oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. november 28. 06:55,  Felszabadító volt ideköltözni 388 komment

2012. november 28. 06:55 Határátkelő

Felszabadító volt ideköltözni

Tegnap a német vendéglátóipart néztük meg egy kicsit közelebbről, ma a spektrum másik vége kerül terítékre. Mai szerzőnk, Er ugyanis egy angliai egyetemen végzi a PhD-jét, onnan küldte el beszámolóját.

cím_9.jpg

„Valamikor összevitatkoztam az osztályfőnökömmel a kis falusi iskolánk 5. vagy 6. osztályában: állítottam, hogy én aztán nem fogok Magyarországon élni. Nem emlékszem rá, hogy mi volt a vita tárgya, csak a saját dacosságomra. Ez azonban elmúlt hosszú időre; sosem voltam ugyan harcos hazafi (hazaleány?), de szerettem volna Magyarországon érvényesülni és a tudásomat ott mások rendelkezésére bocsátani. Na, ez utóbbiak mostanra tökéletesen elmúltak.

Az egyetem szociológia szaka alatt realizáltam, hogy amit én igazán szeretnék csinálni – oktatáskutatás – azt Magyarországon nagyon kevesen és kevés helyen művelik, inkább van oktatásszociológia, mint az általam tanulni vágyott oktatásügy (angolul education studies).

Álommunka Budapesten

Tehát gondoltam, hogy jó ötlet mindjárt az egyetem után megpróbálkozni egy másik mester diplomát begyűjteni a témában: Londonra és itthon a CEU-ra esett a választás. Mindkét helyen tandíjas képzésre vettek fel.

Közben viszont állásajánlatot is kaptam: a választás ezen a ponton arról szólt, hogy két-három év vérverejtékes pincérkedés és esti-hétvégi egyetem, vagy mindjárt az államvizsga után két héttel kezdés, álommunka egy budapesti kutatóintézetnél...

Hihetetlen jó csapatba kerültem, nagyon nagy szerencsém volt a főnökömmel és azzal, amilyen projekteket vittünk. Rengeteget tanultam ez idő alatt, imádtam a témákat, amin dolgoztunk, jó volt interjúzni meg kérdőívezni mindenfelé az országban, illetve még Skóciába is így jutottam el.

Mivel közeledett az elég egyértelmű kormányváltás – Freud: folyton rendszerváltást akarok mondani helyette – úgy döntöttem, jobb ha „elmenekülök" az állami kutatóintézettől egyetemre, doktorit csinálni. Amúgy is „illik" ezen a területen, amúgy is akartam, de jobb lett volna még pár évet dolgozni vagy mást tanulni előtte.

Kutatási terv

Így megírtam – az egyik kutatóintézetes témát továbbgondolva – egy pár oldalas kutatási tervet és elkezdtem küldözgetni boldog-boldogtalannak. Egy már Angliában tanuló barátnőm tanácsára az Egyesült Királyságban a Russel Group1 egyetemeket céloztam be (szokták helyi Ivy League-nek becézni), de emaileztem más típusú egyetemek oktatóival is.

Ekkor még Hollandián is gondolkodtam, de onnan az egy-két email, ami visszaérkezett, nem volt túl bíztató – nem voltak túl lelkesek, illetve forrás se nagyon volt. Más is a rendszer: míg az UK-ban társadalomtudományi területen a saját projekteddel jelentkezel, van két konzulensed, és ha szerencsés vagy, akkor kapsz ösztöndíjat; addig Hollandiában az oktató már amúgy létező projektjébe csatlakozol be mint kutató, és abból írod meg az általában hat cikket, ami a disszertációt jelenti. (Bár van ilyen változat az UK-ban is, nem ez az általános.)

Nehéz volt elhinni, hogy sikerült

Az első válaszok Angliából, Skóciából és Walesből nagyon-nagyon pozitívak voltak. Egyrészt szinte mindenki segített továbbfejleszteni a kutatási tervet, másrészt pedig ha ők maguk nem is voltak érdekeltek a témában, továbbították az emailemet a kollégáknak.

A jelenlegi egyetemem – Russel Group egyetem, az egyik legnagyobb oktatásügyi iskola, Anglia közepén – volt a leggyorsabb abban, hogy interjúra behívjon; szerencsére Skype-on is működött. A kutatási tervről kérdeztek, hogy miért tartom fontosnak ezt a témát, kinek lehet érdekes, hogyan építeném fel a kutatást, továbbá hogy ösztöndíj nélkül nekikezdenék-e. (Erre nyilván nemleges volt a válaszom.)

1_2.jpg

Pár nap múlva, épp nemzeti ünnepünkön, március 15-én jött az email, hogy gratulálnak. Nehéz volt elhinni, hogy tényleg sikerült, tényleg fizetnek azért, hogy én náluk tanuljak, de volt több mint fél évem feldolgozni a történteket.

Három év, ha a kari ösztöndíj az enyém, négy, ha az állami ESRC-t is megkapom. Az előbbi garantált volt, azzal kezdtem meg a tanulmányaimat 2010-ben. Az ösztöndíjam kényelmes, itt amúgy kb. a minimálbérnek felel meg.

Lehet belőle viszonylag jó helyen szobát bérelni pár lakótárssal (angolok, ami a passzív nyelvtudásnak jót tesz), mulatni járni, étteremben enni hetente, ha ahhoz van hangulatom, utazni is egy keveset, félrerakni későbbre.

A konzulenseimmel hihetetlen szerencsém volt: nem csak a 80.000 szavas disszertációt akarják megíratni velem, hanem fontosnak tartják, hogy egy akadémiai közegbe kerülök be: tudják, kiket jó megismerni, milyen konferenciákon érdemes beszélni, hogyan és hol jó publikálni, plusz valamennyi munkát is adnak.

Miért éppen én?

Még egy évem van hátra ebből, most kezdtünk el azon gondolkodni, hogy merre lenne érdemes majd ezután mennem. Egyszer kérdezték, hogy mi a tervem, hazamegyek-e; a nemleges válaszom óta az itteni „karrieremet" tervezzük. Amúgy összehasonlító kutatást csinálok az EU-n belül: ez az egyik módja annak, hogy az ember migráns társadalomkutatóként érvényesülni tudjon. Nem ismered eléggé az országot, ahol élsz? Vizsgálj sok másikat egyszerre!

Próbáltam végiggondolni, hogy vajon miért én kaptam akkor ösztöndíjat a 70-80 jelentkező közül. (Szerencsére ezt az interjú alatt nem tudtam, csak utólag derült ki mekkora volt a túljelentkezés.) Azt hiszem a néhány magyar publikáció, kutatási projekt, önkéntes munka elég sokat nyomott a latba.

Mivel az egyetem alatt igyekeztem minél kevésbé teher lenni a családom számára, elég sokat dolgoztam: szerencsém volt, sok kisebb kutatási projektbe be tudtam szállni, ezekből jelentek meg cikkek, tanulmányok, amik pedig jól néznek ki az ember életrajzában.

Fontos még a megfelelő konzulens megtalálása – az, hogy érdeklődjön és legyen rád ideje. Kell egy jó téma: lehetőleg ne valami lerágott csont, továbbá ne valami kizárólag magyar közegben releváns kérdéskör legyen. Ha természettudományi, akkor információim szerint rengeteg a külföldi, jók az esélyek; viszont ne tessék meglepődni a nagyon különböző felkészültségen! (Így az én területemen másoknak nem egyértelmű, hogy mi az az OECD és mi fán terem a PISA kutatás...)

2_1.jpg

Sírva ültem az irodában

Az otthoni helyzetből végül tényleg menekülni akartam. Elképesztő, mi ment már az intézetben, emlékszem, ahogy sírva ültem az irodában az utolsó hónapok valamelyikében, dühöngtem, hogy miért kell hatalmas adag frissen kitalált adminisztratív ökörséggel még nehezebbé tenni a dolgunkat, miért nem csinálhatjuk azt, amit kellene, miért nem fejezhetjük be a projekteket normálisan?

Amikor a napi politika belemászik az életedbe, amikor nem lehet elvonatkoztatni tőle, amikor folyton keresztbe tesz, szerintem az nem normális. Rettenetes volt ezt megtapasztalni és köszönöm, én nem kérek belőle. A legszomorúbb számomra az, hogy nem egy politikai oldalhoz tartozik ez – bár kétségtelen, hogy a jelen kurzus nagyon durva –, mindig, mindenütt ott volt ez a mentalitás.

Ezen túl voltak a szokásos dolgok, mint az általános udvariatlanság, kedvtelenség, panaszáradat, de hát ezt mindannyian tudjuk. Míg Angliában az tűnik fel, amikor az egyik indiai étteremben bunkók a pincérek, Budapesten azokat a helyeket szoktam megjegyezni ahol kedvesek: miből van több, ugye.

Találkozás magyarokkal

Többek közt ezek miatt voltam és vagyok úgy, hogy igyekszem kerülni a magyarokat itt. Nem kell azért barátnak lennünk, mert ugyanazt a nyelvet beszéljük, ha egyszer tök más az érdeklődési körünk. Evvel együtt pár hónap ittlét után belebotlottam egy lányba, akivel jól kijövünk, majd még egybe, és azóta velük nagyon jóban vagyok.

Az előbbi lány rengeteg helyit és máshonnan jött angolt ismert, így nekem nagyon könnyű volt nagy társasággal indítani az itteni életemet: bicajozás, filmnézés, nagy kajálások, iszogatások, koncertek, csak néhány az elmúlt időszak eseményei között. A gombapaprikást meg a pálinkát sikerült híressé tennünk a társaságban...

Az egyetemen is szerencsém volt a jó közeggel, szerdai sörözéseket szervezünk, focit nézünk, BBQ-zunk, már amikor nem szakad az eső. Nagyon jó itt.

Gondolkodtam rajta, hogy mik a negatívumok az ittlétben. Nem tudom. A kezdeti furcsaságok, hogy fordítva van a villanykapcsoló, a másik oldalon mennek a kocsik, meg mindenki mindenhol sorban áll, mára természetesek. Amint megtanulod, hogy a „You're alright?" csak annyit tesz „Hello", és nem azt jelenti, hogy hogyan érzed magad mostanában, már félig beilleszkedtél.

A legtöbb külföldi panasza a kedves, de nem érdeklődő angolokról szerintem erre vezethető vissza. A magam részéről sose éreztem, hogy nehéz lenne megismerni itt embereket vagy hogy ne lehetne nagyon jó barátokra lelni.

Félre kell rakni az egót

Ami szerintem nagyon fontos, ha nekiindulsz, az egy „migráns" identitás kialakítása: ha maradni akarsz, nem csak pár ezer fontot összeszedni, akkor félre kell rakni az egót és a veretes magyarságot. Te vagy az új, te vagy a „más", te vagy aki bebocsátást kér, tehát neked kell alkalmazkodni – bár itt mindez azért elég könnyű, amekkora mozgás volt az elmúlt pár évtizedben.

Többen leírták, de nem győzöm én sem hangsúlyozni: ha nem tudsz trappista sajt, rántott hús, továbbá tejföl nélkül élni, ez nem neked való. Ne indulj neki, ha nincs kedved/energiád sok más mentalitást, más gondolkodásmódot elfogadni.

3_2.jpg

Ha zavar, hogy tényleg esik az eső, és nincs 35 fok nyáron, nem érdemes Angliával próbálkoznod. Csak egyike lennél a sok panaszkodó bevándorlónak, és sajnos az még a görögöknek meg az olaszoknak sem áll túl jól. Továbbá saját, kellemes tapasztalatomból kiindulva javaslom, hogy ne csak London legyen a radarodon!

Hiányzik a család, barátok

Nyilván hiányzik nagyon sok ember. A tesóim, a szülők, nagyszülők. A barátok, akiknek nem látom felnőni a gyerekeit. Marad a skype, az email, és marad az a 10-20 ember, akivel lehetséges ilyen távolságból kapcsolatot tartani. Jó hazamenni, Budapest gyönyörű város, lehet jó bort inni, beszélgetni jókat. De mikor a Ryanair visszafelé befordul a város északi részén lévő golfpályák fölé, akkor azért szoktam nagyon örülni annak, hogy végre hazaérek.

Tudom, hogy privilegizált helyzetben vagyok, és tudom, hogy mit adott nekem ez az város, ez az ország már ebben a két évben is. Tudom, hogy nekem, aki egy kis magyar faluban nőtt fel, sosem bírt értelmiségi felmenőkkel, az országváltás megadja a teljes gyökértelenség esélyét.

Esély, mert tényleg csak az számít, hogy mit írok és mondok itt és most, nem az, ahogyan mondom, továbbá hogy ki is volt az apám – az egyetemi évek, a beilleszkedés egy értelmiségi közegbe otthon... hogy is mondjam, nem volt zökkenőmentes.

Lehetséges, hogy fogok itt is masszív falakba ütközni, de egyelőre lényegesen könnyebbnek látom az itteni boldogulásom, mint azt bármikor mertem volna remélni. Az akadémia itt is csak akadémia: emberek vannak benne, jók, rosszak, tehetségesek, tehetségtelenek.

A különbség a méret: mivel lényegesen több egyetemről van szó, lényegesen több forrásról, sokkal-sokkal több projektről világszerte, kevésbé érzi az ember, hogy bizonyos valakikkel kellene jóban lenni. Nekem felszabadító volt ideköltözni, szerencsésnek gondolom magam a mostani helyzetemben, és boldog vagyok, hogy tervezhetem a továbbiakat itt a szigeten. Remélem az otthonról hozott és itt megszerzett tudással együtt lehetek hasznos az új hazának.

Praktikumok

Egyetemi jelentkezés

Míg a BA szinten egyszerűen az UCAS nevű portálon keresztül kell jelentkezni, addig MA és PhD szinten az egyetemhez közvetlenül kell írni. Tehát annyiszor kell kitölteni az online jelentkezési felületeket és annyiféle követelményrendszernek kell megfelelni (különböző ajánlólevél formátumok, különböző írásminták, stb.), ahány egyetemet kiszemeltél.

Időben kezdd el! November-december körül már fel kell térképezni, hogy melyik egyetemek tetszenek, nézz ki magadnak lehetséges szimpatikus konzulenseket, vedd fel velük a kapcsolatot!

Ezzel elvben elég időt hagysz, hogy át tudják nézni a kutatási tervedet, és ki is tudod tölteni az online felületeket. Mindenütt kérnek két-három angol nyelvű ajánlást korábbi oktatóktól vagy munkaadóktól, néha az intézmény saját formanyomtatványán, továbbá angol nyelvvizsgát. Néhol kell írásminta, pár ezer szó, hogy lássák, tudod az akadémiai angolt használni.

Lakhatás

Amennyire látom, minden egyetemi városban vannak azok az egyetemi negyedek, ahol pókemberek, vikingek és kukászacskóba öltözött lányok-fiúk mászkálnak minden este az utcán – na, ne oda költözz. Szerencsére a lakáskeresési kálvária nekem kimaradt, egy napra leszerveztem öt szobanézést a gumtree.com-on és az ötödikbe be is költöztem. Mivel szép nagy ház, kedves lakótársakkal, normális főbérlőkkel, nagyon jó helyen és elég jó áron, eszem ágában sincs költözni.

4.jpg

Kaja-pia

Asda, Aldi, Tesco, Coop – olcsón is meg lehet ezeket oldani. A piac elképesztően jó, csak amennyit adnak 1 fontért, az egy főre túl sok, ezért én ritkán megyek. Eddig a két év alatt háromszor főztem magyaros kaját magamnak, amiből kettő túrós (cottage-cheese-es) palacsinta volt...

Szóval sajnos én nem tudom azokat a tippeket, hogy hogyan lehet a magyaros ételeket imitálni, mert nem hiányzik. Viszont egy jó curry mindennél többet ér, elkepesztő thai kajákat lehet itt enni, illetve van a „rendes" angol reggelinek egy vega változata, ami szerintem zseniális.

Az ale-eket en az első próbálkozás után feladtam – egészen addig, amíg valaki nem javasolta, hogy ne a világosat, hanem a sötétet próbáljam meg. Jövő héten remélem megint megyünk a helyi ale fesztiválra, mert az azért elképesztő élmény.

Tömegközlekedés

A helyi buszjáratok, ahol én lakom, elég tragikusak, nincs éjszakai járat, nincs villamos, így a dugóban garantáltan bennragadsz majd néha. Városon belül tehát bicaj, Budapesthez képest itt kenyérre lehet kenni az autósokat – a taxisokat viszont nem!

Városon kívül egy barátnőm a kocsira esküszik, de azt én még nem tudnám fenntartani. A vonat nagyon drága, de pl. a thetrainline.com-mal elég olcsón meg lehet úszni; főleg 16-25 Railcardal, ami 'érett diákként' is igényelhető kedvezményt jelent. Van ugye busz is, néha a nemzeti busztársaság (National Express) borzasztó menetidejére a Megabus a megoldás.

Mulatságok, társaság

Az egyetem eleve biztosít keretet arra, hogy legyenek ismerősök; ha nincs külön postgrad-PhDs csoport, csinálj magadnak. Mint említettem, mi szerdai sörözéseket szervezünk, ahova bárki jöhet. Ne tessék bepánikolni, ha az első két-három hónapban kevesebb az ismerős, majd utána alakul, de ezért érdemes aktívan tenni. Van rengeteg koncert, kiállítás, fesztivál, amire lehet járni évközben is, vannak jó kis pubok mindenütt, lehet kezdeni valami új hobbit – jóga vagy falmászás, majdnem mindegy."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr304930810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2012.11.28. 07:16:11

Ismét a napfényes Anglia. Tetszett a poszt. Üdv az épp borongós Thaiföldről! :-)

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.28. 07:42:48

Nos, gondolom a politika azért mászott bele annyira az életedbe meg kutatásaidba odahaza, mivel úgy alakult, hogy egy közpénzből finanszírozott "állásban" tevékenykedtél egy közpénzből finanszírozott intézmenyben ülve, és közpénzen beszerzett volt még a szék is alattad. És valszeg csodajó dolog szociológiát kutatni, de amikor az ország ejtőernyő nélkül zuhan akkor még szerintem is érthető, hogy sajnos nem ez a prioritás.

Az angliai egyetem mennyiben önellátó? Azaz a kézzel-lábbal védett autónomiáját meg is támogatja a "piacról" vagy központi köldökzsínorón élve követeli, hogy senki se szólhasson bele abba mire költi a pénzt? Nem tudom, ezért kérdezem.

Nincs amúgy nagy bajom a poszttal, csak nem értem minek kellett belekeverni a magyar aktuálpolitikát a szigeti doktorandusz életébe. Gazdag országban van pénz rá, hogy olyan dolgokat finanszírozzanak, melyeknek vagy sosem lesz haszna, vagy az a haszon csak 20-30-40 év távlatában realizálható. Ahol csóróság van ott erre nincs pénz hisz a még a legdemokratább szavazó is maslowi szinteken motiválódik, előbb akar enni és csak utána élvezni azt, hogy az unokáját esetleg korszerűbb mószerekkel oktatják.

És félreértés ne essék, a hatékony felsőoktatásnak vagy kutatás és fejlesztésnek nem a mintapéldája a magyar rendszer és a politika sem éppen példaértékűen bánik vele, ebben egyetértek, csak ettől függetlenül úgy hiszem hogy szükségtelen volt a kiszólogatás és specifikus hazaköpködés. Ha ilyeneket írsz legalább objektíven érvekkel hasonlítanád össze az otthoni meg ottani viszonyokat a "miért kell hatalmas adag frissen kitalált adminisztratív ökörséggel még nehezebbé tenni" meg "a napi politika belemászik az életedbe, amikor nem lehet elvonatkoztatni tőle" helyett.

Már csak azért is, mert szerintem a posztod sokaknak értelmezhtetlen, túl csapongó.

Ezektől függetlenül köszönet, hogy leírtad az élményeidet és gondolataidat.

Shebelle 2012.11.28. 07:51:46

Először is gratulálnék az elért sikerekhez! Csak így tovább!

Másodszor, annyit fűznék én is hozzá, h. kicsit tényleg értelmezhetetlen volt néhol, nehéz volt olvasni, felfogni helyenként a mondanivalót. Ne vedd bántásnak, inkább építő kritikának.

Örülök,h. általad betekintést kaptunk az oktatás-kutatás egyetemi életéről, nyilván hasznos információkkal. Köszi.

mens sana 2012.11.28. 08:05:02

"sajnos nem ez a prioritás"

Maximálisan egyet kell értsek lobelto ledfoldóval - a Maslow piramis elsődleges értékei (ne éhezzek, ne fázzak, ne kapcsolják ki az internetet) olyan szinten lefoglalják a magyar átlag napjának 90%-át, hogy az "oktatáskutatás", a színház, a kultúra ésatöbbi tökéletesen marginális - abszolút ki van szorulva a fókuszból, és ez tetszik vagy nem, de erős korrelációban van az aktuálpolitikával, meg ha demagóg akarok lenni, akkor az elmúlt 60-70 évvel.

[Egyébként meg elkeserítő, hogy ennek részben következményeként egy, egyébként koherensen fogalmazó, összetett mondatokban fogalmazni képes értelmiségi huszonéves nem volt képes elsajátítani a mellérendelő mondatok központozási szabályait (meg egyéb helyesírási malőröket most nem is említek), de ez a fentiek tükrében nem is az ő hibája.]

Üdv
csík
(a nyelvtannáci)

venator 2012.11.28. 08:19:52

Egyetértve az előttem szólókkal, azért a CEU említésekor már nagyjából belőhető volt a poszt iránya. És ez a szomorú leginkább....

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.28. 08:20:02

"A barátok, akiknek nem látom felnőni a gyerekeit. Marad a skype, az email, és marad az a 10-20 ember, akivel lehetséges ilyen távolságból kapcsolatot tartani. "

nos, elmondtam már párszor, hogy ehhez nem kell 1500 km-re költözni, elég országon belül 200-ra.

váj mí 2012.11.28. 08:24:34

@venator: Miért szomorú? Vagy hülyeséget kérdeztem?
Hm, én vagy 7 éve lemondtam egy CEU ösztöndíjról, mert mások voltak éppen akkor a prioritásaim. Gondolkoztam azóta sokat, hogy vajon jól tettem-e?

venator 2012.11.28. 08:29:04

Nem a CEU a szomorú, hanem, hogy innen már nagyjából megírhattam volna én is a posztot.

váj mí 2012.11.28. 08:34:05

@venator: Ahham, értem, azt hiszem. Meg azt is, hogy anno jól döntöttem. Persze, nézőpont kérdése ;)

b@rlang 2012.11.28. 08:38:15

Nekem tetszett, nem volt nehez olvasni. A politikat es a magyarfikazast viszont inkabb melloztem volna, mert ezek magas labdat szolgaltatnak a (gyakran jogosan) anyazoknak.

Good luck!

Pistie 2012.11.28. 08:56:46

@Lobelt Ledfold Reloaded: Valószínűleg nem a politika volt az elsődleges ok (hanem az, hogy alapból hajlama volt a poszt írójának elmenni), de bizonyára katalizálta a politika helyzet az elköltözést. Lehet demagóg, de mi, egyetemisták, tényleg úgy látjuk, hogy kilátástalan a helyzet itthon. Pedig én a Műegyetemen tanulok mérnöki szakon, de mégis. Egyik évben felduzzasztják a mérnöki szakok keretszámát, rákövetkező évben (igen, idén) meg zárolják a decemberi támogatását az egyetemnek, aminek hála télen szépen bezár mert nincs pénz a fűtésre. És azért csak 1 hétre zár be, mert az egyetem kigazdálkodja = leállítja a kutatási projekteket. Ilyen hozzáállással soha se fogunk még csak Európa középmezőnyébe sem tartozni felsőoktatási téren. És ez egy igazából a felsőoktatást érintő hülyeségeket illusztráló marginális példa volt, ennél sokkal nagyobb gondokat is okoz a jelenlegi kormány.
Persze, persze, válság van. De tudod egy olyan országban ahol vannak milliárdok stadionépítésre (ahová kéthetente kijár úgy 2000 ember), meg ahol a jó magyar cégek a vonatpályát 4x drágábban csinálják hazájuknak mint a külföldnek, ott nyilván a felsőoktatás finanszírozása már a rangsor végére kerül. És ez helytelen, ettől maximum a görögök helyzetéhez kerülünk közelebb, és nem a németekéhez.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.28. 09:00:13

Vicces, hogy az összes kép halszem-objektívvel készült.

karburator (törölt) 2012.11.28. 09:19:15

Megint egy jó poszt értelmes emberrel.

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.28. 09:33:50

@Pistie: Azért ne nyilatkozz "mi egyetemisták" nevében, még akkor se ha te vagy a HÖOK elnök, mond azt, hogy az én meg az egyetemista haverjaim szerint stb...

A magam idejében sokat bohóckodtam az akkoriban második vagy harmadik legnagyobb hazai egyetem egyetemi tanácsában, és jól láttam mit ügyeskednek össze a baromi hosszú titulussal, és ennek megfelelő kellemesen magas javadalmazással rendelkező professzorok. Alig a felük volt azonosíthatóan párt tag és esetleg országos vagy helyi listákon jelölt... Más módon megfogalmazva a tudományos elitünk igen jelentékeny hányada mellékállásban politikus is. Azaz igen, a politika valóban nagy hatással van a felsőoktatásra, és nem lennék meglepve, ha ez fordítva is így lenne.

Kicsit más. Szerintem is tömni kellene a pénzt a kutatásokba és az oktatásba, közép és hosszútávon vagy ez, vagy az össznépi nyomor (kipukkad a lufi, aztán jöhet egy kis igazi balkán). Egyetlen kérdés maradt hát; honnan legyen pénz? Itt nem egy stadionról van szó vagy méredrága autópályákról esetleg szükségtelen alagutakról meg hidakról. Az vérlázító, oké, de csepp a pohárban. Ez szerintem stratégiai kérdés és arról szól, hogy az ilyen-olyan mértékű de amúgy örökké létező - maximum erőteljesebben megtorolt vagy éppen élni hagyott - korrupciótól függetlenül kinek kedvez egy politikai garnitúra; magának (szavazatmaximalizálás legközelebb is) vagy az ország jövőjének (következő évtizedek generációi).

Ha a demokrácia politikai logikáját követve mint rendszer öncélúan tevékenykedik (szavazatot akar maximalizálni), akkor ma Magyarországon egy dolga van: az inaktív de szavazó rétegek felé hajlás, ők döntik el a választások sorsát (leginkább mert TÖBBEN vannak és ÉRDEKELTEK a rendszer fenntartásában). Ha a jelenleg vagy még nem szavazó inaktív de a jövőben aktívvá váló rétegeket szeretnék helyzetbe hozni (oktatás egészének fejlesztése erről szól) akkor viszont szembe kell menni a "népakarattal", és el kell bukni a választásokat. Ezért amíg egyetlen olyan párt is akad aki ebben a kérdésben a "régi" rendszereket támogatja, nincs változás.

Azaz ne a politikusokra haragudj, hanem dumálj egy sort a nagymamád szomszédjában lakó nénikkel. Szerintem náluk van a helyzet kulcsa és így is lesz, amíg bele nem nézünk közelről egy jól fejlett államcsődbe.

Lehet kacsalábon forgó palota minden suli helyén és áldozhatnak is milliárdokat szociológiai kutatásokra, de akkor valahol valaki kevesebbet eszik és fűt, mint eddig. Biztos jár, de nem jut. Vagy jut, de akkor mélyül az adósságválság és felejtősek az egyetemisták.

Szerintem ez ennyire egyszerű. Jobban élt eddig a magyar mind amennyiért az általa termelt javak eladhatóak a piacon.

Alice in Wonderland 888 2012.11.28. 09:43:24

Nekem tetszett, gratulálok neked. Remélem hallunk rólad nemzetközi szinteken! Én szorítok neked!Sok sikert!
Még egy fontos dolog viszont: közben ne felejtsd el, honnan indultál!;)

Pistie 2012.11.28. 09:56:12

@Lobelt Ledfold Reloaded: Nagy részben egyetértünk.

Nem vagyok HÖK elnök sem HÖOK elnök, de jobbat mondok: a BME Gépészkarának egyik MSc képzésre járok, és nem is ismerek olyan embert a szakon, aki maradni tervez az országban. Biztos van ilyen akinek eltökélt célja ez, de kevés. Legalábbis rövid távon, diploma után, többnyire azonnal külföld. Onnan haza lehet jönni, de x (x>5) év egyetemi tanulmányok után a mi többségünk arra számít, hogy tisztességes munkával kiváló életkörülményeket biztosítson magának és családjának. Az nem fogadható el, hogy eltengődjünk a számlák fizetésével, mert őszintén szólva nem ezért tanulunk: mindenki jól szeretne keresni. Bár szerintem ebben nincs is vitánk. Ha mondjuk Finnországban 4000 € a mérnöki kezdőfizetés, akkor miért maradjon 1000 €-ért itthon valaki.

Manapság is nyilván átszövi az egész egyetemi rendszert a politika, nem véletlenül tartják úgy hogy egyetemi rektornak lenni már inkább politikusi pálya, mint professzori.

Értem én hogy szavazatmaximalizálás, és hogy a nyugdíjasok a kulcs, de sajnos - pont a nagymamáim példáját ismerve - őket tényleg az vezeti, hogy mondjuk ki ad nekik egy golyóstollat a szavazás előtt, vagy keresi fel őket hogy jöjjenek szavazni. Szó szerint egy kis parizerrel meg lehet vesztegetni őket.

Az oktatást egyébként lehetne okosan is fejleszteni, de ennek kifejtése már nagyon messze vezetne, meg hát minek is ezen gondolkozni: amit Hoffman Rózsa és Orbán Viktor gondol úgyis az fog történni.

(deleted) (törölt) 2012.11.28. 10:12:18

Jók a képek :) Egyszer szeretnék egy halszemoptikát.
A poszt nekem tetszik, tök jó, hogy végigtoltad az eddigi életeden azt, amit csinálni akarsz. Csak így tovább :)

bpetya75 2012.11.28. 10:13:00

@Pistie:

Látva a szakodat eszembe jutott egy poén, amit nemrég olvastam:

Mérnökkel vitatkozni olyan, mint disznóval birkózni. Fél óra erőlködés után rájössz, hogy ő ezt élvezi.

De mert a soraid alapján Te afféle szabályt erősítő kivételnek tűnsz, kicsit vitatkozom veled ,-)

Szavazatmaximálás-nagymamák témakör. Én bizony ismerek olyan nagyszülőket, akiket nem tudnak behülyíteni színes üveggyöngyökkel. Mert mondjuk aktív szerepet játszanak a gyerekeik/unokáik életében, és látják, hogy mi a pálya. Aztán van egy olyan réteg, akinek meg lehetett mutatni, hogy "Né' Mama, ez a helyzet!". Szerintem erre a csoport gondolhatott Lob, velük lenne érdemes minél többet beszélgetni. Nem megmondani a frankót, hanem beszélgetni. Nem csak neked, hanem mindannyiunknak, akik még megtehetjük.

Azt persze el tudom képzelni, hogy ha anno lett volna nyuggerezés, én is valószínűleg beleestem volna abba a hibába, hogy egy személyben felelőssé tegyem a nyugdíjasokat a rossz választás, meg azelmúlthúszév, meg még kitudja mi miatt. Kellett hozzá pár év az egyetem után, hogy felfogjam, ahogy a baba sem feltétlenül hülye, csak kicsi, úgy anyó, apó sem feltétlenül az, csak öreg.

Taxomükke (UK) 2012.11.28. 10:17:42

Jó kis poszt volt, érdekes, de muszáj megjegyeznem 1-2 dolgot:
Trappista sajtot ugyan nem láttaam itt, de tejföl (sour cream, majdnem ugyanaz) és rántott hús miért ne lenne (ha csinálsz magadnak)?
Valamint egy kicsit túl gyakran volt emlegetve az alkohol...

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2012.11.28. 10:22:55

@Pistie: sajnos azért a 4000 € és az 1000 € között nem akkora a különbség, amilyennek tűnik, és ezt kb. tapasztalatból mondom. Lehet, hogy pont az ellenkező irányba dől a mérleg nyelve, mint gondolnád.
Ettől függetlenül szomorú, hogy a szakon már senki nem akar maradni, azért ez két éve amikor végeztem a bsc-n még nem volt ennyire így. Bár ne így lenne, de sajnos így van ezek szerint. Nem egyszerű érvényesülni (nem lehetetlen), de azt csinálni, amire tényleg feltetted az egyetemi éveidet, és mellette még gondtalanul is élni... hát, kihívás a javából. Még jó, hogy a mérnökök szeretik a kihívásokat :)

Nekem tetszett a poszt egyébként, szerintem nem volt csapongó, én tudtam követni... szerintem a politikát csak azért említette meg érintőlegesen, mert a mindennapi életét befolyásolta, és ezért részben oka volt a döntésének. Minden benne volt egyébként, ami egy jó kis íráshoz kell, konkrétumok, személyes élmények, kis vitakeltő is :)
Sok kitartást és sok sikert kívánok a posztolónak, élmény volt olvasni az élményeit, és remélem egyszer lesz egy folytatás!

csortu 2012.11.28. 10:23:19

@Pistie: Egyik évben felduzzasztják a mérnöki szakok keretszámát, rákövetkező évben (igen, idén) meg zárolják a decemberi támogatását az egyetemnek, aminek hála télen szépen bezár mert nincs pénz a fűtésre. És azért csak 1 hétre zár be, mert az egyetem kigazdálkodja = leállítja a kutatási projekteket. Ilyen hozzáállással soha se fogunk még csak Európa középmezőnyébe sem tartozni felsőoktatási téren.

Fiatal vagy még, de elárulom, a szénszünet nem a jelen kormány találmánya. Én Bokros alatt voltam egyetemista, már akkor is volt szénszünet, már akkor is az aktuális kormányt utálta érte az egyetemi polgárság.
Az egyetemi szférát meg már nagyon (értsd NAGYON) régen átszövi a politika, a 90-es években csak a korábbi pártfunkcik voltak minden valamirevaló posícióban, aztán jött a reakció bosszúja.
Próbálj egyet hátrébb lépni, és meglátni azoknak az igazságát, akik szerint csődközelben sajnos az egyetemektől is el fognak venni a mindenkori kormányok.

bpetya75 2012.11.28. 10:30:00

"Nekem felszabadító volt ideköltözni, szerencsésnek gondolom magam a mostani helyzetemben, és boldog vagyok, hogy tervezhetem a továbbiakat itt a szigeten."

Ezt a részt teljesen meg tudom érteni és őszintén remélem, hogy a terveid szerint alakulnak a dolgaid.

"Remélem az otthonról hozott és itt megszerzett tudással együtt lehetek hasznos az új hazának."

Ez viszont felébreszti bennem a kisördögöt. Tudom, mocskos szemét reakciós, posztkommunista, burzsoá, köcsög fidesznyik vagyok, de ilyenkor az jut az eszembe, hogy van alapja annak, amit divat az egyetemisták röghöz kötésének hazudni.

váj mí 2012.11.28. 10:34:54

@bpetya75: Ááá, ne légy ennyire felületes, hogy az egyetemistákkal kezded. Szerintem hasznosabb lenne rögtön az ovisokkal, esetleg a bölcsisekkel, sőt, mindazokkal, akik magyarországi kórházakban születtek ...

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.28. 10:35:09

@Pistie: Persze, ha valahol 4000-et lehet keresni ÉS képes vagy kimenni ÉS munkát találni ÉS megmaradni, akkor érdemes azt tenni, ez nem is lehet kérdéses, erről szól a blog. Azért annyiban vélek naivitást felfedezni, hogy saját tapasztalataim szerint, Isten tudja miért, de sok mérnökhallgatónak súlyos problémái vannak a nyelvtanulással. Sose értettem. A differenciálegyenletek mennek, géptan megy, laborokat, műszaki rajzokat túlélik, a hódujudún meg vaszhasztdugemakton meg elvéreznek...

Konkrétan BME-s haverjaim voltak úgy annak idején (8-10 év), hogy évfolyamról átlag 50%-ban nem bírtak diplomát szerezni csak éves csúszásokkal, mert nem jött össze a középfokú nyelvvizsga... Na, a középfokú nyelvvizsga, szerintem, még nem elégséges külföldi munkavállaláshoz, akkor sem, ha amúgy keresett mérnök vagy. Diploma után 2 évvel csekkold a fészbúkot, hogy az elmenetelen morfondírozók közül hányan voltak képesek tényleg elkövetni a nagy tettet. Amúgy kívánom az ismerőseidnek, hogy minél többen legyenek ilyenek.

A nénik meg a szegénységben élők... nos erre nincs megoldásom. Ezért lenne jó milliárdokat költeni a szociológiai kutatásokra. Csakhogy "miattuk" nem jut rá pénz. Ördögi kör.

A politikusokat, még egyszer mondom, a NÉP választja, Vitya meg Rózsika csak tünetek, nem a betegség maga. Őket utálni felesleges. Utálhatod a kiütést de kenőcs helyett jobb, ha inkább nem eszel többé olyat kaját, amire allergiás vagy.

És ja, amúgy a legtöbb dologban egyetértünk :-)

bpetya75 2012.11.28. 10:37:22

@váj mí:

Mit kezdjek velük kedvesem?

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.28. 10:46:31

@bpetya75: Nem tudom hova vezet ami történik, de végső soron a probléma jelentős része az új rendszerben látszólag megoldódik. Aki fizetős suliban tanul az magának finanszíroz, és hogy honnan szedi össze a pénzt rá vagy milyen lokáción történő munkából egyenlíti ki a hitelét az már az ő dolga. Ebből a fajta hallgatóval mostantól valamivel több lesz, mint korábban. Igaz az új diákhitel nettó veszteség az államnak, lényegében a kamattámogatás is közpénzből lesz finanszírozva tehát, következésképp csak látszólagos az egyéni tanulmányok "privatizációja", valójában továbbra is adófizetői teher.

Érdekes téma amúgy :-) Emiatt ma sokat fogsz kapni, de el kell rajta gondolkodni.

2012.11.28. 10:47:38

@Lobelt Ledfold Reloaded: reagalva az angluai egyetem koltsegveteset es mennyire onellato. Nos, 2013-tol az undergrad kurzusok £9000/ev, legalabbis a holgy altal rmlietett Ruusell group-okban. A jelenlegi UK kormanynak koszonhetjuk, mert kb haromszorsara emeltek a tandijat az egyetemeken. Na, innen azert konnyebb finanszirozni kutatast.

Muscari 2012.11.28. 10:49:33

Gratulálok az elért eredményeidhez és hogy azt tanulhatod, azt kutatod amit szeretsz és élvezel. Amúgy is érdekelnek az angliai egyetemekről szóló írások, mert néhány év múlva aktuális lesz a téma a családban, így szeretnék minden lehetséges módon informálódni.
@Lobelt Ledfold Reloaded: Hidd el, Lobelt, nagyon meg tudja keseríteni a politika a mindennapokat akár még egy középiskolában is, nemhogy egy kutatóintézetben. Értem én, hogy mit mondasz, hogy itt a legkevésbé fájdalmas meghúzni a nadrágszíjat, mert hogy a kutatások haszna csak hosszú távon jelentkezik, látszólag haszontalan dolgot végeznek, csak hát ez még sincs így jól.
A posztoló helyében én is elmentem volna, mint ahogyan a magam helyében is eljöttem :-)

(deleted) (törölt) 2012.11.28. 10:50:31

@bpetya75: röghöz kötésről: van egy svéd város, ahol a munkaügyi hivatal azért fizet a fiataloknak, hogy menjenek Norvégiába munkát vállalni, mert ott jobbak a lehetőségek. Nem gondolják azt, hogy ezzel elzavarják őket, viszont gondolják, hogy tapasztalattal és lóvéval a zsebükben térnek majd vissza. Mert az embereket nem a röghöz kötés tartja itt, az tuti. Azzal meg kitörölheti az ország, ha a diákok visszafizetik a tanulmányaik költségeit. Az igazi veszteség nem ez.

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.28. 10:53:05

@charlieharper: Nem mondod, hogy mostantól még az UK-ben is kevesebb pénzt fordítanak állami költségvetésből a felsőoktatásra??!!

Mindennek vége, ez a világ ebek harmincadjára jutott... Mi lesz a következő? Csökkentik Svájcban a nyugdíjakat?

:-) Köszi az infót!

tinu 2012.11.28. 10:57:07

Nekem nagyon érdekes volt poszt, biztos azért, mert részben a rokonszférában dolgozom, és mert sokat hallottam ismerősöktől egy másik rokonterület kutatási köreiről. Szóval nekem egyáltalán nem volt meglepő, hogy a politika ilyen nagy súllyal került bele az írásba. Sajnos, ráadásul az is van, hogy nemcsak politikáról van szó, hanem a kevés pénz megszerzéséért nagyon is be kell kerülni bizonyos kutatói körökbe, hiszen Magyarország kicsi, kevés számú kutató mozog egy-egy szakterületen. Muszáj ismeretségeket szerezni, bent lenni valaki köreiben, másképp semmire sem lehet jutni. Úgyhogy abszolút megértem, milyen felszabadító lehet egy olyan helyre kerülni, ahol érezhetően nagyobbak a lehetőségek.

bpetya75 2012.11.28. 11:01:46

@váj mí:

Igazad van. Majd szólok Vityának, hogy ezt át kell gondolni. Természetesen a fazékkörüliek gyerekeire nem vonatkozhat a dolog, de jó a koncepció.

Vigyázz, ki ne engedd a szellemet a palackból P-)

Anikó Dancers'Health · http://www.DancersHealth.com 2012.11.28. 11:05:02

Gratula!
Meg nehany eszrevetel/sajat tapasztalat:
"Tehát gondoltam, hogy jó ötlet mindjárt az egyetem után megpróbálkozni egy másik mester diplomát begyűjteni a témában: Londonra és itthon a CEU-ra esett a választás. Mindkét helyen tandíjas képzésre vettek fel." Londonban csak tandijas kepzes van. Osztondijat/diakhitel lehet igenyelni es kapni :)
A Russell Group jo valasztas, eredmenyek, penzek oda csoportosulnak: en.wikipedia.org/wiki/Russell_Group. Middlesex, London Met latott mar jobb idoket is :D Persze ez nyilvan szakirany fuggo is, ki hova szeretne jeletntkezni.
"frissen kitalált adminisztratív ökörségek" - Ne aggodj, vannak, lesznek itt is :) Baratnom HE College tanar, hetfon zuditottak ra olyan szintu admint amit be kellett fejeznie pentekre, hogy kb. ejjel nappal azt csinalta. Ha nem fejezi be, elesnek bizonyos tamogatastol.Nem, az adminisztrator nem tudta volna kitolteni es a suli is hetfon kapta meg a feladatot.
"Míg a BA szinten egyszerűen az UCAS nevű portálon keresztül kell jelentkezni, addig MA és PhD szinten az egyetemhez közvetlenül kell írni" Vagy jelentkezni a www.ukpass.ac.uk/, ha az egyetem hasznalja. Hozzateszem, 2004-ben meg UCAS-on keresztul lehetett jelentkezni masters-re is, ami nekem kulon jo volt mivel alap es posztgrad kepzesre is akartam jelentkezni. Jobban attekinthetonek tuntek a lehetosegek.
Sok szerencset a tovabbiakhoz.

pappito · http://pappito.com 2012.11.28. 11:07:27

@Lobelt Ledfold Reloaded: "A politikusokat, még egyszer mondom, a NÉP választja, Vitya meg Rózsika csak tünetek, nem a betegség maga. Őket utálni felesleges. Utálhatod a kiütést de kenőcs helyett jobb, ha inkább nem eszel többé olyat kaját, amire allergiás vagy. "

most akkor a népet kell lecserélni vagy abba kell hagyni a választásokat?

bpetya75 2012.11.28. 11:15:00

@Lobelt Ledfold Reloaded:

Majd meglátjuk mit kapok, de a téma szerintem nem csak érdekes, hanem fontos is, ezért vetettem fel. ;-)

@szerengeti:

Köszi a példát, tanulságos.

A röghöz kötés egyébként az, amikor hatalmamban áll embereknek azt mondani, hogy erről a helyről nem mehetnek sehová, és ők nem is mehetnek. Itt erről szó sincs.

Abban maximálisan egyetértek, hogy nem ez az igazi veszteség, viszont érdemes lenne beszélgetni róla, hogy hogyan lehet elérni azt, ami abban a svéd városban, meg egy csomó más helyen is van, hogy vissza is jön a delikvens tapasztalatokkal, pénzmaggal, és végül otthon kamatoztatja a szerzett javait.

Mert valahogy nem érzem jogosnak a menekülősdit, "az egész szak ki akar menni"-t.

mommmmo 2012.11.28. 11:18:32

@bpetya75:

Hat nem tudom, nekem az a benyomasom, hogy valoban vannak idos emberek, akik okosak, de kabe nekik is ugyanaz a velemenyuk a korosztalyukrol, mint mondjuk Letfoldnak. A 65 eves anyukam mindig azt mondja, az o korosztalya az orszAg legalja. En mondjuk nem tudom, de elhiszem nek, mert o forog azokban a korokben.

Apeiron (törölt) 2012.11.28. 11:25:16

@Lobelt Ledfold Reloaded:

"És valszeg csodajó dolog szociológiát kutatni, de amikor az ország ejtőernyő nélkül zuhan akkor még szerintem is érthető, hogy sajnos nem ez a prioritás. "

Kádárista baromság.

enrobag 2012.11.28. 11:30:18

@mommmmo:
jó lenne tudni, hogy mire gondol édesanyád, amikor a korosztályát minősíti. Nem szeretném megbántani sem őt, sem téged, de ez csacsiság. A mostani 65 évesek mind egyformák? Ugyan, ugyan. És ráadásul ők az ország "legalja"?

mommmmo 2012.11.28. 11:31:40

Amugy szerintm is qurva jo dolog a tandij, meg a diakhitel, mert az elosegiti azt, hogy a tanulok elgondolkodjanak azokon a dolgokon, amelyek erdekes modon sokakban fel sem merul jelenleg, lasd: van piaci kereslet arra amit tanulok, valaha is megterul a befektetett koltseg?? Allok ugy agyilag, hogy befejezzem belathato idon belul, vagy menjek inkabb asztalosnak? Stb.. ezt neveznek a piac optimalizalo hatasanak, ugye.

tanato 2012.11.28. 11:32:57

@Lobelt Ledfold Reloaded: Ebben abszolút egyetértünk,tényleg nagyon sok mérnök,meg természetesen orvos is,én őket ismerem ugye jobban,a nem elegendő nyelvtudás miatt nem tudják meglépni a kifelé vezető utat.Hiába keresett szakma mind a kettő kint/is/ a középfoknak megfelelő nyelvtudás édeskevés,azzal elvéreznek akármelyik országbéli interjún.Ezekhez a foglalkozásokhoz professzionális nyelvtudás szükségeltetik.Paradox módon egy alsó-középfokú nyelvtudás esetén egy jó szakmunkás előnyösebb helyzetben van egy orvosnál vagy egy mérnöknél nyugatra költözési szándék esetén,mert nekik elég annyi is.Most hogy kint voltam én is egy három hónapos időtartamra Franciaországban egy szakmai gyakorlaton, a szomszéd kisvárosban egy nem hivatalosan működő magyar "klub"-ban találkoztam jónéhány építőipari szakmunkással akik még a középfoknak is nagyon az alján értenek franciául,de kiválóan megvannak annyival is és eszük ágában sincs hazaköltözni.Egy szimpatikus fiatal magyar házaspár szintén szakmunkás végzettséggel,alap és középfok közti nyelvtudással két kisgyermekkel meg abból él hogy magyar ételeket készítenek elsősorban lángost és kürtőskalácsot és azzal járnak piacról piacra,vásárról vásárra,jól megy az üzlet a franciák nagyon rákaptak a lángos és a kürtőskalács ízére,ők sem tervezik a végleges hazaköltözést,a gyerkőcök már kint járnak oviba meg iskolába.
Erről egyszer már beszéltem az építészmérnök sógorommal,kérdeztem miért nem mész ki dolgozni,keresett a szakmád angolul is beszélsz sokan dolgoznak kint a cégedtől külföldön,inkább itthon gályázól reggeltől-estig,alig látod a családodat,viszonylag sz.-ért,h.-ért.Ő már akkor mondta/évekkel/ezelőtt hogy jó tényleg beszélek angolul de nem olyan szinten ami egy ilyen munkakör betöltéséhez szükséges,a cégtől meg építőmunkások dolgoznak kint akiknek elég ha megtanulnak kb 500 szót meg mindhárom igeidőből egyet egyet,az nekik elég,tehát egy adott nem professzionális nyelvtudás esetén ilyen szempontból előnyösebb a szakmunkásbizonyítvány/meg persze a jó szaktudás/ mérnöki/meg hozzáteszem az orvosi/ diplománál.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.28. 11:35:57

@tanato: sajnos az építészmérnök majdnem olyan, mint a jogász: külföldön majdnem mindent újra kell tanulnia. ez nem a nyelvtudáson múlik elsősorban.

mommmmo 2012.11.28. 11:38:45

@enrobag: konkretan arrol, hogy altalanossagban qrva irrealis elkepzeleseik vannak arrol, hogy ok mennyit adtak be hosszu munkas eletuk folyaman a kozbe es most mennyit vesznek ki, illetve mennyire tartananak igenyt. O speci konyvelo, es ezeket a dolgokat eleg jol atlatja, speci azt mondta, az altala befizetett TB jarulek keretet mar valami egeszseges 35 eveskent kimeritette. Pedig ugye az lenne a normalis, hogy fiatalkent az ember tulfizet, aztan lemeriti a "feltoltott egyenleget" ."Neki is vannak normalis baratnoi, normalis felfogassal, de azt mondja, a tulnyomo tobbseg sikhulye. A fiatalabbak szerinte mar kozelebb allnak a realitasokhoz.

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.28. 11:40:03

@pappito: "most akkor a népet kell lecserélni vagy abba kell hagyni a választásokat?"
Honnan tudjam? Nem vagyok szociológus. Népet cserélni nem lehet, választásokat éppen el lehetne törölni, de akkor megszűnik az ok ami miatt érdemes volt eltörölni a választásokat, szóval vissza kellene csinálni, meg amúgy is kevés a tankunk ahhoz, ami azután jön.

Oké, amúgy nem olyan rossz a demokrácia, csak kutya lassú. Tehát ha van egy érdekvezérelt és meghatározó csoport mint az említett inaktívak, akkor ők addig nem mozdulnak, amíg a rendszer alattuk össze nem omlik (és kiveszem a politikust a rendszerből, nem tekintem hatótényezőnek csak egy teljesen kiszámíthatóan reagáló automatának). Ha összeomlik és sokan kipurcannak egy kis villámpolgárháborúban vagy halálra fagynak mert éppen télen csődöl be az állam, esetleg éhenhalnak meg hasonló nyalánkságok akkor ráébredés következik, hogy ez így nem volt jó. Nagy sokk, nagy változás, kiss sokk az eddig csak pacihimbilimbi.

Esetleg reménykedjünk, hogy sokkterápia nélkül is lesz valami, mondjuk "felnő" a nép felelős döntésekhez... hátha.

genyamagyar 2012.11.28. 11:41:05

Jó a poszt, kösz!

Másoknak: szerintem azért került be az, hogy itthon a napi politika belemászott az életébe, mert valószínűleg a napi politika belemászott az életébe.

(deleted) (törölt) 2012.11.28. 11:42:19

@bpetya75: A lengyelek visszamennek. A bolgárok viszont nem. Úgy tűnik, semmiféle egységes kép nincs, a helyzet nagyon bonyolult. A mostani magyar migráció amúgy azért feltűnő, mert amikor megnyíltak az uniós határok, nálunk nem volt akkora áramlás, mint a lengyeleknél, románoknál, bolgároknál, hozzájuk képest nagyon kicsi volt az elvándorlás. Ennek oka részben a nyelvi elszigeteltség (finnugor), ami valamennyire magyarázta, hogy miért nem beszélnek idegen nyelveket a magyarok nagy többségben, vagy nem jól. A mobilitási probléma volt a fő akadály. Na és most ez az akadály már egyre kevésbé van jelen, akik ma elmennek, már kiskorban elkezdték az idegen nyelvet tanulni. Nem olyan nagy gond számukra, és sokkal több az információ, és a gazdasági helyzet az uniós nyitás idején még épp reménykeltő volt, ami ugyancsak nem serkentette a kivándorlást, ellenben most. De szerintem sokan vissza fognak térni. Illetve ez úgyis csak évek múlva derül majd ki.

Zabaalint (törölt) 2012.11.28. 11:43:56

@mommmmo:
Ezzel az a baj, hogy mondjuk én mikor elkezdtem, mindenki azt mondta, hogy keresett szakma, aztán utána kiderült, hogy ja, csak elsősorban a legalább 5 éves szakmai tapasztalattal rendelkezőket keresik, a frissdiplomások meg igen nehezen helyezkednek el. Persze most is a szakemberhiányról cikkeznek, hülyítve a felvételizőket.

ceatos 2012.11.28. 11:48:01

Ha a sok határátkelős ugyanúgy visszafogná a veretes magyarságát és ugyanolyan alázattal állna hozzá mindenhez itthon is, mint "kint", akkor lehet, hogy el se kéne menniük innen.

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.28. 11:48:18

@tanato: Ez érdekes meglátás, és nagyon igaz. Minél kvalifkáltabb és felelőségteljesebb a munka, annál alaposabb nyelvismeret kell az ellátásához. Erre így nem is gondoltam, de nagyon igazad van... Sajnos nagyon rossz hír a 4000 EUR nettót vadászó pályakezdőknek...

enrobag 2012.11.28. 11:49:33

@mommmmo:
sose vitatkoznék egy könyvelővel. Ha ő azt mondja, hogy a 65 évesek túlnyomó többsége síkhülye, akkor az biztosan úgy igaz.

bpetya75 2012.11.28. 11:49:50

@pappito: @mommmmo:

Azt gondolnám, hogy egy huszárvágással nem lehet megoldani egy ilyen problémát, de itt ez mégis úgy tűnik, hogy lehetséges lenne. Kiegészítve mondjuk egy (vagy inkább több) szegényebb, hátrányosabb, akármilyenebb gyerekek továbbtanulását támogató ösztöndíjrendszerrel.

nyuszigonosz 2012.11.28. 11:52:09

Nagyon jó a poszt! További sok sikert !

bpetya75 2012.11.28. 11:52:42

@szerengeti:

A próféta beszéljen belőled a visszatéréssel kapcsolatban ;-)

tanato 2012.11.28. 11:54:04

@Babette_: Hát persze hogy újra kell tanulnia sokmindent,de azt már az adott ország nyelvén,akárcsak nálunk orvosoknál szintén meg kell tanulni az illető ország eü-rendszerét,szabályait,kezelési eljárásait,gyógyszerneveit stb. Na ehhez viszont tényleg nem elég a középfoknak megfelelő nyelvtudás.Azt mondta az építész sógorom aki akkor 40 évesnél egy kicsivel több volt,hogy valaki egy nyelvet professzionálisan vagy megtanul tizen-huszon éves korában,max 30 körül,később ez már csak ritka kivételként szabályt erősítően fordul elő/persze ha valaki éveket kint él azért később is tud elvárható szintű nyelvtudásra szert tenni./.De azt kell mondjam valahol igaza van a sógornak.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2012.11.28. 11:54:58

Sajnálom, hogy megint egy értelmes ember hagyja itt ezt a sokkal jobb sorsra érdemes országot:(

Akinek van esze az menekül innen:(

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.28. 11:55:54

@mommmmo: Momo, nekem nincsen rossz véleményem egyetlen korosztályról sem. Annyit mondtam, hogy az ő szavazataik határozzák meg, ki alakít kormányt. Ha valakinek nem tetszik amit a mindenkori kormány csinál, akkor az ne a kormányt hibáztassa, hanem azt a néptömeget (véletlen sem individuumról beszélünk és nem is csak az idősekről van szó), aki oda juttatta :-)

Hibáztatni nemegyenlő anyázni, menteni, bántani, kárhoztatni. Csak érdemes tudomásul venni, hogy honnan ered a hatalom forrása.

tucano 2012.11.28. 11:56:50

@Lobelt Ledfold Reloaded: nem is mesélted, hogy közben átkerültél a kínai propagandaminisztérium k-európa alosztályára :D

És mi van, ha sokkterápia helyett megbecsüljük az öregeket, viszont kivesszük az állam kezéből a pazarlást és egyszercsak lesz pénz?

Sztem mezei hozzáértéssel elkerülhető az általad vizionált fagyhalál, bár Keleten ez mindenképpen bevált megoldás. De inkább legyen lassú a demokrácia, mint egy gyors döntéssel kinyíratni azokat, akik per pillanat nem tömik a vezetőik zsebét, sőt mernek szegény nyomorultak lenni.

bpetya75 2012.11.28. 12:00:01

@tanato:

Akkor azért a sógorod is úgy van vele, mint én, hogy olyan nagyon nem akar kimenni. Egy jó alap angolról azért fel lehet építeni egy mérnöki szinten is versenyképes nyelvtudást. Ha akarja az ember, és időt, energiát, meg némi pénzt szán rá.

Nem akarom ezzel minősíteni őt, hasonló cipőben járok. Azzal a különbséggel, hogy én azért heti 45 óránál ritkán dolgozom többet.

bpetya75 2012.11.28. 12:03:51

@Lobelt Ledfold Reloaded:

Basszus Lob! Az ébren megszült rémálmomat fogalmaztad meg eléggé baromira pontosan...

Tartok tőle, hogy ez lesz :-(

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.28. 12:04:54

@tucano: Ja, most volt párkongresszus, beszivárogtam a lefolyón át :-)

Ki, mikor, és milyen alapon veszi ki az állam kezéből a pazarlást? Az állam a jogállami demokráciában egy népképviseleti elven működő intézmény melynek összetételét szavazás útján a nép határozza meg. Az állam csak magát tudja korlátozni, azaz csak a nép tud olyan elemeket a rednszerbe küldeni, amelyek mondjuk ezt a belső reformot képesek véghezvinni. A nép.

Lehet nép nélkül is amúgy, szokták is. Ha ezt a népképviseleti kontinuitást megszakítod és kívűlről beavatkozol a szent cél érdekében, akkor te vagy az USA/NATO akármi, jellemzően ilyenkor mindig bombák hullanak (89 ritka esemény volt). Olyankor meg van fagyhalál is, meg egyéb típusú halálesetek is előfordulhatnak...

bpetya75 2012.11.28. 12:06:46

@tucano:

De hogy gondolod az állam kezéből kivenni a pazarlást? Ahhoz csak valamiféle forradalom kell. Az is sokkterápia, csak esetleg kevesebb a fagyhalál és több a fegyver általi.

Megmondó1 2012.11.28. 12:08:11

Magyarorsazágon is meg lehet élni....
ez nem éppen erre a blogra való komment, de olvasva a sok magyar külföldi szerencsétlenkedését, indíttatást éreztem, hogy leírjam a következőket.
Mindenki a kormányokat, az oktatási rendszereket hibáztatja, pedig MI vagyunk felelősek a boldogulásunkért.
És ez szinte mindegyik korosztályra igaz!
18 évesen az ország legjobb egyetemére mentem, a legnépszerűbb szakra és büszke voltam, hogy 12-szeres túljelentkezés mellett felvettek. Eltelt azonban 3 év és elkezdtem szorongani, hogy menő idejárni, de ez a szak nem ad szakmát (közgazdász). Láttam ugyanakkor, hogy az informatika prosperál és volt is hozzá affinitásom, érdeklődésem és elkezdtem abba az irányba menni. Nem váltottam egyetemet, csak szakirányválasztásnál IT-s szakot választottam és mellette autodidakta módon képeztem magam: nem kell komoly dolgolra gondolni, elolvastam 2 év alatt 5- könyvet és kicsit programoztam is.
Az egyetem alatt hoztam egy másik döntést is: elmentem ingyenes szakmai gyakorlatra. Voltam olyan "pofátlan", hogy emaileket irogattam bizonyos cégeknek, sőt valahová besétáltam napközben. Szinte mindenhol imponált a HR-eseknek és a vezetőknek, hogy önként kerestem fel őket és nem az állásbörzén zuhanok oda a csürhével.
Tehát eddig 2 döntést hoztam.
A szakmai gyakorlaton tapasztaltam, hogy nagyon fontos a jó nyelvtudás és vérszemet kaptam attól, hogy a magyarok egyáltalán nem beszélnek idegen nyelveket és szinte a diplomával egyenértékű, ha valaki anyanyelvi szinten beszél angolul. Hoztam egy újabb döntést: rákapcsoltam az angolra, ezt sem vittem túlzásba: napi 10-15 szó és angolul olvastam cikkeket (pl. wikipédiát). Nem lett anyanyelvi a tudásom az egyetem végére, de az átlagnál sokkal jobb volt.
A diplomaszerzés után - nem meglepő - rengeteg állásajánlattal kerestek meg. És ez 2009-ben volt, a válság tetőpontján, amikor mindenki arra paanszkodott, hogy nincs meló.
Nyilván nem tudtam rengeteg dolgot, de a hozzáállásomat látták: ez az ember elkezdte képezni magát, nem elégedett meg azzal, amit a színvonaltalan egyetem nyújt.
Namost van 2 tényező, amit nem lehet leutánozni: ha egyáltalán nincs érdeklődésed az IT iránt és nyelveket sem szeretsz tanulni (én imádok), akkor nehéz, de: engem nagyon érdekel a történelem és a magyar szociológia - havonta 15-20 ezer ft-to költök ilyen témájú könyvekre és rendszeresen veszek ki könyveket könyvtárból. Azon döbbenek meg, hogy rengeteg szociológia szakosnak fogalma nincs alapvető könyvekről, mint a poszt írójának. Mégis nekem - bár sokan tanácsolták - eszembe nem jutott volna elmenni történelem vagy szociológia szakra!!!! Ez hobbi, ezzel szívesen foglalkozom szabadidőmben, de soha nem mentem volna ezt tanulni!!!!!!!!

A psozt írója egy lusta disznó, akinél most borítékolom, hogy komoly anyagi gondjai lesznek, vagy végső soron egyáltalán nem azzal fog foglalkozni, amit tanult, kutatott. Akkor meg minek??? kérdem én

bpetya75 2012.11.28. 12:08:46

@Lobelt Ledfold Reloaded:

Kezdek aggódni. Előbb-utóbb felbukkan valaki azzal, hogy mi valójában egy skizó vagyunk. Én a parasztosabb, Te a kikupáltabb ;-)

nigara 2012.11.28. 12:13:43

@Megmondó1: az tény, hogy nem az alapján kell egyetemi szakot választani, hogy mi érdekel a legjobban. Ma Magyaro-on ez nem jó irány.

Azt kell tanulni, amivel kezdeni lehet valamit, pl. kenyeret keresni...

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.28. 12:18:13

@bpetya75: Büdös porbafingó francokat vagy te parasztos :-D
Amit te írsz legalább könnyen el lehet olvasni, én írás közben ritkán tudom mi volt a mondat elején mikor a közepénél járok :-) Azonban ja, skizó fíling :-)

Megmondó1 2012.11.28. 12:20:47

Folytava az előzőt más korosztállyal:
a munkám kapcsán nagyon sok villamosmérnökkel, gépészmérnökkel ismerkedtem meg, dolgoztam együtt.
Az 50-60 éves korosztályból kétféle mérnököt ismertem meg: az egyik képezte magát már a suli után is. Ha máskor nem, a rendszerváltás környékén elment egy angoltanfolyamra. Nem vitték túlzásba a tanulást, csak elmentek először egy olcsó kezdő kurzusra. Hoztak tehát egy döntést: nem siránkoztak, hanem megtettek egy lépést.
Kicsit klésőbb hoztak egy másik döntést: kicsit elkezdtek programozni, pl. Java-t. Nem esett nehezükre, mert a módszertani alapjuk megvolt.

És ott van a másik mérnöktípus, amelyik mai napig abból próbál megélni, amit annak idején tanult (vagy inkább nem, mert helyette takonyrészegre itta magát). Siránkozik fűnek-fának, hogy nem kell sehová, pedig diplomája van. Jaaa, hogy egy k#&va nyelvet nem beszél? Hogy soha nem is képezte magát legalább egy icike-picikét?? Ja, hogy neki az Excel az túl sok, meg különben sem kellett neki annak idején, ő nem hajlandó megtanulni.
Miről is beszélünk??
Nézzetek végig a saját szüleiteken: mind csak panaszkodik, de közben meg ugyanabból a szar, semmi tudásból próbál megélni mai napig.

tucano 2012.11.28. 12:21:18

@Lobelt Ledfold Reloaded: @bpetya75: ó, erre kitűnő eszközök vannak, csak ugye mi pont ellenkező irányba megyünk. Az én elvem az, hogy az államot eleve dózerolnám. Magyarország kis ország, simán lehetne szövetség, mint a működő országok. MInden helyi szinten dőlne el, nagyon kis szövetségi részvétellel. pl. ha az adód 85 százaléka helyi jellegű, tehát ellenőrizheted, hogy mi történik vele és csak a maradék megy a kalapba, akkor ott nincs szivárgás. Nincs ebben semmi forradalmi jellegű dolog, viszont minél nagyobb az állam, annál nagyobb a nyomor és mi most pont ebbe rohanunk bele, jó kis posztkomm módszerekkel.

Megmondó1 2012.11.28. 12:23:26

@nigara:
még ezzel sem értek egyet teljesen.
De egy hobbit (mint a történelem, vagy szociológiai érdeklődés) nem feltétlenül kell egyetemi szinten tanulni.

Engem ezért irritál a posztíró, mert sem egyéni, sem társadalmi szinten nem hasznosul, amit tanult, kutatott.
És az a baj, hogy az ilyenek teszik ki a fiatalok egyharmados munkanélküliségi arányát, amit ma közölt az index.

bpetya75 2012.11.28. 12:27:07

@tucano:

Az ötlet jó, nekem nagyon tetszik. Fel sem merült bennem, de biztos, hogy jól lehetne működtetni egy ilyen kis szövetségi államot is. Viszont ebbe az aktuális hatalom magától a büdös életbe nem menne bele.

Nem látom benne a sokkterápia alternatíváját. Rombolás-újjá/jobbáépítés.

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.28. 12:29:31

@tucano: Ez szerintem nagyon idealista. Azt fogod tapasztalni, hogy egy budai értelmiségi kerület főre eső GDP-je így konkrétan tizenhatszor lesz akkora, mint a szabolcsi falué. Meg fogja majd magát az összes jól kereső és összeköltözik, a többieknek kampec. Idealista és véres, ne haragudj, hogy ezt mondom... mert ebből is vér folyna hisz az ország 70%-a egy év alatt konkrétan gettóvá válna. Eléggé offtopic, de érdekes téma...

tucano 2012.11.28. 12:35:15

@Lobelt Ledfold Reloaded:
" Meg fogja majd magát az összes jól kereső és összeköltözik, a többieknek kampec."
Mint Svájcban? :D

bocsánat, nem is akarok offolni, majd vmi kapcsolódó vita cikknél jól megmondjuk!

nigara 2012.11.28. 12:38:28

@Megmondó1: "sem egyéni, sem társadalmi szinten nem hasznosul, amit tanult, kutatott."
én is ezt mondom, mondjuk a társadalmi értékét valóban nem foglaltam bele az előző kommentbe.

Akikről tudok, és most egyetemisták, szinte mind ruhatárszakon tanul (és ezalatt nem a bölcsészeket értem)... az egy dolog, hogy nekem gőzöm nincs, hogy mit kezdenek a diplomával, de nekik sincs halvány sem...

Muscari 2012.11.28. 12:41:30

@tanato: szia Tanato, udv ujra itthon. Olvastam az autos kalvariadat, hat, reszvetem...
Egyebkent megkerdezhetem, hogy mennyire beszelsz franciaul? Hogy boldogultal oddakinn a nyelvvel?

Megmondó1 2012.11.28. 12:51:20

Adok egy magyarázatot a poszthoz, hogy kicsit jobban el tudjátok képzelni, mit csinált a posztíró és miért van rengeteg munkanélküli fiatal. Kezdjük:
"Az egyetem szociológia szaka alatt realizáltam.." - helyből rossz döntés, de még javítható
"amit én igazán szeretnék csinálni – oktatáskutatás – azt Magyarországon nagyon kevesen és kevés helyen művelik, inkább van oktatásszociológia" - 2 dolog ugyanaz, csak játék a szavakkal: mindkettő linkség. Miben merül ki? Idétlen cikkek olvasása és írása az Oktatási szemlében.
"Tehát gondoltam, hogy jó ötlet mindjárt az egyetem után megpróbálkozni egy másik mester diplomát begyűjteni a témában" - értsd: még 2 évig linkelni, romkocsmázni...

"Hihetetlen jó csapatba kerültem, nagyon nagy szerencsém volt a főnökömmel és azzal, amilyen projekteket vittünk." - excel táblákat bűvöltem, kávét főztem, megbeszélés emlékeztetőket írtam. Igazi társadalomszociológiai meló volt.

"jó volt interjúzni meg kérdőívezni mindenfelé az országban, illetve még Skóciába is így jutottam el." - ezt a munkát 600 ft-os órabérért diákok végzik. Igazi IQ meló.

"Mivel közeledett az elég egyértelmű kormányváltás – Freud: folyton rendszerváltást akarok mondani helyette – úgy döntöttem, jobb ha „elmenekülök" az állami kutatóintézettől egyetemre, doktorit csinálni." - újabb 3 év linkelés, romkocsmázás, immár laptoppal a Starbucks ablakában.

"Így megírtam – az egyik kutatóintézetes témát továbbgondolva – egy pár oldalas kutatási tervet" - google a te barátod:) avagy Schmitt Pali után szabadon..

"Pár nap múlva, épp nemzeti ünnepünkön, március 15-én jött az email, hogy gratulálnak. Nehéz volt elhinni, hogy tényleg sikerült, tényleg fizetnek azért, hogy én náluk tanuljak, de volt több mint fél évem feldolgozni a történteket." - maradt egy kis elkölthető pénz az EU normativából és másra nem lehetett elszórni, maradtak a link kutatási témák.

"Amúgy összehasonlító kutatást csinálok az EU-n belül: ez az egyik módja annak, hogy az ember migráns társadalomkutatóként érvényesülni tudjon. Nem ismered eléggé az országot, ahol élsz? Vizsgálj sok másikat egyszerre!" - kutatás gyakorlata: utazgatás fapadossal ide-oda, romkocsmázás, laptopozás az ablakban cappuccinoval.

"Próbáltam végiggondolni, hogy vajon miért én kaptam akkor ösztöndíjat a 70-80 jelentkező közül. (Szerencsére ezt az interjú alatt nem tudtam, csak utólag derült ki mekkora volt a túljelentkezés.) " - csakhogy felvidítsuk, mondjuk azt neki, hogy nagy volt a túljelentkezés, így hálásabb nekünk.:)

"Azt hiszem a néhány magyar publikáció, kutatási projekt, önkéntes munka elég sokat nyomott a latba." - amit Angliában elolvasott bárki is??:DD megnevettettél...

"Mivel az egyetem alatt igyekeztem minél kevésbé teher lenni a családom számára, elég sokat dolgoztam: szerencsém volt, sok kisebb kutatási projektbe be tudtam szállni, ezekből jelentek meg cikkek, tanulmányok, amik pedig jól néznek ki az ember életrajzában." - adatrögzítés, szórólaposztás...

"Tudom, hogy privilegizált helyzetben vagyok" - sajnos nem sokáig..

"Tehát annyiszor kell kitölteni az online jelentkezési felületeket és annyiféle követelményrendszernek kell megfelelni (különböző ajánlólevél formátumok, különböző írásminták, stb.), ahány egyetemet kiszemeltél." - ez egyetemenként 5 perc meló, hűha ez rengeteg!!!

"Lehetséges, hogy fogok itt is masszív falakba ütközni, de egyelőre lényegesen könnyebbnek látom az itteni boldogulásom, mint azt bármikor mertem volna remélni." - már nem sokáig

Apeiron (törölt) 2012.11.28. 12:54:44

@Megmondó1:

"Engem ezért irritál a posztíró, mert sem egyéni, sem társadalmi szinten nem hasznosul, amit tanult, kutatott."

A posztoló jelenleg PhD ösztöndíjas egy angliai egyetemen. Ebből a minőségéből kifolyólag éves adózott bevétele kb. 12 ezer font. Ha jól csinálja a dolgát, akkor első posztdoktori ciklusában éves bevétele kb. 30 ezer font lesz, nyolcszor annyi, mintha Magyarországon csinálná ugyanazt. Kimondhatjuk, kurva szar befektetés stratégiát választott.

Az oktatás kutatása nem hasznosul társadalmi szinten. Lehet ízlelgetni ezt a mondatot. Meg vagyok győződve arról, hogy ez semmit sem mond az oktatáskutatásról, ellenben annál többet a gondolattulajdonos sekélyességéről.

Öcsi-pöcsi. Attól, hogy végletekig romlott kultúrkörnyezetben te elolvastál két év alatt öt romantikus programozási könyvet és ezután kaptál egy szeros állást egy vállalatnál, nem jelenti azt, hogy innentől kezdve olyan über fasza gyerek vagy. Ellenkezőleg a te kis karriered az országot minősíti, a képtelen műveltségi állapotokat, pont azokat a tényezőket, melyeket a posztíró kutat.

Megmondó1 2012.11.28. 12:55:39

@nigara:
ruhatárszak:::DDD
ez jó!!!:D

2012.11.28. 12:56:52

@nigara: ez sajnos UK-ban is igy van, annak ellenere, hogy sokat kell fizetni az oktatasert.
A fiatalabb generacio kozul nem egy regeszkent vegzett kezdi el az ACCA-t, hogy meg is tudjon elni. Amikor megis rakerdezek naluk es a tobbi szulonel, hogy miert valaszt a gyerek olyen erdekes (de megelhetelen) szakot, akkor az a valasz, hogy a gyerek tanulja, amit szeret, utana majd ugyis az lesz belole, amire a puacnak igenye van. Egyik beosxtottam programozo, Cambridgeben csinalta a phdt kemiabol!

m.o.p. 2012.11.28. 12:57:48

Jól van ez így, hogy kint végzi a PhD-t. Vannak tudományterületek, amit itthon nem lehet művelni, mert nem éri meg finanszírozni. Ettől még nem kell megutálni egy országot, vagy szidni.

monddazigazatmar 2012.11.28. 12:58:28

hazaleány???, - honleány te szerencsétlen. És bassza meg az ilyenek csinálják az oktatáskutatást?
Közelgő kormányváltás miatt menekülni kellett? Miért is? Bántottak?

Megmondó1 2012.11.28. 13:01:47

@Apeiron:
amit írsz a PHD-s foglalkoztatott fizetéséről az pontosan azért rossz érv, mert ez az, ami miatt nem fenntartható az EU. Ezt a fizetést az illető - többek közt - az én és a te adódból kapja egy társadalmi szinten egyáltalán nem hasznos kutatási témáért.
Egyéni szinten igazi hasznosságmaximalizálás, hogy ezt választotta: semmi befektetés, linkség egy aránylag jó európai fizuért. De csak rövidtávon! Mert előbb-utóbb úgy vágják ki ezeket az embereket, meg kutatásokat mindenhonnan, mint macskát sz@&ni.:)

Apeiron (törölt) 2012.11.28. 13:03:52

@monddazigazatmar:

"Közelgő kormányváltás miatt menekülni kellett? Miért is? Bántottak?"

Tkp. igen. Ha nem is őt, akkor a főnökeit. Ennek megvan a magyarázata, amibe itt nem érdemes belemenni. A lényeg a hazai tudományos élet működésének patologikus oldalán keresendő.

Megmondó1 2012.11.28. 13:04:27

@Apeiron:
"A posztoló jelenleg PhD ösztöndíjas egy angliai egyetemen. Ebből a minőségéből kifolyólag éves adózott bevétele kb. 12 ezer font. Ha jól csinálja a dolgát, akkor első posztdoktori ciklusában éves bevétele kb. 30 ezer font lesz, nyolcszor annyi, mintha Magyarországon csinálná ugyanazt. Kimondhatjuk, kurva szar befektetés stratégiát választott."

Az az arcpirító, hogy végig sem gondolod miből kap ő ennyi pénzt a semmire!!
Pl. abból, hogy a lengyelorzsági melós szarér'-húgyér' összerakja az Audit a gyártósoron, amit Kínába exportálnak és bevétele lesz az EU-nak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.28. 13:06:24

@Megmondó1:

Alapvetően ez életszemlélet kérdése.

Mindkét véglet rossz. Mindkettőből van ismerősöm.

Az egyik: iskola óta céltudatosan halad előre, mindig jó döntést hoz. Mindig a pénzt nézi, hogy piacilag mi az ideális. ELvégzett egy egyetemet. Majd levelezőn egy másikat. Ma már 39 évesen egy nagy cég középvezetője 1,8 millió Ft havi bruttóval, de éves szinten megvan az 30 is a bónuszok miatt. Anyagi problémái nincsenek, külföldre esze ágában sincs menni. Viszont az egész élete a munka körül forog, alig van szabadideje. 50 évesnek néz ki, s szerencsétlennek.

A másik 41 éves: őt a pénz nem érdekli, mert nagy vágya, hogy kóbor kutyákkal foglalkozzon, meg ezen kívül érdekli az ógörög nyelv. Végez is klasszikus filológiát. Ami nagyon szép, csak tipikusan minimálbéres állásokhoz jó. Ráadásul elment ingyen dolgozni kutyamenhelyre. Aztán végül amikor éhezni kezdett, elment egy könyvkiadóhoz munkatársnak, havi 110 ezer bruttóért. Marha jól érzi magát lelkileg, de egyre jobban idegesíti, hogy sosincs pénze, állandóan tartozásai vannak befizetetlen számlák miatt, s tök egyedül,van, mert nem tudja egy csajt meghívni moziba se, mert arra sincs pénze.

Szóval - mint sok másban - az arany középút a megoldás.

tanato 2012.11.28. 13:08:07

@bpetya75: Nyilván ez is van benne,nem 100 százalék a külföldre költözés gondolata nála,de alapjaiban igaza van a nyelvtanulás igazán fiatal korban hatékony,nem lehetetlen persze később sem de a korral azért egyre nehezebb.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.28. 13:08:31

@szerengeti:

"A lengyelek visszamennek. A bolgárok viszont nem."

Teljesen így van.

Apeiron (törölt) 2012.11.28. 13:09:39

@Megmondó1:

Micsoda karakán vélemény egy igazi szakértőtől. Kiindulunk axiomatikusan abból, hogy az oktatáskutatás társadalmilag haszontalan, ebből levezetjük, hogy az EU fenntarthatatlan. Kicsit gondolkozz el más következményeken is. Például azon, hogy a tételeidből az is következik, hogy akik az oktatáskutatás anyagi támogatása mellett döntenek, azok komplett idióták.

Micsoda pazar elmélet.

Azért előrukkolhatnál valami bizonyítékkal is. Kicsit erősebbel, mint az, hogy "hülye, aki ezt nem látja be".

Elárulok valamit. A te programozósdi állásod az én szakmámban menekülőút azoknak, akik nem bizonyulnak elég tehetségesnek. A lenézés palástolt, csak a magánbeszélgetésekben tűnik fel az arcokon az "elment programozni...." mondat elhabgzása után.

monddazigazatmar 2012.11.28. 13:13:12

@Apeiron: 2002ben valami cikkirohoz hasonlo okoska nyilatkozta, tévében, hogy a felsőoktatás helyzete ennél rosszabb nem lehet..
A közelgő kormányváltás egyenlő azzal, hogy bántják a "kutatásait"? Ezt előre tudta? Jós? Orbán programja volt, hogy az oktatáskutatókat ellehetetlenitsék? Nem kell mondjuk megvárni, hogy mi történik, hanem előre el kell dönteni, hogy ez nagyon rossz lesz nekem - mindenféle info nélkül?
Soha nem irtam ilyet, de inkább romaintegrációra, holokausztemlékműre, segélyre, bármire basszák el a pénzt, inkább, minthogy ilyen modoros picsákra költsék, akik projekteket kutatnak, meg fejlesztenek. Komolyan, inkább lopja el a gyurcsány, minthogy ez a hazaleány valahol kutasson.

csortu 2012.11.28. 13:16:09

@Megmondó1: Engem ezért irritál a posztíró, mert sem egyéni, sem társadalmi szinten nem hasznosul, amit tanult, kutatott.

Azt mondod, hogy a posztoló, mint oktatást kutató, nem viszi előre a társadalmat a Kánaán felé. Szerintem meg Magyarország azért nem halad sehová, mert az istenadta nép is pont úgy gondolja, mint Te.

Megpróbálom elmagyarázni: Finnország (merthogy itt élek) ugye a mindenféle PISA és egyéb felmérésekben az oktatási világelső (de legalábbis valahol az első öt között). Erre mit csinálnak az egyetemünkön? Összehívnak egy munkacsoportot, hogy kutatást szerveznek a jövő iskolájáról. Mert úgy látják, hogy OK, hogy most a finn közoktatás a legpengébb Európában, és harmadik a világon, de ők húsz év múlva is így szeretnék ezt látni. És mi kell ehhez? Igen, pont egy rakás olyan oktatásszociológus, meg oktatáskutató, mint a fent posztoló hölgy.

Engem ezért nem irritál a posztoló. Pontosan azon dolgozik, hogy a következő generáció olyan oktatást kapjon, amivel majd az akkori kihívásokra válaszolni tud. Csak azt sajnálom, hogy ezt nem Magyarországon, hanem Angliában teszi, munkájának gyümölcsét az angol és nem a magyar társadalom fogja élvezni...

portugéza 2012.11.28. 13:21:44

@szerengeti: "Egyszer szeretnék egy halszemoptikát."

Házilag is barkácsolhatsz olcsón (ajtó kukucskálóból) vagy ingyen (nem használt szemüveg lencséiből). Lehet kapni telefonok kamerájára is feltétet. Gugli, youtube.

Apeiron (törölt) 2012.11.28. 13:23:43

@csortu:

"Szerintem meg Magyarország azért nem halad sehová, mert az istenadta nép is pont úgy gondolja, mint Te. "

Részben igen. Megmondó egy hülye, aki seggét veri a földhöz amiatt, hogy kicsit okosabb, mint a sötéthülyék.

Kiindul abból, hogy az oktatáskutatás úgy an block haszontalan elfoglaltság, űzői kínpadot és más középkori szörnyűséget érdemelnek. Aztán a vulgármarxistaként elmorzsol néhány könycseppet a szegény lengyel munkásokról, akik mindezt a cirkuszt finanszírozzák az EU-n keresztül. Micsoda szolidaritás. Csakhogy itt kiderül, hogy nem tud olvasni:

"Három év, ha a kari ösztöndíj az enyém, négy, ha az állami ESRC-t is megkapom. Az előbbi garantált volt, azzal kezdtem meg a tanulmányaimat 2010-ben."

Na mindegy. Az ország tele van ezekkel a műveletlen megmondóemberekkel, akik csak akkor képesek magukat a tükör előtt értékelni, ha közben másokat kriminalizálnak és stigmatizálnak. Velünk élő kádárizmus.

dekonstruktőr 2012.11.28. 13:29:49

@venator: Könyörgöm, mi a baj a CEU-val? Az egyetlen valóban nemzetközi felsőoktatási intézmény ebben az országban.

Megmondó1 2012.11.28. 13:30:14

@Apeiron:
hmm..a poszt íróját sejtem a hozzászóló mögött:)
idgen szavak indokolatlanul túlzott használata...valaki nagyon kompenzál...;)

Nem programozó vagyok, hanem informatikusokat irányítok. Miután órákat adok az egyetemen, ezért szoktam kapni szakdolgozatokat külső bírálatra...sajnos rengeteg a posztíróéhoz hasonló "téma" van, amiről süt, hogy semmilyen hozzáadott érték sincs mögötte, az egész egy lila köd.
Nem a szociológiát nézem (egyáltalán nem nézek le semmilyen szakmt, embert), hanem ezt a link lavírozást, amit sajnos az államok támaogatnak is, mert olyan szinten bürokratikus az EU, hogy simán le lehet akasztani óriási pénzeket ilyen idétlenségekre.
Más kérdés, hogy a döntéshozók a hibásak ebben: ha vennék is a fáradságot, hogy beleolvasnak egy olyan kutatási témába, mint a posztíróé, aki 2 szinonim kifejezés között különbséget tesz, akkor elzárnák ezeket a csapokat. De elég lenne 4-5 kérdést feltenni egy ilyen szerencsétlennek és máris zavarba jönne.
Az, hogy ezek a léhűtők lenézik azt, aki idejében kapcsol és verejtékkel beletanul egy másik szakmába, az ami felháborító!
A tehetség szót pedig szociológia kontextusában ne használd, mert nagyon butának fognak tartani! Tehetség alkotóművészethez kell és nem könyvtárazáshoz, meg sok olvasáshoz. Oda érdeklődés kell meg szorgalom, ami sajnos a posztírónál kimerül abban, hogy beállítja a wifit a laptopján, mikor beül a coffeshop ablakába vaníliás cappuccinot szürcsölgetni színes szívószállal.

Megmondó1 2012.11.28. 13:36:48

@Apeiron:
az oktatáskutatás fontos dolog, de azt nem éppen szociológusoknak - vagy nemcsak nekik - kell csinálni. Ez csapatmunka, amelybe az összes oktatott tudomány képviselőit bevonják. Elképzelhető, hogy a posztíró éppen egy ilyen csapatban van.
Rosszul fogalmaztam: önmagában nem az oktatászociológiával van baj, hanem azzal, hogy 10-1-szörös az ilyen témát tanulók, az ezzel foglalkozni akarók száma, mint amennyire a társadalomnak szüksége van. Én is ezt láttam a közgázon: makroelemző közgazdász egy nagyon jó szakma, azonban messze nincs annyira szüksége az országnak/Eu-nak, mint amennyit kinyom magából az egyetem.

A posztíró egész leírásából süt, hogy linkel, a könnyebb ellenállás felé megy: az eszköz szentesíti a célt és nem fordítva.
Azért rugózik ezen az oktatásszociológia bullshit-en, mert ezzel tud még pár évig linkelni.
Egész más, mint az igazi szociológusok...

csortu 2012.11.28. 13:37:51

@Megmondó1: Nem a szociológiát nézem (egyáltalán nem nézek le semmilyen szakmt, embert), hanem ezt a link lavírozást, amit sajnos az államok támaogatnak is, mert olyan szinten bürokratikus az EU, hogy simán le lehet akasztani óriási pénzeket ilyen idétlenségekre.
Más kérdés, hogy a döntéshozók a hibásak ebben: ha vennék is a fáradságot, hogy beleolvasnak egy olyan kutatási témába, mint a posztíróé, aki 2 szinonim kifejezés között különbséget tesz, akkor elzárnák ezeket a csapokat. De elég lenne 4-5 kérdést feltenni egy ilyen szerencsétlennek és máris zavarba jönne.

Remélem tudod, hogy hogyan bírál az EU kutatási pályázatokat, és az alapján írod ezeket. Én bírálóként részt veszek ilyesmiben, és elárulom, nem hogy elolvassák, de többen, többször is! Idén az egyik pályázaton az EUnál 6000 pályázóból 100 kapott pénzt, szóval itt nem elég pár lózungt belengetni aztán dől a pénz. Gondoltam, csak szólok.

Megmondó1 2012.11.28. 13:43:07

@Apeiron:
"Na mindegy. Az ország tele van ezekkel a műveletlen megmondóemberekkel, akik csak akkor képesek magukat a tükör előtt értékelni, ha közben másokat kriminalizálnak és stigmatizálnak. Velünk élő kádárizmus"

Velünk élő kádárizmus az, hogy a felsőoktatás ontja magából a munkanélkülieket, hogy szinte alig van olyan fiatal, aki szakmát szerez, aki a diploma mellett megtanul egy nyelvet????

Műveletlen megmondóember az, aki képzi magát, és voltam olyan galád, hogy szakmát is szerzett magának???

tanato 2012.11.28. 13:43:36

@Muscari: Szia,írtam ám egy köszönő levelet kintről is neked a kutatásoddal kapcsolatban,megkaptad-e?Természetesen nem beszélem azért profi módon a franciát,ahhoz azért kevés a három hónap,de sokat fejlődtem,főleg a szaknyelvben,a nap nagyobb részét,ugye orvosok,nővérek és betegek körében töltöttem.De azért hála Istennek,eléggé jól elboldogultam a hétköznapi éltben,lakásbérlés,banki postai átutalások stb.Meg voltak váratlan helyzetek amiket meg kellett oldanom idegen nyelven,pl elromlott egyszer a fűtésem,egyszer meg a faces öntötte el a lakást,dugulás miatt,ezeket azért le kellett játszanom a szerelőkkel nem magyarul,na meg persze a két autó elromlást meg a francia kamionnal való ütközés utáni dolgokat is franciául kellett megoldanom,rá voltam kényszerítve.Abban a kisvárosban/persze csak nekik kicsi,nekem nagy az én itthoni 25 000-es városomhoz képest/csak két magyar család volt az egyik az orvos komám akivel munkaidőben voltam,meg egy másik akiket csak hírből ismertem.Az említett szomszéd kisvárosban ahol az a nem hivatalos magyar "klub" van/egy magánlakásban szoktak ott összejönni/többen vagyunk főleg építőmunkások,mert van ott egy magyar érdekeltségű építőcég.Lényeg az hogy igyekeztem azért minél többször olyan környezetben lenni hétvégén is ahol franciául kell kommunikálni,pl. mint említettem eljártam protestáns gyülekezetekbe vasárnaponként ahol sokat tudtam beszélgetni a többiekkel.Szerencsére mindenütt nagyon kedvesek voltak velem mint messziről jött idegennel,érdeklődtek,kérdezgettek az országról,a gazdaságról,történelemről,politikáról stb.Nagyon kevesen jártak arról a vidékről az országunkban,akik voltak szerencsére jó tapasztalatokkal tértek vissza mint.pl.az SFR-nél ahol az Internetemet intéztem és be kellett járnom úgynevezett egységeket vásárolni,az ügyintéző fiatal csaj már kétszer volt a Szigetfesztiválon és már messziről melegen üdvözölt ha bementem a boltba,mindig mondta milyen szép élmenyi vannak Budapestről.Meg volt egy román cigányasszony aki mindig a főtéren koldult/nevezetesen hajléktalan újságokat árult/rögtön láttam rajta hogy román,meg is kérdeztem ugye romániai vagy,mondta hogy aradi.Magyarul szóltam hozzá,mondtam neki biztos tudsz te magyarul,ha aradi vagy.Bizonygatta hogy ő csak románul meg franciául beszél.Aztán elneveztem szomszédasszonynak/madame voisine/.És ha a főtéren jártam mindig azzal idegesítettem franciául is meg magyarul is hogy szomszédasszony,te biztosan tudsz magyarul csak nem akarsz beszélni.De nem szólalt meg magyarul végig egyszer sem.Másik cigány nem is volt a városban,csak a volt francia gyarmatokról bevándorlók,azok viszont a világ minden tájáról.Egyszer még egy marokkói esküvőt is kifogtam a városháza előtti főtéren,olyan észak afrikai-arab hangulatot csináltak hogy szinte ott éreztem magam.A többszáz fős násznép énekelt-táncolt egy marokkói népi zenekar zenéjére ahol főleg a dob dominált,az idősebb arab nők fátyolban,kendőben a fiatalok már európai ruhában kendő nélkül llejtettek,amikor meg hozták a lefátyolozott menyasszonyt,kitört az ujjongás,szóval érdekes volt. számomra.A kórházban is sok bevándorló ,főleg arab lányok mint nővérek dolgoztak,meg volt algériai meg kameruni orvosunk is.Mondtam is ha nálunk ilyen arányban dolgoznának roma orvosok meg nőverek a kórházakban nem is volna cigánykérdés.Na de elkalandoztam a tárgytól,szóval igyekeztem e szűk három hónap alatt azért minél több francia szót,kifejezést beszédstílust "felszedni".

christophe 2012.11.28. 13:43:50

A tejfol Franciaorszàgban crème fraiche èpaisse,angolul azt hiszem sour crème.Normandie-ban kèszultett vegyèl,ha van Angliàban.....

bpetya75 2012.11.28. 13:43:58

@tanato:

A sógorod elemzése szerint pont szerencsém volt, mert úgy 25-26 lehettem, amikor a cég beíratott egy intenzív nyelvtanfolyamra. Az addigra már meglevő gameenglish-emet nagyon jól stabilizálta, meg adott egy jó kommunikációs alapot. Értsd, nem parázok azon, hogy kb 4 igeidőt vagyok képes használni, meg szar a kiejtésem és a szókincsem is gazdagabb középkori fegyverekből, mint modern eszközökből ;-)

Megmondó1 2012.11.28. 13:45:56

@csortu:
egyetemeknél ez saját hatáskör.
Mindamellett látom, tudom, hogy ez így megy nálunk az egyetemen.
Természetesen ez nagyon képzési ág függő: társtud-oknál, miután most azt az EU nagyon dotálja, sajnos ez van.
Adj be egy épkézláb kutatási tervet, legyen mellette egy absztrakt angolul, és kész, megkapod az igényelt összeg harmadát.
Ennyi, a nagy semmire.

Jesus.Green 2012.11.28. 13:46:10

@Megmondó1: "...de: engem nagyon érdekel a történelem és a magyar szociológia - havonta 15-20 ezer ft-to költök ilyen témájú könyvekre és rendszeresen veszek ki könyveket könyvtárból. [...] Mégis nekem - bár sokan tanácsolták - eszembe nem jutott volna elmenni történelem vagy szociológia szakra!!!! Ez hobbi, ezzel szívesen foglalkozom szabadidőmben, de soha nem mentem volna ezt tanulni!!!!!!!!"

Ennek azert fuss neki meg egyszer. Ha senki se ment volna ilyen szakra, ezt tanulni, akkor milyen konyveket is vennel te havi rendszeresseggel? Netan hobbibol megirt, resz- es altudomanyos hobbikonyveket?

Apeiron (törölt) 2012.11.28. 13:47:04

@Megmondó1:

"hmm..a poszt íróját sejtem a hozzászóló mögött:)
idgen szavak indokolatlanul túlzott használata...valaki nagyon kompenzál...;)"

Egy Freud veszett el benned. Na meg egy antiértelmiségi.

"Miután órákat adok az egyetemen, ezért szoktam kapni szakdolgozatokat külső bírálatra"

Ez ugyanaz, amelyikre azt írtad, hogy minőségtelen képzést ad? Farizeusnak ne nézz utána.

"egyáltalán nem nézek le semmilyen szakmt, embert"

Nem a faszt nem.

"mert olyan szinten bürokratikus az EU, hogy simán le lehet akasztani óriási pénzeket ilyen idétlenségekre."

Na nem mondod. ugyanez a vállalati szférában hogy működik? Mesélhatnél, hadd csámcsogjunk.

"Más kérdés, hogy a döntéshozók a hibásak ebben: ha vennék is a fáradságot, hogy beleolvasnak egy olyan kutatási témába, mint a posztíróé, "

Amit te sem tettél meg. Látatlanban csaholsz.

"De elég lenne 4-5 kérdést feltenni egy ilyen szerencsétlennek és máris zavarba jönne."

Beszarás ez a kurucos vircsaft. Mindenki hülye.

"Az, hogy ezek a léhűtők lenézik azt, aki idejében kapcsol és verejtékkel beletanul egy másik szakmába, az ami felháborító!"

Pfff. Ez nagyot ütött. Hát én beszéltem azokkal akik elmentek....

"A tehetség szót pedig szociológia kontextusában ne használd, mert nagyon butának fognak tartani!"

Az írásombl nem derült ki, hogy milyen kontextusban használtam. A logikai ugrásaid páratlanok. Egyébként örülök, hogy így aggódsz a reputációmért.

"Tehetség alkotóművészethez kell és nem könyvtárazáshoz, meg sok olvasáshoz."

Biztos vagy abban, hogy nem nézed le a szociológiát?

" beállítja a wifit a laptopján, mikor beül a coffeshop ablakába vaníliás cappuccinot szürcsölgetni színes szívószállal."

Te egy igazi keményöklű bunyós vagy. Két csapás között még a ringen kívülre is megy egy.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.11.28. 13:48:08

@bpetya75: Én meg erre azt mondom, hogy tessék olyan országot csinálni, ahova az ember alkalmazni tudja a tudását, akár itt született, akár máshol.

És akkor nem kell azon gondolkodni, hogy lehet a törvény erejével leghatékonyabban jobbágysorba taszítani azokat, akiken az ország jövője múlik.

Frau Holle 2012.11.28. 13:49:05

@Pistie: Kik azok a "mi egyetemisták"? Csak kérdezem, úgy örülök, hogy ennyi hozzászólóhoz lehet egyszerre szerencsém.
A kilencvenes években is voltak téli egyetembezárások, ez nem igazán nóvum. Gondoltam, szólok...

Jesus.Green 2012.11.28. 13:51:59

@Megmondó1: Az "Adok egy magyarázatot a poszthoz, hogy kicsit jobban el tudjátok képzelni, mit csinált a posztíró és miért van rengeteg munkanélküli fiatal" kezdetu eposzodhoz: most vagy a posztiro az ex-baratnod aki csunyan kirugott, vagy egy roppant gonosz es irigy ember vagy.

greatplaingirl 2012.11.28. 13:52:17

@Lobelt Ledfold Reloaded: En is egy Russell Group egyetemnel dolgozom, nalunk az allami tamogatas merteke a bevetelekhez kepest az elmult evben pontosan 30% volt. A fennmarado 70%-ban is van olyan, ami egy allami szervtol erkezik, de ezek kozott semmi sem automatikus, nincs fejkvota, mindent meg kell palyazni. Lenyegeben mindenkinek be kell hozni a sajat fizeteset, az osszes kutato folyamatosan tamogatasokra palyazik.

medvemackó 2012.11.28. 13:52:27

@Megmondó1:
Tipikus suttyó műszaki/közgazdász hozzáállás a tiéd. Azt gondolod, kizárólag az hasznos társadalmilag, ami konkrétan kézzelfogható? Nem értek az oktatáskutatáshoz, de nyilván téged se középkori módszerekkel oktattak azon a nagyszerű egyetemen, hanem újabb és újabb tankönyvekből, programokból mifene. Lehetünk sokmillió programozó, meg közgazdász országa, de akkor ki fogja megírni azokat a történelmi meg szociológiai könyveket, amiket néha te is elolvasol?

Egyébiránt angliában az egyetemek elég sok nem állami pénzből kutatnak, és az a sok hülye nagyvállalat nyilván azért ad pénzt nekik szociológiai meg mindenféle egyéb haszontalan sélokra, mert nekik fogalmuk sincs a dologról, csak neked...

Apeiron (törölt) 2012.11.28. 13:53:56

@Megmondó1: Nem az a baj, hogy te képezted magad, hanem az, hogy azt hiszed, attől már te tojod az aranytojást. Bazdmeg a Lajtán túl ez az alap a társadalmi felemelkedéshez. Természetes, mint az, hogy az ég kék. Te meg itt vered rá a nyáladat. Na ez a velünk élő kádárizmus, és mindaz amit írtál a felsőoktatásról. Egy sokkal keményebb versenyre ösztönző társadalomban ezreket ltnál magad körül, akik képzik magukat, és egy lennél a sok közül, ugyanolyan lennél mint a többi versenyző és nem vernéd a nyálad arra, hogy te elolvastál két év alatt öt könyvet a programozásból és emiatt az oktatáskutatás hülyeség, az EU elnökséget pedig neked kéne odaadni.

Bazmeg nekem az elkövetkező négy hétre két könyv van betervezve, ilyenek:

books.google.hu/books?id=kTFSfmsjDM0C&printsec=frontcover&hl=hu&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

és ebből évente van vagy tizenöt.

bpetya75 2012.11.28. 13:56:42

@Püspök utcai gombaszedő:

Jajj már! Hagyjuk ezt az idióta jobbágyozást! Köze nincs hozzá a dolognak. Ez már rég nem csupán baromság, hanem pusztító erejű hazugság.

Egyébként kinek tessék? A "jobbak", akinek van esze, meg bátorsága, meg tehetsége, meg nyelvtudása, meg kitartása, meg felelősségérzete, meg jajj de üldözött, meg tökömöccse, az elhúz a 'csába, és kiadja az ukázt a buta, tehetségtelen, gyáva, lusta, felelőtlen, politikailag elvakult maradéknak, hogy mit kell csinálni?

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.28. 13:58:20

@Lobelt Ledfold Reloaded:
nem fog.
ennek a népnek egy hatalmas pofánverés kell.
igen. ennél is nagyobb.

ez mindig így volt a történelemben.

Frau Holle 2012.11.28. 14:00:08

@bpetya75: És mindezt tegnapról mára, igen.

bpetya75 2012.11.28. 14:02:44

@Frau Holle:

Pontosíts kérlek, nem fogom igazán ;-)

Megmondó1 2012.11.28. 14:04:15

@Apeiron:
:DDD
jókat derülök az írásodon.
Tényleg rosszul kommunikálok, ha a soraimat olvasva egy gyökér embert látsz magad előtt...

Én arról beszélek, amit az egyetemen tapasztalok és nagyon sok kollégám panaszaiból hallok, illetve konferenciákon elhangzik: szembetűnő, hogy az átláthatatlan oktatásszervezési rendszerekben mennyi léhűtő, ügyeskedő viselkedés, habitus alakul ki. Ennek iskolapéldája, a pályáztatás, pályázati pénzek kiáramoltatása haszontalan, sőt néha semmilyen hozzáadott értékkel nem rendelkező kutatásokra.
De ezért nem a diákokat kell elsősorban hibáztatni, hanem azt a rendszert, amelyik ezt lehetővé teszi. És sok esetben a tanár kollégáimat, akik még bátorítják is erre a diákokat.

Megmondó1 2012.11.28. 14:06:00

@Jesus.Green:
ezek szerint telibe talált az elemzésem?:D

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.11.28. 14:06:44

@bpetya75: Hát igen, ezért nehéz ebből a helyzetből kilábalni. Majd ha nagyon hiányzik a tudás, ha majd egyáltalán nem lesz orvos, nővér, tanár és a többi, akkor talán jobb belátásra térnek az emberek. De sajnos nem valószínű, hogy ez a közeljövőben bekövetkezik.

Megmondó1 2012.11.28. 14:06:54

@medvemackó:
adóvisszatérítésről még nem hallottál?

Apeiron (törölt) 2012.11.28. 14:06:56

@Babette_: Köszönöm, hogy kijavítottál.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.11.28. 14:08:08

@Megmondó1: És mégis hogyan alakítanád át az átláthatatlan oktatásszervezést, ha senki nem kutatja érdemben a témát?

2012.11.28. 14:08:11

Valaki, aki ert hozza, elmagyarazna, hogy mi az az oktatasszociologia?

Apeiron (törölt) 2012.11.28. 14:09:07

@Megmondó1: "jókat derülök az írásodon."

Örülök.

"Én arról beszélek, amit az egyetemen tapasztalok és nagyon sok kollégám panaszaiból hallok, illetve konferenciákon elhangzik: szembetűnő, hogy az átláthatatlan oktatásszervezési rendszerekben mennyi léhűtő, ügyeskedő viselkedés, habitus alakul ki. Ennek iskolapéldája, a pályáztatás, pályázati pénzek kiáramoltatása haszontalan, sőt néha semmilyen hozzáadott értékkel nem rendelkező kutatásokra."

Na és ebből hogyan következik az, amit a posztíróról írtál? Áruld már el!

Frau Holle 2012.11.28. 14:09:54

@bpetya75: Tegnapról mára kell megteremteni. Add meg Uram, de azonnal...

Ezt én sem igazán értem meg: jár nekem valami a közösségtől, mert jár és kész.
A tehetséges, okos, rátermett embernek valóban jár a képzés, hogy jó műbútorasztalos, kőműves, gyógyszerész meg agysebész legyen, igen ez az egyén és a társadalom közös érdeke, hogy az egyén megelégedett hasznos tagja legyen a társadalomnak, a társadalom pedig.... hogy igénybevehesse a szolgáltatását, ha arra kerül a sor.
Ez valahogyan így lenne egyensúlyban.
Ebbe belefér a jövés-menés, de hogy az egyensúly felboruljon, az egyik fél csak adjon, és ne kapjon, azt nem látom be, hogyan férne bele. Szóval a mérték....

2012.11.28. 14:09:58

@Megmondó1: Látom, nagyon biztos vagy abban, hogy az oktatásszociológia társadalmilag haszontalan tudomány. Sokszor elismételted, hátha valaki nem jegyezte meg elsőre. A helyzet ezen a téren azonban az, hogy minden tudomány eredményeiből annyi hasznosul, amennyit hasznosítanak belőle. Igény például lenne arra, hogy ahol nagy számban élnek kevéssé integrált kisebbséghez tartozó iskolások, ott az oktatási rendszer kezelje ezt a helyzetet. Lehetőleg eredményesen. Mivel Európában általános az elöregedés, a demográfia nem a hagyományos európai kultúrkörben élők pártján van: ha a romák, arabok, törökök integrációja például nem nagyon sikerül, amire igazán jók a kilátások, akkor néhány évtized múlva új korszak kezdődik.

medvemackó 2012.11.28. 14:11:38

@Megmondó1:
Nem, wazze, te konkrétan egy embert fikáztál, végigkommentelve, hogy az általa leírt mondatok szerinted mit is jelentenek valójában (szórólapozás, romkocsmázás, stb), konkrétan leírva, hogy társadalmilag haszontalan munkát végez és a te adóforintjaidból élősködik. Meg magadat fényezted, hogy te mennyimindent tanultál (napi 10-15 szót angolul, hűazannya), meg elolvastál öt könyvet a programozásról... Úgyhogy valóban egy gyökér ember vagy az általad leírtak alapján.

Megmondó1 2012.11.28. 14:11:52

@Apeiron:
mi nem egymással vitatkozunk!
Te is éppen úgy képzed magad, hasznos dolgokat akarsz elsajátítani, mint én. És ez nemcsak egy "suttyó, primitív közgazdász mentalitás". Az egyetem elején volt egy pont, amikor megrettentem, hogy nem értek semmihez, haszontalannak éreztem magam, ahogy álértelmiségi vitákat folytatunk politikáról, társadalomról, stb. Egy hályogkovácsnak éreztem magam, aki mindenbe belekontárkodik, de semmihez sem ért. Ez nem tesz jót az ember - főleg egy férfi - büszkeségének.
Namost a posztíró, meg rengeteg hasonló volt évfolyamtársam ez a típus. Én sajnálom őket mindamellett, mert nagyon nehéz életük lesz.

Megmondó1 2012.11.28. 14:13:17

@Apeiron:
úgy, hogy ismerem ezt a típust, rengeteg ilyennel találkoztam.

Semerreretyó 2012.11.28. 14:13:38

nekem akkor is ez a hazám. nem bírnám nélküle :(

eddieblog 2012.11.28. 14:14:30

OFF
Emberek! Kicsi gyermekek faznak egy ovodaban! Ez senkit nem zavar?!
eddieblog.blog.com/2012/11/28/didergo-gyermekek/

Apeiron (törölt) 2012.11.28. 14:16:51

@Megmondó1:

"úgy, hogy ismerem ezt a típust, rengeteg ilyennel találkoztam."

Gondolom bűze is van ezeknek a biteknek. Egyébként örülök, hogy beismerted - a következtetéseid egyetlen kiindulópontja a saját frusztrációd. Fasza. Ha EU elnök nem leszel, Magyarországon biztosan megtalálnád a helyed valamelyik bársonyszékben, az okosok hivatalában (Duna part, nagy fehér épület).

Megmondó1 2012.11.28. 14:18:08

@medvemackó:
én nem fényeztem magam, vagy nem akartam, de ezek szerint rosszul fogalmaztam.
Pontosan azt emeltem ki, hogy Mo-on is lehet érvényesülni és ehhez nem kell megszakadni: néhány ponton kell döntést hozni és igazán nem nagy befektetéssel lehet érvényesülni. Éppen ezért írtam, hogy az a 10-15 angol szó naponta, az a néhány könyv vagy éppen a mai 50-60 éveseknek a kezdő angoltanfolyam a rendszerváltáskor éppen elég arra, hogy ma ne munkanélküliként ücsörögj a romkocsmában.

Apeiron (törölt) 2012.11.28. 14:19:19

@eddieblog: Jövőre a Radnóti egy fillért sem fog kap az ELTE-től épületfenntartása. Ellenben tízmilliós nagyságrendű befektetést eszközöltek azért, hogy a jól működő elektronikus tanulmányi rendszert egy másikra cseréljék le. Egy falat Magyarország.

Jesus.Green 2012.11.28. 14:20:16

@Megmondó1: "Más kérdés, hogy a döntéshozók a hibásak ebben: ha vennék is a fáradságot, hogy beleolvasnak egy olyan kutatási témába, mint a posztíróé, aki 2 szinonim kifejezés között különbséget tesz, akkor elzárnák ezeket a csapokat. De elég lenne 4-5 kérdést feltenni egy ilyen szerencsétlennek és máris zavarba jönne."

Suszter, maradj a kaptafanal ha szerinted a fentebb emlitett ket kifejezes (de inkabb agazat) szinonim.

Megmondó1 2012.11.28. 14:20:38

@Apeiron:
mivel nem értesz egyet?
Te nem egy léhűtő, hályogkovács, ruhatárszakos linkelőt látsz magad előtt???
Ha te elméleti fizikusnak tanulsz, akkor biztosan markáns véleményed is van ezekről az emberekről.

Mire ez a papagájkommandó ellenem??

Megmondó1 2012.11.28. 14:21:52

@Jesus.Green:
eget rengető a különbség, milyen igazad van!!Leborulok előtted!!!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.11.28. 14:22:18

@Apeiron: A Radnótinak még annyi a szerencséje, hogy jó minőségű oktatást nyújtottak évtizedeken keresztül, az öregdiákok így nem csak hajlandóak, de képesek is adakozni. (Az se árt persze, hogy jó pár burzsujgyerek is járt/jár oda.)

2012.11.28. 14:22:20

@tanato: "Nyilván ez is van benne,nem 100 százalék a külföldre költözés gondolata nála,de alapjaiban igaza van a nyelvtanulás igazán fiatal korban hatékony,nem lehetetlen persze később sem de a korral azért egyre nehezebb. " - Állítólag a kamaszkor után már mindegy (ld. szinaptikus visszametszés), csak hozzáállás kérdése.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 14:22:41

@Megmondó1: Khm, mondhatni tipikus ez a hozzallas... Es? A lengyel melos is elmehet tanulni, es kepzetebbe valni, akar allami akar sajat penzbol. Vagyunk paran, akik lentrol kezdtuk, megis fejlodtunk, es "mertunk nagyot almodni".

De ha nem , akkor nem. Egyebkent egy szociologusra is pont ugy szukseg van, mint szalagmunkasra.

MAs: UK-ben elek, es nekem biza fontosak a magyar izek. Igen a trappista, a tejfol, es meg lehetne sorolni. A dolgot megoldottam, ma jottem vissza Magyarorszagrol, egy rud teliszalami, masfel kilo trappista, szaloncukor, bejgli ott figyelt a tatyombam. De valoszinuleg kapnek az orosz boltban is.

medvemackó 2012.11.28. 14:24:17

@Megmondó1:
Ja, minden (humán) kutatás csak az adóvisszatérítésről szó. Nyilván ezért kutatja a sok barom a maja piramisoktól a TauCeti körül keringő üstökösökön át a tökömtudja milyen matematikai elméletekig a dolgokat, mert adójóváírást kap a támogató cég. Az, hogy az ilyen típusú kutatások nélkül valószínűleg nem működne a világ, fel se merül a túlképzett agyadban. Hö.

bpetya75 2012.11.28. 14:24:43

@Püspök utcai gombaszedő:

Nem. Attól még nem. Viszont a veszélye nagyon is fennáll annak, hogy rövid időn belül bekövetkezik, amit írtál. Ezért is tartok a Lob által vázolt sokkterápiától. Abban látom az igazi nagy ébresztőt.

Félek, rövid időn belül el kell kezdjük a felkészülést rá, mert -az enyémekkel együtt- a tanulók, nem a tanulmányozandók között akarok lenni...

enrobag 2012.11.28. 14:25:45

@Püspök utcai gombaszedő:
szívesen meghallgatnám (gondolom mások is), hogy ezt tulajdonképpen hogyan képzeled?
"Majd ha nagyon hiányzik a tudás, ha majd egyáltalán nem lesz orvos, nővér, tanár és a többi, akkor talán jobb belátásra térnek az emberek"
Azért nehogy azt hidd, hogy azzal, hogy sokan, nagyon sokan elmennek az országból megszűnik a tudás! Hogy nem marad itthon egyetlen gondolkodni képes ember, mert azok mind ti vagytok, akik külföldről osztjátok az észt! És mit jelent a jobb belátásra térés? Hogyan fog az bekövetkezni? Mesélj, légy szíves!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 14:25:49

@ceatos: Megtettem, eredmenytelenul. Vagyis de, az eredmenye az volt, hogy ha nem vagyok hajlando reszt venni az ossznepi mutyizasban, akkor felkophat az allam.

Kosz , nem.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.11.28. 14:27:21

@bpetya75: Én is nagyon félek tőle, de nem látok más kiutat. Csak remélni tudom, hogy ez az én fantáziám szegényessége miatt van.

bpetya75 2012.11.28. 14:27:40

@Frau Holle:

Sejtettem, hogy valahogy így érted, csak nem voltam benne biztos. ;-)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.11.28. 14:30:38

"A piac elképesztően jó, csak amennyit adnak 1 fontért, az egy főre túl sok, ezért én ritkán megyek."
Ezt nem értem. Impresszív írás egyébként.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.11.28. 14:32:25

@enrobag: Őszintén? Nem tudom. Csak reménykedek, hogy előbb-utóbb majdcsak megjön az emberek józan esze, és rájönnek, hogy tanárt és orvost elüldözni, szakmáját feladni kényszeríteni nem nyerő ötlet hosszabb távon.

Mindössze ennyit próbáltam kifejezni a "talán" szóval. Soha nem osztottam az észt külföldről, mivel értelemszerűen kisebb rálátásom van a hazai dolgokra, mint az ott élőknek.

Apeiron (törölt) 2012.11.28. 14:33:13

@Megmondó1:

"mi nem egymással vitatkozunk!"

Részben igen, részben nem. Amiben nem értünk egyet, hogy szerintem nem kéne olyan dolgokat minősíteni, amire nincs széles és alapos rálátása az embernek. Főleg azt nem kéne, hogy ezt megtámogassa az ember az itthoni sikerekkel, melyek - mint magad fogalamzol - aránylag kis energiabefektetéssel is elérhetőek.

"Te nem egy léhűtő, hályogkovács, ruhatárszakos linkelőt látsz magad előtt???"

Nem. Akadémiai körben dolgozom. Ebből fakadóan sok olyan dolgot láttam a posztban, mely az itthoni visszásságokra mutat rá. Ráadásul a magyar oktatás hiányosságai következményeit minden nap tapasztalom. Ebből fakadóan nem gondolom, hogy

1. a poszt írójának tényleg ne lehettek volna megalázó tapasztalati az itthoni kutatóintézetben

2. az oktatáskutatás hülyeség lenne.

Én például baromira kíváncsi lennék arra, hogy a magyar érettségizők nagy része miért nem tanul meg 12 év alatt százalékot számolni. Kamatos kamatról már nem is beszélve. Ha valaki kétmillió forintért képes megmondani erre a a választ egy egy éves kutatás végén, akkor én azt mondonm, hogy az a befektetés megéri. Gondolom nem kell részleteznem a miérteket egy olyan országban, ahol a lakossági eladósodottság mértéke.... És ezt már nem lehet rákenni a diákokra. Az ok, hogy nem tud trigonometrikus egyenletet megoldani. Hát nincs hozzá tehetsége, van ilyen. Az viszont már az oktatási rendszer bűne, hogy nem képes 12 év alatt megtanítani a százalékszámítást, kamatos kamatot, területszámítást, mértékegységek átváltását, stb.

Ennyi a véleményem. Oktatást érdemes kutatni. Lehet, hogy ezermilliárdos nagyságrendben térül meg. A százalékszámítás csak egy példa. Lehet olyat is kutatni, hogy 2010ben hogyan lehet hathatósan átadni pl. a puritán erkölcsöt, ami arra ösztönzi a fiatal felnőttet, hogy magánemberként hitelfelvevő helyett inkább befektető legyen, stb. Számtalan ilyen dolog van. Mindegy.

bpetya75 2012.11.28. 14:33:58

@Megmondó1:

"Mire ez a papagájkommandó ellenem?? "

A stílusod tehet róla. Nagyon keményen bekezdtél, amikor az általad bejárt (amúgy elismerésre méltó) pályát kvázi egyedüli üdvözítő modellként állítottad be, illetve a saját tapasztalatodat kivetítetted en bloc (köszi Babette ;-) az egész kutatás-fejlesztési szektorra. Szerintem ezek verték ki náluk a biztosítékot. Én már nem akartam beállni a kórusba, de a később hozzászólásaid nálam árnyalták a fafejű megmondóember képét, ami az elején kialakult bennem rólad.

Jesus.Green 2012.11.28. 14:34:36

@Megmondó1: "ezek szerint telibe talált az elemzésem?:D " - tisztelj mar meg azzal, hogy jelzed, melyik hozzaszolasomra reagalsz, mert maskulonben nem tudom ertelmezni a tieded.

Ha netan arra gondolsz, ahol a posztolo ex-baratjanak vagy egy irigy es frusztralt embernek tartalak, akkor nem, nem talaltal telibe meg azzal egyutt sem, hogy egyetemi eveim alatt en is megittam a magamet. Igaz, akkoriban Starbucks meg notebook meg a fasorban sem volt, es romkocsma sem, max lepukkant ivo/talponhanyo.

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.28. 14:38:33

@bpetya75: "Félek, rövid időn belül el kell kezdjük a felkészülést rá,"
Ojjektumot építesz vajh mely a vízbűl veszi ki az oxigént? Babkonzerveket spajzolsz be, vadászpuskákba fektetsz be és mindenki délutánonként számszeríjjal gyakorol? :-)

Fel kell készülni mert amikor a görög csőd analógiájára de annál sokkal nagyobbat szólva összeomlik a szociális ellátórendszer a Dél-Alföldet Cici Gibson sem különbözteti meg a Mad Maxtől anymore :-)

enrobag 2012.11.28. 14:39:37

@Püspök utcai gombaszedő:
Rendben, te nem osztod az észt. Visszavonom. Rád nem vonatkozik. De azért ugye te is látod, hogy igen sokan mégiscsak osztják!
Én, aki itthon élek, elárulom neked: Nem az emberek üldözik el a tanárt, orvost stb. stb. Millió és egy oka lehet annak, ha valaki elmegy, de az teljesen ki van zárva hogy a józan eszüket veszített emberek elüldöznék őket.

Jesus.Green 2012.11.28. 14:42:02

@Megmondó1:" eget rengető a különbség, milyen igazad van!!Leborulok előtted!!!"
Ugyan, nem szukseges. Csak jobban jartal volna, ha csendben maradtal volna; attol, hogy elolvastal hobbiszinten par szociologiai vonatkozasu konyvet, meg nem valtal a szakterulet tudosava.

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.28. 14:42:48

@bpetya75: Még jobb. Ideje újraolvasni a Malevilt különösen tekintettel a posztapokaliptikus közösség ivararányával kapcsolatos tényezőkre, de én ott inkább a Védett férfiakból venném az alapfelállást... :-)

2012.11.28. 14:43:51

@szerengeti: "van egy svéd város, ahol a munkaügyi hivatal azért fizet a fiataloknak, hogy menjenek Norvégiába munkát vállalni, mert ott jobbak a lehetőségek. Nem gondolják azt, hogy ezzel elzavarják őket, viszont gondolják, hogy tapasztalattal és lóvéval a zsebükben térnek majd vissza. Mert az embereket nem a röghöz kötés tartja itt, az tuti."

A kérdés érdekes, mi tartja az embereket otthon. Egyáltalán, miért tartaná bármi? Régebbi történelmi korokban a migrációhoz más volt a viszonyulás, mint ma. 500 éve egy fő távozása csak annyit jelentett, hogy nem kell osztozni vele a termőföldön. Az ipari forradalom idején az volt a természetes, ha valaki elment szerencsét próbálni a nagyvárosba/Amerikába, aztán vagy sikerrel járt, vagy nem. Mára 2 okból értelmeződött át ez a kérdés: az egyik, hogy az emberanyag utánpótlás gyakorlatilag elapadt, a születésszám vészesen alacsony egész Európában, nálunk különösen. A másik ok, hogy az oktatás költsége jelentős részben "társadalmiasult", így a migrációs egyenleg egyben pénzügyileg is jelentős veszteséget/nyereséget jelenthet.
Azt nem tudom, hogy svéd-norvég viszonylatban a "külföldi lét" milyen lehet, a nyelvet inkább csak szokniuk kell, mint tanulni, viszont az egymást hagyományosan cikiző skandináv népek között súlyos lélektani teher lehet a delokalizáció:)

Megmondó1 2012.11.28. 14:44:17

@medvemackó:
a kulturális kutatás fontos dolog.
A tudományos mélységű szociológiai kutatás, következtetés fontos, de a kamu szakdolgozatok, kamu diplomák, amikről süt, hogy a szakma alapjai hiányoznak, az álértelmiségi lila ködösítés, dodonai mondatok.. - erre nincs szükség, és meg kevésbé szabad ezt pénzzel támogatni.

Ne haragudjatok érte, de a posztíró megfogalmazásai ("hazaleány"), az egész hozzáállása, ami átjön a leírásából, mind egy linkelő, felszínes tudású diákot sejtetnek, aki délelőtt beül a California Coffeshop Company-be szigorúan az ablakhoz, felhúzza a csíkos zoknis lábát a fotelba, ölébe veszi a laptopját, aminek a hátára van ragasztva egy éppen aktuális álsznob-álértelmiségi idézet vagy kép, mellette egy XXL-es duplahabos white chocolate mocha a tetején fahéjjal és benne egy elefántos hajlítható szívószál. Estig ott van, miután szénné facebook-ozta magát, meg megnézett 10 db aktuális mém videót, majd becsukta a gépet átmegy a romkocsmába, ahol már szóban folytatja a sznoboskodást.
Könyvet azt kezébe nem vett aznap, sem cikket, de még egy internetes szakmai cikket sem olvasott.
Majd éjszaka hazérve, egy kocsmai utánérés lázában élve, leül a gép elé és ír egy szakmaiságot teljesen nélkülöző "oktatásszociológiai tanulmányt" a fiatalok vécézi szokásai a szakirányválasztás tükrében az EU 2012/623 direktívái alapján". Ja és még annyi energiája marad az igazán fárasztó nap után, hogy bemásoljon egy "odavágó" előszó idézetet a tanulmányhoz:
mondjuk Buddhától, mert a wc falára az volt írva.

Megmondó1 2012.11.28. 14:44:49

@medvemackó:
a kulturális kutatás fontos dolog.
A tudományos mélységű szociológiai kutatás, következtetés fontos, de a kamu szakdolgozatok, kamu diplomák, amikről süt, hogy a szakma alapjai hiányoznak, az álértelmiségi lila ködösítés, dodonai mondatok.. - erre nincs szükség, és meg kevésbé szabad ezt pénzzel támogatni.

Ne haragudjatok érte, de a posztíró megfogalmazásai ("hazaleány"), az egész hozzáállása, ami átjön a leírásából, mind egy linkelő, felszínes tudású diákot sejtetnek, aki délelőtt beül a California Coffeshop Company-be szigorúan az ablakhoz, felhúzza a csíkos zoknis lábát a fotelba, ölébe veszi a laptopját, aminek a hátára van ragasztva egy éppen aktuális álsznob-álértelmiségi idézet vagy kép, mellette egy XXL-es duplahabos white chocolate mocha a tetején fahéjjal és benne egy elefántos hajlítható szívószál. Estig ott van, miután szénné facebook-ozta magát, meg megnézett 10 db aktuális mém videót, majd becsukta a gépet átmegy a romkocsmába, ahol már szóban folytatja a sznoboskodást.
Könyvet azt kezébe nem vett aznap, sem cikket, de még egy internetes szakmai cikket sem olvasott.
Majd éjszaka hazérve, egy kocsmai utánérés lázában élve, leül a gép elé és ír egy szakmaiságot teljesen nélkülöző "oktatásszociológiai tanulmányt" a fiatalok vécézi szokásai a szakirányválasztás tükrében az EU 2012/623 direktívái alapján". Ja és még annyi energiája marad az igazán fárasztó nap után, hogy bemásoljon egy "odavágó" előszó idézetet a tanulmányhoz:
mondjuk Buddhától, mert a wc falára az volt írva.

bpetya75 2012.11.28. 14:44:59

@Lobelt Ledfold Reloaded:

Kút és ciszterna a tervek között. Vadászpuska nem, számszeríj helyett viszont csigás- és reflexíj.

Ha a városban kiürülnek a boltok, akkor nem lesz pardon. Márpedig az enyémet csak az fogja enni, akinek én adok. A többi mást kap.

Apokalipszis loaded ;-)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.11.28. 14:45:37

@enrobag: Hogyne látnám, és visszataszítónak is találom, ezért is kerülöm, amennyire tudom. Lehet, hogy néha-néha belecsúszok, ezért elnézést kérek.

Tudom, hogy nem közvetlenül az emberek üldözik el a tanárokat vagy az orvosokat, de az tény, hogy nincsenek úgy megbecsülve anyagilag (a tanárok meg emberileg se), amennyire fontosak a társadalom számára.

És ez azért veszélyes, mert nem most bosszulja meg igazán magát, hanem tíz-húsz év múlva, ami messze túl van bármelyik politikus időhorizontján.

bpetya75 2012.11.28. 14:48:08

@Megmondó1:

Látom nagyon beléd égett ez az irritáló kép :-D

Szerintem felszabadító élmény, amikor az ember eldobja az efféle agyhúgyköveit.

Frau Holle 2012.11.28. 14:50:34

@Püspök utcai gombaszedő: Annyit pontosítanék, hogy a tanárok ezt tíz-húsz éve mondzák már. A tíz-húsz év múlva most van.

Mondjuk a tanárok megbecsülése rajtunk is múlik, abban minden szülőnek egyenként is van felelőssége.

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.28. 14:53:51

@enrobag: "Nem az emberek üldözik el a tanárt, orvost stb. stb. Millió és egy oka lehet annak, ha valaki elmegy, de az teljesen ki van zárva hogy a józan eszüket veszített emberek elüldöznék őket."

Nos az én elméletem szerint igenis az emberek űzik el (bár közvetetten) a dokikat vagy éppen tanárokat. A lényeg, hogy megintcsak a NÉP dönt.

Ha jön majd egy olyan korményaspiráns erő mely asszondja: mostantól 1500 nettó EUR-t fizetünk minden orvosnak és 1000-et a tanárnak, de cserébe az állami újraelosztás mértékét csökkentenünk de legalábbis szinten tartanunk kell, és ha erre a NÉP odaszavaz akkor meg van oldva a probléma. Néhány tízezer nyugdíjas, segélyezett megfagy, éhenhal meg ilyenek, de a maradéknak lesz elég orvos meg a gyerekeknek minőségi tanár.

Ne legyen igazam, de gyanús, hogy akkora az államadósság hogy azt kinőni nem fogjuk már, azaz komoly áldozatok nélkül itt már nem lesz egészséges struktúra.

Ha meg olyan jön aki asszondja hogy progresszív adót a gazdagoknak havi 300 bruttó felett dögöljenek meg a burzsoá szemetek és legyen 18. havi nyugdíj ÉS mellesleg legyen 1500 EUR az orvosok bére, és a nép megszavazza, akkor tudjuk, hogy még mindig hülye. Lesz két jó évünk aztán el kell kezdeni visszafizetni a felvett hitelt. Ekkor tényleg érdemes elkezdeni vadászpuskát vásárolni meg benzintartályt építeni a kert végében.

Talán az a szerencsénk, hogy aligha ad már bárki is hitelt, főleg így, hogy nem vagyunk euro zónások...

csortu 2012.11.28. 14:54:48

@enrobag: Én, aki itthon élek, elárulom neked: Nem az emberek üldözik el a tanárt, orvost stb. stb.

Hát, nem tudom. Hallani időnként (első kézből is volt évfolyamtárstól pl.), hogy a gyerek szülei bejöttek óra után, és megverték a tanárt. Meg olyat is (első kézből, sógornő orvos), hogy a beteg családja fizikailag bántalmazta az orvost, mert....
Persze ezek ritkán esnek meg. De olyat azért elég sokat hallottam, hogy:: "a lógós tanároknak meg csak délelőtt van dolguk, meg szabad az egész nyáriszünetük". Meg olyat, hogy: "a hálapénzből a dokiknak arany életük van, adót meg nem fizetnek". És ezeket nem a politikusok mondják, hanem a fent emlegetett istenadta nép.
Tudod ezek után nem csodálom, hogy a tanárok, meg az orvosok elüldözve érzik magukat. Csak valakinek előbb szakad el a cérna, van akinek meg később.

bpetya75 2012.11.28. 14:55:04

@Lobelt Ledfold Reloaded:

Hogy is volt az? A harcokban jelentősen lecsökkent a férfiak aránya, és egy új matriarchális társadalom szerveződött? Vagy egyenesen a férfiak, mint veszélyesen agresszív elemek vissza lettek sorolva kettővel?

Jesus.Green 2012.11.28. 14:55:54

@Megmondó1: "Mire ez a papagájkommandó ellenem??"

Megmondom, en miert csipogtam: elso hozzaszolasodban lelustadisznoztad a posztirot, a masodikban lehulyezted/tudatlanoztad a szuleinket, a harmadikban orbitalis baromsagot irtal, a negyediben meg olyan magyarazatokat adtal, amikbol kiindulva vagy a posztiro rugott ki teged, vagy csak nagyon gonosz vagy es te aztan jolmegmondtadafrankot.

bpetya75 2012.11.28. 14:58:51

@Frau Holle:

Egyetértek. Tudatosan ügyelek arra, hogy ha valami jót látok a tanár részéről, akkor azt megemlítsem, megköszönjem neki(k). A reakciókon azt látom, hogy sajnos qrvára nincsenek hozzászokva. Kritika van (nyilván sokszor joggal), elismerés nincs, pedig ennek is lenne létjogosultsága.

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.11.28. 14:59:17

@Megmondó1:
Azért mert skatulyázol. Szíved joga. Még igazad is lehet. Ám ha csak pusztán feltételezések, meg nagy számok törvénye alapján van negatív véleményed valakiről, azt talán jobb ha megtartod magadnak, míg bizonyosságot nem szerzel. Egyrészt mert demoralizál, másrészt mert ez is csak egy újabb tégla a falban.
Csak tanácsolom, nem kötekedni akarok.

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.28. 15:00:36

@bpetya75: A Védett férfiakban egy vírus elvitte az aktív spermatogenezissel büszkélkedhető férfiak zömét, és hát a csajok már csak muszájból is a világ urai lettek. Roppant üdítő mű :-)

Amire te gondolsz az a lengyel Szexmisszió című klasszikus film lehet.

Megmondó1 2012.11.28. 15:03:56

@bpetya75:
:DDD
ez jó beszólás volt!
Ezen nevettem, te jó arc lehetsz!

Látod, én elismerem a leisztungot, még ha ellenem irányul is.

medvemackó 2012.11.28. 15:04:51

@Megmondó1:
Értesz a sztereotípiákhoz, az biztos. Te nyilván így képzeled el a humán értelmiségit, szíved joga. A posztolót természetesen nem ismered, egy sort se olvastál tőle, fingod nincs az oktatáskutatásról (se), de leírod egy napját, meg minősíted a munkáját, tévedhetetlenül. Mert te tudod. Nekem ezzel van problémám. Nyilván vannak fölösleges (vagy annak látszó) kutatások, kamu tanulmányok, én nem vagyok szakember, de így en bloc, bele a nagyvilágba minősíteni valakit/mindenkit nem vall árnyalt gondolkodásra...

Egyébiránt a lányom épp Skóciában készül történésznek, az épp ilyen "társadalmilag felesleges" dolog és a napjai valóban avval telnek, hogy könyveket olvas (olyanokat amiknek te a napi 15 angol szavas tudásoddal a címét se értenéd) a könyvtárban maga alá húzott lábakkal, London Fog-ot is iszik mellé (keményebbeket remélem nem...) és a végén ír egy tanulmányt valamelyik középkori angol király diplomáciai levelezéséről, ami szintén tök fölösleges. Hálistennek a hülye angolok/angol hülyék nem egeszen így gondolják, és elég rendes fizetéssel járó állásajánlatokkal zaklatják, így egyetemistaként is, remélem nem is jön haza.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.11.28. 15:05:03

@Megmondó1: fogadd gratuliációm. Ha ennek a leírásnak 100%-a félrementel volna is, akkor is jó lenne. Mindenesetre én találok benne rációt. Posztoló reagálhatna.

Frau Holle 2012.11.28. 15:07:25

@bpetya75: Egyrészről erre gondoltam én is. Paradox helyzet, hogy a legfontosabbat (legalábbis szerintem :-) ) bízzuk rá, de egy mosolyt, egy köszönömöt már nem szoktak kapni. Pedig az még nem kerül semmibe.
Másrészről pedig arra, hogy nem értem azokat a szülőket, akik panaszkodnak a tanárra hogy mondjuk nem képes fegyelmezni, vagy tanítás helyett csak fegyelmezni próbál, de a gyerek előtt is éktelenül lehúzza a tanárt. Hogyan is lenne egy kisgyerek előtt tekintélye a pedagógusnak ha azt látja, hogy apuék előtt sincs? Akkor persze hogy nem fogad szót, persze hogy nem hatékony az oktatás. És azonnal be is igazolódott, hogy a tanító néni a hibás...
Szóval nem sokba nézi, de csodát azért vár tőle. Hogy is van ez??? Talán meg kellene becsülnie. Csak annyira, amennyire mástól önmaga felé elvárja.

Megmondó1 2012.11.28. 15:09:58

@lendkívül magas langú embel Lómában:
mindenki skatulyázik, másképp nem lehetne kezelni társadalmi dolgokat, nem tudnánk eligazodni az életben.
Más kérdés, hogy ennek vannak mértékei is: valaki túlzásba viszi, stb.
Szerintem inkább arról a klasszikus helyzetről van szó a ti esetetekben, hogy az fáj a legjobban, aminek a fele igaz: rááléptem a tyúkszemetekre.
Ilyen velem is előfordult, és akkor visítottam a legjobban, mikor szembesítettek saját magammal.

Erről van szó a te esetedben is? Magadra ismertél, mert most is éppen a coffeshop ablakában ülsz laptoppal az öledben, melletted egy java fhip frappuccino rajta kézműves hab, kevés fahéj és chili, benne hajlítható szívószál és itt fórumozol, ahelyett hogy tanulnál?

váj mí 2012.11.28. 15:10:12

@bpetya75: Figyelj, én nem otthon élek, bár most Pesten vagyok, úgyhogy nekem ingyér' van a jótanács ;). Vannak még hasonló ötleteim... Soroljam?

bpetya75 2012.11.28. 15:10:28

@Lobelt Ledfold Reloaded:

Ja, tényleg! Azt nagyon bírtam. Talán az első film, amiben pucér nőket bámulhattam :-D

De persze ott is egy férfi kavarta. Valami Piszok Alfréd ;-)

bpetya75 2012.11.28. 15:12:14

@váj mí:

Tójjad béjbe!

Bár ha már arra jársz, susoghatod egyenesen a nagy vezír fülecskéjébe is. Nem kell a gyöngyeid magamfajta disznók elé szórnod ;-)

Megmondó1 2012.11.28. 15:12:35

@Kellemes Zérókomponista:
köszönöm!
Ezek szerint nem vagy ezek közé tartozó, mert különben itt őrjöngenél a papagájkommandóval.

2012.11.28. 15:13:24

az oktatás módja nagyon keményen hozzá tartozik a politikához, ha értelmes dolgokat fogsz ajánlani ez ügyben akkor kifognak rúgni, ha ebből akarsz megélni valószínűleg csak akkor marad meg az állásod ha követed a gyerekhülyítő cionista oktatás politikát

bpetya75 2012.11.28. 15:15:43

@Megmondó1:

"Érted haragszom, nem ellened." J.A.

Nagysok igazságod vagyon. Ha emészthetőbben tálalod, többen lesznek nyitottak rá.

NIKI LAURA 2012.11.28. 15:16:04

Tessenek mondani,akinek ez a hires PHD-je van,vagy 2-3ezer "akadémiai"angolt beszél,meg mindenféle megfoghatatlan "project"-tekbe van benne,az ugyanúgy eszik,iszik,szarik,illetve veszi a levegőt?

Olyan más emberek,ugye!?

bpetya75 2012.11.28. 15:18:52

@medvemackó:

"könyveket olvas (olyanokat amiknek te a napi 15 angol szavas tudásoddal a címét se értenéd)"

Itt pont azt csinálod, amit nála kritizálsz. Nem? De!

váj mí 2012.11.28. 15:19:18

@bpetya75: Áááá, a budai oldalon vagyok, és dög átmászni a nagy vízen odáig, bár látótávolságon belül van. Apropo, erről jut eszembe, a hídpénz, ugye evidens, azt mindenképpen be kell vezetni. Node, a pillantásadó?! Na? Na? Na! Chipekkel egyszerű megoldani, és bár a metrókapuk drágába kerülnek, de minden honpolgárnak halántékcsipet kellene viselnie, ami tárolja a főbb látványosság koordinátáit. Amint a honpolgár valamelyikre pillant, a nav rögtön meg is terheli a számláját a pillantásadóval. Merjünk kicsik lenni! Járjunk lehajtott fejjel!
Na?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 15:23:40

mondjuk a human ertelmiseggel nekem is tele vannak a tokeim, mert kene dolgozni is
de a lenyeg az osztondijbol lehet mulatni es etteremben kajalni
/igen szukseg vann rajuk, de nem ilyen mertekben. ad 2 ha valaki benyomul egy egyetemre, azt hiszi hogy azzal ertelmisegive valt/ ez nem a posztolora vonatkozik, mert Ot nem ismerem/

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.11.28. 15:24:16

@Megmondó1:
Naná, én is skatulyázok. Ráadásul jó emberismerő vagyok, de értek már meglepetések, ezért nem ítélkezem elhamarkodottan. (általában:))
Az persze más kérdés, hogy egy komment alapján úgy véled, már be is sorolhatsz engem is valahova.

Egyébiránt termelő-szolgáltató irányban tevékenykedem, és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy úgy dolgozom külföldön már évek óta, hogy nem kell költöznöm. Konkrétabban: 1 havi kiküldetést 1 havi itthonlét követ. És még van egy hetem itthon...

bpetya75 2012.11.28. 15:24:39

@Frau Holle:

Pffff. Ezt én is ismerem. Nagylány szülőiire eddig én jártam. Van néhány nagyon tarittyó szülő a "csapat"-ban. Mondjuk az ofő nem egy anyámasszony katonája. Név nélkül (személyiségi jogok védelme vagy mi) ugyan, de keményen be szokott olvasni egyiknek másiknak. Azt is elmagyarázta már párszor, mit írtál. Ha előtte fikázol (idiótabaromállat, ezt már én teszem hozzá), akkor hogyan fegyelmezzem, mi tekintélyem lesz előtte?

Nem mondom, párszor mi is hibáztunk (főleg a napközis tannénivel kapcsolatban), de tanultunk belőle.

Megmondó1 2012.11.28. 15:25:00

@medvemackó:
kezdem azt érezni, hogy rosszul kommunikáltam az elején.

Én vagyok leginkább kibukva a felszínes, bornírt és kulturálatlan emebreken, akik nem olvasnak, nem isemrik a saját történelmüket!!

A véleményem NEM a lányod ellen, vagy a szakmája ellen szól!! Hanem azok ellen, akik ezekben a szakmában kihasználják a kiskapukat: azt hogy lila ködbe áztatott, homályos baromságokkal lelplezik el, hogy semmilyen tudásuk nincs a szakmáról. Akik kihasználva az EU és egyetemek kapacitás- és kontrollhiányát összevagdosnak valami kamukutatás-tervet, majd felmarkolják a pénzt.
A lányodat akkor ítélném el, ha ő is hályogkovács módjára saját kútfőből próbálna tanulményokat írni, ha nem olvasna el a témában minden axiomatikus művet, nem menne el levéltárba stb.
Nekem a kedvenc témám a Kádár-korszak, illetve a szovjet glasznoszty, peresztrojka időszaka. Imádom ennek az időszaknak hangulatát, zeitgeistot és rengeteget olvastam erről az időszakról. Egy ideje már oroszul is. Néhány bezúzott könyvet is sikerült megszereznem és elolvasnom.
Már azon gondolkodtam, hogy írhatnék én is valami könyvet a témában, mert sok ötletem van.
Aztán találkoztam sok szociológus hallgatóval, történész tanonccal, akik szétkaratézták az embert a túlszofisztikált kifejezéseikkel és megkérdeztem tőlük, hogy olvastátok a Darabbért (szociológiai alapvetés Haraszti Miklóstól a Kádár-korszakról, betiltották egyébként)? És nem is hallottak róla!!!
Pedig alapvető és az is halálbiztos, hogy tankönyvekben, előadásokon elhangzik, utalnak rá.
Namost ilyen alapok nélkül nem lehet valaki kutató, a szakmája ismerője. Egy ilyen ember csak rossz, barbár következtetésekre fog jutni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 15:25:58

@tildy:): Te meg puddingot egyel ne trappistat
hogy lesz igy rendes angol beloled?
lehet meg toportyut is vittel

medvemackó 2012.11.28. 15:26:06

@bpetya75:
Nem. Részint cikizem, részint ő maga írta még az elején, hogy nem túl fényes az angolja, részint szinte biztos vagyok benne, hogy nem beszéli a középkori angolt...

Megmondó1 2012.11.28. 15:26:10

@bpetya75:
kell egy ütős kezdés:)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.11.28. 15:28:08

@Megmondó1: hát nem éppen.:) Alapvetően túl zsíros falat nekem ez a blog a sok érzelmi-irányított kommenttel és mennyiségileg is terhelő, követhetetlen, viszont a találó képek, meglátások kompenzálják ezt. S mivel a téma örök, mindig van utánpótlás, mindig van, aki rámutat a posztoló esetleges burokban élésére vagy eltúlozott szubjektivitására, olyan momentumokra szemyélyiségében, amelyekre eddig nem is figyelt fel (ez még hasznos is lehet, ha képes hasznosítani), arról nem is beszélve, hogy megtöri az önálló véleménnyel/tapasztalattal nem rendelkező formakommentelők által gerjesztett irányvonalat, so, köszi, mégegyszer.

bpetya75 2012.11.28. 15:28:56

@Megmondó1:

Én is vallom, hogy mindenki skatulyázik. Az viszont igen jelentős hozzáállásbeli különbséget jelent, hogy statikusak a skatulyáid, vagy van köztük átjárás. Beraktad a tagot az "Ez egy balf@sz" feliratúba, és míg világ a világ ott marad, vagy azért még kiderülhet, hogy másikban (is) helyet kaphat?

bpetya75 2012.11.28. 15:32:18

@medvemackó:

A középkori angolt szerintem például Beckham, vagy Stephen Hawking sem beszéli. ;-)

@Megmondó1:

Ütősnek ütős volt, szó se róla.

bpetya75 2012.11.28. 15:33:29

@váj mí:

De durva vagy. Azt hiszem félek tőled. Még jó, hogy a közeljövőben nem járok Pesten. Meg Budán sem :-D

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.11.28. 15:37:33

@mens sana: Mi az a "mellérendelő mondatok központozási szabályai"? Egyáltalán a központozás maga micsoda?

medvemackó 2012.11.28. 15:37:44

@bpetya75:
Ők a kortárs angolt se nagyon (más-más okból persze)... :)) Igaz nem is fikázza egyik se a humán értelmiségieket, egyik azért mert azt se tudja van ilyen, a másiknak meg több esze van, mint nekünk együttvéve.

enrobag 2012.11.28. 15:37:53

@Lobelt Ledfold Reloaded:
hát, igen. Még az is lehet, hogy igazad van, és csak ebből a két felvázolt jövőképből választhatunk. Illetve válaszhattok. Én a megengedett veszteségbe kerülök majd bármely szép új világ is valósul meg. Jó esetben még tudnék venni egy odaútra szóló jegyet és eltúristáskodhatnék Japánban a Narajama hegyen, valahogy humánusabb lenne, mint megfagyni vagy éhenhalni.

2012.11.28. 15:38:58

@Megmondó1:

Nézd, ha azon töprengsz, hogy mit rontasz el a kommunikációban, hát szerintem azt, hogy ez alapján a pár hozzászólás után eléggé úgy fest, hogy el vagy szállva magadtól kicsit, másrészt egyetlen beírás alapján minősítesz embereket elég lekezelően.

Nem baj persze, a te dolgod, meg én is épp elég gyökér vagyok, de azért +1 a papagájkommandónak.

Egyébként meg a poszterina exe vagyok, kamukutatásokat találok ki az adód elköltésére és a lengyel vendégmunkások kizsigerelésére, és most megyek vissza színes szívószálamhoz meg a színes zoknimhoz. (Csak hogy segítsek, melyik skatulyába kell tenned.)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 15:40:00

@hagyma: se az angol puddingot, se a tepertot.

váj mí 2012.11.28. 15:41:26

@bpetya75: Hát olyan zsebdiktátor bármikor tudok lenni mint Vitya. Bár én magasabb vagyok nála némileg ;)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.11.28. 15:41:40

@Megmondó1: gondolkodás, egyéni affinitásból fakadó önálló utánamenés, érdeklődés részleges vagy teljes hiánya. Hogy hányan, de hányan próbálják magukat orákulumnak eladni... A 2. taktusban meg már kibukik, hogy csak a tananyagot sikerült bebiflázniuk, annál tovább, kreatív gondolkodás nuku. Úgy gondolják a bölcsészdiploma ad annyit, hogy individumukat egy egész életre megalapozza. Hahaha. Szép dolog is a hit. Hangulat-kedvelést osztom.

Megmondó1 2012.11.28. 15:45:45

@bpetya75:
ha bebizonyítj aaz ellenkezőjét, miért ne?
Az ajtók nyitva vannak.

fourgee 2012.11.28. 15:46:22

"Ami szerintem nagyon fontos, ha nekiindulsz, az egy „migráns" identitás kialakítása: ha maradni akarsz, nem csak pár ezer fontot összeszedni, akkor félre kell rakni az egót és a veretes magyarságot. Te vagy az új, te vagy a „más", te vagy aki bebocsátást kér, tehát neked kell alkalmazkodni – bár itt mindez azért elég könnyű, amekkora mozgás volt az elmúlt pár évtizedben."

Ez így eléggé zavaros :)
Azt, hogy magyar vagyok, igazából Angliában sikerült "megélnem". Míg Magyarországon, magyarok között az ember magasról leszarja hogy milyen származású, hogy tulajdonképpen kicsoda, addig egy másik országban minden nap "találkozik a származásával".

Amikor a 80 év feletti öreg angol megörül annak hogy magyar vagyok és Puskásról kezd el beszélni (de a madridi kolléganőm is), amikor a fiatal angol kollégám mondja hogy "jo napot, jo napot, ez kurva jo" (pár évet Budapesten élt, valamennyire beszél magyarul), plusz még 1001 hasonló élmény.

Egy multikulturális európai országban egyszerűen hülyeség elrejteni a saját származásunkat. Az alkalmazkodás, beilleszkedés meg nem származástól függ, hanem neveltetéstől. Akinek megfelelő családi háttere van és jó nevelést kapott, annak nem kell elfelejtenie azt hogy magyar ahhoz, hogy be tudjon illeszkedni. Meg a beilleszkedéssel - ahogy én látom - nem a magyaroknak van problémája, hanem vannak itt bőven olyanok, akik más származásúak és képtelenek rá.

Muscari 2012.11.28. 15:46:44

@tanato: Persze, hogy megkaptam a valaszod, nem valaszoltam volna? Akkor elnezest, de tenyleg. Ha valami megis kiderul, akkor azonnal ertesitelek.
Ahogy latom, mozgalmas honapokat toltottel Franciaorszagban, nem unatkoztal. Mik a benyomasaid a francia egeszsegugyrol ill. korhazakrol? Sokkal jobban felszereltek, mint itthon? Vannak varolistak?
Amint lathatod, itt a HA-n kisse eldurvult a hangnem, sokszor olyan sok komment van, hogy keptelenseg vegigolvasni. Sokan el is tuntek a regiek kozul. Ez a szegeny lany is kap hideget-meleget, pedig semmi rosszat nem irt, sot szerintem igencsak elismeresre meltoak az eredmenyei. Sokan nem ertik meg, hogy nem lehet mindenki IT-s meg mernok.

indapass90210 2012.11.28. 15:47:24

@Th's child: engem csak az érdekel, hogy jó segge van-e a poszterninának?!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 15:47:34

@tildy:): hat igy nehez lesz, hogy csak hazait eszel:)
nyitni kell

Megmondó1 2012.11.28. 15:49:34

@Th's child:
nem vagyok elszállva magamtól.Sokat elégedetlenkedek magammal, éppen ez az ami előre viszi az embert.

Tudod kik vannak elszállva maguktól? Éppen azok, akik beülnek a coffeshop ablakába laptopozni, meg akik odáig vannak attól, hogy az, hogy egy vidéki brit egyetem felveszi őket egy noname szakra, attól fél évig nem térnek magukhoz (a kedves posztíró).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 15:50:30

a tepertot en is csak frissen szeretem-szeretnem- ugyhogy mar letettem rola
szalamik sokkal jobbak vannak mint a teli
sajtok is
nem mondom igy telidoben egy kis vereshurkat be tudnek tolni, de hianyozni nem hianyzik
6-8 eve meg rendelterm floridabol a magyar hentestol...

fourgee 2012.11.28. 15:51:46

@hagyma: "ad 2 ha valaki benyomul egy egyetemre, azt hiszi hogy azzal ertelmisegive valt"

Ha valaki ilyesmit mond, arról mindig Gálvölgyi "Felvonulók kérték" műsora jut eszembe:

- Látom Ön értelmiségi ember.
- Nem, tanár vagyok.

:)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 15:52:31

@hagyma: Nem csak hazait eszem. De tejfol nelkul inkabb nem elek, ha lehet. Ha egy mod van ra . Barmit, csak azt ne!

veracity 2012.11.28. 15:53:39

Ismét egy jóadag aljasság. Fikció, pontosabban a szocialista-liberális ellenzék érdekeinek kiszolgálására kitalált műposzt.

Legalább érdekes lett volna. Ha már hamis blogokkal manipuláltok, próbáljátok meg valami életszerű szituáció keretébe tenni az aktuálpolitikai áthallásaitokat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 15:54:37

@tildy:): basszus meg amerikaban is van teljesen normalis tejfol
amgliaban nincs tehen?

bpetya75 2012.11.28. 15:55:33

@medvemackó:

Ez jó riposzt volt, tetszett. :-D

2012.11.28. 16:02:29

@Megmondó1: oxford es cambridge is "videki egyetem". Csak szolok

monddazigazatmar 2012.11.28. 16:03:35

@Dövan: Na mit gondolsz? A legtöbb modell oktatásszociologus szakról jön.. Főleg az angol egyetemeken hemzsegnek a szebbnél szebb nők

medvemackó 2012.11.28. 16:07:52

@Megmondó1:
Neked nagyon a bögyödben vannak a kávézók ablakában laptopozó csávók, irígyled őket?
Angliában van kb 150 egyetem, a poszttoló által említett Russel Group egyetemei (a vidékiség brit földön ezügyben nehezen értelmezhető kategória) UK legjobbjai közé számítanak

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 16:09:29

@tildy:): Marmint csak azt ne vegyek el tolem.... :D

2012.11.28. 16:09:50

@Dövan:
Haha, csak előkerülnek a releváns kérdések is. :D

@Megmondó1:
Látod, megint. Simán lehet, hogy mindenben igazad van, és a poszterina egy csíkos zokniban, a coffeeshop ablakában ülve fél évig el van szállva magától --- de honnan veszed? Szerintem semmit nem írt, ami erre utalna, ezt te költöd hozzá.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 16:10:24

@hagyma: Van soured cream, de az mas. Csak a lengyel Smietana olyan kb, mint a magyar tejfol.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.11.28. 16:12:38

@hagyma: Ne már, hogy Amerikában nem árulnak nyers hájat. Akkor mitől olyan dagadt mindenki? :)

Megmondó1 2012.11.28. 16:13:08

@Muscari:
nem erről van szó.
Engem az irritál, hogy ma alig valaki tanul szakmát, alig van értelmiségi, aki mélységében ismeri a szakmáját! Lásd a szociológusokról írt fenti kommentemet.

Emberek!
Ti hol éltek?????? Amikor a minden csatornán, fórumon azt mantrázzák, hogy a magyar fiatalok nem ismerik a történelmüket: az már közhely, hogy átlagos egyetemisták azt hiszik az aranybulláról, hogy koronázási ékszer..
ja és 10 év múlva nem lesz senki aki becsavarjon egy villanykörtét, mert az szakmunkásképzős szint.

De oktatáskutatást tanulni Angliában az igen!! Az teljesítmény!!!
Elmondom, hogy néz ki a posztíró egy napja: felkel reggel, felnyitja a laptopot és lecsekkolja a facebook profilját. Ott rögtön talál is egy beposztolt Conan O'Brian monológot az előző heti adásból, amit valamelyik szintén sznob barátosnéja psoztolt. Ezt a 20 perces monólogot hallgatja (nézi) fürdés közben, amiből bizony nem mindent ért, de arra jó lesz, hogy zavarba hozzon és lenézzen olyanokat, akik nem ismerik a Conan O'Brian-t.
Majd elmegy az ALDI-ba, ami egyébként mindaddig egy lenézett proli hely volt, amíg valaki a barátok közül el nem mondta, hogy tök menő értelmiségi dolog chianti-t inni, és hát ez ugye az ALDI-ban a legolcsóbb.
Aztán be a coffeshop-ba - fenébe, az ablakban már ülnek, be kell érni egy hátsó hellyel. Aztán, amint az ablakban lesz hely, usgyi ülni át. Szigorúan felhúzott lábbal, karótnyelt felszegett fejtartás, laptoppal az ablak felé, hogy lássák a ráragasztott bölcsességet, ami Noam Chomsky-tól származik (bár mai napig nem tudja mit jelent),de mindegy azzal is lehet alázni, ha netán megkérdezi valaki, hogy ki az a Chomsky, akkor lehet is lenézni.

Aztán rendelni kávét, de nem akármilyet: a presszó proli, a cappuccino proli, legyen frappé melange óriási habbal. De a szívószál sem miindegy! Rózsaszín nem lehet mert az proli, legyen lila, az olyan Chomsky-s (SIC!!).
Délután 4-re már megéhezik, de mit egyen? A fiornetti proli, az isler proli, legyen sós stanglicska, az olyan Chomsky-s!

A napi termés 100 like, 20 subscribe és 40 hozzászólás facebook-on.
Hát a kutatással is kéne foglalkozni, ezért megnézni 2 könyv borítóját az amazon-on, de a rövid összefoglalótól elmegy a kedve, mert a felét nem érti. Picit lelkifurkája van emiatt.
Ja és foglalni kell repjegyet. A mai napig bezárólag a Ryanair-rel csak a prolik utaztak, de mától nem proli, mert ezzel megy Manchester-be. Mától valamiért a ManU sem proli, merthát mától ManU rajongó mert ott fog kutatni. Ha mást szeretsz proli vagy mától!

Este romkocsma: a nap Conan O'Brian jegyében telik a kocsmában: a társaság két részre szakad: prolik-értélmiségiek. Aszerint, hogy láttad-e a beposztolt O'Brian videót vagy sem.

tapsiful 2012.11.28. 16:15:31

Tetszett a poszt, szerintem összeszedett volt és érdekes, és sok sikert a posztírónak...

Megmondó1: "Tényleg rosszul kommunikálok, ha a soraimat olvasva egy gyökér embert látsz magad előtt..."

Ez valami páratlanul gyönyörű, komolyan, szinte meghatóan szép.

"egy vidéki brit egyetem felveszi őket egy noname szakra, attól fél évig nem térnek magukhoz (a kedves posztíró). "

Te, neked problémáid vannak a szövegértéssel, nagyon komoly problémáid, ha ebből a posztból az alsóuborkásdi tehénszerelő szakegyetem szendvicstervező doktori képzése jött le...

Oké, irigyled a posztírót, és ezt próbálod lenézésnek mutatni, de ijesztő, hogy ennyire frusztrált vagy a felsorolt sikereid ellenére.

tanato 2012.11.28. 16:16:28

@Muscari: Természetesen nem kompatibilis a két ország eü. rendszere az anyagi ellátottság,infrastruktúra,egy betegre jutó nővér technikai személyzet stb. terén./Mondjuk orvosokból ott is jelentős a hiány,meg gyógytornászokból is./Persze vidéken jellemző ez mint nálunk is.Ahol én voltam az egy kis rehabilitációs magánklinika ahol főleg időseket kezelnek műtétek,agyvérzés,baleseti sérülések után,meg rákos betegeket akik már nem igényelnek aktív ellátást,de még haza nem bocsájthatóak.Meg volt egy rész ahol extrém túlsúlyos fiatal betege.ket kezeltek .Pl.volt ott egy 180 kg.-os fiatal férfi is.Kb.100 ágy 4-5 orvossal.Persze a magán az csak a tulajdonosi körre értendő,ott a TB a magánkórházakat is finanszírozza,csak a betegnek legyen megfelelő biztosítási csomagja.De általában van majd mindegyik betegnek.Persze önrész az van,mint nálunk is volt az ápolási vagy vizitdíj volt,de ez csak napi 18 Euró ezt kell a végén rendezni a betegnek,de ilyen önrész van az államiban is,meg a háziorvosnál is.30 napot tartózkodhat ott a beteg,utána csak külön engedéllyel maradhat.Persze döntő részben egyágyas szobák TV-vel,telefonnal,csak néhány kétágyas volt azon öregek részére akik egyedül nem tarthatóak szellemi leépülésük miatt.Na itt főorvos az magyar srác aki révén kikerültem.Bár itt kordinátornak titulálják/médecin coordinateur/azt mondta azért mert ő koordinál a tulajdonosi kör,gazdasági vezetés meg az eü.-személyzet közt.Ami megfogott az infrastruktúrán felül,az a nyugalom,jó hangulat ami ott volt,semmi agresszivitás,idegeskedés,feszült hangulat,mint itthon sok helyen,hanem mosolygós,jókedvű orvosok,nővérek,betegek,állandóan viccelődnek még a legsúlyosabb betegek is.Várólisták persze vannak,mert mint mondtam relatíve ott is egyre kevesebb az orvos a beteglétszámhoz képest az elöregedés miatt.Nagyobb a demokrácia is nem nézi le a főorovos a besoztott orvosokat,meg a nővéreket,meg a takarítónőket,együtt viccelődtünk,kajáltunk stb.reggel érkezéskor szinte mindenkivel puszilkodtunk,legyen az segédnővér vagy takarítónő vagy ,orvosnő,persze csak fiiúk és lányok közt férfiakkal kezetfogtunk.Szóval érdekes,tanuls.ágos 3 hónap volt.

tapsiful 2012.11.28. 16:17:14

Egyébként meg mondd már el, hogy mi közöd van ahhoz, hogy ki milyen kávét iszik, és milyen zokniban... :/

Megmondó1 2012.11.28. 16:18:27

@tapsiful:
a vidékit ebben a kontextusban úgy értettem, hogy noname, érted?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.11.28. 16:18:35

@fourgee: Gyerekként Erdélyben magyar voltam. Aztán amikor Magyarországra települtünk, erdélyi lettem. Angliában meg újra magyar vagyok.

Megmondó1 2012.11.28. 16:19:38

@tapsiful:
egy jelenséget próbáltam leírni érzékletesen.

tapsiful 2012.11.28. 16:20:44

@Megmondó1: én értem, én értem, ezért írtam azt, hogy neked problémáid vannak a szövegértéssel...

Ölég sokszor és ölég hangsúlyosan volt az arcunkba tolva ez a Russell Group dolog ahhoz, hogy a nónémségnek az árnyéka se vetülhessen az intézményre.

Megmondó1 2012.11.28. 16:20:49

@tapsiful:
látom te nem vagy túl termékeny hozzászoló:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 16:23:41

@Püspök utcai gombaszedő: a krumplitol meg a marhatol, meg a mennyisegtol:)
es a mozgashiany, kocsival mindig mindenhova
nyers hajat nem arulnak
mert senki nem eszi
sot a zsiroskenyer is ismeretlen fogalom
@tildy:): hat meglepo modon itt is ugy hivjak es megis tok olyan mint a magyar tejfol, de ha egyszer angliaba vet a sorsom, betorok hozzatok es kifosztom a tejfolkeszleteidet

tapsiful 2012.11.28. 16:24:00

@Megmondó1: te fantáziálsz, és ez baj. Egyrészt nem elég élénk ahhoz a fantáziád, hogy akár vicces, akár találó legyen, amit leírsz, másrészt ordít belőle az irigység, és hogy valaki egyszer téged ilyesmikért "prolinak" titulált, és az a sértés dolgozik benned (lehet, hogy semmi ilyen nem történt soha, de akkor is ez ordít belőle).

Ráadásul a kis életképed nagyon sértő a posztíróra nézve, nem is értem, hogy jössz te ahhoz, hogy ilyen negatív dolgokat hordasz össze valakiről anélkül, hogy ismernéd.

tapsiful 2012.11.28. 16:28:51

@Megmondó1: hja, nagyon ki kell billenteni a lelki békémből, hogy kommenteljek, de azért néha engem is elkap, ha valaki nagyon hülye az interneten...

www.xkcd.com/386/

2012.11.28. 16:32:58

@Megmondó1:

"Elmondom, hogy néz ki a posztíró egy napja"

Hát ez az, vazeg, ne mondd meg. Ez nem emberismeret, ez gyökérség.

Egyébként honnan ez az ellenszenv? Megbántott valaki? Akarsz róla beszélni?

csepke 2012.11.28. 16:33:29

@Megmondó1: Én értelek mit mondasz. Kicsit ttényleg sarkosan fogalmazol. Sajnos tényleg az baj, hogy ma, egy kicsit elrugaszkodott az élet a valóságtól. Sajnos, hogy egy csomó olyan dologból is meg lehet élni, aminél legalábbis kétséges hogy van-e értelme. És az értelem alatt a valódi értelmet kell érteni, van-e hozzáadott érték, nem azt csupán, hogy valaki fizet-e érte. Pl. papírmunka, lehet perpill. fontos valakinek, lehet fizetnek is érte, de tollvonás kérdése hogy egy perc alatt ne legyen értelme többé, és akkor perc alatt semmivé foszlik az ember addigi "szakmai" tapasztalata e téren.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 16:34:33

lehetne egy fotot a posztolorol?
vagy ez is egy szabadkomuves paholy?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 16:38:40

meg arra nem jottem ra a posztolo
no?
ferfi?
vagykamu?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.28. 16:40:54

@Megmondó1: Jelentkeztél már angol diplomás állásokra? Minimum fél óra munka. Tipikusan az SAP HR moduljába vagy valami hasonló rendszerbe kell feltöltened az adataidat, utána a HR-es már semmit sem csinál, csak elolvassa.
Az önéletrajz mellett kérik az ajánlásokat, motivációs levelet, aztán kitöltöd az adataidat, amit a rendszer nem biztos, hogy jól ismert fel a PDF/Word doksi alapján (névtől az iskolákon át a munkahelyekig), végül megválaszolsz egy rakás kérdést: fizetési igény, hol hallottál a hirdetésről, nem, bőrszín, fogyatékosság, stb.

tapsiful 2012.11.28. 16:43:55

@csepke: nna. Az oktatáskutatás pont igen hasznos dolog, már amennyiben nem a teljes paleolit kultúra visszaállítása a cél, ha már a diéta olyan népszerű úgyis.

@hagyma: szerintem lány

váj mí 2012.11.28. 16:43:57

@Megmondó1: Hú, de kibasztak veled, ember!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 16:49:47

@Megmondó1: lexikalis tudas. Utana lehet nezni. Egyebkent soha nem voltam jo toribol, foleg evszamokbol, kevertem is 1222-t 1351-el. Azt azer tudom agyjabol , mi volt az aranybulla, de a mai tudasommal siman kivagnanak erettsegirol. Egyszeruen lexikalis tudas, rosszul tanitottak , azota se hasznaltam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 16:50:06

@tapsiful: hat en is ugy veltem, de ezek a nagy zabalasok, sorozesek es focinezesek elbizonytalanitottak
lehet leszbikus

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 16:52:45

@váj mí: van am igazsaga, ha valaki erti mit akar mondani
ez nem a poszter hibaja
ez a "muvelt nyugat" hibaja
az ertekrend nagyon megvaltozott az utobbi 50 evben
es van aki ugy gondolja - koztuk en is- hogy nem jo iranyba

tapsiful 2012.11.28. 16:56:30

@hagyma: mi ezeket mind csináltuk/csináljuk együtt a fiúkkal itt, Magyarországon is, egy nemzetközi egyetemista közegben pedig szerintem ezek tök jó közöss programok lehetnek lányoknak is :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.28. 16:58:49

@medvemackó: Hagyd, neki még a 2013-tól egyetemmé kinevezett 10 University College és magániskola is gáz lesz, mert új gagyi sulik :)

Megmondó1 2012.11.28. 16:59:02

@csepke:
ok, ha az én hozzászólásom nyers nektek, akkor emészthető formában fogalmazza meg csepke.

Olvassátok, csak egyetérteni tudok vele.

csepke 2012.11.28. 17:03:36

@tapsiful: lehet, de mi lesz az eredménye a munkájának? Pl.:HIV ellenszer kutatásnak gyógyszer. De oktatásszociológia? Ezzel mit csinálhat 40 éven keresztül ez az ember? De még az is lehet, hogy megél majd belőle,elvégre az állam sok hiábavalóságra is képes fizetést adni.... Itt van pl. ez is, kepviselofunky.blog.hu/2012/06/06/boldogsagkutatas_nemzetgazdsagi_miniszterium_mentalhigienia

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 17:04:35

@tapsiful: en tudom, hogy elszaldt mellettem a vilag
de a posztban is sokkal tobb szo esik a bulirol, a pubrol, a zabalasrol, az etteremrol, aztan a bulirol, meg a focirol, mint pl. hogy mit tanul:)
az en idomben 100 evvel ezelott a fijjuk meccsre jartak,/bolcseszek is/ de ha tv-ben akkor sem igazan a nokkel
a foci az fociha szazalekos aranyban nezzuk nem sok not erdekel
tehat marad az ok az ivasra a fiukkal kitetel
de lehet ma mar minden mas es a nok 90 szazaleka focirajongo lett
amugy tenyleg nem voltam benne biztos hogy no
meg magat is megkerdezi:
"harcos hazafi (hazaleány?" :)

Megmondó1 2012.11.28. 17:06:14

@váj mí:
velem nem.
De szeretem figyelni körülöttem az embereket és jókat derülni rajtuk.
Könyörgöm, bármlyik standup-os ebből él, hogy egy görbe tükröt tart az emberek bizonyos csoportjai elé. Ott úgy röhögsz rajtuk, hogy bekakálsz, itt meg leugatsz..
Értelmes ember vagy.

Megmondó1 2012.11.28. 17:07:43

@Távmunkás:
te ÁLLÁSról beszélsz, az ilyen.
A posztíró egyetemekre jelentkezett, az meg copy-paste:)

xylon 2012.11.28. 17:08:49

@hagyma: University of Birmingham a kepek alapjan, persze ha nem csak illusztraciokent szolgalnak a kepek. Lehet turni a Soc Dept. oldalat magyar nevuek utan.

Franc se fog ide posztot irni.

2012.11.28. 17:10:52

@hagyma:

No jó, de huszonpár éves. Ahogy az idősebbek mindig arról írnak itt, hogy hogy lehet gyereket nevelni, meg megsavanyodik-e a tej, őt az ale érdekli. Nincs ezzel baj.:)

FülesCsiga 2012.11.28. 17:11:12

@hagyma: ha az oktatáskutatás érdekelné az olvasóközönséget, akkor nem itt, hanem az oktpolcafén olvasgatnának... egy huszonévesen egyedül kivándorló fiatalnak meg elég fontos, hogy sikerül-e beilleszkednie egy közösségbe. legalábbis az én értelmezésem szerint ezért van inkább ezeken a hangsúly ebben a posztban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 17:12:30

@xylon: en fogok:)
legfeljebb nem rakjak ki:)

nekem akkoris mindig hianyzik a szemelyes kontakt
en ugy jobban el tudom kepzelni a posztolot
legyen csikos zokniban az ablakban, vagy eppen egy pub-ban nezze a liverpool-MU-t

nekem ez maniam es szabadsagharcot folytatok erte
aki ir, valllaja az arcat:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 17:15:05

@Th's child: hat en meg ugyan nem gondolom idosnek magam, tudom egy 20 evesnek egy 50 mar oreg, majd akkor jon ra hogy nem, ahogy en is ha annyi lesz, de en sosem irtam meg sem a tejrol sem a gyereknevelesrol
@Füles Csiga: kicsit nekem nem OK, hogy az osztondijjam pont eleg a bulira, etteremre meg utazasra
en konzervativan ugy gondoltam, azt lehet masra is kolteni:)
de ez legyen a britek baja
nem mi fizetjuk, nem is a magyarok

Sanyi9 2012.11.28. 17:17:02

Hogy mukodik ez a szures gomb? A multkor egyszer mar kiszurtem hagyma hozzaszolasait, de most megint itt vannak. Minden posztnal kulon ki kell szurni az embereket? A valaszok miert maradnak benn, akkor is ha az illetot kiszurtem?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 17:18:49

@Sanyi9: mi van sanyi?
nem ismered az egeret
latsz egy olyan pirosat , ahol az avatar van es scrollozol?
vagy ehhez bolcseszdiploma kell?

FülesCsiga 2012.11.28. 17:20:08

@hagyma: nekem ez annyit jelent, hogy az ösztöndíj mellett nem kell éjszakánként dolgozni ahhoz, hogy normálisan tudjak élni (ellentétben a hazai helyzettel, ahol tudtommal ezen a területen kb. kilencvenezer forint az ösztöndíj. abból még szakkönyvre se nagyon telik, nemhogy utazásra.) de én jóindulatúan értelmezek.

xylon 2012.11.28. 17:21:07

@hagyma: szerintem egy kis online nyomozassal a legtobb posztolo lebuktathato.

specialist 2012.11.28. 17:26:58

@Megmondó1:

Természetes dolog, ha valakinek fogalma sincs róla, mi az oktatáskutatás, és hogy annak mi a gyakorlati haszna. De nagyon árulkodó és vicces, ha valaki ezt fennen hangoztatja is, sôt, képes a tudatlanságát úgy beállítani, mintha ott bújna meg a valódi érték. Ez kb. olyan, mintha egy 70-es évekbeli virágáruslány kigúnyolta volna a VW mérnökeit, akik azt állították, hogy majd egyszer az autókat is számítógépek fogják vezérelni. Meg hogy ESP, ABS...peeeersze, lila köd!!! :))) El kell még olvasnod pár könyvet addig (akár oroszul is), amíg ezt megérted.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 17:31:14

@Füles Csiga: en is
de azert nem baj, ha van aki ugy gondolja, hogy egyreszt
az oktatas nagyon fontos dolog
minden korosztalyban, jelzem
de van egy tendencia, ami rengeteg felesleges "ertelmisegit " termel ki, nagyon sok penzen, amit az aktivan dolgozok allitanak elo
/ nem en, en szolgaltatasban melozok, en nem termelek/
megmondoember is ilyesmirol beszelt
tudod melozik a pasas az autogyarban, vagy akar meg a banyaban is, vagy akarhol es vonjak az adojat
es ebbol valaki vigan jol el egyetemistakent
szoval az aranyok.....
a palya fontossaga
a tanulo szorgalma es tudasa stb
nem leszek demagog sem kommunista de lehet sok helyrol hianyzik a z a penz amit egyes egyetemken felelnek, azutan a tudaduk meg egy kalap szart sem er
/nem a posztolorol beszelunk, bar tipikusan olyan szakra jar, amivel nem leszunk elorebb:)/
@xylon: nem, nem, nem ertessz, en nem akarok senkit lebuktatni
nekem csak hianyzik a szemleyes resze
azt is megertem ha valaki elzarkozik, azt is ha valaki fel, nem tudom mitol?
de hogy szinte evente van fenn egy poszt, hogy tessek itt vagyok, ez vagyok en, indianapolsiban vagyok loherekereskedo

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.28. 17:34:23

@Püspök utcai gombaszedő:

Én 18 éves koromig voltam magyar, de aztán rájöttem, hogy nem kóser, s azóta nem vagyok az.

xylon 2012.11.28. 17:36:22

@hagyma: ez egy alapveto legenda hogy az egyetemistakat valahogy a ketkezi melosok tamogatjak (sima Kadar kori csokeveny). Az egyetemistakat a mostani vegzett diplomasok tamogatjak, mivel ok vegzik azt a nagyhozzaadott erteku munkakat amibol egyaltalan van mit elvenni. Sot tovabbmegyek a ketkezi melos altal hasznalt infrastrukturat is ebbol finanszirozzak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.28. 17:36:26

@Megmondó1:

Ja, a Conan O'Brian. Láttam a filmet, Schwarzenegger játszotta.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 17:37:12

de ha megorm a posztomat ide
meg fogom, ahogy megkapom az allampolgarsagot
/direkt arra idozitem/
akkor lesz foto is
ha nem teszik ki, akkor nem lesz:(

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.28. 17:38:17

@hagyma:

Oké, kösz. Nem jutott eszembe ilyen evidens helyen keresni... :-)

Éhes_ló 2012.11.28. 17:40:39

Érdekes megjegyzés a külföldre menekült magyarokhoz:
"Ami szerintem nagyon fontos, ha nekiindulsz, az egy „migráns" identitás kialakítása: ha maradni akarsz, nem csak pár ezer fontot összeszedni, akkor félre kell rakni az egót és a veretes magyarságot. Te vagy az új, te vagy a „más", te vagy aki bebocsátást kér, tehát neked kell alkalmazkodni – bár itt mindez azért elég könnyű, amekkora mozgás volt az elmúlt pár évtizedben."

Hogy ilyet miért nem olvasok sosem jólképzett posterektől a cigányokról, zsidókról, csak és kizárólag magyarokról?
Érdekes.
Ez csak ránk magyarokra érvényes szabály lehet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 17:40:43

@xylon: ebbe most nem mennek bele mellyebben ez tenyleg hosszu lenne
az oktatasi rendszer egy kicsit mindenhol valsagban van, maradjunk ennyiben
nagyon bagy idoszakot kene atfogni ahhioz hogy megbeszeljuk, hogy honnan hova tartanak az egyetemek, akarcsak az eltelt 80 evben pl.
biztos nem itt beszeljuk meg

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.28. 17:42:52

@NIKI LAURA:

Vannak misztikus lények. Én is ilyennek számítok.

Tavaly találkoztam egy volt munkatársammal.

Meséli, hogy egy mostani kollégája mutatta neki az egyik cikkemet. Meri ő "ja, hát őt ismerem, személyesen". Mire a kollégája "te ismered személyesen a MAXVALt?".

Azóta nagyon felnéz a volt munkatársamra a kollégája.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.28. 17:43:38

@xylon:

Így igaz. Ezért választottam én a nyilvános nicket.

micsoda? 2012.11.28. 17:51:01

Tetszik, hogy mennyire elhivatott a hivatását illetően, a poszt írója. Az is tetszik, hogy nem begubózott tudósjelölt, tartsa is meg. Ami nem tetszik, hogy nem büszke a magyarságára. Szerintem hivalkodni nem kell, meg kitűzőt alkalmazni sem, de itt szabad kifejezni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 17:52:56

@hagyma: nade csak neked elobanyasztam egy 1 eves telefonosvideot, amit meg anyukamnak kuldtem, mikor idekoltoztunk:)
www.youtube.com/watch?v=vtre4w4yjRo&feature=player_detailpage

Megmondó1 2012.11.28. 18:06:47

@specialist:
nem értem, mire ez a támadó hangnem??!
Csaknem magadra ismertél az írásomból??

Döbbenetes, hogy mennyire nem vagytok jó emberismerők, vagy éppen "értelmiségi" ismerők (bár szerintem mind tanult emberek vagytok a hsz-aitok laapján).
A posztíró megfogalmazásai, az értékrendje, a következetlensége mind-mind egy csélcsap léha és link egyetemistáról árulkodnak. Én őt ezért nem ítélem el, nem vetem meg, ez csak egy megállapítás.
Nem az oktatásszociológiát szólom le, az egy szuverén tudomány, aminek van létjogosultsága.

De tudjátok mit, látom nehezen tudtok elvonatkoztatni a posztolótól. Vegyük pl. a legtöbb közgazdász végzettségű fiatalt - lévén én is annak tanultam. A töredékük, alig 1-2%-uk(SIC!!) az, aki nektek össze tudná foglalni, hogy:
1, mi váltotta ki a 2008-as és mai napig tartó gazdasági válságot?
2, mi az államadósság?
3, mi a jegybank szerepe?

Ezek alapvető dolgok és eme szakma művelőinek meg kell tudniuk válaszolni ezeket a kérdéseket. De nem tudják.

Frau Holle 2012.11.28. 18:09:51

@bpetya75: Ezen a téren (meg általában az egész gyerektémában) szerintem az nem hibázik, akinek még nincs gyereke. :)

Sanyi9 2012.11.28. 18:11:51

@hagyma: ne haragudj, de nem ertem, hogy mit akarsz mondani. A multkor egy cikknel kiszurtem a hozzaszolasaid, de ennel megint meg kellett nyomjam a szures gombot. Ha tudod, hogy hogyan lehet egy user osszes kommentjet kiszurni (lehetoleg valaszokkal egyutt), akkor ertekelnem, ha megosztanad velem is ezt az informaciot. Kosz.

Megmondó1 2012.11.28. 18:14:12

és itt kanyarodjunk vissza a posztolóhoz:
ami nekem gyanús volt, az a mondata, hogy oktatásszociológiával akarok foglalkozni. Namost egy egyetem elvégzése után ilyenekt csak az mond, aki hallotta valahol ezt a tudományágat, mert jól hangzik és akkor ő kijelenti, hogy ezzel akar foglalkozni.
Ha benne vagyok egy szakmában, akkor úgy fogalmazok, hogy az oktatás irányába kanyarodok el. Ez szőrszálhasogatónak tűnik, de ezek az árnyalatnyi különbségek megfogtak.
Ez kicsit olyan, mint amikor egy általános iskolást kérdeznek meg, hogy mi akar lenni és azt mondja játéktesztelő, mert arról sokat hallott, hogy az milyen izgis.
Mit árul el a posztolóról? Azt, hogy felszínesen sajátította el a szociológiát (egsizmus - csússzunk át a vizsgán), általában a büfében hallgatta az előadásokat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 18:15:40

@Éhes_ló: Erdekes, pedig meg mondas is van rola: Rómában, mint a rómaiak.

Nem tudom, nekem trivialis ez, barmely nemzetre/nepcsoportra nezve.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 18:16:32

@Sanyi9: en ha olyan user nickjet/avatarjat latom/ akit nem kivanok olvasni, akkor scrollozok
ha latom, hogy neki valaszolnak, akkor megint scrollozok
ez nem tul bomyolult es nem tul; idoigenyes
van meg az, hogy a blogtulajnak szolsz, hogy banoljanak
es akkor nem leszek itt
egyeb kerdes?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 18:18:10

@tildy:): igy van
feletsd el a teliszalamit es edd a pudingodat
ne csinalj kis magyaroszagot magad kore ha angol allampolgar akarsz lenni
ez ilyen egyszeru:)

xylon 2012.11.28. 18:23:07

@Sanyi9: Ez egy erdekes filozofiai kerdes, hogy attol kersz valaszt akinek nem akarod elolvasni a valaszait. Ha tudja a valaszt es el is mondja, hogy fog ez eljutni hozzad? Ha megvalaszolja akkor onnantol nem fogod szurni? Es ha elobb szurod es utana valaszol es nem jut el hozzad a valasz akkor abban a tudatban fogod elni az eleted hogy hagyma nem valaszolt tehat tovabb szurendo?

dean23 2012.11.28. 18:24:44

Már a sokadik olyan történetet olvasom ahol a poszt írója kerüli a magyarokat. Kezdem azt hinni, hogy vmi furcsa féreg nemzet lehetünk.

Éhes_ló 2012.11.28. 18:25:33

@tildy:): a mondást igaznak tartom.
A magyarokra való leszűkítését nem tartom igaznak és becsületesnek.
A magyarok ugyan úgy elvárhatják a hozzájuk menekültektől, mint tőlük azok, akikhez menekülnek.
De ez itthon sosem hangzik el.
Vajh miért?

Megmondó1 2012.11.28. 18:28:41

@tildy:):
Szia Ildi,

te mit tanulsz kint?

Frau Holle 2012.11.28. 18:31:00

@hagyma: Ennek semmi értelme. Már ha szó szerint írtad, és nem irónia volt.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.11.28. 18:31:04

@Megmondó1: "és nem az állásbörzén zuhanok oda a csürhével."

milyen kifinomult stílus. gondolom, autodidakta esztétikát is tanultál...

Megmondó1 2012.11.28. 18:32:40

@idelle:
na megjelentél te is? Vége a melónak azt itt öntöd ki a frusztrációdat?

kikiva 2012.11.28. 18:33:07

csak nem Birminghamben vagy te is? A canal side-ról készült kép nagyon gyanúsan itteni :)
Bár valószínűleg akkor a város más részein biciklizünk, mert a Pestihez képest én 'őrültnek' tartom az autósokat itt, akik simán leszorítának, beszólnak hogy mit képzelek biciklizni és simán rámnyitják a parkoló autó ajtaját vagy kirántják a kormányt... na de ez leginkább az ázsiai részekre vonatkozik...
Jó hallani, hogy más is Educaitonal Studies-t folytat! Sok sikert a PhD-hez, én épp a MEd-em utolsó évét húzom :)

kikiva 2012.11.28. 18:38:31

@Megmondó1: nem tudom ,én épp Masters in Education-t tanulok, szintén egy angol egyetemen, és pont 2 hete került elő, hogy a különböző teóriaelméletek hogyan definiálják az 'oktatáskutatás' fogalmát és ennek milyen fajtái vannak, és hogy an változtak az elmúlt kb. 50 évben. No és az 'educational sociology' vagy 'sociology of education' éppen létezik. Vagyis a szociálpedagógiai kutatás igenis létezik. És igen, ha valaki ilyen irányban szeretne további kutatásokat végezni, ami specifikus témaköröket ölel fel a pedagógiai kutatások területén, akkor miért ne lehetne...?

kikiva 2012.11.28. 18:39:59

@kikiva: mármint úgy értettem oktatásszociológia --ami valószínűleg a fenti angol fogalmakból lett lefordítva...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.11.28. 18:50:17

@Megmondó1: a melónak sosincs vége, lévén nem vagyok sem közgazdász, sem informatikus. :-)

kikiva 2012.11.28. 18:51:56

@Megmondó1: Mesterképzés: pedagógia (Masters in Education) amiben van egy kötelező Educational Enquiry (vagyis kutatásmódszertan és elmélet), és 2 szabadon választható (nekem magatartásmenedzsment és alkalmazott nyelvészet ) van

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 18:52:58

@Megmondó1: Zend frameworkot a munkahelyemen:) @hagyma: nem igy gondolom. Negy fal kozt magyar vagyok , de ha kimegyek az utcara, bar a magyarsagom nem tagadom le, igyekszem beilleszkedni az itteni kozossegbe. Ha csutortokon osznepi ciderezes van munka utan a munkatarsakkal, akkor en is ott vagyok.

De a trappistat es a tejfolt csak azert nem fogom elfelejteni, mer tidekoltoztem.

Megmondó1 2012.11.28. 18:54:49

@kikiva:
én nem vontam kétségbe, hogy létezik ez a tudományág, sőt ismerem is művelőit (tanár kollégák). Én a posztíróról írtam megállapításokat. Tulajdonképpen indifferens, hogy ő mit tanul vagy mit akar tanulni: a hozzáállásával van gond.
Bár annyiban számíat, hogy mit tanul, hogy a szociológia sajátosságai miatt rengeteg a szubjektív megállapítás és ez a tudományterület most megy át egy pradigmaváltáson is: más területekkel ötvöződik, stb. Emiatt adódik, hogy sok kókler, link megtudja vetni a lábát itt.
Most olyan egzakt tudományterületen, mint az orvostudomány, nagyon lila ködös kutatástervet nem adhat le valaki.

De szerintem annyira találó a posztíróra és hasonszőrű társaira nézve az alábbi kutatási terv címe:
"Hogyan hatnak a fiatalok vécézési szokásai a tanulási devianciáikra az EU 2012/623. direktíva ajánlásai alapján."
Előszó: "Elhatároztam, hogy politikus leszek." Mahatma Gandhi

Tudjátok hány ilyet olvastam. És látom magam előtt a coffeshop ablakában ülő laptophuszárokat, akik isszák a java flip choccoccinojukat és közben ezeket öntik magukból.

Jaj, istenem most olyan jókat derülök, kár, hogy nem vagytok itt:)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 18:55:11

@tildy:): es kinn vagyok a Queen Jubilee-n, kituzom a poppyt is ( tok mindegy ki melyik oldalon allt) , es sorolhatnam.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.28. 19:32:30

@medvemackó: "Azt gondolod, kizárólag az hasznos társadalmilag, ami konkrétan kézzelfogható?"
Ez a jelenseg visszavezetheto a real vs. human ertelmiseg alapveto kulonbsegeihez. Mivel teljesen maskent gondolkoznak, mas az ertekrendjuk, vilaglatasuk, nem is erdemes, es nem is lehet meggyozni egyikojuket sem, hogy melyik tudomany terulet "hasznosabb". Egy kicsit olyan ez, mintha arrol akarnank meggyozni valakit, hogy a kek sokkal szebb szin, mint a piros. A real ertelmiseg szamara a kezzel foghato dolgok azok, amelyek ertekkel birnak. Sajat, csaladi tapasztalat: ferjem mernok, gondolkodasmodja : lsd. fent:) lanyom ehhez kepest az ellenkezo irany: angol szakos az egyetemen:) A ferjem szamara az, hogy valaki irodalmi muveket elemez, "semmi haszonnal nem jar" :)) (A ferjem elso kerdese az volt az oktatokhoz a nyilt napon: hogyan lehet ebbol megelni, milyen munkat lehet talalni? :) Nos, ha az ember tovabbkepzi magat, mondjuk elmehet tanitani egyetemre:)
Csak ennyit akartam hozzatenni a "hasznos kontra nem hasznos" temakorhoz:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.28. 19:49:09

@hagyma: Haha Hagyma, valld me, hogy egy kis nezettseget szerettel volna generalni a videodnak :))))) tuti, hogy ma sokan ra fognak kattintani :)))) az emberi kivancsisag, ugye :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 19:57:22

@Frau Holle: nem szo szerint irtam, de bizony van ertelme
en mar tudom
de ehhez ido kell, meg kello tavolsag is
@tildy:): ha negy fal kozott magyar vagy akkor az utcan is
en is az vagyok, de mar ionkabb amerikai mint magyar:)
es ez nekem tetszik
@Zsuzsi65: attol nekem jobb lesz?:), megmutattam, hogy igy is lehet egy szar telefonos akarmi, spontan otletbol es minjart szemlyesebb egy uzenet /igaz anyamnak szolt, irt, hogy mondjak mar valamia az uj keronkrol es ez jutott eszembe, a fiam keznel volt a telefonjaval, ennyi a tortenet:)
nemsokar lesz uj mert hazat keszulunk venni:)

Sanyi9 2012.11.28. 20:00:32

@xylon: hat beallitottam a szurest, de mikor reagalt a hozzaszolasomra, akkor megis kaptam e-mailt, ugyhogy ez a szures eleg felmunka.

Frau Holle 2012.11.28. 20:01:54

@hagyma: Szerintem nem. Kár lenne mindennek a feléről lemondani. Ettől csak gazdagabb leszel, de hát kinek a papné...

Frau Holle 2012.11.28. 20:03:46

@hagyma: Persze ha ettől jobban hiányozna ami nagyon távol van, az egészen más. Azt megértem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:04:24

@Frau Holle: de nem kell szo szerint venni
es mindenki mas ugye
van aki csak pestre koltozik, de rohan haza disznooleskor
annyi valtozott bennem pl / es mindenki kulonbozo/ hogy evrol evre kezdtem maskeppen zabalni, ugy kozelitve az itteni /feher/ szokasokhoz es evrol evre veszitett jelentosegebol a turo rudi
/ha erted hogy mondom/
tipikus magyar kajat elvetve csinalok, nem kell
de azert neha a Mary kedveert igen:)
es a gritsen kivul mar mindent megeszek:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.28. 20:05:35

@Püspök utcai gombaszedő: "Ne már, hogy Amerikában nem árulnak nyers hájat. Akkor mitől olyan dagadt mindenki? :)" Tényleg nem árulnak, legalábbis "echte" amerikai üzletben:) Számukra a dizsnózsir és "társai" nem emberi táplálék :) hogy mitől hiznak el? a sok chips, üditő, hatalmas adagok mindenből, az állandó nassolni-rágcsálnivalók tömkelege + mozgásszegény életmód...na de ez egy másik topik témája lehetne:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:10:39

@Frau Holle: ez nem tudatos
egyszeuen majd 15 ev utan, nem erdekel a teliszalami, a magyar tejfol, vagy a kocsonya
meg5 eve is foztem kocsonyat...
es jo is lett, de rajottem, hogy nem is annyira nagy etwas... azota nem fozok, nem rendelek NY_bol hurkat es kolbaszt, nem kuldetek teliszalamit meg gyulait
ezeken tulvagyok
nem eszunk belsosegeket stb.
hidd el hogy meg lehet valtozni
adott eletmod, adott csalad, adott korulmenyek
jelzem pl a Mary csaladja eszik majat, de o nem es most mar en sem
mert nem kell
ezek nem lenyeges dolgok
majd 12 ev utan megkerdezzuk Tildyt, bar most ugyis azt mondana, hogy neki kell a teliszalami meg a magyartejfol eletfogytiglan
es nincs is kizarva, foleg hogy havonta jar haza es ha szereti...
szerintem itt pl sokkal jobb szalamik vannak
sokkal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:15:27

@Zsuzsi65: hat en meg sehol nem lattam
szerintem nincs is ra szavuk:)
hogy tepertonek valo ize...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.28. 20:16:05

@hagyma: "megmutattam, hogy igy is lehet egy szar telefonos akarmi, spontan otletbol es minjart szemlyesebb egy uzenet "
ezzel tokeletesen egyetertek, nem is volt semmi problemam a belinkelt videoval :)) ez olyan, mint amikor sok-sok telefon beszelgetes utan vegre talalkozol vkivel szemelyesen, akit addig csak a hangja alapjan kepzeltel el. Neha sokkolo az elmeny :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:16:34

egyszer valahol floridaban lattam pacalt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:18:42

@Zsuzsi65: kosz
nem gondoltam, hogy lesokkollak:)
bar itt eleg dagadt voltam
telen nem sokat melozok lsd. most is es mindig felugrik egy tizes:)
pedig nincs se haj se zsir se toltottkaposzta

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:21:11

@Sanyi9: hat nem vagyok egy guru
abszolute nem
de en semmirol nem kapok emilt:)
nincs ra szuksegem, abba 2-3 blogba meg felmegyek ahova irtam, minek arrol emil?
es akkor nincs felmunka
no emil no problem
pofonegyszeru

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.28. 20:21:40

@hagyma: hat en meg sehol nem lattam
szerintem nincs is ra szavuk:)
hogy tepertonek valo ize...

Igen, amikor a ferjem kerdeztem, nem tudta, mirol van szo:) nekik a szalonna az a bacon, amit reggelire esznek, hajszalvekony szeletben, ropogosra sutve...de abban alig marad zsiradek:) szerencsere en soha nem voltam oda a tepertoert:) Egyebkent meg, hogy meg ennivalorol beszeljek (huh, ebedido lesz itt hamarosan :)) az tenyleg ugy van, hogy egy ido utan kevesbe vagyik az ember magyar izekre. Mi csak 5 eve elunk itt, de mar egyre kevesbe hianyoznak bizonyos etelek, es egyre inkabb atallunk az itteni izlesvilagra. Na jo, neha egy finom palacsinta, vagy csirkeporkolt jolesik, de ezt is foleg azert csinalom, mert a ferjem szereti :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:21:47

@Sanyi9: nade tudom, hogy titokban megnezted a videomat is:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.28. 20:23:38

@hagyma: a sokkot nem rad ertettem :))) csak ugy altalanossagban:)))

Frau Holle 2012.11.28. 20:26:55

@hagyma: Már rég meg akartam kérdezni tőled: te ugye kedveled Rejtőt?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:28:50

@Zsuzsi65: @Zsuzsi65: csirkeporkoltet Mary is szereti, neha csinalok, de hat maga a csirke alapbol nepeledel, jobban szereti rantva azutan sutve/ es most mar en is/ de neha becsusszan egy porkolt evente ketszert
palacsintanak neki jo a penkek en meg otthon sem voltam edesszaju mar
mi nem sutjuk agyon a bacont, csak ha mary elfelejtkezik rola, hogy a sutoben van:)
melyik allam? kalifornia?
nagyon szep a hazatok, mi is most keszulunk venni, de sokkal kisebbet
-mi csak ketten vagyun- valahol a hegyekben
bar most is ott vagyunk de meginkabb az erdoben:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:30:42

@Frau Holle: hat ugy gondolom az atlagnal olvasottabb vagyok es annk idejen elolvastam az osszes rejtot is
vannak az embernek korszakai, mit szeret jobban olvasni
ma mar nem erdekel
akkor nagyon szorakoztato volt
miert iis?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:31:57

@Zsuzsi65: megnyugiodtam
jo, hogy nem vagyok egy alain delon, de remeltem azert nem sokkolok

Frau Holle 2012.11.28. 20:32:05

@hagyma: Csak mert az írásodról ez jutott eszembe.

Kivancsi 2012.11.28. 20:33:08

ugyes kis luvnya jol csinalja...
tudja hogy lehet legtobbet legjobb elhuzni a tarsadalmat :)
gratula neki.....

de en egy kis foldhozragadt szarjanko vagyok
hanynom kell az ilyen eloskodoktol
a zemberek adojabol ilyen semmittevoket oktatunk
halisten ez az angolokat lopta es remelem fogja tovabbra is :)
aztan a munkahelye is vmi allami papir es jelentesgyarto aktatologatologato intezmeny lesz
ez is a zemberek adojabol
:):):):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:38:41

@Frau Holle: hat az embert biztosan erik hatasok az elete soran
azert nem Rejto volt aki legmaradandobb elmeny
dehat ezt nem lehet rangsorolni
Anonymustol Esterhazyig minden magyar ironak meg van valahol a helye
az /agyamban?szivemben?lelkemben?/
valahol
es eleg sok amerikainak is
es a tobbi:)

2012.11.28. 20:43:14

Ez egy semmitmondó poszt volt számomra.

M. Péter 2012.11.28. 20:43:38

@charlieharper: Egyrészt nem a tandíjból finanszírozzák a kutatást, másrészt kb. ugyanannyi költségvetési támogatást el is vontak az egyetemektől. Skóciában viszont még mindig lehet az adófizetők költségén tanulni,

Mrs.Columbo 2012.11.28. 20:45:37

@Megmondó1: "Ez hobbi, ezzel szívesen foglalkozom szabadidőmben, de soha nem mentem volna ezt tanulni!!!!!!!!"

Még szerencse, hogy Giddens, Weber vagy Habermas nem így gondolta...:-D

Egyébként ha ekkora tüske van benned, hogy te nem merted bevállalni, hogy abból próbálj megélni, ami érdekel, miért nem próbálod orvosolni valamivel?

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.11.28. 21:20:47

@Megmondó1:

"1, mi váltotta ki a 2008-as és mai napig tartó gazdasági válságot?"

Tényleg, mi váltotta ki a 2008-as válságot ? Komolyan érdekel, hogy erre mit válaszolsz.

2012.11.28. 21:46:31

@charlieharper: Az angol munkaeropiacon masok a kovetelmenyek mint Magyarorszagon, a legtobb allasnal mindegy milyen targybol van diplomad. Ha megnezed az allashirdeteseket, nagyon sok irodai allasnal annyi a kovetelmeny hogy diplomas legyen a jelentkezo. Ezen kivul meg az szamit milyen egyetemen vegzett es milyen eredmennyel. A targy csak olyan szakmaknal fontos mint pl. orvos, mernok, jogasz. Sok nagy cegnek es banknak vannak programjai ahol vezetoket kepeznek ki, es ezekre altalaban barmilyen diplomaval lehet jelentkezni. Ezert tenyleg erdemes olyan targyat tanulni ami erdekli az embert, mert ebbol lesz valoszinuleg jo eredmenyu diplomaja, es az eredmeny jobban szamit mint a tantargy.

hiti 2012.11.28. 22:09:27

@Taxomükke: Ja én is szeretem az alkoholt, de itt kicsit drága. S én egy kicsit többet keresek a minimálbérnél, de ez kamu és hülyeség, amit leírt a posztoló!!!!

Minimálbérből ezt nem lehet megtenni.

Pont.

Hacsaknem szoba alatt 2 m x 1 m lyukat ért...

hiti 2012.11.28. 22:15:32

@hiti: mármint az a kamu, amit leírt, hogy ő minimálbérből mi mindent megengedhet itt magának.

A többiről (tanulmányok) nem tudok nyilatkozni. Én otthon végeztem az egyetemet, itt pedig kb. 4 hónapja próbálok bekerülni egy (akár fizetős) nyelvtanfolyamra, s nem tudok. Mindenhol csak nappalra tudnának berakni, pedig kifejezetten kérem az estit, hogy munka után tudjak menni... Ez vicc! Pedig egy kb. 400.000 fős EGYETEMI város!!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 22:17:46

@Taxomükke: hat a tejfolt en sem ertem
itt is tok ugyanolyan
@hiti: hat tobben laknak egyutt azt irta, ha jol remlik
lakotarsak, foberlok
egyetemistanak tok megfelel gondolom
egy nonek meg nem kell sok sor szerdankent ha megy a FA Cupa

hiti 2012.11.28. 22:23:16

@hagyma: én is csak szobát bérlek. 4-en lakunk a házban. Többek közt ezt is nagyon nehezen szokom meg.

Arról meg, hogy Tesco... Szerintem az egyik legdrágább áruház itt.

Az ASDA, Aldi (én ezekbe járok főként) sokkal olcsóbb bármilyen tekintetben...

Egyébként igen, a tejföl nem rossz, s nekem amúgy bejön a cottege cheese is... :-))

Na de az, hogy étterem, meg mióta kinn van nem főzött csak ha jól emlékszem 3-szor, meg koncertek, meg ilyesmi... Hát ez hihetetlen számomra.

Én örülök, ha meg tudok venne valamelyik áruházban kisebb mennyiségű sört (szigorúan leértékelve), s hétvégén meg tudom iszogatni. ( pedig aki nálam jobban szereti/tte a sört az hazudik). otthon napi 5-10 üveg volt az adagom... (Nem szégyellem!!! :-)))) szeretem na..)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 22:37:23

@hiti: a sorben egyetertek, en is nagy rajongoja vagyok
hogy mennyibol lehet megelni angliaban arrol foggalmam sincs
hat igen, a kozos elet egy ido utan faraszto
enis majdnem 2 evig bereltem kozosen lakast
de a kenyszer nagy ur
itt tuti nem elne meg ilyen nivona mit leir ha nem dolgozna, vagy nem segitenek a szulei, de mint mondtam, nem ismerem angliat, igy nincs jogom ketelkedni
itt a minimalber kb 7 dollar
ha kozosen lakik valaki, nem tart fent kocsit stb.
hat jut is, marad is....
halistennek mar kicsit feljebb vagyok, mint $7, de ltem annyibol
igaz az etterem az nemigazan jatszott, maximum a meki kedden, amikor le volt ertekelve a csizburger

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 23:16:46

@Kellemes Zérókomponista: es ezt most mire reagalod? Nem is ertem,mire irod a megterhelot, abszolut sehol nem volt irva sem megterheloseg, se semmi azzal kapcsolatban, hogy az ember hogyan probal beilleszkedni. Ha beneztem valamit elfogadom, de nem ertem amit irtal.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 23:19:58

@hagyma: Ha neked is csak ezek az edes kenyereket kapnad, mint itt van, es minden vagy rettentoen edes lenne, vagy izetlen , mint jopar etel, akkor atszoknal masra.

A tejfolbol nem engedek , ez van. Boven eleg volt a kefirbol engednem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 23:24:51

@Taxomükke: A soured cream baromira nem ugyanaz. Total mas izvilaga van, mint a magyar tejfolnek, joval kemenyebb es zsirosabb , mint a magyar tejfol ( a creme fraiche meg meginkabb)
Ezen felul meg meg draga is. Akkor inkabb a lengyeleke, vagy a litvanoke. A litvanoknak egyebkent nagyon finom kefirjuk is van, jofele kaukazusi kefir.

Persze, megveszem en is a brit soured creamet , ha nagyon nincs mas, de egy jo kis mondjuk kunsagi tejfolhoz abszolut semmi koze. mert az lagy, friss, kremes, es nem zsiros.

meatclone 2012.11.28. 23:37:54

@Zsuzsi65: Nem tudom hogy errol van e szo de , ez a legkozelebb hozza .pork crackling vagy snack-ben a pok rinds.
A dirty jobs-ban is volt es teljesen ugy csinaltak mint a nagymamam a tepertot/ toportyut.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 23:39:07

@tildy:): ennyire utaljak a franciakat, hogy nincs francia pekseg?:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 23:43:30

@tanato: "alsó-középfokú nyelvtudás esetén egy jó szakmunkás előnyösebb helyzetben van egy orvosnál vagy egy mérnöknél nyugatra költözési szándék esetén,mert nekik elég annyi is."
Orszaga valogatja. Mernokkent ( bar volt mar belole vita, hogy mernok info nem ide tartozik, oke, erre mondom, akkor nezzuka villemrnoki diplomam) tobb ismeros jott kialap-kozepfok nyelvtudassal, szepen -lassan de boldogulnak.

@hiti: vagy ha tobben laktok egyutt. Nalunk pl. kettonkre sokaig ket minbernyi kereset jutott osszesen, megis belefert havonta 1-2 pubozas, vagy vendegek hivasa ( alkohollal).

@hagyma: nem igazan lattam. Tobbnyire csak toast kenyerek vannak, aminek meg nem, annak meg olyan kemeny volt a heja, majdnem meg is fulladtam tole. ( Giraffe-bread)
Van egy kis pekseg , ahova jarok, ott jo kenyer van, finom es ropogos hejjal , de a peksutemenyrol itt leszoktunk. Minden edes.

bpetya75 2012.11.28. 23:56:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Te Max! Áruld már el nekem, 18 éves korodig miből gondoltad, hogy magyarnak lenni kóser? ;-)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.29. 00:07:43

@Megmondó1: Az egyetemi jelentkezésnél is mindent meg kell adni. A doktori ösztöndíj pedig gyakorlatilag kutatói állást is jelent a képzés mellett.

Nézd meg, hogy egy egyszerű alapképzéses felvételihez milyen adatok kellenek: www.ucas.ac.uk/students/applying/howtoapply/overview

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.29. 00:45:02

@hagyma: "mi nem sutjuk agyon a bacont, csak ha mary elfelejtkezik rola, hogy a sutoben van:)
melyik allam? kalifornia?"

Mi mostanaban raszoktunk az elektromos griddle-n valo bacon sutesre:) kaptunk egy hordozhatot, azt kiteszem, hogy ne a lakasban terjengjen a sult szalonna szag:) igen, CA, es mar nagyon varom, hogy bekoltozzunk, tul regota epul a haz:))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.29. 00:49:17

@meatclone: a pork crackling-re ra kellett googliznom, es legfokebb angol oldalak jottek fel, persze ez meg nem jelenti azt, hogy az USA-ban ismeretlen:) de teny, hogy itt nem nepszeru a toportyu :) vicces, mert ugyanakkor mas zsiros(vagy inkabb olajos, vajas) etelt meg tomnek magukba.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.11.29. 01:31:37

@hiti: "én is csak szobát bérlek. 4-en lakunk a házban. Többek közt ezt is nagyon nehezen szokom meg. "
Vessük össze ezt a csodás komponensét a külföldi létnek, mondjuk a német megoldásokkal. Akik Angliában vannak, elvileg jobb pénzeket zsebelnek be minimálbér címén, nemde? Aztán 'amott' valahogy mégis sokkal nagyobb élettér jut, rendre. Hogy van ez? Nem csodálom, hogy nehezen szokod meg, nem is állapot az úgy. Nem értem azokat, akik évekig így élnek. Mind percre jut egy ajtócsapódás vagy más finomság. De biztosra veszem, hogy kijavítotok, ha valamit rosszul tudnék/tapasztaltam volna..
Namost akkor Angliában emberi áron (nemLondonban) nincs is ilyen, hogy emberi méretű élettér? Gondolok itt: ketten, max. hárman bérelni egy lakást. És igen, nekem ez egy visszatartó erő, f@szom se' megy 'kollégistának' felnőtt fejjel. Nyilván aki beleszokott már a 'jóba' vagy erős kényszerből választotta azt, amit, annak más lesz a véleménye erről, háthiszen nehogy maga elljen nyilatkozzon már, akkor szembe kéne nézni azzal, hogy jé, ez tényleg tré, nem csak képzelem. No, @hiti nem ferdít, se önmaga, se a külvilág felé, ami jó. És ritka.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.11.29. 01:34:32

@tildy:): majd egyszer kifejtem, ha lesz agyam. Addig se izgulj! Minden jót.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.11.29. 01:40:57

Na még emellett nem birok elmenni, hogy: "Mivel szép nagy ház, kedves lakótársakkal, normális főbérlőkkel, nagyon jó helyen és elég jó áron, eszem ágában sincs költözni." Nagyon jó hely, aszondja. Amit én láttam az 3000 font volt / hó alaphangon, az jó helyen volt (még az se nagyon). Biztos relatív ez a jóhely-dolog is.. De inkább a ferdítés az, ami konstans. Ha másból nem is, ebből kitűnik, hogy a poszt nem kicsit magának (is) szól, megszépítendő, könnyítendő a valóságot.

pappito · http://pappito.com 2012.11.29. 01:49:27

@bpetya75: "Azt gondolnám, hogy egy huszárvágással nem lehet megoldani egy ilyen problémát, de itt ez mégis úgy tűnik, hogy lehetséges lenne. Kiegészítve mondjuk egy (vagy inkább több) szegényebb, hátrányosabb, akármilyenebb gyerekek továbbtanulását támogató ösztöndíjrendszerrel."

így-így!

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.29. 02:58:50

@Zsuzsi65: "Ez a jelenseg visszavezetheto a real vs. human ertelmiseg alapveto kulonbsegeihez. Mivel teljesen maskent gondolkoznak, mas az ertekrendjuk, vilaglatasuk, nem is erdemes, es nem is lehet meggyozni egyikojuket sem, hogy melyik tudomany terulet "hasznosabb"."

Egyszerű lenne elintézni a dolgot egy "más világkép" és kész mondattal, de mégis van egy hatalmas és objektívnek tekinthető különbség. Ha mondjuk valamilyen okok miatt (legyen, a példa kedvéért, gazdasági, de lehetne egy háború is - majdnem ugyanaz) az erőforrások olyan mértékben szűkössé válnak, hogy nem jut elég étel, meleg ruha, tüzelő az embereknek (az mondjuk átlagosan a világ népességének 80%-ra ma is jellemző) akkor, Isten tudja miért, de az emberek első körben azon aggódnak, hogy mit egyenek. A filozófiai problémák megoldása meg a kultúra és hasonló fogalmak misztikus módon háttérbe szorulnak. A Maslow modell elég jól leírja a miérteket (mellesleg nyílván bölcsész vívmány :-).

Ezzel annyit szeretnék mondani, hogy bár a kultúra valóban szép és fontos, de van olyan, pontosabban többnyire inkább olyan van, hogy nincs rá se pénz, se idő, se lehetőség.

Azaz lehet beszélgetni arról mi a hasznosabb, az ács-mérnök-gazda szenthátomság kontra a tanár-szociológus-művelődésszervező mellett, de tény, hogy az utóbbi banda akkor tud létjogousltságot szerezni, ha az emberek nem pusztulnak éhen, mint ahogy éppen MOST is teszik Afrika, Ázsia hatalmas területein, és ahogy mondjuk egy gazdasági okokból bekövetkező államcsőd esetében történetesen a görög vagy éppen a magyar nyugdíjas is tenné/tenni fogja megtakarítások híjják vagy az éppen meglévő, de percek alatt elinflálódó tartalékok elértéktelenedése miatt.

Nyílván van oka annak, hogy a kultúra, oktatás, kutatások jellemzően olyan időkben és helyeken szoktak volt virágozni, ahol nincs napi kajapara. Ókori görögök, Nílus meg egyéb patakok völgyei, természeti erőforrásokkal pazarul ellátott, északon elhelyezkedő, népességileg szinte törpének tekinthető államok ésatöbbi.

A tízezer lakosra eső szociológusok számának valószínűleg van egy általam nem ismert optimuma, ami nem konstans hanem gazdasági fejlettség, életszínvonal függyvénye is. Ma sokan úgy érzik, hogy a bölcsészsűrűség jelenleg magasabb annál, mint amit megengedhetne magának teszem azt a magyar társadalom.

tanato 2012.11.29. 07:19:06

@tildy:): Az mit jelent,hogy szépen lassan?Rögtön mérnökként tudtak indulni kint,vagy először kellett egy közbenső alap nyelvtudással is ellátható állomás?

tanato 2012.11.29. 07:30:37

@Lobelt Ledfold Reloaded: Ez egy nagyon jó meglátás,én erre mindig a modernkori háborúkat szoktam felhozni.Általában a műszaki értelmiséget és az orvosokat mindkét világháborúban nem golyófogó lövésznek hívták be,hanem a saját szakmájukat kellett végezni a fronton is,frontorvos,hadmérnök minőségben,ugyanígy a műszaki és egészségügyi középkáderek is szanitécek voltak,a műszakiak meg, sofőrök,harckocsiszerelők,hídépítők stb.Ezzel szemben s humán értelmiség nem a saját szakmájában "érvényesült" a harctereken,nem szociológus,meg filozófus minőségben voltak ott.Persze azért voltak ott a humán részről is,tábori lelkészek,meg színészek,akik a sebesült,meg szabadságos katonákat vidították fel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.29. 08:53:22

@bpetya75:

Fene tudja. Mindenki magyar volt köröskörül, hát gondoltam, biztos én is az vagyok.

Jesus.Green 2012.11.29. 10:01:52

"Ezzel szemben s humán értelmiség nem a saját szakmájában "érvényesült" a harctereken,nem szociológus,meg filozófus minőségben voltak ott.Persze azért voltak ott a humán részről is,tábori lelkészek,meg színészek,akik a sebesült,meg szabadságos katonákat vidították fel. "

Ad 1: a haborukat nem csak a fronton vivtak.
Ad 2: ha azt mondod, hogy a modernkori haborukban pl. a szociologianak, politologianak, foldrajznak, (kultur)tortenelemnek nincs/nem volt helye, akkor valamit nagyon rosszul tudsz szerintem... redukalni a human ertelmisegit a tabori lelkeszre es szineszre jokora adag naivitasra vall :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.29. 10:12:14

@tanato: Az azt jelenti, hogy kapnak a szakmajukban munkat, csak kevesebb berert a tudasukhoz kepest. Pl. egy junior fejlesztokent 25-30at meg lehet kapni, ha olyan nyelvtudasod van, mint nekem volt ( alap-kozep) , akkor kevesebbet adtak. Tobb ilyen mernok/infos srac is volt kinn, parrol, akikrol tudok a kezdeti idokben brutto 20-25 ezer font per evet kapott.

Tehat szakmaban voltak. A szepen lassan, az azt jelenti, hogy ket even belul mar mondjuk sajat lakast bereltek es jocskan nott a fizujuk is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.29. 10:13:12

@tanato: Meg mi az, hogy rogton? Nekem is 3 honap utan lett meg az elso szakmai melom, nem rogton. 2 honappal kijovetel utan volt takaritoi meg recepcios melom is.

er_re 2012.11.29. 11:00:53

nagyon koszonom a tamogatast, jo volt olvasni a sok 'hajra, csak igy tovabb'-ot; szukseg lesz ra a kov honapokban, igy kozeledve a hataridokhoz.

a letezemre, a seggemre, az intellektualis kepessegeimre, az olvasottsagomra, a nememre, a nemi orientaciomra, a palyavalasztasom helyessegere, a tudomanyteruletem hasznossagara tovabba a kave es zokni preferenciaimra vonatkozo kommenteken ezennel tullepnek, remelem nincs harag. najo, egy: americano, mert nincs hosszukave; kis hideg tejjel es szivoszal nelkul.

amennyiben a poszt segitett valakinek, es esetleg azt gondolja hogy meg kerdezne, igyekszem segiteni otletekkel ha tudok. ugyanitt szivesen irok arrol hogy mivel foglalkozom a kutatas soran. csinaltam egy email cimet ehhez --> er.er.er.re.1@gmail.com

udv, er.

er_re 2012.11.29. 11:01:47

@kikiva: hejj! tok jo! hajra a program befejezesehez! ha van kedv/ido, irj az elozo posztban levo cimre, nagyon erdekel mivel foglalkozol!!

tanato 2012.11.29. 11:55:19

@tildy:): Ez tényleg jó hogy már néhány hónap után a szakmán belül tudtak elhelyezkedni.Na meg ha valaki fiatal,jó erőben van,néhány hónapot ki lehet húzni takarítói stb melóval is.Azt hiszem a recepcióshoz azért már komolyabb nyelvtudás szükségeltetik mint a takarításhoz.De legyen a kommented biztatás a fiatal mérnökök számára,hogy kisebb nyelvtudással is próbáljanak szerencsét kint.

tanato 2012.11.29. 12:02:05

@Jesus.Green: Én csak azt tudom amit a világháborúkról olvastam,meg a második esetében a résztvevőktől,túlélőktől hallottam,mérnököt,orvost,szerelőt akiket behívtak,a fronton is a szakmájukban dolgoztak,de pl. tanárt, ügyvédbojtárt,hivatali dolgozót stb. sima frontkatonaként alkalmaztak,igaz általában tiszti vagy tiszthelyettesi rangban,az ő szakmájukkal nem lehetett mit kezdeni éles helyzetben.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.29. 14:27:22

@tanato: Pre-intermediate tudasrol beszelunk, kb.
A recepcios munkarol egyebkent pont az angolom miatt kuldtek el. Csak epp mikor felvettek , nem recepcios munkarol egyeztunk meg, hanem programozasrol, weboldalkeszitesrol.

tanato 2012.11.29. 14:56:46

@tildy:): Persze-persze,jogos amit mondsz,már írtam ide a blogra még a régi origós időkben többször is/nem emlékezem,akkor itt voltál-e már/a fogorvos ismerős esetét,aki hiányos angoltudása miatt jó pár hónapot egy kukáskocsin dolgozott,Londonban .amíg el nem érte a kívánatos nyelvi szintet.Tehát ha valaki fiatal egészséges mint a fogorvos aki egy jó erőben lévő 30 körüli fiú volt nem rossz megoldás első lépésnek egy alacsonyabb munkakör nyelvtanulási időszaknak kint.Egyébként azt mondta élvezte azt a 6-8 hónapot mert a kukáskocsival bejárták az egész várost,nagyon jó helyismeretre tett szert és a társaság is jó volt,volt ott lengyel mérnökről kezdve a cseh informatikusig,mind hasonló okok miatt.Most már persze önálló praxisa van,többszörös milliomos mármint a magyar viszonyokhoz képest persze.

Gerry. 2012.11.29. 20:00:53

Teljesen korrekt poszt, Megmondo trollkodasan kivul ebbe mast belelatni kar. (De trollok nelkul persze olyan unalmas lenne az elet.)

Egyebkent csak halkan jegyzem meg, hogy a piedesztara allitott realiak kutatasainak jokora resze eppen ugy nem hasznosithato gyakorlatban semmire, mint a realiak. Azzal a kulonbseggel, hogy mig mondjuk egy tortenesz munkait sokan elolvassak, addig a galandfergek szexualitasara egy meglehetosen szuk kor kivancsi csupan. S melyik is volt az a, altalam egyebkent tisztelt matematikus, aki azt mondta, hogy bar a kutatasait gyakorlatban semmire nem lehet felhasznalni, ettol azok meg "roppant erdekesek"

hiti 2012.11.29. 22:20:44

@Kellemes Zérókomponista: De miért is ferdítenék?

Mikor elindultam, akkor nekem is mindenki azt mondta otthon (aki innen hazament), hogy itt kolbászból van a kerítés, meg minimálbérből király módon lehet élni, stb. Lehet élni minimálbérből király módon (6,08, vagy 6, 18 talán most a minimál órabér) akkor, ha hetente nyomsz 60-70 órát, és ezt tudod csinálni egész hónapban! Én nem hittem el, tehát tudtam kb. mire számítok, ha jövök.

pl.: Az egyik lakótársam pl. elmúlt hónapra kapott 2300 fontot nettóban. Ez nem rossz pénz!!! Nem is minimálbéren van, de warehouse-ban dolgozik. Heti 7 napból 6 napot dolgozik, s mindezt éjszaka.!!! Nappal alszik. Szóval kb. annyit él, amíg munka előtt felkel, eszik. Kérdezem én: megéri??? (valakinek lehet)

Szóval vica-verse a dolog. Kinek mi éri meg itt kinn, de szerintem a poszt anyagi részének a leírása nem teljesen úgy van, ahogy le van írva.

Üdv.

HITI

hiti 2012.11.29. 22:26:23

sorry : vica-versa akart lenni--

Egyébként nekem mindegy. Örülök neki ha a posztíró így meg tud itt élni.

Csak nekem hihetetlen...

Bocsánat, nem akartam megkérdőjelezni a szavait, csak leírtam azt amit én tapasztalok itt.

Üdv.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.29. 23:37:00

@hiti: Pedig meglehet, hidd el. Igaz ahhoz az embernek vagy tarsberletben kell lakni, vagy a parjaval a 2-es zonatol kifele. Pl. vannak olyan helyek Londonon kivul, kb 100 kmre innet , ahol havi 400 font egy ketszobas lakas, erre rajon meg a rezsi, meg a council tax, mondjuk legyen igy 600 ami a lakasra elmegy. 1500bol ket embernek meg igy is marad 900 kajara, erre-arra. Ne mondd, hogy ennyibol nem lehet megelni azert. Otthon ket minberbol kb az albi lenne kifizetve, meg a a kaja, es ennyi, kifujt.

Azert ket emberre szamolom, mert otthon sem tul gyakori, hogy valaki total egyedul berel akar egy, akar ketszobas albit.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.29. 23:40:20

@tildy:): Félreértés ne essék, nincs kolbászból a kerítés, de minbérből itt meg lehet úgy élni, hogy nem kell a hóvégéna számlákat figyelni, stb.

Tapasztalatból beszélek. Éltünk ketten két minbérnek megfelelő összegből.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.11.30. 11:53:40

Azért a PISA-felmérést és azok mindenféle implikációját lebüféruhatározni, gratulálok....
a hócipőm televan egyébként, hogy 1, ha tanítok és nyavalygok, akkor azt mondják "az emberek", hogy jakérem, teccett volna mérnöknek menni, abból meg lehet élni, 2, másrészt meg azért elvárják, hogy nemzet napszámosaként stb. húzzam az igát, amennyire képben vagyok, erősen romló körülmények között, nemcsak anyagilag, hanem a legújabb változásokat figyelembe véve minden tekintetben, mikzben belerúg az emberbe kb mindenki (lassan már nemcsak képletesen). Szülők nyavalyognak, a kormányzat is állandóan nyavalyog, ja de tudományos alapon fejleszteni a rendszert, azt minek, az büféruhatár, huszonkilencedrangú dolog.
Szarból várat.
Szóval lófaszt. megértem a posztolót, hogy elhúzott ő is a jóbüdösfrancba.

Globetrotter2014 2012.11.30. 16:01:22

Nem rossz poszt, érdekes lesz a kommenteket is olvani :)

meatclone 2012.11.30. 16:53:56

@Zsuzsi65: A pork crackling inkabb a deli allamokban nepszeru.
Ne feletsd el , te kaliforniaban elsz es abbol nem lehet az egesz orszagra alltalanositani.

hiti 2012.11.30. 19:20:23

@tildy:):

Én azt írtam,hogy egy ember, ha bérel egy szobát, akkor nem nagyon vergődhet. Én így gondolom, tapasztalatból. Sajnos itt vagyok kinn, ezért tudom ezeket írni.

Persze, ha nem probléma, hogy az ember anyagilag kifut 0-ra hónap végén, akkor lehet élni, de aki mondjuk agency-n keresztül dolgozik (ami nem biztos ugye minden nap), az biztosan nem így él.

Én csak a saját tapasztalataimat írtam le. Ha akarod, akkor részletezek is egy havi életemet, amiből lehet látni, hogy azért nem fenékig tejföl itt sem semmi. (ahogy nekem otthon mondták és egy korábbi hozzászólásomban már leírtam).

De Isten lássa lelkemet, ha így megy, akkor biztosan én csinálok valamit nagyon rosszul.

Elfogadom, legyen így.

Ámítsuk a magyar embereket, hogy itt minden OK, minden jó és minden adott.

A problémám az, hogy le kellene írnia valakinek a körülményeket is. Miből, mennyi munkával, milyen körülmények
között???

Én régóta olvasom a blogot, s lassan eljutottam arra a szintre, hogy úgy gondolom, hogy van már annyi tapasztalatom 7 hónap után, hogy le tudok írni konkrét dolgokat.

Lehet, hogy meg fogom írni.

De még1x mondom: ha a posztoló ezt állítja, akkor legyen így.

Én az ellenkezőjét állítom, de ez csak az én véleményem, nem kell elfogadni..

kellemes napot és estét mindenkinek.

Üdv.

G

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.01. 00:13:09

@hiti:
En is itt vagyok kinn,Londonban, sajat alberletben es szinten sajat tapasztalatbol irok. Akar elo is kerithetem azt a korabbi payslipem, amin pontosan 2 minbernek megfelelo osszeg van ( paromnak nem volt keresete ).
Nem nullara futunk, futottunk ki ho vegen, igaz, nem sokat, de felre tudtunk rakni.

En nem amitok senkit es semmit, es termeszetesen kompromisszumokat is kell kotni, de nekunk abbol a fizubol futotta nyaralasra, uj csucskategorias telefonra, ipadre, stb. Otthon ezt mikor teszed/veszed meg minimalberbol?

Termeszetesen en ket emberrol beszelek es osszesen kb 1700 font osszes bevetelrol (840-850 netto volt a minber akkor) .

Leirom a korulmenyeket is: eleinte 9en laktunk egy hazban, 540et fizettunk kettonkre a szobankert, a bevetelem pedig netto 1413 (vagy 25?) font volt, paromnak semennyi.

Aztan elkoltoztunk egy masik albiba, az alberlet 736 font volt mindennel egyutt, a fizum emelkedett 1510 fontra, paromnak meg mindig semmi. Kozben fizettem haza a megtakaritasomba, eljartunk nyaralni, stb. Ebben a hazban osszesen 3-an laktak rajtunk kivul.

Uj munkahelyem lett, ott kb 1700at kaptam (netto) , meg mindig ugyanitt laktunk, majd kesobb atkoltoztunk egy 800+rezsis (kb 1000-1100 fontos alberletbe) . A fizum meg fel evvel koltozes utan is ennyi volt. Tehat megelhetesre maradt kb 600 font. ( paromnak meg mindig nem volt bevetele, csak max 30 font per ho, benefitet meg sose igenyeltunk )

Mondjuk hozza kell tennem, nekem nem szokasom szorni a penzt. Szegeny csaladbol jottem, megbecsulom ami van.

Pl. nem a belvarosban ittunk 5 fontert sort, hanem 2.19ert kicsit kintebb, ha veletlen sorozni mentunk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.01. 01:07:53

@tildy:): Egyebkent az itteni mobilszolgaltatok kevesbe lehuzosak, ezert teheto meg, hogy normalis aru elofizetessel lehet az embernek dragabb telefonja. Nem jonne ki az ember olcsobban ugyanolyan csomag plusz kulon telefonnal sem.

Csak azert irom , mert valakinek ellentmondasos lehet az elobbi hozzaszolasom elso es masodik fele.

DieNanny CH 2012.12.01. 10:22:15

@Pistie:
Erről eszembe jut, amit 2 hete láttam egy svájci busz belső tv-jén, ami híreket sugárzott:
Büszkén közölték, hogy xy író megkapta az év írója díjat, 30.000 frank készpénzjutalommal együtt. 2 hírrel később az jött, hogy zw focista 6.000.000 dollárt kapott fizetésként...
Kinek mi fontosabb...???

DieNanny CH 2012.12.01. 10:39:13

@ceatos:
Én nagyon alázatosan mentem be a lakhelyem környéki óvodákba állás után érdeklődni, de sajnos kevés a gyerek (khm, miért is nem szülnek a nők...), kevesebb a csoport, ezért csak kihalásos alapon lehet oda bejutni...

DieNanny CH 2012.12.01. 11:23:41

@váj mí:
Észbontó vagy! :-DDDDDDD

ZS0LT 2012.12.03. 22:31:00

@Megmondó1:
"Nem váltottam egyetemet, csak szakirányválasztásnál IT-s szakot választottam és mellette autodidakta módon képeztem magam: nem kell komoly dolgolra gondolni, elolvastam 2 év alatt 5- könyvet és kicsit programoztam is."

"Kicsit klésőbb hoztak egy másik döntést: kicsit elkezdtek programozni, pl. Java-t. Nem esett nehezükre, mert a módszertani alapjuk megvolt."

:-(
Nem is lettél programozó, attól hogy tudod, hogy mi a for ciklus...

Az ilyen közgazdászok/mérnökök által írt programoktól szoktam megőrülni, amikor javítani kell. :-))))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása