oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 05. 06:53,  Mi kell Angliához? 479 komment

2013. május 05. 06:53 Határátkelő

Mi kell Angliához?

Alázat, nyelvtudás és az ország szokásainak, írott és íratlan törvényeinek betartása hiányában szinte előre jósolható a kudarc – írja Gábor két és fél év tapasztalat után. Egy étteremben kezdte, mert valahol el kell kezdeni, azóta vezető fejlesztő egy webdesign cégnél. Neki tehát bejött a dolog, nézzük, milyen tanácsokkal tud szolgálni!

pincér 3.jpg

„Egy ideje olvasom a Határátkelőt, és nagyrészt örülök az írásoknak. Jó látni, hogy alapvetően talpraesett emberek írnak élményeikről. Aztán ott van az a tömeg, akik az "angliázásukat" írják meg... Szóval most kivívom a népharagot az alábbi írással, de szükségetek van rá.

Magamról annyit, hogy kicsit több mint 2,5 éve vagyok Angliában (Oxfordshire). 2010 májusában eldöntöttem, hogy akkor én is megyek, szeptember 8-án a repülőn ültem. Annyival nekem egyszerűbb volt, hogy volt három másik ember - akkori osztálytársaim -, akikkel együtt tudtam jönni, bár fejenként £750-t kellett nekik visszaadnom minél előbb.

Október 9-én felvettek dolgozni teljes munkaidőben egy helyi étterembe, ahol végül másfél évet dolgoztam heti 50+ órákat, de egyrészt januárban a hónap dolgozója lettem (előtte semmi éttermes tapasztalat), másrészt február végén az utolsó pennyig kifizettem mindenkit a legnagyobb hálával. Azóta megjártam egy webdesign-céget, mint fejlesztő, most a másodiknál vagyok vezető fejlesztő 8 hónapnyi munkaviszony után. Ennyit a háttérről.

Ami miatt karaktereket ragadok az a mérhetetlen frusztráció, amit néha érzek egy-egy "Anglia nekünk nem jött be" cikk miatt. Hát persze, hogy nem jött be, mert you're doing it wrong! Élek egy pár feltételezéssel viszont, ennek tudatában olvassátok: azért jöttök ki, mert jobb életet reméltek Magyarországhoz képest, anyagilag is, és emberileg is.

Az utazás, országváltás egyrészt költséges, másrészt lelkileg is megterhelő, így feltételezem a cél az, hogy mindent megtegyetek annak érdekében, hogy sikerrel záruljon eme küldetés. Ennek fényében a következő meglátásaim vannak, mint olyan ember, akinek abszolút sikerrel zárult eddig ez.

Mi kell ahhoz, hogy Angliában sikeres legyen az ember?

Először is baromi nagy alázat

Olvasom azt, hogy Angliában nincs munka, szemét főnök undorító munkát végeztet, aljamunka, stb. Meg hogy diplomás vagyok, és én márpedig nem fogok WC-t pucolni. Jó, de akkor mégis mit vársz? Ez nem az a világ, ahol szólsz az ismerősnek, hogy "öcsém, kell munka, adjál már valamit!"

Plusz a másik, hogy azt senki ne felejtse el, hogy semmi sem „jár". Kezdésnek bevándorló vagy. Én is. Aljamunka van, kivéve, ha valami nagyon vágyott skillel rendelkezel: programozókból például nincs elég. Lehetsz egyenlő, ha megdolgoztál érte, ha azt látják rajtad, hogy igenis ugyanannyit dobsz bele a közösbe. (Igen, tisztában vagyok a "bezzeg az angol lusta mint az atom" cuccokkal, de volt gimis osztálytársam angol kollégájának az éves fizetésemelése töredéke lett az övéhez képest - a jó elnyeri jutalmát).

A munkahelyi megaláztatások ellen eléggé durva jogrendszer véd, és ha azt tartod magadról, hogy a vallásod Jedi és a többiek viccelődnek ezzel, az pont ugyanakkora súlyú mintha az iszlámot szapulnád. Jelenleg érvényes szabályozás könnyed esti mese formátumban itt.

Vallásnak számít az is, hogy nincs vallásod. Azt is védik. (Part 2 -> Chapter 1 -> 10 -> 1, 2) A lényeg, hogy panaszkodni, hogy a szemét főnököd diszkriminál, mert magyar vagy, aljanépnek tart, nem tetszik az arcod neki, baromság. Ez a jogrendszer, attól a pillanattól kezdve, hogy Angliába költözöl, téged is véd, mert EU-s állampolgár vagy. Lehet menni a HR-eshez panaszkodni, a főnöködnek is van főnöke, hozzá panaszkodni, és megoldani. Írásban. Aminek nincs nyoma, nem létezik. Az email vagy sms is írás.

Másodszor: kell angoltudás

Angoltudás nélkül komolyan gondolja meg mindenki, hogy nekiindul-e. Persze, vannak sikersztorik és volt cseh kolléganőm, aki az interjúra tolmáccsal ment el, 4 hónappal később folyékonyan beszélte az angolt, de a munkaidő alatt (mármint per nap!) ha 20 új szót nem írt fel, és kérdezett meg, hogy mit jelent és hogyan használják, akkor egyet sem.

A befektetett energia mindig egyenes arányban áll az eredménnyel. Ehhez kellett az, hogy a csapat baromi sok nemzetiségű emberből tevődött össze, így a közös nyelv az angol volt. Aki csupa lengyel közé megy dolgozni, nem fog megtanulni angolul. Lengyelül talán.

Nyelviskoláról nincs tapasztalatom, szerintem csak az éri meg, amit trainee tanárok tartanak ingyen / jelképes összegekért, hogy nekik meglegyen a kellő óraszámú óratermi gyakorlat. Szóval, ha nem tudsz jól angolul (nem rigó utcai közép, hanem folyékony társalgási!), akkor nem fogsz jó munkákat megkapni. Megint csak kivéve, ha valami nagyon vágyott skilled van: programozó, CNC forgácsoló, akármi, ami specializált és kevesen értenek hozzá.

Szóval, ha nem tudsz angolul, akkor ne várd, hogy tárt karokkal várnak majd PA pozícióba. Abban a hitben senki ne ringassa magát, hogy majd az angol környezetből ragad rá valami: dolgozni fogsz, majd hazaesni hullafáradtan, és hacsak nem mész a tudás után, nem fog rád ragadni.

Következő panasz: nincs munka!

Dehogy nincs. De egyrészt nem a Skót-felföld kellős közepén egy 200 fős faluban, hiába alacsony a bérleti díj (vagy bármely kisvárosban, ami olcsó), másrészt kezdetben lehet, hogy nem olyan munkát kell elvállalnod, amire van diplomád; lásd fentebb a diploma és wc-pucolás esetét.

Ettől függetlenül amikor olvasok egy Facebook bejegyzést, hogy egy hónapja vagyok Angliában, és még mindig nincs munkám, miközben én végigsétálok Oxford sétálóutcáján és a buszmegállótól a vasútállomásig 7 (hét) A4-es „keresünk embert" papírt látok a kirakatban, akkor valami nincs rendben. Bárhová megyek, ezekre mindig figyelek, és mindig van munka.

Rohamosan fogy a pénzünk!

Hát persze, ha a legdrágább városok egyikébe költöztél, ne csodálkozz. Ezeknek egyrészt utána lehet kérdezni, másrészt utána lehet nézni, harmadrészt a lusták kedvéért a per pillanati lista, nem feltétlenül ebben a sorrendben: London, Oxford, Cambridge, Brighton, Bath: minden olyan város, aminek "patinás" neve van.

Aki ezekbe a városokba költözik, az ne csodálkozzon, hogy többet fizet lakhatásért, mint mondjuk egy ismerőse Manchesterben, Leedsben, vagy Liverpoolban. Érdekességképp: Oxfordban egy szoba, amiben laktam, havi £425 volt egy hatfős lakásban közös fürdővel. Manchesterben egész apartmanokat kínálnak havi £350 körül a város szélén.

Tegyük hozzá, hogy a jól fizető állások is inkább a drágább helyeken vannak, de kezdésnek édes mindegy, mert a minimálbér mindenhol £6.19. Ezen kívül, ha valaki panaszkodik, hogy fogy a pénz, és dohányzik, hetente kétszer bulizni jár, autót vesz, abban a pillanatban komolytalanná válik. Ezek nem fontos dolgok, viszont rengetegbe kerülnek, lehet rajtuk spórolni, és máris jut rentre meg ételre pénz. Sőt, neadjisten még félre is lehet rakni.

A másik, hogy néhányan nem mérik fel, hogy mi is megy egy havi költségbe, így itt van az, amiből nekem tevődik össze, hogy elkerüljük a „de az élet sokkal drágább, mint gondoltuk!!" dolgokat:

* rent
* council tax (helyi ingatlanadó, ha szobát bérelsz, akkor ez többnyire benne van a rentben)
* bills (elektromosság, gáz, víz, internet)
* mobiltelefon
* bankszámladíj (mert olyan számlám van, de Barclays, HSBC, Lloyds, stb kínál ingyen vezetésű számlákat)
* biztosítások (telefon, bringa, content's insurance, ami a rentnél néha kötelező szerződés szerint)
* közlekedés (a buszbérlet nekem havi £90 körül van, csak a miheztartás végett, tud drága lenni)
* étel (az abszolút minimum az kb £60 per hó, de akkor baked beans és toast-ot eszel)

Ezeknek mind-mind utána lehet nézni az interneten és fel lehet belőlük készülni.

Átvernek a munkahelyen!

Nos, ha olyan munkát vállalsz el, ahol nem kapsz szerződést, amit alá kell írnod a munkába állásod első napja előtt, vagy legkésőbb egy héten belül, akkor ne csodálkozz. Az HMRC-nál (itteni adóhivatal) be kell jelenteniük, és ha nem töltöttél ki egy P46 nyomtatványt, vagy nem adtál át nekik egy P45-t, akkor te nem dolgozol jogilag. Válts, vagy harcold ki. Ökölszabály szerint nagy szálloda, többláncos étterem, franchise jó, sarki kisbolt kevésbé jó.

Diploma nélkül semmire nem megy az ember!

Diplomával sem. Nagyon kevés olyan helyet láttam belépőszinten, ahova kell a diploma. A magasabb pozíciókra amúgy is belülről akarják feljebb nyomni az embert, pusztán azért, mert ő már tudja a dolgok rendjét, és folyamatos felvételi teszten megy át. Ha jól végzi a munkáját, akkor előrébb fogják tolni. Ha nem végzi jól a munkáját, nem fogják előre tolni. Ennyi a titok.

Felvetették nekem, hogy legyek supervisor az étteremben, amit valószínűleg assistant brasserie manager pozi követett volna anélkül, hogy valaha tanultam volna vendéglátást. Vagy hogy lenne bármilyen diplomám. Bármiből. Senkit nem érdekelt.

Viszont a munkához szükséges tudásom megszereztem: figyeltem, utánaolvastam, megtanultam, javítottam, és ha a chef 10 cm-ről üvöltött velem, akkor elhallgattam, bocsánatot kértem, megkérdeztem, hogy hogyan csináljam legközelebb, hogy ebből ne legyen probléma, és úgy csináltam legközelebb. Visszautasítottam, mert bár imádtam csinálni, de hosszú távon nem akartam azzal foglalkozni.

Minek váltsak országot, ha nem élvezhetem az életet?

Mert le kell mondanom a dohányzásról, az akármiről, a bulikról. Úgy vagyok ezzel, hogy nem kell. Ha megengedheted magadnak, élvezd az életet, de egy országváltásnál – hacsak nem multi magyar cége küldd ki az angolhoz - a nulláról kezdesz mindent.

Előbb ki kell kaparnod magadnak a gesztenyét, ami baromira nem egyszerű feladat. Egyedül leszel, baromi sok megpróbáltatás van, nem is való mindenkinek, de ez egy folyamat. Előbb a munka, utána a szórakozás. Nem fog minden sikerülni azonnal, aki azt mondja, hogy kolbászból van a kerítés, hazudik. A kerítés onnantól van kolbászból, hogy megdolgoztál érte.

Anglia abból a tekintetből jobb Magyarországnál, hogy itt ha tisztességesen végzed a munkád, akkor meg tudsz élni belőle, el tudsz menni nyaralni Thaiföldre vagy akárhova, és meg tudod alapozni az életedet, nem kell sakkozni a számlákkal folyton.

Megpróbáltam kijátszani X-et, és a szemét kilakoltatott!

Ez konkrétan megtörtént ismerősöm ismerősével. A szobában két ember lakhatott (törvény szabályozza, hogy a lakásban hányan lakhatnak health and safety meg council tax miatt), és a tag úgy gondolta, hogy teljesen oké oda 4-en beköltözni. A landlord kiderítette, egyrészt kilakoltatta őket, másrészt renthátralékot kért a másik két ember miatt. Erre a reakció megint az, hogy mégis mit várt? Tisztán le volt írva, nem játszott a szabályok szerint, és most sírás van.

A lényeg, hogy a szabályok vannak. Neked, mint friss lakosnak az egyetlen dolgod elolvasni és betartani őket. Ha kijátszod a szabályokat, és emiatt bajba kerülsz, akkor az csak és kizárólag a saját hibád. Az nem a te dolgod, hogy eldöntsd, hogy ez egy béna és felesleges szabály, mert nem tudod, hogy miért született. Majd ha évek óta itt vagy, és valami nem tetszik, és megbeszéled a landlorddal, hogy máshogy lehet-e, és ő azt mondja, hogy igen, akkor majd lehet. Addig nem.

A végére pár jótanács, zanzásítva

* tudj angolul
* legyen elég pénzed 3 hónapnyi lakásra (ez kb £2700 per fő körül van, nyilván városa válogatja, de ennyi legyen)
* ne olyan városba költözz, ahol semmi nincs, csak mert olcsó az élet
* ne olyan városba költözz, ami marha drága, és felkapott, csak mert azt ismered, vagy ott vannak ismerősök
* olyan városba költözz, ami nagy és a turizmus jelen van elég rendesen (de ne olyanba, ami benne van a fenti kettő kategóriában!)
* a diplomádat akaszd fel a fogasra, semmi szükséged nem lesz rá (kevés kivételtől eltekintve, de ők nem olvasnak Határátkelőt)
* tedd ugyanezt az egóddal is, hátráltat durván. Önérzetességből senki nem élt meg itt, és hidd el meg lehet tartani a büszkeséget is miközben apróra összecsomagol verbálisan a főszakács
* fogadd el az első munkát, ami szembejön, fizet, és teljes munkaidős, és utána dolgozz annyit, amennyit bírsz! Ha lazsálsz, észreveszik. Ezért ne gyere ki.
* ha 3 hónapra van elég pénzed, és 2 hónappal később nincs munkád, vedd meg a repjegyet haza. Annak semmi értelme, hogy a nagykövetségre menj, mert nincs hol laknod.
* A háziállatokat hagyjátok otthon. Kezdésnek szobát kell bérelnetek és a szobák 99%-a nem engedi, hogy hozz állatot, így egy állat végtelenül bonyolulttá tesz mindent. Arról nem is beszélve, hogy plusz költség, mert állatorvos, kaja, akármi.

A kommenteket várhatóan nem fogom olvasni, mindenki eméssze meg, és tegyen belátása szerint."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr225262193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.05. 23:12:07

@hagyma:
Szerintem ez a szures dolog inkabb a blog.hu sajatja es HA-nak nem sok beleszolasa van.

Mindenesetre lattam tegnap milyet osztottal DFB-n es csak remelni tudom, hogy tenyleg tavozott => mukodott a vegleges szures :)

zopilote 2013.05.05. 23:14:31

Mikor kijottem, relative fiatal voltam es hasonlo koru helyiekkel kezdtem el dolgozni. A
legmegdobbentobb az volt, hogy a nagy tobbsegben mekkora hatalomvagy, kivagyisag
rejtozik. A mindenaron bizonyitas vagya, a versenyzes, a titulusmania eletuk hajtoereje.
Ennek erdekeben kepesek elturni megalaztatast, uvoltest, talan meg verest is:) Amikor
kapnak egy nevleges magasabb beosztast, ugy is viselkednek, mintha tudasuk altal erde -
meltek volna ki. Aki nem vesz reszt ebben a jatekukban, azt vagy nem tudjak hovatenni,
vagy hulyenek, kishitunek nezik. Aki elkuldi oket a jo k.. annyukba, es utana otthagyja a
ceget, egy kanal vizben meg tudnak fojtani. Az utobbi idoben azt vettem eszre, a nalam-
nal fiatalabb magyar korosztaly is ebbe az iranyba tendal, ugy itt, mint otthon. Az eletet
versenyzesnek tekinto tarsadalom nem tudom, milyen iranyba viszi a vilagot:( Plane, ha
nem mindenki lehet elso. Ezert is van annyi kisiklott elet, kabitoszeres, alkoholista, to -
meggyilkos. (remelem, rosszul latom ezt a dolgot) :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.05. 23:22:02

@zopilote: nem, valoban van ilyen trend.

Szamomra nem jelent versenyt semmi sem. Az eletemet nem fogom arra pazarolni, hogy erolkodve tudjak felmutatni szamomra jelentektelen dolgokat (mint pl. egy altalad emlitett cim).
Elvezni szeretem az eletet, ami jelen pillanatban az utazason keresztul valositodik meg. Ha mas lesz a dilim, akkor majd azon keresztul.

Kiskoromba, mikor a "futunk versenyt?"-t volt a divat, mindig azt valaszoltam, hogy persze! Majd rajt utan setalni kezdtem. Nem nyertem... de nem is akartam. A masik sem, mert igy nem is volt verseny. Ez neki rossz volt en meg tojtam ra.

zopilote 2013.05.05. 23:24:33

@gabor_082:
Errol az exsogorom jut eszembe: a 90-es evek kozepen 3 - an alakitottak kis internetes ceget, grafika, website, stb. Az elso volt, kiosztani a titulusokat: az exsogor lett a muszaki es technikai igazgato. De egyik tag sem adta alabb legalabb ket igazgatoi beosztasnal:) Termeszetesen 2 even belul csunyan megbuktak:)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.05. 23:24:49

@attila7575: Csak irigykedsz a gyerekre. Mikor voltál te a hónap dolgozója bazdmeg? Soha a büdös életben.

Furos 2013.05.05. 23:25:28

@gabor_082: Kedves Gabor,
Hagyma kartars nagyon szorakozott ma, ugyhogy enged meg. hogy en kerdezzem meg helyette a tutit....
Aztan ezzel a vezeto fejvesztos allassal mennyit is lehet keresni??
Kepeket is kerhetnek a paysliprol meg a hazrol meg az auto...arrol nem mert az nincs.
Szoval csak ugy nagy altalanosagban ha lehetne....?!

bobsys 2013.05.05. 23:26:15

Floridaban a minimum wage azoknak akik borravalot kapnak $4.77 es $7.79 azoknak akik nem kapnak borravalot. Ha a pincernek nem jon ki a $7.79 a minimum fizetese + borravalo osszegebol akkor a munkaltatonak ki kel egeszitenie a fizeteset, hogy meglegyen az orankent $7.79.

gabor_082 2013.05.05. 23:26:59

@Furos: Ne haragudj, de nem gondolom, hogy neked, vagy barki masnak itt elszamolassal tartozom.

aleb19 2013.05.05. 23:29:52

@zopilote: amit leirsz az csak a mai napnak elo tanulatlan es/vagy buta, korlatolt emberekre jellemzo es igen ezek szam otthon is novekszik

zopilote 2013.05.05. 23:30:34

@Kovermadar:
en is hasonlokeppen gondolkoztam ill gondolkozom meg most is:)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.05. 23:33:43

@Furos: 5000 font az alap, erre jön a fejlesztési jutalék, plussz amit a maneken lányok fizetnek neki, hogy leszophassák.

Politikailag inkorrekt eszkimó 2013.05.05. 23:36:14

A mai bejegyzes mottoja akar ez is lehetne:

“Mit sirtok luzerek, latjatok igy kell ezt csinalni ahogy en. Mar rendelik is Toszkanabol a marvanyt a szobromhoz.”

“Mi kell ahhoz, hogy Angliában sikeres legyen az ember?”

Koszonjuk a lecket tanar ur! Mar nem eloszor figyelem meg, hogy Anglia temaban a bejegyzes iroja elegge doktriner felfogasu. Ebben az esetben is nagyon ugy tunik, hogy nem azert irt, mert tanacsot akart adni, hanem mar alig varta, hogy eldicsekedje, hogy neki mennyire, de mennyire bejott az elet, es hogy beolvasson a hulye anglo-magyar honfitarsanak, akik meg nem talaltak meg a siker kulcsat. Bezzeg o.

“Ami miatt karaktereket ragadok az a mérhetetlen frusztráció, amit néha érzek egy-egy "Anglia nekünk nem jött be" cikk miatt.”

Azert a korrektseg kedveert nem artott volna konkretumokat is irni. Van akinek nem jon be Anglia, en is ismerek ilyen embereket. Az okok kulonbozoek, de nem mindenkire jellemzo az, hogy lusta vagy irrealis elvarasai vannak. Neha egesz egyszeruen nincsen szerencsejuk, barmennyire is felkeszulten mennek ki. Szoval eleg durvan altalanositasz.

Mellesleg valaki valaszoljon mar erre a kerdesre. Ha a felszolgalas tenyleg annyira aljamunkanak szamit Angliaban, akkor miert dolgozik megis az emberek tobbsege a vendeglatasban?

Furos 2013.05.05. 23:36:45

@én már a fény gyermeke vagyok: Tudtam, hogy ilyen eszvesztonek kellett volna tanulni....
Mindegy elszegodom egy etterembe aztan ha mar kiabaltak velem sokat akkor valtok es webkitalalo leszek!
Sounds like a plan!!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.05. 23:37:08

@bobsys:
Es ezek mire elegek ott? Brutto v. netto?

Itt a $7,79 netto is nagyon sanyaru lenne (40 oras heti munkaidovel). De itt minden nagyon draga, a vizvezetekszerelo brutto 400kr-t kert el orankent ($61,5). Ez milyennek szamitana ott?

Viszonyitas vegett kerdezem csak.

zopilote 2013.05.05. 23:37:41

@zopilote:
katonakoromban is visszautasitottam amikor rangot akartak adni, illetve tettem erte, hogy ne kapjak:) utolso honapban azert adtak egy csillagot, kibacasbol, az egesz laktanya rajtam rohogott, en meg egtem a szegyentol:) (ettol fuggetlenul en lettem a laktanya radioallomasanak a parancsnoka bevonulasom utan 8 honappal, szakmai tudas miatt, ja, en meg 2 evig voltam katona) :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.05. 23:38:20

@zopilote: ez megnyugtato! Marmint, hogy ilyen szep kort is meg lehet elni ezzel a mentalitassal ;)

Furos 2013.05.05. 23:41:40

@zopilote: Ejnye katona...
Na minek van rangja????
Maganak rendfokozata volt ha nem tevedek :)

zopilote 2013.05.05. 23:44:30

@Furos:
Nem tevedsz!! Felejtek, de nem csoda, lassan 40 eve, hogy eloszor bevonultam:)
Igen, rendfokozat a helyes terminologia. Tudhatnam mar cask azert is, mert katonacsaladbol szarmazom:(

MágnásMiska 2013.05.05. 23:45:45

@M. Péter:

Az infód egyáltalán nem fedi a valóságot:

www.gov.uk/vehicle-insurance/driving-abroad

www.theaa.com/motoring_advice/overseas/general_advice.html

Nem akarok túlozni, de minden évben más és más biztosítócéghez megyek, és ez minden cég szerződésében ott van, hogy "jelezni köteles" az ország elhagyását. Hiába érvényes a biztosítás vezetni külföldre, itt. mint az óvodában jelezni kell, hogy mettől meddig szándékozol egyhani az országot. Ez nem kerül külön pénzbe, csak ha a 60, vagy a 90 napnál tartósabban akarsz tartózkodni távol.

Amennyiben nem jegyzi a tulajdonos, akkor az szerződésszegésnek minősül és baj esetén a biztosító casco módjára sem térit semmit!!

"If your current insurance policy includes cover outside the UK you’re likely to find that it’s on the basis that you inform the company before your trip. As such you should make sure that your contact your insurance company before you travel as the last thing you want is to find out that you aren’t covered should the worst happen while you’re away.

You should also make sure to make a note of their claims helpline should you need to contact them if you do have an accident while your away."

Read more: www.money.co.uk/article/1007104-7-things-you-need-to-check-before-you-drive-abroad.htm#ixzz2SSOrjMWK

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.05. 23:45:46

@én már a fény gyermeke vagyok: en mar voltam a negyedeve is, iden az evire hajtok:)
@Furos: nem tudtam kerdezni mert megelozott, hogy berel, metroval es busszal jar...

zopilote 2013.05.05. 23:46:08

@Kovermadar:
A kor nem erdem, allapot:) Es szerencse kerdese, ami eddig mindig velem volt:) Jo orangyalom van:) Kifogtam:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.05. 23:47:14

@bobsys: carolinaban ez kevesebb es itt nem egeszitenek, a kp tips nem kovetheto ugyanis

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.05. 23:50:22

@Kovermadar: hat egy mekdonaldszos nemigen keres tobbet vagy egy wal martos
egy pincer mindenkeppen
annak nagyon lepukkant helynek kell lenni, ahol nem csinalja meg a 2-3000 dollart havonta
fix orabereseknek, mert olyan is van megall a 10-12 /ora, mert amerikaban nincs kolbaszbol a kerites:)

bobsys 2013.05.05. 23:59:25

@Kovermadar: Bruttok, de fogalmam sincs mire eleg, ellenben minimum fizetesnel szinte nincs is federal ado. Kb $20 000ig a marginal rate olyan 2% koruli es utanna 9%-10% kb $40 000ig, Floridaban pedig nincs state income tax :). Nekunk olyan havi $4000 es $5000 kozott vannak a kiadasaink, attol fugg kell-e az adott honapban mondjuk autobiztositast fizetni, autot szerelni stb.

bobsys 2013.05.06. 00:01:43

@hagyma: ez federal law (Fair Labor Standards Act)

zopilote 2013.05.06. 00:02:18

A napokban olvastam:
The Quebec government has announced the minimum wage will be raised by 25 cents on
May 1. The next increase will see the minimum hourly wage increased to $10.15. People
who receive tips at their jobs will see their wage go to $8.75 from $8.55. Fruit pickers
who are paid according to their productivity will receive 79 cents per kilogram. Those
who pick raspberries will earn $2.98 per kilogram. Labour Minister Agnès Maltais
said the annual minimum wage increase is a way for the government to fight poverty and
improve the work environment. More than nine out of 10 workers who earn minimum
wage in Quebec work in the services industry. Most of them work in hotels, restaurants
and retail stores.
canadaonline.about.com/od/labourstandards/a/minimum-wage-in-canada.htm

PannonBoy 2013.05.06. 00:06:37

@attila7575: Tény, hogy írhatta volna magyarul is, de úgy látszik, neki így esett jól.
Mondjuk írhatta volna az egészet angolul is, akkor legalább kiderült volna, mennyire is tud angolul.

MágnásMiska 2013.05.06. 00:07:38

Hujber Fecó Londonban lett szupergazdag pizzafutár:

velvet.hu/celeb/hcdb/napcelebje/hujbi0802/

Utána szupersikeres élet után mégis hazatért:
www.blikk.hu/blikk_statikus/20070122/hujber_ferenc_a_valami_amerika_sztarja_hazajon

VV (Vitkó) Laci Angliában lett a Prezzo Area Managere:

www.prezzorestaurants.co.uk/video/view/laszlo-vitko-area-manager-prezzo-lincoln

LASZLO VITKO, AREA MANAGER PREZZO LINCOLN
Laszlo Vitko is no ordinary guy. Ex winner of Hungarian Big Brother, Valo Vilag, Actor, Policeman, Hungarian Karate Champion, with a Black Belt 2nd Dan degree.

Oh Yes and he is also area manager for Prezzo Lincoln. Now that is a prezzonality...

Régen otthon elherdálta a nyereménylakást és a havi szupi egyéves fixgázsiját:

velvet.hu/celeb/vvlaci0716/

Itt meg a szupersikeres videója:

www.youtube.com/watch?v=zcQ49jTFEJA
Bííííííííííííírom a srác akcentusát! Kb. olyan new arrival akcentus! :))))))))))))

Konklúzió, vannak akiknek ha otthon szuperul megy akkor is kijönnek külföldre, csak brahiból. Persze nincs rajtuk stressz, vagy egyéb, mert nekik ez egy játék.

Viszont a fenti emberkék életművészek, akiknek "jó színészei" az életnek, magyarul bármi szerepet játszanak feltalálják magukat.
Viszont én a webdizájner szuperállás kontra mégis pincérkedtem x ideig sztori valahogy nem tűnik hihetőnek.

Miért nem egyből webdizájner állásra ment pl.?

Válasz nem kőőőő!!!! :))) ---"A kommenteket várhatóan nem fogom olvasni"

M. Péter 2013.05.06. 00:11:18

@MágnásMiska:
www.gov.uk/vehicle-insurance/driving-abroad:
"All UK vehicle insurance provides the minimum third party cover to drive in other EU countries."

ec.europa.eu/internal_market/insurance/consumer/motor/:
"Under the Directive, subscribers to compulsory motor insurance policies in all EU countries are covered for motoring throughout the EU."

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 00:13:21

@bobsys: lehet
gyakorlatban en 8-9 ev alatt ilyennel nem talalkoztam
lehet tul jo helyen dolgoztam
meg louisvilleben volt 3 nagyon gyenge honap a hotelben es akkor meg oraberben meloztam
15-20 orakat meloztam, akkor mentem a "munkaugyi kozpontba" es ott egeszitettek ki 40 orara
nem a munkahely
dehogy utana elszamoltak-e egymassal, nem tudom
mar regen nem oraberben vagyok
nincs kedvem utananezni, de hogy ez igy ebben a formaban meg nem fordult elo pl a mostani hotelemben az tuti

chocco channel 2013.05.06. 00:15:07

Szerintem korrektul foglalta ossze a lenyeget a posztolo, en 6 eve elek angliaban es tobbe-kevesbe ugyanezeket tudnam javasolni. A stilus szerintem indifferens jelen esetben, leven informacio kozlesrol van szo, tanacsok, miegyeb, nem lehet mindenki kifinomult.

Ugyanakkor en mindig ugyelek arra, h ha magyarul beszelek es irok akkor ne keverjek bele angolt, ami neha iszonyu nehez de ha en meg tudom oldani akkor biztos mas is:-)

Az egyetlen amit csak angolul mondok magyar helyett mert igy szoktam meg es mashogy nem tudom mondani, az amikor kavet kerek, es "two shot".:-)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 00:16:56

@bobsys: van olyan honap amikor nem kell autobiztositast fizetni?
hat akinek 5000 dollar az atlagos kiadasa az jol el, nem vitas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 00:21:20

a mienk 3000 korul van, persze igaz kajara nem sokat koltunk
5-6000 ezer a bevetelunk inkabb nem a kiadasunk:)

MágnásMiska 2013.05.06. 00:33:00

@M. Péter:

Ez így van, deee a bejelentési kötelezettség attól még kötelező.
Olvass bele a szerződésekbe!
Attól, hogy érvényes az EU-ban limitált időtartamra csak és ezért vagy köteles bejelenteni az utazás időpontját legalább. A visszaérkezést is ajánlatos.

Hidd el ezt jó pár Brit és ittélő külföldi bebukja, mert nem olvassák el a szerződéseket.

Ezzel az erővel Gibraltáron is lehetne GB rndszámmal furikázni éveken át, de hiába Brit terület nem érvényes a UK biztosítás oda, max 60-90napig.

ANTI-SQUIRREL 2013.05.06. 00:47:57

Pont addig olvastam az irast amig elertem a 4 honap utan beszelt folyekonyan resz-ig. Mielott ekkora baromsagot irsz nezz utanna hogy mennyi ido egy nyelvet elsajatitani.

En csaladdal jottem 3 gyeremekkel es evekig tartot amig folyekonyan megtanultak beszelni!
Ez a blog egyenlo lett egy nagy halom frusztralt, majd en meg mondom a frankot neked te barom magyar tipusu gagyi emberek irasaval, akik mar vagy 2 hete kulfoldon vannak. ;)

Lekezelo stilus! Leulni egyes!

Gyorsetterembol ==>> webdesigner? WTF???

Nagyon komoly ceg lehet, gondolom a gumtree-rol egy kis cegnek dolgozol pakisztani fonokkel egy pinceben minimalber kornyeken, talan egesz £7-7.5 / oraberrel. (php? gotcha!)

Egy komoly ceg nem hogy interview-ra nem hiv be, de meg az elso koros szuron sem mesz at egy ettermi multal IT-ban.

Ja hogy az ettermi mult kimaradt az oneletrajzbol! Ops...

2013.05.06. 00:48:56

@tildy:): Neked tenyleg nem tunik fel, hogy a posztolo azert ´vezeto fejleszto´, mert bekepzelt pasi? Azt javaslom neked - komolyan - hogy szabadidodben vegezz el egy gender / feminism temaju kurzust. Ertelmes no vagy, de hihetetlenul naiv mikor ilyen dolgokrol van szo. Ha a posztolo lenne a te helyedben, ma reg bekuldott volna egy olyan cikket hogy ´hogyan hoditottam meg Londont a National Gallery legvezetobb fejlesztojekent´.

Kedves posztolo, azt uzenem neked, hogy en kb. 14 eve elek Angliaban, egy emberrel szoktam kizarolag magyarul beszelni, az illeto 20 eve nem el magyar nyelvi kornyezetben. Kb. 50 szazalekban angolul beszelunk egymassal mert ugy konnyebb. Ennek ellenere, mikor magyarul irok egy magyar forumon, nem keverek bele angol szavakat feleslegesen, ettol csak nagykepunek tunsz. Mondjuk tenyleg nagykepu is vagy, tehat legalabb az egyenisegedet tukrozi a stilusod.

2013.05.06. 00:55:03

@chocco channel: ´two shotS´ - bocs, de nem birtam kihagyni... Miert, magyarul nincs olyan hogy pl. dupla presszo kave, vagy valami? Csak lehet mondani magyarul is. Vagy azt mondod a kavezoban Pesten hogy ´two shots´? (Evek ota nem rendeltem magyarul kavet, en sem tudom hogy mondanam, de biztosan nem angolul.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 01:02:30

@Mirjam2: kerek egy duplat

amugy sokszor az ember azert nem irja magyarul, mert az agyaban van, hogy a rent pl. nem kifejezetten lakber, vagy alberlet es pl a tip fogalma is messze van az otthoni borravalotol
es ha magyarul irod, akkor azzal azonositjak fogalmilag, pedig itteni helyzetben igenis van kulonbseg
es meg sokat tudnek mondani
neha egyszeruen keptelen vagyok ugy leforditani a magyarprszagon levo magyaroknak ugyanazt jelentse mint akik itt elnek
ilyenkor marad a beszoves, bar igyekszem elkerulni

bobsys 2013.05.06. 01:12:05

@hagyma: nem mondtam, hogy kell hogy legyen, csak igy kene a torveny szerint.
Fel evente egy osszegben fizetem mindket autora a biztositast, ugy olcsobb mintha havonta tennem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 01:19:26

@bobsys: nem sokkal ocsobb es egyszer megszoptam, eppen tavaly vettunk egy uj kocsit es az egekbe emeltek a biztositas arat a reggi melle
igy kerestunk masik biztositot negyedaron
3 honap meg beragadt a reginel
meg azt is kitalaltak, hogy az uj kocsira is nekik kell fizetnem, ha tetszik ha nem
szoval bent ragadt 3 honap, de nincs kedvem veluk varialni / 120 dollar/ de mostantol inkabb fizetem havonta
sose tudod mi tortenhet

hat a kifejezett borravalos melok igen nehezen szabalyozhatok fed ide vagy oda

mzgldr 2013.05.06. 01:22:31

@chocco channel: nem te kommenteltél régen képtelen képkeret néven más blogokon? Tisztára úgy írsz.

MágnásMiska 2013.05.06. 01:22:50

@ANTI-SQUIRREL:

Azért 200weboldal referencia kell az első "gagyi" gumtreen állást hirdető céghez. Emberünk napi feszített pincérmunka mellett szupertalentumokra tett szert autódidakta módon!

Én 97-2002 között csináltam egy nemzetközi webdizájner céget.
Magam is tanultam az alábbiakat, deeee azóta nem fejlesztettem a tudásom és középszintű oldalt meg tudnék csinálni, deee nem lennék alkalmas egyetlen cégnél sem az őskorból való tudásommal, mint webdizájner hangya.
A net világában hónapról, hónapra jönnek ki az új webtrükkök!

"Permanent
Fametune Ltd. is proud to announce it's growth. Regarding to that, we're forming a team of designers to work with us on our product. The team is based in Egham ( find on map ).

We guarantee you stable and exciting position with team of young and easy-going professionals.

Requirements:

- Good Adobe Photoshop CS5 / CS6 skills,
- Adobe Fireworks CS5 / CS6 skills,
- Good Communication and Social Skills,
- Sense of Humour,
- HTML5 CSS3 + Java Script skills would be beneficial,
- Experience of over 200 websites designed. "

Schmittpál és a Borz 2013.05.06. 01:55:09

Azért van abban valami báj, hogy a cím és a poszt Angliára utal, a kommentek fele meg arról szól, hogy mennyibe fáj a kocsi biztosítása Amerikában. :D

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.06. 02:08:29

@SilentDreams:

That's just wrong.

Miért mondják azt emberek hogy angolul beszélnek amikor mindent elkövetnek hogy csak a szűkebb környezetükben élők legyenek képesek megérteni őket? :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.06. 02:09:20

@Schmittpál és a Borz: nincs kocsija, nem tudtunk a londoni biztositasokrol beszelni, bar azert meg igy is tobbet szoba kerult, mint az amerikai

Nicknév 2013.05.06. 02:34:24

:D Hehe ,azé nem kell beszarni..főleg nem Angliától :D
én bő másfél évvel előztem meg a cikk írót ,5ezer forintal és kb 5 szál cigivel érkeztem,ja és egy annyit tudtam angolul hogy kutya,macska fiú,lány,igen,nem,fekete,fehérház,autó.Pont. :D
Oxfordban éltem..mint a cikk író,mosogattam,takaritottam kicsit aztán lett olyan melóm ami szintén minimálbér de legalább szerettem csinálni.(Akkor még 5,60 körül volt a minimál b) A lényeg hogy röhögve be írattam magam egy suliba angolra,300 font körül per negyed év,félév múlva vizsga...meg az angol eleve ragad..főleg Oxfordban ahol már keddtől party van mindenhol :D Autót tartani nem luxus..szerintem Angliában a legolcsóbb autót venni és tartani egész europában.A lakbér csak attól függ kikkel és mibe laksz,simán találsz olcsón jót,szépet,nagyot,garázsost :D
Lazsálni meg kötelező(de erre úgyis ráébresztenek)mert én bárhol melóztam csak rám lett szólva,hogy ne örüljek már meg hogy ilyen gyors vagyok ..bárhol dolgoztam! :D Úgyhogy aki otthon nem érzi jól magát,de nincs "3 havi lóvéja" meg nem beszél angolul,nyugodtan induljon meg..,Anglia nem egy nehéz terep,a Magyar pedig nem egy elveszett ember!!
Üdv Norvégiából :D

McZozo 2013.05.06. 03:05:51

Gratula a posztironak, Sokban nagyon egyetertek. Egy apro eszrevetel, diplomasok is olvassak a hataratkelot. Es nem igaz hogy semmit se szamit. En egy fiz allasra jottem ki , Ami aztan tolem fuggetlen dolgok miatt nem ugy indult mint szerettem volna igy allas nelkul maradtam majd diplomammal allast kerestem. Es 2 honapra ra szereztem is eloszor egy fel eves szerzodest. Maj arra ra ket honapra ugyancsak a diplomammal es szakmai tapasztalatommal egy vezeto beosztast :) Szoval azert nem kell elfelejteni adiplomat. Az jo belepo itt is, viszont iszonyu fontos sajnos a tapasztalat es a referencia. Inkabb ez a ketto ami nelkul felejts el barmilyen diplomas allast.

McZozo 2013.05.06. 03:09:40

@Nicknév:
Nem ertek egyet veled amikor te kijottellehet hogy igy volt de mostmar a valsag miatt omlik ide az emberanyag es tenyleg akkora az embertomeg amibol valogatni lehet hogy mar nem lehet csak ugy kijonni minden nelkul.Aki megis kijon es kap azt nagy valoszinuseggel ki is hasznaljak majd mert csak hogy oruljon hogy kapott valamit. Az meg hogy lazsalni kell mert radsozlnak neto hulyeseg. nekem eddig minden helyemen a belemt ki aakrtka taposni anyi munkat kaptam mindig es sehol nem mondtak hogy lassitsak

Nicknév 2013.05.06. 03:58:44

@McZozo: Mindenhová ömlik az ember anyag..,a Magyar ilyen megnyerő típus..ki kell használni.A lazsálást át fogalmazom: Nem kell megszakadni.A Magyar mint olyan "régi iskola".Ezzel azt akarom mondani hogy ledolgozunk bárkit úgy hogy az egyik karunkat a seggünkbe dugjuk,és a másikat is. :D

Mighty Duck 2013.05.06. 08:26:51

@tildy:):

Csatlakozom, mint szintén szakmabeli és hazai vezető céget megjárt fejlesztő. Nekem a designer és leading developer szavak kombinációja több, mint gyanús.

Azt a megjegyzést is csak megerősíteni tudom, hogy senior állást akkor hirdetnek meg, ha nem akarnak kezdőkkel és joomla-terelgetőkkel bajlódni. Én külhonban senior állásra jelentkeztem és csak developer vagyok. Leading developer (ami nálunk nincs, mivel mi is kis cég vagyunk, helyette van CTO, viszont a fejlesztésnél kicsit több dologhoz kell értenie) pedig egyértelműen az, akinek a pénze bennevan a cégben és aki 24 órás felelősséget vállal az oldalakért. Mert komoly cégnél komoly projekttel erre is szükség van.

Hogy némi párhuzamot mutassak, ez kicsit olyan, mint az iskolai menza és az Onyx chef-jének lenni. Mind a kettő vezet valamit, ahol orális fogyasztásra szánt termékeket állítanak elő. csak az egyiknek a főztjét már kiskoromban sem ismertem fel/ettem meg.

Ennek ellenére gratulálok a post-írónak, nekem sosem volt tehetségem ilyen állást találni, illetve ilyen módon átlag feletti fizetésre szert tenni. És ez a képesség sokszor jobb eredményt hoz, mint a kiemelkedő fejlesztői tudás (a magamét nem sorolom ide).

ax14d 2013.05.06. 08:43:11

@orange85: Egyenlőre sokat nem tudok írni, kikértem a transcriptet és a diploma fordítást a főiskoláról, elküldtem a másolatait a Teaching Agency-nek és 2 hétre rá megkaptam a QTS-t. Van itthoni gyakorlatom, most is általános felsőben tanítok. Gondolom az ottani középsikolát kell megcéloznom, merthogy ott a 10+ korosztály már ott van. Milyen ötleted van uk experiencre?
Ja, nyelvtudás. Alapfokú nyelvvizsgám van még 20 évvel ezelőtről, de most kb. középfokú vagy kicsit a fölötti szinten lehetek az angoltanárom szerint. Mondjuk pár éve tartottam angolul más jellegű tanfolyamot, egész jól sikerült.

nincs1itt 2013.05.06. 08:58:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Megint égeted magad? Az építésvezető úgy mászik 4kézláb előttem a legmocskosabb helyen, hogy alig bírom követni... Diplomástól, meg beosztással együtt.
Ha kell ordít, ha kell magyaráz és tartja neked, amíg egyedül is boldogulsz. Közben adminisztrál, rohangászik, telefonál, irányít.
Ezt nevezik MUNKÁNAK. Nem az írósztal-nindzsák dolgoznak, akik egy kalapácsot sem tudnak a jó végén megfogni.

ax14d 2013.05.06. 09:07:00

@A Tyne folyó déli partja: Mennyire más ott a suli, a tanóra, mint itthon? Én eddig pár Cover Supervisor-i helyre pályáztam, pont azért, amit Te is írtál, hogy lássak belülről angol iskolát! :)
De probálkozom azért tanárival is. Aztán ha más nem jön össze, akkor talán jön a supply teacher. Mennyire van munka? Hány munkanapra lehet így számítani?
Ha jól hallottam, matek-fizika ott is hiány...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.06. 09:38:15

Annyira alap dolgokat ír a posztoló, hogy az hihetetlen.

Nem az, hogy leírja, hanem, hogy úgy érezte, hogy le kell írnia, mert másnak nem ennyire alapok ezek a dolgok...

Hogy képesek emberek nekimenni a nagyvilágnak úgy, hogy nem gondolkodnak előre mondjuk 4-5 lépésnyire, csak vettem egy jegyet és nosza!

Nem egy ismerősöm van aki kiment, hogy majd jól széjjeldolgozza magát, aztán egy hónap múlva jött haza, hogy hiányzik a család, nincs unka, elfogyott a pénze, nem érti mit mondanak...

Ezekre miért nem gondolnak előre vajh???

ZOH 2013.05.06. 10:28:23

Teljesen jó poszt, meg is mondom, miért.

A posztíró:

1.) kitalált valamit,
2.) nagy vonalakban megtervezte,
3.) és MEGCSINÁLTA!!!

+1.) ... és most leírta, hogy hogyan.

Ennyi, respect neki. Több ilyen írás is elférne a Határátkelőn.

Az meg, hogy vannak apróbb melléfogások (pl. "diplomások nem olvassák" ill. úgy általában a diplomafétis, meg a végén a "kommentek nem érdekelnek"), az meg bőven belefér, sag' schon. Ide nem tökéletes, hanem JÓ írások kellenek, ez a poszt pedig vitán felül jó, sőt nagyon jó.

Furos 2013.05.06. 10:42:43

@Mighty Duck: Az mondjuk nem derult ki, hogy mennyire atlagon feluli ez a kereset mert Gaborunk nem akart errol nyilatkozni.
Igy meg en nem is merek belevagni a pincerkedesbe mert mi van ha csak kiabalnak velem aztan mire vezeto fejleszto leszek akkor derul ki, hogy a penz meg nem is jo...
Aztan csak kiabaltak velem :)

Globetrotter2014 2013.05.06. 11:18:38

Megint korrekt poszt. A fő lecke, mindig legyen nálad az inteligenciád. :)

Igaz akinek van belőle, az otthon is boldogul. Annyira mindenképpen hogy nem "kell" kimennie.

Jólmondod 2013.05.06. 14:04:08

Koszonom! Nagyon jo ez a poszt. Nekem is hasonloak a tapasztalataim.

gabor_082 2013.05.06. 14:16:54

Eloszor is koszonom azoknak, akik szerint jo az iras. Par szoban megint egyszerre valaszolnek mindenkinek.

Diplomafetis: pusztan arra gondoltam, hogy ha nem talal az ember munkat a diplomajaban, akkor akassza fel a horogra, es menjen el pincerkedni / futoszalag melle / takaritani. A nem csinalom, "mert nekem diplomam van" nem meno, mert hiaba van diplomad, ha nincs munkad. Ennyi. Szuper, ha elismerik a magyar diplomat Angliaban es meg szuperebb, ha sikerre is viszi az ember vele! Meg tobb ilyet!

Alap dolgok: Igen, nagyon alapok, es igen, le kellett irnom, mert meg most is a kommentek fele azon bukik ki, hogy miert nem mondom meg mennyit keresek (es fogadok, ha kevesebb, mint £130,000, akkor engem bizony piszokul kihasznalnak, mint az allat, es hulye vagyok igy dolgozni, es a haverom magyarorszagon negyszer ennyit keres, stbstbstb.). A lenyeg, hogy a hivatasos katona keres £17k-t evente, pincer kb £12-14-et, irodai alkalmazottak £16-18 korul. A nepesseg nagy resze ebbe a keretbe tartozik. Ennel tobbet keresek, de akinek van statisztikai kepzettsege, nezze meg ezt: www.guardian.co.uk/society/datablog/interactive/2012/jun/22/how-wealthy-you-compared, es ezt: www.ifs.org.uk/wheredoyoufitin/, es toltse le a spreadsheetet innen: www.ifs.org.uk/fiscalFacts/povertyStats (Data resz alatt). Ennel konkretabb nem leszek, mert a fizetes kiemelten vedett szemelyes adat errefele. Elegedjetek meg ezzel legyszi.

Bekepzeltseg, felig angolul irom a dolgokat: kicsit feljebb @hagyma kifejtette, hogy miert hasznal az ember angol szavakat. Neha tenyleg nincs megfeleloje a magyar nyelvben annak a fogalomnak, amit az angol szo takar, es leforditani meg felrevezeto lenne. Bocsanat, ha ezzel barkinek megsertettem az onerzetesseget.

Skill: Nem pincerkedes alatt tanultam meg a szakmat, elotte egy jo ideje mar csinaltam szabaduszokent / egyeni vallalkozokent (freelancerkent), csak mivel igy kezdeni nem tudtam, mert fontosabb volt az, hogy azonnal legyen fizetesem, a vendeglatas konnyu volt, ezert mentem el pincernek. Egyebkent hianyzik neha.

Erdekessegkeppen azt veszem eszre, hogy a kommentelok kozott van egy reteg (akinek nem inge...), akiknek ha egy iras nem az o altalauk elkepzelt vilagot festi le, akkor tuti nem igaz, kerdojelezzuk meg a posztolo szemelyet, es amugyis egy kocsog / bekepzelt / arulo / tuti akcentussal beszeli a magyart (amugy igen, 25 eve beszelem, megintcsak bocs, sot, raadasul ocsemmel is inkabb angolul beszelgetek mert konnyebb atvinni a gondolatokat angolul, mint magyarul. Ez van, deal with it. Hianyzik a magyarbol a szakmai szavak forditasa, vagy egyszeruen csak bena.)

A lenyeg, amit at akartam adni, es par embernek at is jott, hogy mielott meglepi valaki a koltozes lepeset, tervezzen. Sokan nem teszik, majd irjak a siros posztokat. Ez bosszantott.

Roden333 2013.05.06. 15:24:25

@chocco channel: Én 7.5 éve élek itt. Én is próbálok vigyázni arra, hogy ne keverjek angol szót a magyar beszédembe. Néha nehéz. A párom sokszor kever angol szavakat a magyar beszédjébe de Ö csak angolokkal dolgozik kb 6.5 éve. Itt járt, és jár iskolába, tanult könyvelést. Most is egy könyvelő cégnél dolgozik. A cége fizeti neki az ACCA tanfolyamát is. Nem olcsó! Szokszor pl azt mondja hogy HR és nem személyügyi osztály, és még sorolhatnám. Van amúgy aminek (főként könyvelésből) nem tudja a magyar megfelelőjét. Én jelenleg buszosként dolgozok. És igen mi is sz@r melóval kezdtünk. Csak neki akarodzott munka után, és hétvégéken, TANULNI. 4 hosszú évig! Nekem már nem annyira. Ez persze az én bajom. Pl: kelhetek holnap 3:15 kor :) Na akkor most én is kérkedtem kicsit :) .

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.06. 15:31:44

Nincs magyar megfelelője? Ezt egyszerűbben is lehet mondani. Angolul még nem tudsz, de magyarul már elfelejtettél.

Roden333 2013.05.06. 15:51:47

@én már a fény gyermeke vagyok: én erre inkább azt mondanám, hogy esetleg angolul még nincs azon a szinten. Ezek szintek nem nemtud vs tud. Azért mert valaki csak pár mondatot tud,a másik meg többet tud arra nem mondhatod, hogy nem tud. Mondjuk a nagymuterom az nem tud :) . Én inkább egyfajta skálát használnék ahol azt mondom h az illető mondjuk 1-es szinten van a 10- ből. Magyar megfelelője szinte mindennek van, max nem annyira fejezi ki, amit az angol az alatt a szó alatt ért. Vagyis nagyon is tud még magyarul, de sokszor gyorsabb kifejezés szempontjából a magyar beszédbe bevinni angol szavakat (ha ugye minkettek értik azokat)
De mondok mást. A párommal nem beszélünk magyarul egy szót sem, ha angolokkal vagyunk, illetve ha felhiv a melojából a szünetében (angolok között ül, és én például a céges kantinban vagyok. Tessék. Vagy pl: nem nézünk magyar tv-t mert az angol adókat nézzük. Természetesen azért, hogy a nyelvtudás javuljon, csiszolódjon, tökéletesedjen.

A Tyne folyó déli partja 2013.05.06. 15:56:25

@váj mí: és még arra is totál nagy mellénnyel reagál, ahol konkrétan hibás információt mond, azért csak meg akarja magyarázni, hogy ő a jani. ami meg pláne azért vicces, mert itt van kemény 2.5 éve, ami azért nem egy örökkévalóság, és már úgy ír, mintha már minimum a fél életét itt töltötte volna.@M. Péter: ezt mondom, ő meg fent azt írja, hogy kell szerződés. nem kell.@Mirjam2: nekem még az is bántja a csőrömet, hogy idejön nagy mellénnyel, hogy ő megmondja a tutit, mert neki hú, de jól bejött Anglia, csak azt felejti el közölni, hogy ja, infós. akik egyébként is keresettebbek, mint ha mondjuk, földrajztanár lenne. vagy bármi más, leszámítva néhány szakmát, pl. orvost. megint megtudtuk, hogy milyen jó infósnak lenni, mert azzal mennyire bejön az élet Angliában, lásd, ő is étteremből fejlesztő lett. @ax14d: hát, supply teacherként nekem egy-egy napokat adtak csak, talán egyszer volt kettő egész egymás után...órákat meg nem nagyon láttam igazán, mert ugye, nem én állítottam össze, hanem, ha tudták előre, hogy helyettes lesz, akkor vagy még a tanár megadta, hogy mit csináljanak, vagy egy másik szakos. de az kb. annyi volt, hogy ezen és ezen az oldalon olvasd el a szöveget, aztán válaszolj kérdésekre. de voltam helyettesíteni irodalomórán, feladat: én, mint tanár felírok a műből mondatokat a táblára (Shakespeare Viharja volt), ők meg ILLUSZTRÁLJÁK. mindez 15 évesen. elolvasni nem kellett, rajzolni kellett hozzá...
amikor meg asszisztens voltam, az speciális suliban volt, ott csak pár gyerek volt, a viselkedésproblémás suliban, ott tematikák voltak, nem igazán tantárgyak. de kb. úgy tanított a tanár, ahogy neki tetszett, meg azt, amit akart. de ez amiatt is volt, hogy ott mindig változott is a társaság, szóval nem igazán lehetett haladni. igen, elvileg hiány van tanárokból, szoktak keresni, én azt tapasztaltam, hogy nem szeretik, ha otthon végeztem el az egyetemet, de lehet, hogy matekosoknál nem ilyenek.

A Tyne folyó déli partja 2013.05.06. 16:06:07

ja, a angol szavak használatáról. az természetes, írták fentebb is, hogy ha kint élsz egy ideje, és angolul, vagy akármilyn nyelven éled az életed, akkor néha nem jut eszedbe hirtelen magyarul a szó. ez szimplán azért van, mert azt a szót az idegennyelvi környezetben használod általában, és azért jut úgy eszedbe. ez természetes, mások is, mi is így beszélünk egymás közt.

viszont, ha otthon vagyok, s olyanokkal beszélek, akik nem élnek itt kint, s nem beszélnek angolul, akkor igenis gondolkodom a magyar szón, nem használom automatikusan az angolt, mivel a beszélgetőtárs nem fogja tudni, hogy miről beszélek. a fórum ugyanez.
olyan is van, amit nehéz lefordítani, lehetetlen nincs, ezt úgy szokták megoldani, pl. fordításnál, hogy odaírják a magyarázatot. a rent, meg a bills viszont nagyon nem tartozik ezek közé.

ZOH 2013.05.06. 16:33:38

@én már a fény gyermeke vagyok: "Nincs magyar megfelelője? Ezt egyszerűbben is lehet mondani. Angolul még nem tudsz, de magyarul már elfelejtettél. "

bocs, de ez nem így működik

egyszerűen tanulás (legyen az akár az "élet iskolája") közben ragad az emberre egy csomó új fogalom, amit ha történetesen angolul tanulsz meg először, akkor az angol szót fogod tartalmilag érteni és a magyar lesz a(z adott esetben erőltetett) fordítás

ez egy teljesen természetes folyamat, kár, hogy te ezek szerint (még?) nem tapasztaltad meg

ax14d 2013.05.06. 16:48:54

@A Tyne folyó déli partja: Meddig dolgoztál supply teacherként? Mennyi nap jött össze egy hónapban átlagosan? Hogy lehet ügynökséghez bekerülni?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.06. 16:57:46

@ZOH: Akkor én egy speciális gyerek vagyok. Ha elmegyek Karancslapújtőre, nem kezdem el vágni a helyi szakzsargont, megpróbálom azt lefordítani emberi nyelvre. Ezt Angliában is meg lehet tenni minimális akarattal. Nem mondom, rá kell szánni 3 percet, de a feladat megoldható.

A Tyne folyó déli partja 2013.05.06. 17:00:51

@ax14d: nem sokat, mert utáltam. két ügynökségnél is voltam, asszisztensi állásra hosszabb időre küldenek, pár hét egyszerre, így volt, hogy azt csináltam (mert az biztosabb). olyan szeptember környékén küldtek ki először, akkor még asszisztensnek, aztán kb. három hónap múlva supply teachernek. kb. májusban kaptam egy év végéig vonatkozó asszisztensi állást a másik ügynökségtől, onnantól kezdve július végéig csak az volt.

akkor 100 fontot fizettek egy napra a tanárkodásért, és 50-et az asszisztensiért. az nagyon változó hogy mennyi jön össze, s folyton szünet van, akkor értelemszerűen semmi munka.
ügynökséghez csak regisztrálni kell, az enyém Select Education volt az egyik, és Supply Desk a másik, neten regisztráltam, aztán ők hívtak be, végzettségeket leadni, stb.

ZOH 2013.05.06. 17:05:33

@én már a fény gyermeke vagyok: nem az a kérdés, hogy megoldható-e, hanem hogy van-e értelme megoldani, sokunk szerint nincs

semmi értelme egy alapvetően helyi kifejezést magyarra fordítani, sokszor kifejezetten romlik (!) ezzel a kommunikáció minősége

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.06. 17:15:21

@ZOH: Blogger barátunk pincér volt, rengeteg helyi kifejezést tanulhatott. A magyar pincéreknél is van ilyesmi, hidd el, nem vesztesz vele sokat, ha nem ismered meg. Igaz, az angol pincér a fejlettség magasabb szintjén áll, attól aztán lehet tanulni.

ZOH 2013.05.06. 17:25:44

@én már a fény gyermeke vagyok: tök mindegy, hogy mit dolgozott, a hétköznapi életben is van egy csomó kifejezés, amit ott és úgy tanul meg az ember... ha pl. Magyarországra jön valaki, akkor ő a "TAJ-szám" kifejezést így fogja megtanulni és értelmetlen lesz lefordítani pl. németre, ahol nincs is a magyar tb-hez hasonlító intézmény... és vice versa, a "GEZ" nevű német kvázi-közterhet is felesleges magyarítgatni

érzésem szerint a posztban szereplő "council tax" is ilyen: lefordítható ugyan magyarra, pl. "helyi adó" vagy horribile dictu "tanácsi adó", de mivel nincs igazán magyar megfelelője, a fordítás felesleges, sőt akár félrevezető is lehet, amivel romlik a kommunikáció minősége

de ezt szerintem már most is túltárgyaltuk, be is fejezem

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.06. 17:54:19

@ZOH: Nem arról van szó, hogy bloggerünk keresi a megfelelő atomfizikai kifejezéseket. A szemétszállítási díjat hívja money of kukának (vagy valami hasonlónak), mert a helyiek is így hívják. Hadd röhögjek már kicsit a gyereken.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.06. 17:57:27

Még valami. Itt az indexen is van olyan, aki sitcom-ozik, pilot-ozik, spoiler-ezik, promo-zik, és nem azért, mert ezeknek nincs magyar megfelelője, hanem mert egy fasz.

Behajtó70 2013.05.06. 18:10:56

Végre egy korrekt rendes írás! Köszönet érte!

ax14d 2013.05.06. 20:28:10

@A Tyne folyó déli partja: Arra lennék kiváncsi, hogy adnak e annyi melót, hogy meg lehet élni belőle? Pl. átlagban legalább 10 munkanap...

A Tyne folyó déli partja 2013.05.06. 21:50:57

@ax14d: hát, én jól elvoltam belőle, de nem igazán gyűlt a pénzem, csak stagnált...viszont ezt előre lehetetlen megmondani, hogy mennyi munkát tudnak adni, ők se tudják. az összes ügynökséggel ez a helyzet. de regisztrálhatsz akárhányhoz, s akkor növeled az esélyeidet, hogy kiküldjenek valahova. mondjuk, én jártam úgy, hogy egy ügynökség maga keresett meg, hogy, hú, náluk annyi a munka, ők elvárják,hogy reggel hétre mindig készen állj, hátha küldenek valahova. aztán azóta is küldenek....egyszer nem küldtek el sehova.

unax 2013.05.06. 22:20:45

Vééégre egy normális posztoló, aki nem sírta tele a monitoromat azzal, hogy milyen szar Anglia. Dolgozni kell, nem hereverézni, meg beszélni angolul, és akkor jó lesz. Amúgy nem. Köszönöm ezt az írást!

2013.05.06. 22:20:56

@ZOH: 'egyszerűen tanulás (legyen az akár az "élet iskolája") közben ragad az emberre egy csomó új fogalom, amit ha történetesen angolul tanulsz meg először, akkor az angol szót fogod tartalmilag érteni és a magyar lesz a(z adott esetben erőltetett) fordítás'

Pont te - meg a posztolo - vagytok azok akik nem ertik. En pl. evek ota angolul gondolkodom, minden angolul jut eszembe. Ez normalis folyamat ha bizonyos ideje el az ember egy bizonyos nyelvi kornyezetben. Ennek ellenere, mikor magyarokkal beszelek ill. itt kommentelek, akkor szepen leforditom magamban angolrol magyarra amit mondani akarok. Ez ugyanaz a folyamat mint amikor magyarul gondolkodsz, de leforditod a magyar gondolataidat angolra mikor angolokkal beszelsz. Ha nem forditanal, akkor soha nem tanulnal meg egy idegen nyelvet sem. Mit szolnanak egy angol forumon, ha magyarul irnal mert neked sok szo magyarul jut eszedbe? Ugye hogy semmi ertelme nem lenne? Az 'eroltetett forditas' resz igaz; nekem minden amit magyarul mondok vagy irok 'eroltetett forditasnak' hangzik, mivel a fejemben angolul jelenik meg eloszor; de ez van, szokd meg, ha magyarokkal beszelsz, meg kell probalnod magyarul kifejezni magad. Sokkal egyszerubb, gyorsabb lenne nekem mindig csak angolul kommentelni itt, de hogy nezne az ki?

kutya vacsorája 2013.05.06. 22:32:25

pa pozíció. na itt hagytam abba. a lókukit sem érdekel ez a pökhendi észosztás, még ha igaza van is leszarom.

Elizabeth72 2013.05.06. 23:52:32

Hello. Eleg kemenyen fogalmazol, de rendben, ezekkel a dolgokkal en itt szembesultem mar.
Lassan 4 honapja vagyok munkanelkuli, es aktivan keresem. Nem kulonoskepp nagy igenyekkel, egyszeruen csak idosgondozo szeretnek lenni. Abszolut alkalmazkodok, es keresem a munkat.
A tavalyi evem arrol szolt, hogy kijottem majus vegen, volt 4 munkahelyem, ebbol 3-ban jol becsaptak, volt ahol fenyegetozni kellett a fizetesemert, es P45-ot sehonnan nem kaptam. Ezert dontottem ugy, hogy megprobalok mashogy munkat keresni.
Lassan ott tartok, hogy egesnek veszem, ha mindenhova ugyanazokat az embereket jelolom meg referenciakent, es tele a hocipom, hogy a munkaugyi kozpontban rolam is azt feltetelezik, nem akarok dolgozni. Angolra jarok, nerty3mas vagyok, tehat nem egy elveszett szinten gagyogok, es megis, azt erzem, hogy vvalamit nagyon elrontok. Par helyrol mar jeleztek vissza, de utobb az advisor kezdett komlyan venni, igy lecsekkolta a munkakat amiket kinaltak nekem, es miutan felhivta oket kiderult, megint csak atvereses a dolog. Pl. Nekem emailben full timeot igertek, az advisornak pedig azt mondtak nem igertek semmit. En meg elvittem a kinyomtatott emailt..ugyhogy azert ami atveres, azt ne nayvogasnak hivjuk, hanem atveresnek. A masik pedig, hogy nem tartom szegyennek a takaritast de mivel van tapasztalatom, igy tudom, hogy vannak munkak amikre egyszeruen nem vagyok alkalmas. Nincsenek meg a fizikai adottsagaim hozza. Pl a szallodai takaritashoz. Elobb utobb valoszinuleg igy is marad a takaritas , ja diplomaval, de nekem olyan van, amit itt egyszer biztosan fognak ertekelni, mert keresik ra az embereket. Egyelore az onkentessegre sem kaptam valaszt. Annal joval kevesebb penzbol is ki lehet jonni, amit irtal bar teny, hogy azert van ehezes is. Minosegeben biztosan, mennyisegeben ritkabban, de voltak mar 2-3 hetes ehezesek. De meg mindig jobb ennyit ehezni, mint otthon. Es nem kell feltetlenul megijeszteni masokat ezzel a kemenyseggel . Ez van, de en ebben a szarban is latom, hogy elobb lesz jovom, mint otthon. Es ha sirok is csak azert, mert en tudom mire vagyok kepes, most mar ismerem a korulmenyeket, es egyszeruen hihetetlen rossz, hogy gyakorlattal sem vesznek fel sehova, es csak a szar helyekrol hivnak vissza, ahol becsapnanak. Ugy ennyi lenne roviden. A hosszabbat majd egyszer talan megirom, de ha lehet en nem folynek bele tovabbi vitakba ezzel kapcsolatosan.

proprorporporpo 2013.05.06. 23:57:41

Na jó, most jött el a pillanat, hogy már tényleg ne legyen több angliás post, már semmi újat nem lehet olvasni, ez a post teli volt evidens dolgokkal egy kis arroganciával fűszerezve.

۝merta-X 2013.05.06. 23:59:58

Megint egy jófej poszter, aki saját magából kiindulva megfejti az életet.

Überbaromságok pl.:

* a diplomádat akaszd fel a fogasra, semmi szükséged nem lesz rá (kevés kivételtől eltekintve, de ők nem olvasnak Határátkelőt)
* tedd ugyanezt az egóddal is, hátráltat durván.
...
* fogadd el az első munkát, ami szembejön, fizet, és teljes munkaidős, és utána dolgozz annyit, amennyit bírsz! Ha lazsálsz, észreveszik. Ezért ne gyere ki.

Ha valakinek van bármilyen végzettsége+tapasztalata,
SEMMILYEN körülmények között ne adja fel a szakmáját.
Ha valaki ért valamihez, hát azt ebben az országban megfizetik.
Csak meg kell találni a céget, ahol téged keresnek.

M. Péter 2013.05.07. 00:06:23

@charlieharper: Az amazon, ebay és Walmart alapítói mind egyetemet végeztek, hogy legyen példa arra is, hogy az egyetem ellenére is lehet sikeres üzletember valaki.

yooli 2013.05.07. 00:08:56

Nekem ez egy kicsit hiteltelen: "étel (az abszolút minimum az kb £60 per hó, de akkor baked beans és toast-ot eszel)" Én heti 60-at mondanék,és akkor még nem laktál jól...

ax14d 2013.05.07. 10:43:52

@A Tyne folyó déli partja: Területileg merre voltál supply teacher? Tudnál privátban ügynökségeket írni? Köszi!

Mollie1027 2013.05.09. 12:38:21

@Elizabeth72:
Megkerdezhetem Te hol laksz?

8Emese8 2013.05.11. 00:38:39

Azt szeretnem elorebocsatani, hogy en mar 12 eve itt lakom Londonban es sikerult is beilleszkednem. Nagyon jo allasom van, amiert kemenyen megdolgoztam es buszke vagyok ra. Egy vilagcegnel vagyok okleveles konyvvizsgalo. A diplomamat itt szereztem Londonban es ezutan sikerult bekerulnom ehhez a remek ceghez, tehat az elso hiba a cikkben, amit szeretnek kijavitani azaz, hogy a diplomadat akaszd szogre.

Ez egy nagy okorseg. Normalis allast csakis diplomaval lehet kapni itt is. Ehhez termeszetesen nagyon jo, vagy legalabb eros kozepest nyelvtudas is kell.

Itt szerintem sokkal konnyebb diplomat szerezni, mint otthon. Az egyetem csak 3 eves, 4 honapos a nyari szunet, egyszere maximum (!) 4 tantartgyad van, a diakhitelt magyarok ugyanugy megkapjak, mint az angolok, ha mar egy ideje itt laknak es emellett meg evi kb. £5000 is adnak hitelkent megelhetesre. Mindez elso diplomahoz csak, bar azt nem tudom, hogy tudnak leellenorizni, hogy valakinek van-e otthonrol diplomaja. Az is fontos teny, hogy szinte mindenki be tud jutni, akinek normalis eredmenyu lett az erettsegije es kozepes szinten beszel angolul. Nyelvtudas nelkul semmilyen eppeszu ember amugy sem iratkozna be egy kulfodi egyetemre.

Az itteni diplomat erosen preferaljak az otthonival ellentetben, de ha lefordittatod hivatalos forditoval es bekuldod valamilyen intezmenybe, akkor megmondjak, hogy mivel egyenlo itt. Inkabb az itteni diplomazast javasolnam. A 3 ev (vegul is csak 2 ev es 8 honap) gyorsan elmegy es utana lehet mindenfele jelentkezni. Egyebkent en az egyetem alatt teljes (!) munkaidoben dolgoztam, mert itt van lehetoseg rugalmasabb munkaidore pl. gyerekekre valo vigyazas, amit fiuknak is lehet, nem csak lanyoknak, vagy etterem stb.

Itt jon be a sok hiba kozul a masodik. Etterembe nem kell vendeglatos vegzettseg, mint otthon, mert itt nincs is olyan. Akarki lehet pincer, aki tud angolul es normalisan nez ki (nincsenek borproblemai, nincs 34 piercingje).

Hiba 3: etelre havonta minumum £250 kell szamolni! Ez heti £58, ami nem valami sok. Cigi es alkohol ebben nincsen benne.

Az igaz, hogy itt sokkal ritkabb a dohanyzo, mint otthon. Nalunk az irodaban 100-bol mondjuk 3-an dohanyoznak.

Hiba 4: busszal nem tudsz messzebbi helyekre eljutni es tul sokaig is tart, tehat inkabb metroban erdemes gondolkozni, ha Londonrol van szo, ami ha a 3-as zonaban laksz have £137!!!

A tobbi hibarol ne is beszeljunk. En mindenkinek javasolom London, aki az Egyesult Kiralysagba akar koltozni. Itt is eleg vacak az idojaras (bar a tel sokkal enyhebb), de minel eszakabra megy az emeber, annal rosszabb. Pl.: Skociaban botranyos az idojaras, folyton borult az eg, fuj a szel es esik gyakran. Amugy szep. :-)

Miutan kikapartuk azt a bizonyos gesztenyet:

Londonban remek ettermek vannak, szinhazak, en speciel imadom az operat (abbol is tobb van), nagyon jo muzeumok, kulturalis kavalkad, remek shoppingolas es meg sorolhatnam.

A 'iro' hangvetele igazobol az, ami irasra kesztetett. Hihetetlenul pokhendi, mindenttudo, lekezelo, patronising, self-important.... Nem ilyen hangvetelu hegyibeszedre van a meg otthon levoknek szuksege.

8Emese8 2013.05.11. 00:43:31

Meg annyit az itteni egyetemrol, hogy a diakhitelnek nagyon alacsony a kamata es csak akkor kell elkezdeni torleszteni, amikor valakinek olyan munkaja van, ami evi brutto £15,800 felett keres, ami vegul is szinte minten full-time munka. A lenyeg az, hogyha nincs munkad, nem kell elkezdeni a visszafizetest.

Idaig mar 2 magyar lanyt is sikerult rabeszelnem arra, hogy beiratkozzon :-) Buszke vagyok is ra, hogy en is hozzajarultam ahhoz, hogy jobb legyen az eletuk.

8Emese8 2013.05.11. 00:44:23

@yooli: nagyon igaz! Hit the nail on the head!

8Emese8 2013.05.11. 00:48:27

@én már a fény gyermeke vagyok: Bar nekem sem jott be a cikk, kulonosen a hangvetele, ha mar az idegen szavakat probalod kimazsolazni az iromanybol, mi lett a bloggerrel, amit te is szeretettel hasznalsz? Semmi baj azzal, hogy council tax-et mond, szerintem. Legalabb pontosan tudni fogjak az olvasok, hogy mi is az itt

8Emese8 2013.05.11. 00:55:02

@hagyma: nem felvagasbol mondom, de en itt diplomaztam le es utana 3 evig tanultam, hogy okleveles konyvizsgalo lehessek, tehat lehetseges, csak akarni kell!

SiDor 2013.05.11. 11:05:54

@gabor_082: Nekem nagyon tetszett es igen, nekem teljesen atjott a diplomas resz is. Sok sikert, nem feltelek, neked sikerulni fog akarmit is tervezel! (raadasul a most atkelni vagyoknak szerintem ez a fajta poszt pl. nagy segitseg, mar, ha elolvassak es megfogadjak a tanacsokat.)

pce85 2013.05.14. 17:31:34

A poszthoz való hozzászólásom:
- A hangvétele teljesen olyan mintha egy magyar munkaközvetítő ügynökség írta volna, az angolok és az angol állapotok védelmében.
- Erősen kifogásolható a tartalma miszerint a legtöbb magyarnak azért nem jött össze, mert nem akar dolgozni, szórja a pénzt, stb.
- Ha mégis egy személy írta, aki tényleg kint dolgozik szégyellje magát, mert nem szereti sem a magyarokat, sem a hazáját.
- Mi a helyzet azzal amikor a munkáltató küldözget egyik munkahelyről a másikra dolgozni, miközben nem kompenzálja ezeket a költségeket sem előzetesen, sem később?!
- Mi a helyzet azzal amikor még meg sem kapod az állást, de az angol már 400 fontot legombolna rólad mindenféle jogcímeken, pl. munkaügyi regisztráció, repülőtéri személyszállítás, lakbér + 2 havi kaució és így tovább.
- Az angoloknak már óriási üzlet a külföldiek foglalkoztatása sok szempontból is, amit szintén nem részleteznék.
- Ráadásul az írás stílusa is olyan mintha több ember írta volna, A HR-sek mindennap csiszoltak egy kicsit az íráson hozzátettek, majd elvettek belőle.
- Többek között ezért hiányoznak a konkrétumok az írásból. Sok apró részletből kitűnik, hogy valami nem stimmel ezzel a cikkel.
- Ha valóban segítő szándékkel íródott, hol vannak azok a fontos adatok, útravalók, amik tényleges útravalóul szolgálhatnak honfitársainknak. Sokat beszélt, de keveset.
- Naná, hogy nem fog kérkedni a minimálbéres vagy a körüli fizetéssel.
- Az ember a saját anyanyelvét nem felejti el, ha mégis az azért fordulhat elő, mert az adott ország nyelvét sem sikerült megfelelően elsajátítania.
- 4 hónap alatt nulla nyelvtudásról maximum. stabil alapfokon tanult meg beszélni a cseh lány, ha csoda történt, akkor középfokon.
- A poszt címe lehetett volna az is "Ha rabszolgának mész ne csodálkozz, ha rabszolga módjára bánnak veled". Ebbe nem fér bele naponta többszöri kiabálás és megaláztatás. Elvégre választhatsz éhezel vagy rabszolga vagy.
- Sok ember örömmel otthagyná már holnap az angolokat, ha tudná, hogy itthon lenne állása, ezt Gábor a te írásod is nagyban alátámasztotta.
- Talpnyalóvá válni és utána naponta tükörbe nézni
nem lehet könnyű élet.
Akik dicsérik a cikket és bedőlnek neki elég naívak.

Violet78 2013.11.24. 08:35:25

@8Emese8:
Hiba 1: eszakon szep az ido es keveset esik pl. Liverpoolban is :)
Hiba 2: pont erre a nyers oszintesegre van szuksege azoknak, akik ugy indulnak el, hogy "ja ott ugyis alam teszik a melot meg utanam dobjak a segelyt"...

Sajnos sok ilyen ember erkezik ebbe az orszagba... :(

Violet78 2013.11.24. 08:35:42

Mindamellett, hogy teljesen egyetertek a cikk irojaval, sajnalatosnak tartom, amit "kedves" honfitarsaink irnak.

Ebben a posztban konkretumok vannak: feketen-feheren igy zajlik itt az elet Angliaban es igen, ennyire termeszetesen lehet elore jutni.
Aki hasonloan gondolkodik nem kerkedik a fizetesevel, mert errol nem szokas beszelni: magyar talalmany a "te mennyit keresel?" kerdes.
Sokkal fontosabb allando munkad van-e, `contract, agency, far or wet`! Es, hogy elvezed-e amit csinalsz?

Ja, hogy en sem tudok mar magyarul, pedig meg 9 honapja sem vagyok Angliaban? Sorry, ebben az orszagban ezt a nyelvet beszelem es igyekszem tobbet hasznalni mint az anyanyelvemet, mert meg sok tervem van magam es a gyermekeim szamara.
Mindemellett meg csak 1 gyermekem van, a napokban jottunk vissza Magyarorszagrol, ahova nagyresz az o vizsgaja miatt mentunk.
Kituno vizsgat tett, amire itt kinn, munka mellett en keszitettem fel.
Tudjuk, hogy magyarok vagyunk es, hogy miert jottunk el abbol az orszagbol. Es tudjuk miert jottunk ugy el, hogy tobbet nem fogunk ott elni. Most is alig vartuk, hogy haza erjunk...

Ennyire feher es fekete az elet, egy eletunk van es mi valasztottunk, nem fogunk masok rossz dontesei miatt szenvedni.

h488807 2016.05.10. 08:13:26

@pce85: birom ezt a sok lokal patriotat,maradjatok otthon es szeressetek egymast ennyi

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása