oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. november 04. 06:52,  Így lettem sikeres Londonban 531 komment

2012. november 04. 06:52 Határátkelő

Így lettem sikeres Londonban

London nagyon kemény, óriási a verseny, de ha van megfelelő tapasztalatod, és több nyelvet is beszélsz, akkor simán boldogulhatsz – állítja mai szerzőnk, aki nem muszájból költözött a brit fővárosba, hanem az egyszerűbb, izgalmasabb, változatosabb, kiegyensúlyozottabb életért.

London City.jpg

„Kezdem unni ezt a sok negatív londoni riportot. Tudom, hogy ti meg Londont unjátok, de ez van! : ) Modern rabszolgaság Angliában, Nincs különbség Anglia meg Magyarország között... tényleg?

Először is nem muszájból jöttem. „Nem a nyomor elől menekültem", mint ahogy itt azt sokan vélik az Angliába költözőkről. Távolról sem ez a helyzet.

Mindig is imádtam Londont, nagyon vágytam ide. Budapesten laktam, de már volt oysterem. Azt hiszem, kijelenthetem, hogy én London miatt jöttem. Ez a kedvenc városom Európában és engem már az boldoggá tesz, hogy itt lakhatom. Szerintem London Európa fővárosa. Pont.

Irány a BL!

Budapest után Londonban élni, dolgozni és karriert építeni olyan, mint az NB 2-ből hirtelen a Bajnokok Ligájába kerülni. Nagyon kemény. Óriási a verseny, a legjobbnak neked kell lenned és mindenre egyedül vagy.

Először is a saját példámmal szeretném megcáfolni azt a tévhitet, hogy „otthonról munkát találni nem lehet!" De lehet! 2009. május 1-jén, a munka ünnepén :) küldtem el az önéletrajzom egy hirdetésre. Levélváltás, telefonos interjú, majd kijöttem egy személyes interjúra. 2009. július 13. volt az első munkanapom.

Az új munkám a tapasztalatomhoz képest inkább egy gyakornoki állásnak felelt meg. De alapvetően egy londoni internship sem olyan rossz ajánlat. Úgyhogy amikor felajánlották, rögtön elfogadtam. Akkor 6 hónapra terveztem a londoni utat.

Két év kell

Úgy gondoltam, hogy 6 hónap után már látni fogom, hogy megéri e maradni. Azóta erről már másként vélekedem. Fél év túl gyorsan eltelik, annyi idő alatt nem alakul semmi. Szerintem 2 évet rá lehet áldozni. Ha 2 év után sem találod magad abban a pozícióban, amit eredetileg elterveztél, akkor érdemes átgondolni, hogyan tovább.

Folyamatosan jelentkeztem munkákra, de már válogattam. 8 hónapot töltöttem az első irodában, ami egy kicsi könyvelő cég volt a Cityben. Megjegyzem, hogy a City legrosszabb irodaépülete címét könnyedén kiérdemelné. Nem volt lift, de egér még a negyediken is akadt. Fűtés hol volt, hol nem, egyfolytában meg voltam fázva.

Ezután a tapasztalatomnak megfelelő munkakörben kezdtem el végre dolgozni egy gyönyörű irodában, a Sohóban. Fűtés volt, egér nem. A fizetésem viszont még mindig inkább egy londoni friss diplomásénak felelt meg. Ez már sok mindenre elég, de még nem az igazi. Ezt az időszakot még mindig a befektetési időszakhoz sorolom.

Fejvadászokkal nem sikerült

14 hónap után váltottam és kerültem egy olyan céghez, amihez kezdetektől szerettem volna. Nem fejvadászon keresztül, hanem a cég honlapján közvetlenül kerültem be az interjúra. Ez is egy érdekes történet.

Jelentkeztem én fejvadászokon keresztül hirdetett munkákra is. Az egyikkel le is beszéltünk egy interjút munka előtt fél 8-kor a Cityben. Emlékszem az ablakból láttam az Uborkát. Lefénymásolja az útlevelem, beszél, beszél, én majd elalszom, majd elém teszi a munkaleírást. Ez lenne az!

Mondtam neki, hogy nahát, milyen érdekes, pont erre a munkára jelentkeztem tegnap közvetlenül a cég honlapján keresztül. Ezt a munkát a sors is nekem szánta! Mire közölte a fejvadász, hogy itt az ő szerepe akkor véget is ért. Ha közvetlenül a honlapon már jelentkeztem, akkor ő már nem segíthet.

Tíz perc után kint is voltam az irodájából és vertem a fejem a falba, hogy ilyen hülye is csak én lehetek. Sok szerencsét kívánt és biztatott, mondván, hátha jó a HR-ük és ők is megkeresnek. Persze mondom, ez pont így működik.

De megkerestek

Itt lépünk át abba a szakaszba, amikor a befektetésem kezdett megtérülni. Azóta váltottam megint. Egy év után a cégen belül másik csapatba kerültem. Minden lépésnek a pénz szempontjából van fontos szerepe. Tapasztalataim alapján így lehet egyre több és több pénzt keresni. Itt nem szokás egy munkahelyen ledolgozni a fél életed.

Nem írok konkrét összegeket. Sokan szeretnének számszerű adatokat látni. Ebben nem segítek, de adok támpontot.

Budapesten dolgoztam egy multinál. Otthoni viszonylatban jól kerestem. Jelenleg a HETI fizetésem az otthoni HAVI fizetésemnek a 1,5-szerese és lesz ez még több is. Nem beszélve az év végi bónuszról, a privát orvosi ellátásról, a magánnyugdíjpénztárról stb. Erről ennyit. Valóban nincs különbség Anglia és Magyarország között!

Miért is érte meg kijönni (a pénzen kívül)?

Az egyszerűbb, izgalmasabb, változatosabb, kiegyensúlyozottabb életért. A bürokrácia teljes hiányáért. Mindent el lehet online intézni. A hétvégén költöztem át egy szebb és nagyobb lakásba. Az összes számla átírását online intéztem.

Ahol túlfizettem, mindent visszautalnak a számlámra vagy csekken elküldik a fennmaradó összeget. Maguktól. Ezt el tudod képzelni Magyarországon? Az önkormányzat magától visszautal pénzt a számládra, mert túl sok Council Taxet fizettél...

A lakáskeresésről természetesen én is tudnék hosszan írni. De azért az sem annyira borzalmas, mint ahogyan néhányan lefestik. Az első fél évet leszámítva a kezdetektől fenn tudok tartani egy kisebb lakást. Csak a szerencsén és a pénzen múlik az egész.

Olyan tapasztalatokat gyűjtöttem, szakmait és személyeset egyaránt, amire tudom, hogy otthon soha nem lett volna lehetőségem.

Nem hiányzik a Túró Rudi

Imádok Londonban taxizni, megnézni egy musicalt a Westenden, a tengerentúli járatokat, a kicsi boltokat a Cityben, a fishmarketot, a charity shopokat, az angol vidéket és B&B-ket, a Southbanket, a Csatornát és Harry herceget persze. A teát tejjel iszom, de ez teljesen országhatár-függő. Amint átlépem a magyar határt, nyúlok a citromért. : )

Nekem nem hiányzik a Túró Rudi. Egyrészt 15 percnyire lakom egy londoni magyar bolttól, ahol még fekete nadálytő kenőcsöt is árulnak. Másrészt, nem is érzem igazából, hogy távol vagyok.

Szerencsés a helyzetem, mivel ebben az évben már 38 napot töltöttem otthon, 3 hetet az USA-ban és van, hogy minden 2. héten megyek valahova. Ez egy ilyen év, jövőre nem akarok ennyit rohangálni, ha nem muszáj.

Nemrég kérdezte tőlem egy angol hölgy, hogy otthonomnak érzem-e már Londont. Mondtam neki, hogy nem, de nem is ez a célom. Londonhoz köt a munkám és köszönöm, nagyon jól érzem magam. Ennyi.

Sem tippeket, sem jó tanácsokat nem szeretnék adni. Egy pár tapasztalatomat viszont szívesen megosztok veletek.

1. Angol nyelvtudás...

Ahhoz, hogy jó irodai munkát kapj, nagyon kell tudni angolul. Tudom, hogy nekem több interjúm is azért sikerült, mert nagyon meggyőzte őket az angoltudásom. Olyan interjúm is volt ahol megkérdezték, hogy hol tanultam angolul. Mondtam, hogy könyvből, Magyarországon, 8 éves koromtól magántanárral. Nem akarták elhinni.

Bár hozzáteszem, hogy amikor kijöttem az első egy évet intenzív angoltanulással töltöttem. Megcsináltam a CPE vizsgát. Arra sokat készültem. Rengeteg angol irodalmat, történelmet olvastam/olvasok. Még az angol megyéket is megtanultam fejből, jobban követem a politikai eseményeket, stb. Azt gondolom, hogy tényleg mindent megteszek azért, hogy amennyire lehet, beilleszkedjek, de mindezzel együtt megőrizzem az identitásom.

2. ... ami nem elég

Nagy előny, ha beszélsz még egy, vagy kettő másik (nem a magyar) európai nyelvet. Amikor váltogatom a nyelveket a különböző ügyfelekkel még a mai napig tesznek megjegyzést a kollégáim, hogy na ne vagánykodjak tovább! Sokra értékelik a nyelvtudást, mivel angolul is alig tudnak. 

3. Muszáj érteni valamihez

Friss diplomásként, valami használhatatlan szakkal, mint könyvtárinformatikus vagy munkavállalási tanácsadó nem érdemes belevágni, mert aztán jöhetnek az elkeseredett posztok, hogy milyenek a litvánok a Mekiben.

4. Nemzetközi cégnél szerzett munkatapasztalat

Nekem csak ezért sikerült.

5. Pozitívan

Nem írom le, hogy mosolyogj sokat, állj pozitívan a dolgokhoz, legyél pontos, lelkes, megbízható stb. Ez alap.

6. Ha kaptál egy ajánlatot, legyél pofátlan!

Egy teljes hónapig is lehet alkudozni, ha már kijelentették, hogy kellesz. Kérj annyi pénzt és juttatást, amennyit nem szégyellsz.

Összefoglalásként

Amit ki tudok emelni, az az angol és más nyelvek kiváló ismerete, valamint a nemzetközi irodákban szerzett tapasztalat. Akkor menni fog.

Ez az én személyes tapasztalatom, de nyilván szakmánként ez változik. Egy mérnöknek valószínűleg nem kell annyit beszélnie, mint nekem.

Még annyit, hogy 29 éves vagyok és Magyarországon jogi egyetemre jártam, most pedig elemzőként dolgozom pénzügyi területen."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr394887962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.11.04. 08:24:07

Erdekes modon nekem sem hianyzik a Turo Rudi, pedig itt nincs magyar bolt a latohataron. Egyebkent gratula a posztironak, ugy tünik, ket labbal all a földön, es ez a fajta hozzaallas nekem nagyon tetszik!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.11.04. 08:52:23

@PetraBee: Hát nekünk sem hiányzik. Ha valaki Magyarországról jön hozzánk, akkor általában hoz néhányat ajándékba, a kisfiam megeszi, de nincs hiányérzete, ha nincsen itthon Túró Rudi. A feleségem, meg én meg nem ettünk már több, mint egy éve. Pedig sokan jönnek Magyarországról hozzánk, és mindenki kérdezi, hogy mit hozzon, mondhatnánk azt is, hogy egy kisebbfajta hűtőtáskányi Túró Rudit, de nem mondjuk, mert nem hiányzik. Helyette van treleçe, krem karamel, meg egyebek, amik Magyarországon nincsenek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.11.04. 08:55:05

A posztolónak pedig gratula, csak így tovább! Mi is hasonlóan próbáluk élni, csak egy másik országban, egy teljesen más helyzetben, de gondolkodásban sok mindenben hasonlítunk.

NIKI LAURA 2012.11.04. 08:59:21

Könyörgöm,a léptékek és az arányszámok a lényeg!!

Ha itthon keresel havi100-180 ezret,a lakás 30e-60e,a kenyér 170ft!

Angliába havi 600-1200 font,a lakás 800-1000 font....jó reggel!!

Első látásra:"uu ba..meg,mennyi is az,1200X400....ooo..uuuu...aaaa..vagy mondjuk 1000 font Tesco takaritás,bammeg az 400 rugó!!!

Ühüm,de nem tudsz minden reggel bejárni a Pók utcai lakótelepről,vagy a Felszabadulás u 12,Nyiregyházi cimedről,tehát ott kell laknod,meg aztán a Kecskeméti Lunch konzerv is elfogy két nap alatt,szóval kajáznod is kell,meg utaznod,parkolnod,..esetleg insurance,parking schild,néhány ruha a second hand-ból..ja,a fogad fáj,a hajadat vágni,és még nem ültél be egy Pub-ba...jó reggelt,irány London!

Egy Indiai nyomorult,aki a tehénnel kelt reggelente,az utcán szedegette össze a betevőt,annak igen,pálya.
De neked...!?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.11.04. 09:22:36

Jó kis írás.
:)
Abszolút jó meglátások.
Reális gondolkodás, kellő önbizalom, nyelvtudás.
Ezek mellé már könnyebben szegődik a szerencse is.
Sok sikert!

Egy kérdésem lenne: hogyan lettél jogászból elemző?

nigara 2012.11.04. 09:24:52

"jogi egyetemre jártam, most pedig elemzőként dolgozom pénzügyi területen"

Na ez egy kicsit kérdéses... ahogy nikilaura is írta: ez tényleg annyival királyabb pálya?...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 09:31:03

ahhoz kepest, hogy ugy indit, hogy London almaim varosa, nem a penz szamit
a fel poszt a penzrol szol
ezt a Turo Rudit meg haggyuk mar, mert annyira szanalmas, hogy valakinek attelepuleskor meg eszebe is jut
mert viccnek egyszer jo...
de....
ezredszer
vazze aki elkoltozik magyarorszagrol es a turo rudi hianyzik neki, az idiota

tableno 2012.11.04. 09:52:20

@NIKI LAURA: Elolvastad egyáltalán a posztot? A szerző nem mosogatni van kint, távolról sem. Az ő fizetéséből a normális lakhatáson és kaján kívül valószínűleg évente kétszeri karibi nyaralásra is bőven futja. Nem is kérdés, hogy ezen a szinten sokkal jobban megéri kint anyagilag (is), mint Magyarországon.

tableno 2012.11.04. 09:56:35

@nigara: Pénzügyi elemző a Cityben vs jogtanácsos egy magyarországi multinál: a különbség kb az, mint ha valaki színész a Katona József színházban vs. a Broadwayen...

tomfree 2012.11.04. 09:59:58

Kicsit kötözködök most és nem leszek népszerű. Elöször is gratulálok a sikeredhez. Tényleg. Nekem mégis az jött le, hogy a posztolóban van egy adag alig leplezett nagyképűség is ("jöhetnek az elkeseredett posztok, hogy milyenek a litvánok a Mekiben."). Ne haragudj, de egy magyar jogi diploma mióta számít hasznos szaknak külföldön (ha csak nem vagy nemzetközi jogász)? A magyar jogi szak annyit ér ott mint az általad lebecsült "könyvtárinformatikus". A hármas pontodat a saját sztorid cáfolja meg a kint piacképtelen diplomáddal: "nem érdemes belevágni valami nem piacképes tudással".
A másik: "Európa fővárosának" (ne vicceljünk már) szívében élsz, de nyolc hónapig folyamatosan meg voltál fázva meg egerek között dolgoztál, de közben simán lenézed a mekis magyarokat.
El kell oszlassak egy másik tévhitedet:
"Ahol túlfizettem, mindent visszautalnak a számlámra vagy csekken elküldik a fennmaradó összeget. Maguktól. Ezt el tudod képzelni Magyarországon?" El tudom. Az ELMÜ múlt hónapban utalt vissza pénzt mert túlfizetésem volt. Anélkül, hogy kértem volna.
További sok sikert "Európa fővárosában"...:-)))))

2012.11.04. 10:05:44

@NIKI LAURA: Nem hiszem h a cityben 1200-at keresne. Nem csak ez a range letezik, tudod, a londonimagyar szamara. Es ha csak 100 fontja is marad kezdetben az embernek per ho, hat sokak szamara ez is egy vagyalom lehetne magyarorszagon.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.11.04. 10:09:24

@hagyma: Ne gondold! :) Nagy az Isten állatkertje... a múltkoriban valaki feltette egy közösségi oldalra, hogy az adott országban hol lehet sportszeletet kapni...

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2012.11.04. 10:12:59

Hehe, nekem se hiányozna annyira a Túró Rudi, ha 15 percre laknék egy magyar bolttól, de félek, hogy még repülővel jópár óráig tartana. :-D

nigara 2012.11.04. 10:13:41

@tableno: de a pénzügyi elemzőnek nincs köze a joghoz... és jogászként is vannak lehetőségek...

Frau Holle 2012.11.04. 10:14:07

"Otthoni viszonylatban jól kerestem. Jelenleg a HETI fizetésem az otthoni HAVI fizetésemnek a 1,5-szerese és lesz ez még több is. "

Valami eszembejutott....mi is...ja, igen: ez vajh hogyan aránylik a minimálbér egytizedének a negyvenszereséhez?

Kicsit déjà vu.

CsíkosNapernyő · http://csikosnapernyo.blog.hu 2012.11.04. 10:14:07

@tableno: Szerintem a szűrés gombon kívül több fáradozást nem ér az említett nick és hozzászólás. ;)

ZmanUK 2012.11.04. 10:14:39

Kicsit úgy érzem, hogy bele lett dörgölve az orrunk a szerző nagy sikerébe ... (lehet egyedül vagyok ezzel az érzéssel?)

Ennek ellenére nem irigylem tőle, sőt sok sikert neki, mert London (és egyben Anglia) tényleg a lehetőségek hazája ...

plüss arctámadó 2012.11.04. 10:16:35

vegre nem egy hoteltakarito szerencsetlen hulye, akikkel tele van london

sumsang 2012.11.04. 10:17:14

"Ha itthon keresel havi100-180 ezret,a lakás 30e-60e,a kenyér 170ft!"
30-ért albérlet?? Ne komolytalankodjunk már!

"Angliába havi 600-1200 font,a lakás 800-1000 font....jó reggel!!"
600 fontot részmunkaidővel keresel, a minimum bér e fölött van. Szóval ez megint baromság.

nigara 2012.11.04. 10:17:26

@tomfree: én is valahogy így éreztem... bár nem a kötözködés a cél, de azért az arányok kicsit el vannak mosva az én vs többiek témában.

Frau Holle 2012.11.04. 10:20:14

@tableno: Ez szerintem nem így van. Körtét almával, mert teljesen mást csinálnak. Két külön szakma. (Ezt a részét mondjuk jobban megvilágíthatná a szerző, mert más tudás szükséges hozzá. Érdekelne, milyen úton nyergelt át a másik pályára.)
Azon kívül tucatelemzőként annyira nem biztos hogy izgalmas az élet, míg egy vezető jogtanácsos szakmailag igencsak komoly feladatokat oldhat meg itthon is.
Jó szerződést írni néha komoly művészet.
Szóval ez sem olyan egyszerű...

nyuszigonosz 2012.11.04. 10:21:54

Nekem tetszett a poszt.
Önbizalom nélkül nem lehet sehol sem boldogulni. És az önbizalom, az szerintem nem nagyképüség.

És hogy a pénzröl szól sok minden? Hát mind pénzböl élünk.

plüss arctámadó 2012.11.04. 10:22:26

A magyarok 99%a elkepeszto, lenezni es megvetni valo eletvitelt folytat Londonban, teljes moralis, intellektualis es anyagi lezullesben. Ha valaki kulonb ezeknel,azt valoban mutogatni kell, mint ellenpeldat. Nagyon helyes hogy beledorgoli a posztolo masok orrat a sajat sikerebe. Ugyanis valoban kiveteles amit elert. (es sajnos nem altalanos)

Alice in Wonderland 888 2012.11.04. 10:23:40

Gratulalok, ha te ugy erzed, hogy elerted, amit akartal es sikeres vagy, akkor az a lenyeg...
A poszt kicsit nagykepunek tunt nekem is nehany helyen, de ezen majd meg tudsz valtoztatni, szerintem ez az elso evekben nehany embernel igy van.

Egy dolgot viszont nem ertek... Azt irod, hogy :

"Mindig is imádtam Londont, nagyon vágytam ide. Budapesten laktam, de már volt oysterem. Azt hiszem, kijelenthetem, hogy én London miatt jöttem. Ez a kedvenc városom Európában és engem már az boldoggá tesz, hogy itt lakhatom. Szerintem London Európa fővárosa. Pont."

Utana pedig:

"amikor kijöttem az első egy évet intenzív angoltanulással töltöttem. Megcsináltam a CPE vizsgát. Arra sokat készültem. Rengeteg angol irodalmat, történelmet olvastam/olvasok. Még az angol megyéket is megtanultam fejből, jobban követem a politikai eseményeket, stb. Azt gondolom, hogy tényleg mindent megteszek azért, hogy amennyire lehet, beilleszkedjek, de mindezzel együtt megőrizzem az identitásom."

Majd kijelented, hogy :

"Nemrég kérdezte tőlem egy angol hölgy, hogy otthonomnak érzem-e már Londont. Mondtam neki, hogy nem, de nem is ez a célom. Londonhoz köt a munkám és köszönöm, nagyon jól érzem magam. Ennyi."

Ha valakinek az az alma, hogy kint eljen, mindent megtesz azert, hogy beilleszkedjen, akkor nem az a celja, hogy otthonra talaljon az adott orszagban? En ugy ertelmeztem, hogy nem kizarolag a munka miatt vagtal bele...

En gyermekkorom ota a franciak koze vagytam, arrol almodtam, hogy itt elek...imadom a kulturat, a nyelvet, az irodalmat...hosszu ido kellett, mig ez letrejott ugy, ahogyan szerettem volna, de ma mar ez az otthonom es nem hianyzik Magyarorszag, sem a turorudi, meg a vegeta sem..:))))

Ugyanakkor, ha megkerdezik, hogy otthonomnak erzem-e azt az orszagot, amelyiktol ennyi mindent kaptam/kapok, abszolut kijelenthetem, hogy igen. Fura lenne, ha nem igy volna.

Persze, aki muszajbol indul el, annak teljesen mas a helyzete, de te az elejen azt is kijelentetted, hogy te a magad akaratabol es az almod miatt indultal el...

Vagy csak en ertelmezem rosszul?;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 10:25:35

@tilmir: ezektol vagyok kesz
es ezek lehet tenyleg szenvednek
es turo rudit meg sportszeletet akarnak enni
edes jo Istenem....

nigara 2012.11.04. 10:25:37

@Frau Holle: én is erre gondolta, csak lusta voltam kifejteni... )

Másrészt egy tucatelemző nem hinném, hogy a kérdéses karrier mellett olyan jól keres... és mivel a képzettsége nincs meg, ezért elég valószínű, hogy tucatelemző.
Vagyis egy jogtanácsos szerintem is komolyabb dolog.

vazzup 2012.11.04. 10:26:49

Értem én. Ha a szerző jól érzi magát ún. (egyesek szerint) "aljamunkában" (ami valójában persze becsületes kétkezi meló), akkor az a baj.
Ha továbblép, vagy eredetileg is magasabb pozícióban kezd, akkor az a baj.

Ha elvállal rosszabb körülményeket is, mert el kell, hogy később tovább tudjon lépni, akkor az a baj, ha nem, akkor az.
Ha nem hiányzik neki a túró rudi, akkor az a baj, mert már nem kötődik haza, ha igen, akkor meg szimplán hülye.

Ha leírja, hogy igen, alul kezdte valahol, s fejlődik, akkor az a baj, mert nagyképű, ha nem, akkor meg szimpla lúzer.

Ejnye de szeretem én ezt a hozzáállást. (Nem)

@tomfree Képzeld, magyarországon egyáltalán nem ez a jellemző. Fél évet kellett perlekednem mindenféle "szolgáltatóval" meg az önkorival, mire belátták, hogy hibáztak (illetve azt nem, csak "eltekintettek az összeg befizetésétől"). No ez a jellemző.

kincsa 2012.11.04. 10:29:08

@nigara: Talan meglepo, de sok bank vesz fol embereket ugy, hogy nem feltetel a kozgaz , eleg barmilyen diploma, akar a bolcsesz is. Es most nem akarok bantani senkit, de altalaban azert nem szokott dulni a szerelem a bolcseszek es a szamok, a matekos gondolkodas kozott. De ez van. Ami pedig a jogaszsagot illeti: persze, vannak lehetosegek kulfoldon is, de eleg korlatozottak. A jog ugyanis nagyon orszaghoz kotott.

nigara 2012.11.04. 10:31:36

Szerintem egyáltalán nincs baj a posztoló által megtett úttal, erre vágyott és megtette a lépéseket - szíve joga volt igent vagy nemet mondani bármire.
Csak elég sok helyen ellentmondásosan magyarázza meg a mit-miértet.

Mocarro 2012.11.04. 10:32:05

Lelkesen kezdtem neki a cikknek és a lelkesedésem a sorok olvasásával lankadt. Hadd idézzek a cikkből, hogy miért:

"Egy teljes hónapig is lehet alkudozni, ha már kijelentették, hogy kellesz. Kérj annyi pénzt és juttatást, amennyit nem szégyellsz."

Annyira magyar....

2012.11.04. 10:32:30

@tomfree: szerintem ird be a googlebe, hogy TIGÁZ leolvasó

Lehet, meg fogsz lepodni.

vazzup 2012.11.04. 10:34:55

@hagyma @nigara
Titeket olvasva az ember azt gondolja, hogy szerintetek az lenne a legjobb, ha senki sem írna semmit, mindenki kussol, a blogot be kell zárni, fel kell hinteni sóval még a memóriamodulok helyét is.
Se pozitív, se negatív példát nem vagytok hajlandók elfogadni.

Én örülök, hogy ha a posztolók leírják a saját szubjektív élményeiket, mert ne tévedjünk, mindegyik poszt erről szól. Már amelyik nem éppen a blogot fikázza vagy nem Norbi csodaországban kifestőkönyv felnőtteknek.

Nem azért, mert gyakorlati információkkal szolgál, köszi, arra ott van az internetes oldalak garmadája, hanem azért, mert egy magyar kivándorló szemszögéből bemutatja, hogy lehet csinálni jól, vagy rosszul.
S elég felnőttnek tartom magam ahhoz, hogy további következtetéseket tudjak levonni az adott helyről szóló posztok, valamint az egyéb helyeken fellelhető információk _összességéből_.

De ez a fikázzunk mindent és mindenkit, aki ír ide eléggé kontraproduktív. Szerintem.

karburator (törölt) 2012.11.04. 10:36:07

@Frau Holle: Hadd döntse már el a posztoló, hogy mit szeretne dolgozni.

@nigara: Nagyon szeretik pénzügyi területen a jogászokat is, mert vannak olyan területek, ahol nem kell számokkal bűvészkedni, rengeteg ága van a pénzügynek.

A posztolónak gratulálok, egyetértek @plüss arctámadó:-val
"vegre nem egy hoteltakarito szerencsetlen hulye, akikkel tele van london ".

És nyugodtan lehet nagy arca, amiért normális fizetésért, előre tervezve és készülve normális munkahelyen, értelmiségi munkát végez, nem pedig kiment felkészületlenül és kiszúrva önmagával rabszolga valamelyik vendéglátóegységben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 10:36:11

@Mocarro: hat nem ismerem angliat, se londont
de itt nagyon nagy pengenek kell lenned, hogy 1 honapig alkudozzal
altalaban az allasra meg van a keret amennyit fizetni akarnak es tudnak
megy egy NFL sztarnal is sok ido
nem nagyon hiszem
de jol hangzik

nigara 2012.11.04. 10:36:39

@vazzup: neked mi bajod van??? hol fikáztam????

mommmmo 2012.11.04. 10:36:50

@tableno: igen tableno, ezt kifejthetned ha mar itt vagy.. a magyar jogon a tozsdei derivativokat is tanitjak mostanaban? Vagyis elhiszem, hogy igen, a jogszabalyi hatteruket, de az eleg ahhoz, hogy az ember elorejelzeseket meg amalizist keszitsen?
Szoval ez a resz nekem is erdekes, itt valami info meg hianyzik a szamomra, de amugy egy elemzo a cityben tenyleg nem 1200~at keres:)) ha annyit, abba is hagynam a konyvvizsgaloi sulimat egybol.

Frau Holle 2012.11.04. 10:38:30

@karburator: Ki vitatta el tőle?
Én tableno gondolatára reagáltam.
Szerintem olvasd el még egyszer, ha elsőre nem ment át a tartalom.

mommmmo 2012.11.04. 10:39:18

@mommmmo: ja mondjuk lehet, hogy van olyan aki a penzugyi szerzodesek jogszabalyi hattereben kotoraszik, de nalunk azt mindig jogasznak neveztek.

plüss arctámadó 2012.11.04. 10:40:40

moccaro. ha meg sosem jelentkeztel kulfoldi professional allasra, minek ugatsz be? a hozzaszolasodbol vilagosan latszik hogy nem tudsz semmit. Londonban mind a munkaadok mind az allaskeresok erre vannak berendezkedve. (persze nem a mosogatos retard melok eseteben) Es nagyon helyes ha a posztolo felhivja erre a figyelmet.

MrsMano 2012.11.04. 10:42:16

@vazzup: Teljesen egyetértek!!! Ha van sapkája az a baj, ha nincs akkor meg az!

karburator (törölt) 2012.11.04. 10:42:51

@Frau Holle: "Azon kívül tucatelemzőként annyira nem biztos hogy izgalmas az élet, míg egy vezető jogtanácsos szakmailag igencsak komoly feladatokat oldhat meg itthon is."

Honnan tudod, hogy tucatelemző? Egyáltalán te mit dolgozol, hogy az mondhatod, hogy "tucatelemző"?

Frau Holle 2012.11.04. 10:44:13

@karburator: Olvasd már el még egszer az első hsz-t, amire reagáltam!
Köszi.

Neon Fu 2012.11.04. 10:44:37

Nekem tetszett a poszt, ellenben a poszt alatt található, igencsak irigy és rosszindulatú kommentek nagy részével. Csináljátok itána, csináljátok jobban, majd azután lehet szarozni.

plüss arctámadó 2012.11.04. 10:44:38

Nincs fizetesi keret!! fizetesi range van, aminek a legtetejet kell megcelozni. Mirol beszeltek? Van hogy visszakeresik az elozo munkahelyen a fizetesedet, hogy legyen urugy keveset adni arra az esetre ha elkezdenel alkudozni. Ez van,nekem sem tetszik, meg idegen is az alkudozas az europai kulturkortol, de itt ez nagyon megy. Latszik hogy nem ismeritek a viszonyokat, de akkor miert kell belekotni?

tableno 2012.11.04. 10:45:07

@Frau Holle: Igaz, de kint sokkal átjárhatóbbak a határok a különböző szakmák között. Ráadásul nem tisztázta le, hogy pontosan mit is csinált otthon és kint. A "jogász" és a pénzügyi elemző elég széles kategóriák. Lehet, hogy van némi köze annak az eredeti szakmájához, amit most csinál. Ami a pénzt illeti: azt mondja otthon jól keresett, én azt saccolom, minimum havi 300-at nettó. Most ennek a 6-szorosát, ami 1,8 millió, vagyis 5800 font körül. Abból még Londonban sem gond a koszt-kvártély.

Frau Holle 2012.11.04. 10:49:38

@tableno: Itt van hiányérzetem nekem is.
Simán el tudom képzelni, de érdekel a mód.
Remélem, jön a poszter és kapunk választ, mert tényleg érdekel.
A számokkal meg nem próbálkozok, mert annyira egyénfüggő hogy kinek mi az elég meg a jó, hogy nem nagyon látom értelmét tippelni.

karburator (törölt) 2012.11.04. 10:55:52

@Frau Holle: Én így értettem, ahogy írtam, nem értem, hogy mire gondolsz, de tulajdonképpen mindegy is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 10:57:23

@plüss arctámadó: alkudozni lehet es kell is, mindenhol
ez egy
anglia is eurpai kultulkor...
1 honapig nem varnak, csak nagyon nagy pengekre, erre utaltam pl en
ha O az, akkor bocs
a tobbi meg hablaty, hogy az otthoni penzemnek az 2.3 szorosa meg stb.
irje le, ha ir rola
nevtelenul is titok?
ha kell en felteszem a mult penteki fizetesjegyzekemet nevvel cimmel....
ennyi font a heti lovem
kesz

Frau Holle 2012.11.04. 10:59:35

@karburator: Ha nem érted, akkor legközelebb kérdezz mielőtt belekötsz.

karburator (törölt) 2012.11.04. 11:04:06

@Frau Holle: De értem, úgy értettem, ahogy írtam, ebbe kötöttem bele, azt nem értem, hogy te hogy értetted, de teljesen mindegy, ilyen kis félreértéseken nem fogok vitázni, részemről a téma lezárva.

vazzup 2012.11.04. 11:04:52

@nigara: nem közvetlen fikáztál, csak minden hozzászólásodban ott van, hogy "de nem", meg, hogy "tucatelemző", meg könnyedén plusz egyezel olyan hozzászólást, ami kifejezetten fikázás. Bocs, ha odaírod, hogy +1, gondoltam egyet is értesz vele s nem csak véletlenül biztosítottad aktívan az egyetértésedről a fikázót-kötözködőt.

Ahelyett, hogy örülnétek, hogy vannak emberek, akik leírják a tapasztalataikat. Komolyan. Azonnal elkezditek boncolgatni a posztíró döntéseit, élethelyzeteit. Mintha ebből a pár mondatból konkrét és teljeskörű képet kaphatnátok arról, hogy mi miért és hogyan történt pontosan.
Az, hogy a posztoló leírja, hogy ő dolgozott egy néha fűtetlen, egérlakta irodában egy darabig, nem jelenti azt, hogy lúzer, hanem csak puszta tényközlés, elvállalta a melót. Lehet, hogy azért, amit leírt, lehet, hogy azért, mert nem volt más lehetősége akkor és ott. Ez nem jelenti azt, hogy "otthagyta a hűdejóésszuper magyarországi viszonyokat" egy "patkánylukért micsoda karrier". Ez azt jelenti, hogy hozott egy olyan döntést, ami bár akkor fájdalmas volt, viszont újabb döntési pozíciókat nyitott meg vele: lett pénze továbbra is testreszabottabb állást kereseni jobb helyen.

Egy kicsit pozitívabb hozzáállást várnék el azért e blog törzsközönségétől. Hiszen mindenki elvileg azért kéne, hogy itt legyen, mert vagy nyitott mások élettörténetére, sikereire, vagy tud tanácsokat adni, mit, hogyan lehet jobban csinálni bizonyos feltételek megléte esetén.
De az, hogy konkrétan mindent lefikáztok, ami megjelenik, ez egy pöttyet necces nekem már. Jó, ha nem is fikázzátok le mindig, de az tuti, hogy elkezditek elemezgetni, hogy miért is hazug a posztoló.
Azért én nem feltételezem automatikusan mindenkiről, hogy biztos hazudik, meg hogy így mentegeti önmagát.
Alapállásnak kéne lenni, hogy a posztoló igazat mond, egészen addig, amíg ki nem derül, hogy milyen mély a Norbi ürege.

Uff. Bocs, de ezeket egy ideje már ki kellett írnom magamból, mert kezd itt kifejezetten rossz hangulat kialakulni bennem.

enrobag 2012.11.04. 11:06:52

@tableno:
"Pénzügyi elemző a Cityben vs jogtanácsos egy magyarországi multinál: a különbség kb az, mint ha valaki színész a Katona József színházban vs. a Broadwayen"
Kifejthetnéd a színházas összehasonlításodat egy kicsit bővebben. Úgyis oly ritkán esik itt szó színházi dolgokról.

tableno 2012.11.04. 11:15:12

@enrobag: Kifejtem: a (budapesti) Katona József az egy nagyon jó színház, magam is szívesen jártam oda. Egy "gond" van vele: egy ici-pici ország igen kevesek által beszélt nyelvén játszik. Ami egyáltalán nem baj, sőt! Nagy szükség van rá, és szép pályát lehet befutni ott is. Csak éppen kicsi a hely. Van olyan ember, aki szívesebben lesz kishal a nagy óceánban, mint relatíve nagyhal a kacsaúsztatóban.

ocso79 2012.11.04. 11:18:44

Hiheto poszt szerintem
.Mondjuk azt emberunk elfelejti megemliteni hogy hol berel lakast,mert ugye ha mar imadja Londont akkor biztos ott akar majd elni.
Nem kell ecsetelni hogy 250K£ alatt ott bizony nem kap semmit es akkor mar nem is olyan uber a 35-40K£ fizetes.Ennel nem kap tobbet mert ahogy emlitette oriasi a verseny magyarul ugyis talalnak valakit akit ennel kevesebbert is elvegzi a melot.
Aki meg mosogatni megy Londonba minimal berert az meg is erdemli.

2012.11.04. 11:20:29

Nem volt rossz poszt, viszont szerintem kicsit nagyképű a felvett stílus.

tableno 2012.11.04. 11:22:50

@ocso79: "250K£ alatt ott bizony nem kap semmit" - ennek talán fussunk neki mégegyszer... 250 EZER font lakbérnek??? Mondjuk, ha a Kensington palotában akar lakosztályt bérelni, akkor esetleg...

ocso79 2012.11.04. 11:24:09

@vazzup:
Pont ezert van ez a blog hogy kiboncoljuk azt hogy ha valami valakik szeritn santit marmint ha santit egyaltalan :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 11:24:31

nekem minden posztnak kamuszaga van mindaddig amig az illeto nem vallalja magat nevvel,/ legalabb, hogy Jozsi/ fotoval, munkahellyel, keresettel
mitol fel?

kincsa 2012.11.04. 11:24:51

@tableno:
@Frau Holle:
Talan meglepo, de sok bank vesz fol embereket ugy, hogy nem feltetel a kozgaz (itthon biztosan így van), eleg barmilyen diploma, akar a bolcsesz is.
Tehat el tudom kepzelni, hogy a posztolo mar itthon egy banknal dolgozott, akar analystkent, akar mas pozicioban.
Elomenetel pedig mar nem aszerint van, hogy milyen a diplomad, hanem jo esetben azt nezik, mit tettel le az asztalra. Mashol eleg a senioritas, milyen regen vagy a cegnel, és a teljesítmeny mar masodrangu a fontossagi sorrendben - na, az ilyen helyekrol erdemes menekulni szerintem.
Ha itthon nemzetkozi cegnel dolgozott, azt kint is elismerik, es a tapasztalat megint csak fontosabb, mint a tanulmanyok.
De varjuk meg, mit mond a szerzo. :)

2012.11.04. 11:28:10

@ocso79: meg is erdemli, vagy eppen csak ezt csinalja hogy ne haljon ehen, miutan itthon 2 evig munkanelkuli volt, a folyamatos munkakereses ellenere, te szocialisan tulerzekeny :)

kincsa 2012.11.04. 11:29:47

Most ezt a hozzászólást kinek címezzem? :)
Itt elég sokan érzik úgy, hogy a posztoló nagyképű. Szerintem nem. Szerintem egyszerűen csak büszke arra, amit elért, amiért megdolgozott. Semmit nem kapott ingyen, az látszik. Örülök a sikerének. És annak is, hogy bemutatja, ilyen is van, meg lehet csinálni, ha igazán akarja az ember. Kell a pozitív példa.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 11:32:42

@kincsa: hat ha ennyier buszke miert nem tudhatjuk hol melozik, mit csinal konkretan es mennyit keres?

Frau Holle 2012.11.04. 11:35:02

@kincsa: Nem meglepő, már leírtam fentebb.
Az útra vagyok kíváncsi, mert a jogi tanulmányok nem erre készítenek fel, más jellegű tudást adnak. Tehát valahogyan szert kellett tennie az ehhez szükséges tudásra. Mert a tapasztalat persze fontos, de miben szerzett tapasztalat?
Bankba meg nagyon sok pozícióba vesznek fel embert, egy lakossági ügyintézőnek könnyebb betanulni, kevesebb szakmai háttérismeret szükséges, mint egy elemzőnek.
Az út viszont vezethet akár ezen keresztül is, én erre vagyok kíváncsi.

tableno 2012.11.04. 11:35:04

@kincsa: egyetértek. Ráadásul tapasztalatból tudom, hogy amit leírt egyáltalán nem irreális.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.11.04. 11:36:43

Jó demagóg, de miért baj az, ha vannak olyanok, akiknek a pénzes meló, a kaland, a pörgés és ilyen dolgok fontosak? Magabiztosak, okosak, ambiciózusak.
Meg vannak akiknek a nyugalom, a béke a lényeg. Van aki híres akar lenni és gazdag, van aki meg minél szürkébb. Van akit vonzanak a nagyvárosok, van akit meg egy farm kandallóval. Nekem nem hihetetlen, hogy valaki egy szalag mellett, vagy takarítóként él tartalmas életet, ahogyan az sem, hogy valakit ez sosem elégítene ki.
Kicsit más:
Mindkét nagymamám takarítónő volt 30 évig. Nem volt sosem bajuk a melóval. De azért belegondoltam, hogy ha Angliában takarítanak 30 évig...háááát. Itt élve tök megérthető, hogy miért jönnek el emberkék mosogatni. A 16 éves lányom (tök magától) félállást vállalt, a zsebzsozsóért. Előbb mosogatott, most pincérkedik egy hotelban (végzettség nélkül, mert jelenleg is tanul). Számszerűsítem a dolgot, hogy értse mindenki - 400 font körül kap négyhetente. A régi osztálytársai, barátai még otthonról meg még nyári újságkihordásra is esélytelenek. Ezek otthon csak szép MELÓDIÁK :)

Van, aki azért jön el, mert van pénze, van, aki azért, mert nincs pénze; ...........
Vannak akik még nem döntöttek, nekik készült ezt a blog.

enrobag 2012.11.04. 11:37:29

@tableno:
1.Nem nevezném Magyarországot ici-picinek, mert nem az. Sose hallottam még, hogy Ausztriát valaki így emlegette volna, vagy Dániát, és sorolhatnám a kisebb országokat. Persze Kínához, vagy Oroszországhoz képest igaz, de az pont annyira megtévesztő, mintha Vatikánhoz mérnénk magunkat, és óriásinak találtatnánk:-))
2.A tíz+ x millió ember által beszélt nyelv nem hiszem, hogy nyomasztóan szűk nyelvi környezetnek számít. Főleg nem Európában.
Mindenesetre köszönöm, hogy megismerhettem a véleményedet. Tanulságos.

tableno 2012.11.04. 11:38:36

@hagyma: azért, mert senki sem szeretné, ha a fél blog.hu az ő magánéletén csámcsogna. Ráadásul, ha beazonosítják, komoly problémája is lehet belőle, hogy megtalálják a "jóindulatú" honfitársak.

tomfree 2012.11.04. 11:41:11

@vazzup: szó nincs erről. Álljon távol tőlem a rosszindulat, minden jót a szerzőnek. Egyetértek veled abban, hogy becsülendő és nagyon dicséretes ha valaki fel tudja adni a pillanatnyi kényelmét a hosszabb távú elönyökért. A probléma onnan kezdődik, ha elkezdett felfelé lépkedni a karrierjének a létráján, akkor elkezd nagyképűsködni a mekis vagy más "használhatatlan szakkal rendelkező" angliai magyarokkal szemben (nem, nem vagyok egyik sem) meg elkezdődik a sokat látott visszamutogatás ("el tudjátok képzelni ezt Magyarországon?" stb). Ez nem rosszindulat, de az ismert különbségeken felül azért nem minden fekete itt és fehér kinn.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 11:41:13

@tableno: miert?
megverik londonban?
hat O meselte el a maganeletet, ezen csamcsogunk csak konkretumok nelkul
ez igy mese habbal

tableno 2012.11.04. 11:41:32

@enrobag: Hallottál egy Arnold Schwarzenegger nevű tagról? Na neki például Ausztria volt túl kicsi.

kincsa 2012.11.04. 11:42:45

@Frau Holle: Én is jogász vagyok, és közgazdászként dolgozom. :) Amit tudok neked mondani a témában: ha felvesznek analyst pozícióra friss diplomásként, akkor egy több (mondjuk három) hónapos tréninggel kezdesz (nem ritkán külföldön). Így képzik át a bölcsészeket is, meg a jogászokat is. :) És a nemzetközi cégeknél ezen kívül is folyamatosan van belső képzés, ez teljesen normális.

Frau Holle 2012.11.04. 11:44:32

@kincsa: Nnna, erre voltam kíváncsi.
Köszi.

tableno 2012.11.04. 11:44:55

@hagyma: vagy elárasztják kérelmekkel, hogy szerezzen nekik munkát/állást/pénzt. Neked könnyű, téged Amerikában kisebb eséllyel fognak zargatni. Főleg, hogy eddig azt sem árultad el, melyik államban élsz... :-)

poolman 2012.11.04. 11:46:05

A posztolo direkt kiemelte, hogy most 1 heti fizetése annyi, mint Mo.-on a jolfizetö multinál 6 heti. Mo.-on egy jo fizetés multi környezetben nem vezetö beosztásban 220.000-320.000 ft netto. Ezt be kell szorozni 6-al.

Amugy 1000 fontért havonta az angol ember még az ébresztöorát se állitja be, nemhogy felkeljen dolgozni. Ezért nem irányado 1000 fontos havi fizetéseket említeni. (csak mert gyakran elöjön Londonnal kapcsolatos hozzászolásoknál.)

enrobag 2012.11.04. 11:50:55

@tableno:
Igen, hallottam róla.
Ő nyilván inkább kis hal akart lenni az óceánban. Rendben, semmi gond.
De ez ugye nem bizonyítja azt a tézisedet, hogy Magyarország ici-pici, és a magyar nyelvi környezet nyomasztóan szűk???

kincsa 2012.11.04. 11:54:43

@hagyma: Nem hiszem, hogy egy komplett CV-t kellene közzé tennie azért, hogy hihető legyen a sztorija. Főleg, mert itt már többen írták (és én is csak megerősíteni tudom), egyáltalán nem valószínűtlen a történet. Sőt, egy kis leleményességgel, odafigyeléssel többeknek is sikerülhetne. Remélem, lesz, aki elolvassa a cikket, a kommenteket, és rájön, hogy ez egy teljesen reális életút, nincs benne semmi ördöngősség, és érdemes elindulni rajta. Mert a Mekivel senkinek semmi problémája nincsen (én is felszolgáltam, takarítottam eleget, mielőtt elértem oda, ahova jutni szerettem volna), de azért sokaknak nem az a végcélja. És nekik is látni kell, hogy igenis meg lehet csinálni. Kell a pozitív példa.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 11:54:44

@tableno: oh en fent vagyok nevvel cimmel bloggal videoval stb.
amugy north carolina
annyit azert csak szerettem volna tudni melyik cegnek dolgozik
legalabb
attol meg nem lehet baja...
de ha nem nem
csak hitelesebbe tenne
mar viszket a tenyerem/ujjam/ hogy megirjam az en tortenetemet, ugy roviden
csak nem tudom mennyit fizetnek erte?:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 11:55:48

@kincsa: ha a mekit lehet emlegetni, akkor miert titok, hogy hol dolgozik, es mennyit keres?

tableno 2012.11.04. 11:57:06

Teljesen félreértesz. Arra akarok utalni, hogy vannak olyan szakmák, amikben Magyarországon csak korlátozottan tud valaki fejlődni. Mert kis ország, kis piac. Ez nem leszólás, hanem tény. Arnold sem lett volna az, aki, ha otthon marad.

kincsa 2012.11.04. 12:02:25

@hagyma: Nemzetközi cégnél dolgozik, és jól keres, köszöni szépen. De ez neked miben segít? Mivel lesz több az életed, ha megtudod a pontos helyet és számot? Nem fontosabb az, hogy hogy jutott oda?

tableno 2012.11.04. 12:02:35

@hagyma: mert a mekit senki nem fogja elirígyelni. :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 12:06:33

@kincsa: de nem tudom hova?
en buszke vagyok ra, hogy hol dolgozom
az en eletem ettol a pasitol semmikeppen nem lesz se tobb se kevesebb
semmi helyre meg szamra nem voltam kivancsi, csak fura hogy titok
de nekem 8 /voszem/
de ilyen storyt irok megrendelesre minde nap, ha kell

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 12:07:41

mondjuk a a meki is nemzetkozi ceg:)

kincsa 2012.11.04. 12:09:56

@hagyma: Akkor írjál egyet minden nap, légy szíves, mert mint mondtam, szerintem nagyon kell a pozitív példa. Csak legyen legalább olyan hihető, mint ez. :)
Egyébként nagyon elbeszélünk egymás mellett, ami kicsit meglep . Még egyszer mondom: tudjuk, hova jutott, még ha nem is említi meg a cég pontos nevét. Ami nem értem, miért baj, nekem nem hiányzik. Neked igen. Pont.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 12:16:20

@kincsa: en nem mondtam, hogy nem hiheto, sot
eppen ezert kellene buszkenek lennie hol dolgozik es mennyit keres
nekem sem hianyzik, csak erthetetlen

ez peldaul mire jo?
"Budapesten dolgoztam egy multinál. Otthoni viszonylatban jól kerestem. Jelenleg a HETI fizetésem az otthoni HAVI fizetésemnek a 1,5-szerese és lesz ez még több is."

nem egyszerubb, mondjuk, hogy "pesten dolgoztam a tokomtudjakinel 300 ezer nettoert es most itt a tokom tudja kinel masfel millert csinalok"
amugy nekem sem hianyzik csak hihetobb len a tortenet
ha raerek majd irok parat

coco 2012.11.04. 12:17:26

Mint munkavállalasi tanácsadónak, külön jólesett a cikk xd

AMúgy további sok sikert, jó ilyen sikersztorikat olvasni

Frau Holle 2012.11.04. 12:20:52

@kincsa: Te melyik országban élsz?
Lehet hogy írtad már, és elkerülte a figyelmem.
Ha indiszkrét vagyok, akkor elnézést....

kincsa 2012.11.04. 12:25:06

Most éppen Moszkvában. Mi 2-3 évente forgó expatok vagyunk a férjemmel. És nem vagy indiszkrét, kérdezz nyugodtan. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 12:25:08

@NIKI LAURA: Aki otthon netto 180 ezre keres, az itt kinn is inkabb 1500-2000 fontot fog.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 12:26:40

@hagyma: Mert lehet , hogy utolso otthoni munkahelyen nem teljesen volt bejelentve, akkor nem fogja elarulni mennyit kapott otthon, mert az apeh 5 even belul meg utananyulhat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 12:31:05

@tildy:): ja...
es most sincs bejelentve?
en jobban szeretem a konkretumokat
de ez az en dolgom

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 12:39:46

De , most valoszinuleg be van jelentve, errefele azert tobbnyire szokas bejelenteni az embereket.

Frau Holle 2012.11.04. 12:40:50

@kincsa: Á, így már emlékszem! :) Elnézést, nem ugrott be.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 12:42:43

@hagyma: Amugy kepzeld el, van olyan, aki elkoltozik de a hazai izek hianyoznak. En is ilyen vagyok. Meg tudok veszni a tv paprikaert, a fustolt kolbaszert es a tejfolert. ( nalam ezek a "turorudik")

Meg szerencse, hogy a hazunk aljaban levo orosz ( -litvan-lengyel-magyar) boltban megkapom mindezt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 12:43:14

@tildy:): akkor en nem titkolnam hol dolgozom
de meddo vita
vagyis hat nem is vita
csak ugy elmelkedtem magamban, ha ilyen sikeres, miert titok, hol melozott, es melozik
mondjuk amugyis irhatna barmit, de hat tudod...
ahogy nagyapam mondta mindig
lattam en mar karon varnyut
teged pl ismerlek jo regen, es tudom a Te storyd abszolute valosagos

Frau Holle 2012.11.04. 12:44:07

@tildy:): Az alapján amit írt, kevéssé valószínű.
Meglehetősen atipikus lenne.

2012.11.04. 12:45:00

Meg senki nem vetette fel Norbi nevét a poszttal kapcsolatosan? ;)

Egyébként nekem az első reakcióm az volt magamban, hogy "most akkor hova szarjak?" Tényleg az az érzésem, hogy a kommunikáció és a jogász szakokon a tananyag jelentős részét a arrogancia elsajátítása teszi ki. :( A poszt lehetne jó, ha szerző nem lenne ennyire elszállva magától, mert az életútja és a munkája is érdekes. De így csak egy nagy halom bölcsködés, semmi más. :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 12:46:03

@tildy:): meg kb 8-9 ev es nem fog hianyozni
de ez nem biztos, mert nem vagyunk egyformak
mondjuk itt tokeletes fustoltkolbasz es tejfol van
a turo rudi meg baromsag
elso 4-5 evig hianyzott a pacal, meg a hurka stb.
most mar egyaltalan nem
sot.....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 12:53:42

@Frau Holle: Igen, multiknal kevesbe valoszinu. De fizetesugyileg pl. a mostani helyemen benne van a szerzodesben, hogy nem "beszelhetek" arrol mennyit keresek.

@hagyma: Ugy gondolom, volt munkahelyekre mar nem ervenyes , igy le tudom irni, hogy
1. a ket napos takaritasra, amit a novotelnel toltottem netto napi 25 fontot kaptam
2. utana felvett egy pakisztani, akitol 3 hetig kertem ( az itteni torvenyek alapjan emlekeim szerint 6 heten belul kell), hogy adjon szerzodest, nem adott, majd elkuldott , ott kezbe 700at kaptam volna

A fentiek a kijovetel utani elso 3 honapban tortentek.

3. Elmentem fejlesztonek, gyakornoknak, netto 1400 font az elso idokben, majd netto 1500 font.

4. fentebb leptem, masfel evvel kijovetelunk utan mar netto 1730 fontot kaptam .

5. mostani helyemet nem fogom elmondani , mert mint irtam nem beszelhetek rola. Azert az itteni, a neten elerheto allasajanlatok alapjan kalkulalhato mondjuk hogy tol ig sav , amit kaphatok.

Legyen eleg ennyi.

Frau Holle 2012.11.04. 12:58:06

@tildy:): Olyan itthon is van, de ez navra nem vonatkozik. :)
Mondjuk én a posztból nem is hiányolom. Ha neki jó...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 12:58:11

@tildy:): mint irtam, a Te storydat naggyabol ismerem, es nem igazan kerdeztem amit leirtal

az nekem fura azert, ha valaki nem mondhatja meg hol dolgozik:)

nekem amugy tobb mint eleg
erdekes vilag van europaban
titkosak a munkahelyek

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 13:02:25

@Frau Holle: Arra gondoltam, hogy a multik otthon tobbnyire tiszta berrel dolgoznak, nincs olyan, hogy ennyit kapsz , zsebbe meg meg emennyi megy.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 13:02:43

a fizetesrol meg..
itt
legalabbis az en szintmen nem kell beleirni a szerzodesbe, hogy nem beszlhetek rola
mert nem beszelunk rola alapbol
maganugy
dehat mindenki tudja, kb hogy ki mennyit
de a munkahely nem titok

mertcsak 2012.11.04. 13:03:39

A posztoló büszke arra, amit elért. Mi ezzel a baj? Minek álszerénykedjen? Hogy aki csak álmodik ilyen melóról, fizetésről ne érezze annyira szarul magát? Mindenki előtt ott a lehetőség, csak tenni kell érte. Irigykedés helyett tessék a saját szerencsét kovácsolni :)

Annyi megjegyzésem lenne, hogy idehaza is így működnek az állásközvetítők (fejvadásznak nevezni azért túlzás), amint megtudja, hogy te egyénileg is jelentkeztél, onnantól kezdve tesz rád magasról, mivel úgysem kap érted jutalékot. Emiatt kicsit sántít a történet, ezzel miért nem volt tisztában ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 13:06:12

@mertcsak: ezzel semmi baj nincs, de miert nem buszke arra, hogy hol dolgozik?

Frau Holle 2012.11.04. 13:07:37

@tildy:): Tudom, értettem.
Azért írtam, hogy szerintem nem az az ok.
Így szeretné, nincs ezzel semmi gond.

DieNanny CH 2012.11.04. 13:11:28

@vazzup:
Nagyon jól megfogalmaztad! Néhány hete már gondolkodom én is hasonló hozzászóláson, mert szinte az összes poszthoz érkezett valamilyen fanyalgó hozzászólás! Igazad van!

mertcsak 2012.11.04. 13:14:51

@hagyma: pont azért, amiért te is csak egy nicket használsz az interneten ...

DieNanny CH 2012.11.04. 13:25:29

@hagyma:
Azt hiszem, Norbi Norvégiából az olajfúrótoronyról fotóval, névvel posztolt. Mégis kiderült, hogy kamu.
Igaz is: valaki legyen szíves elárulni: hogy derült ki, hogy kamu? A részletek érdekelnének.

Taxomükke (UK) 2012.11.04. 13:25:48

Tényleg nem értem, miért az a szórakozás ilyen sok ember számára, hogy idejön, beszól, kritizál, okoskodik, továbbá véleményt mond, sőt megmondja a TUTIT olyanról, amit nem ismer. Azért, mert valaki még nem látott milliós havi fizetést, az attól még létezik ám! Gondolom, bacilllust sem látott még senki szabad szemmel, de azért ugye elhisszük, hogy létezik?! Basszus, 2004 körül sima alkalmazottként nettó 360 ezret kerestem teljesen hivatalosan, miért ne kereshetné meg valaki komoly szaktudással ennek a többszörösét? A posztoló esetében én nem éreztem nagyképűséget, legfeljebb egészséges önbizalmat.
Én most ápolóként dolgozom, tűrhető pénzért, és nincs SEMMI költségem, ugyanakkor megvan ennek is a hátránya. Egy darabig csinálom, és bízom abban, hogy fogok többet is keresni, kevesebb munkaórával. El tudom fogadni, hogy más ügyesebb, talpraesettebb, keresettebb szakmával rendelkezik, ugyanakkor azt sem nézem le, aki rosszabb feltételekkel dolgozik, mert képes vagyok felfogni, hogy nem lehet mindenki pénzügyi elemző vagy CEO. Dolgozik - becsülendő. Lop-csal-sikkaszt - abcúg! Szerintem.
Nem lehetnénk egy kicsit toleránsabbak egymással?

DieNanny CH 2012.11.04. 13:33:27

@tomfree:
Volt már itt olyan író, aki diplomával ment ki, de 2 év alatt a Mekinél többre nem vitte...
Saját példám: Svájcban bölcsiben 11 Frankos órabérrel kezdtem. Főnököm 3 hónap után felemelte 21-re. Bejelentett állás!
Nyáron bébiszitterkedtem. Én az anyukának 16 Fr-ot mondtam, ő, 10 percnyi ismeretség után azt mondta, legyen 20, mert ő így gondolja jónak. Ilyen elképzelhető Mo-on?!

tucano 2012.11.04. 13:56:02

@hagyma: ha egyszer posztolok, akkor előre fellebbentem a fátylat:
buykinis.co.uk/images/Tucano1_sm.jpg

ocso79 2012.11.04. 14:04:18

@tableno: nem En nem rent-rol beszelek hanem ingatlan arakrol!!!

ocso79 2012.11.04. 14:16:02

@Taxomükke: Itt a helyes valasz.Ha valaki otthon netto 400e vagy foljebb keres annak miert palya mondjuk itt 2000£ nettot keresni?
Foleg Londonban En azt nem neveznem kariernek diplomaskent.
En most Hollandiaban villanyszerelokent!!! kersek 850 euro nettot hetente.
Mernokent dolgozo magyar kollega 28 ora heti munkaval kb 1000 euro hetente.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 14:19:20

@ocso79: nem csak a penz a lenyeg, egyeb korulmenyek is szamitanak, mert lehet itt valaki 2000et kap "csak" ellenben jobban bejon neki meg igy is az elet.

A hollandiai netto 4000 euros havi beres munkahelyet meg megmutathatnad :D

plüss arctámadó 2012.11.04. 14:21:48

"Dolgozik - becsülendő. Lop-csal-sikkaszt - abcúg! "
A helyzet az, hogy pont az a reteg aki minimalberert droidkodik Londonban, na pont azok akik sajat nyomorusagos egzisztenciajukbol kifolyolag lopjak csaljak egymast gatlastalanul. Komolyan mondom, hogy ismerek vagy 20 ilyet itt Londonban, de egytol egyig egymason eloskodo parazitak, vagy koztorvenyes bunozok. Egyetlen motivaciojuk hogy hazaerjenek a kis singe szobajukba a hoteltakaritasbol, es masnapi melo elott agykarosodasig igyak magukat. Es igy elnek. Kivetel nelkul. es ez nem csak egy bizonyos ismerettsegi kor. Egymastol fuggetlen emberek. Es ez a durva, hogy ez nem kiveteles. Hanem altalanos. Csoro minimalberes bevandorlo melos tt kint nagyon gyakran egyet jelent ezzel a lecsuszott piticsalo eletmoddal. Csalnak mindennel amit ernek, legyen az benefit, ado, council lakas, hazberles, szobaberles, munkakozvetites. Es meg vagyok gyozodve arrol, hogy szoros osszefugges van a munkajuk es az ezaltal meghatarozott eletviteluk kozt.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.11.04. 14:27:08

"London nagyon kemény, óriási a verseny, de ha van megfelelő tapasztalatod, és több nyelvet is beszélsz, akkor simán boldogulhatsz"

Eddig olvastam. Ha ilyen vagy úgy itthon is...

micsoda? 2012.11.04. 14:33:56

Hát ha valakire, akkor a poszt írójára nagyon illik: Karrierista. Neki is egy élete van, én az Ő helyében visszafognám magam, ha boldog is szeretnék lenni.
London valóban érdekes, főleg azoknak akik a történelmét, vagy olvasmányaikból szereztek ismeretet.

Mindfield 2012.11.04. 14:42:02

És megint egy angliai poszt, és eléggé közhelyes is. Most már tényleg be fogok küldeni egy "friss diplomás 23 éves orvos-villamosmérnök-pilóta vagyok 10 nyelv tudással, nehezen indult, de kemény munkával, kitartással és pontosság-precízitás-rugalmsággal sikerült csilliárdos lennem Walesben" levelet, szerintem simán kirakják.

micsoda? 2012.11.04. 14:43:34

@hagyma: Olvastam egy blogot hagyma néven. Nagyon tetszett, csakhogy: Szerintem nem Te vagy a blog írója, mert mint kommentelő, nem is hasonlítasz ahhoz a "hagymához"./csak úgy eszembe jutott

ocso79 2012.11.04. 14:48:55

@tildy:): Lasd nem vagyok fukar veled megosztom a titkot :)

www.shell.nl/

Az elet akkor kezdodik amikor megprobalod az elso ingatlanodat megvenni Londonban. :D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.04. 14:58:16

@Taxomükke:

Hűha! Átolvastam a posztot, s nagyon elégedtelen vagyok, mindenem viszket, mert egyetlen mondatot sem találtam, melybe bele tudnék kötni. Na, nem baj, most elolvasom a kommenteket, remélem valamelyikbe csak bele tudok kötni!

:-)

tableno 2012.11.04. 14:59:25

@ocso79: ezt írtad: "Mondjuk azt emberunk elfelejti megemliteni hogy hol berel lakast,mert ugye ha mar imadja Londont akkor biztos ott akar majd elni". Viszont ha vételről beszélsz, akkor a 250K még kevés is. Viszont mi a fenének akarna lakást VENNI, ha bérelhet is? Ja és a 2000 nettót honnan a búsból szedted? Épp az előbb számoltam ki, hogy inkább 5-6 ezerről beszélünk.

Végezetül: Norbikám, átmentél a Statoil-tól a Shell-hez? :))

2012.11.04. 14:59:34

@ocso79: 'Nem kell ecsetelni hogy 250K£ alatt ott bizony nem kap semmit es akkor mar nem is olyan uber a 35-40K£ fizetes.Ennel nem kap tobbet mert ahogy emlitette oriasi a verseny magyarul ugyis talalnak valakit akit ennel kevesebbert is elvegzi a melot.'

Te nagyon nem vagy kepben a londoni fizetesekkel, de azert okoskodni azt tudsz. £35-40K nagyon alacsony, kezdo fizetes a City-ben. Feltetelezem hogy a posztiro ennel joval tobbet kap.

Komolyan kezdem nem erteni mi az ertelme ennek a blognak, foleg a kommenteknek. Leir valaki ide egy tortenetet hogy hogyan kapott munkat a City-ben es miert szeret Londonban elni, es erre jo magyarosan vagy azt irjak hogy nagykepu, vagy hogy mekkora luzer mert meg igy is milyen keveset er a fizetese. Ilyenkor orulok hogy nem kell Magyarorszagon elnem; a legtobb ember tajekozatlan, de azert okoskodni azt tud, meg irigy is, meg le is nez mindenkit. Azt hiszem en kevesebb idot fogok ezen, vagy barmilyen mas magyar blogon, tolteni, mert csak feleslegesen idegesitem magam.

Void Bunkoid 2012.11.04. 15:00:55

@micsoda?: bezony.

Amúgy nem irigykedem az illetőre az anyagi sikerek miatt, megérdemli, minden.

Az egyetlen, ami miatt vicces a poszt az az, hogy tökéletesen ugyanolyan, mint az összes eddigi ilyen külföldön-sikerember poszt - ha végigolvassátok türelmesen, akkor egyvalamit nem említ a posztoló, a MAGÁNÉLETÉT, mert az nincs neki. Hogy is lenne, amikor egyedül van, mint az ujja.

Nekem pedig - lehet egyedül vagyok vele, lehet nem, de semmiképpen nem lenne boldogság az, hogy marha sok pénzem van, de hót egyedül vagyok, nem tudok senkinek vele örömet szerezni. Magamnak lehet egy darabig, de higgyétek el, kurvára meg lehet unni az évi két világutazgatást is, ha rájön az ember, hogy igazából senkinek nem tudja elmesélni, és a világon senkit nem is érdekel az ő marha sikeres élete, és ha véletlenül elcsapná meló után hazamenet a tyúb, másnapra már el is lenne felejtve, és vennék fel helyette a következő sikerdroidot, ő meg - hozzátartozó/temetési költséget álló híján - valamelyik egyetem boncasztalán végezné mint szemléltető eszköz, utána meg mehet a krematóriumba, és nyoma sem marad a Földön, sem neki, sem a sikereinek :)

tableno 2012.11.04. 15:01:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ne izgulj, meglesz a napi betevő kötözködnivaló... :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.04. 15:02:27

@plüss arctámadó:

Az én fizetési rangem pofonegyszerű: ne kelljen csinálni semmit és fizessenek sokat. Ez az ideális. Ehhez képest szemlélem a munka világát.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2012.11.04. 15:03:45

a fizetésem ennyi volt, a fizetésem ennyi lett, a fizetésem ennyivel nőtt..

az egész poszt másról sem szól csak arról hogy mennyit keresek.. hol marad az érzelmi vonal azon kívül hogy nem hiányzik a túró rudi?

a nagy volumenű kijelentések sem túl szimpatikusak. Európa fővárosa..hát persze. Egy normális magyar embernek a hazája a legszebb és a legjobb.

Egyébként egy normális embernek eszeébe se jut lakást venni Londonban. Előbb vennék Csíkszeredán.. de szerintem ezek a sikeremberek azt se tudják hol van.

Anikó Dancers'Health · http://www.DancersHealth.com 2012.11.04. 15:03:47

Ezt már olvastam az Irány London blogon :) Majdnem szóról szóra :)) Amúgy grat a posztolónak. Ilyen sztoriból is egyre több van Londonban is :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.04. 15:03:48

@tableno:

Mindig van, hála Istennek. Van egy listám 20 magyar blogról, valamelyikben mindig van valami amiről lehet írni 50-60 kommentet...

:-)

tableno 2012.11.04. 15:05:50

@Void Bunkoid: "ha végigolvassátok türelmesen, akkor egyvalamit nem említ a posztoló, a MAGÁNÉLETÉT, mert az nincs neki." -vagy esetleg azért, mert nem kívánja párszáz troll orrára kötni... De azért a szőlő csak legyen savanyú! :)

2012.11.04. 15:06:06

@tildy:): 'Amugy kepzeld el, van olyan, aki elkoltozik de a hazai izek hianyoznak.'

Igen, de egy ido utan azok lesznek a 'hazai' izek, ahol elsz illetve ahol otthon erzed magad. Pl. mikor eloszor lattam hogy az angolok piritost esznek paradicsomos babbal, azt gondoltam hogy nem normalisak es hogy ez a legundoritobb etel a vilagon. Ez tobb mint tiz eve volt. Tavaly, mikor Azsiaban voltam, felkutattam az egesz varost paradicsomos babkonzervert mert nem tudtam elkepzelni hogy mast egyek reggelire mint beans on toast...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.04. 15:07:58

@tableno:

Magyarország NEM pici ország, se világméretben, se Európa-mértében. Ez egy hatalmas tévhit. Akkor tévhit, hogy külön cikket szenteltem neki: maxval1967.wordpress.com/2012/05/01/magyarorszag-a-kis-orszag/

charlottesweb · http://www.charlottesweb.hu 2012.11.04. 15:09:57

Én csak elismeréssel tudok szólni a poszt írójához. Gratulálok az elért eredményekhez és remélem, hogy hosszú távon is megtalálod a számításaid. S nem szabad törődni azzal, hogy itt hányan epét okádnak az általad leírtakat olvasva, sajnos a "dögöljön meg a szomszéd tehene" egy régi magyar szokás... Én ettől eltérően minden jót kívánok neked és köszi az értékes írást.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 15:10:12

@ocso79: Koszonom. Ez nalunk 1-2 even belul lesz, kineztem egyet Woolwich kornyeken, illetve greenwichben, de szivesen maradnek itt Docklanden is. Szerencsere errefele £250ert mar lehet ketszobas lakast kapni.

Amugy az altalad emlitett fizuig adok magamnak meg 3-4 evet, az eddigi emelkedesek biztatoak, de mas is irta, nemcsak ebbol all az elet.

Amugy szerintem kezdo elemzokent siman elkepzelheto , hogy akar a cityben is csak 30-40k-t kapjon valaki.

@micsoda?: De, o a blog iroja, egy es ugyanaz a szemely. Lehet valaki lektorlta meg amit leirt, de o maga az iro.

plüss arctámadó 2012.11.04. 15:11:21

void te egy igazi irigy gyoker vagy. Nem irt a maganeleterol, mert itt a karrier volt a tema, talalgass tovabb nyugodtan, hatha a belekepzelt kitalalt rossz nemletezo maganelete miatt majd jobban elviseled az irigyseget:D Kit erdekel a mas maganelete amugy is? vannak amugy akik egyedul tokeletesen boldogok, fuggetlenul attol hogy allasukban sikertesek-e vagy sem. semmi gond nincs azzal, ha valakinek nincs ferje /felesege vagy baratnoje/baratja. ezen is csak magyarok tudnak ennyit rugozni...pfff .Akinek pedig nem fontos az egzisztenciaja es a karrierje, tobbnyire lecsuszott sopredekkent vegzi. Ez ilyen egyszeru. Szazszor tobbre becsulok egy celtudatos embert meg akkor is ha irigykem, mint egy eletcel nelkul sodrodo kis senkit.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.04. 15:11:28

Képesség kérdése. Van olyan csákó, aki egyszerűen hülye, ha itt marad és olyan is, aki jobban teszi ha marad.

Nekem is volt egy ismerősöm, egy banknál dolgozott és igen jó fizetése volt. Eltelt egy időszak, bement a vezérhez, mik a terveik vele.

Semmi.

Fogta magát a lány, kiment Londonba (bank központ is) 2 hónap alatt elhelyezkedett az itteni fizetése ottani megfelelőjének tízszereséért és millió más juttatásért.

Ebből azonban nem következik az, hogy bárki utánozhatja, hiszen az itteni bankrendszer az ottanihoz képest úgy viszonyul, mint egy kis közért a lakótelep földszintjén és a Budaörsi Tesco, azaz van egy csomó olyan állás, aminek nálunk nincs is megfelelője, viszont oda csak zseniket vesznek fel.

LyukasBogrács 2012.11.04. 15:12:24

"Sem tippeket, sem jó tanácsokat nem szeretnék adni."

Ehhez képest még pontokba is sorolja.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.04. 15:13:23

@Mirjam2:

Teljesen igazad van.

Amikor kimentem Kubába, a legjobban a cukrozott lekváros sajton röhögtem (igen, ez egy népszerű kubai deszert: egy szelet sajt, mellette egy tömb lekvár, jellemzően guyava-lekvár, mindezen még cukor), hogy ez valami idióta dolog, amit épeszű ember meg nem kóstol. Aztán manapság néha eszembe jut, hogy milyen jó is lenne valami amerikai-kubai boltból rendelni egy kis guayava-lekvárt és enni egy kicsit sajttal...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 15:16:50

@Mirjam2: Valoszinuleg de azert ha nem muszaj, miert kene lemondjunk az otthoni izekrol?

Imadom a jacket potatot , a steakjuket, a sunday roastot, de miert kene lemondani a jo kis tejfolos szekelykaposztarol, vagy a rantott sajtrol, netan a rakott krumplirol?:)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2012.11.04. 15:17:58

@plüss arctámadó: tehát akinek nem az a fő cél hogy minél több lét összeharácsoljon, az egy söpredék vagy az lesz. Gratulálok, érett hozzáállás. Remélem a nagy harácsolósában azért gyereket is csináltok, vagy arra gondolom a 40 ezer fontos fizetés is kevés. szégyen hogy mennyire megfertőzte az embereket a neoliberális tudat, gazdagodj meg és utána merj olyanokra gondolni cska hogy gyerekvállalás. Szerintem meg az a söpredék akinek mindene megvan de annyi nincs benne hogy továbbvigye a génjeit. Számomra ő a világ lúzere,nem az aki keveset keres.

ocso79 2012.11.04. 15:18:18

@Mirjam2: akkor megnyogodtam bocs ezt nem tudtam tenyleg hogy ilyen jol keres csak kalkulaltam ahogy O leirta abbol azt tudom
levenni hogy kb netto 3K£ a fizije namost ugye az kb 40K£ evente.
bocs csak egy taplo villanyszerelo vagyok pfffff

ocso79 2012.11.04. 15:21:17

@tildy:):
nekem mindig azok jutnak eszembe akiknek nincs versenykepes vegzetseguk azok mit csinalnak Londonban?
Szepen ehenhalnak csak meg nem tudjak.

2012.11.04. 15:22:53

@tildy:): 'Amugy szerintem kezdo elemzokent siman elkepzelheto , hogy akar a cityben is csak 30-40k-t kapjon valaki.'

Ezt mondom, hogy ez egy kezdo fizetes. A posztiro mar nem kezdo, tehat biztos vagyok benne hogy joval tobbet kap. (Nem mintha 30-40 olyan alacsony fizetes lenne, vilagviszonylatban.)

_csótány 2012.11.04. 15:24:03

célom nekem is hasonló mint a fenti cikkben olvasható dolgok, de jelenleg én alulról kezdem/kezdtem, leginkább az angol nyelv miatt, azon van még mit gyúrni :)

mindig irigykedve olvasom/hallom, akik kis gyerek korukban az angol nyelvű műsorok nézése közben vagy pedig tudatos szülők által kis korban már magukba szívtak egy másik nyelvet. Azért mint itt is látható, hogy 8 évesen magántanárral tanulta meg a nyelvet, és azért remélem, hogy a post írása előtt egy nagy-nagy köszönömöt mondott a szüleinek, mert ez leginkább az ő érdemük.

Én gimimben találkoztam a nyelvtanulással először, és ugyan kb az alapokra volt elég, ennek ellenére így is hálás lehetek a szüleimnek. Most már rajtam múlik, hogy ezt hogyan tudom fejleszteni, kamatoztatni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2012.11.04. 15:26:57

@ocso79: tehát akinek nincs versenyképes végzettsége az éhen hal. Londonban is. Hol van akkor a fene nagy különbség Magyarország meg Anglia között... Pesten kijönnek nagy nehezen a minimálból Londonban meg éhenhalnak? :DDDDDDDDDDDD

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 15:27:07

@Mirjam2: Teljesen valtozo kit hogyan vesznek fel, azert lattunk mar karon varnyut, hogy hiaba volt otthon valakinek tobb eves tapasztalata, itt elso korben kezdo poziba kerult. De itt konkretan irta is, gyakornoki allas volt a citys helye. Arra me siman elkepzelheto, hogy "csak" ennyit fizettek.

@ocso79: Ez nincs igy. Ket embernek ket minimalberbol ( tehat 2 emberre osszesen kb 1700 fontbol) , pl. ha valaki a parjaval el, mar siman meg lehet elni, szamlak, alberlet befizetve, sot meg valamennyi marad is.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2012.11.04. 15:30:00

ausztriában egy ember is simán megél magában minimálból is... 400 egy kislakás, ezret keres, 600ból kell éhenhalni. viszonylag nehéz éhenhalni 600 euróból. hacsak nem rendelsz minden héten távol keleti örömlányt.

ocso79 2012.11.04. 15:31:24

@házelőtthinta:
el felejtesz valamit otthon nem koltozol ossze 5-6 (jobb eset) 12-13 ( rosszabb eset) hogy kigyere a minimal berbol.
Most Londonrol beszelek.Videk mas.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 15:32:05

@házelőtthinta: Londonban viszont 840 a netto minimalber, egy lakas berleti dija meg 800-tol felfele kezdodik... Epkezlab meretu szoba mar van 550-600ert is...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 15:33:11

@ocso79: Ellenben otthon is eleg ritka, hogy valaki tokegyedul bereljen lakast. Altalaban ketten azert ott is vannak, tobbnyire az ember a parjaval megy.

ocso79 2012.11.04. 15:33:44

@tildy:):
Csak akkor minek vagyunk itt ez a kerdes vetodik fel bennem!

KopaszMercis 2012.11.04. 15:34:04

"Olyan interjúm is volt ahol megkérdezték, hogy hol tanultam angolul. Mondtam, hogy könyvből, Magyarországon, 8 éves koromtól magántanárral. Nem akarták elhinni."

En biztos elhinnem neked, igaz en nem vagyok olyan jolnevelt, mint az angolok ;)

2012.11.04. 15:34:05

@ocso79: Nem gondolom, hogy taplo vagy, ha villanyszerelo vagy. Sot, penzugyileg, nagyon megeri Londonban villanyszerelonek lenni. Google szerint, atlagosan majdnem £28K-t keresnek evente, ez szerintem nem rossz (www.mysalary.co.uk/average-salary/Electrician_987).

Azok az ismeroseim akik britek tehat itt jartak iskolaba es a City-ben kezdtek, mind £100K felett kerestek mar a huszas eveikben. Egy ismerosom van - bevandorlo, kicsit bena szegenyke meg nem is tul okos - aki mar evek ota 'csak' £40K korul keres a City-ben es folyamatosan panaszkodik hogy milyen szemetek a fonokei, nem emelnek neki es ilyen nevetsegesen keves penzert kell dolgoznia. Innen gondolom hogy ez tenyleg alap fizetes. Egyebkent ugyanezek az ismerosok szinte szo szerint ejjel-nappal dolgoznak, es nagyon felelossegteljes a munkajuk. Pl. ha hibaznak, egy csomo penzt levonnak a fizetesukbol. Tehat nem teljesen a semmiert kapnak magas fizetest.

2012.11.04. 15:39:50

@tildy:): Jo, persze, de nyilvan nem akkor vett hazat amikor meg gyakornoki allasa / fizetese volt. Arra reagaltam hogy valaki szerint nehezen tud majd hazat venni a fizetesebol. Nyilvan mire eljut odaig hogy hazat vegyen (ha akar egyaltalan), mar nem kezdo fizetese lesz. (Egyebkent meg evi £30-40 ezerbol is lehet ketszobas lakast venni; baratnom, aki tanar, nemreg vett pont ennyibol, egy fizetesbol, es szep lakas jo kornyeken, persze nem a belvarosban.)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2012.11.04. 15:40:52

Ha tényleg így van, akkor elég pocsék a London álom. Számomra a jóléti állam ott kezdődik hogy egy mezei takarító is röhögve megél magában, függetlenül. Ausztriában ez alap. Angliában meg nem? Nem kell vidékezni, mert én is városról beszéltem, amik drágábbak ugye.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 15:41:15

@ocso79: Mint irtam, nem csak a penz szamit.
Nekem pl. az itteni kornyezet joval inspiralobb.Szakmailag is , meg egyebkent is. Nekem itt meg az idojaras is tetszik,nincs meleg, nincs tul hideg sem.

Nem hinnem , hogy egyedul vagyok vele.

kzolika 2012.11.04. 15:48:55

35-40k GBP a Cityben tapasztalattal nem pénz.
Az én (angol) cégem NEM a Cityben székel, hanem az M25-ön kívül. Sok embert foglalkoztatnak éves szerződéssel (gondolom, ez máshol is megy, de csak ezt az angol céget ismerem belülről). Egyszer rosszul címeztek egy belső postát és egy ilyen szerződésmegújítást kaptam meg. Senior credit analyst 6 órás állásban (nő volt, gondolom gyes-ről jött vissza) kapott 3800 GBP grosst. Ezt gyorsan átszámoltam 8 órára, alkalmas honlapon nettóra és én is azt láttam, hogy b+, keveset keresek. És ez a kintiek véleménye szerint egy kis, családias cég és sokan mennek a Citybe karrierért, jobb pénzért.

DE: itthon is szépen keresek, van a picsám alatt autó, ehhez külföldön is használható üzemanyagkártya, éves matrica, mélygarázs, évente megdobnak valami bónusszal, fizetésemeléssel, cafeteria, hát kell ennél több?

IGEN, KELL! Mert én is jobban szeretnék bejárni dolgozni akár DLR-ral a Canary Wharfra, mint a budapesti megfelelőjére, a Lechner Ödön fasor - Soroksári út irodasorra, a Regent streeten vásárolni, nem a Fashion streeten (mondjuk ezt nem teszem, mert kiárusításkor München, Milánó és Bécs olcsóbb, útiköltség pedig ugye egy bekezdéssel feljebb említett juttatás :-) ), Chelsea, Arsenal, Tottenham Hotspurs, Fulham és West Ham meccsre járni, nem Fradi, MTK, Honvéd, Újpest, Vasas ötösre, faburkolatos pubban sokféle ciderből válogatni, nem a Dreher-Pilsner-Heineken szentháromságból, stb.

És teszek is érte: a már most piacképes diplomám és szakmai tapasztalatom mellé folyamatban van két-három nemzetközileg ismert és elismert végzettség, sok volt kollégám hasonló háttérrel itthonról is talált munkát és szerte a világban él.

És még egy DE: itt van több éves kapcsolatrendszer, szülők pár km-re (igen, számomra nem lenne szarabb annál, mint amit egy ismerősöm átélt, hogy 3 év kinti lét alatt 3 nagyszülő temetésére jött haza), 2-es villamos, borbárok, magyar borok, kerti sütögetések, 5-6 órára tengerpart, síterepek, Prága, jó nők (vö.: egybebokájú, vastaglábú angol nők), itt van esélyem vállalkozni (igen, vállalkozni, mert a multi rabszolgalét helyett ez lenne a munkában a szabadság és az önmegvalósítás, attól függetlenül, hogy most se sok főnököm van és a munkám kreatív, nem monoton napi feladatok sora), itt tudom egyből azt mondani, hogy borsodi egeres, mocskos Fradi - lila majmok - gá-gá-gá, stb.

Na, ars poeticából ennyi.

Menjek vagy maradjak? :-)

A posztolónak pedig egy kiegészítés, hogy ez a trágyadomb is fejlődik: dijnet.hu, tavszamla.hu. Egy közüzemi számlát sem kapok papíron és postán akkor vagyok, ha tértivevényes cucc jön (ritkán), vagy erkölcsi kell (még ritkábban).

nigara 2012.11.04. 15:54:45

@vazzup: tehát a +1-nél sem volt fikázás, valamint ha az írójának nem küldesz ilyen lebarmoló hsz-t, akkor nekem se légyszi.

Amúgy meg nem szoktam fikázni a posztolókat, nyugodtan olvass vissza. Én vagyok a kevesek egyike.
Másrészt itt sem volt semmi ilxyen szándékom, csupán a sok ellentmondásra figyeltem fel.

De tudod, mit, ha ennyire idegesít mások véleménye, akkor minek olvasgatod????
Nyugodtan szűrj le engem is, én is azt teszem veled - tehát ezentúl ne fáraszd magad hozzám szólni!

kublerek · www.vasalobolt.hu 2012.11.04. 15:55:39

Azt látom, hogy sok embert érdekel az hogy külföldön hogyan lehet elérni azt hogy megélljen valaki. Nos itt egy példa. De szerintem igazán csak a választások után indul meg az embertömeg kifelé ha még Orbán marad a vezér. Ugyanis nagyon sokan arra várnak ha olyan ember kerül kormányra akire számithatnak akkor kevesebb ember vándorol ki. De ha Orbán marad akkor kiürül Magyarország!!!!!

Andriana44 2012.11.04. 16:05:34

"Ezt el tudod képzelni Magyarországon? Az önkormányzat magától visszautal pénzt a számládra, mert túl sok Council Taxet fizettél..."
Hát nem. 200 ezer iparűzési adóm csücsül az önkormányzatnál, maguktól csesznek visszautalni. Bemenni, huszonöt papírt kitölteni, stb...stb...

Nekem tetszett az írás nagyon, és hitelesnek is tartom, a hugom Londonban él (mérnök), szintén hasonlókat szokott mesélni. Fizu aránya kb. nála is ez, mint a cikk írójának.
Ami nagyon tetszik, hogy pl. tesóm Londonban még a családi pótlékot is online intézte.

ocso79 2012.11.04. 16:19:48

@tildy:): Ebbol a szempontbol irigyellek titeket,sajnos UK mernoki szinten osszehasonlithatatlanul gyerekcipoben jar egy nemet,osztrak vagy egy hollandal szemben.Ezzel szemben penzugy reszen eleg jol alnak.Szerintem.
Sajnos ez ki is csapodik kemenyen az epitoiparra.rengeteg a kontar.

ocso79 2012.11.04. 16:26:14

@Mirjam2:
Egy dolog ami nem mellekes.Egy otthonrol jott villanyszerelo bizony megfelelo nyelvtudas hianyaban labdaba nem rug a piacon.Ami jogos is.De ugy halkan jegyzem meg hogy nem sok magyar villanyszerelo rendelkezik jo angol nyelvtudassal a kezdetektol.Azert ez egy kozgazdasz.,IT szinten majdhogynem elvarhato.
Ez meg mindig nem eleg ugyanis amig nincs BS vizsgad addig szoba se alnak veled.
Majd csatlakoznod kell az itteni kamarahoz(JIB) es akkor kezdothet az onallo munka.
Olyan vizsgat kell tegyel amin az eves pass rate 60%.majdhogynem ujra meg kell tanuljad a szakmadat csak angolul.
Tegye a kezere a szivet az aki azt mondja hogy konnyen menne most azt a kepesitest megszereznie amit otthon megtanult csak angolul.
Lenne azert nehany bukta.
Szoval ennyit az itteni villanyszerelesrol roviden.

micsoda? 2012.11.04. 16:30:32

@tildy:): Köszi. A két hagyma:) között nagy a különbség.

Alaister Grand 2012.11.04. 16:33:00

Ez volt a kedvenc mondatom:
"Az egyszerűbb, izgalmasabb, változatosabb, kiegyensúlyozottabb életért." :)

Egyébként igen, látszik, hogy a poszter baromira fiatal. Csak a nagyon fiatalok hiszik azt, hogy mindent maguknak köszönhetnek. Ők még nem látják az Univerzum végtelenül szar humorát, ahogyan random szórja meg a népet a Véletlennel.
De az tény, hogy nagyon tudom irigyelni a posztert. Több mindenért is.

ocso79 2012.11.04. 16:35:39

@Alaister Grand:
A Zlot mondja mindig hogy szerencse, veletlen nincs itt Uk-ban.
Mindig osszeveszunk ezen :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 16:41:44

@micsoda?: Most a ket hagyma (apa-fia) kozul melyikrol beszelunk?:D

@ocso79: nem tudom , amiket latok nemet IT-s fizeteseket jobbnak tunnek nekem, mint az itteni. Ellenben nagyon bejon ez a "forgalommal szembe" mentalitas, kuloncok na. Szokni kell, de aki eleve otthon is kicsit kilogott a sorbol, annak lehet pont ez az idealis:)

Dolgoztam penzugyi cegnel IT-skent, nem biztos , hogy megint szivesen mennek. Meg ha jol is fizet par helyen.

2012.11.04. 16:47:41

@házelőtthinta: Hát nem tudom, Bécsben hol találsz 400-ért lakásra egyáltalán emlékeztető építményt, szerintem még a Favoriten rosszabb részein sem nagyon. Normális 2 szobás pedig inkább 7-800-tól indul. Azért ne hasonlítsd Londont Mattersburghoz, meg ha papíron város is mindkettő...

2012.11.04. 16:55:13

@tildy:): én világ életemben bankban akartam dolgozni. Egészen addig, amíg össze nem jött. :D Azóta vallom, hogy pénzügyi szektorban soha többet. Nekem a telekom jött be a kegjobban, ott lazak az emberek, nem veszi az utolsó segéd-asszisztens is komolyan magát és főleg nem kell öltönyben járni - ami azért egy syadminnak szerintem mar feláras kritérium. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 16:57:08

@Nyulz of the World: "ami azért egy sysadminnak szerintem mar feláras kritérium. :)"
A nap szovege:D:D:D

Nekem is az jott be , szivesen lennek telko teruleten megint. :)

Void Bunkoid 2012.11.04. 17:35:03

@plüss arctámadó: nemtom öcsém, csak azt, hogy habár nagyon próbálja mindenki előtérbe tolni a szingli-juppi-életművész életformát, úgy istenigazából én még nem nagyon láttam egyedülálló ÉS istenigazából boldog embert, leginkább - ja persze én nem a karrierista értékrendet képviselem - ők azok, akik sodródnak, csak nem a pénzügy, hanem az érzelmek tengerén, igazából egy büdös darab barátjuk, hozzájuk tényleg közel álló ember nincsen, ami pedig szerintem szar, akárhogyan is próbálsz engem leirigyezni.

Ha szerinted ez nemjó, akkor baszod, bunyózz csak a világgal egyedül, de előre szólok, NEM fog menni. Az ember társas lény, mindig is az volt.

A szomorú az, hogy az ilyen nagyon virtigli szingli emberek általában közép-késő ötvenes korukban döbbennek rá, hogy ez tényleg nem fog menni, amikor már CSAKUGYAN kurvára egyedül maradnak, utána meg jöhet az alkoholizmus meg az öngyi és egyéb hasonló finomságok.

Igazából csak azt nem értem, hogy mi a f*szért kell mindenkinek - illetve az ilyen típusú embereknek - mindenből a legnagyobb, legbüdösebb, leghangosabb és rögtön.

AZ ÉLET NEM KIBASZOTT FORMAEGYES FUTAM.

mommmmo 2012.11.04. 17:44:15

Mondjuk ehhez annyit tennek hozza, hogy az Association of Chartered and Certified Accountants website szerint, egy kamarai tag eves fizetese atlag 50 ezer font korul van Londonban.. (videken meg 40) ..szerintem az nettoban nem jon ki sokkal tobbre havonta mint- 2500- 3000 font, pedig ezzel a vegzettseggel mar eleg gyakran elvezetnek egy penzugyi osztalyt az emberek..

Csak a penzugyi tisztanlatas vegett. de amugy tetszett a cikk, csak kivancsi lennek, hogy a posztolo mit csinal jogasz penzugyi elemzokent, amivel ennek 29 evesen a 2xset keresi. Nem kotekedni akarok, vagy barmi ilyesmi, csak mivel szakmabeli vagyok, tenyleg erdekelne, mert en nem talalkoztam ilyesmivel. (valoszinuleg azert nem, mert en sohasem a banki szektorban dolgoztam)

micsoda? 2012.11.04. 17:50:56

@tildy:): Ajaj viccesre vettem a figurát./vörös, és fokhagyma/.

Csak azt akartam kifejezni, hogy nagyon eltérő a kommentelő, és a blogíró stílusa. Tőled megtudtam, hogy ugyanaz a személy. Szerintem is valaki besegít.

NIKI LAURA 2012.11.04. 17:53:03

@plüss arctámadó: ezt pontosan jól látod.
Kecskemét környékéről számos,korábban autós büncselekményeket elkövetők menekültek Londonba.
Érthetetlen,hogy mennyire passzivak az Angol hatóságok,Londonba jobban el lehet tünni,mint már Thaiföldön!!

DieNanny CH 2012.11.04. 17:55:09

@Void Bunkoid:
Azért az "egyedülálló" fogalma nem egyenlő a "magányos" fogalmával.
Bár azért tisztázzuk: számodra az az egyedülálló, aki nem házas? Vagy az, akivel a szexuális partnere nem él egy háztartásban? (Már csak a miheztartás végett... Meg szeretem a világos beszédet)

lüke 2012.11.04. 18:05:33

nix irigykedni( a mellény föszül)
ez van , normál kritériumok, nélkülük én se vennék fel senkit

mommmmo 2012.11.04. 18:06:09

Ja meg meg ezt a "csak a legjobbnak kell lenned" dumat sohasem ertettem.
Vegul is milyen korzetben?Eleg az adott munkahely, vagy az egesz foldgolyon? Eleg egyvalamiben, vagy ugy egyaltalan, mindenben a legjobbnak kell-e lennem, hogy tenyleg sikeres legyek?

Es ki fogja eldonteni, hogy en vagyok-e a legjobb?

Na mindegy, ez eleg egy suket dumanak hangzik, tenyleg latszik a posztiron, hogy fiatal.. vegul is egy munkahelyi kozossegben altalaban mindenki a "legjobb valamiben", es a jo menedzser feladata az, hogy ezt mindenki ervenyesiteni is tudja, jo munkamegosztassal..de olyat meg nem nagyon lattam, hogy valaki mindenben a legjobb lett volna, max ezt hitte magarol, amig ki nem penderitettek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 18:10:20

@tildy:): persze, sajat hazi lektorom van
sot nem is en irtam
sot nem is igaz:)

1bak 2012.11.04. 18:12:14

Hogy Anglia nem Magyarország az egészen világos, az alábbi dolgok itt elő nem fordulnak:
- amennyiben adó túlfizetésed van, szó és mindenféle kérelem nélkül magától küldi az adóhivatal!
- az ügynökségen keresztül alkalmazott dolgozót, ha meg vannak vele elégedve, végleges szerződéssel kínálják meg, ami természetesen a fizetésen kívül a szabadságok számát is növeli, biztosítja a céges információkhoz való hozzáférést, képzési, tanulási ösztöndíj lehetőséget, kafetériát miegyebet jelent.
- akit a pénz érdekel elsősorban, az se szégyellje magát, de fegyelmet, toleranciát, megbízhatóságot tapasztalni, tanulni igencsak ráfér a magyarra.

SamiraHun 2012.11.04. 18:13:01

Szerintem ez a cikk is hasznos volt. Mivel konyveloi szakmaval kapcsolatos, meg szeretnem ragadni az alkalmat, hogy tanacsot kerjek. Londonban elek es konyvelest tanulok (AAT). Van valakinek tapasztalata, hogyan lehet kezdokent elhelyezkedni a szakmaban? Azert kezdtem el a tanfolyamot, mert otthon penzugyi teruleten dolgoztam (bank, behajtasi osztaly), bar diplomam nincs csak egy jogi asszisztensi vegzettsegem. Szoval most ott tartok, hogy csinalom ezt a kepzest, mert erdekel, de nem talalok meg junior poziciot sem, ahova kezdokent gyakorlat nelkul felvennenek. Pedig mar onkentes es gyakornoki munkakra is jelentkeztem, de semmi... Ha esetleg van valakinek ilyen tapasztalata es megosztana velem, nagyon sokat segitene.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 18:13:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: oh felsorolni sem tudnam hany olyan kaja van, volt , itt ami kiverte a biztositekot, most meg, ahogy irtak, elkepzelhetetlen, hogy ne egyem, hogy ne legyen
ez igy van
majd tildynel is eljon az ido, hogy nem keresi a hazai izeket, bar, az biztos mas aki 1-2 havonta hazajar...

monddazigazatmar 2012.11.04. 18:21:07

@SamiraHun: meki, takaritás, mosogatás. az igazi angliai álom :D:D

nyuszigonosz 2012.11.04. 18:21:32

@mommmmo:

"Ki fogja eldönteni, hogy én vagyok -e a legjobb? ... ez elég süket dumának hangzik...."

Vannak munkák, ahol tényleg nagyon jónak, abszolút profinak, "legjobb"-nak kell lenni, hogy foglalkoztatva legyél. Mindenesetre jobbnak, mint valaki más, aki ugyanazzal foglalkozik, mint te.
És hogy ki dönti el? Mindazok, akik már egyszer téged hívtak, és maximálisan megelégedettek voltak azzal, amit csinálsz.

És ezért nem süket duma ilyet írni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 18:24:51

@micsoda?: az egvilagon semmi
halkam megjegyeztem, mert kell titkolozni?
hogy hol melozok,meg mennyit keresek
en sem titkolom, szerintem otthon sem titkolta, mikor megkerdeztek
tuti fenn van a facen is
szamomra hihetobb es emberibb a tortenet, ha konkretumokat is tartalmaz, mint ahogy en is magamat vallalva irtam le a tortenetemet
jajj azt is be kene mar fejeznem, ha raer a lektorom decemberben meg is teszem, az nagyon halott honap / meg a januar// jo ha 40 orat fogok melozni
havonta...

lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló 2012.11.04. 18:25:54

nagyon lyó irás! ez az ember felsöbrendü! ö lesz az úlly bilgatesjobbs

nőkbálványa is bisztosan

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 18:26:48

@tildy:): hagyma csak egy van
a fiam az tiv/esetleg "junior"/ es nem blogol
/igaz mostanaban en sem/

gyászhuszár 2012.11.04. 18:29:16

Nem rossz írás. Őszinte és pofátlan. Gondolom sokaknak fáj az igazság, hogy sajnos angolul kell tudni. Egy mondat nem tetszett: "Csak a szerencsén és a pénzen múlik az egész." Hát kicsikém, ez mindenre elmondható. Inkább hinni kell abban, amit el akarsz érni persze ehhez ismerni kell magadat a realitás talaján. Én május óta pályázom itthonról "immel-ámmal" UK-be. Már lassan 100-joz közelít az elutasított CV-k száma, de még nem adtam fel sőt! Bár van két diplomám (tanár, közgazdász), de nem ezekkel kívánook elhelyezkedni, mert az angolom csak kb. közép szinte van, ami igen kevés ahhoz, hogy egy tárgyat angolul oktassak. ez a jövő lesz, diplomát már nem kell szereznem csak gyakorolni kell, amihez kezdetnek jó a trógerebb meló is. Azt szeretném megkérdezni a poszt írótól, hogy a CV-be magyar mobilt adott-e meg? Tapasztalataim szerint, ha nem +44-gyel kezdődik, akkor felejtős a dolog.

SamiraHun 2012.11.04. 18:30:59

@monddazigazatmar: Szerencsere azert ilyen munkakra nem vagyok raszorulva, de az is igaz, hogy ugy erzem, hogy tobbre lennek kepes annal amit most vegzek. Egyebkent nem kell lenezni azt sem, ha valaki igy kezdi...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 18:31:59

@micsoda?: igen sot fizetek is erte, csak most szabira kuldtem hawaira, azert nem halad a blog, de majd megfegyelmezem
/talan eppen az elettapasztalatom, ami sokszor azt hozza, hogy kicsit van kedvem ketelkedni, es ha ketelkedem kicsit azt meg is irom/
ettol meg lehet a posztolo minden szava es minden pennyje igaz
csak neha ugy ropkodnek a font es dollarezrek, hogy csak kapkodom a fejem, hat hogyne erdekelne hol melozik
adok be en is jelentkezest:)

ocso79 2012.11.04. 18:37:07

@1bak: 38 honapig dolgoztam ugynoksegnek ua helyen es szoba nem jott a szerzodes,elegedettek voltak velem de a cegnek igy jobban megerte/eri.Ez mar csak mezesmadzag mindenhol meghuztak a nadragszijat.
Aki itt nem engineer vagy IT az megy a lecsoba.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 18:38:02

@hagyma: Ki tudja, lehet valaki atnezi. En nem tagadom, az angol nyelvu szovegeim jo resze rendszeresen at van nezve azert. Persze meg igy is lehetnek hibak benne.

ocso79 2012.11.04. 18:38:55

@gyászhuszár: Tanar aszisztenskent nyomhatod majd reszmunkaidobe kb 7-8£ oraberbe ha ez a vagyad ucu neki.
Asszony ebben a cipoben jart,kirohogte oket es elment egy gyarba inkabb ott tobbet fizetnek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 18:42:16

@1bak: hat nem tudom, a hmrctol meg mindig varom vissza a penzem. Rajuk szolok mar:D

gyászhuszár 2012.11.04. 18:43:41

Az is sokat elárul, ha valakinek London a kedvenc fővárosa. :)
Az Írországban és Angliában kint dolgozó ismerőseim mindegyik állítja, hogy ép eszű ember nem megy oda élni csak megélni! Oda születni lehet, a szürkeséget, ködöt, szitáló esőt naponta elviselni nem kis erőpróba..Hát igen. Szerintem ne hazudjunk magunknak, a könnyebben boldogulás reménye/ténye és egy valós, kiszámítható jövőkép víziója csábít angolszász területre minket. A szar klíma, az szar klíma. Róma az igen, de az olaszok is UK-be mennek melóért, biztos a klíma miatt..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 18:46:19

@tildy:): meg en sem neztem at:)
ha angolul irnam biztos atnezetnem, de magyarul eleg jol beszelek:)

mommmmo 2012.11.04. 18:46:27

@nyuszigonosz:
Hat nezd, en penzugy teren dolgozom, es valtig allithatom, hogy jobb vagyok mint sokan masok, mert eleg sok analfabeta van ezen a teren is, de azert azt nem allitanam ez alapjan, hogy "en vagyok a legjobb"
Ugyanis vannak akik meg nalam is jobbak, meg olyanok is vannak, akik meg azoknal is jobbak, akik nalam jobbak.
Mondjuk egy akrobata elmondhatja, hogy a hatrahajlos ugralos szamaban o a legjobb a vilagon, de egy olyasvalaki, akinek a tudomanyat meg millioan muvelik, plusz amugy is csapatban kell dolgoznia, ami meghatarozza, hogy mennyire tud kibontakozni, hat attol szerintem ez egy eleg meredek allitas.
Persze nyilvan van olyan, akinek bejon ez a stilus, gondolom foleg a HR osztalyon, azok szoktak vevok lenni az ilyen frazisokra, hogy "csak a legjobb akarok lenni".
Na mindegy, inkabb nem gonoszkodom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 18:48:25

@1bak: esetleg adobevallast nem kell beadni?
ha meg beadod es tulfizetesed van, nana, hogy utaljak a penzt
ez itt is igy megy

Kovács Béla váltóőr 2012.11.04. 18:48:55

@Andriana44:
Csatlakozom, a NAV úgy inkasszózta kétszer a számlámat, hogy először letagadták, hogy egy bizonyos kérelem beérkezett (érkeztetve volt!), utána meg az első inkasszó lejárta előtt a biztonság kedvéért rátettek még egyet, nehogy jól érezzem magam. Nem volt mit tenni, egyben kifizettem a szerintük hátralékot, amit szerintem egy eljárás végén jogerős határozattal kellett volna megállapítani. Miért? Mert ez Mao, bazmeg, ahol szarrá szopat az állam, a bürokrácia, megfojtanak a jogszabályok. Az összes hatóság, intézmény csak fenyeget és büntet - még hogy közszolgák, közszolgáltatások, a köz érdekében, az állampolgárért, szolgálunk és védünk, ugyan már.

Az a posztoló, aki visszakapott valamit az Elmütől, vagy ufó, vagy a vezérigazgató titkárnőjét dugja, vagy olyan szerencséje van, hogy érdemes lenne lottóznia.

A testvérem külföldön él, én is töltöttem néhány évet itt-ott - sehol nem tapasztaltam ezt a fajta kiszolgáltatottságot. Londonban csak szerettem volna élni:)

Frau Holle 2012.11.04. 18:50:42

@mommmmo: Nekem anno azt tanították, hogy sokat kell tanulni ahhoz hogy rájöjjön az ember, mi mindent nem tud.
Milyen igaz. :)

gyászhuszár 2012.11.04. 18:50:46

@ocso79:
igazad van. nekem van még kb 10 jó évem. Jelenlegi fizikumommal bármilyen hegyet elviszek A-ból B-be egy éjszaka alatt talicskával. Jómagam raktárosi melókat keresek, persze tapasztalattal. A diplomáimat meg úgysem veszik el, mi? figyú, meglátjuk, valami lesz. már 80%-ban döntöttem, még várok pár válaszra, utána lépek én is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 18:52:23

@gyászhuszár: Aki ezt mondja, az sosem elt meg Londonban:D
Nekem nagyon bejon London klimaja:) Az eves csapadekmennyiseg itt meg mindig UGYANANNYI , mitn Magyarorszagon. Szoval mi is az a szr klima? Az , hogy nincs 30 foknal melegebb? De 0 foknal hidegebb se gyakran? Az, hogy az esernyonek mindig nalad kell lenni, mert barmikor eleredhet, ellenben ha nem tetszik az idojaras, 5 perc es mar mintha masik helyen lennel? Ugy vagyok vele, aki nem birja az idojaras valtozekonysagat, az ne jojjon ide, de ha utalja az otthoni nyari meleget/teli hideget , egesz evben ilyen 10-15 fokot szeret, annak idealis . Nekem pl. az:)

@hagyma: hat, en neha meg ott is segitseget kerek. Nem forumkommentben, de iras eseten. Van a csaladban aki jobb.

én már a fény gyermeke vagyok 2012.11.04. 18:54:30

Shoppingolni nem mennék Londonba
Azért se, hogy leszokjak a túró rudiról
Pár focimeccsre viszont kimennék
De hát én - van önkritikám -
Bugyuta manus vagyok
Nem sikeres londoni nő

szamoai 2012.11.04. 18:55:30

Őszintén felháborítanak azok az emberek akik arról próbálnak meggyőzni másokat, hogy _anyagilag_ nem éri meg Angliában dolgozni!

Volt itt fent valaki, aki pl. a minimálbért összevetette egy londoni belvárosi lakás bérleti díjával csak azért, hogy érzékeltesse: ennyiből bizony nem lehet kijönni.
Hát London belvárosában minimálbérből, egyedül nem is.. de ugyanez igaz M.o.-ra is, sőt gyaníthatóan néhány kivétellel (csak tippelek: Kuvait, Norvégia stb.) a világ minden országára.

Hogy ne csak a levegőbe beszéljek: az abszolút minimálbérből is kézhez kap az ember 900 fontot (minimális órabér, heti 37.5 óra munka), inkább többet (ha nem abszolút képzetleneknek való fizikai munkát végez, neadj'isten még túlórázik is néha). Lehet lakást bérelni 800-1000 fontért is, igen.. de a jellemzőbb inkább a 200-400 font közötti sáv. 200-ból kijön, ha 3-4 másik ismerőssel bérelsz egy nagyobb házat (és megosztod velük a konyhát és a fürdőszobát), 400-ból egy stúdiólakást bérelhet magának az ember ha nem akar közösködni senkivel. Mindezek rezsivel együtt értendőek, nem Londonban de a szaros 5 milliós Birminghamben.
A maradékból ha nagyon akar még egy autót is fenntarthat 250-ért (biztosítás+benzin mondjuk napi 30-40 km ingázásra, ha arra szorul) és kényelmesen elél, kiadósan eszik, drága telefonja van korlátlan nethasználattal, moziba jár, folytassam..?

Magyarul az abszolút minimálbérből, heti 37.5 óra munkával is tud bérelni magának egy kis lakást, autója van, kényelmesen él. Ha mindezek közül bármelyikről le tud mondani (nem saját lakásban él vagy busszal jár vagy hajlandó szakmailag előrelépni és/vagy kicsit többet dolgozni) akkor máris ott tart, hogy hónap végén marad párszáz fontja (amiből akár az otthon maradt kisnyugdíjas szüleinek tud egy kényelmes életszínvonalat biztosítani)

..és akkor alapvetően olyan emberről beszélünk, akinek egy szál érettségije van, két keze-lába és alapfokon ért (nem is feltétlenül beszél..) angolul.

Persze tökéletesen megértem, ha valaki nem akarja elhagyni Magyarországot, mert hiányozna neki a családja vagy a Fradi vagy a Túró Rudi. De nem kéne tudatlanul okoskodni olyanokról, amiről fogalmunk sincs..

Uff

monddazigazatmar 2012.11.04. 18:56:35

Egyébként tényleg leirhatná már valaki, hogy mit lehet Londonon imádni? Az ido szar, a nők rondák, a város ronda, az angolok hülyék, kosz van, tele mindenféle retkes népséggel

mommmmo 2012.11.04. 18:56:37

@gyászhuszár: Nekem is London a kedvenc fovarosom.. a klima oceani amugy, nem olyan szelsoseges mint a magyar, se nem sulsz meg, se nem fagysz meg. Ha napfenyt akarok ott a szolariom, kit izgat...
A klima miatt egesz evben lehet biciklizni, kiveve amikor esik, de a tel kozepen sem fagy annyira, hogy ne tudnal.
En szemely szerint imadom a multikultit, es ahogy az ott speciel, londoni stilusban mukodik... mert a multikulti is mindenhol mashogy valosul meg, na ott Londonban tok szimpi. Gyonyoru es vegelathatatlan parkok vannak, szarvasokkal, ozekkel, tavakkal, hattyukkal. Egyutt el a hagyomanyos osztalytarsadalom a leglazabb hobo szemlelettel, es megis-e ketto harmoniaban van.
Na es a kulturalis eletrol mar ne is beszeljunk... nem csak a szinhazakrol van szo, hanem a sok muzeumrol, ideiglenes kiallitasrol, es a tobbi. Szuper hely, foleg, ha valaki alapbol urbanus beallitottsagu.. barcsak visszamehetnek.

ocso79 2012.11.04. 18:57:19

Nekem nyolc ev alatt a klimaval volt a legkevesebb problemam.
Amit viszont sokan nem tudnak minnel lejebb dolgozol a rangletran,annal hamarabb szembesulsz egy nagyon sulyos problemaval.Az pedig hogy bizony az angol also reteg kepmutato es kimondom vastagon rasszista.
Persze ezt Londonban kevesbe erzekelheto de videken kokemenyen benne van az eletben.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2012.11.04. 18:57:43

@gyászhuszár: Hello kollega. Nekem is tanari es kozgaz dipim van es kulfoldon dolgozok. Mondjuk az kozgaz diplomat mar USA-ban szereztem es jott vele az angol tudas.
Roviden azt javasolnam hogy LinkedIn-en nezelodj. Van egy csomo fejvadasz Londonban (magyarok is). Egy nagyon jo, figyelemfelkelto oneletrajz kell ami eljuttat egy interjuig, onnan azon mulik hogy adod el magad. Az angol tenyleg nagyon kell. Talan csinald ugy ahogy sokan masok. Manj ki 6-12 honapra akarmilyen melora csak hogy felfejleszd az angolod. Kesobb tobszorosen megterul.
Sok sikert.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 18:58:57

@tildy:): nalunk en vagyok a legjobb a csaladban
@gyászhuszár: nahat ha Roma vagy London kozott kene valasztani / nem kell halaegnek/ akkor mar inkabb London
/magyarokra amugy is jellemzo ez a oda megyek ahol meleg van
a fel magyar populacio az utobbi 30 evben floridat celozza meg, mert ott meleg van
es az a kurva meleg milyen szar tud lenni egy ido utan
mikor ejjel kettotkor kilepsz a barbol miamiban es csurom vizes lesz a polod 1 perc alatt
legkondi nelkul elhetetlen
/volt nekem/

mommmmo 2012.11.04. 19:01:35

Londonban mar csak az is boldogga tett, hogy setalgattam az utcan.. mondjuk Budapesten is, amig el nem kezdtem tobbet es melyebben beszelgetni bizonyos emberekkel.
Lehet, hogy ez lenne a boldogsag titka...

Bohooo 2012.11.04. 19:04:59

Hát gyerekek, nem tudom, lehet, hogy én vagyok kisigényű? Nekem egy 25k feletti évi fizetés már tök jó dolog, és nem azért mert megelégszem a gagyi melókkal (sőt), hanem mert ha ketten keresünk annyit akkor már bőven jól kijövünk, mert ésszerűen szoktunk költekezni. 30-40k-s "kezdő" Citys fizuval nem tudom mi bajotok (mármint hogy kicsit lesajnálóan mondjátok, hogy az csak kezdő), a britek közül is jó sokan csak reménykednek ilyen "kezdő" fizetésekért...
Nekem nem tűnt a posztoló annyira nagyképűnek sem, mint pár korábbi akit olvastam, voltak ennél sokkal bicskanyitogatóbb és önfényezőbb stílusúak is. Ez a posztoló szereti a pénzt, oké, és ahogy valaki fentebb jól megfigyelte, látszólag nincs sok magánélete (Cityseknek nemigen van egyébként, alkalmi kapcsolatok csak, vagy az idősebb, házas nagyhalak a luxus escortokat rendelik) de ha neki ez így jó? Amit elért az több, mint amit az angliai magyarok 90%-a valaha is el fog, tetszik vagy nem.

ocso79 2012.11.04. 19:08:57

@Bohooo
Egyet ertek

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 19:09:23

@szamoai: Londonban nagyon masok az arak. Londonban lakast 700 font alat nem nagyon kapsz, studiot sem, a szoba arak is ( double room) 500 fonttol kezdenek.

Amugy en vetettem ossze az arakat. Egy minimalberbol , Londonban nem egyszeru, de ha az ember parjaval el ( ellenben nem akar kozoskodni, hidd el egy ido utan eleg abbol, hogy a lakotarsak bejelentes nelkul hoznak a lakasba vadidegenek) , akkor elobb-utobb valahol megiscsak jobb egy kulon lakas.

Tevedes ne essek, senkit nem akartam le-vagy rabeszelni, tudom jol, videken 400 fontert is lehet mar kapni egy lakast ( marmint berelni) . London mas. Egy embernek, egy minimalberrel nem vallalhato onalloan, sajat alberletben. Csak valakivel osszekoltozve.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2012.11.04. 19:13:02

ki a jó..én jobb vagyok..te jobb vagy... nincs jobb! egyetemes jó létezik és jó emberek, illetve rosszak vannak... nincsen jobb. felejtsétek már el. nem veszitek észre hogy milyen kicsinyes dolog ez és önámítás? apró porszemek vagytok, és érezhetitek bármekkorának magatokat, valójában ugyanolyna koszos szerves vegyületek vagytok mint a közmunkás aki szedi a szemetet.

de amíg ezt nem érti meg minden ember addig nem lesz soha jó világ és totális kommunizmus. mert az lenne az igazi. csak ma még utópia.

monddazigazatmar 2012.11.04. 19:14:22

@szamoai: " kényelmesen elél, kiadósan eszik, drága telefonja van korlátlan nethasználattal, moziba jár, folytassam"
Folytasd légyszi. Folytasd ott, hogy mit csinálsz ha fáj a fogad, ha eltörik a kezed, esetleg összejössz valami csajjal, amikor elkezd gáz lenni, hogy 3-4 másik is használja a fürdőszobát. Esetleg szaporodásra adod a fejed.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 19:14:54

@tildy:): ez szinte mindenhol igy van meg otthon is
foleg nagyobb varosokban
berelni, normalisan elni nemhogy minimalberrel ,de meg atlagos berrel sem egyszeru egyedul
volt egy ev, hogy egyedul eltem, talan ketto is, vagy 3:)
hat oda kellett figyelnem mire koltok
felreteves, meg "beruhazas" szoba sem jott

mertcsak 2012.11.04. 19:15:51

@Kovács Béla váltóőr: én is kaptam már vissza pénzt az ELMŰtől. bar morogtam miatta, mert inkabb szamitottak volna bele a kovetkezo haviba ...

gyászhuszár 2012.11.04. 19:18:27

@tildy:): ok, de ebbe ne menjünk bele mélyen..én a szélről beszélek főleg, amely az óceáni éghajlat velejárója. ahhoz sem kell ott élni, hogy tudjam Antarktiszon is remek a klíma. én a szürkeségtől félek. a trópusokon élő emberek sokkal vidámabbak, bár nem kell messze menni, a mediterrán országok lakói is sokkal életvidámabbak (olasz, spanyol). engem a klíma akkor is aggaszt. ja az írek maguk is a szél miatt költöznének, ha tehetnék. a magyar klímát ne hasonlítsuk az angolhoz, főleg az évi átlagos csapadékmennyiséget ne, mert eltérő, nem ugyanannyi.
szerintem egyezzünk meg abban, hogy a Kanári-szigetek klímája az, ami fehér embernek elviselhető. egész évben 23-25 fok. bocs, ha túlbeszéltem a dolgot, szakmai ártalom. földrajztanár vagyok..

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 19:24:02

@gyászhuszár: nem az angolhoz hasonlitottam a magyar csapadekmennyiseget, hanem a londonihoz. Az meg megegyezik.

"Parts of England are surprisingly dry, which is contrary to the stereotypical view—London receives just below 650 millimetres (25.6 in) per annum,[30] which is less than Rome, Sydney or New York City."

kontra

"Az évi átlagos csapadékmennyiség 500–1000 mm, az Alföldön 500–600 mm, a hegyvidéken 800–1000 mm"

gyászhuszár 2012.11.04. 19:24:17

@mommmmo: elfogadom az érveket. teljes mértékben igazad van.én utálom a multikultit, de akkor is megyek. itthon még jobban utálom a tehetetlenséget, akkor inkább multikulti :))
utálom a szelet, pont.

szamoai 2012.11.04. 19:37:32

@monddazigazatmar:

"Folytasd ott, hogy mit csinálsz ha fáj a fogad, ha eltörik a kezed, esetleg összejössz valami csajjal, amikor elkezd gáz lenni, hogy 3-4 másik is használja a fürdőszobát. Esetleg szaporodásra adod a fejed. "

Miért, otthon mi van ha a fentiek közül bármelyik megtörténik? Itt is alapvetően ingyenes az orvosi ellátás. Olyan amilyen, de az otthoni ingyenesnél - gyanítom - nem rosszabb..

Már egyszer leírtam, de megismétlem: kijön a mminimálbérből a saját lakás is, csak akkor nem tudsz (annyit..) félretenni. Ha bevállalod a másokkal együtt lakást, akkor hónap végén az otthoni átlagfizetésnek megfelelő összeg megmarad. Ha találsz egy barátnőt, akkor erről kell legfeljebb lemondanod, nem az evésről..

Ha szaporodásra adod a fejed, anyagilag még jobban is jársz. Elég komoly támogatásra számíthatsz ugyanis az államtól, még állampolgárság sem kell hozzá. Én angol fiatalt még nem hallottam panaszkodni arról, hogy dejólenne gyereket vállalni csak nincs rá pénz - sőt, nem is egy olyan huszonévest ismerek, aki nagyon alap munka mellett a harmadik, negyedik gyereket vállalja.

Csak hogy tisztázzuk: szerinted is jobban meg lehet élni M.o.-on mint Angliában?

szamoai 2012.11.04. 19:43:51

@tildy:):
nem, nem rád gondoltam hanem NIKI LAURA-ra és erre:
"Ha itthon keresel havi100-180 ezret,a lakás 30e-60e,a kenyér 170ft! Angliába havi 600-1200 font,a lakás 800-1000 font....jó reggel!!" - ez verte ki nálam a biztosítékot. Az egyes számok magukban esetleg igazak is, de nem életszerű. Ahogy korábban kifejtettem: aki minimálbért keres, az nyilván nem London előkelőbb részein bérel magának tökegyedül lakást.

Elnézést ha megsértettelek, nem ez volt a célom.. legalábbis nem te voltál a célpont.

Kovács Béla váltóőr 2012.11.04. 19:48:08

@mertcsak:
Vazze, itt mindenki az Elmünél dolgozik?:)))

2012.11.04. 19:54:02

@szamoai: Nem lesz örökké ilyen a szociális háló ott sem, nehogy azt hidd. :)

portugéza 2012.11.04. 19:59:16

@tildy:): annyiban csatlakoznék gyászhuszár tanár úrhoz, hogy engem is a szürkeség, felhők, köd, napfénynélküliség aggaszt, nem is önmagában a csapadék vagy a hűvös idő.

Mo.-ról nem hiányozna a szélsőséges hőmérséklet-tartomány, a herefonnyasztó nyarak 37 fokkal, stb. Csak az a fránya fény. Plusz északabbra télen hosszabbak az éjszakák, mint nálunk.

Persze nagyon egyénfüggő, lehet, valakit kevésbé befolyásol a természetes fény hiánya, különbözőek vagyunk, eltérő igényekkel.

Shadow75 2012.11.04. 20:00:54

Senkinek nem a srác "sikerével" van "baja", azért kapja a fikát, mert elég kamu szaga van a dolognak. Lehet, hogy nyomokban tartalmaz igazságot (mint a mogyorós csoki mókust), de gyerekek, legyünk már racionálisak.
Direkt ezért kigugliztam: magyar egyetemek jogászképzésén kemény 2 (kettő) darab félév pénzügyi jogot oktatnak. Ezzel lett ő pénzügyi elemző. Aham.
Továbbmegyünk: az "elemzéshez" azért nem sovány matematikai ismeretek is kellenek, hát khm, öhm, a jogászoknak speciel nem ez a kedvenc tudományterülete (nagyon enyhe megfogalmazás).
Még tovább: a jogászképzésen minden ország a SAJÁT jogi rendszerét tanítja (nem Angiláét, nem Svájcét, nem a Szitiét). Ergo emberünk magyar Btk-t, Ptk-t, Munkatörvénykönyvét stb. tanult. Ezzel a Szitiben kb. semmit nem tud kezdeni, mehet a litván csóka mellé a Mekibe.
De ha neadjistenvéletlennetalán nemzetközi jogot is végzett, akkor egy pillanatra felcsillanhatna a szemük, hogy végülis... de nem, mert annak meg megint kb. semmi köze a pénzügyi elemzősdihez.
Az külön örvendetes, hogy a csákó gyakorlatilag még a született angoloknál is jobban beszél angolul, innen is gratula ezért:)
Jó lenne igazi sikertöténeteteket is olvasni itt, nem pedig ilyen hónaljszagú izzadmányokat, de hát próbálkozásnak elment, csak már a küszöbben megbotlott. Sebaj, majd legközelebb.

Shadow75 2012.11.04. 20:04:20

Az lemaradt, hogy ha véletlen pénzügyi jogász a srác, az megintcsak elég országspecifikus, és azért a pénzügyi jogász meg az elemező nagyon nem ugyanaz...

szamoai 2012.11.04. 20:04:39

@Philosoraptor:

Nem is hiszem, hogy itt örökké ilyen lesz a szociális háló. Szerintem is nagyon komoly szívás lesz itt néhány éven belül. De otthon is és mindenhol a világban.. és alapvetően ez már egy másik téma. Beszélhetünk róla, de ne ezen a blogon tegyük mert az már erős OFF-olás lenne:)

Én pusztán azt akartam tudatosítani, hogy itt sokkal jobban lehet keresni, minimálbérből is kényelmesen meg lehet élni (a kedvedért: _jelenleg_ ez a helyzet). Ezt azért ne vitassa már senki, könyörgöm, ennyi realitásérzékünk legyen már..

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 20:12:56

@portugéza: Mondom, London ilyen szempontból jó, süt azért a nap, penteken is csodalatos idő volt ( tegnap változékony, ma inkabb esős) , ködöt kb évente háromszor-ötször látok. Eddig most ősszel egyszer láttam.

Nagy melegből meg elég az az egy hét, mikor elmegyek nyaralni.

igazságos 2012.11.04. 20:20:03

így lettem sikeres Londonban

:DDDDDDD

2012.11.04. 20:23:56

Gyanús, hogy a szerző megint sehol... Nor-bi, nor-bi, nor-bi!! :))))

ocso79 2012.11.04. 20:26:00

@Shadow75: na majd kapsz te is hogy irigy vagy :D

igazságos 2012.11.04. 20:29:34

Ez a cím önmagàban mindent visz. Nagyon tetszik. A többit meg el se kell olvasni, mert minek.

Aki tud, az tud. :D

2012.11.04. 20:31:03

@ocso79: En nem arra biztattalak, hogy legyel Londonban villanyszerelo (lehet hogy mar most is az vagy, nem ismerlek), csak annyit akartam mondani hogy en nem nezem le a villanyszereloket es nehany helyen - pl. Anglia - anyagilag is megbecsult szakma.

Taxomükke (UK) 2012.11.04. 20:32:50

@micsoda?: Igen, én is gondolkodtam, hogyan szóljak be kulturáltan. :) Csatlakozom. :))

DieNanny CH 2012.11.04. 20:33:36

Nagyon szeretném, ha a Szerző végre megszólalna!

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.11.04. 20:35:00

@plüss arctámadó: "magyarok 99%a elkepeszto, lenezni es megvetni valo eletvitelt folytat Londonban"

Kifejtenéd bővebben? Ez érdekelne.

DieNanny CH 2012.11.04. 20:35:23

@Nyulz of the World:
Nahát, mikor én az előbbit írtam, Te még nem voltál sehol... :-) Úgy látszik, egyformán forog az agyunk!

igazságos 2012.11.04. 20:44:50

@DieNanny: minek, olvasd el a címet, bmeg

nem megmondtàk, hogy minèl kevesebbet kell mondani, abba nem tudtok belekötni?!!

Taxomükke (UK) 2012.11.04. 20:49:06

@tildy:): Áááááá, olyan tuti nincs, átverés az egész....

villamos alóli kacaj 2012.11.04. 20:51:12

@gyászhuszár:
" ha nem +44-gyel kezdődik, akkor felejtős a dolog. "
add meg a 007-es előhívót és jelentkezz ügynöknek.

Achilles 2012.11.04. 20:51:40

Követésre méltó a példád, Köszi hogy megosztottad! Milyen második nyelvet javasolsz elsajátítani, mit értékelnek? Köszi!

2012.11.04. 21:00:02

Komolyan, mi ertelme ezeknek a kommenteknek, hogy London szar hely, ronda, szar az ido stb.? Ok, ha igy gondolod, ne lakj Londonban, nem kotelezo. Szerintem pl. Budapest ronda, es utalom a magyar idojarast mert vagy tul meleg, vagy tul hideg. Ettol fuggetlenul nem fogok itt kommentelni hogy 'nem ertem, minek lakik ketmillio hulye Budapesten'. Nyilvan van aki ott szeret lakni es kesz. Azert teny, hogy emberek hajlandoak legalabb tizszer annyit fizetni Londonban egy lakasert mint Budapesten egy hasonloert. Tehat nemcsak en gondolom hogy London jobb hely mint Budapest...

Pan Modry 2012.11.04. 21:04:36

Szerintem fake a post.

A cityben az angolon kivul - foleg ha valaki analyst - mas nyelvet nem kell tudni, nem elony.
Az elemzok ugyfelei egytol egyig mind beszelnek angolul, es az angol az abszolut uzleti nyelv. Aki nem beszel angolul az eleve nincs az uzletben ha europai. ( egyes nem europai nyelvek nehany nagyon spec munkakorben hasznos lehet, ugyanis aki europaban szamit az angolul kommunikal a Cityvel)

Szerintem ez a post egy olyasvalaki kamuja aki lehet hogy valamilyen sokadrangu nem core biznisz munkakorben a cityben dolgozik, de kizartnak tartom hogy valami nem junior pozicioba dolgozo igy latna a cityt ahogy a post bemutatja.

Mindfield 2012.11.04. 21:04:41

@Nyulz of the World: Könyörgöm, ez egy trollblog. Azért van, hogy hergelje az itthon maradottakat / akiknek nem jött össze külföldön, hogy neki mennyire jó. Eddig kb 0 hasznos információt tartalmaztak a bejegyzések, mindegyik tele van viszont nyavalygással és naagy-nagy érzelmekkel.

tucano 2012.11.04. 21:05:51

@gyászhuszár: ööö, ha meg nem sértelek, addig leszel gyászhuszár, amíg vmi rendes barbadosi csaj nem csinál belőled boldoghuszárt London-alsón:)
multikulti szeretet ide vagy oda:)

2012.11.04. 21:07:03

@tildy:): Ha beadtad az adobevallasodat es kimutatta hogy tobbet fizettel, azt szinte azonnal vissza kellett volna utalniuk a bankszamladra. Nekem eddig mindig igy volt. Ha nem jott meg a penz, mindenkeppen kerdezd meg miert. Lehet hogy pl. veletlenul rossz bankszamlaszamot adtal meg? Online adtad be az adobevallast? (Ha nem, lehet hogy tovabb tart amig visszateritik.)

Pan Modry 2012.11.04. 21:09:33

@Shadow75:
Szerintem kam a post, ahogy az elozo hozzaszolasomban is irtam, megtobb helyen belekothetnek, de ipad en maceras hosszu hozzaszolasokat irni.

2012.11.04. 21:11:37

@Pan Modry: Igen, ez engem is elgondolkoztatott, miert lenne elony tobb europai nyelv ismerete? De ki tudja, sajnos soha nem dolgoztam a City-ben :(. Oszinten szolva nem erdekel vajon kamu-e ez a poszt, mert szerintem hasonlo sztori mar megtortent, illetve megtortenhet valakivel; ha a szerzovel pont nem, az engem szemely szerint nem nagyon izgat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 21:13:13

@Mirjam2: A munkahelyem csinalta az adóbevallást. A p60at megkaptam, de vagy 150 font differencia van, ennyi jár vissza. HMRC-t felhívtam, ők még nem tudtam az új munkahelyről, valami gubanc volt, oké intézték nálunk, felhívtam megint a hmrct, akkor már láttam az új munkahelyet de konkrétabbat nem mondtak,és azóta sem történt semmi. Azon gondolkodom , beküldöm nekik a p60om, nézzék már meg. Az oldalukon lévő kalkulátor azt mondja , 150 font kb visszajár.

Pan Modry 2012.11.04. 21:17:23

@mommmmo:
Bizonyos spec teruleteken az analystok kereshetnek akar 100K+ / ev is. De azok nem olyan teruletek amikbe egy magyarorszagi jogasz hamar beletanul.

Mindegy, szerintem a post kamu...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 21:18:27

@Mirjam2: múltkor a cs blogban azon csodálkozott valaki, hogy hogyan dolgozhat valaki a cityben rossz angoltudással. Pedig van rá példa.

Pan Modry 2012.11.04. 21:23:50

@Mirjam2:
De ebbe nem ertem mi a strory? Szerintem az egesz egy nagy klisehalmaz.

Illetve egy magyar jogi diploma a Cityben annyit sem er, mint egy bambi. Illetve a postolo azt irta hogy a magyarorszagi munkahelyi tapasztalata sokat szamitott, erre meg en azt mondom hogy ugyancsak nehezen hiszem, azaz egy elemzio poziciohoz biztos nem, ugyanis ha MO on egy elemzo lett volna penzugyi teruleten, akkor nem kint kellett volna egy evig tanulgatnia az angolt. Gyakorlatilag egy jo magyarorszagi penzugyi elemzo angoltudasa elvileg City ready alapesetben, mivel akik az inputot adjak az elemzesekhez csak angolul csinaljak.

ocso79 2012.11.04. 21:24:34

@tildy:): be ne kuld soha az eletben nem latod vissza masold le vagy kerj egy ernings statement-et a munkaltatodtol

2012.11.04. 21:24:47

@tildy:): Ez nem tudom hogy van mert en mindig magamnak csinalom a bevallast (mert maganvallalkozo is vagyok), de lehet hogy csak az adoev vegen (aprilis 5) teritenek vissza es meg nem volt adoev vege miota munkahelyet valtottal? En a helyedben meg egyszer rakerdeznek.

Pan Modry 2012.11.04. 21:25:46

@tildy:):
Biztos vannak olyan munkakorok, de azok nem core tevekenyseghez kapcsolodnak az tuti

De az elemzoi munkakor nagyon nem olyan!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 21:28:46

@Pan Modry: Pardon, helyesebben a Morgan Stanleynel.. Hogy elemzőként-e , azt nem tudom.

@Mirjam2: Januarban valtottam, tehat az előző adóév vege elott. Lemasolom, aztan elkuldom nekik.

paroma 2012.11.04. 21:30:11

@Pan Modry: Ha az analyst peldaul a spanyol piacert felelos, akkor igenis elonyos a spanyol nyelvtudas. Vagy a franciak akik ruhellnek angolul beszelni (Fr-oban).
Relemel mindenkinek elso kezbol valo informaciora alapozza ellenveteseit:)

mommmmo 2012.11.04. 21:32:04

@Pan Modry: ezt nem ketlem:)
Az analyst az megint egy olyan munkakor, hogy minden belefer. Csak valoban, amirol te beszelsz, az valoszinuleg egy senior tozsde analyst hatalmas UK beli tapasztalattal, es penzugyi szaktudassal..
Mondjuk en nem a city-ben voltam, hanem london kulvarosaban, es ott a barataim 7-8 ev UK PENZUGYI tapasztalattal, kelet europabol szarmazo PENZUGYI diplomaval 35- 40 korul kapnak. penzugyi csoportvezetoi szinten. Na persze nem penzugyi szektorban. a 100K az meg olyan VP finance-t megilleto fizetes volt.
A penzugyi szektor meg a city jobban fizet ennel, de szerintem nem ennyivel...es tenyleg, mi a fenet csinal ott egy magyar jogasz....
Szoval szerintem is, a srac valoszinuleg vitte valamire, de kisse megszaladt a fantaziaja meg a tolla amikor ezeket leirta. Vagy valamit kihagyott. az extra nyelvtudas valoban szinten nem az a dolog, amit tipikusan kernek egy elemzotol London belvarosaban.

Merylla 2012.11.04. 21:32:18

Megerősíteném Pat Modry-t: 6 évet éltünk Londonban, a férjem is ezen a területen dolgozott, egy darabig analyst-ként egy multinál - valóban nem kellett soha angolon kívül más nyelven beszélnie. Ami nélkül viszont még analyst sem leszel a Cityben vagy egy jobb nevű cégnél, azok a 3-4 betűs vizsgák, mint ACCA, Cima esetleg AAT - ezek nagyon hiányoznak a post-ból.
Túlzó a post, analyst fizetésből még a külvárosban (pl. Croydon) sem tudsz saját lakást bérelni, mert kiesel a credit check-en, ahol a lakás bérleti díja nem lehet több, mint a fizetésed 30%-a - 2000 GBP/hó nettóben nem keres egy analyst. Nem fog a West End-en musicalekre járni, focimeccsre, nem fog taxizni. Aki ez alapján képzeli el az életet, az inkább nem pakoljon, mert csalódni fog. Ráadásul a Cityben? a legnagyobb válság közepén? Ugyan már, mosolygok :)

2012.11.04. 21:33:27

@tildy:): Ahogy ocso79 is mondta, persze ne kuldd be nekik az eredeti P60-t!!! Nem lehet nekik e-mailezni (en meg nem probaltam, de ha lehet, e-mailezz es csatold a beszkennelt masolatat a papirnak)? A P60 a legfontosabb dokumentum, mikor allampolgarsagra jelentkezel. Csak egy eredeti peldany van, bar a ceg ki tud allitani masolatot. De en nagyon megszenvedtem mikor jelentkeztem allampolgarsagra, kellett nekik 6db P60 (az elmult 6 evre visszamenoleg) es nekem nem mindegyik volt meg, konyorognom kellett a volt munkaadoimnak hogy kuldjenek hiteles masolatot stb. Inkabb tedd valami szefbe az eredetit, ha azt tervezed hogy allampolgarsagra jelentkezel.

Mas: ezen en is nagyon meg vagyok lepodve, hogy jo angoltudas nelkul lehet a City-ben dolgozni? Ugy latszik, tenyleg nagyreszt csak pofatlansag meg szerencse kell hozza, semmi mas... Na majd a kovetkezo eletemben! (Az teny hogy egy ember akit szemelyesen ismerek, aki ott dolgozik nevetsegesen magas fizetesert, testnevelesi foiskolara jart Londonban. De o brit es nagyon jol, nagyon meggyozoen beszel angolul...).

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.04. 21:39:20

A posztban én nem érzem a hihetetlen nagyképűséget, amivel itt többen megvádolták.
A hozzászólások viszont tipikusan az irigy kivándorolt magyar vonalat hozzák, aki többet keres náluk, az csak kamu lehet, illetve mi az, hogy nem minden magyar mosogatónak tántorog ki Londonba?
Hát kérem van ilyen karrier is, amit a posztoló leírt. Lehet utána csinálni.

A nyelvtudást meg értékelik nyugaton is, nekem egy volt évfolyamtársam után a jó német nyelvtudása miatt pénzügyi területen csak úgy kapkodtak Dublinban (jó, az nem London és nem is ilyen munkakör, de azért csak értékelték a plusz egy nyelvet)
Sose hátrány egy jó szakma vagy nyelvtudás. Inkább legyen, mint ne.

2012.11.04. 21:40:48

@Pan Modry: Ebben igazad van, marmint hogy tenyleg nem egy nagy sztori. Egyvalami van amit nem ertek a kamu posztokkal kapcsolatban. Miert nem leplezik le magukat az irok? Ha en irnek egy kamu posztot es egy csomoan bedolnenek, akkor azt elveznem a legjobban hogy utana megjelenek es beszolok hogy je, milyen naivak vagytok mind, csak kitalaltam az egeszet... Mi ertelme van annak hogy irnak egy fake posztot, aztan eltunnek? Norbi, hol vagy??

Merylla 2012.11.04. 21:41:50

@tildy:):
Nekünk csak arra reagáltak, ha írtam nekik. Részletesen írd le, hogy miért gondolod, hogy neked visszajár a pénz. Nem szükséges recorded signed for-ként küldeni, reagálnak anélkül is, bár én a P60-at még azzal sem adnám oda, ha állampolgár akarsz lenni, akkor még kellhet.
Ez a címük:
HM Revenue & Customs
Pay As You Earn
PO Box 1970
Liverpool
L75 1WX

Merylla 2012.11.04. 21:45:38

@Mirjam2:
Mi 6 év alatt olyannal, aki nem beszélt volna nagyon jól angolul, nem találkoztunk - multinacionális cégekről beszélek. Olyannal igen, akinek rettenetes volt az akcentusa, de egyébként tökéletes az írott/beszélt angolja.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 21:46:43

@Merylla: Nagyon nagyon koszonom. Holnap el is intezem.

mommmmo 2012.11.04. 21:52:02

@Merylla: Mondjuk azert 2000-nel kereshet tobbet nettoban egy analyst, boven..
Ebbe az analyst szoba tenyleg mindent be lehet szoritani, vegul is mi a fenet analizal az ember, bonyolult tozsdei ugyleteket, vagy a keszpenzelszamolast? eg es fold.
szoval ezt az "analyst" szot en nem is hasznalnam fizetesmeghatarozasokhoz.
De! az az altalanos tapasztalat a londoni barataim koreben, hogy 35-40 fele nem mesz szintisztan kelet europai PENZUGYES papirokkal . (ja, jogaszival biztos igen, mivel penzugyi teruletrol van szo, haha)
Mondjuk erre van ellenpelda, ismerek olyat, aki kelet europai diplomaval olyan szinten bedolgozta magat egy cegnel, hogy boven 40 fele ment, de az az illeto kabe 5 evig dolgozott ugyanannal a multinal, es nem ilyen kis kelekotya itt ott probalkozgato 29 eves volt.

Aztan, ha meg van az altalad emlitett ACCA, CIMA, miafene, akkor esetleg eljut az ember a 40-50-es regioba, de ahhoz, hogy az ember e fole menjen, jokora plusz kell, es sok tapasztalat. A cityben dolgozo fiatal elemzo titanok meg, akik mar 29 evesen kaszaljak be a 80-100K fontos allasokat, azok meg a Harvard legjobbjai szerintem, es max a gyerekeinknek, mint masod generacios bevandorloknak van arra eselye, hogy azon a palyan jatszanak.Nem hiszem, hogy ott tart karokkal varnanak egy par eves tapasztalattal rendelkezo illetot egy nevenincs jogi egyetemrol, mert "nyelvet beszel", meg "o a legjobb".

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 21:52:30

@Mirjam2: Ezek szerint az, hogy valaki igazolja, hogy mar 6 eve itt van az lehet nem is lesz eleg? Marmint ha valaki ebbol csak 3at dolgozott vagy valami, kella p60? Jo tudni nagyon nagyon jo tudni.
Orulok, hogy leirtatok, hasznos info! (p60nak a scannelt valtozata megy igy nekik)

Egyebkent errola temarol jo lenne , ha majd irna osszefoglaloan valamelyikotok, hasznos lehet. Oke tudom Life in the uk test, kb 1000 font, meg 5+1 ev itt. Ezenkivul egyeb extra? Valamelyikotok atesett mar ezen?

mommmmo 2012.11.04. 21:55:54

@wásztákhurwáh: Ja, a Norbi posztjanal es ez volt, hogy mennyire irigykedik mindenki, aki a fizetest irrealisnak tartja, aztan a vegen kiderult, hogy megiscsak kamu volt.

Merylla 2012.11.04. 22:00:52

@mommmmo:
azt írta valahol, hogy könyvelő cégnél dolgozott, miért gondoljátok, hogy hírtelen a Morgan Stanley-nél találta magát. Én nagyon nem hiszem, számunkra az egyik legnagyobb meglepetés az volt, hogy minimális átjárás van különböző iparágban dolgozó cégek között: pl olajiparból átmenni FMCG-ba vagy fordítva szinte lehetetlen. Annyi jelentkező van egy-egy állásra és mindig lesz valaki, akinek lesz tapasztalata az adott iparágban.
A könyvelő cégeknél, vállalati pénzügyben az analyst a táplálékláncnak eléggé az alja, max 25K p.a. fizetéssel.

mommmmo 2012.11.04. 22:07:36

@Merylla: jo, mondjuk en is vallalati penzugyben dolgoztam mindig, es ott nem is volt analyst... megis az mit csinal?? amit Magyarorszagon analytikus konyvelesnek hivnak, hogy irkalja be a gepbe, hogy mit vettunk es mennyiert???
Mondjuk azt elhiszem, hogy azt lazan meg lehet csinalni jogaszi vegzettseggel:)

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.04. 22:08:29

@mommmmo: Én nem azt mondom, hogy ez a poszt valós, vagy kamu, hanem azt, hogy akármelyik is, az irigykedők mindig előbukkannak. Pont ezért akarnak minél nagyobb hatás kedvéért egyesek túlzó posztokat írni, hogy nagyobb legyen a hype körülöttük.
Ha egy tuti valós posztban írja valaki, hogy ő jobban keres, mint egy vendéglátóipari lófaszjóska Londonban, akkor is megindul a tipikus magyar irigykedés.
Elkezdik fikázni, hogy USA, Norvégiában stb. ebből jobban megélnél, de ide nem jöhetsz ki, mert ide csak a legjobbak jöhetnek.
Közben ilyen kérdés nem is volt :) De azért leírják, mert jól esik.

Pont ez a mentalitás szüli a kamu posztokat, hogy hergelje a megmondóembereket, adjon nekik témát.
Azok aztán követelik a fizetési papírjainak bescannelését, bizonyítékot a lakáskörülményeire... komolyan, nevetséges.

A kamu posztírók és az irigykedők pont a két összeillő, egymást kiegészítő fele ugyanannak a magyar jellemnek, mindkettő felesleges, értelmetlen dolog, de ők élvezik.

Néha azért születnek érdekes posztok is valóban hasznos információkkal, vagy a kommentekben kiderül sok használható dolog, tanácsot adnak. Szóval a kamu és túlzó, kivagyiságtól bűzlő, melldöngető, nyavalygó posztok ellenére is van azért értelme a blognak.

partizánok 2012.11.04. 22:13:15

Először is gratulálok a posztírónak, hogy sikerült megvalósítani az álmát és örülök, hogy egy nemzettársam ilyen sokra vitte a nagy világban.

Pár dolgot mondanék.
Buszsofőr vagyok.
Az éves bruttóm 30 ezer körüli.
Csak azért mondom, nehogy valaki azt gondolja, hogy a lúzer irigység beszél belőlem.

Először is ostobaságnak tartom, hogy valaki(k) állandóan azt próbálják bizonygatni, mennyivel jobb (anyagilag) Londonban élni, Mo-hoz képest.
Hát persze, hogy jobb, hisz egy letűnőben lévő birodalom fővárosáról beszélünk,ami még mindig jelentős (anyagi) előnyöket valósít meg valamikori gyarmatosító múltjának IS köszönhetően.Több száz évig kirabolták a fél világot, aki ellenállt, azt lemészárolták.
(Éppen tegnap volt egy film a TV-ben,melyeben 1500 angolt lemészároltak a zuluk. Mi a büdös francot kerestek ott? Na mit?)

Ebből ma is még, jelentős katonai-politkai-pénzügyi előnyöket élveznek és hasznot húznak.
(Pl.Ahogy Londonban böffentenek, úgy erősödik-gyengül a forint és keresnek rajta, a kis devizahitelesek meg buknak rajta-törvényszerű).
Az már csak hab a tortán, hogy -angol gentleman-hoz nem illő módon- manipulálták a világ irányadó kamatait,óriási hasznot bezsebelve, más kárára.(állítólag előre félre volt téve -több száz millió font-a büntetésre....a kis huncutok:-))
Ennyit az angol tisztességről.
Gondolom, az sem véletlen , hogy nem akarják a cityt, alárendelni a zúnijónak.

A szerencsétlen kis Mo., meg 500 éve gyarmatként leledzik.
Előbb a török,aztán a labanc, majd a 40+20 év (poszt)cuclizmus, előbb a tankok,most meg a bankok.
Ebből egy ilyen csapás is hazavágna egy országot, nemhogy 4-5.
És akkor még nem beszéltünk a posztcuclista felfogás- és gondolkodásmódról
Szóval nem lehet összehasonlítani a kettőt.
Vagyis lehet, csak nem ildomos és nem egy kategória.

Mivel itt a többség, csak a jót írja,így nekem nem marad más, minthogy egy kicsit más szögből is megvilágítsam a dolgokat,nehogy még véletlenül valaki elhiggye, hogy ez maga a kánaán és itt minden csak szép és jó.
Mivel buszsofőr vagyok, napi 10 órát a zátlagpógárral töltök, van tapasztalatom.

Nem kommentálom, ítélje meg mindenki:
- a gyalogosok úgy közlekednek, mint a szent tehenek Indiában.Nem ismerik a piros jelzést és sz.rnak a szabályokra és ahol lyukat látnak, ott mindenáron(akár az életük árán is) át akarnak menni.
- kilépnek az INDULÓ busz elé, féktávolságon belül. Nem érdekli, hogy beleállítom a buszt a betonba és az utasok felborulnak.Lesz.rja. Egy "bocsikával" elintézi. Biciklisek dettó.A biciklisek gyakran leszorítanak!!!!!!!
- féktávolságon belül, az út mellett parkoló autó vezetője, kinyitja az ajtót. Nem bír várni 5mp,még a busz elhalad.Nekem nincs hova menekülni.
- visszakapcsolódás a forgalomba a buszöbölből: csak pofátlanul lehetséges.Néha 15-25 autó is elmegy. Egyik sem enged vissza. Bezzeg Mo.-on :-).
- a záródó ajtók közé bedugja a fejét az utas, csürhe módjára törtetnek fel az üres buszra.Könyökölnek.(Na ilyet sem láttam még :-)
- a múlt héten, kővel betörték a buszom ablakát, a kollégát meg akarták verni, mert nem akarta ingyen elvinni az utast
- mivel én sem akartam elvinni jegy nélkül egy kis tini taknyot: "F.ck you man"-volt a válasz, majd tovább ment a buszba és leült.Volt aki leköpött.
- szerdán több buszt is megdobáltak valami ragacsos, nyúlós takonyszerű agyaggal.Állítólag néphagyomány.
- gyakran agresszívak, arrogánsak, erőszakosak(hasonlókról számol be, szintén átlagemberrel dolgozó ismerősöm)

- napi szinten látok embereket az orrukban vájkálni-turkálni, amit később megesznek.
- orrfújás zsebkendő nélkül, újjal földre csapva :-)
- az autósok kb. 10%-a este, ködben, esőben helyzetjelzővel vagy fény nélkül közlekedik.Biciklisek fele dettó.
- autósok másik kb.10%-a nyári éjszakán, ködlámpával közlekedik
- az irányjelző használata luxus. Körforgalomból kifele, csak kb. 15-20% használja.Bosszankodok is miatta eleget.

- a 2010-2011-es visszajáró adómon 1 évig ült az adó hivatal. Felszólításomra volt hajlandó utalni csak.
- bürokrácia: nem akarom hosszan ecsetelni. 3 hónapig nem láttak a rendszerben. Addig a pénz sem jött. :-(
- a zátlagpógár kb.30%-a hetente 1x fürdik. Forrás: TV
- és aki azt mondja, hogy itt nincs megkülönböztetés, az nem mond igazat

És tudnám még sorolni.
Ezek nem ritka érdekességek, hanem napi szinten többször előforduló dolgok.

S végül, minden tisztelet és becsület azoknak az embereknek, akik még otthon maradtak és kitartanak.
Egy biztos: én is vissza fogok menni.

Estevez atya 2012.11.04. 22:16:00

@Kovács Béla váltóőr: nekem Elmü visszautalt múltkor. Megyek megnézem magam atükörben, hátha ufó vagyok. Én is alig hittem el ...

Emberek: nekem + 100.000 huf kellene csak havonta, minden ok lenne.

mommmmo 2012.11.04. 22:17:29

@wásztákhurwáh: Hat persze... de engem mint penzugyest tenyleg erdekelne egy olyan penzugyes eletpalya, ahol egy 29 eves magyar jogasz 2x annyit bekaszal, mint egy atlag angol okleveles konyvvizsgalo.
Mert ebbol tenyleg tanulhatnek, hogy merre tovabb.. csak a cikk onmagaban erre nem ad magyarazatot, hogy ez hogy tortent meg.. de hat mindegy. szerencsere nem a Hataratkelo az egyetlen forras amibol tajekozodhatok. Csak van akinek igen, aztan az az illeto hot rosszul fogja magat erezni, hogy mennyire alul akarjak majd ot fizetni az esetleges szakiranyu vegzettsege ellenere..

SilentDreams 2012.11.04. 22:17:34

Nekem egy kicsit "sok" a poszt a sikerek hangoztatása szempontjából és kicsit kevés a munka részleteivel kapcsolatban: mégis mivel foglalkozott/foglakozik, milyen tapasztalatok voltak hozzá szükségesek, stb.

E témában csak az utolsó mondatban szerepel ennyi:

"Magyarországon jogi egyetemre jártam, most pedig elemzőként dolgozom pénzügyi területen."

A fizetése kiszámításához szükséges matematikai műveleteket is könnyen feledni tudnám, ha adna ehelyett egy közelítőleges tartományt.
Azt persze tudom, hogy bizonyos szakmákban Londonban 50-100.000 fontos éves fizetést lehet kapni, illetve azzal is tisztában vagyok, hogy az én szakmám nem tartozik ezek közé (még ha megszakadok sem), de ha már a posztoló pont ilyenféle szakmában dolgozik, akkor szívesen vettem volna valami konkrétumot ezügyben is....

A kommentek utolsó harmadát nem olvastam át. Nem jelentkezett a posztoló még?
Ezt-azt megválaszolhatna..... :)

mommmmo 2012.11.04. 22:18:18

@wásztákhurwáh: Hat persze... de engem mint penzugyest tenyleg erdekelne egy olyan penzugyes eletpalya, ahol egy 29 eves magyar jogasz 2x annyit bekaszal, mint egy atlag angol okleveles konyvvizsgalo.
Mert ebbol tenyleg tanulhatnek, hogy merre tovabb.. csak a cikk onmagaban erre nem ad magyarazatot, hogy ez hogy tortent meg.. de hat mindegy. szerencsere nem a Hataratkelo az egyetlen forras amibol tajekozodhatok. Csak van akinek igen, aztan az az illeto hot rosszul fogja magat erezni, hogy mennyire alul akarjak majd ot fizetni az esetleges szakiranyu vegzettsege ellenere..

mertcsak 2012.11.04. 22:19:44

iranylondonblog.hu/2012/09/13/magyarok-angliaban-riport-gyongyi-29-elemzo/

van a wiw-en 29eves, Londonban elo, Gyöngyi nevu, jogot vegzett csaj :)

SilentDreams 2012.11.04. 22:27:18

@mertcsak: nő lehet a szerző?

Bocsánat, de férfinek néztem a poszt alapján... :)
Ha nő, akkor még érdekesebb a stílus.... (a poszté).

Spacecake 2012.11.04. 22:28:02

Azért a legtutibb (sztem) itthon élni és angol mércével nézve is jól keresni.Úgy azért eléggé élhető kis hely ez:-)
Így nézve mind1 hogy a Katonába megyek v a Broadwayre megnézni a 1 darabot,mert kedv kérdése.a szűk keresztmetszet mindig az idő.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.11.04. 22:32:19

Nagy az arca? Lehet. A szerző, mintha csak az én sztorimat írta volna le, lehet, hogy egy irodával arrébb ül. (halló, én a St Pauls mellől írok, te merre? :) De higyjétek el, nem annak szánja, egyszerűen büszke arra, amit elért, és nem bírja, ha ott rinyálnak neki, hogy ilyen olyan gonosz módon elbánt velem az élet!

enrobag 2012.11.04. 22:36:57

@SilentDreams:
Ez a mondat szerintem nagyon feminin: "Imádok Londonban taxizni, megnézni egy musicalt a Westenden, a tengerentúli járatokat, a kicsi boltokat a Cityben, a fishmarketot, a charity shopokat, az angol vidéket és B&B-ket, a Southbanket, a Csatornát és Harry herceget persze."
Férfiember nem hiszem, hogy "imádná" a turkálókat, nopláne Harry herceget:-)))

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.04. 22:40:17

@mertcsak: Akkor csak nem kamu?
Nahát, hogy egy magyar jogász érvényesülhet Londonban?
Ettől agyvérzést fog kapni sok irigykedő...

SilentDreams 2012.11.04. 22:44:55

@enrobag: Hehe, igazad van, első olvasatra fel sem tűnt :)))))

Azóta már újra elolvastam, s naná, hogy sokkal inkább nőnek tűnik a szerző, mint férfinak. Valahogy ehhez a nagy önbizalomhoz, amit sugároz az írás, hirtelen férfit asszociáltam. De ez a saját belekombinálásom volt, amiből a nőies részletek sem mozdítottak ki :)

Újra elolvasva egyébként nem tűnik már annyira "elszállt"-nak a posztoló, mint elsőre tűnt. Inkább csak teljes önbizalom, határozott tervek, és elégedettség az elért sikerekkel. A hiányolt részleteket még mindig hiányolom, de ezt úgy tűnik nem is akarta megírni, és sajnos eddig még nem is tűnt fel itt.

De még lehet, hogy feltűnik :)

Pan Modry 2012.11.04. 22:48:44

@paroma:
Egy magyart nem fognak olyan spanyol specifikus analystkent hasznalni amihez kell a spanyol nyelvtudas. Raadasul max oda kel spanyol nyelvtudas ahol nagyon szukseges networkingelni spanyol emberekkel, de egyreszt egy analyst munkakor nem ilyen, masreszt ehhez igazi spanyol kell!

Az meg csak urban legend hogy a franciak ne beszelnenek angolul valami kivagyisagbol. Aki a city ben pozicioban van az beszel angolul, pont!

SilentDreams 2012.11.04. 22:51:51

@mertcsak: Asszem azért is lett szimpatikusabb hirtelen a szerző, mert elolvastam az általad linkelt oldalt is. Elég sok az egyezés az itteni poszttal, de valahogy "emberibb"-nek tűnik az alapján.

Mea culpa, ha túl hamar ítéltem meg.

enrobag 2012.11.04. 22:52:15

@SilentDreams:
Elolvastam a "mertcsak" által belinkelt oldalt. Bevallom őszintén kifejezetetten rokonszenves a lány. Jobban értelmezhetők a mondatai, amiatt, hogy dialógus formában vannak. Abból vágta össze az ide küldendő anyagát.

Pan Modry 2012.11.04. 22:54:44

@mommmmo:
Olyan senior analystek kereshetnek ennyi penzt akik tradereknek analizalnak es profit share t kapnak. Igy egyebkent akar az evi 100k is elerheto, es szerintem kevesen erik ezt a szintet el

..de ezek az emberkek azert nem egy magyar jogi hatterrel jonnek...

enrobag 2012.11.04. 22:55:21

@SilentDreams:
most látom, hogy te is hasonlót írtál:-)))

2012.11.04. 22:58:03

@tildy:): Allampolgarsaggal kapcsolatban - nem tudom, valtoztak-e a dolgok miota en jelentkeztem 2010-ben. Nekem igazolnom kellett hogy vegig dolgoztam 2004 ota, kellett mind a 6 eredeti P60. Sot, az ugyintezo rakerdezett, hogy mi volt addig az egy honapig amig ugy tunt hogy nem dolgoztam (igazabol dolgoztam de egy adminisztrativ dolog miatt ugy nezett ki mintha az a honap kimaradt volna.)

Ugy tudom, az is ok ha egyetemre jarsz, de az a lenyeg hogy a 6 ev alatt gyakoroltad azokat a jogaidat... Ok, keso van es ezt nem tudom hogy mondjam magyarul, exercised your treaty rights. Tehat az nem eleg hogy csak ugy ott voltal 6 evig Angliaban. Igazolni kell hogy vagy tanultal, vagy dolgoztal, esetleg eltartottak, stb.

En mindenkinek ajanlani tudom a Nationality Checking Service-t. Ezt sok onkormanyzat ajanlja, lehet valasztani melyikhez mesz, en Westminster-be mentem es nagyon hasznos volt a szolgaltatas, boven megerte az 50 fontot amibe akkor kerult. Atnezik az irataidat mielott beadod a jelentkezest, tanacsot adnak (bar hivatalosan csak atnezik es visszaadjak az eredetit, tehat pl. nem kell az utleveledet honapokra bekuldened; de gyakorlatban nekem tanacsot is adtak, telefonon is, meg szemelyesen is mikor bementem, hogy mit irjak a jelentkezesi lapra, milyen papirok kellenek.)

En 5 ev utan (vagyis 5 evvel az EU csatlakozas utan) jelentkeztem arra ami az Indefinite Leave to Remain megfeleloje EU-allampolgaroknak; nem emlekszem hogy hivjak ezt (talan EEA3?), de a vegen kapsz egy papirt ami igazolja hogy korlatlan ideig tartozkodhatsz Angliaban es a gyerekeid jelentkezhetnek brit allampolgarsagra, vagy valami ilyesmi. Az ugyintezo kesobb azt mondta, ez nagyon jo hogy jelentkeztem erre, mert megkonnyitett mindent mikor 1 evvel kesobb az allampolgarsagra jelentkeztem.

Ja es nem emlekszem mikor toroltek el a European Workers' Registration Scheme-t, de nekem azok a papirok is kellettek hogy annak idejen regisztralva voltam ebben. Errol is az eredeti papir kellett, ha jol emlekszem.

SilentDreams 2012.11.04. 22:58:22

@enrobag: Szinte ugyanazt írtuk......... és ugyanaz alapján :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.04. 23:03:19

@SilentDreams: @enrobag: csak ez az oninterju pont annyi komkretumot tartalmaz, mint ez a blogbejegyzes
zerot

es ettol meg lehetne igaz is

SilentDreams 2012.11.04. 23:07:51

@Mirjam2: European Workers' Registration Scheme 2009-ben nekem még kellett. Talán 2010-ben vagy 2011-ben törölhették el, ha jól emlékszem....

Mark Bolt 2012.11.04. 23:09:52

Tehát egy több nyelven beszélő, tanult fiatal talál magának munkát Londonban. Sőt még alkudozhat is a fizetésről! Ez csodás.

Ezt most mondjuk azoknak az ezreknek, akik értékelhető nyelvtudás és értékelhető egyéb tudás mellett próbálnak munkát keresni külföldön. :-D

Pan Modry 2012.11.04. 23:11:12

@wásztákhurwáh:
Biztos ervenyesulhet, csak epp ez nem az a story szerintem...

Amikor Norbi kamuzott az olajfurotoronnyal,, arra magamtol nem jottem volna ra hogy kamu, mert fogalmam sincs az olaj fizikai kitermelesehez.

Viszont ez a story ezer sebbol verzik, az egesz egy olyan klisepuffogtatas hogy megirhatta volna egy irodai asszisztens, egy hoteltakarito vagy akarki magyarorszagrol is aki otthon van a klisekben.

Persze lehet hogy ez a story nem kamu, csak egyszeruen durvan tuloz a szerzoje, es hat amibol eppen a lenyeg marad ki, azt azert fenntartasokkal kell kezelni.

enrobag 2012.11.04. 23:16:04

@hagyma:
Jajj, ne legyél már ennyire pipifaxos:-)))

2012.11.04. 23:16:31

@mommmmo: 'Ja, a Norbi posztjanal es ez volt, hogy mennyire irigykedik mindenki, aki a fizetest irrealisnak tartja, aztan a vegen kiderult, hogy megiscsak kamu volt.'

Hat a City-ben sok embernek olyan magas a fizetese, hogy gyakorlatilag nem nagyon van olyan osszeg ami irrealis. Hogy egy elso generacios kelet-europai bevandorlonak mennyire elerhetoek ezek a fizetesek, az mas kerdes. Sajnos nem talalom a cikket, de par eve volt egy elhiresult per; egy roman no perelte a ceget akiknel dolgozott a City-ben, azt allitva hogy kevesebbet fizettek neki mint masoknak hasonlo munkakorben mivel o kelet-europai no. Nem emlekszem a szamokra, de biztosan nem £30K fizetesrol volt szo hanem sokkal tobbrol, es igy is perelt.

Nekem igy kivulrol ugy tunik hogy nagyreszt szerencse kerdese, kik kapjak ezeket az allasokat a City-ben. Annyira sokan szeretnenek bekerulni, hogy olyan mint pl. Cambridge; hiaba vagy kiemelkedo tanulo, de sokkal tobb jelentkezo van mint hely, igy nagyreszt a szerencsen mulik hogy ki kerul be a legjobb tanulok kozul.

Mark Bolt 2012.11.04. 23:17:16

Itt nem az a gond, hogy kamu vagy sem. Hanem hogy egy ilyen felütéssel kezd:

„Kezdem unni ezt a sok negatív londoni riportot. Tudom, hogy ti meg Londont unjátok, de ez van! : ) Modern rabszolgaság Angliában, Nincs különbség Anglia meg Magyarország között... tényleg?"

amivel felcsillantja a reményt, aztán közli hogy ha nagyon tudsz angolul, és értékes diplomával mész, akkor szépen boldogulhatsz. Hát ez kinek tanulság?

2012.11.04. 23:22:14

@SilentDreams: 'European Workers' Registration Scheme 2009-ben nekem még kellett. Talán 2010-ben vagy 2011-ben törölhették el, ha jól emlékszem...'

Akkor szerintem mindenkinek, aki brit allampolgarsagra jelentkezik a kovetkezo par evben, kelleni fog a papir ami igazolja hogy benne volt ebben a Scheme-ben. (Ha pl. 2010-ben toroltek el, akkor feltetelezem, hogy a 2016 utan jelentkezoknek mar nem fog kelleni.)

Pan Modry 2012.11.04. 23:24:02

@Mirjam2:
Szerintem nem a fizetesen all v bukik a story...

Mi a joistent elemez penzugyon az akinek egy magyar jogi diplomaja van? Egy penzugyi elemzonek a cityben miert kellene az angolul kivul barmi mast is beszelni? EGyaltalan minek kell egy penzugyi elemzonek sokat kommunikalnia ugyfelekkel, raadasul nem is angolul?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 23:26:19

@Mirjam2: Tavaly toroltek el a WRSt, emlekeim szerint.

Tehat akkor abbol mondjuk gond lehet, ha novemberben jottunk, de csak januarban, februarban volt az elso bejelentett allas. Mert akkor par honap elveszhet...
@SilentDreams: tavaly toroltek el. Meg nekem is kellett 2010 elejen.

Pan Modry 2012.11.04. 23:26:42

@Mark Bolt:
A magyar jogi diploma a Cityben annyira ertekes mintha nem is lenne, egyszeruen nem tudok olyan penzugyi elemzoi munkakort elkepzelni a Cityben ahol egy ilyen diploma akar minimalis relevanciaval is bir.

2012.11.04. 23:29:22

@mommmmo: Megtalaltam a cikket: www.metro.co.uk/news/701542-bullied-worker-sues-for-40m

Tehat rosszul emlekeztem a szamokra: £40 milliora perelte a ceget, a fizetese nem volt olyan magas, £41K; de ez 2006-ban volt, amikor a no 31 eves volt es 2 eve volt a cegnel. Es ugy gondolta, ez a fizetes annyira alacsony, hogy csakis azert fizethetnek neki ennyire keveset mert roman, tehat beperelte a ceget racial discrimination miatt.

monddazigazatmar 2012.11.04. 23:30:21

@szamoai: Hát, ha már igy megkérdezel, akkor véleményem szerint ez bonyolultabb, hogy itt vagy ott, hogy mi könnyebb, mi nehezebb.
Az igazság valahol ott van, hogy kimennek emberek, az igényeikből rohadt gyorsan leadnak, olyan dolgokat bevállalnak, amit itthon nem.
Mondd itthon egy frissdiplomásnak, hogy lakjon együtt 3-4 másikkal, dolgozzon 2-3 hónapot ingyen, kezdje alulrol az életét. Egyből megy a felháborodás.
Kb. olyan mint mikor hajóra mennek ki, és örülnek, hogy mennyi pénzük marad - persze, dolgozik 16 órát, lakik egy lukban, nincs szabadnapja, és nincs mire költenie.
Szóval ugy gondolom, hogy ha itthon valaki nekiszánja magát, és visszavesz az arcából, ugyanannyit lenyel mint kint, akkor igen, itthon is meg lehet élni, lehet boldogulni, sőt, jobb életminőséget könnyebb elérni mint kint.

Pan Modry 2012.11.04. 23:32:19

@Mirjam2:
Ez szerintem nemcsak szerencse kerdese hogy ki milyen allast kaphat el. Ha sok penzt tudsz csinalni a munkaadodnak akkor lesz jo fizetesed es jo alkupoziciod, ha pedig nem, akkor nem...

EN csak azt nem ertem hogy egy magyar jogasz hogyan tudna jo alkupozicioba kerulni egy penzugyi elemzoi allasnal.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 23:32:46

@Mirjam2: es nagyon nagyon koszi ezt is. Kedves, hogy segitesz:) Koszonom megegyszer. (Bar szerintem nem csak nekem lesz hasznos info)

2012.11.04. 23:37:20

@Pan Modry: Kerdeseidre a valasz: fogalmam sincs, mivel (sajnos) nem dolgozom a City-ben. De tovabbra is ugy gondolom, ez a sztori (meg ha nem is nagy sztori) nagyjabol megtortenhetett volna, mig az eredeti Norbi-sztori tenyleg egy fantaziavilag volt az olajfuro toronnyal stb. A City meg az ott kaphato fizetesek nem fantaziavilag, meg ha neha annak is tunik. Es nyilvan magyarok is dolgoznak ott, akiknek megfelelo vegzettseguk es szerencsejuk volt. Hogy a posztolo kozejuk tartozik-e, nekem majdnem mindegy.

Jogi diplomaval kapcsolatban: biztos hogy ez akkora akadaly? Nekem az a tapasztalatom (nem penzugyi munkakorokben) Angliaban hogy foleg a munkatapasztalat szamit, meg neha az is hogy legyen diplomad (barmilyen tantargybol). Nem lehet az hogy valaki magyar jogi diplomaval es sok szerencsevel megfelelo tapasztalatot szerez egy multi cegnel Magyarorszagon, es ezzel a tapasztalattal alkalmazzak Angliaban?

Pan Modry 2012.11.04. 23:37:31

@monddazigazatmar:
Ez szerintem nem igaz...

Magyarorszagon jo esellyel belefutsz olyan begyoposodott seggfejekbe akiknek mondjuk sok fontosabb dolog is van annal hogy penzt csinalj a cegnek.

Nyugaton az szerintem jobb hogy a te allasod csak azert van hogy ezaltal a ceg tobb penzt tudjon csinalni, nyugodtan lehet vitatkozni akar senior menedzserrel is ha arrol van szo hogyan lehet ebbol a helyzetbol tobb penzt kihozni es ritka a paternalizmus illetve a protekcio, ugyanis a penz csinalas sokkal elorebbvalo mint masok protezsalasa stb... Legalabbis a legtobb helyen.

Mark Bolt 2012.11.04. 23:39:51

@Pan Modry:

Szerintem hihető a sztori. Kiment a jogi cuccával valami gyakornok szintű állásba, ott hónapokig tevékenykedett, aztán tovább lépett, és megint tovább, és lehet hogy végig a pénzügyi vonalon mozgott, és amikor végül felvették a jó állásba, akkor a magyar diploma csak mint szépségtapasz volt neki, és inkább a londoni hónapokat, plusz a több nyelven tudását értékelték.

01234567 2012.11.04. 23:40:20

A stílus. Arrogáns, minden a pénz, ami nem érdekli. Szuper laza, nyelveket váltogat, anyanyelvi szinten, kéthetente külföld...talán valami pszichiátriai probléma. Ha igaz a poszt, ez az utóbbi akkor sem kizárt.

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.04. 23:44:02

@Pan Modry: Mondjuk bármelyik magyar diploma is ér valamit a City-ben?
A posztoló valami releváns gyakorlatot is említ, lehet az mutatott jól.
Ismerek olyan főiskolás német tanár végzettségű csajt (amivel max általános iskolai tanár lehetne), aki még csak angolul se tud jól, mégis nagy ász lett logisztika-ellátási lánc területen. Csak mert elhelyezkedett egy multinál, onnan ment a másikhoz, aztán a következőhöz... egyik adta a referenciát a másikhoz.

Pan Modry 2012.11.04. 23:44:24

@Mirjam2:
A valaszom inkabb nem, ugyanis a postolo a jogi diplo,ajat mint ertekes diplomat tuntet fel, holott a Cityben annak erteke nincs.

Amit te irsz az persze nagyon elvileg lehetseges, hogy valaki a jogi egyetem utan elmegy penzugyi elemzonek, kozben kiderul hogy vagja a matematikai statisztikat es kulonbozo operaciokutatasi modellezesben is jartas, sot sokkal jobban mint azok akik ezt tanultak stb...

Csakhogy a penzugyi elemzoi munka tipilusan nem olyan hogy csak ugy az utcarol beulok es elkezdek penzugyi elemezgetni. Ha a postolo penzugyi elemzo helyett mondjuk azt irta volna hogy jogi diplomaval gepeszmernokkent dolgozik, szamomra az sem lenne kevesbe hiheto mint ez.

Max azt tudom elkepzelni hogy olyasmit nevez penzugyi elemzoi munkanak ami valojaban nem is az.

Pan Modry 2012.11.04. 23:47:51

@Mark Bolt:
Ez is lehet, de ez nem ketto ev alatt szokott megtortenni.

Nekem egyebkent az egesz story nem all ossze, szerintem teli van klisekkel, illetve egy penzugyi elemzonek nem kell az angolon kivul mast tudnia, es nem is nagyon kell ugyfelekkel kommunikalnia.

2012.11.04. 23:48:15

@Pan Modry: 'Ez szerintem nemcsak szerencse kerdese hogy ki milyen allast kaphat el. Ha sok penzt tudsz csinalni a munkaadodnak akkor lesz jo fizetesed es jo alkupoziciod, ha pedig nem, akkor nem...'

Persze, de egyaltalan hogy kerulsz olyan helyzetbe hogy megmutasd mennyi penzt tudsz csinalni? Ez olyan mint hogy pl. sokan ernenek el jo eredmenyeket Cambridge-ben, de nem mindenki kapja meg a lehetoseget mert eleve tul sok jelentkezo van. Persze kellenek a kepessegek is meg minden, de szerintem sok szerencse is kell.

Pan Modry 2012.11.04. 23:49:59

@wásztákhurwáh:
De az ismerosod gondolom ezt evek alatt erte el...

Nem ugy hogy par honap itt, par honap ott, es masfel ev mulva meg supply chain manager

Pan Modry 2012.11.04. 23:54:18

@Mirjam2:
Olyanbol mindig keves van aki valoban sok penzt tud csinalni. Aki az Oxfordon vegzett az nem garancia arra hogy sok penzt is fog tudni csinalni, az csupan annyit jelent hogy elvegezte az oxfordot.

Dolgoztam egyutt nagyon okos, intelligens emberekkel, de meg koztuk is keves olyan van aki a keves fontos informaciot felhasznalva, gyorsan analizalva kepesek kovetkezetesen jo penzugyi donteseket hozni.

xylon 2012.11.04. 23:55:07

Bocs sracok de az Analyst az nem beosztas hanem rang. Az investment bankingban a legalacsonyabb szint (ha az interneket nem szamoljuk) Utana Associate, Vice President, Director, Executive Director, Managing Director, Partner.

30-40k siman kezdo fizetes, de a nagyobb helyeken nincs is lehetoseg alkudozni, most egy JPMorgan nem fog leallni veled veszekedni hogy te 50et akarsz a ceges policyben meg 40 van. Majd felvesznek valaki mast a szazszamra jelentkezo jeloltbol.

Jogi diplomaval is siman be lehet jutni ha a megfelelo attitudeot mutatod az interjun magyarul odateszed magad. Majd elkuldenek mindenfele fejtagitora (pl CFA).

Idegennyelvtudas telejesen erdektelen hacsak nem nativ vagy vagy Magyarorszagot covereled.

2012.11.04. 23:55:30

@tildy:): Szivesen, de sajnos allampolgarsaggal kapcsolatban nem naprakeszek az ismereteim, mert en azonnal jelentkeztem amint lehetett, gyakorlatilag az EU-csatlakozas napjatol szamitva napra pontosan 6 ev mulva :). Raadasul fanatikusan keszultem ra, abszolut minden papirom megvolt mindenrol, evekig gyujtogettem a papirokat es tanulmanyoztam a szabalyokat... Ugy tudom a konzervativ kormany varialt egy-ket dolgot, de mivel engem nem erintett, azota nem neztem utana. Majdnem minden rajta van a UKBA honlapjan (www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/).

xylon 2012.11.05. 00:00:57

@Pan Modry: Szerintem oke a tortenet, csak teljesen semleges, erdektelen. XYZ a Cityben dolgozik mint analyst, lehet hogy nem jarnak ide de szvsz minden irodaepuletben ul ma mar 3-4 magyar.

Analyst nem hoz penzugyi donteseket, az analyst elemzeseket keszit hogy mas hozhasson donteseket.

Ez a melo tipikus excelszuttyogetetes, due diligenceszel megspekelve (ezert utazik annyit). A nagybankok kifacsarjak a legtobb fiatalt stabil 12oraban hetvegen is, hogy a gyengek kihulljanak, meg az Associate is szivas.

xylon 2012.11.05. 00:09:02

@tildy:): Kurrens helyzet: WRS-t kertek, LITUK test, P60, kitoltott kerdoiv (kb 20 oldal) utlevel, ha joint application (hazastarsak) akkor angolul hazassagi anyakonyvi kivonat, es ennyi. Hozzateszem folyamatosan volt munkaviszonyom (6 evnyi kell). Ha nincs akkor GPktol kell appointment idopontok (az nem hogy mi bajod volt)

Nationality Checking Sevicet hasznaltunk, ami hianyzott azt kesobb le lehet neki adni (meg is mondtak hogy mi kell meg) addig nem kuldik tovabb az adatokat. A dokumentumokat atneztek ahol hiba vagy hiany volt kitoltottek Mindenbol az eredeti kell de visszakapod masolas utan azonnal.

Az egyetlen macera az volt hogy talalj olyan embert aki 3 eve ismer es professional statusza van (UKBA oldalan van egy hosszabb lista hogy kik jok) es hajlando is alairni (nekunk pl GPk nem voltak hajlandoak alairni).

Ja es az osszes ki-be jovetel az orszagbol napra pontosan (emailben kapott repulojegy visszaigazolasok nagyon hasznosak).

mommmmo 2012.11.05. 00:10:52

Hat igen, itt epp errol van szo, hogy a cityben mar eleve a szakmai krem versenyez, es miert lenne jobb valaki akinek teljesen mas a vegzettsege ezekben a szakmai dolgokban azoknal, akik speci ezt tanultak???
Talan penzugyi jog teren nyomulhatna ott a csaj, talan talan, sok multis tapasztalattal. Ha ezt irta volna, meg elhinnem az egeszet
Persze igy sem tartom kamunak a posztot, de valoszinuleg elegge fel van tupirozva..

svajcineger 2012.11.05. 00:13:02

Édesjóistenem! Végre egy sikeres ember! Hiába, akinek már itthon is volt Oyster-e... :)))))))))))

mommmmo 2012.11.05. 00:19:28

@xylon: mondjuk investment bankingban nem vagyok jartas, de excel variancia analizisekben sem lesz feltetlenul olyan kiraly egy jogasz, foleg ha goze nincs arrol, hogy mi az amit most epp elemez???

Persze nem tudom, milyen szintre lehet ezt lebutitani...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.05. 00:22:18

@Mirjam2: komolyan kerdezem, ha egyszer EU van, mi a picsanak elemenni egy angol /brit/ allampolgarsagert egy magyarnak?
OK en amerikaban elek, most intesem, dehat ugye kisse mas a helyzet
elonyt jelent adozasban?
vagy csak villogni lehet vele?
hat EU aaz EU
komolyan nem ertem mi visz ra valakit, hogy felvegyen egy EU-s allampolgarsagot, sot torekedjen ra
ausztralia amerika, nem EU azt ertem, de ezt nem
de majd elmondja valaki
foleg hogy nem is behazasodasrol van szo
kimegy 2 magyar angliaba es angol akar lenni, de konyorgom, miert?

xylon 2012.11.05. 00:25:30

@hagyma: tapasztalat szerint mindenki keri aki 6 evet itt toltott es van ra penze.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.05. 00:29:59

@xylon: najo de milyem elonyokkel jar, mert gondolom a magyart nem adja le
nem latom az ertelmet, mert ugye mind a ketto EU-s orszag

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.05. 00:30:32

@hagyma: tobb okbol. Commonwealth teruleteken lehet nezik ( nem tudom emlekszel-e a multkori lanyra, aki kanadaba ment, es ujra le kellett rakni a jogsijat, na ez angol jogsi/allampolgarsag eseten nem szukseges)
Masreszt EU-szkepticizmus. ( En sem a britek sem a magyarok oldalarol nem vagyok biztos, hogy ne akarnanak kilepni)
Barmelyik is tortenik, nem jon rank szep vilag.
Biztonsagerzetet ad.
Es meg lehetne sorolni.

xylon 2012.11.05. 00:34:47

@hagyma: Kiveve ugye ha az angolok kilepnek...

En speciel semmilyen okbol nem szeretnek abba a helyzetbe kerulni hogy el kelljen koltoznom. De ha itt elsz mar x eve akkor miert ne erezhetned magadat britnek? (Es nem angolnak ahogy te mondod.) Foleg ha az eleted tovabbi reszet is itt akarod eltolteni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.05. 00:36:09

@xylon: Tehat az az igazolas, hogy itt eltunk, itt bereltunk lakast vagy szobat, itt vannak a szerzodesek rola nem eleg. Nem eleg?

Basszus ez azert komoly. MArmint a repulojegy, stb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.05. 00:36:29

@tildy:): igy is ugyis rohangalsz haza fustoltkolbaszt enni:)
nem mindegy?
jogositvany canadaba?
hat ez eros indok
hat Te tudod,
nekem fura

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.05. 00:38:41

@hagyma: Barmennyire is vicces, nem amiatt rohangalok haza. Adja az eg , hogy edesapam meg sokaig jo egeszsegnek orvendjen, de nem veletlenul "rohangalok" hozza 3 havonta haza.

SilentDreams 2012.11.05. 00:38:51

Én sem vagyok biztos Magyarország és UK tartós Eu-tagságának (eltérő okokból). Sőt, mi van, ha az EU amúgy is bedobja a törölközőt.
Miért ne tenné meg valaki, amíg megteheti. Hátránya nem lesz belőle, esetleg csak előnye :)

Apropó, folyamatos 6 év kell hozzá, vagy részekből is össze lehet rakni?
Egy régi 3 hónap + egy nem túl régi 2,5 évnél tartok csak jelenleg, még több mint 3 év kellene hozzá. Vagy előről kell kezdeni? :)

Bohooo 2012.11.05. 00:39:36

@hagyma: mert ki tudja meddig lesz EU. Meg ki tudja miket vezetnek be akar brit, akar magyar oldalon, hogy megnehezitsek az itt tartozkodasunkat. Hatranyunk nem szarmazik, csak annyi hogy penzbe kerul, szoval miert ne.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.05. 00:40:13

@xylon: @tildy:): ertem, tehat a felelem, hogy meg haza is zavarhatnak, ha ugy alakul es ott akartok letelepedni orokre
OK
no problem
csak kerdeztem
nekem amerikai a felesegem meg a csaladom nagy resze, tok termeszetes, hogy allampolgar leszek
/itt nem kell 6 ev/
de kifejezetten lelki okai vannak
meg tudok majd szavazni az is jo erzes
EU-n belul nekem fura de elfogadom a valaszokat es megertettem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.05. 00:41:19

@tildy:): nade ne tagadd, veszel kolbaszt is meg rudit:)

SilentDreams 2012.11.05. 00:41:39

@hagyma: lehet hogy az USA-ból az EU valami olyasminak tűnik mint az USA, egyfajta "Európai Egyesült Állammok", de nagyon nem az. Sőt ki tudja, valaha lesz-e olyan belőle, nagyon nem arrafelé mutatnak mostanság a folyamatok....

Ha USA-szerű lenne, akkor én sem látnám értelmét, de jelenleg szerintem értelmes még akkor is, ha nem esik szét pár éven belül az EU....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.05. 00:42:34

@Bohooo: ezt a penzt mar emlegettek
mennyibe faj?
itt 700 dollar

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.05. 00:42:50

@Bohooo: @SilentDreams: @xylon: Nos erdekes, hogy ez mindannyiunknal szinte csuklobol felmerult.

xylon 2012.11.05. 00:44:01

@tildy:): Nem eleg, ugyanis azt le lehet papirozni, council tax fizetesi papirok se jok. Ezt mondjuk csak kerdeztem es arra valaszolta hogy nem eleg mert nekem nincsenek meg, mivel online fizetem. Nyilvan ha megvan akkor lehet csatolni csak kerdes hogy elege.

Ha jol ertem olyan igazolas kell hogy te explicit megjelentel valami hivatalos szemely elott az UKban, pl iskola, munkahely, segely!!, orvos.

A repules tenyleg vicces, foleg hogy a no bevallotta hogy semmit nem tudnak kezdeni vele mivel nem pecsetelik mar az utleveleket. Bar abban nem vagyok biztos hogy a Home Officenal nem vetik-e ossze valami adatbazissal just in case alapon.

xylon 2012.11.05. 00:47:25

@SilentDreams: Az utolso hat evben UKn kivul toltott ido van korlatozva (talan 450 nap) meg meg egyeb is de neked ez a relevans. Ha itt elsz es dolgozol akkor ezeken tuti nem akadsz fenn.

Bohooo 2012.11.05. 00:48:17

@hagyma: asszem par szaz font, pontosan nem tudom mert meg nem kezdtem el a folyamatot, de ha jol tudom csak 5ev kell, nem 6.
@tildy:): azert elelmes nep a magyar, ez tagadhatatlan :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.05. 00:49:51

@hagyma: £851 ha egyedul igenyled
ferj-feleseg ( vagy civil partnership) kozos igenyles £1317

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.05. 00:51:57

@Bohooo: 6 kell sajnos. Life in the UK teszten rakerdeztem. 5 ev utan kell meg 1 ev permanent residency, es utana lehet kerni. Vagyis tobb helyrol is ez az info jott.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.05. 00:53:11

@Bohooo: @tildy:): az nem tetel, csodalkoztam, hogy emlegettek, hogy ha van ra penzed
azt hittem tobb ezer font

mommmmo 2012.11.05. 00:54:03

@xylon:
Amugy meg, meg visszaterve az excelszutyogetesre,
Azert ahogy leirod a 35~40 kezdo fizetest, meg egyeb perspektivakat, meg ha szerinted eaz sz@r is, meg a taplaleklanc alja, azert egesz biztos vagyok abban, hogy penzugyi vegzettseguek is hosszu sorokban varnak az ilyen melokra, sot olyanok is, akik mar valamelyik brit konyvvizsgaloi kamara ujdonsult tagjai, es tanultak is valamit arrol, amit ott csinalni kell. Szoval akkor is erdekes, hogy miert epp egy magyar jogasz kell oda, aki talan fogja tudni szutyugtetni az excelt, de megfelelo teoretikus tudas hianyaban tovabblepni ugysem fog a kovetkezo szintre..na mindegy, jo lenne ha a posztolo jelentkezne es tobb konkretumot mondana.

svajcineger 2012.11.05. 01:01:43

@hagyma: Van olyan hely, ahol ezrekbe kerül+minimum 12 év kell hozzá...

xylon 2012.11.05. 01:01:53

@mommmmo: Na varjunk mert az accounting az nem investment. A konyvelokbol soha nem lesz bankar. Viszont mehetnek a KPMG meg tarsaihoz, forensic accountantnek meg ilyennek (ismerek ilyeneket is, Oxford maths diplomaval). Az angol oktatasi rendszerben a diploma tipusanak sokkal kevesebb jelentosege van mint nalunk. Ha valaki 18 evesen ugy erezte jogasz akar lenni most meg bankar, es megy is neki akkor adnak neki egy eselyt hogy az legyen, majd menet kozben beletanul a dologba. Kepzest es gyakorlatot kapni fog a munkahelyerol.

Amit nem ertesz hogy analystbol ezerszamra vesznek fel minden evben a bankokhoz, a recruiterek kivonulnak az egyetemhez es lasszoval fogdossak az embereket, ki akarna ennyi penzert 24/7 dolgozni? Persze jelentkezo mindig van akit aztan jol ki is rugnak az elso ev utan a maradek nagyreszet meg a masodik ev utan. Gyanitom az IBn dolgozo emberek kb fele de lehet meg tobb analyst es ezek mind 20-25 eves emberek. Ugyanis Up-or-Out szisztemaban mukodik a dolog, ha nem emelkedsz ki kirugnak akkor is ha nem csinaltal semmi hibat, ket harom evente mindig van valami jokis merger vagy valsag aminek a cimen szakmanyban lehet kirugni az embereket.

Taxomükke (UK) 2012.11.05. 01:05:30

@enrobag: Ez az! Megvan a megoldás! Buzi, meg ugye pénzügyes, tehát zsidó! Ezért keres annyit!
(vicc volt, mielőtt valamelyik zseni nekemront)

2012.11.05. 01:05:53

@mommmmo: Erre mondom, hogy szerencse kerdese. Annyi jelentkezo van, hogy nem lehet racionalis alapon szelektalni. Es nem csak penzugyi vegzettseggel vesznek fel; bar gondolom bizonyos teruletekre igen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.05. 01:06:32

@gambl-r: ezt nem ertem, ha lehetbne konkretabban

xylon 2012.11.05. 01:17:30

@tildy:): Na kikerestem a levelet amit kaptam az NCSnel

1. GP idopontok
2. Child Benefit Letters
3. Iskolai igazolas
4. Munkahely

2012.11.05. 01:17:56

@hagyma: Ha mar kerdezted, elmondom, nekem azert volt fontos a brit allampolgarsag, mivel Anglia a hazam, itt erzem magam otthon es fontos volt nekem hogy hivatalosan is a hazam legyen. Ez olyan mint a hazassag, legalabbis nekem olyan volt. Ha biztosan erzed hogy megtalaltad az igazit aki nagyon fontos neked es vele szeretned leelni az eleted hatralevo reszet, akkor van egy olyan pont ahol ezt hivatalosan is meg szeretned erositeni. Hogy ne kelljen pl. hivatalokban mindig magyarazkodnod. 'Ez a pasim akivel tiz eve egyutt elek' versus 'ez a ferjem'; sokkal erthetobb es egyszerubb az utobbi. Ugyanigy, miota brit utlevelem van, nem kell minden hivatalban elmeselnem hogy x eve itt elek, azt mondom hogy brit vagyok es kesz.

Egyebkent a brit utlevelnek sok praktikus elonye is van a magyarral szemben; pl. sokkal konnyebb Europan kivuli orszagokba vizumot kapni. Tobbek kozott az USA-ba is vizum nelkul lehet vele utazni. Ugy tudom, ezt jelenleg magyar utlevellel is meg lehet tenni, de nem csodalkoznek ha ujra bevezetnek az amerikai hatosagok a vizumkenyszert magyar allampolgaroknak, mig briteknek valoszinuleg soha nem fogjak.

zaphodbeeb 2012.11.05. 01:18:06

@hagyma: Ha 3 hónapnál többet tartózkodsz Kanadában akkor le kell vizsgáznod (már ha vezetni akarsz), hiába van EU-s nemzetközi jogsid. Egy minimál füzetke az egész és amúgy ingyenes.

mommmmo 2012.11.05. 01:23:10

@xylon: hm, hat mi az acca~n eleg sok financial investmentet tanulunk, akkor meg minek? Hogy le tudjuk konyvelni vagy auditalni, amit a kepzettseg nelkuli am szuletett zseni invesztorok osszevarazsolnak???gondolom csak ezert..
Amugy ez a vilag tenyleg eleg tavol all tolem, mar tanulni sem nagyon szeretem, pont emiatt a sok hokuszpokusz meg felhajtas miatt. Szoval mivel nem latok bele, hiszek neked. Nalunk a vallalati szferaban mondjuk nincs ennyi penz, meg kell szaktudas is, viszont karriert is lehet tervezni legalabb.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.05. 01:28:17

@xylon: Neked is koszonom, konstruktiv kommentek:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.05. 01:28:41

@zaphodbeeb: ez USA-ban is igy van de aki tud vezetni es legalis, megcsinalja 2 ora alatt, ehhe z nem kell brit utlevel, csaak arra utaltam

xylon 2012.11.05. 01:29:41

@mommmmo: aki mar farasztja magat egy professional qualificationnel mint pl konyvelo az mar nem analyst szint. O mar eldontotte hogy konyvelokent akar karriert epiteni.

Tanulni lehet, mas kerdes hogy gyakorlatban fogod-e hasznalni, ketsegtelen hogy egy egy vagy ket eves tapasztalattal rendelkezo analyst is pontosan annyit fogja hasznalni mint te ott a corp accountingnal :).

csab70 2012.11.05. 01:32:20

Noshat, az en irodam csak a Lloyds-ra (Londoni Pompidou) nez, habar a meeting room a Tojasra nez, de egy ev melo utan megy f*szom haza. Undorito dolgok vannak itt, :
-25-en fizu
- szeretnek es tisztelnek!!!
- fonokom minden heten legalabb 2* megdicser
- kifizetik a tulorat, gusztustalan
- nincs office politics
- el nem tudom kepzelni, high Cameron allamositja a nyugdijalapomat, mint tette azt Orban
- a kollegaim egyike sem cimbi a facebookon
Noshat, ennyi. Innen londonbol Budapest csak egy fostalicska

2012.11.05. 01:51:13

@csab70: :))) Huzzal is haza Csabi!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.05. 01:52:57

@csab70: ah ismerem az a mekit a lloyds mellett
onnan tudsz megismerni, hogy mindig 2 csizburgert kerek kozepes krumplival

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.05. 01:55:34

@gambl-r: erre voltam kivancsi
ugy utalom mar a korulirasokat
ez volt a bajom a posztoloval is
egy foto az iroasztalanal ulve mosolyogva
a cegenek a neve
egy kep a lakasarol, meg a kovsijarol
meg ilyenek
es akkor emberi a tortenet
a ketelkedes nem irigykedes
amugyis ugyan kire lennek en irigy
en jol erzem magam
bar nem csinalok 60000 dolalrt egy evben, de leszarom ,mert szeretem a munkam meg a felesegem es O is engem
es amit akarok megveszek

xylon 2012.11.05. 01:59:09

@hagyma:
-Mit mond az allastalan City analyst az allassal rendelkezo City analystnek? ... (nem folytatom).

Rasszista eszkimó (törölt) 2012.11.05. 02:00:19

London Europa fovarosa? Erdekes. Az eletminoseg szempontjabol semmikeppen sem. Sokkal elhetobb az elet Svajcban, Ausztriaban, Nemetorszagban. Turistakent persze tok jo, amugy tiszta kosz az europai normahoz viszonyitva.

A masik. Mar nagyon sok posztolonal eszrevettem azt, ahogyan lenezik a hetkoznapi 'kisembereket', akik nem feltetlenul magas beosztasban dolgoznak kulfoldon, hanem esetleg valami hetkoznapi munkat vegeznek: takaritas, McDonald's, vagy mit tudom en. Burkoltan itt is van erre utalas, mikozben latszik, hogy a posztolo alig varta, hogy valakinek eldicsekedhesse, hogy neki bejott a tuti, neki a zsebeben van a bolcsek kove, o egyedul tudja, hogy mi az udvozito, de nagyon erezni rajta az onigazolast. Kulturaltabb korokben ez eleg ciki.

"...a fishmarketot"

Esetleg halpiac? :)

"A teát tejjel iszom, de ez teljesen országhatár-függő. Amint átlépem a magyar határt, nyúlok a citromért. : )"

Beutott a sznoberia? :)

Amugy szamomra rejtely, hogy mit imadnak az angolok abban a pocsolyaleben.

svajcineger 2012.11.05. 02:11:45

@hagyma:
Akkor csak kérdezz engem, tőlem mindig konkrét választ kapsz! :)

PannonBoy 2012.11.05. 02:28:36

Kedves Poszt Szerző!
Nagyon tetszett az írásod, igazán klasszra sikerült! Végre nem az a siránkozós, looser stílus, hanem igazi belevaló sikertörténet. Őrizd meg ezt a stílust, menő! A pocskondiázó kommentelőkkel meg ne foglalkozz, sajnos, irigykedni mindig könnyebb, mint valamit megvalósítani.
Hasznosnak véltem a tanácsokat, igazából eddig is így gondoltam a "receptet", de ezzel megerősítetted.
Nekem is London a célom, és nem is tűnik elérhetetlennek, mivel egyik elitegyetemen végeztem. Még a szükséges munkatapasztalatot akarom megszerezni, meg kapcsolatokat, aztán megyek ebből a proletáriából... :))

Rand 2012.11.05. 02:35:56

@mommmmo: Ez nem igaz, némi mázlival és jó képzettséggel egyáltalán nem lehetetlen első generációsként elérni ezeket a fizetéseket. Quantitative analystként tavaly 100k-t kaptam (még csak nem is a Cityben), budapesti iskolákkal. Felvételem évében, előzetes pénzügyi ismeretek nélkül.

Persze ehhez kellett szerencse az interjúkon, meg hogy jól menjen a cégnek. De volt egy quant developer állásajánlatom banktól is 80k alap + 20k garantált bónusz ígérettel, és tisztán IT-s ismerős is keresett ennyit egy fogadóirodának dolgozva, szóval azért ez nem teljesen a lottóötös kategória.

Ez nem jog és közgazdaságtan, hanem matek és programozás együtt, ahol a meló eredménye élesben tesztelődik a piacokon. Ha megnézed mondjuk az efinancialcarreers-t, ezek teljesen átlagos fizetések ezen a területen. Belülről nézve érthető amúgy: a cégünk irtózatos pénzeket mozgat meg, miközben egy pár tucat embert foglalkoztat. Ha leteszel egy aprócska dolgot az asztalra, az fontban milliókat jelenthet nyereségben. A munkabérek a kiugró fizetések ellenére sem teszik ki túl nagy részét a költségeinknek.

Személyes oldalról nézve persze mai napig meghökkentő a fizetési csekkem. De azért kellett hozzá három diploma plusz doktori fokozat, meg hogy kilencre megyek, és fél nyolcra érek haza. És a pénz persze nem minden - unjuk már Angliát, és pár év múlva azért szeretnénk hazamenni.

shwarcz bácsi 2012.11.05. 02:39:01

London, mint Európa fővárosa ? Hahahaha
A kontinensé? Ezt hallaná egy brit haverod, rögtön beverne egyet...
Ezek nem véletlenül élnek szigeten, nehogy elterjedjenek ...

mommmmo 2012.11.05. 04:21:35

@Rand: gratulalok, es nem ketlem, de az egy masik szakma, mint amirol mi beszeltunk, szerintem. Pl egy rakas szakiranyu, es erosen konvertalhato (matematika) tudas kell hozza. Nyilvan agysebeszkent is megkereshet ugyan ennyit egy elso generacios, barmikor.. en mondjuk a sajat szakmamra ertettem azokat a fizetesi korlatokat, amit mondtam, persze ebben is megkereshet ugyanennyit 1 elso generacios, csak vastag tapasztalattal es nem total zoldkent mint a posztolo.

2012.11.05. 05:51:51

@mommmmo: @xylon:
Szerintem azért az kérdés, hogy mit is csinál, mert ténylegesen elemzéssel foglalkozó embert én még nem láttam közgáz/matek/fizika/IT végzettség nélkül. Olyan bonyolultságú matematikai rendszerekről beszélünk, amit nem lehet csak úgy egy pár hetes tanfolyamon megtanulni, de még a standard közgázos 2 félév anaízis sem feltétlenül elég, hanem nagyon komoly magasabb szintű matematikai tudást igényel az elemzésük. Már valaki írta, hogy a munka nagyrésze magas szintű opkut és valszám. Ehhez azért kevés a jogi diploma.

Az más kérdés, ha ő azt nevezi analystnek, hogy az elemzők alatt csinálja a favágást excelben. De ez nem elemző munka, hanem favágás, amire bárki betanítható, akinek van egy kettes matek érettségije. Hogy ezért mennyit fizetnek a City-ben, arról elképzelésem sincs.

Egyébként voltam már én is Business Services Associate, mivel annak az szervezetnek, ahol rendszergazda voltam, nem volt IT-s headcountja, így valahogy bújtatni kellett az IT-sokat. A mátrix szervezetek átkai. :) Utána meg Business Analyst voltam, mert az adattárházhoz írogattam ETL-eket, Intranetes alkalmazásokat és adatellenőrző eljárásokat, ezért a BI csoportba tartoztam. Pedig soha 1 elemzést nem készítettem semmiről, abszolút hagyományos IT-s kodológép voltam, az üzleti logikát minden estben készen kaptam, és csak a programot tettem alá. :) De így hívták a pozíciót.

Csak azt akarom ezzel mondani, hogy az, hogy valaki leírja, hogy ő analyst a Cityben, az semmit nem jelent, attól meg akár higiénia termékek raktárkészletének az elemzésével és utánpótlásával is foglalkozhat, mert nem a megnevezés számít, hanem a munka, amit csinálsz.

bpetya75 2012.11.05. 06:03:31

@csab70:

"a kollegaim egyike sem cimbi a facebookon"

Húha! Tényleg nagy gáz lehet összecimbizni néhány kollégával...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.05. 06:45:09

@bpetya75: szeptember 3 ota 2 hozzaszolasa van es a masikban is facebookozik:)

DieNanny CH 2012.11.05. 06:48:21

@partizánok:
Ezt, hogy nem engedik ki a buszt, itt Svájcban ugyanígy megfigyeltem! Lehet, csak a mi Kreszünkben van, hogy a busz elsőbbséget élvez?

wektor77 2012.11.05. 06:51:57

"Amint átlépem a magyar határt, nyúlok a citromért. : )"

Jaham,en meg a palinkaert.... :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.05. 07:04:13

@DieNanny: hat nem tudom minden orszag kresz-et de normalis ember egy szemelykocsit is beenged, ha jonni akar nem egy buszt....
@wektor77: O olyan sikeres hogy egyfolytaban teazik
az meno
palinka?, lofaszt!
esetleg viszki
szodaval
da ha jon haza colaval

DieNanny CH 2012.11.05. 07:14:31

@monddazigazatmar:
"Szóval ugy gondolom, hogy ha itthon valaki nekiszánja magát, és visszavesz az arcából, ugyanannyit lenyel mint kint, akkor igen, itthon is meg lehet élni, lehet boldogulni, sőt, jobb életminőséget könnyebb elérni mint kint."

Hát, én szívesen nekiszánnám magam, de a 110Ezer Ft-os óvodapedagógusi fizetésemből csak a 90E Ft-os hiteltörlesztésre futja. Bárhogy is húzom meg magam. Én otthon még arra is képes voltam, hogy több mint fél órát gyalogoljak, ha egy másik boltban valami 100 Ft-tal olcsóbb volt! (Kisvárosban lakom) Itt Svájcban telik a törlesztésre, a minigarzonra - konyha nélküli - és a megélhetésre. Nem néztem utána, más mennyit kap az én helyzetemben, mert nem érdekel. Nekem elég, amit kapok. Csupán erre vágynék Mo-on is!
(Tudom, az én hibám, hogy hitelt vettem fel. Anno 50E volt, tehát bírtam volna...)

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.05. 07:46:47

tudjátok, olyanok vagytok, mint az exférgem: napokat tudta elemezni, hogy mit miért nem lehet megcsinálni.

én azt mondom, mint a volt könyvelőm: nem tudta, hogy lehetetlen, ezért megcsinálta.

bpetya75 2012.11.05. 08:39:42

@hagyma:

Igazad van. Nem is figyeltem. Ezek szerint ez az ő fejlövése. Részemről tiszteletben tartás esete forog fenn, hátha az enyémmel is így tesznek mások ;-)

Rand 2012.11.05. 09:10:52

@mommmmo: így oké, csak az szúrt szemet, hogy az én munkámat is analystnek hívják. Amikor bank vagy weboldal kérdezi, mindig a Financial Analyst-et kell választanom, mert nincs közelebbi megnevezés.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.11.05. 09:14:46

az elemző, meg a dolgozom nekem teljesen egymásnak ellentmondó fogalmaknak tűnnek

írtad volna, hogy aktákat tologatsz egész nap

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.11.05. 09:15:45

a pénzügy meg eleve röhej

a semmicsinálás jó drágán eladva

BDBY 2012.11.05. 09:49:49

Először is gratula a posztólónak a poszt-ért a sikereiért és a pozítív hanvitelért!
Másodszor -bár tudom nem ez a blog célja - de jó lenne olvasni olyasmit is, hogy így lettem sikeres Magyarországon.

G.T. 2012.11.05. 09:55:56

Ebből a cikkből az jött le, hogy a "bankároknak, pénzügyi elemzőknek, "pénzügyi jósoknak" vastagon megy Angliában is (akár idehaza is), a pénzügyi szektorban soha nincsen válság, pedig konkrétan elvégzett és látható eredményű munkát nem végeznek, csak a pénzt nyomtatják és "jósolgatnak"! Ne csodálkozzunk akkor, hogy értékválság van, és lesz is!

A brittek szerinted akkor jófejek: mindenkit ki akarnak rabolni, és fosztani, úgy tűnik, hogy sikeresen, még az emigrált, "boldog" magyar jogászok is tudnak ezzel a rablással aktívan élni ezek szerint!

index.hu/tudomany/2012/11/04/csak_22_orszagot_nem_rohantak_le_a_britek/

abszolúte nem irigykedem a pénzedért, sem a munkádért, sem az életedért, de jó, ha tudod, hogy nagyon sok embert használsz ki, ebből van a "boldogságod", "jóléted" és elégedettséged, és a "jósló" munkád! Szerintem egy értelmiséginek nem ez lennne a szerepe a nagyvilágban, bár lehet, hogy kifosztásért, türvényes rablásért is adnak már Nobel díjat, mert most az a trendi...?

ideasz 2012.11.05. 09:55:57

Hála istennek, hogy nem kell ilyen életet élnem.....

mommmmo 2012.11.05. 10:40:30

@Rand: hat ez az, ez a szo, hogy analyst tenyleg nem mond semmit.
En pl olyN excelmodelleket gyartottam, hogyha bedobtunk bele egy data dumpot, mondjuk a szamlazasit, akkor kiadta, hogy az arvaltozasban mennyi az arhatas, a mixhatas termekenkent, szektoronkent, ugyfelenkent, es meg 5 masik szempont alapjan, mert nagyon speci volt a teruletunk, es nem volt info rendszer ami ezt megcsinalja, viszont a menedzsereknek alap volt, hogy atlassak ezt a dolgot.

Na mondjuk engem controllernek hivtak es nem analystnak, ha megkerdezik azt mondom, rohadtul benne vagyok a financial analysisban, hiszen egesz nap variancia analizalok, es siman meg is palyazok egy ilyen titulusu allast ha amugy ugy tunik, nekem valo...

Es ez pl ugy analyst, hogy jozan paraszti esz meg egy szakiranyu fosuli, meg par ev tapasztalat a hattere. Szoval ez az analyst aztan tenyleg minden lehet.

xylon 2012.11.05. 10:52:57

@Rand: 100k az azert nagyon jo fizu (top 1% az UKban), ez bonusszal egyutt ennyi? Gondolom ez valami hedgefund Mayfairben.

Quant analyst az nem analyst, csak siman quantnak nevezik. Amugy phdvel altalaban associate szinten lep be az ember. Az a 80k kb jo fizetes (en 60rol hallottam a valsag elott).

tableno 2012.11.05. 10:53:14

@mommmmo: Ez igaz, én éppen ezért tudom elképzelni, hogy valaki jogász végzettséggel is lehessen ilyen pozícióban. Én például szintén controllernek nevezett állásban a négy alapműveletnél bonyolultabb számításokat nemigen végzek, ennek ellenére a fizetésem még itteni viszonylatban is nagyon jónak számít...

xylon 2012.11.05. 11:00:32

@mommmmo: a banki analystnek semmi koze nincs a matematikahoz. Negy alapmuvelet, korrelacio, esetleg regresszio (bar ezeket nem fogjak hagyni elso evben). Corporate statementeket kell olvasni, managerekkel beszelni cegeknel. Klienseknek elmondani a velemenyedet egy szektorrol stb stb. Bar lehet ez utobbi mar magasabb szint.

Lehet M&A Analystek ennel egy kicsit jobbak, de ok meg a hitelezessel kapcsolatos kerdeseket kezelik de ugyanigy alacsony szinten.

tableno 2012.11.05. 11:04:59

@xylon: Pontosan így van. És bizony ehhez nagyon nagy előny a több nyelv ismerete, pont ahogy a posztoló írta!

Szelid sunmalac 2012.11.05. 11:08:34

Pfejj de ruhellem Londont. Csak az itthoni, meg a nemreg kulhonba szakadt fel-sznoboknak a vilag kozepe. Zsufolt, budos, draga, a kozlekedes katasztrofalis, a kaja szar. Igen, igen, biztos konyvekbol lattam. Nos nem. egyreszt tanultam ott, masreszt meglehetsen gyakran kell ott tartozkodnom. A vilagon semmi jo nincs benne. Van egy par szep epulet, aztan ennyi.
Hogy a fonok heti ketszer megdicser? A lofaszt! Ez emberfuggo es rohadtul nem nemzetisegi meg kulturalis kerdes. Ugyanugy vannak faszfejek, meg seggnyalok, mint barhol a vilagon.
Fizeteskerdesben, meg bizony kihasznaljak, hogy kulfoldi vagy. Ennyi. Itthon is megteszik a kulfoldivel. Ott is. Soha nem leszel native, mindig bevandolro maradsz, mint a tobbi lengyel, litvan, bantu stb.
Ruhellem az ilyen alobjektiv szar omlengest...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.05. 11:15:12

@NIKI LAURA: Arányszámokat akarsz? A legutóbbi londoni állásajánlatom nagyjából havi nettó 3000 font volt + bónusz + juttatások.
Pesten ugyanez a munka nettó 300 ezret fizetne és a cafeteriát éppen most végzik ki a járulékok emelésével...

mommmmo 2012.11.05. 11:24:06

@xylon: Jo, nem akarok seggfej lenni, de ezek nem is keresnek 80K fontot, mint ahogy azt kiszamolgattuk a cikk allitasai alapjan. Bar vegul is nekem tok mindegy.

mommmmo 2012.11.05. 11:27:06

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: es mi a baj azzal, hogy valaki maskepp latja??
En pl nem elek ott 5 eve, es meg mindig a kedvenc helyem. Bar az, hogy ott mindenki kedves es nincs vallalati politika (foleg ez utobbi) tenyleg baromsag.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2012.11.05. 11:28:49

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Diákoknak tényleg rossz a kajára futja, de szerinted véletlenül van Londonban 55 Michelin csillagos étterem? A gasztronómia nem az ebédre bedobott szendvicsből áll, ami manapság Londonon kívül is szinte mindenhol elterjedt nyugaton.

London tényleg nagyon drága a magyar fizetésekhez képest, de ez ugyanúgy igaz Moszkvára, Zürichre, Oslóra, Tokióra, stb. Az ottani fizetésekhez kell mérni az árakat és akkor mindjárt más a helyzet.

Az biztos, hogy a belváros nyüzsgő és zajos, sok a turista, valamint a külvárosi magyarlakta gettó lepukkant.
A közlekedés viszont sokkal jobb a BKV-nál, például hétvégén karbantartás miatt lezárnak 5-6 vonalszakaszt és baleset is van, viszont még így is el tudsz jutni bárhova metróval. Pesten csak álmodni tudsz arról, hogy van egy negyedóránként járó tiszta vonat, ami 15 perc alatt elvisz a reptérre és van rajta bőröndtartó, ingyen Wifi és tévé.
Sok óriási, rendezett park van, Pesten hol látsz ilyet? Városliget vagy Népliget? Inkább ne is beszéljünk róluk...

Andriana44 2012.11.05. 11:29:39

@Shadow75:
Bocs, ha esetleg már más is írta. De valaki erre már magyarázatot adott itt, a kommentelők között.
Tehát ha Mo-n jogászként felveszik a banki szektorba, akkor cégen belül megtörténik az átképzése (továbbképzése) elemzővé, tehát itt is ez lehetett, gyanítjuk.

mommmmo 2012.11.05. 11:41:03

@tableno: Miert akkor szerinted meg a te munkadat is el tudja vegezni egy jogasz?

Azert szerintem ez nem igy van, az enyemet biztos nem, marcsak azert sem, mert szorosan kotodik az egesz konyveleshez, baromira kellett tudnom hogy mit csinalnak, legalabb olyan szinten, mint ok maguk. A matekban meg tenyleg nem hasznaltam magas szintu muveleteket, inkabb olyan volt, mintha szoveges feladatokat kellett volna megoldanom allandoan, de ahhoz is kell valami affinitas, az excelhez meg plane egy szint utan. ami persze meglehet egy jogasznal, de nem annyira jellemzo.

De persze lehet, hogy egy banki analystnel egeszen mas a helyzet, most megint tanultam valamit.

Szelid sunmalac 2012.11.05. 11:48:17

@mommmmo: @Étteremkritikus: Mert az emberek persze minden nap Micheli csillagos etterembe jarnak, nem?
A tomegkozlekedes rendben van, de nem kiemelkedo europai viszonylatban, csak ha a magyarhoz viszonyitod. Az arakat mindig a fizeteshez kell merni, nem erv, hogy forintban szamolva melyik orszag mennyivel dragabb.
Cserebe nyugodtan ossze lehet hasonlitani Londont barmelyik svajci vagy nemet varossal, de akar hollndokkal, vagy sveddel, esetleg norveggal (bar speciel azok nekem megint nem jonnek be). Mindjart mas helyezest er el.
Tehat megegyszer: lehet szeretni, lehet nem szeretni, de az ilyen objektivnek beallitott omlengestol hanyingerem lesz.

monddazigazatmar 2012.11.05. 11:51:28

@DieNanny: Azért ezzel annyira nem cáfoltál meg. Itthon saját lakás kellett, meg hitel, Svájcban jó a minigarzon..
Londonban jó lakni 4 pakisztánival, mert az multikulti, itthon puffogás van, ha cigány költözik a szomszédba.
Londonban jó egy kis kocsi 15 éves, itthon inkább hitelre de űj legyen.
És még véletlenül sem állitom, hogy nem lehet jobban keresni. De azért itthon is meg lehet élni, és a határ tulfele sem a menyország.
Ha már lakásrol beszélűnk Budapest az egyik legolcsóbb főváros lakásszempontból. Egy alsókategóriás autó árából tudsz venni lakást.

xylon 2012.11.05. 11:51:37

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: akarmelyikkel ne hasonlitsd ossze csak sokmillios metropoliszokkal. Tudod almat almaval.

Tenyleg nem kell amugy omlengeni. Aki szereti a nagyvarosokat annak London idealis hely. Aki nem az menjen egy almos kisvarosba Svajcba ahol 10 utan nem szabad lehuzni a klotyot mert tul nagy zajt csap.

Andriana44 2012.11.05. 11:53:12

@SilentDreams:
Most jót mosolygok, mert én elsőre simán nőnek gondoltam a cikk íróját.
Csak aztán itt mindenki pasiként emlegette.

Szelid sunmalac 2012.11.05. 11:56:04

@xylon: Jajj ne. Mert aztan Londonban a berhazakban nem hallatszik at minden. Sot, a sima sorhazaknal is. Mellesleg Zurich is fovaros, aztan fenyevekre jobb, mint London.
De akkor mondjuk New Yorkhoz vagy Washingtonhoz se hasonlitsam? Vagy megis mihez? Csak azokhoz, amikhez kepest nemi elonyt is fel tud mutatni?

mommmmo 2012.11.05. 11:56:05

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Amugy a fizetesben is igazad van.. komolyan, nem olyan hu de szuper mint ahogy beallitjak.

Lasd egy chartered accountant, amit azert nem olyan konnyu megcsinalni, es itthon konyvvizsgalo kabe, atlag eves londoni fizuja 50K aed a kamara honlapja szerint.
Na az nettoban mennyi?? max 3000 font. es hogyha ebbol kivonjuk az ingatlanberles arat, council tax-szel, miegyebbel, egy normalis helyen, akkor az kabe 1400 font. marad 1600 font, hat az tenyleg nem olyan sok, beleszamitva hogy a kozlekedes mennyivel dragabb.
Jobb mint a magyar szint, de azert nem dobok tole hatast.

ES az atlag angol fizetes (szinten statisztikai adat) 26 ezer font. Ha egyedul berelsz egy lakast Londonban, egy par szaz fontod marad.

Szoval en tokeletesen elhiszem neked, hogy anyagi szempontbol tenyleg nem London a legkiralyabb hely Nyugat Europaban. Bar nekem meg mindig a szivem csucske.

Szelid sunmalac 2012.11.05. 12:00:33

@mommmmo: Ez szived joga. Kotodhetnek hozza elmenyek, emlekek stb. Ezt nem is vitatom. Nekem is van par szep emlekem onnan. Csak eltem mar hosszabb-rovidebb ideig par helyen es van osszehasonlitasi alapom. Ennyi.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2012.11.05. 12:10:59

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Te írtad, hogy nincs jó kaja, én meg cáfoltam. Azért az jól mutatja a viszonyokat, hogy Pesten a Costes a legjobb étterem, 97 euró a menü. Londonban ugyanez a minőség a Pétrus (Gordon Ramsay), ahol a menü 75 font. Melyiket tudod jobban kifizetni az ottani fizetésedből? Londonban simán el tud menni évente egyszer-kétszer ilyen helyekre az, aki Pesten évekig gyűjtögeti egy hasonló vacsora árát.

Az rendben van, hogy London nem mindenben jobb például Pestnél, az egyoldalú ömlengés nem jó. Viszont te meg egyoldalúan lehúzod és úgy tűnik a kommentjeidből, hogy nem dolgoztál még ott. Diákként nagyon nehéz tud lenni a megélhetés külföldön.

London nagyváros, szóval az 5 milliós és nagyobb városokkal érdemes összehasonlítani. És persze Pesttel, mert magyarok vagyunk és Pest egy fix viszonyítási alap.

Honnan veszed, hogy a svájci vagy norvég városok olcsóbbak lennének Londonnál az ottani fizetésekhez mérve? Tudomásom szerint ezek mind drágábbak: Genf, Bern, Zürich, Oslo és Dániából ott van Koppenhága is, ami cseppet sem olcsó.

xylon 2012.11.05. 12:11:19

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Zurich, Population 376,008 (Dec 2011)[1]

Most komolyan osszehasonlitasz egy varost egy 20-szor akkora metropolisszal????

Azt meg leirhatnad hogy hol eltel hosszabb rovidebb ideig, mert kodos utalgatasokkal mar tele van a blog. Akkor lenne legalabb valamirol vitazni.

Az en tapasztalatom az hogy egy milliosnal nagyobb varosban mindig lesz kosz meg rossz negyedek. A Zurich jellegu kisvarosok meg dogunalmasok. Ennyi. Aki elni akar es nem zavarja a kosz menjen nagyvarosba aki meg koromolloval vagott gyepet akar az menjen Svajcba.

tableno 2012.11.05. 12:12:03

@mommmmo: Most ez csak spekuláció, de a posztoló nem azt írta, hogy jogász, hanem hogy jogász végzettségű. Azt sem írta sehol, hogy otthon jogászként dolgozott volna. Én el tudom képzelni, hogy egyetem után pénzügyi területen helyezkedett el, és ottani képzésekből meg tapasztalatból felszedte az alap pénzügyi tudást. Nekem is elég kacifántos volt a karrierem, néhány olyan váltással, ami egyáltalán nem következett logikusan egymásból. Sőt, te is dolgoztál már olyan munkakörben, aminek köze nem volt a végzettségedhez. Ergo: én nem tudom biztosan megállapítani, hogy a poszt kamu-e vagy sem. De úgy gondolom, hogy nem FELTÉTLENÜL az, és elképzelhető a benne leírt pálya (még ha a fizetés tényleg kicsit túlzásnak tűnik is...)

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.05. 12:12:57

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: mondjuk Washingtont sem New Yorkhoz, se Londonhoz ne hasonlítsd, mert Washington kicsi az előzőekhez képest, problémás közbiztonsággal (ami mára javult, de még mindig elég rossz), az csak egy dolog, hogy főváros

Zürich pedig nem főváros, Bern az

és hogy kinek mi a jobb, azt hadd döntse el mindenki maga

Londont és Zürichet összehasonlítani? Komolyan?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.05. 12:20:24

@mommmmo: Az 26 ezres adat nem az átlagos fizetés, hanem a háztartások átlagos nettó bevétele. Ennyiből élnek átlagosan Angliában.
A legfrissebb fizetési statisztika (2012. január-március) szerint bruttó 28 ezer font feletti az átlagos fizetés és ebben nincsenek benne az óránként 100 font felett keresők.

mommmmo 2012.11.05. 12:33:15

@online távmunkás: jo, es mondjuk Londonban 30, nem 28.. elhiszem.

De mondjuk volt olyan irodakukac kollegam (aktatologato szint, Magyarorszagon mondjuk megkeresne 100 ezret) hogy amikor gyereke szuletett, a felesege az anyasagi lejarta utan ejszakai muszakot vallalt, es orultek, hogy hude milyen f@sza, mert igy mindig van valaki a gyerekkel. Mert childcaret vagy bebiszityot nem tudtak fizetni...

Hat ez nem nyomor elet? Szerintem ugyanaz a nyomor, mint amiben nalunk elnek a 80~100 ezer fontot keresok. Csak o evi 25 ezer fontbol csinalta ugyanezt...
Szoval tenyleg van abban valami, hogy itt a posztokbol hamis kep tunik ki a nyugat gazdagsagarol..

A kulonbseg viszont abban van, hogy akiben volt ambicio, es szorgalom, es alapveto gogyi, az ott kint ki tudott lepni ebbol, es egy konzisztensen felfelo karriert is ki tudott alakitani, nem ugy mint otthon a kontraszelektiv vilagban. De az aktatologatok eletszinvonala itt es ott tenyleg nem olyan eg es fold kulonbseg.

mommmmo 2012.11.05. 12:42:03

@tableno: hat azt en sem mondtam, hogy kamu, csakhogy vagy jol fel van tupirozva, vagy fontos reszleteket kihagyott... Vagy legalabbis szamomra erdekes lett volna, hogy hogyan "csinalta meg" a felsorolt klisseken tul is.

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.05. 12:51:15

@mommmmo: a 100-120 ezret Budapesten kereső aktatologató droid sem engedheti meg magának a babysittert, sem sok luxus dolgot, ők Londonban és Magyarországon is így élnének

ami a különbség, hogy a többségnek Magyarországon van egy kis lakása, örökölte, vette, hitelre, bárhogy
na ezt Londonban az ilyen alsóbb bérszinten el lehet felejteni

ezt valaki nem tudja lenyelni, más meg le tudja, elfogadja, hogy az angolok sem mind lakástulajdonosok

igen, minden társadalomban van egy alsóbb szintű munkavállalói réteg, ami a zömöt kiteszi, nekik sehol nem hűde magas a bérük a helyi viszonyok között (lakbér, közlekedés stb.)
a különbség, hogy egy magyar bevándorló a megtakarítható pénzének az értékét nézi az anyaországi árakhoz viszonyítva... még évekkel a kivándorlása után is, így viszont elégnek tartja, amit keres

helyi viszonyok közt meg nem gazdag, na bumm, ő a magyar kilátástalanság elől menekült, ehhez képest pedig megél
hidd el, akinek nincs überfasza, külföldön is értékes diplomája, annak ez is elég kell, hogy legyen, mert eleve nem is lát bele más karrierekbe

Frau Holle 2012.11.05. 12:58:20

@wásztákhurwáh: Tényleg nem engedhet magának babacsőszt, de létezik viszonylag olcsó bölcsi. Na ez máshol nem így működik. Olyan tételek jelennek meg kint elég nagy súllyal a költségvetésben, amik itthon fel sem merülnének, vagy jóval kisebbek lennének.

mommmmo 2012.11.05. 13:04:33

@wásztákhurwáh:
Mondjuk Londonban is elofordulhat hogy egy ilyen aktatologato (ha bennszulott) orokolt egy lakast. Tehat ez nem akkora kulonbseg.. nalunk persze az aktatologato felesege kap gyest, es nem kell ejszakai muszakban dolgoznia.. viszont masfelol a magyar aktatologatonak fillereskednie kell, meg buveszkednie hogy ho vegere is legyen kaja, kulfoldon ez nincs igy, mert a lakhatas/childcare/kozlekedest leszamitva a maradek koltseg annyira alacsony, hogy a buveszkedessel sem ernenek el semmifele lenyegi eloretorest. Tehat lehet, hogy egy ettermet pl jobban megengedhetnek maguknak.. na szoval maskepp vannak elosztva a nehezsegek, es ezert sokan azt gondoljak, hogy mennyire eloreleptek, pedig csak mas miatt szivnak mint otthon.
Viszont tudatosan tervezo, ambiciozus embereknek nagyobb a perspektivaja kint.

Rasszista eszkimó (törölt) 2012.11.05. 13:05:56

@Étteremkritikus:

"Diákoknak tényleg rossz a kajára futja, de szerinted véletlenül van Londonban 55 Michelin csillagos étterem?"

Nem, nem veletlenul, hanem azert, mert az angol sznoberia tokeletes taptalaj a sznob ettermek szamara, tisztelet a kivetelnek. Az angolok elajulnak mindentol ami francia vagy francia eredetu. Par eve engem is elkapott a Michelin sznoberia sodra, de szerencsere eleg hamar kigyogyultam belole :)

Visszataszito az a lagy eroszak, amivel az emberekbe sulykoljak, hogy az az etterem, amely nem szerepel a Michelin etteremkalauz ajanlasaban, mar emlitesre sem melto. Micsoda baromsag. Kozben egy-ket etterem a vendegeken kiserletezik, ugy is nez ki a konyha, mint egy kutatolabor vagy egy urhajo. A tanyeron meg ott van ket kocka, harom pont, egy voros csik, megszorva vulkanhamuval, es nezel ki a fejedbol, hogy en nyulat rendeltem, ez micsoda vaze, valami rossz vicc? A sok sznob meg orgazmus kozeli allapotban van, hogy ilyet meg nem evett, mikozben alig varja, hogy vege legyen az ebednek vagy a vacsoranak, es utkozben hazafele bevagjon egy falafelt, mert korog a gyomra. Mondom, tisztelet a kivetelnek, vannak kozottuk olyanok, akik tenyleg oszinten csinaljak, nem azert, hogy benne legyenek egy piros francia konyvben! Nehogy mar a Michelin legyen a gasztronomia Keresztelo Janosa!

Amugy Londonban -es ez az egyik pozitivuma a varosnak- keves penzbol is lehet jokat enni, ugyhogy rossz a sznob dumad, hogy diakoknak csak szarra futja. Egyaltalan nem. Tele van jobbnal-jobb csaladi ettermekkel, nemzetisegi konyhakkal a varos, csak a diaknak nem feltetlenul van ideje arra, hogy felkutassa ezeket a helyeket, a sznob pedig nem ul be oda, mert nincsen mereven hajlongo, feher kesztyus felszolgalo, meg draga terito, meg Riedel, meg tularazott francia borlista.

DieNanny CH 2012.11.05. 13:06:07

@monddazigazatmar:
A saját lakás itthon csupán befektetésnek kellett, mert azt hittem 5 évvel ezelőtt, hogy akkor vagyok egész ember, ha 33 éves létemre van egy saját tulajdonú lakásom... Szüleim is az első lakásukat 20 éves OTP hitelre vették, 39 évvel ezelőtt. Ebbe nevelődtem bele, szerintem a többi 2millió család is, ezért ilyen magas MO-on a saját tulajdonban lakók száma. Itt Svájcban, valamint a válság hatására döbbentem rá, hogy jobb lett volna, ha maradok szüleimnél a 2szobás házban (amúgy az én házam egy utcában van az övékével) és így mobilabb vagyok, több álláslehetőségem lenne. Nos, azóta mindenkit megpróbálok lebeszélni a vételről és hitelfelvételről, mert ha bérel, lehet, 300 km-re onnan sokkal jobb állást találhat, ha úgy hozza a helyzet. Dehát, most már mást nem tudok tenni, fizetem a törlesztést.

DieNanny CH 2012.11.05. 13:08:55

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Zürich nem főváros. Svájc fővárosa Bern.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2012.11.05. 13:44:22

@Remegő kezű agysebész: Szóval akkor te is egyetértesz azzal, hogy Londonban nem csak rossz kaja van? Én csak arra próbáltam rávilágítani, hogy nem teljesen igaz az a régi francia eredetű előítélet, hogy az angolok nem tudnak főzni. Én arra gondoltam, hogy az előző kommentelőnek diákként nem volt pénze normális étterembe menni, evett egy szendvicset valahol és máris leírta az angol kajákat.

Egyébként pont a diákoknak van a legtöbb idejük felfedezni az olcsó és jó helyeket, viszont amikor otthonról kapják a zsebpénzt, nem igazán futja jobbra annál a szintnél, mint ami Pesten a sarki kínait jelenti. Egy diáknak ezerszer több szabadideje, mint egy dolgozó embernek.

Voltál már Michelin csillagos étteremben? Szerintem nem. Akkor tudnád, hogy az a kis adag azért kicsi, mert a 6-7 fogásos vacsorához vannak az adagok méretezve és még 1-2-3 fogást kapsz ráadásként. Nem egy-egy ételt adnak le, hanem komplett menüsort. Senki se jár ilyen helyekre minden este, ez olyan, mint fociban BL-döntőt nézni, ha így jobban érthető. És utána senki se megy máshova enni, jellemzőbb az, hogy másnap délig nem éhes.

A blogomban összegyűjtöttem például a legolcsóbb brüsszeli éttermeket, ahol jól laksz és a Michelin is elismeri. Érdemes megnézni, 10-15 euróért már van bőven választék: legjobbetterem.blog.hu/2012/06/29/a_legjobb_brusszeli_ebedek_megfizetheto_aron
Ugyanígy összeszedtem a legjobb ár-érték arányú pesti éttermeket is: legjobbetterem.blog.hu/2012/06/04/a_legjobb_ebedmenuk_budapesten

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2012.11.05. 13:52:57

@Remegő kezű agysebész: és még annyit, hogy a Michelinnek semmi köze a fehér kesztyűs pincérekhez. Hong Kong-ban a Tim Ho Wan kínai kifőzdében nagyjából 1000 forintért jóllakik egy ember. És Michelin csillagos az a hely is...

Magyarországon véletlenül pont két sznob étterem lett Michelin csillagos (valószínűleg azért, mert náluk tudták a vendégek az alapanyagokat megfizetni), de nézd meg a Gundelt, pont olyan, amilyennek leírtad: sznob hely, fehér kesztyűs pincérek, drága ételek, méregdrága borok... és valójában nincs a legjobb 50 pesti étteremben, pedig a 2. világháború előtt még Európa élvonalához tartozott.

mommmmo 2012.11.05. 14:10:36

@Étteremkritikus: ok, de amugy mi az a hagyomanyos jo angol kaja, ha az nem is igaz, hogy nem tudnak fozni?

Lasd a fish and chips, na az rohely, ilyen alapon azt is mondhatnank a vajaskenyer az meg a tipikus magyar kulonlegesseg.

Meg a gravy, ami nekem a franc se tudja mibol van, szoval meg nem ennem kategoria..jo tudom valami huslesuritmeny, de csak annal gyanusaabb.. meg a gyomber gyomber hatan... Amugy biztos, hogy Londonban is remekul lehet enni, mert mindenfele nemzeti konyhak vannak, de az angol konyharol meg mindig nem sikerult engem meggyozni.

G.T. 2012.11.05. 14:11:02

Tetszik egyébként a pozitív leírás, a sajátos magyar klasszus "sajnálkozás" helyett!

Nem vagyok Orbán hívő, sőt tiltakozom, hogy Viktor bevezette a tandíjat, de sajnos ilyenek miatt vezette be, és csökkentették le a jogi, és közgazdasági képzések ingyenes állami keretét, mint amilyen te vagy!, köszönheti neked a sok itthonmaradott fiatal, hogy beszopattad őket, szóval beléjük is belé rúgtál egy jó nagyot!

"Még annyit, hogy 29 éves vagyok és Magyarországon jogi egyetemre jártam, most pedig elemzőként dolgozom pénzügyi területen."

Remélhetőleg ha ennyire bejött a külföldi élet, akkor visszafizeted Magyarországnak a képzésed árát (mivel ingyen tanultál), és még jónéhány értelmiségi ember képzésének az árát, akiknek most már fizetni kell!

...neked ha annyira bejött az élet odakint Londonban, biztosan tudod taníttatni a gyerekedet valami elit Londoni iskolában, és remélhetőleg nem lesz pofád ezek után hazajönni neked "óccsón" taníttatni a gyerekedet idehaza! ...legalábbis számon leszel kérve!

További sok sikert, és "jóslást", maradj is kint, idehaza is van elég pénzügyi jós, nem érdemes neked hazajönnöd, nincsen rád szükség!

Ha netán mégis hazajönnél, mert még sem jött be annyira Anglia, akkor "úgy illene", hogy kárpótlást fizetsz a még itt maradó (még kitartó), és dolgozó, Magyarországot jelenleg fenntartó magyaroknak, azaz hozzájárulás: mind adóban, mind oktatásban! Legalábbis jópár embert ismerek, akinek "nagyon bejött a külföld", és még mindig kintmaradtak, de fizetik a támogatásokat hazafelé, amiért pl. ingyen tanulhattak itt, és a sikerüket köszönhetik!

Van olyan, aki haza is jött és szintén támogat sok-sok nemes dolgot! És vannak a pofátlanok, akik vagy nem jöttek haza, vagy hazajöttek külföldről, verik a nyálukat, hogy "mennyire bejött nekik" a külföld, természetesen anyagilag megszedték magukat, és Magyarországon akarják folytatni az élősködésüket, közben elfelejtik, hogy minek köszönheti azt, hogy egyáltalán kiment külföldre, mert 25 éves koráig eltartotta az "állam"...

tableno 2012.11.05. 14:16:44

@mommmmo: Én például nagy rajongója vagyok a hagyományos English Breakfast-nak! :)

mommmmo 2012.11.05. 14:22:08

Marmint hogy bab paradicsomszoszban plusz szalonna plusz tojas???

Na jo, hat izlesek es pofonok. En az olyan eteleket szeretem, amiben van valami kreativitas, es alacsony a kaloriatartalmuk. Azt biztos nem az angol konyhaban fogom megtalalni.

tableno 2012.11.05. 14:23:04

@G.T.: Téged pénzért kéne mutogatni "irígymagyar" kategóriában!

tableno 2012.11.05. 14:24:25

@mommmmo: most mit mondjak? Parasztos izlésem van. Otthon meg mindig párizsit zabálok Globus mustárral... :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.05. 14:25:14

@mommmmo: a maradek sultkolbaszt ledaraljak es ugy
kicsit aZert leegyszerusitve
nem rossz az
@tableno: en meg a hagyomanyos amerikainak
bacon, toast, sultkolbasz, rantotta, vagy sult tojas, sult krumpli
biscuit, kis gyumolcs, kv
a gritsert nem vagyok oda
english muffin se rossz
/na ehhez kellenek evek mire atallsz, es utana mar csak elvetve akarsz magyar reggelit, de azert szeretjuk a szalonnas hagymas kolbaszos rantottat is, szo se rola, sot neha csinalok bundaskenyeret:)/

tableno 2012.11.05. 14:26:09

@tableno: Azért mentségemre szóljon, hogy a japán konyhát is nagyon megszerettem: nyers hal, rengeteg zöldség, tengeri alga...

Rasszista eszkimó (törölt) 2012.11.05. 14:30:50

@Étteremkritikus:

Egyetertek, hogy nem rossz az angol kaja. Sot ellenkezoleg!
A fish & chips sztereotipia pedig mar lejart lemez, unom, hogy mindenki azzal azonositja Angliat.

Voltam, ettem Michelin csillagos ettermekben, es vannak szakacs ismeroseim is akik dolgoznak csillagos ettermekben. A legtobbjukre sajnos a hideg, kimert profizmus a jellemzo. De mint azt irtam is, vannak kivetelek. Nem feltetlenul utasitok el egy ettermet csak azert mert Michelin csillagos, de tobb a fustje, mint a langja. Amugy ne erolkodj, unom mar ezeket az etterem blogokat, meg az onjelolt etteremkritikusokat is, rajtad is erzem az eroszakos meggyozes, az eroszakos terites szandekat, ami annyira jellemzo a blogokon. Nem onmagaval a Michelinnel van problemam, hanem a korulotte kialakult sznoberiaval. Mindegy hagyjuk, mar igy is tobb idot szenteltem erre, mint kellene. Nekem erre nincsen tobb idom! Tovabbi jo napot!

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.05. 14:33:46

@G.T.: Úristen! Ez a hozzászólás ugye csak poénból született?
Nem hiszem el, hogy van, aki így gondolkozik!
Az, hogy bevezették a költségtérítést a jogon és közgázon, semmilyen kapcsolatban nem áll azzal, hogy a posztoló magyar jogi diplomával Londonban is sikeres. Sőt, pont az olyan fiatal diplomás jogászok, közgazdászok miatt vágták le a keretszámot, akik nem mentek külföldre, hanem itthon éheznek, munka nélkül.
Hidd el, nyugaton, Ausztriában, Dániában stb, ahol ingyenes a felsőoktatás, ott sem tud minden fiatal a szakmájában, hazájában boldogulni, és nem köpködnek az után, aki külföldre megy diplomájával.
Olyat még nem hallottam, aki a magyar taníttatásáért hálából még hazafizet, visszafizet, mert ingyen tanult és hálás akar lenni az állam bácsinak ezért. A családját, itthon maradt szüleit esetleg támogatja, ennyi a "kötelessége". Más nem.
Ha ingyen tanult, akkor miért fizetné vissza a képzése árát? Nooormális?!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.05. 14:40:52

@tableno: azoktol kicsit tartok, konnyen begilisztasodsz

xylon 2012.11.05. 14:42:57

@mommmmo: Attol mert te nem ismered az angol konyhat attol az meg letezik. Volt egy fozoverseny profi szakacsok kozott ahol a dij a kiralynore es vendegeire valo fozes volt. Ott mindenki helyi specialitasokat fozott es valtozatos volt amit csinaltak.

tableno 2012.11.05. 14:45:41

@hagyma: Japánban minimális a rizikó. Minden friss és a legjobb minőségű alapanyagokat használják. Európában azért én is óvatos vagyok a szusival.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.05. 14:49:02

@mommmmo: Magyarországon 100-at megkeresve be tudná adni egy havi 80 ezres családi napközibe vagy bébiszittert tudna fogadni a gyerek mellé? Vagy itthon is éjszakáznia kellene az anyukának?

Aki társadalmilag nem eléggé megbecsült és megfizetett munkát végez, azt itthon és külföldön is rosszul keres. A különbség abban van, hogy egy bizonyos szintet elérve külföldön picit jobban megfizetnek, illetve összehasonlíthatatlanul jobbak az előrelépési lehetőségek, mint Magyarországon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.05. 14:50:15

@tableno: japanban meg sosem jartam
itt is kicsi a riziko, de ovatos duhaj vagyok
foleg nyershal ugyben
szusinak ha mar ott van en sem tudok ellenallni, de sokszor eszembe jut, hogy...

Frau Holle 2012.11.05. 15:02:59

@online távmunkás: Magyarországon van bölcsi.
Épp ez a valódi különbség, amikor olyanért is jelentős összeget kell rendszeresen kiadni, ami itthon nem jelentkezik költségként, vagy összehasonlíthatatlanul kisebb tétel.
Ezt lövik be sokan rosszul.

mommmmo 2012.11.05. 15:16:01

Igen, kivancsi lennek a helyi angol specialitasokra, de nem talalkoztam vele..a fish& chipssel meg epp az angol kollegaim hencegtek mint nemzeti kulonlegesseggel.:) hat ez nem rohely?? Lehet hogy ezeket a helyi specialitasokat meg az angolok sem ismerik, mert ugy osiek, mint a Hunora osi nev peldaul a magyaroknal..na mindegy, izlesek es pofonok, nekem parasztos kajanak ott a gulyas meg a porkolt, az legalabb ugy hizlal hogy kozben kreativ is. Legalabbis nincs olyan standard izze.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2012.11.05. 15:23:03

@Remegő kezű agysebész: Nem akarok én téríteni. A Michelin nem egy objektív minőségi skála, én csak ismert ellenpéldának hoztam fel. Én látom, hogy egyik kalauzban sem lehet teljesen megbízni, ezért készítettem például összehasonlító táblázatot is, amiből kiderül, hogy mennyire különbözik a 10 legjobb pesti étterem megítélése is. Az ízek és a tálalás esetén nincs objektivitás, legfeljebb az alapanyagok frissességét lehet pontozni.

Az ilyen kalauzoknak az a legfőbb haszna Magyarországon, hogy a benne szereplő helyek nem engedhetik meg maguknak, hogy az előző napi romlott kajákat szolgálják fel. Arra találták ki őket, hogy ismeretlen városban is tudjunk minőségi éttermet találni. Nem feltétlenül a legjobbat vagy a legjobb ár-érték arányút (például a budai Arcade Bistro szerintem egyáltalán nem érdemli meg a Bib Gourmand minősítést, mert nincs Pesten a 10 legjobb ár-érték arányú étterem között).

A sznobság az, amikor valaki folyamatosan ezeket a listákat nézi, hogy csak a legdrágább vagy legmagasabbra értékelt éttermekbe jár enni és elfelejti felfedezni a város hagyományos, helyi ízeket ajánló éttermeit. Én eddig minden városban voltam úgy étteremben, hogy a belváros túlzsúfolt részeit szándékosan elkerültem és a lakóházak között olyan helyet kerestem, ahol látszólag helyiek ettek. Sokszor kellett kézzel-lábbal magyaráznom a pincérnek, hogy olyat kérek, mint amit a szomszéd asztalnál esznek vagy amit a szakács ajánl, mert ilyen helyeken nincs 2-3 nyelven beszélő személyzet :)

Viszont te is ugyanúgy nyomod a sztereotípiákat, mint mindenki más...

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2012.11.05. 15:29:26

@mommmmo: Az angolok elég jó halételeket tudnak készíteni, érdemes szétnézni a tengerparti településeken. Főleg olyan helyeken, ahol nem fish&chips van kiírva az étterem ablakára :)
Bárányból és szarvasból is tudnak pár finom ételt készíteni vidéken. A százféle sós és édes pudding is a hagyományos étkezés része.

mommmmo 2012.11.05. 15:45:00

Birom, amikor az emberek ugy beszelnek a kulinaris dolgokrol, minthogyha valami szektas hitteritok lennenek:)) szerintem ez eleg poen. De az ilyen vitakbol legalabb lehet valami megfoghato haszonnal jaro dolgot tanulni, ami a szektasokrol nem mindig mondhato el.

Szoval az angol tengerpart valahogy kimaradt a spektrumombol, de lehet, hogy a neten rakeresek miket is csinalnak ott..

Nemreg voltunk itt a Jozsefvarosi piac mogott egy kinai etteremben. Csak kinai vendegek voltak, es olyan szinten el volt varazsolva a szemelyzet, hogy egy normalis rendelest nem lehetett nekik feladni magyarul!!!! tenyleg Budapest kozepen egy szo magyart es angolt sem beszeltek. Es olyan dolgokat szolgaltak fel, amitol egy atlag magyar siman elrokazna magat, pl kacsafejeket talban.

De amugy gyonyoru talalasban, szepen feldiszitve, miminden. Na jo, a kacsafejet nem probaltam ki, csak a seaweed levest, de az isteni jo volt. Es ugy altalaban, isteni jokat csinalnak, csak jobb neked, ha nem ismered fel benne az alapanyagot.

SilentDreams 2012.11.05. 15:45:15

@mommmmo: Munkahelyi kajálda nem volt angol kajákkal?

roast beef, roast potato, yorkshire pudding
chicken curry
roast turkey with stuffing
jacket potato :)))
beef stew
pork stroganoff
jerk chicken
toad in the hole... :)))

Hogy csak párat említsek emlékezetböl... :)

Nekem a német konyha, amit jelenleg élvezek, összességében jobban bejön, de anno megszoktam az angol konyhát is, az édességeket különösen szerettem, mikor ott éltem....
=> pear upside down with custard :)))
chocolate vagy strawberry triffle..............hmmmm :D

mommmmo 2012.11.05. 15:48:28

@mommmmo: Ja es szamlat senkinek sem adtak, sot meg penztargepuk sem volt, ez a rohely!!

De amugy nagyon kulturalt es tiszta hely volt. szoval azert elkepeszto dolgokat lehet itt is felfedezni.

SilentDreams 2012.11.05. 15:50:20

@SilentDreams: sorry, kimaradt a gravy, meg a battered cod is, meg még biztos nagyon sok minden :)

mommmmo 2012.11.05. 15:50:26

@SilentDreams: Nekem az volt a hatalmas pechem, hogy elelmiszeripari jellegu cegeknel dolgoztam 7 evig.
Ami azt jelenti, hogy ingyen volt kaja, viszont mi voltunk a konyhamalacok, ami nem kellett az ugyfelnek, azt megettuk mi. Szoval ennyit a munkahelyi kajaldarol, inkabb igyekszem kitorolni az emlekezetembol.

mommmmo 2012.11.05. 15:54:25

@SilentDreams: Ja es elelmiszeripari ceghez meg a sajat uzsonnadat sem viheted be, hygeniai okokbol, szoval ezzel be is zarult a kor. borzaszt0, hogy miken mentem at.. amugy meg Londonban egy teljes egesz mosogatocsutakot is kihalasztam a meghatarozhatatlan alapanyagu indiai\angol kotyvalekbol, tudod konyhamalacoknak az sem art.

Mondjuk ilyen szempontbol tenyleg orulok, hogy egy idore kikerultem a "szakmabol" es valami mas teren kell majd ujrakezdenem.

(deleted) (törölt) 2012.11.05. 15:54:44

@Étteremkritikus: "Sokszor kellett kézzel-lábbal magyaráznom a pincérnek, hogy olyat kérek, mint amit a szomszéd asztalnál esznek"

múltkor a Kádárban (Klauzál tér) egy turista párocska akarta azt kérni, amit mi ettünk és ittunk. kérték azt a vörösbort...és a nagy győzködésre aztán kivitték nekik, csakhogy az málnaszörp volt :D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.05. 15:55:56

@Frau Holle: Magyarország egyes részein van bölcsi, de a kisebb településeken nincs. Pesten pedig a legtöbb kerületben kétszeres vagy háromszoros túljelentkezés.

Az tény, hogy Angliában 3 éves kor alatt csak bizonyos önkormányzatok adnak ingyenes bölcsit, tipikusan rászorultsági alapon.

SilentDreams 2012.11.05. 15:59:12

@mommmmo: Ja, az más.

Nálunk 3-4 fontból kijött egy elég rendes ebéd a munkahelyi kajáldában és nem lehet rá panaszom. Választék is volt, és ha nagyon nem tudtam választani esetleg, akkor még mindig menekülhettem a jacket potato-hoz, ami olcsóbb is volt.
Amit nem tudtam megszokni, az a k.erös ételek, ami annyira de anynira erös, hogy minden más ízt elnyom. Rádásul még a közepesen erös ételeket sem birom. Párszor belefutottam iylen extra erösbe, de hamar megtanultam, hogy elsö dolgom, hogy megkérdezzem, hogy melyik kaja mennyie erös, mielött kipróbálom...

(deleted) (törölt) 2012.11.05. 16:11:22

@Frau Holle: bölcsi van, csak hely nincs benne :)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2012.11.05. 16:25:07

@mommmmo: Pesten a japán éttermek között is lehet hasonlót tapasztalni. A Fuji a felkapott, elegáns, étteremkalauzok által agyondicsért étterem. Tényleg minőségi éttermi kaját adnak, viszont olyan drága, hogy ebédidőben maximum 8-10 vendég van a 100-120 fős étteremben, ezért folyamatosan akcióznak, hogy becsalogassák a vendégeket.

Aztán ott van a Mészáros utcában a nagyságrendekkel olcsóbb Daikichi kifőzde, nekik honlapjuk sincs, soha sem fognak Michelinben szerepelni. Tavaly a lépcsőn lefelé menet még a vastag füstben dohányzó és újságot olvasó főnökkel találkoztunk, ha nem ajánlották volna a Pesten élő japán ismerősök, elfutottunk volna. Aztán az éttermi részbe belépve csupa japán arc vett körül, alig találtunk üres asztalt (mondjuk elég kicsi a hely). Volt egy magyar pincér srác, de ő is japánul-angolul próbált beszélni mindenkivel. A kaja pedig olyan jellegű volt, mint a japán ismerősöknél, teljesen házi koszt.

mommmmo 2012.11.05. 16:34:37

@Étteremkritikus: igen, a kinai amirol en beszeltem az is teljesen hazi koszt jellegu volt. meg nem is fejadagonkent szolgaltak fel, hanem kifoztek egy fazekkal 4 embernek, aztan merithettunk. mint otthon. Olyan megoldas meg nem is nagyon van naluk, hogy 4 ember kozul mindegyik mast eszik...
De jo ilyen helyeket felfedezni.

Bohooo 2012.11.05. 19:56:29

@tildy:): Köszi! Ez relatíve új info egyébként? (mert ahogy én értelmeztem az UKBA honlapján, EUs állampolgároknak nem szükséges kérni az indefinite leave to remain-t, mivel amúgy is alapból az van nekik).
Sajnos nálam az a gond, hogy összesen már meglenne simán a 6 év is, de 2007-ben jöttem ki kvázi véglegesen, csak épp egyetemre jelentkeztem és nem tudom eldönteni hogy a nyári szünetek beleszámítanak a jogviszonyba vagy sem. Valamint ha nem volt munkám bizonyos időszakokban, akkor azt mivel igazolom? Nincs gyerekem és semmilyen benefitet nem kaptam...
Erről szerintem hasznos volna egy poszt, ha esetleg van rá időd, biztos érdekelne rajtam kívül is többeket :)

Bohooo 2012.11.05. 19:59:00

@tableno: Én elég sok szusit ettem már Európában is, és egy kivételtől eltekintve soha semmi bajom nem lett :) (amikor lett, akkor nem is lepődtem meg, mert kínaiak által üzemeltetett gusztustalan konyhájuk volt, sajna csak a végén láttam be amikor a mosdóba lementem...)

2012.11.05. 20:29:07

Ket temaba vago cikk: az egyik szerint 2010-ben kezdo jogaszok a City-ben tobbet kerestek mint evi szazezer font: www.standard.co.uk/news/newly-qualified-city-lawyers-break-100000-salary-barrier-6721218.html

A masik pedig azokrol a City-ben dolgozokrol szol akik evi egy millio fontnal is tobbet keresnek: news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8380284.stm

Persze sietek hozzatenni hogy en nem irigylem oket, kit erdekel a penz, fuj; sot szegyelljek magukat!

tableno 2012.11.05. 20:33:19

@Bohooo: Kínaiak által üzemeltetett japán vagy koreai étterembe (az európai japán éttermek 90%-a ilyen) eleve tilos menni! Nem is feltétlenül azért, mert beteg leszel, hanem mert ízetlen szart adnak. Sajnos a legtöbben nem is tudják miattuk, hogy milyen ízű az igazi japán kaja. :(

tableno 2012.11.05. 20:35:04

@Mirjam2: Szerintem ideje lenne leporolni a régi kuláklistákat. G.T. barátunk biztosan örülne nekik! :)

Bohooo 2012.11.05. 20:45:27

@tableno: Én is ezt az elvet vallom, de nem tudtam, hogy kínaiak üzemeltetik, egy japán konyhát hozzám hasonlóan kedvelő haverom szervezte a dolgot, azt hittem, bízhatok az infóiban :(
Mindenesetre a londoni Misato nevű éttermet szerintem mindenki hagyja ki, a saját érdekében!

tableno 2012.11.05. 20:59:45

@Bohooo: Nekem az ilyenek kiszűrésére holtbiztos módszerem, hogy japánul rendelek. Ha megértik, maradok! :)

ZS0LT 2012.11.05. 21:05:19

@Mammaroza:
>Van, aki azért jön el, mert van pénze, van, aki azért, mert nincs pénze; ...........
>Vannak akik még nem döntöttek, nekik készült ezt a blog.

Kivancsi vagyok hany embernek esik le...

2012.11.05. 21:16:33

@mommmmo: Nem kotozkodesbol, de elmondom az en perspektivamat az 'aktatologatoi' vagy atlagos berrol Londonban. En kb. aktatologato vagyok, vagyis ennek egy nagyon szakosodott fajtaja, atlagos (sot hivatalosan atlag alatti) fizetessel. Eloszor is, elvezem a munkamat, szamomra nagyon erdekes munka ami kozvetlenul kapcsolodik a tarsadalomtudomanyi diplomamhoz. Ilyen munkat, amibol meg meg is tudok elni, nem talalnek Magyarorszagon (legalabbis osszekotettesek, ismeretseg nelkul nem hiszem).

London belvarosaban dolgozom, ami nekem az egyik legszebb hely a vilagon. Szabadidomben eloadasokra, szinhazba, koncertekre, kiallitasokra stb. jarok, nyilvan ezek mind Budapesten is vannak, de engem azert altalaban jobban erdekel egy kiallitas a National Portrait Gallery-ben, mint barmelyik magyar muzeumban. A belepti dijakat siman ki tudom fizetni (sok program, kiallitas ingyenes is), ezen kivul hetente tobbszor etteremben vacsorazunk.

Barmilyen etelt meg tudok venni magamnak, es persze ruhakat, cipoket szukseg szerint. Ezzel szemben az alatt a (szerencsere) rovid ido alatt, amig Magyarorszagon dolgoztam, a het legtobb napjan csak krumplit tudtam enni margarinnal, a gyumolcs nagy luxusnak szamitott. Honapokig kellett egy par cipore gyujtenem.

Evente altalaban ketszer utazunk a parommal kulfoldre, ebbol legalabb egyszer Europan kivulre, nyaralni. Igy is marad eleg felretett penzunk ahhoz hogy ne kelljen varatlan kiadasok (elromlott szamitogep stb.) miatt aggodnunk. Amiatt sem kell aggodnunk, hogy ha esetleg munkanelkuliek lennenk, eheznunk kene, mivel van egy alapveto szocialis halo amire szamithatunk (a maganbiztositasaink mellett).

Nyilvan a gyerek, ha lesz, nagy kiadas lesz, mint minden atlagos csaladnak. Nekem nem jelentene problemat, ha reszmunkaidoben - akar ejjel is - dolgoznom kene amig kicsi a gyerek. Sot, orulok neki, hogy sok munkalehetoseg van es hogy tudom tamogatni magamat es majd a leendo csaladomat. Pl. az egyetemet is ugy vegeztem el itt Londonban, hogy mindvegig ejjel dolgoztam mellette. Ettol nem erzem szegenynek magamat, sot nagyon szerencsesnek, mert volt ra lehetosegem hogy minden kulso tamogatas nelkul, a magam erejebol szerezzek diplomat. Mar akkor is kerestem annyit, amibol kulfoldon tudtam nyaralni, felre tudtam tenni stb. Tehat nekem az a tapasztalatom hogy az atlagos berbol elo aktatologatok sem nyomorognak Londonban...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.05. 21:33:03

@Bohooo: Eloszor en is igy gondoltam, azt nem is kell kerni, ellenben mast igen:

If you are a European Economic Area (EEA) national or a Swiss national or the family member of such a person, you will automatically have permanent residence status if you have exercised EEA free-movement rights in the United Kingdom for a continuous five-year period ending on or after 30 April 2006. You do not have to apply for "leave to remain".

"When you have lived in the UK for a continuous period of 5 years in accordance with the European regulations, you can apply for a document certifying permanent residence."

Ellenben :

"If you are a national of a country in the European Economic Area (EEA) or Switzerland, or you are the family member of such a person, you will automatically have permanent residence status if you have exercised EEA free-movement rights in the UK for a continuous five-year period ending on or after 30 April 2006. You do not need to apply for leave to remain. You should have held permanent residence status for 12 months before you apply for naturalisation."

Erdekes. MEgfogtal, pedig mar total biztos voltam a 6 evben , Life in the uk teszten is rakerdeztem, ott mondtak.
A residence docomentben is csak registration certificate van, nem permanent residency iras.

Lehet rakerdezek a fentebb emlitett helyeken, mert nagyon nem midnegy, hogy 5 vagy 6.

2012.11.05. 21:33:20

@Bohooo: 'Ez relatíve új info egyébként? (mert ahogy én értelmeztem az UKBA honlapján, EUs állampolgároknak nem szükséges kérni az indefinite leave to remain-t, mivel amúgy is alapból az van nekik).
Sajnos nálam az a gond, hogy összesen már meglenne simán a 6 év is, de 2007-ben jöttem ki kvázi véglegesen, csak épp egyetemre jelentkeztem és nem tudom eldönteni hogy a nyári szünetek beleszámítanak a jogviszonyba vagy sem. Valamint ha nem volt munkám bizonyos időszakokban, akkor azt mivel igazolom? Nincs gyerekem és semmilyen benefitet nem kaptam...'

Attol mert EU-allampolgar vagy, jogilag nem ugyanolyan a statuszod mint akinek van ILR. Szabadon beutazhatsz a UK-be, de elvileg csak akkor tartozkodhatsz ott huzamosan, ha - hat nem tudom hogy van ez magyarul - 'if you excercise your Treaty rights' mint EU allampolgar, vagyis pl. tanulsz, dolgozol stb. es nem csak ugy latogatokent vagy ott. Ha mar 5 eve folyamatosan UK-ben elsz, kerhetsz papirokat amik azt igazoljak hogy most mar megszerezted a jogot ahhoz hogy allando lakos legyel, ami jogilag az ILR statusznak felel meg (de nem hivjak annak mivel EU allampolgarrol van szo). Reszletekert nezd meg ezt: www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/eea/eea31.pdf

Ezt onkentes alapon lehet kerni, egyaltalan nem kotelezo, de fontos azoknak akiknek nem-EU allampolgar csaladtagjuk van, illetve jol johet allampolgarsagra valo jelentkezes soran ha mar megvan ez a papir.

Kerdesedre valaszolva, szerintem az az idoszak amikor diak voltal egeszeben beleszamit (ha egy folyamatos kurzusrol van szo), de azokkal az idoszakokkal nem tudom hogy tudsz elszamolni amikor nem dolgoztal. Ha van P60-d minden evrol (kiveve mikor diak voltal), akkor szerintem nincs gond, remelhetoleg csak azt nezik hogy dolgoztal minden adoevben es nem veszik eszre hogy nem folyamatosan.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.05. 21:35:43

@SilentDreams: Erdekes, minket ovtak a Nando'stol, hogy voros lesz a fejunk, meg ne probaljuk az extra hot-ot. Oke, legyen cska siman hot. Aztan rohantunk az extra hot szoszert:) Nekem pont ez szokot a bajom lenni, nem eleg csiposek az etelek.

2012.11.05. 21:36:00

@tildy:): 'Cross-posted' :)
Allampolgarsaghoz 6 ev kell, 5+1

2012.11.05. 21:46:28

@tildy:): Meg egy dolog eszembe jutott az allampolgarsagra valo jelentkezesrol. Nekem azt mondtak, fontos, hogy pontosan az elott a nap elott hat evvel, amikor jelentkezem, Angliaban voltam. Nekem ez elegge furanak tunt, de bizonygatta a ficko hogy fontos, pl. ha 2007 februar 7-en jelentkezem, hogy 2001 februar 7-en tutira Angliaban voltam. (Ez lehet hogy csak annak a pasinak az otlete volt aki az en papirjaimat nezte at, meg sehol mashol nem lattam ra utalast, hogy ez tenyleg feltetel.)

2012.11.05. 21:55:53

@tildy:): Emlekszem nekem is volt ilyenem, azt hiszem meg mindig megvan valahol a fiokban :). Ezt 1 ev tartozkodas utan lehet kerni az EEA1 nyomtatvannyal? Az amit 5 ev utan lehet kerni az hasonloan nez ki, de fontosabb mivel azt igazolja hogy jogod van az allando tartozkodashoz (nem csak residence, hanem permanent residence); ehhez kell az EEA3 nyomtatvany. (Mikor en megkaptam az utobbit, a levelben az is benne volt hogy a papir kiallitasa utan szuletett gyerekeim lehetnek brit allampolgarok, vagy valami ilyesmi.) Egy evvel a masodik (permanent residence-t igazolo) papir kiallitasa utan jelentkezhetsz allampolgarsagra. Bar ugy tudom, nem feltetel hogy meglegyen az a papir (permanent residence), de nekem azt mondta az ugyintezo, jo hogy van mert mar egyszer atneztek az elso 5 evre vonatkozo papirokat.

Frau Holle 2012.11.05. 21:58:50

@szerengeti: @online távmunkás:
A különböző ellátórendszerekből fakadó különbségekről beszéltem.
Most épp van bölcsöskorú gyerekem Magyarországon, köszi az infót. :) Azért van hely.
Komolyra fordítva a szót: volt már itthon bölcsis gyerekem, sőt ovis is, és külföldön is járattam oviba gyereket, bölcsibe végül ott nem adtuk.
Itthon megtehettem hogy az önkorit választottam, mert megfelelő volt. Külföldön megnéztem pár önkorit (ott nem rászorultsági alapon megy, csak sorbanállás van), de olyan hatalmas különbség volt az önkorik és a magán között, hogy a magánt választottam. Meglehetősen nagy volt a költségben a különbség.
Csupán arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a megfelelő megoldás itthon lehet tényleg megfizethető, kint viszont sok országban igen komoly tétel.
A kérdés nem az, hogy ki hol engedhet meg magának bébicsőszt, hanem az, hogy hol, milyen költséggel tudja megfelelően (!!) elhelyezni a gyerekét.
Ez pedig fix költség, mese nincs (....izé... legalább alvás előtt remélhetőleg mégis van.)

majik 2012.11.05. 22:04:47

Finance Business Analyst napi (!) 350-550 font, 3-6(-9-12) hónapos fix szerződéssel. Igaz, mindent magad után fizetsz, de kis összeköttetéssel megmarad a 70%-a. Havi költségre számolj 2000 fontot (kaja, bérleti díj, rezsi), marad netto 3-5ezer font ciderre és túró rudira.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.05. 22:40:14

@Frau Holle: Mi az, hogy külföldön nem rászorultsági alapon megy a bölcsőde? Úgy beszélsz, mintha a Magyarországon kívüli világ egységes lenne... Angliában konkrétan csak néhány önkormányzat tart fent 2-3 év közöttieknek bölcsit, oda főleg rászorultsági alapon adnak helyet, nem sorban állás megy. 3 éves kortól jár alanyi jogon a heti minimum 5x3 óra ovi.

Nekem pont az a tapasztalatom több bölcsőde alapján, hogy pesti állami bölcsibe gyereket beadni tilos, mert visszafelé fejlesztik őket (mindenkit pelenkára visszaszoktatnak, egy ceruzát nem adnak a kezükbe, nincs zene, stb) és a gondozónők hozzáállása felér egy katasztrófával. Szóval akkor inkább a magán, ami havi 80 ezer felett van.

mommmmo 2012.11.05. 23:14:08

@Mirjam2:
Ja bocsi, nem akartalak megbantani vagy ilyesmi.. amugy megjegyzem, az a kollegam, akirol meseltem kabe ugyanigy elt, es ugyanigy fogta fel a dolgot.
hogy milyen jo, hogy talaltak azt az ejszakai melot. De egy atlag magyarnak egy ilyen megoldas elkepzelhetetlen lenne szerintem.

Ugyanis itt van a gyes, ami ugye jar.. nem tudom, nekem a legtobb ismerosom hasznalja is, minden problema nelkul, ugy, hogy nem ertem, mi itt a problema a bolcsik telitettsegevel.

Na szoval nekem semmi problemam sincs ezzel, es mint emlitettem, egy ilyen atlagmelosnak van nehany nagyon nagy kiadasa, ami esetleg nagyobb problemat jelent mint otthon, de amugy a napi fillereskedest (ami otthon oly megszokott) elkerulheti.

Mondjuk en egy ilyen ejszakai melot es hogy kozben csak ugy talalkozok a ferjemmel mint egy valtofuto abszolut nem birnam elviselni, ez persze az en heppem.. de viszont ha ilyen helyzetben lennek, talalnek ra mas megoldast, peldaul a childminderseget, hogy mas gyerekeire is vigyazok az otthonomban, es azzal tobbet lehet keresni mint egy atlag felmunkaidos meloval.
Szoval ez meg a kulonbseg, nyugat es egy posztkom allam kozott, hogy az utobbbi a feneked ala nyomja a sajat kis gagyi es standard megoldasait (gyes) az elobbi viszont nagyobb teret ad arra, hogy te old meg es kreativan, meg ahogy neked tetszik. csak tudod, magyar mentalitassal ez nem biztos, hogy igy lejon, es azert baromi nagyokat lehet koppanni, amikor valaki rajon, hogy mire megy kint az atlag fizuval..

enrobag 2012.11.05. 23:22:19

@ZS0LT:
Esetleg erre gondolsz?: network.hu/mestervezeto/videok/sas_istvan_reklamjai_101_reklamfilm_a_80as_evekbol/06__otp_van_aki
Te írtad pár napja a blog mottós eszmefuttatást? Láttam, hogy felbukkantál, de mintha a vita hevében senkinek sem tűnt volna fel:-)))
Megúsztad!

ZS0LT 2012.11.05. 23:30:57

@enrobag:
>Te írtad pár napja a blog mottós eszmefuttatást? Láttam, hogy felbukkantál, de mintha a vita hevében senkinek sem tűnt volna fel:-)))
>Megúsztad!

Nem, az egy másik Zsolt volt.
Én alapvetően egyetértek a mottóval. :-)

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2012.11.05. 23:33:45

@G.T.: Hálás vagyok Neked, mert részben a Te adódból szereztem meg a diplomámat! Ráadásul duplán örülök, hogy élsz és olvashatom a soraid, mert egyszerű életem egyből oly' különlegessé válik.

enrobag 2012.11.05. 23:41:34

@ZS0LT:
akkor elnézést!
A megfejtésem remélem jó!?

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2012.11.05. 23:45:15

@wásztákhurwáh: Ahogy látom azért a többség a kinti megtakarítását, még ha oly' kevés is az majd itthon akarja felhasználni. Az alapvető különbség pedig, hogy az általad említett droid külföldön könnyebben talál munkát, mint itthon és kap még cserébe egy külföldi kalandot+nyelvtudást is, ami szerintem nagyon hasznos lehet még a későbbiekben. Hosszú távon nem hiszem, hogy van értelme kint maradniuk, mert túlságosan alulról kezdik, akkor már jobb pár év után hazajönni, biztos nyelvtudással, világlátással magasabb hozzáadott értékű szakmai munkát vállalni itthon.

A tudatos karrier/életépítőknek pedig csak egy alternatíva a külföldi munka. Például vannak olyan munkák, melyek egy bizonyos szint felett nem is léteznek itthon, így elkerülhetetlen egy külföldi szakasz. Belőlük még kevés van, de remélhetőleg egyre többen lesznek!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.05. 23:53:59

@G.T.: Az a jopar ev nem volt eleg, amig otthon fizettuk az adot? Es ha koltsegteritesesen vegzett valaki? Egyebkent meg nem csak a te adodobol ment ra, hanem a szuleibol, de valoszinu idovel a sajatjabol is.

2012.11.06. 00:35:39

@mommmmo: Nem, egyaltalan nem bantottal meg, csak gondoltam elmondom az en perspektivamat. Nekem sokkal szimpatikusabb az hogy nincs 3 ev GYES, mert szerintem 3 ev irrealisan hosszu ido es feltelezem hogy noknek nehezebb munkat kapni emiatt Magyarorszagon, mert attol fel a leendo munkaado hogy tul nagy teher lesz ha elmegy szulni az alkalmazott. Persze nem idealis ha ejjel kell dolgozni, egy idealis vilagban milliomos lennek es nem kene dolgoznom egyaltalan... De egyelore szerencsesnek erzem magam hogy egyaltalan tudok dolgozni es van munkam.

Abban igazad van, hogy sok magyar aki nem elt kulfoldon nem hiszi el hogy Nyugat-Europaban sincs mindenki tele penzzel, meg itt is kemenyen kell dolgozni stb. Az is igaz, hogy Magyarorszagon sokan rugalmatlanok es pl. nem mennenek el ejjel dolgozni, vagy nem eleg onalloak ahhoz hogy kitalaljanak valami mast, pl. childminderseg amit felvetettel. Gondolom a kovetkezo generacio kevesbe fogja az allamtol varni a megoldasokat es onallobban fog gondolkodni, talan...

Azt tudom mondani, foleg miutan utaztam, dolgoztam Azsiaban, hogy en igenis gazdagnak erzem magam az angliai atlagberemmel. Ugy erzem, hogy amit ebbol megengedhetek magamnak, azt a vilagon nagyon kevesen engedhetik meg. Persze, dolgozni kell, es konnyebb lenne ha tobb penzunk lenne, de en igy is nagyon szerencsesnek erzem magam, es semmikeppen nem erzem ugy hogy szegeny vagyok vagy anyagi gondjaim vannak.

pappito · http://pappito.com 2012.11.06. 02:53:59

@online távmunkás: "Nekem pont az a tapasztalatom több bölcsőde alapján, hogy pesti állami bölcsibe gyereket beadni tilos, mert visszafelé fejlesztik őket (mindenkit pelenkára visszaszoktatnak, egy ceruzát nem adnak a kezükbe, nincs zene, stb)"

pont ellentétes tapasztalatom van, Bp-ről, az első gyerek ott kezdte a bölcsit, gyorsan belerázódott, szerette, nagyon sokat fejlődött és egy rossz szavunk nem lehet se a bölcsinénikre (hogyhíjják őket?) se a kajára se a felszerelésre, sőt. Az inkább gond volt, hogy okossággal fértünk csak be oda, ami járna mindenkinek.

Itt se gyes, se csp se semmi, és az állam a heti 20 óra bölcsihez is csak 3-5 éves kor között járul hozzá, a többit oldd meg magad. Úgyhogy a gyerek - ha anya is dolgozni akar fulltime - megy a magánbölcsibe és fizetünk, mint a gép. (és még így is verekedés van a helyekért)

Szóval azért fel lehet nevelni gyerekeket úgy is, hogy nincs 3 évig otthon anyuka, nem kap gyest, gyedet, tgyást meg mi a frászt és még a bölcsiért is fizetni kell. (és mi nem vagyunk a londoni City jól fizetett üdvöskéi, csak egyszerű középosztálybeliek és érezzük is ezt a kiadást, de megéri)

pappito · http://pappito.com 2012.11.06. 03:01:00

@multikarrier: "Ahogy látom azért a többség a kinti megtakarítását, még ha oly' kevés is az majd itthon akarja felhasználni. "

ne tévesszen meg, hogy ez a poszt is Londonról szól, ennél sokkal árnyaltabb a kép

mommmmo 2012.11.06. 06:12:00

@Mirjam2: szerintem is baromsag a 3 ev gyes, es kisse nagyobb tavlatokbol nezve art annyit a noknek mint hasznal.

Meg annyit tennek hozza ehhez, hogy itt nem csak arrol van szo, hogy az atlag magyarnak nincs arra raalva az agya, hogy kitalaljon valami alternativ megoldast maganak, hanem itt a rendszer is jol betesz neked, ha nem a gagyi hivatalos iranyvonal menten eled az eleted. Lasd, ha pl egy ilyen childmindersegre adnad a fejed, itthon, akkor vagy feketen csinalod, vagy egybol fizethetsz havi 40 ezer koruli jarulekot, mielott lenne egy ugyfeled is, meg a lakasodat is szetverheted, hogy legyen kulon gyerekwc meg miegyeb hogy megfelelj az eloirasoknak.
Odakint ezzel szemben egy tok atlagos otthonban fogadhatod a gyerekeket, jarulekokat csak akkor fizetsz, ha van miutan, es egy orszagos chilminder halozat segiti a munkadat.

De ez csak egy pelda volt, a felmunkaidos, otthonrol vegezhato es flexi allasok sokkal nagyobb repertoarja kozul is valaszthatsz.

Szoval KELL, hogy az ember onalloan gondolkodjon, es talaljon valami megoldast, de emellett egy olyan rendszer is kell, ami ezt tamogatja, nalunk viszont az van, hogy csinalj mindent standard modon, aztan a rendszer engedi, hogy vegetalj.
De az nyilvanvalo, hogy ahhoz, hogy valaki elvezni es hasznalni tudja a kinti lehetosegeket egyfajta tudati valtozas is kell.

Frau Holle 2012.11.06. 07:28:56

@online távmunkás:
"Mi az, hogy külföldön nem rászorultsági alapon megy a bölcsőde? Úgy beszélsz, mintha a Magyarországon kívüli világ egységes lenne... "

Ezt írtam:".... külföldön is járattam oviba gyereket, bölcsibe végül ott nem adtuk...... Külföldön megnéztem pár önkorit (ott nem rászorultsági alapon megy, csak sorbanállás van), de olyan hatalmas különbség volt az önkorik és a magán között, hogy a magánt választottam."
Meg ilyet is írtam: "kint viszont sok országban igen komoly tétel"

Tehát: EGY konkrét országban, ahol nekem tapasztalatom van, és igen, sok helyen komoly tétel. ÉPPEN nem általánosítottam, mintha a "külföld" homogén massza lenne.
Tényleg nem értem, mi nem volt ezen érthető. Sikerült belekötnöd valami olyasmibe, amit nem írtam, viszont az ellenkezőjét hangsúlyoztam.:) Hát, ez nem Anglia volt. Azt kérdezed, mi az hogy nem rászorultsági alapon megy? Ott épp nem úgy ment. Előnyt élveztek a rászorultak, de felvettek mást is. (Biztosan én általánosítok? :) )

Nekünk a bölcsivel más tapasztalatunk volt, az ovival kapcsolatban pedig hatalmas volt a színvonalkülönbség a magyar javára. Az óvónénik képzettségétől kezdve a foglalkozások minőségéig.

Frau Holle 2012.11.06. 07:42:56

@mommmmo: Az csak lehetőség, nem kötelező igénybe venni. Nagyon sokan nem is veszik igénybe, már csak anyagi okokból sem.

A részmunkaidős foglalkoztatást most igyekeznek terjeszteni, mert valóban szükség van rá. Változtak a járulékfizetési szabályok, korábban a munkáltatónak nem volt valódi alternatíva. (Bár a kiskeresetű munkavállalónak most sem, de ez már a bér kérdése.)
Lassan, de biztosan terjed a távmunka, egyre több munkahelyről lehet átmenetileg vagy végleg kimenni home based státuszba. Egyre több konrét esetről tudok.

Pont most kezdenek változni a standardok.

mommmmo 2012.11.06. 08:48:15

@Frau Holle: Az jo.
Tudod en azt sem ertettem soha, hogy miert kell kulon allami beavatkozas ahhoz, hogy legyen felmunkaidos es flexi munka. Mi mindig azert alkalmaztunk felmunkaidosoket, mert felmunkaidos munkaerore volt szuksegunk.
De sajnos vannak orszagok, ahol vagy 12 orat meloztatjak a teljes munkaidoset, vagy 6-ot, de mindenkinek 8 ora kell hogy legyen a szerzodeseben, mert kulonben leszakad az eg. Az Emirsegek is ilyen volt egyebkent.

Azt tudom, hogy a felmunkaido nem megoldas kiskeresetueknek, de annyit talan kapnanak mint a gyes, es kozben a munkaeropiacrol sem esnenek ki 3 evre, ami bizonyos szakmakban nagy elony.

mommmmo 2012.11.06. 08:49:54

Szoval ugy ertem, tudom, miert kell allami beavatkozas, hogy a korabban fennallo mesterseges akadalyokat elharitsa a munkaeropiacrol ebben a vonatkozasban, persze. csak mekkora hulyeseg, hogy ilyen akadalyok egyaltalan leteztek.

Frau Holle 2012.11.06. 09:13:02

@mommmmo: Hülyeség? Nem tudom. A világ változik és alkalmazkodni kell. A lassú alkalmazkodás hülyeség.
Nem állami akadály meg beavatkozás, nem erről van szó!
Az állam határozza meg a kereteket, ezt hívják jogrendnek. Minden államban, mert ez az állam lényege. Az hogy hogyan dönt az állam (mennyire szabályoz, hogyan teszi) egy másik kérdés.
A "külön állami beavatkozás" ahogy írtad, most valójában a keretek rugalmasabb, tágabb meghatározása.

A gyes most nincs 30 ezer forint, és fix az összege. Hidd el, senki nem ezért a pénzért marad otthon. Ahol komoly hátrány hosszan kiesni, ott eddig sem maradtak otthon három évig, pont ezért vannak tele a bölcsik. Ráadásul részmunkaidőben megkaphatja a gyest is, szóval tényleg ösztönöz a részmunkaidőre vagy a time share-re.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.06. 09:57:41

@Frau Holle: OK, nem volt világos, bocsánat. Én előtte is azt írtam, hogy Angliában rászorultsági alapon van bölcsi, erre válaszoltál úgy, mintha csak Magyarországon menne rászorultsági alapon, ezt értettem félre.

Nekem az a tapasztalatom, hogy nyugaton általában van pénze a középosztálynak is fizetős magánovira is, ezért az államiba inkább a szegények és a bevándorlók gyerekei járnak. A pedagógusok felkészültsége nem rosszabb, viszont a gyerekek problémásak és sokan ezért látják alacsonyabb színvonalúnak az óvodát.
Ez olyan, mint amikor Budapesten a XII. kerület melletti elitóvodák utáni legjobb felszereltségű ovik a lerobbant pesti környékeken levők, mert az EU adott egy rakás pénzt a roma felzárkóztatásra. Más kérdés, hogy ki adja be oda a gyerekét és a csillogó-villogó óvodák hogy fognak kinézni 4-5 év múlva...

Az a 3 állami bölcsi, amit közelebbről láttam Budapesten, az mind normális környéken volt, sokszoros túljelentkezéssel, de végül menekítette a gyerekét, aki tudta. Egy negyedik helyen állítólag tisztességesen foglalkoztak a gyerekekkel, viszont az az elhelyezkedése miatt nem jöhetett szóba.

Magyarországon a bölcsödei gondozóknak még diploma sem kell, most futnak az első BA (főiskolai) képzések, így nincs mit beszélni a képzettségükről...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.06. 10:02:36

@pappito: Bölcsödei gondozónak hívják a gondozónőket. Vagy a mostanában indult BA képzést elvégzőket "csecsemő és kisgyermeknevelő"-nek :)

Én úgy gondolom, hogy a GYES nem igazán motivál egy normális fizetésű anyukát az otthon maradásra a gyerek 2 éves kora után. Az nem pótolja a fizetést, legfeljebb annak segítség, akinek nincs munkája.
A gyereknek is jobb, ha közösségben van 2 éves kora után. Viszont mindig megdöbbenek azokon, akik szerint nem kell az anyának otthon maradnia még néhány hónapra sem. Egy dolog az anya karrierje, de a gyereknek optimális esetben fél éves koráig kizárólag anyatejet kellene adni...

pappito · http://pappito.com 2012.11.06. 10:09:57

@online távmunkás: gondozónő, köszi

az, hogy az állami izék nem valami sok pénzt jelentenek, azért az anyuka fél évig kapja a fizetése combos %-át és aztán is van mindenféle lóvé, meg évekig otthonmaradás. Itt semmi ilyen nincs (túlzok, 14 hétig van valami kis pénzike, mindenkinek ugyanannyi) onnantól oldd meg. Itt annyi a könnyebbség, hogy 12 hónapig tartják az állásod, ha vissza akarsz menni, kötelező visszavenniük.

Nejem egy évet volt itthon (13 hónapot) utána meg visszament dolgozni, gyerek meg ment a daycare-be.

Tejügyben egyetértünk, de csomó tápszeren felnővő teljesen normális gyerekről tudok, szóval óvatosan.

Frau Holle 2012.11.06. 10:13:50

@online távmunkás: Szerintem világosan fogalmaztam , félreértetted, semmi baj.

Máshol meg még az óvónéniknek sem kell diploma. Tudtad?
Éppen ezért írtam, hogy rosszabb volt a felkészültségük, ott középszinten képzik az óvónőket. Már leírtam: magánoviba jártunk, nem ezért láttam gyengébb színvonalúnak. Ott speciel iskolaelőkészítésként sem kötelező az ovi, ezért nem is foglalkoznak olyan szinten a gyerekekkel, mint itthon. Egyszerűen más a rendszer.

De igen, lehet beszélni a gondozónők képzettségéről, mert az itthon is van nekik, csak nem főiskolai szintű. Bár az ő képzettségükről pont nem írtam, de ezt már tényleg hagyjuk...

WLaci 2012.11.06. 10:53:08

@Étteremkritikus: Jó a blogod, csinálhatnál egy fb-oldalt, hogy lehessen követni

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.06. 11:46:11

@pappito: No igen, a TGYÁS 24 hete sokkal jobb, mint az átalad említett 14 hét. Viszont Írországban 26 hét a Maternity Benefit és nem 70%, hanem 80% jár. A GYED 2 éve már kivételesebb, azzal még minimálbér fölött lehet keresni Magyarországon.

Erősen országfüggő, hogy hol mennyi időre és mekkora támogatást adnak. Újabban például egyre több helyen vezetik be, hogy az anyuka több fizetett szabit kap, ha az apuka is otthon van 1-2 hetet a gyerekkel.

Tejügyben a kutatások erős összefüggést találtak az allergiák kialakulásával (talán az asztmával is), a gyermekkori betegségekkel, valamint természetesen az anya-gyermek viszony minőségével.
Nekem a személyes tapasztalatom a családban előforduló ételallergiák esetén megerősíti ezt.
Az anya-gyermek viszonynál sokszor az az árulkodó, amikor már unoka születik, őt hogyan akarja az újdonsült anyuka nevelni: az édesanyja módszerei szerint, azzal teljesen ellentétesen vagy értelmesen meghallgatva őt, de saját úton járva.

mommmmo 2012.11.06. 12:50:24

@Frau Holle:
Jaja, bocsi, amiert otthon maradnak az emberek, az a gyed es nem a gyes.. nem igazan voltem kepben a reszletekkel kapcsolatban.
De azert a gyedert eleg sokan otthon maradnak, gondolom ezt nem tagadod.

Persze, Magyarorszagon (es amugy az egesz posztkon szferaban) egy irracionalis szocialis rendszert tamogato jogrendszer el, es nagyon lassan megy az atalakitasa..
A gyereknek amugy allitolag 6 het amig kialakul az immunrendszere a szoptatastol, es szerintem az anya gyermek kapcsolatot meg masik 500 faktor befolyasolja, es a szoptatas egyaltalan nem a leglenyegesebb.
Pl hogy kiegyensulyozott legyen az anyuka tutira fontosabb..
Ezt altalanos tapasztalataim alapjan mondom, nem azert mert valami karriermanias no vagyok, a szemelyes viszonyom ezekhez a dolgokhoz kulonbozik az objektiv velemenyemtol.

Frau Holle 2012.11.06. 14:15:07

@mommmmo: De ez nem arról szól, hogy tagadom, vagy sem. A gyednek is van maximuma, most kb. 130 ezer forint, amiből jön le tb meg adó. Szerintem jobb fizetéseknél az is elég komoly kiesést jelent.
És nem, nem "posztkom" rendszer, például Ausztriában is otthon maradhat az anyuka, kaphat 30 hónapig Kinderbetreuungsgeldet, gyakorlatban sokszor rövidítenek és magasabb ellátást kapnak, vagy felmondanak és maradnak a gyerek 5-6 éves koráig.
A szoptatást illetően pedig vitatkoznék. Nagyon fontos, hogy ne terheljük a baba immunrendszerét idegen fehérjével, ezért támogatják világszerte az egészségügyi szervezetek a hat hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálást.
Egyébként meg azt gondolom, ezen sokat fogsz még gondolkodni, ha a karodban lesz a kisbabád (és túl leszel az első fáradtságon:) ).
Hihetetlen csoda figyelni a fejlődésüket, és hihetetlenül gyorsan felnőnek. És azt hiszem, ez az együttlét nem csak a babáról, de a mamáról is szól. Egyszeri és megismételhetetlen.Fontos a munka, persze, kell a teljes élethez, de ez sokak számára sokkal fontosabb. Az a jó, ha van lehetőség választásra. Mert tökéletesen igazad van, az a jó, ha a mama is kiegyensúlyozott. Ezt pedig ki-ki másként éri el.

mommmmo 2012.11.06. 14:57:09

@Frau Holle:
Ez erdekes, en meg csak a szlovak es a belorusz baratnomtol hallottam ezt a hosszu gyest, hogy ott az van, ezert gondoltam, hogy posztkom.
Tudom, mashol sem mindenhol szokas az, hogy a nok dolgoznak, lasd Svajc, de ott inkabb adokedvezmenyekkel segitik ezt. Nem tudtam, hogy Ausztriaban is van gyeshez hasonlo kepzodmeny, mindenesetre akkor ez szerintem eleg egyedi a nem posztkom vilagban.

Amugy irtam, a szemelyes hozzaallasom mas a temahoz, mint az objektiv velemenyem, nem veletlenul vartam 37 eves koromig a gyerekkel, korabban sohasem volt olyan, hogy minden osszejott volna ami nekem alapvetoen fontos, na ez az egyik olyan tenyezo ami fontos, hogy ne kelljen visszarohannom fel ev utan dolgozni.

Ugyanakkor epp az arab vilagban lattam azt (ez persze abszolut ellentmond az osszes letezo eloiteletnek) hogy a no, ha mar dolgozik, akkor 2 honap utan tapszerre teszi a gyereket. Na most ott is az van, hogy volt olyan arab kolleganom, aki dolgozott, es 2 honapos koratol tapszerezte a gyereket, de szerintem volt olyan anya, mint azok, akik nem dolgoztak, hanem szoptattak, a szoptatasi szunetekben meg shoppingoltak.

Es a gyerekei is teljesen kiegyensulyozottnak tuntek, a szokasos elkenyeztetettsegen tul. Es nem hiszem, hogyha valakinek nincs teje, vagy barmi ilyesmi, attol sz@r anya lesz, hogyha meg a gyereket 4 eves koraig szoptatja akkor jo. En speciel sz@r anya lennek, ha ezeket nem tudnam csinalni, mert engem nagyon fusztralna, es ettol maris oda lenne a kiegyensulyozottsagom.. de el tudom kepzelni, hogy masoknal mukodik a dolog.

padlas 2012.11.06. 15:05:26

@Frau Holle: szamomra annyira hihetetlen, hogy te milyen szinten enkozpontu vagy, illetve mennyire leszarod a kevesbe szerencses helyzetben levoket. Ha a te gyerekednek jutott bolcsi, akkor Magyarorszag mar pozitiv pelda bolcsi szempontbol. (Ugyanezt csinaltad a multkor a kozoktatas vonatkozasaban egyebkent.)

Ehhez kepest a szamok: Magyarorszagon kb 3200 telepules van. Ebbol tudod hanyban van bolcsi?
"Magyarországon mintegy 270 településen működik bölcsőde"
hirkozpont.magyarorszag.hu/hirek/ovoda20090919.html?
A meglevo bolcsikben levo tuljelentkezesrol mar nem is irok, felesleges, a lenyeg hogy a te gyereked bejutott, igy minden rendben bolcsi fronton, folosleges is lenne javitani barmin.

Frau Holle 2012.11.06. 15:15:25

@mommmmo: Jajjaj, itt álljunk meg egy pillanatra!!!! NAGYON OFF!
Ne gondolj ilyeneket!!!! Ráadásul az aggódás a tejcsinek sem tesz jót.
Hű, de ismerős...:) Ne hagyd hogy ilyesmi befolyásoljon! Az elsőnél még ezt csináltam, a harmadiknál már so-so, a harmadiknál kellett volna kezdeni....:))
(Amúgy csak elméletben vagyok ilyen jó, a gyakorlatban annyira nem:) )
Annyira rövid ideig kicsik, ne engedd hogy bármi elterelje a figyelmed erről, élvezd minden percét!

Frau Holle 2012.11.06. 15:18:54

@padlas: Visszautasítottam az általánosítást.
Nem azt írtam hogy minden jó (vö: más azt írja, hogy minden rossz), hanem hogy van jó is.
Érted a különbséget?

Arra pedig egy példát tőlem, hogy fölösleges lenne bármin is javítani... ha lennél szíves... Előre is köszi!

Frau Holle 2012.11.06. 15:21:43

@mommmmo: Amit a visszatérő anyukákról írtál, az szerintem nagyon is természetesen alakul így. Ha az ember kevesebbet van a babával, körülményes a tej "kivarázslása", tárolása, az nem segíti elő a hosszú anyatejes táplálást. Minden tiszteletem azoké akik így is megpróbálják, de nagyon-nagyon nehezített pálya, azt hiszem.

mommmmo 2012.11.06. 15:42:28

@Frau Holle:
Jah, most mar tenyleg teljesen szet lett offolva ez a poszt, de hat a konyhamuveszet sem volt kozelibb tema..

Azt hogy mi fusztralna: ezt arra ertettem, hogyha vissza kellene mennem dolgozni. Szerintem teljesen szetszakadnek, nem tudnek semmire sem rendesen odafigyelni. En amugy is olyan vagyok, hogy melo kozben teljesen atkapcsolok egy masfajta agyi uzemmodra, egy pici baba mellett ezt nem tudnam.. vagy (bar tudom, hogy ez furan hangzik) ha tudom, hogy ott van mellettem biztonsagban, es otthorol kellene dolgoznom akkor igen, de egy munkahelyen nem.. a szoptatas meg fel sem merult bennem, hogy ne menne, senkinek nem volt ilyen problemaja a csaladomban..ha megsem, akkor is az a lenyeg, hogy ott legyek a babaval, nem ezek a reszletek.

Frau Holle 2012.11.06. 15:54:48

@mommmmo: Akkor félreértettelek. Talán nem baj.
Egyáltalán nem hangzik furán, sőt! Én dolgoztam így, és nekem is ez volt az ideális megoldás. A fél fülem azért ott volt, de csak annyira, hogy ott legyen az agyamban a háttérben, hogy minden rendben van vele, biztonságban van. Így egész rendesen tudtam dolgozni. Én tanultam is így.
Folyamatos volt az átmenet újra a munkába.
Hát off... ez igaz...
Tanulás... a vizsgával hogy állsz? Nem olyan kényelmes ilyenkor tanulni, azt hiszem...

mommmmo 2012.11.06. 16:05:23

Koszi, keszulok.. vannak napok, amikor tokre nem megy, de igy is tobbre jutok, mint munka mellett. Remelem ez igy marad a baba mellett is..
Azert irtam, hogy furan hangzik, mert szerintem sok fonoknek es munkaltatonak az a fixa ideaja, hogy "otthon nem lehet a munkara figyelni" hat szamomra egy kisbaba mellett biztos, hogy otthonrol sokkal jobban menne a melo, mint a munkahelyrol, ahol nem latom magam mellett a gyereket.

Amugy az arab kolleganommel is ugyanez volt a helyzet, teljesen dekoncentralt volt, es azon igyekezett, hogy kiepitsen otthon egy online kameras figyelorendszert, amivel monitorolhatja (a munkahelyi geperol) otthon a gyerekeket. Ez tiszta rohely volt, es probaltam is neki elintezni az otthoni munkat, de a HR nem akart olyasmit csinalni, amire nem volt precedens.. hat jo lenne, ha egyre tobben felfedeznek, hogy ma, az online vilagban mar nagyon sok dolgot meg lehet csinalni otthonrol.

Frau Holle 2012.11.06. 16:19:09

@mommmmo: Örülök, ha úgy érzed hogy haladsz vele! A baba mellett az elején valószínűleg érdekesebb lesz....
Tényleg édekes hogy olyan munkahelyeken is ezt gondolják, ahol az ember már bizonyította, hogy képes és hajlandó tartani a határidőket, és megfelelő minőségben végzi el a munkát. Mert végülis még mindig ott van, hogy legfeljebb megvonja a lehetőséget.
De hát a precedens is csak úgy lett, hogy először valaki így csinálta...
Én úgy hallom, hogy mostanában irodabérlési okokból is ösztönzik a home based munkát. Nem csak kisgyerekeseknél, másoknál is. A kapcsolattartás megoldható mailben, chat-en, telefonkonferencián.
Az egyetlen gond vele, hogy hajlamos a munka összefolyni a magánélettel, különösen akkor, ha még időeltolódás is van a munkatársak között. De könnyebb szervezni az életet, ésszel csinálva családbarát megoldás lehet.
Persze lehet, hogy más másképp látja.

mommmmo 2012.11.06. 16:45:33

@Frau Holle:
Persze, arra nem is szamitok, hogy az elso 3 honapban barmit is csinalok babazason kivul, de utanna tervezem hogy lassan kialakitunk a babaval egy mindkettonknek megfelelo menetrendet.
Rokon gyerekek mellett altalaban tudok tanulni, csak egyszer kell nekik megengedni hogy szettepjek a konyvet, amibol tanulni akarok, utanna mas szorakozast talalnak:))

Mondjuk az ott egy eleg specialis helyzet volt az emirsegekben, ugyanis volt nehany emirsegi nemzetisegu munkatars egesz egyszeruen semmit nem dolgozott, csak bejart, es szorfozott a szamitogepen, de nem lehetett oket kirugni, mert egy bizonyos aranyban foglalkoztatni kellett a helyieket.
Namarmost az egyiptomi HR fonoknek a kovetkezo volt a gondolatmenete: van xyz emirati, aki semmit nem csinal munka cimen, csak bejar. Namarmost ha Nadanak mint emiratinak megengedjuk, hogy otthonrol dolgozzon, akkor a tobbi emirati is otthonrol akar majd dolgozni.
Onnantol kezdve azonban otthon fogjak a nagy semmit csinalni, es akkor megis milyen jel alapjan allapitjuk meg, hogy dolgoznak-e nekunk vagy nem??

Na szoval az Emirsegek egy specialis vilag. A kolleganom mondjuk a tobbi hulye emirsegi miatt szivott.

Frau Holle 2012.11.06. 17:51:56

@mommmmo: Hűha, ez sok mindent megmagyaráz.:)) Akkor szegényke abba az univerzális problémába futott bele, hogy a többiek miatt a rendesebbek járnak rosszul. Érdekes lehet a munkaszervezés is, ilyenkor szépen csendben számol a HR a kevéssé produktív létszámmal? Vagy ez hogyan megy?

Az én gyerekeim sokat segítettek a tanulásban. Például kihúzták (sorkiemelővel) a könyveket. Mondjuk nem pont ott ahol én gondoltam, de mégiscsak segítettek. És ha már lészen voltak vele, ideadták nekem is. :)

padlas 2012.11.06. 19:43:00

@Frau Holle: azt írtad, hogy Magyarországon nem kell fizetős megoldásban gondolkodni, hiszen van bölcsi. Mikor felhívták rá a figyelmedet, hogy bizony ez nem általános, akkor arra annyit reagáltál, hogy a te gyerekednek sikerült. Őszintén szólva én ebből nem azt érzem ki, hogy te az általánosítás ellen lépsz fel, hanem azt, hogy leszarod, hogy a társadalom más részeivel mi van, amíg neked jó. Magyarul nekem úgy tűnik, hogy hiányzik belőled a társadalmi érzékenység.
Például annyit hozzátehettél volna a mondókádhoz, hogy "igen, tudom, hogy sok helyen ez probléma, sajnos. Nem is ezt vitatom, csak annyit mondok, hogy ..."
Ez egy apróság, de mégis ég és föld a különbség a két megfogalmazás között. És nyilván néha egyszerűbben fogalmaz az ember, csak nekem úgy tűnik, hogy nálad visszatérő jelenség ez a dolog.

Nem lehet egy problémát úgy megoldani, hogy el sem ismerjük a létezését, szóval igenis a javítás gátja az, hogy elnézel a dolog mellett. Engem személy szerint rettentően zavar, amikor a jobb érdekérvényesítési képességgel rendelkező csoportok megelégednek azzal, hogy ők maguknak kijárnak valamit, és magasról tesznek rá, hogy a többiekkel mi van. Ugyanis pont ők lennének azok, akiknek esélye lenne a rendszer megváltoztatására, akiknek a hangja messzebbre hallatszik - társadalmi felelősségük tagadhatatlan, ezért különösen nagy problémának tartom, ha pont ők érzéketlenek.

Frau Holle 2012.11.06. 20:19:42

@padlas:
Nem. Azt írtam, hogy van bölcsisKORÚ gyerekem.
Azt írtam hogy "azért van hely", következő mondatom azzal kezdődött: "komolyra fordítva a szót...."
Azért írtam hogy van hely mert érdeklődtem, felveszik, de várni kell 2-4 hónap közötti időket. Bocs, ilyen tapasztalatom van, beestem négy intézménybe az utcáról és megkérdeztem, mi a helyzet. Tök gáz hogy leírom a tapasztalatomat, és az eltér attól, amit vársz. Ez ugyan miért baj? Zavarom a kliséket?
Korábban valóban járt gyerekem itthon bölcsibe, de az a gyerek már kamaszodik.
Különböző RENDSZEREKŐL írtam, arról, hogy ebben legalább egyáltalán van ilyen lehetőség, míg máshol még ez sincs.

Sok mindent hozzátehettem volna még, de te már megtetted helyettem: leírtál ide egy csomó mindent amit nem írtam, hozzágondoltál még valamit, és levontad a következtetést, hogy szerinted milyen vagyok. Ez nem kis teljesítmény, mert alapvetően sok információd nincs, de nem baj, mert fantáziával pótolod.
Ilyen alapon nem vagyok különösebben kíváncsi a véleményedre. Ugye nem veszed zokon?

mommmmo 2012.11.06. 21:04:31

@Frau Holle:
A mi cegunk profilja olyan volt, hogy nem volt eleg "meno" az emiratiaknak, szoval vagy 6-an voltak, az 1200-bol.
Ezt a hatot meg elbirtuk. Meg mondom oszinten, el nem tudom kepzelni hogyan vegzik a dolgukat azok a cegek, ahogy 40-50%-ban voltak. Bar lehet, hogy ilyen helyeken mar kenytelenek voltak osszeszedni magukat. Nalunk az idosebbek teljesen el voltak varazsolva, es teljesen hasznalhatatlanok is voltak, de a fiatalabb korosztalyban volt nehany ambiciozusabb.

Frau Holle 2012.11.06. 21:13:31

@mommmmo: Értem. Mindenesetre olyan helyeken lehet benne kihívás. :)
Örülök hogy erre terelődött a szó, arról a világról szinte semmit sem tudok Tőled olvastam már kisebb-nagyobb érdekességeket, és egyre kíváncsibb vagyok rá.
Köszönöm!

Vile Boy 2012.11.07. 00:45:02

Mindig eljátszom a gondolattal, amikor a 'London=szar meló=lúzerek' szólam újra (és újra és újra) elökerül, hogy leírom a saját tapasztalataimat, ami igaz hogy nem sok még, másfél év, de azért messze nem erröl szól. Mert nem csak ez van, nem csak ez lehet itt a távlat. És nem, nem vagyok kivételes helyzetben, szerintem.

Aztán végül mindig hagyom inkább a fenébe az egészet és írás helyett inkább beugrom valakivel a városba, amit különben otthonomnak érzek. A városba, ami kurvára nem törödik az ilyen picsogással, ami tisztában van a hibáival, erényeivel, lehetöségeivel.

Nem úgy, mint itt egyesek, akik ki tudja honnan merítik az egysíkú megállapításaikat Londonról és az itteni életröl. Mennyivel rosszabb vagy jobb itt mint máshol?! Szerintem semmivel.

PannonBoy 2012.11.07. 02:49:26

@Vile Boy: Na igen, nem az a kérdés jobb vagy rosszabb, hanem, hogy másabb és miben másabb.
Tehát attól is függ ki milyen aspektusból tekinti, így valaki számára lehet rosszabb vagy jobb, mint a jelenlegi városa.
Mondjuk pl. meleg szempontból kedvezőbb, toleránsabb város... Így kell érteni az összehasonlítást.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2012.11.07. 11:44:58

@WLaci: Köszi :) Facebook egyelőre nincs, talán majd ha lesz hozzá kedvem és elég időm. Tegnap kiraktam egy poszot a jövő heti Éttermi Napokról, ha érdekel.

Tervezem még London és néhány másik európai város megfizethető éttermeit sorra venni és Magyarországról is lesz még bőven poszt.

csab70 2012.11.11. 11:29:59

@Mirjam2: Hatooo nalam a huzzal haza nem igazan szep szokapcsolat

csab70 2012.11.11. 11:35:15

@hagyma: Nos mekibe nem jarok de akad jobb kaja a kornyeken. Remelem nem ertettem felre valaszod.

csab70 2012.11.11. 11:45:50

@bpetya75: Nem gaz mesterem, FB helyett csutortokonkent italozni jarunk konkretan csapatostul

tozo25 2012.11.23. 12:35:28

Kedves Posztoló!

Nagyon tetszett a cikked.Hasonlót akarok én is,jelenleg szoftvertesztelőként dolgozok egy nagy multinál.
Kacsingatok külföldre,mert ugye ott sokkal többet lehet a tejbe aprítani.
Egyetemre is járok munka mellett.
Nekem milyen lehetőségeim vannak?
Angol az ugye adott nálam.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása