oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. október 12. 05:50,  Merre tovább? 108 komment

2012. október 12. 05:50 Határátkelő

Merre tovább?

A mai történet némileg kapcsolódik a tegnapihoz, amennyiben ismét egy egyetemről induló történetet olvashatunk, ám Attila sztorija teljesen más fordulatot vesz.

Limerick cím_1.jpg

„Az én történetem 2010-ben kezdődött, amikor is Erasmussal kijutottam fél évre Írországba, Limerick városába. Talán mondanom sem kell mennyire megváltoztatta az életem. Előtte meg sem mertem szólalni angolul, és nagyon paráztam, hogy mi lesz ott velem. Ha két félévre küldenek, be se vállalom.

Kint kb. 1 hét után rájöttem, hogy ez az Erasmus valami álomszerű dolog. Persze nem is a való világ. Felhőtlen élet, új kultúra, partik, rengeteg új barát Európa-szerte mindenhonnan, és egyéb helyekről is, valamint francia barátnő.

Életem legboldogabb időszakának tartom. Jelentkezett is rajtam rendesen utána a poszt-erasmus szindróma, de nem egyből, mivel az egyetememen passziváltattam magam (Budapest - Testnevelési Egyetem) és visszamentem munkát keresni, abba az Írországba, ami akkor a legnagyobb válságban volt. De úgy voltam vele, hogy meg kell próbálnom.

Elkezdett kinyílni a világ

Rengeteget jelentettek az ottani barátok, és leginkább a barátnőm. Kismillió CV szétszórása után egy héten belül találtunk munkát egy magyar barátommal, pedig Limerick egy nagyjából százezres város, ahol azért ez nem túl egyszerű.

Mindenhol eltették a CV-nket, de mondták, hogy rengetegen jelentkeztek már. Viszont akárhova mentél, örömmel fogadtak, és segítőkészek voltak. Ajánlottak helyet, ahol esetleg több szerencsével járunk.

Írország előtt nem ismertem külföldieket, itt kezdett el kinyílni előttem a világ, ha lehet így fogalmazni. Csodáltam, milyen szeretettel fordulnak egymáshoz, milyen segítőkészek. Számomra felfoghatatlan volt. Sokszor kirázott a hideg, hogyan lehetnek ilyen kedvesek. Aztán később Spanyolországban is ezt tapasztaltam, később pedig bármerre jártam Európában.

Az „éjszakai írek"

Viszont van egy másik oldala az íreknek, ami „éjszaka jön elő". Rengeteget buliznak, és isznak – legalábbis a háromnegyedük. A maradék egynegyed viszont egyáltalán nem iszik, annyira vallásos. A többiek viszont helyettük is... Nem hiába vezették be, hogy a buliknak fél 3-kor vége és ezt be is tartják.

Így történt szilveszterkor is Dublinban, a Temple Barban, ahol szinte szó szerint a szám közepén kapcsolták le a zenét. Mondanom sem kell, ez is mennyi problémát okoz. Fél 3-kor kitódul mindenki a szórakozóhely elé, ahol aztán megy a harc a taxikért, és a csajokért. Láttam jó pár komolyabb verekedést is.

Összességében azonban nagyon tisztelem ezt a népet, mert a legfontosabb érték, az egymás iránti szeretet és törődés magas szintjén állnak. (Az más kérdés, hogy részegen ki, milyenné válik.) Ebben példát vehetnénk róluk.

Sokszor gondolkozom, hogy ez miért nem megy az embereknek sok helyen. Szeretetet adni semmibe nem kerül. Egy mosollyal annyi pozitív erőt lehet adni a másik ember számára...

sörösdobozok.jpg

Visszatérve az Erasmusos időkre, először éreztem magam igazán a magam urának. Egy diszkóban voltam pohárszedő heti 3-4 éjjel óránkénti 7,65 €-ért, amivel mintegy havi 800 €-t kerestem heti 24 óra munkával. Ez bőven elég volt egy olcsó szállásra, kajára, bulira, 1-2 kisebb utazásra! Boldog voltam. 

Írországban nagyon hamar megvannak a munkavállaláshoz a papírok. Kell egy landlord levél, hogy van bejelentett szállásod, aztán kell igényelned egy PPS-számot, és 2 hét múlva meg is van minden...

Lépnem kellett: irány Ibiza!

Aztán életem következő nagy döntése következett. Tudtam, hogy az erasmusos barátok, és barátnő májusban hazamennek, senki nem marad. Így lépnem kellett. Életem egyik álma volt, hogy animátor legyek, mert sokat lehet vele fejlődni jellemben, nyelvtudásban, határozottságban, kiállásban is. Ajánlani tudom, minden fiatalnak, mert valóban megéri.

Egy Skype-interú után egy svájci céggel kerültem ki Ibizára fél évre. Nem mondom, hogy egyszerű volt. Főleg az elején. Egy nagyon jó barátom jött velem, akivel Írországban is együtt voltunk, de itt más hotelt kaptunk, más városban.

Heti 6 nap meló mellett egy szabadnap, és persze nem ugyanazt a napot kaptuk. Teljesen idegen környezet. De szerencsére az animátor csapat nagyon jó volt. Kezdetben ketten voltunk, végül négyen lettünk egy 1500 férőhelyes szállodában a vendégek szórakoztatására.

A többiek 4-6 nyelven beszéltek, ami elképesztő volt számomra. Én egy jó angollal, és közepes némettel igyekeztem érvényesülni. Szerencsére sikerült, és spanyolul valamennyire meg is tanultam „vakogni" fél év alatt. Fárasztó, de nagyon élvezetes, rengeteg élményt adó időszak volt. Rengeteg új kapcsolat, ismeretség, és minden beszélgetésből tanul az ember.

Különböző emberek, különböző kultúrák. Mindig tanultam valami újat. Itt tanultam meg összekötni a kellemest a hasznossal és ma már rosszul érzem magam, ha nem értelmesen töltöm el a szabadidőmet. Egy példa: nem nézek tv-t, ami az alkalmanként előforduló jó műsorok ellenére is inkább szórakozás, de nem leszek több tőle. Inkább a neten nézek valamit spanyol felirattal, angol hanggal. Máris szórakozok és közben még hasznosnak is érzem a tevékenységet. Mindenben igyekszem erre törekedni. Szerintem így érdemes élni.

animátor Ibiza.jpg

A spanyolokat teljesen a szívembe zártam. Szintén hatalmas szeretettel fogadtak. (Kivéve egy főnököt, de párszor azért ő is megmutatta, hogy kedves is tud lenni). A legtöbb hotelben dolgozó emberrel nem tudtam kommunikálni, de ha kellett, kézzel-lábbal megértettük egymást, és a kedves szavakat hamar megtanultam, mert mindig ilyenekkel fogadtak. Sokan családtagokká váltak a szívemben.

Nem volt egyszerű a szezon végén búcsút mondani. Soha nem az. Pedig van már benne tapasztalatom. Emberek jönnek, mennek mindenki életében, a lényeg szerintem, hogy pozitívan gondoljanak vissza ránk, ha eszükbe jutunk. Fél évet töltöttem ott, és az 1500 fő hetente cserélődött.

A búcsúzkodás a részévé vált itt az életemnek. 1 perc alatt megszerethetünk valakit. Aztán eltelik az idő és kilép az életünkből. Nem egyszerű, hozzászokni sem.

Valahonnan el kell indulni

Mindkét néppel kapcsolatban nagyon pozitív tapasztalataim vannak. Talán szerencsésnek is mondhatom magam, vagy a Gondviselésnek köszönhetem, de nem jut eszembe semmi negatívum az ott élő emberekkel kapcsolatban.

Mindkét helyen kedves emberekkel voltam körülvéve, akik megbecsülték azt, amit csináltam. Írországban, a bárban a pohárszedésen kívül takarítás is volt a munkakörben, egyszer-kétszer WC is... de 21 évesen ennyi pénzért nem panaszkodtam... valahonnan el kell indulni. Az számít, hogy a végén hova érkezik el az ember, és mit tesz a céljai érdekében.

Ibiza zászló.jpg

Az ibizai munkát követően három hónapon át keresztül-kasul bejártam Európát, meglátogattam a barátokat. Tíz országban voltam, csodálatos élményekkel gazdagodva.

Azóta viszont itthon vagyok. Jelenleg a budapesti elvileg híres és magas színvonalú Testnevelési Egyetemre járok MSc rekreáció szakra. A BSc-t is itt végeztem. Elméletileg még 1 évem lenne hátra, de az Erasmus miatt egy fél évet csúszok. Régóta töröm a fejem, hogy mi is lenne a legjobb döntés.

Mennyit is ér az MSc?

Jelenleg úgy látom, hogy az MSc miatt nem érdemes maradnom, mert akkora extra tudásra nem tennék szert ez idő alatt. Ezzel nem az egyetememről szeretnék rosszat mondani. Máshonnan is hasonlókat hallok.

Mindenki azt mondogatja, hogy mennyire fontos a papír. Titeket kérdeznélek: tényleg ennyire fontos lenne itthon, és külföldön is? Mert én abban szeretnék hinni, hogy nem! Hanem a tapasztalat, nyelvtudás, határozottság, jó kommunikációs készség, pozitív kisugárzás stb. többet ér ennél.

Jelenleg egy személyi edző tanfolyamot is csinálok, ami így még fél évig ide köt, de ez idő alatt nem tudom mi tévő legyek. A Semmelweisen tanuló erasmusosok egyik vezetője vagyok, ez 80-100 ember. Ebben rengeteg lehetőség és kapcsolati tőke van.

Kitaláltam, hogy csinálok velük Language Exchange programot. Én tanítom őket magyarul, vagy angolul. Ők pedig engem az anyanyelvükön. Elsősorban a németet és a spanyolt szeretném fejleszteni. Ezen kívül pedig egy olasz és egy portugál lány is tanítana az anyanyelvére. Miért ne!?  Úgy érzem, ez már hasznosabb program, mint az egyetem.

Szívem szerint tanulnám a nyelveket ezerrel, jól is érzem magam nagyon velük, a sulit hagynám, és ezután pedig, igaz, hogy csak BSc-s diplomával, de elég jó nyelvbázissal a hátam mögött útra kelnék. Animátorként lenne helyem megint külföldön, akár az eddigi cégnél, akár máshol, ahol tovább bővíthetném a nyelvtudásom.

Nem vesztegetném itthon az időmet olyan dologra, ami papírnak papír, de mögötte nagy tudás nincs, és a papír is ki tudja mennyit ér. (Papírból amúgy is van már pár: BSc-s diploma, nemzetközi vízimentő, úszóedző - amivel dolgozok jelenleg délutánonként, TRX edző, és hamarosan személyi edző.) Remélem, ti tudjátok és tudtok nekem tanácsot adni ebben – minél több országból!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás animátor Ibiza Magyarország Spanyolország Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr324834049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.10.12. 07:25:47

Attila, gratulálok a nyitottságodhoz. jó példát mutatsz arra, hogy miért tenném kötelezővé minden fiatalnak a külföldi szerencsepróbát.

a papír tényleg nem olyan fontos, mint ahogyan a szüleink mondják, de mivel mára eléggé elértéktelenedtek a diplomák pont az a helyzet, hogy mindenkinek van masterje is. tehát azt javasolom, hogy bármennyire is mozognak a hangyák a gatyában, azt az egy évet még csináld meg mielőtt lépsz!

diplomáról nagy igazságok ebben az előadásban (sir ken robinson video) www.ted.com/talks/sir_ken_robinson_bring_on_the_revolution.html

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.10.12. 07:40:10

tobb modon lehet ervenyesulni, van aki nem talpraesett, annak kell a papir, mert mashogy nem megy, van aki viszont a jeg hatan is megel, annak teljesen mindegy, hogy ott van-e a papir a zsebeben, velhetoleg eleteben elo nem veszi. szerintem szard le es hasznald azt az idot is valami ertelmesre, ahogy eddig!

Frau Holle 2012.10.12. 07:54:59

Papír... A kérdés felvetése ÚGY ÁLTALÁBAN értelmetlen. (Én itt most kicsit elvonatkoztattam a konkrét esettől.) Vannak szakmák, amelyekben jogosítványokkal jár, ezekben az esetekben szükséges. Egyébként nem feltétlenül szükséges a magasabb szintű végzettség, ha szakmája vagy komolyabb tapasztalata már van az embernek. Bár meg kell mondjam, egyetemen nem csak szakmát tanul az ember.
A kérdés helyesen: ahhoz képest amit szeretnél, szükséges-e...

tucano 2012.10.12. 08:06:42

ha van papírod, sosem fogják elkérni, ha nincs, akkor az lesz az első, amit keresnek:)

hothead 2012.10.12. 08:14:09

szerintem is bird ki azt az egy evet, es fejezd be, amit elkezdtel. sose tudhatod, mikor lesz ra szukseged, gondolom, nem esne jol, ha ezen bukna meg esetleg egy kesobbi allas betoltese. persze attol is fugg, mivel szeretnel foglalkozni konkretan.
kell diploma - nem kell diploma kerdeskor idorol idora felmerul, a tipikus valaszokat elolvashatod az elso ket kommentben. az elsot egy tobb diplomas (altalam nagyra becsult) ember irta, mig a masodikat feltehetoen(!) egy diplomaval nem rendelkezo egyen. ez utobbi termeszetesen semmit nem von le a hozzaszolasa ertekebol.

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.12. 08:15:06

ilyen az, ha kinyílik a világ:)

végezd el az egyetemet. most. ne 20 év múlva. jó lesz az.

bpetya75 2012.10.12. 08:40:12

@tucano:

Csatlakozom. Ha már csak ennyi van vissza, meg kell szerezni azt a mastert. Jobb bezsebelni most, akár fölöslegesen (bár kétlem, hogy abszolút semmi hasznod sem lenne belőle), mint hogy X év múlva azzal szembesülj, hogy mégis szükséged van rá.

bpetya75 2012.10.12. 08:41:04

@bpetya75:

Persze ezt nem tucano-nak kellett volna címeznem, hiszen a posztolónak szólt...

Thor vagyok 2012.10.12. 08:42:25

Ez annyira aranyos, ahogy mindenhol szeretettel fogadnak, a legszemetebb is képes megmutatni, hogy tud rendes is lenni és a kedves szavakat tanulod meg először! :) Erről Csányi jut eszembe (vagy Popper?:) a két öreget néha nem tudom megkülönböztetni egymástól), hogy amikor a felesége megy ki kutyát sétáltatni, tele van tündéri kutyákról és aranyos gazdáikról szóló történetekkel, akikkel útközben találkoztak, ő meg nem tudja, merre járhat az asszony, mert ha ő megy ki, csupa agyalágyult gazdi sétál arra az idegbeteg korcsával :)

01234567 2012.10.12. 08:45:08

@bandirepublic:" Attila, gratulálok a nyitottságodhoz. jó példát mutatsz arra, hogy miért tenném kötelezővé minden fiatalnak a külföldi szerencsepróbát."
Ezt akartam írni én is, megspóroltam, köszi! :)
Egyébként Ny-Európában sok szakmában van ilyen, az enyémben pl. Finn, Svéd, Norvég területen kötelező. De a hollandok, belgák, németek is sokan teszik.

01234567 2012.10.12. 08:48:54

@tucano: Ez meg örök igazság. Egy év nem idő. Be kell fejezni.
1. Nem tudhatja mi lesz akár 20 év múlva.
2. Személyes tapasztalat, 40 felett nem baj ha van, egy-két, addig feleslegesnek tűnő papír.

01234567 2012.10.12. 08:55:12

Ibizán voltam én is. Álom szép hely, a buliszezon végével annak is élmény aki csak gyönyörködni, pihenni akar. (szeptember, október)
Ami viszont nekem akkor döbbenetes volt, 1999-ben, hogy a helyiek alig beszéltek idegen nyelvet. Sőt igazából aki beszélt angolul, németül..stb az mindig a külföldi alkalmazott volt. És nekem akkor a 30-on felüli spanyolok elég mufurcnak tűntek, lehet ezt is az idegen nyelv ismeretének hiánya hozta.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2012.10.12. 09:14:05

Gyere Thaiföldre! :-)
Én is edzőként kezdtem itt...

tucano 2012.10.12. 09:36:35

@bpetya75: @01234567:

Van egy szakajtó papírom, mindig várom, hogy mikor vehetem elő. Vhol kell, mert összekapcsolódik a dolog. A tudáshoz nem árt tanulni, ha meg tanul az ember, akkor csak megdobják vmi diplomával.

tucano 2012.10.12. 09:38:58

@01234567: "Egyébként Ny-Európában sok szakmában van ilyen, az enyémben pl. Finn, Svéd, Norvég területen kötelező."

Rénszarvas-back office vagy fjordfényképező szektorban tevékenykedsz? :D :D

bpetya75 2012.10.12. 09:42:16

@tucano:

Hehe. Én azt az egy szem diplomámat is alig találtam meg a minap ;-)

Jó 2 napi keresés után, kb az utolsó létezhető helyen találtuk meg. De azért jó hogy van.

A motorfűrészes, meg az mgv (mezőgazdasági vontató) jogsival, a közig alap- és szakvizsgával, meg az ECDL-es papírommal azért már nem sokra megyek :-D

nigara 2012.10.12. 09:59:56

Nézd, Attila. Az elején kicsit megrémisztett a poszt, de a végére már talán az jön le, hogy lassan kinősz a gyerekkorból :) és ésszel is tudsz gondolkodni.

"Szívem szerint tanulnám a nyelveket ezerrel, jól is érzem magam nagyon velük, a sulit hagynám, és ezután pedig, igaz, hogy csak BSc-s diplomával, de elég jó nyelvbázissal a hátam mögött útra kelnék. Animátorként lenne helyem megint külföldön, akár az eddigi cégnél, akár máshol, ahol tovább bővíthetném a nyelvtudásom."

Ez jó terv, a language exchange-ben tanulj itt még tovább - a masters-ból nem tudom mennyi van még, de közben azt is folytasd.
Animátorként még lesz egypár éved, de azért legyen egy long term plan is.

nigara 2012.10.12. 10:01:44

@tucano: :)))) látom, nagyon friss vagy... :D :D

orient 2012.10.12. 10:22:31

Sok mindentől függ. Vannak pályák ahol elengedhetetlen és semmire sem mész papír nélkül (orvos,ügyvéd..) és vannak pályák ahol nem számít ha fel tudsz mutatni jó tapasztalatot. Sajnos a te szakmádban nem vagyok járatos ezért nem tudom megmondani, hogy nálad számít-e, de az élet megmutatja. Nekem kényszerből kellett abbahagynom az iskolát és sosem diplomáztam, mert dolgoznom kellett és nagyon sokat már fiatalon is, de végül a sok tapasztalat miatt végül mindig van munkám, és most már könnyen eladom magam. Sok országban, sok projecten dolgoztam már (Finnország, USA, Németország, Belgium...etc.) és sehol sem kérdezték a diplomát, csak szakmai tapasztalat érdekelte őket semmi más. De ismétlem ez az én szakmám, sok más munkakörben elengedhetetlen a papír sajnos...

superedi 2012.10.12. 10:23:25

Az 1 évet fél lábbal is kibírod, mellesleg, ha már lesz papírod, tapasztalatot is szerezhetsz...ami jól jön majd, ha külföldön akarsz érvényesülni személyi edzőként, ill. a + 1 év alatt több nyelvet is elsajátíthatsz, legalább alap fokon, ami szintén előny...fiatal vagy még, 1 év ide vagy oda nem számít...
Mellesleg én sem vagyok a papírok híve, annak ellenére, hogy van gyűjteményem nekem is...:)
De manapság a nyelv + szakma (pl. személyi edző) nagyobb érték, mint 1 közgáz, bölcsész stb. diploma...kivétel orvos, jogász, mérnök...és fontos a munkatapasztalat...

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.10.12. 10:24:55

@hothead: oh kedves, toled mindig szamithatok szep szavakra, de ma nagyon belehuztal:) koszonom es hasonlo jokat Onnek is!

kergelepke [UK] 2012.10.12. 10:53:33

Csatlakozom az elöttem szólókhoz: lehet hogy a posztoló olyan munkát fog találni, amihez nem kell az MsC, viszont idővel biztos hogy olyan pozicióba kerül, ahol megakadna, ha nem lenne. Másfél év nem nagy idő, és látom feltalálja magát hogy hogyan töltse el a szabadidejét hasznosan, egyébként sem unatkozik.

Aztán lehet menni világgá, egy MsC azért már nem terem minden fán, ráadásul van már némi 'súlya', ráadásul tudtommal gond nélkül elfogadják Nyugat-Európában.

Gratulálok a posztoló életszemléletéhez és kitartásához! :)

Sanz 2012.10.12. 10:54:48

Szerintem a mai világban a BSc/BA diploma bőven elég. Ha az megvan, utána már az egyéni tudás fog dönteni, nem a papír (ez természetesen Magyarországra és az ottani közszférára és a versenyszféra elég nag szegmensére nem igaz).
Most látom, hogy mivel én 2 évvel hamarabb leléptem (a BA megszerzése után), sokkal nagyobb előnyöm van az MA-t végző csoporttársakhoz képest (mivel van helyette 2 év munkatapasztalatom).
De természetesen, ha már csinálod az MSc-det, fejezd be, mert megéri. Viszont ezzel a hozzáállással biztosan sosem lesz gondod az életben.

Liping 2012.10.12. 11:01:24

Szerintem is csinált meg az Msc-t. Ha már csak ennyi van hátra, érdemes. Lehet, hogy sose veszed hasznát, de sose lehet tudni.
Fiatal vagy, ennyi időt még kibírsz, s később jól jöhet.

Gaspar Gil y Pollas · http://www.kulturtapas.com 2012.10.12. 11:02:26

Teljesen egyetértek Attilával, és egyben gratulálok is neki! Az Erasmus (aminek a jövője most erősen kérdésesnek tűnik), tényleg óriási lehetőség, és amellett nagyon nagy személyiségfejlesztési "gyakorlat" is, nyitottá tesz. Nyelvszakokon egyébként is kötelezővé tenném, mert csak az adott környezetben lehet normális nyelvtudást szerezni. A másik dolog, amit Attila is bizonyít, hogy a megszerzett nyitottsággal és önbizalommal kinyílik a világ.
................................................
www.kulturtapas.com

ggg333 2012.10.12. 11:22:38

A szavazas eredmenye elegge egyöntetu. 1 ev semmiseg, be kell huzni a papirt aztan hajra. Mindenhol ki lehet okosan hasznalni az idot mint ahogy a posztolo peldaja is mutatja, meg Magyarorszagon is. Igy lehet lehetosegkent tekinteni a Nyugatra Kelet Europabol es nem kizsakmanyolo gepezetkent mint azt nem annyira ritkan hallhatjuk innen onnan.

eda-a-foldkorul 2012.10.12. 11:38:01

Attól is függ milyen országban próbálasz szerencsét. Én 2 évig éltem angliában, ott számított.
Sok interjúra behívtak azért, mert Masterom volt és az én szakmámban - grafika - csak a Bachelor megszokott ott.
De itthon fabatktát sem ér sőt inkább árt mint használ. Nálam.

kandel 2012.10.12. 12:01:44

van papir-nincs pair; kar ezen vekengeni. leginkabb arra valo, hogy bizonyitsa: el tudtad kezdeni, vegig tudtad csinalni es be tudtad fejezni. masban is igy leszel. ezert kell befejezned az msc-t.

nyuszigonosz 2012.10.12. 12:02:51

MIndenképp jobb lenne azt az egy évet még megcsinálni. Az már nem sok, fél lábon ugrálva is kibírod. :)

Igaz, aztán lehet, sosem kell majd. Viszont ha nem lenne, akkor esetleg kellene...

RoxiSpain 2012.10.12. 12:06:14

Attila, a post nagyon rendben volt! tetszik nagyon a hozzáállásod. Visszatérve a papírra: tőlem még soha, senki nem kérte, pedig Madridban egy középvezetői állásban dolgozom egy multinál. Ellenben a NYELVTUDÁST mindenhol kérték, mindenhol több nyelvi interjún-teszten kellett átmennem, mielőtt felvettek. Azt gondolom, valahol Te is nagyon jól érzed, hogy ha beszélsz több nyelvet, akkor nagyobb az esély- de azért a személyi edző tanfolyamot nem hagynám ott, fél évet még ki lehet bírni egy papírért- utána bármelyik országban tárt karokkal várnak egy olyan embert, aki több nyelvet beszél szakmája és NEMZETKÖZI gyakorlata is van, márpedig Neked ott van, még ha te ezt bulinak is élted meg. Szóval maradj ilyen nyitott és életigenlő, és minden sikerülni fog!

Rkhaylitsha 2012.10.12. 12:23:02

"Papírból amúgy is van már pár: BSc-s diploma, nemzetközi vízimentő, úszóedző - amivel dolgozok jelenleg délutánonként, TRX edző, és hamarosan személyi edző" - nagy karrier...

Egy egyetemre járo, huszonéves felnőtt ember hogy nem képes gondolkodni egy kicsit?
Leszel 30, 40, 50 amikor már kicsit ciki animátorkodni, wc-t pucolni irországban. Vizimentőnek sem kell majd valami vénember. Azon is esetleg érdemes elgondolkodni, hogy lehet betegség, baleset, amitől az összes ilyen hasonlo szakma eluszik.
A nyelvtudásodrol meg annyit, hogy persze lehet ugy gondolni, hogy milyen marha jól beszélsz, de biztos vagyok benne hogy rohadt távol vagy igazi tudástol. Az nem angoltudás, hogy excuse me can I take the glasses. Persze kedvesek veled, nekik érdekesség vagy a rettenetes akcentusoddal, meg fiatalok, buli van. De azt ne hidd, hogy majd egy portugál lánytól használható tudásra teszel szert. És a használhato tudás nem annyi, hogy hola, como estás minha estrella.
Olyan jók ezek a " kimentem, azt seggreestem, hogy milyen barátságosak a népek" itthon meg kiutáljátok ha uj arc tűnik fel a falusi diszkóban...

Világpolgár2012 2012.10.12. 12:26:18

Én is azon szavazók táborát gyarapítom, aki azt mondja, hogy fejezd be a MSc-t, ha már elkezdted. Egy év tényleg nem sok, főleg, ha még fél évig a személyi edző kurzus miatt egyébként is otthon vagy.

A nyelvekről meg talán annyit, hogy ha már a spanyollal kezdted és azt is akarod tanulni, akkor folytasd azt mindenképpen. A spanyol után az olasz és a portugál sokkal könnyebb lesz. Emelett, ha a német is megy, akkor az még jobb. Szóval az a 4-6 nyelv viszonylag gyorsan összejöhet.

Rkhaylitsha 2012.10.12. 12:59:20

@bandirepublic: aha. miért van az, ha nem ugyanazt a nótát fujom, hogy "ugyes vagy, hajrá, megélsz a jég hátán, kint minden jobb' akkor jönnek az ilyen kérdések?
Kiscsávó örül magának, hogy mekkora arc, meg mekkora világlátott.
4-6 nyelv.. persze. Először tanuljon meg egyet rendesen, aztán a másodikat. A sok hozzászóló meg teszi alá a lovat.. Spanyol után könnyü a portugál :D:D És ezt irja olyan, aki egyiket sem beszéli.

bpetya75 2012.10.12. 13:03:41

@Rkhaylitsha:

Semmi baj azzal, ha nem állsz be a kórusba. De ilyenekre: "Olyan jók ezek a " kimentem, azt seggreestem, hogy milyen barátságosak a népek" itthon meg kiutáljátok ha uj arc tűnik fel a falusi diszkóban... " mi szükség van? Mifrancot tudsz a posztolóról azon kívül, hogy nagyon élvezte a külföldi életet?

Jó lenne végre felfogni, hogy nem az ellenvéleménnyel van baj.

Shebelle 2012.10.12. 13:05:26

Úgy érzem ha Attilán múlna, már most csomagolna! Nagyon mehetnékje van, amit meg is értek. DE ez az egy év igazán semmiség egy élethez képest, és mindig jobb ha fölösleg van, mint hiány. Szóval húzd ki azt az egy évet valahogy, s aztán tiéd a világ. Talpraesett fickónak tűnsz, nem fog kárba menni ez az év sem,sőt! Tudom, hogy többet ki fogsz hozni belőle,mint holmi mester-diploma :)
Kitartást!
.....és gratulálok mindenhez :), adhatnál belőle :)

Anikó Dancers'Health · http://www.DancersHealth.com 2012.10.12. 13:05:39

Szia Attila, gratulalok az eddigiekhez. Szerintem fejezd be az MSc kepzest, kesobb jol johet, azonkivul ez egy nemzetkozi jelzese lehet a kvalifikaciod szintjenek a nevjegyeden, weblapodon. Az edzoi tanfolyamokhoz hozzatennem hogy Angliaban azt vettem eszre, hogy az edzoi es egyeb testneveloi kepsiteseket probaljak szabalyozni, egy ilyen szervezet a REPS: www.exerciseregister.org/public/what-is-reps. Egyes nagyobb cegek kotelezove teszik a regisztraciot, pl. Fitness First: www.fitnessfirsters.co.uk/personal-training/ tehat csak olyan alkalmazottjuk van, aki elvegzett egy REPS altal elfogadott tanfolyamot. Ez lehet hogy mas orszagban is igy van, ezert javaslom nezz ennek utanna a celorszagaidban. Termeszetesen a megszerzett tudast kesobb is hasznositod, de lehet hogy ismetelned kell a kepesito vizsgakat - sajat tapasztalatom, hogy mind a magyar, mind a kulfoldi tanfolyam jol hasznosithato tudassal lat el. :)

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.10.12. 13:07:37

@Rkhaylitsha: minden velemeny szamit. s szerintem oruljunk, ha egy huszas evei elejen jaro fiatal orul maganak. nem lebarmolni kell, hanem batoritani ezt a szellemet es hozzaallast szerintem.

nem mindenkinek keseredik meg az elete...

Shebelle 2012.10.12. 13:15:56

@bandirepublic:
Bandikám szívemből szóltál, csak annyival egészíteném ki, h. nem csak a huszonévest kell/kéne biztatni, bátorítani DE bármilyen korú embertársunkat aki szeretne valamit kezdeni az életével, vagy újrakezdeni sokadszorra is :)

Világpolgár2012 2012.10.12. 13:16:06

@Rkhaylitsha:
Biztos vagy benne, hogy egyiket sem beszélem????? Ezen jót röhögtem, meg mindenki más is, aki tud valamennyit rólam, ezen a blogon is.

Egyébként meg arról szól a cikk, hogy kinyílik a világ egy fiatal előtt. Miért baj az?

2012.10.12. 13:16:46

Jézusom, ez mi? Valami optimista kiáltvány? Ennyire nyálgenny nem lehet senki, rohadt gáz az egész. Kivéve ha 14 éves kislány vagy, de a képek alapján nem.

xlngx 2012.10.12. 13:33:30

Mernoki szakmak eseteben kb az allasok 20% ker MSc-t kulfoldon, azok foleg kutato, fejleszto munkak. De vannak R&D allasok amikhez a BSc is eleg. En is anno nagy dillemabban voltam, bar nekem ket ev lett volna az Msc, de ugy dontottem marad a BSc. Bar az en idomben meg a regi foiskola, egyetem rendszer volt, es ebben az esetben BSc joval tobb tudast adott.

venator 2012.10.12. 13:49:59

Köll az a papír, egy év nem idő.

- duplagondol 2012.10.12. 13:59:49

Éldegéltél, buliztál az Unió pénzéből külföldön, nyelvet tanulgattál, vécét tisztítottál, italokat mértél ki. Ha úgy gondolod, hogy ez elég élettapasztalatot jelent, vágj neki a külföldnek, de alighanem nem tévedek túl nagyot: ez még odakint IS kevés egy egzisztencia megteremtéséhez. Papírra nincs okvetlenül szükséged, ha úgy gondolod, tudsz olyat a szakmádban, amit más esetleg nem. Enélkül külföldön sem lehet nagy pályát befutni, hiába a nagy nyitottság.

2012.10.12. 14:16:21

@- duplagondol: hát, akinek élete álma, hogy animátor legyen, az nem rakta magasra lécet. De ha ügyes, még lehet szendvicsember a Blahán például.

Tamás András György 2012.10.12. 14:18:58

menjetek, menjetek fiatalok, minel tobben, mert eljon az ido, amikor mar nem fognak engedni titeket!

hothead 2012.10.12. 14:21:35

@bandirepublic: most miert? ez nem titok :)
amugy tegezodunk, nem?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.12. 14:31:53

@Rkhaylitsha:

Nem értek egyet. Minden nyelvtudás nyelvtudás. Tévedés azt gondolni, hogy csak a C2-es szintű, anyanyelvi szintű tudás az "igazi" tudás. Nem. Az abszolút alap A1-es szint is tudás. Persze nyilván nem minden szint használható minden helyzetben, de ez nyilvánvaló.

hothead 2012.10.12. 14:35:42

@Rkhaylitsha: ezt is irta: " valahonnan el kell indulni. Az számít, hogy a végén hova érkezik el az ember, és mit tesz a céljai érdekében." szerintem jo uton halad.

tsík 2012.10.12. 14:53:02

Iszonyú aranyos, szimpatikus a poszter, kicsit gyerek még, de akkor is. Eddig akárhány Erasmusosba futottam bele, mindig baromi nyitottak, kedvesek, szimpatikusak voltak - úgy tűnik, igen jót tesz ez a kis külföldre utazgatás a népeknek. Hajráhajrá.

01234567 2012.10.12. 15:21:08

@tucano: Maradjunk annyiban, tényleg valami állatos, de nem rénszarvas :)

tomfree 2012.10.12. 15:26:25

"...ahol aztán megy a harc a taxikért, és a csajokért. Láttam jó pár komolyabb verekedést is....Összességében azonban nagyon tisztelem ezt a népet, mert a legfontosabb érték, az egymás iránti szeretet és törődés magas szintjén állnak. (Az más kérdés, hogy részegen ki, milyenné válik.) Ebben példát vehetnénk róluk."

Nem kis ellentmondás van ebben a bekezdésben. Tehát egyszer isznak az írek mint az állat meg verekednek meg lemennek kutyába, majd vegyünk róluk példát a szeretetből meg törődésből? Akkor most mi a helyzet? :-) Na jó, nem kötözködök...

Sanyi9 2012.10.12. 16:35:01

@Rkhaylitsha: "A nyelvtudásodrol meg annyit, hogy persze lehet ugy gondolni, hogy milyen marha jól beszélsz, de biztos vagyok benne hogy rohadt távol vagy igazi tudástol." - Miert vagy ilyen biztos benne, ismered az illetot? Az igazi tudas az az abszolut tudas? Te megtalaltad a bolcsek kovet? :D Ha igen, akkor kernek egy adag orok fiatalsagot es vagy 5-6 kilo aranyat...

"De azt ne hidd, hogy majd egy portugál lánytól használható tudásra teszel szert." - Ebben a mondatban min van a hangsuly? Hogy nem eleg egy lany a nyelvtanulashoz? Vagy portugaloktol nem szabad nyelvet tanulni? Vagy lanyoktol nem szabad nyelvet tanulni, csak fiuktol?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.12. 16:46:58

@01234567:

Annak idején egy újságíró ismerős óvodásgyerekeket interjúvolt:
- Na és te mi szeretnél lenni, ha nagyon leszel?
- Én állatokat fogok fuvarozni kamionon.
- Miért?
- Mert nagyon szeretnék állatokat fuvarozni kamionon.
Itt az a kamera remegni kezdett, mert az operátor nem bírta tovább tartani röhögését.

bpetya75 2012.10.12. 16:53:28

@Sanyi9:

Sanyi! Kérlek ne hagyj kétségek között! Most ironizálsz, szatirizálsz vagy csak simán humorizálsz? ;-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.12. 16:54:14

lehetne reszleteket tudni, hogy egy francia baratno mennyivel jobb egy belganal, irnel vagy magyarnal?
mert ugy ki lett hangsulyozva

Kopi3.14 2012.10.12. 16:55:45

@tomfree: egyszerü, kicsit körülményesen fejezte ki azt, hogy egészségünk védelme érdekében többet kéne innunk- akkor többet sportolnánk (küzdösportok + atlétika), s sikeresség esetén a reprodukciós potenciálunk is megnövekedne. Márpedig csak magadat szeretve egyik sem müködik rendesen. :D

bpetya75 2012.10.12. 16:56:20

@tomfree:

Szerintem nincs ellenmondás. Ha berúgnak, akkor sokan lemennek kutyába (ehhez nem kell írnek lenni, erre is utal a srác), de amúgy figyelemre méltónak találja az emberek egymással szemben megnyilvánuló szeretetét. Nyilván nem a részegekét ;-)

Kopi3.14 2012.10.12. 16:57:29

@hagyma: takarékoskodik a vízzel. Pótolja parfümmel. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.12. 17:04:53

@Kopi3.14: fozni tud?
sose volt francia baratnom
de mondjuk annyit iszok, mint az irek az tuti

Kopi3.14 2012.10.12. 17:08:53

@Gaspar Gil y Pollas: az erasmust megismertem jó pár idákon keresztül, hozzánk keveredtek ki. 2007 körül még havi 650€, ami utána kicsit lejjebb ment, majd a végére, idén tavaszra 350. Ami azért Kölnben a szinte semmire elég, felhötlen bulizásra nem. Ok, legalább a fogadó fél biztosította a szállást, s mitnszakmai gyakorlat elvileg ha nóránál többet dolgoztak, akkor szintén járt nekik. De sokszor a havi húsz óra nem jött össze, nem a diákok hibájából.

@hagyma: úgy mint egy magyar menyecske biztos nem. Inni? Igen, az fontos, a folyadékutánpótlás. Be a szervezetbe!

Sanyi9 2012.10.12. 17:29:26

@bpetya75: Edesfiam (hasznalhatom ezt a megszolitast, mert csak 10 evvel vagyok fiatalabb nalad), nem tudom mire gondolsz. Az osszes eszrevetelem, megjegyzesem es kerdesem halalosan komoly, en soha nem ironizalok, nem vagyok cinikus es nincs humorom. Utalom az embereket, akik viccesek, vagy annak gondoljak magukat.

Viccet felreteve, egyszeruen kicsit furcsanak talaltam, hogy igy nekiesett a poszt szerzojenek es ennek a benyomasomnak adtam hangot. En ertem, hogy mindenkinek mas a velemenye, ez igy normalis, de azert nem kell a tobbieket azonnal igy letromfolni.

Bélabáttya (törölt) 2012.10.12. 17:51:42

„Hanem a tapasztalat, nyelvtudás, határozottság, jó kommunikációs készség, pozitív kisugárzás stb. többet ér ennél.”
Igen. És legyen róla papírod.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.12. 17:53:50

@Kopi3.14: magyar menyecske?
hehe
ugy hallom azokat mar szinglinek hivjak es ilyen etelfutar hordja nekik a kajat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.12. 17:56:53

mondjuk en olyan oreg vagyok, hogy nekem az animator az ilyen rajzfilmest jelent

bpetya75 2012.10.12. 18:01:47

@Sanyi9:

Tíz évvel? Dejszen akkor a tojáshéj még a seggeden! ;-)

Egyébként egyetértek. ha megnézed, én is adtam neki visszajelzés.

01234567 2012.10.12. 18:01:57

@Gondolkodni Próbáló Birca: :)
Ha kíváncsi vagy, mondj valami elérhetőséget, megírom.
Addig is :
"Az a szép, az a szép, ha miénk...."

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.12. 18:09:28

@hagyma: az animátorok, akik a hotelekben terelgetik a népet. tornáztatják, játékba hívják, stb.
pont mint a szocializmusban a nyáritáborokban, ha emlékszel:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.12. 18:14:07

@Babette_: ah egyszer voltam uttorotaborban satoraljaulyhejen de ott nem volt animator csak KISZ titkar
nekem az animatorrol tovabbra is a rajzfilm jut eszembe
pl a lolka es bolka

Rkhaylitsha 2012.10.12. 18:21:27

@bpetya75: Hát, tapasztalataim alapján az tűnik fel az embereknek, és azért lelkesednek ami nagyon új nekik. A halálom, mikor jönnek, hogy milyen tiszta svájc, milyen kedvesek az akárkik, milyen előzékenyek a holland sofőrök. Na, most akik körül tisztaság van, annak nem annyira feltünő. És ugyan ki teszi retkessé Budapestet? Mi. Mi mindannyian. Akkor meg ne fájjon senkinek, hogy amikor csillogo szemmel regél arról, hogy milyen tisztaság van valahol, akkor odamondom neki, hogy itt is az lenne, ha ő meg az ismerősei nem szemetelnének. A kérdésedre válaszolva persze lehet tévedek, és nem valami kisvárosi a csávó, ugyanaz a szitu ha lakótelepi pingpongasztal közelébe megy idegen.
@bandirepublic: a huszas évei elején járó kérdezte, én meg leirtam a véleményem. Ha valami célzás volt, akkor nem vagyok megkeseredve, éltem kint, saját cégem volt kint is, nem mosogattam, aztán hazasunnyogtam. Viszont az kifejezetten gáz, hogy amig kint mosogat meg wc-t pucol valaki, aztán csillogo szemmel meséli az élményeit, utána itthon ha nem felsővezetői székbe kerul akkor durrog és szenved. Bátoritani a szellemet? Miért? Mit? Azt irta, hogy "megtanitottak, hogy máshogy álljak a világhoz, rendesen adózni fogok, tisztán tartom az országot, annak javára dolgozok, tanulok, és hiszem, hogy egy napon itt jobb lesz mint ibizán"?? Vagy azt, hogy elég alantas melókból pár évig ellesz, aztán hazasunnyog?
@Gondolkodni Próbáló Birca: "Elsősorban a németet és a spanyolt szeretném fejleszteni. Ezen kívül pedig egy olasz és egy portugál lány is tanítana az anyanyelvére. "
Ez szerinted ugy hangzik, mint aki majd bármelyiket is rendesen meg fogja tanulni? Nem állitom, hogy csak suliban lehet nyelvet tanulni, de egyszerre 4et sehogy sem lehet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.12. 18:33:38

@Rkhaylitsha:

Lehetni lehet, csak marha nehéz és nem javasolt módszer.

Rkhaylitsha 2012.10.12. 18:36:08

@Világpolgár2012: Ok. És akkor ha száz nyelvet beszélsz, tényleg ugy érzed, hogy spanyol után könnyü a portugál?
@Sanyi9: Na figyelj, nincs nálam bölcseköve. Csak olvasok. Kiutazás elott nem volt biztos az angoljában. Fél évet kint volt. Ha nem valami géniusz - márpedig az irása alapján nem az - akkor az azért kevés ahhoz, hogy rendesen megtanuljon egy nyelvet. A spanyol animátori állás szintén. És a rendes nyelvtudáson nem azt értem, hogy tud kérni egy sört a kocsmában.
A portugál lánytol meg azért nem fog megtanulni, mert nem tanár. Nincs tanterve. Nem az a nyelvtudás, hogy megtanul köszönni, meg 3-4 frázist, 50-100 szót. Ugyanugy ahogy én sem tudok megtanitani külföldit magyarra. Nem véletlen, hogy vannak tankönyvek, tantervek, iskolák, módszerek - amit a lánglekü 20 évesek persze leszarnak, mert ők jobban tudják.

Rkhaylitsha 2012.10.12. 18:41:05

@Gondolkodni Próbáló Birca: Igen, igazad van. Lehet. Meg nyilván volt rá példa is a világtörténelemben. De ez a srác nem lesz az akinek sikerul.
Nem mellesleg igen komoly fenntartásaim vannak azokkal, akik 4-6-8 nyelvet beszélnek - szerintük. Igen van olyan ember, aki tényleg beszél sokat, de ezek a ritka kivételek. Nagyon ritka kivételek. A többség tud 30 mondatot, aztán annyi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.12. 18:44:04

@Rkhaylitsha: a portugal lannyal teljesen mast akar ez nem kerdes
egy fiatal sracrol van szo, aki kiszabadult otthonrol es meg keresett is annyi penzt, hogy szorakozzon/igyon/ es francia baratnoje volt, ami otthon nem adatott meg, mert otthon nems zedett volna poharakat:) mer az snassz
kb ennyi

01234567 2012.10.12. 18:46:47

@Gondolkodni Próbáló Birca: Remélem buta formám jól látta, és megfelelő e-mail címre küldtem. Csak neked, csak itt, és csak most...
..bocs az off-ért..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.12. 18:57:17

@Rkhaylitsha:

Ebben teljesen igazad van.

A híres Lomb Kató, aki 16 nyelvet tudott, maga is azt mondta, hogy ebből csak 5 (magyar + 4 idegen) az, amit magabiztosan tud, magas szinten.

Szóval több nyelv esetében mindig kérdés, hogy mikor és milyen szinten.

25 éve C1 szinten tudtam oroszul, ma már beszélni, írni csak B1 szinten, s az értésem is lement B2-es szintre.

S pl. alapszinten beszélni tudok a horvát tengerparton, meg tudok kérdezni dolgokat nem mutogatva, de valójában a szintem még A1 sincs.

Szóval a nyelvtudásnál mindig meg kell mondani, hogy milyen szinten.

5 magyar állami nyelvvizsgám van, 3 felső, 1 közép, 1 alap, de valószínűleg még 2-3 nyelvből tudnék alapfokút csinálni készülés nélkül, sőt ha vicces kedvemben lennék, csinálnék pl, külön szerb, horvát, bosnyák és montenegróit is (ezek de facto 1 nyelv, de politikailag 4 lett), s én lennék az új Lomb Kató... :-)

De ha megkérdeznek, csak 4 nyelvet szoktam bemondani (magyar + 3 másik).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.12. 18:58:17

@01234567:

Holnap reggel megnézem, gondolom a gmail-es címemre küldted.

01234567 2012.10.12. 19:01:11

Azt nem értem többen miért savazzák, valaki külföldön elfogadja, alulról kell kezdeni. Normális, ő jött. Azt sem értem miért várják el, az ember a saját hazájában ne lázadjon az ellen, megszerez egy qualifikációt és jóval az alatt tud csak elhelyezkedni. Most azt meg ne is vegyük, nem tud elhelyezkedni, nem fizetik meg, és ott kint alulról vezet felfele út, van perspektíva, itt ez nem biztos, sőt sokszor a lefele sem kizárt. A hazájától azért csak elvárhat valamit az ember?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.12. 19:03:11

@Rkhaylitsha:

Szerintem a közeli nyelvek egymás után kifejezetten nehezek, mert az ember folyton keveri a dolgokat. A végén az egyik a másik rovására megy.

A múlt héten írt nekem emailt egy moldáv nemzetiségű volt osztálytársam, Oroszul, ez a közös nyelvünk vele. Válaszoltam, majd másnap megint megnéztem mit írtam neki: hát bizony 4-5 szó nem oroszul volt, hanem bolgárul. Ez a közeli nyelvek átka.

A másik pedig, hogy a tudás folyamatosan tompul, ha nincs használva.

Sanyi9 2012.10.12. 19:28:58

@Rkhaylitsha: errol a nyelvtudas dologrol naphosszat lehet vitatkozni. Szerintem, ha valaki nem hasznal (beszel/ert) magabiztosan egy nyelvet, az meg nem jelenti, hogy nem ismeri egyaltalan. Ha az eros alapok megvannak, akkor egy fel ev szerintem elegendo tenyleg belejonni, ha egesz nap az uj nyelvet hallja/beszeli az ember.

A masik dologgal sem ertek egyet, hogy nem hasznos ha egy anyanyelvu segit. Pont egy ilyen Language Exchange programban veszek en is reszt (mondjuk nem tul rendszeresen...:D), probalok megtanulni szerb-horvatul. Itthon van konyvem, hallgatok zenet, vannak tanvideok is es megis hihetetlenul hasznos, mikor egy horvat anyanyelvu segit. Az, hogy egy ilyen programban reszt vesz az ember, nem azt jelenti, hogy otthon nem tanul hagyomanyosan, egyedul, nyelvtant, tralala, hanem, hogy ez a ket dolog kiegesziti egymast.

Sanyi9 2012.10.12. 19:37:01

@Gondolkodni Próbáló Birca: Melyik a masik harom? Bolgar, orosz es spanyol?

En is probalkozok megtanulni horvatul (az elso szlav nyelv lenne szamomra), de egyenlore meg csak a "tudok 30-40 szot" fazisnal vagyok (habar ez is relativ, mert mikor atneztem a konyv szojegyzeket, egy csomo szot ertettem, mert mondjuk latin eredetuek, vagy mert a romanba is at lettek veve (granica, prepelica, ceas, bic(s)) vagy mert mondjuk a magyarbol kerultek a horvatba (mac(s)ka, sator)).

karburator (törölt) 2012.10.12. 19:41:18

@Rkhaylitsha: bizony ám igazad van

Én is csak azért nem írok be ilyen kommenteket, mint a tiéd, mert aztán nincs kedvem a nyáladzós és fröcsögős, a valóságtól elrugaszkodott hízelgős kommentelők válaszaira reagálni.

A posztból ez volt a kedvencem:
"A többiek 4-6 nyelven beszéltek, ami elképesztő volt számomra. Én egy jó angollal, és közepes némettel igyekeztem érvényesülni. "

kicsit később:
"A legtöbb hotelben dolgozó emberrel nem tudtam kommunikálni, de ha kellett, kézzel-lábbal megértettük egymást, és a kedves szavakat hamar megtanultam, mert mindig ilyenekkel fogadtak."

Tehát senki nem tudott sem angolul, sem németül a 4-6 nyelvből.
De azért te "A spanyolokat teljesen a szívembe" zártad és "Sokan családtagokká váltak a" szívedben.

Ez valami vicc?

A kérdésed: "tényleg ennyire fontos lenne itthon, és külföldön is? "

Igen, értelmiségi munkákhoz mindig is fontos volt és fontos lesz, amelynél szakmáknál pedig egy az egyben konvertálható a szaktudás (IT, mesteremberek), azoknál pedig a gyakorlat az első. Egyes területeken, amik itt nem sajátíthatók el vagy nagyobb különbségek vannak országok között, azokat pedig kint tudod elsajátítani vagy az aljáról kezdve vagy valamilyen képzést elvégezve vagy munka közben beletanulva.

Még annyit segítek neked, hogy az angol és német nyelvtudás mindig és mindenhol jó, feltéve ha felsőfokú aktív nyelvtudásról van szó, mert a középfok nem sokra elég. A

TF MSc rekreáció szak hasznosságáról pedig te magad is megbizonyosodhatsz, ha megnézed a felvin a szak tájékoztatóját (ha eddig nem tetted volna meg): http://www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek/szakleirasok/!Szakleirasok/index.php/szakleirasok/szakleiras_konkret?szak_id=143&kepzes=M

Ajánlom ezután, hogy menj fel egy álláskereső portálra, és nézd meg, hogy szükség van-e ilyen szakemberekre vagy ez csak egy újabb kamuszak a tanárok eltartására.

Sok szerencsét a továbbiakban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.12. 19:52:50

@Sanyi9:

Magyar, bolgár, angol, spanyol, orosz. De ma már csak az első kettő az, amit vállalni tudok magas szinten. A másik három B1-B2 közötti szint aktívan. Passzívan persze semmi gond, különösen írásban - azaz olvasni jól tudok mind az 5 nyelven.

S igyekszem mindig gyakorolni. Pl. használati utasítást SOSEM olvasok magyarul vagy bolgárul, mert az túl könnyű. Pl. éppen vettem feleségnek egy fényképezőgépet, ma délután néztem a használati utasítását, s direkt spanyolul töltöttem le.

Én még szerbhorvátul tanultam, akkor még 1 darab nyelv volt... :-) Én mondjuk alapból nagyjából megértem a szerbet/horvátot a bolgár miatt, azaz könnyebb a helyzetem nyilván, Bulgáriában tanultam a nyelvet, eleve úgy, hogy a tanár bejött és elkezdett szerbül társalogni - persze ez bolgár környzetben nyilván működő módszer. De régen volt, s elfelejtettem.

Most inkább más nyelvek érdekelnek. Annak idején jó voltam latinból, most igyekszem újra tanulni. De valahogy képtelen vagyok megszervezni magamat rendesen. Tavasszal átvettem 25 leckét, de aztán szünetet tartottam, s most újranézem a 25 leckét, majd folytatom. Nagyszerű izgalmas tankönyvem van. Be kellene fejezni az első tankönyvet, s aztán jövőre kezdeni a másodikat, az még izgalmasabb. S próbáltam a hébert is, ahhoz is van 2 tankönyvem, az egyiket félig áttanultam, de aztán szünetget tartottam és most már csak a felére emlékszem. azt is szeretnám folytatni. S még van 2 tervem: egyik a görög, ott csak olvasni tudok helyesen, de mást nem tanultam, kellene egy jó könyv. de ezt jövőre hagyom, most elég a latin és a héber. S szeretnék újra belekezdeni a szuahéli nyelvbe is, annak idején tanultam pár hétig tinédzserként, de most már használhatnám is esetleg, mert a neten vannak szuahéli anyagok.

Kopi3.14 2012.10.12. 19:53:48

@hagyma: Azok nem menyecskék- menyecske per definitionem vidéken felnőtt, ezért nem a puha életet megtapasztalt kategória. Nekem ilyen párom van. Remekül főz, igazi magyar vonalon és más ízeken is remek, mer kísérletezni és jól is sikerül mindig, s az egyszerű ételeket is nagyon jól csinálja.

attilagaal 2012.10.12. 21:12:11

Köszönöm az összes építőjellegű hozzászólást/kritikát. Igyekszem holnap mindenre válaszolni, mert úgy gondolom akad 1-2 félreértés, amit szeretnék tisztázni. Elég régóta olvasom a blog-ot és rossz érzés, hogy emberek úgy összetudnak veszni olyan dolgokon amiken nem kellene. Elnézést kérek, mivel jelen esetben lehetséges, hogy az én hibám. Talán nem fogalmaztam néhol teljesen érthetően, illetve félreérthető voltam. Ezt a verziót elküldtem a blogernek, aztán pár nappal később egy jobban összeszedett írást, de sajnos ez került ki. Holnap reagálok! Szép estét mindenkinek :)

bpetya75 2012.10.12. 21:58:30

@attilagaal:

Don't para! Akárhogy írtad volna meg, lehetett volna belőle vita. Nem veszekedés, vita volt itt. Azzal pedig az égvilágon semmi baj nincs. A hangnemmel esetleg, az meg aztán végképp nem rajtad áll.

Rkhaylitsha 2012.10.12. 22:52:11

@Sanyi9: Az hasznos, ha anyanyelvű segit. De a segiten van a hangsuly. Mondjuk ugy, hogy van valamennyi alap, aztán a gyakorlásban, kiejtésben segit. Ez is változo, hogy kinek mennyi az alap, mert vannak dolgok, amiket anyanyelven jó megérteni, de az iro konkrétan azt irta, hogy van egy olasz meg pt lány aki tanitaná az anyanyelvére.
@01234567: Nincs igazad. Memento Hujber Feri :D Nagy szinész, aztán mivel itt nem értették a tehetségét, meg nem fizették meg, kiment pizzafutárkodni.
Az annyira el van fogadva, hogy a friss diplomás 6-8 másik bevándorloval, mosogat és wc-t pucol, mert alulrol épitkezik, itthon meg mondjuk adatrögzitőnek nem hajlando elmenni - és "22 évesen nehogy már anyáméknál lakjak, külön albi kell, de leginkább saját keco".
Azért azt leszögezhetjuk, hogy kint se a pincérek, pultosok, mosogatók a leggazdagabbak. Pont azért nem vállalják a helyiek, mert nehezen jönnenek ki a pénzből. A kivándorlo magyar meg örül, hogy spórol a kajáján, a lakásán meg önmagán.

01234567 2012.10.13. 07:40:54

@Rkhaylitsha: Úgy néz ki, van amiben nem értünk egyet.
Őszinte leszek, magyar TV adókat vagy tíz éve nem nézek, napilap csak a Nemzeti Sport, egyéb max. Rubicon, vagy ahhoz hasonlók. A neten tájékozódom. Így ez a Hujber dolog nekem nincs meg, bár mintha filmben, talán színházban(?) láttam volna. Én értem amit mondasz, csak én azt másképp látom.

blacklord 2012.10.13. 14:38:33

@Rkhaylitsha: lol, végre egy átlagmagyar is, még épphogy az utolsó kommentek egyikeként!
Nem, nem az a baj, hogy nem ugyanazt a nótát fújod, hanem hogy öntelt és tahó vagy. Még ha komoly teljesítmény jogosítana fel arra, hogy így viszonyulj másokhoz, akkor is parasztnak tartanálak, de lévén, hogy erről nem tudunk semmit, egy morgó-borgó, lexikon-szagú és frusztrált magyar "értelmiségi" címkét sikerült eddig csak begyűjtened.
Attila, csak így tovább, öröm volt olvasni, hogy bátran belevágtál és rengeteg élménnyel gazdagodtál! Szerintem is fejezd be már a master-t, valahonnan csak összevadászod te is majd a "törzsanyag"-ot... :-p Jó eséllyel lesz olyan jó kapcsolati tőkéd, hogy nem fog számítani, de elképzelhető olyan törés az életedben, amikor életmentő lehet még. Ha még nem kezdted volna el, akkor én azt tanácsoltam volna neked, hogy inkább egy másik európai országban próbálj szerencsét (a TE-nek nincs túl jó híre...), de így már fejezd be - akkora erőfeszítést azért valószínűleg nem követel meg, mint pl. egy ELTE fizikus-szak... (amivel mellesleg szintén igen jól lehet keresni)

blacklord 2012.10.13. 14:46:19

@Rkhaylitsha: ...és te miért vagy ennyire biztos abban, hogy a portugál lány nem fektet energiát arra, hogy felkészüljön és színvonalasan töltsék ki az erre fordított időt?

blacklord 2012.10.13. 14:54:13

@karburator: Szövegértés, szövegértés, szövegértés... Már az értelmiség körében is hódít a funkcionális analfabetizmus? :-)))
1) a többi ANIMÁTOR beszélt 4-6 nyelven
2) a hotelek egyéb munkatársai (recepciós, londíner, szakács, takarító, stb, stb, stb) pedig gyakran csak spanyolul
ez most az élettapasztalat vagy a képzelőerő hiánya, esetleg a megfeszítetten, mindent görcsbe rándítva a kákán is csomót keresés hibája?
...és mondom ezt úgy, hogy engem is idegesít pár dolog a poszter stílusában, miközben én magam is voltam 17-19 évesen egyedül 2 évet külföldön (szóval nem a háttér különbözősége teszi). Ugyanakkor azért az a kilométermagas ló, ami hátáról te meg @Rkhaylitsha elvtárs beszéltek, az még egy Nobel-díjazottnak is kicsit felülméretezett lenne...szerintem.

blacklord 2012.10.13. 15:03:40

@bpetya75: +1.

Nehezen értem amúgy ezt a két arcot, teljesen értelmes gondolataik vannak, amiket - akár - kultúráltan és nem a lehető legsértőbb módon megfogalmazva még épülésére is felhasználhatna a poszter. De nem, a lényeg, hogy annyira sértően fogalmazzunk, hogy a vérgőztől véletlenül se hallja meg a mondanivalónkat a másik fél. A vicces az, hogy a családomban egyedül én éltem hosszabb időt külföldön, és pont azóta látom, hogy ez a hangnem mennyire jellemző Magyarországon (pl. a saját családomban is, de máshol sem épp ritka) - és hogy mennyire káros amúgy. Ergó egy tipikus és erősen ártalmas, tipikusan magyar jellemhiba megnyilvánulása az, ahogyan lelkesen oltják a posztolót. Hosszabb külföldi tartózkodás náluk is csökkentette volna az ilyen irányú késztetéseket, persze biztosra nem lehet soha mondani, van, akinél ez a viselkedésminta túl mélyre égett be...

attilagaal 2012.10.13. 20:41:34

Először is nagyon szépen köszönöm a sok támogató hozzászólást, nagyon jól esett. Jó tudni, hogy mi magyarok is tudjuk támogatni, segíteni egymást még ismeretlenül is. Bár szerencsére ezt eddig is tudtam, és tapasztaltam :)

@nigara : egyértelműen van long-term plan is…animátorkodni max még 1-2 szezonra megyek vissza. Mert lehet vele pénzt keresni, ismerkedni, kapcsolatot építeni közben. Biztos a munka. És a fél év alatt felfedezem a helyet és megpróbálok a szakmában elhelyezkedni.

attilagaal 2012.10.13. 20:45:52

Rkhaylitsha: Azt hiszem, kicsit jobban is elolvashattad volna amit írtam. Valahol el kellett kezdeni. Írországba azért mentem vissza, mert ott volt a barátnőm, és barátaim. Nem érdekelt milyen munka. Velük akartam lenni, és tanulni a nyelvet.
Animátor max. még 1 vagy 2x mennék vissza. Szintén nyelvtudás fejlesztés és kapcsolat kiépítés miatt. Majd az adott helyen (valahol Spanyolországban) a fél év animátorkodás alatt feltérképezném a helyet, és igyekeznék „normális munkát” találni.
Akkor úgy tűnik leírhattam volna egy kicsit részletesebben ezt az ibizás melót. A hotelben dolgozó személyzet spanyol. 90%-uk csak spanyolul tud, mert a biztonsági, takarító, konyhás stb. miért beszélne más nyelven. Az itthoni hotelekben is így lehet. A pincérek tudnak alapszinten, de csak annyit amennyi fontos. A recepciósnak kell tudnia több nyelven. Emellett az animátorok, akik a kapcsolatot tartják a vendégekkel, és foglalkoznak velük. Ezért részesítik előnyben azokat, akik több nyelvet beszélnek. A többi animátor beszélt spanyolul, így rajtuk keresztül persze én is kommunikáltam velük.
Mint előttem is leírták a Language Exchange igen is hasznos. Én már csinálom velük. Jól érzem magam és tanulok vele. Persze nem nyelvtanárok vagyunk, de ingyen, hasznos és jó szórakozás. Inkább ezt választom, mint passzív semmittevést. Bocs. Lehet, hogy tényleg sokat vállaltam, de kiderül. Szerintem nem. Az emberi agy sokkal többet bír, mint amit mi gondolunk…csak a legtöbben mocskos lusták, és az agyuk is eltunyul, és lassabban is tanul emiatt. Ha használjuk rendszeresen, akkor sok mindenre képes. Én igyekszem ezt tenni. És mi van ha nem fogom anyanyelvi szinten, sőt még középszinten se beszélni? Akkor is többet érek vele, mint a semmittevéssel.
A papírokról. A rekreáció Bsc diplomámnak örülök- látom értelmét. Nem mindenben az anyagiakat kell keresni. Rekreáció magyarul: Életmódász. Ez a 3 év alatt megtanultam, hogyan lehet úgy megélni az életet, ahogy mindenkinek kellene, élvezve, boldogan. Nem unott pofával élni le 60-70 évet. Ez a képzés erről szól. Mindenkinek kb. kötelezővé tenném valamilyen szinten az ilyen jellegű tanulást. Még ha 1 Ft-ot sem keresnék vele, akkor is azt mondom, hogy megérte, mert saját szeretteim/ család/ barátok életében tudok segíteni. Ugyanez a helyzet a személyi edzővel. De tudom, hogy dolgozni is fogok tudni a papírjaimmal (a tudással). A vizimentőket is lehet fikázni. Nem kell hozzá nagy tudás, igazad van. De egyszer jól jött, hogy megcsináltam ezt a képzést. Nem kerestem vele pénzt. Viszont egy életet megmentettem. És egy család örökre hálás érte nekem… Nem minden a pénzről szól…

attilagaal 2012.10.13. 20:47:34

karburator: Igen itthon valóban nehéz elhelyezkedni, és kinnt sem egyszerű. De ezzel mi már tisztában vagyunk, akik itt tanulunk. De azt hiszem, van még jó néhány ilyen szakma. Sőt sajnos sok olyan, amit megcsinálsz, kapsz is munkát, de nem fizetnek meg. Ezért igyekszem mást is csinálni mellette- pl. különböző edzői papírok- mert a BSc-s papírral együtt már előbb felvesznek akármilyen edzői pozicíóba is, mint anélkül.

attilagaal 2012.10.13. 20:50:18

Anikó Dancers'Health: Köszönöm a hozzászólásodat. Szerencsére jól körbejártam, hogy milyen személyi edző képzés a legjobb. És olyat választottam ami nemzetközi papírt ad, egész Európában elfogadott, és benne van ebben az EREPS rendszerben :)

attilagaal 2012.10.13. 20:52:33

shitgun: Köszi a kedves hozzászólásodat. Aláírom, kicsit kusza az írásom. Később átszerkesztettem kicsit érthetőbbre, de sajnos a blogger ezt tette be. Mindegy. A lényeg benne volt. És szerencsére sok értelmes kommentet kaptam. Kíváncsian várom a te sztoridat. A nicknevek is sok mindent elárulnak, shitgun.

- duplagondol: Pont emiatt képzem is magam tovább, ahogy írtam is. Személyi edző tanfolyam. Illetve egyéb ezen a területen lévő képzések. Tudom, hogy kell a tudás. Ezen dolgozom. :)

tomfree: Jó emberek az írek. (persze nem akarok általánosítani...ott is vannak kevésbé korrekt palik) Viszont isznak sokat. A verekedést a helyzet szüli. Ha itthon ki kellene mindenkinek hajnali fél3kor tódulnia a szórakozóhelyekről és hazamenni, gondolhatod, hogy hasonló lenne a szitu. Ha nem rosszabb.

attilagaal 2012.10.13. 20:53:57

hagyma: A francia barátnőt azért emeltem ki, hogy elkerüljem azt, hogy mindenki azt gondolja, hogy ír leányzóról van szó. Nem szoktam általánosítani, ellene vagyok az ilyen dolgoknak. Magát az egyént kell megismerni és nem beskatulyázni. Viszont sajnos az írek nem a szépségükről híresek, de persze szerencsére kivétel mindenhol akad :) Amúgy valóban teljesen mindegy, milyen nemzetiségű.
És igen itthon nem szedek poharakat, mert mint leírtam sok mást csinálok mellette. Van jobb munkám. Leírtam, hogy vissza akartam menni, és találni valamilyen munkát. Csak azért, hogy keressek annyi pénzt, hogy ott maradhassak.

blacklord Köszi :) Még gondolkozom amúgy, hogy külföldön csinálni MSc-t. Mert ez a szak amúgy is valamelyik országban létezik és ismerik, valahol azt sem tudják mi ez. 1,5 évem van vissza még. És valahol az MSc rövidebb is, de ha 2 év akkor is fél év extra lenne. de mégis jobban mutat még egy külföldi egyetem. Következő félévben valószínű passziválok, kimegyek külföldre, és aztán meglátom milyen lehetőségeim lesznek. Visszajöjjek befejezni, vagy kinn próbáljak meg valamit.

attilagaal 2012.10.13. 20:54:55

@www.aonang.hu

Milyen edző vagy Thaiföldön? Érdekelne mit lehet ott csinálni :)

bpetya75 2012.10.13. 21:28:27

@attilagaal:

Hátha nem jár erre: úgy rémlik búvár.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.15. 00:52:30

Miben kolunbozik vegzes utan, allaskeresnel egy msc-s meg egy bsc-s diploma a testnevelesi foiskolai karon?

En nem vegeztem mastert, nem is fogok, egyszeruen nincs szuksegem ra.Ellenben szaktanfolyamot biztosan fogok. (ZEND) Nekem tobbet er, mint a master, es szerintem munkahelyen is tesznek a masterre, ha ezen jo eredmenyem van.

Hacsak nincs valami irdatlan nagy elonye a masternek a bschez kepest, en nem tennem le.

@festékes: Magyarorszagon kell. Kulfoldon sok helyen inkabb a referenciakat nezik. Nekem pl sehol sem kertek meg , hogy mutassam meg a diplomam. Odakinn. Itthon mas volt a helyzet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.15. 01:00:06

Jahm:most itthon "nyaralok" egy hétig. Ne próbáljatok meg lakcímkártya nélkül ügyintézni... ( Végleges távozásnál elveszik a személyit, lakcímkártyát " A külföldön történő letelepedési szándék bejelentésekor le kell adnia a külképviseleten a magyar személyazonosító igazolványt és a lakcímkártyát. ")

Kicsivagyokszekreallok 2012.10.16. 22:01:03

Azert a magyar gondolkodas jol lejon a kommentekbol. Kicsit probaljatok mar elszakadni, es menjetek mar ki kulfoldre ti is, Attila utan! En 23 evesen eltem at ugyanazt az elmenyt ami neki Irorszag jelentett, de en az USA-ban. Visszaadhatatlan!!!! Most Svajcban elek. Itt mire elered a 18 evet (Basel) addigre beszelsz nemetul, angolul, franciaul altalaban jo esellyel meg olaszul is. Szamoljunk csak picit.... :)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása