oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 30. 12:00,  Senki nem tekint vissza 6 komment

2012. szeptember 30. 12:00 Határátkelő

Senki nem tekint vissza

egészen messzire kalandozunk Pávalány segítségével, aki Indiából küldte el levelét. A mai poszt csupán bevezetője egy, ígérete szerint rendszeresen jelentkező sorozatnak, melyben a mindennapokkal ismerkedhetünk majd meg.

India Pávalány.jpg

„Ötszázhatvannyolcezer falu. Hatszáztizenkilenc kerület. Ezerhatszáz nyelv. Huszonnyolc állam. Hét vallás. Hatezernégyszáz kaszt. Hat néprajzi csoport. Huszonkilenc fesztivál. Egy ország: India. Hogyan is lehetne tömören megfogalmazni, valaki miért szereti?

Huszonkilenc éves leszek, és pontosan három éve jöttem először Indiába. A hagyományos, spirituális-önkeresős történetekkel szemben az én sztorim egészen egyszerű. Nem mondhatni, hogy tudatosan valaha is vágytam volna ide. Pár hét tanulmányi útnak indult tehát, India azonban szerelem lett első látásra. Nem estem át a gyakran emlegetett kultúr-sokkon, ezzel szemben minden ismerősnek, természetesnek hatott.

Vissza akarok térni

A négyhetes kurzus alatt végig azon járt az agyam, hogyan maradhatnék tovább. Mikor letelt, nem volt kétséges: vissza akarok térni hozzá. Pár hónap múlva ott álltam Dzsaipur kapujában, mindenféle terv vagy kapcsolatok nélkül.

Az első euforikus napok után, hirtelen megcsapott a valódi India, amelyet egy érzékszervi orgazmushoz lehetne hasonlítani. Az ugyanis, egyszerre hat az összes érzékre: rikító színek kavalkádja, illatok és szagok keveredése, bokaláncok és a kéregető gyermekek hangjának egymásba tűnése, égetően forró levegő és a látszólag legegyszerűbb csemegében is ott rejlő ízek kánaánja.

Mindenből nagyon sok vagy nagyon kevés. Intenzitás. A templomokból kiáradó olcsó füstölők megnyugtató illata és a drága nyugati parfümök kontrasztja. A masala, a vizelet és tehénürülék szaga; a kristálytiszta márványpadlók, ötcsillagos luxus és nyomornegyedek látványa. Neonreklámokkal megpakolt nagyvárosok és áramellátástól mentes vidék.

Hófödte hegyek, rizsföldek, és pálmafák takarta tengerpartok. Hegyvidéki hideg és sivatagi forróság. Káosz és zűrzavar, meditatív béke és nyugalom. Nyitottság és konzervatív bezárkózás. Család és hűtlen árulás, gazdagság és szegénység, hit és hitetlenség, büszkeség és korrupció, őszinte tekintetek és hazug szavak. Hirtelen, mind ott volt az arcomban!

Letörölhetetlen mosoly

Az átlag indiai társadalmat a helyi közlekedés példázza legkiválóbban. Rendszer, a látszólagos zűrzavarban. Ami elsőre tűnik fel mindenkinek, hogy legyen szó a BMW lesötétített üvege mögül kitekintő öltönyös üzletemberről, a riksáját hajtó sofőrről vagy a biciklijét toló árusról: a letörölhetetlen mosoly egytől egyig minden indiainak ott ül az arcán.

Aztán, miről árulkodik, a mindenki megy, amerre lát típusú vezetési stílus? Az emberekből sugárzó látszólagos nemtörődömség megfejtése sok időmbe tellett. Mára értem, hogy az az Élet (nevezhetjük Istennek) iránti ősi bizalomból táplálkozik. Az indiai elfogadta, hogy helye a társadalomban, saját cselekedeteinek következménye. Örül a munkájának, hétköznapi életének. Megelégedett a tudatban, hogy minden úgy van rendben, ahogy van.

A féket (kontrollt) itt senki nem használja, általában a visszapillantó tükör is hiányzik a járművekről. Senki nem tekint vissza. Helyette, dudájával jelzi, hogy most, ebben a pillanatban épp a közelben van. Nem néz hátra, csak maga elé... Jelzőlámpák híján ki-ki, követi a maga ösztöneit.

Nem találkoztam elvakult szektással

Legközelebbi barátaim között akad muszlim, keresztény és hindu, mindannyian együtt járunk szórakozni. Közülük bárkit kérdezek vallásáról, a válasz mindig ugyanaz: egy Isten van. Soha nem találkoztam még elvakult szektással, ellenben szinte egytől egyig mindenki rendkívül spirituális.

Indiai hétköznapjaim leírására általában az egyszerű, leegyszerűsítés szavakat használom, noha bizonyosan ki lehetne fejezni szebben is azt a fajta életmódot, amely nincsen semmilyen irányból bekorlátozva, beszabályozva, kontrollálva. Egy európai talán azt mondaná erre: India ezért tart ott, ahol. De a nap végén ők azok, akik boldogan térnek nyugovóra a látszólag legszörnyűbb nyomornegyed mocskában is. (Innen folytatom indiai hétköznapjaimról.)"

(Ez egy archív poszt, melynek eredetijét ide kattintva olvashatjátok el.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: India

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr304800947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

váj mí 2012.09.30. 15:07:16

Ok,ok, archív poszt.És lehet, nem leszek népszerű a véleményemmel, de nekem az indiai társadalom egy hatalmas cigány-társadalomnak tűnik. És hát az sem teljesen igaz, hogy állandóan vigyorognak, mert nem. Mondjuk, lehet azért ez a véleményem, mert kb 7 hónapot töltöttem ott önkéntesként, a szegények között. A tényleg nagyon szegények között.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 18:34:20

indi az elsok kozott van ahova semmikeppen nem koltoznek
tobbek kozott amiatt ami a posztabn le van irva
kaosz, budos, szegenyseg, igenytelenseg

kosz nem
en kaukazusi vagyok, amerikai megfogalmazas szerint
, az en kulturammal

Aussie pride 2012.10.01. 02:07:59

Az sem egyszeru amit ismerosom meselt, hogy setalt elotte ket indiai no, tarkabarka szines ruhaban, 60 kilo ekszerrel, majd az egyik megallt, legugolt es a nyilt utca kellos kozepen vegezte el a nagyobbik dolgat minden problema nelkul.
Es megegy hogy amikor minden problema nelkul eroszakolnak meg noket a nyilt utcan, amit senki nem itel el, na az egy kicsit sok.
Nezzetek meg a ghettomilliomos cimu filmet.

spangola 2012.10.02. 20:30:43

Én kíváncsi lennék Indiára, de az én immunrendszeremmel és tisztaságmániámmal nem húznám sokáig. Első nap vérhast kapnék, kiszáradnék...

outmigrant 2012.10.03. 17:49:49

Nem, nem rasszizmust kiáltok, csak mélységes szomorúság tölt el, amikor ilyen kommenteket olvasok. Nem állom meg, hogy ne másoljam ide ezt a két idézetet, amit hosszú évek óta őrzök magamnak. Ja, és jó érzéssel tölt el, hogy pár hét múlva újból megyek Indiába. Köszönet, Pávalány, hogy veszed a fáradságot az írásra. :)

„Nézem Afokart és Doulát, két szelíd ember, látszik, jól megértik egymást. Azt hiszem, a világ nem népcsoportok, nemzetek, vallások vagy bőrszínek szerint oszlik meg, talán ennél sokkal egyszerűbb a dolog, és mindössze két emberfajta létezik: a nyitott, kíváncsi és a zárt, gyűlölködő. Független ez minden nemzeti hovatartozástól, ez az egyéni és legfontosabb identitás. Erre gondolok, eltelve a testvériség érzésével a jelenlévők iránt, amikor Doula arról kezd beszélni, kik az igazi nomádok, mi az igazi nomádság. Nem csupán az az ember nomád, aki sátrát bontva és építve, teheneit hajtva legelőről legelőre vándorol, a nomádság maga a mozgás, gondolatban és lélekben, mert tudod, mondja Doula, kétféle ember van: az, aki szabad, kíváncsi, mozog, néz és figyel, és az, aki nem mozdul, merev, és gyanakodva nézi a mozgót. Mondom, hogy én is éppen ilyesmire gondoltam, mosolyog, természetesnek tartja, hogy ugyanaz jár az eszünkben.”

(Lángh Júlia: Közel Afrikához Magvető, Budapest, 1996)

„ A rasszizmus kultúra kérdése. A fajgyűlölő primitív, gondolat nélküli ember. Agresszív szektás. Faragatlan tuskó. Azoknak az embereknek, akik többre tartják magukat, mint amik, vagy mint amire rászolgáltak, szükségük van a rasszizmusra mint a dominancia, az önteltség mechanizmusára. Mint egy trambulinra, amely magasba dobja őket. A sötét bőrű még sötétebb bőrűt keres, hogy bebizonyítsa, nem ő a legsötétebb. Keres egy rosszabb valakit, mert ő maga jobbnak akar látszani. Valakit meg kell vetnie, mert ez a felsőbbrendűség érzésével tölti el, lehetővé teszi számára, hogy megfeledkezzék saját gyatraságáról."

(Ryszard Kapuscinsky : Lapidárium)

Jano 19 2012.10.14. 22:29:22

kezzel eszik, ures pepsi's dobozt meg tolt vizzel es ugy mossa a seneket (egy angol veces hotel-ben is) nagy bor papucsban rohangal, es ejszaka fel ebred bezabalni....ez egy pasi akivel dolgozok es arrol a reszrol van. Jo szivu de baromi nagy a kulombseg . Oh es ugy altalaban a vilgban torteno dolgok nem nagyon erdeklik, es persze Magyar orszagrol semmit nem tud, de nagyon jo kereskedo. erdekes csapatt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása