oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. augusztus 30. 06:53,  Ha nem jó, lehet lépni 138 komment

2012. augusztus 30. 06:53 Határátkelő

Ha nem jó, lehet lépni

Nem kényszerből, hanem tanácstalanság miatt indult neki Angliának Anna, aki ma már egy londoni egyetemre jár, miközben dolgozik és sportol is. Közben pedig büszke a magyarságára.

London Metropolitan University 3.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„A kijövetelemnek semmi súlyos oka nem volt, csak nem vettek fel arra a szakra, amire menni akartam az egyetemen, egy-két rossz választás után még csak nem is láttam, mihez lenne kedvem, amire lehetőségem is van (nem sikerült túl jól az érettségim, csak fizetős szakokat érhettem volna el, amit a családom nem tudott megengedni), és hát úgy gondoltam, fiatal vagyok, egy életem, egy halálom, megpróbálom külföldön.

Csak angolul beszélek, ezért Anglia adta magát elsőre. Április végén összecsomagoltam a táskám, és kijöttem. Nyelvtudás volt a zsebemben, de aki hallott már egy britet angolul beszélni, az tudja, hogy nem egyszerű elsőre megérteni őket. Szétnéztem Londonban, láttam, hogy itt nagyon el vannak szaladva a lakbérárak, hát még jobban szétnéztem, Yorkban egész jó árak vannak, így hűt odaköltöztem.

Nem bébiszitterkedéssel próbálkoztam először, de ahogy hallom a tapasztalatokat, talán jobb is. Én megfogtam az önéletrajzom, és a város talán összes vendéglátó egységébe bementem, nem tökéletes nyelvtudással, nulla tapasztalattal. Nem túlzok, körülbelül 900 önéletrajzot osztottam szét 4 nap alatt. Három hely hívott vissza, interjú mindenhol, megkaptam egy munkát egy kedves kis étteremben.

Nem kell szenvedni

Ez az, ami zavar. Ha megaláztak, kihasználtak volna (mint egy korábbi poszt íróját), 15 perc múlva újabb lehetőséget kerestem volna!!! Mert nem kell fél évet szenvedni egy helyen, ha nem jó, lehet lépni. Ha várost kell váltani, hát Istenem, egyedül jöttem, 1-2 ismerős volt, akit összeszedtem, de nem szenvedtem volna ennyit, mint amennyit a posztíró.

Egy évet keményen, heti 60-70 órákban dolgoztam, lett egy kis félretett pénzem, úgy döntöttem, megpróbálkozom az egyetemmel. Jelentkeztem, a jól teljesített angol nyelvvizsga (IELTS) feltételével fel is vettek, mivel már felszedtem annyi tudást egy év alatt, hogy a minimumot teljesítsem.

Jelentkeztem diákhitelre (amit össze sem lehet vetni az otthonival, hitel ez is, az is, de napokat tudnék mesélni arról, hogy ez mennyire kedvező), amit meg is kaptam, kifizetik a tandíjam, a szállásom és kaptam vissza-nem-térítendő „zsebpénzt" is.

(Nyilván nem kapja meg az ember, ha kijön és rájuk csap, hogy most én szeretném, de mivel már egy éve itt voltam, ezért jogosult voltam...)

Kidolgoztam a belem

Idén kezdem a 3. évem a London Metropolitan egyetemen pszichológia szakon, egyetem mellett is próbálok heti legalább 30 órát pincérnősködni, és már majdnem hibátlan az angoltudásom.

Ha engem valamilyen megkülönböztetés érne a jövőben, az elég durva diszkrimináció lenne.

Kidolgoztam a belem is ezért (vizsgaidőszakban IS órákra jártam, dolgoztam és mivel sportolok, edzések és hétvégi meccsek is játszottak – szórakozás így 24 évesen szóba sem jöhetett...) és még egy évig fogom is, de utána le fogom aratni a gyümölcsét egy rendes munkával itt kinn, egy nagyon rendes kis nyugati középosztálybeli munkám lehet, és ki tudja, ha nagyon ügyes vagyok, TALÁN még jobb is!

Ha bárhol borzasztó lett volna, elindultam volna és addig kerestem volna, amíg jobbat nem találok!! Minden munkahelyemen nagyon keményen nyomtam, és mindenhol megbecsültek ezért, és nagyon sokat segítettek, mert tudták, hogy egy megbízható, jó munkaerő vagyok!!!

Srácok, aki kijön, annak nem lesz egyszerű, de ha nagyon keményen megdolgoztok érte, semmi sem lehetetlen.

Nem bírnám ki magyar szó nélkül

Nagyon sok magyarral tartom itt a kapcsolatot, nem bírnám egy napig sem magyar szó nélkül (és higgyétek el, nem tudtok itt Angliában olyan kis helyre menni, ahol ne lenne legalább 3-4 magyar).

Voltak, akik elmentek konyhai kisegítőnek, ott ragadtak, 6 éve azt csinálják minimálbérért, és van, aki bébiszitterkedik, aztán a Facebookon olvasom minden nap a siránkozását, hogy hogyan bánik vele a család. És nem értem.

Mert elfogadják, ami van, nem tesznek azért, hogy jobb legyen, ők csak magyarokkal bandáznak, ha angol próbál barátkozni velük, szinte elutasítják... Hát ezért nem szeretik annyira az angolok a külföldieket. Amint nyitsz feléjük, látják, hogy akarod, nagyon segítőkészek. Ez most lehet, hogy iszonyat mogorván hangzott, de ezek a tapasztalataim.

Imádom, de kicsit mindig kívülálló leszek

Én is úgy jöttem ki, hogy ki tudja, mi lesz velem az egyetem elvégzése után, a csoporttársaim a legnagyobb szeretettel fordulnak felém, mert értelmesek, és azért, mert külföldi vagyok, nem bélyegeznek meg – csak azért fognak, ha az országukba jövök és még én nem vagyok hajlandó velük beszélni!

Személy szerint én imádok itt lenni – nyilván mindig kicsit kívülállónak fogom érezni magam, amikor családi vacsorákra megyek, még mindig furcsának érzem a helyzetet, itt mindenki ír vagy brit és én más vagyok... de őszintén, ők jobban elfogadnak engem, mint én azt, hogy immigráns vagyok (ez a „pók jobban fél tőled, mint te a póktól" szituáció). És ez ad egy olyan komfortérzetet, hogy már engem sem zavar.

Összefoglalva: ha nagyon keményen dolgozol, és nyitsz mindenki felé, egy csipetnyi diszkrimináció sem ér! Személy szerint nagyon sokat dolgoztam azon, hogy elfogadjanak, de ezt érzi mindenki és többé nem érdekli őket, ki fia-borja vagyok. Inkább érdekesnek találják, és érdekli őket, hogy a „gulash"-nak akkor milyen íze is van, és menjünk el a magyar étterembe, mintsem hogy azt mondják, „jaj, megint egy külföldi".

Lemondás és alázat

Nem azt mondom, hogy könnyű, egyáltalán nem az. Sok lemondással, alázattal jár, de életem legjobb időszakát élem, nagyon jól érzem magam és nagyon élvezem, hogy megismerhetek ezerféle különböző kultúrát és közben építhetem a jövőmet.

És mindez abból indult, hogy nem volt ötletem, mit csináljak otthon... Életem legjobb döntése volt kijönni, a nulla szabad perc az elmúlt három évben volt az ára... Még mindig úgy érzem, megérte, nem tudom, minek kellene történni, hogy most hazamenjek.

Évente háromszor-négyszer megyek Magyarországra, imádok otthon lenni, nem szeretném, ha azt hinnétek, hogy totál ide szeretnék teljesen tartozni! Nagyon büszke vagyok az identitásomra!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London York Nagy-Britannia London Metropolitan University

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr484740878

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Könnyem ontom, mikor bontom 2012.08.30. 11:00:08

Breaking news Megkaptuk a lakáskasszától a levelet, köszönik a segítő együttműködést, 4 hónap papírozás, aláírás, fölé írás, ügyvéd, közjegyző, - na még ezt a díjat fizesd be, eddig nem mondtam? -, és egy kisebbfajta anyagi seggre ülés után, miénk a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2012.08.30. 07:38:10

Jó kis poszt, de kicsit hiányolom belőle a száraz adatokat. Igaz, leírták már ezerszer őket, de jó olvasgatni hogy kinek mennyiből sikerül megélnie stb.

Én pár hónapja vagyok külföldön és konkrétan magasról leszarom hogy egy osztrák mit gondol az itt létemről. Nem érdekel, hidegen hagy, miért érdekeljen?

Egyébként én megyek haza. Nem azért mert nem tudok félrerakni. Hiányzik. Ennyi. Nekem pedig ez többet ér mint pár száz rongyos euró.

Shebelle 2012.08.30. 07:45:14

Most mondjam h. így kell ezt csinálni? Hát akkor mondom :)))) így is lehet csinálni! Csak rajtunk (is) múlik. Gratulálok, tetszik a hozzáállásod az élethez, nem azt nézted mid nincs, de azt ami van, s abból kihoztad ami lehetett.
...a pókos hasonlat meg tényleg ott van!!! :)

tableno 2012.08.30. 07:56:51

Hat igen, nagyjabol igy all hozza egy normalis ember: nem kell a dolgot tulerzelmeskedni, hanem dolgozni kell, kihasznalni az adott lehetosegeket, nyitottan allni masokhoz. A magyarsag pedig nem kereszt, meg sorsvallalas, hanem egy ugyanolyan tulajdonsag, mint hogy valaki szoke, vagy vallasos, vagy biciklista. Ha az ember nem gorcsol ra tulsagosan, akkor a kornyezete sem fog ragorcsolni!

think different 2012.08.30. 08:05:14

Anna,

Köszönjük az írást, tudom nem kívánságműsor és a pöttyös labdát sem kaptam el, de az egyetemről, felvételiről, elvárásokról, vizsgákról írnál majd egy másik bejegyzést a közeljövőben?

Köszönöm:)

Tigicica (törölt) 2012.08.30. 08:23:22

Köszönöm, nagyon inspiráló írás! Különösen, hogy én is ezt mondom, hogy ha megalázzák az embert igenis tovább kell keresni. Nem kell elfogadni a helyzetet. Továbbtanulás nekem is tervbe van véve, ha majd már jól beszélem az angolt. :)

almare 2012.08.30. 08:29:18

Nekem is tetszett a poszt is, a hozzáállás is.Van, akinek ezt a hozzáállást évekig tart megtanulni, pedig ezzel lehet az ember sikeres.

Én is kíváncsi lennék a felvételire, vizsgákra, az egyetemi hétköznapokra.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2012.08.30. 08:35:47

szerintem nincs olyan hogy van egy hozzáállás amivel valaki sikeres lehet. nincs erre recept. ez nem olyan mint a rakott krumpli hogy van egy recept és kb úgy kell csinálni hogy te rakott krumplit ehess. a világ nem így működik, ezt pedig mindenki tudja, csak félünk belegondolni.

de továbbmegyek. olyan sincs hogy sikeres ember. mégis mitől lenne sikeresebb az aki mondjuk 5 ezer eurót keres miközben én csak töredékét? ki döntötte el és mikor hogy akkor sikeres valaki ha többet harácsol?

emberek az élet nem erről szól. az élet leginkább a szaporodásról szól, ha már mindenképpen kell valamit mondani. a liberalizmusnak pedig sikerült elérnie hogy ma már ciki pl 20 évesen (amikor A LEGERŐSEBB VAGY) szülni. meg mindenféle kifogást találni rá, meg úgy tekinteni rá mint egy befektetésre. egészen undorító világban élünk.

tableno 2012.08.30. 08:45:45

@házelőtthinta: "az élet leginkább a szaporodásról szól" - gratulalok. Erkolcsi piedesztalodrol sikerult az emberi letet az allatok szintjen definialnod. Mennyivel az undorito libsik folott allsz!

Sanyi9 2012.08.30. 08:48:38

@okos vagyok: a multkor azt irtad, hogy "hatosagi ugy", most meg, hogy "ennyit megér nekem". Ez mit jelent? Neked tartozik egy csomo penzzel, megszokott es most probalod megtalalni, hogy kiverd belole? Biztos nagyon jo baratod lehet, ha nem adta meg meg a telefonszamat se...

think different 2012.08.30. 09:03:11

Srácok,

Régi internetes legenda: Ha troll és cserepesnövény kommentjére nem reagálunk, akkor eltakarodik magától.

Próbáljuk meg ignorálni az ilyeneket és akkor ez egy jobb hely lesz.

bpetya75 2012.08.30. 09:03:23

@házelőtthinta:

Szerintem pedig van ilyen, csak nem olyan sarkos a dolog, hogy csak így lehet csinálni, különben elkárhozol ;-). A posztoló hozzáállása tényleg kiváló.

A sikerrel kapcsolatban: sokan valóban külsőségekben mérik a dolgot, amit én is rossz megközelítésnek tartok, de azt azért ne felejtsük el, hogy valamennyi pénz igenis kell hozzá, hogy sikeresnek érezhesd magad. Persze nem árt, ha az ember tisztában van vele, hogy a siker nem egyenlő a megvásárolható dolgok felhalmozásával, és a velük való villogással. De azt, hogy ki mitől érzi magát sikeresnek, mindenkinek magának kell eldönteni.

Én pl akkor fogom magunkat annak érezni, ha a gyerekeknek meg tudunk adni mindent a tehetségük kibontakoztatására, meg mondjuk tudunk venni pár hektár erdőt ;-)

De ez az én mércém. Másé más. Nem érdemes a világ undorítóságával túl sokat foglalkozni. Vedd körül magadat olyan emberekkel, akikkel nem ezt éled meg, és meg van oldva a probléma.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.08.30. 09:14:08

@házelőtthinta: Jó, hogy ha valaki árakat ír azon nyekeregnek egy csomóan, hogy nem reálisak; ha nem ír jössz te, hogy hiányolod őket de közben elismered, hogy mások más helyen már írták.
Egyébként a poszt nem a keresetre koncentrált mint a siker zálogára. Hanem sok olyan dologra irányította rá a figyelmet, ami általánosságban mindenkinél bejön. Kitartás, sok munka, alkalmazkodás.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.08.30. 09:15:02

Egyébként a poszt tényleg nagyon jó. Egy teljesen normális mentalitású a földön két lábbal álló fiatalról szól, aki nem csak világot lát és így értékesedik de még a magyarságára is rácsodálkozik külhonban. :) Mondjuk a 900 önéletrajz szétosztását 4 nap alatt irreálisnak tartom.

almare 2012.08.30. 09:19:40

A sikernek sokféle „mértékegysége” van. Siker az is, ha hatékonyan tudom kezelni a számomra nehezebb helyzeteket, nem ragadok bele a kérdéseimbe (vö. posztoló: nem tudta, mihez kezdjen, de nem toporgott évekig azon, hogy ezt kitalálja). Siker az is, ha hatékonyan oldom meg a belső konfliktusaimat. Siker az is, ha olyan életszínvonalat tudok magamnak és a családomnak biztosítani, hogy a hónap végén se az a kérdés, hogy lesz-e vacsora, hanem a Maslow-piramis magasabb szintjeire is eljutunk. És ahogy @bpetya75: írta, az is siker, hogy a gyerekeimnek lehetőségeket tudok felkínálni.

Összességében a siker pénzkérdés is, meg egy csomó minden más is.

sumsang 2012.08.30. 09:24:18

@think different:
Köszönet a cikkért, nagyon hasznos! És én is beállnék a kérelmet benyújtok soraiba! :)
Érdekelnének részletek az egyetemmel kapcsolatban, és a diákhitelről is olvasnánk még sok hasznos infót!
Hála és köszönet! :)

2012.08.30. 09:24:50

@házelőtthinta: huha, azok a mocskos libsik, ez is az o hibajuk :) pedig milyen jol mukodott anno a 19-20 evesen leszulo parok hazassaga, akik egytol egyig elvaltak szinte, a gyerekeiket kerdeses erettseggel tudtak nevelni (hisz a 20 eves az gyakorlatilag fel labbal meg gyerek, nincs 100%-ra kifejlodott szemelyisege es ertekrendje, meg boven mozgasban van "mentalisan", keresi a helyet), ezaltal rengeteg csonka csaladot eredmenyezve :)

majd hianyozni fog az a par szaz rongyos euro, amikor 20 ev mulva a szuleid/nagyszuleid/TE mar nem kapnak nyugdijat, neked meg nincs mibol tamogatni oket :)

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2012.08.30. 09:36:12

"Lemondás és alázat". Ezt kéne tudatosítani sok Határátkelő fejében! Egyik nélkül se lehet boldogulni egy új országban.

GyongyiL 2012.08.30. 09:36:56

Teljesen egyetértek veled, én is unom a sok siránkozást, ahelyett hogy tennének valamit inkább elfogadják. Tényleg a kitartás és a küzdés a legfontosabb... Végre egy poszt ami arra is irányul, hogy mennyire sok a "belenyugvó" ember, amivel nincs gond, de akkor nehogy már nekem kelljen a sirámokat hallgatni ( ami sajnos egyre sűrűbb mostanában ).

psyery 2012.08.30. 09:41:50

Grat Anna!Tök jó vagy!

Esetleg tudnál dobni egy e-mailt nekem (sunshineterapi@gmail.com), mert én 2 hete vagyok kint és most diplomáztam otthon pszichológia szakon (Master) és érdekelne,hogy itt hogy van a rendszer.
Nagyon megköszönném az infót!

RoxiSpain 2012.08.30. 09:56:07

Ez igen! Gratulálok Anna, ez az a hozzáállás, ami nélkül beszélhetsz 20 nyelven, lehet 5 diplomád, akkor sem vinnéd semmire. Szóval benned megvan az, ami ahhoz kell, hogy az ember bárhol is van, feltalálja magát. Ennél pontosabban ezt nem is lehet megfogalmazni, mint ahogyan Te a postodban írtad. Gratulálok, csak így tovább, és akkor nem TALÁN, hanem BIZTOS, hogy sokra viszed!

Gyurcsótány Ferenc 2012.08.30. 10:04:56

gratulalok bloggazda bacsi! mar epp hianyoltam Angliat.Alig adsz Angliat a blogodon.Nem lehetne mondjuk napi kettot is adni?
Semmi bajom a posztoloval, sok sikert neki, de mar vert hanynak az emberek az allando angliazassal.
Azt csinalod kedves bloggazda mint amikor a Lambada volt a nagy slager es ejjel-nappal csapbol,budibol mindenhonnan csak a lambada folyt amitol mar nemcsak az emberek de mar a kutyak is vert hanytak, de ha nem volt meg eleg unalmas jott a lambada tanc verzioja, ahol nem enekeltek.Na ezt csinalod te is.Gratulalok neked! Ha lesz egy kis idom osszeszamolom mar az elmult 6 honapban hany angliat gortal mar az arcunkba de hogy min. 100at az tuti.

csortu 2012.08.30. 10:09:41

Érdekes, hogy pont ma került ki egy cikk valakitől, aki a LondonMet-re jár. Figyelem, áll a báll a körül az egyetem körül:
www.bbc.co.uk/news/education-19419395
Anna, figyelj, mert lehet, hogy tavaszra már nem lesz LondonMet sem, csináld meg a diplomádat mielőbb!

S. Lala 2012.08.30. 10:14:53

Nagyon tetszett a cikk, pont azt valósítottad meg, amin egy korábbi, hasonló korú szerző hezitált. Gratulálok, csak így tovább, ügyesen! Akkor se add fel, ha majd a diplomával nem lesz rögtön olyan munka, amit szeretnél, el fog jönni a Te időd.

Olyan értékeket képviselsz, amelyekkel szerintem bármelyik jól működő országban lehet érvényesülni. Hogy Magyarországon miért nem "ennyire egyszerű" , az egy jó kérdés. Talán pont azért, mert még azok vannak kevesebben, akik bátran a kezükbe merik venni a sorsukat, és ahogy mondod, ha nem tetszik, arrébb mernek állni egy házzal.

@ www.aonang.hu
"Lemondás és alázat", ez (lenne) mindehol a siker kulcsa, nemcsak külföldön, csak Magyarországon ezek az értékek nem "menők". Ezen kívül kell még pozitív hozzáállás és kitartás is, meg egészséges önbizalom, amivel az ember neki mer állni. Ez látszólag szemben áll az alázattal, pedig nem. Az hogy Magyarországon ezeket az értékeket képviselve nem nagyon lehet boldogulni, nem az értékeket vonja kétségbe, hanem a környezetről állít ki szomorú bizonyítványt.
Akik ennek a környezetnek az értékrendje szerint szocializálódtak, azoknak a "lemondás és alázat" új "tanulnivaló", és a tanulópénzt meg kell fizetni. Vagy el lehet menni olyan környezetbe, ahol erre nincs szükség...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.08.30. 10:15:47

@Gyurcsótány Ferenc: Pisztolyt tartott a fejedhez valaki, hogy elolvasd?

Gyurcsótány Ferenc 2012.08.30. 10:21:46

@flash.gordon: felre ne ertsdnem kotozkodni van kedvem! amugy csak belekezdtem de epp ez az,ha mar allandoan azt a kurva lambadat kell hallgatnod es felrobban a fejed tole nem szolsz,hogy mar eleg legyen vegre es valaki kapcsolja ki?
kivancsi vagyok bloggazda bacsi fog e ra reagalni vagy behuzza fulet farkat es csak akkor mereszkedik ide ha valaki boszen elkezd ciganyozni/negerezni/zsidozni?Senkivel nem akarok kotozkodni, se veled se massal, se a poszt irojaval se a bloggazdaval,de mindig arra hivatkozott,hogy annyi de annyi rast kap,hogy nem tud valogatni.Na hat ez tuti egy nagy kanyi.ha tele lenne a vilag minden reszerol kuldott irasokkal akkor nem a kibaszott angliat kene olvasgatni minden masodik nap.Szo szerint minden masodik nap azt nyomatja.Es ez miert baj ha szolni merek emiatt?Nem anyazok senkit sem csak szolok,hogy most mar talan kicsit tulsagosan is eleg.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.08.30. 10:29:47

@Gyurcsótány Ferenc: Én, személy szerint nem értem, hogy ha ez Téged ennyire zavar, miért nem olvasol más blogot. Rengeteg tematikus blog van Ausztráliában, Új-Zélandról, stb., ahol garantáltan nem kell Angliáról olvasnod. :)

Én el tudom képzelni, hogy a legtöbb írás Angliáról meg Ausztriáról szól. Mindkettő elég népszerű.

A lambada valóban idegesítő volt anno hiszen ott nem lehetett kivédeni, hogy a munkahelyen vagy a nyílt utcán ne az bömböljön, A Határátkelő legalább csendes. :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.08.30. 10:31:50

Mondjuk vmi igazság van a szavaidban most rászűrtem Angliára és tényleg rengeteg poszt van. Nem tűnt fel pedig mindennap olvasom a blogot.

bpetya75 2012.08.30. 10:32:18

@Gyurcsótány Ferenc:

Csakhogy ez az írás alapvetően nem Angliáról szól, hanem egy fennmaradási stratégiáról. Teljesen mindegy, hogy Új-Zéland, Brazília, Faranciaország vagy Kanada a környezet. Itt nem ez a lényeg.

S. Lala 2012.08.30. 10:33:00

@Gyurcsótány Ferenc:
Lehet, hogy az ottani magyarok a legközlékenyebbek, és a bloggazda abból főz, ami van?

a szomszéd Sanyi bácsi 2012.08.30. 10:33:38

@Gyurcsótány Ferenc: Lehet nagyon egyszerűen hangzik, de a cikk első 2 mondatából kiderült, hogy Angliáról lesz szó. Akkor minek olvasod tovább? Amúgy meg szerintem a szerkesztőknek kellene e-mailt írnod, ha ez téged ennyire zavar. Lehet Anglia fanok. XD

Gyurcsótány Ferenc 2012.08.30. 10:36:28

@flash.gordon: olvasok mas blogokat is de ezt is nagyon szeretem (szeretnem megszeretni) ha nem omlene allandoan Anglia.Mi olyan kurva nagy szam abban az orszagban?Voltam ott anno en is (mint turista) de aki mar el akart innen huzni az mar megtehette 2004-ben.Ma mar 2012 irunk es meg mindig ugy omlik ide az anglia mintha a masodik menyorszag lenne es hatalmas zarandoklat indulna a kanaanba es rengeteg posztiro van aki olyan nagy hevvel ir Angliarol mint aki felfedezte a spanyol viaszt.

Gyurcsótány Ferenc 2012.08.30. 10:37:47

@S. Lala: lehet.ugy mint egy rokonom hetfotol szombatig huslevest eszik es vasarnap fozi a kovetkezo heti adagot:-)))))

Gyurcsótány Ferenc 2012.08.30. 10:38:36

@a szomszéd Sanyi bácsi: tudod mint sanyiba!igazad van vazze!irni fogok neki (bar ugyse lesz foganatja)

a szomszéd Sanyi bácsi 2012.08.30. 10:51:06

@Gyurcsótány Ferenc: Aztán mondd meg nekik jól! :) Egy próbát azért megér.

Határátkelő 2012.08.30. 10:58:23

@Gyurcsótány Ferenc: A bloggazda jelen, kiengedve fülét, farkát. :)

Vegyük sorba: Angliából azért van sok írás, mert sok érkezik, egyszerűen azért, mert arányaiban sokan mentek oda.

Rengeteg sztori van talonban, amit nem kell elhinned. Ezek egy része Angliáról szól. Úgyhogy lesz a jövőben is. Egyébként a mai poszt szerintem speciel nem Angliáról szól, csak éppen ott játszódik, ami nagy különbség.

Köszönöm, hogy megelőlegezed, hogy nem lesz foganatja a levelednek (amit még el sem küldtél). A blog indulása óta eltelt több mint egy évben minden levélre válaszoltam, meglehet, kis késéssel (most is csúszásban vagyok), de válaszoltam és válaszolni is fogok.

Összefoglalom: igen, mostanában kicsit több az angliai poszt, ez most így alakult. A jövőben majd próbálok odafigyelni erre is, bár sok minden befolyásolja, hogy éppen mi kerül ki. Kösz, hogy felhívtad a figyelmem. (És ebben semmi cinizmus nincs.) Angliai poszt lesz is még, mert sokan élnek ott, arányaiban sokan beszélnek angolul, ezért értelemszerűen sokakat érdekel.

Azzal meg nem tudok mit kezdeni, ha rögtön azzal jössz, hogy hazudok. Legfeljebb szomorúnak tartom és sajnállak.

Gyurcsótány Ferenc 2012.08.30. 11:07:50

@Határátkelő: szevasz.koszi,hogy visszairtal.Pont most irtam meg a levelet,de elotte meg a frissitesre ranyomtam es lass csodat.Visszairtak nekem!Szemelyesen Te!Komolyan orulok neki,igy legalabb nyilvanos is.
Ok.En megertem az erveidet (is) es vegyuk sorba.

1. megertem de jo lenne ha lenne neki egy kulon felulet pl. ahova azok kattintananak, akiket konkretan az angliai kimenetel erdekel pl.

2.ez is igaz.Ott jatszodik, de.....(mindegy, hagyjuk is)
3.koszi,hogy valaszoltal, amit fent mar ki is fejtettem.Good boy!
4. Koszi,hogy lesz foganatja a felhivasomnak!Oszinten minden cinizmus nelkul nagyon orulok neki,hogy beismerted te is,hogy egy kicsit elszaladt a lo......es ha nem lett volna ennyire omlesztve Anglia lehet fel se tunt volna senkinek (pl. Nemetorszagrol eleg nagy a kuss, ritkan kerulnek ki irasok,pedig nepszeru hely magyaroknak, de ez nem az en szemelyes kivansagom).Engem azt se erdekel,ha holnap Burundirol meg Burkina Fasor-ol fogsz posztolni, tehat en nem kivansagmusort akartam,hanem csak "jobbito szandekkal" probaltam idejonni es nem trollkodva megmondani az ami a szivemen az a szamon.Ertesz engem?
Utolso pont: bocsanat erte na, de most komolyan.Kiegyezunk?

Határátkelő 2012.08.30. 11:15:05

@Gyurcsótány Ferenc: Ki vagyunk egyezve (szép magyarsággal). :)

Ha már Németország: elég meglepő, hogy viszonylag kevesen írnak onnan, miközben például Svájcból több írás jön, pedig az ember azt gondolná, hogy hemzsegnek a német és osztrák posztok és nem.

Ez van.

(Akiket konkrétan az angliai kimenetel érdekel, azok a menüsorban rákattintanak Európán belül, és kész. :D :D)

Gyurcsótány Ferenc 2012.08.30. 11:20:21

@Határátkelő: Ok. kiegyeztunk es koszi meg egyszer,hogy valaszoltal.
Deutschland csak egy pelda volt, egy felvetes de komolyan es ez nekem is furcsa amugy,hogy onnan alig irnak pedig boduletesen nagy orszag viszonylag sok lehetoseggel lotavolsagon belul Magyarorszagnak, szoval.....na mindegy.furcsa.
sok sikert a tovabbiakban es nem akartam elbarmolni a mai posztot es semmi de semmi bajom a posztiroval sem.Sot, buszke vagyok kicsi hazank lanyara,hogy eletenek van ertelme, celja es nem kallodik, sodrodik az esemenyek utan hanem maga iranyitja sajat eletet.

2012.08.30. 11:20:45

@Határátkelő: Talan mert Ausztriabol es Nemtorszagbol konyebb hazamenni, es kevesbe erzi magat elzarva az, aki ott el. Meg talan kulturalis erteleben is kisebb sokk egy magyarnak, mint pl. Anglia. De ez csak egy tipp. Szamomra az angliai magyaroknak mar-mar kicsit olyan 56-os amerikas magyar feelingje van... Remelem ezzel nem bantottam meg senkit. Azt mindenestre nem gondolnam, hogy kevesebben vannak Nemetorszagban vagy Ausztriaban, de meg ez is megtortenhet.

antika890 2012.08.30. 11:22:13

Mindenki kurva büszke erre az országra, odakintről. Szopni bezzeg mindenkinek büdös itthon. Hát én meg leszarom ha már csak egy zsíroskenyérre is futja itton, akkor is maradok. Voltam alássan.

TilosazA (UK) 2012.08.30. 11:27:07

@antika890: Már bocsi, de itthon szenvedni (hogy ne használjam ezt a szép szót amit Te) akkora nagy erény?

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.08.30. 11:31:17

Anna, ha jó csaj vagy, meg kéne keresnünk egymást:) 2 éve jöttem, rendes irodai melóra, és nagyon unom a sok mekiben hat éve beragadt magyar kislányokat.

Üdv,
Egy Londoni irodai rabszolga:)

Hari Seldon 2 2012.08.30. 11:36:27

Amikor láttam, hogy "megint Anglia", na gondoltam csak átolvasom. Jól tettem, mert nagyon jó leírás volt.
A lényeg éppen nem Angliáról szól.

Szerintem Annából a pszichológus beszélt.

Gondolom, hogy előtte is ilyen volt a hozzáállása, de nagyon jópofa, hogy egyúttal kapott a beilleszkedéshez egy jó kis elméleti ismeretanyagot is. :-)

Tetszett a pókos megjegyzés is.

datolyapálma 2012.08.30. 11:37:48

máshonnan nem is fognak írni, ha egyszer már beleolvastak az itteni kommentekbe, ami mostanában nagyon trágár, kritikán aluli...(tisztelet a kivételnek) lassan már senkinek sem lesz kedve megosztani az élményeit, mert egyesek élből ütik-vágják és megmondják a tutit...

vocsok_NL 2012.08.30. 11:42:44

igen Anna! Ez a poszt a "hogyan erjunk el sikereket"-re volt roppant jo pelda! Igy kell csinalni! A posztbol sugarzik az orom, a biztatas, a "ne add fel" mentalitas! :-)

Mar sajnos nem talalom a cikket (be akartam linkelni), de par hete volt egy cikk az index-en/origon arrol, hany magyar el adott orszagokban. Csak kettot jegyeztem meg:
Anglia: 40 ezer fo!
Hollandia: 6 ezer fo

Ennelfogva ertheto miert erkezik annyi iras Angliabol...nemdebar? :) Ugyebar. :-)

Tapmancs 2012.08.30. 11:46:02

900 önéletrajz /4 nap.

Tegyük fel hogy napi 16 órában megállás nélkül osztogatta, így kb 4 percenként "osztott" egyet. 4 napig, napi 16 órában, szünet nélkül.

Ja.

vocsok_NL 2012.08.30. 11:48:15

@Tapmancs: kiallt a Picadilly Circus-re es osztogatta a Cv-t, mint Pesten a Blahan az "angol tanfolyam" szorolapozok. :))))

de lehet, hogy bekapcsolja a specialis "stroboszkop ujjait" es egy nap alatt atkuld egy rakat CV-t e-mail-en. ;)

2012.08.30. 12:01:07

Kedves Anna! Teljesen egyetertek veled abban, hogy "ha nagyon keményen dolgozol, és nyitsz mindenki felé, egy csipetnyi diszkrimináció sem ér!"

Egyebkent tapasztalatom szerint, ha kiegyensulyozott az ember, es megvannak a celjai, amikert kitartoan dolgozik, akkor legtöbbször nem is veszi eszre, ha valaki "lenezöen" all hozza. Ha meg igen, akkor is sokkal könnyebben tullep rajta.

Az elet egyszerüen tul rövid ahhoz, hogy azon ragjuk magunkat, hogy eg s***fej epp mit gondol rolunk. Csak igy tovabb!

ZmanUK 2012.08.30. 12:02:16

@Gyurcsótány Ferenc: Hat nem tudom, de ha nem tetszik, akkor nem kell olvasni. Szerintem senki nem kenyszerit ra. Velemenyem szerint a legtobb "kivandorlo" Angliaba megy 2004 ota, gondolom ennek is koszonheto a rengeteg angliai poszt. Engem speciel nem zavar, mert en is Angliabol vagyok.... :)

Ha nem erdekel, "ugord" at.

SilentDreams 2012.08.30. 12:03:36

@Tapmancs: Egy helyen többet is leadhatott, és akkor könnyebben kijön a 900/4 nap :))))

Annyira nem kell ezt pontosan venni, lényeg, hogy rengeteget leadott rövid idö alatt. Aztán lett is eredménye, meg a kitartásnak,. szorgalomnak is. Gratula!

Ha irnék, akkor Anglia - Németország összehasonlító posztot írnék, de mivel már úgy is annyi poszt volt/van/lesz Angliáról..... :)))

antika890 2012.08.30. 12:10:14

@TilosazA: csúnya szavakat használni nem egy nagy bűn, már ha ezzel akartál engem degradálni, nagy íróink is beszéltek, írtak csúnyán. De ha ez ennyire zavar, válaszolok kultúráltan:

Nagyobb erény itthon becsülettel dolgozni, és igen éhezni ha úgy van, mint külföldön tenni akár ugyanezt, akár dőzsölni. Nem akartam senkit bántani, felőlem aztán mindenki megválaszthatja a saját hazáját. Kinyílt Európa, lehet menni szabadon. Csak akkor tessék ezt csendben tenni, leszegett fejjel, mert ez nem érdem, még akkor sem, ha nagyon nehéz külföldön boldogulni.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.08.30. 12:12:22

@Ördögfajzat: Megfogtad a dolgot. A lényeg, hog yugyan 40 ezer magyar él itt, nyilván a fele kb Nő, mondjuk 80%-ban fiatal. Ez 16 ezer potenciális partnert jelent. Namost ebből szerintem 15 ezer ilyen életcél nélküli, jujjdejó bébiszitter vagyok/mekiben dolgozom/csirkegyárban dolgozom/hotelszobát takarítok és nem is akarok többet.
És az ilyeneknek ugyan jó melle van általában, azonban szellemileg nem túl nagy kihívások. Ami bizony fontos, ha komoly kapcsolatban gondolkodik az ember fia.
És persze ott van a többi nemzet lánya is, de kelet európa tetszőleges országából hasonló a képzetlen munkaerő aránya, az angolok ugyan rém kedvesek, de mégiscsak vérciki egy bevándorlóval járni két hétnél tovább, Indiát kilőném, mert egyenrangú partnert keresek. A feketék közt kevés a csinos ÉS okos, maradnak a kendős népségek, viszont megrögzött ateistaként nehéz magamévá tenni Allah tanításait.
Értem?:)

ZmanUK 2012.08.30. 12:17:41

@antika890: Barmi ahol az ember fejlodik, gyarapodik onerobol igenis ERDEM. Legyen az barhol a vilagon.

Mar miert is kellene leszegett fejjel, csendben kulfoldre menni? Talan az osszes kulfoldon kutato tudosunk is szegje le a fejet es ne legyen buszke arra, amit elert? LOL

mojoking77 2012.08.30. 12:17:54

Oooo, meg ne sertodjetek, de nekem tunik egyedul kicsit ossze visza kapkodonak a stilus? Ertem a lenyeget, es tetszik is a hozzaallasa, de neha annyira kuszan ir, hogy nehezen ertelmezheto. Lektoralni kellett volna, mielott kikerul. Ennek ellenere, hajra, meg kitartas, meg a tobbi.

TilosazA (UK) 2012.08.30. 12:17:55

@antika890: Nem akartalak degradálni, a stílus maga az ember. Amit írsz, én másképp gondolom, nem érzem erénynek ha valaki itthon boldogul, ahogy azt sem, ha külföldön. A lényeg, hogy boldogul, hogy képességeihez mérten a legjobbat hozza ki magából. Én jobb választásnak érzem, ha valaki legalább megpróbálja akárhol máshol, ahelyett, hogy itthon keseregne.

SilentDreams 2012.08.30. 12:18:59

@Eltévelyedés: Nehéz dolgod van látom :))))

Indiaiak között egyetlen egyenrangút sem találsz? Nagyon magasan lehetsz... :)

tableno 2012.08.30. 12:20:47

@antika890: "csendben tenni, leszegett fejjel" - majd biztosan te fogod megmondani másnak, hogy viselje magát, és mire lehet büszke. Kis inkvizitor-palánta...

antika890 2012.08.30. 12:23:13

Viszonyításként írtam, persze hogy mindenhol érdem boldogulni. Rossz érzés, hogy mindenki elhúz ebből az országból, ennyi. Ez a keserűségem összes tárgya.

antika890 2012.08.30. 12:24:37

inkvizítor-palánta? ez egész jó.

SilentDreams 2012.08.30. 12:25:21

@csortu: Valóban nem semmi botrány ez az egyetem körül, de ahogy olvasom csak az egyetem nem EU-s külföldi diákjairól van szó (megvonták az egyetem jogát, hogy iylen diákok tanulhassanak ott a feltárt hianyosságok miatt). Ez sem piskóta, mert 2000 diákról van szó.

A posztirót EU-s állampolgárként ez viszont közvetlenül ugye nem érinti, s remélem, hogy az egyetem jövöjére sem lesz olyan hatással, hogy pl. megszünne emiatt.

mokkaczuka 2012.08.30. 12:25:22

Én is csak azt tudom mondani: ezt így kell csinálni. Sok szerencsét a posztolónak, aki most már csak egyféleképp ronthatja el - azzal, hogy visszamegy Magyarországra.

mokkaczuka 2012.08.30. 12:28:13

@házelőtthinta: Az a siker, ha milliomos vagy ÉS tíz gyereked van.

SilentDreams 2012.08.30. 12:30:04

@antika890: Nem húz el mindenki az országból. Vagy úgy gondolod, hogy a következö években megsokszorozódhat ez a szám? (nem is tudjuk sajnos pontosan ezt a számot aktuálisan...)

Aki meghozza ezt a döntést, az szerencsére manapság már nyugodtan megteheti ezt, és az sem biztos, hogy örökre külföldön kíván élni. Tapasztalatot szerezni nagyon hasznos dolog. Azt aztán hasznosítani még hasznosabb.

mokkaczuka 2012.08.30. 12:32:26

@antika890: Helyes. Gyakorold a cummantást bő nyál, amilázzal! Lesz rá alkalmad.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.08.30. 12:35:22

@SilentDreams: Látom ismered az Indiai kultúrát. Arrafelé maguk a nők nem gondolják egyenrangúnak magukat, és csinálhatok akármit, ők elősorban az én oldalbordám és háziasszonyom akarnak lenni. MIndenben nekem van igazam, ellenkezés nincs. Ezt pedig nem szeretem, ha kutyát akarok, veszek egyet, de aki mindenre bólogat, az nekem nem társ.

SilentDreams 2012.08.30. 12:36:49

@Határátkelő: Kiváncsi lennék arra, hogy melyik országbol hányan olvassák a blogot. Van ilyen statisztika és ha igen, hol?

Vagy ha nincs, akkor lehetne csinálni egy közvélménykutatásfélét erre (szavazás országokkal).

mokkaczuka 2012.08.30. 12:37:14

@antika890: Nem arról van szó, hogy érdem, és azért kell szétkiabálni, hogy minél többen elmenjenek. Mert minél többen elmennek, annál előbb hullik szét ez az elbaszott izé itt, amit Magyarországnak neveznek, és annál hamarább épülhet a helyébe egy modern, nyugati állam. De amíg az önkéntes szopógépeknek köszönhetően nem következik be a kataklizma, akkor tovább húzódik ez a kínszenvedés, ami kb. a kiegyezéssel kezdődött: hogy kompország nem tudja hova tenni magát, Ázsia is, Európa is, kicsit egyik se, és mindenhonnan a legnagyobb szart vonzza be. Ennek a gazdasági alapja, hogy még van kit adóztatni. Ha kellő mennyiségben húznak el GDP előállító egyedek, akkor végre összeomlik az egész és lehet elölről kezdeni, tiszta lappal.

SilentDreams 2012.08.30. 12:41:54

@Eltévelyedés: Ok, értem, hogy ez nem szimpatikus. Igaz ez az angliai indiaiakra is? Azokra gondolok, akik már ott születtek, esetleg több generáció is Angliában él. Bár gondolom nagyon erös lehet náluk a hagyományörzés, és a család sem nézi általában jó szemmel a "keveredést".

Viszont volt Angliában egy indiai nö - angol ferfi pár szomszédom, és abszolút "európai"-nak tünt a nö is, nagyon jó fej volt, nagyon okat beszélgettünk, és abszolút nem tünt olyannak, mint amit az indiaikról írtál. Igazából persze ezt akkor tudnám pontosan, ha velem élt volna, de nem... :)
Az persze hozzátartozik, hogy Angliában született nöröl van szó, egyetemi végzettség, doktori cim, stb...szóval lehet, hogy nem egy átlagos történet, de létezik :)

Tigicica (törölt) 2012.08.30. 12:44:05

@antika890:

Rossz érzés itt élni és nézni ahogy szétrabolják az országot folyamatosan. Nem ismerem el az IMF hitelt, nem vagyok hajlandó visszafizetni, mivel az ország semmiben nem profitált belőle.

A másik nem értem miért kéne leszegni a fejünket és csendben maradni? Ennek a fórumnak ez a témája. Itt mi erről beszélgetünk. Nem fogok lótenyésztésről szóló fórumokat látogatni, mert nem érdekel. Nem tetszik a téma, hát ne olvasd, ennyi!

csortu 2012.08.30. 12:47:22

@SilentDreams: Munkámból kifolyólag monitorozom az említett ügyet, és az a helyzet, hogy a LondonMet gyakorlatilag a tengerentúli hallgatóinak a tandíjából finanszírozza a belföldi (értsd EUs) hallgatóit. És mivel ez az intézkedés gyakorlatilag elveszi a nem EUs hallgatókat tőlük, ezzel csődbe megy az egyetem néhány hónapon belül. Ezért írtam, hogy Anna jobban teszi, ha mielőbb végez, annak ellenére, hogy (EUs állampolgárként) közvetlenül nem érintett.
A LondonMet amúgy is pénzügyi és vezetési botrányoktól hangos évek óta, a létükért küzdenek, úgy látszik, mont kapják a kegyelemdöfést.

SilentDreams 2012.08.30. 12:53:35

@csortu: Köszi, világos. Nem jó hír.

2012.08.30. 12:55:12

@Tigicica:Azt azert megjegyeznem, hogy az @antika890: velemenye is velemeny, amit illik toleralni, meg ha nem is ert itt egyet vele a tobbseg. Es szerintem a blog temajahoz is kapcsolodik, mivel ez a menni vagy maradni kerdeskor. Legalabbis eddig nekem ez jott le, mivel mindket oldalrol vannak posztok. De javitsatok ki, ha ide csak az johet, aki mar elment vagy eldontotte, hogy megy. En mindenestre remelem, hogy nem megy el, hanem megprobalja a jovoben kulturalt formaba onteni a velemenyet es igenis megosztja velunk. A konsktruktiv vita mindig elore visz. Szerintem.

vocsok_NL 2012.08.30. 12:57:22

@Határátkelő: www.sitemeter.com
Ajanlom, ha figyelni akarod hanyan olvassak a blogot, ill. mely orszagokbol. :)

SilentDreams 2012.08.30. 13:01:18

@Nyulz of the World: egyetértek, de a "belépöje" nagyon gáz volt:

hataratkelo.blog.hu/2012/08/30/ha_nem_jo_lehet_lepni/fullcommentlist/1#c17664998

Aztán persze átváltott kultúrált formára, ami értékelendö...

sumsang 2012.08.30. 13:01:28

@Határátkelő:
Kedves "Bloggazda"! :)
Látom, lassan népszokássá növi ki magát, az angliai/londoni posztoknál a sírás-rívás. De kérlek ne hagyd/hagyjátok abba az ilyen érdekeltségű posztok publikálását!
Azt hiszem lényegesen többen vannak/vagyunk akiket ez az ország/város érdekel leginkább! (Az ok, prózai és egyszerű.)
Ettől függetlenül persze szívesen olvas az ember máshonnan származó posztokat is, hiszen nyitottak vagyunk a világra, nem ellenzővel járunk-kelünk.
Bár azt hiszem furcsa tény, hogy akiket Anglia érdekel nem kiabálják tele más országokból jött írásokat...
Szóval, bár lehet, hogy hangosabbak az Anglia/London ellenes tábor, lényegesen kevesebben vannak!
És, hogy idézzek egy kommentelő társtól (ha nem is szó szerint): Senki nem tart pisztolyt a fejükhöz, hogy elolvassák.
Szerencsére a posztok első két mondatából kiderül, hogy melyik országból, városból érkezett a nem tetszőket át lehet ugrani...

2012.08.30. 13:06:21

@SilentDreams: Igen tudom, erre irtam, hogy "megprobalja a jovoben kulturalt formaba onteni a velemenyet".

Tigicica (törölt) 2012.08.30. 13:10:16

@Nyulz of the World:

Teljesen egyetértek, íme a kulturált véleménye antikának. :D
Nem a maradni, vagy menni dilemmával van a baj, azt hiszem...

"Mindenki kurva büszke erre az országra, odakintről. Szopni bezzeg mindenkinek büdös itthon. Hát én meg leszarom ha már csak egy zsíroskenyérre is futja itton, akkor is maradok. Voltam alássan."

VíziLó 2012.08.30. 13:13:43

@Gyurcsótány Ferenc: A bloggazda nyilván abból válogat, amit beküldenek neki. Hiába olvasnának sokan beszámolókat Elefántcsontpartról, ha az egyszer nem egy tipikus kivándorlási célpont, ellenben szerintem a határt átlépő magyarok 80-90% az Anglia/Írország, illetve Ausztria/Németország/Svájc országcsoportokat választja lakhelyül, s ezek közül is a legtöbben valószínűleg Angliát.

bpetya75 2012.08.30. 13:14:11

@Tigicica:

Aztán folytatta, de már nem ebben a stílusban. Rosszul kezdte ennyi.

2012.08.30. 13:14:20

@Tigicica: Amit azutan o maga is elismert, hogy csak egy hirtelen kirohanas volt es utana civilizatra valtott. Mivel ugy latszik nehezen ertelmezheto amit irok, igy ismet leirom, hogy azt irtam en is, hogy "remelem, hogy nem megy el, hanem megprobalja a jovoben kulturalt formaba onteni a velemenyet es igenis megosztja velunk".

cukorhal 2012.08.30. 13:16:36

@psyery: Sziasztok! En mar tobb mint egy eve vegeztem pszichon (az uccso "regi rendszereskent"), ha engem is bevennetek a mailbe, megkoszonnem! katie.bognar@gmail.com

Tigicica (törölt) 2012.08.30. 13:19:00

@Nyulz of the World:

Reménykedjünk benne, hogy így lesz, csak valószínűleg túl sok ilyen hozzászólást olvastam a napokban és már kicsit elegem van belőlük.

a szomszéd Sanyi bácsi 2012.08.30. 13:29:32

@Határátkelő: Kedves Bloggazda! Az angliai egészségügyről nem lehetne valamikor egy blogbejegyzést írni? Hogy ott hogy működik az egészségügy, milyen az ellátás színvonala, van e hálapénz... ilyesmi. Hatalmas köszönet előre is!

antika890 2012.08.30. 13:52:22

Ja, hogy trollnak néztetek az első kommentem alapján. Bevallom, eléggé olyan szájízzel írtam.

Az ország problémáiról és az emberek mentalitásáról tízmillió blogot lehetne írni, ja már nem annyit, mert fogy a lakosság. :(

Kösz mindenkinek, aki észrevette, hogy nem vagyok troll, meg annak is, aki jól beszólt, biztos ami biztos alapon.

Ha ez megnyugtat valaki, az én véleményem úgyis ki fog halni, mert az új generáció már nem gondolkodik országhatárokban. Megélhetésben és egzisztenciában gondolkodnak, ha nem is világ-, de európapolgárok lesznek. Nem is tudom mit parázok annyira, lehet hogy tényleg gáz ragaszkodni ehhez az országhoz.

VíziLó 2012.08.30. 13:54:20

@a szomszéd Sanyi bácsi: Hálapénz nincs, értelmezni sem tudják a fogalmat. A szoros értelemben vett egészségügyi ellátás (háziorvos, szakorvos, kórház) stb. ingyenes mindenkinek, akinek van national insurance száma, ami gyakorlatilag minden legálisan tartózkodónak van. A színvonal változó, az én személyes tapasztalataim szerint az ingyenes angliai orvosi ellátás jobb mint a magyarországi magánorvosi, mind hozzáállás, mind szakmai színvonal szempontjából. Ugyanakkor voltak elrettentő példák is, amikor a beteg gyakorlatilag szomjan halt a kórházban, mert a nővérek nem itatták meg, vagy téves diagnózis miatt meghalt a beteg, de szerintem ilyen Magyarországon is előfordul.

Itt a nővérnek, paramedicnek sokkal nagyobb önállósága és döntési jogköre van mint otthon, nem vágják magukat haptákba a "doktor úr" előtt és nem főznek neki kávét.

A receptekért egyen ár van, ha jól emlékszem 7 font, azaz mindegy, hogy milyen orvosságot váltasz ki, az 7 fontba fog kerülni. Ha bizonyos segélyeken vagy, akkor a recept ingyenes.

A fogorvosért az állami szférában is fizetni kell, pontos árakat nem tudok mondani, mert szerencsére a fogaimmal még nem volt komoly gond. A nagyobb beavatkozások drágák, de az általam igénybe vett apróbb kezelések, mint pl. fogkő-eltávolítás nem tűnt vészesnek, ezért az ára sem maradt meg a fejemben. A segélyen élőknek a fogászat is ingyenes, akárcsak a szemüveg.

Alaister Grand 2012.08.30. 13:57:50

@Határátkelő:

Én meg kifejezetten pont UK posztokra vagyok kíváncsi.
Szóval, Gyurcsival szemben ez 1:1.
Nyugodtan toljad az angliás írásokat. :)

Gyurcsótány Ferenc 2012.08.30. 14:10:07

@Alaister Grand: akkor javaslom gorgesd vissza az elmult 1 ev termeset, aztan egy darabig nem fogsz unatkozni.Aztan majd gyere vissza ha valami meg mindig nem egyertelmu.
Kepletesen szolva tudom nehez az emberek nagy tobbsegenek elhinni,hogy a Lambada mar nem slager ennek ellenere meg ugy latszik sokan szeretik hallgatni.---na ugyanez az anglia tema (is).csak olvasd vissza mit irtam.szevasz.

bpetya75 2012.08.30. 14:11:00

@antika890:

"lehet hogy tényleg gáz ragaszkodni ehhez az országhoz. "

Nem, nem az. Csak az elvakultság az. Akár elvándorlás, akár elnemvándorlás tekintetében.

Én okkal maradok itthon, de nem ugatom meg azokat, akik elmennek. Cserébe elvárom, hogy engem sem ugassanak meg azért, mert maradok.

Sadist 2012.08.30. 14:14:22

"Kidolgoztam a belem is ezért ... és még egy évig fogom is, de utána le fogom aratni a gyümölcsét egy rendes munkával itt kinn, egy nagyon rendes kis nyugati középosztálybeli munkám lehet, és ki tudja, ha nagyon ügyes vagyok, TALÁN még jobb is!"

Nem akarlak elkeseríteni, meg ne is legyen igazam, de a diplomától nem lesz meg az a katarzis, amire számítasz. Az igazi szopás onnantól kezdődik, mert szeretnél majd a szakmádban elhelyezkedni, de az angolok rettentő xenofóbok, még ha kifele bájolgóan kedvesnek is mutatják magukat, egy külföldi náluk örökre másodrendű állampolgár marad.
Unokatestvérem orvosi diplomával ment ki a feleségével együtt (szintén orvos), akármennyire jól dolgozott, nem volt lehetősége továbblépni és mindig csak a kulimunkát sózták rá. A fizetéssel semmi baj nem volt, nagyon jól megéltek belőle, csak egy idő után rohadt frusztráló, hogy szakmailag nem ismernek el. Így inkább hazajött, mert ott csak felejtett, mert nem használhatta a meglévő tudását.

egygrafikus 2012.08.30. 14:25:31

A London Metropolitan a UK University Ranking szerint a 116 egyetem közül a 114. Ez azt jelenti, hogy az ott szerzett diploma kb 0-át ér...

think different 2012.08.30. 14:29:04

@Nyulz of the World:

NW11, London
- 1 óra coach, shuttle a reptérig
- 1 óra szívás reptéren (Luton)
- 2 óra 30 perc repülés (átlag, volt több és kevesebb is)
- 30 perc Ferihegyen
- 2 óra a Balatonig
£100-120 return single adult ticket (mondjuk 50.000Ft a reptéri transzferrel, hazaút már rokonnal, családdal, baráttal, ha fizetni kell, akkor 10-15k üzemanyag és matrica)

Hazamenni Debrecenből 4-6 óra (M3, Budapest vagy M0, igény szerint), nagyjából 30.000Ft

Az angol 2-3 napi minimálbér, a magyar egy havi minimálbér fele.

Annak nehéz hazamenni, aki nem akar. Ha akarsz, akkor egy hosszú hétvégére is hazamehetsz minden hónapban.

think different 2012.08.30. 14:30:57

@think different: Lehet a Debrecen-Balaton-Debrencen még több is, mint 30.000, autó és üzemanyag kérdése...

SilentDreams 2012.08.30. 14:37:23

@think different: De Angliából sem kocsival jössze, hanem sokkal olcsóbban repülövel. Akkor a Debrecen - Balaton - Debrecen se kocsival legyen, hanem mondjuk vonattal vagy busszal :)

De persze szerintem sincs manapség már elszigetelve, aki Angliában él. Onnan tudtam anno a legolcsóbb fapadosokat igénybe venni. Németországból, kb fele távról fapadossal is ált. többért utazom Magyarországra.
Viszont Ausztria, föleg a határ mentén más kérdés.

2012.08.30. 14:40:07

@think different: Persze, ezt en is tudom, inkabb csak pszichesen ertettem.

2012.08.30. 14:45:15

@think different: Egyebkent Becs-Bp. 2o 40p, de meg Salzburg-Bp. 5o 40p es Munchen-Bp. is 7o 20p, es 2 orankent direkt vonat.

hothead 2012.08.30. 14:48:35

@cukorhal: szia, remelem, jol alakulnak a dolgaid, hasonlokeppen ereztem magam, amikor eljottem hollandiabol, mint te :( sajnalom, hogy abbamaradt a blgod.

think different 2012.08.30. 14:49:26

@Nyulz of the World: Gondolj bele, hogy London - Paris 2-3 óra és időben megvett jeggyel 40 GBP, vonattal:)

Mindennél van jobb és rosszabb is. Van aki Kelet és Nyugat London között ingázik napi (oda-vissza) 3-4 órát.

2012.08.30. 14:58:27

@think different: Nemreg beszelgettem errol egy ismerosommel, hogy lassan annyira jo a vonatkozlekedes Europan belul, hogy egy csomo rovidebb tavon mar nem erdemes repulni. Kibuszozni a francba 2 oraval elotte, check-olni, varni, problemazni a csomagokkal, a leszallas utan varni a csomagra, cipekedni, visszabuszozni. Ezzel szemben a vasutallomasok a varoskozpontban vannak, a RailJat/ICE/TGV tipusu vonatok vannak olyan kenyelmesek, mint a repulo (sot, fapadosoknal siman kenyelmesebbek) es nincs az a csomo cipekedes, varakozas, biztonsagi baszakodas a repteren. Mondjuk London azert ehhez kicsit messze van, de Ausztria es Nemetorszag deli es keleti reszei meg siman belesnek ebbe a zonaba.

christophe 2012.08.30. 14:59:13

@antika890: ba meg ha ilyen tehetetlen,vagy akkor ''szopjàl'' csak,tèged idèzve....

hothead 2012.08.30. 15:09:23

@antika890: nem "gáz" es nem is ereny ragaszkodni egy orszaghoz, viszont nem hiszem, hogy ezt ezen a blogon kellene feszegetni (immar sokadszor...), ez ugyanis a hataratkelo, az orszaghatar atlepeserol osztjuk meg a velemenyunket, tapasztalatainkat. mint azt bolcsen megjegyezted, a kovetkezo generacio mar nem akad fent ezen.

sumsang 2012.08.30. 15:35:05

@Alaister Grand:
"Én meg kifejezetten pont UK posztokra vagyok kíváncsi."
Sokan vagyunk így, szóval már rég nem 1:1! :)

tomfree 2012.08.30. 15:47:57

Gratulálok a szerzőnek, céltudatos és szorgalmas nagyon, sok sikert neki a továbbiakban!

Ördögfajzat 2012.08.30. 17:39:09

@Eltévelyedés: Eredetileg is értettem, viccnek szántam. :-) Én pont ezért nem lépek az országból. Itthon már elértem szakmailag egy viszonylag jó szintet, meg is becsülnek. Ha külföldre nem úgy mész ki, hogy vár az állásod, akkor nincs sok választás. Mekibe nincs kedvem menni, bébiszitter sztornó, irodai meló - meg mint a fehér holló, gályázzál érte 5 évet. Kösz, inkább itthon nézzenek okosnak és szépnek kevesebb pénzért, mint Angliában buta libának....

magyarlanykairoban 2012.08.30. 17:44:09

Kedves posztiro, miert erzed magad kivulallonak? azt irtad, Londonban tanulsz. en csak turistakent jartam ott meg ismerosok meselik, meg mindenki tudja, hogy Anglia tele van kulfoldiekkel es hogy mar alig van olyan, aki "verbeli" brit, annyi indiai, pakszitani, arab es meg haany nemzetiseg el ott mar. ( en UK-t hivok, call centerben dolgozok, es kb. 5 hivasbol egy, az akinek tiszta, brit akcentusa van brit nevvel, a tobbi azsiai, indiai,......) vagy tevedek es azert meg nem ennyire durva a helyzet?

think different 2012.08.30. 17:59:13

@magyarlanykairoban:

"Személy szerint én imádok itt lenni – nyilván mindig kicsit kívülállónak fogom érezni magam, amikor családi vacsorákra megyek, még mindig furcsának érzem a helyzetet, itt mindenki ír vagy brit és én más vagyok..."

Szerintem arra a társaságra érti, akikkel összejár. Velem is sokszor előfordul, hogy egyedüli nem angol (vagy natív angolt beszélő) vagyok a csapatban, ilyenkor megpróbálnak udvarias lenni és érthetően, lassan beszélni, de van amikor egymás között már "hétköznapi, utcai" angolt beszélnek, sok szlenggel és cockney kifejezésekkel, főleg a Kelet Londoniak, amit csak erős koncentrációval értek meg. Ilyenkor én is kicsit/nagyon külföldinek érzem magam és ez nem az ő hibájuk.

magyarlanykairoban 2012.08.30. 18:01:10

@Határátkelő: kerlek csak annyit irj, hogy megkaptad a posztomat, es jo-e vagy nem, egyszer majd ha odajutsz, felkerul vagy nem :D:D 3 hete irtam, vagy az meg a kis csuszas kategoriaja? :):) (ezt most egy hajszalnyi rosszindulat nelkul irom, felre ne ertsd!)

2012.08.30. 18:22:52

@Eltévelyedés: 'Anna, ha jó csaj vagy, meg kéne keresnünk egymást:) 2 éve jöttem, rendes irodai melóra, és nagyon unom a sok mekiben hat éve beragadt magyar kislányokat.

Üdv,
Egy Londoni irodai rabszolga:)'

Ja, a londoni jo csajok akik nem a mekiben dolgoznak meg nem ajulnak el attol hogy 'rendes irodai melod' van :)

(Utalok cinikus lenni de nem birtam kihagyni...)

2012.08.30. 18:38:54

@Eltévelyedés: Most vettem eszre a kesobbi posztodat. Nem erdemes az egeszet kielemezni, de roviden hadd reagaljak:

'az angolok ugyan rém kedvesek, de mégiscsak vérciki egy bevándorlóval járni két hétnél tovább' - erdekes, mi azert kicsit tobb mint 2 hete elunk egyutt az angol partneremmel; meg nem tunt fel hogy verciki neki velem egyutt jarni, de lehet hogy jol titkolja;

'Indiát kilőném, mert egyenrangú partnert keresek.' - igen, ok is egyertelmuen kilottek teged, ugyanezen az alapon (gondolom mikor muvelt, vilagot latott indiai nokkel talalkoztal, akik esetleg szazszor annyit kerestek mint te, meg se tudtal szolalni csak neztel bamban);

'A feketék közt kevés a csinos ÉS okos' - hat kivancsi vagyok hany fekete lannyal valo ismeretseg utan vontad le ezt a kovetkeztetest. Ja, hogy a csinosak szoba se alltak veled, ezert soha nem tudtad kideriteni okosak-e vagy sem?

Roviden, te tenyleg el vagy tevelyedve. Szerintem a legjobb ha megis mekiben dolgozo magyar csajokkal probalkozol, nekik lehet hogy be fog jonni a meno hozzaallasod. Es meg irodaban is dolgozol, hu te tenyleg annyira meno vagy!

2012.08.30. 19:30:44

Tavol alljon tolem hogy leertekeljem a posztirot barmilyen szempontbol; ellenkezoleg, nagyon szimpatikus a hozzaallasa, es sok sikert kivanok neki.

De gondoltam megjegyzem azoknak a kedveert akik ezt esetleg nem tudnak: ugyanugy mint Magyarorszagon, Angliaban is nagyon szamit, melyik egyetemen vegeztel. A London Metropolitan, ahogy azt masok is megjegyeztek, enyhen szolva nem szamit a legjobb egyetemnek. Minden evben rangsoroljak az egyetemeket kulonbozo szempontok szerint ('university league table'), ennek erdemes utananezni mielott tanulni kezd az ember. Peldaul:

www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings

www.guardian.co.uk/education/table/2012/may/21/university-league-table-2013

A jobb egyetemek dragabbak, de altalaban minel jobbnak szamit az egyetem, annal konnyebb az onnan szarmazo diplomaval jol fizeto allast talalni, tehat megterulhet a tobblet-befektetes. A kevesbe jo egyetemek mint pl. a London Met sokszor osztondijakat illetve 'zsebpenzt' ajanlanak a hallgatoknak. A jobb egyetemeknek sajnos nincs szukseguk arra hogy ezzel csalogassak a hallgatokat, mert enelkul is van eleg jelentkezo.

interpreter 2012.08.30. 20:35:20

@Sanyi9: @Sanyi9: Emberünk egy nyugdijas zsernyák,vagy fejvadász lehet.
Több blogon olvasható felhivása.
Hogy milyen amatőr,abból látszik,hogy a keresett "célszemély"nevét beütöttem a magyar "spicli"oldalba,azaz az i..wi..be,illetve a "pofaköny"nevű nemzetközi oldalra,és rögtön kidobta a keresettet!
Igaz,kép és elérhetőség nélkül,de abból a sok ismerősből csak van egy,aki a felajánlott összegből kiadja cimét..:)

think different 2012.08.30. 23:46:20

@Mirjam2:

Én inkább nem is írtam semmit. A srác vagy holnap költözik Angliába vagy ugyanaz a szemésze, mint Stevie Wondernek....

Valószínűbb, hogy a csokilányok számára annyira zéró, hogy a fotocellás ajtó is rázáródik:)

magyarlanykairoban 2012.08.31. 00:30:41

@think different: hm, en erre nem is gondoltam, mar mint hogy a nyelvjaras okozhat nehezsegeket. mivel az indiaiak indiai akcentussal beszelnek ( nah asszem az okoz eleg nehezseget :D mindig ramtor a nevethetnek, nagyon csunya dolog, de olyan aranyos az akcentusuk ), az azsiaiak megint.....en erre gondoltam, hogy mindenki mindenhonnan valo,igy a beszed is tobb akcentuson folyik igy senki nem erzi magat kivulallonak, bar ez csak az en elso gondolatmenetem volt csak.

think different 2012.08.31. 07:43:20

@magyarlanykairoban: Épp ez az: kevert társaságban nem is vagyok én sem annyira zavarban, mint egy színtiszta angolban.

Amúgy a magyar angol akcentus is elég kemény nem angoloknak (angoloknak is, de ők már hozzászoktak), legalább annyira vicces egy indiaiaknak, mint nekünk az indiai angol.
Nekem személy szerint a spanyol angol a kedencem, főleg a harcuk a y/j-vel:)
Illetve az orosz, amit hallva mindig azt érzem, hogy egy filmforgatáson veszek részt, erősebb orosz angolt beszélő hölgyek pedig némi dominás hatást is magukénak tudhanak (németek is):D

bognart 2012.08.31. 08:24:38

@antika890: Ne haragudj, de nem értem miért nekem kellene szégyenkeznem azon, hogy dolgozni akaró létemre senkinek sem kellek hónapokon keresztül? Sőt továbbmegyek, a temérdek elküldött (e-mail, posta) illetve személyesen átadott cv-re még csak választ sem kap az ember.

Úgyhogy bármennyire is bántja a szemed, nem gondolom, hogy bárkinek leszegett fejjel kellene távoznia innen, mert korántsem biztos, hogy jókedvéből teszi, hanem igenis rákényszerül!
(Bár ha pusztán kalandvágyból megy, az sem szégyellendő, szerintem.)

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.08.31. 09:51:44

@Mirjam2:
Imádom, amikor egy arctalan pár soros poszt után teljes jellemrajzot tudnak rajzolni rólam.
Szóval férfiként a dolog másként működik, az angol pasikat nyilván nem érdekli honnan jött a csaj, ha csinos és sikít ha tolják.
A csajok ennél szofisztikáltabbak, ők nem szeretnek "rangon alul" házasodni, partnerkedni. A legtöbben él hogy azért legyen orvos, mérnök, jó családból. Nyilván van kivétel, de most a 80%-ról beszélek. Ha keleteurópai, akkor learanyásózzák, ha nyugat európai, akkor "úrinő". LoL.

'Indiát kilőném, mert egyenrangú partnert keresek.' - igen, ok is egyertelmuen kilottek teged, ugyanezen az alapon (gondolom mikor muvelt, vilagot latott indiai nokkel talalkoztal, akik esetleg szazszor annyit kerestek mint te, meg se tudtal szolalni csak neztel bamban);
Elmondom, indiai cégnél dolgozom. Igen sok Indiaival találkozom, magas rangú nőkkel is. A főnököm konkrétan egy Angliában felnőtt Indiai (igen csinos) nő. Továbbra is kihagynám a lehetőséget.

'A feketék közt kevés a csinos ÉS okos' - hat kivancsi vagyok hany fekete lannyal valo ismeretseg utan vontad le ezt a kovetkeztetest. Ja, hogy a csinosak szoba se alltak veled, ezert soha nem tudtad kideriteni okosak-e vagy sem?
Nos, alig két évet éltem két feketeafrikai országban. Szerintem van némi fogalmam.

Maradjunk annyiban, hogy nem ismersz, és nem tapasztaltad a világot férfi szemszögből. Főleg így 30 fele gurul el a csajoknál a gyógyszer, amikor már a megismerkedés pillanatában látod rajta, hogy pénzes apát keres a leendő gyerekeinek, nem szellemi partnert...

think different 2012.08.31. 10:30:46

@Eltévelyedés:

"Nos, alig két évet éltem két feketeafrikai országban. Szerintem van némi fogalmam."

Pfff... ezt a terelést:)
Angliáról van szó dude, senki nem vonja kétségbe, hogy Kongóban nincs annyi diplomás szépségkirálynő, mint Venezuelában, de nem kell vetíteni. Fókuszálj Londonra, ahol rengeteg okos, értelmes, művelt és mindemellett álomszép fekete lány van, akik pont nem foglalkoznak azzal, hogy te ki vagy, honnan jöttél amíg egyenrangú emberként kezeled őket.
Ha tiszteled őket és odafigyelsz rájuk, akkor nagyon és odaadóan tudnak szeretni;)
Még egy magamfajta kelet-európai bohócot is, akinek nincsenek bankárok és grófok a családjában, kizárólag úriemberek:)

2012.08.31. 16:02:57

@think different: :)))

Ne aggodj 'Eltevelyedes' miatt, o szellemi partnert keres, hat szerintem te meg en nem felelunk meg a magasra tett mercejenek...

Gerry. 2012.09.01. 02:51:25

Az ketsegkivul tetszik a posztiroban, hogy nyilvan kitarto, es tud is dolgozni, masreszt ahatalmas onerzetesseg nem feltetlenul szimpatikusan jon at a sorok kozul (pl. "és már majdnem hibátlan az angoltudásom.Ha engem valamilyen megkülönböztetés érne a jövőben, az elég durva diszkrimináció lenne.)"

Ennek piciket ellentmond, hogy a London Metropolitan tortenetesen Nagy Britannia egyik leggyengebb egyeteme, sot, a gyenge-katasztrofalis egyetem fogalmaval kb. szinonima. Nem csak arrol van szo, hogy London legrosszabb egyeteme, hanemaz orszagban is alig van gyengebb intezmeny: az hagyjan, hogy nemzetkozi ranglistaknak a kozelebe sem kerul, de a Brit, hazai ranglistak eseteben is jo napja van az egyetemi vezetosegnek, ha egyaltalan szerepelnek a listakon. Lasd pl. Guardian 2013-as lista, 118.-ik...a listan szereplo 120 egyetembol.

Mindez kicsit kontrasztos azzal, amennyire az "en mindentjobbantudok, es kafavagyok" erzes atjon a posztbol. Ujfent hozzateve, hogy a munkabiras elott le a kalappal.

cukorhal 2012.09.01. 11:07:25

@hothead: Szia! Hat a koltozes miatt sajnos olyan formaban a blognak mar nincs ertelme, meg mostanaban ha irok, az inkabb onterapia. Egyebkent nagyon hianyzik Amszterdam, a biciklim, a csatornak, a Vondel-park... Nalam eddig abszolut Hollandia a nyero!:) (Az irast egyebkent folytatni szeretnem a "bemutatkozasban emlitett masik blogomon...) Koszonom a hozzaszolasodat, egyebkent nagyon jol esett...!!
Ehhez a poszthoz meg annyit, hogy teljesen egyet ertek vele es erositem a gondolatmenetet partolok taborat! Aki nyavog, kotekedik (ki nem szarja le hanyadik az egyetem..?!) az gondolom irigysegbol teszi... lattunk mar ra peldat....

2012.09.01. 12:53:18

@cukorhal: 'ki nem szarja le hanyadik az egyetem..?!'

A munkaadok nem szarjak le.

cukorhal 2012.09.01. 15:28:38

@Mirjam2: Persze, biztosan, ezt nem is vitatom. DE o legalabb nem elegszik meg a babysitteres vagy takaritos melojaval, mint sok mas bevandorlo, hanem utat keres elore. Ha innen nezzuk, szerintem teljesen mindegy, h milyen az egyetem rangsorolasa. A pszicho-szak, mint olyan megitelese az adott egyetemtol talan inkabb mervado lehet... de az se annyira. Nem tudom kulfoldon hogy megy a pszicho oktatas, de gondolom hasonloan, mint otthon. Az egyetem csak alapkepzest ad, innen meg rengeteg szakkepzesen es intezmenyen keresztul vezet az ut... maga az egyetem csak az alapozas.
A lenyeg: sok tehetetlen ember nem tud a "jo iskolas" vegzettsegevel mit kezdeni, szerintem ez (inkabb/javareszt) talpraesettseg, szorgalom kerdese.... (en igy lattam.) de mindegy is, gondolom abban egyetertunk, hogy drukkolunk a posztironak az egyetem rangsorolasatol fuggetlenul... szerintem megerdemli es itt a lenyeg.

cukorhal 2012.09.01. 15:30:22

Pardon, a rengeteg gyakorlatrol nem is szoltam... ebben a szakmaban AZ lesz a mervado... (mellesleg ahova en jelentkeztem otthon, az akkor az egyik legjobb pszichotanszeknek szamitott.... 5 evvel kesobb, mire diplomaztam szepen lesullyedt a szinvonal....)

2012.09.01. 19:21:03

@cukorhal: Persze, egyetertek veled, a posztiro szorgalmasnak, talpraesettnek tunik, ezekkel a tulajdonsagaival mindenkeppen ervenyesulni fog es sok sikert kivanok neki. A pszichologia-kepzeshez meg nem tudok konkretan hozzaszolni mivel semmit nem tudok rola.

Csak azert tettem megjegyzeseket az egyetemek rangsorolasaval kapcsolatban, mert masoknak akik egyetemre keszulnek Angliaban, fontos lehet tudni, hogy nem mindegy, Cambridge-bol van-e diplomajuk vagy a London Met-rol. Szerencses esetben az utobbival is lehet munkat talalni, de altalban nehezebben, es kevesbe jol fizetot, mint egy olyan diplomaval amit a lista 'elejen' szereplo egyetemek adtak ki.

Szerintem valoszinutlen hogy 5 ev alatt lenyegesen valtozzon egy egyetem megitelese Angliaban; lehet, hogy ez Magyarorszagon elofordul, de itt a legtobb egyetemnek nagyon regi hagyomanyai vannak es Cambridge, Oxford, meg a Russell Group-hoz tartozo egyetemek tutira jo nevuek lesznek meg 5 ev mulva is, sot valoszinuleg 50 ev mulva is. A London Met meg elegge uj, par foiskola osszevonasabol alakult es sosem volt tul jo hire.

Gerry. 2012.09.01. 23:59:31

@cukorhal: Az egyetemem "C"-vel kezdodik es "e"-re vegzodik igy az irigyseg opciot talan kilonem. Persze lehet, hogy titokban csak esz a fene valami rejtelyes okbol kifolyolag, de tenyleg csak titokban, mert nemigen vettem eszre eddig.

(Azt mar csak halkan kerdezem meg, hogy egy megjegyzest -es nem trollkodast- miert kell rogton tamadasnak venni, es kulonfele dolgokat mogelatni...? Koltoi kerdes volt, nyilvan...)

Pusztan arra vilagitottam ra, hogy nekem a posztbol atszurodo szellemiseg mellett furcsanak hat annak oromteli es buszke konstatalasa, hogy az illeto a London Metropolitanra jar - mintha Mo.-on valaki arra lenne buszke, hogya legutolso bivalyfofasobasznadi foiskolara jar. Persze tudom, itt a buszkeseg nyilvan annak a tenynek szol, hogy az egyetemre jaras felteteleit megteremtette, nem az egyetemnek maganak. Tiszta sor.

Ettol meg Mirjam2-nek tokeletesen igaza van, a diploma nem mindegy, honnan jon. Ez a vilag minden orszagaban igy van, meg Mo.-on sem mindegy, hol vegzett az ember, de kicsi az orszag, a kulonbsegek kissebbek, illetve az emberek fejeben sem alakult ki a diploma milyensegenek kezelese. Nagy Britannia nagysagu orszagokban, pl. a szomszedos Franciaorszagban vagy a nagyobb es picit tavolabbi nemetorszagban azonban mar hatalmas a szoras egyetemi szinten, raadasul az USA-n kivul Britannia az egyetlen orszag, aminek van (ket) egyeteme a vilag top 10-ben es top 20-ban, igy a szoras meg nagyobb egyetem es egyetem kozott. (Az USA eseteben, ahol van vagy 6000 egyetem, a fo kerdes nem is az, hogy van diplomad, hanem, hogy honnan is van.)

Ettol eltekintve a posztironak teljesen igaza van abban, ha ostorozza azokat akik "jol elvannak". Nagyon sokan megelegednek a kevesebbel, nem is nagyon forszirozzak magukat, hogy menjenek elore. Es ez nem csak azokra igaz, akik, mondjuk vegzettseg es/vagy tapasztalat hianya miatt nem is jelentkezhetnek komolyabb allasokra, hiszen nagyon sok vidam (vagy kozepesen vidam) magyar pincer van Londonban vagy barhol mashol Europaban hasznalhato, polo muszaki vegzettseggel, akik....jol elvannak. Minek erolkodni, ugye.

cukorhal 2012.09.02. 12:36:52

@Gerry.: Szia! Nem emlekszem, hogy szemelyesen leszoltalak volna, ugyhogy az elso ket bekezdesedet igy nem is nagyon tudom hova tenni. Futolag lattam, hogy a kommentek nagyja a suli milyenseget boncolgatja, es emiatt itelik el a posztirot, en erre reagaltam, altalanossagban. Ha szemelyes tamadasnak tunt, akkor elnezest, noha nem kell minden zaszlot vorosnek hinni. Amugy meg, amit irsz, azzal egyet ertek, szerintem lenyegeben ugyanahoz a ponthoz kozelitunk, csak ket oldalrol. Talan annyit, hogy a pszicho kicsit kiloghat a sorbol, persze, ott is szamit hol vegeztel, de nem kizarolagosan. Ezt vegye figyelembe, aki a posztiro jovojet, valasztasat biralja.

Mondjuk nem is ertem hogy jon itt barki is egy vadidegen ember biralatahoz. Mert lassuk be, itt a kommentelok java nem csupa joindulatbol irja le a velemenyet, hanem "pletykalkodasbol", itelkezesbol, a sajat frusztracioja leadasabol, vagy a "nezd en mennyivel okosabb vagyok" motivaciojabol. (En magamat a legutobbiba sorolom :)) Utobbi bekezdesemet megint a nagy altalanossagnak celoztam. Inge, magara...

Talan egy valami, amivel nem ertunk egyet Gerry: sok magyarnak a pincerkedes mar elorelepes (lenne). A legalja szerintem: a "havarju", "yes-no" makogasa meg egy ev utan is, valami minimalt fizeto takaritoi munkaban. Es itt nem a munkakoron, hanem a mondatom elso felen van a hangsuly. A delikvens igazabol megerkezik, szerez egy munkat az adott szintjenek megfeleloen, es ebben benne is marad. Es jajgat, es pl. a pincer melorol csak almodozik. Persze oket sincs jogunk (jogom) leszolni, de az o jovokepukon jobban megutkozom, mint a posztiroen....

Bohooo 2012.09.02. 23:36:04

Fuhh, ez a poszt es a kommentek kivaltottak belolem nemi ellenerzest :D
Elozoekhez csatlakozva, a London Met-nek epp most vontak vissza a licencet az EUn kivuli diakok fogadasahoz (elso ilyen eset valaha) ugyhogy nem nagy buszkeseg odajarni oszinten szolva... Manapsag nem konnyu melot szerezni, en a tavaly top 15be kerult intezmenybol szereztem kituno diplomat es igy is bazi nehez.

Az iro kijelenteset, miszerint mar szinte hibatlanul beszel angolul, tulzasnak erzem. Jomagam nyelvi korokben mozgok, es mindeddig azok voltak a legugyesebbek akik sose mondtak ilyeneket, hanem alazatosan ugy fogalmaztak, hogy meg boven van mit tanulniuk, ami igaz, mert bocsi de az atlag brit nyelvi szintje borzalmas...toluk tanulva 50 ev mulva se lesz hibatlan senki, es aki ugy beszel mint ezek az ilyenolyan londoni fiatalok azt elso korben kivagjak interjun - elsokezbol tapasztaltam.

Vegul pedig, aaaannnnyira sajnalom hogy mar ferjnel vagyok, a fenti tarsra vagyo uriember olyan jo partinak tunik... /ironia :D

benchmade 2012.09.03. 21:28:38

Respect. Ilyen egy tökös magyar csaj!

böbi 2012.09.05. 09:12:14

@think different: az igazi angol társalgáshoz kapcsolódó hsz-eddel (cockney-s) nagyon egyetértek

sokan már a pontos szintekkel sincsenek teljesen tisztában. szerintem a közép és felsőfok után jön a tárgyalóképes, az anyanyelvi és végül az hogy valójában kint élő 'brit' vagy. egy tárgyalóképes (amilyennek magamat is tartom) bármit el tud mondani/levezényelni a saját szakmájában, de amikor mindennapi élet kerül szóba akkor sokszor meg van fogva. még az anyanyelvit is érhetik meglepetések, de persze sokkal kevesebbszer.

én egy angol csapatban (8 fő) dolgozom de fizikálisan pesten vagyok viszont 2 havonta egy hetet 'együtt-van-a-csapat-demonstrálok' kinnt. mindannyian adóval foglalkozunk, tehát agyilag csípem a csapatot. nem is itt van a baj, hanem amikor elindul a nem munkával kapcsolatos chat, akkor tényleg jobban kell kaparni a 100%-osan (minden jelentésárnyalatot tartalmazó) megértett mondatok után és pusztán az eltérő kulturális/neveltetési közeg miatt sokszor csak az utalást értem fonetikusan, de hogy mire utalt azt nem. például az elején az ősbrit kolléga kajánul kérdezgette a walesit hogy volt-e (a kérdező szerint költséges) királynős hétvégi eseményen én meg nem értettem mi ebben a pláne. ma már tudom hogy a walesi srác enyhén royalista és mivel tetszik a minőségi irónia ezért ma már sírva röhögök amikor hallom ezeket a kérdéseket (mert az ősbrit srác nagy színész is lehetne egyébként)
vagy az hogy ki hova járt suliba, őket szintén nem fogja érdekelni a magyarázkodásom, hogy a gyöngyösi gimi milyen fasza hely volt

ehhez kapcsolódóan azt vettem észre hogy alapból kedvesek a külföldivel, de mindenki csak egy egyen 'érdeklődés-csomagot' kap (ld Harcosok klubjában az elején a repülős jelenet) utána meg kifújt a dolog és valójában soha nem leszel brit, egy picit a szemükben mindig is 'cigány' maradsz. (itt most nem akartam rasszista lenni, de így legalább mindenki érti miről beszélek) ha ezt elfogadod akkor valójában teljesen szerethetőek a kis hülyeségeikkel együtt, ami minden népnek van természetesen.

viktorc 2012.09.08. 09:45:29

Engem csak egy valami érdekelne Annával kapcsolatban. Hogy kaphatott megélhetési költségekre hitelt, ha csak az jogosult rá, aki 3 év él angliában?

Vattacukor2 2012.09.18. 15:52:36

Csak az nem világos, hogy ha itt Magyarországon nem vették fel egyetemre akkor ott hogyan? És ráadásul pszichológiára? Angolul azért az kemény lehet. Nekem ez kicsit fura....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása