oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2012. szeptember 22. 06:55,  Miért éppen... Moszkva? 185 komment

2012. szeptember 22. 06:55 Határátkelő

Miért éppen... Moszkva?

Emlékeim szerint Oroszországban még nem nagyon jártunk, úgyhogy éppen ideje volt Annamária írásának, melyből sok egyéb mellett kiderül, miért kellett Moszkvába egyetemre járnia, miért nem mert hetekig tojást venni, no és persze ott a Nagy, Eldöntendő Túró Rudi Kérdés.

Moszkva 2.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Biztosan sokan vannak, akik az orosz fővárosban szeretnék leélni az életüket. Vonzó lehet az orosz kultúra, a nyelv, az életmód (mondjuk a vodka), és az éghajlati kihívások. Nos, én soha nem tartoztam közéjük. Egyáltalán nem szeretem a telet, sokkal szebbnek tartom a latin nyelveket, mint a szlávokat, és az alkoholért sem rajongok. Hogy kerültem mégis ide? Ahogy mondani szokták, ez egy hosszú történet...

Egy borongós őszi napon kedvesem, aki azóta már a férjem, azzal jött haza a munkából, hogy egyéves kiküldetést ajánlottak neki – Moszkvába. Egyből jöttek a kérdések: Menjen? Menjünk? Oda? Vagy inkább máshova? És főleg –Biztos, hogy Moszkva, és nem Szibéria? Azért jobb az ilyet előre tisztázni.

Pro, kontra, osztottunk, szoroztunk, de volt ott talán még deriválás is, és végül arra a következtetésre jutottunk, hogy talán mégiscsak meg kellene nézni, milyen az élet keleten. Pozitívan állva a dolgokhoz azzal vigasztaltam magam, hogy egy évet gyakorlatilag bárhol ki lehet bírni, ahol nem lőnek. Azt meg azért csak nem.

Még oroszra sem kell járni

Jól indultak a dolgok, én a munkahelyemmel megbeszéltem, hogy ezentúl távmunkában végzem ugyanazokat a feladatokat, mint eddig. Szuper. A papírokat is viszonylag könnyen elintéztük párom cégének segítségével.

Én először egy három hónapos munkavízumot kaptam (olyat kaphatsz egy évben kétszer fizu nélkül is), amit aztán átváltottunk tíz hónapos tanulmányi vízumra. Beiratkoztam oroszra a híres Lomonoszov Egyetemen. A nyelvet egyikünk sem beszéli, elkel majd egy kis plusz segítség, gondoltuk. Azóta eltelt egy év, összeházasodtunk, és most már „kísérő családtagként" vagyok kint, ami azért egyszerűbb, és még oroszra sem kell járni...

A budapesti Orosz Nagykövetséggel egyébként viszonylag könnyen szót értettünk. Vannak hasonló tapasztalataim Olaszországból is, és az összehasonlításból egyértelműen az oroszok kerülnek ki győztesként. Azt és csak azt kérik, amit a honlapukon is hirdetnek, nem küldenek még vissza kétszer-háromszor, hogy ja nézd már, ezt nem is mondtuk, pedig bizony ez is kell.

Van egy lista, ami alapból kell minden vízumhoz, aztán annak típusától függően még kérhetnek mást is, pl. egy éves, vagy azt meghaladó tartózkodás esetén negatív HIV-tesztet. De minden világosan le van írva a weblapon.

Ha már ennél a témakörnél tartunk, megemlítem, hogy turistáknak is kell vízum, anélkül egyáltalán nem lehet beutazni az országba. Átutazni sem. Most például szüleinknek próbáljuk intézni a látogatását, ami kicsit körülményes, mert mi nem küldhetünk nekik meghívólevelet, hiszen nem vagyunk bejelentve helyi lakosként, csak ideiglenesen tartózkodunk az országban, a nélkül meg nincs vízum. De vannak erre szakosodott utazási irodák, akik kb. harmincezer forinttért segítenek elintézni mindent. Ha hotelban van foglalásotok, akkor nem kell aggódni, majd a szálloda küldi a szükséges papírokat.

Moszkva, te drága

És akkor már itt is vagyunk a következő témakörnél: a pénz. Moszkva hihetetlenül drága. Egyes kimutatások szerint drágább, mint Szingapúr, New York, vagy London. Tényleg.

A fodrásznál férjem 500 rubelt hagy ott, én 3500-at. Héttel kell szorozni, hogy megkapd az összeg magyar megfelelőjét. Én inkább nem akarom elvégezni ezt a műveletet. Megint. Egyszer elég volt átesni a megrázkódtatáson. Csak a félreértések elkerülése végett: ez nem valami szuperszalon mesterfodrásszal. Mikor végre rászántam magam, hogy mégis rendbe tetessem a frizurám, hajmosás előtt közvetlenül közölte a hölgy, hogy ma éppen nincs meleg vizük. Én meg ott ültem bután fejemen a festékkel. Igaz történet.

Moszkva 1.jpg

Egy capuccino 200 rubel. Ez is vicces, Olaszországban emlékeim szerint fizetsz érte 2€-t Milánó belvárosában, és azért ők tudják, hogy kell az ilyen kávéfélét csinálni. Drága a ruha, az étel, az albérlet (külvárosban egy kétszobás, 55 négyzetméteres lakás úgy 50 ezer rubel, a belvárosban ugyanez 80 ezer), az étterem (két főre átlag 2000 rubel), a fitneszterem (éves bérlet kb. 50 ezer rubel), és drága mindenfajta szórakozás. Már ha van hova menni szórakozni, mert ebben a hatalmas városban nincs például egyetlen mozi sem, amelyik normális filmeket játszana angolul.

Egyedül a rezsi olcsó, meg a benzin, de az nagyon. Most éppen 30 rubel körül fizetünk egy liter kilencvenötösért. Villanyra, ha jól emlékszem, három hónapra fizettünk 1000 rubelt.

Persze a pénzedért nem mindig kapsz minőséget, sőt. Ahogy azt a fenti fodrászos eset is tanúsítja, van még ezen a téren hová fejlődni.

Drága a kiutazás is, főleg, mióta megszűnt a MALÉV. Addig sem volt olcsó, míg a magyarokkal repülhettünk, 75 ezer Ft volt egy embernek oda-vissza jó áron. 2000 km, 2 óra az út, csak hogy össze tudjátok hasonlítani mondjuk Londonnal. Ma ehhez a 75 ezerhez hozzá kell még adni legalább húszezer forintot. Állítólag a Wizzair megkapja majd a MALÉV repülési jogait Moszkvába is, csak ki kell várni. Türelmesen.

Hetekig nem mertem tojást venni

Mikor megérkeztem, első dolgom volt természetesen a közeli élelmiszerboltok kínálatával megismerkedni. Nagyjából mindent kapni, amit otthon, a tejtermékek isteniek, tej, tejföl, kefír, joghurt, és még egy csomó minden, amire a mai napig nem jöttem rá, mire is valók, eszik-e, vagy isszák.

Mindenfajta felelősségem teljes tudatában kijelenthetem, hogy a mozzarella jobb, mint Olaszországban. Nyáron azért vigyázni kell, valahogy nem mindig tudják megoldani a megfelelő tárolást, és hát a tej bizony besavanyodik, de hát kicsire nem adunk. A pékáru is nagyon finom, sokszor még meleg, mikor haza visszük. A vajas kenyér egy pohár tejjel vagy habos kakaóval reggelenként igazi kulináris élvezet.

Mivel én augusztusban érkeztem, és az elején a tejjel ugye volt néhány negatív tapasztalatunk, figyelmes lettem a termékek lejárati dátumára. Mire rájöttünk, hogy az oroszok sok árura alapból nem a lejárat, hanem a csomagolás dátumát írják rá! Hetekig nem mertem tojást venni!

Aztán persze valahol cirill betűkkel ráírják azt is, hogy a „csomagolás dátumától számított X. hónapig fogyasztható" a cucc. Azt a fényképezést, interneten bogarászást érdemes lett volna látnotok, amit mi levágtunk, míg lefordítottuk a fentieket, és rájöttünk a titok nyitjára. „OK, itt egy házikó, jééé, ez a D betű? És a sátor vajon mi lehet?" Hát igen, az orosz kurzus csak szeptemberben kezdődött...

A túró rudi eredete

A tejtermékek témakörnél maradva szeretnék veletek még egy információt megosztani. Ezt azonban csak az erősebb idegzetűek olvassák tovább, mindenkit figyelmeztetek, hogy a következő közlés a személyiség megzavarására alkalmas. Készen álltok? Szóval... A túró rudi igazából orosz édesség. Pontosabban szovjet. Ez a színtiszta igazság, a Wikipedia is megmondta. Pozitív oldala viszont a dolognak, hogy éppen ezért itt is kapható, így mi is élvezhetjük ezt a finomságot anélkül, hogy zsákszámra cipelnénk azt ki. (A szerkesztő közbeszól: olyannyira orosz, hogy egyes magyarországi benzinkutakon – nem nehéz kitalálni, melyeken – kapni is lehet. Nagyobb és más állagú, de határozottan hasonlít. És az volt előbb. – Határátkelő)

No, miután megtudtátok a legrosszabbat is, vándoroljunk tovább konyha-témakörben. Milyen is az orosz kaja? Válasz: fogalmam sincs. Moszkva nagyváros, kb. 12 millióan lakják, találni itt mindent. A pizzát azért nem ajánlom, de a sushi állítólag jobb, mint Tokióban. Nekem ízlik. (A következő kép nem egy motorreklám, hanem egy Nyizsnij Novgorod...)

Motoros kirándulás Nyizsnij Novgorodban.jpg

Kóstoltunk orosz ételeket is, de azok nem tűntek túl különlegesnek. Van palacsinta (amiről meg vannak győződve, hogy ők találták fel, de ez már tényleg nem igaz), ravioliszerű töltött tészta, sok saláta. Sokat használják a céklát, a káposztát, a kaprot (még a pizzán is), innentől kezdve pedig férjemnél ki van lőve, hogy tipikus orosz étterembe menjünk vacsorázni. Velem ellentétben neki volt alkalma jobban megismerni a helyi konyhát, de most mit mondjak, nem aratott nála osztatlan sikert.

A vodka olyan, mint a levegő

Ja persze, majd elfelejtettem, a saslik. Az finom, főleg a szabadban sütve élő tűzön. Nekem nagyon ízlik a mimóza saláta is, amit úgy készítenek, hogy lereszelik a hozzávalókat (azt hiszem sajt, tojás, répa, valami hal, cékla), rétegenként beleteszik a tálba egy kis majonézzel, és aztán hagyják összeérni az ízeket.

Ami az italt illeti, a vodkával nem untatlak titeket, mindenki tudja, hogy itt gyakorlatilag azt a levegővel szívod magadba. Ezen kívül nagyon sok teát isznak, nem filterest, hanem mindenféle füvekből főzöttet, ezek nagyon finomak tudnak lenni.

Sok mindenről lehetne még írni, a közlekedésről (esetleg keressetek rá youtube-on, nagyon „szórakoztatóak" tudnak lenni ezek a videók), a motorosok életéről (mi azzal közlekedünk, és szerintem lassan kiérdemeljük a nemzet bátrai címet, ha van ilyen), a korrupcióról (igen, képzeljétek, van!), a bürokráciáról (az is van!), a télről (szintén van!), a szociális életről (az nem annyira van), az orosz vidékről, Szentpétervárról... és még ki tudja, miről, élmények, tapasztalatok vannak bőven. Talán majd egyszer. (Addig is itt egy kép Peterhofról, Szentpétervár mellől.)

Peterhof, Szentpétervár mellett.jpg

Hogy szeretünk-e itt élni? Hát, mikor kiderült, hogy meghosszabbítják férjem munkaszerződését („csak még egy év..."), viszonylag mérsékelten örültünk. Egy részről persze jó volt, hiszen haza már nem nagyon tudunk menni, az otthoni szituációt mindenki ismeri. Másrészt viszont... mit mondjak, nem szeretnénk mi lenni az ideiglenesen Moszkvában tartózkodó különítmény, örökre.

Azért egy kirándulást mindenképpen megér az orosz főváros, nagyon szép tud lenni májustól szeptemberig. Az év másik felét nem annyira ajánlom, csak az extrém sportok kedvelőinek. Szentpétervár meg egyenesen gyönyörű, oda tényleg érdemes elmenni legalább egyszer az életben!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Oroszország Moszkva

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr344795214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Trebitsch 2012.09.22. 19:26:40

@hagyma: a lakhely az más, bár életem nagyobb részét külföldi munkával töltöttem, állandó lakhelynek mégsem tudtam mást elképzelni, mint Magyarország. Ez a hazám, kell a tudat, hogy ide térek vissza, bárhol legyek is, akár évtizedekig, de az mindig csak ideiglenes állapot.

csizkek 2012.09.22. 19:26:58

En is jarok ki sokat Moszkvaba ill egyeb orosz varosokban is voltam. Kis kaukazusi tura etc.:) Raadasul en nem MO.-rol, hanem Ny-Europabol. Altalaban nemetekkel es olaszokkal utazom egyutt.
Moszkvat en eloszor hihetetlenul undorito es agressziv varosnak talaltam. Ha Mo.-on senki nem mosolyog, na ott az az erzesed, hogy orulsz ha nem kapsz 2 pofont az utcan. Kulfoldiekkel az utcan kifejezetten baratsagtalanok. Ott tenyleg divik az erosebb kutya ba..ik mentalitas. Sorban allsz, kieloz, majd hatra fordul es kirohog. Valos tapasztalat. Kozlekedni autoval keptelenseg, metron meg attol tossol mikor robbantjak rad megint. Dolgozni se egyszeru veluk, mert divik a regi mentalitas, hogy mindent a moszkvai kozpont dont el. Szallodak, ettermezes k. draga meg ny-europai szemmel is. Ugy igazan utaltam odajarni.
Kesobb viszont jobban osszehaverkodtunk az ottani ceges emberekkel, akik elvittek par helyre, mutogattak a varost etc. NA onnantol kezdtem el elvezni. Nehez egy varos eloszor, nehez feju emberekkel, de ha megnyilik a kapu, akkor nagyon lehet elvezni. Az orosz kaja iszonyat jo, imadom a kaprot, tejfolt, borscst etc. A varosban van latnivalo boven, mondjuk sokszor eleg ellentetesek a benyomasok. Azert ott is tudni kell, hogy ki az akinek nem szolunk be ha a tilosban all.:)
Osszessegeben manapsag mar szeretek oda menni, de ido kellett ehhez.
Turo rudi temahoz meg annyit, hoyg a TR valoban a "sziroK" alpjan keszult, de a "szirok" az egy kremes allagu erosebben vajas termek, amit raadasul kismillio izesitesben keszitenek. Sima turos-csoki bevonatut nem is nagyon talaltam. ALtalaban vmi csokis, vanilias, kokuszos, tejszines izuek. Es hat finom!
JA es ennek kapcsan jegyzem meg, hogy tejtermeket tilos behozni az EU-ba maganutaskent, igy a "szirok"ot sem. Nemet reptereken eleg nagy szeretettel szedik szet a borondoket ha epp Moszkvabol erkezel:)

Бабаяга 2012.09.22. 19:37:14

@csizkek: én a mákosat szeretem. És hivatalosan hozza be az Eu-ba valami német székhelyű cég, a Monolith West GmbH, a többi tipicsnij orosz cuccal együtt. (A cég nevét onnan tudom, hogy a fiam ma is valami szörnyű zöld üdítővel -tarhun- állított haza.
Az tény, hogy Oroszország akkor élvezhető, ha be tudsz olvadni a tömegbe.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.22. 19:38:52

@dr. Trebitsch: en az uj hazamon belul valsztottam lakhelyet, engem idekot minden a csaladom, a felesegem, az eltelt evek
a szulohazam az magyarorszag, amerika a valasztott es nagyon jol elvagyok, nekem ez allando allapot
en mar itt dobom el a kanalat

csizkek 2012.09.22. 19:40:32

@Бабаяга: Na a makosat megkostolom majd, jol hangzik:)
Nem azt mondtam, hogy nem lehet behozni, hanem azt, hogy maganszemelykent a borondben ne kiserletezz vele. Mert szabaly szerint nem lehet. En hoztam tobbszor is jo nagy dobozokkal, de utana szoltak, hogy ne:)

Бабаяга 2012.09.22. 19:40:44

@dr. Trebitsch: Tudom, de még az útlevelemet is eltüntette. Pedig pont nekem volt meghirdetve: a végzettségem, a német és orosz nyelvtudás és Szibériában sose jártam. Grúzia, Örményország, a Baltikum, meg Taskent, Buhara megvolt, de Oroszországban csak Sztálingrádig jutottam.

kincsa 2012.09.22. 20:50:27

@spangola: Mi eddig nem találkoztunk túl sok orosszal, akik jól beszélnének bármilyen idegen nyelvet. Tanulni tanulnak, de nem lehet túl hatékony az oktatás. A Lomonoszov Egyetemen sem találtam olyan fiatalt, akivel szót tudtam volna érteni. Persze mikor megkérdezed, tudnak-e angolul, lelkesen válaszolnak, hogy természetesen. Csak aztán amikor azt mondja, "fordulj jobbra", közben balra mutogat, egy kicsit megzavarodsz.

kincsa 2012.09.22. 20:54:34

@Kutya 79: Én csak a közvetlen járatokról beszéltem, de igazad van, átszállással lehet olcsóbb jegyet is találni. Akár Lufthansával is, Hamburgon/Frankfurton keresztül. Csak nincs mindig annyi ideje az embernek. Mondjuk ha figyelembe vesszük, mennyit szokott késni az Aeroflot... lehet, hogy tényleg jobb az átszállás.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2012.09.22. 21:12:35

Hello Mindenkinek,
En lennek a “ferj” .
Roviden hozzaszolnek a fentiekhez.
Eloszor is szerintem tok jo a blog, hasznos es szorakoztato olvasnivalo.
Masodszor, szemmel lathatolag a cikk is jo mert aktivizalta az olvasokat .
A kommentekbol azt latom, hogy van par vilagjaro emberke sok-sok tapasztalattal es en szivesen olvasnek cikkeket mas orszagokrol (pl erdekes hogy Oroszorszagrol meg senki nem irt ezelott, szemmel lathatolag vannak tapasztalatok). Azt is kifejezzeten jo otletnek tartom hogy orszagosszahasonlitast csinaljon valaki. Igaz mind mashogy eljuk meg a kintletet, munkat, stb. Helyzetunk es szemelyisegunk fuggvenyeben. Pl. nem mindegy hogy valaki par hetet tolt el vagy eveket, hogy beszeli-e a nyelvet vagy sem, hogy egyedul el vagy csaladdal, mennyire van eleresztve anyagilag, optipista vagy pesszimista beallitottsagu, stb.
A cikkel es hozzaszolasokkal kapcsolatban a kovetkezoket szeretnem megosztani:
1. A cikk viszonylag rovid, sok minden kimaradt belole, szerintem erdeklodes alapjan a kedves nejem irhat meg 1-2 cikket . Azt azert erdemes tudni hogy nem Moszkva az elso kulfoldi tapasztalatunk. Nejem 6 evet elt Olaszorszagban en meg 4 evet USA-ban majd par honapokat Glasgow, Kiev, Praga, Varso varosokban tehat van osszahasonlitasi alapunk . Tovabba korai 30-as eveinket eljunk es kivancsian varjuk mit hoz a jovo, meg szeretnenk par orszagot bejarni mielott igazan el tudnank donteni hol is akarjuk eldobni azt a kanalat  (copyright: Hagyma). Termeszetes Mo.-ra barmikor szivesen megyunk vagy ott maradunk de jelenleg csabitobb opciok vannak.
2. En a magam reszerol kicsit maskepp elem/eltem at ezt a Moszkva kalandot mint a kedves nejem. En egy picit az o irasat negativnak talaltam. Moszka (Oroszorszag) nem rossz hely expatkent, mint minden mas helynek megvannak az elonyei es hatranyai. Mikor megkaptam a megbizatast nem szalltam el az oromtol, mert az USA-bol Magyarorszagra hazajove nem Moszkva volt a celt, ugyanakkor jo lehetosegnek tartottam hogy kiprobaljam az itteni eletet mert meg soha nem voltam Oroszorszagban elotte. Hozza tartozik hogy nem voltunk kenyszeritve, a dontes a mienk volt, mintahogy barmikor kerhetem az athelyezesem… legfeljebb nem cegen belul mozgunk . Lenyeg hogy nem azert vagyunk itt mert nincs mas valasztasunk.
3. Moszkva Draga!? Minden relativ. Ugye en Mo-ro USA-ba mentem… hat az egy eles valtas volt minden szemszogbol. A ket orszaghoz (es mas europai varosokhoz viszonyitva is ) Moszka eles valtas volt. Aki mar volt az tudja, aki nem hiszi, jarjon utana, Moszkva igenis draga. Eddig sem eltunk nagylabon, hat most meg annyira se. Nem azert, mert nem telik ra, hanem mert ott motoszkal a tudat hogy ugyanez mashol toredekebe kerul, hat akkor inkabb most lemondok rola es majd mashol megszerzem . Persze vannak amikrol nem lehet lemondani, pl a lakas, ami brutalis aron van es ez a fo tenyezo amitol draga, meg persze a nyelvtudas hianya miatt minden draga ami nem oroszul van  (egeszsegugy). Persze Tokio dragabb… Tokio a vilag lagdragabb varosa, batyam elt ott 2 evet, megerositette. London, Parizs, NY ? Mar nem olyan felkapottak mint a fejlodo orszagok kozpontjai, kulonosen ahol sok az olaj es annyira nincs kiepitve az infrastruktura hogy gyakorlatilag egy hadsereget es orvosgardat kell egy-egy kulfoldi melle ‘venni’. Na de ez nem ‘melyik a legdragabb varos verseny’ amugy sincs onmagaban jelentosege. Anyagilag az a meghatarozo hogy mire telik (fizu-kiadas) nem hogy mennyi az a kiadas. Es akkor ez meg csak az anyagi oldal, aztan jon az erzelmi, ami sokkal bonyolultabb. Itt van pl egy jo statisztika, de miellott lehurrognak hozzateszem, ez is csak egy statisztika (nejemmel mar meg is allapitottuk hogy nem pontos :P): www.expatexplorer.hsbc.com/#/countries
4. A kereset / atlagkereset temakorhoz csak annyit tudok hozzaszolni hogy nem tudom . Fogalmam sincs mennyi Moszkavaban az atlagkereset. Az biztos hogy hatalmas szakadek van Moszkva es videk kozott es keresetek szinten Petervar is messze elmarad Moszkvatol (ezt hallottam HR-tol) es az is biztos hogy Moszkvan belul vannak a nagyon gazdagok es a nagyon szegenyek (szerintem kevesebb hajlektalan van mint Budapesten) ezert szerintem az ‘atlagkereset’ mutatot le lehet huzni a WC-n. Es igen, top menedzsment itt is top menedzsment mint akarhol mashol, persze a juttatasok orszagonkent kulonboznek. Mo.- mondjunk a ceges auto normalis akar kozepvezetoknek is, itt nincs ceges auto… vagyis van de csak felsovezetoknek es soforrel, az elnoknek mindjart ketto is , meg jar a titkarno is. Cserebe 24 orat dolgoznak .
5. A kozlekedes meger egy miset. Ennel rosszabbat mar nem nagyon tudok elkepzelni. A kocsisorok vegelathatatlanok, a kozlekedesi moral kritikan aluli. Azert lehet kozlekedni de en autoban nem ulnek, se vezetni se utaskent (persze hogy fel nap alatt haladjak 5 km-t…. na jo ez tulzas ) ezert mototrozok jo idoben telen meg metrozok. A Moszkva-Budapest utazas… hat igen draga a repjegy… mennyunk vonattal… ha mar az ar ennyire meghatarozo akar gyalogolhatunk is . Nem biztos hogy az eves szabadsagomat vonatozassal szeretnem tolteni. Hatha atveszi valami fapados a Malev jogait… bar lehet hogy addigra mar mi is koltozunk .
Asszem nem sikerult rovidre fognom :P. Na sebaj, az elso 5 pont letudva, jo olvasgatast, addig megirom a 6-18 pontokat .

2012.09.22. 22:01:20

Annamária és a kedves férj is nagyon aranyosak, helyesek vagytok, jó olvasni Benneteket és a többi kommentezőt is, sok hasznos és érdekes dologról lehetett most itt olvasni! Minden jót és további sok szerencsét Nektek! :))

moszkovitics 2012.09.22. 23:10:07

moszkvai vagyok és nem magyar. jelezném, hogy nálunk egy metróvezető 350-500 000 ezer forintot keres, vonaltól függően. ez a nagyon alja fizetés, nagyjából a Mekiben is ezt kapod. az átlagfizetés egy normálisabb állásban 600 000 - 1 200 000 forint, a középosztály nagyobb része 2-3 millió forintot simán haza visz egy hónapban. mert ha nem akarsz az isten háta mögül bejárni a város közepébe dolgozni, ezzel másfél-két órát eltöltetni, akkor kifizeted a 600 000 - 1 000 000 forintos havi lakbért egy jobb és közelebbi lakásért. ha van hol aludnod, tehát nem betelüpölt jött-ment vagy, akkor 250 000 - 300 000 forint kell ahhoz, hogy ne halj éhen, kifizesd a számláidat, legyen ruhád, minimális szórakozásod, stb. ha nincs lakásod és alsó kategóriás munkát végzel, megdöglesz. vagy munkásszállásra mész, mint a tádzsikok, vagy összeköltözöl 5-6 emberrel. de az nagyon nem egészséges dolog.

csizkek 2012.09.22. 23:28:16

Egyvalamiben mindenki teved!:) A vilag legdragabb varosa jelenleg Luanda, Angola fovarosa. Az olaj..

@moszkovitics: Eleg hihetetlenek ezek a szamok. Miert is "menekulnek" az emberek Moszkvabol Ny-Europaba?:) Legalabis a nok eleg sok mindenre kepesek egy hazassagert es vizumert..

moszkovitics 2012.09.22. 23:33:03

@csizkek: az én barátnőm azért akar Amerikában költözni, mert ott nem lát éhező veteránokat zoknit árulni a köztereken, a 12-15 millió emberből nem 4-5 millió a muzulmán (tádzsik, kirgíz, stb) bevándorló, akik képesek a nyílt utcán levágni egy kecskét egy nyomorul útkereszteződésben. mert be lehet menni úgy egy drága boltba, hogy van hely és nem úgy kell mozogni, mint a heringek. nagyjából ezért akarnak a moszkvaiak nyugatra menni. de nekik például Hollandia vagy Ausztria már nem elég jó.
a vidéki oroszok azért akarnak elmenni, mert örülnek, ha 80-160 ezret megkeresnek egy hónapban. pont úgy élnek, mint a vidéki magyarok.

de ezek a nők. én meg férfi vagyok és remélem, hogy mielőbb haza tudok menni.

dr. Trebitsch 2012.09.22. 23:42:00

@csizkek: nem értem, miért tartod hihetetlennek a számokat. Miért lenne hihetetlen, hogy az emberek egy nagyon alacsony életszínvonalon, vagy az alatt valamivel meg tudnak élni a fizetésükből? Mert az orosz ember attól nem lakik jól, hogy Magyarországon vagy máshol milyen soknak tűnik a fizetése, ha ott, ahol ő él, csak félig rohadt krumplira és lerohadt bérlakásra futja ebből ar "óriási" fizetésből...

moszkovitics 2012.09.22. 23:45:18

@dr. Trebitsch: így van. ezért van az, hogy amikor a barátaim vagy a csajom idejönnek, akkor fél kézzel lerántanak egy sort a DM-ben vagy egy szupermarketben. ezért van az, hogy az orosz turista nem néz az árakat, kilóra megvehet bármit és bárkit. nem kell milliárdosnak lenni ehhez, csak olyan városokban kell lakni, mint Moszkva, Szent-Pétervár, Novoszibirszk, Tokió vagy New York. egy "EU-s" város nem ilyen, mert itt számunkra viccesek a fizetések és az árak, még Németország is olcsóbb.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2012.09.22. 23:46:11

@Gondolkodni Próbáló Birca: Az tényleg hatalmas különbség, a magyarországi kétszeres Budapest-Nógrád különbség a nyomába se érhet. De azért gondolom, hogy a Kaukázus nem olyan drága, mint Moszkva.

Mezőbándi 2012.09.22. 23:50:10

Jé, Birca is szovjet suliba járt... :) Mik ki nem derülnek. Hát igen, a Vágány utcai suliban is egyedül a biológia tanárnő tartotta magát jól, bár szerintem ő még nem is volt negyvenes.

Ami engem mindig is megfogott Oroszországban, az az innováció állandó jelenléte. Nyilván a hatalmas piac és alacsony adók is kedveznek ennek. Annyiféle érdekes kütyüt találsz a boltokban... Valakinek támad egy ötlete, megtervezi, valahol legyártatja vagy legyártja, lesz belőle bevétele. Itthon szétpasszírozza a vállalkozókedvet az adó, az engedélyek, meg minden... Kint valahogy ez nincs, vagy nem így jelentkezik.

Itthon az Arbat az a bolthálózat, ahol sok orosz árut lehet kapni. Múltkor a Millenáris mellett ugrottam be oda, vettem is "túró rudit" meg "kvászt" (bár, amit vettem, az csak nagy jóindulattal volt kvász).

csizkek 2012.09.23. 00:13:47

@moszkovitics: A 2-3 milliot hazavivo kozeposztaly szamaira gondoltam. Az meg Osloban is szep eredmeny, ami legalabb olyan draga varos mint Moszkva..

v2peti 2012.09.23. 00:13:52

Ha már metró! Régen eléggé olcsó volt, de ahogy elnézem az árakat, ma már nem olcsó az sem. Bár a menetjegy nem drága (28 rubel), de a bérlet már az.

Az 1710 rubeles bérlet, az csak metróra jó, vagy az egész hálózatra? (villamos, troli, busz, monorail).

Ramos 2012.09.23. 00:21:21

Kedves Szerk.!
Melyik hazai benzinkutakra céloztál orosz túrórudi forrásként?
Most hívtam egy pesti Lukoil kutat, azt mondták, semmilyen orosz élelmiszert nem árusítanak...
Pedig nagyon kíváncsi lennék, a belvárosi orosz boltocskák viszont nekem nem esnek útba.
Cpacubo! :)

csizkek 2012.09.23. 00:33:09

@moszkovitics: Ismerem a szituaciot. ELeg erdekes dolgokat latni Moszkva utcain..
Ettol fuggetlenul mikor kijonnek Ny-Europaba, lehet nekik nem eleg jo, de pont ugy viselkednek, mint azok a muszlimok amikrol te irsz. Legfeljebb nem kecsket vagnak, de pont ugy viselkednek. "Hordaban" jarnak, arrogansak, szormebunda es aranyfog. Csunya dolog az altalanositas, nem is serteskent irom, mert van par orosz baratom. De ez egy jelenseg, amin ok is "rohognek":)
Azert ez a hatalmas gazdagsag se igaz a kozeposztalyra. Amikor a jol fizetett mernok-manager kollegak atneznek ide Nemetorszagba, akkor nem az szokott a megjegyzesul lenni, hogy minden milyen olcso. Hanem az, hogy milyen jo lehet itt nyugdijjasnak, lenni. A sorozokben latni nyugdijjasokat, mig Oroszorszagban addigra csak ehenhalni lehet:) Es nem az 5x hotelben szallnak meg, hanem az intercity hotelben..

csizkek 2012.09.23. 00:34:35

@dr. Trebitsch: Ezt neked akartam irni, de felre ment elobb:

"A 2-3 milliot hazavivo kozeposztaly szamaira gondoltam. Az meg Osloban is szep eredmeny, ami legalabb olyan draga varos mint Moszkva.."

zseketto · http://azeletstmoritzban.blog.hu/ 2012.09.23. 00:41:14

Hihi, most latom, h sv-vel vagytok kint. Milyen motorozni arra? Utak minosege? Videken a kozlekedesi moral? Errol is meselhetnel, ha futja az idodbol

KopaszMercis 2012.09.23. 01:07:11

@hagyma:
Szegeny embernek mindegy hogy hol csoro... Akinek van normalis megbecsult munkaja kulturalt fizetessel, annak mar nem perspektiva magyarorszag... Netto parszazezres fizut meg csak meglehet csipni, de ha egyszer elersz valami normalisat az eletben, akkor arra kurvara kicsi az esely, hogy megegyszer belenyulsz a tutiba. Kulonosen, ha meg kepzett is vagy, es beszelsz rendesen nyelveket, es ertelmes is vagy. Nem vesznek fel, mert felnek hogy kiturod oket, es konkurencia leszel. Nezd meg milyen tenyeres talpas budos ciganyok iranyitjak az orszagot es rajossz miert nem perspektiva magyarorszag

grani 2012.09.23. 01:27:28

Én most télen lessz négy éve, hogy Oroszországban élek. Itt dolgozom. Éltem másfél évet Pétervárott, a többi Moszkva.
Négy évvel ezelőtt tényleg egy drága város volt, de ma már ha jól tudom, az első húsz között sincs.
Sok minden úgy van, ahogy a blogoló írja. Igaz, én másképpen látok sok mindent, mert az orosz a második anyanyelvem és az orosz kulturában is otthon vagyok. Szóval, én itt nem vagyok idegen. Míg MO-n az utóbbi időben néha annak érzem magam:(
Azt hiszem, én is írok egy blogot Oroszországról, meg még egy pár helyről, ahol az utóbbi 15 évben megfordultam munkából kifolyólag. Már csak azért, hogy el ne felejtsem :)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2012.09.23. 06:09:06

@csizkek: ... a statisztikak mast mutatnak. 2011-ben Luanda volt de 2012-ben Tokio visszatert az elso helyre.
@grani: jo lenne ha nem lenne a huszban... a negyedik es huszadik hely kozt eleg nagy a kulonbseg.

Es a forrasok (ketto a sok kozul:
ez tok jo a kis grafikonokkal :) es a cikk is alatamasztja:
www.guardian.co.uk/news/datablog/2012/jun/12/city-cost-of-living-2012-tokyo
rangsor:
www.smh.com.au/business/the-worlds-50-most-expensive-cities-20120612-207lr.html

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.23. 08:13:50

@Étteremkritikus:

Oroszországban a különleges az, hogy a rezsi nagyon olcsó. S mindenhol olcsó, Moszkvában is.

S persze nyilván az alapélelmiszerekben számít, hogy hol veszed. A Kaukázus nyilván olcsóbb. De ez a relatív olcsóság nem akkora, hogy kompenzálná az általános árszintet. Azaz bizony vannak az országnak nagyon szegény részei.

grani 2012.09.23. 08:57:57

@Andras125: Pech. Mint kiderült, az utóbbi 15 évben mindig ilyen drága városokban laktam :( Szubjektive nekem Párizs volt a legdrágább. Másfél évet éltem ott, de soha nem tudtam megszokni.
@Gondolkodni Próbáló Birca: Valahogy úgy van itt is mint az USA-ban. Az alapdolgok olcsók, aztán van egy nagy ugrás az árakban.
Moszkvában enni egy éteremben kb. ezer rubel. Ugyanez Kalugában, hát eléggé kelll igyekezni, hogy a 3OO rubelt elérje.
Orosz blog? Sehol. Majd megírom. Lehet hogy vele kezdem, de lehet, hogy vele végzem. Most azonban fel kellene kellnem, itt már 11 óra van. El kellene mennem fodrászhoz, meg a hűtőbe is kellene valami tennem. Este meg irány Pétervár a SAPSAN-nal. 3 óra és 45 perc, míg odaér Pétervárra. Este tizenegykor már a pétervári ágyamban alszom.

Super 64 2012.09.23. 09:06:31

@grani: Ohh, a Sapsan teljesen jó első bejegyzés lenne egy blogban, főleg fényképekkel. Útközben simán el is készülhetsz vele... ;)

indapass90210 2012.09.23. 09:23:07

A csajokról is írni kellett volna!

Az orosz/ukrán túrórudi a csajokkal ellentétben fényévekkel fosabb a magyar piros pöttyösnél.

grani 2012.09.23. 09:28:53

@Super 64: Jó. Csinálok egy kis riportot :)
De hogy kell itt blogolni?
@Dövan: A csajok is a világ első négy helyezetjei között vannak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.23. 09:29:45

Nem gondoltam volna, hogy ilyen fizetések vannak Moszkvában, már értem, miért van tele egész Délkelet-Ázsia undorító orosz playboyokkal és hidrogénszőke naccságákkal, akik kilóra veszik a márkás cuccokat. Hideg kiráz tőlük. :-/

indapass90210 2012.09.23. 09:36:08

@kzolika: ""hiszen haza már nem nagyon tudunk menni, az otthoni szituációt mindenki ismeri."
Ma reggel 10 óta nem léptem ki a lakásból, és persze az index sem ír semmit. Moszkvából mit mondanak, mi van itthon? Itt már lőnek, egy évet sem lehetne itt eltölteni? Vagy mi a Jóisten van?"

Mint külföldön élő, de azért kéthavonta hazalátogató magyar, én is úgy érzem, hogy szar otthon az általános hangulat. Még az átlagosnál is búvalbaszottabbak az emberek az utóbbi pár évben, pedig ebben a magyar amúgy is erős versenyző volt.

indapass90210 2012.09.23. 09:37:13

@grani: hát igen, az biztos, hogy nem első, mert itt "nálunk" Odesszában a legjobbak! :D

2012.09.23. 09:38:18

@grani: De hogy kell itt blogolni? A blog.hu/ oldalon fent a jobb sarokban van egy olyan felirat, hogy Indíts blogot! Mellette a Regisztrálok! Arra kell rákattintani és néhány lépéssel megcsinálhatod a blogodat. Címválasztás, sablon kiválasztása...

2012.09.23. 09:49:54

@grani: Ja, és ne felejtsd el a blog.hu/ oldalon a Kattints ide, ha blogbejegyzést ajánlanál! -ba betenni a kész bejegyzés ajánlását, hogy feltegyék az ajánló oldalra és minél többen lássuk!

greycup 2012.09.23. 09:51:12

"A túró rudi igazából orosz édesség."

Poszter, te eddig hol éltél...?

kincsa 2012.09.23. 10:00:36

@Coco Binky: Köszönjük!!!! Ha jól látom, Neked is vannak moszkvai tapasztalataid! Minden jót, удачи!

kincsa 2012.09.23. 10:09:11

@v2peti: az csak a metróra jó, a többi közlekedési eszközre külön kell venni jegyet/bérletet. De a metróval nagyon sok helyre el lehet jutni, 12 vonal van, gyors, hatékony, a reggeli és a délutáni csúcsban 90 másodpercenként jönnek a szerelvények.

kincsa 2012.09.23. 10:22:44

@zseketto88: Végre valaki rákérdezett a motorra, ezt már nagyon vártam! :))) Igazából az egyik legjobb döntésünk volt, hogy áprilisban kihoztuk a járgányt. 2000 km, azt lenyomtuk 3 nap alatt Ukrajna felé, közben megálltunk körülnézni itt-ott (Lviv, Kijev). Egészen az orosz határig nem volt semmi gond... aztán onnan volt egy olyan 150 km, ami azért elég kemény volt, a hullámvasút semmi ahhoz képest, ami ott út gyanánt kanyarog a nagy semmi közepén. Emlékszem, ahogy állunk a motor mellett egy pihenőnél, és nézzük, ahogy megy le a nap: egyenlő sötét (nem látod a lyukakat), és hideg (mert a lehelletedet viszont igen). Az volt egy érzés. Azóta voltunk mocival Péterváron, Nyizsnyij Novgorodban, Vladimirben, Suzdalban, Jaroszlavlban, Tulában, és még ki tudja, hol. Általános tapasztalat vidéken, hogy az utak rosszak, nagy a forgalom (főleg Moszkva körül úgy 50-80 km-en, attól függ, merre mész), sokszor motorral is alig tudunk haladni. Városon belül az utak elég jók, viszont a forgalom még nagyobb. A motoros közösség hihetetlenül összetartó, ami tetszik. A rendőröknek viszont olyan szinten fittyet hánynak! Szerintem a motorok 80%-án nincs rendszám. Láttam olyat is, aminek a rendszámára egy bugyi volt húzva ezzel a felirattal: "On Monday I go shopping with Jack." :)))

gisgps 2012.09.23. 10:59:37

:) Összehasonlítás táviratilag - 1983-ban részképzés jegyében 5 hónap Moszkvában.... :)
1 rubel = 17 Ft :)
Malév: 2 e Ft jegy
Kirakatok: konzerv és kő
Kaja: iszonyat finom fekete kenyér, azóta sem ettem jobbat. Iszonyat finom kefír, fagyi - ez utóbbiért másfél óra sorban állás a kávézó előtt, majd odaültettek 2 másik orosz csajhoz.... Volt még egy rakat üres asztal - "ott nem szolgálunk ki... ????? :)"
Egyébként Kozmosz szálloda, svédasztal - Lányokat férfikísérő nélkül nem engedünk be. Ja, h külföldi? Pásszport jeszty? Oké, mehet... (egyébként áprilistól már ez sem működött, túl sok vendég, túl kevés kaja....). Kvász - üvegpohárban automatából... Bifsztroganoff..... egészen jó. Egyebekben magyar bolt (a kint élőknek, névjegyzékkel....): szalámi, Malrboro stb., jobban éltünk, mint itthon... :) A szokások borscs... iszonyat finom, persze barát családjánál.... Meg ott minden nagyon fini volt.....
Ja meg a reptér (Seremety.) büféje, még sült krumpli is volt... :)
Oda-vissza 3 óra taxival a koliból a város szélén, ha jól emlékszem úgy 15-20 rubelért... :)
(Mi 300 r. ellátmányt kaptunk, plusz máni otthonról :)....).
1-2 kopek egyébként a troli (amelyből kiszállva esőben ugrani kell, mert ráz). Metrón elő a kötögetni való, csizmából láb ki, mert sokat utazunk... :) Metró fél percenként, iszonyat tömegek és nyomorgás. Márvány megállók... :)
GUM tök üres.
Filmek alámondással, de a legújabbak is ott voltak, itthon évekkel később jöttek csak be....
A koli melletti műtóban -20 fokban és metsző szélben fürdőzők... :) és még a tó körül is futkároztak - az ablakból nézve is vacogtunk...
Koli: páros és páratlan lift - 22 em. Max. 11 ember, amikor a túlterheléstől a lift nem indul, kis ugrálás, és kialszik a lámpa. No, én gyalog jártam a 11dikre. :)
Forró víz mindig volt, de csak mi fürödtünk naponta a blokkban (mienk 2 szoba, a többieké átlag 3-4). Mongol Ulanbajarin Tungalag szobatárs, aki megkínált kis jaktejből készült kőkemény drazséval, meg szárított hússal.... hmmm. :)
Sok haver, tök jó fejek, sátorozás erdőben, kis faluban, kútból víz, nénike... :)
Mindenféle hanglemez.... Könyv! Ott nyomtatva, de nem tudtam olyat kérni, ami nem volt... :)
Víz Mban iható, Leningrádban jó féle kis fertőzést lehetett kapni... (nem szóltak, h csak forralva... :)
Belföldi repülő - töminyomi, mintha rakétát vezetnének, olyan meredeken felfelé... :)
Egyetemistaként tök jó buli volt, orosz barátaink tök jó fejek.
Mi voltunk a gazdag országból jöttek - hihi, mi akkor már 5! szoci országba vízum nélkül utazhattunk... Igaz, a szlovákoknál előbb ittam dzsúzt és ettem mandulát.. :)
Ja, a meghívóról ne feledkezzünk meg - komoly dolog, OVIR-ban is jelentkezni kellett, külföldiek nyilvántartása... Jó sztori, szombaton értem oda, hétfőn hajnalban indultam vissza. A határon ugyebár letépték belépéskor a meghívó felét, visszafelé elvették a másikat. Pár hónappal később telefonál az ismerősöm, akiknél voltam (Tallinn), h a katonai rendészet járt náluk, h hova is tűntem, mert bementem az országban, meg kijöttem, de nem jelentkeztem!!!!!! Hát bizonyítaniuk kellett, h nem volt nyitva az iroda.... Egyébként kitiltanak az országból....
Wellwell, szép emlékek, tök buli, 1x majd elutazom még, h milyen most.... Muszáj dolgozni mennem, pedig még annyit tudnék írni... ::)))

gisgps 2012.09.23. 11:06:34

Ja, egyébként részképzés ide vagy oda, angolul beszéltünk, az menő volt - és előnyös.
Ha oroszul:
Az oroszuk utáltak, mert azt hitték, mondjuk észtek vagyunk.
Az észtek utáltak, mert náluk jobban tudtunk oroszul, és azt hitték, oroszok vagyunk... :)
De ez odavisszakeresztbe..... szóval maradt az angol.... :)

Super 64 2012.09.23. 11:11:49

@grani: Coco Binky gyakorlatilag leírta a kezdő lépést, utána már csak a blog kezelésével kell megbarátkozni és az első posztot közzétenni... :)

Mensikov 2012.09.23. 11:11:55

Nagy irigységgel olvastam a posztot orosz szakos tanárként. A szovjet időkban jártam szinte minden évben, de Odesszában a Lenin konzervgyárban is dolgoztam úgymond csereépítőtáborban.
Moszkvát, Leningrádot nagyon jól ismerem barátaim is vannak, ha akarnék utazhatnék is, de most már rettenetesen drága minden. Most már csak a netről letöltött filmek és az emilek jelentik a kapcsolatot. Én is barátaim is megöregedtünk...
Nagyon szép nyelv és hát káromkodni nagyon tudnak...

Mensikov 2012.09.23. 11:14:47

@gisgps: Engem sem az észtek sem az oroszok nem utáltak. Sőt az észtek egyenesen imádtak mikor megtudták hogy magyar vagyok. Narvában majd szétszedtek...

gisgps 2012.09.23. 11:20:14

Bocs, rosszul fejeztem ki magam - magyarként (nagyon) szerettek. Csak, ha oroszul beszéltünk, azt hitték, vmi honi más náció vagyunk (a nyelv hangzása miatt ugyebár főként észtnek néztek), azokat meg persze utálták. És vicaverza.....A más nációk meg az oroszokat utálták.... Az angolt azért választottuk, mert sajnos magyarul nem beszéltek... :) Megjegyztem, azok sem, akik hosszú-hosszú évekig itt éltek katonaként vagy katonafeleségként. Bent éltek a laktanyában, orosz tévét néztek, bolt belül, oszt csókolom.
Szóval az angollal jeleztük, h nem szovjetek :) vagyunk, hanem külföld....

Mensikov 2012.09.23. 11:22:01

@moszkovitics: megtudhatnám hol tanultál meg ilyen jól magyarul ?

grani 2012.09.23. 11:23:28

@Dövan: Odesszában tanultam öt évig a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején. A fiatalságom városa :) Néha előjön az odesszai akcentusom, jellemzően éttermekben és csajozáskor. Szóval Odessza az Odessza. De a legjobb odesszai csajok egy idő után mind Moszkvában kötnek ki. :)

gisgps 2012.09.23. 11:25:54

Egyébként akkor és azóta sem voltam sehol másutt "gazdag külföldi" ... :)
89-ben Angliában éltem egy fél évet (érdekes, oda nem szerveztek részképzést... :), ott arról kérdeztek, h vannak-e tankok Budapesten, jééé, ezt a kabátot tényleg Mon vettem? A magyar nagyon hasonlít az oroszra?.... meg hasonló elméncségek...
Még interjút is készítettek velem a helyi újságba, a "vasfüggöny mögül" ellátogató szegény kis elnyomottról... hihi.
De szerettek, aztán pláne, h átengedtük a németeket... és a fal. Onnan elég érdekes volt... 20 év. De régen volt.... Hatalmasat fordult azóta minden. 120 évig tervezem, kíváncsi vagyok, 70 év múlva miket írok majd... ;))

kzolika 2012.09.23. 11:32:54

@Dövan: Így első körben lehet, hogy búval baszott vagyok statisztikailag, de azért nem olyan rossz itthon. OK, szar érzés, hogy nem 60e GBP-t keresek per év, mint kinn tenném, de ez van. Majd egy szinttel feljebb lesz kb. évi 50e GBP a csomagom itthon, igaz, azon a szinten kinn már 100e GBP környékén lenne a csomag, de el kell fogadni, hogy az itthonmaradásnak a fél fizetés az ára.
2 éve volt egy ajánlatom Bukarestből. A végső döntés előtt péntek este 11-kor elmentem a Mázsa térre. Álltam ott egy órát a buszmegálló korlátjának támaszkodva és nézelődtem. Azon gondolkodtam, hogy vazze, ilyen lehet Bukarestben egy jobb környék, pedig a Mázsa tér még a X. kerület Rózsadombjától is nagyon messze van, és a románoknál még a földkábelt sem ismerik. Na, éjfélkor röhögtem egy jót, hazamentem a jóba és vidáman mondtam nemet hétfőn az ajánlatra.

hackmac27 2012.09.23. 12:18:56

Én is csatlakoznék a moszkvaiak népes táborához :) 2008-ben kötöttem ki itt. Addig több mint 20 évig Pesten éltem, 3 évig Bécsben, kiküldetésben Kijevben egy évig, de több mint 50 orszában voltam már. Nem ecsetelem az eddig elhangzottakat, csak annyit tudnék hozzáfűzni, hogy a volt Szovjetúnió területén a közös nyelv az orosz. Punktum. Éppen úgy, ahogy a kelet-ázsiai régió számára a mandarin. Éppen ezért, aki normális munkát akar Oroszországban normális fizetéssel, legyen akármilyen szakmai guru, a (legalább) jó orosz tudás elengedhetetlen. Ha ez megvan és van még mellé egy jó angol - német - francia tudás, akkor a külföldi szakember kétszer-háromszor olyan gyorsan ugrál a szolgálati létrán mint az orosz kolléga. Pusztán az a tény hogy európai vagy, ott szereztél diplomát, tapasztalatot, nagyon sokat nyom a latba. És az átlag orosz számára minden ami Ukrajnától nyugatra van, az már mind az egységes Európa. Nagyon sokat számít továbbá a kapcsolatrendszer. Rengeteg időt meg lehet spórolni, ha ismered a megfelelő embereket és oroszul meg tudod beszélni velük a problémákat, illetve azokra a megoldást.

Én logisztikai és IT cégekben vagyok közép-felsővezetői beosztásban. A béreket tekintve a következőket tudom mondani (tavaly és idén sok új embert vettem fel):

Titkárnő angol tudással Moszkvában: kb 90.000 RUR bruttó
Sofőr Moszkvában: 70.000 RUR bruttó
Programozó Moszkvában: 85.000 - 140.000 RUR bruttó
Rendszerimplementációs szaki Moszkvában: 85.000 RUR bruttó
Rendszerimplementációs szaki Moszkvától 60 kilóméterre: 45.000 RUR bruttó
Rendszerimplementációs szaki Szentpétervártól 40 kilóméterre: 45.000 RUR bruttó
Logisztikai középvezető Moszkvában: 160.000 - 200.000 RUR bruttó + éves teljesítménybónusz
Logisztikai felsővezető Moszkvában: 250.000 - 400.000 RUR bruttó + bónuszok + sok extra juttatás.

Oroszországban a bruttó fizetésből csak 13% szja-t vonnak le, így könnyen kiszámítható a nettó. Minden amit feltüntettem havi fizu.

Munkaidő: alsóbb beosztásban heti 40 óra körül, közép beosztásban kb. 50 óra, felső: kb. 60-65 óra.

Sokat tudnék még a témával kapcsolatban írni, de majd esetleg legközelebb.

Bambano 2012.09.23. 12:32:17

Peterhof rendes neve Petrodvorec és a cárok nyári rezidenciája volt. Gyakorlatilag Szentpétervárról egy ugrás a Balti tengeri partig.

úgy is néz ki. komolyan. annyi aranyozott szobor van ott, hogy a guglimapson is látszik. szóval ha valaki le akar döbbenni (pozitív értelemben), egyszer nézze meg.

grani 2012.09.23. 12:32:36

@hackmac27: A franc! Azt hittem eddig nincs is rajtam kívűl senki Moszkvában!!! Ugyanis a négy év alatt magyarral még nem találkoztam, turista szinten sem.
Amint látom, egy hozzám hasonó "csavargó" kollégához van szerencsém :) Ötven országra nem vennék mérget, de már csak Ausztrália hiányzik a kontinensek közzül. Na meg az Antarktisz....
Igazán adhatnál valami elérhetőséget, elmehetnénk sörözni valahová.

grani 2012.09.23. 12:38:41

@Bambano:Igy is, úgy is mondják. A komcsik után nem az oroszosított, hanem az eredeti nevet adták vissza. Nem Petrográd, hanem Санкт-Петербург, nem Petrodvorec, hanem Петергоф.
Itt lehet olvasni róla, ez a hívatalos honlap.
peterhofmuseum.ru/

hackmac27 2012.09.23. 12:39:31

@grani: OK, láttam az üzenetedet privben, felhívlak. Én meg pont pénteken voltam Szentpéterváron, jövő héten megint megyek oda.

Bambano 2012.09.23. 12:42:23

@grani: én voltam ott személyesen, nem hiszem, hogy a webről akarok tájékozódni ezügyben :)

grani 2012.09.23. 12:45:15

@Bambano: Na ja. Én meg éltem ott kb. másfél évet. Mármin Pétervárott. Szárnas hajóval jártam vasárnap delutánonként Peterhofba ebédelni meg jót aludni a parkban :)

Bambano 2012.09.23. 12:46:49

@grani: a cárok idejében pénz is volt meg ízlés is volt...

indapass90210 2012.09.23. 12:54:41

@grani: azért nem mind, mert sokan nem szeretik az "én vagyok a király" moszkvai attitűdöt, és itt is van elég sok lóvés figura, akiknek 20. fasztarisznyájának lenni is kielégítő sok picsa számára :)

@hackmac27: "Rengeteg időt meg lehet spórolni, ha ismered a megfelelő embereket és oroszul meg tudod beszélni velük a problémákat, illetve azokra a megoldást."

Ez nagyon igaz Ukrajnában is. Igazából itt beosztotti szinten senki nem dönt semmiről, így, ha nincs kapcsolatod és nem a megfelelő szinten, akkor nagyon úgy lehet járni. Nekem is 2 évbe telt kb megértetni a beosztottaimmal, hogy nem kell felhívni azt megkérdezni, hogy adhatnak-e egy egeret a kollégáknak az elromlott helyett. Kb. olyan a szitu, hogy ha valami elbaszódik, és ki kell cserélni a boltban, akkor addig nem történik semmi, amíg a vezérigazgató rá nem bólintott Kijevben :D

indapass90210 2012.09.23. 13:02:01

@kzolika: azért annyira nem kell leírni azokat országokat, ahol még nem is jártál.

Ráadásul, gondolom a következő lépcső valami középvezetői lenne, én nem biztos, hogy engednék pozícióba olyanokat, akik ennyire nem nyitottak a világra. Ahogy én tapasztalom, igencsak pozitív irányba változik azok gondolkodása, akik éltek már a szülőföldjüktől távol.

hackmac27 2012.09.23. 13:07:01

Amúgy a relatíve magas fizetések okai (szerintem) a következők:

- Magas alapkamat, ergo drága a pénz
- Magas infláció
- A magas alapkamatból (és magas kockázatokból) következik a nagyon drága bank hitel
- A drága rubeles hitelek (11-20 % THM) mellett alig van devizás finanszírozás, amiből egyenesen következik a nagyon drága lakásár és a magas bérleti díj
- Mindenki a nagyvárosokba akar jönni a jobb életszínvonal és lehetőségek miatt, ami gerjeszti a keresletet az ingatlanokra
- Az adók lehet hogy magasak, de a csinovnyikoknak le kell perkálni a pénz bármilyen beruházás esetén, ami tovább drágít mindent
- A jó szakembereket lasszóval kell összeszedni, mert a legjobbak a jobb életszínvonal reményében már régen emmigráltak az USÁ-ba és Nyugat-Európába (gyakran az alacsonyabb fizetések ellenére)
- A jó szakemberekbe is sokat kell invesztálni, mert a sok dimplomást, akit ontanak az egyetemek szinte semmire se tanítanak meg.

Nyilván van még sok másik ok is, de talán ezek a legfontosabbak.

Mensikov 2012.09.23. 13:11:59

@grani: Ennyire jól magyarul Odesszában ? Én sokat jártam ott mert Szeged és Odessza tesrvérvárosok voltak. Jó csajokat a gyikij pljázson, de másutt is lehett látni.
A Djeribaszovszkajat meg imádtam, na meg az eszkimo fagyit.
:)))

Mensikov 2012.09.23. 13:15:37

@grani: Da, és nem Puskin hanem Carszkoje Szelo valamint nem Zagorszk hanem Szegijev Poszad stb...

hackmac27 2012.09.23. 13:17:34

Hiba csúszott az előző kommentembe. Az egyik tézis így szól helyesen:

- Az adók lehet hogy NEM magasak, de a csinovnyikoknak le kell perkálni a pénzt bármilyen beruházás esetén, ami tovább drágít mindent

grani 2012.09.23. 13:18:55

@Mensikov: Ez jó :) Odesszában tanultam meg oroszul. Ugyanis addig csak makogtam.
A szegedi kapcsolatokra jól emlékszem. Voltam egy párszor tolmácsolni delegációknak.
Viszont a legjobb az volt, hogy hat heti váltásokban hozták a leendő orosz tanárnőket MO-ról Odesszába szakmai gyakolatra. És hát míg egy jobb odesszitkára néha két-három nap is elment, addig a vengerkákból kettő is megvolt egy éjszaka :)

indapass90210 2012.09.23. 16:35:52

@grani: nem létezik. Én vengerkát mire egyet megcsinálok, addigra befonom a szemöldököm. Odesszitkák sima ügy.

Kocsit lemosattam, úgyhogy megyek is be Gyeribaszovszkajára vadászni.

kzolika 2012.09.23. 17:35:45

@Dövan: Jártam már. Meg őszintén - itt most Oroszország, Ukrajna, akármi, ami anno SZU volt -, ők itt voltak 40 évig, amit az alatt tettek az országgal, nekem annyira nem tetszik, hogy fenntartom a jogot magamnak, hogy soha ne kerüljek velük kapcsolatba.
Másrészt, amikor volt a bukaresti ajánlat, az itteni angol főnököm épp mászkált ki kéthetente Bukarestbe 2-3 napra, hát elég beteg volt mindig, mire visszaért. Már az első alkalom után nem keverte Budapestet Bukaresttel.

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2012.09.23. 19:05:31

Szeretem Oroszországot, sokat voltam kint(anyukám orosz), mondjuk voltunk Moszkvában, de mi mindig Szentpétervárott éltünk. Álomszép város, mindenkinek ajánlom az életben legalább egyszer! Valami hihetetlen műkincskészlettel rendelkezik a város. Egyszer egy hónapon át csak a muzeumokat jártam!:)

Vannak isteni orosz kaják, én ugye ismerem őket:)) Nagyon finom a Scsí(káposztaleves), a borscs(céklaleves), az álágyi(Ez kelesztett tésztából készült palacsintatészta szerű, de pufi ovális pali, forrón tálalják általában sűrített tejjel...na az orosz sűrített tej...mmmm:) Sok salátájuk is isteni. A tejtermékek isteniek....az a tejföl....az íze most is a számban:)

Mondjuk én perfekt beszélek oroszul, de én csak hihetetlen kedvességgel találkoztam...vendégként a lelküket is kirakják eléd az asztalra, az utcán is mindenki nagyon segítőkész volt.

Télen nem ajánlom a várost, annak aki nem szeret minusz 3o fokban császkálni:) Én megtettem és nem volt túl felemelő élmény:) Emlékszem egy nap minusz 35 volt éjjel. Szólt a nagymamám: holnapra enyhül az idő!!! Örültem, azt hittem mittomén..lesz minusz 1 vagy két fok.
Tényleg enyhült. Másnapra csak minusz 25 volt:)))))

indapass90210 2012.09.23. 20:01:25

@kzolika: Látod, pont erről van szó, ennyire vagy te világlátott ember, hogy azt hiszed, az oroszok, ukránok úgy testületileg összeálltak és csináltak egy jó kis kommunizmust, meg tönkretették Magyarországot.

Ezért kellene pont kimenned külföldre picit élni, talán ragadna rád valami szélesebb látókör, mert amíg ez nincs meg, nem vagy alkalmas emberek főnökének lenni, amire gondolom kapnád az 50k-s csomagot.

kzolika 2012.09.23. 20:59:04

@Dövan: Voltam már kinn rövidebb időkre (egyenként max. 6 hónap) ösztöndíjjal és munka miatt is. Évek óta expatoknak riportolok, ami ugye feltételezi, hogy sokat dolgozunk együtt, sokat is vagyunk együtt, látok más világszemléletet és gondolkodásmódot. Kúrtam diplomataszülők lányát, aki általánost Moszkvában, középiskolát N.Y.C-ben végezte, egyetemre jött haza. Kúrtam évtizedet L.A-ben eltöltő nőt. Utoljára majd' egy évig ment a fűzőcske okosan egy angol expat csajjal, szóval magánéletben is láttam ezt-azt. De valszeg tényleg még több couleur locale érne, ha kinn is élnék.

grani 2012.09.23. 22:38:06

@kzolika: Ők itt voltak? Nos, míg MO a "vidám barak" volt, amíg nyugati kölcsönökből ment a nagy jólét, addig a magyaroknak jól ment. Itt kint meg nyomorogtak. Most lassan helyre áll a világrend. Nincs ingyen gáz és kőolaj, a nyomi magyar árukat nem lehet már Oroszországban eladni. MO nyomortanya lessz. Remélem, még tíz év, és MO végleg tönkre megy. Majd jó olcsón lehet lakásokat, telkeket vásárolni és olcsó lessz a szolgaszemélyzet is. Pont mint te. Idegeneket szolgálsz ki. Nincs mire felvágnod. Szégyen szolgának lenni a saját hazádban.

grani 2012.09.23. 22:44:35

@Catgirl: A borscs az ukrán étel és nem céklaleves. А сéklaleves a свекольник.
Perfekt oroszul beszélő embert eddég én csak kettőt ismerek, rajtam kívűl. Mármint olyat, aki magyarúl is perfektűl beszél. A két nyelv hangtanilag nagyon különbözik. Egy orosz soha nem tanulja meg kimondani helyesen azt hogy alma, míg egy magyar soha nem lesz képes kimondani azt, hogy хорошо.

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2012.09.23. 22:55:07

@grani:
Akkor most csalódást fogok neked okozni. Én 6 éves koromig Moszkvában éltem. Először beszélni, oroszul tanultam meg.
Amikor Magyarországra jöttünk úgy mentem iskolába, hogy kizárólag oroszul beszéltem.
Tudod léteznek még emberek rajtad kívül, akik akcentus nélkül beszélik a két nyelvet együtt. Továbbmegyek: már spanyolul is folyékonyan beszélek.
Egész életemben orosz-magyar tolmácsként kerestem a kenyerem.
Lehet a Borscs pontos történetét nem ismerem, de azért valljuk be: a cékla az alapja.
Legalábbis izre, mi több a szinét is az adja.

Minden jót.

grani 2012.09.23. 22:57:51

@Dövan: Ne keverd a korszakokat. Azok az idők a hetvenes évek vége, nyolcvanas eleje volt. Akkoriban vengerka volt dögivel. Minden feketének és arabnak volt egy vagy több. A vengerkáknál az értékrend ez volt:
dolláros arab
dolláros fekete
nem dolláros fekete
pénzes magyar (én)
nem pénzes magyar
ruszki.

Akkoriban az oroszok között a vengerkáknak nem volt becsülete. Igaz, nősülni az orosz fuk simán mentek a vengerkákra, de mondjuk én egy orosz lányt vettem el. Elsőre :)

grani 2012.09.23. 23:04:37

@Catgirl: Hát én meg négy éves koromig csak németűl beszéltem, most meg...
Semmit nem jelent, rengeteg tolmácsot ismerek, akik mind magyarul, mind a másik nyelven akcentussal beszélnek. Én pld. nem is tudok tolmácsolni, mert egyszerűen nem tudok a két nyelv között váltani. A papám meg négy nyelven beszél folyékonyan, akcentussal. Tulajdonképpen nincs is igazi anyanyelve.
Aztán meg nincs mit megsértődni. A nagymamihoz kilátogatás az nem egyenlő harmincöt év itt éléssel. Ismerek egy pár orosz anyukás nagylányt, aki szintén az hitte, hogy perfekt orosz és mindent tudd Oroszországról.
A borscs meg káposztaleves, burgonyával és sok hússal. A céklát kűlön teszik bele és ne főzik a többivel. Elmegy a színe :)

grani 2012.09.23. 23:06:58

Да вообще то нефиг надуваться. Пусть удочки мокнут, пока можно кайф ловить.

zseketto · http://azeletstmoritzban.blog.hu/ 2012.09.23. 23:12:48

@kincsa: viccelsz? 4 evig volt hu tarsam egy sv 1000 sz.

a shopppingos tangas mondatodon felrohogtem!Ezek szerint nem csak autoban allatok :D

mennyire buntetnek gyorshajtasert, meg ilyenekert?Irtad, h a mocisok nem torodnek a rendorokkel, gondolom, ti azert ovatosabban maszkaltok

ha tudsz, valahova tehetnel fel kepet (FB, stb.) erdekelne motoros szemmel! :)

Szeles utat es vezessetek ovatosan ;)

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2012.09.23. 23:14:31

@grani:

Ne naduvayus!
De zavar, hogy valaki azt képzeli ő egyedül a helikopter. Én 5 orosznak tolmácsoltam 2o éven át és kizárólag azért, mert nem volt akcentusom. Előttem 5 tolmácsot rugtak ki, mert zavarta őket az akcentusuk. Rólam sokáig azt képzelték, hogy bevándoroltam Mo-ra. Egy év mulva oszlattam el a évhitüket.

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2012.09.23. 23:29:13

De amugy zsebre teheted a 35 évedet. Én először oroszul tanultam meg beszélni. 6 éves koromban Mo-ra költöztünk. Az anyukám sem és én sem beszéltünk magyarul. Az anyukám 2o éven át otthon dolgozott(orosz irott szöveget vitt be irógépre). Mondanom sem kell, hogy fél év után én folyékony magyar voltam az iskola miatt, de az anyummal még 2o évig kizárólag oroszul beszéltem.

grani 2012.09.23. 23:48:45

@Catgirl: Nem mindenkivel találkoztam még MO-n, lehet, hogy veled bővülne a kör.
Egyébként, akár anyukádnak is lehet akcentusa oroszul, ennyi év után. Nekem kb. két hét, míg átállnak a hangszálaim oroszról magyarra és fordítva.
Ne keverd a hibátlan oroszt az akcentussal. Én odesszai akcentussal beszélem az oroszt. Ma is rákérdezett egy moszkvai taxisofőr. Én viszont kiszurtam, hogy ő meg nyugat ukrajnai. És tényleg, tíz éve csak, hogy Moszkvában él. Egyébként Moszkvában már szinte nem lehet hallani a régi híres "á" zó moszkvai akcentust.
Na szóval, ha legközelebb MO-ra megyek, meghallgatlak. Aztán majd kiderűl, mire is vágsz fel :)

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2012.09.24. 05:52:38

Nagyon szivesen benne vagyok, de kicsit messzebb kell utaznod. Mert jelenleg Chilében élek:)

hackmac27 2012.09.24. 07:28:59

@grani: Azért mert még nem találkoztunk. Egyből felmegy a szám háromra :). Egyébként én kb. 5 embert ismerek, akinek a magyar és az orosz is az anyanyelve. Van köztük egy szentpétervári lány is ám. :)

kzolika 2012.09.24. 07:39:03

@grani: Kár sértegetni. Mindenki szolgál valakit vagy valamit. Még egy pénzt nem használó hajléktalan sem teljesen független, mert neki is be kell tartania bizonyos szabályokat ahhoz, hogy szabad legyen.
És inkább szolgálok egy nyugat-európait vagy amerikait, vagy bárkit, mint egy ruszkit, aki addig jutott a civilizáltságban, hogy bajonettel hasba szúrja a szembejövőt és leveszi a csuklójáról a tizenkettedik órát, meg hasonlók. Gyerek voltam még, amikor hazatakarodtak ezek, de apám elvitt pár elhagyott orosz objektumba, amikor átvették őket. Hát, egy életre szóló élmény és tanulság volt, hogy ezek mit hagytak maguk után.

kincsa 2012.09.24. 07:49:15

@zseketto88: Hat, a kozlekedesrol eleg sokat lehetne irni. Itt gyakorlatilag senki nem tisztel senkit. Meg a gyalogos sem az autost. Komolyan. Siman lelep a zebran ugy, hogy az autosnak van zold, neki meg logikusan piros, es kozben a mobiljat nyomkodja. Mintha egy parkban setalna. De ez oda-vissza igaz, tegnap azert kellett leulnom egy padra (annyira rohogtem), mert egy autos ment at a piroson, es kozben hangosan radudalt a zebran atkelo gyalogosokra. Olyan jo agresszivan. Szoval itt minden van. Gyakorlatilag egy honapig halalfelelmem volt a motoron, miutan kijottunk. De aztan megszoktam. Egy fel oras ut alatt a varosban atlag 1 balesetet latsz. A rendorok minden sarkon ott vannak Moszkvaban, megis rettenetes a helyzet. Persze buntetnek is, es zsebre megy a dolog, ezt felesleges is kulon mondani.
Mikor Petervarra mentunk motorral, utkozben talalkoztunk egy bandaval (oroszok), ok mondtak, hogy videken ne alljunk meg a rendornek, nekik csak sz.r Ladajuk van (tenyleg), ugysem ernek minket utol. Csak takarjuk le az egyik szamot a rendszamon ragasztoszalaggal, es annyi. De mondom, sokan nem veszodnek a ragasztoval, leveszik a tablat, es kesz.
Nekunk persze fent van a tabla, es megallunk a rendornek is, akinek minden ok nelkul joga van teged igazoltatni, pont, mint Magyarorszagon. Mar kaptunk buntit, 2000 rubel gyorshajtasert. De legalabb nem jatszadozott velunk a rendor, bemondta az osszeget, fizettunk, aztan mehettunk.
Egy masik alkalommal nem akartak elhinni, hogy nem beszelunk oroszul, pedig ott voltak a kulfoldi papirok, a magyar rendszamtabla, stb., de akkor sem. Eppen egy jegeso alol jottunk ki, videken voltunk, hullara fagyva, mikor megallitottak. Magyaraztak, mi a bajuk, nem ertettunk semmit. (Mutogatni nem mutogatnak, csak mondjak a maguket.) Mar vagy fel oraja ott voltunk, nekem mar lila volt a kezem, arcom, mindenem, amikor megallt mellettunk ket motoros. Valamennyire tudtak angolul, forditottak, kiderult, hogy a rendor szerint dupla vonalon eloztunk, kifizettuk a buntetest, es mentunk. A sracok adtak pulcsit, hogy ne fazzunk, azt rahuztuk a borruhara, aztan egesz Moszkvaig egyutt mentunk, a pulcsit is csak masnap vittuk vissza nekik. Nagyon rendesek voltak. Ilyen is van. De tenyleg, a motoros kozosseg nagyon osszetarto, rendesek egymassal. Legalabb ez, ha mar az autosok halalos veszelynek szamitanak - jobban, mint otthon, es azzel mindent elmondtam. :)
Te merre szoktal jarni?

indapass90210 2012.09.24. 08:40:33

@kzolika: annak ellenére, hogy a pina jó, azért nem az lesz a kapu a világra. (Még akkor sem, ha meg tud benne fordulni egy pótkocsis teher egy íven) :)

Így ha teheted, akkor mindenképpen menj ki, kurva jól fog mutatni az önéletrajzodban is, a személyiségfejlődésről nem is beszélve.

indapass90210 2012.09.24. 08:47:53

@grani: csak azt ne mond, hogy azóta javult a helyzet :)

Megjelenésileg az orosz csajok klasszisokkal jobbak a magyaroknál. Csak a körülmények, az olcsó pia és a cigi hatására hajlamosak a 30-as éveik közepe táján feljesen szétcsúszni. Nem mindenki, de ez a nagy átlag.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.25. 01:35:39

@Бабаяга: Az nem szürok? Mintha a ы betű ü lenne, nem?

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.25. 14:12:41

Namost ez komoly, hogy itt emberek látatlanban, ismeretlenül egymás nyelvtudását ekézik? Elég szánalmas. Mondhatni tipikusan magyar. :-/

2012.09.25. 19:42:08

@Chang Yai: Tipikusan magyar?? Hmmm...

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.25. 20:10:47

Bizony.
Ezer éve "élek" angolul, és soha nem hallottam, olvastam még olyan szintű civakodást és egymás akcentusának és nyelvtudásának látatlanban vagy szemtől szembe körberöhögését vagy csak enyhe fikázását, mint amilyen itt a közelmúltban többször is előfordult (és máshol is magyar nyelvű helyeken a weben). Közben meg a magyarok nyelvtudása a legrosszabb egész Európában, de sebaj, fikázzuk le látatlanban (!!) azt, aki orosz anyanyelvűnek vallja magát, vagy azt mondja, ugyanolyan jól ír és olvas angolul, mint magyarul, vagy érezhetően nem anyanyelvi kiejtéssel, de nagyon jól beszél németül. (Majd az lesz a következő, hogy definiáljuk a másik etnikai hovatartozását néhány kis tényből, te magyar vagy - te nem vagy magyar, te elég jó vagy - te meg nem). Hát hajrá a fikahadjárathoz mindenkinek, aki szeret belemászni, aztán tán elgondolkozik egy-két másik ember a témán.

2012.09.25. 20:40:11

@Chang Yai: Ne hidd hogy tipikusan magyar, némelyik orosz fórumon is mindenki mindent fikázik meg letesz... Olyan beszólások vannak... Meg a stílus is sokszor elég ordenáré bunkó...

2012.09.25. 21:02:52

Londonban... (Murphx Xdsl)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.26. 03:05:00

@Chang Yai: Ez nem tudom nekem jott-e, de en szimplan csak erdeklodtem, 20 ev hosszu ido, lehet en emlekszem rosszul u vagy i.

kincsa 2012.09.26. 07:01:25

@Chang Yai: Nem akartam elhinni, hogy a magyarok nyelvtudása a legrosszabb egész Európában, ahogy írtad, ezért rákerestem statisztikákra - és igazad volt! Az Európai Unión belül legalábbis a legalsó csoportban vagyunk a "Legalább egy idegen nyelvet társasági szinten beszélők aránya" kategóriában - no nem egyedül (ott vannak az olaszok, spanyolok, franciák, stb.), de mégis. A két nyelvet társasági szinten beszélők csoportjában viszont már felkapaszkodtunk az utolsó előtti csoportba, juhéééé! Ezt tényleg nem gondoltam volna.
Ami pedig a "látatlanban fikázzuk a másik nyelvtudását, lehet, hogy még orosz anyukádnak is akcentusa van" dolgot illeti: teljesen egyetértek, ez nevetséges. Hogy mennyire magyar ez a szokás, azt nem tudom, itt szerencsére csak egy ember ment bele ebbe a "témakörbe". Ami azért nem olyan rossz arány. :)
@tildy:): Egyértelműen nem neked szólt. Olvasd el a többi kommentet, és meglátod. Egyébként én nem vagyok nagy orosz szakértő, de nekem inkább hasonlít fojtott "i"-re, mint "ü"-re. A magyar nyelvkönyvek meg azt mondják, a kettő között van.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.26. 16:29:50

Kincsa - régebben asszem egy angolos posztnál voltak hasonló piszkálódások mások nyelvtudásáról látatlanban.

tetecske 2013.11.22. 00:44:43

@moszkovitics: már majdnem megijedtem hogy igaz amit írtál :) akkor moszkvában még a Norvégok is csórók ugye?
www.themoscowtimes.com/business/business_for_business/article/moscow-monthly-wage-on-average-1800/487138.html

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása