oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 20. 06:54,  Azt bánom, hogy nem mentem korábban 339 komment

2013. április 20. 06:54 Határátkelő

Azt bánom, hogy nem mentem korábban

Csodálatos utazásra invitálok ma mindenkit (pontosabban invitálunk a szerzővel, Mariával), melynek során eltöltünk majd egy kis időt Dél-Olaszországban, aztán egy nyarat Cipruson, majd visszatérve Itáliába felkészülünk egy skóciai életre. Körülbelül ilyen az Agrodolce Vita, minden szépségével és nehézségével.

Olaszország citromfa.jpg

Ebben a pillanatban

a teraszon ülök a hintaszékben, behúzódtam a tűző nap elől a napellenző alá, sziesztaidő van. Ha feltekintek a laptopból, akkor az üdezöld kertem látom, amit sárga foltok pöttyöznek: citromok.

Párszáz méterrel odébb a tengeren teherhajók és kompok szelik át a szorost, a víz tükörsima, és vakítóan fehér, ahogy szikrázik rajta a nap. Mindenki pihen, csend van, csak a hajók zúgását hallani, és ahogy valahol a távolban egy asszony kiabál, sűrűn szórva a vaffanculo-kat az urára.

Mindenki, aki ismer, azt gondolja, hogy nekem milyen jó dolgom van, miközben ők belefásultak a magyar ugar mindennapjaiba, húzzák az igát maguk után, őket meg a dudva, a muhar, a gaz lefelé. A bejegyzést olvasót pedig azt hihetik, hogy a sok espresso meg profiterol hatására kiakadt az agyamban a giccskapcsoló.

Pedig az előbbi helyzetjelentés valós tényeken alapszik, csak azt nem tudom, hogy mit keresek én ezek közt a díszletek közt, hogyan tovább, mit csináljak, ha felállok a hintaszékből.

Hogy hogyan kerültem ide, annak elég hosszú története van. Az, hogy otthon tanár voltam, és hogyan kaptam egyre több munkáért egyre kevesebb pénzt, meg hogyan lehetetlenültem el, mint vállalkozó, az nem erre a blogra tartozik, de ezek miatt merült fel bennem, hogy egyszer majd én is átkelek a határon.

Magyarország

A párom olasz, és sok ide-oda utazgatás után eldöntöttük, hogy összeköltözünk. Igen, de hol? Neki nagyon tetszik Magyarország, kitalálta, hogy majd itt tanít nyelvet. Aztán beszéltem neki a bérek színvonaláról, akkor letett erről a tervéről.

Felhoztam azt, hogy én is mehetnék Itáliába, akkor ő mesélt az olasz munkanélküliségről, ami a lakhelyén olyan magas, hogy az ismeretségi körében senkinek sincs munkája. Ezt persze akkor nem hittem el, de én is szüneteltettem a költözésre vonatkozó terveimet.

Ekkor azonban történt az iskolában valami, ami megkönnyítette a döntésemet. A tanév elején arra mentünk vissza, hogy az előző évi érettségikért járó pénzeket nem tudják kifizetni, és hogy a város zárolt néhány milliárd forintot a költségvetéséből, amit a különböző közintézmények költségvetésén kívánt megspórolni.

Ekkor komolyan felmerült egy sztrájk lehetősége, de hosszas egyeztetések után végül is belement a szakszervezet egy fórumba. Itt megjelentek városunk pedagógusai és elöljárói. A pedagógusok álláspontja az volt, hogy elállnak a sztrájktól, és megpróbálják megspórolni azt a több millió forintot, ha az önkormányzatból valaki elárulja, hogy min lehet még spórolni, ha már a béreket eddig sem fizették ki, fénymásolni, nyomtatni évek óta nem lehet, mert nincs papír és tintapatron, az iskoláknak nincs pénze a számlákra, többször kikapcsolták a villanyt, az internetet.

Városunk fő embere ekkor szólásra emelkedett, és tudatta velünk, hogy: „Az önkormányzat önmagán kezdte el a spórolást. Én például mondtam a sofőrömnek, hogy amikor cseréli a szolgálati autóm abroncsait, olcsóbbakat vegyen." Ezután néhány másodpercig néma csend, majd felháborodott bekiabálások következtek: „Ez most tényleg ezt mondta? Ez komoly? Mert viccnek azért durva lenne."

Én továbbra is csak álltam ott csendben, megdöbbenve, hogy azon túl, hogy a fizetésem egy röhej, a feltételek a munkához nem adottak, most még a polgármester is kioktat, szemberöhög ilyen arrogáns módon. Ekkor határoztam el végleg, hogy ebből elég, ennél bármi csak jobb lehet.

Nem sokkal később beadtam a felmondásom, és miután elintéztem az elintéznivalókat, elindultam Olaszországba.

Olaszország

Az első napokban egyik ámulatból a másikba estem. Itt szép tavaszias idő volt, míg otthon csikorgó tél. A dél-olasz kisváros, ahol élünk, a környező városok, a hegyek, a tenger mind csodálatosak, ez a legszebb vidék, ahol valaha jártam. Imádtam a helyiek közvetlenségét, a sok családtagot, akik körülvettek, a tengeri herkentyűket, a pizzát, a pastát, a tradicionális zenét, a sétákat a tengerparton, a hatalmas lakásokat.

Miután kiálmélkodtam magam, nekiálltunk munkát keresni a párom segítségével. Fontos megjegyezni, hogy ekkor még alig tudtam olaszul, úgyhogy az angolnyelv-tanítás, és néhány nyelvtudást nem igénylő, általában bevándorlók által végzett munka jött szóba (takarítás, gyümölcsszedés).

Azt hiszem, minden lehetőséget végigpróbáltam: hirdetésekre válaszoltam, ismerősöket kérdezgettem, ügynökségeknél jelentkeztem, hirdetéseket ragasztgattam ki, személyesen beszéltem az üzletek, nyelviskolák, vállalkozások vezetőivel, és így tovább, de az égvilágon semmit nem találtam.

Ekkorra láttam be, hogy mit értett a barátom az alatt, hogy itt senkinek sincs munkája: ha az itteni fiatalok dolgozni akarnak, akkor vagy elköltöznek Rómába, Milánóba, vagy besegítenek valamelyik rokonnak a vállalkozásába, vagy gyakornoki munkát végeznek fizetés nélkül. A közszférás állások pedig itt is kihalásos alapon működnek.

Mostanra megismertem a kisváros korombeli lakóinak (huszonéves és harmincas korosztály) elég tekintélyes részét, de összesen 2 (!) van köztük, aki dolgozik, fizetést is kap érte, itt van helyben, és nem csak besegít a családi bizniszbe.

Barátomnak sem volt „rendes" munkája itt délen sohasem, ő is Milánóban élt évekig, és ő is tanárként dolgozott. Északon viszont az a probléma, hogy nagyon drága az élet, és a magyar viszonylatban nagyon jó fizetésből alig vagy egyáltalán nem lehet kijönni. Csak két adat: a fizetése 1200 euró volt, a lakbére számlák nélkül egy garzonban, amit ketten béreltek egy barátjával, fejenként 700 euró.

Jött a kultúrsokk

A fiatalok ezt a helyzetet nagyon kilátástalannak találják, viszont nagy szerencséjük van abban, hogy a családi kapcsolatok legendásan erősek, és a szülők nagyon sokáig támogatják őket.

Itt a szűkebb környezetemben azt vettem észre, hogy az átlagos középosztálybeli családok elég nagy vagyonnal rendelkeznek, általában több ingatlanjuk és autójuk van.

Az egyik ismerősöm például polgári szolgálatos, kb. 200 eurót keres egy hónapban, az apja fizikai munkás, viszont van a városban két hatalmas lakásuk, és egy kicsit odébb a tengerparton egy háromszintes villájuk, amit kiadnak, ha akarnak, és van bevételük (de általában nem akarják, mert akkor nyáron nem tudnának hova menni bulizni). A srác ilyen háttérrel nyilván nem túl motivált arra, hogy rendes munka után nézzen.

Ebbe a „nagy kilátástalanságba" én is kezdtem belefáradni, és akkor jött a kultúrsokknak az a fázisa, amikor a helyi sajátságok, apróságok elkezdtek idegesíteni.

Miért kell például a záróvonalon közlekedni, miért nem lehet az indexet rendeltetésszerűen használni, miért kell megállni vészvillogóval az út közepén, amikor az ember beugrik egy kávéra? Ezeket a félig vicces, félig idegesítő dolgokat bármeddig tudnám sorolni. Három dolgot viszont szerintem soha nem fogok tudni sem megérteni, sem megszokni.

1. Mindig, minden étkezéshez eldobható műanyag tányérokat és poharakat használnak, gondolom azért, hogy ne kelljen annyit mosogatni. Én viszont ki nem állhatom az ilyen felelőtlen pazarlást és környezetszennyezést.

2. Mindig mindenki ordít. Ezt egyszerűen csak nem bírom megszokni. Pont.

3. Az ún. „dolce far niente": maga a szó is olasz eredetű, szerintem a világ összes nyelvébe olaszból tükörfordították (lásd: édes semmittevés). Én a semmittevés alatt azt értem, hogy leülök egy könyvvel, megnézek egy filmet, szörfölök a neten, vagy felteszek egy arcpakolást, miközben áztatom magam egy kád forró vízben.

Itt szó szerint kell érteni a semmittevést, aminek különösen a férfiak a nagymesterei. Mikor végeznek a munkájukkal, de még nincs itt a vacsoraidő, akkor tömegesen kiülnek a terekre, és csak üldögélnek, nézelődnek, találkoznak az ismerőseikkel, utána együtt üldögélnek, nézelődnek, beszélgetnek.

Ez egy nagyon irigylésre méltó szokás szerintem, mert ennél nyugisabb dolgot még nem láttam, és biztos vagyok benne, hogy ebből az aktív relaxálásból, és a közösségi élet ilyen intenzív és természetes megéléséből fakad az olasz emberekre jellemző derűs karakter, de én egyszerűen képtelen vagyok szó szerint semmit sem csinálni, az üldögélésben meg a csevegésben másodpercek alatt elunom magam.

Az olasz férfiak

A legtöbb tapasztalatom mégis pozitív, hogy is ne lehetne szeretni az emberek melegszívűségét, és a fentebb már említett dolgokat: ételek, szép tájak, kellemes időjárás. A pozitívumoknál még biztos sokan felsorolnák az olasz férfiakat és a szép, dallamos nyelvet. Előbbiekkel nincs túl nagy tapasztalatom, illetve azzal az eggyel van, aki miatt idejöttem, és arról jókat tudnék mesélni, ha idetartozna.

Az viszont igaz, hogy amikor idejöttem, és még nem ismertek, akkor nem tudtam úgy kimenni egyedül az utcára, hogy valaki ne szólított volna meg. Általában csak kérdezgettek, hogy ki vagyok, honnan jöttem, de többször elhívtak kávézni, és egyszer még virágot is kaptam, csak úgy spontán, pedig nem vagyok egy feltűnő szépség.

Az adottságaim átlagosak, a stílusos olasz nőkhöz képest pedig kifejezetten szürke kisegérnek érzem magam, mert vásárolni és sminkelni világ életemben lusta voltam. Amióta viszont tudják, hogy van barátom (ez egy kis közösség), azóta nem zaklatnak.

A másik dolog a nyelv, ezt viszonylag könnyen sikerült elsajátítanom, és már elég jól kommunikálok, meg a könnyedebb filmeket, műsorokat is megértem. A probléma csak az, hogy itt egymással általában dialektusban beszélnek, ami annyira távol áll az olasztól, hogy egyes tudósok külön nyelvnek tekintik.

Néhány kifejezést már megtanultam ugyan, de mivel nincs fejlett írásbelisége ennek a nyelvváltozatnak, vagy olyan médium, ami ezt használná, nem tudom mihez kötni a tudásomat, és nem fejlődök benne semmit. Nyelvtanárként nem nagyon hiszek abban, hogy egy felnőtt ember idegen nyelvi környezetben, alapok nélkül gyorsan el tudná sajátítani az adott nyelvet.

A legnagyobb probléma persze mégis az volt, hogy nincs munkánk, és három hónap elteltével már reménytelennek találtam, hogy valaha is lesz. Egy barátnőm azonban felajánlotta, hogy segít. Ő ekkor Cipruson volt, és a vendéglátásban dolgozott, és azt mondta, hogy a turistaszezon beindultával nagyon könnyű munkát találni. Körülbelül 12 percet gondolkoztunk, és úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk.

Ciprus

Repülőre ültünk, és megszálltunk a barátnőmnél, aki ellátott tanácsokkal, hogy hol érdemes munkakereséssel próbálkozni. Szerdán értünk oda, csütörtökön reggel elkezdtünk állást keresni, és néhány óra múlva, kb. a 10. helyen egy étterem tulajdonos azt mondta, hogy a barátomra nem, de rám szüksége van, tudok-e most azonnal kezdeni.

- Hűha, hát én... öööö... nincs is nálam munkaruha, meg különben is, én csak most jöttem, és azt sem tudom, hol vagyok, meg az ellenkező oldalon mennek az autók, nem is tudom igazából.

- Jól van, akkor gyere holnap.

Így történt, hogy pénteken már dolgoztam.

Azt azért hozzá kell tenni, hogy bár a családban majdnem mindenki vendéglátós, és nekem is van egy ilyen irányú OKJ-s végzettségem, még soha életemben nem dolgoztam pincérként.

Bénáztam is elég sokat, de szerencsémre a főnökömet nem az érdekelte, hogy csak 3 tányért tudok kivinni egyszerre, hanem hogy szorgalmasan dolgozom, meg kérés nélkül megcsináltam olyan dolgokat, amire talán ő nem is gondolt.

Szerintem akkor loptam be magam a szívébe, amikor a második munkanapomon elkezdtem magamtól feltölteni az asztali patikát. Csak nézett egy darabig, majd mondta, hogy látja, okos vagyok, és van tapasztalatom. Mire én: há' hogyne, persze.

Ciprus, bár.jpg

Ilyen név pedig nincs

Aztán kijelentette, hogy elég már a próbaidőből, megbeszélhetjük a feltételeket. Megegyeztünk a munkaidőben (napi 9 óra, heti 1 szabadnap) és a fizetésben (borravaló nélkül a tanári fizetésem 2,5 x-ese), de semmi papírt nem írtunk alá, mert az ott nincs szokásban.

Tipikus magyar nevem van, eleinte azt sem bírta megjegyezni, mert leírva sem látta, ugyanis nem adtam neki semmilyen dokumentumot. Amikor a családjának bemutatkoztam, a felesége kijelentette, hogy ilyen név márpedig nincs, ezért engem ő Mariának fog szólítani.

A barátomnak nem volt ilyen szerencséje, neki egy hónapba telt, mire talált munkát. Végül egy szállodában sikerült elhelyezkednie bartenderként, és ott is maradt a szezon végéig.

Megérkezésünk után egy héttel szállást is találtunk, egy nagyon lepukkant stúdiót, de legalább közel volt mindkettőnk munkahelyéhez. A havi 280 eurós bérleti díj, ami a rezsit is tartalmazta, sem tűnt soknak. Később rájöttünk, hogy 350-ért már felújított, egyszobást is lehet találni úszómedencés társasházban.

Mindegy, arra a kis időre megfelelő volt, pláne, hogy nem sok időt töltöttünk ott. A barátom végül olyan szerződést írt alá (a szállodákban vannak hivatalos szerződések), amely szerint szabadnap nélkül dolgozik, és osztott műszakban.

Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy reggel 10-től este 6-ig dolgozott a bárban, hazajött pihenni egy órát, majd este visszament az étterembe, és addig maradt ott, amíg voltak vendégek, azaz minimum éjfélig, de sokszor hajnali 3-ig, 4-ig is. Másnap ugyanez, majd megint, és így tovább 6 hónapon keresztül.

Boss no take me in car, me no work

Én jól éreztem magam a munkahelyemen, érdekes módon egyáltalán nem derogált, hogy ezt a munkát végzem, és a nagyon nagy forgalom, és nagy hajtás ellenére is szanatóriumban éreztem magam az iskolában töltött évek után.

A vendégekkel (zömében angol nyugdíjasok) jól kijöttem, a főnök is rendes volt, viszont a szakácsnővel egyszerűen nem találtam a közös hangot. Kezdetben nagyon kedves volt, de aztán 1-2 hét után elkezdett kötekedni minden vacakért. Azt a sótartót két centivel odébb tegyem, ne zörögjek a tányérokkal, ne úgy írjam az N betűt, mert nem tudja elolvasni a rendelést.

Először elnézően mosolyogtam. Aztán megpróbáltam az „egyik fülemen be, a másikon ki" - trükköt, de nem sokat segített. A közös nyelv hiánya is probléma volt. Én angolul beszéltem, illetve próbálkoztam egyéb európai nyelvekkel is, de ő egyiken sem tudott, csak az anyanyelvén és görögül. Én ennek ellenére megértettem mindig, hogy mit akar (a kontextusból azért ki lehet találni), de ő az istennek sem tudott vagy akart engem megérteni.

Egyszer leadtam a rendelést neki 2 fish and chips-re: le volt írva a rendelés, lassan, artikuláltan el is mondtam és még el is mutogattam, mit akarok, de nem akarta megérteni, majd kivonult a konyhából, mint egy sértődött királynő, és elkezdett panaszkodni rám a főnöknek. (Eközben a vendég persze várt, semmi baj.)

Másokkal azért viszonylag megértette magát, még angolul is. Egyszer fültanúja voltam, hogy a vendégeknek elmagyarázta, hogy el fog költözni, és hogy hogyan tervezi megoldani a munkába járást: me, daughter, grandson go other house, where is Lidl. Boss no take me in car, me no work.

Azzal is megpróbálkoztam, hogy görögül mondom neki a rendeléseket. (Ekkor még semmit nem tudtam görögül, csak előtte kinéztem egy nyelvkönyvből, hogy mit kell mondani). Erre elkezdett őrjöngeni, hogy miért görögül beszélek. Egy idő után már nem tudtam úgy bemenni a konyhába, hogy ne üvöltözzön valamiért.

Egyszer csengetett, hogy kész a kaja, bementem a konyhába, vettem volna el a pultról az ételt, erre ő elkezdte dobálni az evőeszközöket, tányérokat, és ordított, hogy hogyan lehetek annyira hülye, hogy nem látom, hogy még nincs kész a kaja.

Erre elsírtam magam, kirohantam a főnökhöz, aki a vendégekkel beszélgetett, és elhüppögtem nekik, hogy ezt nem tudom elviselni. A vendégek próbáltak vigasztalni, a főnök meg hazaküldött azzal, hogy másnap, amikor még nincs bent a szakácsnő, menjek be beszélgetni.

Be is mentem, és a legnagyobb meglepetésemre a főnök elmondta, hogy mennyire bántja ez a dolog, és ha nem lenne ez a hárpia ilyen bitang jó szakács, akkor kirúgná, én meg maradhatnék. Én meg persze értettem, hogy béna pincért könnyebb találni, mint jó szakácsot, így elkértem a pénzem, kifizetett, kisétáltam és soha többé nem mentem vissza.

Irány a szálloda!

Néhány nap pihenés után elkezdtem munkát keresni, és megint találtam egy napon belül, ezúttal egy szállodában. Az első munkanap kezdetén az étteremvezető elmagyarázta a feladatomat (asztalok letakarítása), majd munkába is álltam.

Már vagy 5 perce tébláboltam a placcon, mikor hívatott a szállodaigazgató. Megkérdezte, hogy nincs-e kedvem a recepción dolgozni. Ezúttal őszintén bevallottam, hogy életemben nem láttam még recepciót belülről. Nem baj, majd beletanulok. Egy kétszáz szobás szálloda esetén a főszezonban ez azért nem bizonyult olyan könnyűnek.

Kb. egy hónap telt el, mire nagyjából belerázódtam a munkába, amikor a volt munkahelyem egyik törzsvendége felhívott, hogy a másik kedvenc helyén pincért keresnek, és mivel nem tudják, hogy van-e munkám, beajánlottak.

„GOOOOOOOOOOOOOOAL!!!!!!! YESSS!!!!"

A sörözőt már vendégként ismertem, így megbeszéltem a főnökkel, hogyha a szállodában szabadnapom lesz, bemegyek majd próbanapra. Itt aztán tényleg nem volt valami bonyolult a munka, csak sok, és magasabb fizetést is ajánlottak, mint a hotelben, így megint váltottam, és a szezon végéig már ott is maradtam.

A hely egy sportbár volt, így itt követtem végig az olimpiát és az angol bajnokságot. Párszor majdnem szívrohamot kaptam, amikor egy fontos meccs során az angol drukkerekkel tele lévő kocsma egy emberként kiáltotta, hogy: „GOOOOOOOOOOOOOOAL!!!!!!! YESSS!!!! YESSS!!!!! GOOOOOOOOOOOOOOOOOOAAAAAALLL!!!!!!!", de egyébként semmi érdekes nem történt.

Az itteni törzsközönség és a volt munkahelyem vendégei nagyjából egy közös halmaz, ők mesélték el, hogy miután elmentem, hetekig bojkottálták az éttermet, úgyhogy a főnököm végül kirúgta a szakácsnőt.

A sors úgy hozta, hogy ezután pont a sörözőmmel szemközti kisboltban kezdett el dolgozni. Minden nap a bolt előtt üldögélt, nézett, ahogy dolgozom, én is láttam őt, de egyszer sem köszöntünk egymásnak.

Így szépen sumákolva aztán megértem a szezon végét. Az üdülőhely, ahol éltünk, kiürült, bezártak a helyek, és amikor végül mi is eljöttünk onnan, olyan volt, mint egy szellemváros. A távozásunk előtt azonban még néhányszor megfürödtünk a lakásunktól 5 percre lévő tengerben, ha már 7 hónap alatt nem volt időnk sem erre, sem egyebekre.

A fizetésekről nem írtam, de annyit elárulhatok, hogy egy akkora összeget tettünk félre, hogy Ciprusról egyenesen egy kéthónapos egzotikus nyaralásra mentünk, azóta meg üldögélünk Olaszországban a napellenző alatt.

Újra Olaszország

El akartunk kezdeni egy pizzaszakács-tanfolyamot, de a bürokrácia malmai itt is nagyon lassan őrölnek: vegyük alapnak a magyar tempót, és adjunk hozzá egy nagy adag mediterrán nyugit. Csaknem 3 hónapja azt hallgatjuk, hogy majd jövő héten, vagy majd holnap elkezdhetjük, de bocs, most mégsem tudjuk elkezdeni, mert szieszta van, hiányzik egy engedély, stb.

Ezen idő alatt jó alaposan átrágtuk a Cipruson szerzett tapasztalatainkat, úgy döntöttünk, hogy nem megyünk vissza, az utóbbi hetek eseményei pedig csak megerősítettek ebben.

A következő helyszín, ahol szerencsét próbálunk, az Skócia lesz, a napokban fogjuk megvenni a repülőjegyet, munkák, szállásunk még nincs. Csak reménykedni tudunk, mert már sok helyre jelentkeztünk online, és már biztató válaszokat is kaptunk. Az első időben megint vendéglátós munkákkal fogunk próbálkozni, aztán később remélhetőleg összejön valami olyan, amihez értek is.

A külföldön töltött elmúlt másfél év alatt csak annyit bántam meg, hogy már nem indultam el korábban. Most persze félek megint elindulni az ismeretlenbe, és megint elölről kezdeni mindent. Már nem vagyunk annyira fiatalok, szeretnénk már megállapodni. Frusztrált is vagyok, hogy itt ülünk a szülői házban, és hónapok óta csak a hajók zúgását hallgatjuk, és azt nézzük, hogy hogyan nőnek a citromok."

(A képek illusztrációk.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Olaszország Ciprus

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr255235368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.04.20. 07:45:51

Érdekes volt. :)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.20. 07:46:08

Elsõ bekezdésig jutottam, bocsánat. Ezen a mázon majd más átrágja magát. A hangulatfestés egy dolog, de ez egy ordas Tiffany 1000x-esen nagyítva. A tenger sohasem tükörsima. Olyat csak medence tud, kérem.

orange85 2013.04.20. 07:53:52

@Kellemes Zérókomponista: jah,festői leírás szó se róla.akkor a lényeg annyi hogy ne menjünk olaszba?a helyi nyelvtudás hiánya plusz az ismert nagy munkanélküliség azt dobta ki hogy baromi szép olaszba de a munkahelyet még a nagy szerelem sem képes megteremteni?pihend ki magad kedves poszter és újult erővel vágjatok bele!sok sikert!

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.04.20. 07:54:04

Én is csak azt sajnálom, hogy nem jöttem ki 10 évvel korábban...

frdavid7 2013.04.20. 07:55:45

Skóciában biztos találtok munkát, ismerősöm elmondta hogy nyelvtudással ez nem okoz problémát. A fizetésből jól meg lehet élni.
Dél Olaszország munkanélküliségi problémáját én is tapasztaltam, nekem sem sikerült ott elhelyezkedni, mivel a helyiek se tudnak. Hiába van jó szakmám.
A bürokrácia ugyanaz ott is mint itt.
Az északi részt viszont nem értem. Az 1200 euro fizetés valóban karcsú - ez az átlag alatt van északon -, de a szállás irreálisan sok. Bármely keresőben nézve 400 euro-tól már lakást tudsz bérelni, persze nem a belvárosban. Véleményem szerint aki tud spórolni, az az olasz fizetésből is félre tud rakni. Persze így nincs dolce vita..., de szerintem még mindig élhetőbb mint Mo.
Sok sikert Skóciához, de a vége úgyis Olaszország lesz! :)

NIKI LAURA 2013.04.20. 07:56:50

Állandó dilemma volt nekem is az életben(na nem az ingyen disznóhús,szombaton..)hogy vajon melyik a jobb,melyik kell nekem:

-déli meleg helyen ,napsütés, mediterán élet,kaják,levegő,élővilág,illatok....de csóresz módon.

-Északi,de legalább is hideg helyen,akár halt pucolni,vagy Calgary-ban -40 fokban olaj hályhával 2h melegíteni a csillagmotort felszállás előtt,.mindig fázni,betegeskedni(itt fáj,ott fáj,fázik),begubózva netezni a konténer lakásban,de jól keresni!!

Mit ér a pénz,ha nem tudom felélni jó körülmények között?

LyukasBogrács 2013.04.20. 07:59:18

Én tudom a megoldást! Vegyetek egy tengerparti villát, mellé egy-két lakást és adjátok ki.

DieNanny CH 2013.04.20. 08:03:34

Még nem olvastam a posztot, csak a kép miatt írok. De vágyom ilyen időre! Itt ma elkezdett szakadni a hó... :-(((

Din Serpahis 2013.04.20. 08:05:30

A csaj stílusa szerintem nem rossz. Érdekes volt legalábbis végigolvasni, sokkal inkább ez mint a tegnapi nyávogás.

Viszont túl sok hosszútávú tervet itt sem tudtam felfedezni: vendéglátózunk pár hónapig - elverjük a pénzt, dolce vita - vendéglátózgatunk pár hónapig... hát ez egy ideig jó lehet, de nem vagyok biztos benne, hogy hosszútávon is ok.

kutya vacsorája 2013.04.20. 08:06:16

nem rossz élet. jó írás.
én mondjuk óvatosabb duhaj vagyok, inkább félretettem volna egy kis olasz ingatlanravaló pénzt, mint hogy elpacsáljam. egy délolasz garzont ki lehet adni szeznban turistáknak, és tényleg marad a citromnézés. de szívük joga tombolni, megérdemelték. a ciprusi némbert pedig jó hogy kirúgta a tulajdonos.

kutya vacsorája 2013.04.20. 08:11:25

@Din Serpahis: pedagógusnak lenni magyar kisvárosban zéró fizetésért - ez volna a hosszú távú cél?
sokan elfelejtik, hogy a posztolóknak csak egy kis százaléka indult el kalandvágyból. a legtöbbjüket, ezt a lányt is, a kényszer vitte. szégyen, hogy nem fizetjük meg a tanárokat (ápolónőket, tűzoltókat stb.), miközben a semmirekellő politikusok...

nyuszigonosz 2013.04.20. 08:13:18

Végeredményben egy jó poszt. Az elején ugyan nagyon sok a cukormáz, (féltem már, hogy az egész poszt ilyen lesz) de hát Dél-Olaszország az tényleg szép.

Sok sikert Skóciában!

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.04.20. 08:26:49

tetszett
jo kis olvasni való volt a reggeli kv mellé :)
sok sikert az életben

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.20. 08:29:09

mondjuk arra nem jöttem rá, mitől agro a dolce vita....

2013.04.20. 08:30:12

Hé, tök jó poszt, tök jó hozzáállás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.04.20. 08:38:00

Többször megkaptam már különböző fórumokon hogy a kivándorlók olyanok mint a süllyedő hajóról menekülő patkányok.
Az ilyen posztok alapján én úgy látom inkább a matrózok hagyják ott azt a hajót.

Din Serpahis 2013.04.20. 08:42:11

@kutya vacsorája: Nyilván nem. De ha én máról holnapra élnék itthon, nem mennék ki csak azért, hogy ugyanezt folytassam valamivel melegebb környezetben.

A saját példámat tudom hozni, amikor elkezdtem külföldön melót keresni, nekem is felajánlottak egy állást Bolognában. Osztottam szoroztam, és rájöttem, hogy rohadtul nem érné meg, mert informatikusként, kb ugyanannyit tudnék megtakarítani mint itthon. Akkor meg minek?

Nyilván tanárként macerásabb az előremutató lehetőségeket megtalálni, de nem lehetetlen. Az én feleségem is tanár, aztán most ausztriában dolgozik évi 40k euroért..

LyukasBogrács 2013.04.20. 08:46:33

@diggerdriver:
Pedig milyen jó lenne, ha maga a kapitány ugrana a habok közé a tisztjeivel kézenfogva...

Mrs. Clayton 2013.04.20. 08:52:49

@Babette_: mer' a ker'be terem a citrom

azt egyébként mondták már, h a ny-európai villanyszerelő voltam de van két házam 3 kocsim és brazíliába járunk nyaralni, az a gyerekeknek már elérhetetlen, nincs és nem is lesz soha többet
angliában is ugyanez van, míg a papa ha ügyvéd volt, akkor london legjobb részén volt a ház, a család divatos ruhában járt, jó helyeken nyaralt, a lányának/fiának hiába is lenne olyan jó hivatása, nem fog se a legjobb helyen lakni, se exkluzív étteremben enni, se posh ruhákat hordani, mert ez a rendszer épp most dől be

pamut 2013.04.20. 09:06:08

Érdekelne annak a polgármesternek a neve, amelyik ezt mondta:
"Én például mondtam a sofőrömnek, hogy amikor cseréli a szolgálati autóm abroncsait, olcsóbbakat vegyen."

Olaszország csakugyan gyönyörű, tenger, meleg, buli, dolca vita, de véglegesre én nem mennék oda. Nem is magam miatt, hanem a gyerekek miatt. Szép lassú lecsúszás vár az országra, valahogy az az ország nagyon nem kerek. El- (szét)szakadási törekvések, vagy 10 évig egy Berlusconit tart a hatalomban az olasz nép, most meg egy másik bohócra szavaztak, ezeket nem lehet megúszni következmények nélkül, látjuk mi is micsoda károkat okoznak az országnak a dilettáns vezetők. És itt ráadásnak a maffia kiirthatatlan része a gazdaságnak. Nagyon gazdag ország, még pár évtizedig jó (bár egyre kevésbé jó) lesz ott élni, de aki oda szül gyerekeket, az a gyerekeivel szúr ki. Lassú lecsúszás, leértékelődés vár az országra. Persze ez igaz Magyarországra is, meg az összes déli országra, a görögökre és portugálokra még inkább.

NIKI LAURA 2013.04.20. 09:18:33

@pamut: Egyre inkább az körvonalazódik ,hogy Europát el kell felejteni,az elkövetkezendő 20 évre.
Hogy utána mi lesz?
Ki tudja..
Ezért kell ezeket a qva kölköket az felé presszionálni,hogy tanulják az angolt.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.04.20. 09:23:30

Szerintem jó kis irás volt ez. Tetszett! Szivesen olvasnám majd a folytatást is.

pamut 2013.04.20. 09:24:18

Ez a százezredik egy rugóra járó vendéglátós sztori amit hallok, azaz hogy "Volt egy főnököm / kollégám aki megkeserítette az életem". Ez ismét megerősített abban, hogy a vendéglátás nem pálya.

Saját tapasztalatom is van, hébe-hóba régebben én is próbálkoztam ezzel. Volt egyszer egy próba-munkanapom, ahol hasonló sztorim volt: a főpincércsaj eleinte teljesen jó fej, nyitott, barátkozó volt velem, aztán úgy a műszak felétől hirtelen mintha kicserélték volna, teljesen ellenséges lett, mindenbe belekötött, és a legapróbb hibámra is olyan "sértett grófnő" pofát vágott, meg mersztette a szemeit, mintha épp a gyerekét belezném ki, egyszóval átment nagyon hülye picsába. Pocsék érzés a kiszolgáltatottság hogy az ilyen munkatársak meg tudják keseríteni az életed, nem tudsz mit tenni, semmi sem hat, a másik láthatóan ki akar utálni, és meg is teszi. A békítő próbálkozások különösen megalázóak amikor visszautasítják, illetve amikor rákérdezel hogy egyáltalán mégis mi baja van veled, mondja meg aztán csak megoldjuk, de erre még gyilkosabb pillantásokat kap az ember. Ma sem tudom miért váltott így az a csaj, a legvalószínűbb, hogy a nap közepén rájött, hogy jól dolgozom, és ha nem kezd el fúrni akkor maradok is, és tulajdonképpen nem csíp engem annyira, inkább mást akar maga mellé, szóval kifúr. Mindegy is, az ilyen végtelenül kisszerű, kispolgári szarrágások teljesen el tudják venni az ember kedvét, és ahogy elnézem ez nem ritkaság a vendéglátásban.

Illetve nem pincérnek kell lenni, hanem főnöknek/tulajnak, ami persze nem megy könnyen, de attól kezdve nem kell megélni az ilyen szarságokat, cserébe más típusú stresszt kap az ember a nyakába.

Len.Mag 2013.04.20. 09:26:32

@diggerdriver: A példádnál maradva: De a matózok többsége nem egyszerűen kiugrál a hajóból , ha zátonyra futott, hanem amikor már a fejét lepi el a víz a fedélközben, akkor kiúszik a lyukakon :S És még utána elég sok idő, mire a felszínre tud úszni levegőért...

A poszt nagyon élvezetes, kicsit úgy éreztem, ott vagyok. :)

Len.Mag 2013.04.20. 09:31:45

@Len.Mag: Igen írhatna valaki multinál, vagy közoktatási intézményben, vagy fodrászszalonban játszódó "megkeseríti a kollégám az életem"sztorit!
Ne haragudj, de ilyen mindenhol van.

Len.Mag 2013.04.20. 09:32:51

@Len.Mag: Ezt nem értem, miért így jelent meg, biztos vagyok benne, hogy Pamut hsz-a alatt kattintottam...

pamut 2013.04.20. 09:33:41

@ChristineK: Igen, nekem is bejött a poszt. Azt a ritka élményt nyújtja, amikor valaki láthatóan nem akar egy nagyon jó, ütős írást összehozni, nem akar világmegváltani, csak teljesen spontán leírja ahogy jön neki, és az egész mégis finoman becsúszik az ember bőre alá.

@NIKI LAURA: Hát ha egész Európa nem is, de a déli része valóban felejtős. Észak viszont keményen állja a sarat. Szerintem idővel az északiak megunják a déliek pesztrálását (amiért cserébe átkokat és gyalázkodást kapnak) és reménytelenül versenyképtelen mentalitását, és szép finoman kiteszik őket. Túl nagy holtteher vagyunk mi az északiakon. Ez nekünk magyaroknak is nagy koppanás lesz, szóval nagyon szomorú ezt leírni. Szép álom az egyesült Európa, nekem is bejön, de be kell látni a lusta, ám sérelmeiket örökké megőrző, az együttműködést nem is akaró, nem is tudó déliek egyszerűen nem alkalmasak erre. A gyerekeknek a német vagy angol nyelvet javaslom.

Amarante 2013.04.20. 09:35:20

Nekem tetszett a poszt:)szepen van megirva,olvasmanyos.gratula a kitartasodhoz es sok sikert a skotoknal!

pamut 2013.04.20. 09:38:25

@Len.Mag: Nyilván van máshol is. Az én tapasztalatom az, hogy a vendéglátásra ez sokkal jellemzőbb mint másra.

Len.Mag 2013.04.20. 10:00:53

Egyébként a családi vállalkozásos modellt nem kell lehúzni, mert tud jól működni. Tehát az, hogy valaki "csak besegít" a családi bizniszbe, simán jelentheti azt, hogy dolgozik rendesen, és az üzlet még őt is el tudja tartani, így mindenki jól jár.
Talán a magyar "a főnök felvette az utokahúgát körmöt reszelni meg telefonon csevegni" mentalitás után ezt nehéz elképzelni? :))

Muscari 2013.04.20. 10:11:37

Hat ez nagyon jo kis poszt volt igy a reggeli melle. En is el tudnek uldogelni a citromfak alatt, nem mondom, de valamiert megis ugy alakult, h itt Londonban lesem, hogy mikor bukkan elo egy-egy kosza napsugar a felhok mogul. Most epp igen, ugyhogy megprobalam majd kihasznalni.
Btw, idojaras. Nem akarok veszmadarkodni, de szerintem az olasz fiu nehezen fogja birni Skociat. Az osszes olasz es spanyol ismerosom szenved az idojarastol, elsosorban a napfeny hianyatol, tobben emiatt mar haza is mentek, mert total depressziosak lettek. Azert kivanom, hogy ne igy legyen, de nem tudom, Skocia mennyire hosszu tavu terv.
Mindenesetre sok sikert!
Es most megyek dolgozni.

dr. pretender 2013.04.20. 10:14:32

ezt a "nem írtunk papírt, mert itt nem szokás" témát úgy kell érteni, hogy feketén dolgozott a posztíró? :(

tanato 2013.04.20. 10:15:36

@Len.Mag: Pontosan,nagyon is jó ha a család tudja alkalmazni a rokont,ezáltal ő nem terheli a közös munkanélküli kasszát.Persze ha egy lusta tehetségtelen ember,akkor nem jó hogy elveszi egy szorgalmas elől a helyet,de ilyenkor ezt érzékeli a cégvezető családfő is.A gond akkor van a főnök felvette az unokahúgát típusnál ha a főnök nem a saját cége pénzét adja oda neki hanem közpénzeket,ez már nepotizmus.

kutya vacsorája 2013.04.20. 10:21:19

@Din Serpahis: nehéz ez, persze. (írtam is, hogy én valszeg ottani ingatlanra harpagonoznék, hogy majd ki lehessen adni.) de az élet fontos része a környezet, nekem pl.csiliószor fontosabb mint a megtakarítás, mert, ahogy egy zsidó mondás tartja, a halotti leplen nincsen zseb. és vajon van-e szebb környezet/kedvesebb népek a délolasznál? azoknak, akik szerint giccses volt a bevezető: nem volt az. pontos volt.

Thor vagyok 2013.04.20. 10:30:58

@pamut: Irodai adminisztrációban mégjellemzőbb és kifinomultabban gonoszkodós.

Thor vagyok 2013.04.20. 10:32:27

@Kellemes Zérókomponista: Ezt elkapkodtad. A poszt jó, tükörsima tengert meg láttam én is akárhányszor, bármily valószínűtlen. Pont a Földközi van helyenként úgy beszorítva, hogy meg se löttyen.

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.20. 10:51:31

Oké, leírom a posztot pár sorban csak a karriert és a fizetést vizsgálva.

A posztból kiderül, hogy tanár vagy és van egy OKJ-d. Mindkettő a legalantasabb dolog, amiknek piaci értéke nincsen. A tanár szakra azok mennek, akiket nem vettek fel normális szakra, OKJ-ra szintén.

"otthon tanár voltam, és hogyan kaptam egyre több munkáért egyre kevesebb pénzt"
nyáron 3 hónap fizetett szabi, év közben elvagyunk a diákokkal és kicsit beszélgetünk idegen nyelven, munka nem túl sok, fizetés kevés

kimész az olasz barátoddal, 3 hónap pihenés, mert nincs munka, közben eltart az olasz család

segítséggel elmész rabszolgának (mert ugye sok mindenhez nem értesz) Ciprusra feketén ("de semmi papírt nem írtunk alá, mert az ott nincs szokásban.") és próbálod pozitívan feltüntetni, hogy éjjel-nappal dolgozni kell, de te aztán jól végzed a fekete munkát ("második munkanapomon elkezdtem magamtól feltölteni az asztali patikát"). Ez igen!

ezután dolgozol kisboltban, meg máshol pincérként

sok pénzt félretettetek, ami becsülendő, de rögtön el is vertétek ("akkora összeget tettünk félre, hogy Ciprusról egyenesen egy kéthónapos egzotikus nyaralásra mentünk, azóta meg üldögélünk Olaszországban a napellenző alatt.")

3 hónapja megint a szülői házban éltek arra várva, hogy elindul a tanfolyam, ezután írod, hogy Skóciába akartok menni, már megint "szerencsét próbálni".

Mi lenne, ha végre megtanulnátok valami értelmes és használható dolgot és abban dolgoznátok? Ez egyikőtöknek sem jutott eszébe? 1-2 év alatt simán ki lehet tanulni egy középfokú hiányszakmát, amiben simán el lehet helyezkedni, közben pedig nyelvet lehetne tanulni, ahová menni akartok, részidőben pedig dolgozni valamit.

Az pedig furcsa, hogy tényleg az egész olasz faluban nem lehetett munkát találni a fiataloknak, akik egész nap otthon döglöttek. Miért nem segítettek a szülők munkájába? Vagy menték el külföldre, ahogy ti is? Esetleg tanultak valamit?

Sapira Lili 2013.04.20. 10:53:30

Nekem nagyon tetszik ez a blog és redszeresen olvasom és megosztom a facebook-on is. Én 25 éve élek és nagyon élethü ez a beszámoló a migráció mindennapjairól. Elöször olvastam arról is, milyen munkahelyi konfliktusokkal kell megküzdeni a bevándorlóknak. Én részemröl ezt úgy oldottam meg - kb. 10 évi "tapasztalatszerzés" után-, hogy ezt választottam hivatásnak: a munahelyi konfliktusok és a kommunikációs konfliktusok megoldási stratégiáit migránsok és nök számára.
Akli pedig azt írta, hogy ezek a problémák mindenütt elöfordulnak, annak részben igazat adok. Igen a munka világában rengeteg konfliktus van, amelyek még nehezebbn kezelhetök, ha NEM az ANYANYELVI KULTURÁBAN és NEM AZ ANYANYELVEDEN kell megoldanod öket.

Sapira Lili 2013.04.20. 10:55:10

Bocsánat, kimaradt a hely: Bécsben élek 25 éve.

Len.Mag 2013.04.20. 11:01:28

@Tökfőzelék: Kedves Tökfőzelék, kívánom, hogy a gyermekeidet is olyanok tanítsák, akiket nem vettek fel "normális" szakra. Tovább képtelen voltam olvasni a hozzászólásodat, lesújtó a hozzáállásod!

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.20. 11:05:37

@Tökfőzelék:
"3 hónap szabi"

az iskolának június közepén van vége, a tanárok dolgoznak még legalább június végig, július közepéig, és már augusztus közepén kezdenek.
nincs több szabijuk, mint bárkinek.
tanítási időszakban nem ki.

a többi dolgod meg no comment.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.20. 11:23:21

Nagyon jó poszt, tele életszerű képekkel! Gratula!

Érdemes tudatosan írni arról, hogy mi a belső motivációnk, esetleg a saját "elegem van" érzésünk az otthoni életpályával.

Azt is fontosnak tartom, hogy ebben a cikkben is mindkét emigráns életszakasz helyet kap.

Kezdetben beleszeretünk a kulturális másságokba és olyan szakasz is van amikor tömegével találunk irritáló eltéréseket.

Nagyon olvasmányos, életenergiával teli írás!

Köszönöm!

orange85 2013.04.20. 11:28:41

@Tökfőzelék: "A posztból kiderül, hogy tanár vagy és van egy OKJ-d. Mindkettő a legalantasabb dolog, amiknek piaci értéke nincsen. A tanár szakra azok mennek, akiket nem vettek fel normális szakra, OKJ-ra szintén."

Az OKJ-t aláírom,tényleg igazad lehet, a tanári megjegyzésért pedig a jó édes kurva anyádat!azt hogy a tanárokra nincs szükség az minden képzeleten túli.téged ki tanított írni,számolni vagy csak arra hogy normális ember legyél?igaz,bocs,nem lettél.de ez nem csak az általad lenézett tanárok hibája,a te hibád meg a szüleidé te korlátolt jószág!

Egon Krenz 2013.04.20. 11:41:39

@orange85: Az anyázásért gigalike, én is csatlakozom rögtön.

@Babette_: Örülök, hogy vannak még jó érzésű emberek, akiknek szemet szúr egy ilyen szenny.

@Tökfőzelék: Tehát csatlakoznék én is @orange85: kommüntelőhöz: A kurva édes anyádat te buzi. A magadfajta gyökerek miatt tart ott az ország, ahol, akik még az sem fogják fel húgyagyukkal, hogy az oktatás minden nép fejlődésének kulcsa.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.20. 11:46:34

Hát Tökfőzelék családjában, rokonságában sincs egy pedagógus sem, sebaj, mindenki írhat hülyeséget (faszkorbács azért megy), ellenben nagyon frappánsan megfogta a realista oldalát a történetnek. Én úgy érzem erre az aspektusra is szükség van. Nem csak romantika az élet.

orange85 2013.04.20. 11:56:41

@Kellemes Zérókomponista: nem kell hozzá apucinak tanárnak lenni hogy vki ki tudja jelenteni hogy a tanári szakma fos.persze van olyan szakos tanár amivel dunát lehetne rekeszteni,de a kettő nem ugyanaz.mindenki ezt a hiányszakmát válasszunk+ legyen mindenki mérnök vagy jogász vagy programozó.
azt aki azt meri mondani hogy az a személy/személyek aki nagyban hozzájárulnak ahhoz hogy az érdeklődési körének megfelelő szakterületet találjon az ember vagy ehhez hozzásegítse az hihetetlen buta.
mai bsc-s mérnöki vagy agárdiplomás kis taknyok két számot nem tudnak összeadni és meg matek szakon 4 félév statisztikát húztam le de verik a mellüket hogy igen,ők aztán tudnak konstruktívan gondolkodni és számolni.jah,tudnak.faszkorbács megy de legszivesebben árokba lőném ezeket az agyatlan tetveket.ennyi,lehiggadtam.

goAUS 2013.04.20. 12:00:38

A posztírónak grat, nagyon jó írás!

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.20. 12:00:51

@Egon Krenz:
ez egy általános urban legend, és engem idegesít.

azt viszont nem értem, hogy az értelmes mondatomból ki lopta ki a felét: "tanítási időszakban nem ki." tán a kva blgmtr?

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.20. 12:09:19

@Len.Mag: az enyémet nem fogják ilyenek tanítani, mert én normális szakmában dolgozom és magániskolába fogom adni őket

@Babette_: hasonlítsd össze más munkahelyekkel, hogy mennyit kell dolgoznia egy tanárnak és milyen intenzitásban, milyen felügyelet mellett és milyen eredményességgel.

30 éves könyvekből ismételgetni arany és mikszáth 100 évvel ezelőtt leírt hülyeségeit 40 éven át? Keménynek hangzik. Másodfokú egyenleteket és törtek összeadását tanítani, amikor ezt minden értelmesebb magyar ember meg tudja csinálni? A történészek által összehazudott dolgokat ismételgetjük 40 éven keresztül? (Amikor a Gergely naptárat is többször átírták és régen nem is számolták a szökőéveket). Magyarázni magyar kiejtéssel angolul, hogy mi a különbség a past perfect és a past simple között? Úgy nyelvet tanítani, hogy előtte nem is voltunk az adott nyelv országában?

Bizony, ez a magyar oktatás manapság. A tanárság sokszor egy kibúvó arra, hogy először érettségi után még ne kelljen elmenni dolgozni, aztán pedig keveset kelljen dolgozni rossz minőségben.
Ezt bárki meg tudja csinálni, mindig is így volt, eltekintve egy elenyésző kisebbséget (<3-5%).

Taxomükke (UK) 2013.04.20. 12:09:43

@diggerdriver: Én annak örülnék, ha a kapitány meg a tisztek hagynák ott.
Akkor a matrózok visszaóvakodhatnának, és lehetne normális hajó megint.
Ja, a régi kapitányok sem kellenek...

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.20. 12:11:01

@Tökfőzelék: eltekintve egy elenyésző kisebbségtől.

miegysmàs 2013.04.20. 12:13:01

Sok sikert, es szerencset a tovabbiakban a poszt irojanak,jo iras volt,en is kivancsi vagyok a folytatasra.

A tökfözelek meg eddig sem volt a kedvencem,de most megjobban elment a kedvem töle.

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.20. 12:14:37

@orange85: nem értem azt, amit írtál. Hiányoznak a vesszők, kevered a többesszámot és az egyesszámot, nem tudsz érthetően fogalmazni. Látszik, hogy te is a mai magyar oktatásban nőttél fel.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.20. 12:15:04

@Tökfőzelék:
butaságokat írsz....
- Mikszáth hülyeségei?
- másodfokú egyenletet mindenki tudja?
- magyar akcentussal nyelvtant tanítani?
- történelemtanítás?
- nyelvoktatás?

én szerintem te provokálsz, nem szoktál ilyen blődségeket írni..

Egon Krenz 2013.04.20. 12:15:35

@Tökfőzelék: A másodfokú egyenletet azért tudja minden értelmesebb magyar megcsinálni mert folyamatosan tanítják és nem olyan sudribunkók mint te, akinek egy Ady vagy Mikszáth snassz.

Barom.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.20. 12:16:04

@Taxomükke: nem is tudom, melyik országról írta max a minap, hogy választások után az előző gárdát bevágják a kóterba...

Len.Mag 2013.04.20. 12:21:37

@Tökfőzelék: Csakhogy ezzel a felfogással a társadalmi szakadékot szélesítenéd: azokat az embereket, akiket ennyire lenézel, mert mondjuk nem magániskolába jártak, és nem jutottak be a presztízsszakokra, még arra is kárhoztatsz, hogy becsületes, szorgalmas munkával SE kaphassanak társadalmi megbecsültséget (és ezt kifejező, méltó, normális munkabért). Így persze, hogy olyanok gyűjtőhelyévé válik ez a szakba, akiknek nincs más választásuk, jobb lehetőségük.
De a te felfogásod csak rögzíti ezt az állpotot.

Len.Mag 2013.04.20. 12:25:01

@Len.Mag: szakma, természetesen
De nem szoktam az elgépeléseimet javítgatni, mert van belőlük elég. Csak meg szeretném előzni, hogy - mint a minap - értelmes érvek híján a helyesírásomba kössenek bele.

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.20. 12:34:35

@Egon Krenz: szövegértés 1-es.

"akik még az sem fogják fel húgyagyukkal, hogy az oktatás minden nép fejlődésének kulcsa. "
Ilyet nem írtam, hogy nem a kulcsa, TE FASZ.

"A másodfokú egyenletet azért tudja minden értelmesebb magyar megcsinálni mert folyamatosan tanítják"
A mondat első felét nem tudom, miért írtad, mert én csak azt írtam, hogy ez nem egy teljesítmény, bármelyik értelmesebb ember meg tudja csinálni.

"és nem olyan sudribunkók mint te, akinek egy Ady vagy Mikszáth snassz."
Teljes mértékben leszarom, hogy minek hívsz, ha sokat keresek és boldog életem van. Azt is leszarom, hogy mit írt ady meg mikszáth 100 évvel ezelőtt. Szavakat én is össze tudok dobálni, aztán meg bullshitelek, hogy hogy is gondoltam és mit látok mögé. Ebből viszont nem lesz pénz, amiből enni tudunk.

Ed-die 2013.04.20. 12:36:30

@Tökfőzelék: Kedves Tökfőzelék! Köszönöm a tanárokról írt kedves gondolataidat. Nekem jelenleg már csak az államvizsgám van hátra, és júliusba átveszem a TANÁRI diplomámat. Hát akkor lássuk, hogy mennyire csak ide vettek fel, és mennyire lógatom a lábam:

Klasszika-filológia BA-t végeztem (biztos tudod, hogy ez mit takar), történelem minorral. Ezután jelentkeztem MA-ra. Olyan szinten csak a tanárira vettek fel, hogy mellette még a töri MA-ra és a klasszika-filológia MA-ra is, csak a tanárit jelöltem első helyen... Ha az egyetem mellett nem kellene folyamatosan dolgoznom, akkor még a klasszfilót is elvégeztem volna. Szóval, latin-történelem szakos tanár leszek, a héten tartottam az utolsó órámat a féléves tanítási gyakorlatomon. Éjjel 1-2-ig lógattam a lábamat, hogy aztán 5-kor keljek, hogy beérjek csengetésre... Szóval, egy budapesti, nagy hírű elitgimibe tartottam heti 6 órát: 3 latint, 3 törit.
Latinból a tankönyv szerint haladnak (a vezetőtanár által kijelölt anyagot kell leadni), erre a felkészülés egy-egy óra előtt 1-1,5 óra. Átolvasom én is a szöveget, ugyanazzal a metodikával fordítom le, mint ők, az ő gondolkodásukkal teszem át a nyers fordítást érthetővé. Jelölöm, hogy melyik igénél, főnévnél mire kérdezzek rá, milyen feladatot adjak ki (pl. adott igeidőből másikba tegye át). Az aktuális nyelvtani részről vázlatot írok, ami később a táblára is felkerül, példákat hozok rá, átgondolom, hogy mi az, amire rákérdezhetnek, nem lehet nekik világos - mindent a lehető legegyszerűbb, legvilágosabb módon kell elmondani. És hogy legyen még valami plusz, néha azért egy-egy tankönyvi feladaton kívül mást is adok (pl. keresztrejtvényt szerkesztek). És erre akkor egy-egy óra előtt min. 1 órát készülök.
Töriből faktos csoportot kaptam, azaz nekik még azt is el kell mondani, hogy melyik királynak bütykös az ujja... Ráadásul nem használnak tankönyvet (nincs is nekik, csak pdf-ben), nincs munkafüzetük, térképük, a forrásszövegeket - térképeket - ábrákat hand-outban kapják meg, amit ugye a kismanók állítanak össze. Egy töri órára 3-5 órát készülök. Párhuzamosan 4-5 könyvből teszem össze az anyagot (minden benne legyen, meglegyenek az összefüggések [a tankönyvekben tényanyag van benne, összefüggések csak minimálisak], felkészülve a "Miért?" kérdésekre), szedek össze képeket kivetítésre, ha van róla videó, akkor azt is, érdekességeket gyűjtök össze (sztorikat, olyan bulvárosan :) ), a legújabb régészeti kutatások eredményeit is elmondom. Ezenfelül csoportmunkára adok ki nekik feladatokat, amit szintén a kismanók állítanak össze és javítanak ki. És nem, nem sok ez a 3-5 óra! Először én is azt hittem, de a csoporttársaim is megerősítettek, hogy ők is ennyit készülnek... (Bár egy "mezei" középiskolában, ahol van tankönyv, stb. ott könnyebb dolgom lenne, nagyon max. 2 óra elég is lenne) A latin tanárnőm mondta, hogy mikor kezdő volt, ő is éjszakákat készült az óráira. A 3. éve ott tanító (magyar)tanárnő mondta, hogy neki még mindig szüksége van minden órája előtt egy-egy órára, hogy felkészüljön. Az asztalom mellett ülő nyugdíjas korú tanárnő minden órája előtt átnézi a könyvét és a jegyzeteit.
Azt mondom, hogy olyan 4-5 év, mire az ember belerázódik, és akkor már elég csak óránként fél óra készülés, ha az ember azért újít, aktualizál. Emellett a tanáriba látom, hogy azért adminisztráció is bőven van, pláne, ha osztályfőnökök. Van, hogy egy osztálykirándulást hónapokig szerveznek. Én egy kirándulást terveztem be, én is most kezdem szervezni (mert ezzel még adós vagyok nekik), és nem lesz könnyű menet. És persze a dolgozathoz a feladatok megírására, javítására is kell az idő. Én még a facebookon is játszok velük, szerepjátékot, így oda is oda kell figyelnem.
Szóval, ilyen láblógatás a tanári pálya. Még szerencse, hogy csak a hülyék választják.
Akinek a közelében nincs tanár, az ezeket nem tudhatja, nem lát bele a rendszerbe - így én is sokszor hallom, hogy mert bezzeg ezek nem csinálnak semmit. Jé. Tényleg.... Erről ennyit.

DieNanny CH 2013.04.20. 12:43:20

@Tökfőzelék:
" A tanár szakra azok mennek, akiket nem vettek fel normális szakra, OKJ-ra szintén.

"otthon tanár voltam, és hogyan kaptam egyre több munkáért egyre kevesebb pénzt"
nyáron 3 hónap fizetett szabi, év közben elvagyunk a diákokkal és kicsit beszélgetünk idegen nyelven, munka nem túl sok, fizetés kevés"

Mint óvodapedagógus, kikérem magamnak az általánosítást. Én azért mentem pedagógusi pályára, mert gyerekként utáltam az óvónőmet, és meg akartam mutatni, hogy ezt jobban is lehet csinálni.
Nincs 3 hónap szünet, és munkaidőben munka van, nem pedig "kicsi munkácska".

Ettől függetlenül tényleg tudok a te példádra hasonlító pedagógusról. Maria pedig majd elmondja, ő melyik csoportba tartozik.

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.20. 12:43:29

@Babette_: ezt a kommentet nem tudom értelmezni, szavak egymás után kérdőjellel.

@Len.Mag: így is szélesedik, mivel normális közoktatásból nagyon kevés esélye van az embernek magántanárok nélkül bejutni egy jó magyar egyetemi szakra.
És félreértesz. Azért nézem le a tanárokat, mert 90% feletti arányban semmilyen teljesítmény nincs mögöttük, sem az egyetem alatt, sem pedig utána. Először is könnyen felvesznek. Másodszor: bárhogy végzed a munkát, semmi sem kényszerít arra, hogy minőségi teljesítményt nyújts. Így te is elkezdesz tunyulni, mert nincs feletted kontroll.
A folyamatos fejlődés és megújulás pedig nyomaiban sem található meg a tanárok között, mivel nem érdekli őket az egész munkájuk, valószínűleg azon a címen, hogy úgysem rúgják ki őket, ha pedig jól csinálnák, akkor nem kapnának több fizetést. Szocializmus van. A petőfi meg az ady 40 év múlva is ugyanaz marad, az egyenletek is, meg a török vész is. Itt sem kell fejlődni.

macamuca [IHUN] 2013.04.20. 12:44:08

OKJ: Országos Képzési Jegyzék
Szakmák jegyzéke.
Valamikori szakmunkásképzésben, mostani szakképzésben tanított szakmák jegyzéke.
Anno 3 éves volt általános iskola után, utóbb 4 éves lett, merthogy 16 éves korig gyerekmunkának minősült (EU-s szabályozás...) a tanműhelyben végzett gyakorlati oktatás során végzett tevékenység (=munka...) is, és amit 3 éven keresztül gyakoroltak a tanműhelyben (jellemzően 1 hét suli-1 hét gyakorlati oktatás), azt nem akarták 1 évbe összesűríteni, így 2 éven keresztül van gyakorlati oktatás.
8 általános után minden tárgyból van képzés (=van töri, matek, irodalom, stb.), plusz adott szakmacsoporthoz (pld fémipar, ruhaipar, vendéglátás, stb) kapcsolódó általános (!!) szakmai tárgyak, 2 éven keresztül. A második 2 évben a választott konkrét szakma szaktárgyai vannak (más a szakácsnak és más a pincérnek), végül vizsga.
Adott szakmacsoporton belül a meglévő általános képzettséget beszámítják, így plusz képesítés szerezhető a másik konkrét szakma szaktárgyaiból történő vizsgázással. Eltérő szakmacsoport esetén mindent tanulni kell/mindenből vizsgázni kell, DE a közismereti tárgyakat már nem kell tanulni = van érvényes záróvizsga irodalomból, stb. Ezért lehetséges (jellemzően) felnőttképzésben újabb és újabb OKJ-s végzettséget szerezni, anélkül, hogy évekig járna suliba az egyén. A 6-8-10 hónapos képzéseken kizárólag szakmai órák vannak, töményen.
Ráépülő rendszerben lehet magasabb szakmai "fokozatot"/végzettséget szerezni, pld mestervizsga, technikusi képzés. Zömükhöz érettségi kell = újabb tanulás...

Amíg szükség van villanyszerelőre, szakácsra, fodrászra, ápolóra, stbstb, addig szükség van OKJ-s képzésre is.
Nem kellene tán ennyire lenézni és semmibe venni....

Más kérdés, hogy (mint mindenütt a képzésben) milyen szakmát választ valaki, arra milyen valós igény van. Mert pld bolti eladóval és hasonlókkal Dunát lehetne rekeszteni = felesleges időpazarlásnak tartom, de nem azért, mert alacsony színvonalú lenne, nem, hanem azért, mert képtelenség vele elhelyezkedni.

@Tökfőzelék:
"az enyémet nem fogják ilyenek tanítani, mert én normális szakmában dolgozom és magániskolába fogom adni őket"
És mondd, a magániskolában nem tanárok tanítanak véletlenül??? Vagy az ottani tanárokat a Tudományos Akadémiáról szerződtetik óraadó tanárnak?
A magániskola önmagában véve nem jelent minőségi oktatást.
Mo.-on sem, meg máshol sem.
Ha ennyire lenézed a tanárokat és az oktatást, akkor amúgy onnan is elhajtanak: adott tanmenetet követnek, melyet nem Te és a szülők állítanak össze. Ha elfogadod, oké, ha nem, vidd máshova a gyereket.
(ja, és járt magánsuliba a gyerekem, 1 év után kivettük, merthogy lófax volt, nem tanítás: angol szakon semmit nem haladtak egy év alatt. Ment nyelvsuliba (a normál nappali sulija mellett), 1 hónap múlva anyanyelvi tanárhoz került = ott tanultak/tanítottak, a magánsuliban meg időt töltöttek, takaros tandíjért...).

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.20. 12:44:44

@Len.Mag: "Csak meg szeretném előzni, hogy - mint a minap - értelmes érvek híján a helyesírásomba kössenek bele."

Akkor te értelmezd ezt a mondatot: "azt aki azt meri mondani hogy az a személy/személyek aki nagyban hozzájárulnak ahhoz hogy az érdeklődési körének megfelelő szakterületet találjon az ember vagy ehhez hozzásegítse az hihetetlen buta.".

orange85 2013.04.20. 12:46:05

@Tökfőzelék: mondom hogy buta vagy,jah,pár vessző kimaradt de hogy vki (neked:valaki) nem érti e nélkül a szöveget az tényleg sötét.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.20. 12:46:10

@Ed-die: tudom, hogy egy gondosan szerkesztett írást nagy prosztóság letörni egy parányi kis észrevétellel, de engem ez a JÚLIUSBA rettentően zavar. Nem is értem.

orange85 2013.04.20. 12:51:54

@Tökfőzelék: mi az a normális szakma amiben dolgozol és ilyen jól fizet hogy magániskolára telik majd?

orange85 2013.04.20. 12:54:44

@Kellemes Zérókomponista: egyszerűen elmaradt a szó vége.kész.

spangola 2013.04.20. 12:55:35

@DieNanny:

Nálunk száz ágra süt a nap, most ültettem el a muskátlikat erre a nyárra, nemsokára tesszük ki a 3 méter magas leandert az erkélyre!
A kép engem is nagyon megfogott, pedig csak illusztráció, nem tudom, hol találta Határátkelő, de az a teríték, azok a citromfák!
Gyönyörű!

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.20. 12:57:53

@orange85: szerintem meg kilóg a kapa a szájából. Én is szoktam lehagyni a végekről, de hónap-, országnévnél soha. Na mindegy.

Len.Mag 2013.04.20. 12:58:18

@Tökfőzelék: Ha nehezen vennének fel a tanári szakokra, végképp senki nem menne oda, mert még csak meg sem fizetik. És: igen, demotiváló, ha nem fizetnek meg, akkor sem ha jobban dolgozol. Ezért meg kell fordítani a logikádat:
Ha a tanári pálya egy jól fizetett szakma (itt lehet nevetni), akkor alternatívává válik a többi presztízs értékű szakma mellett, és azokat is vonzza, akiknek bár tehetségük és intíttatásuk van hozzá, de jelenleg az általad is felvázolt racionális okok miatt másfelé indulnak. Mivel megnő a jelentkezők létszáma és "minőségükben" is jobbak lesznek, lesz miből válogatni. Kialakulhat a verseny a szakmában, amelynek eredményeképpen a lusta megélhetési pedagógusok kihullhatnak.

Ed-die 2013.04.20. 12:58:47

@Kellemes Zérókomponista: :) Igen, miután kiment a szöveg, akkor vettem én is észre... :) JúliusbaN.

orange85 2013.04.20. 13:00:16

@Ed-die: abban teljesen igaza van hogy vannak iszonyatosan szar tanárok és igen a többség egyszerűen nem érdemli meg hogy tanítson.nem a bele fektetett munka a lényeg hanem a tudás a teljesítmény amit nyújtasz de ezt egy egész szakmára ráhúzni az ami az elképesztő direkt vesszők és pontok nélkül irtam feltételezem te tudod értelmezni

Len.Mag 2013.04.20. 13:01:24

@Len.Mag: Ezért nevetséges, amikor a pedagógusok ellen "kampányolnak" az emberek, mondván megérdemlik, hogy keveset keresnek, mert úgysem dolgoznak. Ezzel a társadalom maga alatt vágja a fát.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.20. 13:03:07

@Tökfőzelék: mondom, hogy te is értsd: butaságokat írtál.
két oldalban is tudnék reflektálni, de fölösleges, mert szerintem provokálsz.

orange85 2013.04.20. 13:04:02

@Kellemes Zérókomponista: oké,akkor adj kérlek egy listát, hogy te mikor szoktad elhagyni a szó végét, illetve azt is mondd el, hogy mely szavaknál elhagyható ugyan de egyben meg is bocsájtható.tényleg képesek vagyok ebbe belekötni?itt tartunk?persze, ápoljuk a magyar nyelvet, de ez nem több mint fölösleges kötözködés,nem vezet sehova.

macamuca [IHUN] 2013.04.20. 13:09:33

@Tökfőzelék:
És még valami: azt írod fentebb, hogy jó szakmád van, melynek jövedelméből kényelmesen megélsz családostól.
Oké.
Ha ez a jó szakma középfokú végzettséghez kötött (mert van ám olyan szakma, közpfokú végzettséggel, amivel szépen lehet keresni!), akkor a gyerekedet miért nem efelé (vagy más, hasonló szakma felé) "terelgeted"? Érvként ott lennél Te magad: "látod, apád is milyen szépen megél belőle!" És ezt egyáltalán nem gúnyként írom!
Merthogy a magánsulik nem szakképzők/szakközépiskolák, hanem jellemzően gimik = gyermekedet gimibe szánod? És utána? Felsőoktatás (főiskola/egyetem)? Mert ha így van, akkor kevés ám az, hogy simán ki tudod fizetni a tandíjat/egyebeket, tudás is kell a bekerüléshez (=felvételi a gimibe), ahhoz meg kell az a tudás is, amit lenézel: régi szerzők sorai, egyéb (szerinted elavult, szükségtelen, stb) ismeretanyag. Aztán ha bekerült a magánsuliba, ott is teljesíteni kell ám keményen, ha valóban tovább szeretne menni fősulira/egyetemre: a gimis jegyek meg a felvételi ponthatárok átlépése között igen szoros összefüggés van....

Szóval, nem értelek: lenézed azt a tudást, amit a gyereked fejébe szeretnél töltetni egy magánsuliban.
Kivéve, ha létezik magán-szakközépiskola/szakiskola, és oda szánod a gyereket. Ezesetben légyszi, írd meg, hol van ilyen suli. Tényleg nem kekecségből, de kíváncsi vagyok. Ilyenről még nem hallottam.

Ed-die 2013.04.20. 13:10:27

@Kellemes Zérókomponista: Köszönöm, de semmi sem lóg ki a számból. De örülök, hogy ezt feltételezted azután, hogy egy hosszú írásban egy betű lemaradt. Megnyugtatlak, tudom a különbséget a -ba és a -ban között, és ennek megfelelően szoktam használni is. Nem mindegy, hogy IN + acc. vagy IN+ abl.
Amúgy a kettőspont után nagy betűvel kezdünk, mert nem folytatólagosan írunk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.20. 13:12:02

egy szezonban felretenni 2 honapos egzotikus nyralasra valot?
es ha igaz, meg is tenni?
beszarok

orange85 2013.04.20. 13:14:31

@orange85: hoppácska, vagyTok,csak még mielőtt...

Ed-die 2013.04.20. 13:25:10

@orange85: Igen, az általánosítás az, ami engem is nagyon zavar. Tudom, hogy vannak nagyon rossz tanárok, nekem is volt, nem is egy... Csak ugye a legyintés arra, hogy jaj, tanár vagy, akkor hülye vagy, csak ide vettek fel... Mondjuk engem azért a szakom és a végzettségem után nem ezért szoktak hülyének nézni... "Latin? Annak meg mi értelme van?"

mzgldr 2013.04.20. 13:27:01

Jó poszt, a szerző jó stílusban ír. Azért most is hozzátenném, hogy ha valaki ezt a történetet magyar viszonyok között írná le akkor ilyen lenne:

- Három hónapig nem találtam munkát Borsodban, aztán feketén dolgoztam egy étteremben, a félretett pénzből vettem egy plazmatévét, most meg megyek Angliába.

Olyan oltást kapna itt, tipikusmagyarozást, hogy egy életre megemlegetné.

lesson · http://csudalany.blog.hu 2013.04.20. 13:27:46

@frdavid7:
Nem tudom, hogy mennyire általános a 700 eurós lakbér, nekem a barátom ezt mondta, én meg elhittem.

@LyukasBogrács: Zseniális ötlet, hogy ez eddig nem jutott eszembe :DDD

@Din Serpahis: Valóban úgy tűnhet, hogy nincsenek hosszútávú terveink, de mint ahogy próbáltam leírni, külföldön a kezdeti időben nyilván nem leszek egyből CEO, a vendéglátás az a hely, ahol gyorsan lehet munkát találni. Ha van munka, amiből megélünk, akkor tudunk olyan lehetőségek után nézni, ami már hosszú távon is megfelelő.

@Kellemes Zérókomponista: Valóban nagyon giccses az első bekezdés, szándékosan írtam ilyenre, D-Olaszo. egyszerűen tényleg ilyen

@pamut: A 47ezerből megélő szimpatikus fiatalember főnöke

@kutya vacsorája: Öööö, azért ANNYIT nem kerestünk, hogy ingatlant vegyünk belőle :), de azért jó ötlet.

@Amarante @45eskoltozik: @miegysmàs: @Th's child: @ChristineK: @Saman: @Muscari: Köszönöm

@dr. pretender: Igen, feketén dolgoztam. Magánéttermekbe máshogyan nem vesznek fel. Ciprus az adózáshoz, mint tudjuk, sajátos módon áll. Most láttunk, mi lett a vége. Ha ebben nekem is szerepem volt, akkor ezennel nyilvánosan bocsánatot kérek. A két másik munkahelyemen viszont be voltam jelentve, ha ez megnyugtat.

@Tökfőzelék: Kedves Tökfőzelék! Igazad van abban, hogy az OKJ-s tanfolyamommal semmit sem érek, de mentségemre szolgáljon az, hogy forrófejű tinédzser koromban azt gondoltam, hogy ez egyszer majd nagyon fontos lesz. Egyébként értékes végzettségem van, biztos emlékszel még azokra a csúnya, dzsörzészoknyás nénikre, akik megdorgáltak, amikor trollkodtál az osztálytársaiddal. Na, én is olyan vagyok. Más szakmát azért nem akarok tanulni, mert ehhez értek és ezt szeretem csinálni, és arra törekszem, hogy a jövőben ezzel tudjak foglalkozni. Tudom, ez nem olyan értékes hivatás, mint pl. az IT-s szakmák, de mit csináljak, én már csak ilyen romantikus vagyok, hogy azzal foglalkoztam és akarok foglalkozni a jövőben, amit szeretek és amiben jó vagyok.

tucano 2013.04.20. 13:32:31

@Kellemes Zérókomponista: na, akkor te is sokat éltél tenger mellett. A Jón-tenger nyáron sokszor tükörsima, egy rezdülés sincs. Sőt, a Földközi is tud olyat, például most, csak a vitorlások sodra látszik, egyébként áll az egész.

Kedves posztoló! Aki élt Dél-Olaszországban pontosan érti, hogy miért írod ezeket. Viszont igazán megírhatnád, hogy melyik város, bár az ismérvek alapján random Puglia lehet (saccra).
Egyébként az "Olaszország lecsúszik" kategória nagyon érdekes. Először is szinte minden családi tulajdonban van, teljesen mások a viszonyok, mint otthon, a család megélhetése mndig biztosítva van, az egyéni önkifejezés és karrier nincs. Másrészt sosem volt más a helyzet, olyan hű de nagyon nagy változás nincs. Minden egyes ismerősöm 30+ évesen fejezte be az egyetemet, addig mama szoknyája mellett. Magyarországon 25 évesen simán lehet főnök az ember, ugyanez taljánéknál hatvanon felül. Napsütés, bor, tenger mindig lesz. Turizmus viszont nem, pl. a 2010-es év maga volt a katasztrófa Salentoban, nagyon hideg tavasz volt, a jó idő csak júliusban ért oda, turisták meg alig.
Rengeteg dolog jut eszembe Dél-Olaszországról, például az, hogy rendszeresen kivándorol mindenki. Szerencsére ott is neten dolgoztam, de élni valami csodás ott, a sokat hangoztatott életminőség nagyon magas, egyszerűen összehasonlíthatatlan a magyarral. Citromfa alá meg csak nyáron szabad ülni, mert ha télen ráesik az emberre egy nagyobb (otthon nincsenek ekkora citromok a közértben), akkor egyből indulhat a temetési menet :)

macamuca [IHUN] 2013.04.20. 13:37:15

@Ed-die:
"Amúgy a kettőspont után nagy betűvel kezdünk, mert nem folytatólagosan írunk."

Ezt azért még gondold át.
Vagy újabban a kettőspont mondatvégi írásjel lett?
A mondathoz tartozó felsorolás(ok) önálló mondattá avanzsáltak?
A kettőspont előtti szövegrész(ek)hez tartozó magyarázat, kiegészítés, stb. is önálló mondat?

tucano 2013.04.20. 13:55:34

@lesson: Nekem is tetszett, Dél-O ban melyik város? Persze Taranto-t kivéve, mindegyikre illik, amit leírsz :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.20. 13:56:04

Politikai szocializációs esetpéldaként is zseniális a cikk képszerűsége.

A déli munkahely nélküli gazdaság képe kísértetiesen hasonlít a mi vidékfejlesztési irányvonalunkra! 20 éve ebbe az irányba építkezünk és most turbóra kapcsolt a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe.

Nálunk egészen a pusztai nomád hagyományokig vagy a modernizáció előtti törzsies kulturális felépítményünkig vissza lehet vezetni, hogy miért van ennyire durva jelentőssége a családi - baráti kölcsönös segítségnyujtásra alapuló inkább ajándékozási mint piaci csereviszonyoknak.

Az előző cikkemben ezt próbáltam is exponálni, amikor Polányit beleszőttem.

Tessenek elképzelni, hogy a hazai társadalompolitikának ez az álomképe!

Csak ebbe az irányba mutató módosítási javaslatokat fogadunk el, másról nem is tudunk gondolkodni se.

Ja hogy ez élhetetlenné tette a vidéki életteret.... kockázatok és mellékhatások ügyben kérdezze meg Ángyán doktort.

Ennyire kristálytiszta leírást nem láttam még arról, hogy mi a magyar vidékfejlesztés jövőképe:

"Ekkorra láttam be, hogy mit értett a barátom az alatt, hogy itt senkinek sincs munkája: ha az itteni fiatalok dolgozni akarnak, akkor vagy elköltöznek Rómába, Milánóba, vagy besegítenek valamelyik rokonnak a vállalkozásába, vagy gyakornoki munkát végeznek fizetés nélkül. A közszférás állások pedig itt is kihalásos alapon működnek.

Mostanra megismertem a kisváros korombeli lakóinak (huszonéves és harmincas korosztály) elég tekintélyes részét, de összesen 2 (!) van köztük, aki dolgozik, fizetést is kap érte, itt van helyben, és nem csak besegít a családi bizniszbe.

Barátomnak sem volt „rendes" munkája itt délen sohasem, ő is Milánóban élt évekig, és ő is tanárként dolgozott. Északon viszont az a probléma, hogy nagyon drága az élet, és a magyar viszonylatban nagyon jó fizetésből alig vagy egyáltalán nem lehet kijönni."

spangola 2013.04.20. 13:57:17

@Tökfőzelék:

Te miről beszélsz?

1. "A posztból kiderül, hogy tanár vagy és van egy OKJ-d. Mindkettő a legalantasabb dolog, amiknek piaci értéke nincsen. A tanár szakra azok mennek, akiket nem vettek fel normális szakra, OKJ-ra szintén."

Hogy írhatsz olyat, hogy a tanári pálya a legalantasabb dolog?
Te voltál az osztály hülyéje, és így megutáltad a tanárokat?
Tanárként kikérem magamnak, amit írtál.
Kíváncsi vagyok, hogy boldogulnál nyelv szakon a leíró hangtannal, szófajtannal, vagy a nyelvtörténettel, azon belül pl. a hangtörténettel. Vagy mondjuk egy matematika szakkal.
Vagy egyetemes történelem?

OKJ-val mi bajod? Ott meg pénzügy-számvitelt végeztem, hát, nem volt egyszerű az sem, pedig csak analitikus könyvelést tanultunk.

2. "nyáron 3 hónap fizetett szabi"

A nyári 3 hónap, azaz 12 hét szabi az nem 12 hét.
Általános iskolában június közepétől augusztus közepéig tart, mert augusztus utolsó két hetében be kell járni dolgozni, előkészíteni a sulit a tanításra, takarítás, pakolás, értekezletek,
középsuliban ez még kevesebb, június közepéig pedig tanítás van. Én az utolsó nap utolsó óráján is tanítottam, nem beszélgettünk.

A tanár viszont év közben nem mehet szabira, mert akkor tanítás van, általában nincs szakmai helyettesítése, tehát lemarad a tananyaggal, és ha el is megy szabira, ki is rúghatják. Tapasztalat, engem kirúgtak, mikor lázasan, középfülgyulladással is dolgoztam, amíg már szinte semmit nem hallottam (a saját lépteimet alig hallottam az utcakövön, nem hallottam, ha kopogtak, stb.), végül betegszabira mentem két hétre. Az első hét betegszabim alatt telefonáltak, hogy menjek be, az igazgatónő közölte, hogy miután visszajövök, még két hetet dolgozhatok, utána vége.

Ja! Olyan, hogy határozatlan idejű szerződés, csak az idősebb kollegáknak van, az újaknak tanév elejétől tanév végéig hosszabbítanak, magyarul nyárra nem kap fizetést!!!!!!!!!!!!!!!! Nincs nyáron bevétele!
Ez volt a jobbik eset, ahol dolgoztam, a másik, hogy hónapról hónapra lejárt a munkaszerződésem, és havonta hosszabbították, na, dolgozz te is ilyen bizonytalanságban. Itt is a nyári fizetett szabi felejtős téma, és amikor beteg lettem a fülemmel, következő hónaptól már nem újították a szerződésem.

Óvónő kollegámnak egész nyáron dolgoznia kellett, mert ott így ment, nincs nyári szabi, sok gyereket nem tudtak a szülők egész nyárra elhelyezni, amíg ők dolgoztak, így ment az óvoda, ugyanúgy járt dolgozni, mint más.

3. "év közben elvagyunk a diákokkal és kicsit beszélgetünk idegen nyelven, munka nem túl sok, fizetés kevés""

Na, azt megnézném, hogy te a mai diákoknak hogyan tartanál órát, az elit gimiket kivéve, mert az elsődleges feladat, amit nem tanítanak a felsőoktatásban, hogy hogyan érd el, hogy rend legyen és fegyelem, és csend. Mert e nélkül nem tudsz tanítani.
Megnézném, hogy éred el, hogy az óra 5. percére mindenki ki legyen pakolva, csendben üljön, és rád figyeljen.
A kolleganőmet, aki határozott csaj volt, egy 8. fiú meg akarta ütni, felállt, és elindult felé a tanári asztalhoz, hogy megüti.
A többiek pedig háttal ültek neki az órán. A másik idősebb kolleganőmet leköpték órán. A mai gyerekek és szüleik nem tisztelik a tanárt, mert az ilyen szülőktől, mint te, azt hallják, hogy év közben nem dolgozik, nyáron meg 3 hónap fizetett szabija van, és amúgy is hülye, a gyerek és a szülő jobban tudja a tananyagot, mint a tanár, aki szakember. Nem sok tanár van, aki ma boldogulni tud a gyerekekkel az órán. Elsődlegesen személyiség kérdése.

Kicsit beszélgetünk??
Ja, persze, magyartanárként órákat készültem a következő napi óráimra, éjfélkor feküdtem, hajnal fél 5-kor keltem.
A tanár nem beszélget, hanem oktat, nevel, fejleszt, ehhez készülni kell külön minden osztály minden egyes órájára.
Reggel 7-től délután 5-ig voltam a suliban, utána készülni otthon.
A tanár nem napi 4 órát dolgozik az iskolában, ez már nem a kommunizmus. Napi 8 órát benn van, csak az a különbség, ha hazamegy, még otthon is készülnie, javítania kell másnapra. Ez pedig rengeteg idő.

A fizetés annyira kevés, hogy jelenleg a 2005-ös tanári fizetés többet ér, mint a mai reálértéken. Amúgy meg bértábla szerint ugyanannyi. Számolni tudsz? Írd be a gugliba, hogy közalkalmazotti bértábla, és tanulmányozd.
Nincs már ruha-, könyvpénz. Nincs semmi, mint régen. Sőt, kafetéria sincs.
Sőt, neked kell tollakat és papírt venni, minden segéd- és szemléltetőeszközt, mert a suli nem fizeti a munkádhoz szükséges eszközöket.

4. "sok pénzt félretettetek, ami becsülendő, de rögtön el is vertétek"

Nem verték el, csak 7 hónapig valószínű annyit dolgoztak, amennyit te el sem tudsz képzelni, igazán megérdemelték azt a kis pihenést. Sajnálod tőlük?
Maradt még abból a pénzből, nem azt írta, hogy kettejük 7 havi fizujának egészét elköltötték 2 hónap alatt, valószínű most is abból a pénzből szállnak bele a családi költségvetésbe, amit ott kerestek.

Semmi rálátásod nincs a témára, valótlanságokat, sértő dolgokat írsz, ez az mentalitás, ami miatt tűzök el innen.

spangola 2013.04.20. 14:07:24

@Tökfőzelék:

Azt írod, hogy minden értelmes ember meg tud oldani másodfokú egyenletet, de leszarod Ady Endrét.
Hát, én nem tudok másodfokú egyenletet megoldani, tudod miért?
Mert elfelejtettem. És miért? Mert nem használom. Nem kell az életemhez, a munkámhoz.

Nagyon el vagy te tájolódva.

Én tudok mondjuk mondatot elemezni, te nem biztos. Te tudsz másodfokú egyenletet megoldani, én tuti nem.
De ettől nem leszel okosabb nálam, és én sem nálad, ez csak azt mutatja, és semmi mást, hogy másban dolgozunk nap mint nap, te reál vagy, én humán. Ennyi.

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.20. 14:11:09

Nincs időm mindenkire hosszan reagálni, ezért csak röviden írok.

@Ed-die: igen, vannak normális tanárok, de a legtöbbje (90%+) nem az. Az évek során sokszor az is megkopik, aki szerette azt, amit csinál. A versenyszférába pedig rossz hírem van, semmit sem ér, amiket tanultál.

@DieNanny: Kimenni az udvarra, kezet mosatni, játszani, megebédeltetni. Mintha minden anya meg tudná ezt csinálni a gyerekével képzés nélkül is, nem?

@macamuca: ez az, általánosíts egy magániskolából az összes többire! Ennek nincs értelme, nyilván vannak rossz magániskolák is.

@orange85: ha értelmetlen a mondat, akkor nem tudok mit kezdeni vele

@Len.Mag: igen, de amíg ez van, ami most és amiket írtam, addig senki ne verje magát, hogy jujj de kemény. Én is tanítottam egyetemen demonstrátorként és láttam, hogy egy idő után vicc az egész, hogy ugyanazokat a diákat és tankönyveket ismételgeted, amiknek sokszor nincs is értelme.

@Babette_:akkor ne reflektálj.

@lesson: el lehet menni magántanárnak is, külföldre is el lehet menni nyelvtanárnak. Ha pedig vidéken 40 évig inkább a helyi középiskolában elvagy a meleg pisában, akkor ne panaszkodj, hogy szarok a körülmények. Tenni kell az életünkért, ezt üzenem az olasz barátodnak is.

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.20. 14:22:05

@macamuca: "lenézed azt a tudást, amit a gyereked fejébe szeretnél töltetni egy magánsuliban."

Igen, lenézem, mert a nagy része felesleges. A tanárokat is lenézem, mert a sok felesleges dolgot szarul tanítják meg. Egyedül a nyelvet és a matematikát használom az életemben az általános és a középiskolából.
Ettől még lenézhetem a matematikát tanító tanárt, mert a nagy részük rosszul tanítja tök ugyanazt 40 éven át. Ezt bárki meg tudja tenni.

spangola 2013.04.20. 14:22:09

@orange85:

istenem, annyira röhejes, amikor egyes zérókomponista kommentelők (de hülye nick, te atyaég, mit akar ez jelenteni?), csupán sznobságból egy laza blogon jön a magyar helyesírással,

miközben halvány gőze nincs arról, hogy:
van a helyesírási és
van a gépelési hiba (magyar és gépírás--gyorsírás szakos tanárként tudom, mi a különbség, bocs),

és van az a hely (pl. egy ilyen blog, ahol tök mindegy, ki hogy ír. Szerintem van olyan, aki csak azért nem ír ide, mert fél, hogy egyből jönnek a nagy magyar sznobok, és lehülyézik, mert a hülyét j-vel írta. És ki nem sza..ja le? Itt nem ez a lényeg.

A másik, hogy ez nem tankönyv vagy publikáció, én sokszor direkt nem javítom magam, mert élvezem, hogy ellazulhatok, és magasról teszek rá, ha hibázok egy kicsit,
mert egész nap az a munkám, hogy végzéseket fogalmazzak gépelve, itt legalább elengedhetem magam. Take it easy!

lesson · http://csudalany.blog.hu 2013.04.20. 14:22:46

@hagyma: @mzgldr:
Látom, az egzotikus nyaralás rész sok mindenki szemét szúrja. Egyrészt tényleg felelőtlen dolog lenne, ha valóban az összes pénzünket erre szórtuk volna el, de erről szó sincs. Igazából egzotikus helyeken kalandoztunk egy hátizsákkal, napi annyi költőpénzből, ami itthon kajára nem lenne elég.
Másrészt tudom, hogy sok mindenkinek fontos a biztonság, hogy legyen lakása, benne sok tárggyal. Otthon ilyen életem volt, és megtanultam, hogy ez nem tesz boldoggá. Egyszerűn mások a prioritásaim: az élményeim fontosabbak, mint a kézzel fogható dolgok. A szüleimtől örökölhettem ezt a gondolkodásmódot, akiknek a mai napig mindig csak a legszükségesebb dolgokat veszik meg, autójuk nincs, de már a 80-as években Kubában meg Thaiföldön nyaraltak, amíg mások max. Jugóig jutottak el. (És nem, nem voltak kisz-vagy párttagok.) A barátom hasonló karakter, és amikor vonakodtam attól, hogy annyi pénzt elköltsünk egy nyaralásra, amiből már vehetnénk egy autót, akkor a végső érve az volt, hogy now or never. És igaza lőn.

orange85 2013.04.20. 14:25:18

@Tökfőzelék: megkérdezem újra:mivel foglalkozol ami ilyen jól fizet és van íze/bűze?

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.20. 14:32:04

@Ed-die: A versenyszférábaN pedig rossz hírem van, semmit sem ér, amiket tanultál.

Egy másik dolog: ha egyszer kialakult a rendszered, akkor már nem kell annyit készülni minden órára, a jegyzetek is kész vannak.

Például történelemből 4 tankönyvet kell bevágni és visszaböfögni egész életen át. Melyik állás az, ahol csak ennyi az elvárás?
4 könyvet, amiknek a tartalma nem változik, 40 éven át felmondani 30 fő előtt.
A faktot pedig nem kell felfújni, én is töri faktos voltam, ami annyiból állt, hogy a kisbetűs részeket is meg kellett tanulni a könyvből és egy vaktérképet be kellett vágni.
A latinnak meg semmi értelme sincs, mert ilyen ország nincsen, nem beszélnek sehol ilyen nyelvet.

lesson · http://csudalany.blog.hu 2013.04.20. 14:33:37

@tucano: a csizma sarka helyett az orra:
csudalany.blog.hu/tags/Calabria

@Tökfőzelék: köszönöm, zseniális terv, 18 éves korom óta voltak magántanítványaim, a suli mellett 6 évig nyelviskolákban dolgoztam, sőt, vezettem is egy nyelviskolát. A sors fura fintora, hogy ezekkel összesen nem kerestem annyit, mint Cipruson az asztalok törölgetésével, pedig az utóbbi azért kevésbé komplex feladat. Pá

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.20. 14:34:53

@lesson: jo de akkor a csavargast, utazgatast ne hivjuk egzotikus nyaralasnak
az egzotikus nyaralas az 2 honap a karib szigeteken a Seychelles szigeteken es hawaii-n
mert akkor felreertheto lesz
hatizsakkal utazgatni europaban nem az egzotikus nyaralas kategoriaja

2013.04.20. 14:37:27

@tucano: mar evek ota mondom,mhogy a kikotokkel lehetne nagyot kaszallni. Franciaknal, olaszoknal, spanyoloknal rohadt draga a mooring/berths. Az olaszok kozul is sokan atviszik a vitorlast Gorogoba, mert ott jo aron tudod tarolni a hajodat. Egyre tobben vitorlasoznak, a hajot tarolni kell valahol. Hatalmas uzlet mind berles, mind eladas.

mzgldr 2013.04.20. 14:37:35

@lesson: én abszolút megértelek, nekem is szimpi ez a hozzáállás, csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy ha valaki Magyarországon csinálja ezt, akkor az rögtön beleesik és elkönyvelődik semmirekellő tücsöknek, aki a tipikus magyar mentalitás megtestesítője. De ha valaki mondjuk Angliában vagy máshol csinálja, akkor ő lesz a bohém és laza srác.

Ed-die 2013.04.20. 14:38:59

@macamuca: <-- Itt írunk a kettőspont után nagy betűvel, mert előtte csak azt jelezzük, hogy kinek szól majd az üzenetünk. Csak ha az itt posztolt kiírások részleteibe akarnánk belemenni, ahogy a címzett tette (és ezzel jeleztem neki, hogy az övé sem tökéletes). Amúgy engem a kis betű sem zavar, de egy N betű miatt én senkit se sértek meg azzal, hogy mi van a szájában.

spangola 2013.04.20. 14:39:21

A poszt nagyon tetszett, főként, mert két országot is érintett.

Sokan csinálják itthon, hogy nyáron nem dolgoznak, kiadják a lakás t a nyaralóknak a Balcsinál,
téli szezonban pedig Ausztriában pincérkednek.

Nem értem, miért nem mentek vissza Ciprusra.

Sok sikert, bár szerintem végül Olaszországban fogtok kikötni, mert nem tudom elképzelni, hogy a párod kibírná máshol.
Hogy fogja bírni vajon a skótok mentalitását? Az időjárást?

Miért nem próbáljátok meg pl. Argentínát? Ott sok olasz van.
A mentalitás miatt kérdezem. Szerintem Skóciában kultúrsokk várható.

Amúgy szerintem ügyesek és talpraesettek vagytok, és irigylem, hogy ennyit tudtok dolgozni, csinálja bárki utánatok azt a 7 hónapot. Sok sikert, és várom a posztot Skóciából.

Len.Mag 2013.04.20. 14:41:04

@Tökfőzelék: Borzasztóan egyszerű a gondolkodásod, ha azt hiszed, hogy az oktatási és/vagy nevelési intézményekben elsajátított dolgok közül csak azt használod az életben, amit lexikálisan megtanultál és begyakoroltál (legyen ez a matematikai műveletek készségszintű használata vagy bármi) és ma jól felismerhetően alkalmazod. Bár nem hibáztathatlak érte: Magyarországon ez a közfelfogás.
Azért az emberi elme és annak fejlődése sokkal összetettebb (jaj bocsánat, a tiéd akkor nyilván nem), nem egy bőrönd, amibe belepakolok pár dolgot, aztán azt veszem ki belőle, amire szükségem van.

mzgldr 2013.04.20. 14:41:33

@lesson: az előbb elnyelte a kommentet a blogmotor?

Na szólva, én megértelek, nekem is szimpatikus ez a hozzáállás, csak azt szerettem volna mondani, hogy ha Magyarországon csinálja ezt, akkor azt rögtön elkönyvelik semmirekellő tücsöknek, meg TIPIKUSMAGYARNAK. De ha Angliában vagy máshol, akkor laza, bohém fiatalnak, aki nem stresszeli agyon magát.

Len.Mag 2013.04.20. 14:41:49

@Tökfőzelék: Akkor szarul csináltad. Ráadásul most magadból indulsz ki.

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.20. 14:43:26

@orange85: consulting, néha itthon, néha külföldön. Most is megyek dolgozni, mert a munka magától nem lesz kész.

@lesson: remélem tiszták lettek az asztalok. A piac így működik. Én ismerek közvetlen ismerősöket, akik magántanításból vígan elélnek, minimálbérre bejelentve vállalkoznak. Szia.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.20. 14:46:47

@spangola: Te komolyan ugy gondolod, hogy, hat akkopr OK, mennyunk ki es dolgozzunk argentinaban?
Argentina delamerikaban van es nem az EU tagja
johogynem azt mondod, mennyetek ki floridaba, mert ott meleg van es mindenki beszel spanyolul is/ ami egy olasznak konnyen elsajatithato/ angolul is

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.20. 14:46:57

@Len.Mag: az egyetemi tanáraim is ezt csinálták, minő véletlen. És igen, ők is szarul csinálták.

@mzgldr: aztán mindkét országban az ilyen fajta emberek nagy pofával követelőznek öregebb korukban segélyért meg támogatásokért. Azt elfelejtik, hogy ők egész életükben elszórták a kis pénzüket és csak a mának éltek.

SilentDreams 2013.04.20. 14:49:18

@lesson: Abszolút megértelek, a saját prioritásait mindenki saját maga döntheti el. Akinek az a legfontosabb, hogy abban a faluban éljen, ahol már generációk óta éltek a felmenői, az ott marad, akinek a kocsik fontosak, az erre költ főleg, akinek az élmények, az elmegy kalandozni minél többfelé.
Csak azt kell megérteni, hogy több utat egyszerre nem lehet bejárni, dönteni kell, hogy melyiket akarod. De ezzel sincs nálad szerintem probléma, nagyon is tudod, hogy korábban milyen prioritásokkal éltél és tudatosan váltottál egy teljesen más világ felé, ami mellesleg be is jött. Így kell ezt csinálni! :)

A poszt tetszett, nagyon jó gördülékeny stílus, érdekes mondanivaló, sőt nekem még az elején lévő festői kép is nagyon bejött, magam előtt láttam, és pár pillanatra én is ott voltam.... :)

miegysmàs 2013.04.20. 14:56:06

@spangola:

Nem neked kellene eltüznöd innen szerintem.

Ugy tünik,hogy aki szerencses,es pont jo helyen jo idöben volt,es akad nemi tehetsege,amire most eppen fizetökepes kereslet van,az ugy erzi,mar arra is fel van jogositva,hogy masokat kioktasson lenezzen.
Ahelyett,hogy örülne a szerencsejenek,es elvezne amig lehet.,magasrol nagyobbat lehet mindig koppanni.

Len.Mag 2013.04.20. 14:56:48

@Tökfőzelék: Értem. Akkor a megoldás, hogy nem fizetjük meg őket, hadd zülljön le még jobban a szakma. A te gyerekeid úgyis magániskolába fognak járni, mindenki más meg le van szarva.

lesson · http://csudalany.blog.hu 2013.04.20. 15:01:39

@hagyma: és szerinted a hátizsákos utazgatás thaiföldön, kambodzsában, indonéziában, malajziában és szingapúrban egzotikus nyaralásnak minősül?

@spangola: Ciprus pont a sumákságok miatt nem tetszett, meg azért már öregek vagyunk szabadnap nélkül dolgozni. Skóciától valószínű sokkot fogunk kapni, de egy olyan eu-s országot kerestünk, ahol angol a hivatalos nyelv, van ismerős és nem Anglia. Ez maradt.:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.20. 15:06:51

@lesson: nemigazan
de hatizsak ide vagy oda nem lehet olcso, de mindenki arra kolti a penzet amire akarja
csak csodalkozasomnak adtam hangot, hogy kb 5-6 honap ciprusi munkabol kijon 2 havi egzotikus nyaralas /
de haggyuk
mellekszal

SilentDreams 2013.04.20. 15:09:39

@hagyma: lehet, hogy egzotikus nyaralás alatt rögtön luxus nyaralást értesz... :)

Olyan is van, hogy csak a hely egzotikus, de elkerülik a sokcsilagos szállodákat.

SilentDreams 2013.04.20. 15:11:15

@lesson: Skóciában tanárként elhelyezkedni is lehet esélyed (ismerős tapasztalatai alapján).

Az időjárás megszokása kemény dió lehet, de kárpótolhat a környezet :)
Ha az bejön....

miegysmàs 2013.04.20. 15:12:54

@spangola:

Bocsant,Argentina nem a legjobb ötlet.
En nagy szerelmese vagyok az egesz kontinensnek,Buenos Aires-be mar sikerült is eljutnom,nem mernem ajanlani,csak nagyon batraknak,es szerelemböl.
Az elsö es legfontosabb,a spanyol nyelvtudas lenne,a masik,hogy ott is igazan a kapcsolatok,es a csaladi kapcsolatok hatarozzak meg a lehetösegeket.
A viszonyok,a mentalitas viszont hasonlithato a magyarorszagihoz,illetve e fele tartunk.

orange85 2013.04.20. 15:16:14

@Tökfőzelék: no de milyen consulting?van belőle kismillió fajta,te melyik csoporthoz tartozol?de inkább hagyjuk,már nem érdekel.

Ed-die 2013.04.20. 15:18:15

@Tökfőzelék:
"A versenyszférábaN pedig rossz hírem van, semmit sem ér, amiket tanultál." Ez hihetetlenül vicces hozzászólás, csak kár, hogy így értelmezhetetlen. Próbáld ki azt a verziót, hogy: "Rossz hírem van, a versenyszférában semmit sem ér..." Mert jelen pillanatban a versenyszférában van rossz híred... El is hiszem, ezzel a stílussal... :D

Nem tudom, hogy te mit tanultál töri fakton, de itt nagyon pengék a gyerekek, a gimis diákok folyamatosan hozzák el az első helyezéseket az országos versenyekről, külföldi egyetemek versenyeznek értük.
Akkor hajrá, taníts történelmet, csak négy könyv bemagolásával jár. Hm. Melyik legyen az négy könyv? A Száray könyvek, amikről mindenki tudja, hogy gázos, de ezt ajánlják az érettségihez? (Lobbi...) Azt mondom, csak egy olyan gyereknek mondd fel belőle az anyagot, akit érdekel a téma. És majd mikor visszakérdez, hogy "miért?", akkor honnan fogod neki elmondani a választ? Mert a tankönyvekben csak a tényanyag van, összefüggések nincsenek. Ha nem hiszed el, akkor próbáld ki. (És mint korábban írtam, itt NEM használnak könyveket.) És igen, az anyag felmondása... Felejtsük már el azt, hogy 45 percen keresztül nyomja a tanár a sódert a gyerekeknek! 5 perc után megunják, nem köti le őket!
A latinnak mi a haszna? Én meg még ógörögöt is tanultam, a fene vigye el. Jaaaaa, hogy a német nyelvtan tök ugyanaz, így azzal már nem kell bajlódnom, csak a szavak és ragsorok megtanulásával... Jaaaa, hogy latinnal alapszinten olvasok olaszt, spanyolt, románt - pedig életemben nem tanultam egyiket sem. Jaaaa, hogy a latinnal még az olaszoknál is meg tudod magad értetni.... Jaaaa, hogy ha valaki az ókorral/középkorral akar foglalkozni, ahhoz lehet, hogy jól jön. Például nekem. Szeretném érteni az EREDETI forrásanyagokat (klasszika-filológia) és szeretnék felirattannal is foglalkozni. Szeretném ezeket (is) felkutatni (régészet - majd Angliában), és végezetül tanítani (latin - történelem szakos tanár). Ebből a régészet hiányzik már csak, és utána teljesen átlátom az ókort. (A klasszika régészek egyben klasszfilósok is, tanítanak nyelvet is, csak a régi rendszerben elég volt hozzá két diploma, most a külön tanári miatt három kell.) Így köszönöm, de egy múzeum keretein belül bőven versenyképes a tudásom. Mivel itthon az ókorra van a legkevésbé pénz, így irány Anglia, jelenleg pont Londonban van nagyszabású római koros ásatás.

KanáriHajni 2013.04.20. 15:32:26

@lesson: Nagyon igazatok van, de szerintem ezt igazán kevesen értik meg, és valószínűleg nem is kell mindenkinek megérteni! :-) Hajrá és soxerencsét Skóciában (bár a helyetekben maradnék a napsüti-országoknál)! :-)

2013.04.20. 15:35:08

@macamuca: "Más kérdés, hogy (mint mindenütt a képzésben) milyen szakmát választ valaki, arra milyen valós igény van. Mert pld bolti eladóval és hasonlókkal Dunát lehetne rekeszteni = felesleges időpazarlásnak tartom, de nem azért, mert alacsony színvonalú lenne, nem, hanem azért, mert képtelenség vele elhelyezkedni."

Furcsa, mert amúgy elég "sok" bolti eladói álláshirdetés szokott fent lenni az interneten. De gondolom, ez betudható annak is, hogy magas a fluktuáció, kevés a fizu, sok a meló.

Ladyb 2013.04.20. 15:37:37

@Babette_: az agrodolce egy szósz típus az olaszoknál, mint pl. a pesto. Agro előtag utalhat a mezőgazdaságra is. Hm, mezőgazdasági dolce vita agrodolce szósszal.

Taxomükke (UK) 2013.04.20. 15:39:21

@Tökfőzelék: Neked nagyon egyszerű a gondolkodásod: jó pénzt hoz = értelmes dolog, nem hoz jó pénzt = hülyeség.
Nincs ezzel gond, csak nem kéne ilyen magas lóról beszélned.
Csaxólok.

2013.04.20. 15:39:23

@orange85: Egy "normális" társadalomban megbecsülik a tanárokat (is), nem lenézik, elvégre ők is hozzájárulnak igen nagy mértékben az akkori generáció fejtágításához.

KanáriHajni 2013.04.20. 15:40:08

@hagyma: Kommentjeidet rendszeresen olvasva két kérdésem van: 1. szerinted kizárólag csak téged engedtek és fogadtak be maguk közé az USA-lakók, vagy azért még másnak is van esélye? 2. máshol szerinted semmiképpen nem lehet összedolgozni egy kis pénzt egy hátizsákos nyaralásra, mint Ameszban..?
(Neválaszolj, vicc volt!) :-)

Taxomükke (UK) 2013.04.20. 15:40:34

@hagyma: Miért, szerinted csak az a nyaralás, ha az ember egyhelyben mereszti a valagát??

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.20. 15:47:37

@KanáriHajni: oh nem rengetegen jonnek, csak pl en is 7 evig dolgoztam feketen es ugye olyankor nem ketyeg a nyugdij pl. szoval nem egyszeru persze aki tutira jon hivatalosan az mas, de annak nagyon kell tudnia valamit

hat pont ezaz, Mary es en 5-6 honap alatt nem tudunk annyit felretenni, hogy 2 honapra elmenjunk nyaralni, pedig amerikai atlagkerestunk van es raadasul mi is a szallodaiparban nyomjuk
ezek szerint ciprus jobb hely

@SilentDreams: hat igen, nekem nem tul egzotikus kambodzsaban hatizsakkal nyomulni de kalandosnak es erdekesnek mindenkeppen az
vegulis ha megismerkedek Kolompar Jennifferrel es Mateszalkan toltjuk a nyarat az is egzotikus

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.20. 15:50:09

@Taxomükke: nem
en az egzotikumrol beszeltem
amugy, mi egyaltalan nem jarunk nyaralni / bar iden hazaugrunk, de hat az sem igazan nyaralas, hanam utazas/ 2-3 napokra megyunk el ide-oda, megnezni a varost, meg amit akarunk
en keptelen lennek2 hetig egy tengerparton nyaralni es ulni a napon
nem az en vilagom
jovo heten pl 3 napra kimegyunk egy szuper tohoz, horgaszni sutogetni, ilyesmi

moTmeN 2013.04.20. 15:57:56

@Tökfőzelék: van olyan pedagoguskepzes, hogy maganiskolai tanar? A maganiskolakban nem pont az ugyanilyen sorsu "semmirekello" pedagogusok oktatnak?

KanáriHajni 2013.04.20. 15:59:50

@hagyma: Mondjuk ti életvitelszerűen dolgoztok ott, fenntartva egy nagy kéglit, kocsit, szabadnapokkal, stb, ők pedig letoltak egy kemény melós fél évet, ami után akár úgy is vehetjük, hogy jár egy kis pihenés, de ettől függetlenül is törődj bele: csomó helyen jobban lehet keresni (vagy legalábbis félretenni), mint ott. Szóval nem kell folyton a gyanakodva hümmögés, mer sok esetben csak magadat járatod le vele.

DieNanny CH 2013.04.20. 16:05:15

@Tökfőzelék:
"Kimenni az udvarra, kezet mosatni, játszani, megebédeltetni. Mintha minden anya meg tudná ezt csinálni a gyerekével képzés nélkül is, nem?"

Te figyelj, én még életemben nem beszéltem rondán, és nem fogom egy blogban elkezdeni. Halvány lila elképzelésed sincs, mit csinál egy óvónő az óvodában!!! Tudod, mit? Menj be a legközelebbi óvodába, tölts el ott egy napot. Reggel 7-től du 4-ig. És ha végignéztél mindent, próbáld meg leírni, mit csináltak az óvónők. Szerintem tele lenne vele egy kockás spirál. Utána gyere ide vissza és meséld el!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.20. 16:05:32

@KanáriHajni: en teljesen beletorodtem
el is hummogtem Marynek hogy jovo nyaron atugrunk egy fel evre ciprusra melozni

2013.04.20. 16:05:41

@hagyma: Vendéglátásban megszokott az, hogy a szállásod és az étkezésed biztosítva van, szóval azokra legalább nem kell költeni, nem kis kiadást jelent a kettő havi szinten.

pamut 2013.04.20. 16:08:50

@lesson:
Köszi a választ, akkor ezek szerint Kriza Ákos az illető, Miskolc polgármesetere.
Úgy látszik ez is azt hiszi hogy havi 47-ből meg lehet élni.

rókafogta 2013.04.20. 16:09:55

A kissebbik lányom idestova 6. éve él Skóciában- azért Olasz és Ciprus után készülj fel a szürke hétköznapokara. A napernyő alatti pihenést is el lehet felejteni. Amúgy munka az van a lányom is eddig mindig talált magának nagyjából jól is keresett amíg nem járt fősuliba, most a heti 3 nap munkával el van de nincs egyedül bérelt lakás főleg nem Edinburgh-ban. Általában semmi baja csak napfényre és melegre vágyik, meg egy kicsit haza de annyira nem ,hogy végleg hazajöjjön.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.20. 16:10:09

"Nem is magam miatt, hanem a gyerekek miatt"

Ezen régóta csodalkozom, hogy miért nem merül fel többször kifogásként a HÁ-n. M-on szinte mindennapos volt erre hivatkozni, ha valmilyen düntést nem akart meghozni a szülő.

Van még pár hasonló kedvencem. Legközelebbi rokona.
"a gyerekek is nagyon jól érezték magukat"
ez olyankor szokott elhangzani, amikor az ősanya egy halom pénzt elkölt valami baromságra, például méregdrága születésnapi partira a gyerMeknek. A lányok/fiúk persze azzal szórakoznak hogy bottal ütik egymás fejét, vagy a lányok ruháját húzkodják.

Még egy gyöngyszem. Amikor a gyerek elcseszett négy évet a középiskolában, és nem veszik fel az egyetemre, akkor ez hangzik el.
"Nem baj. Majd leteszi a nyelvvizsgát, és megszerzi a jogositványt. Aztán majd jól felkszül a tanfolyamon a következő felvételire"
mert
"Jó feje van a gyerek, de egy kicsit lusta a drágám"

a drágám persze mást se csinál , csak videójátékot játszik, vagya telefonját nyomkodja, és vérig van sértve a világtól.

A cikk egyebként nagyon jó volt. Bocs az Off-ért.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.20. 16:11:04

@ctboy: "Jó feje van a gyerek, de egy kicsit lusta a drágám" =
Jó feje van a gyereknek, de egy kicsit lusta a drágám

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.20. 16:12:55

@Philosoraptor: jajj OK
2 honap egzotikus nyaralason voltak es most ulnek az olasz faluban
OK
nincs ezzel semmi baj
az egzotikus nyaralas megutotte a szemem mert alatalaban utazasi irodak hasznljak@moTmeN: valoban egzotikus utak szervezesere, tehat mast jelent az egzotikus hely, az egzotikus utazas. mint az egzotikus nyaralas
ehhez nekem nem kell szotar
egzotikus helyeken utazgattak, nem egzotikus helyen NYARALTAK
istenem....

KanáriHajni 2013.04.20. 16:13:05

@hagyma: Na! Fejlődsz! Bár lehet, hogy Ciprusról már lecsúsztatok... :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.20. 16:20:39

@KanáriHajni: miert?
ha akarom megveszem az egesz szigetet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.20. 16:29:27

nade minek vennek meg egy csodtomeget?

skocia nem lehet rossz, csak nem ertem, olaszorszagban nincsnek nyaralohelyek es szallodak?

mzgldr 2013.04.20. 16:32:18

@hagyma: és mennyi nyugdíjad lesz ennyi járulékfizetés után?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.20. 16:39:36

@mzgldr: hat 2000 dollar korul lesz, tobb nem
Marynek 3 korul
5000-bol vidaman meg lehet elni
van eletbiztositasunk
valami osszejon maagannyugdijbol
nem aggodom emiatt, foleg hogy meg 10 ev, meg is kene elni

KanáriHajni 2013.04.20. 16:39:52

@hagyma: Ezt a részt énsem értem, négy évet éltem Itáliában és bár ebből az első fél év tanulmányi út volt, tehát nem is kerestem, utána mindig volt melóm (nagyrészt vendéglátós persze). És úgy emléxem kb 1800-at kerestem, a kecóm meg 500 volt, csak a nagyságrendek végett. (Igaz én nem tök délen voltam.) Egyébkéntis imádtam, de egyedülálló (és ráadásul önálló) nagyvárosi leánynak hosszútávon fárasztó a féltékenykedő falusi olasz csődörtömeg.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.20. 16:42:53

@lesson: "végső érve az volt, hogy now or never"
Jol tettetek......... Minden mas megvar.

hagyma olvasd el a "Panamericana" blogot es az elozot "KHIVATOL KELETRE"-T

hihetetlen hogy $40-50e mi mindenre eleg.
Ennel jobban pedig penzt felhasznalni nem lehet.

2013.04.20. 16:44:24

@Tökfőzelék:

Nézd, a tanárokról meg a közoktatásról nekem is lesújtó a véleményem, nem is szeretem egyiket sem (és több rokonom is tanár, de akkor se), de egyvalamiben szerintem nagyon nagyot tévedsz: tanárnak lenni nehéz meló, fizikailag is, de lelkileg meg aztán tényleg megterhelő.
(Ez utóbbi folyományának tűnik egyébként, hogy középkorukra nagy részük kiégett rettenet lesz, gondolom.)

Ady meg überkirály, legalábbis én a megoldóképleteknél jobban bírom.

@hagyma:
Tényleg mellékvágány, de nem ott megy félre az "egzotikus" jelentése, hogy ez egy alapvetően pozitív jelző, rólad meg köztudott itt, hogy a hátad közepére nem kívánnád kambodzsát például?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.20. 16:46:24

@hagyma:
"hat pont ezaz, Mary es en 5-6 honap alatt nem tudunk annyit felretenni, hogy 2 honapra elmenjunk nyaralni, pedig amerikai atlagkerestunk van es raadasul mi is a szallodaiparban nyomjuk
ezek szerint ciprus jobb hely"

Vagy nem tudtok bánni a pénzzel. Ilyen példa nálunk is van: házaspár mindkét tagja dolgozik, rendes svéd fizetést kapnak. Van két gyerek, saját ház, két - három autó... és már nincs is sehol két fizetés.

Nekünk egy jövedelmünk van (picivel több, kb. 1,2 - menyasszonyom ösztöndíjat kap), abból az elmúlt évben voltunk Hollandiában (4 nap), Thaiföldön (2 hét), Magyarországon (pár nap), USA-Mexikó-Jamaica-Kajmán szigetek-Honduras (11 nap). Bőven belefér, de nincs sem gyerek (nem is tervezünk), nincs ház (ha rajtam múlik SOHA :) ), csak egy autó.
Kinek mi a fontos... van aki dohányzik (1 doboz 50kr, napi 1 dobozzal az havi 1.500 kr. Egy évben 18e kr. Ez egy havi fizetés.) Ha ketten csinálják, akkor már 36e. Ha netán még alkoholt is isznak (az itt pokolian drága), akkor szerintem összejöhet egy hamradik havi fizetés is. De legyünk nagyvonalúak, verjünk el évi 50e kr-t. Az 1,6 millió Ft vagy 7.650 USD. Abból már jót lehet nyaralni (Svédországból mindenképpen, nem tudom az USA-ban milyenek az árak).

Szóval azért tud az menni, mi is ezt csináljuk (próbáljuk :) ).

2013.04.20. 16:50:31

@Taxomükke: "Miért, szerinted csak az a nyaralás, ha az ember egyhelyben mereszti a valagát??"
Azt ugy hivjuk, hogy staycation. Hagyma osszekeveri a malajt es a maszajt. Mit vartal?

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.20. 16:56:45

@ctboy: 10MMból még itthon is megélek...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.20. 16:58:17

@Th's child: nem, amellett hogy eszem agaban sincs kambodzsaba menni, de akkor most lassan leirom ujra
nem egzotikus NYARALASON, hanem szamukra egzotikus UTAZASON voltak
de tobbet nem irom le
@Kovermadar: nem tudunk banni a penzzel, ezert nem megyunk el es szorjuk el 2 honap alatt, vicces
:)
amerikan belul szeretunk utazni
nem akarunk se svedorszagba se mexikoba, plane nem jamaikara utazni
nem erdekel
europaba majd atugrunk
minek mennek mexikoba vagy jamaikara, mikor itt van hawaii, a bahamak, a sziklas hegyseg, alaszka a nagy tavak
engedd meg, hogy mi itt helyben utazgassunk, meg igy sem erunk a vegere, mert mi nem tehetjuk meg hogy 2 honapra lelepjunk
50 korul mar itt sem olyan egyszeru allast talalni es nekunk nem csak szezonba kell melo mert kifagytak a citromfaink:)
a hibiszkuszom meg viragzik
tul vagyunk a csavargos eleten, meg hat ha elszorjuk a penzunket nincs olyan csalad , barmilyen nagy is, aki orulne, hogy beallitunk, hogy akkor most itt laknank...

nem utazasra kivanjuk kolteni az egy eves megtakaritasainkat
nem szempont
nem vagyunk egyformak
ha valamit akarunk beulunk a kocsiba es odavezetunk, ha messze van, akkor repulo

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.20. 17:03:18

@Kovermadar: "7.650 USD. Abból már jót lehet nyaralni (Svédországból mindenképpen,"

All inclusive, 3.5* Cancun. Repülővel, 12 nap, két főre $ 3500.
GyerMek kaja/pia ingyen van, ha a te szobadban lakik.

Garantaltan jo hely. pl www.fiestamericana.com/cancun/hotel-condesa-cancun-all-inclusive

A Te koltsegvetesed ket ilyenre is eleg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.20. 17:03:19

@charlieharper: nem keverem
nem erdekel, hogy a svajci pina maszaj harcoshoz, vagy malaj buzihoz ment ferjhez
erted?
vagy meg elmondod parszor?
leszarom
amugy nekem valoban egykutya:)

latok bizonyos kulonbseget a nyaralas es az utazas kozott de persze mondhatjuk hogy /sarkitva/ Eross Zsolt egzotikus nyaralason vett reszt a Himalajan

mzgldr 2013.04.20. 17:05:24

@hagyma: valahol olvastam, szóval lehet hogy nem igaz, de ott nem úgy van, hogy a nyugdíj csak egy bizonyos ideig jár? A befizetéstől függően. Szóval ha a Papa eléri azt a kort, akkor csönget a gyerekeinél, hogy szevasztok megjöttem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.20. 17:10:41

@mzgldr: nem,a z jar eleted vegeig, sot ha meghal a hazastarsad azet is megkapod

na melo van, egy jo kis amerikai eskuvo
/nem akartam elvinni a temat a nyaralas-utazas temakorbe, de igy alakult
de hogy egy olasz, meg egy magyar mit keres skociaban?:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.20. 17:16:55

@hagyma:

Némi sértődöttséget érzékelek... nem bántásból és legkevésbé sem számonkérésből írtam. Azt pedig végképp nem értem, hogy miből gondolod, hogy bármi közöm is lenne ahhoz, hogy merre utaztok, pláne miért kellene nekem, innen megengednem neked, ott bármit is.

Röviden: félreértettél, nem kicsit... nagyon! Miért vetted ennyire magadra?

Az általad említett helyek (Hawaii, Sziklás-hegység...) szintén érdekelnek minket is, meg is fogjuk nézni őket (a Bahamák már jövő télre be is var tervezve egy másik Karibi körút alkalmával). De látni akarjuk még New York-ot, a Yellowstone-t, LA-t, Vegas-t, Washington DC-t, San Francisco-t és az 5 tavat is.
És még sorolhatnám a világ számos pontját, mert nem csak az USA-ból áll a világ.

Mi az összefüggés egyébként a pénz elszórása és a nyaralgatás között? Mire költsek akkor? És miért zárja ki a nyaralás az egyéb megtakarítást?

Nekem a szempont a fizetés megkapása után: számlák, ennivaló, megtakarítás (hosszú távra, illetve rövid távú biztonsági tartalékképzés is történik), magánnyugdíj (bár csak 29 vagyok, de fontosnak tartom)... ami marad, az viszont szemérmetlen elverés áldozata lesz (akár nyaralásra félrerakás, akár bárminemű szórakozás).

Ki így, ki úgy... de akkor sem értem, hogy miért kaptad fel a vizet... :(

2013.04.20. 17:17:37

@hagyma: mivel ezt a blogot foleg magyarok olvassak Mon vagy kulfoldon, egy alag magyarnak Kambodzsa es Malajzia egzotikusnak tunik. Nem beszelve arrol, hogy 1-2 hetig vidaman elvan egy fiatal hatizsakkal abbol a penzbol, amit te egy tankolasra koltesz. Ja, es kozben nem koltottek a haz es kocsi fenntartasara otthon semmit. Ha mi lelepnek 2 honapra (nem fogunk, mert nem engedhetem meg), akkor is fizetnem kellene a hazhitelt + rezsit.
Ugyhogy ez relativ, hogy mennyi penzt szortak el a 2 honap alatt.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.20. 17:17:57

@Kovermadar:
"Vagy nem tudtok bánni a pénzzel."

Ez egyszerüen kulturális különbség ahogy egy bevándorló éli az életet a helyihez képest.
Ilyeneken, nekem is mindnig megakad a szemem.
Aztán vannak jó példák is.
Mint amikor a jogtanácsos kollégám (saját kezüleg segitség nélkül) olyan fütési rendszert szerelt a házába, hogy az összes fütésszerelő és környékbeli mérnök sorba állt hogy megnézhesse.

SilentDreams 2013.04.20. 17:18:22

@hagyma: Kb mint egy magyar az USA-ban.

A világ mindenkié :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.20. 17:22:25

@ctboy: ez elég drágának tűnik innen. Bár AI-t sosem próbáltuk.
Nekünk a 2 hét Thaiföld kb. $4.900, a 11 napos USA+Karib-szigetek pedig megállt $3.520-ban.
Két főre, összes költséggel.

Thaiföld után rájöttünk, hogy bár jólesett, de 2 hét ugyan ott nem a mi világunk. Jobban szeretjük a folyamatos jövés menést (pl. hajóutak vagy egyénileg szervezett utak, amikor pár naponta máshol vagyunk).

Mennyi az átlagfizetés az USA-ban? Mondjuk az iparban?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.20. 17:24:17

@ctboy: Igen, van benne valami. Mi sokkal jobban odafigyelünk a dolgokra, mint a svédek többsége.
Vagy nem is tudom... de valahogy másképpen csináljuk. :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.20. 17:29:05

@Kovermadar:
"Mennyi az átlagfizetés az USA-ban? Mondjuk az iparban?"
Erre nem lehet válaszolni.

A családi átlagos brutto bevétel itt nálunk (NE egyike) $68,595

Mérnöki minimum $ 42e.
Egy $100e-es fizetés nagyon jónak számit.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.20. 17:39:46

@Kovermadar: "bár jólesett, de 2 hét ugyan ott "

Van a nyaralasnak egy optimalis hossza.
Hazautazni magyarorszagra ls rokont latogatni nem= Nyaralas.

Cancun pelda.

3-4 napra nem erdemes menni.
5 napos nyaralas a minimum. A harmadik napig tele vagy az otthoni feszultseggel. Hianyzik a fontossag erzese, meg nezegeted a telefonod, varod az emil-t hogy nelkuled nem mennek a dolgok. Meg kisse idegen vagy a nagyokat rohogo, tengerben pancsolo tomegben.
Negyedik nap reggel masfel oraig reggelizel. Minden falatot kulon izlelgetsz, Kiprobalod az egzotikus gyumolcsoket, kicsit jobban elidozik a szemed a szomszed felesegen. Nem is rossz az elet.

A 10-ik napig egyre jobban erzed magad. Megerted, hogy nem kell total reszegre innod magad, es harom ebedet enned csak azert mert ingyen van.

11 napon elerkeztel az optimumhoz. UNATKOZOL.
12 nap alig varod hogy hazautazhass. Ezt a sok idiotat itt korulottem.

13. 14. nap mar felesleges penzkidobas nem javit erdemben a hangulatodon. Par nap aktiv kirandulast kell ilyenkor beiktatni. pl 5-ik nap Maya piramis.
8-ik buvarkodas stb.

A nyaralasnak is van tudomanya.

2013.04.20. 17:43:14

Tökfőzelék irja:
"A tanárokat is lenézem, mert a sok felesleges dolgot szarul tanítják meg. Egyedül a nyelvet és a matematikát használom az életemben az általános és a középiskolából.
Ettől még lenézhetem a matematikát tanító tanárt, mert a nagy részük rosszul tanítja tök ugyanazt 40 éven át. Ezt bárki meg tudja tenni."

Ennek alapján miért is csodálkozik bárki hogy Mo-n olyan lehetetlenek a fizetések? Kanadában 70-80 ezer dollárt keres egy általános iskolai tanár arra a 9 hónapra amit ténylegesen dolgoznak egy évben. Sosem jutott eszembe hogy ezt irigyeljem tőlük, az oktatást fontosnak tartom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.20. 17:47:19

@ctboy: Akkor az nagyjából ott van, mint itt. Nagyjából.

Az a $42e gondolom éves, bruttó.
Vannak nagy lépcsők a fizetésekben? Arra gondolok, hogy egy kezdő mérnök kapjon akkor 43e-t. Egy 10 év tapasztalattal bíró mérnök ettől jelentősen eltérő pénzt kap?

Nálunk a cégnél pl. én, mint kező (CNC-s, bár diplomával) kapok 23.420 bruttót (havonta + kb. 1.200 műszakpótlékot - korona, sajnos nem dollár :) ). Apósom ugyan itt, ugyan ezzel a munkával kap kb. 26.000-t + ugyan az a műszakpótlék. Van kötzünk ~24 év és kb. 30 évnyi tapasztalatkülönbség.
Tehát minimális a bérkülönbség (igazság szerint a közvetlen főnökeink sem keresnek sokkal jobban).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.20. 17:53:18

@ctboy: na akkor ezt a tudományt kell nekem a tökéletességig fejlesztenem! :)

Tényleg ilyesmi a rendszer, azzal a különbséggel, hogy soha nem viszem magammal a munkát (nem is tudnám, baromi nehéz egy CNC gép :) ).
Ezért is szeretem ezt csinálni: letelik a 8 óra és utána másnap reggelig nem kell még csak gondolnom sem arra, hogy dolgoznom kell vagy valami megoldandó dolog vár még rám.

Eddig jellemzően úgy csináltuk, hogy 1 nap stand + környék, utána egy nap utazós program. Utána megint egy nap heverészés...

Majd próbálkozunk ezzel-azzal.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.20. 17:54:39

@Kovermadar: CNC-s,
Ez itt oraberes munka (marmint a gep kezeles) $15-tol indul. Ha valaki nagyon sokaig egy helyen dolgozik fel tud kuszni. $30-35-ig.

Tulora, Hetvege potlekkal megy. Egy jo maros tobbet tud keresni a potlekokkal mint egy programozo mernok.

Ygras olyankor van ha uj helyre mesz, ilyenkor jobb az alkupoziciod.
Kesobb mar csak 1-2%-ot emelnek, ha egyalatalan emelnek.
Ezert van mindig mozgas a munkaero piacon.

2013.04.20. 17:55:49

@ctboy:

"Van a nyaralasnak egy optimalis hossza.
Hazautazni magyarorszagra ls rokont latogatni nem= Nyaralas."

Ezek alaptételek. :) Viszont én a három hetet tartom optimálisnak, de csak olyan helyen, ahol túrázni is lehet, pl. Hawaii vagy Ausztria. Mexico egyértelmüen két hét, ebben nincs vita.

Rokonlátogatás, mindennapos kötelező zabálás és piálás - nem kellemes, nem pihenés. Mostanában ehhez hozzájön a kötelező politikai agymosás és a trükkös kérdések amivel próbálják bebizonyitani hogy a Nyugat hanyatlik. Na meg a hungarikumok felhánytorgatása.... Brrr....

spangola 2013.04.20. 17:56:09

@hagyma: Igen, én simán kimennék, nagyon vágyok Dél-Amerikába, szerintem a párjának jobb lenne a környzet, mint Skóciában.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.20. 18:02:20

@cougarcat: félreértés ne essék, nem rokonlátogatni járok Magyarországra, hanem a lassan 2 éve húzódó hagyatékira, illetve a bíróságra :)

Semmi szín alatt nem nevezném nyaralásnak az ott töltött időt, nem az azért írtam. De az utazós büdzséből ment az is.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.20. 18:12:48

"Az ún. „dolce far niente": maga a szó is olasz eredetű, szerintem a világ összes nyelvébe olaszból tükörfordították (lásd: édes semmittevés)"

Egy svájci iró hosszabb időt töltött cipruson még a béke időkben.
Nézegette az utca két oldalán a kávéházakban naphosszat üldögélő dominózó férfiakat. Az utca egyik oldalán a törökök, a másikon a görögök.
A következő megállapitást tette
A török az egyszerüen LUSTA.
A görög is lusta.
De ahogy a görög lusta az egyszerüen müvészet.
Egyszerre négy széket foglal el.
Egyen ül. Másodikon a karját pihenteti. Harmadikra a lábát rakja fel. Negyedikre rádob valami feleslegeset.
És ezt az állapotot a végtelenségig tudja élvezni.

Az olasz csizma csücske görög település volt ugye?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.20. 18:17:29

@spangola: Küldtem Neked egy privát emilt. Olvasd el légy szives.

2013.04.20. 18:31:09

@Kovermadar:

Bocs, csak ctboy hozzászólására reagáltam.

Természetesen érthető a szituációd és valamikor én is ebben a cipőben leszek. Nálam is az van, hogy van egy utazási keret és a családom nehezen érti meg, hogy ezt nem rokonlátogatással akarom eltölteni Mo-n. Van ezzel kapcsolatban lelkiismeret furdalásom, de mégis, nekem elsősorban pihennem kell amikor szabin vagyok.

spangola 2013.04.20. 18:35:56

@miegysmàs:

Irigyellek B. A. miatt! Én szerelmes vagyok Dél-Amerikába, egyedül is mennék!
És el is fogok jutni még oda, úgy éljek!

zopilote 2013.04.20. 18:42:35

@Tökfőzelék:
" A latinnak meg semmi értelme sincs, mert ilyen ország nincsen, nem beszélnek sehol
ilyen nyelvet. "
Ha ujra kezdhetnem, es erdekelnenek a nyelvek, akkor latint tanulnek legelosszor. Az
az alapja az angolnak, olasznak, spanyolnak, francianak, portugalnak, stb.

spangola 2013.04.20. 18:44:31

@Ed-die:

Azt se tudja tökfőzelék, hogy mi az a tudomány és tanulás, azért ír ilyeneket.

Nekem a volt élettársam töri-magyaros volt, együtt jártunk a fősulira, egy időben, szaktársam volt a magyar miatt.

Beleláttam, miket tanultak. Végezze csak bárki el a töri szakot!

Magyar szakos tanárként sem annyi, hogy felkészülök irodalomból, felolvasok egy "mesét" (mondták már ezt nekem),
és cső.

Egy magyar szakosnak nagyon ott kell lenni irodalom órán a történelmi dolgokban, mert a költőt, írót el kell helyeznünk a korban, és a művek megértéséhez szükséges, hogy a gyerek szintjén elmondjuk, hogy épp akkor abban az időszakban mi a fene is volt Magyarországon.
Irodalom óráimra való felkészülés kb. fele a történelmi háttéranyag gyűjtése volt, mert mindig fel kell készülni a gyerekek kérdéseire, és olyan nem lehet, hogy nem tudok rá válaszolni.
Persze lehet olyat mondani, ha nem tudod a választ, hogy: na, akkor ez lesz a házi feladat, nézzetek utána, de azért a legtöbb tanár nem ilyen szerintem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.04.20. 18:48:21

Van egy fiatal pár. Gyerek nincs felelősség nincs. Vegetálás helyett elmentek Ciprusra dolgozni. Nagyon keményen dolgoztak.
Napi kilenc óra vendéglőben nem gyenge de fiú ennél sokkal többet dolgozott.
Utána két hónapig szórakozás.
Én abszolút csak gratulálni tudok. Nagyon jól tették. Dolgoztak. ÉLTEK.
Mi a probléma? Mi a fanyalgás tárgya? Fiatalok élik a világukat.
Azokat az élményeket már senki nem veheti el tőlük.
Miért kéne mindig csak a harácsra meg a gyűjtögetésre játszani?
Miért ne lehetne az ÉLETRE?
Majd eljön a felelősségteljes döntések időszaka is.
Jó a poszt jól ír a posztoló én csak gratulálni tudok.

spangola 2013.04.20. 18:51:41

@moTmeN:

:) Én voltam magánsuliban is mint oktató. Felnőtteket tanítottam, akik munkanélküliek voltak, és OKJ-s képzésen vettek részt.
Pedig sima tanárképzőre jártam.
Ja, és 4-6-4,8-as átlagom volt.

Középsuliban meg OSZTV-n 5. lettem gyorsírásból, 16. gépírásból, az első 10 helyezett ugye automatice bekerül az adott szakra.

De biztos igaza van Tökinek, hogy csak azok mennek tanárképzőre, akiket máshová nem vennének fel.

Én mást be sem jelöltem, csak azt az egy fősulit.

Jesszus, mit hisznek egyesek a tanárokról! Na, többek közt ezért a társadalmi megbecsülésért volt érdemes lelépnem a pályáról, és a másik szakmámban dolgozni.

macamuca [IHUN] 2013.04.20. 18:54:09

@Philosoraptor:
"Furcsa, mert amúgy elég "sok" bolti eladói álláshirdetés szokott fent lenni az interneten. De gondolom, ez betudható annak is, hogy magas a fluktuáció, kevés a fizu, sok a meló."

Igen, egyrészt ez is oka, másrészt az is, hogy soxor papír nélkül is felveszik/betanítják.
Nekem sincs ilyen végzettségem, aztán mégis dolgoztam kasszásként :)

spangola 2013.04.20. 19:00:05

@ctboy: Én is olvasom a Panamericana-t, amikor ráérek, akkorákat röhögök rajta, imádom, ahogy ír a srác.
Na, ő az, aki nagyon élvezetesen ír. Csoda, hogy ide még nem írt posztot.

spangola 2013.04.20. 19:08:17

@ctboy:

Nem kaptam meg a leveled, de módosítottam az e-mail címem az adatlapomon egy olyanra, amit használok, mert amire írtál, azt nem használom már régóta, mert rendszeresen nem kapom meg ott a nekem írt leveleket.

zopilote 2013.04.20. 19:25:34

@ctboy:
" De ahogy a görög lusta az egyszerüen müvészet "
Elni tudni kell:) Ezek szerint a gorogok nagyon tudnak elni! :)
Magyar baratom egy gorog nyomdajaban dolgozott Vancouverben. 3 - an dolgoztak
a tulajjal egyutt, egy felkomoly offset gepen ( fel millios gep). A gorog hazament Gorog -
orszagba, meglatogatott egy hasonlo nyomdat. Ott 30 - an dolgoztak egy ugyan olyan
gepre epult nyomdaban. Kesobb a baratom atment egy masik gorog nyomdajaba dol -
gozni (masodik legnagyobb nyomda Vancouverben) ahol 5X annyi fizetest kapott mint
az elozonel, aki kesobb tonkre is ment:(

montroyal ( CAN qc) 2013.04.20. 19:29:29

@Kovermadar: Az a $42e gondolom éves,
bruttó,brutto bevétel itt nálunk (NE egyike) $68,595@ctboy:

mivel en sajat magamnak dolgozok tehet minden penz ami a koltsegeken felul a zsebembe kerul az az enyem ( 4-5k evi adon kivul)
a kerdesem ; van valami ertelme leirni a brutto fizetest , mennyit viszel haza mennyi kell az elethez ,tehat a netto a fontos jol hangzik 68k de abbol 20k + az ado ...abbol nem fizetsz a penztarnal a boltba..

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 19:33:28

Meg csak a bevezetőt olvastam el de leírom a benyomásom.
Olaszországból Skóciába?
Hülye-e vagy???

miegysmàs 2013.04.20. 19:33:50

@spangola:

ha elöre tervezel,akkor atszallasokkal elfogadhato aron el lehet jutni B.A.-ig.
az ottani arak az otthoni környeken,kicsit felette.
A hangulat meg tenyleg kicsit olyan mint otthon,kimondottan otthonosan erzi magat az ember.
En is visszavagyom,ha vki. spanyolul is beszel,akkor lehet az igazi az elmeny.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.20. 19:34:44

@Tökfőzelék:

"A latinnak meg semmi értelme sincs, mert ilyen ország nincsen, nem beszélnek sehol ilyen nyelvet."

Jelenleg a latin a világ második nyelve a kínai után. A latinból származik a spanyol, a francia, a portugál a 100 millió feletti nyelvek közül, s plusz még a kisebb nyelvek közül az olasz és a román. S az angol szókincsének kb. 50 %-a is latin. Nem beszélve arról, hogy egy rakás tudományban a szakszavak 90 %-a latin eredetű.

Azaz nem érdemes így jelentéktelennek tartani a latint.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.20. 19:37:26

@SilentDreams: nem ertetted, de megszoktam
a felvetes arra iranyult, hogy jelentosen racionalisabb lenne ha olasz szallodaban keresnenek allast
mindegy
@spangola: Te is felreertetted, de megszoktam, a felvetes nem arra iranyult, hogy ki menne ki siman, meg ki nem, hanem hogy fogadna-e az orszag

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.20. 19:47:25

@ctboy:

"Az olasz csizma csücske görög település volt ugye?"

Bizony! A rómaiak sokáig Magna Graecia néven emlegették a területet. Hogy mást ne mondjak, Arkimédész is ott heurékázott.

Róma felemelkedése úgy kezdődött, hogy a hatalmuk alá vonták ezeket a területeket. Viszont a görög kultúrát sosem semmisítették meg, sőt a rómaiak a görög nyelvet elitebb nyelvnek tekintették még a saját latin anyanyelvüknél is. Emiatt Rómában minden iskolában volt görög nyelvoktatás, a gazdag családokban pedig beszereztek görög rabszolgát házi tanítónak, hogy a gyerekek anyanyelvi tanártól tanulhassanak görögül.

Taxomükke (UK) 2013.04.20. 19:48:47

@hagyma: Sőt, akár meg is hódíthatjátok, nem?
:)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 20:05:15

@spangola: Mit leveleztek ti az emberek hata mogott?
Csak nem nyúlpaprikás recepteket cserélgetek?
Egyébként jól vagy?

A panamericana minek írna ide posztot?
Neki ott a blogja azt lehet olvasni.
Ez a blog csak mások tollával ékeskedik, bar a közösségépítő hatása kétségkívül jó.
Mert itt minden vegyítve van.

@hagyma: Ez az utazgatosdi elég sznob méreteket öltött egyeseknél mar. Egyesek meg ehenhalnak a világban.

En sem akarom a megtakarításaimat utazásra költeni.
Jelenleg pénzgyűjtési fázisban vagyok. Ha meg lesz a 100 ezer font a bankban majd eldöntöm mit kezdek magammal.
Megyek valahova máshova lakni.
Nekem ne álljon senki az utamba és ne húzzon vissza a célom megvalósításában. Olyannal meg nem találkoztam aki hozzáadni tudod volna komoly dolgot egy jövő építéséhez.
A családom birtokában nem volt soha semmilyen nagyobb értek én pedig el akarok érni valamit.
Aki az utamba áll azt eltaposom.

@DieNanny: Ez kicsit szemelyes de azert neked elmondom. Igy negyszemkozt.
"So sorry to bring you sadness you were too kind and gentleman like with me. I hope you find someone who deserves you."

Ezt egy kolumbiai lany irta.
Szoval ne halasztgasd sokaig, mert meg a vegen lemaradsz rolam. (-:

kék madár 2013.04.20. 20:06:50

@Tökfőzelék: azert ha nem lenne targyi tevedesekkel tele a szosszeneted az segitene, olyasmibe kotsz bele, amit a posztiro le se irt.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 20:15:08

en.wikipedia.org/wiki/Gibraltar

Gibraltar is a British Overseas Territory located on the southern end of the Iberian Peninsula at the entrance of the Mediterranean.

SilentDreams 2013.04.20. 20:15:39

@hagyma: "jelentosen racionalisabb lenne ha olasz szallodaban keresnenek allast"

Naná, a legracionálisabb meg az lenne, ha mindenki maradna a fenekén, és nem próbálna szerencsét mindenféle fura távoli országban :)))))

Irány az irracionalitás.... :)

spangola 2013.04.20. 20:16:45

@dirtyfreebird:

Köszike, jól vagyok, még mindig takarítunk, alakulunk tavaszra-nyárra. Virágok már kinn vannak. Az előbb még ajtót mostam.

Ma nagyon kemény vagy amúgy. Te kis eltaposós, és persze a nőkkel való kudarcélményeid sem maradhattak el.

Mit levelezünk a hátad mögött? Receptet biztos nem cserélünk, azt hagymával kéne.

Hány éves vagy, hogy már így megkeseredtél, dirtyke?

Írjál blogot, hogy hány nő és hogyan és mikor vert át. Biztos végigsírnám.
Dirtyke, dirtyke, nem lesz ez így jó. A lóvét meg ne említsd még itt sem, mert ahogy eddig lejött, nálad a lóvé és a nő így együtt kényes pont az életedben. Ne híreszteld, mennyi van vagy lesz a bankszámládon.

spangola 2013.04.20. 20:18:28

@dirtyfreebird:

Gibraltáron én is gondolkodtam már, a barátnőm barátnője ott dolgozott.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 20:27:17

A pénz soha nem volt tabu téma nálam.
Nem értem az olyan embereket akik meg a fizetésüket is titkoljak.
En meg különben csak a célomról beszeltem.
Nőnek különben sem adok pénzt.
Mivel egy no nagyon rizikos befektetés én meg nem szeretem elveszteni a befektetésemet.
Csak kettő volt ami érintet is. Az utóbbi talán mélyebben mert abban az értelem és szeretet halvány csillogását véltem felfedezni.
Dugni mondjuk nem dugott.
Olyan volt mint életem második nője.
Teljesen frigid.
Amelyik dugott az vagy férjnél volt vagy használta a bánkártyámat a tudtom nélkül. Vagy 2 gyereke volt mar. De nekem nem kell gyerekes no.
Nem nevelem más kölkeit.

O igen.
Jo szórakozás volna neked. Majd egyszer lehet leirom .
Ha-ha.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 20:30:43

@spangola:
Es mit mondott?
Gondolom vendéglatozott. Az elég szopás mindenhol.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.20. 20:33:46

@spangola: kuldtem egy uj emilt (pssss...... ne mond el senkinek)

DieNanny CH 2013.04.20. 20:41:52

@dirtyfreebird:
Sajnos nem tudok angolul. Lefordítanád? Csak úgy négyszemközt... :-)

spangola 2013.04.20. 20:47:21

@ctboy:

Most meg kétszer is átjött... Bizti, ami bizti?
Jót röhögtem, te kis okos, értelmes, humoros ember!
Feleségednek gratula!

spangola 2013.04.20. 20:49:07

@DieNanny:

A lényege az volt, hogy dirtyke szarul jön ki a nőkkel, mindenki félredobja, ő meg sír, és emiatt minden nap kell írnia valami rosszat a nőkről.
Szóval a szokásos:)

Gyere, dirty, adhatok egy ölelést, úgy amerikásan?

spangola 2013.04.20. 20:51:17

@dirtyfreebird:

Annyit mondott, hogy imádta Spanyolországot, ahol lakott, közben Gibraltáron meg ugye sokkal jobban keresett, naponta átjárogatott, azt hiszem vendéglátózott, vagy valami ilyesmi. Tudott spanyolul-angolul persze. Pozitív volt a sztori.

spangola 2013.04.20. 20:54:03

@dirtyfreebird:

"Csak kettő volt ami érintet is. Az utóbbi talán mélyebben mert abban az értelem és szeretet halvány csillogását véltem felfedezni.
Dugni mondjuk nem dugott."

Ne haragudj, de ez elég gáz.
Magyarul nem nagyon volt még nem tudom hány éved alatt normális párkapcsolatod.

A férjes nővel mi volt a bajod? HA erkölcsi aggályaid voltak, minek ... feküdtél le vele? Ha nem szereted a hűtlen asszonyokat, akkor nem kell őket ...
Ha nem lennének dirtykék a földön, akkor nem lennének hűtlen asszonyok sem.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.20. 20:54:16

@spangola: "Feleségednek gratula!"

Láttál te már elégedett feleséget? Soha az életben.

"valahol a távolban egy asszony kiabál, sűrűn szórva a vaffanculo-kat az urára"

spangola 2013.04.20. 20:57:22

@hagyma:

Mit szoktál te meg?
Ja, hogy téged mindenki félreért?
Akkor kiben is van a hiba? Benned? Nem, az nem lehet. Mindenkiben!

Írj egy hagyma-szótárt, kiadják majd még Afrikában is, hogy mindenki értsen téged.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 20:59:05

@spangola:
Ezt ne csinald, koszi.
Egyebkent ennel bonyolultabb a helyzet.

@DieNanny:
"So sorry to bring you sadness you were too kind and gentleman like with me. I hope you find someone who deserves you."
Sajnalja hogy szomoruva tett mert kedves voltam vele es ugy viselkedtem mint egy uriember. Es remeli hogy talalok valaki mast aki megerdemel. (-:

Persze ennek voltak elozmenyei.
Egy resze szokasos no beszed,(nyilvan nem lenni teljesen hulye)
Sometimes seems to be....
De esetedben azt akartam kiemelni hogy milyen jo vetel vagyok.
Persze meg kell szeliditeni de ha megerdemli valaki az viszonzast is kap.

Mint irtam volt......
I am to romantic.... I belive in the fairy tales...

spangola 2013.04.20. 21:00:53

@ctboy:

na, mi van ma? már te is dirtyskedsz itt.
Én pl. voltam már elégedett feleség, úgyhogy láttam már ilyet a tükörben.
De az is lényeges, mit értünk elégedettségen, ugye, ez sem mindegy.

És mi van a hűtlen férfiakkal? Meg az elégedetlen férfiakkal?
Arról senki nem ír.

spangola 2013.04.20. 21:03:27

@dirtyfreebird:

"I am to romantic.... I belive in the fairy tales..."

HÚ, hú, mindjárt be is vesszük! Azt hiszed, ez kell a nőknek, fairy tales-es duma?

Mit ne csináljak? Ha nem tudom, nem tudom abbahagyni.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.20. 21:08:02

@spangola: "mit értünk elégedettségen"
pont ezt akarom megvalaszolni, ezert irtam az emilt.

VOLTAM már elégedett feleség.

Már hallottam ilyenről én is, de ott is csak pillanatnyi állapotnak tekintették, és nagyon gyorsan elmúlt.

xJelena 2013.04.20. 21:10:30

@dirtyfreebird:
Ez az angoltudás...

Jó a poszt, mellesleg.

spangola 2013.04.20. 21:14:53

@ctboy:

Akkor 2 megoldás van:
1. Sose menjünk férhez.
2. Menjünk férjhez, majd amint elégedetlenek leszünk, keressünk új férjet, mint Elizabeth Taylor vagy Esztergályos Cecília.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.20. 21:23:09

@spangola:
Akkor 2 megoldás van:

Nem, nem , nem nem.................

Végtelen számú megoldás van, de még nem árulhatom el a jelszót.

..........Mert ha elárulnám a FIDESZ véletlenül megint kétharmaddal nyerne...........

spangola 2013.04.20. 21:25:04

@ctboy:

"Akkor 2 megoldás van:

Nem, nem , nem nem.................

Végtelen számú megoldás van, de még nem árulhatom el a jelszót.

..........Mert ha elárulnám a FIDESZ véletlenül megint kétharmaddal nyerne..........."

Hmmm?
Jelentkezzen, aki ezt értette.

orange85 2013.04.20. 21:41:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: tanulj először latint v latin nyelvet aztán kezd el angolul vagy németül.sokkal könnyebb dolgod lesz.látszik hogy Tökfőzelék csak az orráig lát,azon túl nem.a matematikának sem az az egyetlen célja hogy tárgyi tudást toljon bele az ember fejébe,az egész gondolkodást kivánná megváltoztatni,hatékonyabbá tenni.kit érdekel a másodfokú egyenlet,de ha már felfogtam és tudNÁM alkalmazni (nem teszem mert tényleg ki használja a hétköznapok során?), máris javult pl. a problémamegoldó készségem.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 21:45:44

@spangola: O nem .
A noknek kell egy jokepu pasi.
Legyen neki penze es tarsadalmilag elismert munkaja.
Legyen jo dumaja.
Legyen jo az agyban.
Persze ha mindez meglenne egy ido utan unalmas lenne.
Igy felrelepne.
Ennyi.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 21:49:18

@xJelena:
Te mit nagyképűsködsz?
Anyád meddig taníttatott téged az iskolában angolra?
10 évig?

Van aki sosem tanult idegen nyelvet iskolában.
Az oroszt most hagyjuk.

Van akinek ennyi is nagy teljesítmény.
Egyébként kérdezték.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 21:51:18

@xJelena:
Posztot meg nem olvastam.
Ki az a hulye aki Olaszorszagbol Skociaba megy?
Nem szazas az biztos.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 21:55:06

@spangola:
NE mar.
Te meg tükörbe mersz nézni?

A volt, egy kissé elmebeteg rajztanárunk mondani volt egyszer Lukacs Nandor nevű osztálytársunknak.
Fiam, állj a tükör elé és hülyézd le magad.

Hu, mert a férfinak egész nap azon kellene dolgoznia hogy te elegedet feleség legyél. Na nem mar.

SilentDreams 2013.04.20. 21:57:41

@dirtyfreebird: Lehet, hogy nem értetted, mire céloz.

Ezen ügyködj még kicsit:
"I am to romantic.... I belive in the fairy tales..."

:)

SilentDreams 2013.04.20. 21:59:41

@dirtyfreebird: Pedig kifejezetten jó a poszt.

Bár ezzel a hozzáállással:

"Ki az a hulye aki Olaszorszagbol Skociaba megy?"

nem biztos, hogy tetszeni fog. Már ha komolyan írtad ezt a kérdést...

(deleted) (törölt) 2013.04.20. 22:06:14

@dirtyfreebird: "A noknek kell egy jokepu pasi.
Legyen neki penze es tarsadalmilag elismert munkaja.
Legyen jo dumaja.
Legyen jo az agyban."

bocs, de ilyeneket azok szoktak mondani, akiknek nem megy a csajozás :P

2013.04.20. 22:28:07

@lesson: Nagy-Britanniaban nagyon jol fizetik a tanarokat, es tanarsegedkent (Teaching Assistant) szinte azonnal kaphatnal munkat vegzettseg nelkul is. En a helyedben lefordittatnam / hitelesittetnem az osszes diplomamat, es szereznek erkolcsi bizonyitvanyt - ez nagyon fontos minden tanari allashoz. Aztan megkeresheted az ezzel foglalkozo ugynoksegeket Skociaban. A Teaching Assistant allasok nem fizetnek olyan jol de kezdesnek jo, illetve ugrodeszkanak az 'igazi' tanari munkahoz. Ha vegul tanar leszel, kerlek tedd meg hogy beszkenneled a fizetesi papirodat es elkuldod Tokfozeleknek - nem tudom o mennyit keres, de Skociaban 6 ev tanitas utan kb 35.000,- ezer fontot fizetnek evente: www.teachinginscotland.com/644.476.480.html

macamuca [IHUN] 2013.04.20. 22:30:30

@dirtyfreebird:
"A noknek kell egy jokepu pasi.
Legyen neki penze es tarsadalmilag elismert munkaja.
Legyen jo dumaja.
Legyen jo az agyban.
Persze ha mindez meglenne egy ido utan unalmas lenne.
Igy felrelepne.
Ennyi."

Téves.
Fentebb felsoroltakat a csajok, csajszik, nőcik, libucik, HP-k, stb igénylik, így, együtt a fentieket, aztán ha megkapják, megunják és lelépnek/félrelépnek. Az említett nőnemű lények egyébként valóban pasira, pacákra, hapsira, krapekra, stb vadásznak (és ez nem is túlzás, a "vadászat"), egy férfival nem igazán tudnak mit kezdeni...
A nő, mivel tudja (!!), hogy ő maga sem tökéletes, így nem keresi-várja a tökéletes férfit (!!). Önmagát adja és elfogadja a szintén önmagát adó másikat, ha számukra fontos kérdésekben egyeznek. Hogy ez kinél mit takar (=fontos kérdés = értékrend dolga). Nem kizárólag kapni akar, hanem adni is.
Nopersze, a nők és a nőcik lelőhelye messze nem azonos, pont úgy, ahogyan a pasik és a férfiak is eltérő helyeken lelhetőek fel (életkoruktól függetlenül).

spangola 2013.04.20. 22:36:50

@dirtyfreebird:

"A noknek kell egy jokepu pasi.
Legyen neki penze es tarsadalmilag elismert munkaja.
Legyen jo dumaja.
Legyen jo az agyban.
Persze ha mindez meglenne egy ido utan unalmas lenne.
Igy felrelepne.
Ennyi."

1. Nem mindenkinek tetszenek a jóképű pasik, engem kifejezetten a tök átlagos, szürke pasik, vagy az csúnyák vonzottak mindig.
A kimondottan jóképűek sosem. Bocs, az exeimtől.

2. Sosem volt pénzes pasim, sőt, kerültem őket. Én csóró vagyok, nem egy világ vagyunk, más az értékrendünk, és általában beképzeltek is.
Egyszer az expárom haverja egy szórakozóhelyen a zsebéből elővett egy köteg pénzt, és közölte velem, olyan dirtys stílusban, hogy minden nő kapható. Mondtam, hogy én nem.
Erre leszámolt nekem az asztalra kb. 250 ezret (csak ennyi volt az ingzsebében, de ez 2003-ban volt, és akkor még ez sok pénz volt), mindezt úgy tette, mintha licitálna rám. Pár ezresével folyamatosan növelte az összeget, ahogy egyre mérgesebb és ellenállóbb lettem. Persze beköptem az expáromnak, aki elbeszélgetett vele, utána bocsánatot kért mind a kettőnktől, de sosem álltunk vele szóba utána.

3. Legyen jó a dumája: renkdívül fontos, de nem hazudjon. Csak legyen humoros, na, azzal mindent el lehet érni.

4. Legyen jó az ágyban: na, ha idáig eljutottunk, akkor sajnos igen, ez a legfontosabb dolog. Jó hír, hogy minden nőnek mást jelent, hogy legyen jó az ágyban, tehát, ha valakinek nem vagy az, másnak még lehetsz.
Ha egymás után 3 csajnak sem vagy jó az ágyban, akkor kezdj el aggódni. Ha egymás után már 4 csaj elégedetlen, akkor nincs más:
A) szűz csajokra kell hajtani, akiknek nincs tapasztalata, bemesélni nekik, hogy amit éreztek közben, az volt a gyönyör.
B) Keresni egy intellektüel, szürke egér, könyvmoly csajt, akit csak az estétől hajnalig tartó nagy világmegváltó beszélgetések elégítenek ki Napóleon hódításairól, a Rákóczi-család vadászkastélyairól, Blaha Lujzáról és így tovább. Agyi orgazmus is van ám!

spangola 2013.04.20. 22:39:03

@macamuca:
mi az a HP?
Az én szakmámban: hiánypótlás.

SilentDreams 2013.04.20. 22:42:24

@Mirjam2: A linkelt oldalon mi az a "Chartered Teacher"?

A "classroom teacher" meg a "head teacher" közé van fizetésileg besorolva...

SilentDreams 2013.04.20. 22:43:31

@spangola: Sőt Hewlett Packard is lehet :)

macamuca [IHUN] 2013.04.20. 22:46:53

@SilentDreams:
stimmt :D
@spangola: Hülye Picsa.
Alfaja a PR = pirított ribi.
Keresztezésük eredménye gyakorta előfordul a strandon (bár nem szereti a vizet, részletek alább), kalandjáról itt olvashattok:

gorbe-sminktukor.blog.hu/2010/06/17/notipusok_nocis_no_a_strandon

:DDD

2013.04.20. 22:50:23

@SilentDreams: Fogalmam sincs, ez szerintem valami skot dolog. Nem ismerem a skot rendszert. Az a lenyeg hogy nem keresnek rosszul a tanarok arrafele :)

macamuca [IHUN] 2013.04.20. 22:51:15

@spangola:
"Agyi orgazmus is van ám! "
:DDD

És ha a pasi értelmes is, meg az ágyban is okés (=a konkrét nő számára, merthogy más nő=más igény... hiába, az élet csupa bonyodalom), azt hívják főnyereménynek.
Akkor is, ha átlagos/csúnyácska (ugye, Belmondo sem volt egy férfiszépség a kusza orrával), vagy nincs dagadt brifkója.

lesson · http://csudalany.blog.hu 2013.04.20. 22:51:32

@mzgldr: Értettem, mit akartál mondani a tipikusmagyaros dologgal, nem sértődtem meg :)

@hagyma: Olaszországban dolgozni egyértelműbb lenne, csak a párom vágyik máshova. Anyósékkal élni felnőtt ember létemre pedig: nos, tényleg van egy diszkrét bája. De juro azonban a szülők élnek a barátom lakásában, de ha elmesélném, hogy ez miért alakult így, akkor nagyon elszégyellnéd magad, hogy ebbe belekötöttél.

@pamut: Talált, süllyedt.

@dirtyfreebird: Nem értem, mit akartál Gibraltárral.

@ctboy: bizony, Magna Graecia.
Írtam a két nép hasonlóságáról itt meg itt:
csudalany.blog.hu/2012/04/20/pentedattilo_calabria_olaszorszag

csudalany.blog.hu/2012/04/15/cavo_greko_famagusta_ciprus

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.20. 22:53:36

@ctboy: akkor ez hasonlo mint itt (atlagban). A szoras joval nagyobb, igy itteni viszonyok alapjan ott is eleg jol meg lehet elni.

Meg a vegen megprobaljuk!? :)

2013.04.20. 22:58:27

@DieNanny: Szerintem Tokfozeleknek nem csak az ovonoi munkarol nincs fogalma, hanem a gyereknevelesrol sem. Azt irja vannak gyerekei, hat biztosan egy napot nem vigyazott rajuk ovodas korukban ha azt gondolja hogy az ovonok semmit nem csinalnak. Egy-ket ovodas koru gyerekkel minosegi szinten foglalkozni is kemeny munka, nemhogy egy csoporttal. Ezt mindenki tudja aki probalta mar. Tokfozeleknek nem sok elettapasztalata van, nyilvan minden idejet jovedelmezo karrierje felepitesevel toltotte, igy masra nem maradt ido. Ja es azt gondolja hogy a maganiskolaban nem tanarok fogjak tanitani a gyerekeit, hanem ufok?

SilentDreams 2013.04.20. 22:58:42

@macamuca:

:)))))))))))))))))))))

"...Meghatározott időközönként fordul egyet grillcsirke stílusban"

2013.04.20. 22:59:39

@lesson: Bocs, nem akartalak leleplezni :) Jo terv. Remelem a gyerekek viselkedesere fel vagy keszulve, foleg ha kozepiskolaban tervezel tanitani.

macamuca [IHUN] 2013.04.20. 23:02:57

@SilentDreams:
Ha kiöregszik a PR-ségből, még mindig elmehet a mekkdonáldszba... az+a rutin, ugye...
:D

SilentDreams 2013.04.20. 23:03:39

@Mirjam2: Hát tényleg nem keresnek rosszul, főleg ha még a skóciai jóval olcsóbb ingatlan(bérlési) és egyéb árakat is figyelembe vesszük..

macamuca [IHUN] 2013.04.20. 23:03:40

@macamuca:
pardon: az évek+a rutin akart lenni :)

macamuca [IHUN] 2013.04.20. 23:05:21

@macamuca:
pardon, az "évek" szó lemaradt
az évek+a rutin akart lenni.

spangola 2013.04.20. 23:07:33

@macamuca:

:D Nagyon jó!
Nálam az ilyen nőtípus a cicababa. Jól néznek ki, de nincs agyuk, és csak a kigyúrt, lóvés pasikra buknak, a tipikusan rosszfiúkra.

Mondjuk strandra én sem megyek, csak élővízbe. De én vagány nő vagyok, és én egész nyáron kempingezek, nem pedig wellnessezgetek.

Nappal tó, napozás, fürdés, majd esti szalonnasütés, hamuban sült krumpli, édes vöröshagyma, zsír, szabadság!
Jaj, ma már olyan nyárérzetem volt!

spangola 2013.04.20. 23:11:03

@SilentDreams:

Édes, ahogy a hülye picsát így írtad: Hü.... Pi...?
:)

macamuca [IHUN] 2013.04.20. 23:21:03

@spangola:
ne is emlegesd a tavat/szalonnasütést :)
A fürdéshez még korán van, de a nyársak már előkerülhetnek :)

lesson · http://csudalany.blog.hu 2013.04.20. 23:21:10

@Mirjam2: 6 év alatt egy szakközépben (14 és 22 év közti korosztály: szakképző osztályok is voltak) azért eléggé megedződtem :))

montroyal ( CAN qc) 2013.04.20. 23:30:50

@dirtyfreebird: nem tudom hany eves vagy de ezek kozul a feltetelek kozul a gyermekes noknek csak az kell hogy biztonsagot tudjal nyujtani a gyermekeinek es neki ez elsosorban anyagi de erkolcsi biztonsag is lehet ... a tobbi nem szamit barhogy is mondjak .. egy anyanak a gyermeke az elso es barkit elfogad ennek erdekeben .. egyedul allo gyermekes nokbol pedig annyi van csak menj fel ismerkedesi oldalakra ...

csak te nem akarsz gyerekes not pedig egy bizonyos kor utan csak azok KERSNEK part... gyermektelenek TALALNAK de kevesbe is fontos nekik..

elnezest holgyeim de onok sem foglalkoznanak olyannal aki tokeletesen megfelel mindenbe de szarja le a gyerekeidet es hallani sem akar roluk...

Amarante 2013.04.20. 23:45:37

@montroyal: Mivel egy normalis,felelosegteljes anyanak a gyereke a legfontosabb nem fogad el akarkit.meg akkor sem ha penze van vagy egy Adonisz:):)en mar csak tudom,mert a masodik hazassagomban elek:)Es az sem igaz,hogy Keresnek part.En pl.a ket hazassagom kozott 10 evet egyedul eltem es soha nem ereztem ingerenciat,hogy anyagi vagy barmilyen biztonsagert ferjhez menjek:)

macamuca [IHUN] 2013.04.20. 23:47:08

@montroyal:
ja, aztán ott van még az, aki nem "hibának" tekinti a gyerek meglétét = nem kizáró ok nála az a tény, hogy van a nőnek gyereke.
Hadd ne kezdjem el sorolni ismeretségi körömből a második próbálkozásra (gyerekkel együtt) "megtalált" partner-sztorikat.

Persze, hogy fontos, hogy a gyerekkel is jól bánjon, elfogadja, de önmagában véve ez nem elég. Aki társat keres, a szó eredeti értelmében (=nem pedig valakit, aki pénzt keres és eltartja), ott fontos szempont, de nem egyedüli szempont ez...

Társkereső nő vagy eltartást kereső (akár gyerekkel együtt...) nőci.... nem ugyanaz.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 23:50:40

@szerengeti:
Nem megy.
Ennek megvanak az okai.
A munkam es a kapcsolatok hianya.

@lesson:

Olaszorszagot vagy Franciaorszagot nem lehet osszehasonlitani UK-vel.
Ilyen egyszeru. Utobbi egy kesz depresszio az ev 3/4 reszeben.
A taj szep nyaron, nincs azzal semmi gond.
De a hazak egyformak es rossz minőségűek, de legalább dragak.
Skociaban a H betus orszagjelzesre azt hiszik hogy Hollandia.
A highland cow erdekes a hosszu voros szorevel. Nyulak ugralnak mindenfele Perthben es ott van a legregebbi Whiskey leparlo.

@Kovermadar:
Ugy minden.

@macamuca:
Csak kozhelyeket irtam. Bocsi, azt hittem hogy lejon.
Fogalmam sincs mi kell nekik.
Valoszinuleg rossz nokkel talalkoztam. Aki nekem kellet volna annak en nem kellettem akinek en kellettem volna az meg nekem nem.

@SilentDreams: Hat, nekem nem nyerte el a tetszesem a post igazan. Honapokig nem talalni munkat. Az igaz szerelem egy olasz pasival. Hiaba na, de azert Olaszorszagba egybol ment volna a holgyemeny.
Jo az olasz pasi, hiszen matriarchális a tarsadalom.
De latszik hogy a poszterina mindenkinel okosabb.
A pihenes az nem eleg jo neki, mert miert csak ulnek azok az olaszok.O erre nem lenne kepes.....
A....
Az ember csak egy olasszal talalhatja meg a szerelmet.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 23:52:21

@montroyal:
Tőle elszedte a férje a gyerekeit.
Pedig en ugy láttam nem erdemelte meg.
Van ilyen is.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.20. 23:53:17

@Amarante: @macamuca: igen az erkolcsi biztonsagon azt ertem hogy normalis legyen , csaladi, viselkedes, pelda adas, gyermekekkel foglalkozas, stb szempontbol .. a gyermek erdekeben . es persze vannak egyedulallo anyukak. akik superul megvannak es nem alkusznak meg .. de nehez helyzetbe jol jonne egy biztonsagot ado ferfi ..

montroyal ( CAN qc) 2013.04.20. 23:55:57

@dirtyfreebird: valami oka van .. bosszu, v nem fizetni gyerektartast sajnos ez egy harc a valas utan nem biztos a gyerek erdekeben..

Amarante 2013.04.20. 23:56:20

@montroyal: parkapcsolat csak megalkuvasok aran mukodik.de van olyan helyzet is,hogy egy biztonsagot nyujto ferfinak is kene egy kedves no:):)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 23:59:14

@lesson:

"egy olyan eu-s országot kerestünk, ahol angol a hivatalos nyelv, van ismerős és nem Anglia."

Ezt irtad. Es erre mondtam Gibraltart.

@SilentDreams:
Egy o betu lemaradt, más hibat en nem latok benne.
Nyilván nem gondoltam komolyan ilyen formaban.
En tudom mire gondoltam ennek kapcsán, de ezt most hosszú lenne elmondani.
Túl összetett szemelyiség vagyok. De ugyanakkor egyszerű is mint egy ropi.

@Kovermadar:
A kezed gyogyul?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.21. 00:04:19

@montroyal:
Tamadasi feluletet biztositott azzal hogy az USA-ban dolgozot amig a gyerekek a ferjel otthon voltak.
A penzt hazakuldte mint egy ferfi.
Tobbet nem latott belole.
Uj asszony kozben mar a kepbe kerult.
Jo ugyved kerdese volt az egesz meg ingerult telefonbeszelgetesek felvetele nyomozo barat segitsegevel.

Komolyan mondom rendes csaj volt.
Dolgozott nagyon szorgalmasan, nem is volt csunya. Tudott fozni. Tetszeni akart nekem. Segitokesz volt.
Ott en voltam a gonosz amikor elkuldtem.
Sirtam is kozben, de a hulye elveim.
Nekem tul komplikalt volt igy.
Most azt hiszem szegyelni kellene magam.
De inkabb leleptem mikor lattam hogy komolyan akar tolem valamit.

lesson · http://csudalany.blog.hu 2013.04.21. 00:10:29

@dirtyfreebird: jaj, értem, Gibraltár fel sem merült, az olyan kicsi.

spangola 2013.04.21. 00:23:01

@dirtyfreebird:

Gondolom a hülye picsát nem nekem szántad, hanem csak a kérdésemre válaszoltál, hogy mi a HP.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.21. 00:26:31

@dirtyfreebird: minden eletnek meg van a sajat storyja enyemnek is , de valaki jol mondta ; a szelvedo sokkal nagyobb tehat elore nezzunk ne mindig hatra a kis visszapillanto tukorbe ( csak neha a biztonsagert)
@Amarante: az oldalkocsikkal egyutt ? nem biztos hogy kockaztatna biztonsagat, gondtalansagat ,konnyu eletet ( ez is igazsagtalan mert a no kedves rendes)
en megtettem a magam reszet felneveltem mas 3 gyereket super korulmenyek kozott.. es utana lapatra kerultem
viszont most is egy 2 gyerekes not vettem el es az elet igazsagtalansaga , el kellet fogadnia ( kozjegyzo elott) gyermekei soha nem johetnek a hazamba...Mo-on vannak az apjukkal segiti oket mindenbe, de foleg anyagiakban amit ott nem tudott volna (sajnos valasztani kellet egyutt de ehezve, nelkulozve vagy kulon de normalis anyagi korulmenyek kozott)
sajnos az elet valasztasra megalkuvasra kenyszeri szeretjuk v nem..

spangola 2013.04.21. 00:31:54

@dirtyfreebird:

"Ott en voltam a gonosz amikor elkuldtem.
Sirtam is kozben, de a hulye elveim.
Nekem tul komplikalt volt igy.
Most azt hiszem szegyelni kellene magam.
De inkabb leleptem mikor lattam hogy komolyan akar tolem valamit."

Hú, most egy fél ország hördült fel, persze mind nő.
Na, az ilyen pasikkal nem álltam én sosem szóba, ahogy kiszagoltam, hogy melyik típussal állok szemben.

Tetszik neki a nő, sír szakítás közben, szégyelli magát, de mégsem, mégis kidobja a nőt. Előtte, közben és utána, sőt azóta is vívódik, és vívódik, és gyötrődik, és kattog az agya.

Egyszóval FATÖKŰ.

SORRY.

Amarante 2013.04.21. 00:35:07

@montroyal: Az elet nagyon sok mindenre megtanit,sok mindenre rakenyszerit minket.Nem szoktam palcat torni senki felett semmiert,mert sosem tudom mikor kerulok pont olyan helyzetbe.en anyatigris tipus vagyok es tudom hogy sosem lennek kepes semmilyen korulmenyek kozott lemondani a gyerekeimrol.De azt is tudom,hogy ha barki jot tenne veluk,elfogadna oket velem egyutt semmi penzert nem bantanam meg az illetot.Igaz en mindket alkalommal azert mentem ferjhez,mert az embert neztem es nem a penzet:):):)

Amarante 2013.04.21. 00:37:21

@spangola: En meg azt mondom,hogy az vesse ra az elso kovet,aki meg soha nem hibazott ,nem hozott teves dontest vagy nem bant meg valamit.

spangola 2013.04.21. 00:42:02

@Amarante:

Én pedig kétszer azért NEM mentem férjhez, mert az embert néztem és nem a pénzét.
Fordítva is működik.

Én is próbálok nem ítélkezni, folyamatosan észben tartom ezt, mert én is sok olyan dolgot tettem vagy gondoltam már életemben, amiért másokat megszóltam, elítéltem még fiatalon, húsz alatt vagy húszon túl.
Még csak korai harmincas vagyok, de már rengeteget változott a gondolkodásom, akár ha az elmúlt 3 évet néztem. Van, amiben teljesen az ellenkezőjére váltott a gondolkodásom.
Hihetetlen, mennyit változik az ember.

Kíváncsi vagyok, mi lesz, amikor 40, 50 vagy 70 éves leszek.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.21. 00:42:27

@Amarante: mentem ferjhez,mert az embert neztem es nem a penzet
a barki jot tenne veluk,elfogadna oket velem egyutt semmi penzert nem bantanam meg az illetot.

pontosan .. megerositi... az embert nezted mert elfogad a gyermekeiddel egyutt es jot tesz veluk ...

ugye hogy megvehetok a nok . ha nem is mindig penzel...

semmi rossz nincs benne ...

spangola 2013.04.21. 00:42:35

@Amarante:
Nem vetek én rá követ, csak nem bírom a fatökű férfiakat.

spangola 2013.04.21. 00:44:39

@montroyal:

jó, akkor már ennyi erővel a férfiakról is mondhatnánk, hogy megvehetők, csak nem a pénzzel, hanem mondjuk a jó koszttal, az állandó tisztasággal és renddel, a csendes-kedves, semmiért nem szóló hozzáállással, a jó szexszel és a többi.

M. Péter 2013.04.21. 00:48:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A latin szókincse meg az igeragozás kb. fele hasznos, de az főnévragozás nem segít az újlatin nyelvek tanulásában.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.21. 00:50:18

@spangola: pontosan az aggyal es az asztallal..
nincs ekezetem de ertitek..

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.21. 00:51:59

@spangola:
Idősebb is volt 5 evvel, gyerekei is voltak mar.
Azért ez így nem az igazi párosítás ha szembeállítom azzal amit kerestem.
De megkedveltem a lelket.
Ennyi.
Az hogy a jo helyen legyel a jo idoben a megfelelo emberrel az eleg nehez.

En olyan nőt akartam mindig is akivel közösen építünk fel egy eletet.
Olyat aki meglatt bennem valamit es nem teketoriazik hanem engedi hogy elkapja a hev ha a szimpatia elsore megvan.
A vacillálós noket nem igazan szeretem. Elveszik a lelkesedesemet a legelejen.
A környezetemben láttam mar ilyet, szóval létezik.

Azt nem mondtam hogy most visszamenek ahhoz akiről beszeltem. Csak elmondtam hogy sok minden megvolt benne amit kerestem. Csak az eletkor es a gyerekszam nem stimmelt.

Minek mentem bele akkor.
Minek.....Mert latni akartam mi lesz .
Honnan tudtam volna ha nem probalom ki?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.21. 00:55:14

@spangola:
A hülye picsát értsd ahogy akarod rágcsáló.

Amarante 2013.04.21. 01:01:08

@montroyal: Az elso hazassagom egy tevedes volt,mert kiderult,hogy a ferfi nem az akinek mutatta magat.Ez a fiam szuletese utan derult ki,mert ugye akkor mar minek fenttartani a latszatot?A gyerek miatt ugysem valok el.Hat tevedett:):)jo 10 evig egyedul eltem es nem is akartam ferjhez menni ujra.Dolgoztam(nem keveset)anyagilag jol alltam.sosem kerestem tamaszt senkiben sot kifejezetten utalom,ha dajkalnak:)

Mivel az ember vensegere meghulyul megint ferjhez mentem mert jott a nagy o.oszinten:ki nem vagyik egy normalis tarsas eletre?Nem hiszem,hogy egy meglevo gyerek sokat szamitana ha tenyleg ket ertelmes ember kerul ossze.es igen ha mindketten becsuletesen jatszanank,akkor nem bantanam meg,nem huznam le anyagilag ha valunk,hanem azt vinnem,amit hoztam:a gyerekemet.Mert a betyarbecsulet kotelez.
Mondjuk a milliomassa valas ilyesmi uton engem igazan nem fenyeget:):)

montroyal ( CAN qc) 2013.04.21. 01:06:28

@Amarante: gratulalok es sok boldogsagot de tudod nem mindenkinek alakul igy
az en hazassagomba is benne van minden egyezseg ellenere egyszer csak nem tud a parom a gyereke nelkul elni ... semmi harag semmit nem nyujtottam nem veszthetek , jo szerencset meg segitek is ... de nem az en hazamba...

Amarante 2013.04.21. 01:09:24

@montroyal: Nos igen:akit a forro kasa megeget az az aludttejet is megfujja.tokeletesen megertem a helyzetet es meg azt sem mondom,hogy nincs igazad.

Amarante 2013.04.21. 01:13:25

@dirtyfreebird: . Csak az eletkor es a gyerekszam nem stimmelt.

nekem csak egy gyerekem volt,mikor masodjara ferjhez mentem egy 10 evvel fiatalabb ferfihez:):)De meg lett harom kozos gyerek:):)

Amarante 2013.04.21. 01:15:42

@spangola: Meg sokat fogsz valtozni:):)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.21. 01:20:52

@Amarante:
Hu, jól belehúztatok. Úgy latszik ti mar tudjatok hogy mi kell nektek.

Amarante 2013.04.21. 01:27:22

@dirtyfreebird: Hidd el ha egyszer az igazival talalkozol tudni fogod es erezni,hogy ez a nagy O.akkor mar nem biztos hogy az a par ev erdekelne vagy egy gyerek vagy barmi mas:):)Ahoz hogy jo eletunk legyen neha kell egy kis orultseg,egy jo adag batorsag es hinni abban hogy sikerul.:):)

spangola 2013.04.21. 01:40:33

@dirtyfreebird:

Ebben igazad van, ki kell mindent próbálni. És mindent ki kell mondani, legalábbis én így vagyok vele, mert nagyon bánnám életem végén, ha lenne olyan, amit nem mondtam el valakinek, akit mondjuk szerettem, mert féltem mondjuk kiadni magam a lelkem mélyéig.

Én mindent kimondok, úgy, ahogy van, lesz, ami lesz. És nem dobálózom a nagy szavakkal, mint hiányzol, szeretlek és a többi.

spangola 2013.04.21. 01:45:29

@Amarante:

10 év egyedüllét után hozzámentél egy 10 évvel fiatalabb férfihoz, és még a saját gyermeked mellé lett három közös gyermek is?

Hú, ezt eddig nem is mondtad.

Egyre izgibb a sztori, te sem unatkoztál. Úgy szép az élet, ha zajlik.

spangola 2013.04.21. 01:47:41

@dirtyfreebird:

Rágcsáló?
Rátapintottál.
Régen amúgy törpehöriket tartottam. Dzsungáriait főleg.

Dirty! írd már le a korod, mit titkolod?

spangola 2013.04.21. 01:51:22

@montroyal:

Mindkettő egyformán fontos. Mindig együtt kell enni.
Én egyedül főzök, a férjem nem segít, én nem akarom, hogy főzzön, nekem az női munka, bár ő segítene. Krumplit pucolhat, ennyi.

Az együtt étkezés nagyon fontos. Az összeköt, összetart. A férjem olyan hálás, amikor még éjjel is főzök neki holt fáradtan, azt látni kéne.
Sajnos sokáig dolgozom, ezért a vacsora nálunk sokszor este 9 és éjjel 1 közé esik, attól függ, mi a kaja, és mikor érek haza főzni.

Nem tudom, meddig tolerálja ezt a késői evést még a szerveztem, félek, hogy egy kor után elhízok miatta.

Amarante 2013.04.21. 01:58:13

@spangola: Hoz az elet fura dolgokat:):)Neha kockaztatni kell valamiert aztan vagy bejon vagy nem.Ha igen az nagyon jo,ha nem akkor ertelmes ember lezarja,okul,kihuzza magat es tovabb lep.szerintem nem olyan hosszu az elet,hogy sok idot sirankozassal tolthessunk el.

Nagyon szep csaladom van es nagyon buszke vagyok rajuk.Ott elek,ahol mindeg szerettem volna,volt nehany kudarc az eletemben,volt mindent elsopro szerelem.Ha vissza nezek es elgondolkodom,hogy egy pici erdelyi varoskabol indultam es milyen messze jutottam en elegedett vagyok.mindeg volt es van idom racsodalkozni az elet adta szepsegekre,ertekelni es orulni nekik.

Ugy erzem,hogy szep es teljes eletet elek es ha eljon az az utolso pillanat keszen leszek,mert nem igazan sok minden van amit megbantam volna.Addig meg elvezem azt amit meg tartogat az elet nekem:)

Skocia 2013.04.21. 03:41:04

Skocia kiraly hely, a skotok nagyon befogado nep :) lassan 3 eve itt elek, igaz ugyan, hogy tanulasi cellal vagyok idekint elsodlegesen. Az akcentus (foleg Glasgow kornyeken) eleg eros, szoval beletelik egy idobe, mire hozzaszokik az ember, de az idojaras nem annyira rossz, mint a legtobben gondoljak (tegnap elott leegett az arcom meg a vallam a parkban, egy poloban lazan lehetett uldogelni a fuben). Az olasz munkaltatoim meg a leglazabb emberek voltak eddig - imadtam nekik/veluk dolgozni!

kék madár 2013.04.21. 04:00:18

@Tökfőzelék: "A tanár szakra azok mennek, akiket nem vettek fel normális szakra"
te valami apadat minden nap oralis kielegitesre kenyszeritett beteg allat vagy.

2013.04.21. 07:15:37

@macamuca: Változnak az idők. Egyre több helyen követelik meg a szakirányú végzettséget (aka papírt).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.21. 07:47:43

@M. Péter:

A románban a főnévragozás is segít. A románban nagy részben megmaradt,

Egyébként meg aki latint és valamely újlatin nyelvet tanul, rá fog döbbenni furcsa dolgok magyarázatára. Pl. a spanyolban a nőnemű főnevek többes száma az eredeti latin többes tárgyeset.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.21. 07:49:46

@dirtyfreebird:
Ez nagyon relatív :)
Hétfőn műtik, de még nem tudni pontosan, hogy mennyit vállalnak be egyszerre (mutatóujjamat biztos, hüvelyket meglátjuk).

Egyébként sok változás nem történt az utóbbi időben. Majd most! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.21. 07:56:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ha már ez lett a téma: meg tudod mondani, hogy mi a bánatért van neme egy csomó nyelvben a főneveknek? Eddig az angol és a magyar kivétel, amivel tanulás szintjén találkoztam, illetve a svédben a két nem (közös és semleges) nem sok jelentőséggel bír (minimális ragozásban eltér, de a svéd ragozás is inkább csak mutatóban van, kb. mint az angol E3-as +s az ige végén.

Szóval: miért a sok nem, külön ragozási táblával a sok nyelvben? És miért nem tud kikopni (én biztosan nem ragaszkodnék hozzá, még ha a saját nyelvem is lenne).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.21. 08:18:00

@Kovermadar:

Ez abszolút nyelvfüggő kérdés.

Az európai nyelvekben maximum 3 nem szokott lenni. S nem feltétlenül függ össze a ragozással. Pl. a latinban 3 nem van és 6 főnévragozási paradigma, s nincs köztük összefüggés.

Az uráli és az altáji nyelvekben nincsenek nyelvtani nemek.

Viszont olyan nyelvek is vannak, ahol 3-nál több nem van. Pl. a bantu nyelvekben több van. A szuahéli nyelvben 15 nem van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.21. 08:23:43

@Kovermadar:

"Szóval: miért a sok nem, külön ragozási táblával a sok nyelvben?"

A magyarban meg csak 1 főnévragozási táblázat van.

Viszont a magyarban meg az a nehézség, hogy az igéknél egyes igéknek egynél több tövük van, így külön meg kell tanulni ezeket a töveket. De a ragozási táblázat a magyar igéknél is csak 1.

Ennek oka az, hogy a magyar alapvetően ragozó típusú nyelv, s a ragozó típusú nyelvekben ez a jellemző. Azaz maga a ragozási paradigma jellemzően könnyebb, mint a flektív nyelvek ragozási paradigmája. Leegyszerűsítve: a magyarban a ragoknak önálló jelentésük van, míg pl. a latinban nincs.

DieNanny CH 2013.04.21. 08:32:19

@macamuca:
Hű, ez igen! Gratula!
:-)

DieNanny CH 2013.04.21. 08:46:47

@lesson:
Máltára nem gondoltatok? Nem Anglia, angolul beszélnek és Eu.

DieNanny CH 2013.04.21. 08:48:38

@dirtyfreebird:
Hány éves vagy?
(Ha túl személyes, nem kell válaszolnod!)

DieNanny CH 2013.04.21. 08:53:08

@spangola:
Ne legyél ilyen szigorú. Ha majd válaszol a kérdésemre, és megtudjuk mennyi idős, lehet, csak az a baj, hogy későn érő típus. Vagyis nem baj, van aki 40-50 éves korára jut el addig, hogy már nem akar egyedül lenni. Van aki akkorra sem. Mindenki másmilyen. És ő legalább őszinte. (Remélem...)

DieNanny CH 2013.04.21. 08:57:29

@spangola:
Csak egy rugóra jár az agyunk! (Most értem ide az olvasásban.)

DieNanny CH 2013.04.21. 08:59:02

@spangola:
"Nem tudom, meddig tolerálja ezt a késői evést még a szervezetem, félek, hogy egy kor után elhízok miatta. "

:-)
És az mennyire fog meglátszani a 45 kilódon?

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.21. 09:22:05

@tucano: valóban nem éltem tenger mellett, köszi a leírást.
@orange85: nincs lista, nem megmondóember vagyok, csak jeleztem valamit. Szerintem elég körültekintően és udvariasan fogalmaztam, hogy ne annak vegye a címzett (sőt, te sem), aminek vetted - de csak sikerült. Gratulálok. Egyszerűen nem szerencsés az, amikor az elütés egybevág a tájszólással. Ennyi.
Miért kell minden szarból önérzeti kérdést csinálni? Miért görcsölnek az emberek? Ne. Nem kell.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.21. 09:28:08

@dirtyfreebird: egyetértek. "A pihenes az nem eleg jo neki, mert miert csak ulnek azok az olaszok.O erre nem lenne kepes....." Süt a buta konvecionalizmus e mondatából. Tipikus női okosság elvárásalapon. Tapsi-tapsi-tapsi.
@spangola: te vagy 20 éves vagy, vagy nagyon gázul hülye, már meg ne haragudj. Nem tudom visszakeresni, de írtad, hogy GÁZ, amiért dirtynek nem jött össze eddig egy igazán komoly kapcsolat. Aztán miért gáz? Mert nem kifelé él, nem megy bele egy látszatkapcsolatba? Annyira király, hogy megosztod velünk életbölcseleteidet. Elrettentésnek jó vagy. Ne vedd személyeskedésnek, ez csupán egy hasznosnak szánt feedback akar lenni.

lesson · http://csudalany.blog.hu 2013.04.21. 09:54:34

@DieNanny: De, én pontosan Máltára akartam menni, de a barátom nem, mert ott sok az olasz :), meg abból megint csak az lenne, hogy lehúzzuk a nyarat a vendéglátásban, aztán télre marad a citrommeózás.

pappito · http://pappito.com 2013.04.21. 10:07:00

@orange85: "Az OKJ-t aláírom,tényleg igazad lehet, a tanári megjegyzésért pedig a jó édes kurva anyádat!"

jár az az OKJ kutyázásáért is amúgy.

spangola 2013.04.21. 10:48:54

@Kellemes Zérókomponista:

Drága Kellemes Zéró! Nem vagyok húszéves sajnos. Sőt.
Köszi az értékes feedbacket.

Kettőnk közt az a különbség, hogy te véresen komolyan veszed magad és a kommentjeidet, míg én nem.

Te itt önkifejezni akarsz, én meg röhögni és információkat beszerezni a határátkelésről.

Ja, és ne vedd személyeskedésnek, kérlek.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.21. 12:15:34

@Tökfőzelék:

"30 éves könyvekből ismételgetni arany és mikszáth 100 évvel ezelőtt leírt hülyeségeit 40 éven át? "

Hi-hi-hi.
Ez jo volt. Latom van onallo gondolatod.
En is erre jutottam az elettapasztalatom alapjan.
Like.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.21. 12:16:26

@macamuca:

mert neked egy csúnya, csóró, munkanélküli, kuka és impotens férfi kell?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.21. 12:17:24

@Babette_:
Akkor a te apucid szerencses.
Vagy szerecsen...
Vagy neked van negylevelu lohere anyajegyed. Hol is? (-:

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.21. 12:22:40

@spangola:
"én meg röhögni és információkat beszerezni a határátkelésről. "

Információkat beszerezni?
Miert ?
El akarod hagyni hon szeretet anyaföldedet? Kitepni kicsi kis gyokereidet?
Ha tudsz angolul gyere Angliaba.
Hozd a férjuradat is.
Segítek neked.
Elmondok neked mindent hogy hogyan kell csinálni ahhoz hogy az első naptól kezdve hogy kiértél munkát kereshess es ne kelljen otthon ülni.
De gondolkozni nem ér rajta. Kapsz egy hetet.
Ha addig nem kezdjük el intézni akkor nem segítek.

2013.04.21. 13:23:58

@lesson: En jobban utalom a hideget mint barki mas, ugyhogy nagyon megertem miert javasoljak neked Maltat / Gibraltart stb., de hidd el hogy Skocia nektek a legjobb valasztas - nyilvan ezt mar tudod, ezert dontottetek igy, csak megerositeni akarlak.

Nagy-Britannia tobbi reszen, foleg delen, telitett a munkaero-piac es magasabbak az arak mint Skociaban (legalabbis Londonban biztosan). Ha Skociaban tudsz tanarkent dolgozni - amire jo eselyed van hiszen folyekonyan beszelsz angolul es sok ev tanitasi tapasztalatod van - az egy jol fizeto, megbecsult, biztos karriert jelent neked, es meg ha a ferjed nem is keres annyira jol mint te (bar miert ne kereshetne), akkor is felre tudtok tenni annyi penzt amibol tiz-husz ev mulva kenyelmesen megeltek pl. Olaszorszagban vagy mas melegebb, olcsobb helyen. Maltan alacsonyak a fizetesek, az alkalmi vendeglatos munka meg nem vezet sehova es nem lehet orokke csinalni. Megeri nektek kibirni Skociat egy idore.

macamuca [IHUN] 2013.04.21. 13:59:17

@montroyal:
"es persze vannak egyedulallo anyukak. akik superul megvannak es nem alkusznak meg .. de nehez helyzetbe jol jonne egy biztonsagot ado ferfi .."

Nézd, azok az egyedülálló anyukák, akik szuperül megvannak és nem alkusznak meg, ők azért vannak meg szuperül, mert a nehéz helyzeteket is meg tudják oldani, és a biztonságot is meg tudják teremteni (a biztonság nem azonos a fizikai erő nyújtotta biztonsággal, és a jó fizikai erőnlét/kondíció sem férfikiváltság... Plusz itt (is) szerepe van az észnek: a 90 kilós izomkolosszus tényleg marha nagyot tud ütni, a 60 kilós nő meg marha gyorsan tud futni.).
Ezeknek az egyedülálló anyukáknak (meg nem-anyukáknak: ugye, van ám sok nő, aki gyerek nélkül él egyedül...) nem az az elvárásuk a férfi felé, hogy megoldja a nehéz helyzeteket, meg biztonságot adjanak, hisz saját tapasztalatból tudják, hogy erre ők is képesek. Számukra a férfi mást jelent, mások az elvárásaik. Az a férfi, akinél az a fő érv, hogy "el tudlak tartani és meg tudlak védeni" (=kb a macho értékrend elsődleges értékei), nos az ilyen férfi azt sem érti, hogy mégis miért nem jó ő annak a nőnek?? Magas, vállas, erős, jóképű, jól keres: mi a frászt akar az a nő, ha ez sem jó neki??
Szóval, ezek a nők nem eltartót keresnek. Eltartót (+védelmezőt, gondoskodót, pátyolgatót, stbstb) a nőcik keresnek.
Ezek a nők társat keresnek.
Pénzt tudnak keresni, és meg is tudják védeni magukat.
Társra vágynak....

Azzal sincs gond, ha a férfi szeret gondoskodni, a partnerének meg alapvető elvárása, hogy az ő okos-erős mackója megvédje őt és biztonságot (anyagit és fizikait egyaránt) nyújtson neki.
Mindketten megkapják a kapcsolattól, amit várnak, működik a dolog, jól elvannak = no problem.

Csak éppen az önmagáról (és a gyerekéről is) gondoskodni képes nő mást keres, mást vár el.
És ennek egyáltalán nem mond ellent az sem, hogy ha gyereke is van, akkor azzal is alakuljon ki normális kapcsolata a képbe került férfinak.

Bonyolult ez, nem lehet (vagyis nem kellene) sémákban gondolkozni: "a férfi óv-véd-gondoskodik, a nő meg gyönge, önállótlan, ezért elvárja mindezt, és hálás, ha megkapja".
Ettől picit többfélék a nők. Mert van ilyen is.

macamuca [IHUN] 2013.04.21. 14:18:11

@Babette_:
"mert neked egy csúnya, csóró, munkanélküli, kuka és impotens férfi kell? "

Nem, ilyet nem írtam. Kár kiforgatni a szavaimat.

Nekem spec. egy olyan férfi kell, aki a kezdetekkor átlagos küllemű volt (mint én), csóró (mint én), dolgozott (mint én) és lehetett vele beszélgetni olyasmikről, amik mindkettőnket érdekeltek. A potenciájával sem volt semmi gond, nyugi.
Ez a férfi ma még mindig átlagos küllemű (mint én), a csóróságot közösen hárítottuk (nincs vagyon, van 1 ház+1 kocsi, és megélünk, slussz), továbbra is mindketten dolgozunk, a közös témák ma is megvannak, bővültek is (és megvannak a külön érdeklődési körök: én még mindig nem szeretem a focit és a műszakilag is hüle vagyok, hozzá képest meg főleg /mérnök/, bár sok dolog rámragadt, részben a munkám kapcsán, őt sem érdekli a divat, viszont rákapott a főzőcskézésre /"ha ezt+ezt összevegyítem, vajon milyen lesz?"-stílus, zömmel finom, néha érdekes, olykor rossz erdménnyel, az ismert kaják átvariálása is kedvence/, én nem értek továbbra sem a metszéshez, stb.).

Szóval, anno (és ma sem) nem az volt a fő szempont, hogy pénze-egyebe legyen.
Nekem nem volt vonzó a lehetőség, hogy beleüljek a készbe és életem végéig hallgassam, hogy senki vagyok, szavam nem lehet, mert semmit nem adtam (anyagi értelemben) a közösbe. Láttam ilyenre példát párat a környezetemben: kösz, nem kérek belőle.
Vonzóbb volt a lehetőség, hogy a magam erejéből érjek el valamit, és a partnerem is így gondolkozzon, ilyen felfogású legyen = ketten, közösen, együtt, ami tőlünk telik.

Kösz, jól vagyunk. 2 évtizede.

tucano 2013.04.21. 15:26:35

@charlieharper: De mekkora pénz! Azt tudtad, hogy horvátoknál legalább 2 marina magyar tulajdonban van? Amerikaiék meg úgy csinálják, hogy BVI-ről, meg a Bahamákról felküldik előri a hajót Brindisibe, ott feltöltik minden jóval, ők meg egyenesen Mykonosra mennek repülővel, 1 hétig elvannak, aztán repülő vissza, hajó Brindisbe feltölt és vissza a Karib-tengerre. Egy ilyen túra irgalmatlan pénz. Brindisi tele van olyan cégekkel, amelyek a luxusjachtok feltöltésére szakosodtak kaja/pia/néha ribancok, nagyon nagy üzlet. És ez csak a felső kategória. Ezenkívül van a rengeteg hobbivitorlás.

2013.04.21. 18:53:47

@tucano: nalunk a vitorlas klubban lehet kerni a marinakat Olaszoban es az egyeb Med orszagokban. Iszonyat draga es mi csak hobbi vitorlasosok vagyunk. Ha Del-Olaszo penzt akar, csak nyitnia kellene egy jo kis kikotot. Amiert ennyire draga a spanyol, francia es olasz kikotok, inkabb Marokkoba es Gorogoba visszuk a hajokat. Sokkal olcsobb. Marokkonak vannak un mobile bert-ei, amik meg jobb aron vannak es Marokko rajott, hogy mennyi hobbi vitorlasos van es eszmeletlen tempoban nyitjak a kikotoket.
A luxus yacht mas kategoria, de egy 24 ft-ert is mar rengeteg penzt elkernek 1 hetre.

spangola 2013.04.21. 19:11:39

@macamuca:

"Vonzóbb volt a lehetőség, hogy a magam erejéből érjek el valamit, és a partnerem is így gondolkozzon, ilyen felfogású legyen = ketten, közösen, együtt, ami tőlünk telik."

Teljesen egyetértek. Pont ugyanígy voltam én is. Szegény családból származom, és mindig kerültem a módosabb srácokat, mert úgy éreztem, velük nem egy az értékrendünk, másba születtek bele.

Úgy terveztem, hogy majd a férjem is hasonló körből jöjjön, mint én, és együtt haladjunk előre.
Így is lett. Nekünk semmi vagyonunk nincs, de a mai Magyarországon lévő viszonyokhoz képest, ahol szó szerint rengetegen éheznek, jól elvagyunk, mert mindent ki tudunk fizetni, minőségi kajákat és ruhákat veszünk, és még félre is teszünk egy picikét. Ez Magyarországon már nagy szó. Csórók voltunk, azok is maradtunk, de engem nem ez érdekel.

spangola 2013.04.21. 19:17:10

@dirtyfreebird:

Belőled ki is nézem, hogy segítenél, mert jólelkűnek tűnsz, köszönöm.
De: nem tudok annyira angolul, rengeteg felejtettem.
Két dolognak kell teljesülnie, hogy elinduljunk:
-- angol és spanyol folyékonyan
-- tőke

Amíg ezek nincsenek meg, nem megyünk. Angliába meg egyikünk sem vágyik.
Engem az USA vagy Dél-Amerika érdekel. Mindenképp EU-n kívülre mennék.

De azért köszi. Ha jössz Budapestre és nincs hol megszállnod, szólj, szeretettel várunk.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.21. 19:48:38

@spangola:
Bameg azért mert itt játszom a bunkót meg az életben nem biztos hogy az vagyok.
A tőkét megszerezni éppen jó Anglia, meg hogy ne legyél a későbbiekben megijedve ha idegen nyelvű emberekkel kell beszelni. Az egy hetet azért írtam hogy ne húzd az időt mint a rétestésztát, hanem fogd a bőröndöd aztán indulj neki.
Mert meg 10 év múlva is otthon leszel.
Az meg butaság hogy folyékonyan kell beszelned.
De csak halogasd meg.
Majd csak megöregszel aztán majd szidhatod magad hogy miért nem mentél hamarabb.
Ez a baj a bölcsészekkel. A suli nem minden, talpraesettnek kell lenni, ki kell lepni a komfortzónából.

spangola 2013.04.21. 22:49:37

@dirtyfreebird:

Lehet, hogy egyes pszcihológusok kapásból megmondanák nekem, hogy miért reagáltál így a kommentemre.

Ha valaki kedves veled, akkor átmész bunkóba?
Ez biztos valami önvédelmi reakció.

Ne gyere ezzel a bölcsész dumával, mert ha valaki talpraesett, az én vagyok.

Londonba akkor se mennék, ha kötelező lenne.
Nem érdekel, de annál inkább taszít.

A másik:
én nem dolgozni akarok lelépni innen, hanem ki akarok települni.
Egyébként honnan tudod, hogy nem arra várok épp, hogy xy okból kifolyólag a kezemben legyen z millió forint, pl. örökség, ingatlan eladás, bírósági perből kártérítés... stb.?

De csak azért, mert ilyen bunkó voltál, elárulom, hogy mi nem a sült galambot várjuk, hanem azt, hogy mind a ketten rendbe tegyük az egészségünket. Mert olyan helyre mennénk, ahol mindez drága mulatság lenne, és amúgy is már úgy akarunk menni, hogy amennyire lehet, rendben legyünk.
Több probléma is van, főleg nálam, de mindezt tetézte, hogy a férjem pár hónapja lebénult félig deréktól lefelé az egyik lábára, S.O.S. gerincműtéte volt, úgy, hogy közölték, lehet élete végéig mankóval kell járnia. Szerencsére csak 1 ideg halt el, járni tud, de korlátozottabb lett a mozgása, és szemmel is látszik, mert nem egyforma a két lába. Futni már nem lesz képes, a mozgása kicsit robotos. 100 kg-s ember, fizikai munkás, és még egy jó darabig 5-10 kg-t emelhet max. egyenes derékkal, azt mondta az idegsebész, lehet, hogy majd képes lesz 20-30 kg-t is emelni, de nem ajánlott.

Ma próbáltuk ki magunkat, ma mentünk azóta először túrázni, és bár csak kb. 2 óra volt, de mindketten bírtuk (nekem gerinc-, csípő- és térdproblémáim vannak). Ez volt a mai nap öröme.

Ilyen körülmények között, hogy mindkettőnk gerincével baj lett és mindkettőnknek ezen a télen, mindössze pár hónapja, rákényszerített arra, hogy jobban átgondoljam, hogy mi lesz.
Nem tudjuk megjátszani jelen pillanatban, hogy kezdetben majd a férjem elmegy építkezésre melózni (ott emelni kell) én meg majd takarítok (ott hajolni kell, amit jelenleg nem nagyon tudok). Most folyamatosan ideggyógyászhoz járunk, várjuk, hogy mi lesz, és a szerint alakítjuk a tervet.

spangola 2013.04.21. 22:52:55

@spangola:
ja, és mindketten a 35 alatti korosztályban vagyunk

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.21. 23:13:33

@spangola:
Kedveském, kicsi szívem.
En kedves voltam veled most is- egyem meg az érzékeny lelkedet- csak motiválni akartalak.
Olyan vagy nekem mint apának a lánya.

Azt hiszem a dolgot túltárgyaltuk hogy most leírtad mi a helyzet veletek.
Ez azért más megvilágításba helyezi a dolgokat.
A picsaba, jól kifogtatok. (nem mintha én nem lennek félig nyomorék)

Gyógyulgassatok akkor és remélem az almok nem csak almok maradnak.

Menjetek mindenképpen termálfürdőbe ha van rá keret.
Bar szerintem erre van valami támogatás is.

aleb19 2013.04.21. 23:17:38

@lesson: grat a poszthoz vegre valaki olyan irt aki tud is irni

aleb19 2013.04.21. 23:22:04

@spangola: nappali korhazas kezelest kerjetek gellert/lukacs/szechenyi az hasznal legtobbet uszassal kombinalva

spangola 2013.04.22. 00:48:29

@aleb19: @dirtyfreebird:

Köszi.
A férjem kapott fiziót, az sokat segített, meg van itthon is egy kis fiziós gépe, az is sokat segít. Gellértbe nem hajlandó menni, van beutalója, fel tudnám pofozni. Megvettük a légpárnát a feneke alá, kilökdösi. Kocsiban párna, deréktámasz, kilökdösi, és hadd ne soroljam. Gerinclabda? Az sem tetszett neki. Lúdtalpbetét? Majd.

Nekem, amit felír a doki, mindent megcsinálok. Jövő héten megyek az egyik eredményért, valami nagy dudor nőtt a gerincem egyik csigolyájára, látszik kívülről is, de nem sérv a doki szerint.

Dirtyke! Te is nyomorék vagy?
Én is, de addig jó, míg nem látszik a mindennapokban rajtunk. Addig egészségesnek tartom magam.

aleb19 2013.04.22. 12:15:08

@spangola: a beutalos furcsizes nem igazan eleg a nappali korhazi kezeles nagysagrendel hatekonyabb engem a mutettol mentett meg a 2x15 napos kezeles es azota is kordaban tarthato a gerincservem

Leo Alkotóház 2013.05.06. 16:04:40

@dirtyfreebird: Üdvözletem! Ugyan nem tartozik szorosan a témához, de látom , hogy Ön egy belevaló, tettre kész, jó szándékú ember. Én, ugyan szintén nem alkarok kimenni külföldre, nem akarom elhagyni az országot,de szeretnék külföldön élő emberekkel üzleti kapcsolatba kerülni. Ehhez keresek segítő együttműködő személyeket. Az itteni vállalkozásomat szeretném nemzetközivé tenni ( alkotó ház, és biótermesztés) , vagy legalább is egyes országokban propagálni, résztvevő érdeklődőkkel és kereskedőkkel kapcsolatba kerülni. Ha nem veszi tolakodásnak, szeretném megkérni, hogy segítsen ebben nekem. Működjünk együtt.
Előre is köszönöm. Szép napot.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása