e a helyek.
Én vagyok csak ennyire korlatolt,vagy elmebeteg........vagy kinek mi esik jol,hogy azt gondoltam valthattunk volna par szot akar?

Es pont ez jutott eszembe,ha megkerdezem miota van itt,mivel foglalkozik........,majd jol zokon veszi?
Ugyhogy inkabb nem tettem.

Mar irtam,Zug-ban ahol elek,a közvetlen szomszedaim magyarok,az autoink egymas mellett parkolnak a garazsban.
Eddig ketszer talalkoztunk véletlenül.
Az elsö alkalommal par szot beszeltünk,legutobb,a fiatalembernek köszönes keppen, egy bolintast sikerült kicsikarnia magabol,es mivel nem volt szemkontaktus amikor elment,igy azt mindenfele köszönes nelkül meguszta,vagy is egy szot nem szolt,csak elsunnyogott.

Irrealis elvaras lenne egy ilyen helyzetben,hogy normalisan köszönjön,es megkerdezze,hogy vagy?

Erre godolok:
-szia
-szia
-hogy vagy?
-Köszönöm jol,es ti?
-köszönöm mi is!
-szia
-szia

Es egyaltalan nem gondolom az elsö beszelgetes alapjan,hogy bunko lenne,vagy neveletlen......egyszerüen minimalis erdeklödest sem mutat.

Nagyon rosszul gondolkodom, el vagyok tevedve ez ügyben?

Meg csak annyit,hogy nem vagyok sem Quasimodo,sem büdös,sem transzvesztiata,es santa,es nem folyik a nyalam a szambol............
Szoval alapvetöen az a tapasztalatom,hogy szimpatikus vagyok az embereknek.de az itt elö magyarokkal nem sikerül kapcsolatot teremtenem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.06. 12:28:22

@miegysmàs: Otthon sem kérdeztem, meg a szomszédtól, hogy mivel foglalkozik, akkor itt miért kéne? Csak azért mert Ő is magyar?
Félre ne értsed, nincs bajom a magyarokkal, miért is lenne? De itt is csak olyan helyi magyarral tartom a kapcsolatot, akit több, mint tíz éve ismerek. Újakkal is haverkodhatnék, mert találkoztam velük, de nem tetszett az a "csavaros magyar észjárás" ami alapján itt élnek. Ellenben ha egy olyannal hozna össze a sors, akivel van kölcsönös szimpátia szívesen barátkoznék.

andaluzkutya 2013.05.06. 12:31:08

@miegysmàs: Ezt amúgy én se értem, mi ez a nagy idegenkedés attól, hogy megszólítsuk, elbeszélgessünk kicsit azokkal, akikkel egy nyelvet beszélünk. Nekem még nem volt személy szerint rossz tapasztalatom ezzel, igaz, nem is Angliában élek. És mint már korábban említettem, nem olyan a kisugárzásom, hogy "azért vagyok itt, hogy kihasználj!". Beszélgetünk egy kicsit, aztán továbbállunk. Ennyi. És ha valaki innen, vagy akárhonnan e-mailben kérdez, arra is válaszolni szoktam.

MágnásMiska 2013.05.06. 12:34:41

@miegysmàs:

Ez odahaza is így van, de a sváb szomszédokat ráneveltem a köszönésre. Akkorát köszöntem, mindig, hogy hiába hajtották le a fejüket, vagy nem volt szemkontaktus, előbb-utóbb megnyiltak.

USA-ban pedig a köszönés szintén kíván egy blogot, de UK-ban egyik szomszéd sem köszön. Húsvétra és karácsonyra bedobálunk egymásnak képeslapokat az angolokkal, amerikaiakkal (közelben van két USA katonai bázis), de évközben nem köszönnek.

czinezine 2013.05.06. 12:34:54

A hazaköltözésben is segítünk!

gyerehaza.org/hirek

Dolgozz, boldogulj itthon! Ingyenes karrier tanácsadással segítjük a hazatérésed és itthoni újrakezdésed.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.06. 12:37:55

@czinezine: Beindítjátok azokat a beruházásokat az országban, amiknek a tervezésében, vagy kivitelezésében részt tudnék venni, mint mérnök? Mert ha nem, akkor nem tudtok egyetlen normális érvet felsorolni idióták!

andaluzkutya 2013.05.06. 12:39:29

@MágnásMiska: A "mire kiszedtem a szamurájkardot a kocsiban" és az "előbb-utóbb megnyiltak." így együtt csúnya asszociációkat von maga után. Lehet, hogy neked én is hangosan köszönnék és persze jó előre :))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 12:40:48

@czinezine: DDD

Ez tetszett benne a legjobban:
"A Gyere Haza Alapítvány munkáját segíteni szándékozók köre folyamatosan bővül."

Mindez valószínűleg igaz is, csak a Magyarországra visszatérni szándékozók száma nem bővül folyamatosan, ez ezzel az oldallal a bibi :)

Eiknarf 2013.05.06. 12:41:36

@czinezine: Ingyen résztvehetek egy elbaszott tärsadalomtudomänyi kísérletben?

Támogathatom a simicskasszát?

Mehetek a családdal a 8ker nevü adventure parkba?

váj mí 2013.05.06. 12:42:20

Az üzletben talán kérdezd meg merre van a tejföl, a Duma-színházas előadás után, hogy merre van jó kis kocsma, a szomszéddal ne erőltesd a társalgást, ha ő nem akar.
Egyébként ne foglalkoztasson, hogy a másik mit dolgozik, és főleg mennyiért, ha ő magától nem mondja el.
Ja, keress valami táncházat vagy ilyesmit a környéken.

miegysmàs 2013.05.06. 12:43:14

@Mr. Long: @andaluzkutya:

Ez igaz de hat nem otthon vagyok,a bosnyak ,olasz......svajci szomszed tud köszönni,megkerdezi,hogy vagy.....ettöl meg nem leszünk orszagos nagy cimborak,ez nem helyettesiti soha a 20eves baratsagaimat,vagy a legjobb baratomat.

Hülye ötlet,hogy felnött fejjel szivesen baratkoznek olyannal,ha minden adott,szimpatikus......aki szinten magyar?
Pont ez gyüri le a honvagyat,magyarul olyan vicceket,szofordulatokat hasznalunk,amit mas nyelvre lehetetlen leforditani,art a nevetes,a jo kedv?

Mi van ha egy ujjonnan jött segitseget ker,miert ne tennem,ha tehetem magamtol segitek,most is van olyan szlovak kollegam,aki meg csak ket hete erkezett az orszagba,barmit kerdez,szivesen valaszolok neki,ha tudok.
Ha meg valakinek penzre van szüksege,azt el tudom dönteni akarok.-e adni vagy nem,

Annyi hozzatartozik a dologhoz,hogy szerencsere,akad 1db. magyar kollegam,vele munkaidö utan is töltünk neha el idöt,es lehet,hogy otthon nem nagyon keresnenk egymas tarsasagat,de ebben a helyzetben pont azt elvezzük,hogy jo nagyokat hülyeskedhetünk,hogy fel szavakbol ertjük egymast......

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 12:44:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Van, de nem gyakori. A legelterjedtebb a sakk, és a dominó (ennek vannak különböző nehezített formái, pl az, hogy két dominót a keverés után kivesznek, amiről ugye egyik sem tudja, hogy melyik kettő, és úgy játsszák). Én mielőtt kiköltöztünk ide, azt hittem, hogy gyenge közép szinten tudok sakkozni. Ez Magyarországon igaz is volt, de itt nagyon nem :) Itt nagyon sok 10-12 éves gyerek is simán megver, hát még a felnőttek :)

miegysmàs 2013.05.06. 12:48:14

@MágnásMiska:

Szerintem a köszönes az alap,csak annyi,hogy jelzem a masiknak,eszrevettem,hogy letezik.
En meg otthon neveltem meg sikeresen szomszedokat.
Itt Svajcban ezek az alap viselkedesi normak egeszen jol müködnek,itt erröl a szintröl tovabblepni nagyon nehez,valoban extra sok idö kell hozza.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.06. 12:50:03

@czinezine:
Beszeljuk meg!

Szeretnek egy egyszintes csaladi hazat a Balaton eszaki partjan, hegyoldalban, sajat kikotovel. Hozza nem tul nagy hajot. Legkozelebbi szomszed 2km-re legyen.
Havi netto 1,5 millios fizetest (kesobbiekben inflaciokovetoen) + egy 100e dbos OTP reszvenycsomagot, evi reszvenyenkenti 150 Ftos netto osztalekkal.
Jah, a fizut eletem vegeig szeretnem, ha biztositanatok.

Ezen felul adomentesseget minden jovedelmemre, diplomata utlevelet es egy tarca nelkuli miniszteri posztot (nyugdijig).

Ha megoldjatok, akkor targyalhatunk!

Miert a feltetelek? Nem en akarok "hazamenni", igy motivaciora van szuksegem. ;)

MagnasMiska 2013.05.06. 12:52:27

@M. Péter:

Elovastad amit bekopiztál???
A BBC1 a napokban azzal foglalkozott, hogy atanárok egyre kevésbé viszik el a gyerekeket kirándulni, vagy szerveznek nyári táborokat, mert ha már a gyereke elesik és kis sérülést szerez, akkor a szülők hanyagság miatt beperlik őket.

Te Skóciai város oldalát kopiztad be, ami különbözik az angol törvényektől. Skótoknál sok törvény teljesen más értelmezésű! Ezért is van külön törvényházuk, saját parlamenjük!

Ott pl. egyetemeken sem fizetnek a skót diákok, de az angolok mindenhol UK-n belül:

Students from Scotland and European Union countries pay no tuition fees at Scottish universities, while other UK students do have to pay.
www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-scotland-politics-19600241

Azon tanár, aki az alábbiakat bevállalja az előtt megemelem a kalapom, mert sajnos egyre ritkábbak a debil perlünk mindenért törvények miatt

"A risk assessment should be completed for the activity – this is the
responsibility of the teacher/school undertaking the litter pick. A
generic risk assessment is available which provides a useful starting point
and more assistance can be provided by the Litter Education Support
Officer.
Permission slips and/or advice to wear suitable clothing should be issued
to pupils in time before the litter pick.
If there is a chance that there might be dangerous items like broken
glass, dog mess or needles in the litter pick area contact the Litter
Education Officer beforehand to arrange a check of the area by street
cleansing staff. They will remove dangerous items but leave the litter."

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 12:54:19

@czinezine: Egyébként meg a többségünknek majd egyáltalán akkor fog a fejében egyáltalán megfordulni a Magyarországra visszaköltözés gondolata, ha nem olyanokat olvasunk a hírekben, hogy a magyar adófizetők pénzét arra akarják fordítani, hogy a Felcsúti Fociakadémiára nosztalgiavasút legyen. Meg ha nem hallunk a miniszterelnök szájából olyant, hogy bármilyen törvényt meg tud hozni, aztán akkor a portugál befektető "bekaphatja", mert úgyis az államé, vagy az önkormányzaté lesz az ingatlana. Meg egyik parlamenti képviselőnek sem esik el a felesége-élettársa a vak komondorban, és még sorolhatnám a végtelenségig. Ja, meg én személy szerint akkor, hogy ha a jelenlegi össz adóterhelésnek a TIZEDE lesz Magyarországon, és azt is értelmes célokra fordítják.

váj mí 2013.05.06. 12:57:41

@Jani haverja: Te, ha értelmes dolgokra költenék az adót, akkor most ennek a madárnak sem lenne melója.
Propagandára mindig van pénz ... hm, nem is tudom, hol láttam már ilyet, talán legutóbb Észak-Korea esetében...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.06. 12:58:56

@MagnasMiska: erdekes, mert en meg felnottem ugy, hogy neha bizony kek zold foltos voltam + horzsolasos. Megsem akart soha senki senkit perelni.

Ez a gyerek = himedtojas egy baromsag!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.06. 13:00:31

@Jani haverja: jol van, mar az elso kovetelesbol latszott, hogy te sem akarsz visszamenni :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.06. 13:01:53

@bpetya75: jellemzően emiatt viszont lassabban haladnak a megtanulnivalókban. ami abban az esetben nem baj, ha lassabb felfogású gyerekről van szó, láttam olyat, akinek tökéletes volt.
viszont pont emiatt nem illeszkedik a gyerek értelmi fejlődéséhez, és már egy átlagos gyerek is úgy éli meg, hogy hiányolja az információkat, nincs leterhelve az agya, a fejlődéshez szükséges ingereket pedig nem kapja meg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.06. 13:02:35

@váj mí: ha most E-Koreaval hasonlitod Mo-t, akkor tegnap miert kerdezted meg, hogy miert akarom leadni a magyar allampolgarsagot?
Pont ezert (is)... :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 13:07:26

hu , ma annyi okossagot olvastam
a fel bloglako oktatasi szakember:)

miegysmàs 2013.05.06. 13:07:47

Kedves Posztolo,es a rendszeresen itt jelenlevök!

Kivancsi lennek a velemenyetekre!

Egyre kevesbe ertem,mit kellene ahhoz tennem,hogy a honfotarsaimmal barmilyen kapcsolatot teremthessek?

Mit kellene kerdeznem,ha egy üzltetben magyar szot hallok,szimpatikusnak talalom az illetöt?

"Találkozol magyarral, és itt az első 6 kérdés: „hol dolgozol?" „mennyit keresel?", „hol laksz?", „mennyit fizetsz a lakásért?", „tudsz-e valami jó munkát?", „tudsz-e valami jó szállást?". Kicsit kisarkítom, persze, de nagyjából ez a séma. Természetesen van egy bizonyos értelmi szint, ahol ez azért sokkal burkoltabban zajlik..."

Ezeken a kerdeseken mi a meglepö?
Hiszen egy masik orszagban vagyunk.
Sokan allitolag azert jövünk el,mert nem tetszik az ami otthon van,de ha vki. probal kapcsolatot teremteni a masikkal,azt sokan rossz neven veszik.

Irja mar le vki.,hogy vannak erre szabalyok,van jo meg rossz mondat...?Ugyan mar mit kellene ahhoz csinalni,hogy ne talalja vki. felhaboritonak,zavaronak ha egy honfitarsa,megprobal vele szoba elegyedni?

Szamomra semmi gondot nem okoz,ha vki. esetleg nem szimpatikus,tudom kezelni az ilyen helyzetet,de ez csak akkor fordulhat elö,ha legalabb szoba alltunk egymassal.

Most volt egy Dumaszinhaz elöadas Zürich mellett,en egyedül erkeztem,a parom német,felesleges lett volna eljöjjön.
Kb. 150-en jöttek el,a jegy megvasarlasan kivül,senkivel nem tudtam egy szot sem valtani.
Leült körülöttem kb. 10-12 ember,max.annyit kerdeztek szabadok-e a helyek.
Én vagyok csak ennyire korlatolt,vagy elmebeteg........vagy kinek mi esik jol,hogy azt gondoltam valthattunk volna par szot akar?

Es pont ez jutott eszembe,ha megkerdezem miota van itt,mivel foglalkozik........,majd jol zokon veszi?
Ugyhogy inkabb nem tettem.

Mar irtam,Zug-ban ahol elek,a közvetlen szomszedaim magyarok,az autoink egymas mellett parkolnak a garazsban.
Eddig ketszer talalkoztunk véletlenül.
Az elsö alkalommal par szot beszeltünk,legutobb,a fiatalembernek köszönes keppen, egy bolintast sikerült kicsikarnia magabol,es mivel nem volt szemkontaktus amikor elment,igy azt mindenfele köszönes nelkül meguszta,vagy is egy szot nem szolt,csak elsunnyogott.

Irrealis elvaras lenne egy ilyen helyzetben,hogy normalisan köszönjön,es megkerdezze,hogy vagy?

Erre godolok:
-szia
-szia
-hogy vagy?
-Köszönöm jol,es ti?
-köszönöm mi is!
-szia
-szia

Es egyaltalan nem gondolom az elsö beszelgetes alapjan,hogy bunko lenne,vagy neveletlen......egyszerüen minimalis erdeklödest sem mutat.

Nagyon rosszul gondolkodom, el vagyok tevedve ez ügyben?

Meg csak annyit,hogy nem vagyok sem Quasimodo,sem büdös,sem transzvesztiata,es santa,es nem folyik a nyalam a szambol............
Szoval alapvetöen az a tapasztalatom,hogy szimpatikus vagyok az embereknek.de az itt elö magyarokkal nem sikerül kapcsolatot teremtenem.

váj mí 2013.05.06. 13:09:18

@Kovermadar: Hasonlítooom? Ugyan már! Csak emlékeztet ;).
Egyébként, merő kíváncsiságból.

MagnasMiska 2013.05.06. 13:10:18

@Kovermadar:

Ez így van, de már odahaza sincsenek 2hetes iskolai vándortáborok, mert túl veszélyes!!! :)))

Jóóó.... elismerem, kullancsosak voltunk, volt aki leesett magasból, volt aki megbetegedett fertőzéstől, de sosem a kísérőtanárt hibáztatták a szülők utólag.

Megint szabad a gazda 2013.05.06. 13:15:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: kérdés, hogy ezeket a kategóriákat miért csak külföldre vonatkoztatva szeretjük felállítani. Pl. egy békéscsabai, amikor munkát vállal Budapesten, vajon a definíció szerint vendégmunkás-e, illetve hogyan bonyolítja meg az eu-identitás ezt az érzés-/érzelem/kategóriavilágot. Bár lehet, hogy az átlag magyar többségnek 7-8 évvel a csatlakozás után még nem változott egy cseppet sem a külföld-belföld viszony. Egy-két generációnak meg kell még születni, hogy egy békéscsabai saját fővárosának tartsa a Brüsszelt.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.05.06. 13:17:23

@miegysmàs:
"Szoval alapvetöen az a tapasztalatom,hogy szimpatikus vagyok az embereknek.de az itt elö magyarokkal nem sikerül kapcsolatot teremtenem."

Szerintem rengeteg olyan modellt hozunk magunkról otthonról, ami alapján mi veszélyesnek tartjuk egymást.

Ez nem mindenkinél működik és nem mindíg, de X alkalommal ez tetten érhető. Itt a blogon kismillió cikket és kommentet lehet felhozni ennek az alátámasztására.

Ezzel totál ellentétes cunami az, hogy a kisebbségi lét automatikusan más síkra emeli a szolidaritást.

Van olyan, hogy a többségi kultúrában valaki észre se veszi, hogy magyar, mert ez olyan természetes, mint ha levegőt vennénk. De bekerülve egy ilyen dispora helyzetbe, ahol kevesen vagyunk azonos kultúrális gyökerekkel, ott felértékelődhet az, hogy "jé itt egy magyar!"

Na ez a kettő amikor találkozik:

Az egyik ember érzelmileg úgy megy bele a helyzetbe, hogy végre egy földi, "keblemre tesó", míg a másik meg: "Úrsiten egy besenyő meg támadott az utcán fényes nappal".

Van bennünk ilyen durva törzsiesség és ez zavarja az egyszerű üdvözlési rituáléinkat is.

Lorenz az első etológia könyvében leírja, hogy a macska meg a kutya sokszor azért nem bírják egysmát megérteni, mert amikor a kutya csóválja a farkát az azt jelenti hogy "de jó hogy látlak, örülök és nagyon szeretlek!". A macskánál a farokcsóválás azt jelnti, hogy "nem érdekel hogy mekkora vagy és milyen erős, annyira közel jöttél a territóriumom centrumához, hogy azonnal neked támadok!" Ugyan így problematikus a macskák és a kutyák támadás gesztusának az érzékelése. Amikor a macska égnek mereszti a farkát, akkor az azt jelnti, hogy "üdvözöllek dárga barátom! De jó, hogy látlak! Simizzük meg egymást! A kutyánál az égnek meredő farok azt jelenti, hogy "Kihívlak! Állj készen a harcra, mert el kell döntenünk, hogy melyik az erősebb!"

Sajnos az összes előző kivándorló generáció ugyan olyan törzsi háborúból jött ki, mint mi mostaniak.

Ez az előző kivándorló generációk és az új kivándorlók között is érvényesüleht. Ráadásul nem csak a genetikai - kultúrális háttér miatt tarthatunk veszélyenek valakit, hanem posztmodern választott identitás minták miatt is.

Nemcsak a besenyőktől félünk, hanem a különböző civilgyilkos pártaktivistáktól is.

Annak a magyar kultúra még nem állt neki, hogy ezekkel a kérdésekkel foglalkozzunk.

Hiába, Budapesten alakult ki a Freud féle terápai, mi nem akarunk mit kezdeni elfojtott cucokkal. Inkább hagyjuk ezeket a szőnyeg alá sepert dolgokat érvényesülni.

Konrald Lorenzt én úgy tanítottam a gyerekeimnek, hogy a kétfejű sas országában, azaz a mi országunkban élt egy ember, aki megtanulta érteni az állatok nyelvét!

Le is írta: Salamon király gyűrűje, Az ember és a kutya etc.

bpetya75 2013.05.06. 13:17:56

@Babette_:

Ezt tapasztalatból mondod? Mi anno elég sokat foglalkoztunk a témával, megnéztük a szekszárdi és a pécsi intézményt is, beszélgettünk olyan szülőkkel, akiknek a gyerekei ilyen sulikban végeztek. A gimi végén van plusz egy év, amíg az érettségihez szükséges anyagból felkészülnek, és kész. Ennyi a "lemaradás". Legalább is nekünk ilyeneket meséltek.

Az már más kérdés, hogy mint mindent, ezt is lehet szarul csinálni. Hallottunk olyanról is, amikor gazdagemberek hülyegyerekeinek játszótere lett az iskolából.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 13:22:26

@váj mí: Pont ezt akartam írni, csak kifelejtettem.

Meg azt, hogy akik eljöttünk Magyarországról, a többségünknek (saccra 99%-nak) a SAJÁT ÉRDEME, hogy eljöttünk. Szóval semmi szükségünk nincs ilyenfajta állami "gondoskodásra". Pont ezért "menekültünk" el onnan. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 13:24:09

@Kovermadar: Hát nagyon nem :) Bár meggyőzhető vagyok, pl. olyan dolgokkal, amiket Te felsoroltál :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 13:25:18

@hagyma: Én külön írtam, hogy nem vagyok az :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.06. 13:26:27

@MagnasMiska: es megis felnottunk :)

Folyik a zsasztinbiborok nevelese :)

Megint szabad a gazda 2013.05.06. 13:27:20

@Eiknarf: igen,érdekes, hogy a posztok alapján az a kép alakul ki az emberben mintha a fiatal képzett diplomások is megvennénk a rep.jegyet, oszt kiköltöznek és szórják az életrajzokat személyesen a help wanted kirakatokba, miközben statisztikailag nézve jelentős részük húzott le már akár egy évet is ösztöndíjjal az Eu-ban, ahol közben valami (szakmai) gyakorlatra elhelyezkedhettek volna egy akár neves céghez is (igaz ez legtöbbször ingyenmunka, de ha fizet, akkor nagyon keveset; a pékségben többet lehet keresni...), vagy több cég kínál diplomaírási munkahelyet egyetemistáknak, ami viszont egy félév, év után biztosan nem a BMW-szalagra, vagy a fekete mosogatóba delegál, még akkor sem, ha közben vissza kellett menni a maradék egy-két évre Mo-ra folytatni/befejezni a tanulmányokat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 13:28:27

@Jani haverja: ne haragudj meg erte, de en azert meg mindig azt mondom, magyarorszag sokkal jobb es elhetobb orszag mint albania
ne essunk at a lo tuloldalara
mind oktatasban, mint muveszetekben, tisztasagban kozlekedesben stb.

/a portugal ugyben meg egyszeruen arrol van szo, hogy privatizaltak egy nagyon klassz epuletet, bizonyos feltetelekkel, amit a befekteto baszik taljesiteni es tehetetlenseg van/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 13:29:58

@Jani haverja: en sem
es raadasul veled ellentetben a porosz oktatas hive vagyok
pont magyarorszagon lathato, hogy hova vezet a liberalis oktatas
negyszer annyi diplomas negyed annyi tudas

micsoda? 2013.05.06. 13:33:28

Nagy jó írás. Őszinte, van hangulata, és a segítő szándék sem hiányzik. Gondolom, ha majd lesz gyerek/gyerekek azért kisebb lesz a honvágy, és az otthon nem itthon lesz.

@miegysmàs: Az én véleményem szerint az is lehet sokunknál, hogy egy kicsit szégyelljük, hogy nem tudtunk otthon megfelelni. Ha lehet nem beszél róla senki szívesen, pláne nem baráti körben. Különben ez engem külföldön sem zavart, mint ahogy itthon sem. Utazom buszon, vagy vonaton némelyik olyan fapofával tudja az utat végig ülni, mint egy viaszbábú:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.06. 13:33:55

@Saman: ha nem is mindent, de most legalabb ertelek!

Ovakodj a ketfeju kutyatol, ha sas modjara csovalja a macskat. Vagy valami ilyesmi.

Btw tapasztaltam magamon a leirtakat es a "huhh, vajon most ez mit akarhat; remelem nem fog bantani" eset vagyok. A legtobbszor.

andaluzkutya 2013.05.06. 13:35:31

@hagyma: Más országokban meg pont a liberális oktatás az, ami eredményt hozott... A gyakran mintaként emlegetett finn oktatás se éppen a vas-szigoráról ismerszik meg.

A portugál ügyben meg az a probléma, hogy nem az hangzott el, hogy a meglévő jogszabályokat alkalmazva kötelezzék a befektetőt a dolga elvégzésére, hanem hogy kitalálunk valami jogszabályt, amivel visszavesszük az épületet. A kettő messze nem ugyanaz.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 13:41:54

@hagyma:
"ne haragudj meg erte, de en azert meg mindig azt mondom, magyarorszag sokkal jobb es elhetobb orszag mint albania"

Ebben Te iszonyatos nagyot tévedsz! Ég és föld a különbség! És nem az én privát "élhetőségemet" tekintve, hanem az átlagemberét!!!

- Oktatás: szerintem SOKKAL JOBB
- művészetek: Itt SOKKAL TÖBBEN járnak színházba, egyéb kulturális rendezvényekre, mint Magyarországon
- tisztaság: A lakások, éttermek, szállodák, kávéházak tisztasága SOKKAL NAGYOBB, mint Magyarországon. A környezet tisztasága pedig rohamosan javul, szerintem 2 év múlva messze meg fogja haladni az általános környezet tisztasága a magyarországit. Itt tisztaságra, szemetelés elkerülésére felszólító reklámok mennek a TV-ben, és nem főként állami, hanem főként MAGÁN (bankok, nagyobb cégek, stb.) támogatásból. Ezek folynak a csapból is!
- közlekedés: A tömegközlekedés SOKKAL JOBB (járatsűrűség, tisztaság, stb.), mint Magyarországon, és ráadásul olcsóbb is, csak más logika alapján kell tömegközlekedni, és kismillió magáncég van (szerencsére egyébként). Az autós közlekedés - ha a domborzati viszonyokat is figyelembe veszem - sokkal jobb itt. Magyarországon ilyen terepviszonyok között lenne összesen még mindig az egyszem M7-es, mint autópálya.

Csak szólok.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 13:43:10

@hagyma: Magyarországon pont nem volt soha liberális oktatás!!!

Az, hogy most annyi idióta diplomás kerül ki, az csak annak a következménye, hogy poroszosan oktattak hülyeségeket. Az nem liberális oktatás!!!

Stacey 2013.05.06. 13:43:17

Orulok ha jol erzi magat a posztiro es parja Angliaban, jo olvasni a sikertorteneteket. En is megjartam a hu de jo Angliaban de azert otthon az igazi kort... hazakoltoztem a gyujtogetett kis penzemmel, ami a vallalkozasban el is tunt hala a magyar rendszernek... aztan visszajottem Angliaba, es mar eszemben sincs hazamenni. Maximum latogatoba, csaladhoz, baratokhoz, es amikor latom-hallom hogy mi folyik otthon, az mindig megerosit abban, hogy jo helyen vagyok. Ez egy hosszabb ut, de tovabbi kitartast a posztironak!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 13:45:45

@andaluzkutya: igy van
a magyarnak meg poroszos valo
az is igy van, nincs jogszabaly arra, hogy tegyenek valamit azert, hogy ilyen esetekben lepjenek
teljesen egyetertunk
/bar komolyan nem ertem azt az ossznepi horgest ami egy portugal befektetot ved, nem a magyar epuletet, ami, ha nem ujitjak es tartjak karban akkor szetrohad, de attol, hogy nem ertem, meg nem lepodok/
@Jani haverja: OK, mar megszoktuk, hogy istenited albaniat, mivel nem ott elek en ebbe nem megyek bele, de ha meg otthon elnek kb utolsonak jutna eszembe, hogy odakoltozzek, akar dominoznak akar nem:)
ez van
nem az en vilagom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 13:47:17

@Jani haverja: igen Magyar Balint pl a kifejezett poroszos oktatas hive volt es arra reformalta a rendszert
kerlek ne....:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.06. 13:50:47

@Megint szabad a gazda:

Ha így megy tovább (növekszik a fasizmus Nyugat-Európában), 10 év múlva sem lesz már EU, nemhogy 2 nemzedék múlva.

váj mí 2013.05.06. 13:51:05

@Jani haverja: Hát ja, hatástalan is, csak egy baj van vele, hogy pénzbe kerül. Igaz, nem az elköltözöttek pénzébe.
Illetve egy dologban mégis hatásos, az ilyen a "coca-cola-rossz-ércsük?" propaganda arról tuti meggyőzi a célcsoportot, hogy még véletlenül se költözzön haza.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.06. 13:53:20

@hagyma: szerintem nem az a fo problema, hogy kit vedunk es kit nem.

Ami nekem feltunt, hogy hiaba van tulajdonom, ha az valakinek megtetszik, akkor viheti.
Mindegy, hogy portugal, orosz, amerikai vagy arab. Megvette es az ove. Azt csinal vele, amit akar!

Neked hogy esne, ha az amerikai kormany ugy dontene, hogy elveszi a hazadat, amit kifizettel, mert milyen jopofa epulet? Vagy az ilyedmi ott nem divat? Tudok olyan helyet Europaban, ahol akar meg is tortenhet. :(

andaluzkutya 2013.05.06. 13:54:19

@hagyma: tudtommal van jogszabály, legalábbis ha hinni lehet a velemenyvezer blognak. Idézet a mai posztból:
"Magyarországon is vannak ilyen jogszabályok. Ami például a szóban forgó Balettintézet épületének ügyét illeti, hadd adjunk egy egyszerű tanácsot a főpolgármesternek és a miniszterelnöknek: a kerületi önkormányzatoknak joguk van állagmegóvási kötelezettséget kiírni az épületekre. Amennyiben erről a tulajdonos nem gondoskodik - a Balettintézet ügyében erről van szó - úgy az önkormányzat a megfelelő munkákat például közmunka keretein belül elvégeztetheti, és annak költségeit a tulajdonosnak kiszámlázhatja. Ha pedig ezt a tulajdonos nem fizeti ki, úgy egy egyszerű végrehajtási eljárás során az épület új gazdára lelhet. Törvényesen."
De elismerem, hogy fingom nincs a jogszabályokról. De az, hogy tövényt hozunk, hogy visszavehessünk sérti az igazságérzetemet, akárki is a tulajdonos.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.06. 13:56:14

@Jani haverja:

Az úgynevezett liberális oktatás valójában butítás. A lényege: ismeretek nélkül jussunk következtetésekre. Mondjuk ha pl. én elkezdenék elmélkedni most, hogy hogyan kell kicsempézni egy fürdőszobát, na az kb. "liberális" szellemiségű hozzáállás lenne, mert SEMMIT sem értek ebből azon kívül hogy már láttam burkolómestert munka közben.

A poroszos magolásnak is sok a hibája, de mindenképpen a kisebbik rossz.

Ez a "tanítsuk meg a gyereket gondolkozni" szöveg elsőre nagyon jól hangzik, de közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy totális ökörség, ugyanis ismeretek nélkül nincs miről gondolkozni. Azaz lehet gondolkozni így is, de se füle, se farka halandzsázással egyenértékű.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 13:56:56

@hagyma: Nem a portugál befektetőt védi a magyar össznépi hörgés, hanem a MAGÁNTULAJDONT! Mert legközelebb nem a portugáltól fogják elvenni, hanem tőled, vagy tőlem, vagy a barátomtól (jó, tőled, meg tőlem nem nagyon tudnának mit:)). Ha OV azt mondta volna, hogy "tessék rászorítani a törvényekkel arra a portugált, hogy tartsa rendben az ingatlanát, mert gusztustalan, ahogy kinéz", senki nem hörögne. Csakhogy ő azt mondta szó szerint, hogy "én ezt már régóta meg akarom szerezni". A kettő között ég és föld a különbség!!!

Én nem istenítettem soha Albániát, azt mindenesetre vallom, hogy jelenleg Európa egyik legélhetőbb országa, Magyarországról meg nagyon nem ez a véleményem. Az pedig egy teljesen más tészta, hogy ha valaki az ideköltözést fontolgatná, akkor kinek érdemes. Nagy általánosságban ha valaki fizikai munkára akarna idejönni, annak pl. nem érdemes, mert mire megtanulna itt jól élni sokkal kevesebb pénzből, addig elköltene egy csomó pénzt, keresni meg gombokat keresne az ő szemszögéből nézve.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 13:57:03

@Kovermadar: nem tapasztaltam, hogy a magyar kormany elvenne az emberek hazat
a bankok elveszik itt is
/az mas kerdes, hogy itt nincs svajci frank hitel es altalaban az ember 30 evre elore tudja centre mennyit fog fizetni/

itt a volt balettintezetrol van szo, mar privatizalni is baromsag volt de ez megtortent, visszacsinalni nem lehet, de ha a vevo nem teljesiti ami a szerzodesben van, akkor vissza kell venni, termeszetesen nem ingyen
raadasul lehet meg muemleki epulet is
nem vagyok benne a temaban, de egyben biztos vagyok ebbol is mint mindenbol otthon politikai ugy lett

Globetrotter2014 2013.05.06. 13:58:27

@Jani haverja: fő problém: nem fognak-e knyírni csak azért nert az ottani fizetsékhez képest megidfzethetlen autóval mész be az országba,

nagyon beszédes, hogy a német szakaszon autózva alig látok olyat hogy bolgárok egyedül vágnának neki a hazaútnak. Mindig konvojban mennek. És egyik sem új csili vili autóval.

Valahol azért kell lennie veszélyes szaaksznak út közben (Szerbia), és nem, hiszem hogy Albánia annyival jobb lenne.

Pár éve az volt az olasz közvélemény hogy az egyetlen működő és iskeres alébán vállalkozás az olaszországi maffiájuk.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 13:58:46

@hagyma: Az, hogy Magyar Bálint minek a híve, azt nem tudom. Hogy mit csinált, és mennyi ideig, azt viszont igen. NEM csinált a poroszostól eltérő oktatást, és a tevékenysége, ill. annak a hatása is rövid ideig tartott.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 14:00:28

@váj mí: Meg arra is jó, hogy a magyarországi "hívők" még jobban meg legyenek róla győződve, hogy lám-lám a kormány mindent megtesz, de a "rohadt hazaárulóknak" (azaz nekünk:)) még ez sem elég :)

andaluzkutya 2013.05.06. 14:00:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nincs a kettő között valami átmenet? :)
A poroszos oktatás hátránya, hogy nem motiválja a gyerekeket arra, hogy egy problémát más, vagy sok szemszögből is megnézzen. Ez meg hosszú távon az újítások/innováció ellen hat.
Ha a világnak csak a technikai fejlődését nézem az elmúlt néhány száz évben: alighanem a szabadabb elvű oktatásnak hatalmas szerepe lehet abban, hogy jelenleg nem lovakon közlekedünk. Azt már mindenki döntse el maga, hogy ez jó, vagy nem:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 14:02:05

@Jani haverja: hat akkor vitatkozzunk errol, ha ismerjuk a privatizacios szerzodest
ne feledjuk ez privatizalva lett, nem sima adas-veteli szerzodes!!
es ott sokszor felteteleket is szabtak, ha kozepuletrol van szo
en sem ismerem termeszetesen, de nem hiszem hogy Orban Viktor miniszterelnok ur hasrautesszeruen ramutat egy epuletre es masnap az ove
azert O nem egy Enver Hodzsa

Te jol erzed magad ott, es ez a lenyeg, szamodra biztos europa legelhetobb orszaga, de gondolom parszazmillio ember nem igy gondolja:)
nincs ezzel baj
amerikat es utaljak szidjak hulyezik, amit en nem tennek albaniaval, de remekul erzem magam itt
/tudom magas labda, azert mert en is hulye vagyok es agymosott:)/

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 14:03:51

@hagyma: Az hogy a bankok elveszik a magyar ember házát, megint csak a 23 év összes magyar kormányának együttes hibája:
1./ banki szabályozás törvényekkel: osztályzat kettes alá
2./ Ténylegesen szabad piaci viszonyok teremtése, hogy jöjjön minél több bank, legyenek egymásnak konkurenciái: osztályzat erős kettes, ez alól kivétel a jelenlegi kormány, mert annak az osztályzata ebből a szempontból masszív 1-es

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 14:04:07

na melo, nagy esozesek vannak felenk
jonnek a vizek a hegyekbol

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 14:05:42

@Jani haverja: elfogult vagy
az egesz svajci frank japan jen es stb tipusu hitelt nem ez a kormany tette lehetove
igen jott is egy csomo bank es beetetett, most meg arat

mzgldr 2013.05.06. 14:06:37

A poroszos oktatást illik szidni, de amikor ledobsz egy olyan információbombát egy külföldinek, amit itt nyolcadik osztályban tanultál (jó maximum középiskola) és szó szerint elkönyvelnek zseninek, akkor azért el lehet gondolkodni.

Megint szabad a gazda 2013.05.06. 14:06:42

@hagyma: érdekesség: itt délnémetéknél erre az oktatási formára az osztrák (monarchia), kundk jelzőket használják és nagyon mosolyogtak, amikor elmeséltem, hogy nálunk a porosz jelző dukál...
én is a poroszban nőttem fel és nem volt hiba a nemzetközi összehasonlításban (pl. tudtam annyit az amerikai történelemről, mint az amerikai egyetemeket végzett kollégák...), de az már egyetemistaként, az első német diákcserénél feltűnt, hogy a kintiek több praktikus ismeretet kapnak, míg nálunk inkább a tudományegyetem-részleg dominál

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.06. 14:07:27

@bpetya75: igen, abból. nem vicces év közben másik iskolát keresni a gyereknek, mert írni meg olvasni akar.
akkor utánaolvastam, hogyan működik a dolog.
de mondom, láttam gyereket, akinek tökéletes volt a "lassúság".

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 14:08:31

@ZF2: Albánia, és Szerbia között közbiztonságban ég és föld a különbség.

Figyelj csak: Most, hogy ezeket írom, kint a nyílt utcán parkol a kocsim lehúzott ablakokkal (mert meleg van), és benne van a kulcs. Csak szólok. A házunkat - ha elmentünk mindannyian itthonról - talán ha kétszer zártuk be, nyááron ajtó-ablak nyitva olyankor is, télen meg kilincsre zárt ajtó, meg ablak becsukva értelemszerűen. Ezt sem Belgrád külvárosában, sem Budapest külvárosában nem merném soha megcsinálni. Persze a tengerparton, meg Tirana főtere környékén (mivel az turistás övezet) értelemszerűen zárom a kocsimat, mert a sok turista mindig vonzza az erre szakosodott bűnözőket, mindenhol a világban.

MagnasMiska 2013.05.06. 14:08:41

@Jani haverja:

Albániában elég sokat járok és Budapesten is volt szerencsétlenségem az Albán üzleti közösség oszlopos tagjait megismerni.

Amiket leírtál véletlenül se tapasztalni azon országban. A földrajzi szépségen túl Albánia nem egy dicsőítendő ország.

A Magyarországi autópályás ún. trükkös bűncselemények zömét Albán állampolgárok követik el.
Sok külföldi pedig egyből aposztrofája, jaaaah magyaroknál kiraboltak az autópályán.

Ezzel az erővel Bangladest is hasonlítsuk már össze Magyarországgal.
Kérdezz meg egy szerbet vagy egy románt, vagy bulgárt albániával kapcsolatban!
Megdöbbentő indulatos véleményeket kapnál azon országról.

Véletlenül a lopott osztrák, olasz, német autók többsége Albániában köt ki. De ez valahogy a helyi hatóságokat nem különösebben zavarja.

"Crooks steal luxury cars to order. Thieves burglarize homes to take vehicle keys and documents or simply car-jack drivers in the street. The Europol report says “groups of criminals, thought to be mainly Albanians, crash into high-value cars. When the driver pulls up to assess the damage, the gang immobilizes him before taking his car by force.”

www.securitymanagement.com/article/europes-car-thieves-go-upscale
---------------------------------------------------------------------------------
Good Tiranian coffee, friendly people and stolen cars (a képek önmagukért beszélnek)

www.oneworldonejourney.com/?p=175

---------------------------------------------------------------------------------
16éve semmi sem változott!!!!

Albania's Auto Industry: Dealing in Stolen Cars

www.nytimes.com/1997/08/16/world/albania-s-auto-industry-dealing-in-stolen-cars.html

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.06. 14:10:34

@hagyma: ha van szerzodes es volt szerzodesszeges, akkor az mas dolog. Ebben igazad van.

De akkor miert most? Miert adhoc jelleggel kerult elo.
Legyen felulvizsgalva minden ilyen szerzodes es ne csak a portugal ingatlan legyen visszaveve, hanem az osszes (fidesz-mszp-locitrom kozeli is).

Ugy ok.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 14:10:59

@ZF2:
"Pár éve az volt az olasz közvélemény hogy az egyetlen működő és iskeres alébán vállalkozás az olaszországi maffiájuk."

Ebben is nagyot tévedsz, de mindegy. Én csak azon röhögök, hogy aki mostanában kijön ide, mindenki nagyon nagyot döbben, azok is, akiknek ugyanezekett (akár személyes emailben is) leírtam. Én meg nézek, mint "Jenő a moziban", hogy "de hát nem erről írtam állandóan?".

Eiknarf 2013.05.06. 14:12:14

@Megint szabad a gazda: Mondjuk a "BMW-szalag" az minden csak nem degradáló munka. :)

Münchenben élek, és hidd el sokan összetennék a kezüket ha BMW-be bekerülnének.;-)

andaluzkutya 2013.05.06. 14:12:53

@mzgldr: Kérdés, hogy ezzel az "információbombá"-val jobban tudsz-e érvényesülni a munkahelyeden vagy a mindennapokban, vagy csak arra jó, hogy lenyűgözd a külföldit, hogy te miket nem tudsz...

Globetrotter2014 2013.05.06. 14:13:50

@Jani haverja: ez két évnyi Olaszországi tratózkodás után mondom.
És nem az amalfi parton szereztem élményeimet.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 14:15:50

@hagyma: Még mindig nem érted: Itt a videó:
index.hu/video/2013/04/30/orban_viktor_busz/

Szó sincs arról, hogy le kell baszarintani a portugált, mert nem tartotta be a privatizációs szerződést. Vagy esetleg lépni kéne jogszerűen, és elvenni tőle a szerződésszegés miatt
Arról viszont annál inkább, hogy "ezt én már régóta meg akarom szerezni". Meg arról is, aminek az az üzenete, hogy "olyan törvényt hozok, amit akarok, és azt veszek el bárkitől, amit akarok".

mzgldr 2013.05.06. 14:21:07

@andaluzkutya: nem tudom, egy probléma felírása másodfokú egyenlettel és annak megoldása nem egy olyan hatalmas teljesítmény. Vagy a százalékszámítás logikájának elsajátítása, esetleg minimális ismeretek a valószínűségszámításról nem olyan durva dolgok. Elég gyenge matekos voltam mindig, de azért jó, hogy ezeket nem kell kigugliznom. Történelemből is vannak homályos ismereteim, az egyedüli amit bánok, hogy a kémiára szartam egész életemben, pedig az is hasznos lenne.

Annak is van hátránya, hogy erőfeszítés nélkül, csak óriási önbizalommal látják el a diákokat. Kapitális seggfejeket lehet így nevelni. És akkor azért tegyük tisztába, hogy MO-n még mindig nem koreai vagy japán szintű oktatás megy.

MagnasMiska 2013.05.06. 14:23:07

@mzgldr:

Nálad a pont!

Csak közben ne felejtsük el, hogy a magyar gyerekek szorongásosak lesznek, mert állandó feszültség alatt állnak az iskolákban.

Míg egy NYEU országbeli gyerek akkora önbizalommal nő fel, ami miatt nem fog félni a kudarcoktól és mer kockáztatni, vállalkozni.

A magyar gyerek tudni fogja, hogy mi Mongólia fővárosa az angol, német, francia nem.
Sok országban a lényeg nem a lexikai tudás megszerzése, hanem a logikus önálló gondolkodásra való inteligencia kifejlesztése.

Az inteligencia különbözik a memóriaalapú lexikális tudástól!
A magyarországi kvízműsorokat anno egy postás férfi nyerte meg, akinek nem volt felsőfokú végzettsége, ellenben hatalmas lexikális tudása.

Nyereménye asszem 20 milla körül volt.
Otthagyta a munkahelyét és nem saját vállalkozást csinált, hanem vett egy lakást és kijött Londonba londínernek.
Pedig, ha lett volna benne kellő spiritusz otthonmarad és vállalkozásba kezd a pénzből, de erre se mersze, se igénye nem volt sajnos.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 14:24:02

@ZF2: Az olasz cégek viszont kicsit máshogy gondolják, ugyanis gyakorlatilag nincs egyetlen jelentős olasz cég sem szerte Itáliában, amelyik ne ruházott volna be ide, az ipari üzemtől, az irodaházig bezárólag.

Tudtad pl., hogy az olasz árutőzsde itt van Tiranában :) Mármint úgy, hogy Rómában dolgoznak saccra 30-an benne, itt Tiranában meg egy új irodaházban 600-an :) A bitek-bájtok meg futkároznak a tenger alatt... :)

Megint szabad a gazda 2013.05.06. 14:28:18

@Eiknarf: éppen munkát keresek, be tudsz protezsálni?:) Az a gond, hogy max a főnökkel fogok szót érteni, így mindenki nyalógépnek fog tartani...
Viccet hanyagolva, csak akkor, ha BMW-alkalmazott (státusz) vagy, de a szalagot már évek óta "kiszervezték" Az egyik kollégám szerint, aki élőben is próbálta, a bérkülönbség 1,5-2x is lehet az egy szalagon dolgozók közti különbség csak a státusztól függően, nem beszélve az egyéb juttatásokról (szabi, karácsonyi és nyaralási pénz, éves nyereségrészesedés), így "újként" nem annyira csábító...

andaluzkutya 2013.05.06. 14:29:11

@mzgldr: Lehet, hogy tévesek az információim, de régebben olvastam, hogy a japán gyerekeket kb. 12-13 (de lehet, hogy 14) éves korukig nem terhelnek adatok bemagolásával, hanem addig az iskola alapvetően "szórakoztató" jellegű, a megértésre és az érdeklődés felkeltésére helyezi a hangsúlyt. Utána, amikorra a gyerekek már jobban kialakultak, kezdik el erőteljesebben "beléjük verni" a tudást, de akkor már könnyebb is, mert van mihez kötni az egészet. (ismétlem, egy gyerekpszichológustól olvastam ezt a véleményt, sohasem jártam Japánban, úgyhogy lehet, hogy tévesek az információim)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.06. 14:30:06

@andaluzkutya:

Persze, nyilván a dolgok kombinálása lenne az ideális.

M. Péter 2013.05.06. 14:30:37

@MagnasMiska: A skót oktatási rendszer mindig is más volt, jelenleg pedig a skót kormány hatáskörébe tartozik. Ezzel szemben a Health & Safety Act 1974 érvényes Angliában, Walesben és Skóciában is. Itt van egy angliai példa is: www.bournemouth.gov.uk/NewsEvents/News/January-2013/Local-children-kick-litter-out-of-their-neighbourhood-in-the-latest-Green-Goals-clean-up-day--.aspx

Health & safety nagyon jó kifogás arra, ha az ember nem akar valamit csinálni, a másik hasonló a data protection.

Eiknarf 2013.05.06. 14:37:44

@Megint szabad a gazda: Hát ezt egy tesztként is fel lehet fogni, hogy hosszutävon gondolkodsz-e.. Mert minek kiképezni egy munkäst, ha fél év utän pattan meg Ingolstadtba, vagy Stuttgartba..

Illetve a munkaügyi törvény miatt, ugye nagyon nehéz kitenni valakit, a szakszervezetröl nem is beszélve.
De már bekerülni nagy siker, tekintve, hogy mindenki ide akar jönni..(märmint a prémium "härmasba")

mzgldr 2013.05.06. 14:38:37

@MagnasMiska: van ebben a szorongásban valami, de bevallom hogy én az első főiskolai vizsgámra többet tanultam, mint az érettségire összesen és ahhoz képest elég jól sikerült. Nem megoldhatatlan a dolog. Ha nincs leterhelve a gyerek (heti öt különóra, úszás, gyerekjóga, latinóra, lovaglás) akkor napi egy-másfél óra tanulással színötösre le lehet rakni a középiskolát és olyan tudása lesz, amihez egész életében visszanyúlhat - ha akar.

@andaluzkutya: én is csak olvastam róla, de az alapján még a magyar oktatás is csak láblógatás lehet. Ehhez képest például a japánok csapnivalóan beszélnek idegennyelveket. Nem tudom, mi az oka, talán valaki aki járt már ott, leírja.

Megint szabad a gazda 2013.05.06. 14:40:54

@andaluzkutya: mondjuk, ha képes voltál a II. vh. áldozatait név szerint megtanulni egy este alatt, akkor képes vagy más galádságokra is.
Szerintem a porosz azoknak jó, akik ezen keresztül "a nagy mennyiségű információ rövid idő alatt való elsajátítása" képességet tanulják meg. Ezzel a tanulási képességgel utána nagy előnyt élveznek. A kérdés csak az, hogy mi lesz azokkal, akik nem jutnak el eddig (útközben feladják, frusztrálódnak, stb), nekik a "hogyan találom meg az infót" sikerélményre alapuló dicsérgetős oktatás többet adhat.
Azt azonban elképzelhetetlen tartom, hogy pl. a gyerekem a németből probléma nélkül visszatérjen a poroszba. Azt hiszem a második nap nem benne be többet a suliba.

2013.05.06. 14:42:49

@mzgldr: a lexikai tudas jo, amikor az ugyfelellel vacsorazol, de nem sokat er, amikor egy uj jelensegre kell megoldast talalni. Akkor jon a kreativitas. Egyebkent az angol oktatast sem ugy kell elkepzelni, hogy 0 lexikai tudassal jonnenek ki az iskolabol. Es mint mindehol, iskola es iskola kozott oriasi kulonbsegek vannak.

MagnasMiska 2013.05.06. 14:45:21

@M. Péter:

Ha egy gyereket üveg, tűszúrás ér akkor a szemétszedést szervező a felelős.

Ezért van az, hogy a szülők fórumokon tiltakoznak:

"I just don't really like the idea of my dd missing out on class time (albeit ten minutes) to assist with something that the lovely janitor is being paid to do. The children don't get rewarded or anything. After it's done, they're sent back to class again.

When i was at school, we only had to help with the litterpicking if caught littering.

I'm sure if a child is set against it and refuses, the teacher would just pick another child. So i don't know why I'm feeling like this since DD enjoyed it. And i make her do small chores at home "

www.mumsnet.com/Talk/am_i_being_unreasonable/a1655273-To-not-want-my-child-litter-picking-during-school-time

Félreértés ne essék én a szemétszedés híve vagyok, de itt mindenre van kifogás, mert veszélyes.

Odahaza nem nyavajog egy szülő, mint a fenti írásban, hogy a gyerekével végeztetnek el olyan munkát, amiért mások pénzt kapnak....

Zellerzolee 2013.05.06. 14:51:29

Engem meg mindig a rohogogorcs fog el, amikor valaki azt irja, hogy az otthoni angoltudassal itt nem ert semmit. Sajnos addig mig a magyarorszagi angolkepzes nem fogja fel, hogy egy tomondatbol (Sue vett egy uj nadragot) amit eveken at nyomnak a hulyebbnel hulyebb nyelvkonyvekben megeleni nem lehet. Annyi magyart latok magam korul akik felvettek a hulye lengyel felfogast, hogy "nem kell nekunk angolul tudni, mert 20-an lakunk egy 2 szobas hazban magyarok", de mondjuk ezek az emberek sosem torekednek az integraciora, csak azert vannak itt hogy a CHF-es hitelt kinyogjek, vagy hogy 6 havonta hazamenjenek menozni a haverok elott a 15 eves BMW-vel. Az meg hogy az angolok koszosak, az igaz is meg nem is, ugyanugy igaz ez a magyarokra is, kerdes mit hozol az otthoni neveltetesbol.
Allaskereses mindig jobb celt er ha az adott ceg weboldalan keresztul jelentkezik az ember, egyreszt jobb szemmel nezik, masreszt igy kihagyjak a kozvetitocegeket, ami a mai vilagban nagy megtakaritasnak szamit. Munka mindig volt es lesz is az hogy ki mit akar es mik a realis lehetosegei az ket kulon fogalom, mert itt meri el a f*£$%& sok magyar, hogy majd gyarigazgato lesz a bolcsesz diplomajaval a nagy-angliaban.
Ehhez hozzateve, en ketfajta magyart ismerek itt:
1., minden leben ket kanal, full time-os allassal, minden magyar megmozdulason ott van, eleldegel a havi 900-1200 fontjabol, es osztja az eszt hogy milyen fasza gyerek 15 ev pizzafutarkodas utan, de meg mindig csak a Domiosbol tud pizzat rendelni mert ott vannak magyarok is akik fel tudjak venni a rendeleset.
2., messzirol elkeruli az osszes magyart mert mint a posztiro is megemlitette, utalja ha a zsebeben kotorasznak, es nincs szuksege az egyes csoportban megemlitett emberekre csak azert hogy magyarnak erezze magat.
Az meg hogy minden masodik poszt angliarol szol is megmutatja, hogy jelenleg Magyarorszagon nyelvi kepzesben meg mindig csak az angol a kiraly, mert ez a legegyszerubb nyelv

Sok sikert a posztironak, es ne csak gondolkozzatok a gyerekvallalason, hanem tedd oda magad rendesen!

Megint szabad a gazda 2013.05.06. 14:53:25

@Eiknarf: az én említett kollégámat vagy 5 évig hitegette a főnöke, hogy átveszik (közben vagy 3x mondtak neki fel mindig karácsony előtt, mert nem volt biztos, hogy elindul a szalag a karbantartás/feles modellváltás után), fektessen be...
Mivel ő német, így jópofának is tűnt számára. Szalagnál kezdett, aztán ő tanította be az újakat/külföldieket is!, de aztán egy idő után nem tudott továbblépni, mert azt mondták neki, hogy kölcsönmunkás eddig és ne tovább, na akkor keresett új munkát és állt be hozzánk. De lehet nem volt elég türelmes....

Megint szabad a gazda 2013.05.06. 14:54:16

@Eiknarf: így én egyszerűen magamtól a másodikra, a költségcsökkentésre szavaznék...

andaluzkutya 2013.05.06. 14:54:34

@mzgldr: @Megint szabad a gazda: Én amúgy nem a lexikális tudás ellen vagyok, csak szerintem nem mindegy, hogy ezt milyen életkorban kezdik el és milyen mennyiségben adagolják. Az áltlános iskolában megszerzett ilyen tudásnak szerintem kb. a 90%-a agyunk kukájában landol. De pl. minimális lexikális tudás nélkül nehéz egyáltalán elkezdeni gondolkodni...

MagnasMiska 2013.05.06. 14:54:58

@mzgldr:

A nagyvilágban járva megmosolygom az egyetemi tankönyveket.
Egy egyetemi biológia az USA-ban vagy UK-ban szoftos verziója egy magyar gimnázium átlagtananyagnak.

Régen odahaza kaptam fizikából egyest, mert nem szó szerint magoltam be a fizikai alaptörvényeket.

A dolgozatom lefénymásolta anyum és megmutatta egy egyetemi tanszékvezető oktatónak, aki azt mondta, hogy minden kérdésre tökéletesen vállaszoltam, amire közben egyest kaptam megalázó módon.

Az illető felhívta a dirit és elmondta, hogy az ő karán oktatják a jövő fizikusait és tanárait. Hogy lehet az, hogy ami megfelel az ő követelményüknek azt nem fogadja el egy főiskolát, vagy egyetemet végzett fiatal pedagógus? A diri behívta a fizikatanáromat, aki utána jobban rámszállt...

Neki mindent be kellett magolni a dolgozatokra, felelésekre és nem megérteni kellett a tanultakat. Azt mondta, mindig, hogy én nem vagyok Newton (fúú wazze ezt nem gondoltam vóóóna!) :)))

MagnasMiska 2013.05.06. 15:01:42

@Zellerzolee:

Igen és sajna az a baj, hogy Skandináviában a filmeket eredeti nyelven adják le feliratozva, addig nálunk mindent fordítanak

1. a sok írástudatlan rá lenne kényszerítve a gyorsolvasásra.

2. a gyerekek a filmnézés közben kifejezéseket és akcentusokat tanulnak meg automatikusan.

Horvátországban járva először megdöbbentem, hogy a motelekben a tulaj gyerekei amerikai akcentussal vállaszoltak, a kérdéseimre. Megkérdeztem, hogy az államokban születtek, mondták, hogy sosem jártak még ott.
Este étterem után bekapcsoltuk a TV-t és mentek az amerikai filmek feliratozva. Onnantól kezdve egyértelmű volt a válasz.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 15:06:25

@MagnasMiska: Bocs, csak időközben dolgoznom is kellett.
Nem tudom, hogy kiket ismersz te Budapesten albán üzleti közösségként, de csak szólok, hogy Budapesten nagyon kevés albán él. Koszovói annál több. A kettő között meg kb annyi a különbség, mint amikor mondjuk Te is megsértődnél arra, ha valahol külföldön a magát magyarnak mondó román oláhcigány viselt dolgaiból vonnának le következtetéseket.

Egyszer keress meg, talán meglátod az igazi Albániát is. A követségen, meg a hivatalos állami rendezvényeken kívül is van élet, és az az igazi Albánia. Mindenesetre itt a tényleges üzletemberek között az volt a röhögés tárgya, hogy lasszóval kellett fogdosni azokat az üzletembereket, akik egyáltalán hajlandóak voltak elmenni Budapestre a múltkor Magyarországon nagy hévvel beharangozott üzleti találkozóra, amit egyébként kivétel nélkül végigaludtak, mert annyira érdekelte őket. Egyetlen dolog riasztotta fel az álmukból őket, amikor valamelyik felszólaló azt mondta, hogy milyen jó, hogy van a Malév, mert így közvetlen kapcsolat van a két ország között. Ezen röhögtek egyet (mert azért azzal tisztában vannak, hogy a Malév már rég megszűnt), aztán tovább szunyókáltak. Mert itt egy üzletember általában nem állami rendezvényeken szokott üzletet kötni :) Nagyon nem.

"A Magyarországi autópályás ún. trükkös bűncselemények zömét Albán állampolgárok követik el."

Ez nem igaz. Koszovóiakról van szó.Időtlen idők óta (sok év) EGYETLENEGY albán állampolgárt sem kaptak el ilyen miatt Magyarországon a tudomásom szerint. EGYETLENEGY hírt linkelj be légy szíves az utóbbi mondjuk 3 évből, amikor albán, és nem koszovói állampolgárt kaptak el Magyarországon, főleg ilyen trükkös lopás miatt, de könnyítek, más bűncselekmény is lehet (mást én is tudok, de tudok magyart is, akit itt kaptak el bűncselekmény miatt).

"Kérdezz meg egy szerbet vagy egy románt, vagy bulgárt albániával kapcsolatban!"

Mindhárom népből ismerek többet is, aki itt lakik, mert szerinte jobb és élhetőbb, mint otthon.

"Véletlenül a lopott osztrák, olasz, német autók többsége Albániában köt ki. De ez valahogy a helyi hatóságokat nem különösebben zavarja."

Elég régi infóid lehetnek az országról, mert ez 2003-ig volt csak igaz, később néztem a belinkelt cikket, 1995 és 2005 közötti időszakról szól.

A motoros blogról: Nem olvastam el, de ilyen fényképeket bármikor lehetne Magyarországon is készíteni, a hegyeket kivéve. És bármikor lehet Magyarországon is találni iszonyat szemetes környéket (nyócker), meg hiányzó csatornafedelet, meg kátyús utat. Persze a Rózsadombról nézve más Budapest értelemszerűen.

Az utolsó belinkelt cikked meg megint 1997-es, csak szólok.

Eiknarf 2013.05.06. 15:07:56

@Megint szabad a gazda: 5 év az sok.. max 2, ha az utän nem akarnak ätvenni akkor pattanni kell..

igen a kölcsön munkaerö, csak azért van ott amire kölcsönözték..

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 15:10:05

@hagyma: Nem aratnak a bankok sem. Ez a helyzet mindenkinek rossz Magyarországon, annak is, aki nem is vett fel hitelt, merthogy az ő adójából "mentegetnek".

Egyébként meg a 2008 végi, 2009 eleji kilengést nem számítva a devizahiteleseknek semmi bajuk nem lenne a törlesztéssel, ha a kormány a sorozatos hülyeségeivel nem tett volna be a Ft árfolyamának, meg az országkockázatnak (bár az utóbbi mostanában javul).

Csak szólok.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 15:14:58

@MagnasMiska: Épeszű ember manapság nem nyit vállalkozást Magyarországon.

Megint szabad a gazda 2013.05.06. 15:16:04

@andaluzkutya: én itt azt látom, hogy már ötödik osztályban projekt munkákra osztják be a gyerekeket, amelyeket team-ben végeznek el, hogy ki lesz a teamvezető, azt maguk döntik el az alapján, hogy melyik sorsolt gyereknek a legnagyobb a "szakmai" tudása a "területen". prezentálni az osztály előtt mindenki prezentál (a "dokumentumokat" PP-bant készítik saját maguk) és közös jegyet kapnak rá. Persze azért vannak "klasszikus" órák is. Eleve kevesebb tantárgyuk van, mint otthon. Fő tantárgyak a matek, német (ugye ez a helyi nyelv), angol, francia. ez a képzés súlypontja. (Ő nem a nyelvigényes képzést választotta, mert ott a latin lett volna az első). Nekem nagyon furcsa volt eleinte ez a rendszer (a porosz múltam...), de akár működhet is, mert a müncheni TU elég jó, nemzetközileg elismert pl. autóipari szakembereket képez (ugye a "törzsgárda" alapvetően a müncheni/bajor/német sulikból érkezik), illetve a kutatásaikat használja az autóipar, de aztán lehet, hogy mi magyarok hajlamosak vagyunk leszakbarbározni őket, mert a gimiben kevesebb lexikont raktak a fejükbe. Szóval mindkét modell működhet. A magyar oktatási rendszer is nyit efelé, mert amikor még Mo-n kerestünk gimit a gyereknek, voltam olyan nyílt napon, ahol ezzel verbuváltak gyerekeket, hogy projektmunkás, teames, prezis "oktatás" van, igaz majdcsak 10.-től.

MagnasMiska 2013.05.06. 15:17:43

@Eiknarf:

Az utolsó belinkelt cikked meg megint 1997-es, csak szólok.

-Most 2013 van és a cikk 97-ben íródott. Az pont 16éve volt. De ha alapvető szövegértési hibákkal küdesz egyáltalán nem érezlek partnernak abban, hogy megmagyarázd a magmagyarázhatatlant, mert a tények magukért beszélnek.

Eképpen fogalmaztam:
"-16éve semmi sem változott!!!!
Albania's Auto Industry: Dealing in Stolen Cars
http://www.nytimes.com/1997/08/16/world/albania-s-auto-industry-dealing-in-stolen-cars.html"

"1995 és 2005 közötti időszakról szól"

-Tévedsz, mert a 16éves az 97-ben íródott az alábbi 2011-ben, vagyis 2 éve!

Good Tiranian coffee, friendly people and stolen cars
Posted on October 11, 2011

www.oneworldonejourney.com/?p=175

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 15:18:08

@MagnasMiska: Ja, és aki Albániára azt mondja, hogy 16 év óta semmi nem változott, az nagyon nincs képben ebben az országgal kapcsolatban semmivel!

Merthogy MINDEN TEKINTETBEN ez az ország változott Európában a legtöbbet az elmúlt 16 év alatt, és tetejében többnyire jó irányba!

Eiknarf 2013.05.06. 15:21:57

@MagnasMiska: gondolom ezt nem nekem szäntad :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 15:22:31

@MagnasMiska: Csak 2011 októbere óta ebben a kicsike országban legalább 250 km autópályát adtak át. Azért tudom, mert pont 2011 októberében költöztünk ki ide véglegesen.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 15:23:08

@Eiknarf: Nem, nekem szánta, de észre is vettem.

MagnasMiska 2013.05.06. 15:23:54

@Jani haverja:

Éppenséggel magyarázd el a vidón szereplő embereknek, hogy miért nem mennek vissza Albániába és magyarországon, csak a hülyék vállalkoznak, ahogy fogalmaztál!

Ők nem koszovóiak, hanem albánok és nagyban lenézik a koszovóiakat.

Az irodáikban a nagy emancipáció jegyében a családi fényképen a feleség véletlenül sem szerepel.

Az alábbi videó nagy részét személyesen is ismerem sajnos.

www.youtube.com/watch?v=OSTSxlvEGM8

MagnasMiska 2013.05.06. 15:29:05

@Eiknarf:

Félrenyomtam. Az albán félistennek szántam! Aki olyanokat állít, hogy Budapesten nincsen Albán nemzetiségű, csak koszovói, miközben magyarul ír, nagyon valahogy Albán hazafi stílusa van, akinek fogalma sincs, hogy a hazájában mennyi albán él és ha olyan rossz, akkor miért nem a saját országukban vállalkoznak, miért idegen földön.

www.youtube.com/watch?v=OSTSxlvEGM8

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 15:33:20

@MagnasMiska: Na, akkor van egy csomó közös ismerősünk.

Az Avni meg azért nem megy haza, merthogy ő nem albán, hanem makedón (szülőföldje szerint, és éppúgy beszél makedónul, mint szerbül, vagy albánul). Csak szólok megint. Egyébként pl. az Avni egy nagyon speciális dologgal foglalkozik Magyarországon, ami pont a Balkánhoz kötött, nem függ annyira a vállalkozása a mindenkori magyar viszonyoktól, de ezt nyilván te is tudod..

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 15:35:43

@MagnasMiska: És példának hozol egy makedónt :)

Egyébként itt jelenleg pont az a probléma, hogy túl sokan jönnek haza, megint csak szólok. Ezzel vannak tele a hiradók, mert nem csak azok jönnek haza, akiknek van pénzük, hanem azok is, akik nyugaton nem vitték semmire, vagy nagyon kevésre.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 15:37:41

@MagnasMiska: Egyébként annyira nincs albániai albán, hogy az Avni Hafuzit (még egyszer a MAKEDÓNT!) kellett megbízni Albániának, hogy tiszteletbeliként lássa el Albánia képviseletét a gazdasági dolgokban!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 15:39:13

@MagnasMiska:
@Jani haverja:

Kimaradt a "Magyarországon" szó.

Tehát helyesen: Annyira kevés albániai albán van Magyarországon, hogy az Avni Hafuzit...

MagnasMiska 2013.05.06. 15:42:54

@Jani haverja:

Ő pl. mindig az aktuális politikai elithez húz. Soroksár Millenium telepnél van a vámszabad udvara (A&M Vámügynökség, Speditőr Logisztikai Terminál).
Tevékenységei pedig ahogy írtad eléggé szélesspektrumúak és eléggé a zavarosban szeret halászni. Már nem tartom a kapcsolatot vele.... Azt is tudom, hogy Szkopjeban végzett...
A többi díszpinttyel még néha beszélő viszonyban vagyok, de próbálom távol tartani magam minden albántól, mert üzletileg nem tartom őket egyenesnek és megbízhatónak.
Ők éppen ezért sikeresek magyarországon talán, mert imádnak a zavarosban halászni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.06. 15:52:01

@MagnasMiska:

Na igen, ez valóban nagyon hasznos dolog. Sajnos azonban Mo-n nagy kultusza van a szinkronizálásnak, Ráadásul a szinkron miatt röhejes téveszmék is elterjedtek, lásd "jobb a magyar szinkron, mint az eredeti", "olyan jó volt a magyar Flinstone-család szinkron, hogy az amerikaiak a magyar változatot fordították vissza angolra", "XY-hoz nem ilik eredeti hangja". Kb. az a tévhit alakult ki, hogy a magyar szinkron a világ 8. csodája, amit az egész világ irigyel, kb. mint ahogy a világ legjobb konyhája magyar, a legszebbek a magyar nők, a legnehezebb és legkifejezőbb a magyar nyelv, s a kuvasz szarik a legnagyobbat.

A digitális tévé megoldást jelenthetne elvileg erre, de nem fog, mert:
- az emberek többsége kábelen fogja az adást,
- ha lehet választani, mindenki a szinkronos változatot választja.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 15:57:58

@MagnasMiska: Nem tudom, én az Avnit teljesen tisztességes embernek ismertem meg, bár túl sok ügyem nem volt vele. Mindenesetre ő az akkori Jugoszláviában, a jelenlegi Makedóniában született, és vagy 30 éve él Magyarországon, magyar feleséggel, meg asszem 6 gyerekkel. Azt viszont tudom, hogy rengeteget dolgozik, de szinte bármikor szakít időt rád, akár este 9-kor is el lehet érni a mobilján, sőt inkább akkor érdemes elérni, mert napközben rohanás van :)

MagnasMiska 2013.05.06. 16:01:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Szerinted a sok-sok hátrányos helyzetűvel mi lenne??? Muszáj lenne megtanulni olvasni?

Fúúú akkor mégjobban raszistává válnának a magyarok!

Mindenesetre imádom a filmeket eredeti nyelven nézni.

A 80-as 90-es években sok mozifilm volt feliratos még. nem is lehetett annyi bennszülötett látni a filmek alatt az biztos.

Viszont érdemes megnézni azon országokat, ahol nem szinkronizálnak, mennyien beszélnek 2idegen nyelvet.
Mert a gyerekek a filmeket bámulván magukbaszívják a kifejezéseket és akcentusokat észrevétlenül.
Ha már a TV annyira agymosodává vált, akkor legyen már valami hasznos oldala is...

Jaffar 2013.05.06. 16:01:56

Biztos leírták már többen:
"És a honvágy nem szűnik... sosem. Az ember néhány év után két szék közé tud csak leülni. Nem megy haza, mert rengeteg dolog jó itt, sokkal jobb, mint otthon. De menni akar, mert ott a magyar föld, a család, a barátok, a megismert dolgok... Nehéz ez, nem mindig fenékig tejföl."

EZ BAROMSÁG!

Nyilván van honvágya mindenkinek, pláne az elején, de ha ügyes vagy, akkor nem csak magyar ismerösökre/barátokra teszel szert. Rájössz, hogy ök sem különbek, köztük is van gyarló, de mégtöbb jó ember. Aztán idövel azt veszed észre, hogy nem hiányzik a túró rudi, de annál inkább hiányoznak dolgok, amikor visszajössz látogatóba.
Jó ez, vagy rossz? Mindenki döntse el maga, de felejtsük már el ezt "Magyarország über alles" baromságot, mert értelmetlen...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.06. 16:13:01

@MagnasMiska:

Igen, ez így van. De Mo-n sosem volt divatban a feliratozás. S egy évtizedek óta meglévő szokáson nagyon nehéz változtatni. Emlékszem, a 70-es években külön jelezve voltak a moziprogramban a feliratos filmek NYELVTANULÓK FIGYELMÉBE rovatcím alatt, azaz mint valami egzotikus valami, ami normális embernek nem való, s csakis nyelvtanulóknak lehet esetleg értelmes.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.06. 16:16:33

@Csige791: zavaró a nem diplomások lenézése

mert hogy irta se diplomaja se angol tudasa nem volt.
mintha az alantas kemeny munkak utan csucs lenne egy irodaban a segget noveszteni naponta 8-10 oraban.. irja kemenyen dolgozik de az elobbiekbol amit csinalt es az
iroda volt a vagya , vegre nem kell alantas munkat vegeznie ..

biztos csak en latom igy mert ketkezi munkas vagyok (van irodam de utalok bent ulni csak ha lusta vagyok dolgozni)becsulom a diplomasokat ertelmisegieket akik irodaban vegzik munkajukat mert erre kepzettek de egy salas menager...??
azert sok sikert es ha elerte elete vagyat az irodat annal jobb neki...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.06. 16:17:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nalunk minden feliratozva van (a sved musorok kivetelevel).
Nagyon szeretjuk es maximalisan tamogatnank a dolgot mashol is, mert ennek hatasara a fiatalok (es idosek is) eszrevetlenul beszelnek ket nyelvet (itt).

Szerintem tok jo dolog, raadasul a friss filmek is csak felirattal jelennek meg masnapra :)

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.06. 16:19:46

@Eiknarf: végre látni értelmiségieket is a fórumon!

@Mr. Long: igen, nem kell lebecsülni a nyelvvizsgákat, a nemzetközi nyelvvizsgák (IELTS, Goethe) pedig kifejezetten gyakorlatorientáltak

váj mí 2013.05.06. 16:33:17

Mna, megjött a mi elitista barátunk. Már hiányzott, komolyan ...

ZOH 2013.05.06. 16:35:05

@Jani haverja: "Az én számomra az egyik legpozitívabb dolog a kiköltözésünkben, hogy elhoztam a gyerekemet a magyar oktatási rendszerből, és ha rajtam múlik SOHA nem is fogja megtapasztalni azt. "

+1, stimmt

ZOH 2013.05.06. 16:36:51

@Robert Noel Danahi: "A határátkelőt át kéne keresztelni most már Angliábanélőre,...kicsit unalmas már, hogy minden második poszt valami szerencsétlenről szól, aki pénz, nyelvtudás és szakma hiányában kimegy rabszolgának, aztán telesírja a blog oldalát a nehéz körülményeiről."

ez valószínűleg azért van így, mert a határátkelők között az ilyenek vannak többségben... ha ez neked "kicsit unalmas", hát ne olvasd

az meg külön elgondolkotató, hogy miért lesz egyre többeknek még így is a külföld a vonzó alternatíva a magyar lehetőségekkel szemben

kék madár 2013.05.06. 16:41:48

@miegysmàs: nekem nagyon rossz volt a tapasztalatom mas magyarokkal. Ha magyar szot hallok ritkan szolalok meg magyarul. Ezt szegyellem is. Ugyanakkor valahol ertheto vedekezes is, nem akarom, hogy atverjenek, kihasznaljanak, stb. A masik, a kommunikacio lehetetlensege: megkerdezik, hogy hol lakom, es lekezeloen, lenezoen felbeszakitjak a beszelgetest, pedig teljesen kulturalt negyed, csak nem a Rozsadomb. Ha normalis emberekkel talalkoztam volna, biztos, hogy nem igy allok hozza. Nem tudom miert hianyzik a magyarokbol ez az alapveto intelligencia, hogy ne felvagni a masik elott vagy atverni a masikat legyen a ket opcio?

bpetya75 2013.05.06. 16:48:02

@Babette_:

Nagyon sok múlik a pedagóguson. A különböző képességű gyerekek problémája mindenhol fennáll. Főleg 25-30 fős osztályokban. A tiétek gondolom kisebbe járt.

bpetya75 2013.05.06. 16:51:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Basszus Max! Még a kuvaszszart is fikázod? Ez azért már mindennek a teteje!

A Hazafias Népfront, a Népi Hazafifront és más effélék nevében tiltakozom! Monnyonle!

nzk 2013.05.06. 16:52:04

@bpetya75: valóban nem hátrány, de előnynek sem nevezném. akinek nem kapcsolódik szorosan a munkájához, teljesen felesleges információ. jó, mondjuk, én történelmet sem tanítanék, mert sztem kurvamind1, mi volt régen. inkább a jelennel és a jövővel kellene foglalkozni, azzal, hogy lehetne élhetőbbé tenni ezt a mocskos világot, és hogyan tudnánk jobban vigyázni a bolygónkra és egymásra... lesz@rom, mi a másodfokú egyenlet megoldóképlete, hogy a daktilusnak, spondeusnak vagy anapesztusnak mi a képlete, és azt is, mikor halt ki az árpád ház... minddel a seggem törölhetem ki. (nem vagyok ingerült és nem támadok, mielőtt félreértenéd, csak kegyetlenül bosszant a téma. vesszőparipám.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.06. 16:54:18

@kék madár:
Megertelek! En is igy cselekszem a legtobb esetben, kaptam is mar erte nem keveset. De igy biztonsagos...

Vajon honnan ez a retteges? '84-ben szulettem, nem mondhatnam, hogy a rendszervaltas elotti idok maradvanya. Szuleim sem "feltek", de akkor nekem honnan ez?

a nagy levin 2 2013.05.06. 16:57:17

"Ma már nevetek azon, hogy otthon az emberek milyen görcsösek és mennyire felidegesítik magukat minden jelentéktelen dolgon." - mekkora egy galandféreg vagy, ecsém!!!

M. Péter 2013.05.06. 17:01:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A szakértők szerint a nyelvtanulóknak az idegennyelvű feliratozás lenne az igazán hasznos.

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.05.06. 17:01:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szoktam volt moziba járni a menyasszonyommal, aki nem ért magyarul. Mióta hazajöttünk sajnos nem sikerült moziba menni, mert 10 filmből 8 szinkronos, a maradék a feliratos. Ezen én is folyamatosan dühöngök, önző okok miatt, mert szeretem a látványfilmeket szélesvásznon nézni, de még jobban zavar, hogy a közvetlen környezetemben jó haverok meg rokonok (diplomával sok esetben) egyetlen idegen nyelvet sem beszélnek, még az angolt sem. Ilyenkor mindig képzettársítom a mozik szinkronfetisizmusát a nyelvtudatalanság tényével, és bánatomban iszom még egy pohárkával. Persze hová lenne a sok szinkronszínész mindezek nélkül... durván megdobnák a munkanélküliségi mutatókat, ezt is nagyon mélyen átérzem, de azért na...

váj mí 2013.05.06. 17:01:58

@Kovermadar: Én tapasztalatnak nevezném, de te hívod, aminek akarod ;).

bpetya75 2013.05.06. 17:01:59

@nzk:

Ha leszarod a múltat, akkor arra kárhoztatod magad, hogy a régi hibákat újra elkövesd.

Szép duma ez a jelen, meg jövő, de csak duma. A problémák a múltban gyökereznek, nincs olyan, hogy tiszta lappal indulunk.

Az, hogy nem érdekelnek a verslábak, egy dolog. Attól még hasznos lehet megismertetni a verssel, mint az önkifejezés eszközével a gyerekeket, hátha néhányuk első nagy szerelemi bánata idején véletlenül úgy dönt, hogy a pia vagy a narkó helyett papírba folytja a bánatát.

Másodfokú egyenlet. Kamatszámítás. Százalékszámítás. Valószínűségszámítás. Alapvető gondolkodási struktúrát fejleszt, ha jól oktatják. Nem lehet a szakbarbárság a cél. Az tájékozatlansághoz vezet, ami egyenlő a megvezethetőséggel, vagyis a bebirkulással. Szerintem.

Eiknarf 2013.05.06. 17:02:23

@a nagy levin 2: Hát gyorsan bebizonyítottad, hogy mennyire helytálló a kijelentés :D

bpetya75 2013.05.06. 17:05:04

@Lobelt Ledfold Reloaded:

Akartam nektek ajánlani a szülőfalum plázamoziját, de ahogy nézem ott most 9-ből 1 feliratos az arány.

Amíg itt voltak a jenkik, addig kb fele-fele volt.

váj mí 2013.05.06. 17:05:42

@Lobelt Ledfold Reloaded: Olyan durván azért nem, pár tucatnyi rotálódik. Nem könnyű bekerülni a "brancsba".
Így fordulhat elő, hogy a reklámszünetben a főhős (hangja) barackos budipapírt próbál a nagyérdeműre sózni.

tanato 2013.05.06. 17:10:57

@miegysmàs: Szerintem egyszerűen arról van szó,hogy a szomszédodban él még a rossz értelemben vett magyar szellem,mivel itthon is általában így viselkednek,viselkedünk egymással/főleg nagyvárosokban persze/.Sokszor hívnak halottszemlére több napos vagy hetes halotthoz,mert a szomszédot egyáltalán nem érdekli hogy mi történik tíz méterre a másik emberrel.

Robert N. Danahi 2013.05.06. 17:12:07

@ZOH:
na Zoh, csak nem te is angol atyafi lettél?
Elnézésedet kérem, de ha megengeded, tovább követném a blogot. Hozzáteszem, a hozzászólók miatt. A poszt-tolók már rég nem ütik meg azt a szintet, mint régen.

Azok, akik kimennek bármiféle háttér nélkül (pénz, nyelvtudás, eladható szakma), csak őket minősíti. Nem szívesen keverném bele a mai politikai vagy gazdasági helyzetet (bár jócskán benne vannak ők is). DE, aki a XXI. században - bármilyen sanyarú sorsú is - nem képes az internettel, vagy az ingyenes könyvtári szolgáltatásokkal, barátokkal, ismerősökkel megtanulni legalább középfokon angolul, az meg is érdemlik a sorsát.

a nagy levin 2 2013.05.06. 17:13:24

@Eiknarf:
Talán....
Azért a sok parasztnak, erről a visszaköpködésről kéne már leszokni...

tanato 2013.05.06. 17:15:52

@tanato: Szerintem már a a gyermekeid és a szomszéd magyar gyermekei már jobban fognak kommunikálni egymással mert ők már nem Magyarországon fognak felnőni.Nem ragad rájuk a rossz magyar szellem./persze lehet hogy nincsenek utódaitok,de a lényeget biztos érted./

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.05.06. 17:15:53

@váj mí: Igen, az utolsó tagmonatokban volt némi irónia, nekem is pár tucatnyinak tűnik a sok tucathang :-) Amúgy profik meg jól nyomják, és nem is ők tehetnek róla, de abban egyetértek, hogy a feliratozás hiánya tetten érhetően káros a lakosság nyelvtudását tekintve.

Én amúgy bűnőző vagyok, mert már sokszor torrenteztem életemben, de így viszont látam hogy még a szájbergenerációs kiscsávók is folyamatosan szinkronos verziókért, minimum magyar feliratért, de még a játékok (nem filmek) esetében is úgynevezett "magyarításért" könyörögnek a fórumokban.

A Tyne folyó déli partja 2013.05.06. 17:16:14

@MágnásMiska: nyugi, itt kb. mindenki supervisor, meg manager, nem jelent semmit. régebb óta ott vagy, akkor te már a supervisor vagy, mert te mondtad meg az újaknak, hogy mi itt a járás.

de amúgy ők is szeretnek dicsekedni, anno voltam egy oktatáson, ahol az egyik csaj bemutatkozott, hogy ő a sport manager, aztán a rendszerben meg leisure attendant a titulusa...

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.05.06. 17:18:41

@bpetya75: Igen, ez az arány. Ez amúgy nagyon meglepett, úgy emlékeztem, hogy régebben nagyon sok feliratos film volt. Első sorban erről tudok nyilatkozni, de Kínában -mozifilmek tekintetében, gyakorlatilag ismeretlen a szinkronizálás, ott bármelyik hállivúdi filmre bemehettem, tuti, hogy értettem.

kék madár 2013.05.06. 17:19:29

@Kovermadar: szerintem Konrad Lorenz hibaja az egesz : )

tanato 2013.05.06. 17:19:43

@Robert Noel Danahi: Ez pontosan így van,de nemrégen írtam,nem azért megy ki a magyar hogy fárasztó nyelvleckékkel gyötörje az agyát,hanem hogy nagy pénzeket keressen megspórolva a nyelvtanulás gyötrelmeit.Tisztelet a kivételnek persze.

váj mí 2013.05.06. 17:25:15

@Lobelt Ledfold Reloaded: Nem, persze, hogy nem, de bebetonozták magukat, és hát eléggé zavaró, amikor Hannibal Lecterből Maigret főfelügyelő lesz ....
Mondjuk, azért vannak filmek vagy éppen sorozatok, amikor jól jön a magyar a felirat. A Bones például tipikusan olyan. Nem vagyok én penge angol orvosi szakkifejezésekből, hogy egyből vágjam mi is a sípcsont, vagy a kengyel vagy az ínszakadás.

Robert N. Danahi 2013.05.06. 17:31:09

@tanato: szóval ezek nem csak lusták, hanem mérhetetlenül buták is, mert hát persze egy kelet-európai angol analfabéta jöttment tud majd nagy pénzeket leakasztani, sajnálom őket, mééérhetetlenüül sajnálom őket.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 17:33:53

@hagyma: Erre elfelejtettem válaszolni:

"amerikat es utaljak szidjak hulyezik, amit en nem tennek albaniaval, de remekul erzem magam itt
/tudom magas labda, azert mert en is hulye vagyok es agymosott:)/ "

Épp ezért írtam már többször, hogy PONT Neked, meg Marynek lenne ez a legotthonosabb ország Európában, mert jelenleg Európában itt gondolkodnak a legjobban hasonlóan az amerikai gondolkodásmódhoz, csak megfűszerezik egy kis keleti gondolkodással :) Ahogy itt mondani szokták, ez nem a kollektivista EU.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.06. 17:37:46

@Eiknarf: Vagy az Audi R8 szerelőcsapatába. Múltkor láttam őket a TV-ben, ezüstrókáknak nevezték őket. Mind 40 körüli szerelő volt, a legjobbak a cégnél, azért rakhatják össze ők az R8-akat. Mind kézzel szerelt darab, csak az első és a hátsó szélvédő ragasztott robottal, hogy biztosan ottmaradjon nagy sebességnél. Mondjuk egy szerelőnek lehet ez a csúcsmeló.

PannonBoy 2013.05.06. 17:41:54

@Robert Noel Danahi: Maximálisan egyetértek veled. Arra nincs mentség, hogy valaki kiköltözés előtt internet és könyvtár segítségével nem tanul meg angolul. Ugyanis külföldön nem lehet megtanulni angolul. Senki sem fogja kijavítani, ha rosszul mondja.
Persze a jobbak áldoznak arra, hogy nyelvtanfolyamokra járjanak, akár anyanyelvi tanárokhoz. Majd aztán ha van egy biztos B2-C1 szintű nyelvtudás, utána kimenni.
Nálunk is volt egy srác beszélgetős órán, szegény nagyon nehezen tudta kifejezni magát, mert hiányzott a nyelvtani előismeret.
Tehát először nyelvtani alapok, utána önálló szövegalkotás és csak utána anyanyelvi környezet a helyes sorrend.

Robert N. Danahi 2013.05.06. 17:45:29

amúgy a poszthoz hozzászólva, ezt Hollandiában mi is érezzük, bármilyen magyarral találkozunk össze egy félórás beszélgetés alkalmával (a mit dolgozol, mennyit keresel, hol laktok, mennyi a havi rezsi, stb.) ezek a kérdések feljönnek. Elszomorító

Robert N. Danahi 2013.05.06. 17:50:02

@PannonBoy: ...valahogy az az érzésem, hogy azt hiszik, ragad rájuk majd a nyelv, mint a kosz. Közben a kis mosogatói állásukban egész nap csöndben állnak két koszos tányérral a kezükben, este facebookoznak a rokonaikkal, hétvégén meg összejárnak a többi funkcionális analfabéta honfitársukkal. Így eltelik 4-5 év, amikor már különösen kínos lesz, hogy ennyi idő után sem tudnak egy egyszerű alany-állítmányt összehozni.

pamut 2013.05.06. 18:08:33

Emberek, tényleg össze lehet szedni havi 60 óra pizzafutárkodással nettó havi 1700-at?

mert akkor indulok is...

Vlad Gierst 2013.05.06. 18:08:54

@SECI: Akkor már inkább Weston.

Rindlia 2013.05.06. 18:18:53

Hat, kaptam hideget es meleget az irasert, valami ilyesmire szamitottam.
Sosem voltam az a fajta ember, aki felvag azzal, hogy mit ert el (hiszen nezzunk szembe a tenyekkel, azert egy irodai kozepvezetoi pozicio valoban nem sok), de arra igenis buszke vagyok, hogy (amikor kikoltoztunk akkor azt a celt tuztem ki magamnak, hogy meg akarok tanulni angolul es egy hetfo-pentek nappali munkat szeretnek egy irodaban). elertem a celomat.
Felre ertettetek tobben is, hogy lenezem a diplomasokat vagy eppen a ketkezi munkasokat. Szo sincs egyikrol sem, borzasztoan tisztelem azokat akik a vendeglatasban dolgoznak, hiszen tudom mennyire kemenyen kell dolgozniuk es soxor mennyire mostoha a munka maga. A diplomasokat sosem neztem le, sot, szeretnek elvegezni egy foiskolat (ez a kovetkezo celom), hogy en is kozejuk tartozhassak :)

Az ellentmondasokrol annyit, hogy nana, hogy tele van az iras ellentmondasokkal, hiszen igy erzek es valoban kuzdunk a honvaggyal (legfokeppen mert azt erezzuk, hogy rengeteg dologrol lemaradunk es kimaradunk a szeretteink eletebol).

Mint a posztban is emlitettem, nem vettem egy kalap ala az angolokat (tisztelet a kivetelnek), sajnos nekunk rossz tapasztalatunk volt, ebbol meg nem altalanositottam, ha rosszul valasztottam meg a szavaimat, elnezest kerek.

Az iras azert nem azert szuletett meg, hogy barkit is batoritsak, vagy eltantoritsak, csupan probaltam leirni a mi tapasztalatainkat, elmult negy evunket.

PannonBoy 2013.05.06. 18:19:05

@pamut: Dehogy lehet. Ha így lenne, akkor mindenki pizzafutárnak menne el... Minimálbér körül keres. Mint Magyarországon...

Amúgy nem értem tényleg, hogy miért kell a másik zsebében kotorászni! Ha valaki nem tudja, hogy mennyit kérhet abban a munkakörben, arra nagyon szép kis fizetés-összehasonlító és átlagbér ismertető oldalak vannak...

Ronnie_27 2013.05.06. 18:42:20

A sales manager megnevezés félrevezető lehet.
Magyarországon a manager jellemzően közép-, felsővezető, angol nyelvterületen pedig nem az. Bár ezzel sok újat nem mondtam a többségnek.
Szóval a sales manager-nek max. néhány beosztottja lehet, de talán egy se.

MagnasMiska 2013.05.06. 18:55:38

@Ronnie_27:

Javíts ki, de 10-15éve, mikor az AMWAY dúlta fel a Zepter és a Forever Living előtti úttörő időszakot, akkor minden új belépő sales manager volt.

Dolgoztam olyan multinál, ahol az indiaiak olyan titulusokkal jöttek, hogy "senior bussines consultant" osztán mögkédözte, egyszer, hogy miként lehet kiszámolni egy hatjegyű szám felét...
Na ekkor rendesen lestem ki a fejemből, mert azt hittem, csak poénkodik.
Mondom elosztjujuk kettővel, ugyanúgy mint bármely számot és megkapjuk a számnak a felét.

Fúúú, szegény vörösödött is rendesen. Azóta már valami manager titulusa van és elég szép fizut kap, de erre mondom, hogy pozícióval nem jár ész és logika....

Multinál sales manager pozíció elég nagy szaktekintély, vagy sok év tapasztalata van mögötte.

VV Laci pl. area manager és az a pozíció elég szép fizuval jár, mikor egy étteremvezető keresett a prezzonál havi 3grand fölött.

www.youtube.com/watch?v=zcQ49jTFEJA

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.06. 18:59:56

@bpetya75: persze. de ot egyszerűen ilyen a tanrend.

PannonBoy 2013.05.06. 19:00:54

@MagnasMiska: Helyesen: senior business consultant
Csak gondoltam leírom, mert másodjára láttam tőled rosszul leírva a business szót. Kétszer csak nem üti el az ember. :)

pamut 2013.05.06. 19:11:52

@PannonBoy: Nem mások zsebében kotorászom, hanem fel akarom mérni milyen életesélyeim vannak ha kimegyek. Ha nem bánod. A legtöbben ezért olvassuk ezt a blogot. Már csak azért sem kotorászás, mert a posztoló tök magától írta meg, én csak rákérdeztem hogy mennyire tuti. És hogy mennyit lehet ezzel tényleg keresni, na ezt pont nem lehet netről kikutatni, mert itt nyilván a jatt a döntő, nem a hivatalos bér.

PannonBoy 2013.05.06. 19:21:32

@pamut: Jaj, sorry, csak az első bekezdést írtam neked, a másodikat mindenkinek csak általánosságban írtam.
Elnézést, félreérthető volt!

váj mí 2013.05.06. 19:26:46

@Rindlia: A honvágyos dolgot még valamennyire me is értem. Számomra a legfőbb ellentmondás a posztodban a nem-akarunk-itt gyereket-nevelni-mert-otthon-mennyivel- faszántosabb vs. a későbbi leírásod, hogy benned is mennyi agresszió, stressz meg görcs halmozódott fel míg otthon éltél. Hm, ezt mégis hogyan gondoltátok feloldani?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.06. 19:41:32

@váj mí: @kovermadár

De akár (premature) korai genetikai válasznak is nevezheted.

(Még nem igazán érett, de megfelelő irányú válasz szüleid tapasztalataira.)

De akár nevezheted ljkhlkjélélerertwertwertr-nek is.

váj mí 2013.05.06. 19:53:48

@ctboy: Vagyn akár diókrémes körömpörköltnek flambírozott narancsöntettel.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.06. 19:54:24

@Lobelt Ledfold Reloaded:
Lobelt?
Ti miért jöttetek vissza Kinából. (Te irtad a fényforrás gyár alapitás sztorit ugye?)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.06. 19:55:42

@váj mí: Igen, ez jobban is fedi a fogalmat.

Vág az eszed, Te félszékely!!!!!!!

tanato 2013.05.06. 20:01:58

@ctboy: Tényleg most vettem csak észre,na nem baj úgyis szeretek magamban és magammal beszélni.

tanato 2013.05.06. 20:03:27

@ctboy: Szerintem nem Lobelt volt a lámpagyáros,hanem András,anno én is összekevertem őket és a másikhoz címeztem a hozzászólásomat,és kérdéseimet.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.06. 20:03:39

Próbáltam kitalálni mire válszoltál. Nem ment.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.06. 20:05:50

@tanato: Köszönöm a korrekciót akkor nem zaklatom tovább.
Nagyon tetszett a sztori, és úgy tünt igazi sikertörténet.
Kiváncsi voltam mi történhetett.
András szintén irt posztot? Ide vagy a post-r-re? hol keressem?

tanato 2013.05.06. 20:09:29

@ctboy: András is meg Lobelt is írt postot még az Origós időszakban,Ott megtalálod mindkettőt.

tanato 2013.05.06. 20:12:34

@ctboy: Igen második kommentemet is miegymásnak akartam címezni.Arra utaltam benne hogy ha mindkét magyar szomszéd gyermeke Svájcban fog felnőni,ők már nem fogják egymást ellenségesen szemlélni,alapból csak azért mert Magyarországról jöttek.

mzgldr 2013.05.06. 20:15:59

@charlieharper: Sok mindent nem csak a munkája miatt csinál az ember. Egyszerűen herótom van azoktól az ismerőseimtől, akikkel a melón kívül semmiről nem lehet beszélni. Jelenlegi munkámhoz kis túlzással, az írás-olvasás összeadás-kivonás négyszögben mozogva elvégezhető (csakúgy mint a nem manuális képességeket igénylő munkakörök többsége).

A lexikális tudás megléte nem zárja ki a kreativitást, például nagyon sok matematikusból lesz jó zenész. De a kreativitást sem lehet megtanulni. Az hogy csapatmunkában pépétézünk, az nálunk egyet jelentett a netes források összeollózásából, valóságos kutatás, komoly szellemi munka csak nagyon ritkán fordult elő. Sokkal többet ért amikor egymás után kábé 400 algebra feladatot oldottunk meg a gimiben, mert azt még most tudom használni, az összenyűglődött prezentációra meg már senki nem emlékszik.

@MagnasMiska: szerintem nem hozott rossz döntést. Ha tudod magadról, hogy nincs benned spiritusz, akkor ne is próbálj meg vállalkozni. Sok olyan ostoba van, aki a legalapvetőbb ismeretek nélkül kezd valamibe, fogalma sincs, hogy mennyit kaszírozhat az üzleten, de van 20 milliója. Az ilyen tényleg vegyen egy pecót és folytassa a munkát, mert csak elbukja mind. A nyertes nyilván tudta, hogy ha postásként dolgozott egész életében, azt ismeri a legjobban, akkor 20 millióból nem csinálhat egy saját postát. Ilyen szempontból racionálisan viselkedett.

@bpetya75: nekünk egy rugóra jár az agyunk, azt hiszem. A mostanában divatos élethosszig tartó tanulásnál sem hátrány. Meg úgy egyébként is tizenévesen ki tudja, hogy mit fog használni és mit nem. Abban is közmegegyezés van, hogy a pénzügyi ismeretek nagyon hiányosak. Egy kamatos kamat számítást ugyan hogy értene meg valaki, aki azt sem tudja, hogy 100 forintnak a 27%-a 27 forint, viszont 127 forintnak a 27%-a már nem 27 forint. Hányszor láttam már...

MagnasMiska 2013.05.06. 20:41:11

@mzgldr:

Az őseink, de ez minden ország lakójára érvényes, hogy azon voltak, hogy fejlődjenek. A pénzt forgatták életükben az emberek és nem felélték. Több milliárdost ismerek, akik külföldön éltek kutatóként. Hazamentek és nem a puccos ház építése volt az álmuk, hanem a saját cégük elindításába ölték a pénzüket és albérletben laktak kezdetben éveken át.

Vállalkozni nem kell hatalmas tudás, sokan zsigerből csinálják.

A régi parasztok sem agrármérnöki tudással művelték a földjeiket és mégis mentek előre.

Ha nem lennének vállakozók, vagy vadkapitalista multik akkor semmi sem lenne. A középkorban még volt kettősadóztatás, VÁM stb. elsőéjszaka joga. Hadrafoghatási kötelezettség, stb.

Az viszont szomorú tény, hogy kormányok jönnek-mennek és ellenzékben mindenki igérget, aztán nem hogy eltörölnék az előző kabinetek kizsigerelő törvényeit, hanem a következők még rá is kontráznak. MSZP hány korábbi Fidesz törvényt törölt el 8éves uralkodás alatt pl.???

Költő kérdés, mert a válasz ismert...

rágógumó 2013.05.06. 20:46:06

"Viszont nem szeretnénk itt nevelni fel a gyerekeket, mert szeretnénk, ha hasonló értékrendet kapnának, mint amit mi kaptunk."

Bravó. De akkor minek vagytok itt? Tünés haza Nagy-Britanniából! És vigyétek a gyereketeket is. Én az összes ilyet hazaküldeném, de sajnos nem lehet kiszűrni a sok képmutató bevándorlót, akik idejönnek, a kultúrált környezet, a jó fizetés és a liberális, befogadó társadalom törvényei szerint egy utolsó bevándorlóból, két év alatt irodai munkát kaphat, egyenlő bánásmüdot, egyenlő igazságot és semmiben nincs megkülönböztetve sem a nyelve, sem a színe alapján... de közben meg azt az a felemás, beteges értékrendet sírja vissza ahonnét elmenekült.... Mekkora féreg az ilyen ember? Hmm? Hányinegerem lett ettől a poszttól.

egyseg.org · http://egyseg.org 2013.05.06. 20:55:51

@Rindlia: Kösz az írást. Fontos kérdéseket feszegetsz a hazatérés kapcsán. Vagy épp kint maradás... Nehéz egy olyan országba visszatérni, amelyik nem ígér jövőt. És nehét egy olyan országban maradni, ahol nem vagyunk otthon. Kitartás. Lesz ez még jó ország :)

Üdv itthonról.

2013.05.06. 20:56:48

@Phoebe46: Köszönöm, te vagy az első rajongóm. ^.^ :D

MagnasMiska 2013.05.06. 21:03:29

@rágógumó:

Ha visszolvastod a kommenteket, akkor a véleményed eléggé egyedi és arogáns. Féregnek nevezni valakit ismeretlenül itt a legdurvább bunkó írók sem fogalmaznak ennyire primitíven!!

Te annyira faszacsávó vagy, hogy ott akarsz meghalni, ahol vagy most, vagy talán már végrendelkeztél is már, hogy a lovad feleséged és a szolgálókat is veled temessék el egy sírba leölvén őket, mint az Ókorban???
Nem tudom, hol élsz, de ha annyira Brit akarsz lenni, miért írsz magyarul, magyar fórumra???

lilly.alien 2013.05.06. 21:03:55

Valaki magyarázza már el nekem, mik azok az "otthoni dolgok"? Majdnem minden posztban lehet olvasni, de konkrét dolgokat senki sem említ. Ez olyan, mint pl. Magyarország az egyetlen hely, ahol a politika képes az embereket egymás ellen ugrasztani, meg ilyenek?

Amúgy a témához hozzászólva: egyedül a honvágy témától tartok, május végén kirepülök én is (nem Anglia, egy óceánnal arrébb).

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.06. 21:17:06

@mzgldr: Igen, az a jó módszer, a 400 gyakorlat.
A fősulin mi is páran azt csináltuk, hogy zh, vagy vizsga előtt elültünk és végignyomtuk a példatárat matekból, fizikából, villanytanból. Meglettek sorban a zh-k, vizsgák. A nagydumások meg csak néztek, hogy lehet ezt 90-95%-ra megírni. Persze szóbelin kivágták magukat, de ott is jobb eredményeket értünk el, nem jegyben, hanem elismerésben, mert nem csak dumáltunk össze vissza, hanem az összefüggéseket is értettük a nagy mennyiségű példa megoldása után. Mondjuk azóta vezető beosztású, vagy vállalatvezető az összes én meg nem :)

kék madár 2013.05.06. 21:18:35

@rágógumó: +1
teljesen egyetertek, ez egy hálátlan es kepmutato hozzaallas. Arra jo neki Anglia, hogy munkat es penzt adjon neki, de a helyieket es a kulturajukat lenézi. Nagyon durva.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.06. 21:19:50

@kék madár: +1 erről az jut eszembe, hogy jó a fizu, de mi a faszért beszélnek angolul :)

(deleted) (törölt) 2013.05.06. 21:20:07

A második értelmes angliai poszt zsinórban.
Azért 3 év szívás elég kemény...

kék madár 2013.05.06. 21:20:19

@rágógumó: es ez a hozzaallas a legtobb Amerikaban elo magyaron is erzekelheto, lenezik az Amerikaikat es felvagnak a sajat kulturajukra.

Volt nalunk olyan magyar tobb hetig sok diplomaval aki a WC-t nem tanulta meg lehuzni, ennyit a kulturalis kulonbsegrol.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.06. 21:28:00

10 emberből 9 biztos tudja hol az a Cumbria, én sajnos a 10. vagyok. Ha csak nem a de la Coronillák laknak ott, az I Azvedok, mert azokat ismerem.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.05.06. 21:30:06

Érdekes megfigyelni hogy az ide posztoló kivándorlók 90%-a az MSZP alatt hagyta el az országot.

lilly.alien 2013.05.06. 21:31:57

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Kérek egy olyan statisztikát, ami a Fidesz alatt az országot elhagyók arányát mutatja.

tableno 2013.05.06. 21:46:58

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Viszont az MSZP alatt kivándoroltak 99%-a a Fidesz-kormány alatt sem kíván hazatérni...

is 2013.05.06. 21:49:50

@poszt: "Viszont nem szeretnénk itt nevelni fel a gyerekeket, "

Pedig jobban járnának.

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Nem egészen. Akkor hagyták el, amikor látszott, hogy a nép bedőlt Orbánnak, és el fogják kaszálni az egészségügyi és oktatási reformot, azaz az ország hosszú távon bukóba kerül. Csak jelzem neked, hogy az utóbbi 23 év legsötétebb tette és napja még mindig 2008. március 9.

És oda is került, ez a generáció már menthetelen, várjuk a következőt.

is 2013.05.06. 21:58:23

@pamut: _Heti_ 60 órával lehet. Az havi 260, azaz óránként netto 7 alatt. De 1700 netto az már tényleg valami. Középosztály alja, jut ruha, lakás, kaja. Kocsi még nem, vagy csak régi, és nyaralásból is max. olcsó. Ha a párod is hoz ennyit, akkor 1 gyerekre vagytok jók.

MagnasMiska 2013.05.06. 22:00:13

@is:

Visszaolvastad a kommentek nagy részét, mert veled ellentételesen más véleményen vannak jópáran!?!

MagnasMiska 2013.05.06. 22:04:18

@kék madár:

Az USA legjobb szállodáiban voltam. Floridától kezdve Kaliforniáig a farming state-ktől eltekintve. Voltam RCCL és Princess Cruise Line hajóin majd minden évben. A WC-ben az amerikai férfiak sosem mostak kezet. SOHAAA. Így mentek vissza a casinóba és az étterembe, majd kezetráztak ..... kézzel a másikkal.
No nekem neeee regéljen senki az USA állampolgárokról!

lilly.alien 2013.05.06. 22:05:54

@MagnasMiska: Előre örülök, hogy mik mindennel fogok én az óceánjárón találkozni. :)

2013.05.06. 22:18:54

@is: De abba nem gondol bele, hogy heti 60 óra mellett mennyi ideje marad bármi másra is a munkáján kívül?...

mojoking77 2013.05.06. 22:24:59

@rágógumó: Sssssssshh.... Baratom, probalj meg felnoni egy picit. Ez a blog nem feltetlenul a PoliDili tipusu frocsogeslada, es ritkan tolelralja a torzskozonseg a magad fajta klaviatura ninjat. Ugyhogy, ha szabad kernem, moderald magad. Koszonettel:

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.06. 22:28:32

@Dr Jozef Vengloš: Ez így nem ér. Saját kútfő és a poszt használata megengedett, a többi nem. Ha leírja valaki, hogy Szegeden született, Székesfehérvárott járt iskolába, de Kecskeméten érettségizett, biggyessze már oda hol van az Cumbria.

contractor 2013.05.06. 22:30:11

Végre mesélje már el valaki miért pont Anglia. Én Németországban dolgozom egy amerikai multinak 12 éve, csak angolul beszélek és nem is akarok megtanulni nagyon németül. Van egy csomó angol munkatársam aki semmi pénzért nem menne haza dolgozni. Az otthon maradt angolok meg mind ki akarnak vándorolni Ausztrálba, Új zélandra, Amerikába, Kanadába "mindegy csak el innét" jelszóval, kb. mint magyarjaink. Erre jön egy rakás szerencsétlen magyar és "kicsi a rakást" játszik, az ipari forradalom óta Európa legélhetelenebb országában. kb. 135 ezer négyzetkilométeren (45 ezerrel több mint Mo.) vannak 60 millióan. Fel tudja ezt fogni valaki az oda igyekvők közül.? Kétve hiszem. Akkor járjanak utána mit jelent a "Hot bed".

ex-dr. vuk 2013.05.06. 22:32:06

En ponthogy a gyerekemet NEM Magyarorszagon akarom felnevelni, ahol egy stresszes gorcsos ember valik belole. Raadasul az iskolaban mar megy a politikai agymosas, ki tudja meg mit csempesznek be... Koszi, de nem.
A ketnyelvuseg pedig nagyon nagy elony. Vannak magyar iskolak szerte angliaban, ahol a gyerek megkapja a magyar kulturat (az igazit, nem azt, ami magyarorszagon van!) es kozosseget.

mojoking77 2013.05.06. 22:32:47

@kék madár: Mondjuk az amerikaiakat tenyleg nem nehez lenezni egy kicsit neha.(Hangya mindjart emelt hangon fog elkuldeni a jo anyukamba :))
Parizsban az egyik apartmanomban ott hagytak egy amerikai utikonyvet Parizsrol. A gyakorlati tanacsok kozul nemelyiknel azert hangosan rohogtem. Peldaul a ".. ha azt veszed eszre, hogy a metron mindenki teged nez, akkor valoszinuleg tul hangos voltal, es ezt Europaban annyira nem szeretik, ugyhogy kicsit halkabban folytasd a beszelgetest.."-tol a "..nem, franciaorszagban az emberek nem beszelnek angolul, es csak felidegesited oket, ha kiabalsz veluk.."-ig.
Azota van mar szemelyes tapasztalatom is veluk, hat tenyleg erdekes egy nep az is biztos...

ex-dr. vuk 2013.05.06. 22:33:37

@contractor: melyik az? Lehet h pont ilyen feltetelekkel kellene majd nekem nemetorszagi allas :)

2013.05.06. 22:33:46

@a nagy levin 2: Furcsa, hogy neked ennyit sikerült leszűrnőd az egész posztból.

Csak Norris 2013.05.06. 22:34:33

@contractor: Hát angliát én sem értem. Én németországból nem akarok hazakerülni.

A poszoló honvágyához annyit, hogy én évente járok haza, de várom hogy eljöhessek. Mindig rossz érzés fog el a sok megkeseredett embertől.
RÉgen csak a kivagyi idióták idegesítettek, de a másik feléért érdemes volt hazamenni.

Most vagy megkeseredett, vagy kivagyi hülye, vagy csak szimplán madárnak akar nézni akivel csak összefutok.

mojoking77 2013.05.06. 22:37:12

@Desmond77: Szerintem a gond veled van....
En akarhanyszor megyek haza, (foleg nyaron), mindig imadom azt az egy ket hetet, mig otthon lehetek. Es nem csak a csaladom, es a baratok miatt. Magyarorszag pont az a hely, amit igenis lehet elvezni, foleg, ha az ember jol AKARJA magat erezni...

contractor 2013.05.06. 22:39:20

Hot bed:
3.
Slang. a bed shared by two or more persons in shifts, each sleeping in it for or at a designated time and then vacating it for the next occupant.
verb (used without object)
4.
Slang. to share a bed in shifts, so that it is always occupied.

Wellcome to England!

Csak Norris 2013.05.06. 22:43:28

@mojoking77: Hát én a balatonon szerettem volna jól érezni magam. Balatonfanatikus voltam. Még vagyok is. De ami ott megy az pofátlanság. Ha németeknél szétnéz az ember az utazási irodáknál, csak egy példa, hogy a Garda tó olcsóbb legalább 20%-kal mint a balaton. Nem azt mondom hogy jobb. De rosszabb biztos nem. Kb két hete csodálkoztam rá egy ilyen hirdetésre. A másik szevedélyem a vitorlázás volt. Hamburgban fele az éves díj. Igaz nem lehet fürdeni. Illetve nem olyan kellemes, de arra is van hely.

bpetya75 2013.05.06. 22:45:43

@mojoking77:

De mikor annyival trendibb rosszul lenni az otthoni állapotok miatt! Annyira kozmopolitának azért nem illik lenni, hogy még Magyarországon is jól érezze magát a világlátott ember.

contractor 2013.05.06. 22:46:37

@Desmond77: Még Malév volt minden hétvégén hazarepültem, most két hetente teszem. A németeknél se bírok ki 10 napnál többet (De nem a honvágy miatt mert volt hogy 10 évig Európába sem tettem be nagyon a lábam), mert egyszerűen nem akarom Germany Factory-ban tölteni a hétvégét. De van német munkatársam aki Valenciából jön minden hétfőn. Egyszerűen nem bírom a tömeget. Ahogy az ausztrál mondja - ha a tengerparton találsz valakit, akkor keress magadnak egy másik tengerpartot.

Bulyovcsity Róbert 2013.05.06. 22:51:20

En a delszlav haboru miatt hagytam ott a,szulohazamat es a csaladot. Kb 3 ora leforgasa alatt. Ha nem lettem volna rakenyszeritve soha nem hagyom ott mindazt ami a penz szo elott sorolando fel. Velemenyem az hogy nem nyavalyogni kell hanem ugyanolyan kemenyen dolgozni es szemfulesnek lenni mint kulfoldon tennenk es akkor mellecsapodik a szuloi es barati segitseg es persze a nyelvtudas. Egy nagyon fontos megjegyzes : Magyarorszagon nem lonek nincs polgarhaboru
Az elso generacios kivandorlok eletuk vegeig kulfoldiek maradnak.

mojoking77 2013.05.06. 22:51:47

@Desmond77: En is Balaton manias vagyok. Ezert is vettem ket eve egy telket Badacsonyban. Azota, ha otthon vagyok, es van egy kis idom, epitkezek. Ennek megfelelo tempoban halad termeszetesen az epitkezes, de kit erdekel? Aztan majd idovel hazamegyek. Vagy az is lehet, hogy nem. De valamelyik biztos.
@bpetya75: Upsz, bocs, igazad van. En sem birom egy ket napnal tovabb elviselni azt a tomeny kilatastalansagot ami otthon van. Mar a levego is fojtogato a Ferihegy erkezesi oldalan. Ahogy latom a sok elgyotort, munatol megtort vamost, ulni a kis bodejukban.... Most egy konnycseppet elmorzsoltam..

MagnasMiska 2013.05.06. 22:57:50

@contractor:

Én ezt hallom hollandoktól és németektől, angoloktól, de ezt valamiért sok jó magyar ember nem akarja észrevenni.

Olvasom a német és angol híreket és az azokra reagáló fórumokat is. Dettó ugyanaz megy azokon is, amiről írsz! :))

"Van egy csomó angol munkatársam aki semmi pénzért nem menne haza dolgozni. Az otthon maradt angolok meg mind ki akarnak vándorolni Ausztrálba, Új zélandra, Amerikába, Kanadába "mindegy csak el innét" jelszóval, kb. mint magyarjaink."

Csak Norris 2013.05.06. 22:58:21

@contractor: Én kimegyek a hegyek közé a tömeg elől. Ott jó. Később talán a tengerre. Ott kevés marha van.:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.06. 22:59:01

@contractor: Büszke lehetsz magadra! De miért kell szapulni valakit, mert Angliába megy? Van akit érdekel az ország (pl engem). Miért kellene Ausztráliába menni? Nekem nem jön be a meleg, ez az idő sokkal kellemesebb számomra. Bár Kanada vagy Skandinávia még érdekelne. De egyenlőre jó ez.
És gratula, hogy nem akarsz megtanulni németül tizenkét év után sem. Gondolom fájna, vagy valami hasonló.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 23:07:21

@MagnasMiska: igen ez valoszinuleg igy van mondjuk egy yalen diplomazott amerikai kepzettsege es tudasa alatta van a kisvardai gimnaziumban erettesgizoknek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 23:12:08

@Jani haverja: nem aratnak a bankok?
naponta olvasom az indexen, hogy 2,5 milliot felvevo, mar visszafizetett 4,5 milliot de azota haromszorosara ment fel a reszlete es nem tudja fizetni, es meg kellene neki fizetni 4 milliot, ezert most veszelyben a lakas is
ez nem aratas?
en tavaly vettem uj autot hitelre, ideadtak a kezembe az 50 darab csekket, elore kitoltve
az en reszletem vegig 350 dollar lesz eees felteve de nem megengedve ha nem tudnam fizetni csak a kocsit buknam, eees letezik a magancsod fogalma is, tehat 1-2 ev alatt megkonszolidalni is tudnam magam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 23:12:56

....2,5 millert KOCSIRA felvevo...

2013.05.06. 23:13:16

@chocco channel: 'Akiket en ismerek ok zomeben takaritas-maniasok, ilyen pl az anyosom es a sogrom felesege.

A honvagyat edig sosem ertettem, nekem sosem volt oedig imadom a csaladomat es a barataimat de eszembe nem jut hazamenni.

Ne is mondd! Most ertunk haza angol 'anyoseknal' eltoltott hosszu hetvege utan, anyos maniakusan mosogat, takarit! Alig merek hozzanyulni valamihez a lakasban; minden kiskanalat azonnal el kell mosni es torolgetni hasznalat utan, amint leteszem, azonnal elmossa es eltorolgeti, stb. Nagy megkonnyebbules ujra a sajat lakasunkban lenni a jo kis kupiban :)

Honvagy: nekem sem volt Magyarorszaggal kapcsolatban, most mar van honvagyam ha barhol mashol vagyunk mint London.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 23:15:49

ja es nalunk eliteltek szedik a szemetet leginkabb
de munkahelyek is szerveznek ilyesmit
diakokat meg nem lattam
mondjuk ez a kornyek, north carolina, kulonosen nyugat north carolina nagyon tiszta

contractor 2013.05.06. 23:16:08

@Mr. Long: 'nem akarsz megtanulni németül tizenkét év után sem. Gondolom fájna, vagy valami hasonló. '
Pont annyi lenne az előnye mint a hátránya. Tudod ha Németországban nem tökéletesen beszéled a német nyelvet a német azt fogja gondolni, hogy még egy bloody migrant-tal több. Ha viszont csak angolul beszélek akkor csak egy Business Man-nel több. És ezt többen is megerősítették már, köztük itt született magyarok. Mekkora különbség! Főleg fizetésben. Nekem elhiheted.

Behajtó70 2013.05.06. 23:23:51

"most éppen a gyerekeket tervezzük, és nem tervezünk hazamenni az otthoni helyzet miatt."

Na itt süllyedtél le a gagyi politikai megrendelések szintjére...kár is ondanom a szokásost, olyan gázok vagytok!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 23:30:29

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Ez egyrészt nagyon nem igaz, pl. ránk sem. Másrészt meg az MSZP 8 évig regnált, a Fidesz meg eddig még csak a harmadik évének a végét tapossa.

Magánvéleményem szerint meg egyik kutya, másik eb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 23:35:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: technikailag konnyen megoldhato szerintem, itt egy gombnyomassal feliratozom, mondjuk az angolt angolra, spanyolra vagy franciara
mondjuk itt a hallassertulk miatt van gondolom, de nekem pl. sokat segitett

ANTI-SQUIRREL 2013.05.06. 23:39:45

Heti 60 ora meloval havi £1290 marad meg. Havi 1700-hoz evi £26500 kell. Mivel en is voltam a dominoban driver igy mondhatom hogy vagom pontosan hogy mi folyik ott. Egyreszt 60 ora melot nem kapsz, mert vagy 5-kor vagy 6-kor kezdesz es ejfelkor vegzel, masreszt emellett nem fogsz tudni melozni, mert hulla leszel reggel. Ha hetvegen kezdesz 11-kor, akkor a delutan kezdo muszak miatt este 9-kor hazakuldenek nem engednek zarni. Ra nem jovok hogy miert irogatnak ezen a blogon allandoan kamu dolgokat??? Ha kapsz is melot, akkor is csak keveset reszmunkaidoben. Masreszt kell tudni angolul a pizzazashoz is. Pl: 15-20%-ban hibas a cim. Mit fogsz csinalni visszaviszed a pizzat a shopba? Kovetkezo nap mar nem lesz munkad, mert kirugnak miatta, lattam ilyet. Allandoan telefonalni kell ha akarod ha nem es kideriteni hogy hol lakik a debil angol, aki rendszerint csak a helyi retek kocsmakat ismeri es aszerint ad eligazitast neked. Felesleges olyat irni ami nem igaz! Dominobol hazaviszel havi 1700-et hmmm. Asszem meg mindig ott lennek, ha ez igaz lenne.

M. Péter 2013.05.06. 23:42:09

@contractor: Éltem Németországban is, és nem ez volt a tapasztalatom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 23:46:33

@Jani haverja: hat bocs, de a mi otthonunk amerika a csodalatos apalache hegyseg lababan fekvo ashevillben/nc. usa/:)
elkepzelhetetlen, hogy europaba koltozzunk, azon belul, hogy albaniaba az meg elkepzelhetetlenebb:)
nincs vele bajom, biztos jo orszag lett, jobb mint ahogy en 20 eve ismertem, de..... naszoval

ja a kocsit en is nyitvatartom, de a kulcsot nem hagyom benne, mert azert megbuntet a rendor
ez a torveny:)

2013.05.06. 23:47:15

Meg kell nézni az idevetődő angolokat, hogy nagy részük egy pökhendi, fennhéjázó idióta (főleg a huszonéves, részeg korosztály), életképtelenek mind otthon, mind a nagyvilágban. Anglia és az USA kihalásra ítélt nemzet, a kultúrájuknak az életvitel miatt leáldozott. (Az egészségi állapotuk meredeken zuhan, pazarlóan élnek, és még sok sok dolog kideríthető a híradásokat figyelve.)
Valahol a 35 évesek alatt megfordult a trend a kulturált, igényes angolokról és a negatívjára vált.

Az meg a másik, hogy kimenni és pizzériában, hotelban, pubban húzni a rabigát nem nagy eredmény. Azt el kell fogadni, hogy a bérek elrugaszkodottak nyugatabbra, de ugyanez lett volna, ha Svájcba, Németországba, Franciaországba megy ki. Az egy rohadt nagy önáltatás, hogy Anglia a paradicsom, Magyarország meg a fertő.

Kezdenek a könyökömön kijönni már az ilyen posztok. Ezeknek az embereknek súlyos Kertész-Imretitisze van, azaz amint lelépnek, nekiállnak hátrafelé köpködni. Süllyedjen el velük az a beltenyészetes szigetország.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 23:51:10

@hagyma: Nem, nem aratnak a bankok Magyarországon. Egyrészt a kormányok elbaszarintották a forint árfolyamát, másrészt a kormányok elbaszarintották az országkockázatot (CDS), harmadrészt meg a Fidesz behozta a anki különadót. Ezeknek az együttes eredménye az, hogy megnövekedett akár három-négyszeresére is a törlesztőrészlet. Persze van néhány tisztességtelen bank is, de ők a kisebbség. A többségnek vagy nagyon kicsi a nyeresége, vagy veszteséges, és többen már kivonultak Magyarországról, és még jó néhányan fontolgatják a kivonulást, valamint a többiek fiókbezárásokkal spórolgatnak.

Te USA dollárban vetted fel a kocsihiteledet, az nem egy kockázatos ország, gyanítom a kamatod is rá kb évi 3-4%.

Magyarország meg a tehetségtelen, és igencsak enyveskezű politikusok miatt mindig is kockázatos ország volt, a forinthitel 13-17 %-os volt akkoriban egy kocsira pl, de ingatlanra se sokkal olcsóbb, mindenki a jóval olcsóbb EUR, vagy Svájci Frank hitelt választotta, mivel annak nem volt az a kockázata, hogy egyik pillanatról a másikra bedől, főleg a Svájci Franknak, és a kockázati felárnak ezt a részét nem kérte a bank értelemszerűen.

pamut 2013.05.06. 23:51:12

@ANTI-SQUIRREL:
köszi. na ez már infó.
akkor erről ennyit.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.06. 23:57:21

@hagyma: Röhögni fogsz, de itt a beruházások kb. 20 %-a amerikai beruházás. Most épül itt párhuzamosan a harmadik és a negyedik amerikai magánkórház. És nem amerikai albánok a beruházók, hanem olyan amerikai cégek, akiknek semmi származási közük nincsen Albániához. De a tengerparton is a szállodák legalább 10-15%-a olyan amerikai tulajdonban van, ami nem amerikai albánhoz kötődik. Nekem is van egy csomó itt élő echte amerikai ismerősöm, sőt olyan is, ahol a férj amerikai, a feleség norvég, és itt laknak 13 éve :)

Magyarországon hogyan is haladnak az amerikai beruházások manapság? :)

pamut 2013.05.06. 23:57:48

@contractor:
Akkor én elmesélem neked a nagy titkot, "miért pont Anglia"

1. Csak az legális. EU tag. Döntesz, indulsz, ott vagy, dolgozhatsz.
2. Közel van. Legalábbis a többihez képest. Baj van, akár veled akár egy rokonnal, hamar hazamehetsz.
3. Minél messzebb mégy, annál nagyobb az anyagi rizikó is. Tengeren túli országokba már a repcsijegy is drága. Így sem könnyű az elindulás.

Egy angolnak kicsit más, mert az angolok elég jól beszélnek amerikaiul, kanadaiul, stb, és az említett országok a brit nemzetközösség tagjai, ők tehát könnyebben mennek oda. jogilag is, nyelvileg is, kulturálisan is

Lehet német vagy usa szemmel szar ország anglia, de próbáld magyar szemmel nézni. Tudod mi csóró magyarok a szegénység elől menekülünk, és pont teszünk rá, hogy milyen a népsűrűség, ha adnak fizetést.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 23:58:47

@MagnasMiska: en meg 8 eve melozok amerikai szallodakban
es mindig mindenki kezet mos
velem egyutt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.07. 00:02:16

@Philosoraptor: ez az elet, afiam is 60 orakat melozik
nincs 8 ora munka 8 ora pihenes 8 ora szorakozas
es nincs minden evben nyaralas a tengerparton, plame kulfoldon 2-3 hetre
a melos, mint en is az melozik
eloszor a szamlakat kell kifizetni, utana fenntartani a kocsikat,enni, inni es vagy marad meg penz nyaralasra vagy nem
es ha nem marad?
akkor kimegyunk a hegyekbe egy tohoz 2-3 napra, vagy masik allamba 2-3 napra
otthon, emlekszem, volt aki szemelyi kolcsont vett fel, hogy kimennyen a csaladdal tuneziaba, vagy hova
majd 2 evig fizette, hogy nyaralt 2 hetet
eszmeletlen

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 00:02:59

@Behajtó70: Ja, minket mindegyikőnket megfizet a magyar ellenzék ugye? Még fizeti is a különböző országokban a lakhatásunkat ugye?

Na ne röhögtess már :)

Az meg egy teljesen másik tészta, hogy a többségünk a jelenlegi magyar kormány, és a rendszerváltás óta elmúlt összes magyar kormány között nagyjából egyenlőségjelet tesz :)

2013.05.07. 00:05:42

@HUN_Sector: Nem akarlak elkeseriteni, de azok az angol fiatalok akik olcso stag-partykra mennek Magyarorszagra, nem reprezentaljak az angol lakossag egeszet. Nagyon is eletkepes, normalis angolokkal (is) lehet talalkozni mind Angliaban, mind mas orszagokban. Persze mindenhol vannak bunko, muveletlen emberek; Magyarorszagon is, Angliaban is. Talan annyi a kulonbseg hogy a legtobb muveletlen 'underclass' magyarnak meg arra sincs penze hogy stag party-ra menjen mas orszagokba, igy nem tudjak bemutatni hogy mennyire bunkok es eletkeptelenek lennenek Magyarorszagon kivul (is).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.07. 00:06:03

@mojoking77: 300 millio kulonbozo ember, van sokfele, vannak erdekes torvenyek stb.
de egy kozos bennuk, a hazajukat, a zaszlojukat,, a hoseiket szeretik, akarki az elnok, azt elfogadjak, akarmi tortenik
van 10 millios orszag ahol ez nem megoldhato
es ott is van aki nem mos kezet es az utcara szarik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.07. 00:07:40

amugy csak szolok, hosszabb ideig miamiban, tampan, lousivlleben es ashevilleben eltem, de kutyaszart jardan meg NEM lattam, de kutyasetaltatot sem, akinek nem volt a kezeben zacsko....

kék madár 2013.05.07. 00:10:30

@MagnasMiska: akkor te egy hulye vagy (mar ne haragudj). En barhol dolgoztam egy kivetelevel mindenki kezet mosott. Egy helyen kulon beszedtema volt, hogy Jozsi nem mos kezet es mindenki fel volt haborodva. Iteld mar meg Amerikat a ket IBUSZos meg Harley Davidsonos REPREZENTATIV utadbol te gyoker.

kék madár 2013.05.07. 00:12:18

@mojoking77: ezt mindenkeppen egy konyvbol iteld meg, nagyon meno leszel.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 00:13:12

@Mirjam2: Igen, ez nekem is feltűnt, hogy azért abba elfelejtett belegondolni, hogy az angol nép melyik rétege megy általában bulizni éppen Magyarországra :)

Mondjuk nem csak Magyarországra, hanem ugyanez Korfura is igaz pl., meg még néhány helyre. Az igényesebb angolok nem ilyen helyekre járnak (persze vannak kivételek ebben is).

kék madár 2013.05.07. 00:15:22

@HUN_Sector: "USA kihalásra ítélt nemzet"
eletkeptelen marhak, irigykednek is Magyarorszagra, hogy ott milyen jo minden. Lehet jot buzizni zsidozni, attol szenved a sok amerikai, hogy az Amerikaban nem PC

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.07. 00:23:04

@Jani haverja: addig jo mig mi ruhazunk be albaniaba es nem forditva:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 00:27:01

@hagyma: Na megkerestem Neked az egyik amerikai céget, nem is tudtam, hogy neki két kórháza is van Tiranában, meg még egy Durres-ben, meg még egy Fierben is. Én csak az egyik tiranai kórházáról tudtam a cégnek:
www.spitaliamerikan.com/

MagnasMiska 2013.05.07. 00:37:55

@kék madár:

A dolgozók lehet, de te személyzetként nem mehetsz vendég wc-re.

USPH (United State Public Health) regulation.

Szállodákon és hajókon személyzet nem használhatja a vendég wc-t. Ha ezt megteszed, akkor kirúgnak. Hajón jöttek be pincérek. A saját pincérünk elmondta, hogy nehogy panaszt tegyünk, mert nem egy pincért kirúgtak már emiatt.
Te akkor személyzetként honnan látod, hogy vendégek milyen higgéniás szokással vannak megáldva????

Elég elmenni egy USA reptéren és ott már jobb az arány, de túlzás nélkül állítom, hogy többség dolgavégeztével kézmosás nélkül kimegy. Ha a folyószámla ügyintézést végez, akkor meg az arány mégrosszabb.

Nick Fury 2013.05.07. 00:40:55

Szerencsere sosem volt komolyabb honvagyam 3,5 ev alatt. Evente 2 hetre hazamegyek es annyi boven eleg a panaszaradatbol. Nekem azert jon be London, mert fekete feleseget akarok es itt nagyon klassz a felhozatal! :)

MagnasMiska 2013.05.07. 00:50:38

@kék madár:

Gondolom a nyelvhasználatod a kutúrkörből amiből származól abból fakad. Nem utaztam soha Ibusszal és semmilyen magyar utazási irodával még soha, de gondolom Te Gyurcsó TV-s guruként Te eszt megérzed az interneten keresztül kézrátétel által.

www.kmbz.com/pages/14674817.php?

edioimages/Photodisc(NEW YORK) -- People much more often than not wash their hands after using a public restroom, according to a new survey. But they frequently don’t use soap while running their hands under water.

The results of a poll conducted by washroom accessories maker Bradley Corp. of 1,000 U.S. adults found that people on average washed their hands before exiting a public restroom about 87 percent of the time.

While that number is encouraging, the fact that 62 percent admit that they sometimes rinse with water minus soap doesn’t exactly make you want to stand up and cheer for American hygiene.

According to the Centers for Disease Control and Prevention, hand-washing after using the lavatory facilities should last 20 seconds. The CDC also recommends drying your hands with a paper towel or better still, air dry them, rather than using a shared towel or wiping them off on your pants or shirt.

A "before exiting a public restroom about 87 percent of the time." -ezt jelenti, hogy mielőtt bemennek és magukhoz nyulnak megmossák, de utána már nem!!!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.07. 00:52:12

@MagnasMiska: "A WC-ben az amerikai férfiak sosem mostak kezet. "

Nekem ez kicsit vicces...te mindig ott kukucskaltal mellettuk, hogy megmossak-e a kezuket? :))

MagnasMiska 2013.05.07. 00:53:46

@kék madár:

Itt egy másik írás:

"Nearly six in ten (58%) admit that they have witnessed others leaving a public restroom without washing their hands. More than a third of Americans (35%) have witnessed co-workers leaving facilities without washing, and one in five consumers surveyed (20%) have witnessed restaurant employees not washing their hands at all. The worst offenders seem to be men by a significant margin."

SCA Survey Reveals Americans' Handwashing Habits
(Editor's Note: As cold weather begins to grip much of the country, this survey by SCA reinforces the need for a strong tissue industry.) October 31, 2012

kék madár 2013.05.07. 00:54:45

@MagnasMiska: egy kulturalatlan tanar-mernok csaladbol szarmazom, csak ennyi ragadt ram. Annyit hadd kerdezzek meg toled, hogy hany evet eltel az emberek es nem turistak kozott az Allamokban?

kék madár 2013.05.07. 00:56:07

@MagnasMiska: lehet hogy majd megjelenik az elozo kommentem, de ha nem, Miska baratom, hany evet eltel az Egyesult Allamokban emberek (es nem turistak) kozott?

kék madár 2013.05.07. 00:58:24

@MagnasMiska: egyebkent meg valamit felreertettel, en nem a kezmosasrol irtam a postomban, de azert jol beleelted magad, szerintem irjal rola kulon postot, szakembernek tunsz.

M. Péter 2013.05.07. 00:59:15

@MagnasMiska: "A "before exiting a public restroom about 87 percent of the time." -ezt jelenti, hogy mielőtt bemennek és magukhoz nyulnak megmossák, de utána már nem!!! "

Nem azt jelenti. Tényleg ilyen gyenge az angoltudásod?

PannonBoy 2013.05.07. 01:00:22

@HUN_Sector: "Anglia és az USA kihalásra ítélt nemzet, a kultúrájuknak az életvitel miatt leáldozott."
Ezen hangosan felnevettem!
Mire ez a két ország kihal pl. addigra már Magyarország történelem!
Néha egész vicces ez a nagy magyar öntudat! xD

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 01:11:27

@PannonBoy: Hát néha én sem tudom, hogy sírjak, vagy nevessek. Többnyire szánakozom.

De ne csodálkozz, ezt sulykolja beléjük a média, főleg mostanában. Viszont amikor Orbán a múltkor arról beszélt, hogy nem tudja, hogy a többi Európai ország miért nem akarja követni a gazdaságban Magyarország sikeres példáját, akkor pl. vinnyogva röhögtem :)

2013.05.07. 01:20:48

@MagnasMiska: 'before exiting a public restroom' - ez arra vonatkozik, miutan elvegeztek a dolgukat es mielott elhagyjak a mellekhelyiseget.

Mi ez az obszesszio a kezmosassal? Mit bizonyit ha nem mosnak kezet? Magyarorszagon hany szazalek mos kezet? Engem nem igazan erdekel ha nem mosnak kezet, kiveve ha olyan emberrol van szo aki kozvetlenul WC-hasznalat utan kezzel etelt keszit.

2013.05.07. 01:25:46

@Jani haverja: Persze, kepzeld el ha Magyarorszagon mindenkinek lenne penze arra hogy neha kulfoldon nyaraljon, milyen imidzse lenne a magyarsagnak a legolcsobb nyaralohelyeken :). Minden orszagban - Mo.on, Angliaban stb. - kb. hasonlo aranyban vannak kulturalt ill. kevesbe kulturalt emberek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 01:32:41

@Mirjam2: Én ezt tudom, de nagyon sokan hiszik azt, hogy Magyarország a világ közepe, és a külföldiek krémje oda megy. Pedig nagyon nem így van. Persze ide Albániába se a külföldiek krémje jön, csak éppen az a különbség, hogy itt az albánok a magyarok nagy részével ellentétben ezzel tökéletesen tisztában is vannak :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.07. 01:34:30

@Mirjam2: de ez egy baromsag konyorgom
itt is van ember aki nem mos kezet meg otthon is, de altalaban az alacsonyabb szegenyebb igenytelenebb retegekbol kerulnek ki, pont aki szallodakba jar, meg luxushajokra az odefigyel erre
sokan elotte is mosnak , utana is
rengeteg a fotocellas pisszoar meg budi, hogy ne is kelljen mas utan semmihez hozzanyulni
nalunk rendes keztorlo kendo van a hotelben es orankent jon valaki, mert fel kell tolteni
ha senki nem mosna kezet, akkor mire hasznaljak
haggyuk mar a baromsagot, ne talaljuk mar ki, hogy egy atlag magyar higyeniaja magasabb egy atlagamerikainal
es akkor meg nem beszeltem pl a fogakrol
mar beszeltem a kutyaszarrol
ezekben az orszagokban kozep es nyugateuropa, amerika, ausztralia , emberfuggo, nem nemzetfuggo a kezmosas

2013.05.07. 01:42:35

@Jani haverja: Na ez az. Engem nem az zavar Magyarorszaggal kapcsolatban hogy kicsi, meg nem gazdag orszag, meg nem hires stb., ez mind egyaltalan nem zavarna, hanem az zavar hogy a lakossag nagy resze meg van rola gyozodve hogy Magyarorszag 'a vilag kozepe'. (Ezen is latszik, mennyire hasznos ismereteket szerzett a magyar kozoktatasban reszesult atlagember.)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 01:44:47

@Mirjam2: Ez egy nagyon találó megállapítás :)

DDD

2013.05.07. 01:48:14

@hagyma: Teljesen igazad van, en sem gondolom hogy nemzet-fuggo lenne a kezmosas.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 01:51:53

@hagyma:
"nalunk rendes keztorlo kendo van a hotelben es orankent jon valaki, mert fel kell tolteni
ha senki nem mosna kezet, akkor mire hasznaljak"

Júúj, ezzel nagyon feladtad a magas labdát valamelyik igen öntudatos magyarnak! :)

Megválaszolom helyettük:
Biztosan ellopkodják.

DDD

Tuti ezt írná rá valamelyik, ha nem lőttem volna le a poént :)

kék madár 2013.05.07. 01:57:24

@MagnasMiska: egyebkent a "have witnessed" kifejezes jelenteset erted vagy kersz valami segitseget? Ugye nem a statisztikai hivatalban dolgozol? : )

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 02:02:55

@hagyma:
@Jani haverja:
Ja van egy jó történetem. Az egyik haverom már sok éve egy kis kempinget üzemeltet (Magyarországon). A mosdóban automata folyékony szappan adagolók vannak. Kb. 4-5 éve egyszer nyár közepén az alkalmazott reggel feltöltötte az adagolókat egyik nap (mint minden reggel), 11-kor a vendégek panaszkodtak, hogy nincs egyik adagolóban sem szappan. Nem baj, alkalmazott irány a mosdó, feltöltés. 2-kor már megint az egyik vendég jön panaszkodni, hogy egyik adagolóban sincs szappan. Ja, és mindez CSAK a női mosdóban. Erre a haverom gondolt egyet, az épp ottlévő menyjelöltjét, aki nem ott dolgozott, és nem ismerték a vendégek, csak éppen akkor ott volt, megkérte, hogy menjen már be a mosdóba, nézze már meg, hogy mi a túróért fogy a szappan ilyen gyorsan.
Na akkor derült ki, hogy az egyik "kedves" vendég hölgy fél literes kólásüvegbe fejtegette le az adagolókból a folyékony szappant :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.07. 02:20:59

@Jani haverja: nem a klotyoban ott van a szennyeslada is ahova bedobjak es bar senki nem szamolja ahogy fogy a tiszta ugy telik a szennyeskosar
amugy a mi klotyonkban zene is szol
es elmondanam en is hasznalhatom nem csak a vendegek, szo sincs kirugasrol miatta
nalunk a szappanadagolo mobil, a kedves vendeg vihetne mindenestol
na most nem mondom, hogy a szallodakbol nem lopnak, foleg emlek gyanant - bar nalunk altalaban nem jellemzo - de nem a klotyobol

montroyal ( CAN qc) 2013.05.07. 03:00:00

@hagyma:kutya zacskot nalonk a poraz kozepere kel erositeni igy a rendor vagy kutya rendorseg messzirol latja hogy van ... es ossze is szedi mindenki..

montroyal ( CAN qc) 2013.05.07. 03:00:00

@hagyma:kutya zacskot nalonk a poraz kozepere kel erositeni igy a rendor vagy kutya rendorseg messzirol latja hogy van ... es ossze is szedi mindenki..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.07. 03:20:29

@montroyal: nalunk eleg kezben
azt is latja a rendor, de azert nem buntetnek- ugy tudom, ha nincs a kezeben - zscakok meg vannak mindenhol kihelyezve
lakoparkokban, parkokban to mellett stb.
a pontos torvenyt nem ismerem de amugyis gondolom allamonkent valtozik
porazrol elengedni, meg tenyleg csak az egeszen specialis kutyaknak fenntartott helyen lehet
na eetol fuggetlenul itt is meg van a reteg amelyik pittbullt tart es ezek kozul van par amelyik megeszik nehany nagymamat vagy unokat, pedig szigoruan buntetik a kutyatamadas gazdajat, es a kutyat rogton viszik a tigris sorra

montroyal ( CAN qc) 2013.05.07. 03:52:15

@hagyma: az igaz itt is a kuyta harapast szigoruan veszik itt a varosban csak bent lehet tartani meg akkor is ha kertes hazban laksz es max 2 kutyat... ..

montroyal ( CAN qc) 2013.05.07. 04:09:12

@Mirjam2: elgondolkoztato amit irsz nincs jo velemenyem az amerikai turistakrol vilag tetejenek kepzelik magukat hangoskodnak feltunoskodnek (angolokat nem tudom) stb de belegondolva a karibi orszagokba ahova mi megyunk ahol az amerikaiaknak is az ar nagyon olcso, vajon milyen réteg megy... jobb helyekrol high class emberekrol nem tudok semmit mert en sem oda jarok ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.07. 04:38:47

@45eskoltozik: "nekem Oslo, Stockholm, Helsinki az etalon..."

Nem tudom, Oslo és Helsinki milyen, de szerintem Stockholm ne legyen már etalon...Ilyet azok szoktak mondani, akik kb másfél nap után mondanak véleményt...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.07. 04:44:29

@montroyal: hat ez nem igaz
ez pont nem
ez igaz az angolokra, a nemetekre, az olaszokra, a franciakra
pont az amerikaiakra nem

spangolo 2013.05.07. 05:09:23

@montroyal:
"@montroyal: hat ez nem igaz, ez pont nem
ez igaz az angolokra, a nemetekre, az olaszokra, a franciakra
pont az amerikaiakra nem" hagyma

Mondja ezt a világlátott amerikai turista, aki az elmúlt 15 évet a karib szigeteken töltötte..........................

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.07. 05:18:55

@spangolo: ne zavarjon, hogy kozel negyven evig eltem europaban
par evt floridaban
most nem nagyon hinnem hogy eppen a karib szigeteken vetkoznenek ki magukbol, ahova nem a csorok jarnak
de Te biztos jobban tudod, mert tied a szigetek jelentos resze
nem vagyok amerikai turista, amerikai vagyok kisbaratom es magyar is es magyarorszagon is lattam nagypofaju nemeteket, hollandokat, angolokat, amerikaiakat nem

amugy jelzem, az ember tud dolgokrol akkor is ha nem jart ott
hirugynoksegi jelentesek szerint amerikaiakkal nem szokott sok gond lenni sem a karib szigeteken sem europaban

pappito · http://pappito.com 2013.05.07. 06:21:58

@contractor: "Hot bed:
3.
Slang. a bed shared by two or more persons in shifts, each sleeping in it for or at a designated time and then vacating it for the next occupant.
verb (used without object)
4.
Slang. to share a bed in shifts, so that it is always occupied.

Wellcome to England!"

először is welcome, csak így. Ha már angolul akarsz írni.

Másrészt meg nyilván fiatal vagy és nem hallottál még a nem is túl régi, magyar 'ágyrajáró' kifejezésről. Az pontosan a hot bed megfelelője volt. Az éjszakásnak nappara volt kiadva az ágy a nappalosnak éjszakára. Aki korábban ment haza valamiért az sétált az utcán vagy várt a folyosón, hogy felszabaduljon az ágya.

DieNanny CH 2013.05.07. 06:34:16

@Jani haverja:

Ne is mondd, Sopronban a kórház vérvételi laborjának WC-jéből még a WC-kefét tartóval együtt is ellopták... Ami fel volt csavarozva a falra. De hogy tudta kivinni a tömegen keresztül...??? (Onnan tudom, hogy volt, mert a takarítónőt kérdeztem, hogyhogy nincs papír. Aztán elkezdett panaszkodni.)

olvaso_sg 2013.05.07. 06:49:55

sajnos nem talaltam errol statisztikat de az eddigi tapasztalataim alapjan a legkellemetlenebb turista tarsasag az amerikai az ausztral meg a brit. a legidegesitobbek az oroszok meg a kinaiak es a legproblemasabbak a franciak. de ez csak sajat tapasztalat nem akarok megserteni senkit vele:)

HajraFidesz (törölt) 2013.05.07. 07:36:16

Sajat tapasztalat is, de az osszes cikkbol lejon:
Ha ott kinn sikerult osszeszoritott foggal kuzdeni, akkor miert ultel itthon csak a szamitogep elott??? Miert nem lehetett itthon is kemenyen dolgozni, nyelvet tanulni es sikeresnek lenni? Nem kell a dumaval jonni, hogy itt igy meg ugy. Nem egy emberrel talalkozom, aki ugyanolyan kemenyen hajt itthon, mint ti kulfoldon, es pont ugyanannyira viszi. Az hogy itthon hogy erzed maged CSAK rajtad mulik.

Ettol fuggetlenul gratulalok, hogy sikerult boldogulni odakinn. Persze majd 10-20 ev mulva mas lesz a helyzet, amikor sem ide, sem oda nem fog tartozni az ember.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.07. 08:13:37

@Jani haverja:
nos, szerintem az adózás utáni 10-15%-os nyereség nem olyan rossz. ha ebből a különadót leveszem nominálisan, még akkor is marad bőven.

VT Man 2013.05.07. 08:26:31

"élsz is ott néhány évet (az nem élet, hogy kimész, dolgozol látástól vakulásig, ötödmagaddal bérelsz 1 szobát, nem költesz semmire, nem mész sehova és hazaviszed a pénzt 3 év után, hogy vehess egy házat, aztán 20 év múlva rájössz, hogy a legszebb éveidet áldoztad be - miért is? néhány tégláért), utána már soha nem leszel az, aki előtte voltál."

Gratulálok a posztoló értelmes megállapításához.

Tehát 3 év munka egy saját tulajdonú magyarországi lakásért "balfaszság". Megtanulni azt, hogy lehet keményen is dolgozni - balfaszság. Ha valaki 24 évesen kimegy, 27 évesen visszajön, még messze nem úsztak el a legszebb évei.

Mi is az alternatíva? A 10-15 millió Forint esélytelen összegyyűjtése itthon.
Aha. Rettentő okos megállapítás.

VT Man 2013.05.07. 08:33:01

@Jani haverja:
"Egyrészt a kormányok elbaszarintották a forint árfolyamát, másrészt a kormányok elbaszarintották az országkockázatot (CDS), harmadrészt meg a Fidesz behozta a anki különadót"

A CDS még magas (280), de talán még tovább javul.

A banki különadót nem a Fidesz vezette be, hanem az MSZP, még 2004-ben, igaz, a Fidesz pedig jól megemelte azt:

www.origo.hu/gazdasag/hirek/20040923atmeneti.html
"A bankok a következő két évben évente 30 milliárd forinttal többet fizetnek majd be a költségvetésbe; ennek módjáról péntekig születik döntés - derült ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt, Csányi Sándor OTP-vezér és Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnökének találkozója után. Csányi Sándor bejelentette: az OTP ezer alkalmazottja elbocsátását tervezi.

A különadó két évre szólna, és évente 30 milliárd forintnyi többletbevételt jelentene a büdzsének - mondta a kormányfőjelölt. Az adóztatás módja azonban továbbra is kérdéses. A bankok 24 százalékosra emelt társasági adóját a bankszövetség változatlanul alkotmányellenesnek tartja - közölte Erdei Tamás, míg a jegybank a kereskedelmi bankok jegybanknál lévő tartalékainak megadóztatását tartja a monetáris és a fiskális politika összekeverésének. "

"MSZP: A Fideszben a bankadó győzelemre segítette a demagógiát a józan ész felett"

"Rogán Antal a mai napon figyelmen kívül hagyta a bankadóval kapcsolatban született megoldás lényegét: amely nem rak terhet a banki ügyfelek vállára, és a bankok számára is vállalhatóvá teszi az elvárt, nagyobb hozzájárulást a közterhekhez.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt és a bankok szakmai szövetsége között létrejött megoldásnak éppen az a lényege, hogy a bankok érdekeltsége a kisebb kamatok irányába mozdul el, vagyis a Fidesz érvelése egy lehetséges kamatnövekedésről vagy egyszerű tévedés, vagy rossz szándékú hangulatkeltés.
"

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 08:34:45

@HajraFidesz:
"Nem kell a dumaval jonni, hogy itt igy meg ugy. Nem egy emberrel talalkozom, aki ugyanolyan kemenyen hajt itthon, mint ti kulfoldon, es pont ugyanannyira viszi."

Hát ezt igencsak kötve hiszem, nagyon kevés szakma van, amire ez igaz.
Láttál már magyar orvost pl. (nem hálapénzbajnokot) Magyarországon, meg külföldön??? DDD

"Persze majd 10-20 ev mulva mas lesz a helyzet, amikor sem ide, sem oda nem fog tartozni az ember."

Jaj de átlátszó ez a hazafias duma. Tudod én pl. nem is akarok SEHOVA sem tartozni, mert akkor úgy járnék, meg úgy járna a gyerekem, mint pl. a nagyszüleim, a szüleim, meg én életem első felében, hogy mindenféle gusztustalan politikus a kedvére használhat ki, küldhet háborúba is akár, és lophatja el a pénzem. Én inkább vagyok "hazátlan", bár ez nem igaz a valós értelemben, mert nekem a hazám a Föld nevű bolygó, és a gyerekemet is erre nevelem. És akkor az ilyen gusztustalan, nem munkából, hanem politikából, vagy éppen pl. bérkommentelésből élők legalább nem tudnak rajtam élősködni, vagy legalábbis kevésbé.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 08:39:07

@Babette_: Hát jelenleg már pár éve nincsen annyi nyereségük (persze átlagban). A másik: Ha te beruházol bármibe mondjuk 1 millió Ft-ot (nem biztonságos bankbetétbe, hanem olyan beruházásba, ahol akár el is bukhatod az egészet!), hány %-os megtérülési tervvel tennéd egy olyan kockázatos országban, mint Magyarország?

Merthogy azok a fránya bankok is így gondolkodnak, mint Te, vagy én.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 08:42:41

@VT Man: Bocs, akkor tévedtem a banki különadóval kapcsolatban, mert akkor ezek szerint az MSZP vezette be, a Fidesz csak megemelte.

Tulajdonképpen mindegy, azt akartam kihangsúlyozni, hogy az elmúlt 23 év magyar kormányai mind egykutyák, nagyon kevés különbség van köztük, és tulajdonképpen mindegyik egyesre vizsgázott kapitalizmusból.

lavór 2013.05.07. 08:54:03

"Nem szeretnénk itt felnevelni a gyereket"

Mármint hol? Magyarországon? Itt valóban ne tedd, ha egy módod van rá.

2013.05.07. 09:15:59

@bpetya75: Érzékenyen érint a téma?

VT Man 2013.05.07. 09:19:00

@Jani haverja:
"Tulajdonképpen mindegy, azt akartam kihangsúlyozni, hogy az elmúlt 23 év magyar kormányai mind egykutyák, nagyon kevés különbség van köztük, és tulajdonképpen mindegyik egyesre vizsgázott kapitalizmusból. "

És ez sajnos nagyjából igaz is...

"Én inkább vagyok "hazátlan", bár ez nem igaz a valós értelemben, mert nekem a hazám a Föld nevű bolygó"

Na, ez a baj nagyon sok magyarral, sajnos.

Ha egy franciát megkérdezel, hogy ki ő, akkor büszkén kiáll, és hangosan elmondja: ÉN FRANCIA VAGYOK!
Ha egy amerikait megkérdezel, ő azt mondja, mellet döngetve, hogy ÉN AMERIKAI VAGYOK!
Ha egy románt megkérdezel, ő kiáll, és elmondja, hogy: ÉN ROMÁN VAGYOK!

A magyar meg csak sunnyog, hogy hát, ő nem is magyar, neki a Föld bolygó a hazája, igazából magyar lenne, de akkor inkább legyen világpolgár...

Mintha a franciák nem háborúztak volna rengeteget a múltban. Igaz, ők általában győztek.

2013.05.07. 09:28:56

@HajraFidesz: Ez is rendszeresen feljön, és bizonyára igazad is van valamilyen szinten. Csak sokan abba nem gondolnak bele, hogy nem mindenki a pénzért megy ki, hanem mert elege van a magyar rögvalóságból, vagy kihívást keres, amit itthon nem kap meg, esetleg megakar ismerni egy idegen kultúrát, stb. Hiba mindent a fizetésből és a sikerből eredeztetni, főleg, hogy a siker nagyon szubjektív, mindenkinek más jelent.

kronosz6 2013.05.07. 09:30:23

Én csak dolgoztam külföldön, kiküldetésben. Igaz hónapokat. Nyelvtudással, szakmai probléma nélkül. Alig vártam, hogy haza menjek. Nekem Magyarország nem egy a sok ország közül, ideköt minden. A múltam, a kultúrám...

Szerintem ezek a topikok kiutazásra rábeszélő célzattal vannak mesterségesen pörgetve, sok kamú beírással. Magyarországnak egy igazi problémája van: sok itt a liberális! Nekik semmi sem drága, nem tekintik hazájuknak ezt a földet, gátlástalanul hazudnak és ferdítenek! Ennyi!

2013.05.07. 09:31:34

@hagyma: Heti 60 óra azért durva, szerintem. Független attól, hogy az ember mit dolgozik.

2013.05.07. 09:33:37

@kronosz6: Igen, és a rohadék liberálisok pénzelik az egészet!

Ne legyél már ennyire komolytalan. Másrészt nem szép dolog lelkiismereti kérdést csinálni az egyén boldogulásából.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 09:35:24

@VT Man: Jaj, akkor félreértettél!!!

Én büszkén mondom azt, hogy "én magyar vagyok", viszont a mindenkori magyar államhatalomhoz semmi közöm (és bármilyen másik államhatalomhoz sem). Legalábbis megpróbálok úgy élni, hogy így legyen.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.07. 09:35:57

ez pont egy olyan poszt amilyenek ellen a tegnapi poszt íródott/hatott. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 09:36:40

@VT Man: Kifelejtődött:

Nem kell ahhoz magyarországon élni, hogy magyar lehessen az ember. Itt pl. én vagyok az "egzotikus" magyar, mert kevesen vagyunk itt magyarok nagyon :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.07. 09:36:54

@hagyma:

Én is így szoktam amerikai filmeket nézni. Angolra teszem a nyelvet és angol feliratot választok. Így megértem 95 %-ban. Felirat nélkül csak a harmadát értem.

2013.05.07. 09:38:32

@Babette_: ModorTibi-t valamiért nagyon frusztrálja, hogy ennyien külföldre mennek, csak tudnám, hogy miért. Nem ez az első agymenése. Nem tudom, hogy minek mártírkodik.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 09:43:54

@kronosz6: Na látod én másfél éve költöztem el Magyarországról véglegesen családostól, és azóta nem voltam ott, meg nem is megyek egy darabig. Akik számomra fontosak, azok meglátogatnak itt.

"Magyarországnak egy igazi problémája van: sok itt a liberális!"

Ebben nagyot tévedsz. Magyarországnak pont az a baja, hogy NAGYON KEVÉS a liberális, legalábbis a klasszikus értelemben vett liberális (libertarian)! Viszont rengeteg a múltba forduló, önmagát is bezárni akaró emberke, amire a politika is rásegít, mert kellenek a bérrabszolga adófizetők a szavazók többségét (akik meg nem termelnek, viszont többen vannak, és ezért nekik kell kampányolni) eltartani.

Mesterségesen pörgetve meg a ti kommentjeitek vannak, és nem a miénk, csak szólok. Ide a végére egyből egy csomóan előkerültetek. Amíg érdemi beszélgetés volt, addig meg se szólaltatok, mert nagyon jól tudjátok, hogy aki a posztot később felületesen olvassa, az sokszor csak az utolsó kommenteket olvassa hozzá.

bpetya75 2013.05.07. 09:53:09

@kronosz6:

Szép dolog, meg jó dolog, hogy téged minden ideköt, de azért engedd már meg, hogy más máshogy gondolkodjon!

Meg hagyni kéne már a fenébe ezt az idióta dumát is, hogy itten belebeszélik a zemberekbe, hogy nem jó itthon, el kell menni. Hazudozással meg csúsztatásokkal sem itthon tartani, nem haza csábítani nem lehet senkit.

tableno 2013.05.07. 09:57:34

@Jani haverja: "Magyarországnak pont az a baja, hogy NAGYON KEVÉS a liberális, legalábbis a klasszikus értelemben vett liberális (libertarian)!" - teljesen, 100%-ig egyetértek!

2013.05.07. 10:04:54

@bpetya75: Szerintem a többséget nem kell győzködni, hogy el kell innen menni. De azokat sem kell, akik meg maradnak minden áron.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.05.07. 10:11:24

@kronosz6: A kiutazók egy jelentős részének ippeg pont az a baja, hogy kevés itthon a liberális (: Három szót nem tudsz váltani valakivel úgy, hogy ne kezdjen el furkálni és gyűlölködni (tök mindegy, hogy jobbra, balra vagy más irányba), hogy nem lehet véleményed, mert akkor nem vitapartner vagy, hanem ellenség, és még sorolhatnám. Az ember szereti a hazáját (mert olyan kulturális és földrajzi kontextust biztosít, ahol nem érzi idegennek magát), de odakint élni pár évet azért egy mentális felüdülés volt.

bpetya75 2013.05.07. 10:14:12

@Philosoraptor:

Mindig vannak vacillálók, akiket lehet erre vagy arra terelni. Meg aztán miért lenne muszáj elmenni? Akinek úgy jobb és megteheti menjen, akinek meg nem úgy, vagy nem teheti az meg maradjon.

Senki sem lesz hős, sem áruló vagy idióta attól, hogy elhagyja az országot, meg attól sem hogy itthon marad. Ezért tartom baromságnak a hazaárulózást, meg az itthoni viszonyokkal kapcsolatos permanens nyígást is.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 10:16:20

@bpetya75: Pontosan. És szerencsére az internet világában bárki (legalábbis az értelmesebbje) tud annyi információt szerezni szabadon, hogy saját maga el tudja dönteni, hogy mit akar, mi neki a fontos. Persze ez a politikusoknak nem nagyon tetszik, mert esetleg el is mehet az "alattvalók" egy része. Ezt Kínában cenzúrával "oldják meg", illetve próbálják megoldani, szerencsére Magyarországon csak a netre mindenhova feltett propagandával.

tableno 2013.05.07. 10:18:48

@VT Man: Én például büszkén vállalom, hogy magyar vagyok ÉS kozmopolita. Nem érzek ellentmondást a kettő között. Akkor most mi van?

2013.05.07. 10:48:00

@bpetya75: Terelni birkákat szoktak...

Attól én nem félek, hogy kiürül az ország, mert az emberek nem beszélnek nyelvet (és nem is akarnak, minek azt, ez kb. mindent elmond az ostoba átlagember gondolkodásmódjáról), és nem is mobilisak, országon belül sem hajlandóak költözni, nemhogy több száz v. több ezer kilométerre élni egy idegen országban.

Itthon igen is szar a helyzet, csak aki ezt lemeri írni, az ha itthon él, akkor hazaáruló, ha kint, akkor meg pluszban még köpköd is, az lényeg, hogy nem lehet megfelelni, mert valakik mindig feletted állnak, legalábbis szerintük. Tehát jobban jár az ember, ha becsukja a szemét és közömbös marad, mint eddig is bármivel kapcsolatban vagy elhúz innen, és máshol keresi a boldogulását.

A megteheti vs. nem teheti meg csak az emberen múlik. Akinek van pénze cigire meg piára, annak lenne arra is, hogy nyelvtanárhoz menjen, igaz, viszont akkor le kellene mondani ezekről a fölösleges dolgokról, ami szerinte JÁR neki, mert ő dolgozik.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.07. 10:54:32

Egyre kevésbé értem, minek egy külföldön élőnek magyar szavazati jog. Itthon politikailag megcsömörlöttek, odakint vidámak, két pizza kiszállítása között már angolul gondolkodnak. Mondjátok azt, hogy nekem akartok jót, az 11 óra tájban jólesne.

tableno 2013.05.07. 10:58:22

@én már a fény gyermeke vagyok: "minek egy külföldön élőnek magyar szavazati jog" - azért, hogy az erdélyi és felvidéki magyarokat felhasználhassák a magyar belpolitikai csatározásokban gyalogként... :P

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.07. 11:06:18

@tableno: Az erdélyiek itt árulják a zoknit, itt állnak minden piros lámpánál, és magyarul gondoznak. Vétek lenne tőlük bármit elvenni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 11:37:22

@én már a fény gyermeke vagyok: Én a szavazati jogot megvonnám minden külföldön élőtől (magamtól is természetesen). De ez vonatkozzon akkor azokra is, akik pl. Erdélyben, a Délvidéken, meg egyéb helyeken élnek, és most kapták meg a kettős állampolgárságot.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 11:38:08

@tableno: Na, már megint valami hasonlót írtunk, még éppen nem olvastam a tiédet :)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.07. 11:42:03

@Jani haverja: Támogatom a javaslatodat. Minden erdélyi legyen kettős állampolgár. Román-albán.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 11:43:03

@én már a fény gyermeke vagyok:
@Jani haverja:
Sőt én még tovább is mennék. Én csak annak adnék szavazati jogot, aki a választásokat megelőző 4 évből legalább két évben adót fizetett!!!

Egyből eltakarodna a politikai palettáról a jelenlegi magyar pártok igencsak jelentős része :) Viszont az országnak egyből jobb lenne.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 11:45:09

@én már a fény gyermeke vagyok: Nem olyan könnyű itt állampolgárságot szerezni, még a Koszovóban, Macedoniában, Montenegróban, Görögországban élő albán kisebbségnek sem.

Csak szólok. Volt egy halovány próbálkozás a jelenlegi miniszterelnök részéről, de nagyon gyorsan visszavonulót fújt ezügyben :)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.07. 11:47:09

@Jani haverja: Túl kemény vagy. Ezzel az egész parasztságot megfosztod a szavazati jogától. Mi lesz akkor szegény fidesszel?

dr. trafik nomac 2013.05.07. 11:50:53

@kronosz6: "Szerintem ezek a topikok kiutazásra rábeszélő célzattal vannak mesterségesen pörgetve, sok kamú beírással. Magyarországnak egy igazi problémája van: sok itt a liberális! Nekik semmi sem drága, nem tekintik hazájuknak ezt a földet, gátlástalanul hazudnak és ferdítenek! Ennyi!"

Pont a hozzad hasonloak miatt jottem el en is az orszagbol, nem is tul reg. Nyilvan a tenyek nem erdeklik a magadfajtat, de nezd meg, europan belul melyik az egyetlen orszag ahol nincs anarchista kozpont ?! Hol nem volt soha polgarhaboru ?! ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.07. 11:52:05

@Philosoraptor: durva a napi 12 ora, nem is lehet egy eleten at csinalni de egy fiatalember celjai elerese erdekeben par evig siman birja, ha van akarata es celja es szukseges

dr. trafik nomac 2013.05.07. 11:52:25

@VT Man: "Ha egy franciát megkérdezel, hogy ki ő, akkor büszkén kiáll, és hangosan elmondja: ÉN FRANCIA VAGYOK!
Ha egy amerikait megkérdezel, ő azt mondja, mellet döngetve, hogy ÉN AMERIKAI VAGYOK!
Ha egy románt megkérdezel, ő kiáll, és elmondja, hogy: ÉN ROMÁN VAGYOK!"

Egy nagy fenet, majd ha a Budapest tablat nem csak a Koki-nel hagyod el, akkor rajossz. Hulyek meg mindenutt vannak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 11:55:42

@én már a fény gyermeke vagyok: Akik populista módon az eltartottak érdekében politizálnak az eltartók (adófizetők) ellenében, azok csődbe viszik az országot. Ez egyáltalán nem csak Magyarországra igaz, hanem a föld bármely országára.

Az ilyen pártoknak véleményem szerint a történelem szemétdombján lenne a helyük, de Magyarországnak az lenne az érdeke, hogy ne egyedül induljanak el oda, vigyék magukkal az MSZP-t, meg a többit is :)

bpetya75 2013.05.07. 12:01:53

@Jani haverja:

Öregem! Ezt de tudnám támogatni!

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.07. 12:06:06

@Jani haverja: Ebben is egyetértünk. Szerintem is nekem kéne irányítani az országot.

bpetya75 2013.05.07. 12:13:58

@Philosoraptor:

Direkt használtam a szót. A birkásítás egy ideje kedvelt tevékenység a hatalmasok részéről.

Egyébként meg túl könnyen általánosítasz. Az "ostoba átlagember" pl kimondottan ellenszenves szóösszetétel.

tableno 2013.05.07. 12:14:26

@Jani haverja: Általában nem vagyok a szavazati jog korlátozásának a híve, de ezzel kiegyeznék.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 12:20:16

@én már a fény gyermeke vagyok: Én nem akarok irányítani Magyarországon, meg egyetlen országban sem. Én ezt (mármint az államhatalmat) úgy fogom fel, mint egy szolgáltatást. Ő (mármint az államhatalom) van értem és nem fordítva. Ha nem tetszik a szolgáltatása, odébb megyek, van konkurencia, ahol a munkámra (meg főleg az adómra!) szükség van, ugyanis én az adómmal fizetek az állam szolgáltatásáért, vagy ha lenne annyi pénzem, hogy a kamataiból meg tudnék élni, akkor is fizetnék az adott államnak, a fogyasztásommal, ami munkahelyet teremt, és végül is annak a vége is az, hogy adóbevétele keletkezik az adott államnak, ahol éppen fogyasztok.

Sokszor leírtam már a fodrászos példát: Ha a fodrász szerintem drágán, vagy csúnyán vágja le a hajamat, vagy esetleg hajvágás közben bunkó, stb. akkor legközelebb nem oda megyek, hanem egy másik fodrászhoz, vagy levágatom a hajamat a feleségemmel ingyen (ért hozzá, bár nem szakmája). Szabad a választás. Én ugyanígy érzek az államhatalmakkal szemben is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.07. 12:22:22

@Jani haverja: A szambol vetted ki a szot! En elhataroztam, amikor kikoltoztem, hogy nem megyek szavazni. Nem erzem jogosnak a beleszolasom a magyar dolgokba. Hiaba fizettem az elmult evekben adot. De a jovo evekben sem tervezem az otthoni fizetest, igy semmi kozom a dolgokhoz.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 12:29:29

@Mr. Long: Igen, ezt én is így gondolom.

Viszont ha már a konkrét szavazati jog meghatározásánál tartunk (annál, hogy kinek kellene szavazati jogot adni, meg kinek nem), akkor kénytelen az ember a múltbeli eseményekkel meghatározni ezt, merthogy azt meg mindenki mondhatná, hogy "én a következő 4 évben egészen biztosan fogok adót fizetni" :) Most értelemszerűen nem Rólad volt szó (tetejében pont az ellenkezőjéről írsz), hanem egy ilyen jogszabály elméleti megvalósíthatóságáról.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.07. 12:48:50

Igazolja, hogy az elmult negy evben fizetett adot, vagy tanult valamit es azert nincs adobevallasa, de akkor is legalabb ket evnyi adofizetese legyen.

xylon 2013.05.07. 12:59:51

@Jani haverja: @Mr. Long: A szavazati joggal elvetelerol vagy megadasarol valo vita a fejletlen demokraciak es feldiktaturak kedvenc potcselekvese.

Amigy a kormany sikerrel tereli erre az allampolgarok figyelmet addig se kell kormanyozni.

Most komolyan azt gondolod hogy par tizezer tartosan kulfoldon elo fogja eldonteni a valasztast? A fiatalabb generaciok szinte mind szetszavaznak, es beloluk kerul ki a legtobb kivandorlo. A szavazast az alsobb retegek frusztracioja meg a nyugdijasoknak osztott alamizsna donti el.

Ez az adobevallashoz kotott szavazoi jog a tobbszazezer adocsalo minimalberes orszagaban meg egyszeruen a het vicce.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 13:22:16

@xylon: Kérdés, hogy mi a fejletlen demokrácia. A svájci demokráciát pl. én elég fejlettnek tartom, hiszen 500 éves, aztán a nők szavazati joga csak 1968 óta létezik. Félreértés ne essék, nem mintha pártolnám a nők szavazati jogának elvételét, csak arra akartam rávilágítani, hogy nem egyetlen mérőszámmal lehet meghatározni az adott demokrácia fejlettségét, vagy elmaradottságát, és teljesen objektíven lehetetlen. Mert persze, hogy könnyű összehasonlítani demokrácia fejlettsége szempontjából a jelenlegi Svájcot, meg Észak-Koreát, de akkor már nehezebb dolgunk lenne, ha mondjuk Németországot, meg Franciaországot kellene összehasonlítani. Ugyanis az utóbbi példában mindkét országban vannak olyan dolgok, amik demokratikusabbak a másiknál, tetejében nem is biztos az, hogy azok a bizonyos demokratikus dolgok annak az országnak a hasznára válnak (pl. Franciaországban sokkal több joggal rendelkeznek a szakszervezetek, mint Németországban).

"Ez az adobevallashoz kotott szavazoi jog a tobbszazezer adocsalo minimalberes orszagaban meg egyszeruen a het vicce."

Szerintem meg egyáltalán nem a hét vicce. Legalább az eltartottak egy részét kiszűri. Pl. jelenleg Magyarországnak az a baja, hogy egy olyan párt, amelyik normális (vagy ahhoz legalább közeli) gazdaságpolitikával indulna neki a választásokon, valószínűleg még a parlamentbe sem jutna be. Mindez annak köszönhető, hogy Magyarországon végzetesen felborult az eltartók és az eltartottak aránya, és aki nem kedvez az eltartottaknak, annak esélye sincs választást nyerni akkor sem, ha minden eltartó rá szavazna valami csoda folytán.

A dolgot meg még súlyosbítja az is, hogy elenyésző azon magyar emberek száma, akik nem kapnak az államtól valamilyen juttatást. Pl. akinek kiskorú gyereke vagy tanuló gyereke van, az kap családi pótlékot. De ilyen a bármilyenfajta támogatott hitel, meg az utazási kedvezmények, meg sok minden egyéb.
Úgyhogy - ha így veszem - akkor Magyarországon ma szinte mindenki eltartott valamennyire, még akkor is, ha ténylegesen ő az eltartók közé tartozik, azaz jóval több adót fizet, mint amennyi pénzt visszakap az államtól.

tanato 2013.05.07. 13:54:01

@Philosoraptor: Pontosan,nem fog kiürülni,se nyelvtanulási,se mobilitási hajlandóság nincs akkora mint pl. Romániában,vagy Lengyelországban vagy akár Szlovákiában.Az átlagember persze tényleg nem ostoba de nyelvet tanulni az nagyon macerás neki.

xylon 2013.05.07. 13:54:16

@Jani haverja: nem ertetted meg mire gondoltam. A fejletlenseg jele pont az hogy a 21dik szazadban meg mindig ilyen alapveto dolgokrol kell Magyarorszagon vitazni mint a szavazojog. A masik jele meg az hogy az itt hozzaszolok nagyresze is gond nelkul elvenne (gyak magan kivul mindenkitol). Meg a sajat hozzaszolasodon belul is ellentmondasba kerulsz hogy most az adofizeto szavazhasson vagy az aki netto befizeto. Foleg egy olyan orszagban ahol az adofizetesi hajlandosag nem eppen magas.

Inkabb az lenne a kerdes hogy miert mukodik ugy a rendszer hogy a tarsadalom egyes csoportjai gyakorlatilag semmifele felelosseget nem vallalnak a rendszer fenntartasaban. Az alap okokat kellene megoldani nem pedig a tuneti kezelest eroltetni (a szavazojoggal manipulalni a rendszert).

Amugy ez az egesz vita teljesen akademikus, szerintem nincs egesz Europaban egy orszag se ahol ne lenne altalanos szavazojog.

tanato 2013.05.07. 14:11:33

@Philosoraptor: www.origo.hu/nagyvilag/20130507-tobb-magyar-vandorolt-ki-nemetorszagba.html
Bár ez látszólag ellentmond az előbb leírtaknak,lehet hogy nagyobb idő távlatában változnak majd a magyarok röghözkötöttségi szokásai.

mojoking77 2013.05.07. 15:27:44

@kék madár: Kapufat lottel baratom, de ez elofordult mar sokakkal :)
En kint elek mar egy ideje. Te? Vagy akkr lehet te itelsz kozvetett "tapasztalatok" alapjan?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 16:55:49

@xylon: A kérdést én is csak elméleti síkon boncolgattam.

A nagy gond a következő: Most lusta vagyok az adatok után járni pontosan, de élt az 1700-as években egy angol tudós emberke, aki az addigi demokráciákat vizsgálta a történelem során. A lényeg az, hogy azt állapította meg, hogy egyrészt a diktatúrák sokkal gyakoribbak, mint a demokráciák a történelem során, de azt is megállapította, hogy ha kialakul valahol egy demokrácia, annak kb. 200 év az élettartama. Mindezt azzal az elméletével magyarázta, hogy tegyük fel egy szűz társadalomban vannak a pártok, és mindegyikre nagyjából ugyanannyian szavaznak. Egy párt megváltoztatja az eredeti elképzelését, és valamely társadalmi csoportnak kedvezményt ígér. Ezzel meg is nyeri a választásokat törvényszerűen, mert az a társadalmi csoport biztosan rá fog szavazni. A következő választáson ha egy másik párt akar nyerni, akkor annak már úgy kell kampányolni, hogy az eredetileg kivételezett társadalmi csoport kedvezményeit megtartja, de kiválaszt emellett még egy társadalmi csoportot is, akinek valami más kedvezményt ígér. És választásról választásra így nő a kedvezményezettek köre. Amikor a kedvezményezettek többen lesznek, mint azok, akiknek a kárára kedvezményben részesülnek (azaz az adófizetők) akkor általában zavargások, vagy polgárháború tör ki, amelynek a végén diktatúra lesz.

Persze az illető tudós emberke az 1700-as években élt, tehát későbbi adatokkal értelemszerűen nem rendelkezett, meg az elmélete is nagyon leegyszerűsített, de ettől függetlenül van igazság benne.

A probléma az, hogy Magyarország már bőven meghaladta ezt az eltartók és eltartottak 50-50%-os arányát az eltartottak javára. Ezért filozofálgatok olyan dolgokról, amivel esetlegesen el lehetne ott kerülni a bajt. Mert az igaz, hogy én, meg a közvetlen családom eljöttünk onnan, de maradt ott egy csomó rokonom-barátom stb.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 16:57:33

@xylon: Ja, és egyébként nem csak Magyarországon van állandó vita a szavazójogról, gyakorlatilag egész Európában, hol erősebben, hol gyengébben, hol kiterjeszteni akarja valaki, hol szűkíteni, úgyhogy nem idejétmúlt vita ez.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 17:25:23

@Babette_: Hát tudod, ha az én vállalkozásom, nem ilyen porszemnyi lenne, hanem egy nagy cég, és 10,7%-os nyereséget hozna úgy, hogy alkalmazottakat bocsájtanék el, meg telephelyeket zárnék be, nem igazán lennék erre büszke. Ha meg egy részvénytársaság vezérigazgatója lennék, akkor igencsak pironkodnék a részvényeseket képviselő felügyelő bizottság előtt egy ilyen helyzetben. Merthogy ez a nyereség nem túl nagy, mivel egy igencsak labilis valutában (forintban) keletkezett, valamint a leépítések nem igazán növelik a jövőbeli növekedés esélyeit.

Szóval erre nem igazán lehet büszkének lenni nekik. Persze arra igen, hogy mindezt milyen helyzetben érték el, és hogy ők ezzel a másodikok Magyarországon, de ez azért sovány vigasz. Ha egy egész osztály megbukik az érettségin, és Pistike egyedül kettest kap, akkor az igaz, hogy az osztályhoz képest jól teljesített, de azért abból nem lesz felvétel az orvosi egyetemre.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.07. 17:57:42

@Jani haverja: 10,7 neked kevés?
nagyratörő ember vagy te, hallod:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 18:27:42

@Babette_: Csak forintban, és leépítések mellett!

DieNanny CH 2013.05.07. 18:45:15

@Jani haverja:
"A svájci demokráciát pl. én elég fejlettnek tartom, hiszen 500 éves, aztán a nők szavazati joga csak 1968 óta létezik."

Javítanám: 1971 óta létezik.

2013.05.07. 20:39:21

@bpetya75: Egy ideje? :)

Az átlagember itthon negatív tartalmú szót jelent, nincsen ebben semmi általánosítás.

2013.05.07. 20:40:56

@tanato: Aztán mégis nemzeti traumaként élik meg egyesek a magyarok kivándorlását.

2013.05.07. 20:43:16

@bpetya75: Amúgy azt megakartam már régebben is kérdezni, hogy miért próbálsz állandóan hittéríteni, pont itt.

tanato 2013.05.07. 20:46:18

@Philosoraptor: De csak azért mert nem vagyunk még ehhez hozzászokva,vagy más néven nem ebben szocializálódtunk.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 20:53:04

@Philosoraptor: De ez miért hittérítés? Elmondta a véleményét, ami tetejében szerintem egyrészt őszinte, másrészt meg még korrekt is. Én nagyon sok mindenben egyet értek vele, annak ellenére, hogy én a kivándorlók széles táborát gyarapítom, ő meg az otthon maradókét.

2013.05.07. 20:56:52

@Jani haverja: Kicsit félreérted, látszik, hogy nem követted a másik weboldalt, meg ezt sem, amikor elindult.

Nem értem, hogy miért próbálja bizonygatni azt, hogy Magyarországon nem olyan szar a helyzet, pont itt, aminek a témája a kivándorlás. Van még 1-2 egyén, akinek kb. hasonló a funkciója, de ők mostanság csendben vannak. Pl. Spacecake, meg a Nagy Levin, meg az Elchango, vagy hogy hívták. :)

2013.05.07. 20:59:58

@tanato: A többség nem azzal a szándékkal megy ki, hogy pár év után visszajön, talán ez itt a probléma. Habár ez most még nem látszik, de meglesz a böjtje annak, hogy egyre kevesebb lesz majd az aktív kereső.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 21:14:41

@Philosoraptor: Ez igaz, én kb. pont a váltásnál kezdtem el olvasgatni a blogot, illetve egy icipicit a váltás előtt. Most se olvasom el az összes poszt összes kommentjét (a posztokat majdnem mindig, csak a kommenteket nem mindig), csak azokat, amelyek érdekesek, meg akkor, ha éppen van időm. Ma pl. volt, holnap kevesebb lesz, utána két napig meg egyáltalán nem lesz, akkor a posztokat is utólag fogom elolvasni. De mindenesetre annyit tudok, hogy bpetyát nem venném egy kalap alá mondjuk Spacecake-vel, mert azért rá emlékszem, hogy ő miket írt néha (mármint az utóbbi).

tanato 2013.05.07. 21:31:44

@Philosoraptor: Ez lehet,a jövőt nem láthatjuk előre,nem tudhatjuk mikor érződik majd komolyabban az aktív keresők hiánya.

tanato 2013.05.07. 21:33:15

@Jani haverja: Persze Pedró-Petya véleménye azért messze nem egyezik az utóbb felsoroltakéival.

2013.05.07. 21:42:09

@tanato: Ha előbb nem is, úgy 20 év múlva biztosan, amikor vagy nem lesz nyugdíj, vagy majd pár tízezer forint lesz, reálértéken...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 21:51:03

@Philosoraptor:
@tanato:
Én inkább azon gondolkozom, hogy igazán nem hiányzunk mi onnan. Egyáltalán nem csökkent ugyanis a munkanélküliség azzal, hogy egy csomóan eljöttünk, és a közmunkát leszámítva csökkent a foglalkoztatottak aránya is. Szóval nem azért lesz baj, mert mi (a mi munkánk) onnan hiányzik, hanem azért, mert egyszerűen csökken a munkahelyek száma. És ez az igazán nagy baj. Mert ha kismillió munkahely lenne Magyarországon, akkor minket lehetne pótolni könnyen, akár bevándorlással is, de nagyon nem ez a helyzet. Szóval valahol még jót is tettünk Magyarországnak azzal, hogy eljöttünk szerintem, legalábbis a jelen körülmények között.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 21:53:07

@Philosoraptor: A nyugdíjról meg ugyanazt gondolom, mint Te, aki ma az én korosztályomban (44 éves vagyok) arra számít, hogy Magyarországon a nyugdíjas korában meg fog élni az állam által kapott nyugdíjából, az nagyon nincsen képben.

2013.05.07. 22:50:38

@Jani haverja: De tényleg, ez akkora baromság, hogy ha sok ember elmegy, akkor csökken a munkanélküliség...

Feltételezem, hogy az elvándorlók többsége rendelkezik tőkével, és jövedelemmel, valamint a távozás előtt munkaviszonnyal is, máskülönben az életben maradásért küzdene munkanélküliként. Arról nem is beszélve, hogy beszélnek valamilyen nyelvet, tehát jobb esélyekkel indulnak az elhelyezkedésben Magyarországon is.

Gazdasági oldalról nézve, egyáltalán nem jó, hogy nyelvet beszélő, képzett (lényegtelen, hogy orvos v. gázszerelő) emberek hagyják el az országot. Az egyén boldogulását nézve viszont jó, feltéve, ha bejön neki a külföldi lét.

kék madár 2013.05.07. 22:56:32

@mojoking77: draga foldim, 14-ik evemet huzom le 3 kulonbozo varosban ket kulonbozo parton de azert kerlek kerlek tanits!!!

2013.05.07. 22:57:20

@Jani haverja: Nem tudom, hogy az emberek többsége mennyire van tisztában a valósággal, de ami igazán durva, hogy havi szinten mennyi pénzt kellene félretenni ahhoz, hogy normális életszínvonalat biztosítson magának az ember. TV2 Napló c. műsorában foglalkoztak a témával 1-2 héttel ezelőtt, elég brutális összegek jöttek ki.

Ennyit számít, hogy az ember 30-40 évesen döbben rá, hogy nem lesz nyugdíja v. csak annyi, hogy majd éhen hal. És az éhen halás nem vicc, hanem a valóság lesz. Persze ilyen fizetések mellett hova rakjon félre az ember...

2013.05.07. 22:59:36

@tanato: Amúgy miért is macerás? Talán fogyatékkal élő? Egyáltalán nem, szimplán LUSTA. De azért neki minden JÁR. Itt kezdődnek a mentalitási problémák.

kék madár 2013.05.07. 23:12:28

@mojoking77: egyebkent ha itt elsz, akkor sokkal sulyosabb, hogy kritizalod az Amerikaikat. A legtahobb leggorenyebb reteg az aki idejon, elvezi ami neki szerinte bevandorlokent jar, es kozben csamcsog az amerikaik kulturalatlansagan. Sok "szep" emlekem van azokrol, akiknek eveken at segitettem zoldkartyat, lakast, munkat, stb.-t szerezni, es amit egyenesbe jottek, frocsogo szajjal szidtak az orszagot. Szep peldany vagy mojoking kollega, az ilyenek miatt hallgatok el ha magyar szot hallok az utcan, es csak kiveteles esetben koszonok. Bar otthon maradtal volna, ahol a kultura epp a te szinvonaladnak megfelelo. Hozzad kepest hagyma kollega egy ket orszagban utcanevvel es szoborral unneplendo hős.

Az ertelmes magyaroknak: semmi bajom a magyarorszagi kulturaval, 30 even at elveztem, es buszke vagyok ra, csak ezzel a reteggel akiket otthon is kerulok.

mojoking77 2013.05.07. 23:21:34

@kék madár: Ostoba egy pocs vagy draga baratom, ha picit visszaolvastal volna a blogban nem csinaltal volna hulyet magadbol mindenki elott..
Bar semmi kozod nincs hozza, de azert elmondom, en NEM elvezek semmit, ami szerinted nekem bevandorlokent jar, L1-el jottem, ha kicsit felemelkednel a sajat es az USA merhetetlen imadatan, akkor tisztaban lennel vele, hogy mindez mit jelent. De sebaj, elofordult mar massal is, hogy idiotasagokat irogatott rolam. Neha elofordul.

Ja, es a konkluzio: menj fel legyszives a google-re, es usd be, hogy funkcionalis analfabeta. Ha megvan, ulj le a tukor ele, es probald meg ugy felolvasni, hogy kozben neha magadra is nezel. Csak mert rolad is szol....

M. Péter 2013.05.07. 23:24:13

@Jani haverja: Szeretném tudni, hogy ki volt ez az angol és mely országokat tanulmányozta. Még ha az 1700-as évek végén élt, akkor sem léteztek 200 éve politikai pártok, és abban az időben legföljebb úgy lehetett egy társadalmi csoportnak kedvezni, hogy alacsonyabb vagy magasabb vámot vagy jövedéki adót vetettek ki bizonyos árukra, de szociális segély nem volt, akik rászorultak volna, azok meg úgysem voltak választójogosultak, a szegényekről csak az egyház gondoskodott.

mojoking77 2013.05.07. 23:25:04

@kék madár: Ja, es az "amerikaiakat" szot kis betuvel irjuk, mert nem tulajdonnev, draga agymosott baratom ;) Es foleg nem all minden felett...

kék madár 2013.05.07. 23:27:37

@mojoking77: tok mindegy mivel jottel L1-el is ugyanugy itt vagy, kenyszeritett valaki? Ugyanakkora paraszt vagy, mintha barmi mas modon jottel volna.
Ha itt vagy, itt elsz, tok ugyanaz jar neked (MINDEN) mint egy ideszuletettnek, a szavazati jogon kivul, de az allampolgari es civil ismereteid eleg hianyosak lehetnek, mert ezt nyilvan nem tudod. Remelem mar nem sokaig leszel itt, mert nagy égés ez a tisztesseges magyaroknak.

Egyebkent nem csinaltam magambol hulyet mindenki elott, (nezd meg hogy kinek az oldalan szalltak be a kommentekbe : ) ez a te meglatasod, de ha ettol jobb lesz a napod gondold ezt.

kék madár 2013.05.07. 23:29:28

@mojoking77: igazad van, Amerikat kezdtem irni, mashogy folytattam amerikai lett belole, es nem mentem vissza kijavitani. Tudtam, hogy tanulni fogok toled. Meg nezd at a helyesirasomat, biztos talalsz benne sok hibat. Massal (pl., tenyekkel) tul sokat ne foglalkozz mert kizokkent majd a latomasaidbol

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 23:32:00

@Philosoraptor: Fene tudja. Objektív statisztikát nem tudok (azt még a magyar állam sem tud) mondani, de ahogy itt pl. észreveszem, kb. fele-fele arányban vannak a tőkével valamennyire rendelkező kivándoroltak, meg azok, akik szinte ingen-gatyában jöttek el Magyarországról. És a képzettségük is teljesen különböző, valamint az eredeti nyelvtudásuk is. Persze nyelvtudással könnyebb boldogulni, ez tény, meg az is lehetséges, hogy aki tud valamilyen nyelvet, az könnyebben elmegy, mint aki egy szót sem tud semilyen nyelven.

Viszont azok (szerintem is ez a többség), akik Magyarországon a kivándorlás előtt rendelkeztek munkahellyel, azoknak a helyére csak ment valaki más dolgozni (most éppen nem az orvosokról beszélek). Tehát - ha a foglalkoztatottak száma állandó maradt - akkor munkahelyek szűntek meg Magyarországon, még ha nem is pont azok a munkahelyek, ahonnan az illető kivándorló kivándorolt.

M. Péter 2013.05.07. 23:34:06

@Jani haverja: Nagyon kevés ember lehet Magyarországon, aki nem fizet áfát, az új adók közül a tranzakciós adót is nehéz elkerülni.

mojoking77 2013.05.07. 23:35:38

@kék madár: Oooo, legjobb tudomasom szerint senkien, mert nem volt kinek az "oldalan" beszallni. Semmilyen olyan jogrol nem tudok, amit otthon, vagy Franciaorszagban, Ausztraliaban vagy az eddig altalam bejart kb 60 orszag legtobbjeben (persze nem az osszesben, de a kozel keletet most hagyjuk) nem gyakorolhattam volna. Van egy ket minusz, a legtobbhoz kepest, de meg birhato, ezert vallaltam egy evre a munkat.
Gondolom fogalmad sincs az L1-rol utana meg nem akartal nezni, ezert tamadtal inkabb tovabb. Segitek. Azert vagyok itt, mert az orszagban eddig nem hasznaltak azt a rendszert, amit most telepit egy operator, es kellett nekik a segitseg.
Feleslegesen tamadsz, csak sajat magadat jaratod le egyre jobban es jobban.
Az a hozzaallas, hogy ha en itt vagyok, nem fogalmazhatok meg kritikat az itteniekkel szemben, mert ha igen, egy alja fereg vagyok, egy eleg beszukult tudatot feltetelez. Az, pedig, hogy te, egy bizonyos kegykent ertekeled a sajat tarsasagod a tobbi magyar fele.... Hadd ne ertekeljem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.07. 23:37:42

@Jani haverja: a volt kollégáktól tudom, hogy üres a székem. néha beleülnek, hogy ne porosodjon. ezek szerint nem pótolnak minden kitántorgót, vagy csak nekem volt haszontalan a munkám :)

kék madár 2013.05.07. 23:44:43

@mojoking77: eleg vicces, hogy en sehol nem irtam le, hogy en kegyet gyakorlok, (sot onzetlenul sokaknak segitettem) pusztan vagy 4 kommentben azt, hogy nem szeretnem hallgatni a hozzad hasonlo dumajukat, viszont pont te allitod, hogy te "segitesz" NEKIK/Amerikanak. Iszonyu nagyvonalu dolog toled es a magam es kis kozossegem neveben koszonetet mondanek neked. Termeszetesen fogalmazhatsz meg kritikat, de ha ennyire fals es valos tapasztalatok nelkuloz, akkor en meg kiakadok rajta. Remelem az egy evbol mar nincs sok hatra. Most ha nem haragszol kiszallok, es nem olvasom a gyongyszemeid tovabb, egyreszt mert nincs tobb idom, masreszt hogy tied legyen az utolso szo, ez korodnal fogva mindenkepp kijar neked, es a benned felgyulemlett Amerikaba kenyszerules okozta keserusegeden biztos enyhiteni fog. Tovabbi jo amerikai szapulast.

kék madár 2013.05.07. 23:46:04

@mojoking77: meg ennyit dear: "Oooo, legjobb tudomasom szerint senkien, mert nem volt kinek az "oldalan" beszallni."
a tenyek makacs dolgok, bizony volt kinek az oldalan beszallni, es bizony mindenki teged kerdojelezett meg es cafolt. Na de nem jaratom le magam tovabb, ennel lejjebb mar ugysincs.

mojoking77 2013.05.07. 23:53:37

@kék madár: Baratom, sajnalom, hogy ezt kell mondanom, de te tenyleg hulye vagy. Gondolom mondtak mar masok is. A segitek nekik, egesz pontosan azt jelenti, amit irtam. Kicsit egyszerubb nekik is idehozni valakit, akivel le lehet tesztelni a berendezeseket, es mellette a helyieknek is meg tudja mutatni hogy mukodik, mint ket harom embert elkuldeni tanfolyamokra, majd utana folyamatos remote support-rt meg egy valag penzt kifizetni.
, "ennyire fals es valos tapasztalatok nelkuloz".Elolvastad amugy a hozzaszolasomat? Csak mert idiotasagokat irogatsz. Ez a modja a meghatralasnak pedig lassuk be eleg ovodas, de legyen igy, jol megmondtad, komolyan megszegyenitettel, szornyen is erzem magam..
Ja, es hogy tenyleg enyem lehessen az utolso szo, az utolso hsz-ed biztossa tett, hogy osszekevertel mas valakivel, ugyanis SENKI nem reagalt az amerikaiakat ekezo hozzaszolasomra. Bocs baratom, valoszinuleg a kor miatt, de csunyan felrenezted....

kék madár 2013.05.08. 00:09:35

@mojoking77:
ha kuldesz nekem a blog.hu-n keresztul egy mailt, igerem osszeszedem neked este az osszes neked cimzett allitasaidat cafolo es megkerdojelezo kommenteket *ebbol a postbol*, csak hogy ne terheljuk ezzel a tobbieket.

hint: csak mert sokszor elmondod hogy igazad van, csak a ketsegbeesettseged lesz latvanyosabb, nem az igazad.

Megfutamodni pedig nem szoktam, csak meg vannak nalad is fontosabb dolgok az eletemben, ha nem haragszol, most tobb idom nincs rad.

mojoking77 2013.05.08. 00:19:26

@kék madár: Mint irtam OSSZEKEVERSZ VALAKIVEL. Ha jol sejtem MagnasMiksa nevu kollegaval, de ne torodj vele. Ha valaki taho modon all hozzam, arra igy reagalok. Inkabb te olvass vissza egy kicsit, es ne egsd magad meg jobban legyszives. Ez mar nekem kellemetlen....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.08. 01:10:22

@45eskoltozik: Az már úgy elég...Amit még kifelejtettem az előbbi kommentből, hogy esetleg régi az infó.15-20-30 éve elhiszem, hogy szép és tiszta volt az ország, de manapság marhára nem az.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.08. 01:27:20

@45eskoltozik: Illetve az lehet még, hogy jelentősen eltérően gondolkodunk a tisztaságról.Ami persze nem baj.Én viszont azt látom, hogy bárhol járok itt a svédeknél, az erdőkben, tavakban, tengerparton, utak mentén látható egy csomó mocsok, hulladék.Az ilyen országot semmiképp nem nevezem tisztának.Nagyjából az utolsó ilyen hely a 30 évvel ezelőtti Ausztria és Svájc volt, de manapság (néhány évvel ezelőtti tapasztalt) már ezek sem a régiek.Lehetne mondani, hogy sok a bevándorló, ami igaz is; de attól még ez egy eléggé "kényelmes" érv.Na mindegy, befejezem, úgy sem váltom meg a világot.Béke.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.08. 01:49:38

@M. Péter: Nagyon nehéz feladatot adtál, mert nem emlékszem a nevére, egy USA-ban élő srác linkelte egyszer be. Annyit tudok, hogy angol volt, és 1700-as évek, de erre sem esküszöm meg, csak rémlik, felületesen olvastam :(
Most egy darabig gugliztam mindenféle kulcsszavakra de nem találtam.

A kommentemet lehet, hogy nem pontosan írtam, és félreérthető volt, mert kevertem a mai korra vonatkozó következtetéseimet az ő megállapításaival, azaz nem határoltam el egyértelműen a kettőt. Mindenesetre az eredeti elgondolásban a kedvezmény volt a lényeg, ez teljesen mindegy hogy anyagi kedvezmény (pl. adómentesség), vagy más.

Mindenesetre az illető természetesen a görög demokráciákat, a rómait, stb tanulmányozta emlékezetem szerint, mondom, legalább 5 éve olvastam róla, azt is felületesen.

Egy Joe Henel nicknevű az USA-ban élő srác írt róla az utazas.com fórum "Váróterem" nevű topikcsoportjában valamelyik topikban, de ez kevés támpont, mert ő több ezer oldalnyi szöveget írt akkoriban oda, különböző topikokba :) Vele egy darabig tartottam a neten privátban is a kapcsolatot, de mostanában ritkán van a Skype-on, de alkalomadtán most már megkérdezem tőle, mert már engem is érdekel :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.08. 02:08:06

@M. Péter: Én itt ebben konkrétan a személyi jövedelemadóra gondoltam.

2013.05.08. 06:24:55

@Jani haverja: Nem akartam írni azokat is, akik mindenféle anyagi biztosítást és tudásháttért nélkülöznek, de nyilván őket sem szabad kihagyni, csak nem hiszem, hogy ők adnák a többséget.

Nem vagyok benne biztos, hogy felvettek új munkaerőt, mert a cégek költséghatékonysága ott kezdődik, hogy minél kevesebb dolgozó minél kevesebb fizetésért, minél többet dolgozzon. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.08. 07:07:51

@Jani haverja: tudod, az egyetemen szokták nekem mondani, hogy "a diplomában nem lesz odaírva, hogy "de ám puskázott""...

tanato 2013.05.08. 08:10:49

@Philosoraptor: Hát persze,azért macerás mert lusta az illető a szabadidejéből erre áldozni.

bpetya75 2013.05.08. 08:22:06

@Philosoraptor:

Na ezzel megleptél. Az én környezetemben ennek a szónak nem negatív a jelentése. Lehet úgy is használni, ahogy szinte(?) bármelyik szót, de az én álláspontom szerint az átlagember fogalma az általam ismert embereket takarja. Beleértve engem is.

A térítéssel kapcsolatban. Anno megfogott ez a téma, amikor indult a blog, akkor még elég valószínű volt, hogy nekem is lépnem kell valamerre. Most kevésbé tűnik valószínűnek, mégis itt ragadtam. Mert érdekes figurák is írogatnak itt posztokat és/vagy hozzászólásokat, amikből úgy érzem, hogy tanulhatok, vagy csak simán élvezem őket olvasni. Meg persze szeretek én is évődni vagy vitázni, esetleg eszmét cserélni azokkal, akikkel érdemes.

Az aránytalanságok mellett meg nem mindig megyek el szó nélkül. Az itt minden jó, ott minden szar hazugságokra gondolok. Egyébként ha egyedül lennék ezzel, akkor már rég nem lennék itt, de nem vagyok egyedül a véleményemmel. És itt most nem Levinre vagy Elchangóra gondolok. Egyébként róluk (főleg az utóbbiról) az a véleményem, hogy sokszor van igazság abban, amit írnak, csak nekik a megmondás fontosabb, mint a megértetés, ezért aztán eléggé bicskanyitogató tud lenni a stílusuk. Persze ez elmondható a másik irányban elfogultak közül is többekről.

tanato 2013.05.08. 08:37:40

@bpetya75: Én is ittragadtam a blogon szintén kakukktojásként,mivel itthonról azért egyre kevesebben kommentelgetnek.De tényleg jó témák szoktak előjönni,amihez érdemes hozzászólni.Persze azért bennünk is megfordul a kint élet gondolata,mint másokban is akik itthonról olvassák.

bpetya75 2013.05.08. 08:44:32

@tanato:

Bennem egyre kevésbé. Az érdekel, hogy itthon hogyan lehetne jobban csinálni. Nem csak nekem, vagy a családomnak, hanem mondjuk ennek a kis falusi közösségnek, aminek a részei vagyunk.

Ha ez térítés, akkor vállalom ;-)

tanato 2013.05.08. 09:04:05

@bpetya75: Helyes,van tényleg nagyon sok dolog ami nem pénzkérdés,azt azért lehetne sokkal jobban csinálni pl az összetartás akár családon akár lakóközösségen belül.Éppen ma reggel volt erre példa egyik szomszéd vette észre hogy a szintén szomszéd idős néni hajnalban kódorog a város szélén és félrebeszél.Hazahozta,szólt nekem én aztán intéztem a mentőket ,kórházbaszállítást,egy másik szomszéd a távol élő gyereket értesítette,meg a lakást lezárta stb.Ha nincs ilyen jó szomszédság,lehet a néni már nincs az élők között.

bpetya75 2013.05.08. 09:15:24

@tanato:

Látod Dottore, ezek miatt a dolgok miatt nem hagyom szó nélkül a parttalan Mo-fikázást. Igenis vannak dolgok, amikre lehet és kell itthon építkezni. Kicsiben.

tanato 2013.05.08. 09:26:18

@bpetya75: Én is azokat a cikkeket szeretem,ahol sem Magyarországot,sem az illető cikkíró fogadóországát nem fikázzák.Az a" legjobb" amikor az illető poster mind a kettőt szidja,egyiket ezért a másikat meg azért.

M. Péter 2013.05.08. 11:26:39

@Jani haverja: Miért olyan speciális az szja? A költségvetésnek kevesebb, mint 10% származik belőle, áfából majdnem 20%. Lehet önkéntesen befizetett 5Ft-ért szavazati jogot venni?

2013.05.08. 16:58:10

@bpetya75: Én csak azt nem értem, hogy miért akarod bárkivel is elhihetni, hogy nem olyan szar a helyzet Magyarországon, mint sokan gondolják, pont ezen a weboldalon.

bpetya75 2013.05.08. 17:04:11

@Philosoraptor:

Azt szoktam vitatni, hogy itt minden szar lenne. Egyszerűen azért, mert nem igaz.

Hogy miért pont itt? Mert nem olvasok másik blogot.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.08. 17:12:46

@M. Péter: Azért speciális, mert azt JÖVEDELEMBŐL kell fizetni. LEGÁLIS, és az adott országon belül szerzett jövedelemből.

Magyarul ez az elméleti okfejtés arról szólt, hogy azoknak kellene eldönteni, hogy mi történjen az országgal, akik abban az országban legálisan dolgoznak, ugyanis az összes többi adó jó része is a legális munkára eredeztethető vissza, pl. az ÁFA. Ha ugyanis én külföldiként elmegyek Magyarországra, és levágatom a hajam egy teljesen feketén dolgozó fodrásszal, aki értelemszerűen nem ad blokkot róla, akkor abból a magyar államnak nem lesz adóbevétele belőlem sehogyan. Csak akkor lesz majd bevétele, ha a fodrász is elkölti Magyarországon valahol a pénzt, amit tőlem kaott, de ha pl. elmegy belőle nyaralni külföldre, akkor a Magyarországon végzett tevékenysége során keletkezett jövedelme után sehogyan nem folyt be egy fillér adóbevétel sem.

Tudom, ez most egy kisarkított példa, de akkor is. A másik meg, hogy nagyon nem vagyok adópárti, én a minimális mennyiségű adónak, és a kis és hatékony államnak a híve vagyok, de ettől függetlenül adózni muszáj. És ha azok az emberek vannak többségben, és döntenek egy ország sorsáról, akik nem fizetnek adót (nyugdíjasok, diákok, munkanélküliek, rokkantak, és még sorolhatnám a végtelenségig), annak nagyon rossz vége szokott lenni. Mert akkor a népkívánat az, hogy emeljenek meg minden juttatást, nem baj, hogy emiatt adót is kell emelni, úgysem mi fizetjük. Ez történt az utóbbi években Magyarországon, és ez a csőd felé vezető egyik legrövidebb út.

2013.05.08. 18:02:51

@bpetya75: Kérlek, oszd meg velem, hogy ebben az országban mi az, ami normálisan működik.

bpetya75 2013.05.08. 23:55:11

@Philosoraptor:

Erős a gyanúm, hogy mást értünk normális működés alatt.

Szerintem pl normálisan működik a tömegközlekedés, ha azt tekintem normális működésnek, hogy elfogadható idő alatt, megfizethető áron, viszonylag normális körülmények között utazhassak el valahová az országban. Vagy normálisan fizetik a családi pótlékot, eddig mindig időben megkaptuk. Tapasztalataim szerint normálisan tudok garanciális igényt érvényesíteni a boltokban. Az más kérdés, hogy mostanában nem kapok olyan cipőt, ami kibírna fél évet a lábamon.
Nincs olyan, amit ne lehetne jobban csinálni. Nincs olyan, amiben ne lehetne hibát találni. Ebben nincs is semmi kihívás.

2013.05.09. 09:41:46

@bpetya75: Gondoltam, hogy csak a szokásos maszatolás megy, ha konkrét tények elé állítalak.

tanato 2013.05.10. 08:11:34

www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/mar-csak-a-ratko-unokakban-bizhatunk-403287Egy kis színes a magyarok egyre csökkenő gyermekvállalási kedvéről,a miértekről.Meg van benne említve egy hasábban a kintre szakadt fiatalok ehhez a kérdéshez való hozzáállása is.

M. Péter 2013.05.10. 11:33:31

@Jani haverja: Tehát, ha elüt egy autó, rokkant leszek, nem tudok tovább dolgozni, akkor választójogom se legyen. Ha viszont eladok valamit ebayen 30Ft nyereséggel, ezután befizetek 5Ft adót, akkor jár a választójog.

2013.05.10. 18:15:05

@bpetya75: Igazából rájöttem, hogy fölösleges téged győzködni. Élsz a saját kis álomvilágodban, és egyszerűen nem veszel tudomást arról, hogy ebben az országban nem működik semmi sem normálisan. Amiket leírtál, azok más országokban alap dolgoknak számítanak, itt meg hálát kell adni az égnek, ha nem rohad le alattad a busz, vagy nem gyullad ki a metró.

bpetya75 2013.05.10. 22:37:46

@Philosoraptor:

Aha! Szóval te afféle missziós tevékenységet folytatsz, hogy meggyőzz arról, hogy itt minden szar, és menekülni kell?

Szólhattál volna, akkor megkíméllek a fáradságtól. Ugyanis semennyire sem érdekel, hogy vadidegen emberek szerint mit kellene tennem, hogyan kéne éreznem magamat itthon. Ha neked szar, lépj, azt meg bízd rám, hogy nekem szar e.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.11. 08:18:02

@bpetya75:
tegnap hallgattam egy riportot a rádióban, egy, a rendszerváltás előtt kicsivel NSZK-ból ideköltözött srác beszélt, aki ma az ELTÉ-n lektor. azóta megnősült, gyerekei vannak, igen jól beszél magyarul:
"mostanában teli vagyok magyar aggódással: lesz-e nyugdíjam, el tudom-e tartani a családom..."
"és nyafizok is. a lányom mondta, hogy túl sokat nyafizok..."
"ezt a környezetet egy német nem bírná"
"elmegyünk...el kell mennünk"

2013.05.11. 08:38:33

@bpetya75: Nem egészen, csak nem dugom a fejem a homokba és nem magyarázok meg mindent, hogy itthon miért szar szinte minden.

Természetesen mindenkinek szíve joga, hogy hol él meg hova megy, ki vagyok én ahhoz, hogy megmondjam, hogy a másik mit kezdjen magával... De attól kikészülök, amikor az itthon maradottak megmagyarázzák, hogy nekik mennyire jó itthon. Ugyan már, minek áltatni magatokat, de komolyan. Talán nem olvastok híreket, blogokat, stb., hogy mi vár erre az országra 10-15 év múlva?

tanato 2013.05.11. 10:36:15

@Philosoraptor: Tényleg vannak sokan akik jól érzik magukat itthon,és eszük ágában sincs menni,még a kedvező anyagiak miatt sem.Attól függetlenül én is azt mondom mindenkinek nem csak itt hanem a civil életben is,ha beszél nyelveket,jó képzettsége van,fiatal,mindenképpen menjen és később majd meglátja merre tovább,hazajönni vagy maradni.

2013.05.11. 11:57:19

@tanato: Szerintem nemcsak az anyagi okai vannak, sőt. Mert aki beszél nyelvet és jó képzettsége van, az itthon is "kiemelkedően" tud keresni az átlaghoz képest.

bpetya75 2013.05.11. 16:06:06

@Philosoraptor:

Fűnyírás közben eszembe jutott egy dalszöveg részlet. Arról meg az, hogy kis változtatással illik a mi diskurzusunkra: Ki helyett vitázol velem? Mondd, kit látsz te bennem?

Úgy érzem valakivel nem tudsz, mersz, vagy akarsz vitázni erről, ezért velem teszed. Nem zavar, csak ha tényleg így van, akkor ez nem segít a problémád megoldásában.

tanato 2013.05.11. 18:33:13

@Philosoraptor: Na a lényeg az hogy aki bátor vállalkozzon,menjen ki dolgozni és utána majd eldönti hogy marad kint vagy hazahozza a tapasztalatait és itthon folytatja.Aki meg marad mert úgy a jó neki azt úgysem lehet meggyőzni.Arra viszont tényleg kíváncsi vagyok kb. 20-30 év múlva hogyan fog állni az ország demográfiailag.Jósolgatni most is lehet ugyan,de hogy akkor mi lesz az a nagy kérdés.

bpetya75 2013.05.11. 19:11:21

@tanato:

Szerintem a következő 20-30 év nem csak Magyarországon fog komoly változásokat hozni, hanem egész Európában. Hogy ki hogy jön ki belőle, azt meg majd meglátjuk, szerintem teljesen megjósolhatatlan.

2013.05.11. 22:32:23

@bpetya75: Túl sokat fantáziálsz, maradjunk ennyiben.

2013.05.11. 22:47:43

@tanato: Ehhez nem kell jósnak lenni. Jelenleg nálunk az egyik legalacsonyabb a foglalkoztatottság, a kivándorlók többsége az aktív keresők közül kerül ki, egyre jobban csökken a gyerekvállalási hajlam, így ennyiből is ki lehet következtetni, hogy összedől az itthoni felosztó-kirovó rendszer, csak idő kérdése. De ehhez nem kell 20-30 év, szerintem elég 10 is.

Ha újraválasszák Orbánt (márpedig túl sok a nyugdíjas és a fanatikus birka), még elhúz innen pár százezer ember innen.

Magam is tervezem a távozást, remélem, hogy jövő ilyenkor már kint leszek.

2013.05.11. 22:51:04

@bpetya75: Figyelembe véve az itthoni semmi gazdaságunkat, mire számítasz? Megint ez a felesleges maszatolás meg az idealizmus, nélkülözve mindenféle racionalitást.

Az egy dolog, hogy máshol is kiöregedik a lakosság, csak nekik majd annyi lesz az életszínvonal csökkenés, hogy max. nem utaznak annyit nyaralni v. éppen nem tartanak fenn több kocsit, vagy kisebb házba költöznek, hogy csökkentsék az ilyenfajta kiadásaikat.

tanato 2013.05.12. 12:30:19

@bpetya75: Ez a biztos,minden bizonytalan.de azért Európát kisegítik a kelet-európai és harmadik világbeli fiatal bevándorlók.

tanato 2013.05.12. 12:31:41

@Philosoraptor: Ajjaj azért a 10 év nagyon közelinek tűnik.Ennek ellenére lehet hogy igazad lesz.

tanato 2013.05.12. 13:01:43

www.origo.hu/itthon/20130509-dr-cake-baly-marcelo-portreja.html
Egy kis üdítő kivétel,vannak azért néhányan akik meg ide emigrálnak,igaz ez csak kivétel erősíti a szabályt alapon van.

tanato 2013.05.12. 13:11:57

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=644441

Még egy kis színes a várható demográfiaia foyamatokról.

2013.05.12. 18:37:10

@tanato: Ha ilyen tempóban mennek el innen az aktívak, nem lehetetlen.

2013.05.12. 18:43:11

@tanato: Uh, tudod mi a legdurvább ebben a "cikkben"? Az utolsó bekezdés. Látszik, hogy politikusaink mennyire sötétek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása