oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. március 28. 07:01,  Mikor kell leadni a személyinket? 708 komment

2013. március 28. 07:01 Határátkelő

Mikor kell leadni a személyinket?

Nagy fába vágtam a fejszémet, amikor egy, a Facebookon kapott hírt olvasva úgy döntöttem, utánajárok annak, vajon miként változott meg márciustól az ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentése. Jelentem az interjú elkészült a megfelelő hivatallal, a történetnek nem kevés tanulsága van, a legnagyobb az, hogy készségesek voltak, de a közérthetőség még nem a legerősebb fegyverük.

okmányok.jpg

Többen is jeleztétek a blogon, hogy megváltozott, pontosabban megszűnt 2013. március 1-jével az ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentésének kötelezettsége. Ennek akár örülni is lehetne...

Ha valaki életvitelszerűen külföldön tartózkodik, akkor be kell jelentkeznie az adott országban, és mivel az Unióban csak egyetlen állandó lakcíme lehet a polgárnak, ezzel a magyarországi állandó lakcíme megszűnik. A törvényben az is benne van, hogy a személyi igazolványt és a lakcímkártyát is le kell adniuk az érintetteknek.

Az utóbbit még csak értettem, de a személyit nem igazán, hiszen az alapvetően nem kötődik az ember lakóhelyéhez. Mindenesetre megpróbáltam feltenni kérdéseimet a KEK KH-nak (vagyis a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának).

A következő válaszokat kapta a blog, nem nagyon kommentálnám (a végén majd megpróbálom összefoglalni), azt majd megteszitek ti, de a válaszok több szempontból is magukért beszélnek. Érdemes alaposan elolvasni.

„Mit jelent ez a változás a már külföldön tartózkodók számára? Mit kell tenniük?

Az ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentése az a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény hatálya alá tartozó polgároknak az Nytv. 26. § (3) bekezdésében meghatározott bejelentési kötelezettség teljesítésére szolgált.

A bejelentési kötelezettség a jogalkotó szándéka szerint a külföldön tartózkodó állampolgárokkal történő kapcsolatfelvétel során a hollétükre irányuló esetleges hosszadalmas eljárás elkerülésére szolgált, továbbá azt célozta, hogy a különböző adatszolgáltatások erre a körülményre való tekintettel történjenek, így a hatóságok ne keressék feleslegesen magyarországi lakóhelyén a polgárt.

Ugyanakkor, ha a polgár teljesítette bejelentési kötelezettségét, külföldi tartózkodási helyét, illetve annak változását nem kellett megadnia, ezáltal a vele való kapcsolatfelvétel nem lett egyszerűbb, hogy az ideiglenes külföldön tartózkodásra utaló jelzés szerepelt a nyilvántartásban, s nem fűződtek hozzá különös kézbesítési szabályok sem.

Az Nytv. 2013. március 1-jétől hatályba lépett változása értelmében az ideiglenes külföldön tartózkodást és az onnan történő visszatérés bejelentését nem kell bejelentenie a polgároknak, a jogintézmény megszüntetésével a polgárokra háruló adminisztratív terhek – több bejelentési kötelezettség teljesítése – ezáltal csökkentek.

Amennyiben a polgár külföldön él, úgy külföldön történő letelepedési szándékának bejelentését követően, adatainak további kezelésére külföldön élő magyar állampolgárként kerül sor, mely során a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adattartalma a külföldi lakóhelyének címe.

Mit takar az a kifejezés, hogy életvitelszerűen, például milyen időtartamot? (Ha valakit egy fél évre küldenek ki, akkor is be kell jelentkeznie a külföldi lakcímén? Illetve ha valaki rendszeresen tölt kint mondjuk néhány hónapot, akkor minden alkalommal keresztül kell mennie ezen? )

A bírósági gyakorlat szerint egy magánszemély számára az a lakóingatlan szolgál ténylegesen, életvitelszerűen lakóhelyéül, ahonnan életét szervezi (pl.: rendszeresen innen indul munkába vagy oktatási intézménybe, illetve ide tér haza), ahol a polgár az életviteléhez szükséges tevékenységeket – úgymint étkezés, főzés, mosás stb. – legjellemzőbben folytatja, amely családi élete helyszínéül szolgál, amely vonatkozásában közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe, illetve amely elsődleges elérhetőségi címeként (levelezési címeként) jelenik meg a hatóságoknál.

Miért van szükség a személyi igazolvány elvételére, bevonására, amikor annak a lakcímhez nincsen köze?

Az ideiglenes külföldön való tartózkodás bejelentése nem járt a személyazonosító igazolvány és a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímigazolvány) bevonásával. Az okmányok adattartalmában e tény bejelentésével nem történt adatváltozás. A külföldön történő letelepedési szándék bejelentése esetén kell az okmányokat leadni, tekintettel arra, hogy a hatályos jogrendszerünkben a személyazonosító igazolványhoz, mint „belföldi jogállást" tanúsító okmányhoz több jogosultság, kedvezmény is fűződik.

A polgár külföldön élő magyar állampolgárként továbbra is jogosult lesz lakcímigazolvánnyal történő ellátásra, mely okmány azt igazolja, hogy érintettnek nincs magyarországi lakóhelye.

(A fenti kérdést másodszor is feltettük, kiemelve, hogy van-e valamilyen időkorlát ezzel kapcsolatban. De erre konkrét választ nem kaptunk, illetve azt kell feltételeznünk, hogy akkor ebben az esetben az idő nem meghatározó tényező???)

A személyazonosító igazolványra való jogosultság abban az esetben szűnik meg, ha a polgár Magyarország területének a külföldi letelepedés szándékával történő elhagyását bejelentette. Az okmány a külföldi letelepedési szándék bejelentésének nyilvántartásba vételére tekintettel érvénytelen.

Vannak-e és ha igen, akkor milyen szankciók vannak abban az esetben, ha valaki ezt nem teszi meg?

A bejelentés elmulasztása esetén az eljáró hatóság bírságot szabhat ki.

Hogyan követhető nyomon, illetve ellenőrizhető a bejelentés? Ha jól tudjuk, nincsen egységes uniós lakcímnyilvántartás.

A fentiekben jelzésre került, hogy az eljárás a polgárok bejelentésein alapul, mely nem teljesítése esetén az eljáró hatóság bírságot szabhat ki. Nincs egységes uniós lakcímnyilvántartás."

Nos, hát ezeket a válaszok érkeztek a kérdésekre. Nem egyszerű kihámozni belőlük a lényeget, ha jól veszem ki, arról van szó, hogy ha valaki ideiglenesen tartózkodik külföldön, annak nem kell bejelentenie, hogy elmegy, ellenben ha külföldön akar letelepedni, azt igen.

Az egyszerűsítés dicséretes, de rengeteg nyitott kérdés maradt (például nem tudjuk, milyen hosszú időtől számít letelepedésnek a külföldön tartózkodás), amelyre nem tudott (vagy nem akart) válaszolni a hivatal. A közérthetőség azért továbbra sem tartozik a magyar hivatalok erényei közé...

(Külön köszönet Tóth Ildikónak, aki a blog Facebook-oldalán felhívta a változásra a figyelmet!)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: ügyintézés személyi igazolvány Magyarország Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr495176857

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.28. 11:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.03.28. 07:08:42

A hivatal válaszai tipikusan az a kategória ami magyar nyelven van írva de nem magyarul.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.03.28. 07:20:10

Én mindenhol azt olvasom: "ha valaki úniós országba költözik...".
De mi van, ha nem, hanem mondjuk Ázsiába???
Bár én simán visszaadom a személyimet, nem gond.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.28. 07:22:50

@diggerdriver: Tökéletesen igazad van. Viszont azt azért mégsem mondhatja a hivatal, hogy azt javasolja mindenkinek, hogy ne jelentsen be semmit, merthogy - mivel a külföldi tartózkodásnak nincsen időkorlátja - ha magát csak ideiglenesen külföldön tartózkodónak nevezi, akkor semilyen bejelentési kötelezettsége nincs akár élete végéig.

Egyébként meg életszerű is: ahogy változik a világ, hónapok alatt megváltozhat bárkinek az élete, néha hetek, vagy akár napok alatt is, mind munka szempontjából, mind pedig mondjuk család szempontjából, úgyhogy szerintem nincs ember, aki előre biztosan tudja, hogy életében melyik országban és meddig fog élni. Az mondjuk már más kérdés, hogy sokan gondolkozunk úgy, hogy szinte bárhol, csak Magyarországon ne :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.28. 07:24:18

@www.aonang.hu: Nem csak Ázsiában, meg más földrészen van únión kívüli ország, mi pl. itt vagyunk Albániában, az is únión kívüli, mégis Európában van :)

b@rlang 2013.03.28. 07:25:16

A hivatalok tipikusan csak a szimpla es egyertelmu esetekre vannak felkeszulve. Nekem a szivfajdalmam az adozas.

Volt olyan naptari ev, hogy harom orszagban voltam bejelntett alkalmazott, rendszeres jovedelemmel (egyszerre csak max 2), es harom adobevallast kellett keszitenem. Az egyik raadasul a deli felteken, juliustol juniusig tarto adoevvel. Hiaba vannak tax treaty-k (kettos adozast elkerulo egyezmeny szep magyarul) az orszagok kozott, egy ellenorzesnel tuti talalhat valamelyik orszag valami gazt, mert ugye ahol "eletvitrlszeruen" ott lakik az ember, az az orszag az ember MINDEN jovedelmet adoztatni akarja, azt is, ami mashonnan van.

A legszebb ez a definicio, h "eletvitel kozpontja" a 4-5 kriteriummal (ez mas orszagokban is ilyen pongyolan van definialva). Az emlitett evben ez mind a harom lakcimemre igaz volt, es sehol se toltottem 180 napot meg osszeadva sem...

Az "angolszasz" orszagokban egyebkent van ilyen, hogy "foreign resident"-eknek kulon adotabla, magasabb kulcsokkal, nincs adomentes sav. Ha igy adozol (kevesebb, mint 180 napot vagy az orszagban, ill 1-2 egyeb, de viszonylag egyertelmu kriteriumnak is meg kell felelni), akkor nem erdekli oket, hogy mashonnan mennyit keresel.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.28. 07:25:17

@www.aonang.hu: De szerintem hülyeség visszaadni a személyidet, tökéletesen felesleges macera a semmiért.

NIKI LAURA 2013.03.28. 07:42:52

Az köztudott tény,hogy Angliában,Német.o,vagy akárhol a Hatóságok feltételezik a feltétel nélküli bizalmat,a jogkövető magatartást!

Na,ez a magyar embereknél el kell felejteni.
Az okokat tudjuk,40 'years russis soldat',kommunizmus,stb...simi-sumi mindenki,de a magyar hatóság is feltételezi a jogkövetést,de persze tudja,hogy ez csak álom ....

Félig Off,de a jogkövetésről,hogy még a szolgáltatók is mennyire szarnak rá:
Egy "G"betűs biztosító.Ügyfél bíróságra ment,amit jogerősen meg is nyert.
Biztosító szarik rá,eltelik a 15 nap,a jogerőtől számítva.
Pénz sehol.
Ügyfél felszámolást kezdeményez,mert a biztosító jogkövető,hisz feltételezzük:Ő fizetne,de nem tud!
Azt tudni kell,hogy bár a felszámolást nem ilyen esetre találták ki,de itt is lehet alkalmazni,ez sokkal "keményebb"mint egy behajtás,stb..és komoly erkölcsi kárt tud okozni egy cégnek!!!!

Ahogy elindul az eljárás,a biztosító visít,és könyörög az ügyfélnek,fizetnek azonnal mindent:)

GeeRahts · http://japangee.blogspot.jp/ 2013.03.28. 07:49:51

Tök jó, hogy pont azelőtt újítanak ilyen hülyeségekkel, hogy elmennék... Az a legjobb, hogy ahány helyre megy kérdezősködni az ember, annyi féle verziót mondanak. Én hallottam olyat is, hogy külföldre költözéskor lakcímkártyát kell leadni, itthoni címről kijelentkezni; viszont ha 1 évig nincs itthoni állandó lakcím és utána költözünk vissza, akkor 49ezer forint a TB, 6600 helyett...

bristo 2013.03.28. 07:50:08

Aki NEM Uniós országban él, annak Magyarország felé TB fizetési kötelezettsége van amennyiben érvényes személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával rendelkezik. Ezt sokan nem tudják, vagy nem akarják tudni.

rumitom 2013.03.28. 07:52:18

@b@rlang: ditto a legnagyobb problemam. mivel nincs ingatlantulajdonom se "sajat csaladom", es atlagosan fel evente mas orszagban vagyok, eletvitelszeruen, mivel projekt munkakban veszek reszt es a munkahoz koltozok, nem ingazok, ezert az adozas nalam is bonyolult. raadasul en maganvallalkozokent teszem mindezt. en pontosan a 180 napra jatszom. uj orszagba megerkez, bejelentkez, vallalkozoi igazolvanyt kivalt hogy tudjak szamlazni, majd 180 nap mulva megszuntet es tovabb all. adozni szabadon valasztott helyen adozom. ergo vagy megsztom es minden orszagban amit ott kerestem, ez azert jo mert igy par honapos jovedelem szamit az eves bevetelnek igy mindenhol az also adokategoriaba esem. - hatranya hogy csak a kovetkezo ado ev elejen kapom vissza a kulonbozetet. Vagy az egeszet egy helyen adozva bevallva amit gondolok. ez sem nem tul etikus sem nem idealis mert sok papirmunkaval jar, de amig nincs egyseges europai szabalyozas nem tudok jobbat.
megoldas lehetne magyaroszagon adozni, mivel van egy olyan meghatarozas hogy ha 180 napot itt is es ott is dolgozol, ott kell adozni ahova a szorosabb gazdasagi kapcsolatok fuznek. bar mar szerencsere nem fuznek gazdasagi kapcsolatok az orszaghoz, tarsadalmiak igen, magyarorszagrol szamlazni azonban irrealis papirmunka es en soha tobbet nem szeretnek magyar hivatallal kapcsolatba kerulni. (akar csak egy szemelyi leadas vegett sem)

GeeRahts · http://japangee.blogspot.jp/ 2013.03.28. 07:56:09

@GeeRahts: Azt elfelejtettem írni hogy nem EU-s országról van szó
@bristo: Állítólag Japánban meg lehet oldani, mert van "kettős adózást kiküszöbölő egyezmény,"; ha ottani egészségbiztosítási rendszerbe belép az ember, csak kell róla igazolást hazaküldeni. De még én sem tudom pontosan hogy van, remélem ma tudnak majd felvilágosítást adni nekem is.

b@rlang 2013.03.28. 08:13:24

@rumitom: hajra, Sok sikert! Azert a 180 nappal vigyazz, nezz utana, mik a szabalyok. en is kvazi megszivtam ezzel Ausztraliaban, ott is kulon adotabla van foreign residenteknek (azaz ha 180-nal kevesebbet vagy), s mar 0 jovedelemtol majdnem a legmagasabb savban adozol. A felso savokban mar nincs kulonbseg kb 80-100.000 AUD felett, de ugye ha 180 napnal rovidebb idot vagy ott, akkor tipikusan ennel kevesebbet keresel az adoevben, s az also 30-50.000 AUD savon kb 6000-rel tobb adot fizetsz, mintha resident lennel, ez aranyaiban nagyon sok! Ha viszont resident vagy, akkor elvileg az egesz adoev osszes jovedelmet be kell vallanod, es adozni utana, azt is, amit "overseas" kerestel.. Beleertve svajci bankszamla kamatait, mindent. Persze ellenorizni nehez, s mint vki irta is, feltetelezik, h nem csalsz.

Tudtommal a legtobb commonwealth orszagban igy megy, legalabbis Malajzia, Szingapur, UK, stb... Nezz utana. EU-ban nem tudom mennyire gyakori, Ausztria Pl tuti nem, nincs kulonbseg, de ha allando lakcimed van, akkor mar minden jovedelmedet be kell vallani..

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.03.28. 08:34:24

Húha, most valamit nem értek.
Letelepedek Németországban. Magyar állampolgárként itt igazolványt nem kapok. Útlevelem nincs. A magyar személyimet (mivel Németországban letelepedek) le kell adnom.
Akkor milyen okmányom marad? A jogosítvány lesz az egyetlen, személyazonosításra alkalmas iratom?

rumitom 2013.03.28. 08:46:22

@b@rlang: kevesbe a csalason van a hangsuly, bar nyilvan rengeteg modom van ra es mint irtad, nem igazan tudnak ellenorizni. adozni mindenkepp adozom, nem hianyzik, hogy vmelyik allam adohivata x ev utan megkerdezze honnan van ez meg ez. eddig csak az eu-ban tevekenykedtem, itt viszont eleg jol szabalyozott a ketto adoztatas elkerulese, inkabb az a problema ha itt is meg ott is permanent resident vagy, akkor hol kell az egeszet bevallanod? vagy mindenhol a reszeket? valojaban egyik sem, mert a torveny nem ismeri azt az esetet hogy szamkivetettkent vagy homelesskent elsz gyakorlatilag minden pereputtyoddal koltozkodve evente 3szor harom orszagba.

jovohettol lesz egy harom honapos usa projekt, amit nemetorszagban szamlazok az angliai (jersey) konyvelokon keresztul (itt fizetek adot) es az ir szamlamra kapok kezhez. ez igy eleg bena, de ha barki kerdezi tudom bizonyitani a jovedelem tisztasagat es adozottsagat, es mivel sehol nem voltam 3 honapnal tobbet, nem fog senki sem kotoszkodni hogy ott kene adozzak.

a gond mindig olyankor kezdodik amikor egy projekt elhuzodik es a hat honapbol egy ev lesz... na olyankor joggal kovetel a munkavegzes es lakhely helyeul szolgalo allam, csakhogy en ekkora mar fel eve fizetem vhol mashol az adomat abban a hitben, hogy mar reg nem vagyok az adott orszagban :)

Jaffar 2013.03.28. 08:51:35

@bristo:
"Aki NEM Uniós országban él, annak Magyarország felé TB fizetési kötelezettsége van amennyiben érvényes személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával rendelkezik. Ezt sokan nem tudják, vagy nem akarják tudni."

Már miért is lenne? Azért mert egy magyar állampolgár elköltözik mondjuk Albániába :) és ott éli le az életét, miért fizessen a magyar TB-be egy kanyit is?

Jaffar 2013.03.28. 08:53:22

@Fradista Utazó:
Igen, az lesz és el is fogják fogadni, amennyiben az új fajta jogsid van. De miért probléma ez?. Én spec örülök neki, mert az útlevelem + a jogsi mindig nálam van, azt a szaros felkót végre nem kell cipelnem, ha Mo-ra jövök.

Alice in Wonderland 888 2013.03.28. 09:03:44

Ha valaki nem adta le a személyijét és a lakcímkártyáját, akkor megbírságolják, mert jogosulatlanul használja, ugyanis olyan jogok kötődnek hozzá, amik csak a Mo-n élőknek járnak...
Mik ezek? Én ezt nem tudtam...

Ha még itt van mindkettő, de szívesen visszaküldeném, akkor mi van? Ezért nem fogok utazni és nem tudom, hogy van-e értelme?
Pláne. ha senki sem tud semmit rendesen...

Mi van, ha épp most jár le vagy elhagytam?

moTmeN 2013.03.28. 09:05:07

@Fradista Utazó: a letelepedes nem az, amikor a gazdaorszag allampolgarsagat megkapod? Addig csak huzamosabb ideig tartozkodsz az adott orszagban, nem?

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.03.28. 09:05:31

@Jaffar: Azért érdekes, mert nem vagyok köteles jogosítvánnyal rendelkezni, ha lejár, nem vagyok köteles megújítani... Mondjuk azt még sosem próbáltam ki, hogy mondjuk egy német bankban igazolhatnám-e a személyazonosságomat a magyar jogosítványommal (a személyit elfogadták, csak azt kérték, mutassam meg rajta, hogy melyik rovat jelzi a kiállító hatóságot).

rumitom 2013.03.28. 09:15:55

@Jaffar: nekem nem magyar a jogsim, ha nem lenne utlevelem, es most le kene adjam a szemelyim (amit elsodlegesen hasznalok a merete miatt, az utlevel nem fer be a penztarcaba), akkor kulfoldon, ahol nem vagyok a nyilvantartasban, soha be nem bizonyitom, hogy en magyar vagyok.

mondjuk ez a szemelyi kerdese is erdekes, mert az angolszasz orszagokban pl nincs szemelyi, eleve a jogositvanyoddal vagy az utleveleddel tudod magad igazolni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.28. 09:18:18

"például nem tudjuk, milyen hosszú időtől számít letelepedésnek a külföldön tartózkodás"

tudjuk, ott a válasz: letelepedés szándékával megy el.

Alice in Wonderland 888 2013.03.28. 09:18:47

@rumitom: A franciáknál pedig nincs lakcímkártya. Gáz, víz, bérleti szerződés igazolja, hogy itt laksz. A suliba íratáshoz is kell ezeket vinni...ezt a magyar hivatalok hogyhogy nem tudják?

Határátkelő 2013.03.28. 09:21:59

A sztoriból számomra két dolog derült ki: egyfelől tényleg egyszerűsíteni szerettek volna, másfelől finoman szólva sem gondolták végig a kérdés minden részletét. Az ellenőrzés a legnagyobb kérdés.

VeRog 2013.03.28. 09:22:53

@moTmeN: tudtommal nem ugyanaz a letelepedés és az állampolgárság. Ezért is kérdés számomra a következő:
"Ha valaki életvitelszerűen külföldön tartózkodik, akkor be kell jelentkeznie az adott országban, és mivel az Unióban csak egyetlen állandó lakcíme lehet a polgárnak, ezzel a magyarországi állandó lakcíme megszűnik."
Én életvitelszerűen tartózkodom Szlovéniában, természetesen be is jelentkeztem, de itt nem kapok még állampolgárságot, és letelepedési engedélyt is (állandó lakcímmel) csak 5 év után adnak (a letelepedés nem jár automatikusan állampolgársággal).
Akkor az első 5 évemet itt eltölthetem mindenféle otthoni bejelentés nélkül, annak ellenére, hogy ("bírósági gyakorlat szerint" is) itt élek életvitelszerűen? Ez ez első öt év otthonról nézve csak ideiglenes tartózkodás, ami nem jár bejelentési kötelezettséggel?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 09:24:14

"mivel az Unióban csak egyetlen állandó lakcíme lehet a polgárnak"

Elméletileg így van. A gyakorlatban lehet az összes EU-államban egyszerre állandó lakcímed. Ugyanis nincs egyeztetés a tagállamok nyilvántartása között.

2013.03.28. 09:24:15

Én nem szüntettem meg semmit. 5 éve élek Németországban. Szó szerint, mert egyszer összeszámoltam, hogy 5 év alatt 6 tartomány és 12 város.
Időnként haza megyek, de hogy mennyi időt töltök otthon az teljesen változó 3 nap vagy 1 hónap.
Volt már hogy itt behivott a külföldiek hivatala, de mire a termint kitűzték, már lejárt a szerződésem, és ott sem voltam.
Mindig minden lakhelyre bejelentkezek, de itt a bejelentő csak egy papír, gyűjtögetem, hátha egyszer megírom a memoáromat :) de más haszna nincsen.
A telefon számla mailben jön, a lakcim változást a telfonosoknál és a banknál is a neten tudom változtatni.
Időnként elmegyek 1 -1 hónapra Spanyolországba, tavaly Portugáliába is nyaralni.
Hát hova jelentkezzek be, amikor egyentlen biztos és állandó pont a háztartásomban a bőröndöm.
Otthon fizetem az egészség biztosítást, mert sosem lehet tudni, ha éppen 2 meló között vagyok, jól jöhet ha nem kell fizetni. Nem egy nagy összeg.
A hivatal meg jöjjön és ellenőrizzen. Mire rámozdul akkor én már egy másik városban, másik országban vagyok.

Bár nem is értem a problémát, mert határok nincsenek. A személyi igazolvánnyal utazom, mert kis helyen elfér, praktikus, az utlevél csak vészhelyzet esetére van nálam a hátizsákom mélyén.Akkor miről beszélünk?

b@rlang 2013.03.28. 09:24:43

@rumitom: Na igen, az EU-ban az a trükk, hogy elvileg nem lehet egyszerre ket EU-s orszagban allando lakhelyed. Ez megint olyan, amit nem tudnak (egyelöre) ellenörizni.

Tax treaty az EU-ban az összes orszag között van, de a fejlett orszagoknak par kivetellel van egymassal. Mo-nak is van pl van Azerbajdzsantol kezdve Mongolian es a del-kelet-azsiai orszagokon at (mondjuk Kambodzsa, Laos es Brunei kivetelevel) Ausztraliaig, söt nehany afrikai es del-amerikai orszagig minden fontosabb celponttal kettös adozast kizaro egyezmenye.

Ez azonban nem segit, ha foreign resident kategoriaba esel, akkor eleve a magas kulccsal kell adozni, full stop.

A csalasos megjegyzesedet nem ertem, sorry. Ha csalni akarsz, nyissal ceget Delaware-ben onnan szamlazz es belizi bankszamlara utaltasd a penzt. Kis logisztika kell, hogy elö is vedd (nincs tapasztalatom benne), de akkor aztan egy filler adot nem fizetsz sehol, es a delaware-i (USA!) cegedet legalisan fenntartod kb 1-200 dollarbol evente... (most kell nevetni! :-))

Garp 2013.03.28. 09:27:00

Na jó, ez nem kerek.
1.: otthon ingaltanom van, amelyet magyar állampolgárként szereztem. Ahogy hitelt, meg magánbankszámlát, stb. Ha leadom a személyimet, enyhén szólva nehézkessé válik az ügyintézésem. (nem beszélve arról, h az autónk is lízinges...)
2.: ha már egyszer leadom az összes papíromat, miért kéne megadnom a külföldi lakcímemet?
3.: a kártya személyit az Eu-n belül személy azonosításra elfogadják, magyarán én azzal utazom állandóan, nincs útlevelem. (Írországban pl nincs ID card, max útlevelet kérhetek, az is csak 5 év után.)

4.: és ezért elnézést: elmennek a jó k*rva anyjukba, már megint bele akarnak pofázni az ember életébe. Érdekes módon a lengyeleknél lengyel, a németeknél német, az olasznál olasz okmányokat látok itt és néznek rám hülyén, h miért kéne ilyet csinálni (ti. leadni, mivel elköltöztek).

Tanács: aki most indulna el sz*rjon rá, ne jelentse be. Ha _esetleg_ megbüntetik, hova küldik a bírságot? Nem beszélve arról h röhögve ki fogja fizetni.

Csak arra jó az egész, h a választások előtt felmérjék és kontrollálják az országot elhagyókat, illetve nehézséget (pszichikai) állítsanak a kivándorlást tervezők elé.

Mikor fogadják l, h Európa nyugati területén több évtizede normális az, h oda mész, ahova akarsz?! Alapvető jogod. Brrrr.

b@rlang 2013.03.28. 09:28:08

@Jaffar: Ha nem akarod a TB-t fizetni (az a kb 6000 HUF), akkor jelentkezz ki a lakcimedröl. Ha leeled az eletedet Albaniaban, akkor mi a bubanatnak van magyar cimed? Nem kell keresni a bajt :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 09:28:12

@Fradista Utazó:

Miért akarsz letelepedni? Nem egyszerűbb, ha 30 évre kimész ideiglenesen?

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.28. 09:30:55

@Garp: ha a letelepedés szándékával mész el, akkor nem tartasz meg ingatlan itthont.
gondolom ezt gondolják.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 09:31:39

@Karinette:

"Ha valaki nem adta le a személyijét és a lakcímkártyáját, akkor megbírságolják, mert jogosulatlanul használja, ugyanis olyan jogok kötődnek hozzá, amik csak a Mo-n élőknek járnak...
Mik ezek?"

Az önkormányzati választáson való részvétel joga, valamint az EP-választáson való részvétel joga, Ezekhez nem elég a magyar állampolgárság, kell bejelentett belföldi lakcím is.

A parlamenti választásokon való részvételnek is ez volt a feltétel eddig, a Fidesz ezt eltörölte, de csak a parlamenti választásokra, az önkormányzati és az EP-választás esetében maradt a belföldi lakcím feltételként.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 09:33:00

@moTmeN:

Nem. A letepeledés nem ezt jelenti, a letelepdés azt jelenti MAGYAR szempontból, hogy a szándékod a végleges távozás az országból.

Az állampolgárság irreveláns.

*matahari* 2013.03.28. 09:33:41

azt nem teljesen értem, hogy jo par posztolo, hogy tudott külföldön letelepedni utlevél nélkül... itt Svajcban az elsö dolog, amit be kell mutatni az utlevél. pedgi Schengenhez tartozunk. én leadtam a magyar személyimet, mert nem akarom, hogy akar a Mo-i ingatlanvasarlasom miatt a NAV, vagy külföldi jogsival vezetés miatt a rendörség ramszalljon. meg hat ez a törvény, s betartom, még akkor is ha szerintem se jo (kérdem én mlyen kedvezményeket kapok személyivel...??). de hat otthon megy allandoan az ügyeskedés a lakcimmel, iskola, ovoda, orvos stb miatt, szoval meg sem lep, hogy a hataratkelök se követik a törvényt otthonukban, csak külföldön...nyilvan ott rendesen ki-bejelentkeznek... hogy miért van ez... csak nem kell sirni, majd ha kapnak egy par szazezres TB szamlat, vagy birsagot, mert külföldi jogsival vezettek magyar bejelentett lakcimmel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 09:34:10

@Határátkelő:

Ellenőrzés eddig se volt. Pont ezért szüntették meg a szabályt, mert ellenőrizhetetlen volt a betartása és tömegesen nem tartották be az emberek..

Határátkelő 2013.03.28. 09:35:56

@Babette_: Pedig miért is ne tartanál... Az a furcsa az egészben, hogy nem határozzák meg, mi az ideiglenes. Ha én 3 évre kimegyek, akkor az ideiglenes? A félév ideiglenes? Hol húzódik a határ? Ezt is megkérdeztem, de nem kaptam választ. Ha úgy érzi valaki, hogy most elmenne, de nem adja el az ingatlanát, mert arra gondol, még simán visszajöhet mondjuk 5 év múlva, akkor mi van?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 09:36:03

@VeRog:

Az eddigi szabályok szerint 90 nap után be kellett volna jelentened, de az emberek 99,9 %-a ezt nem tartotta be. Most pedig az új szabály értelmében nincs is ilyen bejelentési kötelezettséged.

Az, hogy külföldön mi a státuszod tök mindegy a magyar jog szempontjából.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.28. 09:37:36

@Határátkelő: akkor az van, hogy nem a letelepedés szándékával ment el.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 09:38:03

@Garp:

A magyar állam csak 23 évvel a kommunizmus bukása után döbbent rá, hogy létezik egy olyan furcsa dolog, mint mozgásszabadság...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 09:38:53

@Babette_:

Ez abszurd. Több ismerősöm is van, akinek van magyarországi ingatlanja, s csak befektetési céllal vették, nem élnek Mo-n.

Alice in Wonderland 888 2013.03.28. 09:40:32

@*matahari*: ezt nem értem. Én magyar jogsival vezetek néha francia autót...most változtatták a pontrendszer szabályait: elvileg, ha levonnak a pontjaimból, akkor automatikusan ki kell cseréltetnem a jogsimat franciára. Most mondta egy rendőr...de nem kérdezte, hogy miért vezetek francia rendszámú kocsit magyar jogsival...fordítva ez is probléma?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 09:43:03

@Határátkelő:

Az új szabály az európai gyakorlatot követi: a polgár SZABADON eldönti, hogy mi a szándéka, s az állam nem szólhat bele.

Ha valaki letelepedésnek mondja azt, hogy elmegy 3 évre mosogatni Londonban, akkor az letepedő és vissza kell adnia az igazolványát. Ha meg valaki elmegy 40 évre a Salamon-szigetekre és ő ezt ideiglenesnek gondolja, akkor az nem az nem letelepedő és nem kel visszaadni az igazolványát.

Határátkelő 2013.03.28. 09:45:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Akkor már csak egyetlen kérdés maradt: mi értelme az egész törvénynek?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 09:47:23

@Karinette:

Igen, ez probléma. A szabály az, hogy ha külföldi jogosítványt 90 napig szabad használni, aztán honosítani kell. Persze mindig mondhatod a rendőrnek, hogy a múlt héten utaztál be és még nem telt el a 90 nap.

Amikor volt kocsim, én Bulgáriában mindvégig magyar jogosítványt használtam, mert nem honosítottam sosem. Amikor rendőr rákérdezett miért nincs bolgár jogosítványom, mindig azt mondtam "két hete érkeztem": Persze ha folyton ugyanaz a rendőr igazoltat, baj lehet, de ennek az esélye eléggé mikroszkópikus.

Alice in Wonderland 888 2013.03.28. 09:48:59

@Határátkelő: Ahogy így belegondoltam semmi.

Hamarosan jön újra egy német ovis oktatófilm a magyarokról, ismét megmagyarázva a német gyerekeknek, hogy:

"Vannak bizonyos szabályok, amelyek mind a huszonhét uniós tagországra vonatkoznak. Van azonban egy ország, Magyarország, amely nem a legjobban ügyel ezekre a szabályokra..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 09:50:05

@Határátkelő:

Semmi.

Csak legfeljebb az, hogy nem akarták eleve eltörölni a "kivándorló" kategóriát. De a tartalma gyakorlatilag virtuális lett.

Vannak országok, ahol eleve nem létezik olyan, hogy "kivándorolt", pl. az USA ilyen. Az államot nem érdekli, hogy az állampolgár hol lakik, melyik országban.

*matahari* 2013.03.28. 09:50:57

hat a legtöbb orszagban honositani kell a külföldi jogsit. nem tudom Fr-ban, hogy van ez. ezért ahol ez a szabaly él, megbüntethetnek, ha nem a megfelelö jogsival vezetsz. söt érvényét is veszitheti a régi jogsi, s ujbol vizsgazni kell.

Alice in Wonderland 888 2013.03.28. 09:51:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ezt sem tudtam eddig. A francia prefektúrián széles mosollyal azt mondták, hogy majd akkor cserélik, ha muszáj lesz, mert ez az EU és Mo még ide tartozik....:)

Alice in Wonderland 888 2013.03.28. 09:52:23

@*matahari*: Akkor hamarosan kicseréltetem. Köszi.:)

*matahari* 2013.03.28. 09:54:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Persze az USA-t nem érdeklli, mert ugyanugy megmaradnak adoalanynak az alampolgarai.Külföldön élve is minden évben kötelesek adobevallast beadni, s attol függöen hol élnek, még adot is fizetni az USA-ba! S csalni nem érdemes, mert legalabbis itt Svajcban a bankok USA nyomasara kiadhatjak az adatokat az ügyfelükröl. Szoval egy nagy szivas, itt varolista van arra, hogy leadjak az amerikaiak az utlevelüket a berni követségen...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 09:59:23

@*matahari*:

Igen, ez így van. Nemcsak adóalany maradsz, hanem még adóbevallást is be kell adni. (Mert Mo-n is adóalany maradsz, ha életvitelszerűen külföldön élsz, de nem kell bevallást készítened, ha nincs befizetési kötelezettséged.) Kevés ilyen ország van, mint az USA. Még Szingapúrról hallottam ezt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 10:02:29

@Karinette:

Akkor a francia szabály jobb, mint a magyar vagy a bolgár.

*matahari* 2013.03.28. 10:02:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem, én mar nem vagyok adoalany. életvitelszerüen külföldön élek, ki is jelentkeztem Mo-rol, mivel itt "letelepedtem", s ezzel az adoszamom is inaktivva valt. ergo nem vizsgalhat a NAV innentöl kezdve,

VeRog 2013.03.28. 10:03:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: bejelentettem annak idején. Az új szabályokra vonatkozó volt a kérdésem, de akkor ezek szerint ha most költöznék ki, már nem kellene bejelentenem.

És vajon mi lesz az eddigi státuszommal, vagyis hogy "ideiglenesen külföldön tartózkodó"? Ezt így hagyják, amíg be nem jelentek mást, vagy átírják valami másra?

Alice in Wonderland 888 2013.03.28. 10:06:25

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nekem nem akarták kicserélni, pedig én szívesen kicseréltettem volna!;)
Már gondolkodtam azon, hogy beszerzek egy büntetőpontot...:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 10:07:50

@VeRog:

"És vajon mi lesz az eddigi státuszommal, vagyis hogy "ideiglenesen külföldön tartózkodó"?"

Megszűnik, gondolom, normál belföldi lakos leszel.

Csesztike 2013.03.28. 10:09:33

@*matahari*: Szia! Én is Fr-ban élek, pár napja kérdeztem egy rendőr ismerősömet, kérdezze már meg nekem, mi van most akkor a jogsival, meg rendszámmal. Az erre szakosodott kollégája annyit mondott, érdemes lecserélni a rendszámot, mert bármilyen baleset van ,könnyebb az ügyintézés, ha úgyis itt élek. Illetve ha baleset van, akkor már lenyomozhatják hogy mióta is élek itt, és meg is birságolhatnak hogy nem cseréltük le. De viszont ha évente hazamegyek, akkor nem kötelező. A jogsit nem kell honositani, mivel unióba vagyunk, el kell fogadniuk. De ha én okozok balesetet, és megtudják hogy X ideje itt élek, akkor meg kötelezhetnek a rendszámcserére. Csak a biztositás marha drága itt....Egyébként ha vissza kell adni az irataimat Mo-nak, akkor hogy legyen magyar rendszámos továbbra is az autóm? Lehet hülye kérdés...

_Jeff_ 2013.03.28. 10:11:23

sracok, nekem meg a regi fajta szemelyim van, amiben lakcim is van, azzal mit csinaljak? meg jovore is ervenyes, aztan hello. viszont az ingatlan ami benne van, ket honapon belul eladasra kerul. most akkor kell vmit csinalnom vagy csak hagyjam kifutni oszt csokolom? :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.28. 10:12:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: és hát nyilván tudnak ügyet intézni.
vajon hogyan csinálják?
hivatalban nem tudom, de pl bankban működik az útlevél, lakcímigazolványt elvileg csak hitelhez kérnek. (gyakorlatilag nem, mert pl tőlem is kérik pénzbefizetéskor. hogy külfölditől mit kérnek, nem tudom, pedig a pénzmosási tv értelmében azonosítani kell a befizetőt)

_Jeff_ 2013.03.28. 10:13:31

ja, ideiglenesen vagyok kulfoldon mert van 0.003% esely ra, hogy valaha visszamegyek :-D

Jaffar 2013.03.28. 10:15:20

@rumitom: Külföldön illik az útlevelet magadnál tartani. Bár az EU-n belül elvileg nem szarozhatnak a sima jogsival, igazolvánnyal, de sokszor mégis megteszik, föleg, ha egy régi dokumentumról van szó. Az útlevéllel viszont mindig "biztonságban vagy". De pl konkrétan Ausztriáról tudom, hogy bármelyik hivatalban elfogadják az új jogsit.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 10:17:54

@Babette_:

Így van. Budapesten dolgozó bolgár ismerősnek egyik bank sem volt hajlandó számlát nyitni, míg nem váltott ki magyar igazolványt, rajta lakcímmel. A bolgár útlevélre és személyire azt mondták, az nem jó nekik. Ismerős mondta "Bulgária EU-tag", mire a bank visszaválaszolt "tudjuk, s ne aggódjon, egy német állampolgárnak sem nyitnánk számlát".

*matahari* 2013.03.28. 10:18:35

én a helyetekben a kormanyzati oldalakon néznék utana, az a 100%-os info :) lehet, hogy ott jogsit nem kell lecserélni, de sztem rendszamot tuti. s egy normalis igazoltatasnal egyböl kiderül miota éltek ott. szerintem ez egyébként pont a biztositasi problémak miatt is van. régi jo MAV biztositoval karamboloztal volna ott, akkor a szerencsétlen francia futhatott volna a pénzéért...:-p s gondolom még jo par ilyen külföldi biztosito van, azokat ök nem tudjak ugy ellenörizni.

VeRog 2013.03.28. 10:19:36

Én egy kicsit hisztinek tartom ezeket a "mi van, ha nincs útlevelem" kérdéseket. Legyen. A saját dolgát könnyíti meg vele az ember.

rumitom 2013.03.28. 10:26:55

@b@rlang: a hangsuly azon volt, hogy amig nem szinkronizaljak, vagy az en szemszogembol nem hoznak letre valamilyen "kozos" eu's adozast azoknak akik eletvitelszeruen elnek es dolgoznak kulonbozo eu's orszagokban nem 180napot meghaladoan, addig nagyjabol rajtam all, hogy hol mennyit fizetek be, mivel nem euro milliokrol van szo, igy ketlem, hogy barki utanam jonne. ettol fuggetlenul, mivel nem szeretnek a habzo szajjal az allami szolgaltatasokat vagy azok hianyat szidok, de adot nem fizetok taboraba tartozni, fizetek adot.

Szivesen fizetnek magyarorszagon, ha nem kellenne ketszer annyit fizetnem mint mondjuk irorszagban, nem lenne szuper bonyolult elszamolni a munkavallalasbol eredo koltsegeimet es ugy altalaban irrealisan sok papir munka. nem beszelve az en szemelyes, vagy jogi kepviselo jelenletere minden szarhoz. ugyanez fejlett allamokban telefon/email, ha alairas is kell kinyomtat, bescannel, email formatumban intezheto.

nyilvan adot megtakaritani sokfelekeppen lehet ha az ember nem alkalmazotti statuszban csaladostul egy adott orszagban eli le az eletet, ez alol az adopenzekre nagyon ugyelo nemetorszag es amerika sem kivetel. Angliaban meg egy egesz szolgaltato ipar van ado-optimalizaciora szakosodva

Seang Lee 2013.03.28. 10:29:59

en ma leszek Angliaban lakastulajdonos (fingers crossed), a megvett lakasban szeretnek lakni (nem kiadni) gondolom ez letelepedesnek szamit/eletvitelszeru mittudomenmi. egyreszt ki mondja meg Mo.n hogy nekem itt van ingatlanom? masreszt mi van ha en ezt par ev mulva eladom es megis hazamegyek (nem mintha terveznem). senki. a par nappal ezelotti ex-katona lany posztja a magyar burokracia macerajarol a legszebb pelda - ez a leadom a szemelyit nem adom le tok folosleges ido es energia pazarlas. megbuntetnek? hahaha... bizonyitsak be hogy en mar sohadesoha nem megyek haza es le kellett volna adnom a szemelyit. (en magam sem tudom mi lesz pontosan X ev mulva, akkor ok hogy?) masik: en a TB-t sem jelentettem be anno, mert fogalmam sem volt rola hogy kell. tudom, tudom a torveny nem ismerete...de ugy voltam vele egy ido utan mikor kiderult hogy be kene/kellett volna jelenteni hogy ha az elejen nem jelentettem be most mar minek? kinaljam magam talcan a Tb-nek, hogy itt vagyok legyszi buntessetek meg, mert biztos megtudnanak. (lassan 5. eve elek nemmagyarorszagon). Termeszetesen kutya nem fizeti utanam a tb-t otthon (mert nyilvan itt fizetem) de megsem lettem passziv egeszsegugyi ellatott otthon (orvos ismerosom szokta megnezni olykor hogy rajottek-e mar) de nem. lasan 5. eve nem, ha akarnam mehetnek haza Tb-re csinaltatni mindent (de hulye lennek varni orakat egy orvosra mikor az itteni fizetesekhez merten az otthoni maganrendelesek olcsok) .... fogalmuk sincs se a Tb-nek se ennek a KEK KH-nak se a NER-nek semmirol (hacsak nem valoban odadobjatok magatokat koncnak, akkor termeszetesen raszallnak az emberre) Lehet hogy most mar ram is ha veletlen olvassak ezt a kommentet :)

zombika 2013.03.28. 10:31:01

Ha én fogom a hátizsákom és elhúzok Magyarországról, de még nem tudom hol kötök ki, akkor milyen címet adjak meg? Mert ugye az kötelező... Megint egy újabb agyatlan, gyökér jogszabály.Ráadásul ha letelepedési szándékkal távozom az országból, akkor kinek mi köze van hozzá hogy hova megyek? És ha megadom a címnek Disneylandet, akkor azt ki és hogyan tudja leellenőrizni? Olyan kapkodva történik minden az országban hogy az elképesztő. Én kaptam egy olyan lakcímkártyát amire ez van írva: külföldi cím. Szó szerint. Gratulálok.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2013.03.28. 10:37:19

Mi amikor leléptünk német oldalon mindent bejelentettünk, magyar oldalon semmit se tettünk azon kívül hogy megszüntettük azt a számlát ahová a családi pótlék érkezett az államtól, mert nem gondoljuk hogy így járna.
Személyit vagy bármi mást nem adtunk le, vonják be azt ami szerintük nem jogos és kész. Címet pedig elvből nem adnék meg semmi pénzért, hogy arra menjek ki kisgatyában a ház elé hogy utánam jöttek, írjam alá a rezsicsökkentéssel egyetértek...

Ed-die 2013.03.28. 10:38:03

Sziasztok! Én is pont erre a dologra kérdeztem rá a facebookon, és örülök a posztnak, de most újabb kérdések merültek fel bennem:

1.) Nem jelentem le, hogy ideiglenesen külföldön tartózkodom - akkor a postámmal mi lesz? Küldik nekem rendületlenül, én meg nem veszem át, de első sikertelen próbálkozás után automatikusan átvettnek minősítik (és nincs reagálás rá: bünti, nem is kevés). Ekkor elég a postán kérvényezni, hogy ami ezután jön, azt fordítsák vissza "külföldön tartózkodik" címszóval, méghozzá úgy, hogy ez a tény már sehol sincs nyilvántartva?

2.) Ha lejelentem, hogy innentől kezdve külföldre telepedtem, miért kell leadni a külföldi címemet? (És ha megváltozik, akkor mindig újra és újra le kell jelentenem az újat?) És ha a nyilvántartásukba benne van, hogy én X ország Y város Z utca-házszám, akkor pedig a hivatalos leveleket is simán odaküldözgetnék nekem, amit el akarnék kerülni.

(Abban a pillanatban, hogy én külföldre költözöm, nem szeretnék semmilyen itthoni hivataltól levelet kapni. Ennek egyszerű oka van: könyvelőként kismillió helyen le van adva nevem-címem, és bármilyen okból azonnal beránthatnak. Ha nem jövök haza külföldről emiatt, akkor pedig akár 500 ezerre is megbüntethetnek miatta... Pl. múlt tavasszal hívtak be egy cég miatt a bíróságra (9 évvel korábban könyveltem!- bár nevet nem írtak a levélbe, hogy melyik cégről van szó, ezért azt csak ott tudtam meg), bementem, mondtam, hogy semmit nem tudok az ügyéről (1 évig könyveltem, havi átlagban 5 számlája volt... erre meg emlékezni azért nagy kihívás). De mivel a cégtulaj nem ment el a tárgyalásra, így nekem is vissza kellett újra mennem, függetlenül attól, hogy már ott jeleztem, hogy nem tudok érdemben hozzászólni. Fél év múlva visszamentem, ott volt az ügyfél, mondtam, hogy a céget 2003-ban könyveltem - jah, ők 2006-tól vizsgálják, akkor mehetek... Tehát a lényeg: ki akarok kerülni a hatóságok látóköréből. Visszaadok bármit, csak a leveleikkel, beidézéseikkel hagyjanak békén...)

Netuddki. 2013.03.28. 10:40:58

Mondjuk elolvashattátok volna az ide vonatkozó törvény. Akár be is kopizhattátok volna. Múltkor én 3 hónapot láttam a kormányoldalon, az az időtartam, ha valaki tartósan külföldön tartózkodik. Érdekes módon azóta nem találom mióta felbojdult rajta az ország. De akár az illetékesek is megadhatták volna nektek az elérhetőségét...

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.03.28. 10:41:01

@VeRog: De nem kötelező lennie, és a jogszabálynak ezt figyelembe kell vennie!

Netuddki. 2013.03.28. 10:42:56

@Ed-die: Na erről szólt a múltkori poszt...

Len.Mag 2013.03.28. 10:42:59

@b@rlang: Mi lett a megoldás? Az ilyen esetek különösen érdekelnek, mert nagyon kinéz, hogy én is kerülhetek ilyenbe.
Ilyenkor mindenhonnan viszed az illetőségi igazolást, és bizonygatod, hogy a másik már megadóztatott?

Nem értem, miért nem lehet tényleg csak ott adózni, ahonnan a tényleges jövedelem származik :(

barli 2013.03.28. 10:43:47

még mindíg nem értem, hogy miért veszik/vennék el a személyit.
Lakcímkártya ok, de magyar állampolgárként nincsen jogom egy magyar azonosító igazolványra? Mert az útlevél (bár igazolhatom vele magamat belföldön is) az ugye arra lenne elvileg, hogy a határon és külföldön igazoljam magamat. Ha nincs lakcímkártyám, úgysem tudok szavazni, vagy mégis?

VeRog 2013.03.28. 10:45:14

@Fradista Utazó: Tudom, hogy nem kötelező. Én csak azt mondom, hogy fölöslegesnek tartom ezt a "márpedig nekem nem lesz, mert nem kötelező" hozzáállást. Igen, a jogszabálynak figyelembe kellene vennie, de mégis, ha jót akar magának az ember, egyszerűbb az élete, ha intéz magának egy útlevelet.

Netuddki. 2013.03.28. 10:49:36

@barli: Szerintem akkor csak levélben szavazhatsz. Jó lett volna ha az országgyűlési szavazással kapcsolatos dolgokra is kitértek volna a blog írói.
Lehet, hogy nem akarnak a külföldre távozottak szavazni, de attól tartok attól még fognak. Mégcsak nem is fognak tudni róla...

rumitom 2013.03.28. 10:52:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez szep es jo, de akkor miert er hatranyos megkulonboztetes ideiglenesen kulfoldon elo, nem letelepedett magyarkent otthon? pl a rendor miert akarja elvenni a kulfoldi rendszamu automat amit kulfoldi jogositvannyal vezetek arra hivatkozva, hogy mivel van magyarorszagi lakcimem csak 24 orat vezethetek kulfoldi autot? (ami eleve baromsag es a sok szlovak rendszamos kocsira talaltak ki) raadasul nem tudta megmondani, hogy mi alapjan szamolja a 24 orat mivel ha van is kamera hegyeshalomnal amit rogzitene a belepes idopontjat (nem tudom van e ilyen) a rendornek sajat allitasa szerint akkor sincs hozzaferese ehez, jollehet mar hozzajuk tartozik a hatarorseg...

Ed-die 2013.03.28. 10:58:29

@kovi1970: Nem teljesen. Semmi választ nem találtam benne a kérdéseimre... Én pedig első körben csak "ideiglenesen" szeretnék menni, és ha minden oké, akkor jelentkeznék ki. De akkor az ügyintézés folyamata most meg lett változtatva március 1-jétől, pedig fejben már összeszedtem a teendőket...

(deleted) (törölt) 2013.03.28. 11:00:43

Még jobban át kell olvasnom ezt a posztot, de nekem úgy tűnik, hogy az a lényeges pont mintha kimaradt volna, hogy az egész dolog azért is fontos, mert aki nem teszi meg a kijelentkezést, annak kéne fizetnie a TB-t, nem? Mármint a magyar TB-t. A minapi amcsi posztban is azért indult meg a kijelentkezés útján a posztoló, mert kiderült, hogy így kerülhető el, hogy továbbra is fizetni kelljen.

Másrészt a családtámogatásokra is be kell jelenteni a változásokat. Különben lásd: hvg.hu/itthon/20130328_Kanadaba_vandoroltak_magyar_tamogatasok

Len.Mag 2013.03.28. 11:01:09

@Fradista Utazó: Az azért cifra lenne... Jogosítvánnyal lehet már határt átlépni? Tudtommal nem lehet(ett)
(de soha nem néztem utána, mert soha nem volt rá szükségem).

b@rlang 2013.03.28. 11:05:58

@Len.Mag: Nekem viszonylag tiszta volt:

1) Ausztraliaban foreign resident maradtam, mert ket adoeven ativelt az ottani 8 honapos palyafutasom. Itt több adot fizettem kb 6000 AUD-vel, de nem csesztettek az egyeb jövedelmekkel. Tax return-t beadtam, tax file closed.
2) Mo-n bevallottam minden jövedelmemet, amit mindenkinek ajanlok, mert a tax treaty es az egykulcsos ado miatt igy sem kell több adot fizetni, mint ha az ember nem vallja be (ez persze csak nemreg ota van igy, s ki tudja meddig...)
3) Ausztriaban meg, na ezt hagyjuk, nekem mindenesetre ott is allando lakcimem van, de ott is csak kvazi foreign residentkent adoztam, pedig ott nincs ilyen. Visszaigenyeltem, megkaptam, de nem jelentkeztem ki az ottani cimemröl, ezert elvileg megbüntethetnek. De nem az adocsalas miatt, csak amiatt, hogy elmulasztottam a bejelentest, mert igazolni tudom, hogy az egesz evben 30 napnal többet nem voltam "otthon". Szoval nagyon nem felek, de pici vaj van a fejemen.

Amugy nincs tökeletes megoldas, eddig ellenzörzest nem kaptam, szoval szivni barmikor lehet, de legalabb van egy hely, ahol teljesen tiszta vagyok.

Len.Mag 2013.03.28. 11:09:03

@Karinette: Hát ha elveszett, akkor elvileg be kell jelentened:

168/1999. (XI. 24.) Korm. rendelet

"32. §107 (1)108 Akinek a személyazonosító igazolványát eltulajdonították, megsemmisült vagy elvesztette, köteles azt haladéktalanul, de legkésőbb a tudomására jutásától számított három munkanapon belül bármely járási hivatalnál vagy külföldön a külképviseletnél bejelenteni. "

Tessina 2013.03.28. 11:09:13

Az, hogy nem kell bejelnteni, vajon azt jelenti, hogy azért még lehet, vagy meg se lesz rá a megfelelő, intézményesített út, formanyomtatvány, stb.? Mi lesz a TB-fizetési kötelezettséggel, amit ugye elvben csak egy helyre lehet/kell fizetni, ha jól tudom? Mi van, ha a hivatalaos leveleit a kedves ideiglenesen külföldön tartózkodó meg szeretné kapni az ideiglenes, külföldi lakcímére? Mi a helyzet az adózással, ha nincs bejelentve az ideiglenes külföldön tartozkódás, és adott évben több helyről is származik jövedelmed? Mi lesz a gyerekkel, ha nincsenek konkrét időhatárok megszabva? Pl. kint élsz 3 éve, a gyerek ott jár iskolába: egyszercsak betámad a gyámhatóság, és véeletlenszerűen elkezdik felülvizsgálni, hogy te akkor kitelepedési szándékkal mentél-e ki? Bocs, sokmindent nem értek az egész folyamattal kapcsolatban, és sok szabállyan nem vagyok képben...

Ed-die 2013.03.28. 11:09:27

@szerengeti: Nem merek rá mérget venni, de mintha itt olvastam volna (lehet, hogy csak kommentben) egy-két hónapja, hogy tilos egyszerre két országban TB-t fizetni. (Hogy ez pl. csak EU-n belül vagy azon kívül is van, passz.)

teotwawki 2013.03.28. 11:12:05

Szerintem, csak arról lehet szó, hogy a magyar politikai vezetés nagyon is tisztában van azzal, hogy a hazai államigazgatás 90%-al nagyobb annál, mint amit az ország mérete és lakossága indokolna. Ezért, hogy ne legyen annyira feltűnő a sok semmirekellő hivatalnok, mindenféle kamu feladatokat találnak ki számukra.
Sokkal könnyebb időnként berángatni az állampolgárokat egy kis felesleges de ártalmatlan papírmunkára a hivatalba, mint felvállalni a közszféra radikális leépítésének politikai következményeit.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.28. 11:13:01

Mar csak azt nem ertem, hogy:
- ha turista vagyok, akkor minden OK.
- ha mashol telepedek le, akkor mi a fenenek nekem magyar lakcim es szemelyi?

Az adott orszag jogositvanyara mindig jogosult leszek es ameddig magyar allampolgar vagyok, addig utlevelre is.
A szemelyi eddig is csak azoknak kellett, akik kartyazni akarnak az iratokkal, mert utlevel + lakcimkartya jo volt a rendornek es mindenki masnak is. Ha nem elek otthon, akkor a lajcimkartya kiesik es marad az utkevel, ami tokeletes megoldas.

Akkor miert okoz ez gondot ennyi embernek? Nem eleg a TAJ, ado, EU, jogsi, utlevel, bankkartya, hitelkartya a penztarcaba? :)

Len.Mag 2013.03.28. 11:14:31

"milyen hosszú időtől számít letelepedésnek a külföldön tartózkodás"

Ez is olyan tipikus magyar hozzáállás, hogy kérem szépen, mondják meg nekem, hol vannak a határok, mert nem bégethetek csak úgy karám nélkül a nagyvilágba! :D

Mrs. Clayton 2013.03.28. 11:18:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az hagyján az én kedves magyar származású kollégám apukája 56-ban kivándorolt, a bp-i lakását pedig hátrahagyta a fia aki v itt született v nem, de itt nőtt fel, alapított családot itt fog nyugdíjba menni stb rendszeresen jár ebbe az ominózus lakásba nyaranta, h ott üdüljön, most akkor az apukája, aki soha nem költözött vissza a lakásba, csak mert nem adta el, nem véglegesen vándorolt ki?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.28. 11:19:26

@Len.Mag: mintha valami ordogtol valo dolog lenne a mashol letelepedes...

Mennyi ido utan szamit annak? Ha nyaralni megyek 6 honapra, akkor mi van? Letelepedettnek szamitok, pedig nem is?
Ha meg azert megyek, mert ott akarok elni, akkor az elso perctol az vagyok, nem?

Megint egy ertrlmetlen marhasag, amire igenye van az embereknek... "Tessek mondani nagysagos ur, hogy van ez?!" :D

moTmeN 2013.03.28. 11:21:01

@Len.Mag: Lehet, ket honapja Koppenhagaban es Frankfurtban is azzal igazoltam magam hazafele.

aciduzzu 2013.03.28. 11:21:23

mindegy, hogy le kell-e adni a személyit vagy sem, a jogosítvánnyal, útlevéllel PONTOSAN ÚGY tudod magad azonosítani.
a három okmány teljesen ekvivalens!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.28. 11:21:43

@Kovermadar: mert a magyar okosba jatszik es egy seggel akar ket lovat megulni
nagy brit alattvalo vagyok, de azert ha megyek haza jol johet a szemelyi
ennyi az egesz
azt meg nehogy ne tudja mar valaki, hogy letelepdeni akarok, vagy csak penzt keresni....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.28. 11:26:30

@aciduzzu: nekem elfogadtak a sved bevandorlo szemelyimet a norveg hataron. Jobban erdekelte oket az, mint az utlevelem :)
Jogsim eppen nem volt (csereltettem a magyart svedre), de ez sem erdekelt senkit (autoval mentunk :) )

Taxomükke (UK) 2013.03.28. 11:28:38

@NIKI LAURA: Nahát pont tőled nem vártam, hogy nem írod ki a biztosító nevét.
Habár persze mind egykutya, fizetni nem szeretnek, a pozícióban lévők viszont lopnak, csalnak ezerrel.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 11:28:49

@hagyma: hát pedig ez azért ennyire nem egyszerű, mert ha ma még le is akarok telepedni, holnap ez nem biztos h még fent fog állni, sosem vezet jóra, ha az ember hirtelen felindulásból föléget maga mögött minden hidat
én azt mondom, ha az ember el is megy legyen egy címe Mo-n, ahol vki biztosan átveszi a levelet ha kap, 5-10 év múlva ha addig nem ment haza, valszeg már nem is fog, akkor szépen felszámolhat mindent maga mögött, addig akármi lehet, ráadásul 5-10 év után tuti h egy levelet se fog kapni sehonnan

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.28. 11:32:23

@hagyma: de mire kellhet az, amire az amerikai utleveled nem jo? Szerintem semmire...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.28. 11:35:38

@Jess G: akkor visszamesz, bejelentkezel utlevellel es kapod is vissza az irataidat. Nem nagy kunszt az sem.

rumitom 2013.03.28. 11:36:01

@b@rlang: pont ez a lenyeg, nem tudsz teljesen tiszta lenni minden orszag minden hatosaganal, barmennyire is torvenytisztelo adofizeto allampolgar vagy, mert nincsenek torvenyek az ilyen esetekre. mas lenne ha mondjuk kikuldetesben vagy mint kvazi ingazo. De ha eletvitelszeruen permanent resident vagy 3 honapig, kezdodik a szurke zona

(deleted) (törölt) 2013.03.28. 11:37:33

@Ed-die: igen, EU-n belül elvileg tilos két helyen TB-t fizetni, ezért aztán ha elmégy, akkor be kell jelenteni ezt az OEP-nél, náluk amúgy le van írva ez, hogy mikor kell megtenni. De hogy az OEP intézkedés együtt jár-e a fenti személyi elvevős intézkedéssel - na ezt szeretném én tudni. Eddig úgy gondoltam, hogy nem. De most már nem tudom...

waze 2013.03.28. 11:37:57

@Garp:

"Csak arra jó az egész, h a választások előtt felmérjék és kontrollálják az országot elhagyókat, illetve nehézséget (pszichikai) állítsanak a kivándorlást tervezők elé."

Ilyesmi nekem is eszembe jutott....kb 500,000 ember él/dolgozik kint külföldön...ezeknek zöme sztem nem nagy rajongója a kormánynak...ha leadatják a papírjaikat akkor már nem szavazhatnak....tuti ez is benne van a hatalmas ésszerűsítésben.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.28. 11:39:44

@VeRog: Nekem pl. nincs útlevelem, lejárt vagy két éve. Aztán itt élek egy sima magyar személyi igazolvánnyal az EU-n kívül, Albániában már másfél éve :) Soha semmi gondom nem volt sehol, hogy nincsen útlevelem, meg itt nem is lesz, mert itt a hivatalok meg a rendőrség nem azért vannak, hogy ok nélkül cseszegessék az embert, hanem azért, hogy segítsenek.

KozmMB 2013.03.28. 11:40:07

@VeRog: állampolgárság nem is kell, csak ha szeretnéd, minimum alap nyelvtudás kell és ha nincs meg minimum 180 órás államilag finanszírozott nyelvanfolyamod, akkor 120 eurót be kell fizetned érte. Tavaly érdeklődtük meg...

Mindenféleképp be kell jelentened, ha másik országba költözöl, mármint úgy, hogy ott fogsz lakni és dolgozni, egyrészt az adózás, másrészt az egészségbiztosítás miatt.
Én is úgy értelmezem, hogy 5 év az az idő, amíg nem kapsz állandó személyit.
Mondjuk ezzel a kérdéssel én már nem foglalkozok, én megtettem minden szükséges lépést, mielőtt kiköltöztem, de tudom, hogy sokan bűvészkednek a dolgokkal...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.28. 11:40:14

@Jess G: ha megis hazamesz, akkor visszakerd
nagy dolog
amugy ez a levelezes veszelyes dolog, mert ha kapsz egy fmh-t es kezbesitettnek tekintik, akkor az jogerore es behajthatova valik, ha nem tamadod meg, lehet otthon se vagy es elarverezik a hazadat, ha van
@Kovermadar: itt nem amerikai utlevelrol van szo, hanem angliaban dolgozom, hosszu tavon, de magyar kedvezmenyeket is akarok ha hazamegyek
de nincs ezzel baj, nem vagy koteles leadni, csak ha letelepedni akarsz mashol
azt meg tudni kell
mostantol itt elek
kesz

2013.03.28. 11:48:34

Ezek kozul egyetlen dolog uj a korabbiakhoz kepest: nem kell bejelenteni az ideiglenes kulfoldon tartozkodas. Az osszes tobbi szabaly valtozatlan, pont igy volt egy evvel ezelott is, es szinte lehetetlen volt kideriteni oket, barcsak akkor jelent volna meg ez a cikk, megsporoltatok volna nekem egy tucat telefonhivast :)

TB meg nehany mas szempontbol tisztabb ha valaki hosszabb tavon kulfoldre tervez akkor bejelenti az allandot. Ami fentebb kimaradt, hogy van egy harmadik opcio is: nem akarsz nyilvantartasban maradni, mint "kulfoldon elo magyar allampolgar", ez esetben a lakcimkartyat sem tarthatod meg.

Es meg egy megjegyzes: a bejelentes es a kulfoldi cimem megadasa ellenere tobb hatosag boldogan levelezgetett meg az utolso belfoldi cimemmel, sajnos viszont azokat az ajanlott kuldemenyeket mar nem tudtam atvenni, remelem semmi fontosat nem akartak mondani. Tekintve, hogy ettol meg ok ezeket atvettnek tekintik, ez tuti okozhat kisebb problemakat a jovoben. Ennyit a lakcimnyilvantartasrol es annak hasznarol.

zbzbzb 2013.03.28. 11:49:16

@aciduzzu: nem igaz. A jogosítvány nem igazolja az állampolgárságot ami sok magyar eljárásban szükséges feltétel.
A személyi meg csak schengenen belül jó.
Az útlevél a joker, abba nem kötnek bele se otthon se külföldön.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 11:49:39

@Kovermadar: lehet, de minek intézkednem kétszer, ha valójában akár egyszer is elég, sőt lehet jobb ha nem csinálok semmit, én nagyon sok esetben azt látom, h akik szépen kivárnak, megbújnak az avarban, azok mindig jobban járnak, mint, akik mindig minden szabályt be akarnak tartani
sorolhatnék száz esetet, de pl a cégeket folyamat szivatják ezzel, azzal, h ilyen változást,meg olyat eszközöljenek a cégkivonatban, mivel ehhez ügyvéd, így sok pénz kell, ált szarnak rá, a hatóság amikor ezt látja, már h senki se csinálja, akkor végül eltörli a szabályt v még ad haladékot, és olcsóbbá teszi az eljárást, ezek után, meg akik határidőben mindent megcsináltak mindig háborognak, h de velük mi lesz, hiteles emberek ugyanez, aki intézkedik tesz vmit, nem kap semmit, aki sír, h így meg úgy őt megmenti az állam
@hagyma: épp ezért írtam, h legyen vki aki tutira átveszi, egyébként meg van olyan is, h végrehajtási kifogás, meg eredeti áp helyreállítása, ugyanis a mulasztásom igazolható, de ez már messzire vezet, sőt letöltendő szabadságvesztés büntetésre is ítélhetnek, csomó mindent történhet a tudtom nélkül, hovatovább körözést és elfogató parancsot is kiadhatnak ellenem, aztán amikor 20 év múlva megyek vissza szépen lekapcsolnak

dr. Trebitsch 2013.03.28. 11:54:42

Az állampolgárságnak semmi köze a letelepedéshez. Azt pedig minimumnak tartom, hogy ha valaki sokat utazik, akkor kiváltja az útlevelét, főleg ha más EU országba költözik és leadja a személyi igazolványát. Persze nem kötelező kiváltani az útlevelet, de annak hiányában, ha nincs személyi, akkor minden igazoltatás a fogdában végződhet.

2013.03.28. 11:59:44

@szerengeti: Az OEP intezkedes es az igazolvany letetele teljesen kulonallo folyamatok. Elobbit tobbek kozott csak Mo-on tudod elintezni (tudtommal), utobbit akar a nagykovettsegen is.

dr. Trebitsch 2013.03.28. 12:00:39

@Jess G: bizony, azért célszerű valakit tartani itthon, aki átveszi a leveleket és továbbítja. A fiam már 10 éve kitelepült, nem is EU országba, sőt a külföldi címét is bejelentette, mégis jönnek rendületlenül a magyarországi címre a hivatalos levelek, heti 1-2 amit átveszek neki...

2013.03.28. 12:01:05

@waze: Szemelyi leadasa utan meg szavazhatsz. Akkor vesz el a szavazasra valo jogosultsagod, ha kiveteted magad a "kulfoldon elo magyar allampolgar" nyilvantartasbol is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.28. 12:02:49

@hagyma: de ha nem elek Mo-n, akkor nincs jogom a magyar kedvezmenyekre sem... szerintem.
Mi denkinek olyan kedvezmenye legyen, amilyet az az orszag ad, ahol adot fizet (gyerek eseten nyilvan a szulo).

En nem azert hagytam el Mo-t, hogy utana a kedvezmenyeit hasznaljam jogosulatlanul. Lehet itt a problema :)

berlin_mount 2013.03.28. 12:04:09

pff, Berlinben élek 7 éve, Van német és magyar állandó lakcímem, ezért megvan a magyar személyim és a magyar lakcímkártyám is. Jogosítványom még mindig magyar, ha igazoltatnak, a kutya nem kérdezi meg, hogy miért. Ott van rajta az EU zászlaja, a rendőrnek ez bőven elég. De, hogy még kacifántosabb legyen a dolog a magyar jogosítványomra adták ki a repülőtéri jogsira az engedélyt, csont nélkül. Az itt élő magyar ismerőseim közül mindenkinek van személyie és magyar jogsija. Kivéve azokat, akik annak idején még az NDK-ba jöttek ki.

dr. Trebitsch 2013.03.28. 12:05:26

@Jani haverja: azért ez nem olyan egyszerű, sokan, akik nagy jövedelemmel vannak külföldön, pont azért adják le a személyit és települnek ki, hogy kikerüljenek az adóhivatali nyilvántartásból. Ugyanis ha visszajössz akár 10 év múlva egy kalap pénzzel, rádszállhat az adóhivatal. Nem hivatkozhatsz semmire, nyakadba szakad egy jó kis vagyonosodási vizsgálat. Míg aki kitelepült, az elegánsan visszatelepül, legálisan hozhat akármekkora vagyont. Persze, aki nem akar visszajönni, vagy nem a pénz miatt ment ki, annak mindegy

(deleted) (törölt) 2013.03.28. 12:09:07

@foldip: OK, majd ha aktuális lesz, újból rámegyek az OEP-re, hogy biztos oké legyen minden. Nem akarok két helyen TB-t fizetni, minek... ha hazajövök valamiért, akkor ahogy most is, úgyis magánrendelésen kötök ki.

Ed-die 2013.03.28. 12:09:31

@Jess G: Na, ez az én problémám is... Ha nem vagyok itthon, de beidéznek bárhová, akkor vagy hazajövök (adott esetben ugye potyára, ahogy már megtörtént), vagy nem, de akkor többszázezres büntit kapok meg ugye elővezetéssel fenyegetnek még (gondolom ezzel együtt jár az is, ha utána átlépem a határt, akkor akár azonnal lekapcsolhatnak). De valahogy azt nem tudom elhinni (13 év kapcsolattal a hatóságokkal), hogy ha én válaszolok a bíróságnak, NAV-nak, hogy sorry, de én külföldön tartózkodom, akkor azt mondják, stornó. Nem: vagy jöjjek haza, vagy hatalmazzak meg valakit (aki vagy jól jár el a nevemben, vagy nem, rosszabb esetben még fizetni is kell a szakszerű segítségért). Na de ha viszont visszakapja a levelet, és nem tekintik kézbesítettnek, mert "külföldön tartózkodik" vagy "címzett ismeretlen", akkor mit csinál?
(A korábban írt esetben egy könyvelőt csak azért rángattak be kétszer is, mert még 2005-ben aláírta az átadás-átvételi bizonylatot tanúként, mikor elvitték a céges anyagot. Hiába mondta ezt és hogy amúgy azt se tudja mi ez a cég, vissza kellett mennie. Ez alapján engem még vagy 2017-be is berángathatnak bármi miatt, mert nekem meg pláne sok ilyen cetlin szerepel az aláírásom, nevem, címem.)

Mrs. Clayton 2013.03.28. 12:11:42

@dr. Trebitsch: én már láttam olyan vh-t is, ahol az fmh azért lett végrehajtható, mert senki sem ellenőrizte le, h a cím az tényleg az illető címe-e, de az sem ritka h idéző végzéseket akár olyan címekre küldenek, amin az ember évekkel korábban lakott, de semmiképpen sem az az aktuális címe, sőt engem kerestek már olyan címen hatóságilag, ahol soha nem laktam, sőt olyan házszám nem is létezik, de továbbmegyek volt olyan cég, akit nem létező címen szerepelt a cégkivonatban, majd a felszámolási eljárás ellene azért nem volt sikeres, mert arra hivatkozott, h nem kapott semmilyen felszólítást, hiszen nem jó címre küldték
szóval ez a címes játék csak úgy kóser, ha biztosan van élő ember Mo-n, aki ismer és átvesz ezt-azt de minimum értesül, ha vmi gáz van

dr. Trebitsch 2013.03.28. 12:15:44

@Ed-die: a törvény szerint utólag is megtámadható az ajánlott level átvételének vélelmezése, ha olyan címre küldték ki, amely a kézbesítés idejében már nem volt aktuális. Tehát ha valaki bejelentette a külföldi állandó lakcímét, és a lakcímkártyán ez szerepel: "külföldi lakcím", akkor nem érvényesíthetőek a kézbesítés vélelmezésének jogkövetkezményei. Ugyanakkor a Magyar hatóságoknál, intézményeknél közismert rendetlenség, hanyagság miatt ilyen eset gyakran előfordulhat, és ha jogkövetkezmény nincs is, de sok bosszúság, utánajárás, időveszteség mind az "áldozatot" terheli. Talán ebben vagyunk a legtávolabb Európától...

Alice in Wonderland 888 2013.03.28. 12:18:22

@Csesztike: Én is úgy tudom, hogy a rendszámot le kell cserélni, e a jogsit csak büntetőpontnál..nekem a prefektúrán is ezt mondta a hölgy.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 12:19:19

@Ed-die: azért sztem soha nem eszik olyan forrón a kását, először is tisztában kell lenni a jogaiddal meg a kötelességeiddel, ha a kötelességedet nem akarod/tudod megfelelően teljesíteni, akkor tisztában kell legyél annak következményeivel
ha küldenek levelet, amely vmi tevésére kötelez, de ezt te nem kapod meg, mert nem laksz ott, ahová küldték és ennek következtében végrehajtanak, v bármi rád nézve negatív történik, azért egy csomó lehetőség van, hiszen, ha te nem mulasztottál, akkor vki más mulasztott
nekem eddig bíróval, rendőrrel,önkormányzati tisztviselővel, bárkivel sikerült úgy dűlőre jutnom, hogy el se hagytam UK-t, de ismerek nem egy ilyen embert magamon kívül is
a lényeg nem kell minden szabályt betűről betűre betartani, logikusan, ésszerűen kell cselekedni mindig minden esetben

dr. Trebitsch 2013.03.28. 12:20:43

@Jess G: az előző kommentemhez, az áltlad felvetettek miat hozzáfűzném: ha bármilyen érdekeltség, vagyon van Magyarországon, akkor bizony gondoskodni kell, hogy tudjunk róla, miket küldenek a címünkre. Ha nincs semi érdekeltség, és nem járunk haza, akkor persze nagy ívben lehet tenni az egészre. És egyébként, ha az embert olyan országból éri támadás, ahol bizonyíthatóan semmi érdekeltsége nincs, akkor lehet közvetlenül a Strassbourgi Bírósághoz fordulni...

Mrs. Clayton 2013.03.28. 12:22:27

@Kovermadar: de áruld már el, ha nem is élek otthon, de van személyim, akkor mégis milyen kedvezményt kapok csak a személyim meglétére? 10%-ot a CBA-ban? v az már kedvezmény, h azzal lépem át EU-ban a határt?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 12:22:50

@rumitom:

Időközben ez már megoldódott. Aki igazolni tudja, hogy külföldön tartózkodik, az már vezethet idegen rendszámú autót Mo-n.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 12:25:48

@dr. Trebitsch: így van, egyedül az ülhet karba tett kézzel külföldön, akinek semmije nincs Mo-n és nem is volt és soha nem is csinált ott semmit, egyébként bárki, bármikor, bármi miatt keresheti, sőt eljárást is indíthat ellene, így álláspontom szt kell egy biztos cím, ahol elérnek és ahol van vki, aki átveszi a küldeményeket

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 12:26:04

@zombika:

Nem kell megadnod címet. A regisztráció nem kötelező.

dr. Trebitsch 2013.03.28. 12:27:23

@Jess G: azért ez a személyi dolog eléggé leegyszerűsíthető: aki úgy van külföldön, hogy rengeteg lóvét keres, annak érdemes leadni azt és kitelepülni, így az adóhivatalnak semi köze a dolgaihoz, sőt kikerül a nyilvántartásából is. Aki sóherként él külföldön, és a az a lényeg, hogy ne kelljen 5 ezret fizetni a dokinek, ha éppen itthon less náthás, vagy kell a 10% a CBA-ban, annak viszonr érdemes megtartani a személyit...

VíziLó 2013.03.28. 12:28:25

Én azt fogom csinálni, hogy a magyarországi állandó lakcímemet megszüntetem, s bejelentkezem ugyanoda tartózkodási helyként. Ezáltal megszűnik a TB-fizetési kötelezettségem, s legalább emiatt nem fognak megbírságolni. A külföldi letelepedést viszont nem jelentem be több okból sem. Legfőképp azért, mert itt Angliában sokszor 2 hivatalos személyazonosító dokumentumot kérnek, s ez nálam általában az útlevél és a személyi. A másik ok a magyarországi bankszámla. Jó 10 évvel ezelőtt bejelentettem, hogy külföldön élek, s végül kaptam egy üres lakcímkártyát, amit viszont a magyar bank nem fogadott el. Hajléktalanként működött volna a dolog, de ehhez a hajléktalanszálló igazolása is kellett volna, onnan viszont elzavartak, mivel nem szerintük meg nem voltam igazi hajléktalan. Végül hónapokig nem fértem hozzám a saját pénzemhez, s kénytelen voltam visszacsinálni az egészet, s egy magyar lakcímet beregisztrálni.

Ed-die 2013.03.28. 12:28:27

@dr. Trebitsch: Köszönöm! És ha nem jelentem be a külföldi címemet? Tehát itthon már nincs címem, mert kijelentkeztem, külföldi címet nem adok meg, tehát elvileg "elérhetetlen" vagyok és mégis küldenek pl. egy idézést a bíróságra, vagy ellenőrzést a NAV-hoz? Ők visszakapják az idézést, mert "címzett ismeretlen" (gondolom ezt írják rá a borítékra a postán, ahol lejelentem, hogy a továbbiakban én itt nem, és fordítsák vissza a leveleket), én pedig értelemszerűen emiatt nem tudok róla, és nem is jelenek meg, akkor emiatt később érhet bármilyen retorzió?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.28. 12:28:31

@dr. Trebitsch: Mivel Albániával is van kettős adózást kizáró egyezménye Magyarországnak, így kötve hiszem, hogy rámszállhatna az adóhatóság, ha egyszer úgy gondolnám, hogy visszamennék. Itt meg rendesen adózom, amit bármikor be tudok mutatni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 12:29:25

@szerengeti:

"aki nem teszi meg a kijelentkezést, annak kéne fizetnie a TB-t, nem?"

Igen, kell! Kivéve ha megállapodás van az illető országgal, pl. az összes EU-államal van.

Azaz ha jogszerűen nem akarsz TB-t fizetni és nem fizetsz TB-t más EU-államban sem, akkor ki kell vándorolnod.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 12:30:13

@Len.Mag:

Határt átlépni csak útlevéllel vagy személyivel lehet.

Alice in Wonderland 888 2013.03.28. 12:33:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ha pedig én le akarom adni a személyimet, akkor hogyan oldjam meg, ha nem akarok Mo-ra utazni? Viszont címet sem kívánok megadni.. Meghatalmazhatok valakit a leadására?

dr. Trebitsch 2013.03.28. 12:34:02

@Jess G: Azért lehet kicsit ezt előrelátóan bebiztosítani is. Az egyik ismerősöm mielőtt kitelepült, írt egy csomó ajánlott levelet arról hogy megszűnt a magyarországi címe, megadta a külföldi címet is. Kapott levelet, ha jól emlékszem, az APEH, a VPOP, a korábbi lakcíme szerinti Polgármesteri Hivatal, a nűépességnyilvántartó, valami végrehajtók szövetsége, minden megyei bíróság... ráköltött vagy 20 ezer forintot az ajánlott levelekre. Amiket hallok, úgy tűnik megérte, azt hiszem, vele szemben nehéz lesz ilyen ajánlott leveles ügyben bármit megnyerni:)

Jaffar 2013.03.28. 12:34:02

@berlin_mount:
Az elsö mondatodban leírtak nem felelnek meg az EU normáknak :) Nem lehet egyszerre 2 állandó lakcímed az EU-ban. Tartozkodási helyed annál inkább. Mondjuk az is nonszensz, hogy Mo.n mindenhez kell állandó lakcím, mert anélkül egyik hivatal sem tud mit kezdeni...

bristo 2013.03.28. 12:36:28

@VíziLó: Pontosan erre nincs lehetőség a ma érvényben lévő szabályok alapján, ez egy nagy hiányossága a törvénynek. Ma a lakcím megszüntetésének egyetlen módja a külföldi letelepedés bejelentése, iratok leadása, (útleveled megmarad). Ha pár év múlva visszatérsz, az útlevéllel igazolod magad, bejelentkezel állandóra és személyit-lakcímkártyát igényelsz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 12:37:59

@Jess G:

Aki 1988 előtt illegálisan külföldre költözött, az mindenképpen kivándorolt státuszban volt. Ez csak akkor szűnt meg, ha 1988 valamikor bejelentette a hazaköltözést.

Ezzel kapcsolatban volt egy érdekes ügyem kb, 20 éve.

Egy 56-os magyar az USÁ-ból folyamatosan panaszkodott egy internetes fórumon, hogy micsoda dolog, hogy nem szavazhat a magyarországi választásokon. 1990-ben megpróbálta, s nem engedték. Elmondtam neki mit tegyen, hogy 1994-ben már szavazhasson. A lényeg: a legközelebbi magyarországi tartózkodásakor jelentse be bármelyik önkormányzatnál, hogy hazatért. (Aztán persze simán megy vissza az USÁ-ba, de nem nem kivándorolt státusszal lesz ott, hanem mint bármely állampolgár, aki kiment oda.) Ekkor kapni fog normál személyi igazolványt. Aztán már benne lesz a választásra jogosultak listájában. Nem hitt nekem, de megpróbálta, s nagyon meg volt lepődve, hogy ez tényleg ilyen egyszerű.

Bali01 2013.03.28. 12:38:58

minek a személy meg lakcímkártya?
nekem több mint két éve nincs,leadtam magamtól, útlevelem van meg jogsim,meg egy igazolás,hogy nincs lakóhelyem,se állandó,se ideiglenes.
Engem még ezért nem ért hátrány.:)

dr. Trebitsch 2013.03.28. 12:39:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Határt átlépni csak útlevéllel vagy személyivel lehet." Hát ez bizony nem így van! A lehet nem felel meg a valóságnak, ide a "szabad" szó illik. De a schengeni övezetben mindenféle papír, dokumentum nélkül LEHET mozogni... cask igazoltatáskor derül ki, hogy nem "SZABAD". De én nagy utazó vagyok, és még soha nem igazoltattak sehol a shcengeni övezetben... persze nem repülővel közlekedek

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 12:40:12

@zbzbzb:

"A személyi meg csak schengenen belül jó."

Ez nem igaz.

dr. Trebitsch 2013.03.28. 12:41:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: azért meg fog lepődmi, ha az adóhivatal jól megbünteti, ugyanis az itteni lakás kötelezettségekkel is jár ám:) vagy küldi rendesen az adóbevallásokat a NAV-nak?

VíziLó 2013.03.28. 12:42:44

@bristo: Szerintem meg lehet szüntetni az állandó lakcímet, én már többször is megtettem. Pl. ha elköltözöl egy albérletből, akkor onnan még a tulaj is kijelenthet. Tulajdonképpen ez egy járható megoldás lehet sokaknak. Ha nem saját tulajdonú lakásban élsz (vagy ha abban, akkor átjelentkezel egy ismerőshöz), s onnan elköltöztél és elvitted minden holmidat, akkor a tulaj kérheti, hogy téged onnan hivatalosan kijelentsenek. Erről viszont téged senki nem értesít, minden okmányod megmarad, legalábbis addig, amíg le nem jár, s ne kell újra az okmányirodába menned.

dr. Trebitsch 2013.03.28. 12:43:27

@Bali01: ahogy írtam, ez a szitu a pénzes embereknek jó. Azért sok embernek kell az ingyenes egészségügyi ellátás, meg egy csomó pitiáner kis kedvezmény....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.28. 12:43:28

@Karinette: nagykovetseg?
Meg fogjak kerdezni, hogy szeretned-e, hogy a tivabbiakban kezeljek az adataidat. Erre azt mondod, hogy nem.

Nekem ennyi volt. Kaptam egy papirt, hogy toroltek a nyilvantartasbol es kesz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 12:43:48

@foldip:

Nem, ebben tévedsz.

Az eddigi szabály szerint nem szavazhatott SEMMILYEN magyarországi választáson az, akinek nincs bejelentett magyarországi címe. Azaz a kivándorolt státuszú nem szavazhatott, de aki ideiglenesen ment el, azaz nem törölve belföldi címét, az igen.

Az új szabály szerint viszont belföldi cím már csak az EP-választáson és az önkormányzati választáson és helyi népszavazáson kell. Parlamenti választáson és országos népszavazáson viszont mindenki magyar állampolgár részt vehet, az is aki kivándorolt státuszú.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 12:44:12

@dr. Trebitsch: na de, ha a dokin akar nyerészkedni, akkor azt nem vágom h hogyan csinálja, persze ha feszt hazautazgat mert egyfolytában beteg akkor lehet h mégis értem, de ez max az osztrák határtól ide-oda 100 km-es körzetben valósítható meg rentábilisan, mert ugye az eü hozzájárulást v mi a túrót fizetni kell, mondjuk angliából ahol drága a fogászat, nem hinném h megérné egyfolytában hazajárni a körzeti fogdokihoz, jobb már előtte magánnál megcsináltatni, ha baja van a fogazatnak, egyébként meg, akik otthon vannak állandóan arra panaszkodnak, h nem ingyenes az eü mert megy a csúszópénz, ha így van, akkor megint nem értem h hol a kedvezmény a magyar személyivel, mert ha közkórházba is megyek, akkor is adom a borítékot, meg fizetem a hazautat
hát a fene se...
hát igen, az ajánlott levél sem rossz megoldás, de anyuka, ha amúgy is otthon van, az ingyen átvesz nekem bármit, így elkerülöm ha nem küldtem az x. hivatalnak értesítést, h fogást találjon rajtam

dr. Trebitsch 2013.03.28. 12:44:58

@VíziLó: persze hogy meg lehet, de attól még jönnek oda a levelek:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.28. 12:45:38

@Bali01: en is igy csinalom es meg elek... jogsim sem magyar mar.

Van elet a magyar szemelyi nelkul is. Jo pelda erre Luxemburg: a luxemburgiaknak sincs magyar szemelyiuk, megis eleg jol eleldegelnek. Akkor nekem sem kell :)

dr. Trebitsch 2013.03.28. 12:47:48

@Jess G: én is átveszem a fima levelezését, sokat még meg is válaszolok a nevében, de az ajánlott levelek arra az esetre jók, ha valakinek nincs itthon senkije, illetve arra is, ha olyan címemre írnak, ami soha nem nem volt és nem is tudok róla... mert állítólag ilyen is előfordult már

Mrs. Clayton 2013.03.28. 12:48:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: éppen ezért nincs jelentősége, h kinek és hol van ingatlanja abból a szempontból, h az illető végleg, v csak ideiglenesen hagyta-e el az országot, ugyanis ha jelentősége lenne, akkor a disszidensek is csak ideiglenesen lettek volna távol, hiszen ingatlanjaikat hátrahagyták
aminek egyébként egyeseket elnézve van is némi alapja, hiszen a rendszerváltás után volt, aki visszatért, mert azzal a feltétellel ment el, h ha normalizálódik a helyzet visszajön, ugyanakkor az ingatlan léte nem léte ettől független

Qué-Béka 2013.03.28. 12:48:26

Érdemes elolvasni @VHB: által bemásolt linket. Ime újra:
index.hu/belfold/2013/03/26/raijesztettek_a_kulfoldon_elo_magyarokra/
Kérdés csak az, hogy hogy tud egy konzulátusi honlap így félreértelmezni egy jogi szöveget. És vajon mi a célja vele ?

Közben megkerestem a vonatkozó jogszabályt is, gyorsan átfutottam, de nem láttam benne 3 hónapos kritériumot. Érdekes lenne összevetni a módosítás előtti szöveggel, de most rohannom kell.
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200066.TV

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 12:48:29

@dr. Trebitsch:

Igen, schengeni övezeten belül igazad van, de azon kívül nem. Nem-schengeni határhoz útlevél vagy személyi kell.

Ausztriába, Szlovéniána, Szlovákiába átmehetsz személyi vagy útlevél nélkül, úgyszintén olyan repülőgépre is felülhetsz, mely Schengen-övezeti országba megy. De minden más esetben kell vagy útlevél vagy személyi. (Sőt egyes helyekre csak az útlevél felel meg, a személyi nem elég.)

Rebarbaraa 2013.03.28. 12:48:47

ez mar megint egy idiotasag! a szemelyivel lehet utazni az unioban. ha ezt le kell adni akkor utlevelet kell csinaltatni ami nem keves penz. ezzel is le lehet huzni azokat akik elhagyjak az orszagot. idiota banda!!!!mar nem tudjak honnan akasszanak le penzt. Menjenek a ...oda!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 12:49:41

@dr. Trebitsch:

Legfeljebb azért büntethetik meg most, hogy nem fizet TB-t.

A lakásra nem kell adózni. Na és az illetőnek eleve nincs is lakása Mo-n.

Alice in Wonderland 888 2013.03.28. 12:50:34

@Kovermadar: Köszi. Akkor majd utazom Párizsba...600 km-re van tőlem, de még mindig közelebb van.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 12:51:33

@dr. Trebitsch: hát ja , csak hírből hallani ilyet, h nem létező címen keresik az ember lányát :-)
tény logikusan kell cselekedni, végiggondolva az eshetőségeket és azok következményeit
ha vki csak úgy akar boldogulni, h egy jogszabályt betűről betűre betart az valszeg vhol, vmikor koppanni fog

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 12:51:38

@Rebarbaraa:

Ne add le a személyit, s kész. Éppen az az új szabályban a pozitívum, hogy most már nem kell leadni.

dr. Trebitsch 2013.03.28. 12:53:49

személyi igazolványa csak annak lehet, aki állandó bejelentett magyarországi lakcímmel rendelkezik. Az ilyen személy viszont köteles adóbevallást készíteni. Ha csak az USA-ban van jövedelme, akkor az a kettős adózást kizáró egyezmény alapján mentes az ado alól, de az adóbevallás készítése alól nem menti fel. Tehát nem adóhiányt fognak nála megállapítani, ha ellenőrzés alá vonják, hanem az adóbevallás be nem adása miatt. Az adómentes külföldi jövedelmet ugyanis be kell vakkani, csak adót nem kell fizetni utána.

dr. Trebitsch 2013.03.28. 12:55:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem lehet semmilyen repülőre felülni útlevél, vagy személyi igazolvány nélkül... esetleg beszökni:)

rumitom 2013.03.28. 12:57:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: tiszta sor, kiveve ha a rendornek nem eleg a kulfoldi jogositvany (ami sok helyen szemelyikent is funkcional es tobbek kozott a lakcim is benne van),a kulfoldi bankkartya, a kocsi papirjai amibe meglepo modon ugyanaz a tulaj es a tulaj lakcime mint a jogositvanyon aki vezeti (en), mivel lekerdezte a kis radiojan es van magyar lakcimem, ezert hivatalosan itt elek es nem vezethetek...

akar igy van akar nem, ami a lenyeg, hogy a pongyolan megfogalmazott torvenyek betartatasa a rendor jo indulatan mulik. joindulatbol magyarorszagra meg pont nem sok jutott :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 12:57:57

@dr. Trebitsch:

Oké, de ennek az oka a biztonsági szabályok, s nem az utazásra vonatkozó határőrizeti szabályok.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 12:58:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: egyébként ez a hisztéria keltés pont olyan mint amikor még az egyetemen kollokvium v szigorlat előtt vártuk a sorunkat és az éppen kijövők elmondták az élményeiket, ált ezt a vizsgát nem lehet megcsinálni, mert ő mennyit tanult, mindent tudott, aztán olyanokat kérdeztek, ami nem is volt a könyvben, sőt nem is volt tananyag, a prof olyan kegyetlen volt, mint egy náci tiszt és így tovább, aztán érdekes, amikor én jöttem ki vhogy mindig azt mondtam, h normális volt, a lényeget kérdezte meg egy két összefüggést egyébként nem nehéz simán abszolválható, s így a 2. év után soha nem hallgattam senki véleményére sem egyik vizsgával kapcsolatban sem, mert általában a tudatlanságuk okán terjesztettek rémhíreket

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 12:59:34

@rumitom:

Most már nem így van. Eredetileg úgy volt, ahogy mondod. Gyakorlatilag mindenkit megbüntettek, csak az tudott ez alól kibújni akinek volt más állampolgársága is a magyaron kívül.

dr. Trebitsch 2013.03.28. 12:59:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Ne add le a személyit, s kész. Éppen az az új szabályban a pozitívum, hogy most már nem kell leadni." a régi jogszabály szerint sem kellett leadni, de be kellett jelenteni az ideiglenes külfölre távozást. Most már bejelenteni sem kell. Állandó kitelepedés esetén viszont nincs változás, ugyanúgy le kell adni, mint régen

Mrs. Clayton 2013.03.28. 13:01:29

@dr. Trebitsch: hát eddig a repüléstörténelemben azt hiszem egy emberről tudunk, aki a futóműre felkapaszkodott és élve eljutott azt hiszem afrikából nagy britanniába, a többiek általában megfagytak, de ezt a szerencsétlent is visszaküldték, mert természetesen feltűnt h vki nem az utastérből kecmereg ki, hanem a futóműhöz igen szorosan ragaszkodva gubbaszt

lisandra 2013.03.28. 13:04:14

túl bonyolitanak mindent,tipikus magyar mentalitás...:)

azt nem értem miért volnék köteles TB fizetni Mo-on ha nem ott lakom? a hajléktalan sem fizet semmit mégis jogosult alap ellátásra mert magyar álompolgár,és ha nincs jövedelme valakinek akkor sem fizet de alap ellátásra akkor is jogosult(nehogy azt mondjátok hogy Mo-on nincs olyan ember akinek nincs valamilyen jövedelme,van több is mint bármelyik civilizált országban

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.28. 13:05:36

@zbzbzb:
"A személyi meg csak schengenen belül jó."

Ez nagyon nem igaz. Én például személyi igazolvánnyal vagyok itt Albániában másfél éve, és soha semmi problémám nem volt. Céget alapítottam, bankszámlát nyitottam (cégeset és magánt), közlekedek stb., útlevelem meg nincs is :).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 13:06:15

@dr. Trebitsch:

Na, ezt se tartja be különösebben senki. S az adószervek is csak akkor foglalkoznak ilyen ügyekkel, ha az valami más miatt a látókörükbe kerül. Azaz nem olyan vészes a helyzet, mint az USÁ-ban, ahol komolyan veszik ezt és mindenki amerikai állampolgártól megkövetelik az adóbevallást.

Annak idején volt a Dean Reed nevű csodabogár amerikai énekes. Meggyőződéses marxista volt a szerencsétlen, s önkéntes száműzetésben élt az NDK-ban, ahonnan dalokat énekelt a kommunizmus győzelméért. Viszont sosem mondott le amerikai állampolgárságáról, magát nagy amerikai hazafinak tartotta, mindig azt mondta, hogy neki csak a rendszerre van baja és nem általában az USÁ-val. Olvastam róla aztán vicces dolgokat. Az egyik az volt, hogy kínosan ügyelt az amerikai törvények betartására, s többek között minden évben elzarándokolt a kelet-berlini amerikai konzulátusra beadni adóbevallását.

rumitom 2013.03.28. 13:10:00

@szerengeti: en 5 evig fizettem ket eu's helyen, sot meg maganegessegugyit is. es nem jartam orvosnal csak egy sibaleset miatt amit raadasul a hitelkartyahoz tartozo biztositas fizetett.
ugy voltam vele, ennyi az en hozzajarulasom kis hazank egessegugyehez. Ket kozeli rokonom is korhazi orvos es meg otthon huzzak az igat

bristo 2013.03.28. 13:10:25

Olyan esetleg van itt, aki letelepedett külföldön, leadta az iratait és utána mégis visszatelepült Mo-ra? Ez is érdekes ügyintézési procedúra lehet nem csak a kitelepülés! :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 13:12:25

@Jess G:

Ez ismerős.

Meghúzták a vizsgán. Véleménye: "a vizsgáztató egy utolsó szemét gazember, olyan kérdezett, ami benne se volt a kötelező irodalomban, meg egyébként is direkt összezavarja a hallgatókat, a vizsga embertelen, képtelenség letenni".

15 perc múlva jön ki a másik hallgató, neki sikerült a vzisga. Véleménye: "a vizsgáztató nagyon kedves volt, ez egy aranyszívű ember, még segíteni is igyekezett rávezető kérdésekkel, amikor valami nem ugrott be. a vizsga könnyű volt".

2013.03.28. 13:13:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A vonatkozo index cikk vegen is ezt irjak amit mondasz, az en infom a nagykovettol szarmazik, amikor egy eve a lehetosegekrol beszeltunk vele es elmagyarazta, hogy mi a kulonbseg akozott ha maradok nyilvantartasban illetve ha nem. Ezekszerint valahol valami felreertes lehetett. Bocsi a teves infokert.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 13:14:30

@bristo:

Semmi különös az egész. Főleg 1988 óta.

Azelőtt más volt, mert 1988 előtt eleve külön útlevél volt azoknak akiknek kivándoroltak, nem voltak jogosultak a normál "kék" útlevélre. De ezt még Grósz szüntette meg 1988-ban, azaz még az előző rendszer végén.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 13:15:52

@Jani haverja:

Bulgáriába is lehet menni személyivel. pedig BG nem Schengen-tag. Sőt Szerbiába is, pedig az még az EU-nak sem tagja.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 13:17:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem nem, ez a két példa kizárólag annak bizonyítéka, h az első még ahhoz is hülye h felismerje a hibáit, a második meg még nincs annyira okos, h belássa h a sikerét magának köszönheti nem másoknak

dr. Trebitsch 2013.03.28. 13:17:07

@bristo: mi az érdekes ebben? Elmegy az önkormányzathoz, igazolja, hogy van hol laknia, bemutatja az útlevelét, és kap személyi igazolványt, meg lakcímkártyát is (ha leadta a lakcímkártyáját)

TilosazA (UK) 2013.03.28. 13:18:39

Azért ez a TB dolog kacifántos, hiába írták le többen előttem hogy hogy is kell szerintük jól csinálni.
Nekem van Magyarországon bankszámlám, mivel lakás is van aminek a rezsijét onnan vonják, tehát kell. Emiatt kell a személyim és a lakcímkártyám is, akármit kell vele intézni a jövőben. Tehát nem hagyhatjuk el véglegesen az országot, nem adhatjuk le a lakcímkártyát. Ha viszont csak ideiglenesen hagyom el az országot, azt nem kell jelentenem mostantól, akkor honnan a bánatból fogják tudni, hogy hirtelen miért nem fizetem a TB-t? Várjunk míg megbírságolnak, és utána futkossunk, hogy dehát mi másik országban fizetjük a TB-t már egy éve?

dr. Trebitsch 2013.03.28. 13:19:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az, hogy ki mit tart be, az magánügy addig, ameddig nem vonják felelősségre. Én a jogszabályi hátteret ismertettem, mert érintettként, eléggé utánanéztem a dolgoknak.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2013.03.28. 13:20:43

Először is:
Az egész nyomorult rendszer abból indul ki, hogy az EU-ban telepedik le mindenki, aki elhagyja az országot. Nos, van egy rossz hírem: nem feltétlenül.
Mondjuk tekintsük azt az esetet, hogy a jóember kijön Kínába, turistáskodik, kap egy angoltanári lehetőséget, kimegy HK-ba intézi a munkavállalói vízumot, és marad egy évet. Most komolyan azt gondolják, hogy az elbaszott rendszerük miatt majd mindenki hazaszaladgál a Föld másik oldalára személyit leadogatni?
Továbbá mi elutaztunk egy évre. Az több mint három hónap ugye, de nem telepedtünk le sehol pár napnál többre. Most akkor mi van? És persze ott van, hogy itt is élek, meg ott is. Van ilyen ismerősöm. Akkor melyik az életvitel szerű címe? Mert gondolom ha fél évet tölt egy másik országban, akkor nem hordja haza a szennyest, hogy életvitelszerűen Magyarországon mossa ki.
Úgy hülyeség az egész, ahogy van.

dr. Trebitsch 2013.03.28. 13:21:52

@TilosazA: azért a hatóságoktól sem lehet elvárni, hogy mindent maguktól tudjanak mindenkiről. Kell kérni egy igazolást a kinti TB-től, és azt bemutatni az itthoninak. Ennyi.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 13:22:59

@Jess G:

Volt már kubai kb. 30 éve, aki Madridba jutott el Havannából élve ezzel a módszerrel. Pedig az 7-8 órás út és kemény mínusz 30 körül a hőmérséklet, ráadásul az oxigén is kevés!

Persze a kubiak elbírálása eleve más. Jár nekik automatikusan a politikai menedékjog Spanyolországban (s az USÁ.ban is).

Annak idején, még a 60-as években megkérdezték Franco generalisszimust és nemzetvezetőt, hogy mi az oka annak, hogy aki nem hajlandó kommunista államokkal kapcsolatban állni, Kubával nem szakította meg a kapcsolatot Castróék hatalomra kerülése után sem, sőt még kereskedelem is van. Franco azt válaszolta "a saját gyerekével az ember elnézőbb, még akkor is, ha rablógyilkos lett belőle":

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 13:23:53

@lisandra:

"azt nem értem miért volnék köteles TB fizetni Mo-on ha nem ott lakom?"

Mert van egy jogszabály, mely kimondja ezt.

dr. Trebitsch 2013.03.28. 13:26:07

@Ahmet: Nem értem a problémád. Eddig is csak bejelenteni kellett, hogyha 3 hónapnál többet voltál távol, leadni nem kellett semmit sem. Most már bejelenteni sem kell. Mi a gondod ezzel? Ott telepedsz le, ahol akarsz, ha nem akarsz hivatalosan kitelepülni, egész életed leélheted külföldön, nem kötelező kitelepülni... Ez egy lehetőség, nem kötelező dolog.

Zincsilla 2013.03.28. 13:28:56

Ahogy en jottem Hollandiaba:

(1) Okmanyirodaban bejelentettem, hogy ideiglenesen kulfoldon tartozkodom, ezt bejegyeztek, a lakcimkartyat az allando lakcimemmel megtarthattam.
(2) Ha vegleges kivandorlast valasztottam volna, akkor ott helyben le kellett volna adnom a szemelyimet (na de akkor hogy engedtek volna fel a repulore?), de nem adtam. Hatarozatlan ideig ideiglenesen elek kulfoldon. Ez lehet, hogy 50 ev lesz, senkit nem fog izgatni.
(3) A TB-hez is bementem bejelenteni, hogy elmegyek, de ahhoz, hogy rajtam ne kerjek szamon az elmaradt befizeteseket, kell az uj biztositas. Mivel az meg nem volt, kijottem, megkotottem itt a biztositasom, magyarorszag.hu-n pedig elektonikusan iktattam a formanyomtatvanyt a TB fele.

Ennyi volt. Tudjak, hogy kulfoldon vagyok, nem kerik rajtam a TB-t, megis van ervenyes EU-s szemelyazonosito okmanyom. % ev utan lehet az itteni allampolgarsagot kervenyezni, valoszinuleg meg is teszem. Mivel Hollandia es Magyarorszag kozott nincs kettos allampolgarsagi egyezmeny, igy majd leadom a magyar papirjaim, ha meglesz nekik a holland megfelelojuk. Es igen, ez hatarozatlan ido mulva lesz.

Van Magyarorszagon ingatlanom es hitelem is, mindkettot megtartom (bar vicces lesz bejelenteni a banknak, hogy csokolom, tessek mar iktatni, hogy nem vagyok tobbe magyar allampolgar).

Zincsilla 2013.03.28. 13:31:05

@Zinácska: Mivel Hollandia es Magyarorszag kozott nincs kettos allampolgarsagi egyezmeny...

Finomitok: a hollandok nem szeretnek kettos allampolgarsagot adni, vagy holland vagy valami mas, lehet valasztani.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 13:34:52

@Zinácska:
egyébként egyik államnak sincs a másikkal állampolgárságra vonatkozó egyezménye tekintettel arra, hogy az államok szuverének, így maximum azt határozhatják meg, h saját joguk szerint az állampolgáruk jogosult-e egyéb állampolgárság megszerzésére v sem, de egyik állam sem ad ki olyan okiratot, h te mától x és y állam polgára is vagy, csak a saját ápság tekintetében tudnak erről igazolást kiadni

Mrs. Clayton 2013.03.28. 13:35:39

@Zinácska: még ezt is finomítsd egy kicsit :-)

dr. Trebitsch 2013.03.28. 13:36:31

@Zinácska: "Mivel Hollandia es Magyarorszag kozott nincs kettos allampolgarsagi egyezmeny" ez az egyetlen, amit nem tudok értelmezni. Ha akét ország között nincs egyezmény a kettős állampolgárásgról, akkor mi akdályoz meg abban, hohy megtatrtsd a magyart? Szerintem ezt félreértetted, és arról van szó, hogy Hollandia nem engedélyezi az állampolgárainak, hogy más államnak is állampolgárai legyenek. Az egyezmény hiánya két állam között ugyanis csak azt jelenti, hogy mind a két állam fütyül a másik véleményére, és annak ad állampolgárságot, akinek csak akar. Ha van egyezmény, akkor a két állam abban azt szabályozza, hogy EGYMÁS állampolgárainak milyen feltételek melelt adnak állampolgárságot.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.28. 13:36:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Az egész Balkánon csak Koszovóba kell útlevél, mindenhova jó a személyi, én is úgy jöttem ide, Horvátországon, Bosznián meg Montenegrón keresztül, de azóta, mióta itt vagyok voltam ezzel a személyivel Macedóniában is.

paliapa 2013.03.28. 13:38:13

@Kovermadar: Igen csakhogy a gyermekekt nem mindeg tudod veglegessen kijelenteni az orszagbol!! Vagyis a szulönek is bejelentkezve kell maradnia!! (sajnos)

dr. Trebitsch 2013.03.28. 13:39:50

@Jess G: állítólag van erre, vagy volt példa, de nem tudom konkrétan, ma van-e. A régi időkben a szocialista országok között volt olyan megállapodás, hogy csak akkor adnak állampolgárságot egymás állampolgárainak, ha a másik állam igazolást ad ki arról, hogy az az állampolgársága megszűnt.

hyperjoco 2013.03.28. 13:40:32

Sziasztok!
Örülök hogy épp most lett aktualitása ennek a témának mivel én is épp most költözöm ki USA-ba a párommal. Mivel megszűnt az ideiglenesen külföldön tartózkodás jogi státusza, nem marad más mint a külföldön történő letelepedési szándék bejelentése, személyi igazolvány és lakcímkártya megszüntetése. Felmerül még a kérdés hogy mi a helyzet a TB kártyával, és az adóazonosító kártyával ha én külföldön fogom fizetni a betegbiztosítást és adózni is ott fogok. Tudnátok erről is írni bővebben? Én is többször érdeklődtem okmányirodákban hogy mi a helyzet a tulajdonomban lévő személygépkocsival, maradhatok-e én az üzembentartó ha megszűnik a személyim és a magyarországi állandó lakcímem? Nem lennék túl boldog ha emiatt mondjuk kivonnák a forgalomból, mivel egyik önkorményzat sem tudja kivetni a helyi gépjárműadót. Ezekre a kérdésekre egyértelmű választ nem kaptam egyik okmányirodában sem...
Üdv!!

blackhairlady 2013.03.28. 13:43:37

@Babette_: nem egeszen. en letelepedesi szandekkal jottem ki Amerikaba, van is itt ingstlanom, de az otthoni, magyarorszagit nem adom el szerintem soha, mert nyaranta hazalatogatunk, illetve mas csaladtagjaim is hasznaljak. szerintem meg sokan vannak igy, hogy nem akarnak megvalni a magyar ingstlantol.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 13:44:13

@dr. Trebitsch: hát én az állampolgárságról szóló európai egyezményt ismerem, de az nem ennyire specifikus sztem, ha van is ilyen egyezmény, az mindenképp olyan államok között jött létre akik között igen szoros baráti viszony áll fenn, valójában nem jártam 100%ig utána, de tekintettel az államok szuverenitására nehezen tudom elképzelni h kölcsönösen osztogatnák egymásnak az ápságot, hiszen ez azt jelentené, h mindegyik elősegíti h az ápjai a másik országban megszerezhessék az ápságot, ez viszont magát a szuverenitást csökkentené

Zincsilla 2013.03.28. 13:46:11

"In order to acquire Dutch citizenship, you must be prepared to renounce your current nationality. This means that you must give up your current nationality. "

english.ind.nl/residencewizard/verblijfwijzer_mijnsituatie.asp?proc=komen&procedure=Obtaining%20Dutch%20nationality&procedurestapnaam=Renouncing%20your%20nationality&land=&duur=1&lang=en

Na, ez akadalyoz(hat) meg abban, hogy megtartsam a magyart. Megnezzuk, mi lesz a helyzet par ev mulva, de a hollandok nem szeretik a kettos allampolgarsagot, na.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 13:53:01

@Zinácska: így van, ez holland jogi kérdés és független attól, h más országok mit gondolnak erről, így nem is létezik nagy valószínűség szerint erről semmilyen más országgal kötött egyezmény, mivel a nemzetközi jog alapvetése, h az államok függetlenek, így annak, akkor és úgy adnak állampolgárságot, akinek, ahogy és amikor akarnak, ahhoz semelyik másik államnak semmi köze
ugyanakkor ha nem kellene lemondani a már meglévő ápságról ahhoz hogy a hollandot megszerezd, ahhoz az ápsághoz a hollandoknak semmi köze nem volna, tehát külön papírod lenne arról is meg a hollandról is, ellenben az ilyen lemondom megszerzem dolgokkal vigyázni kell, mert bár létezik olyan egyezmény amely a hontalanság elkerülését szabályozza, de elviekben két szék közül a pad alá is lehet esni

Kirsten 2013.03.28. 13:53:53

Na, hat en marcius elejen-közepén bementem az okmányirodába, és elmondtam a következőket: külföldön kaptam munkát (eu), berelek lakást, szerintem hat hónapnál tovább maradok, de ki tudja. Mit jelentsék be és hova? Azt mondtak mar nem számít mennyi időre megyek, mivel két állandó lakcímem nem lehet, meg kellett adnom a külföldit, elvették a személyimet, a régi magyar címemet pedig meghagytam ideiglenesnek. Van egy auto a nevemen, amire a hölgy azt mondta szerezzek bontási engedélyt (2 éves autóra?) és vonassam ki a forgalomból.. Szerintem ez baromság, de nem volt képben úgyhogy hagytam, és amint ide hivatalosan be tudok jelentkezni megkérdezem meddig járhatok magyar rendszámmal, és utána valahogy szerzek rá itteni rendszámot. Bontás nélkül.

Igazából azt nem értem, miért lettem veglegesen külföldre települt magyar, ha fogalmam sincs meddig maradok. És ha 1 év után elegem lesz és haza szeretnek menni? kezdhetem az egészet elölről a szemelyivel, lakcimmel, OEP, NAV stb,. Miközben ha csendben maradok és nem próbálok "törvényt betartó jó állampolgár lenni", szerintem soha sem derült volna ki, hogy ténylegesen hol élek.

rumitom 2013.03.28. 13:54:29

@Jani haverja: engem tavaly pont, hogy koszovobol nem akartak kiengedni a szerbek utlevellel, mivel nem volt pecset az utlevelben, hogy mar elotte be-checkotam volna szerbiaba es a koszovoi szerb hatar csak ideiglenes, nem hivatalos hatar a szerbek szerint, ezert nincs arra a hataratkelore vonatkozo pecseteloje :)
a szemelyibe nem kell pecset igy azzal jok voltunk

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2013.03.28. 14:03:23

Nekem mindig a "kötelezettség" szó tetszik szép kis hazánkban. Nekem kötelező TB-t fizetnem, bejelentenem, hogy elmentem, kötelező leadnom és megvennem, kötelező minden, amit az állam kitalál.
Dehogy is az.

Az ember maga döntheti el, hol akar élni, miből és mennyi ideig. Most nem a szorgos tücskökre gondolok, hanem a valóban dolgozó és jövőt, esetleg karriert építő hangyákra.
Szóval azt gondoltam ki, hogy külföldön fogok élni, lehetőleg messze az európai szellemiségtől - volt rá okom. Jön nekem a TB meg az Adóhivatal, hogy fizessek. Na, de barmok: nem tartózkodom otthon, nem veszem igénybe a kibaszott szolgáltatásotokat, illetve nem igazán vagyok bejelentve havi 200-as fizetésre (észrevehető, nemde, hiszen követni tudtok), akkor meg miért basztattok? A kérdés a megfogalmazás pillanatában legyintéssel érvényét vesztette.

Nem, egyáltalán nem kell bejelentenem, hogy egy szolgáltatást, amelyért alapesetben természetesen fizetek (mert használom) nem veszek többé igénybe, hiszen távoztam. Messze. Tisztán látszik, hogy nem használom többé. Statisztikailag is kiestem. És nem, egyáltalán nem kell leadnom azokat az okmányokat, melyekért nagyon szép összegeket kértek el, amikért fizettem és amikre időmet áldoztam sorban állással és magyarázkodással (igen, ott lakom és igen: ez volt előtte az ideiglenes címem, mert... blablabla). És nem hiszem, hogy adót kéne fizetnem nulla magyarországi bevételem után - ahhoz meg semmi közöm, hogy a hülyegyerekek ott a hivatalban azt hazudozzák, hogy nem tudják: nem is dolgozom otthon. Nem is létezem. Ehhez már öreg vagyok és tapasztalt. Mivel távozásom jeleztem egy-egy hozzám közeli hivatal felé (rendőrség, önkormányzat), innentől engem ne basztasson mindenféle álhivatal a hülyeségeivel.

Azt mondom, ha menni akarsz, távozz nyugodtan. Nem kell leadnod semmiféle papírt, hiszen bármikor visszatérhetsz, élheted tovább az életedet otthon. Akkor ne azzal kelljen baszakodni, hogy újra megszerezd ezeket az okmányokat. Dehogy is.

A jogkövetésről.
Addig nem lehetsz jogkövető, amíg a jogokat formáló hatalom önmaga nem képes a jogkövetést, mint sajátjaként átgondolt és törvénybe iktatott dolgot lekövetni és teljesíteni. Vagyis nem leszek jogkövető egy "jogkövetetlen" országban, egy "jogkövetetlen" hatalom irányítása alatt.

Na, most én lettem a náci a kommentelők között. Hajrá. :-)

agymosott.blog.hu

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.28. 14:06:53

amugy nekem jelenleg egyetlen ervenyes ilyen izem van 1 db jogositvany

VíziLó 2013.03.28. 14:07:01

@lisandra: A hajléktalannak időközönként (azt hiszem 6 hónap) elvileg pecsételni kellene, hogy még hajléktalan, s akkor jogosult egészségügyi ellátásra méltányossági alapon. Meg aztán egy jövedelemmel, vagyonnal nem rendelkező hajléktalanok hajtsák be a bírságot, ha tudják.

Ha azonban magyarországi ingatlanod, bankszámlád, bármilyen megtalálható vagyonod van, akkor már végre tudják hajtani a bírságot.

Én eddig úgy oldottam meg, hogy hivatalosan nappali tagozatos hallgató vagyok egy magyar egyetemen, ahol még életembe nem jártam, de valahogy még tandíjat nem kértek, meg ki sem rúgtak. Így nem nyaggat a NAV a nem fizetett TB miatt. Félreértés ne essék, én nem visszaélni akarok a TB-vel, 6 éve nem voltam állami magyar rendelőben, csak azt akarom, hogy hagyjanak békén. Elvileg bejelenthetném, hogy Angliában biztosított vagyok, de mégis mi közük hozzá, s ha holnap továbbállok Írországba vagy Új-Zélandra, majd akkor is utazgatni meg jelentgetni fogok Magyarországra? Én soha semmit nem kértem a magyar államtól, soha semmilyen segélyt, támogatást nem vette igénybe, csak annyit kérek, hogy hagyjanak békén, hagyjanak élni.

GeeRahts · http://japangee.blogspot.jp/ 2013.03.28. 14:07:04

Ma voltam okmányirodában meg NAV-nál (Kecskeméten), előbbinél azt mondták, nem kell bejelentenem/leadnom semmit, mert csak ideiglenesen megyek ki (5-7 évre..), a NAV-nál pedig azt, hogy mivel Japánnal nincs egészségellátási szerződés (vagy valami hasonló), itt is kéne fizetnem a TB-t, meg ott is a biztosítást... mástól azt hallottam, megoldható, hogy csak az ottanit kelljen, úgyhogy e-mailben zaklatom majd őket tovább.
Nekem úgy tűnik hogy nem érdemes a "letelepedés bejelentésével" bajlódni...

rumitom 2013.03.28. 14:14:24

@Kirsten: igy van :) nekem is csak a kocsi miatt van magyar papirom. meg egyetem alatt epitgettem es nagyon sok penzt ez energiat fektettem kesobb is a kocsiba, ezert nem akarok megvalni tole, de aktualisan nem is hasznalom. szerettem volna ideiglenesen kivonatni, hogy majd egyszer alapon ha ugy adodik visszaballagok az okmanyirodaba es forgalomba helyezem... en kis naiv.

mindennel egyutt nagysagrendileg evente kozel felmillioba kerul az otthoni nem letem fenntartasa, mindenfele adok es jarulekok megfizetese, ugy hogy osszesitve sem tartozkodom 10 napnal tobbet az orszagban egy evben, es ebbe akkor mar a Sziget is benne van...

Super Squirrel 2013.03.28. 14:14:50

En hat eve elek az USA-ban. Mielott kikoltoztem leadtam a szemelyigazolvanyomat, kijelentkeztem az (akkor meg) APEH-nal, illetve a lakcimkartyamat lecsereltek egy olyanra, amin ez all: kulfoldon elo magyar allampolgar, tartozkodasi cim: XYZ. A magyar TB-t azota nem fizetem, mivel az USA-ban van egeszsegbiztositasom es nem hasznalom a magyar egeszsegugy szolgaltatasait. Magyar jogositvanyom sincs mar, mivel az amerikai jogositvanyt siman tudom hasznalni az alatt az ido alatt amig otthon vagyok. Az ugyintezes korulbelul 2 hetbe telt, azota sem volt semmilyen problemam ezzel kapcsolatban.

VíziLó 2013.03.28. 14:16:09

@Tom Bobb: Rendszeres gyakorlat, hogy ha nem jelensz meg a háziorvosnál bizonyos idő után, akkor ő regisztrál egy kamu konzultációt, hogy ne veszítse el utánad a kártyapénzt. Így a tudtodon kívül az OEP/NAV felé ez úgy jöhet le, hogy te igénybe vetted az egészségügyi ellátást.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.28. 14:22:33

@Ed-die: elvileg idézés esetén a Közig Minhez megy, és az veszi fel a kapcsolatot a külföldi szervekkel kézbesítés céljából.
azt nem tudom, mi van akkor, ha országot sem tudnak.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.03.28. 14:22:53

Én gyakran úgy fogok neki bizonyos kérdéseknek, hogy több tudományterület szemszögéből átfésülöm a témát.

1. Etológiai megközelítésben:
Ez a sztori egy szimpla territoriális agresszió. Liba sziszeg, kutya morog, ez az ideológus érdekcsoport pedig törvényt hoz arról, hogy az adrenalin szint kússzon fel a vérünkben, ha már külföldre mentünk és a függőségek lemálásával polgárhangon szoktunk kommentelni a neten.

2. Politológiai megközelítésben:
Ennek a pártokráciának nincsenek integrációs elképzelései, így még "vak tyúk is talál szemet" alapon sem tud felmutatni integrációs sikereket. Ezért hát Putyinékkal versenyeznek atekintetben, hogy ki tud minél kirekesztőbb és versenykorlátozóbb extravagáns baromságokat felmutatni a nép abajgatására. Azért adóztatják TB befizetési kötelezettséggel a nem EU országban élőket, mert az EU-n belül alapelv, hogy nincsen kettős adóztatás és szabad munkaerő áramlás védi az emberi jogokat. Máshol is alapelv, már a rendszerváltáskor megkötöttük a legtöbb országgal az erről szóló egyezményeket, de ragadozó természet már csak olyan, hogy ha le lehet húzni ezt a sápot az emberről, akkor drága hőn szeretett kormányunk ezzel bepróbálkozna.

3. Néprajzi megközelítés:
Ugye mindenki ismeri azt a részvételi demokrácia nótát, ahol a zsandár elkéri az "utazó levelem", de hát rendes tisztességes magyar állampolgár lévén, református keresztény - skin head erkölcsökön nevelkedve, inkább lelüvöm a pisztolyommal. No képzeljék csak el ezt a szituációt személyi igazolvány és lakcímkártya nélkül! No látják, hogy jóravaló békekovács államunk csak az állam erőszakmonopóliumát szeretné erősíteni a személyi igazolványok begyűjtésével, mert tudvalevőleg az otthonukat tartósan elhagyó, kutyabetyárok rettenetesen veszélyesek ám, ha személyi igazolványokkal meg lakcím kártyákkal mászkálnak csak úgy bele a nagyvilágba!

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.28. 14:26:16

@VíziLó:
de, értesítenek, és tényleg minden okmányod megmarad. viszont ha kapcsolatba kerülsz a hatósággal, a lakcímigazolványodat módosítják. ha nem csinálsz semmit, akkor maradnak az igazolványaid. viszont kvázi hamis adattartalmúak lesznek

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 14:26:50

@rumitom:

Igen, vannak ilyen egzotikus dolgok.

Ugyanez volt Cipruson is, Ciprus EU-csatlakozása előtt. Ha először Észak-Ciprusra lépett be valaki, majd át akart menni a görög részre, nagyon rosszul járhatott. A legjobb esetben nem engedték belépni, a rosszabb esetben meg beengedték, majd büntetőeljárás indult ellene tiltott határátlépés miatt.

Annak idején Berlinben volt egy nagyon érdekes eset, még a rendszer végnapjaiban. Leírom.

Éveken keresztül folytatódott a keletnémet vezetés harca a nemzetközi jog ellen. Ennek kulminációja volt a 80-as évek középén Honecker kvázi miniháborúja az egész világ ellen.

A háttér ismerete szükséges a megértéséhez.

Amikor Németországot legyőzték 1945-ben, 4 megszállási övezetre osztották, s ugyanígy a fővárost Berlint is.

A megszállási övezeteket megszüntették Németországban 1949 és 1955 között fokozatosan, mind nyugaton, mind keleten. A berlini megszállási övezetek azonban maradtak, mivel nem született Berlin végleges sorsáról megállapodás a 4 megszálló hatalom által.

Gyakorlati szempontból persze Nyugat-Berlin integrálódott Nyugat-Németországba, míg Kelet-Berlin pedig Kelet-Németországba, tehát pl. pénz, gazdaság, állampolgárság szempontjából. Viszont katonai szempontból és jogilag az integráció nem történt meg.

A nagy változás 1961-ben történt. A Fal megépítése és a berlini válság lezárása után a Szovjetúnió egyoldalúan megszüntette saját berlini megszállási övezetét, s minden irányítást átadott az NDK kormányának. Nyugati részről erre tiltakozás lett a válasz, hiszen a Szovjetúnió nem dönthetett volna egyedül a város egy részéről. A helyzet furcsaságát az is növelte, hogy eközben a város megosztását kimondó 1945-ös potsdami megállapodásokat a Szovjetúnió nem mondta fel, sőt továbbra is élt a szerződésből fakadó jogaival. Az egyik ilyen jog az volt, hogy a négy megszálló hatalom - a Szovjetúnió, az USA, az Egyesült Királyság és Franciaország - hivatalos képviselői szabadon mozoghattak Berlin mind a 4 szektorában, akadálymentesen, s nem vonatkozott rájuk sem a keletnémet, sem a nyugatnémet hatóságok joghatósága.

A furcsa helyzet így az volt 1961 után, hogy Kelet-Berlin az NDK része lett, de ezt a 4 hatalomból csak a Szovjetúnió ismerte el. Eközben Nyugat-Berlinben hivatalosan is megmaradt a 3 nyugati megszálló hatalom felségjoga (pl. joguk volt az összes nyugat-berlini jogszabályt megvétózni, s hatályon kívül helyezni), s pár más kérdésben is megnyilvánult Nyugat-Berlin jogi különállása Nyugat-Németországtól: pl. a nyugat-berliniek nem szavazhattak a nyugatnémet szövetségi választásokon, s nem kellett sorkatonai szolgálatot teljesíteniük a nyugatnémet hadseregben.

1971-ben ráadásul az új négyhatalmi egyezményben a 4 fél ismét elismerte egymás jogait. Tehát a Szovjetúnió álláspontja az volt, hogy ő átadta Kelet-Berlint az NDK-nak, de ennek ellenére fenállnak jogai Nyugat-Berlinre vonatkozóan, s ezeket a jogokat elismeri a 3 nyugati hatalom részére is Kelet-Berlinre vonatkozóan!

A nyugati hatalmak tudomásul vették ezt a szovjet álláspontot, hiszen a Szovjetúnió továbbra is elismerte a nyugati hatalmak jogait. Viszont a nyugati hatalmak sosem fogadták el azt, hogy a Szovjetúnió megszüntette berlini megszállási övezetét, azaz Kelet-Berlint továbbra is keletnémet polgári igazgatás alatt álló, de jogilag az NDK-hoz nem tartozó, szovjet katonai főhatalom alatt álló megszállási övezetnek tekintették.

A keletnémet vezetés persze a nyugati álláspontot súlyos sértésnek könyvelte el, s a következő 19 évben - egészen az NDK megszünéséig - folyamatosan próbálta "áttörni" a nyugati álláspontot, sokszor akár még szovjet jóváhagyás nélkül is.

Az "áttörési" kísérletek fő módszere volt különféle újabb és újabb jogszabályok kitalálása a Berlin keleti és nyugati része közti átkelésre vonatkozóan. A keletnémet hatóság a Nyugat-Berlinbe való belépéshez és az onnan való kilépéshez megkövetelte útlevél felmutatását. Illetve kiállítottak állandó átlépési engedélyeket is a jogosultak (pl. külföldi diplomaták) számára. Igenám, de azok az országok, melyek nem ismerték el, hogy Kelet-Berlin az NDK része, nem voltak hajlandók útlevelet használni, mert útlevél csak országhatáron kell, míg az ő álláspontjuk szerint Nyugat-Berlin és Kelet-Berlin között nem volt országhatár, csak szektorhatár, márpedig szektorhatáron nem kellhet útlevél. A keletnémet átlépési engedélyt szintén nem használhatták, mert az azt tartalmazta, hogy utazásra jogosít fel "az NDK és Nyugat-Berlin között", márpedig ők nem az NDK-ból utaztak, hanem Kelet-Berlinből, ill. Kelet-Berlinbe.

A megoldás az lett, hogy a NATO-tagállamok diplomatái SOSEM mentek át a Falnál lévő átjárókon, mert ezzel elismerték volna, hogy Kelet-Berlin az NDK része, márpedig a NATO ezt nem ismerte el. Így a szerencsétlenek mindig kénytelenk voltak egy kört tenni: kimenni Berlin területéről, s az NDK Berlinen kívüli részéről átmenni Nyugat-Berlinbe (jellemzően a potsdami határátkelőnél), majd vissza ugyanúgy.

Fentiek természetesen nem vonatkoztak az amerikai, brit és francia diplomatákra és katonákra. Velük szemben a keletnémet hatóság nem mert bevezetni semmilyen újítást, hiszen e 3 ország a Szovjetúnióval együtt aláírta a négyhatalmi egyezményt, s az jogot adott ezen államok minden hivatalos személyének a korlátozásmentes mozgásra a szektorokon belül. Olyan szintű volt ez a jog, hogy ha valaki amerikai, brit, francia vagy szovjet katonai egyenruhában jelent meg, elegendő volt a katonai igazolványát felmutatnia, hogy igazolja nem lopta az egyenruhát és tényleg ő az, de ezentúl semmilyen okmányt nem lehetett tőle követelni, sem bármit kérdezni tőle, vámvizsgálat alá vetni, megállítani, lassítani, stb. Ugyanez vonatkozott a diplomatákra is, akik csak diplomataigazolványt kellett, hogy prezentáljanak, s velük szemben szintén nem volt a keletnémet - és nyugatnémet - hatóságnak intézkedési joga.

Aztán a 80-as évek közepén Honecker eldöntötte, hogy most már a sarkára áll, nem tűri tovább a "megalázást". Már az is eléggé megalázó volt, hogy a nyugati államok nem voltak hajlandók kelet-berlini diplomáciai képviseleteikre kiírni az NDK nevét, s következetesen pl. az "Amerikai Egyesült Államok követsége Berlinben" szöveget használták, s sosem az "Amerikai Egyesült Államok követsége a Német Demokratikus Köztársaságban" szöveget, ráadásul a "Berlin, az NDK fővárosa" szóösszetétel helyett mindig a "Kelet-Berlin, az NDK kormányának de facto székhelye" kifejezést használták.

Szóval egy szép nap bevezették egy újfajta határigazolványt, s megkövetelték immár mindenkitől ezen igazolványok használatát. A szovjet vezetéssel nem is konzultak ez ügyben, ez Brezsnyev halála és Gorbacsov vezetővé válása közti interregnum idején volt, amikor a Szovjetúnió élén félig halott személyek álltak. Honeckerék döntöttek: a félhülye szovjet vénembereket nem kérdezzük, mi függetlenek vagyunk, s kész helyzetet csinálunk, aztán meg majd csak beletőrödik mindenki.

A hatálybalépés első napján persze az amerikaik rögtön le is tesztelték az új rendet. 3 amerikai diplomata elment a szektorhatárra, ott bemutatták diplomata igazolványukat. Mivel egyéb okmányt is kértek tőlük a keleti határőrök, vita alakult ki, s nem engedték át az amerikaikat. Ők gyorsan vissza is mentek a követségükre, telefon Washingtonba, hogy az NDK nem ismeri el az USA korlátlan mozgási szabadságát a szektorokon keresztül. Fehér Házból meg telefon a Kremlbe, hogy "tessék mondani, mi a Szovjetúnió hivatalos álláspontja, tartja-e magát a Szovjetúnió a négyhatalmi egyezményhez", mire onnan persze döbbenten válaszoltak, hogy "természetesen, igen" és nem értették miért kérdeznek ilyet tőlük Washingtonból.

Ekkor az amerikaik kicsit megnyugodtak, hogy akkor ez mégsem egy új szovjet berlini blokád, mint 1949-ben és 1961-ben, hanem valami más, s vázolták a helyzetet, hogy az NDK hatóságai, úgy tűnik, nem ismerik el a 4 hatalom szuverén felségjogait Berlin területén, ezért az USA kéri a Szovjetúnió vezetését, hogy vesse be befolyását az NDK kormányánál a "félreértés" tisztázására. Igencsak jó lenne, ha a szovjet bevatkozás sikeres lenne mondjuk 24 órán belül, mert ellenkező esetben az USA kénytelen lesz az ügyet komolyan venni és kiadni a parancsot a Nyugat-Berlinben állomásozó amerikai csapatok főparancsnokának, hogy egy tankot indítson meg a szektorhatár felé, majd erőszakkal nyisson utat Berlin keleti szektora és nyugati szektorok között, s ott létesítsen átkelőhelyet, ezzel megszüntetve a a jogellenes állapotot. Az amerikaiak hozzátették, hogy természetesen e harci cselekmény során nem kívánják megsérteni a Szovjetúnió jogait a szovjet megszállási övezetre vonatkozóan semmilyen formában, azaz természetesen az új átkelőhelyet azonnal 4-hatalmi ellenőrzés alá fogják helyezni.

Moszkvából persze leordították Honeckerek fejét 5 percen belül, "meg vagytok bolondulva? háborúzni akartok az amerikaiakkal? s minket is bele akartok keverni? azt hiszik, hogy mi találtuk ki az egészet!". Szóval végülis fél óra múlva tájékoztatta az NDK kormánya az amerikai követséget, hogy "félreértés történt, a határpont parancsnoka hibát követett el, félreértette az új szabályzatot, ezért megrovásban lett részesítve, természetesen semmilyen változás nem állt be a 4 hatalom státuszában berlini jogaikat illetően".

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.28. 14:29:56

@dr. Trebitsch: én úgy tudom, ha nincs jövedelem, nem kell bevallást készíteni. változott volna?

2013.03.28. 14:30:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: 'A gyakorlatban lehet az összes EU-államban egyszerre állandó lakcímed. Ugyanis nincs egyeztetés a tagállamok nyilvántartása között.'

Igy van, raadasul Angliaban nincs ilyen fogalom hogy 'allando lakcim', nem kell, sot nem is lehet bejelenteni 'az allamnak' hogy hol laksz. Tehat ha valaki Angliaban lakik es Mo.on van allando lakcime, akkor osszesen csak egy allando lakcime van (Mo.on).

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.28. 14:34:10

@Ahmet: lássuk be, nem az a jellemző, hogy valakinek 3 naponta más az éjszakai szállása.

blackhairlady 2013.03.28. 14:37:56

Milyen erdekes az elet. A multkori katonalanyos posztnal a kommentelok nagy szazaleka foldbe dongolte a posztolot, hogy milyen alacsony iq szinttel rendelkezik, miert nem nezett utana a dolgoknak az interneten, stb... M ost pedig kiderul, hogy szinte mindenkinek voltak elmenyei ugyintezes kozben, hianyossagai is vannak majd mindenkinek, sok nogszabalyt maskepp ertelmeznek a kommentelok.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.28. 14:38:10

@blackhair-lady: ettől ők még gondolhatják máshogy.

VíziLó 2013.03.28. 14:39:27

@Babette_: Ha nincs jövedelmed, valóban nem kell adóbevallást készíteni. A gond a TB-fizetési kötelezettséggel van, ha állandó lakcímed van Mo-n.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.28. 14:50:40

@VíziLó: ez a TB dolog érdekes.
amikor vidékre költöztem, felmondtam a pesti munkahelyet.
a tb akkor kezdett hiányozni, amikor először elvetődtem orvoshoz.
piros voltam, de elláttak. mindenhol.
bevágtattam az apehba bejelenteni. engedték visszadátumozni.

ha nem jelentkezem be, sose írják elő a folyószámlámon....
ha késve fizettem, azt se kereste rajtam senki, csak a folyószámlán látszott.

azóta se tudom, hogyan működik igazából.

2013.03.28. 14:54:33

Ternek vissza a regi emlekek :) Allando lakcim bejelentes, mondja az ugyintezo holgy, hogy akkor le kell adnom a szemelyimet. Mondom az ket eve lejart, ujat nem csinaltattam, a regit pedig annak rendje es modja szerint megsemmisitettem. Valasz: akkor elobb igenyelnem kell egyet. Kerdem: azert, hogy azutan itt leadjam es onok kettevagjak? Igen. Ekkor kellett vegul felettessel beszelni, mert ez azert piciket sok volt.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.28. 14:54:54

@Karinette: "Köszi. Akkor majd utazom Párizsba...600 km-re van tőlem, de még mindig közelebb van."
Valoszinuleg tenyleg ezzel jarsz a legjobban. Hogy ne kelljen a New Yorki konzulatusra utazni, felesegem tavaly a XIII keruleti okmanyirodan akarta leadni a szemelyit es vegleg kijelentkezni az allando lakohelyerol,(egyebkent is haza kellett utaznia csaladi okokbol). Ugy rugtak ki dolga vegezetlen ahogy illik. Megis be kellett menni a konzulatusra, ahol legalabb tudtak mit es hogyan kelle csinalni. $40 ugyintezesi dij+utikoltseg+egy nap kiesett fizetes.

VíziLó 2013.03.28. 14:56:54

@Babette_: Én csak azt találom felháborítónak, hogy akkor is fizetned kellene, ha nem is veszed igénybe. Ha valaki nem fizet TB-t s mégis orvoshoz megy, akkor ne lássák el, vagy hajtsák be rajta a díjat, de miért ne dönthetne úgy valaki, hogy nem fizet TB-t, mert nem veszi igénybe.

Határátkelő 2013.03.28. 15:15:24

A Facebook-oldalon Abaffy Balázs tette ki az alábbi levelet, ami a londoni vezető konzultól származik. Sok mindent helyre tesz szerintem, ezért bemásolom ide.

1., Március 1-jén módosult a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI törvény. A módosítás nem tartalmaz új kötelezettséget. A magyar állampolgárok külföldre távozásakor kötelező kijelentkezését 19 éve hatályos szabály tartalmazza. Március 1-je előtt azoknak, akik ideiglenesen, 3 hónapot meghaladóan költöztek külföldre, kötelezően be kellett jelenteniük a három hónapon túli ideiglenes külföldi tartózkodást, azoknak pedig, akik a végleges külföldi letelepedés szándékával hagyták el az országot, a külföldi letelepedést. Ezek a szabályok közel 20 éve élnek.

2., Március 1-jén az változott, hogy megszűnt az ideiglenes külföldi tartózkodás bejelentési kötelezettsége, vagyis a rémhírekkel ellentétben nemhogy új kötelezettség keletkezett, hanem pont ellenkezőleg, egy eddig meglévőt töröltek el, s ezután már csak a végleges külföldi letelepedést kell bejelenteni. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy a „…polgárnak azt a tényt, hogy Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyja, bármely járási hivatalnál vagy a konzuli tisztviselőnél” be kell jelentenie. A jogszabály nem határoz meg határidőt és időtartamot. A lényeg az állampolgár szándékán van, tehát az állampolgár döntése az, hogy külföldi letelepedés céljából hagyja el az országot, vagy sem. Ha a szándéka a letelepedésre irányul, akkor terheli bejelentési kötelezettség. Nincs a jogszabályban időbeli határ arra, hogy mikortól számít a távozás külföldi letelepedésnek. Ez az állampolgár belátására van bízva. A szándék számít, nem az időtartam.

3., Aki korábban bejelentette az ideiglenes külföldi tartózkodását, annak nem kell semmit tennie. Csak akkor van dolga, ha most úgy dönt, hogy a végleges letelepedést is bejelenti.

4., A törvény nem tartalmaz szankciót. Azonban következmény lehet, hogy például a kiskorú gyermek esetében ha nem jelentették be a távozást, akkor a gyermeket iskolaköteles kora elérésekor a gyámhivatal keresni fogja, hogy az iskoláztatási kötelezettséget teljesítették-e a szülők.

5., Ha valaki kiskorú gyermeke külföldi letelepedését szeretné bejelenteni, kell a magyarországi lakóhely szerinti gyámhivatal jóváhagyása. Ez a gyermek érdekében történik, az a cél, hogy bizonyos legyen benne a magyar hatóság, hogy a gyermek fejlődése és iskoláztatása biztosítva lesz. Ez sem új kötelezettség, nagyon régóta így van.

6., A végleges külföldi letelepedéskor a személyi igazolványt és a lakcímkártyát le kell adni. Ezt követően útlevéllel tudja magát az állampolgár igazolni, lakcímkártyát pedig újat fog kapni, amely azt tartalmazza, hogy "külföldön élő magyar állampolgár", pontos lakcímet nem. A lakcímkártya kiállítására az állampolgár érdekében kerül sor, azért, hogy ha például Magyarországon ügyet intéz, akkor az útlevele mellett igazolni tudja, hogy külföldön él (például banki ügyintézésnél), valamint akkor is egyszerűbbé teszi a későbbi útlevél eljárást, ha esetleg akkor kérelmezi a magyar állampolgár az új útlevelét, amikor a régi már lejárt.

7., A magyar állampolgárokat, ha külföldre költöznek, háromféle bejelentési kötelezettség terheli:
- lakcímnyilvántartás – ez abban az esetben, ha külföldi letelepedés szándékával hagyja el az országot (lásd előző pontok)
- TB (társadalombiztosítás) szervek felé – minden esetben, ha 3 hónapon túli időtartamra történik a távozás és Magyarországon megszűnik a járulék fizetés (például már nem munkavállaló az állampolgár) – ilyenkor külföldön fizet társadalombiztosítást az állampolgár
- NAV (adóhivatal) felé – minden esetben, ha 3 hónapon túli külföldi tartózkodás (munkavállalás, vállalkozás stb.) céljából elhagyja az állampolgár az országot
A bejelentési kötelezettségek közül az elsőt lehet a konzulátuson is, míg a másik kettőt csak a két hatóságnál intézni. A bejelentési kötelezettségekről a honlapunkon (www.mfa.gov.hu/emb/london) a „Munkavállalás és huzamos tartózkodás az Egyesült Királyságban” részen belül szerepel egy rövid összefoglaló, valamint a konzuli ügyek között a konzulátuson intézhető lakcím bejelentési eljárás leírása is.

Fontos hangsúlyozni, hogy a TB és az adóhivatal felé a bejelentési kötelezettség szintén nem most keletkezett, hanem nagyon régóta élő, évtizedes szabály. Ezek közül a társadalombiztosítási kötelezettség elmulasztása azzal a következménnyel jár, hogy az állampolgárt folyamatosan terheli a biztosítás fizetési kötelezettség (jelenleg kb. 6.600 Ft/hó), amelyet a hatóság legfeljebb öt évre visszamenőleg bármikor követelhet. A TB és NAV eljárások ügyében a konzulátusnak nincs hatásköre, így ennél, illetve a honlapunkon szereplőnél részletesebb tájékoztatást sem tudunk adni.

2013.03.28. 15:21:03

@NIKI LAURA: A magyar jogkövető és adófizető emberek meg feltételezik, hogy az állam megfelelően költi el az adóforintokat.

Oh wait.

Kiszeraméra Bávatag 2013.03.28. 15:23:03

@Határátkelő: Nekem továbbra sem világos, hogy ha már négy éve élek Svájcban, de fogalmam sincs, meddig, akkor
1. Most x héten belül haza kell rohanjak leadni a személyimet? És ha nem érek rá? Postázhatom az okmányirodának?
2. "van-e szándék?" - köteles vagyok most 3x évesen eldönteni, hogy ez most végleges-e vagy sem?
3. mi a JÓ ÉDESBÚS ÉLETBE tart a berni nagykövetségnek 3 hónapba és 70 frankba az, hogy egyszerű lakcímkijelentést elintézzen? a "diplomáciai postára" hivatkoznak, de az mi? csigákkal meg tücskökkel vitetik haza a papírokat?

Az egész megint tökéletesen életszerűtlen - aktakukac szódásszemüveges hivatalnokok és a vidéki panelből maximum a teszkóig elmozduló "jogalkotók" találták ki, de hiába menekül az ember 1000 km-re, a kafkai fíling csak utoléri.

Ennyit akartam mondani, köszönöm, leülök magamtól...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.28. 15:23:09

@rumitom: Hát, igen. A szerbek elég érdekesen gondolkodnak Koszovóról, egy csomó turista utazását megkeserítették már ezzel a marhasággal. Most hosszú lenne leírni, hogy hogyan van ez, meg nem is ide tartozik, de elég bonyolult az álláspontjuk :).

Északifény74 2013.03.28. 15:24:37

@Fradista Utazó:

Attila, ezzel nem számoltak az okoskok odafönt...

De nem kell leadni, bejelnteni, oszt jó napot:)

Északifény74 2013.03.28. 15:28:27

@Kiszeraméra Bávatag:
:D

Igazad van:)

"..a "diplomáciai postára" hivatkoznak, de az mi? csigákkal meg tücskökkel vitetik haza a papírokat?.." ez a rész különösen tetszett :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.28. 15:30:47

@VíziLó: aze' bazmeg, mert holnap rakos leszel, oszt bent fogsz dogleni 3 evet az elfekvoben
aze'

málnabálna 2013.03.28. 15:32:37

@Karinette: intézheted követségen, konzulátuson is!!

málnabálna 2013.03.28. 15:35:02

@Fradista Utazó: milyen okmányod??? hát útlevél!!! anélkül nem is szabad kijelentkezni magyar állandóról, mert elviekben nem utazhatsz EU-n belül ÚTI OKMÁNY nélkül!! úti okmány pedig az útlevél és EU-n belül elfogadják személyit is...

NIKI LAURA 2013.03.28. 15:39:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hey,ha beütöm az -egyébbként kiválló-írásodat a gooogliba,kidob egy pár oldalt...közte,a tiedet is...jaj,csak nem plágium birca?:)

málnabálna 2013.03.28. 15:39:49

@Fradista Utazó: a jogosítvány nem személyt azonosító okmány mindenhol..úti okmány semmiképp, egy JOGOSÍTVÁNY, benne van a nevében, arra jogosít fel, h biz.kat.-ás gépjárművet vezethess... országon belül persze egyes helyeken elfogadják személyt azonosító okmányként, mert fénykép van rajta, de semmi több!

málnabálna 2013.03.28. 15:43:20

@rumitom: nagyon jól látod! HA nincs útleveled és leadod a személyidet, mert huzamosabban más országban tartózkodsz és nincs állandó magyar lakcímed (ami a tb-fizetésre kötelez, ugyebár...meg más szankciókat is maga után von, ha van, de közben más országban élsz életvitelszerűen) akkor nem csináltathatsz útlevelet míg az állampolgárságodat nem vizsgálják meg.... 2-3 hónap.. ergo addig ne is utazhatnál elvileg sehova!!mivel illegális határátlépés lenne még EU-n belül is....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.28. 15:48:30

@málnabálna: amerikaban igen
nem is ertem minek a jogsi melle meg szemelyi is?

málnabálna 2013.03.28. 15:53:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: NEM ez a jogsi honosítás se egységes, volt mikor kellett pl.Ausztriában is egy fél év itt tartózkodás után most már nem kell, más kérdés, h.delikvensnek jobb kicseréltetnie, mert sokan NEM IS TUDJÁK, hogy a 10 éves magyar jogsi, nem 10 évre szól, hanem 5+5évre, mivel az orvosi lejár 5 év után és ezt hosszabbíttatni kell, ergo ha ember nem akar magyar orvoshoz hazajárkálni emiatt is 5 évente, akkor inkább honosíttatja osztrákká (pedig nem kötelező, eu-s jogsit elfogadnak!!), mert az régebb lejaráti idő nélküli volt, most meg jan.közepétől "csak 15" évre adják ki és NINCS ORVOSI igazolás :P

2013.03.28. 15:55:05

A TB kerdes teljesen rendezettlen (mily meglepo): a tamogatott gyogyszereket a rendszer nem is tudja kiirni tamogatas nelkul, igy meg ha a vizsgalatert fizetnel is, akkor is kapsz nemjaro kedvezmenyt a kivaltott gyogyszerre (bocsi, szinten 2-3 eves allapot!). Es igen, az orvos is ellatt, akkor is ha pirosan villogsz a monitoran. Es igen, nem szoktak zavarni a behajtassal, bar egyetlen peldat hallottam egy forumon USA-ba szakadt tarsunktol, hogy 5 evvel a kimenetel utan kertek visszamenoleg bunti kamatokkal meg kesedelemmel egyutt, szoval ezzel sem art vigyazni.

A masik oldalrol viszont, mint az tapasztalatom szerint szinten jellemzo, teljesen rendben van a TB nyilvantartasa: amikor mondtam fel az enyemet, akkor az osszes multbeli es meg eletben levo TB allapotomat tokeletesen ismertek (vallalkozas bonyolitott rajta).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 15:55:22

@NIKI LAURA:

Pl. melyiket?

Egyébként láttam már olyan cikket mástól, melynek 99 %-a az én szövegem volt szó szerint. Csak a cím volt más, s le volt vágva pár mondat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.28. 15:59:16

@Kiszeraméra Bávatag:
Elmondom:
toled fugg. Ha vegelgesnek gondolod az ottartozkodasod, akkor menj haza, jelentsd be a vegleges letelepedest, add le a szemelyid. Egyeb esetben nincs teendod.

málnabálna 2013.03.28. 16:00:47

@Csesztike: ..úgy, h.otthon élő rokon nevére íratod az autót s te havi meghatalmazással vezeted... Ausztriában is jó pár más állampolgár így vezet más ország rendszámával rendelkező autót, viszont balesethez(ha netán történne) mindenképp ki kell váltani/kérni magyar biztosítótól a zöld kártyát

rumitom 2013.03.28. 16:01:50

@NIKI LAURA: az iras valoban kituno es feletteb erdekes olvasmany

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.28. 16:04:41

@Határátkelő: Este osszeszedem az elmult ket het termeset ezzel kapcsolatban. A lenyeg, a lengyel nagykovetseg arra hivatkozva, hogy nem lehet egy embernek Magyarorszagon is meg kulfoldon is allando lakhelye, azt irta a weboldalan, hogy aki 3 honapon tul van kulfoldon, az eletvitelszeruen van ott, ergo le kell adni a papirjait es vegleges letelepedest valasztani.

Mint most kiderult, rosszul ertelmeztek a torvenyt.
Ami maradt, hogy a veglegest letelepedest kotelezo bejelenteni annak aki ugy gondolja, de az ideiglenesnel nem kell semmit sem tenni. Be lehet jelenteni azt is, de nem KOTELEZO. Kiszeraméra Bávatag esete tokeletes ide: nem kell semmit sem tennie.

Aztan ott van, hogy az ugyfelkapu meg mindig arrol ir az egyik oldalon, hogya 3 honapon tuli tartozkodast is be KELL jelenteni, mikozben a jogszabalyban az mar nincs benne.

Meg ott van, hogy a belugyon at valaki azt az informaciot adta ki, hogy igen, a lakcimtorveny miatt KOTELEZO kulfoldon allando lakhelyet letesiteni, ha ott el az illeto, ezzel viszont a magyar allandot elveszti, szoval bonyolult na. Este osszeszedem , mi miatt lehetett azt hinni, hogy a veglegest kell mindenkinek bejelenteni, aki 3 honapon tul van kulfoldon.
A felretajekoztatasert viszont tobb alami szerv is okolhato. A fenti valaszukban is mismasolva fogalmaznak, talald ki , mi ervenyes.

Amugy koszi, hogy megemlitettel a cikkben.

málnabálna 2013.03.28. 16:05:27

@zombika: nem kötelező!! csakis akkor, ha kéred, Te választásod, h kéred-e, hogy az adataidat kezeljék a nyilvántartásban vagy sem... mi nem kértük, leadtunk mindent és nem fizettünk 3e Ft-ot azért h tudjanak a másik külf.-i lakcímünkről, mert semmi közük hozzá! és még fizetni is érte?! hülyeség!

tucano 2013.03.28. 16:05:37

@rumitom: az Isten is neked teremtette a Kajmán-szigeteki Különleges Gazdasági Zónát.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 16:06:12

@hagyma:

Belföldre elég csak a jogosítvány, ha új típusú, kártyalakú, de utazni nem lehet vele.

Amerikai jogosítvánnyal sem tudsz elutazni az USÁ-ból, azaz kimenni ki tudsz, de aztán visszautazáskor bajba kerülsz.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.28. 16:08:07

@málnabálna:
"akkor nem csináltathatsz útlevelet míg az állampolgárságodat nem vizsgálják meg.... 2-3 hónap.." A kijelentkezeskor a konzulatuson, kulon fel is hivta a figyelmem a holgy hogy hasznos ha van ervenyes utleveled. Persze elbenaztam es mire eszbekaptam mar lejart. Ezzel az idiota, allampolgarsagi vizsgalattal viszont csak megfenyegettek. miutan minden lejart igazolvanyomrol beadtam a masolatot, es igenyeltem uj utlevelet, ugyanannyi ido alatt megkaptam mint barki mas.

Nem csinaltak meg az allampolgarsagi vizsgalatot , amihez meg nagyapam szuletesi anyakonyvi kivonatat es keresztlevelet is latni akartak.

tucano 2013.03.28. 16:09:37

@b@rlang: Annyira ne nevess :(, az USA 2014-től összeköti magát az EU-s automatkus adóinformáció-csere rendszerrel.

málnabálna 2013.03.28. 16:10:20

@rumitom: nah pont ezért jelentkezzen ki mki, aki nem otthon él, nem magyar autót vezet, nem magyar nav-nak adózik, nincs személyi és magyar állandó lakcím NINCS PROBLÉMA :)))

málnabálna 2013.03.28. 16:12:04

ÚTLEVELE legyen mkinek és azt időben követségen, konzulátuson frissítse, ha nemsokára lejár, mondhatni semmiért nem kell hazajönni ügyet intézni utána, max ha csak Te akarsz s még kötnek vmi szálak..(rokonlátogatás, ingatlan, stb) lényeg magyar állandó lakcíme ne legyen senkinek és akkor happy mki :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.28. 16:12:47

@hyperjoco: Ha USA-ba mesz, es otthonrol nem jelentkezel ki, akkor otthon TB-t kell fizetni.
( sokan nem tudjak, hogy akkor is kell fizetni, ha pl foiskolat befejeztek, de meg nem dolgoznak, stb... )

Akkor is ha nem elsz ott, akkor is ha nem mesz orvoshoz, mert az USA -val nicns TB-vel kapcsolatban megallapodasa az osrszagnak. Ha vegelgest valasztol, azaz letelepedest, akkor ilyen gond nicns, beken fognak hagyni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 16:13:07

@Határátkelő:

Ez így teljesen világos. Persze a gyámhatósági engedély gyerek kivándorlásához nevetséges.

málnabálna 2013.03.28. 16:13:36

@ctboy: akkor csupán mázlid volt, én nagyon sokaktól hallottam, h nem tudtak róla és fel se hívták a figyelmüket rá, h kéne legyen érvényes útlevél és megszívták 2 hónapos vizsgálódással... lehet Neked is volt, csak nem tudsz róla :P

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.28. 16:14:17

@málnabálna: valtozott! Regen lehetett kerni, hogy kezeljek vagy se, most mar letelepedesnel automatikusan KEZELIK (kotelezoen), es persze a penzt is gondolom beszedik erte.

Len.Mag 2013.03.28. 16:16:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Már csak azt nem értem, mire fel akart szavazni, mikor nem is élt Mo-n. Bírom amikor a távolból akarják eldönteni, mi a jó az ott élőknek....

málnabálna 2013.03.28. 16:16:47

@Len.Mag: NEM lehet átlépni jogsival, az nem úti okmány hey!!!

tucano 2013.03.28. 16:18:39

@Ed-die: két szomszédom beperelte egymást és behívtak tanúnak, úgy hogy már évek óta nem éltem ott. Annyit nem csináltak meg, hogy utánanézzenek annak, be volt jelentve az ideiglenes külföldi tartózkodás, mert akinek gyereke van, annak kötelező jeleznie. Kiment a rendőr édesanyámhoz és megfenyegette, hogy nemzetközi körözést adnak ki ellenem.Felhívtam a ker. kapot, hogy mégis mi a k. anyátokat képzeltek, öregasszonyokat ijesztegettek? Még nekik állt feljebb utána. Azt se tudja a magyar közigazgatás, hogy jobb keze, hogy mit csinál a bal. Pedig egyik a szájukban, másik a seggükben, ránézésre látszik.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.28. 16:18:44

@málnabálna: " lehet Neked is volt, csak nem tudsz róla"
Ez lehet, erre nem is gondoltam. Mindenesetre elg hamar elintezodot.
Teljesen egyetertek a tanacsoddal.

Mindig legyen ervenyes magyar UTLEVELED.

Es NE legyel otthon BEJELENTVE ha nem feltetlen szukseges.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 16:22:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: sőt sztem unios jogot sért, másrészt azt is megkockáztatom, h más baj is van vele, csak eddig senki nem vette a fáradtságot h végigvigyen egy ügyet, hanem inkább v így v úgy beszerezte a gyh-tól az engedélyt

tucano 2013.03.28. 16:23:12

@tucano: persze nem engedély, de jelezni kell, sőt nekünk akkor éppen egy portugál iskolalátogatásit is be kellett mutatni.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.28. 16:24:08

@tucano: Nem rossz (ez egy eros gol, a hogyan szivassuk sajat allampolgarainkat jatekban, koszi hogy megosztottad)

tucano 2013.03.28. 16:25:01

@Jess G: vagy gondolj olyan egyedülálló szülőre, aki kiviszi a kölköt olyan helyre, ahonnan nem lehet visszaszerezni. Sok felesleges kört kell futni, de a gyerekek esetében nem vagyok róla meggyőződve, hogy vmi átlátható és értelmes szabályozásnak nincs helye.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 16:25:11

@Babette_:

Vannak érdekes dolgok.

Van egy olyan szabály, hogy minden 18-55 év közti magyar állampolgár férfi köteles bejelenteni lakcíme változását a hadseregnél. Nem vicc, van ilyen, legalábbis volt a sorkatonaság megszüntetéséig. Persze senki se tudott róla, így soha senki nem tartotta be.

Na most, kiváncsi voltam, mi lesz, ha megpróbálom betartani. Küldtem egy levelet megyei hadkiegészítő parancsnokságnak, melyben bejelentettem, hogy lakcímem megváltozott Budapestről Pest megyére. 4 hónap csend után jött egy válasz "Kedves XY! Gratulákunk, hogy magyar állampolgárságot szerzett! Katonai igazolványa átvétele céljából fáradjon be hivatalunkba." - hozzáteszem, születésemtől magyar állampolgár vagyok, s katonai igazolványom meg már 17 éves korom óta volt! Szóval viccesek ezek anyilvántartások egyes hivatalokban, melyekből semmi sem derül ki. Vagy lehet, hogy volt még valamilyen komcsi jogszabály mely szigorúan tiltotta, hogy a Pest megyei hadkiegészítő parancsnokság hozzáférjen a budapesti hadkiegészítő parancsnokság adatbázisához? :-) Hozzáteszem, Kubában van ilyen, az ország 3 katonai körzetre van osztva, s adataik egymás között titkosak, csak a legfelsőbb szinten ismerik mind a 3 körzet adatait. S a kapcsolat az egyes körzetek között bűncselekmény. Ott az ok: nehogy összeszövetkezzenek és katonai puccsot csináljanak. De nem tudom, hogy reális volt-e Mo-n katonai puccstól tartani...

málnabálna 2013.03.28. 16:27:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"@rumitom:

Időközben ez már megoldódott. Aki igazolni tudja, hogy külföldön tartózkodik, az már vezethet idegen rendszámú autót Mo-n."

HA nincs magyar állandó lakcíme!!!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 16:27:14

@Len.Mag:

Én is MINDIG megyek szavazni. Érdekel a magyar politika, azért.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.28. 16:27:59

@Len.Mag: Sose lehet tudni. En 2009 ev vegen jottem el, 2010 majusban mar UK-ban eltem, de elmentem szavazni. Fokepp amiatt, mert elvileg abban az adoevben meg adoztam haza ( nem is keveset) .
De 2009 novemberben jottem el, de dec 31-ig hivatalos munkaviszonyom volt, utana meg szerszodeses.

Aztan az , hog vegul nem fizettek ki a 2010-es munkamra ( igy nem is adoztam) az mas teszta.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 16:28:12

@tucano:

A koldulni vitt gyerkek kivándorolnak? Nem. Akkor meg mi az értelme ennek?

Mrs. Clayton 2013.03.28. 16:29:08

@tucano: ezt a kérdést nemzetközi egyezmény szabályozza, és természetesen egyik szülő a másik beleegyezése nélkül, a fenti gyámhatósági engedélytől függetlenül nem viheti ki az országból a kiskorú gyereket, azonban a gyámhatóság akkor is szórakozik állítólag a szülőkkel, ha együtt élnek és közösen úgy döntenek, hogy holnaptól a világ másik végén élnek, én azt gondolom, h ez így mindenképpen jogellenes

Len.Mag 2013.03.28. 16:29:58

@málnabálna: Na ez az. De ha véglegesen le kívánok telepedni egy EU országban (már ha vagyok olyan hülye, hogy ezt be is jelentsem) és elveszik a személyimet, akkor kénytelen vagyok útlevelet csináltatni. Plusz költség és ügyintézés.
Ha már egyáltalán létezik olyan, hogy személyi, akkor miért nem jár az állampolgársághoz? Amikor 14 évesen megkaptam az elsőt, akkor azt mondták, hogy azt igazolja.
(Tegyük fel, hogy jogsit nem tudok, mert mondjuk halálfélelmem van a volán mögött - ami szerencsére nem igaz, de ismerek ilyet.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 16:29:59

@Jess G:

Pontosan.

Mert eleve az indoklás abszurd. Hiszen ezen az alapon a szülőnek minden döntéshez gyámhatósági engedélyt kellene kapnia. Pl. költözéskor az országon belül. iskolaváltozáskor, de ahhoz is, hogy milyen filmre viszi a gyereket moziba.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.28. 16:30:13

@málnabálna: ha van magyar allandoja, akkor is. Ha igazolni tudja, hogy eletvitelszeruen kulfoldon el. Van ra 30 napja.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 16:31:47

@tucano:

Aki törvényt akar sérteni, az ÚGYIS kiviszi a gyereket. Átmegy a schengeni határon, majd onnan megy bárhová, ahová kedve tartja. Nincs semmilyen korlátozás a gyerekek külföldre utazására vonatkozóan.

tucano 2013.03.28. 16:32:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hogy lehessen tudni, hogy be van-e iratva suliba. Nem azt mondom, hogy értelme van vagy így kellene megoldani, csak sztem vmi ilyesmi motiválhatta a szabályalkotót.

@Jess G: lásd feljebb :) Persze, szerintem is, csak gondolom ezért raknak bele ilyeneket a szabályokba, hogy még tudjanak fékezni. Aztán, hogy értelmük nincs, az egy másik kérdés.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.28. 16:34:41

@Jess G: Kezdek elbizonytalanodni gyamugyben.
Ha kiskoru kettos allampolgar lanyomat otthon bejelentenem allando lakosnak, attol kezdve a gyamugy targya (alanya) lenne es mindenfele ujabb szbalyokat kellene betartanunk?

tucano 2013.03.28. 16:34:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: De igen. Régen csak úgy utazhattam a gyerekkel (Schengen előtt), hogy vittem közjegyző által hitelesített kiutazási engedélyt a feleségemtől. Közben úgy gondolná az ember, hogy változott a dolog, de Lisszabonban a reptéren ugyanezt megkaptam tavalyelőtt márciusban. Az volt a szerencse, hogy "többes állampolgár" a kölyök, és az egyik útlevelében benne volt, hogy "egy szülő felügyelete mellett is utazhat" és ezért kiengedték az EU-ból.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 16:35:54

@Jess G:

Eddig is úgy volt, hogy a gyerek útlevelének kiváltásához kellett mindkét szülő aláírása, ez most is kell. Viszont amint megvan az útlevél, már nem kell szülői engedély az utazáshoz, a határon nem kérnek a gyerektől szülői engedélyt.

S most meg már az egész virtuális lett, hiszen a schengeni határokon eleve nincs ellenőrzés. Személyi kiváltásához meg NEM kell szülői hozzájárulás.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 16:37:43

@tucano:

Sosem volt ilyen problémám. Pedig mindkét gyerek sokszor utazott csak egy szülővel, sőt szülő nélkül más rokonnal is.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 16:41:55

@tucano: én meg azt gondolom, h egy jogállamban ha születnek is vmi folytán egymással ellentétes szabályok, akkor azt kötelesek korrigálni, de alapvetően nem hoznak egymással ellentétes szabályokat és főleg nem mászik bele az állam a polgárok magánéletébe úgy h közben kötelezi magát h a polgárai szabadon mozoghatnak meghatározott területen
én egyébként gyanítom, h ez még egy igen régi jogszabály, amit azóta elfelejtettek összhangba hozni egyéb felsőbb szintű szabályokkal
én hülyeségekkel nem szoktam foglalkozni, mert ha mégis betalálnak ezzel, akkor meg tudom magamat az állammal szemben is akár védeni
de olyan embereket szivatnak jellemzően ilyennel a hivatalnokok, akik nem tudnak, v nem akarnak szembeszállni velük, s így gyakorlatilag az állam sokszor lehetetlen helyzetbe hozza őket, s ez nagyobb baj, mint az h h vkik gyerekeket csempésznek v egyéb bcs-t követnek el, mert ezek megelőzésére azért elég jól kiépített rendszer működik, s így hogy azt mondjam a rendes embereknek direkt tesz keresztbe az állam olyan kérdésben, amihez ráadásul semmi köze

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.28. 16:43:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Sosem volt ilyen problémám. "
Nalunk volt hasonlo okokbol. 8 eves kislanyom (am utlevel) jott vissza Mo-rol edesanyjaval (magyar utlevel zold kartya) de a nevuk egyaltalan nem hasonlit. (Feklesegem a leanykori nevet hasznalja). Bizony megindult a vita a repteren ahol a legnyomosabb erv az anyja kezet szorito siro gyerek volt a ki-kehez tartozikban. Azota, szuletesi anyakontvi mkivonatot es hazassagit is viszunk az utlevel melle.

tucano 2013.03.28. 16:44:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hát, mi eléggé eltérünk egymástól árnyalatilag, mindig megtalálnak rögtön.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 16:48:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: de kérnek, nálunk rendszeresen gond volt ebből s mindig a határőr jóindulatán múlott h beengedte őket az adott országba v sem éppen a gyermek jogellenes külföldre vitelének megakadályozásáról szóló nemzetközi egyezmény értelmében, ezért van az is h csak az egyik szülő nem csináltathat a gyereknek útlevelet, hanem kell a másik is

Len.Mag 2013.03.28. 16:50:35

@tildy:): Ok, aki oda adózik, ahol szavaz, ahhoz egy szavam sincs

málnabálna 2013.03.28. 16:51:49

@Jess G: jah gyámügy szórakozhat, HA engeded, én nem tettem, mert okultam pár pórul járt honfitársam ügye okán.. de még így sem volt 1xrű...emberi erőforrások minisztériumához kell fordulni, azon belül is a gyámhátósági főbixbaxhoz és azzal az állásfoglalással betámadni az illetékes gyámhivatalt, aki szívózni akarna rendes normál családokkal, akik együtt élnek, s együtt a gyerekekkel költöztek ki és telepednek le... tehát családosokat többszörösen is megszívatják...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.28. 16:52:24

Egy kerdes: ha leadom a magyar allampolgarsagomat, akkor mi tortenik a felvett diakhitellel? Kb. 3 millio Ft a tartozas (atitalassal fizetem Svedorszagbol).

Azonnal akarjak majd vagy minden megy tovabb?

Es mi van ha nem fizetem tovabb? Hogyan hajtjak be? ;)

2013.03.28. 16:52:41

@ctboy: biztos ami biztos, egyik gyereket sem jelentettem be. Igy nincs problema.

Ed-die 2013.03.28. 16:53:20

@tucano: Köszi! Hát, nem nyugtattál meg... Pláne, hogy már ugye nem kell bejelenteni az ideiglenest, így bőven hihetik azt hasonló esetben, hogy Mo-n vagyok. Persze most felvetődött az a kérdés, hogy oké, hogy nem kell bejelenteni az ideiglenest, de mi van akkor, ha én viszont kimondottan szeretném bejelenteni? (Talán azzal a papírral ki lehetne ezeket védeni, hisz ÉN bejelentettem, itt a hivatalos iromány...) Hm... Előre látom, hogy októberben milyen köröket fogok tenni a különböző hivataloknál... :(

M. Péter 2013.03.28. 16:54:27

"Ha valaki életvitelszerűen külföldön tartózkodik, akkor be kell jelentkeznie az adott országban, és mivel az Unióban csak egyetlen állandó lakcíme lehet a polgárnak, ezzel a magyarországi állandó lakcíme megszűnik. "

Nincs mindemhol olyan lakosságnyilvántartás, mint Mo.-n.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 16:55:07

@Len.Mag: sajnos v szerencsére a választójog gyakorlása semmilyen cenzushoz nincs kötve, így ha vki egy adott állam állampolgára és/vagy hülye, szegény, fogalma sincs a politikáról/közgazdaságtanról az szavazhat, ennél fogva felháborodni azon, h bárki hol fizet adót és hol szavaz kissé nevetséges, ezen az alapon te se szavazz, mert számomra nevetséges az ez ellen való érvelésed, tehát nem ütöd meg azt a szintet, hogy ennél bonyolultabb dolgokban véleményt nyilváníts úgy is mint országos v helyi választás

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 16:55:09

@Kovermadar:

A diákhitelnek mi köze az állampolgársághoz? Semmi.

málnabálna 2013.03.28. 16:55:20

@tildy:): ezt mire írtad?

"@málnabálna: ha van magyar allandoja, akkor is. Ha igazolni tudja, hogy eletvitelszeruen kulfoldon el. Van ra 30 napja."

ha autósra akkor igen mondjuk egy osztrák Meldezettel-t esetleg fel tudok én spec mutatni, amivel igazolom, h itt élek állandón, de egy Írországi vagy Te UK-ből, ahol nincs nagyon ilyen h residence/lakcímnyilvántartási lap/kártya mi a tököm...(bár lehet mégis van, akkor javítsd, én úgy emléxem pl.írek azt se tudják mi az)
so tökömnek kell 30 nap vagy bármi más, h bizonygassak bármit is! nincs személyi és állandó és nincs problémám ennyi az egész!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 16:56:56

@Len.Mag:

Ez butaság, Ilyen szabály SEHOL a világon nincs. Ezt valaki kitalálta Mo-n pár éve, s azóta elterjedt, pedig semmi alapja nincs. A szavazati jog poltikai jog és SEMMI köze az adózáshoz.

tucano 2013.03.28. 16:58:45

@Jess G: teljesen egyetértek, sőt! Ki is vontam már magunkat régen minden basáskodó hivatalnok közeléből is, egyszerűen az agyam elszáll, ha egy közszolga egyáltalán megpróbál kukacoskodni és mindig van ilyen. Valószínűleg azért, mert szeretek udvarias lenni, inkább kerülöm őket, meg olyan jogterületeken szerzek papírokat, ahol a kutya sem cseszegeti az embert feleslegesen.
Viszont eddig 4 esetben kellett már ilyen gyerekrablási ügyben segítenem, mármint tolmácsolásban. Szóval, ha engem ennyien megtaláltak, akkor egyáltalán nem olyan ritka dolog ez.

Határátkelő 2013.03.28. 16:59:30

@tildy:): OK, köszi! Szerintem van még ebben a történetben szufla. :)

Az említés meg természetes, tőled indult ki az egész ötlet. :)

Mrs. Clayton 2013.03.28. 17:00:28

@málnabálna: mondjuk vki megírhatná magának a jogszabálynak a hivatkozási számát, mert én egyébként nem olvastam még életemben, hogy ilyen létezne, jogtáram meg nincs, de egyébiránt én addig kételkedtem ennek a szabálynak a létében, amíg nem olvastam több ügyvédtől h bizony volt ilyen ügye, h a gyh engedélyhez akarta kötni h a kk elhagyja az országot, szóval így kezdtem hinni, h van, de soha nem kerestem rá, meg nem is fogok, mert leírtam h mi a véleményem róla, és nem is vágom, h mi lenne a büntetés, ha mégsem kérek engedélyt, mit csinálnak? max a csp-t tudják megvoni, de én már nem a máktól kapom, szóval nem látom, h mi a következmény

málnabálna 2013.03.28. 17:00:48

@Len.Mag: "Ha már egyáltalán létezik olyan, hogy személyi, akkor miért nem jár az állampolgársághoz? "
ez egy költői kérdés, ugye? :)
ne akarj logikát találni miért nem tarthatod pont ezt meg... a lakcímkártyát még értem, személyit nem nagyon, h miért vonják be...
útlevél minek??!! hát mert csak! mert pl.van aki nem csak EU-n belül akar jönni-menni és útlevél kell ide-oda röpködni vakációzni, ha van rá keret és igény...
és ha az a feltétele annak, h magyar állam(oep, nav és tsai) leszálljon rólunk, h leadom a magyar állandót és személyit és "csak" útlevelem marad, hát legyen! megér 10e huf-ot bőven! :) 30 napra kértük és 2 hét múlva már hozta postás... Bp.13.ker.Visegrádi u.-i okmányiroda HÉTVÉGÉN is nyitva van! oda is lehet menni, ergo egy 7vége folyamán elintézheted, mikor hazajössz :) még szabit se kell kivenned :) csak egy magyar lakcím kell meg aki átveszi :) s legközelebb már van útleveled, v vki utánad viszi.... DE követségen is intézhető értelemszerűen, lényeg, h érvényes útleveled legyen mindig!

M. Péter 2013.03.28. 17:01:36

@Zinácska: Angol ismerősöm holland lett jó 20 éve. A hollandok elvették a brit útlevelét, elküldték a brit konzulátusnak, amely meg visszadta neki. :)

málnabálna 2013.03.28. 17:03:53

@Jess G: TESSÉK:

149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet, ami alapján a gyámhivatal kéri a fentieket:
"22. § (1) A gyermek végleges külföldre távozására vonatkozó nyilatkozat jóváhagyása [Csjt. 77. § (3) bek.]
iránti kérelemhez csatolni kell azokat az okiratokat (különösen: a külföldi hatóság által kiállított
környezettanulmányt, iskolalátogatási igazolást, jövedelemigazolást, befogadó nyilatkozatot),
amelyekből megállapítható, hogy a gyermek nevelése, tartása, ellátása, tanulmányainak folytatása
külföldön biztosítva van.", a Csjt. 77. § (3) bek.: " (3) A szülőnek a gyermek végleges
külföldre távozására vonatkozó nyilatkozatához a gyámhatóság jóváhagyása szükséges."

Mrs. Clayton 2013.03.28. 17:04:53

@tucano: nem sajnos nem, de mint mondtam ezt a kérdést nemzetközi egyezmény szabályozza aminek nagyon sok ország részese s így azért a gyerekek vissza szoktak kerülni, ha tényleg jogellenesen vitték el
mondjuk számomra ez is kényes kérdés pl nem olyan régen esett meg egy ausztrál és egy amerikai pár elvált, a nő fogta a lányokat és vitte magával ausztráliába, ők ott jól elvoltak, azonban értelem szerűen az apjuk is szerette volna ha vele élnek, így nem emlékszem de sok év herce-hurca után erőszakkal vitték vissza a 10-en éves tini lányokat, akik, rúgtak, haraptak, sírtak és hasonlók
szóval ha már az államnak be kell avatkoznia családok életébe ott nagy gáznak kell lenni, az nem elég szerintem, h elmentek külföldre anya apa meg a gyerekek, v bármelyik szülő hozzájárult h a másik gyerekestől külföldre menjen

Kiszeraméra Bávatag 2013.03.28. 17:08:10

@tildy:): és ha mondjuk majd lakást akarok venni otthon?
el nem tudom képzelni, hogy személyi meg lakcímkártya nélkül egyáltalán lehetséges.

Megint az van, hogy a drága Magyar Köztársaság (vagy most épp hogy hívják) saját magát lövi térden az ostobenkó intézkedéseivel. Persze elkölthetem végülis máshol is a pénzem; ha néhány könyökfoltos csinovnyik meg pár vén marxista vízilófián végzett politikus ezt látja jónak. Akkor köszöntem.

málnabálna 2013.03.28. 17:08:13

@Jess G: "@málnabálna: mondjuk vki megírhatná magának a jogszabálynak a hivatkozási számát, mert én egyébként nem olvastam még életemben, hogy ilyen létezne, jogtáram meg nincs, de egyébiránt én addig kételkedtem ennek a szabálynak a létében, amíg nem olvastam több ügyvédtől h bizony volt ilyen ügye, h a gyh engedélyhez akarta kötni h a kk elhagyja az országot, szóval így kezdtem hinni, h van, de soha nem kerestem rá, meg nem is fogok, mert leírtam h mi a véleményem róla, és nem is vágom, h mi lenne a büntetés, ha mégsem kérek engedélyt, mit csinálnak? max a csp-t tudják megvoni, de én már nem a máktól kapom, szóval nem látom, h mi a következmény"

NEM ÜGYVÉD intézi, hanem az illetékes önkorin a jegyző, aki kérni fogja illetékes gyh-i hozzájárulást, h hivatalosan kijelentkezhess és hivatalosan külf.re vihesd a gyereke(i)det... volt jó pár cikk index-en is assze erről, blogok is vannak, ahol családok több hónapos herce-hurcájukat leírták és én is ő tőlük tudom az infót kihez kell fordulni.. sablon levelet simán küldök Neked kihez kell fordulni és mit kell írni, h minisztériumi levélkéd, állásfoglalásod legyen, amiz ill.gyh.orra alá dörgölhetsz..nekem spec.illetékessel nem jutottam előrébb, önkoris jegyző dettó sík hülye volt, így megyei gyámhivatalnál értem célba :) és nagyon megnyugtató érzés, h gyh nem baxtathat a gyerekeim iskoláztatása stb miatt

tucano 2013.03.28. 17:09:17

@Ed-die: látod én megtettem mindent, mégis meg akartak szívatni, pont ugyanott tartottam volna, ha semmit sem szólva elmegyünk.

málnabálna 2013.03.28. 17:09:32

@Kiszeraméra Bávatag: hogyne lenne lehetséges?! a sok külf.i befektető szted magyar személyivel és lakcímk-val rendelkezett mikor több fél tucat ingatlant vett Bp.-en vagy bárhol Magy.on?!

Len.Mag 2013.03.28. 17:09:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én egy szóval sem állítottam, hogy van ilyen szabály.

@Jess G: Kicsit furcsa, hogy pl. ezen a blogon is hányan hangoztatják visszatérően, hogy bárhol élnének, csak Mo-n ne, és hat lóval sem lehetne ide visszahúzni őket. Nekem a családomban is van olyan kivándorló, aki semmilyen szinten nem érdeklődik a Mo-i helyzet iránt, teljesen tájékozatlan. Nincs ezzel semmi baj, ez az ő döntése, ő már régen úgy döntött, hogy az új hazája felé fordul teljes emberként, mégis szavaz. Ok, joga van hozzá, de azért ez a jog felelősség is, nem?

2013.03.28. 17:09:36

@Babette_: 'ha a letelepedés szándékával mész el, akkor nem tartasz meg ingatlan itthont.
gondolom ezt gondolják.'

Miert gondolnak ezt? Semmi koze annak hogy van-e ingatlanod egy orszagban hogy ott elsz-e. Pl. en vettem befektetesnek egy ingatlant Budapesten, de eszem agaban sincs ott lakni. Rengetegen vasarolnak befektetesnek ingatlant kulonbozo orszagokban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 17:11:16

@Len.Mag:

Csak azt mondtad, miért akar szavazni, ha nem él az országban.

M. Péter 2013.03.28. 17:13:34

@Kovermadar: Ha nagyon akarják, akkor be lehet hajtani a magyarországi adósságot Svédországban is a magyar bírósági ítélet alapján, ehhez az állampolgárságnak semmi köze.

Len.Mag 2013.03.28. 17:13:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igazad van, rosszul és leegyszerűsítve fogalmaztam.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 17:15:17

@málnabálna: nem tudom mióta van benne ez a rész, nem emlékeztem rá, de mindentől függetlenül itt arról van szó ha a gyerek végleg külföldre akar menni v a szülő dönt úgy h gyerekestül végleg külföldre megy
álláspontom szerint ez mindenképpen ütközik magasabb szintű jogszabállyal, mivel az eu-n belül szabadon mozoghatnak áruk és személyek
ha vki nem euba akar menni, az meg mondja azt h ideiglenesen megy, gyh mehet a fenébe

2013.03.28. 17:16:46

@Kovermadar: Diakhitelnek vagy egyeb hitelnek semmi koze az allampolgarsaghoz. Hitel altalaban egy szerzodes a bank es az ugyfel kozott, az ugyfel allampolgarsaga nem befolyasolja.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 17:17:04

@Jess G:

Az ilyen ügyek általában megoldódnak. Gond akkor van, ha két ország szabályai nagyon különböznek.

Meg persze mindig vannak okos szülők, akik tudják, hogy meg lehet oldalni trükkösen, hogy elviszem a gyereket és a másik szülő meg veszíteni fog a bíróságon. Van pl. az a dolog, hogy "gyerek utolsó jogszerű tartózkodási helye". Na, onnan nem vihető el a gyerek. Ezért ha van két szülő és az egyik magának akarja a gyereket, úgy kell intéznie, hogy ez a hely olyan legyen, ami neki jó, de a másik szülőnek meg nem.

málnabálna 2013.03.28. 17:17:06

@Jess G: következmény az, h a rendszerbeb maradsz Te is és gyerekeid is és kötelezettségekkel jár (oep, nav, gyh.felé)---
a csp-ét naná, h mkinek érdeke otthon lemondania, ha máshol kéri, mert a szálak előbb-utóbb összeérnek, egy szomszédom itt AT-ban képes volt meghatalmazást adni nagyinak, h felvegye az összes pénzt gyerek után otthon is, ő meg osztrákoktól is bezsebelte gyes-t, csp.--- 14 hónap után összeértek szálak és vissza kellett fizetnie mind egy centig, amii jogtalanul kapott!!!
tehát nem jó ujjat húzni, meg ügyeskedni, mert vmikor kibukhat a dolog.... így vagy úgy, mki egyszer lebukik... ha iskolás a gyereked valszeg réééég keresett már 5 éves korában a gyh hogy jár-e kötelezően oviba iskolakezdés előtt egy évvel s utána is évente igazolás blabla, h gyerek be van iskolázva...
családi barátaink még nincsenek kijelentkezve, csak ideiglenes külf.i tartózkodáson vannak..8 éve....és minden évben igazolást kérik a magyar állandó lakcímükön baxtatják rokonuk révén őket...

labirintus1 2013.03.28. 17:17:40

Szerintem, jogosítvánnyal nem lehet határt átlépni. Tudom, hogy a légitársaságok nem hatóságok, de pl. a Ryan Air honlapján konkrétan fent van, hogy nem lehet jogsival repülni.
Az egy másik EU-s ország által kiadott "személyi" sajnos nem pótolja a magyart, mert csak tartózkodási engedély és azzal sem lehet repülni. (Saját tapasztalat.)

Én egyelőre nem adtam le magyar személyim aminek 2 oka van:

* Van egy lakásom, ahol a közüzemi számlák az én nevemre jönnek. Aki próbált már bármit az ELMÜ-nél vagy a Gázműveknél személyi és lakcímkártya nélkül intézni, az valószínűleg érti, hogy miért tartottam meg. Semmit nem tudsz nélkülük intézni, még azt sem, hogy az évi egyszeri leolvasást havi bediktálásra változtasd. Nem akarok bérlőt, úgyhogy ez még jó darabig az én nevem marad.

* Szinte lehetetlen a bankban hozzáférni a pénzedhez, ha nincs lakcímkártyád. Muszáj hogy magyar számlám legyen pl. a közüzemi számlák meg a közösköltség fizetése miatt.

Ezzel együtt erősen gondolkozom azon, hogy leadom az irataimat, ha terhes leszek, mert nem akarok a helyi gyámhatósággal azon vitatkozni, hogy megfelelően iskolázódik-e a tőlük 1500 km-re élő gyerek.

Azt még nem tudom, hogy be fogom-e diktálni a külföldi címemet. Egyrészt lehet, hogy még egyszer szükségem lesz magyar iratokra, másrészt meg addig ezerszer megváltoztathatják a szabályokat és nem biztos, hogy kell majd ez az egész állampolgárság vizsgálati mizéria, ha egyszer vissza akarom őket szerezni.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 17:19:16

@Len.Mag: felelősség? viccelsz? nem ez egy lehetőség meghatározott személyek számára, nem kell túlmisztifikálni a dolgokat, úgy csinálsz, mint ha minden egyes választópolgár akkora fene nagy rálátással bírna dolgokra, és annyira racionálisan választana, h mindig csak a legjobbat, legalkalmasabbat választanák meg, ugyan már...
ilyen alapon senki se menjen szavazni, mert mindenki hülye, befolyásolható, és hajlamos irracionális döntéseket hozni

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.28. 17:20:57

@Kiszeraméra Bávatag: hat, nem egyszeru. Hitelt nem kapsz, de meg a penzbefizetes a sajat bankodba is bonyolult lehet. Nekem nem engedtek lakcimkartya nelkul.

2013.03.28. 17:21:11

@málnabálna: Igen, pont ez lenyeg - amit ugy latszik sokan nem ertenek - hogy az ingatlan vasarlasnak / birtoklasnak a legtobb esetben nincs koze az allampolgarsaghoz (bar vannak olyan orszagok ahol kulfoldiek hivatalosan nem birtokolhatnak ingatlant, illetve korlatozasok vonatkoznak rajuk).

rumitom 2013.03.28. 17:21:15

@tucano: :))) nem jo mert euban elek es tervezek maradni, es a nemeteknek mar az is problema ha svajcbol szamlazok, nem lenne gond ha megtudnek maradni a seggemen, vagy mondjuk ingatlant vennek es kikialtanam allando lakhelynek, onnan allitva ki szamlat, ott adozva. A projekt munka helyszinen meg sajat magam kikuldeteseben lennek, nyilvantartas nelkul.

szoval ertem en hogy nincs ez szabalyozva, mert nem az a jellemzo hogy az ember evente 3 orszagban el kizarolagosan nem fenntartva egszitenciat mashol . (illetve magyarorszagon fenntarva, de ott adozni meg burokratikus okokbol kifolyolag nem akava)

málnabálna 2013.03.28. 17:21:51

@Jess G: így van ütközik!!! mégsem alkalmazzák!!! igenis állandó lakcímet EU-n belül ott létesít az ember magának és a gyerekeinek, ahol neki tetszik egyes gyh mégsem így jár el, hanem ezt a xart lobogtatják, h nekik ezt be kell tartaniuk.... mindegy én túúúl vagyok rajta és megkönnyebbültem, nyugodtan alszom magam és gyerekeim miatt is, h már tisztán vagyunk más országban állandón és tisztán jár ide oviba, majd isibe, stb

jobb a szálakat elvarrni én amondó vagyok, újra visszajelentkezni bármikor lehet csupán egy magyar állandó lakcímet kell létesíteni, nem olyan bonyolult (remélem) ha netán vki hazatelepülne mégis vmikor

M. Péter 2013.03.28. 17:22:14

@bristo: Ha van társadalombiztosítási egyezmény, ami más mint a kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmény, akkor nem kell.

málnabálna 2013.03.28. 17:23:03

@rumitom: tuti nincs családod :D ha lesz akkor majd lesz vmi állandód valszeg v őket is cigányéletre kényszeríted vkinek bejön, vkinek nem....

Mrs. Clayton 2013.03.28. 17:23:30

@málnabálna: ilyen következmények nincsenek, mert ezek a gyh nélkül is elintézhetők, azt meg kétlem h egyszerre kap vki Mo-n is meg másik eu-s államban csp-t tekintve h a a mák ad igazolást a külföldieknek, h jogosult vagy rá, szóval ez a sztori az ismidről, urban legend
szóval gyak ha a sulival ovival leügyezed h mész akkor soha senki nem fogja keresni a gyerekedet
nem gondolod, h van olyan nyilvántartás amiben összeírják a kiskorúakat és összefuttatják h kinek van tanulói jogviszonya, ezt max az ovi, iskola jelenti a jegyzőnek, ha a hozzá járó gyerek egyszer csak eltűnik

2013.03.28. 17:24:29

@tildy:): Nem tudom hogy mukodik a hitellel, de baratnom brit utlevellel mostanaban vett lakast Budapesten (kifizette a teljes vetelarat, nem hitel) es semmi problemaja nem volt belole hogy nem magyar allampolgar. Nekem magyar bankszamla-ugyek intezesehez eleg a brit utlevel.

málnabálna 2013.03.28. 17:26:28

@labirintus1: mindenképp gyerek előtt jelentkezz ki!!!!!!!
amúgy bankja válogatja sok helyen elég a sima útlevél :P
állandót meg ideiglenesre változtatod é megmarad a lakcímkártyád és személyi helyett útlevél!!!

tucano 2013.03.28. 17:29:12

@rumitom: abszolút megértlek, pont ezt csinálom, keress rá arra így a googleban, hogy "öt zászló elv" , követendő példa, csak a németek tényleg elég szűk látókörűek lehetnek ilyen téren.
:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.28. 17:30:17

@Mirjam2:
igen, eleg, mert mar van itteni utleveled, devizakulfoldi vagy.
A gond azokkal lehet, akik mar leadtak a szemelyit, lakcimkartyat, de kulfoldi utleveluk meg nincs. Nekem, pl. meg nincs brit utlevelem.

A normal vasarlas mas, hitelt viszont nem adnak tobbnyire, ha nem tudsz magyar jovedelmet igazolni.

M. Péter 2013.03.28. 17:30:56

@málnabálna: Ha mégis balesetbe keveredik, akkor nagyon nagyot bukhat, ha kiderül, hogy egyik országban van rajta biztosítás, viszont állandó jelleggel másik országban használják a kocsit.

Ed-die 2013.03.28. 17:31:04

@Mirjam2: Szerintem inkább arra gondolt, hogy ha kijelentkezik az országból és nem adja itthon meg a külföldi címét, akkor hogyan hajtják be rajta a ki nem fizetett diákhitelt - hisz hivatalosan nem tudhatják, hogy hol van, él-e, hal-e... Amúgy ez tényleg jó kérdés!

tucano 2013.03.28. 17:33:00

@málnabálna: nekem van, inkább legyek szabad cigány, mint földhöz szögezett paraszt :D
Persze ember és habitus függő.

Kiszeraméra Bávatag 2013.03.28. 17:33:18

@tildy:): Na ezt mondom. Megint a sok okos elolvasott 500 paragrafust, kisütött valamit, de a gyakorlati oldalát nem ismerik. Pedig hány magyar megy ki csak néhány évre dolgozni, hogy lakást/házat vehessen otthon.

De az lesz ám, amit mondtál (legalábbis amíg még megvan a szabály rugalmassága, ami persze a mostanában divatos zéró jogbiztonságban nem feltétlenül tartós): ha számonkérik, akkor én bizony nem véglegesen vagyok itt, mert még nem döntöttem el, hogy hol is akarok lenni véglegesen.

De csendben megjegyzem, totális hülyeségnek tartom, hogy amíg valaki egy adott ország állampolgára, ne legyen a személyazonosságát igazoló hivatalos okmánya az útlevelén kívül. Kíváncsi vagyok, van-e erre precedens bárhol.

hyperjoco 2013.03.28. 17:34:22

@tildy:): Köszönöm a válaszodat. Akkor mindenképp kijelentkezek, úgy látom ez a legjobb megoldás. Autóval kapcsolatos kérdésemről mit gondolsz? Maradhatok-e én az üzembentartó ha megszűnik a személyim és a magyarországi állandó lakcímem, vagy jobb ha az üzembentartó személyét átiratom vkire akinek van Mo-i állandó lakcíme? Köszi! ;)

málnabálna 2013.03.28. 17:36:18

@Jess G:
"@málnabálna: ilyen következmények nincsenek, mert ezek a gyh nélkül is elintézhetők, azt meg kétlem h egyszerre kap vki Mo-n is meg másik eu-s államban csp-t tekintve h a a mák ad igazolást a külföldieknek, h jogosult vagy rá, szóval ez a sztori az ismidről, urban legend
szóval gyak ha a sulival ovival leügyezed h mész akkor soha senki nem fogja keresni a gyerekedet
nem gondolod, h van olyan nyilvántartás amiben összeírják a kiskorúakat és összefuttatják h kinek van tanulói jogviszonya, ezt max az ovi, iskola jelenti a jegyzőnek, ha a hozzá járó gyerek egyszer csak eltűnik"

román állampolgár az a csaj és Ro.is EU-tagállam, mégis megcsinálta, úgy látszik meg tudta csinálni, de kibukott és fizetett, mint a katonatiszt. so nem urban legend...(max a rom.mák vagy mi nincs olyan összeköttetésben mint magyar az osztrákkal...)
a többi is nettó hülyeség....nyilvántartás jah persze biztos vhol ott vannak a gyerekek, ezt el is hiszem, de h nem átlátható meg gyh és önkori függő ki hogy baxtat épp Téged vagy mást az is tuti!
rend a lelke mindennek, ha én vagy más az idióta magyar jogszabályok szerint jártunk el és igen!kerültük meg jogosan minisztériumi állásfoglalással ezt a gyh-i baxogatást, mert nem frissítették ezt a xar rendeletet az EU-s szabályokhoz
attól én meg más inkább alszom nyugton, mint valszeg Te...(bér lexarod gyh-t tudom, én is, de inkább nekik mentem, mint lapuljak....)
volt család, akit gyh azzal fenyegetett, hogy nem tesznek eleget a kérésnek bárhol egy reptéren lekapcsolhatják őket..én ezt nem akartam kipróbálni, ennyi!
mki maga dönt, én felajánlottam, ha kéred vagy bárki más, küldök infót kihez kell fordulni állásfoglalásért, ha nem kell hát nem

VíziLó 2013.03.28. 17:38:53

@Kovermadar: Az állampolgárság megváltozása nem szünteti meg fizetési kötelezettségedet, de attól még nem is követelhetik tőled egy összegben, ha egyébként rendesen fizeted tovább. Ha esetleg abbahagyod a fizetést, akkor majd megpróbálják behajtani, min t bármilyen más adótartozást, de ekkor már egyben az egészet. Ha Mo-n ingatlanod, bankszámlád van, akkor arra hajtanak végre, ha nincs vagy az nem elég, akkor megpróbálják külföldön is behajtani. Mivel tudják, hogy Svédországból fizettél eddig, ott fognak keresni. Ha elhúzol Nicaraguába, akkor viszont bottal üthetik a nyomod, s majd elévül.

2013.03.28. 17:39:00

@foldip: Igen, ez egyszeru: Angliaban nincs 'allando lakcim', nincs lakcim-nyilvantartas. Persze a magyar hatosagok ugy kepzelik el hogy minden orszagban pont ugyanolyan rendszer van mint Magyarorszagon...

Mrs. Clayton 2013.03.28. 17:44:01

@málnabálna: ok, a román rendszert nem ismerem, de azért fenntartással fogadom továbbra, de nekem teljesen m1
azzal kapcsolatban meg megint csak fenntartásaim vannak, ha nem kérek engedélyt akkor a magyar hatóság hazahozatja a gyerekemet miközben én külföldön élek, és állami gondozásba fogja venni? v mi? milyen jogszabály alapján fogja kérni, h az adott ország hatósága intézkedjen és küldje haza a gyerekemet? ugyan...
az meg h leveleket írogat manyika a hivatalból, hát tegye, meg kell neki írni, h a gyerek jól van iskolába jár, egyébként ideiglenesen tartózkodik külföldön, majd megy haza

2013.03.28. 17:45:31

@Ed-die: Hat lehet hogy gyakorlatban nem tudjak behajtani, de elmeletben nem mentesul a hitel fizetesenek a kotelezettsege alol csak azert mert mas orszagba koltozott. Ha ilyen egyszeru lenne, en is felvennek itt egy csomo hitelt aztan jovore elkoltoznek orokre valami olcso azsiai orszagba a penzzel. Egyebkent nem is rossz otlet, lehet hogy megprobalom :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 17:46:22

@Ed-die:

Ugyanez lesz, mint bármilyen tartozással.

1. Levelet írnak az utolsó ismert címedre.
2. Lekérik a rendőrségtől a címedet.
3. Eladják a tartozást behajtócégnek.
4. Behajtó próbál megtalálni.
5.A. Ha nem megy, s nem nagy összeg, hagyják az egészet egy fiókban, míg elévül.
5.B. Ha komoly összeg, igyekeznek külföldön is nyomozni.

VíziLó 2013.03.28. 17:49:08

@Mirjam2: Angliában esetleg az electoral roll szolgálhat hasonló célokat.

Ismerősöm elvált anyuka kijött Angliába dolgozni a kisfiával. Apuka otthon feljelentette gyermekrablásért. A magyar rendőrség kapcsolatba lépett az angol hatósággal, s az általában oly békés angol rendőrök helyett állig felfegyverzett álarcos angol kommandósok éjszaka rátörtek anyukára és kisfiára. A gyereket azonnal elvette Social Services, s anyuka hónapokig nem kapta vissza. Végül anyuka kb. 1 milllió forintért gyakorlatilag megvásárolta apuka beleegyezését, hogy külföldön lehessen a gyerekkel.

2013.03.28. 17:49:28

@tildy:): Ja ertem. Ez tenyleg nagy gond lehet azoknak akiknek csak magyar allampolgarsaguk van, de kulfoldon elnek. Es gondolom a tobbseg ebben a helyzetben van. Az lenne a logikus hogy akkor kene (max.) leadni a szemelyit ha mas allampolgarsagot szerez az illeto. De logikat keresni nyilvan felesleges.

málnabálna 2013.03.28. 17:50:38

@Jess G: én isfenntartással fogadok a csajtól bármilyne infót, de ezt panaszként mesélte el, h így járt, so én magyaroktól meg osztrákoktól 1xre meg ne próbáljam..mondtam nyugi, én rééég lemondtam gyest és cs.p-t is otthon...tiszta vagyok 2 helyről jogtalanul eszemben sincs tejpénzt szedni!
és magyar állandó lakcíme gyerekeknek megvan? nektek is? ill.ahol éltek ott is állandón? amit már fent linkeltem ott minden benne van, igaz a családi izé nem...www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=1321

de kérdezted mikori a gyh-i rendelet? hát 1997-es korm.rendelet de még az 50-es évekből maradt ránk...

málnabálna 2013.03.28. 17:54:29

itt az egyik családi story: bodnarcsalad.blogspot.co.at/2012/02/gyerekkel-kulfoldre-koltozni-mi-koze.html
több posztban is ír az anya a blogján keress rá, ha érdekel
másik család:
meszarosblog.com/?s=gy%C3%A1m lentről felfele lehet posztokat olvasgatni ezügyben...

2013.03.28. 17:55:10

@VíziLó: Sajnalom az ismerosodet, de annyit jegyeznek meg hogy nem angliai 'lakcimnyilvantartas' alapjan talaltak meg oket. Vagy az apa adta meg a cimet, vagy valami mas alapjan, pl. regi 'worker registration scheme' vagy mi alapjan lett meg a cim.

Electoral roll-ra nem kotelezo regisztralni, en meg sose voltam regisztralva pedig mar evek ota brit allampolgar vagyok. Ha most meg akarna talalni egy angol hatosag, fogalmuk sem lenne hol vagyok. Es ez igy van jol, nem szeretek rendorallamban elni. Nem veletlenul nem vezettek be az ID-kartyat itt; a tobbsegnek hozzam hasonloan nem szimpatikusak ezek a 'big brother' stilusu dolgok.

málnabálna 2013.03.28. 17:56:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: és ki is fogják nyomozni, de akkor már a külf.-i behajtási szabályok szerint járnak el!!! tehát csak vigyázni az adósság otthagyásával, mert megtalálnak!

VíziLó 2013.03.28. 18:01:39

@Mirjam2: Igazad van, hogy electoral rollra nem kötelező regisztrálni, de én az idejövetelemtől kezdve rajta vagyok. Én szeretek szavazni itt is, de más előnyei is vannak. Így pl. a credit reportnál is az electoral rollt nézik először, s aki nincs rajta az gyanús. Egyes állások betöltéséhez, vagy rászorulóknál a szociális lakáshoz való jogosultságot is általában electoral roll alapján ellenőrzik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 18:09:53

@málnabálna:

Sok mindentől függ ez. Milyen összeg, kinek tartozol, ez mind számít.

Nekem milliós parkolási tartozásom van pl. Sosem fognak megkeresni, mert ugyanez tízezreket érint, s a nehéz eseteket elfelejtik, nem költenek rájuk.

A legkockázatosabb az adótartozás egyébként.

málnabálna 2013.03.28. 18:12:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: jah mert azt pofátlanul meg is kamatoztatják, s ember nem is sejt semmit oszt csak néz wtf?!
no, de Te is hazárdirozol :D

M. Péter 2013.03.28. 18:14:41

@Kiszeraméra Bávatag: Ha jól tudom, csak a termőföldet védi a törvény, lakóingatlant Magyarországon állandó lakóhellyel nem rendekező külföldi is.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 18:22:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nekem volt egy ügyem anno, az artis jus ügyvédje egy jogerős bírósági ítélet alapján követelt az ügyfelemtől 3,5 m ft kártérítést, a károkozó levelezett személyesen én csak lediktáltam neki a leveleket, végül megegyeztek azt hiszem 200e ft-ban, mert az illetőnek azért volt egy állása, ahonnét azért tiltani lehetett volna, akár élete végéig és nem akart örökre fekete munkába v külföldre menekülni
a tartozásoknál is észnél kell leni, kinek, mennyivel tartozik az ember aszerint érdemes mindent mérlegelni, és főleg nem szabad az első dörgedelmes felszólításra becsinálni és fület farkat behúzva azt tenni amit kérnek, hanem egyezkedni kell

Kiszeraméra Bávatag 2013.03.28. 18:36:09

@M. Péter: hát ja, csak attól még, hogy elvveszik a személyim, belőlem még nem lesz "külföldi". De majd biztos a svájci Ausweissomat kell majd 80 ezerért közjegyzővel hitelesettítetni vagy valami hasonló okosság lesz.
Mondom, nem értem, hogy mit "nyer" az állam a személyik elvételével. Mertugye tüzelni nem lehet vele...

Mrs. Clayton 2013.03.28. 18:38:01

@málnabálna: egyébként most volt egy kis időm beleolvasni magába a kormányrendeletbe, amiből kialakult a külföldre költözéses mizéria
hát ez egy tök röhej
a rendelet azt nem engedi h csak úgy egyedül a kiskorú külföldre költözzön, az nem tilos h akár egyik v akár másik szülőjével ezt megtegye, akár végleg is, ahhoz nem kell a gyámhatóság hozzájárulása, abban az esetben ha csak egyik szülő menne a gyerekkel és a másik marad mert külön élnek és nem tudnak egyezségre jutni, a gyámhatóság csak annyit tehet h tájékoztatja a felet h kérheti a kapcsolattartás újraszabályozását
szóval ebben is nekem volt igazam, mert ilyen szabály nincs h meg be kell szerezni a gyámhatóság engedélyét ha külföldre megyek, nem kell, megint tudatlanok értelmeznek jogszabályt

aleb19 2013.03.28. 18:43:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem, az adotartozas elevul 5 ev utan a banki ill. mas magantartozas viszont soha

Mrs. Clayton 2013.03.28. 18:45:08

@aleb19: hát ekkora hülyeséget sem hallottam még, ne terjessz már baromságokat, még ha te el is hiszed őket

aleb19 2013.03.28. 18:46:18

@Jess G: es mi is a baromsag jogaszkam?

Mrs. Clayton 2013.03.28. 18:53:41

@aleb19: van úgynevezett általános és speciális elévülési idő, amennyiben a meghatározott elévülési időn belül senki nem végez semmilyen cselekményt akkor az elévült, azonban az elévülésre mint olyanra hivatkozni kell azt a bíróság nem veszi hivatalból figyelembe, ami azt jelenti, ha teljesítesz egy már elévült tartozást, utána nem követelheted azt vissza mondjuk jogalap nélküli gazdagodás címén
ha végeznek a meghatározott idő alatt bármilyen cselekményt, mondjuk ez végrehajtás esetén akár azt is jelentheti h a végrehajtó megkeresi a lakcímnyilvántartót, h előkerültél-e már, így erről neked mint adósnak lehet nem is lesz tudomásod, az megszakítja az elévülést, tehát akár életed végéig sem fog sem a magántartozás sem másmilyen elévülni
szóval ez nem úgy megy, mint ahogy te elképzelted

Kiszeraméra Bávatag 2013.03.28. 18:55:41

@aleb19: nem a személyazonosság igazolása a kérdés, hanem lakás-, ingatlan- egyből vagy földvásárlás. de nemtom mit magyarázok olyannak, aki write only üzemmódban kommentel.

aleb19 2013.03.28. 18:59:51

@Jess G: az adotartozasokra mas szabalyok vonatkoznak ha az adohivatali vegrehajtas jogerosen elindul 5 even kersztul hajthatja be a NAV
az a vicc, hogy a nagyarcu ugyvedek 90%-a anyitt tud mint te az adojogszabalyokrol

tucano 2013.03.28. 19:00:29

@Jess G: nem lehet minden határátlépéshez ügyvédet vinni :)

Mrs. Clayton 2013.03.28. 19:01:45

@tucano: ezért jó ha te magad vagy az ügyvéd :-)

aleb19 2013.03.28. 19:02:21

@Kiszeraméra Bávatag: lakast vagy ingatlant vasarolhatsz engedellyel ,foldet meg sziggel sem ha nem laksz 20 km korzetben / legalabb is ezt tervezik/

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 19:08:56

@Jess G:

Lenne egy kérdésem. Egy ismerőssel esett meg.

Elítélték jogerősen büntetőügyben, a büntetés pénzbüntetés volt. Nem fizette ki. Ezért átalakították 11 hónap börtönre. Az illető ekkor elmenekült külföldre. Mi szokott ilyenkor lenni?

Itt ugye nincs abszolút elévülés, ugye?

Úgy tudom itt 3 vagy 5 év az elévülés, de minden hatósági cselekménnyel újraindul. Mi szokott lenni? A hatóság hagyja elévülni vagy direkt csinál mindig valamit 3 évente, hogy ne évüljön el.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 19:10:26

@tucano: az egyébként egy másik kérdés h lehet a határőr nem fogja a gyereket kiengedni ha nincs hiteles megfelelő nyelven írt doksi arról, h mindkét szülő hozzájárul h mehessen, mert különben gondolhatja azt h jogellenesen viszed el, s nem fogja hagyni kilépni az országból
de egyébként a magyar állam nem szól bele h a szülő egyedül a gyerekkel, v családostul a szülők a gyerekkel hová költöznek ideiglenesen v végleg, ehhez semmilyen gyámhatósági engedélyre nincs szükség se akkor ha eu-ba, se akkor ha azon kívülre költöznek
az meg teljesen természetes, h a kk ne költözzön csak úgy az én engedélyem nélkül akárhová és ha megteszi legyen már jogom kihez fordulni, h tessék visszahozni, ha már én nem tudom ezt mint szülő megtenni

aleb19 2013.03.28. 19:12:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az elevulesi ido a kiszabbhato buntetesi tetel maximuma ..es vege

Mrs. Clayton 2013.03.28. 19:15:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hát ez bonyolult, mert a büntető máshogy, évül mint a polgári
de alapvetően kb az van mint amit mondasz, az elévülés alapja a cselekményre kiszabható büntetés az alapja és igen minden eljárási cselekmény megszakítja, tehát ha az asztal egyik sarkából átrakják az iratokat a másikra gyakorlatilag az is eljárási cselekmény, sztem nem hagyják elévülni még akkor sem, ha piti az ügy, de ebben nincs tapasztalatom, mert nem büntetőztem soha

NIKI LAURA 2013.03.28. 19:15:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Erre már külön program van.
Figyeli az elévülési időt,és akkor "nyomozati cselekményeket"foganatosítanak-jellemzően egy lakcím megkeresést-és az megszakítja az elévülést.
Ennyi

Mrs. Clayton 2013.03.28. 19:16:45

@aleb19: szerinted,ja a gyereket nem a gólya hozza? sztem nyiss ügyvédi praxist, menő lehetnél

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.28. 19:21:13

Ha van 3m Ft tartozasom es egy Mo-i ingatlan 50%-os tulajdonkoga (forgalmi ertek kb. 18m, tehat 9m az enyem), akkor mi tortenhet?

Mikor, ki es mennyiert fogja elarverezni?

(A masik felen van egy haszonelvezeti jog -apamnak, eppen perben allunk).

Ilyenkor mi van? :)

aleb19 2013.03.28. 19:22:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hulyeseget, baromsagot irogatnak a bevonulasi idotol szamolva max az adott cselekmenyre kiszabhato leghosszabb buntetesi ido az elevules
laktam new yorkban sittesekkel akik erre vartak, hogy leteljen nekik mondjuk jo arcok voltak

Mrs. Clayton 2013.03.28. 19:25:53

@Kovermadar: vicces a kérdés, mi az h ilyenkor mi történhet? betörhetnek, eshet a hó, bármi megtörténhet :-)
gyakorlatilag a kérdésed ennyiből nem megválaszolható, de valószínűleg egy végrehajtó fogja árverezni, de ez sem biztos, sőt az sem h elárverezik
kb azt kérdezed, h terhes vagyok 15 hete sztetek ki az apja

aleb19 2013.03.28. 19:26:12

@Jess G: szerintem a jogaszok, ugyvedek nagyresze verbalisan jol kepzett idiota az oktatasi rendszer otthon ennyit tud
bocsanat keresedet elfogadom csak ne irkalj hulyesegeket, baromsagokat maskor

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 19:28:38

@aleb19:

Nem, ebben tévedsz.

A bűncselekménynek van abszolút elévülése, az ítéletnek nincs.

NIKI LAURA 2013.03.28. 19:31:24

@aleb19: csakhogy nem tudják a puculósok,hogy kovács II tizedest kiküldték az utolsó ismert nyockerbeli címre,így rosszabb esetben Frankfurtban,jobb esetben Ferin lefogták.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 19:31:39

@Jess G: @NIKI LAURA:

Igen, én is erre tippeltem. Szóval ilyen esetben a megoldás: nem kerülni hatóság elé. Mert egyébként ilyen büntetési tétel esetében nem adnak ki körözést. Szóval ha elkapják, az maximum azért lehet, mert ő maga kapcsolatba lép hatósággal.

NIKI LAURA 2013.03.28. 19:32:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: már elitélik a fizikai jelenléte nélkül is!

Mrs. Clayton 2013.03.28. 19:33:00

@aleb19: én nem kértem tőled bocsánatot főleg mert az 1978.évi IV.tv 68.§ (4) bekezdés némileg ellentmond neked, de nyilván a nyújorki sittesek jobban tudják, azért voltak a sitten, mert a jó dumával rendelkező jogászok tök rosszul tudták

aleb19 2013.03.28. 19:34:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez nekem semmit nem mond
az arc csalasert kapott 2evet, mar elotte lefizetett egy rendort aki kihozta neki az utlevelet es pattant kulfoldre es varta , hogy leteljen asszem 3 ev- mert ez volt a csalas maximuma amit adhattak volona neki,

Mrs. Clayton 2013.03.28. 19:34:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ezt sem mondanám, h nem adnak ki körözést, láttam már olyat h rágalmazás miatt lett kiadva, szóval ez is az ügyészen múlik, aki elrendeli, meg a körözés kiadásának a feltételei ha fennállnak, épp kiadhatják

aleb19 2013.03.28. 19:36:02

@NIKI LAURA: ha lefogjak.... ha kimegy de az elevulesi idot ez nem befolyasolja

rumitom 2013.03.28. 19:36:24

@málnabálna: nyilvan nincs :) de ezzel nem vagyok egyedul, es azzal sem hogy nem szeretek sokaig egy helyben maradni, es raadasul meg olyan szerencses helyzetben is vagyok, hogy hivnak munkara, mint kulsos tanacsadot, en meg ha tehetem es valaszthatok az ajanlatok kozul, az egyeb parameterek figyelembevetelevel az uj orszagban levot valasztom, mivel erosen erdeklodom mas kulturak irant. mint kulsos tanacsadonak azonban nekem kell szamlazzak valahogy napidijat a munkaltato fele. es itt kezdodik a gond, ha nincs allando allando helyed, illetve mindig mas az allando helyed.

Gondolkoztam lakas vasarlason, de nem latom ertelmet, hogy pusztan adozas szempontjabol ingatlanba ruhazzak mikor az ingatlant nem laknam es a kiadassal jaro veszotsegekkel meg nem tudok es nem is akarok foglalkozni. igy valtam egy jol kereso hajlektalanna akinek mindig van fedel a feje felett.

ez azonban mit sem valtoztat a hianyzo vagy pongyolan megirt jogszabalyok miatti adozasi mizeriamon, ugyanakkor ertem, hogy az esetem nem szokvanyos, es eppen ezert nincs is nagyon taglalva a vonatkozo torvenyekben.

pnegyesi 2013.03.28. 19:36:51

Végigolvastam az összes kommentet, de nem találtam a problémánkra a megoldást, úgyhogy megkérdezném a nyilvánosságot

Ha jól tudom, hamarosan életbe lép egy szabály, mely szerint 3 éves kortól kötelező a gyereknek ovodába járni.
Ezért szólni kell a gyámügynek, hogy a gyerek nem Magyarországon jár ovodába - az ezzel kapcsolatos rémtörténetek gondolom ismerősek.
Bejelentjük a gyámügynek, hogy a gyerek külföldön jár ovodába. Püff, máris kiderült, hogy életvitelszerűen élünk külföldön, és le kell adjuk a személyit és a lakcímkártyát.
Igazam van?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 19:37:13

@aleb19:

Megszökött a börtönből? Hát ez még rosszabb, mintha eleve nem ment volna be a börtönbe. Sajnos ez nem évül el 3 év után, ugyanis ez nem abszolút elévülés.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.03.28. 19:38:36

Most kellene nekem is intézni ezt a be vagy nem bejelentést. Akkor mi a legjobb döntés? Ha végleg kijelentkezem, akkor kaphatok ideiglenes lakcímet Magyarországra? Az jó a bankszámlámhoz vajon? Még pár hónapig nem akarom megszüntetni a magánszámlámat, de ez nem kerek...
Mé' akarok jogkövető lenni???? Ezért nem jutok előre...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 19:39:18

@pnegyesi:

"Bejelentjük a gyámügynek, hogy a gyerek külföldön jár ovodába. Püff, máris kiderült, hogy életvitelszerűen élünk külföldön, és le kell adjuk a személyit és a lakcímkártyát.
Igazam van?"

Nem, mert nem kivándorlási szándékkal éltek életvitelszerűen külföldön.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 19:40:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: miért lenne rosszabb, börtönből megszökni nem bcs, nem tilos, miért is lenne az, ellenkezne az ember természetes szabadságvágyával

aleb19 2013.03.28. 19:42:35

@Jess G: "én nem kértem tőled bocsánatot főleg mert az 1978.évi IV.tv 68.§ (4) bekezdés némileg ellentmond neked, de nyilván a nyújorki sittesek jobban tudják, azért voltak a sitten, mert a jó dumával rendelkező jogászok tök rosszul tudták "

ha lenne a pucadban ver bocsanatot kernel, nem ezert hanem mert nagy arccal be copypaste-tel valami faszsagot ami az ado kerdesekben irrelevans es elotte ezt irtad:

"hát ekkora hülyeséget sem hallottam még, ne terjessz már baromságokat, még ha te el is hiszed őket "

nem csodalom, hogy minimalberen tengodsz angliaban kisanyam

aleb19 2013.03.28. 19:45:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem szabadlabon kapta az iteletet es megmondtak neki, hogy 2 honap mulva lesz hely x bortonbe akkor kezdheti meg a letoltest

Mrs. Clayton 2013.03.28. 19:46:22

@aleb19: irreleváns mi, olvasgasd akkor az Art-ot, bár lehet neked az sem fog mondani semmit, amit eddig itt összehordtál, annak semmi köze nincs a valósághoz, maximum érintőlegesen

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 19:48:39

@aleb19:

Elmenekült az ítélet elől. Ez sosem évül el. Nincs abszolút elévülése. Nézd meg a jogszabályban. Kevered az ítélet elévülését a bűncselekmény elévülésével - ez két teljesen más dolog!

aleb19 2013.03.28. 19:50:24

@pnegyesi:
1,a mostani uj rendelkezes amirol ez a poszt is irodott enyhitese a regenek ezert kar ijedezni vagy rugozni rajta
2, de a jelenlegi hulye gyamugyi szabalyok megmaradtak hiaba ellentetesek az eu szabad mozgas elvevel

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.28. 19:51:03

@Jess G:
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700149.KOR

149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról

Mrs. Clayton 2013.03.28. 19:51:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: úgy a legpontosabb, h megvan az esélye, h sose évüljön el, mert ha a hatóság hagyja, leszámítva azokat a bcs-ket amelyek alapból soha nem évülnek el, elévülhet

rumitom 2013.03.28. 19:52:36

@tucano: pontosan igy, kiveve, hogy en azert szeretek adot fizetni, ha kapok erte valamit cserebe, pl jo minusegu ut halozatot, gyors netet egyszoval infrastrukturat amit alapvetoen az allam tart fenn vagy tamogat

Mrs. Clayton 2013.03.28. 19:52:52

@Babette_: ezt olvastam már vki belinkelte

aleb19 2013.03.28. 19:53:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: mindegy feladom...en ezt az infot tudom, megosztottam
ha meg akarsz szabadulni nemi penztol kerdez meg egy buntetojogaszt ugyan ezt fogja mondani

aleb19 2013.03.28. 19:54:09

@Jess G: en olvassgattam gyakran veled ellentetben

33621 2013.03.28. 19:57:29

@Kovermadar:
Hát ez gáz! Mármint hogy az apáddal perben állsz. Bocs de így elsőre ez a reakció jött le erről az infóról. Természetesen nem tudom a családi hátteredet, de az átlag családi állapothoz képest ez egyből feltűnt.:-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 20:06:27

@aleb19:

Ne viccelj, erre van jogszabály, meg tudod találni a neten is!

67. § (1)114 A szabadságvesztés végrehajthatósága elévül
a) tizenöt évi szabadságvesztés vagy ennél súlyosabb büntetés esetén húsz év,
b) tíz évi vagy ezt meghaladó tartamú szabadságvesztés esetén tizenöt év,
c) öt évi vagy ezt meghaladó tartamú szabadságvesztés esetén tíz év,
d) öt évet el nem érő tartamú szabadságvesztés esetén öt év
elteltével.
(2)115 A közérdekű munka, a pénzbüntetés és a kitiltás végrehajthatósága öt év elteltével évül el.
(3)116 A foglalkozástól eltiltás, a járművezetéstől eltiltás, a kiutasítás és közügyektől eltiltás végrehajthatósága
a) öt évi vagy ezt meghaladó tartam esetén tíz év,
b) öt évet el nem érő tartam esetén öt év
elteltével évül el.
(4)117 Nem évül el az 1945. évi VII. törvénnyel törvényerőre emelt és az 1440/1945. (V. 1.) ME rendelettel módosított és kiegészített 81/1945. (II. 5.) ME rendelet 11. és 13. §-ában meghatározott háborús bűntettek miatt kiszabott tizenöt évi szabadságvesztés vagy ennél súlyosabb büntetés, valamint az emberiség elleni egyéb bűncselekmény (XI. fejezet) miatt kiszabott büntetés.
68. §118 (1)119 A büntetés elévülésének határideje a büntetést kiszabó határozat jogerőre emelkedésének napjával, ha pedig a szabadságvesztés végrehajtását felfüggesztik, a próbaidő leteltének a napjával kezdődik.
(2) Ha az elítélt a szabadságvesztés végrehajtása alatt megszökik, az elévülés határideje a szökés napjával ismét elkezdődik.
(3) A szabadságvesztés mellett kiszabott büntetés elévülésének határideje a szabadságvesztés végrehajtása befejezésének, illetőleg a végrehajthatósága megszűnésének napján kezdődik.
(4) Az elévülést félbeszakítja az elítélt ellen a büntetés végrehajtása végett tett intézkedés. A félbeszakítás napjával az elévülés ismét elkezdődik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 20:09:24

@Jess G:

Csak az a kérdés, hogy van-e különbség. ha valakit eleve 11 hónap fogházra ítélnek és a között, ha pénzbüntetésre ítélték, amit nem fizetett meg.s emiatt azt le kellene ülni 11 hónap terjedelemben?

Mrs. Clayton 2013.03.28. 20:12:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: jogilag nincs
11 hónap úr isten mennyi volt a napi tétel és mennyi annak összege

aleb19 2013.03.28. 20:12:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: errol csak az jut eszembe,hogy nekem is van itthon nemet szotaram meg sem beszelek nemetul
a jogaszkodas ennel egy kicsit bonyolultabb itt van pl.@Jess G: aki otthon allitasa szerint praktizalt es megis egetvero faszsagokat ir adojogi kerdesekbe

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 20:16:31

@Jess G:

Valami nevetséges ügy volt, sikkasztás volt a vád. 80 vagy 90 ezer Ft volt a büntetés, De az illető elvi okok miatt nem fizette ki, mert valójában nem követett el semmit. Inkább elmenekült Írországba, Szóval nem tudja, hogy át lett-e alakítva a büntetés börtönre, de valami ilyesmit mondott neki a bírónő, hogy "fizesse be, mert különben átalakul 11 hónappá".

tucano 2013.03.28. 20:19:04

@rumitom: az egy másik vonulat, valamit valamiért ugye. Ezzel sokat lehet machinálni, vagy ha jól keresel, akkor lehet használni pl. a máltai HNWI rezidenciát az EU-ban, de a Kajmán azért okosság, mert ott ugye egyáltalán nincs adó. Viszont van kettős adózást elkerülő egyezményük 30 országgal és a cégalapításhoz kapsz rezidenciát is, tehát hello adóhivatal, tell me how you doin'. Most szinte minden szabadúszó ezt választja, ezerrel csábítják őket, nem hülyék a kajmánok. És sokan nehéz szívvel beleegyeznek, hogy az egyik legtökéletesebb trópusi paradicsomban van bejegyezve lakhelyük, de tele az élet nagy lemondásokkal.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 20:20:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ennek egyértelműen le kell írva legyen az ítéletben
a bíróság megmondja h x ezer ft pénzbüntetést szab ki amit a bíróság gazdasági hivatalának felhívására x.hó.y napjáig kell megfizetni, ha nem fizeti ki akkor azt x ezer ft-onként kell meghatározott számú fogházra átváltani
és az elítélt jövedelmét figyelembe veszik annak megállapításakor, h mennyi büntit szabnak ki, s így mennyi lesz egy napi tétel összege

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 20:21:20

@aleb19:

A jogászok is specializálódnak. Nem ritka, hogy aki polgári ügyekkel foglalkozik, már csak az alapokra emlékszik a büntetőjogból.

Én is elvégeztem az 5 évet, de nem államvizsgáztam sosem. Viszont sosem lettem volna büntetőjogász, sőt polgári sem. Mindigis csak az elméleti része érdekelt, jellemzően a közjog: az alkotmányjog és a nemzetközi közjog elsősorban. Ezekben a területekben még most is tudok mondani okosságokat De a többiből csak az alapdolgokra emlékszem.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 20:23:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: te birca, meg tudnád mondani, h melyik egyetemre nem jártál? sztem könnyebben felsorolod, mint azokat, ahová igen

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 20:28:15

@Jess G:

Értem, Szóval olvassa el, s benne van.

Az lehet, hogy nem alakul át a pénzbüntetés börtönné? Vagy ez csak valamilyen hiba esetében következhet be?

Mondok egy nem teljesen releváns példát Egy ismerőssel történt Budapesten. Vett egy ingatlant, a Földhivatal kiszabott hatalmas iletéket, mert nem lakóingatlan volt, így 10 % volt az összeg. Az ingatlan is drága volt, így hétszámjegyű összeg lett az illeték

Nem tudta kifizetni, részletfizetést kért. Kapott is 12 hónapra. Az első hónapot kifizette, a többit nem. Gondolta, a Földhivatal majd ráterheli az ingatlanra, s majd ha lesz pénze, rendezi. Eltelt 5 év. Az illető elment külföldre. El akarta adni az ingatlant. Fel volt készülve, hogy a vételárl majd lemegy a teher. Erre jön a hatalmas meglepetés: a tulajdoni lap TISZTA, a Földhivatal, úgy tűnik, elfelejtette ráterhelni a tartozást az ingatlanra! Örült nagyon, mert ezzel több pénzhez jutott.

NIKI LAURA 2013.03.28. 20:29:25

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: némi kiegészités.
Ma már a rendőrség nem hülye,és nem öreg-buta fakabátok dolgoznak,persze van olyan is.
A rendőrtisztin van egy elit osztály,egy operativ,nyelveket jól beszélő,értelmiségi réteget képeznek.
Sose látnak egyenruhát,okosak(rendőrökről rendhagyó),operativ módszerik vannak,és kiválóan konspirálnak.
Külföldön épülnek be a pucilósok viágába,és jelentenek.
Számos elfogás,hazahozás fűződik a nevükhöz,persze sosem tudja meg a közvélemény,mi is történt..(pl Thaiföld)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 20:30:42

@Jess G:

Nem lenne értelme a felsorolásnak, mert ahová nem jártam, oda majd ezután fogok járni.

:-)))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 20:31:53

@NIKI LAURA:

De gondolom nem olyan ügyekkel foglalkoznak, ahol valaki nem fizetett ki 80 ezer Ft-ot.

NIKI LAURA 2013.03.28. 20:36:12

Nincs nagy különbség birca.Ha szerepelnek a nemzetközi elfogató parancsba,és belefutnak,megfogják.
Persze,itt is van egy prioritet,a nagy halakra jobban izgulnak.

Konkrétan,a Thai bankszállító kirablót igy fogták meg.
Kimentek,és a fedőstory-legenda egy szálloda nyitás volt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 20:36:45

@NIKI LAURA:

Amikor jogász szakra jártam az ezredforduló idején, levelező tagozaton, volt egy rakás rendőrtiszt évfolyamtársam.

Az egyik marha vicces gyerek volt. Fantasztikus vizuális memóriája volt, s többek között szó szerint, mintha verset mondana mondott fel vizsgán teljes oldalakat. Viccelődtek is vele, hogy pl. "meg fognak húzni, nem mondtad a lábjegyzetet".

Mrs. Clayton 2013.03.28. 20:39:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem, egy határozat így néz ki: yx-t a Btk §bek. pontjába ütköző és aszerint minősülő blabla miatt 100 napi tétel pénzbüntetést szab ki egy napi tétel összegét 3000 ft-ban határozza meg, s az így kiszabott 300.000 ft pénzbüntetést az xy bíróság v most már mondjuk törvényszék gazdasági hivatala felhívására pl 20 havi részletben de lehet h egy összegben kell megfizetni, az első részlet a határozat, ez lehet ítélet v végzés jogerőre emelkedését követő hónap 10. napjáig kell megfizetni, a pénzbüntetés meg nem fizetése esetén 3000 ft-onként kell egy egy napi fogházbüntetésre átváltoztatni
ezután jön az indokolás majd az alkalmazott jogszabályok felsorolása

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 20:41:13

@Jess G:

Mitől függ mennyi a napi tétel?

Nekem abszurdnak tűnik, hogy 80-90 ezer Ft az 11 hónap.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 20:44:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: én a római jogot tudtam és talán tudom a mai napi így, bár ptk, btk se ment máshogy, mint hogy felmondtad mint a verset, főleg btk volt ilyen, kva nagy szégyen volt, h róma vizsgán az egész könyvet kérdezték, oda vissza, volt talán 30-40 kérdés egyik h adja meg a poena definícióját, én meg totál tudtam mi van előtte, utána, hol van a könyvben jobb oldalon fent és az istennek nem jutott eszembe, hirtelen azt se tudtam mit jelent a poena, ettől függetlenül minden mást tudtam, kb 10 perc alatt végeztem, volt aki addigra meg sem kapta a lapját, amikor mentem ki a teremből, lefelé a lépcsőn persze eszembe jutott

Mrs. Clayton 2013.03.28. 20:48:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
51. §86 (1) A pénzbüntetést úgy kell kiszabni, hogy - figyelemmel a cselekménnyel elért vagy elérni kívánt anyagi előnyre is - meg kell állapítani a pénzbüntetés napi tételeinek számát és - az elkövető vagyoni, jövedelmi, személyi viszonyaihoz és életviteléhez mérten - az egynapi tételnek megfelelő összeget.

(2) Akit határozott tartamú szabadságvesztésre ítélnek, és megfelelő keresete (jövedelme) vagy vagyona van, ha a bűncselekményt haszonszerzés céljából követte el, pénzbüntetésre is kell ítélni.

(3) A pénzbüntetés legkisebb mértéke harminc, legnagyobb mértéke ötszáznegyven napi tétel. Egy napi tétel összegét legalább kettőezer-ötszáz és legfeljebb kettőszázezer forintban kell meghatározni.

(4) A bíróság az ügydöntő határozatában - az elkövető vagyoni, jövedelmi viszonyaira tekintettel - rendelkezhet úgy, hogy az elkövető a pénzbüntetést legfeljebb két éven belül havi részletekben fizetheti meg.

52. §87 (1) Ha az elítélt a pénzbüntetést nem fizeti meg, illetve részletfizetés engedélyezése esetén egyhavi részlet megfizetését elmulasztja, a pénzbüntetést vagy annak meg nem fizetett részét szabadságvesztésre kell átváltoztatni.

(2) A meg nem fizetett pénzbüntetés helyébe lépő szabadságvesztést úgy kell megállapítani, hogy egy napi tétel helyébe egy napi szabadságvesztés lép. Ilyenkor a szabadságvesztés két hónapnál rövidebb is lehet.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 20:52:14

@Jess G: szóval ebből következik h a legkisebb kiszabható pénzbüntetés 127500 míg a legnagyobb 108000000 ft lehet

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.28. 20:53:11

@33621: edesanyam meghalt 2 eve. Apam akkor mar 1,5 eve lelepett (szeretohoz). Anyu halala utan ugy dintott, hogy igenyt tart sok mindenre...
A hagyateki + peres eljaras lassan 2 eve tart es sehol a vege.

Kb. barmilyeb megoldasra vevo vagyok, hogy penzze tehessen vegre az ingatlant (akar nagyobb arengedmennyel is es lezarhassam a Mo-i dolgaimat vegre.

De ez nem ide tartozo tema... :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.28. 20:56:56

@ctboy: igy van. Csak a konzulnal lehet, vagya helyileg illetekes okmanyirodaban vagy a jegyzonel. A kozponti nem illetekes ebben, es engem is nagyon csunyan elkuldtek, mikor az ideiglenest ott akartam bejelenteni.

@Kovermadar: marcius 1-tol valtozott. Nem kerdezik meg, hogy kezeljek-e az adataid, automatice kezelik.

@málnabálna: meg ahogy azt moricka elkepzeli. Nehogy azt hidd , hogy ott ezt el lehet intezni. NEM LEHET.

Csaka helyileg illetekesnel lehet, mert ez a torveny. Hidd el, en kiprobaltam, nem erdekli oket, mikor tudsz hazamenni, netan ha ket busz van naponta a jaraskozpontba, nem erdekli oket. Ott kell intezni, mert ez a torveny. Budapesti lakosok eseten nem tudom mi a helyzet, de engem videkikent ugy elhajtottak csak lestem. Plusz megkaptam meg, hogy gondolom, pentek delutan ugyet intezni. (este 8ig volt akkor nyitva a videgradi utcai)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.28. 20:57:49

Vegul £30-ba kerult, itt a konzulnal. De az itteni konzulatuson tunderi kedvesek voltak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 20:58:51

@Jess G:

Nálam is hasonló volt. Nálunk úgy vizsgáztattak római jogból, hogy egyszerre hívtak be 5 hallgatót, leültették őket egy hosszú asztal egyik oldalán, a másik oldalán leült a vizsgáztató, aztán elkezdett feltenni kérdéseket össze-vissza az egész anyagból sorban mindenkinek, s ha valaki nem tudta, már válaszolhatott más. Volt kb. 40-50 kérdés.

Nekem jobban bejött mint a tételhúzás, mert így az egész anyag átlátását díjazták, s nem volt szerencsefaktor, hogy jó tételt húz-e az ember.

Amin többször megbuktam az a kereskedelmi jog volt, meg a hasonló dolgok, pl. szerzői jog, iparjog. Munkajogból is csak 3. próbálkozásra sikerült levizsgázni. Ezeket képtelen voltam megtanulni, mert mindig elaludtam a tankönyv tanulmányozása során. Végül nagy nehezen sikerült kettest kapni.

Sajnos ilyen élhetetlen ember vagyok, aminek gyakorlati haszna van, az untat, aminek viszont semmi köze a gyakorlati élethez, az nagyon megy. Pl. az olyan témák, mint a világűr joga, a Máltai Lovagrend státusza meg egyebek mind nagyon érdekeltek.

tucano 2013.03.28. 21:04:06

@NIKI LAURA: ez egy James Bond film sztorija, a valóság általában (az esetek 99,9%-ban sokkal prózaibb. Nagyon ritka a menekülő milliárdos, a legtöbbnek elfogy a pénze és/vagy megpróbál vmi stiklit csinálni és bukta. Vagy közben telnek az évek, egyre inkább elhiszik, hogy nem is akarják már őket. Telefonálgatnak haza, emaileznek stb. Sokan kapcsolatba kerülnek kinti magyarokkal és hazajut a hír. Akkor aztán lehet küldeni a kiadatásit. A szálak összeérnek, megtalálják az embert, ha nincs legalizálva, akkor elviszik, ha közben szerzett vmi indokot az ottmaradásra, akkor már meg is megvan, mert ugye aláírta, hogy nem keresik sehol és emiatt kiutasítható vagy letartóztatható. Két-három hónap egy thai/dominikai/brazil börtönben és ő fogja kérni a kiadatást. Kimegy érte két ember és felteszik a budapesti gépre. Az olyan országok, amelyekkel nincs kiadatási szerződés pláne ugyanez, mert senki sem akar bűnözőket takargatni, megtalálják a lehetőséget, hogy kirakják. Vannak extra esetek, mint Biggs, stb. De amíg a magyar rendőrségnek benzinre sincs pénze, addig nagyszabású és embertelen drága külföldi fedett bevetések nagyon ritkák. Biztosan van olyan is, de csak elvétve. Nekünk hálaégnek nincsenek terroristáink, akik minden pénzt és áldozatot megérnek élve vagy halva. Az idő elvégzi a munkát, legfeljebb besegítenek egy kicsit.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 21:05:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a kereskedelmi jog tanárom egy cuki pofa volt bírtam, az nem volt gáz, meg csak egy kis füzet az egész, a szerzői jogot sztem még a tanár se értette, az nálunk nem volt fajsúlyos, volt pár triviális része, ha azt az ember tudta akkor jó volt, a munkajog nálam nem jelentett különösebb gondot, nem is emlékszem a vizsgára, de azt már korábbról tudtam, mert kellett egyébként is, de az se volt bonyesz, mi inkább azon izgultunk, h mire államvizsgázunk ne legyen új ptk, btk, de én bőven megúsztam
amin nálunk a legtöbben elhasaltak, az a római jog, közig jog, alkotmány, polgári meg büntető és az eljárásjogok meg a nemperes, a többit azt viszonylag egyszerűen meg lehetett csinálni

rumitom 2013.03.28. 21:10:38

@Jess G: ezt a penzbuntetest foghazra valtoztatni sosem ertettem miert jo.

nekem egyszer nekem jott egy pizzafutar oldalrol a ceges terepjaroba (utepitkezesen dolgoztam ekkor). a robogojarol letort az index es az egy szem pizza sem nezett mar ki tul gusztusosan, ennyi anyagi kar keletkezett. pechemre arra jart (de az esetrol par masodperccel lekesett) egy civilben levo rendor aki hivta a kollegakat az orsrol, akcio van, tortenes a kicsiny falu eleteben.

Ugy iteltek meg a dunaujvarosi helyszineloket is be kell kapcsolniuk az ugybe es emiatt tobb oraig nem engedtek utamra, meg ugysem, hogy mondtam ott hagyom a kocsit de nekem mennem kell. A helyszinelok jegyzokonyvbe vettek hosszas rajzolgatas es mericskeles utan, hogy jobb kez szabaly volt ervenyben amit a robogos pizzafutar nem tartott be (azzal vedekezve, hogy tegnap meg ott elsobbsegadas tabla volt, ami a falu szinesfemgyujto populaciojat tekintve akar igaz is lehet). a storyhoz hozzatartozik, hogy a sarkon egy a keresztezodesbe benyulo nyerges vontato parkolt szabalytalanul, ezert eselyunk sem volt latni egymast, es ugyanezen okbol kifolyolag mindketten korultekintoen es lassan kozlekedtunk, ezert is nem keletkezett kar meg csak a robogoban sem csupan az onsulyatol ahogy eldolt a motorral.

miutan emiatt meg egyszer beideztek a lakohelyem illetekes rendorsegere ahol kommentalhattam a jegyzokonyvet, bar nem tudom mennyiben hittek volna nekem ha tortenetesen az ellenkezojet allitom a helyzinen levo 2 helyzinelo es 3 helyi rendor jegyzokonyvbe foglalt allitasanak, megjegyzem nem volt mit kifogasoljak, a helyzinrajz onmagaert beszelt, az ugy vegulis a dunaujvarosi birosagon kotott ki, ahova en visoznt mar nem tettem tiszteletemet.

az itelet szerint a robogos pizzafutar es en is hibasak vagyunk a baleset bekovetkezteben (biciklivel nagyobbakat szoktam esni mint ez a baleset volt) , ezert ot 25ezer forintra birsagoljak, amit munkanelkuli statuszara valo tekintettel nem kell befizetnie!! engem meg kozuti kozlekedes rendjenek megzavarasa szabalysertese miatt 30 ezerre buntettek.

en sem a buntetest sem az 5000 forintos fellebezest nem voltam hajlando befizetni, igy nagysagrendileg egy evvel kesobb ujabb level a birosagtol(?), hogy 30napra valtoztattak a buntetesem (bar meg otthon eltem de kulfoldre kaptam a fizetesem es nem volt a nevemen otthon szamla, se adom, igy gondolom nem tudtak honnan levonni ha egyaltalan probaltak). megadtak datummal reggel 8kor jelentkezzek egy napi hideg elelemmel es egy napi valtas ruhaval a baracskai fegyhazban (azt hiszem ez a megnevezese).

azota is halas vagyok ennek az esetnek, ugyanis ez tette fel az i-re a pontot az orszagbol valo tavozasomat illetoen, holott fel evvel korabban meg nem mentem norvegiaba a ceggel.

a moral, azota jartam mar magyarorszagon parszor, a kozuti rendorseggel is volt dolgom sajnos, el a magyarorszagi lakcimem de bajom meg nem lettem volna.

illetve mi tortenik ha tortenetesen bemegyek? az allamnak futott cellat kell biztositani, etelt, folyadekot, meg vigyazniuk is kell ram meg ne szokjek. legalabb 3ezer forint naponta a bentletem nekik, ha nem tobb, csak azert hogy jol megtanitsanak mire is? mert ha mondjuk fuggetlenul a buntetes jogossagatol, ledolgoztatnak velem valamilyen formaban a buntetest mondjuk kozmunkaval talan meg ertenem is, de effektive elzarasra valtoztatni valamilyen a tarsadalomra nem veszelyes magatartasert meg ha az torvenyszego is lenne ami esetemben ugye nem volt? ertetlenul allok azota is elotte pedig nem mostanaban tortent

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 21:20:14

@tucano:

Meg kell szerezni a helyi állampolgárságot, ez sok esetben megoldás. Egyes országok nem adnak ki saját állampolgárt vagy csak bizonyos esetben adják ki őket, súlyos ügyekben. S aztán végső esetben lehet kérni az ítélet leülését helyben - pl. egy norvég börtönben lenni de facto üdülés.

2013.03.28. 21:22:48

Vegigolvastam a posztot ketszer es a kommenteket. Dontottem, semmit sem csinalok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 21:24:42

@rumitom:

Az én ismerősöm is járt már Mo-n, magyar okmánnyal, temetésre. De nem került hatósággal kapcsolatba. Azt mondja, most vár ír állampolgárságra, s majd írként megy majd, mert nem akar kockáztatani, hogy tényleg beviszik 11 hónapra.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 21:24:46

@rumitom: hát ha engem kérdezel, akkor eddig szerencséd volt, h a rend éber őre nem kért le vmelyik nyilvántartóból, aztán vitt baracskára
persze lehet vitatkozni azon, h igazságos-e egy büntetés, ezért van fellebbezési jog, felülvizsgálat meg perújrafelvétel meg egy csomó minden, h ha nem tetszik v nem igazságos, akkor próbáld a határozatot támadni
engem egyszer karácsonykor akart megbüntetni a rendőr mert átmentem az úttesten, ahol karácsony lévén nem volt rajtunk kívül senki, a rendőrök rám köszöntek én meg vissza, még meg is jegyeztem magamban h milyen rendesek előre köszönnek, majd amikor tovahaladtam közölték h sztük szabálysértést követtem le, igazoljam magam, majd elfogadom-e a helyszíni bírságot, mondom nem és ne is fárasszuk egymást ilyen nyilvánvaló hülyeséggel, erre jött azzal, h jogász vok van pénzem kifizetni mit erősködök, így feljelentett, jött az első határozat h fizessek 10e ft-ot mert átmentem az úttesten és volt a közelben kijelölt zebra, így szabsért, benyújtottam a kifogást, azt elutasították és maradta 10e ft ekkor kértem bírósági tárgyalást, ahol abban maradtunk a bírónővel, h igaz h volt a közelben zebra, de mindenkinek saját felelőssége ott átmenni az úton ahol akar, így figyelmeztetett h legközelebb a zebrán menjek inkább át, fizetnem nem kellett, mivel totál aránytalan lett volna az elkövetett cselekménnyel szemben

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 21:28:29

@charlieharper:

Rólad jutott eszembe: Izrael jó ország, onnan soha nem adnak ki saját állampolgárt külföldre. Szóval lehet, hogy rosszul választottál, hogy nem csináltad végig a procedúrát és nem lettél izraeli.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.28. 21:30:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: najo de az allamokon belul utazhatok vele, akkor EU-ne belul miert nem lehet
meg mindek lakcimnyilvantarto?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.28. 21:34:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: amugy mondjuk pl puerto riocoba ki tudok menni, meg vissza is

tucano 2013.03.28. 21:37:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: igen, de ha csalárd módon szerezted meg, akkor simán érvénytelenítik. Brazíliában mindenki gyorsan házasodott vagy felcsinált valakit pénzért, évtizedekig lehetett így megúszni dolgokat. Vagy Paraguay, onnan szedjenek elő vkit, ahhoz csak gratulálni tudok, de azt hiszem nem lesz rá mód. Nagyon kevés olyan bűnöző van, akik előre gondolkodnak és jó előre megtervezik a szökést vagy van olyan külföldi segítői háló, akik megoldják a dolgokat. Vannak ilyenek, csak kevesen. És persze inkább norvég börtön, mint hajléktalannak lenni Bombayban vagy közmunkásnak Magyarországon :D

aleb19 2013.03.28. 21:38:26

@Jess G: megint okos vagy a szabalyserteses penzbirsag kb1 even belul elevul

2013.03.28. 21:38:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem kovettem elbuncselekmenyt, tehat teljesen mindegy.

A masik ok, ami feltette a pontot az i-re, hogy nem ott kotottem ki, amikor anno bementem a Szochnutba megkerdeztek, hogy mit akarok tanulni az egyetemen, mert majd segitenek elintezni, hogy olyan egyetemre bekeruljek kint (mar ez gyanus volt). Mondtam, hogy matekot es informatikat. Oh, abban nem tudnak segiteni, de miert nem megyek helyette tengerbiologia szakra, az biztos erdekes es el tudjak intezni. Eljottem es soha nem neztem vissza.
Voltam persze turistakent sokat, de a vallasosoktol fulladozom.

2013.03.28. 21:40:52

@aleb19: a penzbirsag nem akkor evul el, amikor kifizeted (marmint, ha fizeted)?

aleb19 2013.03.28. 21:46:37

@tucano: hat nem tudom new yorkban egesz foci csapat volt a dobbantott sittesekbol elvoltak mint a befott
kisebb sulyu ugyeknel nincs nemzetkozi elfogato melo is akadt emlekszem volt egy komplett szegedi bebukott olajos banda is az usaban olimpikonnal meg minden

montroyal ( CAN qc) 2013.03.28. 21:47:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca
az elevules concret eset 2ev 10 honap itelet .. 5 ev utan elevul.. 5 igen 5 ev + az itelet amit nem tudtak vegrehajtani... tehat 7 ev 10 honap... az elevules...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.28. 21:48:02

@málnabálna: itt a kovetsegen mar nem intezheto miota az uj utlevel van
akartam 3-4 eve magyart de csak beutazasi engedelyt adnak es otthon kellett volna intezni
de aztan ugy alakult, hogy nem mentunk haza
most meg mar beadtam az amerikaira a kerelmet

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 21:49:51

@charlieharper:

Ez jó történet.

Annak idején Kubában volt egy vietnámi haverom. Ő mondta, hogy náluk a külföldi ösztöndíj úgy megy, hogy azért hogy ne legyen protekciózás meg korrupció KISORSOLJÁK ki milyen szakra megy és hová. Ő vegyészmérnőki szakra akart menni Moszkvába, de a művészettörténész szakot húzta és Havannát.

Mrs. Clayton 2013.03.28. 21:50:36

@charlieharper: nem egészen, mert az elévülés fogalmilag azt jelenti, h az idő múlása folytán vmely jog, érvényesítése állami úton nem hajtható végre, ha kifizetted azzal csak megszüntetted a rád rót kötelezettséget

tucano 2013.03.28. 21:50:59

@aleb19: persze, ezt írtam én is. Ha akarják őket, akkor megszerzik, de nem akkora az akarás a legtöbb esetben, megvárják, amíg az ölükbe hull vagy nem.

aleb19 2013.03.28. 21:51:11

@charlieharper: ha kifizeted okafogyotta valik, ha nem 1 ev utan mar nem hajtjak be ,de addig a rendorok keresnek neha a lakhelyeden vagy ha igazoltatnak akkor is dutyi v. csengetes
nem tudom miert kepzelik egyesek evekig vagy evtizedekig elovehetnek a hatosagok embereket piszlicsare ugyek miatt

tucano 2013.03.28. 21:51:57

@aleb19: sőt volt olyan is, hogy ember be volt jelentkezve a követségen névvel, címmel és hozzá se szóltak évekig.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.28. 21:52:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az OK, de nekem akkor sem vilagos miert nem eleg egy jogositvany a shengeni hatarokon belul
rajta van minden
es itt is allamonkent kulon jogsi van, tehat meg csak egyszegesiteni sem kellene
persze a tartalmat illetoen igen
az utlevelet persze ugyanugy nem valtana ki mint itt, de nem kellene szemelyi is
amugy jol ertem?
utlevel nem kell de szemelyi kell, de a jogsi nem eleg?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 21:52:21

@charlieharper:

"nem kovettem elbuncselekmenyt, tehat teljesen mindegy"

Na és nem is tervezed bűncselekmény elkövetését??? :-)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.28. 21:54:09

A masik, sok (BANKI) hitelszerzodesnel benne van a szerzodesben, hogy a megkötéshez szükséges feltételek ha megszűnnek a visszafizetés időtartama alatt, a bank felmondhatja és egy összegben követelheti a hátralévő tőketartozást. Emiatt is problemas lehet a dolog ( az info egyik ismerosomtol van, aki pont emiatt parazik a vegleges beadasan)

aleb19 2013.03.28. 21:54:34

@tucano: igen es ezert pattanak le kulfoldre sokan kozulluk, itt angliaban is van nehany jogerosen elitelt magyar arc

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 21:55:15

@tucano:

A bombabiztos megoldás egyébként olyan országba menekülni, melyet el se ismer az az ország, ahol elítéltek. Ott eleve ki van zárva bármiféle probléma. Pl. Mo-ról Észak-Ciprusra vagy Abháziába érdemes menni, de Tajvan is oké. Csodálkozom miért megy a sok ember Thaiföldre Tajvan helyett.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.28. 21:56:53

@hagyma: AZERT MERT AZ EU NEM USA. MEg mindig.
Ezert.

33621 2013.03.28. 21:56:57

@Kovermadar:
Ok! Részvétem. De nem véletlenül tűnt fel a sztori.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 21:58:11

@Jess G:

S akkor mi van ha az ismerős befizeti a pénzbüntetést annak ellenére, hogy közben átalakult börtönné? Visszautalja neki a pénzt a bíróság?

*Gabby 2013.03.28. 21:58:14

@Mr. Long:
Ha vegleg kijelentkezel es kered a nyilvantartasba veteledet, akkor lesz "tartozkodasi" cimed. A szamladnal a bankba nem fogjak kerni a valtozast. Esetleg akkor erdekes ez ha a mostani allando lakcimed nem ugyan az ami majd a tartozkodasi cimed akarod, hogy legyen. Velem legalabbis igy volt 1,5 honapja

3 nappal ezelott meg en voltam majdnem mindenki szamara- tisztelet a kivetelnek- a szemet idegbeteg, tudatlan, miert nem olvasott utana a neten csaj, de ahogy latom sok mindenkinek nem egyertelmu ez a dolog....... es ami velem megtortent az ugy latom masokkal is.... errol ennyit :)

2013.03.28. 21:58:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az ado optimalizacio != buncselekmeny, a torvenyes lehetosegekkel elek.

2013.03.28. 22:00:47

@Jess G: ezek szerint ezt total felreertelmeztem. Ha valami elevul, ugy forditottam, hogy plnem vagy koteles a hatosagoknak bevallani, mert "deemed rehabilitated".
Nem ezt jelenti?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.28. 22:02:13

@*Gabby: marcius 1-tol mas van. Mar nem kell kerni, automatikusan megtartjak a korabbi adataid. Hogy ez azzal jar-e, hogy ki is fizettetik - 3 ezerbe kerult korabban- abban nem vagyok biztos:)

Mrs. Clayton 2013.03.28. 22:02:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: sztem minden további nélkül megteheti, akkor nem kell bemennie
egyébként az igaz h a szabsértés miatt kiszabott pénzbünti esetén a jogerő után 2 évvel nem lehet végrehajtani,

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.28. 22:03:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: de ha nincs otthon nem tudnak semmi cselekmenyt krealni
el fog evulni
bar egyszerubb lenne ha kifizetne, lehet utolag is

aleb19 2013.03.28. 22:03:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: megvalthatod a bortont penzel ha az volt az eredeti bunti vagy inkabb visszavalthatod
de ez eleg regi ugy lehetett ha 300ft/nappal szamoltak

aleb19 2013.03.28. 22:04:29

@Jess G: a sikkasztas nem szabalysertes

Mrs. Clayton 2013.03.28. 22:06:12

@charlieharper: nem, nem lehet a jogot kikényszeríteni pl bíróságon, persze te odamehetsz és ráveheted, h tegye,ne tegye, tűrje, ha viszont megteszi, nem teszi meg, tűri utána nem mehet bíróságra, h hoppá ez elévült kérem csináljuk vissza, mert nem fogják visszacsinálni,ez az így járt esete

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.28. 22:07:22

@tildy:): hiaba ordibalsz, magyarazd meg miert eleg a szemelyi es miert nem a jogsi
ugy tudom mar a szemelyi is plasztik otthon...
itt ugy van hogy van a jogsi
azon rajta van a neved csimed, tehat ugye lakcimnyilvantarto is egyben, fenykep termeszetesen szuletesi ev suly magassag nem hajszin szemszin
namost ha nem akarsz jogsit, akkor is ugyanilyet kapsz, csak rairjak, hogy vezetesre nem alkalmas
szerintem egyszerubb, ezert nem ertem
dahat ha jobb, hogy szemlyi-jogsi-lakcimnyilvantarto, akkor biztos ugy van

2013.03.28. 22:10:13

@Jess G: off, elozo hetvegen mehettunk volna donutozni

Rebarbaraa 2013.03.28. 22:10:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Egy loturot!
Az au pontosan azt tiltja h az eu-s allampolgarok ket elyre fizessenek allami TB-t. Torvenyellenes. Nezz csak utana. Senki nem kotelezhet ra ha pl nemetorszagban elsz es dolgozol, hogy Mo-ra fizess TB-t.

Idezem az euvonalat: "Főszabályként elmondható, hogy abban a tagállamban vagyunk jogosultak az egészségügyi ellátás igénybevételére, ahol a járulékokat fizetjük. Az uniós szabályok, pontosabban a 883/04/EK rendelet 11. cikke rögzíti, hogy egy uniós munkavállalóra kizárólag annak a tagállamnak a szociális biztonsági jogszabályai vonatkoznak, ahol a kereső tevékenységét végzi (egy jogállam elve), kizárólag ott köteles járulékfizetésre és főszabály szerint abban a tagállamban lehet biztosított. Ennek értelmében egy személy csak egy országban rendelkezhet társadalombiztosítással, nem lehet senki egyszerre két tagállamban biztosított. " Link: euvonal.hu/index.php?op=egeszsegugy&id=152

Mrs. Clayton 2013.03.28. 22:12:11

@hagyma: erre a magyarázat az h csak az államok úgy egyeztek meg h egymást közt a plasztik jogsit nem fogadják el, mert sztük az nem felel meg annak a követelménynek h ápok azzal magukat igazolják külföldön, ezzel szemben pl Mo úgy gondolja, h olyan adatokat tüntet fel stb ami neki elég belföldön, így ott jó, ez egyéni szuverén döntése megint csak az államnak h mit fogad el és mit nem

aleb19 2013.03.28. 22:13:44

@hagyma: otthon mar elfogadjak a jogsit is igazolasra, de pl a bankba kell a lakcimkartya is
es asszem hataratlepeshez csak ID vagy utlevel jo
a miertre a valasz hogy a szukseges duplajara felduzzasztott allamaparat miatt szukseg van felesleges dolgokra is mert ha eccerubb lenne kiderulne hogy nincs rajuk szukseg