oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 31. 06:52,  Az agymosás remek példája 281 komment

2013. január 31. 06:52 Határátkelő

Az agymosás remek példája

Kanadáról sok ok miatt idealizált kép él bennünk itt, Európában. A nyugalom, a társadalmi béke országának tűnik, de a leegyszerűsített kép ebben az esetben sem igaz. Hogy mi igaz és mi nem, az azonnal kiderül.

cím_15.jpg

„Kanadában tényleg olyan érzés, mintha kicsit otthon lennél. A saját földeden. Aztán persze rá fogsz döbbenni, hogy ez itt Amerika (pontosabban: Kanada) (még pontosabban: Toronto), de tény, hogy elég sok ismerős dolgot fogsz találni és meglátni.

Tudod, a fák, az autók, az épületek, az állatok (néha még az emberek is), az ételek és italok, a természet és a természetfeletti mind-mind nagyon hasonlóak ahhoz, amit megszoktál.

Itt is gyom és virág nő a fű között, itt is büdös lesz, ha elmegy melletted egy rosszul beállított karburátoros autó, itt is vannak őrültek az utcai tüntetéseken, és itt is hangyák jönnek be időnként a házba – bár ezek legalább négyszer akkorák, mint amiket Magyarországon láthatsz, de hangyák...

Vágynak Európába

Az egész egy nevetséges érzés. Ugyanis a kanadai emberek vágynak Európába, miközben sokan nem engedhetik meg maguknak a repülőutat és a pár hetes vakációt (azért nem árt számszerűvé tenni, hogy egy magyar átlagkereset kétszerese a kanadai út oda-vissza, miközben az itteni fizetés fele ugyanez). Vágynak tehát oda, miközben valahol ugyanezt kapnák, ami itt van.

Azért, hogy ne kelljen a drága és messzi Európába utazni, a kanadai emberek „megalkották" azt a két várost, amit most csak úgy mellékesen említünk: Ottawát és Montrealt. Azt beszélik, ez a két város olyan, mintha Európa bármelyik városában járnál (na, jó, nem feltétlenül Budapesten, de talán Párizsban, Amszterdamban, Prágában).

A „mintha" érzés folyamatosan ott lapul benned, miközben éled a torontói mindennapokat. Talán éppen ezért olyan otthonos az érzés, ami időnként eltölt, ha körbenézel. Mert otthon vagy. És bár felröppenhet a „honvágy" szócska, de... Tudod.

Otthon vagy.

Vezess!

Az a fajta lagymatag, szabályokkal megtámogatott és néha érthetetlen vezetési stílus, amit itt látsz, teljesen elképesztő – ugyanakkor kellemes is. Az agymosás remek példája áll elő, miközben többen azt gondolják, hogy tudnak vezetni. Van az a szabály, hogy piros lámpánál jobbra kis ívben lehet kanyarodni (egyébként marha egy szabály, sok gyalogost ütnek el évente miatta), mellette az, hogy ha mentő / tűzoltó megy el melletted akár a te irányodból, akár szemből, nem csak lassítani kell (félrehúzódni nem nagyon, mint otthon, mert többsávos utak vannak), hanem meg is állni.

autó.jpg

Ez utóbbi – bár hülyén veszi ki magát, mikor a kis „szigettel" elválasztott utaknál áll meg a kocsiforgalom - persze teljesen feleslegesen, hiszen a mentő vagy tűzoltó úgysem tudna keresztülvágni a magasított betonon.

A sofőrök legtöbbször túlságosan is előzékenyek, nincs bennük rugalmasság. Ezt beszámíthatjuk annak, hogy rengeteg fajta népcsoport él itt Torontóban, mindenkinek más és más a vezetési (vagy éppen: „élési") stílusa.

Te vagy a főnök

Ami a leginkább meglepő: az idősebb emberek és a sportkocsik. Ezt úgy értsd, hogy egy aszfaltszaggató sportkocsi beáll a parkolóba (éppen csak nem dübörög ott belül valami nigger-rap) és kiszáll belőle egy öreg néni, nagyjából 70-80 és a halál között. Ezt a látványt (rengeteg ilyen van) sokáig kell emészteni.

Nekik ez természetes. Magyarországon már menni sem tudnak ilyen korban, járókeret kell nekik (bár az is „kocsi", hiszen a neve Trabant), de itt száguldoznak, „villognak" a frissen mosott, szép csillogóra polírozott sportkocsikkal. Nem egyszerű, hétköznapi „bevásárlókocsikkal", hanem Mustangokkal, Challengerekkel, Camarókkal.

A vezetési stílus kellemessége abból fakad, hogy sokszor éreztetik veled: te vagy a főnök. Persze ehhez gyalogosnak kell lenned. Előzékenyen engednek közlekedni, megvárják, míg átérsz holmi kereszteződésben, nem vágnak be eléd az átkelőhelyen, és hiába állsz le velük „vitatkozni", nagy mozdulatokkal már messziről jelezve, hogy menjenek, kanyarodjanak csak – nem fognak. Állnak és várnak rád. Ez jó dolog. A figyelem.

Hamis legendák

Azonban olyan legendák keringenek errefelé, ami miatt az agymosás már tökéletes. Itt nem lehet szabálytalankodni, mert a rendőr a helyszínen főbe lő (durván). Be kell tartani a sebességet, nem tudsz kikeveredni a több alul- és felüljárós autópályákról, mert képtelen vagy kiigazodni (ezáltal hosszú mérföldeket fogsz megtenni, mire visszaérsz a kiindulási pontra), ha bárhová el akarsz időben érni, használnod kell ezen autópályák egyikét (Torontót legalább három szeli át), különben nem fogsz odaérni sohasem...

Legendák. Őrült emberek (sokszor őrült magyarok) fantazmagóriái. Vezess úgy, ahogy otthon tennéd, csak két dologra figyelj: ha jön a mentő/tűzoltó, tényleg állj meg a kocsival, és ha látod az iskolabuszt a járdasziget mellé parkolni, soha se kerüld meg, különben tényleg helyszínen lőnek le!

Ennyi.

Egyébként minden nagyon kereszteződés előtt pár száz méterrel már tábla jelzi, hogy milyen utca jön. Eltéveszteni sem lehet.

A tévé

A televízió pontosan olyan, mint amit a világon mindenhol láthatsz. Egy hihetetlenül erőszakos, sokszor nagyon mélyen az elmédbe vágó agymosás, melynek szinte sosincsen vége. És hiába kapcsolsz át másik csatornára, ott is a butítás fröccsen rád.

A helyi nagyágyú természetesen magánkézben van – a CTV. Akkora és olyan profi apparátussal dolgozik, hogy megkerülhetetlen lett. Viszont ömlik belőle a szenny egész nap, és nagyon nehéz dolgod van, ha válogatni akarsz. Mert tudsz, csak a „kitöltő műsorok" alatt szó szerint el fogják lopni az agysejtjeidet.

Mint megtudtam, a CN Tower végül is azért épült, mert nincs ebben a térségben egyetlen olyan magas hegy, kiálló kis csúcs sem, ahonnan kényelmesen lehetett volna szórni a jeleket. Mivel a város egyre terjeszkedett, egyre messzebb éltek az emberek a központtól, a tévéjelek nagyon rosszak lettek. Ezért döntöttek a Torony építése mellett – és még ma is onnan lehet fogni a jó minőségű adásokat.

tévétorony.jpg

Nagyfilmeket ritkán látni (bármelyik adón), inkább sorozatokkal próbálnak lekötni a készülék elé, hogy ne gondolkozz, ne főzz, ne játssz a gyerekkel, ne írj és olvass, ne menj sétálni vagy baráti összejövetelekre... szóval vigyázni kell itt is! Ami kimondottan üdítő, az a híres Coronation Street nevezetű helyi Barátok közt, mert ebben olyan szép angolsággal beszélnek (hiszen angolok készítik a sorozatot), hogy szó szerint „odaragadsz" a készülék elé.

Vannak ostoba táncos és énekes műsorok (ezeknek létezik magyar kistestvére), ahol „sztárok" próbálnak hülyéskedni a kedvünkért és feltörekvő senkik dobnak meg kész koncertekkel, persze az SMS-es szavazás reménye miatt is. Szóval semmi sem változik – miközben minden más, de mégis otthon érzed magad.

Pizza

Erről csak röviden, hogy értsd. Jártam Velencében, voltam Milánóban, ettem olasz pizzákat. Ez rendben is van. Viszont van Budapesten egy hely, ahol olyan pizzát készítenek, ami messze ezen olasz pizzák fölött áll.

Torontóban nem tudják, hogyan kell pizzát készíteni. Csinálnak valami hasonló dolgot, hiszen ugyanolyan kerek és ugyanúgy meg van szórva minden érdekessel, de ez nem pizza. Csak talán a nevében – mert azt lehet, hogy annak hívják.

És hiába nyílnak az újabb és újabb pizzériák, ha az ízválaszték, a feltét szinte mindenhol ugyanaz – a „kanadai emberek" ízei. Dehogyis. Csak valaki kitalálta, hogy ezt eszik és veszik az országban – miközben meg sem próbálnak rugalmasak és kicsivel finomabbak, igazi „olasz pizzát készítők" lenni.

Mit mondjak? Kanada (Toronto) nem Európa – sosem lesz az, sosem válhat azzá..."

A posztot Tom Bobb blogjai (itt és itt) ihlették.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr465054149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b@rlang 2013.01.31. 07:13:15

Hat ez kicsit se fule se farka lett, eleg feluletes. Mit is akar mondani?
Azert sok sikert Kanadaban!

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.31. 07:31:29

csatlakozom: tetszik, de se füle, se farka
:)

NIKI LAURA 2013.01.31. 07:36:43

Vicces ám,a sok kanadai fiatal Európába vágyik,az európai meg a tengeren túlra.
Mikor ismerős család fia meglátta Paris-t,nem akart hazamenni.de-szerinte-meg Bp is sokkal jobb....hat Nunavut-nál abszolúte..
Ízlések és pofonok.
A világon nem láttam annyi fiatal kis kölköt sportkocsiban,mint vancouverben,és mind ázsiai volt.

zopilote 2013.01.31. 08:22:41

En is gondoltam, hogy ez keves lesz ide. Itt arakra kivancsi a T. olvaso: hogy mennyibe
kerul egy liter tej, de lebontva 1 - 2 - 4 %-osra, a tejfol szinten, reszletesen, akkor van -e
es hol szarazturo, stb. Mennyibe kerul a gyonyoru, de izetlen foldieper, paradicsom, es
mennyibe kerul a liszt, cukor kiloja, es mennyivel olcsobb, ha 2 - 5 - 10 vagy 25 kilos
kiszerelesben veszik.Fontos azt is leirni, fizetesi szamla bemasolasaval igazolva, hogy hetente
mennyit keres egy takarito, egy epitoipari segedmunkas, egy tanarno vagy egy IT diplomas
termesztesen a szemelyi jovedelem ado, munkanelkuli biztositas es nyugdijjarulek levonasa
utan. Nagyon fontos az is, hogy hol es mikor es mennyiert inditanak olyan tanfolyamot,
ahol elmagyarazzak az uj bevandorlonak, hogyan lehetnek milliomosok keves befektetessel,
sok munkaval miutan megtanulnak irni es olvasni:) Ezek a tanfolyamok tele vannak olyan
lengyelekkel, akik mind Varsobol jottek, mindnek mernoki diplomaja van, es a vodkan
kivul csak a " manyi " erdekli oket:) Arrol is lehet irni, hogy a legfontosabb lakberendezesi
targy a TV taviranyitoja, amiert veres kuzdelmet folytat a kanadai csalad. Miutan a gyoztes
megszerezte, hangosan fuckozik - fel percenkent valtogatva a 300 csatorna kozott - hogy
nincs egy jo musor abban a fucken TV - ben:)
Abba is hagyom, mielott megkoveztek, meg ha virtualisan is:)

Zedder 2013.01.31. 08:26:35

A posztolonak minden rendben van? Agymosas, ugyanmar..

Hogy nyugisan vezethetsz, es megbasznak ha szabalytalan vagy? En meg pont ezt hianyolom k-europaban!

TV? Ki kotelez ra, hogy nezzed?

Aaa, inkabb hagyom a temat, ez egy nagyon szuklatokoru es sarkos velenyt megfogalmazo poszt szerintem...

csőcsere 2013.01.31. 08:33:42

Ha nem szeret a poszter Kanadában élni, miért él ott? Ha itthon olyan jó vezetni, miért nem költözik haza? Miért zavarja, hogy 70 évesek sportkocsit vezetnek?
Nem értem.

bpetya75 2013.01.31. 08:35:51

Hangulatfestő poszt. Szerintem szórakoztató lett. Esetleg lehetett volna egy kicsit kevésbé kritikus a helyiekkel. Bár ezt halkan mondom, mert a kritikus távolságtartás és az elnéző szeretet váltakozását olvastam ki belőle.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.01.31. 08:35:57

Minden thai fiatal meg Európába, Amerikába vágyik. :-)

zopilote 2013.01.31. 08:36:45

@NIKI LAURA:
A világon nem láttam annyi fiatal kis kölköt sportkocsiban,mint vancouverben,és mind ázsiai volt.
Ez termeszetes, hiszen az azsiaiak 80 % - a kendert termeszt a padlasterben vagy pinceben
vagy annak az exportalasaval, teritesevel vagy szallitasaval foglalkozik. A bevetelbol telik
a gyereknek sportkocsira, ingatlan befektetesre vagy egy magyarorszagi " hasonlo"
vallalkozasra:)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.01.31. 08:36:49

Ez egy erőteljes hümm cikk lett. Kanada amúgy nem akar Európa lenni, köszöni ő jól érzi magát Kanadaként. És meglehetősen büszke is erre. Megjegyzem joggal.
Az irásból számomra valahogy süt a savanyú a szőlő efektus. Csak azt nem értem ha az irónak ennyire nem tetszik ott miért nem keres egy élhetőbb országot? Ja mert hogy olyat nehezen fog találni? Miért baj az ha ők nem várják 70-80 évesen a halált hanem köszönik és igenis jól érzik magukat? Miért baj az hogy nyugodtan idegeskedés nélkül élnek? Miért baj az hogy nyugodtan a magyar idegbeteg és bunkó mentalitás nélkül tudnak vezetni? Miért baj az hogy a rendőrnek van tekintélye és hogy igenis lehet hozzájuk bizalommal fordulni ha bajban vagy? Miért rossz mindez? Ja hogy mert otthon ez nem igy volt akkor mindez már jó nem is lehet? Ha ennyire hiányzik a magyar stilus miért él ott a szerző ahol?

Keppi · http://keppi.blog.hu/ 2013.01.31. 08:53:59

És hol van az a kiváló pizzázó Budapesten?

zopilote 2013.01.31. 08:55:03

@ChristineK:
Miert, Kanadat nem lehet kritizalni? Csak Magyarorszagot? Azert alljon mar meg a menet!
Kulonosen akkor, ha Kanadaban el valaki 10 - 20 vagy 30 eve, lehet egy kicsit jobb
betekintese is az ottani eletbe es joga is velemenyt mondania.

andaluzkutya 2013.01.31. 09:05:55

@zopilote: Ezzel az a baj, hogy igazából nem kritika, hanem nyavajgás, nyüglődés, ami magán viseli a mo.-i gondolkodásjegyeket.
Pl. méltatlankodik, hogy a szabályokat be kell tartani; az öreg legyen öreg és ne próbálja élvezni az életet a maga módján; nahát, a gyalogosnak elsőbbsége van; a pizza rossz (egyen mást).
Jelzem, a kereskedelmi média az egész világon ezeket a jegyeket viseli magán, amit a szerző leírt. Lehet ezen fanyalogni, de alighanem erre van tömegigény. Én pl. nem nézem, így hidegen hagy.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.01.31. 09:15:52

Elég régóta benne van Kanada rendszeresen a világ top5 legélhetőbb országába. Csak nem véletlenül! :)

Én például nem közlekedem autóval, 6 éve nincs TV-m és nem rajongok a pizzáért. Nem nagyon tudtam meg semmit Kanadáról ebből a posztból...

Globetrotter2014 2013.01.31. 09:21:25

Pizza: ehhez olasz bevándorlók kellenek (csak ne Róma környékéről, mert ott nem tudnak pizzát készíteni). Ha belépsz és olaszul köszönnek vagy olasz köszönésre olaszul válaszolnak az jó jel :)

A sportkocsis dolog: kicsiben de ez ugyanúgy jellemző Nyugat Európára. Ez a generáció éptítette fel a mai jóléti társadalmat, magának és gyrekeiknek, megalapozta saját és gyerekei jövőjét, és most élvezi ezt.

Nyugati nagyvárosokban rendszeres, hogy a pár éves kabriókban (nem luxusautók, öregebb Z4es, Mx5) ilyen friss nyugdíjasok élvezik a második fiatalságukat.

Dr. Rusz Edit 2013.01.31. 09:25:13

Érdekesen kritizál, feltehetően ott is magyarokkal barátkozik, ami az írásából is látszik. Toronto csak egy város, de Kanada messze nem ilyen! Lehet dícsérni Európát, de úlnépesedés, szegénység, munkanélküliség igencsak jelen van. ugyanakkor Kanada jóléti állam.

eyebug05 2013.01.31. 09:30:53

@Keppi: Ez engem is érdekelne!! :D

2013.01.31. 09:44:31

Hm, nem tudom mire vélni ezt az írást.

Spacecake 2013.01.31. 09:48:31

a kanadaiak Europaba szeretnenek jonni,europaiak meg Kanadaba(foleg a norvegok:-)
soha nem jo semmi,ez nem magyar mentalitas,hanem emberi tulajdonsag.
ahelyett h mindenki ulne a seggen es orulne h lyuk van rajta:-)

Robert N. Danahi 2013.01.31. 09:50:01

Az ilyenre szoktam azt mondani, hogy még az is jobb lett volna, ha meg se írja. Sőt!!
Kanadáról szívesen olvastam volna, de már a bekezdésben láttam, hogy csak egy elvetemült jurópai lény belső monologizálása lesz.
Pizza?! Most komolyan, menj már a picsába! :DD

pamut 2013.01.31. 09:58:02

Szerintem jó poszt ez, én inkább pér kommentelő rugalmatlanságát kritizálnám. Nem kell mindig a klasszikus elvárások mentén írni, ez amolyan szabadon lebegő, hangosan gondolkodó poszt lett, mozaikkockákat felvillantva a kanadai mindennapokból, szerintem ilyen is kell néha, így kerek a világ :)

"van Budapesten egy hely, ahol olyan pizzát készítenek, ami messze ezen olasz pizzák fölött áll."

Hol?

bpetya75 2013.01.31. 10:00:46

@Spacecake:

Én is úgy vélem, hogy nagyon divatossá volt "tippikuss magyar" tulajdonságként aposztrofálni általános emberi tulajdonságokat. Jobbára rosszakat.

Egyébként meg, ha mindenki a seggén ülne, akkor a fáról se jöttünk volna le ;-) Mondjuk a Földnek jobb lett volna...

Robert N. Danahi 2013.01.31. 10:10:29

@pamut: Akkor jó egy poszt, ha 1. informatív, összehasonlító
2. hangulatébresztő.
Ez, trollkodás nélkül mondom, egyik se volt. Kanadáról nem tudtam meg többet, csak, hogy a poszter szerint agymosottak (WTF?!), meg hogy szar a pizza. Mert amúgy Kanada pizzanagyhatalom. ...

(Hozzáteszem, Hollandiában is szar a pizza, de még az is, amit olasz kéz gyúrt. A feltétek miatt, itt kaliforniai paprikát és hagymát tesznek mindenre. Mert hát a hollandok így szeretik. > Szóval, ezzel el is mondtam volna majdnem mindent Hollandiáról?)

Attila Meenghan 2013.01.31. 10:11:18

Egy kisse feluletes az iras es tartalmilag sem teljesen helytallo. A kanadai kozlekedest en jobban elviselem,mint a budapesti forgalmat.Igenis itt mindenki betartja a szabalyokat es senkit sem utnek el a zebran amikor a pirosnal jobbra kanyarodik az autos. A schoolbus mogott pedig meg kell allni es megvarni amig a gyerekek ki-be szallnak es amig a villogo piros "stop" tarcsa vissza nem tekeredik a busz oldalahoz. Nagyon jo szabalynak tartom ezt es szerintem sok orszagban be lehetne vezetni. A TV musor es a pizza az tenyleg pocsek,viszont ez utobbit kompenzalja a vilag osszes konyhajat felvonultato ettermek sokasaga (koztuk nehany magyar es meglepetes szintjen az etiopiai is...) Nekem a kedvenceim a lebanoni es indiai etkezdek,valamint az egyre jobban terjeszkedo Mandarin nevu kinai etterem halozat,ahol viszonylag olcson "all you can eat" modra degeszre eheti magat az ember. Az iras alkotoja valoszinuleg meg "friss" bevandorlo. Ha te is 10 evet eltoltesz Canadaban akkor valszeg nem fogsz mar ilyeneket irni.....nekem elhiheted.

kriosz 2013.01.31. 10:16:27

Kukacos az alma:) nahát!!

miért ne kritizáljunk,annyira nem bírom már hogy mindenhol máshol nyugat felé annyira tök jóminden, szar munkáért kapsz egy rakást pénz de még így is megélsz és simán kifizeted akár a kölcsöneidet is.Már a fű is zöldebb, az e mberekről meg már ne is beszéljünk!!Magyaroroszágon pedig minden szar úgy ahogy van.
A posztoló ezeket a dolgokat emelte ki, gondolom nem csak erről szól az élete dehát már annyi mindenről olvastunk , ez is kell.
Mindenhol vannak gondok, ha valaki már régóta él külföldön jócskán belelát és már rég túl van a hasra esek fázison. Egyre nehezebb mindenhol, nincs munka, v. kevés pénzért, egyre behatárolódnak azok a spéci munkák, amiket jól is megfizetnek és keresik is őket.

Bicikliző medve 2013.01.31. 10:20:28

@csőcsere: Szerintem nem zavarja, csak kiemelte, mint lényegi különbséget Magyarország és Kanada között.

kriosz 2013.01.31. 10:23:38

Mondjuk azt nem értem hogy miben hasonlít ennyire Kanada Magyarországra???

Bicikliző medve 2013.01.31. 10:24:04

@Don Kartasch: Nincs TV-d? Akkor te min nézed a filmeket, a laptop kicsi kijelzőjén? :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 10:24:13

@andaluzkutya:

Éppen ezt akartam mondani. A médiák piaci viszonyok között azt adják, amire szükséglet van.

Csak diktatúrákban van a közmédiákban kultúra, mert ott nem veszik figyelembe a tömegigényeket. Hiszen ott nem az igényeket nézik, hanem nevelni akarják az embereket valamilyen szempont szerint.

Ez az oka annak, hogy a magyar kommunizmus idején a médiákban szinte alig volt bulvár és sok kifejezetten kulturális műsor volt. Az átlagember akkor is utálta persze ezeket a műsorokat, de nem volt választási lehetősége.

TundeG 2013.01.31. 10:30:38

Hát ez nagyon furcsa poszt. Én voltam Torontóban és egyáltalán nem olyan érzésem volt, mintha otthon lennék. Pont, hogy nagyon más volt, mint Magyarország, vagy Európa. (Előtte még nem voltam az amerikai kontinensen). Szóval minden óriási volt, a kocsik, az utak, az épületek, sok nagyon lepukkant városrészt láttam, sokkal rosszabbakat, mint az itteni lakótelepek. Aztán meg láttam nagyon sok gazdag embert is, közülük sokan magyar származásúak voltak. A kajáknak nem volt semmi ízük, annyira vágytam már utána a magyar, finom, ízzel teli zöldségekre, gyümölcsökre, friss kenyérre. Az emberek borzasztó felületesek, a családokban is akkora távolságtartás van, a gyerekeket általában messzire küldik tanulni. Az egyik ismerősünk Németországba küldte évekre a 10 év körüli lányát valami intézetbe, hogy megtanuljon rendesen magyarul. Nekem nagyon idegen volt az egész.

Bicikliző medve 2013.01.31. 10:34:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Távol álljon tőlem a nyelvtannácizmus, de a média már önmagában többesszám (a médium többesszáma)

s.s.zsuzsa 2013.01.31. 10:37:52

Mi itthon is keveset tv-ünk, elég gagyi a választék. Ha valmilyen film érdekel, megnézzük dvd-n vagy a neten. Pizzát otthon is lehet sütni saját ízlés szerint, max. szögletes lesz.
És én is szeretnék nyugdíjas koromban furikázni, kirándulni, nem gyógyszereken élni és sopánkodni a háziorvosnál.
Viszont érdekelt volna több infó Kanadáról, és arról is, milyen most az ottani vagy nemrég kiköltöző magyarok megitélése, milyen nehéz vízumot, stb. kapni, miután a "magyar" menekültekkel tele a hócipőjük.

bpetya75 2013.01.31. 10:39:01

@ċsirke72:

Ebbe inkább ne menjetek bele. Maxnak komoly averziói vannak a médium szó ilyetén használatával kapcsolatban. Inkább szapuljuk vagy dicsérjük tovább a posztot és/vagy a kommenteket ;-)

nigara 2013.01.31. 10:40:17

@zopilote: na, ez így majdnem egy poszt, nem is rossz :) már csak ki kellene tölteni a hiányzó infókat, és jóval többet tudnék meg Kanadáról, mint a fenti posztból...

Bicikliző medve 2013.01.31. 10:40:40

@ZF2: Ilyen nincs. médium (egyesszám), média (többesszám). De tényleg nem én akarok a nép megnevelője lenni :)

kriosz 2013.01.31. 10:41:15

@s.s.zsuzsa: el lehet jutni az otthoni kerek pizzához is :)

Bicikliző medve 2013.01.31. 10:42:23

@bpetya75: Nem tudtam, hogy ezzel tyúkszemre taposok :)

Robert N. Danahi 2013.01.31. 10:43:22

@s.s.zsuzsa: szintén!
Érdekelne engem is a magyarok megítélése és a vízum szerzés.

bpetya75 2013.01.31. 10:44:11

@TundeG:

Ez szerintem annak a következménye, amit itt egyértelműen jó tulajdonságként szokás feltüntetni. Ez pedig a nagy mobilitás. Ami gazdasági szempontból tényleg jó, de nem csak kenyérrel él az ember. Ha az egyik évben itt, a másikban meg 1200 mérfölddel odébb élek, akkor az az emberi kapcsolatokra meglehetősen káros lehet. A kapcsolatépítési képessége általában jó lehet tőle az embernek, csak a kapcsolatok mélységével lesznek problémák.

Gondolom nem véletlen, hogy a legidiótább szekták is össze tudnak rántani párszáz vagy még több embert maguk köré. Az elidegenedés túl nagy ár a jólétért cserébe.

goAUS 2013.01.31. 10:45:37

Na ezen a poszton szétröhögtem magam.:))) bazz, vkinek ez a legfőbb baja, milyen a pizza, és főleg mi megy a TV-ben?:))) egyél mást, és kapcsolja a sportra vagy pornóra, mindjárt megnyugszol.:DDD De köszönöm h feltettétek, nagyon jól szórakoztam rajta!

s.s.zsuzsa 2013.01.31. 10:46:17

@kriosz:
Teljesen igazad van. :-) De nekem nincs kerek sütőeszközöm hozzá. És elfogy a szögletes is. :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 10:48:54

@ċsirke72:

Erről volt már egy vita ezen a blogon kb. 3 hónapja, de persze bármikor szívesen vitatkozom veled nyelvi kérdésekről, mert kedvelem a témát, eredeti szakmám is nyelvész.

Szóval röviden: a "média" szó EGYES SZÁMban van. Ha többesben lenne, akkor azt mondanád, hogy pl. "a média azt írták", s nem azt, hogy "a média azt írta". Ugye te sem úgy mondod, hogy "a média azt írták"?

A "médium" szó többes széma a "médiumok".

Robert N. Danahi 2013.01.31. 10:50:39

Hogy lássátok feleim, bennem a jólélek lakozik:
A poszternek:
Pizzakészítés házilag:
www.mindmegette.hu/gyors-pizzateszta-es-szosz-hazilag.recept
TV helyet könyv:
mek.oszk.hu/

Ámen

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 10:50:40

@bpetya75:

Nem. Bár én nem szeretem a "médium" szó "média" értelemben való használatát, semmi gondom, hogy egyesek médiumoknak nevezik a médiákat. Ez ízlés kérdése, s mindkettő teljesen elfogadható.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 10:51:38

@ċsirke72:

"médium (egyesszám), média (többesszám)"

Mindkettő egyes szám.

Robert N. Danahi 2013.01.31. 10:54:52

Hogy lezárjuk a vitát: A médium - média > latin szó.
A magyarban való megtelepedése révén a magyar nyelvkörnyezet átformálta és az eredeti többesszámú médiát elkezdte egyesszámban használni. (Nádasdy Ádám nyelvtudományok kandidátusa)

Eiknarf 2013.01.31. 10:58:18

Háát én sem értem igazán mit akart itt elmondani az író :)

Kicsit olyan érzésem van, hogy ö is abba a csoportba tartozik akik úgy indulnak külföldre, hogy a kombi full megpakolva, hátul kilóg a pick szalámi meg a zsák paprika..

Mert külfödön egy kis magyarországot kell teremteni, véletlenül sem elfogadni ami kint van :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 10:59:42

@ċsirke72:

Persze, a cikk jó. De a "média" akkor sincs többes számban, s akkor sem a "médium" többes száma.

kriosz 2013.01.31. 11:04:18

@s.s.zsuzsa: nem is kell:) egyékbént én meg négyszögletest nem tudok, tiszta amőbaforma lesz:)
Dehát van akin ek ez a fontos.
Minden elfogy ha jól van megcsinálva, tök mindegy hogy észak v. dél v. hol vagy:)
Jó mondjuk egy jó görörg mouszakához jó lenne ekte ízes görög zöldség dehát az ember annyira tud alkalmazkodni. Ja és a jót is meg lehet unni:)

Bicikliző medve 2013.01.31. 11:04:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Látom ,te ma mindenképpen győzni akarsz, pedig nem is harcolunk. Elfogadom a véleményedet, de most már inkább afelé hajlok, hogy nincs erre egy egzakt szabály.

andaluzkutya 2013.01.31. 11:04:43

@kriosz: nem a kritikával van a baj, hanem a kritika színvonalával. Akár azt is írhatta volna, hogy milyen agymosottak a kanadaiak, mert melyik barom tesz még juharlevelet a zászlójára? Amiket leírt, abban nincs semmi társadalom/rendszer-kritika (hacsak az nem, hogy vannak egyébként logikus szabályaik, amiket be kell tartani), viszont méltatlankodik, hogy milyen a pizza/öregek/stb.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 11:05:51

@Robert Noel Danahi:

A röhej az, hogy egy rakás hasonló eset van, de a sznob csak a "média" szóról hallott, így ő is simán használja az összes többi hasonló esetet.

Pl. nem hallottam még sznobot tiltakoznia az "operák" szó ellen, pedig az "opera" is eredetileg többes számú latinul.

Valójában az egész "médiavita" alapja egy újságíró cikke 20 évvel ezelőtt, melyben kijelentette Torgyánról, hogy műveletlen alak, mert a parlamentben azt mondta, hogy "médiák", viszont "a média az már többes számban van". Ez elterjedt, s hiába is tiltakoztak ellen százszor is nyelvészek, megmaradt sok ember fejében. Valójában ez egész egy teljesen téves nyelvi mitosz a magyarban. Sajnos nem ez az egyetlen nyelvi mitosz, de talán a sznob körökben ez alegnépszerűbb.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 11:07:38

@ċsirke72:

Én nem tudok "győzni", mert ez egy nyelvtani kérdés. Egyszerűen tény, hogy "média" szó egyes számú, Nincs élő magyar anyanyelvű ember aki a szót többes számúként használna, még azok is egyes számúként használják, akik tiltakoznak a "médiák" szó ellen.

fhdgy 2013.01.31. 11:09:19

Kérdés a "média", "médiumok" támához: Akkor az Amerikai Egyessült Államok milyen számban van? Formailag szerintem többesszám. Akkor mindenki "hülye", aki egyesszámban használja?

Akkor nem USA kormánya, elnöke, hadserege stb., hanem kormányai, elnökei, hadseregei?

kriosz 2013.01.31. 11:09:26

@andaluzkutya: nem a kritika szinvonala hanem az író, dehát istenem neki ez a fontos v. épp ez ugrott be, azt hitte ír egy jó posztot de ez lett belőle.
Mintha én most leírnám Norvégiáról hogy mekkor szar a barna sajtjuk, hogy lehetnek ilyen hülyék hogy ezt eszik,. milyen unalmas ez a sok hal :)és különben is miért nem tanítják meg az elgeket hogy ne jöjjenek ki az útra. Na, ennyi.Jó lenne , nem?

Robert N. Danahi 2013.01.31. 11:15:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

ja, vagy például a fólia, nem fóliák, hanem fóliumok?:)) az opera helyett meg opusok :))

aberdon 2013.01.31. 11:15:15

egyébként ez a www.toronto.blog.hu ról van, nem tudom, hogy a szerző küldte-e be, vagy nem jön írás Kanadából és jobb híján...

itt a link hozzá: toronto.blog.hu/2011/05/10/erdekessegek_torontoban_3

Amúgy érdekesen ír a szerő, elolvastam az egész blogot, jól bemutatja Torontot, de kicsit tényleg mintha az irigységet érezném az írásaiból... :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.01.31. 11:24:05

Az egyetemen HR szakon tanultunk a "bevándorlás" hosszú szocializációs folyamtáról. Az első euforikus szakaszt követi egy ilyen. Ammikor nem a cuki kulturális különbségek a feltűnőek, hanem a zavaró különbségek, vagy az, hogy itt se más.

Van ennél rosszabb szakasz is. Amikor az ember nekiáll belapátolni a személyiségébe az új kultúra dolgait és "angolabb az angolnál". Jó hosszú idő egy ilyen folyamat. Van akinél sosem kerül harmóniába az új közeg kultúrája és a személyiség.

Én pl. korábban imádtam mászkálni a régiség kereskedésekben itt Londonban de Brighton meg ennek a Mekkája. Annyi fantasztikus cucc van itt e nép történelméből...!!

Ma már nem tudok semmibe belebolondulni. :( Sajnálom hogy ez kiveszett! Tök jó volt! Akarom vissza!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 11:30:09

@andaluzkutya:

Meg a buta, a butik és a butikok. A butikok az hibás, mert a butik az már többes szám. Nincs olyan, hogy butákok, ugye?

:-))))))))))))

Spacecake 2013.01.31. 11:32:41

@andaluzkutya: `Akár azt is írhatta volna, hogy milyen agymosottak a kanadaiak, mert melyik barom tesz még juharlevelet a zászlójára?`

es nem is all olyan messze a valosagtol!!!:-)
csak nem egeszen igy.
de melyik barom orszag NEM tudja,hogy hogy nez ki a sajat zaszloja es nyomtat rossz juharlevelet a bankojaira??!!!:-)

hetivalasz.hu/kronika/a-szakertot-nem-gyozte-meg-a-hivatalos-magyarazat-59663

a magyarazkodasuk meg olyan,mintha egy magyar politikust hallanek:-)
`A kanadai jegybank szerint a bankjegyeken szereplő falevél tudatosan nem egy bizonyos fajtát ábrázol, hanem több fajta jellegzetességeinek a kombinációját. `
hat persze.LOL.

LittleG (uk) 2013.01.31. 11:35:13

Erről jut ezembe, amit egy kedvenc stand up-osom mondott arról, hogy valamiért a Kanadiak mind el akarnak ill . elutaznak ;):

www.youtube.com/watch?v=WIWXYMoVdBw

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.31. 11:36:09

@Robert Noel Danahi: hogy végleg lezárjuk,
a médium/média MAGYAR szó.
a medium/media LATIN szó.

Robert N. Danahi 2013.01.31. 11:39:38

@Babette_: Nyugi van Babette, már rég lezártuk. Köszi az ékezeteket, nélküled nem gondoltuk volna :D

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.01.31. 11:44:00

a poszt nagyon jó, az hogy sokan nem értik mit akar mondani, az nem a posztoló hibája.

az ember mindig arra vágyik ami nincs neki. ez teljesen természetes. amennyire misztikus és izgalmas számunkra egy amerikai nagyváros a felhőkarcolóival, éppen annyira izgalmas egy amerikai számára egy európai város, a pár száz éves épületeivel, különleges építésével, stb. A mi misztikumunk a történelemünkből ered, az usa misztikuma pedig kicsit másabb, inkább extrémebb forma, megalomán, stb, amit nem kell negatívan érteni, egész egyszeűem csak más. Ez a másság pedig kitermeli a természetes kíváncsiságot az emberben és vágyódni fog oda hogy legalább láthassa.

ennek számtalan példája van..de szerintem észre sem vesszük őket, mindig csak a mi vágyódásunkkal törődünk. a pulp fiction egyik jelenetében is azt fejtegetik hogy mennyivel másabb Európa, ami számukra legalább érdekes.

Kanada meg hasonlók meg általában úgy élnek az itteni emberek fejében mint valami usa szerű, csak biztos békésebb mert ott több a fa, és ez a romantika jelenik meg általában az emberek fejében.

Számomra sokkal vonzóbb pl Erdély mint Kanada. Mert egyrészt a hazámnak tekintem, másrészt ott is van sok fa :))))

A nyugalomról meg annyit hogy te is nyugodtabb lennél ha átlagmelósként nem kéne azon agyalni hogy mit eszel az utolsó héten.

De jellemző hogy ezt is a népünkre kenik(depressziós,elégedetlen stb), mert hát igen, mindig azt a legkönnyebb bántani aki éhes. Csak sok ember elfelejti hogy nem azt kéne bántani aki éhes.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 11:47:58

@Robert Noel Danahi:

A nyelvi humor minden nyelvben nagyon jó.

Most jut eszembe Kanadáról. Van ott egy kiváló humorista. S a számaiban az alapvető a különféle nemzetiségek és kiejtések parodizálása, Nem kell hozzá tökéletes angoltudás, én is megértem az én közepes tudásommal.

MIndjárt keresek linket. Russel Peters a neve, indiai származású kanadai. Véletlenül találtam rá pár hónapja, amikor az angol magánhangzókról kerestem anyagot.

Pl. www.youtube.com/watch?v=QaF05LuGqxs

angyalka67 2013.01.31. 11:49:15

Ez egy nagy zagyvaság volt. Azt érzem nem igazán a lényeget akartad feltárni. Akik ezt olvassák legtöbben azért teszik, hogy olyan képet kapjanak az adott országról, ami a valóságot nagyjából tükrözi, mivel valószínű még a helyet keresik a világban ahol neki és a családjának a legmegfelelőbb lenne, amely ország az ő lehetőségeikhez , képességeikhez, igényeikhez a l Megközelebb állna.Azt tapasztalom, hogy a legtöbben inkább a kedvünket akarják szegni és meg akar arról győzni, hogy itthon sokkal jobb, értelmetlen az adott országba költözni. Ő ugyan marad, de mi azért ne menjünk.TISZTA MAGYAR MENTALITÁS!!!!!Már régóta olvasom ezt a blogot, de ezt már nem tudtam szó nélkül hagyni. Régóta olvasom, de még nem sok segítséget nyújtott abban , hogy el tudjam dönteni - hova is szeretnék menni. Abban bíztam , hogy ha olvasom segítséget kapok ebben , de eddig még ez nem sikerült. Várom és bízok abban, hogy olyan hozzászólás is lesz ami segít abban hogy dönteni tudjak.Remélem lesz olyan aki nem fél attól, hogy neki abból kára származna ha másnak is jó lenne.Ha egyszer kijutok valahová, ebből tanulva igaz segítséget próbálok majd nyújtani azoknak akik olyan tanácstalanok, mint most én vagyok.
Szép napot mindenkinek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.31. 11:53:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: én úgy tudtam, hogy delmedico imre volt a zászlóvivője...

SilentDreams 2013.01.31. 11:53:23

@angyalka67: Vannak teljesen más stílusú posztok is, amik igen is segíthetnek a döntésben. Viszont a düntést senki más sem hozhatja meg helyetted, csak saját magad. Evvan...

Kanada egyik célországom (elöbb túrista szempontból, késöbb lehet akár több is....), de ebböl a posztból sokat nem tudtam meg az agymosástól való paranoján kívül :))))
Bízom benne, hogy ennél azért Kanada sokkal több...

Robert N. Danahi 2013.01.31. 11:55:57

@angyalka67:
Jó, a poszt nem volt a legjobb, (de valaki már rávilágított, hogy ez egy szelete egy nagyobb blogbejegyzésnek - az egészet olvasva talán mi sem fognánk a fejünket...)
DE: azt ugye csak viccnek szánod, hogy az itt szereplő posztoknak kellene instrukciót adni arra, hogy most merre indulj el.
A google a barátod, írd össze, mik azok a tényezők, amik prioritást élveznek nálad, az alapján pedig keresgélj. (Nyelv, munkavállalás, letelepedés, hazalátogatás, egészségbiztosítás, gyermekvállalás, stb.)

Bélabáttya (törölt) 2013.01.31. 11:56:11

Cigány ismerősöm (akad ilyen is...), kivételesen még képzett is, ismeri, érti, még szereti is a szakmáját, sőt angolul is tud (ritkaság), kiment már pár éve Kanadába (akkor még nem különösebben morogtak miattuk) hátha ott jobb lesz neki.
Egy darabig vergődött, majd magától hazajött és aszonta: Szép, meg jó, meg kedves emberek, örülnek is neki, ha odamegy a cigány dolgozni, de ezt valahogy úgy tudják csak elképzelni, hogy itt a lapát, ott a gödör, a cigány meg a kettő között. Mást meg ne akarjon csinálni, van az olyasmire kanadai is, a gödörre meg nincs...
Már indult vissza, amikor ötletszerűen behazudta, hogy ő tulképp indiai. Úgy simán felvették volna a szakmájába, magyar cigányként meg maradjon otthon, vagy a gödrénél.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 11:58:23

@Babette_:

Nem emlékszem. Én úgy tudtam, hogy a Farkasházy Tivadar volt az indító, De lehet, hogy neked van igazad, Meg kellene keresni az eredeti cikket.

håll käften 2013.01.31. 11:59:20

Szerintem ez egy fos lett!Valóban ennyit érdemel egy kanadai poszt?Felületes és unalmas.

Bicikliző medve 2013.01.31. 12:07:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: De amikor azt mondod, hogy a média azt írta, akkor arra gondolsz, hogy az újságokban azt lehet olvasni, hogy ... . Nem azt, hogy egy újságban. Így pedig bár nem többes szám a ragozás szempontjából, a mondandóból mégis az jön le, hogy több dologról beszélsz.

Határátkelő 2013.01.31. 12:11:56

Hát ez megint egy ilyen nap, úgy látom...

A helyzet az, hogy volt, van és lesz is ilyen poszt is, meg olyan poszt is. Olyan, amelyik leírja, mennyi München belvárosában egy kétszobás lakás bérleti díja, és mennyi ugyanez a jobb külvárosban és a gettóban, valamint mennyi egy liter tej és a legolcsóbb mobiltarifa, és olyan is van, volt és lesz, mint a mai, amelyik személyes benyomásokat mond el.

Én már beletörődtem, hogy ezt minimum hetente el kell mondanom, szóval ezen ne múljon. :)

Nekem tetszett, mert a benyomásairól ír, a saját szűrőjén keresztül láttatja Kanadát (illetve azon részét, amelyet ismer).

Bicikliző medve 2013.01.31. 12:15:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: @ċsirke72: Vagyis hülye kérdés volt, mert te nem mondasz ilyet, helyette te úgy mondod, hogy "a médiákban ezt olvashatjuk..." Na mindegy, befejeztem, nem ide való téma :)

Taxomükke (UK) 2013.01.31. 12:20:13

@andaluzkutya: Na, ezzel elertunk a csucsra, abba lehet fejezni!
:))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 12:21:40

@ċsirke72:

Na és? Amikor csordáról beszélsz, akkor TÖBB állatra gondolsz, nem? Attól még a csorda egyes számban van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 12:25:30

@ċsirke72:

A "média" szónak a mai magyarban 2 fő jelentése van:
- az összes sajtótermék együtt,
- egy bizonyos sajtótermék.

Aki az első értelemben használja, az jellemzően a "médium" szót használja, amikor egy bizonyos sajtótermékről akar beszélni és ritkán használja a "médiák" szót.

Aki a második értelemben használja, az nem használja a "médium" szót "sajtótermék" értelemben, s gyakran használja a "médiák" szót.

Bicikliző medve 2013.01.31. 12:26:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Na de ez meg így öngól.

Ugyanezt mondtam, egyes szám, médium, ha több médium van együtt, akkor média.

Egy darab, birka, több darab, csorda. Nem csordák.

Viszont azt elismerem, hogy eddig egyes számról beszéltem, holott darabszámra gondoltam, nem az egyes számra vonatkozó nyelvtani szabályokra.

Bicikliző medve 2013.01.31. 12:27:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Na így már értem ,hogy miről beszélsz, és egyet is értek veled.

GERI87 2013.01.31. 12:28:29

"Azonban olyan legendák keringenek errefelé, ami miatt az agymosás már tökéletes. Itt nem lehet szabálytalankodni, mert a rendőr a helyszínen főbe lő (durván)."

Igen, ez jellemző rájuk, ha rendőrt látnak félni kezdenek ("OMG!")
és az amúgy is lassú tempót visszaveszik...holott itt még spontán nem is igazoltatnak, és amúgy se megy senki gyorsan.
Egy idő után elég idegesítő:)

A másik: a franciák!
Akiket mindenki utál ugye a világon...a francia turista borzalmas stb....
Na ez francia Kanada vagyis Québec:
4! db STOP tábla a kereszteződéseben és az megy aki először odaér.....értelmetlen.
Máshol nincs ilyen szerencsére.

Ami feltűnő hogy még az amcsiknál is jobban félnek mindentől, talán ezért is cikizik a Kanadaikat az amcsik annyira....még náluk is jobban képes sutának lenni.

Utálom Michael Moore-t ezt a dilettáns dagadt szart, de abban igaza lehet hogy az észak-amerikaiak félelemben élnek és abban is tartják őket.....

Amúgy jó helynek tűnik.
Montreal viszont csak annak tűnhet európainak aki még nem járt Európában....

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.31. 12:30:30

@ċsirke72: vannak ilyen szavak, amiket egyes számban használunk, mégis több dolgot takar. pl. hogy ismertebbeket mondjak, kéz, láb.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.31. 12:31:16

@Határátkelő: azt mindenesetre megtudtuk, hogy a kreszt betartja, mert még él.
:)

Zedder 2013.01.31. 12:34:22

@GERI87: "4! db STOP tábla a kereszteződéseben és az megy aki először odaér.....értelmetlen.
Máshol nincs ilyen szerencsére."

Máshol nincs? Csak az egész USA-ban az óceán két partja közötti aprócska földterületen a nem lámpás kereszteződések jelentős részén... Na nem baj, ezt benézted.

Értelmetlen? Szerintem meg a legnagyobb találmány a szeletelt kenyér óta.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 12:37:55

@ċsirke72:

Oké. A lényeg: az, hogy mi valaminek a nyelvtani száma nem jelenti, hogy ugyanaz a tartalma is.

A magyar eleve híres arról, hogy választékosan használja ki ezeket a lehetőségeket. Pl. gondolj arra, hogy magyarul kicsit más lehet a jelentés a számmal való variálással.

Lehet pl.:
- két alany és egyes számú állítmány, pl. "Füles és Brumella bejött a szobába",
- két alany és többes számú állítmány: "Füles és Brumella bejöttek a szobába".

Az elsővel azt érzékeltjük, hogy Füles és Brumella egy pár vagy egy valamiért csoportot alkotnak, s nem véletlen, hogy egyszerre jöttek be, Ezért tesszük az állítmányt egyes számba.

A második esetben meg nem állítjuk, hogy ők együtt jöttek, lehet, hogy együtt jöttek, összetartoznak, de az is lehet, hogy csak tök véletlenül jöttek ugyanakkor.

GERI87 2013.01.31. 12:44:42

@Zedder:

Kanadában nincs máshol ilyen tudtommal, és ott is nemrég vezették be mert sok volt a "gyorshajtás"...

Amire te gondolsz szerintem hogy nincs elsőbbségadás táblájuk, de hogy 4 legyen azt én máshol nem láttam...

"Értelmetlen? "

Az. feleslegesen lassítja a forgalmat és a "döntsd el te ki ért oda elöbb" féle sakkozás is értelmetlen, az igaz hogy egy kulturált kertvárosban működhet, de felesleges.

GERI87 2013.01.31. 12:45:33

"...nincs elsőbbségadás táblájuk, STOP tábla van és kész, de...."

andaluzkutya 2013.01.31. 12:46:58

@Babette_: :)))

@házelőtthinta: "az ember mindig arra vágyik ami nincs neki. ez teljesen természetes."
Ez nem természetes. Ez abból fakad, hogy az ember nem tudja igazán, hogy mire vágyik, ezért megszerez, vagy elér dolgokat, amiről azt hitte, hogy arra vágyik. És amikor megvan, akkor rájön, hogy nem lett jobb neki, így elkezd másra vágyni.
Én pl. kb. 20 éve tudom, hogy mire vágyok. Ezek nagyrészét elértem/megszereztem, és nagyon örülök neki, hogy az életem részei, továbbra is élek velük, ezáltal boldog vagyok és semmire nem cserélném le őket. Ennyi:)

andaluzkutya 2013.01.31. 12:50:15

@GERI87: Én az USA-ban láttam ilyen négy stopptábla minden irányból és meglepően jól működött. Alighanem azért, mert ott a közlekedésben a többség nem legyőzni akarja a másikat. Nyilván nem egy forgalmas nagyvárosban, de a nyugodtabb helyeken jó megoldás lehet.

kuvaszjoki 2013.01.31. 12:51:19

Szerintem a posztironak elgurult a gyogyszere. Gondolom neki nem jott be a szamitasa, es savanyu a szolo modjara elkezdi szidni Kanadat. Nameghogy a TV meg a pizza neki a lenyeg!Apam ezen besirtam. Azon meg csodalkoznek ha a kanadaiak tenyleg nem engedhetnek meg maguknak, hogy Europaba utazzanak mert draga a repjegy.Feneket! Van ismerosom ott aki bevandorlo letere 3 havonta jar haza-mert megengedheti maganak.

Zedder 2013.01.31. 13:02:10

@GERI87: Bevallom Kanadát nem ismerem, csak az USA-t, de most ahogy rákerestem a neten, akár 10 éves kanadai (!) cikkeket is találsz a 4-way stop táblákról. Szóval ez nem lehet annyira új dolog.

Hogy bonyolult lenne? Ugyan miért? Max 4 autóst kell fejben tartanod (beleértve magadat is), teljesen logikus és egyértelmű, hogy ki fog továbhaladni. Illetve ahogy elhangzott, a többiek nem eltiporni akarnak az úton, hanem mindenki el szeretne jutni A-ból B-be, és arra ez a rendszer tökéletes.

Elsőbbségadás: nos, stop táblából tényleg több van, jóval több, de YIELD feliratú táblát is lehet elég sokszor látni, pl. autópálya felhajtásnál.

GERI87 2013.01.31. 13:05:15

@andaluzkutya:

Persze, itthon pont ezért nem működne, lehet ott elmegy...

GERI87 2013.01.31. 13:09:15

@Zedder:

USA-ban annyit nem voltam, én ott ilyet nem láttam,nem is hallottam hogy van, kifejezetten mondták hogy Kanadán belül is Québec-re jellemző ez a 4-es megoldás, máshol nincs, de akkor van...
Meg lehet szokni, de nem látok előrelépést a sima jobbkéz szabályhoz képest....

andaluzkutya 2013.01.31. 13:12:56

@GERI87: Erre mondták az ottani magyarok, hogy azért van, mert a hülye amerikaiak azt se tudják, melyik a jobb kezük. Erre meg mondhatják az amerikaiak, hogy hülye európaiak, nem tudják eldönteni, ki ér hamarabb a kereszteződéshez:)
Nekem amúgy a körforgalom a kedvencem, szerintem az a leggördülékenyebb, ha tudják használni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.31. 13:13:34

"nigger-rap" hogy ez milyen szép kifejezés... :S

bpetya75 2013.01.31. 13:20:05

@andaluzkutya:

Eléggé zajos világban élünk. Az ember akkor is nehezen hallja meg a saját gondolatait, vágyait, ha vannak és nem lenne rászorulva a kívülről ráerőltetett trendekre.

A külső hatásra generálódott vágy beteljesedése nem fog igazi örömet szerezni. Le van tudva, jöhet a következő.

SilentDreams 2013.01.31. 13:29:27

@doggfather: Hja... Biztos utólérte az agymosás, és belémosták, hogy ezt igy kell hívnia :)

költözőmadár 2013.01.31. 13:31:12

Ez a poszt minden, csak nem jó. Nem azért nem értik sokan a mondanivalóját, mert olyan magasröptu, és összetett, hanem mert nincs neki. Nekem egyértelmuen az jött le belole: a posztoló maga sem tudja, mi is zavarja igazán, mirol is akar minket itt felvilágosítani. Valamivel nagyon nem elégedett, fel akarja nyitni itt a naiv, agymosott olvasók szemét, de képtelen megfogalmazni, hogy valóban mi is a gond... Javaslom, költözzön vissza Magyarországra, lehet akkor konkrétabb elképzelései lennének a problémákról!

SilentDreams 2013.01.31. 13:33:42

"....inkább sorozatokkal próbálnak lekötni a készülék elé, hogy ne gondolkozz, ne főzz, ne játssz a gyerekkel, ne írj és olvass, ne menj sétálni vagy baráti összejövetelekre... szóval vigyázni kell itt is!"

=> Talán ez a rész volt a legkiborítóbb. Mintha bárki is kényszeritve lenne, hogy a TV elött üljön és ne azt csinálja, amihez kedve van. Ugyanmár....

"Ami kimondottan üdítő, az a híres Coronation Street nevezetű helyi Barátok közt, mert ebben olyan szép angolsággal beszélnek (hiszen angolok készítik a sorozatot), hogy szó szerint „odaragadsz" a készülék elé."

=> A Coronation Street-nek nem sok köze van Kanadához, angol sorozat lévén. Persze így nem is csoda, ha angol kiejtéssel beszélnek benne.... :))) (sorry, nem tudtam kihagyni a ziccert...)

PeDro 2013.01.31. 13:48:13

Na, baratom, te sem jartal meg Ottawaban. Ugy nez ki, mint ha Europaban lennel? Hat nem tudom... Montreal ovarosa talan, de akkor mar inkabb Quebec City. Amugy ha a szirenazo mento vagy rendor jon, akkor nem megalni kell, hanem lehuzodni, vagy atmenni a belso savba az autopalyan, ha a rendor a leallosavban all.
A TV nagyagyuja pedig a CBC, nem a CTV.

Bonca Lobonca 2013.01.31. 13:58:00

Mivel nemsokára indulok én is négy évre, kicsit utánanéztem, ha valakit érdekel, akkor tessék: Kanadában elég érdekes munkaerőpiaci helyzet kezd kialakulni, Albertában (és állítólag Saskatchewanben is) gyakorlatilag folyamatosan csökken pár éve a munkanélküliség, és lassan több az új állás, mint ahányan keresnek munkát. Sokan jönnek a keleti partról, de Albertába kevesen jutnak el, mert előbb munkát találnak. Az északabbi városkákban, mint Grand Prairie (olajhomokhoz csatlakozóhely) a képzett szakmunkásoknak állítólag már nem csak szállást biztosítanak a munkaadók, hanem az étkezési költségeket is állják. A délebbi nagyvárosokban (Edmonton és Calgary) nem ennyire "rózsás" a helyzet, de nekem itthonról sikerült munkát találni, úgyhogy annyira nem is vészes (és nem orvos vagyok, sem IT-s). A munkanélküliség 4% körüli, a gazdaság felívelő pályán, és sok jó szakemberre lenne szükség. Ugyanakkor - bár a cégek érzik a helyzet visszásságát - nem feltétlenül abban látják a megoldást, hogy a világ más tájain toborozzanak, mert költséges és nyilván van benne rizikó. Sokan hibáztatják az oktatási rendszert, mert nem tudja kellően kiszolgálni a vállalatok igényeit, de ha nem akarnak mérnöknek vagy orvosnak tanulni a kanadaiak, akkor ezzel elég nehéz mit kezdeni... A munkavállalók több mint felét az 55 év felettiek adják, és mivel épp mostanában kezd majd nyugdíjba vonulni a babyboom-generáció, ezért az a baljóslatú trend látszik kibontakozódni, hogy 2020/30-ra csak a bevándorlókkal fogják tudni kielégíteni a kanadai cégek munkaerőigényüket.
Mindez nem jelenti azt, hogy vízum nélkül (vagy turistaként kijutva) sikerülni fog munkát találni. Kanada szabálykövető ország, és a bevándorlásiak jól végzik a dolgukat. Mindazonáltal temporary foreign workerként, szerződéssel be lehet jutni az országba (nekem cirka két hónap alatt sikerült munkát kapni), és utána onnan jelentkezni a permanent resident státuszra. És ha jól tudom, már újra működik a pontszámításos letelepedéses módszer is, amit kicsit átalakítottak, és a tervek szerint egy összkanadai adatbázisba kerülnek majd a jelentkezők, ahonnan a leendő munkáltatók válogatják ki azokat az embereket, akikre szükségük lenne, és ők (kvázi munkaajánlattal) hamarabb átjutnának a bürokratikus nehézségeken. Ezzel próbálják meg a munkaerőpiaci igényekhez alakítani a bevándorlók paramétereit (nyilván alap a szaktudás és a szükséges nyelvtudás megléte), mert a kanadai társadalomban is vannak problémák, a bevándorlási politika például éppen ilyen :)

hothead 2013.01.31. 13:59:42

2,5 napig voltunk áram nélkül, alig vártam, hogy újra informálódhassak a "határátkelők" jóvoltából. hát most megtudtam. hogy kanada nem olyan mint európa, torontoban nem jó a pizza és a tv műsorok olyanok mint bárhol máshol. ez kb. 0 hasznos információ...

Robert N. Danahi 2013.01.31. 14:03:28

@Bonca Lobonca: Köszi, na kb. ilyennek kéne lennie a fenti posztnak is.
Apropó: megkérdezhetem, hogy milyen szakterületen dolgozol/mi a végzettséged/milyen munkát tudtál megszerezni itthonról?
Persze, csak ha nem diszkrét.

hothead 2013.01.31. 14:03:39

@Bonca Lobonca: nem célországom kanada, de ebből a kommentből sokkal többet megtudhat a kivándorolni szándékozó, mint magából a posztból.

Bonca Lobonca 2013.01.31. 14:08:05

@Robert Noel Danahi: Élelmiszeripar és sima melós munka, semmi extra nem kellett hozzá, még szakirányú végzettség sem, de szakirányú tapasztalat mindenképpen :) Szóval aki lehúzott már pár évet Angliában, és szívesen menne máshová, Kanada például egy jó választás lehet, ha bírja a teleket :)

Bonca Lobonca 2013.01.31. 14:09:09

@hothead: Lehet, a posztoló már ezer éve kint van, és akkor másmilyen infókat tart szükségesnek átadni, mint az, aki most indul :) Illetve szinte bizonyosan...

montroyal ( CAN qc) 2013.01.31. 14:16:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem vagyok nyelvesz de francia ujsagokban a hirdetesekben a medium altt a josok jovobe latok es egyebb samanok varazslok hirdetnek ok a mediumok... csak hogy bezavarjak mert nekem mind 1...

Robert N. Danahi 2013.01.31. 14:18:53

Kanada igazán jó választás lenne, ha nem lenne ilyen rohadt messze :)
Bár Magyarországhoz - lévén, hogy most is expatrióta vagyok, csak családon keresztül kapcsolódom. De jó a tudat, hogy ha kell, két óra alatt bármikor hazarepülhetek. [Hozzájuk]

montroyal ( CAN qc) 2013.01.31. 14:23:16

@GERI87: 4 stoptabla sokkal jobb mint a jobb kez!! mert mindenkinek minden iranybol kotelezo megallni ebbol az allo helyzetbol elegge ki van szurve a baleset lehetosege...montreal quebec city es reszben ottava csak a belso oreg varos reszei hasonlitanak europara (francia) toronto tul nagy kevert es minden stilus megtalalhato..

2013.01.31. 14:25:29

@Bonca Lobonca: Az még fontos (ha valaki szakmunkás végzettségű), hogy újra kell "vizsgáznia" a szakmájából, valamint fontos még az is, hogy az ottani cv-k teljesen máshogy néznek ki, és más a felépítésük. Ennyit tudtam hozzátenni, nyilván, aki olvasott a témában, ezeken már rég túl van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 14:27:53

@montroyal:

Nekem is, ezért is nem használom a médium szót sajótermékre.

Bonca Lobonca 2013.01.31. 14:37:30

@Philosoraptor: Igen, így van, nem nagyon ismernek el végzettségeket, és nehezen tudnék nem igazat adni nekik, mert hiába tudnék előállítani bármit kint is ugyanúgy, mint itthon, ha például az alap kémiai ismeretekhez nincsenek meg a szavaim, akkor nehéz hozzáértő benyomást tenni :))

GERI87 2013.01.31. 14:41:13

@montroyal:

"elegge ki van szurve a baleset lehetosege."

Én meg azt mondom nem kell feleslegesen lassítani a forgalmat.
Nem a megállás a probléma hanem hogy mindenkinek meg kell.....vezetni kéne megtanítani mindenkit rendesen és akkor nem okoz problémát a jobbkéz, nem kell paradicsomnak lenni!

De ebbe ne menjünk bele, te szerinted jó, szerintem meg nem.

@andaluzkutya:

A körforgalom se jó mindenhol, pl nincs rá hely.
De amúgy jó....mondjuk még ez is sokaknak probléma.

nigara 2013.01.31. 14:41:22

@SilentDreams: :) nekem is mindkét témát kétszer el kellett olvasnom, hogy jól értem-e amit elsőre olvastam - és igen :)

bpetya75 2013.01.31. 14:46:58

@hothead:

A tegnapit meg se nézd. A kommenteknek meg aztán végképp ne állj neki ;-)

SilentDreams 2013.01.31. 14:49:20

@bpetya75: Na most ezzel szerintem kiváncsivá tetted inkább! :))))

bpetya75 2013.01.31. 14:50:08

@Bonca Lobonca:

Ezt nagyon jól, érthetően leírtad. Gratula :-)

Mérnök vagy? Vagy szakmunkás? Vagy?

bpetya75 2013.01.31. 14:53:23

@SilentDreams:

Pedig bizIsten nem az volt a szándékom. Mondjuk a közel 900 hozzászólás már önmagában elég ijesztő lehet. Gondolom én :-)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.31. 14:57:25

23 eve elek Montrealba .. igen kicsit europai jellegu ,az ovaros regi francia stilusban azutan par kicsi felfokarcolo,de a varos tobbsegeben max 3emeletes 2-3-4 lakasos csaladihazak , ezert nem lehet nagy metropolisokkal osszehasonlitani ,hiaba van viszonylag nagy teruleten.
a kozlekedesrol jellemzo igen a szabalyok max betartasa ,nincs agresszivitas, slalomozas ,udvarias a vezetesi stilus , nem lasssu, csak betatjak a sebesseget pl a palyan a kulso sav van folyamatos haladasra nem divat a belsoben 160-nal vegigsoporni sem megelozni feltetlenul minden autot ... igen a rendorokkel nem lehet vitatkozni sokszor csak a bunteto cedulan tudod meg mit kovettel el ( es biztos hogy elkovetted ha megallitot)
jobbra csak Montreal teruleten nem lehet pirosnal fordulni mas teruleteken is kulon tabla tiltja ha veszelyes v forgalmas a keresztezodesben ... es az hogy 4 stopnal mindenki megall beidegzodik es a nem stopnal is mindenki lassit es biztonsagosan fordul..
par honapja van csak a corridor securite vagy is ha az intezkedo rendor mento de az az utlezaro terelo epitkezest biztosito iranyito stb autok mellett le kell lassitani sot ha tobb sav van ,koteles savot cserelni - ez az uton dolgozo intezkedo emberek vedelmere van ( jo,, egy rendor le all a masik kicsit arrebb leallit es megbuntett ha nem kerulted ki pl jo bevetel is)
pizza sok szinu a lakossag sok nemzet kulombozo izek tehat igen is vannak jok es ott vasarolj ami a te izednek megfelel ... egyebkent Romaban es mas nagyvarosokban olaszba ettem a legszarabb pizzakat, Pesten meg talan rosszat fogtam ki de a langos v fankra emlekezteto szar tesztabol csinaltak.
a TV.. tobb 100 csatorna valaszd amelyik tettszek rengeteg filmes is van de kinek van ideje.. jo ha hireket ( keves nagyon az europai) ismeretterjeszto, document es ha nincs mashoz kedvem HGTV (hazak ingatlanok a vilagba ) es evasion utazas.
igen megy az agymosas jo ertelemben is az agresszivtas elleni neveles, bun megelozes tanulasra osztonzes ( szakmaira is), csaladvedelem dohanyzas ellen stb.. a politikai agymosat azt itt is kerulni kell de nagyon jol mukodik na ennyi t dolgoznom is kell

Venyigeszu_de_Lucerna 2013.01.31. 15:06:05

@Zedder: egyetértek. Egyszerű szabály, mindenki érti, nem úgy, mint a jobbkéz-szabályt és egyéb maflaságokat. Persze ez is pénzkérdés, táblát kelltenni a kereszteződésbe.

Bonca Lobonca 2013.01.31. 15:06:54

@bpetya75: Köszi :-)
Ha a munka miatt kérdezed, akkor a papír megléte nem volt feltétel, de egyébként igen, van szakmunkás bizonyítványom (megnézték benne a százalékokat, vagyis az eredményt).
Meg van diplomám is, de ezzel nem kell felvágni, mert még azt hinnék, hogy nem leszel jó melós. Másrészről letagadni sem kell, mert akkor rögtön úgy állnak hozzád, hogy valami mismásolás van folyamatban, inkább csak érdemes megemlíteni, hogy vannak kiaknázható tartalékaid, amik révén akár egy supervisory pozícióra is simán alkalmas vagy... A kontextus nagyon fontos, mint mindig :)))
És remélem, hogy kellően hangsúlyoztam, melyik két tartományra vonatkozik, amit írtam, mert a többiben sajna sokkal magasabb a munkanélküliség, rosszabbak a kilátások, szóval felülni egy repülőre Torontóba (amiről a poszt szólt) úgy, hogy majd alakul valami... az nem éppen szerencsés megoldás kapcsolatok nélkül.

bpetya75 2013.01.31. 15:08:15

@Bonca Lobonca:

Bocsi, előbb kérdeztem, aztán olvastam tovább ;-)

Taxomükke (UK) 2013.01.31. 15:09:43

@ċsirke72: Az nem csorda, hanem nyáj. Marhacsorda (gulya), birkanyáj (vagy juhnyáj), ménes (lovak), konda (disznók) stb.

zopilote 2013.01.31. 15:10:52

@Bonca Lobonca:
Az olajiparban mindig fizettek a szallast es az etkezesi koltsegeket, ami adomentes. Nem
tudom, mi koze van Grand Prairienek az olajhomokhoz, kb 500 km a tavolsag tole. Talan
az olajvezetek arra megy el? Ellenben ott is vannak nagy olaj - es gazmezok. Az orszagos
munkanelkulisegi mutato most 7 %, 2007 - ben 6 % volt. Igen, szerzodeses munkaval
konnyebb bejutni az orszagba ujabban, de nem csak azert, mert hiany van kepzett munkasban
hanem igy probaljak lenyomni a fizeteseket. A nagy husfeldolgozo gyarakban leginkabb
szomaliai menekultek dolgoznak, ehberert, es ott vannak a nagyobb sztajkok is. Es eleg
gyakran bezarjak ezeket a gyarakat, a nem megfelelo higeniai viszonyok miatt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 15:14:03

ez egy poszt valakitol aki egy hete el Canadaban
koszonjuk

Robert N. Danahi 2013.01.31. 15:14:30

@montroyal: Az elmúlt hónapok eseményei okán, milyen a magyarok megítélése?

Venyigeszu_de_Lucerna 2013.01.31. 15:20:13

@Robert Noel Danahi: az utóbbi évek menekülthulláma első sorban Torontot és környékét, meg BC-t érintette-érinti. Itt nálunk Toronto mellett látható a probléma, de nem tragikus, a rendszer (mind a szociális, mind a menekültügyi) kezd beletanulni és (szerintem) elég emberien oldják meg az ügyeket. Plusz még aktivizálta magát az IOM is a témában. Ha lesz egy kis időm, írok majd róla egy posztot, ha van igény rá.

2013.01.31. 15:22:01

@Bonca Lobonca: Nem is csodálom, hiszen teljesen mások lehetnek a szabványok, akár villanyszerelő az ember, akár víz, stb. :)

Gulyás Dóra 2013.01.31. 15:22:12

Bár Calgary és környéke a "túloldal", de vannak hasonló tapasztalatok, itt tudjátok elolvasni:
travellingband.blog.hu/2010/11/22/a_naptarfotosok_es_a_poritott_marhahus_hazaja_kanada

Bonca Lobonca 2013.01.31. 15:28:13

@zopilote: Nem, gőzöm sincs, merre megy az olajvezeték, eddig azt hittem, hogy tartálykocsikban szállítják az olajhomokon kinyert olajat... ez nem az én szakmám. Grand Prairie egyfajta szolgáltató központként kezd működni, itt intézik az olajhomoki munkások a bevásárlásokat alkalomadtán, veszik igénybe a szolgáltatásokat, ilyesmi. Én ugyan pár éve jártam ott, akkor nem tűnt nagyon nyüzsgő helynek, de ez egy viszonylag újkeletű folyamat, és a polgármester egyik interjújából származik az információ, és nem az olajos melósokról beszélt, hanem pl. a város további növekedéséhez szükséges építőipari munkásokról, kiszolgáló személyzetről stb.
A fizetések lenyomását sokszor hallottam én is ellenérvnek a TFW-kel szemben, de ezt azért nem értem, mert a szerződéseket ellenőrzik hivatalból, és nem adhatnak alacsonyabb bért a munkáltatók, mint a kanadaiaknak. És mivel a saját szakmámnak utánanéztem, így például pontosan tudom, hogy az órabérem, amivel kezdek, a 2012-es hivatalos szakági statisztikákban szereplő bérnél több, tehát nincs benne "lenyomás". Vagy a statisztikai adatszolgáltatás nem megfelelő, erre nincs rálátásom...

montroyal ( CAN qc) 2013.01.31. 15:37:17

@montroyal: marmint a postiro
@Robert Noel Danahi: nekem aktualis mert a felesegemnek intezzuk az emigraciot kulon a hazassagot de a letelepedest mar beadta elobb azt nem veheti ki mert hazakuldik szoval egy dolog regen 3-4 elnapoltattak a targyalast evekkel elhuzva most mar nics igazi biro(aki donthet) csak egy hivatalnok ( akinek utasitas haza kuldeni mindenkit) az ugyvedunk nem tudott megjelenni elnapoltak a targyalast EGY hetre es tobb napolas nincs ha nincs ugyvedakkor is megtartjak veglagesen..
mas magyar (roma) lakta helyeken a boltokban az ajtoba biztonsagi orok elterjedve a varosban hol kinel lehet bankkartyakat venni , ahonnak valamit lelehet huzni 2 muszakban magyar tolmacs .
@GERI87: nem lassitas, balesetveszely elkerulese es super jol mukodik alljon meg mindenki es allo helyzetbol kiseeb a baleset lehetosege nem robogunk el 100al mert jobbrol semmi se3m jon de ha ketten ezt gondoljak akkor az gaz ..

zopilote 2013.01.31. 15:49:56

@Bonca Lobonca:
Januarban hoztak az uj torvenyt, hogy a szerzodeses munkasnak 15 % - al lehet kevesebb
bert adni. Az epitkezeseken a mexikoi, kolumbiai szerzodeses munkas elvallalja azt a munkat
18 $ - os orabeert, amit en 25 $ - ert sem csinalok. Van egy kanadai mondas:
" A torvenyek azert vannak, hogy legyen mit megszegni " :))
Grand Prairie 25 eve egy almos kisvaros volt, amikor ott ( is ) dolgoztam. Azota nem jartam
arrafele. De Calgarynak is 600 ezer volt akkor a lakossaga, most tobb, mint 1 millio.

GERI87 2013.01.31. 15:54:49

@montroyal:

Ez az álljon meg mindenki dolog akkor nem jó ha nem elve egyenrangú útkereszteződést tábláztak ki...(ami szintén felesleges szerintem, de mondjuk hogy ez ott szokás, ott így van)
Mehetnél szép egyenletesen de nem lehet mert minden egyes párhuzamos utca kereszteződésénél tábla van, nincs elsőbbséged.
Már pedig én ilyen helyeken dögivel láttam és alakítottak is ilyeneket át, mondván gyorsan mentek..ez kb lehetett 60m/h....
Bőven elég lenne ha a becsatlakozók megállnának és ennyi.
Ez a mindenki álljon meg ez hülyeség.....olyan mintha azt mondanánk az autópályán közlekedők is álljanak meg a felvezető utaknál.....mert az biztonságosabb.

Bonca Lobonca 2013.01.31. 16:03:48

@zopilote: Nem tudtam, hogy ez a mondás kanadai :))))

Ez a jogszabállyal még nekem is új, pedig decemberben szerintem elég alaposan tájékozódtam ebben a témakörben... Íme az ékes bizonyítéka annak, hogy kanadai fejleményekről nehéz aktuálisat írni, mert annyira gyorsan változik minden, ami a bevándorlással, külföldiek munkavállalásával kapcsolatos, hogy ember legyen a talpán, aki követni tudja... És talán magyarázat arra is, hogy a poszt miért inkább benyomásokat tartalmaz, mint konkrétumokat :)

zopilote 2013.01.31. 16:04:05

@bpetya75:
Az ozek csoportja a rudli. Parosodaskor rugyetnek, a roka koslat, a vadmacska pacsmagol:)
Jol emlekszem, ugye ? :)

zopilote 2013.01.31. 16:06:11

@Bonca Lobonca:
Ha nem is kanadai, de itt is hasznaljak:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 16:08:24

@montroyal: az
mondjuik en uSA-bol indulok ki de a szabaly hasonlo lehet
Van az a szabály, hogy piros lámpánál jobbra kis ívben lehet kanyarodni (egyébként marha egy szabály, sok gyalogost ütnek el évente miatta), mellette az, hogy ha mentő / tűzoltó megy el melletted akár a te irányodból, akár szemből, nem csak lassítani kell (félrehúzódni nem nagyon, mint otthon, mert többsávos utak vannak), hanem meg is állni.

nem utnek el emiatt senkit es nem kell megallni cask ha szukseges

azutan rogton az ellentmondas
" Előzékenyen engednek közlekedni, megvárják, míg átérsz holmi kereszteződésben, nem vágnak be eléd az átkelőhelyen, és hiába állsz le velük „vitatkozni", nagy mozdulatokkal már messziről jelezve, hogy menjenek, kanyarodjanak csak – nem fognak. Állnak és várnak rád. Ez jó dolog. A figyelem."

peresze mindenhol atengednek cask piros jobbra kanyarodasnal utnek el

es persze otven folott be ne merjel ulni sportkocsiba, mert tilos

pizzat meg cask Magyar ostermelotol

hu mekkora problema, hogy tobbszintes elkerulo gyuruk vannak, hogy siman kozlekedhess
persze nem tudsz kikeveredbi
hat nem, ha analfabeta vagy a vezeteshez

ha iskolabusz megall, meg kell allni mogotte
aztaqrwa micsoda ujdonsag
otthon meg evu 3-4 gyereket utnek el aki atszalad a buszrol leszallva

a tv-boll omlik az agymosas
bar szerintem a posztolo tok semmit nem beszel angolul
jujj nincs nagyfilm?
tessek elofizetni mozicsatornara, nem szobaantennaval nezni a 3 csatornat
Canada sosem akar europava valni
mincs baj hataratkelo, hogy lekozolted, mert igy nez ki mikor egy Magyar kimegy Canadaba es nez mint hal a szatyorban:)

blackhairlady 2013.01.31. 16:08:26

@GERI87: "4! db STOP tábla a kereszteződéseben és az megy aki először odaér.....értelmetlen.
Máshol nincs ilyen szerencsére."
Egesz Usaban igy van, en ennyi stop tablat meg eletemben nem jartam. Viszont szerintem nagyon jo szabaly, hogy erkezesi sorrendben indulnak tovabb. Nem kelle aggodni, hogy meg holnaputan is ott allsz ha balra nagy ivben akarsz kanyarodni. Felgyorsitja a haladast.

blackhairlady 2013.01.31. 16:09:42

@Zedder: Nem olvastam vegig a kommenteket, latom te mindjart reagalta ra:)

zopilote 2013.01.31. 16:09:51

@Bonca Lobonca:
Ettol fuggetlenul nem kell megijedni, jobb eleted lesz, mint a "kodos Albionban".
Welcome To Canada!!!!!

2013.01.31. 16:14:02

Tejoeg! Ennel meg a mai Lesotho Times is erdekesebb volt! Pedig az nagy szo!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 16:14:28

@GERI87: egyaltalan nem ertelmetlen, olyan helyre teszik, ahol elegge rosszul belathato, de a lampa a forgalom nagysaga miatt felesleges
job mint a korforgalom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 16:15:22

@GERI87: ja en nem tapasztaltam, hogy itt felelemben elnenek az emberek
de viztos Te jobban latod a dolgot

Bonca Lobonca 2013.01.31. 16:16:57

@zopilote: Köszönöm! :) És nem vagyok ám ijedős :)))

zopilote 2013.01.31. 16:21:12

@hagyma:
" mert igy nez ki mikor egy Magyar kimegy Canadaba es nez mint hal a szatyorban:) "
Valld be, hogy te is igy neztel, amikor kimentel az USA - ba. En sem voltam kulonb,
sot!!! :) Meg most is vannak dolgok, amit nem tudok megszokni, 30 ev utan :(
" hat nem, ha analfabeta vagy a vezeteshez "
En is eleg gyakran eltevedek, nem tudok kikeveredni, pedig GPS - t is hasznalok es
vezettem mar vagy 1 millio km - t.

blackhairlady 2013.01.31. 16:21:51

@bpetya75: Jol gondolod, engem legalabbis elilyesztett:))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 16:26:03

@zopilote: hat volt ami furcsa volt, de nem posztoltam ki , hogy itt agyat mosnak es milyen baromsag mar pirosnal jobbra kanyarodni, mikor rettenetesen praktikus dolog, ebben az esetben stop tablanak kell tekinteni, tehat meg kell allni, eleg nehez ezek utan halalragazolni valakit
a GPS az cask megzavar kapcsold ki:)
nem mondom, hogy sosem tevedtem el, de pl itt USA-ban eleg nehez eltevedni
eppen O irja hogy minden ki van irva ezerszer es mindenfele autopalyak vannak
szerintem a kozlekedes az remek, bar jelzem sosem jartam Canadaban cask ugy gondolom sok a hasonlosag velunk
/en mar mindent megszoktam 15 ev utan, nem vagyunk egyformak:)/

montroyal ( CAN qc) 2013.01.31. 16:36:57

@GERI87: o talan valami tevedes van ... ertem ha nem vagyok nagyn elmaradva mint MO-i foutvaomnal jelzo mellek utvonal egyenrangu keresztezudes jel itt nincs de ha nincs stoppod azt ugye latod akkor foutvonalon mesz neked van elsobseged de a becsatlakozoknak van stpo es megalnak es ekker meglatjak ok is a masiknak nincs stop tehat elonye van
szoval ez kialakult itt es mindenki igy vezet az utcak eleg szelesek 2 oldal van kijelezve tablazva tehet elegge lathatok a jelek(arra hivatkoztam egy nagy teher ment el mellettem nem lattam a lampat(stoppot) azt mondta a rendor a masik oldalon is van egyiket kell latnod)
persze az autopalya mas nincs keresztezodes es a felhajtasnal igen is elosegitik a becsatlakozokat lassitassal v sav cserevel..
viszon ha a baleseti statsztikat nezzuk sajnos a nagy balesetek videki kis kanyargos utaknal vannak legtobben 2 falu kozott 20 jarmu halad el naponta de azok is reszegek termeszetesen baratot ,rokont latogatni kocsival mennek ,es ,szocializalodnak vagyis isznak. hat ezt nehez megszuntetni bar nevelik a nepet de rendor ott soha nincs mert ott nincs eleg forgalom, bevetel .

blackhairlady 2013.01.31. 16:43:28

@zopilote: En kozel 3 eve vagyok itt. Kb 3 honapig nem volt GPS-em, es muszaly volt vezetnem az autopalyan. 8 savos palya 4 fele kanyarodott. Mentem 70 merfolddel, mellettem mindket savban huztak el az autok, es nem tudtam atsorolni a nekem megfelelobe. Felhajtottam egy olyan utra ahol ha kinyujtottam volna a kezem, elerem a felhoke. Ez volt a 6.szint, alatta a masik ot. Sirva fakadtam, megmondom oszinten. Mostmar jobban megy, de meg nekem is, most is sikerul eltevednem GPS hasznalataval is:)) Sok gallon benzin banata mar egy-egy kiruccanasunkat:)

A jobbra kanyarodast piros lampanal viszont konnyn megszoktam, szerintem jo szbaly. Igaz, hogy ahol en autozok ott keves a gyalogos (vagy inkabb nincs is), igy keves az eselye, hogy elutom oket.

Eleinte en is tagra nyitottam a szemem amikor a Musztangbol kiszalt az idos neni, de hamar hozzaszoktam, mivel nem kirivo eset. A mostoha anyosom 72 eves es Corvettje van. Anyukamek otthon telejesen elkepedtek amikor mondtam nekik, mert ok csak a 7-es, 17-es busszal jarnak.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.31. 16:44:39

@hagyma: nekem irtad de a postirohoz szol igaz egyetertek..
eltevedes nalunk csak eszk-del kelet-nyugati utcak vannak ha ebbe belejosz rogtontudod egy kis helyismerettel parhuzamos v meroleges utcaban vag ... es a GPS is jol mukodik
nalunk mar szoba antenna nem mukodik csak numerik satelit v cabel ..

GERI87 2013.01.31. 17:13:34

@hagyma:

Mondom úgy vannak dolgok amitől teljesen feleslegesen paráznak....

GERI87 2013.01.31. 17:19:11

@hagyma:

"olyan helyre teszik, ahol elegge rosszul belathato, de a lampa a forgalom nagysaga miatt felesleges"

Biztos van ilyen, én nem ilyen környéken láttam.

"Van az a szabály, hogy piros lámpánál jobbra kis ívben lehet kanyarodni"

Ezt tudom, de a 4-es STOP tábla módszer az valahogy nem rémlik USA-ba....

@blackhair-lady:

Nem tudok mást mondani...én USA-ban ilyet nem láttam.

pamut 2013.01.31. 17:32:38

@Robert Noel Danahi:
Robert kedves, most komolyan azt állítod, hogy te mondod meg mik a jó poszt elvárásai, és pont? És még te is állapítod meg hogy megfelelnek a te elvárásaidnak?

Ugye megengeded nekem, hogy én a saját mércémmel mérjek, és eldöntsem, hogy nekem tetszik-e egy poszt vagy sem?

Qué-Béka 2013.01.31. 17:36:29

@montroyal: '23 eve elek Montrealba ..'

Sacc/Kb ugyanezt akartam írni. Bár én még csak ötödik éve vagyok itt, nagyon pozitív tapasztalataim vannak a közlekedésről, a 4 Stop ( bocsi Ârret ) tábla lehet, hogy helyenként lassítja a forgalmat, de biztonságosabb, és az emberek érdekes módon mindig tudják követni ki következtik, és ez igaz a bevásárlóközpontok forgalmas parkolóira is. Csak az gondolhatja, hogy ez működésképtelen, haszontalan megoldás, aki a magyarországi közlekedési kultúrán szocializálódott. A jobbkézszabályra otthon sokan magasról tesznek.

A pizza tényleg felejtős ( nem szeretem a pepperonisat és itt ez a legnépszerűbb ), de valaki említette a lebanoni kaját. Na, az tényleg isteni. A poutine meg simán a gasztronómia bugyrának mélyére való, de néha jól esik ;-)

A cikkhez: én kimondottan élvezem, amikor megérkezik a tavasz és az A&W parkolójában megjelennek az ’öregek’ az oldsmobiljaikkal vagy a szemközti Timmy`s-nél a börszerkósok a Harley-kkal. Persze, hogy idősebbek, ezek a járgányok nem olcsóak, aki megengedheti magának, az már nyilván nem pályakezdő.

Az agymosással nem tudok mit kezdeni, nem igazán értem a szerző mire gondolt. Miért probléma az, hogy befogadnak, elfogadnak, betartják a – szerintem normális együttéléshez elengedhetetlen – szabályokat. Engem nem zavar, ha gyalogosként átengednek és az sem, ha soförként engedem előre/a a gyalogost. Legalább láttam, hogy biztonságban átért, megy a dolgára és én is mehetek.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.31. 17:47:44

egy pelda a magyar vezetesi stilusra ahol az osszes tobbi vezeto hulye pancser... balra kanyarodok foutvonalra elsobseget adok autok innen onnan hatam mogul kivag a z egyetlen vezetni tudo sofor a szembejovo savba bekenyarodik !! a pancsrok meg csak ott allnak! de ez az idiota nem veszi figyelembe hogy 3-4 auto akinek elsobsege lenne majd kiesik a szelvedon ugy fekez!! de a nagyokos megcsinalta igy kell vezetni na latjatok...
hat ilyen nem nagyon van canadaban veszelyeztetni masok es sjat eletedet de meg az anyagi kar is - egy fel percert nem erdemes sietni..
na persze elmondtam a rokonaimnak es ok is azt mondtak- mit jatszod meg magad , azelott te is igy vezettel( foleg pesti taxiskent 18 evesen ...

Péter22 2013.01.31. 17:48:48

@angyalka67: Igen. Abszolút egyetértek Határátkelővel, hogy a posztoknak pontosan az a lényege, hogy mindenki a saját tapasztalatain át, a szubjektív szűrőjén keresztül láttatja, érzékelteti a dolgokat. Ha te tényleg csakis ezek alapján akarsz dönteni, a te dolgod ugyan, de szerintem nagy butaságot csinálsz. Neked objektív leírásokat kéne böngészned. Persze ez is adhat némi támpontot és érdekes, de szubjektív és itt pont ez a lényeg. Egyébként azt sem értem, miért vagy felháborodva, hogy nem csupa pozitív dolgokat írnak Kanadáról, megy egyebekről. Mert nem vág egybe a fejedben elképzelt "álomvilággal"? Akárhová mész, tudomásul kell venned, hogy sehol sincs kolbászból a kerítés. Csak az a kérdés, hogy a te egyéni normáid alapján mennyire elfogadhatóak ezek a "másságok". Nyilván van akinek nagyon bejön, van akinek kevésbé..

montroyal ( CAN qc) 2013.01.31. 17:56:02

@Qué-Béka: azert a magam szempontjabol nem kellene iyen biztonsagosan kozlekedni , meg téli gumi kotelezo meg ilyenek!!!
nekem karosszerias es festo muhelyem van... masok kara az en oromom .. de nem vagyok rosszabb a doktornal aki szinten abbol él..

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.31. 18:25:12

most már igazán jöhetne valaki egy poszttal új-skóciából.
ha már kanadánál tartunk.

Robert N. Danahi 2013.01.31. 18:32:57

@pamut: nyugodj meg kedves, fel megy a vércukrod!

Robert N. Danahi 2013.01.31. 18:37:33

@pamut: hozzáteszem, szeretnélek összeismertetni téged és az értelmező olvasást. Szerintem, a kezdeti döcögés után egész jóba lennétek! > Már csak azért is, mert ugye bár a te kommentedre referáltam (megengeded ugye? tudod szabad ország, szabad vélemény,,,), de ha megveszek se látok benne semmiféle feléd irányuló kritikát.

Das schönste Bundesland der Welt 2013.01.31. 18:53:25

Ha jól értem akkor, ha piros a lámpa lehet jobbra kanyarodni, de az ott átmenő gyalogosoknak zöld van. Jól értem? Ez így szerintem sokkal jobb, mint Magyarországon, ahol az autósoknak zöld a lámpa (jobbra kanyarodásnál), de a gyalogosoknak is zöld.

Qué-Béka 2013.01.31. 18:58:19

@Das schönste Bundesland der Welt:
Így van. Ha tábla külön nem tiltja a jobbra kanyarodást, akkor megállsz, elvégre pirosod van és ha nem zavarsz senkit, mehetsz. Ez alól Montreal kivétel, ott piros jelzésnél nem kanyarodhatsz jobbra.

Das schönste Bundesland der Welt 2013.01.31. 19:02:42

@Qué-Béka: És mi van azzal a 4 stopp táblás dologgal? Van egy egyenrangú útkereszteződeés és ha 4 autó egyszerre ér oda akkor az először odaérkező mehet tovább. Mi van akkor ha ott feltorlódik a kocsisor? Én biztos nem tudnám megmondani, hogy ki volt ott előbb. Bár azt sem tudom, hogy ilyen esetben (4 autó egyszerre az egyenrangú kereszteződésben), hogyan kellene alkalmazni a jobb kéz szabályt!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 19:03:00

@GERI87: hogyne lenne 4 stop table keresztezodes az USA-ban, cask nekem van egy minden nap munkaba menet

ja es meg egyet a jobbra kanyarodas pirosnal temahoz
azertis baromsag az emiatt elutijk a gyalogot, mert ha nekem piros, akkor a rakanyadni szandekozo utna k zold, tehat az ott atkelo gyalognak is piros, mint nekem
ahol en megyek eppen ott van neki zold, de mint mondtam, a pirosnal mindenkeppen meg kell allni, szoval a gyalogra abszolute veszelytelen mint amugy mindenkire
ha betartod a szabalyokat
ahogy emlitettem jobbra kanyarodaskor a piros STOP tablakent funkcional, ha nincs kulon kiirva, hogy nem kanyarodhatsz jobbra , cask zoldnel
egyszerubb mint egy pofon

@Qué-Béka: Canadaban nincs Papa John's?:)
@Péter22: nem az a baj, hogy szubjektiv, hanem hogy feluletes marhasag, kozhelyek, mint agymosas, lelo a rendor stb.

DieNanny CH 2013.01.31. 19:05:09

Poszthoz:
"Viszont van Budapesten egy hely, ahol olyan pizzát készítenek, ami messze ezen olasz pizzák fölött áll."

Csak nem a Vapianora gondolsz?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 19:06:41

@Das schönste Bundesland der Welt: bizony az a veszelyesebb kicsivel, mart a rakanyarodo utat estleg kevesbe latod, mont azt amelyiken haladsz
raadasul a rakanyartodni valo uton otthon akkor is gyalognak van elsobbsege, es sok autos cask balra nez, hogy ki tud -e fordulni, es akkor van eluetes fennforgasa
szoval ez a jobbra piros gyorsitja a forgalmat es teljesen biztonsagos

Das schönste Bundesland der Welt 2013.01.31. 19:09:37

@hagyma: Tehát az USA-ban is lehet jobbra kanyarodnia a pirosnál? Minden államban?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 19:09:57

ja es pizza
en nem tudom mi van Canadaban de itt kb 3000 fele es fajta tesztaqbol es minosegben keszitik
azt nem is tudom ertelmezni, hogy cask pepperonis van, hat azt tetetek a tetejere amit akarok
a 4-5-6 nagy tarsasagon kivul meg kismillio pizzazo mukodik + a boltokban tobbszaz fele mierelit
de aki meg annyira nem talal maganak valot, susson otthon, nem egy etvasz
/en biztos nem mert Papa John'sos spenotos visz minden olaszt es pestit:)/

Qué-Béka 2013.01.31. 19:10:06

@hagyma:
Én még nem találkoztam vele, de a yellow pages szerint van egy Montreal déli részén. Az innen egy óra. Annyit nem utazok egy pizzáért, inkább eszem mást :-)

2013.01.31. 19:12:04

@hagyma: van tejfolos pizza is?

A.K.2011 2013.01.31. 19:13:16

@TundeG: " Az emberek borzasztó felületesek, a családokban is akkora távolságtartás van, a gyerekeket általában messzire küldik tanulni."

Te hany kanadai csaladot ismersz? En az elmult 13 ev alatt eleg sokat megismertem, de amit leirtal egyaltalan nem jellemzo.

blackhairlady 2013.01.31. 19:14:18

@Das schönste Bundesland der Welt: Texasban biztosan lehet. De szerintem ez minden allamban igy van.

blackhairlady 2013.01.31. 19:18:40

@hagyma: Szerintem es a csladom szerint is a Papa Jon's a legjobb. En szemely szerint a vekony tesztasat szeretem, olyan finom ropogos. A borsos fuszerrel, fokhagyma szosszal... Veszunk is holnap, megkivantam:)))
@charlieharper: En meg nem talalkoztam tejfolossel, de hazalig mar csinaltam.
Egyebkent kukoricasat es ananaszosat sem lattam meg itt Houstonban.

DieNanny CH 2013.01.31. 19:18:42

@ċsirke72:
"Egy darab, birka, több darab, csorda. Nem csordák"

Tévedsz! Egy darab: birka, több darab: nyáj. A tehenekből több darab alkot csordát. (Ja, meg a több darab birka-ember is. Vagy te eleve rájuk gondoltál?)
:-)))

Qué-Béka 2013.01.31. 19:19:00

@Das schönste Bundesland der Welt:
Ez sohasem probléma. Egy átlagos szombat délelőtt egy zsúfolt bevásárló központi parkolóban gyakori jelenet. Megy szépen körbe az elsőbbség joga, én még nem tapasztaltam, hogy ebből probléma lett volna. Az emberek kellőképpen rugalmasak és udvariasak. Persze előfordul, hogy valaki ‘elalszik’, akkor ő legfeljebb egyszer kimarad és az élet megy tovább. Ennyi.

2013.01.31. 19:21:34

@blackhair-lady: nem volt igazan kerdes. Hagyma maniaja a tejfolrol kerdezes minden orszag leirasanal :)))

blackhairlady 2013.01.31. 19:24:17

@Das schönste Bundesland der Welt: Biztos, hogy a masodik stop tabladnal mar tudod, hogy hogyan mukodik a tovabbhaladas. En is ezt mondtam eloszor, aztan olyan termeszetes lett mint az, hogy megallok a piros lampanal.
Egyebkent azert is konnyu atlatni, mert nagyok a keresztezodesek (legalabbis itt Houstonban), ugyanis osztott utpalyak vannak, vagyis van 2 sav egyik iranyba, egy sziget ami kb 1-masfel savnak felel meg, es 2 sav a masik iranyba. Es ez mind a 4 iranybol. Tehat ha veletlenul egyutt indulsz egy egy masik autoval mert nem figyeltel, hogy mikor kovetkezel, akkor sincs gond, mert van idod megvarni amig a masik elmegy, es utana koveted te.

blackhairlady 2013.01.31. 19:26:05

@charlieharper: Volt egy ilyen erzesem, de nem volt"smajli" a kerdes utan, igy gondoltam azert megvalaszolom:))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 19:27:12

@Das schönste Bundesland der Welt: hat gondolom minden allamban, bar meg nem jartam mind az 50-ben:)
igen, ahol kulon tabla nem tiltja, lehet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 19:30:47

@Qué-Béka: rendeld meg:)
@charlieharper: tejfolof kolbaszos az van naturlich/ nem, nem az enyem ez tildy maniaja, hogy angliaban nem jo a tejfol es otthonrol hordja/
@blackhair-lady: en inkabb a vastagabb tesztajuakat eszem, mint a spenotos
de ha rendelunk altalaban 2-3 felet rendelunk
meg csirkeszarnyat is melle, nalunk vasarnap less megint, mert Super Bowl!:)
/hozza kell tennem rogton, nem olcso/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 19:33:36

@Das schönste Bundesland der Welt: nem nagy gond ez es jelzem ahol mar feltorlodnak a kocsisorok, akkor a forgalom, oda kitesznek lampat

Qué-Béka 2013.01.31. 19:36:40

@hagyma:
Megnéztem. Több, mint 50 mérföld, nem hozzák ki :-(
De ígérem, ha arra járok, betérek és kipróbálom. Spenótost mondtál ? Megjegyzem ;-)

Ami pedig a többi helyet illeti, itt is van persze millió féle pizza és rengeteg hely, ahol eheted, jók és kevésbé jók egyaránt. Én csak arra gondoltam, hogy amikor meglátom a szórólapon a étvágygerjesztőnek szánt fotót a pepperonis pizzáról, meg a hozzá mellékelt sültkrumpliról, akkor nekem a nem a nyálelválasztásom indul meg, hanem inkább hányingerem lesz, mert a pepperonit – a jó kis házikolbászon nőttem fel – utálom.

Gerry. 2013.01.31. 19:37:18

Soha nem tudom, hogy az ilyen jellegu posztoknal mergelodjek, vagy csak egyszeruen konnyesre nevessem magam a bekepzelt szuklatokorusegen.

Mert igen, direkt a nosztalgikus hangulat miatt lett Montreal es Kanada olyan, amilyen, gratulalok, tortenelembol egyes, Pistike leulhet.

Es igen, Eszak Amerika mar csak ilyen hulye, agymosott szabalykoveto, bezzeg Kelet Europa, az aztan a remek hely,ott valoban megvan az izgalom, a rendor mikor inzultal analisan akkor, amikor nem is csinaltal semmit, csak eppen belefutotal egy olyan trafipaxba, amit bevetelnovels miatt olyan helyre raktak le, ahol ugyan semmi ertelme, de garantaltan belefut mindenki. Esatobbi.

Van aki szerint a rendkoveto Eszak Amerika agymosott. Masok szeirnt csak nyugis es kiszamithato.

De a legjobb, hogy a tv-bol csak a szenny omlik, es agyat jobban mos mint a Perwoll. Nyilvan hulyek a kandaiak, hogy ezt nezik, meg a tv miatt nem torodnek se csaladdal, se barattal, de meg is honnan tud errol a posztolo? Mert en peldaul gyakorlatilag 8 eve nem nezek tv-t (film, sorozat villamgyorsan lekaphato, megvasarolhato, barmi), es ezert otvar lovesem sincs rola mi megy a tvben, leszamitva azon musorokat amiknel a cimebe nepszeruseguk okan ujsagokban belefut az ember. De ennyi.

Megkockaztatom, a kanadaiak agymosottsaga es lehulyezese mellett a posztolo masik kedves elfoglaltsaga a tvnezes? Ennyire jolertesult csak nem lesz hallomasbol az ember...

A.K.2011 2013.01.31. 19:37:28

@GERI87: "Igen, ez jellemző rájuk, ha rendőrt látnak félni kezdenek ("OMG!")
és az amúgy is lassú tempót visszaveszik...holott itt még spontán nem is igazoltatnak, és amúgy se megy senki gyorsan.
Egy idő után elég idegesítő:)"

Te jartal mar Kanadaban?

"A másik: a franciák!
Akiket mindenki utál ugye a világon...a francia turista borzalmas stb....
Na ez francia Kanada vagyis Québec:
4! db STOP tábla a kereszteződéseben és az megy aki először odaér.....értelmetlen.
Máshol nincs ilyen szerencsére."

Meg lehet szokni, es sokkal jobban mukodik, mint a jobbkez szabaly.

"Ami feltűnő hogy még az amcsiknál is jobban félnek mindentől, talán ezért is cikizik a Kanadaikat az amcsik annyira....még náluk is jobban képes sutának lenni.

Utálom Michael Moore-t ezt a dilettáns dagadt szart, de abban igaza lehet hogy az észak-amerikaiak félelemben élnek és abban is tartják őket....."

Ezt te sem gondolod komolyan.

"Amúgy jó helynek tűnik."

Nem csak tunik, az is. :-)

"Montreal viszont csak annak tűnhet európainak aki még nem járt Európában.... "

Viszonyitas kerdese,

montroyal ( CAN qc) 2013.01.31. 19:37:44

@Das schönste Bundesland der Welt: ok 4 stop...one by one mindenki meg all ,es mivel tudod stop van lassan mesz megallsz latod melyik kocsi jott utanad hiszen te allsz o meg kozelit, tehat igy megy egyik a masik utan, amikor egy elment , a kovetkezo kocsi ertelemszeruen megvarja a masik harmat ,a masik iranybol hiszen mar ok ott alltak, es akkor o fog menni ,mivel mindenki all konnyu eldonteni .. tobb savos utkersztezodesnel azert kis torlodas mert 8 autonak kell eldonteni de mindenki turelmes es udvarias .. ha kb egyszerre erkeznek nem gyoznek integetni a masiknak hogy mehet...

A.K.2011 2013.01.31. 19:42:50

@GERI87: USA-ban annyit nem voltam, én ott ilyet nem láttam,nem is hallottam hogy van, kifejezetten mondták hogy Kanadán belül is Québec-re jellemző ez a 4-es megoldás, máshol nincs, de akkor van...
Meg lehet szokni, de nem látok előrelépést a sima jobbkéz szabályhoz képest....

Ha 100 auto jon neked jobbrol (most ert be a vonat a palyaudvarra, es mindenki megy haza az autojaval), akkor nem kell megvarnod mind a 100 jobbrol jovo autot, egy auto elhaladasa utan mehetsz at a keresztezodesen.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.31. 19:44:24

@A.K.2011: Montreal viszont csak annak tűnhet európainak aki még nem járt Európában....
a regi varosreszek ahol az uzletek kirakatjai egymat erik,setalo utcak teraszok... ez europai es a szeles bevasarlo sugar utak ahol egyik boltol a masikig is kocsival kell menned ugyan vannak de kevesbe mint toronto v mas eszak-amerikai varosban
a belvaros turisztikai reszei mint a kozpkori francia varosok Quebec city meg jobban ..

Das schönste Bundesland der Welt 2013.01.31. 19:44:57

Kösz a válaszokat!

El sem tudom képzelni, hogy mekkora anyázás és hány koccanás lenne ebből a rendszerből Mo.-n.... Azaz el tudom...:)

pamut 2013.01.31. 19:46:50

@Robert Noel Danahi: nyugodj meg szépen, csak kérdeztem tőled hogy miből gondolod hogy a te elvárásaid egy poszt felé az egyetlen lehetséges mérce...

A.K.2011 2013.01.31. 19:48:10

@Das schönste Bundesland der Welt: @A.K.2011: Montreal viszont csak annak tűnhet európainak aki még nem járt Európában....

Ööööööö, ezt nem en irtam... Rosszul idez a blogmotor?

2013.01.31. 19:51:49

@blackhair-lady: akkor langost csinaltal igazabol?

Robert N. Danahi 2013.01.31. 19:58:44

@pamut: ki mondta, hogy az egyetlen?! Kérlek, ne haragudj, sürgetni fogom az értelmező olvasással való találkozásodat, mert ez így már irgum-burgum...

pamut 2013.01.31. 20:05:38

@Robert Noel Danahi:
értem én hogy már kínos neked, de te óhajtottál kioktatni engem azzal a kommenteddel, amelyet így kezdtél:

"Akkor jó egy poszt, ha..."

Tudod Robi, nem te mondod meg mikor jó egy poszt. Pláne nem nekem. Majd én eldöntöm hogy mi az én személyes véleményem, megvannak a saját szempontjaim. Meg mások is eldöntik, mindenki magának, nem kérek a kioktatásodból.

blackhairlady 2013.01.31. 20:07:41

@hagyma: Ezert szoktam en altalaban hetfon venni pizzat, mert akkor ha 2-t veszel akkor a masodik felaron van:) Parmesan garlic breadet veszunk meg melle altalaban, a csirkeszarnyat csak en szeretem, azt meg megsutom magamnak.
A szuperbowl nem erdekel, mert mindegyik kedvenc csapatom kiesett(Hajra Texans!!!!)))

blackhairlady 2013.01.31. 20:10:36

@Qué-Béka: probald ki a thin crust -ot is, nem fogsz csalodni:)

blackhairlady 2013.01.31. 20:15:51

@charlieharper: Hat lehet, hogy langos volt:) Ezt a tejfolos hagymas szalonnas pizzatesztat hivjak Magyarorszagon Toki pomposnak, nagyon finom, kostold meg ha teheted!:)

Qué-Béka 2013.01.31. 20:16:38

@blackhair-lady:
Rendben. Ezt is jegyeztem :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 20:22:56

@blackhair-lady: garlic bread az naturlich, de legkozelebb rendeljel egy hatos csirkeszarnyat is, mert jo!:)
a Houston egy vicc:)
GO BUCS:)
hetvegen meg 49ers!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.31. 20:25:22

@Qué-Béka: mondjuk en meg eletemben nem ettesm sult krumplit pizzahoz:)
amugy a pepperonis nekem sem a kedvencem...

Qué-Béka 2013.01.31. 20:35:00

@hagyma:
Én sem, elhiheted. De épp most érkezett a heti reklámszemét, hogy aszongya: 1 pizza 10`` + 1 kis poutine + 1 pepsi vagy 1 adag sültkrumpli cca. 15 pénzért.... ingyen sem kéne
Azt hiszem ezzel végképp kiveséztük a pizza témát.

blackhairlady 2013.01.31. 20:42:27

@hagyma: Canadien bacon-os nagyon finom, az olyan mint otthon az angol szalonna.

Na legyen szives nem sertegetni a helyi focicsapatomat, mert irgum-burgum:))

Ok, kiprobalom csirkeszarnyat is, en el tudok ragodni rajta sokaig. Bar 6 db az nem olyan sok:)

blackhairlady 2013.01.31. 20:43:26

@Qué-Béka: Azert nekem csak sikerult meg hozzatennem valamit:DDDD
De ez egyaltalan nem volt off, mert a post is kitert ra.

zopilote 2013.01.31. 20:55:27

@hagyma:
Nevadaban tobb helyen kertem pizzat fetaval, nem is tudtak, mi az a feta:(
Kanadai nem eszik pizzat feta nelkul:) Itt meg a nepek is megbekelnek (olasz-gorog)
Ha Torontoban nem tudnak jo pizzat csinalni, akkor hol? A lakossag legalabb
20 % - a olasz. De Montrealban is vannak sokan. Es nagyon hagyomanyorzoek,
legyen az szolva kajarol, csaladcentrikussagrol, szeperzekrol, maffiarol:)

zopilote 2013.01.31. 21:21:49

Tobbszor dolgoztam Nevadaban, a Tanopah nevu kisvaros kornyeken (Area 51 )
A varoska hatarat jelzo tablatol 100 m - re a varoskan belul egy - egy hasznalaton
kivuli rendorauto volt elhelyezve. Ezt meglatva majd minden jarmu 20 mph - ra
csokkentette a sebesseget a megengedett 30 mph helyett. Pavlovi oszton:)))

zopilote 2013.01.31. 21:33:48

Pizza eves kozben mindig arra gondolok, hogy miert nem probalta meg valaki a kapros
turos lepeny elterjeszteset E - Amerikaban, pl Sweety v Sweet Pizza neven :)) A
napokban olvastam, hogy a kurtos kalacsot probaljak bevinni Angliaba Chimney Cake
neven:) Rajta vannak a kickstarter - en is.

James 'suli' Bond 2013.01.31. 21:36:14

A Coronation Street egy angol készítésű műsor már 1960 óta megy angliában.

bpetya75 2013.01.31. 21:48:59

@zopilote:

Az őzek csapatban járnak, a szarvasok rudliban. A rigyetést is inkább a szarvasoknál használják. Koslatás, pacsmagolás stimt :-)

zopilote 2013.01.31. 22:04:35

@bpetya75:
Mentsegemre legyen, regen volt mar:) De azert sok bejott:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.31. 23:14:18

Szerintem jo lett nagyon a poszt, bär az értö olvasäs nem mindenkinek megy...Azért, hogy ne kelljen a drága és messzi Európába utazni, a kanadai emberek „megalkották" azt a két várost, amit most csak úgy mellékesen említünk: Ottawát és Montrealt. Azt beszélik, ez a két város olyan, mintha Európa bármelyik városában járnál (na, jó, nem feltétlenül Budapesten, de talán Párizsban, Amszterdamban, Prágában).
Arra a pizzériära én is kiväncsi vagyok, h hol van. Mert én Pesten csak 2 "eredeti" olasz pizzériäban voltam. Az egyikben fölmikrozott lasagne-t kaptam, a mäsikban ritka sz@r pizzät. A kiszolgäläs mindkettöben kritikän aluli volt.
@Határátkelő: Nem lett volna jobb az elejére berakni, a félreértések elkerülése végett, h ez egy blogbol van "kiragadva"?
@hothead: Lättam képeket Auszträliärol... benneteket mennyire érintett?
@bpetya75: Én még tegnap elkezdtem, bär az elején tudtam, h gumicsont.... uh föladtam. :-)
@Das schönste Bundesland der Welt: Die beste Entdeckung(->Entwicklung) der Welt a 4 Stoptäbläs keresztezödés. :-) CA, NV, HI ällamokban van ilyen, a többiben még nem järtam. Nekem azt mondtäk, ha vmilyen okbol kifolyolag egyszerre ér oda 4auto, akkor amelyik nem udvariaskodik az indul elöször. :-) Aztän, mint a jobbkézszabälynäl a töle jobbra lévö a következö. Az egyik ismerösöm azt mondta, h régen Mo-on is ez volt a rendszer, még mielött ätälltak a jobboldali közlekedésre. Nem tudom ez mennyire igaz.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.31. 23:18:20

@blackhair-lady: akartok 8 csirkeszarnyat ingyen? ha a montreal canadiens 5 golt ut Cage a sports 8 szarnyat ad ingyen mindenkinek...( ami a kovetkezo alkalomra szol tehet megeyszer elmesz penzt kolteni.. en azert szeretem de inkabb GSP vagy Bute meccseket nezek mindig ott

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.31. 23:27:41

@blackhair-lady: A tejfölös pizza szerintem magyar talälmäny. :-) Ugy, mint a ketchup a milänoin/bolognain. Egy igazi olasz öngyilkossägot követ el, de minimum eläjul ennek lättän.
Na jo, itt Fladenbrot( van vmi francia neve is, de nem jut eszembe, googli meg valahogy ma nem a barätom)néven fut a tejfölös cucc. Nagyon vékony a tésztäja és ältaläban hagyma husos szalonna, kicsi sajt van rajta.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.01. 00:01:27

@zopilote: "Ez termeszetes, hiszen az azsiaiak 80 % - a kendert termeszt a padlasterben vagy pinceben
vagy annak az exportalasaval, teritesevel vagy szallitasaval foglalkozik. A bevetelbol telik
a gyereknek sportkocsira,"

Az USA nyugati partjan elo azsiaiak tobbsege - a kulturalis tradiciok miatt - nagyon kemenyen dolgozo, szorgalmas ember, es legtobbjuk jol kereso orvos. Ezert jarnak sportkocsival:) Ha bemegy az ember egy klinikara, mar szinte alig talalkozni "feher" orvossal...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.01. 00:11:39

Nem tudom, tart-e meg a nyelvi vita (nem olvastam vegig az osszes kommentet:) En meg arra emlekeztem (ahogy a cikk is irja), hogy a medium = aki a transzcendens vilagbol kozvetit)

www.nyest.hu/hirek/medium-media-mediumok-mediak

GepidaPampass 2013.02.01. 00:13:17

Most méé nem szól hozzá a szanyitibi?talán pi/zz/ában nincs otthon!?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.01. 00:20:59

@LittleG.: Egy masik video:)) szinten stand-up, egyik kedvencem (Canadian:)) www.youtube.com/watch?v=FIFIhn5idZU
Na, igy kell "igazi" kanadaiva valni:))))

blackhairlady 2013.02.01. 00:25:12

@montroyal: Itt Papa Jone's csinal ilyen ingyen pizza akciot a super bowlra.

blackhairlady 2013.02.01. 00:28:37

@Zsuzsi65: Zsuzsi, nekem is feltunt, hogy alig van amerikai orvos a rendelokben. Mostanaban sokat jartunk szemeszhez es fuleszhez, hat mindenhol indiai orvosokkal talalkoztunk.

A nyelvi ertekezes lezarodott, a te variaciod is elokerult:)

hothead 2013.02.01. 00:46:57

@Philosoraptor: ausztrália dettó, ami a villanyszerelő és a vízvezetékszerelő szakmákat illeti.

hothead 2013.02.01. 00:51:55

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): a szerencsésebbek közé tartozunk, csak a garázsban állt a víz, az egyik előtetőnket bontotta meg a szél és 2,5 napig voltunk áram nélkül. még az iskola is kinyitott időben (29-én kezdődött a tanév). a belvárosban rosszabbul jártak :(

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.01. 01:24:39

@zopilote: "En is eleg gyakran eltevedek, nem tudok kikeveredni, pedig GPS - t is hasznalok es
vezettem mar vagy 1 millio km - t. "
Hat nem tudom ki hogy van vele, de pl. engem a ferjem arra tanitott, amikor itt az USA-ban tanultam vezetni, hogy ha elvetesz egy autopalya kijaratot, akkor menj tovabb a kovetkezoig, ott menj le, es az ellenkezo iranyban gyere vissza az autopalyara :) eddig szerencsere ez eleg jol bevalt :) (kb. 6 eve, miota itt lakom):) Lehet, hogy itt LA kornyeken nincs annyi tobb emeletes autopalya, de azert 6-8 sav elofordul eleg sok helyen:)

zopilote 2013.02.01. 02:10:25

@Zsuzsi65:
Vancouverrol volt szo, nem az USA nyugati partjarol. Es az azsiai gangek is egy kulturalis
tradicio kovetkezmenyei:) Nem minden azsiai szent es orvos es kemenyen dolgozo kuli.

zopilote 2013.02.01. 02:17:36

@Zsuzsi65:
" ha elvetesz egy autopalya kijaratot, akkor menj tovabb a kovetkezoig, ott menj le, es az ellenkezo iranyban gyere vissza az autopalyara :) "
Termeszetesen ez igy lenne logikus, de nem mindig jon be, kulonbozo okok miatt: nem fer
be az ember a kihajto savba, ha ki is hajt, nehezen lehet megtalalni a visszafele vezeto utat,
ami ramegy az autopalyara, sotet van, faradt az ember 1000 - 1200 km levezetese utan, stb.

hothead 2013.02.01. 03:44:23

@angyalka67: "Ez egy nagy zagyvaság volt." ebben egyetértünk.
viszont ebben egyáltalán nem:
"Régóta olvasom, de még nem sok segítséget nyújtott abban , hogy el tudjam dönteni - hova is szeretnék menni." mert ez a blog nem erre hivatott! van bőven negatív és pozitív hangvételű poszt egyaránt, de ez alapján nem szabad országot választani. felnőtt ember vagy (gondolom), magad kell döntened a saját elképzelésed, képességeid, végzettséged, tapasztalataid, lehetőségeid, nyelvtudásod stb. alapján. írtam már több posztot is ide, különböző témákban (hollandia és ausztrália címkék alatt találod), mindkét általam megismert országot ajánlani tudom, de pl. ha nem kaphatsz au vízumot, mert nem tudsz eleget tenni a vízumszerzés feltételeinek, akkor hiába olvasol akár hetente ausztráliáról, senki nem tud segíteni a letelepedésben.

hothead 2013.02.01. 03:55:24

@bpetya75: nem terveztem, köszi, már a címe is sokat elárul... a 900 kommentet meg pláne!

Szúrófény 2013.02.01. 04:20:08

@bpetya75: Folyton lefagy ez az oldal, szemétség!

montroyal ( CAN qc) 2013.02.01. 04:23:21

@blackhair-lady: az csak egyszer van egy evben de a hockeyba normalisan 82 match van es akkor is jar ha 5 golt utotek de 8-5 re kikaptak..

montroyal ( CAN qc) 2013.02.01. 04:29:33

@Zsuzsi65: az egyetemek foiskolak tele vannak asiaikkal ( kinai) es minden allami egeszsegugyi igazsag szolg penzugy stb tele vannak vezeto allasokban is ... persze beloluk is van mindenfele de teny a tanulasra vlo osztonzes csaladi tradicio naluk..

DieNanny CH 2013.02.01. 07:23:41

@zopilote:
"A lakossag legalabb 20 % - a olasz."

Ez kissé általánosítás... Szerintem a Mo-i magyarok kb 20 %-a tud pl jó gulyást csinálni, de a kint lévőknek nem biztos, hogy a 20%-a. És ezek még csak nem is a lakosság 20%-a.
Attól, hogy olasz valaki, még nem következik logikusan, hogy tudja, milyen a jó pizzatészta.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.01. 16:43:57

@DieNanny: montrealban kb 300000 olasz van .

.@Frőczy Sanyi: nem csak a lengyeleket az allam rengeteg uj munkahelyet kivan teremteni ezert hirdetnek belgiumban es franciaorszagba is kb 1500 uj munkahelyet szeretnenek teremteni
1500 ado ellenort keresnek !!! bravo!!!

zopilote 2013.02.01. 17:13:38

@DieNanny:
A magyarok 100 % - a tudja legalabb azt, hogy mi az a gulyas!:) Meg ha nem is tud jo
gulyast kesziteni mind. Igy van ez az olaszoknal is:) Tobb az esely arra, hogy egy olasz
szakacs altal uzemelo pizzeriaban jobb a pizza, mint egy masikban. Volt pl. Vancouverben
magyar etterem kinaiak tulajdonaban, csak a pincer volt magyar, nem is ment nekik. Ugyan
ezt el lehet mondani a kinai tulajdonban levo magyar peksegrol is, ami szinten van:)
Voltam Magyarorszagon jo nevu mexikoi etteremben, ahol mindenki magyar volt. Az
eteleknek csak a neve volt mexikoi. Egyedul a Corona sor utalt Mexikora, mas semmi.

Robert N. Danahi 2013.02.01. 18:13:50

@pamut: igazából nekem a veled való beszélgetés színvonala kínos már, nem pedig az, hogy ki akartalak oktatni. - állításod valljuk be izzadságszagú. Ideáig bűzlik. Csak, hogy én is magamtól idézzek (ahogy azt te is tetted): "te kommentedre referáltam (megengeded ugye? tudod szabad ország, szabad vélemény,,,), de ha megveszek se látok benne semmiféle feléd irányuló kritikát." >> aláhúzva, kiemelve, bányászlámpával rávilágítva az utolsó három szóra. Ennek okán, légy szíves azt, hogy én ki akartalak oktatni részt, fejezzük be. Fárasztanak a hülyék...főleg, ha még kérlelhetetlenek is....

deputy sheriff 2013.02.01. 18:38:40

"(éppen csak nem dübörög ott belül valami nigger-rap)"

Posztiro nem lehet tul regen Kanadaban, ha ilyet kiir. Aki szignifikansabb idot eltolt egy fejletteb nyugati orszagban, abba mar beidegzodott, hogy nem niggerezik, meg magyar blogokon sem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.03. 12:18:40

Csak azt nem értem, hogy ha valakinek nem tetszik a választott hazája, akkor miért nem megy tovább?

Vagy miért nem tudja elfogadni, hogy máshol a dolgok is másmilyenek...

Én pont ezért szeretem Svédországot: sok minden (majdnem minden) más, mint Magyarországon. Ezért vagyok itt és nem ott.

Itt is más az ételek íze, de a helyiek így szeretik, a bevándorló pedig alkalmazkodjon és ne nyafogjon.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2013.02.04. 17:44:03

Mivel senki sem vette a fáradtságot (a saját blogomon értesítettek erről a cikkről itt), elmondom, hogy a fent olvasható szösszenetet én írtam 2011-ben. Károly barátunk csak ellopta és beküldte erre a blogra - fogalmam sincs, miért. Vagyis némi fogalmam van: aki nem tudja használni, az nézni szokta, ahogy más csinálja. Ennyi.

A hozzászólások jelentős száma miatt nekem most semmi kedvem referálni. Harmadik éve élek Toronto városában, voltam Montrealban is, illetve a környező városokban (Burlington, Oakville, Kitchener, satöbbi), de fenntartom, amiket anno kijelentettem. Ez egy különleges, érdekes és felettébb meglepő város.

Azzal vitatkoznék csak, hogy ha valaki pár hétig vagy hónapig él itt, az semmit sem tud. Én sem ismerem Montreal városát, nem mernék hasonló posztot megjelentetni róla. De Torontóról is csak akkor kezdtem írni, miután kétszer is meglestem, hogy amit írok, helyes-e, valóban úgy van-e.

Azt pedig kimondottan kedvelem, mikor olyan itt élő magyarok vitatkoznak velem, akik még azt sem tudják, hogyan működik a TTC, életükben kétszer ha voltak a belvárosban, fogalmuk sincs róla, hogy a repülőtérről busszal és metróval könnyedén be lehet jutni a városba, hogy létezik komp Toronto és a szigetek között - és még sorolhatnám. Annyi jól értesült magyart, mint amennyit idekinn találtam, miközben fogalmuk sem volt róla, hol vannak olcsó számítástechnikai- vagy élelmiszerboltok, szerintem sehol máshol nem találni.

Nem trollkodom tovább.
Szép napot.

Muscari 2013.02.04. 19:02:05

@Tom Bobb: Hat ez nagyon szomoru, ujabb Norbi, de legalabbis fel-Norbi. Nagyon sajnalom.

wowerman 2013.02.04. 21:38:05

Vicces olvasni hogy lesznek lefikázva újabb és újabb országok a szokásos magyar mentalitás által.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2013.02.05. 01:15:30

@Muscari: Várjál, barátom, én ezt nem értem. Gondolom, negatív jelentéssel bír, de tedd meg, hogy beavatsz engem is, hadd tudjam meg, mekkora fasz vagyok, csak azért, mert mertem egy Toronto városával foglalkozó blogot készíteni 2010-11-ben és egy idióta magyar tolvaj az ottani cikkemből kiemelt mondatokkal (nem a teljes cikket olvasod idefönn) bekopogott ide, a szerkesztők pedig (teljesen korrektül) leadták a neki tulajdonított szavakat.
Aztán együtt rögögünk rajtam.

bpetya75 2013.02.05. 08:05:21

@Tom Bobb:

Ha már felbukkantál, örülnék, ha válaszolnál egy obligát kérdésre. Remélem el tudsz vonatkoztatni a posztod lenyúlásának tényétől, most mint a poszt tényleges írójához fordulok hozzád.

Szóval: hol van az a pizzéria Pesten?

Egyébként a kollegina (Muscari) arra utalt, hogy ez egy újabb problémás poszt. Norbi fedőnéven írt valaki korábban két történetet a norvég olajfúrótornyok életéről, ami durván kamunak bizonyult. Ezt a posztot nyilván azért aposztrofálta félkamuként, mert kiderült, hogy nem az közöltette, aki írta...

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2013.02.06. 01:14:26

@bpetya75: Értem. Köszönöm a választ. Egyébként írtam egy teljesen barátságos levelet a blog szerkesztőinek, mindössze annyit kértem, hogy jelezzék: itt nyúlásról van szó, nem Karcsi cikke ez, nem az ő szavai, illetve kértem a blogom linkjét is - ennyi a minimum. Hát, itt nem vesznek engem komolyan...

A pizzéria a Mester utcában van, neve Pizza Mester. De tény, hogy 2009-ben én eljöttem Magyarországról és akkor még egy nagyon jó szakácsuk volt, aki a tésztát készítette - azóta a srác elment onnan. A tészta elképesztően finom, a feltéttel nem spórolnak. A másik pedig (ha már jó pizzéria) Fóton a Roberto Pizzéria, ami hasonlóan finom - ha nem finomabb. Mindkettő megéri.
Tényleg jobbak, mint bármelyik olasz vagy itteni, kanadai. Nem csak a szám jár, próbáld ki őket!

bpetya75 2013.02.06. 08:07:59

@Tom Bobb:

Köszi az infót, nem magam miatt kértem, ugyanis marha ritkán járok székes fővárosunkban. De többeket is izgatott a kérdés, én meg ilyen figyelmes csávó vagyok ;-)

Határátkelő védelmében annyit tudok felhozni, hogy rengeteg emailt kaphat, nekem is volt olyan tapasztalatom, hogy 2-3 hétbe is beletelt, mire válaszolt. Ugyanakkor nagy gondot fordít az efféle hibák orvoslására, szóval biztos lehetsz benne, hogy komolyan vesz, ha végre elolvassa a leveledet.

El periodista 2013.02.06. 14:38:03

@Bonca Lobonca: Meg tudnád osztani, hogy mely site-okon keresgéltél? Próbálkozom én is néhány hónapja, s nagyon feldobott a hír.
Köszi előre is!

Bonca Lobonca 2013.02.06. 14:50:37

@El periodista: A kanadai cégeknek Angliában praktikus toborozni (mármint Európában, mert amúgy világszerte), én a brit szakmai hirdetőoldalt követtem figyelemmel (nem tudom, hogy minden szakmában van-e külön ilyen, az enyémben van, ahol összefutnak a releváns hirdetések mindenhonnan, egyfajta gyűjtőoldal), de persze érdemes nézni folyamatosan a gumtree-t is.
Remélem, segített :) Sajna, egyfős mintán tudom csak bemutatni az eljárást, és nem biztos, hogy ami nálam bevált, az mindenhol működik...

El periodista 2013.02.06. 15:14:41

@Bonca Lobonca: Minden infó segítség.
Köszönöm!

Bonca Lobonca 2013.02.06. 15:18:48

@El periodista: Itt elég jól össze van szedve, mihez van joguk a munkáltatóknak, és mit nem kérhetnek:
humanservices.alberta.ca/documents/WIA-IM-tfw-employer.pdf
Nagyon munkavállaló-barát a rendszer, bár az egyhetes felmondási idő és az évi kéthetes szabadság kicsit meglepő a magyar viszonyokhoz szokott dolgozónak...
Annyit tudok még hozzáfűzni, hogy vendéglátás-turizmus és építőipar (ami gyakran vezetéképítést jelent), esetleg bányászat területén jellemzőbb, hogy TFW-ket alkalmaznak, de persze más szakmák sem esélytelenek, legfeljebb többet kell keresgélni. Drukkolok, sok sikert! :)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2013.02.07. 02:39:12

@bpetya75: Igazad volt. Ma kaptam választ a szerkesztőtől és korrigálta is a cikket. Ezennel is köszönöm neki. Természetes, hogy nem tudott szavaim ellopásáról - már csak Karcsikára lennék kíváncsi. :-) Gondolom, ott lakik a többi hasonló Karcsival együtt a Budapest Park környékén - vagy amott az Ontario Science Center mellett. A gyűjtőhelyeiken.

Egyébként sokszor olvasom ezt a blogot és már gondolkoztam rajta, hogy írok is egy érdekes cikket arról, mi várhat idekinn Kanadában a magyar munkavállalókra. Mert eléggé "belül" vagyk, sok embert ismerek, olyanokat, akik nem feketéznek, hanem legálisan próbálkoznak - horror.
Majd egyszer megírom a cikket. Aztán lehet, hogy még a saját blogomra is kirakom, nem konkurenciának szánva. :-)

bpetya75 2013.02.07. 11:40:32

@Tom Bobb:

Mondtam én, hogy komolyan fog venni :-)

Azt a posztot meg írd, küldd, hadd olvassuk.

NIKI LAURA 2013.03.12. 19:10:54

Némiképp árnyalja a képet,hogy "Tom Bobb "refuge,azaz menekültként érkezett Kanadába(blogján minden olvasható),és jelenleg is kőrözik,mert nem hagyta el az országot kiutasítása után.

Blogja szerint Budapesten is lehet némi gondja,szóval nincs irigylésre méltó helyzetben..természetesen,ettől a ténytől függetlenül lehet autentikus beszámolója torontóról..

csmedea 2013.04.06. 00:40:36

Tipikus ferfi iras, semmitmondo, zavaros. Ez nem erdemi beszamolo, tenyleg. Egy "aranymondas", csak neked, mert ugy latom semmi pozitivumot nem hoztal ki a kinntartozkodasodbol, ha nem tetszik, miert vagy meg ott?

csmedea 2013.04.06. 00:53:16

Te nem vagysz Amerikaba? Bocsanat, hova vagyik az emberek tobbsege? Afrikaba? Azsiaba? Oroszorszagba? Europaba?....az kivancsi ember - aki Magyarorszagon keves - ugyan hova vagyik...talan a Pilisbe? Vagy Pécsre és környékére? ......De a kanadai biztos nem Magyarorszagra vagyik. Ha veletlenul oda is tevedne...soha tobbe nem jonne vissza, az biztos....a szegyen orszagaba....Agymosas? Hat ez is mukodik Magyarorszagon is...mar regota...azert jutottunk idaig.....tovabbi jo komentezest :)

2013.04.06. 03:18:55

Ez a poszt televan szubjektiv gondolatokkal de a valóságnak ehhez semmi köze.

"Ugyanis a kanadai emberek vágynak Európába, miközben sokan nem engedhetik meg maguknak a repülőutat és a pár hetes vakációt (azért nem árt számszerűvé tenni, hogy egy magyar átlagkereset kétszerese a kanadai út oda-vissza, miközben az itteni fizetés fele ugyanez). "

Nem tudom miről beszélsz de én már több mint húsz éve élek itt és a kanadai barátaim és én is rendszeresen utazunk, nyaralunk Nyugat Európában. Ráadásul nemcsak a középosztálybeli felnőtt professzionális dolgozók, de gyakran gimnazista, egyetemista gyerekek is utazgatnak Nyugat Európában. Az meg egy nagy hülyeség hogy a kanadaiak "vágynak" Európába. A legkedveltebb célpont Hawaii, ha már voltál ott egyszer, akkor tudod miért. Ezenkivül még kedveltebbek az egzotikus célpontok, mint pl. a Déli sarki cruise, Nepál, vagy Dél Afrika.

A kanadaiak nem európaiak és az ottani kultúra sokszor úgymond "sokkolja" őket. Vagyis más és furcsa az egész és ez nem azt jelenti hogy el vannak ájulva tőle, persze azt se jelenti hogy nem tetszik nekik. Kb. olyan mint amikor mi európaiak Észak-Amerikába jövünk...

Hülyeség ez az állitólagos média agymosás dolog is. Itt hál istennek nem folyik a vizcsapból a kormánypolitika, mint volt szerencsém tapasztalni Mo-n. Az átlag ember itt különben is szorgalmasan dolgozik a nap legnagyobb részében, nem tévézget, mint Mo-n a sok inaktiv ember.

Latcho Rom 2013.04.10. 00:13:11

Hat nem tudom. Ottawa europara hajazna? Noverem szerint kispesti feelje van. Nem lehet hogy Quebec Cityre gondoltal? :)

pakman 2014.02.15. 18:17:31

Tisztelt kanadai magyarok!

Remélem, hogy van még olyan, aki figyelemmel kíséri ezt a blogbejegyzést és tud releváns választ adni a kérdéseimre...

Nos, ha az élet úgy hozza, akkor szeretnék Kanada délnyugati szegletében, Vancouverben szerencsét próbálni. Közgazdász vagyok (számviteli főiskolát végeztem), de már hosszú ideje nem találom a helyem Budapesten (konkrétan 3 éve nem dolgozom a szakmámban). Az első kérdésem az, hogy ha a szakmámban gondolkodom, akkor a pszf diploma (esetleg kiegészítve pl. egy PwC-s dipIfrs / acca nemzetközi képesítéssel) mennyire piacképes BC-ben? Van szakmai gyakorlatom (ott napi szinten kommunikáltam angolul (irodai nyelv volt), igaz, az már 3 éve kopik kihasználatlanul).

A másik kérdésem az, hogy mekkora az a minimális pénzösszeg (kanadai dollárban), amivel érdemes elindulnom M.o.-ról szerencsét próbálni?

Köszönöm szépen a válaszokat!

2014.02.15. 18:58:13

@pakman: Hali!

Én már elég régóta Vancouver környékén (a Szigeten) élek, igy sajnos naprakész információm nincs. Azért megpróbálok válaszolni nagy vonalakban, és talán lesz aki majd többet is tud.

www.cic.gc.ca/english/newcomers/before-move.asp

A fenti linken kell tájékozódnod az előirásokkal kapcsolatban. Ha csak ideiglenesen akarsz itt dolgozni, akkor munkavállalási engedély kell, amihez munkát kell találnod, méghozzá olyat, amihez van Labour Market Opinion, vagyis a kormány elismeri, hogy ezt az állást külföldivel lehet csak betöltetni.

Ha permanent resident státuszra utazol (bevándorlás) akkor el kell érni egy bizonyos ponthatárt, és van még más kritéria is pl. bizonyos pénzösszeg felmutatása, orvosi vizsgálat, stb. Ezeket az információkat megtalálod a fenti linket.

Vancouver egy nagyon drága város, guglizd meg "Greater Vancouver apartment rentals" és meglátod. Kocsi nem feltétlenül szükséges, már van metro, sky train és busz járatok. Surrey a legolcsóbb de ez erősen felejtős az ott müködő organized crime miatt. Ugyanez Downtown Eastside. Sajnos Greater Vancouver többi része nagyon drága, ezért sokan messzebbről járnak be oda dolgozni, pl. Abbotsford. Az autós közlekedés a hidak miatt sok esetben lassú és problémás.

Kanadában nagyon nehéz, hacsak nem lehetetlen egy kelet-európai diplomát honositani. Van erre egy ügynökség, itt a link, itt nézz körül.

www.bcit.ca/ices/

Sajnos ez még nem feltétlenül jelenti hogy a honositott diplomádat a munkáltató is elfogadja. Sok múlik azon hogy a szakmád hiányszakma, kikkel versenyzel, van-e szakmai testület, ami külön müködési engedélyt ad ki, stb. Nekem van egy közgazdász ismerősöm akinek doktorija van és nem a szakmában dolgozik.

Nem ritka hogy Kanadában ha a diplomas szakmádban akarsz dolgozni, akkor itteni képesitést kell szerezni. A te esetedben pl. bármely egyetem (még UBC is) megadna két évre szóló kreditet, és utána a szakmai kurzusokat el kellene végezni (Bsc-hez két év, Msc-hez 3+). Persze egy közgazgász sok minden máshoz is érthet, van jócskán "transferable skills"- amit hasznosithat.

Mindenesetre ha bárki jön, legjobb ha a diplomáját már otthon lefordittatja hiteles forditóval és elkéri a syllabus-t az egyetemről és ezt is lefordittatja (mert egyetem kérheti ezt az akkreditáláshoz) mert itt az ilyesmi nagyon drága.

2014.02.15. 18:58:55

@pakman: válaszoltam neked de nem jön fel a nickedre a link. talán most :)

pakman 2014.02.15. 21:15:29

@cougarcat: Köszönöm szépen a gyors választ és a rengeteg információt! Igyekszem alaposan átrágni magam rajtuk! A pszf az egyik lehetőség, még informatikai vonalon is el tudnék/mernék indulni (igyekszem felmérni, hogy melyikkel érnék többet). Az akkreditációs info mindkét esetben hasznos lehet (+Bsc - hátha :) ).

A bevándorláson gondolkodom. Legalábbis; ha meg tudom vetni a lábam és ki tudok építeni egy értékelhető egzisztenciát, akkor nem tervezem, hogy visszatérek (igazad van; ebben az esetben konkrétan le van írva, hogy mennyire vastag pénztárcát hány ponttal jutalmaznak - így nem igazán volt értelme a kérdésemnek :) ).

Azt tudom, hogy drága hely Vancouver! Kanada más részei is szóba jöhetnek még, de ez a legszimpatikusabb város így a prioritás!

2014.02.15. 21:51:37

@pakman: Nagyon szivesen. IT vonalon sztem mindig van lehetőség munkát találni és az fizet is annyit hogy megvesd a lábad. A fenti cic.ca linken megnézheted hogy mennyi pontszámod lenne. Nyugaton angol a használt nyelv, franciával nem sokra lehet menni. Ha már odajutsz hogy jössz ide, nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot mert van jó ismerősöm aki immigrant settlement agency-nél dolgozik Burnaby-ban (Greater Vancouver).

Drágasága ellenére megéri ezt a környéket választani. Nemcsak csodálatosan szép, de Kanadában itt a legenyhébb az éghajlat, és az életforma "laza".

pakman 2014.02.16. 09:52:46

@cougarcat: Köszönöm szépen! Bízom benne, hogy hamar kialakulnak a dolgaim!

2014.02.16. 21:55:34

@pakman: OK, még ezt a két linket beteszem, mert esetleg tartalmaz hasznos információkat.

Ez a BC-be bevándorlóknak ad információt:

www.welcomebc.ca/Immigrate/Immigrate.aspx

Ez meg a bizonyos szakmákról ad felvilágositást - fizetések, munkaerőpiac előrejelzések, stb.

www.workbc.ca/Job-Seekers/Career-Profiles/Browse-Career-Profiles-1st-Level.aspx

Amúgy a társaság aki kommentel a blogon mindig az éppen aktuális napi poszton garázdálkodik, ilyen régi posztra már a legtöbben nem járnak vissza mert kitörlik a posztot a Radarból.

pakman 2014.02.17. 14:45:21

@cougarcat: Köszönöm szépen! Azt gondolom, hogy van min átrágnom magam az elkövetkezendő időszakban.

Az elkövetkezendőkben igyekszem nem radar alatt repülni! :D

Egy lány messziről 2015.04.30. 22:28:43

Hát ebben van egy rakat igazság, és egy csomo baromság.
Azért, mert pirosnál lehet kanyarodni jobbra nem fognak hamarabb senki sem elütni, pont azért mert piros van az autónak és meg kell állnia, a európat kereszteződésekben ezzel szemben az autónak is zöld van és a gyalogosnak is. Sokkkal veszélyesebb.
Igazából a kresz könyv egyszeri átolvasása után nem kell azon meglepődni, hogy a gyalogosnak van elsöbbsége, minden oldalon leírják, a crosswalkon is és az általam csodált unmarked crosswalkon is el kell engedni a gyalogost, a 6 sávos uton is!!! mert az ott éppen egy unmarked crosswalk.
A legtöbb út másfélszer vastagabb, mint a zsúfolt budapesti utak, így ha jön a mentő, csak a középső sávban húzodnak a sáv szélére az autók majd megállnak, az álló autó kiszámíthatóbb, mint a mozgó, teljesen normális szabály.
A TV-ben semmivel sincs több erőszak, mint Magyarországon, sőt, a Big Brotherbendiplomások, jófejek vannak, nem káromkodnak, nem beszélnek csúnyán, max a rengeteg sorry lehet idegesítő.
Azon felháborodni, hogy az 50-es táblánál 50nel lehet menni, szintén magyar, mert az 50es tábla ugye Magyarországon 60at jelent, nem értem mi a baj azzal, hogy betartják a szabályokat. Biztosan nem lő le a rendőr senkit, max elveszi a fánkodat. :)

Szerintem Kanada egy tök nyugodt ország, ahol nem löknek fel, tudják mondani hogy bocs, türelmesek az emberek, és a túlzó udvariasság adja meg az ország báját.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása