oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. november 03. 12:00,  Üvöltök egyet, elég volt! 24 komment

2012. november 03. 12:00 Határátkelő

Üvöltök egyet, elég volt!

Kissé nehezen tudom felvezetni ezt a mai posztot, mert Patrícia írása olyan erővel sodort végig, hogy nem egyszerű bármit is mondani (a szokásoktól eltérően ezért hagytam el a szövegen belüli címeket is). Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy olvassátok végig, biztos vagyok benne, hogy komoly vitát kavar majd.

bőrönd nő térdel_1.jpg

„39 éves vagyok, több mint hat éve élek a férjemmel. Jelenleg munkanélküli vagyok, most jár le a segélyem. Évekig dolgoztam a vendéglátásban, de kereskedelemben is van tapasztalatom. Voltam bejárónő, diszpécser, eladó. A férjem szakmája szerint szakács, jelenleg egy új munkahelyen fog kezdeni, mint áruszállító.

Van egy 20 éves, egyetemista lányom, aki diákhitelből végzi az egyetemet. Hogy miből fogja visszafizetni? Ki tudja. A férjem 25 éves. Ezt nem azért írom le, hogy bárki felkapja erre a fejét, hanem mert ez is fontos, a történet szempontjából.

39 vagyok, de nem érzem magam annyinak. Illetve eddig így gondoltam. Az elmúlt év folyamán, néhány elbocsátás, kudarc után a pánikbetegség jelei jöttek elő nálam. Pedig erős nőnek tartom magam, sok mindent leküzdöttem eddig.

Most már úgy érzem, belebetegszem, ha itt maradunk. Nem látok más kiutat, csak azt, hogy kimenjünk külföldre dolgozni. Albérletben lakunk, és milliós tartozásaink vannak. Hiába gürcölünk, nem jutunk előre. Évek óta szeretnénk közös gyereket, és az idő egyre sürget. A férjemnek még lenne erre ideje, nekem már nem sok.

A férjem az előző munkahelyén 90 ezer forintért dolgozott, sokszor napi több száz km-t vezetett. Volt olyan, hogy 48 órából 36-ot az autóban töltött. Öt hónap után sem kapta meg a beígért fizetésemelést. Én most fogok kezdeni egy új munkahelyen, ahol 500 forintos órabért kapok. Tudom, mindenki ismeri a jelenlegi viszonyokat.

Ebből megoldani a megélhetést, fizetni az albérletet, és törleszteni az adósságot nem lehet. Képtelenség. Lassan 40 éves leszek. Boldog vagyok a családommal, életvidám nő vagyok. Nem vagyok befordulva, pedig sok hasonló korú nőt látok az utcán, akik olyanok mint a zombik.

Úgy érzem, most jött el az a pillanat, amikor odacsapok arra a képzeletbeli asztalra és üvöltök egyet, hogy elég volt!!! Betelt a pohár! Ha ennek az országnak nem kell két jó munkaerő, nem kell egy újabb gyerek (pedig fogy a népesség), ha ez az ország egy legyintéssel meg néhány gyógyszerrel intézi el, hogy lassan belebetegszem ebbe a helyzetbe, ha ennek az országnak jó, hogy hónapokig ülök otthon, elfecsérelve az időmet, akkor ennek az országnak nem akarok már én sem adni semmit. Én nem akarok zombi lenni!

Én szeretnék keményen megdolgozni a fizetésemért, szeretnék olyan fizetést kapni, hogy normálisan megéljek, hogy legyen még mellette erőm és kedvem mással foglalkozni. Én szeretnék felnevelni még egy gyereket. Szeretnék még tanulni, de nem tudok elvégezni még egy tanfolyamot se, mert nem tudom kifizetni!!!

Szóval elég volt, betelt a pohár.

Nem tudom, hogy melyik ügynökségben lehet megbízni, sajnos még nagyon az elején vagyunk a keresésben, de biztos, hogy innen el fogunk menni. Kint dolgozó ismerősök, rokonok segítségét is kértük, hogy szóljanak, ha tudnak bármilyen lehetőséget. Jelenleg Ausztria tűnik a legesélyesebbnek."

(Ez egy archív poszt, melynek eredetije itt olvasható.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr694878074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2012.11.03. 12:54:57

Kíváncsi vagyok, az elmúlt egy évben hogyan alakult Patrícia sorsa.
Én sem találtam otthon a lakhelyem közelében munkát - ezt úgy értem, mivel óvónő vagyok, hogy fél 7-re beérjek egy busszal, az esti hazaérkezés mindegy. Albérlet nem megoldás, mert 90ezer a havi törlesztésem. Most, 1 évvel később, itt Svájcban bölcsiben és családnál is dolgozhatom, heti 6 napon 10-11 órát, mire hazaérek ájulok bele az ágyba, de megfizetnek.
Ez a rémisztő otthon: sokkal több az olyan ember, aki akar dolgozni, mint aki nem - szerintem. Unokatesóm velem egyidős - 38 éves -, érettségizett varrónő, kitanulta a bolti eladót is, de mert 4 gyereke van - a legkisebb nemsokára 9 -, nem veszik fel sehova. Pedig még autóval is vállalná a bejárást!
Szóval, várom Patrícia beszámolóját!

Alice in Wonderland 888 2012.11.03. 14:22:36

Engem is erdekelne, hogy mi tortent vele.

házelnök 2012.11.03. 14:37:26

SZÁNALMASAK vagytok!!!!!!!!!!!!
A békemenet megmutatta, hogy itt nincs gond, túllihegitek a dolgokat, sok tízezer ember boldogan éhezik, hogy orbán pocakja kerekedhessen.

Viccet félretéve: ilyen pusztulat viszonyok lehet, hogy a tatárjárás óta nem voltak.Rohaggyon meg orbán és az egész korrupt bandája.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2012.11.03. 16:41:39

Én 60 évesen gondolkodok azon, hogy elmegyek ebből az országból el innenn de minnél előbb és minnél messzebbre. Természetesen a feleségemet is viszem magammal! Ebben az országban csak a Simicska félék élnek meg és az a pár ezer a felső tizezerből. Remélem lessz majd a következő kormánynak arra ereje és ideje hogy börtönbe zárják Orbánt és a bandáját közpénzek és EU-s pénzek ellopása miatt.

judy7 2012.11.03. 16:42:23

Nagyon OFF, bocs is érte, de...

... nemcsak a pocakja... Elnézegetem a képeit: olyan kis faros is lett mostanság, nem? :)

Vackor76 2012.11.03. 18:19:36

Sziasztok! Én ma este indulok Münchenbe, hétfőn reggel kezdek egy nyomdában. Amúgy 15 évig tanárként tengettem az éveket, és a családommal mostanra eljutottunk oda,hogy ennyi volt, nem működik tovább az itthoni verkli...a helyzet egyébként röviden a következő: komoly lakáshitel+egyéb adósságok időközben felhalmozva+a feleségem januárban életet ad a második gyerekünknek, most betegállományban van, stb... Mindenkinek azt tudom javasolni, hogy ha van lehetősége, sokáig ne habozzon a külföldi élet megkezdésével! Mondom ezt mindannak ellenére, hogy néha elfog az érzés, hogy NEM AKAROM itthon hagyni a családomat, de egyenlőre NINCS MÁS LEHETŐSÉGÜNK!!! Természetesen szurkolok Patríciának is!!! :-)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.11.03. 19:23:41

@kublerek:
"Remélem lessz majd a következő kormánynak arra ereje és ideje hogy börtönbe zárják Orbánt (....)"

(...) és kiengedjék Zuschlagot meg Hagyót.
Gratulálok.

DieNanny CH 2012.11.03. 21:16:06

@kublerek:
Még hogy börtönbe?! Még ott is a mi pénzünkből éljen? Inkább Szibériába! Ott biztos meg lehet élni havi 47ezerből...

HakapesziM 2012.11.03. 22:17:40

Lesújtó olvasni ezeket a történeteket. Kamasz voltam '90 - ben, de erre, akkor az idősebbek sem számítottak. Naívan bámultuk a Nyugatot, nem gondoltuk persze, hogy egy - kettőre nyugati színvonalon fogunk élni, de hogy ez lesz majd' negyedszázad múlva, azt senki nem várta. Kudarc minden téren. Az EU csatlakozás is, bécsi cukrászda, Győzike agitált a plakátról, hurrá - hangulat, röhej. Kivéreztetik sokadszorra az országot.
Kamionos vagyok, főleg Skandináviát járom, de sírni tudnék, mikor látom, hogyan élnek ott, a tehetséges és szorgalmas magyar népet pedig úgy kizsákmányolják, amilyenről még Marx sem álmodott. Én még ne szóljak egy szót sem, elég jól keresek (értsd kb. nyugati minimálbér felett valamivel), nyugdíjam persze nem lesz (bejelentett minimálbér után?), és persze sok lemondás árán. Egyre nőnek a terhek, már ingatlanadóról is fantáziál egynémely honatya. Mindenki nem mehet el, de azt csak nem gondolják, hogy feláldozom, amit összehoztam az évek során? Valamit nagyon elrontottunk itt, valamikor, valakiknek ezért felelni kell amit Magyarországgal tettek. Jónéhányan csak itt maradnak és számon fogják egyszer kérni ezt.

Ibolya79 2012.11.04. 08:42:25

Én csak arra lennék kíváncsi, mint oly sok cikk esetén, hogy az otthoni több milliós tartozást hogyan rendezik a kiköltözők? Egyáltalán szándékukban áll-e azt kifizetni? Mert hát valljuk be ha valaki külföldre költözik, és azonnal nincs munkája akkor kell pénz a szállásra étkezésre, utazásra , amíg bevétele nem lesz, és hát az itthoni bankok ugyan úgy kérik a lóvét. Ezt hogyan oldják meg? Köszi

DieNanny CH 2012.11.04. 12:53:51

@Ibolya79:
Én úgy oldom meg, hogy az az első, amit fizetek. Nem az utolsó pillanatig halasztottam a kijövetelemet, volt tartalékom, ha a lábamat lógatom akkor még pont 7 hónapig egy fillérrel nem tartoztam volna a banknak, plusz ennyi ideig a TB-t is tudtam volna fizetni. A ház, amit sajnos vettem 5 éve - 7milliós kölcsönnel -, ma kb 8 milliót ér, de még 10 millió a tartozásom... A szerencsém, hogy szüleim egy városban laknak a házammal, így a ház rezsiköltsége a minimális villanyszámla - villanykazán van, télre kell -, plusz a kötelező szemétdíj, meg persze a házbiztosítás. Mikor Mo-on vagyok, náluk lakom... Kiadni nem tudom, mert ugye kinek van arra pénze? Tehát most fogytak el a tartalékaim, de van állásom, amiből a jövőbeni kiadásokat fedezni tudom. Eleve, a mi családunkban úgy volt, hogy a sárga csekkek mindig elsőbbséget élveztek. És ez nálam is így lesz.

Alikam 2012.11.04. 13:42:05

Ugyanaz a sztori mint máskor. Nem versenyképes szakmák, alacsony fizetés, kilátástalanság - mégis mit vár egy bejárónő vagy egy áruszállító az élettől?

Plusz a helyzetet tovább bonyolítja a magánélet, bár ez nem a poszt témája de a korkülönbség is nagyon nagy, aminek nem lesz jó vége, na de mindegy...

Nem is értem, milliós tartozások, kisze-kusza család, tudástőke hiánya, lehet az asztalra csapkodni, de ez a helyzet sorry, nem az ország hibája.

Céltudatosabban, vagy inkább célirányosabban kéne élni. Felhalmozunk több milliós adósságort, közben segélyen vagyunk, ez idő alatt próbáltad képezni magadat? Vagy valami?

Nem látok semmit ebben a leírásban ami arra törekedett volna, hogy mozdítson valamit a jó irányba, csak azt, hogy hát itt már van egy rakat adósság meg kilátástalanság, na akkor folytassuk ezt kint.

Azt a kirohanást sem értem, hogy nem kell az országnak gyerek? De kell, ezért van pl. családi adókedvezmény is. De mégis mit vár a posztoló, hogy a zorbán adjon neki 20 milliót, hogy nesze, élj vígán és szüljél még gyerekeket?

Igen Ausztriában még kulimunkával is lehet jó pénzeket szerezni, de az általában arról szól, hogy kint kidolgozod a beledet mondjuk halpucolóként és a pénzt hazahordod. Ha ott akarsz belőle élni akkor ugyanúgy semmire sem lesz elég.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.04. 14:22:40

@Alikam: "mégis mit vár egy bejárónő vagy egy áruszállító az élettől?" Mondjuk azt, hogy ne haljon ehen? Nem lehet mindenki zseni, vagy mernok, vagy barmi, tobb okbol sem. De ettol meg normalis, elheto bert kapni nekik is kene.

2012.11.04. 15:17:23

@tildy:): +1, sot plusz tiz...

Alikam, tevedsz, ha azt gondolod, hogy Nyugat-Europaban is nyomorog valaki akinek nincs meno vegzettsege. Minden kemenyen dolgozo, tisztesseges ember meg tud elni Nyugat-Europaban emberi szinten. Meg az is jo, hogy nem szol le mindenki azert mert nem vagy mernok, es hogy senki sem pofazik bele mennyivel fiatalabb vagy idosebb a partnered mint te.

Alikam 2012.11.04. 15:40:24

@tildy:): itt nem éhenhalásról van szó, hanem arról, hogy nem tud tanulni, élni meg gyereket vállalni egyszerre 500 forintos órabérből.

És ez így van, abból valóban nem lehet.

@Mirjam2: ez egy ordas nagy hazugság, kint is vannak pénzügyi gondok még a keményen dolgozó, tisztességes embereknél is.

Ismerősöm 4 éve él kint Ausztráliában és semmi megtakarított pénze nincs, jópárszor este 11-ig húzza az igát, és ugyanúgy szenved mint itt ebben az országban sokan.

A legtöbb írással itt az a probléma, hogy a végét ismertetik, amikor már olyan szintre jutottak, hogy onnan már nem lehet felkapaszkadoni, de az az esetek többségében nem egyik napról a másikra történik, ez egy folyamatos dolog, éveken keresztül tart, lehet, hogy nagylábon éltek, eleht, hogy felesleges kiadásokat halmoztak fel, lehet, hogy eddig nem gondolkodtak, csak gyűjtötték a hiteleket, de én az ilyen posztokhoz alapban szkeptikusan állok hozzá, mert élnek itt tízmillióan, ha annyira élhetetlen lenne akkor már senki sem lakna itt.

Amikor azt írják, hogy volt jó fizetése csak nagyobb babérokra vágyott, vagy még jobb életkörülményekre mert a tudása lehetővé tenné vagy hasonló, azzal nincs gond, mert bizonyára nem Magyarország Európa mekkája, de aki csak akkor ül le gondolkodni amikor már többmilliós tartozása mellett amúgy semmi értéke nincs és hogy nem tud emiatt gyereket vállani azt az országra fogja, akkor továbbra is állítom, hogy tvéed és az emberben van a hiba.

genyamagyar 2012.11.04. 18:17:21

@Alikam: Jó, akkor most légy szíves mondd el, hogy mit tanácsolsz a posztot író hölgynek? (vagy mit tanácsoltál volna. )

Alikam 2012.11.04. 21:44:09

@genyamagyar: hát inkább múltidő..., én nem vagyok mindenttudó, egyszerűen ha felveszed az első millió hiteledet, akkor már számolni kell azzal, hogyan fizeted vissza. Ha látod, hogy a jelenlegi szakmád x ezer forintos fizetésre elég, akkor tovább kell képzened magadat, akár autodidakta módon is, ha nincs pénz tanfolyamara.

Ha meg láthjatóan nem elég a pénz arra az életre amit szeretnél, akkor gondolkodni kell és nem csak gürizni tovább....

manigerzson 2012.11.05. 03:05:12

@Alikam: köztünk 12 év különbség volt, nem amiatt ment csődbe a kapcsolat. viszont mindenki erre kapta fel a fejét először. tényleg ennyire fontos?
a gyerekvállalásról meg annyit, hogy felelősen gondolkodtunk, és bár mindketten dolgoztunk, a minimálbérre bejelentett állások alapján nem sok esélyünk lett volna mindent megadni a gyermeknek, amit csak akarunk. sok minden nem pénzkérdés, tudom, de a boltban szép szóra semmit nem adnak. ez olyankor nem számít, ha egy pár mindkét tagja dolgozik,, de ha az egyik csak a gyest kapja, az igencsak megnyirbálja a lehetőségeket.
sokat mosolyogtam, mikor a főokosoktól azt hallottam, hogy el kell menni dolgozni, és akkor lesz pénz. kisgyermekes anyát ki vesz fel ma Magyarországon? érdekes, itt ahol most élek, az ilyesmi nem gond, mert nagyságrendekkel több a részmunkaidő, vagyis napi 4-6 órás, vagy heti 2-3 napos, kinek mi a jobb.

amúgy nem kioktatásnak szántam, csak sima véleményközlésnek.
@kublerek: @Scaramella va alla guerra: @DieNanny: ha ma Magyarországon nem csak annak "a bizonyos holdudvarnak" lenne lehetősége boldogulni, az ország maga is előrébb lehetne. a félreértések elkerülése végett a "holdudvar" nem narancs- vagy szegfű-színű...

Ibolya79 2012.11.05. 10:33:10

@DieNanny:
Köszönöm! Te hol élsz most? Mióta vagy kint? Milyen tapasztalataid vannak? Ha gondolod privátban is szivesen kérdezősködnék a tapasztalataidról (kicsisziv79@freemail.hu).
Ibolya

duvadüpp 2012.11.05. 12:03:38

@DieNanny nalam is mindig igy van, sarga csekk elönyben :) szerintem pont ez a modja annak, hogy az ember soha ne csusszon meg teljesen... ne halmozodjon minden fel. Sporolni is sokat lehet: en pl. amennyit lehet, fözök, mindenfele olcso kajat. Kicsit menzajellegü, es gyakran kicsit is fogy is az ember, de belefer meg. Mindig nezem, hogy mit hol erdemes beszereznem, ezzel gyakran sokat takaritok meg. Gondolom Nalad, Svajcban sem olcso az alberlet.. en erre adom ki a legtöbbet.
Jo hallani, hogy mas sem "fordulbe", hanem megoldasokat keres. :)

DieNanny CH 2012.11.05. 13:34:32

@Ibolya79: @duvadüpp:
Én Schwyz kantonban élek, március óta vagyok itt. Mikor a bölcsi (Kinderkrippe) vezetőjének megmutattam az Óvodapedagógusi diplomám fordítását, önkéntelenül kibökte, hogy nála egyik alkalmazottjának sincs ilyen magas végzettsége... Így a "Kisfőnököm" pontosan 17 évvel fiatalabb nálam, de ő a Krippéhez szükséges iskolát elvégezte, én meg még a svájci altatódalt sem értem... Német dalokat sokat tudok, meg érdekes módon minden gyerek érti az irodalmi németemet (Hochdeutsch), bár ez talán annak köszönhető, hogy sok német gyerekcsatornát néznek a tv-ben. A kollégáim, ha értekezlet van, rám való tekintettel hochdeutsch-ban beszélnek. Ennyit a svájci pökhendiségről meg kivagyiságról. 10 ember miattam változtat a beszédén!!!
Én minigarzonban lakom, 22 m2, konyha sincs, havonta mindennel együtt 350. Ebben hatalmas szerencsém volt.
A bölcsiben ebédelek, ha meg családnál vigyázok gyerekre, akkor meg ott eszek. Van egy használt hűtőm, aminek sajnos nem jó a mélyhűtő rekesze, így nem tudok előre megfőzni, aztán lefagyasztani.
Én is "beengedem" a reklámújságokat a postaládámba, hogy meg tudjam választani, mit hol veszek. Csak ezen tudok spórolni.
Kérdezzetek nyugodtan!

jewel79bp 2012.11.06. 10:35:50

@Ibolya79: mi szépen fizetjük kintről a magyar lakáshitelünket. Szerintem még sokan teszik ezt.

fasor6 2014.03.21. 08:39:19

@Ibolya79: Igen, fizetem az otthoni havi 76 ezret. A kulfoldi fizetesembol.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása