oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. november 30. 06:58,  Svájci horrorsztori 323 komment

2012. november 30. 06:58 Határátkelő

Svájci horrorsztori

Mint a címből is kiderül, nem lesz egy vidám poszt a mai, de nem árt, ha a külföldi munkavállalás árnyoldalait is látja, akit ez érdekel. Szerzője, Nyauka Vauka egy svájci au pair munkát vállalt be, és (talán nem meglepő a felvezetés után) ma már nagyon bánja. Hogy miért, az rögtön kiderül.

bőrönd nő térdel_3.jpg

„Őszintén szólva, nekem rettenetes élményeim voltak ott, semmi se jött ki jól. Semmi sem úgy történt, ahogy meg volt beszélve. Természetesen én sem kaptam szerződést, pedig be volt ígérve, ahogy a tartózkodási engedély regisztrációja, betegbiztosítás, minden. Semmi se lett belőle.

Az utazást ugyan nem nekem kellett állnom, de utólag azt is ki akarták fizettetni, és keményen kellett harcolnom, hogy ne vonják le a fizetésemből. Ezt amúgy 3 nappal a hazamenetel előtt közölték.

Röviden: én is online találtam a lehetőséget. Csonka család, anyuka elmegyógyintézetben van, súlyos skizofrén, aki tudja, hogy ez mivel jár, az most biztos néz egy nagyot, aki nem: ez a klasszikus őrült.

Mindhármukat felügyeltem

Ráadásul ő nem akart gyógyszereket szedni, az állapota ennek megfelelően romlott. Úgy volt ígérve, hogy sose jön haza, de aztán mégis hazalátogatott, volt, hogy ott is aludt, és vallási fanatikus lévén folyamatosan hallgatni kellett, hogy a pokolban fogok elégni, mert nem vagyok megkeresztelve.

Ilyenkor nem csak a gyerekekre kellett vigyáznom, hanem mindhármukat felügyelnem, mert ő nem maradhatott egyedül a gyerekekkel, ő maga is gyámság alatt volt. és ha egyedül maradt, elkezdett kísértetekről meg démonokról mesélni a saját gyerekeiknek, meg arról, hogy isten majd ítél felettük, és mennek a tisztítótűzbe szintén.

A gyerekek nem hallgattak rám

Az apuka sose foglalkozott a gyerekekkel, amikor otthon volt, beült a gép elé, és gyakorlatilag folyamatosan csetelt és facebookozott, este hattól legalább éjfélig. Amikor hazajött, én mindig feljöttem a szobámba, mert úgy voltam vele, hogy 11 óra munka után már hadd ne üljek a tévé előtt velük. Ez se tetszett neki.

Egy három és egy hétéves gyerek volt, persze nem hallgattak rám, folyamatosan ordítottak, verték egymást, nálunk is volt fejbeverés, lábujj-eltörés. A saját apjuk se bírta őket megfékezni, elviselhetetlen volt a zaj, nyomasztó a légkör. Időnként apuka nekiállt ordítani velük artikulálatlanul, gyakran az én jelenlétemben, ez borzasztóan kellemetlen volt.

Hetente öt napot kellett dolgoznom, ebből kettőben „csak" elvinni őket reggel a daycare-be (ez ilyen házi óvoda-szerűség), aztán délután hazahozni, és a kettő közt takarítani. Azt mindig kellett persze, minden nap, de én hétvégén direkt leálltam, akkor már hadd ne, de ezen kívül minden nap, mosás, főzés, takarítás, a koszos alsógatyák összeszedése, apuka után is.

Amikor rendet csináltam, kitakarítottam, ők kétszer átmentek a házon, egyáltalán nem vigyáztak rá, olyan dzsuvát és kuplerájt csináltak hármasban, hogy csak néztem. Nem „besegíteni" kellett, hanem MINDENT csinálni.

Csak a paradicsomos tészta ment

Én is tudok főzni, de nálam is úgy történt, hogy semmi sem ízlett nekik, persze ez lehet, hogy azért volt, mert a nagyobbik gyerek például alapvetően egyfajta ételt hajlandó megenni, ez pedig a paradicsomszószos tészta. SEMMI mást nem volt hajlandó. Egy fél panírozott csirkemellet se lehetett beleimádkozni.

Viszont chips és csoki, az rengeteg volt, állandóan nassolhattak, meg a kóla (három éves gyereknek... gratulálok), és mindenféle cukros szörp adva volt. A konyhaszekrényből frankón kifolyt a nassolnivaló.

Teljesen elszigetelődtem

Nem voltak barátságosak különösebben, nem beszéltek velem, az apuka se kommunikált, és igen, úgy volt felvezetve a dolog, hogy minden „majd kialakul", de gyakorlatilag ennyit se mondott, hanem egyszerűen semmit, vagy pont az ellenkezőjét, ami aztán később elvárás lett.

„Nem nagyon kell takarítani", és "Amikor itthon vagyok, foglalkozom én a gyerekekkel", hát utólag jó nagy blőd hazugság volt.

Teljesen el voltam szigetelve, egy falu szélén laktak, messze mindentől. A legközelebbi város fél óra buszozás, átszámítva 3300.- forint az út, de ott se volt semmi. Én kétszer vettem a fáradtságot, és elzarándokoltam egy két óra hosszú úton a barátnőmhöz, aki szintén Svájcban lakott, de az utat csak félig fizették, másodjára meg egyáltalán nem. Ez így harmincezer forintomba került.

Fizetést csak akadozva adtak (ebben a két hónapban...), pedig én sose kértem semmi mást, nem vetettem magamnak dolgokat, nem is nagyon mentem vásárolni velük. Hat hétig elmalmozgattam (iszonyú szar volt, a végén már totál depressziós voltam), aztán miután még mindig nem kaptam szerződést, és világos lett, hogy az egész tarthatatlan, már a szerződést sem akartam, csak annyit mondtam, hogy én két hónap után haza akarok menni. Ezt eléggé jól vették, bár a repjegyre várnom kellett több mint egy hetet.

Nem akart kifizetni

Aztán a hazamenetel előtt három nappal apuka megírta mailben (személyesen nem kommunikált velem, napközben írogatott a munkahelyéről), hogy nem akar kifizetni, tulajdonképpen még én tartozom neki, és felszámolta a repülőjegytől elkezdve a hajfestékig (amit egyszer vett nekem, amúgy a beleegyezésem nélkül a távollétemben, ráadásul valami iszonyú szar diszkontboltos fajtát), mindent.

Hát ezen ellevezgettünk egy darabig, végül sikerült kiharcolnom, hogy fizet valamennyit, de 100 frankkal még mindig kevesebbet. Megpróbáltam meggyőzni, hogy azért ennyi munka - háromszor elment kétnapos üzleti útra, a gyerekek számtalanszor betegek voltak, nem mentek iskolába és a daycare-be - mellett ez nem szép, és én sose számítottam fel neki a túlórát.

Erre azt a választ kaptam, hogy az au pairség egy rugalmas hozzáállást kívánó munka, és az ember azért csinálja, mert szereti a gyerekeket, és szeret velük lenni. Hát ez tipikus, hogy nagyvonalúnak állítja be magát, és utána filléreken garasoskodik, és úgy gondolja, hogy más ember munkája semmit sem ér.

Többen mondták, hogy próbáljak más családhoz elmenni, de nekem már annyira elegem volt, és annyira hiányzott az otthon meg a családom-barátaim, hogy semmi mást nem akartam, csak hazamenni. Inkább választottam a létbizonytalanságot azok között, akiket szeretek, mint ezt a viszonylagos biztonságot...- illetve nem is volt az, hiszen mindig úgy kellett kikönyörögni a fizetést.

A helyszínen szembesülsz a valósággal

Ja, és az órabéremet kiszámolva döbbentem le: 3 frank volt. Utólag röhögve közölte velem valaki, hogy Svájcban 20-25 a minimum. Tudom, hogy ragaszkodnom kellett volna a szerződéshez, de könnyű ezt mondani az otthoni fotelből ülve olyannak, aki nem volt rákényszerülve soha, hogy feketemunkát elvállaljon, és lenyelje a békát.

Tulajdonképpen Magyarországon is szörnyűek a munkahelyi viszonyok, és az ellen se tesznek az ott dolgozók. Olyan ez, mint a Legyen ön is milliomos - a tévé előtt ülve gyerekjátéknak tűnik, de ha ott vagy, szembesülsz vele, hogy szétszívatnak.

Ja, és még annyit, hogy otthon évente egyszer voltam beteg, ez alatt a két hónap alatt négyszer, mindenféle változatos dolgot elkaptam a gyerekektől. Fürdés hetente-kéthetente egyszer volt nekik, kézmosás soha, se kaja előtt, se vécézés után. Egyszerűen nem voltak ránevelve, én feleslegesem keménykedtem velük napközben, ha apuka hazajött hatkor, és folytatta ott, ahol abbahagyta ezt a káoszt.

Röviden ennyi. Mindenkinek sok szerencsét, aki ilyen tré melót elvállal."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: au pair Svájc au-pair

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr984938795

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sofőrök I. 2012.11.30. 14:03:36

" Mindannyian embernek születünk, aztán a szellemi törzsfejlődés folyamatában jelentős hányadunk elsorvasztja eme születési jellemzőét." A következőekben leírt típusok a közlekedési és sebességre vonatkozó szabályok betartása mellett tapasztalt, szubj...

Trackback: A megingathatatlan, a DOHÁNYZÓ 2012.11.30. 10:36:31

" Mindannyian embernek születünk, aztán a szellemi törzsfejlődés folyamatában jelentős hányadunk elsorvasztja eme születési jellemzőét." Mindenütt ott vannak, de mai napság leginkább az utcákon, tereken gyakorolják fetisiszta szokásukat. Rendkívül érd...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2012.11.30. 07:30:08

Hát, ez elég fura. Én is Svájcban vagyok, de Nanny-ként dolgozom. Svájcról azt kell tudni, hogy ott sokkal törvénytisztelőbbek az emberek - mármint az echte svájciak. Tehát fura, hogy a faluban nem volt szóbeszéd tárgya egy au-pair, főleg, mivel a Hivatal is max 1 emberből áll. Vagy ha itt nincs,akkor a területi Tanácsháza. Fura, hogy 3 hónapig bírtad!
Tehát azt ajánlom minden Svájcba utazónak: menjen el a Hivatalba és kérdezze meg, mit tehet. De már az első héten! Ha nem tud nyelvet, guglizzon ki egy érthető levelet és írjon e-mailt a legközelebbi hivatalba. De még most sem késő a családot feljelenteni! És ne jöjjön nekem senki azzal, hogy szegény család, épp elég bajuk van!
Ez az én privát véleményem.
Bár, mint mondtam, fura, hogy ilyen sokáig bírtad. Talán a barátnőd, aki itt él, még tudott is volna segíteni pár dologban, akár abban is, hogy végszükség esetén 1-2 éjszakára befogad, ha kirúgnak...

SziszkAnya (törölt) 2012.11.30. 07:35:29

pppffff.... de írnék valamit... de örökre kitiltanának erről a blogról......

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.30. 07:39:06

Kicsit olyan erdekes erzesem van a poszttal kapcsolatban, en a posztolo reszerol is erzek kommunikacios hianyossagokat, nem csak a csaladfonel. Semmi nem volt letisztazva, soha semmirol nem lehetett beszelni? Nem lehetett egyszer sem odaallni az apuka ele, es azt mondani, hogy most nagyon fontos lenne, hogy ezeket atbeszeljuk, vagy e-mail-ben leirni, hogy a hosszutavu egyuttmukodes erdekeben mindenkepp le kell tisztazni a dolgokat? Ez nekem kicsit furcsa.

Az etkezessel kapcsolatban az a velemenyem, hogy ha a csaladnal ez megy, akkor azt kell tiszteletben tartani, nem dietetikusnak vettek fel a posztolot, hanem - mondjuk ki - cselednek. Ha ez a munkaadonak megfelel, akkor no problem. Azt kell odaadni a gyereknek, ami otthon van. Inkabb orulj, hogy nem 3 fogasos vacsorat vartak meg el toled, a paradicsomos tesztat biztosan egyszerubb volt elkesziteni.

A gyerekekkel valo foglalatoskodasnak munkakori velejaroja, hogy sokmindent alkap toluk az ember. Ami az o immunrendszeruknek meg sem kottyan, az egy felnottet siman parkolopalyara tesz 1 hetre.

DieNanny CH 2012.11.30. 07:46:39

@DieNanny:
Bocs, elírtam, nem 3 hónapig, hanem 2 hónapig bírtad.
De még eszembe jutott valami: nem oda-vissza repjegyet vettél? Mert azt írtad, a visszaútra-szólóra 1 hetet várnod kellett.
Még annyit elárulnál: hány éves vagy, mennyire tudtad a nyelvet, otthon mit dolgoztál (vagy mi a végzettséged, vagy körülbelül valami) És Svájcban melyik kantonban voltál. Remélem, ezek nem túl személyes kérdések!
Ja, és persze az apuka tévedett, mert az au-pair elsődleges célja a nyelvtanulás, tehát rögtön be is kellett volna íratnia egy nyelviskolába a saját költségén!

Én azért azt mondom: Ne add fel a reményt, az au-pair-es családok 90%-a nem ilyen!!!

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.30. 07:51:09

@DieNanny: Nekem is fontosabbnak tunnek ezek a kerdesek, amiket feltettel, mint az, hogy az apuka vett egy hajfesteket, vagy hogy a posztolo baratnojehez tett maganlatogatasat fizettek-e.

(Ezt mondjuk nem is ertem, ilyeneket fizetni szoktak, hogy elmegy valaki meglatogatni a baratnojet?)

tanato 2012.11.30. 08:05:59

@Jolika neni a szomszedbol: Igen ,tényleg érdekes ez az au pair munka ami nem is igazából munka,mert csak zsebpénzt adnak nem fizetést.Jól írod Jolika néni ez az au-pairkedés,/ahogy azt itt már sokan írták,meg a személyes ismeretségi körömből is sokan magyarázták a hazajövő lányok./a harmadik világbeli bentlakó cseléd, a bébiszitter,az európai jellegű bejárónő és időnként mint itt is a házi beteggondozó furcsa keveréke,tulajdonképpen az említett 4 fogalakozási kategória egyikének sem felel meg,de mindegyikből van valamennyi belőle.Ami miatt nagyon sok magyar lány koppan a végén,az az hogy sok magyar lány az indulás előtt azt hiszi hogy csak simán bébiszitterek lesznek, a másik három fogalakozási kategóriába igazán nem gondolnak bele.

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.30. 08:13:31

@tanato: Igy van. Nem is tudom, hogy olvastam-e egyaltalan errol az egeszrol olyat, hogy kizarolag a gyerekekkel kellett abban a napi 1-2 oraban foglalkozni, ahogy az elviekben van. Most nem azt akarom ezzel mondani, hogy ez igy rendben van, mert messze nem. Csak furcsa, ha valaki ezen meg mindig megutkozik, hiszen mast sem olvasni ezzel kapcsolatban. Feketen (azt irja, hogy nem kapott szerzodest, pedig nem az lett volna az elso???), elozetesen a reszletek tisztazasa nelkul, a kommunikacio teljes hianyaval ez nem is nagyon tortenhetett volna maskent.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.11.30. 08:30:53

A posztoló alapvető dolgokkal nincs tisztában, az írás meglehetősen zavaros.
Az említett 20- 25 frankos órabért nem tudom mivel kapcsolatban említette, hogy jön ez ide? Egy baby sitternek nem ennyi a bére, hisz ő ellátást kap. 20-25 frankot egy önálló háztartásban élő dolgozó kap. Pl. takarítónő.

Na, ez a hajfesték dolog... ez meglehetősen vicces. Ahhoz képest, hogy nem kommunikált apuka, hogy jutott el odáig, hogy hajfestéket vegyen... :)

nyuszigonosz 2012.11.30. 08:35:50

Valahogy nem hiszem, hogy a poszt írója Au-pair- ként ment oda.
Könnyü mindenfélére ráakasztani az Au-pair kifejezést, mert ugye mennyivel jobban hangzik az ismerösöknek így mondani, mint azt, hogy valahol takarítani-mosni- fözni kell.
Ennek a családnak, már ha tényleg így van minden, ahogy a posztoló írta, egy házvezetönöre lenne szüksége, aki a gyerekekre is vigyáz.

Mert sok minden nem stimmel szerintem a leírottakban: kezdjük azzal, hogy szerözés nélkül, de állítolag kommunikáció nélkül is..
2 hónap, abból kétszer barátnölátogatás miatt elutazott is a hölgy, szerintem nem a munkaadó kötelessége a privát kiadások fizetése.

Még valami: sokan tényleg azt hiszik, hogy na szaladok Au-paireskedni, napi 1-2 órában ránézek a gyerekekre, és kapok mindezért egy zsák pénzt, és minden este bulizhatok, egyfolytában utazgathatok...
Népek: a munka nem fizetett üdülés.

nyuszigonosz 2012.11.30. 08:37:04

@nyuszigonosz: szerzödés nélkül ( nem szerödés nélkül)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.11.30. 08:40:39

Egyszer már bemásoltam egy másik "sopánka" kapcsán, de megint megteszem.
Tessék megnézni: www.aupair.ch/gd_lohn.htm

Ebből a munkából meggazdagodni nem lehet, nem is azért találták ki.

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.30. 08:47:09

@nyuszigonosz: Nekem is nagyon az az erzesem, hogy a posztolo nem volt tisztaban azzal, hogy ot mire vettek fel. Es meg nagyon sokan nincsenek ezzel tisztaban. Most en is elgondolkodtam ezen a 20-25 CHF/oran, hogy micsoda? Meg MELLE szallas, ellatas, utazas + maganutak fizetese is au-pair-nek? Hat ki a fene alkalmazna igy barkit is? Nagyon nagy keveredes van itt az elvarasok teren.

DieNanny CH 2012.11.30. 08:49:19

@tilmir:
De jó, hogy megint betetted, én is ide akartam másolni, de nem találtam a Kedvencek között.
Való igaz, meggazdagodni nem, de teljes ellátás, biztosítás, nyelviskola, és heti 100 Frank szerintem egy takarékos egyénnek elég. Már, ha a család nem használja ki!

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.30. 08:51:54

@DieNanny: Megkerdezhetem, hogy mennyi a napi munkaidod?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.11.30. 08:52:10

@DieNanny: Így van. Egyébként néhány évvel ezelőtt született erről egy szabályozás is. Ha valakivel nem korrektek, be kell menni a helyi Gemeindébe, és ott bejelenteni.

DieNanny CH 2012.11.30. 08:53:42

Na, én viszont most megyek dolgozni egy bölcsibe, ahol 21-et kapok nettóban, amiből mindent magam fizetek...
Este fél8-ra jövök, kíváncsi vagyok a hozzászólók számára, és hogy a posztíró jelentkezik-e.

2012.11.30. 08:53:54

Erősen sántít a story......Nem olvastam a kommenteket,így elnézést,ha vki ezt már írta.....

Aki errefelé (vagy a környező országokban)dolgozik,az pontosan tudja,hogy itt olyannyira komolyan veszik,ha nem fizetnek ki vkit,vagy ha nem kap a munkavállaló munkaszerződést, hogy igen kevesen próbálkoznak vele......Súlyos szankciókkal sújtják.....

Sztem kitalált a történet,a "mesélő" stílusa,szóhasználata sok mindent elárul.......

DieNanny CH 2012.11.30. 08:54:31

@Jolika neni a szomszedbol:
Most láttam:
9,5 óra, ebből fél óra pihenőszünet. Na, megyek!

*matahari* 2012.11.30. 08:56:18

en nem értem, hogy amikor a posztiro megtudta, hogy egy ilyen "sérült" csaladba került, hogyhogy nem keresett rögtön mas csaladot. nyilvan anyuka egyaltalan nem volt jelen / nevelt itt, apuka meg egyedül alkalmatlan volt ra.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.30. 08:56:56

"kétszer vettem a fáradtságot"

Egy közérdekű megjegyzés: a fáradtság és a fáradság az 2 különböző dolog. Valószínűleg itt fáradságot akartál írni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.11.30. 08:57:11

Még egy apró észrevétel, ami nekem nem kerek: ha valaki intézetben él, onnan csak úgy nem lehet lelépni, pláne ha gyerekei vannak.

Nagyon komoly ellenőrzés alatt állnak azok is, akik regisztrált elmebetegek, de otthonukban élnek. Napi rendszerességgel ellenőrzik őket (bevették- e a gyógyszert, stb.)

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.30. 08:59:46

@DieNanny: Koszi, viszont akkor most megkeveredtem, lehet, hogy nem is au-pair vagy? Mert en arra lennek kivancsi igazabol, hogy egy ilyen feltetelekkel foglalkoztatott au-pair-nek, amit irtatok is, mennyi a napi munkaideje. Na majd este megtudom :)

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.30. 09:02:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Es a be volt igerve, ugy volt igerve, stb.? Ezek mar fel sem tunnek? :D

A macska fel van maszva a fara. Kedvenc magyar mondatom.

tanato 2012.11.30. 09:05:33

@DieNanny: Akkor Te nem au pair vagy,hanem főállású bölcsődei gondozónő.Amit írtál az viszont teljesen igaz,egy dologra nagyon jó az au-pairkedés,nyelvet tanulni és utána néhány hónap egy év után elmenni dolgozni hivatalos munkahelyre,immáron nem zsebpénzért,hanem teljes fizetésért.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.11.30. 09:05:45

Én is azt érzem, hogy alapvető tévedésekben él a poszt írója mind az elvállalt munka, mind a fizetések, juttatások terén.
Kíváncsi lennék rá, hogy Svájcon belül hol dolgozott.
Nem hinném, hogy jellemző itt, hogy feketén dolgoztatnak embereket, persze látjuk, van kivétel.
Gyerekekkel bánni nehéz feladat, kell hozzá érzék is...ezért én azt gondolom talán jobb lenne a jövőben a poszt írójának más jellegű munkát keresni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.30. 09:06:30

@Jolika neni a szomszedbol:

"Es a be volt igerve, ugy volt igerve, stb.?"

Mi a gond ezekkel?

"A macska fel van maszva a fara."

Így senki se mondja, legfeljebb viccből.

Egon Krenz 2012.11.30. 09:07:52

@Jolika neni a szomszedbol: Miért kritizál az helyesírást, aki ékezetek nélkül ír? Ezt nem egészen értem.

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.30. 09:10:22

@Gilda66: Most vegeztem egy gyors szamolast, 25 CHF/oras oraberrel. Eleg szep fizetes, innentol kezdve mar csak akkor azt nem ertem, hogy ha ez a posztolo szerint egy au-pair orabere, akkor miert nem mindenki au-pair-kent akar dolgozni? Havi 1 millio, szallas, ellatas, utazas, ez igy eleg szep kis csomag lenne azert :) Igen nagy tevedesben van tenyleg a posztolo!

tanato 2012.11.30. 09:12:54

@tilmir: Ez így van,ha tényleg skizofrén,nagyon odafigyelnek rá,persze azért adaptációs szabadságra hétvégére azért elengedik,orvosi engedéllyel,de csak szigorú családi felügyelet mellett./Mondjuk ezt így csináltuk Franciaországban,volt ott erre egy formanyomtatvány,bár nem elmeosztályon voltam,de sok volt ott is a szellemileg leépült idős.,de gondolom Svájcban is hasonlóan működik.

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.30. 09:16:38

@Egon Krenz: Igaz, át is váltottam :) Sokszor tényleg megfeledkezem róla...

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.30. 09:21:54

@Egon Krenz: Innentől kezdve fognak ritkulni a hozzászólásaim, ránk fog esteledni, mire megírok egy ötsorost. :D

CiniMinii 2012.11.30. 09:32:17

Sokaknak tényleg fogalmuk sincs, hogy mit jelent au pairnek lenni ha szar családot fogsz ki. Az csak mese és ámítás hogy szerződést kapsz, biztosítást fizetnek bla bla bla. Persze, akad ilyen is, de a családok 90%-a nem ilyen.
Én is szenvedek jelenleg, ide sem értem miért au pair címszóval vagyok "bejelentve", mert ide is inkább házvezetőnő kellene. Amúgy azért au pair címen fut sok lány, mert a családnak kevesebbet kell fizetnie, ami nem jelenti azt, hogy abból még nem spórolnak le mindent. Ahhoz, hogy szeresd az au pair-létet marha szerencsésnek is kell lenni a családdal, hogy ott tényleg besegíts, és ne te legyél a házi cseléd két fillérért.

Az ügynökség is hülyeség, mert ott egy csomó pénzt akasztanak le rólad a semmiért cserébe. Vagy például Svédországban az ügynököt (68 éves férfi) 4 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, mert molesztálta a lányokat. Ördögi kör ez, itt tényleg a szerencse számít.

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.30. 09:44:04

@Egon Krenz: Nincs, váltogatok. Szerencsére vakon gépelek magyarul 10 ujjal, tanultam jó sok évvel ezelőtt. Szóval a kiosztás nem jelent gondot, mert tudom, hogy hol vannak az ékezetes betűk. Inkább az a baj, hogy elszoktam az ékezetek használatától, illetve a felcserélt betűk, a mondatközi jelek, stb. De csinálom, csinálom!

01234567 2012.11.30. 09:44:27

Úgy néz ki, ez nem jött be. Az egész napi munka, és az izoláltság elég gáz. Csináltam én is, ki is csinált. Amúgy meg, az ember első kimenetelnél, nagy sansszal eshet pofára. Akkor kiderül, hogy kitartó kiküzdeni magát belőle, vagy hazajön, és próbálkozik majd előbb-utóbb újra....

serfecs (törölt) 2012.11.30. 09:45:24

Nem bírom ép ésszel felfogni, hogyha valaki elvállal egy bizalmi állást, akkor hogy veszi a bátorságot, hogy ítélkezzen a nevelési módszerek, valamint nassolási és kézmosási szokások felett. SEMMI KÖZE HOZZÁ!!! A poszt érdemi része 3 sor, ami arról szól, hogy az illető két hónapig azt csinálta, amit egy háztartásbeli csinál, mindezért pedig valamennyi fizetést kapott, ami kevés volt (hogy mennyi, nem tudjuk, csak a buszjegy árát, ami itt Svájcban egyáltalán nem sok pénz, főleg az itteni jövedelmekhez mérve).

g-dúrban zúgó kabóca 2012.11.30. 09:51:51

nem igazán értem, mit keres itt ez a poszt, azért egy család alapján következtetéseket tán nem kéne levonni egy egész országra.

Egyébként együttérzésem, jó szar lehetett.

(((Ja és ismét szembesültem vele, hogy a magyarok a rántott hús nagykövetei. Nem elég, hogy itthon ezt tolják, de terjesztik az igét úgy látom. A gyerek csak tésztát eszik? toljuk bele a rántott húst!!! sokkal jobb.)))

g-dúrban zúgó kabóca 2012.11.30. 09:54:20

@serfecs: nem gondolod komolyan, hogy valaki együtt él egy családdal és nem lesz róla véleménye? nem írta, hogy a véleményét megpróbálta volna a családra erőszakolni, ami már tényleg nem fér bele egy ilyen viszonyba. attól még lehet álláspontja, mert felnőtt emberi lény és nem egy fikusz.

tanato 2012.11.30. 09:54:23

@CiniMinii: Azt aki bent lakik egy családnál,ott van egész nap,ételt,szállást kap,meg pénzt is,azt sajnos dolgoztatják is egész nap általában meg hétvégén is,mint írod Te is üdítő ritka kivétel ha nem így van.Általában tényleg olcsó házvezetőnőre van szükségük/bár inkább csúnya szóval bentlakó cselédlánynak mondanám nem vezetőnek,mert nem ő dirigál hanem őt dirigálja a ház asszonya/.Ha meg nem csinálja rendesen ,rövid úton utcára teszi a ház "úrnője".A cikkírónak is az volt relatíve a szerencséje hogy nem volt általában a háziasszony otthon,ezt egy nő nem tűrte volna el hogy nehogy már hétvégén is dolgozzak,meg beledumáljon hogy mit eszik a gyermeke stb.

(deleted) (törölt) 2012.11.30. 09:54:51

Persze-persze csak úgy hazasétált a skizo. A posztoló még nem látott ilyen beteget, vagy anyuka nem skizo volt.

Egon Krenz 2012.11.30. 09:56:31

@serfecs: Miért te nem szoktál kezet mosni rendszeresen? Mert ha igen téged is zavarna ha más nem tenné. Mint, ahogy az is, hogy 3 éves gyerek kólát iszik.

madscientist 2012.11.30. 10:00:06

Van pár furcsaság a posztban, a már előttem szólók le is írták, hogy éppen mik is ezek, no mindegy, ha esetleg megjelenik a posztoló, akkor hátha kapunk választ a kérdéseinkre.

A munkabérről annyit, hogy bejelentett, normál munka esetén tényleg 20-25 CHF/óra között van.
Érdekes dolog, hogy mostanság egyre inkább kezd itt is elkezdődni, hogy ezt a minimumot vagy kicsit az felettit kínálják sok helyen, épp a sok bevándorló miatt is, akik ennyiért simán elvállalják a melót, zokszó nélkül, míg egy svájci sokszor húzza a száját, nem is jelentkezik ilyen állásra. Hiába, van egy-két echte svájci ismerős, akik havi nettó 4000 CHF fizuból se tudnak kijönni egyedül és sír a szájuk(fogalmam sincs hova megy el annyi pénz), míg ugye az ausländereknél ennyiből (van ahol kevesebből is) sokszor ketten is megélnek elég szépen és még tesznek is félre. Halkan megjegyezném, hogy itt a 'minimálbér' (ami nincs is talán hivatalosan rögzítve) elég ahhoz, hogy ne kelljen nyomorogni és minden időben be legyen fizetve.

2012.11.30. 10:02:05

"az au pairség egy rugalmas hozzáállást kívánó munka, és az ember azért csinálja, mert szereti a gyerekeket, és szeret velük lenni"

Ez a tipikus sutykó munkaadói duma. Egyszerűen nem értik meg, hogy a munka, akár otthon végzed, akár nem, akár szereted, akár nem, az munka, amit ki KELL fizetni, nem karitatív tevékenység.

Kicsivagyokszekreallok 2012.11.30. 10:06:18

igen az valoban viccesen hangzik, hogy felhaborodik rajta, hogy sajat maganak kell kifizetnie a magan utazasait :)))
(tudom nincs ekezetem... bar a helyesirasom attol meg jo)

ameb 2012.11.30. 10:07:12

Sziasztok.

Én le voltam döbbenve, amikor elkezdtem olvasni a kommenteket. A posztot egy érdekes bejegyzésnek találtam, amely alapvetően arra irányult, hogy felnyissa azoknak a lányoknak a szemét, akik a nagy pénz reményében kimennek Nyugat-Európába au pair-kedni. Ugyanis tényleg rengeteg árnyoldala van a dolognak! És ebből megint mi jött le?! Hogy mindenki a posztolót "szidja", megkérdőjelezi a történet valódiságát, és persze minden csak az ő hibája...
Erre mondom én azt, hogy szomorú, hogy a magyar társadalom még mindig ilyen, és sajnos ez nem is fog változni a jövőben. Rögtön a másikat okoljuk: az ő hibája, hogy nem volt szerződés, az ő hibája, hogy nem volt kommunikáció stbstb...
Nem kérem, ez nem az ő hibája! Persze innen a távolból nagyon egyszerű okosnak lenni és megítélni (ne adj Isten elítélni) a másikat, de kérem, gondoljunk már bele egy pillanatig is, hogy adott szituációban semmi nem olyan egyszerű!
És valóban, az lehet, hogy az ő hibája volt, hogy nem olvasott/kutakodott utána, hogy sajnos egy au pair munka nem egyenlő a bébiszitterrel, de szerintem pont ezért írta meg ezt a posztot, hogy mások tanuljanak ebből. Mert legyünk őszinték, hiába lehet erről sok helyen olvasni, a lányok többsége, aki kimegy, még mindig nincs ezzel tisztában!
Illetve ez a poszt szerintem igenis jó arra, hogy felhívja az emberek figyelmét ebben a mai társadalomban, ahol mindenki csak a szépet akarja belelátni a külföldi munkába és "elmenkülni" innen, hogy sajnos ott sem fenékig tejfel az élet, és igenis vannak árnyoldali (mondom ezt tapasztalatból, két külföldi, nyugat-európai orszában éltem már hosszabb ideig, és nem is au pairként dolgoztam, hanem normális, bejelentett, irodai munkában, és kérem még úgy sem tökéletes ám minden!).
Szóval összefoglalva én itt a hibát nem a posztban, hanem ismét a kommentelők rosszindulatában látom.

2012.11.30. 10:09:17

@madscientist: "van egy-két echte svájci ismerős, akik havi nettó 4000 CHF fizuból se tudnak kijönni egyedül és sír a szájuk"

Van egy olyan aranyköpés, hogy mindenki a saját szintjén nyomorog. Ismerősöm jut az eszembe, Magyarországi középvezetői állásban Ő is, meg a neje is 6-6 kiló nettó fizetésért "dolgoztak" erősen idézőjelesben, mert tényleges munkaidő kábé felét töltötték munkában, akkor sem igazán szakadtak meg. De folyton ment a sírás mennyire szar a helyzet.

Szumi 2012.11.30. 10:09:58

Ilyen, mikor a hozzá nem értés lustasággal, gőggel és irigységgel párosul. Miért vállal au-pair állást az, akinek nulla pedagógiai érzéke, tapasztalata van, antiszociális, nem szereti a gyermekeket, kevés az empátiája mások felé, nem tud alkalmazkodni...
Ha nekem fingom nincs az esztergályos szakmáról, de mert divatos, jelentkezek egy német céghez, ahol fel is vesznek, utána panaszkodjak, hogy " mindenféle büdös, olajos és hangos gépekben koszos vasdarabokat kell elforgácsolni, állni kell egész nap, hűvös van a műhelyben, kevés a fizetés, messze laknak a barátaim, stb"?

psyery 2012.11.30. 10:12:24

Kedves posztoló!
Alapból nem mennék mentális beteget "tartalmazó" családhoz, mert ott már szinte 100%, hogy ennek következtében az egész családban gáz van...jó, ezt én könnyebben leszűröm egy pszichológus diplomával.
Ha az első 2 hét után látod,hogy nagy gáz van, azonnal keresni kellene mást,hiszen nem volt szerződés,nem?Ott van egy tök jó ország, azért mentél,hogy világot láss,miért kéne egy rossz tapasztalat miatt eldobni mindent?
És most mi a vége az egésznek?Azt javaslod,hogy senki se menjen ilyen "tré" munkát végezni....közben más meg már a 2.olyan családnál dolgozik,ahol a munka,a fizetés és a körülmények mesébe illőek.
Egy nanny.

g-dúrban zúgó kabóca 2012.11.30. 10:12:44

@Jankove: "mindenki a saját szintjén nyomorog"
ez zseniális.
(mármint a meglátás, nem a tény, ami mögötte van)

Namely 2012.11.30. 10:15:04

1. Az au pair az az utánfutókra vigyáz: ha annak hívtak ki, akkor az első alkalommal, amikor ilyet mond, hogy főzés, mosás, takarítás, akkor a pofájába röhögsz. Egyszerű házicseléd lett belőled. Amikor ilyet mond, hogy:
"Nem nagyon kell takarítani", akkor egyértelműen azt próbálja, hogy meddig mehet el. A reakciód pedig világos volt: csináltathatja veled a mocsok eltakarítását. Ekkor kellett volna egyértelműen jelezni, hogy "tudom, hogy az természetesen NEM az én feladatom, de magam után mindig tisztaságot hagyok"
2. Jól írtad azt is (utólag), hogy ragaszkodni kellett volna a szerződéshez (szerintem előre, mert kint már megette a fene, hiszen komoly előny a számára, hogy te vagy az ő hazájában).
3. És mindig alap, hogy csak úgy mész ki, hogy a zsebedben van egy visszafelé szóló jegyre + kisebb költségekre elegendő pénz.

tanato 2012.11.30. 10:15:35

@ameb: Persze hogy jó a poszt,rengeteg ilyen au-pair történet volt már a HÁ-alig másfél éves történetében és döntő többségük negatív kicsengésű volt,ennek ellenére még biztos sokan fognak neki vágni ennek a tevékenységnek,hisz mindenki bízik abban,ugyan már velem ez nem történhet meg,én biztosan a szerencsés kisebbséghez fogok tartozni,akinél majd jól sül el a dolog.A kommentelők egy része meg minden cikkírót lehúz itt,legyen bár akármi a téma,az au-pairkedéstől az akadémaiai munkáig.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.30. 10:16:23

@serfecs:

"Nem bírom ép ésszel felfogni, hogyha valaki elvállal egy bizalmi állást, akkor hogy veszi a bátorságot, hogy ítélkezzen a nevelési módszerek, valamint nassolási és kézmosási szokások felett. SEMMI KÖZE HOZZÁ!!!"

Pontosan.

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.30. 10:18:44

@portugéza: Ehhh, ez nagyon kemény volt, köszönöm :D

madscientist 2012.11.30. 10:20:35

@Jankove:

Nagyon igaz.

Nekik ugye nincs meg az legtöbbször, hogy az ausländer, aki jött x országból, x, általában rosszabb körülmények közül, örül, hogy egyáltalán melója van, olyan fizuval, amiből tényleg ki is lehet jönni és elégedett, boldog.
Ugye aki ide született csak azt látja, hogy elégedett, meg milyen jó neki, de ugye az előzmények nincsenek meg neki, nem ismeri őket, ezért ámélkodik.

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.30. 10:23:13

@ameb: Alapvetően igazad van abban, hogy mostanában divat lett összeesküvés-elméleteket gyártani a posztok valóságtartalmát illetően, de szerintem a kritikák most nem pont erre mennek ki. Több embernek feltűnt, hogy gond volt, hogy a munkaadó például nem fizette a barátnőjéhez tett látogatást, hogy kritizálta a család táplálkozási szokásait, a "nehogymár hétvégén dolgozzak" mentalitás (csak érdeklődnék, hogy a gyerekeken van ON/OFF, vagy munkanap/hétvége kapcsoló? Mert én még nem találtam meg.). Főképp szerintem ezek állnak a kritikák középpontjában, ezzel nem tudnak sokan azonosulni. Nameg a tájékozatlanság...

2012.11.30. 10:26:53

A tanulópénzt megfizetted, akövetkező már jobb lesz, mert ötbb eszed lesz.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.11.30. 10:30:07

@ameb: Kedves ameb! A választ te magad fogalmaztad meg: " a nagy pénz reményében".
Az au -pair munka nem erről szól.
Ennek a megvilágítása nem rosszindulat.
Az a baj, hogy sok lány ezzel nincs tisztában.

váj mí 2012.11.30. 10:32:16

@ameb: Aki au-pairkedni a nagy pénz reményében megy ki, az inkább üljön ot5thon a seggén. Az au-pairkedés nem a nagy pénzről szól. Aki meg úgy megy ki, hogy nem néz utána hova és mit-csinálni megy, az mindig is be fogja szopni, ettől a poszttól függetlenül. Aki nem pakol össze az első héten miután kiderül, hogy átverték a fejét, és ezzel egy időben nem jelenti fel azt, aki szerződés nélkül dolgoztatja, az utólag ne nyígjon, mert körberöhögik.
Különben, igazad van ...

vörösbor(de)minőségi 2012.11.30. 10:33:03

posztolónak azt kívánom,ha és amennyiben férjhez kívánna menni-azt óvatosan tegye....

Csipyke 2012.11.30. 10:35:52

@madscientist: De, rögzített a minimálbér összege, méghozzá kb. ágazatonkánt/szakmánként, és kevesebbet bejelentett, hivatalos alkalmazásban nem is fizethetnek, mert a hivatalok felé meg kell adni a szerződést, amiben szerepelnie kell a bérezésnek.

mojoking77 2012.11.30. 10:37:04

@ameb: Nyugi. Azok akik a postolot szidjak, valoszinuleg meg diakok, akik eletukben nem dolgoztak meg sehol. Pont ez, amit nagyjabol egy ket mondat utan le lehet szurni. Az ilyen mondatok, mint a "Sztem kitalált a történet,a "mesélő" stílusa,szóhasználata sok mindent elárul....... " eleg egyertelmuen arulkodnak az irojarol. Az a legszebb, mikor egy ilyen gyerek, nulla tapasztalattal, konyvekbol es az internetrol osszeollozott szabalyokkal velemenyt mond mas felett.
Mas kerdes, hogy en is szivesen szajoncsapnam azokat, akik lehazugoznak mas embert ugy, hogy semmit sem tudnak rola. De hat ugye ez az internet...

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.30. 10:37:32

@g-dúrban zúgó kabóca: azért ne feledkezzünk meg Fikusz Kukiszról sem.

Kirsten 2012.11.30. 10:38:18

@DieNanny: tudom, hogy csak este jössz, de ezekre a kérdésekre válaszolnál te is? Én Ticinoban vagyok, (pontosabban még Olaszországban, de Ticinoban keresek munkát.) Csak érdekelne hogy találtad a tiédet és mennyi időbe telt.. Ha nem túl személyes. :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.30. 10:40:20

@Namely:
"Az au pair az az utánfutókra vigyáz: ha annak hívtak ki, akkor az első alkalommal, amikor ilyet mond, hogy főzés, mosás, takarítás, akkor a pofájába röhögsz."

tudtommal az a baby sitter.

ameb 2012.11.30. 10:41:01

Persze, hogy az au pair munka nem a nagy pénzről szól, ezt írtam én is. Hogy sajnos még mindig sokan emiatt mennek ki, és ezért koppannak nagyot. De legyünk őszinték, nem pont erről szól ma nagy részben a média is?! Mármint hogy szaladnak ki a magyarok külföldre, mert ott aztán mennyi pénzt össze lehet szedni... Ebben azért szerintem igenis fellép kollektív felelősség kérdése.
És sajnos, vannak emberek, akik ezt elhiszik, nem járnak utána, és bele is buknak. Én sem értek azzal egyet, hogy valaki tudatlanul nekivág, de attól még nem is állok úgy hozzá, hogy akkor az az ember alapból hülye, és az ő hibája az egész.

Vannak nekem is ismerősim, akik voltak kint itt-ott. Volt, akinek csak rossz tapasztalata volt és persze szerződés nélkül volt kint, volt olyan, aki szintén először nagyon pórul járt, de kitartott, átment egy másik családhoz, és ott viszont nagyon jól érezte magát.
Persze nagyon sok minden a munkavállalón múlik. Én csupán annyit szerettem volan hozzátenni, hogy nem kel rögtön pálcát törni a másik feje felett, és igenis kell sok-sok ilyen poszt még, amiben leírják az árnyoldalakat. Hátha ezek hatására többen utánajárnak majd, mielőtt egy ilyenbe belevágnak.

GolyofogoToni 2012.11.30. 10:41:57

@ameb: Az a baj amed, hogy itt mindenki meg akarja mindig magyarazni a dolgokat. Mindig mindenki jobban tud a masiknal. En is Svajcban elek, az ertekesitesben dolgozom, tudom, milyen sumaksagok mennek itt is mar, es nem tudom ki irta azt a hülyeseget, hogy az echte svajciak milyen tisztessegesek, azokat sem kell felteni, tudnek meselni a dolgokrol, miket latok nap, mint nap.
Idekinn minden a penzröl szol, ezek belepusztulnak ebbe egyszer, hogy a penz a penz meg a penz, egyebkent meg sok esetben szarragok...
Ma fenn van egy cikk az egyik svajci netes ujsagban, hogy milyen a svajciak humora.
Albert Einstein mondta: "Ha atomrobbanas törtenne, akkor en Svajcba megyek. Oda ugyis minden 20 evvel kesöbb jut el..." :DD

Masreszt meg szerintem a Posztiro Leany rossz csaladot fogott ki, nem minden svajci csalad ilyen...

madscientist 2012.11.30. 10:42:07

@Csipyke:

Az oké, erről tudok, de úgy általánosságban véve nincs, vagy van?

Muscari 2012.11.30. 10:42:31

Én csak azt nem értem, ha ennyire rossz volt (nem kételkedem egyáltalán), akkor miért nem állt fel sokkal hamarabb a posztoló, miért szenvedett végig két hónapot.
Egy barátnőm volt au-pair Belgiumban, nagyon fiatal korában, volt vagy tizennyolc, na neki is voltak szörnyű élményei, pl. nem kapott eleget enni, szabályosan éhezett. Kimérték az adagját és nem ehetett többet. Ezután elkezdett szegénykém lopkodni a hűtőből, joghurtot meg ilyesmit, de lebukott és nagy balhé lett. Ő egyébként egy szerény, halk szavú 50 kilós lány, nem arról volt szó, hogy túlzott igényei lettek volna. Arra nem emlékszem, mennyi idő után jött végül haza.
Egy másik helyen, néhány évvel később, már Franciaországban az apuka akart kezdeni vele, pedig az anyuka rettentő féltékeny volt, barátnőm nem hordhatott térd fölött érő szoknyát, rövidnadrágot vagy topot.
Szóval vannak nehéz családok, de nem muszáj őket sokáig elviselni, váltani kell és kész.

fénycsepp 2012.11.30. 10:43:09

@Jolika neni a szomszedbol: " a macska fel volt mászva a fára."

Szerinted milyen nyelven mondanak ilyen mondatokat?

kozmopolita 2012.11.30. 10:43:48

Hát, aki eme poszt alapján leírja Svájcot, mint potenciális célországot, az nagyobb hibát már el sem követhetne.

Ahogy elhangzott, el volt szigetelve a lyányka. Gyakorlatilag semmilyen behatás nem érte, ami az országot jellemezné, kizárólag egy (nem éppen minta-) család viszonyai határozták meg ezt a két hónapját. Azért a többi au-paires beszámolóból ennél többet tudtunk meg az országról.

Na mindegy, skip.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.11.30. 10:45:47

Sajnos tipikusan ez az eredménye a "majd megoldjuk okosba" hozzáállásnak. Itthon is ezt szokták csinálni a fekete munkásokkal. Nincs szerződés, nincs mire hivatkozni.

ameb 2012.11.30. 10:47:33

@GolyofogoToni:
Teljesen igazad van. Nekem is élnek kint barátnőmék is Svájcban, unoketestvérem is a családjával, szóval ezáltal én is voltam már kint párszor és tőlük is sokszor hallok sztorikat... De szerintem a Svájciak semmivel nem különböznek ám a többi jómódú európai országtól. Nekem személyes tapasztalatom Angliából és Németországból van. Ezeket pedig összevetve összességében elmondható, hogy értelmes és elfogadó emberek mindenhol vannak, de Kelet-Európaiként ha kimegy egy magyar, akkor az ő szemükben mindig Kelet-Európaiak is fogunk maradni. Lesz, aki jobban áll hozzánk, és lesz, aki rosszabbul... Az irodai munkát vállalók talán kevesebb attrocitásnak vannak kitéve, mivel nem kell "csak" napközben ezeket az esetleges kellemetlenségeket elviselniük, és jobb esetbe utána hazamennek a párjukhoz, és ott legalább megértést találnak. De külföldön az ember mindig külföldi lesz, és ha valaki ennek ellenére kimegy, akkor ezt el kell tudnia fogadni.

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.30. 10:48:55

@fénycsepp: Általános iskolai emlékeimből dereng, hogy a magyartanárunk hozta fel elrettentő példaként :)

madscientist 2012.11.30. 10:49:09

@GolyofogoToni:

Na ez az, nálam is ledőlt már a spórolós, tisztességes, talpig becsületes, echte svájci rózsaszín-csillámos ködből felsejlő szobra.
Persze mondhatjuk, hogy mindenhol vannak gazemberek, itt is.
Az echte svájciakat se kell félteni. :)
De amúgy pont Mo.-on is sokan úgy érzik, hogy minden a csak pénzről szól, vagy nem?

serfecs (törölt) 2012.11.30. 10:49:43

@g-dúrban zúgó kabóca: de igen, lesz róla véleménye. Nekem is volt eddig az összes főnökömről, mégis megtartottam magamnak, esetleg elduzzogtam a családomnak, de használt alsógatyákról írni az Interneten... Ha ez neked rendben van, gondolj bele, mit szólnál, ha valahol belebotlanál egy írásba, amiben a sittered, takarítónőd, beosztottad ilyen részletességgel és hangnemben beszélne rólad, aki munkát és fizetést adsz neki.
@Egon Krenz: szoktam kezet mosni és a kólát utálom. A saját gyerekemnek megtiltom, hogy igyon, mert én felelek az egészségéért. Egy au pair-nek viszont nem dolga nevelni és csak akkor szólhat bele ilyen dolgokba, ha az az ő testi épségét, egészségét veszélyezteti, pl vele akarnak kólát itatni, vagy a gyerek a trágyás kezével arcon simogatja. Ismétlem, lehet róla véleménye, legyen is, de legyen már benne annyi intelligencia, hogy magában tartja! Ha legközelebb egy szállodába megy el takarítani, akkor a vendégek fenéktörlési szokásait is megírja?

Csak Norris 2012.11.30. 10:53:09

Hát, azt hiszem más lett volna a hangnem ha meglengeted neki a lehetőségét hogy a levelezés megy az ottani munkaügynek. Elvileg ez bizonyítja hogy dolgoztál és nem tud szerződést mutatni. Svájcban meg sokkal kisebb dologra is ugranak.

tanato 2012.11.30. 10:53:10

@Babette_: Pontosan,ahhoz azért már kint is gazdag családnak kell lennie,hogy egy bébiszitter mellett még egy háztartási alkalmazottat is tartsanak.Ha pedig egy lány van segítségnek és bentlakik,ételt,pénzt is kap,akkor azért anyuka elvárja azt is hogy cserébe ne neki kelljen már padlót tisztítani,ablakot pucolni meg vasalni,hanem az au-pairnek.Ha pedig ezt az au pair nem akarja,vagy önként elmegy,vagy kirakja anyuka általában és keres egy másikat aki mindezeket megcsinálja.

mojoking77 2012.11.30. 10:57:47

@serfecs: Bocs, de nagyon csunyan el vagy am tevedve. Vagy en, es meg sokan masok. Megis mit gondolsz? A post iroja, nema es lojalis rabszolganak ment ki dolgozni? Ha a csalad kreten, akkor kreten. Szomoru, hogy ugy erzed, az ilyen dolgokat titkolni kell. Epp errol szolnak a forumok.

Alice in Wonderland 888 2012.11.30. 10:58:39

@Jolika neni a szomszedbol:

Abszolút kizárt, hogy ennyit kifizet egy család egy bent lakó au-pairnek...akkor inkább hív egy tapasztaltabb-idősebb hölgyet, aki tényleg tud gyereket nevelni, háztartást vezetni. Nem értem, hogy miért fizetne bárki magánutakat, hajfestéket?! Esetleg egy Miamiba tartó repjegyt is ki kellett volna fizetni az apukának, nem? Csak azért, hogy szegény lány kipihenje a megrázkódtatásokat...ugyan már, ez egy vicc.
Ahogyan az sem hihető számomra, hogy az anyuka kijöhetett az intézetből csak úgy, ha ennyire beteg...

Bemásolom újra a linket a nemzetközi iroda cikkével, ahogyan a múltkor is írtam az árak nem sokat emelkedtek.

rhea.jobpilot.hu/palyacsucs/index.php/kulfoldi_munka/kijutas/50-kijutas/3195-kuelfoeldoen-bebiszitterkent.html

Már kezdem nagyon unni, hogy minden svájci sze...t, pláne a magyarok, feketén dolgoztatnak,kihasználják az embereket stb...
Tessék felfogni, itt Genfben és a környékén necces a feketemeló és senki sem fog kockáztatni! Ahogyan közvetlenül mellette Franciaországban sem.

GolyofogoToni 2012.11.30. 11:00:51

@ameb: Igen, akkor vagod, hogy van ez :)
Mondjuk sumakolas teren a nemetek mar elörebb jarnak, mint itt, de igaz, altalanositani nem lehet. A svajciak sem különbek, mi sem, mas nep sem. Az meg, hogy valaki kelet-europai, vagy nem. En szemelyesen mar leirtam ezt pl a sajat irasomban 2-3 honapja. Mindenhez szerencse kell, de ha idekinn szakmailag ott van az ember, megbizhato, egy idö utan elfogadnak es leszarjak, hogy honnan jöttel. Egyebkent is a munka nem a maganeletröl szol. Idekinn nem fecsegnek a csaladrol, otthoni gondokrol, pletykalnak stb a munkaban. Nem is kell haverkodni mindenkivel.
Az elejen en is ugy voltam, hogy mindenkepp magyarokkal kell spanolni, aztan ugye felismeres... ismerjük mindannyian. A lenyeg, hogy egyertelmüen jo, ha hazaikkal is összejön az ember, de ezek itt multi-kulti orszagok, barkivel lehet ismerkedni...

@madscientist: Egyetertek. Az elejen en is ugy gondoltam. :)
Igen, de otthon szükseg is van ra rengeteg embernek. De itt azok is rakosgatjak, pakolgatjak es panaszkodnak, akiknek van epp eleg...

Csak Norris 2012.11.30. 11:00:53

@ameb: hogy ki tekint kit kulfoldinek az valtozo. Otthon volt egy koleganom, orosz szarmazasu de mar magya polgar 20 eve. Kis akcentus hallatszik en magyarkent tekinteettem ra. Neki is voltak olyan megnyilvanulasai amibol az jott le hogy nemerzi magat kulfoldinek. De volt olyan frissen vegzett pojacabol valo mernok kolegam aki ugy gobdolta hogy mit akar itt a hulye kulfoldi. Szerintem csak Iq kerdese. Az is kerdes hogy egy mo.-n szuletett masodik generacios neger magyarabb mint aki mondjuk lengyelektol integralodik? Bocs az ekezetek hianyaert.

mojoking77 2012.11.30. 11:01:58

@serfecs: Es igen. Sot, nyugodtan adhatna tobb reszletet, hogy a leendo szerencsetleneket ne tudjak atverni. A legtobben akik ilyen munkat vallalnak kulfoldon, ugyanis epp elegge el vannak keseredve, es ne allnak fel az elso szemetseg utan, hanem vermersekettol fuggo ideig tovabb huzzak, es remenykednek valami csodaban, hatha jobb lesz.

mojoking77 2012.11.30. 11:04:24

@Karinette: " Ahogyan közvetlenül mellette Franciaországban sem." :))
Ez tipikus esete, a "csendben maradtam volna, nem csinaltam volna hulyet magambol" temanak.

Udvozlettel Parizsbol ;)

Borzasztó Károly 2012.11.30. 11:04:28

Au-pairnek tényleg csak az menjen, aki valóban szereti a gyerekeket, bír is velük, van tapasztalata és nem csak a barátnő/ismerős gyerekére vigyázott egy-egy órát.
Az elején pedig tisztázni kell a feladatokat, pontosan, - ne legyen meglepetés, hogy takarítani, mosni vagy épp sztriptízelni is kell... :-)

GolyofogoToni 2012.11.30. 11:05:34

@Karinette: Ott Genfben annal nagyobb a bünözes, tele van eszak-afrikaiakkal. Oda jarnak at lopni meg drogot arulni Lyonbol, mert tudjak, hogy a svajci rendörök nyamnyilak, Franciaorszagban jobban b*sztatjak öket...

Egyik ügyfelem meselte, hogy volt egy par eve egy nagyon nagy port kavaro dolog. A Coop egyik lerakataban sri lankaiakat dolgoztattak a raktarban feketen!, es az egyiknek bekapta a daralo a kezet es leszakitotta. A SVAJCI fönök utasitotta, hogy rejtsek el egy kontenerben. Mivel korhaz, mentö, minden, vegül lebukott...

Alice in Wonderland 888 2012.11.30. 11:06:06

@Karinette:
...van nagyon sok au-pair groups, ahol munkát lehet találni megbízható családoknál és az au-pairek is tarthatják egymással a kapcsolatot. Rengeteg külföldi dolgozik így, mindenféle nemzetiség is és én ott még sosem olvastam, hogy ide ne menjetek, mert gáz volt a családdal...általában a család, aki megteheti azt, hogy alkalmaz egy au-pairt, azért teszi, mert tisztában van vele, hogy kölcsönösen szükségük van egymásra.
Szerintem jobban le kell ellenőrizni, hová mész, mert rengeteg veszélyes helyzetbe belekeveredhetsz, ha csak úgy pár email után és egy repjeggyel elindulsz..és nem a családok a legveszélyesebb tényezők..

Itt van egy francia csoport, nagyon édes kis nemzetközi fiatal csapattal, akik imádnak világot látni, gyerekekkel lenni és tanulni és beszélik az ország nyelvét minimum alapfokon( egy kétéves mellett az is elég, ha valaki utána tanulgat hozzá):

www.facebook.com/groups/416684131714946/?bookmark_t=group

tanato 2012.11.30. 11:06:15

@Muscari: Így van,mint sokan írták a gyerekvigyázás általában csak álca,ahelyett vagy amellett inkább tényleg amolyan mindeneslányokat keresnek aki megcsinálja a kisgyermekes fiatalasszony helyett az összes házimunkát,mégpedig olcsóbban mintha tényleg fel kellene venni valakit oda főállásban.a szexxel kapcsolatban pedig van egy sztorim a régi HÁ-már megírtam egyí éve.A városunkból volt egy lány Németországban au-pairkedni már sok éve ennek,néhány hónap múlva anyuka véletlenül hamarabb jött meg és a lányt apuval találta intim helyzetben.Persze éktelen harag,veszekedés,a lányt anyu egy szál pendelyben kizavarta az utcára,még tettlegességre is sor került a német nő részéről,a szomszédoknál aludt végül,rendőrségi ügy is lett belőle.A lány persze apura fogta hogy ,molesztálta,apu meg a lányra hogy kihívóan viselkedett vele és kikezdett vele.A lényeg az hogy a békés német kisváros fel volt látva a magyarok ellen sokáig/Ezek is csak kurválkodni jönnek ide,nem dolgozni./Végül a lány egy másik országba ment dolgozni,ott férjhez is ment letelepedett,gyermekei vannak,azóta is ott él,immáron persze nem au-pairként hanem irodában dolgozik

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.11.30. 11:08:47

MIért várod el, hogy kifizessék az utat a barátnődhöz? Én sem számolhatom el a privát útjaimat a cégnél. A cég pont leszarja, hogy munkaidőn kívül otthon ülök, vagy körbeutazom a világot.

Aztán. Ha ennyire fos, akkor két hét múlva le kell lépni. Főleg, ha még szerződés sincs. Busz van, vonat van, ha csórók vagyunk, stoppolni is lehet.

Ha nem akarnak kifizetni, akkor a) két hét után még le is lehet nyelni a veszteséget b)többszöri fizetési felszólítás után egyik reggel kalap, kabát, táska, néhány értékes dolog csak van a házban, amivel kárpótolhatod magadat. Nem többet, nem kirablásról beszélek, de a jussomat bátran elvenném. Lehet hívni taxit, ismerőst, akármit, aki elvisz a legelső városig, ahol már könnyű eltűnni. Netalán át a határon.

Problem? Max ha csinálsz magadnak.

Alice in Wonderland 888 2012.11.30. 11:10:57

@mojoking77: :)

Párizs más tészta, ha ott élsz, te is tudod.

Nem a bűncselekményekről volt szó, hanem a fekete munkáról au pairek esetében, okoska.
Tisztában vagyok vele, hogy Annemasseban is nagyobb a bűncselekmények száma, pontosan ezért még több a rendőr és a belügyminiszter most fokozottabb odafigyelésre int és több rendőrt rendel ki.
Ugyanakkor az iskolák előtt reggel, délben és délután rendőrök figyelnek, hogy a gyerekeket ne szólíthassák le drogárusok...
Kicsit olvasd el, hogy mit írtam, mielőtt okoskodsz.
Üdv Annemasseból!
(Ja, ez a város pont Genf mellett van, Franciaországban:))) ).

blacklord 2012.11.30. 11:11:04

Szerintem a posztolónak beszóló többség nevetségesen túloz. Elég gáz és Svájcban távolról sem jellemző ez a család. Én is azt javaslom neked, hogy akár utólag is, de közöld a kedves papával, hogy ha nem képes nagyságrendekkel jobb ajánlattal előrukkolni, akkor a Gemeindénál panaszt fogsz tenni. Az emailek szerintem bizonyító erejűek. A 3 CHF mint órabér röhejes, de tény és való, hogy a szállás-ellátás 1500-2000 CHF erejéig felszámolható. Ezen túl viszont kellett volna még 1-2000 CHF-nak maradni, vagy nyelvtanfolyam, stb.
A barátnőhöz buszozást szerintem a lány úgy értette, hogy ha már nem volt értelmes bérezés, akkor legalább ezt állhatták volna. De tény és való, hogy normál esetben van azért valami fix összeg (zsebpénz), és cserébe nincs hajfesték (a poszt WTF-pillanatát okozta nálam :-))) ) meg buszjegy a barátnőhöz.
De ezzel együtt, az au-pairkedés tényleg a nyelvtanulásról szól első sorban, és nekem is van több olyan ismerősöm, akik ezt így magukban nem tisztázták, aztán fel-alá mosták velük a padlót (amúgy pont végleg kitelepült magyarok, akik ennél ugyan névleg jobban törődtek a gyerekekkel, de valós figyelmet ugyanígy nem adtak nekik, így az idősebbnek komoly problémái vannak a suliban ennek hatására, a fiatalabb meg elkezdett 6 évesen bepisilni). Aki nem tiszteli önmagát, az ha olyan embertípusra akad, akkor brutálisan ki fogják zsákmányolni. Ez sajnos ilyen egyszerű... Több tájékozódást, és még több szerencsét a jövőben!
Egyáltalán

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.11.30. 11:11:12

Nem igazán értem mi abban a hihetetlen, hogy bizony külföldön akár jobban is kibaszhatnak az emberrel mint itthon.

Van akit rabszolgának adnak el, van akit kurvának, van aki nem tud kiszabadulni, van aki már fel is adta.

Azt persze értem, hogy netezni otthonról leginkább csak azok tudnak külföldön, akik megállták a helyüket, de azért szerintem hihető, hogy van akinek nem sikerült.

Plussz erősen bejátszik a siker sztorik - elfuserált sztorik számosságába, hogy dicsekedni sokkal frankóbb, mint beszámolni arról, hogy megszívattak.

madscientist 2012.11.30. 11:11:41

@GolyofogoToni:

Igaz, az már viszont tényleg a 'szarrágás' kategória..én is tudok olyat, akinek van mit a tejbe aprítani, és aki egy öt rappenesért mégis az édesanyját is magáévá tenné. :)

Zabaalint (törölt) 2012.11.30. 11:15:18

"Ja, és az órabéremet kiszámolva döbbentem le: 3 frank volt. Utólag röhögve közölte velem valaki, hogy Svájcban 20-25 a minimum."

Én úgy tudtam, hogy au pairnél az a lényeg, hogy ellátás + zsebpénz, akkor meg hogy jön ide az, hogy mennyi a minimum bér Svájcban?

mojoking77 2012.11.30. 11:17:27

@Karinette: Nem draga, en nem a buncselekmenyekrol beszelek, hanem az illegalis fekete munkasokrol. Es valoban foleg Parizsrol van tapasztalatom, hirek, ujsagok, folyamatosan buknak le cegek. Amire te gondolhatsz, az az, hogy itt komolyabban szankcionaljak mint Magyarorszagon.Osszekeverhettel gy picit az utanam iroval. Semmi gond, elofordul az neha. Irhatnam en is, hogyolvass mielott itelkezel, de minek. Remelhetoleg tenyleg csak osszekeverted a hsz-emet

GolyofogoToni 2012.11.30. 11:17:28

@Karinette: Akkor magyarazd meg, hogy ott minden arabot meg mas külföldit tisztessegesen, bejelentve alkalmaznak es olyan frankon megy ott minden...

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.30. 11:17:52

@Karinette: Igen, én is ezért voltam meglepődve, hogy ezt az órabért hozta fel a posztoló, azért ilyen összegekről még nem igazán hallottam, hogy au-pair-nek fizettek volna.

Alice in Wonderland 888 2012.11.30. 11:19:24

@GolyofogoToni:
Pont ezért írtam, hogy egy lánynak le kell ellenőriznie mindent, mielőtt elindul...Genf veszélyes hely, azt nem mondtam, hogy nem az. Ám a családok, akik itt élnek és au-pairt hívnak, figyelnek a törvényre

Amúgy én úgy tudom, hogy nem azért járnak Genfbe drogot árulni, hanem azért, mert más a svájci törvény és tele van külföldiekkel... potenciális vásárlóközegük lehet...rengeteg férfit láthatsz, akik ha leszáll az este sétálgatnak fel-alá várva a vevőket azokon a részeken, amik nappal tömve voltak turistákkal.
A svájci rendőrök nem nyámnyilák, inkább más szót használnék rájuk, de kihagyom..:)
Ha a franciáknál egy nagyon kevés drogmennyiség birtoklásáért elkapnak, azonnal letartóztatnak..a svájciak elengednek egy kis ejnye-bejnyével...náluk 40 kg kokain a nagy fogás..pont ezért járnak a gyerekeim francia sulikba.

Lyon? Én úgy tudom, hogy az összes lopott autót odaviszik...a férjem szerint ha kocsit veszel, akkor csak akkor tedd Lyonban, ha kereskedőtől veszed meg.

Zabaalint (törölt) 2012.11.30. 11:20:16

@serfecs:
Egyébként én pont emiatt ódzkodnék au pair alkalmazásától, ha magas jövedelmem és kevés időm lenne, mert nehogy már azon ítélkezzen, hogy hányat fingok otthon naponta.

Alice in Wonderland 888 2012.11.30. 11:20:24

@mojoking77: Ok, ezen nem veszünk ossze.:) Bocs.

serfecs (törölt) 2012.11.30. 11:21:46

@mojoking77: Mit is kéne eltitkolni? Milyen bűnt is követett el a munkaadó? Elöl hagyta a koszos alsóját? Kólát itat a gyerekeivel? Úristen! Ezekért aztán tényleg szét kell cincálni, mert Magyarországon ilyen aztán soha nem történhetne meg, igaz? Ne butáskodj már! Ez a munka ezzel is járhat. Hogy ezzel sokan nincsenek tisztában, az talán nem az adott család bűne. Persze, kellenek a fórumok, ahol megbeszélik, hogy miről szól az au pair munka úgy általában, de itt most egy család magánügyei lettek kellő részletességgel kiteregetve. Bocs, de nekem problémám van ezzel. Ezek nem a munkához kapcsolódó közérdekű információk. Ha Svájcban a családfők tucatszám molesztálnák a munkavállaló magyar lányokat, az közérdekű. Az is közérdekű, hogy a poszt írója nem kapott munkaszerződést. De a kéthetente fürdés, a kóla, a nasi, a koszos alsó magánügyek, amibe nagyon ordenáré módon lettünk beavatva.

Zabaalint (törölt) 2012.11.30. 11:22:18

@Egon Krenz:
Fordítsd meg a dolgot, és megérted. Felveszel egy pakisztáni au pairt, aki kifogásolja, hogy a gyerekeid naponta fürödnek, ráadásul még kezet is szoktak mosni, aztán hiába próbálja őket erről leszoktatni, a gyerekek csak nem engedelmeskednek.

Alice in Wonderland 888 2012.11.30. 11:24:10

@GolyofogoToni: Én az arabokat abszolút nem féltem..:)
Az afrikaiakról pedig van véleményem és sejtem, hogy miért van ez így náluk, de az ő életük és életvitelük az enyémtől baromi messze áll, így nem tudok nyilatkozni érdemben.:) Csak közvetett infóim vannak. Még egyszer ismétlem: én azoknak az embereknek a nevében írtam, akik betartják a törvényt és ha alkalmaznak bárkit, akkor nem feketén.
Cégeknél nem tudom elképzelni, necces lenne, de biztosan vannak kivételek-szerintem bárhol a világon akadnak, de itt nem ez a jellemző. Pl Genfben egy escortgirlnek is bejelentett a munkája és azonnal kiutasítják, ha nincsenek rendben a papírjai.:)

serfecs (törölt) 2012.11.30. 11:24:18

@Zabaalint: így van! A következő az lesz, hogy beküld egy posztot egy fogorvos, amiben a francia emberek szájhigiénéjéről beszél? Dehogy! Mikor fogorvosnak ment, tudta, hogy nem csak szép dolgokkal fog találkozni odabent.

Muscari 2012.11.30. 11:25:15

@tanato: szia tanato, a barátnőm nem ment bele a "játékba" hanem nagyon gyorsan eljött a családtól, de nyilván az apukának nem ez volt az első esete, hogy szemet vetett az au-pair lányra. Ugyhogy nem árt az ilyesmire is felkészülni, lennie kell telfonszámnak baj esetére, legyen az ismerős vagy hatóság, de tudjon kihez fordulni az illtő, ha baj van.

GolyofogoToni 2012.11.30. 11:26:18

@Karinette: Ertelek.

Lyont azert irtam, mert nyilatkozta a multkor egy eszak-afrikai csavo, aki ott lakik, hogy mik a trükkjeik. Mondta, hogy atjarnak a francia kantonokba lopni, mert olyan naivak az ott elök, hogy siman lehet. Peldakent hozta, hogy egy svajci emberke feltett egy 10 000 Frankos orat netre eladasra es meg a cimet is odairta. Mi kellett mas, ö megnezte hol van, elment es mar vitte is az orat...
Masreszt, Svajcban, ahogy irod, ö is mondta, hogy nem tudnak velük mit kezdeni, max bezarjak öket par hetre, honapra, aztan mehetnek vilagga.... masnap meg mar megint ideat vannak es "dolgoznak"...

Zabaalint (törölt) 2012.11.30. 11:27:34

@Jankove:
Ismerek egy nyugdíjas öregasszonyt, akinek a férje akadémikus, amiért örökjáradékot kap, plusz még dolgozik is nyugdíj mellet, meg persze van a 2 nyugdíj, erre folyton a kisnyugdíjas szomszédjainak panaszkodik, akik jó esetben harmadából élnek, hogy mennyire szegények.

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.30. 11:27:35

@Zabaalint: Nem fogsz pakisztáni au-pairt találni, de még dolgozó pakisztáni nőt sem sokat. Legalábbis amióta itt élünk a Közel-Keleten, én még tanáron kívül nem találkoztam dolgozó pakisztáni nővel, ilyen munkaköröket, mint a cseléd is (itt ez a menő, nem az au-pair) pakisztáni nő nem lát el. De értem, amit mondasz.

A nyelvét előbb harapná le szerintem bármelyik ázsiai cseléd, minthogy kritizálja a munkaadója szokásait.

Alice in Wonderland 888 2012.11.30. 11:28:30

@Jolika neni a szomszedbol: Én nem lepődöm meg, hogy ezt az infót kapta. Szerintem nagyon elszállnak néhányan, aki ideköltöznek, elfelejtik honnan jöttek...amikor kerestem egy házvezetőnőt heti 1x besegíteni, először még reális áron jött 10frs/óra, másodszor már hívott, hogy ő azt hallotta, hogy 25frs /óra alatt itt nem dolgoznak...:)azóta egy román hölgy jön hozzám, óránként €10, kéthetente egyszer egy napra és nem beszélget, hanem csinálja a dolgát.
Nem tud franciául, sem angolul, sem magyarul, így én tanultam meg pár szót románul, hogy a feladatait elmagyarázzam..:)))

váj mí 2012.11.30. 11:29:04

@Eltévelyedés: Jaja, összeszedni a családi ezüstöt, úgy hogy hivatalosan nem is volt ott, nem dolgozott. Ahham, szar ügy lehet a nemzetközi rendőrségi körözés. Te, jobb ötleted nincs?

mojoking77 2012.11.30. 11:32:47

@serfecs: Az a baj, hogy ez egy olyan munka, ahol a munkaado beengedi a munkavallalot a sajat intim szferajaba. Igy aztan elofordulhatnak nagyon eles konfliktusok, foleg, ha a munkaado, vagy a munkavallalo mas kornyezetben szocializalodott, mas ingerek ertek. Pelda: Tegyuk fel, hogy emberunk es a csaladja is ugy nott fel, hogy otthon teljesen termeszetes a meztelenkedes. Ez, ugy tudom a vilag egy orszagaban sem kozugy. Megis, igen komoly sokk erheti a bay sitter-t. Vagy pl., mint amit a postolo is irt, a fehernemuvel kapcsolatban. Ha valoban hetente furdenek, gondolom ez lathato nyomokat hagy a fehernemun is. Nem tudom, de en nagyon nehezn viselnem, ha a hazigazda szaros alsogatyait kellene mosnom. Lasd be, hogy eg es fold kulonbseg lehet ember es ember kozt, es ha valaki feladta otthon az eletet, hogy kulfoldon probaljon ujat, ne fusson bele ilyenbe, ha nem muszaly.

g-dúrban zúgó kabóca 2012.11.30. 11:32:49

@Babette_: na jó, de ő úgy fejezte ki a véleményét, hogy az illetőket ledobatta a padlóla. Ez lehet, hogy itt valóban szétfeszítette volna a munkavállalói jogok érvényesítésének lehetőségét!

GolyofogoToni 2012.11.30. 11:33:17

Egyebkent ja, nem tudom miert a Posztolo Leanyzot szidjak sokan. Gondolom hallotta, hogy Svajc megbizhato orszag, jo a fizetes, jok a feltetelek, es örült, hogy talalt egy ilyen au-paires allast. Elöre nem tudhatta ö sem, hogy egy baromarcu dzsánki csaladot fog ki, hülye neveletlen gyerekekkel...
Nyuka Vauka, nem tudom, hogy most mit csinalsz, de azert ez ne vegye el teljesen a kedved az egesztöl! Ez pech volt, tanultal belöle es legközelebb jobb az lesz az! :))

g-dúrban zúgó kabóca 2012.11.30. 11:36:08

@serfecs: miért, számodra kiderült, ki volt ez a család? csak azért, mert te nem tudod kiadni a dühödet, nem kell elítélni azt, aki ezt képes megtenni. akár így, ebben a formában. nincs ezzel semmi baj, sőt.

mojoking77 2012.11.30. 11:36:23

@serfecs: "...amiben a francia emberek szájhigiénéjéről beszél.."
Fujj. Most kellett ez? Ebed elott? :))
Amugy, nem tudom "ott lent delen" mi a helyzet, de Parizsban elkeserito, leginkabb az oregekek a szajhigeniai allapota. A fiatalokkal nincs is gond, de olyanokat latok neha az RER-en, hogy legszivesebben a vilagbol kiszaladnek. Gondolom a fogorvosi szolgaltatasok nincsenek benne az alap TB-ben..

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.11.30. 11:37:06

@váj mí: természetesen a hivatali bejelentés is működhet, illetve aki fél a rendőrségi körözéstől, az nyelje le a veszteséget és tipli.

Bár aki feketén alkalmaz, szerintem nem megy a rendőrségre...

Esetleg el is lehet magyarázni apukának, (kizárólag szóban) hogy ha nem nyúl mélyebben a zsebébe, akkor a hivatalnál nemcsak feketemunkával, hanem zaklatással is meg fogja vádolni. Ha nagyon fontorlatos, némi tárgyi bizonyítékkal is előáll, egy kisebb zúzódás a karon, egy ál-email apuka gépéről, némi "dulakodás" utáni fotók a szobáról.. meg biztosan ki lehet találni okosságokat. de csak okosan.

Egon Krenz 2012.11.30. 11:37:07

@serfecs: Név nélkül írta én ebben nem látok semmi kivetnivalót. És az, hogy zavarja azt meg tudom érteni. Egyébként ha névvel írja az sem lenne gond legfeljebb kirúgják érte a fentebb vázolt okok miatt, amit te írtál.
@Zabaalint: A pakisztáni au-pair a saját hazájában tanítson gyerekeket a pakisztáni normáira. Itt Európában az a norma, hogy a gyerekek naponta fürdenek még ha nem is mindenki tartja be.

Alice in Wonderland 888 2012.11.30. 11:37:17

@GolyofogoToni:
Igen, pl a genfi-francia határokon lévő benzinkutakat folyamatosan kirabolták, az ott élők autóit felgyújtották, összetörték..ezért dolgozott ki most a francia és a svájci rendőrség egy komolyabb együttműködési tervet...
A hölgy, aki a kúton dolgozik, nem váltott munkát a rengeteg rablás után, hanem kiírta a papírra (nem emléxem pontosan), kb ezt:
"Ha a fegyveres rablásokat 8szor túléltem, mivel fenyegethet még az élet?"
Most nagyobb az ellenőrzés, a határon is több...de azt is tudom, hogy pont ennél a kicsi határnál még a határőrök is inkább visszahúzódtak, mert féltek ezektől a fegyveresektől.

Genfnek két arca van és ahogyan már írtam, az egyik nagyon veszélyes, pláne éjszaka.
A nyáron fényes nappal egy tini (nem írom melyik népcsoport) bement egy bankba játékpisztollyal, majd utána az utcán kirángatott egy apukát a kocsiból és elhúzott a terhes feleséggel meg a hátul ülő pici gyerekkel..majd balesetük lett..szerencsére a nőnek és a gyereknek sem lett baja...ami vicces, a férjem pont látta az emeletről szaladni az apát és mindenki azt hitte, hogy ő a bűnös,mert rohantak utána a rendőrök...
Ugyanakkor Genf csodaszép is, amellett, hogy baromi drága.

Taxomükke (UK) 2012.11.30. 11:40:30

@Zabaalint: Így van, én sem számolgatom az órabéremet, mert úgy viccesen kevésre jönne ki. Viszont ha a ténylegesen munkára fordított időt nézem, meg azt, hogy SEMMILYEN költségem nincs, tehát a teljes nettó fizetésemet félre tudom tenni, akkor mindjárt más a helyzet. Nekem is nyekeregnek páran, akik segítséget kérnek, hogy ajánljam be őket a céghez, hogy "jaj de kevés a szabadidő". Igen, viszont egyszerű munkával hol tudsz FÉLRETENNI havi (átszámolva) több mint négyszázezer forintot??

mojoking77 2012.11.30. 11:41:02

@Eltévelyedés: Ne haragudj mar, de mennyi idos vagy te? Ugy nagyjabol? Mert, hogy eletedben nem dolgoztal meg egy percet sem az is biztos. Olyan hozzaszolasaid vannak, hogy csak nezek ki a fejembol. Miert nem irod le, hogy szolni kell az ukran maffianak, es majd ok jol bebetonozzak aput, ha nem ad tobb penzt. Nagyjaol ennek is annyi realitastartalma van mint a ket elozo otletednek.. Mar bocs.

Csesztike 2012.11.30. 11:41:15

Sziasztok. Èn azon csodálkozom ,hogy ennyi határátkelős poszt után,amit jelentős tömeg olvas,még mindig van aki elvàllal igy egy munkát,és ingyen dolgozik jóformán,papirok sincsenek,plusz a család se százas......nem tudom....pár nap elég lett volna és már léptek is....

tanato 2012.11.30. 11:43:25

@Zabaalint: Na akkor nézzük a munkaadói oldalt is:Még a régi origós Há-n írta egy kisgyermekes kommentelő azt hiszem valamelyik skandi országból egy ilyen témájú cikk kapcsán,hogy neki már voltak több országból au-pairei,példának,hozta fel hogy volt pl. egy szerb lány akit rövid úton kellett rakni hasonló hozzáállás miatt,mint a cikkíró, nehogy már hétvégén is kelljen dolgozni stb.Utána felvett egy ázsiait,azt hiszem filippina lányt,akivel végetlenül meg volt elégedve,még azt is megcsinálta amit nem mondott neki,szinte belelátott a háziasszony gondolatába is.Egyszerű a dolog nyitja,Szerbiában még nálunk is tovább tartott a kommunista rendszer,ahol ugye a bentlakó cselédlány fogalakozás tiltólistán volt mint az osztálytársadalmak egyik jelképe/mondjuk ebben van is valami/,ezért aztán a szerb lány abszolúte nem volt tisztában ennek a fogalakozásnak az íratlan szabályaival.Ellenben a filippina akinek a hazájában a bentlakó cselédlány az egy mindennapos fogalakozás az ottani lányok százezrei számára,ezekkel az íratlan szabályokkal teljesen tisztában volt, és aszerint dolgozott.

mojoking77 2012.11.30. 11:44:00

@Karinette: "Ugyanakkor Genf csodaszép is, amellett, hogy baromi drága. "
Egyetertunk. Bar a Patek Philippe muzeumnal mar felre kellett allnom, annyira rohgtem..

Zabaalint (törölt) 2012.11.30. 11:44:52

@Egon Krenz:
Már ahol az a norma. Azért, mert Magyarországon ez általános normává vált, mindenki azt hiszi, hogy egész Európában az. Holott pont Nyugat-Európában nem általános ez a norma, és például Németországon belül is óriási eltérések vannak, tartományonként, térségenként, de ezeken belül családonként is, simán lehet, hogy olyanokba futsz, akik nagyot lesnek, hogy naponta fürödni az milyen már. Ez esetben pedig a posztoló került egy olyan svájci családhoz, ahol simán lehet, hogy más a norma.

Alice in Wonderland 888 2012.11.30. 11:47:47

@mojoking77: :)

Nekem is vannak ilyen élményeim..:)
A férjem született genfi, így nem mondhatok rosszat, de nem ez a kedvenc városom és nem szeretnék ott élni. Viszont lehetőségeket ad. Ez nem lebecsülendő.

serfecs (törölt) 2012.11.30. 11:50:13

@mojoking77: ez teljesen jogos, de ilyen családba a világon bárhol bele lehet futni. Ez a poszt nem Svájcról szólt, hanem egy emberről, aki a Svájc szó hallatán maga alá pisilt, aztán rá kellett jönnie, hogy itt is emberek élnek és vannak köztük piszkosak, neveletlenek. Ahogy mindenhol a világon. A fogorvosos hasonlatért elnézést, még ez volt a legszalonképesebb, ami eszembe jutott :-))
@g-dúrban zúgó kabóca: oké, nem tudtam, hogy ez a blog amolyan dühöngő. A dühről annyit, hogy én már nagyon sokszor jártam külföldön (legtöbbször rövid időre, 1-2 hétre mentem, munka kapcsán) és azt látom magamon, hogy amikor muszájból mentem, akkor általában nagyon rosszul éreztem magam és mindennel elégedetlen voltam. Amikor úgy indultam el, hogy nyitott voltam az új dolgokra, meg akartam ismerni az adott országot, akkor nagyon jó élményekkel jöttem haza. És ez nemcsak utazásokra igaz, de pl munkahelyeknél is működik. Ha csak a pénzért vállalsz el egy állást, sosem fogod szeretni. Át lehet ezt a dolgot állítani agyban, tudom, mert nekem is sikerült. Úgy költöztem ide, hogy nem akartam ezt az egészet, béna a nyelv, nem fogok tudni dolgozni, stb. De ugye kinek jó az, ha ebben a gyönyörű országban egész nap magamban duzzogok...

tanato 2012.11.30. 11:53:20

@Muscari: Érdekesség,hogy később fordult a kocka ennek a magyar lánynak is lettek au-pairei a két kisgyerek után/persze mint írtam már, ő is inkább a házimunkát kívánta átadni a lánynak,nem igazán a gyerekvigyázást,mint szokott lenni./Az előző a munkaadói oldalról írt kommentemet megerősítendő,először egy magyar lányt vettek fel,aki szintén hasonló mentalitással rendelkezett mint a cikkíró/öntudatos,nem takarítónőnek jöttem felkiáltással/,őt ezért hamar el is küldték, és felvettek egy trópusi országból jött lányt akivel szintén teljes mértékben meg voltak elégedve./Azt hiszem valamelyik dél amerikai országból származott/Egyértelmű itt is,az ő szülőhazájában is természetes foglalkozás a bentlakó cselédlány és ő is tisztában volt ennek az íratlan szabályaival.

Egon Krenz 2012.11.30. 11:55:50

@Zabaalint: Igen mindjárt sejtettem, hogy valaki jön majd a kivételekkel de ettől a véleményem még nem változik, mivel alapvetően azért olyan emberekkel érintkezem, akiknél ez a kérdés fel sem merül mint vita tárgya.

(Ha a tisztelt kommentelők közül nem reagálna úgy valaki a következőkben, hogy: De nem tudhatod mert nekem is van egy nagyon jó haverom, aki mindig ápolt volt és illatos és egyszer véletlenül kiderült róla, hogy egy évben egyszer fürdik. - nem lesz hiányérzetem.)

mojoking77 2012.11.30. 11:57:22

@Karinette: Egy jo otlet valamelyik hetvegere(bar valoszinuleg mar tul vagy rajta).
Genfbol nem egeszen egy ora autozasra van Chamonix. Mar az ut is gyonyoru, de a lenyeg fent van, ugyani innen indul a vilag legmagassabra felmeno sikloja (3810 meterre) ami felmegy kozel a Mont Blanc-ig. Hatalmas elmeny szerintem az egesz csaladnak.

Void Bunkoid 2012.11.30. 11:58:50

Majd szétkönnyezem magam ezeken a 21. századi izaurákon, akiknek bezzeg nem jutott don alvaró :P

g-dúrban zúgó kabóca 2012.11.30. 12:00:08

@serfecs: ebben teljesen egyetértek veled. Csak magával tol ki az ember, ha csak dühöng, ugyanakkor itt szerintem jól tette a posztoló, hogy végül eljött, mert szerintem nem találták volna meg a közös hangot semmiképp, akkor pedig jobb lelépni.

Nem hinném, hogy ez a blog egy kifejezett dühöngő lenne, de ha a gatya meg a hétvégi meló, meg a nassolás stb. zavarta, akkor muszáj leírnia, hogy értsük a történetet. Aki meg innen szedi az infóit a külföldi munkához, nyilván disztingválni fog szerintem, és remélhetőleg nem hiszi ezek után, hogy minden svájci férfi elől hagyja a használt gatyáját :)

SziszkAnya (törölt) 2012.11.30. 12:02:58

@Taxomükke: oké. Aki kiáll a sarokra, ne csodálkozzon ha baszogatják.
Így jó?:)

Alice in Wonderland 888 2012.11.30. 12:03:37

@mojoking77:
Köszi, már voltunk-igazad volt.:)Imádtuk.:) kedves tőled.
Annecyban már voltál? Én azt ajánlom...

Zabaalint (törölt) 2012.11.30. 12:03:40

@Egon Krenz:
Nem kivételekről van szó, vannak olyan térségek Németországban is, Svájcban is, ahol általános, hogy nem naponta fürdenek. De teljesen mindegy, mert ha csak egyetlen családban nem szokás, az au pairnek akkor sem illik megkérdőjelezni vagy kiteregetni a család szokásait.

mojoking77 2012.11.30. 12:06:48

@Karinette: Na. Pont jovo heten kellene mennem Annecy Le Vieux-be, epp azon gondolkodtam, hogy megcsinaltassam e valamelyik technikussal, vagy menjek e en? Ez most eldolt. Koszonom a segitseget.

Egon Krenz 2012.11.30. 12:09:35

@Zabaalint: De akkor min csámcsognánk?

fagzal 2012.11.30. 12:10:30

Az "au pair" az nem külföldi munkavállalás, az cselédség. A posztoló csereüdülésre számított.

2012.11.30. 12:10:33

Ilyen, ha valaki beáll szolgálónak.

Taxomükke (UK) 2012.11.30. 12:12:30

@SziszkAnya: Persze, de ennyiért aligha fognak kirakni innen. Piszkosul kíváncsi voltam, mi lehet az, amiért repül innét valaki. Csalódottá tettél... :)

Muscari 2012.11.30. 12:17:34

@tanato: most jottem ra, hogy en ismerek egy ilyen bent lako -nevezzuk hazvezetononek. Ranezesre DK-azsiai, de majd megkerdezem. Ismerem a csaladot is ahol dolgozik, itt elo nemet vallalkozok, nagyon jol megy nekik, nagy haz, Porsche meg meg 2 masik auto, de nincsenek elszallva egyaltalan, bar az ismerettsegunk elegge felszines, ugyhogy melyen azert nem latok bele az eletukbe. Mindenesetre a haztartasi alkalmazott holgy nem ugy nez ki, mint akinek problemai vannak, vagy akit vegletekig kihasznalnak es agyon dolgoztatnak. Mindig mosolyog, jokedvu, de majd megprobalok vele tobbet beszelgetni, most kivancsi lettem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.30. 12:22:17

"jó" néha balul sikerült írást is olvasni, hogy lássuk nem fenékig tejfel az élet odakinn sem. és mindegy, hogy hol odakinn.

váj mí 2012.11.30. 12:22:53

@Eltévelyedés: Jaja, apuka meg kijelenti, hogy mindössze 2 napig volt nála az illető, addig nem dolgozott semmit, éppen bejelenteni akarta másnap, meg beíratni nyelvsuliba, amikor szó nélkül lelépett. Hozzá viszont betörtek, és erős a gyanúja ..... Hm, hogy tetszik?

tanato 2012.11.30. 12:27:32

@Muscari: Persze-persze azért Nyugat-Európában nem bánnak olyan brutálisan a bentlakó /szebb szóval házvezetőnő-randább szóval szolgálólány vagy cseléd,de mint írtam fentebb sajna inkább az utóbbiról van szó mert nem ő dirigál,hanem őt dirigálja a ház asszonya,házvezetőnő az egy régebbi kifejezés az a vezető szolgálót jelentette,tényleg olyan már nagyon gazdag házaknál,ahol sok cselédlány dolgozott,és ő irányította őket/.Szóval azért sokkal finomabb a stílus mint a harmadik világban vagy éppen MO.-on a világháború előtt,nem olyan brutális.De kétségtelen finomabb formában létezik a jelenség amit az au-pairek nagy létszáma is jelez.Hiába azért nyugat -Európa is osztálytarsadalom,aminek mint írtam tényleg egyik szimbóluma velejárója a bentlakó háztartási alkalmazott.

GolyofogoToni 2012.11.30. 12:30:44

@váj mí: Vájmi, mar megint elfelejtetted? A nönek a konyhaban a helye meg a gyerek mellett. Ezenfelül szex reggel-delben-este...

:D :D :D

fénycsepp 2012.11.30. 12:32:59

@Jolika neni a szomszedbol: gyanítottam, hogy tanár mondta, és így szégyent hozott a jó szakmára, ugyanis egy nyelvtanár nagyon jól tudja, hogy egy szenvedő szerkezethez tárgyas ige szükségeltetik, ahol is a tárgy a mondat alannyá változik. tehát az eredeti macskás mondta úgy hangzana, hogy A fal megmászta a macskát. :)

Diabáz 2012.11.30. 12:33:27

Szerintem tök lutri, milyen családot fogsz ki. Én kétszer voltam au-pair, az első, skóciai család teljesen korrekt volt, előre megbeszélt, fix munkarend szerint dolgoztam. Grátisz amikor mentem velük kirándulni, belépőt, ebédet természetszerűen fizették. Nyaraláskor is természetesen külön szobám volt, ők aludtak hármasban a kisgyerekkel. Mivel az autóban rosszul volta, nem kényszerítettek hátulra, hanem ülhettem az anyósülésen, ahol kevésbé éreztem hányingert. Több mint fél évig dolgoztam náluk, és egyetlen bajom a monotonitás volt, kis faluról lévén szó gyakorlatilag semmit se tudtam szabad időmben csinálni.
Második, hollandiai hely semmi szempontból se jött össze. Nem a levélben tisztázott óraszámban dolgoztam, hanem jóval többet, s mint utólag kiderült, anyuka így is sérelmezte, hogy amikor hazaért, én úgy vettem, hogy letelt a munkaidőm, és elmentem, vagy otthon intéztem a saját dolgaimat, tanultam stb.. Kicsinyes volt, 1-2 hét után közölte, hogy ne használjam a hajszárítójukat (mivel hamar zsírosodik a hajam, 3 naponta mostam), muszáj volt vennem egyet a városban. El akartak utazni 1 hétre Normandiába, de a bérelt nyaralóban nekem nem jutott volna saját szoba, a gyerekekkel kellett volna éjjel-nappal lennem. Hab a tortán, hogy az odavezető utat biztonsági öv nélkül, egy kemény műanyag elválasztón kuporogva a két gyerekülés között kellet volna eltöltenem. Karambol esetén úgy elszállok, mint a győzelmi zászló. De végül is csak a cseléd, lesz helyette másik. Amikor mindezt nem vállaltam, egyik napról a másikra kidobtak a utcára.
Szóval, piszokul nem mindegy, milyen családot fogsz ki, ill. milyen a "kémia" a befogadó család és az au-pair között. Nyilván mindkettőjükön múlik a viszony, de azért lássuk be, az au-pair helyzete sokkal kiszolgáltatottabb, ezért nem szeretem, ha egy kommentelő ekézi az au-pair posztírót. Az au-pair ugyanis nem a Csengetett Mylordba szerződik el, nem házicseléd, akkor se, ha sok munkaadó úgy tekinti.

fénycsepp 2012.11.30. 12:34:07

UI: nem a fal, hanem a fa :)

strucc007 2012.11.30. 12:37:23

@ameb: Teljesen igazad van, egyetertek. En foleg az ilyen bunkosag (es sajnos tapasztalatbol mondom, a magyar fiatalok kozott majdnem 99% bunko - muvelt, diplomas fiatalok is egyre bunkobbak) miatt leptem le Mo-rol, de en nem tervezem, h visszamegyek. Abban igazad van, h sehol sem konnyu az elet, de alkalmazkodni kell, foleg, ha idovel bele szeretnel olvadni az itteniek koze. Ezzel nincs is bajom...

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.11.30. 12:40:55

Bírom ezt a Genf kontra Franciaország beszélgetést...bár én Genfben élve nem látom olyan rossznak a helyzetet, mint Karina.
Itt ugyan nincsenek rendőrök a fiam iskolájánál, de drogárusok sincsenek a környékén.
Este 11-kor simán sétálgatok egyedül a városban (nem csak a belvárosban), és még semmi kellemetlenség nem ért.
Persze elkerülöm azokat a helyeket, pl. a tópartot, ahol a bűnözők, drogárusok esténként összegyűlnek.
A férjem szerint általában Fr.országból jönnek pl. a bankrablók.
A koldusok is általában onnan ingáznak "dolgozni".
Én nem tudnám megmondani, hogy melyik rész biztonságosabb, nekem itt még nem volt gondom a közbiztonsággal.

váj mí 2012.11.30. 12:46:02

@GolyofogoToni: Afranc, kotrok is vissza a konyhába rögtön! Hm, valahogy elfelejtődött ma a lánc, pedig milyen szép lánc is az! Van rajta egy medál is betűkkel, azt írja, hogy "B.I.T.C.H.". Én nem tudom, mit jelent, de az én drágámnak nagyon tetszik, így nekem is. Kösz, hogy szóltál, megyek ebédet készíteni, félig véres steaket rendelt, angus-marhából, steak-burgonyával meg francia-öntetes salátával. Megyek is ... ;)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.11.30. 12:51:55

Én mondjuk belegondoltam abba, hogy ha annyi pénzem lenne, hogy felvegyek egy hölgyet ilyen bentlakásos munkára, akkor milyen elvárásaim lennének.
Természetesen mindent előre megbeszélve, szerződésben rögzítve én is rábíznám a takarítást is ráérő idejében.
Reggel elviszi a gyerekeket az iskolába, aztán délben, vagy este értük megy...közben?
El tud járni nyelvtanfolyamra is, de azért a takarítás is belefér, ha már kap szállást, ételt és fizetést.
Talán még hétvégén is megkérném, hogy vigyázzon a gyerekekre addig, amíg bevásárolok...

g-dúrban zúgó kabóca 2012.11.30. 12:54:38

@Dolgozónép: biztos vagyok benne, hogy itthon is épp ennyien gondolják, hogy a gyerekneveléssel járó nyűg pénzzel megoldható, csak itthon nincs pénz főállású szitterre.

tanato 2012.11.30. 12:54:54

@Diabáz: így van,mindkét oldalon múlik a jó viszony,vagy a rossz,természetesen a munkavállaló mindig kiszolgáltatottabb helyzetben van mint a munkaadó,főleg egy ilyen jellegű munkánál.Az viszont biztos hogy azért a legtöbb helyen cselédpótlónak használják vagy szeretnék használni az au-pairt.Az anyuka meg magát nagyságos asszonyi ,úrnői pozícióba szeretné helyezni.Azért volna egy kérdésem is hozzád.Az au-pairt nem védi semmiféle szerződés kirúgás esetén/felmondási idő vagy valami ilyesmi,meg végkielégítés?/Tényleg egyik napról a másikra utcára lehet tenni,mint egy lusta cselédlányt ezelőtt 100 évvel,vagy mint most a harmadik világban?

zuzzer 2012.11.30. 12:55:47

Az utolso mondatban van az igazsàg. Aki ilyen tré melot bevàllal, annak gratulàlok. Amugy nem nagyon szoktak igérgetni, vagy bevàllalod munkaszerzodés, ilyesmi nélkül, vagy maradsz otthon. A naivitàs nagyon nem kellemes tulajdonsàg, rengeteg ismerosom hiszi azt, hogy au pair-ség az màs, mint egy alsokategorias hàzvezetonoség. Pedig az. Szar pénzért, mindent.

tanato 2012.11.30. 12:59:35

@g-dúrban zúgó kabóca: Azt olyan családban sem mernék megcsinálni Magyarországon hogy mondjuk felvegyenek egy fiatal lányt bentlakásos cselédnek ahol megtehetnék,azt még egyelőre nem viselné el a közhangulat,a régi kommunista beidegződések miatt.de ahogy cserélődnek a generációk,szerintem 20-30 év múlva itthon sem lesz ritka látvány a harmadik világból érkezett bentlakós cselédlány a gazdagabb családoknál.

váj mí 2012.11.30. 13:01:42

@Gilda66: Ha megfizeted, előre leegyezteted vele, akkor ok, ha derült égből megkapja, miután kiérkezett, hogy hát "takarítani is kellene, meg hétvégenként is felügyelni a kölyköket, meg talán, ha az egész családra is főznél, az sem lenne rossz, mindezt havi 400-ért". Mna, így azért húzós.

tanato 2012.11.30. 13:04:34

@Gilda66: Az tényleg érdekes lenne,ha bent lakna nálad te etetnéd,pénzt is kapna és még elnézné hogy te mosod a padlót,meg az ablakot és ő meg csak ülne és nézné.Így van meg kell vizsgálni mindkét fél elvárásait is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.30. 13:10:19

ket dolog tuti az eletemben
sosem koltoznek idegen csaladhoz
es sosem koltozne hozzam senki idegen

váj mí 2012.11.30. 13:12:36

@tanato: Komolyan nem értelek benneteket. Próbálj meg havi 400 euróért vagy scájci frankért külön bejárónőt és külön bébi-szittert keresni. Igaz, az nem lakna ott, de neked azzal, hogy ott alszik semmi plusz költséget nincs. Azzal van plusz költséged, hogy ott étkezik és ott mossa a ruháit. Ha ez több mint havi 100 euró vagy frank, akkor túlzol.
Szóval, próbálj csak meg, legyen 500 euróért vagy frankért bejárónőt és bébiszittert szerezni, akik ott vannak hétköznapokon 8-9 vagy több órát, és hétvégén is rendelkezésre állnak.
Mna, menne?

GolyofogoToni 2012.11.30. 13:14:52

@váj mí: Helyes. Ez a beszed. :)
Ha nem erted, akkor kerjel töle egy karacsonyra a következö felirattal: H.U.R.E :DDDD

tanato 2012.11.30. 13:15:32

@hagyma: Jó hogy itt vagy, ha már a témánál vagyunk,nálatok ott az USA-ban vannak bentlakós cselédlányok a harmadik világból mondjuk Latin-Amerikából,vagy Kelet-Európából au-pairek, a tehetősebb családoknál?Az amerikai filmekben látható ilyesmi,de nem tudom mennyire fedik a valóságot.

tanato 2012.11.30. 13:16:29

@hagyma: Jó hogy itt vagy, ha már a témánál vagyunk,nálatok ott az USA-ban vannak bentlakós cselédlányok a harmadik világból mondjuk Latin-Amerikából,vagy Kelet-Európából au-pairek, a tehetősebb családoknál?Az amerikai filmekben látható ilyesmi,de nem tudom mennyire fedik a valóságot.

tanato 2012.11.30. 13:18:02

@váj mí: Jó a matekod,hát persze hogy a legolcsóbb az au-pair,aki mindezeket megcsinálja egy személyben.

váj mí 2012.11.30. 13:19:02

@GolyofogoToni: Feltétlenül, mivel te ajánlottad, gondolom, neki is tetszeni fog.
Ha megunna Ő, lennél te az új gazdám? ;)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.11.30. 13:19:25

@váj mí: Nézd a másik oldalát is!
Ha neki lakást kellene bérelni, ételt kellene venni, akkor biztosan jobban járna anyagilag?
Ha csak a gyerekeket kíséri, az napi 3 óra munka kb., de legyen 5.
Ez havonta 100 óra, kapjon 25 eurót óránként = 2500 euró
Hát ebből nem élne meg, a lakásra, rezsire és biztosításra sem elég.
Mivel ezzel a munkával lekötötte azt az időt, amit általában a gyerekes családok kérnek, ezért mást se nagyon tudna vállalni.

váj mí 2012.11.30. 13:24:38

@tanato: Az ex-matektanárom nem biztos, hogy egyetértene veled ;). Mindenesetre, én semmi szín alatt nem mennék el au-pairnek sehova, mert a legkorrektebb családnál is az au-pair mindenes cseléd.
Van egy barátnőm, ő Angliába ment ki valami 6 éve au-pairnek. Szó szerint a cselédlépcsőn közlekedhetett csak. Ott is hagyta őket a francba 1 hónapon belül. Ok, ez extrém eset volt. De csak a cselédlépcső miatt, ha érted ....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.30. 13:25:21

@tanato: nem vagyok kompetens a kerdesben
bebiszitterek vannak boven
takaritonok is
bentlakok nem igazan
de gondolom ilyen nagyobb hazakban meg farmokon van boven szemelyzet
talan meg gyakoribb hogy "oreggondozasra" vesznek fel valakit
de tenyleg nem tudom
a mi koreinkben/ az a bizonyos amerikai kozeposztaly/ szoba sem johet
se pro se kontra

váj mí 2012.11.30. 13:26:32

@Gilda66: Te mégis melyik világon élsz? Havi nettó 2500 euróból a felét félre is teszed, szívfájdalom nélkül.
Mondd, dolgoztál te már külföldön, vagy csak elképzeled?

tanato 2012.11.30. 13:30:05

@hagyma: köszi a választ!Tampában laksz?Tényleg jó hely,egyszer jártam ott,igaz csak egy éjszaka meg egy fél nap városnézés fért bele.Egyébként tényleg sok amerikai vígjátékban szerepelnek bentlakós mexikói cselédlányok,azért gondoltam megkérdezni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.30. 13:31:05

@váj mí: en sem gyakran csinalok 3000 dollarnal tobbet havonta
de egesz jol elvagyunk
mondjuk Mary is melle tesz annyit
nagyon dobaloznak egyesek a penzzel, bar tudom europaban dragabb az elet

nyuszigonosz 2012.11.30. 13:32:52

@Gilda66: Nálad pont Gilda.
Mert ha valaki ott lakik egy családnál, az magában a családnak pénzbe kerül: legyen külön szoba, de legyen benne internetfedés, külön TV, esetleg külön fürdöszoba-WC, és az áram sem olcsó, melegvíz, fütés...
Persze még étkezés, mosás, szóval mosógép, szárító vasaló használat neki is persze, és hát ott van. Ott él, ott lakik...

Bizony: ha külön bérelne lakást, akkor látná csak, mennyi is az annyi.

Viszont aki nem bent lakó, azt akkor es arra a munkára hívom, amikor szükséges. Kész, ennyi.

Nem mennék sehová bentlakásos munkákra, és nekem sem kellene senki ilyen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.30. 13:33:08

@tanato: hat nem tudom, nem sok bentlakos mexikoi cseledlanyos vigjatekot ismerek:)
gyakoribb hogy foz-mos-takarit-mosogat es megy haza

Tampan eltem vagy 3 evet, de mar nagyon regen elkoltoztem
Asheville NC

nyuszigonosz 2012.11.30. 13:34:42

@Gilda66: Nálad van a pont Gilda - így akart menni az eredeti szöveg.

tsík 2012.11.30. 13:35:17

@váj mí: "de neked azzal, hogy ott alszik semmi plusz költséget nincs"

szerintem ez sarkítás. plusz egy szoba +300 CHF lakbér. + 80 frank rezsi, +10 frank szemét, +1 lakáskulcs, +1 névjegy meg postaládatábla (ezért nálunk 30 frankot leakaszt a verwaltung), +15 a mosása, és a kaja? én havi 1200 frankot simán elzábálok egyedül, legyen egy kevésbé gasztronáci embernek havi 6-800 CHF, szóval nálam egy ilyen bentlakásos ember lazán belekerülne 1200 frankba minimum
nem mindenki lakik kétszintes kertesházban, ahol "úgyis van még egy szoba"

és a bébiszitter is niveás tudfürdőt akar, meg normális ágyneműt, meg bútorokat, és nem etethetem aldi-s keksszel, miközben mi chateaubriand-t zabálunk

értem, mit akarsz mondani, és a lényegben igazad van, de a fenti statement viszont baromi nagy csúsztatás.

tanato 2012.11.30. 13:35:40

@váj mí: Na csak azért mondom,mert így egy fizetéssel le van tudva a bejárónő meg a bébiszitter is.Az a cselédlépcső tényleg durva találmány,tavasszal láttam egy ilyen öreg házat Párizsban ahol volt ilyen keskeny csigalépcső,ahol régen csak a cselédek közlekedhettek a padlásszintre,ahol a cselédszobák voltak,egy közös /guggolós/Wc-vel mind a 15 cselédszoba/inkább lyuk/.A liftet meg a nagy lépcsőt a cselédek nem használhatták és természetesen a munkaadójuk Wc-jét sem.Jelenleg most ezekben a lyukakban afrikai meg kelet-európai bevándorlók laknak.

váj mí 2012.11.30. 13:39:43

@hagyma: Jó, akkor árnyaljuk. Bécsben rezsivel együtt 500-550 euró egy kétszobás lakás, mondjuk a 15.-ik kerületben, ami nem Rózsadomb, de nem is a Havanna lakótelep. Ehhez még jön az internet, tv és telefonszámla. 30-40 eurónál nem több havonta. Garzonlakások 300 és 400 euró között vannak az átlagos környékeken. A dzsumbujban olcsóbb, a belvárosban drágább. De ez mindenhol így van. A kaja olcsó, a fodrász és a fogorvos drága, a szórakozások meg egyénfüggőek. És ez egy főváros, vidéken olcsóbb.
Na most, havi nettó 2500 euróból minimum 1000 simán megspórolható, hacsak nincs valami költséges hobbi.
Szóval, az olvtárs nagyon el van tájolva, ha azt hiszi, hogy 2500 euró havi nettó bevétel semmire sem elég, és kegyet gyakorol. Mert lófaszt!

GolyofogoToni 2012.11.30. 13:40:36

@váj mí: Nem is tudom. Van mar nehany ilyen leanyzo, akiknek a gazdaja vagyok. Egy akarsz lenni a sok közül? Bitch No. 17? :DDD :D

Gild66 meg szerintem Svajcra gondolhatott, ugye itt masabbak az arak.

tanato 2012.11.30. 13:44:43

@hagyma: Hát igen ez már egy kultúráltabb formája a cselédkedésnek,ha este hazamegy.Hirtelen most a Spanghlish jutott az eszembe azt már vagy háromszor láttam.Bár kétségtelen először ott sem költözött a családhoz a mexikó nő csak később,amikor a család messzebbre költözött.

GolyofogoToni 2012.11.30. 13:45:37

Szerintem meg aki au-pairt berel, az ne panaszkodjon, föleg itt Svajcban ne, mert nem hiszem el, hogy nincs ra penze...

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.11.30. 13:46:00

@váj mí: Keress rá a svájci lakásbérlési díjakra, biztosításokra, stb...aztán gondolkodj!

váj mí 2012.11.30. 13:47:03

@tsík: Ha nincs erre egy szabad vendégszobád, akkor mi a fenének akarsz bentlakó au-pairt? És a többi innen kezdve bukik, ami a lakhatást illeti.
A kaja meg.. hm, ha te gourmet vagy és a gyerekeid is ahhoz szoktak, akkor bizony nem jön ki havi plusz egy százasból. Ha átlagos konyhát viszel, akkor igen. Ha átlag alattit, akkor meg még olcsóbb.
Szóval na, ha az életszínvonalad átlag feletti, és te ebbe befogadsz egy au-pairt, akkor neked bizony többe kerül. Ha átlagos, akkor viszont nincs releváns többletköltséged ahhoz viszonyítva, hogy ingyencselédet kaptál ...

váj mí 2012.11.30. 13:48:48

@Gilda66: Szóval, azt mondod, havi nettó 2500 frankból éhenhalnék a levegőben? Biztos vagy te benne?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.30. 13:48:56

@Gilda66: hat ez orok tema, mennyi penz mennyit er
kubaban tuti nagy kiraly lennel ennyibol, de hogy ne essunk szelsosegekbe a mi penzunk is karcsu lenne akar a nyugati parton is...

váj mí 2012.11.30. 13:52:40

@GolyofogoToni: Áááá, kösz, inkább nem. Egyetlen szeretek lenni ;)
Ja, arra én is gondoltam. Márminthogy Svájcban mások az árak, 1500 eurót vettem alapul, mint nettó havi bevételt. Ebből még Bécsben, egy fővárosban is faszául élsz, ha nem spórolsz. Ha spórolsz, akkor meg jól.

madscientist 2012.11.30. 13:53:35

@váj mí:

Gildának igaza van, Svájc drágább, plussz Genf, ahol Gildáék élnek még drágább, múltkor én is ledöbbentem milyen drága Genfben, vagy a környéken a lakásbérlés, még Svájcon belül is.

madscientist 2012.11.30. 13:57:30

@váj mí:

Hát attól függ, hogy hol, mióta láttam egy-két genfi árat, szerintem nem lenne nehéz :)
De pl Kelet-Svájcban már azért el lehet lenni ennyiből is (nem városban lakva).

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.11.30. 13:59:14

@Jolika neni a szomszedbol: a hajfestéket kizárólag azért hozta fel, mert a kisstílű és láthatóan emberileg megborult (vagy ki sem fejlődött) apuka fel akarta számolni _utólag_, amiről viszont nem volt szó. Te meg úgy értelmezed, hogy a posztoló a hajfesték meglétén vagy nemmeglétén rugózott, illetve, hogy elvárta volna az effajta szolgáltatást. Nem tett ilyet. Figyelmes olvasással megtisztul a világ a félreértésektől, boszorkányégetésektől. A poszthoz: nem hallgattak rá a gyerekek. Háháh! Hát ez meg milyen már? Igen, igen, a gyereket általában (mindig) nevelni kell, kialakulóban van a habitusuk, egójuk, próbálgatják saját határaikat, a világ toleranciáját magukkal szemben, kaját dobálnak, visonganak, miért pont a szófogadást gyakorolnák? Természetesen egy neveletlen szériánál hatványozódik az egész. Nem tudom, ezt be kell mutatni? Megtettem. Bizony a folyamat surlódásokkal jár! Hátöcsém. Mindegy, legalább ennyivel is kevésbé leszel tapasztalatlan szülő, ha majd neked lesz gyerkőc.

GrandMasterB 2012.11.30. 14:00:25

Azert ne szalljunk el. Havi netto 2500 Fr-bol egyedulallo embernek, odafigyelve a koltsegekre, szepen meg lehet elni itt Svajcban. Teny, felretenni nem nagyon lehet belole. Ez persze feltetelezi azt, hogy szobat vagy kis, jellemzoen studio, lakast berel a varos peremen vagy videken. Ez 800-1000 Fr-bol megoldhato. Minden egyebre pedig maradna 1500 Fr.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.11.30. 14:00:38

@váj mí: Itt, ha azt mondanád, hogy 550 euróért akarsz lakást bérelni, még akkor is kinevetnének, ha csak egy stúdiót akarnál kivenni.
A kaja rettenetesen drága, a biztosítás is (felnőttnek minimum 300 CHF).
Az internet telefon és tv nélkül minimum 70 CHF.
A házban, ahol lakunk sok család alkalmaz baby sittert, velük szoktam beszélgetni.
Mindegyik arról panaszkodik, amiről írtam...nem tudnak más gyereket vállalni, mert mindenki abban az időben kérné, amikor azzal az eggyel foglalt, akiért megy az iskolába.
Lakást bérelnek, alig tudják fenntartani magukat.
És bizony elvállalják a takarítást is a családnál, hogy meg tudjanak élni...hozáteszem nem fényesen, de azért éhen nem halnak.

váj mí 2012.11.30. 14:00:39

@madscientist: Hm, egy barátom él kint Genfben a feleségével, a srác mixer, a csaj szobalány. Szoktunk néha dumálni, ketten úgy 3400 körül keresnek. A srác szerint nincsenek anyagi gondjaik. Most vagy ők hazudnak, vagy én.

tanato 2012.11.30. 14:04:42

@Gilda66: Kelet-európai bébiszitterek?Vagy harmadik világbéliek?

váj mí 2012.11.30. 14:04:53

@Gilda66: Akkor WG-be kell menni, mindenre van megoldás. De azért azt továbbra sem hiszem, hogy havi nettó 2500 frankos bevételből nyomorognia kelljen valakinek akár Genfben is.
Ezt a nem tudnak más gyereket vállalni, témát meg nem értem, ha a gyerekek egy házon belül laknak, még ha külön sulikba járnak is.

GrandMasterB 2012.11.30. 14:05:12

A cikkhez hozzaszolva, en ugy latom eleg sok illegalis au-pair is dolgozik itt (persze amig a szomszed fel nem nyomja) es valoban nagyon eltero tud lenni, amit a befogado csaladtol kapnak. Ami feltunt, hogy nagyon sok erdelyi magyar lany van itt au-pairkent. Nem tudom ezt csak en erzekelem igy, vagy valoban igy is van?
Azt viszont masoktol is hallottam, hogy sok csaladnal bizony a szulok nem foglalkoznak annyit a gyerekekkel, mint otthon Magyarorszagon.

micsoda? 2012.11.30. 14:05:26

Szerintem végtelenül naiv volt a posztíró. Persze, többségünk befürdik legalább egyszer a külföldi munkavállalással, de egy menekülő útvonalat mindenképen tervezni kell. Lehet a pénz, v. egy barát, aki szükség esetén segít. Akárhogy is egy hónap után otthagyom ezt a helyet, az biztos. Vigasztalásként annyit, hogy örüljön, hogy a kalandot megúszta börtön nélkül. Ilyen anyával, apával a gyerekekről nem is beszélve, bármi tragikus esemény is előfordulhatott volna.

madscientist 2012.11.30. 14:06:28

@váj mí:

De szobát bérelnek vagy lakást? Nem mindegy, hogy hol laknak...
Mondjuk nekem mindegy nem akarok ennyire belemenni, de múltkor pont engem szólt le itt valaki Genfből, hogy miket hazudok én itt össze, hogy nem mindenben olyan drága Svájc, na igen ugye, de melyik Svájc, mely rész? Miután kiderült, hogy ő Genfben van, már nem csodálkoztam. Onnan tényleg úgy tűnhet, hogy hazudok. :)

tsík 2012.11.30. 14:06:47

@váj mí: mi az, hogy nincs szabad szobád? az emberek nagy része albérletben lakik, vagy bérli a házát, a kétszobás 1800 frank, a három megt 2200 ÉS PONT. ház dettó.

a "szabad szoba" nem az, ami csak úgy van az embernek. ilyen nincs, hogy azért nem kerül semmibe az embernek, mert a szoba az "úgyis ott van". ez nettó marhaság, ne haragudj.

HA van egy 5-6 szobás kertes házad, ahol csak úgy van egy tök fölösleges szoba, akkor kőgazdag vagy. De ez Svájcban sem az átlag!

A kaja meg.. te szerintem nem voltál Svájcban. Egy 300 grammos bio kenyér 3.80 CHF, a nem bio meg mondjuk 1.70. Igen, ez 1300 forintos ár per kiló (a nem bio). A plusz száz frankos számolás egyszerűen hülyeség, én etettem itt egyszer 2 hónapig egy spanomat, aki itt lakott, és +600 volt havonta, úgy, hogy néha vett is valamit.

Bocsi, de your arguments are totally dismissable simply based on real life facts.

Diabáz 2012.11.30. 14:09:44

@tanato
Őszintén szólva nem tudom, mivel én jó 20 éve voltam au-pair, akkor még feketén, mivel nem voltunk EU-tagok. De tudomásom szerint elvileg egy au-pair girl napi 4-6 óra munkaidőben dolgozik(és nem 8 órában vagy még többen), mivel ennek a rendszernek a célja a külföldi tapasztalat, nyelvtanulás. (A gyakorlat persze más, Skóciában én is napi 8 órát dolgoztam, viszont kaptam annyi pluszt :nyaralás, belépők kastélyokba heti rendszerességgel, útiköltség M.o.-ra oda-vissza. Ezért nem zúgolódtam, fairnek éreztem az egészet. ) Az au-pair a munkájáért szállást, étkezést kap, ill. zsebpénzt. Ergó ez hivatalosan nem egy állás, a jövedelem nem adózik. A munkakörébe a gyerekfelügyelet mellett némi könnyű házimunka még belefér. Az megállapodás kérdése, hogy pontosan hány órát, milyen időbeosztásban dolgozik, milyen munka tartozik még a munkakörébe. Az más dolog, hogy sok befogadó család kijátssza a dolgot, és cselédnek tekinti az au-pairt, holott nem az. Feltételezem, fel is lehet jelenteni a családot a megfelelő fórumon. Én egyszer régen úgy hallottam, pl Angliában a normálisabb au-pair közvetítőknél van feketelista a rossz családokról, oda nem közvetítenek embert. Azt nem tudom, van-e ilyen lista a rossz au-pairekről is. :) És hát az én tapasztalataim, ahogy írtam, 20 évvel ezelőttiek, hogy változott-e valami azóta Európában, pl. a tóduló kelet-európai munkaerő miatt, nem tudom. Lehet, hogy most rosszabb egy au-pair helyzete.

váj mí 2012.11.30. 14:10:37

@madscientist: Egy tetőtéri garzonban laknak. Tényleg nem a legideálisabb, de egy embernek vagy egy párnak gyerek nélkül megfelel, pláne, hogy gyakorlatilag aludni járnak oda.

tsík 2012.11.30. 14:11:28

@GrandMasterB: igazad van, talán egyedül Zürich városában lenne gáz, onnan mindenképp el kéne távolodnia legalább 15 kilométerre. Ismerősöm Zürichtől 10 km-re 30 nm-es garzont 1150-ért bérel, 3200-őt keres, 300 a betegbiztosítás, folyton pizzát meg tésztát meg krumplit eszik, és félre tud tenni havi 500-at kb. (de úgy, hogy már vett biciklit meg bútort meg x dolgot.)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.11.30. 14:11:29

@tanato: Spanyolok általában. Az egyik itt bérel egy kis stúdiót a fiával, mellettünk lakik. Vele sokat szoktam beszélgetni, kb ismerem az anyagi problémáit. De a többiek is ugyanerre panaszkodnak, amit a hozzászólásom lényegének gondoltam...nem tudnak más munkát vállalni mellette, 1 gyerek kísérgetése pedig nem hoz elég pénzt a megélhetéshez, ha te állod az összes költséget.
Most hozzáteszem, hogy itt Genfben:-)

xylon 2012.11.30. 14:11:47

Itt a korrektseg hianya a legnagyobb baj. Ha megbeszelitek elore hogy x lesz es helyette y lesz foleg ugyanannyi vagy kevesebb penzert az nem palya. Lehet babysitter+takaritono de akkor azert fizetni is kell, persze ellatast korrektul beleszamolni.

Amint kiderult hogy kamuzott apu a pszicho anyuval, panikszeruen menekulni kellett volna. Ugyanis akarmi tortenik a gyerekekkel a posztolo lesz a felelos (rajta kivul a masik 3 ember nem beszamithato apu meg gondolom meloban).

Szoval kis megertes a posztolo fele nem artana, nem csak az hogy hulye vagy meg igy jartal.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.11.30. 14:12:46

@váj mí: Minden iskolába 8-ra kell vinni a gyereket.
Vagy az egyikbe érsz oda, vagy a másikba, ha 2 gyerekről van szó, akik külön iskolába járnak...

váj mí 2012.11.30. 14:15:45

@Gilda66: Hm, és fél 8-ra bűn odaérni?

GolyofogoToni 2012.11.30. 14:16:15

@váj mí: Mondjuk azt hozza kell tenni, hogy itt 2500 Frank az picsa...

Diabáz 2012.11.30. 14:16:38

@tanato:
Ja, és nem bántam meg, egy pozitív és egy negatív tapasztalattal a zsebemben jöttem haza. Sokat tanultam magamról, másokról. No és, gyönyörű helyeken jártam, ahová másként sose jutok el!:)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.11.30. 14:19:09

@váj mí: Igen bűn, mert a gyerek csak 8-kor mehet be az iskolába!
Ha esik, ha fúj, az udvaron kell várni a csengetést, utána mehet be....

micsoda? 2012.11.30. 14:20:12

@GrandMasterB: Nem csak erdélyi, hanem ukrán lányok is vállalják. Való igaz, a magyar szülő sokat foglalkozik, és sokat áldoz a gyerekeire, és végül Ő is ott köt ki, mint ahol kevésbé foglalkoznak velük, otthonban.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.11.30. 14:20:51

@váj mí: Ja és a szülő nem azért fizet, hogy a gyerekét egyedül magára hagyd az iskola udvarán fél 8-kor...

tanato 2012.11.30. 14:21:08

@Diabáz: Helyes,nem rossz dolog azért alapjaiban az au-pairkedés,főleg nem volt az a 90-es években amikor más lehetőség nem volt a külföldi hosszabb tartózkodásra.Ha mindkét fél normálisan viselkedik hasznos a lánynak is,világot lát nyelvet tanul.ismeretségekre tesz szert,az anyuka meg elég jelentős segítséget kap a gyerekfelügyeletben meg a házimunka elvégzésében is.Mert azért mégiscsak egész nap hétvégén is kéznél van a segítség.

madscientist 2012.11.30. 14:21:35

@váj mí:

Na így már ok, mert én is abból indultam ki, amit Gilda írt, hogy saját részre bérelt lakás (ami nem egy szoba vagy garzon), kaja, biztosítás, meg a minden, úgy talán ok a 2500 CHF egy főre éppen. Az ismerőseidnél meg 3400-at írsz, az ok, mert a lakásbérlés ugyanannyi marad, 'csak' a többi költség nő.

De amúgy érdekes, hogy ketten egy garzonban laknak, itt ilyet nem engednek meg a lakástörvény miatt (ugye ahány fő annyi szoba, de lehetőleg még plussz egy), lehet Genfben nem foglalkoznak ilyesmivel.

GrandMasterB 2012.11.30. 14:21:38

@tsík: A varoson belul is lehet talalni kis garzont 1100-1200 korul.
Enni sem kell krumplit meg tesztat mindig. Egy cottage cheese kb. 1.60Fr, egy MSC-s (aki nem ismerne: www.msc.org/) melyhutott 250g-os lazacfile 3.95Fr, egy doboz tonhal (olcsobb mint otthon) 1.19Fr. Ezek egeszseges kajak es nem kell ertuk vagyonokat fizetni. A Coop es Migros szinte minden heten akciozik valamit, sokszor 50%-os arral. Szoval odafigyeles kerdese a dolog.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.30. 14:23:55

@Gilda66: es nem fogja felkelteni fel oraval korabban, mert a cseled akkor er ra:)

margaritt 2012.11.30. 14:23:59

Hja, az au-pair munka lutri, és nem fizetik halálra. Ez inkább lehetőség (volt az én időmben) nyelvtanulásra, nyelvgyakorlásra, más kultúrát megismersz stb. Eleve tudtad, hogy 'terhelt' családhoz mész, nem szabadott volna. Nem találtál normálisabbat? Svájcban nincsenek ügynökségek, ahol gyorsan találtak volna új családot még az elején, amikor szrakodás kezdődött?

Nekem szerencsém volt (igaz, a családot egy barátnő már korábban tesztelte) Londonban, nekik is velem. Mondták, h ők is megjárták már au-pair lányokkal - az egyik még lopott is tőlük. Itt nagyon fontos az alkalmazkodás és a szimpátia, mert nagyon össze vagytok zárva, ezért, ha az elején nagyon nem működik, nem érdemes tovább húzni, mert javulni nem szokott a helyzet.

Érdekes lehet mindkét fél hozzáállása - elvileg én sem dolgoztam hétvégén, de ha a szülőknek (igen gyakran) szombat reggel kicsit ejtőzni volt kedvük, inkább felkeltem a gyerekekkel, kirámoltam a konyhát, betettem egy adag mosást és megreggeliztettem a kölköket, játszottam velük, mint hogy nézzem a dzsuvát és hallgassam, h ölik egymást, amíg a szülők délig elő nem másztak. Vagy kora reggel elhúztam otthonról, és jártam a várost (világtól elzárt kistelepülésre eleve nem mentem volna, hiszen én világot látni mentem) Ja, és a könnyű házimunkába minden beletartozott, szerencsére nálam már mindkét gyerek iskolás volt (5 és 8 évesek), ezért nap közben volt időm. Szerintem érdemes lett volna még időben lépni, és máshol próbálkozni.

madscientist 2012.11.30. 14:24:56

@Gilda66:

Tudom :)
Valami szakácsgyerek visította le a fejemet számomra elfogadhatatlan hangnemben séróból. Persze az mindegy, hogy utána többen is jelezték, nem ferdítés, amiket írok, pedig még oda is írtam, hogy mely vidéken. :D

váj mí 2012.11.30. 14:25:33

@Gilda66: Ok, akkor ebben én tévedtem. Hát akkor azt az egy bébiszettert kell megfizetni. És még mindig nem az au-pair kategória ...

@madscientist: Khm, a törvényi előírásokat nem ismerem, és feltételezem nem jut minden kiadó lakásra egy városházi törvénybetartató ...

váj mí 2012.11.30. 14:27:33

@GolyofogoToni: Ok, Svájc sosem vonzott, így meg még kevésbé, hogy csak a 17.-ik lehetek a sorban ;)

tsík 2012.11.30. 14:27:39

@GrandMasterB: az olyan garzonok iszonyú pukik általában. az olcsó kaják meg gyakran nem olyan színvonalúak, mint a drégébbak, ez különösen igaz a friss dolgokra (zöldség, gyümölcs). valamint aki éjszaka dolgozik, és reggel hatra ájul haza aludni, az nem biztos, hogy annyira végig tudja járni a boltokat, hogy mi akciós meg mi nem. szóval szerintem *igény* kérdése is sok minden:, megéri-e nekem az olcsóbb lakást az, hogy régi linóleumon meg varia bútorok között lakom, meg 70-es évekbeli csempe van a fürdőben, fontos-e nekem a minőségi étel, vagy fontosabb, hogy félretegyek x frankot.. ezek ilyen döntések fejben, szerintem nem ilyen fekete-fehér a dolog, pl én a homegate-en rengeteg olyan lakást látok, amit semmi pénzért nem vállalnék be, pedig előbb-utóbb azokban is lakik majd valaki.
szval szerintem nem ilyen fekete-fehér a dolog, hogy meg lehet csinálni, és tök egyszerű, és kész.

Diabáz 2012.11.30. 14:30:51

@tanato:
Hát igen, eredetileg ez a rendszer célja. Hogy mindenki jól járjon. Sokkal jobban működhetne az egész, és nem lenne ennyi horrorsztori (én is hallottam párat, a legjobb barátnőm Franciaországban járta meg egy bolond japán nővel), ha jobban leszabályoznák és ellenőriznék az egészet. De gyakorlatban ha már egyszer kiközvetítettek, a legtöbb közvetítő nagy ívben leszarja, ha bajban vagy.

madscientist 2012.11.30. 14:35:34

@váj mí:

Ez csak egy észrevétel volt részemről, vagy amolyan költői kérdés.

Másrészt nem kell hozzá külön ellenőr, simán nem jelentkezhet be az önkormányzatnál, illetve oda gyakorlatilag sem jut el, mert a verwaltung is csak a max meghatározott számú személynek adja/adhatja ki az ingatlant.
Legalábbis erreféle.
Persze ettől még sokan vannak úgy, hogy csak egy valaki van hivatalosan bejelentkezve, ő szerezte és az ő nevén a lakás, ő van bejelentkezve. A többi meg nincs, csak verwaltung, vagy gemeinde meg ne tudja...

váj mí 2012.11.30. 14:38:28

@madscientist: Hm, hát egy házaspár esetén, az talán nem gond, hogy csak egyvalaki van hivatalosan bejelentkezve. Nem mondom, ha egy klasszikus WG lenne, akkor lehetnének problémák ...

GrandMasterB 2012.11.30. 14:43:42

@tsík: Nezdd, az elvarasok, egyeni szempontrendszerek elteroek. En egy kisebb panellakasban nottem fel videken Mo-n, szamomra az itteni lakasok megfeleloek, nem talalkoztam meg 'elhetetlen' pecoval. Elfogadom, ha valaki hasonlo meretu lakasert 500-700Fr-kal tobbet is hajlando kiadni, mert szebb a csempe vagy uj a konyhabutor. Mivel nekem ez nem sajat lakasom, en inkabb azt a penzt masra koltom.
Nem szukseges tobbet adni minosegi etelert, ott irtam peldakat is, es gyumolcsbol, zoldsegbol is kaphatsz jo, vagy sokszor jobb minosegut olcsobban. Pl. Lidl egesz nyaron magyar paprikat arul, a Migros/Coop meg tele van minden evszakban spanyol zoldseggel es gyumolccsel.
Tudtommal senki nem dolgozik heti 7 napot, vendeglatasban is max 6, szoval kis ideje mindenkinek jut heti egy nagybevasarlasra 1-1.5 orat.
Mint sok minden az eletben, minden egyenfuggo. Tudnod kell, mit es miert vallalsz el, mi a celod.

madscientist 2012.11.30. 14:44:50

@váj mí:

Addig nem gond míg 3 hónapnál nem tovább van itt (de ezt is ugye hogy nézik meg?), addig nem kell bejelentkezni, de ha felnyom valaki, na az gázos tud lenni szerintem. Egyébként házaspárnál tényleg nem gond, amíg a másik otthon van és nem akar munkát vállalni, vagy biztosítást miegymást.
WG az más, bár onnan is hallottam-láttam már cifrákat. :D

GolyofogoToni 2012.11.30. 14:45:05

@váj mí: Haaat, nem mondom, neha azert sok mindent "visszasirok" a nemetorszagi idökböl...

váj mí 2012.11.30. 14:56:36

@madscientist: Mondjuk kissé kezd elegük lenni már Svájcból. Anno az asszony akart mindenképpen oda menni ...
Hm, lehet tetszettek neki a lila tehenek ...
A WG itt tök egyszerű, és tiszta, de ez nem Svájc, igaz ...

@GolyofogoToni:
Nem adnám Németországot öt Svájcért sem.

madscientist 2012.11.30. 15:02:17

@váj mí:

Hát tudod mindenhol van apró betűs rész...:)
Pl nekem a hátam közepe se kívánná meg Németo.-ot míg van Svájc, még úgy is, hogy itt a dialektus miatt, mindennaposak a nyelvi nehézségek. Ízlés dolga...aztán lehet egyszer én is meggondolom magam Svájccal kapcsolatban.

GolyofogoToni 2012.11.30. 15:08:56

@váj mí: Ez valoban izles kerdese. Nekem ott is jo volt, szeretem! Csak a penz itt több. Egyebkent meg egyik sem a hazam, ugyhogy tök mindegy... :)

De ma is megyek Stuggiba, majd bedobom a BIAAAAATCH 17- just 4 u feliratu nyakeke, ok? :DD

váj mí 2012.11.30. 15:13:31

@madscientist: Hm, mondjuk én soha nem éltem Svájcban, pár napos turistáskodásra is csak párszor került sor. Nem azt mondom, hogy rossz volt, mert nem. És persze a tartósan ott élők közül, csak egy szűkebb kör tapasztalatait hallgathattam meg. Hm, de már azok alapján is inkább Németország. Nem is feltétlenül az anyagi lehetőségek miatt, vagy a drágaság-olcsóság tengely mentén. Nekem olybá tűnt, hogy svájci pont annyira van, mint belga. Semennyire, leginkább. Nekem ez meg nagyon tájidegen, és nagyon nem akarok foglalkozni vele. Az még elmegy amikor a frankok, bajorok, svábok, szászok ésatöbbiek ugratják egymást ... Az még el, szóval, inkább Németország. Bár igaz, nem mindegy, melyik része. De itt meg lehet találni a teljes spektrumot, a közvetlen nyüzsitől a zárkózottabb udvariasságig, és végeredményben mind német.

tsík 2012.11.30. 15:16:04

@GrandMasterB: nekem viszont fontos, hogy szebb körülmények között éljek most, minthogy aranyból legyen a koporsóm, miután ötven évig néztem a zöld virágos csempét :D úgyhogy valóban mások az egyéni elvárások.

étel dolgában meg szimplán nem értünk egyet. a minőségi francia érlelt marha mindig is drágább volt és lesz, és minden valódi minőségi élelmiszer, amit nem nagytételben fóliasátrakban növekedett, meg állatok, amit nem zsúfolt sötétségben tartottak, meg haltáppal etetttek, az finomabb ÉS sokkal drágább lesz, mondjuk az emberek elég nagy százaléka még csak meg se érzi az ízén, de ez mondjuk a vagdalthúsos-aranyfácán cukros paradicsomos "bolonyai spagetti" menzán felnőtt nemzedék esetében annyira nem csoda.
és a lidlben meg a coopban vett zöldség között szokszor muzsikálni lehetne a különbséget, vagy pl a denverben vett avokádót érlelheted egy hétig a radiátoron, akkor is totál tré lesz. aki persze két darab hagyma között annyi különbséget lát, hogy az egyik 1.20 a másik 1.60, annak persze mindegy.

váj mí 2012.11.30. 15:16:38

@GolyofogoToni: Pesten vagyok életem még 2 napig, úgyhogy ez most ugrott. Hüpp! :(
Frankfurtba mikor jössz? ;)

GolyofogoToni 2012.11.30. 15:19:43

@váj mí: De jo neked, szivod a finom otthoni levegöt teeee :))

Ha hiszed, ha nem, ma irt volt török kollega, igy valamikor tervezek majd felmenni Wiesbadenbe meglatogatni öket a regi szep idöket felidezni, igy Frankfurt is utba esik. Az a kedvencem:)

Nem mondod, hogy te ott laksz?

madscientist 2012.11.30. 15:21:38

@váj mí:

"Nekem olybá tűnt, hogy svájci pont annyira van, mint belga. Semennyire, leginkább."

Nos, ha ezt épp egy 'német' svájcinak mondanád az anyázás tudásának minden formáját rádzúdítaná a legszebb svícerdüccs ékesszólásán, utánna pedig hozzád nem szólna többet. :D
Mondjuk én eddig egy esetben találkoztam svájcival, akit inkább németnek gondoltam volna, látok/érzek bennük különbséget, de meg ne kérdezd miben, nem tudnám megmondani.

váj mí 2012.11.30. 15:24:52

@GolyofogoToni: Ja, azt a finom otthoni levegőt.... A Fő utca utcafronti oldalára nyílnak az ablakaim... finom otthoni levegő ... ahham ...

Hm, éppen útba eshet .. ;)
Különben Stuttgartban lakom, csak most lesz egy kb. 1 hónapos melóm Frankfurtban.

GrandMasterB 2012.11.30. 15:25:01

@tsík: Igen, en nem otven evig akarom nezni a berelt lakasom szep csempejet, hanem 10 evig a regi csempet es venni sajatot.
Amugy en viszonylag keves idot toltok a csempe tanulmanyozasaval, annyis sok erdekes dolog van meg a vilagban.

Valoban, francia erlelt marha temakorben keves vagyok, mint kempingsajtban a satorvas. En inkabb hal fronton utazom.
En is menzan nottem fel, aztan latod, megis itt vagyok. Es az erlelt marha sem biztosit 100%-os egeszseget (tudod, voros husok), de teny, biztos finomabb, mint egy doboz tonhal.
Valoban van kulonbseg a ket bolt kozott, gondolom te is arra gondoltal, hogy a Lidl sokszor lekorozi a Coop-ot. Igazat is kell adjak neked ebben. Egyszer, ha lesz idod, olvasd el honnan jonnek a Coop-os zoldsegek es honnan a Lidl-sok...

váj mí 2012.11.30. 15:28:31

@madscientist: Hm, úgysem érteném a sok cs-re meg más kettős mássalhangzóra végződő mondanivalóját ;).
Annyira nem ismerem a közeget, de amikor echte, úgymond svájcival találkoztam mind fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy ő most éppen olasz vagy német vagy babámtöke. Ami nekem tök mindegy volt, mert úgyis angolul pofáztunk, csak feltűnt ...

madscientist 2012.11.30. 15:32:30

@váj mí:

Hát hogyne, itt mindenki végtelenül büszke arra, hogy honnan jött. Gondolom ezért hangsúlyozták ki.

váj mí 2012.11.30. 15:33:43

@madscientist: Hádde végső soron mind svájciak, oder? ;)

madscientist 2012.11.30. 15:37:26

@váj mí:

Jáááj nem úgy van az kérem, nekik, úgy vettem, észre nagyon is fontos ez, még az egyes nyelvi részeken belül is. A 'német' svájciak pl még a százféle-fajta, egymás számára is olykor zavarba ejtő dialektusukra is roppant büszkék, mert ez az identitásuk része és mutatja, hogy honnan jöttek. Állítólag...

váj mí 2012.11.30. 15:42:47

@madscientist: A német részét értem, csak azt nem, hogy mitől svájciak? Milyen az a svájci nemzeti öntudat? Van egyáltalán olyan? Mert én mindig csak a különbségeket hallottam szajkózni, semmit, ami összekötné őket.

GolyofogoToni 2012.11.30. 15:43:50

Az mindegy, a lenyeg, hogy hazai levegö :)
Oh te, egy honap FFM-ban, geil ;)

Egyebkent erdekesek ezek a dialektusok. Itt is, odaat is, az osztrakoknal is. Mar-mar azt hiszi az ember, hogy k*rva jo, mert tolja a hochdeutschot, meg ert egy jo par dialektust, es akkor talalkozik egy passauival, wallisival vagy epp egy grazival... :DD

bobsys 2012.11.30. 15:44:42

@tanato: Itt Boca Raton gazdag reszen (West Boca) takaritono szokas het egyszer/ketszer. Babysitter ha kell akkor reggel jon es este megy. Elviszi meg hazahozza a kolkoket a sulibol, delutan tanul, jatszik veluk. Napkozben meg megallpodas kerdese, hogy takarit, foz, mos vagy nem. Oraber szerintem olyan $14-$15.
Szokas meg kocsitakarito embert hivni aki jon es kisuvickolja a verdat, de amin meg mindig rohogok az a kutya setaltatas szerviz.
Tobbseg latin amerikai, esetleg europai aki elfelejtett hazamenni.

tsík 2012.11.30. 15:45:53

@GrandMasterB: én meg nem akarok ugyanott lakni a híres és mindenek fölött istenített "sajátban", a hitelből - hanem remélem, hogy ott fogok lakni mindig, ahova a munkám/utazásom/kedvem szólít, és semeddig nem nézem a virágos csempét.

az érlelt marha sokkal finomabb (tudod, vörös húsok), erről beszéltem, nem az egészségről, úgy látom, nehezen volt értelmezhető. és igen, én NEM menzán nőttem föl, és a coop-os holmik sokkal jobbak

de nem baj, otthon majd lesz trapista, az is sokkal jobb, mint a gruyere, nemigaze. és mennyivel olcsóbb!

madscientist 2012.11.30. 15:50:04

@váj mí:

Nemzeti öntudat, hát hogyne volna. Úton-útfélen svájci zászlók vannak kitéve, a jellegzetes népi, vagy helyi motívumok sok mindenen rajta vannak.
Hogy ezen kívül még miben nyilvánul meg azt nem tudom. :) Kérdezd meg Gildát is, hogy a genfiek ezt pl hogy élik meg.

váj mí 2012.11.30. 15:50:12

@GolyofogoToni: Mitől geil, életem? ;)

Ennél már csak az érdekesebb, amikor valaki, mint én például, keveri a különböző dialektusokban használt kifejezéseket, mert nem annyifelé élt már német nyelvterületen, hogy ráragadtak a dolgok ... Szoktak is a németemen vigyorogni ;).

váj mí 2012.11.30. 15:52:26

@madscientist: Hát a piros-fehér-zöldtől meg a matyóhímzéstől kurva messze van a magyar nemzeti öntudat, ha érted, hogy mondom... ;).
Hm, a genfiek, szerintem még annyira sem. Ahogy észleltem, a nagyobb városokban és a fővárosokban nem a legjellemzőbb a jelenléte ...

madscientist 2012.11.30. 15:54:38

@GolyofogoToni:

Wallisit ne is mondd, múltkor valami játék show megy a tv-ben, ok bemutatkozás, játékos wallisi, hát hagy ne mondjam még a másik, echte svájci műsorvezető is vissza-vissza kérdezgetett, hogy épp mit is mondott, volt hogy háromszor is mire dűlőre jutottak. :P :D
Egymást se értik sokszor, akkor van baj, ha a hochdeutsch se megy nekik (mert előfordul).

GolyofogoToni 2012.11.30. 15:56:28

@váj mí: Mert a nagyvarosok közül szerintem az egyik legfrankobb hely. Imadom. Ott aztan van minden :)

Azt hiszem ertem mire gondolsz, hisz te is laktal mar sokfele nem? Ez igy van, ram is ragadt bissle hohenlohisch, schwäbisch, kevertbayerisch, wiesbadenihessisch meg mainzipfälzisch, kölsch, kevertschwitzerdütsch... :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.30. 15:56:36

@madscientist: szerintem kevered
azok voroskeresztes allomasok
ott varjak az adomanyokat

madscientist 2012.11.30. 15:57:27

@váj mí:

Értem mit mondasz, mindenesetre az is a kultúrához tartozik, mondjuk nekem a matyó épp nem :)
De biztos megnyilvánul máshogy is, csak én ebben, ne haragudj, de nem vagyok (még) jártas.

váj mí 2012.11.30. 15:58:39

@GolyofogoToni: Hm, én még nem voltam Frankfurtban. Mondhatni szűz vagyok ... ;).
Jaja, verstehst du mich, oder? ;)

váj mí 2012.11.30. 16:03:43

@hagyma: De egy dög vagy! :)

@madscientist: Hm, nem tudom mióta élsz Svájcban, de ha nekem alkalmanként pár nap alatt csak a különbségeket hangsúlyozzák, akkor nekem is eszembe jut, hogy ez mitől nemzet? Inkább csak állam.
A németek is zrikálják egymást tartományonként mindenfélével, de abban azért egyetértés van, hogy "Deutschland über alles!", és punktum.

nyuszigonosz 2012.11.30. 16:06:40

@váj mí: Frankfurt gyönyörü! Remélem tetszeni fog!
( már ha Frankfurt am Main és nem Frankfurt an der Oder...)

GolyofogoToni 2012.11.30. 16:07:04

@madscientist: Hehee, jaa, erdekes ez... :) Meg jo, hogy mi magyarok megertjük egymas beszedet, legyen valaki akar szögedi is ;)

@váj mí: Ha szüz vagy, akkor nem lehetsz 17. Akkor az 1. leszel :DDD
Natürlich verstehe ich dich :D

Van egy nagyon fajintos kepeslap, Münchenben lattam egyszer, kisfiu meg kislany ülnek rajta, es ez alla rajta: "I mog di"..
Jot vigyorogtam rajta :))

GolyofogoToni 2012.11.30. 16:08:49

Pf... "rajta" egymas utan haromszor. jol megirtam :D

váj mí 2012.11.30. 16:15:38

@nyuszigonosz: am Main lesz az, és nagyon kíváncsi vagyok :)

@GolyofogoToni: Frankfurt-szűz te szelektív olvasású, te :P
Ja, egyszer mentem haza Stuutgartba Drezdából, és én is vigyorogtam, a hangosbemondó "zwo"-ján ;)

madscientist 2012.11.30. 16:16:41

@váj mí:

Hát abban azért itt is egyetértés van. :)
Másrészt még tényleg nem élek elég régen itt ahhoz, hogy disszertációt tudjak írni a svájci nemzeti öntudat megnyilvánulásáról.

GolyofogoToni 2012.11.30. 16:17:23

@váj mí: Tudom en, naaaa :DDD

Zwo hehehe :) Vagy cvéé

Na lepek, indulok, wunderschönes Wochenende! :-)

madscientist 2012.11.30. 16:20:36

@GolyofogoToni:

Ááá a szögedi még nem is gáz...én a palócos beszédeken szoktam mosolyogni.
Jó hétvégét! :)

váj mí 2012.11.30. 16:22:54

@madscientist: No, nem is disszertációt vártam én, csak ahányszor svájciakkal találkoztam mind a különbözőségét hangsúlyozta. Kíváncsi lettem volna, hogy miben nyilvánul meg az összetartásuk, mármint nemzetként.

@GolyofogoToni: Ebenfalls, schatzie! ;)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.11.30. 16:23:30

@madscientist: Talán az is része, hogy szeretnek svájci árut vásárolni, még akkor is, ha drágább.

madscientist 2012.11.30. 16:27:43

@váj mí:

Hát ez az, mondom még mást nem nagyon tudok írni egyenlőre hiányos ismereteim miatt, mint amit eddig is írtam, plussz az államalapításukat (onnantól kezdve függetlenség, önállóság, önmaguk felett való szabad rendelkezés ugye) azt nagyon megülik és ezt egyaránt mindenki nagyon meg is becsüli, így az nagyon fontos, mint nekünk is. De ha tudok még valamit megírom, i promise. :)

madscientist 2012.11.30. 16:28:37

@Gilda66:

Tééényleg, igazad van, ez mindenképp ide sorolható. :)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.11.30. 16:33:38

@madscientist: egy kiadós összehasonlítóelemzést azért én is elvárnék!

madscientist 2012.11.30. 16:35:16

@Kellemes Zérókomponista:

:D jó, ha majd kompetens leszek mindenképp!

váj mí 2012.11.30. 16:39:02

@madscientist: Szóval, nemzeti ünnep, zászlók, helyi termékek vásárlása ... ennyi?

madscientist 2012.11.30. 16:45:36

@váj mí:

Mé nem elég? :)
Mér? németeknél mit jelent a nemzeti öntudat?

Jah közben eszembe jutott még Roger Federer, aki bármit is tesz, azzal itt mindig címlapon van, ha játszik vagy tv-ben szerepel, akkor adásban van, sőt ismétlik is. Múltkor elektronikai áruházba tv-knél is pont az ő egyik meccsét adták, hát a tömegtől nem lehetett látni, hogy milyen tv-k vannak, mind ott csápolt, ha nyerésre állt ujjongtak, ha fordult a kocka hőbörögtek. Ez nem tudom mennyit számít..:)

váj mí 2012.11.30. 16:48:06

@madscientist: Hm, némi kulturális közös gyökerekre gondoltam. Vannak svájci népmesék, például? Vagy a német, francia, olasz svájci hozza a nemzete meséit?

madscientist 2012.11.30. 17:04:15

@váj mí:

Biztos vannak, meg sokféle népi szokás, hagyomány, a népviselet az még most is nagyon megy jeles alkalmakkor, meg népzene is, akár modernebb formában is, ha ilyesmire gondolsz.
Na de most megyek, mert beüt a hétvége. :)

váj mí 2012.11.30. 17:08:58

@madscientist: Ahham, hát majd várom a mélytanulmányt. ;)
Köszi a felvilágosításokat. Lassan én is készülődök, bár farmeren kívül nincs más itt, hát majd azzal tisztelem meg a színház úri közönségét ;).

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.11.30. 17:24:09

@váj mí: neked akkor végülis mi nem tetszett Svájcban? Túlzott diverzitás? Hajlamos az ismeretlen ország történelmi mivoltát elképzelni és várni az ember. Csalódott vagy, mert abban a pár instant napban nem sikerült megismerned a "lényeget". Szerencsére nem így megy. De cáfolj meg, ha..

Sanyi9 2012.11.30. 17:40:23

@váj mí: a svajciak (beszelt nyelvtol fuggetlenul) nem tartoztak mas nemzetekhez, peldaul az olaszul beszelok nem tartoztak az olasz nemzethez soha (ez nem olyan, mint a hataron tuli magyarok). Egyszeruen 2000 eve kulonbozo nyelvu torzsek koltoztek oda, akik 7-800 eve a kozos ellensegek (Habsburgok, Nemet-Romai Birodalom) ellen egyesultek es igy alakult meg Svajc. A nemzetek 250 evnel ujabbak (es evvel egyutt a nemzetisegi hovatartozas). Amugy te akartal a multkor olyan kozossegben elni, ahol a rassz, a nyelv es a vallas nem osszetarto ero, hanem az emberek kozos erdekei tartjak ossze az allamot. Na ilyen Svajc.

GrandMasterB 2012.11.30. 17:49:02

@tsík: Nem csak hitelbol lehet lakast venni, hanem keszpenzert is. Nem feltetlenul Svajban, de sok orszag van meg Svajcon kivul.

Nem tudtam, hogy a nem menzan eves ekkora dicsosegnek szamit, hogy azaltal mar-mar kulon kasztba kerul az ember. En az iskolatarsakkal jartam menzara, sok rohoges es hulyeskedes kozepette. Szerettem. Persze otthon majszolni a mami szoknyaja mellett az ebedet hasonloan jopofa lehet.

Gondolom a trappista sajtra gondoltal, szoval, es ez most meglepetes lesz, otthon mar mas is kaphato. Egyszer menj el egy sajtboltba Pesten vagy egy piacra... meg fogsz lepodni milyen finom es kulonleges kecske es egyeb sajtokat lehet kapni.

tanato 2012.11.30. 18:16:06

@Diabáz: Huha az ázsiai háziasszonyok rossz munkaadók általában.Még a régi az origós HÁ-őn is írt a egy magyar au-pair,hogy szintén egy ázsiai nőnél volt de csak egy napig bírta,mert abszolút szolgaként kezelte már az első napon.Ennek is az az oka hogy olyan helyen nőtt fel,szocializálódott az ázsiai nő,ahol a bentlakó cselédlánykodás a mindennapi élet része és bizony Ázsiában a stílus ezen cselédlányokkal meglehetősen lekezelő,szigorú,megalázó az európaihoz képest a háziasszonyok részéről.Ott aztán tényleg meghajtják a cselédlányokat mint Singer a varrógépet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.30. 18:26:06

@tanato: namost kicsit visszautalok egy regebbi posztra, de akar tetszik akar nem
a legrosszabbaka zsido csaladok
foleg az ortodoxok
de a simak is
annyi rigojat,a mi ott van....

tanato 2012.11.30. 18:38:29

@hagyma: Na látod erről viszont nincsenek információim,azt sem tudom Izraelben bentlakó cselédlányok vannak e vagy inkább bejárónők a tehetősebb családoknál.Az biztos hogy a Közel-kelet arab államaiban inkább a harmadik világra jellemző bentlakó típusú cselédlányrendszer működik,ezt már több itt a HÁ-n posztoló,vagy kommentelő Közel-keleten lakó magyar nő is leírta.De hogy a zsidó államban hogy működik a dolog azt nem tudom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.30. 18:57:15

@tanato: en i csak kifejezetten amerikai zsidoknal takarito. stb lanyoktol hallottam, hogy soha senki ne menjen zsido csaladhoz
maceras:)
ez vallasi dolog
tej-hus
edenyek-hutok stb.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.11.30. 19:01:40

Bele-beleolvastam a hozzászólásokba. Jól látom, hogy nem látom az író válaszait?
Kár... :(

tanato 2012.11.30. 19:02:38

@tilmir: Na látod,a szerző hozzászólásait én is várom mint mindig,az teszi teljessé hitelessé a dolgot.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.30. 19:03:49

@tanato: vagy esteleg nehany foto a helyszinrol:)

tanato 2012.11.30. 19:04:06

@hagyma: Ja hogy erre gondoltál nem a Közel-keletre.AZ USA-beli dolgokról Te vagy a profi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.30. 19:23:18

@tanato: az tulzas:)
au-pairban es hazvezetesben meg foleg nem
sem nem csinaltam, sem nem alkalmazunk senkit
csak ahallottam ezt-azt, foleg regen meg illegaliskent sok mas illegalissal talalkoztam:)

Taxomükke (UK) 2012.11.30. 19:54:07

Nna, nem tudom magamban tartani, meg persze nem is akarom: egy kis statisztika külföldi munkavállaláson gondolkodó honfitársainkról. Nem nagy merítés, de szerintem tükrözi az átlagos magyart:
10-ből 3 elérhetetlen az általa megadott számon, vissza nem hív
3 engem kikerülve egy másik ügynökségen át eljutott ugyanahhoz a céghez (de valamiért nem feleltek meg)
1 nyelvi problémák miatt elutasítva
3 tapasztalathiány miatt elutasítva
Vélemény?

DieNanny CH 2012.11.30. 19:57:57

@Jolika neni a szomszedbol:
Azért keveredhettél meg, mert már más hozzászólásomban írtam, hogy voltam au-pair. 11 évig, Ausztriában. Ott jól megtanultam a nyelvet, nyelvvizsgát is megcsináltam, amit itthon az Eltén középfokúra honosíttattam, és idén márciustól Svájcban vagyok Nanny. (Olyasmi, mint a babysitter, csak én napközben, 10 órát vigyázok a gyerekre, és a végzettségem is magasabb. Amit pofátlannak tartok, hogy egy 13 éves elvégez egy babysitter tanfolyamot, utána felad egy hirdetést, hogy 20 Frankért óránként vállal munkát. Ez teljesen törvényszerű!)
Svájcban az a jó, hogy nincs főállás, meg mellékállás. Százalékok vannak. Én 60 %-ban Nanny vagyok, 20%-ban bölcsődei nevelő. (Itt a bölcsőde 4 hónapos kortól 5 éves korig van, mert 1 év óvoda kötelező. De nálunk 6éves ovisok és iskolások is vannak, mert ide jönnek ebédelni, aztán délután vagy újra óvoda vagy iskola, vagy itt maradnak zárásig.)

DieNanny CH 2012.11.30. 20:13:28

@Kirsten:
Óvodapedagógusi diplomám van, 38 éves vagyok.
Tavaly szeptembertől vagyok kint, húgomnál kezdtem, mert a Tagesmuttere terhes lett. Aztán ő körbeérdeklődött, és megtalálta a bölcsit, ami Tagesmuttereket is kiközvetít. Márciustól találtam lakást - addig húgoméknál laktam -, de nagyon pici, ezért TM nem lehetek - tehát hozzám nem tud gyerek jönni -, én megyek a családhoz. Ezért vagyok Nanny. Tehát végülis a bölcsin keresztül kapom a családtól is a fizetésem.
Schwyz kantonban vagyok.

DieNanny CH 2012.11.30. 20:18:22

@GolyofogoToni:
Én írtam azt a "hülyeséget", hogy az echte svájciak tisztességesek. Valószínűleg nem jól fogalmaztam. Úgy értettem, hogy számomra az a falu úgy tűnt a maga hegyek közé zárt világával, hogy ott inkább tősgyökeres svájciak laknak, akikben még nem jelent meg az átverési, csalási szándék. Tehát inkább idősebbek.
Oké, tévedhetek, de lelki szemeim előtt egy ilyen falu képe jelent meg.

DieNanny CH 2012.11.30. 20:41:01

@én már a fény gyermeke vagyok:
Minden svájci a szomszéd falu nevét helyettesíti bele! Komolyan mondom!

2012.11.30. 21:13:37

@Zabaalint: +1, a naponta furdes valoban nem altalanos norma Europaban, es nem is ertem hogy hideg / europai eghajlaton nem fizikai munkat vegzo embereknek, illetve gyerekeknek, miert kene naponta furdeni. Ugyanakkor pl. Indiaban valoban altalanos norma a napi furdes; mivel az ev nagy reszeben meleg van, ennek tobb ertelme is van mint Europaban naponta furdeni. Just saying... Azt meg nem ertem, miert 'pakisztanozik' megint a posztolok egy resze (nem te, Zabaalint!), meg nem voltam Pakisztanban, de feltetelezem hogy Indiahoz hasonloan ott is elterjedt a napi furdes. Raadasul a rendszeres furdes, kez- es labmosas a muszlim vallashoz is hozzatartozik. Nem ertem mire alapozva gondoljak itt a kommentelok hogy a pakisztaniak piszkosabbak az europaiaknal?

2012.11.30. 21:40:08

@tanato: Ne haragudj, de nincsenek ilyen 'iratlan szabalyok' hogy az au pair bentlakasos cseled aki hetvegen is dolgozik. Nagyon is irott szabalyok hatarozzak meg az au pair munkakoret, hetvegi munka pl. nem tartozik ezek koze. En evekig voltam au pair vizummal Angliaban, mivel EU csatlakozas elott csak ilyen vizumot tudtam szerezni. Az elejen engem is nagyon kihasznaltak, de hetvegen nem dolgoztattak es ebbe nem is egyeztem volna bele, remelem ezt mas lanyok sem teszik. Mikor mar jobban tudtam angolul es jobban kepben voltam, gyakorlatilag nanny-kent dolgoztam, tobbek kozott hetvegen is elozetes megbeszeles alapjan, es ezert meghatarozott orabert kaptam az alapfizetesen es ellatason felul.

Szomoru teny hogy vannak meg bentlakasos cseledek, foleg Europan kivul, akik minden nap dolgoznak, de egy magyar lanynak, aki EU allampolgar es mas munkat is tud vallalni, nem kene beleegyeznie abba hogy cseledkent kezeljek. Nekem nagyon szimpatikus volt ez a poszt, ertelmesen leirta az illeto hogy mi tortent vele, ami tanulsagos lehet mas lanyok szamara akik ilyen munkat akarnak vallalni. Jol tette hogy par het utan felmondott, es en a helyeben utolag is feljelentenem a csaladot akiknek dolgozott, mar csak azert is hogy a jovoben ketszer is meggondoljak mielott mas lanyokat kihasznalnak. Remelem a posztolo elete jobban alakult azota, akar kulfoldon, akar Magyarorszagon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.30. 21:43:44

@Mirjam2: hat ha Te azt mondod hogy indiaban tobbet furdenek mint auropaban vagy amerikaban akkor megkarcintom az arcomat
egy normalis embernel ha nem jon kozbe semmi, egy tusolas minimum a napi norma
az indiaiaknak meg evente egy a Gangeszben

tanato 2012.11.30. 22:01:55

@Mirjam2: Hát persze nem az au-pair-kedésre értettem az íratlan szabályokat,hanem éppenhogy a bentlakó házicselédeskedésre ami a harmadik világban létezik még milliós nagyságrendben./nálunk meg létezett ezelőtt 80 évvel/.És azok a lányok akik ilyen országban nőttek fel,ebben szocializálódtak. ezekkel a szabályokkal teljesen tisztában vannak.Azért is tudnak jobban megfelelni egyes esetekben az au-pair munkaadó kisgyermekes fiatalasszonyok elvárásainak /mint ahogy itt a határátkelőn is olvastam ilyeneket/.Azért valljuk be vannak átfedések,azonosságok a két munkakör között,még ha természetesen nem ugyanaz a kettő./napi 24 órás jelenlét egy családnál,vegyes feladatok,házimunka és gyerekvigyázás stb,ezek hasonlóak mindkét esetben./természetesen a "munkahelyi beszédstílus" a viszony a munkaadó és munkavállaló között, a kiszolgáltatottság a harmadik világbeli cseléd -úrnő és a nyugat európai au-pair-háziasszony között azért lényegesen különböző,de mint írtad Téged is kihasználtak az elején és mint sokan írták ,azért sok au-pairt fogalalkoztató nyugati nő azért sokszor egy cselédtartó úriasszonynak képzeli magát és ilyen viszonyt szeretne az au-pairrel.Szerencsére egy kelet európai lánynak reális lehetősge ilyen esetben felmondani néhány hét után ilyen szituációban,szemben a harmadik világbeli cselédlánnyal aki esetleg az egész családját menti meg az éhezéstől a bérével.Erről már voltaik itt a Há-n,még a régi origós időkben posztok,meg kommentek,pl. az Arab-Öböl menti államokban vagy éppen a dél-Amerikai államokban élő magyar hölgyek tollából.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.30. 23:33:38

@hagyma: "kubaban tuti nagy kiraly lennel ennyibol, de hogy ne essunk szelsosegekbe a mi penzunk is karcsu lenne akar a nyugati parton is..."

Ezt megerositem:) itt a nyugati parton, foleg nalunk Ca-ban sokkal dragabb minden :( foleg ingatlan. Nekunk az ingatlanado (property tax) tobb mint $ 2000/ev - tudom, ez ingatlanfuggo is, de pl. ez a regi hazunk adoja, ami egy atlagos alapteruletu (kb. 900 sf = ha jol saccolok, kb. 80 nm), 2 bedroom 1 bath, 50es evekben epult haz. Bar az ingatlan ado nagy resze elvileg az iskolaknak es hasonlo helyekre menne, sokan panaszkodnak, hogy nem latjak, mennyiben segiti ez az iskolakat, hiszen allandoan megy a vita, hogy nincs eleg penz fenntartasra/fejlesztesre.

Persze mindig hozza kell tenni, hogy arak-berek tobe-kevesbe aranyban allnak, v. kellene allniuk.

DieNanny CH 2012.12.01. 07:40:11

Kedves HÁ!

Megtennéd, hogy szólsz a posztírónak, hogy kitetted a cikkét? Mert én nagyon várok tőle valamilyen reagálást!
Köszi!

Jolika neni a szomszedbol 2012.12.01. 09:04:18

@hagyma: Én évek óta dolgozom együtt indiaiakkal, sri-lankaiakkal, férjemnek pedig sok pakisztáni beosztottja van. Egyet elmondhatok: nagyon fontos náluk a fürdés, a hajmosásnak pedig kiemelt fontossága van. Egy átlag indiai nő például naponta minimum egyszer megmossa a haját, de ez tényleg a minimum. Sokuk naponta kétszer (reggel és este) mos hajat. Vannak olyan indiai ismerőseim, akikkel vagyok olyan viszonyban, hogy ezekről a dolgokról beszélgessünk, meglepődnél, hogy mennyire fontos náluk a személyi higiénia! Az egyik kutyás indiai barátom nevetve mondta, hogy ha a húga annyiszor mosna hajat, mint én (hetente kétszer), az anyjuk nagyon megverné. Nekem az a tapasztalatom velük, hogy mindig nagyon ápoltak (különösen a nők!), a hajuk szépen fésülve, fonva (én még nem találkoztam rövidhajú indiai nővel, szóval ez nem kis meló nap, mint nap, hogy mossák egyszer-kétszer), a munkaruhájukat minden este mossák-vasalják. Rendkívül ápolt emberek. Akiknek a lakásán voltam, arról ugyanezt tudom elmondani. Váratlan látogatás esetén is makulátlan tisztaság, a padlóról enni lehetett volna.

tanato 2012.12.01. 09:13:40

@DieNanny: Hát igen,így egy kicsit hiányos,a szerző nélkül.

tanato 2012.12.01. 09:15:23

@Jolika neni a szomszedbol: Hú,az indiai nők,tényleg szépek,sokszor nyertek már szépségkirálynő világbajnokságot is,valószínűleg ebbe belejátszik a mindennap megmosott hosszú fekete hajuk is.

Jolika neni a szomszedbol 2012.12.01. 09:50:36

@tanato: Igen, amikor először szembesültem azzal, hogy ennyire sűrűn mosnak hajat, és mi mindennel ápolják, én is rögtön azt mondtam, hogy ja, hát ez itt a titok, így aztán tényleg mindenkinek szép lenne a haja! Nagyon sok a fehérítő hatású kozmetikum, a boltok tele vannak vele. Ők olyan fehér bőrt akarnak, mint az enyém, én meg olyan szép hajat, mint az övéké, kerek a világ :D

Most jutott eszembe, hogy amikor együtt bandáztunk a kutyáinkkal, majdnem megütött a guta, amikor elmesélték, hogy ők bizony a kutyájukat is hetente minimum kétszer-háromszor fürdetik, hiába tartottam nekik előadást, hogy nem szabad, heti egyre sikerült csak letornázni a fürdetések számát.

Jolika neni a szomszedbol 2012.12.01. 09:57:57

@DieNanny: Igen, így akkor már tényleg érthető a keveredésem :)

váj mí 2012.12.01. 10:23:43

@Kellemes Zérókomponista: Nem, nem én csak kíváncsi voltam, hogy akik már ott élnek egy ideje, hogyan látják ezt a dolgot?

@Sanyi9: Ja, ja csak érdekelt, hogy a mindennapokban (értsd: nem állami ünnepek, ilyesmik), ez hogy is néz ki.

Nem nem-tetszésről volt szó, csak kíváncsiságról, azért kérdeztem annyit.

DieNanny CH 2012.12.01. 17:27:31

Hahó, HÁ! Már kezdek kételkedni a poszt valódiságában! Értesítetted Nyauka Vaukát?

tanato 2012.12.01. 19:05:12

@DieNanny: Ja,pedig kár érte,jó poszt volt több mint 300 hozzászólást generált.

blacklord 2012.12.01. 21:45:02

@Gilda66: lol, te tisztában vagy azzal, hogy egy útépítő mérnök keres ennyit a franciáknál? És attól még, hogy Svájcban a közértben meg lehet keresni 4000 CHF-ot havonta, azért ne hidd már azt, hogy 2500 EUR-ból ne tudna akárni vidáman megélni (pláne, ha Magyarországról jön)... Mi 2-en éltünk ennyi pénzből, havonta többszáz frankot hazautaltam, 2 szobás lakásban laktunk és amúgy se nagyon nyomorogtunk.

Gerardpeis 2012.12.05. 17:28:54

"Úgy látom, néhány gondolkodó lény már megkérdőjelezte a svájci poszt hitelességét. Nem ez lenne az első félrevezető országismertető. Ha kiváncsi vagy többre, vagy van hozzáfűzni valód, látogass ide:

gerardpeis.blog.com/2012/12/02/biztos-hogy-norvegiabol-irtak-es-nem-megrendelesre-egy-szerkesztoi-irodabol/

Gerardpeis 2012.12.05. 17:32:13

@DieNanny: "Úgy látom, néhány gondolkodó lény már megkérdőjelezte a svájci poszt hitelességét. Nem ez lenne az első félrevezető országismertető. Ha kiváncsi vagy többre, vagy van hozzáfűzni valód, látogass ide: gerardpeis.blog.com/2012/12/02/biztos-hogy-norvegiabol-irtak-es-nem-megrendelesre-egy-szerkesztoi-irodabol/

robinah 2015.10.19. 13:38:58

miért írna le valaki hazugságot? mindegy egyes szava igaz.

DieNanny CH 2015.10.19. 15:06:44

@robinah:

Azért, mert ilyesmi már előfordult a HÁ történetében. Egy norvég fúrótornyon dolgozó bizonyos Norbi, írt egy kétrészes posztot, amiről kiderült, hogy kitaláció. És nagyon sok szava hazugság volt. A fényképek, amiket sajátjaiként tüntetett fel, egy fb-n lévő ukrán ember képe volt.
Szóval, ezért.
:-)
VaukaNyauka még mindig nem került elő?

robinah 2015.10.19. 17:36:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: én vagyok az. 3 év távlatából eszembe jutott visszanézni a kommenteket, és kiakadtam, hogy valaki kétségbe vonja.

DieNanny CH 2015.10.19. 18:40:21

@robinah:

Hú, de jó! Miért nem jelentkeztél 3 éve???
Na, mindegy. Örülök, hogy "látlak". Gyere a kommentelők közé a mai poszt alá, írd meg, mi lett veled.

robinah 2015.10.19. 19:30:21

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: akkor inkább a háttérben akartam maradni. még most is feldúl az egésznek az élménye, és gyakran eszembe jut, hogy mi lett a gyerkekkel. amit írtam, minden igaz, és mindent még le sem írtam. ez a poszt hiteles.

DieNanny CH 2015.10.19. 19:55:38

@robinah:

Hát, nagyon sajnálom a rossz élményeidet. Én is voltam aupair 11 évig Ausztriában, és nekem is voltak rossz élményeim, de ennyire rosszak nem. Az első helyemen 11 hónapot voltam, 2. másfél év, 3. helyemen 3,5 év, 4. hely szintén 3,5. Közbenső időkben voltam kicsit otthon is.

Most mit csinálsz?
Ja, és én néhány "gyerekemmel" - akik már felnőttek azóta - fb-n is tartom a kapcsolatot.

robinah 2015.10.19. 21:25:46

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: itthon találtam munkát. hiába szeretek utazni, és még sok helyre szeretnék eljutni, nekem mindig honvágyam van egy idő után. ha külföldre megyek, szívesebben vagyok önálló, barátokkal, ismerősökkel vagyok, és nem pedig dolgozni...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása