oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. február 11. 06:56,  Mit hoz majd a félmillió? 465 komment

2013. február 11. 06:56 Határátkelő

Mit hoz majd a félmillió?

„Talán mi vagyunk azok, a félmillió, akik miatt egyszer nálunk is normálisan lehet majd élni, dolgozni" – írja a mai posztban Öreghaver, akinek írásában sok olyan pont van, amivel egyet lehet érteni, és persze nyilván sok olyan is, amivel majd vitatkoztok. Egy biztos: ötven fölött volt, amikor elindult, egyikeként annak a félmilliónak, akiről már volt szó korábban a blogon és akikről a nemzetgazdasági miniszter beszélt.

emberek séma.jpg

„Hosszabb ideje vissza-visszatérek erre az oldalra. Leginkább olvasni, a posztokat, de a hozzászólásokba is belelapozok. Azért csak lapozás, mert a töménytelen hozzászólást lehetetlen végig olvasni. Úgy a posztok meg az általuk kiváltott reakciók is nagyon érdekesek, habár ez a blog sem mentes a blogvilág környezetszennyezőitől, a nehogymá' az mondja meg mi van ott, aki ott van, aki benne él.

Tulajdonképpen valami olyanról szeretnék szólni, amivel eddig nem találkoztam, pedig megérne egy bejegyzést. Arról tudniillik, hogy egész magas helyen mondtak egy számot.

Félmillió.

Vehetjük ezt soknak, de akár kevésnek is. Attól függ, mit takar a félmillió. Ha embert, akkor az a mi viszonyaink között nagyon sok, ha meg munkavállalóról van szó, akkor az meg még több, ha meg versenyszférában dolgozó munkavállalókról van szó, akkor az egy nagyon nagyon nagy szám.

Ha ehhez hozzávesszük a családtagokat, ismerősöket, barátokat, akkor olyan számot kapunk, ami már elgondolkoztathat. Sok minden eszébe jut ilyenkor az embernek. Leginkább az, hogy ez már egy akkora szám, amivel lehetne és kellene is valamit kezdeni.

Az ötödik ikszen túl

Aki bepakolta bőröndjébe a hamuba sült pogácsát, és kezébe vette a vándorbotot, és túl van jó pár álmatlan éjszakán, túl van jó pár megaláztatáson, túl van az akár szakítással végződött, ezt azért beszéljük meg aktuson, az mondhatja, no, ezen is túl vagyok.

Félmillióan vagyunk túl ezen.

Jómagam az ötödik ikszen voltam túl, amikor becsomagoltam a hamuba sült pogácsát. Hogy a család hogy viselte? Nem igazán hatott meg a dolog. Azóta sokszor eszembe jut és hol szégyenkezem miatta, hol meg nyugtatgatom magam azzal, ennek így kellett történnie.

Se nem nagyváros, se nem kisváros, olyan átlagos várost hagytam magam mögött. Akkora várost, hogy ha ott kilépsz, nem vesznek fel másik helyre. Nem, nem azért mert odaszólnak, az régen volt, most nem kell odaszólni, most egy bizonyos életkor után le vagy írva. Nem kellesz!

Sokak számára talán nem lesz ismeretlen helyzet. Dolgozol, elérsz egy eredményt, és amikor azt kéred, látszódjon ez az eredmény a bérlapodon is, akkor azt a választ kapod, hát nem olyan egyszerűen megy ez.

Felírtam a lap tetejére: Felmondás

Pedig a dolog egyszerű. Mielőtt nekifogsz a munkának, azt mondják, ha lesz eredmény, lesz pénz. Miután meg van az eredmény, nem kell már sem ígérgetéssel hitegetni, sem a korábbi ígéreteket betartani. No, miután jómagam is túl voltam azokon a bizonyos éjszakákon és azokon a beszélgetéseken, fogtam egy A4-es lapot és a tetejére azt írtam: Felmondás, alul pedig ahogy kell aláírás, dátum.

A titkárnő nagy kacarászás közben átvette. Jó viszonyunkból adódóan megengedte magának a megjegyzést, amit nem is vettem zokon tőle, hová mennél ilyen vén hülye fejjel? Világgá, volt a válaszom. Ahogy ilyenkor lenni szokott, megkaptam mennyi a felmondási idő.

Mit ne mondjak, egy csapásra érdekessé vált az életem. Nem a munka miatt, hanem az ugratások miatt. A „hová mennél, vén hülye?" az enyhébbek közé tartozott. Persze senki nem vette komolyan, mert eddig bárki adta be felmondását, szinte mindig visszacsinálták a dolgot valami aprósággal. Ez olyan játék volt. Addig.

Lelépett a fiatalok fele

Egy napon beültem az autóba és irány a nagyvilág. Eltel pár hónap és jött az első email, melyben volt irodatársam közölte velem, tudod, felmondott x, majd röviddel utána, felmondott y. Jó fél év alatt lelépett a fiatalok fele. Egyikük meg is írta, ha te túl az ötvenen mertél váltani, akkor én mitől féltem eddig. Ez hízelgő volt számomra. Nem annyira a volt cégemnek, mert én lettem a veres posztó. Persze, menjetek csak a vén hülye után, majd visszajöttök sírva. Egyikük sem ment vissza.

De térjünk vissza a blogra meg a félmillióra. A szokásos keresgélés után egyszer csak telefon. A kezdeti pár mondat után jött a kérdés. Mikor tudna kezdeni? Bármikor. Jó, akkor hétfőn várjuk. Jó, de biztos velem akart beszélni, és olvasta az önéletrajzomat? Igen, persze. Akkor tudja, hogy nem vagyok fiatal ember. Igen tudom, azt is tudom, hogy akkor nagy gyakorlata lehet. Hétfőn várom.

Család, bicikli, munka

Hú, ez most komoly! Szóval, hétfőn ott voltam, habár a hétfő nem egy jó nap, legalábbis nálunk inkább a szidás napja volt. Elkávézgattunk és beszélgettünk egy jó órát. A négy év alatt megtanultam, ha bárki, bármekkora főnök a keresztneveden szólít, azzal azt kéri, hogy a beszélgetés és a többi dolog is tegező formában történjen a jövőben.

A munkaközi szünetekben elvárás az új jövevénytől, hogy nem „bújhat" el üresen álló asztalnál. Kezdetben mindig szól valaki, hogy nálunk van egy üres szék. Így szépen „körülüli" az ember a kollégákat. A kiadott feladatok világosak, egyértelműek. A kollégák nem szólna bele, hogy csinálod, még azt is hagyják, hogy kisebb dolgokat elronts, de ha megkéred őket, segítenek.

Ha nagyon kellene otthoni dolog miatt pár nap szabadság, csak szólni kell. Főnök, nem lenne megoldható? Egy ország, melyben az értékrend olyan sorrendben van, hogy család, bicikli, munka, ott van megoldás az ilyen helyzetekre.

Hogy még pontosabb legyek, miután ez az ország is felszabadította a munkaerőpiacát az uniós országok munkavállalói előtt a rá következő héten az elsők között voltam, akiknek csak személyit vagy útlevelet kellett bemutatni és minden rendben volt.

Kezdetben vannak furcsaságok: nincs napi kézfogás, sütiket látsz a pihenőhelyen és nem tudod mire vélni, nem kell kapkodni, nem kapsz ingerülten olyan választ, hogy oldd meg, ahogy tudod.

Nem tartanak vén hülyének

Persze ezt csak úgy lehet megérteni, ha egy idegen nyelvet beszélsz olyan szinten, hogy nem kell mindent leírjanak, és többször elmagyarázzanak. Szóval, ott nem tartanak vén hülyének. Egyszer egy társaságban valaki azt mondta, biztosan tudsz valamit nagyon jól, ha olyan messziről el mertél jönni. És azt, amit nagyon jól tudtam, tartott négy évig.

A korral együtt jár, hogy ugyanaz a kilométer egy bizonyos kor után már hosszabb. A majd kétezer kilométert meg kellett felezni. Szomszéd ország, de teljesen más mentalitás. Míg ott a nagyfőnökkel a keresztnéven szólítással tegező módra válthattunk, addig itt a hosszú évek óta akár egy helyen dolgozó kollégák Frau x vagy Herr y-ként szólítják egymást és téged is az új jövevényt.

Azon kissé megütközöl, amikor egy idősebb kolléganőt vagy kollégát napokig nem látod és ha megkérded talán beteg-e, azt a választ kapod, nem beteg. Nyugdíjba ment. Így egyszerűen, nincs buli, nincs dobjunk össze neki egy nyakláncra vagy egy csokor virágra. Nem. Vége. Ennyi volt. Akkor azért elgondolkodsz egy kicsit.

Ha kicsesznek veled, akkor az nem azért van, mert keleti vagy, hanem mert a mobbing itt olyan új népbetegségféle, és piszkosul tud fájni.

Nekem most el kell mennem

Tudom, most jönnek majd, ahogy mindig a nagy igazságokat kimondók, az nem is így, meg nem úgy van és volt, hanem ahogy ők a fotelból meg az üveg sör mellől elképzelik. Ha igaz a szám, a félmillió, akkor ezek szerint a fotel-mindentudók szerint félmillió hülye csak azért hagyott ott családot, barátot, barátnőt, mert kívánta a pizzafutárkodást.

Ha most azt mondom agysejt-elhaltak, akkor az nem sértés, ténymegállapítás. Elhagyod a hazádat, vissza kellene fizetned a taníttatásod költségét, meg hasonlók szinte minden egyes posztban megjelennek. Az azonban még egyetlen egyszer sem jelent meg, hogy milyen nem vagyoni kártérítés illetné meg azokat, akik végső elkeseredésükben amellett döntöttek, hogy nem érdekel, mit mond a család, nem érdekel bejön-e, de nekem most el kell mennem, vagy azért, mert nincs már annyi pénzem, hogy kifizessem a csekkeket, vagy azért, mert már nem bírom elviselni, azt a sok megaláztatást, amivel szinte mindenhol szembe kell nézzek.

Ami nekünk lesz köszönhető

Végezetül annyit, talán mi vagyunk azok, a félmillió, akik miatt egyszer nálunk is normálisan lehet majd élni, dolgozni, mert egyszer elfogy az az ember, akit a lelendő munkahelyén úgy fogadnak, hogy ismered ezt meg azt vagy amazt, hanem úgy, hogy mit tudsz. Akkor az nekünk lesz köszönhető, a félmilliónak, mert nekünk nem kell senkit ismernünk, anélkül is megálljuk a helyünket. Bárhol. Még otthon is.

Igen, nekünk, a félmilliónak nem kell ismernünk senkit. Nekünk elég, ha tőlünk csak azt kérdezik, meg tudod ezt csinálni. Ja, és még valami. Aki belevág, mérje fel a helyzetét, csak annyit szabad kockáztatni, hogy anyagilag „ne fájjon", mert nem biztos, hogy az első út alkalmával az a bizonyos láthatatlan kéz, a szerencse velünk tart. Van úgy, hogy többször kell nekiindulni.

Sok szerencsét mindenkinek, azoknak is, akik már elmentek és azoknak is, akik már csomagolnak."

(A kép forrása.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr395073561

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Regenye József 2013.02.11. 07:29:43

Nem sikerül mert nem megyünk haza. Ez itt a legnagyobb gond. 25 évesek vagyunk. Fél éve hazamentünk... 1 hónap után jöhettünk vissza Londonba mivel sem én sem a párom nem kaptunk munkát. Arra viszont jó volt, hogy most már nem gondolkodunk azon, hogy valaha is visszaköltözzünk-e. Nyáron, vagy karácsonykor 1 hét bőven elég az otthoni hangulatból, árakból, "segítőkész" rendőrökből és határőrökből. :S Szerintem ezzel sokan ugyanígy vannak. Ezért vagyunk napról-napra többen és többen itt. Részemről erről ennyit.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.11. 07:45:22

"nem érdekel, mit mond a család, nem érdekel bejön-e, de nekem most el kell mennem, vagy azért, mert nincs már annyi pénzem, hogy kifizessem a csekkeket, vagy azért, mert már nem bírom elviselni, azt a sok megaláztatást, amivel szinte mindenhol szembe kell nézzek."

na ez egy jó poszt. azt hiszem, maradéktalanul tetszik.

NIKI LAURA 2013.02.11. 08:03:32

Az okos soha nem mond fel,mert akkor nem járt neki semmi!

Az okos úgy alakítja a dolgokat,hogy neki mondjanak fel,járjon utána az összes benefit.
Sírnak a melósok,hogy 50 felett mit csináljon.
Mindenki elott áll a lehetőség,vállalkozzzon.
az a baj,hogy a sok bírca olyan,mint a dél afrikai négerek.
Egész életében megmondták neki,mit csináljon.
Reggel cigi-kábel-kv,anyukáknak puszi,gyárba be,gyárba ki.
Így telt el egy élet,aztán megszűnt a gyár,és képtelen bármit önállóan csinálni,mert egész életében mindig megmondták,hogy mit-hogy kell csinálni!

NIKI LAURA 2013.02.11. 08:12:27

Ja,a lényeg.
Ismerős 50 felett,munka nélkül.
Pár hét otthon után összeveszett mindenkivel.
Tiszta ideg,mert kora miatt nem kap munkát.
Fel év múlva mar válni akarnak,meg a gyerekek is elköltöztek.
Maradt a kocsma,játék gép..aztán az is megszűnt,mármint a félkarú rabló.
Aztán kikerül -mily meglepő-Angliába,ahol tesconal pakol hajnalban rekeszeket.
Találna jó munkát,de heggeszteni kellene..azt nem tud.
Haza jön,és beiratkozik egy gyorstalpalos heggeszto tanfolyamra,jól is megy.
Vissza Angliába,és heggeszto kent annyit keres,mint itthon hivatalosan Orbán Viki.
Tanulság?
Nem sírni,képezni magát,és próbálkozni!!

cserik1 2013.02.11. 08:15:50

Én is ötven felett kezdtem újra külföldön. Vállalkozóként. Csók a Kedves Vezetőnek a Kárpátkoszorú Újabb Géniuszának.

Escobar888 2013.02.11. 08:23:25

Aki beszéli a nyelvet, annak nincs félni valója külföldön sem. Egyébként nehezebb, de akkor is egyszerűbb a boldogulás. Egy vicc ami ebben az országban megy! Amíg itthon a töredékét se éri a munkánk mint pár km.-el odébb. Bármilyen területről legyen is szó. Addig inkább az a csoda, hogy még csak 500 ezer emberről beszélünk. Voltam kint én is. Vissza jöttem a magánélet miatt. Már alig várom, hog újra lelépek. Mert hiába dolgozom becsületesen. A fizetésemből nem lehet megélni...

felcsutisuttyo 2013.02.11. 08:28:07

LÁTSZATDEMOKRÁCIÁBA senki ne jöjjön haza, megbánja..pláne a Fidesz VÁLASZTÁSI CSALÁSRA KÉSZÜL !!!!!!

vampirinha 2013.02.11. 08:29:01

"Ha igaz a szám, a félmillió, akkor ezek szerint a fotel-mindentudók szerint félmillió hülye csak azért hagyott ott családot, barátot, barátnőt, mert kívánta a pizzafutárkodást." Köszönöm, én már csak egy kávét kérek.
Belevágtam én is, belehaltam egy kicsit, nehéz még mindig, de nem adom fel. Miért tenném? Jövő ilyenkorra jobb lesz, mint most. S csak annyit teszek érte, hogy dolgozom és nem keveredek összetűzésbe a törvénnyel. Mo.-n ezt nem tudtam elmondani, hogy "majd jobb lesz, majd egyszer".
A kivándorolt félmillióból 1-2 százezer üres pozíciókat, betöltetlen állásokat hagyott maga után, a "kalandvágyból otthon maradók" ezt saját előnyükre is fordíthatják. Csak úgy... megjegyeztem. :)

Zka77 2013.02.11. 08:30:21

@NIKI LAURA: hát azért nem egyszerű normálisan kirúgatni magad, mert ha nem szabotálod a munkát, nem tesznek ki. Ha meg igen, akkor rendkívülivel, arra meg semmi nem jár.
A többiben igazad van :)

zopilote 2013.02.11. 08:33:31

@Regenye József:
- "segítőkész" rendőrökből és határőrökből - az AVH -t kihagytad:)
Határőrség: a testület 2008. jan. 1 - en beolvadt a Magyar Köztársaság Rendőrségébe,
szervezeti önállósága megszűnt, ingatlanvagyona, járművei, egyéb eszközei – mintegy 40
milliárd forint értékben – a Rendőrség részére átadásra kerültek.

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2013.02.11. 08:37:40

Nagymamám 70 évesen lécelt le még a rendszerváltás előtt. Kifogta a legjobb állást, azóta német nyugdíjas. És szerencsére még él!

Kiváló Brigád 2013.02.11. 08:39:05

@zopilote: már akkor is nagy erőszakszervezeteket épített a fideSS, de szerencsére a szocialista/liberális kormány megállította őket!

Kiváló Brigád 2013.02.11. 08:42:59

@NIKI LAURA: "Haza jön,és beiratkozik egy gyorstalpalos heggeszto tanfolyamra,jól is megy."
Aha. Aztán a nagy ángliában nincsenek szuper heggesztő tanfolyamok? Hát ott minden sokkal jobb! Biztos korszerűbb heggesztési technikákat tanulna az öreg...

csuti_putyin 2013.02.11. 08:48:45

Csak egyet szeretnék: akik elmentek, azok szavazzanak!

hot-spot (törölt) 2013.02.11. 08:53:59

@Escobar888: Nem 500 ezer emberről beszélünk,hanem sokkal többről.
Ennek is a felét lehazudják.
4 millió munkavállaló volt a fideszcsürhe előtt.
Most 2,6 millió van.
A különbség nem 500 ezer.

hot-spot (törölt) 2013.02.11. 08:55:03

@Kiváló Brigád: A heggesztő tanfolyamon már én is gondolkodtam.D
Pedig nő vagyok.

nigara 2013.02.11. 09:00:51

@sokasebi: kire? hmmm... ez vicc?
van/lesz egypár lehetőség, még ha nem is kíséred figyelemmel, hogy ki kicsoda... És igenis kutya kötelessége ennyit tenni mindenkinek, még ha nem itthon él is.
Elvégre valamiért elmentek, ugye mindig jön a szöveg, hogy a rendszer meg a helyzet meg a minden - na hát, akkor tegyél érte, hogy ne maradjon fenn abból semmi.

Alice in Wonderland 888 2013.02.11. 09:02:05

Gratulálok!
Tökéletes példája annak, hogy 50 évesen/felett még senki sem öreg, inkább tapasztalt!Végre!
Sok sikert!

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2013.02.11. 09:06:42

Gratulálok a poszt szerzőjének, remek írás!

Hiányolok egy számítást ami kimutatná azt, hogy mennyi bevételt szerezne az államkincstár ennek az 500.000 embernek a járulék és adó befizetéséből!

Ugyan hogy befolyásolná a befolyt összeg a katasztrofális egészségügyi helyzetet.

Ugyan befolyásolná a nyugdíjasaink életét is a több nyugdíjjárulék befizetése? Kapnának emelést a néha 30-40 év munkaviszonyban töltött év után?
Jelenleg rengeteg nyugdíjasnak el kell dönteni, hogy eszik, vagy melegedik!
A vezetőknek el kellene gondolkozni rajta, hogy valamikor Ők fizették az iskolai költségeinket, Ők fizették a orvosi ellátásunkat szükség esetén.

Ez pedig szégyen minden politikai pártnak!

Jelenleg nincs olyan politikai erő hazánkban, amiért érdemes lenne elsétálnom a szavazókörömbe.

Ugyan melyikben lehetne bízni ennyi hazugság és félrevezetés után?

zopilote 2013.02.11. 09:10:22

@Escobar888:
" Mert hiába dolgozom becsületesen. A fizetésemből nem lehet megélni..."
A kapitalizmus mar csak ilyen:) 23 ev alatt sem tanultad meg, hogy a profit a lenyeg?
Az nyugati kapitalizmus csak a vendegmunkasnak - direkt nem irtam kivandorlot -
" emberarcu ". Kerdezd meg az oslakost, a tobbseg megmondja, hogy 20 eve jobban
elt. A valsag es a sok vendegmunkas miatt most meg rosszabb a helyzete. Mit gon -
dolsz, miert enged be Ny - Europa? A ket szep szemedert? Vagy sajnalatbol, joindu -
latbol? Egy fraszt! Mert hasznot hozol neki. Triplan!

nigara 2013.02.11. 09:12:26

@Lakásfelújító Feri: "Jelenleg nincs olyan politikai erő hazánkban, amiért érdemes lenne elsétálnom a szavazókörömbe. "
esetleg szánj rá néhány percet az életedből, hogy utánanézz, hogy mik a lehetőségek.
Az a kis séta meg nem fog megártani.

Az ilyen mentalitásúak miatt van most ez a rendszer. Fogadok, hogy akkor is ugyanezt mondtad. Köszi.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 09:12:39

@NIKI LAURA:

Kevered a bircákat a birkákkal, a 2 nem ugyanaz. A bircák kivételesen intelligens emberek, akik együtt rezegnek a mindenséggel.

hot-spot (törölt) 2013.02.11. 09:13:19

@zopilote: Előnyt lehetne kovácsolni ebből a hatalmas bérkülönbségből,ha a kivándoroltak nem akarnának kint maradni mindörökre.
És ha gondolnának arra,hogy az a pénz itt sokkal többet érne mint ott.
Na már most,elkölteni itt lenne ésszerű és nem ott.

zopilote 2013.02.11. 09:13:28

@hot-spot:
Legutobbi munkahelyemen dolgaztak hegesztok is, koztuk nehany no. Kb 40 $ - os orabe-
ruk volt. De az a " hegesztotanfolyam " 3 ev kemeny iskola volt:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 09:13:31

@felcsutisuttyo:

Minek választási csalás, mikor a többség Fidesz-párti?

s.s.zsuzsa 2013.02.11. 09:13:35

@hot-spot:
Nem régen néztünk mi is ilyen tanfolyamot a férjemnek, de nem elég gyors talpaló. Mármint, kinek milyen gyorsan kellene a papír. 8 hónap, vagy intenzíven 5 hónap. kb. 240.000.-Ft + 60.000.-Ft vizsgadíj. Vagy szerveznek normális gyakorlatot hozzá, vagy csak az alapokat okatatják /gyakorlatból/.
Aki munka mellett csinálná, annak nem jó az intenzív, mert örül, ha hétvégén el tud járni oktatásra.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.02.11. 09:14:11

@vampirinha: Nagyon igazad van. Ha nekem is felteszik a kerdest mit tettem a hazamert mint kulfoldre koltozo magyar, a valaszom hogy atadtam a poziciomat egy honfitarsamnak :).
Azt azomban nem art merlegelni, hogy aki elmegy nem veletlen megy el, tehat ha ugyanarra a poziciora hasonlo kepessegut vesznek fel lehet hogy o is jobban tenne ha egybol kulfodre kacsingatna :)

VéKá 2013.02.11. 09:16:50

@nigara:
Ha nem élek itt, nincs is jogom beleszólni abba,hogy itthon mit akarnak.
Szerintem. Hiszen haza sem akarok jönni....

Pdudas 2013.02.11. 09:19:04

Biztosan sokan fognak majd a kulfoldon elok kozul is szavazni - nem csodalkoznek ha valamilyen modon meg lenne nehezitve a szamunkra a szavazas. Ugy gondolom nem a tipikus fidesz fanok mentek kulfoldre...

saks 2013.02.11. 09:20:53

Ez egy kissé szétszórt post -> leírom ami épp eszembe jut, kicsit összefüggéstelenül, kicsit zavarosan. Értem én, hogy ezek az érzései, gondolatai, de nem ártana egy kicsit szerkeszteni ezeket, plusz némi információtartalommal rendelkező részlet sem ártana, mert ez így alig semmi.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.02.11. 09:20:53

@VéKá: Igy van. Szavazzon az akinek erdeke fuzodik hozza. en mar nem szavazgatok... dontok, megpedik hogy kulfoldon nekem jobb :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 09:21:27

@Escobar888:

"A fizetésemből nem lehet megélni..."

A fizetéséből az átlagember SEHOL sem tud megélni, leszámítva a világ felső 20 %-át: a leggazdagabb országokat.

hot-spot (törölt) 2013.02.11. 09:21:58

@s.s.zsuzsa: Faterom most adta el az egész heggesztő felszerelését.
Most vehetek neki másikat,hogy megtanítson.DD

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 09:25:00

@Pdudas:

A külföldön élők jellemzően politikailag passzívak, 90-95 %-uk nem szavaz.

Most, 2014-ben sem lesz ez másképp. Talán csak az erdélyi és felvidéki választók közében lesz ennél nagyobb aktivitás, mert a többség most lett állampolgár, így sokan elmennek szavazni, mert még sosem voltak. De csodálkoznék, ha náluk is 20-25 %-nál több szavazna.

Kiváló Brigád 2013.02.11. 09:25:05

@hot-spot: Ismerek egy lányt aki megtanult heggeszteni, mert a végzettségével nem vették fel sehova. Dolgozott is heggesztőként, aztán rájöttek, hogy több az esze mint a többi melósnak és csoportvezető lett. Most Kb. 600K körül keres. Magyarországon.

goAUS 2013.02.11. 09:25:59

Nagyon jó írás, grat!:)

NIKI LAURA 2013.02.11. 09:26:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: bocs,nem akartalak megbántani,gondoltam is hogy utalok rad,de végül kimaradt.

nigara 2013.02.11. 09:26:55

@VéKá: @Andras125: tök jó, hogy nektek jobb külföldön, de még egyszer: azért mentetek el, mert ilyen a helyzet. Ezért kellene tenni, nem nagy dolog szerintem.
Ja, és hogy nem szólsz bele, mert nem itt vagy? Akkor a sok romániai magyar miért szólhat bele??? Ja, mert azok a fidsztől kapnak zsét, hogy elmenjenek szavazni?
Gondolkodjatok már, tényleg.

napalm 2013.02.11. 09:27:03

jól tetted hogy kimentél.
szeretném ha még 500.000 ember menne ki....

goAUS 2013.02.11. 09:28:45

A női hegesztőkhöz csak annyit tennék hozzá, hogy megnézem hogyan csiszol le pl. egy 10-es lemezt, a hegesztés nem annyiból áll, hogy húzok egy szép varratot, előkészítés, stb. Kemény fizikai meló, vaspor, mérgező gázok, stb. Persze nem lehetetlen, csak azért írom van ennek egy másik oldala is.:) Megnézem azt a családapát, aki ezt ajánlja vagy tanítja a lányának.:)

Pdudas 2013.02.11. 09:29:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: mindegy mennyi megy el szavazni - a lenyeg, hogy elmennek. Mert vagy maguknak vagy az otthon maradottaknak valamit jelezni akarnak a valasztasukkal. Mindegy melyik partra adjak le a voksukat, par-tiz/szazezer szavazat is donthet...

Ebben a jatekban tenyleg a reszvetel a fontos.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.11. 09:34:05

@hot-spot: bizonyos dolgok olcsobbak otthon, de van, amiben sajnos Magyarorszaga dragabb.

@goAUS: azert vannak megtermettebb csajok is, nem mindenki 50 kilo. En nokent pl. ajanlanam a lanyomnak, ha ezt szeretne.:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.11. 09:35:44

@hot-spot: lehet en tudom rosszul, de a hegesztes egy g.

Peetee 2013.02.11. 09:38:27

Sok helyen összefüggéstelen, érthetetlen és értelmezhetetlen az írás, ettől függetlenül tiszteletre méltó a tenni akarása az illetőnek. Hajrá, hurrá.

tanato 2013.02.11. 09:41:43

@tanato: Nyilvánvaló marhaság a cikk fő állítása hogy adó és járulékbevételektől esik el az ország,mert úgysem kapott volna itthon munkát döntő többségében a félmillió ember.Max. közmunkát ami ugye nem hozza a pénzt hanem viszi mivel nem értéktermelő az avar az utca egyik szélére söprése,azután meg vissza a másik szélére.

s.s.zsuzsa 2013.02.11. 09:42:41

@hot-spot:
Hajrá :-D
Bár több fajta eljárás van, némelyikhez komoly felszerelés, gáz, stb. szükséges. /ív, láng, co2 meg mit tudom én még milyen/
Ívhez a fateromnak is volt otthon cucca, de azt szerintem már az öcsém lenyúlta. :-D

szólószőlő 2013.02.11. 09:42:45

Minden elismerésem és tiszteletem "Öreghavernak"; további sok szerencsét, jó egészséget kívánok.
Igen, nagy bátorság elindulni a család ellenkezése ellenére. Engem eddig még mindig visszahúztak...sajnos.

Kiváló Brigád 2013.02.11. 09:42:51

@tildy:): jól tudod. Én is rendszeresen kettővel írom, pedig egy.

goAus 2013.02.11. 09:44:03

@tanato: Nekem minden ismerősöm úgy ment ki, hogy volt munkája... Nekem is, most mondtam fel február 1-el, párom még dolgozik egy hónapig. Öcsém szintén, ő ősszel mond fel és jön ki. Sorolhatnám tovább. Elég érdekes gondolkodásod van ha szted munkanélküliek mennek ki...

gaborkiss 2013.02.11. 09:44:06

@saks: szerintem pont nem szétszórt a poszt, csak másról is szól mint az eddigiek nagyrésze. kimondottan jól van megírva! amire te vagy kíváncsi azt megtudod az előző 2000 német/osztrák munkavállaló beszámolójából. csinálj egy olyan blogot ahol egy formanyomtatványt szerkesztessz a kint dolgozó Magyaroknak és akkor tuti csak azt kapod ami téged érdekel.. ;)

s.s.zsuzsa 2013.02.11. 09:44:42

@goAUS:
Igazad van, mert még csiszolni, leszedni a felesleget sem árt egy ilyen munka után. ezekhez sajnos még egy-két eszközt használni kell. pl. csiszológépek, kalapács, stb. :-)

Kiváló Brigád 2013.02.11. 09:48:40

@s.s.zsuzsa: Az alul semmi c. film óta tudjuk, hogy a falshdance-es csaj sem tud hegeszteni! :)

Taxomükke (UK) 2013.02.11. 09:49:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hat nem tudom.. nagyon sokan mebantak mar, hogy a fideszre szavaztak, de hogy tud-e mas nyerni... szerintem akik eljottunk az orszagbol, tobbnyire nem fogunk visszamenni szavazni, pedig az csupa ellenszavazat lehetne.

gabcigirl 2013.02.11. 09:50:58

Posztoló tök jó fej. Sikerüljön neked minden, szívből kívánom!

Ardó 2013.02.11. 09:51:13

irodalmi bolcselkedes helyett jo lett volna egy sztorit olvasni....

Pdudas 2013.02.11. 09:54:26

@Taxomükke:
Azert nem mindenrol a fidesz tehet. En sem kedvelem oket, de jelen gazdasagi helyzetben masik kormanynak sem lett volna tul sok mozgastere. Az mas kerdes, hogy ok hibat-hibara halmoztak.

zopilote 2013.02.11. 09:55:49

@goAUS:
Ne tudd meg, milyen szigoru munkavedelmi eloirasok vonatkoznak a hegesztesre:
fust - es porelszivo, gaz - illetve oxigenalarc, ha huzamosabb ideig hegeszt, emelesre
csorlok, emelok, stb. csiszolasra flex es hasonlok.

tcom 2013.02.11. 09:56:02

Nem is értem ezt. 2010-ben elkezdődött a jövő. Kormányunk és pártunk mindent megtesz. A gazdaság szárnyal, a munkanélküliség nagy ütemben csökken, rezsicsökkentés, nyugdíjasvédelmi megbízott stb.

A viccet félretéve az egész magyar politikus galeri mély szégyene ez. Ha a tendencia folytatódik 20 év múlva elmegy még 1 millió és akkor vakarhatja a Kedves Vezető a fejét, az örökös elsőtitkár, hogyan lehessen hülyíteni a nyugdíjasokat.

Etilcsoport 2013.02.11. 09:56:31

@vampirinha:
Sajnos nem automatikus, hogy hirtelen ugyanennyi allas felszabadul otthon a kivandorlok miatt. A legtobb esetben inkabb rajonnek, hogy ugyanazt a feladatot negy helyett ketto majd vegul egy ember is el tudja latni (ejszakazva, kizsigerelve). A szinvonal persze hatalmasat esik, de masra ugyse lesz igeny, mivel a piac is doglodik. Legalabbis a mi cegunknel ez tortent 4 ev alatt.
Ordogi kor ez.

A poszthoz: en bizony haza szeretnek menni. Azzal a cellal mentem ki, hogy x ev mulva hazajovok. Ahhoz, hogy otthon barmi megvaltozzon, kell egy kritikus tomeg a kulfoldet megjart magyarokbol, akik nyugati szemleletet szedtek magukra es nem lehet oket es kornyezetuket demagog f.szsagokkal megvezetni. Mint ahogy most lassan politikai tenyozove valnak a "kitantorgottak", el tudom kepzelni ugyanezt a hazakoltozokrol is. Ha jol tudom, a lengyeleknel bejott...

Az persze ettol meg valoszinu, hogy jovobeli vallalkozasom inkabb s r.o. vagy GmbH lesz, mint kft...

marxengelszleninsz 2013.02.11. 09:56:59

A poszt meglehetősen kusza. Persze a lényeg világos, de néhol meglehetősen zagyva az írás.
Mindenesetre egyre érthetőbbé válik, mit is takar az "egymillió új munkahelyet teremtünk" szlogen..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 10:01:19

@tanato:

"Nyilvánvaló marhaság a cikk fő állítása hogy adó és járulékbevételektől esik el az ország,mert úgysem kapott volna itthon munkát döntő többségében a félmillió ember."

Pontosan. Ez kb. ugyanaz a logika, mint amikor a zenekiadó kiszámolja, hogy 180 milliárd dollár haszontól esett el az illegális letöltések miatt...

Kaumatzi 2013.02.11. 10:03:24

@NIKI LAURA: az "okost" nem érdekli némi apró, azt majd az új helyen behozza...én hónapokig vártam, hogy felmondjanak, de a főnökeim inkább elnézték, hogy nem csinálok semmit, csak ne kelljen végkielégítést fizetni...én azt mondom, hogy azt bruttó 1-2 misit sem éri meg az az utolsó pár hónap kínlódás (jó, 10X ennyit lehet megérne még nekem is), én utólag már sajnálom, hogy majd 3 hónapig küzdöttem, hogy kirúgjanak - előbb kellett volna felmondanom

tanato 2013.02.11. 10:04:35

@goAus: Kizárt dolog hogy ha hirtelen hazajönne akár 200 ezer ember is záros határidőn belül kapna munkát.Akik elmentek azok helyére azonnal kapnak főleg vidéken több munkára jelentkezőt is,úgyhogy semmiféle járulékkiesésről nincs szó,amire a femina cikke alapoz.Ez csak akkor volna igaz ha az újságok tele volnának üres állások hirdetésével az elmenők miatt.De pont fordítva van, az ország álláskereső emberek tömegével van tele,mint mondom főleg vidéken.

VéKá 2013.02.11. 10:08:33

@nigara:
Otthon voltam, szavaztam.
Itthon vagyok és nem szavazok haza. Nincs gondom a csekkekkel, nincs gondom az üres hűtővel, és nem foglalkozom korrupt politikusokkal, mert nem vagyok keserű.
Otthon két gyerekkel nem voltam család.
Otthon diplomával utcát takarítottam.
Mégis miért kéne hazaikszelnem?
Hogy továbbra is csak a háromgyerekes legyen család, a nyugdíjasokat ne lássák el, a fiatalokat elüldözzék?
Nem tud Magyarország akkorát változni, hogy hazamenjek. Mert nem csak gazdaságilag van probléma.

2013.02.11. 10:09:40

@zopilote: Misi, van ma 1 inch ho (lehet, hogy van 1.5 is). Tegnap este ota esik. Megallt az elet. Lanyom iskolajaban hoszunet van, mert "Health and Safety". Megall az esz, hogy 1 inch ho miatt nincs iskola! Dolgozhatok itthonrol.
Utcabol az egyik szomszednak a hazunk elotti arokban van az autoja. Persze nyari gumikkal.
Kozben a volt bostoni kollegak es baratok kuldik at a 25 inches horol a fotokat :))

portugéza 2013.02.11. 10:09:57

@Pdudas: Pontosan. Mo. egy kis-közepes ország, az átlagnál jobban kiszolgáltatott a világgazdasági tendenciáknak a pici belső piac miatt. X vagy Y politikai pártnak is lényegében ugyanaz a mozgástere. (Most majdnem leírtam reflexszerűen, hogy a baloldal az inaktívakat, panelprolikat hozná helyzetbe, főleg a nyugdíjasokat, de ez már nem csak az ő védjegyük...)

goAus 2013.02.11. 10:14:03

@tanato: minden eset más. én úgy veszem észre, itt vidéken is inkább átszerveznek, leépítenek. Kecskeméten pl most amikor benn voltam a munkaügyiben mondta a nő, egyre több a munkanélküli, és ez bár csak egy példa, én cégemnél sem vesznek fel senkit a helyemre, azt mondták ha így alakult, megszüntetik a poziciót, meg egyébként is, idén még fel kell mondani legalább 10 embernek... Nem lehet általánosítani, ez a lényeg, de attól hogy kimegy egy-kétmillió ember, nem lesz itthon kánaán, ebben biztos vagyok. sőt.

Pdudas 2013.02.11. 10:15:06

@portugéza:
nem tudom megitelni mit es hogyan kellene csinalni. En csak a politikai es egyeb elemzok velemenyet latom amik mas megoldasokat is felhoznak lehetosegkent.

Nem ertem peldaul mi szukseg a birak es nyugdijas koruak 'kenyszer' nyugdijazasara. Peldanak okaert az en apam is nyugdijas - de emellett evek ota dolgozik meg. Es szukseg is van a munkajara, mert mar szoltak neki hogy maradjon. De ha ez nem tortent volna meg akkor valasztania kellett volna a nyugdij es a munka kozott. Miert?
Hivatalosan letoltotte a nyugdijig tarto x evet es meg utana is dolgozik. Tobbet keres, tobbet kolt, nem csak a nyugdijat veszi fel. Mi ezzel a baj? Elveszi a munkahelyet egy fiatal elol?
Van olyan foglalkozas ahol kell a nagy tapasztalat.

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2013.02.11. 10:18:41

@nigara: Na, akkor áruld el kire szavaznál! Ma Mo.-on csak olyan párt van aki az inaktivak kegyét keresi. Választhatok, hogy ki rabol majd ki, jaj de jó. És különben is én már szavaztam, a lábammal!

djpeter 2013.02.11. 10:19:08

Szerintem jol tette a posztolo.Nem arra kell hivatkozni,hogy hany eves vagyok,vagy kutyam - macskam...stb. van otthon.Ha sokaig bizonytalansag veszi korbe az embert akkor aki okos az cselekszik.Jelen helyzetunkben elmegy az orszagbol.

Amugy allitom,hogyha felmerest keszitene a "zsides" arrol,hogy az emberek mit szeretnenek ebben az orszagban,meglepoen sokan a biztos munkahelyet irnak.Ez az alapja mindennek.Ha van munka,van penz,abbol van ado es fogyasztas is...
Persze mindenki tudja,hogy nem ilyen egyszeru,de ez mar az embereknek is nyugalmat hozna.
20 evvel ezelott elmentem munkat keresni itthon.Beadtam 3-4 helyre es mindenhol erdeklodtek, az ember irant,vagy eltettek kesobbre es normalisan kezeltek.Ebbol legalabb 2 visszajelzett es mehettem...
Ezzel szemben ma kell egy szuper csicsa kulfoldi stilusu extrem oneletrajz amit a parom legalabb 25 helyre adott be... ...Flegmak,kukaba dobjak,megigerik visszajeleznek es megsem teszik (magyaran hazudnak) es leneznek,Alltalaban kozlik az elejen 300 ember var hogy itt dolgozhason (robot melot) es akit felvesznek esetleg azzal ugy bannak mint az allattal...ezzel is eluldozve barkit...

Valamiert nem ertem ez miert nincsen kint::??!:-DDD

s.s.zsuzsa 2013.02.11. 10:20:54

@tanato:
Teljesen igazad van, semmilyen befizetéstől nem esik el az ország, mivel nincsenek üres helyek. Hiába jönnének vissza a "kintiek", nem biztos, hogy el tudnának helyezkedni.
Egy üres állásra nagyon sok jelentkező van, mivel sok a munkanélküli /főleg vidéken, bár már a fővárosban is nehéz 40 év fölött elhelyezkedni/. arról nem beszélve, hogy megpróbálják kevesebb emberrel ugyanazt a munkát elvégeztetni, akik inkább morognak, de megcsinálják akár túlórában is, mert nem kockáztathatja meg, hogy elküldjék. Pl. az egészségügyben is folyton nyekeregnek, hogy kevés a szakdolgozó, mégsem vesznek fel újat, sőt, megszüntetnek, ágyat csökkentenek, bezárnak, aztán mehet a szakdolgozó a f..-be, vagy külföldre.

Mrs. Clayton 2013.02.11. 10:21:55

@charlieharper: ó, nálunk half term holiday van, így mindenképp itthon csücsülünk, nálatok majd jövő héttől lesz?

Zedder 2013.02.11. 10:22:52

@goAus: szerintem sokan nyugtatják magukat azzal, hogy csak a munkanélküliek mennek ki, és ezáltal nem lesz majd lyuk a magyar költségvetésen.

Én egy olyan állásból mondtam fel és léptem le, ahol a munkáltató + jómagam kb. évi 10 milliónyi járulékot és adót fizetett be. ÁFA, egyéb fogyasztás ebben nincs benne.

Viszont ez jó amit olvastam valahol: azzal, hogy én leléptem, lehetőséget adtam másnak a megüresedett helyemmel, mégiscsak tettem még egy utolsó jót a hazáért!:) (Attól pedig sunyin tekintsünk el, hogy mivel döglött a gazdaság, a cégeknél létszámstop van, és egyelőre kanyarban sincs olyan terv, hogy új embert vennének fel a helyemre. Mocskos multi.:))

Jaffar 2013.02.11. 10:26:40

@Etilcsoport:
Ne felejtsük el, hogy amíg talál embert arra a munkára és az el is végzi azt a feladatot, addig az a munka (abban az országban) annyit ér. Ausztriában sem azért keresnek a zemberek átlag 1300 nettót, mert a munkaadók olyan kedvesek, hogy ugyan találnának 800€-ért is, de ök inkább 1300-at fizetnek (persze ez sem a valóság, hisz ott minden szakmának van kollektív szerzödése, ahol ki van alkudva az adott szakmára a minimálisan adható bér. Ha ez nem lenne, ök sem kapnának ennyit).

Ettöl függetlenül én még mindig azt mondom, hogy el kellene törölni a minimálbért, mert amiatt szív sok sok munkavállaló, hisz hiába ér többet a tudása, a munkáltató letojja azt magasról. A minimálbér emelés semmit sem old meg, azzal egyenes arányban emelkedik mindennek az ára is.

SilentDreams 2013.02.11. 10:27:12

@nigara: En biztosan fogok szavazni, és szerintem (legalábbis remélem, hogy) elég sok külföldön dolgozó fog még rajtam kívül...

A posztolónak gratula, hogy megmerte lépni a dolgot, és hogy nem foglalkozott a "hova mennél vén hülye" tipusú beszóasokkal.
A Frau/Herr-ezés nekem is "kicsit" túl szigorú az angliai lazasághoz képest, de itt pl. mindenkit szépen elbúcsúztatunk, aki nyugdíjba megy, vagy lejárt a határozott idejü szerzödése.
Nem beszélve a rengeteg születésnapi, kinvezési vagy "csak úgy, mert jól esik" buliról.

genarlot (törölt) 2013.02.11. 10:30:06

Elég követhetetlen a poszt szövege, össze van ez csapva, magyarul van, de mégis érthetetlen.

Azért a hegesztés nem annyi, hogy elvégzel egy fél éves tanfolyamot. Sok-sok gyakorlat kell, minősítés(ek), munkatapasztalat, próbamunka stb.
Ezek a mindenféle átképzős, munkanélküliből hegesztőt képező tanfolyamok nem mindig nyújtják azt, amit egy munkáltató később elvárna.

fizetekmegegysort 2013.02.11. 10:33:49

@SilentDreams: a tesóm külföldön élőként soha nem szavaz, már 10 éve. Ő is azt mondta, most fog...hmm.
Posztoló, gratula! Részemről felnézek az ilyen emberekre.

tanato 2013.02.11. 10:40:55

@s.s.zsuzsa: Én is eü-s vagyok,ott az a helyzet ugye hogy nagyon kellene szakember,de lehetőleg olyan aki ingyé dolgozna 24 órában 365 napon keresztül.De még jobb volna olyan aki még fizetne is érte az államnak hogy dolgozhasson.

Egon Krenz 2013.02.11. 10:43:04

@Pdudas: A tapasztalat kell. Na persze. Meg egész nap mereszteni a seggét félmillió forintért. Valamikor évekkel ezelőtt megszavazták maguknak a kései nyugdíjazást, hogy lehetőleg a halálig ott lebzseljenek az adófizetők pénzén.

Aki meg ehhez hozzányúl az a genyó.

djpeter 2013.02.11. 10:43:12

Aki ebben az orszagban apropenzbol tengodik,azoknak a kinti minimalber is biztos megelhetest nyujt ez ne felejtsuk el...

Valamelyik nap azt olvastam egy cikkben hogy,a kormany szamitasa szerint nincsen nagy kivandorlas,mert tobben jonnek magyarba,mint ahanyan kimennek innen...pontosan evente valami 32 ezer ember vandorol hozzank...megha igaz is lenne,de ketlem,ami viszont biztos,hogy a 95%-a tovabb is megy 1-2 even belul nyugatra.Mi csak ugrodeszka vagyunk a tobbsegnek.

A masik resze arrol szolt a cikknek,hogy szamokkal tamasztja ala,miszerint bebizonyitott dolog,hogy az elmult 10 ev soran kiment emberek szama ugy oszlik el,hogy 2010-ig kiment 452 ezer es az utolso 2 evben csak 48 ezer es ezert ugy veszik,hogy jo az uj kormany mert kevesebben mennek ki...Sajna a szamokra nem pontossan emlekszem,de ilyen aranyok voltak...

Emberek,ezt ki hiszi el,mert en nem....sok kimutatast nezek,de azok nem ezt tamasztjak ala....

2013.02.11. 10:47:34

Szavazassal kapcsolatban: en jo par eve akartam szavazni Angliabol, felhivtam a kovetseget, es azt mondtak hogy szemelyesen kell Magyarorszagon kervenyeznem hogy kulfoldon szavazhassak. Annyira nem erdekelt az egesz dolog tehat nem jartam utana, de ez tenyleg igy van hogy Magyarorszagon kell kervenyezni valamit? Ha igen, akkor mi ertelme van az egesznek - pont azert akartam kulfoldrol szavazni, mert kulfoldon vagyok, nem Magyarorszagon!

tanato 2013.02.11. 10:47:45

@djpeter: Kis hazugság,nagy hazugság,statisztika + csak az az igaz statisztika amit én hamisítok.

s.s.zsuzsa 2013.02.11. 10:49:30

@tanato:
Hát ez az, viszont sírnak, hogy elmennek a szakdolgozók, és nem csak az orvosok. A régi munkahelyemen, ápr. 1-től meg akarják szüntetni a gyermek sebészeti ügyeletet, így az egész északi régió mehet a város egy messzebb lévő intézményébe.
Azt ugye, nem kell bemutatni senkinek sem, mennyit jelent időben, ha egy súlyosabb esettel többet kell utazni. Nem baj, nem kár azért a gyerekért akin esetleg időben segíthetnének, nem a gyerek a "jövő adófizetője".
Viszont ezzel pénzt takarítanak meg, mert azt a keveset sem kell kifizetni, amit eddig kaptak az ügyeletesek.

tede 2013.02.11. 10:51:43

Én nem keresek rosszul, de mivel szüleim anyagilag nem, csak erkölcsileg -ami szintén nagyon fontos- tudnak támogatni, ezért a családomnak a hitelek kifizetése után egy nagyon szerény fizetést tudok biztosítani.

A fizetésem jelenleg ebben a munkakörben a maximumhoz közelít, azaz emelést nem várhatok, sőt az inflációval szinten tartásért is vért kell izzadjak és az átlagosnál sokkal többet dolgoznom.

Ha visszajönnek a ballibek és újra a progresszív büntetőadójukat veszik elő, akkor én is 40 felett, de megpályázok külföldi állásokat, mert életszínvonalban ennél lejjebb nem megyek. Elég volt a szoci időkben, mikor még nagypofával gazdagnak tituláltak, miközben 8 éves autóm van (még fizetem a törlesztést), átlagos családi ház (fizetem a brutál svéjci frank hitelt) és nyaralni is 2-3 évente tudunk elmenni.

Mindezt egy magyar viszonylatban kiemelkedő fizetésből. Már körbenéztem, mert a választások kétségesek és pl angliában a jelenleginél magasabb bérrel kezdhetnék és az ugye csak a kezdő bér. Ha ott is hasonlóan keményen dolgozok, akkor mehet felfele, van mozgástért, nem úgy, mint itthon.

Inkább ezt, mint nyögni a kiba..tt magyar ultraprogresszív adózást. Elég volt belőle. Kb 2005-2006 környékén kezdett elszállni minden, árak felfele, mint rakéta, fizetés alig emelkedett és bejöttek az adóemelések. Ilyen fizetéssel, volt, hogy meg kellett kérjem a gyereket, hogy még egy hónapig hordja a cipőt, mert csak hitelből tudtam volna venni neki.

Értem, hogy sokan még rosszabb helyzetben vannak, de ne az én véremet szívják miattuk. Mindenek megvan a lehetősége még ithhon is, hogy dolgozzon, de az tény, hogy nyugaton nagyságrendekkel könnyebb az érvényesülés.

Ahogy beszélgetek a kollégákkal, nagyon sokan fontolgatják ugyanezt, mint én. Nem fognak még egyszer ultraprogresszív adókat fizetnii.

Mikor külföldieknek mondtam akkoriban, hogy a teljes (szuperbruttó) fizetésem kb 40%-t kapom kézbe és még abból fizetem az ÁFÁt meg egy csomó minden további sarcot, nem hitték el, azt mondták, hogy ilyen nincsen, mi vagyok én milliomos (dollárba) vagy tőzsdecápa vagy mi a fenét csinálok, hogy ekkora adót fizetek?

djpeter 2013.02.11. 10:52:03

@tanato:
igazad van es egyre tobb az ilyen munkahely.Ha emlekszel par eve fel akartak tolteni a helyeket kulfoldrol bevandorlokkal,de nemsikerult...vajon ki tudja miert....

Egy erdekesseg...
A nagykorú gyerekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni, mondja ki az Alaptörvény...

Ez mennyiben segiti az orszagot?Csak gerjeszti a csaladokat egymas ellen.Mult heten zarult az elso per ebben az ugyben...lesz egyre tobb ilyen...

Pdudas 2013.02.11. 10:52:21

@Egon Krenz: felreerted.
En azt nem ertem mire jo az, hogy a nyugdijas kb nem vallalhat munkat. Nem a seggmeresztos burokratizmusrol beszeltem, ahol bebetonoztak magukat. Sima, nyugdijas koru - inkabb ne vallaljon munkat es koltse csak a nyugdijat? Szerintem jobb, ha par nyugdijas hivatalosan is dolgzik es tobbet keres/kolt. az mind kb talalt penz a koltsegvetesnek.

Allam bacsin kivuli nyugdijasoknal nem jellemzo a semmitteves. Kapitalizmusban a nem teljesitoket kirugjak.

2013.02.11. 10:54:26

@Mirjam2: latod ez jo UK-ban. UK allampolgarkent csak ugy szavazhatsz a parlamenti valasztason, hogy fizikailag UK-ban vagy. Miert szavaznal, ha nem itt elsz? Ugyanez szerintem vonatkozik Mo-ra.

zachary 2013.02.11. 10:54:32

Ez egy nagyon jó post volt. Nekem eszembe sem jutna már hazamenni. A menyasszonyom is azt kérte, csak magyarországra (sic) ne. Inkább mást mondok. Nekünk félmilliónak kellene megalapozni az új magyar nemzetet. Ami mentes mindenféle ostoba pártpolitikától, lehúzástól, stb, és csak egyvalamiről szól:magyarnak lenni. de oda vissza? csak azt ne!!!!

Egon Krenz 2013.02.11. 10:55:40

@Pdudas: Hát te az alkotmánybírákról írtál. Azoknál fent áll, amit írtam.

Spacecake 2013.02.11. 10:56:25

altalaban vegig szoktam olvasni,de itt eddig jutottam:
`Hogy a család hogy viselte? Nem igazán hatott meg a dolog.`
hat engem meg a tobbi nem hat meg.

s.s.zsuzsa 2013.02.11. 10:58:11

@djpeter:
Na ja, ki a fene jön be ide? Azokat meg lehet nézni. Mert már szinte az összes erdélyi magyar ismerősünk /ovis társak + szüleik, stb./ vagy továbbállt, vagy többen hazamentek, mert már otthon is jobban megélnek, mint itt.
Mindenféle muzulmán, stb. népség? Nagyon sajnálatos az ő sorsuk is, de velük aztán senki nem lesz kisegítve.
Mint a viccben, " A Svédországba távozott Kovács doktor helyett két manilai csodadoktor érkezett hozzánk....."

2013.02.11. 10:59:55

@tede: UK-ban progressziv adozas van. Mi a szakteruleted?

Pdudas 2013.02.11. 11:03:43

@s.s.zsuzsa:
Nalunk itt Szloveniaban egy szinesboru orvos lett a polgarmester.
www.delo.si/assets/media/picture/20100713/670x420_bossman.jpg?rev=1

Azt mondjak nem rosszabb mint az elozo.
Talalkoztam mar vele par rendezvenyen - normalis, nem fennhejazo.

Pdudas 2013.02.11. 11:04:43

Piranski Obamanak becezik... mert |Piran polgarmestere.

tede 2013.02.11. 11:06:09

@charlieharper: persze, de nem 200 ezer forintnak megfelelő fontnál lép be a legmagasabb kulcs

a szakterületem IT egy spéci ága, de többet most nem mondok, nem akarom magam túlságosan kiadni

angilában kb 30 ezer font fizetéssel biztosan számolhatók, nézegetem és szinte mindig van 20-25 pozíció, ebből 10-15-ben megfelelek minden követelménynek és 25 ezer a junior fizetés, de csak pár ilyen hirdetés van a többség 30 ezer fonttól indít és az bruttóban alig több, de nettóban kb 80-90 ezer forinttal több nettót jelent, ahogy számolgatom.

Először még annyira nem érné meg anyagilag, de ha kijön a család és kiadom vagy eladom a házamat, akkor mindjárt más a vége. Olyan apróságokról most ne is beszéljünk, hogy mennyivel magasabb a várható angol nyugdíj, mint a magyar...

dean23 2013.02.11. 11:06:48

A fél millió "pizzafutárunk" több száz mrd forintnak megfelelő összeget utal haza évente egy nemzetközi kutatás szerint. Vhol itt van az indexen a cikk. Gondolom ennek jelentős része elmegy hiteltörlesztésekre. Ez az öngerjesztő kivándorlás sztem 20 éven belül totálisan összeomlasztja a jelenlegi nyugdíjrendszert! 0.5-1 millió ember elmaradt járulékbefizetéseit nem fogja sehogy se kivédeni az állam. Így lesz a mostani nyugdíjasországból semmilyen ország!

djpeter 2013.02.11. 11:07:51

@tanato:

De nem ertem meg hogyan lehet,hogy az emberek megeszik ezt a maszlagot?Csak a sajat koromben van sok olyan ember aki 2 eve meg azt mondta soha kulfoldre,most meg kint van...

En is igy latom....hazudni akarsz?..keszits statisztikat:-D

kifordított nagyanyó 2013.02.11. 11:12:53

Gratulálok az írónak és sok sikert.
Tényleg nem a kor számít hanem a tudás meg a hozzáállás.

tanato 2013.02.11. 11:14:26

@djpeter: Már most azért egyre kevesebben veszik be a maszlagot szerencsére.

Mrs.Columbo 2013.02.11. 11:14:52

@Lakásfelújító Feri: volt nemrég erről egy cikk, dollármilliárdokról van szó. (Nem konkrétan az "500ezer" kapcsán.)

"A Magyarországról szóló adat szerint 2011-ben 2,4 milliárd dollárt küldtek haza külföldről magyarok."

www.napi.hu/magyar_gazdasag/milliardokat_kuldenek_haza_a_kulfoldi_magyarok.544072.html

2013.02.11. 11:15:23

@tede: 30K IT-ban tapasztaltkent nem sok. (Tildy mindjart leorditja a fejem). En is IT-ban vagyok es meg sokan ezen a poszton. Fugg a szektortol a penz, pl olaj (BP, banki, pharma) jobban fizet IT-ben is, mint mas szektor. Veszunk fel 40-es es 50-eseket. Az 50-eseket ugy kell vadasznunk, mert csak ok ertenek a mainframe-ekhez. 50-es korosztalyt szeretem a legjobban. Biztos munkaero, nem akar lelepni a konkurenciahoz, nyugdijig akar maradni, erti amit csinal. Nem hisztizik minden evben, hogy leptessem elore.

UK nyugdij state pension neven fut. Teljesen fuggetlen, hogy mennyit keresel, mindenkinek ugyanannyi, heti £10.745 koruli osszeg. Ez nem sokra eleg. Vannak meg egyeb benefitek, de itt az ongondoskodas model mukodik. Ha nagyobb ceghez mesz, akkor csinalsz ott egy pension fund-ot. Ha nem, akkor bemesz egy bankba es nyitsz magadnak egyet.

Ha gondolod, irj privatban.

tanato 2013.02.11. 11:16:26

@Pdudas: Piran az egy ékszerdoboz a tenger partján,egyszer jártam csak ott még 5 éve de visszakívánkozom,csodálatos a tengerparti sétánya és a középkori belvárosa is.

djpeter 2013.02.11. 11:17:13

@dean23:

Pontosan az orszag GDP-jenek az 1.7%-a...

Enelkul hol is lenne az orszag???

A folytatasa az volt,hogy mar elkezdtek szamolni,ha ez a felmillio ember csak minimalber utan befizetne az orszagba akkor mi lenne????
Tovabb mentek,mert rajottek kint nem minimalbert keresnek hanem annak a tobbszoroset....mar megy a szamolas...mi lesz itt ha "beprobalkoznak":-DD

tanato 2013.02.11. 11:18:59

@s.s.zsuzsa: Sajnos az eü.-ben nem az jelent jót nálunk ha csökken a halálozás vagy a megbetegedések/ebben pl. rákhalálozásban világelsők vagyunk/.Egyes egyedül a "költséghatékonyság"számít azaz minél több pénzt ki lehessen a szektorból vonni.

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2013.02.11. 11:21:03

New Yorkban egy olyan magyar néninél laktam Queensben, aki 50 évesen dobbantott, és takarításból, ilyen-olyan melókból összekapart annyi pénzt, hogy nem csak magának, hanem a két fiának is lakást vett kint, miután mindkettő kiment utána évekkel később. És közben átesett egy mellrákon. Nem rinyált, nem nyafogott, hanem melózott és félretett. Nem mese, tőle is hallottam a sztorit (többször, mint kellett volna :) ) meg a fiaitól is.

kistesoka 2013.02.11. 11:26:17

@zachary: isten ments hogy akik elmenekülnek innen, azok kezébe kerüljön az ország. Aztán ha jön egy kis gond, megint elfutnak innen. Ilyenből kösz, de kösz nem. Jó helyen vagytok kint, vissza se gyertek soha :)

hondamonda 2013.02.11. 11:27:20

@tede: En a helyedben mar csomagolnek. A jelenlegi elkurok osszes alternativajanak a programjaban benne van a 300k felett kereso burzsujok lerablasa.

Igen, a szolidaritas jegyeben... :@

Persze politikai szempontbol teljesen racionalis, hogy inkabb a vekony jobban kereso reteget szivatjak, mint az eloskodok millios tomeget. A szocialis demagogia veget eresehez alighanem csodbe kell mennunk.

s.s.zsuzsa 2013.02.11. 11:28:34

@Pdudas:
Én nem bántani akarom őket, sokan itt vagy a te esetedben ott tanulhattak, így egyértelmű volt, hogy maradtak dolgozni is.
Nálunk is az egyik kerületi képviselőnk arab, de normális, itt tanult, itt lakik hosszú évek óta, felnevelt 3 lányt, stb.
De egy esetleg elmaradottab országból jött, ottani orvos, nem biztos, hogy képben van az újabb műtéti, diagnosztikai eljárásokkal, eszközökkel. Tudom, itt is lehetne az eszközparkon újítani, meg több CT-t, MR-t engedélyezni, de még mindig jobban bíznak a betegek azokban, akik már évek óta itt dolgoznak.

djpeter 2013.02.11. 11:39:13

@s.s.zsuzsa:

Senki sem bantja azokat akik maradnak vagy elmennek,de neha szeretnem,hogy a "NAGY" emberek csaladtagjai is olyan helyzetbe keruljenek az orvosi ellatasban,(direkt nem reszletezem) ahol megtapasztalhatjak a masik oldalt....bar valtozas akkor sem lesz

szelephézag 2013.02.11. 11:40:26

500 ezer egy nagyon szerény szám... ennyi lehet(?) a regisztráltak száma, amiről hivatalosan tudnak. Ennél sokkal nagyobb szám lesz a valóság.
A visszamenetel és annak hatása megint érdekes kérdés. Akik megpróbálták, szerintem látják már, hogy Magyarország nem befogadó, és az esetleges külföldi tapasztalat inkább irritáló tényező, semmint érték. Főleg, mert a külföldi tapasztalat egy olyan munkamorállal is társul, ami nehezen illeszthető vissza a magyar zsigereket tömlőként az alkarra föltekerő honi helyzetbe. Vagyis az egyszer külföldre távozónak többnyire esze ágában sincs visszamenni oda, ahonnan nem véletlenül jött el.
Magyarország még abban a fázisban van, amikor nyalkó nélkül szórja szét az értékeit. Hiába, sokan vagyunk/voltunk egy kis helyen, ennyi felé nem lehet hatékonyan elosztani a javakat. A következő fázis egy sajátos egyensúlyi állapot lehetne, majd maximum azután kerülhet napirednre az, hogy ki menjen vissza és pontossan hova. Az majd mentalitásbeli kérdés lesz, de nincsenek illúzióim...
Egy referenciapontot hadd említsek: a lengyelek milliószám vannak csak itt, Angliában, és természetszerűleg ők is haza készültek pár év után a pénzükkel. 2008 és 2010 között történt meg talán a legnagyobb hullám, hogy megpróbáltak hazamenni és visszailleszkedni. Nem ment. Most még többen jönnek úgy, hogy már ide terveznek, mert a hazamenetel illúziója - a sikertelen próbák alatt - csúnyán megcsappant...
Hazamenni egy olyan környezetbe, ahol nem egészséges versenytárs vagy, hanem zavaró tényező, aki ellen a puszta túlélésért ugyanúgy mindent el kell követni, mint az otthon maradottak ellen, nem alternatíva. Hazamenni egy országba, ahol a "milyen hazugságokat kell elhinnem azért, hogy az enyémet is elhiggyék"-mentalitás szinte már törvényes szinten mérgezi a mindennapokat, elég hiábavaló lenne. Át lehet ezt tolni az érzelmek körébe, lehet erről politikailag nyilatkozni, programokat hirdetni, de a mindennapi magyar élet egyszerűen nem támogatja sem a hazatérőt, sem az otthon maradót. És végül ez az, amiről döntünk, nem arról, hogy ki mit mond, vagy gondol arról, hogyan is van, hogyan is lesz az élet, ha...
Kíváncsi vagyok, mikor feslik föl a következő ötszázezer hivatalosan is. Elég hamar. És mire bejelentik, hogy már egymillió az az ötszázezer, addigra mindenki biztosra veheti a másfelet...

aleb19 2013.02.11. 11:43:09

a poszt nagyom jo
a legmegdobbentobb a kitantorgasban az otthon maradott ismerosok vegyes sokszor szelsoseges reakcioi

Hari Seldon 2 2013.02.11. 11:46:53

@csuti_putyin:

"Csak egyet szeretnék: akik elmentek, azok szavazzanak! "

Mi fogunk. Megjövünk péntek este, vasárnap délben húzunk el.
Nem várjuk meg a demagóg hőbörgést, hogy a magyar ember bölcsen döntött amikor bízik a nemzetben" bla bla,
Merthogy jó esély van hogy elcsalják.
De azért ha ennyit megtehetünk akkor megtesszük.

Karalábéleves (törölt) 2013.02.11. 11:55:07

@Lemúr Miki: aha persze, akkor a sok n!gger miért nyomorog meg bűnözik, ha az angolt törő Mari néni Wcpucolásból is lakásokat vesz pár év alatt

dean23 2013.02.11. 11:55:18

A választásokon való szavazásban az a szép, hogy a Fidesz szépen kampányol a környező országokban szavazókban bízva, miközben a külföldre távozottak már jelentős pofont tudnának neki adni! Valószínűleg világhír lenne ha 150e honfitársunk állna sorban a londoni magyar nagykövetségen...

djpeter 2013.02.11. 11:58:34

@szelephézag:

Sohasem fogjak beismerni valojaban mennyi ember ment ki...de vannak tenyek amikkkel nem tudnak mit kezdeni
.
1. kb. 1 eve volt egy hir,hogy Magyarorszagon tobb mint felmillio lakas all uresen es nem tudjak,merre van a "gazdaja".
-kerdes...csak olyan emberek mennek ki akik lakasban laknak? valasz...nem!

2.soha egyetlen felmeres sem volt arrol ki merre ment,akkor honnan vettek ezt a fel milliot?Anno hivatalosan engem is megfenyegetett a hivatal,mi az hogy megszuntetek minden hivatalos papirt es elmegyek innen?Es hova?A hivatal beirta a levelezesi cimet ideiglenesnek a hozzajarulasom nelkul...Nem irom le mi volt a valaszom,de gondolhatjatok...kerdes...hivatalos papir a valos kepet adja?...valasz...nem!

Nagyon erdekelne mi a valosag,de azt hiszem sosem tudjuk meg:-D

go diamond 2013.02.11. 12:02:39

@Pdudas: egyszeru lesz..majd csak ervenyes szemelyivel lehet :) amit ugye bevontak amikor lév volt ;) okosak ezek

Hari Seldon 2 2013.02.11. 12:02:42

@Hari Seldon 2:

ja és persze azért is szavazunk majd, mert azért otthon is maradnak rokonok, családtagok, akiknek egy ilyen maffaállamban kell élniük. Úgy vagyok vele, hogy ha nem is "társadalmi szolidalitás", de legalább valami "családi szolidalitás" miatt ezt megteszem.

go diamond 2013.02.11. 12:05:29

én azt nem értem miért kell hőbörögni..
EU van, jogom van ott élni ahol akarok...dolgozni, és ÉLNI!!!!
ezt a döntést, hogy lépjünk be az EU-ba a politikusaink kezdeményezték...majd mi a NÉP , népszavazás alkalmából döntöttünk erről!
Ennyi !!

Bélabáttya (törölt) 2013.02.11. 12:06:10

@Etilcsoport: „ Ahhoz, hogy otthon barmi megvaltozzon, kell egy kritikus tomeg a kulfoldet megjart magyarokbol, akik nyugati szemleletet szedtek magukra es nem lehet oket es kornyezetuket demagog f.szsagokkal megvezetni.”

Jól hangzik, de soha, sehol nem jött még össze. Gondolj csak vissza egy kicsit az egykori olasz, ír, görög, török, kicsit közelebb a volt jugoszláv, vagy mostanság a bolgár, vagy a román vendégmunkások, kivándorlók seregére. Tolták egy kicsit, majd vagy kint maradtak, vagy hazamentek, de országos szinten semmi látható pozitív eredménye sem lett, az otthon maradó család némi támogatásán kívül. Ez utóbbi meg a magyar kivándorlókra nem is annyira jellemző...

djpeter 2013.02.11. 12:13:20

@Karalábéleves:

Azert ezt ne ilyen kockaba nezd,de amit az a sok "feka" muvel abban az orszagban arrol fogalmad sincs.Nagyreszet a mi kisebbsegunkhoz lehet hasonlitani.
Tamogatast vesznek fel lakasra hogy lakjanak valahol,utana a rezsire,hogy fizetni tudjak,vegen pedig a csaladra,hogy eltarsak oket...es ezt mind az adofizetok penzebol...
Engem mar kuldtek ki fekete negyedben KFC-bol,hogy feher boromre tekintettel,nem lenne egeszseges ott lennem sokaig,mondta kessel a kezeben...(finoman kifejezve)
Nem kivanom senkinek...es nappal volt,este megdurvabb...
Aki dolgozik azok takaritassal 10-20 dollar kozott keresnek orankent.Kaja rezsi nem draga csak az albi.
Lehet felretenni es ez csak mostanaban lett rosszabb kint.Regen sokkal jobb volt.Gondolom ezt nem tavaly gyujtotte a "nagyi"
Arrol nem is beszelve,hogy kint az van mint itthon.New York draga ingatlanban.A vonzaskorzete mar toredeke,de ha autozol palyan napi 200-300km-t akkor a varosi ar toredekeert tudsz venni hazat vagy lakast....

dean23 2013.02.11. 12:14:17

@djpeter: "soha egyetlen felmeres sem volt arrol ki merre ment,akkor honnan vettek ezt a fel milliot?"

Ennyien regisztráltak az adott országokban, hogy munkát tudjanak vállalni. Az adatokat meg nem szokták titkolni, így vélhetően tájékoztatták róla a magyar nagyköveteket amikből meg az NGM összeállított egy listát és a végén fél millió jött ki...

djpeter 2013.02.11. 12:15:19

@go diamond:

Ez,jo tetszik nekem is....szerintem a politika kezdi banni:-DDD

buday008 2013.02.11. 12:16:58

Hát igen nagyon jó a cikk címe. Sokan ezzel a link dumával magyarázzák a dolgokat, hogy ha fiatalabbak lennének. Na tessék 50 en felül is mentek/mennek ki. Halottam 60 asról is aki azóta boldogan él kint mióta váltott. Amúgy meg ebbe a "sztánba" pont olyan emberek nem kellenek akik bármihez is értenének , mernének gondolkodni.
Hm 30 as fejjel is jó dolog megélni, hogy egy iskolázatlanabb , tapasztalatlanabb 22-24 évest vesznek fel a helyedre....Multik, minisztériumok tele vannak ilyenekkel. Hm ez az ún. munkavédelmi akció terv. felveszünk egy iskolázatlan fiatalt azt akinek bármien kevés kis tapasztalata is van repítjük a nulla tapasztalatos kollégára, akinek kellemesen átadható a 20 éves tartó magyar setétség korszakának szellemisége. Ezen múlik az ország jövője . Biza! Nem tudtátok? Keressünk havi 20-30 ezer ft járulékot! Nem azon hogy alkalmazzunk bármihez is értő munkaerőt. Úgyhogy kedves 50 es kolléga megértelek...Itt az a kérdés ha mindenki kihúz és csak romák meg nyugdíjasok maradnak, mit csinál pártunk és kormányunk? vagy ha közbe mondjuk lesz egy újabb 56...ugye mindig az egyetemek kezdik?xd

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2013.02.11. 12:17:08

@Karalábéleves: Ebbe inkább ne menjünk bele. Maradjunk abban, hogy simán hazudtam, és csak a diverziót kelteni jöttem ide. :) Jelentem a tartótisztemnek, hogy ezen a fórumon nem értem célt, köszönhetően az ilyen éber kommentelőknek, mint te.

Pdudas 2013.02.11. 12:17:40

@go diamond:
hiszen lakcim alapjan van a valasztokeruleti nevsorban az ember...
Ravasz, mondana a rabbi :)

Szerencsere valasztaskor ezt nem tudja alkalmazni, mivel a nagykovetsegen keresztul a hivatalosan kulfoldon tartozkodok is szavazhatnak.

kovacs55 2013.02.11. 12:19:02

@felcsutisuttyo:
"LÁTSZATDEMOKRÁCIÁBA senki ne jöjjön haza, megbánja..pláne a Fidesz VÁLASZTÁSI CSALÁSRA KÉSZÜL !!!!!! "

Mondtak mar hogy budos gyoker vagy??? Ne politizalj, menjel ki ha akarsz vagy maradjal ott ahol vagy a valagadon es fertozd a kornyezetedet...A valasztasi csalasokrol meg ne is beszeljunk hogy ki es mikor...

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.11. 12:20:35

@djpeter: 2006 óta mondom az emberemnek, menjünk. kategorikusan tiltakozott.

újabban nem múlik el hónap, hogy ne kiáltana föl: menjünk el innen a pcsba.
úgyhogy most tájékozódom. nem tudom, mi lesz a vége.

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2013.02.11. 12:20:45

@djpeter: Valóban, a '90-es évek elején ment ki. Lehet, hogy most nehezebb. Akkor még erősebb volt a magyar közösség, és működött még a "magyar negyed" Manhattanben. A néni menet közben tanult meg angolul (szarul), és eleinte főleg jómódú magyar családoknál segített be.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2013.02.11. 12:20:55

Bátor ember a posztoló! Gratula! Engem a család még visszatart! Vagy csak rájuk fogom? Nem tudom.

djpeter 2013.02.11. 12:21:16

@dean23:
Ez a legalis resz a legalis orszagokban es az unioban...meg amit papir tamaszt ala..es a tobbi???
Az sem par tizezer ember.Menj keresztul az orszagon es latni fogod a kihat telepuleseket....Ez nem fel millio ember volt....tobb.Amerikat lebecsultek nagyon.Ott eltem es tudom....es ez csak egy orszag amit nem jol iteltek meg!Hol a tobbi?Svajc,Bulgaria,Svedorszag,Kanada stb....

go diamond 2013.02.11. 12:21:32

@djpeter: a politikának volt 25 éve, hogy rendbe hozza az országot! nem sikerült ! viszont lett egy elit réteg, amivel nincs semmi baj, csakhogy lopással lett elit az elit, meg a híres magyar mutyizással !! ez pedig nem fair üzleti magatartás!!
sajnos az emberek már nem hisznek, inkább kitántorognak ..most 500 ezer 2016 ig akár másfél millió is lehet..viszont az is biztos (szerintem), hogy a képzett, nyelveket beszélő réteg kezdi el a kivándorlást hamarosan !!

Pdudas 2013.02.11. 12:26:00

@Babette_:
mi lenne? Boldogultok mashol.

Nem kell olyan tragikusan felfogni, nem a vilag vegere megy az ember ahonnan nincs hazaut. Lehet latogatni, telefonalni, skypeolni, stb. Ma mar nem ugy van mint 56-ban hogy ha mentel az otthoniak semmit sem tudtak rolatok.

Sokszor es sokan megallapitottak mar: a magyarok nagy resze meg orszagon belul sem kepes koltozni egy jobb elet erdekeben. Ebben semmi bantas nincs, ilyenek vagyunk.
Azt, hogy ezt a belenk ivodott helyhez kotottseget mar ilyen sokan vetkoztuk le - nos az szepen mutatja mekkora baj van.
Persze az is lehet, hogy az orszag kicsi 10m embert eltartani es ez az elvandorlas valami normalis folyamat. Nem ertek hozza.

Bele kell vagni, de nem kell mindent felegetni magatok mogott.
Ha nem sikerul meg mindig vissza mehettek. Egy tapasztalalttal tobb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 12:26:57

@djpeter: NY draga ingatlanban de takineni bo 10 evalatt vet 3 db lakast Qeensben....
hm
/megha kulvaros is/

Spacecake 2013.02.11. 12:27:46

@zachary: `Inkább mást mondok. Nekünk félmilliónak kellene megalapozni az új magyar nemzetet.`

ezt azert inkabb tenyleg ne eroltessuk...
tenyleg nem erzed az ellentmondast??

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.11. 12:28:17

@kistesoka: isten ments, hogy én, aki elmentem onnan, még egyszer is arra kényszerüljek, hogy ott kelljen élnem... veled :)

Pont annyira nincsen szükségünk arra az országra, mint amennyire állításod szerint az országnak sincs szüksége ránk... :)

aleb19 2013.02.11. 12:28:56

@dean23: de nem vettek figyelembe az amerikas tantorgokat 2000 korul mar fel miskolc usaban volt

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.11. 12:30:31

@Pdudas: nem erre gondoltam.
hanem arra, hogy találok-e olyan célországot, ahol tudunk olyat csinálni, amihez értünk. a foglalkozásaink eléggé behatárolnak bennünket.

egyébként mindketten a harmadik helyen élünk országon belül, ezzel nincs gond. olyan életet élünk, amilyet mindig is akartunk.
csak nem hagyják. folyamatos kapaszkodás a mindennapok. és mi még anyagilag a jobb helyzetben lévőkhöz tartozunk. csak előbbre lépni képtelenség ebben az országban saját erőből.

és én szeretném elfelejteni a csengőfrászt (régi kifejezés, csak most nem a nagy fekete autó jön, hanem a postás)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.11. 12:32:34

@VéKá: Szívemből szóltál... :)

Szavazzon a franc oda... minek? Hogy ha történik valami változás, akkor azért kapjunk, hogy minek szóltunk bele? Ha nem történik semmi, akkor meg azért?

Nem ott élünk, nem a mi gondunk... ahogyan az sem volt soha, senki gondja, hogy amikor ott éltünk, akkor nekünk adott esetben nem volt túl jó a helyzetünk.

Vagy ha kijöttem és hirtelen lett némi pénzem, akkor már szívesen látott ember vagyok? Ameddig ott éltem, addig nem kellettem...

Magyarország nem több a számunkra, mint Lengyelország vagy Uganda... egzotikus nyaralási hely, ha megkívánom... ha nem, akkor meg nem.
Ugandában sem szavazok... :)

Mrs.Columbo 2013.02.11. 12:32:42

@aleb19: azok, akik egy ilyen bejelentés után rosszindulatúan hőbörögnek, a bizonyítványát adják annak, hogy ők is el akarnak menni, csak nem mernek.

djpeter 2013.02.11. 12:33:00

@Lemúr Miki:

Amikor Perth Amboy-ban eltem volt egy idos neni akit latogattam neha.Az o lanyatol bereltek a baratomek a hazat.Magyar szarmazasu volt.Bar szinte semmilye sem volt,es kb. 5 eves volt mikor kiment,megis megmaradt a magyar tudasa reszben.Kb. 80 eves volt amikor beszelgettem vele es mindig azt mondta:Fiam,en mar nem beszel magyar,de szeret....Es tenyleg keveset tudott beszelni,de tudott es nem felejtett el 75 eva latt.
Nehany magyar buliban talalkoztam olyan emberekkel akik 4-5 ev alatt ertek arra a szintre,hogy meg nem beszeltek angolul,de mar nem beszeltek magyarul...
Egy tipikus ilyen mondat,meg az Amerikai nepszava is megirta: Azert jarunk launch-ölni az all you can eat-be,mert az olyan fun....
Szep magyar mondat:-DDD

aleb19 2013.02.11. 12:33:55

@go diamond: ezt a mutyizast csak ugy tudtak veghezvinni, hogy volt-es van -egy reteg aki mindig azt tartja hatalomban aki tobb potyat iger
ez most a fidesz, de ezt megelozoen a szadesz-maszop volt
ez az elvtelen nyugger-allamialkik-segelyesek szovetsege nem bal vagy jobb oldalban gondolkozik hanem potyapenzben

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.11. 12:34:52

@KárászAti: csak ne egy országot alapítsanak, hanem 500e-t... a magyar nem tűri meg a magyart maga mellett. Alkalmatlanok az egymás mellett élésre :)

Karalábéleves (törölt) 2013.02.11. 12:37:54

@Lemúr Miki: Most büszke vagyok magamra.

@djpeter: sok 10 év alatt elhiszem, hogy gyűjtött valamit, de nem pár év alatt és nem minimálbéres munkával

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.11. 12:39:46

@aleb19: irigység, mi más? Fáj, hogy van akinek jobban megy külföldön, mint nekik Magyarországon...

Az is egy vicc volt, amikor el kellett gondolkoznom azon, hogy kivel és mit oszthatok meg, kvázi kinek és mit kell hazudnom arról, hogy hogyan és mennyiből élünk, hogy ne legyen harag.
Aztán rájöttem, hogy nem azért jöttem ki, hogy titkolózzak... akinek rosszul esnek a dolgok, majd nem olvassa a blogomat vagy nem kérdezi meg, hogy hogy vagyunk.

aleb19 2013.02.11. 12:41:42

@Kovermadar: hat ige a jo magyar zsigeri iregyseg

szelephézag 2013.02.11. 12:42:05

Az elhibázott rendszerváltás nemcsak magyar jellemző a térségben, minden kelet-európai országot érint.
Azt viszont ideje lenne már fölismerni, hogy nem a lakosságnak kéne kiszolgálni a gazdaságot, hanem a gazdaságnak a lakosságot. Ha a mai magyar gazdasági környezet csak például 5 millió embert tud felvenni, integrálni és eltartani, akkor efölött csak fölösleges versenyt és feszültséget jelent a többi. Ezek mennek ki, jobb híján.
Viszont ha el is jutna az ország egy ilyen igen természetellenes számarányig, amit a gazdasági mutatók határoznak meg (kimondatlanul is), akkor válik nyilvánvalóvá az egyik legsúlyosabb probléma: az, hogy a magyar gazdaság nem a saját lábán áll, hanem félgyarmati helyzetben a külföldi tőkére és azok üzemeire épül. Amint azoknak többe kerül a magyar létük, mint amire számoltak, tovább tudnak menni, Magyarország pedig ott marad fele lakossággal és ugyanolyan problémákkal továbbra is.
A világgazdaság jókora spekuláció, és ebben Magyarország (is) csúnyán vesztésre áll. És mindezt az a nonszesz élteti, hogy a gazdsági struktúrák prioritása magasabb, mint egy nemzetközösség népességéé, akik tulajdonképpen működtetik a gazdaságot... Realizálni kellene a valódi kereslet és valódi kínálat viszonyait, enélkül banthaárnyékot üldözünk.

Mrs. Clayton 2013.02.11. 12:42:57

@hagyma: persze, és azóta ingatlanmágnás, igaz ezt úgy, h a takarítás közben megismerkedett egy gazdag brókerrel, aki elvette feleségül és miután meghalt a nénire hagyta a vagyonát

Hari Seldon 2 2013.02.11. 12:43:48

@kovacs55:
"A valasztasi csalasokrol meg ne is beszeljunk hogy ki es mikor... "
1. A bíróság szerint CSAK a maffiapárt csalt eddig.
2. 2002-ben szintén a maffiaszekta jelölte ki a választási bizottságot. Miután ők voltak hatalmon addig. Ezt csak azért mert szekta körökben akkor ment a szektának a "csaltak" önfelmentő szöveg.

SilentDreams 2013.02.11. 12:54:34

@go diamond: "..viszont az is biztos (szerintem), hogy a képzett, nyelveket beszélő réteg kezdi el a kivándorlást hamarosan !!"

Ez a réteg is már rég elkezdte...
Ebbe a körbe tartozó imseröseim egy része már általában 3-6 éve, van aki már lassan 10 éve dolgozik külföldön... En 1,5 hónap híján 4 éve.

kovacs55 2013.02.11. 12:54:48

Remelem a sok magyar akik kimentek, osszetartanak es segitik egymast jobbnal jobb poziciokba (vagy tevedek??) avagy ugy mint a regiek tapossak egymast (tobb ev tapasztalatbol mondom).

SilentDreams 2013.02.11. 12:57:07

@kovacs55: Egyik sem szükséges: nem kell egymást beszervezni, és taposni sem. mindenki boldoguljon a tudásának megfelelöen.

Sem a protekciózásra, sem a taposásra nincs szükség. Magyarországon sem.

kovacs55 2013.02.11. 12:59:08

@Hari Seldon 2:
"1. A bíróság szerint CSAK a maffiapárt csalt eddig.
2. 2002-ben szintén a maffiaszekta jelölte ki a választási bizottságot. Miután ők voltak hatalmon addig. Ezt csak azért mert szekta körökben akkor ment a szektának a "csaltak" önfelmentő szöveg "

megyo, fleto, puccs, hamis gazdasagi kep (valasztasok elott), pannon puma, stb...

Határátkelő 2013.02.11. 13:00:24

@kovacs55: @Hari Seldon 2: Szerintem ez elviszi a beszélgetést, úgyhogy én nem bánnám, ha ezt a választási csalásos dolgot inkább nem itt folytatnátok le. Kösz szépen! :)

kovacs55 2013.02.11. 13:05:50

@SilentDreams:
"Egyik sem szükséges: nem kell egymást beszervezni, és taposni sem. mindenki boldoguljon a tudásának megfelelöen."

Itt kinnt van egy HR-es ismerosom, maga arulta el (egy bulin) hogy ha kezebe kerul(t) egy magyar CV-je az megy a kukaba...erre varjal gombot...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 13:07:39

@djpeter:

"Azert jarunk launch-ölni az all you can eat-be,mert az olyan fun"

Aki így beszél, az bizony magyarul beszél. Ez ugyanis tökéletes magyar mondat idegen szavakkal. A nyelvváltás akkor kezdődik, amikor nem csak idegen szavakat mondunk, hanem elkezdünk idegen nyelvtant használni, majd a végén már a magyar hangokat is idegen hangokkal cseréljük. De önmagában ha csak idegen szavakat használunk, az nem nyelvváltás, az csak egy idegen nyelvi környezethez való alkalmazkodás.

Amikor Kubában éltem, ottani magyarok használtak egy rakás spanyol szót, olyanok is, akik spanyolul egyébként alig-alig tudtak. Pl. "Elszaporodtak a kukarácsák a lakásban, kénytelen leszek kihívni a fumigátorokat, hogy fumigáljanak".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 13:09:55

@Bélabáttya:

"de országos szinten semmi látható pozitív eredménye sem lett"

Ez nem igaz. Óriási haszon származott ebből.

Éhes_ló 2013.02.11. 13:10:38

A vállalkozókedvet néha a kényszer hozza meg és ebben a korban amiben a posteré is megjött ez nyilván inkább kivétel, mint szabály.

A sikerhez és a bátorsághoz, kitartáshoz gratulálok!

A post politikai felhangjai (bár rendesen megtöltötték a postot) a döntés és az eredménye szempontjából is indifferensek, mert van akinek ez tetszik van akinek amaz, van akinek meg egyik se.

Az mondjuk még a legelfogultabbaknak is nyilvánvaló lehet talán, hogy a félmillió lábával szavazó munkaképes és dolgozni, vállalkozni, változtatni kész polgár nem 2010 tavasza óta döntött így.
Gondolom ők is megírhatnák szépen sorban mennyire tele volt/van a hócipőjük.
Ezt persze ők is elmondták a kérdezőbiztosoknak:
www.szazadveg.hu/kutatas/aktualis/januar-meglepetesek-nelkul-467.html

Sokak vagyunk és sokfélék. Jobb lenne ezt inkább tisztelni, tiszteletben tartani, különösen olyasvalakiknek, akik a hazaitól teljesen eltérő - gyakran igen idegen - környezethez képesek - többnyire sikeresen - alkalmazkodni.
Ez ritkán derül ki az itteni postokból és ebben sem ragozza túl a poster, hogy bizony alkalmazkodni nem csak itthon kell, hanem minden helyen.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 13:12:15

@charlieharper:

"UK allampolgarkent csak ugy szavazhatsz a parlamenti valasztason, hogy fizikailag UK-ban vagy."

Dehát ez NEM igaz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 13:15:18

@Mirjam2:

Eddig úgy volt, hogy az szavazhat követségen, akinek van magyarországi bejelentett címe és szól a követségen a választás előtt pár héttel.

Most már lehet szavazni bejelentett magyarországi cím nélkül is.

2013.02.11. 13:15:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: helyesbitek. azokra gondoltam, akik mar hosszu ideje nem UK residentek (mint a UK megfeleloje a montroyal/zopolite-nak).

Hari Seldon 2 2013.02.11. 13:16:14

@Határátkelő:
OK. Igazad van.
(Tudhattam volna, hogy fölösleges volt reagálni rá bármit is.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.11. 13:16:53

@Éhes_ló:
" Az mondjuk még a legelfogultabbaknak is nyilvánvaló lehet talán, hogy a félmillió lábával szavazó munkaképes és dolgozni, vállalkozni, változtatni kész polgár nem 2010 tavasza óta döntött így. "

Már többedszer hallom, ezt a "lábával szavazó" dolgot... mi ez? :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 13:17:19

@charlieharper:

Ha kevesebb, mint 15 év óta nem vagy resident, akkor még szavazhatsz.

2013.02.11. 13:17:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: helyesbitettem felul. Igen, van valami 15 eves szabaly. Azutan nem szavazhat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.11. 13:18:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ez azt jelenti, hogy szavazhatok, ha felutazom Stockholmba a követségre?
Azt hiszem még egy ok, hogy kihagyjam... :)

SilentDreams 2013.02.11. 13:19:22

@kovacs55: Elhiszem, hogy van ilyen is, de nem hiszem, hogy minden magyar ilyen lenne.

Bélabáttya (törölt) 2013.02.11. 13:19:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Sajnos nem. Hoz be pénzt (talán Bulgáriába többet is, mint ide), viszont az nem megoldás, nem valós haszon. Ez a pénz csak a töredéke annak, amit ugyanezek az emberek megtermelhétnenének, forgathatnának otthon, ha a kormányzatuk lehetővé tenné számukra a tisztességes, hazai megélhetést, boldogulást (nem, maguktól, a kormányzatuk ellenére nem tudják megtenni).
Ez a pénz jövöget egy darabig, akár pár évig is, majd elmúlik. Az otthon dolgozó, költő, „értéket teremtő” meg marad, és folyamatosan hasznot hoz(hatna) az egész gazdaságnak.

djpeter 2013.02.11. 13:20:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

De ez akkor sem helyes mivel magyar szavakkal is elmondhato. Az mas ha valaki regota el mas orszagban es egy-egy szo nem jut eszebe de amikor megkerdezi a 2 eve kint elo magyar a magyart , hogy is mondjak a stuffed cabbage -t , magyarul es meg angolul sem tudja kiejteni (mivel nem beszeli a nyelvet) akkor az mar kicsit bunkosag...
En is eltem kint tobbet mint nemelyik ember megis kitudtam mondani, hogy toltott kaposzta, palacsinta, gulyas leves, fasirozott, stb...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 13:21:58

@Kovermadar:

Mi lesz a szabály 2014-ben, nem tudom.

Az EDDIGI szabály szerint be kellett jelentkezned akövetségen aválasztások előtt pár héttel, erre kihúztak a magyarországi szavazókörzetedben a listáról, s szavazhattál a követségen.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 13:24:16

@djpeter:

Simán előfordulhat, hogy egyes dolgoknak van egy megszokott helyi neve, s az átragad arra is, aki nem is azon a nyelven beszél.

Spacecake 2013.02.11. 13:29:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: `"Azert jarunk launch-ölni az all you can eat-be,mert az olyan fun"

Aki így beszél, az bizony magyarul beszél.`

ne haragudj,ritkan mondasz nagy baromsagot,de ha igen,akkor az ORBITALIS!!!!:-)
szerinem ezt gondold at es fuss neki megegyszer!
(most jon az h konzekvensen kitartasz mellette:-)

Spacecake 2013.02.11. 13:30:20

felmuveltseg eletveszely:-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.11. 13:35:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Erre aranyos példa az egyik 15 éve Svédországban élő magyar kolléga. Beszélgettünk az egyik gyereke iskolájáról és mondta, hogy:

"Nem könnyű itt sem... rengeteget olvasnak matekból..."

Pár pillanatig eltartott, mire össze tudtam kapcsolni, hogy a svédek használják az olvasni igét is a tanulásra...

Másik ilyen ragadvány itt a letölteni (internetről). Amikor a másik kolléga kijött, még nem volt ilyen magyar szó (vagy volt, de csak nagyon szűk körben lehetett használatos, mert 80-ben jöttek). Ő, ha ilyesmiről beszélünk, akkor konzekvensen azt mondja: laddázni... (att ladda lenne a svéd ige).

Érdekes dolog, de engem egyáltalán nem zavar... így tanulok én is tőlük :)

Határátkelő 2013.02.11. 13:35:38

@Éhes_ló: Természetesen senki sem mondta, hogy ennyi ember 2010 tavasza óta ment el (nagyon sok történet kezdődik úgy, hogy "még a válság előtt mentem", ami ugye 2008), de azt te sem tagadhatod, hogy az elmúlt években felgyorsult a kivándorlás. Nyilván ennek elsősorban gazdasági okai vannak, aminek (mármint a gazdasági okoknak) a hátterében ott a politika is, de elsősorban az, hogy nagyon nehéz megélni.

"Ez ritkán derül ki az itteni postokból és ebben sem ragozza túl a poster, hogy bizony alkalmazkodni nem csak itthon kell, hanem minden helyen." Ne haragudj, de ez egész egyszerűen nem igaz. Nem tudok pontos adatot mondani, de szerintem minimum a posztok felében benne van, hogy alkalmazkodni kell külföldön.

Azt a magas labdát nem szívesen csapom le, hogy éppen a szombati posztnak még a címe is ez volt.
hataratkelo.blog.hu/2013/02/09/aki_nem_tud_alkalmazkodni_ne_induljon_el

VHB 2013.02.11. 13:38:39

@Bélabáttya: Nem valós haszon?

Nézzünk meg egy példát.

Laci a pék lelép. Laci helyére

- felvesznek egy új péket. Laci csökkentette a munkanélküliek számát valamint forintot vesz ha utalgat haza. Az új pék meg fogyaszt annyit, amennyit Laci.

- nem vesznek fel senkit, mert szétdobják a melót a maradók között. Ez a vállalkozást "áramvonalasabbá" teszi, a maradók munkája jó eséllyel biztosabb lesz. Lehet, hogy egyébként is leépítették volna Lacit, aki ha nem dobbant munkanélküli lenne.

A játszma végösszege végig pozitív.

Dilis Csávó 2013.02.11. 13:41:14

Erdekes felvetes, hogy vajon tenyleg tartozik-e a kozossegnek az, aki lelep. Valojaban lehetne ervelni ugy, mint a fenti poszt szerzoje. Mert ugye, lehet,hogy kifizette az allam az koz- es felsooktatast, de mondjuk, aki elment kulfoldra, az is fizetett jarulekokat, adot stb. Magyarorszagon, aminek az ellenerteket mar nem tudja kivenn a rendszerboli. Radasul kulfoldon szepen kezdheti elolrol a nyugdijelotakarekossagot, mert Magyarorszagrol nem visz ki semmit (jogosultsagot sem, kiveve, ha lenyomott mar jo sok evet, de akkor is csak fillereket). Azaz siman kijohet, hogy az atlagos kulfoldre tavozo munkavallalo (aki azert van vagy 30 eves), mar boven befizette adoba, es jarulekba a tanittatasa koltsegeit, es mivel a tobbi szolgaltatasra nem jogosult, nincs mit kutatni a zsebeben.
Ha meg mondjuk olyan megy el, akinek azert nem volt befizetese, mert nem volt munkaja, attol pofatlansag azt kerni, hogy igenis maradjon itthon tovabbra is munkanelkulinek, vagy pedig perkaljon a kinti jovedelmebol. Kulonben nem tudok olyan orszagrol, ahol a tomeges elvandorlast az othtoniak sertodese es veragyu pattogasa allitotta volna le. Olyanrol igen, hogy szogesdrottal es geppuskaval oldottak meg a kerdest (Eszak-Korea, NDK, Magyarorszag 1988 elott). Gondolom ennek is lenne tamogatottsaga Magyarorszagon? Nyilvanos olajban valo megfozesnek is lenne?

Bélabáttya (törölt) 2013.02.11. 13:44:17

@VHB: Sajnos nem. Mert a pék is bezár, kimegy Laci után, és hagyja a fenébe az egészet (kirógva a maradék alkalmazottat), te meg eheted a liszt helyett tartósítóval készült kenyeret.

VHB 2013.02.11. 13:48:36

@Bélabáttya: Ha egyébként is csődben van a cég az más. De ahhoz Laci dobbantásának semmi köze. Elvégre a konkurenciához is igazolhatna. A példa egy működő cégre értendő / értelmezhető.

Bélabáttya (törölt) 2013.02.11. 13:49:22

@djpeter: Volt olyan ismerős, aki kiment Németországba, és valami virágkertészetben kötött ki. Itthon sose kertészkedett (matróz volt), lövése se volt a kerttel, növényekkel kapcsolatos szavakról, kifejezésekről, tevékenységekról, ezeket mind németül ismerte meg.
Még a növények neve is kihívás volt neki, mert az átlag városi fiatal által ismert pár alapvirágon, fán kívül nem ismert semmit. Kankalin, oszt kész. Na, ott bele kellett jönn9e, de hiába, képtelen volt elmondani magyarul, hogy tulképp mit csinál, mivel, és hogyan? Utólag megtanulhatta volna persze magyarul is, talán rá is jött volna, hogy mégis ismer pár szót, de miért tette volna? Huszonéve nem jött haza...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 13:51:23

@Spacecake:

Ismétlem: idegen szavak használata nem változtat a nyelven.

Bélabáttya (törölt) 2013.02.11. 13:51:34

@Spacecake: Szokott valóban, de el tudnád mondani ugyanezt (pontos, kinti értelmében) magyaeul? Nem, mert nincs magyar megfelelője egyiknek sem. Még az itt említett fun is necces magyarul, mert olyan értelemben nem mond hasonlót se magyar.

Zedder 2013.02.11. 13:54:02

@Kovermadar: "Másik ilyen ragadvány itt a letölteni (internetről). Amikor a másik kolléga kijött, még nem volt ilyen magyar szó"

Ez teljesen normális, új dolgokat mindenki azon a nyelven tanul meg, amelyen találkozik vele. Biztos vagyok benne, hogy ha valaha rászánom magam, hogy téli sportokat űzzek, akkor a síeléssel / boardozással kapcsolatos fogalmakat, szavakat németül vagy angolul fogom tudni. Nincs ebben semmi meglepő, az meg ha az otthoniak majd "menőzésnek" gondolják, ha a témában a jövőben magyar mondatokba idegen szavakat csempészek, az nem engem fog minősíteni.:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 13:59:42

@Kovermadar:

Persze, ez nem gond, s teljesen természetes.

Gond akkor van, ha az idegen nyelv a nyelvtanra és a kiejtésre is hatni kezd. Pl. amerikás magyaroknűl figyelték meg, hogy a második nemzedék az esetek 95 %-ában már angol anyanyelvű, hiába magyarok a szülők és hiába beszélnek magyarul othon, az angol fonetika ekkor már kezdi legyőzni a magyar fonetikát. Egy nyelvészeti cikkben olvastam: az első jel jellemzően a zárhangok hehezetes ejtése szó elején, angolul ez az egyetlen ejtés bizonyos esetekben, míg magyarul hehezet nem létezik, s ez ahol az angol először szokott győzni a magyar felett. (Hallgass meg magyar humoristákat, akik angol akcentust parodizálnak: mindig az egyik fő elem, hogy hehezetes zárhangokat mondanak szavak elején.)

(deleted) (törölt) 2013.02.11. 14:00:51

@Határátkelő: Azóta már az is kiderült, a miniszter részletezte, és szerinte 300 ezren dolgoznak csak az Egyesült Királyságban. Háromszor annyian, mint Németországban.? (300 ezer UK, 100 ezer Németo., 50 ezer Ausztria, 50 ezer egyéb) és a 2011-es angliai népszámlálás csak 48 ezer magyart látott. Hova bújt 250 ezer? Nem, azóta nem mentek ki annyian, meg lehet nézni, mennyi NINo számot adtak ki. És ebbe a 48 ezerbe a családtagok is számítanak, nem csak azok, akik dolgoznak! Összehasonlításul: 640 ezer lengyel van UK-ban.

Persze hamarosan lesznek magyar népszámlálási adatok is. Mindenesetre amit Matolcsy mondott az eléggé egy ex has szám volt...

jo.e 2013.02.11. 14:01:24

Minden tiszteletem mellett 2 dolgot kérdeznék a posztolótól:
1. Mit fog csinálni, ha holnap reggel úgy ébred, hogy nem tud felkelni az ágyból? (pl. lumbágó v. ilyesmi miatt.)
2. Mit fog csinálni, ha eléri a kinti nyugdíjkorhatárt?
Nem kekeckedem, komolyan érdekel.

Bélabáttya (törölt) 2013.02.11. 14:03:03

@VHB: „A példa egy működő cégre értendő / értelmezhető.”
Csak olyan egyre ritkábban akad...

Bélabáttya (törölt) 2013.02.11. 14:04:12

@jo.e: Ha itthon marad, mit csinál? Káromkodik...
Így legalább addig viszonylag normálisan megél.

Zedder 2013.02.11. 14:04:55

@szerengeti: "Persze hamarosan lesznek magyar népszámlálási adatok is. "

Ja, vagy 2 évesek, sokra megyünk majd velük... Arról nem is beszélve, hogy fejvesztés terhe mellett valszeg mindenki kitöltötte, ha máshogy nem, akkor online. Puff neki, semmit sem fognak jelenteni azok a számok.

Spacecake 2013.02.11. 14:11:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Tevedsz,bizonyhogy valtoztat,amennyiben erthetetlenne valik egy anyanyelvu szamara.

egyebkent meg,ha mar nagyon ragaszkodsz hozza,akkor meg a felhozott peldad meg a sajat ertelmezesedben is hibas:
hogy akarsz te ` launch`-olni egy all you can eat-ben?
nem inkabb `lunch`-olni?:-)
vagy ebedelni??:-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 14:13:16

@Spacecake:

Egy budapesti számára sem teljesen érthető minden székely szó. Azaz ez nem jelent semmit.

(deleted) (törölt) 2013.02.11. 14:13:47

@jo.e: bocs, hogy veszem a bátorságot, és a posztoló helyett... szerintem (feltételezve, hogy bejelentett munkája van) 1. elmegy táppénzre, orvost hív, orvoshoz megy 2. hazajön nyugdíjasként? Kinti tb állja az ottani befizetéseiből, az itthoni meg amit előtte összeszedett. De ha most 50 körüli, akkor ez még nem most lesz.

Egy régebbi cikkből:
"A nyugdíj kiszámításánál azonban az országok az ott megszerzett szolgálati idő arányában fizetnek később járadékot. Amennyiben 15 év magyar szolgálati időt szerzett, a másik tagállamban 14-et, akkor mindkét tagállam a saját nemzeti szabályai szerint kiszámítja a nyugdíjat. Első lépésben 29 év alapján (mintha valamennyit csak ott szerezte volna), második lépésként pedig mindkét ország csak a nála elért szolgálati idővel arányos részt folyósítja. Eszerint Magyarország a 15/29-ed részt, a másik tagország a 14/29-ed részt."

hvg.hu/kkv/20110126_nyugdij_magannyugdij_penztartag_szolgalat

(deleted) (törölt) 2013.02.11. 14:15:02

@Zedder: Milyen fejvesztés terhe mellett? Persze hogy ki kellett tölteni, állampolgári kötelesség. De igenis sokra fogunk vele menni, mert a legutóbbi 2001-ben volt.

Spacecake 2013.02.11. 14:18:49

@Bélabáttya: nem,de nincs is ra szukseg!!!szemantikailag kell hogy megfeleljen.
ilyen alapon semmi ertelme nem lenne semmilyen irodalmi muvet(foleg verset) semmilyen nyelvrol egy masikra leforditani,`ugyse lehet pontosan visszaadni` felkialtassal:-)

Dilis Csávó 2013.02.11. 14:20:12

@szerengeti: 2011-ben is volt: www.ksh.hu/nepszamlalas/
Csak elozetes adatokat latok meg, de a KSH hiresen szarul vegzi a dolgat.

VHB 2013.02.11. 14:20:17

@Bélabáttya: Az élet már csak ilyen. A nem működő, csődben lévő cégek, gazdasági helyzettől és kivándorlástól függetlenül is megszűnnek. Maradjunk a normál értelmezési tartománynál szerintem.

Zedder 2013.02.11. 14:26:07

@szerengeti: "Milyen fejvesztés terhe mellett? "

Talán nem emlékszel a sajtóra, ami tele volt a potenciális retorziókkal ki nem töltés esetére? Emiatt nyilván kitöltötte mindenki, az is, aki nem jelentette ki magát az országból. Ezért mondom, hogy totálisan értelmezhetetlen lesz, semmivel sem fogunk többet tudni, kb. annyira lesznek benne valós számok, mint amilyen most kuszaszem félmilliója.

Spacecake 2013.02.11. 14:29:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: csusztatsz,es megint tevedsz,egyre jobb lesz:-)
ket kulonbozo nyelvrol beszelsz,vagy minden magyarul beszelonek kellene erteni SZEKELYUL??:-)

hogy is van akkor ez a LAUNCH-olassal az all you can eat-ben?:-)

(deleted) (törölt) 2013.02.11. 14:34:12

@Dilis Csávó: lol, hát erről írtam... hamarosan jönnek belőle (a 2011-es népszámlálásból) a részletes adatok. most volt a minap hír erről.

christophe 2013.02.11. 14:34:50

Itt àllampolgàr vagyok,M.o-n alattvalo voltam ,ez a qrva nagy kulombsèg.....

Éhes_ló 2013.02.11. 14:36:49

@Kovermadar: szavazni lehet a közismert módokon, de úgy is, hogy lelépsz és szarsz az egészre, mert nem itt fogsz élni.

Nos akik lépnek, azokra szoktuk mondani, hogy ők bizony a lábukkal szavaznak, mert lelépnek..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 14:39:35

@Dilis Csávó:

Igen, ez röhej. MINDENHOL máshol az EU-ban már régen közétették az adatokat. Ez valami kivételes magyar impotencia lehet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 14:41:21

@Spacecake:

Lényegtelen. A helyi magyar közösség megérti, más meg nem, ez egyfajta szociolektus. A belső tagok megértik, a külsők meg nem, Számtalan ilyen jelenség van a nyelvben, pl. a különféle szakmai szlengek, rétegnyelvek, stb.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 14:43:55

@Éhes_ló:

Nekem ez a "lábbal szavazás" kifejezés annyira tetszik, hogy 2010-ben a választásokon terveztem, hogy a szavazófülkében leveszem a cipőmet, zoknimat, egy tollat dugok a lábujjaim közé és lefényképezem a tollas lábamat az asztalra téve a szavazólappal együtt.

Aztán visszariadtam, mert túl sok idő lett volna... de egyszer megcsinálom!!!

(deleted) (törölt) 2013.02.11. 14:44:44

@Zedder: igen, mert állampolgári kötelesség.

Amúgy a kérdőíven rajta van, hogy van-e külföldi tartózkodási helye, és hol él életvitelszerűen: itt vagy külföldön. Szóval nem volt muszáj össze-vissza hazudozni.

Bélabáttya (törölt) 2013.02.11. 14:50:18

@VHB: Maradjunk. Azaz talán remek (mindenkori) kormányunk tegye már lehetővé polgárai, alatvalói, stb. (a nem kívánt törlendő) számára a tisztes megélhetés lehetőségét.
Ahogy ezt tőlünk nyugatabbra megteszik, illetve lassacskán északabbra, délebbre, meg szinte mindenfele kezdenek törekedni az ilyesmire.

Éhes_ló 2013.02.11. 14:52:09

@Határátkelő: nem olvastam olyan felmérést, kutatást mely a felgyorsulásáról szólt volna, bármilyen a kivándorlással ezzel kapcsolatos - nem politikai publicisztik

A kivándorláshoz vezető okok egyéniek. Ami egynek ok lehet rá, a másik szintén kivándorlást választónak max. elérendő vágyálom. Tehát erről statisztikai felmérésekkel lehetne - nem szubjektíven - beszélgetni.
Addig marad ami van: szubjektumok, melyeknek vannak közös motívumaik.
Az, hog ki mit tart ritkának, vagy sűrűnek lehet vita tárgya, most frissne két post alatt mertem hozzászólni, mindkettőben a hazai helyzet kritikája volt átütő mondanivaló és nem a kinti életkezdés (folytatás) nehézségei, zsákutcái.
Én mondjuk ez utóbbiak okán jövök ide, nem azért, hogy +1 postban olvashassam naponta, milyen egy szar ország a hazám és milyen szerencsétlen egy hülye az, aki marad.
Ebből van elég, + még meg is élem naponta minden baját, gondját és ITT inkább arról olvasnék, mi a helyzet innen távol.
De ez is csak egy vélemény a sok közül.
Ez van.

Csapd le nyugodtan a magas labdát, nem vagyok törzsvendég, elolvasom szívesen, ha valamiről lemaradtam.

Spacecake 2013.02.11. 14:52:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ja hogy ez az `apro` csusztatas `lenyegtelen`:-)
aha,rendben:-)
azert ezek utan azt mar senki nem veszi be,h legalabb az angol nyelvvel nem alllsz hadilabon,ha meg nem esett le a kulonbseg a `lunch` es a `launch` kozott:-)
kerlek,magyarazd el!!!:-)
anyam borogass.....

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 14:53:25

@Zedder: @szerengeti:

Tévedtek. Az aki legalább 12 hónapja nem él életvitelszerűen Mo-n, az NEM is vesz részt a népszámláláson! Aki viszont Mo-n él legalább 12 hónapja életvitelszerűen, az részt vesz rajta, akkor is, ha nem magyar állampolgár (kivétel: külföldi diplomaták).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 14:54:12

@Spacecake:

Nyilvánvaló, hogy elírás a launch, így semmi jelentősége.

(deleted) (törölt) 2013.02.11. 15:03:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: én tudtam, hogy így van ez, mert most utánanéztem :) eddig azért nem, mert rám egyik eset sem vonatkozott akkoriban... szóval nem érintett.

Zedder 2013.02.11. 15:06:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: tudom, hogy szeretsz kötözködni. Hagyjuk most a hivatalos részét, hogy mit-hova kellene bejelenteni. Pont te írtad nemrég, hogy szerinted a legjobb titokban lelépni és a hivatalokkal nem közölni semmit!

Na akkor azok hol jelennek meg? Honnan tudja az állam, hogy ki él "életvitelszerűen" odahaza vagy sem?

Megmondom neked: sehol.

zopilote 2013.02.11. 15:07:43

@charlieharper:
Szia Charlie! Akkor ugyanaz van, mint Vancouverben, mikor leesik 1 inch ho:
megall az elet:) Torontoban is nagy ho van, 20 cm esett. Sokan mar " snowmageddon "-
rol beszelnek:) Emlekszem, a 90 -es evek vegen 40 cm esett egyszer, a katonasagot kel-
lett bevetni. Mondom ezt a newfie haveromnak, erre azt valaszolja, ha naluk 20 inch esik,
nem ujsag, megy az elet tovabb. Nalunk +4C van, szombaton +9C lesz:)

Spacecake 2013.02.11. 15:10:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
hat hogyne:-)
semminek sincs semmi jelentosege:-)

zopilote 2013.02.11. 15:14:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
" Elszaporodtak a kukarácsák a lakásban "
" La Cucaracha " Isten egyik legnagyobb ajandeka az emberisegnek!! :) (bar en nem elek vele)
LA CUCARACHA - REVOLUCIÓN MEXICANA:
www.youtube.com/watch?v=B_27Hi1In6o

zopilote 2013.02.11. 15:25:04

@szelephézag:
" Az elhibázott rendszerváltás nemcsak magyar jellemző a térségben, minden kelet-európai
országot érint. "
Szerintem ez az egyik legfontosabb oka a problemaknak. Bedobtak Kelet - Europat a mely -
vizbe, mikozben tudtak, hogy az emberek nem tudnak uszni. Lasd Noemi Klein konyvet,
The Shock Doctrine - t. Legalabb adtak volna idot, hogy megtanuljon ha nem is uszni, de leg -
alabb a felszinen maradni, megha kutyauszasban is.

Éhes_ló 2013.02.11. 15:28:06

@Határátkelő: az első bekezdésem valahogy szétesett.
Helyesen:
Nem olvastam olyan felmérést, kutatást mely a felgyorsulásáról szólt volna, bármilyen a kivándorlással ezzel kapcsolatos - nem politikai publicisztika szintű - forrást szívesen olvasnék erről, gondolom a blogot olvasók közül nem egyedül.

Elnézést.

csekk 2013.02.11. 15:34:53

Én 48 évesen 2002-ben jöttem el Magyarországról. Feleségem 46 volt.
Nem bántuk meg.
Előtte mint befuccsolt vállalkozó kerestem munkát több mint 2 éven át. Relatív ismert voltam szűkebb környezetemben (falu és közeli város) és nem is sikerült munkát szereznem. Szinte mindenhonnan a korom miatt küldtek el. (többnyire érzéketlen taknyos személyzetisek)
6 év múlva jött a fiam is és már itt nősült meg. Ők sem szeretnének egyelőre hazamenni.
Idén már jön a lányom és családja is (4 gyerek). Eddig bírták. Az építkezés megroppantotta őket, pedig nagyon nem akartak külföldre menni annak ellenére sem, hogy a vejem beszél németül és angolul is.
Hát ennyi.
Na meg annyi, hogy így közel a 60 hoz, már nem is reménykedem abban, hogy hazamehetek egy értelmes világba nyugdíjas éveimre.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 15:38:05

@Spacecake:

De, ami releváns, annak van jelentősége. De egy elírt szónak nemigen. De szerintem ezt te is jól tudod.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 15:42:00

@Zedder:

Aki külföldön szavaz, az leveszik a belföldi szavazólistáról. Ezért kell pár héttel a választás előtt szólni. A "szólás" meg csak az adott választásra vonatkozik, azaz nincs más következménye.

zopilote 2013.02.11. 15:42:40

Miert nem lehet bekejobbot nyujtani egymas fele az eltavozoknak es az otthonmaradottaknak?
Tanulhatnank mas nemzetek peldaibol, akiket jobban megviselt a kivandorlas, mint a magyar
nepet. Gondolom, sokan nem tudjatok, hogy 1990 - ben az Ir Koztarsasag elnokenek hivatalba
lepesekor az volt az elso huzasa, hogy egy lampat gyujtott a tobb millio kivandorolt ir emlekere
az irodaja ablakaban. Egy ir kolto verse inspiralta (Eavan Boland - The Emigrant Irish)
"Like oil lamps ..... we put them out the back – of our houses, of our minds."

zachary 2013.02.11. 15:42:54

@kistesoka: látod én is a hozzád hasonlóak miatt jöttem el. Csak ti ne gyertek utánunk és ne ácsingózzatok a pénzünkre meg akarjatok rajtunk keresztül magatoknak meg a szomszéd tacskó kutyájának is állást keresni. Az lehet hogy téged otthon maximálisan kiszolgálnak és megélsz, de tudod nekem elegem volt abból, hogy orvosként, sebészrezidensként felkopik az állam és kb ugyanannyit dolgoztam otthon, mint itt. De hála a jó égnek, a magadfajtával csak itt találkozom. Ha meg külföldi munka kellene, akkor nem, nem segitek neked. Ha annyira jó, akkor tarts midenkit otthon...:D Ja ajánlom neked a stefánia blogot. A magadfajták szeretik olvasni...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 15:43:33

@Zedder:

"Honnan tudja az állam, hogy ki él "életvitelszerűen" odahaza vagy sem?"

Nem tudja. Te nyilatkozol a számlálóbiztosnak. Ő meg elhiszi neked. Ennyi.

zachary 2013.02.11. 15:46:29

@Spacecake: Nem érzem. Pontosan ez kéne. Amikor a kint lévő magyarság annyira megerősödne, akkor kellene egy új Magyar Földet megalakitani valahol. Oda nem engednénk be semmilyen magyar politikust, vagy ősmagyart aki most itt oszt minket. Csak a nyugati magyarság és annak hozzátartozói. Meg lehetne csinálni. Csak mi egy annyira széthúzó, depressziós, tökéletlen nemzet vagyunk, hogy csoda lesz, ha lesznek még 200 év múlva magyarok. Miért tudnak a törökök, a lengyelek, a horvátok, stbik összetartani külföldön? Mi miért nem tudunk? Miért nincs magyar negyed sehol?? (Jó NY ban van egy kicsi, de a lényeget értitek...)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.11. 15:48:58

@Éhes_ló: akkor ezt is megtudtam... Köszönöm!

Azt mondják minden szavazat számít... 2010-ben nem a FIDESZre szavaztam, ennyit is ért a szavazatom :(
A demagógia számít csak, semmi más. Az nyer, aki hihetőbben hülyít és erre én nem vagyok vevő...

paffery 2013.02.11. 15:53:55

Ősztől mi is növeljük néggyel a kivándorlók számát Magyarországon és az USA népességét fogjuk gyarapítani. Sajnos 1 évig én illegális leszek, és ezért szeretném megkérdezni a kint élőktől, hogy így milyenek a munkalehetőségek. Hagyma blogját olvastam, és láttam, hogy ő is illegálisként kezdte, de ott az utolsó bejegyzés 2011-ben volt. Előre is köszi!

Void Bunkoid 2013.02.11. 15:59:20

@Etilcsoport: pont ezt akartam kommentelni, megelőztél :)

Amikor valaki lelép külföldre, de nem is kell külföldre, elég máshova - eddigi észrevételeim alapján az esetek jó 70-75 százalékában egyáltalán nem pótolják a helyét, hanem szépen szétosztják a feladatait a megmaradt munkatársak között. A fizetését persze nem osztják szét emelésként a megnövekedett feladatmennyiséghez :P

Zedder 2013.02.11. 16:02:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: magyarul bárki kitölthette, különösen az online módozat miatt. Trollkodsz tovább, vagy belátod?

Spacecake 2013.02.11. 16:05:08

@zachary: kene,kene,kellene....meg masik 5 felteteles mod 3 mondaton belul.
csinalni,felvallalni,az elere allni.Tettek nelkul hiteltelenne valik a legszebb szonoklat is.

labirintus1 2013.02.11. 16:05:12

@Zedder: Ez így volt. Én jó előre leegyeztettem a KSH-val, hogy nekem ki kell-e bármit is tölteni, ha nem élek otthon, és ezt be is jelentettem. Azt írták, hogy nem kell.

Majd megjelent a népszámláló és véletlenül összefutott anyámmal. Közölte, hogy engem is meg kell számolni, anyám mondta, hogy nem kell és ezt le is egyeztettem a KSH-val. Erre a nő elkezdte fenyegetni anyámat, hogy őt fogják megbírságolni, ha engem nem számolnak meg, hiába magyarázta neki anyám, hogy annyi köze van a lakásomhoz, hogy ő üríti a postaládát.
Ekkor felhívtam a nőt, hogy
1, Ne fenyegesse anyámat!
2, Hívja fel a KSH-t!

Mivel nem volt erre hajlandó, ismét e-mailezésbe keztem a KSH-val. Kiderült, hogy az első infó, amit adtak rossz volt, mert engem ugyan nem kell megszámolni, a lakást viszont igen. (Érdemes lenne közzétenni a KSH-s levelezésemet, tanulságos és tipikusan magyar hivatalra valló hozzáállás.)
Az is kiderült, hogy a nő azért volt ilyen agresszív, mert 300 Ft-ot kapott minden kitöltött ív után. Bosszúból kitöltöttem inkább neten a cuccot.

micsoda? 2013.02.11. 16:06:08

Igazsága van a posztnak amikor így ír.
"Azon kissé megütközöl, amikor egy idősebb kolléganőt vagy kollégát napokig nem látod és ha megkérded talán beteg-e, azt a választ kapod, nem beteg. Nyugdíjba ment. Így egyszerűen, nincs buli, nincs dobjunk össze neki egy nyakláncra vagy egy csokor virágra. Nem. Vége. Ennyi volt. Akkor azért elgondolkodsz egy kicsit."
Szomszédaink kevésbé érzelmesek, mint mi. A sok kint élő, valószínű nem úgy hallgatja a magyar himnuszt mint itthon, megszokott. Gondolom, ha mód van rá, kerüli .

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 16:08:01

@Spacecake: pedig aki nyelvtudas nelkul jon ki az akarva akaratlanu igy kezdi, ahogy ragadnak meg a szavak eloszo cask beepiti a magyarba, nem flancbol, igy jon a szajara
ez tapasztalat
ez az un. magyish nyelv

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 16:09:25

@Zedder:

Kitölthette bárki, akinek megvolt a kódja. Ha külföldön volt valaki, s megkapta belföldi címére a kódot, akkor csak akkor tudta kitölteni, ha valaki elküldte neki a kódot. Nem lehetett kód nélkül kitölteni.

Spacecake 2013.02.11. 16:09:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
hat persze:-)
az inkoherens,ellentmondasos,altudomanyos,felmuveltsegen alapulo velemenyek valoban nem relevansak:-)

Spacecake 2013.02.11. 16:13:25

@hagyma: ez meg nyelvtudassal is igy van,ha mondjuk itthon 1 amerikai multinal dolgozol.persze TUDATOSAN,egy kis odafigyelessel,onfegyelemmel es alazattal a magyar nyelv irant lehet ez ellen tenni.szerintem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 16:15:39

@Spacecake:

Na, most ezzel meg is mondtad, hogy miért nem foglalkoztam bővebben inkompetens hozzászólásoddal...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 16:15:51

@VHB: ez igy jol hangzik, de ha minden Laci lelep, nem less kenyer
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: lehet a magyarok valami miatt itt is trukkoznek a "kijelentkezesekkel?/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 16:17:29

@Spacecake: persze meg kell tanulni, de akkor meg kisebb Magyar koloniaban eltem es egymaskozt bizony igy nyomtuk, ha nem is teljesen
az amerikaiaknak cask angolul makogtunk egymaskozt meg hunglishul

budahazyj 2013.02.11. 16:18:31

@Spacecake: En sem zalaiul beszelek, ahogy a szekelyek sem szekelyul. De biztos mondok legalabb 5 szot amit mi megertunk Zalaban, de mashol nem nagyon. A "launch" az inditas, a "lunch" meg ebed.

VHB 2013.02.11. 16:24:25

@hagyma: Akár hiszed akár nem, Lacik nélkül is lesz kenyér. V.ö. szén és olajbányászat. Vagy, hogy sokkal közelebbi példákat soroljak: kínai fokhagyma, dán disznó, szlovák tej stb.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 16:24:40

@hagyma:

Nem hiszem. Pont ennél semmi jelentősége az egésznek, hiszen anoním a népszámlálás.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.11. 16:26:02

En itt a swenglish-t beszeltem eleinte... :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.11. 16:28:19

Nepszamlalashoz: hogyan szamoljak meg a lakast, ha:
- anyukam 2011-ben meghalt
- en 2011-ben disszidaltam
- apam ugyan be van oda jelentve, de 2009 ota a szeretojenel el...

Ki kapja a birsagot (gondolom senki)?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 16:28:58

@paffery: nagyon nagyon nehez most mar melot kapni, de nem lehetetlen
az is szamit hova megy
vannak meg most is un. kontraktorok, akik kikozvetitenek , mintha legalis lennel, de egyre kevesebb es nem konnyu megtalalni oket
a nepszava-szabadsagban hirdetett regen egy NY-I gyerek, a tampai Targetbe pl O vitt be
/persze nem ingyen elso havi fizetes.../

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 16:34:25

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: azt hittem azert ismered a magyarokat
azt nem merik elmondani / a fel orszag,, kire fog szavazni/ itt meg felmatricaztak a kocsikat az elnokvalasztasnal a nepek
/olvastad, hisznek benne hogy less valasztasi csalas
anonym,, hiszem is en ha akarom, a lopttoval is csalnak/
a tutit fogja mondani, azt a tutit amibol nem lehet gondja

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 16:37:24

@hagyma:

Amikor a szerencsejáték üzletágban dolgoztam, napi tucatnyi magyar panasz érkezett, hogy a pókerben csalunk.

Eiknarf 2013.02.11. 16:37:29

@Éhes_ló: Német KSH jelentése pl a bevändorlókról. Minden évben gyorsul, idén drämaian majd duplájára.

zopilote 2013.02.11. 16:40:00

@Kovermadar:
" en 2011-ben disszidaltam "
Lottek is rad a hatarorok? :) Politikai vagy gazdasagi menedekjogot kaptal?:)
Vagy csak vendegmunkas statusz? :) Miert nem DP a nicked? (depe = displaced person )

Void Bunkoid 2013.02.11. 16:50:13

Amúgy nemcsak kivándorlók, általában nyelvtanulásnál úgy van, hogy aki nem anyanyelvként tolja a nyelvet, azaz nem a kezdetektől fogva, vagy gyerekkorától (tán legkésőbb ilyen 8-10 éves korától) használja RENDSZERESEN kommunikációra, az világéletében az első anyanyelvén fog gondolkodni, mondatokat összerakni, és az idegen nyelvet gyakorlatilag úgy fogja beszélni, hogy magában "fordít".

Ezért szoktam röhögni azokon az embereken, akik erőltetve nézik eredeti nyelven (többnyire angolul) a filmeket, és ja, tényleg megértik, de igazából a filmnézés nekik egy kétórás irdatlan tolmácsderbi, és a végén konkrétan szétégett aggyal jönnek ki a moziból vagy állnak fel a monitoruk mögül. Csak nem merik bevallani.

És pont ugyanemiatt képesek a - már egyre kevesebben maradó - fiatal felnőtt korukban ötvenhatos kivándorlók máig tökéletesen beszélni magyarul, valamint ilyen "kisfiam ugorj már le a storeba, mer' Fidóka szétrágta a dispensert, és különben is sale van" mondatokat alkotni.

És pont emiatt van, hogy a gyerekkorukban kivándorolt de ma már felnőtt emberek, még akkor is, ha 3-4-5 éves korukig csak magyarul beszéltek, máig szinte tökéletesen megértik a magyart, csak az eltelt X évtized óta létrejött egy csomó szó, amit ők már nem ismernek, csak idegen nyelven, valamint ők MÁR elsősorban idegen nyelven, azok fonémáival és mondatszerkezetével beszélnek magyarul is - esetlegesen megpróbálják a már csak idegen nyelven ismert szavakat magyarra fordítani, amikből néha vicces dolgok jönnek ki.

De az, hogy valaki fiatal felnőttként vagy felnőttként két éve ment ki, és jaj már keresi a magyar szavakat, na az sznobizmus és humbug.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 16:50:26

@hagyma:

Más világ. Mo-n olyan is van, aki direkt hazudik a közvéleménykutatónak.

Egy haverom közvéleménykutatóként dolgozott. Ő mesélt durva eseteket. Pl. a lakáson Nagy-Magyarország matrica, becsönget, emberke jön, beengedi az előszobába, a falon WaSS Albert meg Árpád-sáv, majd a kérdésre, hogy kire fog szavazni, a válasz "MSZP".

ablakkktalan (törölt) 2013.02.11. 16:59:19

@Dilis Csávó: "kifizette az allam az koz- es felsooktatast"

Általában a legnagyobb trógerek kiabálnak a leghangosabban, mert semmit nem értek el az

életben, amíg a másik küzdött, ők elszórták a zsét kocsmára, oszt' most persze nincsen. Ha

éltek akkor amikor én, akkor ők is mehettek volna ingyen tanulni, ha nem éltek, akkor meg

el lehet nekik csendesedni, mert nem az ő zsebükből ment a játék.

Amúgy meg legalább 25 millát fizettem be a drága magyar államnak, mielőtt leléceltem volna, aminek nagy százalékát értelmetlenül használták fel, szétlopták stb... A szüleim meg még többet, egész életükben rendesen dolgoztak, nem tartozom senkinek semmivel.

"szogesdrottal es geppuskaval oldottak meg a kerdest"
Szögesdrót meg géppuska még könnyen lehet hogy lesz, mert nem úgy néz ki, hogy hamarosan megáll a kivándorlási hullám és még kábé 500.000 elmegy - ami meglesz pár év alatt - és utána bedől az állam költségvetése. Egy olyan "koszovó 2"-re tippelek, etnikai alapú háborúra.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 16:59:46

@Void Bunkoid:

Nagy tévedésben vagy, öreg!

Már egy középfokú haladó nyelvtanuló is a tanult nyelven gondolkodik, nem az anyanyelvén. Amit írsz, az csak a kezdő szintre igaz.

A filmnézés meg nagyon hasznos, mert segíti a nyelvtanulást. Nyilván kezdőszinten hülyeség, de haladó szinten jó.

ablakkktalan (törölt) 2013.02.11. 17:03:33

@kistesoka: Mi legalább merünk változtatni, nem csak ülünk a seggünkön azt' panaszkodunk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 17:04:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: miert , nem?
@Void Bunkoid: en mar sokkal sokkal regebben jottem ki amerikai feleseg, meloban cask amcsik, de ez termeszetes, hogy egy szot sem felejtettem el
bar mar volt hogy hirtelen nem ugrott be egy, de az szerintem barkivel elofordulhat otthon is
ami erdekes egyre gyakrabban almodom angolul, ami azert fura mert pl edesanyam angolul valaszol/ mar almomban/
mondjuk en minden nap feljovok szinte az indexer, mostanabn tul sokat is, es mas lehetett pl aki 56-ban jot ki 18 evesen
a nagybatyam 18 volt, mikor jot es ra 20 evre volt eloszor otthon es nem affektalt, de mi ugy gondoltuk, mert mas volt a hangsulya es a coca-colat "ko'k"- nak hivta
most meg mar en is ugy hivom:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 17:06:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az mar kezdo szintem sem hulyeseg, foleg ga feliratoztatod, persze angol felirattal/ egyutt hallod es olvasod
nagyon sokat segit

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.11. 17:07:11

@zopilote: ram nem, de a kilatastalansagnak viszont lottek akkor :)

paffery 2013.02.11. 17:10:58

@hagyma:

Köszi a gyors választ! Elvileg Floridába mennénk, mert az asszony kubai és gondolom ott jobb eséllyel indulna, mivel angolul még nem beszél. (Neki elvileg lesz munkavállalási engedélye+segély, de semmihez sem ért, ezért gondoltam, hogy én próbálkoznék először a melóval, amíg ő a gyerekekkel otthon marad.) Kitartó, "jég hátán is megélő" csóka vagyok, úgyhogy remélem csak összekukázok valamit. Még egyszer köszi!

Határátkelő 2013.02.11. 17:11:38

@Éhes_ló: Van ilyen poszt is, meg olyan is. Ha még csak pár posztot olvastál, akkor talán érdemes átgondolni, jó dolog-e sommás véleményeket megfogalmazni. De szerintem hagyjuk, mert nem ez a lényeg.

Azért attól, aki elmegy, ne várd, hogy mosolyogva dicsérje azt az országot, ahonnan nagyon sok esetben (gazdasági) kényszerből ment el. Ezt te sem gondolhatod komolyan.

A blog fennállása óta született kb. 550 poszt. Mindenféle volt, van és lesz közte. Olyan is, amely a kinti életet írja le, olyan is, amely inkább arról szól, miért érezte úgy valaki, hogy el kell mennie. Én nagyon örülök, ha találsz olyat, amilyet keresel, de nem lesz mindegyik ilyen.

Még valami: szerintem magyarként mindenkinek joga van kritikusnak lenni a hazájával szemben, és ha nem tetszik neki valami, annak hangot adni. Ettől nem lesz hazaáruló, sőt...

paffery 2013.02.11. 17:12:35

@hagyma:
Köszi a gyors választ! Elvileg Floridába mennénk, mert az asszony kubai és gondolom ott jobb eséllyel indulna, mivel angolul még nem beszél. (Neki elvileg lesz munkavállalási engedélye+segély, de semmihez sem ért, ezért gondoltam, hogy én próbálkoznék először a melóval, amíg ő a gyerekekkel otthon marad.) Kitartó, "jég hátán is megélő" csóka vagyok, úgyhogy remélem csak összekukázok valamit. Még egyszer köszi!

hádeváu 2013.02.11. 17:13:54

@Kovermadar: Semmilyen bírságot nem kapott a számlálóbiztos ilyen esetben.Úgy kellett eljárnia,hogy ilyen esetben a szomszédságból kérdezett ki valakit a lakásról.Hozzávetőleges pontossággal elég volt.

Spacecake 2013.02.11. 17:27:00

@budahazyj: ezt a maxinak mondd,ő szerinte kell indítani az all u can eat-be:-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 17:27:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: orulok, hogy komolyan vetted
de elvileg ott meg lehetne is
kezdo szinten ha mar itt elsz es tanulgatsz qrwa sokat segit ha utana lesed a tv-t is angol felirattal, mert napi 2 oranal tobbet felesleges tanulni
@paffery: florida a jobbak koze tartozik ilyen szempontbol, szinte mindenhol beszelnek spanyolul sot van ahol cask spanyolul es mivel idegenforgalomra epul ettermi-szallodai-aruhazi munkara van sok esely, de ezekhez kontraktor kell SSN nelkul nem jutsz be
kisebb maszek kocsmak, pizzafutar, automoso azok altalaban mukodnek
az en idomben 50 dollar volt az SSN kartya /en nem vettem, en kontraktoroztam a Targetben es en rendesen adoztam is ezaltal, na nem mintha nem deportalhattak volna meg ettol/ es azzal pl egy automosoban tuti el tudsz helyzezkedni, kisebb cegek nem csekkoljak, hogy mi az abra a kartyaddal
de nagyon torekedni kell a legalizalasra, mert egyre szigorubbak ertheto modon es hat a torveny tiltja, hogy munkat valllaj
mondjuk meg masik kb 15 million embernek is akik ott meloznak

ha az asszonu kubai akkor gondolom van zold kartyaja, akkor elveszed felesegul, ha meg nem tetted es onnantol cask papirmunka
sok sikert, sajnos mar nem tudok segiteni vagy 10 eve eljottem floridabol es szetszorodott a Magyar csapat:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 17:31:03

@Határátkelő: Még valami: szerintem magyarként mindenkinek joga van kritikusnak lenni a hazájával szemben, és ha nem tetszik neki valami, annak hangot adni. Ettől nem lesz hazaáruló, sőt...

hat ezt nem ertik meg sokan,az a hozzallas aki kint van ne pofazzon
pedig van ami kivulrol jobban feltunhet
persze mas innen velemenyt mondani ha az ember nincs benne a napi eletben
neha megteszem, de akkor meg is kapom a magamet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 17:33:14

@paffery: nameh nezd a kiskocsmak ablakat
HELP WANTED
oda kell mosogato:)

Spacecake 2013.02.11. 17:34:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: még az a szerencse,h nem foglalkoztál bővebben vele,már így is túlságosan belebonyolódtál az ellentmondásaidba,amit a felületes polihisztorkodásodnak köszönhetsz:-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 17:42:41

@Spacecake:

Mondtál egy ökörséget, ezt megcáfoltam. Ezt képtelen vagy elviselni, így azóta össze-vissza beszélsz.

Spacecake 2013.02.11. 17:49:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: majdnem.te mondtad az ökörséget,ráadásul egy olyan nyelven,aminek nem is vagy birtokában, de azért osztod az észt:-)
Hál' Isten a net nem felejt,és ellenőrizhető:-)
a tények makacs dolgok,még akkor is,ha egóért nem kell a szomszédba menned:-)

Nyugi maxi,béke van:-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 17:52:02

@Spacecake:

Tévedsz. Nem mondtam ökörséget és ismerem a nyelvet. Ellenőrizd, ha nem hiszed.

paffery 2013.02.11. 17:52:31

@hagyma:
Asszonykámnak a határon jelentkezni kell, és megkapja a menekült státuszt a gyerekekkel együtt, de mivel én magyar állampolgár vagyok, ezért én nem kapok lócitromot sem, viszont 366 nap elteltével az asszonnyal együtt én is kérvényezhetem a zöldkártyát, mint házastárs ( a Cuban Adjustment Law alapján). Ezért is akarunk kimenni, mivel ez elég nagy előny, hogy vki ilyen gyorsan zöldkártyához jusson, csak ugyi 1 évig lógni fogok a levegőben, amíg az asszony meg nem kapja a zöldkártyát. Addig meg majd nézegetem a kocsmák ablakát :-) Köszi! (A blogod folytathatnád, mert jó volt nagyon!)

aleb19 2013.02.11. 17:55:34

@Éhes_ló: pedig gyorsul a kivandorlas
ennek okai : 1.jelelegi partunk kormanyunk benazasa a CHF-esekkel(mostanra elesedik a szitu) es otthon tombol a valovalsag
2. mar minden unios munkaeropiac nyitott a HUnoknak
3. az un holabda effekt 1 sikeres mikrokörnyezetebol akar 10-t is kitantorgasra sarkal
lasd csekk hozzaszolasa
"2002-ben jöttem el Magyarországról. Feleségem 46 volt.
Nem bántuk meg.
Előtte mint befuccsolt vállalkozó kerestem munkát több mint 2 éven át. Relatív ismert voltam szűkebb környezetemben (falu és közeli város) és nem is sikerült munkát szereznem. Szinte mindenhonnan a korom miatt küldtek el. (többnyire érzéketlen taknyos személyzetisek)
6 év múlva jött a fiam is és már itt nősült meg. Ők sem szeretnének egyelőre hazamenni.
Idén már jön a lányom és családja is (4 gyerek). Eddig bírták. Az építkezés megroppantotta őket, pedig nagyon nem akartak külföldre menni "

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 17:56:13

@paffery: kosz
egyszer befejezem
vagy legalabb folytatom
aki akar, meg mindig tud itt dolgozni....
khm. nem teljesen OK-s papirokkal
nem szep, de teny, tudja ezt a President is, nagyon meloznak megint a bevandorlasi torvenyen, de ami tervezeteket lattam, az nem sok mindenkit erint, vagyis eleg sokat, de foleg a spanyolokat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 17:57:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem akartam rakerdezni, hogy hogyan tervezik a bejutast
latom Te igen:)

2013.02.11. 17:58:58

Még nem olvastam el, de cím alapján arra következtetek, hogy ez valami újabb hsz. mágnes poszt, amihez mindenki hozzátud szólni. :)

Eltaláltam?

Lerche 2013.02.11. 18:02:02

A hétvégén, szombaton összeszedtem egy kis ételmérgezést. Vasárnap estére már el bírtam szakadni a mellékhelyiségtöl, de gyenge voltam, mint a harmat. Hétfön betelefonáltam a munkahelyemre, hogy csak egy napra beteget szeretnék jelenteni - amíg összeszedem magam. Kolléga nagyon rendes, mondja: semmi baj, de mégis mi történt? Elmondtam, erre mit válaszolt?! Azt hittem, lehidalok! Elöször is jobbulást kívánt és azt mondta, hogy akkor inkább kedden is maradjak otthon, mert nehogy valamilyen fertözést hurcoljak be a kollégáknak - merthogy az ilyen esetekben kell három nap, mire elmúlik az esetleges fertözö-státusz. Aki idöközben arra adta le a voksát, hogy ez BIZTOS nem Magyarországon történt - na, az nyert :) Jelen információim szerint a munkaadó ilyetén hozzáállása per pillanat a sci-fi kategóriát súrolja a 93.000 négyzetkilométeren. Hazamenjek? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 18:02:25

@Philosoraptor: el
de jelzem en konkretan mindig mindenhez hozza tudok szolni

Spacecake 2013.02.11. 18:02:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ok maxi,ha ez a megnyilvánulásod reprezentálja a nyelvismeretedet,és erre büszke vagy,akkor sajnálom,menthetetlen vagy:-)
kitartás!!!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 18:02:39

@hagyma:

Ez alapvető, mert ha jelenleg nem menekült a feleség, akkor nem fog rá vonatkozni a kubaiakra kitalált szabály!

deputy sheriff 2013.02.11. 18:02:42

@paffery: En ugy tudtam kubait hivatalosan nem engednek be a hataron, csak akkor kap menekult statuszt, ha mar "valamilyen modon" bejutott az orszagba.
Volt egy kubai munkatarsam, o athajozott a csaladdal, majd a lekapcsoltak oket, 30 napot ult dutyiban (13 evesen), majd par honapra kapott menekult statuszt, majd zoldkartyat.

2013.02.11. 18:03:22

@Philosoraptor: Javítanám az elírást: hozzá tud.

paffery 2013.02.11. 18:09:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Magyarországon, de így is megkapja a menekült státuszt. Van egy törvény (wet foot dry foot policy), ami szerint a kubai menedékjogot kap, ha szárazföldi határon át megy az USA-ba, vagy szárazföldet ér az ország területén. Eddig azt hittük, hogy ez rá nem vonatkozik, mivel magyar tartózkodási engedélye van (ami hamarosan lejár), de kiderült, hogy még olyan ismerősünk is megkapta, akinek már magyar állampolgársága is volt. Megnéztük a kubai blogokat Miamiban, ügyvédeket is megkérdeztünk és kiderült, hogy csak az számít, hogy kubai, és ezért nem tagadják meg a belépést, de zöldkártyát csak akkor kap, ha 366 napot folyamatosan amcsiban marad. (Cuban Adjustment Law) Először én húztam ki őt a szarból (Kubából), most meg ő húz ki engem. :-)

deputy sheriff 2013.02.11. 18:13:12

@paffery: Mint kubai allampolgar, magyar tartozkodasi engedellyel, milyen papirt kell szereznie, hogy felengedjek az USA-ba tarto gepre? Mert gondolom ESTA-t nem kervenyezhet, mint ahogy turista vizumot sem, vagy ha igen, akkor nem kapna meg, mert egyertelmu lenne a bevandorlo szandek.
Nem kotekedes, vagy ilyesmi, csak tenyleg kivancsi vagyok ra, hogy ez hogy oldhato meg.

paffery 2013.02.11. 18:17:54

@deputy sheriff:
Sajnos pont azokat szopatják, akik Kubából hajón menekülnek. Sokszor a tengerbe vízágyúzzák őket. A szárazföldi határon belépőket, akik a határőrnél jelentkeznek, illetve bemutatják a kubai útlevelüket, azokat nem bántják. (Eddig a kubaiaknak ugye nem volt túl könnyű útlevelet szerezni és anélkül meg nehéz bizonyítani a dolgokat. Azért sittelik le őket, mert amíg nincs bizonyítva, addig nem mehetnek el.) Jelenleg rengeteg kubai megy Európából a kanadai vagy mexikói határon keresztül USA-ba.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.02.11. 18:19:39

Hallo!Lenne egy kerdesem!
Magyar allampolgarnak milyen papirokat engedlyeket kell beszereznie ha uk- ban szretne dolgozni?

paffery 2013.02.11. 18:20:23

@deputy sheriff:

Nem engedik fel a repülőre, ezért kell Kanadába vagy Mexikóba menni, ott kell jelentkezni a határon a bevándorlási tisztnél.

aleb19 2013.02.11. 18:22:55

@paffery: mar a repgepre valo felszallast is meg fogjak akadalyozni
az europai reptreken a senkifoldjen is szurnek az ami-officerek

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 18:23:43

@Spacecake:

Viccesen igyekszed kimosni magadat a nyilvánvaló hibádból, de nem fog menni. Vedd észre: bárki vissza tudja olvasni a hozzászólásokat...

deputy sheriff 2013.02.11. 18:25:58

@paffery: Akkor meg egy utolso kerdes, mi a garancia arra, hogy teged beengednek, hiszen te nem vagy menekult. A felesegedet a bevandorlas alaveti a megfelelo procedurknak, de 366 napig teged nem szponzoralhat, te pedig ESTA-val 60 napig tartozkodhatsz csak, turista vizummal 180 ha jol emlekszem.

kkkchris 2013.02.11. 18:27:24

én azt mondom itt akármi van, ha a multik képezik a többséget (mint ahogy itt van ellentétben lengyelekkel), akkor mi perifériaország vagyunk, és azok is maradunk. Egy német T-Mobile pl nem fog idehozni sosem olyan szintű K+F-et mint amit otthon csinál.. A központ otthon van nekik. Persze csinálnak ezt-azt (pl Audi stb) de az igazi minőségi munka olyan szinten és mennyiségben mint ott van (hány ország leánycégének az igazgatása mindenféle szempontból) itthon multi alapn _sosem_ fog megjelenni. Lehet dicsekedni 1-2 központtal ami itthon nagynak számít de ha itt van 100 ilyen munkahely akkor kint van 10000...
Ki az aki helyeselné pl hogy a MOL kivigyen egy rakás munkahelyet pl a horvátokhoz az itteni kárára?

+én nem vagyok meggyőzve arról hogy kint nem érik az embert kellemetlen meglepetések. Szerintem ahhoz leginkább kell a felsőfokú végzettség meg olyan mhely ahol már láttak (és elfogadják) a külföldieket. Ellenkező esetben szívás, nem kívánom részletezni de nem "hallomás" hanem közeli rokon, Ausztria.

Haverom mondta hogy itt el vannak tévedve az emberek. Az államtól multitól mindegy kitől de nem maguktól várják hogy "legyen munkahelyük". Márpedig ez nem teljesn így megy, kell hogy legyen egy réteg akinek van ötlete, és azt meg is tudja valósítani egy saját vállalkozásban (!). Csak az a baj hogy itthon az embereknek ehhez nincs elég tőkéjük, nem is nagyon mernek kockáztatni, plusz a gazdasági-jogi környezet sem túl jó. Mi megtettük a magunkét, van vállalkozás pár embernek adunk évek óta munkát.

zobod 2013.02.11. 18:29:48

Eggyel kevesebb meg nem értett, el nem ismert zseni... már csak a hátrahagyott, közpénzen tartott "szeretteik" helyzetét kellene rendezni, mert eltartásuk indokolatlan terheket jelent az itthon boldogulni akaró, és tudó emberek számára,

paffery 2013.02.11. 18:31:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ó, már kívülről fújom a U.S. Citizenship and Immigration Services hivatalos oldalát, meg jó pár hasonló cipőben járó kubaival beszéltünk, akik így mentek ki + ügyvédektől is megkérdeztük. A gáz csak az, hogy én nem mehetek velük egyszerre, mert tőlem megtagadhatják a belépést (még vízummal is) és akkor sokáig nem láthatom őket, amíg a családegyesítési hercehurca véget nem ér. (átlag 4-5 év.)

Spacecake 2013.02.11. 18:32:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: mostmár csak annyira futja hogy mindig az előzö mondatomat másolod?:-)
semmi önálló gondolat?
tudsz te ennél többet is,csak kapd össze magad,fuss neki mégegyszer!!!:-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 18:35:57

@Spacecake:

Nevetségessé váltál már mindenki előtt. Ez miért jó neked?

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2013.02.11. 18:39:23

Jól esik nekem sikeres újrakezdésekről olvasni. Gratulálok a szerzőnek, hogy "idősen" is mert lépni.
A környezetemben számos ötvenes van, aki már a "halálra készül", én meg csak döbbenten nézek rájuk, hogy mégis mi a bajuk?!
Azért pozitív példa is akad, egyikük 52 évesen tanult meg angolul. :-)

aleb19 2013.02.11. 18:46:34

@zobod: kedves doboz,
gondolom allamialki illetve jogasz vagy akinek savanyu a szolo orulunk hogy beepultel az uram-batyam rendszerbe es az eppen aktualis lazar fele agitprop maszlagot nyomatod de kozlom hogy a vasfuggony finito es szabad a munakaero aramlas
csok a csaladnak

Éhes_ló 2013.02.11. 19:02:24

@aleb19: sokan mondják amit te. Egy olvtárs a német statisztikai hivatalra is hivatkozott, Matolcsi is szedte valahonnan ezt a számot amiről a post is szól.
Lehet hogy így van, de erről még egy olyan elemző forrás sem került fel ide, ami alapján ezt nem csak hinni lehetne, holott érdekes lenne azoknak akik nem hinni akarnak.
Az okok sokfélék lehetnek és nyilván nem egy sikeres 22-32-42 év után vagyunk itthon ilyen állapotban (szerintem sehol nem ez után vannak Európában és É.Amerikában sem, csak ők magasabbról zuhannak, amiből volt mit elbontani padlózás nélkül).
Nem sikertörténet ez a félévszázad sem Magyarországnak, sem Európának: folyamatos lecsúszás , eladósodás, a világgazdasági-, politikai befolyás csökkenése, leértékelődés, demográfiai összeomlás.
Ezek a gondok közösek az egész kontinensen.

Fontos dolog, amit vizsgálni kell, hogy az elvándorlás mikor kezdődött.
Szerintem ahogy átjárhatóvá váltak a határok megindultak azok, akik már régen mentek volna és újabb és újabb hullámok követik őket évtizedek óta, kevésbé aktuálpolitikai - mint inkább gazdasági és adminisztratív - okok miatt, ahogyan te is írod.

Pont ezért minden olyan maszatolás ami aktuálpolitizálna ebben a témában szerintem felesleges, bármennyire is igaznak esetleg megalapozottnak tűnik.

zobod 2013.02.11. 19:08:03

@aleb19: kedves aleb19,

ugyan semmi közöd hozzá, de mérnök vagyok. Ha számodra a boldogulásra csak olyan forgatókönyvek léteznek, amikben kívülről kapod a segítséget - urambátyám protekció vagy egy gazdag társadalom emelőereje formájában - a csupán a Te kisszerűséged, terméketlenséged, és bénaságod bizonyítja, nem pedig azt, hogy Magyarország élhetetlen, vagy hogy itt csak szegénységben lehet élni. Neked, talán. Az itt siránkozó, önigazolást kereső lúzereket olvasva nem is bánom, hogy nyitottak a határok, nincsen ezzel semmi bajom. Ahogy írtam is, a hátrahagyott eltartottak finanszírozásával van bajom.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2013.02.11. 19:08:25

"Nyár van, illene, hogy én se fázzam,
csak búgjak fehéren, turbékoljak
e hét emelet vasbeton-galambházban.
Hát persze, hogy nem történt semmi,
sör habzik, folyik az ulti-parti,
kockázatnak elég is ennyi,
minek a sebeket fölvakarni,
minek akarni,
fényesen hasítani bizonytalanba!
Bizony, az élet nem hagyja abba,
a síron a bogarak összeragadva
sürgenek, apró piros vonatok,
pirosul a dinnye, mosolyt von a tök,
együtt vidulnak a vevők s kofák,
rogyásig telve az uborkafák.
De ki látja, hogy rohadttá ért a szégyen?
Hogy ekkora alázat már gyalázat?"

hádeváu 2013.02.11. 19:10:00

@Gamma Leonis: :)Én most tanulok németül.A másik alternativa nálam is a "halálra készülés".Én is 50 fölötti vagyok.

DieNanny CH 2013.02.11. 19:14:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Pontosan! Hiszen a szavazás idején lehetek éppen a családommal Törökországban nyaralni is! Az időpontot tudhatom fél évvel korábban is! Attól, hogy külföldön szavazok, nem azt jelenti, hogy külföldön élek!

aleb19 2013.02.11. 19:22:43

@zobod: kedves doboz elvtars a magyarlelkekmernoke,
hianyolom toled a diakok roghoz kotesenek magasztolasat es az egyetemi diplomam koltsegeinek kifizetesenek koveteleset

Sanyi9 2013.02.11. 19:25:54

@zachary: szerintem ezek a koloniak hulyesegek es a bezartsag tartja oket ossze. Peldaul Nemetorszagban vannak olyan torok/arab/perzsa csaladok, amelyekben az asszony nem szabad megtanuljon nemetul, mert akkor tul sok kapcsolata lenne a kulvilaggal. Vagy olyan csaladok, amelyekben ha meg szeretned ismerni a lanyt, a batyai elobb ot verik ossze, azutan meg teged. Persze, vannak erosen torok/arab stilusu negyedek... Ez miert lenne vonzo szamunkra? A lengyelek meg a horvatok altalaban asszimilalodnak, a harmadik-negyedik generacio mar csak a befogado orszag nyelvet beszeli.

Sanyi9 2013.02.11. 19:27:05

@csekk: hova mentetek ki, mert az nem derul ki a hozzaszolasbol?

aleb19 2013.02.11. 19:28:14

@Éhes_ló: pedig a statisztikakbol latszik a maszop-szadesz fele orszag rontas dobot nagyot a kivandorlason es nyuggerfidesz benazasa, halogatasa nem fekezte a gyorsulo folyamatot

Sanyi9 2013.02.11. 19:31:44

@Kovermadar: szerintem a szereto. De nem vagyok teljesen biztos benne...

tanato 2013.02.11. 19:40:18

@paffery: Már írtam ide egy éve hogy ugyanígy ment ki egy ismerősöm még vagy 20 éve az USA-ba,feleségül ment egy itt tanuló kubai egyetemista sráchoz,először Kubában éltek néhány évet,onnan a nyomor és a diktatúra miatt visszaköltöztek Magyarországra,majd innen az USA-ba .Mindketten tanárok és nagyon jól érzik magukat Floridában ahol befogadta őket az ottani kubai közösség.Irígylem a gyerekeiket,alapból három nyelven beszélnek,anyuval magyarul,apuval spanyolul,a suliban meg angolul.

zobod 2013.02.11. 19:41:19

@aleb19: erről van szó, ha semmi hasznot nem hajtasz itthon, akkor fizesd vissza amit rád költöttek közpénzből, aztán menj, ahova akarsz. Dehogy akarlak én, vagy bárki is itt tartani. Még annyi, ha valaki egy idegen ország inaktívjait tartja el, akkor ne számítson arra, hogy a hátrahagyott inaktív rokonait a magyar aktívak tartsák el. Ha ezekben egyetértünk, akkor nem is kell vitatkoznunk, mint mondtam, én örülök neki, hogy nyitottak a határok, csak a távozók az anyagiakat rendezzék.

tanato 2013.02.11. 19:42:58

@aleb19: Nagyon fontos elemre tapintottál rá,a hólabda effektusra,emiatt gyorsul exponenciálisan a kivándorlás,testvér,szülő,gyermek,közeli jó barát ily módon jutnak ki,bepörgetve a hólabdát.

Sanyi9 2013.02.11. 19:44:53

@zobod: miert lenne indokolatlan teher a tobbiek eltartasa? Ez a szocialista rendszer lenyege, hogy annyit fizetsz be, amennyit az allam toled akar es nem szolsz bele, hogy hogy lesz elkoltve.

Éhes_ló 2013.02.11. 19:45:30

@aleb19: ez hit kérdése egészen addig, amíg nem lesz róla egy-több értelmes elemzés, forrásokkal, felmérésekkel.

aleb19 2013.02.11. 19:53:11

@zobod: eleg szahar mernok lehetsz ha szamolni sem nagyo tucc
a posztolo kb55
tekintve borzaszto magyar atlageletkort valszeg mar csak koszorupizt kovetelhetsz tole, de ez csak valoszinuseg- matekolas amiben te gyenge vagy mert apuci segitsegevel engedtek at a vizsgaidon
szerintem is rendezhetjuk az piszkos anyagiakat kovetelem a bena magyar allamtol 10 trillio dollar kifizeteset mert idiota fonokeim voltak a kontra-szelektiv kivalastzas kovetkezteben ezert lelkiseruleseket szenvedtem es el kellet hagynom egy gyonyoru lakhelyet

aleb19 2013.02.11. 19:56:15

@tanato: igen es ehez meg hozza jon, hogy nemeto.-ban csak 2 eve lehet szabadon melozni most kezd kiepulni a fogado-magyar-infrastruktura
ott eroteljes novekedes varhato a kovetkezo 2-3 evben

aleb19 2013.02.11. 19:57:39

@Éhes_ló: csak becslesek vannak , nincsenek fix adatok es nem is lesznek

paffery 2013.02.11. 20:02:39

@tanato:

A kubai közösség én úgy vettem észre, hogy nagyon összetartó. Mi épp csak megemlítettük a terveinket néhány kinti kubai ismerősnek, és nagyon sok infót és ajánlatot (pl. nálunk lakhattok addig, stb.) kaptunk. Sok furcsa dolguk van, de az összetartás nagyon irigylésre méltó.

Határátkelő 2013.02.11. 20:05:51

@zobod: Érdekes gondolat. Feltételezem úgy tartod te is igazságosnak, ha ez fordítva is működik. Tehát pl. egy 40 éves, 18 éve dolgozó és adózó mérnök, aki kórházat még nem látott, évente 2-3 napot beteg, viszont szénné adózta magát az elmúlt 18 évben, azaz még az oktatással együtt is alighanem nettó befizető, visszakapja a többletet.

Ugye, szerinted is így lenne igazságos?

Esetleg a kört a gondolkodásod alapján kitágíthatnánk mondjuk a 80 év fölötti nyugdíjasokra is, akik már csak viszik a pénzt? Mégis, hogyan terveznéd ezt kiszámítani?

aleb19 2013.02.11. 20:09:41

@Sanyi9: a mazsola azert rugozik a hozatartozok eltartasan mert partunk es kormanyunk ezt most foglalta torvenybe
a fidesz-bol lassan nyuggerdesz lesz jon a13 havi nyugdij azt csinaljak mint a maszop 2002-ben

zobod 2013.02.11. 20:17:00

@aleb19: általánosságban beszélek a kivándorlókról, és az általuk hátrahagyott közpénzt felemésztő rokonságról. Akik lehetnek akár nyugdíjasok, vagy éppen iskoláskorú gyerekek, rokkantak stb. Amíg csak kevesen lépnek le a közteherviselők közül, addig nincsen gond, belefér. De egy félmilliós kirajzás már veszélyezteti az ellátórendszerek egyébként is gyenge fenntarthatóságát, illetve az oktatásba fektetett közpénzek itthoni hasznosulását is erősen megkérdőjelezi. Azzal ugye egyetértesz, hogy azért kár egy hallgatóra közpénzt költeni, hogy utána egy idegen ország inaktívjait tartsa el, itthon meg semmi haszon ne legyen belőle.

Frusztrációdból fakadó személyeskedésedtől meg kímélj meg légyszíves. Mit már írtam, sokan vagyunk, akik anélkül is tudnak boldogulni itt Magyarországon, hogy valaki segítené őket. Még ha te ezt el sem tudod képzelni, akkor is így van.

dzsekwolf 2013.02.11. 20:21:12

Elekepeszto unalmas mar ez a sok politika es az osszes nyakkendos barom.
Ovasva a posztot , elmosolyodtam mert a csalad, a bicikli, egymason segiteni , jol estek a szemeimnek. Orulok nagyon az 5ik x-et betolto kivandorlonak, legyen szerencseje tovabbra is. Nem az elet nehez feltetlenul,hanem a sok frusztralt es elbaszott jellemu ember, aki korul vesz neheziti meg az eletet.

Spacecake 2013.02.11. 20:21:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: perverzióm hogy kifigurázzam az önlelölt okostojásokat:-)

zobod 2013.02.11. 20:24:57

@Határátkelő:
Ha tagja vagy egy közösségnek, akkor azzal jogok, és kötelességek járnak. Ha egy közösségben van mondjuk intézményesített szolidaritás - akár generációs, akár másmilyen -, akkor azt kell látni minden egyénnek, hogyha kilép ebből a közösségből, és nem teljesíti a kötelezettségét, akkor mások jogai fognak ennek következményeként sérülni.

Pl. ha kivándorol, és nem fizet közterhet, akkor vagy nagyobb lesz a sarc az itthon maradt aktívakon, vagy az ellátások fognak csökkenni. Ez utóbbi lenne a helyes irány, viszont nyilván nem fűnyíróelven, hanem szelektálva a jogosultak között. Azt vedd észre, hogy félmilliós elvándorlásról beszélünk, ami már volumen, nem lehet figyelmen kívül hagyni.Ha jobban érezné mindenki a saját - vagy családja - bőrén, hogy mi az hogy közösség, és felelősség, akkor megalapozottabb döntések születnének.

aleb19 2013.02.11. 20:25:15

@zobod: @Határátkelő: gondolkodasod igen korlatozott, hogy menyire majd csak figyeld mikor Mo.-al ugyanazt fogjak megcsinalni mint a gorogokkel koszonhetoen a hozzad hasonlo lemmingeknek
ha az en stilusom szemelyeskedo akkor gondolkozz el amit Hataratkelo irt neked
vagy nyeretlen 20 eves lehetsz vagy valami bufe-ruhatar szakos looser

Fekete Pestis 2013.02.11. 20:34:03

@zobod:
"Ha jobban érezné mindenki a saját - vagy családja - bőrén, hogy mi az hogy közösség, és felelősség, akkor megalapozottabb döntések születnének."

Nézd, ha bevezetnék, hogy az én adómból p.l. csak az én anyám kap nyugdíjat, akkor nyilván visszamennék M.o-ra.
Amíg ez nincs, addig minek tartanék el mindenkit ?
És ha már itt vagyunk, hogy ki kinek fizet : a mi esetünkben p.l. az állam tartozna a szüleimnek kártérítéssel, mivel a kommunisták az anyamat kirúgták az orvosiról (mert "ellenforradalmi" beállítottságú volt 56ban), apámat meg deklasszálták (mert "burzsoá dekadens" volt).

A másik meg : és azokkal mi van, akik nem értenek egyet a rájuk oktrojált "közmegegyezéssel" ? Vagy az nem számít ? Nagyon jó, hogy az emberek elmennek, mert így végre a józan ész elöbb gyözedelmeskedik ( vagyis hogy a pénz nem a fán nö ).

Az lenne a normális, ha mindenkiröl nyilvántartanák hogy mennyi ADÓT fizetett élete során, és ennek arányában kapná a nyugdíjat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 20:34:34

@zobod:

Szerintem a külföldi turistáknál meg szedjenek járdadíjat Budapesten. Hiszen a rohadékok nem adóztak a fővárosnak, most meg nem szégyellnek a bunkó ingyenélők járni a járdákon, melyek a budapesti adófizetők pénzőből vannak karbantartva! De a vidéki tahók is fizessenek, aki feljöttek a fővárosba összejárkálni a budapesti járdákat!!!

:-)

aleb19 2013.02.11. 20:36:01

@zobod: mivel az europai kozossegnek a kozterheket fizeto tagja maradtam(tudod halmazelmelet-nagyhalmazban van egy kisreszhalmaz) nem leptem ki sehonnan
ha mar mernoknek mondod magad akkor rendszerekben kellene gondolkodnod
ha valahonan szivargas van azt eszlelik mukodesbe lep a visszacsatolas es megszuntetik az elhagyas okait
ne ez nem tortenik van helyette dupla beszed a kitantorgok szidalamazasa es lozungok

szaszo71(D) 2013.02.11. 20:36:28

@Void Bunkoid: "aki nem anyanyelvként tolja a nyelvet, azaz nem a kezdetektől fogva, vagy gyerekkorától (tán legkésőbb ilyen 8-10 éves korától) használja RENDSZERESEN kommunikációra, az világéletében az első anyanyelvén fog gondolkodni, mondatokat összerakni, és az idegen nyelvet gyakorlatilag úgy fogja beszélni, hogy magában "fordít"."

Gondolom, nem vagy nyelvtanár, és ezt az elméletet te találtad ki. Én pl. beszélek németül, angolul, oroszul és finnül, nem mindegyiket anyanyelvi szinten, de azon a szinten, ahogy használom, semmit nem fordítok, hanem "átkapcsolom" az agyam, és azon a nyelven kommunikálok. Már kezdő szinten is arra törekszünk a nyelvtanításnál, h. bizonyos mondatok "jöjjenek", ne fordítgasson a tanuló.
Egyébként a fordítás tényleg nagyon fárasztó, nem véletlen váltják egymást a szinkrontolmácsok 20-30 percenként.

2013.02.11. 20:43:23

@zobod: Alapvetően nem feltétlen hülyeség, amit írsz, csak azért egy kicsit bicskanyitogató stílusban nyomod, ne csodálkozz rajta, hogy neked ugranak. De arra persze nem gondolsz, hogy bizony sok-sok ember küld haza pénzt a családjának, amit ők itthon költenek el. Ezt meg te nem látod, de biztos vagyok benne, hogy sokan segítenek a itthoniaknak.

Más:

Szerintem katasztrófa, ami itt megy, de ettől függetlenül van olyan agymosott hülye barom, aki természetesen itt is tapsikol, hogy hűdejó, hogy elmennek innen az emberek. A munkanélküliségi ráta, lehet hogy csökken (főleg ha kicsit kozmetikázzuk meg ott a közmunka, haha), de attól még nem feltétlen lesz több esélye az embernek munkát találni, munkahelyek meg abszolút nem létesülnek csak azért, mert csökkent a populáció. Továbbra is marad a mutyi meg az urambátyám rendszer, a munkáltatói irracionális elvárásokról már nem is beszélve.

Ez Mo., nem Skandinávia, ahova x év múlva visszamennek a fiatalok, ide nem jönnek vissza az emberek, max. azok, akik kint nem tudnak megkapaszkodni, esetleg érzelmileg gyengébbek, mint az átlag, és nem bírják, hogy távol van a család meg a barátok.

zobod 2013.02.11. 20:49:48

@aleb19: bullshit, a te közterheidből legfeljebb kohéziós és mg kifizetések lesznek Mo-n, de nem erről beszéltünk.

"ha valahonan szivargas van azt eszlelik mukodesbe lep a visszacsatolas es megszuntetik az elhagyas okait"

Az okai nehezen megszüntethetők, de a vele járó negatívumoknak az itthon maradók egészére történő szétkenése nem indokolt. Nyilván a kivándorlási kedv is mérsékeltebb lenne, ha a negatív hatások családon belül maradnának.

Spacecake 2013.02.11. 20:51:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: lehet,h rosszul csinálom,viszont az is igaz,hogy ritkán találok olyan jó alanyt mint te,aki külfüldi létére meg akar győzni róla h az' Azert jarunk launch-ölni az all you can eat-be,mert az olyan fun" az egy helyes magyar mondat:-)
szerintem ez vérciki.szerintem slattyogj be az ELTE magyar tanszékére és kérdezz meg vkit,de elég ha egy általános iskolás tanítóbácsit is megkérdezel.
becsülöm a kitartásodat,de akkor is egy hülye maradsz....-)

Zedder 2013.02.11. 20:57:42

@zobod: "Nyilván a kivándorlási kedv is mérsékeltebb lenne, ha a negatív hatások családon belül maradnának. "

Hát maga ki teccik lenni, melyik minisztériumból kommentelget? Most ezzel tesztelgetitek a népet, hogy kinél milyen reakciót vált ki egy ilyen elejtett mondat?

Ízlelgessük csak ezt: "a negatív hatások családon belül maradnának". Mire készültök, aljas szemétládák? Mit akartok tenni a kivándoroltak hátramaradt családtagjaival? Hogyan fog összeállni a Viktor által említett "minden fiatal haza AKAR majd jönni" mondás?

Nagyon sötét dolgot láttam most a szemem előtt, amit inkább el is hessegetek gyorsan.

Rebarbaraa 2013.02.11. 20:57:46

Hat nem tudom miert kellene nekem kulfoldrol barmit is tennem a hazamaert. Azert jottem el mert otthon nemhogy a hazamert de magamert sem tudtam semmit tenni. Sot a hazam tette ezt velem. Minel jobban akartam jot tenni annal nagyobb cipot vettek elo amivel meg lehet taposni. Szemely szerint ugy gondolom, hogy ha ram szamitanak, ez esetbenmagukra maradtak. Ahogy en a hazamban magamra voltam utalva. Bocs de nem fogok sem oktatni, sem eltartani sem pedig segiteni csak azert mert magyar vagyok. Vagy aki elpalyazott arra mar szamitanak? Kosz de ram ne. Tettek volna akkor mikor ott voltam. Hagytak volna ervenyesulni amikor ott voltam. Becsultek volna meg mikor ott voltam. Ne en legyen az "amerikai" nagynenei.

Éhes_ló 2013.02.11. 20:58:12

@aleb19: nem tudtam, hogy jósként is tevékenykedsz.

Éhes_ló 2013.02.11. 21:01:42

@Rebarbaraa: azért édesanyád, édesapád nyögdíját és orvosi kezeléseit, gyógyszerszámláit kiköhögjük mi marhák, akik maradtunk.
Ez nem számol az után, hogy az iskoláidat is kiköhögte ez a szerencsétlen ország.

Ne vedd zokon, csak leírtam a hozzászólásod negációját.
Érted, igaz?

aleb19 2013.02.11. 21:02:25

@Philosoraptor: az elvandorlas hatalmas veszteseg a kibocsato orszagnak eletkortol es vegzetsegtol fugg de tobb mdforint/koponya
de ez azert van mert gond van a rendszerrel es az ilyen korlatolt lemmingek nem latnak az orrukig sem
azon kellene gorcsolnie az otthoniaknak, hogy valtoztassanak kulonben a fejere szaharnak gyarmatositok
de csak az aktual agitprop csonton ragodik

Spacecake 2013.02.11. 21:03:41

@Rebarbaraa: ki mondta vagy ki sugallta hogy kellene tenned bármit is külföldről a hazádért?

tableno 2013.02.11. 21:05:03

@zobod: "a te közterheidből legfeljebb kohéziós és mg kifizetések lesznek Mo-n, de nem erről beszéltünk" - na mi van pubi, bedurrant a kettősmérce? Mert tudod az Európai Unió nevű valami az úgy műkszik, hogy kapsz a külföldiek adójából köhéziós támogatást (nem is keveset), viszont cserébe te meg betartod az Unió szabályait. Amik közül az egyik a munkaerő szabad áramlása. Úgyhogy vagy kilépsz az EU-ból, és akkor röghözköthetsz bárkit, de nuku zsozsó, vagy pedig nem hozhatsz olyan törvényt, ami ellentmond az uniós alapelveknek.

zopilote 2013.02.11. 21:05:45

@dzsekwolf:
" Nem az elet nehez feltetlenul, hanem a sok frusztralt es elbaszott jellemu ember, aki
korulvesz neheziti meg az eletet. "
Ez egy fontos szempont. Ezert is kerulom evek ota a magyarok tarsasagat, nehany
regi haveromon kivul. Mert az az igazsag, mindannyian elbaszott jellemek vagyunk,
ki igy, ki ugy:) Napok ota erosen gondolkozom rajta, hogy megint atlepem a " hatart"
Igaz, orszagon belul, de a tavolsag tobb mint 5000 km. Egy szigetre, ami nagyobb
mint Magyarorszag, de a lakossaga csak felmillio es a 99.9 % - a WASP :) Es a
sziget is komoly kivandorlasi problemakkal kuzd, evtizedek ota csak fogy a nepes -
seg, ahonnan " Many Young Man of Twenty Said Goodbye "

aleb19 2013.02.11. 21:07:50

@Éhes_ló: nem vok jos bar jol tippeltem, hogy 2012.12.21. kamu:)
tanultam statisztikat, kozgazdasagtant es elmagyaraztak a profok, hogy dolgokat nem mindig lehet centivel merni a kozgazdasz mindig tudja mi miert tortenik....utolag ez nem egy egzakt tudomanyag

zobod 2013.02.11. 21:08:25

@Zedder: ne légy már paranoiás.

Az viszont érdekel, Te miért tartanád igazságtalannak, sőt, aljasságnak, hogy pl. a felosztó-kirovó nyugdíjból való folyósítás feltétele legyen, hogyha van az illetőnek aktív korú, nem munkanélküli gyermeke, az Magyarországon fizessen járulékot (mivel abból fizetik a nyugdíjat, és ha az a gyerek külföldön fizet járulékot, abból csak a fogadóországban lesz nyugdíj, itt nem).

Azt biztos érted, hogyha félmillió aktív elmegy innen, és sokuk nem csupán azért, mert itt nem tud megélni, hanem mert külföldön jobb élet várja, akkor az itteni ellátórendszerek elbukhatnak. Ez ugye világos.

Persze, akinek nincsen Magyarországon élő inakítv/közalkalmazott rokona, külföldön járt iskolába, stb attól elnézést, őket természetesen ez nem érinti.

Spacecake 2013.02.11. 21:11:40

@tableno: ezt valaki egyszer úgy foglalta össze-nevét nem veszem a számra- hogy 'akinek nem tetszik,el lehet menni'
na ez a munkaerő szabad áramlása,max, máshol ezt így nem mondták soha ki.

2013.02.11. 21:12:31

@zobod: valamennyire igazad ban. Nem teljesen.
Szamomra az erved ott bukik, hogy a nyugdijamat a sajat aktiv koru befizetesembol kellene(!), hogy fizesse az allam. Nem a kovetkezo generacionak a terheibol. Nem vagyok kepben a magyar nyugdijrendszerben, de az irasod alapjan gondolim ennek ellenkezije tortenik.

mzgldr 2013.02.11. 21:13:27

@szaszo71: szerintem nem arra gondolt, hogy beszéd közben milyen nyelven gondolkodik, hanem hogy úgy általában.
Forgatja a húspogácsát és közben arra gondol, "de kurvára utálom ezt a melót a fasz kivan" vagy "már alig várom, hogy trollkodjak egy kicsit az indexen".

mzgldr 2013.02.11. 21:14:45

@zopilote: na ezzel megelőztél:) végülis lehet hogy körözték, vagy a sitt elől menekült

aleb19 2013.02.11. 21:15:31

@zobod: "Az okai nehezen megszüntethetők, de a vele járó negatívumoknak az itthon maradók egészére történő szétkenése nem indokolt"
ez nem igaz konnyen meg lehet az okokat szuntetni, a szamlat allni kell valakinek valamikor most csak halogatas a kovetkezo generaciora valo raterhelese folyik... ez a szetkenes

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 21:15:57

@Spacecake:

Kérdezz meg nyelvészeket, s meg fogsz lepődni. Eleve ott lesz a gond, hogy a "helyes" szóról ki fogják jelenteni, hogy nincs értelme ebben az összefüggésben.

Szóval NEM értesz a témához alapfokon sem. De véleményed az bezzeg van.

Egyébként én is eredetileg nyelvész vagyok.

tableno 2013.02.11. 21:16:21

@Spacecake: Igen. Tudod attól nyílik a bicska a zsebemben, hogy a politikusok szétlopták-szétkúrták az országot, azzal a jelszóval, hogy "ha nem tetszik el lehet menni". Most meg, hogy egyre többen megfogadják a tanácsukat, tartanának vissza, akár zsarolással is...

Pdudas 2013.02.11. 21:21:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
@Spacecake:
abbahagynatok a temahoz nem kapcsolodo baromsagaitokat?
Koszonom, a tobbi hozzaszolo neveben is!

ablakkktalan (törölt) 2013.02.11. 21:22:45

@Éhes_ló: Az édesapám meg az édesanyám végigdolgozta az egész életét, befizették, amit be kellett, nekik ezért jár a tb meg a nyugdíj, nem azért mert van gyerekük, aki befizet. Vagy akkor akinek nincs gyereke, aki befizet az államkasszába, attól is vonjuk meg az orvosi kezelést, meg a nyugdíjat?

+ ők fizették ki az én oktatásomat is, többszörös értékén, nem az itt hőbörgők. A hőbörgők vagy nem is éltek akkor, amikor én suliba jártam, vagy pedig ha éltek, előttük is nyitva volt a lehetőség, mehettek volna tanulni ingyen, az én szüleim pénzén, csak ugye akkor szart bele mindenki, most meg megy a szövegelés.

Akkor ez egy ugyanolyan szolgáltatás volt az állam részéről, mint most a tb, ha szerinted nem így van, akkor én meg kérem vissza az otthon befizetett TB járulékom, meg adóm, mert életemben még kórházban sem voltam, az adóm nagy része meg az állami haveri körnél landolt, számoltassunk el mindenkit, ne csak azt, aki elhagyja a szarkupacot.

Spacecake 2013.02.11. 21:23:38

@tableno: visszanyal a fagyi tipikus esete...

Spacecake 2013.02.11. 21:28:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az lehet,csak nem magyar nyelvész!!!
tudod vettem a fáradtságot, és felhívtam két kompetens embert is,hogy megbizonyosodjak róla,amit egy magyarul beszélő ember,mint én, zsigerből is tud...
az egyik csak röhögött egy jót, a másik meg annyit mondott ékes magyarsággal kifakadva:
'na az baszna még csak be!!!'
:-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 21:35:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat ezert mondtam, hogy nem akartam ebbe belemelyedni, raadasul egyutt ketten
viszont ha a vizumuk rendben van es beengedik oket valoszinu lehet valamit akciozni
de ugy gondoltam ez maganugyuk

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 21:35:20

@Pdudas:

Kénytelen vagyok nem hagyni válasz nélkül az eredeti szakmámat érintő butaságokat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 21:36:26

@Spacecake:

A nyelvészet egy, nincs külön magyar és grönlandi.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 21:37:47

@Spacecake:

"felhívtam két kompetens embert is,hogy megbizonyosodjak róla,amit egy magyarul beszélő ember,mint én, zsigerből is tud"

Gondolom az egyik óceánkutató, a másik meg vegyészmérnök. De egyik sem nyelvész, az biztos.

2013.02.11. 21:38:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az online szerencsejatekos cegnel mit csinal egy nyelvesz? El sem tudom kepzelni!

Pdudas 2013.02.11. 21:40:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
probaljatok meg a temahoz kapcsolodo hozzaszolasokat posztolni.
Nem feltetlenul kell vitatkozni olyasmirol ami nem tartozik hozza.

Tudod, okos enged... :)

2013.02.11. 21:40:25

@aleb19: "azon kellene gorcsolnie az otthoniaknak, hogy valtoztassanak kulonben a fejere szaharnak gyarmatositok
de csak az aktual agitprop csonton ragodik"

Így látom én is, csak az utat nem találom hozzá. Nagyon kevés vagyok ahhoz, hogy bármi érdemi dolog történjen itthon úgy, hogy mindenkinek jó legyen. Nekem lehet jó fizetésem, attól még más ugyanúgy éhezni fog. Persze mondhatjuk, hogy szarok rá, nem az én problémám, csak hát ez eléggé féreg hozzáállás.

Egyszerűen annyi búval baszott ember van ebben az országban, aki ráadásul sötét is, hogy inkább azt mondom, nem szenvedek itthon, inkább tanulom az angolt, és elmegyek, mihelyst lesz rá lehetőségem. Nem értem, hogy az emberek miért nem látják át azt a roppant egyszerű dolgot, hogy a politikusok éket vernek az emberek közé, hogy megőrizhessék a hatalmat. Utálom mindegyiket, belelőném az összeset a Dunába. Aztán jöhet a következő garnitúra, aki ha nem teljesít, szintén menne a levesbe. :)

2013.02.11. 21:41:28

@Pdudas: Szűrni kell, mert sajnos nem veszi észre magát.

Pdudas 2013.02.11. 21:41:53

Szerintem van olyan kulfoldre 'kitantorgott' is aki nem politikai vagy anyagi megfontolasbol valasztotta a kulfoldre tavozast, hanem mert masra vagyott, a gyerekeit nem ott szerette volna felnevelni, stb.... Sok mas oka is lehet egy tavozasnak...

Szerintem a kivandorlasnak nem feltetlenul a valsag az oka - bar az erkolcsi valsag is valsag. Nekem van olyan otthon maradt kollegam, aki nem szivesen engedne el a gyerekeit Budapestre tanulni - valahogy az a velemenye nem valo az normalis ertekrendben felnevelt gyereknek. Kicsit osztom a nezeteit - tenyleg azt vettem eszre a fiatalokon, hogy nagyon szamit a mibe oltoztel milyen telefonod van es ugy egyaltalan a divat es az anyagiak. Nem mondom, hogy a mi idonkben ez maskepp volt, de nem ennyire csak ez szamitott.

A felesegem majdnem elsirta magat amikor a szomszed lanyanak szulinapjan labdaztak a gyerekek es bujocskaztak.
Azt mondta ilyet mar nagyon regen nem latott. A budapesti gyerekeknel ezek a hagyomanyos jatekok feledesbe merultek.

Meg is jegyezte gyorsan, hogy maradjunk itt.

Pdudas 2013.02.11. 21:45:55

@Philosoraptor:
folyton ezt csinaljak. Ha nem a nyelv vagy tortenelem, akkor az a kurva vallas amin nonstop vitatkoznak. Ugy latszik nekik az a lenyeg, hogy meg veletlenul se kapcsolodjon a topikhoz.

Jo hogy emlitetted a szurest, alkalmazni fogom.
Nem veletlenul hivjak mas forumon 'tahotlanitok' gombnak....

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 21:47:06

@Pdudas:

Én sosem engedek, mégis okos vagyok. De alapelvem: én SOSEM engedek. Miért? Mert miért engedjek? Legfeljebb egyes dolgokat ráhagyok emberekre.

Pdudas 2013.02.11. 21:48:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
akkor mondhatom egyszerubben is:
LEGYSZIVES NE OFFOLJATOK SZET A TOPIKOKAT!

bobsys 2013.02.11. 21:48:33

Ugyanazokat a koroket futottaok le mint az osszes bejegyzesben vagy olvassak vissza? :)

2013.02.11. 21:49:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: de nem is hasznaltad azt, hogy beszelsz egy rakat nyelvet?

Miben tud elhelyezkedni egy nyelvesz? Akademia?

Éhes_ló 2013.02.11. 21:51:43

@ablakkktalan: tévedsz. A szüleink a nagyszüleink nyögdíját fizették és a mi taníttatásunkat. Amit hagytak ránk az a sok adósság és a szoci rendszer csődje volt, nem a nyugdíjmegtakarításuk.
Olyanjuk nem volt.
Mi sem járunk el jobban, kiköhögjük a nyugdíjukat, a kölyköket taníttatjuk és persze az adósságot se csökkentettük, hanem eltapsoltuk a komplett állami vagyont, miközben megháromszoroztuk.

Csak hogy értsd mi történt.
Akik lelépnek annak a szüleit az itthon maradók gyógyíttatják, gyógyszerszámláikhoz ők adják a kiegészítést és a nyugdíjukat is ők fizetik.
A marhák.
Akik lelépnek azok az ottani társadalmat tolják az adóikkal, járulékaikkal, nem a magyart.
A magyar hozzátartozók járhatnak jól, ha a gazdag családtag megtolja őket és menti a nyomorukat a rendszeres hazautalással. De ez nem segít sokat a társadalmon, egyéni túlélési stratégia.

Ettől még szabadsgá van, mehet mindenki amerre akar.
Csak érdemes a ki mit fizet ki helyett gondolatkörét az egyetemista tüntetések alatt felidézni a pontosság kedvéért.
Nem bántásból.
Komolyan.

M. Péter 2013.02.11. 21:52:41

@VHB: Aztán ha sokezer Laci elmegy, akkor majd észreveszik, hogy akik elmentek és kinnmaradtak, azok átlagosan jobban képzettebbek, vagy legalábbis vállalkozóbb kedvűek.

Ha a pékség tulajdonosa vándorol ki, hogy külfoldön nyisson egy pékséget a magyarországi helyett, akkor Magyaroszágon csökken a termelés, és emelkedik a munkanélküliség, külföldön meg pont fordítva.

Ha egy orvos megy el, akkor nem olyan egyszerű helyette másikat találni, az "áramvonalasítást" meg tapasztalják az emberek rosszabb ellátás formájában.

Ha pl. egy programozó megy külfoldre, akár továbbra is dolgozhat ugyanazoknak a magyarországi klienseknek, csak már külföldön fizet adót.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 21:53:45

@Pdudas:

Sajnos nem tudok neked erre pozitív választ adni. Én mindig válaszolni szoktam, ha kérdést kapok. Ne várd tőlem, hogy ne válaszoljak nekem feltett kérdésre.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 21:54:58

@charlieharper:

Alapvetően tudományos munka.

Persze nyilván vannak praktikus határterületek: nyelvtanár, tolmács, fordító.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 21:55:32

@aleb19: nade nem usa-ba megy hanem canadaba, vagy mexikonba...
ertem a szitut igy, a kerdes@paffery: siman bejut-e valahol

bobsys 2013.02.11. 21:56:27

@charlieharper: akkor felrakok egy kavet es olvasok mast

Spacecake 2013.02.11. 22:11:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
'Alapvetően tudományos munka'

alapvetően igen,a te esetedben jó lesz az áltudományos kóklerkedésnek is:-)

praktikus határterületei nálad:okoskodás,trollkodás,offolás:-)

DieNanny CH 2013.02.11. 22:21:29

@zobod:

Még szerencse, hogy én megkönnyítettem az Állam dolgát azzal, hogy kijöttem. Mert ha maradok, fizetniük kellett volna a részemre a munkanélküli segélyt, 3x22.8000 forintot. Tehát, tiszta a lelkiismeretem.

Rebarbaraa 2013.02.11. 22:24:26

@Éhes_ló: az en iskolamat ugyan nem, csak a alapszintut ami kotelezo, a gimit ami ugye kotelezo. Mert a fosulit mind egy fillerig en fizettem. A szuleim meg mar fizettek eleget, hogy legyen nyugdijuk. Sajat jogukon, nem a te szamladra. A nyugdijjasok nem ingyenelok. Megdolgoztak erte. szoval te semmivel sem jarulsz hozza. Nekem nem kell a suket duma, hogy mi fizetjuk az o nyugdijukat. Szamszakilag helyes de formailag nem.

Rebarbaraa 2013.02.11. 22:26:05

@Éhes_ló: Am latom neked savanyu a szolo. Es itt vered a nyalad.

VHB 2013.02.11. 22:28:40

@M. Péter:

" Aztán ha sokezer Laci elmegy, akkor majd észreveszik, hogy akik elmentek és kinnmaradtak, azok átlagosan jobban képzettebbek, vagy legalábbis vállalkozóbb kedvűek."
Na und? Ez mennyiben számít?

"Ha a pékség tulajdonosa vándorol ki, hogy külfoldön nyisson egy pékséget a magyarországi helyett, akkor Magyaroszágon csökken a termelés, és emelkedik a munkanélküliség, külföldön meg pont fordítva."
Ezen pörögtünk már egy sort. Ha volt valós piaca, akkor valószínűleg a cégét eladja és az új tulaj viszi tovább. Ha fabatkát sem ért a pékség, akkor így is úgy is vége lett volna. De a konkurencia ha nem is egészben de felszívja a dolgozókat. Legrosszabb eset a dán disznó, de ezt írtam is. A bevándorlás nem feltétlenül csökkenti a munkanélküliséget a célországban. Anglia esetében inkább konzerválta.

"Ha egy orvos megy el, akkor nem olyan egyszerű helyette másikat találni, az "áramvonalasítást" meg tapasztalják az emberek rosszabb ellátás formájában."
Nos ez egy teljesen speciális helyzet. Az orvosaink súlyosan alulfizetettek. Vagy hajlandó lesz mindenki elfogadni, hogy 1000 euro az nagyon karcsú egy dokinak - ha kap ennyit egyáltalán - és vminek a kárára, de rendezni kell a béreket. Ha ez nem tetszik, akkor lehet toborozni Bangladeshből orvosokat.

"Ha pl. egy programozó megy külfoldre, akár továbbra is dolgozhat ugyanazoknak a magyarországi klienseknek, csak már külföldön fizet adót. "
Nem tök mindegy ki az ügyfél? Adóoptimalizálás céljából nem az infósok mennek. Ha Laci kenyerét egy szlovák vagy horvát veszi meg az mennyiben számít?

DieNanny CH 2013.02.11. 22:36:20

@Éhes_ló:

Szerintem sokkal nagyobb kárt okoznak az országban azok a néprétegek, akik életükben nem dolgoztak, de veszik fel az ilyen-olyan segélyeket, juttatásokat százezernyi összegben, mint azok, aki 20 évet itt becsületesen leadóztak, és utána intettek búcsút az országnak...
Az a népréteg mikor fogja az iskoláját, orvosi ellátását kifizetni?

Venyigeszu_de_Lucerna 2013.02.11. 22:46:50

@zobod: Ha félmillió aktív jött volna el, akkor félmillióval kevesebb munkanélkülit kellene eltartania a magyar társadalomnak.

Venyigeszu_de_Lucerna 2013.02.11. 22:52:04

@Rebarbaraa: A nyugdíjasok nem ingyenélők, de: a járulékokat nem önmaguknak fizették be, hanem az éppen akkori nyugdíjasoknak. Sőt, még az sem (volt) elég, hitelekből kell(ett) finanszírozni a fennmaradó részt. A baj az, hogy politikai okokból nem nagyon lehet(ett) a nyugdíjakat az ország teljesítőképességéhez igazítani, mert ugye a politikus szeretne hatalmon maradni.
És sajnos a jelenlegi aktívak fizetik a nyugdíjakat (+hitel), és még Éhes ló is, ha éppen fizetnek utána Magyarországon járulékot. Még akkor is, ha Neked ez nem tetszik.

Venyigeszu_de_Lucerna 2013.02.11. 22:52:43

@Venyigeszu_de_Lucerna: meg ha félmillió munkanélküli, akkor is :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 23:07:25

@Venyigeszu_de_Lucerna: a nyugdijakat nyugodtan lehet az orszag teljesitokepessegehez igazitani
cask olyan 200 ezer nyugdijas ehenhal, vagy minimum az utcara kerul
szep uj vilag
bezzeg az ellen meg megy a tiltakozas, hogy legyen szulotartasi kotelezettseg
a diakok meg a mi idonkben ilyenkor havat lapatoltunk penzert nem tuntettunk
igaz akkor meg nem volt ennyi tarsadalaomtudomanyi szocialisbolcsesz

Taxomükke (UK) 2013.02.11. 23:11:38

@VHB: "1000 euro karcsu egy dokinak"
Igy van. Es 500 euro karcsu egy tanarnak, 300 euro karcsu egy apolononek, 250 euro karcsu egy betanitott munkasnak, es 90 euro karcsu egy munkanelkulinek...

Taxomükke (UK) 2013.02.11. 23:14:30

@hagyma: ha bolcseszezunk, meg ciganyozunk, akkor most mar zsidozzunk is, jo? meg hulyeamerikaizzunk is.

traktoroslány 2013.02.11. 23:17:21

@zobod: "Azt biztos érted, hogyha félmillió aktív elmegy innen, és sokuk nem csupán azért, mert itt nem tud megélni, hanem mert külföldön jobb élet várja, akkor az itteni ellátórendszerek elbukhatnak. Ez ugye világos."

Erről több minden eszembe jutott. Pl. az, hogy mit jelent az, hogy nem csupán azért, mert nem tudnak megélni? Végül is Mo-on mindenki meg tud élni. Legalábbis nem tudok róla, hogy emberek éhen halnának, tehát "megélnek". Nem tudom, szerinted hol a határ, hogy mi az a szint, amit még el "kell" viselni hazafiságból, csak hogy nehogy összeomoljon az ellátórendszer. De ha valaki tényleg viszonylag jó fizetést hagy itt, azért, hogy a többszörösét megkapja valahol, jobb körülmények között tényleg hibáztatható, hogy elmegy?

Szerintem egy rendszert úgy kell kialakítani, hogy az egyének érdeke - legalább többnyire - ne ellenkezzen a közérdekkel. Hosszú távon nem lehet embereket rávenni, hogy saját egyéni érdekük ellen cselekedjenek. (lásd szocializmus, kommunizmus)

Más: próbálj meg egy kicsit hosszabb távon gondolkodni, mint 1 hónap. Ezek az emberek, mondjuk, ha nem térnek haza közben, nyugdíjjogosultságot szereznek nyugaton. Tehát 20-30 valahány év múlva ennyivel kevesebbet kell eltartania majd kis hazánknak. Másról se beszélnek manapság, hogy nem fogják tudni a jövőben eltartani a nyugdíjasokat, hát lehet, hogy pont korrigálják ezt a kivándorlók. (Ezt a te logikád szerint majd Mo. visszatérít ezeknek az országoknak 20-30 év múlva? )

traktoroslány 2013.02.11. 23:29:33

@hagyma: Ha jól emlékszem az írásaidra, akkor te már sok éve nem is jártál Mo-on. (ha tévedek, elnézést) Szóval képzeld el, most is sok diák dolgozik, meg még havat is lapátolnak. Meg tanulnak sokat, és rendesek. Ha néha szórakoznak, az talán megbocsájtható. Vannak köztük lusták is, de ez azért van, mert rossz a rendszer, nem veti ki a rosszakat. Most nagyjából az a reform lényege, hogy sokkal kevesebb pénzt raknak a felsőoktatásba, de a rendszeren nem változtatnak semmit. Mindezt azért, mert van néhány léha diák, aki nem oda való. Ezek persze ott maradnak, és léháskodnak tovább, inkább a rendeseket szívatják.

Szóval csak azt akartam mondani, most is vannak olyan remek fiatalemberek, mint te voltál, és gondolom a te idődben sem volt mindenki olyan szuper, mint te.

Ne hagyd magad szalámizni, vigyázz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 23:39:09

@Taxomükke: @traktoroslány: ertem is oket meg nem is
tandijat sem akarnak
roghozkotest sem
legtobbjuk gondolom 2-3 diplomat, ami nem baj cask penz
azutan meg lehet a fele elhuz a rakba
valami nem jol van
hat ez a neha szorakozas az szerintem eleg durva, mar amit latok ha a kepembe tolja az index, mint a multkor azt a videot
es meg valami, ma volt az indexen az a 14 -16 ertelmes fiatalember akik a haha-t, meg mittudomen mit vezetnek
tenyleg latszik, fiatalok, szepek, ertelmesek jol oltozottek
de nezdd meg mindegyik milyen szakra jar
en nem ondom arra nincs szukseg, de hogy nem leszunk, lesztek vele elorebb az tuti
hagy dontse el a kormany milyen szakokat tamogat, melyek meg onkoltsgesek, mivel, hogy Ok csinaljak a koltsegvetest, de nekem fura, mindenkinek cask jogai vannak, meg akarata az orszagban meg lathatoan erkolcsi es gazdasagi-politikai valsag van 10 eve
na haggyuk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 23:46:26

szoval azt akartam mondani, valaki/k/ mar kiallhatna
he emberek eleg nagy szarban vagyunk, fogjunk ossze, melozzunk, ne tuntetgessunk, mert nem annak van az ideje itt
diakok, melosok, bkv-sok politkusok
ezzel, hogy tuntetnek less tobb penz az oktatasra
hat szerintem nem
@traktoroslány: az en idomben rend volt, ott egy job berygasert kibasztak az illetot
es szigoru kotott szamok voltak, oda sak nagyon jo pontszammal lehetett bekerulni /80 %, vagy partprotekcioval 20 %/
de konyorgom ha nem is voltam otthon itt amerikaban latom mi van
vagy kiemelkedo vagy, tanulas-sportolas, vagy fizetsz/apu-anyu/ vagy kemenyen, de kemenyen melozol, mar gimnazista korodban is
mas nincs

spangola 2013.02.11. 23:50:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Én mindig válaszolni szoktam, ha kérdést kapok. Ne várd tőlem, hogy ne válaszoljak nekem feltett kérdésre."

Nem várjuk, ismerünk:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 23:52:59

mondjuk itt van annyi elony, hogy innen nem igazan akar elmenni senki diploma utan /sem/

zachary 2013.02.11. 23:58:27

@spacecake: nyilván nem gettósodásra gondoltam.... örülök, hogy ennyire ismered az itteni arab meg satöbbi, szines szutyok negyedeket. Nagyon jól tudjátok, mire gondoltam, csak nem akarjátok elfogadni... És itt kezdődik a baj. A liberálkommunisták belénk nevelték, hogy magyarnak lenni ciki, sajnos orbiék meg ezt erősitik meg a hülyeségükkel. A mi népünk nem lenne pusztulásra itélve, csak sajnos nagyon de nagyon kevesen hisznek már benne,főleg az anyaországiak...Ezen kellene változtatni. Ha csak lenne 10 ezer magyar, aki normálisan hisz ebben, már megérné új országot alapitani.. Egyébként meg új bejegyzés a fejbőrön:
drfejborblog.blogspot.de/

Venyigeszu_de_Lucerna 2013.02.12. 00:05:17

@hagyma: "@Venyigeszu_de_Lucerna: a nyugdijakat nyugodtan lehet az orszag teljesitokepessegehez igazitani"

Nem lehetne, mert akkor az aktuális hatalomnak esélye sem lenne a következő választáson.

morsels (törölt) 2013.02.12. 00:08:00

@Spacecake: Ne csinald mar.
Ugy ertette, hogy magyar grammatikai szempontbol helyes, csak magyar szavakat angol szavakkal helyettesitettek. Fura, az teny, de nem ugy erti, ahogy te. Nyelvi szabolyoknak megfeleo, csak nem hetkoznapi ertelemben.

Ettol meg hunglish, ami egy specialis eset, meg vicces is, persze csak ha kikerul a szukebb kornyezetbol.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.12. 00:09:44

@charlieharper: Miert orditanam le? Nem 50 ezret irtal, nulla Uk tapasztalattal :D

30 ezer font az IT kezdo fizuk kozepe, teteje, midlevel nagyon alja.

Amugy ezt irod "Veszunk fel 40-es es 50-eseket. Az 50-eseket ugy kell vadasznunk, mert csak ok ertenek a mainframe-ekhez. "

Van egy olyan ismim, aki kb 8 evet volt otthon mainframes, itt meg alig talal szakmajaban munkat. Pedig az angolja is meglenne hozza. Megkereslek privben.

spangola 2013.02.12. 00:13:43

Ez a blog azoknak szól, mint pár napja valaki már leírta, akik elmentek vagy épp menni készülnek.

Aki itthon akar maradni, és támogatja a Jobbikot, Fideszt, ráadásul furcsa gyűlölettel megveti azokat, akik elmentek vagy elmennének, az menjen a kurucinfóra esténként kedves jobbikos fanatikus banda.

Ha önmagától itt kommentelget esténként a jobbikos, akkor az vagy mazochista, vagy szimplán hülye.
Vagy fizetnek neki azért, hogy itt őrjöngjön.

Nem vagyok Petőfi, Deák, sem Kossuth, s nem azt érzem, hogy cserben hagyom az országot, hanem azt, hogy az ország hagyott cserben engem, és minden átlagembert ebben az országban, és az ország kényszerít arra, hogy kimenjek, és megpróbáljam.

A jobbikosok meg mindig gyűlölettel, feltűnő agresszióval támadnak mindenkire, aki nem nagymagyar.

Mi a fenét kompenzáltok azzal, hogy nagymagyarok vagytok?
Bár sejtem, hogy mit.

Magyarnak lenni olyan különleges dolog, ami más nép felé emel minket? Hát nem. Ez az egyetlen dolog, amire büszkék tudtok lenni? Elég baj, ha más nem jutott az életben.

Minden nép egyenlő, nem vagyunk sem jobbak, sem rosszabbak, mint más népek. Nyugodjatok bele!
És fogadjátok el, hogy Magyarország határai nem valószínű, hogy tágulni fognak, sorry.

Spacecake 2013.02.12. 00:14:27

@zachary: én ezt a magyarnak lenni ciki dolgot soha nem értettem úgy igazán,nem éltem át személyesen,nekem nem volt soha sehol a világban ciki magyarnak lenni,sőt....
de hallottam már a jelenségről.
és szerintem hisznek benne sokan....velem egyetemben.

Spacecake 2013.02.12. 00:16:22

@morsels: mondhatni hogy unortodox??:-)
(ha érted mire gondolok)

spangola 2013.02.12. 00:18:07

@spangola:

Akinek a fészbuk bemutatkozó rublikájába csupán ennyi van írva, hogy: "Magyar vagyok", hát, ezen mindig elcsodálkozom.

Én meg ember vagyok. Nő vagyok. Feleség vagyok. Nyuszitulajdonos vagyok. Alkalmazott vagyok...

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.02.12. 00:18:22

@tildy:): legyszives mondd el nekem hogy magyar allampolgarnak milyen engedelyekre van szuksege munkavallalashoz az uk ban.
Koszonom

morsels (törölt) 2013.02.12. 00:19:41

@Spacecake: Igen, ertem :-), de tenyleg.
A mondatszerkesztes teljesen a magyar nyelvatni szabalyoknak felel meg, csak a magyar szavak helyere angol szavakat tesz. Es azt magyarul ragozza. Erre gondolt a birca, merthat o nyelvesz, vagy mi.

Ilyen szempontbol igaza van.

Es ezt hivjuk hunglishnak. :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.12. 00:24:21

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: Szakmatol fugg pl. az oklevelek ervenyesitese.
Amugy konkretizald a kerdesed ? Bar meglep, hogy engem kerdel.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.12. 00:30:23

@charlieharper: Amugy nem ertem, hogy merult ez fel benned, hogy leorditoma fejem. En csak annyit mondta multkor 30 eves kor alatt , 5 ev munkatapasztalattal, uk tapasztalat nelkul altalaban nem szokas rogton 50E folott kezdeni. Konkretan meg egy ilyen embert sem alttam. PErsze nem jelenti azt, hogy nincs, csak nagyon nem atlagos.

Ha valaki azt mondja, a fenti parameterekkel jott ki, akkor kb 30-45 kozottire lehet beloni. Csak ennyirol van szo.

30-al kezdeni teljesen realis. 0 tapasztalattal, egyetemrol kikerulve kb 22-25-el lehet pl. indulni.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.02.12. 00:33:21

@tildy:): nem ertem milyen oklevelekrol beszelsz.
Ha egy magyar allampolgar uk ban szeretne dolgozni kell e munjavallalasi engedely?

Spacecake 2013.02.12. 00:33:45

@spangola: ez egyik szerint ciki magyarnak lenni,a másik szerint ciki az,ha nem ciki az(büszke rá) h magyar....
ki tud már ebben a világban eligazodni.....??.-)

tsabus UAE 2013.02.12. 00:35:23

@hagyma: Nekem van olyan ismerősöm, akinek a gyereke most fog felvételizni. Amit te most előadtál, az a kormánypropaganda, és egy félremagyarázáson alapul.
A mostani "reform" nem kavart volna ekkora hullámokat, ha azt mondják, kettő, vagy négy év múlva ez lesz és készüljön rá mindenki. A felsőoktatásba (már aki komolyan gondolja a tanulást) sokan már általánosban készülnek. Képzelj el egy olyan családot, ahol tudatosan arra készült a gyerek, hogy (mondjuk) jogász lesz. Erre állt rá mindenki otthon, így terveztek mindent. Erre hirtelen, kiderül, hogy ha megfeszülnek se tudják majd kifizetni a tandíjat, amit ugyan nem így neveznek, de az.
Ha szerencsések és agyerek tanult idegen nyelvet, akkor most az egész família külföldi ösztöndíjat, egyetemet, lakást, satöbbit keres. Ha nem ilyen szerencsések és nem tudják megoldani, akkor a gyerek hirtelen választ valami más szakot, és azzal próbálkozik. Csak ez nem az, amire 4-6 éve készült.
Talán nézd meg a neten a diákok követeléseit ! Az elsők között van a felsőoktatás reformja. De nem úgy, hogy valaki egyszer csak megálmodja és másnap törvény lesz belőle, hanem egyeztetéseken át, közmegegyezéssel.
A diákok legfőbb baja az, ami az én szememet is csípi: kapkodás és arrogáns fejetlenség.
(Így, utóiratként jegyzem meg, hogy ezeket a "reformokat" azok vezették be, akik pár éve kígyót-békát kiabáltak a tandíj gondolatára is. Görénykurzus...)

Spacecake 2013.02.12. 00:37:44

@morsels: hunglish ide v oda,a fiam bedobna egy ilyen mondatot az irodalomórán,valszeg délután már a kezemet tördelve magyarázkodhatnék az igazgatónál:-)
és nagyon még fel se lehetnék háborodva:-)

morsels (törölt) 2013.02.12. 00:38:23

@Spacecake: Vilagos, de nem is errol volt szo.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.12. 00:40:56

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: En meg nem ertem a kerdesed. PHP programozo vagyok, nem ugyintezo, tolem nem kertek semmit. Viszok vannak olyan szakmak, pl. epitkezes, vagy villanyszereles, ahol megfelelo bizonyivanyoknak kell lennie,

Magyar allampolgarnak amugy ahhoz, hogy itt dolgozhasson NI numbert kell igenyelnie , de munkavallalasi engedely nem kell. Bizonyos helyeken kerhetnek erkolcsit.

Regebben kellett WRS , Worker Registration Scheme, de emlekeim szerint 2011-ben megszuntettek.

morsels (törölt) 2013.02.12. 00:52:32

@Spacecake: Amit a birca irt, az nem arrol szolt, hogy mennyire magyar, hanem arrol, hogy a magyar nyelvi szabalyoknak megfelelo a mondat szerkesztese es meg a szavak ragozasa igy. A kulonbseg csak az, hogy magyar szavak helyett angol szavakat szurtak be.

Ez egy erdekes dolog, ha elvonatkoztatsz attol, hogy mi kell az irodalomorara es absztract modon kezded szemlelni az emberi kommunikacio alakulasat, modosulasat. Mert vegulis a british angol is csak egy variacioja az angolnak, azon kivul van eleg sok modosult valtozata. Es azok hasonlo modon alakultak ki. Gondolom en. Nem vagyok nyelvesz.

M. Péter 2013.02.12. 01:06:50

@traktoroslány: Jobb lenne úgy számolni, hogy a kivándorlók többsége nettó befizető a költségvetésbe, a kieső bevétel + annak a kamata hogy viszonyul a megspórolt nyugdíjhoz.

Ha folytatódik a kivándorlás, annak hosszú távon az lesz a következménye, hogy az idősek aránya még az átlagéletkor emelkedéséből várható mértéknél is jobban nő, ezért a nyugdíjhelyzet csak romlani fog. :(

montroyal ( CAN qc) 2013.02.12. 02:09:44

@Void Bunkoid: világéletében az első anyanyelvén fog gondolkodni, mondatokat összerakni, és az idegen nyelvet gyakorlatilag úgy fogja beszélni, hogy magában "fordít".

biztos sokan megcafolnak teged de az en peldam ;14 evig eltem franciaul beszelo felesegemmel es 3 gyerekevel ,egy kukkot nem tudtak magyarul es sem konyvem sem szotaram nem volt , toluk tanultam meg egeszen konnyen par ev, alatt ugy hogy Nem forditom le megertem mert a mondatokat kifejezeseket hasznalom franciaul es tudom mirol van szo, mi tortenik es en is ezeket a szavakat ,mondatokat ,kifejezeseket valaszolom ... semmi koze a magyarhoz.. vagom a valaszt kerdezek de megakadnek ha magyarra kene forditani..nagyon jol tudok magyarul 2x evente egy honapot voltam a szuleimnel es kulombseget tudok tenni ha valamit egesz maskent mondanak a masik nyelven , veletlenul sem forditom szorol szora , vagy szorendbe... 2 eve magyar felesegem van es mar megakadok neha a franciaba es sokat romlottam...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.12. 03:22:06

@Taxomükke: hogy jonnek ide a ciganyok meg a zsidok amugy?
beteg vagy?
@Venyigeszu_de_Lucerna: ha idezel tolem, ami megtisztelo, ne vagd felbe a gondolatot, koszonom
azert felhivom a figyelmedet, hogy tobbszazezer mar most is letminimumonelo nyugdijasrol beszelsz, akik eppen a romjaibol epitettek fel az orszagot...
koztuk anyad, bar gondolom irasod alapjan cask nagyanyad, vagy dedid
vedd el az O nyugdijukat is, sot azzal kezd
vegulis cask felneveltek
@tsabus: baromsasgot ne beszelj, nem foglalkozom politikaval, miert progandalnek a kormanynak, tolem lehet gyurcsanyi is bajnai meg vona is nekem tok voszem
de ne 19-22 eves gyerekek akarjak a felsooktatast megreformalni, nem ertenek hozza, cask ahhoz nekik mi lenne jo, de az ugy eldolau
tudom, olvasom a fiatalsage a jovo oda kell a penz, mindenki mas dogoljon ehen
tudod mit,ha nem tetszik a felsooktatasi rendszer el lehet menni rengeteg kulfoldi egyetemre
cask tessek cask tessek
ja,, hogy nem less ingyert????
es nem lehet vegughanyni hetvegenkent a belvarost...
hat az gaz
a diakoknak meg eppen annyi penz jut most amit a szuleik eloteremtenek, dehat ha azok meg lelepnek nyugatra...
szoval apam anyam huzzon ki, a nyugdijas dogoljon ehen en meg tanulok 8-9 evet azutan majd less valami
nem ismerem a Magyar felsooktatast, az amerikait naggyabol igen
tessek jonni probalkozni
ja meg ugy is sokan szereznek is az egyetemre osztondijat, hogy leszerzodnejk 10 evre a hadseregbe
lehet neha ki kell ugrani 1-2 evre afganisztanba vagy irakba, az mas kerdes
es meg igy is sokan valasztjak ezt az utat
mert ingyen nincs egyetem/ cask az igazan eminenseknek es a nagyon jo sportoloknak/
a Magyar egyetemi fiatalsag el van varazsolva
de mint mondtam engem nem erint, innen igy latszik, lehet en tobbet tudok a Magyar felsooktatasrol mint te az amerikairol, tehat jobban tudok hasonlitani
lehet nem
az internet koraban a velemeny szabad, de nekem ne keverd be a Magyar belpolitikat, mert nem erdekel
cserelgetodnek a partook es egyre szarabb less, legalabbis igy olvasom
a noveremmel rendszeres havi segisegben reszesitjuk edesanyanjkat innen kintrol, mert 40 ev munka utan nem jon ki a nyugdijabol

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.12. 03:24:06

@Venyigeszu_de_Lucerna: ja errol jut eszembe, Te alairnal 10 evet a hadsereghez, hogy tanulhass?
mert akkor kervenyezettek meg ezt az amerikai szisztemat, lehet mukodne

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.12. 03:39:33

@tsabus: ja es az elet ilyen az egesz vilagon aki nem tud fizetni az egyetemert, vagy nem jut osztondijhoz
az nem megy egyetemre
jo reggelt kivanok
ez nem alapjog sehol, hogy mindenki mindenkeppen
azt hiszem 16 eves korig
biztos szar, hat nem vagyok eleg jo, nincs pinzem se, es akkor hegeszto leszek vagy kamionsofor
ez az elet

zopilote 2013.02.12. 04:19:19

@hagyma:
" Te alairnal 10 evet a hadsereghez, hogy tanulhass? "
Minden egyenruhat viselo pszichopata!!!! Lehet az rendor, tuzolto, kemenysepro,
katona, pilota, stb. :)))))
Aki azert lep be a hadseregbe, hogy tanulhasson, az alapbol buta, mert maskulonben
felvennek tanulni hadsereg nelkul is. Es azert akar csak tanulni, mer lusta is, nem akar
dolgozni. Nem lenne egyszerubb es becsuletesebb elmenni pl. hegeszto iskolaba? :)
Vagy lakatosnak, programozonak? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.12. 05:02:52

@zopilote: cask a felesegem 3 gyereket hulyezted le, de nem problema
a lanya irakban is volt a fia afganisztanban, a masik fia meguszta
nem volt a csaladjuk gazdag mobilhomeban kezdtek ,,rentelve, tudod ez nem magyyarorszag
az erettsegiig termeszetesen eljutottak, de ahhoz, hogy bekerulj egy normalis egyetemre ahhoz penz kell, meg a jobbaknak is
az egeszen kivaloak kapnak ingyen oktatast
a gyerekek nem pszichopatak, nagyon stramm sracok
de ez amerika nem magyarorszag, meg azt is hozzateszem Mary elso ferje volt vietnamban, az apja a II VH-ban
/a gonosz amerikaiak ott gonoszsagbol segitettek es parta szalltak
es kemeny kitarto munkaval a hadseregen kereszstul lediplomaztak
ma mar remek munkahjelyuk van
a lanynak meg 2 havonta be kell mennie hetvegekre
tudod iott zsoldos hadsereg van es nem biztonsagi orok orzik a laktanyakat
mert ez cask a gonosz amerika
szoval tuntetes helyett, mivel szuloi segitseg anyagilag nem sok jutott vegigjartakk az utjukat
a 3 gyerekbol ketto meg egyaltalan nem ivott alkoholt nem dohanyoznak
cask ugy mellesleg
a lanytol Marynek a napokban jon a 3-ik unokajs, mert az amerikaik karrieristak es le sem szarjak a csaladot
az ironiat szeretem a baromsagot nem
igen aki nem jut be otthon jojjon ki a hadseregbe vagy mennyen el hegeszteni, vagy fizesse meg
a hadseregben erdekes lenne a tanulas mellett es a szolgalat mellett lustanak lenni
magyarorszag is jol megszopna branert ha nem lenne a NATO es az USA hadserege
igy konnyu ugatni
de ha mondjuk mennenek a terroristak arra, vagy a szerbek, romanok lenne nagy rohangalas a 2 db gripennel
szoval hatrabb az agarakkal
addig orulhetnek a kis kutyapocs orszagok is mig a nagyhatalmak vigyaznak a render, mert lenne ott kaosz boven
meg igy is volt lsd. jugoszlavia
most a franciak afrikaban
hagy ne folytassam
szoval meg suru smilekkel se butazd es lustazd le a felesegem katonaviselt, haboruban reszt vet gyerekeit
thx

2013.02.12. 06:31:17

@traktoroslány: Már most is rogyadozik a rendszer, mi lesz itt x év múlva? Nem akarok belegondolni, itt lenni meg aztán végképp nem.

2013.02.12. 06:41:17

@hagyma: Azt tudjuk, hogy az USA a világ legjobb országa, meg a világ csendőre is egyben. :)

Nem igazán értem, hogy mit tudnának a románok vagy a szerbek innen elvinni? Nőket? Vagy jönnének és bevetnék a földeket?

2013.02.12. 06:42:48

@hagyma: Frei Tamás írta fb-n...

"Elég sokfélét irtatok, elgondolkodtatót, a tegnapi bejegyzésemre, úgyhogy most én is megtoldanám az amerikai hadseregről eszetekbe jutott dolgokat egy újabb bejegyzéssel, egy másik perspektívával, hiszen mindennek annyi oldala van:

Mintha csak filmet néznénk. Az Afganisztánból hazatért amerikai katona előregörnyedve ül az ágy szélén, és a kezét dörzsöli. Gyűri, súrolja, néha még körömreszelővel is csiszolgatja a bőrét, aztán kimegy a fürdőszobába, és fél órán keresztül szappannal mossa.

– Anya, egyszerűen nem jön le – fordul végül az édesanyjához, aki elsőre nem is érti, hogy a fia miről beszél. – Mi nem jön le? – kérdez vissza, mire a fia, a 23 éves Libby Busbee, továbbra is a kezét dörzsölve, a patyolattiszta, hófehér kezét nézve csak ennyit válaszol: – A vér, az nem jön le, nem tudom lemosni a vért.

Jó néhányszor lezajlott ez a beszélgetés, mielőtt a coloradói fiatalember, háromévnyi afganisztáni háborús múlttal a háta mögött, egyik éjszaka kiment a garázsba, beült a kocsijába, és fejbe lőtte magát. Újabb strigulát húzott az amerikai hadsereg egyre érthetetlenebb statisztikai spirálfüzetébe.

2012 volt ugyanis az első olyan év, amikor több amerikai katona lett öngyilkos a bevetések idején, a világ valamelyik háborús övezetében, mint amennyi harc közben életét vesztette. 349 öngyilkos, szemben 295 harc közben elesettel.

De a legmegdöbbentőbbek mégsem ezek a számok, hanem az úgynevezett veterán-öngyilkosságok. A már leszerelt vagy a hadseregtől ilyen-olyan okokból elküldött amerikai katonák közül tavaly 6500 lett öngyilkos.

Ez már tényleg nehezen emészthető szám. A bevetésen és tartalékos állományban öngyilkosságot elkövetőkkel együtt több mint hétezer öngyilkosság egy év alatt. Az amerikai hadseregben valami nincs rendben, ugye? A kérdés nem tőlem származik, hanem a sokkoló adatok vizsgálatát elrendelő amerikai szenátoroktól.

Mi történhetett? Mi történik az amerikai katonák elzárt világában, ami ide vezet? Az éjszaka, garázsban magukat fejbe lövő katonák tragédiájához?

Mi, magyarok persze vállat vonhatunk azzal, hogy ez minket miért is érdekeljen? Mi közünk van hozzá? Mondhatnám, hogy a NATO, a Magyarországot is védelmező katonai szervezet legerősebb hadseregének a problémája kicsit a miénk is, de akár ettől függetlenül is érdekes lehet a probléma.

A pár hónapos, rendkívül intenzív vizsgálatok egyik eredménye ugyanis egészen mást mutat, mint amire előtte, a korábbi háborúk tapasztalatai alapján gondoltak volna a szakemberek. A katonai öngyilkosságok okai ugyanis korábban főleg olyan pszichológiai sérülésekre utaltak, melyeket a katonák az erős fegyelem, a parancsteljesítés és a háborúk könyörtelensége, borzalmas szenvedéseinek látványa miatt szenvedtek el.

Most viszont kiderült, hogy manapság főleg „morális sebesülésben” halnak meg a katonák, azaz lesznek öngyilkosok. Az igazságtalanság, amit a háborúkban látnak, és a tehetetlenség, hogy nem tudnak ellene mit tenni, ez okoz olyan sérülést a lelkükben, az igazságérzetükben, amivel nem tudnak tovább együtt élni.

Nem tudják lemosni a kezükről...

Szomorú, de ezek szerint az egykori politikai viták nagy kérdéseire, hogy például jogos volt-e lerohanni Irakot, vagy hogy jót tett-e ezzel Amerika az iraki népnek, a döbbenetes statisztikákon keresztül kapunk választ.

Hiszen csak 2012-ben hétezer szemtanú menekült a halálba a gyötrelmes válasz elől."

zopilote 2013.02.12. 07:22:01

@hagyma:
Hagyjuk, csillag - savos szemellenzovel ezt ugysem erted.
Azert sajnallak, kar erted.

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2013.02.12. 07:53:31

@Philosoraptor: Frei Tamás írta

Köszi, idáig olvastam.

zopilote 2013.02.12. 08:33:23

@sokasebi:
Igen, az a tervem, de elotte at kell ugranom a UK - be par honapra.

DieNanny CH 2013.02.12. 08:35:19

@Spacecake:

Nekem irodalomórán pont a tanárom írta fel a táblára középiskola 3. osztályában, és nyelvtanilag elemezni kellett! Igaz, nem angol szavak voltak, hanem csupán betűk egymás mellett - pl "Én pertoem egy hominás igoluát." (Alany, állítmány, jelző, tárgy).

Ez nyelvtanilag helyes magyar mondat!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.12. 08:40:59

@Spacecake:

Ezt te csináltad. Leírtál egy butaságot, majd amikor fel lettél világosítva tévedésedről, 40 kommentet írtál, igyekezvén elrejteni felsülésedet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.12. 08:56:02

@morsels: @DieNanny:

Igen, pontosan erről van szó. Mint egy szleng, egy szociolektus. A kitántorgók is felvesznek idegen szavakat, da attól még magyarul beszélnek. A nyelvváltás nem a szavak miatt jön el, hanem amikor már fordítva kezdik csinálni, azaz idegen nyelvű beszédbe kezdenek magyar szavakat keverni, specifikus magyar dolgok megnevezésére.

Saját családomból is tudom ezt példákkal illusztrálni. A magyarországi bolgár kertészek nyelvében van egy rakás magyar szó, ezeket persze a bolgár hangrend szerint ejtették és a bolgár nyelvtan szerint használták, sokszor még változtatva is kicsit a szón. De ezek a szavak érthetetlenek voltak egy bulgáriai bolgár számára. А második, harmadik viszont már fordítva csinálta, ő magyarul beszélt, de egyes bolgár szavakat használva specifikus bolgár dolgokra.

Éhes_ló 2013.02.12. 09:01:20

@Rebarbaraa: nem jól tudod.
A társadalom költségeit az adófizető és nem az állam csecsén lógó dolgozók és vállalkozások fizetik.
Mindent.
A nyugdíjakat is, mert Magyarországon felosztó-kirovó nyögdíjrendszer van.
Ezért amit itt állítasz sem a törvények, sem a pénzügyeink vonatkozásában nem igaz.
Még egy apróság: a főiskolai képzésedhez fizettél hozzájárulást, de ez messze nem fedezte és nem is fedezi a felsőfokú oktatásoddal kapcsolatos társadalmi költségeket.

A következő vélelmed kapcsán: nem, nem savanyú semmiféle szőlő, hanem szeretem a tájékozottságot, az igényesebb gondolkodást, megközelítést, amit világjárt, idegen földön sikeres emberektől elvárhatónak gondolok.

Sehol nem vontam kétségbe senkinek a jogát a távozásra, és a visszaköpésre sem.
Ellenberger próbálom ennek a vélekedésnek és viselkedésnek más olvasatait is megmutatni egy másik szemszögből, hátha segít a kölcsönös megértésben és egy a "savanyú a szőlő", "otthon minden szar" szintjét meghaladó párbeszédben egy sokadjára is érdekes blog alatt.

aleb19 2013.02.12. 09:02:44

@hagyma: az usa hadserege nem a nato polgarokat vedi mostansag, de nem is az usa citizeneket
tisztan es elvtelenul nagyvallalatok erdekeit szolgalja
az hogy a te mikrokornyezetedben a hadsereg hasznos az mas teszta

Éhes_ló 2013.02.12. 09:03:26

@DieNanny: egyetértek veled.
A kátyú amibe a hazánk beleragadt elég sok méreg keverékéből áll össze.
Az általad említett jelenség is egy ezek közül.

aleb19 2013.02.12. 09:15:05

@Éhes_ló: "A társadalom költségeit az adófizető és nem az állam csecsén lógó dolgozók és vállalkozások fizetik."
ez az allitas nagyon santit
mikor oskolaba jartam -kb 15éve-akkor a tao es az szja befizetes oszegebeh kb megegyezett

Zedder 2013.02.12. 09:15:54

@sokasebi: "cask
Az mi? "

Tényleg ezen kell lovagolnotok már napok óta?:) Nyilván automata korrektúra van bekapcsolva a gépén, tabletjén, telefonján, és a "csak"-ból mindig ez lesz. Mint ahogy a "lesz"-ből "less", ezt is láthatod nála.

Elég alap dolog... Az meg, hogy miért nem kapcsolja ki, az ő dolga.

tsabus UAE 2013.02.12. 09:20:35

@hagyma: Nem mondtam, hogy a kormánynak dolgozol, csak azt, hogy pontosan ugyanazt mondod, mint ők. Ez pedig tény.
Az, hogy semmi sincs ingyen és máshol ebben a szellemben intézik a dolgokat, szintén tény. Én a kettő (a mostani ingyenes és a jövőbeli, "üzleti alapú") szabályozás közötti átmenet embertelenségéről/szemétségéről írtam. Különös tekintettel arra, hogy a mostani törvényhozók ellenzékben teljesen mást mondtak, másképp viselkedtek.
Szóval, sértettséged okán, a hozzászólásom lényegére nem reagáltál.
A várost telehányó fiatalokról szóló értekezésednek van valóságtartalma, mint minden mondának, de hol van most az általad annyit emlegetett "ne általánosítsunk már" attitűd ? Kicsit több következetességet !

Éhes_ló 2013.02.12. 09:53:54

@aleb19: Komolyan érdekelne, akkor, hogy szerinted ki fizeti a társadalmi számlákat a sor végén, ha nem a nem állami költségvetésből fizetett dolgozók és vállalkozások ?

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.12. 09:59:04

@Zedder: mert nem tudja, én már kérdeztem tőle.

paffery 2013.02.12. 10:03:37

@hagyma:
Ja, símán bejut bármelyik határon, ha felmutatja az útlevelét és azt mondja, hogy asylum-ot akar. Kifaggatják, figyelik az akcentusát, hogy valóban kubai-e, és 10-15 órát kell várni egy fasza kis cellában, amíg elintézik a papírokat. Ezek után kap egy papírt, amit Cuban Parole-nek hívnak, és szélnek eresztik. Később ezzel a papírral kell elmennie SSN-t kérni, meg 380 dollár ellenében kap munkavállalási engedélyt és kérelmezheti a segélyt (698 dollár, ha egyedül érkezik és 1048 dollár, ha családdal). Kap még valamilyen kajajegyet, ingyenes angol kurzust és elhelyezkedést segítő oktatást és valamilyen lakhatást is biztosítanak neki. (Mindezt csak akkor, ha kizárólag kubai állampolgár. Ha már kettős állampolgár, akkor elesik ezektől a támogatásoktól, és úgy él meg, ahogy akar.)

csekk 2013.02.12. 10:07:12

@Sanyi9:
Németországba. Feleségem alapfokon beszélt németül.
Az akkori egészségügyi minisztériumnak még volt olyan programja ami a külföldi munkavállalást segítette elő. Ápolónő volt a szakmája.
Kijött ide, és én 2 hónap múlva jöhettem utána. (itt kint szerzett állást nekem is.)

aleb19 2013.02.12. 10:15:29

@Éhes_ló:
1"A társadalom költségeit az adófizető és nem az állam csecsén lógó dolgozók és vállalkozások fizetik."
2 "ki fizeti a társadalmi számlákat a sor végén, ha nem a nem állami költségvetésből fizetett dolgozók és vállalkozások ?"
ha elolvasod figyelmesen mindket allitasod lehet, hogy rajosz a logikai bukfencedre
amugy a un tarsadalmi koltsegeket az adofizetok viselik/maganszemelyek es tarsasvallalkozasok/

nigara 2013.02.12. 10:54:17

B.szki... kb 200 kommentig olvastam és k.rvára nem értem ezt, amit jópáran itt tolnak:
kimentünk, minden háváj, stb, visszaköpködni nagyon szeretünk, ugyan baromira nem érdekel bennünket, hogy mi van/lesz az országgal és az ottaniakkal - de akkor miafaszért irogatnak ide naponta?????

aleb19 2013.02.12. 11:00:53

@nigara: sokan csak a nyelvgyakorlas miatt irogatnak, ez egyfajta verbalis agymenes.... amugy kozod?

nigara 2013.02.12. 11:18:09

@aleb19: hát, akkor rendben van, gyakoroljatok, rád is nagyon rád fér.

aleb19 2013.02.12. 11:37:49

@nigara: en mas vagyok en vagyok ma a feny az ejszakaba ,mutatom az utat az otthoni lemmingeknek ergo letezem csikidamcsikidam
ha en nem lennek nem tudnak meg, hogy a generaciok kozti uj tarsadalmi szerzodes hianyaban ugyanaz tortenik meg nemsokara Mo-on mint gorogoknel csak nagyobb lesz a pofara eses
mert az irastudoknak kotelezetsege vagyon ugyi
ui.:a beke(menet) legyen veled B.aszkikam

nigara 2013.02.12. 11:43:19

@aleb19: az írástudóknak lehet kötelezettsége, rád ez PONT EZÉRT nem vonatkozik.
???Békemenet??? mit szívsz?

aleb19 2013.02.12. 12:01:25

@nigara: szabadlevegot szivni cool B.aszkikam hidd el te is kiprobalhatnad
bar az nehany korlatolt kockafejunek nem jon be ok Mo.-on erzik magukat jol az uram-batyam rendszerben
orulok hogy nem vagy analfabeta ezt elerted meg a villamoson a fogantyut
peace

traktoroslány 2013.02.12. 12:52:53

@hagyma: Hidd el, hogy egyetértünk. Látom, hogy baj van az egyetemi és főiskolai diplomák minőségével Mo-on, nem is kicsi. Én azt a rémtörténetet szoktam mesélni, amikor találkoztam egy főiskolát végzett közgazdásszal, aki nem tudott %-ot számolni. Ezt a problémát nem fogják megoldani azzal, hogy a rendszer változatlansága mellett kevesebb pénzt költenek. Mondjuk kevesebb ugyanilyen rossz minőségű diplománk lesz, de jó szakemberek továbbra sem. Rossz minőségű diplomából egy sem kell, abból 1 is pénzkidobás. És ez nem úgy oszlik meg, hogy mondjuk a bölcsészek mind hülyék, meg a szociológusok, a jogászokat azért utáljuk, mert sokat keresnek, de a mérnökök, na azok a kafa emberek. Egy fenét. A mérnököket, orvosokat, de még a programozókat is ugyan ebben a szar rendszerben képzik, ott sem ejtik ki a rosszat. Van olyan műszaki főiskola, amelyikről álláshirdetésben olvastam, hogy onnan nem várnak jelentkezőket. Szerinted bezárt ez a főiskola? Nem. Vidáman képzi tovább rossz szakembereit, most még jobban támogatják rossz munkájukat, merthogy műszaki, ezen belül is a szent IT területen működik.

Láttál az Indexen bulizó fiatalokat? Na és? Ebből mi következik? Zárjuk be az egyetemeket? Szerinted a szakmunkás fiatalok nem buliznak? Azok nem nyúlnak cigihez, alkoholhoz, egyebekhez, csak az egyetemisták? Amerikában nem buliznak a fiatalok?

A HAHA és a HÖOK ketten együtt nem képviselik az egyetemisták 10%-át sem. Igazából nincs érdekképviseletük az egyetemistáknak, ezek az önjelöltek meg úgy végzik a munkájukat, ahogy. Leginkább sehogy.

Ui: mi az a "job berygasert"?

2013.02.12. 19:19:41

@sokasebi: Nem az a lényeg, hogy ki írta, hanem, hogy mit. :)

PannonBoy 2013.02.13. 07:54:25

Érdekes poszt. Igazából a semmiről szól, de arról nagyon.
Kicsit túlbecsüli a 500ezer fő szerepét. Mintha azt az üzenetet hordozná, hogy menjünk ki mosogatni, vagy takarítani és akkor faszák vagyunk. Ezt nem érzem nagy teljesítménynek. Jó-jó, lehet, hogy jobb életvitel, de könyörgöm... ez nem a siker!
Természetesen, akik szakemberként mentek ki, azokra ez nem vonatkozik, az teljesen rendben van.

tableno 2013.02.27. 08:39:46

Ezt minden határátkelőnek kötelező megnézni: ha ez nem inspirál a hazatérésre, akkor semmi se! (legfeljebb a Túró Rudi)

www.noltv.hu/video/4851.html

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása