oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. február 20. 06:52,  Így vállalhatsz munkát Ausztriában 191 komment

2013. február 20. 06:52 Határátkelő

Így vállalhatsz munkát Ausztriában

Egy friss kimutatás szerint januárban közel 54 ezer magyar dolgozott Ausztriában, ami abszolút rekord, soha még ilyen sok magyar nem dolgozott nyugati szomszédunknál. Jöjjön néhány hasznos tanács és link az ausztriai munkavállalást fontolgatóknak!

Ausztria hotel tél_1.jpg

Egyetlen hónap alatt 1602 új magyar munkavállaló jelent meg Ausztriában. Elgondolkodtató adat, különösen annak fényében, hogy már a törököket is megelőztük, már csak a németek és a volt Jugoszlávia területéről érkezettek előznek meg.

Nem úgy tűnik, mintha lassulna az elvándorlás, hiszen tavaly ilyenkor még kevesebb, mint 43 ezren dolgoztak kint. (Ennyit a szezonalitásról is...)

Természetesen rengeteg első kézből származó tapasztalat akad az osztrák munkavállalás kapcsán, gondoljunk csak arra a sok emberre, akik a határ közelében élve napi szinten ingáznak ausztriai munkahelyük és mondjuk magyarországi otthonuk között.

Ha valakinek még sincs ennyire kézzelfogható tapasztalata, illetve csak most kezdi gyűjteni az információkat, annak álljon itt néhány link, és lehetséges hasznos információ.

Negyed év után regisztrálni kell

Mint az Európai Unió polgárának bárkinek lehetősége van Ausztriában tartózkodni 3 hónapig, bejelentkezés nélkül, azonban, ha valaki ennél tovább szeretne maradni, akkor annak az érkezéstől számított 4 hónapon belül regisztráltatnia kell magát.

Ehhez pedig az kell, hogy valaki vagy alkalmazott legyen, vagy vállalkozóként alkalmazza saját magát, esetleg iskolába járjon, de mindenképpen rendelkezzen a megélhetését biztosító jövedelemforrással, illetve egészségbiztosítással.

5 éves tartózkodás után pedig már hosszú távú tartózkodási engedély megszerzésére is lehetőség van, amire szintén jelentkezni kell, időhatára pedig ettől kezdve korlátlan.

Munkavállalási formák

Nagyjából azonos feltételek kapcsolódnak a teljes és részmunkaidős foglalkoztatáshoz (szabadság, társadalombiztosítás, elbocsátás elleni védelem). A kereskedelemben gyakori a részmunkaidő, a szezonális foglalkoztatás pedig a turizmusban, a catering szakmában, a mezőgazdaságban és az erdészet területén.

A minimális munkával foglalkoztatottakat (havi jövedelmük nem éri el a 368.8 eurót) baleseti biztosítás védi. De számukra is lehetőség van önkéntes egészség és nyugdíjbiztosítás fizetésére is. Munkajogi szempontból szinte ugyanolyan jogok illetik meg, mint a teljes állású munkavállalót.

A szezonális munkát vállalókra külön kollektív szerződések érvényesek a munkaidő tekintetében, de a teljes körű társadalombiztosítás nekik is jár.

Milyen szerződések vannak?

A szerződés lehet írásbeli, szóbeli vagy „ráutaló magatartás", ám különbség van a munkavállalói szerződés, a szabadúszó szerződés, és az adott munkára szerződtetés között. Ha nem köttetik ilyen szerződés, akkor a munkavállaló kap egy listát a munka feltételeiről és körülményeiről. Ez a Dienstzettel – akit részletesebben érdekel, hogy mi mindennek kell szerepelnie benne, az kattintson ide! (Az oldal alján további hasznos, német nyelvű linkek találhatók.)

Díjazás

Része lehet a fizetésen túl minden egyéb juttatás, amit a munkáltató ad az elvégzett tevékenységért. Általában kollektív szerződés határozza meg, de befolyásolja a munkavállaló életkora, tapasztalata, munkaidő, stb. A minimálbért egy szektor kollektív szerződése vagy esetleg egy cégen belüli megállapodás is meghatározhatja.

A fizetést a hónap utolsó vagy a következő hónap első napján utalják. Egyes esetekben heti fizetés is előfordul. Általában 14 havi fizetést adnak: 12 + karácsonyi bónusz, és 1 hónap bónusz „szabadságos pénz".

Adókat, egyéb járulékokat a munkáltató vonja le a fizetésből. A hónap végén fizetési papírt kap a munkavállaló. A szabadúszókra és a szerződésesekre némileg eltérő szabályok vonatkoznak például az adófizetés, járulékok terén, azt maguknak kell intézniük.

Munkaidő, szabadság

A munkaidő napi 8 óra, 40 órás munkahéttel. Ettől lehetnek eltérések bizonyos esetekben. Ugyanígy van rugalmas és részmunkaidő, illetve műszakok. Akik már szereztek tapasztalatot, tudhatják, hogy ott ezek a fogalmak valóban azt takarják-e, amit a nevük jelent vagy sem.

A szabadság minimuma 5 hét / év, de munkanapokra számítva tulajdonképpen 30 nap. Ez 25 év után nő meg 6 hétre. Ha valaki szabadság alatt 3 napnál tovább beteg, akkor az nem számít szabadságnak. Persze ezt jelezni kell a munkahelyen. Betegség alatt egyébként tovább jár a díjazás, fizetés alapján, amit az egészségbiztosító fizet ki. Összege és hossza különböző összetevőktől függ.

Egyébként a német nyelv elsajátítását nagyon fontosnak tartják, létezik nemzeti akcióterv is az integrációra, aminek ez a legfőbb összetevője és alapja, ami érthető, hiszen ez teszi lehetővé a beválást a munkaerőpiacon és a mindennapi életben egyaránt az adott országban.

Végezetül egy kis bónusz azoknak, akik még tanulni akarnak: egy nyári egyetem, melynek ösztöndíjas változatára a hó végéig lehet jelentkezni.

Természetesen a fenti linkek inkább csak segítséget nyújtanak a tájékozódás megkezdéséhez, de remélem, a segítségükkel némi képet kaphatott mindenki arról, mire is számítson, ha Ausztriában szeretne munkát találni.

Remélem, hasznosnak találtátok, ha igen, akkor lesz még hasonló más országokról is – most pedig jöhetnek a kommentek, remélem, sok hasznos pluszinfóval!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: munkavállalás kisokos Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr555093216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(deleted) (törölt) 2013.02.20. 16:25:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: tényleg, és van káosz, ahogy a zindex írta? kicsit fura ez a lemondás amúgy, gondolom politikai taktika így választás előtt - minél kisebb népszerűségi deficittel megúszni.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.20. 16:28:59

@hagyma: a vezetesrol munkaba jarasrol
az legujabb torveny canadaban munkanelkulikent koteles vagy elvalalni munkat kevesebb penzert is 100km es tavolsagig
tuntetnek is mindenhol ellene
foleg a videki szezon munkasok( turisztika mezogazdasag stb) akik x honapot dolgoztak utana tartottak a markukat a munkanelkuli segelyert amig be nem indult a kovetkezo ideny..(persze kozben fekete munka marihuana termeles stb volt) es igy eltek genereciokrol generaciokra
az igaz csaladosoknak nagy szivas ez a torveny..

váj mí 2013.02.20. 16:34:54

@blackhair-lady: Mert naiv vagy a végtelenségig, azért. Mert ilyen faszságokat én is kapok.. a tök kamu e-mail-címemre.Hát ennyit erről.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.20. 16:35:05

@szerengeti:

Á, nincs káosz. Volt pár tüntetés pár ezer emberrel, ennyi az egész. S persze minden tüntetéshez csatlakozott pár verekedni akaró emberke, akik igyekeztek törni-zúzni.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.20. 16:36:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ige arra irtam emlekszem lehetek e terhes ha az àgyban elotte szeretkeztek

amugy az ingazasrol lehet nem ment at amit irtam az uj canadai torveny szerint koteles vagy munkat elfogadni 100km korzetbe kevesebb penzert is , nagy szivas a csaladosoknak de a szezon munkasok generaciokon at videken( turisztika mezogazd) x honapot dolgoztak utana tartotak a markukat a segelyert a kovetkezo szezonig...( azert feketemunka marihuana termeles az ment kozbe)

montroyal ( CAN qc) 2013.02.20. 16:39:01

@montroyal: 2x irtam bocs azt hittem nem ment at

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.20. 16:40:18

@montroyal:

Németországban volt ilyen botrány, miután engedélyezték hivatalosan a prostitúciót.

A munkanélküli segélyt megvonják, ha felajánlott 3 állásból egyiket sem fogadod el, annak ellenére, hogy a követelményeknek megfelelsz.

Nos, a fiatal, szép csajnak a prostituált szakmában ajánlott állásokat a számítógép. Ő meg nem fogadta el. Meg is vonták a segélyét, hisz nem akart dolgozni, bár megfelelt a követelményeknek.

VHB 2013.02.20. 16:40:27

Bocs a dupláért, azt hittem az elsőt megette.

váj mí 2013.02.20. 16:40:47

@hagyma: Annyi engem is. Mármint, hogy mi történik. "Éhségmenet" ... az, faszom!

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Román állampolgár vagyok. Ha nem az nem lennék, 3 évvel hamarabb tudtam volna abbahagyni a melót.
Európa sokszínű. Még mindig ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.20. 16:42:21

mukodik
kikapcsoltam
innentol minden az en hibam

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.20. 16:42:40

@VHB:

Igen, megvan mp3-ban. Letöltöttem tavaly torrentről Hofi összes számát.

De a csúcs azért ez: www.youtube.com/watch?v=B94lP-fZyLk

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.20. 16:44:39

@váj mí:

Én az akciót átkereszteltem Fogyókúramenetre. Rám is támadtak, hogy a kormány fizetett ügynöke vagyok. Pedig én a Fogyókúramenet ellentétjét is elutasítottam, azt Bégetőmenetnek nevezve.

váj mí 2013.02.20. 16:47:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ez nagyjából kurvarégen volt. Mármint a prosti szakma felajánlása hivatalosan. A "kurvarégen" azt jelenti, hogy én akkoriban még ovis voltam, pedig nem vagyok mai csirke. Persze, vannak német prostik is, nemcsak Magyarország szállítja az alapanyagot. Igaz, a német prostik többsége ossie. (Nem is igazán van keletjük, kb. őket a legnehezebb eladni ...).

váj mí 2013.02.20. 16:49:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mert zsidó-bolsi-szdzs.lmp bérenc vagy. Kihagytam valamit?

blackhairlady 2013.02.20. 16:52:02

@váj mí: Azert kapom mert naiv vagyok? Ezek szerint akkor te is az vagy, mert is kaptal sajat bevallasod szerint.
Egyebkent az ilyen "faszsagok", hogy a te szavaiddal eljek, alapbol a spambe mennek, ez peig a normal inboxomban volt, ezert nem gondoltam ra, hogy "faszsag".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.20. 16:55:10

@VHB:

Aki nem ismeri a sztorit:

Az örmény pásztor beleszeret Daisybe, a gyönyörű birkalányba. Jól is vannak egy ideig, de Daisy kerülni kezdi a pásztort. Így a pásztor - amikor az USÁ-ban jár ott élő testvérénél - meglátogatja a neves New York-i zsidó orvost a problémával. Az orvos először megdöbben, majd tiltakozik, hogy ő nem állatorvos, de a pásztor ragaszkodik, s behurcolja a rendelőbe Daisyt. Az orvos ránéz Daisyre, s azonnal szerelmes lesz belé. Azt mondja a pásztornak, hogy igyekszik segíteni, hagyja nála Daisyt. Valójában ez csak ürügy: az orvos elrabolja Daisyt, hogy vele lehessen. Az orvos felesége gyanakszik, hogy a férjének szeretője van, mert sokat hiányzik hazulról és nem akar szexet vele, ráaádásul folyton furcsa nyomokat talál a férjén: birkaszőrszálakat és furcsa szaga is van. A végén egy magányomozó leleplezi az egészét: az orvos szobát bérelt egy szállodában, ott tartja Daisyt, s rendszeresen látogatja. Aztán felesége elhagyja, s az Orvosi Kamara meg eltiltja hivatása gyakorlásától. Ráadásul megjelenik az örmény pásztor is, aki "elraboltad az én Daisymet, mit tettél vele?" kiáltásokkal visszaveszi a birkalányt.

váj mí 2013.02.20. 17:05:53

@blackhair-lady: Azért kapod, mert nem baszod spamba alapból, és megnyitod. Ez már jelzi, hogy élő az e-mailcímed. Kicsi naiv. Én 2-3 ilyen témájú mailt kaptam. Alapból ment a spambe, megnyitás nélkül. Így nem tudták visszanézni, hogy él-e cím, vagy se nem ...

váj mí 2013.02.20. 17:06:31

@blackhair-lady: Azért kapod, mert nem baszod spamba alapból, és megnyitod. Ez már jelzi, hogy élő az e-mailcímed. Kicsi naiv. Én 2-3 ilyen témájú mailt kaptam. Alapból ment a spambe, megnyitás nélkül. Így nem tudták visszanézni, hogy él-e cím, vagy se nem ...

montroyal ( CAN qc) 2013.02.20. 17:39:30

Becsben nagyon reg dolgoztam 2 evet biztos sokat valtozott de akkor jottem ra én vagyok a lathatatlan ember ... az osztrak nok ugy keresztul neztek rajtam mintha uvegbol lennek..egy baratommal dolgoztam az utcan sportoltunk nem lehetet nem eszrevenni a 45cmm es karokat egy porno produktor be is szervezett minket datum hely penz megvolt a forgatasra , nagyon orultunk!! a baratom izgatottan megkerdezte - es milyen lanyok lesznel?
- lanyok? milyen lanyok? lanyok nem is lesznek.. volt a valasz
mondanom se kell nem vallaltuk!!

montroyal ( CAN qc) 2013.02.20. 17:44:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: pedig a leg osibb szakma . es tanulni sem kell mar szuleteskor meg lehet szerezni az adottsagot..,

váj mí 2013.02.20. 17:46:41

@montroyal: Nem hiszem el, te most tényleg azt bánod, hogy nem jöttél össze echte osztrák nővel? Ok, én nem vagyok pasi, de ha az lennék, kéne a bokámnak egy echte osztrák csajszi. Mint a hal, baszod alássan, mint a hal ...
Hm, a másik meg ... gay film lett volna az. Sima pornóra nem Bécsben vadásznak ;Í)

váj mí 2013.02.20. 17:57:45

@montroyal: Ahham, ha majd a lányod vagy a lányunokád erre terelődik, csak ismételgesd magadban, mennyire faszául könnyű pénzkereset is ez. Tapló vagy, ecsém...

Tökfőzelék (törölt) 2013.02.20. 18:06:05

@váj mí: szerintem igenis könnyű szakma, ahhoz képest, hogy mennyit dolgozom az irodában, napi 1-2 vendég és már jobban keres, mint én

a barátnőmet is így ismertem meg, egyszer voltam nála, aztán elhívtam randira

azóta viszont szakítottunk, mert nem nagyon akart normális munkát végezni, inkább visszament hivatásosnak, viszont nem szólt előtte és lebukott, ezért szakítottam vele

montroyal ( CAN qc) 2013.02.20. 18:08:38

@váj mí: mint irtam nagyon regen volt es egyedul voltam es a krumplit is ha el nem gurul .. egyebkent egy sexboltba voltam slepper es elado es mindenkivel szorakoztunk az utcan de osztrak no meg se latot bennunket.. bar tudott volt a magyar roham idelyen hogy se jobbra se balra ne nezzenek mert magyarokkal volt tele a mariahilfeir str..

váj mí 2013.02.20. 18:23:28

@Tökfőzelék: Igen, annak tűnik, sokszor annak is, aki benne van. Mindenesetre könnyebb, mint napi 8 órát takarítani 80 euróért, amikor fél óra ennyi.
Én nem tudnám csinálni. Látom a vendégeket, akik 10+-os lányokhoz jönnek. A gyomrom fordul fel tőlük. Én nem vagyok 10+-os, de a közelembe sem engedném pár kivétellel egyiket sem.
Ennek ellenére a lány elbaxta veled kapcsolatban, mivel nem beszéltétek meg a dolgokat. Sejtem, te is elbasztad kissé ...

@montroyal:
Áh, a Mariahilferen már évek óta nincsenek lányok, sem szexboltok. Nagyon régiek lehetnek az emlékeid ...

montroyal ( CAN qc) 2013.02.20. 18:26:04

@váj mí: ne szivd fel nem mondtam semmi rosszat csak hogy erre a mestersegre minden nonek meg van az adottsaga .. egyebkent lanyom van es nem csak a taplok mondjak hogy ez egy osi mesterseg..

montroyal ( CAN qc) 2013.02.20. 18:30:27

@váj mí: igen azota voltam tobbszor es meg az epuletek is eltuntek teljesen megvaltozott en 88-90 kozott voltam ott es ha olyan lanyokra gondolsz azok akkor is a Gurtelen voltak.. meg a praterbe

váj mí 2013.02.20. 18:31:53

@montroyal: Ja, a keramikus is egy ősi mesterség, ha a tüzet ősinek vesszük, ugyebár ...
Nem állítottam, hogy rossz, de hogy ezt a mesterséget nem minden nő képes végezni, na az a tutibiztos. És nem azért, mert ronda és öreg .

montroyal ( CAN qc) 2013.02.20. 18:39:47

@váj mí: szoval az ausztriai beilleszkedesnek ezt a reszet kitargyaltuk viszont ha valaki keramikust keres ahhoz nem tudok hozza szolni... ehhez nekem maximom a gomberzekem van meg..

váj mí 2013.02.20. 18:43:28

@montroyal: : A Mariahilfer teljesen átalalkult. Ott te lányokat nem találsz az utcán ma már, de a mellékutcákban sem. A Gürtelen is rahedli stúdió alakult, a Hilferre közvetlenül meg nem is kapsz engedélyt stúdióra, sem a mellékutcák nagyon elejére. Komolyan vették a belváros megtisztítását, amivel egyetértek. Egyetlen egy szexbolt maradt a Mariahilfer elején. Oszt annyi.
Utcán a 14. és 15 kerület határán találkozhatsz lányokkal, a Johnstrasse környékén. Na meg persze, a Práter területén is engedélyezett még. Sajnos.

Furos 2013.02.20. 18:50:58

@Furos: Kicsit elkestem ahogy nezem...
Mindegy nem a reszvetel,nem a gyozelem hanem a fontos :)

montroyal ( CAN qc) 2013.02.20. 18:54:41

@váj mí: akkor ezek is jo infok lehetnek akik oda keszulodnek akar dolgozni akar vendegkent...

váj mí 2013.02.20. 19:09:13

@montroyal: Naegen, turisztikai látványosság ... ;).
Nem akarok én a kurvák szószólója lenni, de látom, milyen pasikkal mennek el tényleg klasszis lányok. Én nem vagyok az a klasszis kategória, de a faszom nézne rá azokra a palikra. A lényeg, nagyon nem könnyű munka ez, és még az a legszerencsésebb, ha a lány az évek során mindössze alkoholista lesz, és nem drogos. De a legtöbbje drogos lesz, elsősorban kólás. Ez a divatdrog már pár éve. Fényesebb körökben 100 eurós bankjegyekkel dívik felszívni a csíkokat. Ezeket persze elégetik utána. Legfényesebb körökben meg 200/500 eurós bankjegyekkel ...

marczy 2013.02.20. 19:21:09

@FülesElemér:
Igen, napközi sem nagyon létezik. Most, hogy kezdik a kukacok rágni azt a bizonyos kerítést, ami 2008-ig még eléggé kolbászból volt, most kénytelen anyuka is dolgozni, mert a megélhetéshez + lakásbérlet stb. stb. stb. egy kereset már kevés. És erre az óvodák, iskolák nincsenek felkészülve. A kinti iskolahelyzetet apám jobban ismeri, mint én, de alapvetően ez van.
A "sorra jönnek vissza" azért túlzás, de sok szempontból valóban nem jobb az osztrák iskola a magyarnál. Én tudok olyan fiúról, akinek az apja osztrák, anyja magyar, és Grazból járatják Magyarországra, jelenleg felső tagozatra.

Mindazonáltal a nyelvtanulás miatt azért megéri az iskolát legalább részben kint végezni, de tökéletesen célszerű a németet megtanulni, a felsőoktatásban való továbbtanulás végett.

De azért kint sem minden rossz, mert ott is vannak jó iskolák, Bécsben pl. azért professzor ismerősöm is talált megfelelő iskolát a lányának.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.20. 19:25:52

@váj mí: egyszer lattam itt a TVben hogy ezeket a szegeny szerencsetlen rabszolgasorban levo lanyokat az ujsagirok kivaltottak es visszavitték a falujukba ... pàr honap mulva a csaj csomagolt es ment vissza onkent ... nehez lehet kiszabadulni belole..es takaritononek sem mennek el alaporaberert soha megha nem is drogozik...

tiltott rengeteg 2013.02.20. 19:28:34

Fikázzuk itt mindig a magyarokat, hogy nincs összefogás stb. Szerintem a bécsi magyar közösség egészen példaértékű. Több fórum is van az egyiken folyik a csere-bere, eladás, vétel stb. A másikon kisgyerekes infok áramlanak. Ha pedig szolgáltatás kell, akkor már sokan a fórumokon néznek szét: költöztetőt, kertásót, babyszittert stb. remekül lehet találni. A magyar közösség eltart néhány németül nem beszélőt is.

tiltott rengeteg 2013.02.20. 19:36:48

@marczy: a "sorra jönnek vissza" nekem is túlzásnak tűnik. A mi óvodánkban szépen foglalkoznak a gyerekekkel, viszik ide-oda őket, mesélnek, énekelnek, kézműveskednek velük. És egész napos, én is teljes munkaidőben dolgozom mellette. Iskolákból pedig vannak jobbak és kevésbé jók. A Theresianum például? Vagy Sacré Coeur Wien? :)

váj mí 2013.02.20. 19:46:47

@montroyal: Havi 47 ezer forintból nem telik a napi kólára. Ezvan. Aki egyszer rászokott, az úgy is marad. Én egyszer kipróbáltam, 3 óra esett ki. Köszi, soha többet a büdös életben, az tuti.
A Tv-t meg az osztrákoknak se hidd el. Jobban jársz, ott is csak szenzációra hajtanak, mint otthon a Fókusz/Aktív és hasonlók.
Az meg hogy, ki mit csinál utána .... hm, van egy réteg, aki 35+-on abbahagyja, amíg még 25-31 éves kor között eladható a hirdetésekben. Ha nem, akkor tovább megy, ezúttal a valós életkorával pár évig, aztán "reife"-ként addig, amíg azon nem veszi észre magát, hogy már 20 euróért is megcsinálja a 15 percet, csak hogy keressen valamit aznap.

tlvajferi 2013.02.20. 19:55:22

ez az idézet nemcsak minket, hanem a német kormányt is el kell gondolkodttania:"Egyetlen hónap alatt 1602 új magyar munkavállaló jelent meg Ausztriában. Elgondolkodtató adat, különösen annak fényében, hogy már a törököket is megelőztük, már csak a németek és a volt Jugoszlávia területéről érkezettek előznek meg"
már a németeknél is kezdődik a kivándoorlás:-)
jó, más jövedelmekért, ők nem fognk usztriában mosogatni

montroyal ( CAN qc) 2013.02.20. 19:56:21

@váj mí: ja ez szomoru .. de amig veréb van addig losz...is .. es forditva..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.20. 20:02:11

@váj mí:

Az igazi nagymenők pedig egy egész köteg 500-euróst égetnek el az egyik kezükkel, a másikkal meg drogoznak.

váj mí 2013.02.20. 20:15:21

@montroyal: Mindig mindenre van kereslet, csak el kell tudni adni. Úgy kb. fél éve jelentkezett egy lány, a fotóin nem látszott az arca. Vagy a haja takarta, vagy csak a teste volt fotózva. A főnök leokézta a fotók alapján, aztán megérkezett a csaj maga. Nos, nem akarok hárijános lenni, de Rubint Réka Mrs. Univerzum volt hozzá képest arcban. És még őt is el tudtam adni arra a 2 hétre, amire jött. Úgy hirdettem meg mint nagyon csúnyát. Ez volt a hívószó. Betty, a csúnya lány. Pedig amikor először megláttam a csajt azt mondtam, én ezt a keserves életben soha el nem adom ... De a németek perverzek ...

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Édeske, tudom, hogy Bulgáriában 500 euró 3 havi átlagbér, de ennek ellenére, van az a réteg Németországban, aki simán meggyújtja egy csík után.
Na, most legfeljebb utálkozhatsz a dekadens Nyugaton ...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.20. 20:23:06

Én valahogy mindig irtóztam a prostituáltaktól, de elregélem egy ismerősöm tapasztalatát e tekintetben a bolgár tengerparton, mert eléggé vicces.

Ilyen alacsony, köpcös gyerek, hülye vigyorral, olyan harcsaszerű fejjel, szóval nem az a típus, aki csak úgy lányokat teker az ujja köré, sőt még a tengerparti szórakozóhelyeken sem megy ez neki, pedig ott tele van a környék mindenre kész nőkkel.

Szóval a gyerek már negyedik napja szenved nő nélkül, mikor meglátja őt valami helyi lányfuttató. A futtató kiszúrja a szexéhes fiatalembert. Hát beajánlkozik nála, hogy "ötcsillagos lányok, katalógusból lehet választani". Gyerek persze választ. Aztán jön a pofáraesés: a tarifa 250 euró egész éjszakára.

Gyerek alkudni próbál: "s nem lehet csak egy órára?". Futtató közli, olyan opció nincs. Ha egyórás kell, akkor keressen az országúton cigánylányt, de nála ötcsillagos lányok vannak, akik kizárólag egész éjszakát vállalnak,

Sok a pénz nagyon, de gyerek végül fizet. Lány jön este 10-re és 6-ig marad. A gyerek meg gondolkodóba esik: "oké, az első óra még nem probléma, de aztán mi lesz, beszélgetünk majd egymással? mert halálbiztos, hogy én nem tudok 8 órán keresztül szexelni, ez fizikai képtelenség nálam". Gyerek határoz "ez így nem megy, kifizetek 8 órát drága pénzen, s aztán 7 órán keresztül nem fogom tudni kihasználni a megvett időt? de hisz ez pénzkidobás!" Nosza indulás a gyógyszertárba, Viagra termék vásárlása. Aztán pár tabletta bekapása. S sikerült kihasználni a 8 órát!

A története elmesélése végén figyelmeztetett a gyerek: "figyelj, öreg, soha az életben ne vegyél be Viagrát, ha jót akarsz magadnak, nekem 2 teljes napig állt a farkam, s vörös lett a fejem tőle, a végén már azt hittem, ki kell hívnom a mentőt! s persze mondanom sem kell, hogy egy hónapra elment a kedvem minden szextől!".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.20. 20:26:02

@váj mí:

Nem, ez téves adat. A 2012-es adatok szerint a havi átlagbér bruttó 713 leva, ez 366 euró. Nettóban ez 571 leva, ami 293 euró.

Azaz 500 euró az kb. másfél havi nettó bér.

váj mí 2013.02.20. 20:31:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Bocsi, akkor 1,5 hónap.

Különben ócska kurva, aki 250 euróért elmegy egy teljes éjszakára.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.20. 20:32:59

@váj mí:

"van az a réteg Németországban, aki simán meggyújtja egy csík után"

S ez nem helyfüggő, hanem rétegfüggő. Ilyen réteg mindenhol van, a legszegényebb országokban is.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.20. 20:33:12

@váj mí: ezek az 500ast gyujtogatok valakinek ezen az oldalon tenyleg nagymenonek latszanak es irigykedve kovetnek oket ha lenne penzuk a csikokra es az égetesre..?? nem hinnem .. nekem szanalmas idiotak de mindenfele emberekbol all a vilag..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.20. 20:37:13

@váj mí:

Hát nem tudom. BG-ban az országúti lányok 10 euróért is elmennek. De a nagyvárosokban - főleg Szófiában - 100 eurós lányok is vannak, már kifejezetten igényesek.

Csak a legfelsőbb kategóriában vannak nyugati árak, de azokról a nőkről meg se lehet mondani kinézet alapján, hogy mivel foglalkoznak.

Van egy taxis ismerősöm, s időnként ügyfeleket visz jutalékért egyes lányokhoz, tőle tudok sok mindent.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.20. 20:38:02

@váj mí: egyreszt
masreszt fiatalon "mar a gyerek" megnevezes miatt gondolom a kutyanak nem kell viagra
egy jo not lehet dugni egersz ejjel viagra nelkul
harmafreszt a viagratol semmikeppen nem all 2 napig, en egyszer kiprobaltam, szinte csak placebo
negyedreszt eszetretnek elhatarodni mindfenfajta szexista bejegyzestol
baaaaar.......
igazan szivesen olvasnek posztot valakitol; aki qrwanak megy ki
a munka nem szegyen, megha en teljesen el is hatarolodom a kurvaktol, de nyugaton valoszinuleg jobban keresnek mint az M5 mellt

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.20. 20:40:31

@montroyal:

Alapvetően ez az ember jellemétől függ, nem attól, hogy mennyi pénze van. Olyan embert is ismerek, akinek alig van pénze, de igyekszik nagyzolni, meg olyat is, aki nagyon gazdag, mégsem nagyzol.

váj mí 2013.02.20. 20:41:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: @montroyal: Gyerekek, perszehogy emberileg szánalmasak, de kliensnek tökéletesek. Nem kell szeretnem őket, hogy 10 percig smúzoljak velük, ők meg ott hagynak 2 ezrest egy éjszakára egy-egy lány után, amiből nekem egy 100-as alapból borravaló, aztán reggelre, mire a lány visszaérkezik még egy 100-as összejön, az alapon kívül. Szóval, leszarom, hogy nem tudják helyesen leírni Shakespeare nevét. Akkor sem, ha angolok ...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.20. 20:45:01

@hagyma:

Nem mindenki egyforma. Volt egy haverom, akinek 18 éves korában nagyon jó nővel is súlyos gond volt a szex. Mindenki más és életkorfüggő is ez. Ha fizetnének, akkor sem lennék képes ugyanazt ugyanúgy megtenni most, mint ami könnyen ment 25 éve. Ha nálad nem így van, akkor örülj a szerencsédnek... de te vagy a kivétel és nem én, hidd el... :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.20. 20:51:32

@váj mí:

Ez nyilvánvaló. A kábítószerkereskedés és az illegális fegyverkereskedés után a prostítúció van a 3, helyen jövedelmezőségi szempontból.

A gond az, hogy én nem vagyok hajlandó ebben részt venni még érintőlegesen sem. Korábban volt munkaajánlatom, recepciós lettem volna, ügyfelekkel kellett volna beszélni nyelveken. De nem vállaltam a hely miatt.

Egyébként nem vagyok korlátolt. A szofterotikus üzletágban dolgoztam régebben. De az egész más. Bár most már abban sem dolgoznék.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.20. 20:51:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: en semmi kivetel nem vagyok
tizen-huszonevesen az atlag pasinak inkabb az a problemaja, hogy nincs eleg noa foldon
a baratodat sajnalom ha 18 evesen igy jart
ne aggodj, en sem eroszakolom meg a termeszetet es igy 50-es- en mar nem verem vele a diot, sot neha mar faj a fejem is este
de tenyleg ne vigyuk el a blogot szexista vonalra megint
en elhatarolodom, nalam a szex az maganugy
/ettol meg johetne egy bejegyzes, hogy elnek a prostik nyugaton, mert ugyan van egy stricink, de autentikus kurvank nincs/

váj mí 2013.02.20. 20:52:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ahham, én is a taxis ismerősömre fognám, ha ennyire jól ismerném a helyi árakat, mint te ;).
Különben akkor nem csodálom, hogy Bécs tele van ócska bolgár kurvákkal, akik leverik az árakat, ha ott a luxuskurvák is max. 100 eurót kapnak egy órára.

váj mí 2013.02.20. 20:55:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mna, én meg elvállaltam.
Képzeld, ha te is elvállaltad volna, most te is "strici" lennél hagyma szemében. :D Te, bár strici lennék! Sokkal több pénzem lenne.....

montroyal ( CAN qc) 2013.02.20. 20:55:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: @hagyma: az a 2 napos az nem viagra hanem az cialis... neha egy hetre na de ez sem orszagfuggo..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.20. 20:56:38

@váj mí:

Olaszországba megy a legtöbb bolgár kurva egyébként. Nem tudom miért, az valamiért nagyon népszerű célpont.

Sosem használtam prostituált szolgáltatását. Amilyen zavaros ember vagyok, simán bevallanám, hidd el. Én szinte mindent be szoktam vallani. Az az elvem: ha valaki nyomoz utánam, úgyis megtud mindent, így szinte semmit sem szoktam titkolni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.20. 20:59:26

@montroyal:

Igazad lehet. Most hogy visszaemlékszem, nem Viagrát mondott a gyerek! De nem tudok visszaemlékezni a gyógyszer nevére! Meg kell kérdeznem a feleségemet, az egyik szakmája a gyógyszerészet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.20. 21:04:41

@váj mí: ahh, ne vedd mar a szivedre
modern strici, de strici:)
de hivhatlak madamenak is ha akarod

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.20. 21:05:19

@váj mí:

Mindenki saját maga dönt, hogy neki hol van a határ. Nekem az ilyen munka túl van a határon.

S nem csak erkölcsi aggály ez, hanem szimpla ízlés is. Egyszerűen nem tetszik a kurvák nézése, valahogy undorít,

Mint meséltem, korábban egy ismerőssel fenntartottunk egy internetes vállalkozást, ahol nem-meztelen erotikus képeket terjesztettünk bizonyos fetis kategóriákban. Nos, volt, hogy jelentkeztek profi pornós modellek, sosem alkalmaztuk őket, nekik is olyan kellemetlen kurvás nézésük volt.

váj mí 2013.02.20. 21:10:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Viszik magukkal őket a román kolléganők, de bár kikerülnék a német területeket! Viszont nem teszik, sajnos. Bécset legalábbis elárasztották. Én el is menekültem onnan.
Az utolsó, ócska kurva kategória, amit ők csinálnak, a lányok a Soroksárin sokkal igényesebbek.

váj mí 2013.02.20. 21:25:59

@hagyma: Nem veszem, sajnos, nem vagyok strici. Modern sem. A mai modern strici a stúdió-, privátlakás, laufhaus-tulaj. Én csak az alkalmazottja vagyok.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ahham, pöppet álszent vagy. Mit gondolsz? Azok az ártatlan tekintetű lánykák, akik egy szál tangában riszálták nektek magukat az objektív előtt végül hol végezték?

numero22 2013.02.20. 21:29:07

Igazán hasznos kis post, tömör és informatív. Szívesen látnék ilyet még pár európai országról (pl: Skandináv országok, Hollandia stb.). :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.20. 21:34:10

@váj mí:

Hol végezték? Sehol. Csupa amatőr modell volt. Sőt sokan INGYEN vállalták a móka kedvéért. Mindenkinek volt foglalkozása is. S nem csak lánykák voltak, hanem idősebbek is. Nem pornóhonlapot működtettünk!

Óriási a különbség, Míg egy pornós honlap fizet egy fényképsorozatért 500-1000 eurót a modellnek, egy normál szofterotikus az ötödét!

Mint mondtam: sok modell ismerős volt - főleg a haverom fényképezett, én a adminisztrációt csináltam -, aki ingyen vállalta. A legtöbb nő alapvetően exhibicionista, s ha készül róla fénykép, örömmel vállalja. Főleg, hogy nincs benne semmi pornó, sőt meztelenség sem.

Aki prosti akar lenne, az nem úgy kezdi, hogy felöltözött képekre modellkedik kevés pénzért.

váj mí 2013.02.20. 21:41:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Te úgy gondolod, hogy amikor egy lánycsecsemő születik, néha felvillan egy vörös lámpa, hogy ebből tuti kurva lesz?
Ha nem, akkor meg tudhatnád, hogy minden profi valamikor amatőrként kezdte, ilyen soft-erotikus izékkel. Némelyik egészen elfajzott már attól is, hogy csupán szerkesztette. Gondolj csak Hoffmann Rózsikára ... Egy ország, ahol egy szex-lap szerkesztő az oktatási miniszter! Mégis mi is az a kurva nagy erkölcsi alap, amiről engem van képe bárkinek is osztani? :P

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.20. 21:53:32

@váj mí:

Hoffman nem volt szexlap-szerkesztő. Kevered Szalaival.

Egyébként a fotomodellek 99 %-a nem lesz sosem kurva. Abszurd, hogy ezt állítod.

váj mí 2013.02.20. 21:59:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ha nagyon utánanézel, akkor megtalálod Palvin árait is. Igen, a neten. Nem lesz túl olcsó az escort vele, de villogni villoghatsz. És nem ő az egyetlen. Én nemcsak a magyar modellek sajátja az escort, még mielőtt, csak most ő eléggé felkapott .... Mindig van az a pénz.
Bocs, ezeket a klimaxos libákat mindig keverem. Tökmindegy a név ....

b@rlang 2013.02.20. 22:02:50

@tiltott rengeteg: Hat igen, miert lenne szerb vagy bosnyak (v egyeb) bebicsosz/bejarono/bicikliszerelo/miegymas, ha egyszer van egy csomo magyar, az osztraknal ez is sokkal olcsobb, jobban megertem, amit mond, s valami azert ott belul megiscsak osszekot.

b@rlang 2013.02.20. 22:13:07

Nem lenyeges, de a fizetesnek tudtommal jogszabalyi okokbol a ho vege _elott_ meg kell erkeznie a szamlara. Meg is szokott.

Vki irta is, h az osztrak nok keresztulneztek rajta. Hat szerintem az osztrakok tobbsege (kiveve akik hosszabb ideje foleg kulfoldiekkel dolgoznak, v mas miatt nagyon eros multikulturalizmasnak voltak hosszabb idore kiteve) elegge megveti a kulfoldieket, foleg az egykori vasfuggonyon tulrol erkezoket. Ez nekik mind egy kategoria,meg a nyelveket is igy hivjak "Ostsprache" s ebben benne van magyar lengyel ukran orosz roman stb. Nekik egykutya mind. S ezekkel ha lehet, nem is baratkoznak. Van persze sok kivetel, de van olyan is, aki szo szerint vissza sem koszon egy keletrol jottnek.

Szerencsere rengeteg a kulfoldi, epp a napokban jelent meg a cikk, h mar tobb mint 1 millio a nem-osztrak allampolgar ausztriaban (a 8.5 milliobol), ugyhogy azert baratokat itt is lehet szerezni.

átlátó 2013.02.20. 23:08:12

A látens labancoknál is sok a hülye... de valamitől praktikusabbak. Csak ennyit akartam mondani, - most, hogy a Leopoldsbergről nézve a lábam alatt a város.

cristallo 2013.02.20. 23:57:17

@Samu1: Abszolút nem értek veled egyet abban, hogy a hivatali ügyintézés komplikált és hosszadalmas lenne. Szerintem megdöbbentően kevés papírt kérnek mindenhez, nem kekeckednek és hónapokig sem tart, míg a papírok megérkeznek. Mondjuk én nem Bécsben lakom. Helybéliek panaszkodnak, hogy hűha milyen nagy errefelé a bürokrácia, szoktam nekik mondani, hogy nosza próbálj meg Magyarországon valamit bármelyik hivatalban elintézni üköreganyád születési anyakönyvi kivonata és a székletmintád nélkül:)

montroyal ( CAN qc) 2013.02.21. 01:24:11

@b@rlang: en irtam tehat a mostani idokben is jellemzo ez a xenofobia ..persze van kivetel az osztrak fonokom nagyon rendes volt velem mindig mindent megosztott velem .... amit egyutt loptunk ( inkabb orgazdasag). o adta a penzt en beszereztem az arut... mert en ismertem a magyar tolvajokat..

Samu1 2013.02.21. 07:03:04

@cristallo: attol függ mit akarsz elintezni. Itt Becsben hosszadalmas pl. a tartozkodasi enegedelyt elintezni. sokan vannak, nagyon sokan... egy kisebb faluban vagy varosban ez biztos gyorsabban megy. A Wohnbeihilfehez arrol is kernek igazolo dokumentumot, amid nincs. Oda mar egy egesz könyvnyi dok.-mal kell keszülni.
Egy meldezettelt azt gyorsan el lehet intezni, keves dok.-mal.

2013.02.21. 07:05:39

@LittleG.: 'Ezek szerint akkor Londonban is beláthatatlan ideig lehet az ember munkanélküli, még akkor is ha jól tud angolul és szinte bármit elvállalna?'

Nekem nincs errol szemelyes tapasztalatom (utoljara 2004-ben kerestem nem-irodai munkat), de az biztos hogy barmilyen munkara rengeteg jelentkezo van. Lasd pl. ezt a cikket: www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/retailandconsumer/9881606/Desperate-1701-fight-for-eight-Costa-jobs.html. 1700 jelentkezo volt 8 allasra egy kavezoban; ja es ebbol 5 allas reszmunkaidos volt, minimalberert. Sok jelentkezo diplomas brit fiatal, illetve olyan britek akiknek sok eves munkatapasztalata van hasonlo munkakorokben.

Szerinted mennyi eselye van egy bevandorlonak, helyi munkatapasztalat nelkul, hogy par het / honap alatt munkat talaljon? Biztosan nem lehetetlen, de nagy szerencse es / vagy ismerosok kellenek hozza. En annak idejen az EU-csatlakozas utan ismeroson keresztul talaltam az elso 'igazi' munkahelyemet, de akkor mar evek ota Angliaban eltem au pair vizummal, tehat sok embert ismertem, folyekonyan beszeltem angolul, volt lakasom stb. Es az a gazdasagi valsag elott volt. Ma tele van az orszag kelet-europai bevandorlokkal es munkanelkuli britekkel.

cristallo 2013.02.21. 08:05:43

@Samu1: nekem a wohnungbeihilfe-hez 3db papírt kellett benyújtanom, plusz az igénylőlapot, amin nyilatkoztam, hogy mennyi a keresetem illetve, hogy van-e valami a tulajdonomban. És semmit sem kellett bizonyítanom, a nyilatkozat elég volt. Kábé 3 percig tartott az ügyintézés, a hozzájárulást egy hét múlva megkaptam postán. Szóval nekem abszolút jók a tapasztalataim, nagyon gördülékenyen mennek itt a dolgok, pedig nem falun, vagy kisvárosban lakom. De ezek szerint ez helyfüggő lehet.:)

Annagabi · http://annagabika.blogspot.hu/ 2013.02.21. 08:41:37

Csatlakozom,nekem is csak jó tapasztalataim voltak az elmúlt 8 évben.Pl. adóbevallás tényleg átlátható,értelemszerű és érthető,addig a magyar Apehtől kapott levelet sem tudtam értelmezni,pedig nem 8 ált-ost végeztem.
Gyes ugyanez,kint 2-szer kellett bemennem a gyerek születése után 2 helyre,míg itthon egy igazolás beszerzése 2 napomba telt.
Itthon ha jól tudom,2-3 hónapon belül kell minden hivatalos ügyet elintézned a szülés után,különben nem kapsz pénzt,kint 6 hónap van rá.
És mindig segítőkészek,kedvesek,ha valamit nem értenél,elmondják másképpen.

zopilote 2013.02.21. 09:40:09

@VHB:
Magyarul ma'r elfelejtette azt a szot, angolul me'g nem tanulta meg:)
Mit varsz egy amerikaitol, annyira nem alacsonyodik le.

DieNanny CH 2013.02.21. 16:35:52

@Vitéz László:
Egész pontosan milyen távoli családtagokra gondolsz? Még a másod-unokatestvérekre is? Mert nekem azokkal együtt kb 100 rokonom van. Vigyázz, lehet, neked is van olyan másod-unokatestvéred, aki kint van, és egyszer arra érsz haza, hogy nincs lakásod, mert lefoglalták... :-)

Állam-vizsga 2013.02.21. 17:23:43

Aki Ausztriában keres vagy már talált állást annak a Pannonfinanz nevű kiscég sokat segíthet. Ők arra szakosodtak hogy a magyar munkavállalókat segítsék, érdekképviseljék. Szakértők a témában.

DieNanny CH 2013.02.21. 17:37:49

@b@rlang:

Ez érdekes, néhány éve, mikor még Ausztriában dolgoztam, az egyik újságban olvastam egy felmérést, amiből az derült ki, hogy a legkedveltebb akcentus az osztrákoknak a magyar!!! Sokkal jobban kedvelik őket emberileg is, mint akár a cseheket, szlovákokat. És ők is úgy hívnak minket: "Sógorék".

b@rlang 2013.02.21. 17:56:52

@DieNanny: Hat igen, a Monarchiara meg Ferenc Joskara az osztrakok is legalabb akkora nosztalgiaval emlekeznek, mint mi magyarok. De azert ebben a kapcsolatban nekik mi magyarok inkabb "unokaocsik" voltunk, legalabbis ok szeretnek ilyen arnyalatban emlekezni.

A csehek, szlovakok meg persze alattvalok voltak, tehat ebben a viszonyban igaza van a cikknek, amit olvastal.

Ugyanakkor eddig minden munkahelyemen itt (Becsben) leginkabb a nem osztrakok baratkozosak, az osztrakokinkabbegymassal cimbiznek. Olyan is volt, aki folyoson cimbizgetett velem, amig azt hitte angol vagyok (ket angollal ultem egy szobaban), de amint megtudta, hogy magyar vagyok es nemetul is tudok, nem szolt tobbet, s igyekezett keresztulnezni rajtam. Olyan is van, aki a ceges folyoson se koszon vissza. Vannak itt nemetek, hollandok, angolok, amerikaiak, es persze csomo kozep/delkelet/kelet-europai, ezekkel ilyet sosem tapasztaltam. (persze az osztrakok kozt is van sok normalis, de aranyaiban rengeteg ilyen xenofob is)

Matula néne 2013.07.10. 15:30:10

@tiltott rengeteg: megkérdezhetem, merre laktok? Nagyon szeretnénk kimenni Ausztriába, de óvodás a kisfiam, és én is csak egész napos óvoda mellett léphetek akármit is. Köszi a választ előre is.

tiltott rengeteg 2013.07.11. 00:18:56

@kukorIca: Bécsben lakunk, 19. kerület. Ha dolgozik anyuka, akkor felveszik a gyereket egész napos ovodába (8-18). Merre keresgéltek?

Matula néne 2013.07.11. 19:44:55

Szia, köszi a gyors választ. Szombathelytől lakunk 20 km-re, és elsősorban ingázni szeretnénk... de ahogy most olvastam végig a kommenteket, látom, nem nagyon van esélyünk Burgenlandban egész napos ovira. Régóta kint éltek? Véglegesen kiköltöztetek, vagy esetleg 7végente hazajártok? Hali: Ica

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása