oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. október 18. 06:53,  Merni kell tisztán látni 206 komment

2012. október 18. 06:53 Határátkelő

Merni kell tisztán látni

Régen jártunk már Londonban :), szóval éppen itt az ideje, hogy ismét a szigetország felé vegyük az irányt. Linda egy szerelmet követve ment a brit fővárosba, a kint élet élménye még egészen friss, ám az odavezető út nem volt egyszerű.

pizzeria konyha.jpg

„Sajnos volt több mint egy évem Magyarországon, amikor munka nélkül voltam, nem részletezem - ez még a régi, „jobb" rendszer volt egy munkanélkülinek, de mégis leamortizáló. Na, akkor esett meg az, hogy már majdnem külföldre indultam bánatomban, hiszen a két szép szememért még nekem sem adtak kenyeret a boltban. Akkor zártunk le közösen az előző párommal egy 7 éves kapcsolatot, mehetnékem volt, de ez a lépés még akkor elmaradt.

Hosszas keresgélés, és már a „mindegy csak munka legyen végre" (értem itt ez alatt, hogy a takarítónőtől a kocsmában pohárszedegető lányig jelentkeztem mindenhova) jelmondat után sikerült elnyernem egy állást egy nagyobb városban, mint irodavezető, hívhatja akárki titkárnőnek is, bár szerintem a kettő nem ugyanaz, de nem részletezem, nem ez a lényeg.

Érkezett a szerelem

Aztán, ahogy az lenni szokott, telt múlt az idő és jött egy férfi, aki persze külföldön élt - Londonban. Innen lesz – talán - érdekesebb a sztori, ugyanis a jelszó az már a tudatos tervezés, meg kitartás, meg ilyenek.

Tavaly júniusban találkoztunk először, én alapfokú nemzetközi nyelvvizsgával rendelkeztem ekkor angolból. Telt az idő, alakult a kapcsolat, napi levelezések, Skype, találkozások. Londonba először novemberben jöttem ki, egy hét alatt megnézni, mi a helyzet.

Eljutottunk oda. hogy dönteni kell, hogyan lesz ez tovább, mert megbeszéltük, hogy nem tudunk évekig távkapcsolatot Skype-on keresztül fenntartani. Elérkezett a december és döntöttünk: én jövök ki, a várható érkezésemet szeptember - októberre tettük.

Munka mellett tanulás

Megkezdődött a felkészülés, újra az angol tanulás lett a téli esték elfoglaltsága, a munka és az önálló élet mellett. Közben jöttünk-mentünk egymáshoz, 6-7 hetesek voltak a turnusok, napi Skype, közben mindketten dolgoztunk, én ugye tanultam is, meg ott voltak az egyéb családi dolgaink. Éltük az életünk, külön is, együtt is.

Igen, sok félelem, aggály volt bennem is, hogy amit felhúztam magamnak egyedül, feladjam-e az önálló életet, jobb lesz-e itt kint, hogyan bírom majd a családtól való távolságot, minden idegen lesz, nem lesz barátnő, akihez felugrasz, csak ketten leszünk egymásnak – na, azért ez is tud rémítő lenni.

Nagyon sok éjszakai tanulás, és rengeteg ésszel - és nem csak szerelemből, szívvel - meghozott döntés, átbeszélt órák után augusztus 29-én érkeztem Londonba.

Aki irigy, csinálja utánunk

Az otthoni dolgok lezárva, időben felmondtam, az utódomat a cégnél betanítottam, hivatalos dolgokat elintéztem, ruhákat, könyveket bedobozolva szülőknél elhelyeztem, és most már hetek óta külföldön élek.

Igen, lehet azt mondani, hogy nekem könnyű, mert van kire számítanom, és tudtam, hogy mivel a párom itt él évek óta, van hova jönnöm, van hol aludnom, van mit ennem. Aki erre irigy, az csinálja utánam, utánunk.

Otthon egyedül éltem majdnem két évet, voltam koleszos, de ez a „lakjunk együtt egy jó nagy házban" ha nem is mind, de legalább még rajtunk kívül öten, nem egyszerű, de egyelőre ez van.

Tudni kell alázatosnak lenni

Elkezdek egy nyelvsulit is, ami pedig a munkát illeti, már dolgozom egy pizzériában és most jön a lényeg: én otthon már 2005-ben dolgoztam, és ami a legszebb, hogy 2012-ben ugyanannyit kerestem (5 számjegyű az összeg nettóban) ugyanabban a munkakörben.

Amikor az ember kijön ide - vagy lehet, hogy bármelyik külföldi országba -, tudjon alázatos lenni, mert lehet, hogy én többre értékelem magam annál, hogy a pizzára szórjam a feltéteket, de hogy őszinte legyek, ez itt senkit nem fog érdekelni!

Arra jó az ilyen munka, hogy van pénz, NI-szám, bankszámla, és kész. Magasról tesznek rá, hogy te azelőtt hol és ki voltál, mit csináltál, itt ez van, de legalább választhatsz: csinálod, vagy nem csinálod.

Ott a lehetőség, hogy ha az ember beáldoz egy két lábmegvetős ilyen hónapot, jobb lesz angolja, és ha AKAR, VÁLTOZTAT A DOLGAIN.

Higgy magadban!

A másik észrevételem: én sok mindenben hiszek, amire mostanában divatosan az ezo szót használják, igen, tudom, van úgy az ember, hogy el van teljesen bizonytalanodva, azt sem tudja, merre van arccal, meg hogy fiú-e, vagy lány és segítséget kér jósnőtől, vajákos asszonytól, ki honnan - de könyörgöm, én egyvalamit megtanultam az elmúlt időszakban: CSAK MAGADRA HALLGASS!

Ha én hallgattam volna a fenti segítőkre, akkor nem foglalkozom egy Emberrel, aki ma a Társam, és nem jövök el otthonról. Hiszek dolgokban, magamban, az Életben, a Sorsban, de ne egy vadidegen mondja már meg nekem, hogy mit tegyek, mit ne!

Kérdem én, ha maradok, és ne adj Isten egy év múlva mégsem lenne Kánaán otthon, akkor elveszett egy év. Nem pesszimista vagyok, hanem realistán optimista, vagy optimista realista, franc se tudja - állítólag ez a legrosszabb párosítás. :)

Néha az ember sírva fakad

Merni kell, de merni kell tisztán is látni, tanulni a nyelvet, kitartani. Nem egyszerű, csinálni kell, keresni, mert aki keres, az talál – igen, mondhatják most sokan, hogy „bezzeg neked könnyű most is, ott a párod, segít". Igen, segít, de helyettem ő sem megy el CV-t dobálni a környékbeli üzletekbe, meg nem megy helyettem állásinterjúra és nem visz kocsival sehová sem.

Néha nehéz, mert minden más, mint otthon, és már most túlhaladtunk a „mézeshetek" (régebbi posztra utalva) korszakon, és igen, van úgy, hogy szar... mert minden autó nekem rossz felől jön, mert bosszantó, hogy az árak ugyanazok mint otthon, csak mégis más a kereset, hogy az angol manager az állásinterjún, a boltos, a nyelviskolás emberek értik, amit mondok, de az indiai
főnököm nem.

Ezek mind heti, napi dolgok, és van, hogy az ember sírva fakad, mert hiába élt koleszban otthon, meg élt a családjától 100 km-re, itt azért ez is más.

De maradunk, csináljuk, vagy állunk tovább egy másik országba, de nem haza, Magyarországra, mert a helyzet... hát nem vázolom, mindenki tudja. Sajnos ez van.

Kívánok minden határátkelőnek és leendő határátkelőnek sok sikert, jó egészséget, kitartást, bátorságot és egy biztos: egy mosoly minden nyelven ugyan azt jelenti."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr224855498

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hol jár az eszem, csak az ásót ölelem. 2012.10.18. 11:38:50

Napok óta. Mert egy családi ház rendbehozatala nem merül ki a különböző belsőségek transzplantációjában, rozzant és megereszkedett, ráncot vetett burkolatok cseréjében. Ide tartozik bizony a külcsín is, kert, udvar. Mivel a belső munkák immáron télies ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GrandMasterB 2012.10.18. 11:04:24

Nem ertem miert nem lehet elismerni, konnyebbseg volt ugy kimenni, hogy varta valaki a repteren, volt hol aludnia, valaki elmagyarazta neki az alapveto dolgokat, volt aki lelket ontson bele.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.10.18. 11:19:39

reggel hianyzott a napi poszt a kave melle. mar azt hittem, hogy a hataratkelot is bedaralta az rtl klub;)

Linda, neked meg hajra, ne csuggedj, majd kialakul!

KrisztinaKrisztina 2012.10.18. 11:30:17

GrandMasterB:
Lehet, hogy kimenni már könnyebb volt, de szerinted mennyire volt félelmetes majdnem egy évig egy távolsági kapcsolatra építve küzdeni a jövőért? Honnan tudhatta volna biztosra, hogy a srác megbízható és TÉNYLEG számíthat rá??
Igaza van, pozitívan gondolkodott, állt a dolgokhoz, és így "bejött" neki.
Én gratulálok a kitartásukhoz, kívánom, hogy minden jól sikerüljön, és egy percig se legyen kétséges: ITT, Magyarországon belátható időn belül nem lesz jobb!!! Ha ÉLNI akar, normális, egészséges emberi életet, akkor a lehető legjobbat tette, hogy elment!

GrandMasterB 2012.10.18. 11:38:58

@KrisztinaKrisztina: Felelmetes? Micsoda? Mar ne haragudj, de a felelem szot szerintem masra talaltak ki, nem erre az esetre. En nem irtam, hogy konnyu volt, komoly elhatarozas es kitartas kellett, de mindenkeppen konnyebb volt.

váj mí 2012.10.18. 11:56:16

@GrandMasterB: Szerintem elismerte, hiszen eleve az volt a felütés, hogy a kapcsolat, szerelem miatt döntött(ek) a kiköltözés mellett.
Persze, könnyebb mintha csak úgy megy ki valaki, hogy max. egy hostel-címet tud, és még biztos melója sincs. Annál viszont nehezebb, mint amikor biztos munkahelyre érkezik az ember.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2012.10.18. 11:57:34

Tanulni, tanulni, tanulni! - mondta egykor valami híres ember :-)

GrandMasterB 2012.10.18. 12:02:17

@váj mí: Nekem tul soknak tunt a szabadkozas a cikkben, nem igazan olvastam elismero szavakat a kinti partner altal nyujtott segitsegrol, tamogatasrol a megerkezes utan. Lehet azert is hianyoltam, mert ferfi vagyok es igy kicsit a masik fel szemszogebol is olvastam a sztorit...

váj mí 2012.10.18. 12:08:52

@GrandMasterB: Hm, talán pontosan azért, mert a partner sokat segített. Női lélek, tudod ;). Bár mondjuk, az az "aki irigyli, csinálja utánunk" rész konkrétan nagyon nem hiányzott a posztból.

GolyofogoToni 2012.10.18. 12:10:53

Jo kis poszt ez. A mi helyzetünk is ez volt a volt baratnömmel, majdnem egy evig tavkapcsolatban, 2-3 hetente azonban megoldottuk, annyit soha nem repültem haza, mint akkor. :)
Akkor müködött, aztan kiköltözött, nem talaltunk munkat, a nyelvet nem beszelte, nem volt kinn 3 honapig es elment haza. Van ez igy.
Ha Linda dolgozol, nyelvsulit csinalsz akkor elfoglalod magad, könnyebb lesz! Jo lesz az! :)
Egyebkent igen, a legnehezebb, hogy nincs otthon az ember, csalad, baratok, haverok stb. DE. penzböl elünk, es meg sok egyeb okbol ugye csak eljöttünk otthonrol...

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2012.10.18. 12:14:17

@GrandMasterB: Persze hogy konnyebb ha van valakilye az embernek... es ki tiltja meg hogy legyen? Ha ki akarsz menni kulfoldre hat szerezz baratot, baratnot, rokont, havert, akarkit: csinald tudatosan. Linda megcsinalta.
Nem sirankozni kell hogy nem ismersz senkit hanem halazatot epiteni. Ma az internet vilagaban kifejezetten konnyu.

váj mí 2012.10.18. 12:22:20

@GolyofogoToni: Hm, és előzetesen nem gondoltatok arra, hogy nyelvsuli, mellette valami munka (akár hajnali 4-től napi 4 órás takarítás, ilyesmi, erre lasszóval szokják fogni a népeket) kombó?

GrandMasterB 2012.10.18. 12:22:22

@Andras125: Nem sirankozott senki, en magam is kulfoldon elek. Csupan arra akartam ravilagitani, hogy a ilyen esetben ildomos talan a masik, kinti fel, erdemeit is kicsit elismerni.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.18. 12:27:18

Csak nekem tűnik végtelenül ironikusnak, amikor valaki azt magyarázza bőszen, hogy "csak magadra hallgass"?

mommmmo 2012.10.18. 12:28:30

Nekem is tetszett Linda realistan optimista hozzaallasa, de azt hozza kell tenni, hogy az hogy "tanulom a nyelvet" meg messze nem eleg koncepcio ahhoz hogy valaki normalis eletet eljen kint, es "ne kozosen egy nagy hazban". Mert most mi van, ha tudod a nyelvet, es elsz egy betanitott segedmunkas szintjen. Ezen tul mas elkepzeles is kell, valami konvertalhato szakmai tudas vagy ilyesmi, szerintem.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2012.10.18. 12:32:51

@GrandMasterB: Ja, igen ahogy mondod. Lehet hogy felreertheto volt a sirankozast nem neked szantam hanem altalanos alanyt hasznaltam.
Bar azzal nem ertek egyet hogy a kulfoldre menetel onmagaban 'erdem' lenne az viszont biztos hogy aki mar vegigjarta az utat annak a tapasztalataira erdemes epiteni.
Ezert is jo ez a blog :)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.18. 12:34:30

@mommmmo: Angliában a helyiek is sokszor így kezdik, de tényleg kell a piacképes tudás, hogy tovább tudj lépni.

váj mí 2012.10.18. 12:36:21

@mommmmo: Hm, hát szerintem először a nyelv, legalább olyan szinten, hogy az esetleges szakmai tanfolyamot megértse.

GolyofogoToni 2012.10.18. 12:44:32

@váj mí: Termeszetesen gondoltunk ilyenre, a nyelvsuli is tervben volt. A tartozkodasi engedelyre vartunk, mert ugye be kellett ennek a hülye orszagnak hozni a kvotat, aztan benyomta a munkaado, hogy megsem. Igy alakult, ez akarat es kitartas kerdese is...

GolyofogoToni 2012.10.18. 12:46:49

Nyelv ide, nyelv oda, akkor is a mienk a legszebb, Mucsi Zoli batyank erre az elö pelda:
www.youtube.com/watch?v=hvq-NytRKRo :)))

váj mí 2012.10.18. 12:49:38

@GolyofogoToni: Jabocs, nem tudom, melyik ország, naivan feltételeztem, hogy EU-s, akkor pedig nem lettek volna tartózkodási gondok.
Így már más, ez eléggé tré helyzet. Tapasztaltam, saját bőrön, és nekem még nyelvi problémáim sem voltak.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.18. 12:50:26

"mert bosszantó, hogy az árak ugyanazok mint otthon, csak mégis más a kereset" - nem értem, bosszantó, hogy minden ugyanannyiba kerül (egyébként nem!), de többet keres? Fura.
Nekem az egész poszt fura. Az "aki irigyli, csinálja utánunk" dolgot végképp nem értem. Egy olyan postban még oké (bár ott is fellegzős) aki elért valamit, nem kiment egy pasi mellé (been there, done that) és pizzériában dolgozik egy indiai pasinak aki nem érti.
Nagyra értékelem azokat az emberket is, akik ezt vitték végzek, de ezen nincs semmi irigylésre méltó, ezáltal felesleges kérkedősre venni a dolgot. Akkor már sokkal inkább ismerjük el a pasit, aki úgy döntött, hogy a "nyakára veszi" a kedvesét és viszi ha kell.
"Ezek mind heti, napi dolgok, és van, hogy az ember sírva fakad, mert hiába élt koleszban otthon, meg élt a családjától 100 km-re, itt azért ez is más." - ezt a részt sem értem feltétlenül. Tulajdonképpen min sírdogál naponta?
:-/

váj mí 2012.10.18. 12:53:20

@Nitnitnit: Hogy te milyen gonosz vagy! ;)

2012.10.18. 12:54:29

@váj mí: Ritkan ertek egyet veled, de szo szerint ezt akartam irni.... :D

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.18. 12:55:52

@váj mí: Naaa, nem vagyok gonosz, csak őszinte. Tényleg nem értem :-)

váj mí 2012.10.18. 12:57:17

@Nitnitnit: Ja, értsd úgy, hogy anyuka-apuka pici lánya, aki eddig max. 100 kilométernyire volt otthontól és a legnagyobb traumát közösségi szinten a kolesz jelentette, na, most ugrott 2000 kilométert a nagyjából erős alap angoljával. És rácsodálkozott a világra. Már nem ugorhat fel a barátnőihez kibeszélni a dolgokat, ketten vannak a pasival, függ tőle, és ez őt valamilyen szinten megrémíti.

ZmanUK 2012.10.18. 12:57:42

Kicsit olyan erzesem volt, hogy a szerzo azert hajtogatja olyan surun, hogy milyen nehez volt neki kijutni es hogy lehet utana csinalni, mert voltakeppen sajat maga is tisztaban van azzal, hogy joval konnyebb volt neki, mint egy olyan embernek aki minden segitseg nelkul vag neki a nagy utnak. De termeszetesen ettol meg nem kis dolog kulfoldre koltozni, nem akarom azt a latszatot kelteni hogy neki esetleg konnyu volt, de teny hogy konnyeBB...

GolyofogoToni 2012.10.18. 13:06:07

Szerintem nem feltetlenül kell Lindat vadolni ilyen dolgokkal. Azt, hiszem tudom, mit erezhet, kesöbb jöttem en is, amikor mar a baratnöm hazaköltözött es vege lett köztünk, hogy milyen szar is lehetett neki, egesz nap, egyedül, melo nelkül. Persze Lindanak ez meg van, de meg is, ha belegondoltok, azert ti is tudjatok, aki eljött otthonrol, hogy nem olyan könnyü otthon hagyni a megszokott dolgokat...

2012.10.18. 13:14:49

Azert szar ugy vegigolvasni egy posztot, igazabol legfeljebb a kommentekhez tudsz hozzaszolni, a poszt annyira sablonos es semmitmondo a szamodra... :( Bocs. :(

Persze, tudom, akkor meg minek olvasom vegig. Jogos. Csak hat az a frannya addikcio.... :)

ZmanUK 2012.10.18. 13:16:37

En aupairkent kezdtem anno ... ugy, hogy elotte meg Magyarorszagot sem hagytam el soha. Emlekszem, mikor megerkeztem a csaladhoz 28 ora buszozas utan, leultem az agyra a 3x2m-es szobamban, es komolyan mondom majdnem sirva fakadtam annyira szar volt. Minden idegen, minden mas, minden uj. Azt hittem, megfordulok, veszek egy jegyet haza, es hazamegyek.

Nos, nem tettem. Es minden nappal konnyebb es konnyebb lett. Aldom a sorsot, hogy akkor nem futamodtam meg, de sosem felejtem el az erzest ...

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.18. 13:39:51

@GolyofogoToni: "hogy milyen szar is lehetett neki, egesz nap, egyedül, melo nelkül" - tudod te is, hogy akinek ez olyan nagyon szar, az tesz ellene, nem ül otthon. Olyan nincs, hogy jaj hát de mit tehetett volna.
Ennél jobban csak azt csípem, amikor délben kiugrom enni és minden üzlet tele anyukákkal és 3-4 éves forma gyerekekkel. 46 bevásárlószatyorral beülnek enni és egymásnak siránkoznak, hogy "a férje keveset keres 3ójukra, de hát ezt a sok mindent meg meg kell venni. Én meg mégsem adhatom a gyereket oviba." - a hasonlat arra irányul, hogy ilyenkor általában a szándék sincs meg. Hozzánk jöttek magyarok, hogy segítsünk. Shared house, ahogy lett üres szoba hívtuk a magyart, hogy gyere, van hely, fenntartatjuk a szobát, segítünk elhelyezkedni.
3-4 hónapokat lébecoltak és elmentek haza, mi meg égtünk miattuk. Hamar feladtuk. Szerintem nálam ezért is maradt ez meg ennyire, hogy nem szeretem az ilyesmit. Meg amikor hazamentek, tök büszkén, hogy ezt is elérték.

venator 2012.10.18. 13:50:34

@Nyulz of the World: Nekem is ez jutott eszembe, annyira semmilyen, hogy még csak ekézni sincs kedvem.

Remélem jól érzi majd magát idővel és nem kell visszatérnie a tudjukhova, ami már teljesen tönkretett a tudjukki. ;)

(De ezeken a belső címeken nagyon jó mulattam. )

váj mí 2012.10.18. 13:52:51

@Nyulz of the World: Hm, asszt hiszem, pezsgőt kell bontanunk ;).

@Nitnitnit: Én nagyjából értem, ahhoz képest nem oldotta meg rosszul a posztoló, csak kérdés, hogy úgy, legyen másfél év múlva hogyan lesz?

@GolyofogoToni: Ahham értem, ott valóban nehezebb, ha az ember le is akar telepedni, nemcsak melózna. A nyelv meg, huhh! Értem ezalatt a német nyelvterületet.

cukorhal 2012.10.18. 13:55:45

Ugyanazok az arak, mint otthon???????? Hat Watfordban nem, az tuti..... (pedig az mar nem is London)
Ennek a posztnak amugy - szamomra - kicsit se fule, se farka....nesze semmi fogd meg jol. De udv a posztironak, meg eggyel tobben lettunk. :)

váj mí 2012.10.18. 14:00:45

@Nitnitnit: Mna, ezt ne is mond. Amikor beugrom a CundAba 2-3 pár bugyiért, és ott szteppelek a sorban, mert előttem anyu több száz eurókat csesz ki egyszezonos szarokra, mert "olcsó". És hiába nyomom a kasszanyitó csengőt, mert ahogy látják az anyuk, hogy közeleg az új kasszás, mert tepernek át ezerrel, mintha nem érnének rá egész nap.
Én különben baráttal fürödtem be olyan szinten melóilag, hogy ezentúl leszarom a Terézanyaságot. A Reichstag kutyafasza volt hozzám képest ...

váj mí 2012.10.18. 14:05:38

@cukorhal: A lengyel boltban meg az indiai közértben ugyanazok az árak, viszont már a Tesco is drágább, mint otthon a Fogarasi úti. Legalábbis London esetében.

GolyofogoToni 2012.10.18. 14:07:24

@Nitnitnit: Mondjuk ez igaz :)

@váj mí: Igen. De hat ez ilyen, erdekes, hogy Nemetorszagban is meg itt is azt nyomatjak mindig, hogy kell a nyelv. Londonban persze 0 nyelvtudas nelkül is lehet mosogatni...

hbabci 2012.10.18. 14:08:58

Kedves Lilla!

Nekem nagyon tetszett a posztod, a kitartásod és, hogy vannak cèljaid ami felê haladsz!:) Gratulàlok, csak ìgy tovább!!!
Én a hètvégén költözöm àt Londonba, most egy másik angliai városban élek, írtad a nyelvsulit, esetleg tudnàd ajánlani ahova jàrsz?

Màr hónapok óta nem olvastam a blogot, jó volt ezzel a poszttal kezdeni!:)

váj mí 2012.10.18. 14:10:16

@GolyofogoToni: Nyugi, 0 nyelvtudással Londonban is csak egy magyar vendéglőben lehet mosogatni.

Borogy 2012.10.18. 14:12:54

Most mar felesleges kimenni kulfoldre. A fidesz megmondta, hogy 225.000 HUF az atlagber :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.18. 14:16:38

Látom kötekedésből ma sincs hiány.
:(

A magam részérők sok sikert kívánok, a nehezén már túl vagytok, minden nap jobb lesz.
:)
Fel a fejjel!

GolyofogoToni 2012.10.18. 14:19:00

@hbabci: Igaz, hogy Lindanak hivjak... de mindegy :DDD

SECI 2012.10.18. 14:19:55

@váj mí:
Kinek a pap, kinek a papne (kinek meg a ministransfiu) - de mi tobbet koltunk Mo-on a kozertben, mint itt. De nyilvan mi mast eszunk/veszunk.

váj mí 2012.10.18. 14:20:46

@tilmir: Bocs, nem tudtam, hogy csak gratulálni lehet a posztok alatt.

GolyofogoToni 2012.10.18. 14:20:53

@váj mí: Ket hete voltam kinn unokatesomeknal meg talalkoztam haverokkal, ö ismeröseik közül volt egy jo par, spanyolok pl. akik annyit se tudtak, mint egy kisiskolas a masodik angol orajan az iskolaban, megis mosogatnak, hotelban, etteremben dolgoznak...

GolyofogoToni 2012.10.18. 14:22:11

@Borogy: Viktor meg azt mondta, hogy 6 ev mulva mar mindenki vissza fog menni Magyarorszagra, aki elvandorolt...

SECI 2012.10.18. 14:23:06

@Borogy: Ez olyan, mint Dilbertnel az eves dolgozoi ertekelesen (igy hivjak ezt magyarul?):

- Alice, ugy latom, hogy az on fizetese 20%-kal elmarad az atlagtol. Mindent meg fogok tenni azert, hogy ezt az aranytalansagot kikuszoboljuk!
- Oh, kapok fizetesemelest???
- Azt nem, de mindent megteszek, hogy csokkentsuk az atlagot!

cukorhal 2012.10.18. 14:26:42

@váj mí: Na ezzel a lengyel bolt dologgal most megfogtal. Aki tud Watfordban vagy St Albansban magaba ne fojtsa....! En meg ott tartok, h Anglia dragabb... meg Hollandianal is.

váj mí 2012.10.18. 14:28:22

@SECI: Én ugyan nem sokat éltem Londonban, de a Tesco határozottan drágább volt, mint otthon, ott csak mikrózható kész-kajákat vettem. Leginkább a mellettem levő indiaiban meg a kissé távolabbi lengyelben vásároltam, nemcsak az árak miatt, hanem, mert a Tescoban sosem láttam pl. TV paprikát, vagy gumós zellert. Ilyesmik,
Különben itt meg a Reweben vásárolok, mert az van közel, bár úgy 500-600 méteres körzetben van egy Lidl meg egy Edeka is. Én meg lusta vagyok. A Rewe árai olyan otthoni Spar szintűek, kb. Szóval, nem mindegy, hogy otthon, hol vásároltatok. Mert, ha a Kaisersben pl., akkor többet fizettetek valszeg, mint egy németországi Nettoban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.18. 14:35:42

@váj mí: Tudod, akinek nem inge....
:)
Csak nem értem, az olyan jellegű hozzászólást, hogy miért nem piros bugyit/alsógatyát vett fel, amikor a posztot írta...
:)

váj mí 2012.10.18. 14:35:56

@GolyofogoToni: Ok, elhiszem, de valszeg volt a hotelben, étteremben valaki, aki tudott/beszélt spanyolul. Azaz a 0 nyelvtudást úgy értettem, hogy a melóhelyen senki sem beszéli az adott nyelvet. Én is dolgoztam olyan magyarral meg románnal is, akiknek a 0-.hoz konvergált a nyelvtudásuk. De voltak a melóhelyen, akik beszélték a nyelveket. Mnaaa, most magyarázzam?

@cukorhal: Passz, Manchester és London. Pláne ez utóbbi tele van lengyel boltokkal. Vannak magyar boltok is, de oda akkor se mennék, ha soha a büdös életben nem látnék Túró Rudit. Pláne, hogy nem is szeretem annyira ;).

2012.10.18. 14:36:28

Az otthoni Spar es Lidl hatarozottan olcsobb kombinacio, mint a becsi Spar, Billa es Zielpunkt (nekem ezek vannak a kozelben). Habar az teny, hogy akciokat ki lehet fogni itt is, es akkor olcsobb tud lenni. De nem ez a jellemzo, legalabbis az en tapasztalataim alapjan.

Borogy 2012.10.18. 14:37:25

@GolyofogoToni: Igen azert fognak 6 ev mulva visszamenni, mert ugy meg fogjak utalni addigra a magyarokat, hogy minden orszagbol ki lesznek tiltva:)

GolyofogoToni 2012.10.18. 14:40:53

@váj mí: Ne magyarazd :))
Inkabb azt, hogy miert nem mesz magyar boltba külföldön?

bpetya75 2012.10.18. 14:45:20

@Nyulz of the World: @váj mí:

Abba hagyni!!! Nem ám itten békejobb, meg ilyenek!

váj mí 2012.10.18. 14:45:26

@GolyofogoToni: Itt olyanok nincsenek. Amikor elmentem otthon-otthonról, akkor nyitott a városban a Kaufland.
Itt a legolcsóbb a Netto, a legdrágább meg az Edeka. Persze, vannak azért gourmet élelmiszer-láncok is, pár üzlettel egy-egy városban a főbb üzleti csomópontokon. Néha bemegyek, különleges sajtokat vadászni, de azok tényleg baszott drágák, bár havonta max. kétszer, belefér.

@tilmir: Na most, az én posztomban a központozást ekézték, mert valamit kell. Meg a rövidséget. Hát ez ilyen. Aki kirakja az életét, vállalja kritikákat is. Szerintem, persze.

GolyofogoToni 2012.10.18. 14:50:07

@váj mí: Valoban, az Edeka igen draga. Egyebkent vagom, eltem ott en is 6 evet :)

Jesus.Green 2012.10.18. 14:51:11

@Zlot: Szerintem meg azert ir ilyeneket, mert ha olvasta az eddig megjelent posztok kommentjeit pontosan tudja, hogy barmit ir, abba valaki biztosan bele fog kotni. Es gondolom el akarta kerulni annak meg a latszatat ist, hogy dicsekszik a jodolgaval, a.k.a. 'a keszbe' ult bele.
Valaki tenyleg magyarazza el, hogy miert nagyobb dicsoseg csore seggel kimenni kulfoldre es vegigmosogatni a langletrat mint elore alairt szerzodessel vagy komoly allasajanlattal, esetleg elore lebeszelt szallasra menni. Ez most valami negativ toplistara valo felkerulesi kenyszer, hogy en faszabb gyerek vagyok mert tobbet gurcoltem es nagyobbakat szivtam, te meg puhany vagy mert volt intezve ez-az?

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.18. 14:52:40

@váj mí: "@tilmir: Bocs, nem tudtam, hogy csak gratulálni lehet a posztok alatt." - ezen hangosan felvihogtam, még a főnökön is idefordult......... :D

váj mí 2012.10.18. 14:53:54

@GolyofogoToni: Mert pimaszul felüláraznak mindent, én meg nem '56-os magyar vagyok, hogy szar 80 centes-1 eurós cuccokért a dupla-tripláját fizessem. Akármennyire magyar. A piros-fehér-zöld nekem már nem annyira hívószó, kolbász esetében sem.

@bpetya75: Mna, mi van, szappanoperára számítasz? :P

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.18. 14:55:29

@váj mí: Ok, píííííísz.
Amire gondoltam: ha mondjuk a posztíró azt írja, hogy nem beszélem a nyelvet, szakmám sincs, és miért nem neveznek ki elnök-vezérigazgatónak valahová, azt lehet kritizálni.
De, hogy milyen módon köszönte, vagy nem köszönte meg a segítséget, baromira nem ide tartozik. Szerintem.
Na mindegy...
:)

2012.10.18. 14:55:36

@bpetya75: "Lofaszt, mama!", hogy egy kozelmultbeli magyar klasszikust idezzek... :D

bpetya75 2012.10.18. 15:00:33

@váj mí:

Mi másra ;-)

@Nyulz of the World:

Mire gondolsz? Kezd elszivacsosodni az agyam mára...

venator 2012.10.18. 15:00:44

@Nyulz of the World: "Egy lószart, mama!" Klasszikust csak pontosan, ha kérhetem. :))

váj mí 2012.10.18. 15:01:44

@GolyofogoToni: Szerintem is az Edeka a legdrágább a középkategóriában. Bár a sajtválasztékuk nagyon faszántos, és remek a borkínálatuk is, külön sommelierrel. A hentesek meg nagyon hozzáértőek. Leginkább ugye, grillre kínálnak húsokat, de a múltkor gulyást akartam, és előrecsomagolva nem volt. Amúgy is ritkán van. De a hentessel pár perc alatt kibarkóbáztuk, hogy mit is akarok.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.18. 15:05:33

@Jesus.Green: "Valaki tenyleg magyarazza el, hogy miert nagyobb dicsoseg csore seggel kimenni kulfoldre es vegigmosogatni a langletrat mint elore alairt szerzodessel vagy komoly allasajanlattal, esetleg elore lebeszelt szallasra menni. Ez most valami negativ toplistara valo felkerulesi kenyszer, hogy en faszabb gyerek vagyok mert tobbet gurcoltem es nagyobbakat szivtam, te meg puhany vagy mert volt intezve ez-az?"

Elmondom mit gondolok :D Aztán ez valószínűleg nincs így, mert értékrendje válogatja. Én soha, sehova nem mennék úgy, hogy nincs állás előre. Punktum. Az hogy van állás előre, nem jelenti azt, hogy állást ismerős szerezte. Azt jelenti, hogy jelentkeztem felvettek, kimegyek, megállok a lábamon. Szerintem így kell külföldre menni.
Aki csak úgy kimegy, annak minden elismerésem, sose vállalnám be. De nem fogom őket jobban elismerni, mint aki állásajánlatra ment ki. Már csak azért sem, mert aki normális állásajánlatra megy, az már itthon is, vagy úgy általában, elért valamit, ért valamihez, amiért ott kinn kell!
Az állásajánlatra kimenés nem egyenlő a "haver hívott mosogatni, vagy halat pucolni"-val. Semmi elismerésem nincs azok felé a magyarok és egyéb külföldiek felé akik b@sztatnak, hogy szar az ország elmegyek, segítsé. Kijön, néz mint egy aranyhal. Sínylődik, utána vagy hazamegy, vagy a kicsit erőszakosabb haver benyomja halazni, felmosni etc és akkor ott elvan éveket, itthon meg veri a mellét, hogy kinn él.
Más az, amikor valaki képzett, de megintcsak a semmire megy ki, mert felelőtlen oder kalandvágyó, és mosogat egy hónapot, vagy takarít, beilleszkedik és felhúzza magát a ranglétrán. Őt el fogom ismerni, rögtön ahogy felért a ranglétra élhető szintjére.

Ez vagyok én, ilyen kis szűklátókörű. :-)

SilentDreams 2012.10.18. 15:07:58

@váj mí: A sok különbözö rendszeres akció miatt nehéz összehasonlítani az üzletláncokat szerintem. Nekem anno nem tünt drágának az Edeka, de a Lidl/Penny-nél persze drágább átlagosan :)

En igyekszem több helyre is benézni, és mindenhonnan a jó dolgokat kimarni, de legtöbbször Rewe-zem.... :)
S van Penny SIM kártyám tavalyról, amikor épp több ajándék járt vele, mint amennyibe került... :))))

bpetya75 2012.10.18. 15:10:53

@venator:

Kösz! Így már meg lett. Szóval fletó klásszikusnak számít? ;-)

GolyofogoToni 2012.10.18. 15:13:20

@váj mí: Ertem. De nem ertem. Miert kell ahhoz `56-os magyarnak lenni, hogy tamogassa az ember a haza fiat, mint azt rajtunk kivül szinte minden mas nemzet is teszi... :)

2012.10.18. 15:13:37

@venator: Ehh, en kerek elnezest, hogy nem tudtam pontosan idezni ezt a magasroptu megvillanasat egy ilyen zsenialis elmenek...

@bpetya75: Egykori miniszterelnokunk a magyar egeszsegugy kapcsan...

SilentDreams 2012.10.18. 15:14:21

@Nitnitnit: Egyetértek, föleg ezzel:

"Az hogy van állás előre, nem jelenti azt, hogy állást ismerős szerezte. Azt jelenti, hogy jelentkeztem felvettek, kimegyek, megállok a lábamon. Szerintem így kell külföldre menni. "

En is így csináltam, még ha elég sok idöbe is került otthonról elérni ezt. De abszolút megérte nekem ezt így csinálni.
Aztán persze olyan szakmák is vannak, ahol ez otthonról így nem valósitható meg, csakis a helyszinen, s mindenképp úgy kell nekivágni, hogy még nincs a zsebben a biztos állás. Aki így is vállalja (de jól megfontoltan, tervekkel!), az elött is emelem a kalapom.

váj mí 2012.10.18. 15:14:50

@Nitnitnit: Nem venném a szívemre, ha miattam rúgnának ki ;)

@tilmir: Nézd, ha valaki belekeveri a posztjába az érzelmi szálat, akkor bizton számíthat rá, hogy az is ki lesz elemezve a kommentelők által. Khm ...

Jesus.Green 2012.10.18. 15:21:56

@Nitnitnit: Jo, ezzel nincs is semmi baj, teljesen vallalhato maganvelemeny. De amiota olvasom a blogot (azaz a kezdetek ota), feltunt ez a virtuskodas, es elobb-utobb az jon ki a kommentaradatbol, hogy Pistukanak bezzeg inteztek szallast/munkat, ezert huzza meg magat es ne merjen dicsekedni, mert Beluka bezzeg kiment ures zsebbel es csak felkapaszkodott valahogyan az uborkafara.

váj mí 2012.10.18. 15:29:41

@bpetya75: Te kis sorozatfüggő, te :P

@SilentDreams: Na igen, az akciók, azok is sokat nyomnak a latban. Én is általában a Reweben vásárolok, alapnak, jó minőségnek elfogadható áron tökéletesek. (Imádom pl. a Rewe saját márkás termékeit tiramisuban, vagy szarvasgombás ravioliban, vagy barackos-sajtos tortelliniben meg ilyesmikben) A Lidl viszont sokkal jobb saját péksüteményekben, az Edeka meg bor-. saláta- és sajtválasztékban. No, meg húskészítményekben is. Bár van egy csomó hentes a környéken, ugyanis a központban lakom. Mondjuk, a csirkecomb, az csirkecomb, sokat nem lehet ragozni rajta. (Az előrepácolt izéket még itt is kerülöm).

váj mí 2012.10.18. 15:31:32

@GolyofogoToni: Khm, szerinted azt a szar Frissfölt, amit otthon nem veszek 159 forintért, vegyem meg Londonban 2 frontért, csak mert rajta van a magyar zászló? Vagyhogy?

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.18. 15:52:13

@váj mí: Meh, nem eszik azt olyan forrón. Kulcsfontosságú szerepem van, ha nem lennék, nem lenne senki az irodában aki egész nap blogot néz .. :-))

Frau Holle 2012.10.18. 15:54:35

@váj mí: @váj mí: Azért (is) szokták amiben csak lehet hazait venni, mert ezzel egymásnak adunk munkát. Az nem megy, hogy nem vesszük meg egymás termékét-szolgáltatását, aztán meg nem értjük, miért nem megy jól.
Ha az ember gyereke nem éppen nem él otthon, akkor meg szolidaritásból. Főleg ha benne van a pakliban, hogy később visszamegy.
Ebben nekem csak az a furcsa, hogy nem evidencia.

Frissfölt még egyébként még soha életemben nem vettem.

váj mí 2012.10.18. 15:57:34

@Nitnitnit: Nem vagy szűk látókörű szerintem, de . Ugye, hogy mindig ott van az a "de" ? ;). Amikor én a szárazföld mellett döntöttem Ausztriában, ígérete sem volt melónak. Tudod mit csináltam? Jártam Bécs utcáit a kinyomtatott, vendéglátásra optimalizált kétnyelvű önéletrajzommal, a kb 700 eurómmal, aminek a felét elvitte a hostel-ágy egy hónapra, és baszott sok helyre bementem az angol-német önéletrajzommal, hogy "vegyetek már fel, baszki, mert nincs pénzen a következő havi hostelre". Felvettek végül. És jó helyre. Lehet, szerencsém volt.

Frau Holle 2012.10.18. 15:59:40

@Frau Holle: A duplázásért pedig elnézést. És... éppen nem él otthon....

keptelen kepkeret 2012.10.18. 16:02:02

@Nitnitnit: azaz "been there, done that got the t-shirt" (ez a ferjem kedvenc szojarasa:-))

Total egyetertunk, engem ettol az irastol a hideg raz. Komolyan. Ez a tipikus felkialtojeles "ne hallgass masra", egyebkent is merfoldes ostobasag, de mondja mindezt ugy, h alapvetoen szamara nem volt nehez sem kijonni, sem erevenyesulni, ami hangsulyozom, nem baj.

A baj az, hogy ezt nem kepes elfogadni es borzaszto nagy dologmak allotja be, h egy pizzeriaban gurizik, mikozben ez meg tavolrol sem a legrosszabb allas amit angliaban kaphat.Nem allitom, h neki konnyu volt es nem degradalni akarom az altala hozott nehez dontest, csupan nem birom amikor elojonnek ezzel a "working hero crap"-el mikozben nem egy banyaban dolgozik 6 guneaert.

Meghat, mi a zavaro abban, h itt tobbet keresel es tobb penzed van h megvedd a szeretett dolgokat?
Meg egyalataln, wattafakkizgoinon?

Szerintem arra kene raebrednie, h semmi baj nincs azzal, h volt segitsege. Nem ertem a mentegetozeset.

Jesus.Green 2012.10.18. 16:10:19

@Frau Holle: O, ez meg elfajulhat, ha kellokeppen raharapunk a temara. En reszemrol legfeljebb nosztalgiabol vasarolok hazai termeket (vagy amikor hazamegyek es megtomom a borondot jofele hazaival), ezen felul meg a helyi termekeket preferalom, barhol is elek.

váj mí 2012.10.18. 16:13:36

@Nitnitnit: Ok, akkor megnyugodtam ;).

@Frau Holle: Hét jó,te majd vedd meg kétszeres áron az őrölt pirospaprikát, vagy a hulladék Karaván-sajtot, ha lelkiismeret-furdalásod van. Nekem nincs.
Csak egy személyes élmény. Míg Londonban éltem a keleti részén tettem azt. Tudod, milyen munkakörben. Egyszer csak felhív a tulaj, hogy el kell helyezni egy új lányt hirtelen, mert bajba került, Egy este betámadták valami lengyel nyikhajok, ő meg egyedül volt. Ok, átmentem bűvészbe, a lánynak lett hely. Aztán már másnap kiderült, hogy a csaj szponzora a kerület magyar boltjának tulaja, aki annyit jegyzett meg, mikor eljött érte, hogy "Mit pofázol, túlélte, nem?". Akkor mondtam neki, hogy ezt legközelebb anyádnak mondd, te köcsög! Szó szerint.
Ja, nem egyedi jelenség ...

Frau Holle 2012.10.18. 16:16:22

@Jesus.Green: Ugyan miért fajulna el? Szerintem teljesen evidens gazdasági racionalitás.
Érdekes módon a magyar és nem magyar rokonaimnak és ismerőseimnek is az.
Csak fórumokon találkozom értetlenséggel. Nem is értem.

Frau Holle 2012.10.18. 16:22:11

@váj mí: Miért lenne lelkiismeret-furdalásom? Hogy jön ez ide?
Én csak nem vagyok hosszú távon (sem) a magam ellensége.
Az összefüggést az élményeddel kapcsolatosan pedig bevallom, nem értem. Nem szeretek általánosítani, irreleváns kapcsolat esetén pedig (bolttulaj - ez a viselkedés) nincs értelme.
Az illetőt valószínűleg elkerülném, de ehhez másnak az égvilágon semmi köze.

váj mí 2012.10.18. 16:27:33

@Frau Holle: Szívem, vagy naiv vagy, vagy nem akarod érteni. A legtöbb magyar bolttulaj Londonban lányokkal is foglalkozik. Sőt, főleg, velük, Ok, nekem is új volt.

Ann1294 2012.10.18. 16:29:48

@váj mí: "Khm, szerinted azt a szar Frissfölt, amit otthon nem veszek 159 forintért, vegyem meg Londonban 2 frontért, csak mert rajta van a magyar zászló? Vagyhogy? "

Ezen jot nevettem. Erre mifelenk is volt egy magyar bolt (igen volt), de en nagy ivben elkerultem. Az okok: a valasztek a Metrobol az Aro es egyeb szar sajat markas termekek, lejart szavatossagu termekek, lejarathoz kozeli termekek (1-2 nap) teljes aron, az otthoni ar duplaja atlagosan. Megertem van szallitas, bolt berles stb. koltseg de akkor is... inkabb a lengyel Smetana ami olyan finom, hogy az osszes ujjam megnyalom utana.

Frau Holle 2012.10.18. 16:32:32

@váj mí: Ehhez mi közöm? Nem élek Londonban. Azt írtad, már te sem.
Egészen egyszerűen nem tartozik ide.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.18. 16:41:27

Ha már ételek, mi a téliszalámit megvettük itthon, meg 2 kiló pirospaprikát. Nem a boltban, termelőtől, vidéken. Meg rengeteg szotyit, mondjuk azt boltban, illetve vittünk pálinkát, azt Édesapa főzte, amikor kitalálta 40 évesen, hogy ennyi volt, slusszpassz, felnevelt egy gyereket, megöregedett és már csak pipázik (vett egy pipát, én nem is értem :-D) és páleszt főz. Mondjuk igen jó pálinka lett, nem csoda, azt a fát a Mamáéknál még én ültettem vagy 4 évesen.. :-) No de a lényeg, ami kell, és nem azért mert hungarikum, hanem mert megenném (!!!) azt kivittem, illetve ha család jött, hozták így 3-4 havonta jött ellátmány. Kinn a polish meg hungarian shopban soha semmit nem vettem. Átcimkézett, lejárt, nemazvanbenne termékekkel találkoztam, az angol árak többszöröséért. Nem kösz. Főleg nem azért, hogy kinn hungarikumot egyek. Mindenki azt egyen, amit szeret!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.18. 16:43:51

Ismerősnek volt boltja, de bezárt. (nem qurva futtató volt, csak boltos)
Okok?
- egyesek "nehogy már rajtam gazdagodjon meg" felkiáltással nem mentek be.
- a termékeknek azért rövid a szavatossági ideje, mivel nem tud eladni annyit, hogy élből saját magának szállíttasson, tehát marad a gyűjtő, ami sok esetben 10 napos szállítást eredményez
- azért aki valaha vásárolt otthon nagykerben tisztában van azzal, hogy nem sokkal olcsóbb, mint máshol. ha erre még rápakolja a szállítást, és egyéb költségeket, hogy adhatná otthoni árszinten?
Ez egyszerű matek.
Nem feltétlenül frissfölt kell venni.
Egy jó fajta magyar bort itt pl. nem kapni máshol.

GolyofogoToni 2012.10.18. 16:51:04

Ha kell valami, ami jo es megkivanom, lesz*rom mennyibe kerül...
A multkor mikor Dublinban voltam, bementünk a magyar boltba. Miert? Mert csak ott van jo finom pogacsa, kakaoscsiga, Turo Rudi stb...
mit erdekel, hogy rajtam gazdagszik-e, en csak örülök, hogy azt a termeket kapom amit akarok, es ö is jol jar. kesz.

ZmanUK 2012.10.18. 16:52:43

@Nitnitnit: Edesapa idos korara eleg jo hobbit valasztott.

Dohanyzas es alkohol :)

Es sajnos EZ a magyar valosag ... :(

Sir Drinkalot 2012.10.18. 16:58:57

@Zlot: 40 eves az mar idos kor? Megyek, kezdem kaparni a siromat... :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.18. 16:59:32

@GolyofogoToni: Én ritkán járok étterembe, de ha megyek, akkor magyar étterembe megyek. Ott legalább garantáltan jó a kaja. :)

ZmanUK 2012.10.18. 17:03:13

@Sir Drinkalot: LOL, nitnitnit azt irta "megoregedett"

GolyofogoToni 2012.10.18. 17:03:15

@tilmir: Itt Svajcban tudsz magyar ettermet?

Nemetorszagban ahol jot ettem parszor az az In Der Crone Restaurant volt Ratingenben, Stuttgart környeken semmi ertelmeset nem talaltunk...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.18. 17:06:50

@GolyofogoToni: Kettő is van, az egyik Bern mellett, azt nem ismerem, mert nekem messze van, de a másik Gebenstorfban. (Kanton Aargau). Csak ajánlani tudom!

GolyofogoToni 2012.10.18. 17:07:40

@tilmir: Az itt van egy köpesre, merci vielmaaal :)

Dennisthemenace 2012.10.18. 17:09:46

Nem csak magyar borbol all a vilag. Leht inni olasz, francia, nemet, stb. borokat is, sokszor olcsobban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.18. 17:10:31

@GolyofogoToni: Corvinus a neve. Jövő héten pl. szüreti bál lesz. Sajna én pont otthon leszek. :(
Viszont holnap aargaui magyarok találkozó is lesz, 18 órától. :)
Az árak itteniek, de olyan csülköt nem eszel máshol itt.
:D

Dennisthemenace 2012.10.18. 17:10:52

@Nitnitnit: Telszalami es Pick kolbasz is van a Tescoban, a csemegepultnal.

GolyofogoToni 2012.10.18. 17:11:08

@Ann1294: Akkor költözz Lengyelorszagba, tamogasd azokat a b*zikat... :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.18. 17:11:46

@Dennisthemenace: Ebben igazad van, de aki a magyar borokat szereti, az sajnos nagyon kevés helyen jut hozzá. Itt Svájcban legalábbis a boltban nem kapható, de németeknél is elég gyatra a választék.

GolyofogoToni 2012.10.18. 17:14:15

De legalabb odaat Dücslandban van nehany :)
Persze, hogy iszik az ember masfajta bort is, a boltok tele vannak nyolcszazmilliofajtaborral. De a legjobb megis csak a hazai...
Szerintem

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.18. 17:14:16

@Zlot: "idős korára" jah. Most, hogy új, fiatalabb barátnője van, egészen megfiatalodott, így 44 évesen. És már legalább kedve van dolgokat csinálni. De mondjuk a hobbival töltendő idejét (teherautó sofőr reggel 7-este 6 ig) azt főzőcskézéssel, evéssel és alvással tölti. 30 éves kora óta "lelép Magyarországról" de végül sosem tette.
Bezzeg a Németországban "szocializálódott" magyar barátok délután 4kor eldoják a munkát. Hazamegy, átveszi a cuccát és megy focizni. Jah és mindehhez 50+ éves. Ez a nem mindegy.
Imádom apukámat, de ő is be van már punnyadva az életbe, pedig nincs még abban a korban hogy ez így legyen. :-/

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.18. 17:15:06

@Dennisthemenace: Hol? Sosem találkoztam velük. Mondjuk nem vagyok nagy tescos, sainburys voltam inkább.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.18. 17:18:46

@Sir Drinkalot: Akinek 18 éves kora óta gyereke van, akit egyedül nevelt, az biztos öregnek érzi magát 40 évesen :-) amúgy szarkasztikus próbáltam lenni, nem öreg ő egyáltalán, csak tetteti. :-) Nem is néz ki annak, rendszeresen néznek a barátnőjének. Most vagy én nézek ki nagyon rosszul, vagy ő néz ki jól...... :-)

Világpolgár2012 2012.10.18. 17:27:35

@Nitnitnit:
A Tesco-ban es a Waitrose-ban is szokott lenni mindketto, a csemegepultnal altalaban, ahogy Dennis irta. A Tesco-ban olcsobb.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.18. 17:38:45

@Világpolgár2012: tök jó! Mondjuk nálunk nagy tesco nem volt a városon belül, csak sainsburys. Waitrose-t nem is láttam, csak ha utaztam valahova. Tesco express-ben meg ilyet nem láttam. De jó tudni, arra az esetre, ha visszamennék :-)

Alice in Wonderland 888 2012.10.18. 17:39:50

@Nitnitnit: Abszolút egyetértek. Nekem is fura a posztoló hozzáállása. Elismerésre méltó, hogy döntött, dolgozik és tanul. Még nagyon korai fellengzősen kijelenteni, hogy :"én megcsináltam", hiszen, ha jól értettem még alig telt el 2 hónap..szerintem az első 6 hónap a legnehezebb...

A csinálja utánam, aki irigy mondatára reagálva pedig:
Bárki megcsinálhatja egyedül, van aki több gyerekkel, családdal is...csinálja bárki utánuk...:)))

Mindezek mellett sok sikert és kitartást kívánok neki!

váj mí 2012.10.18. 17:43:29

@Ann1294: Hát jah, az eladó többnyire barátnő/feleség/anyós/mama. És hozza a szart otthonról túlárazva, hátha. Mikor 3-4 lengyel bolt is van a 400 méteres körzetében, olcsóbban, közel hazai ízekkel. Nu, ilyenkor fedezi fel magának az ilyen, hogy az expresszen nemcsak a szakadt roncsát adhatja el, hanem szerencsétlen, hülye csajokat is toborozhat ...

@Frau Holle: Nem, már én sem. Ez csak szimpla emlékeztető a magyar segítőkészségről, meg hogy vegyünk magyar termékeket, meg hogy ne verjük át egymást. Szép gondolalatok, naiv gondolalatok... De azért ne akarj rájuk alapzni, ha magyarországi magyarral találkozol külföldön.

váj mí 2012.10.18. 17:51:16

@tilmir: @GolyofogoToni: Ok, skacok, akkor mondok mást. Az Edekában kapni fél lityós gömböt, aka Unikumot, 14 euróért. Ugyanez a gömb 600 méterrel arrább a Markethall-i magyar/puszta standon 21 euró. Szerintetek?

Jesus.Green 2012.10.18. 18:10:47

@Frau Holle: Az elfajulast ugy ertem, hogy egymasnak ugrunk itt paran aztan fight :)

Jesus.Green 2012.10.18. 18:18:12

@tilmir: De miert tart olyan termeket, ami nem is kuriozum, nem is extra, de csereben a helyi legalabb annyira jo? Megertem a Vilmoskortet, koser szilvat, Pick vagy gyulai szalamit, pirospaprikat, de minek Frissfolt vagy tejet vagy mittudomenmilyen mas romlandod arulni? Arra egyreszt ott vannak a helyi boltok, masreszt meg a lengyel boltok, akiknek a forgalom viszont van akkora, hogy friss keszletet tudnak tartani.
Mondjuk azt sem nagyon ertettem soha, hogy a helyi lengyel bolt miert importal friss (nem UHT!) tejet vagy zoldsegleveskockat, ami ugyanolyan Knorr mint az itteni bolti, csak lengyelul irja rajta :D Jo, a kolbaszok, husos szalonna, mustar es turo maradhat, meg a kovaszos uborka, meg biztos van meg par, ami 'kontinentalis izu', de az aruk tobbsege vicc ilyen szempontbol.

Frau Holle 2012.10.18. 18:38:29

@váj mí: Nekem mások a tapasztalataim. De valószínűleg máshol és másokhoz is volt szerencsém.

Frau Holle 2012.10.18. 18:39:48

@Jesus.Green: Azt értettem mire írtad, azt nem értettem, mi szükség lenne rá.
Különben sem vagyok én olyan dulva...:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.18. 18:44:54

@GolyofogoToni: Bocsi, csak közben elmentem vásárolni. Vettem egy kis magyar csirkemellet. :D
Igen, az étteremben, 18 órától.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.18. 18:46:04

@váj mí: Ezt nem tudom, nem ismerem az árképzését, de már megkérdeztem volna tőle. :D

venator 2012.10.18. 19:04:51

Látom nem gond, ha unalmas a poszt. :)

Mondjuk ezt a kaja vitát nem is nagyon értem.
Szvsz alapnak kéne lenni, hogy ott, ahol kapható jó minőségű magyar élelmiszer, ott azt veszi meg az ember.

Aki külföldön él, annak számára ez is egy lehetőség, hogy támogassa a hazája iparát és egyúttal ne kelljen nélkülöznie a megszokott hazai ízeket. :)

Természetesen nem kell és nem is szabad megvenni a túlárazott szarokat, mert senkinek sem érdeke, hogy életben maradjanak ezek a boltok vagy termelők.

Kapitalizmus van, azt veszem meg és ott, ahol akarom. Hajlandó vagyok többet fizetni egy magyar termékért, mint mondjuk egy dánért, de kizárólag olyan termelőt támogatok, aki minőséget állít elő.

váj mí 2012.10.18. 19:22:01

@Frau Holle: Te, tudod mit? Ne fuss bele soha másba külföldön. De tényleg. Én már sokszor belefutottam, az pont elég tapasztalatnak ;).

@tilmir: A barátod árképzését én sem, de nem éppen ortodox, ha jól sejtem ;). De ha van vevője, ugye ... Nem gond ez, amíg van veréb ..

@venator: Te, most teljesen jól vagy? ;)

venator 2012.10.18. 19:25:06

@váj mí: Ajjaj, félek sértődés lesz, ha ebbe most belemegyünk. :)

Igyekszem nem beleszólni, amikor épp teliszájjal szidod Magyarországot vagy magyar termékeket.

Ne rontsuk el az eddig kialakult jó viszonyunkat. ;)

Jesus.Green 2012.10.18. 19:27:18

@Frau Holle: Nem, csak nekem volt egy unalmas 2 oras callom, gondoltam szajkaratezok kozben.

Frau Holle 2012.10.18. 19:29:40

@váj mí: Egy szóval sem írtam, hogy csak egyértelműen pozitív élményem van. Amit írtál, az nálam igen extrém eset lenne-. Ha össze is akadtam hasonló figurával, ez a típus feltehetőleg nem előttem dicsekszik a rosszabbik énjével.
De valószínűleg más közegben mozogtunk, más emberekkel találkoztunk, noch dazu nem szeretek általánosítani.

Azt tényleg sajnálom, hogy neked több is jutott belőle. Komolyan.

váj mí 2012.10.18. 19:30:09

@venator: Te, tudod, mit, menjünk bele. Eskü, nem sértődök meg. Komolyan.
De te meg komolyan tudsz olyan pozitívumot mondani a mostani Magyarországról, ahol kiknek a fizetése lett megvágva? Na kiknek? Hát a pedagógusoknak, ofkórsz! És Mataolcsy hozzányúlt as szuperbruttóhoz? Na, hozzá? Lófasztot, azt! De azért jó lenne, ha tudnál valami pozitív cuccot is mondani, mert nekem a tököm tele van vele.

Frau Holle 2012.10.18. 19:31:14

@Jesus.Green: Ja vagy úgy!!! Hát miért nem ezzel kezdted? :))

Frau Holle 2012.10.18. 19:32:37

@venator: "Látom nem gond, ha unalmas a poszt. :)"

De hát kit érdekel a poszt??? :)

Jesus.Green 2012.10.18. 19:34:21

@venator: De MIERT vegyem meg a Globusz majonezt ami tobbezer kilometert utazott idaig, amikor megvehetem a helyben keszultet? (Nem beszelve arrol, hogy a legminosegibb a hazilag keszult majonez.) Most direkt megneztem a Magyarok Boltjat online es nem fogom fel esszel, hogy miert kellene nekem toluk rendelni pl. finomlisztet, porcukrot, citromlevet, kenomajast, sutoport, kokuszreszeleket - tenyleg ez lenditene fel a magyar gazdasagot?

Frau Holle 2012.10.18. 19:34:25

@váj mí: Nem vágta meg. Az emelést halasztották el négy hónappal.
Tényleg nem akarok ebbe az irányba elmenni, de ez de facto nem így van.

Jesus.Green 2012.10.18. 19:38:21

Pickwick gyumolcstea :DDD

váj mí 2012.10.18. 19:38:26

@Frau Holle: Khm, én alapból egy szubkultúrában dolgoztam. Kelet-London legrégibb magyar boltjának a tulaja foglalkozik lányok közvetítésével. Ha nem alulról, hanem felülről érkezel ebbe a környezetbe, valszeg sosem tudod meg, miközben vígan vásárolgatsz a boltjában. Én alulról érkeztem bele. Sok mindent megismertem a londoni magyar alvilágról. Nekem jópofa volt, mert amúgy is postameló volt. De tanulságos, mindenesetre ...

Frau Holle 2012.10.18. 19:41:22

@váj mí: Azt elhiszem, hogy tanulságos volt. Nekem ez kimaradt.
Nem is tevezem.

váj mí 2012.10.18. 19:44:00

@Frau Holle: Ok, bocs, nem mentem bele részletesen. De ez az "elhalasztotta" a politikában tudod mit jelent? Sohanapján. Azt. Ha tévedek, egy napi akármidet fizetem, ahol akarod.
Matolcsy egy hozzá nem értő fasz. Bokros hozzáértő volt anno, csak ő rosszul mérlegelt, így átment faszba. De Matolcsy vicc, meg a Viki gyerek is. Mémek lettek külföldi oldalakon, legalja, de tényleg, hogy a 9gag közössége röhög az országon. Mondjuk, joggal.

telepi vagány (törölt) 2012.10.18. 19:44:34

Tényleg egy se füle se farka poszt és ismét bebizonyosodott, hogy aki Angliába megy, azok nagy része a nyomor elől szökik.
Ismét megtudhattuk, hogy ott még lehet takarító, pizzériás stb. valaki egy kis szerencsével. És az Ember az nagy betűvel írandó, valamint csak magadra hallgass.
És persze hiányzik a család és a Túró Rudi.
Angliás poszt nem kell minden héten, ha nem tud már újat mondani.

És megtudhattuk, hogy alapfokú!!! nemzetközi nyelvvizsga is van... hogy az mire jó?
Na most már tényleg lapozzunk.

váj mí 2012.10.18. 19:46:22

@Frau Holle: Ne is tervezd. Hosszú távon nem funny ... tényleg.

Frau Holle 2012.10.18. 19:48:26

@váj mí: Nem mentél bele részletesen.:))
Ügyesen csinálod.
Ezek szerint erről a témáról sem ugyanabból a forrásból szedjük az infót. Na bumm...

váj mí 2012.10.18. 19:58:09

@Frau Holle: Én? Hova? Mibe? Ugyan már ...!

Ok, legyen ma Magyarországon pedagógus és tűzoltó az, akinek milliárdosak a szülei. Nem forintban. Nos, kielégítő a válasz?

Frau Holle 2012.10.18. 20:10:22

@váj mí: Téged idéztelek. :))
Tényleg ugyan már. :)

váj mí 2012.10.18. 20:21:05

@Frau Holle: Khm, ok, akkor beszéljünk/írjunk némileg komolyabban.
Véleményem szerint Magyarország jelenlegi kormánya olyan mélyre rugdosná a megmaradt országot- ha az EU engedné-, hogy Móricz bátyánk is csak pislogna.
Ó, nem, nem fogok kitérni minden egyes törvényre, amivel ez a törpe entitás, akit miniszterelnöknek neveznek, alapvető emberi jogokat sértett.Amikor meg kifejtette, hogy tulajdonképpen elnöki rendszerben működne jól Magyarország .... mna, az volt a LOL-effektus. Érted, vagy magyarázzam külön?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.18. 20:26:58

@váj mí: Abszolut rosszul gondolod. :(
Sajnálom. Ha figyelmesen olvastad volna, akkor azt írtam, hogy a bolt már bezárt.
Erről ennyit,

Frau Holle 2012.10.18. 20:31:26

@váj mí: Tudod, az a vicc ebben az egészben, hogy sosem tudhatod a neten, ki mihez ért. Előfordulhat, hogy suszternek magyarázod a talpalást. Alapvető tévedésekkel.
Már olvastam tőled ilyen vitát, nem mondtál semmi konkrétumot, pedig kértek tőled. Feltételezem, most sem tennéd.
Kockázatos is lenne, mert nagyon úgy tűnik, nem vagyunk egy súlycsoportban ebben a témában. :)
Szerintem maradjunk meg ebben a barátságban, nézegesd tovább a 9gag-et. :)
Schlaf gut!

venator 2012.10.18. 20:53:55

@váj mí: Látod, én nem a politikáról beszélek, de ha arról beszélnék, akkor sem személyeskedve és érzelmi kérdést csinálva belőle, ez kocsmapolitizálás. :)

Szó nincs róla, hogy ez a kormány lenne a világ legjobbja, de én az országról beszéltem és nem a Fideszről. Az, hogy megveszed a jó minőségű magyar terméket külföldön, azzal a hazádat (te mondjuk nem) támogatod. Ennek nincs köze a politikához, én ezt Fletó alatt is így gondoltam. Ez elsősorban elvi kérdés.

De tudok mondani rengeteg pozitívumot, mert van magyar tévénk, így mondhatni képben vagyok. Rengeteg kreatív és szorgalmas ember dolgozik azon, hogy egy élhető országot hozzon össze.
Most csak a kaja témánál maradva, borászok, kistermelők, kézművesek ezrei, nem viccelek ezrei gyártják a jobbnál jobb termékeket.
Egész évben, minden hétvégén van egy rendezvény vagy vásár, ahová nem tudok elmenni és nem tudom elvinni a fiamat. A gesztenyeünneptől kezdve a traktormajálisig bezárólag.

@Frau Holle: Igaz is, elég lenne egy olyan poszt hetente kétszer, hogy: "Angliában minden jobb. Punktum!" :D

@Jesus.Green: Nem írok érthetően vagy mi a tök van? 10+ évig mindenki megértett, itt meg totál hülyének érzem magam. :)) Azt írtam, hogy a jó minőségű, magyar termékeket. ti. hungarikumokat például.
Azt, hogy mit veszel meg azt nyilván el tudod dönteni magad is. Hiszen - nyugtass meg - felnőtt ember vagy. Mi például otthon csináljuk a majonézt, de azt is megértem, ha valaki ragaszkodik a Glóbusz termékéhez.
Én nem utasítást adtam, csak jeleztem, hogy én hogyan csinálom/csinálnám.

váj mí 2012.10.18. 21:25:11

Ok, nem szólok ezentúl hozzá. Elvégre román vagyok, passz.

2012.10.18. 21:29:21

@venator: Az a baj, hogy itthon (ahogy látom meg tapasztalom), csak az számít, hogy minél olcsóbb legyen. Csak példát mondok, lisztből lehet venni szlovákot meg magyart tescoban, a szlovák öt (ismétlem öt) forinttal drágább, mint a miénk. Persze, nem a magyar liszt raklapja van lepusztítva. A tej ugyanez. Itt már konkrétan nem arról beszélünk, hogy spórolni akarnak az emberek, hanem ez már szarrágás kategória. Én megszoktam nézni, hogy honnan származik az, amit veszek, meg keresni a magyart. Sajnos például rizsből nem volt valami nagy választék, mindegyik külföldi volt. Ez a másik, amit szeretek, hogy mennyire verik magukat a boltok, hogy ők mennyi magyar terméket árulnak. Azt közben ez az egész csak beetetés meg az illúzióteremtésről szól.

venator 2012.10.18. 21:31:13

@váj mí: Látod erről beszéltem, sértődés lett belőle, pedig gondolhatod, hogy nem így akartam.

Amúgy izgalmas, hogy pont azon sértődtél meg, amit te magad jelentettél ki. Ti. Azt mondtad, hogy te Romániát tekinted a hazádnak. Nem is szólt senki egy rossz szót sem emiatt.

venator 2012.10.18. 21:36:55

@Philosoraptor: Persze, otthon nyilván számít az ár, meg is értem és egy szót sem szólok. De a külföldön dolgozók, ha akarják nyilván megengedhetik maguknak, hogy az esetleg drágább, de magyar terméket válasszák.

Keringenek egyébként listák a neten a magyar cégekről és az új egységes Magyar Termék logoról is.

Itt egyébként teljesen elfogadott, hogy mindenki igyekszik a dánt venni és minden élelmiszeren rajta van, hogy dán termék, dán minőség stb. És dán zászló orrvérzésig, mindenen. Ezért minket megszívatna úgy az EU, hogy ihajj.

venator 2012.10.18. 21:39:18

@váj mí: Amúgy ez "román vagyok" duma övön aluli volt, bizonyára tudod, hogy a feleségem nagyváradi. Ebben neki is volt része és a bozgorozásban is.

váj mí 2012.10.18. 21:40:06

@venator: Lófasz, aki megsértődött! Te, most komolyan ezt gondolod? Csak láttam, hogy itt a népek erre érzékenyek, oszt feszegesse a halál a magyar belpolitikát, van arra éppen elég blog, minden szinten. Csak annyit mondtam, hogy bár érdekel, mi történik Magyarországon belpolitikailag, ezentúl nem pofázok közbe, mert semmi közöm hozzá. Szedjék ki egymás szemét, leszarom.

venator 2012.10.18. 21:42:38

@váj mí: Úgy csináltál. :) Szépen megszívattál....

váj mí 2012.10.18. 21:43:53

@venator: Miért lett volna? A feleséged is román, meg én is, brassóiként (bár a család most félig Nyírizében, félig Nagykárolyban él). Mi ezzel a baj?

venator 2012.10.18. 21:53:38

@váj mí: Nem lenne gond, ha az lenne.

De Ő csak Fletó és rajongói szerint az. Túl azon, hogy színmagyar a családja, csak magyar suliba járt, románul is alig beszél, és ráadásul már magyar állampolgár is.

váj mí 2012.10.18. 22:09:23

@venator: Hm, na most izé, ezek olyan személyes dolgok. De elmegy, vagy el akarna menni a feleséged szavazni, ha lehetősége lenne rá az otthoni képviselőházi/szenátusi választásokra? (Megtenni megteheti bármelyik román konzulátuson vagy követségen).

Jaa, különben nem is értem, mit jelent a "megszívatni" kifejezés. :p Valami kocsival lehet kapcsoltban, már az "öreg járgány"-ból következtetve ....;)

venator 2012.10.18. 22:29:00

@váj mí: Nem, de ő soha nem is kötődött Romániához, Nagyváradhoz igen, oda hazajárunk a mai napig, de az országgal soha nem érzett semmilyen közösséget.

váj mí 2012.10.18. 22:36:17

@venator: Mna, akkor ő nem román. Én meg igen. Még mindig képes vagyok elzarándokolni nagykövetségre vagy konzulátusra, hogy szavazhassak. Uhm, ez nem baj vagy valami, csak nekem így állt be, neki meg másképp. Ezvan ... ;)

01234567 2012.10.18. 22:47:01

Unalmas. Egy év múlva érdekesebbet fog írni...

venator 2012.10.18. 22:51:11

@váj mí: Amúgy ez a román, nem román téma is gáz. Vagyok annyira liberális, hogy ne én döntsem el, hogy ki milyen nemzetiségű.
Ha te románnak érzed magad, én tiszteletben tartom és semmi bajom vele.

váj mí 2012.10.18. 22:55:42

@venator: Szívem, én rommagyar vagyok ;).

málnabálna 2012.10.18. 23:02:40

@váj mí: anyááááám :D ezt így még sose hallottam :D de tetszik rom+magyar muhaha

váj mí 2012.10.18. 23:14:19

@málnabálna: Ne már, ez nem új, mármint a kifejezés. Szóval, alapvetően magyar, de azért román ("is"). Nagyjából ezt fedi le, az "is" mértéke változó.

venator 2012.10.18. 23:19:59

@váj mí: Hát ez nekem is új, de minden nap tanulunk valamit. :)

váj mí 2012.10.18. 23:36:21

@venator: Húúú, akkor ma is előremozdítottam pár nanométernyit a világot ;).

váj mí 2012.10.18. 23:42:26

@venator: Hát még a világ! Szegény .... ;).

Aussie pride 2012.10.19. 00:28:26

@SilentDreams: ide rengetegen jonnek igy. Az esetek 98%-ban nem is tudsz meglevo allasra jonni max csak multi-s kapcsolattal.
A ketkezi szakemberek lehetosege meg igy is elegge korlatozott mert amikor felhivsz egy ceget, kb a 2-ik kerdes hogy hany ev itteni tapasztalatod van, adj meg 2 munkaltatot hogy fel tudjak hivni, illetve 2 kozeli baratot.
1-2 hetes ittlet utan ez sokkoloan tud hatni, de a magyar megtanult kuzdeni. Az ismeroseim joresze elkezd melozni en is addig talpaltam mig a sajat szakmamban helyezkedtem el.
1 ev utan mar szinte "gyerekjatek" munkat talalni.

váj mí 2012.10.19. 01:14:18

@Aussie pride: Hát tudod, mesze is van, körülményesek is, meleg is van, rahedli undorító állat a klozetben hajnalban, a szökőár őket veri pofán elsőként, cserében viszont van évente minimum két olyan tűzvész, amiről még a BBC is tudósít. Tök fasza. Tényleg.

hbabci 2012.10.19. 03:10:12

@GolyofogoToni:

igen, azóta láttam már én is, kicsit elnéztem! Bocsi Linda!:) ettől függetlenül ugyanaz a véleményem!:)

Aussie pride 2012.10.19. 03:29:17

@váj mí: tehat ennyi amit tudni erdemes ausztraliarol?

En kicsit mashogy latom. Az allat az allat, egyutt lehet elni veluk, amiota itt vagyok, jo ha 5-10 alkalommal talalkoztam pokkal amibol talan 2-re mondtak hogy veszelyes. Kigyoval meg nem is volt dolgom.
Messze van ez teny. Elony es hatrany is egyben.
Tuzvesz, arviz. Mindenhol van, talald ki hogy Mo-n nincs arviz vagy tuz...
Ha te ennyit ismersz ebbol a szigetbol akkor nem vagy tul szerencses...

pappito · http://pappito.com 2012.10.19. 04:24:07

@Jesus.Green: " Most direkt megneztem a Magyarok Boltjat online es nem fogom fel esszel, hogy miert kellene nekem toluk rendelni pl. finomlisztet, porcukrot, citromlevet, kenomajast, sutoport, kokuszreszeleket - tenyleg ez lenditene fel a magyar gazdasagot?"

felröhögtem, a világhírű, magyar kézműves kókuszreszelék :)

pappito · http://pappito.com 2012.10.19. 04:28:29

@venator: " És dán zászló orrvérzésig, mindenen. Ezért minket megszívatna úgy az EU, hogy ihajj."

bullshit, az eu nem szól bele, hogy a dánok mire akasztják a saját zászlajukat

pappito · http://pappito.com 2012.10.19. 04:33:58

amúgy a poszthoz tényleg csak a posztoló szavait tudom mellékelni:

" és most már hetek óta külföldön élek."

klassz. sok sikert. majd másfél-két év múlva írd meg a következő posztot.

Tudom, hogy csak engem zavar, de a pár hete (de gyakran a fél-egy éve kiköltözöttek is) kikerült emberek egyszerűen még a felszínét se látják azoknak a helyeknek hova mennek, lehet, hogy okosabb volna nem posztolni a semmiről.

Most már csak néha-néha jövök, pont ezért.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.19. 06:07:28

ez a amagyar kajat, bort majonezt hurkat tokom tudja mit ez ugy 2 ev alatt elmulik
akinel nem az mennyen haza
a turo rudi az meg mindig kulonosen kiakaszt
felnott emberek valtank, uj eletet kezdenek, vagy akarnak es az ovodasok csemegeje is befolyasolja oket
tenyleg hihetetlen

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.19. 06:17:38

arrol meg mar nem is beszelnek, hogy ezek a magyar termekek mar nem is magyarok

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.19. 07:02:14

@hagyma: @pappito: Szerintem kár, hogy ennyire lesarkítottátok. Nem a liszthez, meg a kókuszreszelékhez ragaszkodik az ember, hanem mondjuk egy üveg jó villányihoz, pálinkához stb.
Ennyi, és nem több.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.19. 07:18:00

@tilmir: de egy jo villanyi vagy egy jo palinka nem befolyasolhat semmit
reszletkerdesek

pappito · http://pappito.com 2012.10.19. 07:39:34

@tilmir: jó persze, a kókuszreszelék csak szimplán vicces volt :)

egyébként sokmindenről akkor derül ki, hogy mennyire silány vagy teljesen középszerű vacak, amikor 1-2 évig nem eszed, mert nincs a közeledben, aztán véletlenül belebotlasz igy vagy úgy és elcsodálkozol, hogy erről emberek százezrei hiszik, hogy micsoda csoda, miközben pénzt nem adnál érte.

a bor az más tészta, bár szerintem a hétköznapi ember által megfizthető villányi borokat kár inni, a nagyon gondos, kisszériás, odafigyelős borokon kívül a magyar bor szar. Ez számomra is akkor derült ki igazán, amikor valódi bortermelő országba jöttünk élni.
(ez szerencsére javul, mármint a magyar borhelyzet, nincs kizárva, hogy 5-10 év múlva majd külföldön is jegyezni kezdenek 1-2 magyar bort, mert most csak a tokajit jegyzik, de hát az édesbor, nyalánkség, nem innivaló)

De ezen ne vitatkozzunk tán. Egyébként én is szeretek csomó magyar kaját, az egyetlen dolog amit nem lehet pótolni az a paprika, sajnos mindenből másból van helyi, általában jobb, legalábbis itt. De például kolbászt azt csináltunk magunknak, de azt is csak virtusból, megvehettük volna a szerbekét vagy a németekét, mindkettő fényévekkel jobb, mint az itteni kókler magyar hentes áruja.

pappito · http://pappito.com 2012.10.19. 07:43:16

@hagyma: ebben sok igazság van egyébként, ha összevetjük azt, hogy mekkora léptékű döntés az életben, hogy kivándorolsz és új hazát keresel, azzal, hogy nem ehetsz többet tejfölt... hábazz :)

Egyébként pont kajaügyben érthetetlen ez a magyar kolbászozás, pláne Londonban, ahol a világ összes konyhája és alapanyaga elérhető, maga a felfedezésük mekkora kaland, a frissfölhöz képest...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.19. 07:50:02

@pappito: Ok, értelek.
Nem vagyok a végletek embere, lesz@rom a túró rudit, de vannak olyan termékek, amiket nem tudok mással helyettesíteni. :)
Pl. a bor vagy a pálinka.
Ettől függetlenül, természetesen van itthon francia, olasz és ki tudja még milyen bor. Itt most nem a 2 eurós borokról beszélek.
:)
A bor téma egyébként a szívem csücske.

pappito · http://pappito.com 2012.10.19. 07:55:00

"A bor téma egyébként a szívem csücske."

nekem is :)

A pálinka nehezebb ügy, azt itt nem készítenek, ellenben a magyar házipálinkák zöme is szörnyű, 95%-uk ihatatlan, hibás szemét, gyümölcspazarlás. Aminek gyárja van abból már van iható, de annál jobb a gondos kezek által háznál készült. Mondjuk ilyesmit csak én iszom a családból, szóval abból nem kell sok, hónapok eltelnek két korty között :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.19. 08:02:16

@pappito: Akkor a kiegyezés megtörtént... :)

Egyébként visszatérve az alap kérdésre, én ezeket a bejegyzéseket nem értem:
- hiányzik a magyar cucc, de drága.
- hiányzik a magyar cucc, de nehogy már tőle vegyem meg.

Alapanyag szinte minden hol van (a paprikán kívül). Kell egy kis fáradtság, és meg kell csinálni otthon. Kell venni húst, lesz kolbász, hurka. Túró kell? A parasztnál van tej, lehet belőle házilag is csinálni és így tovább. Még azt a fostos túró rudit is meg lehet csinálni.
Paprikát meg annyit kell hozni otthonról, amennyi elég. Nem romlandó. Nekem a szüleim csinálnak házit minden ősszel, abból hozok vagy küldenek és le van a gond. Ennyi....
:)
Szerintem rém egyszerű.

pappito · http://pappito.com 2012.10.19. 08:10:42

"hiányzik a magyar cucc, de nehogy már tőle vegyem meg."

hát ezeket én se értem, de hát nem kell nekem minden érteni :)

Én nem azért nem vásárolok itt a magyar entesnél, mert magyar, hanem azért, mert annak ellenére, hogy 10 centet is kártyával fizet mindenki, neki nincs terminálja ÉS az árujának ingadozó a minősége ÉS még paraszt is a vevővel. Inkább megyek a némethez, aki ért ahhoz amit cisnál plusz ért az üzlethez is, ott elégedett vásárló vagyok.

egyébként tényleg minden meg lehet csinálni, csak akarni kell

gyanítom, hogy a kajás panaszkodás nagyrésze lustaságból történik, vagy csak azért, hogy panaszkodhasson az ember

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.19. 08:35:10

"Én nem azért nem vásárolok itt a magyar entesnél, mert magyar, hanem azért, mert annak ellenére, hogy 10 centet is kártyával fizet mindenki, neki nincs terminálja ÉS az árujának ingadozó a minősége ÉS még paraszt is a vevővel. Inkább megyek a némethez, aki ért ahhoz amit cisnál plusz ért az üzlethez is, ott elégedett vásárló vagyok. "

Ezzel nincs semmi gond. Otthon is ahhoz mész be, aki normális veled.
:)
Mondjuk nem is értem, akkor minek csinál boltot, ha nem ért hozzá...

GolyofogoToni 2012.10.19. 08:35:21

@tilmir: Jo is a magyar csirkemell... hat meg a magyar nöi mell :DDD

GolyofogoToni 2012.10.19. 09:05:44

@tilmir: Az igazat, csak is a szintiszta igazat irom, kedves tilmir :))
Itt itt a pentek... par km-rel arrebb nalad nem? :D

váj mí 2012.10.19. 09:12:21

@Aussie pride: Természetesen nem, csak sarkítottam ;).

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.19. 09:17:17

@GolyofogoToni: De, de ...és várom az estét, hogy hányan leszünk... :)

Rolix 2012.10.19. 09:31:27

Azért szívesen olvastam konkrét fizetésről is (kint). Oké, hogy ez mindenki magánügye, de itt ha úgy vesszük, névtelenül megy az írogatás. Viszont mégis egy támpont, hogy na igen kb. ennyit és ennyit lehet keresni pizzériában, takarítóként stb stb.

GolyofogoToni 2012.10.19. 09:37:10

@tilmir: Nem is tudtam rola. Ma este Solothurnban leszek, de legközelebb ellesnek en is... hol lehet utana nezni? :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.19. 09:43:15

@GolyofogoToni: Szuper... cilke.ch-n mindig kiírjuk. (programajánlóban/, vagy a FB-on is van a kantonban élőknek csoportja. :)

GolyofogoToni 2012.10.19. 09:44:59

@tilmir: Okes, ott csak a CsoportteraPIA-t talaltam a multkor Luzerben :DD

venator 2012.10.19. 09:49:28

@pappito: En a piacvedelemrol beszeltem, amit az EU deklaraltan tilt a tagorszagok reszere. A danok es sok nyugati allam meglehetosen lazan kezeli.

Nekem ne baromsagozz, nem vagyunk haverok. ha nem erted amit leirok kerdezz ra.

Jesus.Green 2012.10.19. 11:36:27

@venator: De, erthetoen irtal, csak erre kaptam fel a fejemet, idezlek: "Szvsz alapnak kéne lenni, hogy ott, ahol kapható jó minőségű magyar élelmiszer, ott azt veszi meg az ember." Ennek szamomra kisse preskriptiv ize van, a szvsz-tol fuggetlenul.

Jesus.Green 2012.10.19. 11:40:54

@pappito: Ja, valami hasonlo buzgolkodott bennem is :D

venator 2012.10.19. 12:51:18

@Jesus.Green: Szó nincs róla, csak úgy gondolom, hogy ennyi minimális patriotizmus mindenkitől elvárható, aki megengedheti magának.

Természetesen nem a kiváló magyar szusira vagy kókuszreszelékre gondolok. :D

málnabálna 2012.10.19. 13:41:31

@váj mí: elég egyértelmű volt nyugi, h mit fed....:D ami vicces volt az a rom szó, mint értelmes magyar szó és a magyar összeházasítása... amúgy én is lehet az vagyok, de inkább magyarnak tartom magam és nem kedvelem sem az erdélyi magyar, sem a romániai magyar kifejezéseket, mert bénák, magyar vagyok, még akinek románnak is számítok, lexarom mit gondol- egy az állampolgárság, és más a nemzetiség!! mindig azzal példálózok, h aki az USA-ban kínai (oda települt vagy ott született tök mindegy!), de amerikai állampolgár akkor is érdekes módon mki kínainak tartja, nem? :P

pappito · http://pappito.com 2012.10.19. 13:41:43

@venator: "És dán zászló orrvérzésig, mindenen. Ezért minket megszívatna úgy az EU, hogy ihajj."" ezt te írtad
nem piacvédelem,hanem zászló, amiért minket megszivatna az EU.

Ez szimplán hazugság, nem szivatna meg, az EU nem rendelkezik arról, hogy rá lehet-e kenni a nemzeti lobogót és/vagy színeket a termékekre. Az, hogy mire gondoltál miközben írtad nem érdekel, csak az amit leírtál, az meg bullshit.

váj mí 2012.10.19. 15:23:00

@málnabálna: Jahooogy .. van neki bája. kétségtelen ;).
Hm, tudod, USA állampolgársággal a háttérben felerősödnek a nemzeti érzelmek. Sokaknak vágyálom az ilyesmi ;).

venator 2012.10.19. 15:45:39

@pappito: Gratulálok az absztrahációs képességedhez, mehetsz vissza a balettbe ugrálni.

venator 2012.10.19. 15:49:16

@málnabálna: államnemzet kontra nemzetállam problematika.

Dennisthemenace 2012.10.26. 08:49:42

@pappito: A rohej az, hogy anno a Gyulai helyett kezdtuk el venni a Tesco corizojat. Ma mar nem is vennem helyette a Gyulait...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása