oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 31. 06:52,  Az agymosás remek példája 281 komment

2013. január 31. 06:52 Határátkelő

Az agymosás remek példája

Kanadáról sok ok miatt idealizált kép él bennünk itt, Európában. A nyugalom, a társadalmi béke országának tűnik, de a leegyszerűsített kép ebben az esetben sem igaz. Hogy mi igaz és mi nem, az azonnal kiderül.

cím_15.jpg

„Kanadában tényleg olyan érzés, mintha kicsit otthon lennél. A saját földeden. Aztán persze rá fogsz döbbenni, hogy ez itt Amerika (pontosabban: Kanada) (még pontosabban: Toronto), de tény, hogy elég sok ismerős dolgot fogsz találni és meglátni.

Tudod, a fák, az autók, az épületek, az állatok (néha még az emberek is), az ételek és italok, a természet és a természetfeletti mind-mind nagyon hasonlóak ahhoz, amit megszoktál.

Itt is gyom és virág nő a fű között, itt is büdös lesz, ha elmegy melletted egy rosszul beállított karburátoros autó, itt is vannak őrültek az utcai tüntetéseken, és itt is hangyák jönnek be időnként a házba – bár ezek legalább négyszer akkorák, mint amiket Magyarországon láthatsz, de hangyák...

Vágynak Európába

Az egész egy nevetséges érzés. Ugyanis a kanadai emberek vágynak Európába, miközben sokan nem engedhetik meg maguknak a repülőutat és a pár hetes vakációt (azért nem árt számszerűvé tenni, hogy egy magyar átlagkereset kétszerese a kanadai út oda-vissza, miközben az itteni fizetés fele ugyanez). Vágynak tehát oda, miközben valahol ugyanezt kapnák, ami itt van.

Azért, hogy ne kelljen a drága és messzi Európába utazni, a kanadai emberek „megalkották" azt a két várost, amit most csak úgy mellékesen említünk: Ottawát és Montrealt. Azt beszélik, ez a két város olyan, mintha Európa bármelyik városában járnál (na, jó, nem feltétlenül Budapesten, de talán Párizsban, Amszterdamban, Prágában).

A „mintha" érzés folyamatosan ott lapul benned, miközben éled a torontói mindennapokat. Talán éppen ezért olyan otthonos az érzés, ami időnként eltölt, ha körbenézel. Mert otthon vagy. És bár felröppenhet a „honvágy" szócska, de... Tudod.

Otthon vagy.

Vezess!

Az a fajta lagymatag, szabályokkal megtámogatott és néha érthetetlen vezetési stílus, amit itt látsz, teljesen elképesztő – ugyanakkor kellemes is. Az agymosás remek példája áll elő, miközben többen azt gondolják, hogy tudnak vezetni. Van az a szabály, hogy piros lámpánál jobbra kis ívben lehet kanyarodni (egyébként marha egy szabály, sok gyalogost ütnek el évente miatta), mellette az, hogy ha mentő / tűzoltó megy el melletted akár a te irányodból, akár szemből, nem csak lassítani kell (félrehúzódni nem nagyon, mint otthon, mert többsávos utak vannak), hanem meg is állni.

autó.jpg

Ez utóbbi – bár hülyén veszi ki magát, mikor a kis „szigettel" elválasztott utaknál áll meg a kocsiforgalom - persze teljesen feleslegesen, hiszen a mentő vagy tűzoltó úgysem tudna keresztülvágni a magasított betonon.

A sofőrök legtöbbször túlságosan is előzékenyek, nincs bennük rugalmasság. Ezt beszámíthatjuk annak, hogy rengeteg fajta népcsoport él itt Torontóban, mindenkinek más és más a vezetési (vagy éppen: „élési") stílusa.

Te vagy a főnök

Ami a leginkább meglepő: az idősebb emberek és a sportkocsik. Ezt úgy értsd, hogy egy aszfaltszaggató sportkocsi beáll a parkolóba (éppen csak nem dübörög ott belül valami nigger-rap) és kiszáll belőle egy öreg néni, nagyjából 70-80 és a halál között. Ezt a látványt (rengeteg ilyen van) sokáig kell emészteni.

Nekik ez természetes. Magyarországon már menni sem tudnak ilyen korban, járókeret kell nekik (bár az is „kocsi", hiszen a neve Trabant), de itt száguldoznak, „villognak" a frissen mosott, szép csillogóra polírozott sportkocsikkal. Nem egyszerű, hétköznapi „bevásárlókocsikkal", hanem Mustangokkal, Challengerekkel, Camarókkal.

A vezetési stílus kellemessége abból fakad, hogy sokszor éreztetik veled: te vagy a főnök. Persze ehhez gyalogosnak kell lenned. Előzékenyen engednek közlekedni, megvárják, míg átérsz holmi kereszteződésben, nem vágnak be eléd az átkelőhelyen, és hiába állsz le velük „vitatkozni", nagy mozdulatokkal már messziről jelezve, hogy menjenek, kanyarodjanak csak – nem fognak. Állnak és várnak rád. Ez jó dolog. A figyelem.

Hamis legendák

Azonban olyan legendák keringenek errefelé, ami miatt az agymosás már tökéletes. Itt nem lehet szabálytalankodni, mert a rendőr a helyszínen főbe lő (durván). Be kell tartani a sebességet, nem tudsz kikeveredni a több alul- és felüljárós autópályákról, mert képtelen vagy kiigazodni (ezáltal hosszú mérföldeket fogsz megtenni, mire visszaérsz a kiindulási pontra), ha bárhová el akarsz időben érni, használnod kell ezen autópályák egyikét (Torontót legalább három szeli át), különben nem fogsz odaérni sohasem...

Legendák. Őrült emberek (sokszor őrült magyarok) fantazmagóriái. Vezess úgy, ahogy otthon tennéd, csak két dologra figyelj: ha jön a mentő/tűzoltó, tényleg állj meg a kocsival, és ha látod az iskolabuszt a járdasziget mellé parkolni, soha se kerüld meg, különben tényleg helyszínen lőnek le!

Ennyi.

Egyébként minden nagyon kereszteződés előtt pár száz méterrel már tábla jelzi, hogy milyen utca jön. Eltéveszteni sem lehet.

A tévé

A televízió pontosan olyan, mint amit a világon mindenhol láthatsz. Egy hihetetlenül erőszakos, sokszor nagyon mélyen az elmédbe vágó agymosás, melynek szinte sosincsen vége. És hiába kapcsolsz át másik csatornára, ott is a butítás fröccsen rád.

A helyi nagyágyú természetesen magánkézben van – a CTV. Akkora és olyan profi apparátussal dolgozik, hogy megkerülhetetlen lett. Viszont ömlik belőle a szenny egész nap, és nagyon nehéz dolgod van, ha válogatni akarsz. Mert tudsz, csak a „kitöltő műsorok" alatt szó szerint el fogják lopni az agysejtjeidet.

Mint megtudtam, a CN Tower végül is azért épült, mert nincs ebben a térségben egyetlen olyan magas hegy, kiálló kis csúcs sem, ahonnan kényelmesen lehetett volna szórni a jeleket. Mivel a város egyre terjeszkedett, egyre messzebb éltek az emberek a központtól, a tévéjelek nagyon rosszak lettek. Ezért döntöttek a Torony építése mellett – és még ma is onnan lehet fogni a jó minőségű adásokat.

tévétorony.jpg

Nagyfilmeket ritkán látni (bármelyik adón), inkább sorozatokkal próbálnak lekötni a készülék elé, hogy ne gondolkozz, ne főzz, ne játssz a gyerekkel, ne írj és olvass, ne menj sétálni vagy baráti összejövetelekre... szóval vigyázni kell itt is! Ami kimondottan üdítő, az a híres Coronation Street nevezetű helyi Barátok közt, mert ebben olyan szép angolsággal beszélnek (hiszen angolok készítik a sorozatot), hogy szó szerint „odaragadsz" a készülék elé.

Vannak ostoba táncos és énekes műsorok (ezeknek létezik magyar kistestvére), ahol „sztárok" próbálnak hülyéskedni a kedvünkért és feltörekvő senkik dobnak meg kész koncertekkel, persze az SMS-es szavazás reménye miatt is. Szóval semmi sem változik – miközben minden más, de mégis otthon érzed magad.

Pizza

Erről csak röviden, hogy értsd. Jártam Velencében, voltam Milánóban, ettem olasz pizzákat. Ez rendben is van. Viszont van Budapesten egy hely, ahol olyan pizzát készítenek, ami messze ezen olasz pizzák fölött áll.

Torontóban nem tudják, hogyan kell pizzát készíteni. Csinálnak valami hasonló dolgot, hiszen ugyanolyan kerek és ugyanúgy meg van szórva minden érdekessel, de ez nem pizza. Csak talán a nevében – mert azt lehet, hogy annak hívják.

És hiába nyílnak az újabb és újabb pizzériák, ha az ízválaszték, a feltét szinte mindenhol ugyanaz – a „kanadai emberek" ízei. Dehogyis. Csak valaki kitalálta, hogy ezt eszik és veszik az országban – miközben meg sem próbálnak rugalmasak és kicsivel finomabbak, igazi „olasz pizzát készítők" lenni.

Mit mondjak? Kanada (Toronto) nem Európa – sosem lesz az, sosem válhat azzá..."

A posztot Tom Bobb blogjai (itt és itt) ihlették.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr675054149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 19:03:00

@GERI87: hogyne lenne 4 stop table keresztezodes az USA-ban, cask nekem van egy minden nap munkaba menet

ja es meg egyet a jobbra kanyarodas pirosnal temahoz
azertis baromsag az emiatt elutijk a gyalogot, mert ha nekem piros, akkor a rakanyadni szandekozo utna k zold, tehat az ott atkelo gyalognak is piros, mint nekem
ahol en megyek eppen ott van neki zold, de mint mondtam, a pirosnal mindenkeppen meg kell allni, szoval a gyalogra abszolute veszelytelen mint amugy mindenkire
ha betartod a szabalyokat
ahogy emlitettem jobbra kanyarodaskor a piros STOP tablakent funkcional, ha nincs kulon kiirva, hogy nem kanyarodhatsz jobbra , cask zoldnel
egyszerubb mint egy pofon

@Qué-Béka: Canadaban nincs Papa John's?:)
@Péter22: nem az a baj, hogy szubjektiv, hanem hogy feluletes marhasag, kozhelyek, mint agymosas, lelo a rendor stb.

DieNanny CH 2013.01.31. 19:05:09

Poszthoz:
"Viszont van Budapesten egy hely, ahol olyan pizzát készítenek, ami messze ezen olasz pizzák fölött áll."

Csak nem a Vapianora gondolsz?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 19:06:41

@Das schönste Bundesland der Welt: bizony az a veszelyesebb kicsivel, mart a rakanyarodo utat estleg kevesbe latod, mont azt amelyiken haladsz
raadasul a rakanyartodni valo uton otthon akkor is gyalognak van elsobbsege, es sok autos cask balra nez, hogy ki tud -e fordulni, es akkor van eluetes fennforgasa
szoval ez a jobbra piros gyorsitja a forgalmat es teljesen biztonsagos

Das schönste Bundesland der Welt 2013.01.31. 19:09:37

@hagyma: Tehát az USA-ban is lehet jobbra kanyarodnia a pirosnál? Minden államban?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 19:09:57

ja es pizza
en nem tudom mi van Canadaban de itt kb 3000 fele es fajta tesztaqbol es minosegben keszitik
azt nem is tudom ertelmezni, hogy cask pepperonis van, hat azt tetetek a tetejere amit akarok
a 4-5-6 nagy tarsasagon kivul meg kismillio pizzazo mukodik + a boltokban tobbszaz fele mierelit
de aki meg annyira nem talal maganak valot, susson otthon, nem egy etvasz
/en biztos nem mert Papa John'sos spenotos visz minden olaszt es pestit:)/

Qué-Béka 2013.01.31. 19:10:06

@hagyma:
Én még nem találkoztam vele, de a yellow pages szerint van egy Montreal déli részén. Az innen egy óra. Annyit nem utazok egy pizzáért, inkább eszem mást :-)

2013.01.31. 19:12:04

@hagyma: van tejfolos pizza is?

A.K.2011 2013.01.31. 19:13:16

@TundeG: " Az emberek borzasztó felületesek, a családokban is akkora távolságtartás van, a gyerekeket általában messzire küldik tanulni."

Te hany kanadai csaladot ismersz? En az elmult 13 ev alatt eleg sokat megismertem, de amit leirtal egyaltalan nem jellemzo.

blackhairlady 2013.01.31. 19:14:18

@Das schönste Bundesland der Welt: Texasban biztosan lehet. De szerintem ez minden allamban igy van.

blackhairlady 2013.01.31. 19:18:40

@hagyma: Szerintem es a csladom szerint is a Papa Jon's a legjobb. En szemely szerint a vekony tesztasat szeretem, olyan finom ropogos. A borsos fuszerrel, fokhagyma szosszal... Veszunk is holnap, megkivantam:)))
@charlieharper: En meg nem talalkoztam tejfolossel, de hazalig mar csinaltam.
Egyebkent kukoricasat es ananaszosat sem lattam meg itt Houstonban.

DieNanny CH 2013.01.31. 19:18:42

@ċsirke72:
"Egy darab, birka, több darab, csorda. Nem csordák"

Tévedsz! Egy darab: birka, több darab: nyáj. A tehenekből több darab alkot csordát. (Ja, meg a több darab birka-ember is. Vagy te eleve rájuk gondoltál?)
:-)))

Qué-Béka 2013.01.31. 19:19:00

@Das schönste Bundesland der Welt:
Ez sohasem probléma. Egy átlagos szombat délelőtt egy zsúfolt bevásárló központi parkolóban gyakori jelenet. Megy szépen körbe az elsőbbség joga, én még nem tapasztaltam, hogy ebből probléma lett volna. Az emberek kellőképpen rugalmasak és udvariasak. Persze előfordul, hogy valaki ‘elalszik’, akkor ő legfeljebb egyszer kimarad és az élet megy tovább. Ennyi.

2013.01.31. 19:21:34

@blackhair-lady: nem volt igazan kerdes. Hagyma maniaja a tejfolrol kerdezes minden orszag leirasanal :)))

blackhairlady 2013.01.31. 19:24:17

@Das schönste Bundesland der Welt: Biztos, hogy a masodik stop tabladnal mar tudod, hogy hogyan mukodik a tovabbhaladas. En is ezt mondtam eloszor, aztan olyan termeszetes lett mint az, hogy megallok a piros lampanal.
Egyebkent azert is konnyu atlatni, mert nagyok a keresztezodesek (legalabbis itt Houstonban), ugyanis osztott utpalyak vannak, vagyis van 2 sav egyik iranyba, egy sziget ami kb 1-masfel savnak felel meg, es 2 sav a masik iranyba. Es ez mind a 4 iranybol. Tehat ha veletlenul egyutt indulsz egy egy masik autoval mert nem figyeltel, hogy mikor kovetkezel, akkor sincs gond, mert van idod megvarni amig a masik elmegy, es utana koveted te.

blackhairlady 2013.01.31. 19:26:05

@charlieharper: Volt egy ilyen erzesem, de nem volt"smajli" a kerdes utan, igy gondoltam azert megvalaszolom:))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 19:27:12

@Das schönste Bundesland der Welt: hat gondolom minden allamban, bar meg nem jartam mind az 50-ben:)
igen, ahol kulon tabla nem tiltja, lehet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 19:30:47

@Qué-Béka: rendeld meg:)
@charlieharper: tejfolof kolbaszos az van naturlich/ nem, nem az enyem ez tildy maniaja, hogy angliaban nem jo a tejfol es otthonrol hordja/
@blackhair-lady: en inkabb a vastagabb tesztajuakat eszem, mint a spenotos
de ha rendelunk altalaban 2-3 felet rendelunk
meg csirkeszarnyat is melle, nalunk vasarnap less megint, mert Super Bowl!:)
/hozza kell tennem rogton, nem olcso/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 19:33:36

@Das schönste Bundesland der Welt: nem nagy gond ez es jelzem ahol mar feltorlodnak a kocsisorok, akkor a forgalom, oda kitesznek lampat

Qué-Béka 2013.01.31. 19:36:40

@hagyma:
Megnéztem. Több, mint 50 mérföld, nem hozzák ki :-(
De ígérem, ha arra járok, betérek és kipróbálom. Spenótost mondtál ? Megjegyzem ;-)

Ami pedig a többi helyet illeti, itt is van persze millió féle pizza és rengeteg hely, ahol eheted, jók és kevésbé jók egyaránt. Én csak arra gondoltam, hogy amikor meglátom a szórólapon a étvágygerjesztőnek szánt fotót a pepperonis pizzáról, meg a hozzá mellékelt sültkrumpliról, akkor nekem a nem a nyálelválasztásom indul meg, hanem inkább hányingerem lesz, mert a pepperonit – a jó kis házikolbászon nőttem fel – utálom.

Gerry. 2013.01.31. 19:37:18

Soha nem tudom, hogy az ilyen jellegu posztoknal mergelodjek, vagy csak egyszeruen konnyesre nevessem magam a bekepzelt szuklatokorusegen.

Mert igen, direkt a nosztalgikus hangulat miatt lett Montreal es Kanada olyan, amilyen, gratulalok, tortenelembol egyes, Pistike leulhet.

Es igen, Eszak Amerika mar csak ilyen hulye, agymosott szabalykoveto, bezzeg Kelet Europa, az aztan a remek hely,ott valoban megvan az izgalom, a rendor mikor inzultal analisan akkor, amikor nem is csinaltal semmit, csak eppen belefutotal egy olyan trafipaxba, amit bevetelnovels miatt olyan helyre raktak le, ahol ugyan semmi ertelme, de garantaltan belefut mindenki. Esatobbi.

Van aki szerint a rendkoveto Eszak Amerika agymosott. Masok szeirnt csak nyugis es kiszamithato.

De a legjobb, hogy a tv-bol csak a szenny omlik, es agyat jobban mos mint a Perwoll. Nyilvan hulyek a kandaiak, hogy ezt nezik, meg a tv miatt nem torodnek se csaladdal, se barattal, de meg is honnan tud errol a posztolo? Mert en peldaul gyakorlatilag 8 eve nem nezek tv-t (film, sorozat villamgyorsan lekaphato, megvasarolhato, barmi), es ezert otvar lovesem sincs rola mi megy a tvben, leszamitva azon musorokat amiknel a cimebe nepszeruseguk okan ujsagokban belefut az ember. De ennyi.

Megkockaztatom, a kanadaiak agymosottsaga es lehulyezese mellett a posztolo masik kedves elfoglaltsaga a tvnezes? Ennyire jolertesult csak nem lesz hallomasbol az ember...

A.K.2011 2013.01.31. 19:37:28

@GERI87: "Igen, ez jellemző rájuk, ha rendőrt látnak félni kezdenek ("OMG!")
és az amúgy is lassú tempót visszaveszik...holott itt még spontán nem is igazoltatnak, és amúgy se megy senki gyorsan.
Egy idő után elég idegesítő:)"

Te jartal mar Kanadaban?

"A másik: a franciák!
Akiket mindenki utál ugye a világon...a francia turista borzalmas stb....
Na ez francia Kanada vagyis Québec:
4! db STOP tábla a kereszteződéseben és az megy aki először odaér.....értelmetlen.
Máshol nincs ilyen szerencsére."

Meg lehet szokni, es sokkal jobban mukodik, mint a jobbkez szabaly.

"Ami feltűnő hogy még az amcsiknál is jobban félnek mindentől, talán ezért is cikizik a Kanadaikat az amcsik annyira....még náluk is jobban képes sutának lenni.

Utálom Michael Moore-t ezt a dilettáns dagadt szart, de abban igaza lehet hogy az észak-amerikaiak félelemben élnek és abban is tartják őket....."

Ezt te sem gondolod komolyan.

"Amúgy jó helynek tűnik."

Nem csak tunik, az is. :-)

"Montreal viszont csak annak tűnhet európainak aki még nem járt Európában.... "

Viszonyitas kerdese,

montroyal ( CAN qc) 2013.01.31. 19:37:44

@Das schönste Bundesland der Welt: ok 4 stop...one by one mindenki meg all ,es mivel tudod stop van lassan mesz megallsz latod melyik kocsi jott utanad hiszen te allsz o meg kozelit, tehat igy megy egyik a masik utan, amikor egy elment , a kovetkezo kocsi ertelemszeruen megvarja a masik harmat ,a masik iranybol hiszen mar ok ott alltak, es akkor o fog menni ,mivel mindenki all konnyu eldonteni .. tobb savos utkersztezodesnel azert kis torlodas mert 8 autonak kell eldonteni de mindenki turelmes es udvarias .. ha kb egyszerre erkeznek nem gyoznek integetni a masiknak hogy mehet...

A.K.2011 2013.01.31. 19:42:50

@GERI87: USA-ban annyit nem voltam, én ott ilyet nem láttam,nem is hallottam hogy van, kifejezetten mondták hogy Kanadán belül is Québec-re jellemző ez a 4-es megoldás, máshol nincs, de akkor van...
Meg lehet szokni, de nem látok előrelépést a sima jobbkéz szabályhoz képest....

Ha 100 auto jon neked jobbrol (most ert be a vonat a palyaudvarra, es mindenki megy haza az autojaval), akkor nem kell megvarnod mind a 100 jobbrol jovo autot, egy auto elhaladasa utan mehetsz at a keresztezodesen.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.31. 19:44:24

@A.K.2011: Montreal viszont csak annak tűnhet európainak aki még nem járt Európában....
a regi varosreszek ahol az uzletek kirakatjai egymat erik,setalo utcak teraszok... ez europai es a szeles bevasarlo sugar utak ahol egyik boltol a masikig is kocsival kell menned ugyan vannak de kevesbe mint toronto v mas eszak-amerikai varosban
a belvaros turisztikai reszei mint a kozpkori francia varosok Quebec city meg jobban ..

Das schönste Bundesland der Welt 2013.01.31. 19:44:57

Kösz a válaszokat!

El sem tudom képzelni, hogy mekkora anyázás és hány koccanás lenne ebből a rendszerből Mo.-n.... Azaz el tudom...:)

pamut 2013.01.31. 19:46:50

@Robert Noel Danahi: nyugodj meg szépen, csak kérdeztem tőled hogy miből gondolod hogy a te elvárásaid egy poszt felé az egyetlen lehetséges mérce...

A.K.2011 2013.01.31. 19:48:10

@Das schönste Bundesland der Welt: @A.K.2011: Montreal viszont csak annak tűnhet európainak aki még nem járt Európában....

Ööööööö, ezt nem en irtam... Rosszul idez a blogmotor?

2013.01.31. 19:51:49

@blackhair-lady: akkor langost csinaltal igazabol?

Robert N. Danahi 2013.01.31. 19:58:44

@pamut: ki mondta, hogy az egyetlen?! Kérlek, ne haragudj, sürgetni fogom az értelmező olvasással való találkozásodat, mert ez így már irgum-burgum...

pamut 2013.01.31. 20:05:38

@Robert Noel Danahi:
értem én hogy már kínos neked, de te óhajtottál kioktatni engem azzal a kommenteddel, amelyet így kezdtél:

"Akkor jó egy poszt, ha..."

Tudod Robi, nem te mondod meg mikor jó egy poszt. Pláne nem nekem. Majd én eldöntöm hogy mi az én személyes véleményem, megvannak a saját szempontjaim. Meg mások is eldöntik, mindenki magának, nem kérek a kioktatásodból.

blackhairlady 2013.01.31. 20:07:41

@hagyma: Ezert szoktam en altalaban hetfon venni pizzat, mert akkor ha 2-t veszel akkor a masodik felaron van:) Parmesan garlic breadet veszunk meg melle altalaban, a csirkeszarnyat csak en szeretem, azt meg megsutom magamnak.
A szuperbowl nem erdekel, mert mindegyik kedvenc csapatom kiesett(Hajra Texans!!!!)))

blackhairlady 2013.01.31. 20:10:36

@Qué-Béka: probald ki a thin crust -ot is, nem fogsz csalodni:)

blackhairlady 2013.01.31. 20:15:51

@charlieharper: Hat lehet, hogy langos volt:) Ezt a tejfolos hagymas szalonnas pizzatesztat hivjak Magyarorszagon Toki pomposnak, nagyon finom, kostold meg ha teheted!:)

Qué-Béka 2013.01.31. 20:16:38

@blackhair-lady:
Rendben. Ezt is jegyeztem :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 20:22:56

@blackhair-lady: garlic bread az naturlich, de legkozelebb rendeljel egy hatos csirkeszarnyat is, mert jo!:)
a Houston egy vicc:)
GO BUCS:)
hetvegen meg 49ers!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 20:25:22

@Qué-Béka: mondjuk en meg eletemben nem ettesm sult krumplit pizzahoz:)
amugy a pepperonis nekem sem a kedvencem...

Qué-Béka 2013.01.31. 20:35:00

@hagyma:
Én sem, elhiheted. De épp most érkezett a heti reklámszemét, hogy aszongya: 1 pizza 10`` + 1 kis poutine + 1 pepsi vagy 1 adag sültkrumpli cca. 15 pénzért.... ingyen sem kéne
Azt hiszem ezzel végképp kiveséztük a pizza témát.

blackhairlady 2013.01.31. 20:42:27

@hagyma: Canadien bacon-os nagyon finom, az olyan mint otthon az angol szalonna.

Na legyen szives nem sertegetni a helyi focicsapatomat, mert irgum-burgum:))

Ok, kiprobalom csirkeszarnyat is, en el tudok ragodni rajta sokaig. Bar 6 db az nem olyan sok:)

blackhairlady 2013.01.31. 20:43:26

@Qué-Béka: Azert nekem csak sikerult meg hozzatennem valamit:DDDD
De ez egyaltalan nem volt off, mert a post is kitert ra.

zopilote 2013.01.31. 20:55:27

@hagyma:
Nevadaban tobb helyen kertem pizzat fetaval, nem is tudtak, mi az a feta:(
Kanadai nem eszik pizzat feta nelkul:) Itt meg a nepek is megbekelnek (olasz-gorog)
Ha Torontoban nem tudnak jo pizzat csinalni, akkor hol? A lakossag legalabb
20 % - a olasz. De Montrealban is vannak sokan. Es nagyon hagyomanyorzoek,
legyen az szolva kajarol, csaladcentrikussagrol, szeperzekrol, maffiarol:)

zopilote 2013.01.31. 21:21:49

Tobbszor dolgoztam Nevadaban, a Tanopah nevu kisvaros kornyeken (Area 51 )
A varoska hatarat jelzo tablatol 100 m - re a varoskan belul egy - egy hasznalaton
kivuli rendorauto volt elhelyezve. Ezt meglatva majd minden jarmu 20 mph - ra
csokkentette a sebesseget a megengedett 30 mph helyett. Pavlovi oszton:)))

zopilote 2013.01.31. 21:33:48

Pizza eves kozben mindig arra gondolok, hogy miert nem probalta meg valaki a kapros
turos lepeny elterjeszteset E - Amerikaban, pl Sweety v Sweet Pizza neven :)) A
napokban olvastam, hogy a kurtos kalacsot probaljak bevinni Angliaba Chimney Cake
neven:) Rajta vannak a kickstarter - en is.

James 'suli' Bond 2013.01.31. 21:36:14

A Coronation Street egy angol készítésű műsor már 1960 óta megy angliában.

bpetya75 2013.01.31. 21:48:59

@zopilote:

Az őzek csapatban járnak, a szarvasok rudliban. A rigyetést is inkább a szarvasoknál használják. Koslatás, pacsmagolás stimt :-)

zopilote 2013.01.31. 22:04:35

@bpetya75:
Mentsegemre legyen, regen volt mar:) De azert sok bejott:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.31. 23:14:18

Szerintem jo lett nagyon a poszt, bär az értö olvasäs nem mindenkinek megy...Azért, hogy ne kelljen a drága és messzi Európába utazni, a kanadai emberek „megalkották" azt a két várost, amit most csak úgy mellékesen említünk: Ottawát és Montrealt. Azt beszélik, ez a két város olyan, mintha Európa bármelyik városában járnál (na, jó, nem feltétlenül Budapesten, de talán Párizsban, Amszterdamban, Prágában).
Arra a pizzériära én is kiväncsi vagyok, h hol van. Mert én Pesten csak 2 "eredeti" olasz pizzériäban voltam. Az egyikben fölmikrozott lasagne-t kaptam, a mäsikban ritka sz@r pizzät. A kiszolgäläs mindkettöben kritikän aluli volt.
@Határátkelő: Nem lett volna jobb az elejére berakni, a félreértések elkerülése végett, h ez egy blogbol van "kiragadva"?
@hothead: Lättam képeket Auszträliärol... benneteket mennyire érintett?
@bpetya75: Én még tegnap elkezdtem, bär az elején tudtam, h gumicsont.... uh föladtam. :-)
@Das schönste Bundesland der Welt: Die beste Entdeckung(->Entwicklung) der Welt a 4 Stoptäbläs keresztezödés. :-) CA, NV, HI ällamokban van ilyen, a többiben még nem järtam. Nekem azt mondtäk, ha vmilyen okbol kifolyolag egyszerre ér oda 4auto, akkor amelyik nem udvariaskodik az indul elöször. :-) Aztän, mint a jobbkézszabälynäl a töle jobbra lévö a következö. Az egyik ismerösöm azt mondta, h régen Mo-on is ez volt a rendszer, még mielött ätälltak a jobboldali közlekedésre. Nem tudom ez mennyire igaz.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.31. 23:18:20

@blackhair-lady: akartok 8 csirkeszarnyat ingyen? ha a montreal canadiens 5 golt ut Cage a sports 8 szarnyat ad ingyen mindenkinek...( ami a kovetkezo alkalomra szol tehet megeyszer elmesz penzt kolteni.. en azert szeretem de inkabb GSP vagy Bute meccseket nezek mindig ott

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.31. 23:27:41

@blackhair-lady: A tejfölös pizza szerintem magyar talälmäny. :-) Ugy, mint a ketchup a milänoin/bolognain. Egy igazi olasz öngyilkossägot követ el, de minimum eläjul ennek lättän.
Na jo, itt Fladenbrot( van vmi francia neve is, de nem jut eszembe, googli meg valahogy ma nem a barätom)néven fut a tejfölös cucc. Nagyon vékony a tésztäja és ältaläban hagyma husos szalonna, kicsi sajt van rajta.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.01. 00:01:27

@zopilote: "Ez termeszetes, hiszen az azsiaiak 80 % - a kendert termeszt a padlasterben vagy pinceben
vagy annak az exportalasaval, teritesevel vagy szallitasaval foglalkozik. A bevetelbol telik
a gyereknek sportkocsira,"

Az USA nyugati partjan elo azsiaiak tobbsege - a kulturalis tradiciok miatt - nagyon kemenyen dolgozo, szorgalmas ember, es legtobbjuk jol kereso orvos. Ezert jarnak sportkocsival:) Ha bemegy az ember egy klinikara, mar szinte alig talalkozni "feher" orvossal...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.01. 00:11:39

Nem tudom, tart-e meg a nyelvi vita (nem olvastam vegig az osszes kommentet:) En meg arra emlekeztem (ahogy a cikk is irja), hogy a medium = aki a transzcendens vilagbol kozvetit)

www.nyest.hu/hirek/medium-media-mediumok-mediak

GepidaPampass 2013.02.01. 00:13:17

Most méé nem szól hozzá a szanyitibi?talán pi/zz/ában nincs otthon!?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.01. 00:20:59

@LittleG.: Egy masik video:)) szinten stand-up, egyik kedvencem (Canadian:)) www.youtube.com/watch?v=FIFIhn5idZU
Na, igy kell "igazi" kanadaiva valni:))))

blackhairlady 2013.02.01. 00:25:12

@montroyal: Itt Papa Jone's csinal ilyen ingyen pizza akciot a super bowlra.

blackhairlady 2013.02.01. 00:28:37

@Zsuzsi65: Zsuzsi, nekem is feltunt, hogy alig van amerikai orvos a rendelokben. Mostanaban sokat jartunk szemeszhez es fuleszhez, hat mindenhol indiai orvosokkal talalkoztunk.

A nyelvi ertekezes lezarodott, a te variaciod is elokerult:)

hothead 2013.02.01. 00:46:57

@Philosoraptor: ausztrália dettó, ami a villanyszerelő és a vízvezetékszerelő szakmákat illeti.

hothead 2013.02.01. 00:51:55

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): a szerencsésebbek közé tartozunk, csak a garázsban állt a víz, az egyik előtetőnket bontotta meg a szél és 2,5 napig voltunk áram nélkül. még az iskola is kinyitott időben (29-én kezdődött a tanév). a belvárosban rosszabbul jártak :(

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.01. 01:24:39

@zopilote: "En is eleg gyakran eltevedek, nem tudok kikeveredni, pedig GPS - t is hasznalok es
vezettem mar vagy 1 millio km - t. "
Hat nem tudom ki hogy van vele, de pl. engem a ferjem arra tanitott, amikor itt az USA-ban tanultam vezetni, hogy ha elvetesz egy autopalya kijaratot, akkor menj tovabb a kovetkezoig, ott menj le, es az ellenkezo iranyban gyere vissza az autopalyara :) eddig szerencsere ez eleg jol bevalt :) (kb. 6 eve, miota itt lakom):) Lehet, hogy itt LA kornyeken nincs annyi tobb emeletes autopalya, de azert 6-8 sav elofordul eleg sok helyen:)

zopilote 2013.02.01. 02:10:25

@Zsuzsi65:
Vancouverrol volt szo, nem az USA nyugati partjarol. Es az azsiai gangek is egy kulturalis
tradicio kovetkezmenyei:) Nem minden azsiai szent es orvos es kemenyen dolgozo kuli.

zopilote 2013.02.01. 02:17:36

@Zsuzsi65:
" ha elvetesz egy autopalya kijaratot, akkor menj tovabb a kovetkezoig, ott menj le, es az ellenkezo iranyban gyere vissza az autopalyara :) "
Termeszetesen ez igy lenne logikus, de nem mindig jon be, kulonbozo okok miatt: nem fer
be az ember a kihajto savba, ha ki is hajt, nehezen lehet megtalalni a visszafele vezeto utat,
ami ramegy az autopalyara, sotet van, faradt az ember 1000 - 1200 km levezetese utan, stb.

hothead 2013.02.01. 03:44:23

@angyalka67: "Ez egy nagy zagyvaság volt." ebben egyetértünk.
viszont ebben egyáltalán nem:
"Régóta olvasom, de még nem sok segítséget nyújtott abban , hogy el tudjam dönteni - hova is szeretnék menni." mert ez a blog nem erre hivatott! van bőven negatív és pozitív hangvételű poszt egyaránt, de ez alapján nem szabad országot választani. felnőtt ember vagy (gondolom), magad kell döntened a saját elképzelésed, képességeid, végzettséged, tapasztalataid, lehetőségeid, nyelvtudásod stb. alapján. írtam már több posztot is ide, különböző témákban (hollandia és ausztrália címkék alatt találod), mindkét általam megismert országot ajánlani tudom, de pl. ha nem kaphatsz au vízumot, mert nem tudsz eleget tenni a vízumszerzés feltételeinek, akkor hiába olvasol akár hetente ausztráliáról, senki nem tud segíteni a letelepedésben.

hothead 2013.02.01. 03:55:24

@bpetya75: nem terveztem, köszi, már a címe is sokat elárul... a 900 kommentet meg pláne!

Szúrófény 2013.02.01. 04:20:08

@bpetya75: Folyton lefagy ez az oldal, szemétség!

montroyal ( CAN qc) 2013.02.01. 04:23:21

@blackhair-lady: az csak egyszer van egy evben de a hockeyba normalisan 82 match van es akkor is jar ha 5 golt utotek de 8-5 re kikaptak..

montroyal ( CAN qc) 2013.02.01. 04:29:33

@Zsuzsi65: az egyetemek foiskolak tele vannak asiaikkal ( kinai) es minden allami egeszsegugyi igazsag szolg penzugy stb tele vannak vezeto allasokban is ... persze beloluk is van mindenfele de teny a tanulasra vlo osztonzes csaladi tradicio naluk..

DieNanny CH 2013.02.01. 07:23:41

@zopilote:
"A lakossag legalabb 20 % - a olasz."

Ez kissé általánosítás... Szerintem a Mo-i magyarok kb 20 %-a tud pl jó gulyást csinálni, de a kint lévőknek nem biztos, hogy a 20%-a. És ezek még csak nem is a lakosság 20%-a.
Attól, hogy olasz valaki, még nem következik logikusan, hogy tudja, milyen a jó pizzatészta.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.01. 16:43:57

@DieNanny: montrealban kb 300000 olasz van .

.@Frőczy Sanyi: nem csak a lengyeleket az allam rengeteg uj munkahelyet kivan teremteni ezert hirdetnek belgiumban es franciaorszagba is kb 1500 uj munkahelyet szeretnenek teremteni
1500 ado ellenort keresnek !!! bravo!!!

zopilote 2013.02.01. 17:13:38

@DieNanny:
A magyarok 100 % - a tudja legalabb azt, hogy mi az a gulyas!:) Meg ha nem is tud jo
gulyast kesziteni mind. Igy van ez az olaszoknal is:) Tobb az esely arra, hogy egy olasz
szakacs altal uzemelo pizzeriaban jobb a pizza, mint egy masikban. Volt pl. Vancouverben
magyar etterem kinaiak tulajdonaban, csak a pincer volt magyar, nem is ment nekik. Ugyan
ezt el lehet mondani a kinai tulajdonban levo magyar peksegrol is, ami szinten van:)
Voltam Magyarorszagon jo nevu mexikoi etteremben, ahol mindenki magyar volt. Az
eteleknek csak a neve volt mexikoi. Egyedul a Corona sor utalt Mexikora, mas semmi.

Robert N. Danahi 2013.02.01. 18:13:50

@pamut: igazából nekem a veled való beszélgetés színvonala kínos már, nem pedig az, hogy ki akartalak oktatni. - állításod valljuk be izzadságszagú. Ideáig bűzlik. Csak, hogy én is magamtól idézzek (ahogy azt te is tetted): "te kommentedre referáltam (megengeded ugye? tudod szabad ország, szabad vélemény,,,), de ha megveszek se látok benne semmiféle feléd irányuló kritikát." >> aláhúzva, kiemelve, bányászlámpával rávilágítva az utolsó három szóra. Ennek okán, légy szíves azt, hogy én ki akartalak oktatni részt, fejezzük be. Fárasztanak a hülyék...főleg, ha még kérlelhetetlenek is....

deputy sheriff 2013.02.01. 18:38:40

"(éppen csak nem dübörög ott belül valami nigger-rap)"

Posztiro nem lehet tul regen Kanadaban, ha ilyet kiir. Aki szignifikansabb idot eltolt egy fejletteb nyugati orszagban, abba mar beidegzodott, hogy nem niggerezik, meg magyar blogokon sem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.03. 12:18:40

Csak azt nem értem, hogy ha valakinek nem tetszik a választott hazája, akkor miért nem megy tovább?

Vagy miért nem tudja elfogadni, hogy máshol a dolgok is másmilyenek...

Én pont ezért szeretem Svédországot: sok minden (majdnem minden) más, mint Magyarországon. Ezért vagyok itt és nem ott.

Itt is más az ételek íze, de a helyiek így szeretik, a bevándorló pedig alkalmazkodjon és ne nyafogjon.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2013.02.04. 17:44:03

Mivel senki sem vette a fáradtságot (a saját blogomon értesítettek erről a cikkről itt), elmondom, hogy a fent olvasható szösszenetet én írtam 2011-ben. Károly barátunk csak ellopta és beküldte erre a blogra - fogalmam sincs, miért. Vagyis némi fogalmam van: aki nem tudja használni, az nézni szokta, ahogy más csinálja. Ennyi.

A hozzászólások jelentős száma miatt nekem most semmi kedvem referálni. Harmadik éve élek Toronto városában, voltam Montrealban is, illetve a környező városokban (Burlington, Oakville, Kitchener, satöbbi), de fenntartom, amiket anno kijelentettem. Ez egy különleges, érdekes és felettébb meglepő város.

Azzal vitatkoznék csak, hogy ha valaki pár hétig vagy hónapig él itt, az semmit sem tud. Én sem ismerem Montreal városát, nem mernék hasonló posztot megjelentetni róla. De Torontóról is csak akkor kezdtem írni, miután kétszer is meglestem, hogy amit írok, helyes-e, valóban úgy van-e.

Azt pedig kimondottan kedvelem, mikor olyan itt élő magyarok vitatkoznak velem, akik még azt sem tudják, hogyan működik a TTC, életükben kétszer ha voltak a belvárosban, fogalmuk sincs róla, hogy a repülőtérről busszal és metróval könnyedén be lehet jutni a városba, hogy létezik komp Toronto és a szigetek között - és még sorolhatnám. Annyi jól értesült magyart, mint amennyit idekinn találtam, miközben fogalmuk sem volt róla, hol vannak olcsó számítástechnikai- vagy élelmiszerboltok, szerintem sehol máshol nem találni.

Nem trollkodom tovább.
Szép napot.

Muscari 2013.02.04. 19:02:05

@Tom Bobb: Hat ez nagyon szomoru, ujabb Norbi, de legalabbis fel-Norbi. Nagyon sajnalom.

wowerman 2013.02.04. 21:38:05

Vicces olvasni hogy lesznek lefikázva újabb és újabb országok a szokásos magyar mentalitás által.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2013.02.05. 01:15:30

@Muscari: Várjál, barátom, én ezt nem értem. Gondolom, negatív jelentéssel bír, de tedd meg, hogy beavatsz engem is, hadd tudjam meg, mekkora fasz vagyok, csak azért, mert mertem egy Toronto városával foglalkozó blogot készíteni 2010-11-ben és egy idióta magyar tolvaj az ottani cikkemből kiemelt mondatokkal (nem a teljes cikket olvasod idefönn) bekopogott ide, a szerkesztők pedig (teljesen korrektül) leadták a neki tulajdonított szavakat.
Aztán együtt rögögünk rajtam.

bpetya75 2013.02.05. 08:05:21

@Tom Bobb:

Ha már felbukkantál, örülnék, ha válaszolnál egy obligát kérdésre. Remélem el tudsz vonatkoztatni a posztod lenyúlásának tényétől, most mint a poszt tényleges írójához fordulok hozzád.

Szóval: hol van az a pizzéria Pesten?

Egyébként a kollegina (Muscari) arra utalt, hogy ez egy újabb problémás poszt. Norbi fedőnéven írt valaki korábban két történetet a norvég olajfúrótornyok életéről, ami durván kamunak bizonyult. Ezt a posztot nyilván azért aposztrofálta félkamuként, mert kiderült, hogy nem az közöltette, aki írta...

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2013.02.06. 01:14:26

@bpetya75: Értem. Köszönöm a választ. Egyébként írtam egy teljesen barátságos levelet a blog szerkesztőinek, mindössze annyit kértem, hogy jelezzék: itt nyúlásról van szó, nem Karcsi cikke ez, nem az ő szavai, illetve kértem a blogom linkjét is - ennyi a minimum. Hát, itt nem vesznek engem komolyan...

A pizzéria a Mester utcában van, neve Pizza Mester. De tény, hogy 2009-ben én eljöttem Magyarországról és akkor még egy nagyon jó szakácsuk volt, aki a tésztát készítette - azóta a srác elment onnan. A tészta elképesztően finom, a feltéttel nem spórolnak. A másik pedig (ha már jó pizzéria) Fóton a Roberto Pizzéria, ami hasonlóan finom - ha nem finomabb. Mindkettő megéri.
Tényleg jobbak, mint bármelyik olasz vagy itteni, kanadai. Nem csak a szám jár, próbáld ki őket!

bpetya75 2013.02.06. 08:07:59

@Tom Bobb:

Köszi az infót, nem magam miatt kértem, ugyanis marha ritkán járok székes fővárosunkban. De többeket is izgatott a kérdés, én meg ilyen figyelmes csávó vagyok ;-)

Határátkelő védelmében annyit tudok felhozni, hogy rengeteg emailt kaphat, nekem is volt olyan tapasztalatom, hogy 2-3 hétbe is beletelt, mire válaszolt. Ugyanakkor nagy gondot fordít az efféle hibák orvoslására, szóval biztos lehetsz benne, hogy komolyan vesz, ha végre elolvassa a leveledet.

El periodista 2013.02.06. 14:38:03

@Bonca Lobonca: Meg tudnád osztani, hogy mely site-okon keresgéltél? Próbálkozom én is néhány hónapja, s nagyon feldobott a hír.
Köszi előre is!

Bonca Lobonca 2013.02.06. 14:50:37

@El periodista: A kanadai cégeknek Angliában praktikus toborozni (mármint Európában, mert amúgy világszerte), én a brit szakmai hirdetőoldalt követtem figyelemmel (nem tudom, hogy minden szakmában van-e külön ilyen, az enyémben van, ahol összefutnak a releváns hirdetések mindenhonnan, egyfajta gyűjtőoldal), de persze érdemes nézni folyamatosan a gumtree-t is.
Remélem, segített :) Sajna, egyfős mintán tudom csak bemutatni az eljárást, és nem biztos, hogy ami nálam bevált, az mindenhol működik...

El periodista 2013.02.06. 15:14:41

@Bonca Lobonca: Minden infó segítség.
Köszönöm!

Bonca Lobonca 2013.02.06. 15:18:48

@El periodista: Itt elég jól össze van szedve, mihez van joguk a munkáltatóknak, és mit nem kérhetnek:
humanservices.alberta.ca/documents/WIA-IM-tfw-employer.pdf
Nagyon munkavállaló-barát a rendszer, bár az egyhetes felmondási idő és az évi kéthetes szabadság kicsit meglepő a magyar viszonyokhoz szokott dolgozónak...
Annyit tudok még hozzáfűzni, hogy vendéglátás-turizmus és építőipar (ami gyakran vezetéképítést jelent), esetleg bányászat területén jellemzőbb, hogy TFW-ket alkalmaznak, de persze más szakmák sem esélytelenek, legfeljebb többet kell keresgélni. Drukkolok, sok sikert! :)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2013.02.07. 02:39:12

@bpetya75: Igazad volt. Ma kaptam választ a szerkesztőtől és korrigálta is a cikket. Ezennel is köszönöm neki. Természetes, hogy nem tudott szavaim ellopásáról - már csak Karcsikára lennék kíváncsi. :-) Gondolom, ott lakik a többi hasonló Karcsival együtt a Budapest Park környékén - vagy amott az Ontario Science Center mellett. A gyűjtőhelyeiken.

Egyébként sokszor olvasom ezt a blogot és már gondolkoztam rajta, hogy írok is egy érdekes cikket arról, mi várhat idekinn Kanadában a magyar munkavállalókra. Mert eléggé "belül" vagyk, sok embert ismerek, olyanokat, akik nem feketéznek, hanem legálisan próbálkoznak - horror.
Majd egyszer megírom a cikket. Aztán lehet, hogy még a saját blogomra is kirakom, nem konkurenciának szánva. :-)

bpetya75 2013.02.07. 11:40:32

@Tom Bobb:

Mondtam én, hogy komolyan fog venni :-)

Azt a posztot meg írd, küldd, hadd olvassuk.

NIKI LAURA 2013.03.12. 19:10:54

Némiképp árnyalja a képet,hogy "Tom Bobb "refuge,azaz menekültként érkezett Kanadába(blogján minden olvasható),és jelenleg is kőrözik,mert nem hagyta el az országot kiutasítása után.

Blogja szerint Budapesten is lehet némi gondja,szóval nincs irigylésre méltó helyzetben..természetesen,ettől a ténytől függetlenül lehet autentikus beszámolója torontóról..

csmedea 2013.04.06. 00:40:36

Tipikus ferfi iras, semmitmondo, zavaros. Ez nem erdemi beszamolo, tenyleg. Egy "aranymondas", csak neked, mert ugy latom semmi pozitivumot nem hoztal ki a kinntartozkodasodbol, ha nem tetszik, miert vagy meg ott?

csmedea 2013.04.06. 00:53:16

Te nem vagysz Amerikaba? Bocsanat, hova vagyik az emberek tobbsege? Afrikaba? Azsiaba? Oroszorszagba? Europaba?....az kivancsi ember - aki Magyarorszagon keves - ugyan hova vagyik...talan a Pilisbe? Vagy Pécsre és környékére? ......De a kanadai biztos nem Magyarorszagra vagyik. Ha veletlenul oda is tevedne...soha tobbe nem jonne vissza, az biztos....a szegyen orszagaba....Agymosas? Hat ez is mukodik Magyarorszagon is...mar regota...azert jutottunk idaig.....tovabbi jo komentezest :)

2013.04.06. 03:18:55

Ez a poszt televan szubjektiv gondolatokkal de a valóságnak ehhez semmi köze.

"Ugyanis a kanadai emberek vágynak Európába, miközben sokan nem engedhetik meg maguknak a repülőutat és a pár hetes vakációt (azért nem árt számszerűvé tenni, hogy egy magyar átlagkereset kétszerese a kanadai út oda-vissza, miközben az itteni fizetés fele ugyanez). "

Nem tudom miről beszélsz de én már több mint húsz éve élek itt és a kanadai barátaim és én is rendszeresen utazunk, nyaralunk Nyugat Európában. Ráadásul nemcsak a középosztálybeli felnőtt professzionális dolgozók, de gyakran gimnazista, egyetemista gyerekek is utazgatnak Nyugat Európában. Az meg egy nagy hülyeség hogy a kanadaiak "vágynak" Európába. A legkedveltebb célpont Hawaii, ha már voltál ott egyszer, akkor tudod miért. Ezenkivül még kedveltebbek az egzotikus célpontok, mint pl. a Déli sarki cruise, Nepál, vagy Dél Afrika.

A kanadaiak nem európaiak és az ottani kultúra sokszor úgymond "sokkolja" őket. Vagyis más és furcsa az egész és ez nem azt jelenti hogy el vannak ájulva tőle, persze azt se jelenti hogy nem tetszik nekik. Kb. olyan mint amikor mi európaiak Észak-Amerikába jövünk...

Hülyeség ez az állitólagos média agymosás dolog is. Itt hál istennek nem folyik a vizcsapból a kormánypolitika, mint volt szerencsém tapasztalni Mo-n. Az átlag ember itt különben is szorgalmasan dolgozik a nap legnagyobb részében, nem tévézget, mint Mo-n a sok inaktiv ember.

Latcho Rom 2013.04.10. 00:13:11

Hat nem tudom. Ottawa europara hajazna? Noverem szerint kispesti feelje van. Nem lehet hogy Quebec Cityre gondoltal? :)

pakman 2014.02.15. 18:17:31

Tisztelt kanadai magyarok!

Remélem, hogy van még olyan, aki figyelemmel kíséri ezt a blogbejegyzést és tud releváns választ adni a kérdéseimre...

Nos, ha az élet úgy hozza, akkor szeretnék Kanada délnyugati szegletében, Vancouverben szerencsét próbálni. Közgazdász vagyok (számviteli főiskolát végeztem), de már hosszú ideje nem találom a helyem Budapesten (konkrétan 3 éve nem dolgozom a szakmámban). Az első kérdésem az, hogy ha a szakmámban gondolkodom, akkor a pszf diploma (esetleg kiegészítve pl. egy PwC-s dipIfrs / acca nemzetközi képesítéssel) mennyire piacképes BC-ben? Van szakmai gyakorlatom (ott napi szinten kommunikáltam angolul (irodai nyelv volt), igaz, az már 3 éve kopik kihasználatlanul).

A másik kérdésem az, hogy mekkora az a minimális pénzösszeg (kanadai dollárban), amivel érdemes elindulnom M.o.-ról szerencsét próbálni?

Köszönöm szépen a válaszokat!

2014.02.15. 18:58:13

@pakman: Hali!

Én már elég régóta Vancouver környékén (a Szigeten) élek, igy sajnos naprakész információm nincs. Azért megpróbálok válaszolni nagy vonalakban, és talán lesz aki majd többet is tud.

www.cic.gc.ca/english/newcomers/before-move.asp

A fenti linken kell tájékozódnod az előirásokkal kapcsolatban. Ha csak ideiglenesen akarsz itt dolgozni, akkor munkavállalási engedély kell, amihez munkát kell találnod, méghozzá olyat, amihez van Labour Market Opinion, vagyis a kormány elismeri, hogy ezt az állást külföldivel lehet csak betöltetni.

Ha permanent resident státuszra utazol (bevándorlás) akkor el kell érni egy bizonyos ponthatárt, és van még más kritéria is pl. bizonyos pénzösszeg felmutatása, orvosi vizsgálat, stb. Ezeket az információkat megtalálod a fenti linket.

Vancouver egy nagyon drága város, guglizd meg "Greater Vancouver apartment rentals" és meglátod. Kocsi nem feltétlenül szükséges, már van metro, sky train és busz járatok. Surrey a legolcsóbb de ez erősen felejtős az ott müködő organized crime miatt. Ugyanez Downtown Eastside. Sajnos Greater Vancouver többi része nagyon drága, ezért sokan messzebbről járnak be oda dolgozni, pl. Abbotsford. Az autós közlekedés a hidak miatt sok esetben lassú és problémás.

Kanadában nagyon nehéz, hacsak nem lehetetlen egy kelet-európai diplomát honositani. Van erre egy ügynökség, itt a link, itt nézz körül.

www.bcit.ca/ices/

Sajnos ez még nem feltétlenül jelenti hogy a honositott diplomádat a munkáltató is elfogadja. Sok múlik azon hogy a szakmád hiányszakma, kikkel versenyzel, van-e szakmai testület, ami külön müködési engedélyt ad ki, stb. Nekem van egy közgazdász ismerősöm akinek doktorija van és nem a szakmában dolgozik.

Nem ritka hogy Kanadában ha a diplomas szakmádban akarsz dolgozni, akkor itteni képesitést kell szerezni. A te esetedben pl. bármely egyetem (még UBC is) megadna két évre szóló kreditet, és utána a szakmai kurzusokat el kellene végezni (Bsc-hez két év, Msc-hez 3+). Persze egy közgazgász sok minden máshoz is érthet, van jócskán "transferable skills"- amit hasznosithat.

Mindenesetre ha bárki jön, legjobb ha a diplomáját már otthon lefordittatja hiteles forditóval és elkéri a syllabus-t az egyetemről és ezt is lefordittatja (mert egyetem kérheti ezt az akkreditáláshoz) mert itt az ilyesmi nagyon drága.

2014.02.15. 18:58:55

@pakman: válaszoltam neked de nem jön fel a nickedre a link. talán most :)

pakman 2014.02.15. 21:15:29

@cougarcat: Köszönöm szépen a gyors választ és a rengeteg információt! Igyekszem alaposan átrágni magam rajtuk! A pszf az egyik lehetőség, még informatikai vonalon is el tudnék/mernék indulni (igyekszem felmérni, hogy melyikkel érnék többet). Az akkreditációs info mindkét esetben hasznos lehet (+Bsc - hátha :) ).

A bevándorláson gondolkodom. Legalábbis; ha meg tudom vetni a lábam és ki tudok építeni egy értékelhető egzisztenciát, akkor nem tervezem, hogy visszatérek (igazad van; ebben az esetben konkrétan le van írva, hogy mennyire vastag pénztárcát hány ponttal jutalmaznak - így nem igazán volt értelme a kérdésemnek :) ).

Azt tudom, hogy drága hely Vancouver! Kanada más részei is szóba jöhetnek még, de ez a legszimpatikusabb város így a prioritás!

2014.02.15. 21:51:37

@pakman: Nagyon szivesen. IT vonalon sztem mindig van lehetőség munkát találni és az fizet is annyit hogy megvesd a lábad. A fenti cic.ca linken megnézheted hogy mennyi pontszámod lenne. Nyugaton angol a használt nyelv, franciával nem sokra lehet menni. Ha már odajutsz hogy jössz ide, nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot mert van jó ismerősöm aki immigrant settlement agency-nél dolgozik Burnaby-ban (Greater Vancouver).

Drágasága ellenére megéri ezt a környéket választani. Nemcsak csodálatosan szép, de Kanadában itt a legenyhébb az éghajlat, és az életforma "laza".

pakman 2014.02.16. 09:52:46

@cougarcat: Köszönöm szépen! Bízom benne, hogy hamar kialakulnak a dolgaim!

2014.02.16. 21:55:34

@pakman: OK, még ezt a két linket beteszem, mert esetleg tartalmaz hasznos információkat.

Ez a BC-be bevándorlóknak ad információt:

www.welcomebc.ca/Immigrate/Immigrate.aspx

Ez meg a bizonyos szakmákról ad felvilágositást - fizetések, munkaerőpiac előrejelzések, stb.

www.workbc.ca/Job-Seekers/Career-Profiles/Browse-Career-Profiles-1st-Level.aspx

Amúgy a társaság aki kommentel a blogon mindig az éppen aktuális napi poszton garázdálkodik, ilyen régi posztra már a legtöbben nem járnak vissza mert kitörlik a posztot a Radarból.

pakman 2014.02.17. 14:45:21

@cougarcat: Köszönöm szépen! Azt gondolom, hogy van min átrágnom magam az elkövetkezendő időszakban.

Az elkövetkezendőkben igyekszem nem radar alatt repülni! :D

Egy lány messziről 2015.04.30. 22:28:43

Hát ebben van egy rakat igazság, és egy csomo baromság.
Azért, mert pirosnál lehet kanyarodni jobbra nem fognak hamarabb senki sem elütni, pont azért mert piros van az autónak és meg kell állnia, a európat kereszteződésekben ezzel szemben az autónak is zöld van és a gyalogosnak is. Sokkkal veszélyesebb.
Igazából a kresz könyv egyszeri átolvasása után nem kell azon meglepődni, hogy a gyalogosnak van elsöbbsége, minden oldalon leírják, a crosswalkon is és az általam csodált unmarked crosswalkon is el kell engedni a gyalogost, a 6 sávos uton is!!! mert az ott éppen egy unmarked crosswalk.
A legtöbb út másfélszer vastagabb, mint a zsúfolt budapesti utak, így ha jön a mentő, csak a középső sávban húzodnak a sáv szélére az autók majd megállnak, az álló autó kiszámíthatóbb, mint a mozgó, teljesen normális szabály.
A TV-ben semmivel sincs több erőszak, mint Magyarországon, sőt, a Big Brotherbendiplomások, jófejek vannak, nem káromkodnak, nem beszélnek csúnyán, max a rengeteg sorry lehet idegesítő.
Azon felháborodni, hogy az 50-es táblánál 50nel lehet menni, szintén magyar, mert az 50es tábla ugye Magyarországon 60at jelent, nem értem mi a baj azzal, hogy betartják a szabályokat. Biztosan nem lő le a rendőr senkit, max elveszi a fánkodat. :)

Szerintem Kanada egy tök nyugodt ország, ahol nem löknek fel, tudják mondani hogy bocs, türelmesek az emberek, és a túlzó udvariasság adja meg az ország báját.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása