oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. október 17. 07:01,  Az utópia csapdája 329 komment

2012. október 17. 07:01 Határátkelő

Az utópia csapdája

Nagyon izgalmas írás következik, hiszen Balázs segítségével megjárjuk benne Ausztráliát és Norvégiát (az út során lesz majd másfél méteres gyík és kedves biztonsági őr is), de engem nem ez fogott meg benne a legjobban, hanem az, ahonnan az egész kiindult.

1_1.JPG

„Egyik délután csak néztem ki a fejemből és az jutott eszembe: nem üldögélhetek egész életemben a díványon. Ott voltam egy beszűkült tudatállapotú, beteg, agresszív országban és a lehetőségeim percről-percre csak fogytak. A körülvevő düh, harag és intrika kiszívta minden erőmet és napról-napra láttam, hogy egyre kevesebb a motivációm a változásra.

Jó esetben van 20, talán 25 évünk az életben arra, hogy „alkossunk" valamit. Ezek az évek gyorsan ketyegnek és egyre nehezebb feladni a status quo-t egy kockázatos ismeretlenért. Harminc éves korra az ember személyisége kifejlődik és negyven éves korára az életének a keretei is többé-kevésbé kialakulnak. Ezután változtatni, főleg külső kényszer nélkül rettenetesen nehéz.

Sokan beszélnek arról, hogy el kéne menni Magyarországról. Igen, beszélni roppant könnyű. Zsörtölődni, álmodozni, letargikusan sóhajtani nagyon egyszerű. De elindulni, saját magad alól kihúzni a talajt és fejest ugrani az üres úszómedencébe pokoli nehéz. Ahogy múlnak az évek, a kockázatvállalási kedvet felváltja a kényelem, és amikor az egyensúly átbillen, nincs visszaút.

Feladtam a relatív kényelmet

Szóval ültem a díványon, egy klassz kis házban, egy szép családdal körülvéve. És azon gondolkodtam, hogy ennyi volt? Ennyit tudtam elérni az életben? Magyarország ennyit tudott nyújtani, ha itt maradok, nincs tovább. A mérleg meg épp készül átbilleni a kényelem oldalára.

Ekkor döntöttem el, hogy feladom a relatív kényelmet, felvállalom életem legkockázatosabb döntését, és nem csak beszélek arról, hogy „nem jó ez így, világgá kéne menni szerencsét próbálni".

Összepakoltam Gabit meg a két srácot, és elmentünk világot látni. Ennek már három éve, és talán ideje számot vetni, mi is történt azóta. Két év Sydney után most Oslóban járunk, a kalandok száma csak nő, és remélem még sokáig tart ez a csodás út.

2_1.JPG

Magyarországot nem akarom bántani, ő sem bántott engem. Egyszerűen különböző irányba tartunk. Mindenkinek megvan a maga oka, hogy miért keres máshol szerencsét. Az én legfőbb problémám a minőség iránti igény teljes hiánya. Magyarország, ahogy én láttam, mindenben a „még elégségesre" törekszik: a munkában, a szolgáltatásokban, termékekben. Minden mindegy, csak olcsó legyen, aztán majd fater megbuherálja. Én pedig nem közepes munkát szeretnék csinálni és semmi kedvem a langyos vízben üldögélni.

Olvasom, hogy tízezrével akarnak eljönni otthonról a fiatalok. Hát nem fognak. Nem, mert a többségük végiggondolja azt, amibe mi egyszerűen nem akartunk belegondolni.

Sorjázó kérdések

Ott álltam Sydneyben, 16 000 kilométerre minden ismerősömtől és egyetlen biztos pont volt az életemben: reggel 9-kor várnak az irodában. De hol a közért? Hol az orvos? Hol fogunk lakni? Hogyan szerzek autót? Hol találom az ügyeletet, amikor a gyerek legót dug az orrába? (Megtörtént eset.) Melyik pók veszélyes? (Majdnem mindegyik.) Hol találok bébiszittert? Hogyan lesz a lakásban áram, gáz, és internet?

Minden, ami biztos volt, bizonytalanná vált. Erőfeszítés lett minden hétköznapi apróság. Az az utca lett ismerős, ahol egyszer már jártam. Egyik reggel eltévesztettem a metrókijáratot és pánikban rohangáltam ismeretlen utcákon. Ezekbe mind-mind nem gondoltam bele. Ha ez eszembe jut korábban, akkor lehet, hogy még mindig a díványon ülnék.

3.jpg

No, de ki is vagyok, mit is csinálok és mégis, mindezt hogyan? Egy hírügynökség gazdasági újságírója vagyok. A cég küldözget és intézi a papírmunka zömét. Tudom, így könnyű, ott vár a „kész" csak ki kell menni. Bárcsak tényleg így lenne. :-)

Ausztráliai praktikumok

Ausztrália egy csoda és életem élménye volt az a két év. Néhány mondatnál többet mégsem szentelek neki, mert bőven van „ausztráliás" ezen a blogon. Csak pár praktikum ömlesztve: ausztrál munkavállalási vízumot szerezni nehéz és eltarthat másfél évig.

Kivéve, ha találsz egy céget, aki könyörög érted a bevándorlásnál, mert akkor 6 hét. A hír igaz: minden négyzetkilométerre jut vagy ezerhatszáz rettenetesen veszélyes állat, akik egyenként meg tudnának ölni. Pókok, kígyók, cápák, krokodilok. De hát ez benne van a pakliban, még egy miniszterelnököt is veszített cápatámadásban az ország.

Az ember leginkább huntsman pókkal találkozik, ami kicsiben 8-10 centi, nagyban 20. Nem bánt, de ettől még összecsinálod magad. Parkokban előfordul egy-másfél méteres gyík is. Piros Arany és csalamádé Sydneyben több helyen is kapható, és magyar cukrászda is van. Ez honvágy ellen nagyon jó.

Nem számít, honnan jöttél

Az emberek furán beszélnek. Ha egyszer azon tűnődsz, hogy vajon milyen nyelven szólnak hozzád, akkor jó eséllyel angolul. A buszmegállóban sorba kell állni, a metrónál nem. Az ausztrálok 3 különböző játékot játszanak tojás alakú labdával és simán néznek öt napig krikettet. Sydney-ben enyhe a tél, legrosszabb esetben 8-10 fok van, cserébe a házakat nem fűtik és nem is szigetelik. Készülj arra, hogy olajradiátor mellé fogsz kuporodni forró csokival.

4.JPG

Ausztráliában nem számít honnan jöttél, csak az számít, hogy részese akarsz lenni a csodának. Ha már egyszer lementél a parkba grillezni – és minden parkban ott van az önkormányzat által fenntartott grillsütő – te is ausztrál vagy.

Viszont az ország legnagyobb előnye egyben a legnagyobb hátránya is: veszettül messze van. Sydney-ből három órát kell repülni csak, hogy elhagyd az országot. És elsősorban ezért jöttünk vissza Európába. Láttuk, hogy ha maradunk, néhány év alatt végleg elszakadunk Európától és ebbe aztán tényleg belegondoltam.

Norvégia

Norvégia hasonló kezdet volt, azzal a különbséggel, hogy az idegen ország ellenére mégis minden ismerős. A házak, az utcák, a boltok, az emberek. Korábban nem jártam Oslóban, mégis, az európaisága megnyugtató volt. A költözés olyan volt, mintha hazatértem volna.

Norvégia egyedi, de hadd szögezzem le az elején, hogy nem az olaj miatt. Ha mindenre az olaj lenne a válasz, Nigéria lenne a paradicsom és Svédország már csődben lenne.

Norvégia nincs még 200 éves. Kis taknyos tini, szinte. A svédek folyamatosan gúnyolják is őket. Mégis, sziklaszilárd társadalmi konvenciók működtetik. És látszólag minden pont fordítva működik, mint nálunk.

5.JPG

Május 17-én, az ország „születésnapján" Osló iskolásai végigvonulnak a városon, el a királyi palota előtt. Á, gondoltam, üdvözlik a királyukat, mint mi az elvtársakat május 1-jén. Nem, fordítva, mondták a kollégák, a király üdvözli a gyerekeket, a jövő nemzedékét.

És az egész országban, a legkisebb falvakban is felvonulnak a gyerekek, hogy az ország ünnepelhesse őket. Norvégia legfontosabb ünnepén, amikor mindenki a legszebb, legelegánsabb ruhájában vonul az utcára, valójában a gyermeknapot ünnepelnek.

Senki sem vág pofákat

Mi azt gondoljuk, hogy a skandináv-modell a 3 év GYES, pedig nem. Norvégiában a teljes GYES 1 év és abból is 3 hónap kötelezően az apáé. Skandinávia nem arról szól, hogy állami szubvencióval kitereljük a nőket a munkaerőpiacról.

Inkább arról szól, hogy vannak bölcsődék és óvodák, hogy a szülők ténylegesen el tudnak menni az irodából fél 4-kor, hogy minden a gyermekekről szól, és senki nem vág pofákat a metrón, ha a gyerekek a kapaszkodón rúdtáncolnak.

Skandinávia arról szól, hogy a hivatalban a biztonsági ember ránk szól, amikor fegyelmezni akarjuk a srácokat, mondván hadd játszanak békében, ha már ilyen unalmas helyen kell ülniük. A skandináv-modell arról szól, hogy az ország félre tudott tenni 141 700 milliárd forintnyi olajpénzt (ez a magyar GDP négy és félszerese), mondván, ez a pénz a következő generációkat illeti.

6.JPG

Mindenkire vonatkozó szabályok

Amikor augusztusban Anders Behrin Breivik 21 év börtönt kapott 77 ember meggyilkolásáért, az ország fellélegzett, hogy működik az igazságszolgáltatás. A világ meg hőbörgött, hogy ha ez „igazságszolgáltatás", akkor a norvégok elmebetegek.

A norvégok viszont azt mondják, akkor működik a demokrácia, ha a szabályok mindenkire azonosan vonatkoznak. Ha egy emberért átírják a törvény, akkor kettőért is át lehet írni. Ha kettőért át lehet írni, akkor bármikor hozzá lehet nyúlni. És a norvégok büntetés helyett rehabilitálnak, mert a társadalmilag ebben egyeztek meg.

Innen is néhány praktikus dolog, megint csak ömlesztve: Norvégia nem EU-tag (viszont ad az EU-nak Nobel-békedíjat), de kényelmi okokból átvett egy csomó jogszabályt. Például EU-polgár szabadon, minden papír nélkül dolgozhat az országban.

Büszkén fizetik az adót

De eszetekbe ne jusson csak úgy repülőre ülni szerencsét próbálni. Egy liter tej 600 forint, míg fél kiló kenyér 800 forint körül van. Ez a legdrágább ország a világon, és akkor az alkoholról nem beszéltünk. Havi egy millát olyan könnyű eltapsolni, hogy még éhes is maradsz.

Ja, és itt a legdrágább a benzin is, olaj ide, olaj oda. De sose panaszkodj az adók miatt, a helyieket ez nem érdekli. Fizetik az adót, büszkék is rá, és a neten fent vannak az adóbevallások, hogy mindenki láthassa, te milyen jó polgár vagy. Szóval csak úgy, meló nélkül idejönni öngyilkosság.

Ha ide vágysz, előbb keress munkát, utána gyere. És számolj azzal, hogy ha fodrászhoz kell menned és mondjuk még új cipő is kell, a repjeggyel együtt is olcsóbb Pestre utazni érte. Jegesmedve Oslóban nincs, de télen lesz olyan érzésed, hogy akár lehetne is. Áprilisra véget ér a tél és nyáron akár lehetnek olyan napok is, amikor pulcsi nélkül is ki tudsz menni. :)

7.JPG

Ismét a díványon

No de mi jutott nekem ebben a három évben, a dívány óta? Nem rossz a mérleg. Behúztam két előléptetést és bejártam a fél világot. Voltam Csendes-óceáni szigeteken, tasmán hegyek között, helikoptereztem olajfúrótoronyra és túráztam sarkvidéki gleccsereken. Ami még jobb: látom milyen tágas a világ és mennyi lehetőség vár még.

Most mégis itt ülök a díványon és megint dilemmázok. Ezúttal pont a skandináv modell miatt. Az egy főre jutó GDP 100 000 dollár és a munka egyetlen célja, hogy az embernek legyen pénze a családdal és a barátokkal lenni. Nincs túlóra vagy hétvégi munka, nincs idegesség és görcs. Ötkor én vagyok az utolsó az irodában, mert mindenki más vagy fut, biciklizik vagy síel (az éjjel is kivilágított) sífutópályákon.

8.JPG

A dilemmám hasonló, mint 3 éve. Most nem érzem magam bezárva, beszűkülve, most inkább a csábítást érzem. Ha hagyom, hogy ez az utópisztikus norvég társadalom beszippantson, félek, sehol máshol a földön nem fogok tudni dolgozni. Ilyen nyugalomban, csöndben, békében és gyomorgörcsmentesen senki más nem él.

A jövő talán még sok utazgatást tartogat, de sejtem, hogy a vége mégis Budapesten lesz. Akárhogy is nézem, a szívem Magyarországra húz. Kicsit most hanyagolom ezt a kapcsolatot, időt hagyok hazámnak kigyógyulni mostani súlyos elme- és egyéb betegségeiből, de remélem ez csak egy kis bukkanó a kapcsolatunkban."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztrália Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr374853095

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hol jár az eszem, csak az ásót ölelem. 2012.10.18. 10:29:03

Napok óta. Mert egy családi ház rendbehozatala nem merül ki a különböző belsőségek transzplantációjában, rozzant és megereszkedett, ráncot vetett burkolatok cseréjében. Ide tartozik bizony a külcsín is, kert, udvar. Mivel a belső munkák immáron télies ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SziszkAnya (törölt) 2012.10.17. 07:43:16

Szivesen olvasnek arrol, hogyan sikerult a gyerekeidet integralni ebbe a megszokott divany nelkuli eletbe. Szamomra egyelore a gyerekeim helyzete a legnagyobb visszahuzo ero... ha kulfoldon oviba mennek, hogy fogjak megerteni mit mond az ovono? Ez nem fer a fejembe es nem hagy nyugodni. Nem akarom, hogy a nyitott szivu, baratsagos kislanyom visszahuzodo legyen a nyelvismeret hianya miatt...

Egyebkent messze ez volt a leginspiralobb beszamolo, koszi erte es sok sikert!

tucano 2012.10.17. 07:51:43

@SziszkAnya: ez gyerek, óvoda és szülő függő, de aggódni nem kell érte. Minden gyerek akar játszani és ahhoz bizony beszélni kell, tehát beszélni fog.

venator 2012.10.17. 08:08:07

Jaj jaj, mennyi mennyi magas labda. Most mennem kell, mert egy utópisztikus skandináv bölcsibe jár a gyerek és kilencig oda kell érnünk. Majd jövök....

"helikoptereztem olajfúrótoronyra"

Norbi? :)

Frau Holle 2012.10.17. 08:11:41

@SziszkAnya: A nyelvtudást megszerzi. Ettől függetlenül nem olyan könnyű a gyerekeknek, mint ahogyan sokan állítják.
Ha most lennék gyerek, nem szeretnék olyan családban élni, amelyik néhány évente vált.

tableno 2012.10.17. 08:26:10

@venator: Nekem is rögtön Norbi ugrott be (még egy olyan kép is van)! :)

@SziszkAnya: "ha kulfoldon oviba mennek, hogy fogjak megerteni mit mond az ovono?" - az első héten sehogy. A második héten kézzel-lábbal. Pár hónapon belül szinte gond nélkül. Egy év múlva már otthon is váltogatni fogja a nyelveket. Ez a legkisebb gond a külföldre költözéssel.

Frau Holle 2012.10.17. 08:28:38

Az utolsó kép vajon még a múltkori posztból maradt ki? :)

SziszkAnya (törölt) 2012.10.17. 08:31:56

köszi a válaszokat, jó megismerni más véleményeket gyerkőc - nyelv kérdéskörben.

Szegény Balázs ha tudná, hogy ezzel a Norvégia - olajfúrótorony témával milyen veszélyes vizekre evezett.... :D Norbikánk sokkal nagyvonalúbb volt minden téren. (könnyű volt neki...:D)

SziszkAnya (törölt) 2012.10.17. 08:34:11

amúgy Norvégia számomra épp ezzel a Brievik - 21 év üggyel lett kevésbé szimpatikus... nem gondolom, hogy megfelelő szintű az az igazságszolgáltatás, ahol 77 emberéletért 21 év börtön "jár". De ez erősen off, csak nem bírtam kihagyni...

venator 2012.10.17. 08:37:37

@SziszkAnya: A nyelv miatt tényleg nem kell aggódni, fél év alatt általában megtanulják. Még a dánt is, pedig komoly szívás...:)

400+ komment tuti meglesz ma. :)

Sanyi9 2012.10.17. 08:41:44

Erdekes iras. Kicsit sok benne az altalanos, szubjektiv kijelentes, aminek lehet, hogy eppen az ellenkezoje is igaz lehet ("Büszkén fizetik az adót", "munka egyetlen célja, hogy az embernek legyen pénze a családdal és a barátokkal lenni"), de ugy tunik, hogy a szerzo jol erzi magat a boreben es ez a lenyeg.

andaluzkutya 2012.10.17. 08:47:52

@SziszkAnya: Nekem meg pont nagyon szimpatikus, ahogy az egész Breivik ügyet kezelték. Ahogy ragaszkodnak a törvényeikhez még akkor is, ha a törvények által nehezen értelmezhető dolog történik. Ugyanis ha egyszer kivételt találunk, onnantól kezdve bármikor eltérhetünk a törvényektől, nem? (és pont ez az egyik dolog, ami Magyarországon az utóbbi időben nagyon nem tetszik, hogy a napi igényekhez/hangulathoz igazítják nemcsak a törvényeket, hanem lassan az alkotmányt is...)
Amúgy a hozzátartozók többsége elégedett volt az ítélettel és azzal, hogy egy év alatt lezárult az egész.

dárt vödör 2012.10.17. 08:49:59

Ajjaj, amikor a cikket írtam, úgy akartam kezdeni, hogy Norbival ellentétben én tényleg jártam platformon... :-) De ezt most már mondhatom. Jól megérdemlem amit kapok. :-)

Ami a magas labdákat illeti: Csak az van az írásban. Hisz ez az én szubjektív és tömör összefoglalóm 3 évről. De ezt felvállalom: ez személyes élményanyag és biztos, hogy ezáltal egyedi.

Frau Holle 2012.10.17. 08:54:09

@andaluzkutya: A jogrendnek igazodnia kell a társadalom értékrendjéhez, reagálnia kell a társadalmi változásokra (nem cél, hanem eszköz).
Önmagában a változás jobb, mint az öncélú bebetonozás.
Az igaz, hogy a büntetőjog jóval érzékenyebb ebben a tekintetben, és ha a társadalom értékítéletével összhangban van, akkor ez már az ő dolguk.

bpetya75 2012.10.17. 08:59:51

@dárt vödör:

A képeket Te perezentáltad a poszthoz? Az utolsónál majdnem teljesen biztos voltam benne, hogy Norbinál szerepelt, de nem. Minden esetre rizikós kép ;-)

Jó sok benyomást írtál le igen csak röviden. Ebbe sokan bele fognak kötni. Kár, hogy nem tudom követni a kommenteket ma. Remélem Te itt tudsz lenni és akkor sokkal többet el tudsz mondani, mint amit a posztban leírtál :-D

andaluzkutya 2012.10.17. 09:01:09

@Frau Holle: Persze, de ez nem jelenti azt, hogy azért, mert történt egy teljesen kirívó eset, ezért azonnal megváltoztatjuk a törvényeket, hogy ehhez az esethez igazodjon. Nyilván ha ez egy tendencia, akkor erre reagálni kell, de nem egy egyszeri esetet követően.
Amúgy a norvégokat sokkal jobban foglalkoztatja az, hogy hogyan lehet az ilyen eseteket elkerülni, mint az, hogy az az ember szenvedjen egész hátralévő életében, függetlenül attól, hogy mit tett.
Amúgymeg már az iskolában társadalomismeret órán is arról beszélgetnek, hogy a börtönnek mi legyen az elsődleges célja: a büntetés, vagy a rehabilitálás. Hogy, hogynem, többnyire a rehabilitálást választják, mint a társadalom számára olcsóbb és kedvezőbb megoldást. Gondoljunk csak az alacsony visszaesési rátára.

bpetya75 2012.10.17. 09:04:43

@andaluzkutya:

Arról van valami hír, hogy a nagyon nagyon lassú rendőrségi reakcióból milyen következtetéseket vontak le? Úgy tudom, hogy jóval hamarabb is kiérhettek volna a rendőrök.

bpetya75 2012.10.17. 09:08:53

@andaluzkutya:

A rehabilitációt hogyan csinálják? A két évvel ezelőtti tavaszi árvizek idejéről van egy itthoni történetem. Egy katona ismerős mesélte, hogy kivezényelték őket ÉK-re, Boldogkőváralja környékére. A gáton a helyiek meg a hozzá hasonló katonák mellett dolgoztak életfogytos rabok is. Azt mondta a srác, hogy mindenki másnál többet tettek a gát stabilizálásáért. Enni alig álltak meg. Szerintem azoknak az embereknek akkor ott mindennél többet adott, hogy értelmes tevékenységet végezhettek.

Mert a munka nemesít. Vagy mifene...

Frau Holle 2012.10.17. 09:08:58

@andaluzkutya: Ebben egyet is értünk. Szerintem egyszeri eset esetén is lehet, ha ez a társadalom igénye, mivelhogy eszöz. Nem az esethez igazodna, hanem egy jelenséghez, ami esetleg megismétlődhet. Hangsúlyozom: ha erre van igénye a társadalomnak.
A büntetés célja az általános és egyedi prevenció. Általános: legyen elrettentő ereje, más ne kövessen el ilyesmit. Egyedi: legközelebb az elkövető se tegye.
Ez szinte mindenhol deklarált cél, Magyarországon is.
A nagy kérdés persze az, hogy kivel szemben mi a jó módszer, hogyan lehet ezt elérni. Ez az igazi kemény dió, és nem lehet csupán a falakon belül megoldani.
Elnézést, aki szerint nagyon off...

andaluzkutya 2012.10.17. 09:10:08

@bpetya75: Igen, elismerték, hogy ebben (is) hibáztak. Nagyon szorosan nem követtem az eseményeket, de ammenyire tudom, új szabályokat vezettek be, amikkel (talán) elkerülhető lesz a hosszas szerencsétlenkedés. (de ebben nem vagyok biztos, ha valaki tud, akkor cáfoljon meg:) )

tucano 2012.10.17. 09:10:34

@andaluzkutya: kíváncsi lennék arra, hogy ez nálunk milyen lehet órán, mármint egy beszélgetés hasonló ügyben. Bár volt tanáraimra emlékezve, kiráz a gondolattól a hideg.

(deleted) (törölt) 2012.10.17. 09:16:45

Nagyon jó írás, feszes, keretes. Szintet lép a blog, amikor olyan posztok jelennek meg, amiben valami (szükségképpen szubjektív) lényegiről lehet olvasni.

Alice in Wonderland 888 2012.10.17. 09:18:30

Engem az érdekelne, hogyan élték meg a gyerekek a 2 országváltást két különböző nyelvterületen úgy, hogy egyik sem az anyanyelvük.

Kétség nem fér hozzá, hogy a kicsiknek sokkal gyorsabban megy a nyelvtanulás, de nálatok éppen mire beleszoktak az új életmódukba, ismét változtattatok...ez ugye nemcsak egy új nyelvet, kultúrát jelent, hanem a régi barátok elvesztését és az újra beilleszkedést...és most ismét váltani készültök...

Nekem is vannak erről tapasztalataim egy tinédzser és egy 2 éves anyukájaként. Mi Franciaországban élünk és számomra nagy meglepetés volt, hogy a csak angolul vagy magyarul ( ill csak a saját anyanyelvükön)beszélő gyerekeknek, milyen jó nyelvtanulási-felzárkóztatási rendszert fejlesztettek ki és milyen hatékonyan kezelik a nehézségeket, odafigyelve arra, hogy a gyerekek jól érezzék magukat..itt is a legfontosabbak a gyerekek.:)

Kíváncsi vagyok a ti tapasztalataitokra...hogy ment ez a beilleszkedés a gyerkőcöknek? Mit csinál az anyukájuk?

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.17. 09:19:11

Vannak kérdéseim:
-ha egész életedben a díványon üldögéltél, akkor mitől vártad, hogy valami más lesz?
- milyen a hideg a meleg után?
- mi az istenért nem jó a nyugodt élet?:)

------
én mondjuk pesten is simán rossz metrókijáraton jöttem fel, amikor odaköltöztem, és pont ugyanígy rohangáltam, hogy nincs meg az utca a lakással:)

dárt vödör 2012.10.17. 09:22:42

@bpetya75: :-)) Még véletlenül sem Norbinak hívnak. A kép saját. Június 25-én csináltam a Kristin platformon, ami szigorúan véve nem fúrótorony hanem kitermelő egység. A Statoil vitt ki mint újságírót ezen a szép Sikorsky-n, és egy bő 4 órát voltam kint nagyon szép, csendes, napos időben.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.17. 09:23:46

Sivár, embertelen világ. Nem véletlen a sok öngyilkosság.

bpetya75 2012.10.17. 09:25:02

@Babette_:

Nem szoktál Te ilyen kötözködős lenni. Mi van veled? ;-)

Mondjuk a harmadik kérdés engem is érdekel (illetve az arra adott válasz), főleg annak tükrében, hogy van két gyerek is.

bpetya75 2012.10.17. 09:28:18

@dárt vödör:

Na majd mindjárt megnézem a GMB-től tanult módon azt a képet ;-)

A harmadikon mekkorák azok a pókok? Elsőre fel sem tűnt, hogy mik azok, csak olyan fura volt ,ezért néztem meg alaposabban.

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.17. 09:29:28

@bpetya75: kötözködésnek tűnik? nem annak szántam, csak egyenes kérdésnek.

annak ellenére, hogy azért megfordult a fejemben, hogy "bzmg, ezeknek semmi se jó" :DDDDDDDDDDDDD

nincs bajom amúgy, sőt, sikeresen elmúlt az Ausztráliába vágyakozásom a pókos fa láttán, ugyanis még pappito se mondta soha, hogy ENNYIRE pókos hely az.

(deleted) (törölt) 2012.10.17. 09:30:04

@Gondolkodni Próbáló Birca:

hogy, hogy nem, Magyarország jóval előrébb van az öngyilkosságok számát jellemző listán, mint a skandik.

www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tps00122.html
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate

kapcsold ki a sztereotípiáidat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.17. 09:32:25

@szerengeti:

Na és hol olvastad tőlem, hogy Mo-t jó helynek tartom?

(deleted) (törölt) 2012.10.17. 09:36:34

@Gondolkodni Próbáló Birca:

ha megnéznéd, amit küldtem, láthatnád, hogy a skandiknál _nincs_ több öngyilkosság, mint eu más országaiban. Talán a finneknél... de náluk is csak annyi, mint mondjuk a szlovéneknél.

Amit írtál legfeljebb akkor mondhattad volna, ha a poszt mondjuk Litvániáról szólna...
"sivár, embertelen".. te még sosem jártál Skandináviában.

mata68 2012.10.17. 09:37:55

Tuti nem kamu írás. Bár személyesen nem ismerem sem Balázst, sem Gabit, futó lévén évek óta "követem" az útjukat különböző futófórumokon.

Mrs. Clayton 2012.10.17. 09:47:23

@SziszkAnya: ne magadból indulj ki, és a saját félelmeidet ne vetítsd ki a gyerekedre :-) a gyereked főleg ha ovid 100x könnyebben fog beilleszkedni, mint te

Mérges 1234 2012.10.17. 09:48:29

@szerengeti:

Európában elsők vagyunk?????
És ha jól halottam, a helyzet folyamatosan romlik.

A poszthoz:

Hiába szép és jó mind Ausztrália, mind Norvégia, a helyzet ezekben az országokban is folyamatosan romlani fog, hiszen a világ számos országából menekülnek az emberek, a hülye rezsimek elől.

Ezek az országok még mindig túl befogadóak.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2012.10.17. 09:54:13

Majd ha lesz még pár "Breivik-ük", majd átgondolják azokat a törvényeket.

Egyébként az írás korrekt. Hasonló cipőben járok, én is hanyagolom pár évtizedre a kapcsolatot a hazámmal...

*matahari* 2012.10.17. 09:55:10

@SziszkAnya: a gyerekeknek, plane, ha kicsik sokkal kisebb problema az, sajat tapasztalatbol tudom. par honap alatt megtanuljak a nyelvet, s nyugaton a bölcsik, ovik tele vannak gyerekkel aki nem beszlei a nyelvet. szerintem sokkal nehezebb az anyukaknak szocializalodni, plane ha nem beszelik az adott orszag nyelvet, nem dolgoznak stb, nincs hol ismerkedniük. ennek ellenere tul sok valtas, plane iskolas, tinedzserkorban mar, egyre nehezebb lesz, nem javalott. lattam eleg sok diplomata csemetet, akit megkerdeztem, hogy honnan jött, s mondja, hogy x varosbol, de sose elt ott. szoval egy idö utan nem lesz hova letelepednie. bar van aki birja ezt is.

nagyon jo iras egyebkent.

(deleted) (törölt) 2012.10.17. 09:57:03

@Mérges 1234:

nem mondtam, hogy elsők vagyunk, inkább a baltiak lehetnek elsők. a statisztikában használt számok egyébként standardizáltak, tehát 100 ezer főre vetítve mutatják az öngyilkosságok számát, hogy összehasonlítható legyen.

Frau Holle 2012.10.17. 09:57:19

@Mérges 1234: A tendencia nem ez. A nyolcvanas évek óta egyre kevesebb van, bár még mindig nem elég kevés. (Egy is sok.)

A másik gondolatodhoz: és ott is kevés honos gyerek születik.

Martian (törölt) 2012.10.17. 09:59:34

"A körülvevő düh, harag és intrika kiszívta minden erőmet és napról-napra láttam, hogy egyre kevesebb a motivációm a változásra."

A túlzásba vitt szocializáció problémája... :))

nigara 2012.10.17. 10:00:11

Nagyon jó volt a bevezetés, legalábbis a saját gondolataimat láttam viszont :)

A vége hmmm... jó lenne ott tartani, hogy ugyanezt érezzem, hogy ennél nem lehet jobb máshol.
Én megértelek, ha hív az izgalom :) szerintem még élj is vele, ha adott a visszaút bármelyik pillanatban, amikor csak szeretnéd.
De ebből ne engedj.
Mert visszalépni nagyon nehéz, ha valamit megszoktál, akkor abból lejjebb adni nem jó...

Martian (törölt) 2012.10.17. 10:02:12

@www.aonang.hu: "Majd ha lesz még pár "Breivik-ük", majd átgondolják azokat a törvényeket."

Breivik nagyon "kilógott a sorból", a logikus az lett volna, hogy színeseken táraz ki...

2012.10.17. 10:03:16

Tetszett, olvastam volna még.

ROZ 2012.10.17. 10:04:34

Magyarország akkor fog majd "kigyógyulni mostani súlyos elme- és egyéb betegségeiből", ha a magyar kormányban és a közigazgatás kulcspozícióiban norvégok/svédek fognak ülni!:-)

Önerőnkből ui. ez láthatólag nem megy!

Úgyhogy, kedves posztoló: maraggyá!:-)))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.17. 10:05:10

@*matahari*: Respekt. Kis gyerekkel nem bonyolult, de kamaszkorban már meggondolandó, hogy évente, két évente új országba megy a család.

Mérges 1234 2012.10.17. 10:05:50

@Frau Holle:

Ami még fura és zene kellene gondolkodni a szociólogusoknak, hogy miért a fejlett jóléti álamokban születik egyre kevesebb gyerek, és miért a nyomor szaporodik egyre gyorsabban???

is 2012.10.17. 10:12:36

a cikkben két utalás van a norvég olajra: az egyik, hogy nehogy elhiggyük, hogy az olaj miatt jó a lét, a másik, hogy csak, amit félretettek, az a magyar GDP négy és félszerese. amit félretettek, az pedig kb. a fele az olajbevételnek, tehát még 4 és fél magyar GDP-t magukra tudtak most költeni (és folyamatos még a kitermelés, tehát ez évente nő), amihez egyébként nem 10, hanem csak 5 millióan vannak, azaz helyesen mondjunk 9 évnyi termelést, amit magukra tudnak extrában fordítani per capita. amit félretettek, azt sem félre tették, hanem befektetik, tehát az évente még fial vagy fél magyar GDP-t (per capita). igen, Nigériában lerabolják az oljabevételt, és nem az országra fordítják, de azért a norvégok Szaúd-Arábia erkölcsi színvonalán vannak, hogy nem léptek be az EU-ba, és megtartják maguknak a teljes olajbevételt.

egy hasonlatot mondok: a holland gazdagság a 17. században annak az eredménye, hogy ők szállították a rabszolgákat Afrikából az USA-ba. ez volt az USA meghódításának egyik legpiszkosabb munkája, és a hollandok megcsinálták, és gazdagok lettek belőle, de azóta már legalább szembenéznek vele, mindenkitől bocsánatot kértek, és múzeum van, ami ezt is bemutatja. egy ehhez hasonló múzeumot az olajról hamarosan a norvégok is kialakíthatnak.

is 2012.10.17. 10:19:57

@Mérges 1234: ez csak egy bizonyos pontig van, a dánok, norvégok, hollandok már szülnek megint majdnem elég gyereket. a nyomor pedig nem szaporodik, ma kb. egymilliárddal kevesebb létminimum alatt élő van, mint 30 éve. egyre többen jutnak tiszta vízhez, iskolához, minimális de elfogadható táplálékhoz stb.

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.10.17. 10:22:45

Köszi, hogy megosztottad magad és családod történetét, de:

"Ott voltam egy beszűkült tudatállapotú, beteg, agresszív országban és a lehetőségeim percről-percre csak fogytak. A körülvevő düh, harag és intrika kiszívta minden erőmet és napról-napra láttam, hogy egyre kevesebb a motivációm a változásra."
"Magyarországot nem akarom bántani, ő sem bántott engem."

Itt érzek némi ellentmodást, bár lehet a "bántani" szó definiálásával kellene kezdeni és akkor kiderülne, hogy rosszul érzem. Mégis, itt egy országról írsz? Egy országnak személyisége van, emberi vonásai? Vagy úgy érted, hogy a jelzett országban élő emberekre jellemzőek ezek a kijelentések? Akkor a szüleim és barátaim nevében ki kell kérnem magamnak.

Sajnálom, hogy erre mentem rá, de a "kalandok" előtt ezen sorok már eltérítettek a további, talán fontosabb témáktól.

7241gabi 2012.10.17. 10:24:00

Helló mindenki!
Itt a szerző másik fele.
Sokan kérdezitek mi a helyzet a gyerekekkel, meg velem.
Nem, a gyerekeknek egyáltalán nem könnyű, és nem a nyelv miatt. Nekem sem volt könnyű, és az, hogy végül Ausztráliát "feladtuk" nagyrészt nekem volt köszönhető. A nehézségek ellenére viszont azt gondolom, hogy életünk legklasszabb vállalkozása volt eddig és remélem nincs még vége. Lehet, hogy összeszedem magam és megírom Balázs sztorijának a másik felét:-)

Frau Holle 2012.10.17. 10:27:10

@is: A hollandok (dánok, norvégok) vagy a Hollandiában (Dániában, Norvégiában) élő nők? Merthogy nem ugyanaz.
Egyébként is, legfeljebb Hollandiára igaz, a másik két országban inkább ingadozik az összesen ott születő gyerekek száma (per anyuka).
Ezzel együtt irigylem az adataikat, de a reprodkcióhoz ez sem elég.

www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsdde220.html

enrobag 2012.10.17. 10:29:05

“Egy hírügynökség gazdasági újságírója vagyok. A cég küldözget és intézi a papírmunka zömét.”
Vagyis a dívány és a megvilágosodás (“Magyarország ennyit tudott nyújtani, ha itt maradok, nincs tovább.”), csak habverés. Mégpedig felesleges. A munkája miatt utazik ide-oda, örüljön neki, élvezze és tegye a dolgát.
Bloggazda figyelmébe ajánlom Balázs remekbe szabott mondatát, ami –ha lehetséges egyáltalán- jobb mottó lehetne a mostaninál :
“Ott voltam egy beszűkült tudatállapotú, beteg, agresszív országban és a lehetőségeim percről-percre csak fogytak.”
Az az egy hibája, hogy a három évvel ezelőtti Magyarországra vonatkozik, de kicsire nem adunk :-)))

xlngx 2012.10.17. 10:34:46

Ejj de jo kis poszt!! Hasonlo gondolatok vannak bennem is. En is ugy erzem hogy a vilag hatalmas hogy az ember egy helyen elje le az eletet, annyi lehetoseg van mindenfele.

xlngx 2012.10.17. 10:36:38

@SziszkAnya: Inkabb abba gondolj bele hogy a gyereked mire felno anyanyelvi szinten beszel minimum 3 om nyelvet es ez mekkora lehetoseget fog neki adni a jovoben.

csorsza 2012.10.17. 10:37:50

@szerengeti: szerintem nem érted. Ha Mo annyira szar, akkor sok az öngyi, mondjuk, hogy jogos. De, ha Skandinávia annyira szuper, akkor miért van ott is oly sok öngyilkos? Lehet, mégsem olyan kiegyensúlyozottak, hiába mennek haza délután fél négykor?

Mérges 1234 2012.10.17. 10:38:10

@is:

Nem Eurupában szaporodik a nyomor, hanem Indiában......

Bár nálunk is Litle Indiában (Borsod.)

phaidros 2012.10.17. 10:39:33

Uramatyám, amit az elején elmond a posztoló, az én vagyok. Talán csak annyival, hogy még többet is elérhetek itt, azzal is elégedett vagyok amit elértem, csak már elegem van.

bahahaha 2012.10.17. 10:43:10

@SziszkAnya: Csak a tenyszeruseg kedveert: Breivik bortonbuntetes korlatlanul hosszabbithato, ha ugy itelik meg, elete vegeig racs mogott marad.

en.wikipedia.org/wiki/Life_imprisonment_in_Norway

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.10.17. 10:56:24

"Összepakoltam Gabit meg a két srácot, és elmentünk világot látni."

Na erről nem ír senki, hogy ennél kicsit több kell. Átlagember még a repjegyért is két évig dolgozik...

datolyapálma 2012.10.17. 11:01:36

jó volt, de az utolsó kép nem kellett volna, sokunkat valaki másra emlékeztet...

AiRLAC 2012.10.17. 11:08:10

@enrobag: Mert a 3 évvel ezelőtti MO maga volt a pokol a mostani meg maga a Paradicsom, nem? Elárulom nekem három éve meg most is elegem volt/van belőle. Ezért megyünk/jöttünk külföldre, még ha ez a csak fekete/fehérben (vörös/narancssárgában) gondolkozóknak érthetetlen is.

Zitalein 2012.10.17. 11:10:04

@xlngx: Azt a rengeteg lehetőséget alkalom adtán közre is adhatnád, ha nem titok. (Csak akiket tegnap felhívtam nemzetközi munkaügyben, a köv. válaszokat adták: anglia, gyári szalagmunka -- erős férfi vagyok-e -- ha nem, akkor nem kellek; dánia, agromeló -- tudok-e tehenet fejni -- ha nem, akkor nem kellek.) Már régen belefáradtam a hiábavaló keresgélésbe, de ötleteket még mindig szívesen fogadok: mérnök már valószínűleg nem, újságíró azonban még lehetek (legalábbis nem használnék annyi fölösleges névelőt, mint a cikk szerzője, illetve a "hadd játsszanak" kifejezést képes vagyok kettőzött sz-szel leírni), bár közgazdász már elég régen voltam...

az_igazi_trebitsch 2012.10.17. 11:10:18

"A jövő talán még sok utazgatást tartogat, de sejtem, hogy a vége mégis Budapesten lesz. "

Biztosan. A nyugodt, élhető - no és jövedelmező... - világban eltöltött évek alatt félretett pénzből és megszerzett nyugdíjból idehaza a legjobb üzlet élni....

Bambulka 2012.10.17. 11:16:12

Nagyon jó irás, kitünő stilus. Grat és sok sikert !

Skodakék Fábia 2012.10.17. 11:17:57

" Ilyen nyugalomban, csöndben, békében és gyomorgörcsmentesen senki más nem él."
mennyél el görögbe vagy olaszba nyaralni, lehetőleg egy kisebb szigetre és nézz körül a legnagyobb "hajtás" idején mondjuk júőlius végén
aztán ezt gondold újra

tíz deka párizsi 2012.10.17. 11:18:27

arról mesélnél kicsit, hogy újságíróként hogyan ugrottad meg a nyelvi akadályokat? azt gondolnám, nem elég a szakmai tudás és a felsőfokú angol ahhoz, hogy felvegyenek valahová külföldre. kivéve, ha magyar újságnak írtál Ausztráliában és most Norvégiában, de nyilván nem. és norvégul is tudsz, vagy oda is angol kell?

morbiczer 2012.10.17. 11:21:05

@SziszkAnya: "Szamomra egyelore a gyerekeim helyzete a legnagyobb visszahuzo ero... ha kulfoldon oviba mennek, hogy fogjak megerteni mit mond az ovono? "

Egy-ket honap alatt megtanulja az adott idegen nyelvet az ovodaban.

En 1981-ben negyevesen kerultem ki az NDK-ba, mert szuleim oda mentek dolgozni.

Oktober elejen koltoztunk ki, es kb. egy het utan mar mentem is az ovodaba. Nyilvan egy arva szot nem tudtam nemetul. Az elso nap durva sokk volt. A mai napig, harminc ev tavlatabol is emlkeszem, hogy bogtem. De ez az egyetlen negativ emlekem. En magam nem emlekszem ra, de anyam meseli, hogy az ovoda karacsonyi unnepsegen (azaz ket honappal kesobb) mar nemetul mondtam verset.

Szoval pont ovodas koru gyerekkel szemelyes tapasztalat alapjan nem kell aggodni. De most is van szep szammal ismerosom, aki kisgyerekkel megy ki (iill. jott ki), aztan ez semmi gondot nem okozott. Egy lengyel kollegam pl. most szeptemberben ugy kuldte elso osztalyba a lanyat francia iskolaba, hogy az egy szot sem tudott franciaul (most koltoztek ki). Gyereknek semmi baja sincsen, es szepen tanulja a nyelvet, halad egyutt a tananyaggal a tobbi gyerekkel.

titanmanus 2012.10.17. 11:22:36

A cikk írójának: tetszik a cikk, jó lett. Skandináv modell ok, de Norvégiába ne menjen, mert őőőrült drága, még Anglia is olcsó Bulgária hozzá képest. :)

Logorrheic 2012.10.17. 11:23:34

"Magyarországot nem akarom bántani, ő sem bántott engem."

Ehhez képest jól leszedted róla a keresztvizet. :-)

kifordított nagyanyó 2012.10.17. 11:24:15

@SziszkAnya: Ebben igazad van!
Amúgy kezd tetszeni ez a Norvégia de breivik nyilvános akasztást érdemelt volna.

nickita 2012.10.17. 11:29:56

@SziszkAnya:
valaki világosítson már fel, hogy mi ez a nagy Norbizás. sajnos én nem olvasom rendszeresen a határátkelőt :(

(deleted) (törölt) 2012.10.17. 11:31:36

@csorsza: gondolom, nem klikkeltél a statokra egyáltalán. amúgy ilyen kire (melyik országra) köpjünk stílusú beszélgetésekért menjél máshoz.

xlngx 2012.10.17. 11:32:34

@Zitalein: En az en teruletemre gondoltam (ami mernok, eleg specialis teruleten), nem tudom mas teruleteken milyenek a lehetosegek, abban sajna nem vagyok eleg tajekozott.

andaluzkutya 2012.10.17. 11:33:06

@nickita: Norbi egy alighanem fiktív személy, aki egy norvég olajfúrótornyon dolgozik, betegre keresi magát, két posztot is írt, de a másodiknál kiderült, hogy alighanem nem minden úgy van, ahogy leírta, sőt, felvetődött, hogy egy szó sem igaz az egészből, amit leírt:)
Azóta bármikor Norvégia, vagy olajfurótorony van egy posztban (de néha az is elég, ha valaki nagyon elégedett) felvetődik, hogy esetleg Norbi írta azt:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.17. 11:34:12

en teljesen gyomorgorcsmentesen elek, es nem norvegiaban

kifordított nagyanyó 2012.10.17. 11:35:41

Mondjuk ausztráliába én sem mennék.
Pont az ilyen mérgezó dögök miatt,mint pókok ,kígyók.
Egyíre rosszabb az anachrofóbiám.
Vagy olyan állatokkal venném körbe magam, amik ezeket eszik.
Furcsa lenne a szoba közepén a földön aludni,körülöttem meg egy csomó állat.

kifordított nagyanyó 2012.10.17. 11:37:19

Egyébként Norbi valószínűleg egy embercsempész bandában dolgozik.
Aki balek volt és kiment annak vagy eladták a szerveit,vagy elvitték őket egy buzibárba kurvának.:))

SziszkAnya (törölt) 2012.10.17. 11:38:01

@nickita: volt egyszer egy post "Norbitól", aki egy Norvégiai olajfúró toronyban történő álomállásról adott elő egy mesét. Kb. 1 óra alatt rájöttek a kommentezők, hogy a képeket a netről vette (pl. a hajókabin képe egy utazási prospektusból volt). Nagyon összeszedett, kerek történet volt, igazi münchausen szindrómás eset volt a srác.

xlngx 2012.10.17. 11:40:55

lol, az olajfurotornyos tortenet tenyleg kamu volt?

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.17. 11:43:37

@Mérges 1234: hát vannak, akiknek a tenisz helyett csak a szex marad..

andaluzkutya 2012.10.17. 11:44:35

@xlngx: Amennyire én tudom, nem jelentkezett Norbi, hogy előálljon valami épkézláb magyarázattal a felvetődött kérdésekre.
Amúgy abban a történetben sok olyan dolog volt, ami egy laikus számára hihető. Ezért jó, hogy vannak akik egyrészt nem teljesen laikusok, másrészt hogy ráérnek utánanézni pl. a képeknek.

Égi Vándor 2012.10.17. 11:48:09

Sziasztok! Nem akarok nyávogni, de ott tartok, hogy nemigen van más választásom 2 munkahely mellett a devizahitelem miatt. Egyedül tartom fent a házam, tartom el a gyerekemet, tehát nincs kire számítanom. Lehetne írni, hogy miért van a hitel? Két ingatlan kértek lakásépítésnél, akkor kb. 30 %-a volt a hitel az értéknek, a többit én gyűjtöttem össze, s a másik ingatlantulaj kérte, hogy kiszállhasson. A kedvezményes forint - támogatott - kölcsönt átváltottam devizára...A többit tudjátok. Így ugyan egyedül vagyok benne, de idő kérdések, hogy mikor lesz 100 %-ban a banké a ház érték szerint. Most 3-szorosra lett emelve a havi törlesztő, nem valószínű, hogy ezt még 15 évig bírom. Két munkahely, napi 16 óra nem elég. Akkor mi az elég? Költői kérdés volt...Úgy érzem, menekülni kell, mert utcára kerülhetek. Nem jókedvemből tervezek. Norvégia a cél, de nincs ismerősöm egyelőre, akivel tudnánk segíteni egymást. Nem várok egyoldalú segítséget természetesen, ahogy eddig sem életemben. Tavaszt céloztam meg, ha addigra összejön a pénz és a nyelvtudás, s persze egy kontakt...Akinek van kedve, kérem, írjon! Sok dologban én is tudok esetleg majd a segítségére lenni. A másik nagy ok, hogy a gyomrom lassan nem bírja azt, ami megy...Ül rajtam, mint egy sötét felleg. Szeretnék nyugodtan élni, s egy pici megbecsülést a kemény munkám után! Hiszen én is mindent megteszek!

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2012.10.17. 11:55:40

@titanmanus: Drága? Mihez képest? És ha a jövedelem az áraknak megfelelö?

Megmondó1 2012.10.17. 12:06:27

Figyeljetek ide: a képlet egyszerű.
A külföldi munkavállalás - akár csak átmeneti időre is - ugyanolyan feltételekkel és lehetőségekkel bír, mint 10 vagy 15 éve, talán most kevesebb az adminisztráció vele az EU integráció miatt.
Vagyis, ha rendelkezel SZAKtudással és megfelelő nyelvismerettel, akkor jók a lehetőségeid.
A gond az, hogy az egyre nívótlanabb magyar felsőoktatás és a nagyon rossz irányú képzési struktúra (nincs vagy nem vonzó a szakképzés) miatt egyre kevesebb ember pályázik sikerrel komoly pozícióra külföldön.
Mit is jelent ez? Ennek az értékmérője az, hogy ha ugyanazt a pozíciót, szakmát tudod művelni külföldön, mint itt, akkor elmondható, hogy nyert ügyed van.
De ha az itteni értelmiségi munkádat tróger melóra cseréled külföldön, akkor érdemes elgondolkodni, hogy valami nincs rendben: vagy nincs szakmád, amit elismernek, vagy nem beszéled a nyelvet.
Sajnos nagyon kevés olyan élménybeszámolót ismerünk, ahol ugyanolyan minőségű munkát folytatott vki külföldön, mint itthon.

kifordított nagyanyó 2012.10.17. 12:17:29

@Megmondó1: Én talán meg tudnám oldani,mert csak egy mezei érettségizett szakmunkás vagyok a meló meg nem büdös.

váj mí 2012.10.17. 12:18:39

@dárt vödör: Khm, ki az a Norbi?
Ok, a poszt nekem is tetszett. Én valszeg maradtam volna Ausztráliában, ha már így nekiindultam, de hát különbözőek a preferenciák. Meg számomra kissé nyomasztóak az északi országok. Bár a norvég igazságszolgáltatással kapcsolatos véleményeddel egyetértek. A maximum tétellel talán nem, de valóban a jogbiztonság sokat tud javítani az általános közérzeten.

Taxomükke (UK) 2012.10.17. 12:21:00

@is: Hűha, hát azért a rabszolgakereskedelmet meg az olajkitermelést egy platformra (khm) hozni szerintem enyhén szólva meredek... Átgondoltad te ezt?

paroma 2012.10.17. 12:23:25

Norvegiaban eltem 2 evig (tanultam), de halal unalmasnak talaltam pedig a fjordok kellos kozepen eltem. A teli hegy sportok es ivason kivul nem sok mindent lehet ott csinalni. No es helyi se leszel soha az tuti.
Egy iraki kurd menekult szavaival (90-es evek, tenyleg menekult Szaddam elol), ahogy nekem mondta: 'Az elso 1-2 evben nem tudod a nyelvet, azt hiszed ezert nem talaod a helyet. Aztan a nyelvet megtanulod, majd rajoszz mennyire szamodra nem megfelelo helyre jottel...'

Zitalein 2012.10.17. 12:30:27

@xlngx: Én meg épp eleget dolgoztam mérnökök között ahhoz, hogy tudjam: ők tényleg csak kényelemből ülnek még mindig a magyar kanapén -- illetve nincs túl kirívó eltérés az itthoni vagy külföldi fizetésük között. @Megmondó1: Könnyű ehhez hasonló szakképesítés birtokában leszólni mindenki mást, amiképpen engem sem szoktak érdekelni a fenti okok miatt a külföldi mérnöki karrierekről szóló élménybeszámolók.
Nyelvész melók jobban érdekelnének. -- Nah, nem mintha az adott országban akarnám eladni nekik a saját nyelvüket, sokkal inkább a magyar mint anyanyelv hasznosítási lehetőségeiről szeretnék olvasni, például magyar beosztottakat adminisztráló személyzeti osztályon, call-centerben. Utóbbi esetben sajnos mindig elég gyanús hirdetésekkel találkozom: nem fér a fejembe, miért keresgél például egy cég és annak leányvállalata Budapesten anyanyelvi szinten németül beszélőket, miközben németországi munkahelyre toboroz anyanyelvi szinten magyarul beszélőket. Lehet, ők is szervkereskedők? Komolyan érdekelne, vannak-e a call-center bizniszben tisztességes játékosok.

venator 2012.10.17. 12:32:33

Na megjöttem. :)

„Ott voltam egy beszűkült tudatállapotú, beteg, agresszív országban és a lehetőségeim percről-percre csak fogytak. A körülvevő düh, harag és intrika kiszívta minden erőmet és napról-napra láttam, hogy egyre kevesebb a motivációm a változásra.”

Itt akartam abbahagyni az olvasást, csak nem tudtam hirtelen eldönteni, hogy a patás Orbán miatt volt vagy esetleg egy korai midlife crisis lett úrrá a kollégán. :)

„De elindulni, saját magad alól kihúzni a talajt és fejest ugrani az üres úszómedencébe pokoli nehéz.
Egy hírügynökség gazdasági újságírója vagyok. A cég küldözget és intézi a papírmunka zömét.”

Szó se róla komoly döntés, de biztosítókötéllel és védőhálóval azért nem nevezném pokolinak. Legközelebb majd beposztol a brazil nagykövet, hogy milyen kutya kemény az élet a Copacabanán. :)

„Mi azt gondoljuk, hogy a skandináv-modell a 3 év GYES, pedig nem. Norvégiában a teljes GYES 1 év és abból is 3 hónap kötelezően az apáé. Skandinávia nem arról szól, hogy állami szubvencióval kitereljük a nőket a munkaerőpiacról.”

Ez így van, egy év után ugrik a gyes, lehet menni dolgozni. Persze a protestáns gyereknevelést ne hasonlítsuk a magyarhoz például, rengeteg a különbség, a legszembetűnőbb a ridegtartás. Ha még nem tapasztaltad, majd fogod....

„……. minden a gyermekekről szól, és senki nem vág pofákat a metrón, ha a gyerekek a kapaszkodón rúdtáncolnak.
Skandinávia arról szól, hogy a hivatalban a biztonsági ember ránk szól, amikor fegyelmezni akarjuk a srácokat, mondván hadd játszanak békében, ha már ilyen unalmas helyen kell ülniük.”

Ez csak nagy jóindulattal szól a gyerekekről, ez a nevelésről és annak hiányáról szól. Amikor a gyerek felnyalja a padlót az üzletben és közben anyu kedélyesen kávézik, na az Skandinávia. Persze, ahol mindenki neveletlen, ott te vagy a furcsa, ha rászólsz a kölyökre....

„Amikor augusztusban Anders Behrin Breivik 21 év börtönt kapott 77 ember meggyilkolásáért, az ország fellélegzett, hogy működik az igazságszolgáltatás.”

Breivik csak a tünete valami olyannak, amit nem nagyon szeretnének látni nyugaton. Megkockáztatom, hogy nagyon sok norvég (és dán) hasonlóan látja ezt a kérdést, csak szerencsére nem őrültek.
A Varg Vikernes sztori megvan? Ő volt az aki megette a Mayhem gitárosának agyát, majd 16 év után szabadult. Micsoda idill, mi?

„A norvégok viszont azt mondják, akkor működik a demokrácia, ha a szabályok mindenkire azonosan vonatkoznak.”

Kőkemény az egyenlősdi, nekünk ez baromi furcsa, de itt nem lóghatsz ki a sorból. Jantelov megvan? Nézz utána...

„Fizetik az adót, büszkék is rá, és a neten fent vannak az adóbevallások, hogy mindenki láthassa, te milyen jó polgár vagy.”

Mint fent!

„És számolj azzal, hogy ha fodrászhoz kell menned és mondjuk még új cipő is kell, a repjeggyel együtt is olcsóbb Pestre utazni érte.”

Ez nettó hülyeség bocs, vagy inkább elhibázott hangulati elem. Te Pestre jársz cipőt venni? Vagy a feleséged vágja a hajad?

„Ha hagyom, hogy ez az utópisztikus norvég társadalom beszippantson, félek, sehol máshol a földön nem fogok tudni dolgozni. Ilyen nyugalomban, csöndben, békében és gyomorgörcsmentesen senki más nem él.”

Ha lehúzol még pár évet és hajlandó vagy objektíven szemlélni a skandináv társadalmakat, akkor majd elmúlik ez az érzésed. Amúgy valóban jó hely, a hibáival együtt is. A kérdés, hogy neked megfelel-e vagy nem?
Mi is jól érezzük magunkat és mégis hazamegyünk.

„Kicsit most hanyagolom ezt a kapcsolatot, időt hagyok hazámnak kigyógyulni mostani súlyos elme- és egyéb betegségeiből, de remélem ez csak egy kis bukkanó a kapcsolatunkban."

Azért Magyarország visszavár, főleg ha majd levettete magáról a Orbánizmus rabigáját és a valódi demokraták visszaszorítják a Weimarizálódást. :)

váj mí 2012.10.17. 12:36:07

@venator: Olyan bicskanyitogató a stílusod ;).

titanmanus 2012.10.17. 12:37:20

@malenykij polgar: Nem, még jó fizetéshez képest is drága. Hidd el. ;) Angliában is dolgoztam Londonban, jó pénzért és az sokkal olcsóbb.

venator 2012.10.17. 12:37:23

@váj mí: Mit vársz egy skriblertől? Mocskos bértollnok vagyok! :)

váj mí 2012.10.17. 12:40:34

@venator: na egen, mire is számítottam ... ;).
Te, milyen érzés egész évben J. Wolfskin cuccokban járni?

andaluzkutya 2012.10.17. 12:49:30

@venator: "Kőkemény az egyenlősdi, nekünk ez baromi furcsa, de itt nem lóghatsz ki a sorból."
Ezen elgondolkodtam, mivel azt tényleg megtapasztaltam, hogy megy az egyenlősdi, de azt nem, hogy nem lóghatsz ki a sorból. Ezt én inkább úgy látom, hogy bizonyos (elég tág) határok között azt csinálsz amit akarsz, úgy élsz, ahogy akarsz, de azzal pl. nem fogsz karriert csinálni, hogy pl. a fejedre gatyát húzol, a lábadra kesztyűt és ordítasz az utcán. Mosolyogva elmennek melletted, ha neked jó, akkor csináld, tolerálják, de ennyi. Viszont azáltal, hogy rengeteg mindent tolerálnak, nem lehet pl. öltözékkel, deviáns viselkedéssel kamaszként lázadni, mert nincs semmi hatása.
Bár végülis lehet azt mondani, hogy nem lóghatsz ki a sorból, de akkor egy elég széles sort kell elképzelni, amibe rengeteg minden belefér...

Genevier (törölt) 2012.10.17. 12:49:41

@dárt vödör: Szia! Olvastam az Ausztral blogodat,es en biztos voltam benne ,hogy ott maradtok(osszes doboz es csomag atkuldve),ezert nagy meglepeteskent ert,hogy atmentetek Norvegiaba!:)

andaluzkutya 2012.10.17. 12:52:01

@andaluzkutya: az egyenlősdi meg abban nyilvánul meg, hogy attól, hogy pl. valaki borzasztó tehetséges valamiben, attól még sima hétkoznapi embernek tartják, nem fog ezáltal előjogokat kapni sehol. Nem fogják elnyomni a tehetségét, de az se biztos, hogy pl. az iskola kiemelten fog foglalkozni ezzel, mivel "egy a sok közül".

2012.10.17. 12:57:37

Hat oszinte leszek, a reggel elkezdtem olvasni, majd abbahagytam kb. a masodik bekezdesnel. Delben ebedidoben csak raszantam magam, hogy elolvassam, de a velemenyem nem valtozott. Norvegia Europa legjobb helye, nekem szemely szerint kicsit szerelem elso latasra, es a szivem melyen kicsit irigylek mindenkit aki ott el. De a posztban bemutatott vilag minden egyeb szempontbol eleg messze esik attol, ahogy en latom a vilagot. Nekem nagyon antipatikus a posztiro (es mint mar megszokhattatok mindenki, aki agyatlanul kopkod hazafele, vagy akar kifele).

Ami a Breivik ugyet illeti, hat azert ott nem egy norveg ismerosom mondta azt, hogy ezt agyon kene loni, nem szabad hagyni, hogy luxusbortonben ölje le az eletet. A tolerancianak is vannak hatarai, es demokratikus jogai annak legyenek, aki tiszteli a demokraciat. Aki azt rossznak tartja, annak szerintem meg kell mutatni, hogy milyen vilag is az, amit szeretne, ahol nincs demokracia. Importalni keletrol 1-2 szabaduszo ex-kagebest vagy ex-szekust. Ok meg emlekeznek, milyen az, ha nincs demokracia es barmit megtehetnek. azt hiszem minden kedves diktatura-parti emberkenek gyorsan atalakulna a velemenye a vilagrol. Aki szemtol szembe ferfit ol, az gyilkos. Aki fegyvertelen gyerekekre vadaszik tavcsoves puskaval, az viszont egy fereg, aminek nincsenek emberi jogai. Szerintem. En speciel sokat csalodtam a norveg igazsagszolgatatasban. Aki pedig ugy gondolja, hogy jol dontottek, gondoljon bele, hogy ha az o gyereke(i) lenne(nek) az aldozat(ok), akkor is igy gondolna-e? Akinek van gyereke, szerintem mind tudja a valaszt.

váj mí 2012.10.17. 13:01:04

@andaluzkutya: Hm, volt nekem egyszer egy Norvégia-bolond partnerem (azóta ott él, remélem, jól), a kedvéért megpróbáltam megbarátkozni az országgal, virtuálisan. Ok, egész évben J.W. cuccokban kell járni, mert baromi hideg van (pláne nekem), de az objektív körülmények adottak (nekem nagyon nem vonzóak), de sok fórumot hasonlókat megjártam, pont a szubjektív élménybeszámolók miatt. Persze, ezek nagyon különböztek, de egyben mind megegyeztek: nagyon szürke az a társadalom, nagyon enyhe árnyalatokkal. Hát ez riasztó.

váj mí 2012.10.17. 13:02:23

@Babette_: Nagyon, én végig vigyorogtam ;).

Taxomükke (UK) 2012.10.17. 13:02:29

@andaluzkutya: Rosszindulatúak vagytok. Minden igaz volt. Norbi azért nem jelentkezik, mert közben előléptették/a tengerbe veszett/letiltotta a PR manager/hazament Bajnainak segíteni. (Nem kívánt törlendő.)

Martian (törölt) 2012.10.17. 13:02:30

@andaluzkutya: jellemző az ilyen oktatási falanszteresdire az idei Nobel díjas története:

index.hu/tudomany/2012/10/10/nem_figyelt_az_oran_megis_nobel-dijas_lett/

Ha valaki máshogy gondolkodik, az "probléma", pedig az illető talán csak egyszerűen zseni. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.17. 13:07:18

@morbiczer:

3 éves koromban kerültem ki Peruba. Fél év múlva már a magyar gyerekekkel is spanyolul akartam beszélgetni. 4 évesen meg már nevettem apám rossz spanyol kiejtésén.

5 éves nagy sokk ért a párizsi repülőtéren. Biztos voltam benne, hogy a világon 3 nyelv létezik: a spanyol, a magyar és a bolgár, de a bolgár nem lényeges, mert aki tud bolgárul, az automatikusan magyarul is tud, így hát lényegében 2 nyelv van a világon, a spanyol és a spanyol. Odamentem a francia rendőrhöz kérdezni valamit, spanyolul - ő erre megvonta a vállát, hogy nem érti. Erre megismételtem neki a kérdést magyarul - megint megvonta a vállát. Erre mérges lettem és kijelentettem, hogy ez az ember bizonyára elmeháborodott, hiszen nem beszél semmilyen nyelven.

6 évesen visszakerültem Budapestre. 7 éves koromban már EGY SZÓT SEM tudtam spanyolul, csak a mackóm spanyol nevére emlékeztem, amit még én adtam neki 4 évesen (Amigo Osito). (A mackó egyébként most is megvan, jó egészségben, már 44 éves.)

Aztán 13 évesen kikerültem Kubába. A spanyolt tök újra kellett tanulni, SEMMIRE sem emlékeztem. S már nem sikerült elérni ugyanazt az anyanyelvi szintet, amit annak idején bírtam.

Ennyit a korai gyerekkori nyelvtanulásról.

andaluzkutya 2012.10.17. 13:10:09

@váj mí: Én nem érzem annak, igaz, az én szemem eléggé ki van hegyezve arra, hogy észrevegyem az árnyalatokat (talán még ott is, ahol nincs). Tény, hogy sok embernek nem megfelelő hely Norvégia, de az is, hogy pl. az én személyemnek nem sok megfelelőbb ország van. Úgyhogy lehet, hogy kicsit elfogult vagyok (vagy elégedett magammal).
A J.W. cuccokról most hallok először, eddig ha valami feltünt az a sok Bergans vagy a HH volt... De ha már objektív tényezők: a nagylányaim egy ideig próbálkoztak mindenféle divatos ruhákkal, de most már belátták, hogy mégiscsak jobb, ha az ember a praktikumot nézi, nem a divatot (tahát pl. gumicsizma vs. magassarkú).

nigara 2012.10.17. 13:13:33

@Gondolkodni Próbáló Birca: hát ez megdöbbentett... na nem az utazgatásaid (bár irigylem), hanem a nyelv-elfelejtést.

váj mí 2012.10.17. 13:17:06

@Gondolkodni Próbáló Birca: Szerintem, valahol középen van az igazság. 3-4 éves korban még, állítólag nagyon könnyen sajátítanak el idegen nyelve(ke)t a gyerekek, de ha nem abban a nyelvi környezetben élnek tartósan, akkor ugyanolyan könnyen el is felejtik.
És ha már személyes példa. Nem egy egzotikus nyelv, de úgy 3 éves körüli lehettem, amikor bőgve mentem fel a játszótérről, mert egy büdös szót nem beszéltem románul, ugyanis addig csak magyar környezetben éltem. A többiek meg persze, kicikiztek. A következő évet már kétnyelvű oviban kezdtem, és a családban is kezdtek velem románul beszélni a felnőttek. Hamar belejöttem, folyékonyan beszéltem. De ha teszem azt, 7-8 éves korom óta nem hallottam volna egyetlen román szót sem. Egy vak hangot sem értenék románul.

andaluzkutya 2012.10.17. 13:17:45

@nigara: Ez annyira nem megdöbbentő. Én gyerekként orosz iskolába jártam négy évet, folyékonyan beszéltem oroszul, amikor visszajöttem, itt akkor kezdték az oroszt, nyolcadikra kb. annyira beszéltem, mint a többiek, azóta meg egy szót se. De nagyon szépen tudok oroszos hangzással beszélni, ill. ha hallok orosz beszédet, akkor attól jókedvem lesz:)
De abban szerintem segít a korai nyelvtanulás, hogy az ember agya rááll arra, hogy beszélni más logikával is lehet, így később más nyelveket könnyebben tanul meg.

váj mí 2012.10.17. 13:23:10

@andaluzkutya: Hm, számomra tuti nem. Nemcsak Norvégia, hanem általában az északi országok. Természeti adottságaikból adódóan. Én nagyon egysíkúnak látom, igaz, közvetlen tapasztalatom sosem volt, csak a nagyon sok átolvasott szunbjektív véleményből szűrtem le. Lehet, rosszul.
A J.W. -t csak példaként említettem, mint a meleg cuccok gyártójának márkáját. Én megzavarodnék állandóan nagy- vagy kiskabátban.

dárt vödör 2012.10.17. 13:24:17

@Nyulz of the World: Szia! Elnézést, nem akartam agyatlanul köpködni hazafelé. De azt nem írhattam, hogy el akartam jönni, mert el akartam jönni. Próbáltam úgy ízelítőt adni, hogy annak mégse köpködés íze legyen, és reméltem, hogy a véleményet az is árnyalja, hogy a szivem mégis hazahúz. Sokan írtak ide olyanok akik anyagi okból, kvázi menekülni kényszerültek. Én arról szerettem volna írni, hogy miért megy el valaki akin nincs anyagi kényszer. Ilyenkor a "miért" talén összetettebb és elnézést kérek ha a szóhasználat bántott.

Frau Holle 2012.10.17. 13:28:56

@andaluzkutya: " ....az ember agya rááll arra, hogy beszélni más logikával is lehet, így később más nyelveket könnyebben tanul meg. "

Ez pontosan így van. Az én családom kétnyelvű, ebbe nőttem bele. A legnagyobb előnyét éppen ebben láttam.

xylon 2012.10.17. 13:33:10

Kulfoldi elet eseten jobban aggodnek a magyar miatt. A kislanyom egy evet jart iskolaba es jobban beszel angolul mint magyarul pedig mind a ketten csak magyarul beszelunk hozza.
A jatekaihoz meg a testverehez is angolul beszel mert az oviban osszekapcsolodott a jatszas es az angol. Persze o itt is szuletett.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.17. 13:34:17

@nigara:

Sajnos ez van. Ezért a világ legnagyobb szélhámossága a "nyelvi óvoda", a tökéletes pénzkidobás példája.

A 6 éves kor egy nyelvi határ. Ha egy nyelv használata 6 éves kor előttre korlátozódik, az NYOMTALANUL eltűnik. Akkor is ha az az eredeti anyanyelv!

Én konkrétan ott álltam kb. 100 darab spanyol nyelvű mesekönyvvel, képregénnyel, melyből egy szót sem értettem. Úgy, hogy korábban ezeket a képregényeket nézegettem naponta és a mesékből meg gyakran felolvastak nekem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.17. 13:35:35

@xylon:

Ha megvan a családi környezet, akkor a 2 nyelv ki fog egyenlítődni. Maximum a szókincsben lesz különbség, de ez természetes és nem is akkora baj.

nyanyus 2012.10.17. 13:36:36

Nagyon tetszett és nagyon élveztem a stílusát is! Bárcsak rá tudnám venni a 30-as gyerekeimet is valami hasonlóra!

pelinkovac 2012.10.17. 13:37:36

@venator:
Nagyrészt egyetértek a kommentárokkal, miután már én is 5 éve itt élek. Egyáltalán nem olyan szép és idilli a helyzet, ahogy Balázs leírja.
Még a gyermeknevelés terén sem. Az lehet, hogy a gyerekeknek spórolják a milliárdokat, de a hétköznapokon nem sokat törődnek velük. Legyen vagy 3 gyerek egy családban, akiket aztán majd jól beraknak az oviba 1 évesen reggel fél 8-tól délután fél 5-ig, az év szinte minden napján, legtöbbször betegen is. Az oviban persze megtiltják az óvónőknek, hogy a gyerek alhasson, aztán abban a pár órában, amíg otthon van nem is lesz a vele túl sok gond. Télen viszik síelni pár hónaposan is, mert ugye apuka és anyuka nem adhatja fel a sportos életét, aztán a baba vagy megfagy a szánkóban (volt rá példa több is) vagy túléli és megedződik. Szinte soha nem a gyerek érdeke az első. Nagyon gyakori a válás, nem ritkán olyankor, amikor a gyerek még épp hogy csak megszületett.

Az árak tényleg magasak, ezzel együtt az élelmiszerek minősége és a választék csapnivaló, a táplálkozási kultúra pedig egyenlő a nullával. Fagyasztott pizza és virsli...

A bevándorlással kapcsolatos problémákat pedig egész egyszerűen elhallgatta a kedves cikkíró. Osloban vannak olyan kerületek (pl. Grönland), melyek szinte várost alkotnak a városban, országot az országban. Ide a legtöbb norvég be sem teszi a lábát. Hiába a PC meg a multikulti, valahogy nem bírják azt a légkört. Amúgy persze mindenki egyelő, így a legtöbb bevándorló nem is töri a kezét-lábát, hogy beilleszkedjen. Persze kapnak hozzá jó sok támogatást. Ma reggel láttam mobilszolgáltató reklámot lengyelül. Vicces nem? Persze a bevándorlási hivatalnál már vagy 3 éve a lengyel a hivatalos nyelv a norvég és az angol után. Bár lehet, hogy csak én akadok fenn ezeken a dolgokon a "beteg magyar agyammal." :)

Egy dolog mellett azonban végképp nem tudok elmenni szó nélkül. KEDVES BALÁZS! NAGYON KÉRLEK NE NEVEZZ ELMEBETEGNEK EGY EGÉSZ ORSZÁGOT! Mindannyian ismerjük az elmúlt évek politikai rendszereit, a magyar emberek is elég sárosak abban, hogy idáig juthattak politikusaink, de ne terjesszük már ki ez az "elmebetegséget" minden magyarra! És főleg külföldön képviseljük büszkén magyarságunkat. A norvégok is rettenetesen büszkék, pedig nincs 1000 éves államuk, Budapestjük, komolyabb tradícióik... És nekik akkor is a norvég a legjobb, ha valójában az a legrosszabb. Inkább ezt a szemléletet kellene átvenni, mint bármi mást.

Frau Holle 2012.10.17. 13:39:57

@Gondolkodni Próbáló Birca: Azon a nyelven lesz műveltebb, amelyiket az iskolában is használja. Ezért később szívesebben fogja azt használni. Szerintem nem egyenlítődik ki.
Legfeljebb akkor, ha mindkét nyelven jár iskolába pár évet.

váj mí 2012.10.17. 13:40:03

@xylon: Hm, az más, szerintem. Persze, nem vagyok szakember, de szerintem ha egy gyerek valamennyire is szocializálódik "otthon" (bármelyik ország is legyen az), az nem fogja teljes mértékben elfelejteni. 2-3 éves kortól, állítólag már vannak az embernek határozott emlékei, pláne, ha azok valamilyen szinten emlékezetesek számára.

ergerberger 2012.10.17. 13:45:08

"Egyik reggel eltévesztettem a metrókijáratot és pánikban rohangáltam ismeretlen utcákon."

Egy idegen városban mi a tökömért nem veszel egy térképet, baszod?

2012.10.17. 13:45:29

@dárt vödör: "Ott voltam egy beszűkült tudatállapotú, beteg, agresszív országban és a lehetőségeim percről-percre csak fogytak. "

Hat ezt sok mindennek lehet nevezni, de kedvesnek, vagy akar meg csak PC-nek is nehezen. :( Szoval szerintem ez egy eleg szerencsetlen mondat volt, foleg egy ujsagirotol...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.17. 13:45:56

@Frau Holle:

Ahhoz, hogy egy nyelv anyanyelvi szintű beszélőjének minősüljön bárki az alapkérdés egyetlen egy dolog: a KIEJTÉS. Hiába van hatalmas szókincsed, tökéletes nyelvtanod, de idegen akcentusod - SENKI sem fog anyanyelvi beszélőnek tekinteni.

Az anyanyelvi kiejtés elsajátítása pedig gyerekkorban a legkönnyebb. Felnőtt korban az emberek 99 %-a képtelen elsajátítani bármely idegen nyelv helyes kiejtését - az ok fiziológiai.

Tehát: ha egy gyerek többnyelvű környezetben nevelkedik, minden nyelven meglesz az anyanyelvi kiejtése. S ez a lényeg. Az, hogy az egyiken több szót fog ismerni, nem probléma. Az sem, hogy az egyiken esetleg szívesebben beszél majd.

váj mí 2012.10.17. 13:47:07

@pelinkovac: Húúúúú...
THIS IS SPARTAAAAAA !!!!!!!
-már, ami a kölyköket illeti ;) -

Frau Holle 2012.10.17. 13:49:16

@Gondolkodni Próbáló Birca: Ebben nem értünk egyet. Amit kevésbé szívesen használ, az kopik. Bármilyen jó a kiejtése, senki nem fogja anyanyelvi beszélőnek tartani amikor keresgéli a szavakat.

xlngx 2012.10.17. 13:50:05

@Zitalein: Bocs de nem igazan ertem ezzel mit akartal mondani, most ebedeltem lehet azert:) Fejtsd ki pls.

DIldiko 2012.10.17. 13:51:37

A sorjázó kérdéseket bárki felteheti itthon is, ahhoz nem kell egy másik országba elmenni a világ túlsó felére.
A magyarok bizonyos szempontból nagyon kényelmesek. Nem költöznek, nem váltanak munkahelyet, sőt még éttermet, fodrászt vagy boltot sem, ha nem muszáj.
Nem akarnak kipróbálni új dolgokat, mert félnek tőle. E
mindettől függetlenül fiatalok tízezrei gondolkodnak, hogy elhagyják az országot.
Azok akik jól beszélnek nyelveket és valamit tenni akarnak, igényesen a munkájukra és önmagukra elmennek.
Már csak azért is, mert ha az ország keleti végéből elmegy a nyugatiba akkor is ugyanezekkel a problémákkal találkoznak (bolt, orvos, utcák, hazatalálok-e, stb.) talán az autó marad ki.

váj mí 2012.10.17. 13:53:30

@Gondolkodni Próbáló Birca: Khm, mondjuk a dialektusokat tanulja meg. Ok, a legtermészetesebb példa erre a német, ahol a porosz vonalakon a Deutsche Bahn "zwo"-nak mondja a "zwei"-t. Persze, ezek a legtöbb nyelvben nüansznyi különbségek, és általában nem mondanak teljesen más szavakat az "irodalmi nyelv"-hez képest. Rajtam a mai napig röhögnek a "naaa"-m miatt. De ez valahogy rám ragadt Bécsben, és a mai napig nem tudom levetkőzni, hiába tudom, hogy "nein" lesz az. A "putzerei"-ról már nem is beszélve ;).

bbppoo 2012.10.17. 13:57:21

@tíz deka párizsi: Jelen vannak Magyarországon nemzetközi hírügynökségek is, nyilván Balázs is az egyiknél dolgozott, ahonnan, gondolom vagy cégen belül, vagy a konkurenciához elszegődve, de tovább állt. Ha újságírásról van szó, nem feltétlenül a blikkre kell asszociálni.

váj mí 2012.10.17. 13:57:59

@DIldiko: Túl kicsi az ország ...

2012.10.17. 13:58:53

Egyebkent ma eddig kb. 5 kollegam gratulalt a tegnapi 3-1 miatt!! :D Kerdeztem, hogy ez miert ekkora szam, allitolag azert, mert ok (az osztrakok) utoljara hatalmas zakot kaptak a torokoktol. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.17. 13:58:56

@andaluzkutya:

Saját gyerekeimen volt szerencsém tanulmányozni a többnyelvű környezet hatásait. Amíg el tudják választani a 2 nyelvet, marha vicces dolgok vannak, mert igyekeznek a 2 rendszerből egyet csinálni.

Nagyobbik fiam 0-8 éves korában bolgár környezetben nevelkedett, egyetlen magyar forrása én voltam. Bár magyarul tökéletes volt a kiejtése és nyelvtani hibákat sem vétett, bizony a magyar szókincse kisebb volt, mint a bolgár. De mindig feltalálta magát. Emlékszem, együtt utaztunk és egy vadidegen magyarnak elkezdte mesélni a repülőgépen, hogy milyen filmet látott. Mesélte szépen a filmet, majd megakadt, mert el kellett volna mondania, hogy a főszereplő ruhája selyemből volt, csak rájött, hogy ő nem ismeri a magyar "selyem" szót. Gondolkodni kezdett, majd kimondta az illető bolgár szót (коприна), de úgy ahogy egy bolgárul rosszul tudó magyar mondaná, azaz rosssz MAGYAR akcentussal, sőt tett a végére magyar végződést, így azt mondta végül "a ruhája koprinos volt". Azóta ez nálunk szállóigévé vált, s ha valaki keveri a nyelveket, mindig mondjuk, hogy "koprinos".

Frau Holle 2012.10.17. 14:00:16

@váj mí: Ha a szülő kicsit igényesebb, akkor az irodalmi is meglesz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.17. 14:01:01

@Frau Holle:

Külföldre szakadt magyarnak fogják gondolni de nem külföldinek - óriási a különbség!

Frau Holle 2012.10.17. 14:02:27

@Gondolkodni Próbáló Birca: Gondolom, nálad is erősebb valamelyik nyelv...Tévedek?

dárt vödör 2012.10.17. 14:03:52

@Nyulz of the World: Mindazonáltal fenntartom, azzal a megjegyzéssel, hogy ez is csak egy vélemény.

GolyofogoToni 2012.10.17. 14:04:26

Hat mit mondjak kedves posztiro... ez egy k**va jo iras, nagyon tetszik. ;))
Egyre inkabb azt erzem en is neha, hogy rövid az elet es keves az idö, a vilag meg nagy, igy felkapok egy bakancsot meg egy hatitaskat es nekivagok bejarni a vilagot... gyalog... :)

andaluzkutya 2012.10.17. 14:06:50

A "norvégok leszarják a gyerekeiket" kérdeshez:
A nagyobb lányaim kezdetben főleg csak bevándorlókkal voltak együtt, mivel velük jártak együtt iskolába és akkor próbáltak mindenféléket beadni, pl. hogy itt a gyerekeket mennyire szabadon engedik, elmehetnek ahova csak akarnak, nem szólnak rájuk, akkor érnek haza amikor akarnak, akkor tanulnak, ha kedvük van, stb.
Lehet, hogy én nagyon jó körökben mozgok, de megkérdeztem erről a kollégáimat és kivétel nélkül azt mondták, hogy valóban vannak ilyenek is, de ezek a rosszabb családok, jellemzően azok, akik pl. drogoznak, isznak, stb. Elmondásuk szerint az átlag családban igenis odafigyelnek a gyerekre, vannak szabályok, elvárások, mindig tudják, a gyerek hova megy, ha azt mondja, hogy valakinél lesz buli, akkor annak a szüleit megismerik, telefonszámcsere, érte mennek. Egyik kolléganőm elmesélte, hogy a 17 éves lánya volt tini-diszkóban, és a megbeszélt időpontban nem volt otthon. Felhívta, és miután a lány azt mondta, hogy még nem akar hazamenni, elment érte, és a tánctér közepéről az autóig húzta, és mentek haza.
Az viszont igaz, hogy a gyerekeket a túlélésre képezik ki, láttam már olyat, hogy az apuka/anyuka nagykabátban mártogatta az egy éves forma meztelen gyereket a piszok hideg tengerbe, hogy szokja...

2012.10.17. 14:07:43

@dárt vödör: Ez igy van, termeszetesen. Csak a szamomra nem tul szimpatikus, csakugy mint az ellenkezo iranyu altalanositasok sem. De attol meg mindenkinek joga van barmelyikhez, ez nem is kerdes.

Frau Holle 2012.10.17. 14:08:27

@dárt vödör: Tény, hogy nem túl cizellált...

váj mí 2012.10.17. 14:09:41

@Frau Holle: Hm, persze, de az irodalmit úgyis tanulja a suliban a kölök -alapon, szóval érted....Pláne, ha az egyik szülő nem echte német, bármelyik tartományból.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.10.17. 14:09:55

Na, csettintek. Ez igen. A posztoló nem siránkozik, egyszerűen mehetnékje volt, ment, küzdött. Így kell ezt csinálni. És ha még én sem bírok belekötni, akkor ott valami nagyon jó!

01234567 2012.10.17. 14:12:52

Ez az írás nem jött be. Szerintem egy gyereknek fontos az állandóság, az ilyen utazgatás mit váltott ki belőle, majd 15-18 éves kora körül jön ki. Lehet jó, lehet rossz, de legalább lehet mondani, " nem rajtam múlott " . Mondjuk a szülőkkel talán könnyebb. Nekem örök emlék marad a kollégámhoz kiköltöző új asszonyka előző kapcsolatából lévő gyerek , akit amikor benyomtak az új oviba, ahol egy kukkot nem értett az idegen nyelven, olyan sokkot kapott, orvost kellett hívni...talán ezért van bennem ez a negatív előítélet.
Breivik:
Aki bizonyítottan, előre megfontoltan, elpusztít közel nyolcvan embert, fel kell akasztani. Akkor is, ha elmebeteg.

És még valami. Nekem is van egy ismerősöm, az a " jó dolgában megveszik típus", akinek sehol nincs maradása hosszú ideig, mindig keres valamit, ami maga sem tuja mi, így soha nem is találja meg. Ez nekem kicsit infantilis, korrektül csak egyedülállóaknak való mentalitás. Viszont ha van, nagyon partner kell legyen benne a család. Mert úgy, amíg megy a szekér rendben. De ha valahol beüt a geb@sz, akkor ott nagy gáz van. Mint ennél az ismerősömnél, munkahely elveszett, nehezen jön a másik, becsúszott közúti baleset is, pont a dolgok "közepén", így most egészség sem virít. Úszik három ingatlanja, két országban, igazán sehová nincs így mennie, úgy néz ki, ez a családjába is belekerül. Az asszony eddig bírta a szárnyalást. Pedig néztük, két gyerekkel, országról országra, városról, városra, munkahelyről, munkahelyre szálldosott. Kell a szerencse...De azt őszintén kívánom, nektek örökké megmaradjon.
Sem trollkodni nem akartam, sem megbántani. Ez egy blog, ez meg az én szubjektív hozzászólásom volt. Ha mégis bármelyiket tettem a kettő közül, elnézést. Még egyszer: Sok szerencsét!

váj mí 2012.10.17. 14:14:13

@andaluzkutya: Hú b+! Már bocs, de anyuka-apukát nagyon megbaxnám a hivatalos szervek helyebén. Szóval, ők nagykabátban, kékre fagyott ujjakkal, a kölyök meg tök meztelenül. Víz nélkül is durva. Hátha kap egy tüdő- vagy agyhártyagyulladást, aztán, ha túléli, ok, ha nem, csinálnak másikat. Vagyhogy?

Frau Holle 2012.10.17. 14:14:25

@váj mí: Nálunk az irodalmit is itthon kellett (először).
Teljesen természetes volt, mint például magyarul a kéne-kellene használata. A konyhában elmegy a kéne is, de ha valami komolyabbról van szó, akkor már kellene. Egyáltalán nem tűnt külön verziónak.

(deleted) (törölt) 2012.10.17. 14:15:47

@pelinkovac: "A norvégok is rettenetesen büszkék, pedig nincs 1000 éves államuk, Budapestjük, komolyabb tradícióik... "

bár Balázs is arról írt, hogy milyen fiatal Norvégia, (tudom perszonálunió, nagy sokára elnyert függetlenség), de ne feledkezzünk meg a vikingekről! :) és arról, hogy a viking ősök Izlandra eljutva (800 körül) megalapították az első ősi parlamentet...

hothead 2012.10.17. 14:18:44

@Babette_: pappito nz-on el, ahol kevesebb a pok es az egyeb egeszsegre karos allat, o ezt mindig elonykent emlegeti au-val szemben.

01234567 2012.10.17. 14:19:33

@Nyulz of the World: Meg nagyon szeretik a Törököket. :)

andaluzkutya 2012.10.17. 14:19:53

@váj mí: Naptárilag nyár volt, de gyakorlatilag november:) Ez egyébként is gyakori látvány nyáron, hogy a felnőttek rendesen/időjárásnak megfelelően felöltözve, a gyerek meg egy könnyed kis nyári ruhában...
De amikor márciusban kisüt a nap, volt, hogy rajtam három réteg volt, a helyi fiatalok meg rövidgatya/szoknya/pólóra vetkőztek.

Balt 2012.10.17. 14:32:16

@bpetya75: Igen. Ha jól sejtem, ma a börtönben kvázi jutalomból dolgozhatnak az elítéltek, az életfogytosok pediglen minden bizonnyal nem. (De javítson ki egy szakavatott BV-s.)

2012.10.17. 14:32:55

@andaluzkutya: "amikor márciusban kisüt a nap" :D

Par eve egyszer marcius kozepen mentem Osloba. A hotelben 16 fok. Mondom a recepcion, hogy szerintem valami gond van a futessel. Nincs gond, ennyire van beallitva (Radisson SAS Nydalen, bazdmeg!!), de ha fazom feltekerik. Par ora mulva 18 fok. Megint megyek a recepciora, hogy ez igy meg mindig nem igazan koser. A csaj nez ram, hogy de hat 18 fok van, feltekertek, mi a gond. Mondom neki, hogy az, hogy amikor Pesten felszalltam a repulore, az utcan kint volt 25 fok!! Erre elkezdett mosolyogni, hivta megint a szakit, es csinaltak nekem 22 fokot. :) De hozzatettek, hogy csak a Del-Europaiaknak szoktak ennyire felfuteni a szobat... :D

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.10.17. 14:33:23

nem volt idom az osszes kommentet elolvasni, de ez az iras nagyon ismeros erzelmi es gondolati hurokat pengetett meg bennem.

váj mí 2012.10.17. 14:33:44

@Frau Holle: Khm, pont a kéne-kellene már jó 20 éve tök rendben van irodalmilag is. Ok, csak szemétkedek ;), de értem, miről beszélsz. De pl., ha nekünk teszem azt lenne egy gyerekünk az echte sváb barátommal .... háááát, sokkal hamarabb beszélné a british-englisht, mint a hoch-deutschot, otthonról hozva ;).

@andaluzkutya: Hát tudod, akkor már inkább a pókok Ausztráliában ....Azok legalább nem bántanak, ha békén hagyom őket.

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.17. 14:35:44

@váj mí: nekem meg a 47. körtől északra egyszerűen túl hideg van.
ez, ha éppen ki akarnék vándorolni, eléggé megnehezítené a dolgomat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.17. 14:36:32

@Frau Holle:

Igen, mert de facto egynyelvű környezetben nőttem fel. Viszont nálam csak a kiejtésben és a számolásban van különbség.

andaluzkutya 2012.10.17. 14:36:44

@01234567: "Nekem örök emlék marad a kollégámhoz kiköltöző új asszonyka előző kapcsolatából lévő gyerek , akit amikor benyomtak az új oviba, ahol egy kukkot nem értett az idegen nyelven, olyan sokkot kapott, orvost kellett hívni...talán ezért van bennem ez a negatív előítélet."

Azt gondolom te is belátod, hogy a posztban szereplő gyerekek helyzete egy kicsit más, mivel közös szülővel mennek mindenfelé.
A kisgyerekeknek alapvető és legfontosabb, hogy a szülőkkel jó legyen a kapcsolata, az, hogy ez melyik országban történik, vagy hogy milyen nyelven beszélnek az óvodában, másodlagos. A beilleszkedés meg a fentieken túl függ a személyiségtől is. Nekem pl. az egyiknek piszok nehezen ment a beilleszkedés az óvodában, a másik meg el se köszönt első nap, hanem berohant, és legközelebb akkor láttam, amikor mentünk haza. Egyik se beszélt norvégul a kezdetekben. Most mind a kettő nagyon jól érzi magát az óvodában és mind a kettő a korának megfelelő szinten beszéli a magyart és a norvégot.

hothead 2012.10.17. 14:37:39

az elso kepen a gyerekek 1-2 ev kozottiek szeritem, ha anyuval voltak/vannak otthon, akkor nekik majdnem mindegy melyik orszagban elnek, plane ha otthon magyarul beszelnek. bolcsiben, oviban de meg az iskolaban is viszonylag hamar felszedik a nyelvet, ahogy azt mar tobben irtak.

Krisztian04 2012.10.17. 14:38:08

Sokakra nezve nem tartom igazsagosnak ahogy leirtad hogyan kerultel Ausztraliaba, kesobb pedig Norvegiaba.

Sokmindent leirtal de a legfontosabbat nem; hogyan talaltal munkat. Ennek tobbsegeben harom utja van:
1. Magyar ceg kuld ki. Ebben az esetben panaszra nem lehet okod az otthoni korulmenyek miatt.
2. Kulfoldi cegnek dolgoztal otthon es azon keresztul mentel masik orszagba. Igy pedig sajat reszrol nem igazan hasonlithatod ossze a magyar korulmenyeket a nyugatiakkal mert ha neked ilyen lehetosegek nyilnak akkor te nem magyar munkakorulmenyek kozott dolgoztal mar Magyarorszagon sem.
Ugyanis a magyar korulmenyeket egy szoval lehetne legjobban jellemezni;kilatastalansag, ami a te esetedben szoba sem johet.

Rendkivul nagy segitseg lenne minden olvasonak ha lerirnad mert nem mindegy mit mivel hasonlitanak ossze.

A 3.: En 21 evesen hagytam el Magyarorszagot. Evekig tanultam de hasznalhato szakmai tudas nelkul vegeztem es nyelvtudasom sem volt. Egyetlen elonyom volt; a korom. Tehat kulfoldi karrierem, es eletem, kontenerpakolassal kezdodott. Kezzel. Tobb munkahely es egy egyetem elvegzese ota ma egy banknak dolgozok. Nyaralasra penzem nem volt, max Magyarorszag johetett szoba ott is a szuleimet latogattam. Az itteni eletszinvonalat most tobb mint nyolc ev utan fogom elerni (hosszu tavra terveztem es sokat koltottem tanulasra). Szoval nehezsegekrol en is tudnek irni de nem irok mert arrol az irhat igazan akir otthon kuzd.

Tobbre ertekelnem a cikket ha leirnad hogy kerultel ki mert nem lehet altalanossagban beszelni. Ha egy magyarorszagi kozalkalmazott olvassa el ezt a cikket akkor valoszinuleg keseruseggel telik meg mert o honapra honapra kuzd. Ezt azert tarom fontosnak mert sose szerettem ahogy otthon a magyarokat az osztrakokhoz vagy a svedekhez hasonlitottak amikor otthon eltem. Ez keseruseggel tolt el sok embert es valoszinu azert olyan boldogtalanok.

Ezt leszamitva jo cikk, remelem igaz. Norvegiaban en is voltam haromszor is es igazabol az ottani eletet latva akartam nyugatra koltozni. Gyonyoru orszag, de en sose mentem vissza.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.17. 14:38:40

@Babette_:

A szubtrópuson szocializálódott feleségem szerint Magyarország "északi, téli ország, ahol évente 8 hónapon keresztül jéghideg van".

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.17. 14:40:14

@Gondolkodni Próbáló Birca: évente 10 hónapot folyamatosan fázom....
25 fok alatt nincs élet.

andaluzkutya 2012.10.17. 14:40:15

@Nyulz of the World: Na, ilyen velem is volt nemrég. Éppen egy konferencián voltam, ottalvósan, szeptember, kint kb. 5 fok. Tekerem a fütést a szobában, semmi. Úgy tudtam valamennyire befűteni, hogy a fürdőszobában ment a padlófütés és onnan jött be valamennyi meleg. Amikor reggel mondom a kollégáimnak, hogy piszok hideg volt, megkérdezték, hogy hol? Hát ilyenkor még nem kell befűteni, mert csak szeptember van!

Balt 2012.10.17. 14:40:29

@Mérges 1234: Ezt rosszul hallottad, a fenti wiki-hivatkozás szerint is. Egyébként a "békebeli" '70-es években voltak a legrosszabbak a magyar statisztikák, különös módon pl. a rendszerváltáskor és azóta - azaz a "viharos" időkben", mint a háborúkban is - javulnak a mutatók. Legalábbis ha jól idézem vissza egy pár hónapja hallott tv-s fórum meglepő adatait.

Frau Holle 2012.10.17. 14:40:58

@váj mí: Nem tudom, nekem a kéne meglehetősen pongyola szóhasználatnak tűnik. Akár elfogadott, akár nem. Még leírni is furcsa volt nekem. De nem fontos.
Mindenesetre nehéz volt magyarul példát találnom, nem is vagyok elégedett.

Az sokat számít, a szülők hogyan kommunikálnak egymással. Az biztos.

Frau Holle 2012.10.17. 14:42:08

@Gondolkodni Próbáló Birca: Mármint számolni kifejezetten az egyiken szoktál?
Többnyire én is. Azon, amelyiken az iskolát elkezdtem.

pelinkovac 2012.10.17. 14:43:00

@szerengeti:
A vikingeknek annyi közük van a norvégokhoz, mint a magyaroknak a hunokhoz. Ennyi erővel magyarként is büszkén emlékezhetnénk vissza Attila nagy hun birodalmára. Maradjunk annyiban, hogy a norvég történelemkönyv bőven beleférne egy National Geographic havi kiadásba.

2012.10.17. 14:43:13

@Babette_: Kinek igen, kinek nem. Ki hogyan eli meg. De ezeket a korokot mar ezerszer megfutottuk, szerintem...

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.17. 14:45:23

@hothead: tudom, hogy nz, de az nem rémlett, hogy az állatokat emlegette, és az volt bennem, ott vannak egykupacon, tehát egyfomrák:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.17. 14:49:24

@Nyulz of the World: hát ha jól emlékszem, AHOL megfutottuk, pont ott vannak ékes példák a beszűkült gondolkodásra.
de tényleg hagyjuk:)

Balt 2012.10.17. 14:51:36

@Lobelt Ledfold Reloaded: Egyetértek. Jó írás, ha nem is merít mélyre, az érdeklődést felkelti. Viszont a politikai sztereotípiákat még ilyen ostyába csomagolt módon sem kellene szajkózni, annál is inkább, mert kettőn áll a vásár. Az "agresszív, intrikus és irigy" "belmagyarok" nevében mondjuk úgy tudnám megfogalmazni ugyanezt másik nézőpontból, hogy >>lám, ilyen, mikor egy "nyughatatlan világpolgár" a szűk családjára, az óvodás korú gyerekeire is rákényszeríti a saját "önmegvalósítását", ami ezek szerint a gazdasági újságírás, de láthatólag ebben sem talál kielégülést.<< :) Persze csak a poén kedvéért. :))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.17. 14:52:16

@Frau Holle:

10 ezer felett csak magyarul tudok összeadni, szorozni, osztani. Számolni simán nem gond - tök mindegy a nyelv.

Shopping 2012.10.17. 14:54:19

Én egy Norvég üzletemberrel vacsoráztam minap, egyfolytában elégedetlenkedett.
Tehát minden relatív.

A posztíró meg nem kivándorló - hanem külföldi munkavállaló, aki 3 éve van kint!!

Nagy különbség!

Balt 2012.10.17. 14:55:22

@enrobag: Na igen, az idő itt is ugyanúgy múlik, mint odalenn délen, legfeljebb ott fürdőgatyában jön a Mikulás. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.17. 14:56:36

@pelinkovac:

Nem éppen. A mai dánok, svédek, norvégok, izlandiak a vikingek egyenesági utódai.

Kb. mint ahogy a szlávok utódai a lengyelek, szlovákok, horvátok.

Balt 2012.10.17. 14:57:48

@csorsza: :) Persze, mert szeptembertől márciusig sötét van du. fél négykor... :)

Frau Holle 2012.10.17. 14:59:00

@Gondolkodni Próbáló Birca: Értem. Számolás alatt a műveletek végzését értettem.
Én a magam részéről ezt az iskolára fogom. Így tanultam meg, így maradt. Tudnám mindkettőn, de magamtól így kényelmesebb.

venator 2012.10.17. 15:00:00

@váj mí: Én jóval délebbre vagyok, Dániában nincsenek olyan hidegek. Itt csak kb 15 fok van. Télen-nyáron. :))

@pelinkovac: Igazságod vagyon! Leszek a barátom? :)) Örülök, hogy van aki hasonlóan látja, pedig én nem Norvégiában élek, de jó érzéssel tölt el, hogy nem én vagyok a hülye.

Az első évben komolyan azt hittük, hogy velünk van a baj, aztán rájöttünk, hogy talán mégsem.

"Nagyon gyakori a válás, nem ritkán olyankor, amikor a gyerek még épp hogy csak megszületett."

Ez nagyon jó! Mondhatni vették az akadályt a fiatalok! :) És persze a lány 16 éves és a szülőszoba előtt még elszív egy cigit...

@andaluzkutya: Lehet, hogy nálatok így van, a dánoknál eléggé komolyan veszik, amolyan hallgatólagos társadalmi szabály. (Jantelov, megint)

A gyerekekhez. Egyfelől nem mindegy, hogy milyen körben mozogsz, én is láttam már dán anyukát rászólni a gyerekre, de az erős túlzás, hogy ezt vagy azt csak a drogosok és a piások csinálják. Dániában sem drogos mindenki, ahogy nyilván ott sem.
Ez a fajta ridegség egyszerűen része a Skandináv felfogásnak.

hothead 2012.10.17. 15:07:08

@Babette_: ja tenyleg, vegul is mi az a 2000km :p

venator 2012.10.17. 15:08:12

@Gondolkodni Próbáló Birca: Megsúgom neked, a mai dánoknak semmi közük már a vikingekhez. Letelepedtek, földet művelnek és állatot tartanak.

A viking múlt éppen úgy a büszke történelem része, mint nekünk a hun-magyar. Büszkék lehetünk rá, de a mindennapokban nincs relevanciája.

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.17. 15:10:41

@hothead: semmi.
európában a legtöbb főváros kb 1500 km van budapesttől. és nicns túl nagy eltérés az állatvilágban.

Mrs. Clayton 2012.10.17. 15:15:57

@Gondolkodni Próbáló Birca: akkor megnyugodtam, azt hittem csak én vagyok ilyen félszerzet
ellenben érdekelne, h az agy működik-e tényleg így, vagy csak egyéni sajátosság ez

pelinkovac 2012.10.17. 15:16:59

@venator:
"És persze a lány 16 éves és a szülőszoba előtt még elszív egy cigit..."
Inkább 36, ha már itt tartunk. Mert a szülés előtt még van egy csomó fontos dolog, mint tudjuk. Ez megint csak nem a gyerekközpontúságot támasztja alá...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.17. 15:21:15

@Jess G:

Abszolút általános ez a jelenség. A legtöbb embernek 1 anyanyelve van és csak azon tud rendesen számolni.

venator 2012.10.17. 15:21:50

@pelinkovac: Nekem Dániáról van inkább tapasztalatom, úgyhogy kisebb eltérések előfordulhatnak. Itt ez tűnik jellemzőnek...

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.10.17. 15:24:05

A rossz metró kijáratos dolgot nem igazán értem: külföldi fizetésből hogy a manóban nem telik egy térképre, vagy GPS-re vagy legalább 5 szónyi szókinccsel mér' nem kérdezi meg hogy jut el oda?

Frau Holle 2012.10.17. 15:26:04

@pelinkovac: Esetleg a két véglet együtt?

Balt 2012.10.17. 15:26:41

@Logorrheic: Ilyen a "kölcsönös megnembántódási"... :)

váj mí 2012.10.17. 15:27:28

@Babette_: No, neked sem túl nagy a mozgástered ;).

@Frau Holle: Én tájszóként értelmeztem sokáig, mert a székely rokonok "kénéztek" agyba-főbe, és azon én mindig röhögtem. Míg a magyar irodalom tanárnő anyum fel nem világosított, hogy ez is a szó egy elfogadott irodalmi formája.
Azért a "kellene" nekem is jobban 'fekszik'.

@venator: 15 fok télen tök rendben van. Nyáron azért legyen minimum 22, de az ideális 25-27 fok, napsütéssel. Eső csak éjszaka, a mezőgazdaság miatt.
Szal, én sem fogok Dániába költözni, azt hiszem ;).

váj mí 2012.10.17. 15:29:19

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: Te, ezt én Pesten adtam elő az Árpád hídnál, hogy kibaszottul nem tudtam hirtelen, hol is vagyok, ahhoz képest, ahol lenni szerettem volna.
Mondjuk, én szarul tájékozódom.

Balt 2012.10.17. 15:29:24

@hagyma: "en teljesen gyomorgorcsmentesen elek, es nem norvegiaban"

Mert a hagyma inkább epegörcsöt okoz(hat). :)
Pardon, nem lehetett kihagyni!

Mrs. Clayton 2012.10.17. 15:32:44

@Gondolkodni Próbáló Birca: ettől még roppant érdekes jelenség, hiszen, beszélni, számolni, gondolkodni tudok más nyelven is
amit még észrevettem, ha angolul memorizáltam egy számkombinációt nem tudok rá magyarul emlékezni, de igaz fordítva is, ilyenkor el kell képzeljem az egyik nyelven a számokat, hogy előjöjjenek
szavakkal ilyen természetesen nincs, ha nem jut eszembe a szó, nem jön könnyebben elő, ha elképzelem

hothead 2012.10.17. 15:33:10

@Babette_: hat itt orszagon belul is nagy kulonbsegek vannak, plane ha figyelembe vesszuk, hogy szigetekrol beszelunk, amik evmilliokkal ezelott izolalodtak.

váj mí 2012.10.17. 15:42:46

@Jess G: Szerintem meg attól lehet, hogy valszeg nem kétnyelvű környezetben nőttél fel (persze, nem tudom, csak tipp). Mert tapasztalataim szerint, aki kétnyelvű környezetben szocializálódott, és van egy halvány nyelvérzéke (nem mint az öcsémnek, pl. ;) ) hamarabb feltalálja magát egy idegen, harmadik nyelvű környezetben, hamarabb próbál és kezd el a harmadik nyelven számolni, memorizálni, majd gondolkozni. Szerintem azért, mert ezt a képességet készség szinten már kiskölyök korában elsajátította a két nyelvvel.
Persze, nem vagyok szakember, csak nekem logikusnak tűnik.

venator 2012.10.17. 15:45:42

@Gondolkodni Próbáló Birca: Nem baj kedves, majd belenyugszol. :))

Hidd el nekem becsszóra, nekem is csalódás volt.....

@váj mí: Na jó, túloztam kissé. Nyáron van néha 22 fok is és télen olyan 0, -5 szokott lenni. Cserébe szinte minden másnap esik, és gyakorlatilag mindig fúj a szél.

Mrs. Clayton 2012.10.17. 15:46:26

@váj mí: akkor ezek szerint neked mindegy, hogy románul vagy magyarul matekozol? nincsenek problémáid a számokkal, na nem az elnevezésükre és felsorolásukra gondolok

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.17. 15:49:36

@venator:

Nekem nem csalódás, egyszerűen nem hiszem a te változatodat.

venator 2012.10.17. 15:55:01

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Akkor nem marad más megoldás.
Kiköltözöl bármely skandináv országba, megtanulod a nyelvet és elmélyedsz a kultúrában, majd kialakítod a saját álláspontodat a témában. Utána oszthatod az észt Skandináv témában is.

De, tekintve, hogy gyakorlatilag hazugnak neveztél, így magam részéről a diskurzusnak vége.

01234567 2012.10.17. 15:55:29

@andaluzkutya: Írtam is, hogy ez szubjektív véleményem, és stabil családdal, saját szülőkkel, lehet más.

tinu 2012.10.17. 16:00:17

A fiam egy éves volt, a lányom 3 és fél éves, amikor Pekingbe mentünk. Mivel nem volt rá pénzünk, a lányom (sem) jutott el kínai nyelvű gyerekközösségbe, de jártunk játszótérre, kínai baby sitterünk volt. A gyerekek pár szón kívül nem tanultak meg kínaiul. A fiam nyilván azért, mert még a beszéd indulásánál tartott, magyarul is keveset beszélt, nemhogy kínaiul. A lányom már megtanulhatott volna, de ... Nem akarok általánosítani, egyszerűen leírom a saját történetünket. A lányom egyszerűen bezárkózott amiatt, hogy nem tudta megértetni magát. Nem akart játszani más gyerekekkel, kizárólag az öccsével játszott. Pedig akadtak mind külföldi gyerekek, mind kínai gyerekek, akik a játszótéren érdeklődtek iránta, de ő szóba se akart állni velük. Tudom, hogy neki sokk lett volna, ha végül sikerül kínai oviba vinni. A fiamnak azt hiszem, nem, bár ő meg bölcsis korú volt, szerintem be sem vették volna nem nemzetközi oviba. A lányom amúgy is utálta, hogy a kínaiak folyton ismerkedni, fotózkodni akartak vele. Rossz volt látni ezeket, és nem kis mértékben volt ez az ok, hogy az eredetileg 2 éves kinttartózkodás helyett hazajöttünk kb. 4 hónappal korábban. A lányom egy hónap múlva magyar oviba ment, ahova pikk-pakk beszokott és a mai napig nagyon szeret oviba járni. Kinyílt a környezete felé is, szívesen beszélget idegen felnőttekkel, szóval visszatért a nyitottsága.

váj mí 2012.10.17. 16:02:50

@venator: Köszi, lebeszéltél ;).

@Jess G: Nekem a matekozás alapból probléma ;).
Ok, komolyabban. Mindegy. tényleg, hogy egy vagy unu, kettő vagy doi. A szám képe jelenik meg elsősorban aztán az, hogy pl. öt, ezredmásodpercre rá meg automatikusan, hogy cinci. A telefonszámom automatikusan mondom magyarul vagy románul. Nem kell érzékelhetően gondolkoznom, ha hirtelen valamilyen műveletet kell végezni az sem jelent gondot. Az, hogy románul nem, az egy dolog, de néhány hónap után már pl. automatikusan jött németül is, holott azelőtt elgondolkoztam mielőtt kimondtam volna a számot.
De megint jövök az öcsémmel, mint példa. A kölyök diszlexiás, ez, bár nagyon sokat fejlődött, sokszor még ma is megértési problémákat okozhat magyarul, az anyanyelvén, számára. Főleg a még mindig érzékelhető dadogás miatt, légzőgyakorlatok ide vagy oda. Ennek ellenére románul végezte az egyetemet, gyógyszerészetit. Nem igazán a Sadoveanu esszéket kellett írni, és tökéletesen mindent értett. A szókincse románul a mai napig nem terjedelmes, de szakmailag ez semmiben sem akadályozta, hogy diplomás gyógyszerész legyen, és most már akként is dolgozzon. Szóval, nah ...

váj mí 2012.10.17. 16:11:48

@venator: Miért? Van bérbeadó lakás a szomszédodban? ;).

venator 2012.10.17. 16:13:49

@váj mí: Rátapintottál. Momentán tényleg van. ;)

butyko2 2012.10.17. 16:21:08

@Gondolkodni Próbáló Birca: Én kétnyelvű családban nőttem fel,német tolmács lettem.Magas szintű szöveggel dolgoztam államok közti kapcsolat kényes területein.Az ötvenes éveim végén a munkám színvonala és minősége romlott.Olyannyira,hogy nyugdíjba vonultam és azóta nem kedvelem a német irodalmat sem annyira mint korábban.

váj mí 2012.10.17. 16:23:29

@venator: Ok, ha van szakács meló a környéken, már pakolok is . Mit nekem időjárás! ;)

@tinu:

Most tényleg nem zrikálásból, de egy ennyire különböző kultúrkörbe elindulni két nagyon kicsi gyerekkel mindössze 2 évre. Hát, tudod, azon csodálkoznék, ha a lányod beilleszkedett volna. A fiad valószínű, de neki meg akkor lett volna törés, amikor megint hazaköltöztök.

tinu 2012.10.17. 16:31:46

@váj mí: Igazából nem akartunk "beilleszkedni". Dolgozni mentem 2 évre, és utána haza is akartunk jönni. A gyerekeket csak azért adtam volna oviba, mert otthon dolgoztam, és gyerekek mellett igen nehéz volt. Persze, más kultúrkör, de pl. az ayival (a kínai bébicsősz) teljesen jól megtalálták a hangot, és a játszótéren sem voltak annyira mások a gyerekek, amitől aztán meg kellett volna illetődni. Csúszdázni, homokozni stb. kb. minden nemzetiségű gyerek egyformán szokott. : ) Én alapvetően azon lepődtem meg, hogy meg se próbált kommunikálni, együtt játszani olyanokkal, akiket nem ért, vagy akik nem értik, ha mond valamit. Azt gondoltam, a gyerekek majd csak feltalálják magukat, ha együtt szeretnének játszani. Biztos így is lett volna, de a lányom egyáltalán nem akart együtt játszani senkivel. (Nemcsak kínaival, más külföldivel sem.) Neki már nagyon fontos lett volna a nyelvi kommunikáció. Nyilván a fiamat nem zavarta a nemverbális nyelv használata. : )
Törés így is, úgy is volt. Mármint 2 év után is. Nagyon is. De most nem részletezném.

venator 2012.10.17. 16:34:02

@váj mí:
Az elég gyakran van, de inkább tavasztól, ahogy indul a szezon. És mivel a dán konyhát nem ismered (gondolom), ezért valami nemzetközi helyet néznék, a francia konyha alap szokott lenni.

váj mí 2012.10.17. 16:46:49

@tinu: Hm, azt hiszem értem, épp a saját példámon, amikor engem közösítettek ki nyelvismeret híján a homokozóban, ugyancsak kb. 3 évesen. No de, gondolom ti sem voltatok egészen "otthon", hogy érdemileg segíthettétek volna az ő beilleszkedését. Mindegy is, de az tuti, a lányod egész életében emlékezni fog erre a "kiruccanásra", és nem feltétlenül pozitívan. A jó hír, hogy a fiad viszont nemigazán.

@venator: Ahham, mondom én, nem nekem való ;). A dán konyhát nem ismerem, a franciát személy szerint sem szeretem (akkor, hogyan tudnám akárcsak elfogadhatóan is elkészíteni az ételeket?). Khm, egy jó kis lucskos-káposzta leves-rakott puliszka kifőzde stílus valamelyik sarkon? ;).

01234567 2012.10.17. 16:48:33

@tinu: Minden ember különböző. Gyerekként is. Talán szerencse is, hogy ez ott így kijött, és nem később kamaszkorban okoz problémát.

venator 2012.10.17. 16:51:16

@váj mí: "egy jó kis lucskos-káposzta leves-rakott puliszka kifőzde stílus valamelyik sarkon?"

Megfordult a fejemben egy magyar étterem nyitása, de annyira drága lenne, hogy nem éri meg a kockázatot. Legalábbis nekem...

De van magyar étterem, persze a kaja elég spéci.

bockbistro.dk/

01234567 2012.10.17. 16:54:14

@butyko2: Amit én tapasztaltam, több (3) embernél is, 50-hez közeledve, nem tudtak idegen nyelvet megtanulni, szinte alapszinten sem, még ha egy másikat már beszélt is. Sőt egy kollégám 89-94-ig kint volt a németeknél, 30-as ként középfokon megtanulta a nyelvet. Hazajött, itt nem használta, 2010-ben újra mennie kellett, és képtelen "felrázni" a nyelvtudását. Szinte csak pár szót "makog" .

váj mí 2012.10.17. 16:57:16

@venator: Ahham, dánul nem értek, és úgy gondolták, az angol felesleges nyelv az oldalukon. De ha ez a pesti Bock bristo klónja, akkor a lucskos káposztához meg a tényleg magyar kajákhoz sok közé nincs. Viszont cserében jó drága. Mármint otthon.

venator 2012.10.17. 17:01:03

@váj mí: Valami olyasmi, százas egy előétel, kétszáz egy főfogás. Állítólag jó hely, de nekem nagyon kiesik. Persze, nem a mama főztje. :)

váj mí 2012.10.17. 17:02:54

@01234567: Szerintem meg ez már az, amit általában le szoktak nézni, merthogy nem mérhető. Nyelvérzék.
Négy évet tanultam németet gimiben, nagyon, de nagyon nem érdekelt. Az angol annál inkább. És most mégis Németországban élek. Nem beszélek jól németül, bár beszélek, de nagyon sokat jelentenek a gimis alapok. És nagyon sok ragadt rám. Persze, ettől még nagyon is kell az a német nyelvtanfolyam, mert nem beszélek helyesen, és akcentusom mindig lesz. Bár Németországban mindenkinek van. Akinek nincs, na az a külföldi.

tinu 2012.10.17. 17:06:46

@váj mí: hát ez az, hogy ha a lányom bevállalósabb, akkor ott sem közösítették volna ki. De nem volt meg hozzá a bátorsága, hogy belevágjon. Az meg igaz, hogy én sem sokat tudtam neki segíteni benne. Habár ha muszáj volt, én elpöntyögtem kínaiul is a többi gyerekkel, szóval a lányom látta, hogy nem vagyok elutasító, vagy szívesen veszem fel a kapcsolatot a kínai gyerekekkel.

@01234567: ezt nem teljesen értettem. És persze igaz, hogy a gyerekek különbözőek, meg a körülmények is. Épp azért írtam le a saját tapasztalatomat, mert itt a legtöbb ember azt hangoztatta, hogy a gyerekek aztán hamar megszokják az idegen nyelvű környezetet. Én is erre készültem lelkileg. Aztán végül teljesen mást tapasztaltam. Szóval lehet ilyen is.

Nyilván azért olvasgatom a Határátkelőt, mert foglalkoztat gondolatilag a téma. De engem nagyon visszafog (sok minden más lehetséges nehézség mellett), hogy féltem a gyerekeimet a nagy változástól, hogy rákényszerítem őket olyasmire, amit nem biztos, hogy pozitívan élnek meg. Rajtuk nagyon láttam (mindkettőn!), hogy megviselte őket a két nagy költözés (oda és vissza), illetve Pekingben is költöztünk egyet, szóval a 3 költözés két éven belül. Most itthon is érik már egy költözés, de mikor szóba hoztam, a lányom kategorikusan kijelentette, hogy ő utál költözni.

váj mí 2012.10.17. 17:12:15

@venator: Ahham, ez baszottul túl van árazva, mint itt a szar mélyfagyasztott tökfőzeléknek való majdnem 4 euróért, az ugyancsak mélyfagyasztott "hazai disznótoros" kilónként 15 euróért vagy az otthon 386-ért kapható silány Egri rozé 3 euróért.
De láttam már Frissfölt is. Igaz, azt Angliában, potom 2 fontért. ki az az elmebeteg, aki ezeket megveszi? Mert valaki biztos, különben nem hoznák, pláne a Frissföl féle okádékokat.
Muhahahaaa!

Á, nem, én egy árképzésileg tök normális, mármint az ottani árképzési viszonyokban tök normális izére gondoltam, csak magyaros profillal.

váj mí 2012.10.17. 17:22:15

@tinu: Hm, én nem vagyok anya .. apa meg pláne nem, de elmagyaráztátok a gyereknek, hogy ezentúl két éven keresztül mi, merre, hány méter, és főleg miért? Néztetek együtt filmeket Pekingről vagy ilyesmi? Nem hogy más ország, más nyelv, de még máshogy is kinéző emberek vették őt körül -számára- hirtelen. Bocs, nem kritizálni akarlak szülői minőségedben, csak kíváncsi vagyok.

01234567 2012.10.17. 17:38:07

@01234567: Ezt arra írtam, van gyerek amelyik lehet fel sem veszi az ilyesmit, van amelyik igen. Mint ahogy te észlelted, cselekedtél, de van szülő aki amolyan gyerekhisztinek gondolja, vagy tényleg észre sem veszi, vagy úgy van vele majd megszokja. Aztán ez lehet később visszaüt.
És mondom, én is úgy láttam, igazán a gyerekeknek mind a család, közösség, mind az élettér tekintetében a megszokott, az állandóság biztonsága előnyösebb.

01234567 2012.10.17. 17:40:12

@váj mí: Az biztos, hogy egyik sem nyelvzseni volt, a szakmájuk sem a nyelvtanár volt :) , valószínűleg az alapadottságok is közrejátszanak.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.17. 17:40:28

@Gondolkodni Próbáló Birca:
"Az anyanyelvi kiejtés elsajátítása pedig gyerekkorban a legkönnyebb. Felnőtt korban az emberek 99 %-a képtelen elsajátítani bármely idegen nyelv helyes kiejtését - az ok fiziológiai." Akkor benne vagyok az egy százalékban, alig pár év után... biztos jók ezek a számok?

tinu 2012.10.17. 17:50:02

@váj mí: nyilván próbáltuk elmagyarázni a lányomnak, aki akkor volt 3,5 éves, de egy 3,5 éves lássuk be, még nem igazán érti az ilyesmit. Nem tud rá felkészülni úgy, mint egy nagyobb gyerek, vagy egy felnőtt. Azt biztosra veszem, hogy nem nézegettünk Pekingről filmet, arra emlékeznék. : ) Én abból indultam ki, hogy az a lényeges, hogy mi, felnőttek, akik a közvetlen környezete leszünk ott is, továbbra is, jól vegyük az akadályokat, mert mi nyújtjuk majd az érzelmi biztonságot kint is. Ilyen szempontból volt néhány előnyünk, hiszen a férjem beszél kínaiul, és mindketten már voltunk Kínában korábban, nagyjából tudtuk, mire számíthatunk. Bennem volt egy egészséges kíváncsiság és nyitottság, hogy vajon hogy fog reagálni a két gyerek az újdonságokra (nem paráztam rá, sőt, bár nem voltam őrült lelkes, hogy Kínába megyünk, de a projectre sikerült ráhangolódnom és igazából úgy is volt, hogy kb. egy éven keresztül jól éreztem magam kint). De már az első hét nagyon nehéz volt, mert pl. alig ettek meg bármit is. Annyira más volt a kínai (menza) kaja, mint amit otthon ettek addig, hogy a kekszen kívül szinte semmi nem csúszott nekik. A fiamnak még bébiételt sem nagyon tudtam venni, mert egy egyetemi kampusz közepén eléggé nehezen volt beszerezhető (később se nagyon evett már, mert Kínában nem túl nagy a választék az egy év körüli gyerekek bébiétel piacán). Egy-két héten át persze hasmenése is volt rendesen.
Lényeg a lényeg, hogy olyan nagy és gyökeres változásra szerintem nem is igen lehet felkészíteni egy kisgyereket. Fogalmai nincsenek arról, amit meg kéne értenie. Kezdve azzal, hogy egy napon át repültünk, ami szintén újdonság volt.
A vicc - a máshogy kinéző emberekről jutott eszembe -, hogy olyan helyen lakunk, hogy az óvodai csoportjában most is van kínai gyerek, de más ázsiai is. Meg az ovi többi csoportjában is elég sok. : ) Már Mo. sem különbözik annyira Pekingtől. : ))) Jó, csak vicceltem tényleg.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.17. 17:53:16

@Jess G: "@váj mí: akkor ezek szerint neked mindegy, hogy románul vagy magyarul matekozol? nincsenek problémáid a számokkal, na nem az elnevezésükre és felsorolásukra gondolok"
- minden tanulás kérdése. Én pl a bárban ha fejben kellett számolni, a fejemben is angolul számoltam, aztán kiröhögtem magam. Azt mondják az első lépés, ha már idegen nyelve álmodsz, gondolkozol és kalandozol el. Pl ha a vonaton elmélázol, az is idegen nyelven van. Utána nem jelent gondot a számolás, számok semmi. Nem a nyelvtudás határozza meg, az agynak kell átállnia.

Sanyi9 2012.10.17. 17:53:34

@Nitnitnit: szerinte helyes az arany. 100 emberbol 40 nagyon tori a nyelvet, 30 beszeli (de neha tori / helytelenul beszl), 19 nagyon jol beszeli, de erzodik, hogy nem az anyanyelvuk es 1 anyanyelvi (vagy na, masodik nyelvi) szintre jut.

Sanyi9 2012.10.17. 17:54:18

@Sanyi9: "szerinte"-->"szerintem"

andaluzkutya 2012.10.17. 18:00:11

@venator: Azt írtam, hogy jellemzően, nem kizárólagosan. De való igaz, hogy általánosságban kevésbé szólnak rá a gyerekekre, de ez nekem nem gond, mert én is jóval kevesebbet szólok rá az enyémeimre, mint egy átlag magyar. Leginkább azért, mert nem érdekel, hogy mások mit szólnak az egészhez az adott helyzetben.
A ridegséget se mondanám általánosnak. Van olyan óvónőjük a kicsiknek, aki leginkább egy jégcsapra emlékeztet, mosolyogni is havonta kb. egyszer szokott, de olyan is, aki azonnal fölkapja a gyerekeket, amikor sírnak, babusgatja őket, stb. Mindkettő norvég. Erre varrjál gombot:)

váj mí 2012.10.17. 18:27:09

@01234567: Lófaszt kell nyelvtanárnak lenni. De ahogy nekem nincs térlátásom (azokban a paca 3D-s képekben én mindig csak a pacákat látom), úgy meg másnak nincs nyelvérzéke.

@tinu: Hm, na most, azok alapján, amit leírtál itt, ti ... te meg a párod, egy Kínához kötődő család vagytok. Melóilag vagy "ország- szerelmileg". A gyerekeket, illetve, a már annyira érett nagyobb gyereket nem igazán készítették fel arra, mit jelent már maga a repülőút is. Hát, a lányod helyében, én is nagyon utálnám.
Tudod, a mi családunk anno nagyon sokat költözött anno Románián belül, több száz kilométereket. Anyum mindig mesélt arról a városról, ahova éppen készültünk. Nem volt internet, nem volt Google Earth, nem volt Youtube. Képeslapokon, útikönyvekben mutatta meg mindig, hova is megyünk, és mesélt. Neked könnyebb a dolgod ...

tinu 2012.10.17. 18:37:33

@váj mí: Azt honnan vetted le, hogy nem készítettük fel a gyerek(ek)et a repülőútra? : ))))) Dehogynem. Mutattuk neki az égen a repülőket, meg vettünk a kisebbnek repülőt. Mondogattuk neki, hogy sokáig fog tartani az út, hogy mi lesz ezalatt stb. De hiába mondod egy 3 évesnek, hogy hány órát fogunk repülni, mikor nem tudja hova tenni. Sem az időt (egy kisgyereknek más az időérzéke), sem azt nem tudja, mit jelent "repülni". Ezt próbálom elmagyarázni, hogy valakinek, akinek van mihez viszonyítani, mert az élettapasztalata már van annyi, annak könnyebb átlátni, mit jelent a változás. Egy kisgyerek annyit érzékel, hogy valami nagy dolog történik, mert ott vannak a nagy pakkok, az anya valamit hadovál egy nagy utazásról, meg mások országról, meg másik nyelvről (azt sem tudja, mit jelent, hogy "nyelv" stb.). Nyilván ha most utaznánk, egy csomó mindent már megértene. Na de dupla annyi éves, mint mikor Pekingbe utaztunk. Össze se lehet hasonlítani. Csak azt nem hiszem, hogy most könnyebb lenne egy ilyen máshova település. Még ha többet is tudna az úticélról, az utazásról, a miértekről stb., az sem könnyítené meg annak az elfogadását, hogy nem láthatja a nagymamáját, unokatestvéreit stb. nap, mint nap, hogy újféle ételeket kell megszoknia, hogy teljesen új környezetet kell belaknia, hogy egy másik nyelvet kell megtanulnia stb. Kedvet lehet csinálni egy utazáshoz, de szerintem a nehézségek nehézségek maradnak.

2012.10.17. 18:58:40

@Babette_: Igen, a dolog lenyege, hogy vannak peldak erre is, es az ellenkezojere si, szerintem. Szoval nem illik egy orszag teljes lakossagat bedobozolni es berakni egy fiokba. Vannak beszukult emberek, nem is kis szamban, ez nem kerdes. Es vannak legalabb ugyanennyien olyanok, akik nem azok. :) Te egyebkent hova beszukultnek es betegnek tartod magad? :)

váj mí 2012.10.17. 19:05:32

@tinu: Bocs, abból gondoltam, hogy azt írtad, biztosra vettétek, hogy ha a felnőtt környezete, ti, nem változik, akkor ... Meg abból, hogy nem mutogattatok képeket neki Pekingről, meg az ottani emberekről. Amit nem értek. Miért nem?
Egy 3- 3,5 évesnek nagyjából mindegy, hogy repülő- vagy vonatút az a 8-10 óra. Bár a vonatút érdekesebb. Tapasztalatból mondom. Csak fel kell rá készíteni. 7 évesen már egyedül utaztam vonaton 700 kilométert "haza" a nagyiékhoz. Akkor az nekem kaland volt, mert az anyum úgy beszélt róla. Igaz, nem kellett sárga, kicsi, vágott-szemű embereket és egy teljesen más nyelvet megszoknom nagy hirtelen, 3 évesen.

venator 2012.10.17. 19:06:45

@váj mí: Olyanról sajnos nem tudok, pedig jó lenne egy olyan kockás abroszos-fröccsös törzshely. Talán még igény is lenne rá.

@andaluzkutya: Vágom! :) És sem merném minden norvégra kijelenteni, pláne, hogy nem is ismerek norvégokat. A benyomásaim kizárólag dánokra vonatkoznak, viszont a bölcsis-nénikkel (?) szinte kizárólag jó a tapasztalatunk.
Bár nyilván olyan ember választ ilyen munkát, aki szereti a gyerekeket.
Amúgy a norvégokat még a dánok is jó fejnek tartják, mármint magukhoz képest is.

Kúró Rudi 2012.10.17. 19:09:15

Én a a Hazám kapcsán sohasem azt halmoztam lelki szemeim előtt, ami a rossz és hogy milyen ürüggyel lehetne távozni, hanem azt ami jó, amiért érdemes maradni. Ha valami nem olyan jó, elgondolkozom, mit tudok tenni, hogy az jobb legyen. Kíváncsi vagyok, hogy a poszt írója feltette-e magának a kérdést valaha, hogy mit tud tenni a Hazájáért?

váj mí 2012.10.17. 19:11:28

@venator: Hm, tanuljak meg dánul? ;)

venator 2012.10.17. 19:13:54

@váj mí: A német és angol alappal már pipafüst lenne, csak a kiejtés tud mókás lenni.

Aztán már csak fél milla kell és megnyithatod a helyet. Koronában persze. :)

tinu 2012.10.17. 19:17:59

@váj mí: igen, néhányszor már tapasztaltam, hogy az internetes kommunikáció milyen kevéssé hatékony. : ) Nos, hogy nézegettünk-e képeket vagy sem, arra nem emlékszem, de szinte biztosra veszem, hogy a lányom látta már a fényképalbumunkat, ami Kínáról szólt. Bár még mindig kétkedek abban, hogy néhány fénykép, vagy akár film megnézése sokat segített (volna) a későbbi beilleszkedésben. Te olyan élményekből indulsz ki, amik már nagyobb korodban értek. Mindegy is, ezen kár vitatkozni. Mindenesetre még mindig azt gondolom, hogy az, hogy a lányom nem igazán szerette meg Kínát, nem ezeken múlt. (Kicsit félreértetted azt is, amit a közvetlen környezete megváltozásáról írtam, de nem akarom most mélyebben kifejteni, mert lehet, ez rajtunk kívül senki mást nem érdekel. : )))

váj mí 2012.10.17. 19:21:19

@venator: Hm, ennyi lenne a bérlet+rezs (na, oké,indulásnak még kaució is)? De akkor rá kell baxni az árrést .... Aznemjó, senkineksenem.
Hm, ha így, maradok Svábföldön. Magyar kajálda itt sincs. Még ;).

váj mí 2012.10.17. 19:31:37

@tinu: Ok, persze, nem mindig jön át írva, amit az ember mondani szeretne valójában. Bocs, ha értetlenkedtem, de még egy 3 éves gyerekkel is meg lehet értetni, hogy mi van. Legalábbis anno sikerült.
(Mondjuk, anyámék voltak olyan "hippik", hogy 7 évesen simán felraktak kora délután a vonatra azzal, hogy majd a nagyi Brassóban hajnalban levesz, a kalauz bácsi -akkor még volt az a normális fajta- meg majd segít, ha gond van útközben. És még csak mobil sem volt, hogy 5 percenként hívogassanak. És túléltem, nem egyszer ;) ).

tinu 2012.10.17. 19:41:53

@váj mí: oké, mást nem tudok mondani, mint hogy szerintem amennyire lehetett, felkészítettük a lányomat a változásokra, de ő mégsem érezte jól magát a csodás Középső Birodalomban. Szerintem van ilyen is. ; )

váj mí 2012.10.17. 19:44:38

@tinu: Te, én ott felnőttként sem érezném jól magam ;).

SziszkAnya (törölt) 2012.10.17. 20:11:02

@tinu: no, pont ettől félek én is. :S

01234567 2012.10.17. 20:25:44

@váj mí: A munkahelyi ártalom:
" Lófaszt kell nyelvtanárnak lenni. " :D :P :))
Übererotikus soraid megborzongatnak.
Igen, az alapadottságok sokat számítanak.
Egyetértünk, nálam Kína van az első helyen, azon a listán ahová nem mennék el, ha nem muszáj....

váj mí 2012.10.17. 20:54:57

@01234567: Ez csak az előjáték volt, kincsem ;-).

Különben nálam Kína csak a harmadik helyen áll a teljes Afrikai kontinens és Korea is simán előzi ;).
Kuba csak a szivarjai miatt áll jobban. Azok tényleg jók. :)

01234567 2012.10.17. 21:44:37

@váj mí: Még,még,még!!!Ennyi nem elég!!! :)
Az én listám:
Kína
Afrika (vazzee, Kittenbergert olvasgatva 12-13 évesen meg csak oda akartam menni)
USA(igen)
Japán
Szibéria (családból jártak ott, igaz mondták hogy cool, de nem úgy :) )
Ázsia többi része.(kivéve Nepál, Bhután, Emirátusok,)
Minden mást megnéznék, ha majd egyszer lehet...

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.17. 21:51:49

@Nyulz of the World: én a beszűkült inverze, és alkalmi mizantróp vagyok.
vagyis lehetőleg kizárom a ma divatos szűk témákat, nyavalygásokat és nyavalygókat az életemből, és a saját életemre koncentrálok, és a céljaimra. igyekszem minél függetlenebb lenni a társadalomtól, politikától, bankoktól stb. csak a legszükségesebbeket tartom meg és használom. kívülről nem látszik, beszélgetek, ügyet intézek, netezek, de különösképpen nem foglalkozom a negatív dolgokkal és negatív emberekkel. ilyesmi.

Alice in Wonderland 888 2012.10.17. 21:53:07

@tinu: Kedves Tinu, örülök, hogy ezt itt így leírtad..mert könnyű elintézni a gyermek nyelvtanulását annyival, hogy hamarabb tanul és anyanyelvi szinten fog beszélni...
Ám ahogy mi is, a gyermekek is önálló kis lények, különböző karakterekkel...nem mindegy, milyen közösségbe járnak és...sorolhatnám..

Az én lányom 14 éves, angolul szuperül beszél, ám ez itt a franciáknál nem igazán számít..neki is gond volt a beilleszkedés, de már túlvagyunk rajta. Neki már könnyebb megértenie, hogy jobb jövő vár rá még egy nyelvismerettel..egyébként még elkezdett spanyolul és portugálul is tanulni az osztálytársak motiváló szavaira hallgatva...büszke vagyok rá és mindenben segítem, mert tudom, hogy neki azért nem könnyű...
Ugyanakkor a fiam 2 éves, francia-magyar állampolgár és azért volt fontos idén költöznünk, mert jövőre talán már ő sem érezte volna annyira jól magát egy másik nyelvi közösségben, ahogyan a te csemetéd sem...

Abszolút megértelek, tisztelem a szülői odafigyelésedet!Üdv,K.

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.17. 21:54:57

@váj mí: na és akkor mondjak valamit, amikor az emberem hazajön a sürgősségiről, ahova az apját vitte, hogy hova költözzünk, mert innen el, úgy tele lett a hócipője...

venator 2012.10.17. 22:06:02

@váj mí: És még nem biztos, hogy menne a dolog. Egyszerűbb, ha lottózunk. :)

encore 2012.10.17. 22:19:27

Én ehhez az íráshoz azt szeretném hozzáfűzni hogy az írója Balázs egy kicsit nagyképű, és nem a foglalkozására gondolok. Az írásából azt olvasom ki amit a politikusaink és főleg a nagykövetek nyilatkozataiból megnyilvánulásaiból veszek mindig észre.
Élvezgetik és kalandokról beszélnek de enyhén erőltetettnek tűnik számukra és azt hiszik a kanapé "effektus" az valami újdonság keresésre alkalmas kiindulópont Budapesttel egyetemben ami meg úgy néz ki az élete központja.
-Te Balázs csak egy gazdag vagy jómódú kalandor vagy a családoddal együtt. Te nem vagy igazi kivándorló.
Én még itt ülök a saját elképzeléseimmel és kemény 16 év munkaviszonyommal Magyarországon és nem sírok mert van szakmám, amivel itthon semmire sem megyek, de én úgy gondolom nem fogok ugrálni az országok között mert itt vagy ott kényelmesebb.
Nem én nem az országot választom hanem a megélhetőségi lehetőséget egy országban a saját szakmámban, majd szakmáimban.
Valaha én is a kalandot kerestem, de úgy érzem kinőttem belőle.
Én a szakmámban majd szakmáimban keresem a boldogságot amíg nem lesz saját családom, és nem holmi állandó vándorcirkuszban.
Mielőtt azt hinné valaki csak kicsi hazám ismerem, aki a 4 fal közt élt eddig, hát tévedtek. Én 1996-óta az USA-Canada, majd Európa több részén voltam már(kicsi Afrika), és Ausztrália vagy Ázsia csak ugyanígy körülnézni érdekelne, de jobban nem.

Sanyi9 2012.10.17. 22:44:07

@encore: En azt hiszem, hogy ertem, amit mondani akarsz, de probald belekepzelni magad az o helyebe: olyan szakmad/tudasod van, amellyel minden orszagban ugyan olyan jol boldogulsz. Te mit tennel? Maradnal Magyarorszagon? Elmennel mashova? Ha elmennel, akkor hova? Meddig maradnal egy orszagban?

A szabadsag dontes(ek)re kenyszeriti az embert, ezek a dontesek nem mindig egyszeruek es a donteseinek a kovetkezmenyeit mindenki maga viseli. A poszt iroja ugy alakitja az eletet (es a csaladjaet), ahogy jonak latja.

váj mí 2012.10.17. 23:53:06

@01234567: Khm, az előjáték volt a demó, a többi viszont ... ;)
Faszántos kis lista, ok, nagyon hideg vagy nagyon meleg helyek nekem alapból kilőve, így pingvin és teve csak állatkertben.

@Babette_: Hm, talán a Lánchídig kivándorolhattok ;)

@venator: Ok, beszállok a következő szelvényedbe ;).

Aussie pride 2012.10.18. 00:39:34

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: azert Sydney-ben nem ennyire egyszeru, bar csak megszokas kerdese. Eleinte mikor mesz valamerre ahol mar 1-szer voltal, ugy erzed itt kell jobra fordulni. Na ez itt pont azt jelenti hogy balra fordulj. Ellentetesen van mint ahogy erzed. Megkerdezni Sydneyben azert nem egyszeru mert a legtobb ember vagy turista a belvarosban, vagy kulfoldi tanulo, vagy evek ota ott elo angolul nem beszelo mas nemzetseg.
Es neha olyan utcanevek vannak hogy leirni alig lehet, nemhogy ugy kiejteni hogy mas megertse.
Arrol mar nem beszelek, hogy van kb 1000 suburb Sydney-ben, es mindenfele ugyanazokat az utcaneveket hasznaljak. Ez is vicces tud lenni. Vagy 2km alatt atmesz 3 suburb-on, mert olyan kicsi.

Zitalein 2012.10.18. 01:36:23

@xlngx: Mivel a múltban is mindig kiszolgáltatott munkavállaló voltam (aki helyett bármikor találnak csereelemet az utcán is), és a jövőben se számíthatok biztos egzisztenciára, számomra semmilyen tanulsággal nem szolgálnak a cikkben is említett lezsírozott helyekről szóló beszámolók, sem pedig a mérnökök beszámolói, mivel az ő esetükben éppen hogy a specializált szakember hiányától szenvedő munkáltató a kiszolgáltatott, akinek a mérnökember nyugodtan diktálhat, miközben (+mert) a keresményéből a világ minden táján kényelmesen megél. Ilyen sztorikra nem vagyok kíváncsi, mert a magam számára semmilyen építő jellegű tartalmat nem tudok leszűrni belőle: max. azt, hogy miért nem álltam inkább mérnöknek vagy befolyásos firkásznak... Ezekkel nem sokra megyek, mert ezeknél az eshetőségeknél még a lottóötösöm is esélyesebb -- akkor már jobban izgatnak a szakmaváltók, újrakezdők, mindenlébekanalak kanyargós történetei. Ezeket meg a mérnökemberek szólják le előszeretettel, mondván, hogy nem kíváncsiak az alulképzettek nyomorára. Nos, én meg a lekezelők életére nem vagyok kíváncsi -- éltem velük eleget.

rafflesia 2012.10.18. 02:01:26

Szia Balázs,

Őszintén gratulálok a bátorságotokhoz, a sikerekhez. Szép utat bejártatok, és jó kis írás volt ez, hosszú idő után az első a blogon, amit végigolvastam :)
Nagyon tetszett, ahogy leírtad az első nehézségeket. Bután hangzik, de az első időszakban mi majdnem éheztünk tele pénztárcával, mert már nem tudtam mit adjak a gyerekeknek enni. Volt, hogy 3 héten át csak lekváros kenyeret ettek, semmi mást.

A norvégok, igen, fantasztikus nép. Én mint expat expattal egy ázsiai országban találkoztam velük, és itteni életemben a legjobb barátném a norvég anyuka. És igen, nekik itt minden baromi olcsó, nem úgy mint nekem, és igen, az ő férje itt rettentő sokat dolgozik, mert otthon 4 körül apuka szedte össze a gyerekeket az oviból, a suliból, itt meg 6 körül ér csak haza.
A nők munkavállalásáról annyit hallottam, hogy nincs megkülönböztetés férfi és nő között a munkaerőpiacon, és minden erejükkel támogatják a nők gyermekvállalás utáni elhelyezkedését.

MInden jót nektek,
rafflesia

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.18. 05:08:54

@Jess G: hogy ez mennyire igy van!!!
nekem az elso angolul memorizalt az ssn-m volt
valamelyik nap magyarul akartam mondani a fiamnak, majdenm le kellett irni
de igy is abszolut eloszor mondtam ket szamjegyet magamban angolul es forditottam magyarra
es emellett ha magamban szamolok azt magyarul teszem

Kihaennem00 2012.10.18. 06:08:23

"Amikor augusztusban Anders Behrin Breivik 21 év börtönt kapott 77 ember meggyilkolásáért, az ország fellélegzett, hogy működik az igazságszolgáltatás."

És ezt annak a 77 embernek a hozzátartozói is megerősítették, akinek a gyerekét/barátját/barátnőjét szitává lőtték? Komolyan, annyira bírom ezt az álságos liberalizmust. Persze ez csak addig tart amíg jó távolról szemlélitek az eseményeket, ha ne adja isten a te hozzátartozóiddal történne ilyen, nagyon kíváncsi lennék fellélegeznél-e egy 21 éves "büntetéstől"...
"Kicsit most hanyagolom ezt a kapcsolatot, időt hagyok hazámnak kigyógyulni mostani súlyos elme- és egyéb betegségeiből"
Aha, tehát miután esetleg más már kikaparta a gesztenyét(egyébként nem fogja senki, mivel kb. mindenki így gondolkodik mint te), akkor majd esetleg nagy kegyesen hazajössz. Szerintem maradj nyugodtan ott ahol vagy...

Frau Holle 2012.10.18. 07:42:00

@Kihaennem00: "Aha, tehát miután esetleg más már kikaparta a gesztenyét(egyébként nem fogja senki, mivel kb. mindenki így gondolkodik mint te), ...."

Azért szerencsére nem mindenki. :)

Balt 2012.10.18. 07:47:36

Kapcsolódó hír:
Hatalmas ingatlanlufit fújtak a norvégok
Ha nem vigyáznak, nagyot pukkanhat a lufi.
www.portfolio.hu/vallalatok/hatalmas_ingatlanlufit_fujtak_a_norvegok.174465.html

dárt vödör 2012.10.18. 08:11:17

@rafflesia: Szia! Köszönöm szépen. Norvégia valóban nem áll rosszul ezen a téren. A nők körében a foglalkoztatási ráta 73% (OECD átlag 57%, Magyarország: 50%. Izland a csúcstartó 77%-al.) és a összes foglalkoztatott 47%-a nő.

dárt vödör 2012.10.18. 08:16:14

@Balt: Ez csak annyiban hír, hogy a portfolio most vette észre. Én magam már vagy 20 cikket írtam erről. És bár a veszélyek valósak, mégis egy pár érv van a másik oldalon is: ez már évek óta így van mégsem pukkan, a munkanélküliség 3%, a bérek gyorsan növekednek, a megtakarítási ráta 10% fölött van, a háztartásokat hazai bankok hitelezik, mindenki koronában adós, vagyis nincs árfolyamkockázat és az országot folyamatosan "szigeteli" az olajipar, ami a GDP 20%-át adja. Továbbá, a norvég államnak nincs költségvetési hiánya és nincs adóssága. Sőt, az adósság helyett a GDP 130%-ának megfelelő megtakarítása van. Szóval ingatlanlufi van de a pukkanás az már más tészta.

dárt vödör 2012.10.18. 08:22:58

@Kihaennem00: A kép talán árnyaltabb. Kezdtem azzal, hogy Amerikával kifizettettem öt év egyetemet, ami kb 100,000 dollár volt. A kapott diplomával pedig visszamentem Magyarországra és 12 évig ott dolgoztam. Tehát inkább az USA-nak kéne rám haragudnia mert hiába ölték belém a pénzt, egy napot nem dolgoztam ott. Hogy milyen gesztenyéről írsz, nem értem, de eddig határozottan többet tettem a magyar közösbe mint amennyit kivettem.

2012.10.18. 08:24:33

@Babette_: Akkor maris nem igaz, hogy Magyarorszagon mindenki az. :)

Egyebkent mi tortent, elaludt a Hataratkelo?? :O :))))

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.18. 08:28:01

@Nyulz of the World: ugye tudjuk, hogy az általánosítás hordoz magában kivételeket:)

---
úgy látszik, Norbi ma elaludt:D

Frau Holle 2012.10.18. 08:29:39

@dárt vödör: Csak halkan kottyantok bele, ez nem csak pénzügyi egyenleg kérdése. A dolog ennél jóval összetettebb, épp a pénztől nem függő tényezők bírnak nagyobb súllyal.
Ez egy komoly és összetett téma.

venator 2012.10.18. 09:00:46

Elfogytak az emigránsok? Úgy látszik mindenki hazament. :)

andaluzkutya 2012.10.18. 09:01:55

@Kihaennem00: ""Amikor augusztusban Anders Behrin Breivik 21 év börtönt kapott 77 ember meggyilkolásáért, az ország fellélegzett, hogy működik az igazságszolgáltatás."

És ezt annak a 77 embernek a hozzátartozói is megerősítették, akinek a gyerekét/barátját/barátnőjét szitává lőtték?"

Olvastam több hozzátartozóval készült riportot az ítélet után és általánosságban azt mondták, hogy:
1. örülnek, hogy nem nyílvánították elmebetegnek, mert így felelősséget kell vállalnia tettéért,
2. örülnek, hogy lezárult az ügy, és most már továbbléphetnek rajta,
3. volt, aki megjegyezte, hogy egy ilyen tett után nem létezik megfelelő büntetés, de örül, hogy megkapta a kiszabható maximális büntetést.
Elképzelhető, hogy voltak ennél jóval szélsőségesebb vélemények is, amik nem kerültek újságba, de pl. az én ismeretségi körömben (bár már írtam, hogy lehet, hogy jobb körökben mozgok) senki sem hangoztatta az ügy kapcsán, hogy halálbüntetés kellene, vagy szigorúbb büntetési tétel.

venator 2012.10.18. 09:03:28

@Frau Holle: Egyetértek, sokan úgy gondolják a külföldi munkavállalásról is, hogy "pénz lesz és csak az a lényeg".

2012.10.18. 09:27:37

@andaluzkutya: Es ha a te gyereked lett volna, akit tizenevesen levadasznak, mint egy allatot, es tudod, hogyan kellet meghalnia, akkor is igy ereznel? Akkor is ez lenne a velemenyed?

Ha ez en gyerekem lett volna ott, akkor keresztenyi szeretet ide vagy oda, en biztosan addig nem nyugodnek, amig az a tetu el. De biztosan velem van a gond.

kriosz 2012.10.18. 09:46:51

@Nyulz of the World: Nem csak te vagy aki így gondolja, itt is sokan csak ciki hangoztatni. Nem fér bele a norvégokról alkotott képbe.
Tényleg olyan szürke itt minden /a természetet kivéve/ mint ahogy valaki írta. Nem igen mernek mások lenni, még valaki megszólja őket. Aztán persze sokszor kiderül hogy a zárt ajtók mögött mennyire mások mégis. Dehát alátszatra adni kell.Mert hogy itt minden szép és jó és itt az olaj. Csak az a baj hogy valahogy én ha itt körbenézek nem azt látom hogy egy milyen kőgazdag országban élek. A körforgás még megvan, az emberek dolgoznak és fizetnek is mint a katonatiszt és ennyi. Az állam nem esik le.

kriosz 2012.10.18. 09:52:32

Egyvalamit azonban nagyon tisztelek bennük, a nemzeti öntudat, Norvégia mindenek felett, büszkék arra hogy norvégok éski is mutatják.
Kissé ledöbbentem otthon mikor a fiam kapott az ajándékboltban egy kis magyar zászlót és azt lobogtatva jöttünk haza és le lettünk szörnyűlködve hogy így mertünk végigvonulni az utcán?? Mi van???

tucano 2012.10.18. 09:56:39

@Nyulz of the World: teljesen igazad van, de:
egy gyilok itthon is kijönne ennyi idő után a börtönből. Oké, hogy nem a Sátán személyesen, mint B, de akkor is. És az áldozatok szülei nem nyugodnak meg addig, amíg ők maguk élnek....
Ez van.

Egyébként hol a reggeli poszt, hiányos a kávézásom így és mivel büdös kispolgár lettem, ragaszkodom a megszokott dolgaimhoz, úgyhogy vmi legyen :D

dárt vödör 2012.10.18. 10:03:59

@Frau Holle: Rettenetesen összetett, ez így van. De legyen még egy adat: Norvégiában idén már ötödik éve évi 10,000-el kevesebb lakás épül mint amennyire a bevándorlás miatt szükség lenne. Tehát az ingatlanpiac torzul, vagyis nem is biztos, hogy lufi, elvégre fundamentális oka van áremelkedésnek.

venator 2012.10.18. 10:05:16

@kriosz: A dánoknál ugyanez, nincs buli, ünnep vagy parti dán zászló nélkül. Ezt teszik az ajándékokra, ezzel díszítenek és a legtöbb kertes ház kertjében ott a zászlórúd.

Persze a repülőtéren is zászlóval várják a szeretteiket. Ahogy mi is. :)) Szerintem ez a normális....

kepfeltoltes.hu/view/121018/2012-07-23_14.50.29-1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

2012.10.18. 10:08:13

@tucano: Azt gondolom, egy kocsmai verekedesben leszurni valakit, vagy barmilyen mas modon megolni egy masik embert, az nagy bun. Azonban hidegverrel, eleore kitervelve, tavcsoves puskaval menekulo gyerekere vadaszni, azert az egy mas kategoria. Az en szememben, aki gyereket ol, az nem ember. Aki pedig a Breivik-hez hasonloan teszi, annak minimum egy Dozsa fele kinhalal. Szerintem.

Frau Holle 2012.10.18. 10:11:20

@venator: Szerintem a többség előbb-utóbb azért rájön erre. Legalábbis remélem....

2012.10.18. 10:12:35

@kriosz: @tucano: Egyebkent nekem a norveg ismeroseim kivetel nelkul mind azt mondtak, hogy nem elfogadhato, ha ez az alak gyogykezelest vagy 25 ev luxusbortont kap. Persze, abban is biztos vagyok, hogy ezt mar egy ujsagnak egyik sem nyilatkozna le, ez igaz. Sajnos ok valoban ilyenek. De azert nehany sor es Thor's Hammer vagy Koskenkorva utan ok is tudnak masok lenni! ;)

venator 2012.10.18. 10:13:10

@Frau Holle: Csak csak, mi rájöttünk, ezért váltunk....

venator 2012.10.18. 10:16:00

@Nyulz of the World: Egy kannibált is kiengedtek 16 év után. :)

2012.10.18. 10:20:50

@venator: Jo otlet! Adjak oda neki Breivik-et vacsorara!!

Frau Holle 2012.10.18. 10:21:56

@dárt vödör: Khmmm... Lehet, hogy valamit félrenéztél. Egy szót sem írtam az ingatlanlufi témájához, az egy párhuzamos beszélgetés.
A gesztenye kikaparásáról író kommentre reagáltam, arra a témára hogy vannak, akik igyekeznek hozzájárulni Magyarország előrehaladásához. És épp arra akartam felhívni a figyelmed, hogy sokszor nem is pénzről van szó, ezek a dolgok sokszor nem bírnak mértékegységekkel, nem érdemes adatként kezelni őket.
Ezek szerint sikertelenül.

nigara 2012.10.18. 10:22:07

A Breivik-dologról kérdeznék: tök függetlenül attól, hogy milyen eszközzel és kimenetellel történt a dolog, de lett valami "elvi" hatása? úgy értem, hogy ugye a bevándorlási roham ellen tiltakozásul tette, és a politika ezzel a kérdéssel mit kezdett? vagy szó sem esett erről a motivációról? vagy próbálnak azóta valamit másképp tenni (mondjuk csökkenteni) a bevándorlással kapcsolatban?
(Bocs, de annyira nem követtem a dolgot, lehet, hogy volt erre válasz, csak én nem emlékszem)

dárt vödör 2012.10.18. 10:27:31

@Frau Holle: Bocsánat, félrenéztem. :-)

Frau Holle 2012.10.18. 10:31:16

@venator: Gondoltam, régóta olvaslak. :)
Mi is hazajöttünk néhány éve, és nem bántuk meg. Amit fontosnak tartottunk azt hazahoztuk, ami számunkra érték itthon, azt megtaláltuk. Persze semmi sem tökéletes, de hát van olyan? :)
Épp ezért tartom időnként bosszantónak, máskor megmosolyogtatónak azokat, akik fekete-fehérben látják a világot, és nem hajlandóak tudomást venni egyik helyen az értékekről, másik helyen az árnyoldalakról.
Bár ha ez valakinél évek múlva sem változik, az inkább nagyon szomorú.

dárt vödör 2012.10.18. 10:35:12

@nigara: A norvég lakosság 85%-a véli (kutatások szerint), hogy a bevándolás szükséges és a bevándorlók az ország érdekét szolgálják. Mivel a munkanélküliség nagyon magas bevándorlás mellett is csak 3%, a munkaerőpiac bevándorlás nélkül percek alatt túlfűtött lenne és a bérinfláció felborítaná a gazdaságot. A muzulmán bevándorlók hordájáról annyit, hogy a tavalyi bevándorlási ranglista így szól: Lengyelország, Litvánia, Svédország. Breivik nem a többség véleményét képviselte ezért nem is értem, hogy a kormánynak miért kéne a bevándorlást csökkentenie. A norvég gazdaság elemi érdeke a bevándorlás.

Frau Holle 2012.10.18. 10:37:16

@Nyulz of the World: Ahhoz, hogy az ember tényleg megismerjen más közösségeket, le kell ülni sörözni/kávézni/borozni (nem kívánt rész törlendő).
Nekem az a tapasztalatom, hogy azok akik rózsaszín ködben látnak egy népet, országot, bármilyen közösséget, azoknak valójában csekély közük van hozzá. Kívülállók.
Ezért is nagyon hasznos dolog a sör. :)

bpetya75 2012.10.18. 10:39:53

@tucano:

"Egyébként hol a reggeli poszt, hiányos a kávézásom így és mivel büdös kispolgár lettem, ragaszkodom a megszokott dolgaimhoz, úgyhogy vmi legyen :D "

Ez LOL lett volna, de túl sokan vannak a szobában. Így inkább LOS volt ;-)

bpetya75 2012.10.18. 10:43:43

@Frau Holle:

Ezt még nem hallottam nagy sörpártolóktól sem, de kiváló gondolat :-D

andaluzkutya 2012.10.18. 10:45:51

@dárt vödör: Kiegészítem azzal, hogy több norvég szerint, akikkel beszélgettem, ha nem lennének bevándorlók, Norvégia már rég tönkrement volna... Persze nem azokra gondolnak, akik a szoc. rendszert akarják lehúzni, hanem azokra, akik ténylegesen goldozni akarnak.
@nigara: Amikor az eset történt, volt egy magántanárom (a munkahely fizette), aki elmondta, hogy az eset tragikus voltán túl nagyon örültek neki, hogy nem egy arab követte el (annak ellenére, hogy mindenkinek ez volt az első gondolata), mert akkor az egész bevándorlás-párti beállítottságuk megkérdőjeleződhetett volna. Volt egy felmérés 10 hónappal az eset után, ami azt mutatta, hogy Breivik tette pont az ellenkező hatást váltotta ki, mint amire számított, mert egy közvéleménykutatás szerint nem erősödött a bevándorlóellenesség.
Mondjuk szerintem ez addig tart, amíg jól megy a szekér, nyilván ha itt is válság lenne, akkor egyből nem lennének ilyen barátságosak a külföldiekkel szemben...

Frau Holle 2012.10.18. 10:47:33

@bpetya75: Ugye? :)
És tudok még ilyet! :)

dárt vödör 2012.10.18. 10:52:50

@Frau Holle: Mivel ezek nem kvantifikálható dolgok, nem is érdemes azon vitatkozni, hogy ki tesz hozzá többet és ki kevesebbet. Írhatnék listát, írhatnál te is, aztán azt mindenki véleményezhetné és a végén semmire sem jutnánk de talán még össze is vesznénk. Szerintem alapvetően sehova nem vezet az a vita, hogy ki a nagyobb hazafi.

andaluzkutya 2012.10.18. 10:53:15

@Nyulz of the World: "Es ha a te gyereked lett volna, akit tizenevesen levadasznak, mint egy allatot, es tudod, hogyan kellet meghalnia, akkor is igy ereznel? Akkor is ez lenne a velemenyed?

Ha ez en gyerekem lett volna ott, akkor keresztenyi szeretet ide vagy oda, en biztosan addig nem nyugodnek, amig az a tetu el. De biztosan velem van a gond."

Ezen sokat gondolkodtam én is, és abban a "szerencsében" van részem, hogy majdhogynem naponta találkozok olyan emberekkel, akikkel hasonló történt meg "kicsiben" (tudjátok, a szemét drogosok, akiket börtönbe kéne zárni mind, hogy megtanulják), így arra is van rálátásom, hogy mikor van értelme a megnyugvásnak és mikor nincs. Én nem vagyok se kersztény, se vallásos, de azt gondolom ilyen esetben a gyászidőszakot követően mégse a tettessel lennék elfoglalva, hanem azokkal akik megmaradtak körülöttem. Ha azt nézzük, elég komoly tragédia lehet egy gyereknek, hogy miután elveszítette a testvérét, még a szüleit is elveszíti...

Frau Holle 2012.10.18. 10:55:28

@dárt vödör: Nem akartam vitatkozni. Ha akartam volna, kezdeményezem.
És még csak nem is hazafiságról szólt amit írtam, de ezek szerint tényleg nem talált megértésre.
Sajnálom.

bpetya75 2012.10.18. 11:04:16

@andaluzkutya:

"elég komoly tragédia lehet egy gyereknek, hogy miután elveszítette a testvérét, még a szüleit is elveszíti... "

Én is erre jutottam. Amíg van kiért élni, addig ez kell legyen a fontosabb.

andaluzkutya 2012.10.18. 11:38:10

@Nyulz of the World:
Egyébként, még hogy ragozzam: nem érzem azt magamban, hogy egy ilyen esetben az, hogy az elkövető pl. meghal, vagy hogy én végzek vele lelki megkönnyebbülést hozna. Ez nem olyan, mint egy focimeccs, hogy kaptam egy gólt és akkor most kiegyenlítettem, vagy nyerek. Viszont abban biztos vagyok, hogy rengeteget veszíthetek azzal, ha a bosszúnak szentelem az életem.
Azt nem tudom, hogy tudod-e, de Breivik csalódott volt, hogy nem lőtték le, amikor elkapták. Így ugyanis nem lehetett mártír, pedig arra vágyott. Namármost ha te pl. addig vársz egy pisztollyal, amíg kikerül, és akkor lelövöd, akkor egyrészt elvesztítetted a családodat abban a huszonegynehány évben, másrészt hozzásegítetted az általad legjobban gyűlölt embert ahhoz, hogy teljesüljön a vágya. És akkor ott állsz egy boldog hullával és azon kívül nem történik semmi...

2012.10.18. 11:51:10

@andaluzkutya: En ezeket a dolgokat nagyon maskepp latom, de tudjuk be a szekely mivoltomnak es a japan kulturahoz valo eros vonzodasomnak. Szamomra amit leirsz - es kerlek ne vedd szemelyeskedesnek, semmi bajom veled, csak a jelenseggel, amit irsz - az egy vegtelenul gyava es halveru viselkedes. De tenyleg tudjuk be ezt annak, hogy en sok szempontbol meg egy olyan korban elek, ami mar reg nem letezik.

tucano 2012.10.18. 12:17:29

@Nyulz of the World: persze, hogy nem elfogadható, az egész rémdráma teljesen megemészthetetlen, és lehetetlen tárgyilagosan megközelíteni a kérdést.

bpetya75 2012.10.18. 12:34:26

@Nyulz of the World:

Más helyzetben vagytok. Neked egy gyereked van, ak-éknál ha jól emlékszem 4 van. Ő nem az elvesztett gyerekéért állna bosszút, hanem a megmaradt családját vesztené el.

andaluzkutya 2012.10.18. 12:37:13

@Nyulz of the World: Na, gyávának még nem neveztek soha, de hát minek él az ember, ha nem az új élményekért:)
Amiről beszélek az az, hogy lehet, hogy egy ilyen esetben számodra az egyetlen elfogadható tett a bosszú, de tudnod kell, hogy elenyésző azon emberek száma a világon, akiket a bosszú boldoggá tett, ill. azáltal normalizálódott az életük. Ezzel szemben elég sok olyan ember van, akiket a bosszú éltet, és mint írtam, ezáltal elveszítik kapcsolatukat a normális élettel, családdal, gyerekkel, önmagukkal, stb. Természetesen dönthetsz úgy, hogy ezentúl neked ez lesz a legfontosabb, de ne csodálkozz, ha ezáltal a elveszíted a nagyrészét annak, amíd van, és nem kapsz cserébe semmit. Nem lesz kielégülés, megnyugvás, stb. Ilyen csak az amerikai filmekben van:)
Tehát ha azt mondod, hogy bátorság az, hogy egy tragédia miatt kidobok mindent az ablakon, amim még van, akkor igen, gyáva vagyok és ezt vállalom.
(zárójelben: egész más a helyzet, ha éppen az események közepén vagyok: akkor minden erőmmel azon lettem volna, hogy megöljem azt az embert, hogy ne tudja folytatni, amit éppen csinált)

venator 2012.10.18. 13:40:09

@Frau Holle: Nekem is furcsa egy kicsit, de nem foglalkozom másokkal, pláne ha komolytalan.

Egy olvtárs írta tegnap (talán épp te? ), hogy kizárja a zavaró tényezőket vagy legalábbis megpróbálja. Én is erre törekszem. Néha sikerül is....:)

venator 2012.10.18. 13:41:44

@Nyulz of the World: Majd csak megéhezik megint, 16 év nem idő egy ilyen makkantnak.

málnabálna 2012.10.18. 15:12:05

@tucano: így van gyerek függő FŐLEG! az ovi, óvónő is sokat számít, fiamhoz és magyar/román tsaihoz (kb.4-5 gyerekről van szó a kb.80fős oviban) jön hetente magyarul, románul beszélő óvódapedagógus, szóval sztem ovi mindent megtesz, hogy legyen ki referáljon a nem német anyanyelvű gyerek anyanyelvi szintjéről pl. MERT nekik ez a FONTOS! az másodlagos, hogy mikor szólal meg és beszél "perfektül" a gyerek németül... fiam jó másfél éve jár az osztrák oviba és MÉG nem beszél németül sajna, hablatyol meg ért sok mindent, de még nem beszél mondatokban! evvan ki kell várni, más gyereknek elég 1-2 hónap nyelvi környezet s keni-vágja, hát enyém nem, de SENKI nem mondja, h beszéljek vele otthon németül SŐT megtiltják, otthon magyarul, ha magyarok vagyunk, oviban meg majd németül fog a gyerek, amint beérik rá.. el fogja választani a kettőt állítólag s nincs aggódni valóm... saját 2 gyerekem közt már most látom a különbséget, mert a kicsi pl.már 1-2 szót nyom, ahogy hallja, összerakja ezt ekkor, azt meg akkor mondják s aktivizálja magát, lehet mert csajból van s neki a kommunikáció is inkább lételeme a fiúkhoz képest, nah majd elválik...
Lényeg, én amondó vagyok hülyeség, aki azt mondja MINDEN gyerek 1-2 hónap alatt integrálódik s beszélni kezd az adott ország nyelvén...nem minden gyerek! nyílt, kommunikatív a fiam, barátkozós, s ezt a nyelvhiányossága ellenére nem veszítette el, vmi angol és német keverékét blablázva nyomja ott s alakul szépen tudom :)

Ingi 2012.10.18. 15:14:00

@Zitalein: Egyetértek, és már itt is írták páran, hogy a "középrétegről" nem sok említés esik....akik nem sztárszakmával rendelkeznek, nincs évtizedes szupertapasztalatuk multinál, de nem is szakmunkások... Tehát a két közhely, a mosogatósok és a mérnökök közöttiek :)

Frau Holle 2012.10.18. 15:28:00

@venator: Emlékszem én is arra a kommentre. Nem én írtam, de ezt a gondolatot akár én is írhattam volna.
Próbálkozom én is, több-kevesebb sikerrel. :)

málnabálna 2012.10.18. 15:41:32

@Gondolkodni Próbáló Birca: huh, ez nagyon érdekes dolog, amit írtál a fiziológiai okokról! köszi, hogy megosztottad!

valszeg akkor van vmi alapja az "urban legend"-nek, hogy az erdélyiek vagy felvidékiek, etc. szebben tudnak idegen nyelven akcent nélkül beszélni, mert ott volt a magyarjuk mellett még az állam nyelve, amit még ha magyar suliba is jártak kisebbségiként, ott volt a más nyelvi közeg+kötelező tárgyak az állam nyelvén...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.18. 16:45:14

@málnabálna:

De pl. a székelyekre már nem igaz ez, mert ők de facto egynyelvű környezetben nevelkednek.

venator 2012.10.18. 21:03:29

cphpost.dk/news/local/immigrant-gangs-agree-peace-treaty

A bevándorlás témájához. Koppenhágában békét kötöttek a rivális bandák, köztük a bevándorlóké, a sajtó ujjong.

Ezek nem sitten ülnek ezer évig, mint varjú az ágon, hanem tárgyalnak és politikai tényezőkké válnak. WTF????

venator 2012.10.18. 23:32:29

@Világpolgár2012: Ó ez csak egy kis színes. Olyan is volt, hogy a Hell's Angels és egy bevándorló banda tagjai vívtak pisztolypárbajt. :) Mázli, hogy vidéken élek.....

moTmeN 2012.10.18. 23:46:51

@venator: az ugyanennek a sztorinak az eleje, nem?
Csepelen en is lattam kardparbajt, de mondjuk olyanrol nem tudok, mint Mama Jane esete (venator belinkelt cikkeben utalnak ra).

Világpolgár2012 2012.10.19. 00:34:52

@venator:
Azért megdöbbentő, mert nem gondoltam volna ezt Koppenhágáról. Mi azután kezdtünk komolyan gondolkozni a vidékre költözésről (amit végre is hajtottunk majd 4 évvel ezelőtt), amikor 3 embert lelőttek a környékünkön 1 hónap alatt, csak épp nem a dán, hanem az angol fővárosban. Ma már csak a rádión hallgatjuk hétfőn reggelente a hétvégi termést, hány embert lőttek le vagy késeltek meg.

kriosz 2012.10.19. 16:15:02

@venator: Mondjuk az hogy a kaárcsonyfánzászló nekem valahogy abszolut nem jön be. Mondjuk nem is csináljuk de amugy igen, teljesen normális, olyan klassz dolog nem ciki mondjuk a zászlózás.

Nagyon aranyos a kisfiad a zászlóval!

kriosz 2012.10.19. 16:18:33

@Nyulz of the World: Én kidobtam volna valami lakatlan szigetre, legyen önellátó, a sz iget köré meg cápákat és piranjákat telepítettem volna.
De viccen kívűl, én nem értek egyet azzal hogy miért nem lehetett volna módosítani, nekem épp ez a csavar benne hogy aki egy embert öl az is ugyanannyit kap mint ez az állat aki több tucatot??Nekem ez nagyon félrecsinált egyenlősdi. Vagy akkor miért nem kapott 77-szer 21 évet, elvileg nem logikus. A legtöbb norvég akikkel beszéltem erről a dologról /és persze hogy itt is egy időben mindenki erről beszélt/ keveselte a büntetést, a legtöbben a többszörös életfogytiglant szerették volna.

kriosz 2012.10.19. 16:21:06

@andaluzkutya: Huh, ilyesmibe nem is szeretnék belegondolni és ugye más hogy itt most hidegfejjel ja én így csinálnám és más akkor igazán benne lenni, az ember hihetetlen dolgokra képes jóra és rosszra is.
Azt hiszemnekem is az első reakcióm a szemet szemért fogat fogért lenne, azután persze valahogy lehiggadnék de a 21 éves börtön biztos nem hozna nekem legalábbis megnyugvást.

venator 2012.10.19. 16:21:09

@moTmeN: Nem vagyok naprakész, de elég régóta megy a harc a drogterjesztés ügyében, főleg a területeket akarják újraosztani.

@Világpolgár2012: Egyébként nyugis hely, csak vannak napszakok és kerületek, amelyek annyira nem ajánlottak. Bár ha nappal jársz arra meg nem mondanád, hogy gázos. Ismerek ott élő magyarokat, akik szeretik. Hm..Fene tudja.

@kriosz: Karácsonyfán, tortán, zoknin, alsógatyán. :) Vannak dolgaik, de összességében nekem is szimpatikus nagyon.

Köszi! Mikor beállt a sok dán közé a magyar zászlóval, mindenki csak vigyorgott rá. :) Persze az összes dán zászlót lengetett.

kriosz 2012.10.19. 17:14:02

@venator: Dehát pont ez a lényeg!!:) El szoktam mélázni én is mikor várok valakit a reptéren és úgy szeretem nézegetni hogy hogyan várják az emberek egymást. Meglepően sok bevándorló várta itt norvég zászlóval a földijét. Mondjuk nekem eszembe nem jutott volna norvég zászlóval várni anyámat.:)
Másik téma? szerintem itt is lesznek majd komolyabb gondok a bevándorlók egy részével. Ill. főleg a menekült részükkel és az őkmár részben itt felnőtt gyerekeivel. Egyenlőre még olyan kis naivan tekintenek rájuk.

venator 2012.10.19. 19:31:58

@kriosz: Én sem lengetnék dán zászlót, miért is tenném?

A bevándorlás érdekes téma, azt mondják az okosok, hogy nincs korlátlan növekedés egy véges rendszerben. Szóval addig elmegy a dolog, amíg növekszik a gazdaság, mert kell a sok bevándorló. De ha megáll a növekedés vagy jön egy újabb válság, akkor nem lehet majd azt mondani nekik, hogy bocsi, menjetek inkább vissza a nyomorba, ahonnan jöttetek, mert most nekünk is gáz.

Sok tekintetben nem látok javulást a 70-es évek Angliájához képest, mostanában is erősödnek a bevándorlásellenes hangok.

Egy kis szerencsével nekünk már nem itt kell átvészelni, ha lesz is ilyen.

Alikam 2012.10.30. 15:43:36

Pont az első hozzászólóval egyetértve, ilyen világ körüli hercehurcára pont nem vinnék gyereket. Neki is szar, meg csak plusz nyűg. Ez előtte vagy mikor már felnőttek kellett volna megejteni.

Olyan lelki sérült lesz a kölök, hogy ihaj...

KopaszMercis 2012.10.31. 07:14:27

@Nitnitnit:
Biztos...
Az ember alkapocsizmai 9-11 eves kor korul veglegesednek... Nem tueom milyen nyelven tanultal meg, de azert kivancsi lennek arra, hogyha az angol, hogy mondjuk engem be tudnal-e tenni anhintaba. En meg sosem hallottam tanult angolt amibol ne lenne kurvara egyertelmu hogy az bizony tanult...

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.31. 09:19:27

@KopaszMercis: A született angol sem szúrja ki, hogy nem vagyok angol csak ha már jó ideje beszélgetünk, és mondjuk olyan témába keveredünk (csillagászat pl) aminek nem ismerem a szakkifejezéseit ;-) Az itthoni munkahelyemen a külföldiek megkérdezték, hogy a szüleim mikor jöttek ide Britanniából és miért. Szóval, hogy magyar kiszúrja, azt erősen kétlem :-) Persze, ha most ideírom, hogy itt a skypom és hívj fel, alapból hátránnyal indulok, mert tudod, hogy magyar vagyok. Más az ha az utcán hallasz telefonálni vagy beszélgetni, úgy sejtésed sem lesz :-)

KopaszMercis 2012.11.01. 19:05:47

@Nitnitnit:
Mondjuk kulfoldon nagyon udvariasak az emberek, szal nem te lennel az elso aki csunyan beszel megis agyon dicserik HA van akcentusod. Bar nekem az a tapasztalatom hogy a mindenfel brittek egymast is alig ertik meg, szal lehet azt hiszik h vmi altaluk nem ismert de nativ akcentussal beszelsz...

En mondjuk meg senkitsoha nem hallottam ugy tanult angolt beszelni, hogy ne szurtam volna ki azonnal... De ha masbol nem, ha ugy beszelnek vele, ahogy angol anyanyelvuek egymas kozott szoktunk, akkor sztem hamar kiderul abbol, hogy mit nem ert meg, amik ilyen kulturalis referenciak, vagy akar a sztenderd mertekegysegek vagy csak szleng, foleg regi kifejezesek, amik ritkan jonnek elo stb...

Rebarbaraa 2013.01.20. 17:40:31

Én alig két hét múlva megyek el Mo-ról. És nem fogok visszajönni. Egyrészt a saját bőrömön tapasztal munkanélküliség, az egymásnak keresztbe tévő emberek miatt. Aztán meg amikor saját szememmel láttam egy idős nénit a saját maga által felgyújtott lakásból kiugrani és szörnyet halni, mert a nyugdíjából már nem tudta fizetni a rezsit és a végrehajtó el akarta venni a lakást.Segélyért hiába ment. Aztán a 20 éve boldog(valóban boldog) házasságban élő szomszéd akiktől mindig a nevetés hallatszott ki, fél év alatt elváltak amikor a férj munkanélküli lett és nem kapott még takarítói állást sem. Az elvándorolt ismerőseim akik évek óta a világ különböző helyein élnek, ki takarítóként dolgozik, ki szakácsként és olyan kisimult nyugodt arcuk van és évente 4-szer hazajönnek látogatóba de egy hét múlva stikában elmondják, hogy alig bírják ki, mennének már vissza, csak a család hiánya hozta őket haza. Nem csodálom, hogy oly sokan mennek el innen.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása