oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. október 27. 06:50,  Németország, a kétszínű látszatvilág 448 komment

2012. október 27. 06:50 Határátkelő

Németország, a kétszínű látszatvilág

Sajátos élethelyzet au pairnek lenni, hiszen az ember nem csak új országba költözik (ami már önmagában is lehet egy kultúrsokk), de egyből egy idegen család hétköznapjainak része lesz, első kézből tapasztalja meg az eltérő kultúrát, nevelési szokásokat, életmódot. Van, akinek bejön, van, akinek. Nos, mai szerzőnknek, Ókidlinek finoman szólva sem jött be. Hogy miért, az a következő életképekből rögtön kiderül!

német ház 2.jpg

„Hat és fél hónapot töltöttem kint Németországban egy kisebb településen Hamburg és Bréma között. Nem szerencsét próbálni mentem ki, még csak nem is hülyére keresni magam, hanem az alapdiploma után úgy éreztem szükségem van egy kis szünetre még mielőtt belekezdenék a mesterképzésbe, mert nagyon sokat kivett belőlem az egyetem, illetve szerettem volna egy nagyobb csalódás után újra önmagamra találni.

Úgy döntöttem, kipróbálom magam au pairként. Ugyan soha nem voltam odáig a gyerekekért, de au pairként az ember olyan dolgokat tapasztalhat meg, amelyeket egyik másik munka során sem: az ember igencsak megtanulja, milyen az, amikor nem beszélhet vissza, vagy éppen amikor csak önmagára számíthat.

Több mint fél évem volt arra, hogy megismerjem a német kultúrát, mentalitást, nyelvet, a dolgokhoz való hozzáállást stb. és rá kellett, hogy jöjjek: amit mi magyarok annyira nagyra becsülünk, amit mi annyira irigylünk az egy csupa látszatra épülő kétszínű világ.

Amíg kint dolgoztam, az egyik barátom megkérdezte: Mi az, amit olyan jónak találok a németeknél, hogy beépíteném a magyar kultúrába? Megmondom őszintén, hogy nagyon el kellett gondolkoznom a válaszon, mert hirtelen semmi sem jutott eszembe.

Lássuk csak: a higiénia teljes hiánya nem éppen erény. Az a fajta unintelligencia, hogy azt sem tudják, hol van Magyarország, ismét csak elég visszataszító. A felsőbbrendűség érzésük más "keleti" népekkel szemben szintén nem a legszimpatikusabb dolog. A gyerekek nyugtatózása és elhanyagolása magyar szemmel megint csak furcsán hat, illetve a híres német pontosságot és precizitást sem sikerült megtalálnom, hiába kerestem.

A gyereknevelés

Annak idején írtam egy blogot, amelyben minden élményemet megosztottam a családommal, barátaimmal, illetve később a teljesen idegen olvasókkal is. Ebből idéznék most néhány dolgot:

"Ha belépsz a nappali ajtaján, a következőbe ütközik az ember (bármelyik napszakban): Apuci telefonál, közben járkál egy keveset. Ha mobillal beszél, akkor kimegy a kertbe, hogy legyen térerő, ha pedig vezetékesen beszél, akkor keresi azt a helyiséget a házban, ahol nem üvölt a gyerek.

Anyuka eközben a számítógép előtt ül: nap közben munkát imitálva bújja a laptopot (igazából skype-ozik, facebookozik vagy éppen rendel valamit az e-bay-ről), délután a kanapén ücsörög és kekszet/csokit/bonbont eszik, este pedig ismét a laptopját bújja, immár legálisan szörfözve az interneten.

Eközben a gyerek vörös fejjel ordít valahol, veri magát a kanapén, esetleg a földön. Anyucinak szeme sem rebben, apuci távolabb megy, hogy halljon valamit a telefon túlsó végén lévő személy szavaiból. Ó igen, ők ezt nevezik kulturális gyereknevelésnek."

A gyerek üvölt

"Az anyukát nem kell félteni. Bár minden nap kidobnak annyi kaját a szemetesbe, amennyit én egész életemben eddig nem dobtam ki, ha az etióp gyerekeket mutatják a híradóban, automatikusan átkapcsol egy másik adóra: "Ez annyira szörnyű, nem bírom nézni se.""

"A gyerek üvölt a kertben, apuka felveszi az ölébe:
- Hát már nagyon fáradt szegénykém.
- Akkor miért nem fekteted le aludni?
- Már próbáltam, de hallottad, hogy sír.
- Akkor már nem mindegy, hogy a kertben vagy az ágyában sír? Az ágyában valószínűleg úgyis elaludna 10 perc után.
- Igen. Csak nem akart az ágyában lenni.
- Néha teljesen különbözik az, hogy egy gyerek mit akar, és mire van szüksége.
- Igen Ildi, igazad van. (Csend...) Csak tudod, voltak már ebből veszekedések."

Gyomorforgató érzés

"Apuka fontoskodóan bejött, majd letörölte a gyerek száját egy zsebkendővel, közben egy ügyes mozdulattal bogyót tuszakolva a gyerek szájába. Senki sem vett észre az egészből semmit, de én sajnos pont elkaptam ezt a pillanatot, és ismét elfogott a gyomorforgató érzés, hogy én ezt nem bírom tovább.

Tudtam eddig is, hogy létezik ilyesmi a világban valahol, de amikor a saját szemeddel szembesülsz azzal, hogy van, aki benyugtatózza a gyerekét, csak hogy ne égjenek be a barátok előtt, az valami szörnyű. "

"És amin a legkevésbé sem lepődtem meg, hogy immáron a 3 hónapos babát is nyugtatózzák, mert kis nyűgöske.

- Ugyan mondta a doktornő a rutinvizsgálaton, hogy még nem jönnek a fogai, de ha már éppen az ínyénél tart, csak nem jönnek még, az is fájdalmas ám! - majd beadta a kis bogyót a gyereknek, aki néha már arra sem hallgat el, hogy mellet nyomnak a szájába."

"Reggel felkeltem, és az apukát még itthon találtam:
- Ildi segítenél nekem egy kicsit?
- Aha, mit?
- Kéne egy kis segítség a nyúlketrec takarításánál, be kéne vásárolni és meg kéne öntözni a virágokat a kertben és a ház előtt.
Végül is csupa olyan, ami az au pair feladatai közé tartozik..."

"Mióta rájöttek a szülők, hogy mennyire hasznos dolog nyugtatót adni a gyereknek, elég gyanakvó vagyok. Sosem tudom, hogy most spontán rendes velem a gyerek, vagy csak megint be van gyógyszerezve."

Magyarországon is németül beszélnek?

"- Ó, nagyon szépek lettek a fotók - állapítottam meg a fotósnővel folytatott bájcsevely közben.
- Hát igen, egy ilyen szép kisbabáról csak szép fotókat lehet készíteni. Amúgy honnan jöttél?
- Magyarországról. Egy hónapja vagyok itt.
- Nagyon szépen beszélsz németül? Vagy Magyarországon is németül beszélnek?
- Nem, ott magyarul.
- Ja, értem. Bocsi, csak ugye Ausztriában is németül beszélnek, így gondoltam...
- Persze, semmit gond..."

"- Magyarországról jövök - magyaráztam a nevem furcsaságát.
- És ott milyen nyelven beszélnek? Oroszul? - érdeklődött a srác.
- Nem, magyarul - mondtam neki, és már csak ingerenciám sem volt a röhögésre, mert hozzászoktam az efféle kérdésekhez és ahhoz, hogy majdnem a szomszédban vagyunk, de pont olyan kevesen ismerik Magyarországot, mint az USÁ-ban.
- Magyaruuul? Van olyan nyelv hogy magyar?
- Igen. - tettem hozzá mosolyogva és igyekeztem nem hozzátenni, hogy "Te ***!"
- De azért Oroszország ott van közel, nem? - próbálta menteni a menthetőt.
- Hát, nem szomszédos ország."

Bunkóság vagy egyenjogúság?

"Az anyuka bőszen újságolta, hogy tegnap életében először megfürdették a pici babát. Számoljunk csak utána: augusztus 5-én született, és ma van 19-e. Igen, egy nap híján két hetesen érintkezett vízzel először az a kisbaba, aki minden nap többször is térdig fossa, és bokáig hugyozza magát."

"Nos, a nőknek annyira jól sikerült itt kiharcolni az egyenjogúságot, hogy a férfiak sehol sem engedik előre a nőket. Sem a szórakozóhelyen, sem a bevásárlásnál. Pontosan úgy nyomulnak és tolakodnak elénk, mint Bécsben a metróaluljáróban.

Mondhatjuk úgy is, hogy nem bunkók, szimplán egyenrangúnak tekintenek minket, de hát azért én is mégiscsak ahhoz vagyok szokva, hogy kinyitják nekem az ajtót, előreengednek és nőnapon virágot/csokit kapok. Úgyhogy maradnék inkább a bunkó jelzőnél."

Alkalmazkodni az anyuka hangulataihoz

"Másnap folytatódott minden, ahol abbahagytam. A napi rutinteendőim végeláthatatlan sora, miszerint reggel fél 7-kor felkelek, reggelit készítek a gyereknek, elviszem őt oviba, hazafelé veszek zsömlét, megreggelizünk, berakok egy mosást, elmegyek bevásárolni, nekiállok főzni, kiteregetek, hazahozom a gyereket, ebédelünk, majd pedig egy egész délutánon keresztül próbálom elszórakoztatni mind a két gyereket."

"Rengeteget nyeltem, hiszen hamar megtanultam: az én véleményem nem mérvadó és csak magammal tolok ki, ha segítő szándékkal bármilyen javaslatot is teszek. Meg kellett tanulnom, hogy igenis alkalmazkodnom kell az anyuka hangulatváltozásaihoz és egyszer el kell pakoltatnom a gyerekkel a játékot, másnap viszont le vagyok szidva, ha ezt megteszem."

Au-pairnek lenni nehéz

Nem csak azért, mert távol a családtól és a barátoktól egy idegen családnál, egy idegen országban idegen nyelven kell boldogulni. Hanem mert olyan dolgokat kell elfogadni, majd végigcsinálni, amivel nem feltétlenül értek egyet, pl. a gyerekek nyugtatózása, a hisztihez való hozzáállás vagy éppen a másfajta értékrend.

És hogy mit is válaszoltam a feltett kérdésre, miszerint mi az, amit olyan jónak találok a németeknél, hogy beépíteném a magyar kultúrába? Nos, talán a lazaságot, amely viszont kizárólag az anyagiakra vezethető vissza. Ha összetörik az autót, nem kell aggódni, mert van másik kettő. Ha a gyerek kinövi a ruháit nincs pánik, hiszen van pénz újabb adidas pulcsikra. Ha nem várt kiadások jönnek, nincs idegeskedés, hiszen a több ezer eurós fizetésből akár a többszörösére is futná. És még sorolhatnám.

Családot alapítani - itthon

Én nem érzem magam alsóbbrendűnek, mert magyar vagyok. Szeretek főzni, szeretek minden nap zuhanyozni, szeretek a világról tájékozódni, nyitott vagyok új kultúrák felé, saját magam szeretném felnevelni a gyerekeimet és még sorolhatnám.

Világot akarok járni, utazni, tapasztalni! Majd lenyugodni és családot alapítani. Itthon.

(Akit érdekelnének további kultúrsokkok au pair kézből, az Ókidli blogján, itt tud egy kicsit utána olvasni)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: au pair Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr684872535

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyarország mennyország 2012.10.27. 08:59:23

Ezt is megértük. Használt a sok ima:-)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hothead 2012.10.27. 07:16:19

ugy gondolom, hasonlo mentalitasu csaladdal barhol lehet talalkozni. eleve nem is ertem, mi szukseg van au-pair-re, ha az anyuka otthon van.
az en nagylanyom kb. 6 honapig uvoltott folyamatosan, amikor epp nem aludt, de, hogy barmilyen gyogyszert, nyugtatot adjak neki, meg csak eszembe sem jutott. melysegesen elitelem ezt a hozzaallast.

Zuiro · http://zuiro.blog.hu 2012.10.27. 08:13:20

Megint elég nyafogós lett a poszt. Továbbá nem értem, hogyan lehet végsö következtetéselet levonni egy 82 milliós népről egyetlen családon s szűk környezetén keresztül?????

2012.10.27. 08:31:24

Hat... mar a kezdet is beszedes volt: "Ugyan soha nem voltam odáig a gyerekekért"

Ez a mondat a legteljesebb mertekben kifejezi a kulturak iranti nyitottsagod: "Mondhatjuk úgy is, hogy nem bunkók, szimplán egyenrangúnak tekintenek minket, de hát azért én is mégiscsak ahhoz vagyok szokva, hogy kinyitják nekem az ajtót, előreengednek és nőnapon virágot/csokit kapok. Úgyhogy maradnék inkább a bunkó jelzőnél."

Nem bunkok, te is felfogod, hogy mas a kultura ott, de azert csak bunkok. Hat, pontosan igy gondolnak ok is rad, amiert te azt tudod, hogy hol van Magyarorszag, de fingod nincs, melyik nemet tajegysegnek mik a jellemzoi, nem ismered fel az akcentusokat, stb. Csak epp szerinted te feljebb allsz valamifele erkolcsi letran :)

nyuszigonosz 2012.10.27. 08:34:09

Nagyon nem tetszik ez a poszt!
Meglehet a poszt írója egy neki nagyon nem tetszö családot fogott ki, de ennyi általánosítás....
Levonni nagyképüen a konzekvenciát pár röpke hónap és egy család félig-meddig ismerete után egész Németországról....
Meg igen:nyafi-nyafi az van, pozitívum ezek szerint nem történt az egész idö alatt... és úgy mit képzelt a kedves Au pair kislány: lábat lengetni és blogozni kellett ö annak a családnak?

judy7 2012.10.27. 08:55:51

Számomra a kulcsmondat:
"...Ugyan soha nem voltam odáig a gyerekekért..."
Akkor könyörgöm, miért pont au-pairnek szegődtél? Miért nem kerestél az egyetemi végzettségedhez passzoló gyakornokmelót???

Érdemes megfigyelni, mi az egyetlen pozitívum, amit a leányzó megemlít Németországgal kapcsolatban: "... van pénz..."
Az fensőbbséges lenézés, amivel a vendéglátóit leírja, leírja önmagát is.

bpetya75 2012.10.27. 09:02:34

Billeg ám a libikóka!

Tegnapelőtt a "jajjmeneküljünk", tegnap kicsit már kiegyensúlyozottabban, de azért "meneküljünk", ma meg a másik véglet. Remélem a folytatásban a normálisabb posztok lesznek túlnyomó többségben...

Porcelán az elefántboltban 2012.10.27. 09:08:39

"...a higiénia teljes hiánya..."

Ezt egy magyar mondja a németekről általánosítva, ez azért eléggé LOL.

01234567 2012.10.27. 09:08:47

1.,Ez van, ha valaki olyan munkát vállal, amit nem gondolt végig, és ott derül ki, nem neki való, nívóján aluli, pszichésen hosszú távon alkalmatlan rá.
2.,Ez van, ha valaki nem tudja hova megy, és ott derül ki, nem neki való a hely, képtelen ott alkalmazkodni a viszonyokhoz. Hosszútávon ez mindenkit felőröl.
3.,Ez van, ha valaki rossz pszichés, lelki, esetleg fizikai kondíciókkal, menekülve valami, valaki elől kirohan a világba átgondolatlanul. "Ha magadat itthon hagyni nem tudod, midegy hova mész."
Amúgy a németekről a hölgy által írtakban sok igazság van, főleg a vidéki felső középosztályra, ami nálunk már egy "rózsadombi" életszínvonalnak felel meg, mind a tisztálkodási szokások, mind a mentalitás tekintetében. És igen, én még Ausztria "hátsó" részein is hallottam olyan blődségeket Kelet-Európáról, konkrétan Magyarországról is, hogy leesett az állam. A nők meg arra pont olyanok mint a férfiak, pl. osztrák nő akkor sem kéne, még "egy órára sem", ha fizetne. Ivócimboráknak, bulipartnernak elmennek, de már kiveszett belőlük, a jó értelemben vett nőiesség, és nőként egyéb téren sem vonzóak, sőt...A német nők talán egy fokkal jobbak, főleg a kelet-német.(ezt az egy fokkalt, remélem mindenki érti :) ) A magyar nőkkel abszolút nem versenyképesek.

lilly.alien 2012.10.27. 09:09:19

Kezdem nagyon unni... Eddig csak háromféle poszttal lehetett találkozni itt:
1. "azért menekülök, mert..." és mutációi
2. "anglia, anglia és megint anglia"
3. "mindenki más köcsög, rajtam kívül"
Érezhető a színvonalromlás az elmúlt időben...

anyahajókabinajtóhajtogató 2012.10.27. 09:10:18

Ostobaság általánosítani! Ismerek normális német családot és sokkal rosszabbakat itthon. Persze nagyon tré ha így élnek de ez mindenhol megvan sajnos.

Régi Péter 2012.10.27. 09:11:44

Nagyon komoly lehet akiből a bechelor alapképzés olyan sokat kivett. Ott mindenkit átrugdosnak a normatíva miatt, jó reggelt kívánok. Nem pihenni akart ez a kislány, hanem nem vették föl a masterre. Jah és az a német aki Ausztriát bármi módon össze keveri Magyarországgal az talán nem is annyira rossz fej. Az orosz nyelvről annyit, hogy miért olyan meglepő, hogy egy mai német fiatal nem tudja megkülönböztetni a SZUt (ahol a kirgiztől a tatárig, mordvinig tényleg mindenki beszélt oroszul) a Kelet-Európai megszállt országoktól (amelyek többségében szlávok ugyebár, és mindegyikben kötelező volt az orosz nyelv).

OkoskaTo:rp 2012.10.27. 09:12:02

Igen, az nekem is feltűnt, hogy gyerekeket nem kedvelve megy el valaki bébisintérnek. Meg hogy "az alapdiploma után úgy éreztem szükségem van egy kis szünetre még mielőtt belekezdenék a mesterképzésbe, mert nagyon sokat kivett belőlem az egyetem". Hát kedvesem, ugyanígy lelépnél majd egy évre, amikor a munkahelyeden jön egy éves zárás, határidő, bármi, ami "nagyon sokat kivesz belőled"? Különben meg welcome to the real life; a leírt nyűgjeid nagy részével találkozhatsz majd a saját párkapcsolatodban is.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.10.27. 09:12:47

Na látom, hogy a fentiekhez hasonló kommentek lesznek egész nap. Tény és való, hogy félév elég kurta idő és valószínűleg a posztoló lehiggadva árnyalni fogja a kijelentéseit; de én ettől függetlenül át fogom olvasni a blogját.

@Whave:
Szerintem a bunkó jelző elfogadható. Tény és való, hogy ők így szokták meg, de a posztoló saját kulturális közegében ez bizony a bunkósággal egyenértékű. És ebben nincs is különösebb kompromisszum. Ha elébe nyomakodnak az ajtónál bunkó ha nem nem.

Mitya Ivanov 2012.10.27. 09:13:58

ez pont olyan általánosítós poszt, miant azok, ahol arról van szó, hogy külföldön milyen nyitottak az emberek és a MAgyarországon semmi remény nincs. Csak az a különbség, hogy azoknál a posztoknál nem jön elő kritikaként, hogy fújj ez általánosítás

Taxomükke (UK) 2012.10.27. 09:14:39

Ildike, fogsz te itt am kapni hideget-meleget, házhoz jöttél a pofonért. Én sem szeretem a németeket, hát inkább nem is oda mentem, de az számomra sem világos, hogy ha nem kedveled a gyerekeket, mi az istennyiláért választottad pont ezt a melót? Sok minden mást a képzetlenségedből adódóan nyilván nem tudtál volna, de mégis, pont bébicsősznek?
Az meg tényleg kicsit meredek, hogy pár ember alapján megítélni egy egész országot...

Lépes Elek 2012.10.27. 09:15:39

Nos, en nem mennek annyira neki a posztolonak, mert kb azon a kornyeken elek par eve, csaladdal mindennel, teljesen beepulve az itt elok koze.

Mi megtalaltuk a szamunkra megfelelo helyi barati tarsasagot, de sok "utanajarasba" telt. A tobbsegrol azonban nagyjabol jol irja le a helyzetet, nekem is hasonloak a tapasztalataim. Akar en is irhattam volna.

Amit tanulni lehet az itteniektol, de ezt valoszinu nehany honap alatt nehez eszrevenni, hogy nem halogatjak a dolgokat. Mast nem talaltam.

fizetekmegegysort 2012.10.27. 09:16:23

Kedves Posztoló!
Gyereked nincs, viszont nem is szereted őket, de legalább könnyen ítélkezel. Gratula!
Csak pár apróság, így anyaként. A világ sok országában szokás hetekig nem fürdetni, csak a "problémás helyeken" törölgetni az újszülöttet. Leginkább azért mert a kemikákiák szárítják a bőrét. Igen, a kisbaba/kisgyerek néha nyűgös, sírós, és van olyan újszülött aki pl végigordítja az első pár hónapot. És nem azért mert szar az anyja, hanem mert ilyen a gyerek. A szoptatós anya hangulatigadozó, tudod a hormonok. Nem hülye, nem hisztis, hanem természetes módon ilyen. Van akinél fel sem tűnik, van akinél nagyon gáz. A kisgyerek tartós fájdalmára rengeteg fajta szer van. Pl. amilyen bogyót a gyerek szájába dugnak úgy szárazon az többnyire homeopátia. A gyerekeknek szánt fájdalomcsillapítók és egyéb szerek kb 6 éves korig szuszpenzióban kerülnek forgalomba vagy kúp formában, a gyerek ugyanis nem vesz be csak úgy kérésre gyógyszert. A tájékozottságod és leírásod alapján egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy a gyerekek nem valamilyen homeopátiás szert kaptak rendszeresen, amit te nyugtatóként emlegetsz.
Na, ennyit úgy kb elsőre. Mindig gyanús az, aki gyerektelen létére MINDENT jobban tud a szülőknél és ítélkezik. A többit - egy népről egy falu alapján ítélkezni, meg jajjmemtuggyákholvanMagyarország- majd a többiek.

alfacharlybravo 2012.10.27. 09:18:05

@judy7: De egyre fogy ott is a pénz. Láttam német online újságban vitát a növekvő szegénységről Németországban. Én három évet húztam ott le három gyerköccel, a gyerek nevelés ott már nem német hanem européjer. A suliban egy megvadult bivaly csorda módjára rohangálnak fülsiketítően ordítanak a betévedt felnőttet fellökik. A szegény pedagógus bocsánat kérően pislog és javasolja, hogy menjünk be az osztály terembe ott talán halljuk egymást. A kocsmában a pult mellett lehet látni mózes kosárban üvöltő babát. Az életre kell nevelni a gyereket. .

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.10.27. 09:18:43

"Az anyuka bőszen újságolta, hogy tegnap életében először megfürdették a pici babát. Számoljunk csak utána: augusztus 5-én született, és ma van 19-e. Igen, egy nap híján két hetesen érintkezett vízzel először az a kisbaba, aki minden nap többször is térdig fossa, és bokáig hugyozza magát."

Itthon az emberek meg sterilre suvickolják magukat is meg a gyereküket is minden nap 2x (főleg az értelmisssség), aztán csodálkoznak hogy allergiások meg folyton orvoshoz járnak mert emiatt gyenge lett az immunrendszerük...

És közben arisztokratikusan büszkék is erre.

Ja meg a lakást is.

Taxomükke (UK) 2012.10.27. 09:18:59

@Régi Péter: ??? Miért olyan meglepő??? Talán azért, bazmeg, mert a SZU vagy 20 éve felbomlott, tehát az a német fiatal speciel nem is igen emlékezhet azokra az időkre.

Kihaennem00 2012.10.27. 09:19:10

Fog itt kapni hideget-meleget a posztoló. Csúnya dolog az általánosítás, de természetesen csak azért mert nem Magyarországgal kapcsolatban történt. Biztos nem tudta szegény, hogy itt csak Mo.-val kapcsolatban lehet puffogtatni a sztereotípiákat és közhelyeket, csak akkor tapsol a közönség.

velizar 2012.10.27. 09:19:19

@hothead: tudod, nagyon sokáig itthon is nyugtatózták a gyereket, főleg falun. azt a nyugtatót úgy hívták, hogy pálinkás kenyér. néha kenyér nélkül. szerintem minden faluban találsz rá intő példát itthon. lásd még falu bolondja.
amikor meg nőnek a fogai, a gyerekorvos is azt mondja, hogy este lefekvés előtt adjunk neki paradontaxot.
szóval kicsit felfújtnak érzem én ezt a nyugtatózás dolgot.

La Pantera 2012.10.27. 09:19:19

Németországban szültem, ott kifejezetten azt javasolták, hogy amíg a köldökcsonk le nem esik (ez 2-3 hét is lehet) ne fürdessük meg a gyereket, a kórházban se fürdették meg, mondván úgyse piszkolódik.

"térdig fossa, bokáig hugyozza magát" ez se igaz, mert egyrészt van rajta pelenka, amit napjában 5-6-szor cserél az ember és mindig lemossa a popsit és környékét nedves törlőkendővel.
Ennek ellenére mi fürdettük a babát otthon, csak szólok hogy itt az a bevett szokás és tanács, hogy NEM kell fürdetni.

eMJe 2012.10.27. 09:19:43

nem vagy oda a gyerekekért, de bébisintének mész, grat. ha majd hazajössz, itt is így választasz munkát?

amúgy örülök, hogy megmutattad, hogy idehaza gondok vannak az oktatással (is). így munkát választani, dolgokhoz hozzáállni, hát...

"Az a fajta unintelligencia, hogy azt sem tudják, hol van Magyarország, ismét csak elég visszataszító. A felsőbbrendűség érzésük más "keleti" népekkel szemben szintén nem a legszimpatikusabb dolog. " ez máshol is előfordulhat. pl USA. mindenhol vannak bunkók meg normálisak. sőt, valahol még importálják is őket. látod, te is kijutottál No-ba valahogy

"Mondhatjuk úgy is, hogy nem bunkók, szimplán egyenrangúnak tekintenek minket, de hát azért én is mégiscsak ahhoz vagyok szokva, hogy kinyitják nekem az ajtót, előreengednek és nőnapon virágot/csokit kapok. Úgyhogy maradnék inkább a bunkó jelzőnél" legjobb esetben is csaj vagy, a nőtől igencsak messze állsz. ha idehaza is így viselkedsz, akkor ezeket max hagyományból kapod. az mennyivel jobb?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.10.27. 09:20:42

Erre szokás mondani, hogy aki kiáll az utcasarokra, az ne csodálkozzon, ha leszólítják... Nem kell cselédnek menni, aki többre tartja magát ennél, és akkor nem lesz frusztrált. A gyerekeket egyébként nem szórakoztatni kell, hanem nevelni, de ahhoz egy kicsit több empatias készség kell. Egészen más lett volna a helyzet, ha a felsőbbrendűségi érzését arra használta volna a leányzó, hogy megmutassa, miként kell jól viselkedni a gyerekekkel. A szülők, talán önmagukban alkalmatlanok arra, hogy ellássák a háztartást, a gyerekeiket neveljék, de talán éppen ezért fizettek egy mindenes cselédnek... Ha a finnyogás helyett abban domborított volna, hogy milyen zseniálisan latja el a feladatát, mondjuk a nagy eszével képes megnyugtatni a gyereket, bizonyára nagyon hálásak lettek volna a szülők, és a postolo is jobban érezte volna magát a bőrében.

bpetya75 2012.10.27. 09:22:48

@01234567:

16 évesen Waren mellett voltam egy környezetvédelmi táborban. Hazafelé jövet a Déliben majd leesett a fejünk. Alig közepeseket is simán megfigyelésre érdemesnek minősítettünk két hét "koplalás" után ;-)

ezttörölnikéne 2012.10.27. 09:22:55

Voltam én is au pair Németországban, Frankfurt közelében. Tény, hogy ennek lassan 20 éve, de én semmi ilyesmit nem tapasztaltam. Mások voltak az emberek, igen, néhány számomra idegen szokás, de semmi mosdatlanság, tudatlanság, bogyózás. És nem csak annál a családnál, ahol én voltam (normál középosztály), de az ismerőseiknél sem - vittek engem is mindenhová, vagy azért, hogy ott is vigyázzak a gyerekekre, vagy azért, hogy jól érezzem magam... Számomra egyszerűen érthetetlen, miről ír a posztoló. Pontosabban azt értem, hogy ő pont egy ilyen családot fogott ki, de tényleg ezt látta általánosnak?? :o

2012.10.27. 09:24:28

@Amichay: valahogy igy.

@flash.gordon: ha elmegyek onszantambol egy olyan orszagba "vendegnek", ahol ugy koszonik meg a vacsorat, hogy bofognek egy joizut, attol meg nem fogom oket paraszt bunkonak tartani, plane ha TISZTABAN VAGYOK VELE, hogy ez a szokas ott.

andzsin 2012.10.27. 09:24:45

Kifogtal egy xar családot, ennyi. Nekem is van itthon olyan ismerősöm, ahol a gyerek egész nap a kisagyból nézi a tvt, de ettől még a másik 3 millió családos nem hülye ugye? A másik: hozzá kéne szokni, hogy nem vagyunk tényezők a világban. Találkoztam olyan olasz felsovezetovel aki azt hitte, hogy még mindig jurtaban lakunk, mert ezt tanulták sz iskolában. A dolog másik felé, hogy kíváncsi lennék én arra, hogy 100 emberből mennyi tudná 3 mondatnal többet elmondani pl Daniarol, azon kívül, hogy Lego még Koppenhaga.

bpetya75 2012.10.27. 09:26:09

@velizar:

Az, hogy egy őrültséget sokan csinálnak, nem csökkenti annak őrült voltát. A nyugtatózás, egyáltalán a gyógyszerfüggőség pedig nagyon is komoly probléma. Nemrég olvastam olyan csecsemőkről, akik függőként jönnek világra. Ez sajnos egy erősödő tendencia.

velizar 2012.10.27. 09:26:16

@bpetya75: ööö, azóta már gondolom lefolyt némi víz a dunán. a török "invázió" nagyon jót tett nekik ebből a szempontból.

m.gray 2012.10.27. 09:27:19

Nem olvastam a kommenteket, de ami eszembe jut hirtelen: ha nem jönnek be a gyerekek, miért ment a posztoló au pairnek? Tovább megyek: ha már annak ment, de nem jött be a család, miért nem váltott családot vagy keresett másik munkát?
Most komolyan, lehúzott egy fél évet egy balfasz családnál (neeeeeeeeeeeeem, Magyarországon nincsenek rossz szülők, akik mákteát meg pálinkás kenyeret adnak a gyereknek, meg olyan sem, akik verik őket, meg családon belüli erőszak sincs, meg újgazdag apa-anya sincs, akinek csak a kirakatba kell a gyerek) és ezért lefikáz egy országot?
Sztem maradjon itthon a poszter, jó lesz neki itt! Igaz, hogy nincs munkahely, vagy ha van, jó szar a fizetés, vagy bármikor kirúghatnak; előre engednek a metróban, amit a rozsda tart össze és sose lesz kész a 4-es etc.; de legalább van a magyar égen magyar csillag...
Fú de felbasztam az agyam...

Mindfield 2012.10.27. 09:27:34

Meg ugye ha valaki egy idegen országba megy, készüljön fel rá, hogy ott lehet, hogy azt se tudják, hogy a magyart eszik vagy isszák. Sajnos nemzetközi viszonylatban nem vagyunk mi olyan hű de fontosak, mint ahogy azt itthon beállítják. Igen, sokan töröknek vagy orosznak néznek minket, ugyanúgy, ahogy a skótot vagy a walesit is leangolozzák.

velizar 2012.10.27. 09:30:12

@velizar: bocsánat a gyógyszer neve nurofen. meg ne kérdezzétek miért, de ezt a kettőt mindig keverem.

judy7 2012.10.27. 09:31:04

Nemtom,. valahogy nem tudom elképzelni, hogy valakivel fél év alatt semmi jó ne történjen.. :) Ez már tényleg mentalitás kérdése...

De az, hogy ha valakinek 21 évesen még újdonság bevásárolni és berakni egy mosást... (Pfű.. manapság nem szokás a gyereknek segíteni otthon a házimunkában...?)

raar-pingvin 2012.10.27. 09:31:05

magyar újgazdag családnál takarítottam, apuka és anyuka pont ilyen volt.Itthon.

ezttörölnikéne 2012.10.27. 09:34:30

@Amichay: néha nem árt, ha az embernek az orrára koppintanak :) Én is fősuli után mentem ki és néha szarul éreztem magam a "cselédsorsban". De rengeteget tanultam. Nem csak egy másik nyelvet, kultúrát, hanem magamról is sok mindent. Hogy lám, mi mindent kibírok, erős vagyok, alkalmazkodóképes, stb. A végén sírva búcsúztunk egymástól a családdal. És bizony most a saját életemben még mindig nyomai vannak annak az egy évnek: hasonlít a házunk alaprajza arr az ottanira, főzöm azokat az ételeket, amiket ott tanultam, könnyebben túlteszem magam "undoros" munkákon, stb. Most a szakmámban dolgozom, még a németre sincs szükségem, mégsem volt hiába való az az 1 év.

bpetya75 2012.10.27. 09:34:50

@velizar:

Mi fogzáskönnyítőként Dentinox kenőcsöt használtunk gyerekenként kb 5*. Na jó, az elsőt jóval többször, de aztán rájöttünk, hogy nincs értelme.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.10.27. 09:35:10

@Whave: Ez racionális alapon így van. De a bunkóság érzése az belülről jön. És a neveltetést elég nehéz felülírni.

Egy ideig biztosan elmondja magának a posztoló: Igen itt ez a divat. De amikor n+1-szerre mennek be előtte az ajtón nehezen éli meg.

Ilyennek nevelték.

/ egyébként nem tudom mennyire köztudomású ez Németországról. /

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.10.27. 09:35:22

@La Pantera: ezt csak megerősíteni tudom - Izraelben nagyon nagy gondot fordítanak a csecsemők egészségére, a közegészségügyi ellátásban külön részleg foglalkozik ezzel, a terhesgondozással szorosan együttműködve. A szülést megelőző foglalkozasokra mind a két szülő jár, a mai fiatalok a gyerekvarasra egyenlő intenzitással készülnek - a papára is elég sok feladat var. Egy baráti házaspárnak például a fürdetés egyértelműen a papa dolga. Szóval, a koldokcsonk teljes beheggedeseig itt is az a javaslat, hogy a gyereket ne tegyék vízbe, de az nem jelenti, hogy nem tisztítják !

bpetya75 2012.10.27. 09:36:11

@velizar:

Végülis 20 év pont egy nemzedéknyi idő ;-)

nigara 2012.10.27. 09:36:46

Kedves HÁ bloggazda,

nem lehetne hűnek maradni a blog eredeti profiljához???

Nem élménybeszámolót kell posztolni, mit nem mellesleg kiruccanásnak tervezett az elkövetője, valamint a téma maga finoman szólva is messze van egy ország bemutatásától.

toroloco 2012.10.27. 09:37:21

Ez egy jó kis blog de az olyan postokat amelyek semmilyen értékelhető információt nem adnak az adott országról, kúltúráról, a "kintlétezés" jó és rossz oldaláról, szerencsésebb lenne mellőzni.
Ez a post max annyival szolgál, hogy a postoló feltehetően gáz.

KrisztinaKrisztina 2012.10.27. 09:37:32

Hát engem, mint felnőtt gyerekek anyukáját kiver a víz a gondolattól, hogy olyan "foglalkozzon" a gyerekekkel, aki "nincsen oda" értük....nagy néha, amikor picik voltak, kénytelen voltam segítséget kérni, mert nem hiányozhattam a munkahelyről túl sokat...de csakis megbízható, kedves nénire bíztam őket!

A bunkó, felszínes, piszkos család a semmittevő anyukával, nos, az a világ minden táján megtalálható a felső középkategóriától felfelé...

Én ilyenkor csak annyit szoktam mondani: milyen érdekes, hogy mi megyünk munkát kórincsálni nyugatra, és nem fordítva!!
Milyen érdekes, hogy ők pénzzel egy csomó dolgot meg tudnak oldani! Honnan is van a németeknek a pénz, a gazdagság?? ja, hogy a világ legtermészetesebb dolga a munka, szeretnek, tudnak, akarnak értékteremtő tevékenységet folytatni, és ennek meg is van a látszatja, hiszen a világ 5. leggazdagabb országa!
Ja, és képesek olyan vezetőket választani maguknak, akik nem csak a saját zsebre fociznak, hanem legfontosabb feladatuknak az ország, a német nép boldogulását tekintik!!! hát igazán undorító, nem???

De persze, szóljuk le csak őket nyugodtan, hogy CSAK a pénz, a pénz...a mögötte álló, minőségi munka persze nem számít!

overload 2012.10.27. 09:38:22

Nem kell osztani a posztolót, aki élt/él Németországban, vagy Ausztriában, az ÁLTALÁNOSSÁGBAN ezt tapasztalhatja. Én mióta kint vagyok, büszke vagyok, hogy magyar vagyok, és én érzem magam felsőbbrendűnek náluk. Való igaz, a gyereknevelésük csapnivaló lehet , látva, hallva a sok nyilvánosan hisztiző gyereket, neveletlen fiatalt. Általános, hogy ha fiatal, ha idősebb, nem szeretnek, nem tudnak köszönni, ha bemennek valahova, ezenkívül ,a tisztálkodásuk is eléggé hiányos, több napig eljárnak munkahelyre ugyanabban a ruhában, és gyakran érezni a szagukat, szájápolást ne is említsem. A fiatal lányok meg nagy százalékban egyenesen igénytelenek. Láttam már szállodai, vagy bérelt szobát, ahol lányok laktak, hát a hányinger kerülgetett. (csikkhalmok, sörösüvegek, használt gumi szétszórva, koszos alsónemű, stb.) Biztos van kivétel, de szerintem a magyarok képzettebbek, igényesebbek, és összességében sokoldalúbbak.

kocsisj 2012.10.27. 09:39:37

@Whave: Az a szomorú, hogy miután 1 éve kint vagyunk és jövő hónap végén húzunk haza, mint a vadliba, teljesen egyet kell értsek a blog írójával. Gusztustalanul jól élnek (úgy hogy abszolút nem érdemlik meg), a kutyának jóval több respektje van, mint a lengyelnek vagy magyarnak ( a török vagy fekete az már nem is kategória). Szegény volt NDK-sok dolgoznak meg a vendégmunkások, a nyugati németek meg alibiznek.
( Ja, a kutya faluhelyt sem ugathat kint este 8 után, mert feljelent a szomszéd, kakas sem lehet ugyan emiatt).
Éljen itt, akinek bánatos k.. volt a nénikéje!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.27. 09:39:42

hát hülyék, bunkók mindenhol vannak, nem hiszem, hogy ez német sajátosság lehet. Azt, hogy nem ismerik Magyarországot azért szomorú, de lássuk be, itthon is sokaknak gondot okozna az Unió tagjait felsorolni, nem az összes Európai országot, szimplán az Unió tagjait.

nigara 2012.10.27. 09:39:58

@velizar: már bocs, de a nurofen hogy jön ide??? meg a nyugató??? sztem valamit baromira összekevertél...

buddha 2012.10.27. 09:40:35

egy példát alapul venni...én dolgozom németeknek,és sok időt töltök kint,az biztos,hogy másabb,mint itthon,egyszóval tudnám jellemezni:jobb!!

2012.10.27. 09:41:33

Az észak-németek állítólag egy elég éredekes fajta. Egyik jóbarátom 2 évet töltött kint családostól (mérnök, jó állás, jó németnyelvtudás, sváb gyökerek), és alig várta, hogy lejárjon a szerződése és hazajöjjenek (igaz, azóta már sajnos visszamentek Stuttgartba, ahol viszont nagyon szeretik). Sok hasonlóság volt az általa és a felesége által elmondottakban és a posztoló által leírtakban. Nekem az jött le, hogy az észak-németek azért a németeken belül is tényleg egy külön faj. A felesége otthon volt a gyerekkel, hát neki is voltak érdekes sztorijai a játszótérről és máshonnan is a német anyukákról... Biztos vagyok benne, hogy ott sem mindenki ilyen, de abban is, hogy sok igazság van a posztoló által leírtakban, és sok családra igaz az, amiket leírt.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.10.27. 09:42:42

@Whave: Egyébként a magyar nép önértékelését jól mutatja az a tény, hogy ha saját honfitársunkról derülne ki, hogy egy nő előtt ment be az ajtón vagy büfög kaja közben; nyugodt szívvel bunkónak, és gyökérnek titulálnák.

Bezzeg ha németről vagy osztrákról van szó akkor rögtön elöjön, hogy te mentél oda mit kritizálsz.

Ha másik bevándorló. afrikai, ázsiai, indiai stb. csinálja; akkor rögtön felteszi valaki a "hja kérem az kérem az másik kultúra" című örökbecsű nagylemezt.

2012.10.27. 09:42:56

A poszt toló kifogott egy tré családot, ennyi. Én is Németországban élek (11 éve), de lehet, hogy egy másik Németországban? Mert nagyon nem ilyen... Az én Németországomban az emberek tiszták, rendesek, pontosak, szorgalmasak...
A poszt toló ne menjen au pair-nek, ha nem rajong a gyerekekért. Mert onnantól kezdve borítékolva van, hogy nem fogja jól érezni magát.
Azonkívül az au pair-t bizony hajlamosak cselédnek tekinteni ("A család része", haha). Ilyen esetben én is nyafognék.
Diplomával kell kijönni, rendes állásra.

Dolgozónép 2012.10.27. 09:43:41

A németek a mi szemünkkel nézve - főleg északon - valóban nagyon bunkók. Délen kicsit kevésbé, de ott is fenn hordják az orrukat. Az én egész családom német, mégse szeretem őket. Amikor kimentem dolgozni hozzájuk, azzal kezdtem, hogy az első nap elküldtem a főnököt melegebbre, mondván, ha nem tetszik, nem maradok. De kibírta, és ezzel meg volt adva az alaphang, nagyobb probléma ezután nem volt vele. Amiben jobbak nálunk, az a feladatok maradéktalan, lehetőleg pontos elvégzése, és hogy lár pur lár nem szívatják egymást, ha nem muszáj. A nők viszont tényleg nagyon súlyosak.

overload 2012.10.27. 09:43:44

@KrisztinaKrisztina: Igaza van Krisztina a gyermekekkel kapcsolatban, azonban a többi dologgal vitáznék. Németország nem azért tart ott gazdaságilag, mert olyan jó szakemberei vannak, és olyan szorgalmasak. Utálnak túlórázni, a magyarok sokkal szorgalmasabbak kevesebb pénzért is. Magyarországon a politikai vezetés vitte mindig rossz irányban a dolgokat, és az , hogy szinte állandóan "gyarmatként" tekintenek ránk, ahogy most is teszi az EU, és Németország is.

KrisztinaKrisztina 2012.10.27. 09:44:26

@kocsisj:
Nem érdemlik meg a jólétet?? mitől a világ 5. legerősebb gazdasága? a lengyel és a török vendégmunkástól? ha azok annyira királyok, akkor hogy-hogy a saját országukból németbe mennek boldogulni??

A férjem fél éve kint van, és ő is ezt mondja: JOBB.

Overload: a szomszédom 17 éves kamaszlánya is pont ugyanilyen igénytelen, koszos, rendetlen....pedig nem német, magyar!

lloyd_george 2012.10.27. 09:45:55

Jogos az általánosításra vonatkozó kritika. Ugyanakkor az a kritika is jogos, hogy itt nagyon sokan általánosítanak Magyarországgal kapcsolatban is, ami viszont sokak szemében egyáltalán nem zavaró.

Mind Németországban, mind Magyarországon lehetséges nagyon rossz élethelyzetbe kerülni. Ennyi.

A posztoló olyan családhoz került, akiket nagyon nem tudott megkedvelni, ezért miért kell ennyire leszólni őt? Nekem két ismerősöm Hollandiában aupair-kedett és mindketten viszonylag jó családhoz kerültek (még akkor is, ha a konfliktus, mivel mások gyerekeiről van szó és mégiscsak valahol alkalmazottak, be van kódolva), jól is érezték magukat, be tudtak illeszkedni.

Lutri.

nigara 2012.10.27. 09:46:06

@overload: "szinte állandóan "gyarmatként" tekintenek ránk, ahogy most is teszi az EU, és Németország is"

meg a többi is amit írtál korábban.... hát maradj csendben inkább.

bpetya75 2012.10.27. 09:46:10

@overload:

A hisztiző gyerekkel kapcsolatban én már óvatosan ítélek. A gyerekek nagyon tudnak akarni. Piszkosul következetesnek kell lennie mindkét szülőnek ahhoz, hogy a hiszti, pláne a nyilvános hiszti elkerülhető legyen. Bepróbálkoznak mindennel, ami jön belőlük, vagy látják mástól. Ha pedig elérnek vele valamit, akkor rögzül bennük a dolog, mint szülőket befolyásoló eszköz.

Sajnos egyre több olyan ember nevel gyereket, aki nem hogy jó, de semmilyen példát nem látott a saját szüleitől a témában. Nincs mihez képest jobban, vagy legalább máshogy csinálni...

Régi Péter 2012.10.27. 09:46:23

@Taxomükke: De ha nem hallott a SZU-ról, akkor miért gondolta mégis, hogy itt oroszul beszélnek?

KrisztinaKrisztina 2012.10.27. 09:46:28

@overload:

Ez egész egyszerűen nem igaz. A férjem erőmű építkezésen dolgozik lakatosként. A németek ugyanazt a munkát végzik, heti 6 napban, 10-12 órában, amennyit kell. Sosem lépnek le előbb, és nem lassúbbak vagy lanyhábbak mint akármelyik másik náció.

2012.10.27. 09:46:31

Többször fejött a higiénia.
Ehhez el kell mesélnem, hogy szájszagot én itt még nem éreztem, ezek évente járnak fogkő-leszedésre is, valamint nemrég járt itt nálunk egy villanyszerelő mester munka után: munkaruhában, 8 óra meló után, és kellemes illatszer-illata volt.
OK, a fővárosban nyomjuk.

Alice in Wonderland 888 2012.10.27. 09:46:52

Erdekes tapasztalatok, hmmm- en is kicsit furan ereztem magam olvasas kozben, de aztan ugy dontottem leirom a gondolataimat nektek:

Ami nekem is az elejen feltunt:
"Ugyan soha nem voltam odáig a gyerekekért"- ezek utan mar biztos voltam benne, hogy sok rosszat fogok olvasni.
a masik: 6 es fel honap alatt ugyan sok mindent lehet csinalni, de abban biztos vagyok, hogy egy ilyen vagy akar mas munka mellett nem lehet igazan megismerni az orszagot, plane nem lehet a vilagot megvaltani.;)

A posztiro mentsegere szoljon az eletkora...engem nem nagyon lepett meg, mert rengeteg au-paires blogot olvastam egy honappal ezelott, amikor azon gondolkodtunk, hogy mi is hivunk egy lanyt vagy fiut hozzank Magyarorszagrol, akinek biztositunk egy szobat, adunk par szaz eurot es befogadjuk a csaladba..jarhat nyelvsuliba, de a fo feladata az lett volna, hogy vigyazzon a 2 eves kisfiamra idonkent, amig en is tanulok vagy tanitok; illetve hogy a nagylanyomnak legyen a kozelebe egy magyar lany, akivel baratok lehetnek- o ugyanis nagyon vagyik itt Franciaaorszagban a magyar tarsasagra...
Itt a crechbe a kicsivel bekerulni (olyan, mint nalunk a bolcsi) eleg nehez es ugyan van egy assistantes maternelles csapat, aki segiti a mamikat, mi azonban mar a masodikkal bontottuk fel a szerzodesunket...miutan leellenoriztem, mennyire foglalkoznak,fejlesztik a kicsit...Vicces helyzet, es nekem csak heti 2 delelottre van szuksegem ahhoz, hogy egy kicsit vegezhessem a sajat dolgaimat ,a nagyobbik lanyom ilyenkor ugyis suliban van...

Miutan vegigolvastam az au-pair blogokat, rajottem, hogy nem olyan jo otlet valakit befogadni es csaladtagkent kezelni, mert talan hasonloan fogok veluk jarni, mint azokkal a magyar idosebb nokkel, akik eloszor mindent megigertek azert, hogy nekem segithessenek orankent 10 euroert, aztan az egesz ido alatt a helyi tapasztalataikat meseltek es par ora alatt sikerult kitakaritaniuk a furdot..;) aztan 2 het mulva eloalltak azzal, hogy ok gondolkodtak, itt Genf kornyeken masok meg sem mozdulnak orankent 10€-ert, igy nekik is orankent 40-50€-ra lenne szukseguk...;)igy aztan maradtam annal, hogy en viszem a haztartast, folyamatosan programokat talalok ki a gyerekeimnek, fozok, mosok, ejszakankent tanulok, par orakat alszom, es akkor tanitok, amikor a ferjem koraeste hazaer..;)

Meg egy dolog, amit elfelejt a posztiro: a csalad befogadta ot es az anyukanak egeszen biztosan szuksege volt a pihenesre..
Ha esetleg a sajat csaladjaba erkezett volna valaki, mindent mindig tokeletesnek latott volna?;) Szerintem olyan nincs, csak a meseben...mindenhol adodhanak ilyen-olyan helyzetek vagy vannak olyan szokasok, amik masoknak akar furanak hatnak..
( en pl reggelente, ha visszaertem a sulibol, mielott elkezdenem a napomat; visszabujok az agyamba kavezni, mikozben a kicsi mellettem meset nez).

A higienias kulturarol nincsenek tapasztalataim azon a videken, ugyanakkor szerintem minden orszagban vannak olyanok, akik erre jobban figyelnek vagy kevesbe..hat, kb ennyi..kosz, hogy olvastatok..;) Egyszer talan en is irok egy posztot Franciaorszagrol, amiben igerem; nem lesz menekules, sem pedig panaszaradat...;))))

2012.10.27. 09:47:31

@flash.gordon: latom, kotekedni akarsz, onertekelesben hianyt nem szenvedo baratom.

akkor megegyszer, tagoltan, hogy te is ertsd: ott az a szokas. ott ez nem bunkosag. ha ezen sir, akkor egyszeruen egy HP aki kicsit nagyobbra tartja magat, mint kene, es beilleszkedes helyett azt varja, hogy a kis magyar popsijara szabjak a befogado orszagot.

ha itthon valaki nem enged elore egy not (ahol ez a szokas), igen, en is egy bunkonak tartom. ha itthon elevag egy nonek egy nemet, akkor o is egy bunko, mert illene utananeznie hogy nem mindenhol ugy megy, mint naluk.

alekiborg 2012.10.27. 09:47:47

"szeretek minden nap zuhanyozni"

:DDD

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.10.27. 09:48:04

@ezttörölnikéne: Hát persze, hogy nem felesleges semmilyen tapasztalat, ha az illető képes a dolgokat a helyükre tenni! A cselédség is csak itt olyan ciki, hogy meg idézőjelbe is teszik, holott az is egyfajta munka, és aki jól csinálja, azt megbecsülik.

nitta 2012.10.27. 09:49:43

Igaz, jo regen voltam mar au pair Nemetorszagban, de pontosan tudtam, mi a feladatom. A haz koruli munkakban segitseg, valamint gyerekfelugyelet. Anno voltak osszetuzeseink, nagy vitaink, pl nem ertettem, miert nem nyitja ki az ajtot az apuka egy no elott a postan, de elmagyarazta, hogy itt nem szokas. Az elejen nem hittek el, hogy lattam mar porszivot, tevet, de ezen hamar atlendultunk es meg a szamitogepet is hasznalhattam. :) Magyarorszagrol az volt a velemenyuk, hogy koszos es elmaradott es en dobbentem meg a leginkabb, amikor egyszer ezt meglattam a hataron athajtva autobusszal. Ruhat gyujtottek nekem es a csaladomnak az utcaban. :) Ott sem furdettek a gyereket tul surun, mert a gyerekorvos ezt kerte. Nem mindig tudtak, milyen nyelven beszelek, de elmagyaraztam. Nem kertek tanacsot, mert nem azert voltam ott. Azert nezte a tevet es skype-ozott, mikozben a gyerek uvoltott, mert azert voltam ott. Miutan ez nem volt megfelelo, egy ev mulva kimentem Londonba nanny-nek 3 evre, ahol full time-ban vigyaztam gyerekekre, ahol mar en donthettem es hallgattak ram, mert ott meg azert voltam. Es a gyerekszeretet az elso ezekben a munkakorokben.

2012.10.27. 09:52:20

@nitta: na valahogy ezt a hozzaszolast kene bekeretezni es belinkelni minden egyes "kimegyek-aupairnek-aztan-sirok-hogycseledvagyok" libanak.

2012.10.27. 09:52:34

Hát, szerintem rossz családot fogtál ki.
Én voltam olyan családnál, ahol még a tévét sem volt szabad bekapcsolni, amig a gyerekek ott voltak,
Van egy réteg - a nem tul gazdagok - akik tudják hol van Mo. Plattensee, jártak is ott, egy másik réteg, az academiker meg szinte még a napi politikában is jártas.
Amikor egyszer egy finn lánnyal kerültem össze, még azt is tudni vélték, hogy mi talán beszélni is tudunk egymással, lévén rokon nyelv.
Egy családból megitélni egy egész országot,- egy olyan országot, ami 16 ország tuljdonképpen. - hát erős tulzás.

micsoda? 2012.10.27. 09:53:38

A poszt irója nagyon kivételes helyen lehetett. Közel sem tapasztaltam ilyesmit. Azt sem tapasztaltam, hogy annyira pazarolnák az ételt. Sőt a legtöbben arról panaszkodnak, hogy üres a hűtő. Ugyan már, hogy nem tudnak Magyarországról. Még az északi részen is, pedig ott igencsak kevés magyarral találkozni.Bocsi, de kár volt a papírért/billentyűzésért.

lloyd_george 2012.10.27. 09:54:26

@overload: nem értek teljesen egyet, főleg amiatt, mert maguk a magyar választópolgárok választják meg a politikusokat. A hülyeség alól ez nem menti fel vezetőinket, de mi választók is mumusok vagyunk.

Ami a "magyar szorgalmat kevesebb munkabérért" illeti, az a baj, hogy más a forrása, mint a nagyon tág értelemben vett "nyugaton". Jóanyám azért dolgozik egy fő- és két másodállásban, mert kevés túl pénzt kap a mindennapi kiadásokhoz képest. Kevés a fizetés, túl magasak az árak.

Szóval a magyar munkaszorgalom forrása sajnos a durva kényszerhelyzet.:(

"Gyarmatként" kezelnek, ez talán így nem igaz, '45 és '90 között voltunk szovjet gyarmat és az azért nem ugyanaz volt, mint a mai helyzet. Kicsi és gyenge országként kezelnek, mert sajnos azok vagyunk és hagyjuk a lekezelést. Az Orbán-kormány csupán hangosabban tapicskol a sekély medencében, mint elődei. de végül ők is megtörtek, ahogy az a 2013-as megszorításokon is látszik...

2012.10.27. 09:54:37

Hehe, szombat reggel még 10 óra sincs, és már több, mint 75 komment... :)) Este majd még megnézem, mi lett a vége... :))

KrisztinaKrisztina 2012.10.27. 09:54:45

Szerintetek nem kamu ez a poszt, hogy kicsit kiegyensúlyozzák a csupa "megéri elmenni" írást???!!!!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.10.27. 09:54:53

@Amichay: mellesleg, Izraelben az a szokás, hogy a fiatalok a katonaság után elvállalnak mindenféle szolgai munkát azért, hogy bejárják a világot, sőt, az egyetemi évek alatt is pincérkednek, takarítanak, gyerekcsoszkodnek. A munka ugyanis tényleg nem szégyen, és az minősíti az embert, ahogy az adott feladatát elvégzi, nem pedig az, hogy milyen pozícióban van. Csak a feudális szemléletű Magyarországon viselkednek az emberekkel megvetően, ha a "szolgáltatás" e féle formájában dolgozik.

Az Utolsó Csillagharcos 2012.10.27. 09:56:01

Mi a baj a posztolóval?
- Leírta, hogy nem szereti a gyerekeket
- Nem írta le, hogy milyen rossz MO-n
- Nem írta le, hogy a magyarok külfüldön is szemetek
- Nem írta le lépésről lépésre hogyan próbál echte németté válni
- Leírta hogy innen nézve a németek bunkók
- Leírta, hogy nem ugrálják körül úgy a gyereket mint nálunk

Ez valószínűleg hiányérzetet kelt azokban, akiknek önigazolásra van szükségük, és ellenszenvet azokben akik szerint a világ közepe a gyerek. Pedig nem kéne őt bántani. Nem mindenki akar angollá, németté, írré válni, csak azért mert momentán ott dolgozik. Az ilyen emberek pedig sokkal objektívebben képesek értékelni egy másik kultúrát, és igen, általánisítani kell különben nem kezdődhetne úgy a mondat, hogy "A németek...".

kkkchris 2012.10.27. 09:56:54

Haverom egy évig volt Kolumbiában. Teljesen ki voltak az ottaniak, azt gondolták (mivel EU-s program volt) hogy ő is milyen ápolatlan/etc. lesz mint a társai (olasz, német, satöbbi). Ez az egyik ami megerősíti az ápolatlanságot. A másik: cserediák jött kollégám lányához. Kollégám mondta 2-3 nap után a lányának hogy jó lenne ha a cserediák megmosdana mert érezhető hónaljszag árad belőle.

A kajakidobás sem légből kapott dolog:
-élnek ott olyanok akik a frissen kidobott tökéletes kaját eszik (pénz nélkül élől)
-Németország kb harmadát dobja ki a megvett kajának. (Spiegel TV vagy hasonló foglalkozott ezzel a témával)

A többihez nem tudok hozzászólni, csak annyit hogy a németek dolgoznak ezerrel mint a Svájciak, nem sok más létezik az életükben, az osztrákok a tesóm megfogalmazása szerint "még tudnak élni".

zrx_xzr 2012.10.27. 09:57:05

mi felenk meg a gyerekkel palinkat itatnak meg makteat xD (magyarorszag) xD

Kombi 2012.10.27. 09:57:07

Mikor a magyarok másodszor visszatértek Magyarországra a honfoglaláskor ők hozták vissza Európába újra a napi tisztálkodást, az alsóneműt, a nők tiszteletét, a gyerekek szeretetét jelentő Boldogasszony vallást, sokáig ezt is elhallgatták előlünk, de most már legalább tudom, hogy ez milyen régóta és -még ma is- megkülönböztet bennünket másoktól.

Danubius 2012.10.27. 09:58:11

Az egyetemen volt egy olyan évfolyamtársam aki egy ideig Angliában akkomodálódott. Mikor előre engedtem az ajtónál ki kérte magának, mert hogy ő nem "gyengébb nem". Tehát elképzelhetőnek tartom hogy megalázó lehet (kis túlzással) ha valakit gyengébb nem címszó alatt előre engedünk.
Más: Gyógyszertárban dolgozok, sűrűn előfordul hogy az úriember előbb ér az ajtóhoz, de kinyitja az ajtót az éppen érkező nőneműnek, aki "udvariasan" megy is a gyógyszerészhez.

picpaca 2012.10.27. 09:58:37

Az azért eléggé egyértelműen átjött, hogy nem sikerült levetkőzni a beidegződéseket neked sem. Szerintem nem sok fogalmad volt az au pair munkáról, mielőtt kimentél. Alapból úgy indítani, hogy nem szereted a gyerekeket. Meg, hogy ez egy olyan munka, ahol nem lehet visszabeszélni....Óriási tévedésben voltál, és vagy még most is. Továbbá megállapítani, hogy mindenki hülye, csak te vagy a helikopter, a németek meg....képzeld, sokan nem tudják, hol van Magyarország, ez még nem a világ vége.
Szerintem te alapból negatívan álltál az egészhez, ez le is jön a blogod részleteiből. Amúgy nyugodtan kereshettél volna másik családot is, illetve ilyen észrevételek esetén le kell ülni megbeszélni a családdal a dolgokat.
Tudom mit beszélek, én is au pair vagyok. (akinek nem csak a gyerekvigyázás a dolga)

mommmmo 2012.10.27. 09:59:45

Hat nem tudom, az altalam ismert "felsokozeposztalybeli" nemetek (egyetemi vegzettseggel )azt is tudtak, hogy Balaton, meg Tokaji, meg hogy nehez a nyelvunk.
Befizetek arra, hogy az a tarsasag ott mennyire volt "felsokozeposztalybeli".

MandZs 2012.10.27. 09:59:59

Fél év alatt egy családot megismerve általánosítani, nos számomra ez rosszindulat. Csak a gyerekeket sajnálom, hogyha egy ilyen családban nőnek fel, ráadásul meg egy olyan bébiszittert kapnak, aki nem különösebben szereti a gyerekeket. Pech. De amit ez a magát bébiszitternek tituláló blogbejegyző ír a németekről általánosságban, az egyszerűen nem igaz. Az én tapasztalataim teljesen mások, sőt a mi kultúránkba tudnék átültetni, mondjuk a toleranciát, a másság és mások elfogadását. Mindenesetre a gyerekeknek csak jót tett, hogyha már ilyen családban kell felnőniük, legalább a gyerekeket nem szerető bébiszittertől megszabadultak.

agyameldobom42 2012.10.27. 10:00:00

Kicsit tobbet eltem Nemetorszagban es tobb csaladot ismerek mint a posztolo. A legtagabb ismeretsegi koromben sem tart senki K-europai cseledet. A leggazdagabbaknal hetente parszor jon Frau Hexenkirschbach takaritani, de ugyanugy egyenrangu emberkent fogadjak, mint barki mast aki megerkezik a munkahelyere.
A gyerekekkel foglalkoznak, mindenhova egyutt bicikliznek. 8 ora munka utan telefon kikapcs, es elso a csalad (vagy a sport, vagy a hobbi, kinek mi van.)

bpetya75 2012.10.27. 10:01:31

@Nyulz of the World:

Tán csak nem másutt is munkanap van ;-)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.27. 10:02:18

Aki nem tudja mi az az au pair, az ne menjen annak! Értem én, hogy hangzatos kifejezés, de na.

bpetya75 2012.10.27. 10:02:41

@zrx_xzr:

Jelenidőben? Kik? Hol?

2012.10.27. 10:03:31

@Amichay: Értjük: Izrael a legliberálisabb és legkirályabb hely a világon, Magyarország pedig maga az elmaradott feudális pokol. Köszönjük Emese, azaz Éva... Tényleg a tököm kezd nagyon tele lenni veled, hogy minden harmadik kommentedben ezt próbálod valahogy bizonyítani. Örülök, hogy elmentél, örülök, hogy jól érzed magad, és remélem, hogy sosem kell már erre az elmaradott feudális helyre újra betedd a szent és igazságos lábadat... Csak jó lenne, ha virtuálisan sem Magyarország folyamatos szidása és lejáratása lenne a tisztelt sajtómunkásnő feladata...

2012.10.27. 10:04:09

@bpetya75: Hehe, na erre nem is gondoltam... :))

bpetya75 2012.10.27. 10:04:51

@KrisztinaKrisztina:

Miért lenne kamu? Miért ne írhatna valaki rossz szájízzel, túlzó kritikát megfogalmazva mondjuk Németországról? Olyat csak Magyarországról szabad?

orient 2012.10.27. 10:05:45

Azért érdekes, hogy ha valaki kritizálni mer más országot az rögtön egy hülye nyafogós. AKi kimegy és itthagyja a mi kis pöcegödrünket az rögtön gratulálni kell és jól tette mert MO-n egyébként is minden egy rakás szar.

Most üzenném az ide kommentelőknek: NE ÁLTALÁNOSÍTSANAK, AHOGY A POSZTOLÓ TESZI.

Sajnos a nyugati világ is túl van ideologizálva, hogy ott minden tökéletes itthon minden szar. Ez nem igaz, itthon is lehet normálisan élni. Ugyanakkor ez a poszt sem igaz, hogy minden német ilyen. Sok német tiszta és normális, Ő pont kifogott egy elkényeztetett gazdag családot. Természetesen nem mind ilyenek ,de mint példa mutatja ott is van ilyen. Én is tapasztaltam mocskos embereket Németországban, nagyon mocskosakat. Ugyanakkor bármikor voltam kint mindig sokat tudtak MO-ról, olyan is volt aki még a himnuszunk szövegét is ismerte és nemzeti ünnepeinkkel is tisztában volt mint márc 15 és 56-os forradalom, tehát enyhe túlzás hogy minden német egy hülye segg lenne.

El kell fogadni , hülye mocskos emberek mindenhol vannak, mint becsületes okos tiszták is. Magyarországon is, Németországban is. Németországban több a pénz ezért nyilván tisztábbak az utcák, terek, járművek. Helsinkiben például egy hányinger a metrók, villamosok tisztasága. Tele van mocskos emberekkel akik oda vizelnek meg hánynak, pedig az Finnország, de mégsem általánosít az ember ,hogy minden finn egy mocskos disznó. Ott is sok a részeg barom aki ezt teszi, de sok finn tiszta és rendes...

bpetya75 2012.10.27. 10:08:35

@Nyulz of the World:

Cimbora! Szűrés gomb! Ha zavar amit ír, nem kell olvasnod.

Tartalékold a töködet másra ;-)

nigara 2012.10.27. 10:10:16

@Nyulz of the World: +1. azt hittem, csak engem zavar ez...

Benece 2012.10.27. 10:10:29

ja már a F..om, megint. Aki külföldről, külföldiekről. rosszat ír az csak egy csökevényes béna életképtelen f… lehet? Hát mi a F van itt már. Illúziót őrzünk, őrködjük a nagy globális nyugati civilizáció rabszolgatartó társdalmi rendszerét, vagy mi a jó f…de tényleg.. hahahaha
Ahol pénz van, és ezt a posztoló is jól leírta, ott lazaság van ennyi, máskülönben mindenki ugyanolyan retardált pöcs mint itthon…és mit mondjak pénzel a tutiba, máskok kárán könnyű királykodni meg felsőbbrendűsködni. -Meg baromi okosnak lenni.

Ne csal nézzetek, meg haljatok, lássatok és gondolkodjatok már az istenek szerelmére….

MechanicGod 2012.10.27. 10:11:57

Ahogy már mások is leírták az a baj, hogy általánosít az író. Van olyan barátnőm aki több helyen volt aupair, összesen 3 évig. Az első német család katasztrófa volt, úgy kellett elszöknie onnan a másik kettő meg tök jól alakult és a mai napig tartják a kapcsolatot. Gyökér mindenhol van.

A fürdés nem fürdés kérdése: mondjuk ez érdekes mert anno az erasmusos élményeim szerint: a francia, német, belga, svéd, olasz, spanyol diáktársaimhoz képest én voltam az egyetlen, aki naponta fürdött. Persze ez nem azt jelenti, hogy ők ótvarputrinépek, mert a heti 3 fürdés is elegendő tud lenni..csak hát mégis. Mondjuk most én is általánosítok :)

*matahari* 2012.10.27. 10:12:37

posztiro kb ugyanolyan bunko mint a csalad, hogy rajtuk keresztül altalanosit egy 80 millios nepet.
s elarulnom, hogy nyugaton igenis nem mosdatjak a kisbabakat olyan gyakran, mert nem jo a börüknek! s erre mar rajöttek, ezt okatatjak. a tudatlan az aki napontja mosdatja mert art neki. a korhazban azt mondjak, hogy eleinte heti 1x eleg. tehat a korhazi közös mosdatas utan, ha volt, otthon a babat egy hetig meg nem fogjak lemosdatni siman. s ez persze nem azt jelenti, hogy popsijat nem mossak meg, könyörgöm...
mar azt siman elhiszem, hogy valojaban homeopatias bogyokat kapott a baba, csak a posztiro nem ismerte fel. ha nem akkor meg valoban ez egy eleg extrem pelda. talalkoztam eletemben mar eleg sok nemettel, de ilyet, hogy nem ismernek Magyarorszagot, meg soha nem tapasztaltam. többsegük vagy volt is mar ott, vagy tervezte hogy megy...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.10.27. 10:12:55

@Karinette: nem minden fiatal lány ilyen... A lányom úgy tanult drámaírást Londonban, hogy egy amerikai családnál lakott, napi 5 órát dolgozott, csak a gyerekekkel (reggel elkészítette az uzsonnát, megreggeliztette őket, feloltoztette, elvitte az ovodaba, iskolába, aztán maga is ment az órákra. Délután elvitte őket sportorakra, majd haza. Korrekt napirend szerint dolgozott, a családtagokkal való, teljes együttműködéssel.) Sosem érezte, hogy kevesebbre tartják ezért, sőt, nagyon is tisztelték, hogy a saját erejéből építi a jövőjét. Az első drámájának a bemutatóját ez a család finanszírozta meg, igaz, tudtak, hogy a lányom meg tesz mindent, hogy a kölcsönt visszafizesse, és meg is tette. Mai napig kapcsolatban vannak, a lányom esküvőjére is eljöttek, a legnagyobb tisztelettel és szeretettel viszonyultak hozzá. Igaz, a lányom nem Magyarországon nevelkedett, hanem Izraelben, ahol a családon belül is mindig részt kellett vállaljon a házi munkában, a fiammal együtt, és 12 éves koruktól a kibuci iskolában szinten napi egy órát kellett dolgozniuk. Ebből mentek aztán, az érettségi után, egy külföldi kirándulásra. A munkához való viszony neveltetés kérdése, és nagyon sok magyar úgy gondolja, hogy a pénz jár neki, de elég csak dolgozgatni érte.

Alice in Wonderland 888 2012.10.27. 10:14:39

@nitta: Gratulalok,Nitta. Pontosan tudtad, hogy mi a dolgod, sikerult tapasztalatokat szerezned, ha nem tetszett valtottal es szereted a gyerekeket. Szuper hozzaallas, nekem tetszik.

Drago Brutic 2012.10.27. 10:15:46

Újabb panaszblog, gratulálok! És a kedves poszter még a címmel is Ildi mellé áll. Ildi drága, szerintem gyere haza, mosakodj naponta ötször antibakteriális szappannal, szülj három kis minimanót , neveld példásan fel őket!

kkkchris 2012.10.27. 10:17:36

orient +1. USA-ban is hasonló, ott aztán főleg nem lehet általánosítani. A vidék meg a nagyvárosi részek.. mintha nem is ugyanaz az ország lenne. NewYorki metró hányás. Washington DC annak az ellentéte.

Viszont ami az általánosításon felül van az a két kategória SÚLYA illetve ARÁNYA.

Az hogy sok kaját dobnak ki az _tény_.
Az ápolatlanságról nem tudok nyilatkozni, itthon is ott is (többen is írták itt ezt) vannak, de hogy milyen arányban, arról nem tudok nyilatkozni.

Amúgy nem értem hogy miért kezdik most ez a kivándorlós dolgot ennyire túlmisztifikálni itthon. Lengyelektől is brutálsokan vándoroltak ki.. Ott annyira mégsem téma ez... Persze hogy ha szar otthon akkor kifele menne az ember. Volt egy statisztika hogy hány % menne külföldre.. Kíváncsi vagyok hogy azoknak az embereknek hány %-a volt legalább 2-3 hetet külföldön egyhuzamban, _nem turistaként_. Úgy könnyű azt mondani hogy persze megyek hiszen kint kolbászból van a kerítés. Vagy legalább lenne racionálisabb összehasonlítási alapja...

Krajczig&Khaas (törölt) 2012.10.27. 10:20:13

@kocsisj: Akkor kutyának kellene odamenned, azt jobban megbecsülik.
Nehéz megérteni azon irracionális elvárásokat egyesek részéről, hogy elmennek cselédnek egy idegen országba és nem piros kispárnát tesznek a feneke alá, hanem beosztottnak, idegennek tekintik. Gondoljatok vissza kicsit 20 évvel ezelőttre, mennyire lenéztük a románokat, az épp éhező lengyeleket és a többi szocialista országot. No, pont így érezhettek, mint te, mikor találkozott a két kultúra.

orient 2012.10.27. 10:20:35

@Amichay: Enyhén durván általánosítasz te is túlidealizálva a saját családod és Izraelt. Gratulálok, hogy ilyen rendes a családod ez szép, de hogy minden magyar ilyen lenne az túlzás.

Saját tapasztalatom, és ne vedd általánosításnak csak saját tapasztalatnak. Izraeli zsidóknál mocskosabb embereknél kevesebbel találkoztam életemben. Volt részem benne, jártam arra. Akik idejönnek tanulni azok a legszebb lakásokat fél év alatt úgy lelakják, mind egy disznóól, na ez az én tapasztalatom a tiszta rendes zsidókkal. Hozzátenném sok magyar zsidó ismerősöm van aki gyökeres pesti zsidók, és mind tiszta, rendes és becsületes, ez a tapasztalatom a pesti zsidókkal...ami nyilván szintén nem mérvadó.

slowMotion 2012.10.27. 10:20:49

IMHO elfogult posztoló. Vagy alapban nyafogós vagy tényleg pech gehabt (esetleg mindkettő), de valamit nagyon nem értett meg.
A Nőnap meg kommunista találmány, miért kéne megtartani, amúgy is éljen az emancipáció és az apák napja :-)

Tóth Ágas 2012.10.27. 10:20:55

bevallom nem olvastam végig a kommenteket, de nagyot tévedek, ha azt tippelem, hogy a kivándoroltak, kivándorolni szándékozók és Határátkelő blogosok kánonban fikázzák az írás szerzőjét? :))
pedig van abban vmi, amit ír..

Alice in Wonderland 888 2012.10.27. 10:21:47

@Amichay: Igen, ezert irtam azt, hogy azok alapjan, amiket lattam, dontottem ugy, ahogy es en nem jelentenem ki, hogy inden magyar vagy mas nemzet csakis ilyen_vagy olyan...(peldaul a lecsot is lehet tobbfelekeppen csinalni, ki igy szereti, ki ugy...es van, aki utalja...attol meg senki sem jobb vagy rosszabb, csak MAS...a lecso PEDIG meg lecso marad es nem fogja izgatni, ki az, aki megeszi...;) )

Gratulalok a lanyodhoz, mi is egy ilyen lanyt akartunk keresni, aki felfogja, hogy nekem segit, a nagyot motivalja stb...mi pedig megmutatjuk neki, milyen itt az elet es ha tudunk, segitunk valora valtani az o almait..szoval, mi csaladtagot(-baratot )kerestunk volna...a ferjem szerint en tul johiszemu vagyok...de en tudom, hogy vannak olyan emberek, akiknek ez egy nagy lehetoseg lett volna...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.10.27. 10:22:40

@Nyulz of the World: sosem állítottam, hogy Izrael a világ legjobb helye, mert ez úgy hülyeség, ahogy van. Mindenki megtalálhatja a maga habitusának megfelelő helyet, ha akarja. És ne cukkold Magad, egyszerűen hagyd ki, amit írok. Én is ezt szoktam tenni a te kommentjeiddel.

Krajczig&Khaas (törölt) 2012.10.27. 10:22:54

@Amichay: Feudális...szemellenzős, ostoba liba. Nem is magyarul kéne írnod, hanem héberül.

kkkchris 2012.10.27. 10:22:54

@orient: meg tudom erősíteni. ugyanúgy lakásbérlés, lelakás esete... persze lehet hogy ez is csak véletlen egybeesés.

01234567 2012.10.27. 10:23:27

@Taxomükke: Régi úr nálam is kiverte a biztosítékot, de én tartok tőle trollkodni jött, ezért nem írtam rá.

bpetya75 2012.10.27. 10:24:14

@Karinette:

Azért ez az au pair-kedés egy bevett, működő rendszer. Ha csupa alkalmatlan végezné, akkor nem lenne így. Hm?

Itt van pl Ő: picpaca 2012.10.27. 09:58:37

Írj rá, hátha tud segíteni. Mit veszíthetsz? ;-)

01234567 2012.10.27. 10:25:11

@Kihaennem00: Ezzel én nem értek egyet. Van akinek minden klappol Magyarországon. Csak azt kéne megérteni, azok vannak sokkal kevesebben. Az arány, az a nem mindegy...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.10.27. 10:26:00

@orient: nem én altalanositok, hanem Te! Egyetlen szóval nem írtam, hogy MINDEN magyar ilyen vagy olyan... A mocskos zsidókhoz pedig méltatlannak tartom, hogy akar egy megjegyzéssel is hozzá szóljak...

SECI 2012.10.27. 10:26:37

Azert 1 csaladbol levonni altalanos kovetkezteteseket eleg vad dolog. Ugy latszik a posztiro valamilyen human szakot vegzett es kimaradt az eletebol a statisztika meghatarozasa :P

MechanicGod 2012.10.27. 10:27:10

@Amichay:
"A szülést megelőző foglalkozasokra mind a két szülő jár, a mai fiatalok a gyerekvarasra egyenlő intenzitással készülnek - a papára is elég sok feladat var. Egy baráti házaspárnak például a fürdetés egyértelműen a papa dolga."

Döbbenet! Valamiért ugyanígy megy / ment a tesómnál és a baráti társaságomból mind a két párnál akik eddig gyerkőcöt vállaltak. Ezt úgy hívják, hogy normális, szeirntem.

bpetya75 2012.10.27. 10:27:10

@Amichay:

Pedig a hozzászólásaidból eléggé ez jön le ;-)

Előre szólok, kötözködésből kérdem. Ha kihagyod a kommentjeit, miért reagáltál rá?

MACISAJT 2012.10.27. 10:31:44

Természetesen egy ember/egy helyen fél évig esetéből nem lehet egy egész országra, pláné nem Németországra szóló általánosító következtetéseket levonni.

Bár ebben az un. "profi" sajtó is élenjár, tegnapi Index cikk címe
" A magyar nők Bécsbe járnak abortuszra"...
ebből meg kiderült hogy valami bécsi doktor szerint van hetente négy páciense...:D

Meg a tudatos hisztériakampány is elindult, hogy "jaj de szar Magyarországin, mindenki menekül"...
Ehhez képest adnék egy elgondolkodtató statisztikai adatot, a bezzegjólétben élő Németországból:

"Rund 679.000 Menschen verließen 2011 Deutschland. Dies waren 8000 Menschen mehr als im Jahr 2010. Unter den Auswanderern waren 539.000 Ausländer (plus 9000) und 140.000 Deutsche (minus 1000). "

Vagyis 2010-ben is 671.ezren és 2011-ben is 679 ezren hagyták el és vándoroltak ki ebből a paradicsomból...
Köztük nemcsak a volt bevándorlók milliója,hanem 280.000
német is...

Valami okuk csak volt rá....

Alice in Wonderland 888 2012.10.27. 10:33:10

@bpetya75: igen, igazad van, semmit sem. meg atgondolom, mert azota masban gondolkodtam..;)

01234567 2012.10.27. 10:34:06

@bpetya75: Yesss! :) A posztomban is szóltam erről, azóta több hozzászólásban is. Mások sokszor ledorongoltak. A napokban Bécsben voltam megint, egész nap a városban jöttem-mentem. Most direkt "ellenőriztem", nem én látom tényleg rosszul. Nem. És amelyik esetleg ki is néz valahogy, annak sincs kisugárzása, erotikus semmiképp. Merevek, ridegek. Úgy tudnám megfogalmazni, a magyar csajok, mint a frissen melegen tálalt gőzölgő kaja. Az osztrákok ugyanaz, csak már kihűlve. És a magyar nők ahogy mozognak, harmonikus, erotikus. Az osztrák, mint a tornászlányok mikor felmennek a pódiumra...

lilly.alien 2012.10.27. 10:38:53

@Tóth Ágas: Igen, mivel egyetlen mikrokörnyezetből von le következtetést egy teljes országról. És egy újabb példa a "mindenki köcsög külföldön, kivéve én" típusú posztra.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.10.27. 10:40:16

@Karinette: én nem altalanositok, ha visszaolvasod a szöveget, akkor látod, csak annyit írtam, hogy "nagyon sok" nem azt, hogy mindenki. Nem vagy jóhiszemű, lehet jó embereket találni, csak sokat kell keresni.

orient 2012.10.27. 10:40:21

@Amichay: Te nem vagy normális. Ez mi ha nem általkánosítás?
"Csak a feudális szemléletű Magyarországon viselkednek az emberekkel megvetően, ha a "szolgáltatás" e féle formájában dolgozik." Ezt te írtad...ez nem általánosítás akkor mi???

Miért nem lehet leírni, hogy a zsidók piszkosak? Rögtön meg kell sértődni? Te kezdtél ezzel példálózni akkor hagy írjam már le a tapasztalatomat én is megengeded? Köszönöm, és mind kihangsúlyoztam ez személyes tapasztalat nem alap igazság, tehát ha te általánosításnak veszed akkor eléggé gyenge értelmi képességeid vannak. Te túlideologizálsz egy társadalmat és mindenek felé emeled ami iszonyatosan visszatetsző és arrogáns, de ezen nem vagyok meglepődve.
Nem mondtam, hogy minden izraeli piszkos, csak akikkel én találkoztam az mind az volt. Azért írtam a tapasztalatomat a pesti zsidókról, hogy hangsúlyozzam, a tisztaság nem genetikai, származási kérdés ahogy te beállítod, hanem neveltetés kérdése. Nyilván van sok izraeli zsidó akik tiszták és rendesek, nekem más a tapasztalatom, viszont a pesti zsidók akikkel találkoztam mind tiszta és rendes emberek, de nyilván nem azt állítom, hogy mind az, csak akikkel én találkoztam. Ha ezt sem érted akkor kezeltesd magad.

A lényeg: piszkos, rendetlen, lusta emberek MINDENHOL vannak, Magyarországon is , Izraelben is, tehát kár beállítani Izraelt a tökéletes társadalomnak mert nem az...de tudjuk Magyarország egy feudális középkori sötét ország, míg Izrael a jövő tökéletes társadalma...
(és a végén még mi vagyunk antiszemiták és fajgyűlölők...nevetséges)

Guybrush Threepwood 2012.10.27. 10:40:46

Erdekes egy elmenybeszamolo, bar semmikep sem huznam ra az egeszet a nemetekre. A posztolo kifogta a legrosszabb kombinaciot amit au pairkent ki lehet. Sajnos a magyar au-pair = cseled egy olyan csladban ahol azt hiszik hogy Magyarorszag egy elmaradott azsiai orszag. Mivel azt hiszik a fenekedet vered a földhöz hogy kapsz kajat, van vilagitas, viz, meg tv, meg pc, mar hogyne tennel meg barmit a gazdaidank. A gazdagsag es a jomod Magyarorszagon sem jelent kulturaltsagot es müveltseget, Nemetorszagban sem. Mondjuk aki nem szereti a gyerekeket es a hazimunkat az minek megy au-pairnek kerdes bennem is felmerült.

Azert sem erdemes rahuzni a cikket a nemetekre mert akikkel együtt dolgozom nemetek egynel sincs au-pair. Max 1 napra kernek egy felvigyazot hogy a felesegnek is legyen szabadideje. Ami viszont tetszik hogy a cegnel is ahol dolgozom sok kismama jön vissza 1-1,5-2 ev utan 4 oras munkakörbe. Sokkalta de jobbnak tartom ezt a megoldast mint a magyar 3 evre eltüntetünk babazni. Raadasul itt tenyleg visszavarjak a kismamat. Egyszer kaptam egy out of officet osztrak kolleganötöl amiben irja hogy szülesi szabin van, legközelebb 2 ev mulva lesz. Azota eljöttem attol a cegtöl de biztos vagyok benne hogy visszajött ugyanabba a feladatkörbe.

Homokdűne 2012.10.27. 10:41:42

A gyerekneveléssel sajnos nem csak Németben, hanem mindenhol gond van, mindent ráhagynak a szülők a gyerekre, a gyerek dirigál. Az angoloknál ez még jóval rosszabb.

Az meg, hogy nem udvariasak a férfiak, a nők hibája (mondom én nőként), hála a feminista mozgalmaknak. Nem is értem miért csodálkozunk?

Amúgy meg, 8 év kint élés után én is azt osztom, hogy bizony, édeskeveset tudnak a németek, az iskolákban kevesebb a lexikai elvárás viszont pozitív, hogy gyakorlatorientált a képzés, amit Mo-on nem mondhatunk el.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.10.27. 10:42:46

Valahol vicces, hogy elvileg egyelemes mintából általánosít a kedves szerző...

kov_vacs 2012.10.27. 10:43:34

Ebben a posztban több dolog keveredik.

- Teljesen őszintén ajánlom, hogy egy átlag magyar kisgyerekes család életét próbálja meg összehasonlítani az ottani kisgyerekes család életével. A leírt jelenetek a káosztól a hangulatingadozáson át a sírógyerekkelnemtudokmitkezdeni-ig bezárólag teljesen átlagosak idehaza is. Ez a része inkább az a sztori, amikor egy lány a gyerekvállalás előtt még mindent pontosan tud, hogy hogy kell csinálni. (És még ez is normális, _előtte_ én is mindent sokkal jobban tudtam :)
(Fontos: 1, a gyerekek ilyen kicsi korban nem képesek lenyelni gyógyszereket csak úgy, csak iszonyatos felhajtással, pl. finomságba keverve, rengeteg innivalóval. Tehát ez NEM lehetett valódi gyógyszer, amit csak úgy bedobtak a szájukba. Valószínűleg homeopátiás csodabogyócskák, amelyek csak akkor kártékonyak, ha a védőburokban levő anyagok valamelyikére allergiás a gyerek, egyébként ártalmatlan.
2, a babát tök fölösleges fürdetni mindennap, elég letörölgetni, és nagyon sok nyugati országban kifejezetten ellenzik az egészen pici baba fürdetését pl a köldökcsonk leeséséig,
3, egy frissen szült nő az első két hónapban hatalmas hangulatingadozásokon megy keresztül, ez a normális.)

- Megint más kérdés, hogy az adott család éppen milyen, vagy azon a környéken az adott közösség, társadalmi osztály milyen. Engem is értek meglepetések nemtúlmagas társadalmi osztályból, hogy csak hetente egyszer fürdenek és a többi napon csak lemosakodnak például.

- Amikor valaki kiakad azon, hogy nem tudják, hol van Magyarország meg milyen nyelven beszélnek, tartosn egy kis önvizsgálatot: tudja-e, hogy Ukrajnában mely nyelvEKen beszélnek, tudja-e, hogy milyen nyelven beszélnek Fehéroroszországban és hogy hány határ választ el minket Örményországtól. Vagy nézzen rá a térképre és az adott környék-Mo távolságot mérje Mo határától keletre (vagy északra vagy délre), aztán gondokodjon el, hogy mit tud azokról a helyekről. Montenegró fővárosa megvan? És melyik van közelebb: Észtország vagy Litvánia? És melyik balt országban beszélnek finnugor nyelvet, ami a magyarnak rokona? És ön se bunkó, kedves olvasó, csak átlagosan tájékozott.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.10.27. 10:44:01

@Krajczig&Khaas: לצערי בעברית אין מילה כל-כך חזקה שיכולה להדגיש מספיק טוב, איזה זין גדול אתה

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.10.27. 10:45:41

@bpetya75: mert megszólított... Ott volt a sárga pacni...:)

konfetti 2012.10.27. 10:45:46

Ismerem ezt a leszarom-életérzést, én is au-pair vagyok, bár nem Németországban, hanem Hollandiában. De sok ismerősöm van, aki már dolgozott ott, és szinte mindenki hasonló élményekről számolt be - ezt jelezném a többieknek is...
Nem tudjátok elképzelni, milyen az, amikor valaki egy család legmélyebb kis piszkos titkaiba is belelát, mert alapvetően ha te Németországba költözöl, nem egy komplett német család kellős közepén találod magad.
Amit leírtál, az sok szempontból igaz a hollandokra is, és személy szerint erős viszolygást vált ki belőlem. Igen, a 22 évemmel tudom, hogyan viseljem gondját egy kisgyereknek (meg4 másiknak), tudok főzni, mosni és vasalni - és akkor félig szánakozó, félig csodálkozó arccal megkérdezik, hogy "és te ezeket önszántadból tanultad meg?"

nyuszigonosz 2012.10.27. 10:49:07

@MACISAJT:
Mert ideális ország nincsen. Németország sem az. Mindig vannak és lesznek ki és bevándorlók. Mindenhonnan és szinte mindenhová.

Kúl a Bácsi 2012.10.27. 10:50:03

Hogy merészeli bárki is szidni az EU bezzegországát, a demokrácia fellegvárát, az európai értékek fő letéteményesét? Inkább köszönnéd meg, kérlek szépen, hogy egyáltalán betehetted oda a lábadat.

És igen, miért is kéne nekik tudni, hogy itt magyarul beszélnek, amikor itt Mo-n 10-ből 8 ember még azt hiszi, hogy létezik a DDR?

És ott legalább megbecsülik az ember munkáját, nem úgy, mint Orbanisztánban...

Alice in Wonderland 888 2012.10.27. 10:50:11

@kov_vacs: ;))))

Egyetertek, jol megfogalmaztad.
Esetleg nehanyan azt sem tudjak, mennyi idozona van ott..;)
ez nem jelenti azt, hogy nem lennenek nyitottak arra a kulturara...

Alice in Wonderland 888 2012.10.27. 10:52:08

@Amichay:

egyetertek.Aki keres, "egyszercsak" talal..;)

orient 2012.10.27. 10:52:46

@kov_vacs: Csak röviden erre:
"Amikor valaki kiakad azon, hogy nem tudják, hol van Magyarország meg milyen nyelven beszélnek, tartosn egy kis önvizsgálatot: tudja-e, hogy Ukrajnában mely nyelvEKen beszélnek, tudja-e, hogy milyen nyelven beszélnek Fehéroroszországban és hogy hány határ választ el minket Örményországtól. Vagy nézzen rá a térképre és az adott környék-Mo távolságot mérje Mo határától keletre (vagy északra vagy délre), aztán gondokodjon el, hogy mit tud azokról a helyekről. Montenegró fővárosa megvan? És melyik van közelebb: Észtország vagy Litvánia? És melyik balt országban beszélnek finnugor nyelvet, ami a magyarnak rokona? És ön se bunkó, kedves olvasó, csak átlagosan tájékozott. "

A legtöbb dologra tudom a választ és nem azt kérte a posztoéó pontos koordinátákat adjon Budapestről és mondja el a Nemzeti Dal-t, de alapvető kultúráltságba belatartozik hogy tudja Magyarországon, magyarul beszélnek és nagyjából hol van ahogy én is tudom, hogy Örményországban örményül beszélnek és Jereván a fővárosa. Sőt a történelmükről is tudok keveset, ami nem azt jelenti hogy annyira művelt vagyok csak azt hogy nem egy abszolút tapló és van fogalmam a körülöttem lévő világról. Aki ilyen alap dolgokat nem tud az egy bunkó már ne is haragudj. Ez a német család egy tapló , bunkó volt, ami érdekes , hogy én ilyennel nem találkoztam sosem. 100 németből 99 tud annyit Magyarországról mint amennyit én Örményországról mondjuk, tehát a posztoló kifogott egy bunkó családot, ezt kár védeni amit lehet, hogy azért az átlag német nem ennyire sötét...

KrisztinaKrisztina 2012.10.27. 10:53:00

@Kúl a Bácsi:

Én minden nap hálát tudok adni, hogy a férjem Németországban kapott munkát, hogy annyit keres, hogy mi is utána mehetünk...míg itt szabályosan éheztünk 8 hónapon keresztül, a legmélyebb kilátástalanságban....minden nap tudok örülni neki, hogy van egy ország, nem is oly messze, ahol a munkát megbecsülik, megfizetik, és lehetőséget adnak arra, hogy még nekünk is legyen élhető életünk....

minden armstrong csaló (törölt) 2012.10.27. 10:54:33

@Whave: mert a két dolog az összevethető ám.
de hát nem csalódtunk, te inkább szopnál egy német faszt berlinben életed végéig, mintsem itthon dolgozzál átlagbérért.

bpetya75 2012.10.27. 10:54:53

@Amichay:

Jogos. Oké, nem kötekszem tovább ;-)

(Miért teszi piros hullámra azt a szót, hogy kötekszem? Mi baja vele???)

komplikato 2012.10.27. 10:55:01

Most a kedves posztoló egy olyan "nevelési" módot fikáz itt mint német realitás, ami az egész nyugaton kezd elterjedni konkrétan USA irányából? Engem is felháborít, de ettől ez nem e németek sajátja ...

Pernahajder Viktor 2012.10.27. 10:55:27

Vicces milyen sok idejárót "szíven ütött" a kritika.

Kúl a Bácsi 2012.10.27. 10:55:27

@KrisztinaKrisztina: Ne mondd, én is éhezem Magyarországon... nincs kaja, de ha van, azt is csak a felső 10 ezer békemenetes engedheti meg magának. A nép egyszerűen ÉHEZIK otthon!!! Ráadásul még mindig kevés a török meg a jugó, mert ez egy kirekesztő, magába forduló, nyavalygós nép ez a magyar.

Én külföldre vittem a családomat, és a gyerekeimet a sarokba állítom, ha magyarul mernek szólni egymáshoz, én már Némethnek nevelem Őket.

Alice in Wonderland 888 2012.10.27. 10:56:45

@KrisztinaKrisztina:

Igen, az elethelyzetek nem egyformak,...En nem ismerlek teged, de igy is orulok annak, hogy egy csalad helyzete megoldodott...sok szepet nektek!

01234567 2012.10.27. 10:57:37

@Amichay: Most már tényleg én is szólok, ne csinálj belőlem antiszemitát! Mert nem vagyok az! De a hozzászólásaid elég egyoldalúak. Én sem vagyok elájulva attól ami itthon van, sőt. De ha már a zsidó gyereknevelésnél tartunk, itt a VII. ker.-ben van pár ortodox család. Már ne haragudj, de engem iszonyatosan irritál amikor valaki belekényszerít egy neki kiszolgáltatott gyereket valamibe. (ez egyéb vallási, társadalmi csoportosulásnál is zavar, mielőtt még). Na most ezek a gyerekek csórók a 40 fokban a tökig begombolt ingeikben , mellényben, úgy néznek ki mint a viaszbabák. Lehet látni, nem sok levegő, napfény éri őket. Úgy hogy ahogy elnézem, ott sem mindenkinél, minden fenékig tejfel...

MACISAJT 2012.10.27. 11:01:29

Adok pár példát a "bezzeg" Németországból: www.verbraucher-papst.de/aktuell/energiearmut-in-deutschland-600-000-haushalte-ohne-strom/

"Immer mehr Verbraucher in Deutschland können sich Strom und Gas nicht mehr leisten, meldet die Verbraucherzentrale Nordrhein-Westfalen: Schätzungsweise 600.000 Haushalte in Deutschland bekommen jedes Jahr den Strom abgedreht, so die Ergebnisse einer aktuellen Umfrage der Verbraucherschützer. „Früher war Energiearmut ein Randphänomen, doch mittlerweile ist es für viele ein Alltagsproblem geworden“, so Klaus Müller von der Verbraucherzentrale NRW gegenüber der Welt am Sonntag. Und noch schlimmer: Mittlerweile haben zwischen 10 und 15 Prozent der Bevölkerung Schwierigkeiten, ihre Strom- und Gasrechnungen zu bezahlen."

600 ezer németországi háztartásban kikapcsolták már a villanyt (is).
Hogy 10-15%-a az összlakosságnak már komoly gondot okoz akár a gáz-vagy a villanyszámlák kifizetése is...

Hogy egymillióhoz közelít azok száma akiket csak un. "kölcsönmunkaerőként" foglalkoztatnak:
"Mit 910.000 Leiharbeitnehmern im Juni 2011 wurde erstmals die Marke von 900.000 Leiharbeit-nehmern überschritten."

Hogy (bér)lakáshoz jutni egy -egy nagyobb városban mint Berlin, München, Köln usw.(és nemcsak) nemhogy stressz,de hónapokig tartó tortúra.

És akkor egy németországi bevándorló számára az egyik legnagyobb stresszt nem is említettem: azt hogy reménytelenül nézed az utcákon a csinos nőket..
Ami szembejön ugyanis az rendre libidó gyilkos..:)

minden armstrong csaló (törölt) 2012.10.27. 11:02:48

@Amichay: bezzeg amikor madagaszkáron vagy szibériába kaptatok volna egy nagy kibucot, az nem volt jó.

inkább egy náci terrorállamot csináltatok...

izraelben nevelkedtek? tehát a levegővel, az anyatejjel szívták magukba a vegytiszta nácizmust...

nigara 2012.10.27. 11:04:16

@MACISAJT: ez most mire? ilyen arányú problémák minden országban vannak.

bpetya75 2012.10.27. 11:04:19

@Kúl a Bácsi:

Csínján az iróniával. Ritkán megy át ;-)

andalujza 2012.10.27. 11:05:46

A posztoló valószínűleg egy meglehetősen "egyszerű" családhoz került. Ebből talán nem kellene következtetéseket levonni úgy általában a németekre nézve (ez legalábbis nem nagyon összeegyeztethető azzal, hogy "nyitott más kultúrákra"). Magyarországon is vannak ám ilyen családok bőven, csak ők nem fogadnak au pairt (mert nem engedhetik meg mguknak).

MACISAJT 2012.10.27. 11:05:49

@nyuszigonosz: ("Mert ideális ország nincsen. Németország sem az. Mindig vannak és lesznek ki és bevándorlók. Mindenhonnan és szinte mindenhová. ")

Ez így van. Csakhogy a balliberális sajtóban/és ne tessenek megsértődni, de ez a poszt is rendre ebbe tartozik az Index címlapján/ elindult egy tudatos hisztériakampány a "jaj de menekül mindenki Magyarországról" jelszóval...

Itt van pl:
www.origo.hu/itthon/20120519-magyarok-kivandorlasa-nemetorszagba-kint-dolgozok-velemenye-miert-jobb.html

Nomármost.Miért kell egy ilyen hírt is demagóg módon tálalni?

"Tavaly több mint 40 ezer magyar vándorolt ki,"

Ez stimmel. Valamiért mára már "kifelejtődött" az a sokkal meglepőbb adat, miszerint ezalatt ugyanakkor 27 ezren vándoroltak ki Németországból..Magyarországra(!).

Másrészt.Az efféle propagandát is kellene mellőzni:
"Szerinte Németországban kevesebb a stressz, a feszültség, a hajtás."

Hát egy paripaputzát kevesebb. Sőt.Minden a hajtásról, a munkáról, a munkahely elvesztéséről,a bevándorlók okozta félelemről szól.
Magyarországon van egy rakás ,általában betarthatatlan törvény és jogszabály, amire általában mindenki fittyet hány,és amit általában kiszúrásszerűen, leszámolásos alapon, fűnyírószerűen alkalmaznak, időközönként.
Németországban meg van egy halom jogszabály és törvény, amit könyörtelenül végrehajtanak és ellenőriznek(csak pár levél elégetéséhez hat különböző engedély kellett, márciusban.)
Németország jelszava: "Alle sind unter Beobachtung"
(mindenki megfigyelés alatt van).
És tényleg.

Hogy ez jó vagy rossz,hogy ettől működik Németország és nem működik Magyarország..az más kérdés.
De az hogy ott "kevesebb a stressz, a feszültség, a hajtás." az tételesen nem igaz.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2012.10.27. 11:07:11

A kommenteket nem olvastam végig, de ez a sztori nem a német népet minősíti hanem egy társadalmi réteget, aki ugyanúgy megtalálható itthon is. Talán a fürdést leszámítva itthon is ugyanígy él nagyon sok "sikeres" család.

igi1 2012.10.27. 11:08:53

Egy élmény volt végigolvasni, nagyon nagy. :DDDDD

Szerintem sem olyan rossz a dolgunk itthon, és most már ezt egyre többen hangoztatják is.

A fizetést azonban persze, hogy kihagytad. Mennyiért is viselte el a poszter a kellemetlenségeket? Amúgy meg örüljön, nem őt tömték bogyókkal. Akkor meg? :D

Bár, itt sem lehet általánosítani, egy példából, egy családról, lehet, hogy éppen selejteseket fogott ki.

Valamiből meg azok is élnek, tehát csak dolgozik apuka is valamit.

Kicsit Al Bundy és Peggy érzésem volt. :D

BenyoBoy 2012.10.27. 11:09:35

Érdekes tapasztalatok.
Érdemben nem tudok hozzászólni, de gyakran játszom videojátékokkal online, mondhatni: napi több órát. Szeretek beszélgetni az emberekkel, így mindig csevegésbe kerülök másokkal és én is tapasztaltam, hogy tíz németből négynek halvány lila fogalma sincs, mi az a Magyarország, hol van. Még a létezéséről sem tudtak páran.
Ezen azért meglepődtem.
Ha egy amerikai nem tudja hol van, még megértem, de hogy egy német???

poolman 2012.10.27. 11:10:39

Németként nem tul jo ilyen posztokat olvasni számomra, sajnálom, hogy olyan közegbe került ahol ennyire rossz volt neki. Az au pairt épp azért alkalmazzák, hogy segitsen a káoszon. Sok hasonlo család van szerte a világon. Nem volt okos döntés ha ebben a munkában akarta kipihenni magát a posztiro. Mindegy is, én a "kétszinü látszatvilág" általánositást nem értem és durvának érzem. Egy német család napi gondjai esetleg mások mint magyar családokban. De nem értem mitöl kétszinü vagy mitöl látszat? Szerintem a posztiro nagyon megbántva érzi magát és haragszik mert a pihenés amire vágyott nem jött össze.

KrisztinaKrisztina 2012.10.27. 11:12:04

@Karinette:
Köszönöm.
Én biztos, hogy elvállalnám Neked a segítséget 10 eur/óráért, de mi más környékre megyünk, Mannheimbe.

Kúl a bácsi:
Így van. Rengeteg ember él mély szegénységben, éhezik, és teljesen kilátástalan a helyzete!! Nem kell csodálkozni, hogy útnak indulnak....mi is negyvenes éveink közepén járunk, egész életünkben dolgozunk és tanultunk....de mindent megteszünk, hogy a gyerekek már kint kezdhessék el az életüket!

kov_vacs 2012.10.27. 11:12:15

@orient: ezzel nem értek egyet, mert szerintem inkább te vagy a kivétel, mint a szabály (mint olyan magyar, aki ezeket tudja kapásból). Én meg jó sok jóravaló, kedves, aranyos németet kifogtam, akiknek gőzük sem volt Magyarországról. (Normál Bukarest/Budapest csere pl.) Pedig! ez még 95-ben volt, néhány évvel a híres magyar határnyitás után, és őszintén szólva elvártam volna tőlük, hogy ha már a német újraegyesítésben ilyen aktív a szerepünk, akkor tudjanak rólunk. De lehet, hogy ismét csak arról van szó, hogy az a társadalmi osztály, az a közösség volt olyan, amilyen, spec finoman szólva alulművelt. (Ugyanott a hajléktalan meg németül szavalt Petőfit a magyar lakó hírére, az milyen? :P)

Zöldövezeti 2012.10.27. 11:12:25

Érdekes !
Én még az 'ókorban' 72 -ben voltam az akkori NDK -ban - Lipcse, Drezda. stb. Egysszer elszakadtan a csoportól és időztem a Café Prag nevű kávézóban. Leül velem szemben egy fiatal ember, majd hogy teljen az idő és én gyakoroljam az addig is gyenge meg ma is gyenge németemet, beszélgtésbe elegyedtünk. A kérdése honnan jöttem. Gondoltam barkóbázok egy picit, mondám keletről. A na a lényeg majd az összes keleti blokk országát felsorolta, de Mo. nem jött be nekie. Aztán mikor elárultam a titkot , mondá tavaly volt Budapesten, de ettől függellenül rákérdezett, hogy van é ott villamos. Mondtam nincs. A másik : egy akkori barátnőm kikeveredett az akkori NSZK -ba valahová Nürnberg környékére . Mikor hazajött mesélte az újdonságokat : a nímetek hetente eccer fürdenek és hogy van náluk égésbiztosítós gáztűzhely. A többire nem emlékszem.
A harmadik jóval később : egy müncheni sőrőzőben valami bajor féle kaját rendeltünk, A pincérnő nagyon kedvesen kérdi sőr lesz é, mondom nem és erre mondja nagyon sajnálja és rendesen kiszolgált.

igi1 2012.10.27. 11:12:37

@picpaca: megkapta egyből az állást, ami 0 tapasztalattal, szerintem kint is nagy dolog. Vagy Nem?

Nem látom itt a beidegződéseket, elmondta, mit tapasztalt, az miért nem tetszik neki. Ennyi.

Családot alapítani meg lehet bárhol, viszont ebben az országban inkább a megélhetés és a hozzáállás a probléma.

Ha mentalitás lenne, akkor igencsak visszabeszélt volna, és megmondta volna jó magyarosan a magáét, minden beszélgetésnél, az oroszosnál is.

tükörfúró 2012.10.27. 11:14:37

Ez kicsit olyan mintha idehaza valaki látna egy családot ahol naponta berugnak orditanak balhéznak majd ebböl azt következtetné ki,hogy ilyenek a magyarok..elképesztő!Nem mintha a németek valami megtestesült szentek haladó csodaemberek lennének,de egy ilyen szük minta alapján általánosítò vélemény inkább arra szégyen aki leírja.A nacionalista sértettség meg már inkább szánalmas ezer "értelmiségi magyarbol vajon hányan tudják svájcban vajon milyen nyelven beszélnek? vagy hány ázsiai országot tudnak mondani átlagosan?

Zöldövezeti 2012.10.27. 11:15:15

@kov_vacs:
Mondjuk Romániáról én se sokat tudok, de azért elég jól elvagyok. Többet tudok az Egyesült Államokrók, mint a tőlünk keletebbre lévő országokról.
Így van rendjén, gondolom !

igi1 2012.10.27. 11:16:00

@poolman: de ő nem is azért ment ki, hogy kint éljen. Vágod????

Akkor meg miért nem írod le te, hogy németként, ahogy vallod magad, milyen az élet.

Lehet róla új poszt.

venator 2012.10.27. 11:17:13

Nem állítom, hogy a poszt írója jól választott volna, vagy, hogy híján lenne az írása az általánosításoknak, de ettől azért még átjön az üzenet.

Ennyi erővel jöhetett volna Dániába is, igaz a hasfájásra itt állítólag cukros vizet kellett volna itatni a gyerekkel, de egyebekben szinte szóról szóra stimmel a poszt.

Természetesen nem minden családra, tegyük hozzá. De lepődtem volna meg, ha esetleg kicsit északabbról jön a poszt.

minden armstrong csaló (törölt) 2012.10.27. 11:18:17

@Zöldövezeti: a hollandoknál a 70-es években kezdett elterjedni, hogy otthon is legyen fürdőszoba...

venator 2012.10.27. 11:18:21

@venator: De NEM lepődtem volna......helyesen.

(Miért is nem lehet kommentet szerkeszteni? :( )

igi1 2012.10.27. 11:18:56

Amúgy szerintem is csak selejtes családot fogott ki. Itthon is vannak ilyenek.

@venator: mondjuk Antarktiszról? :D

2012.10.27. 11:21:46

@minden armstrong csaló: ja, ez pontosan igy van, nekem szamit annyit a jovom / nyugdijam / megtakaritasaim / tamogatando csalad, hogy nem vagyok hajlando magyar berre magyar levonasokat fizetni a magyar allamnak kozel 10 ev szopatas utan, igy van :) fizettem eleget (es mint kiderul, altalaban a tobbszoroset adozom azoknak, akik feketen melozva / adocsalo vallalkozva kurvara megmondjak hogy en milyen faszt szopok es mennyit teszek az orszagert), lathatjuk hova megy, eleg volt, koszonjuk a reszvetelt :)

venator 2012.10.27. 11:21:46

@igi1: Annyira azért nem, bár szerintem ott sem fürdenek naponta. :) Dániára gondoltam vagy Norvégiára.

orient 2012.10.27. 11:23:53

@kov_vacs: Ez nyilván műveltség kérdése. Nyilván azok akik itthon nem tudnak ennyit azok nem valami műveltek (direkt nem tanultat írok, mert lehet valaki művelt iskola nélkül és egyetemet végzett is lehet egy tapló). Én azért kevés olyan emberrel találkozom Pesten akiknek nincs fogalmuk az alapvető világról, országokról a világban. Talán a fiatalok már ilyenek, velük kevésbe értekezem már. Nyilván németországban is sok olyan van akit mondasz, de ott is általában értelmes emberekkel találkoztam munka miatt, vagy egyéb ügyből kifolyólag és ott azért elég ritka volt hogy valakinek gőze se legyen MO-ról. USA-ban ez inkább jellemző, de ott érthető mert ők egy nagy országban laknak, itt EU-ban meg van nagyon sok kis ország amit nyilván nem tanulnak sem iskolában, sem könyvet nem olvasnak, TV-ben meg csak hülyül az ember ez biztos...De egy átlag európainak azért tudnia kellene a többi európai országról minimálisan akár keletre akár nyugatra. Aki nem tud az azért eléggé buta szerintem akár magyar, akár német legyen is az illető..ha szerinted sokan vannak akkor is buták szerintem.

Taxomükke (UK) 2012.10.27. 11:23:55

Szerintem ez Norbi újabb posztja, és most röhög rajtunk...

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.10.27. 11:25:09

Na most az a család, ahova állanó au pair kell, vagy nem túl sikeres, vagy túl elfoglalt. Ez kb. a kettő keveréke.

A posztoló arról nem tehet, hogy sötétek voltak mint az éjszakai barlang, de az egészet egy kvázi "A" németek általánosítással tálalni...

christophe 2012.10.27. 11:25:39

Tegnap voltam orvosi vizsgàlaton,ès a novèr mondta,hogy tobb ismerose jàrt màr Budapesten,Ot is èrdekli dec.elejèn mennek a fèrjèvel 3 napra,Magàtol sorolta a làtnivalokat,ès kèrdezte tudok-e mèg javasolni valamit.
A màsik,ismertem M.o-n egy ugyanilyen csalàdot de azok ràadàsul csorok is voltak,de anyànak apànak a napi doboz cigi az jàrt,a kèt gyerkocnek èn adtam a joghurtot,turo rudit,szuloket rohadtul nem izgatta....

SunRiseTales 2012.10.27. 11:28:21

Általánosító, értéktelen, hatásvadász szar poszt, amiben ráadásul egy félidióta fröcsögését idézik rendre-másra.

A németek nem ilyenek, tapasztalatból tudom.

gyöngyvirag 2012.10.27. 11:31:09

Jah, hogy szólásszabadság van...de csak egyirányú lehet?
Hagyjátok a lányt. Megírta, mert így látta,érezte. Pont
Nem értem miért nem lehet azon felháborodni, hogy valaki benyugtatóza a kölykét ringatás helyett?..vagy azon, hogy egyre több az idióta...
Miért kell azon felháborodni, ha valaki 22 évesen csak bébiszitterkedik..de nem feltétlenül imádja a gyermekeket. Nem azt írta, hogy nem tiszteli. Azt írta, hogy még nem él-hal...még ráér az érzésre. Szerintem.
Vagy azon, hogy azt hiszi akárki, hogy itt oroszul beszélnek...miután - biztos nem az üregi nyúltól kérdezte a mezőn ..- stb.. AJRÓOOPA
MIÉRT NE LEHETNE AKÁRKINEK KRITIKUS VÉLEMÉNYE/MEGJEGYZÉSE AKÁR Deutschland-ról??
Mint tudjuk Magyarországot rágja ajrópa, mint az eb a koloncot..

Komolyan gondolta az a kedves kommentelő, hogy "hogy merészeli bárki Németországot kritizálni...- meg örüljön, hogy beteheti a lábát 'oda'" remélem csak viccelt, ellenkező esetben elég nagy a gond...amúgy is nagy.

-- Kedves @Amichay, mint tudjuk Izrael rengeteg pénzt költ nem csak az elektronikus "Izrael reklámozás"-ra. Nem, nem troll vagy, csak bérfirkász. Ami nem baj, csak ne fikázd Magyarországot, habár ez a dolgod, ..de ne tedd. Sztem most már jön jól senkinek.
A tökéletes frizurád és az a sok zöldség amit offtopikba ide írsz.. itt most per pillanat Németországon csámcsogunk... enged meg Németországnak és nekünk..
Köszi

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2012.10.27. 11:32:39

@Gábor (Gee Halen): Én hallottam már olyat, hogy egy felső tízezerbe tartozó angol családhoz állandó au pair kellett. Apuka elég sikeres volt ahhoz, hogy anyuka otthon maradhasson a gyerekekkel, de anyuka is karrierista volt. Az au pair munkakörhöz hozzátartozott a szomszéd utcában bérelt lakás és részvétel a családi nyaralásokon (Bahamák, Seychelle, stb.) Hátránya volt, hogy gyakorlatilag nem volt szabadnap...

SunRiseTales 2012.10.27. 11:33:10

@minden armstrong csaló: A sok németek... :)
A többségük, így értettem. Éveket töltöttem ott, volt időm tapasztalni.

Ilyen suttyó, semmirekellő emberek, mint ahol ez a fanyalgó díszPÉ töltötte a gyerekutáló aupair hónapjait, mindenhol vannak a világon.

De hogy A NÉMETEK ilyenek lennének, das ist einfach unsinn.

orient 2012.10.27. 11:35:16

@kov_vacs: Akkor leírom, hogy dél-Olaszországban nyaraltunk tavaly, nagyon délen a csücsökben egy kis faluban ahol 1-2000 ember lakik. 2 hét alatt nem találkoztam olyannal aki ne tudott volna SOKAT Magyarországról. Sokan még jártak is Pesten, de aki nem az is kezdte sorolni az Osztrák-Magyar Monarchiát és történelmi dolgokat. És ezek mind "egyszerű" emberek voltak: pék, bárista, öreg ember az utcán...etc.

dindl 2012.10.27. 11:38:25

úristen de igaza van a blog írójának!!!
én már többször "futottam neki" németországnak. voltam aupair is, az utóbbi években pedig vendglátás és idegenforgalom területén dolgoztam. egy az egyben ráismertem a németekre. bizony németország nyugati felén gőzük nincs arról hol van Magyarország, és igen, lenézik a "keletről" jött munkavállalót. Volt olyan helyem ahol a 2. szezont töltöttem, de a tulajdonosnőnek nem sikerült megjegyeznie honnan jöttem ,voltam portugál, horvát és litván is. Ja, és a németek NEM FÜRDENEK!!!!!!!!!!!Függetlenül attól hogy mondjuk nyár van és egész nap izzadnak. Ezenkívül baromira nem tetszik nekik ha Te nem vagy egy ágról szakadt valaki. Legutóbb kocsival mentem ki, az sem tetszett nekik (mindig útban volt a kocsim, tök mindegy hova parkoltam.....), ráadásul elkövettem azt a hibát hogy mutattam fényképeket az itthoni családi házunkról....Az első kérdés az volt hogy mennyiért béreljük, miután elmondtam hogy ez anyukám saját háza onnantól kezdve én voltam a gazdag magyar és még jobban ugráltattak mint addig.(németnél jellemzően inkább bérlik a házakat és lakásokat mert horribilis áruk van, tehát akinek sajátja van az gazdagnak számít.....még sorolhatnám mennyire "jófejek"

mojoking77 2012.10.27. 11:38:37

@fizetekmegegysort: " Leginkább azért mert a kemikákiák szárítják a bőrét." MIVAN??????????
Egy par napos gyereket nem tiszta vizzel furdetni? Hulye vagy baratom, vagy eletedben nem lattal meg ket meterel kozelebbrol csecsemot, csak idejottel megmondni a nagy igazsagot?
Homepoatias fajdalomcsillapitot egy egeszseges csecsemonek, csakm ert jonnek a fogai. Edes istenem. Ne is vallalj gyereket, jot teszel a vilaggal hidd el. Csak tudnam, mi a fenenek, akar valaki okos lenni, mikor hulye mint a .....

Hari Seldon 2 2012.10.27. 11:39:08

Sziasztok.
Nem tudom, ki hogy szedte szét a posztolót eddig, de én most egy kicsit elkezdem ekézni, mert eléggé felhúzott:

„Ugyan soha nem voltam odáig a gyerekekért, de au pairként az ember olyan dolgokat tapasztalhat meg, amelyeket egyik másik munka során sem”

Bakker. Utálod a gyerekeket és elmész au pair-nek.

„gyerek üvölt a kertben, apuka felveszi az ölébe:
- Hát már nagyon fáradt szegénykém.
- Akkor miért nem fekteted le aludni?
- Már próbáltam, de hallottad, hogy sír.
- Akkor már nem mindegy, hogy a kertben vagy az ágyában sír? Az ágyában valószínűleg úgyis elaludna 10 perc után.
- Igen. Csak nem akart az ágyában lenni.
- Néha teljesen különbözik az, hogy egy gyerek mit akar, és mire van szüksége.
- Igen Ildi, igazad van. (Csend...) Csak tudod, voltak már ebből veszekedések."

Nagyon korlátolt az, akinek még nincs gyerek és tudja a tutit a gyereknevelésnél. Na lássuk csak: nekem most már három van. És bizony van, olyan, hogy a kimerültségtől csak ordít. Nem tudod az ágyhoz „szegezni” mert felkel akkor is. Kevés jó megoldás van az ilyenekre. És SOHA nem működik ugyanaz kétszer egymás után! (néha mese, néha ringatás, néha éjszakai autózás, néha kettővel van ez) Eléggé kiakasztott, hogy egy kis huszon pár éves liba gondolja azt, hogy ő aztán jobban tudja felneveli a gyereket. Majd ha szülsz 4-et 5-öt, hogy „klasszikust” idézzek.

„Ugyan mondta a doktornő a rutinvizsgálaton, hogy még nem jönnek a fogai, de ha már éppen az ínyénél tart, csak nem jönnek még, az is fájdalmas ám! - majd beadta a kis bogyót a gyereknek, aki néha már arra sem hallgat el, hogy mellet nyomnak a szájába.”
Megint a sötétség. Tudod, hogy hány éjszakát kellett virrasztani a lányokkal, amikor elkezdett jönni a foguk. És persze felváltva zavarták fel egymást. (Miután ikrek) Nagyon okos vagy.

„Az anyuka bőszen újságolta, hogy tegnap életében először megfürdették a pici babát. Számoljunk csak utána: augusztus 5-én született, és ma van 19-e. Igen, egy nap híján két hetesen érintkezett vízzel először az a kisbaba, aki minden nap többször is térdig fossa, és bokáig hugyozza magát.”

Szép a stílus. Térdig fossa magát. Mi a fenét csináljon? Menjen ki wc-re és húzza le maga után, te nagyon okos? (mostanra eléggé komolyan belelovaltam magam) És ha térdig fossa magát, akkor nem teszik tisztába? Dehogynem. Én is, pedig férfi vagyok, beállok a sorban. Ugyanis nálunk is az a borzasztó „egyenjogúság” van.
A fürdetésről pedig: Bizony az elején óvatosan kell fürdetni, amíg a köldökcsonk le nem esik. Ez kultúra függő. Van ahol addig nem fürdetnek, van ahol igen. Nálunk a lányoknál amíg le nem esett három naponta óvatosan nedves törülközővel áttöröltük, a mostaninál meg egészen pici vízben kicsit levizeztük. És vannak olyan országok, ahol az az irányadó, hogy amíg le nem esik semmi víz, mert fertőződhet. A köldökcsonk leesése olyan tíz nap körül van, de van akinél korábban van ahol később)

„Mondhatjuk úgy is, hogy nem bunkók, szimplán egyenrangúnak tekintenek minket, de hát azért én is mégiscsak ahhoz vagyok szokva, hogy kinyitják nekem az ajtót, előreengednek és nőnapon virágot/csokit kapok. Úgyhogy maradnék inkább a bunkó jelzőnél.”
Én meg akkor maradok a korlátolt jelzőnél. Aki nem tudja elfogadni, hogy más országban mások a társadalmi viszonyok, az inkább maradjon itt. Itt aztán előre enged majd a Varga István, az amelyik szülőgépnek tekinti a nőket, de ad cserébe virágcsokrot.

Nem csak azért, mert távol a családtól és a barátoktól egy idegen családnál, egy idegen országban idegen nyelven kell boldogulni. Hanem mert olyan dolgokat kell elfogadni, majd végigcsinálni, amivel nem feltétlenül értek egyet, pl. a gyerekek nyugtatózása, a hisztihez való hozzáállás vagy éppen a másfajta értékrend.

A gyerek nyugtatózása: Fogalmad sincs miféle gyógyszert kapott, igaz? Nos, nem csodálom. A hisztihez mégis hogy állnál hozzá? A gyerekkel beszélni kell, de ha már abba a fázisba van, ahol annyira fáj neki valami, akkor már mindegy. És igenis ha a gyerek fogzik, akkor az neki NAGYON fáj.

Én nem érzem magam alsóbbrendűnek, mert magyar vagyok.

Nos azért mert magyar vagy, azért valóban nem vagy alsóbbrendű…

„Szeretek főzni, szeretek minden nap zuhanyozni, szeretek a világról tájékozódni, nyitott vagyok új kultúrák felé, saját magam szeretném felnevelni a gyerekeimet és még sorolhatnám.”

Nyitott vagy? Igen? Még azt sem tudod, hogy más népek másként kezelik a gyerekeket, pedig au pair-kodtál. (igaz nem szeretted a gyerekeket)
Nem tudom, tisztába vagy vele, hogy az hogy valaki nem szereti a gyerekeket (vagy másképpen „nincs oda értük”) azt a gyerekek nagyon hamar „leveszik”, és úgy is kezdenek viselkedni.

Na jó, most egy kicsit kemény volt, de kiírtam magamból a javát.

poolman 2012.10.27. 11:39:59

A legtöbb német felnött tudja hol van Magyarország, tudnak ezt azt Budapeströl, hallottak a pusztárol meg a Balatonrol. De mivel jellemzöen nem politizálnak igy ilyen szempontbol kevesebbet tudnak politikusokrol, vagy épp arrol, hogy Mo.-on euroval fizetnek e, vagy még a forinttal. De tapasztaltam, hogy magyarok igen keveset tudnak pl a volt Jugoszlávia mai országairol (melyik országban milyen nyelvet beszélnek, milyen a földrajza, hol helyezkedik el, mi a fövárosa...stb) pedig közel vannak :) Egyszerüen vannak országok amik az ember érdeklödési körén kivülre esnek.

gyöngyvirag 2012.10.27. 11:42:34

@Hari Seldon 2: de tényle,miért nem a saját blogodba tetted egyenesen...annyira hosszú..

trillia 2012.10.27. 11:42:35

Tudomásul kéne venni végre, hogy Magyarország nem a világ közepe és rajtunk kívül valószínűleg senkinek nem annyira fontos. Tudom hogy fájó pont amikor valaki először szembesül azzal, hogy a méltán világhírű magyar konyha/szalámi/nemtommi jó esetben Magyarországon méltán világhírű, de hát ez van.

Sajnálom a családot mert szegényeknek valószínűleg az lett volna a legfontosabb, hogy az a valaki akire rábízzák a gyereküket, legalább szeresse a gyerekeket. Kíváncsi vagyok az interjún vagy az önéletrajzban szerepelt-e az, hogy a babysitterek leendő gyöngye nincs oda a gyerekekért és igazából alázatot tanulni megy (ez utóbbi mennyire hihető nem?)

És akkor kapnak egy ilyen -magát új kultúrák felé roppant nyitottnak tartó -valakit, aki még azért is megbélyegzi a német pasikat mert nem engedik előre a nőket. Hát elárulom a kedves posztolónak, hogy nem azért nem engedik előre őket mert bunkók, hanem azért, mert a férfi szerepe hogy védje a nőt ergo előmegy, hogy ő kapja a pofont . Ha már két férfi és egy nő van, a második pasas előre engedi a nőt. De azért lehet bunkózni ebben a nagy kultúrákra való nyitottságban.

Kicsit sem visszatetsző és unintelligens hogy a posztoló végső konklúziója az, hogy ő szeret otthon lenni, mert szeret zuhanyozni naponta, meg főzni meg hasonlók. Valóban fontos nemzeti értékek ezek. Gondolom a sok utazás közben majd még talál sok hasonló értéket. Ja és szerintem ez után a poszt után senki nem gyanúsíthatja a posztolót alsóbbrendűségi érzéssel. Sőt.

trillia 2012.10.27. 11:45:03

@Hari Seldon 2: vicces, engem is felhúzott pedig szinte sosem kommentelek :-)

bpetya75 2012.10.27. 11:47:17

@Hari Seldon 2:

Egy sor dologban igazat adok neked. A nyugtatózás nem tartozik ezek közé. Ha fáj a fogzás, akkor fogzáskönnyítő, helyi érzéstelenítés, durvább esetekben babáknak való fájdalomcsillapító. Ez utóbbira nálunk a három lánynál összesen ha kétszer sor került. Az nagyon nem frankó, hogy sír a gyerek, biztos fáj a foga, tolni neki a gyógyszert. Ez a módszer nem a gyerek fájdalmáról szól.

Hari Seldon 2 2012.10.27. 11:48:14

@bpetya75:

Dentinox-al mi is próbálkoztunk. Az eredmény az volt, hogy azonnal lenyalták. Szinte egy tubust használtunk el pár nap alatt a kettőre. A legkisebbel még nem tudom mi lesz, de eddig szerencsére nagyon nyugodt.

gyöngyvirag 2012.10.27. 11:48:53

@trillia: Kedves Trilla, Magyarország nekünk, magyaroknak a világ közepe...ugyanis ezt írtad:

"Tudomásul kéne venni végre, hogy Magyarország nem a világ közepe és rajtunk kívül valószínűleg senkinek nem annyira fontos. Tudom hogy fájó pont amikor valaki először szembesül azzal, hogy a méltán világhírű magyar konyha/szalámi/nemtommi jó esetben Magyarországon méltán világhírű, de hát ez van. "..
érted nem? nekünk az.

A posztoló kissebrendűségi érzése??...mert leírta azt ami számára nem ok?
Komolyan az agyam megáll és körbenéz..
egy csomó frusztrált hülye lúd meg gúnár fikázza, vagy trollkodik ..nyomja le a posztírót?
Elment a józan-paraszti eszetek?
Az a helyzet, hogy ezt minden országban eljátsszák...: hülye vagy, nem tudod, nem csinálod jól. mindenki más jobb mind te -ti, nem vagytok a világ közepe...kicsi, bunkó,--csak te lehetsz!!"

Menjetek a p...ba.
Igen elég nagy és hírős nemzet a magyar...kár baszogatni.
Puszikák

mojoking77 2012.10.27. 11:49:40

@trillia: Neha ugy gondolom, hogy mint sok mas blogban, itt is vannak klasszikus ertelembe vett stilusgyakolatok, amikor a bloggazda probal megirni sajat kutfobol egy rovid esset, amivel fel tudja borzolni kicsit a kedelyeket. Erossen el a gyanum ezzel a posttal kapcsolatban. Ket dolog, amit viszont sajnos kozvetve tapasztaltam, tenyleg nem tul tisztasagmaniasok (anyosom sok eve hazvezeto Stuttgartban es Ulmban), illetve kegyetlenul lenezik a magyarokat (jobban monda, Ausztriatol keletre mindenki torok. Ezt koegaimtol hallom Dusseldorbol). De mindezeket persze olvashatta a szerzo mas bejegyzesekbol is...

genyamagyar 2012.10.27. 11:53:23

@gyöngyvirag: "Igen elég nagy és hírős nemzet a magyar...kár baszogatni. "

Híres helyett helyesebb a hírhedt jelző!

nigara 2012.10.27. 11:54:44

@trillia: nagggyon nagy +1!!! minden szavaddal egyetértek.

Egyébként ez az előreengedősdiről tényleg nem sok fogalma van .... pl. vendéglátóegységbe tuti nem a nőnek illik bemenni elsőként itthon sem.

bpetya75 2012.10.27. 11:55:31

@Hari Seldon 2:

Lehet, hogy nekünk szerencsének volt a csajokkal, de nekem többször olyan érzésem volt, hogy ízlett neki a cucc, és örült, hogy kap belőle kicsit. Valamennyire meg azért hatott is. Kipróbáltam, gyorsan jelentkezik a zsibbadás. Máskor meg úgy tűnt, már az segített rajta, hogy kapott egy kis extra törődést. Igaz, ez a harmadiknál tűnt fel...

Elijah_Baley 2012.10.27. 11:56:15

mi, hogy mi nem oroszul beszélünk?
egy világ omlott össze bennem
:)

gyöngyvirag 2012.10.27. 11:56:31

Hírős!!

Hírhedt?: jah és miért? Indok..
Fel vagyok készülve minden szinten , minden ország és világból..:)

Mond nyugodtan..esetleg kérdezz..válaszolhatsz is. Én is megteszem.

2012.10.27. 11:58:02

@01234567: 'engem iszonyatosan irritál amikor valaki belekényszerít egy neki kiszolgáltatott gyereket valamibe.'

Engem peldaul irrital hogy egyes kereszteny szulok elhitetik a gyerekeikkel hogy van pokol meg mennyorszag, ami szerintem egy abszurd elkepzeles, de felfogom hogy az o gyerekeik, a legjobbat akarjak a sajat gyerekeiknek es szerintuk ez a legjobb hogy a gyerekek hisznek Jezusban, pokolban-mennyorszagban stb. Miert kell pont a zsido szuloket kipecezni, hogy amit ok csinalnak a 'kiszolgaltatott' gyerekkel az gaz?

Nem ertem itt az Amichay-nak irt valaszokkal kapcsolatban hogy miert pont az irrital annyira egyeseket amit o ir? Igen, nyilvan meg van rola gyozodve hogy Izrael egy szuper jo hely, ez kb. olyan mint amikor valaki szerelmes valakibe es meg van rola gyozodve hogy az illeto a legszebb, legjobb, legokosabb a vilagon. Ez egy szubjektiv erzes. Masok meg azt irjak neha itt hogy Anglia a legjobb hely a vilagon, vagy Nemetorszag, vagy Amerika stb. Nyilvan 'objektiven' ez sem igaz, de az illeto szubjektiven igy eli meg. Erdekes modon azonban a legtobb kommentelo csak akkor kezd panaszkodni amikor Amichay aradozik Izraelrol.

bpetya75 2012.10.27. 11:59:19

@nigara:

Ahol a pofont adhatják, oda nem ;-)

Egyébként vannak dolgok, amik felülvizsgálatra szorulnának. Például, hogy a nőnek a férfi jobb oldalán illik menni. Ha nincs járda, ez nem túl lovagias.

gyöngyvirag 2012.10.27. 11:59:40

Kicsi trollok...

De egyszer majd felnő a kedves köszösség /blogolo/, hogy különbséget tud tenni a troll, bérfirkász és érdeklődő-olvasó között.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.27. 12:00:30

drága szerző kislány, neked valószínűleg elég nagy igényeid vannak és egy beképzelt kis hülye p...csa vagy:)) ismertem ilyen magyar lányt, azt hitte, ő szarta a spanyolviaszt

nyugodj meg, az ilyen némbereknek itthon sem fogják kinyitni az ajtót az értelmesebb férfiak. ha meg nem csíped a gyerekeket, ne legyél au-pair

a volt lakótársnőm is ilyen volt, fél év meló után automatikus fizetésemelést meg előléptetést várt irodai munkakörben. mikor mondták neki, hogy ez nem így megy, megsértődött és felmondott. ez ugyan itthon történt, de a mentalitását vitte magával külföldre is, szóval ne fikázzuk a németeket

velizar 2012.10.27. 12:00:42

@nigara: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, és igen, kis mértékben bódít. mondhatod rá nyugodtan, hogy nyugtató.

nigara 2012.10.27. 12:01:08

@bpetya75: ja igen, ezt pl. az angolok már felülvizsgálták :)

bpetya75 2012.10.27. 12:02:10

@Mirjam2:

Ez nem igaz. Bárki jött elő azzal, hogy a legjobb hely az, ahol ő van, mindig, kivétel nélkül megkapta a magáét. Aki ráadásul ezt Magyarországról mondta, az még sokkal jobban.

nigara 2012.10.27. 12:03:10

@velizar: na ez a konyhanyelv kicsit irritál, mert ezért nem tudják a zemberek hogy mi a különbség a nyugtató és a lázcsillapító között.

Kis mértékben bódit? Lécci küldj már egy linket arról, hogy ezt melyik klinikai vizsgálatban bizonyították?

Drago Brutic 2012.10.27. 12:03:42

@gyöngyvirag: "Menjetek a p...ba.
Igen elég nagy és hírős nemzet a magyar...kár baszogatni. "
Engem most végleg meggyőztél. Mind emberileg, mind intellektuálisan, mind mentálisan, szociálisan és persze kulturális antropológiai értelemben is.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.27. 12:03:57

egyébként meg van a külföldön élő magyarok számára egy magyar társkereső, rá lehet keresni a gugliban és akkor remélhetőleg csökkennek a rossz érzések

gyöngyvirag 2012.10.27. 12:04:04

@Mirjam2: azt hiszem mindjárt az antiszemitizmushoz jutunk így!!
ÁLLLJ!
Nem ide illő dolgokat írt! Provokálta a társaságot, amíg olyan válaszokat kapott amit statisztikai adatként lehet majd felhasználni.

Vedd észre, hogy senki nem jött hasonló szöveggel...jellemzően!

gyöngyvirag 2012.10.27. 12:05:39

@Drago Brutic: édesem ettől nem fogok hasr esni!
Tudod, egy őszinte ember vagyok.
Ami az antropológiát illeti..hmm.
Nem menjünk nagyon mélyre.

fortissima fingus 2012.10.27. 12:06:19

"Lássuk csak: a higiénia teljes hiánya nem éppen erény."
Hm, valamelyikünk valamit elnézhetett a térképen, és nem Németországba ment... Én is jártam ott, dolgoztam néhány hónapig; igaz, együtt lakni nem laktam német családokkal, csupán azt tudom elmondani, amit a munkahelyen és a hétköznapi élethelyzetekben tapasztaltam, és ez épp az ellenkezője annak, amit a poszt-toló írt.
Jóval nagyobb a tisztaság, az átlagnémet pedig udvarias.
A gyereknevelési gyakorlatról meg nem kellene egyetlen családdal kapcsolatos tapasztalatokból kiindulva általánosító következtetéseket levonni.

kov_vacs 2012.10.27. 12:06:34

@orient: Nohát, igazán jófejek az olaszok! :) Tényleg. Azt hiszem, kinek-kinek törekednie kell arra, hogy képbe jöjjön legalább Európával kapcsolatban. Olyan szempontból rendkívül fontos visszajelzés a poszt, hogy kivétel nélkül mindenkinek rendkívül rosszul esik, ha a hazájáról semmit se tudnak vagy hülyeségeket beszélnek. Majd gondolkodom, hogy ilyen helyzetben hogyan lehet jól kijönni a dologból anélkül, hogy az "idegent" meg ne sértsem. Akár humorral. Ha történetesen tényleg fogalmam sincs. Pl. a "Hú, tényleg? Mi az amit semmiképpen ne kérdezzek meg az országoddal kapcsolatban, mert a falra mászol tőle?" Remélem, egy ilyen fordulat legalább a feszkót csökkenteni képes.

ekat 2012.10.27. 12:09:00

Hat évig éltem és dolgoztam Hamburgban, soha semmi ilyesmit nem tapasztaltam, mint ami le van írva, és soha, egy percig nem éreztette senki, hogy én ne oda tartoznék, sőt...minden boltban, minden hivatalban, az utcán, kivétel nélkül mindenhol kedvesebbek és segítőkészek voltak az emberek, mint itt. Pl. az ügyintéző ablakoknál (a vasút, a közlekedési vállalalat, az akármelyik cég alkalmazottai!) felhívják a figyelmet arra, hogy hogyan lehet spórolni náluk! Sorolni nem tudnám, mi mindent ültetnék át ide.

Rigor Mortis 2012.10.27. 12:09:04

"ha az etióp gyerekeket mutatják a híradóban, automatikusan átkapcsol egy másik adóra" Etiópiában nem éheznek, afrikai viszonylatban jól élnek, a nagy éhezés Mengistu idején volt. A szomszédos Dél-Szudánban és Szomáliában viszont vannak éhező régiók. Ezzel az erővel te is "unintelligens" (van ilyen szó?) lehetsz, hiszen ezeket az afrikai országokat nem tudod egymástól megkülönböztetni. Halkan azt is megjegyzem, hogy az intelligencia és a műveltség egyáltalán nem ugyanaz.

"férfiak sehol sem engedik előre a nőket" Magyar férfiként már szerencsére én is kezdek leszokni a nők előreengedéséről. Ugyanis a magyar nők akkora bunkók, hogy egyáltalán nem köszönik meg.

Peetee 2012.10.27. 12:09:28

Ez számomra azért nem hiteles információ, mert 1 béna családnál eltöltött fél év alapján ne ítélkezzünk már az egész nyugati társadalom felett.

Az eddig itt megjelent tartalmak nagyon tetszettek ,de ez éppen megüti az elégséges szintet, és egyúttal hiteltelen is.

mondok ellenpéldát:
Ha idejön egy német cserediák nyárra 6hétre, és éppen egy Rózsadombi villában élő cserediáknál lesz elhelyezve, ahol külön emeletet kap 2 fürdőszobával és jacuzzi-val + saját autót sofőrrel, attól még nem fogja azt gondolni ,hogy Magyarországon nincs válság, se szegénység....

Hari Seldon 2 2012.10.27. 12:11:03

@gyöngyvirag:

Hát. mert nincs blogom.
De amikor lépünk, (kb egy év múlva, amikor a legkisebb is egy éves lesz) akkor csinálok egyet.
De legalábbis írok egy posztot a gyerekes költözésről.

fetyisob 2012.10.27. 12:11:15

ez egy végtelenül megbántott sérült ember posztja!
ennyi csacsiságot leirni csak az tud akit nagyon megbántottak!
aki élt Németországban az tudja miröl beszélek .nem hiába megy mar a fidesz alsó vezetése is nyugatnak....
annyival jobb szebb stresztelenebbek kint az emberek mint itthon hogy az már fáj!
posztoló pedig bemutatja milyenek is vagyunk mi magyarok!szerintem ő volt egyedül kétszinű és pénzéhes!de hát ott németországban még dolgoznak az emberek és ezt is várják el attol aki oda megy munkáért...
gondolom kirugták a csajt ez a baja!

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2012.10.27. 12:11:33

Nagy érdeklődéssel olvastam a posztot, lévén, hogy én is dolgoztam a németeknél egy német-francia házaspárnak.
Nulla nyelvtudással mentem ki, nagyon türelmesen és nagyon kedvesen bántak velem. Mindent megmutattak, mindenre kioktattak.
Az első hónapok valóban pokoliak voltak a nyelvi nehézségek miatt, azonban a későbbiekben maga volt a mennyország.
Beutaztam velük egész Európát, és a munkakapcsolat után is jóban maradtunk a mai napig. Mindennek már 20 éve...

Amit a posztban olvastam panaszokat, azok lehet, hogy egy török családnál előfordulhatnak, egy echte németnél sohasem...

Drago Brutic 2012.10.27. 12:12:17

@gyöngyvirag: "Nem menjünk nagyon mélyre. "
Szerintem sem. Még keszonbetegséget kapnál.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.27. 12:12:19

elveszett az előző hsz-em bakker

szóval posztoló kislány, szerintem egy picit beképzelt vagy és tudatlan, nem nyitna neked ajtót itthon se a férfiak értelmesebb fele

a poszt egyértelműen a világra zárt, beképzelt, csipkerózsika mentalitást tükrözi. kár érte.

velizar 2012.10.27. 12:13:43

@nigara: irritál? borogassad! :P orvos mondta egyébként, nyilvánvalóan azért, hogy én is megértsem, mire számíthatok a gyógyszertől. gyakorló apuka vagyok, nem orvos, és nem vegyész. ha te esetleg valamelyik a kettő közül vagy, akkor mondd már el, milyen hatása van, amikor egy pár hetes/hónapos csecsemőt felnőtteknek/kamaszoknak készült kifejezetten nyugtatóval tömnek. én konyhanyelven úgy mondanám, hogy akkor inkább az esti hírekben értesültünk volna az esetről, és nem egy határátkelős.

gyöngyvirag 2012.10.27. 12:13:51

@Drago Brutic: hülyeségekre nem érek rá..üres a tréfád.. még kicsit azért ráérek, olvasgatni az írásokat.
csókoltatlak

Hari Seldon 2 2012.10.27. 12:16:11

@bpetya75:
Nyugtatót mi sem adunk/adtunk. De bizony soxor volt olyan, hogy kellett a fájdalomcsillapító.
Egyébként én a személyes mese (nem könyvből) ringatás kombinációjába hiszek.
Csak iszonyt fárasztó két kézbe két 13 kliós gyereket cipelni, és közbe mesélni nekik a Hollóról, aki elment a boltba venni sajtot, csak nem ette meg időben és olyan buta volt, hogy kiesett a csőréből a sajt, amikor énekelni akart rókának... (kicsit felturbózva kell előadni az Aesopus storikat)

orient 2012.10.27. 12:17:33

@kov_vacs: Pontosan. De a Te példádnál maradva sajnos az is szégyen, ha pl. egy honfitársunk egy mukkot sem tud Örményországról az legalább akkora szégyen mi ránk nézve mint a posztban szereplő németek. Attól tartok hogy sok mindenben igazad van és sok magyar semmit sem tud a tőlünk keletebbre fekvő helyekről...

velizar 2012.10.27. 12:18:05

blogból (lemaradt).

Hari Seldon 2 2012.10.27. 12:20:37

@Rigor Mortis:

Pontosan: az Etióp felföldön, ahol az ország nagyobb részt él, nincs éhezés, sőt az éghajlata a nagy magasságnak köszönhetően az egyik legkellemesebb a világon. De természetesen a szomáliai és szudáni sivatagi határövezetekben valóban nagy éhezés van.

bpetya75 2012.10.27. 12:21:14

@(IMF-et átverő) THY Rokk 'n' Troller:

Ne haragudj, de a hozzászólásod utolsó mondata pont olyan ostoba általánosítás a németekről, mint maga a poszt.

2012.10.27. 12:21:27

A poszttal kapcsolatban - en voltam tobb evig au pair Angliaban, mivel az EU csatlakozas elott csak au pair vizummal tudtam ott dolgozni. Nekem a kovetkezo dolgok tuntek fel az au pair helyzettel kapcsolatban:

- sok au pair olyan fiatal lany akik meg nem dolgoztak sehol, kulfoldon csak nyaralni voltak, illetve nincsenek sajat gyerekeik. Igy meglepodnek mikor a csalad alapveto dolgokat ker toluk - tulajdonkeppen csodalkoznak hogy dolgozni kell, es nem nyaralni jottek, hogy nem lehet a fonoknek visszabeszelni stb. Azon is csodalkoznak, hogy egy igazi csalad elete nem ugy nez ki mint egy reklamfilm, hanem a gyerekek hisztiznek, szulok fasultak, stb.

- Altalaban - tisztelet a kivetelnek - a legtobb csalad aki au pairt foglalkoztat nem a legnormalisabb, legjobb fej csalad. Ez nem azt jelenti hogy az adott orszagban nincsenek normalis, jo fej csaladok, de a legtobb jo fej csalad nem foglalkoztat au pairt. Normalisabb csaladok vagy oviba, napkozibe jaratjak a gyerekeket, vagy nanny-juk van es esetleg kulon takaritono, bejarono. Au pairt legtobbszor azok keresnek akik bentlakasos ingyen cseledet akarnak, aki lehetoleg kiszolgaltatott helyzetben van es olcso.

Az au pair dolog nagyon jo megoldas tud lenni bizonyos helyzetekben. Nekem pl. fantasztikus lehetoseg volt; maskepp nem is tudtam volna 2004 elott Angliaban elni. Nem kellett elore fizetnem semmit (kiveve a repulojegyet), nem kellett szallast talalnom stb., a csalad nyitott nekem bankszamlat, elvitt orvoshoz, postara, mindent megmutattak. Az au pairkent toltott par ev alatt tokeletesen megtanultam angolul, megismertem az orszagot, kesobb tovabb tudtam lepni.

Tehat idealis megoldas egy fiatalnak, akinek nincs semmi penze, nincs semmilyen vegzettsege, nincs biztos nyelvtudasa stb. En ilyen voltam. Ezen kivul az volt a hozzaallasom, hogy szinte barmit hajlando vagyok most kibirni, hogy kesobb jobb legyen - es ez be is jott. De nem ertem azokat a lanyokat, akik diplomaval, nyelvtudassal valasztjak ezt az utat - foleg most nem, mikor legalisan lehet barmilyen munkat vallani EU-n belul magyar utlevellel. Ha megis az au pairseget valasztja valaki, akkor szerintem nem csodalkozhat ha kihasznaljak, vagy ha nem a tarsadalom kremjet ismeri meg az ilyen munkan keresztul.

tarsolya 2012.10.27. 12:21:42

@Az Utolsó Csillagharcos:

"Ez valószínűleg hiányérzetet kelt azokban, akiknek önigazolásra van szükségük, és ellenszenvet azokben akik szerint a világ közepe a gyerek."

A leginkább vicces ebben az, hogy most azok akik itt vergődnek azon, hogy valaki hogy mert ilyen csúnyákat írni és "nem is úgy van különben sem", meg mióta eloldalogtak ebből a fos országból azóta 24 karátos aranyat szarnak és hülyepicsázzák, ostobázzák a posztolót, azoknál a menekülésük egyik fő indoka az szokott lenni, hogy hát itthon nincs tolerancia, meg békés együttélés és a többi :)

Lassan, ahogy ezek az emberek elhúznak innen, el is viszik magukkal szépen azt, ami miatt itt lehetetlenné vált számukra az élet. Hajrá!

xylu 2012.10.27. 12:25:29

Bunkók mindenhol vannak,itthon is bőven találni az újgazdagok között:a hasonló társadalmi státuszúak csak kicsit különböznek országonként,szerintem.
Amúgy meg a csaj utál bébiszitter lenni,utálja a helyzetét,ami egy magyarnak furcsa csak,nyugaton azemberek sokkal jobban elfogadják az ilyen vagy bármilyen munkát,egyszerűen csak pénzkeresetnek gondolják.Nincsenek olyan beképzeléseik,hogy én csak diplomás lehetek,sokkal nagyobb becsülete van a fizikai munkának is,lehet,még többet is fizetnek érte..

bpetya75 2012.10.27. 12:26:16

@Hari Seldon 2:

Na hallod! Nem is feltételeztem, hogy adtok. Azt viszont hajlandó vagyok elhinni a posztolónak, hogy annál a családnál, ahol ő volt, adtak. Mert sajnos vannak ilyen családok.

Mondjuk két fogzó babát egyszerre nyugtatni tényleg kemény lehet. 13 kiló? Mennyi idősek? Nálunk a kicsi 2,5 éves (és szintén 13 kiló körüli lehet), de már jó ideje nincs gondunk a fogzással...

qqri 2012.10.27. 12:27:29

Szerintem ezt a blog bejegyzést kis Kormányunk szponzorálta, hogy nehogy elmenjenek az okos, művelt. kulturált fiatalok / középkorúak Magyarországról. Legalábbis ne is gondolkodjanak róla még egy darabig, és hát ugye' 2016 környékén akkor nem kell majd hazajönniük xD

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.27. 12:29:40

@bpetya75: kiegészítő szabály: azon az oldalon kell mennie a férfinak, amelyik az úttest felé esik.
ez már egy későbbi szabály, amikor ritkábban hordtak a férfiak kardot, viszont jártak autók.
:)

mojoking77 2012.10.27. 12:30:11

@Rigor Mortis: "Magyar férfiként már szerencsére én is kezdek leszokni a nők előreengedéséről. Ugyanis a magyar nők akkora bunkók, hogy egyáltalán nem köszönik meg. "

:))))))))))

Ja, hogy te ugy tudod, azert kell oket elore engedni, hogy megkoszonjek? Bocs baratom, de szolj apadnak, valamit nagyon csunyan elrontott, mikor nevelni akart....

nigara 2012.10.27. 12:32:31

@velizar: "pár hetes/hónapos csecsemőt felnőtteknek/kamaszoknak készült kifejezetten nyugtatóval"

Akkor még egyszer: nem nyugtató. nem nyugtató.

Ha ezen túlléphetünk, akkor a következő az, hogy nem kifejezetten felnőtteknek készült, mivel van csecsemőknek készült erősség is. Maximum azt kell adni, amennyiben indokolt!!!!
Az orvos legfeljebb azért javasolja, mert látja a szülőn, hogy ez egy akkora problémát generált benne, hogy valamit szeretne hallani, hogy mitől lenne neki ( a szülőnek) könnyebb. Egyébként nem panaszkodna annyira arra a normális eseményre, hogy jön a gyerek foga és ez kisebb fájdalommal jár.

Minden gyerek túlélte eddig... kenjed inkább helyi érzéstelenítővel, de semmiképp nem kell nurofent adni, semmi jót nem fog tenni a gyerekkel.

Hari Seldon 2 2012.10.27. 12:33:08

@bpetya75:
Nem most fogzanak, most "már csak esti mesék aputól" projekt van. Szerencsére nem minden este kell "kondiznom.
A lányok nálunk is 2,5 évesek.
Nem most fogzottak.
Csak a fogzásnál van az, hogy szép lehetsz, de okos nem.
Bocs, kicsit összemostam az infókat.

mojoking77 2012.10.27. 12:33:12

@Babette_: Igazad van, de lathatolag nem ertetted meg, hogy miert. Azert kell JOBB oldalon kozlekedniuk, hogy a jobb derekra kotott kard nehogy beleakadjon a holgy szoknyajaba.

pcomment 2012.10.27. 12:35:59

@gyöngyvirag: sajnos én még nem nőttem fel. Nem tudom megállapítani, hogy te melyik vagy, bár van egy sejtésem :)

Gaspar Gil y Pollas · http://www.kulturtapas.com 2012.10.27. 12:36:13

Jó ez a poszt, legalább őszintén leírja a helyzetet, és nem az a "soha nem gondoltam volna hogy" érzés jött le. Persze az általánosítással mindig illik vigyázni, mert az h egy kisváros x lakójának nincs fogalma a földrajzról, még nem jelenti azt h a németek buták...

..............................
www.kulturtapas.com

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.27. 12:38:33

@mojoking77:
a férfi baloldalon jár.
a kardja balra van kötve ("jelvénynek, kardnak, fasznak baloldalon a helye").
amikor védekezésül kirántja a kardját jobb kézzel, pont a jobboldalon menő nő elé tudja tartani. hogy megvédje.

ez a felállás járdán működik, ha jobb oldalon mész.

ha nincs járda (ahogy pedro mondta), akkor bal oldalon kell közlekedni, hogy szembenj a forgalommal (ugye), de akkor a nő kívülre kerülne. na ilyenkor mehet a férfi jobboldalon.

hogy ő legyen sáros, ha az autó felcsapja a pocsolyát:D

(és most őszintén remélem, hogy nem keveredtem bele az oldalakba:DDD)

gyöngyvirag 2012.10.27. 12:40:56

Kedves. Rosszul sejted! :)
Jah, hogy nem vagy hozzászokva ehhez, hogy meg lehet védeni valaki, valamit? Csak úgy' ! Tiszta szándékkal?
Jobb ha gyakorlod a jelenséget.
Nálam Zsigeri a dolog. Érzékeny vagyok arra, ha bántanak. Minket.

2012.10.27. 12:40:58

@bpetya75: es gyongyvirag: Konnyen lehet, hogy nektek van igazatok. Ugy tunik egyszeruen nem lehet objektiven latni ebben az Izrael-temaban. En azt gondoltam hogy sokan (inkabb nem nevesitenek) irjak hogy pl. Anglia a vilagon a legjobb orszag, minden jobb mint Magyarorszagon, es megsem szol be nekik senki. De konnyen lehet hogy tevedek. Azt hiszem tobbszor nem szolok hozza Izraelhez kapcsolatos temahoz, tul osszetett az egesz...

U.i.: en nagyon szeretem Angliat, de megis felfogom hogy nem minden tokeletes itt. Pont ebbol latom hogy mennyire kotodom az orszaghoz, hogy pontosan tisztaban vagyok a hibakkal (miert ne lennek, tobb mint tiz ev utan) de megsem szeretnek mashol elni. Szerintem ez a normalis hozzaallas egy orszaghoz, akar Magyarorszag, akar mas orszag - hogy latod a hibakat, hogy min lehetne javitani. Attol meg lehet nagyon is szeretni egy orszagot.

gyöngyvirag 2012.10.27. 12:42:29

@pcomment: Kedves. Rosszul sejted! :)
Jah, hogy nem vagy hozzászokva ehhez, hogy meg lehet védeni valaki, valamit? Csak úgy' ! Tiszta szándékkal?
Jobb ha gyakorlod a jelenséget.
Nálam Zsigeri a dolog. Érzékeny vagyok arra, ha bántanak. Minket.

bpetya75 2012.10.27. 12:43:08

@Hari Seldon 2:

Aha! Nálunk a Kicsi most jobbára "Ánnyá hásá!"-n alszik el. Ha nem, akkor a vállamon. Egy gyerekkel nagyon bensőséges, szép élmény. Kettővel viszont tuti nem bírnám. Szórakoztatják egymást vagy veszekszenek, ficánkolnak, meg még nehezek is. Szóval nem semmi feladat. Elsőre ikreket szerettem volna. Lehet, nem baj, hogy egyesével jöttek ;-)

fénycsepp 2012.10.27. 12:44:22

kár volt kitenni ezt a posztot. Jó lenne intellligensebb módon bemutatni egy országot, nem ennyi zöldséget összehordani, és ez persze nemcsak a németekre vonatkozik.
Kedves bloggazda, kérlek jobban válogasd az írásokat, és akkor a kommentek is érdekesebbek leszenk:)

Rigor Mortis 2012.10.27. 12:45:57

@mojoking77: Régebben hangosan rájuk szóltam, hogy "szívesen". Persze a jól nevelt lányok, 10-ből kb 3 megköszöni. Mostanában már leszarom őket, csak a társaságomban lévő nőket engedem előre. Vegyék észre, hogy a pina nem érdem! A németek vagy a svédek jól csinálják.

bpetya75 2012.10.27. 12:51:20

@Babette_:

Szerintem nem keveredtél bele.

@Mirjam2:

"Szerintem ez a normalis hozzaallas egy orszaghoz, akar Magyarorszag, akar mas orszag - hogy latod a hibakat, hogy min lehetne javitani. Attol meg lehet nagyon is szeretni egy orszagot. "

Pontosan. Így szeretem én Magyarországot. Az pedig egyáltalán nem zavar, ha más másik országgal van így, mondjuk Te Angliával. Az viszont nagyon tud zavarni, amikor egyesek (természetesen nem rád gondolok) hazugságokkal akarják megmagyarázni a viszonyulásomat (és más hasonlóan gondolkozókét) az országhoz. "Mert neked biztos apuci...", "Mert nem látod, hogy...", "Mert téged nem érdekel, hogy...", "Mert nem a gyerekeid érdekeit nézed.", stb.

Rigor Mortis 2012.10.27. 12:55:46

@pcomment: A cikk így fogalmaz: "Szomáliában, Etiópiában, Dzsibutiban és Kenyában válsághelyzet alakulhat ki az élelmiszerhiány miatt."

Minden marhaságot nem kell elhinni. Voltam ott fél évig. A kormányzat szándékosan hamisítja az adatokat. Ha van egy szárazabb év, akkor megkörözteti a sajtóhírt, hogy bizony nagy az éhezés. Mezőgazdasági ország, a talaj- és csapadékviszonyok sokkal jobbak, mint a szomszédaié. A terület túlnyomórészt hegyvidéki. Szinte minden megterem. Egyébként nem is gondolná az ember, hogy milyen szép ország.

Hari Seldon 2 2012.10.27. 12:57:28

@bpetya75:
Én meg úgy vagyok vele, hogy szerintem jobb ha elsőre jönnek az ikrek, mert utána már "csak" egy gyerekkel kell kezdeni előről az egészet. Illetve nincs semmi testvérféltékenység sem. Ugyanis nem is értik, hogy lehet az, hogy "eddig csak én voltam, most meg itt van egy másik". Eddig sem volt olyan hogy "csak én vagyok", ráadásul most már az idő jó részében eléggé le is foglalják egymást, tehát van idő a legkisebbre.

Na de vissza a témához. A kis hölgynek fogalma sem volt, hogy milyen "élesben" egy gyereket nevelni, és abból azonnal ítélkezik. Ráadásul ebből még általánosít.

Attól meg egyenesen falra másztam, amikor az újszülött nem fürdetéséről beszélt, nagy magabiztossággal.

Viktus 2012.10.27. 13:02:27

@Hari Seldon 2:

Hülye vagy azért... a posztoló ezt tapasztalta, mert itt pár ökör azt hiszi nyugaton minden rózsaszín ott is ugyanaz van, mint itt vannak ilyen-olyan emberek ...

megkeseredett 2012.10.27. 13:04:17

Vegyesek voltak a gondolataim a poszt olvasása közben. Valahol abban maradtam végül, hogy van igazságtartalma, csak a következtetéseket vonja le helytelenül a posztoló.
Jóval régebben, a 90-es évek első felében és jóval rövidebb ideig voltam kint, alig egy hónapig, de cserediákként, családdal élve, Köln felett.

Érdekes tapasztalat volt, de (nekem sem voltak pozitívak az első benyomásaim, nem kis részben azért, mert erősen túlértékeltük őket, hagyományosan.

A család szerintem közép-alsó közép osztály lehetett, de azért ez itt is családi házat és 2 autót jelentett akkoriban. A férj napi 8 órát dolgozott (úgy emlékszem nem mérnök volt, de nem is betanított munkás), a feleség 4-et + a háztartást vitte.
Nagyon spórolósak voltak (ez egyébként alapvetően tetszett, bár az én értékrendem szerint erősen túlzásba vitték), a személyi higénia nem volt az erősségük (rám pl. rámszóltak, hogy miért zuhanyzok naponta, hetente is bőven elég lenne + ne használjak 30 foknál melegebb vizet :) ), de nekem a legfájdalmasabb az élelmezés volt. Az ebéd szinte mindig 1db főtt krumpliból és ha megetted, akkor 1db ízetlen főtt húsból állt (a kettőt nem keverték, mert pazarlás, minek adjanak húst, annak, aki a krumplitól is jól lakik). Ők is ezt ették amúgy, szóval nem velem piszkálódtak, ez nekik teljesen természetes volt.

Az anyuka napi 4 óra munkától már teljesen ki volt, folyton panaszkodott, de vitte a háztartást is mellette. Visszagondolva, hogy teljesen normális itthon, hogy egyedülálló anyák 2-3 gyereket egyedül nevelnek + háztartást visznek napi 8, de sokszor 10 óra munka mellett, ezt lehetne lustaságnak hinni, de úgy gondolom, hogy aki megteheti, miért tegye magát tönkre - ott megtehették, hogy ne így éljenek. Igaz, ő pl. valszeg a nem dolgozó, takarítónős/au pair-es házakhoz viszonyítva érezte rosszul magát, de találhatott volna jobb összehasonlítási alapot is. :)

Szóval a leírás tényeivel nem vitatkoznék, de próbáljuk őket a saját környezetükben, hátterükkel megérteni és úgy (sem) ítélkezni ilyen rövid ismerettség alapján.
A magánéleti különbségekkel szemben a munkában viszont pl. egymás kölcsönös elismerését, sőt a bevándorlónak látszó (fekete bőrű, idősebb, dobozrakosgató) kollégák azonos módon kezelését tapasztaltam, ami nagyon tetszett. Emellett viszont azt is láttam, hogy a "képzetlen" munkák java részét a bevándorlók végzik. Vélhetően, ha nálunk is hasonlóan vonzó munkafeltételek (és általában működő gazdaság + munkahelyek) lennének, itthon is így alakulnának a dolgok, más kérdés, hogy tartok tőle, az egyenjogúságnak még kevesebb esélye lenne, mint ott.

Összességében azokkal értek egyet, akik azt mondják, hogy ha valakinek késztetése van, menjen, ismerjen meg más országokat, kultúrákat és ha valamelyik jobban összeköszön az elvárásaival, bátran maradjon ott, ha pedig nem talál ilyet, nyugodtan jöjjön vissza. Senki ne erőszakolja bele magát olyan helyzetekbe, amiben rosszabbul érzi magát, mint a jelenlegiben.
Én már sajna elkövettem ezt a hibát, de nem a blog témakörében...

velizar 2012.10.27. 13:04:31

@nigara: bocs, nem volt világos, pontosan min is vagy kiakadva. a nurofent nem kell bemutatni. szirupos formában vált be nálunk (a gyerkőc ezt volt hajlandó lenyelni). nem írtam, hogy nyugtató. fájó pocakot nem tudtam helyileg érzésteleníteni. szóval maradt a nurofen. de kipróbáltunk kb. mindent, amit ajánlottak ismerősök, doki, stb. de igazából az segített, hogy elnőtte. a nurofennel talán kicsit könnyebben elaludt. legalábbis egy ideig el volt vele foglalva, hogy a fecskendőből a szájába lőtt, és első szándékból le nem nyelt adagot lenyalogassa.

billy reed 2012.10.27. 13:08:17

Mit gondolsz kedves posztíró? Egy átlagos magyar iskolás vagy felnőtt meg tudná mutatni a térképen Németországot /Ausztriát, Szlovéniát ésatöbbi/?

"Nos, a nőknek annyira jól sikerült itt kiharcolni az egyenjogúságot, hogy a férfiak sehol sem engedik előre a nőket. Sem a szórakozóhelyen, sem a bevásárlásnál. Pontosan úgy nyomulnak és tolakodnak elénk, mint Bécsben a metróaluljáróban.

Mondhatjuk úgy is, hogy nem bunkók, szimplán egyenrangúnak tekintenek minket, de hát azért én is mégiscsak ahhoz vagyok szokva, hogy kinyitják nekem az ajtót, előreengednek és nőnapon virágot/csokit kapok. Úgyhogy maradnék inkább a bunkó jelzőnél.""

Nem azért küzdöttél, hogy akár még katona is lehess? Ez a fajta viselkedéskultúra itthon jellemző. Máshol meg más. Megszoksz vagy megszöksz. Pont.

"Másnap folytatódott minden, ahol abbahagytam. A napi rutinteendőim végeláthatatlan sora, "

Ja, igen. Ezt nevezik gyermekfelvigyázásnak/nevelésnek vagy más szóval munkának. Nem ez volt a dolgod? Nem ezért mentél ki?

"Ugyan soha nem voltam odáig a gyerekekért," de azért elmész babysitternek.
Sokat érthetsz hozzá.
Na innen már érdektelen is, amit írsz.
Nagy nyafogás az egész poszt.
Gyere haza, jó lesz neked itt Új-Kánaánban, a kultúra, a tisztaság , a tolerancia és a takarékosság hazájában.

Viktus 2012.10.27. 13:08:29

@megkeseredett:

"Összességében azokkal értek egyet, akik azt mondják, hogy ha valakinek késztetése van, menjen, ismerjen meg más országokat, kultúrákat és ha valamelyik jobban összeköszön az elvárásaival, bátran maradjon ott, ha pedig nem talál ilyet, nyugodtan jöjjön vissza. Senki ne erőszakolja bele magát olyan helyzetekbe, amiben rosszabbul érzi magát, mint a jelenlegiben."

Így van ki kell fogni. Nemhogy országok közt, hanem országokon belül vagy a saját hazádban sem mindegy kik a szomszédok-hol élsz ...

fizetekmegegysort 2012.10.27. 13:12:18

@mojoking77: Mondd, nagyokos, nálatok klórozzák a csapvizet? Nálunk igen. És szerinted az kemikália? És az vajon jót tesz a csecsemő bőrének? Elárulom: nem. Mint ahogy már maga a fürdetés is szárítja a bőrüket (meg a miénket is). Pl. a skandináv országokban is az a csecsemőgondozási protokoll, hogy heti 1x fürdetik a csecsemőt (a köldökcsonk leesése után, addig meg nem), egyébként langyos vizes pelussal áttörlik a kritikus területeket.
Amit a homeopátiáról írsz, az meg is mutatja mennyit tudsz róla. A homeopátias szerek a gyerek saját immunrendszerét stimulálják, így segítik egyensúlyba kerülni. És bár lehet, hogy a te olvasatodban a fogzás úgy néz ki, hogy kedden bedagad a gyerek ínye, szerdától - szombatig nyűgös, vasárnapra meg hopp kint a fogacsaka, és vannak is ilyen gyerekek, sőt van aki még ennél is gyorsabb, azért nagyon sok gyerek szenved vele sokáig. Pl az én legnagyobb fiam, aki 3 hónaposan már fehérlő dagadt ínnyel visított, aztán 11 hónaposan bújt ki az első foga. A második dettó, három hósan kezdte, majd 8 hónaposan egyszerre 7 fogat növeszett egy hét alatt. Mindkettő homeopátiát kapott, az első közel egy évig kapta az alkati szerét. Köszi, jól vagyunk. Ja, ugyanerre az orvostársadalom a fájdalomcsillapítót javasolja.... végig. Szerinted az normális? VAgy ilyenkor hagyni kéne a gyereket, hogy szenvedjen, mondjuk hét hónapig ne aludjon, legyen étvágytalan, nyűgös...stb?
A minősítgetésedről meg annyit, hogy köszi, épp a harmadikat szülöm nemsokára, úgyhogy nekem ne magyarázz, hogy mit hogyan kell egy csecsemőnél.
A szöveged egyébként tipikus egy-gyerekes apuka duma, aki azért mert megfürdette esténként a kicsinyét, meg anyától hallott ezt-azt, és azért mert valamit valahogy megtapasztalt, azt hiszi, hogy CSAK ÚGY működik minden gyereknél, és úgy is van jól. Ettől persze még lehetsz nagyon jó szándékú, kedves édesanya is, de a nekem szánt megjegyzésed és sértegetésed bizony nagyon mellé ment...

bársonyszemű borbála 2012.10.27. 13:12:33

@Kúl a Bácsi: nagy bunkó vagy, apukám. jó, hogy "németh" lettél, nem rontod itthon tovább a levegőt.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.10.27. 13:13:59

@01234567: és, ki állította azt? Mert én bizony nem. Ellenőrizheted.

nigara 2012.10.27. 13:19:14

@fizetekmegegysort:
"A homeopátias szerek a gyerek saját immunrendszerét stimulálják, így segítik egyensúlyba kerülni"
"Mindkettő homeopátiát kapott, az első közel egy évig kapta az alkati szerét."
"VAgy ilyenkor hagyni kéne a gyereket, hogy szenvedjen, mondjuk hét hónapig ne aludjon, legyen étvágytalan, nyűgös...stb?"

Te nagyon el vagy tévedve, de tudod mit? úgy kell.

Egyébként baromira nem releváns a csecsemőellátásról értekezned sem a poszt kapcsán, de pláne nem a blog oldalán - ugyanis ez nem erre van.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.10.27. 13:21:29

@gyöngyvirag: ezennel fel ajánlom Neked azt az összeget, amit az irasaimert Izrael állama fizet nekem - 0 - vedd és szerezz egy kis tudást, Rád fér.

Pszichoanyu 2012.10.27. 13:22:41

@Hari Seldon 2: Engem is jól felidegesített. Nyaralni akart a posztoló, nem jött össze neki, ezért leminősítette azokat, akik több mint fél évig a fizetését adták, és befogadták. Biztos okos lány, ha már ennyi idősen így tudja milyen a világ. Én is éltem Németországban, nem is nagyvárosban, de hogy nem ilyenek az emberek, az is fix. De egy család alapján véleményt... Elég ostoba. A posztoló meg szálljon magába. Ugyanis volt állása (arról hallgatott milyen szépen keresett valószínűleg), ingyen tanulhatott nyelvet fél évig, és nagyjából a saját korlátoltsága volt a legnagyobb probléma végig. Hát gratulálok. Jól megmondtad.

bpetya75 2012.10.27. 13:22:45

@Hari Seldon 2:

Fiatal még és tapasztalatlan a posztoló. Ezért aztán fölösleges beolvasni neki. Egy olyan megfogalmazással, mint amilyen @megkeseredett-é anélkül lehet felhívni a kislány figyelmét a hibáira, hogy elkerüli az ember a frontális támadás által kiváltott védekező mechanizmust. Szerintem.

fizetekmegegysort 2012.10.27. 13:25:56

@nigara: Az írás nagyrészt a szülők gyereknevelési szokásait fikázza, ebből levonva komoly következtetéseket egy egész népre/országra... egybéként meg válasz volt, remélem ezt fogtad. Hogy miről releváns itt értekezni (pláne, hogy nem értekezek, hanem válaszolok), azt majd a bloggazda megmondja. Az meg, hogy miben vagyok eltévedve, úgy, hogy nem mondod meg miért...most erre mit mondjak?

nigara 2012.10.27. 13:29:36

@fizetekmegegysort: idéztelek, azokban.
Először is nagyon bátor vagy, hogy ilyen kinyilatkoztatásokat teszel úgy, hogy nem vagy szakember a témában.
Másodszor, lekled rajta, hogy a saját gyerekeddel mit teszel, de másokat azért ne vezess félre.

És mondom még egyszer, nem idetartozik a téma.

Rick Carton 2012.10.27. 13:34:35

Sokat kivett belőled az egyetem állításod szerint - szerintem inkább te vettél ki a felsőoktatás tortájából egy jó nagy szeletet. Szégyen, hogy egy ilyen szűklátókörű, objektíven gondolkodni képtelen embernek lehet Magyarországon akár alapdiplomája. Bízom benne, hogy nem mész mesterre mégsem.

Egy 82 milliós ország kultúrájáról és lakosságáról 1, azaz EGY családhoz kötődő élmény alapján következtetéseket levonni, és általánosítani valami elképesztően primitív észjárásra vall.

Képzeld, egyszer Portugáliában ráléptek a lábamra a villamoson.
Tehát: A portugálok szeretnek eltaposni mindenkit. Sőt. a finnek irigyek, mert egyszer egy srác nem adott cigit nekem Turkuban.

Minden társadalomban vannak különböző rétegek anyagi helyzet és intelligencia szerint is, ennek megfelelően a német skála is igen széles. Valószínüleg kifogtál egy olyan családot, mint amit itt le is írtál, de ilyenek mindenhol vannak. Ugyanúgy, ahogyan van lusta és szorgalmas holland, meg alkoholista és absztinens ausztrál. Azért magyarázom ennyire szájbarágósan, hogy a csöppnyi, 16 éves szintű agyaddal is megértsd.

Ezért kár volt írni! Csak jól kiröhögnek, hozzáteszem, jogosan.

fizetekmegegysort 2012.10.27. 13:34:39

@nigara: Ja, hogy SZERINTED el vagyok tévedve ezekben? Nyilván bementem a bótba, levettem a cuccot a polcról, és beadtam a gyerekenek. Véletlen sem a gyerekorvos javasolta. És véletlen sem kérdeztem meg utána egy homeopatát is.
És igen, igazad van, a téma nem ide tartozik. Ilyen mélységben már nem.

Roden333 2012.10.27. 13:37:05

Azt, hogy Magyarországot nem, vagy nem kellően ismerik Europa nyugati felén az szerintem a mindekori magyar kormányoknak is köszönhető. Ugyan is: (pl: Angliában)
- nincsen a polcokon magyar bor szekcio.
Van: Chilei, Ami, Ausztrál, Portugál, Spanyol....
- nincsen egy tetves hirdetés hogy gyere Mo-ra fogaszatra
(mer ócsó) közben Budai Vár tudom is én.
- Én, sosem láttam, egyetlen magyar karikás-táncos-csikós-gulyás- Bükkfürdős- Mátrás....
hirdetést pl a BBC 1 en vagy ITV1 en, vagy Balatonosat.
Jelentkezzen aki már látott a magyar tvn kívül ilyen hirdetést, reklámot. Érted, Mo-n reklámozza magát sok pénzen készített hirdetést, sok pénzéert. Tényleg produktív, és brilliáns.
Bezzeg: Malaysia, vagy Australia, Bankok, Turkey.... hirdetés az dögivel van. Menj oda nyaralni mert náluk jó stb...
Igy tehát ne csodálkozzunk ha Mo-ról vajmi keveset tud az egyszerü nyugati. Reklámozni kéne egy kicsit magunkat, és akkor talán. A másik téma: buta, piszkos, trehány, tudatlan emberek mindenütt vannak. Ennyi. Ezen kár ennyit rugózni.

megkeseredett 2012.10.27. 13:39:04

Ja és az általunk vélelmezett kultúra megjelenése a mindennapokban:
1. Az anyuka a földgömbön meg akarta keresni Németországot, hogy megnézhesse mekkora Magyarországhoz képest, merre van Magyarország, stb. Egyetlen ország volt barna színnel jelölve, Németország, de nem találta jóideig, amikor segítettem neki (Európa beazonosítása sem ment könnyen).
2. Szomszédaik voltak Plattenseenél, de nem mindent hittek el nekik, pl. azt, hogy itt is vannak bizony kőházak és a jurták meglehetősen ritkák még nekem is nehezen hitték el.
3. Annál a sztorinál, hogy BP közel 2 milliós nagyváros (Berlin is "csak" 5 millió körül járt akkor és hát ugye milyen kicsi az országunk a földgömbön) és még metró is van, szerintem csak udvariasságból nem hazugoztak le. :)
A suliban (akkor nekik nem volt szünetük, így velük jártam), azonos évfolyamban kb. 1-1.5 év tananyagával jártunk mi magyarok előbbre a szaktárgyakban (nem tudom azóta mi a helyzet), igaz nekik jóval kevesebb óraszámuk és sokkal érdekesebb gyakorlati jellegű tudást adó óráik voltak. Ha lehetett volna választani, valószínűleg az ő rendszerüket választom tanulásra, bár sokak szerint eléggé komoly problémák vannak azzal is.

A lexikális tudásukat gyengébbnek éreztem, de ez a mindennapokban nem túl nagy hátrány szerintem. Bár abban lehet valami, hogy nagyobb háttértudás birtokában pontosabb képet alkothatsz a világról, az eseményekről és okaikról, de ezeket nagyon nehéz a mindennapokban mérni.

Ráadásul az, hogy náluk "langyos lábvíz" jellegű életvitel mellett, minimál stresszinttel, kvázi lényegesen boldogabban el lehetett lenni, nálunk pedig a "nagy tudással" is napi szinten élethalálharc a megélhetés hozzájuk képest alacsonyabb szinten, szerintem ne a mi helyzetünkre és túlélésünkre legyünk büszkék, mert nem ettől lesz kiegyensúlyozott és teljes életünk. Gyanítom, hogy ők ehhez közelebb állnak, mi meg gyakran keresgéljük a kapaszkodókat, hogy igazoljuk a saját helyzetünket.

Amúgy érdekes kontraszt volt, ugyanazon a nyáron kb. 70km-rel odébb Hollandiában is eltölteni némi időt, de ezt inkább a család hozzáállásának tudom be, mert ott is belefutottak iskolatársak a "németeimhez" hasonló családokba. A különbség csak az volt, hogy míg a hollandoknál 7-3 volt a pozitív/negatív tapasztalat aránya (beleszámolva egy olyat is, akit pl. elvittek vitorlázni a tengerre és mivel nem bírta, ezt egyenesen bunkóságnak titulálta :) ), addig a német oldalon kb. 2-8 volt ugyanez az arány.
Az idősebbek, nyugdíjasok viszont mindkét helyen érdeklődőek és kedvesek voltak, érdekes módon néha tájékozottabbnak is tűntek a helyzetünkről, mint a középkorú/fiatal korosztály. Lehetséges, hogy ők még a "poroszos", itthon is továbbvitt iskolarendszerben szocializálódtak?

Bicikliző medve 2012.10.27. 13:43:01

"nyitott vagyok új kultúrák felé"

"Mondhatjuk úgy is, hogy nem bunkók, szimplán egyenrangúnak tekintenek minket, de hát azért én is mégiscsak ahhoz vagyok szokva, hogy kinyitják nekem az ajtót, előreengednek és nőnapon virágot/csokit kapok. Úgyhogy maradnék inkább a bunkó jelzőnél."

:)

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2012.10.27. 13:44:23

"Anyuka eközben a számítógép előtt ül: nap közben munkát imitálva bújja a laptopot (igazából skype-ozik, facebookozik vagy éppen rendel valamit az e-bay-ről), délután a kanapén ücsörög és kekszet/csokit/bonbont eszik, este pedig ismét a laptopját bújja, immár legálisan szörfözve az interneten."

Ezzel leírtad az átlagos, mai magyar fiatal nőt (20-35 éves korosztály) is egyben.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.10.27. 13:48:08

@Mirjam2: ugyan már, van akit zavar, ha nem a szokásos sztereotípiákat olvashatja Izraelről. na és? Izrael egyébként tényleg nagyszerű hely annak, aki otthon érzi ott magát. Ez nem a zsidósághoz valló kapcsolatról függ igazán. Vannak zsidók, akik számára elviselhetetlen, és van olyan nem zsido, magyar ezredes barátom, aki évente jár önkéntes munkára, mert imádja. Mivel ma elég szabadon megválaszthatja az ember a helyet, ahol élni kivan, szerintem, azok a boldog emberek, akik élnek ezzel a lehetőséggel. A frusztrált emberek beszolasai engem nem nagyon érdekelnek, ha van idom, és kedvem, akkor írok, hozzászólók, nem kerek egyikőjüktol sem engedélyt.

Alikam 2012.10.27. 13:48:51

Mondjuk szerintem egy család és környezete dolgaiból levonni komolyabb következtetéseket nem lehet.

Az viszont biztos, hogy a németekben az autókon kívül sok vonzó dolog nincs. És a német precízitás is csak inkább a mérnököket jellemzi, de azok a világon sok helyen precízek.

Dolgoztam német tulajdonú cégnél és meg kell mondjam, a németek hülyék. Nem is értem a magyarokat, a tudástőke és a gondolkodási képesség Magyarországon sokkal nagyobb arányaiban.

Attitűdben mondjuk hátrébb vagyunk sajnos, de sok minden másban előrébb, és mégis...

Hari Seldon 2 2012.10.27. 13:53:48

@Viktus:

Senki nem mondta, hogy ott milyen jó. De látom, neked ez nem jött át. Az a hülyeség, hogy egy család gyereknevelési elvei szerint itél meg egy országot. Ráadásul a gyerekneveléshez sem ért. Hiszen nem szereti őket, illetve még saját tapasztalata sem volt.

IDKFA 2012.10.27. 13:57:46

Ez a nemfürdés igaz. Heti egszer fürdenek, ez most az új sikk. Persze, higiéniai kendővel meg miszarral letisztitják magukat, de az nem ugyanaz.

Hari Seldon 2 2012.10.27. 13:59:00

@bpetya75:

Igazad van nem igazán jó a frontális támadás. De a gyerekneveléses résznél nagyon bepörögtem. Egyébként meg vannak olyan emberek, akik az érzelmi megnyilvánulásokat bírják jobban befogadni. (igaz nem az olyanokat amiket írtam :-)

wowerman 2012.10.27. 14:00:06

"az alapdiploma után úgy éreztem szükségem van egy kis szünetre még mielőtt belekezdenék a mesterképzésbe, mert nagyon sokat kivett belőlem az egyetem, illetve szerettem volna egy nagyobb csalódás után újra önmagamra találni." fú micsoda lányduma így már kezdésnek

Bicikliző medve 2012.10.27. 14:03:02

@andzsin: Dánia túl mainstream ország, legyen mondjuk Észtország. Ki tudja, hogy ott milyen nyelvet beszélnek?

Hari Seldon 2 2012.10.27. 14:03:39

Na, sziasztok.
Lejárt a munkaidőm, indulok haza a gyerekekhez... :-)

wowerman 2012.10.27. 14:06:17

Egyébként ez újabb olyan posztnak tűnik mint amik a homáron is elég sokat vannak: a magyar delikvensnek alacsony az ingerküszöbje és megtalálta azt amit szívvel utálhat. Amúgy hány családnál volt? Egy? Tíz? Ötven? Vajon hány család is van Németországban? Azt tudjuk hogy 80 millió lakosa van... Szóval aki mindenen kiakad és semmin sem tud felülemelkedni az valóban alapítson családot itthon, de akit zavar orbán meg az hogy éhbérért dolgozik, viszont kibírja ha nem úgy kezelik mint a legfontosabb ember a világon, az nyugodtan menjen külföldre. Egyébként lehet hogy a csaj is így fogja gondolni majd mondjuk 5 év múlva, amikor már van párja, diplomája, munkája, albérlete (vagy hitele) és rájön hogy gyereket akar de itt nem lehet (meg)élni.

Rigor Mortis 2012.10.27. 14:09:27

@fizetekmegegysort: "A homeopátias szerek a gyerek saját immunrendszerét stimulálják, így segítik egyensúlyba kerülni."

A homeopátiás szerek a téged átverő üzletemberek pénztárcáját stimulálják, semmi mást.

fizetekmegegysort 2012.10.27. 14:09:39

@wowerman: Vagy amikor már van neki 3 gyereke, és rájön, hogy az élet nem habostorta, gyereket nevelni fárasztó, és számolni kezd, és kiderül, hogy Németországban futná neki egy magyar au pairre is...:)))

Roden333 2012.10.27. 14:12:00

Mondok nektek újat. Az 50-es evekben is csak kb heti egyszer fürödtek a parasztok a tanyakon. Na. (persze nem volt törlökendő)
Meg ugye ez ma már nem szint, de nem halt bele senki.. Sőt. Az is baj hogy az emberiség már baromiar elrugaszkodott a természettöl.
Mondjuk sok esetben büdös parasztnak is mondták öket :) mondom én ex tanyasi :)

fizetekmegegysort 2012.10.27. 14:12:18

@Rigor Mortis: Ne haragudj, de erről nem szeretnék vitatkozni. Nekem bejött, te nem hiszel benne. Én elfogadom a te álláspontodat, cserébe csak annyit kérek, hogy fogadd el az enyémet.

yomsisi 2012.10.27. 14:13:29

@Hari Seldon 2:
Majdnem nekiálltam írni, még szerencse, hogy előbb olvastam a tiédet. :-))

2012.10.27. 14:13:57

aki lelkizős, meg aki komoly szükségét érzi más embereknek, azoknak nem nagyon való a külföldi lét

fraki 2012.10.27. 14:16:57

Ennyi hülye kommentelőt, nem semmi.

A pozitív posztok is általánosítások, arra még nem gondoltatok, igaz, okoskák? Húúúha, tééényleeeg...

fraki 2012.10.27. 14:18:18

@Barát Csaba: Mindenki "lelkizős", és mindenki "komoly szükségét érzi más embereknek".

picpaca 2012.10.27. 14:20:54

@Karinette: nem vagy naiv, léteznek ilyen au pairek. Én most pont egy olyan családnál élek Dániában, akik nem is annyira a főnökeim, mint inkább a barátaim. Az első perctől kezdve meg van a közös hang, otthon érzem magam, és úgy kezelnek, mint egy családtagot. Van ilyen, csak kitartóan kell keresni! :) (az első családomnál nagyon sz.r volt, úgyhogy ez nem csak az au pairen múlik)

fraki 2012.10.27. 14:22:10

A hülyekommentelő tovább akciózik: felhánytorgatja, hogy a csaj nem szereti a gyerekeket, és úgy ment ki bébiszitternek, de ugye a posztban marhára nem a gyerekről szólnak a panaszok. Jaaa, tééényleeeeg...

lajafix1 2012.10.27. 14:25:21

nekem a tipikus HP jut eszembe valahogy ezt olvasva... Remélem csak azért mert előitéletes bunkó vagyok.

eax_ 2012.10.27. 14:26:57

En sem vagyok kulonosebben oda a nemetekert, de a postban leirtakat ugy nevezunk, hogy "egyelemu statisztika".

dr kivancsivagyok 2012.10.27. 14:27:23

@Amichay: ez a hulyepicsa kepes egesz nap izraelrol beszleni, cseppet sem zavarja hogy a post egesz masrol szol :D ez azert van mert az idiota blogjat soha senki nem olvassa es kenytelen itt kielnie magat.

Mesterlövész 2012.10.27. 14:28:35

Úristen, nem tudják hol van Mo.! Ez a vég, igazad is van! Akkó' gürcölj majd itt havi nettó 130-ért, azt is lehet, ha ott minden olyan szar.

Roden333 2012.10.27. 14:29:16

A homeopatrias szerekrol csak annyit h nekem bevalt. Tortenet: 90-es evek. Tobb eve gyomorfajassal kuzdottem. Elmentem (miutan minden Sz@rt kiprobaltam) egy eppen arra tevekenykedo Orosz iriszdiagnosztahoz. Na most: adott nekem 3 fele fiolas gyogyszert (orosz betukkel volt minden rairva! ) egyiket ebed elott, masikat utan, harmadikat lefekves elott 3 db a nyelv ala elszopogatni! Persze en is ketkedtem de a gyomorfajdalmaim nagyobbak voltak szoval szedni kezdtem :) Kb fel ev alatt elfogyott 2 fajta es ev vegere a harmadik is elfogyott. Lass csodat :) nem fajt azota sem a gyomrom :)

Szeptim 2012.10.27. 14:32:42

úristen! telefonáltak és neteztek! Ezek csakis valami démoni teremtmények lehettek!
Mellesleg a magyar parasztok között volt szokás, hogy mákteát itattak a gyerekkel...

eax_ 2012.10.27. 14:35:03

@BenyoBoy: "Ha egy amerikai nem tudja hol van, még megértem, de hogy egy német???"

Nyilvan ez is statisztikailag ertekelhetetlen, de azok az amerikaiak, akikkel en beszeltem ilyesmirol, egesz pontosan tudtak, hogy hol van Magyarorszag. Sokkal jobban, mint amennyire en tudtam, hogy hol van pl. Vermont allam.

traktoroslány 2012.10.27. 14:35:18

Au-pair-ként talán arról is írhatott volna, hogy ő mit csinált a gyerekekkel Apuka telefonál, anya ül szomorúan, a gyerek meg üvölt. És ő, a bébiszitter? Ült és nézte őket némán? Nem az ő dolga lett volna csitítani a gyereket? Vagy elaltatni? Nem is ír arról, hogy miért sírtak a gyerekek. Valami oka van, nem sírnak viccből.

Elijah_Baley 2012.10.27. 14:37:03

én azért sunáznám a posztolót, csak a kora és a neme miatt
:)

2012.10.27. 14:37:40

Nos, érdekes. Mindazonáltal a fentebbieknek semmi köze sincs Németországhoz, németekhez, mint átlaghoz. Ez egyszerüen egy szimpla mintavétel egy német családból, aminöl van még ca. 20 millió. Semmit nem tud meg az ember a németekröl, kultúráról. Mi, magyar családként élünk kint idestova ötödik au-pairrel (két négyéves gyerek van). Nálunk ilyenek nincsenek. Persze minden család más. Ismeröseinknél sem. Sajna viszont sok esetröl tudunk, ahol az au-paireket gátlástalanul kihasználják.

christophe 2012.10.27. 14:39:03

@Karinette: Most akkor Genf(Svàjc) vagy Franciaorszàg? :-)

2012.10.27. 14:40:07

Ja, megjegyzés a németek mit tudnak Mo-ról. Mindenki, akit ismerek, az tudta hol van, hogy nehéz a nyelv, söt volt aki felismerte. Mondjuk a poszt alapján vidéki bunkók voltak a Gastfamilie, mi pedig Düsseldorfban, világvárosban lakunk.

septem 2012.10.27. 14:45:14

szerintem ilyen nem fordulhat elő a fejlett nyugaton.
olvastam a népszabadságban meg a millán.

sírjatok 2012.10.27. 14:46:40

hű látom sok okos kommenteő már meg van sértve, hogy valaki ilyet is tapasztalhat németországban, és nem kizárólag az okos szőke mérnök apuka + mosolygós kedélyes sörthozó anyuka, valamint két tündéri kisgyerek boldog harmóniája létezik :)

2012.10.27. 14:50:37

nagy butaságnak találom nálunk azt hogy előre engedik a nőket, az erős kultúrákban ahol kevesebb a segnyalási hajlam és ahol kevesebb az álszenteskedő viselkedés, ott a nőknek szépen a férfi mögött van a helye, ahogyan az egyébként szerintem sokkal logikusabb és természetesebb

christophe 2012.10.27. 14:51:21

@Rigor Mortis: Gyere Franciaorszàgba,elcsodàlkoznak,ès utàna mosolyogva megkoszonik :-)))

DennisMoore 2012.10.27. 14:53:13

Szerintem a posztóló teljesen egysejtűagyú, borzasztó, hogy ilyen ostoba és szűklátókörű emberek is kapnak diplomát...

]{udarauszkasz 2012.10.27. 14:54:11

hat itt Nemetben az oktatas szinvonala (az alapoktatase) se olyan hu, de csucskategoria szerintem. A felsooktatas az mas.
A nemettel az a baj, hogy mindent a szabalyokra epit, de olyan szinten, hogy az mar beteges. Es karos. Ha veletlenul neadjisten valami termeszeti, vagy egyeb katasztrofa eri az orszagot, itt elszabadul a pokol. A nemet egyszeruen keptelen reagalni a varatlan helyzetekre. Ezt az autopalyakon latni a legjobban, ha barmi villog, vagy furcsa dolog tortenik (pl. egy kamion all a leallosavban) kajakra beall az egesz, 3-5-10 km hosszan, napszaktol fuggoen.
Es amikor ugyanazt a hibat kovetik el mar huszadszorra, es ugyanazokkal a bugokkal vezetnek autot Berlinben, Duesseldorfban, vagy Muenchenben, na attol mar fejreallok. Igaz, ebben szerepe van a traffipax maffianak is, ezt a sajto is csak szokoevente szellozteti meg neha.
Kozelebbrol eleg vegyes nep egyebkent, szerintem az osztrakok rosszabbak.

]{udarauszkasz 2012.10.27. 14:57:52

Nalam az a holland csapta ki a biztositekot, akinel palettat kellett cserelnem (kamionozom) de, ha a raklaprol par faforgas a betonra esett veletlenul, voros lett a feje, es uvoltozni kezdett, hogy milyen kosz lett... A fonoke viszont halistennek a normalisabb fajtabol volt.

madscientist 2012.10.27. 15:07:23

Na ez a poszt is 'kommentmágnes', már mutatkoznak a jelei...

Mondjuk van pár dolog, amik eléggé belevágnak az én tapasztalataimba is, pedig én nem csak egy-két németet vagy német származású embert ismerek. Mindenesetre nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezek (csak) az én tapasztalataim, másrészt ezek miatt Isten ments, hogy én valaha is Németországba települjek, szerencsére nem is kényszerít senki, az más, h vásárolni át szoktam 'ugrani'. :)

Amúgy, aki au pair-nek megy, annak tényleg sok mindent meg kell tanulni relatív gyorsan, plussz nagyon kell tudni elfogadni és alkalmazkodni, ez van akinek megy, van akinek nem...

mojoking77 2012.10.27. 15:12:28

@fizetekmegegysort: Haaat a klorozott csapvizet, osszevetni a kemikaliakkal, es mindezt osszefuggesbe hozni a csecsemo borenek kiszaradasaval....... Te sem vagy vegyesz dragam az is biztos. Mindenki mashogy neveli a sajatjat ez teny. Gondolom te is csak a legjobbakat akarod nekik ,es ez igy helyes. Ettol meg nem leszel kesvesbe ,khmm, hogy is mondjam... Mindegy, lenyeg, hogy jot akarsz nekik.

madscientist 2012.10.27. 15:14:47

@]{udarauszkasz:

"A nemettel az a baj, hogy mindent a szabalyokra epit, de olyan szinten, hogy az mar beteges. Es karos. Ha veletlenul neadjisten valami termeszeti, vagy egyeb katasztrofa eri az orszagot, itt elszabadul a pokol. A nemet egyszeruen keptelen reagalni a varatlan helyzetekre."

Van benne valami igazság annyi szent, pl sose értették, hogy hogyan találok gyorsan jó megoldást váratlan (azért igyekeztek minden várhatóra felkészültnek lenni) dolgokra, úgy hogy nem analizálgatom előtte halálra a tanult szabályok alapján. Én meg megmondtam, hogy nincs időm felesleges 'pöcsölésre'. :P
Amúgy a szabályozás bizonyos fokig korrekt és szükséges dolog is, sok helyen nagyon jól megoldották. Ha pozitív dolgot kéne mondani, ezt biztos mondanám, meg ugye, azt is hogy be is tartják. :D

01234567 2012.10.27. 15:16:01

@Mirjam2: Elolvastad amit írtam?
Képzeld, engem ugyan úgy zavart, az a nőismerősöm, aki valami idióta, amerikai katolikus gyülekezetbe hurcolta a gyereket, állandóan, vagy az amelyik a már 16 éves lányával hisztiig összeveszett, ha az nem akart vele templomba menni. De agyvérzést kapok attól is, aki kisgárdistának öltözteti a gyerekét, és ráadásul a barom simán viszi olyan rendezvényekre, ahol bármikor lehet hirig. Csak tudod ezeket a zsidó gyerekeket, nap, mint nap látom, tudod milyen szomorúság van a szemükben. Mert ezek kicsit más dolgok, mint a kötelező angol tanfolyam, meg a sportolnod kell valamit, szigor. Kiszolgáltatottságuk használják ki, nyiladozó értelmük szabadságát ölik meg. Saját szülői korlátoltságuk nyomorával.
De neked ebből csak az antiszemitizmus jön ki, komolyan, amit ti sírni tudtok, ha kell, ha nem. Esküszöm néha szégyellem miattatok, hogy nagyanyám félig zsidó volt.

fizetekmegegysort 2012.10.27. 15:16:04

@mojoking77: Ok, megadom a gyerek bőrgyógyászunk számát, igaz ő sem vegyész, de gondolom, neki is elmagyarázod, hogy hülye amikor ezt tanàcsolja. Olyan vagy mint a posztoló: mindenki, aki nem úgy gondol valamit mint te, az hülye. Csak te vagy helikopter. ;)

manfred.blog 2012.10.27. 15:36:56

@trillia: én arra lennék kíváncsi, hogy a befogadó család vajon beszámol-e arról kiutazás előtt, hogy a gyerkőcök kb. orvosi esetek, viselkedni csak bogyók hatására tudnak...

01234567 2012.10.27. 15:39:00

@Amichay: "Igaz, a lányom nem Magyarországon nevelkedett, hanem Izraelben, ahol a családon belül is mindig részt kellett vállaljon a házi munkában, a fiammal együtt, és 12 éves koruktól a kibuci iskolában szinten napi egy órát kellett dolgozniuk. Ebből mentek aztán, az érettségi után, egy külföldi kirándulásra. A munkához való viszony neveltetés kérdése, és nagyon sok magyar úgy gondolja, hogy a pénz jár neki, de elég csak dolgozgatni érte."
Ezt most akkor hogy értelmezzem? Mert ezt te írtad.
Ez pedig nekem úgy hangzik, mintha Magyarországon nevelkedett volna, akkor nem így nevelhetted volna külső okok miatt, Izraelben bezzeg minden gyerek így nevelkedik, ott nincsenek ilyen hibák. Plusz azt már hozzá se tettem, hogy milyen előítéletes vagy általában az utolsó mondatod szerint. Tudom hogy az izraeli zsidóknál jórészt mindenki dolgozik, (azért csak van ott is lógós ? :) ) de azért a világ többi részén nem arról szólnak híradások, hogy a helyi kocsmában összeverekedtek a szefárd bányászok a haszid kubikusokkal...Inkább banki vezetők, tőzsdespekulánsokként, cégcsoportok vezetőiként, tulajdonosaiként tűnnek fel. Hál isten, ezek nem úgy gondolják, "hogy a pénz jár nekik, csak dolgoztatni kell érte." :)

never again 2012.10.27. 15:50:34

Kommentek olvasása nélkül azt mondom, hogy ez nagyon hajaz az írországi mekis mindenkinek mindennel baja van posztra...
Annak tudatában, hogy én is voltam au piar Németországban, én sok dolgot fel tudnék sorolni, amit tapasztaltam, mint pozitív klisét.
Azt, hogy rosszabb család jutott a posztolónak?, hát van ez így.

fraki 2012.10.27. 15:52:40

@eax_: Jéé, hogy itt minden poszt csak egy "egyelemű statisztika", jaaaa, tééényleeeg, de okosat kommenteltem!...

Intizar 2012.10.27. 15:52:50

Nekem biz sötétkének tűnik a kis hölgy. Megismert egy azaz egy darab elég diszfunkcionális családot egy északnémet kisvárosban (megyjegyzem a "megismerésről" is lehetnek fogalmai, idézem, "Több mint fél évem volt arra, hogy megismerjem a német kultúrát, mentalitást, nyelvet, a dolgokhoz való hozzáállást stb.", ez részemről no comment), és máris tudja, milyenek "a németek". Gratulálok. Ez egy egyetemet végzett, mesterfokozatot szerzendő, fiatal magyar értelmiségi.

01234567 2012.10.27. 15:52:52

@Barát Csaba: Jááj tezsvírem!!!Tuttam ín á míjjenk árűs kútúrá vázzéééé!!!!Köszi tezsókám!!!!
Amúgy azok közül az erős kultúrák közül ( miért van enyhe látens melegség érzetem..) komám kötelező a szakáll pl. Mert ha nem a nyissz a fej, vagy bumm a fejbe haver...
Azok általában évszázados, törzsi, vallási, nemzetiségi hagyományok. Társadalmi fejlődés? Egyáltalán az a szó modern? Civilizáció?

csizkek 2012.10.27. 16:02:20

Ezt a posztot teljesen felesleges volt kitenni. 1 csaladi au-pair tapasztalatbol egy teljesen inhomogen nemet nemzetre altalanositani, mindezt egy nagyon szuk ismerettel rendelkezo eu-pairtol:) Grat!
Beszelni is felesleges errol a "tapasztalatrol".

hunani 2012.10.27. 16:06:36

PEdig sokmindenben igaza van a posztolónak.
AU pairkedni nem leányálom, nagyon kell tudni alkalmazkodni, és van ahol sajnos nagyon ki is használják a lányokat. Természetes, hogy egy más kultúrában sokminden van ami elsö pillanatra kicsit furcsa. Tény hogy itt NO-ban ( én is is lakom, vany iskolás gyerekem, kapcsolataim) pl. nem fürdetik a gyerekeket csak hetente 1x max. ( tusolás vagy fürdés). Sok ismerös gyerek van aki után szellöztetek a szobában:)). Ez nekik természetes igy" védik" a börüket, meg spórolnak a vizzel. Nekem ez elképzelhetetlen, és a gyerekem is szigorúan tusol v. fürdik rendszeresen. Eddig egy anyukát ismerek akinek a serdülö fia mindennaap tusol.!! Nem ritka a fekete körmü fülzsiros kölök.

Tudni kell még hogy iskolákban elég alacson szinvonalon (kivéve gimnázium) oktatnak földrajzot, fizikát, kémiát, biológiát, söt ezeket nem is mindig kötelezö tanulni 8.-ik osztály után.
Ebböl eredhet a sokszor hátborzongato tájékozatlanságuk is, amit szonte nap mint nap megél az ember. Nem kell haragudni rájuk, ök ilyenek, nincs rá szükségük, de azért általában tudják, hogy hol van aBalaton:))
AU Pair-eknek meg van szabva, hogy mennyit "dolgozhatnak" egy nap, (azt hiszem 4 óra) tehát vagy gyerekre vi´gyázás délután, vagy fözés, takaritás délelött , például. Ezeket illik tudni, ha nem igy van, lehet reklamálni!!

A nyugtatókról annyit, hogy szerintem azok homeopátiás bogyócskák voltak, amik persze nem veszélytelenek, de nem is orvosság(nyugtató) klasszikus értelemben.Ez itt naygon elerjedt, minden bajra bogyózgatnak. szerintem nem nyugtató volt, azt ugye recept, orvos stb. kiséretében csak.
Összességében megértem a posztolót, és nem is tartom elkényeztetett frissdiplomásnak. Amiket leirt, azok bizony nagyvonalakaban igy vannak, még akkor is ha ö minden bizonnyal egy kifejezetten " érdekes családot" fogott ki.

Gera 2012.10.27. 16:09:21

Ez történik, amikor egy itthoni értelmiségi utolsó senkinek megy ki külföldre dolgozni olyanokhoz, akiknek csak egy külföldi senkire van pénzük. Nyilván nehéz megszokni a váltást :) Az meg röhejes, hogy egy darab német családból akar valaki messzemenő következtetéseket levonni. Kerülhetett volna olyanhoz is, ahol szíjjal verik a gyereket, őt meg részegen meg akarja erőszakolni apuka, akkor minden német olyan lenne? :)

Laeisz 2012.10.27. 16:14:05

Kedves Posztoló!

Már az indítás is tetszett: „az alapdiploma után úgy éreztem szükségem van egy kis szünetre még mielőtt belekezdenék a mesterképzésbe, mert nagyon sokat kivett belőlem az egyetem, illetve szerettem volna egy nagyobb csalódás után újra önmagamra találni”
1.) Akit egy sima alapképzés is „kikészít”, annak a munkaterheléssel kapcsolatos kinyilatkoztatásait enyhén szólva sem lehet mérvadónak tekinteni.
2.) A munka nem arra való, hogy azzal szerelmi bánatokat kúráljunk.
3.)
…Aztán:
„Bár minden nap kidobnak annyi kaját a szemetesbe, amennyit én egész életemben eddig nem dobtam ki…” – bizonyára összetévesztetted a háztartást egy, a környéken működő nagybani kommunálishulladék-feldolgozóval.:-) Amúgy meg éppen a németekre nem jellemző a kajakidobás, pl. nem kg-ra veszik a húst, hanem szeletre: annyi szelet, ahány fős a család.

„egy ügyes mozdulattal bogyót tuszakolva a gyerek szájába” – Hm… Érdekes! Mondd már el, hogy miképpen nyelne le egy pár hónapos, a szilárd táplálékot még hírből sem ismerő csecsemő egy gyógyszert, pláne víz nélkül?:-) Hogy stílszerűen, németül reagáljak: „Alles Trug und Lug!”:-)

„tegnap életében először megfürdették a pici babát. Számoljunk csak utána: augusztus 5-én született, és ma van 19-e. Igen, egy nap híján két hetesen érintkezett vízzel először az a kisbaba” – Az első napokban, gondolom, a szülészeten fürdették – egyébként sok szakértő az első napokban nem is a fürdetést, hanem a törlőkendős tisztítást javasolja. (Extrém példa a mi – 72 éves, magyar! – védőnénik, aki azt javasolta az első látogatásakor, hogy „egy hónapig ne fürdessünk”… Persze nem fogadtuk meg a tanácsát.)

…Egyébként beleolvastam az eredeti blogodba is és ott leltem ezt a gyöngyszemet:
„Az ablakpucolással is végeztem már egy ideje és az anyukának volt pofája az 50 eurós bankóból egy tízest visszakérnie! De hát én voltam a naív, hogy így indulásom előtt pár nappal azt hittem, hogy felfele kerekítik azt az összeget. Semmi baj, azért a 10 eurós órabér nem rossz ám.”

Anyám! Te adnál 25%-kal többet egy előre megbeszélt munkadíjnál? Azért a stílusod nem semmi: „volt pofája” – írod. Nos, neked persze lett volna pofád ahhoz, hogy simán elvárj plusz 25%-ot… A 10 eurós (2.800-2.900 Ft-os) órabér pedig valóban jó: Magyarországon egy szakorvos kap kb. 800 Ft-ost…

Végül: márciustól babysittert keresünk Münchenbe, egyéves fiunk mellé – akarod, hogy megtanítsunk dolgozni és a pénz értékére?:-)))

Intizar 2012.10.27. 16:15:42

Ajánlok egy édi kis gondolatkísérletet. Ez a lúd, akiből minden bizonnyal csúcsértelmiségi lesz, fogja tanítani gyermekünket az iskolában. Azzal a tünci világképével meg látókörével neki. Némi szerencsével irodalomra, történelemre, filozófiára. Ne adj isten, németre.

Gera 2012.10.27. 16:19:24

@Intizar: Hidd el, egy-két ilyen élmény után sokkal jobban meg fogja becsülni az itthoni tanári állást, ami lehet, hogy negyedannyit fizet, de a napját értelmiségiek és alárendeltek között töltheti ahelyett, hogy egy bunkó német paraszt háziszolgája lenne :)

kommentfelület 2012.10.27. 16:21:03

- "nagyon sokat kivett belőlem az egyetem"
- "Hanem mert olyan dolgokat kell elfogadni, majd végigcsinálni, amivel nem feltétlenül értek egyet"

Waaaah.
Ildikó, szar meglepetésekben lesz részed első és valószínűleg nem kevés további munkahelyeden, itthon is. B+

csunyadiszno 2012.10.27. 16:25:06

@Amichay: Ne rugózzál már izraelen meg a zsidóságon. Egyáltalán nem erről van itt szó de te minden előzmény és ok nélkül folyamatosan erről tartasz kiselőadást. Elemezgessed magadban ezeket a kérdéseket és legyél boldog a hazádban. Amennyiben a boldogságodhoz az is feltétlenül szükséges, hogy a mi országunkat fikázzad, akkor talán mégsem érzed annyira jól magad a tieid között.

JumboJet 2012.10.27. 16:26:50

Kedves Posztoló!

Őszintén sajnálom hogy - írásod szerint -, rettenetesre sikerült a kinntartózkodásod.
Azonban.
Az, hogy írásod semmi más, mint a keserűség, a csalódottság, a reményveszettség, a sértettség koncentrátuma, Rólad többet elárul, mint Németországról.
Ezt nem kíbicként mondom, hanem mint 2 hónapja Németországban élő ember, aki pár nem olyan nagyon régen már lehúzott ott bő egy évet.
1.) Au-pairként egyetlen családot ismersz meg rettentő mód, azonban szélesebb rálátásod az országra - hacsak nincs mázlid a családdal, és nincs rengeteg szabadidőd, nem visznek sok helyre, stb. - egyszerűen igen nehezen alakul ki. Ezt, mindenképp szem előtt kellen tartanod, mielőtt a családnál szerzett tapasztalataidat "extrapolálod" az egész országra. Másrészt, akármilyen jó sorod van egy családnál, akármilyen nyitottak, soha nem tudsz olyan tapasztalatokat megszerezni, mint mondjuk egy német munkahelyen. Onnan már sokkal inkább belelátsz a társadlom szövetébe, működésébe.
Amiket leírtál, simán írhattad volna Amerikában, Angliában, Belgiumban töltött fél év után is.

2.) Mielőtt először német cégnél nem kezdtem dolgozni, el nem tudtam volna képzelni, sem azt, hogy német cégnél dolgozzak, sem azt, h Németországban éljek. Az első német otthon is jól ismert (világ)cégtől 3 év után szinte menekültem, mondván, annyira nem bírom a németeket. (Bár, ironikus módon, az ezalatt kint töltött bő év, minden "némtsége" ellenére jó volt.)
Igen, én sem értettem, pontosan hol is mutatkozik meg a német precizitás, innováció, stb. Mert hogy a munkahelyemen, legalábbis az osztályomon nem, az biztos. Mindegy, rá kellett jönöm, hogyha külföldön akarok élni, a szakmámból (mérnök), történelmünkből, és gazdasági kapcsolatainkból adódóan, , elsőként mindig egy német ajánlatba fogok botlani.

3.) Rengeteget magam utasítottam vissza ez idén júliusban egy amolyan kihagyhatatlannak tűnő megkeresés talált meg. Éltem vele, Itt vagyok.
ÉS, most jön az egyik lényeges epizód:
Velem, interjún (beleértve a magyarországiakat is), még életemben olyan kedvesen, barátságosan, tisztelettudóan nem bántak, mint itt, ezek a fránya fritzek! (Pedig a világ egyik legértékesebb márkájáról van szó, tehát lehettek volna épp lekezelőek, nagyképűek. 3 interjún voltam, és mindhármon ugyanez fogadott. Aztóta többször felötlött bennem, hogy piszlicsáré magyar cégek, v a jelenlegihez képest no-name multik magyarországi telephelyein néha (legtöbbször azért nem) hogy próbáltak alázni, hányinger kerülget.

4.) Valóban. A beilleszkedés nem annyira egyszerű, mint mondjuk - kapszkodjatok! - a sokat szidott Franciaországban volt. (Ott is éltem). A németek távolságtartóbbak, maguktól nem segítenek ki angolul, pedig a legtöbb kollégám tud, hanem inkább megvárják, míg valahogy kiizzadom magamból a mondatot németül. De ha rákérdezek, készséggel válaszolnak. De ennyiben merül ki a távolságtartásuk. Egyébként kifejezetten jó kis csapatba kerültem, sokat megy a röhögés, egyedül a fiatalos, szlenggel teli nyelv ismeretének a hiány az, ami kicsit kirekeszt. Ezen változtatni, az ÉN feldatom. Tehát, én maradok ki, és nem ők hagynak ki a viccelődésből, dumákból.
A főnököm, az ő főnöke, kifejezetten rendes, jófej, türelmes, azonnal normális, valós melót adtak, de nem hipersürgőset.

5.) Vissza a sztereotípiákhoz. Olykor tehát, én sem értem, mitől működik pontosan ez az ország, mert egyéni szinten, senkit sem látok különösebben precíznek, okosnak, stb. És igen, van a képmutatás. (A felszínen minden szép és erkölcsös, közben tele a net német pornóval, És a német szexlapok legtöbbjében kicsi szívecskével van kitakarva a punci. Whááh!)
MIndezek ellenére, rendszerszinten valami működik, mert valamitől mégiscsak szépek, tiszták, rendezettek a városok, falvak, földek, valamiért mégiscsak itt készül az Audi, a BMW, az Airbus (meg Fro-ban), meg még egy csomó jó termék. És végül, de nem utolsósorban, annak ellenére, hogy elvileg "jobboldali" Merkel kormánya, mégis meglehetősen liberális ország. (Kevés helyen van egy Berlin.) És: az adócsalás nem nemzeti sport, a szociális háló meg elég sűrű szövésű.

Tehát, hidd el, annyira nem élhetetlen hely ez, csak ne biciklibelsőből nézd! :)

UI: Japánról tudnék hasonlóan kritikus írást közölni, DE! 1. Japán valóban szélsőségesen különböző világ, szélsőségesen különböző értékrenddel, 2. ott is - bár csak pár hétig - munkahelyen dolgoztam, tehát átfogó rálátásom volt a viszonyokra.

csizkek 2012.10.27. 16:27:19

@hunani: ne terjessz mar ennyi marhasagot az iskolarol, koszos nemetekrol. Hol eltek ti, vmi putriban??
(A homeopatia meg hatastalan cukorbogyo, ne tulozzunk a veszelyessegerol:) )

Intizar 2012.10.27. 16:29:16

@Gera: Nos, az az igazság, hogy csöpp hozzászólásomban nem igazán a kis hölgy lelki egyensúlyáért aggódtam.

Gera 2012.10.27. 16:32:45

@Intizar: Márpedig a lelki egyensúly rendkívül fontos ahhoz, hogy jó tanár legyen.

]{udarauszkasz 2012.10.27. 16:36:13

Egyebkent a nemetek tenyleg eleg sokat gyogyszereznek, ha a gyerek nem "mukodik" a parametereknek megfeleloen, akkor jon a bogyo.
Valahol azt hallottam, hogy "beletesszuk az Auschwitz-ot a bogyoba, a bogyot meg a gyerekbe..."
Aztan az ilyenekbol lesznek a drogosok, pszichopatak, stb. A mai nemet generacio nem tudna ugy felepiteni az orszagot, ahogy a 45 utani generacio tette.
Fenntartani se nagyon tudjak mar.

Gera 2012.10.27. 16:37:45

@]{udarauszkasz: Örülnénk mi, ha csak feleannyira tudnánk fenntartani a jóléti államunkat, mint a németek az övékét.

BenyoBoy 2012.10.27. 16:43:54

@eax_: Tudom tanúsítani, ez tényleg így van!

Szalacsi_Dezső 2012.10.27. 16:45:47

nem tudtam eldönteni, hogy dicsekszik vagy panaszkodik.

JimK1rk 2012.10.27. 16:47:49

Tizenot eve elek Flandriaban, es azt kell hogy mondjam a poszt iroja nagyjabol jol latja a dolgokat. Ket pozitiv dolog van az itteni vilagban, az emberhez melto kereset, es a kivalo szocialis halo, ezek termeszetesen nagyon fontos dolgok. A benszulott lakossagrol elmondhato, hogy szornyen sunyik, kirekesztoek, lenezik a kelet-europaiakat, hiszen ok jol elnek es van penzuk, ezert nekik alanyi jogon jar a felsobbrenduseg. Persze a muzulmanoktol felnek, nem mernek konfrontalodni veluk, csak a hatuk mogott nagy a szajuk(ez teljesen altalanos a flamandok kozott), de ha szemtol szembe kellene velemenyt nyilvanitani a masikrol, akkor csak mosolyognak es mondogatjak, hogy semmi gond, nem ugy gondoltam stb... A gyerekneveles meg a szuloktol fugg, van aki normalisan neveli a gyereket, vannak akik pedig mindent rajuk hagynak. Ha mar gyereknevelese, akkor a helyzet a muzulmanoknal a legszornyubb, gyak. nem nevelik a purdeikat, mar ket-harom eves kortol az utcan vannak, hangoskodnak keso estig, a szuleik mindent rajuk hagynak. A muszlimok nagy hasonlosagot mutatnak a ciganyokkal max. annyi a kulonbseg, hogy a felnottek azert dolgoznak, probalnak torekedni a jobb eletre. Viszaterve a flamandokra, azt azert tundi kell roluk, hogy a haboru elott csorok voltak, nagyreszuk a foldeken dolgozott es haboru utan jott a hirtelen jolethez a szokasiakkal a viselkedesukkel nem nagyon tudtak alkalmazkodni. Eleg szornyunek tartom, hogy nagyon sok flamand ferfi izzadsagszagu, mintha nem ismernek a dezodorokat, illetve a nok sem nagyon szeretik a borotvat, szoros lab es az egy centis honaljszor alapnak szamit egy flamand nonel. Azt, hogy asitas kozben nem teszk a szajuk ele a kezuket mar meg sem emlitem, ha meg rajuk szolok akkor meg ertetlenul neznek ram. Folyatathatnam napestig...
Az en velemenye az, hogy a magyar kultura, a magyar viselkedes, a es az egymassal valo banasmod sokkal szebb kepet mutat, sokkal oszintebbek a reakcioink, mint mondjuk egy flamandnak.
Jo magyarnak lenni!

JumboJet 2012.10.27. 16:53:14

"Nos, a nőknek annyira jól sikerült itt kiharcolni az egyenjogúságot, hogy a férfiak sehol sem engedik előre a nőket. Sem a szórakozóhelyen, sem a bevásárlásnál. Pontosan úgy nyomulnak és tolakodnak elénk, mint Bécsben a metróaluljáróban.

Mondhatjuk úgy is, hogy nem bunkók, szimplán egyenrangúnak tekintenek minket, de hát azért én is mégiscsak ahhoz vagyok szokva, hogy kinyitják nekem az ajtót, előreengednek és nőnapon virágot/csokit kapok. Úgyhogy maradnék inkább a bunkó jelzőnél."

- hogy nem Németországan éltél, az tuti. Itt, ha bringával közlekedek, még böszme nagy Q7-es Audis is megáll, ha csak közelítek a kereszteződéshez. Ennyit a nem előzékenységükről.

"Világot akarok járni, utazni, tapasztalni!" - hát, az au-pairkedés nem az a kifejezett világjárós, tapasztalós szakma. Kezdetnek, indulásnak jó. De amint látom, hamar fel is adtad.

"az alapdiploma után úgy éreztem szükségem van egy kis szünetre még mielőtt belekezdenék a mesterképzésbe" - Leányka! Azért három év az egyetemen nem olyan megterhelő. Mikor én jártam, ez nem is volt opció. Persze, megtehetted, hogy halasztasz, (bár ez legtöbbször nem önkéntes alapon ment, hanem mert mágvágták az embert), de ezt ne adjuk már ilyen drámaian elő! Írd azt, hogy az alapképzés után kedvem támadt szünetelni, csavarogni, stb.

hunani 2012.10.27. 16:55:16

@csizkek:
Nem tudom mi visz rá , hogy sértegess, nem élünk putriban, és itt de facto hetente egyszer fürdenek a gyerekek. ( a mi családunkban nem, én ezzel apractikával soha nem tudnék kiegyezni) Ez önáluk igy természetes. A posztoló írására reagáltam, és leirtam, hogy megértem hogy ö is idegenkedik töle.
Homeopátia: azt irtam, hogy szerintem azt adták a gyereknek, és nem nyugtatótablettát.
Ha neked más tapasztalatod van, én ezt elfogadom , de nem kell senkit se sértegetni. (Tapasztalataidról nem irtál?)
Az iskolarendszer nem optimális, és igenis hiányos a tudásuk bizonyos tárgyakból. De ez vszinü minden országról elmondható vmilyen szinten.
Hatodikos itteni gimisek angolból pl. lazán leverik a magyar nyolcadikosokat. (Tapasztalat) Ebben viszont (idegen nyelvek) nagyon jó a szinvonal)
Ennyi
Kicsit Te is ügyelhetnél a színvonladra;)

]{udarauszkasz 2012.10.27. 16:57:57

@Gera: Nem tudjak mar most sem fenntartani, a tartalekaikbol elnek. Ha a regi, 60-70es generacio kihal, nyugdijba megy, borulni fog itt minden, nem fogjak tudni fenntartani a nyugdijrendszert, mert nem lesz, ki megkeresse.
A mai begyogyszerezett, idegbolond generacio lehuzza a wc-n az orszagot.
A magyarokkal csak az a baj, hogy ha valahol 2 magyar osszekerul kulfoldon, tuti, hogy egyik kigolyozza a masikat, megprobalja kiturni, ahelyett, hogy segitene a masikon.
Ez a magyarnak egy undirito szokasa, ami genetikailag belenk van kodolva. Ha kepesek lennenk ugy osszefogni, mint akar a nemet, akar a torok, vagy a jugoszlav, nem kene innen lelepni senkinek, mert lenyomnank a keleteuropai regiot, mint a belyeget.

Dr. Trebitsch 2012.10.27. 17:00:00

A bunkóság nem objektív dolog, az adott közösség normáitól való kirívó elhajlást nevezzük így. Fél év alapján nem mernék lebunkózni egy népet, hátha ott az a norma, ami itthon modortalanságnak számít. Van, ahol illetlenség böfögni az asztalnál, máshol kötelező.

A nyugtatózás tényleg gáz, de nem hiszem, hogy bevett szokás lenne, a posztoló inkább egyedi rossz példát láthatott. Remélem. Kis hazánk bizonyos vidékein a pálinkás rongy és a máktea ma is használatos a nyüzsgönc csemeték lecsillapítására, tehát a példa a magyar kulturális felsőbbrendűség igazolására sajnos nem alkalmas.

gyöngyvirag 2012.10.27. 17:00:08

@Gera: Persze.. meg annak is jobban örültünk volna ha az országot nem szedik cafatokra - többütemben, főleg az infrastruktúra itta a lét...persze jól jött volna a Marshall-terv
/ hu.wikipedia.org/wiki/ / segély is.

hirmagazin.sulinet.hu/hu/oktatas/a-marshall-terv

meg '56 sem hiányzott meg az utánakövetkezők. ..nem csak a gazdasági okokat figyelembe véve.
A morál meg a hozzáállás is kicsit romlott.
Hol lennénk mi ha mind ez nem történik meg?...hol lennének ők? Nah? Folyton a víz alá nyomott fejjel nehéz levegőt venni.
Ajrópa marasztal, egyre csak marasztal - ti pedig kórusba bégettek a hazátok/?/ ellen, de hogy tulképen miért vagyunk itt és miért nem másképp áll a szénánk az valahogy nem jut senkinek az eszébe.
Gondolom, mivel a komoly oktatási rendszernek köszönhetően mindenki ismeri Brüsszelben / is/ a törit és a hozadékát is...jah meg érdekeltek és érdeklődők.
Könnyű fikázni. Tényleg

]{udarauszkasz 2012.10.27. 17:00:45

Angolbol persze, hogy jo a szinvonal, eleg sok a nyelvi hasonlosag a ketto kozott:)

Zabaalint (törölt) 2012.10.27. 17:07:45

@billy reed:
"Mit gondolsz kedves posztíró? Egy átlagos magyar iskolás vagy felnőtt meg tudná mutatni a térképen Németországot /Ausztriát, Szlovéniát ésatöbbi/?"

Igen, a többség igen. Az emberek jó nagy hányada még Tádzsikisztán fővárosát is tudja, mert ilyen a közoktatásunk. Más kérdés, hogy egy egyszerű százalékszámításnál már gondban vannak ugyanezek az emberek...

A többiben igazad van.

Zabaalint (törölt) 2012.10.27. 17:11:11

@fizetekmegegysort:
A homeopátia a placebo beadásának az eddig kitalált legsikeresebb módja, egyetlen hátulütője, hogy bizonyos értelmi szint felett már nem működik, mivel nem hiszi el az áltudományos maszlagot a beteg.

Gera 2012.10.27. 17:12:48

@]{udarauszkasz: Ember, nézzél már szét mi van itt, mit tudunk mi fenntartani? Ezerszer nagyobbak a problémáink a németekénél.

Zabaalint (törölt) 2012.10.27. 17:14:24

Hogy a posztolót is fikázzam, bár gondolom előttem már sokan megtették, nagyon korlátolt egy ember lehet, aki 1 család megismeréséből általánosít egy egész népre. Különösen Németország esetében vicces, amely kulturális szempontból meglehetősen sokféle ország.

Amúgy a napi fürdés tényleg sok németre nem jellemző, ahogy sok angolra sem például, szerintem a napi fürdés legjobban a keleti blokkban terjedt el, mert érdekes módon a volt NDK terültén ugyanúgy általános, mint Magyarországon.

gyöngyvirag 2012.10.27. 17:15:15

@Dr. Trebitsch: máktea meg mobiltelefon. Kis idő eltelt a két jelenség között.... ano ez volt a gyógyszer mindenre. Falun szokás volt.. nem magyar találmány. Pálinka, máktea.
Pl. aratásnál az árnyékba be a gyerkőc, gyűszűnyi pálesz .. csend volt, ment a munka.
---------------------
Nem értem...tényleg: valaki leírja a véleményét. Többen alátámasztják a posztoló tapasztalatait - ott élő magyarok - most akkor mi a baj ezzel.
Azt is megindokolta, hogy a bunkó alatt ő mit ért. Ha ez van akkor miért kell ennyire megbotránkozni, hogy szerinte ez bunkóság. Ő így fejezte ki magát. Akkor is ez van ha egyeseknek ez nem tetszik. Akkor is fülzsíros a kölök. De ha ez a németnek nem probléma,akkor miért kell védeni a helyzetet? Nálunk nem ez a norma. Nagy ügy.

Nem értitek? Lehet más és érezhetjük, hogy ez szerintünk bunkóság...ettől ők sem lesznek kevesebbek és mi sem.
Le lehet írni, meg lehet fogalmazni, nem?
Sztem a felsőbbrendűséget pedig felejtsük el.
Ember-ember.

Zabaalint (törölt) 2012.10.27. 17:15:22

@DennisMoore:
Gondolom büfé-ruhatáros szakon végzett.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.10.27. 17:23:57

@]{udarauszkasz:

"Ha kepesek lennenk ugy osszefogni, mint akar a [,,,] jugoszlav"

Ez a kemény, nem a vídia! :))

Dr. Trebitsch 2012.10.27. 17:24:45

@gyöngyvirag: mobiltelefon??? ez hogy jön ide?

Szenvedélybetegekkel dolgozom, rendszeresen találkozom kliensekkel, akiknek a drogkarrierje csecsemőkorban kezdődött... Igaz, ők már felnőttek, és legyen igazad, hogy ez a gyakorlat a múlté. Csak félek, hogy mégsem.

kocsisj 2012.10.27. 17:29:32

@KrisztinaKrisztina: Tudod ez egy kis történelmi visszatekintést megérdemelne. A háború után kaptak egy iszonyatos összegű Marshall-segélyt (mi nem kértünk belőle), a teljesen szétvert gazdaságot az akkori legkorszerűbb ipari eszközökkel építhették újjá. Arról nem beszélve, hogy a háború utáni generáció még német módra dolgozott. A dolgozni tudó (és akaró) generáció most ment nyugdíjba. Közben a világ 5. legerősebb gazdasága erősen kiszervezte magát innen, ipar csak mutatóba maradt, lásd Kína, Kelet-Európa, Törökország stb. A jelenleg itt "dolgozók" nagy része közvetít, "szakért", szervez stb., semmi effektív munka. 20 éven belül bele fognak dögleni. (kérdezz meg egy magyar Telekom-ost, mit és mennyiért dolgoznak nálunk és náluk).

neoteny · http://word.blog.hu 2012.10.27. 17:29:51

@Dr. Trebitsch:

Ez erősen off topic, de hadd kérdezzem meg: hogyan derül ki valakiről hogy "a drogkarrierje csecsemőkorban kezdődött"?

gyöngyvirag 2012.10.27. 17:31:58

@Dr. Trebitsch:
innen az ötlet: " ..A nyugtatózás tényleg gáz, de nem hiszem, hogy bevett szokás lenne, a posztoló inkább egyedi rossz példát láthatta.. Kis hazánk bizonyos vidékein a pálinkás rongy és a máktea ma is használatos a nyüzsgönc csemeték lecsillapítására, .."
A papa gyömöszölte a kiskölök szájába a nyugtatónak vélt bigyót.
A papa pedig naphosszát mobilozik...hol kint a kertbe..
Erre voltam kihegyezve.

]{udarauszkasz 2012.10.27. 17:39:29

@neoteny: latogass el Becsbe, meg mindig jugoszlavoknak hivjak magukat sokszor, es sokszor jobban osszefognak, mint akar egy mareknyi magyar. Meg a legegyszerubb vendegmunkasok is.

Globetrotter2014 2012.10.27. 17:41:34

Igen ez találó.Sajnos az olaszoknál franciáknál ugyanúgy beüthet az ilyen, "nűlatok is van már színes TV meg mosógép?" jellegű komment.

Sajnaos ennyire vagyunk nekik relevánsak.

A németek is rájöttek hogy nem a lexikális ismerek a legfontosabbak, így másra megy el az oktatási rendszer erőforrása.

De ahogy az amerikaiak, úgy a németek is lényegsen jobbak lesznek szmos valóban fontos versneyszámban.

kocsisj 2012.10.27. 17:43:47

@Krajczig&Khaas: Sajnos két dologban sántít, amit írtál. Én vállalkozást (vendéglátó) csináltam itt kint, nem voltam senkinek cselédje stb. Másik dolog. Lehet, hogy annak idején nálunk sokan lenézték a románokat, lengyeleket (nem ingem, mert nekem nagyon sok barátom volt kint, inkább segíteni próbáltam), de mi nem belőlük éltünk. Itt a lenézett lengyel, magyar, volt NDK-s stb. termel és épít mindent, az itteniek ebből élnek (meg visszaélnek).

Csokonai Vitéz Műhely 2012.10.27. 17:45:47

Aki nem szereti a gyerekeket, ne menjen au pairenek, mert a gyerek megérzi. Gyerekként három au pairünk volt, abból kettő magyar.
Az első, szintén Ildikó egy hónap után lelépett egy laptoppal és anyukám csekk-könyvével. El is kapták egy bankban, és ha jól emlékszem, kitoloncolták.
A második, Katalin egy igazi rohadék volt. A szüleink előtt, maga volt a megtestesült kedvesség, de velünk állandóan szemétkedett. Kiröhögte az akcentusunkat vagyis inkább tájszólásunkat, leidiótázott, mert nem tudtam, hogy van olyan város, hogy Kecskemét. Amikor elmentünk otthonról, húgom, ő és én ,akkor mindig egy plázában kötöttünk ki, és betett minket a játszóházba órákra. Anyukám ruháit hordta, mikor nem látták a szüleim, cigizett a szobájában, amikor hazatelefonált, nem a nevünkön hívott minket, hanem kis tetű és kisebb tetűnek. Egyetlen pozitív dolog, hogy tök jól megtanultunk káromkodni. Egy hétig könyörögtünk szüleinknek, mire elküldték. Az ágya alatt egy rakás üres borosüveg volt.
A harmadik egy ukrán lány volt, aki négy évig, egészen hazaköltözésünkig velünk volt, és szinte családtag lett. Mikor hazaköltöztünk, féltem, hogy minden magyar szemét, (családomon kívül nem ismertem magyarokat), de hál istennek nem így lett.

]{udarauszkasz 2012.10.27. 17:48:16

@kocsisj: Pont erre akartam ramutatni. Az a generacio hal ki, amelyik felepitette az orszagot. Csak Marshall segellyel nem epithettek volna fel a szetbombazott varosokat, az ipart. Es nem ugy lottek szet oket, mint Pestet, hanem romma bombaztak az egeszet.
Azt a romhalmazt, ami akkor maradt, se a magyar, se a mai nemet generacio nem tudna ujraepiteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.10.27. 17:51:08

@]{udarauszkasz:

Aha, azért lőtték halomra egymást egy fél évtizeden keresztül miközben széthullott Jugoszlávia. Mert annyira összetartóak.

fizetekmegegysort 2012.10.27. 17:53:41

@Zabaalint: Igen, tudom, és az ezen igen magas értelmi szintű többiek tartják el a gyógyszeripart, mert az meg olyan okos és elfogadott dolog. És mindenki hülye aki máshogy gondolja.
Jelen poszt szempontjából persze csak azért került elő, mert többen is írtuk gyakorló anyaként, hogy a kisgyerek szájába csak úgy szárazon beadott golyó, amit nem köp ki, az jó eséllyel homeopátia, nem gyógyszer. Nem csak azért, mert a keserű pirulát (hihi) a gyerek jó eséllyel kiköpné, hanem azért is mert az ilyen piciknek való szereket szuszpenzióban/kúpban adják. Nehezen hihető, hogy egy kisgyerek egy nyugtatót csak úgy lenyel, aki próbált már kisgyereknek gyógyszert adni, tudja miről beszélek.

]{udarauszkasz 2012.10.27. 17:54:50

@Csokonai Vitéz Műhely: Ez a lenyeg, egy cseh kulfoldon nem rabolna ki egy csehet, vagy egy roman egy romant, vagy egy torok egy torokot foleg. A magyar a masik torkanak ugrik, mindenfele kecmec nelkul.

]{udarauszkasz 2012.10.27. 17:59:54

@neoteny: Kulfoldon azert maskepp festettek, jobban osszetartottak,
mint a magyarok. Dolgoztam Becsben, lattam. Hogy az idiota politikusaik egymasnak ugrasztottak a nepet otthon, az egy dolog.
Magyarorszagon is ugyanez megy, (lesz is polgarhaboru nemsokara ebbol...) csak a magyarok kulfoldon is egymas torkanak esnek.

Viktus 2012.10.27. 18:03:16

@Hari Seldon 2:

Fiatal még az emberállat meg ilyen nemzetiségtől függetlenül a pillanatnyi attitűdjeire épít. Egy német idejön átveri v.ki az ugyanúgy Magyarországról alkot véleményt, ahogy a levélíró a németekről alkotott.

Viktus 2012.10.27. 18:04:15

@]{udarauszkasz:

Na kb. erről beszéltem ... itt is van összetartó brigád ki-hol mit fog ki kikkel találkozik.

Viktus 2012.10.27. 18:05:30

@]{udarauszkasz:

Handabanda ... minden népnek megvan a maga szemete. Nincsenek szent népek a Föld bolygón.

kitekinto 2012.10.27. 18:08:08

Nos az a véleményem, hogy egy otthon igencsak elkényeztetett " valaki " egyszer csak elindult szerencsét próbálni a nagyvilágba, és hamar rájött, hogy eddig egy szép nagy burokban élt. Szembesülnie kellett azzal, hogy ott kint nem az történik amit ő akar, vagy elképzel, hanem azt kell csinálni amit mondanak neki, és kuss. Mert nem ő a munkaadó, hanem ő a munkavállaló. És ha nem tetszik el lehet húzni a ....csába. Amit Németországról és a németekről summázva ír, az köszönő viszonyban sincs a német valósággal. Én is itt dolgozom, tehát van éppen bőven tapasztalatom. Amúgy is egy országot, népet, és annak a kultúráját minősíteni ilyen fiatalon, és fél év tapasztalat után nem egyszerűen bátorságra, hanem kapitális butaságra vall. Ezt eredményezte a " mindenkinek legyen diplomája " mozgalom. Buta, és pökhendi véleményt olvashattunk itt, ami személyes sértődöttségből, és nem tapasztalat alapján fogalmazódott meg. Akinek nem tetszik Németország ajánlanám esetleg Albániát. Ennyi ésszel, és realitás érzékkel ott nyilván jobban érvényesülne, és legalább nem égetné magát. :)

proli74 2012.10.27. 18:10:24

@Alikam: Egyetértek.Egy német,távolabbról amerikai érdekeltségű cégnél dolgozom.Maradjunk annyiban, ez egy világcég.Viszonylag gyakran volt alkalmam megcsodálni a "német precícizitást".Egy magyar parasztember már felrúgta volna őket a holdba.Mert mit csinálnak? Van egy két órás munka,ő egy szál tolómérővel elsétálgat négy órán át.Közben meggyőzően adja a gondolkodom tehát vagyok figurát.A magyar ilyen szituációban kicsit megnyomja,meglesz a munka és azt nézi mivel töltse el a megspórolt 30 percet.Nem akarom őket itt nagyon ócsárolni,mert valahol ők a kenyéradóim.Csak szeretném , ha mindenki átlátná,- ilyen téren- nem igazán kell szégyenkeznünk előttük,sőt.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.10.27. 18:12:23

@Whave: Ember! Próbáld meg megérteni amit írok nem csak elolvasni. Ott ez valóban nem bunkóság ezt a posztoló is megpróbálta tudomásul venni; mert egyenjogúság meg ilyenek.

De nem ment neki mert másképp szocializálódott. Így bunkónak tartja őket ezért. Ehhez joga van.

ördög_ 2012.10.27. 18:17:20

Tényleg ne támadásként értékeljétek, de kicsit én is úgy érzem, hogy túl sok támadást kapott a posztíró, mint sokszor észrevehetően azok, akiknek nem jött be a kinti élet és nem arról szól a posztjuk, hogy itthon mindenki bunkó, itthon minden szar, bezzeg kinn...Nem mindenki egyformán szerencsés, kinn is vannak türhők, nemcsak itthon. Osztálytársaimnál is voltak anno német cserediákok, a másik osztálynál meg franciák vendégeskedtek, kivétel nélkül mindenki, akinél lakott cserediák, beszámolt arról, hogy ápolatlanok. Rengeteg tapasztalat van már arról, hogy nyugatabbra valahogy nem divat fürdeni. A "jééé, nektek is van hűtőszekrényetek, tévétek" meg szintén teljesen általános. Az meg, hogy nem tudják, hol van Magyarország, azért elég égő, mert nekünk minden országnak meg kellett tanulni a gazdaságföldrajzától kezdve a legnagyobb folyóin át mindent. Európai államokat tekintve meg egyenesen alap volt. Oké, lehet, hogy felnőtt koromra nem emlékszem, hogy egészen pontosan hol fekszik Németország legnagyobb barnakőszén-lelőhelye, de azért azt tudom, hogy Németországban németül beszélnek...

Ami a posztot illeti, ez nyilván egy egyéni történet, lehet, hogy nem tartalmaz olyan hasznos információkat, hogy hol kell elintézni a biztosítást, meg ilyesmi, de gondolom, nincs értelme annak hogy naponta 15 posztoló leírja, hogy Angliában hogyan kell intézni az ilyen és olyan engedélyt...ráadásul ezek fenn vannak más honlapokon is.

Érdekes olvasni arról, hogy egyes embereket mi motivált, miért döntöttek úgy, ahogyan döntöttek. Van, akinek nem jön be, nemcsak olyan poszt fér el itt, ami csupa-csupa sikersztori. Aki döntés előtt áll, az nem árt, ha az árnyoldalakra is felkészül, ezeket pedig az "itt a kerítés is kolbászból van"-jellegű posztok sokszor nem említik, vagy nem kellő súllyal.

Ha pedig valaki pont bunkók közé csöppen, akkor természetes és emberileg érthető, hogy ez határozza meg a benyomásait. Ez pont csak annyira szubjektív, mint amennyire az "itt mindenki nagyon barátságos, befogadó"-jellegű megjegyzések. Érdekes, ekkor nem szokták az általánosítást felróni.

kitekinto 2012.10.27. 18:25:17

@ördög_: Régi bölcsesség, hogy nincsen fény árnyék nélkül. De amit a posztoló leírt az legjobb esetben is egy egyéni történet, és nem több. Mint írtam, ebből summázott véleményt alkotni az ostobaság csimborasszója. Egy nemzet kultúráját, életét megismerni talán egy emberöltő is kevés. Fél év után biztosan kizárt. Lehet, őket fikázni, de azért meg kell nézni a két ország közti különbséget, amit ugye jó esetben is zongorázni lehet. Aki ezt nem látja, annál más bajok vannak. :))

Don Quixote de la Ferko 2012.10.27. 18:26:34

Hűha.

Nekem tetszik.

Vajon az olvasók közül hányan fogták fel, hogy a határátkelő blog is viktor valamelyik hű talpnyalójának fennhatósága alá került?

kitekinto 2012.10.27. 18:36:06

@Don Quixote de la Ferko: Hogy kinek a farát túrja a blogg szerintem lényegtelen. Az a tény, hogy sok tízezer magyar dolgozik kint viszont magáért beszél. Amúgy meg az az állás amit a posztoló betöltött, hát talán magyarul úgy fogalmaznánk, hogy gyerekfelügyelő, ht. alkalmazott. És ugye a kvázi cselédnek meg kuss. Nem tudom mit gondolt a posztoló? Hogy az ő se..éből süt a nap, és osztja az észt? Fel kellet volna mérni reálisan a helyzetét. Nem sikerült neki. Azt hitte, kimegy egy akármilyen diplomával, és leborulnak előtte. Nem jött be. Ezért fikázni egy országot, népet, az az ő roppant korlátoltságáról vall csak. :((

Don Quixote de la Ferko 2012.10.27. 18:42:11

@kitekinto:

Már csak azért nem lényegtelen, mert nem mindegy, hogy valaminek van igazságtartalma, vagy a valósághoz semmi köze, mert a politika mocskos érdekében íródik, mint az egyre többször látható az utóbbi időben. Látható egy 180 fokos fordulat az írások tartalmában, egyre több az olyan, ami isteníti az itthon maradást, és pocskondiázza a külföldet. Nehéz elhinni, hogy ez nem egy fidesznyik talpnyaló műve.

A többi stimm, azzal egyetértek.

kitekinto 2012.10.27. 18:46:16

@Don Quixote de la Ferko: O.K. Ebben valóban igazad van, tehát egyet értünk. Én már éltem olyan korszakban, amikor még a táncdalok is hazahívogatóan szóltak 1956 útán. ( Járom az utam a macskaköves utam ) Vámosi János. Később a szerző maga vallotta be, hogy politikai megrendelés volt a dal. :(

christophe 2012.10.27. 18:51:23

@]{udarauszkasz: de legalàbb a miniszterelnokuk nem pszihopata...

Dimanni · http://dimanni.blogspot.com 2012.10.27. 18:56:48

@fizetekmegegysort: maximálisan egyetértek, és nekem is azonnal a homeopátia jutott eszembe.
a nem szeretem a gyerekeket duma mindenkitől fura, hiszen mindannyian úgy kezdtük a "szakmát", tehát az ok, hogy nem akarok gyereket, mert nem bírnék el vele, mert nem szeretem a hisztit, stb, de hogy nem szeretem a gyerekeket? azért elmegyek bébisintérnek...
@ördög_: szerintem arról nem a gyerekek tehetnek, ha az oktatási rendszerük más, mint a miénk, ami mér messze nem olyan jó, mint volt. erre példa, hogy a fiam 11 évesen a középszintű matek érettségi feladatok 3/4-ét meg tudta volna oldani helyesen, tehát átment volna az érettségin egy hármassal. szóval, nem a gyerek tehet róla, ha nem tudja, hol van Magyarország. Lehet, hogy mást meg sokkal jobban tud, mint a mi gyerekeink, de ettől még nem lesznek a mieink buták.

az általánosítás, észosztás tapasztalat nélkül, mindent jobban tudás, mások lenézése meg tényleg irritáló.

ezen túl meg tényleg sajnálom a posztolót, mert ezek szerint rettenetes fél éve volt valahol, ahol nem is akart lenni és az azért nem egy vicces dolog. csak azt tudnám, akkor miért volt ott???

christophe 2012.10.27. 19:01:14

@JimK1rk: akkor minnek vagy Belgiumban?Iràny M.o ott minden fenèkig tejfel....A màsik ha az a frànya flamand àsit,ès nem teszi a szàja elè a kezèt,fogadd el Te vagy nàla ès ès nem forditva...

dzseebee 2012.10.27. 19:06:55

Én is azt gondolom, hogy ez azért nem lehet ennyire szörnyű. Bár még nem éltem ott, csak gyakran járok ki, nem igazán tapasztalom a postban leírt dolgokat.

Viszont egy apróságra felkaptam a fejem. A higiénia. Anno mi is fogadtunk német cserediákokat. Hoztuk-vittük őket, buliztunk velük, stb.. Teljesen jól össze tudott barátkozni a német-magyar csapat. Amin viszont meglepődtem, hogy több ember is panaszkodott arra, hogy a diákja nem hajlandó zuhanyozni. A prímet egy "hölgy" vitte, akinek 5 nap után már szó szerint könyörögtek, hogy zuhanyozzon le.. De egy alkalommal, amikor a csapat Sopronban járt, a kollégiumban a német srác bejött a szobába, befeküdt az ágyba ( csak a cipőt vette le ), reggel kikelt belőle, és úgy, abban a ruhában ment is tovább... :)

Nem emlékszem, hogy ők honnan jöttek, de a történtek ellenére Bajorországban én még nem találkoztam büdös, ápolatlan némettel.

Martian (törölt) 2012.10.27. 19:07:57

Eléggé általánosító a poszt, minden országban vannak végletek és furcsának tűnő hozzáállás...

neoteny · http://word.blog.hu 2012.10.27. 19:12:53

@dzseebee:

"Nem emlékszem, hogy ők honnan jöttek, de a történtek ellenére Bajorországban én még nem találkoztam büdös, ápolatlan némettel."

Lehet hogy ez azért van mert a bajorok katolikusok, az észak-németek meg inkább protestánsok, akik ugye azt vallják hogy nem jócselekedetei miatt üdvözül az ember hanem az isteni kegyelem által... :))

(A humorilag hátrányos helyzetűek kedvéért: ez tréfa volt.)

Gerry. 2012.10.27. 19:17:54

Eltekintve a posztban megjeleno tipikus "talalkoztam harom tucat emberrel, es kialakitottam a velemenyemet egy komplett orszagrol, ami ugyvan, es punktum" vegtelenul foldhozragadt mentalitastol, tenyleg imadom a magyar kissebsegi komplexust, ami elvarja, hogy a polhapocsnyi orszagarol mindenki mindent tudjon. S valoban, Nyugaton vajmi keveset tudnak Magyarorszagrol. Kb annyit mint amennyit a magyarok tudnak Albaniarol. Vagy Feheroroszorszagrol. Moldova? Vagy a balti allamokrol. vagy... Magyarorszagon vajon hanyan hiszik azt, hogy Ukrajnaban kollektive oroszul beszelnek? Pedig ott van a szomszedban, es a lakossaga cirka negyszer akkora mint Mo.-nak. El lehet itelni a kulonfele orszagokat azert, mert a lakossaguk jelentekeny resze semmit sem tud Mo.-rol, de az igazsag az, a magyarok sem tudnak semmit a Mo.-tol keletre fekvo orszagokrol.

Es teny, a nemetek lenezik a kelet-europaiakat. Bezzeg Mo-on soha elo nem fordulna, hogy lenezzenek egy bulgar, roman, vagy eppen ukran vagy orosz bevandorlot, ahh, soha! Szalka, erdo, valami..?

gabcigirl 2012.10.27. 19:22:37

Hülyeségeket írnak a hozzászólók. Lehet, a lány kifogott valami surmó famíliát-de ne felejtsük el, hogy teljesen más valaki háztartásában élni, mint szimplán dolgozni egy cégnél. :S

A fürdővizes dologban lehet valami - amikor gyerekként Németországban nyaraltunk, dühöngtek a svábok, hogy túl sok vizet használunk és sokat fürdünk:)))

gabcigirl 2012.10.27. 19:22:37

Hülyeségeket írnak a hozzászólók. Lehet, a lány kifogott valami surmó famíliát-de ne felejtsük el, hogy teljesen más valaki háztartásában élni, mint szimplán dolgozni egy cégnél. :S

A fürdővizes dologban lehet valami - amikor gyerekként Németországban nyaraltunk, dühöngtek a svábok, hogy túl sok vizet használunk és sokat fürdünk:)))

kitekinto 2012.10.27. 19:50:33

@gabcigirl: Pont azért nem szabad általánosítani, amit írsz. A lány kifogott... Ettől még általánosítani botorság, és súlyos kisebbségi komplexus. Én már dolgoztam a Bajoroknál, Észak- Rajna-Vesztfália és most éppen Baden Wüttemberg tartományban, de ilyen mentalitással soha nem találkoztam. Mégcsak a " lenézlekkel " sem. Igaz,én nem mint ht. alkalmazott dolgozom. T

Intizar 2012.10.27. 19:59:07

@ördög_: Bocsánat, de csöppet sem.
Egy pillanatig nem kifogásolom, hogy a kis hölgy elégedetlen a saját tapasztalataival és nem rajong a külföldért, miután valóban pocsékok a tapasztalatai.
Azt kifogásolom, mégpedig igen határozottan, hogy egy ÉRTELMISÉGI azt képzelje, hogy fél év és egyetlen családdal való megismerkedés után ítéletet mondhat egy egész országról. Sajnálom, lehet sznobság, de ha pl. fodrász vagy kőműves volna, akkor nem venném ennyire zokon. Akkor is ostoba és szűk látókörű embernek tartanám érte, de nem gondolnám azt, hogy szégyent hoz nyomorult oktatási rendszerünkre, mint ahogy most gondolom.
Én is eltöltöttem fél évet hasonló "cselédként" Németországban, húsz évvel ezelőtt (nagy szerencsém volt a családdal). Az azóta eltelt idő során megszakítás nélkül folytattam a "német nyelvvel és kultúrával való ismerkedést", és még mindig nem képzelem azt, hogy nagyokat mondhatnék róluk en bloc.
És bocsánat, de kicsit sem rokonszenves sem az, hogy nem szereti a gyerekeket, de azért hozzájuk megy (nyilván semmihez sem ért), sem pedig az, hogy olyan szörnyen megviselte az a három év egyetem. Ez van. Előre beállítja magát ellenszenvesnek, aztán meg nagyokat öblöget.
Szó nincs arról, hogy a külföld elvtelen dicsőítését várnák itt el.

venator 2012.10.27. 20:00:09

@neoteny: Pedig nem is tűnt viccnek. :)

wotan 2012.10.27. 20:20:49

@proli74: "Van egy két órás munka,ő egy szál tolómérővel elsétálgat négy órán át.Közben meggyőzően adja a gondolkodom tehát vagyok figurát.A magyar ilyen szituációban kicsit megnyomja,meglesz a munka és azt nézi mivel töltse el a megspórolt 30 percet.Nem akarom őket itt nagyon ócsárolni,mert valahol ők a kenyéradóim.Csak szeretném , ha mindenki átlátná,- ilyen téren- nem igazán kell szégyenkeznünk előttük,sőt"
No, úgy látom, én vagyok itt a rangidős 25 NO.-i (München) munkásévvel. A németeket főleg azért cikizik, mert szabályőrülten, piszmogóan pontosak. EZ AZ ERÉNYÜK! Ezért produktivabbak, sikeresebbek másoknál (nálunk is). Amivel MI jobbak vagyunk, az szerintem a készségünk az innovativ, rugalmas megoldásokra. Legalább is az én területemen (informatika), de szerintem máshol is. A németed a szál tolómérővel való sétálgatás közben valszeg gondolkodott, ami nem hátrány a munkavégzésnél.

]{udarauszkasz 2012.10.27. 20:27:30

a nemeteknel tenyleg nem lehet altalanositani, legalabbis a szemelyisegeknel nem, mert attol fuggetlenul meg lehet kozte bunko, es lehet tok normalis, hogy a palyan balfek modra vezet 80%uk. Es ez sem altalanositas. Tapasztalat.
Hogy a haztartasok hogy elnek, azt csak az Ilmenau-i rokonoktol tudom kicsit kisilabizalni, de ott mar mindenki kirepult, es amugyis egy jobban szitualt csalad.
A magyar nemzet, teny es valo, tisztabb az atlagnal, es bizony nem minden orszagban furdenek naponta. Lsd: franciak.

]{udarauszkasz 2012.10.27. 20:31:44

@wotan: nem veletlenul jok azok a cegek, ahol a magyarok, es a nemetek dolgoznak ossze, mindez amerikai lehetosegekkel paroztatva... Elobb emlitett (anyagi agrol magyar-)nemet rokonaim is Amerikaban, es mas orszagokban szanaszet dolgoznak, es nem elnek belole rosszul.
Belejuk van kodolva a nemet precizitas, es a magyar kreativitas gondolom, nem lattam mar oket 10en akarhany eve.

nincs1itt 2012.10.27. 20:49:14

Na szépségeim, belecsaptatok a lecsóba! Szóval, apró gondolat ébresztő a készülődőknek és azoknak akik már döntöttek:
-ne azt számolgassátok mennyi forintocskát ér egy ájró, hanem azt, hogy egy órai munkabérből mennyi liter benzit tudtok venni adott országban, esetleg hány kiló húst vagy kenyeret.
A bejegyzés írójának lenne egy ajánlatom, kapja be, de csak akkor, ha előtt csemege lúgkővel öblögetett!!
A tyuxaros diplomájával meg szíveskedjen nem dicsekedni, ugyanis manapság már annyit ér mint a fent említett szárnyas végtermék! Ha valaki nem akar és tud dolgozni, annak mindenhol xar!Aki nem tudja elviselni a nehézségeket, az maradjon otthon és csöndben - a diplomáját szorongatva - méltóztassék éhen dögleni! Ha szabad kérni, akkor ott Hátsó Hátasztánban(lánykori nevén: Magyarországon)

nincs1itt 2012.10.27. 21:01:35

Ja, még annyit a posztolónak, hogy a lehet akkor maradjon otthon, ne rontsa tovább a hírnevünket külföldön!

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.27. 21:04:09

nem semmi hogy közel 400 komment érkezik és minden nap van 2-3 poszt. amikor hazajöttem dublinból 2010-ben, azt hittem megáll a kivándorlás és ez már nem lesz téma pár év múlva, elenyésző lesz az arány a korábbiakhoz képest. viszont meg kell jegyeznem, hogy sajnálom, hogy nem voltak blogok és nem volt ilyen blog még 2006-ban, amikor kimentem. tényleg, dublini poszt mostanában nem van, kérek! :)

ördög_ 2012.10.27. 21:17:25

@kitekinto: igen, pont erről van szó, de akkor azok se alkossanak véleményt egy emberöltő alatt sem, akik épp mázlisták és belecsöppentek egy jó munkahelyi kollektívába. Érted, gondolom, mit akarok mondani...az általánosítás és a sommás vélemény csak azoknak szokták itt felróni, akik pont pechesek. Kicsit kettős mérce szerintem.

Félre ne értsen senki, eddig nem kommenteltem ide, ezt sem bántásból írom, szeretem ezt a blogot olvasni és a kommentek is jók. Pusztán feltűnt, hogy kicsit kevésbé elnéző a törzskommentelő társaság azokkal, akiknek nem jött be a dolog.

ördög_ 2012.10.27. 21:24:49

@Intizar: Értelek, nekem sem szimpatikus egy csomó dolog a posztban, csak a pozitív véleményekkel nem vagytok ennyire kritikusak, azt rögtön elfogadjátok egy szerencsésebb helyzetbe került posztírótól, hogy bezzeg a németek (vagy tetszés szerint bármely nemzet) milyen rohadt jó fejek, ott minden fasza, bezzeg itthon mindenki bunkó meg irigy meg lehúzza a másikat. Ilyenkor nem probléma, ha valaki rövid idő után és alig pár ottani ember megismerése után mond sommás ítéletet.

Mindegy, tényleg nem akarok itt megbántani senkit, én személy szerint úgy vagyok vele, hogy bárki bármit dönt, akár marad, akár megy, találja meg a számítását. Nyilván jobb sikerekről olvasni, de azt is meg tudom érteni, aki pont belenyúlt a rosszba és jólesik neki kicsit kiírni magából.

picpaca 2012.10.27. 21:47:01

az mondjuk érdekes, hogy a legtöbben nem is igen tudják, mi az az au pair munka, csak elvállalják, mert "jajj, de jó! hát nem kell kajára meg szállásra költeni". és ezt valahogy összemossák az all inclusive ellátással, meg a nyaralással. Aztán meg vannak lepve, ha dolgozni is kell néha...a kedvencem: basszus, hát takarítanom is kell. Igen, jééé, benne van az alapvető szerződésben.
Sajnos sok az alkalmatlan, és sajnálom azokat a családokat, akikhez a szerzőhöz hasonló au pair kerül. Persze vannak sz.r családok is, aláírom, de itt szerintem alapvetően a mentalitással van a gond. Egyszerűen nem Ildinek való volt ez a munkakör, ez nagyon átjön a sértett, (igenis) felsőbbrendű megnyilvánulásaiból. Vagy csak sértett. De az nagyon

Alice in Wonderland 888 2012.10.27. 21:52:47

@christophe: Franciaorszag, Genftol nem messze...;)))

Alice in Wonderland 888 2012.10.27. 21:55:39

@picpaca: Orulok neki, akkor megsem tevedtem..koszonom!

SzumóNé 2012.10.27. 22:02:15

Lehetne kérni, h ne csak úgy ömlesztve kerüljön ide mindeféle, szedett-vedett poszt? Ez a mai pl tök fölösleges volt, csak rabolta az időnket. A hölgynek ott a blogja, ott kiokoskodhatja magát, de ebből a nyafogásból semmit nem tudtunk meg Németországról, azon kívül, hogy az a család, ahol rabosították, mennyire szar volt, vagy hogyan éltek.
Amúgy javaslom, hogy az ilyen nagyon okos bejegyzés előtt a posztíró olvasson már utána a dolgoknak! Azért, mert vmi Mo-n másként szokás, vagy nem is szokás, attól még másutt lehet másként, nem? A gyerek nem-fürdetésen (csecsemőkorban) én is meglepődtem először, de tudományosan bizonyították, h a kosz jót tesz az immunrendszernek. Mondjuk mivel én más kultúrában nevelkedtem, valszeg mosdatnám a kölköt naponta, de elfogadom, ha másutt más a szokás. A posztírónak ezek után semmiképpen nem ajánlom a külföldre költözést, hiszen érezhető a magyar felsőbbrendűségtudat - a semmire. Igen, vannak, akik nem tudják, hogy léteznek magyarok, mások viszont - meglepő módon - igen. Valaki posztolta, h Mo-n meg egy csomó más probléma van: családon belüli erőszak, a gyerekkel pálinkás kenyeret etetnek, h aludjon, stb. Szóval a magyarok sem tökéletesek... Na.
(Nekem pl az én lakhelyem környékén nagyon jó élményeim vannak a németekkel: segítőkészek, időnként nyitottnak is mondhatók, családszeretők, dolgoznak becsülettel, nem is keveset - no ennek "persze" megvan az eredménye, de látszik mit tesznek bele magukból, - elismerik, ha vki rendesen, tisztességgel dolgozik, szeretik, ha vki tanulja a nyelvüket, nyitottak más kultúrákra. Van bunkó is néhány persze, de hol nincs? :) )

picpaca 2012.10.27. 22:07:08

@Karinette: nem tévedtél, csak kitartónak kell lenni, és ne adj lejjebb az igényeidből. Igenis vannak olyan lányok (akik normálisak), akik rendes családhoz szeretnének kerülni. Egy jó tanácsot, ha megfogadsz (tapasztalatból, én tényleg a két végletet tapasztaltam meg eddig): rajtatok is sok minden múlik, de ha nincs meg az összhang az első perctől kezdve, akkor megette a fene az egészet

Alice in Wonderland 888 2012.10.27. 22:20:51

@picpaca: Meg egyszer koszonom...nem akarok lejjebb adni, csak azt kell eldontenem, hogy jo otlet volna-e valakit beengedni a csaladunkba ilyen sok info utan..igazad van, mindket felnel fontos a bizalom....en alapvetoen hiszek az emberekben, csak ...most erzem igazan, hogy ez mennyire nem egyszeru. Beengedni valakit a csaladodba es rabizni a gyereked...ezek hatalmas dolgok, barki barmit vel vagy gondol. Orulok, hogy vannak ilyen emberek, mint te.

]{udarauszkasz 2012.10.27. 22:54:45

@SzumóNé: En is naponta furdok, megsem vagyok allergias, mert meglatok pl. egy macskat, vagy egy legyet maszni az asztalon.
A nemetek azert allergiasak ennyire, mert eleg ramaty itt a levego, Magyarorszagon valahogy tisztabb.
Telen-nyaron tiszta retek a kamion visszapillanto tukre, mikor Nemetben, vagy Beneluxban jarok, talan nem veletlen. Zsiros, fekete maszatot torolgetek rola, akar esik, akar sut, akar fuj. Gondolom, nem hasznal az egeszsegnek. Olaszorszagban pl. sokkal tisztabb a levego.

KrisztinaKrisztina 2012.10.27. 22:56:09

Kocsisj:

A Marshall - segélyt Sztálinnak is felajánlották, az összes általa elfoglalt országnak is. Nem fogadták el...erről ugye, nem a németek tehetnek, hogy ők pedig éltek a lehetőséggel?

A Marshall-segély amúgy a nevével ellentétben nem segély volt, hanem vissza kellett fizetni. Amit ugye, csak termelő gazdasággal lehet....ebből is látszik, hogy a hitelekkel JÓL is lehet élni...

Amúgy pedig továbbra is tartom, hogy a németek igenis dolgoznak. Ha kell, napi 10-12 órát, heti 6 napon át, kőkemény, nehéz fizikai munkát végeznek a külföldi vendégmunkások között.....teljesen ugyanazt a munkát.

Amúgy nem fogjuk látni, hogy beledöglenek-e a jelenlegi "borzalmas" helyzetükbe, mert Mo már rég nem lesz sehol, mire ez esetleg bekövetkezik...de nem fog, mert annyi esze van a németeknek, hogy a gazdaságot pörgessék, és a külföldi bevándorlók munka erejével fenntartsák a színvonalat...vagy ez is baj?

bubamara 2012.10.28. 00:17:57

Hét hónapos kislány anyukájaként kiváncsian olvastam, hogy máshol hogyan nevelnek, mik a szokások. Első (felületes) olvasatra kiverte a biztosítékot nálam, hogy nyugtatózzák a gyerekeket. Aztán belegondoltam, hogy ha hozzánk jönne au-pair-kedni ez a kis frissdiplomás, akkor valószínűleg mi is megkapnánk a magunkét.

Lássuk csak, mi milyen képet festenénk egy frissdiplomás előtt, aki csecsemőt azelőtt max. a parkban látott messziről, és a kisgyerekes szülők világáról nemigen kellett szigorlatozni:

Apa egész nap számítógép előtt ül, és netezik, képeket, és filmeket néz, amikor nem netezik, akkor telefonál, amikor nem telefonál, akkor firkálgat egy kockás füzetbe
(igen, szabadúszó és itthon van a munkahelye).

Anya is néha a számítógépet bújja, az ebay-ről rendelget, meg vaterázik, meg babás fórumokon lóg.
(az elsőgyerekes szülők tanácstalansága miatt keres válaszokat a neten)

Órákig bömböl a gyerek, vígasztalhatatlan... képesek benyugtatózni !!!
(igen, volt, hogy két órán át ringattuk, és hol a kaját tömtük belé, hogy a hasát masszíroztuk, hol a fogínyét, a gyerek akkor sem hallgatott el, és képes volt nem közölni a drága szüleivel, hogy most mi fáj neki. Amúgy egy csomó fogzási fájdalomra kapható szerben van lidokain!!!, a homepátiás bogyókat is kipróbáltuk, hasfájásra valót, fogzásra valót... egyeseknek hatott, nekünk nem - különben is sarlatánságnak tartjuk az emlékező vizet)

És a drága emancipált anyuka, képes elmenni fodrászhoz és kozmetikushoz, miközben a saját gyerekét nem fürdeti.
(igen kérem, már a gyantaszag és hajlakkszag is kész felüdülés a sok babakaki és bukás után - a szülés után öt hónappal végre)

Anyuka képes dicsekedni, hogy a majnem hét hónapos gyerekét mindössze négyszer vagy ötször fürdette.
(hja, az esti szertartás koreográfiájához hozzátartozik, hogy apa fürdet, addig anya tápot készít... egyébként a babám bőre annyira száraz és atópiás volt, hogy orvosi utasításra mi is csak hetente egyszer fürdettük. Amikor nyakig kakis volt, akkor zuhany alatt lemostuk...)

Hihetetlen hangulatingadozásai vannak az anyának.
(igen, nemcsak a mesni ideje alatt, de a terhesség alatt és a szülés után egész sokáig szórakoznak a hormonok. Egyik pillanatban azt hisszük, hogy anyai ösztönünk mindent megsúg, másik pillanatban kétségbe esünk)

----

Elhiszem, hogy kultúrsokként élte meg a posztoló élete első külföldi au-pair-kedését. Nem elég, hogy egy másik országba került, hanem becsöppent egy kisgyerekes családhoz a egyetemi évek után.

Intizar 2012.10.28. 02:46:57

@ördög_: Namost, amit ebből nem értek, az az, hogy ki is volnék jómagam így többes szám második személyben, aki (akik) nem kritikusak a külföldet túlzottan (avagy M.o. rovására?) kedvelőkkel. Föltételezem, ez a blog közönsége.
Én a magam részéről, továbbra is egyes számban (tekintve, hogy egynél több fejem eddigelé nem nőtt, bár talán praktikus volna) ezt a blogot inkább csak olvasgatni szoktam, mert érdekelnek mások tapasztalatai.
A blog közönségének rajtam kívül eső részéről az az összbenyomásom, hogy örömmel hördül(get)nek föl akár hazánkat ostorozandó, akár a külföldet elítélendő. Szeretünk hörögni, mi emberek, és igazán szép tőlünk, ha ezt mindössze írásban, ártalmatlanul végezzük. Mégiscsak felgyülemlenek sérelmek, miegyebek, legalább a neten hagy rikoltozzuk ki magunkat. Gondolom én.
Ami továbbra is fáj, hogy ez a személy, azzal a gondolkodásmóddal, amelyet félreismerhetetlenül napvilágra hozott ebben a bejegyzésben, értelmiséginek minősül, és nagy valószínűséggel gyermekeink pöhöly kis lelkét fogja formálgatni. Na ez, legalábbis szerintem, sz*r, de különbet is túléletünk már.

Intizar 2012.10.28. 02:48:08

Túléltünk, úgy értettem, na.

csizkek 2012.10.28. 04:23:53

@hunani: Hagyjatok mar ezzel a hulyeseggel. Ilyet kijelenti, hogy a nemetek egyszer furdenek egy heten:) Komolyan rohejes. Osszemosni vmi egyeni tapasztalatot az isten hata mogul egy 80 millios nepesseg altalanos habitusaval. .
Az iskolarendszerrol az altalanositasod, megint csak marhasag. Nezd meg a nemet gazdasagot. Praktikusan szolgaltatja a munkaerot. 4 agu oktatasi rendszer, aki nem felel meg a gimnaziumi szintnek, az megy melosnak. Itt nem derogalo, ha valaki melos es szakmai vegzettsege van. Normalis gyakorlati piackepes kepesites kapnak. Ki a turot erdekel, hogy mit tud egy 6odikos, vagy 8adikos Mo.-on, ha ott csak funkcionalis analfabetakat kepeznek tomegevel. Sajnos.
Aki meg olyat ir, hogy a homeopatia "veszelyes" lehet, azzal nem vitatkozom. Tanulj egy kicsit. Ebben semmi sertes nincs.
Szimplan elszall az agyam mikor ilyen demagogiakat es altalanositasokat olvasok.
A legtobb hozzaszolo (most nem rolad beszelek) aki itt fikaz, a budos eletben nem fog megmozdulni Mo.-rol, mert se kepesitese, se kepessege ahhoz, hogy beilleszkedjen mashol. Avagy letegyen valami ertelmeset az asztalra. Ez van. A kivandorlas nem valo barkinek, a fotelbol viszont lehet kiabalni.. Na ilyen ez a poszt is.

csizkek 2012.10.28. 04:32:04

@]{udarauszkasz: "A magyar nemzet, teny es valo, tisztabb az atlagnal, es bizony nem minden orszagban furdenek naponta. Lsd: franciak."
Te se utaztal meg a metron Bp.-en. Az ilyen baromsagok, hogy a magyar nemzet igy jobb ugy jobb.. Turot. Retkes budos van a tomegkozlekedesen Bp.-en. Egyszeruen ellenorizheto teny.

hunani 2012.10.28. 06:35:46

@csizkek:
nagyon érdekes dolgokat irsz, bár nem akarok vitatkozni veled, elfogadom a véleményed. Viszont nagyon érdeklene, hogy te hol élsz, melyik vidéken, és miért látod ilyen rózsainben a világot. Megjegyzem nekem semmi bajom nincs a németekkel, soha nem is volt, elfogadom a" másságukat".
Bocs, de biztos hallottál azokról a fiatalokról is, akki nyolcadik után nem tanulnak tovább, még szinte irni, olvasni se nagyon tudank, egyszerüen nem alkamasak semmire, ebben a fantasztikus oktatási rendszerben( ami még mindig jobb mint a magyar!! és igenis szinvonalas, de csak egy bizonyos szinten)eltünnek, és soha nem is tanulnak semmilyen szakmát: Ez is általánositás tudom, de ilyen keretetk között( Forum) vszinü hogy mindig az is marad.
Nem tartom veszélyesnek a homeopátiát, de nem adnám ujszülötnek, azért mert nyügös, v. nem alszik, vagy éppen többet üvölt, mint nekem tetszik. ( lehet, hogy meg kéne fürdetni, az ugye egy kicsit megnyugatja, ellazitja az emberfiát= adott eseten jobban fog aludni) De azért nem kell a csecsemögondozásról vitát nyitni. Igenis kontroll nélkül, újszülöttnek nem kéne adni! Ez az én privát véleményem.( Szakmámba vágó kérdés:én is kaptam normális, piacképes szakmai képzest;)
ennyi most

2012.10.28. 10:35:40

Márciusban jöttem haza Németországból, fél évet dolgoztam kint. Überlingenben egy kórházat, Freiburgban egy gimnáziumot csináltunk, javítottunk. Nagyon jól tudják hol van Magyarország, azt is tudják, hogy Magyarul beszélünk. Pontosan azért tudják, mert olyan nehéz számukra a nyelvünk, hogy minden ott használttól amit hallanak /Lengyel, Szlovák, Román stb./teljesen eltér, meg sem próbálják utánozni. A Balatont mindenki ismeri, a jelenlegi miniszterelnökünk nevét is pontosan tudják! Tudják, hogy forintunk van, de az árfolyammal nincsenek tisztában, de minek is lennének! Ja, és én nem egy családról beszélek, hanem vagy fél száz emberről, akik jöttek Münchenből /bajorok/ meg Berlin környékéről/szászok/ . Ez az iromány amit a hölgy írt félrevezető, kicsit sem tükrözi a valóságot, sőt, szerintem pont, hogy az ellenkezője az igaz! Hogy szándékosan, haragból írta e nem tudom, de abszolúte nem sötétek a Németek, amerre én jártam még a munkahelyek is kristálytiszták, nemhogy a házak portái, belsejei. Persze hülyék mindenhol vannak, de ha azt az egyet sikerült kifognia, attól még körülnézhetett volna a környéken, beszélhetett volna másokkal is a témáról. Mindegy, de amit ír az nem igaz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.28. 10:54:42

"Mondhatjuk úgy is, hogy nem bunkók, szimplán egyenrangúnak tekintenek minket, de hát azért én is mégiscsak ahhoz vagyok szokva, hogy kinyitják nekem az ajtót, előreengednek és nőnapon virágot/csokit kapok. Úgyhogy maradnék inkább a bunkó jelzőnél.""

Vegre egy normalos orszag. Nekem inkabb tunik sok dologban rinyalasnak a nevrokon irasa, bar par dolognal en is neztem nagyokat....

nyuszigonosz 2012.10.28. 11:03:36

@tildy:):

Amúgy még ez sem igaz. Mármint, hogy ne lennének a németek elözékenyek.
Csak ahhoz, hogy ilyenek legyenek egy hölgy jelenléte szükséges, és nem egy nyafogó, elváró nönemü lényé.

nyuszigonosz 2012.10.28. 11:09:25

@tildy:): Amúgy még ez sem igaz, mármint hogy a németek nem elözékenyek.

Csak ahhoz, hogy azok legyenek, egy hölgy jelenléte szükséges és nem egy nyafogó, elváró - igaz - nönemü lényé.

nyuszigonosz 2012.10.28. 11:10:25

@nyuszigonosz: Sajnálom: egyszer eltült, és mire másodszor is leírtam, hát kétszer jelent meg...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.28. 11:10:26

@nyuszigonosz: Mondjuk en spec kifejezetten nem szeretem ezt a kinyitjak elottem az ajtot, eloreengednek, es csokit/szalas viragot kapok dolgot. Szoval nekem hatarozottan tetszik, a fentebb leirt mentalitas.

Ellenben, ez hozza magaval azt is, ha valakinek TENYLEG segitsegre van szuksege, attol megkerdem, es segitek neki, es orulok, ha ez viszont is megtortenik, de az ajtonyitas csak es kizarolag ferfiaktol noknek nekem nem adja.

nyuszigonosz 2012.10.28. 11:16:01

@tildy:): Csoki/virág nönapra nincs... mert itt az nem szokás.

Viszont az ajtót ( nem a szórakozóhelyre!!!) kinyitják, söt, ha tömve a kezed bármivel, segítenek is.
Söt, nem csak férfiak segítenek nöknek, nök egymásnak is...

És abban az esetben ha TÉNYLEG segítségre van szüksége az embernek, és kérdez, akár segítséget kér: választ és segítséget kap.

Persze, bunkók, taplók mindenhol vannak, Németország sem mentes az ilyenektöl. De nem ez a jellemzö.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.28. 11:32:11

@nyuszigonosz: Nekem ne mondd, nekem anno abszolut pozitiv tapasztalataim voltak a nemetekkel:)

padlas 2012.10.28. 12:54:41

Tényleg jó ez a blog, ügyesen válogatja össze a posztokat. Ez a mostani teljesen más volt, mint az előtte levők, így nem unalmas. Lehet azt mondani, hogy egy kis hülye csajszi sirámaiból áll a poszt (nekem is úgy tűnik), de a kommentekből megint sokat lehetett tanulni, főleg a kisgyerekesek tapasztalatai tetszettek nekem.

ördög_ 2012.10.28. 16:00:56

@Intizar: A blog közönségét értettem alatta, elnézést, csak Te reagáltál arra, amit írtam. Amúgy egyetértek :)

kriszta67 2012.10.28. 19:52:57

Szerintem hatalmas :) Mind a poszt, mind a blog. Szerintem Ildit (posztolót) fölösleges lefikázni. Ő egy teljesen humoros oldaláról közelítette meg a tapasztalatait, és egyáltalán nem panaszkodva és rinyálva írta se a posztot, se a blogot. Olvasd végig a blogot (én ezt anno naponta megtettem, nagyon tetszett), és látni fogod, jelzem, egészen más szemmel, hogy nincs semmi probléma a posztoló csajszival...

Königin 2012.10.28. 20:07:34

Érdekes olvasni mások tapasztalatait, de egyben bosszantó is mikor valaki ilyen bután áll a dolgokhoz, mint a posztoló. Csak mert egy család ilyen, még nem ilyen az egész ország...
2 éve élek Németorszában, munkám kapcsán emberekkel foglalkozom, így már elégé sikerült megismernem a német népet. Nem jobbak és nem rosszabbak, mint a magyarok, itt is van ilyen is és olyan is. Személyemet érintő negatív tapasztalatom nem volt, így nekem eddig kimondottan pozitív a véleményem róluk.
A pontosság, precízség nekem is feltűnt, hogy nem az erősségük, pedig ez egy sztereotípia velük kapcsolatban, de emellett barátságosak és nyitottak.
Mikor megtudják, hogy magyar vagyok, jönnek a sztorik, nagyon sok németnek van élménye Magyarországgal kapcsolatban (én főleg az 50 és afölötti korosztállyal érintkezek munkám kapcsán), sokan jártak ott turistaként, és az elmondásaikat hallatva kellemes emlékeik maradtak.
Velem is előfordul, hogy azt hiszik, hogy ha magyar vagyok, akkor biztos beszélek oroszul is, de miért kellene tudnia mindenkinek, hogy a 2 nyelvnek semmi köze egymáshoz?
Értékelik a kedvességet, és azt is, ha jól beszéled a nyelvüket, valószínűleg mert van itt elég külföldi, aki hosszú évek alatt sem tanulta meg...

Az már csak mellékesen fordult mega fejemben: minek megy valaki az pair-nek ha nem kedveli a gyerekeket??
Ettől a mondattól kezdve már az egész poszt elvesztette a hitelességét...

abaya-oman 2012.10.29. 09:03:01

@adamis.ivan:

Igazad van, nem jo ilyen kis 'mintaval' altalanositani, biztos nem az egesz orszag ilyen, de azert Nemetorszag/a nemetek szerintem is kicsit furak. En mar tobb orszagban eltem (elet alatt minimum 3 honapot ertek), hol beszeltem a nyelvet, hol nem. Nemetorszag volt az egyetlen hely, ahol nem tudtam beilleszkedni, pedig post-gradualis kepzes reszekent mentem oda, nem au pair-kent.

Elso alkalommal a tanszek nagy resze kulfoldi volt. A nemet professzorral csak az elso nap talalkoztam, majd megegyszer egy honap mulva. Elso talalkozaskor kozolte, hogy mennyi az osztondij (az eredetileg elkuldott ajanlat 3/4-e) es hogy megsem fizetik nekem a buszberletet ahogy elore igertek, mert nem olyan draga az ki tudom fizetni en is. Ez a rovid beszelgetes utan a gorog es roman doktorandusz a szarnyai ala vett, segitettek hol vasaroljak hogy eleg is legyen a penz, kiharcoltak a professzornal az amugy megigert de meg nem kotott egeszsegbiztositast es altalaban utba igazitottak, hogy nehogy a nemet asszisztens tyukszemere lepjek. Ebben segitett egy nemet kollaga is, aki nemetorszagban ugyan de amerikaiak kozott nott fel.

Masodik alkalommal egy ujonnan alapitott tanszekre mentem ahol kizarolag nemetek voltak. Az allomasrol nem akartak felszedni, mert epp csucsforgalom van, setaljak ki az egyetemre, mindossze 3 kilometer. Elso nap veletlenul ittam az egyik kollega teljesen jeloletlen cseszejebol, ezert aztan komoly vesszofutason kellett atmennem. Meg napokkal kesobb is beszeltek rola es figyeltek mihez nyulok, igy aztan abbahagytam a konyha hasznalatat. Bar megegyezett temaval (a sajat PhD temammal)mentem oda kozoltek, hogy mast kell csinalnom, de munkaido utan bent maradhatok csinalni a sajat temam. Sajnos az altaluk kituzott munka munkaido utanra is kinyult. Az mar szinte mellekes, hogy bar veszelyes vegyszerekkel dolgoztunk, es elozo evben a gorog kollegam megtanitott mit hova kell gyujteni, csapba nem ontheto, stb az uj tanszeken ugyanazt a vegyszert leontottek a csapba.

Es ezek csak toredekek, regen volt, mar nem szamit. Elotte eltem Angliaban, azota tobb orszagban beilleszkedtem sikeresen. Nemetorszag nem nekem valo. Igy aztan kicsit megertem a bejegyzes irojat.

ZOH 2012.10.29. 10:04:01

"Úgy döntöttem, kipróbálom magam au pairként. Ugyan soha nem voltam odáig a gyerekekért, de "

epic

Zka77 2012.10.30. 09:36:55

Na már megint egy ilyen hülye poszt, hogy kifogott egy hülye munkahelyet (jelen esetben családot) és akkor máris az egész nyugat egy nagy átbaszás. Szuper!

Zka77 2012.10.30. 09:52:14

@Gerry.: pont kb 1 hete hallottam egy sztorit, amiből kiderült számomra, hogy Ukrajnában ukránul (is) beszélnek, nem is tudtam, hogy van olyan nyelv. Persze biztos "unintelligens" vagyok :) Szóval ez ilyen, a legtöbb ember nem tud sokat egyéb országokról, amit tud, sokszor az is csak sztereotípia.

duvadüpp 2012.10.30. 15:11:45

kedves poszt-szerző, Ildi!

én szívesen olvasnám a blogodat, de sajnos a hozzáférés megtagadva. megtennéd, hogy engedélyezed nekem? köszönöm!

Gerry. 2012.10.30. 18:23:22

@Zka77: Pedig ugye ott van a szomszedban, 45 millios orszag, a lakossaganak a 2/3-a ukranul beszel. Es az ukranok, bar keleti szlavok, marhara nem oroszok...

Nincs is ezzel semmi baj, csak az ilyet tortentek fenyeben meg nevetsegesebb a (sokszor ezen a blogon, ebben a posztban meg plane) megjeleno, rosszul etelmezett magyar kivagyisag, ami a kisorszagletbol fakado komplexusok miatt verbn forgo szemekkel keresi, hol es mikor sertodhet meg, ha valaki valamit nem tud az orszagrol. Pedig, ahogy mondtam, a magyarok elsopro tobbsege megcsak a szomszedos, vagy a kozelben levo orszagokrol sem tud semmit - de persze szent Magyarhon az mas, annak tessek Timbuktuban is kulon kurzust szentelni, mert annyira fontos, hogy csak na.

Frau Holle 2012.10.30. 18:32:15

@Gerry.: De ez nem mentség, hanem elég ciki.
Bár ugye különbözőek az igények...

Karlo_ 2012.11.01. 10:27:09

Minek mentél ki au pairnek, ha nem vagy odáig a gyerekekért?!
Reklámoztad volna a 8x4 szappant és a használatát egy rohadt nagy szivacs jelmezbe bújva!
Puszilgasd minden este lefekvés előtt az alapdiplomádat !!

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2012.11.28. 00:01:22

Nekem is az volt az első gondolatom, hogy ha a posztíró nincs oda a gyerekekért, akkor miért au pairnek ment és miért nem egy szállodába takarítani vagy étterembe mosogatni, gondolom nem a gyerekfelvigyázás az egyetlen munkalehetőség. Azzal sem értek egyet, hogy egyetlen család alapján ítéljünk meg egy egész népet. Ez egy ilyen munka, vagy szerencséje van az embernek, vagy nincs (egy barátnőm Angliában volt au pair és nem túl barátságos családot fogott ki, míg más nagyon jó helyre kerül). A posztoló nyilván peches volt, de kérhette volna, hogy más családhoz mehessen. Biztosan a németek között is vannak bunkók, mint minden nép esetében; az én ismerőseim mind jó fejek, de nyilván vannak kevésbé barátságosak is. Ami kiakasztó, nemcsak itt, de több más helyen is, hogy ha valaki negatív kritikát mer megfogalmazni egy "bezzegországról", a többség rögtön letámadja, hogy ezt hogy merészeli, míg ha Magyarországról írják azt, hogy "itt minden rossz, meneküljünk", buzgón helyeselnek. Ha azt mondjuk, "a magyar tudósok/ételek/borok/satöbbi világhírűek", rögtön megkapjuk, hogy "de csak Magyarországon", mintha szégyen lenne büszkének lenni mindarra, amit őseink elértek. Az, hogy egyes nemzetek fiai-lányai nem tudnak róla, nem jelenti azt, hogy ez a normális. Ha egy külföldi semmit sem tud Magyarországról, gyászos képpel elkönyveljük, hogy "hát igen, kicsik vagyunk és jelentéktelenek, senkinek sem kell tudnia rólunk", de ha nekünk hiányosak az ismereteink, kiakadunk, hogy "hát igen, ennyire műveletlen nép a magyar". Nem tudom, miért jó egyeseknek a folyamatos panaszkodás, de ideje lenne leszokni róla és fontosabb dolgokkal foglalkozni. Nem azt mondom, hogy mindenkinek a legapróbb részletekig tisztában kell lennie az összes állam politikai berendezkedésével, természeti adottságaival, népességének megoszlásával, de legalább alapvető ismereteink legyenek a többiekről, ahogy nekünk is róluk. Panaszkodás helyett pedig lássuk meg a jót mindenben. Persze, a politika nagymértékben felelős azért, ami az országban történik, de legközelebb nem kell rájuk szavazni és akkor még van esély, hogy végre hozzáértő szakpolitikusok kerülnek hatalomra (tudom, naivan hangzik, de hát az örök optimizmus). Aki pedig nem tesz mást, mint panaszkodik a magyarországi állapotokra, azt elküldeném pár hétre Haitire vagy bármelyik szubszaharai államba, csak hogy érezze a különbséget.

borzimorzi 2013.01.08. 18:44:27

@bubamara: Ezzel teljesen egyet lehet érteni. Nem is értem, hogyan veszi valaki a bátorságot, hogy kisbaba mellé gyermekfelügyelőnek menjen, ha egyszer a gyermekekkel nincsen tapasztalata. Egész más, ha itthon van hasonló korú kisgyerek a családban, és annak az ellátásában aktívan részt vesz. Van ilyen ismerős család, ahol a két lánytestvér közül az egyiknek van gyereke és férje, a másiknak nincsen, és közösen nevelgetik a gyereket születése óta, a nagyitól örökölt lakásban. Közben hol járnak egyetemre, hol halasztanak és dolgoznak+gyerekeznek felváltva, a baba apukája meg rengeteget dolgozik, alig van otthon hét közben. Viszont a gyerek szörnyen élvezi, hogy szinte két anyukája van, plusz hétvégén apukája is. Nem lepne meg, ha a két nővér közül a nagynéni egyetem után próbára tenné magát külföldön, akkorra már a kicsi iskolás lesz. De neki akkorra már rengeteg tapasztalata lesz, tudni fog bánni egy kisgyerekkel. És még akkor is kifoghat egy krucifix kölket...
Nekem biztos nem lett volna bátorságom gyermekgondozási tapasztalat nélkül odaállítani valahová gyermekgondozónak...
Üdv:
b

borzimorzi 2013.01.08. 18:57:23

@ZOH: Már sokadszor hozzátok fel kifogásnak és fikázási oknak azt, hogy a posztoló nincs odáig a gyerekekért, de szerintem ebben nincsen igazatok. A gyerek éppen úgy ember, mint bárki más. Van köztük kedves és szerethető, meg van undok és ellenszenves is. Ahogy nem lehet en bloc odalenni egy népért, úgy nem lehet egy korosztályért sem rajongani. Aki mást mond, az hazudik.

A gyermeknek mellesleg nem is arra van szüksége, hogy a nevelője "odáig legyen" érte. Hanem arra, hogy jóindulattal, felebaráti szeretettel, elfogadóan közelítsen hozzá a nevelője, és viszonylag fix, mindkettőjük számára tisztázott szabályok mentén kezelje. Tehát amit szabad hétfőn, azt szerdán is szabad, és amit nem szabad, ha anyuka ott van, azt nem szabad akkor sem, ha nincs ott. Kiszámíthatóság, jóindulat, higgadtság, türelem: ezek kellenek. "Odáig levés" nem kell, sőt.

Az "odáig levés" nem, hogy nem alapfeltétel egy nevelőnőnél, de jellemzően simán hazugság. Akik leginkább ömlengenek a saját gyerekszeretetükről, azok nagyon sokszor undokok a gyerekekkel, mihelyt a munkaadó anyuka nincs ott. Amíg látja őket az anyuka, addig meg persze megy a mézesmázos majomszeretet. Broáf.

Amikor nagy ritkán tényleg úgy van, hogy odáig van a gyerekért valaki, akkor is csak arra jó ez, hogy egy eleve elkényeztetett gyereket még jobban elrontsanak. :-(

Üdv:
b

ZOH 2013.01.09. 09:10:51

@borzimorzi: értem (érteni vélem), amit írsz, de szerintem a "nem vagyok oda a gyerekekért" kifejezés EBBEN A SZÖVEGKÖRNYEZETBEN nem ezt jelenti. Hanem azt, amire oly sokan gondoltunk az eredeti reakcióinkban.

Aki egy leírást AZZAL NYIT, hogy "nem vagyok oda a gyerekekért", az nem való au pair-nek és pont. Kábé mint ha azzal kezdeném, hogy "nem vagyok oda a tengerért" -- akkor nem megyek el hajóra dolgozni, szerintem ez evidens.

Ahogy te érted ezt a kifejezést, alapvetően negatív tartalmú majomszeretetként, az kábé mindenre (és így semmire sem) igaz, kiegyensúlyozott ember ritkán viseltetik majomszeretettel mások iránt.

Alterra 2013.01.09. 12:08:57

Ami engem leginkább zavar a posztban: "azt sem tudják, hol van Magyarország". Hamburg és Bréma között lehet, hogy nem, a déli tartományokban nagy valószínűséggel igen, sőt sokan említettek nekem mo.-i emlékeket, élményeket.
Többen kifogásolták a posztíró egy család alapján levont következtetéseit, ehhez még azt tenném hozzá, h az egyes tartományok között sem lehet általánosítani.
NRW-ben töltöttem majd egy évet, az ottaniak nagyon büszkék voltak rá, hogy (szerintük) a németek közül ők a lazák és a jó fejek. Nekem viszont sok időbe telt megtalálni a hangot velük, igazából a csak a kintlétem végére sikerült. (Lehet nem vagyok elég jó fej. ;-)) Meghökkenésemre (a 90-es években) ők nem nagyon emlegették az ossie-kat, viszont annál többet cikizték a bajorokat.
Később két hetet töltöttem Münchenben, itt azonnal megtaláltam a hangot a munkatársakkal, úgy éreztem, közelebb vannak kulturálisan, meg persze földrajzilag is. És persze mindez függ az adott személyektől, kollektívától, hogy gyakornokként, vagy már munkatársként megyek oda.
Én azt javasolnám, főleg azoknak, akik még nem voltak, látogassátok minél többet Németországot, turistaként is nagyon érdemes (gyerekeknek is nagy élmény) és kicsit felejtsétek el a szereotípiákat, hihetetlen jó fej és barátságos emberekkel találkoztam - még NRW-ben is. ;-)

Intizar 2013.01.09. 22:45:08

@Alter E: Ettől a kishölgytől még azt is teljesítménynek érezném, ha megpróbálna egynél több német családdal megismerkedni, mielőtt "a németekről" értekezik.

Alterra 2013.01.10. 17:28:13

Még annyit viszont a posztíró védelmében, hogy kisgyerekkel otthon lenni időnként még a sajáttal is idegtépő feladat, és ha be vagy zárva egy idegen országban egy idegen családdal naphosszat a lakásba és még a hangot se találod velük, hát...
Értem a sértettségét, csak kár h az összes németre vonatkozóan kikiabálja.

Kremyyy · http://kremyy.freeblog.hu 2013.04.19. 12:29:23

En is au-pair vagyok,immaron augusztus ota es ugyanezek a tapasztalataim,mint neked,pedig elegge Keleten lakom...

De. En szeretem a gyerekeket es örülök,hogy miota itt vagyok,azota valamivel jobb nekik,mert tölem megkapjak azt a szeretetet,amit a szüleiktöl nem. Ha valamit kerdezni akarnak,hozzam jönnek,ha jo jegyet kapnak,nekem ujsagoljak el elöször,ha titkaik vannak,azokat is en tudom meg es reggelente velem setalnak kezen fogva az iskolaba. Ezek azok a dolgok,amik miatt itt maradok,különben mar reg hazamentem volna,mert a szülöktöl felfordul a gyomrom.
De kialakult egy ilyen hallgatolagos egyezmeny,hogy oke,kiatakritom a nyulketrecet,de akkor penteken szabad vagyok delutan,stb. Igy ki lehet birni. Mellesleg en nem akarok visszamenni Magyarorszagra,mert jol erzem magam itt,az au-pairkedes pedig egy remek ugrodeszka ehhez.

Sokan irtak ezelött,hogy nincsenek jo tapasztalataik a nemetekkel. Nekem sem akad sok,de ettöl meg lehet probalkozni. Masreszt laknak itt mas nemzetek is,nekem regota vannak szoros baratsagaim spanyolokkal,mexikoiakkal,gruzokkal es ki tudja meg kikkel. A nemetekkel meg valahogy marad az a 2 lepes tavolsag,a ferfiakat meg inkabb hagyjuk is...

Összessegeben az au-pairkedeshez szerencse kell meg kitartas,de ez egy idö utan ugy is kifizetödik es utana mar elheted a sajat eleted..

Pásztor István iii.xiv 2013.06.26. 11:22:00

Nem értem hogy miért kellene tudnia egy német embernek hol van Magyarország. És igen, lehet hogy a német háztartások, családok kifogásolhatóak sokunk számára... De... És itt egy hatalmas DE. Magyarok vagyunk. Ami azt jelenti, hogy nem kell átvenni azt a mentalitást amit a szülőkben kifogásoltak itt egy páran. Én szeretném használni amit hoztam, igen is előreengedem a hölgyeket, törekszem arra hogy udvarias legyek, és igen a gyermekemet is úgy szeretném majd nevelni, ahogyan az egy tisztes magyar családban kellene hogy legyen. Mert amíg a szülőknek azt kell nézni, hogy hogyan fizessék ki a számlákat, és hogyan telik majd ételre a hónap végén, addig nem lehet megfelelő szociális hátteret, mentál higiéniát biztosítani. Nem a tökéletességre törekszem csak a normális életre. Úgy gondolom egy átlagos embernek a hétköznapi megélhetéséért, nem szabadna aggódnia. Szóval hozzuk magunkkal magyarságunkat, és ne csodálkozzunk hogy itt más van, azonban használjuk ezen világ pozitív dolgait. És lám egy hétköznapi normális családot kapunk. Ami Magyarországon még gondolatban is tabu. Mert túl sokat képzelek, meg mások sem bírják megteremteni, meg ezt csak gyárigazgatók, vagy még azok se. Ilyeneket hallottam otthon. És itt? Egy gyári betanított munkás 1200 eurot keres (az itteni átlag alatt van) Ebből albérlet rezsivel 560 euro fizessen elő pár dologra internet, TV, 150 euro (de akkor sokat mondok) kajáljon tisztálkodjon 300 euro (és akkor fullos) A benzint általában térítik. Nos marad neki 150 euro ja.... Még pesszimista számítás alapján is, bőven megél. Amint nincs mondjuk munkája, akkor a munkaközvetítő cég óránként fizeti a 8 eurot, és keres neki másikat. De általában egy két hét túlóra, és vagy szabadság akad, ezért ennek terhére megy a "kiesett idő", amit ugyanúgy fizet a munkaközvetítő cég. És ez a legalja, ennél ha esetleg van érettségi vagy szakma, akkor több a fizetés, és még biztosabb a munka. És amint családban gondolkodunk akkor meg még több, és nagyobb biztonság.... Csak viszonyításként, én alapnak tartom, hogy a családom elmenjen nyaralni, néha néha.... Amint a párom is keres, (csak négy órába mondjuk bázis pénzt 450 euro) máris minimum két évente megengedhetjük magunknak hogy elvigyük a gyerkőcöt a történelmi emlékekhez, vagy ami épp aktuális a tanulmányai alapján, (plusz egy kis szórakozás természetesen). És akkor az "asszony" csak négy órában dolgozik. És igen többet tud foglalkozni a gyerekkel, legalább az egyik szülő. Tehát belátható időn belül van előrehaladás. Ez azért nagy létbiztonság. És mihez kell viszonyítani, az otthoni gyári fizetésből nem igen élne meg egy fő sem, ilyen szinten, egyedül albérletbe, ráadásul ha kiesik egy-két hónap akkor meg padló... Ugyanez a helyzet a családok megélhetésével is. És az igaz, hogy az itteni átlaghoz viszonyítva, meg sehol sem vagyunk akik átjöttünk ide. Ezért viszonyítok én önmagamhoz, hogy hogyan szeretnénk élni. Én nyugalmat szeretnék. Jobb itt nekem tuti biztos gyári munkásként, hosszú távon bebiztosítva, mint... És nagyon fontosnak, a legeslegesleg :-D fontosabbnak azt tartom amit az itteni világ kínál. NYUGODT életet számomra. Mert itt csak élnem kell, és tanulni a nyelvet. Ez az én tapasztalatom. Egyébként most a párommal jelen pillanatban egy magyar családnál vagyunk, és vigyázunk egy gyerkőcre. Kappelrodeck-ben.

bessenyei rita 2013.06.27. 09:44:05

@Dr. Trebitsch: De én otthon is hallottam "pálinkás kendöröl" meg "mákteácskáról"...Ez nem tipikus, nem német és egyáltalán nem biztos, hogy igaz...rákérdezett, ha látta? Ör´volt bízva a gyerek, könyörgöm...

Laszlo Bogdan 2013.06.28. 19:57:22

Teljes mértékben egyetértek a leírtakkal mert valójában így van de még hozzáfűzném azt,hogy a szexuális életük is furcsa!!! Sajnos mindennap ahol élek egy családi házban apuka anyuka otthon hallgatja amint szeretett kicsi lányukat éppen a barátja kef... hogy van ez? Ez csak nekem furcsa??? Ja és az utca felőli ablak nyitva hogy kint is hallják!!! Most én maradi vagyok??

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása