oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 24. 06:52,  Kántálták, hogy mennyire gyűlölnek 648 komment

2013. április 24. 06:52 Határátkelő

Kántálták, hogy mennyire gyűlölnek

Ugyan ma is Anglia az úti cél, de a szigetországi létnem ezúttal a sötétebbik oldalával ismerkedünk meg. Kata egy családnál volt bébiszitter és körülbelül minden megpróbáltatáson átesett, amin ilyen helyzetben áteshet az ember. Horrorsztori őt megtámadó gyerekekkel, igénytelen szülőkkel, hideggel – de azért akad pozitívum is.

Anglia, kupi, Kata 130424.jpg

A döntés

Először is, hogy miért döntöttem úgy, hogy elhagyom szülőföldem? Mert mikor a válság miatt három állásból kettőt elveszítettem, a megmaradt harmadikból már nem tudtam kifizetni a lakáshitelem, számláim, megélhetésem, adósságokat halmoztam fel, így gyakorlatilag Magyarország páros lábbal rúgott első körben Angliába.

2012 nyarán döntöttem úgy, hogy szerencsét próbálok Londonban bébiszitterként. Biztos lakás, biztos bevétel... gondoltam én... Egy ügynökségen keresztül gyakorlatilag pár nap alatt már meg is volt a fogadócsaládom, skypeos interjún megbeszéltünk minden részletet.

Következő nap e-mailben megkaptam a fogadó levelem a napi teendőkkel, munkabeosztással. Minden korrektnek, elfogadhatónak tűnt. Megvettem a repjegyet, nagy reményekkel szeptember elején meg is érkeztem a családhoz.

Az első hétvégén együtt töltöttem a napokat velük, mindenki kedves, befogadó, aranyos volt. Egy 4 és egy 7 éves fiúnak kellett gondját viselnem.

A gyerekek

A gyerekek a szülők jelenlétében imádtak, ahogy viszont egyedül maradtam velük, elszabadult a pokol. Rugdalózás, földön hempergés, üvöltés, de ők nem hajlandóak iskolába menni. Tapasztalt ex-tanárként meg sem lepett a dolog, mindig így van ez, hiszen a gyerekek bennem látták az ellenséget, aki ha megjelenik, a szülők el fognak tűnni... gondoltam én...

Az első hónap részemről hatalmas türelemmel (és ennek megfelelő esti sírással) telt.

Minden szituációban nagyon résen kellett lennem, már előre a lehető legrosszabb szituációkra kellett felkészülnöm. Néhány példa. Reggelente öltöztetés közben (mert a 4 évest még öltöztetni kellett) rengeteg rúgást, ütést, harapást kaptam.

Iskolába menet megpróbáltak minden arra járó autó elé kilökni. Kántálták, hogy mennyire gyűlölnek, és hogy mindent megtesznek, hogy eltegyenek láb alól. Több ízben meg is próbálták a késeket belém szúrni, szerencsémre mindig sikerült a kenyérvágó kést kiválasztani, aminek nem volt hegye. Egy nap a 4 évestől olyan ütést kaptam ököllel a számra, hogy kimozdult az implantátumom is.

Itt azért hozzátenném, hogy otthon sok-sok éves bébiszitteri és tanári tapasztalatom volt, szóval elhihetitek, hogy minden létező praktikát bevetettem, de semmi nem használt - egy darabig.

Az egészséges életmódnak se híre, se hamva nem volt. Cukrok, csokik tömkelege. Mivel az ellátásom is „biztosított" volt a családnál, így kénytelen voltam én is hasonlóan étkezni, ha nem akartam a heti fizetésem ételre el is költeni. Magam is édességfüggő lettem, amiről tudatosan tudtam csak leszokni.

A szülők

Hatalmas cégnél, vezető beosztásban dolgozó, ennek ellenére mocskosak, hanyagok, nemtörődöm emberek. A lakásban hatalmas mocsok, a szülők szobájában (mellékelt ábra) hatalmas kupi, bűz. A szülők heti egyszer fürödtek, és havi egyszer mostak hajat, azt is a fodrásznál.

A gyerekeket nem fürdethettem meg, csak heti egyszer, mert többször vízpazarlás. Ez a szabály rám is vonatkozott, de bevallom, volt, hogy napi kétszer is megfürödtem.

Anglia, kupi, Kata cikk.jpg

A munkabeosztásomban az állt, hogy napi kétszer kutyákat etetni (mert az is volt kettő, a lakásban, of course, csak ha nem lett volna amúgy is elég bajom), reggel a gyerekeket elvinni iskolába, 3:20-kor összeszedni, és 6:10-ig velük lenni. Heti maximum két esti bébiszittelés tartozott még a feladataim közé.

A szülők kapásból elfelejtették közölni, hogy az anyuka 3 hétre még szeptemberben elutazik Ausztráliába. Tehát pár nap után egyedül is maradtam a gyerekekkel, ugyanis elég hamar rá kellett jönnöm, hogy az apuka nemigen szeret a gyerekekkel lenni, és nem is képes velük bánni. A gyerekek fele annyi tiszteletet se mutattak felé, mint felém (pedig felém sem volt sok).

Apuka egyetlen este sem jött haza, amikor az anya sem. Ez sajnos a végén odáig fajult, hogy csak péntek estétől vasárnap estig látták a szülőket. Hétköznap nem. Végig én voltam velük, én intéztem minden iskolai ügyet is.

Az ellátásom abból állt, hogy tortellini tésztát és quishe-t (brit rettenetesen íztelen étel) vettek nekem. Külön volt egy hűtőm, abban volt az én ételem. Más nem is volt benne, csak ez a két dolog. A végén már az ízeket sem variálták, egyféle volt. Az is gomba, amit első nap mondtam, hogy nem szeretek.

Próbáltam több ízben beszélni a családdal a problémákról, de gyakorlatilag hülyének néztek. Meghazudtoltak, nem hittek nekem, rám fogtak dolgokat, nem voltak hajlandók semmiben segíteni. Egy idő után rájöttem, úgy jutok a szülőkkel előbb dűlőre, ha hülyének is tettetem magam.

Végül számomra már valami tragikomédia lett az egész brit világ és élet. Nem etethettem többet kutyákat, mert elloptam a szeretetüket, ami a gazdának jár, nem holmi bébiszitternek.

Elkezdtem összegyűjteni a kifogásokat, amivel takarózva nem jött haza az apa. Párat leírok: elfelejtett leszállni a vonatról; elfelejtette, hogy reggel autóval ment dolgozni, majd hazajött vonattal, úgyhogy gyorsan visszavonatozott a kocsiért; lekéste a vonatot; rossz vonatra szállt; és hasonlók. Természetesen én már átláttam a szitán, egyszerűen nem akart hazajönni.

Anglia számomra arról volt híres, hogy ott nincsenek mínusz fokok. Ennek ellenére vannak. Sőt, elég tartósan. Rengeteg brit családnál megfordultam ott tartózkodásom alatt, de egy dolog minden házra igaz volt. Mocsok és hideg.

Hát mi sem fűtöttünk. A fűtésrendszer kóddal volt levédve (gondolom, már pár ex-bébiszitter próbálkozott a fűtés hackelésével). A lakásban általában 5-10 fok volt, míg kint mínuszok. Este 8-tól 10-ig volt fűtés, ami arra volt elég, hogy leizzadj, majd reszkess reggelig. Sikerült is többször úgy megfáznom, hogy végül tüdőgyulladás lett belőle, amire a család azt mondta, hogy halkabban kéne köhögni, mert nem tudnak aludni.

Békülés a gyerekekkel

Valami csoda folytán a rengeteg türelmemnek és magyarázásomnak az lett a gyümölcse, hogy a gyerekek végül 3 hónap után megszerettek, anyának szólítottak, és nem is voltak kíváncsiak többet a szüleikre.

Esténként, ha rémálmuk volt, az én ágyamba költöztek, velem osztották meg örömüket, bánatukat, velem voltak csak hajlandók iskolai összejövetelekre elmenni. Ez a gyerekekkel való viszonyomat nagyban javította, viszont a szabadidőmet gyakorlatilag nullára csökkentette, és ellenszenvet ébresztett a szülőkben.

Bepillantás a brit világba

Rengeteg emberrel megismerkedtem Angliában. Vessetek rám követ, de azok a britek, akikkel én megismerkedtem, igenis udvariatlanok és bunkók voltak. Mindenesetre nem akarok általánosítani, lehet, csak én forogtam rossz körökben.

Rengeteget gondolkodtam, hogy miért vállalnak az olyan emberek gyereket, akik soha nincsenek otthon. Majd rájöttem. Angliában az autó, a takarítónő, a gyerek és a bébiszitter mind státuszszimbólum. Van, mert megtehetik... Ezek után meg ne csodálkozzunk, ha ilyen felnőttek lesznek belőlük.

Gyakran tették fel nekem britek a kérdést, hogy mégis mik a céljai egy magyarnak Angliában. Elmondtam, hogy dentálhigiénikus végzettségem van, szeretnék fogászaton elhelyezkedni. A válasz mindig, kivétel nélkül ez volt: magyarként? Egy nap beszélgettem egy ír férfival, aki beházasodott egy brit családba. Ő mesélte el, hogy neki 14 évig tartott, mire feljebb jutott a cégénél, pedig ő nem keletről jött.

Több ízben tapasztaltam, hogy a magyar egyenlő az arabbal, törökkel, aki soha nem fog feljebb jutni a kétkezi munkásnál. Biztosan tudtok ellenpéldát (én sajnos nem), de annak akkor vagy nagyon szerencsésnek kellett lennie, vagy nagyon sokat küzdött a feljebb jutásért.

Anglia, Big Ben Kata 130424.jpg

Biztosan rengetegen vágynak Angliába, mert olyan sok sikersztorit hallani, barátok, ismerősök, akik kimentek, és hogy megcsinálták a szerencséjüket. Én azóta jobban körülnéztem magam körül. Azok csinálták meg a szerencséjüket, akik már otthon is kétkezi munkásként dolgoztak havi 60-70 ezer forintért, ugyanis kétkezi munkásra, bébiszitterre, takarítóra nagyon nagy igény van Angliában, és mivel ők semmi pénzért nem csinálnák meg, viszonylag jó pénzeket fizetnek érte a keletieknek. Ez persze csak nekünk jó pénz, nekik semmi.

Tudják jól, hogy a keleti az olcsó, jó munkaerő. Tisztában vannak vele, hogy a keleti, az meg fogja csinálni rendesen a munkáját, és be fogja fogni a száját, mert örül, hogy Angliában a hó utolsó napjaiban is van még mit ennie. Én is vállaltam extra munkákat, takarítottam, bébiszitterkedtem más családoknál is, étteremben szolgáltam fel, úgyhogy nem a levegőbe beszélek.

Magyarnak ne dolgozz!

Az étterem tulajdonosa és dolgozói mind magyarok voltak. Külföldön, ha egyetlen lehetőséged van, inkább dolgozz bármilyen más népnek, de ne magyarnak. Azt a megaláztatást nem kívánom senkinek.

A magyar főképp tudja, hogy a népünk igenis tud dolgozni, és akar is, és úgymond „hozzá van szokva" ahhoz, hogy a főnökei szekálják. Na, ha Magyarországon alázott már meg főnököd, akkor azt szorozd meg tízzel, és körülbelül ott vagy, amit egy magyar munkaadótól kapnál Angliában.

Úgyhogy éttermi karrierem nem tartott sokáig, a sokadik ilyen megaláztatás után letettem mindent, a napi béremet is hátra hagyva kisétáltam az étteremből.

Sokan kérdezték, kinek jobb dolgozni, britnek vagy magyarnak. Egyértelműen britnek. Hogy miért? Mert a britek legalább nem direkt tesznek neked keresztbe, hanem egyszerűen sokszor képtelenek kezelni a helyzetet, míg a magyar igenis szánt szándékkal keseríti meg a munkában töltött napjaidat.

Vannak pozitívumok is

Az angol mentalitást, életvitelt, időjárást úgy gondolom, nekünk nagyon nehéz elfogadni és megszokni. Ők teljesen mások. Ha nem vagy hajlandó teljesen azonosulni, és lemondani a citromról a teádban, esélyed sincs elérni valamit is.

Ha le is mondtál mindenről, ami a magyarságod, az értékeid, a neveltetésed, ők akkor sem fognak nyitni feléd. Maximum hagyják, hogy élj az országukban.

Ennek ellenére Anglia pozitívumait is meg kell említenem. Az árak nagyon alacsonyak, ha tudod, hol vásárolj. Rengeteg dolgot az otthoni ár negyedéért meg tudsz venni.

A fizetést mindig a megbeszélt időpontban korrekten megadják. Az egyetlen dolog, ami drága, az valóban a lakhatás. Érdemesebb ismerősökkel közösen bérelni lakást.

Munkát találni Angliában nagyon egyszerű. Aki keres, az talál. Még akár nyelvtudás nélkül is. Én is végül 5 dolgot végeztem, spórolni, félretenni nagyon jól lehet. Összességében azt kell mondanom, hogy Anglia az ellenszenvesség ellenére is a legjobb életszínvonallal rendelkező ország Európában, ha nincs más vágyad, mint a pénzkeresés, és ezért hajlandó vagy aljamunkát végezni, igenis ajánlom Angliát.

Távozásom

December végén, mikor a tüdőgyulladásom a tetőfokára hágott, mikor a szülők kezdtek megorrolni rám azért, mert szerintük „elloptam" a gyerekek szeretetét, mikor már minden feladatot a házban és a gyerekek körül én intéztem, mikor már csak munkából és némi alvásból álltak napjaim, jött a megmentőnek hitt dentálhigiénikus állásajánlat egy európai állásközvetítő portálról Ausztriában.

Kapva kaptam a menekülési lehetőségen, szülőkkel közöltem, hogy családi probléma, és már ültem is a repülőn ismét nagy reményekkel, de ezúttal Ausztriába, ahol újra meggyőződtem róla, hogy sehol sincs kolbászból a kerítés..."

(Azaz ha minden jól megy, akkor Kata sztorijának folytatása következik.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: au pair Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr505243970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 10:46:45

@SilentDreams:

"Itt viszont Angliáról volt szó, talán jobb nem belekeverni most Magyarországot."

Majd írd meg ezt, légy szíves, azoknak a kivándorlóblog-rajongóknak is, akik rendszeresen így tesznek.

Megvárom azt az időszakot. :)

mommmmo 2013.04.25. 10:51:22

@pocaklakó minimanó:
Igen irja azt, de nem azert, mert az eredeti kritika nem tapintatos, hanem azert, mert az eredeti kritika hulyeseg. Marmint a kulfoldiekkel kapcsolatos kirekesztest illetoen. Amugy persze lehet kritizalni.

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 11:03:30

@mommmmo:

"...hanem azert, mert az eredeti kritika hulyeseg."

A kardjába fog dőlni, ha megtudja és abban is biztos vagyok, hogy ezután senki nem fog így megnyilatkozni.

Vagy mégsem. :)

Der Piefke 2013.04.25. 11:13:49

Ennél a bekezdésnél vált világossá, hogy kamu:

"Hatalmas cégnél, vezető beosztásban dolgozó, ennek ellenére mocskosak, hanyagok, nemtörődöm emberek. A lakásban hatalmas mocsok, a szülők szobájában (mellékelt ábra) hatalmas kupi, bűz. A szülők heti egyszer fürödtek, és havi egyszer mostak hajat, azt is a fodrásznál."

Nos, aki csak egy kicsit is ismerős a "hatalmas cégeknél vezető beosztásban dolgozók" világában, az tudja, hogy LEHETETLEN, amit a posztolina leírt. Ráadásul: az a lakás, amelyik a fotókon szerepel, szintén nem az a kategória, ahol egy angliai mulivezér élhetne...

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 11:18:28

@Der Piefke:

"Nos, aki csak egy kicsit is ismerős a "hatalmas cégeknél vezető beosztásban dolgozók" világában, az tudja, hogy LEHETETLEN, amit a posztolina leírt."

Tényleg fura.

www.youtube.com/watch?v=x_o6A2m8LO0

:)

Der Piefke 2013.04.25. 11:30:17

@pocaklakó minimanó:

Hm... Látom, kedveled az antiszemita célzatú hamistíványoka! (Photoshop - megvan neked? Amúgy az idézett website arab és kifejezett célja Izrael és a zsidóság lejáratása.) Mondjuk, olvasva kommentjeidet más blogokon, nem csodálom, hogy itt is ilyesmit terjesztesz...

(Amúgy Wolfowitz egy görény - de nem azért, mert zsidó...)

jobbrolbandita 2013.04.25. 11:33:35

@SzerződésSertés: Tulajdonképpen most miért is sértegeted és fikázod a posztírót? Mert leírta ami történt vele? Miért és mitől parázott fejtsd már ki kérlek. Azzal kezdődött, hogy a bemutatott és elfogadott, szerződésszerű házirendet eleve be sem akarták tartani, azaz átverték. Ezért ő a hibás? MIndennek ellenére rendesen végezte a megállapodottnál sokkalta több dolgát, ráadásul a szegény kis neveletlen kölyköket is megszelidítette, akik megszerették. Mindemellett mellékállásokban is dolgozott. Miután a szülőktől sok megbecsülést ezért nem kapott, és főleg mert kapott egy - a szakmájának megfelelő jobb állásajánlatot - lelépett. Mit nem bírt, mitől gyenge akkor? A zsigeri, pitiáner, gusztustalan kis rosszindulatodon kivűl - amit itt mindenki megkap azért ha nem hozsannázik arról milyen jó minden máshol - mi értelme volt beszolni a posztírónak kisbarátom? Nomen est omen, te tényleg egy disznó vagy. :)

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 11:35:56

@Der Piefke:

"Látom, kedveled az antiszemita célzatú hamistíványoka!"

Ez meg hogy jön most ide?

2013.04.25. 11:36:58

@charlieharper: Azt probaltam mondani tegnap, hogy egy angol lanynak New York-ba menni au pair-nek nem 'rangon aluli', hanem az aminek eredetileg kitalaltak ezt a programot: egy mas kultura megismerese. Mindig is voltak nyugat-europaiak is akik au pairnek mentek masik orszagba, pl. franciak Angliaba nyelvet tanulni es forditva. Ez nem arrol szol hogy most gazdasagi valsag van es nyugat-europaiak 'rangon aluli' munkat vegeznek - ez nekik nem munka, mivel oket altalaban nem probaljak meg cseledkent dolgoztatni, es ha megis, elmehetnek haza vagy masik csaladhoz.

Nem hiszem hogy az angol lany a zsebpenzebol probal majd megelni es extra takaritast vallal mas hazaknal; ugy kepzelem el hogy valoban zsebpenzkent fogja hasznalni, bulizasra kolti a penzt, kihasznalja a szabadidejet. Valoszinuleg meg a szuleitol is kap penzt. Sokan akik kelet-europabol jonnek, kenyszerhelyzetben vannak, a csaladjukat probaljak tamogatni vagy adossagokat kifizetni a 'zsebpenzbol' es plusz penzbol amit keresnek; ezt a csaladok is tudjak es ennek megfeleloen kihasznaljak az au pairt, tehat nem az eredetileg tervezett kulturalis miacsuda valosul meg, hanem inkabb cseled-munkarol van szo.

Onmagaban az sokat elarul, hogy szerinted az au pair-helyzet 'rangon aluli munka'; mert kelet-europai szemmel igy latjak. Holott eredetileg sem nem munka, sem nem rangon aluli. Az mas kerdes, hogy kelet-europai lanyokat alkalmazo csaladok gyakran kihasznaljak a helyzetet.

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 11:42:55

@Der Piefke:

"Mondjuk, olvasva kommentjeidet más blogokon, nem csodálom, hogy itt is ilyesmit terjesztesz..."

Ne haragudj, nem tudtam, hogy értelmileg és érzelmileg sérült ember reagált a szokásos módon a linkre.

Ügyelek, hogy nehogy felkorbácsoljam azt a magányos agysejtet, mert a végén még kínos következményei lehetnek. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.25. 11:44:31

@charlieharper: Nekem egyszer neztek meg angliaban a diplomam. Amikor az interjun rakerdeztem, a mostani fonokomnel, hogy kivancsi-e ra. megnezte, de szerintem csak illendosegbol. Azota se kellett. meg a hr-nek sincs rola masolata, pedig olyan melom van, amihez kell a diploma es nem egy sufni cegrol van szo.

2013.04.25. 12:06:59

@Mirjam2: felteertetted amit irtam. Nem en tartom rangin aluli ak, ezert a '' jel, hanem akinek eppen akkor irtam.

A cambridgei leanyzo esete nem esik brle az alralad leirt sitterek koze. gondolom ahany ember annyi szokas. Azert ment usaba sitterkedni, mert 1 evig semmilyen munkat nem talalt UKben. Ismeri az USA kulturat, nem a kulturaert ment, hanem, hogy legalabb csinaljon valamit. Uj lesz neki felelosseget vallalni egy gyerekert, az biztos.

Nekunk 2 evig spanyol sitterunk volt egyebkent, de ez a poszt utan tartok tole, hogy valami spanyol siteon fentvan foto a haloszobankrol.

Hari Seldon 2 2013.04.25. 12:07:16

Basszus. Most már komolyan, szerintem a posztolók szabályosan b*tják a fórum tagjait, a kolbász kerítéssel.
Nem hiszem hogy véletlenül írják. De jó, hogy tegnap nem olvastam. (bár mindegy lett volna)

Tisztelt Határátkelő! Légy szíves moderáld ki ezt közhelyet, és úgy add le. Komolyan há*inger ez a mondat.

Na, megint felhúztam magam.

mommmmo 2013.04.25. 12:21:58

@pocaklakó minimanó: De, a tovabbiakban is mindenki ezt fogja nyilatkozni, akinek nem jott ossze, es a sajat balf@szsagat az angolokra kenik, mert kirekesztettek.

Es a tovabbiakban is szet fogjuk ezert oket szedni.

En is voltam kint apolo egy oregek otthonaban, es pont ilyen "kirekesztettnek" ereztek magukat a munkatarsaim. Aztan kesobb elhelyezkedtem junior kontrollerkent, es ott a penzugyon mar nem gondoltuk ezt. Ez ilyen baromi egyszeru.

tanato 2013.04.25. 12:32:38

@charlieharper: Egy kérdés:hogyan bántatok a spanyol sitterrel,mint egyenrangú féllel vagy mint alárendelt:csak a gyermekeitekre vigyázott vagy befogtátok házimunkát is végezni:?
Ott lakott veletek,vagy csak bejárt hozzátok?

2013.04.25. 12:47:39

@tanato: hazimunka volt valamennyi, a gyereknek fozni.
Takaritas/mosas/vasalas/kerteszkedest nem csinalt. Nem is kertuk.
Velunk lakott.

Szeretnem azt gondolni, hogy egyenrangukent kezeltuk, de lehet, hogy o is ugyanigy ir rolunk, mint a poszterina.

Evain 2013.04.25. 12:52:37

@charlieharper: majd mindjárt jön vájmí és jól megkapod, hogy phejjj, minek az ilyennek gyerek, ha óper neveli! :D

2013.04.25. 13:02:10

@Evain: mar megkaptam itt a magamet, hogy mit gondolok a sitterrol, rangon aluli, stbstb
A masik eletet mindenki jobban tudna elni.

Evain 2013.04.25. 13:10:10

@charlieharper: na igen. Nekem eszemben sem lenne posztolni, hogy hogy kerültem ide és mit csinálok, mert úgyis szétcincálnának, vagy azért mert van rajtam sapka, vagy azért, mert nincs. :)

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 13:16:12

@mommmmo:

"Es a tovabbiakban is szet fogjuk ezert oket szedni."

És azokat is, akiknek itthon nem jött össze, de ezt úgy reagálják le, ahogyan az itteniek szokták? Tudod, ekézés, köpködés, mucsiazás, ugarozás és egyebek.

Mert nagyon úgy tűnik, hogy amikor valaki az itthoni "nyomora" miatt gerendáspéter-üzemmódba kapcsol és a kinti csicskalétből visszafelé köpköd, akkor azt a kritikáját elnézően fogadják itt elég sokan.

tanato 2013.04.25. 13:16:40

@charlieharper: Köszi az infót,remélem azért jó emlékei vannak neki is rólatok.De mivel a statusa azért ahogy írod a babisintér és egy bentlakó háztartási alkalmazott között volt valahol,lehet hogy azért volt benne is egy kis természetes ellenszenv mint minden ilyen statusban levőnél az alkalmazói felé.Egyébként spanyol volt vagy spanyol ajkú dél-amerikai?Tartjátok még vele most is a kapcsolatot mondjuk levelezés formájában?

2013.04.25. 13:18:42

@Evain: nehany mondat utan, ami akar kontextus nelkul kiragdva is lehet (kommentelokent vagy posztirokent) teljes jellemrajzot kapsz itt masoktol, pl
"Onmagaban az sokat elarul, hogy szerinted az au pair-helyzet 'rangon aluli munka'; mert kelet-europai szemmel igy latjak"
Figures.

tanato 2013.04.25. 13:19:24

@Evain: Ez mind abból fakad,mint már többször is írtam ide,hogy MO.-on majdnem teljesen ismeretlen a bentlakó au-pair vagy háztartási alkalmazott fogalma.És aki ilyen bentlakó lány segítségét veszi igénybe az már eleve nem lehet jó ember.

2013.04.25. 13:32:13

@tanato: szerintem meg abbol, hogy usa, uk, kanadaban ismeretlen, hogy anyuka kivegyen 3evet/gyerek (meg mindig annyi?), ha karriert akar maganak. Van, aki "stay at home mom", de nem minden no akarja, akkor sem, ha egyebkent anyagilag megengedhetne a csalad. Ingyen bolcsi nincs. Kenytelen vagy segitseget venni, mint szulo.

Evain 2013.04.25. 13:42:43

@tanato: személy szerint előszeretettel szoktam sokkolni ilyenkor az érintetteket, hogy ahol én élek, ott gyerekenként a bölcsi/ovi havi szinten 5 napos ellátásra 1200 euró. :)
Az ittenieket meg azzal, hogy Magyarországon az az elvárás, hogy 3 évig maradjon a gyerek mellett az anya.
Komolyan jó nézni a hüledezést mindkét oldalon. :D

tanato 2013.04.25. 13:43:59

@charlieharper: Ez így van,de ezt egy magyarországi nem világjáró átlag polgár úgysem érti,csak úgy érzékeli ha ilyenről olvas hogy egy lusta elkényeztetett "úrinőről" van szó,aki egész nap hajszolja a cselédjeit.

2013.04.25. 13:44:29

@Evain: pontosan. Mienk is ebben a fekvesben mozog, marmint egy jobb.

tanato 2013.04.25. 13:45:50

@Evain: Ez az előnye hogy ismered mindkét kultúrát és a szokásokat mindkét rendszerben.

Evain 2013.04.25. 13:55:17

@tanato: hát a kultúra ismerete a beilleszkedéshez nem árt. :) Szerencsésnek érzem magam, mert ha a férjem nem helyi lenne, eszembe nem jutott volna pont ide átcuccolni, közben viszont nagyon megszerettem. :)

2013.04.25. 14:30:23

@tanato: a kerdesed masodik felere elfelejtettem valaszolni: spanyol spanyol.
Van valamennyi kapcsolat, valtottunk emailt Pesach es Purimra, de nincs napi kapcsolat.

sélli_ 2013.04.25. 15:11:23

Pfffffffff 500 sok hozzaszolas, bocs de nem olvastam vegig, csak nagyon roviden egy ket gondolatra reagalva:
- posztolonak: ha konkretan eletveszelyben voltal a tobbszoros gyilkossagi kiserletek miatt, miert nem hagytad ott a francba ket het utan a bagazst? Egyszeruen nem tudom ezt felfogni: emberek miert masznak fel a keresztre es sayargatjak magukat, amikor SEMMI NEM KOTELEZO. Nem tetszik, told arrebb a brigat es hello.

- a sok hoborgo, draga London, ki engedheti meg maganak, blablaba: ismetlem: NEM KOTELEZO Londonban lakni, M25os gyuru, illetve onnan 5-15 kmre FELE annyi a berlet egy ketszer akkora lakasra. Ugyanugy bent vagy a nagy faluban csak nem 20 hanem 30 percet vonatozol. Kesz.

- bevallom, igen, szerencses vagyok, mert multinal dolgozom, nem tudom, hogy emaitt-e de ennyi kedves, normalis, segitokesz, VICCES emberrel en meg nem talalkoztam, mint itt Angliaban... Az elso perctol kezdve tart karokkal fogadtak, barmiben segitenek, halal viccesek - szoval nem igaza ertem, hogy miert irjak tobben is, hogy lenezik a kulfldieket, EGYALTALAN NEM EZIK le, sot! Nyitottak az otleteimre, es ha valamit jobban csinalok, inkabb MEGTANULJAK es elismerik, hogy je, ez mennyivel jobban mukodik igy - es alkalmazzak.
Maximalisan toleransak mindenkivel, tekintet nelkul naciora, felekezetre, testi fogyatekossagra barmire... Azert van mit tanulni toluk...!!!

mommmmo 2013.04.25. 16:12:27

@pocaklakó minimanó:

Szerintem arra is meg vannak itt az emberek, akik azokat szedik szet, akik az otthoni rendszert hibaztatjak a hulyesegukert. Boven.

Peldaul a svajci frankos hiteles "menekultek" mindig megkapjak a maguket.

telkoe 2013.04.25. 16:17:46

@sélli_: Ne csodalkozz, ez mar megint a ket honap takaritas utan megmondom a tutit mindenrol tipusu tortenet. Mar az ilyen modoros "Magyarország páros lábbal rúgott első körben Angliába"
(magyarul kiraktak a munkahelyerol es Angliaban gyorsabban talalt valamit) is eleg egyszeruke lelekre vallo kezdes. A sztori olyan amilyen, nagy ujdosag nincs benne. Ezen azert jot mosolyogtam: "Azok csinálták meg a szerencséjüket, akik már otthon is kétkezi munkásként dolgoztak havi 60-70 ezer forintért"
ugy latszik a kisasszonynak eszebe sem jutott, hogy ha takaritok, cseledek es segedmunkasok kozt forog az meg nem jelenti azt hogy mas korokben nem elnek kint magyarok....

buday008 2013.04.25. 16:28:54

Az az érzésem mostanában mikor olvasom a határátkelő legújabb cikkeit, mintha a fidesz fizetett választási kampányát olvasnám. Hülyébbnél hülyébb cikkek hogy ne menj ki... Üzenm a kedves állítólagos posztolónak, hogy én még akárkivel beszéltem, aki dolgozott külföldön mind azt mondta más világ. teljesen más. Jó értelemben.A 2 " hülye gyereket" - már ha igaz éppen ilyet fogott ki ,akkor sajnálatos ,d eebből ítélni az angolokat nonszensz. Pont az a baj velük hogy mindenkit befogadnak, ezért nem látni már angolt lassan Londonba.Bár ha a fekákat annak számoljuk van bőven. Az hogy egyik része már utálja sok bevándorlót meg tudom érteni, mert kezdenek ráeszmélni : lassan elfogynak köztük:_)) De kedves posztoló nyugodjon meg ők vannak kevesebben mint minden országban. Az meg hogyha valaki külföldön is magyarnak dolgozik: legnagyobb meggondolatlanság egyet értek vele. Új országba megy valaki vegye fel az ottani kulturát szokásokat, amihez a helyiek a legjobb megoldás. Nem itt kell sírni. haza kell jönni a semmibe azt mindjárt jó hely lesz Anglia:_))

DieNanny CH 2013.04.25. 16:39:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Csak most kezdtem a kommenteket olvasni:
" quiche " - ilyet én Ausztriában is ettem a családnál, 'kís'-nek ejtik, van édes és sós változata; ha jól van elkészítve, akkor nagyon finom. Én a sósat szeretem.

PannonBoy 2013.04.25. 16:44:43

@telkoe: Egyetértek. Én is fennakadtam azon, ahogy írta, hogy "Magyarország páros lábbal rúgott első körben Angliába". Mintha kötelező lett volna Angliába mennie.
Egy-két gyökér terjeszti a neten, hogy Anglia milyen jó, meg kánaán, erre az egyszeri magyar proli fogja magát és felkerekedik, akár nyelvtudás nélkül is, hogy ő is részesüljön a jóból. Azt hiszi, hogy ott nem kell dolgozni. Aztán meg itt sír, ha nem úgy alakultak a dolgai, ahogy szerette volna.
Ja, mert mosogatóként / au pairként / fizikai munkásként ment ki.
Ezekből a foglalkozásokból sose fogja magát feljebb küzdeni, illetve egy teljesen más Angliát / Londont fog látni (mivel más körökben mozog).

DieNanny CH 2013.04.25. 16:53:09

@váj mí:
Na, azért tisztázzunk valamit. Ha egy cselédnek nincsenek is jogai, egy Au-pair-nek vannak.
Vagy attól, hogy valaki pl tanítónak megy, ne panaszkodjon, ha a tanítványai pofozzák?!
Au-pair: munkaidő, fizetés, munkafajták, pihenőidő/napok, továbbképzés/nyelviskola. Ha egy család nem tartja be a megállapodást, az embernek minden joga megvan elítélni őket.
Nekem nagyon sok szerencsém volt. Úgymond illegálisan dolgoztam 11 évet, de nyelviskolától kezdve a fizetésen és 2 hét fizetett szabadságon keresztül a családdal való nyaralásig mindent megkaptam. (Plusz fizetés nélküli 4 hét szabim is volt)Mikor szabadidőmben más családnál babysitterkedtem, az anyuka ingyen kölcsönadta a kocsiját, hogy ne kelljen éjszaka fél órát gyalogolnom. 4 családnál voltam ezidő alatt /hogy az elsőnél az anyuka nagyon hangulatember volt, az más dolog. De tisztességesek is voltak./

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.25. 16:54:00

@DieNanny:

Kicsi vagy nagy, erről nem nyitok vitát. Én még sosem kósoltam.

mommmmo 2013.04.25. 17:02:23

@PannonBoy: Mondjuk en epp ilyenbol kuzdottem fel magam, eloszor oregek otthonaban voltam gondozo, aztan repteren utasszolgalatos, aztan junior kontroller, nudli penzert, de mar szakmailag megfelelo munkakorben. (kozben meg felallasu pincer is voltam egy par honapig megjegyzem)
Junior Kontroller ugy lettem, hogy elkezdtem az ACCA-t, es akkoriban mar ha elkezdted, kaphattal gyakornoki allasokat, es mivel en azert eleg jol tudtam a szamvitelt es az excelt is, ebbol lettem kesobb management accountant, majd assistent kontroller, majd kontroller egy masik orszagban, de ez egy masik sztori mar. Szoval nekem epp van ralatasom arra, hogy milyen kornyezetben hogy erzi magat az ember.. eppenseggel en "kirekesztettnek" sohasem ereztem magam, mert volt meg diakeveimbol kulfoldi gyermekfelugyeloi tapasztalatom, es tudtam, ha apolonak megyek, akkor az nagyon sz@r lesz, nem is vartam mast, szoval en speciel pozitivan csalodtam.De emlekszem a sok vinnyogasra amit a tobbi betegapolotol hallottam...
Hogy milyen sz@rul bannak velunk, mert kulfoldiek vagyunk.. kozben pedig volt olyan angol no munkatarsam, aki IGAZI betegapolo volt, elhivatott, es elkuldott engem, amikor sz@rt kellett pucolni, es o csinalta meg helyettem. De a tobbiek kozul joparan igy is halalra voltak sertodve, meg el voltak veszve.

2013.04.25. 17:21:57

@tildy:):
Nem azt írtam, hogy bárki is verje a mellét, ha az USA-ba megy dolgozni. Hol írtam én ilyet? De rosszindulatú vagy!
Azt írtam, hogy ki kell állnod magadért, és nem kell a mártírt játszani, azt nem kedvelik.
De szerintem ezt sehol nem kedvelik, csak az amcsik hamarabb hangot is adnak a nemtetszésüknek mint más népek.

buday008 2013.04.25. 17:23:02

@mommmmo: hát igen. Igaz én egyelőre még nem mennék ki sem angliába sem máshova , mert tudom hogy sehol sem mondható már" jó"nak a helyzet. Bár a jó fogalma relatív. De ha már kimennék Orbanisztánból ami )remélem csak egy ideiglenes állapot) akkor ez a hozzászólás is megerősít abban, hogy az ember mikor dönt tudhatja pontosan mit vállal...Főleg az Internet világába....

DieNanny CH 2013.04.25. 17:26:55

@ZF2:
"Mégis, nem lehet hogy valamit mi csinálunk xarul? Hogy az angolok németek stb azért állnak így mert nem a gyerkre nyomják el az idejüket hanem dolgoznak, és arra öszpontosítanak? Lehet hogy nem attól lesz valaki jobb ember hogy a szülei egyfolytában a nyakán ülnek?"
Hát, én lehet, hogy rosszul tudom, de pont Mo-on a gyerek bemegy 7-re az oviba, és 4-kor jönnek érte, suli dettó... Szülők dolgoznak. Vagyis szerintem a magyar szülők egyáltalán nem ülnek a gyerekük nyakán, sőt... Kulcsos gyerekről hallottál? Az én 20ezres gyerekkori városomban minden gyerekismerősöm az volt. Felnőtteket tiszteltük és udvariasak voltunk. Mert az utcán ránk szólhatott idegen is. Vajon miért?

sélli_ 2013.04.25. 17:27:54

@PannonBoy: @telkoe:
Abszolute egyetertek. Eloszor is: irodai munkat ugyanugy lehet talalni itt is, mint otthon, sot! Tobb a lehetoseg. Dunat lehet rekeszteni annyi lehetoseg van - akar titkarno, akar kozepvezeto akar igazgatoi poziciot tekintve - Nem azon kell hoborogni, hogy takarito/kertesz/babysinter, es jaj mekkora szar fos, hogy alantas munkat kell csinalni - tanuld meg a nyelvet, alap/kozep szinten, es maris mehetsz recepciosnak, asszisztensek, akarminek - 8 oras, bejelentett, jol fizeto munka.

Ha meg nem megy a nyelv:
a) maradj otthon!!! tanuld meg, aztan gyere
b) gyere, csak akkor ne nyekeregjel, hogy ez is szar meg az is szar, es felhaborito, hogy nem beszelenek magyarul a hivatalban - ezen azota is szetver az ideg bassza meg!!!-

Nezz utana mielott elindulsz, hogy mi mennyibe kerul, hol erdemes lakni. Mi itt, `videken` -30 perc Waterlootol- gyonyoru helyen lakunk, egy szep lakasban, zold minden ameddig a szemed ellat. Persze itt is van 1-2 hulye szomszed, de CSEND van, tisztasag es fele annyit fizetunk, mint a `nagy faluban` . Uhogy ha nem tetszik a tomeg, piszok, forgatag- koltozz ODEBB, de ne kajabajja hogy SZAR...! Mozdulj meg!

buday008 2013.04.25. 17:29:23

Én úgy látom, hogy ha mindenki nem is "küzdi fel magát", az még szerintem baromira nem probléma. Miért ne élhetne normálisan kint mint fizikai munkás?Mi a baj vele? Itthon is lenéz mindenki mindenkit...Lehet ez a baj sok emberrel hogy nem tudja megbecsülni, értékelni adott estben a helyzetét....

PannonBoy 2013.04.25. 17:50:39

@mommmmo: Igen, így is lehet csinálni, de nem ez az általános. Kb. 10.000 emberből ha 1-nek sikerül, akkor sokat mondok. De azt tegyük hozzá, hogy motiváció és tanulás nélkül nem megy. A tanulást sokan feladják, ha már az elején nem megy jól, ahelyett, hogy szorgalmasan gyakorolnának. Itt a probléma gyökere.
Amúgy szép életút, gratulálok! :)
Én is hasonló területre pályázom, csak itthon csinálom a felkészülést rá, mielőtt mennék.

@sélli_: Igen, egyetértek veled. A nyelvet Magyarországon is meg lehet tanulni, nekem pl. anyanyelvi angol tanáraim vannak.
Az engem is dühít, ha valaki azon nyivákol, hogy nem beszélnek magyarul. Aki ezt nem tudja elfogadni, az jobb, ha otthon marad.

DieNanny CH 2013.04.25. 17:50:56

@Spacecake:
Hát, legyünk jóindulatúak, és gondoljunk arra, hogy a gyerek - és a családja - ezt úgy használja, ahogy én is:
Fürdés= ülni a kád vízben. Szóval van aki hetente 1x fürdik, de 6x zuhanyozik.

DieNanny CH 2013.04.25. 18:03:18

@Barátusz:
"Mondjuk azzal egyetertek, hogy maganba kene sirni, nem a nagyvilagba."

Akkor szerinted ide csak pozitív, dicsérő posztokat kellene írni?

Jesus.Green 2013.04.25. 18:16:51

Furdes vs nem furdes: nem azert luxus naponta 2x tele kad vizben lefurdeni vagy 3-4szer letusolni mert sokat kell a vizmuveknek fizetni, hanem mert az igy elfolyatott viz IVOVIZ. Amibol ugye a vilag kevesbe szerencses felen jut vagy egy poharnyi, ha jo napjuk van. Hosszan tarto aszaly nyaron meg barhol lehet manapsag. Egyebkent mitol lenne koszos az ember, ha reggel-este megmossa a kepet, a hona aljat, a segget es a nemi alkatreszet, illetve a labat? Nem kell ehhez tele kad viz vagy 15 percig folyatni a vizet a zuhany alatt. Persze ha egesz nap kapal a foldon vagy nyakig keni magat a gepolajjal akkor mehet a nagymosas, de amugy mitol koszolodna az ember karja vagy labszara?

DieNanny CH 2013.04.25. 18:24:58

@Jess G:
Én 19 éves csitriként kezdtem óvodában 28 gyerekkel dolgozni...

DieNanny CH 2013.04.25. 18:37:04

@Mirjam2:
Hát én pedig rettentő fagyos vagyok; úgyhogy megígértem magamnak, ha sok pénzem lesz, 23 foknál nem lesz kevesebb nálam a lakásomban. Otthon az a jó, hogy hiába van gázkazánunk, egy kályha is be van állítva a szobába, úgyhogy azzal mindig olyan meleget csináltam...! Igaz, csak karácsonykor és húsvétkor élveztem 1-1 hétre, de szép emlék.
A kád pedig nagyon is jó, elmerülni a habokba... Bár az igazat megvallva 10 perc után unom. De azért a 10 percért is megéri.

DieNanny CH 2013.04.25. 18:49:25

@Kataposztolo:

Hogy én mennyire egyetértek veled! Mikor rosszak voltak a gyerekeim, és bennem felment a pumpa, elkezdtem mondogatni magyarul, hogy "Az a hülye anyád, aki ilyen baromságokat csinál, ..." stb.
Pl, a 3 évessel voltam otthon, meg anya is, mondja, hogy elmegy vásárolni. Kisfiú nyafog, hogy menni akar. Anya: Jó, hozd a rollerodat a kocsihoz, eljöhetsz.
Kimegyek a gyerekkel a sufniba, visszük a rollert a ház elé, kocsi+anya sehol. Elment. A gyerek visított, rúgott, vert. Most őszintén: érdemes lett volna a gyerekre haragudnom???

Amarante 2013.04.25. 18:54:51

@mommmmo: Emlekszel meg arra a posztolora,akin en segitettem?Na az is egy ilyen rinyagep volt!levette a csaladot,akinel dolgozott.a kolcson adott telomat azota sem lattam,a penzemet sem.gyorsan hazaszokott es annyi.persze nala is minden szar volt,ehezett a gyerek utalta...Na jo kesdobalas nem volt.:):):)En nem segitek tobbe senkinek es igenis,akin ugyanazt a tunetet latom es hulyesegeket irkal azt cincalom.:):):)Na es?Nekem ez a velemenyem,masnak meg mas oszt jonapot!

Off:Hogy vagytok?:)

buday008 2013.04.25. 18:55:14

@Jesus.Green: hagyjad már fizették neki azok a "szemetek"...

buday008 2013.04.25. 18:57:50

Mindig az kiabál akinek a háza ég. Itthon szerintem nem tehette meg hogy fürdőzzön napi 3 szor mert drága a rezsi ott meg kihasználta--ezzel nincs is baj--de akkor kussoljon ne itt posztoljon..Oda szarni ahonnét eszik...

BTBTBT 2013.04.25. 19:14:28

@charlieharper: Igen, a bölcsészt értem büfészak alatt. De ez is csak megszokás, mert annyian mondogatták körülöttem anno.

Visszagondolva arra, amit tegnap éjjel a diploma versenyképességével kapcsolatban taglaltunk, az is eszembe jut, hogy nemcsak arról van szó, hogy valaki a valós életben sokszor kevésbé haszosítható végzettségre tesz szert, hanem hogy mennyire tud nyitni egy adott diplomával. Lásd a francia és RM hasonlatodat.

Meg aztán a transferable skills-knowledge is sokat számít. Fogalmam sincs, ezeket hogy mondják magyarul, mert otthon nem volt alkalmam ilyen irányban mozogni. :)

BTBTBT 2013.04.25. 19:15:12

@Taxomükke:
"Jé, hasonlítunk egymásra!"

Ezt kifejtenéd? Köszi.

DieNanny CH 2013.04.25. 19:20:34

@váj mí:
Ha egy gyerek egy ismeretlen - mert 1 hónap után még az - orra előtt késsel hadonászik, ott biztos lehetsz benne, hogy nem az ismeretlen a hibás.
Hidd már el, hogy igenis lézetnek félrenevelt gyerekek!!!

BTBTBT 2013.04.25. 19:21:24

@DieNanny:

Megértem én, ha valakivel ilyen szar dolgok történnek, de az egész poszt hibája, hogy eszméletlenül szubjektív. Sem a környezettel (London), sem az írója önmagával szemben. És onnantól fogva már csak rinyálás az egész, meg hogy "engem senki sem ért meg", mert ő sem próbálja megérteni, hogy miért történtek úgy a dolgok, ahogy, és ő miért viselkedett úgy abban a helyzetben.

Negatív ÉS objektív posztok, ide veletek!

Evain 2013.04.25. 19:36:21

@DieNanny: basszus, milyen már, amikor valaki átveri a saját gyerekét? Ez kortól függetlenül genyóság. :s
Gondolom hivatásosként te is láttál már egyet-mást... Ez eléggé bizalmi meló.
Ezen most nagyon fogom a fejem. Csóri gyerek. :(

Azt meg el nem tudom képzelni, amit a posztoló írt, hogy nincs kedve a szülőnek hazamenni...

mommmmo 2013.04.25. 19:41:31

@Amarante: Koszi, jol... most allitom be a baba nappali alvasat rendszeresre es normalisra, es a projektem:) az anyasagot sem lehet esz nelkul csinalni, hamar kiderult:)))

2013.04.25. 19:41:51

@Evain: egyszeru, apunak volt egy masik anyuja, ugyhogy inkabb nem hazament

2013.04.25. 19:45:18

@Barátusz: tucano tud szepen magyarul. Tole kell megkerdezni.

Mercel 2013.04.25. 19:52:27

@dirtyfreebird:

Fáj az igazság igaz?:P

"Frigyes"

Ui. Mond, hogy nem volt tényszerű amit írtam, aztán támaszd is alá kérlek.
Érvekkel meggyőzhető vagyok genyózásra csak a cinizmusom és az ocsmány humorom jön elő.
A személyeskedést egyelőre kihagyom.

DieNanny CH 2013.04.25. 20:03:59

@Der Piefke:
"Ráadásul: az a lakás, amelyik a fotókon szerepel, szintén nem az a kategória, ahol egy angliai mulivezér élhetne... "

Lehet, hogy ebben Ausztria és Anglia különbözik? A 4. családom 3. szomszédja egy miniszter. A családom háza nagyobb. A másik szomszédunk viszont egy helyi előkelőség házvezetőnője volt, na, nekik meg még szebb házuk van. Nem giccsesen, hanem valóban. A családomnál az apa egy világcég igazgatói tanácsában van, de belülről fényképezve a szobákat ebből semmi nem látszik. Semmi csicsa, vagy ilyesmi. Persze, én tudom, hogy milyen drágák bent a dolgok, mert láttam a számlákat, de laikusként meg nem mondtam volna, hogy1! bőrülés, amit Anyuka kapott a szülinapjára, 3400 euro. Láttam a számlát...
Volt 2 Herendi kávéscsészéjük, Anyuka kitalálta, vesz még kettőt apukának szülinapjára. Megkért, kérdezzem meg a gyártól, van-e még. E-mail-eztem a gyárral, ahol árat is küldtek. 35ezer Ft egy csésze+alátét. Apuka ezt kapta...

DieNanny CH 2013.04.25. 20:17:36

@Evain:
"valaki átveri a saját gyerekét?"

És tudod, hogy mi a legfurább? Hogy utána rájöttem: Egyszerűen elfelejtette!!! Elfelejtette, hogy mit ígért 5 perce a gyerekének. Az, hogy egyáltalán beszélt vele. (ugyanis mikor anya reggel a két naggyal elment oviba, a kicsi még aludt, aztán visszajött valamiért, hogy megy vásárolni. 2 mondatot beszélt a legkisebbel aznap...)

DieNanny CH 2013.04.25. 20:21:30

@Evain:
"Ez eléggé bizalmi meló. "

Nem kellett látnom! :-) Gyerekek simán elmeséltek mindent. Pl, hogy N°3apuka meztelenül alszik... Úgyhogy amíg ő otthon volt, nem mentem a felső szintre. De orvos volt, úgyhogy 7-kor már lelépett.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.25. 20:37:18

@Mercel:
Nem érdekel Frigyes.
Megyek aludni a plüssmackómmal.

mommmmo 2013.04.25. 20:40:30

@PannonBoy: Igazabol szerencsem volt, mert egy olyan ceghez kerultem, amely erosen versenyzo es koltsegerzekeny iparagban volt, es haloval fogtak a hozzam hasonlokat, akik megcsinaltak a penzugyi\kontrolleri egyszerubb feladatokat nudliert. Irtam mar itt ezt egy parszor, hogy az egyik mosogatonk (egy ukran csaj) is ugy kezdte mint en, aztan most mar egy masik nagyon neves multinal a kozel keleti reszleg penzugyi vezetoje.. tehat nem 10000-bol egy.. igazabol szerintem akinek a kello TUDASA megvan, nyelvben, szakmailag, az ki tud noni, akkor is, ha egyszerubb melokkal kezdi. Na persze egy kis szerencse is kell.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.25. 20:41:31

@Evain:
Nekem is azt mondta anyukám meg óvodás koromban hogy nem visz el az oviba. Azt mondta hogy csak elmegyünk sétálni.
Es az óvodában kötöttünk ki.
Eléggé meg is tort a lelkem.
Szerintem meg mindig nem tértem napirendre felette. (-:

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.25. 20:47:43

@Amarante:
He? Mi van?
Nem emlékszek....
Mi ez?
Hol lehet elolvasni?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.25. 20:53:22

@DieNanny:
Azert unod mert egyedul vagy benne.
Ajanlok egy sarga gumikacsat de jobb napokon mast is ajánlanák.

Evain 2013.04.25. 20:57:40

@DieNanny: hát nem tom, ez a verzió sem hangzik jobban. :s
oh well, nem vagyunk egyformák.

Meztelenül alvó apuka addig nem gond, amíg a hálóban marad csak így, addig senkit nem zavar. ^^

@charlieharper: jogos, a poszt alapján ez nem lenne hű de medöbbentő fordulat. :)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.25. 21:01:33

@Jesus.Green:
Attol hogy esetleg nem zuhanyozok naponta meg nem lesz víz ott, ahol eddig sem volt.

Ha nem lennek ilyen kedves fiúka akkor mondhatnam ugy is hogy nem igazan erdekel az, hogy masoknak nincs, ezert nem fogom magamat sanyargatni.
Ha nem szaporodnanak mint a nyulak akkor kevesebb gondjuk volna.

Egyebkent Dubajban sincs sok viz megsem panaszkodnak. (-:

Egyebkent az izzadságot meg fagymirigyeket emlegetnek emlegetnek a mosakodas egyik jo okanak.
Egyebkent ha megmosod a labad, arcod, kezed es egyeb alkatreszek akkor mar nem tart semmibol sem megmosni a tobbit sem.
A zuhanyozas meg eleg viztakarekos egyebkent.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.25. 21:20:53

@Taxomükke:

Nos, eleve nem vagyok egy pofozogep, de vannak esetek amikor "kezenfekvo" megoldásokra van szükség.
Mikor éppen kiveri a gyerek az implantátumomat, állatot kínoz vagy éppen a ház félgyújtásán ügyködök.
De ha a konnektort basztattja egy villával akkor is.
Persze lehet hogy egy orditassal meguszna de femtartom a jogot a "szuloi" jogaimra.

De jo neki hogy lany. Ha en lany lehetnek...........

M. Péter 2013.04.25. 21:24:43

Úgy látom, ideje lenne egy új fórumot létrehozni a különböző népek tisztálkodási szokásainak megvitatására. zuhanyozo.blog.hu még szabad.

PannonBoy 2013.04.25. 21:31:42

@mommmmo: Oké-oké, de ne általánosítsunk. :) Nem szeretném, ha az a hibás kép élne itt a társadalomban, hogy bárkiből lehet elnök. :)

mommmmo 2013.04.25. 21:51:52

@PannonBoy: igen, lehet hogy az en sztorimban inkabb az a kulonleges, hogy itthon miert nem csinaltam meg szinte semennyire. Lehet, hogy annal szemelyes okai is voltak. A tobbiek, akik hozzam hasonloan kepzett penzugyeskent mosogattak,,bebiszityoskodtak inkabb szlovakok, ukranok voltak akkoriban. (2003)

mommmmo 2013.04.25. 22:05:45

@Amarante: amugy jaja, en altalaban mindenkit biztatok, de annak a nonek mar alapbol mondtam, hogy gondolja meg, vajon tenyleg jo "ugrodeszka"-e zero nyelvtudassal kimenni bebiszityonak agy indiai csaladhoz, mikozben 2 gyerekes anya. Mert ott se angolul nem fog megtanulni, meg penzt sem keres majd. De ment a szoveg, hogy majd hianyoznak neki a gyerekei, az anyai osztonoktol meg ugy megtaltosodik, hogy angolul is megtanul meg fel is talalja magat. Hat ez nem jott be ugylatszik.

Taxomükke (UK) 2013.04.25. 23:42:19

@Barátusz: A 01:47:36-kor írottak rám is igazak, csak esetemben az esedékes hölgyemény minden esetben a feleségem.
Amúgy persze, ahogy olvasgatlak, elég sok mindenben eltér a véleményünk.

BTBTBT 2013.04.26. 03:11:52

@Taxomükke:
Szóval az a tisztasággal kapcsolatos bejegyzés. Értem.

Amúgy meg unalmas lenne, ha a legtöbb dologban egyetértenénk.

BTBTBT 2013.04.26. 03:14:18

@M. Péter:
Jó ötlet. Valaki tán egyszer el is kezdi.
(Tudnék horror-sztorizni a magyarokról, angolokról, bengáliakról, feketékről meg a kínaiakról.)

mommmmo 2013.04.26. 10:23:13

@Barátusz: ugy hallottam, a hollandok is csak heti egyszer furdenek, de a holland baratom errol meg nem hallott:))

BTBTBT 2013.04.26. 19:31:48

@mommmmo:
Nem hiszem, hogy kategórikusan ki lehetne jelenteni, hogy ez vagy az az európai nép alacsony higiéniai nívóval rendelkezik. Igénytelenek mindenhol vannak, napi egynél ritkábban fürdők is, és ha szerencsénk van, nem futunk össze velük.

Az Európán kívüli higiénia azért megérne egy posztot. No, meg az angliai is. :)

istvan_h (törölt) 2013.04.27. 10:49:05

Angliában olyan helyen voltál ahol a munkkadóid gyakorlatilag koszos büdös proli emberek voltak, vertek a gyerekek, lebetegedtél a rossz körülmények miatt, megaláztak a gyerekek szülei is, rossz kosztokkal tömtek (szándékosan pont olyan kaját adtak amit mondtál hogy utálsz, de ez ugye nem szándékos szekálás) és mégsem lehet általánosítani és fennál a jószándékod, hogy biztos azért voltak ilyenek mert nem tudtak mást. Persze ha Magyarországon történne ebből pusztán egy rossz dolog is veled, akkor abból rögtön le lehetne vonni a messzemenő következtetéseket, hogy nincs kultúránk, meg az ország, orbán, gyurcsány, a szomszéd, a szomszéd kutyája, a rendszer, a magyarok stb. mindenki hibás.
Az összes ilyen történetben az a közös, hogy az önigazolás céljából a kinti rossz dolgokat - ahol sokkal jobban megaláznak benneteket, sokkal többet dolgoztok, sokkal rosszabb körülmények között, munkásszállókon élnek sokan - nem rójjátok fel. Míg az országot amit elhagytatok muszály ócsárolni hogy nagyobb legyen a kontraszt és igazoljátok mennyire helyesen cselekedtetek.
A fizetés része az oké, hogy többet kerestek, és biztos nem fizetnek túl mindezekért a megpróbáltatásokért, csak mérlegeljétek hogy sokan (nem mindenki), mennyivel lejjebb adtok mármár az emberi méltóságból, míg itthon ha nem nyalják ki a seggetek akkor minden szar.

MagnasMiska 2013.04.27. 13:53:32

Én a nyaralós és bulizós műsoraikat bírom, meg az éles rendőrségi bevetéseikat, amiket odahaza az adatvédelmi ombudsmann egyből betiltana.

Inni tudnak, naponként fürdeni nem. Egyébként is minek? Elég, ha ruhát cserélnek, oszt jóccakát!
voltam olyan házakban, ahol a szennyest a fürdőkádban gyűlytötték. Először azt hittem, valami egyedi szokás, de mikor ezt több helyen is láttam egyértelművé vált, hogy ez vmi council házas népszokás.

www.origo.hu/utazas/hirek/20130426-napi-50-fontot-isznak-el-a-nyaralo-britek.html

Der Piefke 2013.04.28. 10:53:34

@DieNanny:

Nem különbözik: általános a gyakorlat, hogy csak a gyakorlott szem látja meg a gazdagságot, a társadalmi pozíciót a lakásban/házban. Nem a ház mérete, hanem a minősége (anyagok, kivitel, műszaki megoldások - de egyébként az építész személye is!) az, ami összefüggésben van a pozícióval.

Almandin 2013.04.30. 22:54:32

Ez egy érdekes poszt volt. Sejtettem, hogy bébiszitternek lenni az egyik legrosszabb létező munka, ez a poszt ezt alá is támasztotta. Miért? A házba zártság miatt, amiatt, hogy egy utolsó cselédként bánnak az emberrel, megszűnik a magánélete (nem véletlen, hogy ilyen munkát általában diáklányok max. 1 évre vállalnak), el kell tűrnie a gyerekek szeszélyeit, ha baleset éri őket, még börtönbe is kerülhet, a család férfitagjai szexuálisan molesztálhatják, stb. Én ezerszer inkább lennék mosogató egy étteremben, mint ez.
A posztoló helyében én a verekedő gyerekek és a késes támadás után azonnal elhúztam volna a csíkot. Az a borzasztó, hogy ma nem lehet fegyelmezni a gyerekeket, mert az bántalmazás. Ha engem egy gyerek megütne, vagy késsel fenyegetne, lekevernék egyet neki (pedig amúgy nem vagyok a verés híve). Egyszerűen a bébiszitternek is joga van az önvédelemhez. Ma egy ilyenért akár le is csukhatják az embert, ha kiderül.
Más: kedves posztoló, hiába rendetlen a megbízó család, a kupit lefényképezni és kiposztolni szégyen (a posztolóra). A leírtak alapján nekem se szimpatikusak, de ezzel szerintem a személyiségi jogaikat megsértetted, ilyet egy alkalmazott nem tehet. Igaz, kicsi az esélye, hogy rátalálnak a blogra a neten (majdnem 0, már csak a nyelvtudás hiánya miatt is), de ha megtörténne, akár be is perelhetnek.

Amarante 2013.04.30. 23:23:24

@mommmmo: En meg a negyedikkel is sokat tanultam:):)Magamrol,rola es rolunk:):)Kitartast es sok oromet egymasban:):)

Almandin 2013.05.01. 00:05:17

@Mirjam2: Én ugyan itt élek M.o.-n, de nem viszem túlzásba a fűtést. 20-22 fok a szobában, 15-17 fok az előszobában, konyhában télen nekem untig elég. Engem is zavar a túlfűtött szoba. Munkahelyet már fogtam ki nagyon meleget, kegyetlenül zavart, mert szellemi munkát kellett végezni, cipőcserére (tél, mínusz fokok) meg nem volt lehetőség, majdnem megsültem. Ha jönnek hozzám télen vendégek, van, hogy ráfűtök, volt, aki fázott nálam (a fenti paraméterek mellett). Éjjelre lekapcsolom a fűtést, meleg paplan-párna alatt még le is izzadok. 20 foknál melegebb szobában már nem alszom jól, vagy lerúgom a takarót. 18-19 fokos hálószoba az igazi...
Azt én is megfigyeltem, hogy nálunk divat lett a túlfűtés a Kádár-korszak óta. Azt is megfigyeltem, hogy a panellakók fázósabbak, mert régen a távfűtés egyben túlfűtés is volt.

Almandin 2013.05.01. 00:14:22

@Mirjam2: A példád bizonyítja, hogy egy kevés testi fenyítés nem árt. Nem lenne annyi tanárverés, annyi kezelhetetlen, alkoholista, drogos tinédzser, ha egyszer-egyszer rájuk csaptak volna.
Azt meg olvastam, hogy a mai angol fiatalok nagy része masszív alkoholista, akik a szórakozóhelyeken éjjel gyakran agresszívek lesznek, meg felelőtlenül szexelnek össze-vissza. A lányok is. Pedig 40 éve egy angol nőnek még egy kocsmába se illett bemenni (Miriam Stoppard írta). Változnak az idők.
Nem a spártai nevelés híve vagyok, de ami ma van, az az ellenkező véglet. Ma nem nevelnek (M.o. is erre tart).

Almandin 2013.05.01. 00:18:26

@dirtyfreebird: Szerintem az számít, hogy valaki ne menjen piszkosan, büdösen emberek közé. Az, hogy naponta többször fürdik, vagy több naponta, szerintem magánügy, amíg engem a szagával nem zavar, nem érdekel. Az is totál mindegy, hogy zuhany, kád, vagy lavór, a tisztálkodás a lényeg. Az se érdekel, ki hány forintot/fontot költ vízre, meleg vízre.

Almandin 2013.05.01. 00:45:26

@pocaklakó minimanó: Ha valakinek erős a körme, kiszakíthatja a zoknit (nőknél a nejlonharisnya még szakadósabb). Ha aznap reggel épen vette fel, kiszakadhatott később is.
Amikor elegáns helyen dolgoztam, mindig vittem originál pótharisnyát váratlan szakadás esetére, amit a mellékhelyiségben át is cseréltem, ha kiszakadt.

vostro 2013.05.11. 16:10:33

Hellosztok!
Már olyan rég le szerettem volna írni az én nézőpontomat is, úgyhogy most megteszem. Én a párommal élek Londonban, immár 3 éve. Nagyon jól keresünk én megkeresem a havi 2000Ł-ot, párom szintúgy. Most döntöttünk úgy, hogy 2 hónap múlva haza költözünk. Hogy miért, mert itt nem szeretünk élni. Igen hiába a jó kereset meg mindenünk megvan, de a honvágy nagy úr. A félrerakott pénzünkből otthon beindítunk egy vállalkozást, Persze hogy félünk tőle.de ha pozitívan állsz hozzá a dolgokhoz, nagyobb a siker lehet belőle. Itt ami miatt nap mint nap kiborulok, az időjárás a közlekedés (nem tudnak vezetni abszolút), az emberek, szörnyű idióták, buták és az állandó lenézés,hogy mi kelet-Európaiak nem érünk itt annyit mint ők, hisz ők feljebbvalók, engem ez nagyon irritál,hogy sosem fognak befogadni.Nem hiszem el amikor beszélgetek néhány magyarral,akik annyira szeretnek itt élni,hogy kishazánknak még csak a tájékára sem néznek, csak ha valami irtó fontos dolog miatt kell hazamenniük. Engem ez a hozzáállás nagyon dühít, mivel ők is jöttek valahonnan,ők is magyarok és megtagadják a hazájukat,nem hiszem el,hogy velük nem éreztetik az angolok,hogy ők nem érnek itt annyit.Persze aláírom,hogy a pénz nagy úr,de nekem még ez sem elég ahhoz,hogy a szívem szakad meg ha a szüleimre gondolok,és hogy a pénz miatt muszáj itt lennem. Hát nem ebből lett elég. Ha sikerült beindítanom a vállalkozást otthonról még fogok jelentkezni,addig is by by England!

vostro 2013.05.11. 16:12:53

Ja plusz azt kihagytam,hogy gyereket is szeretnénk és isten ments attól hogy itt neveljem fel ilyen neveletlen hülye és rossz gyerekek között.

2013.05.26. 23:50:50

@vostro:
Itt jár a gyerek iskolába. Nem tapasztaljuk, amit írtál. Aki agresszív, beszólós, az egy lengyel kislány. Egyébként barátok, csak ilyen a gyerek neveltetése.
Több magyar szülőt is ismerünk, akinek itt jár a gyereke iskolába. Egyik sem számolt be kirekesztésről, sőt, inkább fokozott odafigyelésről, felzárkóztatásról.
Ja, hogy vannak neveletlen, buta , verekedős fiatalok is? Ez kétségtelen. Egyébként St Albans-ban van magyar iskola .

2013.05.26. 23:56:42

@Der Piefke: Az a lakás nekem is furcsa, bár nem sokat látunk a szobából, ez egy sima sorházi ingatlannak tűnik. Egy multinál dolgozó, magas beosztású ettől jobbat is megengedhet magának. Az is érdekes, hogy a vezető beosztású angol a Lidl-ben vásárol?!
Hacsak az a multi nem maga a Lidl, és a magas beosztás magyar mértékkel mérve shop-assistent.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása