oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 24. 06:52,  Kántálták, hogy mennyire gyűlölnek 648 komment

2013. április 24. 06:52 Határátkelő

Kántálták, hogy mennyire gyűlölnek

Ugyan ma is Anglia az úti cél, de a szigetországi létnem ezúttal a sötétebbik oldalával ismerkedünk meg. Kata egy családnál volt bébiszitter és körülbelül minden megpróbáltatáson átesett, amin ilyen helyzetben áteshet az ember. Horrorsztori őt megtámadó gyerekekkel, igénytelen szülőkkel, hideggel – de azért akad pozitívum is.

Anglia, kupi, Kata 130424.jpg

A döntés

Először is, hogy miért döntöttem úgy, hogy elhagyom szülőföldem? Mert mikor a válság miatt három állásból kettőt elveszítettem, a megmaradt harmadikból már nem tudtam kifizetni a lakáshitelem, számláim, megélhetésem, adósságokat halmoztam fel, így gyakorlatilag Magyarország páros lábbal rúgott első körben Angliába.

2012 nyarán döntöttem úgy, hogy szerencsét próbálok Londonban bébiszitterként. Biztos lakás, biztos bevétel... gondoltam én... Egy ügynökségen keresztül gyakorlatilag pár nap alatt már meg is volt a fogadócsaládom, skypeos interjún megbeszéltünk minden részletet.

Következő nap e-mailben megkaptam a fogadó levelem a napi teendőkkel, munkabeosztással. Minden korrektnek, elfogadhatónak tűnt. Megvettem a repjegyet, nagy reményekkel szeptember elején meg is érkeztem a családhoz.

Az első hétvégén együtt töltöttem a napokat velük, mindenki kedves, befogadó, aranyos volt. Egy 4 és egy 7 éves fiúnak kellett gondját viselnem.

A gyerekek

A gyerekek a szülők jelenlétében imádtak, ahogy viszont egyedül maradtam velük, elszabadult a pokol. Rugdalózás, földön hempergés, üvöltés, de ők nem hajlandóak iskolába menni. Tapasztalt ex-tanárként meg sem lepett a dolog, mindig így van ez, hiszen a gyerekek bennem látták az ellenséget, aki ha megjelenik, a szülők el fognak tűnni... gondoltam én...

Az első hónap részemről hatalmas türelemmel (és ennek megfelelő esti sírással) telt.

Minden szituációban nagyon résen kellett lennem, már előre a lehető legrosszabb szituációkra kellett felkészülnöm. Néhány példa. Reggelente öltöztetés közben (mert a 4 évest még öltöztetni kellett) rengeteg rúgást, ütést, harapást kaptam.

Iskolába menet megpróbáltak minden arra járó autó elé kilökni. Kántálták, hogy mennyire gyűlölnek, és hogy mindent megtesznek, hogy eltegyenek láb alól. Több ízben meg is próbálták a késeket belém szúrni, szerencsémre mindig sikerült a kenyérvágó kést kiválasztani, aminek nem volt hegye. Egy nap a 4 évestől olyan ütést kaptam ököllel a számra, hogy kimozdult az implantátumom is.

Itt azért hozzátenném, hogy otthon sok-sok éves bébiszitteri és tanári tapasztalatom volt, szóval elhihetitek, hogy minden létező praktikát bevetettem, de semmi nem használt - egy darabig.

Az egészséges életmódnak se híre, se hamva nem volt. Cukrok, csokik tömkelege. Mivel az ellátásom is „biztosított" volt a családnál, így kénytelen voltam én is hasonlóan étkezni, ha nem akartam a heti fizetésem ételre el is költeni. Magam is édességfüggő lettem, amiről tudatosan tudtam csak leszokni.

A szülők

Hatalmas cégnél, vezető beosztásban dolgozó, ennek ellenére mocskosak, hanyagok, nemtörődöm emberek. A lakásban hatalmas mocsok, a szülők szobájában (mellékelt ábra) hatalmas kupi, bűz. A szülők heti egyszer fürödtek, és havi egyszer mostak hajat, azt is a fodrásznál.

A gyerekeket nem fürdethettem meg, csak heti egyszer, mert többször vízpazarlás. Ez a szabály rám is vonatkozott, de bevallom, volt, hogy napi kétszer is megfürödtem.

Anglia, kupi, Kata cikk.jpg

A munkabeosztásomban az állt, hogy napi kétszer kutyákat etetni (mert az is volt kettő, a lakásban, of course, csak ha nem lett volna amúgy is elég bajom), reggel a gyerekeket elvinni iskolába, 3:20-kor összeszedni, és 6:10-ig velük lenni. Heti maximum két esti bébiszittelés tartozott még a feladataim közé.

A szülők kapásból elfelejtették közölni, hogy az anyuka 3 hétre még szeptemberben elutazik Ausztráliába. Tehát pár nap után egyedül is maradtam a gyerekekkel, ugyanis elég hamar rá kellett jönnöm, hogy az apuka nemigen szeret a gyerekekkel lenni, és nem is képes velük bánni. A gyerekek fele annyi tiszteletet se mutattak felé, mint felém (pedig felém sem volt sok).

Apuka egyetlen este sem jött haza, amikor az anya sem. Ez sajnos a végén odáig fajult, hogy csak péntek estétől vasárnap estig látták a szülőket. Hétköznap nem. Végig én voltam velük, én intéztem minden iskolai ügyet is.

Az ellátásom abból állt, hogy tortellini tésztát és quishe-t (brit rettenetesen íztelen étel) vettek nekem. Külön volt egy hűtőm, abban volt az én ételem. Más nem is volt benne, csak ez a két dolog. A végén már az ízeket sem variálták, egyféle volt. Az is gomba, amit első nap mondtam, hogy nem szeretek.

Próbáltam több ízben beszélni a családdal a problémákról, de gyakorlatilag hülyének néztek. Meghazudtoltak, nem hittek nekem, rám fogtak dolgokat, nem voltak hajlandók semmiben segíteni. Egy idő után rájöttem, úgy jutok a szülőkkel előbb dűlőre, ha hülyének is tettetem magam.

Végül számomra már valami tragikomédia lett az egész brit világ és élet. Nem etethettem többet kutyákat, mert elloptam a szeretetüket, ami a gazdának jár, nem holmi bébiszitternek.

Elkezdtem összegyűjteni a kifogásokat, amivel takarózva nem jött haza az apa. Párat leírok: elfelejtett leszállni a vonatról; elfelejtette, hogy reggel autóval ment dolgozni, majd hazajött vonattal, úgyhogy gyorsan visszavonatozott a kocsiért; lekéste a vonatot; rossz vonatra szállt; és hasonlók. Természetesen én már átláttam a szitán, egyszerűen nem akart hazajönni.

Anglia számomra arról volt híres, hogy ott nincsenek mínusz fokok. Ennek ellenére vannak. Sőt, elég tartósan. Rengeteg brit családnál megfordultam ott tartózkodásom alatt, de egy dolog minden házra igaz volt. Mocsok és hideg.

Hát mi sem fűtöttünk. A fűtésrendszer kóddal volt levédve (gondolom, már pár ex-bébiszitter próbálkozott a fűtés hackelésével). A lakásban általában 5-10 fok volt, míg kint mínuszok. Este 8-tól 10-ig volt fűtés, ami arra volt elég, hogy leizzadj, majd reszkess reggelig. Sikerült is többször úgy megfáznom, hogy végül tüdőgyulladás lett belőle, amire a család azt mondta, hogy halkabban kéne köhögni, mert nem tudnak aludni.

Békülés a gyerekekkel

Valami csoda folytán a rengeteg türelmemnek és magyarázásomnak az lett a gyümölcse, hogy a gyerekek végül 3 hónap után megszerettek, anyának szólítottak, és nem is voltak kíváncsiak többet a szüleikre.

Esténként, ha rémálmuk volt, az én ágyamba költöztek, velem osztották meg örömüket, bánatukat, velem voltak csak hajlandók iskolai összejövetelekre elmenni. Ez a gyerekekkel való viszonyomat nagyban javította, viszont a szabadidőmet gyakorlatilag nullára csökkentette, és ellenszenvet ébresztett a szülőkben.

Bepillantás a brit világba

Rengeteg emberrel megismerkedtem Angliában. Vessetek rám követ, de azok a britek, akikkel én megismerkedtem, igenis udvariatlanok és bunkók voltak. Mindenesetre nem akarok általánosítani, lehet, csak én forogtam rossz körökben.

Rengeteget gondolkodtam, hogy miért vállalnak az olyan emberek gyereket, akik soha nincsenek otthon. Majd rájöttem. Angliában az autó, a takarítónő, a gyerek és a bébiszitter mind státuszszimbólum. Van, mert megtehetik... Ezek után meg ne csodálkozzunk, ha ilyen felnőttek lesznek belőlük.

Gyakran tették fel nekem britek a kérdést, hogy mégis mik a céljai egy magyarnak Angliában. Elmondtam, hogy dentálhigiénikus végzettségem van, szeretnék fogászaton elhelyezkedni. A válasz mindig, kivétel nélkül ez volt: magyarként? Egy nap beszélgettem egy ír férfival, aki beházasodott egy brit családba. Ő mesélte el, hogy neki 14 évig tartott, mire feljebb jutott a cégénél, pedig ő nem keletről jött.

Több ízben tapasztaltam, hogy a magyar egyenlő az arabbal, törökkel, aki soha nem fog feljebb jutni a kétkezi munkásnál. Biztosan tudtok ellenpéldát (én sajnos nem), de annak akkor vagy nagyon szerencsésnek kellett lennie, vagy nagyon sokat küzdött a feljebb jutásért.

Anglia, Big Ben Kata 130424.jpg

Biztosan rengetegen vágynak Angliába, mert olyan sok sikersztorit hallani, barátok, ismerősök, akik kimentek, és hogy megcsinálták a szerencséjüket. Én azóta jobban körülnéztem magam körül. Azok csinálták meg a szerencséjüket, akik már otthon is kétkezi munkásként dolgoztak havi 60-70 ezer forintért, ugyanis kétkezi munkásra, bébiszitterre, takarítóra nagyon nagy igény van Angliában, és mivel ők semmi pénzért nem csinálnák meg, viszonylag jó pénzeket fizetnek érte a keletieknek. Ez persze csak nekünk jó pénz, nekik semmi.

Tudják jól, hogy a keleti az olcsó, jó munkaerő. Tisztában vannak vele, hogy a keleti, az meg fogja csinálni rendesen a munkáját, és be fogja fogni a száját, mert örül, hogy Angliában a hó utolsó napjaiban is van még mit ennie. Én is vállaltam extra munkákat, takarítottam, bébiszitterkedtem más családoknál is, étteremben szolgáltam fel, úgyhogy nem a levegőbe beszélek.

Magyarnak ne dolgozz!

Az étterem tulajdonosa és dolgozói mind magyarok voltak. Külföldön, ha egyetlen lehetőséged van, inkább dolgozz bármilyen más népnek, de ne magyarnak. Azt a megaláztatást nem kívánom senkinek.

A magyar főképp tudja, hogy a népünk igenis tud dolgozni, és akar is, és úgymond „hozzá van szokva" ahhoz, hogy a főnökei szekálják. Na, ha Magyarországon alázott már meg főnököd, akkor azt szorozd meg tízzel, és körülbelül ott vagy, amit egy magyar munkaadótól kapnál Angliában.

Úgyhogy éttermi karrierem nem tartott sokáig, a sokadik ilyen megaláztatás után letettem mindent, a napi béremet is hátra hagyva kisétáltam az étteremből.

Sokan kérdezték, kinek jobb dolgozni, britnek vagy magyarnak. Egyértelműen britnek. Hogy miért? Mert a britek legalább nem direkt tesznek neked keresztbe, hanem egyszerűen sokszor képtelenek kezelni a helyzetet, míg a magyar igenis szánt szándékkal keseríti meg a munkában töltött napjaidat.

Vannak pozitívumok is

Az angol mentalitást, életvitelt, időjárást úgy gondolom, nekünk nagyon nehéz elfogadni és megszokni. Ők teljesen mások. Ha nem vagy hajlandó teljesen azonosulni, és lemondani a citromról a teádban, esélyed sincs elérni valamit is.

Ha le is mondtál mindenről, ami a magyarságod, az értékeid, a neveltetésed, ők akkor sem fognak nyitni feléd. Maximum hagyják, hogy élj az országukban.

Ennek ellenére Anglia pozitívumait is meg kell említenem. Az árak nagyon alacsonyak, ha tudod, hol vásárolj. Rengeteg dolgot az otthoni ár negyedéért meg tudsz venni.

A fizetést mindig a megbeszélt időpontban korrekten megadják. Az egyetlen dolog, ami drága, az valóban a lakhatás. Érdemesebb ismerősökkel közösen bérelni lakást.

Munkát találni Angliában nagyon egyszerű. Aki keres, az talál. Még akár nyelvtudás nélkül is. Én is végül 5 dolgot végeztem, spórolni, félretenni nagyon jól lehet. Összességében azt kell mondanom, hogy Anglia az ellenszenvesség ellenére is a legjobb életszínvonallal rendelkező ország Európában, ha nincs más vágyad, mint a pénzkeresés, és ezért hajlandó vagy aljamunkát végezni, igenis ajánlom Angliát.

Távozásom

December végén, mikor a tüdőgyulladásom a tetőfokára hágott, mikor a szülők kezdtek megorrolni rám azért, mert szerintük „elloptam" a gyerekek szeretetét, mikor már minden feladatot a házban és a gyerekek körül én intéztem, mikor már csak munkából és némi alvásból álltak napjaim, jött a megmentőnek hitt dentálhigiénikus állásajánlat egy európai állásközvetítő portálról Ausztriában.

Kapva kaptam a menekülési lehetőségen, szülőkkel közöltem, hogy családi probléma, és már ültem is a repülőn ismét nagy reményekkel, de ezúttal Ausztriába, ahol újra meggyőződtem róla, hogy sehol sincs kolbászból a kerítés..."

(Azaz ha minden jól megy, akkor Kata sztorijának folytatása következik.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: au pair Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr375243970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sanyi9 2013.04.24. 07:25:56

Szuper stramm tortenet, elvezet volt olvasni! Miota ezt a blogot olvasom es megtudtam, hogy mi magyarok vagyunk a legalja, a legsurmobb/legsuttyobb nep, azota letagadom, hogy magyar vagyok: "en, magyar, ahhh dehogy, apam felig neger, felig sziu indian, anyam kinai, nem, dehogy vagyok en magyar, istenments, fujj, fujj"

Din Serpahis 2013.04.24. 07:28:17

Kedves Kata!

Az a helyzet, hogy a magyar akkor nem egyenlő az arabbal, törökkel, aki soha nem fog feljebb jutni a kétkezi munkásnál, ha nem úgy tekint magára, meg nem úgy menedzseli magát.

Az a nagy büdös helyzet, hogy aki kimegy bébisintérnek meg mosogatónak, az kb el is áshatja magát. Mert mi történik ha pl jelentkezel egy épkézláb állásra? Megkérdezik, hogy ugyan mi a releváns tapasztalatod, mit csináltál az elmúlt két évben? Na és ha erre nincs jó válaszod, akkor elhajtanak a fenébe.

Egész egyszerűen kimenni csak úgy érdemes, ha vannak megfelelő hazai referenciák, munkatapasztalatok, plusz ehhez passzoló nyelvtudás - viszont ilyenkor az ilyen mosogatós szerencsétlenkedést rögtön el kell felejteni, és olyan állásokra pályázni, amelyek passzolnak hozzád.

Abszolút nem lehetetlen a dolog, nekem dolgozik kinn programozó, vegyésztechnikus, élelmiszeripari mérnök és villanyszerelő ismerősöm is, és mind a szakmájában...

orange85 2013.04.24. 07:38:56

@Din Serpahis: ezzel tudnék vitatkozni.ha tanítani akarsz kimenni akkor számíthat a hazai tapasztalat, de semmit sem ér ha nincs UK experience. ha az van, akkor mind1 hogy 10 évet húztál le itthon a szakmában vagy egyet sem.

nyuszigonosz 2013.04.24. 07:42:58

Na, elolvastam. Akkor ez a sok szörnyüség 2012 szeptembere és 2012 decembere között történt.
Kiderült, hogy mindenki bunkó és mocsok. Nahát!

2013.04.24. 07:54:12

Remelem a csaladnak elkuldted a linket, hogy hol tekinthetik meg a haloszobajukat az interneten

A quiche-t, igy irjak es francia etel.

tanato 2013.04.24. 08:01:03

Kétségtelen,nem egy leányálom,más gyermekére vigyázni,másra főzni,más ruháját mosni,vasalni,más lakását takarítani,ráadásul úgy hogy nem is telik le a munkaidő hanem non stop 24 órás szolgálatban vagy.És azt is jól látja a posterina,ilyen bentlakó szegényebb országokból jövő au-pair lány alkalmazása status szimbólum a nagy ház és a minőségi kocsi mellett./az volt Magyarországon is vagy 100 éve/Amiben szerencséje volt a cikkírónak,az hogy a feleség nemigen volt otthon,igazán azon lányoknak van rosszabb sora ahol az asszony nem dolgozik,hanem egész nap otthon ül és egyetlen feladata az au-pair lány dirigálása és ellenőrzése .

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.24. 08:08:13

Hasznos volt a cikk, mert megtudtam belőle valami újat. Eddig a kicséről csak azt tudtam, hogy egy indián nyelv (ez az egyik maja nyelv), de most már azt is tudom, hogy étel is.

Din Serpahis 2013.04.24. 08:19:31

@orange85: Ez a UK experience szerintem túl van misztifikálva némileg. Most egy jóbarátom kézül angliába melózni, felrakta a CV-jét a monster-re, rögtön az első nap, három skype interjúra hívták be (oké, ő informatikus, na de azért mégis mutat valamit a dolog)

váj mí 2013.04.24. 08:33:34

Van ugye az a mondás, hogy aki kurvának áll ...... Hát kérem, aki cselédnek áll, az se.

andaluzkutya 2013.04.24. 08:37:51

Pont tegnap volt egy cikk egy norvég internetes újságban az eu-pair-ekről, természetesen annak kapcsán, hogy még itt se tartják be a munkaadók a törvényeket. Azt írják minden harmadik többet dolgozik annál, mint amit a törvény megenged, továbbá csorbulnak az egyéb jogaik, amik egyébként lennének. Bár ezt lehet úgy is nézni, hogy háromból kettő meg annyit dolgozik, amennyit lehet. Tanulság: hárman kell neki vágni az útnak és bízni benne, hogy nem te vagy az az egy:)

tanato 2013.04.24. 08:43:43

@váj mí: Hát a harmadik világban tényleg így hívják ezt a munkát,nyilván a civilizált világban civilizáltabb az elnevezés is.Persze azért az európai au-pair,nem ugyanaz teljesen mint a harmadik világban a bentlakó cselédlány,de kétségtelen vannak azért hasonlóságok is.

pamut 2013.04.24. 08:45:53

@nyuszigonosz:
"Kiderült, hogy mindenki bunkó és mocsok."
vö:
"nem akarok általánosítani, lehet, csak én forogtam rossz körökben."

tanato 2013.04.24. 08:49:39

@andaluzkutya: Hát hogy egy 24 órát egy családnál dolgozó lány munkaidejét hogyan lehet ellenőrizni,szerintem sehogy sem,hacsak a munkaügyi ellenőr is be nem költözik elefántnak a családhoz.Mindenesetre azért nagyon sok kelet-európai lányt "felszív" ez a munkaerőpiac,akik otthon esetleg csak munkanélküliek lennének, ha ezt nézzük akkor előnyös a rendszer.Nyilván a háziasszonynak meg a felszabaduló szabadidő miatt előnyös,megússzák a "második műszakot".

pamut 2013.04.24. 08:53:01

A mai poszttól függetlenül kérdezem, már régóta gondolkodom rajta: Anglia egy nagy és gazdag ország, ahol van fizetőképes kereslet. Miért mindenki alkalmazottnak megy ki? Nincsenek Angliában vállalkozó magyarok? Nyilván egy idegen országban nagyon nehéz, ide még a nyelvnél is sokkal több ismeret kell, nem is szólva a tőkéről meg a szaktudásról, de hát ha nálunk ezen a szegény kis piacon is képesek magyarul alig kvartyogó kínaiak tonnaszámra büféket meg ruhásboltokat nyitni, meg Angliában is mindenféle náció nyitja a saját ilyen-olyan üzleteit, akkor a magyaroknak ez miért nem megy? Biztos lehet találni piaci réseket. Minden emliben elküldhető munkát pl. vissza lehet küldeni Magyarországra, és negyedáron megcsináltatni. Vagy fizikai melónál tömegek jelentkeznének olyan melóba, ahová nem kell angol. Most csak mondtam párat, nyilván ez nem ilyen egyszerű, meg ahány szakma annyi speciális szempont, de mintha magyar embernek eszébe sem jutna hogy vállalkozzon, vagy csak nagyon ritkán.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.24. 08:53:49

Én annyit tudnék ehhez mondani - és ez mindenre vonatkozik - hogy az alapokat az elején! tessen lefektetni. Már az elején. A poszter nekem szimpatikus volt, egyet nem értek, miért kellett családi okokat hazudni? Értelmetlenül hazudni. Tudom-tudom, konfrontációkerülés, DE az őszinteséget mindenki megérdemli. Főleg, ha az egyszer majd építőkritikai elemként szolgálhat a tudatukban. Sose lehet tudni. Az meg, hogy vezetőbeosztás... mióta analóg a tisztasággal? Jó, nálunk az. A világ csodálatosan random, rengetegféle párosítás található benne. Ezen kár megrökönyödni, élvezzük inkább a kaleidoszkópot (még ha szennyes is időnként).
Szép dolog a kitartás, de lett volna rövidebb út is. Szerzőnk a család minden trendjében partner volt. Édességfüggőség nem létezik.
@Din Serpahis: pontosítanád ezt az informatikusságot, ha lehet?
@váj mí: @nyuszigonosz: én erre azt mondom; szükségszerűtlenül cinikusok vagytok.

orange85 2013.04.24. 08:54:49

@Din Serpahis: csak hogy tisztán lássak:programozó vagy informatika tanár?itthoni tapasztalata van?
tanár szinten tudok csak nyilatkozni amit itthon gugliztam össze: hivatalosan sehol sem jelenik meg a kívánalmak között a uk exp., de anélkül nem sok esélyed van.de ezzel nincs baj,odakint megkapod az esélyt hogy tapasztalatot szerezz még ha ingyen kell dolgoznod (vannak erre kihegyezett irodák,szervezetek), itthon erre esélyed sincs.legalábbis remélem hogy így van :-)

andaluzkutya 2013.04.24. 08:57:49

@tanato: A cikkben felsorolják, hogy pl. milyen jogai vannak egy au pair-nek, és azt is, hogy a felmérés szerint ez milyen arányban valósul meg. Ezek szerint:
- 3-ból egy többet dolgozik, mint a megendegett heti 30 óra.
- minden ötödik több, mint 8 órát dolgozik naponta, pedig az engedélyezett max. napi óraszám 5 óra.
- minden tizedik a hét minden napján dolgozik, pedig heti min. egy szabadnap jár nekik.
- minden második egyedül volt a gyerekekkel több mint egy éjszakát egyhuzamban, pedig erre (papíron) nincs lehetőség.
- közel 40% nem vett részt nyelvtanfolyamon, pedig erre joguk van.
- 5% nem kapta meg a jogos fizetését.
Azt hiszem ez egy önbevalláson alapuló kérdőív volt, de a megkérdezett 335-ből csak 101 válaszolt, úgyhogy feltételezem, hogy ennél rosszabb lehet a helyzet.

glinolid 2013.04.24. 09:04:22

@váj mí: Furcsa, a munkahelyeden megkoveteled a tiszteletet, emberi hozzaallast, de otthon a bejaronoded/au pair-edet a sargafoldig alaznad, mert csak az, ami, szerinted Nem-e lezerjani bujt-e beled, e?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.24. 09:05:49

Státusszibólum a gyerek? Te jó ég!

Úgy vettem észre, hogy Svédországban is valamiféle misztikum lengi körül a gyerekvállalást. Valahogy mindenki előbb utóbb megkérdezi, hogy van-e gyerekem és ha azt mondom, hogy nincs és nem is szeretnék, akkor meg vannak döbbenve.

Pedig ha a fenti gyerek mintát nézem, akkor inkább kasztráltatom magam :)

Zka77 2013.04.24. 09:07:33

Ha összeszámolom az emirgáns ismerőseimet, alig van aki aljamunkát végez. A legtöbben kb ugyanazt csinálják, mint itthon, csak jobban élnek belőle és kevesebb a stressz. De olyat is ismerek, aki az itthoninál sokkal jobb beosztást kapott kint pár év után. Egyetértek azzal, hogy akinek van valamiféle kvalitása, az semmiképp ne menjen el rabszolgának.

Din Serpahis 2013.04.24. 09:08:21

@orange85: A srác java fejlesztő. Két évig dolgozott egy multinál bp-en, aztán két évig egy startupnál szintén bp-en.

tanato 2013.04.24. 09:10:18

@andaluzkutya: Köszi az infót!Szerintem rengeteg függ az alkalmazó háziasszony személyiségétől,gondolom neked mint szakembernek nem kell ezt mondanom.Ha olyan uralkodós,úgymond "parancsolásra termett" stílusú akkor úgyis túldolgoztatja a lányt és nem tekinti magával egyenrangúnak.Legfeljebb otthagyja a lány a családot,de ekkor úgyis kap helyette három másikat.,a piac törvényei szerint.Ráadásul mint írod önbevallásos a felmérés,ezért még rosszabb a helyzet valójában.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.24. 09:10:28

@pamut: nekem sem jut eszembe vállalkozni.

Nekem nem kell az a stressz. Nem kell, hogy ha akarom, ha nem, úgyis hazaviszem a munkát.

Egyébként érdekes felvetés, mert a svédek sem nagyon vállalkoznak. Arabok, lengyelek, bevándorlók igen, de a svédek szeretnek alkalmazottak lenni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.24. 09:13:35

Aki aupair akar lenni, annak kötelező elolvasnia a wp.me/p2oZYa-1aE cikket, régebbi, de ma is érvényes.

2013.04.24. 09:22:29

Hogy valami pozitivat is irjak a posztetinarol. Az angolok legendasan nem tudnak gyereketnevelni, tisztelet a kivetelnek. Barmely europai repteren meg kell csak nezni, hogy melyik kapu elott van gyerek ordibalas es tantrum. Onnan megy a gep UKba angol kozonseggel.
Sokan ezt a par honapot sem birtak volna.

SzerződésSertés 2013.04.24. 09:23:45

Olyan csalódott vagyok. :(
Végig azt vártam, hogy az lesz a vége, hogy a gyerekek gyilkossági kísérleteti után először a kutyák is rátámadnak, majd végül apuka megerőszakolja és elássa őt a kertben. Kicsi szívem, nem gombázzál, ha ennyire ráparázol...

*matahari* 2013.04.24. 09:25:21

@Din Serpahis: Igen, egyetértek. Nekem is van több ismerösöm, aki szakmajaban el tudott helyezkedni kint! Nyilvan ez mar a valsag ota nehezebb lett, de még most is mentek nemrég ki ismerösök, s par hét, honap utan sikerült szakmajukban elhelyezkedni.

S azt azért cafolnam, hogy Angliaban van a legjobb életszinvonal Europaban... messze nem ott van.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.24. 09:26:08

@Sanyi9: "en, magyar, ahhh dehogy, apam felig neger, felig sziu indian, anyam kinai, nem, dehogy vagyok en magyar, istenments, fujj, fujj"

Csak próbáld meg elmagyarázni, hogy hány % besenyő, szász, rác, tót, kun, palóc ....nem kell mind a 30-at belekeverni, mert akkor még elalszanak.

picpaca 2013.04.24. 09:26:19

ilyenkor adok hálát az égnek, hogy: 1. az első családtól anno inkább gyors iramban leléptem, mikor láttam, hogy ebből baj lesz, 2. a mostani családot nagyon szeretem, és ők is engem. Bár az andaluzkutya által idézett felmérésből rám is igaz egy-két apróság (pl. heti 30 óránál én is lényegesen többet dolgozom), nem élem meg negatívumként, mert a közeljövőben profitálni fogok ebből a családnak köszönhetően (nem Angliában élek). Én továbbra is azt vallom: ha sz.r családot fogtál ki, húzz onnan a fenébe. Az au pairkedés nem a megalázkodásról, a "mindent-ki-kell-bírni" szemléletről szól, igenis vannak jó családok is, csak meg kell találni. És még csak nem is olyan nehéz, csak nem szabad egy hét alatt választani, időt kell rá hagyni

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.24. 09:27:40

@*matahari*: elég csak a csapjaikat megnézni... tiszta Nairobi :)

Alice in Wonderland 888 2013.04.24. 09:29:45

" Iskolába menet megpróbáltak minden arra járó autó elé kilökni. Kántálták, hogy mennyire gyűlölnek, és hogy mindent megtesznek, hogy eltegyenek láb alól. Több ízben meg is próbálták a késeket belém szúrni, szerencsémre mindig sikerült a kenyérvágó kést kiválasztani, aminek nem volt hegye. Egy nap a 4 évestől olyan ütést kaptam ököllel a számra, hogy kimozdult az implantátumom is."

Tartsatok naivnak, de hogyan tudna egy 4 eves es egy 7 eves ilyeneket tenni? Ezt egyszeruen keptelensegnek tartom.

Ahogyan ezt is:

"Valami csoda folytán a rengeteg türelmemnek és magyarázásomnak az lett a gyümölcse, hogy a gyerekek végül 3 hónap után megszerettek, anyának szólítottak, és nem is voltak kíváncsiak többet a szüleikre."

Láttam már furán nevelt gyerekeket, de ők talán még jobban ragaszkodtak a szüleikhez, mint mások...

abaya-oman 2013.04.24. 09:30:02

Vicces, velem hasonló történt, igaz lassan 20 éve. Persze ott a magyar származású ügynök csaj igencsak hibáztatható volt. Eleve biztosra ment, hogy az első 2 családnak nem lesz megfelelő az au pair, így egyetlen lányért 3 családtól kasszírozott. Például az első családnak akik nem angol anyanyelvűek voltak és azt szerettek volna, hogy az au pair tanítsa az 1 éves gyereket angolul azt hazudta, hogy jól beszélek angolul, pedig írtam, hogy nagyon alap a tudásom. Végül a harmadik családnál megállapodtak, de mikor a gyerek elkezdett maminak (a postban irthoz hasonlo szituacio, csak epp itt hetvegen se foglalkoztak a lislannyal) hívni mennem kellett. Azért én minimális nyelvtudással is jóval kevesebbet tűrtem el mint Kata. Az embernek ki kell állni magáért.

abaya-oman 2013.04.24. 09:30:55

Természetesen 'kislánnyal'

chocco channel 2013.04.24. 09:30:56

"Ha nem vagy hajlandó teljesen azonosulni, és lemondani a citromról a teádban, esélyed sincs elérni valamit is.

Ha le is mondtál mindenről, ami a magyarságod, az értékeid, a neveltetésed, ők akkor sem fognak nyitni feléd. Maximum hagyják, hogy élj az országukban."

Meg mindig nem iszom teat es koffein fuggo vagyok, az emberek is nyitottak errefele es minden baratunk angol (ugy ertem echte).Egyiknek sem piszkos a lakasa, sot.

" tapasztaltam, hogy a magyar egyenlő az arabbal, törökkel, aki soha nem fog feljebb jutni a kétkezi munkásnál.

Szamomra ez is uj leven soha semmi ilyesmit nem tapasztaltam, igaz nem is voltam bebiszitter:-) Szerintem (ahogy en tapasztalatom) a megitelese mindenkinek olyan, amilyenne teszi. Ez nem feltetlenul referencia kerdes, sokkal inkabb viselkedes/nyelvtudas es a jo allas sem art:-)Rengeteget tudnek errol irni, a rovid lenyeg valami olyasmi, h igen...szerintem ahhoz, h altalanosits az angolokrol tenyleg nem a megfelelo korokben mozogtal (sajat szavaiddal elve).

tanato 2013.04.24. 09:32:03

@glinolid: Hát igen itt van a kutya elásva.Sokszor az au-pairt alkalmazó kisgyermekes fiatalasszony nem mint munkahelyi főnök-beosztott viszonyt hanem egyfajta úrinő szolgáló viszonyt igyekezik kialakítani a lánnyal és ennek megfelelően viselkedik úgy a dolgoztatással mint a kommunikációs stílussal is.

váj mí 2013.04.24. 09:32:20

@glinolid: Legfeljebb a buzidémon szállt meg, a janit kikérem magamnak! :D
De most komolyan, az au pair "fejlettebb országokban" (a'la hagyma) egyenlő a cseléddel. Pont úgy is bánnak vele az esetek elsöprő többségében, tudod, mint a régi Budán az üknagyi idejében a polgári házaknál a cselédkönyves vidéki lányokkal.
Egyébként meg csak csodálom ezt a sok Hamupipőkét. A múltkor az a németországi, most meg a posztoló, aki röpke 4 hónap alatt átlátta a teljes angol társadalom működését. Az ilyenek miért nem elemzőnek mennek inkább jó pénzért?

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.24. 09:34:13

@tanato: tényleg miért hívják harmadik világnak, amikor nincs első meg második?

Alice in Wonderland 888 2013.04.24. 09:35:04

@charlieharper:
Szerintem ez is szülőktől függ...vannak olyan angol barátaim, akik a fogantatástól kezdve már bújják a könyveket és nevelési módszerek közül válogatnak...

Ám ez a sztori egy kicsit horror-kategória...nem vonom kétségbe, de ha így van, akkor a legtöbb angol kisgyerek előtt a sorozatgyilkos- jövő áll?

Hogyan kerül konyhakés egy 4 éves kezébe? Meg persze a 7 éves kezébe?

Spacecake 2013.04.24. 09:35:23

nagyon jo sztori!!
ez a napi furdes(elutasitas) meg mindig egy rejtely szamomra,pedig eleg gyakori a danoknal is pl.
csak a sporolasra ne fognak,inkabb mondanak,h nem furdok bameg es kesz:-)
mondjuk van aki meg egeszsegugyi okokkal magyarazza,h nem egeszseges naponta zuhanyozni/furodni.na az a masik fele....
persze van aki a massziv testszagra izgul,hat ok tudjak...

orange85 2013.04.24. 09:36:15

@Din Serpahis: oké,így értem.az más terület,ahhoz tényleg nem kell uk exp, a programozás nem országfüggő.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.24. 09:38:02

@Karinette: a másodikra láttam már példát. itthon.:(

tanato 2013.04.24. 09:38:15

@abaya-oman: Jó hogy hozzászóltál a témához,Az érdekes lehet hogy mindkét oldalról megtapasztaltad a helyzetet,hiszen mint írod te is voltál au-pair,most meg neked van bentlakó-háztartási alkalmazottad Ománban mint írtad régebben.Mennyiben befolyásol a mostani helyzetedben az hogy magad is voltál a másik oldalon?Érdekel a meglátásod.Szeretek egy dolgot mind a két oldaláról megnézni,meghallgatni.

2013.04.24. 09:39:34

@Karinette: kerlek latogass el Palma, Barcelona, Girona es Alicante repterre julius es augusztusban. Barmelyik, tetszoleges. Ugyanezt a gorogoknel es a ciprusiaknal is. Ennyiszer nem lehetunk epp pechesek. Tudnek meg meselni a lanyom iskolajabol is, 95% angol az iskolanak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.24. 09:39:49

@Babette_:

Én kicsének mondom, mert a nyelv az kicsé, s a nyelvbeli értelmét ismertem csak.

tanato 2013.04.24. 09:41:04

@Babette_: Így ragadt,amikor még volt kommunista világrendszer az volt a második,a nyugat az első a harmadik világ meg a fejlődő országok.

Alice in Wonderland 888 2013.04.24. 09:41:27

@Babette_: A konyhakésre? Hát, az nagyon durva!

Na, ilyenkor jövök rá, hogy én mennyire jó szülő vagyok! Pedig mindig jobb szeretnék lenni...

Gyurcsótány Ferenc 2013.04.24. 09:42:43

Hogy Anglia a legjobb eletszinvonallal rendelkezo orszag Europaban? Ez miota van igy?
Legalabb 1 tucat orszagot lehet felsorolni Nyugat-Europaban, ahol messze jobb az eletszinvonal (es korulmenyek) mint Angliaban.
Ausztria is messze megelozi Angliat....ha mar csucs-hiper-szuper eletszinvonal a tema...

chocco channel 2013.04.24. 09:46:57

@váj mí: Valami ilyesmi fordult meg a fejemben nekem is:-))Ezek az emberek valami elkepesztoen szuklatokoruek. Egy angol baratom sem el koszban (pedig sok van, marmint haver/barat) sot, pont az ellenkezoje:-)

En az arab-torok-magyar asszociaciot sem ertem. teny, h utaljak a bevandorlokat, de ezert nem lehet oket elitelni.Ok a bevandorlot mint "jelenseget" utaljak, nem pedig az egyent, nyilvan van aki igen, de rasszistakat nem ismerek:-)

Szoval egy white trash hazabol tul sok koveteztetest levonni ostobasag.

tanato 2013.04.24. 09:47:10

@Karinette: Persze hogy hülyeség,méghogy konyhakés akkora gyerekek kezében.Az viszont igaz hogy a dajkához vagy nevelőnőhöz jobban ragaszkodott a gyerek az nagyon sokszor előfordult európai uralkodó családoknál/is/ezt leírják történészek.Persze később amikor tudatosult a gyereknél hogy a pénz azért apuéktól jön elfogadták,de a dajkájukkal végig jó viszonyban voltak.

Alice in Wonderland 888 2013.04.24. 09:47:17

@charlieharper: félreértettél, elhiszem neked.

Én még nem voltam Angliában, ezért nem tudom, milyenek ott gyermeknevelés terén. Csak a barátaimból tudok kiindulni...

No,meg a saját nevelési elveimből, módszereimből...és azoktól ez fényévekre van...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.24. 09:47:24

@Spacecake: érdekes (a dánokra vonatkozó rész).
A svéd kollégák pl. alsógatyát is cserélnek a munkához az öltözőben. Reggel gatyacsere, munka után fürdés és vissza a reggeli gatya.

Bevallom én csak fürdeni szoktam, alsógatyát otthon váltok. Lehet én csinálom rosszul?

Btw a svédek úgy vettem észre, hogy nagyon figyelnek a higiéniára, ugyanakkor az öltözködésre egyáltalán nem. Utóbbinak mondjuk semmi jelentősége -> kétségtelen, hogy nagyon szimpatikus nekem, hogy a főnököm sem öltözik ki a munkához, mert az elvégzett munka minősége független a ruházattól (bezzeg hagymáéknál a sok öltönyös)

skaven 2013.04.24. 09:49:45

a quiche francia, angliaban ugyanezt inkabb valamifele pie-nak szokas hivni...

uk exp. alapvetoen kell szinte mindenhova. jo programozoknal nem lenyeges, illetve szerencsesebb szar programozoknal sem (a programozok nagy resze amugy kritikan aluli, akarmit is kepzelnek magukrol).

ahhoz viszont hogy a szakmadban tudj elhelyezkedni es keresgelj mondjuk ket honapig hogy meglegyen az elso kinti tapasztalat, kell valamennyi kezdotoke is, ha ez nincs meg, akkor az kellemetlen. ebben az esetben inkabb probalkozz azzal hogy angolt tanultal az elmult x honapban, amig a szar melot vegezted. nem igazan fog kiderulni a dolog ha van egy kis szerencsed. :)

Alice in Wonderland 888 2013.04.24. 09:50:34

@tanato: Igen, ezt tudom. Na, de három hónap alatt?

Biztosan van olyan is, de akkor tényleg sosem látja a gyerek a szülőt és sohasem játszanak vele...egy 4 évesnél még hamarabb mehet a dolog, de a 7 éves? No, mindegy is, nekem fura.
Pláne úgy, hogy a hölgy sem volt oda értük...

pamut 2013.04.24. 09:51:51

@Kovermadar:
Én nem tudom megítélni, mennyire stresszes egy átlag angol vállalkozó élete. Gondolom nem lehet általánosítani, illetve ha van is stressz, nem olyan mint a magyar.

Tegyük fel valaki kivitelező. Kimegy, egy évet lehúz melósként, addig kiismeri a helyi viszonyokat, szerez pár kapcsolatot. Aztán közli a kapcsolataival, hogy az angol ár 80%-áért elvállal egy melót, és felvesz magyar melósokat Magyarországról, minimálbérért, megcsinálja, és tessék, már be is indult a biznisze. A magyar melósok boldogok, hogy egyáltalán van melójuk, és angol nyelvtudásuk hiánya ellenére is dolgozhatnak angol minimálbérért. Magyra vállalkozó boldog, hogy betört a piacra. Angol megrendelő boldog, hogy olcsóbban megcsinálják neki. Mindenki boldog. Esetleg fel lehet venni egy angol építkezésvezetőt, aki képben van és anyanyelven beszél a hatóságokkal vagy a megrendelővel. Az építőiparban sok pénz van.
Tudom ez egy nagyon egyszerűsített példa, de valahogy csak ki lehetne használni hogy egy csomó csak magyarul beszélő ember boldogan dolgozna minimálbérért is, csak a főnöke legyen magyar hogy tudjanak kommunikálni. Ez egy olyan előny, amivel be lehetne törni vállalkozóként. Ugyanez mehetne egy étteremben is. Vagy egy takarító-céggel. Vagy mosodával. Vagy bármilyen egyszerűbb melósmunkát igénylő helyeken.

Tudom ezer buktató van, sok minden kell ehhez, de hát ha más nációknak ez megy, akkor a magyaroknak is mehetne.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.24. 09:54:13

@Spacecake:

Alapvetően ez egy öngerjesztő folyamat. Ha sokszor fürdesz, akkor gyorsabban kezd zsírosodni a bőröd, s aztán emiatt kénytelen leszel gyakran fürödni. Ha meg kevesebbet fürdesz, akkor lassaban kezd zsírosodni a bőröd, s aztán emiatt nem leszel kénytelen gyakran fürödni.

Amikor 2-hetente mostam hajat, 2-hetente lett piszkos hajam. Amikor hetente, akkor hetente. Egy ideje rákaptam a napi hajmosásra, azóta, ha elmulasztom, már a 2. nap végén piszkos a hajam.

A középkorban annál gyakrabban fürödtek az emberek, minél szegényebbek voltak! Ugyanis egy paraszt, kovács, egyéb fizikai munkás naponta piszkos lett, így kénytelen volt fürödni. S legkevesebbet meg a felső arisztokrácia.

Magyarországon ennek még a 70-es években is volt nyoma! Kisgyerekként hallottam idős néniktől, hogy megszólták az állandóan tiszta nőket, hogy "naponta fürdik, nem szégyelli magát a büdös kurva!", azaz ha valaki folyton tisztálkodik, akkor nyilván azért csinálja, mert a teste a munkaeszköze. Tisztességes nő ilyen nem csinál, neki a 2-heti fürdés elég, s havivérzés idején is csak azt a részét mossa meg, nem az egész testét.

A gyakori, mindennapos fürdés Európában ISZLÁM hatás. Az Oszmán Birodalomban egyszerűen elképzelhetetlen volt, hogy egy muzulmán ne menjen el hetente többször, sőt ha lehet, akkor minden nap a fürdőbe, s emellett a lábat, kezet, arcot még külön meg kellett mosni napi 5 alkalommal, minden ima előtt.

Tiptoe 2013.04.24. 09:55:10

Minden tiszteletem a posztolóé: értelmes, szorgalmas ember, aki próbált mozdítani az életén. Mindenki véleményét is tiszteletben tartva kérdezem, hogy mikor lesz annak vége, éppen ezen az oldalon, hogy naívan-álnaívan feltesszük azt a kérdést: miért megy valaki baby-sitternek, aupair-nek? Erre 100 oka lehet valakinek, a nyelvtanulástól az új élet beindításáig, és konkrétan a posztoló el is magyarázta a saját helyzetét, mindjárt az elején. Mikor fogadjuk el, hogy nem mindenki IT-s vagy mérnök, tehát nem mindenki rendelkezik egy olyan foglalkozással, ami szó szerint nem ismer határokat! Én pl. évek óta próbálkozom a saját területemen (ún. harmadik szektorban, tehát non-profit szervezetek, nem kormányzati szervek, stb.) pályázat útján álláshoz jutni Nyugat-Európában, többek között egy angol egyetem diplomájával, és tesznek rám magasról, mert látszik az életrajzomból, hogy nincsen helyi és direkt tapasztalatom az országról, a szakterület törvényi szabályozásáról, játékosairól, pénzügyi mechanizmusairól, stb. Tehát nekem is kinéz, hogy hiába voltam vezető itthon, alul kell majd valahol elkezdenem, mert nem lehet kezdetben magasabb szintre bejutni bizonyos területeken. Ezen egyébként még fel sem tudok háborodni. Nekem a posztból nem az a lényeg, hogy miért aupair-ként kezdte a posztoló, hanem hogy kendőzetlenül, a maga valóságában belelátott egy átlag, nem is szegény angol család életébe, és így egy kis realitás-zuhanyt kaphattunk abból, hogy mire (is) lehet számítani. Persze nem mindenki él így ott, de elegen ahhoz, hogy esetleg mások is hasonló tapasztalatokat szerezzenek. Mindenki maga dönti el, hogy ha ilyen családba és ilyen környezetbe botlik, mit tesz, mit lép. Az egyetlen, amit én sem értek, hogy miért kell egy ilyen társaságot ilyen hosszan kibírni, hiszen hatalmas az igény a jó munkaerőre, tehát bármikor lehetett volna egy sokkal szimpatikusabb és tisztább bagázst találni.

tanato 2013.04.24. 09:55:20

@Karinette: Mindenképp szülői hanyagság is kell hozzá.De mivel itt a lány sem szerette igazán őket,kicsit tényleg furcsa a helyzet.

tanato 2013.04.24. 09:56:32

@Karinette: Igen,itt érdekes a szituáció,mert a lány sem rajongott a gyerkőcökért.De mindenképpen szülői hanyagság is kell hozzá.

La Pantera 2013.04.24. 09:56:57

Nekem tetszett a poszt. Én is voltam Angliában au-pair (még a 90-es évek végén), bár ilyen mértékű koszt nem tapasztaltam, az biztos, hogy rendetlenek voltak. A takarítónőnek mindig jó sok dolga volt... Az is feltűnt, hogy a szülők nem igazán foglalkoztak a gyerekekkel olyan szinten, hogy meseolvasás, együtt legózás, stb., inkább csak nőttek, mint a dudva. Soha nem szóltak rájuk, bármit is csináltak, persze a "sorry", "please" szavakat papagájként ismételték, ha úgy hozta a helyzet. Úgy vettem észre, hogy az a szemlélet, hogy a gyerek legyen kis vadember, majd a bölcsi / ovi/ suli megneveli.
A poszthoz szólva, miért nem próbált a posztoló a szakmájában elhelyezkedni Angliában? Mert valaki azt mondta, hogy erre nincs esélye?

tanato 2013.04.24. 09:58:23

@tanato: na ez kétszer ment el

tanato 2013.04.24. 10:02:39

@váj mí: Azért csak nem ugyanaz a szituáció mint a harmadik világban,vagy nálunk száz éve.Bár nyilván sok nyugati háziasszony ezt szeretné,és ebből lesz a konfliktus.

Alice in Wonderland 888 2013.04.24. 10:05:30

@tanato: Igen, filmbe illő...először gonosz módon ki akarják csinálni, majd ő annyira türelmes, hogy fordul a helyzet és ő lesz a mami, mindössze pár hónap alatt. Ezt képtelen vagyok elhinni. Ám ettől még lehet igaz.

A koszt sem vonom kétségbe, bár a szoba a fényképeken inkább úgy néz ki, mintha éppen nagymosás előtt lettek volna, vagy nagytakarítás előtt...ám ismerve a tinilányomat, ő ezt is felül tudja múlni...:)

Ronnie_27 2013.04.24. 10:08:37

Az au-pair szerintem is inkább egyfajta háziszolga, nem pedig munkavállaló.

Bizalmi állás, mégis nulla presztízzsel. Ez a két dolog csak alárendelt helyzetben képzelhető el, partneri viszonyban nem.

tanato 2013.04.24. 10:09:26

@Karinette: Na szóval igazad van,én mint írtam előbb szeretek egy témát több oldalról is körüljárni.Az au-paires cikkeknél nagyon szeretném olvasni az au-pairt alkalmazó fiatalasszonyok véleményét is ebben az ügyben,illetve a lányról alkotott véleményüket.

Evain 2013.04.24. 10:11:24

Aztarohadt, mi valamit nagyon elrontottunk, nálunk aupair csak heti 25-26 órát dolgozott, kedden, csütörtökön és minden hétvégén szabad volt, és bármit megvettünk neki, amit kért, tiszta és meleg házban élt, pontosan fizettünk neki...
Cserébe még azt se tudta kitalálni, hogy milyen tanfolyamot akarjon magának, és 7 hét után kénytelenek voltunk hazaküldeni, mert veszélyeztette a gyerekeket.
Sehogy se jó ez. :D

Ronnie_27 2013.04.24. 10:12:20

Hasonlóan éreztem magam, amikor - kis túlzással - feketemosogatóként dolgoztam egy táborban.
Amikor 1-2 kollégám felemelte a szavát a körülmények miatt, a gazdánk ki volt akadva, hogy mit képzelünk mi, még jogaink is vannak, azt hisszük?

tanato 2013.04.24. 10:12:24

@Ronnie_27: Ebben is lehet valami,bár ha mindkét fél normálisan áll a dologhoz nem feltétlenül kellene így lennie.

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2013.04.24. 10:13:50

szegény posztoló kapni fog mer rosszat merészelt írni Angliáról :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.24. 10:14:02

@Karinette: nem láttál filmeket, amin még ígyebbül néznek ki lakások...

tanato 2013.04.24. 10:17:02

@Evain: Na végre egy vélemény a "másik oldalról" is.Így korrekt egy beszélgetés az éremnek két oldala van,hallgattassék meg a másik fél is.

nyuszigonosz 2013.04.24. 10:19:01

@tanato: Látod, ez az, ami nekem is hiányzik.
Mert egyoldalúan leírt horror-szituációk összegyüjtött csokra, ami ilyen témában jön itt.

Más dolog, hogy ebben az esetben szerintem nem aupair volt a poszt írója, hanem ö elvállat egy háztartási alkalmazotti munkát, és ennyi.

tanato 2013.04.24. 10:21:53

@nyuszigonosz: Igen , nem csak gyerekekre vigyázott,összemosódott a két munkakör.

Alice in Wonderland 888 2013.04.24. 10:22:52

@tanato: akkor írok én is valamit...pár hónapja gondolkodtunk egy au-pair lányon, mert szerettem volna dolgozni egy kicsit és nyugodtabban folytatni a francia órákat..így találtam egy au-pair oldalt/fórumot, ahol ezek a lányok-fiúk megosztják egymással a tapasztalataikat és ha pl elmennek egy családtól haza, akkor ők keresnek maguk helyett egy másik személyt...mindent leírnak a családról stb..(nem magyarok, mert nem kizárólag magyarban gondolkodtunk)

Aztán találtam egy magyar lányt is, aki két nap múlva tudott volna kezdeni és volt némi gyakorlata is, francia tudása kevésbé, de fizettük volna az óráit.

Mi végül azért nem döntöttünk mellette, mert a férjemmel úgy gondoltuk, hogy csak fél évről van szó, azt kibírjuk és nem szívesen osztjuk meg az életterünket egy idegennel...így van most egy francia babysitterünk, aki hetente 5x jön 1,5 órára, amíg a francia óráim tartanak.

Szóval, szerintem a másik oldalról is nagyfokú alkalmazkodást kíván, hiszen beengedsz valakit huzamosabb időre az életedbe és a gyermeked életébe (éjjel, nappal és hétvégén is).

A lányok aranyosak voltak, kedvesnek tűntek, örültek, hogy nincs szó házimunkáról sem...de a magánéletünket nem akartuk feladni...

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2013.04.24. 10:24:06

még a végén kiderül, hogy csaj pakoltam teli ruhával a szobát hogy lejárassa a szent családot :)

Alice in Wonderland 888 2013.04.24. 10:26:10

@Babette_: Ha itthon van a lányom, akkor sikerül felülmúlnia a legmerészebb álmaimat is...:) Persze, kizárólag a saját szobájában...bár ahogyan nőiesedik, úgy változik és lesz igénye a rendre. Mondjuk én rendmániás vagyok, sokszor a férjem Nicholas Cage-nek hív, tudod a rendmániás filmje után...a lányom pedig Breenek:)
Nekem ebből kellett engednem, mert nem takaríthatok folyton-folyvást..mindenkit kikészítettem....:) Már jobb a helyzet.

chatinbretagne 2013.04.24. 10:26:40

Nagyon felületes cikk, nem szeretem az általánosítások ilyen öntését.
Ez persze ízlés kérdése, semmi több.
Ami viszont átfutás után is szemet szúrt: Angliában nem csak kétkezi munka várhat a magyarokra. Aki akar és képes, megvan a tudása hozzá, akármilyen állást könnyedén talál. Hadd ne részletezzem, hány ismerősöm dolgozik öltönyös pozícióban. Csak akarat kérdése, de ha nincs meg a képzettség és/vagy nyelvtudás, ne fogjuk arra, hogy 'a magyarokat csak kétkezi munkára veszik fel', mert nem!
Megmosolyogtatóan gyermekded kijelentés: "Anglia az ellenszenvesség ellenére is a legjobb életszínvonallal rendelkező ország Európában". Oh, vajon ezzel a baby-sitter állással ekkora rálátása lett az egész földrészre? Kétlem.... Ugyanis én egy olyan országban élek, Európában, ahol jobb a szociális ellátás, átlagban nem annyira drága a lakhatás, magasabbak a fizetések (minimálbér tutira, de a kétkezi munkások is sokkal többet keresnek), és még sorolhatnám. Jah, kérem, Franciaország...

abaya-oman 2013.04.24. 10:27:51

@tanato: A helyzet kicsit más. Én egyetemista voltam aki zsebpénzért elvileg csak napi pár órát dolgozott és illett volna családtagként kezelni. Vagyis az ismertetoben ez volt. Ehhez képest hozzam sose szóltak, a gyerek mindig velem volt. Bar ez részben az én hibám volt, nem bírtam a sírását hallgatni: "mami éhes vagyok", "mami engedj be a szabadba kérlek" stb. Nem bánom, hogy törödtem vele. Mostanra mar felnőtt és meg mindig eszembe jut néha.

A mi hazvezetononk tudta, hogy dolgozni jön. Mielőtt hozzánk jött egy ománi családnál napi 15-16 órát dolgozott heti 7 nap. Mikor hozzánk jött teljesen meglepődött, hogy van szabadnapja, valóban megkapja a fizetését és embernek tekintjük.

Hogy a kérdésedre válaszolják úgy gondolom meghatározó, hogy voltam a másik oldalon. Mi egy hűtobol eszünk, ő is azt amit mi, melle azt főz magának amit akar, ha pihenni akar pihen. A születésnapját meg ünnepeljük, a karácsonyt velünk tölti de nem dolgozik. Ha épp munkaideje van de el akar menni valahova csak akkori mondok nemet ha nagyon muszáj. Persze a másik oldala a dolognak, hogy az ő szemében ez a gyengeség jele, van hogy szolnom kell, beszéljen kicsit türelmesebben a gyerekekkel vagy épp ideje lenne ezt vagy azt kitakarítani. Szerintem ilyen bentlakásos munkáknál nincs olyan, hogy tökéletes egyensúly.

Alice in Wonderland 888 2013.04.24. 10:29:06

@Evain: Nálunk heti 30-at dolgozott volna, hasonló feltételekkel. Napi 6 órát és csak hétköznap. Ha hétvégén vacsizni mentünk volna, akkor havi egyszer bevállalta volna az estét plusz pénzért.

Thor vagyok 2013.04.24. 10:30:02

Nem értem ezt az ellenkezést azzal szemben, hogy a britek koszosak. Úgy tűnik, van egy halom ember, aki ezt nem szeretné elhinni, tapasztalata ugyan nincs, de rosszul esne a tudat. Én laktam már pár helyen flatshare-ben, és a tanulság az, hogy ha valahova egyetlenegy brit is bekerül, ott már folyni fog a kosz a közös helyiségekben (a szobájukra nem voltam kíváncsi). Amikor kiteszik a lábukat a házból, mind ropogós csilivili külsővel, iszonyat energiákat tesznek a megjelenésükbe, mögöttük viszont a házban a vastag mocsokkal borított padló, retkes fürdőszoba, tonhalkonzervvel felkent konyhapult, négy-öt napokig otthagyott mosatlan és nulla tekintet mindenki másra, aki rajtuk kívül él a földön vagy legalábbis a házban. Valahogy azt gondolom, ha nekem és sok másnak jó néhány ilyen tapasztalata van, az mégiscsak reprezentatív minta, akkor is, ha vannak itt olyanok, akik láttak mást _IS_
Szerintem amúgy a két dolog összefügg - ez és a gyereknevelés - ami szintén nem létezik. Az az egyik fele, hogy a brit kölykök úgy őrjöngenek mindenhol, hogy jobb átmenni az utca túlsó felére, a szülők meg kocsonyás tekintettel révednek a felhőkre mellettük, mintha ott se lennének. De meg se tanítják őket semmire. Amikor látom, mi a nevelés, nem csodálkozom azon, hogy egy-egy ilyen roppant stílusos ruhatárral rendelkező ifjonc ha akarja se tudja hogyan kéne elmosogatni, vagy hogy ha csak üvöltve tud megszólalni, az másnak zavaró. Honnan tudná, nem arra gondolok, hogy nem verték pépesre gyerekkorában, hanem hogy soha egyetlen szülője se szólt annyit, hogy legalább elvárásokat megfogalmazzon, vagy cselekvéseket megmutasson.

Evain 2013.04.24. 10:32:53

tanato, nyuszigonosz:
A mi esetünk egyszerű volt, ugyanis bazira melléválasztottunk. :(
Nálunk a feladat az alábbi volt: a saját+gyerekek szobáját tisztán tartani, a gyerekeket a munkanapjain ellátni (felkelteni, felöltöztetni, megetetni, tisztába tenni, sétáltatni), valamint lista alapján bevásárolni. Minden más (főzés, a ház többi részének a takarítása, heti nagybevásárlás, este gyerekek fektetése, egy darab macska ellátása) a mi feladatunk volt.
Aupairnek volt saját szobája (nem is kicsi), laptoppal, kábeltévés nagyképernyős tévével. Én speciel úgy gondolom, nem volt agyonterhelve (főleg a fentieket olvasva), de lehet, hogy munkavállalóként ezt máshogy látják. :)

Mrs. Clayton 2013.04.24. 10:34:28

@charlieharper: ne is mondd, amikor kiköltöztem fogalmam nem volt róla, h a város melyik része a bevándorlóké és melyik az angoloké, egyszer álltam sorban a hozzám legközelebb lévő Tesco pénztáránál, apuka 2 kisgyerekkel, kb 3-5 évesek, épp fizetne, beteszi a kártyát az olvasóba, ütné a pin-t, de a gyerek belematat, így elüti, ez megismétlődött 5x, már a pénztáros is meredt szemekkel nézett, h mi folyik, apuka nem rakta volna le a gyereket, h beüthesse a kódot és menjen, nem, szte a kártyaolvasó baszogatása jó játék a gyereknek,
na többek közt ezért is költözöm át olyan részre ahol nincsenek se bevándorlók, se prolik csak normális középosztálybeliek akár boltban, utcán, meg a szomszédomban, mert az alsóbb néprétegben nem is akarnak disztingválni

nyuszigonosz 2013.04.24. 10:34:35

@abaya-oman: Te akkor, mint valahol fentebb írta, évekkel ezelött egy még klasszikus aupair voltál. Azok még azok voltak, akik ténylegesen diákok, és zsebpénz- nyelvtanfolyam ellenében nyelvi környezetben nyelvet tanultak, tapasztalatokat szereztek.
Mégis többet tettél, mert ez is emberfüggö dolog.

A poszt írója veled ellentétben munkát keresett - bentlakásosat, gondolván ezzel is megspórolja a lakhatás és ellátás gondját.
Aztán meg nem tetszett neki. Ez - is - van.

Alice in Wonderland 888 2013.04.24. 10:34:36

@Evain: Ne viccelj, jobbat keresve sem találhatna.
Hogyan veszélyeztette a gyerekeket?

orange85 2013.04.24. 10:36:44

@chatinbretagne: gratulálok neked hogy van olyan szinten a nyelvtudásod/van egy olyan szakmád amire franciban van kereslet.én is oda mennék ha tudnék de nem véletlen nem olyan vonzó mint anglia.a lakhatás nem olyan drágaaa?ez meglep,persze attól is függ hol vagy de ha a fővárosok tekintetében vesszük akkor nem vagyok biztos benne hogy London drágább Párizsnál.

nyuszigonosz 2013.04.24. 10:36:57

@Evain: Látod, és akkor mégsem tetszett neki!
Szétmegyek az ilyeneken!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.24. 10:38:39

@orange85: ezzel azert vitatkoznek. igenis szamit az otthoni tapasztalat. en a szakmamban helyezkedtem el uk-ban es igaz, hogy masfelekepp terveznek, mint mo-ban, de elfogadtak a tapasztalatom es ugyan azt csinalom mint otthon, annyiert, mint az angolok.

tanato 2013.04.24. 10:42:33

@abaya-oman: Nagyon szépen köszönöm az infót.Örülök hogy személyedben sikerült megismernem egy olyan hölgyet aki már volt mindkét oldalon.Így kerek a kép.Érdekes amit írsz hogy a jóindulatodat gyengeségnek érzékeli a házvezetőnő és kihasználja alkalmanként.Ilyen a civil életben sima munkahelyen is előfordul,a megengedő főnököt gyengének nézik és kihasználják a beosztottak.Hát még egy bentlakásos munkánál,ez jobban kijön.

Seang Lee 2013.04.24. 10:45:56

mint leendo (magyar) szulo, Angliaban: a bebyszitter nem statusszimbolum hanem az egyetlen lehetoseg a gyereknevelesre (kiveve ha az ember milliomos es az anyukanak nem kell par honap utan visszamenni dolgozni). aki nem vallal itt gyereket az a valoszinuleg nincs tisztaban a bolcsode/ovoda es iskola arakkal. a posztolo egy rossz csaladot fogott ki, ez is elofordul sajnos. a parom angol, es aki azt mondja az angolok koszosak, valoszinuleg csak rossz helyeken fordult meg. tartozkodjunk az altalanositasoktol. ismeroseim barataim itt 80%-ban angolok. legtobbjuknel nagyobb a tisztasag mint anyameknal. a live-in babyszitter alkalmazasanal ahogy paran mar elmondtak fontos a kolcsonos tisztelet.

váj mí 2013.04.24. 10:46:36

@chocco channel: Hm, azt nézd majd meg, hogy az osztrák társadalmat is milyen éleslátóan elemzi majd ki, szintén pár hónap tapasztalat után.
Én ugyan nem vagyok a posztolóhoz hasonló szerencsés, aki egyszerre lát át múltat és jövendőt, de nekem az angliai tapasztalataim teljesen más jellegűek. Pedig én sem top-menedzser voltam.

@tanato: Talán nem annyira sötét a helyzet, valóban, de egy au pair akkor is inkább bentlakó cseléd, mint családtag. És aki au pairnek utazik ki, jobb ha számít erre az eshetőségre is, különben úgy fog majd állni a helyzet előtt, mint Pintér Sanya a márciusi hóesésben. Vagy mint a posztoló.

Sanyi9 2013.04.24. 10:47:51

Amugy ez az au-pairkedes nem nagyon huzos peldaul az apanak? Marmint, ha az idosodo feleseg (35-40 eves, sokszor nincs is otthon) melle bekerul a hazba egy 19-20 eves csaj, akkor akarmennyire civilizalt az ember es visszafogja magat, egy par gondolat csak atfut a fejen. Es onnan mar csak egy lepes... Vagy rosszul latom?

zaza pipi 2013.04.24. 10:48:23

@Karinette:
akkor biztos az is meglepne, amikor azt kiabálja az ötéves, hogy kussoljál, anyám fizet, hogy vigyázz rám, te egy senki vagy.

és az is, amikor rájön, hogy te vagy az egyetlen harminc mérföldes körzetben, akitől emberi szóra számíthat és valamiért (???) erre rácuppan. talán mert gyerek... na ettől anya valóban nagyon ideges lesz.
annyira, hogy a fürdőszoba ajtaja előtt nekiáll vitázni, hogy azok ott bent az ő gyerekei, mert valahogy (már megint) előbb értél oda, amikor hallottad, hogy a nagyobbik a víz alá nyomja a kisebbiket. de akkor sem a gyerekéhez megy, hanem a sittert basztatja, amihez remek hangaláfestést biztosít a háta mögül jövő síró fuldoklás.

na mindegy. talán találkoztál már angol turistákkal tengerparton. na azokat képzeld el kicsiben

Mrs. Clayton 2013.04.24. 10:49:34

@Karinette: ez sztem csak megszokás kérdése, nekem először nagyon furcsa volt otthon, amikor leszerződtettünk egy bejárónőt, hiszen mégis csak egy idegen mászkál a lakásomban, meg mit fog gondolni, ha meglátja az ágyamat bevetetlen, meg a mosogatóban a mosatlant
aztán kb fél év alatt olyannyira aktivizálta magát, h néha már sütött is meg mosott, vasalt
addigra annyira természetes volt, h ott van és látja az alsóneműmet is, h eszemben sem volt reggelente beágyazni v betenni az edényeket a gépbe, h fenntartsak egy nem is valós látszatot

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.24. 10:49:48

@Karinette: a képeken látottakhoz képest még én is egy Bree vagyok.
ami nem könnyű egy ilyen házban.

tanato 2013.04.24. 10:50:54

@Karinette: Jogos ,tényleg alkalmazkodni kell ha egy idegen lakik a házatokban és az sem jó hogy belelát a magánéletetekbe.Így azért jobb hogy nem lakik ott a babysitter.Na meg egy magyar nő nincs is ilyenhez szokva,feszélyezi a dolog úgy általában.Nyilván aki ilyen szituációban nő fel,és gyermekkorában is van a házban bentlakó au-pair az jobban bírja ezt tolerálni.

tanato 2013.04.24. 10:51:56

@Jess G: Te melyik országban élsz?

Evain 2013.04.24. 10:54:19

@Karinette:
Túl sok részletet nem akarok kitenni, dióhéjban annyit, hogy hagyta az alig 2,5 éves gyereket februárban a nulla fokos csatornába hullani az első alkalommal, hogy egyedül vitte a két gyereket sétálni. Utána meg képtelen volt a tetteiért felelősséget vállalni (azaz magára csukta a szobaajtót, és ha nem szólunk neki, hogy beszéljük már meg mi történt, tán még most is ott ül).
Nem 18 éves volt.
Lehet kellett volna egy ilyen posztot kinyomtatni neki. :)

nyuszigonosz: nem tudom, olyan érzésem van, hogy sokaknak elképzelésük sincs, hogy mit lehet és mit nem, vagy valami csodát várnak, nem tudom.

tanato 2013.04.24. 10:54:46

@Jess G: Köszi,és a bejárónő bentlakásos vagy csak tényleg bejár és este hazamegy?

Din Serpahis 2013.04.24. 10:55:16

Angol életszínvonal...hát izé... Szerintem oda csak annak érdemes menni, aki össze akar gyűjteni némi lóvét, aztán a lehető leggyorsabban hazajönni.
London valami kriminális, fizethetnének akármennyit, akkor sem laknék ott.

Ha hosszútávon gondolkozik valaki, akkor inkább skandinávia, és persze a nonplusultra, Svájc....

szilim 2013.04.24. 10:56:21

Eddig azt hittem rossz szülő vagyok, mert nem engedem, hogy a két gyerek egész este és délután, mikor nem vagyunk otthon a Samsung tv-t bűvölje, s nem engedem őket közösségi életet élni, nem veszek nekik okos telefont, csak ha tesznek is érte valamit, de úgy látszik ebből a cikkből, nem én csinálom rosszul. Milyen jól látszik, hogy a gyerekek is rájönnek szépen lassan honnan kapnak több szeretetet.

Zuiro · http://zuiro.blog.hu 2013.04.24. 10:57:35

@pamut: a kérdés nagyon jó, örülök, hogy valaki felvetette. Úgy gondolom, hogy méltatlanul mellőzve van ez a téma itt a blogon. Egy-két üdítő kivételtől eltekintve, nem sok szó esik a magyarok által indított vállalkozásokról külföldön. Én is most kezdek vállalkozásba itt Angliában, és elmondhatom, hogy egyáltalán nem stresszesebb, mint alkalmazottnak lenni, sőt! A munkahelyemen, amit nemrég adtam fel, sokkal stresszesebben éltem meg mindennapjaimat, mert mindig ott lógott a levegőben, hogy holnap vajon kit fognak elküldeni. Ez a stressz azóta megszűnt, sokkal több energiám van és jobban is alszok, holott tudom, elveszthetem az egész befektetett tőkémet. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy kezdjen vállalkozásba, ha érez hozzá affinitást és van elegendő bátorsága, tőkéje.

M. Péter 2013.04.24. 10:58:13

@La Pantera: Nekem meg pont azt tűnt fel, hogy a barátaim, kollégáim milyen sokat foglalkoznak a gyerekeikkel, és milyen jól neveltek a gyerekeik. Pl. amikor egy ismeretlen férfira azt mondta a gyerek, hogy "that man", kijavították, hogy ezt úgy illik mondani, hogy "that gentleman".

Mrs. Clayton 2013.04.24. 11:01:47

@tanato: hetente 2-3x jött és kizárólag takarítás volt a feladata alkalmanként 2-4 órában, aztán annyira jól érezte magát, h végül sütött, mosott vasalt is meg volt h a kertben összesöpörte a leveleket, sőt lepaktált a szemetesekkel, akik korábban a túltöltött kukákat nem vitték el, de ő lefizette őket pár üveg sörrel
én nem ismerek olyan családot, akinél ott lakik vki, azért eléggé jól elkérik így is a pénzüket a bejárónők, ki fizetne annyit meg hol szállásolnák el, ahhoz kellene egy külön részleg nekik, meg van nekik is családjuk, eléggé hülyén venné ki magát, ha nem tudna hazamenni
arról nem is szólva, h óradíjban sokkal többet megkeres, mintha bent lakna, jó ott a koszt-kvártély jár, de senki se szereti sztem ennyire kiszolgáltatni magát

tanato 2013.04.24. 11:01:53

@Sanyi9: Egy ismerős lány a városunkból még anno vagy 15 éve ment au-pairkedni Németországba,és egy alkalommal anyu hamarabb hazaérkezvén intim helyzetbe találta őket apuval.Hatalmas cirkusz lett,rendőrségi ügy is mert a német nő tettlegességre is ragadtatta magát.A lányt kizavarta a hidegben egy szál pendelyben az utcára,a szomszédok fogadták be.Szóval ilyen is van ,de véleményem szerint ha valaki meg akarja csalni a nejét nem kell ahhoz bentlakó lány,megy az anélkül is.Persze visszatérve az esethez a lány aput okolta hogy erősen nyomult,apu meg a lányt hogy kihívóan viselkedett,mint ahogy az szokott lenni.Érdekesség hogy később más országban férjhez ment a lány és már két gyerekük van.na meg folyamatosan tartanak bentlakó au-paireket is.

abaya-oman 2013.04.24. 11:02:34

@nyuszigonosz: Nyelviskolat nem fizettek. A zsebpénzbol nem telt volna ra. Arra anyukám el adtak a pénzt.

tanato 2013.04.24. 11:03:37

@Jess G: Köszi az infót,valóban Európában azért a bejáró típusú háztartási segítség dívik nem a bentlakó típusú az a harmadik világban szokásos.

Alice in Wonderland 888 2013.04.24. 11:05:56

@zaza pipi: Tényleg meglepne. Pusztán azért, mert én még nem láttam ilyet- de ettől még létezhet.
Sok mindent nem láttam, ami pedig létezik.:)

Csak szörnyű belegondolni is...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.24. 11:06:02

@Sanyi9: ezaz, csodalom, hogy nem keszulnek ki. illetve meg senki nem jott azzal, hogy megakartak batni.

Mrs. Clayton 2013.04.24. 11:06:49

@M. Péter: nyilván minél magasabb státuszú egy család annál inkább tud és akar viselkedni, s ezt elvárja a gyerekétől is
épp erre céloztam, h nálunk a ny-i városrész Tescojában nem fordul elő, h a gyerek veri magát a földön, az anyja meg 10 méterről ordít neki,h keljen már fel, míg a k-i városrészben ez totál általános, igaz csirkeszárnyat sem tart a Tesco a ny-i üzletében, sőt lengyel cuccokat sem

chatinbretagne 2013.04.24. 11:07:32

@orange85: Párizs egy külön fejezet, persze, London is. Én a Riviéra - Provence környékét ismerem jobban, ami az ország 2. legdrágább területeit foglalja magában. Minden a környéktől függ, de azért saját tapasztalatom szerint ami Angliában egy szoba bérlési ára egy jó környéken, az itt egy kis lakás ára egy szintén jó környéken. Persze annyi mindentől függ, meg a szerencse is egy fontos tényező, de határozottan az a véleményem, hogy itt olcsóbban meg lehet úszni a lakhatást. Többek között a sokat szidott francia bürokrácia segít ezen, mert egy bonyolult módon itt azért a hivatalos, hosszú távra kiadott albérletek ára maximalizálva van (kerülettől függően).
Azért nem olyan vonzó a magyarok számára, mert sokkal bonyolultabb a letelepedés, még egy bankszámlát sem egyszerű nyitni, hát még a lakhatás-bankszámla-egészségügy bürokráciai útvesztői.... Kafka elbújhat néha.... Ezen túl pedig azért megnézném, hány angolul beszélő magyarra jut egy franciául értő honfitárs... plusz angolul alapszinten makogó már mehet bizonyos kétkezi munkákra Angliába, mindenki segít neki, míg itt valóban kell beszélni franciául, hogy számításba vegyenek. Pont a fentebb említett papírügyek elintézése szinte lehetetlen a nyelvtudás nélkül. Tehát ezek miatt gyakori Anglia és ritka Franciaország, ha a célországokat nézzük.
Viszont állításom az volt, hogy életszínvonal tekintetében Franciaország jobb. Legalábbis élhetőbb. Ha már egyszer le tudtál telepedni. (Az a nem véletlen, hogy millió angol-angol, aki megteheti, átjön ide élni.)
Csak a letelepedés bonyolultabb, mint Angliában. Másik szempontot pont ez veti fel: a fiatal kivándorlók a kezdeti nehézségekkel nem akarnak vacakolni, nekik egyszerűbb Anglia - és különben is ott lakik már egy csomó ismerősük, úgyhogy a tömeg tömeget csinál elve alapján telik meg az a pici sziget....

Alice in Wonderland 888 2013.04.24. 11:09:24

@Jess G: Biztosan. Csak a férjem nem is akar hozzászokni. :)

Most, hogy a tinilányunk nincs itthon nyárig és a kicsi már alszik este 8:30-kor kimondhatatlanul élvezi, hogy ruha nélkül mászkálhat itthon...amit ugye nem tehetne meg, ha valaki még velünk lakna...

Alice in Wonderland 888 2013.04.24. 11:10:41

@tanato: Igen, hosszú távon valószínűleg zavarna.
Ám a férjemet jobban, ő szereti a kis privát külön szféránkat.

Alice in Wonderland 888 2013.04.24. 11:15:35

@Evain: Igazatok volt, hogy befejeztétek vele...én is ezt tettem volna...féltem rábízni a kicsit én is a francia kislányra (17 éves), de ügyesen megoldja, bár a hisztikkel nem tud mit kezdeni, akkor közbe kell lépnem, ugyanis a törpe érzi, hogy ezen a téren tapasztalatlan, így aztán bepróbálkozik. Nem durva dolgokkal, csak úgy tesz, mintha nem értené vagy éppen elkezdené irányítani, hogy ezt vagy azt csinálják...

Ám ebben is fejlődünk, kezdi érteni, hogy a kislánnyal sem bánhat úgy, ahogy akar. Ott is érvényesek az alapszabályok. Így inkább most azt veti be, hogy azokon a nyelveken beszél hozzá, amiket a leányzó nem ért...de aztán a közös játék érdekében kb 3 perc múlva átvált a közös francia nyelvre...
Egymáshoz kellett szokniuk.

Mrs. Clayton 2013.04.24. 11:19:03

@Karinette: kétségtelen, h vannak olyan kompromisszumok, amiket nem feltétlenül éri meg megkötni
ugyan nem szorosan kapcsolódik ide, de egyszer megismerkedtem egy vidéki kórház igen elismert orvosával, aki elhívott magához
egyszer csak eltűnt az egyik szobában majd megjelent teljesen levetkőzve egy kisgatyában, s így állt neki limonádét készíteni a nyári hőségben, szóval nem mindenki szívbajos annyira, h a kisgatya képes legyen feszélyezni vendégek előtt

Alice in Wonderland 888 2013.04.24. 11:19:40

@chatinbretagne: Tökéletesen igazad van sok mindenben.
Az angliai magyar munkavállalói helyzetet nem ismerem, csak innen, de a franciával kapcsolatban maximálisan egyetértek.

Az meg pláne igaz, hogy sokkal kevesebben beszélnek franciául a magyarok közül, mint angolul.

tanato 2013.04.24. 11:20:27

@Karinette: Tényleg nehéz lenne megszokni,nem lehet úgy elengednie magát az embernek,ahogy akarja.Valószínűleg azon országokban megy ez jobban ahol már ebben a rendszerben nő fel a gyerek és ezt szokja meg.Leginkább a harmadik világ középosztálybeli gyermekei.

Alice in Wonderland 888 2013.04.24. 11:20:59

@Jess G: :) Jófej lehetett... a férjem sem szívbajos, de nála az a gond, hogy gatya sem jön szóba...:) Így az au-pair kilőve...:)

tanato 2013.04.24. 11:22:21

@Karinette: Trianon szindróma,sok szülő elutasítja a gyerek francia tanulását,mert még mindig a franciákat hibáztatják úgy am.bolck Trianonért.

váj mí 2013.04.24. 11:23:53

@Karinette: Hm, talán egy hímnemű au pair ... ;)

Globetrotter2014 2013.04.24. 11:26:31

Megint a szokásos, én vagyok a magyar jani én xartam a spanyol viaszt ezek az agnolok csak afféle barbár népek.

Mégis, nem lehet hogy valamit mi csinálunk xarul? Hogy az angolok németek stb azért állnak így mert nem a gyerkre nyomják el az idejüket hanem dolgoznak, és arra öszpontosítanak? Lehet hogy nem attól lesz valaki jobb ember hogy a szülei egyfolytában a nyakán ülnek?

Elég közeli élményem van ammagyar tanári/pedagógus mentalitásról.

Lehet hogy nem mindenki hülye csak a posztoló pedagógus helikopter? :)

spangolo 2013.04.24. 11:26:52

@tanato:
Ha szereted a feleséged csúnya nanny-t veszel fel.

Ha nem szereted - csinosat.

M. Péter 2013.04.24. 11:27:18

@chatinbretagne: A franciák meg jönnek Londonba, a lakosság kb. 5%-a francia.

Taxomükke (UK) 2013.04.24. 11:30:29

Hát ez azon kevés írások egyike volt, amit nem bírtam végigolvasni, csak végigszaladtam rajta.
Mi a büdös picsának kell ott maradni valahol, ahol ennyire szar??? Pisztolyt tartottak a fejedhez?
Sokkal kevesebb gond van az öregekkel. Már leírtam párszor: bentlakásos ápolóként dolgozom, egy idős urat gondozok. Alkalmazottként. Fizetve van az utazásom, nincs szállás- és étkezési költség, 28 nap fizetett szabadság egy évben, a nettó fizu havi 1200-1500 font.
És nem cirkuszol senki, és a szülők már rég meghaltak.

tanato 2013.04.24. 11:30:58

@spangolo: Erről van szó pontosan,ha szereti a feleségét,lehet akármilyen nanny.Ha meg csalni akar nem ezen múlik.Akkor elmegy máshová.

Mrs. Clayton 2013.04.24. 11:31:28

@váj mí: persze, aztán a két pasi mint a pávák mutogathatnák magukat, versenyezhetnének h kinek van nagyobb :-D

Globetrotter2014 2013.04.24. 11:31:52

@M. Péter: spec Provance és pláne Dordogne híres arról hogy az angol nyugdíjasok idős éveikre áttelepülnek. Gyakorlatilag a kiürült vidéket ezek a nyugdíjasok virágoztatták fel újra. De ezek nem csóri népek, nekem úgy tűnt pergordban az autók 20%-a jobbkormányos range rover.

Csak ehhez kell egy olyan vidék ami hibátlan, és Dorgone ill Provance ilyen. A cote d'azur és a magas alpok nyilván más mivel ott a tenger és a hegyek.

Evain 2013.04.24. 11:33:05

@Karinette:
Nálunk idősebb volt a lány, de saját kárunkon jöttünk rá, hogy a kor és az egyetemi végzettség nem garancia semmire. :D

Na majd a következővel sooookkal okosabbak leszünk! :D

A privát szféra feladása valóban nehéz dolog, de mi úgy voltunk vele, hogy a gyerekvállalás eleve a korábbi életvitel feladását jelenti, és ez átmeneti állapot, szóval egy próbát megér. :)

andaluzkutya 2013.04.24. 11:34:54

@Mr. Long: Az általam említett norvég cikkben többet megemlítették, hogy a családfőnek voltak egyéb elvárásaik is...

tanato 2013.04.24. 11:35:49

@Taxomükke: Az két külön foglalkozás,a házi idősgondozó meg az au-pair.Az idősekkel sem könnyű bánni.A különbség hogy ott a munkaadó egy idős házaspár,vagy egyedülálló idős személy,az előzőnél meg egy kisgyermekes fiatalasszony.És lévén fiatal nőről van szó azért jobban oda tud figyelni az alkalmazottjára hamarabb észleli a hiányosságokat úgy gyereknevelés mint takarítás vonatkozásában.

Mrs. Clayton 2013.04.24. 11:36:31

@Taxomükke: azért időseket gondozni sem leányálom,pl ebben a házban ahol lakom van egy idős demens úr, egy súlyos értelmi fogyatékos fiú, szoktam beszélgetni a gondozójukkal, amikor találkozunk a parkolóban, és eléggé nehéz nekik is, pl amikor az öregúr éjjel 50x húzogatja a wc-t és nem lehet leállítani, amikor alattam a srác bömböl éjjel, mert senki sem tudja, h mi a baja,ő meg nem tudja elmondani

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.24. 11:37:06

asszony hogy fogom rabeszelni egy aupairre? mert engem nem kell :)

tanato 2013.04.24. 11:37:14

@Evain: Melyik országban éltek?

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.24. 11:38:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ennek eredményeképpen a hajléktalanoknak illatozniuk kéne.

Mrs. Clayton 2013.04.24. 11:40:28

@Babette_: ők még abban a fázisban vannak, h rájuk még ragad, át kell esniük a holtponton, mert onnét majd kopni fog a kosz :-)

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2013.04.24. 11:41:14

@Jess G: nem könnyű az idősekkel, ez igaz, de a bemutatkozásnál gondolom meg van adva, hogy milyen állapotú a gondozott, még a gyerekeknél ez eléggé zsákbamacska, a szülőkről már nem is beszélve.

váj mí 2013.04.24. 11:42:14

@Jess G: És lehet, hogy még élveznék is... ;)

@Taxomükke: Hm, mikor a nagypapám az Alzheimer olyan stádiumába jutott, hogy egyedül már képtelen volt ellátni magát, és ameddig nem talált a család egy valóban jó bentlakásos otthont számára, én felügyeltem őt, cirka 3 hónapig. Őt szó nélkül pelenkáztam, elláttam, gondját viseltem. Ugyanezt egy idegen demens öreggel, valszeg nem lett volna sem gyomrom, sem idegrendszerem megtenni. Apropo, nem ismered Frengit véletlenül?

@Evain: Szerintem ez nem kor vagy iskolázottság kérdése. Én speciel az életben nem lennék jó au-pairnak. Nincs türelmem a gyerekekhez, nem tudok hosszabb távon, mit kezdeni velük.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.04.24. 11:42:17

Az hogy mi az aljamunka nézőpont kérdése.
Otthon például az aszfaltozás aljamunkának számít és csak a famiárisan hiperpigmentáltak végzik. Való igaz kurva szar meló.
Itt londonban echte angolok csinálják.

chatinbretagne 2013.04.24. 11:43:10

@M. Péter: kábé 1 millió francia él (ment tanulni vagy dolgozni) külföldön. a legújabb statisztikák szerint. ennek nagy része Anglia, Kanada, USA. viszont ez 50 millióból nem annyira sok, másrészt a fő motivációjuk más, mint nekünk, kelet-európaiaknak: ők világot akarnak látni, kalandozni, máshol is lenni. a gazdasági elégedetlenség, a pénzkeresés, pénzgyűjtés egyáltalán nem szerepel az okok között, tehát nem életszínvonal kérdése az Angliába települő franciák nagy száma.
az igaz, hogy jellemzően az angolok se pénzt gyűjteni jönnek ide :) Bretagne-t érdemes megnézni, kábé lassan több az angol lakos, mint a francia (psszt, bocs, breton! nehogy meghallják, hogy le-franciáztam őket, mert kapok a fejemre)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.24. 11:43:16

@Taxomükke: "szülők már rég meghaltak."

ez esetben ez mekkora előny, hallod-e:D

tanato 2013.04.24. 11:45:40

@Evain: Köszi az infót!Az említett au-pair magyar volt?

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2013.04.24. 11:46:08

@diggerdriver: Tényleg, most, hogy "mondod" :) A környékünkön elég sok aszfaltozási munka volt az elmúlt két évben és mindig csak angolokat láttam ezt csinálni.

Mrs. Clayton 2013.04.24. 11:47:36

@RecsölGrin: ez lehet, de míg egy gyereket szép szóval egyébbel le lehet állítani, megnézem, amikor egy 20 éves erős fiút lefog egy nő, mert veri a fejét a falba és üvölt teli torokból az éjszaka közepén
szóval a két munka nem nagyon hasonlítható össze

Evain 2013.04.24. 11:50:16

@váj mí:
Jogos, de te, ha tudod, hogy nem lennél alkalmas aupairnek, akkor nem jelentkezel aupairnek. Itt pont az volt a gond, hogy az illető azt hitte, hogy alkalmas. Nem volt az.

@tanato: igen, kimondottan magyar lányt kerestünk/keresünk.

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2013.04.24. 11:53:09

@Jess G: fér
Félre ne érts nem mondtam, hogy összehasonlítható, hanem az idősgondozásban nagyjából lehet tudni előre, gondolom, hogy kit, mivel kapsz és lehet szelektálni ettől függően.
Az au-pairek fogadócsaladjai pedig eléggé lutrik.

FattyúLord 2013.04.24. 11:54:02

@diggerdriver: igen, ezen én is mindig elcsodálkozok, de gondolom itt jóval magasabb bért kapnak, mint otthon... én mondjuk nem csinálnám.

tanato 2013.04.24. 11:58:40

@Evain: Nem biztos hogy jó ötlet.A fentebb németországi kalandjai miatt említett magyar lány,aki később más országba költözött,férjhez ment,két gyermeke született,először egy magyar au-pairrel próbálkoztak,de nem igazán vált be az általad említett okok miatt sem.Hamar visszabeszélős lett,nem törte magát nagyon/nem takarítónőnek jöttem ide stb./Valószínűleg zavarta hogy egy másik magyar hölgy ilyen statusba jutott,ő meg nem, ezért megváltak tőle gyorsan.Később felvettek egy trópusi országból jött lányt,aki jobban tolerálta az ezzel a munkával járó feladatokat kötelességeket.vele most is jól elvannak.

tanato 2013.04.24. 12:00:56

@RecsölGrin: Így van,szerintem is egy fiatalasszony szorosabban tudja fogni az au-pair lányt,mint egy leépült magáról sem tudó idős személy,az idősgondozót.

Mrs. Clayton 2013.04.24. 12:01:01

@RecsölGrin: az egész élet egy nagy lutri, sokszor hallani, h ez ilyen munkahely meg olyan, ilyen magasak az elvárások és mennyire ahhoz idomulnak a juttatások stb aztán menet közben kiderül ha a helyzet mégis mennyire más, mert az elvárás baszogatást jelent a juttatás meg örülj h van munkád

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2013.04.24. 12:01:33

@Evain: Ott a pont, de nem mindenki (inkább a többség nem) tudja felmérni a valódi képességeit.
Tudod ezt jól mutatja, hogy Magyarországon mindenki ért a focihoz meg a tanításhoz (gyerekneveléshez). Főleg mikor kéretlen "jóindulatú" megjegyzéseket osztogatnak vadidegenek a gyerek helyes és megfelelő viselkedése, fejlődése, étkese....stb kapcsán.

Taxomükke (UK) 2013.04.24. 12:01:45

@Spacecake: Én is a pénz miatt, de itt több a pénz és kevesebb a gond.
Ha meg nagyon rossz valahol, akkor lelécel az ember, nem fogok hónapokig szenvedni. Ilyen esetben szólnék a munkaadómnak, hogy nem bírom, osszanak be máshova. Au-pair esetében, ha "egyéni vállalkozóként" szegődött el, akkor még egyszerűbb: összepakolok és csá.
@tanato: @Jess G: Persze, nem feltétlenül leányálom, de mindig van mód a változtatásra.
@váj mí: Nem ismerem Frengit.

váj mí 2013.04.24. 12:01:49

@Evain: Naja, de a szükség nagy úr. Mint a posztoló esetében is.
Az au pair fogalma eléggé megváltozott. Eredetileg ugyanis nagyjából azt jelentette -két ország közti viszonylatban-, hogy fiatalok, jobbára diákok elmentek egy idegen országba au-pairkedni, meghatározott időre, aminek elsődleges célja részükről a nyelvtanulás, más kultúra megismerése volt, cserében gyermekfelügyeletet biztosítottak a befogadó családnál, és kaptak némi zsebpénzt. Zsebpénzt. Nem megélhetést, csak zsebpénzt.
Nos, ez a funkciója az au-pairkedésnek teljesen háttérbe szorult, ma már az ingyen szállás, ellátás, megélhetés a fő szempont. Ezért is írtam korábban, hogy ma az au-pair leginkább bentlakásos cseléd státuszban van.

bloodybetty 2013.04.24. 12:02:04

"Egy nap beszélgettem egy ír férfival, aki beházasodott egy brit családba. Ő mesélte el, hogy neki 14 évig tartott, mire feljebb jutott a cégénél, pedig ő nem keletről jött.
Több ízben tapasztaltam, hogy a magyar egyenlő az arabbal, törökkel, aki soha nem fog feljebb jutni a kétkezi munkásnál. Biztosan tudtok ellenpéldát (én sajnos nem), de annak akkor vagy nagyon szerencsésnek kellett lennie, vagy nagyon sokat küzdött a feljebb jutásért."

Ellenpéldát? :D Szinte csak azt ismerek.

váj mí 2013.04.24. 12:03:13

@Taxomükke: Bocs, csak mert hasonló területen tevékenykedtek, és elképzelhető lett volna, hogy összefuttok.

Taxomükke (UK) 2013.04.24. 12:04:46

@Jess G: Az ilyen súlyos állapotú beteget pedig egy megfelelő intézményben kell elhelyezni.
Más.
Kb. 4 hetenként látok egy online hirdetést, gyanúsan hasonló megszövegezéssel, miszerint magyar-angol vegyespáros keres au-pairt. Namármost nem hiszem, hogy csupa idiótát alkalmaznak, szerintem velük lehet komoly gond. Kíváncsi lennék, miért kell nekik havonta új bébicsősz...

Taxomükke (UK) 2013.04.24. 12:10:12

@váj mí: Csakhát nem tudom, kit rejt e név... :)
Amúgy meg szerintem sok százan dolgozunk magyarok Angliában bentlakásos ápolóként, sok különböző cégnél.
Szóval nem valószínű, hogy ismerem. Két magyar srácot ismerek itt a cégnél, meg nem személyesen egy lányt, meg interneten át egy magyar csajt, ő másik ügynökségnél van.
Szóval csak annyit akartam mondani, hogy ez a jellegű munka nem igazán nehéz, az a rossz, hogy folyamatosan itt kell lenni, és hogy emiatt időnként unalmas, de amúgy anyagilag nagyon megéri, és ha valakinek az elsődleges cél a pénzkereset, akkor egy évig szerintem simán jó. Mondjuk én közben folyamatosan küldözgettem az önéletrajzomat ide-oda, úgyhogy májustól már más állásom lesz.

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2013.04.24. 12:10:24

@Jess G: Igen, de ennek az egésznek a lényege, hogy ha nem azt kapod amit ígértek, akkor jelezni kell. Ha így sem működik, akkor lehet váltani.
Persze ki mennyire komprumisszum kész, de nem muszáj tűrni, olyan nincs, hogy nincs más megoldás, lehetőség.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.24. 12:15:15

Hát az én értő olvasásom elveszett ott, hogy "kimozdult az implantátumom is".

váj mí 2013.04.24. 12:15:58

@Taxomükke: Úúúúú, bocs, valamiért azt hittem, Németországban vagy, mint Frengi.
Végül is, ha nem teljesen magatehetetlen idősek ellátásáról van szó, akkor valóban, számomra is szimpatikusabb, mint a gyerekfelügyelet. Már ha választanom kellene.
Megkérdezhetem, milyen új melód lesz hamarosan?

Mrs. Clayton 2013.04.24. 12:17:30

@Gilda66: hát majdnem kiesett a műfoga, mert a gyerek akkora sallert lekevert neki
h ebből az következik-e h a műfoga volt ennyire gagyi, v a gyerek volt ilyen erős, azt mindenki döntse el maga
esetleg egy 3. verzió a gyerek nagyobbat ütött annál, mint amit az ember kinézne belőle, a műfog meg a hatás erősítése miatt került a mondatba

váj mí 2013.04.24. 12:20:00

@Gilda66: Értsd: mehet vissza a fogorvosához új protkóért. Bár ha egy 4 éves kölyök képes akkorát ütni, hogy attól meglódul, talán jobb lenne fogorvost váltani.

Taxomükke (UK) 2013.04.24. 12:21:21

@váj mí: Ne is kérdezd... :) Helyettesítő tanár leszek (supply teacher), úgyhogy módomban lesz közelről megismerni az angol ifjúságot.
Mondjuk ezt is csak egy lépcsőfoknak tekintem, a célom vagy egy "rendes" állás, vagy vállalkozás. Itt lényegesen kedvezőbb feltételekkel lehet vállalkozni, mint otthon, de ezt mindenki tudja.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.24. 12:21:44

vagy a mell implantatuma, hirtelen arra gondoltam, amikor olvastam a cikket

Taxomükke (UK) 2013.04.24. 12:22:18

@Jess G: Ja, én aszittem, a botox mozdult meg az ajkában...

Mrs. Clayton 2013.04.24. 12:24:08

@Taxomükke: hát, akikről írtam mind itt laknak a házban, miért is laknának otthonban? ez az ő saját lakásuk, a szellemi fogyatékos fiúhoz hetente szokott jönni az anyukája/apukája is látogatni, bár kétlem, h bármit felfogna a szituból

váj mí 2013.04.24. 12:25:43

@Taxomükke: Huhh, őszinte részvétem előre is. A másik meló, amit nem igazán végeznék szívesen, az a tanári. Egyszer már volt benne részem. Egy teljes tanévig bírtam. Bár nem is a kölykökkel volt probléma... már a szokásosokon kívül.
Anyámat mindig csodáltam, hogy imád tanítani. Hm, nem sok pedagógusi vénát örököltem tőle.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.24. 12:34:33

@váj mí: Na nem ezzel volt bajom, a mondatot �ettem! :-)
Val�n�nagyobb ajkakra v�ott, ez� be�tt egy ilyet.
Ezzel �g�n nincs baj, b��jobban szeretem a term�etess�t.
Viszont az a tapasztalatom, hogy az ilyen n�em �en csel�munk� v�nak, � ��m szerint rossz munk�v�sztott...

váj mí 2013.04.24. 12:36:35

@Gilda66: Huhh, megpróbálnád még egyszer ékezetek nélkül?

BTBTBT 2013.04.24. 12:36:48

@Din Serpahis:
"Ez a UK experience szerintem túl van misztifikálva némileg. Most egy jóbarátom kézül angliába melózni, felrakta a CV-jét a monster-re, rögtön az első nap, három skype interjúra hívták be (oké, ő informatikus, na de azért mégis mutat valamit a dolog)"

Nincs az tulmisztifikalva. Attol, hogy valaki "keszul" es behivtak 3 interjura, meg nem ove az allas. Plane nem IT-skent, akikbol azert odakint is eleg sok van. Es egy indiai IT-s mellett egy Mo.-rol erkezettnek igencsak hajtania kell.

Londonban oriasi a verseny, mert bar sokkal tobb munkalehetoseg van (es nemcsak kulimelora), de hatvanyokkal tobb jo szakember is kapar, hogy o szerezze meg azokat, ne a masik.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.24. 12:38:06

@váj mí: Na nem ezzel volt bajom, a mondatot értettem! :-)
Valószínűleg nagyobb ajkakra vágyott, ezért beültetett egy ilyet.
Ezzel egyébként nincs baj, bár én jobban szeretem a természetességet.
Viszont az a tapasztalatom, hogy az ilyen nők nem cseléd munkára vágynak, így érzésem szerint rossz munkát választott.
Elküldöm mégegyszer, mert nálam nem jelent meg normálisan :-)

váj mí 2013.04.24. 12:43:28

@Gilda66: Hm, ajak? Ez nekem nem jutott eszembe, én fogpótlásra gondoltam. Szerintem az volt, de lehet tévedek.
Különben paplanszáj ide vagy oda, ahogy körbenézek az ismerősi körömben, azok a pedagógus ismerőseim, akik kipróbálták az au pairkedést is, -mint a posztoló- nem igazán találták meg azt, amit kerestek benne.

Evain 2013.04.24. 12:45:31

@tanato: aha, ezzel csak az a gond, hogy én magyarul szeretném taníttatni/foglalkoztatni a gyerekeimet, nem más random nyelven. Így is három nyelvűek már. :) Amúgy egyetértek, ha a nyelvi feltétel nem lenne, akkor mi is így döntöttünk volna.

@RecsölGrín: ne is mondd, elborul sokszor az agyam, milyen elképzeléseik vannak a lányoknak. Sokan azt hiszik, ha bébiszitteltek 2 órát a tesó gyerekeire, akkor már jók lesznek aupairnek. Nem jut el az agyukig, hogy egyrészt nagyfokú alkalmazkodóképesség kell hozzá, mivel hónapokig egy idegen háztartásban fog vadidegenekkel együtt élni, másrészt a magatartása/viselkedése hatással lesz a gyerekek nevelésére is, és a szülő szava megingathatatlan. Tehát ha. Hmm, fogalmazzunk finoman, nem egyezik a nevelési elvünk, akkor vagy lenyeli, vagy hazamegy. Én pl allergiás vagyok arra, hogy valaki sütivel tömi magát a gyerek előtt, amikor a gyerek pl a vacsorára vár, és csorog a nyála.

@váj mí: akár hiszed akár nem, mi is az eredeti program szerint működünk, tehát diáklányt vártunk, aki nyelvet akart tanulni. Ezért nincsenek egyéb "cseléd" feladatai. Igen, a nyelvtanfolyam is a mi költségünk. Szerintem gyönyörű helyen lakunk, a főváros is közel van, nem is unatkozott volna. Szóval egyértelműen mások az elvárások. A zsebpénz foglama meg relatív. Amit itt egy aupair kap zsebpénznek (amiből tényleg csak és kizárólag magára kell költenie - ha akar), azt hasonlítsd össze egy magyar átlag keresettel, hogy a rezsi, kaja, bérlet/kölcsön kifizetése után mennyi marad magára.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.24. 12:47:48

@Barátusz: Tul van misztifikalva! A mostani munkamat is magyarhonbol szereztem, magyar referenciakkal, magyar cegektol. Nem IT, hanem tervezo mernoki munka.De ez nem volt problema. Aznap felhivtak, amint megkaptak az oneletrajzom. Az sem volt baj, hogy az itteni rendszer elter az otthoni semajatol, mondtak, hogy majd megtanulom.
Vagy csak szerencses vagyok? Ja es az angolomat sokszor szegyenlem, de azert eldadogom, hogy mit akarok, tehat nyelvzseni sem vagyok.

váj mí 2013.04.24. 12:50:07

@Evain: Nem a ti gyakorlatotokat akartam megkérdőjelezni -félre ne érts-, ti vagytok az üdítő kivétel ezek szerint.
Ám a trend egyre inkább az, amit fentebb vázoltam. Pláne, ha kelet-európai au-pairről van szó, aki nem pár hónapot akar kint tölteni, hanem esetleg végleg kint szeretne élni.

Mrs. Clayton 2013.04.24. 12:52:23

@Taxomükke: láccik nem vagy képben a szépségipar ezen ágában, mert az nem a botox, hanem a kollagén, asszem :-)

Taxomükke (UK) 2013.04.24. 12:53:10

@Jess G: Csak azt akartam mondani, hogy van az a bizonyos egészségi állapot, amikor már mindenkinek jobb, ha a páciens egy szakintézményben van, nem otthon.

BTBTBT 2013.04.24. 12:53:48

Bar talpraesettnek es batornak latszik, es a bebisinterseg reszleteiben is jo, altalanosit a poszterina, es a sajat velemenyet (angol szokasok nehez atvetele, emberek viselkedese) kivetiti mindenkire. Raadasul egy igen rovid idoszakot alapul veve? (2012 szept-dec).

Sok angolnak nem staszuszszimbolum a bebisinter vagy az au pair, egyszeruen nem tudjak, hogy neveljek a kolkuket, ezert inkabb lepasszoljak valakinek. Azt sem tudjak, hogyan beszeljenek a gyerekukhoz, vagy jatsszanak vele! Az elso es masodik generacios bevandorlokkal pont ugyanez a helyzet. Es ez csak rosszabb lesz, mert a gyerek a szulei viselkedeset (vagy annak hianyat) masolva maga sem feltetlenul lesz sikeres szulo. Hogy is erezhetne fontosnak, hogy elmagyarazzon dolgokat vagy meset olvasson a gyerekenek, ha vele sem tette az apja meg az anyja?

Azert ott a pont, hogy vegre valaki nemcsak arrol ir, hogy a bevandorlok (fokeppen a feketek meg az azsiaiak) es azok leszarmazottai elnek mocskosan, es szarnak bele mindenbe, hanem bizony az angolok kozott is embere valogatja. Es bizony nem kell melosnak lenni alacsony higieniai szinthez.

Szerencse is kell a jo munkahoz, tudas, itteni tapasztalat, es kuzdeni sem art az ideozonlo, hasonlo vagy jobb kepessegu emberek miatt. Raadasul nem attol leszel sikeres, hogyan iszod a teat.

Az arak nem feltetlenul alacsonyak, hanem a berek joval magasabbak a magyarorszagiaknak - lasd ar-ber viszonyok, mit tud valaki egyoranyi minimalberebol (jelenleg 21 ev felett £6.31) megvenni. A kaja tenyleg olcso, de lakast/hazat venni itt is kb. annyi ideig tart, mint Mo.-on, mert horror arak vannak meg alacsonyabb igenyekhez is, miota a 2008 oszeig tarto hott laza jelzalog-buborek kipukkadt.

Vegre nem egy allandoan nyavajgo bebisinter irogatott. Kitartas a poszterinanak.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.24. 12:54:28

@váj mí: én úgy tudtam, hogy ez a baby sitter. és az au pair meg végez házimunkát is.

Taxomükke (UK) 2013.04.24. 12:54:29

@Jess G: Hát az biztos, hogy én nem szeretném, ha a feleségem műmellet vagy műszájat csináltatna magának.

BTBTBT 2013.04.24. 12:57:10

@Mr. Long:
Az, hogy neked sikerult, nem jelenti azt, hogy mindenkinek, aki hasonlo vegzettseggel es tapasztalattal indul, sikerulni fog. Az interjun is sok mulik.
Ugyhogy orulj, hogy neked bejott.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.24. 12:57:55

@váj mí: Talán mert nincs gyerekük? :-)
A 2 éves fiam engem is rúgott már orrba úgy öltözködés közben, hogy eleredt az orrom vére, pedig csak játszott...
Az au pair nem pedagógus, egészen más feltételeknek kell megfelelni, hogy élvezzék ezt a munkát, illetve legalább elfogadják.
Én pedagógus is és szülő is vagyok, de ezt én nem vállalnám!
Szerintem paplanszáj...:-)
Egyébként fogalmazhatnék úgy is kissé sarkítva, ha hatalmas műkörmeid vannak, akkor ne menj kőműves mellé segédmunkásnak, mert pár perc alatt letörnek azok a drága dolgok, sőt a friss frizurád is telehullik törmelékkel...
Ha utálod a munkád, nem fogod ott jól érezni magad, és túlnyomó részben csak a rosszat látod majd! Ezért nem is olvastam tovább, csak átfutottam...

váj mí 2013.04.24. 12:58:01

@Babette_: Én fordítva tudtam, de lehet rosszul ...

Mrs. Clayton 2013.04.24. 13:01:55

@Babette_: miért nem? hát mi? most már érdekel!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.24. 13:03:03

@Barátusz: Orulok is, mert egy veletlen adta lehetoseg volt. nem is kerestem munkat, jol elvoltam otthon. De jo tapasztalat lesz, hogy igy is lehet csinalni, nem csak ugy, mint otthon. elvagyunk a langyos vizben, hatarido van, de mindenki csak iszogatja a teajat (ami finom tejjel).

váj mí 2013.04.24. 13:03:40

@Gilda66: Hm, valóban, a pedofil legalább szereti a gyerekeket ... (bocs, csak egy régi, rossz vicc).
Mondjuk, sem au pairnek, sem sitternek nem mennék, pedig nem utálom a munkát. Csak a munka és a cselédsors között különbség van. Ha nem tudod a magánéleted elválasztani a munkaadóidtól, az nem a hagyományos értelemben vett munkaadó-munkavállaló viszony, hanem valami egészen más. Au-pairként meg nem tudod. És akkor ki vagy szolgáltatva a család jóindulatának. Arra meg rizikós építeni.

Evain 2013.04.24. 13:04:01

@váj mí: semmi gond, nem vettem magamra, csak egyértelművé akartam tenni, hogy nálunk mi a helyzet. :)
Egyébként semmi bajom azzal, ha valaki le akar itt telepedni, amíg a munkáját rendesen végzi. :)
Országomat egy lányért, aki (valóban) tud bánni gyerekekkel, és nincsenek földtől elrugaszkodott elvárásai...

váj mí 2013.04.24. 13:04:24

@Babette_: Ok, nem protkó, csak én írtam annak. Fogimplantátumra gondoltam, mert olyan van.

váj mí 2013.04.24. 13:06:46

@Barátusz: Pedig végig rinyálta a posztot.

Mrs. Clayton 2013.04.24. 13:08:40

@Babette_: hát ja, én is ilyenre gondoltam, de ez mégis csak műfog, nem? ok a protkót a kivehető berakható csattogtatós izére mondjuk
de az már tényleg hülyeség h egy ilyen becsavarható műfogat egy 4 éves kiverjen, hacsak nem az ecserin csavarták be neki :-)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.24. 13:11:23

@Barátusz: Hát most elgondolkodtam! Ugyanazt az írást olvastuk?
Bennem csak a panaszok maradtak meg...

váj mí 2013.04.24. 13:11:49

@Evain: Ok, akkor alles in ordnung ;)

@Gilda66: Huhh, igazam? Ó anyám, de jó érzés! ;)

Mrs. Clayton 2013.04.24. 13:19:54

@Gilda66: Egy nap a 4 évestől olyan ütést kaptam ököllel a számra, hogy kimozdult az implantátumom is.

hát ha ebből az következik, h kacsaszája volt a hölgynek, akkor ez lett a nagy talánya a mai posztnak

sztem csak ciki volt írnia, h műfoga van, különben írta volna, h a szája feltöltése eldeformálódott az ütéstől

váj mí 2013.04.24. 13:23:28

@Jess G: Te, lehet, mi túl jóindulatúak vagyunk, mert én is egyből arra gondoltam, hogy a fogpótlása járt keringőt, nem a szilikon az ajkaiban. De attól még lehet ...

A Tyne folyó déli partja 2013.04.24. 13:26:45

@Karinette: hát ahogy a 12 éves kezébe, amit behoz az iskolába...tele volt a fiók késekkel az egyik suliban, ahol supply teacher voltam.

A Tyne folyó déli partja 2013.04.24. 13:29:31

@Spacecake: anno egy kolléganőmmel felszálltunk a metróra, totátl emberszag. azt mondja, mert nem fürdenek az emberek, bezzeg ő háromnaponta szokott..de a mozgássérült otthonban is úgy kellett sokakat betrükközni a zuhany alá, utáltak fürdeni.

de nem kell angliáig jönni, Berlinben voltunk, ahol a panzió árába nem tartozott bele a fürdés (ott derült ki), ki volt írva a fürdőbe, hogy a fürdés fejenként még pótdíjas, mert "nagyon drága a víz". a házinéni szerint. bakker, ha az ember megszáll valahol, akkor azért a fürdés talán alap lenne, nem?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.24. 13:30:00

@Jess G: nekem is van műfogam és cseppet sem érzem cikinek. Ellenben ha hímnemű létemre kacsaszájam lenne... na az lenne a ciki (vagy cuki? :) )

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.24. 13:30:53

@Jess G: :-)
Hát nem tudom, nem is ez a lényege az írásnak, csak nálam itt szakadt el a cérna...
De őszintén szólva elegem van az au pairek sanyarú sorsától, mert tudták, hogy cselédnek mennek...
Ráadásul az ismeretségi körömben van 2, akik nem egészen így élik ezt meg, bár azt ők is elmondják, hogy nem könnyű meló, sok alkalmazkodást igényel (több országban csinálták már ezt a munkát).
Bocsánatot kérek a poszt írójától, de nem igazán értem a mondanivalót, ráadásul az ausztriai munkájával is voltak gondok az utolsó mondat alapján, pedig ott már a szakmájában dolgozhatott.
Nem baj, ha ilyet is olvasunk! Legalább látják mások, akik esetleg ezt a munkát szeretnék csinálni, hogy mire kell felkészülni. Szóval lépjünk túl ezen a problémán, a poszt nem erről szól...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.24. 13:32:21

@A Tyne folyó déli partja:

Milyen dili ez a drága a víz dolog?
A Rolls-Royce a drága basszus, nem a víz... :)

váj mí 2013.04.24. 13:39:21

@Gilda66: Tudod, még a jóindulatom mellett is, azért nálam is felszaladt a vezérhangya.
Ok, London szar volt (és az egész angol társadalom egy mosdatlan csürhe - a posztoló szerint ugye), nem a szakmájában dolgozott, cselédnek ment, úgy is kezelték. Persze, a kurva nagy egója rögtön felhorkadt, naná ...
De Ausztriával, ugyan mi a tök baja lehet? Pláne a szakmájában? Ausztria az egyik legbefogadóbb ország. Igaz, ha csak annyi esze van, hogy felmegy Stájerországba, az Isten háta mögé, akkor nincs több kérdésem, költözzön inkább haza, ahol pátyolgatják.

Mrs. Clayton 2013.04.24. 13:42:32

@Kovermadar: ok, egy pasinak kevésbé ciki, ha van bolti foga, egy nő inkább árnyaltan fogalmaz, sztem, mint itt is
@Gilda66: én nem éreztem ezt annyira gáznak, nyavalygósnak, persze voltak olyan következtetései, amik megmosolyogtattak, de ez abból fakadt, h azt hitte, h gyerek-gyerek, h suliban v otthon az szte m1, v mert az ő családja rendetlen volt, akkor szte mindenki más az
mondjuk én a fotója alapján nem koszosnak mondanám a családot, csak baromi rendetlennek
az a helyzet, h anyukát is meg kellett volna kicsit tanítania, h nem kell féltékenykednie, mert ő nem tart igényt a gyerekeire, v a gyerekeket kellett volna megtanítani, h ez itt anya, neki is szót kell fogadni, este puszit adunk neki is, meg nem hagyni, h őt mamának szólítsák
nem volt egy pszichológus alkat, na

wooow 2013.04.24. 13:46:54

Kellemes,hangulatos cikk csak én éreztem utana hogy megértett az emberiség a pusztulásra :D

Spacecake 2013.04.24. 13:56:15

@A Tyne folyó déli partja: az szep!!!:-)
azert milyen lehet egy 3-5-7 napos ajerbe utkozni mondjuk egy randin??:-)
vagy ugy idozitik a h a randi elott legyen a furdesnap??:-)

Mondjuk hazudnek ha itthon nem talalkoztam volna ilyennel,de azert inkabb megy ritkasagszamba.
Anno probaltunk azonositani egy melossal egy kb. egy hettel ezelotti datumot.Lamentalunk h mikor is lehetett,erre kozbeszol a 4-5eves gyereke:
`Apu,Apu,tudod,az volt az a nap,amikor lefurodtel!!!`
hat nem kicsit volt kinos...
:-)))

váj mí 2013.04.24. 14:22:05

@A Tyne folyó déli partja: Hm, a berlini incidens meglep. Igaz, Berlinben legfeljebb turista voltam, normális hotelben - többek között korlátlan vízhasználattal-, nem zimmer frei-ban.
Elég sok városban megfordultam Németországban, viszont "emberszagot" töményben még nem éreztem egyetlen tömegközlekedési járművön sem. Nem úgy, mint Pesten, ugye ... Igaz, a fürdőszoba-használatát sem elemeztem minden egyes németnek.

SilentDreams 2013.04.24. 14:35:27

Nem olvastam végig a kommenteket, de gondolom már minden elhangzott, ami írtam volna (nem lehet általánosítani ennyböl egész Angliára; igenis van, aki szakmájában tud elhelyezkedni külföldön is és nem azért mert szerencsés, aupairkedés kötzudott hátrányai, stb.)

Amit leginkább kérdeznék a posztírótol:

Próbált-e Angliában dentálhigiénikusként elhelyezkedni? Ha igen, mennyi idöt és energiát szánt erre, ill. magyarországi tapasztalata volt-e már e téren?

Az angol "ifjúsággal" kapcsolatban elég sok tapasztalatom van. Eszrevehetöen sok az általam csak "hülyegyerekeknek" hívott rendetlenkedök, orditozók és hasonló adottságokkal megáldott ifjak száma. Szóval maga a probléma adott, hogy sok szülö szinte sehogyan sem neveli a gyerekeit, akikkel úgy tünik, hogy az iskolában sem nagyon bírnak.
Ugyanakkor sok ellenpélda is hozható. Pl. angol kollegáim gyakran meghivtak kirándulni, garden party-kra vagy hasonlóra, és teljesen normálisan viselkedö gyerekeik voltak :)

Aki aupairnek megy, annál viszont jelentös az esély, hogy "belenyúl" egy ilyen rosszabb családba...

váj mí 2013.04.24. 14:41:24

@SilentDreams: Ha még emlékszel a Németországról rinyáló, au-pairként dolgozó posztoló írására, akkor nyugodtan helyettesítsd be Angliával. Nagyjából ugyanaz. Igaz, valamivel jobb az íráskészsége.
A posztból különben az jött le, hogy egyből au-pairnek ment ki, meg sem próbálta a szakmáját. Bár ez a szakma kérdés is kissé homályos nekem. De sebaj ...

MagnasMiska 2013.04.24. 14:56:17

Különöző élethelyzetek és tapasztalatokkal bír mindenki. 18éve jöttem ki és nagyon is látom ezen fent leírt Brit réteget. Nem extrém, hanem valós jelenség. Elmehetsz Subway-be dolgozni és láhatod a sok-sok fiatal pénzes gyerkőcök százait ezreit naponta, de azért az éhezés létezik UK-ban is. Aki nem hiszi, keressen rá a gugliban a szociális tanulmányokra és online újságcikkekre.
Az angolok többsége tényleg nem egy fürdős nép! Ápolói állást végző lányok mesélik, hogy akik magánlakásokba járnak naponta 3-szor, ők bizony koszt és igénytelenséget látnak, hiába áll a szuper autó a ház előtt, hiába vannak felöltözve szépen a fürdés nem dívik. Alsóneműt még cserélik és kimossák, de simán elvannak fürdés nélkül.

Örülök, hogy annyi szuperinteligens és szupesikeres iszonyúan dolgos külföldi magyar a legtöbb negatív kritikával bíró hozzászóló!!!

Göröglány 2013.04.24. 15:00:40

Ajánlom mindenkinek a "How clean is your house" c. angol sorozatot.

Nem a zsömle kicsi 2013.04.24. 15:03:52

@skaven: A quiche ugyan francia, de itt sem pie-nak hivjak, es az uzletekben is szinte mindenutt kaphato felkesz formajaban, csak be kell tenni a sutobe es kesz.

SzumóNé 2013.04.24. 15:08:29

Ket jo dolog van: sosem vagytam Anglaba es sosem akartam semmi aron sem babysitter lenni. :D

BTBTBT 2013.04.24. 15:16:12

@váj mí:
Nem volt igaza az angol csaladdal kapcsolatban?
Az persze nekem sem tetszett, hogy a szemelyes negativ elmenyeit abszolutnak hirdeti ki, es mindenkire vonatkoztatja.
Bar o legalabb nem zero nyelvtudassal huzott el, mint sokan masok.

Te nem rinyaltal meg, amikor nem a kedved szerint alakult egy helyzet?

AnaKanada 2013.04.24. 15:17:30

Mi ez a napi 2szeri fürdés mánia mindenhol? Nem tudom elhinni,...már sokadjára olvasom. Mert ha az ember megmosdik, az oké, de kétszer fürdeni 1 nap?? Mekkora pazarlás ez, te jó ég!! Pedig nem szegény családban nőttem fel, de mi is 2-3naponta fürödtünk max. Ez valami furcsa magyar szokás amiről lemardtam?? Nálatok ilyen olcsó volt a víz?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.24. 15:20:44

@AnaKanada:
Naponta illik furdeni, kulonben bebudosodik az ember. Van akinek nyaron akar meg napi ketszer is.

PErsze vannak szerencsesek, nekem spec muszaj, este meg igy is erzem, hogy mar kene megint.

BTBTBT 2013.04.24. 15:22:01

@Gilda66:

Es a panaszai ellenere nem tunt batornak es talpraesettnek, hogy a vegen a gyerekek is inkabb nala kotottek ki?
Engem az "en ezt tapasztaltam tehat ez igy van es nem maskent"-mentalitasa jobban zavart, mint hogy a micsodaja tele volt a sok genyozassal. Es ugy nez ki, hogy ugyanazt a posztot olvastuk, csak nem vagyunk egyformak, es mas tetszik meg mas zavar minket benne. :)

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.04.24. 15:30:46

@AnaKanada:
nos naponta 1x kötelező :) főleg lányoknak :))))

BTBTBT 2013.04.24. 15:32:09

@45eskoltozik: Naponta egyszer tenyleg, de nem kell ahhoz lanynak lenni. :)

Maliyana 2013.04.24. 15:32:57

Az au-pairkedés eredendően kulturális csereprogramnak indult és az is volt egy darabig. Fiatal, elsősorban lányok nyelvtanulás és kulturális ismeretszerzés, egy kis világlátás céljából vállaltak el bizonyos időre au-pair pozíciót. Anno korhatáros volt, max 26 éves korig lehetett valaki au-pair, max. 2 évre, nem minősült munkavállalásnak, így adózni sem kellett a kapott pénz után, ami amúgy is zsebpénz volt, mivel szállás, étkezés biztosítva volt, valamint orvosi ellátás-eü biztosítás. Angliába pl. a NI számot sem kellett kiváltani pont ezért. Maximalizálva volt a heti óraszám, talán 25 órában, heti 2 szabadnappal, a munka leginkább a gyerekekhez kapcsolódott, max. könnyebb házimunka elvégzését lehetett elvárni egy au-pairtől. Na és a család garanciát vállalt arra, hogy biztosítja a nyelviskolát - ez alap volt, mivel részben ez is volt a program lényege. Kezdetben a családokat is megszűrték, vagyis olyanok lehettek fogadócsaládok, akik korrekten kezelték az au-pairt, egyenrangú partnerként, amolyan kvázi vendégnek, aki egy darabig velük él és segít nekik. Vagyis semmiképp nem ingyen cselédként tekintenek rá. Ez mára nagymértékben lezüllött és az au-pair fogalma többé-kevésbé azonosult a házicseléddel, aki (már bocsánat) szarért-húgyért bármilyen munkát megcsinál, illetve meg lehet vele csináltatni. Ma már bárki fogadhat "au-pairt", olyan családok is, akik gyakorlatilag csak kihasználni akarnak valakit a maximumig semmi pénzért, talán nem véletlen a rengeteg "horrorsztori". De azt hiszem ebben azok az au-pairek is benne vannak, akik hagyták, hogy úgy bánjanak velük, ahogy. Katának is lépnie kellett volna korábban, ha nem tudott szép szóval dűlőre jutni a családdal. Sőt, ha ismerte volna a hatályos angol gyermekvédelmi jogszabályokat, a családot is simán feljelenthette volna...de minimum megfenyegethette volna ezzel őket a korrekt bánásmódért cserébe. Az angol gyermekvédelemben már az úgynevezett lelki bántalmazás, illetve elhanyagoltság (emotional abuse, neglect) is beavatkozásra jogalapot adó tényező. Itt az is büntetendő, ha egy gyerekekkel foglalkozó szakember észleli a bántalmazás jeleit egy gyereken, de nem teszi meg az előírt lépéseket a gyermek védelme tekintetében. Szóval nem árt, ha azért tisztában vagyunk a saját jogainkkal, illetve a munkánkkal járó jogokkal és kötelezettségekkel. Én amúgy elhiszem a sztoriját a nehezen kezelhető gyerkőcökkel, valószínűsíthető a totális érzelmi elhanyagoltság a szülők részéről és ilyenkor a gyerekek nagyon el tudnak vadulni, sok türelem és szeretet kell hozzájuk. Ha ez valóban sikerült a poszternak, akkor gratula.Az angolok valóban másképp nevelik a gyerekeket, mint odahaza, sokkal több önállóságot, függetlenséget kapnak, partnerként kezelik őket, ezért a gyerekek sem feltétlenül úgy néznek egy felnőttre, mint valami "szuperior" lényre. Ezzel azért elég rendesen el lehet csúszni, ha nincsenek megfelelő határok, de magyar szemmel még normális esetben is sokszor kezelhetetlennek vagy nevelhetetlennek tűnnek az angol gyerkőcök, pedig nem feltétlenül azok, csak talán nem magyar szemmel kell nézni őket és magyar módszerekkel próbálkozni velük.
Fürdés/tisztálkodás: Gyerekkoromban sokat kempingeztünk úgy Nyugat-Európában, mint budapesti, győri, soproni kempingekben, ahol sok holland, német, osztrák turista is megfordult. Emlékszem, hogy a nők többségének volt egy kis frottírkendője és azzal mosakodtak akár este vagy reggel. Ez nem igen van benne a magyar tisztálkodási szokásokban, nekünk a fürdés vagy a zuhany számít annak. Nyugaton meg az valóban vízpocsékolás. Szóval, azért mert ők nem fürdenek vagy zuhanyoznak napi rendszerességgel, az még nem jelenti azt, hogy nem is tisztálkodnak, csak azt jelentheti, hogy mi már megint a magyar szemüvegen keresztül nézzük, látjuk és értékeljük a dolgokat. Ennek mondjuk némiképp ellentmond az a személyes tapasztalatom, hogy amikor alkalmanként "gyerekfelvigyázok" annak a családnak, akiknek félállásban nannyként dolgozom, ott sem kell mindig megfürdetni a kölköket este. Egyáltalán nem csinálnak faxnit belőle, pedig egy viszonylag jól szituált, értelmes angol család, gyerekek i jól neveltek. De mégsem fürdenek minden nap :) Ami a rend-rendetlenséget illeti...nekem elég vegyes a tapasztalatom az angolokkal, találkoztam mindenfélével, nem általánosítanék ebben. Otthon is volt szerencsém olyan jól szituált magyarokhoz, akik pl. Milánóba jártak vásárolni, viszont a lakásuk olyan volt, mint a putri, igénytelen, rendetlen és koszos. Azt azért szomorúnak találom, nem csak ezen poszt írójánál, hanem másoknál is, hogy sokan milyen lehetetlen és megalázó helyzetekbe képesek belemenni és benne is maradni, illetve mennyire nem képesek kiállni a jogaik, saját érdekeik mellett. Egy tüdőgyuszi azért nem játék, ebbe még ma is bele lehet halni. Szóval, ha hagyjuk magunkat, akkor ne csodálkozzunk, ha ki is használnak minket. Szerintem az angolok is sokkal inkább ez alapján kategorizálnak, semmint az alapján, hogy magyar, török vagy hottentotta.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.04.24. 15:33:20

@MagnasMiska: népcsoportfüggő....a mongolok havi 2-3x fürdenek..a svédek napi 2x..reggel/este..
én még nem találkoztam svéddel aki koszos lett volna..de ez egész skandinaviara jellemző..kivétel finnek :)))

Spacecake 2013.04.24. 15:34:09

@AnaKanada: 25Ft egy zuhanyzas kb.,hat ez tenyleg nagggyooon duuuurva!!!:-)
plane erre hivatkozni..
(500FT/m3-al szamolva)
a napi 2szeri furdes nem kell h szokvanyos legyen,ok, de azert talan meg lehet indokolni,nem??
Teszem azt reggel lezuhanyzom,ok.
delutan elmegyek edzeni,haaat,jol esne lezuhanyozni,vagy talan menjek haza izzadtan,budosen,mert megvolt az aznapi penzumom??!!!:-)
meghogy ebbol fogom osszesporolni az uj autora valot??:-)
nanemaaar..
de tolem aztan barki furodhet hetente/havonta/evente egyszer is,nem kulonosebben erdekel(amig nem korlatozza a friss /tiszta levegohoz valo elidegenithetlen jogomat:-)

váj mí 2013.04.24. 15:35:53

@Barátusz: Nem tudom, és te sem tudod, hogy igaz volt-e mindaz, amit leírt, vagy sok mindent rávetített pár rumlisabb napra. De tegyük fel, hogy mindaz, amit arról a konkrét családról írt, szóról szóra úgy történt. Egyetlen család, és 4 hónapnyi kint tartózkodás után sommás ítéletet alkotni egy egész társadalmi berendezkedésről, illetve szokásokról, nem kis korlátoltságra vall.
Tudod, az évek alatt elég sok osztrák és német tapló paraszttal futottam össze. Többel, mint a posztoló 4 hónap alatt Angliában. Egy apró különbség van. Én nem szeretem, ha olyan a gondolkodásom, mint egy lépcsőház.

SilentDreams 2013.04.24. 15:37:04

@Barátusz: Hja, ez sajnos gyakran elöjön a posztoknál.

A mostani posztíró ezt azzal t´masztja alá, hogy rengeteg tapasztalata volt, pl:

"Rengeteg brit családnál megfordultam ott tartózkodásom alatt, de egy dolog minden házra igaz volt. Mocsok és hideg."

"Rengeteg emberrel megismerkedtem Angliában. Vessetek rám követ, de azok a britek, akikkel én megismerkedtem, igenis udvariatlanok és bunkók voltak"

Namármost, ha jól értem, csak pár hónapig volt Angliában, méghozzá aupairként, rádásul, ahogy írja, alig volt szabadideje (anyuka 1 hónapig távol, apuka, ha tehette nem ment haza), így nem igazán tartom reálisnak, hogy az adott családon kívül rengeteg más tapasztalatot szerezhetett volna ez alatt a pár hónap alatt.

Anno 2,5 évet éltem Angliában, többezer fö-s cégnél dolgoztam, sok kollegával jártunk ide-oda kirándulni ill. többen meg is hivtak magukhoz olykor, 3 helyen laktam különféle szomszédokkal, de így sem lenne ildomos általánosítani egész Angliára. Rengeteg dolgot nem láttam én sem 2,5 év alatt, nem hogy amit pár hónap alatt lehet....

Persze ettöl még a "hülyegyerek" szindróma a gyerekeiket elhanyagoló szülökkel létezö dolog, szépen beletenyerelt a posztoló...

zopilote 2013.04.24. 15:40:59

Vallalkozas es a magyarok:
Amikor disszidaltam, elsonek azt vettem eszre a menekulttaborban, hogy minden ott
elo nacionak (lengyel, cseh, szlovak, koszovoi alban, roman) volt un. kantinja - ahol a
taborba becsempeszett sort arultak dupla aron - csak nekunk, magyaroknak nem. Pe -
dig mi voltunk a legpiasabbak es a masodik legnepesebbek. Meseltek, regebben is pro-
balkoztak vele, es hallottam, hogy kesobb is, de nem ment, mert a magyar " vallalko -
zot " megvetettek, nem akartak hasznot hozni neki, inkabb mentek sorozni masokhoz.
Es ezt a mai napig tapasztalom, az irigyseget, a sajat fajtank fele. Keves nepnel van ez
meg. Kozulunk ket tipus vallalkozik: az igazan tehetseges es a simlis, dolgozni nem sze -
reto penzehes. Talan meg van a kenyszervallalkozo, de itt kinn az nem jellemzo. Van,
aki tapasztalatbol, kenyelembol nem vallakozik, van aki nem akar bizonyitani - ugyanis
ez is nagy hajtoero, kulonosen az ujaknal - es van, aki beletja, hogy az nem az o vilaga,
es van, aki nem akar befektetni, nem szeret risket vallalni. Szerintem vallakozonak szu -
letni kell:) Tavaly felajanlotta a kanadai fonokom, hogy vegyuk at a ceget Mexikoban, az
ott levo felszerelessel, ingyen, en nem mentem bele. Pedig tobb penzt tudnak csinalni,
- napi 2 ezer dollart atlagban - de ismerem magam, par het utan megunnam es jonnek
vissza Kanadaba vagy Magyarorszagra " edes semmit tenni" , olvasni, kavezni. Egy val -
lalkozashoz komoly ember kell, megbizhato. Ez ram nem jellemzo, megunok mindent
egy ido utan: baratnot, feleseget, orszagot, munkat, havert, mindent:) Csak a kavet, a
cigit es a konyveket nem.
Szeretnem meg folytatni a hozzaszolasomat, de mennem kell dolgozni es elotte be kell
ugranom az utlevelemet intezni, lejart es nem jutott eszembe. A tervem pedig az, hogy
majus 7. - en lemegyek Mexikoba " semmit tenni" :)

BTBTBT 2013.04.24. 15:43:18

@váj mí:

"Az persze nekem sem tetszett, hogy a szemelyes negativ elmenyeit abszolutnak hirdeti ki, es mindenkire vonatkoztatja."

Most akkor nem ugyanarrol beszelunk?

Hozzad hasonloan en is megelolegezem a bizalmat egy normalisan megirt posztnak, amennyiben nem erzem, hogy a tartalmazott adatokkal (es nem velemenyekkel) kapcsolatban durva csusztatasok vannak.

Egy London meretu varosban nemcsak az ott toltott ido lehet mervado, hanem az is, hogy ozonlik befele a sok kulturalatlan, tisztatalan, viselkedni nem tudo paraszt is (tisztelet a foldmuveloknek, mondjuk oket ugysem nagyon latni L.-ban). Minel nagyobb egy varos, annal tobb.

váj mí 2013.04.24. 15:43:36

@Nem a zsömle kicsi: Oké, akkor beszállok én is ;) Quiche-t itt is lehet kapni, nagy torta, vagy mini-torta formában, különböző töltelékekkel, teljesen kész állapotában. Legfeljebb 1-2 percre kell berakni a mikróba annak, aki melegen szereti.

váj mí 2013.04.24. 15:45:09

@AnaKanada: Te ezt most komolyan írtad vagy ironizálsz? Mondd, hogy csak ironizálsz, könyörgöm ....

BTBTBT 2013.04.24. 15:48:25

@zopilote:
Nem sok valtozott azota sem. Nyilvan ezren leirtak mar elottem, es sok-sok tizezren megtapasztaltak, hogz a magyar irigy es szethuz.

Miert is van, hogy Londonban elhanyagolhato a magyar elelmiszeruzletek (meg online portalok) szama peldaul a lengyelekehez?
Reszben azert, mert joval tobb lengyel van itt, tehat jobban megeri uzleteket fenntartani egy fizetokepesebb keresletnek, reszben meg azert, mert a magyar meg itt is nyereszkedni akar a magyaron, es rohadt dragan adja a termekeket.
Az "ugynoksegek"-rol, szoba- es lakasberbeado magyarokkal kapcsolatos horrorsztorikrol nem is beszelve.

BTBTBT 2013.04.24. 15:50:18

@SilentDreams: A szubjektiv velemenyet probalta, nem elsokent, az olvasokra locsolni objektivkent.

zopilote 2013.04.24. 15:54:09

@AnaKanada:
Kanadaban a vizert nem kell fizetni, ha berlo az ember. Meg en is furdom naponta, pedig nem vagyok " tisztasagmanias" Mexikoban draga a viz, megis furdenek min. naponta az emberek, meg a nagyon szegenyek is.
(Xarevok minden hol vannak) :(

váj mí 2013.04.24. 15:56:50

@Barátusz: Nem egészen. Mert az ilyen jellegű rinyákat nem kiposztolni kell, hanem elsírni anyukának, vagy a barátoknak skype-on vagy a facebook-on. Ám, ha kiposztolja, akkor darabokra is lesz szedve, az tuti. Mert ez újfent csak egy semmitmondó rinyaposzt, amivel legfeljebb mi szórakozunk el, de érdemi mondanivalója nincs.
Válaszolva a kérdésedre. Én is felkaptam a vizet párszor, naná. De még csak facebook-on sem csináltam hülyét magamból rinyálással, pláne, hogy nincs is account-om ;).

BTBTBT 2013.04.24. 16:00:52

@váj mí:
Na, latod? Most a sajat velemenyedet tekinted abszolutnak: Ha szerinted nem kell itt rinyalni, akkor "Nem egészen. Mert az ilyen jellegű rinyákat nem kiposztolni kell, hanem elsírni anyukának, vagy a barátoknak"?

Mondjuk azzal egyetertek, hogy maganba kene sirni, nem a nagyvilagba.
Nehez is lenne FB-n rinyalni, ha nem is vagy rajta. :)

Mrs. Clayton 2013.04.24. 16:05:25

@zopilote: az benne van a rentben? és ha a bérlő folyamat engedi a vizet? kit érdekel! annyira olcsó?
mert itt Angliában nem mondanám, h ingyen van, meg ugyanúgy a nevemre jön a vízszámla is, hiába bérlem, igaz a shared houseban ott nem fizettem arra a három hónapra míg ott laktam

twiga 2013.04.24. 16:07:52

@AnaKanada: "Mi ez a napi 2szeri fürdés mánia mindenhol? Nem tudom elhinni,...már sokadjára olvasom. Mert ha az ember megmosdik, az oké, de kétszer fürdeni 1 nap?? Mekkora pazarlás ez, te jó ég!! Pedig nem szegény családban nőttem fel, de mi is 2-3naponta fürödtünk max. Ez valami furcsa magyar szokás amiről lemardtam?? Nálatok ilyen olcsó volt a víz? "

Nalunk spec. kiba draga a viz, de tudod, van olyan, hogy alapveto higienia. Mi a ferjemmel napi 2-szer zuhanyzunk: reggel, mert az eccaka utan remekul felfrissit/felebreszt, aztan meg este a napi irodai izzadas es sportolas utan. ...es
, hogy tovabb borzoljam az idegeidet: nyaron, amikor tartosan 40 fok van, akkor meg bizony elofordul, hogy 3-szor is lezuhanyzom! Na, mehetsz a vernyomas csokkentodert ilyen hallatlan dolgok olvasasa utan!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.24. 16:13:30

@AnaKanada:

Szüleim is kényszerítettek kiskoromban napi 2 fürdésre. Aztán amikor dacos kamasz lettem, ellenálltam már és nem tudtak tovább kényszeríteni, maradt csak az esti fürdés. Aztán meg 17 éves koromban a reggeli fürdésre álltam át.

A trópusokon éltem 13-19 éves korom között, ott is csak napi egyszer fürödtem. Hülyeség többször. Naponta az ember megizzad persze többször, de ha reggel megfürdött, az izzadtság is tiszta lesz, azaz felszárad és kész. Anyám egy időben napi 7-8 alkalommal zuhanyzott Kubában, minden izzadás után, aztán már ő is rájött, hogy butaság és visszatért a napi 2-re.

orange85 2013.04.24. 16:15:07

@Mr. Long: nem vitatom hogy nem számít az itthoni tapasztalat, csak azt mondtam hogy nem minden szakma esetében.

de hogy átfogalmazzam:ha itthon nincs tapasztalatod elhajtanak még akkor is mikor nem is volt lehetőséged azt megszerezni(pályakezdőként tapasztalat,hogy?).Angliában lehet kiskapukat keresni, van lehetőséged arra hogy uk experience-t szerezz még akkor is ha ingyen melózol.az önkéntes melót értékelik kint (jól mutat a CV-ben) és nem mondják rád hogy hülye vagy mert ingyen dolgozol.
aki nem ért egyet nyugodtan szóljon,kiváncsi vagyok a véleményére.

váj mí 2013.04.24. 16:22:22

@Barátusz: Nem, nem tekintem abszolútnak, viszont tartom, hogy felesleges ilyen írásokat a saját naplóján, és családi/baráti körön kívül megosztani. Már ha szüksége van még az egójára.
Persze, mi jól szórakozunk, de nem lennék a posztoló helyében, amikor elolvassa azt a jó pár osztást, amit kapott.
Hát ja, no facebook, beztos szociopata vagyok ;).

PannonBoy 2013.04.24. 16:23:56

@pamut: Azért nem túl vállalkozó kedvű a magyar, mert itthon gyakorlatilag mindent megtesznek, hogy ne indítsanak új vállalkozásokat az emberek. Olyanok az adójogszabályok, hogy nem éri meg vállalkozni. Ugyanis a szabályozás mellett a vállalkozás nem kicsi kockázattal jár.
Kockázatot pedig nem minden ember képes vállalni. Ennek letesztelésére a tőzsdei kereskedéssel történhet (mondjuk egy kis összeggel). Ha nagy fájdalmat okoz a veszteség, akkor nem érdemes vállalkozni.
Az alkalmazotti lét pedig viszonylagos biztonságot nyújt, ott csak maximum a munkabér kifizetése miatt kell aggódni, de ez nyújtja a legnagyobb védőhálót.

váj mí 2013.04.24. 16:28:30

@Jess G: Itt, Stuttgartban is benne van a kaltmieteben a víz, meg a szemétszállítás is. Az egyedüli plusz, amiért fizetned kell az az áram, és értelemszerűen télen a fűtés (mert villany). Na meg, ha kell parkolóhely a ház garázsában, vagy a belső udvaron, akkor azért.
Számszerűen kb. úgy néz ki, hogy pl. egy normális állapotban levő garzon, normális környéken 300 és 420 euró között van havonta. Ez a kaltmiete, benne maga a bérleti díj, a víz- és a szemétdíj. Pluszba jön az áram, ami kb. 50 euró a nyári hónapokban, télen az áram+fűtés kb. 100 euró. Ez a warmmiete. Ezen felül lehet még költség a parkolóhellyel, kábeltévével, internettel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.24. 16:32:00

A lányomat csak évente 3-4 alkalommal szoktam fürdetni. De az utóbbi fél évben kéthetente fürdöttünk már, mert nagyon vakarta a fülét, s így parazitaellenes samponnal mostam.

váj mí 2013.04.24. 16:40:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hát ha drága a víz, olcsóbb is, ha kicsapod az esőbe. Elvégre a bolha- és egyéb élesködőirtó biztos olcsóbb ;).

SilentDreams 2013.04.24. 16:42:38

@Mr. Long: Nem biztos, hogy poén, ha egyébként a felesége fürdeti :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.24. 17:03:13

@váj mí:

Drága nyakláncot vettem neki, az elűz messzire minden gonosz élősködőt.

váj mí 2013.04.24. 17:08:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hm, van a kövek között borostyánba zárt poszméh? Mert ha nem, akkor átvertek ám.

váj mí 2013.04.24. 17:13:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ok, de az gyereknek kissé túl erős még. A darázst csak felnőttkorban ajánlják.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.24. 17:43:36

@zopilote: "Ez ram nem jellemzo, megunok mindent
egy ido utan: baratnot, feleseget, orszagot, munkat, havert, mindent:)"

Csak nem júniusban van a születésnapod? (Your Happy Birthday)

BTBTBT 2013.04.24. 17:44:46

@váj mí:
Az a bajom - hadd nyafogjak kicsit en is -, hogy elvarna az ember, hogy ha mar kikerul a posztjuk, akkor legalabb vegyek a faradtsagot, es nezzenek szembe azzal, amikor kapnak hideget-meleget, meg idonkent dicseretet. (Kerdes, hogy ertesitik-e oket arrol, hogy mikor kerul ki.)

Mert ha nem reagalnak, akkor egyetertek a "nem masra tartozik a nyavalygasuk"-meglatasoddal.

Mint peldaul az a noci a "Miert (ne) gyere Londonba"-cuccal, ahol a legvegen valami spanja tovabbitotta az uzenetet, hogy mennyire rosszindulatuak az emberek - holott csak nem volt kedvuk rokonszenvezniuk az o hulyesegevel.

váj mí 2013.04.24. 17:48:53

@Barátusz: Hm, mivel már én is küldtem be posztot, pontosan tudom, hogy a HÁ értesít, amikor kikerül a posztod. Így minden posztot beküldő tisztában van azzal, mikor kerül ki az írása a nagyközönség elé. Így, a mai posztoló is tudta.

Taxomükke (UK) 2013.04.24. 17:51:58

A fürdéssel kapcsolatban: az angolok tényleg nem nagyon szeretnek fürdeni, de mondjuk elég alaposan megmosakodnak frottírkendővel stb. mint azt már fentebb kifejtette valaki.
Mondjuk én inkább zuhanyzom reggel-este.
Drága? Hm... nem iszom, nem dohányzom. Nincs többmilliós kocsim. Fussa fürdésre, na!

BTBTBT 2013.04.24. 17:52:41

@váj mí: Errol nem tudtam, mert meg nem kuldtem be posztot. Igaz, felteteles modban is fogalmaztam errol.

Mondjuk a mai merfoldekkel jobb volt (osszeszedettebb, megfogalmazottabb), mint az elobb emlitett noci.
Es neha mar az is jo, hogy nem kell olyan szarul osszetakoltakat olvasni, mint Samane.
Ettol persze meg ide tolhatnak a kepuket - de sirni konnyebb.

Neha eszembe jut, hogy a "blame culture" szigetorszagi sikere miatt nem is johettek volna jobb helyre. Mindig akadhat, akire rakenhetik a sikertelenseguket. :)

2013.04.24. 17:53:25

@Barátusz: az lenbe az elvaras, hogy mara vegyem ki szabit, hogy reggel 8 es edte 6 kozott valaszoljon kerdesekre?

BTBTBT 2013.04.24. 17:54:56

@Taxomükke: Kulonosen, ha haloszoba es lakok szama utan fizetsz atalanydijat a vizfogyasztasra.
Ami mellesleg tenyleg magas a gaz meg a villany arahoz kepest.

BTBTBT 2013.04.24. 17:55:35

@charlieharper:
Nem kell szabit kivenni, hanem lehet a nap vegen is reagalni.

Taxomükke (UK) 2013.04.24. 17:59:11

@Barátusz: Én nemigen fizettem soha átalányt, otthon házunk van, magunknak fizettünk mindig mindent a fogyasztás arányában. Itt Angliában is most szerelik majd be a vízórát a bérelt házba.
A vízen nem spórolunk. Sok máson igen.

2013.04.24. 18:02:19

@Taxomükke: mi 4-unkre fizetunk £25/ho. Naponta zuhanyzunk es kertet is locsolunk, kocsit mosunk. Szerintem nem sok. A gaz es villany a sok.

váj mí 2013.04.24. 18:13:19

@Barátusz: Azért mondtam/írtam ... ;)

Persze, a rinya mindig egyszerűbb.
Mondjuk, pont az angolok 'blame culture'-t nem értem. Márminthogy ez mitől nekik? Az egész 20. század diadalmenet volt nekik. (ok, mínusz gyarmatbirodalmak, de azok elvesztését nemcsak ők szívták meg).

BTBTBT 2013.04.24. 18:17:41

@charlieharper: Igaz, hiszen otthon meg csak negyed 7 van.

BTBTBT 2013.04.24. 18:18:50

@Taxomükke: Angliara celoztam az atalannyal. Otthon en is a fogyasztas utan fizettem.

BTBTBT 2013.04.24. 18:21:05

@váj mí:
Nem az angolokra ertettem, hanem a siro magyarokra..
Ha megnezed, mi a "blame culture", akkor rajossz, hogy az nagyon bejon kulfoldon (mar Angliaban) a sikertelen magyaroknak. Varj, nem is annyira a sikerteleneknek, mint a feleslegesen nyavalygoknak.

mariann49 2013.04.24. 18:21:51

"Én is vállaltam extra munkákat, takarítottam, bébiszitterkedtem más családoknál is, étteremben szolgáltam fel"

akkor ezeket hogyan, mikor éjjel-nappal ő volt a gyerekekkel?
Hihetetlen, mennyi minden belefért ebbe a 3-4 hónapba!
Nekem is feltűnt a "rengeteg angol otthont" látott stb.
Igaz, én nem vagyok bébiszitter, de majdnem 7 éve Angliában élek, viszont a két kezemen meg tudom számolni, hány angol lakásban jártam.

Kataposztolo 2013.04.24. 18:23:54

Sziasztok!
Én volnék a posztoló. Először is köszönöm a rengeteg kommentet nektek! Gondoltam, hogy megosztom a népet. :)
Igyekszem időt találni, hogy válaszoljak a kérdéseitekre, amennyiben konkrétak. Természetesen egy fogimplantátumról van szó, még gyerekként veszítettem el a fogam egy balesetben. De azért megmosolyogtattatok a különböző implantátumverziókkal. Ok, itt én nem voltam világos. :)
Először is nagyon nehéz pár oldalban leírni 4 hónap (kínok között igen is hosszú) eseményeit, igyekeztem lényegre törő lenni.
Igen, próbáltam a szakmámban elhelyezkedni. Kb, 150-200 oldalnyi papírt kért a brit GDC (ahol először is regisztrálni kell, amennyiben fogászatban szeretnél dolgozni.) Kapásból minimum 4 hónap várakozási idővel kell számolni, mire elfogadják a papírjaidat. Több ízben visszaküldték jelentkezésemet különböző okokra hivatkozva. Nem mondom, hogy sok hónap kitartással nem lehet megszerezni a regisztrációt, de én nem bírtam addig.
Én hatalmas reményekkel, szeretettel érkeztem a családhoz, magam sem hittem a 'rinyálásoknak', gondoltam, mindenki túloz.
Már tudom...mint a mesében... ha valaki nem hiszi, járjon utána.
Több ízben próbáltam nem általánosítani, ezért írtam, hogy akikkel én találkoztam, írtam, lehet, én forogtam rossz körökben. Úgyhogy az általánosítás vádját visszautasítom. Én időt szántam a beszámolómra, ha olvasod, kérlek, Te is pontosan olvasd, ne csak fusd át.
Igaz, végül hétfőtől péntekig én voltam a gyerekekkel, de korábban a délelőttjeim szabadok voltak, és péntek estétől hétfő reggelig is más családoknál voltam takarító, babysitter, ill. egy pár hétig egy étteremben felszolgáló.
Célom az összes cikkemmel felhívni a figyelmet arra, hogy aki külföldre megy, nem jelenti automatikusan, hogy 'megcsinálja a szerencséjét'. Én anyagi okok miatt kényszerültem hátra hagyni a barátokat, nem holmi világlátás céljából vagyok még mindig külföldön.
Én személy szerint (jó magyarként) irigykedtem mindenkire, aki külföldre került, fogalmam nem volt róla, hogy esetleg szenved vagy vért izzadva dolgozik. Ez lenne mondanivalóm célja.
Várom további kommentjeiteket, kérdéseiteket. Az osztrák cikkem pedig hamarosan érkezik.
Szép napot nektek!

Kata

bobsys 2013.04.24. 18:30:54

@Kataposztolo: "Kapásból minimum 4 hónap várakozási idővel kell számolni, mire elfogadják a papírjaidat. Több ízben visszaküldték jelentkezésemet különböző okokra hivatkozva. Nem mondom, hogy sok hónap kitartással nem lehet megszerezni a regisztrációt, de én nem bírtam addig. "

hat pedig a turelemt neha jol jon. Az Ausztral letelepedesim megszerzese majdnem ket ev volt, de ha nem kezdek mas vizumokkal akkor is legalabb egy ev lett volna

váj mí 2013.04.24. 18:30:59

@Barátusz: Ahham, így már világos. A rinya a halálom. Probléma mindig adódik, nem is kell fejet lesunyva elmenni mellette, de rinyálni teljesen felesleges. Megoldani kell.

váj mí 2013.04.24. 18:36:46

@Kataposztolo: Nos, szia.
Figyelj, lehet nem állt szándékodban, de sikerült egy olyan átkozottul sötét képet festened, mindössze 4 hónap tapasztalattal Angliáról, hogy csak kapkodtam a fejem, és azt kérdeztem: Én vajon melyik Angliában/Londonban éltem tavaly?
Nem, én sem top-menedzserként dolgoztam, igaz, nem is szolgáltattam magam ki egy család, pár ember kényének-kedvének, mint te tetted. De ez elmúlt. Akik jelenleg is Angliában élnek, azok cáfolták az országról kialakított véleményedet a kommentek között. Ezt olvashattad.
De arra kíváncsi vagyok, mi a frászkarika bajod van az osztrákokkal? Hacsak nem tényleg valami eldugott zsákfaluban élsz, mert akkor megértem. Ám még akkor is, mi a fenét keresnél ott?

2013.04.24. 18:41:23

@Kataposztolo: en is ismerek angol igenytelen embereket a penzes fajtabol. Nincs mas szo, igenytelen. Akkorsem fair kitenni az internetre a haloszobajukrol fotot, ha nem engedelyeztek elotte.

England win The Ashes! 2013.04.24. 18:41:29

@Kataposztolo: "Én személy szerint (jó magyarként) irigykedtem mindenkire, aki külföldre került, fogalmam nem volt róla, hogy esetleg szenved vagy vért izzadva dolgozik."

Isten hozott a Földön.

BTBTBT 2013.04.24. 18:44:39

@Kataposztolo:
Ha van energiad, es visszaolvasol, alapvetoen meg voltam elegedve a posztoddal es a kitartasoddal (nem mintha az en kedvemert irtad volna), egy kivetellel.

"Több ízben próbáltam nem általánosítani,...Úgyhogy az általánosítás vádját visszautasítom."

Hiaba probaltal nem altalanositani, nem sikerult. A posztodban azt irtad, hogy "Az angol mentalitást, életvitelt, időjárást úgy gondolom, nekünk nagyon nehéz elfogadni és megszokni. Ők teljesen mások. Ha nem vagy hajlandó teljesen azonosulni, és lemondani a citromról a teádban, esélyed sincs elérni valamit is."

4 honap alatt TE ugy gondolod, hogy NEKUNK nehez?
Ezt meg en utasitom vissza, es nem hiszem, hogy egyedul lennek vele.

Sikeres nem attol leszel, hogy tejjel iszod-e azt a teat. Sokeves tapasztalat. :)

Ez az osztrak poszt az azota eltelt ujabb 4 honaprol fog szolni? Remeljuk, hogy a fogaszati munkakorrel a vilag is jobban kinyilt elotted.

HakapesziM 2013.04.24. 18:51:47

Nekem svájci rokonaim vannak. Unokatestvéreim akik már kint születtek. Náluk is ez valami mánia a vízzel. Ritkán fürdenek, mosogatni is csak akkor, ha nagyon muszáj. Pedig pénzük van, csak ilyen környezettudatosak vagy mi. Nyomorúság.
Chipseket, vackokat esznek, sosem főznek, nem is tudnak.

Itthon minden nap fürdünk, teleengedett kádban, természetesen. Nyáron a feleségem gyakran naponta kétszer is.
Na meg a fűtés. Már valamelyik hazai "honatya" is feszegette, túl vannak fűtve a magyar lakások, mire ez a luxus
, bezzeg a haladó nyugat. Mit tegyek, én itthon gatyában szeretek lenni.

Kataposztolo 2013.04.24. 18:53:33

@váj mí:
Elhiheted, én is csak kapkodtam a fejem Angliában. A mai napig nem hiszem el, hogy lehet úgy élni... Te szerencsésebb voltál... esetleg a családoknál, ahol megfordultál, jobb volt a takarítónő... és a neveltetés... :)))
Zsákfalu: egyfajta telitalálat. :))) Az osztrák emberekkel semmi bajom, bár a magyar lenne ilyen. A cikkemből majd minden kiderül, legalább Te már biztosan várni fogod.
Köszönöm a kommentjeidet.

váj mí 2013.04.24. 18:58:34

@HakapesziM: Hm, Svájcban, azon belül is Baselban és Zürichben, éltem egy ideig, így nem vagyok penge az országból, de annyit én is érzékeltem, hogy bizony a zuhanyzás, mint olyan nem feltétlen a mindennapi rutin része. Laktam együtt echte svájci csajjal is, aki két hét együttlakás után megkérdezte, mi a francnak zuhanyzok én naponta háromszor? Igaz, csak sima 30 fok körül volt a hőmérséklet.... És az is igaz, hogy ő átlag háromnaponta egyszer zuhanyzott még így is. Télen nem tudom, addigra már elegem lett Svájcból, de gondolom, akkor hetente egyszer tisztálkodott.

váj mí 2013.04.24. 19:06:48

@Kataposztolo: Kifogtál egy nem túl okés családot. Ez benne van a pakliban, ezért senki könyvel el vesztesnek. A kérdés az, mi a töknek maradtál ott náluk hónapokig? Mazochista-e vagy?
Én annyiban voltam szerencsésebb, hogy más területen dolgoztam, és nem kellett együtt élnem a munkaadóimmal. (Be is baszott volna ...). Node, nekem eszembe sem jutott, hogy au-pairként teljesen kiszolgáltassam magam egy idegen családnak.
Te, most direkt szivatod magad? Mi a töknek mész az Isten háta mögé Ausztriában? Ha azt mondod, hogy fogorvosi asszisztensként, vagy sagmal' miként nem találtál Bécsben melót (ha nem is azonnal), akkor azt neked nem hiszem el.
Khm, egyébként hogy állsz a német nyelvvel?

kutya vacsorája 2013.04.24. 19:07:59

@váj mí: miért törvényszerű, hogy alázni kell azt, akire a gyerekeit bízza az ember? miért kell alázni bárkit is? miért alantas dolog "cselédnek" lenni? kosztolányi megvan? tudod, a dezső.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.04.24. 19:11:05

@Barátusz:
A poszterina az a poszter női megfelelője?
A balerina akkor férfiben baler?
Csak kérdezem:)))))))

2013.04.24. 19:12:35

@orange85: De - London dragabb Parizsnal, lasd www.theexpathub.com/cost-of-living-in-european-capital-cities/2342/. Szerintem London a legdragabb varos Europaban, legalabbis ingatlanarak tekinteteben. Brutalisak itt az ingatlanarak, mas nyugat-europai nagyvarosokkal osszehasonlitva is.

váj mí 2013.04.24. 19:13:20

@kutya vacsorája: Mert benne van az emberi természetben, a legkulturáltabbéban is. Dezső ide vagy oda. Tudod, ezért éltük túl, mint faj az evolúciót.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.24. 19:25:15

Én is várni fogom! Vájmínek ne higgy, õ úgy is elfelejti.

2013.04.24. 19:25:20

Angolok / kosz temaban, nekem nem tunt fel hogy koszosak lennenek. Az teny hogy nyilvanos helyek, utca stb. nem annyira tiszta mint sok mas nyugati orszagban, reszben azert mert sokan igenytelenek es mindent eldobalnak az utcan. De angolok akiket ismerek nem koszosak, nalunk pl. az angol baratom tobbet takarit itthon mint en; az angol csalad ahol au pair voltam szinten nem volt koszos egyaltalan, gyerekeket naponta kellett furdetni, es rengeteget takaritottam. Arrol nem is beszelve, hogy az indiai csalad akiknel au pair voltam, tisztasagmanias volt, naponta ketszer furdes, es mindent allandoan takaritanom kellett. Nyilvan vannak itt is igenytelen csaladok / emberek, mint barhol mashol.

tanato 2013.04.24. 19:26:19

@váj mí: @kutya vacsorája: Igen kelleni nem kellene megalázni,de ilyen az emberi/Asszonyi/természet,ha hatalomba kerül nehezen tud ellenállni a kísértésnek,hogy éreztesse a hatalmát ,tisztelet a kivételnek.És erre kiváló terep az au-pair /vagy a harmadik világban a cseléd/ háziasszony viszony.

orange85 2013.04.24. 19:27:48

@Mirjam2: üh,ezt tényleg nem hittem volna.

tanato 2013.04.24. 19:30:18

@Mirjam2: És veled milyen viszonyban voltak a munkaadó fiatalasszonyok?Demokratikusan bántak veled,vagy éreztettek azért valamilyen alárendeltségi/úr/nő/-szolga viszonyt?

váj mí 2013.04.24. 19:31:29

@Kellemes Zérókomponista: Leszakadhatnál már rólam, baszki! Azóta sem sikerült elhagyni Magyarországot, mi? Ide jársz ácsingózni?

@tanato: Mna igen, erről van szó nagyjából. Ez van. Nem kellene, de megtesszük. Mindenki a maga szintjén. Legfeljebb van, aki utána kényelmetlenül érzi magát. Egy rövid időre.

Taxomükke (UK) 2013.04.24. 19:33:42

@charlieharper: Ez valóban nem sok. Nálunk valami 38 fontot mondtak átalánynak.

Mrs. Clayton 2013.04.24. 19:34:07

@charlieharper: hát nem tudom h csinálod de nekünk kb havi 30 v 35 átalányt von az anglian water a villanyom meg most ment fel 80-ra s még kb 3 hónapig ennyi is lesz, mert télen azért ment néha a fűtőtés, de egyébként 40 font, azért ehhez a víz bazi drága, pedig nincs kert, és nem folyik állandóan

Mrs. Clayton 2013.04.24. 19:35:14

@Taxomükke: úgy látom egyszerre szúrt szemet, és ezért most elő is veszem a számlát, s leellenőrzöm, h mennyi is az annyi

Kataposztolo 2013.04.24. 19:35:27

@Barátusz:
Így van, nagyra értékelem a pozitív szavakat, köszönöm nektek. Egyáltalán nem siklottam el ezek felett, sőt, ez adott végső lökést az osztrák cikk megírására is.
Az idézett mondatodban is azt írtam, "úgy gondolom", azaz az én személyes tapasztalatom az, hogy külföldön is küzdeni kell. Továbbra is ez a célom, hogy aki külföldre vágyik, tudjon róla, fel kell készülnie, hogy lehet, nem lesz egyszerű. Cikkem őszinte.
Bárki, aki cikket olvas ezen az oldalon, tudja, hogy minden cikk szubjektív, egyéni meglátásokat tükröz, olyan dolgokba kapunk belátást, ami holmi turistakönyvekben nem szerepel. Én minden cikket szívesen olvasok, különbözőek vagyunk, mindenki máshogyan kezel és él meg dolgokat. Én, úgy látszik, cikkekbe folytom 'bánatom'. Ha már egyetlen dolog az írásaimból megragad, elgondolkodtat, már megérte megírni. És sosem tudhatod, hogy kerülsz-e hasonló helyzetbe mint a cikkezők.
Az osztrák cikkem is őszinte lesz, így van, kereken 4 hónap tapasztalatát fogja magában foglalni. Olvastam már tiroli cikket, nekem hanyatt homlok más a tapasztalatom mint anno a cikkezőnek. De így van ez jól. Erről szól az oldal. Objektív országleírásokat ezen az oldalon nem fogsz kapni. Ha valaki arra vágyik, vegyen turistakönyvet.

Mrs. Clayton 2013.04.24. 19:39:21

@charlieharper: na, előkerestem a számlámat, 35 havonta, és nem mosok kocsit meg kertem sincs, bár 1-jén költözöm és le fogom olvasni, szóval lehet visszaadnak vmennyit

2013.04.24. 19:49:09

@tanato: Demokratikus viszony? Na ezt felejtsuk el... Nagyon, nagyon rossz volt, csak azert birtam ki mert fiatal voltam es nem volt mas valasztasom; ez meg EU elott volt tehat csak au pair vizummal tudtam Angliaban maradni, es az elejen angolul is alig beszeltem. Utolag orulok hogy kibirtam, igy tanultam meg angolul es igy tudtam itt maradni. Nem csodalom hogy kihasznaltak; angolul alig beszelo, fiatal, kepzetlen kelet-europai bevandorlo voltam kiszolgaltatott helyzetben, nem is lehetett volna masra szamitani. Tartom a kapcsolatot mindket csaladdal akiknek dolgoztam, az egyiket rendszeresen latogatom. Miota 'felnottem', megtanultam angolul stb., maskepp viszonyulnak hozzam.

2013.04.24. 19:55:20

@tanato: Az igazsaghoz az is hozzatartozik, hogy allitolag sok au pair kihasznalja a csaladot, elhanyagoljak a gyerekeket stb. En szemelyesen nem ismerek ilyet, de sok remtortenetet hallottam, meg olyanrol is aki lopott, bejelentes nelkul tavozott, drogozott, stb. A csalad is nagy kockazatot vallal vele hogy egy idegent befogad a hazaba, rabizza a gyerekeit.

BTBTBT 2013.04.24. 20:01:25

@diggerdriver:
A poszterinával kapcsolatban meglehet. A balerinával kapcsolatban nem hiszem. :)))
Aztán az is okozhatja, hogy a hímnem és nőnem között a végződésbeli különbséget tévő nyelvet is tanultam. (o-a)

2013.04.24. 20:06:37

@Jess G: Nem ertem, miert 'ciki' a mufog? Sokfele okbol lehet mufoga valakinek, pl. baleset miatt elvesztette az igazi fogat. Miert ciki ez? Inkabb sajnalni kene az illetot, nagyon draga a mufog es persze nem lehetett kellemes az eredetit elveszteni.

váj mí 2013.04.24. 20:07:05

@Mirjam2: Khm, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy én speciel egyáltalán nem értem ezt az egész au-pair intézményt. Nem a néhány órás eseti gyerekfelügyelettel van bajom, amikor a szülők pár órát házon kívül töltenének hetente 2-3-szor, és áthívják a szomszéd lányt vagy a távolabbi szomszéd lányt pár órára sittelni a kölyköket.
Adva van egy család, ugye alapesetben. Gyerekekkel. Akiknek a nevelését képesek idegenekre bízni, skype-interjúk alapján. De jó, hogy én nem ilyen családba születtem.

BTBTBT 2013.04.24. 20:15:04

@Kataposztolo:

Bár az őszinteségedet nem firtattam, de egyáltalán nem reagáltál arra, hogy a tiszavirágéletű londoni tapasztalatodból az itteni magyarokra vonatkoztatott bölcsességedet firtattam, csak az íráshoz való belső indíttatásról ment a rizsa.

Nem kötözködésképpen, de légy szives, mutass már egy objektív útikönyvet. Többszerzős is megfelel. (Nem baj, ha ettől azonnal szubjektívvé is válik, hiszen a szerző szemén keresztül ismerszik meg az adott táj. :)))

Mrs. Clayton 2013.04.24. 20:16:56

@Mirjam2: semmi extra, de azért az ember nem szokta leírni, kimondani úton útfélen h műfoga van, még ha nem is azért mert nem adott a szájhigiéniára, nem tudom, de én nagyon kényes vagyok a fogaimra és ha lenne se írnám, h kimozdult az implantátumom
kinek mi köze hozzá, azt se mondanám, h a nyavalyás kölyke feszt a tyúkszememen taposott, ezek olyan privát dolgok, pedig egy tyúkszem még nem a világ, meg akárkinek lehet
nekem ciki lenne, na

Mrs. Clayton 2013.04.24. 20:18:47

@váj mí: látod ez egy jó kérdés, mert ha annyira vissza kell menni dolgozni, hát a fenének az a gyerek, ha egy 19 éves csitri lesz vele

2013.04.24. 20:18:56

@Kataposztolo: Az ok hogy nem 'objektiv' leirasok miatt latogatjuk ezt az oldalt, de szerintem azt kijelenteni hogy Angliaban csak fizikai munkaskent alkalmaznak bevandorlokat az nem 'szubjektiv', hanem nem igaz. Ha barmilyen irodaba elmesz, barmilyen szolgaltatast igenybe veszel, talalkozol ott dolgozo bevandorlokkal akik kozott altalaban vannak elso generacios bevandorlok is. Pl. nemreg orvosnal voltam, kelet-europai volt, olyan eros akcentussal hogy alig ertettem mit beszelt. Megis orvoskent dolgozik London belvarosaban egy allami korhazban.

Neked egyszeruen nem volt szerencsed, rosszkor voltal rossz helyen - evek ota gazdasagi valsag van, angolok is nehezen talalnak munkat, nem azert nem talaltal munkat mert magyar vagy. Sajnalom hogy rossz tapasztalataid voltak, de nem ertem hogy ennek alapjan miert kell egy egesz orszagot 'leszolni'. Azt meg vegkepp nem ertem, hogy ha te nyiltan lenezed az 'arabokat, torokoket', akkor milyen alapon kered szamon az angoloktol hogy lenezik a magyarokat. Se jobb, se rosszabb nem vagy egy toroknel vagy egy arabnal. Egyebkent veletlenul van egy torok baratnom aki magas beosztasban dolgozik itt egy banknal, tobb diplomaja van, szerintem meg nem szarmazott hatranya abbol hogy torok (pedig nem itt nott fel, akcentusa is van).

2013.04.24. 20:25:04

@Jess G: Hm, erdekes nezopont, masok vagyunk - nekem nincs mufogam, de ha lenne, eszembe sem jutna hogy ne beszeljek rola (persze akkor ha a temaba vag). Az biztos hogy senki nem divatbol csinaltat maganak mufogat, kiveve talan azokat akik az aranyfogakat kedvelik, lehetoleg a leheto legfeltunobb helyen :)

Mercel 2013.04.24. 20:25:23

Amikor majd én is elhúzok innen akkor a szokásos okok mellé azért hozzáteszem majd azt is, hogy: krvára nem bírtam elviselni azt, hogy embertársaim legjobb szórakozása jó nagyokat rúgni a másikba, csak mert jól esik, vagy mert a saját elcseszett életüket másokon akarják leverni.

Baszki mi ez már, hogy a kommentek úgy 80%-a szinte mindig arról szól, hogy kb. a kétharmada szapulja, hülyézi, hazugozza, alkalmatlanozza a posztolót a maradék meg védi.
Ráadásul szinte mindig úgy kapja az ívet a nyomorult, hogy a savazók kikapnak egy egy mondatot azt jól értelmezik a saját csökött agyuk képessége szerint aztán azon rugóznak.
picsába.

"Frigyes"

Tiptoe 2013.04.24. 20:26:43

@Kataposztolo: Szerintem igazad van abban, hogy mindannyian máshogyan éljük meg ezeket a külföldi tapasztalatokat, mindenki szűrőjén máshogyan mennek át akár teljesen hasonló élmények is. Én díjaztam, hogy jól összeszedted a benyomásaidat és megadtad a módját. Másoknak más tapasztalataik lehetnek, nyilván vannak tiszta és igényes angol családok is, egy 60 milliós nemzetről beszélünk, kitellik.....Mindenesetre én megértem, ha zavartak a higiénés és hőmérsékleti viszonyok, nem mindenki bírja más szagát meg a 18 fokos szobákat. Mind írtam korábban, azt viszont nem értem, hogy miért nem hagytad őket ott a halálba, mondjuk 1 hónap után?

2013.04.24. 20:30:17

@váj mí: Igen, teljesen igazad van. Az igazsag az, hogy normalis csaladok szinte soha nem bizzak au pairre a gyerekuket, igy szinte garantalt hogy az au pair nem egy helyi atlagos, igenyes csaladhoz fog kerulni.

Itt Angliaban sokan nanny-t alkalmaznak, de az nagyon mas mint az au pair; igazi munka / karrier, amivel akar nagyon jol is lehet keresni, es altalaban nyugat-europai nok csinaljak. Persze egy nanny sokkal dragabb mint egy au pair, de en a csaladok helyeben ha nem tudnek megfizetni egy nanny-t, inkabb maskepp oldanam meg a gyerekfelugyeletet, biztosan nem au pairrel.

nyuszigonosz 2013.04.24. 20:35:12

@Tiptoe: Nálad a pont Tiptoe, mert tényleg ki lehet fogni egy vételenül rossz munkát, ezesetben a poszt írójának a neki nem megfelelö családot.
Én azért is voltam a komponista kommnet-társ szerint cinikus, magam szerint meg tárgyilagos, mert úgy gondolom, hogy Kataposztoló egyszerüen lakást és ellátást keresett Angliában.
Meg persze pénzt is hozzá.
Maga írta, hogy ugyan szinte egyedül nevelte a két gyereket, de közben máshol is bébisintérkedett, pincérkedett, mittudomén mit csinált...
Azért nem ment el máshová, mert neki kellett volna lakást keresnie-találnia és föleg fizetnie, így ugye le lehet szólni, hogy hideg volt a lakás meg mocskos meg minden, de hát pénzbe nem került.
Kaja dettó.

tucano 2013.04.24. 20:35:14

BREAKING!

Svájc meghosszabbította a kvótát magyaroknak is további 12 hónapra!

Kataposztolo 2013.04.24. 20:37:28

@Mercel:
Egyetértek. Azt hiszem, ki is mondtad a végszót. Akartam még reagálni pár támadó kommentre, de igazad van. Minek... Aki érti miről van szó, az érti, akinek meg nem olyan magas az intelligenciája, évekig magyarázhatok, akkor is egy-egy kikapott mondaton fog görcsölni. Köszönöm.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.24. 20:38:43

Na, kezdjek bele.
Bébiszitter munka a legalja mindennek.
Mindig ugrásra készen állni mivel úgyis lesz valami plusz keres.
Mint egy éhenkórász lesni hogy mikor lehet valamit enni.

Ha jol beszelsz angolul barmit elerhetsz UK-ben. Ismerosok kozott van kutatóorvos, bérszámfejtó, fogorvos.

Ha egy gyerek másodszor is megüt, megrúg pedig szóltam neki hogy ne tegye akkor akkorát lebaszok neki hogy a feje leesik vagy a fal adja a másikat.

Miért nem mentél el kedves poszterina normális munkahelyre?
Csak az IQ bajnokok dolgoznak éhbérért bébiszitterként.

Angolok valoban nem futenek, lengyelekkel kell lakni.

Azt csinalnak meg veled amit hagysz. Te meg hagytad.

Szoval nem ertelek.

váj mí 2013.04.24. 20:39:28

@Taxomükke: @Jess G: Hm, na látjátok, nekem többek közt ezért sincs saját. Nem azért, mert nem a karok, nem azért, mert utálom a gyerekeket, nem azért, mert ... bármilyen indok miatt. .... Egyszerűen nagyon nem vagyok kész rá. Ésmár nem is igazán leszek.
Miért kell azoknak a családoknak gyerekeket vállaniuk, akik nem képesek nevelni őket, akik nem képesek foglalkozni velük? Hogyan merik egyaltalán rábízni a gyerekeik nevelését totálisan idegen emberekre? Hogyan engedhetik meg, hogy mások, más kulturával, neveltetéssel rendelkező emberek alakítsák a gyerekeik személyiségét?
A szaros bankkártyájukra több figyelmet szánnak.

spangola 2013.04.24. 20:39:43

Most olvastam a posztot, csak annyit tudok mondani: atyaaaaaaaaaúúúúúúúúúristeeeeeeeen!

Én először lepofoztam volna a gyerekeket extanárként is, rúgás, ököllel ütés, implantátum kimozdulás, csak szólok egy implantátum kb. 100 ezer forint, késsel szúrkálás???

Aztán jól elbeszélgettem volna anyukával-apukával, hogy mi a fenének vállalnak két gyereket meg két kutyát, ha nem kíváncsiak rájuk, majd távoztam volna... angolosan.

Tisztaságmániásként nem bírtam volna azt a koszt, retket, hihetetlen az egész sztori.

Gratulálok a posztolónak, hogy ilyen talpraesett volt, és kibírta. Várom az ausztriai folytatást!

2013.04.24. 20:40:17

@Barátusz: 'Sikeres nem attol leszel, hogy tejjel iszod-e azt a teat. Sokeves tapasztalat. :)'

Sot, meg attol sem, hogy iszol-e egyaltalan teat :). En mindig elmondom ha teaval kinalnak hogy az en orszagomban inkabb kavet isznak az emberek. Ez mindig jo 'ice breaker'-nek szolgal, sose vettem eszre hogy kirekesztettek volna emiatt, inkabb elkezdenek erdeklodni es mar van is mirol beszelgetni.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.24. 20:41:16

@tucano:
Mi a szosz.
Pedig lassan mennek oda en is.
De ha van munkaajánlatom akkor megkapom gondolom...

Kataposztolo 2013.04.24. 20:42:32

@nyuszigonosz:
De az au-pair szerződésben teljes ellátás van. Ha a cégben vagy ahol épp dolgozol mínusz fokok vannak, az akkor neked teljesen elfogadott? Gondolom, te sem úgy írtad alá a jelenlegi munkahelyed szerződését, hogy benne állt, hogy télen az iroda fűtött. Gondolom, neked is természetes volt, hogy fűteni fognak. De hát az még 'úgymond' le is van ejtve, hogy az au-pair megfagy, de mi van a SAJÁT gyerekeddel? Az is le van ejtve???

2013.04.24. 20:43:47

Huhuhuuuu Katacsajszi! Soha eletemben nem jartam Angliaban es soha soha nem is vagytam oda. Ezerszer inkabb az USA vagy Kanada meg ha 15 orat is kell repulni oda.
Valahogy sosem birtam a briteket. Soha.
Az amcsik ezerszer normalisabbak a hetkoznapokat tekintve, de csak akkor ha nem vagy mazohista martir tipus es kiallsz magadert. Ha nem veded meg magad akkor elzavarnak orvoshoz hogy kezeltesd magad.

Az tutti hogy a budos eletben nem teszem be a labam Angliaba.

2013.04.24. 20:45:24

Szerintem Angliahoz kepest itthon luxus van.

tanato 2013.04.24. 20:46:08

@Mirjam2: Köszi az infót,valahogy én is így gondoltam a viszonyt,nem tudom mennyiben volt más az indiai családnál vagy az európainál,melyiknél volt jobb?csak azért kérdem mert majd egy éve hogy egy kommentelő au-pair írta ide hogy egy ázsiai /maláj,vagy szingapúri származású/háziasszonynál csak egy napot bírt ki,annyira megalázóan viselkedett vele.Nyilván hozta az Ázsiában megszokott stílust,ahogy ott bánnak a bentlakó cselédlányokkal

DieNanny CH 2013.04.24. 20:46:40

2000 szeptemberétől 2011 augusztusáig Au-pair voltam Ausztriában. Az első családomnál hasonló volt a helyzet, anyuka elég hisztérikus tudott lenni, gyerekek: 3, 5, 6 évesek. Ha heti 6 napon rúgtak és szemtelenek is voltak, egyik vasárnap annyira nem bírták az anyjukat elviselni, hogy - hiába a szabadnapom volt -, beóvakodtak a szobámba és mint a kisangyalok csendben elücsörögtek két óra hosszat...
Pedig én is előtte 7 évig óvodában dolgoztam, de ami ott volt, arra nem lehet felkészülni. Rengeteg türelem és tűrőképesség kell hozzá.
Posztolónak gratulálok, további sok sikert.
Kommenteket még nem olvastam, most megyek aludni. Jó éjt!

nyuszigonosz 2013.04.24. 20:46:50

@Kataposztolo: Gondolom a gyerekek ezt a hideget szokták meg.
Már abban az esetben ha tényleg kérdezed, ezt a választ tudom adni.
Amúgy meg: ha ez mind így megtörtént veled, akkor végtelenül sajnálom, mert én még azt is elhittem, amit késöbb írtál, hogy mekkora lelkesedéssel mentél ki.
Kata, az isten áldjon meg:de miért maradtál ott?
Na ez az a pont, amit nem tudok lenyelni. Mert ennél rosszabb azthiszem már nem is lehetett volna.
Mindeképp remélem, hogy Ausztriában jól érzed magad.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.24. 20:46:58

@spangola:
Szia Spangiiiiiiiiiiii !!!!!
Szerintem tobb egy implant
Orulok hogy te is vered a gyereket nem csak en. (-:

Nem talpraesett volt hanem az ellentettje.
Birka.
Mondjuk a ridegtartast jól bírta.

Ja, és bébiszitter meg pasit sem vihet fel a szobájába.

Ausztriai folytatás.
Ajjaj, ott mi lesz?
Emberrabló torok kebabosok?

tanato 2013.04.24. 20:49:36

@Mirjam2: Így van tényleg a család is nagy kockázatot vállal egy ismeretlen személy családba való felvételével.vannak a neten rémes videók felrakva ahol titkos kamerán keresztül jól látszódik hogy a cselédlány/harmadik világbeli videók/hogyan bántalmazza a kisgyermeket,vagy éppen beleköp vagy belevizel főzés közben a családnak készített ételbe.

2013.04.24. 20:49:46

Nem ertem mindenkinek ezt a maniajat a futessel. Nektek nem tunt meg fel hogy Mo.on tul sokat futenek? Ez lehet hogy azert van mert a szocializmus alatt 'ingyen' volt a gaz, vagy nem tudom miert, de teljesen felesleges. Nalunk is csak este van felkapcsolva a futes par orara, megsincs tudogyulladasunk. Mikor par eve telen Mo.on voltam, teljesen kikeszultem, alig tudtam pl. boltokba bemenni mert fulladoztam a futestol. Tenyleg energiapazarlas amit Mo.on a futessel csinalnak.

Es mellesleg detto a vizzel. Minek mindennap kadban megfurdeni? Sok modern furdoszobaban nincs is furdokad; a zuhany sokkal gyorsabb, higienikusabb, kevesebb vizet fogyaszt es kevesebb helyet foglal el.

Kataposztolo 2013.04.24. 20:51:18

@Tiptoe:
Azért nem adtam fel, mert úgy gondoltam, én túlzok, nem lehet ilyen rossz. Gondoltam, ha időt adok, kommunikálok a családdal, az megoldás lehet. Gondoltam, minden családban nehéz a gyerekek számára egy új 'jövevény' elfogadása, akinek azonnal szót kell fogadni. Próbáltam beilleszkedni... Próbálkoztam megoldani helyben a problémákat és nem elmenekülni. Ha nem jön az osztrák ajánlat, lehet, még mindig ott küzdenék, és a cikkem a segítségkéréséről szólna, és nem egy beszámoló lenne egy már befejeződött életciklusról.
Vicces az egészben, hogy több ízben kaptam emailt a családtól, hogy szívesen várnak vissza, mert azóta minden au-pair csak 'átvágja' őket, mert pár hét után szó nélkül lelépnek. De ezt már a cikkemben nem is akartam megemlíteni.

váj mí 2013.04.24. 20:54:10

@Mirjam2: Hm, igen, a nanny teljesen más. Ha hasonlíthatunk, akkor egyfajta otthoni, személyre szabott napközis nevelő. Bár ez lehet, eléggé béna hasonlat.
Gyerekes szülőként kitörne a frász, ha abban tudatban kellene dolgoznom, hogy a gyerekre közben egy tapasztalat nélküli, 19-20 éves lány vigyáz, aki rosszabb esetben meg sem tudja magát értetni vele.

tanato 2013.04.24. 20:54:14

@Mirjam2: Igen ott Ázsiában sokfelé divat a gazdag házaknál titkos kamera beállítása a cselédek megfigyelése céljából

2013.04.24. 20:55:09

@Kataposztolo: Meg is erdemli az a csalad hogy mindenki lelepjen toluk. Megmondtad nekik hogy miket csinaltak veled a gyerekek, pl. keseles? Ha gondolod, ajanld fel nekik hogy heti ezer fontert hajlando vagy visszamenni :)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.24. 20:56:01

@nyuszigonosz:
Szoba 300 font havonta. Bevasarlas 150 font havonta.
Kapott 80 fontot hetente.
770 font akkor amit kereset.
Megerte ennyiert masok miatt szivni?
Ugyan mar.
Ha no vagyok, sporolni akarok es jobb helyet nem talalok akkor elmegyek home care-be dolgozni bentlakasosnak.
Ott is szivas van de legalabb penz is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.24. 20:57:58

A poszthoz csak annyit, hogy tipikus magyar hozzallas. A penzuk kellene, de nehogy az o szabalyaik szerint jatszunk. Mi a fsznak megy az UK-ba, ha nem akarja sem a mentalitast, sem az idot, se semmit amit angol megszokni? Azt hiszi hogy dentalhigienikuskent, vagy mi nem találkozott volna ugyanazzal a mentalitassal, vagy idovel? idiota.

tucano 2013.04.24. 21:01:03

@dirtyfreebird: persze, minden további nélkül. Ha beleférsz a kvótába:(

váj mí 2013.04.24. 21:01:57

@Kataposztolo: Mondd, neked van egyfajta mártír-komplexusod? Egyáltalán hogyan juthattál odáig, hogy egy 4 éves kölyök meg merjen ütni szándékosan?
Ez a szöveg meg, szenvelgés. És, ha jól értettem amit a posztban, meg a kommentekben írtál edig, akkor tovább szivatod magad egy tiroli faluban. Ez nem is baj, mert csinálsz, amit akarsz magaddal.
De kérlek, az ausztriai posztodnál állj ellen annak a késztetésnek, hogy általában írj az osztrákokról. Mert nem lenne igaz, amit írnál. Mint ahogy most sem volt az.

2013.04.24. 21:03:09

@váj mí: Pontosan! En 19 evesen egy ujszulottre es ket ot ev alatti gyerekre vigyaztam, kozben foznom, takaritanom is kellett tehat nem mindig tudtam a gyerekekre figyelni, es alig tudtam angolul, ha valami tortent volna, orvost sem tudtam volna hivni peldaul. A csaladnak szerencseje volt hogy nem tortent semmi baj. Egyszeruen azert alkalmaztak engem mert penzt akartak sporolni, es olyan valakit akartak akit ki lehetett hasznalni. Szamomra hihetetlen hogy igy alljon valaki hozza a sajat gyerekeihez, de sok hasonlo csalad letezik.

váj mí 2013.04.24. 21:06:54

@Mirjam2: Khm, halkan megjegyzem, egy 4 és egy 7 éves kölyökről van szó. Hát tudod, mindkettő kapott volna tőlem két akkora sallert amikor a kezébe vette a kést, hogy öreg korukban is emlékeztek volna rá. Lefogadom, hogy többé a késre sem mertek volna nézni.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.24. 21:07:06

@Mr. Long:

Ti keveritek a tisztalkodas fogalmait.
Van olyan hogy furdes. Meg van olyan hogy zuhanyozas.
Kepzeld, volt idoszak az eletemben hogy 3 evig nem furodtem.

Ami nem jelenti azt hogy nem zuhanyoztam.

Tetszik erteni???
Szoval ne tessek elhulni ha valaki azt mondja hogy ket hete nem fürdőt.

spangola 2013.04.24. 21:07:19

@dirtyfreebird:
szia dirtyke!

Csak az implantátumról beszélek, nem az arra felrakott kerámiafogról meg ki tudja miről.

Igen, én odacsapós típus vagyok, de csak ha már nem bírom tovább, de nem vernék meg gyereket, csak úgy megsuhintanám.

Na, ezt a kettőt viszont lehet jól elvertem volna, jó pirosra a seggüket, aztán meg be a hideg fürdőszoba hideg zuhanyzójába, rájuk engedtem volna 2 m3 hideg vizet a késes sztori után!

Nem szabad ilyet hagyni a gyereknek!
Mikor fogja megtanulni, hogy nem rúgunk, nem ütünk ököllel, a kést nem szúrjuk bele a bébiszitter hasába??

Atyám!

Te birkának látod, én meg csak gratulálok neki a türelméhez.

Nekem az még eszembe se jutott, hogy a bébiszitter nem vihet fel pasit a szobájába!!!!!!!!!!!!
Na, akkor ezért jó, hogy nem lettem bébiszitter.
De akkor hogy vezetik le azt a rengeteg feszültséget?

2013.04.24. 21:09:47

@Jess G: a villany es gaz az Eonnal 150/ho. Ehhez kepest a viz olcso. Eon a honapban emelt. De most mar van napelem, remelem meglatszik majd a szamlan

2013.04.24. 21:10:18

Emlekszem egyszer az egyik gyerek akire vigyaztam elkezdett harapni. Kb. 3 eves lehetett, es rajott hogy felnek tole az emberek ha harap, igy rakapott. Az anyukaja semmit nem tett ellene, kiveve hogy szepen megkerte, ne harapja meg - ez nem mukodott... Engem egyszer megharapott, nem volt ott senki mas, bevallom, megpofoztam. Eletemben akkor egyszer utottem meg gyereket, de lass csodat, soha tobbet nem harapott meg! Mindenki mast igen, csak engem nem, es mindenki csodalkozott hogy je, hat teged mennyire szeret, egyedul teged nem harap :). Persze ha elmondta volna a gyerek mi tortent, valoszinuleg kirugtak volna es soha nem kaptam volna referenciat.

váj mí 2013.04.24. 21:11:05

@Mirjam2: Naja, rám is vigyáztak anno szívességből, én is vigyáztam más gyerekére anno szívességből, de a nevelését azért jobb, hogy nem rám bízták. És annak is örülök, hogy az én nevelésemet sem bízták az alkalmi "au pairek"re.

Kataposztolo 2013.04.24. 21:11:42

Köszönöm még egyszer a rengeteg kommentet és véleményt. A jót is, rosszat is.
Hogy miért nem ütöttem meg a gyereket? Mert nem az ő hibája, hogy ilyen... Ha valakit meg kellett volna ütnöm, akkor az a szülő lett volna. Talán ezért is voltam kitartó, mert tudom, a gyerek nem születik gonosznak, minden nevelés kérdése. Sokan nem tudják, hogy akár egy rosszul időzített, rosszul megfogalmazott mondattal tönkre lehet tenni egy gyerek, egy ember egész életét. Próbáltam 'átnevelni' őket, de sajnos amíg au-pairek váltogatják hetente/havonta egymást ezeknél a családoknál, esély sincs jobb jövőre ezeknek a gyerekeknek. Egy au-pair nem váltja meg a világot. Sajnos...
Az osztrák cikkem merőben más lesz, viszont az is őszinte. Ugyanúgy le fogom írni a jó és rossz dolgokat is, még ha ismét meg is oszlanak a vélemények. De így van ez jól.
Jó éjt!

nyuszigonosz 2013.04.24. 21:12:34

Mondjuk nekem a tisztálkodás az a zuhany. Kádfürdöt nem szeretem.
Viszont a zuhany, az akár naponta többször is: gyors, felfrissít és én fizetem a melegvízhasználatot ( a hidegvíz az pausálfizetés) és érek annyit saját magamnak, hogy nem számolom, mikor mennyi ideig állok a zuhany alatt.

Mlinarcsik 2013.04.24. 21:14:21

Amen!

Kedves postiro en ehhez a cikkhez csak egy dolgot fuznek hozza (barakarki barakarmit is mond)

A Quiche egy eredetileg nemet etel.
Wiki:"Although known as a classic French dish, the quiche originated in Germany."

A tobbivel telejesen egyetertek! A brit egy lusta, vegletekig ostoba, nagykepu, tudatlan vegleny! Egyetlen kivetel van koztuk az pedig a kelet-europai bevandarlo...

BTBTBT 2013.04.24. 21:15:51

@Mirjam2:
Aha, de ezt te most jól kiragadtad a szövegkörnyezetből, meg nem is arra reagálsz, amire én ezt válaszoltam.
A poszterina egészen másként használta. "Ők teljesen mások. Ha nem vagy hajlandó teljesen azonosulni, és lemondani a citromról a teádban, esélyed sincs elérni valamit is."

Jelentem: van. Még akkor is, ha citrom helyett mézzel fogyasztod.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.24. 21:19:16

@HakapesziM:
Ketszer furdeni naponta?
Kadban?
Ti aztan idomilliomosok vagytok.
Reggel fel ora a kadban, este fel ora a kadban......
Es mindig uj vizet engedtek?
Hat ez sem egy normalis gondolkodasmod.
Bar tőlem csinald, de nekem ez felfoghatatlan.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.24. 21:19:20

@Mirjam2: de itt felmerul a te feleloseged is. ha valami tortent volna veluk nem biztos, hogy a szulok feleltek volna erte. ilyen esetben a bebisinternek is merlegelnie kellene, vagy nem? nem vallalok el olyat, amit csunyan megszopok. en legalabbis.

Mas:
En sem fürdök, csak az uszodaban, vagy a balcsiban, vagy tengerben, ha az furdesnek minosul szappan nelkul.

váj mí 2013.04.24. 21:21:27

@Kataposztolo: Hát te tudod, de veszélyes az ilyen, "nem-ő-tehet-róla" hozzáállás. Pláne késsel. Én nagyon felpofoztam volna őket elsőre, és második meg nem lett volna, tuti. Te meg 4 hónapon keresztül szívtál, utólag meg hüppögsz a szent humanizmus jegyében.
Az ausztria beszámolód meg perszehogy legyen őszinte, naná. Csak próbálj meg nem általánosítani.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.24. 21:21:28

@Barátusz: A teat a f@sznak kell citrommal inni. Attol kapok agyverzest, amikor sokan a gyumolcs teaba is citromlevet raknak, amikor megkerdem mine, akkor csak mert ugy szoktuk. Teabol feketet uresen, vagy tejjel. A tobbi az izes melegviz, nem tea.

BTBTBT 2013.04.24. 21:22:43

@Kataposztolo:
"Azért nem adtam fel, mert úgy gondoltam, én túlzok, nem lehet ilyen rossz. Gondoltam, ha időt adok, kommunikálok a családdal, az megoldás lehet."

Nem tudom, hogy ez belefért-e négyhónapnyi ottlétedbe nyelvi szempontból, de van egy olyan ismert angol mondás, miszerint: "Beware - If it looks wrong, smells wrong and feels wrong, it's likely to be wrong."

Kataposztolo 2013.04.24. 21:24:44

@váj mí:
Még egy utolsó komment. Látom, még mindig nem érted miről van szó. Egyrészt akkor elöljáróban... minden osztrák ember előtt meghajolok, bár minden magyar ilyen lenne. Remélem, a magyarokról azért általánosíthatok. Remélem, elég számodra az a 29 év, amit Magyarországon magyarként éltem ahhoz, hogy bátran nyilatkozhassak arról, hogy milyen nép a magyar.

U.i. Az osztrák cikket pedig nem kötelező elolvasnia senkinek... Ha Te előre tudod, hogy nem fog tetszeni, kérlek, ha látod, hogy megjelent, nyiss egy másik weboldalt. Köszönöm...

BTBTBT 2013.04.24. 21:25:18

@dirtyfreebird:
Lehet, hogy egyszer sem lenne alkalmuk rá naponta, ha tizenötóráznának.

váj mí 2013.04.24. 21:26:03

@Barátusz: Túlspilázod te ezt, az egyszerűsített végkövetkeztetés a 'shit' ;)

BTBTBT 2013.04.24. 21:28:10

@Mr. Long:
A poszterina szövegére reagáltam. Ő emlegeti citromosan. Egyébként finom úgy is, de inkább csak télen. Szokásból.

Gyümölcsteába egyébként tényleg baromság citromot tenni.
Fekete teát tejjel elrontani? Mint például egy jóféle (és büdi) Lapsang Zhochong-ot?

váj mí 2013.04.24. 21:28:32

@nyuszigonosz: Naja, zuhany naponta 2-3-szor, és langyos-hideg már ebben az idószakban. De azért a fürdővízben dögleni vagy fél órát hetente kétszer esténként... mna, az se kutya ;)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.24. 21:28:59

@Jess G:
Semmi gond nincs vele hogy leirta hogy megmozdult neki.
Szorosan kapcsolodik az esemenyek lancolataba ugyanis.
De csak szerintem van igy.
Te gondolhatod maskent.
Be akartam linkelni egy" teeth implant" videot a youtube-rol de megsem.
Mert nem fogsz aludni ma mar ha megnezned.

BTBTBT 2013.04.24. 21:29:09

@váj mí:
De mennyivel jobban hangzik - és a piperkőc angol fület sem bántja annyira -, amit írtam. :))

Makkasz 2013.04.24. 21:29:59

@váj mí: Fura, hogy moon 3 állásban kellett dolgoznia, ő ezt fenntarthatónak gondolta, majd kettőből kirugták.
Késsel akarták leszúrni a gyerekek, meg autó elé lökni, de valójában őt szerették jobban mint anyjukat (jó, később). Gyűlöletes volt az egész család, kultúrájuk, fördetlenségük, de nem keresett másik állást, nem jelezte más étel kell vagy megy.
A tüdőgyulladást öndiagnózissal állípította meg, majd öndiagnózissal gyógyította? miért hazudott családi gondot az asuztriai munka helyett? Mi köze hozzá az apa miért nem jár haza?

Nekem ez a sztori messziről bűzlik. Azt elhiszem, hogy megszívta, meg fura a ritka fürdés, de a leírtak alapján a megszívást jól előkészített és tűrte.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.24. 21:31:16

@Mercel:
Koszonjuk Frigyes, leulhet.
Kulonben meg ez a 10 millio kommentelo orszaga.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.24. 21:32:23

@Mirjam2:
Monica 10 fontos órabért kap, bejelentve, szabadsággal.

BTBTBT 2013.04.24. 21:33:03

@Mlinarcsik:
Akarsz látni néhány lusta, végletekig ostoba, nagyképű, tudatlan véglény kelet-europai bevándorlót?

váj mí 2013.04.24. 21:33:52

@Kataposztolo: Tényleg nem értem, hogyan jönnek ide a magyarok meg a 29 éved, de ez mindegy is.
Viszont az eredeti posztodban már jelezted, hogy neked Ausztria sem jött be (ugye, nem kolbászból a kerítés), aztán a kommentjeid alapján kiderült, hogy elástad magad egy tiroli dorfban. A némettudásod nem tudom milyen, de ha legalább a hoch-deutsch nem megy, akkor nem könnyű neked.
És tekintve, hogy Angliáról, a teljes országról képes voltál egy sommás nergatív véleményt megfogalmazni egyetlen londoni család meg 4 hónap tapasztalat után, kérlek, ezt ne tedd Ausztria esetében, mert hülye libának fognak nevezni itt téged. És joggal.

Kataposztolo 2013.04.24. 21:37:05

@Barátusz:
Na, már ott tartunk, hogy az én képességeimet firtatjuk? Kérlek az ilyen kommenteket mellőzzük. Megnyugtatlak. Felső fokon beszélek angolul. Ja, és nem papíron... Bár az is van róla... ha az kell...

BTBTBT 2013.04.24. 21:42:30

@Kataposztolo:
Aha. Felsőfokú angol? És azzal bébisintérkedtél? Ahelyett, hogy esetlen otthonról próbáltál volna dentálhigiéniás állásra jelentkezni.
Te tényleg mártír-szindrómában szenvedhetsz, és ne csodálkozz, ha most itt nemcsak én kezdek el mosolyogni.

Ezért hangsúlyozod te annyira azt, hogy az következő posztod is "őszinte lesz".

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.24. 21:43:44

@Kataposztolo:
Egyebkent kedves poszterina, annyit szeretnek neked most mondani, hogy:

Koszonom hogy leirtad amit te sajat magad átéltél.

Mindenkeppen tagitja a szemleletmodomat.
Tudom hogy nagyon nehez őszintének lenni néha, de te ezt megtetted.

Az hogy kaptál beszolast, negativumot ne tantoritson el teged attol hogy leird azt, ahogy te latod a dolgokat.
Ez ezzel jar, de emlekeztesd magad arra hogy sok embernek adtal bizonyos foku ismereteket amiket a kesobbiekben kamatoztathatnak.
Szoval ne sertodj meg, kezeld helyen a dolgokat.
Sopord le a valladrol ha szukseges.
Magadnak felelj meg, te legyel elégedett magaddal.
Persze ne utasitsd el a jobba válás lehetoseget.

Ennyi lett volna az építő jellegű hozzáaszólásom.
Koszi meg egyszer..

váj mí 2013.04.24. 21:51:59

@Barátusz: Hm, szerintem nem sok piperkőc angol olvassa ezt a blogot ... ;).

@Makkasz: Vannak ilyen mártír típusú emberek is, mint a posztíró. Látod, most is ott szív fogorvos asszisztensként vagy miként egy eldugott tiroli faluban ahelyett, hogy elhúzna a francba Bécsbe. Vagy ha az túl nagy neki, akkor Grazba, Salzburgba vagy Linzbe. Igaz, ott nem csesztetnék azzal, hogy nem tud németül tökéletesen vagy sehogy, így nem lenne miért mártíromkodnia.

2013.04.24. 21:53:33

@Barátusz: ismeros csalad cambridgebol (igaz, nem lepattabt Hackneybol), echte angol familia. Lanyuk 23 eves, diplomazott, nem talalt allast. Tudod, nagy munkanelkuliseg, stb. Kiment NYba babysitterkedni. Mi a baj azzal, hogy egy magyar is ezt csinalta penzert?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.24. 21:56:14

@spangola:

Jpl ban, jol kivagtad magad implantatum teren.
Hogy vezetik le?
Nos, akirol tudok az feketekkel a bokorban kutyapozban szombatonkent.
Bar o eteremben felszolgalo. Es o berli a szobat.

Gondolom keres olyan pasit akinek van szobaja.

O, igen holgyeim.
Angliaban aki szoba berlo mar gazdag ember.

Ok annyit költenek a lakhatásra mint a kedves szorgos hangya magyar munkavállalók otthoni havi keresete.

BTBTBT 2013.04.24. 21:59:03

@charlieharper:
Bár nem ismerem az illető lányt, de Cambridge-ből éppenséggel jöhetett volna Londonba is a diplomájával. Már ha az versenyképes. A főváros közelebb van, mint NY. Igaz, piszok furakodás van a jó állásokért, és nem mindenki bírja az iramot.

Az a baj, hogy a magyar poszterina az őszinteségét lobogtatta, de eddig mélyen hallgatott arról, hogy felsőfokú angollal csinálta volna végig azt a 4 hónapot.

váj mí 2013.04.24. 22:00:07

@Kataposztolo: A manchesteri tájszólás megy? Mert ahhoz nekem angol-angol tolmács kellett. De nemcsak nekem, hanem a check-innél az echte angolnak is, mert egy büdös szót sem értett abból, amit a vámtisztviselő előadott.
Óvatosabban az ilyen kijelentésekkel.

Kataposztolo 2013.04.24. 22:01:26

@Barátusz:
Nem az angol nyelv miatt mentem Angliába. Dentálhigiénikus állást szerettem volna. Mivel rengeteg papír és idő kell ahhoz, hogy egyáltalán jelentkezhess dentálhigiénikus állásra, gondoltam, megismerkedem az országgal, pár barátra teszek szert az idő alatt, míg az engedélyre várok. Nem jött össze. Gondoltam, elmesélem tapasztalataimat nektek, hátha van hasonló vagy ellentétes élményetek, véleményetek. Már amint látom, ott tartunk, hogy megkérdőjelezed, hogy mindez megtörtént-e velem. Tudod mit? Akkor hasonló jókat kívánok Neked az életedben mint amiken én keresztül mentem Angliában.
És igazad van. Nem fogom az időmet arra fecsérelni, hogy megírjam az osztrák cikket. Megtartom magamnak. A Te életed se lehet túl vidám, ha nincs más dolgod mint mások szavait kiforgatni.
Amúgy nem ismered az életem, ezért nyilván nem is látod át az egész szituációt. Ezért nincs is jogod bármi valóságtartalmát megkérdőjelezni.
Hasonló jókat!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.24. 22:04:29

@mindent látó szem: "Az amcsik ezerszer normalisabbak a hetkoznapokat tekintve, de csak akkor ha nem vagy mazohista martir tipus es kiallsz magadert. Ha nem veded meg magad akkor elzavarnak orvoshoz hogy kezeltesd magad."

Szep. Ha nem vered a melled, akkor mar kezeltetni kell magad.
Van par introvertalt ismerosom , akik csodalatos emberek, de csendesek, felenkek, es kishituek. Szolok nekik, ne menjenek oda.

2013.04.24. 22:04:46

@Barátusz: te is itt laksz, tudod mekkora a fiatal munkanelkuliseg. Tortenelem diplomaja volt, nem tudom, hogy valaha is akart e benne dolgozni, de nem is ez a lenyeg. Angol anyanyelvuek is elmennek au-pairkedni (emlekszel par honapja az ir babysitterrel balhe az USAban?). Magyar is mehet jo angollal, anig nem talal allast a szakmajaban. Egyebkkent meg a profi child minder-ek jol keresnek. Igaz, nem bentlakasosak. Akar meg kepezhette volna magat annak is es lett volna a csaladtol ref-je.
A poszterina nem mondta sehol, hogy ne tudna angolul.

BTBTBT 2013.04.24. 22:13:07

@Kataposztolo:
Ki mondta, hogy az angol nyelv miatt mentél Angliába? Nagyon megy a mellébeszélés.

Felsőfokú angollal egyszerűbb lett volna egy pubban vagy étteremben dolgozni pincérnőként, és közben megismerkedhettél volna az országgal.
Idáig nem is említetted, hogy ezt a négyhónapnyi szarságot ilyen szintű nyelvtudással viselted el, úgyhogy innentől elgondolkodtató, hogy ez az egyébként rendkívül fontos tény miért nem került bele a posztodba, és miért csak most bukott ki félórája.

Nem forgatom ki a szavaidat. Napi szinten menedzselek kéttucatnyi embert (néha még 27-et is), és nagyon hamar észreveszem, ha következetlenségek csúsznak be a kommunikációjukba.

Ez a "hasonlókat kívánok neked az életben" kicsit sem gyenge egy sértődött embertől.
Bár nem ismersz, ezért nem is akarom remélni, hogy elhidd: jó életem van, de a bullshitting-et azt nem komálom.

Messziról jött ember azt mond, amit akar, úgyhogy mindenkinek megvan az a joga, hogy akár a legkisebb részletet is megkérdőjelezze egy ismeretlennel kapcsolatban nemcsak élőszóban, hanem egy blogban is.

Ráadásul nem is én mondtam, hogy nem fogom elolvasni az osztrák posztodat.

Minden gúny nélkül kívánom, hogy azért sikerüljön egy jó állás a szakmádban.

2013.04.24. 22:13:55

@Barátusz: vegigolvastam megegyszer, mar reg volt reggel. Nyilvan tudott angolul, kulonben nem interjuzott volna dkypeon, plussz email, stb. Nincs nyafogas a posztban nyelvrol. HA blog translation = beszeli az orszag nyelvet

Taxomükke (UK) 2013.04.24. 22:17:40

Aki itt szóban (izé, írásban) nagyon erősködik, hogy húdenagyon felpofozná a kiskölköket, az mindenesetre gondolja át, hogy jó eséllyel börtönbe kerülhetne miatta. Persze ezek inkább csak olyan hőzöngések. Tét nélkül.

BTBTBT 2013.04.24. 22:19:11

@charlieharper:
Igen itt élek, és tudom, mennyi fiatal munkanélküli van, de ennek okaira és hátterére egy néhány órás beszélgetés sem lenne elég.

Úgy tűnik, hogy egy történelem diploma nem éppen versenyképes errefelé. És az, hogy "nem tudom, akart-e valaha is benne dolgozni" nagyon is lényeges a végzettség birtokosának szempontjából. A helyzet kicsit a magyar egyetemi büfészakokra hajaz. (És mivel te ismered őt, nyilván van egy képed arról, hogy a lány mennyire motivált.)

Poszterina nem mondta sehol, hogy felső angolja van, és azzal hajlandó volt 4 szaros hónapon át megkeseredni, csak a végén bökte ki. Vajon miért is?
Megkérdezzük Mirjam-ot?

Kataposztolo 2013.04.24. 22:21:29

@Makkasz:
1. Nem rossz munkavégzés miatt veszítettem el az állásom. A válság miatt két cég is keletre adta el a munkát, akiknek bedolgoztam. Arra még olcsóbb a munkaerő.
2. Amikor késsel akartak leszúrni, még nem szerettek jobban. Mikor jobban szerettek, nem volt több késelés, sőt, az ágyamban aludtak. Próbálj meg legalább magadnak nem ellent mondani. (Ráadásul egy mondaton belül.)
3. Kerestem másik állást, ezért költöztem Ausztriába.
4. Kértem másik ételt, nem foglalkoztak a kérésemmel.
5. A tüdőgyulladást orvos állapította meg és antibiotikummal kezelte.
6. Azért hazudtam családi problémát, mert egy percig nem akartam maradni, mikor kilátásban volt a menekülés. Képzeld el a szituációt, hogy szólsz egy ilyen családnak, hogy 2 hét múlva mész. Nem akartam kipróbálni, hogy miken mehetnék még keresztül úgy, hogy tudják, menni akarok.
7. Az a közöm volt ahhoz, hogy miért nem jár az apa haza, mert 6:10 kor lejárt a szerződésbeli munkaidőm és csak egy sms-t kaptam 6:15-kor, hogy ma sem érkezik haza. Te örülnél, ha a főnököd 5 perccel a hazameneteled előtt dobna egy smst, hogy ma maradsz egész éjjel melóban???
8. Mi fura a ritka fürdésen?

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.04.24. 22:22:02

Ez az együttélés mindig lutri. Nem elég hogy jó a család és jó az au-pair, az összhangnak is meg kell lenni. Ez olyan mint egy párkapcsolat, talán még komolyabb is, mert azonnal összeköltöztök és még a gyerekek is ott vannak.
Én kétszer voltam au-pair. Először szuper helyre kerültem, nagyon jól kijöttünk a családdal, mai napig tartjuk a kapcsolatot, pedig a fiúk már egyetemre járnak... Egy év után mikor eljöttem, kerestek mást helyettem, de nem jött be nekik és a lány sem szeretett ott lenni. Pedig én tudom hogy jó család volt. Másdszorra én is egy nagyon xar családhoz kerültem. Kb első hlten még normálisak voltak, aztán folyamatosan kibújt a szög a zsákból. Hétfőn felmondtam, kedden már a repülőn ültem hazafelé. Ha valami nem megy, nem kell erőltetni. Rövid az élet!

BTBTBT 2013.04.24. 22:24:28

@Taxomükke:
Különösen a 2004-es Children Act óta.
Ami egyrész röhejes, ha normális szülő vagy, hiszen a törvény szerint meg sem ütheted a gyerekedet. Másrészt ez a szabályozás sajnos nem állítja meg azokat a kölküket rendszeresen verő barmokat, akik miatt leginkább életre lett hívva.

PannonBoy 2013.04.24. 22:25:28

Nem értem miért kell azon kiakadni, hogy ki hogy issza a teát. Nem ezen múlik a siker. A tea az, amit egyszerűen személyre lehet szabni, pont mint a hajat.

33621 2013.04.24. 22:26:34

@spangola:
Hogyan vezeti le a feszültséget? A gyereken!

BTBTBT 2013.04.24. 22:28:30

@PannonBoy:
Azon volt itt a kiakadás, hogy poszterina megmondta a tutit 4 hónap (egyébként szar) London után. És abban a tea citrommal ivása is megemlítődött.

váj mí 2013.04.24. 22:29:20

@Taxomükke: Én vagyok az egyik, aki úgymond "hőzöngtem". A szomszéd kissrác, aki azóta már felnőtt, és gyerekei vannak, a mai napig emlékszik arra a két istenes pofonra, amit tőlem kapott, amikor rám lett bízva, és a szülői meg mindennemű tiltás ellenére úgy gondolta, jó ötlet gyufával játszani a lakásban. A kancsó víz felét először az égő asztalterítőre öntöttem, másodsorban a képére, harmadsorban két pofont kapott, hogy biztos megjegyezze, a tűz nem játék. Ahogy a kés sem.
Érdekes, megjegyezte.
Ja, és alig 9 évvel voltam idősebb, mint ő, tehát fel lehet fogni amolyan au-paires experimentként :P

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.24. 22:30:34

@Taxomükke: Kerlekszepen, simman.
Sajatot is.
Nehogy mar harapdaljon a kis rohadek.
Vagy kessel szurkaljon.
Nem agyon verni kell, csak adni neki.
Persze a Teddy macit szigoruan a fal fele kell forditani.
Abban szokott lenni a kamera.

De lehet telefonkönyvvel a fejet verni.
Annak nem lesz nyoma.
A zsarus filmekben ez szokott lenni.
(na jo, csak vicceltem a telefonkönyvvel kis mimozak.)

2013.04.24. 22:36:13

@Barátusz: mikoze van ennek Mirjamhoz?
A no leir egy posztot, hogy igy au-pairkedett 4 honapig, mert Mo-n nem tudta kifizetni a szamlait. "rangon aloli" munkat mert vegezni normal angol tudassal, nahat mik vannak?! Mas meg benefiten el es munkanelkuli anyanyelvivel.
Megegyszer sehol nemmirt az angoljarok, de meg implied sem volt. Sot igazabol az ellenkezoje, hiszen vegig kommunikalt a csaladdal.

Tortenelem diploma, hivd bufeszaknak, ha akarod. Itt az elso diplomat abbol csinaljak, amibol akarjak, utana csinalnak qualificationt, mint ACA, ACCA, stb. Teljesen mindegy a diploma. Ebben a peldaban, ha accounting diplomat csinal, akkor nehany targybol kap felmetest, de akkoris vegigszenvedi az ACCAt. Irhattam volna mas qualificationt is. UK nem NY allam, ahol egy CPAhez megkovetelik az accounting degreet.
Le lehet am szallni arrol a lorol, hogy bufeszak, meg biztos nem tud angolul, stb.
Lehet, hgoy egyszeruen csak nem talpraesett es nem tudja, effektiven hogyan kell munkat keresni.

Taxomükke (UK) 2013.04.24. 22:38:41

@dirtyfreebird: Váj mí lány, csak a szövegéből nem mindig egyértelmű. :)
Angliába simán lecsuknak érte, ne nagyszájúskodjatok már.
Nem mondom, hogy olykor nem az a kézenfekvő (érted?) megoldás, de te kockáztatnál érte feljelentést, meghurcoltatást, szabadságvesztést? Ugyan már.

Kataposztolo 2013.04.24. 22:38:49

Végszó a poszterinától: :)
Köszönöm ismét a sok kommentet. Érdekes képet kaptam tőletek, érdemes volt megírnom a cikket.
További jó fantáziálást és vitatkozást.
Jó éjt!

váj mí 2013.04.24. 22:42:56

@Kataposztolo:
1. Ez szar ügy, sajnálom. Tényleg.
2. Mi az, hogy késsel akartak leszúrni? Egy 4 meg egy 7 éves kölyökről beszélünk, oder? Kés kivesz a kézből, két hatalmas pofon lekever, béke helyreáll.
3. De mi a töknek egy tiroli dorfba? Pláne, ha sejtésem szerint, nem igazán tudsz németül?
4. Az ügynökséggel kapcsolatban voltál nem? Akkor meg? Mi akadályozott meg, hogy jelentsd nekik, ez a család gázos.
5.Remélem, a tüdőgyuszit kifeküdted, és nem lábon hordtad ki.
6. Hm, kérdés, mi volt a szerződésedben, mikor kellett bejelntened előre a távozádsi szándékod? Ha meg volt szabva a két hetes előzetes bejelentés, akkor érthető, ha nem akartál külön bonyadalmakat. Ha nem, elég lett volna megtudniuk aznap reggel, amikor felszáll a géped, minden különösebb magyarázat nélkül.
7.Na és? A te munkaidőd lejárt, a kölyköknek bekapcsolod a tv-t a kedvenc adójukra, te meg 18:11-kor kimentél a házból. Aztán majd reggel a szerződésedben megszabott időben megint ott vagy. Hogy közben te zombie-horror-show-n voltál, vagy a szobádban olvastál, vagy pasit szedtél fel a közeli diszkóban, magánügy.
8. Elsősorban az ápolatlanság szaga. De ha ez téged nem zavar ...

BTBTBT 2013.04.24. 22:45:02

@charlieharper:
Mirjam jegyezte meg ma a tegnapi poszton arról, hogy az au pair-ség a nyelvet nem beszélőknek lett kitalálva.

A nő elmehetett volna hajóra is dolgozni, vagy ilyesmi. Azzal biztos hogy szétdolgozta, de megszedte volna magát, és közben lett volna ideje fogorvosi melót keresni, hülye család nélkül. A posztjában nem írt az angoljáról (az persze lejött, hogy tud beszélni), csak a kommentek végén bökte ki, hogy akkor ő ezt a 4 hónapot felsőfokúval...

Nem néztem le a cambridge-i lányt, és a büfészakot a végzettség gyakorlati használhatatlanságára értettem, de ahogy korábban is írtam, a lány tán nem bírja a versenyt. Lövése sincsen arról, hogy mit kezdjen az életével.
Te talpraesettség hiányaként fogalmaztad ezt meg, úgyhogy nagyjából közös nevezőn vagyunk.

A diploma azért annyira nem mindegy, de nem értem, hogy jön egy töri szakhoz a könyvelés?

Azt viszont tőlem nem hallottad, hogy "nem tud angolul".

váj mí 2013.04.24. 22:45:46

@dirtyfreebird: Hát legfeljebb woman, de ez nem hőstett, szimplán paraszti józan ész, amiből egyre kevesebb van.

Makkasz 2013.04.24. 22:46:54

@Kataposztolo:
1. Nem rossz munkavégzés miatt veszítettem el az állásom. A válság miatt két cég is keletre adta el a munkát, akiknek bedolgoztam. Arra még olcsóbb a munkaerő.

Nem állította senki hogy rosszul dolgoztál. 3 állás egy embernek soknak tűnik, szerintem nem lehet csinálni.

2. Amikor késsel akartak leszúrni, még nem szerettek jobban. Mikor jobban szerettek, nem volt több késelés, sőt, az ágyamban aludtak. Próbálj meg legalább magadnak nem ellent mondani. (Ráadásul egy mondaton belül.)

Furcsa, ugyanezt írtam. De ugye ugyanazokról a gyerekekről van szó, cáfolod?

3. Kerestem másik állást, ezért költöztem Ausztriába.

Nem foglalkoztam Ausztriai sztoriddal, csak annyiban hogy a csládnak miért mondtál mást, miért nem az igazat, hogy állást kaptál? De nem mindegy, csak a jellmrajz miatt.

4. Kértem másik ételt, nem foglalkoztak a kérésemmel.

Olyan nincs, akkor kellett volna elmenni. ki akadályozta meg? Az élet fonotsabb mint egy ilyen munka, ugye?

5. A tüdőgyulladást orvos állapította meg és antibiotikummal kezelte.

Ki fizette?

6. Azért hazudtam családi problémát, mert egy percig nem akartam maradni, mikor kilátásban volt a menekülés. Képzeld el a szituációt, hogy szólsz egy ilyen családnak, hogy 2 hét múlva mész. Nem akartam kipróbálni, hogy miken mehetnék még keresztül úgy, hogy tudják, menni akarok.

Na ezt már értem. Lehet jól is csináltad, de sokkal előbb el kellett volna jönni, szerintem.

7. Az a közöm volt ahhoz, hogy miért nem jár az apa haza, mert 6:10 kor lejárt a szerződésbeli munkaidőm és csak egy sms-t kaptam 6:15-kor, hogy ma sem érkezik haza. Te örülnél, ha a főnököd 5 perccel a hazameneteled előtt dobna egy smst, hogy ma maradsz egész éjjel melóban???

Kifizették? Felmondtál? Kényszerítettek hogy második eset után is maradj? Amiket most említesz egyébként nem derültek ki az írásodból (munkaidőd meddig tartott volna és mi volt késői hazajövetel hatása). Őzintén azt sem értetm minek magyarázkodik neked az apa, miért számol be.

8. Mi fura a ritka fürdésen?

Semmi, azt én is furcsállom. Ugyanakkor nem hiszem rám (monkavállalóra) tartozna, amíg nem elviselhetetlen a büdös. Értem, hogy neked más volt.

Szerintem ott és akkor nem jól képviselted magad, álltál kia az érdekedért, most meg túl.

Nem hiszem minden angol ilyen lenne, speciel én kettőt ismerek (lakásukban nem jártam, de munkában), mindkettő kiváló, udvarias úriember, az egyikkel jókat is lehetett bulizni.

Amarante 2013.04.24. 22:48:44

Most nem mennek melyebben bele,de ha hivatalosan voltal kint akkor mi a rossebert nem mentel ugyvedhez?A munkamegallapodas kotelez'Ha jol ertettem elore,irasban volt lefektetve a kotelesseged-dolgod.
Gondolom szolok,hogy Angliaban azert nem csak ilyen emberek elnek:):)Van,aki furdik naponta,csak nem este,hanem reggel,munkaba menet.elott:):)
Nem olvastam a kommenteket lehet mar irtak,de mennyit kaptal mindezert,hogy megerte 4 honapot ott lenni?En az elso keselesnel adtam volna a fulest es csomagoltam volna.Valahol csak megerte,nemde?:):)

váj mí 2013.04.24. 22:50:49

@Taxomükke: Azért, gondolom az életem még Angliában is megvédhetem, még akkor is ha csak egy lány vagyok ;).
De ezt ugye te sem gondoltad komolyan, hogy akad olyan angol bíróság, amelyik elítél, mert egy késsel hadonászó neveletlen kölyköt két pofonnal szerelek le?

2013.04.24. 22:54:14

@Barátusz: az a Mirjam sajat velemenye volt, ami nem a Tora. Egy velemeny, ugy ahogy a poszterina a sajtja, ez meg az enyem.

Elmehetett volna hajora, de lehet tengeribeteg, nem akarta vagy mittudomen. Inkabb London bajos varazsat akarta bonusznak.
Tenyleg mellekszal, hogy miert pont au-pair. Tanulopenz volt neki.

Bufeszaknak annyi a gyakorlati haszna, hogy a Goldman's headcountjanak min 30%-a abbol a hasznalhatatlan bufeszakbol jon ki junior szinten, akiket belulrol szeretnek eloleptetni seniorra kesobb. Igen, UKban igy megy ez. Kapsz diplomat regeszetbol, kemiabol, tortenelembol es utana mesz konyvelni, Finance vagy Compliance-re vagy valami masra. Termeszetesen az orvosi, kutatoi, stb palya nem igy megy!

Amarante 2013.04.24. 22:55:48

@váj mí: A gyerekveresi szabalyzat nem egeszen egyertelmu Angliaban.Vannak esetek,amikor igenis kaphat a gyerek egy fulest minden kovetkezmeny nelkul.Azert mondjuk en nem szarnek be egy 7 meg egy 4 eves koloktol megha disznoolot is szorongat.:):)Nehany kilo az en javamra szol:):):)

Makkasz 2013.04.24. 22:57:07

@Kataposztolo:

Bocsánatot kérek, azt hittem kitalált és eltúlzott a sztori, de reakciód alapján tévedtem.

Ne haragudj!

Makkasz 2013.04.24. 22:59:04

@Kataposztolo: Bocsánatot kérek, először azt hittem eltúlzod, de mégiscsak te élted meg, és reakciód alapján így.

Ne haragudj, nem volt okom megítélni!
Tisztelem bátorságod és erődet, hogy próbálsz talpon maradni.

Makkasz 2013.04.24. 22:59:38

Upsz, ez kétszer ment

BTBTBT 2013.04.24. 23:02:35

@charlieharper:
Senki sem mondta, hogy Mirjam véleménye a Tóra lenne, hanem éppen arra az ellentmondásra akartam felhívni a figyelmedet, miszerint poszterina felsőfokúval is AP-t választott, M. szerint meg az annak való, aki kuka angolból.

Kérdéses cambridge-i lánynál maradva (akit persze te ismersz, én nem) - aki töri diplomával NY-ba megy bébisintérnek, majd ha esetleg jelentkezik a Goldman's-nál (vagy bármelyik hasonló profilú cégnél) a nem túl nagy benyomást keltő életrajzával, az nagyon nem biztos, hogy abba a minimum 30%-ba fog beletartozni, akiről beszéltél.
Hozzáállás/kitartás hiánya?

váj mí 2013.04.24. 23:06:05

@Amarante: Nem, nem gyereket nem verünk. Az, hogy kap pár pofont nyomatékosításként, ha már semmi észérv nem hat, amikor úgy gondolja, vicces dolog olyasmit csinálni, amiért 18 éves kora után életfogytot kap, az nem gyerekverés.
Bár a túlzásba vitt PC korában már az is pedofília, ha ránézel egy gyerekre ....

qengland 2013.04.24. 23:06:48

azért az megynyugtató, hogy szinte az összes bútor ikeás

Amarante 2013.04.24. 23:09:23

@váj mí: igy gondoltam en is:)Nekem ez a keses-autoalalokdosos sztori csipetnyit meredek azert:)

BTBTBT 2013.04.24. 23:11:55

@qengland:
Az ágykeret tényleg annak tűnik.
De az a fiókos szekrény is? XIX: századi IKEA? :)

BTBTBT 2013.04.24. 23:15:20

Hogy a halálba nem buknak orra ennyi akadályként széthagyott cucc között ezen a lakás-fényképen?

2013.04.24. 23:15:33

@Barátusz: a mi babysitterunk meg penge angolbol. Akkor ez is ellentmond M-nek. Teny, hogy sokan jottek ki angolt tanulni igy, de nem csak 0 angollal babysitterkednek. Amirol M beszelt, az regen volt meg a credit crunch elotti beke idokben. Egyre nehezebb munkat talalni, sokan rangon alul helyezkednek el. Ez van.

Cambridgei holgy szerez egy kis tapasztalatot. Utana eldonti, hogy mit akar csinalni. Szuloket ismerem, gyereket annyira nem. Ha GShez vagy hasonlo jelentkezne es behivnak, akkor meg mindig mondhatja, hogy gap year-en volt. Egy 23 evesnek nem lesz impressive CV UKban.
Ha jo egyetemrol jon es jo jegyekkel, ertelmes jelentkezest ir, akkor megvan az eselye, hogy behivjak. Onnantol mar csak rajta mulik a sikeres felvetel.

2013.04.24. 23:18:24

@charlieharper: helyesbites, a mi volt sitterunk. Mar nincs sitter. De meg mindig beszel angolul.

qengland 2013.04.24. 23:19:01

@Barátusz: azért írtam, hogy szinte az összes. azt az egyet leszámítva viszont a többi szerintem az, még a kosarak is. amúgy pár hónap után rászántam magam, hogy rendetraktam az asztalomon meg a fiókban ezeket a képeket látva :)

Taxomükke (UK) 2013.04.24. 23:19:17

@váj mí: Erre azért ne vegyél mérget.
Nem azt mondom, hogy elvileg nincs igazad, hanem azt, hogy alighanem nagyon meghurcolnának.
Na hagyjuk inkább, ne kerülj ilyen helyzetbe.
Amúgy pont ma megkaptam a QTS-emet, csuhajja!
(Qualified Teacher Status)

váj mí 2013.04.24. 23:20:35

@Amarante: Hm, szerintem a posztoló inkább ne legyen többé au-pair, ha annyi tekintélye sincs, hogy egy 4 és egy 7 éves kölyök ne hadonásszon konyhakéssel az orra előtt. Mondjuk, a szülőket is tiszteltetem, hogy ez egyáltalán eszükbe jutott a kölyköknek.
Mondjuk jobb lenne, ha saját gyereket sem vállalna. De fog, az ilyen, aki alkalmatlan rá, minden megteszi ...

BTBTBT 2013.04.24. 23:25:11

@charlieharper:
Nem az a lényeg, hogy ellentmondjunk itt Mirjamnak, hanem a két dolog visszássága. Egyébként tényleg nehéz lenne elképzelni manapság, amikor kismillió (na jó, több tízezer) angolul nagyon jól beszélő fiatal özönlik az országba, hogy a kukákat részesítené valaki előnyben. Kivételek az olcsójánosok lennének, akik persze biztos, hogy befognák a házimunka nagy részének elvégzésére is.

Kérdés, hogy a 23 éves hölgy azt mondja-e a gap year-jéről, hogy szétbulizta/szétkefélte az agyát is, vagy azt, hogy valami értelmes, a jövőbeli állása szempontjából számottevőt csinált.

Mondjuk, láttam már mindenféle iskoladíj-nyertes kölköket is, 20 év alatt.

Amarante 2013.04.24. 23:25:29

@váj mí: Igaz:)Az jutott eszembe,hogy ha a szobajukat eszebe jutott lefenykepezni,akkor a kolkokrol miert nem csinalt kepet vagy videot es tolta oda a szulok orra ele?....

BTBTBT 2013.04.24. 23:27:54

@qengland:
Ezt írd meg a poszterinának. Már volt értelme billentyűzetet ragadnia.

Nem vagyok az idézetek embere, de arról, amit leírtál, az jutott eszembe, hogy "A zseni nem tart rendet, hanem uralkodik a káosz felett."

váj mí 2013.04.24. 23:30:47

@Taxomükke: Nem veszek, mert nem foglalkozom vele. Selfish vagyok, teljes egészében, magamon kívül mással nem foglalkozom semmilyen mélységben most már.
Úgy jó 6 éve történt, még Bécsben. Álltunk a peronon az U1-re várva, amikor egy kölyök az érkező szerelvény ellenére belépett a biztonségi sávra belülre, A csadoros anyja ott sipítozott tőle vagy 3 méternyire, a metró jött, a kölyök tőlem fél méternyire szédelgett, a metró szele meg tolta a vágányok felé. Utánanyúltam, és elkaptam a kapucnijánál, de akkor már a metró gyakorlatilag bent volt az állomáson, és az én ellenirányú visszsrántásom elszakította a kölyök kapucniját a varrás mentén.
Találd ki, mi volt az anyja legnagyobb problémája az eset után...
Dögöljön meg mind.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.24. 23:31:18

Amugy a kepen egy haloszoba van. Most oszinten , nem tok mindegy ha rumlis? (igen, nalunk is log a gardrobajton ruha, stb)

BTBTBT 2013.04.24. 23:33:50

@tildy:): És a ruhák is egymás hegyére-hátára vannak hányva nálatok abban a hálóban? Vagy csak a gardróbajtón?

Amarante 2013.04.24. 23:39:43

@tildy:): Meg aztan mi a garancia arra,hogy ez a szoba,AZ a szoba?:):):)

váj mí 2013.04.24. 23:40:15

@Amarante: Hm, erre még ki sem tértem, mármint mennyire faszfejség kiposztolni a munkaadódat illetve a munkahelyedet. Mondhatnám gerinctelen, sunyi dolognak is. És nem tévednék nagyot....

mzgldr 2013.04.24. 23:44:18

Szerintem érdekes volt a poszt, a pár okoska kötekedő kommentelőt meg szard le, mindig ezt csinálják.

A büdös kölköket meg kábé felcsavartam volna a szőnyegbe és a rájuk zárt szekrényben hagytam volna gondolkodni őket étlen-szomjan pár órácskát. A harmadik ilyen "foglalkozás" után biztos megváltozott volna a légkör és a száraz kenyérért is összeverekedtek volna. Hát ezért nem lennék én jó óper.

@Mirjam2: na ez tényleg igaz, néha én is úgy lépek be egy lakásba hogy hűbazmeg, A radiátorok vörösen izzanak és mindenki boxerban rohangál. Nekem bőven elég a 22 fok. Egy telet 13-15-ben is eltöltöttem, az azért már szar.

BTBTBT 2013.04.24. 23:44:22

@váj mí:
De hát hogy merészeled? A poszterina biztosított az "őszinteség"-éről.

2013.04.24. 23:46:38

@Barátusz: az interjun nem kerdezunk a gap year-rol, max ice breaker-kent. Az interjun nem ez szamit egy 23 evesnel.
Volt egy emberem, senior manager, o atkerte magat heti 4 napra 2007-ban, hogy elmenjen villanyszerelonek tanulni. Mikor megcsinalta a Part P-het, utana atkerte magat 3 nap/het, hogy gazszerelot is tanuljon. Utana felmondott. Most joval jobban keres. Mikor kihivsz egy villanyszerelot, nem arra szamitasz, hogy a sql serveredet is rendbe tudna tenni a szerelo :)

Mire vonatkozik a leepites kerdesed?

váj mí 2013.04.24. 23:46:51

@Barátusz: Már miért buknának? Van egy rumli-sarok, na és .... ? Az ő dolguk, a posztolót nem kötelezték a hálószobájuk rendbetételére. Az, hogy kiposztolta, kb olyan mint a multkori posztoló a "palota-beli" mosatlannal. Szánalmas.

Amarante 2013.04.24. 23:48:55

@váj mí: Gondolom at igazat megtamogatando....Es nem tevedsz nagyot!!

BTBTBT 2013.04.24. 23:51:24

@charlieharper:

Lehet, hogy ti nem kérdeztek a gap year-ről (pedig sok, a jelentkező beállítottságával kapcsolatos infó nyerhető vele), de más igen.
És ugyan mi számít, mit kérdezel egy életében szinte sosem dolgozott friss diplomástól?

Miért is tenne ilyet egy senior manager? Nem bírta a feszültséget, és a saját időbeosztás jobban feküdt neki? (Amivel egyetértek, ha olyan az ember természete, hiszen ő is jobban érzi magát, meg teljesíteni is tud.)

(Nem kekeckedek, csak a legteljesebb képet próbálom kialakítani a lehető legrövidebb idő alatt.)

A leépítés a sintérre vonatkozott. Aki beszél angolul.

BTBTBT 2013.04.24. 23:52:13

@váj mí:
Ott azért nemcsak a sarokban volt rumli. Lépni sem lehetett.

mzgldr 2013.04.24. 23:56:27

Ja, tisztálkodás. Bevallom, hogy volt már olyan hogy három napig nem fürödtem, de akkor csak tespedtem a tévé előtt valami ünnep alatt. A végén már majdnem megőrültem olyan koszosnak éreztem magam, pedig ki sem léptem a házból. Egyébként meg napi két zuhany, egy ébredés után, egy edzés után este.

váj mí 2013.04.24. 23:58:33

@Amarante: Mennyire kell pofátlan sertésnek és egyben gereinctelen féregnek lenni ahhoz, hogy kiposztold a munkaadód hálószobáját?

@Barátusz: Basszus, nem tök mindegy? A családi hálószoba, olyan amilyen, ha nekik megfelel, akkor? Nem a posztolónak kellett takarítania. Mekkora geciláda kell legyen valaki, hogy a munkaadója hálójának a képével villogjon? Szerinted?

2013.04.24. 23:58:54

@Barátusz: karriervaltast akart az illeto. Az informatikat meghagyta hobbynak. Jobban keres most egyebkent. Neki bejott.

Mi egy juniornal azt nezuk, hogy mennyire gyorsan vesz eszre osszefuggeseket a jelentkezo, hogyan tanul, fejlodo kepesseg, nyitottsag es people skills, hogyan illene be a csoportba.

A fiam kozben nagyobb let, most mar ovifelebe jar igy nem kell sitter.

Amarante 2013.04.25. 00:01:56

@váj mí: Szerintem is magas foku pofatlansag.ezert mondtam,hogy ha ezzel tamogatja meg az igazat az en szememben nem egy nyero.

váj mí 2013.04.25. 00:02:20

@mzgldr: Ilyenem nekem is volt egyszer. Mármint 3 napig nem tisztálkodás semmilyen szinten. Elszerencsétlenkedtük a túrát a Retyezátban. Az összes akkor hordott ruhámat kidobtam utána.
Tudom, nem volt benne logika, de mégis ....

BTBTBT 2013.04.25. 00:05:38

@váj mí: Ezt megírtad Kataposztolo-nak is? Biztos a szívébe zárna.

Egyébként nézőpont kérdése ez az egész. Amennyiben nem említesz konkrétumokat (nevek, cím), és nem az egész lakást (meg a kölköket) fényképezed, tehát nem élből felismerhető a helyszín, akkor nem értem, mit számít az egész?

Most jössz itt a gerinctelenséggel, de nem rémlik, hogy poszterinát ezért oltottad volna. Sőt. Hirtelen olyan megértő, számozott választ is mellékeltél neki.

Akkor most melyik oldalon is állsz?

Taxomükke (UK) 2013.04.25. 00:08:42

@tildy:): Nem tökmindegy. Hányinger.

mzgldr 2013.04.25. 00:09:11

@váj mí: a ruhákra én nem vagyok olyan kényes. Télen egy pulcsit, ami alatt van több réteg, szívem szerint csak akkor mosnék ki, amikor lezabáltam valamivel, de azért ennél gyakrabban kerül rá sor.

BTBTBT 2013.04.25. 00:10:28

@charlieharper:
Értem én, de néha meglepődöm az ilyen homlokegyenest ellentétes karrierváltásokon.
SQL programozóból (már ha jól értettem) villanyszerelő? Mi visz rá valakit a monitor előtt ülésből és fejlesztésből a mindenféle lakásokban/házakban való ajánlattételre és villamossági szöszmötöléssel való foglalkozásra?
Tippeltem, hogy ebben a melóban jobban érzi magát.

Nem egészen értem ezt a fiaddal kapcsolatos megjegyzést. Nursery-be jár vagy pre-school-ba?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.25. 00:11:17

@Barátusz: Igen, lehet olyan kepet kesziteni neha, amikor csak le van b.szva az agy melle.

Nincs tul sok helyunk , nomeg a haloban meg hianyzik egy szekreny, helyette ilyen vallfatarto rud van , szoval igen, ez a "kupi" vagy masneven "raktar"szoba is.

Most epp csak parom ingje van ledobva a nyakkendojevel, meg az egyik fiok felig kihuzva.:D

mzgldr 2013.04.25. 00:14:21

@Barátusz: én sem tudom, hogy mi ez a nagy cirkusz a képek miatt. Ha nem rakta volna be, akkor meg kapta volna az oltást hogy "biztos csak két ruha volt a széken, de kellett neked cselédnek menni, ostoba". Azért is megkapta, hogy ott szopott, de ha a második napon eltiplizik, akkor meg "nem csak a seggedet mereszteni kell kimenni, néha melózni is kell ám, te tipikusmagyar. Egy normális óper ilyenkor tűr, különben is kamu!."

BTBTBT 2013.04.25. 00:17:46

@charlieharper:
Nem jön le, hogy tudod egy interjú során a tanulási és fejlődési képességet megállapítani? Azt én sem hiszem el, amikor azt mondja, ha időnként részt veszek egy panelban, hogy "I work hard/learn new things quickly", mert sosem dolgozva hogyan is tudná egy jó példával illusztrálni, és a tetejébe még meg is győzni engem meg a (többnyire) másik kettőt, aki szemben ül vele?

Vagy nálatok van második nekifutás is a pályakezdő delikvenseknek, ahol teszteltek meg van assessment?

váj mí 2013.04.25. 00:18:29

@Amarante: Nem igazán szimpatikus, de azért csodálkozom, hogy ez csak éjfél körül merült fel ...

@Barátusz: Ezt speciel nem, holott egyből feltűnt. Elég sok téren basztattam Katát a hülyesége miatt, gondoltam, egy privát hálószoba képe csak feltűnik még másnak is rajtam kívül. Ne már én legyek mindig az abszolút pinabubus. Nos, feltűnt, ha kissé késve is.
Ami meg a pontokba szedett válaszaimat illeti, azokat is komolyan írtam, például az első pontjára a választ. Tényleg sajnálom, hogy megszűnt az otthoni két pénzforrása, és kénytelen volt valami másban is gondolkozni. És így tovább a többit is.
Nem értem a kérdést, mármint, hogy melyik oldalon állok? Se nem kedvelem, se nem utálom a posztolót, de nagyon sok hülyeséget hordott össze. És ha ugyanezt csinálja az osztrák poszttal is egy tiroli faluból, akkor nem marad önbizalma mire a kommentek végére ér. Mert többek között én szedem darabokra, ugyanis Ausztriát és az ottani életet meglehetősen ismerem.

BTBTBT 2013.04.25. 00:22:00

@tildy:):
Photographic memory you've got there, huh? :))
Bocs az angolért, de megnevettettél, hogy ennyire részletesen leírtad.

Nem hiszem, hogy a londoni lakásokban/házakban bárkinek sok helye van. (Ezért mennek olyan jól itt az IKEA összeszerelhető cuccai.)
Bezzeg egy manor-ban! Kívülről szép, de odabent szétordítanád a tüdődet/lemerítenéd a telefonodat, mire rátalálnál a másikra. :)

BTBTBT 2013.04.25. 00:28:44

@mzgldr:
Magyarjaink kezdenek PC-vé változni (még jó, hogy nem PVC-vé)?

Váj Mi korábban nem fikázta a képek miatt poszterinát, azért is furcsálltam.

Nekem emiatt az utólagosan benyögött felsőfokú angol miatt bűzlik a poszt, pedig eleinte szimpatikus volt a csaj "széllel szemben is lehet pisilni"-mentalitása és kitartása.

Ha én lettem volna au pair ebben a helyzetben, inkább egyik napról a másikra bejelentés nélkül leléptem volna, és dolgoztam volna egy Mekiben. Tán ott sem szopatnak annyira, mint egy retek családnál.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.25. 00:32:36

@Barátusz: ha te tudnad amit en, mi var a szgep tetejen varrasra pl. :D

De komolyan, nem ertem ki enged be vadidegeneket a haloszobajaba. Nappalit megertem ha csillog villog, oda hiv az ember vendegeket, de a halo az halo. Nem?
Igen, akar foldre leb/szott ruhakkal, vagy szaritorol lepotyogott zoknikkal is :D

Mondjuk en nem vagyok a tul nagy lakas hive. Takaritsa, akinek hat anyja van.

2013.04.25. 00:32:49

@Mr. Long: 'de itt felmerul a te feleloseged is. ha valami tortent volna veluk nem biztos, hogy a szulok feleltek volna erte. ilyen esetben a bebisinternek is merlegelnie kellene, vagy nem? nem vallalok el olyat, amit csunyan megszopok. en legalabbis.'

Persze, te nem, mert latszik a kommentedbol hogy olyan ember vagy akinek mindig volt valasztasi lehetosege. Van olyan helyzet amikor nincs valasztasi lehetoseg, en ilyen helyzetben voltam. A reszletekbe most nem akarok belemenni. De nem is panaszkodom utolag, kibirtam, a gyerekek is kibirtak. A csalad reszerol viszont nem ertem, mivel nekik tobb valasztasi lehetoseguk is volt es megis ezt a megoldast valasztottak.

váj mí 2013.04.25. 00:37:45

@mzgldr: Én nagyon, még télen is csak egyszer veszek fel egy ruhadarabot mosás nélkül, még akkor is, ha csak a dezodor vagy parfüm érződik rajta. Kivétel ez alól a vastag, téli farmer, amit hetente kétszer mosok.
A dzsekin kívül az összes ruhadarabom ment a kukába a retyezáti túra után. Nincs az az Ariel ....

2013.04.25. 00:37:48

@Barátusz: +1; nyilvan mindenki azt csinal amit akar, de szemely szerint a posztolo helyeben en is inkabb McDonalds-ban vagy akarhol dolgoztam volna inkabb. En annak idejen csak au pair-kent dolgozhattam mivel Mo. nem volt meg EU-tag, es angolul is alig tudtam, igy maradt az au pair megoldas. Ha lett volna valasztasi lehetosegem, biztosan nem csinaltam volna, foleg nem egy ilyen csaladnal amit a posztolo leir.

A teas megjegyzesre visszaterve, direkt ragadtam ki a szovegkornyezetbol amit irtal, csak ugy tematol fuggetlenul eszembe jutott valami a tea / kave ivasrol, bocs :)

BTBTBT 2013.04.25. 00:41:40

@váj mí:
Oldalalkról - először oltottad poszterinát, aztán meg olyan megértőnek és bizonyultál.

Engem megátkozott azzal a sok "jóval", amiben neki része volt, mivel a felsőfokú angolja miatt megkérdőjeleztem az egész poszt hitelességét.
De ha lehülyézem a béna döntése miatt, akkor sem lett volna másként?

Lehet, hogy most kiábrándítalak, amennyiben betartja a szavát - de inkább tűnt ez pillanatnyi gyengeségből fakadó gyér fenyegetőzésnek -, de nekem már azt vetette oda, hogy meg sem írja az osztrák élményeit.
Talán nem maradsz hoppon, és felhomályosíthatod őt a "sógorok"-kal kapcsolatban.

BTBTBT 2013.04.25. 00:44:55

@tildy:):
IT-sként ruhák a gépen? Nem melegszik túl? :))))

BTBTBT 2013.04.25. 00:50:23

@tildy:):
Oké, azt hiszem, kiröhögtem magamat annyira, hogy tudok reagálni.

Ha au pair/bébisintér vagy, nyilván bemegy az kérés nélkül is a hálódba, ha nem vagy otthon. Ráadásul az azt hiszen, 2006-os tűzvédelmi előírások miatt zár nélküli kilincseket gyártanak/szerelnek fel (nehogy bárki bent ragadjon), tehát könnyen be tud menni.

Nekem bárki konyhája és fürdőszobája sokkal többet mond az adott személyről, mint egy hálószobában szétdobott zoknikavalkád és tsai.

Jártam már néhány manorban, és ha kő gazdag lennék (ami ezek szerint nem vagyok), akkor nem bánnám, hogy az után kéne közüzemi díjakat fizetnem.

váj mí 2013.04.25. 00:51:04

@Barátusz: Nem furcsa ez, mert nem én vagyok az ítélőtábla... Szóval, bizonyos szinten sajnálom meg megértem Katát, de az összehordott hülyeségeit semmi sem menti, szóval az oltások azok maradnak. Azzal, hogy megjelent, árnyalta a képet, ezért értem meg részben. Ellenben összehordott egy csomó marhaságot, nulla értékkel például a Londonba készülő au-pairek számára.
Hm, én nagyon remélem, hogy megírja az osztrák posztját is. Azért remélem, mert ha tényleg tanult a kommentekből, mint állította, akkor talán nem ír egyetlen mikroközösségből kiindulva egy téves társadalmi jellemrajzot.

2013.04.25. 00:59:27

@charlieharper: Most lattam ezt a kommentet, hat tenyleg nem az en velemenyem a Tora :))). Az viszont teny hogy az au pair, elvileg, arrol szol hogy egy fiatal 'csaladtagkent' el egy mas orszagban / kulturaban, megtanulja a nyelvet es / vagy megismeri a szokasokat, ezt csinalja pl. az ismerosod angol lanya az USA-ban, ami neki mas kultura (bar nem mas nyelv). Ezert nem lett az ismerosod lanya au pair Cambridge-ben vagy akar Londonban. Ha nekem nem hiszel, nezz utana a 'Toraban' vagy az USA hivatalos honlapjan: j1visa.state.gov/programs/au-pair/

En tovabbra is azt tartom - sajat tapasztalatombol kiindulva - hogy egy kelet-europai lany az esetek legnagyobb reszeben olyan kiszolgaltatott helyzetbe kerul mint au pair, hogy csak akkor erdemes csinalni ha nincs mas valasztasi lehetosege az embernek. En szazszor inkabb dolgoztam volna annak idejen McDonaldsban, ha tehettem volna. Egy Cambridge-ben vegzett angol lany lehetosegei masok, masmilyen csaladhoz kerul es mashogy fognak banni vele New York-ban mint ahogy velem bantak.

BTBTBT 2013.04.25. 01:01:30

@Mirjam2:
Poszterina vagy tájékozatlan volt, vagy az USÁ-s lányhoz hasonlóan az au pair-ségbe vetette minden hitét. Vagy ... ki tudja?

Ismertem olyan lányt, aki Mekiben dolgozott, asztalt törölgetett, szemetet hordott, mert kezdetekben nem beszélt angolul. Aztán persze megtanult ESOL-képzésen keresztül.
És persze a nem fehér bőrűek tették neki az ajánlatokat az étteremben, mert piszkosul jó nő volt. Amíg ismertem és rendszeresen összejártunk, jókora adag tartása volt, mert az ajánlattevők közül senki nem vágta őt gerincre.

Mekiben azért dolgozhattál volna, mert Mo. nem volt EU tag, vagy tévedek?

BTBTBT 2013.04.25. 01:04:57

@váj mí:
Nem állítottam, hogy ítélkeztél volna, még akkor sem, ha bárki, aki a történetével önként feláll a HÁ piedesztáljára, számíthat arra, hogy jól megmondják neki véleményüket az idejárók.

Neki csak az számít, hogy sértegettük őt. A következményre rágott be, nem az okra, hogy hülyeségeket állított. Ismerős helyzet, meg se nagyon lepődöm rajta.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.25. 01:06:10

@Barátusz: Hat , ha nalunk ilyen lenne, es posztolna a kepet, nem hiszem, hogy sokaig maradhatna.

Nincs koze hozza, ennyi.

Amugy a gepen csak egy kisebb ruha var varrasra.:D

BTBTBT 2013.04.25. 01:10:53

@tildy:):
Nos, ehhez először össze kéne hoznotok egy babát, aztán annyira elfoglaltnak lenni, hogy bébisintért fogadjatok, aztán megtudni, hogy melyik oldalra tette ki a képeket.

Onnantól, hogy önként beengedtél egy idegent a lakásodba, még ha au pair-ként a gyerekedre is vigyáz, onnantól fogva nem él ez a "semmi köze hozzá"-dolog, mert egy csomó időt ott tölt nálatok.

Miféle ruhát varrsz te? Kisestélyit? Vagy már a nyárra készülsz?

Spacecake 2013.04.25. 01:13:04

poszterina:-)
ha megengedheted magadnak,jer haza Mo-ra.
és ez nem pénzügyi kérdés,sokkal inkább lelkületi.
sokan megtennék,ha megtehetnék, a kommentelők közül is,
mégha tagadják is-még maguknak is.
te még megteheted.
5 év UK testszagszippantás és agymosás után már kevésbé:-)

Spacecake 2013.04.25. 01:16:31

@Spacecake: ja és Ausztria király hely,leszámítva Bécset,eszedbe ne jusson oda költözni,nem számít mennyit ajánlanak.alapszabály:-)

BTBTBT 2013.04.25. 01:16:58

@Spacecake:
(Nem egyedüli) kivételként erősíthetem azért a szabályodat?

Neither body odour nor brainwahsing, but the survival of the fittest!

BTBTBT 2013.04.25. 01:17:54

@Barátusz:
bloody typo! brainwahsing = brainwashing

Spacecake 2013.04.25. 01:18:58

@Barátusz: ezek szerint te se vágtad gerincre:-)
azért ne bánkódj,next time:-)

BTBTBT 2013.04.25. 01:21:30

@Spacecake:
Elolvastad a posztja ELEJÉT? Adósságai voltak, azért pattant meg.
Érdekelne, hogy mi játszódik le az agyában, amikor annak a kommentjét olvassa, aki hazahívja?
(Ne vedd személyeskedésnek, mert nem annak szántam.)

2013.04.25. 01:21:38

@Barátusz: Igen, Mo. csak par evvel az erkezesem utan lepett be az EU-ba, igy az elejen csak au pair vizumot kaphattam. Biztosan McDonaldsban sem jo dolgozni, de legalabb a munka utan szabad ember vagy; au pair-nek lenni nekem kb. olyan volt mintha rabszolga lettem volna. Biztosan nem mindenkinek ilyen persze.

Szerintem a nyugat-europai lanyok akik hasonlo munkat vallalnak teljesen mas helyzetben vannak, mivel a csalad tudja hogy nem lehet oket kihasznalni annyira mint egy tipikus kelet-europait, igy valoszinuleg olyan helyre kerulnek ahol tenyleg csaladtagkent es nem cseledkent kezelik oket. Pl. az egyik angol baratnom is volt au pair Kanadaban, nagyon jol erezte magat, franciaul tanult, a csalad mindennel ellatta (nem csak gombas raviolit kapott!), utazni vittek, napi par orat vigyazott a gyerekekre.

Azoknak a csaladoknak a legnagyobb resze, akik kelet-europai au pairt valasztanak, szerintem alapvetoen egy cseledet akar akit ki lehet hasznalni; vagy valami olyan baj van a csaladdal hogy nyugat-europai lany nem hajlando hozzajuk menni. Nyilvan vannak kivetelek, de nem sok.

Spacecake 2013.04.25. 01:22:46

@Barátusz: ezzel mit akarsz mondani?
h nem szeretsz fürödni v hogy Mo.-n szeretnél élni??
(v én variálom megint túl....:-)
:-)

BTBTBT 2013.04.25. 01:25:01

@Barátusz:
Sajnos nem. :)
De legalább megismertem valakit, aki nem csábult el könnyen, mint több magyar csaj, aki bizony kifeküdte a jövőjét, és azóta jó helyre tette a seggét.

Nem lesz következő alkalom, mert mióta évekkel ezelőtt messzire költöztem, nem tartjuk a kapcsolatot. Beütött az a rohadt magyar irigység a részéről, hogy én többre vittem. Pedig még csak nem is vagyok (jó) nő. :)

Spacecake 2013.04.25. 01:26:32

@Barátusz: reggeltől olvastam úgy du 4ig(ahogy a melóm engedte-mer az is kell néha:-),és mostantól.pont a lényegről lemaradtam de most már nem olvasom el.
lehet ezen átsiklottam,de ha így is van,nem ítélkezek...
de tőlem oszt maradhat is,ezen nem veszünk össze.-)
vagy Ausztriában-egy kutya..

BTBTBT 2013.04.25. 01:27:48

@Spacecake:
Igen, te variálod túl. Abban nem vagyok biztos, hogy megint, bár az is meglehet.
Szeretek fürödni, rendszeresen, de Mo.-on a f@szom sem akar élni (bár sok gyönyörű nő van ott IS).

BTBTBT 2013.04.25. 01:29:04

Lassitsatok egy kicsit, jó? Nem tudok olyan iramban válaszolni, ahogy írtok! :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.25. 01:29:44

@Barátusz: Nem en varrom es nem estelyi:D abszolut nem veszelyezteti a szgep epseget.

Az au-pairre visszaterve meg : max annyibol van koze, hogyha a szerzodesben benne van valamennyi hazimunka ( pl. mosogatas) akkor azt elvegzi ( de ez elegge szabalyozott mit-lehet mit nem, ha jol tudom)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.25. 01:32:42

@tildy:): sok helyen -ha jol tudom- nem is lehet egyeb hazimunka benne, csak es kizarolag a gyerekkel kapcsolatos teendok.

váj mí 2013.04.25. 01:34:21

@Barátusz: Az meg az ő baja. Mondtam már az elején, hogy az ilyen jellegű rinyaposztokat anyuval meg a legjobb barinővel kell megosztani, mert ők lesznek azok, akik majd megértően bólogatnak, és agyonsajnálják.

váj mí 2013.04.25. 01:35:07

@Spacecake: Ne hülyéskedj már, Bécs nagyon tuti hely!

Spacecake 2013.04.25. 01:36:01

@Barátusz: ok,őrizd meg jó szokásod,és fürödj naponta min.1szer,és ne dőlj be a save.water-save environment maszlagnak:-)
ha meg arra hivatkoznak h nem egészséges annak meg pláne NE!!!?:-)
ha jó Neked ott ahol vagy,ne is költözz Mo.ra,sőőőt,sok sikert!!!:-)
csak így tovább.

BTBTBT 2013.04.25. 01:37:26

@Mirjam2:
Az EU belépés utáni években érkeztem, úgyhogy arról, hogy mi volt előtte, nem igazán tudtam semmit. De az biztos, hogy amint végeztél a Mekiben, elfelejtheted az egészet a következő műszakig.

Nyilvánvaló, hogy a NYE-i lányok más helyzetben vannak, és nemcsak a nyelvtudásuk, hanem az ismereteik miatt is. Kereslet - kínálat.

Azt mondják a 70-es években emigrált romániai magyar ismerőseim is, hogy Kanada tényleg olyan hely, amiért érdemes.

Gombás ravioli? Csak vészhelyzet esetén! Annak ellenére, hogy a párolt gombát viszont imádom. De az piacról van, a ravioli meg nem.

BTBTBT 2013.04.25. 01:39:03

@Spacecake:
Az alábbit neked akartam küldeni, nem magamnak.

Sajnos nem. :)
De legalább megismertem valakit, aki nem csábult el könnyen, mint több magyar csaj, aki bizony kifeküdte a jövőjét, és azóta jó helyre tette a seggét.

Nem lesz következő alkalom, mert mióta évekkel ezelőtt messzire költöztem, nem tartjuk a kapcsolatot. Beütött az a rohadt magyar irigység a részéről, hogy én többre vittem. Pedig még csak nem is vagyok (jó) nő. :)

BTBTBT 2013.04.25. 01:40:38

@tildy:):
Igen, de ettől még szétnézhet a lakásodban, a tudtotok nélkül, nem?
Tudod, amiről nem tudsz, az nem fáj.

Spacecake 2013.04.25. 01:42:17

@váj mí: aham,2 napos shopping touron és a Rathausnal lévő karácsonyi Christkindlmarkton kívűl van vmi élményed a helyről??

mert nekem röpke 3 évem ment rá Bécsre,és nem vagyok rosszindulatú,mert jó életem volt(ott is,akkor is),és sok barátom van ott,meg jók voltak bulik-de nem ismerek még egy hasonlóan unalmas,langyos,ráadásul idegengyülölő népséget...
perszer tiszták az utcák,gyors a metró......na bumm.

BTBTBT 2013.04.25. 01:42:45

@váj mí:
De jó, hogy az én anyám nem ilyen sajnálgatós, és még ennyi év távollét meg életkor után is leszúr, ha időnként hülyeséget csinálok. :)

BTBTBT 2013.04.25. 01:47:36

@Spacecake:
Tudod, amíg a nap végén szaga van a hónaljamnak, vagy nem érzem magamat elég tisztának az éppen aktuális hölgyeményhez, addig tojok az ilyesmikre. Vagyis életem végéig.
Mellesleg nem vagyok reklámok és mindenféle mozgalmak által könnyen befolyásolható - amellett, hogy sok esetben hihetetlenül rugalmasnak ismerszem meg.

BTBTBT 2013.04.25. 01:49:49

Annyi komment volt itt. Mit is vettél elsőre?

váj mí 2013.04.25. 01:52:35

@Spacecake: Speckó a Christkindlmarkton egyszer voltam, azt is jó 5 éve. Egynek elment. Shoppingolni meg a büdös életben soha nem szerettem, nő létemre. Még a napi bevásárlástól is kitör a frász. Viszont imádtam Bécsben lakni. Még a sokat átkozott 10. kerületetben is. Reggel 9 körül kimásztam egy kávéra meg egy reggelire, hétvégenként 10 körül. Laktam a17. kerületben is, a 15.ben is, a Schönbrunntól 200 méternyire, rövid ideig még a 19. kerületben is, s bár az a "nagypolgári" kerület azt szerettem a legkevésbé.
Én nagyon szeretem Bécset, igaz én Budapestet is szeretem, talán ezért.
A metró meg tényleg gyors, és olcsó.

Spacecake 2013.04.25. 01:53:00

@Barátusz: a tiszta víz is csodákra képes-bár mint tudjuk sokaknak UKban az is drága.-)

váj mí 2013.04.25. 01:53:16

@Barátusz: Az enyémé már csak sóhajt ;)

BTBTBT 2013.04.25. 01:55:04

@Spacecake:

Fürödni naponta egyszer, szexmaraton esetén kétszer. :)
Az egészséges, amiről azt gondolom, hogy az, nem az, amiről meggyőzni próbálnak.

Ahhoz valami extrém dolognak kéne történnie (milliomos lennék?), hogy visszaköltözzek a politikai viszálykodástól és irigységtől és lehetőségnélküliségtől fertőzott Mo.-ra.

Spacecake 2013.04.25. 01:57:35

@váj mí: én laktam a 19.ben,meg az elsőben és a Mariahilferen is:-)neked bejött,nekem nem.
és nem a város nem jött be,hanem az emberek....a bécsiek.
az összes Tschusch viszont rendben volt...
rasszista egy banda a bécsi,és pont nekem nem volt gondom,de rosszul esett még az is,amikor a iráni-albán-afrikai barátaimnak meg igen..

BTBTBT 2013.04.25. 01:59:54

@váj mí:
Nagyon ritkán fordul elő, akkor is magénéleti, és nem munkaügyi dolgokkal kapcsolatban, de az enyém szimplán leb@sz.
És még én köszönöm meg neki. Hiába - az évek meg a rutin. :)

Objektivitás mindenekelőtt.

Spacecake 2013.04.25. 02:05:02

@Barátusz: ne kell meggyőzz,és sem akarlak.-)
mindenki éljen ott,ahol jól érzi magát(és megengedheti magának)

politikai viszálykodás:1 átlagember hol nem szarja le ill. hol nincs ilyen(v No.-ban vagy UK ban nincs??:-)
irigység:no ezt télleg tudni kell kezelni.le kell szarni.ha nem tudod kezelni,el tom képzelni ,h jobb tiplizni,le kell szarni.-)
lehetőségnélküli:háááát,ez meg kinek mi:-)
én nem így látom,lehet ezért is élek itt,és én vok a szűk keresztmetszet.

váj mí 2013.04.25. 02:05:13

@Spacecake: Ja, egy rövid ideig a 20.-ik kerületben is laktam, a Dresdnerstrasse környékén.
Ja, meg idegengyűlület. Mna, igen, a törököket kurvára utálják, pláne a másodgenerációs cigányfajtát közülük. De ez érthető, gyakorlatilag segélyből élnek, és az összes szociális alapú lakásbérlésnél ott tolonganak a kölkeikkel. Ők Bécs cigányai. Közben meg akkora a pofájuk, mint otthon a nyóckeres társaiknak. Nekik minden jár. Naná, hogy utálják őket. Ki szereti a cigány népséget, úgy mégis?

váj mí 2013.04.25. 02:10:23

@Spacecake: Nézd, igazuk van, ha echte bécsi lennék, én is rasszista lennék. Bécs nagyon befogadó város, de ez azt is jelenti egyben, hogy a szemete is odagyűl. És az átlag bécsinek sem a sarki döneres törökkel van baja, meg az arab boltossal, sokkal inkább az ingyenélő honfitársaival. De a nyitottság ára ez is többek között.

Spacecake 2013.04.25. 02:11:31

@váj mí: volt korábban 1 poszt erről,mármint A-ról.
télleg van egy nagyon egyszerű szó rá magyarul h milyen:
UNALMAS
d lehet csak a Mo-i rezgesszamhoz kepest:-)
(persze lehet ezt jóként is magyarázni,mondjuk aki erre vágyik:-)

BTBTBT 2013.04.25. 02:16:28

@Spacecake:
Nem állt szándékomban meggyőzni téged vagy bárki mást.

1) UK-ban NINCS.
2) Lepereg rólam, hogy azok a magyarok, akiknél keményebben küzdöttem/tvalamiért több lehetőséggel rendelkeztem/szerencsésebb voltam, irigykedik rám. Röhej, de egy idő után megszokja az ember.
3) A végzettségemmel és az érdeklődési köreimmel éhenhalnék, mert az az ágazat, ahol működöm, le sincs szarva Mo.-on. És erre nem vagyok hajlandó elpazarolni az egyetlen életemet. )Kár, hogy más igen, de az nem nekem fáj.)

De neked - komolyan - sok sikert és kitartást.

Spacecake 2013.04.25. 02:17:52

@váj mí: hát biztos igazad van.
én mindenesetre X éve max az autópályáról látom,ha arra kell mennem,és őszintén mondom,nincs bennem hiányérzet,ha nem kell bemennem.
közvetlen összehasonlításban akkor már pl BP is százszor jobb hely...:-)
és leszarom h beázik a metró,nem járok metróval.

BTBTBT 2013.04.25. 02:18:10

éhenhalnék = éhen halnék

Spacecake 2013.04.25. 02:22:45

@Barátusz: Köszönöm!!!
és Neked is!!!

Spacecake 2013.04.25. 02:23:23

Siránkozol? - csupán a gyávaság
Fogadja el harc nélkül a csapást,
Mit elkerülni még hatalma van.
De a végzetnek örökös betűit
Nyugodtan nézi, és nem zúgolódik
Miattuk az erős, azt nézve csak,
Hogy állhatand meg még alattuk is.

Spacecake 2013.04.25. 02:24:06

:-)

najóéjt mindenkinek:-)

BTBTBT 2013.04.25. 02:24:11

@Spacecake:
Szivesen, máskor is.
Ki az a "Neked is"?

váj mí 2013.04.25. 02:25:19

@Spacecake: Hm, Bécs unalmas? Lehet, de akkor ezek szerint én is unalmas vagyok. A minden-este-parteee-bebaszcsizva korszakot már egy ideje kinőttem. Bár az ilyen partikat ott is megtalálod, ha nem is igazán keresed.
Mondjuk, nem tudom, neked mi az izgalmas? Ez ugye mindenkinél mást jelent. Én vagy két éve nagyon élveztem a Rathausplatzon nyáron az opera- , oprett- és musical közvetítéseket. Engem az szórakoztatott. A legújabb 4D mozifilm meg jó eséllyel untatna, ahogy egy rave-party is.Ez van. Vénülök.

váj mí 2013.04.25. 02:32:43

@Spacecake: Hm, hát neked nem jött be Bécs. Sebaj, bejön más város. Nekem például London nem a szívem csücske, sokan meg azt imádják. És milyen jó, hogy nem vagyunk egyformák, ugye?

@Barátusz: Ahham, ott igen. Már csak két apró probléma van. Az egyik, hogy Bécs nem Indiában van. A másik, hogy ez a népség nincs ott a rokonaik között. Ha lehet, én inkább az utóbbit szeretném.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.25. 05:24:41

@váj mí: ki tudja.
de azért, hogy otthagyod őket felügyelet nélkül, az már necces...

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.25. 05:27:28

@váj mí: drágám. ez nem tekintély kérdése.
mindennel próbálkoznak. hogy hol a határ.
ilyenek a gyerekek.

glinolid 2013.04.25. 05:47:22

@Kataposztolo: Az eseted, itt az USA-ban sem egyedi. Sokakat ismerek, akik nannykent dolgoznak es hallok tolluk hajmereszto torteneteket: jol szitualt csaladban apu megkeseli anyut, felmondas egyik naprol a masikra, a gyerek ratamad a nannyre. Persze meg van a masik veglet is, amikor a csalad partnerkent kezeli kisegitot, fizetett szabadsag, payrollra veszik, egyutt beutazzak a vilagot, a munkahoz autot biztositank, akar sajat hasznalatra is.
Ausztria jo hely, unokatesom be is hazasodott a csaladba, ahol dolgozott. Sok sikert!

2013.04.25. 07:01:09

@Mirjam2: nem Cambridgeben vegzett, hanrm cambridegi a holgy. Marmint, szulok tolunk 10 percre laknak. Ha legkozelebb talalkozom veluk megkerdezem a vizumot.
Amirol beszeltem B-nek, hogy a jelen pillanatban sokan rangon aluli munkat elvegeznek, kell a penz. Ha a poszterinanak ez volt a leggyorsabb ut penzt keresni es ezt csinalta, attol meg nem kell nekiesnie.

2013.04.25. 07:02:59

@Barátusz: interview techniques, situational interview. Keress rajuk. Persze van assessment is, az meg par korrel elottunk.

NemNick 2013.04.25. 07:03:46

@pamut: Nagyon jó felvetés! Én is töprengek rajta egy ideje.

Szerintem itthon egyrészt hiányzik a vállalkozói kultúra (ha kell részletesebben kifejtem, de nem hiszem, hogy magyarázni kell) másrészt aki kimegy, jobbára pénztelenül, igazi tartalékok nélkül, esetleg pont hitelektől szorongatva zuhan ki - tehát nincs tőke. Harmadrészt meg - tengernyi posztban szó volt róla - nincs jó híre a magyar-magyar kooperációnak kint (sem). Igaz ez még akkor is, ha hozzávesszük, hogy a negatív tapasztalatokról mindig szívesebben beszélnek a népek.

De azt hiszem, a tőkeszegénység a legnyomósabb érv.

NemNick 2013.04.25. 07:15:15

Amúgy egyetértek a poszt-tolóval: saját tapasztalatom is az volt - még évekkel ezelőtt - hogy iszonyatosan ott van az angol ember fejében ez a státuszszimbólumosdi. Aminek az egyik kelléke a személyzet (inklúding nörsz, de legalább bébisintér, meg a drága autók, az évi két holiday a "gyarmatokon" és a sokablakos ház).
Ha nincs meg, akkor ez az álom.
Aztán, hogy ezért annyit melózik (és utána szórakozik) hogy nem látja a gyerekeket - hát, a gyereknevelésről is másként gondolkodnak. Valahogy sosem láttam olyan szorosnak a szülő-gyerek kapcsolatot kint.

A koszt, elhanyagoltságot is sokszor láttam és mai napig hallom, hogy a helyzet nem változott.

A hideg meg? Meg lehet nézni, hogy mezitláb babakocsiztatnak pár éves gyerekeket 4-5 fokokban, meg képesek miniszoknyában, harisnya nélkül, szakadó havasesőben sorban állni _órákat_ egy-egy bulihelyen tinédzser korukban... Így nőnek fel, más a hőigényük.

2013.04.25. 08:11:22

@Barátusz: meg valami a diploma ertekerol, szemely szerint en is jobban szeretem, ha a juniornak matematika vegzetsege van. Ez viszont szemelyes preferencia a hazabeszeles miatt. Nehez megerteni, hogy valaki franciabol diplomazik egy olyan allashoz, hogy mondjuk Risk mgmtben legyen. Utobbi 1-2 evben latok csak olyat, hogy a diplomat is nezegetik, de csak marginalisan.
Ja, csak kezdokrol irtam.

A bufeszak alatt a bolcseszt erted?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.25. 08:47:38

ez a nem szabad fürdeni már többször is előjött, de nem akarom elhinni, hogy tényleg van ilyen, és nem a vízhiányos Afrikában, hanem nyugaton, Európában. :S

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2013.04.25. 08:53:53

nah gondoltam, hogy a posztoló lesz kihozva gecinek, szánalom...

tace 2013.04.25. 09:18:56

tanulságos cikk..
és hogy az egyik pozitívumot is lehúzzam, miszerint:
" Anglia az ellenszenvesség ellenére is a legjobb életszínvonallal rendelkező ország Európában "

-nos,ez akkor lenne igaz, ha Svájc, Ausztria, Lichtenstein, Luxemburg, Hollandia, Belgium, Svédország, Dánia, Norvégia, Finnország és Németország nem európai ország lenne.. :D

Spacecake 2013.04.25. 09:26:47

@váj mí: Ausztriat imadom 1ebkent,csak Becset nem.
ja es pont London nekem (se) a szivem csucske:-)

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 09:28:04

Nagyon mulatságos és egyben tanulságos is ezeket az emigrációs blogokat olvasni.

Nekem az derült ki belőle, hogy amikor a tapasztalatait közreadó elmeséli a hardcore blograjongóknak, hogy "képzeljétek, nyolc általánossal kimentem, de itt kemény munkával három hónap múlva részlegvezető lett belőlem a precíziós berendezéseket gyártó vállalatnál és egy éven belül pedig enyém lett a pénzügyi terület is; akik olvastok, azonnal lépjetek le, amíg tudtok ebből az abszurdisztáni közegből és menjetek ti is nyugatra", akkor a rajongók kórusban "ú és á, ez igen, de bezzeg ebben a nepotizmusban és korrupcióban fetrengő magyar ugaron ez elképzelhetetlen" - ellenben viszont ha a kivándorló honfitársunk kifejezetten negatív tapasztalatait osztja meg, akkor a hardcore rajongótábor azonnal ráveti magát és szétcincálják a mondanivalóját.

A hardcore kivándorló rajongótábor számára az alapvető dolog így nézi ki: itt rossz, másutt jó és aki bármi mást mond, az hazudik.

Murisak vagytok, rajongók! :)

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 09:30:31

@doggfather:

"ez a nem szabad fürdeni már többször is előjött, de nem akarom elhinni, hogy tényleg van ilyen, és nem a vízhiányos Afrikában, hanem nyugaton, Európában. :S"

A briteknél tapasztalható. A franciáknál is. Szerintem is meglepő, hogy egy alsóboborjánpusztai traktoros esetenként nagyobb testi higiéniával rendelkezhet, mint egy kockázatitőke-befektető cégnél dolgozó junior asset specialist. :)

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 09:37:03

"Concern about declining standards of personal hygiene have inspired David Cameron's Coalition government to appoint a Personal Hygiene and Cleanliness Supervisor who will advise Britons on how to get the most out of their Personal Hygiene and Cleanliness routines, especially when they use the loo.

'One of the problems associated with toilet use is that people tend to consider it a private moment in their lives in which the government has no business whatsoever,' said the Prime Minister, yesterday, proudly deploying the word 'toilet' lest anyone imagine he had been expensively-educated. 'But we intend to change that. Without proper government scrutiny, we cannot be at all sure that people are wiping their bottoms properly or not dribbling on the seat or remembering to pull up their flies. The social consequences of this could be horrendous, especially in the run-up to the Olympics when the eyes of the world will be on Britain. We want to send out a clear message: skid marks have no place in the Big Society.'" (telegraph.co.uk, tavalyról, az olimpia előttről) :)

Fejesrob 2013.04.25. 09:46:02

A gyerekem is kint van az angoloknál. Sokkal jobb helyen dolgozik mint a poszter, de ő is azt mondja, hogy az angolok igénytelenek, koszosak. Legalábbis magyar ízlés, szokások szerint. Nem rosszindulatból mondja, hiszen fiatal, nagyon nyitott, egyből be is illeszkedett.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.25. 09:47:26

@pocaklakó minimanó: nem csak meglepő, de simán undorító. már bocsánat. :S

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.04.25. 09:55:57

Skóciában éltem másfél évet, és ugyanezt tapasztaltam: fürdés ünnepnapokon, a lakásokban elképesztő kosz és rendetlenség (kivéve az idősebb korosztályt, mondjuk úgy 50 felett), félállati gyerekek, és félelmetes közömbösség egymás iránt. Ez nem a híres angol tartózkodás, hanem az, amikor annyira tiszteletben tartjuk a másik jogait, hogy szólni sem merünk hozzá, ideértve a saját gyerekeinket is.

Taxomükke (UK) 2013.04.25. 09:58:01

@tildy:): és sokan mások: Hagyjuk már ezt a fotódolgot... kirakta, de nem írta oda mellé, hogy ez kinek a lakása, szerintetek bárki átlagember ki tudja deríteni? Nemááá...

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 09:59:25

@Fejesrob:

Nekem vegyes tapasztalataim voltak (Midlands & Scottish Lowlands), de igazából nagyobb elvárásaim voltak, amelyek nem teljesültek. Kicsit meglepő, hogy a jólét, a felvilágosultnak mondott létközeg és effélék, illetve a testi higiénia nem jártak kéz a kézben.

Taxomükke (UK) 2013.04.25. 10:01:47

@Barátusz: Jé, hasonlítunk egymásra... :)

mommmmo 2013.04.25. 10:13:52

Haaat nem tudom, azert a posztolo elegge mas konzekvenciakat vont le a UK~rol 3 honap utan, mint en 3 ev utan.
Peldal, hogy "nem lehet feljebb jutni" mert kulfoldi vagy, dehogy nem, London kabe fele mar kulfoldi, akkor ott ki nyom el kit??
Egyaltalan, amikor leszalt a repuloje nem vette eszre, hogy a repteren a hatarorok nagy resze szinesboru? Korhazban nem volt a tudogyulojaval, hogy eszrevegye,az orvosi szemelyzet nagy resze is szinesboru? Bankban sem volt, hogy eszrevegye ugyanezt az ott dolgozokon??

Na persze biztos mi vagyunk az idiotak, akik szentcincaljuk a negativ posztolokat. Amugy az angolok maganeletebe annyira nem lattam bele ( a penzugyon ahol dolgozttam szinten 1 darab angol oregasszony volt, es nem vele eltem tarsasagi eletet) lehet, hogy az mind szinigaz.

Ha mar kritikat akar valaki irni a UK~rol, inkabb azt irja, hogyha valaki nem magasan kepzett, akkor kabe ugyanott marad anyagilag mint otthon volt, mert olyan magasak az alberletarak a fizetesekhez kepest. Mert a UK baromira nem a legjobb eletszinvonalat nyujto orszag Europaban.

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 10:18:18

@mommmmo:

"Egyaltalan, amikor leszalt a repuloje nem vette eszre, hogy a repteren a hatarorok nagy resze szinesboru?"

Attól, hogy színesbőrű az illető, még nem biztos, hogy olyan friss bevándorló, mint a mostaniak. Liverpoolban, ahol közel 400 éve folyamatosan jelen vannak ilyen kisebbségiek, vannak olyan feketék (ex-kollégám), akik 8-10 generációra visszamenőleg vissza tudják vezetni a családfájukat.

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 10:20:24

@mommmmo:

"Ha mar kritikat akar valaki irni a UK~rol, inkabb azt irja..."

Tapintat várható el bármiféle kritikát illetően.

Kivéve akkor, ha a kritika célpontja a "magyar ugar, amely nepotizmusban és korrupcióban fuldokol, valamint bűzlik a rasszizmustól és kirekesztéstől."

Ilyenkor nem szabad visszafognia magát senkinek. Tapintat? Ugyan kérem!

SilentDreams 2013.04.25. 10:25:48

@Kataposztolo:

"Igen, próbáltam a szakmámban elhelyezkedni. Kb, 150-200 oldalnyi papírt kért a brit GDC (ahol először is regisztrálni kell, amennyiben fogászatban szeretnél dolgozni.) Kapásból minimum 4 hónap várakozási idővel kell számolni, mire elfogadják a papírjaidat. Több ízben visszaküldték jelentkezésemet különböző okokra hivatkozva. Nem mondom, hogy sok hónap kitartással nem lehet megszerezni a regisztrációt, de én nem bírtam addig. "

Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdésemre!
Természetesen a jó állásért meg kell dolgozni, nem hullik csak úgy az öledbe. Ez adott esetben nagyon nagy eröfeszitest is jelenthet, s Neked kell eldöntened, hogy ezt válallod-e. Anno 5 éven keresztül pályázgattam Magyarországról Angliai állásokra szakmámban, mire végre sikerült. Ha "siettem volna", akkor ezt akár 1-2 évre is lecsökkenthettem volna, de így alakult.. :)

Szóval nem lehetetlen ez, de mint irtad, Te nem tudtad kivárni pénzügyi okokból. Nagy valószinüséggel teljesen más körbe kerültél volna be, ha kivárod és sikerül Angliában szakmádban elhelyezkedni, teljesne más embereket ismertél volna meg, saját lakást béreltél volna, így sokakl jobb körülmények közöttt éltél volna, és teljesen más tapasztalataid lennének. (mint másoknak akiknek sikerül saját szakmában vagy jobb állásban elhelyezkedniük).

Ezért is nagyonovatosan kezelendök pl. az iylen kijelentések:

"Több ízben tapasztaltam, hogy a magyar egyenlő az arabbal, törökkel, aki soha nem fog feljebb jutni a kétkezi munkásnál."

"Rengeteg emberrel megismerkedtem Angliában. Vessetek rám követ, de azok a britek, akikkel én megismerkedtem, igenis udvariatlanok és bunkók voltak. Mindenesetre nem akarok általánosítani, lehet, csak én forogtam rossz körökben"

Igen, elég rossz körökben mozoghattál sajnos. Létezik ezenkivül egy másik Anglia is.

SilentDreams 2013.04.25. 10:33:16

@pocaklakó minimanó: Altalánosítás Magyarországgal kapcsolatban sem jó. Problémák/problémás emberek mindenütt vannak, de sehol sem kellene ezt mindenre/mindenkire kiterjeszteni. Igen, létezik a jelenség, amiröl írsz, sokan egész Magyarországot, minden magyart, köztük magukat is :) a pokolba kívánják. Ez sem jó.

Itt viszont Angliáról volt szó, talán jobb nem belekeverni most Magyarországot :)
Anglia egyik kis része az, amit a posztoló leírt, de ezenkívül még van rengeteg oldala, amit sajnálom, hogy nem sikerült megtapasztalnia.

mommmmo 2013.04.25. 10:37:54

@pocaklakó minimanó:
Nem ertem, a magyar tarsadalom kritikaja, vagy barmilyen tarsadalom kritikaja is miert serto az egyen szamara, az nem az egyenrol szol, hanem a tortenelmi hatterrol. Szoval miert kellene tapintat. Abban igazad van, hogy sok a tobb generacios szinesboru, de elso generacios bevandorlo is van mindenhol. Nem ertem, miert lenne meglepo nekik egy magyar dentalhygienus, amikor pl nalunk az arab credit controller nem volt az. Es meg sorolhatnam.

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 10:38:50

@SilentDreams:

"Altalánosítás Magyarországgal kapcsolatban sem jó."

Pedig milyen gyakori. És főleg azok között, akik a kivándorlóblogok rajongói.

Például van olyasvalaki is, akinek egy kínai ismerőse itthon járva azt tapasztalta, hogy azt mondták rá, hogy kínai, kínai és ebből a magyar ismerőse azonnal leszűrte, hogy ez a kínai már nem jó szájízzel fog hazánkba jönni ezután. Sőt nem is fog.

Micsoda rasszista és kirekesztő nép vagyunk.

Ui.: Persze a hasonló (durvább) külföldi példák már nem érdemeltek ekkora felhajtást. A lényeg: itt kirekesztők (egy példából), másutt multikulti-paradicsom.

Ez alap.

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 10:41:23

@mommmmo:

"Nem ertem, a magyar tarsadalom kritikaja, vagy barmilyen tarsadalom kritikaja is miert serto az egyen szamara, az nem az egyenrol szol, hanem a tortenelmi hatterrol."

Nem értem, hogy a brit társadalom kritikája, vagy bármilyen társadalom kritikája is miért sértő az egyén számára: az nem az egyénről szól, hanem a "történelmi háttérről."

Vö.: "Ha mar kritikat akar valaki irni a UK~rol, inkabb azt irja..."

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 10:46:45

@SilentDreams:

"Itt viszont Angliáról volt szó, talán jobb nem belekeverni most Magyarországot."

Majd írd meg ezt, légy szíves, azoknak a kivándorlóblog-rajongóknak is, akik rendszeresen így tesznek.

Megvárom azt az időszakot. :)

mommmmo 2013.04.25. 10:51:22

@pocaklakó minimanó:
Igen irja azt, de nem azert, mert az eredeti kritika nem tapintatos, hanem azert, mert az eredeti kritika hulyeseg. Marmint a kulfoldiekkel kapcsolatos kirekesztest illetoen. Amugy persze lehet kritizalni.

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 11:03:30

@mommmmo:

"...hanem azert, mert az eredeti kritika hulyeseg."

A kardjába fog dőlni, ha megtudja és abban is biztos vagyok, hogy ezután senki nem fog így megnyilatkozni.

Vagy mégsem. :)

Der Piefke 2013.04.25. 11:13:49

Ennél a bekezdésnél vált világossá, hogy kamu:

"Hatalmas cégnél, vezető beosztásban dolgozó, ennek ellenére mocskosak, hanyagok, nemtörődöm emberek. A lakásban hatalmas mocsok, a szülők szobájában (mellékelt ábra) hatalmas kupi, bűz. A szülők heti egyszer fürödtek, és havi egyszer mostak hajat, azt is a fodrásznál."

Nos, aki csak egy kicsit is ismerős a "hatalmas cégeknél vezető beosztásban dolgozók" világában, az tudja, hogy LEHETETLEN, amit a posztolina leírt. Ráadásul: az a lakás, amelyik a fotókon szerepel, szintén nem az a kategória, ahol egy angliai mulivezér élhetne...

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 11:18:28

@Der Piefke:

"Nos, aki csak egy kicsit is ismerős a "hatalmas cégeknél vezető beosztásban dolgozók" világában, az tudja, hogy LEHETETLEN, amit a posztolina leírt."

Tényleg fura.

www.youtube.com/watch?v=x_o6A2m8LO0

:)

Der Piefke 2013.04.25. 11:30:17

@pocaklakó minimanó:

Hm... Látom, kedveled az antiszemita célzatú hamistíványoka! (Photoshop - megvan neked? Amúgy az idézett website arab és kifejezett célja Izrael és a zsidóság lejáratása.) Mondjuk, olvasva kommentjeidet más blogokon, nem csodálom, hogy itt is ilyesmit terjesztesz...

(Amúgy Wolfowitz egy görény - de nem azért, mert zsidó...)

jobbrolbandita 2013.04.25. 11:33:35

@SzerződésSertés: Tulajdonképpen most miért is sértegeted és fikázod a posztírót? Mert leírta ami történt vele? Miért és mitől parázott fejtsd már ki kérlek. Azzal kezdődött, hogy a bemutatott és elfogadott, szerződésszerű házirendet eleve be sem akarták tartani, azaz átverték. Ezért ő a hibás? MIndennek ellenére rendesen végezte a megállapodottnál sokkalta több dolgát, ráadásul a szegény kis neveletlen kölyköket is megszelidítette, akik megszerették. Mindemellett mellékállásokban is dolgozott. Miután a szülőktől sok megbecsülést ezért nem kapott, és főleg mert kapott egy - a szakmájának megfelelő jobb állásajánlatot - lelépett. Mit nem bírt, mitől gyenge akkor? A zsigeri, pitiáner, gusztustalan kis rosszindulatodon kivűl - amit itt mindenki megkap azért ha nem hozsannázik arról milyen jó minden máshol - mi értelme volt beszolni a posztírónak kisbarátom? Nomen est omen, te tényleg egy disznó vagy. :)

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 11:35:56

@Der Piefke:

"Látom, kedveled az antiszemita célzatú hamistíványoka!"

Ez meg hogy jön most ide?

2013.04.25. 11:36:58

@charlieharper: Azt probaltam mondani tegnap, hogy egy angol lanynak New York-ba menni au pair-nek nem 'rangon aluli', hanem az aminek eredetileg kitalaltak ezt a programot: egy mas kultura megismerese. Mindig is voltak nyugat-europaiak is akik au pairnek mentek masik orszagba, pl. franciak Angliaba nyelvet tanulni es forditva. Ez nem arrol szol hogy most gazdasagi valsag van es nyugat-europaiak 'rangon aluli' munkat vegeznek - ez nekik nem munka, mivel oket altalaban nem probaljak meg cseledkent dolgoztatni, es ha megis, elmehetnek haza vagy masik csaladhoz.

Nem hiszem hogy az angol lany a zsebpenzebol probal majd megelni es extra takaritast vallal mas hazaknal; ugy kepzelem el hogy valoban zsebpenzkent fogja hasznalni, bulizasra kolti a penzt, kihasznalja a szabadidejet. Valoszinuleg meg a szuleitol is kap penzt. Sokan akik kelet-europabol jonnek, kenyszerhelyzetben vannak, a csaladjukat probaljak tamogatni vagy adossagokat kifizetni a 'zsebpenzbol' es plusz penzbol amit keresnek; ezt a csaladok is tudjak es ennek megfeleloen kihasznaljak az au pairt, tehat nem az eredetileg tervezett kulturalis miacsuda valosul meg, hanem inkabb cseled-munkarol van szo.

Onmagaban az sokat elarul, hogy szerinted az au pair-helyzet 'rangon aluli munka'; mert kelet-europai szemmel igy latjak. Holott eredetileg sem nem munka, sem nem rangon aluli. Az mas kerdes, hogy kelet-europai lanyokat alkalmazo csaladok gyakran kihasznaljak a helyzetet.

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 11:42:55

@Der Piefke:

"Mondjuk, olvasva kommentjeidet más blogokon, nem csodálom, hogy itt is ilyesmit terjesztesz..."

Ne haragudj, nem tudtam, hogy értelmileg és érzelmileg sérült ember reagált a szokásos módon a linkre.

Ügyelek, hogy nehogy felkorbácsoljam azt a magányos agysejtet, mert a végén még kínos következményei lehetnek. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.25. 11:44:31

@charlieharper: Nekem egyszer neztek meg angliaban a diplomam. Amikor az interjun rakerdeztem, a mostani fonokomnel, hogy kivancsi-e ra. megnezte, de szerintem csak illendosegbol. Azota se kellett. meg a hr-nek sincs rola masolata, pedig olyan melom van, amihez kell a diploma es nem egy sufni cegrol van szo.

2013.04.25. 12:06:59

@Mirjam2: felteertetted amit irtam. Nem en tartom rangin aluli ak, ezert a '' jel, hanem akinek eppen akkor irtam.

A cambridgei leanyzo esete nem esik brle az alralad leirt sitterek koze. gondolom ahany ember annyi szokas. Azert ment usaba sitterkedni, mert 1 evig semmilyen munkat nem talalt UKben. Ismeri az USA kulturat, nem a kulturaert ment, hanem, hogy legalabb csinaljon valamit. Uj lesz neki felelosseget vallalni egy gyerekert, az biztos.

Nekunk 2 evig spanyol sitterunk volt egyebkent, de ez a poszt utan tartok tole, hogy valami spanyol siteon fentvan foto a haloszobankrol.

Hari Seldon 2 2013.04.25. 12:07:16

Basszus. Most már komolyan, szerintem a posztolók szabályosan b*tják a fórum tagjait, a kolbász kerítéssel.
Nem hiszem hogy véletlenül írják. De jó, hogy tegnap nem olvastam. (bár mindegy lett volna)

Tisztelt Határátkelő! Légy szíves moderáld ki ezt közhelyet, és úgy add le. Komolyan há*inger ez a mondat.

Na, megint felhúztam magam.

mommmmo 2013.04.25. 12:21:58

@pocaklakó minimanó: De, a tovabbiakban is mindenki ezt fogja nyilatkozni, akinek nem jott ossze, es a sajat balf@szsagat az angolokra kenik, mert kirekesztettek.

Es a tovabbiakban is szet fogjuk ezert oket szedni.

En is voltam kint apolo egy oregek otthonaban, es pont ilyen "kirekesztettnek" ereztek magukat a munkatarsaim. Aztan kesobb elhelyezkedtem junior kontrollerkent, es ott a penzugyon mar nem gondoltuk ezt. Ez ilyen baromi egyszeru.

tanato 2013.04.25. 12:32:38

@charlieharper: Egy kérdés:hogyan bántatok a spanyol sitterrel,mint egyenrangú féllel vagy mint alárendelt:csak a gyermekeitekre vigyázott vagy befogtátok házimunkát is végezni:?
Ott lakott veletek,vagy csak bejárt hozzátok?

2013.04.25. 12:47:39

@tanato: hazimunka volt valamennyi, a gyereknek fozni.
Takaritas/mosas/vasalas/kerteszkedest nem csinalt. Nem is kertuk.
Velunk lakott.

Szeretnem azt gondolni, hogy egyenrangukent kezeltuk, de lehet, hogy o is ugyanigy ir rolunk, mint a poszterina.

Evain 2013.04.25. 12:52:37

@charlieharper: majd mindjárt jön vájmí és jól megkapod, hogy phejjj, minek az ilyennek gyerek, ha óper neveli! :D

2013.04.25. 13:02:10

@Evain: mar megkaptam itt a magamet, hogy mit gondolok a sitterrol, rangon aluli, stbstb
A masik eletet mindenki jobban tudna elni.

Evain 2013.04.25. 13:10:10

@charlieharper: na igen. Nekem eszemben sem lenne posztolni, hogy hogy kerültem ide és mit csinálok, mert úgyis szétcincálnának, vagy azért mert van rajtam sapka, vagy azért, mert nincs. :)

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 13:16:12

@mommmmo:

"Es a tovabbiakban is szet fogjuk ezert oket szedni."

És azokat is, akiknek itthon nem jött össze, de ezt úgy reagálják le, ahogyan az itteniek szokták? Tudod, ekézés, köpködés, mucsiazás, ugarozás és egyebek.

Mert nagyon úgy tűnik, hogy amikor valaki az itthoni "nyomora" miatt gerendáspéter-üzemmódba kapcsol és a kinti csicskalétből visszafelé köpköd, akkor azt a kritikáját elnézően fogadják itt elég sokan.

tanato 2013.04.25. 13:16:40

@charlieharper: Köszi az infót,remélem azért jó emlékei vannak neki is rólatok.De mivel a statusa azért ahogy írod a babisintér és egy bentlakó háztartási alkalmazott között volt valahol,lehet hogy azért volt benne is egy kis természetes ellenszenv mint minden ilyen statusban levőnél az alkalmazói felé.Egyébként spanyol volt vagy spanyol ajkú dél-amerikai?Tartjátok még vele most is a kapcsolatot mondjuk levelezés formájában?

2013.04.25. 13:18:42

@Evain: nehany mondat utan, ami akar kontextus nelkul kiragdva is lehet (kommentelokent vagy posztirokent) teljes jellemrajzot kapsz itt masoktol, pl
"Onmagaban az sokat elarul, hogy szerinted az au pair-helyzet 'rangon aluli munka'; mert kelet-europai szemmel igy latjak"
Figures.

tanato 2013.04.25. 13:19:24

@Evain: Ez mind abból fakad,mint már többször is írtam ide,hogy MO.-on majdnem teljesen ismeretlen a bentlakó au-pair vagy háztartási alkalmazott fogalma.És aki ilyen bentlakó lány segítségét veszi igénybe az már eleve nem lehet jó ember.

2013.04.25. 13:32:13

@tanato: szerintem meg abbol, hogy usa, uk, kanadaban ismeretlen, hogy anyuka kivegyen 3evet/gyerek (meg mindig annyi?), ha karriert akar maganak. Van, aki "stay at home mom", de nem minden no akarja, akkor sem, ha egyebkent anyagilag megengedhetne a csalad. Ingyen bolcsi nincs. Kenytelen vagy segitseget venni, mint szulo.

Evain 2013.04.25. 13:42:43

@tanato: személy szerint előszeretettel szoktam sokkolni ilyenkor az érintetteket, hogy ahol én élek, ott gyerekenként a bölcsi/ovi havi szinten 5 napos ellátásra 1200 euró. :)
Az ittenieket meg azzal, hogy Magyarországon az az elvárás, hogy 3 évig maradjon a gyerek mellett az anya.
Komolyan jó nézni a hüledezést mindkét oldalon. :D

tanato 2013.04.25. 13:43:59

@charlieharper: Ez így van,de ezt egy magyarországi nem világjáró átlag polgár úgysem érti,csak úgy érzékeli ha ilyenről olvas hogy egy lusta elkényeztetett "úrinőről" van szó,aki egész nap hajszolja a cselédjeit.

2013.04.25. 13:44:29

@Evain: pontosan. Mienk is ebben a fekvesben mozog, marmint egy jobb.

tanato 2013.04.25. 13:45:50

@Evain: Ez az előnye hogy ismered mindkét kultúrát és a szokásokat mindkét rendszerben.

Evain 2013.04.25. 13:55:17

@tanato: hát a kultúra ismerete a beilleszkedéshez nem árt. :) Szerencsésnek érzem magam, mert ha a férjem nem helyi lenne, eszembe nem jutott volna pont ide átcuccolni, közben viszont nagyon megszerettem. :)

2013.04.25. 14:30:23

@tanato: a kerdesed masodik felere elfelejtettem valaszolni: spanyol spanyol.
Van valamennyi kapcsolat, valtottunk emailt Pesach es Purimra, de nincs napi kapcsolat.

sélli_ 2013.04.25. 15:11:23

Pfffffffff 500 sok hozzaszolas, bocs de nem olvastam vegig, csak nagyon roviden egy ket gondolatra reagalva:
- posztolonak: ha konkretan eletveszelyben voltal a tobbszoros gyilkossagi kiserletek miatt, miert nem hagytad ott a francba ket het utan a bagazst? Egyszeruen nem tudom ezt felfogni: emberek miert masznak fel a keresztre es sayargatjak magukat, amikor SEMMI NEM KOTELEZO. Nem tetszik, told arrebb a brigat es hello.

- a sok hoborgo, draga London, ki engedheti meg maganak, blablaba: ismetlem: NEM KOTELEZO Londonban lakni, M25os gyuru, illetve onnan 5-15 kmre FELE annyi a berlet egy ketszer akkora lakasra. Ugyanugy bent vagy a nagy faluban csak nem 20 hanem 30 percet vonatozol. Kesz.

- bevallom, igen, szerencses vagyok, mert multinal dolgozom, nem tudom, hogy emaitt-e de ennyi kedves, normalis, segitokesz, VICCES emberrel en meg nem talalkoztam, mint itt Angliaban... Az elso perctol kezdve tart karokkal fogadtak, barmiben segitenek, halal viccesek - szoval nem igaza ertem, hogy miert irjak tobben is, hogy lenezik a kulfldieket, EGYALTALAN NEM EZIK le, sot! Nyitottak az otleteimre, es ha valamit jobban csinalok, inkabb MEGTANULJAK es elismerik, hogy je, ez mennyivel jobban mukodik igy - es alkalmazzak.
Maximalisan toleransak mindenkivel, tekintet nelkul naciora, felekezetre, testi fogyatekossagra barmire... Azert van mit tanulni toluk...!!!

mommmmo 2013.04.25. 16:12:27

@pocaklakó minimanó:

Szerintem arra is meg vannak itt az emberek, akik azokat szedik szet, akik az otthoni rendszert hibaztatjak a hulyesegukert. Boven.

Peldaul a svajci frankos hiteles "menekultek" mindig megkapjak a maguket.

telkoe 2013.04.25. 16:17:46

@sélli_: Ne csodalkozz, ez mar megint a ket honap takaritas utan megmondom a tutit mindenrol tipusu tortenet. Mar az ilyen modoros "Magyarország páros lábbal rúgott első körben Angliába"
(magyarul kiraktak a munkahelyerol es Angliaban gyorsabban talalt valamit) is eleg egyszeruke lelekre vallo kezdes. A sztori olyan amilyen, nagy ujdosag nincs benne. Ezen azert jot mosolyogtam: "Azok csinálták meg a szerencséjüket, akik már otthon is kétkezi munkásként dolgoztak havi 60-70 ezer forintért"
ugy latszik a kisasszonynak eszebe sem jutott, hogy ha takaritok, cseledek es segedmunkasok kozt forog az meg nem jelenti azt hogy mas korokben nem elnek kint magyarok....

buday008 2013.04.25. 16:28:54

Az az érzésem mostanában mikor olvasom a határátkelő legújabb cikkeit, mintha a fidesz fizetett választási kampányát olvasnám. Hülyébbnél hülyébb cikkek hogy ne menj ki... Üzenm a kedves állítólagos posztolónak, hogy én még akárkivel beszéltem, aki dolgozott külföldön mind azt mondta más világ. teljesen más. Jó értelemben.A 2 " hülye gyereket" - már ha igaz éppen ilyet fogott ki ,akkor sajnálatos ,d eebből ítélni az angolokat nonszensz. Pont az a baj velük hogy mindenkit befogadnak, ezért nem látni már angolt lassan Londonba.Bár ha a fekákat annak számoljuk van bőven. Az hogy egyik része már utálja sok bevándorlót meg tudom érteni, mert kezdenek ráeszmélni : lassan elfogynak köztük:_)) De kedves posztoló nyugodjon meg ők vannak kevesebben mint minden országban. Az meg hogyha valaki külföldön is magyarnak dolgozik: legnagyobb meggondolatlanság egyet értek vele. Új országba megy valaki vegye fel az ottani kulturát szokásokat, amihez a helyiek a legjobb megoldás. Nem itt kell sírni. haza kell jönni a semmibe azt mindjárt jó hely lesz Anglia:_))

DieNanny CH 2013.04.25. 16:39:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Csak most kezdtem a kommenteket olvasni:
" quiche " - ilyet én Ausztriában is ettem a családnál, 'kís'-nek ejtik, van édes és sós változata; ha jól van elkészítve, akkor nagyon finom. Én a sósat szeretem.

PannonBoy 2013.04.25. 16:44:43

@telkoe: Egyetértek. Én is fennakadtam azon, ahogy írta, hogy "Magyarország páros lábbal rúgott első körben Angliába". Mintha kötelező lett volna Angliába mennie.
Egy-két gyökér terjeszti a neten, hogy Anglia milyen jó, meg kánaán, erre az egyszeri magyar proli fogja magát és felkerekedik, akár nyelvtudás nélkül is, hogy ő is részesüljön a jóból. Azt hiszi, hogy ott nem kell dolgozni. Aztán meg itt sír, ha nem úgy alakultak a dolgai, ahogy szerette volna.
Ja, mert mosogatóként / au pairként / fizikai munkásként ment ki.
Ezekből a foglalkozásokból sose fogja magát feljebb küzdeni, illetve egy teljesen más Angliát / Londont fog látni (mivel más körökben mozog).

DieNanny CH 2013.04.25. 16:53:09

@váj mí:
Na, azért tisztázzunk valamit. Ha egy cselédnek nincsenek is jogai, egy Au-pair-nek vannak.
Vagy attól, hogy valaki pl tanítónak megy, ne panaszkodjon, ha a tanítványai pofozzák?!
Au-pair: munkaidő, fizetés, munkafajták, pihenőidő/napok, továbbképzés/nyelviskola. Ha egy család nem tartja be a megállapodást, az embernek minden joga megvan elítélni őket.
Nekem nagyon sok szerencsém volt. Úgymond illegálisan dolgoztam 11 évet, de nyelviskolától kezdve a fizetésen és 2 hét fizetett szabadságon keresztül a családdal való nyaralásig mindent megkaptam. (Plusz fizetés nélküli 4 hét szabim is volt)Mikor szabadidőmben más családnál babysitterkedtem, az anyuka ingyen kölcsönadta a kocsiját, hogy ne kelljen éjszaka fél órát gyalogolnom. 4 családnál voltam ezidő alatt /hogy az elsőnél az anyuka nagyon hangulatember volt, az más dolog. De tisztességesek is voltak./

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.25. 16:54:00

@DieNanny:

Kicsi vagy nagy, erről nem nyitok vitát. Én még sosem kósoltam.

mommmmo 2013.04.25. 17:02:23

@PannonBoy: Mondjuk en epp ilyenbol kuzdottem fel magam, eloszor oregek otthonaban voltam gondozo, aztan repteren utasszolgalatos, aztan junior kontroller, nudli penzert, de mar szakmailag megfelelo munkakorben. (kozben meg felallasu pincer is voltam egy par honapig megjegyzem)
Junior Kontroller ugy lettem, hogy elkezdtem az ACCA-t, es akkoriban mar ha elkezdted, kaphattal gyakornoki allasokat, es mivel en azert eleg jol tudtam a szamvitelt es az excelt is, ebbol lettem kesobb management accountant, majd assistent kontroller, majd kontroller egy masik orszagban, de ez egy masik sztori mar. Szoval nekem epp van ralatasom arra, hogy milyen kornyezetben hogy erzi magat az ember.. eppenseggel en "kirekesztettnek" sohasem ereztem magam, mert volt meg diakeveimbol kulfoldi gyermekfelugyeloi tapasztalatom, es tudtam, ha apolonak megyek, akkor az nagyon sz@r lesz, nem is vartam mast, szoval en speciel pozitivan csalodtam.De emlekszem a sok vinnyogasra amit a tobbi betegapolotol hallottam...
Hogy milyen sz@rul bannak velunk, mert kulfoldiek vagyunk.. kozben pedig volt olyan angol no munkatarsam, aki IGAZI betegapolo volt, elhivatott, es elkuldott engem, amikor sz@rt kellett pucolni, es o csinalta meg helyettem. De a tobbiek kozul joparan igy is halalra voltak sertodve, meg el voltak veszve.

2013.04.25. 17:21:57

@tildy:):
Nem azt írtam, hogy bárki is verje a mellét, ha az USA-ba megy dolgozni. Hol írtam én ilyet? De rosszindulatú vagy!
Azt írtam, hogy ki kell állnod magadért, és nem kell a mártírt játszani, azt nem kedvelik.
De szerintem ezt sehol nem kedvelik, csak az amcsik hamarabb hangot is adnak a nemtetszésüknek mint más népek.

buday008 2013.04.25. 17:23:02

@mommmmo: hát igen. Igaz én egyelőre még nem mennék ki sem angliába sem máshova , mert tudom hogy sehol sem mondható már" jó"nak a helyzet. Bár a jó fogalma relatív. De ha már kimennék Orbanisztánból ami )remélem csak egy ideiglenes állapot) akkor ez a hozzászólás is megerősít abban, hogy az ember mikor dönt tudhatja pontosan mit vállal...Főleg az Internet világába....

DieNanny CH 2013.04.25. 17:26:55

@ZF2:
"Mégis, nem lehet hogy valamit mi csinálunk xarul? Hogy az angolok németek stb azért állnak így mert nem a gyerkre nyomják el az idejüket hanem dolgoznak, és arra öszpontosítanak? Lehet hogy nem attól lesz valaki jobb ember hogy a szülei egyfolytában a nyakán ülnek?"
Hát, én lehet, hogy rosszul tudom, de pont Mo-on a gyerek bemegy 7-re az oviba, és 4-kor jönnek érte, suli dettó... Szülők dolgoznak. Vagyis szerintem a magyar szülők egyáltalán nem ülnek a gyerekük nyakán, sőt... Kulcsos gyerekről hallottál? Az én 20ezres gyerekkori városomban minden gyerekismerősöm az volt. Felnőtteket tiszteltük és udvariasak voltunk. Mert az utcán ránk szólhatott idegen is. Vajon miért?

sélli_ 2013.04.25. 17:27:54

@PannonBoy: @telkoe:
Abszolute egyetertek. Eloszor is: irodai munkat ugyanugy lehet talalni itt is, mint otthon, sot! Tobb a lehetoseg. Dunat lehet rekeszteni annyi lehetoseg van - akar titkarno, akar kozepvezeto akar igazgatoi poziciot tekintve - Nem azon kell hoborogni, hogy takarito/kertesz/babysinter, es jaj mekkora szar fos, hogy alantas munkat kell csinalni - tanuld meg a nyelvet, alap/kozep szinten, es maris mehetsz recepciosnak, asszisztensek, akarminek - 8 oras, bejelentett, jol fizeto munka.

Ha meg nem megy a nyelv:
a) maradj otthon!!! tanuld meg, aztan gyere
b) gyere, csak akkor ne nyekeregjel, hogy ez is szar meg az is szar, es felhaborito, hogy nem beszelenek magyarul a hivatalban - ezen azota is szetver az ideg bassza meg!!!-

Nezz utana mielott elindulsz, hogy mi mennyibe kerul, hol erdemes lakni. Mi itt, `videken` -30 perc Waterlootol- gyonyoru helyen lakunk, egy szep lakasban, zold minden ameddig a szemed ellat. Persze itt is van 1-2 hulye szomszed, de CSEND van, tisztasag es fele annyit fizetunk, mint a `nagy faluban` . Uhogy ha nem tetszik a tomeg, piszok, forgatag- koltozz ODEBB, de ne kajabajja hogy SZAR...! Mozdulj meg!

buday008 2013.04.25. 17:29:23

Én úgy látom, hogy ha mindenki nem is "küzdi fel magát", az még szerintem baromira nem probléma. Miért ne élhetne normálisan kint mint fizikai munkás?Mi a baj vele? Itthon is lenéz mindenki mindenkit...Lehet ez a baj sok emberrel hogy nem tudja megbecsülni, értékelni adott estben a helyzetét....

PannonBoy 2013.04.25. 17:50:39

@mommmmo: Igen, így is lehet csinálni, de nem ez az általános. Kb. 10.000 emberből ha 1-nek sikerül, akkor sokat mondok. De azt tegyük hozzá, hogy motiváció és tanulás nélkül nem megy. A tanulást sokan feladják, ha már az elején nem megy jól, ahelyett, hogy szorgalmasan gyakorolnának. Itt a probléma gyökere.
Amúgy szép életút, gratulálok! :)
Én is hasonló területre pályázom, csak itthon csinálom a felkészülést rá, mielőtt mennék.

@sélli_: Igen, egyetértek veled. A nyelvet Magyarországon is meg lehet tanulni, nekem pl. anyanyelvi angol tanáraim vannak.
Az engem is dühít, ha valaki azon nyivákol, hogy nem beszélnek magyarul. Aki ezt nem tudja elfogadni, az jobb, ha otthon marad.

DieNanny CH 2013.04.25. 17:50:56

@Spacecake:
Hát, legyünk jóindulatúak, és gondoljunk arra, hogy a gyerek - és a családja - ezt úgy használja, ahogy én is:
Fürdés= ülni a kád vízben. Szóval van aki hetente 1x fürdik, de 6x zuhanyozik.

DieNanny CH 2013.04.25. 18:03:18

@Barátusz:
"Mondjuk azzal egyetertek, hogy maganba kene sirni, nem a nagyvilagba."

Akkor szerinted ide csak pozitív, dicsérő posztokat kellene írni?

Jesus.Green 2013.04.25. 18:16:51

Furdes vs nem furdes: nem azert luxus naponta 2x tele kad vizben lefurdeni vagy 3-4szer letusolni mert sokat kell a vizmuveknek fizetni, hanem mert az igy elfolyatott viz IVOVIZ. Amibol ugye a vilag kevesbe szerencses felen jut vagy egy poharnyi, ha jo napjuk van. Hosszan tarto aszaly nyaron meg barhol lehet manapsag. Egyebkent mitol lenne koszos az ember, ha reggel-este megmossa a kepet, a hona aljat, a segget es a nemi alkatreszet, illetve a labat? Nem kell ehhez tele kad viz vagy 15 percig folyatni a vizet a zuhany alatt. Persze ha egesz nap kapal a foldon vagy nyakig keni magat a gepolajjal akkor mehet a nagymosas, de amugy mitol koszolodna az ember karja vagy labszara?

DieNanny CH 2013.04.25. 18:24:58

@Jess G:
Én 19 éves csitriként kezdtem óvodában 28 gyerekkel dolgozni...

DieNanny CH 2013.04.25. 18:37:04

@Mirjam2:
Hát én pedig rettentő fagyos vagyok; úgyhogy megígértem magamnak, ha sok pénzem lesz, 23 foknál nem lesz kevesebb nálam a lakásomban. Otthon az a jó, hogy hiába van gázkazánunk, egy kályha is be van állítva a szobába, úgyhogy azzal mindig olyan meleget csináltam...! Igaz, csak karácsonykor és húsvétkor élveztem 1-1 hétre, de szép emlék.
A kád pedig nagyon is jó, elmerülni a habokba... Bár az igazat megvallva 10 perc után unom. De azért a 10 percért is megéri.

DieNanny CH 2013.04.25. 18:49:25

@Kataposztolo:

Hogy én mennyire egyetértek veled! Mikor rosszak voltak a gyerekeim, és bennem felment a pumpa, elkezdtem mondogatni magyarul, hogy "Az a hülye anyád, aki ilyen baromságokat csinál, ..." stb.
Pl, a 3 évessel voltam otthon, meg anya is, mondja, hogy elmegy vásárolni. Kisfiú nyafog, hogy menni akar. Anya: Jó, hozd a rollerodat a kocsihoz, eljöhetsz.
Kimegyek a gyerekkel a sufniba, visszük a rollert a ház elé, kocsi+anya sehol. Elment. A gyerek visított, rúgott, vert. Most őszintén: érdemes lett volna a gyerekre haragudnom???

Amarante 2013.04.25. 18:54:51

@mommmmo: Emlekszel meg arra a posztolora,akin en segitettem?Na az is egy ilyen rinyagep volt!levette a csaladot,akinel dolgozott.a kolcson adott telomat azota sem lattam,a penzemet sem.gyorsan hazaszokott es annyi.persze nala is minden szar volt,ehezett a gyerek utalta...Na jo kesdobalas nem volt.:):):)En nem segitek tobbe senkinek es igenis,akin ugyanazt a tunetet latom es hulyesegeket irkal azt cincalom.:):):)Na es?Nekem ez a velemenyem,masnak meg mas oszt jonapot!

Off:Hogy vagytok?:)

buday008 2013.04.25. 18:55:14

@Jesus.Green: hagyjad már fizették neki azok a "szemetek"...

buday008 2013.04.25. 18:57:50

Mindig az kiabál akinek a háza ég. Itthon szerintem nem tehette meg hogy fürdőzzön napi 3 szor mert drága a rezsi ott meg kihasználta--ezzel nincs is baj--de akkor kussoljon ne itt posztoljon..Oda szarni ahonnét eszik...

BTBTBT 2013.04.25. 19:14:28

@charlieharper: Igen, a bölcsészt értem büfészak alatt. De ez is csak megszokás, mert annyian mondogatták körülöttem anno.

Visszagondolva arra, amit tegnap éjjel a diploma versenyképességével kapcsolatban taglaltunk, az is eszembe jut, hogy nemcsak arról van szó, hogy valaki a valós életben sokszor kevésbé haszosítható végzettségre tesz szert, hanem hogy mennyire tud nyitni egy adott diplomával. Lásd a francia és RM hasonlatodat.

Meg aztán a transferable skills-knowledge is sokat számít. Fogalmam sincs, ezeket hogy mondják magyarul, mert otthon nem volt alkalmam ilyen irányban mozogni. :)

BTBTBT 2013.04.25. 19:15:12

@Taxomükke:
"Jé, hasonlítunk egymásra!"

Ezt kifejtenéd? Köszi.

DieNanny CH 2013.04.25. 19:20:34

@váj mí:
Ha egy gyerek egy ismeretlen - mert 1 hónap után még az - orra előtt késsel hadonászik, ott biztos lehetsz benne, hogy nem az ismeretlen a hibás.
Hidd már el, hogy igenis lézetnek félrenevelt gyerekek!!!

BTBTBT 2013.04.25. 19:21:24

@DieNanny:

Megértem én, ha valakivel ilyen szar dolgok történnek, de az egész poszt hibája, hogy eszméletlenül szubjektív. Sem a környezettel (London), sem az írója önmagával szemben. És onnantól fogva már csak rinyálás az egész, meg hogy "engem senki sem ért meg", mert ő sem próbálja megérteni, hogy miért történtek úgy a dolgok, ahogy, és ő miért viselkedett úgy abban a helyzetben.

Negatív ÉS objektív posztok, ide veletek!

Evain 2013.04.25. 19:36:21

@DieNanny: basszus, milyen már, amikor valaki átveri a saját gyerekét? Ez kortól függetlenül genyóság. :s
Gondolom hivatásosként te is láttál már egyet-mást... Ez eléggé bizalmi meló.
Ezen most nagyon fogom a fejem. Csóri gyerek. :(

Azt meg el nem tudom képzelni, amit a posztoló írt, hogy nincs kedve a szülőnek hazamenni...

mommmmo 2013.04.25. 19:41:31

@Amarante: Koszi, jol... most allitom be a baba nappali alvasat rendszeresre es normalisra, es a projektem:) az anyasagot sem lehet esz nelkul csinalni, hamar kiderult:)))

2013.04.25. 19:41:51

@Evain: egyszeru, apunak volt egy masik anyuja, ugyhogy inkabb nem hazament

2013.04.25. 19:45:18

@Barátusz: tucano tud szepen magyarul. Tole kell megkerdezni.

Mercel 2013.04.25. 19:52:27

@dirtyfreebird:

Fáj az igazság igaz?:P

"Frigyes"

Ui. Mond, hogy nem volt tényszerű amit írtam, aztán támaszd is alá kérlek.
Érvekkel meggyőzhető vagyok genyózásra csak a cinizmusom és az ocsmány humorom jön elő.
A személyeskedést egyelőre kihagyom.

DieNanny CH 2013.04.25. 20:03:59

@Der Piefke:
"Ráadásul: az a lakás, amelyik a fotókon szerepel, szintén nem az a kategória, ahol egy angliai mulivezér élhetne... "

Lehet, hogy ebben Ausztria és Anglia különbözik? A 4. családom 3. szomszédja egy miniszter. A családom háza nagyobb. A másik szomszédunk viszont egy helyi előkelőség házvezetőnője volt, na, nekik meg még szebb házuk van. Nem giccsesen, hanem valóban. A családomnál az apa egy világcég igazgatói tanácsában van, de belülről fényképezve a szobákat ebből semmi nem látszik. Semmi csicsa, vagy ilyesmi. Persze, én tudom, hogy milyen drágák bent a dolgok, mert láttam a számlákat, de laikusként meg nem mondtam volna, hogy1! bőrülés, amit Anyuka kapott a szülinapjára, 3400 euro. Láttam a számlát...
Volt 2 Herendi kávéscsészéjük, Anyuka kitalálta, vesz még kettőt apukának szülinapjára. Megkért, kérdezzem meg a gyártól, van-e még. E-mail-eztem a gyárral, ahol árat is küldtek. 35ezer Ft egy csésze+alátét. Apuka ezt kapta...

DieNanny CH 2013.04.25. 20:17:36

@Evain:
"valaki átveri a saját gyerekét?"

És tudod, hogy mi a legfurább? Hogy utána rájöttem: Egyszerűen elfelejtette!!! Elfelejtette, hogy mit ígért 5 perce a gyerekének. Az, hogy egyáltalán beszélt vele. (ugyanis mikor anya reggel a két naggyal elment oviba, a kicsi még aludt, aztán visszajött valamiért, hogy megy vásárolni. 2 mondatot beszélt a legkisebbel aznap...)

DieNanny CH 2013.04.25. 20:21:30

@Evain:
"Ez eléggé bizalmi meló. "

Nem kellett látnom! :-) Gyerekek simán elmeséltek mindent. Pl, hogy N°3apuka meztelenül alszik... Úgyhogy amíg ő otthon volt, nem mentem a felső szintre. De orvos volt, úgyhogy 7-kor már lelépett.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.25. 20:37:18

@Mercel:
Nem érdekel Frigyes.
Megyek aludni a plüssmackómmal.

mommmmo 2013.04.25. 20:40:30

@PannonBoy: Igazabol szerencsem volt, mert egy olyan ceghez kerultem, amely erosen versenyzo es koltsegerzekeny iparagban volt, es haloval fogtak a hozzam hasonlokat, akik megcsinaltak a penzugyi\kontrolleri egyszerubb feladatokat nudliert. Irtam mar itt ezt egy parszor, hogy az egyik mosogatonk (egy ukran csaj) is ugy kezdte mint en, aztan most mar egy masik nagyon neves multinal a kozel keleti reszleg penzugyi vezetoje.. tehat nem 10000-bol egy.. igazabol szerintem akinek a kello TUDASA megvan, nyelvben, szakmailag, az ki tud noni, akkor is, ha egyszerubb melokkal kezdi. Na persze egy kis szerencse is kell.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.25. 20:41:31

@Evain:
Nekem is azt mondta anyukám meg óvodás koromban hogy nem visz el az oviba. Azt mondta hogy csak elmegyünk sétálni.
Es az óvodában kötöttünk ki.
Eléggé meg is tort a lelkem.
Szerintem meg mindig nem tértem napirendre felette. (-:

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.25. 20:47:43

@Amarante:
He? Mi van?
Nem emlékszek....
Mi ez?
Hol lehet elolvasni?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.25. 20:53:22

@DieNanny:
Azert unod mert egyedul vagy benne.
Ajanlok egy sarga gumikacsat de jobb napokon mast is ajánlanák.

Evain 2013.04.25. 20:57:40

@DieNanny: hát nem tom, ez a verzió sem hangzik jobban. :s
oh well, nem vagyunk egyformák.

Meztelenül alvó apuka addig nem gond, amíg a hálóban marad csak így, addig senkit nem zavar. ^^

@charlieharper: jogos, a poszt alapján ez nem lenne hű de medöbbentő fordulat. :)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.25. 21:01:33

@Jesus.Green:
Attol hogy esetleg nem zuhanyozok naponta meg nem lesz víz ott, ahol eddig sem volt.

Ha nem lennek ilyen kedves fiúka akkor mondhatnam ugy is hogy nem igazan erdekel az, hogy masoknak nincs, ezert nem fogom magamat sanyargatni.
Ha nem szaporodnanak mint a nyulak akkor kevesebb gondjuk volna.

Egyebkent Dubajban sincs sok viz megsem panaszkodnak. (-:

Egyebkent az izzadságot meg fagymirigyeket emlegetnek emlegetnek a mosakodas egyik jo okanak.
Egyebkent ha megmosod a labad, arcod, kezed es egyeb alkatreszek akkor mar nem tart semmibol sem megmosni a tobbit sem.
A zuhanyozas meg eleg viztakarekos egyebkent.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.25. 21:20:53

@Taxomükke:

Nos, eleve nem vagyok egy pofozogep, de vannak esetek amikor "kezenfekvo" megoldásokra van szükség.
Mikor éppen kiveri a gyerek az implantátumomat, állatot kínoz vagy éppen a ház félgyújtásán ügyködök.
De ha a konnektort basztattja egy villával akkor is.
Persze lehet hogy egy orditassal meguszna de femtartom a jogot a "szuloi" jogaimra.

De jo neki hogy lany. Ha en lany lehetnek...........

M. Péter 2013.04.25. 21:24:43

Úgy látom, ideje lenne egy új fórumot létrehozni a különböző népek tisztálkodási szokásainak megvitatására. zuhanyozo.blog.hu még szabad.

PannonBoy 2013.04.25. 21:31:42

@mommmmo: Oké-oké, de ne általánosítsunk. :) Nem szeretném, ha az a hibás kép élne itt a társadalomban, hogy bárkiből lehet elnök. :)

mommmmo 2013.04.25. 21:51:52

@PannonBoy: igen, lehet hogy az en sztorimban inkabb az a kulonleges, hogy itthon miert nem csinaltam meg szinte semennyire. Lehet, hogy annal szemelyes okai is voltak. A tobbiek, akik hozzam hasonloan kepzett penzugyeskent mosogattak,,bebiszityoskodtak inkabb szlovakok, ukranok voltak akkoriban. (2003)

mommmmo 2013.04.25. 22:05:45

@Amarante: amugy jaja, en altalaban mindenkit biztatok, de annak a nonek mar alapbol mondtam, hogy gondolja meg, vajon tenyleg jo "ugrodeszka"-e zero nyelvtudassal kimenni bebiszityonak agy indiai csaladhoz, mikozben 2 gyerekes anya. Mert ott se angolul nem fog megtanulni, meg penzt sem keres majd. De ment a szoveg, hogy majd hianyoznak neki a gyerekei, az anyai osztonoktol meg ugy megtaltosodik, hogy angolul is megtanul meg fel is talalja magat. Hat ez nem jott be ugylatszik.

Taxomükke (UK) 2013.04.25. 23:42:19

@Barátusz: A 01:47:36-kor írottak rám is igazak, csak esetemben az esedékes hölgyemény minden esetben a feleségem.
Amúgy persze, ahogy olvasgatlak, elég sok mindenben eltér a véleményünk.

BTBTBT 2013.04.26. 03:11:52

@Taxomükke:
Szóval az a tisztasággal kapcsolatos bejegyzés. Értem.

Amúgy meg unalmas lenne, ha a legtöbb dologban egyetértenénk.

BTBTBT 2013.04.26. 03:14:18

@M. Péter:
Jó ötlet. Valaki tán egyszer el is kezdi.
(Tudnék horror-sztorizni a magyarokról, angolokról, bengáliakról, feketékről meg a kínaiakról.)

mommmmo 2013.04.26. 10:23:13

@Barátusz: ugy hallottam, a hollandok is csak heti egyszer furdenek, de a holland baratom errol meg nem hallott:))

BTBTBT 2013.04.26. 19:31:48

@mommmmo:
Nem hiszem, hogy kategórikusan ki lehetne jelenteni, hogy ez vagy az az európai nép alacsony higiéniai nívóval rendelkezik. Igénytelenek mindenhol vannak, napi egynél ritkábban fürdők is, és ha szerencsénk van, nem futunk össze velük.

Az Európán kívüli higiénia azért megérne egy posztot. No, meg az angliai is. :)

istvan_h (törölt) 2013.04.27. 10:49:05

Angliában olyan helyen voltál ahol a munkkadóid gyakorlatilag koszos büdös proli emberek voltak, vertek a gyerekek, lebetegedtél a rossz körülmények miatt, megaláztak a gyerekek szülei is, rossz kosztokkal tömtek (szándékosan pont olyan kaját adtak amit mondtál hogy utálsz, de ez ugye nem szándékos szekálás) és mégsem lehet általánosítani és fennál a jószándékod, hogy biztos azért voltak ilyenek mert nem tudtak mást. Persze ha Magyarországon történne ebből pusztán egy rossz dolog is veled, akkor abból rögtön le lehetne vonni a messzemenő következtetéseket, hogy nincs kultúránk, meg az ország, orbán, gyurcsány, a szomszéd, a szomszéd kutyája, a rendszer, a magyarok stb. mindenki hibás.
Az összes ilyen történetben az a közös, hogy az önigazolás céljából a kinti rossz dolgokat - ahol sokkal jobban megaláznak benneteket, sokkal többet dolgoztok, sokkal rosszabb körülmények között, munkásszállókon élnek sokan - nem rójjátok fel. Míg az országot amit elhagytatok muszály ócsárolni hogy nagyobb legyen a kontraszt és igazoljátok mennyire helyesen cselekedtetek.
A fizetés része az oké, hogy többet kerestek, és biztos nem fizetnek túl mindezekért a megpróbáltatásokért, csak mérlegeljétek hogy sokan (nem mindenki), mennyivel lejjebb adtok mármár az emberi méltóságból, míg itthon ha nem nyalják ki a seggetek akkor minden szar.

MagnasMiska 2013.04.27. 13:53:32

Én a nyaralós és bulizós műsoraikat bírom, meg az éles rendőrségi bevetéseikat, amiket odahaza az adatvédelmi ombudsmann egyből betiltana.

Inni tudnak, naponként fürdeni nem. Egyébként is minek? Elég, ha ruhát cserélnek, oszt jóccakát!
voltam olyan házakban, ahol a szennyest a fürdőkádban gyűlytötték. Először azt hittem, valami egyedi szokás, de mikor ezt több helyen is láttam egyértelművé vált, hogy ez vmi council házas népszokás.

www.origo.hu/utazas/hirek/20130426-napi-50-fontot-isznak-el-a-nyaralo-britek.html

Der Piefke 2013.04.28. 10:53:34

@DieNanny:

Nem különbözik: általános a gyakorlat, hogy csak a gyakorlott szem látja meg a gazdagságot, a társadalmi pozíciót a lakásban/házban. Nem a ház mérete, hanem a minősége (anyagok, kivitel, műszaki megoldások - de egyébként az építész személye is!) az, ami összefüggésben van a pozícióval.

Almandin 2013.04.30. 22:54:32

Ez egy érdekes poszt volt. Sejtettem, hogy bébiszitternek lenni az egyik legrosszabb létező munka, ez a poszt ezt alá is támasztotta. Miért? A házba zártság miatt, amiatt, hogy egy utolsó cselédként bánnak az emberrel, megszűnik a magánélete (nem véletlen, hogy ilyen munkát általában diáklányok max. 1 évre vállalnak), el kell tűrnie a gyerekek szeszélyeit, ha baleset éri őket, még börtönbe is kerülhet, a család férfitagjai szexuálisan molesztálhatják, stb. Én ezerszer inkább lennék mosogató egy étteremben, mint ez.
A posztoló helyében én a verekedő gyerekek és a késes támadás után azonnal elhúztam volna a csíkot. Az a borzasztó, hogy ma nem lehet fegyelmezni a gyerekeket, mert az bántalmazás. Ha engem egy gyerek megütne, vagy késsel fenyegetne, lekevernék egyet neki (pedig amúgy nem vagyok a verés híve). Egyszerűen a bébiszitternek is joga van az önvédelemhez. Ma egy ilyenért akár le is csukhatják az embert, ha kiderül.
Más: kedves posztoló, hiába rendetlen a megbízó család, a kupit lefényképezni és kiposztolni szégyen (a posztolóra). A leírtak alapján nekem se szimpatikusak, de ezzel szerintem a személyiségi jogaikat megsértetted, ilyet egy alkalmazott nem tehet. Igaz, kicsi az esélye, hogy rátalálnak a blogra a neten (majdnem 0, már csak a nyelvtudás hiánya miatt is), de ha megtörténne, akár be is perelhetnek.

Amarante 2013.04.30. 23:23:24

@mommmmo: En meg a negyedikkel is sokat tanultam:):)Magamrol,rola es rolunk:):)Kitartast es sok oromet egymasban:):)

Almandin 2013.05.01. 00:05:17

@Mirjam2: Én ugyan itt élek M.o.-n, de nem viszem túlzásba a fűtést. 20-22 fok a szobában, 15-17 fok az előszobában, konyhában télen nekem untig elég. Engem is zavar a túlfűtött szoba. Munkahelyet már fogtam ki nagyon meleget, kegyetlenül zavart, mert szellemi munkát kellett végezni, cipőcserére (tél, mínusz fokok) meg nem volt lehetőség, majdnem megsültem. Ha jönnek hozzám télen vendégek, van, hogy ráfűtök, volt, aki fázott nálam (a fenti paraméterek mellett). Éjjelre lekapcsolom a fűtést, meleg paplan-párna alatt még le is izzadok. 20 foknál melegebb szobában már nem alszom jól, vagy lerúgom a takarót. 18-19 fokos hálószoba az igazi...
Azt én is megfigyeltem, hogy nálunk divat lett a túlfűtés a Kádár-korszak óta. Azt is megfigyeltem, hogy a panellakók fázósabbak, mert régen a távfűtés egyben túlfűtés is volt.

Almandin 2013.05.01. 00:14:22

@Mirjam2: A példád bizonyítja, hogy egy kevés testi fenyítés nem árt. Nem lenne annyi tanárverés, annyi kezelhetetlen, alkoholista, drogos tinédzser, ha egyszer-egyszer rájuk csaptak volna.
Azt meg olvastam, hogy a mai angol fiatalok nagy része masszív alkoholista, akik a szórakozóhelyeken éjjel gyakran agresszívek lesznek, meg felelőtlenül szexelnek össze-vissza. A lányok is. Pedig 40 éve egy angol nőnek még egy kocsmába se illett bemenni (Miriam Stoppard írta). Változnak az idők.
Nem a spártai nevelés híve vagyok, de ami ma van, az az ellenkező véglet. Ma nem nevelnek (M.o. is erre tart).

Almandin 2013.05.01. 00:18:26

@dirtyfreebird: Szerintem az számít, hogy valaki ne menjen piszkosan, büdösen emberek közé. Az, hogy naponta többször fürdik, vagy több naponta, szerintem magánügy, amíg engem a szagával nem zavar, nem érdekel. Az is totál mindegy, hogy zuhany, kád, vagy lavór, a tisztálkodás a lényeg. Az se érdekel, ki hány forintot/fontot költ vízre, meleg vízre.

Almandin 2013.05.01. 00:45:26

@pocaklakó minimanó: Ha valakinek erős a körme, kiszakíthatja a zoknit (nőknél a nejlonharisnya még szakadósabb). Ha aznap reggel épen vette fel, kiszakadhatott később is.
Amikor elegáns helyen dolgoztam, mindig vittem originál pótharisnyát váratlan szakadás esetére, amit a mellékhelyiségben át is cseréltem, ha kiszakadt.

vostro 2013.05.11. 16:10:33

Hellosztok!
Már olyan rég le szerettem volna írni az én nézőpontomat is, úgyhogy most megteszem. Én a párommal élek Londonban, immár 3 éve. Nagyon jól keresünk én megkeresem a havi 2000Ł-ot, párom szintúgy. Most döntöttünk úgy, hogy 2 hónap múlva haza költözünk. Hogy miért, mert itt nem szeretünk élni. Igen hiába a jó kereset meg mindenünk megvan, de a honvágy nagy úr. A félrerakott pénzünkből otthon beindítunk egy vállalkozást, Persze hogy félünk tőle.de ha pozitívan állsz hozzá a dolgokhoz, nagyobb a siker lehet belőle. Itt ami miatt nap mint nap kiborulok, az időjárás a közlekedés (nem tudnak vezetni abszolút), az emberek, szörnyű idióták, buták és az állandó lenézés,hogy mi kelet-Európaiak nem érünk itt annyit mint ők, hisz ők feljebbvalók, engem ez nagyon irritál,hogy sosem fognak befogadni.Nem hiszem el amikor beszélgetek néhány magyarral,akik annyira szeretnek itt élni,hogy kishazánknak még csak a tájékára sem néznek, csak ha valami irtó fontos dolog miatt kell hazamenniük. Engem ez a hozzáállás nagyon dühít, mivel ők is jöttek valahonnan,ők is magyarok és megtagadják a hazájukat,nem hiszem el,hogy velük nem éreztetik az angolok,hogy ők nem érnek itt annyit.Persze aláírom,hogy a pénz nagy úr,de nekem még ez sem elég ahhoz,hogy a szívem szakad meg ha a szüleimre gondolok,és hogy a pénz miatt muszáj itt lennem. Hát nem ebből lett elég. Ha sikerült beindítanom a vállalkozást otthonról még fogok jelentkezni,addig is by by England!

vostro 2013.05.11. 16:12:53

Ja plusz azt kihagytam,hogy gyereket is szeretnénk és isten ments attól hogy itt neveljem fel ilyen neveletlen hülye és rossz gyerekek között.

2013.05.26. 23:50:50

@vostro:
Itt jár a gyerek iskolába. Nem tapasztaljuk, amit írtál. Aki agresszív, beszólós, az egy lengyel kislány. Egyébként barátok, csak ilyen a gyerek neveltetése.
Több magyar szülőt is ismerünk, akinek itt jár a gyereke iskolába. Egyik sem számolt be kirekesztésről, sőt, inkább fokozott odafigyelésről, felzárkóztatásról.
Ja, hogy vannak neveletlen, buta , verekedős fiatalok is? Ez kétségtelen. Egyébként St Albans-ban van magyar iskola .

2013.05.26. 23:56:42

@Der Piefke: Az a lakás nekem is furcsa, bár nem sokat látunk a szobából, ez egy sima sorházi ingatlannak tűnik. Egy multinál dolgozó, magas beosztású ettől jobbat is megengedhet magának. Az is érdekes, hogy a vezető beosztású angol a Lidl-ben vásárol?!
Hacsak az a multi nem maga a Lidl, és a magas beosztás magyar mértékkel mérve shop-assistent.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása