oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. november 28. 06:55,  Felszabadító volt ideköltözni 388 komment

2012. november 28. 06:55 Határátkelő

Felszabadító volt ideköltözni

Tegnap a német vendéglátóipart néztük meg egy kicsit közelebbről, ma a spektrum másik vége kerül terítékre. Mai szerzőnk, Er ugyanis egy angliai egyetemen végzi a PhD-jét, onnan küldte el beszámolóját.

cím_9.jpg

„Valamikor összevitatkoztam az osztályfőnökömmel a kis falusi iskolánk 5. vagy 6. osztályában: állítottam, hogy én aztán nem fogok Magyarországon élni. Nem emlékszem rá, hogy mi volt a vita tárgya, csak a saját dacosságomra. Ez azonban elmúlt hosszú időre; sosem voltam ugyan harcos hazafi (hazaleány?), de szerettem volna Magyarországon érvényesülni és a tudásomat ott mások rendelkezésére bocsátani. Na, ez utóbbiak mostanra tökéletesen elmúltak.

Az egyetem szociológia szaka alatt realizáltam, hogy amit én igazán szeretnék csinálni – oktatáskutatás – azt Magyarországon nagyon kevesen és kevés helyen művelik, inkább van oktatásszociológia, mint az általam tanulni vágyott oktatásügy (angolul education studies).

Álommunka Budapesten

Tehát gondoltam, hogy jó ötlet mindjárt az egyetem után megpróbálkozni egy másik mester diplomát begyűjteni a témában: Londonra és itthon a CEU-ra esett a választás. Mindkét helyen tandíjas képzésre vettek fel.

Közben viszont állásajánlatot is kaptam: a választás ezen a ponton arról szólt, hogy két-három év vérverejtékes pincérkedés és esti-hétvégi egyetem, vagy mindjárt az államvizsga után két héttel kezdés, álommunka egy budapesti kutatóintézetnél...

Hihetetlen jó csapatba kerültem, nagyon nagy szerencsém volt a főnökömmel és azzal, amilyen projekteket vittünk. Rengeteget tanultam ez idő alatt, imádtam a témákat, amin dolgoztunk, jó volt interjúzni meg kérdőívezni mindenfelé az országban, illetve még Skóciába is így jutottam el.

Mivel közeledett az elég egyértelmű kormányváltás – Freud: folyton rendszerváltást akarok mondani helyette – úgy döntöttem, jobb ha „elmenekülök" az állami kutatóintézettől egyetemre, doktorit csinálni. Amúgy is „illik" ezen a területen, amúgy is akartam, de jobb lett volna még pár évet dolgozni vagy mást tanulni előtte.

Kutatási terv

Így megírtam – az egyik kutatóintézetes témát továbbgondolva – egy pár oldalas kutatási tervet és elkezdtem küldözgetni boldog-boldogtalannak. Egy már Angliában tanuló barátnőm tanácsára az Egyesült Királyságban a Russel Group1 egyetemeket céloztam be (szokták helyi Ivy League-nek becézni), de emaileztem más típusú egyetemek oktatóival is.

Ekkor még Hollandián is gondolkodtam, de onnan az egy-két email, ami visszaérkezett, nem volt túl bíztató – nem voltak túl lelkesek, illetve forrás se nagyon volt. Más is a rendszer: míg az UK-ban társadalomtudományi területen a saját projekteddel jelentkezel, van két konzulensed, és ha szerencsés vagy, akkor kapsz ösztöndíjat; addig Hollandiában az oktató már amúgy létező projektjébe csatlakozol be mint kutató, és abból írod meg az általában hat cikket, ami a disszertációt jelenti. (Bár van ilyen változat az UK-ban is, nem ez az általános.)

Nehéz volt elhinni, hogy sikerült

Az első válaszok Angliából, Skóciából és Walesből nagyon-nagyon pozitívak voltak. Egyrészt szinte mindenki segített továbbfejleszteni a kutatási tervet, másrészt pedig ha ők maguk nem is voltak érdekeltek a témában, továbbították az emailemet a kollégáknak.

A jelenlegi egyetemem – Russel Group egyetem, az egyik legnagyobb oktatásügyi iskola, Anglia közepén – volt a leggyorsabb abban, hogy interjúra behívjon; szerencsére Skype-on is működött. A kutatási tervről kérdeztek, hogy miért tartom fontosnak ezt a témát, kinek lehet érdekes, hogyan építeném fel a kutatást, továbbá hogy ösztöndíj nélkül nekikezdenék-e. (Erre nyilván nemleges volt a válaszom.)

1_2.jpg

Pár nap múlva, épp nemzeti ünnepünkön, március 15-én jött az email, hogy gratulálnak. Nehéz volt elhinni, hogy tényleg sikerült, tényleg fizetnek azért, hogy én náluk tanuljak, de volt több mint fél évem feldolgozni a történteket.

Három év, ha a kari ösztöndíj az enyém, négy, ha az állami ESRC-t is megkapom. Az előbbi garantált volt, azzal kezdtem meg a tanulmányaimat 2010-ben. Az ösztöndíjam kényelmes, itt amúgy kb. a minimálbérnek felel meg.

Lehet belőle viszonylag jó helyen szobát bérelni pár lakótárssal (angolok, ami a passzív nyelvtudásnak jót tesz), mulatni járni, étteremben enni hetente, ha ahhoz van hangulatom, utazni is egy keveset, félrerakni későbbre.

A konzulenseimmel hihetetlen szerencsém volt: nem csak a 80.000 szavas disszertációt akarják megíratni velem, hanem fontosnak tartják, hogy egy akadémiai közegbe kerülök be: tudják, kiket jó megismerni, milyen konferenciákon érdemes beszélni, hogyan és hol jó publikálni, plusz valamennyi munkát is adnak.

Miért éppen én?

Még egy évem van hátra ebből, most kezdtünk el azon gondolkodni, hogy merre lenne érdemes majd ezután mennem. Egyszer kérdezték, hogy mi a tervem, hazamegyek-e; a nemleges válaszom óta az itteni „karrieremet" tervezzük. Amúgy összehasonlító kutatást csinálok az EU-n belül: ez az egyik módja annak, hogy az ember migráns társadalomkutatóként érvényesülni tudjon. Nem ismered eléggé az országot, ahol élsz? Vizsgálj sok másikat egyszerre!

Próbáltam végiggondolni, hogy vajon miért én kaptam akkor ösztöndíjat a 70-80 jelentkező közül. (Szerencsére ezt az interjú alatt nem tudtam, csak utólag derült ki mekkora volt a túljelentkezés.) Azt hiszem a néhány magyar publikáció, kutatási projekt, önkéntes munka elég sokat nyomott a latba.

Mivel az egyetem alatt igyekeztem minél kevésbé teher lenni a családom számára, elég sokat dolgoztam: szerencsém volt, sok kisebb kutatási projektbe be tudtam szállni, ezekből jelentek meg cikkek, tanulmányok, amik pedig jól néznek ki az ember életrajzában.

Fontos még a megfelelő konzulens megtalálása – az, hogy érdeklődjön és legyen rád ideje. Kell egy jó téma: lehetőleg ne valami lerágott csont, továbbá ne valami kizárólag magyar közegben releváns kérdéskör legyen. Ha természettudományi, akkor információim szerint rengeteg a külföldi, jók az esélyek; viszont ne tessék meglepődni a nagyon különböző felkészültségen! (Így az én területemen másoknak nem egyértelmű, hogy mi az az OECD és mi fán terem a PISA kutatás...)

2_1.jpg

Sírva ültem az irodában

Az otthoni helyzetből végül tényleg menekülni akartam. Elképesztő, mi ment már az intézetben, emlékszem, ahogy sírva ültem az irodában az utolsó hónapok valamelyikében, dühöngtem, hogy miért kell hatalmas adag frissen kitalált adminisztratív ökörséggel még nehezebbé tenni a dolgunkat, miért nem csinálhatjuk azt, amit kellene, miért nem fejezhetjük be a projekteket normálisan?

Amikor a napi politika belemászik az életedbe, amikor nem lehet elvonatkoztatni tőle, amikor folyton keresztbe tesz, szerintem az nem normális. Rettenetes volt ezt megtapasztalni és köszönöm, én nem kérek belőle. A legszomorúbb számomra az, hogy nem egy politikai oldalhoz tartozik ez – bár kétségtelen, hogy a jelen kurzus nagyon durva –, mindig, mindenütt ott volt ez a mentalitás.

Ezen túl voltak a szokásos dolgok, mint az általános udvariatlanság, kedvtelenség, panaszáradat, de hát ezt mindannyian tudjuk. Míg Angliában az tűnik fel, amikor az egyik indiai étteremben bunkók a pincérek, Budapesten azokat a helyeket szoktam megjegyezni ahol kedvesek: miből van több, ugye.

Találkozás magyarokkal

Többek közt ezek miatt voltam és vagyok úgy, hogy igyekszem kerülni a magyarokat itt. Nem kell azért barátnak lennünk, mert ugyanazt a nyelvet beszéljük, ha egyszer tök más az érdeklődési körünk. Evvel együtt pár hónap ittlét után belebotlottam egy lányba, akivel jól kijövünk, majd még egybe, és azóta velük nagyon jóban vagyok.

Az előbbi lány rengeteg helyit és máshonnan jött angolt ismert, így nekem nagyon könnyű volt nagy társasággal indítani az itteni életemet: bicajozás, filmnézés, nagy kajálások, iszogatások, koncertek, csak néhány az elmúlt időszak eseményei között. A gombapaprikást meg a pálinkát sikerült híressé tennünk a társaságban...

Az egyetemen is szerencsém volt a jó közeggel, szerdai sörözéseket szervezünk, focit nézünk, BBQ-zunk, már amikor nem szakad az eső. Nagyon jó itt.

Gondolkodtam rajta, hogy mik a negatívumok az ittlétben. Nem tudom. A kezdeti furcsaságok, hogy fordítva van a villanykapcsoló, a másik oldalon mennek a kocsik, meg mindenki mindenhol sorban áll, mára természetesek. Amint megtanulod, hogy a „You're alright?" csak annyit tesz „Hello", és nem azt jelenti, hogy hogyan érzed magad mostanában, már félig beilleszkedtél.

A legtöbb külföldi panasza a kedves, de nem érdeklődő angolokról szerintem erre vezethető vissza. A magam részéről sose éreztem, hogy nehéz lenne megismerni itt embereket vagy hogy ne lehetne nagyon jó barátokra lelni.

Félre kell rakni az egót

Ami szerintem nagyon fontos, ha nekiindulsz, az egy „migráns" identitás kialakítása: ha maradni akarsz, nem csak pár ezer fontot összeszedni, akkor félre kell rakni az egót és a veretes magyarságot. Te vagy az új, te vagy a „más", te vagy aki bebocsátást kér, tehát neked kell alkalmazkodni – bár itt mindez azért elég könnyű, amekkora mozgás volt az elmúlt pár évtizedben.

Többen leírták, de nem győzöm én sem hangsúlyozni: ha nem tudsz trappista sajt, rántott hús, továbbá tejföl nélkül élni, ez nem neked való. Ne indulj neki, ha nincs kedved/energiád sok más mentalitást, más gondolkodásmódot elfogadni.

3_2.jpg

Ha zavar, hogy tényleg esik az eső, és nincs 35 fok nyáron, nem érdemes Angliával próbálkoznod. Csak egyike lennél a sok panaszkodó bevándorlónak, és sajnos az még a görögöknek meg az olaszoknak sem áll túl jól. Továbbá saját, kellemes tapasztalatomból kiindulva javaslom, hogy ne csak London legyen a radarodon!

Hiányzik a család, barátok

Nyilván hiányzik nagyon sok ember. A tesóim, a szülők, nagyszülők. A barátok, akiknek nem látom felnőni a gyerekeit. Marad a skype, az email, és marad az a 10-20 ember, akivel lehetséges ilyen távolságból kapcsolatot tartani. Jó hazamenni, Budapest gyönyörű város, lehet jó bort inni, beszélgetni jókat. De mikor a Ryanair visszafelé befordul a város északi részén lévő golfpályák fölé, akkor azért szoktam nagyon örülni annak, hogy végre hazaérek.

Tudom, hogy privilegizált helyzetben vagyok, és tudom, hogy mit adott nekem ez az város, ez az ország már ebben a két évben is. Tudom, hogy nekem, aki egy kis magyar faluban nőtt fel, sosem bírt értelmiségi felmenőkkel, az országváltás megadja a teljes gyökértelenség esélyét.

Esély, mert tényleg csak az számít, hogy mit írok és mondok itt és most, nem az, ahogyan mondom, továbbá hogy ki is volt az apám – az egyetemi évek, a beilleszkedés egy értelmiségi közegbe otthon... hogy is mondjam, nem volt zökkenőmentes.

Lehetséges, hogy fogok itt is masszív falakba ütközni, de egyelőre lényegesen könnyebbnek látom az itteni boldogulásom, mint azt bármikor mertem volna remélni. Az akadémia itt is csak akadémia: emberek vannak benne, jók, rosszak, tehetségesek, tehetségtelenek.

A különbség a méret: mivel lényegesen több egyetemről van szó, lényegesen több forrásról, sokkal-sokkal több projektről világszerte, kevésbé érzi az ember, hogy bizonyos valakikkel kellene jóban lenni. Nekem felszabadító volt ideköltözni, szerencsésnek gondolom magam a mostani helyzetemben, és boldog vagyok, hogy tervezhetem a továbbiakat itt a szigeten. Remélem az otthonról hozott és itt megszerzett tudással együtt lehetek hasznos az új hazának.

Praktikumok

Egyetemi jelentkezés

Míg a BA szinten egyszerűen az UCAS nevű portálon keresztül kell jelentkezni, addig MA és PhD szinten az egyetemhez közvetlenül kell írni. Tehát annyiszor kell kitölteni az online jelentkezési felületeket és annyiféle követelményrendszernek kell megfelelni (különböző ajánlólevél formátumok, különböző írásminták, stb.), ahány egyetemet kiszemeltél.

Időben kezdd el! November-december körül már fel kell térképezni, hogy melyik egyetemek tetszenek, nézz ki magadnak lehetséges szimpatikus konzulenseket, vedd fel velük a kapcsolatot!

Ezzel elvben elég időt hagysz, hogy át tudják nézni a kutatási tervedet, és ki is tudod tölteni az online felületeket. Mindenütt kérnek két-három angol nyelvű ajánlást korábbi oktatóktól vagy munkaadóktól, néha az intézmény saját formanyomtatványán, továbbá angol nyelvvizsgát. Néhol kell írásminta, pár ezer szó, hogy lássák, tudod az akadémiai angolt használni.

Lakhatás

Amennyire látom, minden egyetemi városban vannak azok az egyetemi negyedek, ahol pókemberek, vikingek és kukászacskóba öltözött lányok-fiúk mászkálnak minden este az utcán – na, ne oda költözz. Szerencsére a lakáskeresési kálvária nekem kimaradt, egy napra leszerveztem öt szobanézést a gumtree.com-on és az ötödikbe be is költöztem. Mivel szép nagy ház, kedves lakótársakkal, normális főbérlőkkel, nagyon jó helyen és elég jó áron, eszem ágában sincs költözni.

4.jpg

Kaja-pia

Asda, Aldi, Tesco, Coop – olcsón is meg lehet ezeket oldani. A piac elképesztően jó, csak amennyit adnak 1 fontért, az egy főre túl sok, ezért én ritkán megyek. Eddig a két év alatt háromszor főztem magyaros kaját magamnak, amiből kettő túrós (cottage-cheese-es) palacsinta volt...

Szóval sajnos én nem tudom azokat a tippeket, hogy hogyan lehet a magyaros ételeket imitálni, mert nem hiányzik. Viszont egy jó curry mindennél többet ér, elkepesztő thai kajákat lehet itt enni, illetve van a „rendes" angol reggelinek egy vega változata, ami szerintem zseniális.

Az ale-eket en az első próbálkozás után feladtam – egészen addig, amíg valaki nem javasolta, hogy ne a világosat, hanem a sötétet próbáljam meg. Jövő héten remélem megint megyünk a helyi ale fesztiválra, mert az azért elképesztő élmény.

Tömegközlekedés

A helyi buszjáratok, ahol én lakom, elég tragikusak, nincs éjszakai járat, nincs villamos, így a dugóban garantáltan bennragadsz majd néha. Városon belül tehát bicaj, Budapesthez képest itt kenyérre lehet kenni az autósokat – a taxisokat viszont nem!

Városon kívül egy barátnőm a kocsira esküszik, de azt én még nem tudnám fenntartani. A vonat nagyon drága, de pl. a thetrainline.com-mal elég olcsón meg lehet úszni; főleg 16-25 Railcardal, ami 'érett diákként' is igényelhető kedvezményt jelent. Van ugye busz is, néha a nemzeti busztársaság (National Express) borzasztó menetidejére a Megabus a megoldás.

Mulatságok, társaság

Az egyetem eleve biztosít keretet arra, hogy legyenek ismerősök; ha nincs külön postgrad-PhDs csoport, csinálj magadnak. Mint említettem, mi szerdai sörözéseket szervezünk, ahova bárki jöhet. Ne tessék bepánikolni, ha az első két-három hónapban kevesebb az ismerős, majd utána alakul, de ezért érdemes aktívan tenni. Van rengeteg koncert, kiállítás, fesztivál, amire lehet járni évközben is, vannak jó kis pubok mindenütt, lehet kezdeni valami új hobbit – jóga vagy falmászás, majdnem mindegy."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr804930810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sanyi9 2012.11.28. 18:11:51

@hagyma: ne haragudj, de nem ertem, hogy mit akarsz mondani. A multkor egy cikknel kiszurtem a hozzaszolasaid, de ennel megint meg kellett nyomjam a szures gombot. Ha tudod, hogy hogyan lehet egy user osszes kommentjet kiszurni (lehetoleg valaszokkal egyutt), akkor ertekelnem, ha megosztanad velem is ezt az informaciot. Kosz.

Megmondó1 2012.11.28. 18:14:12

és itt kanyarodjunk vissza a posztolóhoz:
ami nekem gyanús volt, az a mondata, hogy oktatásszociológiával akarok foglalkozni. Namost egy egyetem elvégzése után ilyenekt csak az mond, aki hallotta valahol ezt a tudományágat, mert jól hangzik és akkor ő kijelenti, hogy ezzel akar foglalkozni.
Ha benne vagyok egy szakmában, akkor úgy fogalmazok, hogy az oktatás irányába kanyarodok el. Ez szőrszálhasogatónak tűnik, de ezek az árnyalatnyi különbségek megfogtak.
Ez kicsit olyan, mint amikor egy általános iskolást kérdeznek meg, hogy mi akar lenni és azt mondja játéktesztelő, mert arról sokat hallott, hogy az milyen izgis.
Mit árul el a posztolóról? Azt, hogy felszínesen sajátította el a szociológiát (egsizmus - csússzunk át a vizsgán), általában a büfében hallgatta az előadásokat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 18:15:40

@Éhes_ló: Erdekes, pedig meg mondas is van rola: Rómában, mint a rómaiak.

Nem tudom, nekem trivialis ez, barmely nemzetre/nepcsoportra nezve.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 18:16:32

@Sanyi9: en ha olyan user nickjet/avatarjat latom/ akit nem kivanok olvasni, akkor scrollozok
ha latom, hogy neki valaszolnak, akkor megint scrollozok
ez nem tul bomyolult es nem tul; idoigenyes
van meg az, hogy a blogtulajnak szolsz, hogy banoljanak
es akkor nem leszek itt
egyeb kerdes?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 18:18:10

@tildy:): igy van
feletsd el a teliszalamit es edd a pudingodat
ne csinalj kis magyaroszagot magad kore ha angol allampolgar akarsz lenni
ez ilyen egyszeru:)

xylon 2012.11.28. 18:23:07

@Sanyi9: Ez egy erdekes filozofiai kerdes, hogy attol kersz valaszt akinek nem akarod elolvasni a valaszait. Ha tudja a valaszt es el is mondja, hogy fog ez eljutni hozzad? Ha megvalaszolja akkor onnantol nem fogod szurni? Es ha elobb szurod es utana valaszol es nem jut el hozzad a valasz akkor abban a tudatban fogod elni az eleted hogy hagyma nem valaszolt tehat tovabb szurendo?

dean23 2012.11.28. 18:24:44

Már a sokadik olyan történetet olvasom ahol a poszt írója kerüli a magyarokat. Kezdem azt hinni, hogy vmi furcsa féreg nemzet lehetünk.

Éhes_ló 2012.11.28. 18:25:33

@tildy:): a mondást igaznak tartom.
A magyarokra való leszűkítését nem tartom igaznak és becsületesnek.
A magyarok ugyan úgy elvárhatják a hozzájuk menekültektől, mint tőlük azok, akikhez menekülnek.
De ez itthon sosem hangzik el.
Vajh miért?

Megmondó1 2012.11.28. 18:28:41

@tildy:):
Szia Ildi,

te mit tanulsz kint?

Frau Holle 2012.11.28. 18:31:00

@hagyma: Ennek semmi értelme. Már ha szó szerint írtad, és nem irónia volt.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.11.28. 18:31:04

@Megmondó1: "és nem az állásbörzén zuhanok oda a csürhével."

milyen kifinomult stílus. gondolom, autodidakta esztétikát is tanultál...

Megmondó1 2012.11.28. 18:32:40

@idelle:
na megjelentél te is? Vége a melónak azt itt öntöd ki a frusztrációdat?

kikiva 2012.11.28. 18:33:07

csak nem Birminghamben vagy te is? A canal side-ról készült kép nagyon gyanúsan itteni :)
Bár valószínűleg akkor a város más részein biciklizünk, mert a Pestihez képest én 'őrültnek' tartom az autósokat itt, akik simán leszorítának, beszólnak hogy mit képzelek biciklizni és simán rámnyitják a parkoló autó ajtaját vagy kirántják a kormányt... na de ez leginkább az ázsiai részekre vonatkozik...
Jó hallani, hogy más is Educaitonal Studies-t folytat! Sok sikert a PhD-hez, én épp a MEd-em utolsó évét húzom :)

kikiva 2012.11.28. 18:38:31

@Megmondó1: nem tudom ,én épp Masters in Education-t tanulok, szintén egy angol egyetemen, és pont 2 hete került elő, hogy a különböző teóriaelméletek hogyan definiálják az 'oktatáskutatás' fogalmát és ennek milyen fajtái vannak, és hogy an változtak az elmúlt kb. 50 évben. No és az 'educational sociology' vagy 'sociology of education' éppen létezik. Vagyis a szociálpedagógiai kutatás igenis létezik. És igen, ha valaki ilyen irányban szeretne további kutatásokat végezni, ami specifikus témaköröket ölel fel a pedagógiai kutatások területén, akkor miért ne lehetne...?

kikiva 2012.11.28. 18:39:59

@kikiva: mármint úgy értettem oktatásszociológia --ami valószínűleg a fenti angol fogalmakból lett lefordítva...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.11.28. 18:50:17

@Megmondó1: a melónak sosincs vége, lévén nem vagyok sem közgazdász, sem informatikus. :-)

kikiva 2012.11.28. 18:51:56

@Megmondó1: Mesterképzés: pedagógia (Masters in Education) amiben van egy kötelező Educational Enquiry (vagyis kutatásmódszertan és elmélet), és 2 szabadon választható (nekem magatartásmenedzsment és alkalmazott nyelvészet ) van

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 18:52:58

@Megmondó1: Zend frameworkot a munkahelyemen:) @hagyma: nem igy gondolom. Negy fal kozt magyar vagyok , de ha kimegyek az utcara, bar a magyarsagom nem tagadom le, igyekszem beilleszkedni az itteni kozossegbe. Ha csutortokon osznepi ciderezes van munka utan a munkatarsakkal, akkor en is ott vagyok.

De a trappistat es a tejfolt csak azert nem fogom elfelejteni, mer tidekoltoztem.

Megmondó1 2012.11.28. 18:54:49

@kikiva:
én nem vontam kétségbe, hogy létezik ez a tudományág, sőt ismerem is művelőit (tanár kollégák). Én a posztíróról írtam megállapításokat. Tulajdonképpen indifferens, hogy ő mit tanul vagy mit akar tanulni: a hozzáállásával van gond.
Bár annyiban számíat, hogy mit tanul, hogy a szociológia sajátosságai miatt rengeteg a szubjektív megállapítás és ez a tudományterület most megy át egy pradigmaváltáson is: más területekkel ötvöződik, stb. Emiatt adódik, hogy sok kókler, link megtudja vetni a lábát itt.
Most olyan egzakt tudományterületen, mint az orvostudomány, nagyon lila ködös kutatástervet nem adhat le valaki.

De szerintem annyira találó a posztíróra és hasonszőrű társaira nézve az alábbi kutatási terv címe:
"Hogyan hatnak a fiatalok vécézési szokásai a tanulási devianciáikra az EU 2012/623. direktíva ajánlásai alapján."
Előszó: "Elhatároztam, hogy politikus leszek." Mahatma Gandhi

Tudjátok hány ilyet olvastam. És látom magam előtt a coffeshop ablakában ülő laptophuszárokat, akik isszák a java flip choccoccinojukat és közben ezeket öntik magukból.

Jaj, istenem most olyan jókat derülök, kár, hogy nem vagytok itt:)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 18:55:11

@tildy:): es kinn vagyok a Queen Jubilee-n, kituzom a poppyt is ( tok mindegy ki melyik oldalon allt) , es sorolhatnam.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.28. 19:32:30

@medvemackó: "Azt gondolod, kizárólag az hasznos társadalmilag, ami konkrétan kézzelfogható?"
Ez a jelenseg visszavezetheto a real vs. human ertelmiseg alapveto kulonbsegeihez. Mivel teljesen maskent gondolkoznak, mas az ertekrendjuk, vilaglatasuk, nem is erdemes, es nem is lehet meggyozni egyikojuket sem, hogy melyik tudomany terulet "hasznosabb". Egy kicsit olyan ez, mintha arrol akarnank meggyozni valakit, hogy a kek sokkal szebb szin, mint a piros. A real ertelmiseg szamara a kezzel foghato dolgok azok, amelyek ertekkel birnak. Sajat, csaladi tapasztalat: ferjem mernok, gondolkodasmodja : lsd. fent:) lanyom ehhez kepest az ellenkezo irany: angol szakos az egyetemen:) A ferjem szamara az, hogy valaki irodalmi muveket elemez, "semmi haszonnal nem jar" :)) (A ferjem elso kerdese az volt az oktatokhoz a nyilt napon: hogyan lehet ebbol megelni, milyen munkat lehet talalni? :) Nos, ha az ember tovabbkepzi magat, mondjuk elmehet tanitani egyetemre:)
Csak ennyit akartam hozzatenni a "hasznos kontra nem hasznos" temakorhoz:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.28. 19:49:09

@hagyma: Haha Hagyma, valld me, hogy egy kis nezettseget szerettel volna generalni a videodnak :))))) tuti, hogy ma sokan ra fognak kattintani :)))) az emberi kivancsisag, ugye :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 19:57:22

@Frau Holle: nem szo szerint irtam, de bizony van ertelme
en mar tudom
de ehhez ido kell, meg kello tavolsag is
@tildy:): ha negy fal kozott magyar vagy akkor az utcan is
en is az vagyok, de mar ionkabb amerikai mint magyar:)
es ez nekem tetszik
@Zsuzsi65: attol nekem jobb lesz?:), megmutattam, hogy igy is lehet egy szar telefonos akarmi, spontan otletbol es minjart szemlyesebb egy uzenet /igaz anyamnak szolt, irt, hogy mondjak mar valamia az uj keronkrol es ez jutott eszembe, a fiam keznel volt a telefonjaval, ennyi a tortenet:)
nemsokar lesz uj mert hazat keszulunk venni:)

Sanyi9 2012.11.28. 20:00:32

@xylon: hat beallitottam a szurest, de mikor reagalt a hozzaszolasomra, akkor megis kaptam e-mailt, ugyhogy ez a szures eleg felmunka.

Frau Holle 2012.11.28. 20:01:54

@hagyma: Szerintem nem. Kár lenne mindennek a feléről lemondani. Ettől csak gazdagabb leszel, de hát kinek a papné...

Frau Holle 2012.11.28. 20:03:46

@hagyma: Persze ha ettől jobban hiányozna ami nagyon távol van, az egészen más. Azt megértem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:04:24

@Frau Holle: de nem kell szo szerint venni
es mindenki mas ugye
van aki csak pestre koltozik, de rohan haza disznooleskor
annyi valtozott bennem pl / es mindenki kulonbozo/ hogy evrol evre kezdtem maskeppen zabalni, ugy kozelitve az itteni /feher/ szokasokhoz es evrol evre veszitett jelentosegebol a turo rudi
/ha erted hogy mondom/
tipikus magyar kajat elvetve csinalok, nem kell
de azert neha a Mary kedveert igen:)
es a gritsen kivul mar mindent megeszek:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.28. 20:05:35

@Püspök utcai gombaszedő: "Ne már, hogy Amerikában nem árulnak nyers hájat. Akkor mitől olyan dagadt mindenki? :)" Tényleg nem árulnak, legalábbis "echte" amerikai üzletben:) Számukra a dizsnózsir és "társai" nem emberi táplálék :) hogy mitől hiznak el? a sok chips, üditő, hatalmas adagok mindenből, az állandó nassolni-rágcsálnivalók tömkelege + mozgásszegény életmód...na de ez egy másik topik témája lehetne:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:10:39

@Frau Holle: ez nem tudatos
egyszeuen majd 15 ev utan, nem erdekel a teliszalami, a magyar tejfol, vagy a kocsonya
meg5 eve is foztem kocsonyat...
es jo is lett, de rajottem, hogy nem is annyira nagy etwas... azota nem fozok, nem rendelek NY_bol hurkat es kolbaszt, nem kuldetek teliszalamit meg gyulait
ezeken tulvagyok
nem eszunk belsosegeket stb.
hidd el hogy meg lehet valtozni
adott eletmod, adott csalad, adott korulmenyek
jelzem pl a Mary csaladja eszik majat, de o nem es most mar en sem
mert nem kell
ezek nem lenyeges dolgok
majd 12 ev utan megkerdezzuk Tildyt, bar most ugyis azt mondana, hogy neki kell a teliszalami meg a magyartejfol eletfogytiglan
es nincs is kizarva, foleg hogy havonta jar haza es ha szereti...
szerintem itt pl sokkal jobb szalamik vannak
sokkal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:15:27

@Zsuzsi65: hat en meg sehol nem lattam
szerintem nincs is ra szavuk:)
hogy tepertonek valo ize...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.28. 20:16:05

@hagyma: "megmutattam, hogy igy is lehet egy szar telefonos akarmi, spontan otletbol es minjart szemlyesebb egy uzenet "
ezzel tokeletesen egyetertek, nem is volt semmi problemam a belinkelt videoval :)) ez olyan, mint amikor sok-sok telefon beszelgetes utan vegre talalkozol vkivel szemelyesen, akit addig csak a hangja alapjan kepzeltel el. Neha sokkolo az elmeny :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:16:34

egyszer valahol floridaban lattam pacalt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:18:42

@Zsuzsi65: kosz
nem gondoltam, hogy lesokkollak:)
bar itt eleg dagadt voltam
telen nem sokat melozok lsd. most is es mindig felugrik egy tizes:)
pedig nincs se haj se zsir se toltottkaposzta

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:21:11

@Sanyi9: hat nem vagyok egy guru
abszolute nem
de en semmirol nem kapok emilt:)
nincs ra szuksegem, abba 2-3 blogba meg felmegyek ahova irtam, minek arrol emil?
es akkor nincs felmunka
no emil no problem
pofonegyszeru

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.28. 20:21:40

@hagyma: hat en meg sehol nem lattam
szerintem nincs is ra szavuk:)
hogy tepertonek valo ize...

Igen, amikor a ferjem kerdeztem, nem tudta, mirol van szo:) nekik a szalonna az a bacon, amit reggelire esznek, hajszalvekony szeletben, ropogosra sutve...de abban alig marad zsiradek:) szerencsere en soha nem voltam oda a tepertoert:) Egyebkent meg, hogy meg ennivalorol beszeljek (huh, ebedido lesz itt hamarosan :)) az tenyleg ugy van, hogy egy ido utan kevesbe vagyik az ember magyar izekre. Mi csak 5 eve elunk itt, de mar egyre kevesbe hianyoznak bizonyos etelek, es egyre inkabb atallunk az itteni izlesvilagra. Na jo, neha egy finom palacsinta, vagy csirkeporkolt jolesik, de ezt is foleg azert csinalom, mert a ferjem szereti :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:21:47

@Sanyi9: nade tudom, hogy titokban megnezted a videomat is:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.28. 20:23:38

@hagyma: a sokkot nem rad ertettem :))) csak ugy altalanossagban:)))

Frau Holle 2012.11.28. 20:26:55

@hagyma: Már rég meg akartam kérdezni tőled: te ugye kedveled Rejtőt?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:28:50

@Zsuzsi65: @Zsuzsi65: csirkeporkoltet Mary is szereti, neha csinalok, de hat maga a csirke alapbol nepeledel, jobban szereti rantva azutan sutve/ es most mar en is/ de neha becsusszan egy porkolt evente ketszert
palacsintanak neki jo a penkek en meg otthon sem voltam edesszaju mar
mi nem sutjuk agyon a bacont, csak ha mary elfelejtkezik rola, hogy a sutoben van:)
melyik allam? kalifornia?
nagyon szep a hazatok, mi is most keszulunk venni, de sokkal kisebbet
-mi csak ketten vagyun- valahol a hegyekben
bar most is ott vagyunk de meginkabb az erdoben:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:30:42

@Frau Holle: hat ugy gondolom az atlagnal olvasottabb vagyok es annk idejen elolvastam az osszes rejtot is
vannak az embernek korszakai, mit szeret jobban olvasni
ma mar nem erdekel
akkor nagyon szorakoztato volt
miert iis?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:31:57

@Zsuzsi65: megnyugiodtam
jo, hogy nem vagyok egy alain delon, de remeltem azert nem sokkolok

Frau Holle 2012.11.28. 20:32:05

@hagyma: Csak mert az írásodról ez jutott eszembe.

Kivancsi 2012.11.28. 20:33:08

ugyes kis luvnya jol csinalja...
tudja hogy lehet legtobbet legjobb elhuzni a tarsadalmat :)
gratula neki.....

de en egy kis foldhozragadt szarjanko vagyok
hanynom kell az ilyen eloskodoktol
a zemberek adojabol ilyen semmittevoket oktatunk
halisten ez az angolokat lopta es remelem fogja tovabbra is :)
aztan a munkahelye is vmi allami papir es jelentesgyarto aktatologatologato intezmeny lesz
ez is a zemberek adojabol
:):):):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 20:38:41

@Frau Holle: hat az embert biztosan erik hatasok az elete soran
azert nem Rejto volt aki legmaradandobb elmeny
dehat ezt nem lehet rangsorolni
Anonymustol Esterhazyig minden magyar ironak meg van valahol a helye
az /agyamban?szivemben?lelkemben?/
valahol
es eleg sok amerikainak is
es a tobbi:)

2012.11.28. 20:43:14

Ez egy semmitmondó poszt volt számomra.

M. Péter 2012.11.28. 20:43:38

@charlieharper: Egyrészt nem a tandíjból finanszírozzák a kutatást, másrészt kb. ugyanannyi költségvetési támogatást el is vontak az egyetemektől. Skóciában viszont még mindig lehet az adófizetők költségén tanulni,

Mrs.Columbo 2012.11.28. 20:45:37

@Megmondó1: "Ez hobbi, ezzel szívesen foglalkozom szabadidőmben, de soha nem mentem volna ezt tanulni!!!!!!!!"

Még szerencse, hogy Giddens, Weber vagy Habermas nem így gondolta...:-D

Egyébként ha ekkora tüske van benned, hogy te nem merted bevállalni, hogy abból próbálj megélni, ami érdekel, miért nem próbálod orvosolni valamivel?

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.11.28. 21:20:47

@Megmondó1:

"1, mi váltotta ki a 2008-as és mai napig tartó gazdasági válságot?"

Tényleg, mi váltotta ki a 2008-as válságot ? Komolyan érdekel, hogy erre mit válaszolsz.

2012.11.28. 21:46:31

@charlieharper: Az angol munkaeropiacon masok a kovetelmenyek mint Magyarorszagon, a legtobb allasnal mindegy milyen targybol van diplomad. Ha megnezed az allashirdeteseket, nagyon sok irodai allasnal annyi a kovetelmeny hogy diplomas legyen a jelentkezo. Ezen kivul meg az szamit milyen egyetemen vegzett es milyen eredmennyel. A targy csak olyan szakmaknal fontos mint pl. orvos, mernok, jogasz. Sok nagy cegnek es banknak vannak programjai ahol vezetoket kepeznek ki, es ezekre altalaban barmilyen diplomaval lehet jelentkezni. Ezert tenyleg erdemes olyan targyat tanulni ami erdekli az embert, mert ebbol lesz valoszinuleg jo eredmenyu diplomaja, es az eredmeny jobban szamit mint a tantargy.

hiti 2012.11.28. 22:09:27

@Taxomükke: Ja én is szeretem az alkoholt, de itt kicsit drága. S én egy kicsit többet keresek a minimálbérnél, de ez kamu és hülyeség, amit leírt a posztoló!!!!

Minimálbérből ezt nem lehet megtenni.

Pont.

Hacsaknem szoba alatt 2 m x 1 m lyukat ért...

hiti 2012.11.28. 22:15:32

@hiti: mármint az a kamu, amit leírt, hogy ő minimálbérből mi mindent megengedhet itt magának.

A többiről (tanulmányok) nem tudok nyilatkozni. Én otthon végeztem az egyetemet, itt pedig kb. 4 hónapja próbálok bekerülni egy (akár fizetős) nyelvtanfolyamra, s nem tudok. Mindenhol csak nappalra tudnának berakni, pedig kifejezetten kérem az estit, hogy munka után tudjak menni... Ez vicc! Pedig egy kb. 400.000 fős EGYETEMI város!!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 22:17:46

@Taxomükke: hat a tejfolt en sem ertem
itt is tok ugyanolyan
@hiti: hat tobben laknak egyutt azt irta, ha jol remlik
lakotarsak, foberlok
egyetemistanak tok megfelel gondolom
egy nonek meg nem kell sok sor szerdankent ha megy a FA Cupa

hiti 2012.11.28. 22:23:16

@hagyma: én is csak szobát bérlek. 4-en lakunk a házban. Többek közt ezt is nagyon nehezen szokom meg.

Arról meg, hogy Tesco... Szerintem az egyik legdrágább áruház itt.

Az ASDA, Aldi (én ezekbe járok főként) sokkal olcsóbb bármilyen tekintetben...

Egyébként igen, a tejföl nem rossz, s nekem amúgy bejön a cottege cheese is... :-))

Na de az, hogy étterem, meg mióta kinn van nem főzött csak ha jól emlékszem 3-szor, meg koncertek, meg ilyesmi... Hát ez hihetetlen számomra.

Én örülök, ha meg tudok venne valamelyik áruházban kisebb mennyiségű sört (szigorúan leértékelve), s hétvégén meg tudom iszogatni. ( pedig aki nálam jobban szereti/tte a sört az hazudik). otthon napi 5-10 üveg volt az adagom... (Nem szégyellem!!! :-)))) szeretem na..)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 22:37:23

@hiti: a sorben egyetertek, en is nagy rajongoja vagyok
hogy mennyibol lehet megelni angliaban arrol foggalmam sincs
hat igen, a kozos elet egy ido utan faraszto
enis majdnem 2 evig bereltem kozosen lakast
de a kenyszer nagy ur
itt tuti nem elne meg ilyen nivona mit leir ha nem dolgozna, vagy nem segitenek a szulei, de mint mondtam, nem ismerem angliat, igy nincs jogom ketelkedni
itt a minimalber kb 7 dollar
ha kozosen lakik valaki, nem tart fent kocsit stb.
hat jut is, marad is....
halistennek mar kicsit feljebb vagyok, mint $7, de ltem annyibol
igaz az etterem az nemigazan jatszott, maximum a meki kedden, amikor le volt ertekelve a csizburger

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 23:16:46

@Kellemes Zérókomponista: es ezt most mire reagalod? Nem is ertem,mire irod a megterhelot, abszolut sehol nem volt irva sem megterheloseg, se semmi azzal kapcsolatban, hogy az ember hogyan probal beilleszkedni. Ha beneztem valamit elfogadom, de nem ertem amit irtal.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 23:19:58

@hagyma: Ha neked is csak ezek az edes kenyereket kapnad, mint itt van, es minden vagy rettentoen edes lenne, vagy izetlen , mint jopar etel, akkor atszoknal masra.

A tejfolbol nem engedek , ez van. Boven eleg volt a kefirbol engednem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 23:24:51

@Taxomükke: A soured cream baromira nem ugyanaz. Total mas izvilaga van, mint a magyar tejfolnek, joval kemenyebb es zsirosabb , mint a magyar tejfol ( a creme fraiche meg meginkabb)
Ezen felul meg meg draga is. Akkor inkabb a lengyeleke, vagy a litvanoke. A litvanoknak egyebkent nagyon finom kefirjuk is van, jofele kaukazusi kefir.

Persze, megveszem en is a brit soured creamet , ha nagyon nincs mas, de egy jo kis mondjuk kunsagi tejfolhoz abszolut semmi koze. mert az lagy, friss, kremes, es nem zsiros.

meatclone 2012.11.28. 23:37:54

@Zsuzsi65: Nem tudom hogy errol van e szo de , ez a legkozelebb hozza .pork crackling vagy snack-ben a pok rinds.
A dirty jobs-ban is volt es teljesen ugy csinaltak mint a nagymamam a tepertot/ toportyut.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 23:39:07

@tildy:): ennyire utaljak a franciakat, hogy nincs francia pekseg?:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.28. 23:43:30

@tanato: "alsó-középfokú nyelvtudás esetén egy jó szakmunkás előnyösebb helyzetben van egy orvosnál vagy egy mérnöknél nyugatra költözési szándék esetén,mert nekik elég annyi is."
Orszaga valogatja. Mernokkent ( bar volt mar belole vita, hogy mernok info nem ide tartozik, oke, erre mondom, akkor nezzuka villemrnoki diplomam) tobb ismeros jott kialap-kozepfok nyelvtudassal, szepen -lassan de boldogulnak.

@hiti: vagy ha tobben laktok egyutt. Nalunk pl. kettonkre sokaig ket minbernyi kereset jutott osszesen, megis belefert havonta 1-2 pubozas, vagy vendegek hivasa ( alkohollal).

@hagyma: nem igazan lattam. Tobbnyire csak toast kenyerek vannak, aminek meg nem, annak meg olyan kemeny volt a heja, majdnem meg is fulladtam tole. ( Giraffe-bread)
Van egy kis pekseg , ahova jarok, ott jo kenyer van, finom es ropogos hejjal , de a peksutemenyrol itt leszoktunk. Minden edes.

bpetya75 2012.11.28. 23:56:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Te Max! Áruld már el nekem, 18 éves korodig miből gondoltad, hogy magyarnak lenni kóser? ;-)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.29. 00:07:43

@Megmondó1: Az egyetemi jelentkezésnél is mindent meg kell adni. A doktori ösztöndíj pedig gyakorlatilag kutatói állást is jelent a képzés mellett.

Nézd meg, hogy egy egyszerű alapképzéses felvételihez milyen adatok kellenek: www.ucas.ac.uk/students/applying/howtoapply/overview

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.29. 00:45:02

@hagyma: "mi nem sutjuk agyon a bacont, csak ha mary elfelejtkezik rola, hogy a sutoben van:)
melyik allam? kalifornia?"

Mi mostanaban raszoktunk az elektromos griddle-n valo bacon sutesre:) kaptunk egy hordozhatot, azt kiteszem, hogy ne a lakasban terjengjen a sult szalonna szag:) igen, CA, es mar nagyon varom, hogy bekoltozzunk, tul regota epul a haz:))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.29. 00:49:17

@meatclone: a pork crackling-re ra kellett googliznom, es legfokebb angol oldalak jottek fel, persze ez meg nem jelenti azt, hogy az USA-ban ismeretlen:) de teny, hogy itt nem nepszeru a toportyu :) vicces, mert ugyanakkor mas zsiros(vagy inkabb olajos, vajas) etelt meg tomnek magukba.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.11.29. 01:31:37

@hiti: "én is csak szobát bérlek. 4-en lakunk a házban. Többek közt ezt is nagyon nehezen szokom meg. "
Vessük össze ezt a csodás komponensét a külföldi létnek, mondjuk a német megoldásokkal. Akik Angliában vannak, elvileg jobb pénzeket zsebelnek be minimálbér címén, nemde? Aztán 'amott' valahogy mégis sokkal nagyobb élettér jut, rendre. Hogy van ez? Nem csodálom, hogy nehezen szokod meg, nem is állapot az úgy. Nem értem azokat, akik évekig így élnek. Mind percre jut egy ajtócsapódás vagy más finomság. De biztosra veszem, hogy kijavítotok, ha valamit rosszul tudnék/tapasztaltam volna..
Namost akkor Angliában emberi áron (nemLondonban) nincs is ilyen, hogy emberi méretű élettér? Gondolok itt: ketten, max. hárman bérelni egy lakást. És igen, nekem ez egy visszatartó erő, f@szom se' megy 'kollégistának' felnőtt fejjel. Nyilván aki beleszokott már a 'jóba' vagy erős kényszerből választotta azt, amit, annak más lesz a véleménye erről, háthiszen nehogy maga elljen nyilatkozzon már, akkor szembe kéne nézni azzal, hogy jé, ez tényleg tré, nem csak képzelem. No, @hiti nem ferdít, se önmaga, se a külvilág felé, ami jó. És ritka.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.11.29. 01:34:32

@tildy:): majd egyszer kifejtem, ha lesz agyam. Addig se izgulj! Minden jót.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.11.29. 01:40:57

Na még emellett nem birok elmenni, hogy: "Mivel szép nagy ház, kedves lakótársakkal, normális főbérlőkkel, nagyon jó helyen és elég jó áron, eszem ágában sincs költözni." Nagyon jó hely, aszondja. Amit én láttam az 3000 font volt / hó alaphangon, az jó helyen volt (még az se nagyon). Biztos relatív ez a jóhely-dolog is.. De inkább a ferdítés az, ami konstans. Ha másból nem is, ebből kitűnik, hogy a poszt nem kicsit magának (is) szól, megszépítendő, könnyítendő a valóságot.

pappito · http://pappito.com 2012.11.29. 01:49:27

@bpetya75: "Azt gondolnám, hogy egy huszárvágással nem lehet megoldani egy ilyen problémát, de itt ez mégis úgy tűnik, hogy lehetséges lenne. Kiegészítve mondjuk egy (vagy inkább több) szegényebb, hátrányosabb, akármilyenebb gyerekek továbbtanulását támogató ösztöndíjrendszerrel."

így-így!

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.29. 02:58:50

@Zsuzsi65: "Ez a jelenseg visszavezetheto a real vs. human ertelmiseg alapveto kulonbsegeihez. Mivel teljesen maskent gondolkoznak, mas az ertekrendjuk, vilaglatasuk, nem is erdemes, es nem is lehet meggyozni egyikojuket sem, hogy melyik tudomany terulet "hasznosabb"."

Egyszerű lenne elintézni a dolgot egy "más világkép" és kész mondattal, de mégis van egy hatalmas és objektívnek tekinthető különbség. Ha mondjuk valamilyen okok miatt (legyen, a példa kedvéért, gazdasági, de lehetne egy háború is - majdnem ugyanaz) az erőforrások olyan mértékben szűkössé válnak, hogy nem jut elég étel, meleg ruha, tüzelő az embereknek (az mondjuk átlagosan a világ népességének 80%-ra ma is jellemző) akkor, Isten tudja miért, de az emberek első körben azon aggódnak, hogy mit egyenek. A filozófiai problémák megoldása meg a kultúra és hasonló fogalmak misztikus módon háttérbe szorulnak. A Maslow modell elég jól leírja a miérteket (mellesleg nyílván bölcsész vívmány :-).

Ezzel annyit szeretnék mondani, hogy bár a kultúra valóban szép és fontos, de van olyan, pontosabban többnyire inkább olyan van, hogy nincs rá se pénz, se idő, se lehetőség.

Azaz lehet beszélgetni arról mi a hasznosabb, az ács-mérnök-gazda szenthátomság kontra a tanár-szociológus-művelődésszervező mellett, de tény, hogy az utóbbi banda akkor tud létjogousltságot szerezni, ha az emberek nem pusztulnak éhen, mint ahogy éppen MOST is teszik Afrika, Ázsia hatalmas területein, és ahogy mondjuk egy gazdasági okokból bekövetkező államcsőd esetében történetesen a görög vagy éppen a magyar nyugdíjas is tenné/tenni fogja megtakarítások híjják vagy az éppen meglévő, de percek alatt elinflálódó tartalékok elértéktelenedése miatt.

Nyílván van oka annak, hogy a kultúra, oktatás, kutatások jellemzően olyan időkben és helyeken szoktak volt virágozni, ahol nincs napi kajapara. Ókori görögök, Nílus meg egyéb patakok völgyei, természeti erőforrásokkal pazarul ellátott, északon elhelyezkedő, népességileg szinte törpének tekinthető államok ésatöbbi.

A tízezer lakosra eső szociológusok számának valószínűleg van egy általam nem ismert optimuma, ami nem konstans hanem gazdasági fejlettség, életszínvonal függyvénye is. Ma sokan úgy érzik, hogy a bölcsészsűrűség jelenleg magasabb annál, mint amit megengedhetne magának teszem azt a magyar társadalom.

tanato 2012.11.29. 07:19:06

@tildy:): Az mit jelent,hogy szépen lassan?Rögtön mérnökként tudtak indulni kint,vagy először kellett egy közbenső alap nyelvtudással is ellátható állomás?

tanato 2012.11.29. 07:30:37

@Lobelt Ledfold Reloaded: Ez egy nagyon jó meglátás,én erre mindig a modernkori háborúkat szoktam felhozni.Általában a műszaki értelmiséget és az orvosokat mindkét világháborúban nem golyófogó lövésznek hívták be,hanem a saját szakmájukat kellett végezni a fronton is,frontorvos,hadmérnök minőségben,ugyanígy a műszaki és egészségügyi középkáderek is szanitécek voltak,a műszakiak meg, sofőrök,harckocsiszerelők,hídépítők stb.Ezzel szemben s humán értelmiség nem a saját szakmájában "érvényesült" a harctereken,nem szociológus,meg filozófus minőségben voltak ott.Persze azért voltak ott a humán részről is,tábori lelkészek,meg színészek,akik a sebesült,meg szabadságos katonákat vidították fel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.29. 08:53:22

@bpetya75:

Fene tudja. Mindenki magyar volt köröskörül, hát gondoltam, biztos én is az vagyok.

Jesus.Green 2012.11.29. 10:01:52

"Ezzel szemben s humán értelmiség nem a saját szakmájában "érvényesült" a harctereken,nem szociológus,meg filozófus minőségben voltak ott.Persze azért voltak ott a humán részről is,tábori lelkészek,meg színészek,akik a sebesült,meg szabadságos katonákat vidították fel. "

Ad 1: a haborukat nem csak a fronton vivtak.
Ad 2: ha azt mondod, hogy a modernkori haborukban pl. a szociologianak, politologianak, foldrajznak, (kultur)tortenelemnek nincs/nem volt helye, akkor valamit nagyon rosszul tudsz szerintem... redukalni a human ertelmisegit a tabori lelkeszre es szineszre jokora adag naivitasra vall :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.29. 10:12:14

@tanato: Az azt jelenti, hogy kapnak a szakmajukban munkat, csak kevesebb berert a tudasukhoz kepest. Pl. egy junior fejlesztokent 25-30at meg lehet kapni, ha olyan nyelvtudasod van, mint nekem volt ( alap-kozep) , akkor kevesebbet adtak. Tobb ilyen mernok/infos srac is volt kinn, parrol, akikrol tudok a kezdeti idokben brutto 20-25 ezer font per evet kapott.

Tehat szakmaban voltak. A szepen lassan, az azt jelenti, hogy ket even belul mar mondjuk sajat lakast bereltek es jocskan nott a fizujuk is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.29. 10:13:12

@tanato: Meg mi az, hogy rogton? Nekem is 3 honap utan lett meg az elso szakmai melom, nem rogton. 2 honappal kijovetel utan volt takaritoi meg recepcios melom is.

er_re 2012.11.29. 11:00:53

nagyon koszonom a tamogatast, jo volt olvasni a sok 'hajra, csak igy tovabb'-ot; szukseg lesz ra a kov honapokban, igy kozeledve a hataridokhoz.

a letezemre, a seggemre, az intellektualis kepessegeimre, az olvasottsagomra, a nememre, a nemi orientaciomra, a palyavalasztasom helyessegere, a tudomanyteruletem hasznossagara tovabba a kave es zokni preferenciaimra vonatkozo kommenteken ezennel tullepnek, remelem nincs harag. najo, egy: americano, mert nincs hosszukave; kis hideg tejjel es szivoszal nelkul.

amennyiben a poszt segitett valakinek, es esetleg azt gondolja hogy meg kerdezne, igyekszem segiteni otletekkel ha tudok. ugyanitt szivesen irok arrol hogy mivel foglalkozom a kutatas soran. csinaltam egy email cimet ehhez --> er.er.er.re.1@gmail.com

udv, er.

er_re 2012.11.29. 11:01:47

@kikiva: hejj! tok jo! hajra a program befejezesehez! ha van kedv/ido, irj az elozo posztban levo cimre, nagyon erdekel mivel foglalkozol!!

tanato 2012.11.29. 11:55:19

@tildy:): Ez tényleg jó hogy már néhány hónap után a szakmán belül tudtak elhelyezkedni.Na meg ha valaki fiatal,jó erőben van,néhány hónapot ki lehet húzni takarítói stb melóval is.Azt hiszem a recepcióshoz azért már komolyabb nyelvtudás szükségeltetik mint a takarításhoz.De legyen a kommented biztatás a fiatal mérnökök számára,hogy kisebb nyelvtudással is próbáljanak szerencsét kint.

tanato 2012.11.29. 12:02:05

@Jesus.Green: Én csak azt tudom amit a világháborúkról olvastam,meg a második esetében a résztvevőktől,túlélőktől hallottam,mérnököt,orvost,szerelőt akiket behívtak,a fronton is a szakmájukban dolgoztak,de pl. tanárt, ügyvédbojtárt,hivatali dolgozót stb. sima frontkatonaként alkalmaztak,igaz általában tiszti vagy tiszthelyettesi rangban,az ő szakmájukkal nem lehetett mit kezdeni éles helyzetben.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.29. 14:27:22

@tanato: Pre-intermediate tudasrol beszelunk, kb.
A recepcios munkarol egyebkent pont az angolom miatt kuldtek el. Csak epp mikor felvettek , nem recepcios munkarol egyeztunk meg, hanem programozasrol, weboldalkeszitesrol.

tanato 2012.11.29. 14:56:46

@tildy:): Persze-persze,jogos amit mondsz,már írtam ide a blogra még a régi origós időkben többször is/nem emlékezem,akkor itt voltál-e már/a fogorvos ismerős esetét,aki hiányos angoltudása miatt jó pár hónapot egy kukáskocsin dolgozott,Londonban .amíg el nem érte a kívánatos nyelvi szintet.Tehát ha valaki fiatal egészséges mint a fogorvos aki egy jó erőben lévő 30 körüli fiú volt nem rossz megoldás első lépésnek egy alacsonyabb munkakör nyelvtanulási időszaknak kint.Egyébként azt mondta élvezte azt a 6-8 hónapot mert a kukáskocsival bejárták az egész várost,nagyon jó helyismeretre tett szert és a társaság is jó volt,volt ott lengyel mérnökről kezdve a cseh informatikusig,mind hasonló okok miatt.Most már persze önálló praxisa van,többszörös milliomos mármint a magyar viszonyokhoz képest persze.

Gerry. 2012.11.29. 20:00:53

Teljesen korrekt poszt, Megmondo trollkodasan kivul ebbe mast belelatni kar. (De trollok nelkul persze olyan unalmas lenne az elet.)

Egyebkent csak halkan jegyzem meg, hogy a piedesztara allitott realiak kutatasainak jokora resze eppen ugy nem hasznosithato gyakorlatban semmire, mint a realiak. Azzal a kulonbseggel, hogy mig mondjuk egy tortenesz munkait sokan elolvassak, addig a galandfergek szexualitasara egy meglehetosen szuk kor kivancsi csupan. S melyik is volt az a, altalam egyebkent tisztelt matematikus, aki azt mondta, hogy bar a kutatasait gyakorlatban semmire nem lehet felhasznalni, ettol azok meg "roppant erdekesek"

hiti 2012.11.29. 22:20:44

@Kellemes Zérókomponista: De miért is ferdítenék?

Mikor elindultam, akkor nekem is mindenki azt mondta otthon (aki innen hazament), hogy itt kolbászból van a kerítés, meg minimálbérből király módon lehet élni, stb. Lehet élni minimálbérből király módon (6,08, vagy 6, 18 talán most a minimál órabér) akkor, ha hetente nyomsz 60-70 órát, és ezt tudod csinálni egész hónapban! Én nem hittem el, tehát tudtam kb. mire számítok, ha jövök.

pl.: Az egyik lakótársam pl. elmúlt hónapra kapott 2300 fontot nettóban. Ez nem rossz pénz!!! Nem is minimálbéren van, de warehouse-ban dolgozik. Heti 7 napból 6 napot dolgozik, s mindezt éjszaka.!!! Nappal alszik. Szóval kb. annyit él, amíg munka előtt felkel, eszik. Kérdezem én: megéri??? (valakinek lehet)

Szóval vica-verse a dolog. Kinek mi éri meg itt kinn, de szerintem a poszt anyagi részének a leírása nem teljesen úgy van, ahogy le van írva.

Üdv.

HITI

hiti 2012.11.29. 22:26:23

sorry : vica-versa akart lenni--

Egyébként nekem mindegy. Örülök neki ha a posztíró így meg tud itt élni.

Csak nekem hihetetlen...

Bocsánat, nem akartam megkérdőjelezni a szavait, csak leírtam azt amit én tapasztalok itt.

Üdv.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.29. 23:37:00

@hiti: Pedig meglehet, hidd el. Igaz ahhoz az embernek vagy tarsberletben kell lakni, vagy a parjaval a 2-es zonatol kifele. Pl. vannak olyan helyek Londonon kivul, kb 100 kmre innet , ahol havi 400 font egy ketszobas lakas, erre rajon meg a rezsi, meg a council tax, mondjuk legyen igy 600 ami a lakasra elmegy. 1500bol ket embernek meg igy is marad 900 kajara, erre-arra. Ne mondd, hogy ennyibol nem lehet megelni azert. Otthon ket minberbol kb az albi lenne kifizetve, meg a a kaja, es ennyi, kifujt.

Azert ket emberre szamolom, mert otthon sem tul gyakori, hogy valaki total egyedul berel akar egy, akar ketszobas albit.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.29. 23:40:20

@tildy:): Félreértés ne essék, nincs kolbászból a kerítés, de minbérből itt meg lehet úgy élni, hogy nem kell a hóvégéna számlákat figyelni, stb.

Tapasztalatból beszélek. Éltünk ketten két minbérnek megfelelő összegből.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.11.30. 11:53:40

Azért a PISA-felmérést és azok mindenféle implikációját lebüféruhatározni, gratulálok....
a hócipőm televan egyébként, hogy 1, ha tanítok és nyavalygok, akkor azt mondják "az emberek", hogy jakérem, teccett volna mérnöknek menni, abból meg lehet élni, 2, másrészt meg azért elvárják, hogy nemzet napszámosaként stb. húzzam az igát, amennyire képben vagyok, erősen romló körülmények között, nemcsak anyagilag, hanem a legújabb változásokat figyelembe véve minden tekintetben, mikzben belerúg az emberbe kb mindenki (lassan már nemcsak képletesen). Szülők nyavalyognak, a kormányzat is állandóan nyavalyog, ja de tudományos alapon fejleszteni a rendszert, azt minek, az büféruhatár, huszonkilencedrangú dolog.
Szarból várat.
Szóval lófaszt. megértem a posztolót, hogy elhúzott ő is a jóbüdösfrancba.

Globetrotter2014 2012.11.30. 16:01:22

Nem rossz poszt, érdekes lesz a kommenteket is olvani :)

meatclone 2012.11.30. 16:53:56

@Zsuzsi65: A pork crackling inkabb a deli allamokban nepszeru.
Ne feletsd el , te kaliforniaban elsz es abbol nem lehet az egesz orszagra alltalanositani.

hiti 2012.11.30. 19:20:23

@tildy:):

Én azt írtam,hogy egy ember, ha bérel egy szobát, akkor nem nagyon vergődhet. Én így gondolom, tapasztalatból. Sajnos itt vagyok kinn, ezért tudom ezeket írni.

Persze, ha nem probléma, hogy az ember anyagilag kifut 0-ra hónap végén, akkor lehet élni, de aki mondjuk agency-n keresztül dolgozik (ami nem biztos ugye minden nap), az biztosan nem így él.

Én csak a saját tapasztalataimat írtam le. Ha akarod, akkor részletezek is egy havi életemet, amiből lehet látni, hogy azért nem fenékig tejföl itt sem semmi. (ahogy nekem otthon mondták és egy korábbi hozzászólásomban már leírtam).

De Isten lássa lelkemet, ha így megy, akkor biztosan én csinálok valamit nagyon rosszul.

Elfogadom, legyen így.

Ámítsuk a magyar embereket, hogy itt minden OK, minden jó és minden adott.

A problémám az, hogy le kellene írnia valakinek a körülményeket is. Miből, mennyi munkával, milyen körülmények
között???

Én régóta olvasom a blogot, s lassan eljutottam arra a szintre, hogy úgy gondolom, hogy van már annyi tapasztalatom 7 hónap után, hogy le tudok írni konkrét dolgokat.

Lehet, hogy meg fogom írni.

De még1x mondom: ha a posztoló ezt állítja, akkor legyen így.

Én az ellenkezőjét állítom, de ez csak az én véleményem, nem kell elfogadni..

kellemes napot és estét mindenkinek.

Üdv.

G

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.01. 00:13:09

@hiti:
En is itt vagyok kinn,Londonban, sajat alberletben es szinten sajat tapasztalatbol irok. Akar elo is kerithetem azt a korabbi payslipem, amin pontosan 2 minbernek megfelelo osszeg van ( paromnak nem volt keresete ).
Nem nullara futunk, futottunk ki ho vegen, igaz, nem sokat, de felre tudtunk rakni.

En nem amitok senkit es semmit, es termeszetesen kompromisszumokat is kell kotni, de nekunk abbol a fizubol futotta nyaralasra, uj csucskategorias telefonra, ipadre, stb. Otthon ezt mikor teszed/veszed meg minimalberbol?

Termeszetesen en ket emberrol beszelek es osszesen kb 1700 font osszes bevetelrol (840-850 netto volt a minber akkor) .

Leirom a korulmenyeket is: eleinte 9en laktunk egy hazban, 540et fizettunk kettonkre a szobankert, a bevetelem pedig netto 1413 (vagy 25?) font volt, paromnak semennyi.

Aztan elkoltoztunk egy masik albiba, az alberlet 736 font volt mindennel egyutt, a fizum emelkedett 1510 fontra, paromnak meg mindig semmi. Kozben fizettem haza a megtakaritasomba, eljartunk nyaralni, stb. Ebben a hazban osszesen 3-an laktak rajtunk kivul.

Uj munkahelyem lett, ott kb 1700at kaptam (netto) , meg mindig ugyanitt laktunk, majd kesobb atkoltoztunk egy 800+rezsis (kb 1000-1100 fontos alberletbe) . A fizum meg fel evvel koltozes utan is ennyi volt. Tehat megelhetesre maradt kb 600 font. ( paromnak meg mindig nem volt bevetele, csak max 30 font per ho, benefitet meg sose igenyeltunk )

Mondjuk hozza kell tennem, nekem nem szokasom szorni a penzt. Szegeny csaladbol jottem, megbecsulom ami van.

Pl. nem a belvarosban ittunk 5 fontert sort, hanem 2.19ert kicsit kintebb, ha veletlen sorozni mentunk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.01. 01:07:53

@tildy:): Egyebkent az itteni mobilszolgaltatok kevesbe lehuzosak, ezert teheto meg, hogy normalis aru elofizetessel lehet az embernek dragabb telefonja. Nem jonne ki az ember olcsobban ugyanolyan csomag plusz kulon telefonnal sem.

Csak azert irom , mert valakinek ellentmondasos lehet az elobbi hozzaszolasom elso es masodik fele.

DieNanny CH 2012.12.01. 10:22:15

@Pistie:
Erről eszembe jut, amit 2 hete láttam egy svájci busz belső tv-jén, ami híreket sugárzott:
Büszkén közölték, hogy xy író megkapta az év írója díjat, 30.000 frank készpénzjutalommal együtt. 2 hírrel később az jött, hogy zw focista 6.000.000 dollárt kapott fizetésként...
Kinek mi fontosabb...???

DieNanny CH 2012.12.01. 10:39:13

@ceatos:
Én nagyon alázatosan mentem be a lakhelyem környéki óvodákba állás után érdeklődni, de sajnos kevés a gyerek (khm, miért is nem szülnek a nők...), kevesebb a csoport, ezért csak kihalásos alapon lehet oda bejutni...

DieNanny CH 2012.12.01. 11:23:41

@váj mí:
Észbontó vagy! :-DDDDDDD

ZS0LT 2012.12.03. 22:31:00

@Megmondó1:
"Nem váltottam egyetemet, csak szakirányválasztásnál IT-s szakot választottam és mellette autodidakta módon képeztem magam: nem kell komoly dolgolra gondolni, elolvastam 2 év alatt 5- könyvet és kicsit programoztam is."

"Kicsit klésőbb hoztak egy másik döntést: kicsit elkezdtek programozni, pl. Java-t. Nem esett nehezükre, mert a módszertani alapjuk megvolt."

:-(
Nem is lettél programozó, attól hogy tudod, hogy mi a for ciklus...

Az ilyen közgazdászok/mérnökök által írt programoktól szoktam megőrülni, amikor javítani kell. :-))))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása