oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

  • dikusz.: @P.Elliot: Nagyon félreértettél! Ezt pozitívan értettem, mert azt tapasztaltam, hogy megtisztelsz ... (2022.12.03. 21:33) Kalifornia két arca
  • Mr.Tellinghovon: @P.Elliot: “ Nagyon sok mindent nem tudunk a "masvilagrol", nem olyan szimplan egyszeru az hogy va... (2022.12.03. 19:59) Kalifornia két arca
  • kajakibrahim: @SzZoole: az mind semmi, mert nem is abban az évben született, amit kitaláltak nekije. tehát a kr... (2022.12.03. 17:17) A felfoghatatlan Magyarország
  • P.Elliot: @dikusz.: Ne valaszoljak? Na jo, igazad van, majd lejjebb veszem, van eleg dolgom ugy is, foleg mo... (2022.12.03. 17:11) Kalifornia két arca
  • dikusz.: @P.Elliot: Vagy azért, mert te mindenkinek válaszolsz.:))) (2022.12.03. 17:07) Kalifornia két arca
  • Utolsó 20

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. augusztus 25. 06:53,  Ez a hely soha nem lesz a hazám 244 komment

2012. augusztus 25. 06:53 Határátkelő

Ez a hely soha nem lesz a hazám

„A magány a legrosszabb. Mert a magánnyal jön a honvágy, az elkeseredés és a feladás, ha nem sikerül minden elsőre, márpedig nem szokott" - írja Tünde mai posztunkban. Egy írás nem csak fiataloknak arról, milyen az, amikor öt náció (magyar, lengyel, pakisztán, indiai, román) lakik egy londoni lakásban (a megvalósult multikulti), milyen pultosként dolgozni – és hogy még így is lehet egyetemet tervezni.

London pub.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Már egy ideje figyelem az oldalt, többségben az Egyesült Királyságról szóló műveket, mivel magam is itt élek több, mint egy éve, ami szinte egy hétnek tetszik. Egy elég eseménydús hétnek.

Már ki kell öntenem a lelkem valakinek, aki
a, nem itt él
b, nem végtelennek tűnő szenvedésnek / hihetetlen sikersztorinak érzi a külföldi életet
c, nem itt él, és hiszi azt, hogy mindenkinél jobban tudja a dolgokat, és hála az e-mailnek, nem kotyog közbe állandóan :)

Amit tudni kell rólam: 21 éves vagyok, Magyarország északi feléből jöttem, nem szeretnék hazamenni. Nem kezdem el siratófalnak használni az oldalt azzal, hogy a magyar körülményeket szapulom, egyszerűen odahaza úgy éreztem, nincs jövőm, tudtam angolul, na, akkor keressünk új hazát. De utólag megtanultam, hogy ez a hely soha nem lesz a hazám. Jobb itt élni, de mindig is magyar leszek.

Ez nem azt jelenti, hogy bár gimnáziumi végzettséggel annyit keresek, mint más odahaza diplomával, sírva ódákat zengek a Tisza szőkeségéről, miközben leveszem a számlámról a pénzt... Csak örülök, mikor Anyukámmal lehetőség van beszélgetni magyarul, előjönnek a szóviccek, és bőszen kerestem a magyar zászlót a sok között az Oxford Street-en az olimpia tiszteletére kitettek között.

Nincs diplomám, nincs felsőfokú nyelvvizsgám, csak nagyon jól tudok angolul, és hála a szülői nevelésnek talpraesett vagyok. Isten segítségével és egy kis szorgalommal már egy éve pénzkereső fiatal vagyok.

Az, ahogyan kijöttem, kitenne pár oldalt, kalandregénnyel kevert klasszikus orosz drámának tűnik így egy év távlatából. A lényeg, hogy szeretném kicsit a velem egykorúakat beavatni abba, hogy milyen itt az élet.

Az élethez kell a nyelv

Tudni kell angolul...kell, és kész. Nem kell felsőfokú ingyom-bingyom, mert a kutya nem nézi (hacsak valaki húszévesen nem akar egy multi feje lenni), egy interjú alatt kiderül hogy állsz a nyelvvel. Nem (csak) az állás miatt kell a nyelv, ezt sokan elfelejtik, hanem az élethez, ahhoz, hogy itt élj, hogy ha megkérdezik a Tescóban, hogy van-e Supershop kártyád, akkor azt tudd hazudni, hogy van (de akkor el is kérik!), vagy ha nincs, akkor kedvesen le tudd rázni a pénztárost, aki rád akar sózni egyet, miközben a fél bevásárlóközpont a hátad mögött vár.

Vagy ha romlott kaját ettél és percenként rád jön a hasmars, akkor tudj széntablettát kérni a gyógyszertárban anélkül, hogy Activity-t kéne játszanod a gyógyszerésszel, vagy fel kéne hívni valakit, hogy fordítson neked. Nem is beszélve az eseményutáni tablettáról.

A megvetett pultos szakmában dolgozom

Csak a szolgáltatói szektor nevében tudok beszélni, de annyian kijöttek szezonális munkákra az olimpia alatt, hogy itt Londonban az ember úgy érzi, ha WC-re megy, ott is egy építőmunkás fog visszanézni a budiból, mert ugye „Sorry Ma'am, ya know the Olympics....". És ha a csapból akarsz inni az éjszaka közepén, egy litván / spanyol / lengyel pultoslány ugrik elő, hogy kiszolgáljon, és kisindiános angolsággal elmakogja, hogy egy hatvan lesz. Augusztus végéig nem igazán érdemes kijönni,vagy csak elegendő pénzzel szállásra, miegymásra, amiket előttem már leírtak.

Én magam szintén a megvetett, leköpött, megrugdosott pultos szakmában dolgozom, amit sokan összekevernek az otthoni kocsmárossággal. A különbség az, hogy ebből a fizetésből szeptembertől itt el tudom kezdeni a főiskolát (mondjuk a kajálás kb. vajas kenyérre, meg instant levesekre fog redukálódni, de megéri), odahaza az a fizetés talán zsebpénznek elég a nyári kirándulásokra.

Fura mód itt még a politikusok (olyan helyen dolgozom, ahova szünetekben leugranak meginni néhány sört, főleg tory-k és labour-pártiak) is megbecsülik ezt a szakmát, tisztelettudóak, érdekli őket, hogy milyen itt az életünk (gondolok itt magamra, meg a kollégáimra). Odahaza max. csak meg akarnának kettyinteni minket két tömény között (a vendégek, nem a politikusok).

Tudják, hogy a külföldiek vállalják azokat a szakmákat, amiket az itteniek túl lealacsonyítónak találnának (az angolok vagy kitanulnak mindent és irodai dolgozók lesznek, vagy gyorsan családot alapítanak, és a segélyből eléldegélnek egy önkormányzati lakásban, amire rezsit se kell fizetni). Meg merem kockáztatni, hogy a külföldi munkaerő nélkül a szolgáltatói szektor összeomlana.

Fontos: hiába van otthoni tapasztalatod, nem igazán érdekli az itteni munkaadókat, referenciáért felhívni bárkit is túl lusták, inkább több hetes tréningeket kell végigküszködni, mire dolgozni hagyják az embert. Nekem szerencsére ez a fázis már elmúlt, igyekeztem minél több helyen jó ajánlásokat szerezni.

Az olimpiai láz elmúltával azért lassan ismét több lehetőség lesz, mert AKI KERES, AZ TALÁL. Ha akarsz dolgozni, fogsz. És ha türelmes vagy (nem az otthoni „csináljunk egy ötéves tervet, hogy tartsuk a tízéveset" - típusúra gondolok, hanem átgondolt takarékoskodásra), akkor apránként összejöhet egy szerződésesen bérelt otthon, vagy továbbtanulás, vagy egy használt autó stb.

Kicsi, dohos, hideg szobám volt

Mivel velem egykorúakhoz szól ez az Anna Karenina hosszúságú levélke, gondolom, nem kell stúdió lakásokat promotálnom. Jó, ha van ismerős. Akinek szintén van egy ismerőse, akinek a keresztlányának az unokabátyjának van egy feles kiadó szobája.

Egyágyas, egyszemélyes szoba van már heti 70-80 fonttól is. A magyarok brutális árakat kérnek a szállásért, akinek van pénze, és szeretne magyarok közt lenni, annak persze ideális. Én nem akartam magyarok közt lenni, és nem volt pénzem, így lengyel barátom rendkívül kusza kapcsolatain át tettünk szert egy franciaágyas, tágas, szépen berendezett szobára heti 110 fontért.

Mikor kijöttem (nem volt még meg a párom, senkim nem volt) annak a pubnak az emeletén éltem, ahol dolgoztam. Egy kicsi, dohos, hideg szobám volt, ahol néha meleg volt, de legtöbbször látszott a lehelet, és igyekeztem minél csendesebben hajszárítóval megmelengetni a lábam a takaró alatt. A mosott ruháimnak is hullaszaguk volt. Valahogy el kell kezdeni, ugye.

Mikor otthon laktam, azt a szabadelvű nézetet hangoztattam, hogy a magyar gondolkodás milyen elavult, mindig a rinya a saját lakás miatt, meg az otthon szentsége-marhaság, jó az albérlet is és nem kell kölcsönt felvenni. Azóta ez változott.

Itt a legtöbben nem ügynökség által adott, szerződéses lakásban kezdik az életet (mivel az indulótőke elég borsos lsd. depozit, plusz két, néha három hét bérletének egyösszegű kifizetése), hanem csak úgy beköltöznek valahová, ismerős ismerőséhez, fizetnek valakinek és cső. És akármikor kirakhatnak. Mert jön Anyuka Indiából, és kell a szoba, és hasonló indokok.

Egy héten belül az utcán találhatja magát az ember, hiába van állásod, ha nincs pénzed gyorsan kivenni valahol egyet, elég, ha letáborozol a munkahelyez közeli utcasarkon. Én egy év alatt háromszor költöztem. A biztonság rettenetesen hiányzik. Hogy van egy biztos hely, ahova menni lehet. Ahol nem kell sorban állni, ha használni akarod a mikrót. Vagy bennfelejtheted a ruhát a mosógépben anélkül, hogy egy idegen fejmosást tartana utána.

A megvalósult multikulti

Hadd vázoljam fel az én helyzetemet. Hatan élünk egy lakásban. Én, a lengyel uram, két pakisztáni férfi, egy román nő, és egy indiai nő (jesszus, így leírva még rettenetesebb!!). Van egy nappali, egyszer ültem ott, mivel az egyik pakisztáni hapsié, meg a román nőjéé a tévé, és azok ülnek ott, ha épp szabadnaposak - egész nap az indiai bollywoodi csatornát bömböltetve.

A konyhába sajnos a nappalin át lehet eljutni, tehát reggel kell kiosonnom kávét csinálni, mikor még mindenki alszik, vagy mikor már mindenki elment dolgozni. Persze kedvesen felajánlották, hogy használhatunk mindent, ami a házban található, csak utána felsorolták, hogy ők vették őket, és mennyiért. És amúgy is ők bútorozták be az egész kécót. És ha bármit használok a konyhában a román csaj pont akkor akar hétfogásos vacsorát csinálni, amihez sajna minden konyhai gépet igénybe kell vennie.

A hindu lány kb. velem egyidős, komolyan veszi a vallást, az egész lakásban füstölőszag leng, és néha, ha szabadnapos, indiai akcentussal énekel a YouTube-bal Tina Turnert, meg George Michaelt.

A másik pakisztáni férfi (aki miatt most bérelhetjük ezt a szobát, ezért kell befognunk a szánkat, mert az ő kedvességén múlott, hogy nem az utcára mentünk, valami hihetetlen folytán ismerték egymást az urammal) minden alkalommal úgy néz rám, hogy az felér egy szexuális zaklatással, és mindig el akar hívni kebabot enni (hm, pakisztániul azt kebab-evésnek hívják?? nálunk szexnek, azt hittem, ez nemzetközi szó).

Régebben fürdés után törölközőbe csavarva mentem vissza a szobába megszárítkozni. Mivel a szobája a fürdőszoba mellett van, már a fürdőszobában megtörölközöm, és igyekszem magamra ráncigálni a párától nedves bugyimat és egyéb ruháimat, mert mindig lecsap rám, mikor le akarok menni a földszinti szobámba.

A fürdés közbeni imádkozás

Több, mint fél órás testpocsolás közben félhangosan motyorásznak a kádban (hindu és muszlim lakótársak hátrányai). És mindig akkor, mikor WC-re kell mennem (mondjuk hat személy esetén elég nagy az esély, hogy valaki pont bent van).

Volt, mikor már késésben voltam a munkahelyemről, de mintegy mellékesen nagyon el kellett volna még mennem (a reggeli kávé hatása, ugye), de egyikük csak fürdött és mormolt, nekem pedig már könnyek folytak a szememből az erőlködéstől. Végül 25 perc kínszenvedés után bekopogtattam, de nem hagyta abba. Mikor már feladtam a harcot a záróizmaimmal kegyesen kijött, párafelhőtől ölelve, én meg végre berohanhattam, hálaimát rebegve.

A tipikus, kétemeletes angol házaknak (emeleten fürdő + egy vagy két hálószoba, földszinten konyha, hálószoba és / vagy nappali) kiváló az akusztikája. Anyagcserére, szeretkezésre teljesen alkalmas, amennyiben a ház többi lakója szívesen részt kíván venni bennünk rádiójáték formájában.

Igazából a mostani levelem apropója is az volt, hogy ma én buta éhgyomorra gyümölcsöt ettem, utána pedig romlott csirkét (utólag derült ki, hogy romlott) és biza akaratomon kívül levetkőztem minden nőiességemet a toilet visszhangzó falai között, miközben alattam épp vacsoráztak. Mikor lementem néma csend fogadott. Elborult az agyam, és inkább megírtam ezt a levelet, ahelyett, hogy biológia kiselőadást tartsak nekik. Elmondanám nekik, hogy ez az emberi természet (és a cseresznye-szőlő kombináció) hibája, de minek. Két dolgot utálok itt: az időjárást, és az angol házak papírfalait.

Legyen konkrét célotok!

Tehát gondoljátok meg jól, mielőtt otthagynátok, amitek van, mert itt semmitek se lesz. Legyen célotok a kijövetellel, ha kirándulás, akkor az, ha munka, akkor az, a lényeg, hogy ne csak hasra csapva ugorjatok bele azzal,hogy „majd kialakul". Ez nem olyanoknak szól, akik jelenleg is egyetemen, tudatosan készülnek az itteni életre, minden tiszteletem az övék.

Nekem nem volt otthon lehetőségem egyetemre menni, itt fogok, mert a pultozásból nem tudok félrerakni öreg napjaimra, és egy idő után az ember nagyon elfárad. Ez a levél főleg olyanokhoz szól, akik „semmit se veszíthetek" felkiáltással, egyedül szeretnének belevágni ebbe a dologba, remélve, hogy fiatal koruk egyfajta mentőöv a külföldi élethez.

Találkoztam nem egy ilyen emberrel. Valakinek sikerült, valakinek nem, én is csúnyán megüthettem volna a bokámat, ha nem vagyok észnél, és nincs velem a párom, akivel hat hónapja terelgetjük egymást.

A magány a legrosszabb. Mert a magánnyal jön a honvágy, az elkeseredés és a feladás, ha nem sikerül minden elsőre, márpedig nem szokott. Az első két hónapom munkával és sírással telt. A második kettő szintén munkával, és azzal, hogy nem akartam a mostani barátomat közel engedni magamhoz, mert féltem, hogy nem is szeretem, csak kell valaki, akibe belekapaszkodjak, és egyikünket sem akartam átverni. Aztán mikor majdnem elveszítettem, rájöttem, hogy szerelmes vagyok. Már csak ezért is érdemes volt ennyit kínlódni.

Angliába kellett jönnöm, hogy megismerjem az életet, a szerelmet, a küzdést, és minden olyan dolgot, amit ha otthon maradok a családommal, nem ismerhetek meg. Egyedül, 15 fonttal a zsebemben érkeztem a Victoriára, Istenre és saját találékonyságomra bízva magamat. Ez alatt az egy év alatt többet tanultam, mint egész életemben. És a java még hátra van. :)"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr194730607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

think different 2012.08.25. 08:15:03

Köszi, jó volt olvasni KV mellé, szerencsére még nem ettem gyümölcsöt ma:D

Nem ismerlek, de az írásod alapján imádlak;)
Sokan így élik meg az első évüket és sokan futamodnak meg. Pedig van munkájuk, jól is élnek, de a Magány rossz társaság.
Leginkább lányok számára.

Bicepsz Elek 2012.08.25. 08:20:40

Ez meg semmi. A maradjunk vagy menjunk haza dilemmaja minden.felevben elo fog jonni. Egyebkent jo szakma kell, ennyi az egesz. Amig csak gyujteni megy valaki Angliaba ok. Sporolni lehet de akkor "nem elsz"=tomegszallason kell laknod, tuloraznod kell, sz.r idobeosztasod lesz, ki kell "centizned mikor mire klltesz(illetve target kell pl. havi 600 fontot teszek felre (ennel kevesebb sporolas eseten nem eri meg kimenni Angliaba).
Studio flat kb. 7-800 font/honap de hivatalosan csak egy ember koltozhet be(Londonba). Videken olcsobb, de akkor az utazas havi 300 font.
70-80 fonttol elegge sz. helyen kapsz egyagyas szobat. Cambewellt es a deli partot(Brixtontol es az Elephant and Castletol keletre) keletre "jobb ember" messzire elkeruli.
Magyaroktol is lehet jo aron szallast kapni csak keresni kell. Jobb is oda menni, mert itt szokas altalaban, hogy mindenki a sajat nemzetiseget preferelja (pl. ausztralok, angolok nem keverednek meg kelet-europaiakkal sem), vagy meg o tesz szivesseget azzal, hogy kiadja a szobajat(persze igy rosszabb nyelvet tanulni, mert sokszor munka kozben tilos beszelni, ha olyan a munkad, otthon meg nem fogsz. Az iskolaba jaras jo, mert rakenyszerit az angolul tanilasra es gondolkodasra, de akkor meg gyujteni nem fogsz.

Bicepsz Elek 2012.08.25. 08:22:08

Bocs telefonrol, buszrol gepeltem..

Zombinyussz 2012.08.25. 08:27:53

"Uram, uram"- ehhh, hideg ráz. Száz évig is lehet mellettem házasságban férfi, akkor is a PASIM fog maradni.

Trollkodástól mentesen, ha ennyire szar Anglia, miért mindenki odavágyik s ott is ragad? Elég keserédes (inkább keserű), amit a posztoló ír... Mondjuk eszembe nem jutna Angliába menni, de ez meg én vagyok.

think different 2012.08.25. 08:44:43

@Bicepsz Elek:

"Jobb is oda menni, mert itt szokas altalaban, hogy mindenki a sajat nemzetiseget preferelja (pl. ausztralok, angolok nem keverednek meg kelet-europaiakkal sem)"

Maradjunk abban, hogy szerinted.

Szerintem meg nem. Ismerek angol (nemzetiságű) tanárt, aki magyar házban lakott és élvezte. Nekünk volt amerikai lakótársam is.
Amikor volt egy mélypontunk a párommal, az angol barátaim ugrottak először, hogy költözzek hozzájuk.

Nem kellene szerintem általánosítani, Geater Londonban 8 milliónál többen laknak és nem minden brit, ausztrál, amerikai ugyanolyan, minthogy mi sem vagyunk egyformák.

think different 2012.08.25. 08:46:49

@think different:

Szerk: Nekünk volt amerikai lakótársUNK is.

Bocsánat, kitöröltem egy részt és nem javítottam, pedig a hangok a fejemben figyelmeztettek:)

spangola 2012.08.25. 08:51:23

"Igazából a mostani levelem apropója is az volt, hogy ma én buta éhgyomorra gyümölcsöt ettem, utána pedig romlott csirkét (utólag derült ki, hogy romlott) és biza akaratomon kívül levetkőztem minden nőiességemet a toilet visszhangzó falai között, miközben alattam épp vacsoráztak. Mikor lementem néma csend fogadott. "

Hát, ezen olyan jót röhögtem, el tudom képzelni a szitut!
Remélem már jobban vagy!

Az még érdekelne, hogy hogyan boldogultál úgy, hogy 15 font volt a zsebedben.
Hol aludtál, mit ettél az első napokban?

think different 2012.08.25. 08:58:54

@Zombinyussz: Szerintem nem baj, ha egy 21 éves lánynak van egy keserédes, megpróbáltatásokkal teli szakasz az életében.
Később még a javára is válhat az ebben az időszakban szerzett tapasztalat.

"ha ennyire szar Anglia, miért mindenki odavágyik s ott is ragad?"

Nagyon sokan hazamennek: lehajtott fejjel vagy felszegett állal. Minthogy otthon, itt sem jut mindenkinek siker és csillogás. Leginkább alanyi jogon nem.

sasmadar 2 2012.08.25. 09:02:15

Mindenki ezt a fos@licska nyomorúságos Angliát Isteniti,ahelyett hogy a Canadai Viktoriába ment volna Vancouver Islandra.

/A legtöbb "pucolós"Angliába köt ki,mert nem kérnek erkölcsit,és magyarországi körözéssel is találsz munkát./

Bár a keco ott is OSB/Papir,de a klima-pénz-körülmények sokkal jobbak!!
Be kell ütni a gooliba a "canadacruiser"szót...

Allaskereso 2012.08.25. 09:30:56

Nagyon sok sikert kívánok a cikk írójának és a párjának! :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.25. 09:32:57

Nekem a hazám ott van, ahol éppen vagyok. Életem során eddig sokszor változott a hazám.

2012.08.25. 09:36:36

Ez nagyon emlekeztet a sajat sztorimra, bar en nem lennek eleg bator ahhoz hogy megirjam itt... A magam reszerol sok szerencset kivanok a posztolonak, 21 eves, elotte az elet. Fog meg ennel sokkal jobb korulmenyek kozott is lakni, es persze lesz sokkal jobb allasa, amikor mar csak nevetni fog ezeken amik az elso evekben tortentek vele.

Egyebkent en laktam par honapig Pesten alberletben mielott Angliaba mentem; nagyon keves penzem volt, igy nagyon szar helyen laktam, es mivel csaladomra nem szamithattam, igy nem atmenetileg laktam ott, hanem az volt az 'otthonom'. Semmivel nem volt jobb mint egy olcso szallas Angliaban, es ha Magyarorszagon maradtam volna, meg mindig egy olyan alberletben kene elnem. (Persze, persze, tudom, Budapesten nincsenek azsiai lakotarsak - viszont vannak rasszista, ciganyozo, zsidozo lakotarsak, nekem szemely szerint ez nem jon be, kinek hogy...).

Nem hiszem hogy tanacsra lenne szuksege a posztolonak mert latom feltalalja magat egyedul is, de megis adok tanacsot, mert jol jott volna nekem ha valaki ezt ugy 10-15 evvel ezelott elmondja. Tehat:

Kedves Tunde! Valassz magadnak egy karriert - mindegy hogy mi, de tudj meg mindent rola, milyen diploma / tanfolyam / vizsga kell hozza, milyen gyakorlat kell / lehet-e gyakornoki helyet, tapasztalatot szerezni mar egyetem / foiskola alatt, hogyan lehet benne elorelepni, mennyit lehet vele keresni, stb. Aztan nagyon tudatosan epitsd ezt a karriert. Ha most elkezded, ilyen fiatalon, barmit elerhetsz. Mire befejezed a kepzest, par ev mulva, anyanyelvi szinten fogsz angolul beszelni es meg mindig nagyon fiatal leszel. Akkor mar nem fog szamitani hogy 'bevandorlo' vagy, ugyanolyan fizetesre, ugyanolyan allasokra lesz eselyed mint a helyieknek akiknek hasonlo kepzese, tapasztalata van a tiedhez.

Ne hagyd hogy a kornyezeted visszahuzzon. Ebbe a parod is beletartozik. Jo esetben tamogatja az ambicioidat, karrier-tervedet; ha nem, ne fogd vissza magad miatta. Ha veletlenul olyan, mint az en egykori baratom volt, aki panaszkodik hogy minek pazarlom az idot / penzt egyetemre mikor bolti eladonak is lehet lenni, akkor inkabb a pasit hagyd ott, mint az egyetemet. Pasit kesobb is konnyen talalsz (foleg Angliaban, ahol nem neznek hulyenek ha meg nincs 30 evesen gyereked vagy ferjed), de karriert mar nehezen tudsz kesobb epiteni.

Meg egyszer, sok szerencset es boldogsagot kivanok neked, akar Angliaban, akar mashol. Ha valoban ragaszkodsz Magyarorszaghoz, nem lehetetlen hogy ott fogsz elni a kesobbiekben, az Angliaban szerzett tudasod, tapasztalatod (es persze felretett penzed) csak elonyodre fog valni.

2012.08.25. 09:45:32

Lehet hogy mar tudod ezt, de gondoltam hozzateszem: rengeteg forrasbol lehet informaciot szerezni ahhoz hogy milyen szakmakhoz milyen vegzettseg kell, milyen karrier-lehetosegek vannak. Eloszor is mindig erdemes a helyi konyvtarban erdeklodni, ahol sok informaciojuk van kepzesekrol, lehetosegekrol. Sok hasznos weboldal is van, pl.: www.prospects.ac.uk/; www.hotcourses.com.
Es amint elkezded a foiskolat, latogasd meg a career service-t. Ne az utolso ev vegen, mint a legtobb ember! Hanem az elejen, hogy legyen egy vilagos keped arrol, milyen gyakorlat lesz hasznos a kesobbiekben, hogyan lehet azt megszerezni stb.

Micirka 2012.08.25. 09:52:52

Tetszik a torteneted! :) Amig a humorod meg van, addig nem vagy elveszett ember.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.08.25. 09:58:09

szomorú volt olvasni, mert végig az járt a fejemben, hogy sokan azért vállalják ezeket a megpróbáltatásokat, mert még mindig jobb kilátásokat kínál rövid/közép távon, mint a magyarországi lakóhelyük (gondolom nem budapest).

Tündének meg sok sikert és erőt kívánok a fejlődéshez. látom humorod az van, ez sokat segít a nehéz időkben. hajrá!

almare 2012.08.25. 10:06:34

Nagyon stramm lány vagy, és jó az írás, tetszett a stílusod :) Nem akarok közhelyeket pufogtatni, de a tapasztalatok, amiket leírtál, később sokat segíthetnek, és ahogy telik az idő, úgy egyre jobban fogod állni a sarat. Bár most se kell félteni...

Engem az érdekelne, hogyan fogsz főiskola mellett dolgozni. Úgy tudom, EU-s állampolgárként heti 20 órát lehet dolgozni főiskola mellett, ha valakinél esetleg szóba jönne, hogy self-employed legyen, az egyetem mellett nem lehetséges. Természetesen nem a zsebedben akarok turkálni, csak a megoldás érdekelne.

Sok sikert kívánok én is minden téren!

@Mirjam2: nagyon egyetértek a tanácsaiddal.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.08.25. 10:16:30

Tetszett a poszt. A lakótársakhoz annyit, hogy nekem kiválasztásnál szempont volt, hogy a lakótársaim az adott ország nyelvét mint anyanyelvet beszéljék, és első ránézésre feltételezhető legyen róluk, hogy ismerik az angol wc rendeltetésszerű használatát.

Szerintem az itt emlegetett körülmények hamarosan változni fognak és a jelenleginél jobb szakasz jön a posztoló életében.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.08.25. 10:17:27

@Zombinyussz: Érdekes, az én fülemben a "pasi" szónak van egy infantilis csengése.

Frőczy Sanyi 2012.08.25. 10:37:08

Kedves Tünde! Gratulálok, nem vagy egy elveszett csajszi! Az utolsó mondatoddal maximálisan egyetértek, szívből kívánom, hogy a sok áldozatod meghozza az eredményt. Várom a folytatást, ill. szerintem a 15 fontos tőkével való elindulás is megérne egy külön posztot.

TilosazA (UK) 2012.08.25. 10:37:29

@Zombinyussz: A férfiak általában nem szeretik ha "lepasizzák" őket, ahogy én sem szeretem, ha "lecsajoznak". Akkor már inkább legyek a férjem "neje".
@bandirepublic: Engem is elszomorított, bár valamilyen szinten mégis jobb így, hogy tud továbbtanulni. Kérdés, hogy milyen áron.
Szerintem vidéken jobban lehetne boldogulni, olcsóbbak az albérletárak, pubokat pedig minden városban dögivel lehet találni, ahol az ember pultosként tud dolgozni.
Egyébként most elgondolkoztam, ha itthon költözik össze Pesten több emberrel, akkor ezt itthon is tudná-e kivitelezni? Valószínűleg nem, mert nem kapna annyi fizetést, amiből az albérlet, és a suli is kijönne.

VíziLó 2012.08.25. 10:50:15

Akik viszonylag rosszul fizetett munkákat csinálnak, mint pl. a pultos, érdemes lenne London helyett vidékre menni. Egy pultos Londonban sem keres sokkal többet, mint mondjuk 100 km-re északabbra, ahol viszont a szállás lehet, hogy fele annyiba kerül mint a fővárosban.

2012.08.25. 11:02:52

@almare: 'Engem az érdekelne, hogyan fogsz főiskola mellett dolgozni. Úgy tudom, EU-s állampolgárként heti 20 órát lehet dolgozni főiskola mellett, ha valakinél esetleg szóba jönne, hogy self-employed legyen, az egyetem mellett nem lehetséges. Természetesen nem a zsebedben akarok turkálni, csak a megoldás érdekelne.'

Nem, barmennyi orat lehet dolgozni EU-s allampolgarkent, akar tanulsz, akar nem. Nem EU-s kent korlatozzak hogy hany orat dolgozhatsz (jelenleg nem tudom mennyit). Nekem teljes idos, bejelentett, alkalmazotti allasom volt vegig mialatt egyetemre jartam, nappali tagozatra. Joval tobbet dolgoztam mint heti 20 ora (szerencsere talaltam olyan munkat ahol volt ejszakai es hetvegi muszak). Teljesen legalisan dolgozhatsz annyit amennyit birsz; mas kerdes, hogy nem konnyu, de fiatalon tul lehet elni. Es persze lehet osztondijakra, tamogatasokra palyazni.

2012.08.25. 11:06:55

@Bicepsz Elek: 'A maradjunk vagy menjunk haza dilemmaja minden.felevben elo fog jonni.'

Mindenki mas - nekem ez azota nem jott elo miota eloszor kiszalltam a gepbol Heathrow-n... :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.25. 11:13:02

@Bicepsz Elek: 3 ev alatt egyszer sem vetodott fel nalunk a hazakoltozes.

AMugy erdekes volt olvasni. A wcre varakozas meg ismeros, 3 eve nalunk is az volt meg...

almare 2012.08.25. 11:20:55

@Mirjam2: ez nagyon hasznos infó, köszi.

m4rwin 2012.08.25. 11:23:48

@almare: "Engem az érdekelne, hogyan fogsz főiskola mellett dolgozni. Úgy tudom, EU-s állampolgárként heti 20 órát lehet dolgozni főiskola mellett"

Ilyen szabályról még nem hallottam. Bár ez Skócia, itt simán dolgozhatok elvben többet is, mint 20 óra. Dolgoztam is. Más kérdés, hogy full-time tanulás mellett ezt mennyire lehet bírni. Igaz, itt az albérlet olcsóbb, mint Londonban, de így ennyiből is el tudom tartani magam, minden külső segítség nélkül. Én nem erőltetnék sokkal többet, főleg hosszabb távon, csak akkor, ha part-time-ban tanulsz.

think different 2012.08.25. 11:31:07

@m4rwin: Japán osztálytársaim csak részmunkaidőben dolgozhattak, szerintem ez attól függ, hogy honnan jöttel, EU vagy sem.

Vittore. 2012.08.25. 11:33:37

Komolyan mondom, mi magyarok még szerencsések vagyunk! Simán együtt tudok dolgozni bármelyik nyugat-európai megbízómmal az interneten, mert ugyanarra a rugóra jár az agyunk, ugyanazok a szokásaink és még legtöbbször ugyanazokat a márkákat is esszük/isszuk (max. én cukormentes kólát iszok, ők meg cukrosat).

Ukrán munkatársam már más, bár sosem láttam, de az online munka során is átjön, hogy mennyivel feszesebb, nem bírja elengedni magát, viccelődni még Skype-on sem.

Amikor meg van valami adatfeldolgozás és keresek egy indiait, vagy filippinót, hogy megcsinálja, hihetetlenül kijönnek a különbségek. Volt olyan, hogy 1 hónapig mondtam, ne Sir-nek nevezzen, hanem Viktornak, elvégre is nem a rabszolgám, hanem munkatársam. Csak nem bírta, Sir-özött végig. Amikor meg véget ért a megbízatása, olyan hülye szöveggel jött, hogy köszöni a munkát, reméli hogy a nagy Isten megjutalmaz ezért, Ő imádkozni fog értem, stb. WTF?

Ezért vagyunk mi sokkal jobb helyzetben a külföldi munkavégzés során.

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.25. 11:40:38

Most lehet, hogy ezzel nem leszek tul nepszeru, de az jutott eszembe a poszt olvasasa soran, hogy Magyarorszagon nem lehetett volna mindezt megvalositani? Szerintem Mo-on is lehetne tanulni ugy, hogy kozben ilyen szinvonalon, ennyi emberrel kellene egyuttelni, ott is lehetne dolgozni fosuli mellett, lehetne kollegiumban lakni, vagy ha mar ennyien berelnek lakast, akkor nyilvan tobb megmaradna a fizetesbol is. A posztolo nem az a tipus az irasa alapjan, aki teljesen hatat forditott az otthoni letnek, privat velemenyem szerint ezert nem lett volna szabad kimennie. Otthon is meg tudta volna mindezt valositani, raadasul ugy, hogy kozben azert legalabb hasonlo kulturabol erkezett emberekkel elne.

seabound 2012.08.25. 11:43:48

Tündi.....Nagyon jó stílusban, és nagyon jó helyesírással írsz (ahh, repes a szívem, ha valaki pl. helyesen írja, hogy HADD, mert az bizony nem had, és legfokepp nem hagy, brrrrrr, egyelőre vs. egyenlőre, stb....). Nagyon nagy gratu, hogy ezzel is őrzöd a magyarságod. Annyira szórakoztató, ahogy írsz, blogolásra kellene adni a fejed, én biztos felíratkoznék :)))
Régóta követem a blogot, de most először kommentelek, mert ez az egyik legjobban összeszedett írás. Őszintén nagyon sok sikert kívánok neki.

datolyapálma 2012.08.25. 11:44:00

igen, ez tetszett...a lányom Norvégiába vágyott, de elsőre nem sikerült, elment Izlandra és onnan ment Norvégiába élni és dolgozni...voltak nehéz helyzetek, de nem egyszer sem fordult meg a fejében, hogy inkább hazajön...tetszik, ahogy veszed az akadályokat...csak így tovább...

tucano 2012.08.25. 11:44:23

tök jó poszt volt, szerezzetek be vmi karibi formát a lakásba, legyen teljes a kép!

tucano 2012.08.25. 11:49:03

@Jolika neni a szomszedbol:
"Otthon is meg tudta volna mindezt valositani, raadasul ugy, hogy kozben azert legalabb hasonlo kulturabol erkezett emberekkel elne."

sztem az teljesen lényegtelen, hogy milyen kultúrájú emberek között él, ez nem oszt, nem szoroz. Természetesen a kultúrát ne keverjük azzal, hogy mennyire idegesítő/neveletlen stb valaki. Engem jobban idegesített mondjuk a BK, mint egy indiai táncos komédia. Láttam már nagyon jól nevelt bantukkal és laktam olyan angol aranyifjakkal, akik minden egyes alkalommal úgy jelezték a hazaérkezést, hogy fingtak egy nagyot és, akinek nem sikerült, annak innia kellett egy deci whisekyt, miközben mindenki üvöltve cikizte.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.25. 12:12:38

@Vittore.:

:-) Nem csak téged Sir-öznek, egymás között is ezt csinálják (legalábbis amit én látok Indiában). Az meg, hogy kicsit erősen fejezi ki a háláját... hát inkább tanulnunk kéne ebből az alázatból nekünk "nyugatiaknak", nem? Nyilván az a kis összeg, amit fizettél a szerencsétlen indiainak nagyon sokat jelentett. Szerintem az is lehet a bajunk ezzel az ömlengéssel, hogy nem hisszük el, hogy őszintén jön... pedig igen. Szerintem.

Ingi 2012.08.25. 12:20:09

Nekem is nagyon tetszett az írás, és mivel pont egy korban vagyok az íróval, nagyon át tudtam érezni :)
Ilyenkor már az is sikerélmény, ha akármilyen munkát talál az ember, és meg tud állni végre a saját lábán. Nem hogy saját lakás meg karrier meg félretevés öreg korra....:)
Irigylem ezt az életrevalóságot, nekem sajnos nem jutott belőle ennyi. Ennek ellenére nemsoká én is megpróbálnám külföldön, remélem, hogy valamennyire "tanulható" ez a hozzáállás...illetve a "szükség törvényt bont" :)
Engem is érdekelne, hogy indultál el Tünde. Hogy kaptál munkát, szállást, ismerkedés, stb...meg hogy is volt ez a 15 fontos dolog :D

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.25. 12:21:27

@tucano: Igazad van, rosszul fejeztem ki magam! Helyesbitenek arra, hogy az a nem mindegy, hogy milyen tanult es hozott viselkedesu, szocializacioju emberekkel el egyutt valaki.

Északifény74 2012.08.25. 12:23:12

Az igazi énedet mutattad itt meg, nem sok mázat kenve rá, így sikerült nagyon közel kerülnöd az olvasók szívéhez.
Kitartást:)

Az én célom a helyedben az lenne, a rövidtávú, hogy kevesebb emberrel lakjak együtt, nekem nem menne ez már...

citromimi 2012.08.25. 12:28:35

@sasmadar 2: Kanada nekem is szimpatikusabb mint Anglia :)

Steve Koller 2012.08.25. 12:31:46

MINDENHOL JÓ DE A LEGJOBB SEHOL . :)))

kutyás majmok vagytok (törölt) 2012.08.25. 12:41:49

poszter:"21 éves vagyok, Magyarország északi feléből jöttem, nem szeretnék hazamenni"

Kicsikém, te személyiségzavarban küzdesz. Menj haza.

"Jobb itt élni, de mindig is magyar leszek."

Ehhez mi köze a magyarságodhoz? Menj haza, ha annyira magyarnak érzed magad, a felcsúti nagyvezér szeretettel vár.

Rg 2012.08.25. 12:41:57

Időnként hangosan felröhögtem a poszton,jó volt olvasni!:)))
Posztoló nagyon talpraesett,de kicsit arra hegyezte ki a dolgot,mennyire szar ázsiaiakkal lakni.Én 1 évig laktam egy indiaival,de semmi ilyesmit nem tapasztaltam,de mi csak ketten laktunk együtt,és nem volt mélyen vallásos az illető.Szerintem 6 ember és 1 fürdőszoba esetén ez a várni kell effektus akkor is előfordul,ha ugyanazon náció lakik együtt.Pl egyetemi koleszban egy békési csaj 1 órán át puceválta magát minden nap,ami komoly torlódást okozott estefelé (szintén 6 ember,1 fürdőszoba).
Sok sikert a posztolónak egyébként!Tökre kedvet csinált Angliához,ami nem is baj,mert 3 hét múlva megyünk...:)))

2012.08.25. 12:41:58

@Jolika neni a szomszedbol: En megprobaltam (Magyarorszagon tanulni es fenntartani magamat) es nem tudtam. Van akinek sikerult (Tildy). Ahogy emlitettem, soha nem szeretnek meg egyszer olyan emberekkel lakni akikkel annak idejen Budapesten voltam egy alberletben; mindenki akivel Angliaban laktam azota normalisabb volt, az en szempontombol.

Nyilvan mindenki mas, en pl. nem szeretek olyanokkal lakni akik ciganyoznak, zsidoznak. Van aki meg azsiai emberekkel nem szeret egyutt lakni; izles kerdese. A pesti alberletben ahol laktunk, 2 ember volt minden szobaban, mert az ott lakoknak nem volt penzuk ra hogy kulon szobajuk legyen; ott is minden athallatszott es varni kellett a wc-re stb. Sokan, akik itt kommentelnek, pl. a szuleikkel laktak fiatal korukban, vagy volt penzuk hogy jobb alberletben lakjanak, ezert nem tudjak milyen Magyarorszagon keves penzbol szobat berelni.

kutyás majmok vagytok (törölt) 2012.08.25. 12:44:14

@Faszt vagytok ti lovas nemzet: "Ehhez mi köze a magyarságodhoz?"

Bocsi, helyesen: ennek mi köze a magyarságodhoz.
Hiába, tévedni emberi dolog, mert már hányok ettől a magyarkodástól, akárcsak a kutyásoktól.

Rozalie089 2012.08.25. 12:44:14

Nagyon tetszik a beszámolód ! Sokszor mosolyogtam, mert én is ismerem a papírfalakat ( a Koránt már kívülről fújom, hála a Ramadannak ) :)) Más a szituációnk, de még is sok az egyforma élmény. Kitartást Neked, szurkolok , de úgyis összejön és ezt te is tudod :) www.youtube.com/watch?v=3iO4Z6c9_Co

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.25. 12:49:22

Szia Tünde! Én is el tudom képzelni a reggeli szitut, mielőtt tollat ragadtál :-) Igen, legyen humorod és annak segítségével sok mindenen túl leszel.

Ha megengedsz egy megjegyzést: ne is csodálkozz rajta, ha a pakisztáni lakótárs úgy néz rád, ha kezdetben törölközőben mutatkoztál előtte. Ezekre a dolgokra nagyon figyelj, mert nehogy egyszer csak a nézésnél többet tegyen. Ezek a népek rettenetesen frusztráltak szexuálisan és kicsavarodottan gondolkodnak a nemiségről, főleg, ha fehér nő van a dologban.

Bírd ki valahogy! Sok sikert!

Rg 2012.08.25. 12:50:06

Off:Biztos van itt olyan,aki utazott már csecsemővel repülön.Bébiétel átmegy a securityn vagy hogy lehet megoldani az etetést?

2012.08.25. 12:55:34

@Vittore.: 'Sir-özött végig. Amikor meg véget ért a megbízatása, olyan hülye szöveggel jött, hogy köszöni a munkát, reméli hogy a nagy Isten megjutalmaz ezért, Ő imádkozni fog értem, stb. WTF?

Ezért vagyunk mi sokkal jobb helyzetben a külföldi munkavégzés során. '

Ezt ugy hivjak hogy kulturalis kulonbseg. Ha ez fura neked, akkor lehet hogy nem sokaig leszel jo helyzetben kulfoldi, vagy barmilyen munkavegzes soran, mivel a legtobb nagy cegnel nemzetkozi a munkaero, es problemat fog okozni ha hulyenek nezel valakit azert mert maskepp fejezi ki magat mint te.

Egyebkent meg fogsz lepodni, de Indiaban evente legalabb 10%-al emelkednek a fizetesek. Nagyvarosban elo diplomasok mar most tobbet keresnek atlagosan mint Magyarorszagon. Tehat nehany ev mulva lehet hogy Indiaban szeretnel dolgozni, es ott ha nem szolitod Sir-nek vagy Madam-nak a fonokodet, ok fogjak azt mondani hogy WTF (illetve nem, mert Indiaban nem divat muvelt embereknek karomkodni; ez is egy kulturalis kulonbseg).

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.08.25. 12:55:48

@Rg: a bebietel nem gond, persze meg kell mutatni.
Az iras remek, a posztolo szimpatikus, sok sikert neki, biztosan megallja a helyet az eletben!
@Pere Viki: igazad van; de talan ideje az ilyen illetoknek alkalmazkodniuk ahhoz a kontinenshez, ahol elnek. Ne a lekvar fozze mar a nagymamat...

lyesmith 2012.08.25. 12:55:49

Ha magányos vagy miért nem jársz el magyar találkozókra? kb 20000 magyar él Londonban, többsége fiatal rendszeresen szerveznek programokat. Arról nem is beszélve hogy miért nem barátkozol nem magyarokkal? Azokból van vagy 7 millió

Másrészt nekem úgy tűnik hogy a pultos szakmát csk te veted meg, a helybeliek nem. Örülj hogy nem törököknek dolgozol. ők kirugnak ha leülsz munkaidőben, de legalábbis nm fizetik ki azt az órát.

2012.08.25. 13:01:34

@Rg: Bebietel atmegy. Velunk azt csinaltak mikor csecsemovel utaztunk es az uvegben volt a tej hogy a security emberek elott ki kellett nyitni az uveget es megkostolni az anyanak :) hogy lassak, nincs benne vegyi anyag, hanem tenyleg tej. Vannak mas megoldasok is, pl. van az a fajta bebitej ami kis csomagban van, 200ml, kibontas utan rogton hasznalhato. Ebbol vihetsz parat. Vagy vihetsz port es uveget, es megkerheted a stewardess-t hogy forraljon neked vizet hozza (ez kicsit maceras szerintem, de megoldhato).

Patrisha80's 2012.08.25. 13:04:53

@tucano: hihihihi, ez nagyon tetszett. Marmint az angol aranyifjak hazaterese , rongyosra rohogtem most magam.
A poszt tetszett, jo volt olvasni, remelem, minden sikerul a tovabbiakban!

VíziLó 2012.08.25. 13:10:41

@Pere Viki: Sajnos ezt csak megerősíteni tudom. A muszlim férfiak többsége a nyugati nőket könnyűvérűnek tekinti, de közben csorog a nyáluk és semmitől sem rettenek vissza, hogy valakit akár trükkel (pl. leitatás, begyógyszerezés) akár erőszakkal megszerezzenek. Rendszeresen kapcsol le a rendőrség pakisztáni bandákat, akik kifejezetten fehér lányok elcsábításával foglalkoznak.

Persze fordítva nem működik a dolog. ha egy nyugati férfi muszlim lányra veti a szemét, az életével játszik. Volt egy iraki kollégám, akivel haveri viszonyban voltunk, a munkahelyen elhülyéskedtünk, s ha barátok nem is voltunk, de alapvetően jól kijöttünk. Aztán egy nap találkoztam vele és a lányunokatestvérével az utcán. Kedélyesen elbeszélgettünk, semmi különös nem történt. Másnap a munkahelyen odajött hozzám a srác, mosolyogva hátba veregetett, s közben közölte, hogy ha még egyszer kihívóan nézek a kuzinjára, vagy csak szólni merek hozzá, akkor kénytelen lesz elvágni a torkomat. De ne aggódjak, ő nem haragszik rám, mindez nem személyes, de a családi becsület megköveteli.

Patrisha80's 2012.08.25. 13:11:58

@Faszt vagytok ti lovas nemzet: Hogy erted azt, hogy hanynod kell a kutyasoktol??

2012.08.25. 13:14:57

grt Tündi, a szemléleted és a talpraesettséged biztosíték a sikerre.
Írjál máskor is. Kis 21.th century Daniella Defoe. :D

közödeszed 2012.08.25. 13:19:05

én soha nem voltam magányos..nagyon jól éreztem magam a szlovákokkal lengyelekkel pakisztániakkal irakiakkal horvátokkal stb stb..ez rajtad is múlik ha bezárkózol örökké az is maradsz..egy családnál béreltem egy szobát és családtagként kezeltek..5-en voltunk egy fürdőre 1 mosógépre és papír falak voltak.. :-D..annyi jó sztorit tudnék mesélni Tom-ról aki egy írtó teheséges gépészmérnök hallgató és mellesleg a "házi néni" fia..megtanított fűnyíró kis traktor szerűséget vezetni Ő építette egy hűtő is van benne hogy legyen hideg sör...vagy magáról a házinéniről vagy a pasijáról akivel pl: 3 óra alatt legóztunk össze egy padot mert erős a Guiness és nyár volt, vagy amikor golfozni tanított ..vagy éppen amikor a házinéni hajnal 3 kor vitt át a városba hogy elérjem a haza felé tartó gépem Londonban..
Ezt nem azért írom mert mekkora jó volt nekem odakint, jó volt jobb mint itthon, de rajtad is múlik a kinti élet itthon lehet hogy még ennyid sem lenne pár év múlva.tanulj ha van lehetőséged !!!hidd el ha 3-4 év múlva már egy nagyobb cég középvezetőjeként visszagondolsz a mostani helyzetedre csak mosolyogni fogsz és példaként fogod említeni a kollégáknak ismerősöknek.én KP ként kezdtem majd szépen lassan pastry chef lettem..hazajöttem és 80 ezer nettó magyar forintért dolgozom egy multinál miközben odakint a hatszorosát kerestem egy kis vidéki hotelben..
próbáld meg élvezni az életed ne temetkezz a munkába..és egyszerűen költözz el, úgy könnyű szállást találni ha van hova "haza" menni a keresgélés után .a humorérzéked vidd magaddal...kezd kissé angol stílusa lenni :-) még nem mondták ? :-)

hbabci 2012.08.25. 13:21:35

Sziasztok!

Nekem az elején tetszett a poszt, aztán a közepétől már egyáltalán nem.
Rég kommenteltem már, mert otthon voltam 2hétig :) így van egy kis lemaradásom, most olvasom vissza napról-napra a posztokat és a kommenteket.
A kommentek igazából nagyon elkeserítenek, nagyon nem tetszenek, rengeteg a rosszindulatú ember, csoda, hogy vannak akik még meg merik írni a sztorijukat.....:S

Pepibubó 2012.08.25. 13:22:08

Off, de kényszerből:

Eddig azt hittem, az Index azért valamennyire hiteles tájékoztatást nyújt a legfontosabb, aktuális hírekről.

Csókakőn ma délben nem történt semmi, kedves Index !?

fülesboci 2012.08.25. 13:31:07

Az élethez nem nyelv, hanem pénz kell meg egészség

Pepibubó 2012.08.25. 13:31:29

@Pepibubó:
Hát ez érdekes -, de legalább eredményes volt a hsz-em. Fenn a hír a címlapon.
Csak a 13:03 nem igaz, mert 13:22-kor még egy szó sem volt róla.

fülesboci 2012.08.25. 13:33:04

@Pepibubó: 300 rendőr , maszkirozva, mert megérdemlik. egy zsákfaluban. a fehérvári kapitány meg mehet a p..ba

közödeszed 2012.08.25. 13:34:12

egyébként én a helyedben azért megkérdeznék néhány okost emailban hogy mivel eu-s tagállamból jössz milyen kedvezményeket kaphatsz (diákhitel ) , mire vagy jogosult stb. Mert a tanulás kint egy vagyon és "nappalis" diákként heti 20 óránál többet nem is dolgozhatsz erre figyelj mert ezért a Home/Tax Office nagyon harap!!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.25. 13:41:30

@Mirjam2: node a vegen en is itt kotottem ki :D Sikerult, nem volt egyszeru, egy rovid ideig diakhitelt is igenyeltem, de sikerult.
Igaz , lehet jobban jartam volna, ha akkor kijovok.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.08.25. 13:42:27

Ha , ismétlem HA van az embernek munkája, akkor ilyen nyomorúságos, albérletből albérletbe vándorlós életre Magyarországon is van lehetősége, ha egyetemre nem is.

Amennyivel többet keres odakint pontosan annyival többe kerül a lakhatás is.

Annyival jobb, hogy ott legalább fontban lesz szegény.

Kedvet nagyon nem csinált, ennyire pocsék élet Magyarországon is akad.

ZBR 2012.08.25. 13:44:24

A magány szar. Az emberek többsége - ezért is - nem próbálkozik egyedül. Ha felülsz egy repülőre, a tipikus "elutazunk ketten Angliába" típusú párocskákat azonnal ki lehet szúrni. Aki mégis egyedül vág neki, azt alaposan átformálja. Legyen ez pozitív vagy negatív.

Nekem egyfelől azóta komoly, előtte sosemlátott hangulatingadózásaim vannak... De, mellé átértékeltem az itthoni kapcsolataimat és rájöttem, hogy csak az utolsó óra utolsó percében vagyok hajlandó elhagyni ezt a süllyedő hajót és vele őket is. Pedig angiai MSc. diplomám van, és ennek megfelelően valószínűleg a elég sok kintélő magyart iskolázhatnék a nyelvtudásommal (is).

Barátkozni, társat találni Londonban nagyon nehéz. Tessék nyugodtan megnézni a BBC The Tube c. sorozat első évadjának első epizódját (Youtube). A metró dolgozói maguk mondják el, hogy milyen lehetetlenül elidegenült környezetben élnek az emberek Londonban. A posztolónak részben szerencséje volt: a lengyelek egy jó része nem beszél angolul és már eleve családdal jön. Meg aztán, nőknek sokkal egyszerűbb találni bárkit is, ha szépek, egyszerűen leszólítják őket...

ZBR 2012.08.25. 13:45:51

@Akitlosz:
ha egyetemre nem is.

Ugyan kérlek... Államilag támogatott felsőoktatás, pas de problem! :D Odakinn 3-4000 Font minden év, kegyetlenül. Annál kevesebb nehezen.

think different 2012.08.25. 13:46:41

Elég súlyos esetek kommentelnek ide.
Ha valaki azt mondja magáról, hogy magyar, akkor azért mennek neki, ha azt állítja, hogy nem tudna többet Magyarországon élni, akkor hazaáruló.

Kicsit olyan ez, mint a nyuszika és a sapka esete. Mindig lesz ok belerúgni a másikba.

magyarlanykairoban 2012.08.25. 13:47:40

En 19 evesen vagtam neki Kaironak tanulasi celokkal. Ebbol a tanulas meg fennall, melle jott egy boldog hazassag es munka is! ( gyerek meg raer, majd kb. 4-5 ev mulva). most vagyok en is 21 eves. Jo volt olvasni hasonlo koru lanyka postjat kulfoldi megprobaltatasarol, en is eltem 10! masik emberrel egy- bar szerencsere viszonylag nagy- fedel alatt itt Kairoban, bar ok csak lanyok voltak, foleg az isztan orszagokbol ( Tadzsikisztan, kazahstan), szoval habar engem pakisztani pasi nem akart levadaszni a furdoben, es a falakkal sem volt gondom, de maga a teny, hogy ennyi ember el egy fedel alatt, mar ez nem kis megprobaltatas. Jo volt olvasni a postod, mert en is kikerulve ide ennyi evesen szembesultem, milyen a hazatol tavol lenni, milyen mikor neked kell megallni a helyed az eletben, komoly donteseket hozni es apuci meg anyuci mar nincsen melletted. egyedul vagy es meg csak nem is a megszokott kornyezetben, hanem egy tok idegen orszagban, kulturaban.
Tundi, arra azert kivancsi lennek a muszlim mit dudolaszott a furdoben? mert azt irtad, furdes kozbeni imadkozas.....amit en helytelen kifejezesnek tartok, marmint semelyik muszlim nem imatkozik furdoben, max mosakszik az imahoz, de kizart ott imatkozni. nem valami bollywoodi slagert dalolt inkabb es azzal keverted ossze? :) az mar inkabb eselyesebb :)
amugy tenyleg vigyazz veluk, en a helyedben nem szaladgalnek magadra tekert torulkozovel egy ilyen lakasban.:)

cukorrépa 2012.08.25. 13:51:02

tetszett a realisztikus reális, a legtöbb posztoló örömódákat zeng, pedig lehet tudni, hogy a külföldi életkezdés soha nem fenékig tejfel.

szóval hajrá Tünde! jönnek még jobb idők is! de a leírás alapján azt gondolom, addig is frankón kis fogsz tartani. ne sz*rj be a pakiktól és egyéb multikulti mókuskáktól, de a szexuális zaklatással vigyázz, arról nagyon híresek az indiai és pakisztáni csávók.

az egyetemen okosan válassz szakot... valami olyat, amiből itthon is, odakint is jól meg lehet élni (természettudományos vagy műszaki, orvosi, esetleg jogi pálya ajánlott - a művészeti, bölcsész és a társadalomtudományi diplomákkal Angliában se könnyű elhelyezkedni).

sok sikert és kitartást kívánok!

igazságos 2012.08.25. 13:51:22

@Zombinyussz: Anglia, nem valami nagy szám.

Az igazi álom, ahová tényleg az emberek nagy többsége vágyik, a világ minden tájáról, az California, Hollywood, Los Angeles, a nyugati parti vidék, USA. Mikor lehet minden tehetségkutatóba, mindenhol hallani, hogy veszik a jegyet Los Angelesbe, az még az amcsiknak is felér egy eufóriával.

Magyarországhoz nagyon hasonlít, időjárás tekintetében is, nekem is az az álmom, jövőre ellátogatok megint oda, ki tudja, lehet haza sem jövök.

Angliához, Londonhoz képest mint ég és föld.

Az ember meg azért is megy innen el, hogy elkerülje a magyar mentalitást, esetleg kezdetben egy-két hónapot kibírjon velük, de akkor meg semmi értelme nincsen. Hiszen, ha a magyar a magyarral van, akkor azt nézi, a másik mennyit keres, mit dolgozik, mióta van kint, meg hogy az ő jóindulatából lakik vele egy albérletben, legyen hálás, egyébként meg persze, hogy az illetőnél kevesebb, ezért le kell nézni.

Nem olyan rossz itthon sem a helyzet, mint amilyennek szeretik látni, sokan jönnek úgy haza, hogy itthon is meg tudnak spórolni annyit, mint amennyit a kinti munkájukkal is félretesznek, nagyon hamar elege lehet az embernek Angliából, a fent említett okok miatt.

Utólag mindig okosabb az ember, de én is úgy látom, hogy a húszas éveid elején, vagy még tanulni érdemes kimenni, lehetőleg középiskola közben, vagy a végén, az új egyetemet itthon már úgy kezdd, hogy tudod a nyelvet.

Az tényleg igaz, hogy itthon botrányos a nyelvképzés, köszönőviszonyban sincsen az, amit elvárnak a nyelvvizsgán, az élő angol nyelvhez, a szlenget én sem vágom a mai napig, meg a rövidítéseket, pl. HEA (pedig ez most már könnyű, de eleinte törheted a fejed, mit is jelent)

Nem rossz az, ha az elején igénybe veszi az ember a honfitársai segítségét, de ezektől is szabadulni kell mielőbb, egy-két hónap után.

Az biztos, hogy Londonba hülye lennék lakást venni.

Kint megtanulja az ember, hogy legyen toleránsabb, hogy fogja vissza magát, ott nincsen rinyálás, sírás, meg az, hogy TE mit akarsz, mint itthon teszik, mindenki hibás a saranyú sorsért, csak az illető maga nem.

Megtanultam itthon is, hogy vagy magadért küzdesz, vagy mégy a levesbe, senki nem fogja neked a kezét, hátát tartani, babusgatni, simogatni a fejecskéd, együttérezni, közösen siratni, hogy milyen rossz neked. A protekció külföldön is fontos (lásd ajánlólevél), amit valahol ugyanannak tartok, előkelőbb helyeken nagyon kijön a protekció, az ismertség ott is.

magyarlanykairoban 2012.08.25. 13:52:35

@ZBR: hat nem tudom, de lattad esetleg az idei ev felveteli ponthatarait? hogy mekkora cirkusz volt abbol, hogy aki allami tamogatast akar, annak ala kall irni, hogy nem tudom hany evig magyarorszagon marad diploma utan,.szoval kb. agyo allami tamogatas...ha megtehet meg tudja oldani, miert ne menne ki Angliaba tanulni?

patkányarcúáginéni 2012.08.25. 13:54:00

@Golgotai: nana, ez azért durva volt, nagyon!...

amúgy a " határátkelő" folyamatosan a haza elhagyására buzdít, mivel szerintük "átlépte a határt"...szerintem ők lépték át a határt ezzel a propagandával.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.08.25. 13:55:19

@Jolika neni a szomszedbol:

Nekem is ez jutott eszembe.

Ennyire nyomorult életre Magyarországon is telik egy fizetésből.

igazságos 2012.08.25. 13:58:15

@magyarlanykairoban: erre van az Erasmus, ennyi

mondom, volt ismerős, aki diákhitelt vett fel, és öt évnyi londoni munkával fizette vissza

cukorrépa 2012.08.25. 13:58:31

@Akitlosz:

sztem akkor éri meg jobban Angliában nyűglődni, mint Magyarországon,

ha a diplomád vagy szakmád és/vagy a képességeid alapján kapva kapnak utánad a cégek, könnyen el tudsz helyezkedni jó fizetésért (havi mondjuk bruttó 3000 fonttól indulóan)

vagy

ha hosszú távra tervezel és családot alapítasz, és mind két ember kereső lesz (akkor lesz elég pénzetek önálló lakást bérelni, normális színvonalon élni)

vagy

egyedül élsz, a lehető legtakarékosabb módon, 5-10 évig kibírod család nélkül, és a végén hazaköltözöl, minden megtakarított pénzedet hazahozod.

pár évre kimenni nyűglődni csaposként, egyedül, vergődni egyik lukból a másikba, szebb kilátások nélkül, az tényleg nem éri meg.

mikóka kálmán · http://free-mobile-porn.info 2012.08.25. 13:59:30

haha.Ez jó,bírom mikor a sok 3-6 hónapja kiérkezett osztja az észt,hogy sohasme megy haza,meg itt minden mekkora faszaság:D
Én 19 évesen mentem ki és most 8 év után jöttem vissza Mo.-ra,most ugyan annyit keresek itthon,mint kint.Pedig nem takarítottam,és nem tömegszálláson laktam pakikkal,hanem saját 1br flat Queens parknál

igazságos 2012.08.25. 14:04:24

@Jolika neni a szomszedbol: mindent lehet, csak akarni nem akarnak

könnyebb várni itthon a bagólesőt

ha azt mondod, dolgozz a fősüli mellett, gyilkos szemekkel néznek rád

ha úgy alapból azt mondod, miért nem teszel itthon is azért, hogy neked jobb legyen, tanulj valami újat csak úgy, hátha később jobb lesz, úgy néznek rád, mintha meg akarnának gyilkolni

akármelyik fórumon ezt megemlíted, garantált a nyilvános keresztre feszítésed

mint ahogy olyan sincs, hogy londonból hazaköltözz, vagy bárhonnan, külföldről hazajöjj, itthon veszel lakást, akkor úgy néznek rád, hogy te egy oltári nagy hülye vagy, mert hazajöttél, mit akarsz itthon, elveszed a munkát azoktól, akik itthon maradtak

mindig, mindenre van kifogás, de itthon mégsem törik magukat, ha igen, akkor is csak a rinyálás, panaszkodás minden fórumon, blogban

az elképzelhetetlen, hogy itthon karrier, mit képzelsz, az csak a gazdag, protekciós, pénzes embereknek van

mikor mondod, hogy de hát tenni kéne, akkor megint örökre megsértődnek, örök harag, aki pedig ezt mondja, az egy szemét, bunkó köcsög, aki még együttérezni, meg fejecskét simogatni se tud

az együttérzést kiteheted az ablakba, attól még nem lesz neked jobb, ha benyalnak, attól lesz jobb, ha magadért küzdesz, hogy neked jobb legyen

de mindig az a rossz, itt is, aki ezt hajtogatja, mert annak mindene megvan, az aranykanállal a szájába született, és gazdag, protekciós kölyök, aki még soha nem volt munkanélküli

cukorrépa 2012.08.25. 14:04:31

@csef:

"mivel szerintük "átlépte a határt"..."

ez a propagandaszöveg tényleg elég felháborító. mintha Nyugat-Európában mindenütt tejjel-mézzel folyó Kánaánt találna az ember. egy nagy lóf*szt! az olaszok, spanyolok, portugálok merülnek lefele a sz*rba, a franciák haladnak afelé.

Észak-Európába jelenleg megéri elmenni (ha elég okos és ügyes vagy), de ha néhány déli ország befürdik, akkor vége lehet a tuti világnak a délieket hitelekkel ellátó észak-európai térségben is.

a Magyarországot anyázó, a szülőfölded elhagyására buzdító szlogen nagyon rossz választás szerintem is. mert tízmillió ember nem emigrálhat!

úgyhogy a külföldre menők ne bántsák a maradókat, ne okoskodjanak már nekik állandóan. az ország javára kellene fordítani, hogy néhányan külföldre mennek és pénzt, tudást, tapasztalatot szereznek. összefogással, nem marakodással előbbre jutnánk.

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.25. 14:05:00

@Mirjam2:

Nekem meg sikerult. Meg csak nem is kellett hozza pultoznom sem, normalis melom volt, barmikor csinalnam ujra. 6 emberrel sem kellett egyutt laknom. Szerintem igen nagy ferdites lenne azt mondani, hogy ez altalanos lehet, akkor nem lenne ilyen versenges az egyetemekre valo bejutashoz. Tudom, nem mondtad, nem is azert irtam :) Nekem tovabbra is az a velemenyem, hogy ezert nem kellett volna elhagynia az orszagot, hogy igy eljen. Lehet, hogy en vagyok mar csak oreg ehhez az eletstilushoz? Lehet. De nekem ez remiszto. Amit itt olvashattunk, kb. ugy elnek a legaljabb munkat vegzo emberek itt a GCC-ben.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.08.25. 14:05:16

@csef: buzdit, mert tapasztalatokat mutat be? az, ha mas nezpontot is megismertetnek veled, az ugye buzditas?

ennyire nem latsz a szemedtol? pozitiv es negativ sztorikat is partatlanul bemutat, nem itelkezik, hanem informaciot szolgaltat. ezt csinalja a blog, apafej. nem mondja meg mit csinalj, megmutatja masok mit csinaltak, jot es rosszat is es hagyja, hogy magad donts. te mit csinalsz? fikazol mindenkit aki nem ugy gondolkodik a patriotizmusrol mint te.

igazságos 2012.08.25. 14:08:00

@omfgomgzor: a negatív sztorikat csak az indexre való áttérés után kezdte el kirakni, az origo-n nem merte

itt meg jobban megy a hergelés, többen is kommentelnek, ezáltal nem nyalnak be tövig, mert tudják, mikor, mit kamuzik össze-vissza a cikk írója

meg lehet nézni az origo-n is az útravalót, mekkora benyalás megy

ninimimi 2012.08.25. 14:08:01

@csef:
"a haza elhagyására buzdít"

Be kell őket kasztlizni "rendszerellenes izgatásért" és a "szocialista népi demokrácia" elleni szervezkedésért!

Tényleg "elvtárs", szerinted a "csúnya-ronda" nyugati országoknak miért nem kell azon aggódniuk, hogy a "a haza elhagyására buzdítók" miatt Magyarországra emigrálnak a németek, angolok, franciák, amerikaiak?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.08.25. 14:11:03

@ZBR:

Akkor nézd át a magyarországi tandíjakat!
Azokat magyar fizetésből nem lehet kifizetni.

Phrascarica 2012.08.25. 14:12:32

Ez egy nagyon autentikus írás, sokkal hihetőbb, valódibb mint a "biztonsági őrként angliában" poszt. Nincs tele rizsával, önfényezéssel, és saját magunk felé hazugságokkal. Reálisan ír mindenről, nem szépít, nem megmagyaráz, számomra ez a mérce.

sírjatok 2012.08.25. 14:13:59

@omfgomgzor: valamit tendenciózusan sikertörténeteken keresztül bemutatni bizony propaganda, akár tetszik, akár nem.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.08.25. 14:14:49

@igazságos: az elozo postot en irtam, itt a blogra kuldtem be. vilagosits fel, en pl miben kamuztam?

contractor 2012.08.25. 14:15:11

Csak annyit tennék hozzá, hogy Angliában a szoba lehet 5 négyzetméter is és többnyire csak ennyi. Ott nincs 12 négyzetméter határ a félszobáig. Ezért nem mondják meg, hogy a bérelni szándékozot lakás mekkora is pontosan, csak a szoba számmal maszatolnak. Ausztrália és Németország között volt lehetőségem szétnézni ott 3 hónapig (mert elszúrta az angol cég a német vízumkérelmemet még az uniós csatlakozás előtt). Nyomorúságos hely az sok embernek. Ha túrista vagy 5-10 napig OK, de élni - nem köszönöm.

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.25. 14:16:13

@Akitlosz: Ha ez igy lenne, szerinted mennyi letjogosultsaga lenne a fizetos levelezos kepzeseknek? Szerintem nem sok. De van beloluk rengeteg, mivel van ra igeny.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.08.25. 14:16:33

@sírjatok: ha ezt a konkret sztorit pl sikernek latod, akkor tenyleg nagyon maskepp latjuk a vilagot. en egy nagyon hasznos tapasztalatot latok a sztoriban, es talan siker fele vezeto utat, de egy ev utan ezt korai lenne mondani, foleg a leirt helyzetben.

ezen kivul tobb post is kifejezett negativ elmenyeket ir le.

akkor most mivan?

Intelli 2012.08.25. 14:18:03

@think different: ez hülyeség, mindenkinek a magánügye, hogy kimegy-e vagy sem, persze a pénz valóban nem minden, és akik pusztán anyagi okokból mennek ki az nekem érthetetlen de az is az ő ügyük.

Az olyan köcsögöket nem bírom akik itthon eladósodtak de úgy, hogy már a bank viszi a házukat aztán akkor kimenekül a mellét verve hogy majd ott.

Meg az olyat se bírom aki kintről írogat ide, hogy mekkora szar az ország közben meg egész nap agyar fórumokon kuncsorog.

Na de kb. ennyi...

contractor 2012.08.25. 14:21:59

Nem is olyan rég olvastam, hogy Londonba visszatért a középkorból ismert "hot bed" rendszer. Azt jelenti, hogy míg az egyik dolgozik addig a másik alszik az ágyában a harmadik ha van, meg járja a várost vagy házon kívül van. Majd forognak.

sírjatok 2012.08.25. 14:22:09

@omfgomgzor: igaz, ez egy nem annyira pozitív poszt volt. Ezzel együtt én irreálisan magasnak látom a "pozitív" posztok arányát.

Nyilván mindenki szívesebben ír persze arról, hogy milyen jól megy neki, mint arról, hogy kinn volt, öt pakival lakott egy szobában, mosogatott, megunta, hazajött.

De itt val pl. ez az "ország átlépte a határt, ezért mi is átlépjük", ez mi? Annyira szánalmas, hogy valahogy az országra kell kenni, hogy valaki ki akar menni.

Alaister Grand 2012.08.25. 14:22:15

Én ugyan nem bátorságnak, hanem felelőtlen szeleburdiságnak tartom azt, hogy valaki 15 fonttal érkezzen meg a UK-ba.
Továbbá egy kicsit fura nekem, hogy egy év elteltével még mindig nem tud a barátjával közösen egy saját stúdiót bérelni.
Talán nem tud bánni a pénzzel a kislány. Úgy tényleg nehéz.

magyarlanykairoban 2012.08.25. 14:22:36

Kalandnak rovid idore nem rossz az olyan elet, mint a poszt iroje, de azert igyekezzetek tovabb lepni. Illetve arra is kell gondolni, hogyan fog menni az egyetem egy ful-time job mellett? Mondjuk ha levelezos vagy egyeb opcios egyetem, akkor meg kivitelezhetobb, de gondolom az dragabb is.

cukorrépa 2012.08.25. 14:23:52

@omfgomgzor:

a hasznos posztok jók, de vannak, akik mindent azzal ideologizálnak meg, hogy "hú, de szar volt otthon, bezzeg itt..."
ez az ideológiai felöntés időnként szánalmas, időnként bosszantó, időnként lehangoló, és semmi esetre sem hasznos.

a higgadt tapasztalatcsere, a reális körülményekről írt értelmes beszámolók, a "melyik hivatalban mit kell kiváltani" típusú posztok a fontosak, azokban van maradandó és értékes információ.

de ez csak a történet egyik része. a beszélgetés, az információadás. emellett fontos a cselekvő összefogás (szörnyen kommunistán hangzik, de tényleg hasznos).
ahogy a lengyelek, olaszok, vietnámiak, zsidók és még sorolhatnánk összetartanak, úgy kellene összetartania a magyaroknak is.

elindult egy ilyen folyamat, tulajdonképpen ez a blog is ilyen, amikor hasznos infókat közölnek a posztok.

de a Magyarországról emigrálóknak meg kell tanulniuk, hogy nem menekülni kell, hanem szimplán elmenni, a visszajövés lehetőségét nem kizárva. ÉS odakintről is segíteni a maradókat és az országot, információkkal, kapcsolatokkal, pénzzel, tudással. azzal mindannyian jobban járunk, járnánk. egységben az erő, ugye...

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.25. 14:26:15

@igazságos:

Nekem csak az kezd mar tenyleg furcsa lenni, hogy csomo sztoriban olvashattuk, hogy otthon fuj de nem volt jo lakni, mert szulokkel kellett/alberlotarssal, fuj de nem volt jo, mert 8 oras munkaert a fizetesbol nem lehet megelni. Kimennek, ott orommel vallaljak a 2-3 munkat, hogy 6-8 vadidegennel koltozzenek ossze es eljenek hosszu evekig. Es akkor az a nagy cucc, hogy kijonnek a fizetesbol, es megmarad nehany tizezer havonta. Nem tudom, nekem ez nem igazan lenne perspektiva. Nem is volt, valszeg azert nem leptem ilyen iranyba. De mondom, mar biztos en nem birom tartani a lepest :)

think different 2012.08.25. 14:26:49

@VíziLó: A hét elején egy iraki, egy libanoni és egy török lánnyal beszélgettem meló közben, poénból megkérdeztem, hogy mennyi esélye van egy hozzám hasonló európai srácnak náluk.
Összebeszélés nélkül, azonnal rávágták, hogy a legelső helyen állunk. Főleg a zöld, kék szem és világos haj, illetve az arabokénál lényegesen kevesebb testszőrzet, ami vonzó számukra.
A török és libanoni már itt született, könnyű, rövid nyári ruha volt rajtuk, az iraki 4 évesen költözött ide, szintén rövid ruha, mély dekoltázzsal.
Egyszóval azok az arab/muszlim nők is kaphatóak a könnyű kalandokra, akik már eltávolodtak vallásuktól, szokásaiktól, kissé kultúrájuktól, de leginkább a számukra erős korlátokkal bíró szülőföldtől.

VíziLó 2012.08.25. 14:32:16

Kb. 1 hónapja olvasom a Határátkelőt, s igen hasznosnak találom, hogy hétköznapi emberek leírják tapasztalataikat egy adott országgal kapcsolatban bemutatva a valós életet, nem csupán ami a turisztikai prospektusokban látható. Nyilván különféle személyiségű, érdeklődésű, végzettségű és élethelyzetű emberek írnak ide, s mindig lesz olyan poszt, mely szimpatikusabb vagy érdekesebb mint a másik, de ez így természetes.

A kommentek színvonala viszont lesújtó, s újra meg újra megerősíti bennem, hogy a magyarok egy jelentős része pszichésen sérült, egyszerűen a kultúránk részévé vált a negativitás, a másik lehúzása, a dögöljön meg a szomszéd tehene is mentalitás.

Én büszke vagyok magyarságomra, soha nem titkolom, rendszeresen olvasok magyar irodalmat, tájékozódom az otthoni helyzetről, de a magyarokat már jó ideje kerülöm. Sajnos nagyon sokan csak azt nézik, hogy hogyan lehetne kihasználni a másikat, osztani az észt olyasmiről, amiről szinte semmit sem tudnak, és ha már a saját életük egy totális kudarc, akkor nem azon igyekeznek, hogy a saját helyzetüket javítsák, hanem, hogy lehúzzák a saját szintjükre azokat, akik ügyesebbek, bátrabbak, sikeresebbek vagy csupán szerencsésebbek voltak. Ahhoz hogy Magyarországról ne legyen kivándorlás, először a gondolkodásmódnak kell megváltoznia, mert a mentalitás nemcsak az általános közérzetet, de a gazdasági helyzetet is meghatározza.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.08.25. 14:32:47

@sírjatok: nyilvan nem kell mindent szo szerint erteni, ne m az orszaggal van a gond, nem a folddel nem Magyarorszaggal mint fogalommal. az emberekkel. azok kozul sem mindenkivel, csak otthon nagyobb aranyban vannak olyanok akivel nem szeretnek kapcsolatba kerulni, mint nehany mas orszagban.

@cukorrépa: en otthon segitettem ahol tudtam, onkentes munkaval, szervezessel stb. azoknak akiknek ugy gondoltam szuksegk van ra. van akinek pl arra van szuksege, hogy pozitiv tapasztalatokrol olvasson, ahhoz hogy megtegye az elso lepest a kikoltozeshez - nem feltetlenul orokre. en ugy gondolom, hogy nehany ev kulfoldi let mindenkinek csak hasznara valhat, egesz egyszeruen tagitja a latokort. es ha valakinek epp kulfoldon jobban osszejon? hat istenem, nincs abban semmi rossz, de az hogy ossze KELL tartanunk... kivel? a barataimat segitem, sot idegeneket is, akik raszolgaltak, illetoleg legalabbis nem tettek ellene. de azert epp nem az a tapasztalatom, hogy csak azert mert valaki magyar, nekem ossze kene tartanom vele.

Intelli 2012.08.25. 14:35:50

@genghis: akkor mi a faszért írsz ide? Csetelj valami vietnámi fórumon csak ott le se szarják a fejedet...

christophe 2012.08.25. 14:37:11

''Egyedül, 15 fonttal a zsebemben érkeztem a Victoriára, Istenre és saját találékonyságomra bízva magamat.''
Irto nagy màzlid van,hogy idàig eljutottàl,majdnem mindenki leirta hogy pènz nèlkul,kivève.ha csalàdtaghoz mèsz,nagy felelotlensèg elindulni!!!Egyèbkènt engem is èrdekelne az elso pàr napod,15fonttal....Màsrèszt gratulàlok Neked,ès biztos vagyok benne,hogy elèred a cèljaidat.

tomfree 2012.08.25. 14:37:40

"Végül 25 perc kínszenvedés után bekopogtattam, de nem hagyta abba. Mikor már feladtam a harcot a záróizmaimmal kegyesen kijött,..."
Hűha, hirtelen másra gondoltam, hogy mi jött ki...
Vicces írás volt, sok sikert!

think different 2012.08.25. 14:38:30

@Intelli: Bizonyára ilyenek is vannak, én is hallottam ilyen emberekről, igaz én egyet sem ismerek.

El kell fogadni, hogy vannak akik menekülnek, vannak akik problémát oldanak meg, esetleg tanulnak, kalandot keresnek, világot látnak, kiközvetítték munkára, lehetőség nélkül maradtak, jó döntést hoztak, rossz döntést hoztak vagy csak mást akartak csinálni. De van olyan is, akinek esélye sem lett volna azt csinálni Magyarországon, amit szeretett volna, mert nincs olyan iskola, szakma belföldön.

christophe 2012.08.25. 14:40:52

@cukorrépa: ''de a Magyarországról emigrálóknak meg kell tanulniuk, hogy nem menekülni kell, hanem szimplán elmenni, a visszajövés lehetőségét nem kizárva. ÉS odakintről is segíteni a maradókat és az országot, információkkal, kapcsolatokkal, pénzzel, tudással. azzal mindannyian jobban járunk, járnánk. egységben az erő, ugye..''
Pènzzel,kapcsolatokkal.....
Nooormàlis vagy Margit???

Rg 2012.08.25. 14:41:12

Köszi a válaszokat!:)

magyarlanykairoban 2012.08.25. 14:42:21

@think different: Itt Kairoban is ismerek hasonlo lanyokat ( talan mely dekoltazs nelkul, de mindenkepp lenge oltozetben), akik almodoznak egy europairol, de nem gondoljak komolyan. 1, a szulok. Meg ha magyarorszagon is el a lany vagy a fiu, a szulok pedig otthon a hazajaban ( en foleg a pakisztaniaknal, indiaiaknal tapasztaltam) hogy iszonyat nagy befolyasuk van meg akkor is a szuloknek, akkor is ha mar egy teljesen felnott norol es ferfirol beszelunk. persze kivetelek mindenhol vannak, en csak a sajat kornyezetemet emlitenem, ahol ezt lattam. 2, a muszlim lanyok is ugyanugy kibeszelik hogy most ez meg az a pasi, Brad Pitt, a tudom en ki milyen helyes, milyen cuki, de ha komolyabb dolgokrol van szo, maradnak a sajat kulturajabol jott embernel, vagy legalabb is egy ugyanabbol a vallasbol jott ferfinek ( meg ha nem is vallasos az illeto tulsagosan, csak nevleg).
persze kivetelek mindig vannak, akik mar europaban nottek fel, vagy mar tobb eve ott tartozkodnak es megmaradt az ott felvett mentalitas, de szinen nagyon sokat latok, akik par ev utan visszaternek ahoz a mentalitashoz, szemlelethez ahonnan jottek.

tomfree 2012.08.25. 14:42:53

@VíziLó: "A kommentek színvonala viszont lesújtó, s újra meg újra megerősíti bennem, hogy a magyarok egy jelentős része pszichésen sérült, egyszerűen a kultúránk részévé vált a negativitás, a másik lehúzása, a dögöljön meg a szomszéd tehene is mentalitás."

Ebben a pszichés dologban van valami, sajnos. Valahol olvastam egy kutatási eredményt, amely szerint a magyarok negyedének pszichés betegségei vannak (amiről nem is tudnak sokan). Mondjuk nem is kell kutatás ehhez, elég végigmenni a 6-os villamos vonalán...

magyarlanykairoban 2012.08.25. 14:45:50

Igen, nem is ertem, aki nem tud ertelmes dolgot hozzafuzni a temahoz, az minek farasztja magat ertelmetlen sorok legepelesevel?

think different 2012.08.25. 14:51:07

@magyarlanykairoban: Igazad lehet, de Kairó nem London. Ott sokkal közelebb vannak a gyökereikhez, kultúrális örökségükhöz.
Itt kevésbé állnak befolyás alatt.
Ettől függetlenül ez csak egy beszélgetés volt, így bármit mondhattak, soha nem fogom megtudni, hogy meddig mennének el, bááár ez nem rajtam múlik majd:D

sírjatok 2012.08.25. 14:51:30

@tomfree: igen, sosem árt sulykolni, hogy hülyék és negatívak a magyarok, a gyereket is úgy kell jól nevelni, hogy mindig elmondod neki, hogy milyen hülye, attól majd okos lesz.

Intelli 2012.08.25. 14:51:49

@tomfree: ja mert más országok kurva egészségesek, ilyen Breivik, meg USA ahol minden hónapban feltűnik egy tömeggyilkos...

Ugyanmár...

zs.lovag 2012.08.25. 14:56:03

Szia Mindenkinek! Elolvastam a tortenetet tetszett mert igaznak tunik. En is itt kint elek Angliaban, nagyon tipikus ez a tortenet, a kerdes az hogy van e turelmed es kitartasod vegigjarni a buktatokat. 4.5 eve vagyok itt kint. Kezdet: indiai, caribi lakotarsak egy fekete csaladnal egy budos nagy doggal egyutt. Az elso 6 honap szerenyen fogalmazva "erdekes". 37 evesen jottem ki 0 angol tudassal, igaz munkahely az volt, ami be is dolt 9 honap utan. Sok mindentortent azota, en is sokat tanultam, foleg toleranciat. Mi van most? Megnosultem itt kint, Van ket csodalatos gyermekem, ket embernek adok munkat a sajat vallalkozasomban, van autom es meg tudom adni a csaladomnak amire szukseguk van. Egyenlore idom nincs mert ehhez azert valamit le is kell tenni az asztalra. De a lenyeg! Biztonsagban vagyok mert nem erzem hogy holnap kihuzhatjak alolam a talajt es van jovokepem. Mo-n is megcsinalhattam volna ? igen. Meg is probaltam 2x de becsuletesen nem megy. Itt igen. Nem jobb, nem konyebb csak lehetoseg van benne. Bocsanat ha okoskodos kicsit amit irtam, csak egy kis plusz ha valaki tovabb gondolkodna mint 1 ev itt kint. Jah es Anglia nem = London. En videken lakom, ossze sem hasonlithato Londonnal.

wrstjnethn 2012.08.25. 14:56:15

@sírjatok: De itt val pl. ez az "ország átlépte a határt, ezért mi is átlépjük", ez mi? Annyira szánalmas, hogy valahogy az országra kell kenni, hogy valaki ki akar menni.

wrstjnethn 2012.08.25. 15:01:17

@sírjatok: De itt val pl. ez az "ország átlépte a határt, ezért mi is átlépjük", ez mi? Annyira szánalmas, hogy valahogy az országra kell kenni, hogy valaki ki akar menni.

Pedig van olyan is aki leszarja a pénzt mert abból otthon is van bőven mégis megpattan, mert túl sok kormány ba*ogatta már a hátsóját. Tudnék mesélni, szerintem meg is írom majd egy bejegyzésben.

christophe 2012.08.25. 15:01:49

@omfgomgzor: Teljesen egyetèrtek Veled!

genghis 2012.08.25. 15:02:29

@Intelli: ah, csak nem beszelem a nyelvet.:) amugy ne irigykeggye-gonoszkoggyal

hunostor 2012.08.25. 15:02:48

Tetszik ez a nem hurráoptimista hozzáállás! Sok siker! Azonban remélem nem fogsz magyar maradni, az lúzerség!

magyarlanykairoban 2012.08.25. 15:03:29

think@think different: sajnos itt is sok erdekesseg tortenik, de itt nem nyiltan. Ha valaki inni akar, vagy eppen egyeb dolgokat a baratjaval, baratnojevel, nem koti mindenkinek az orrara, mert a tarsadalomban ez nem elfogadott dolog, de letezik itt is. itt is vannak prostitualtak az utcakon pl. foleg kairo, azt hinned, ho, milyen konzervativ aztan megsem. de minden titokban folyik, hogy a tarsadalom moralljat azert ne romboljak :) en mondjuk ezt nagyoon dijjazom, hogy nem kell nezegetnem a nyalakodo parokat a metron, meg a buszon :)

VíziLó 2012.08.25. 15:04:49

@zs.lovag: Én tisztelem az ilyen embereket mint a posztoló vagy zs.lovag, akik bele mertek vágni, s nem riadtak vissza a kihívástól.

A 21 éves unokaöcsém már jó ideje azon parázik, hogy nem lesz diploma, mert tizenakárhány évnyi tanulás után sem tud letenni egy középfokú angol nyelvvizsgát. Fölajánlottam, hogy a nyári szünetben jöjjön ki, szerzek neki valami gagyi munkát, ahol ragad rá némi angol, s mivel adok kosztot és kvártélyt, akár a teljes 3 havi fizetését, kb. 1 millió forintot hazaviheti. Mi volt a válasz? "Á nem, túl macerás."

magyarlanykairoban 2012.08.25. 15:12:58

Tunde, amugy nagyon tetszett, hogy egy kis eletkepet mulattam unalmas perceimben itt a call centerben ucsorogve!
Amugy kivancsi lennek, hogy akik ennyire Magyarorszag ellenesek, azoknak nincsen otthon mar senkijuk? Nem mennek haza abszolut latogatoba?

magyarlanykairoban 2012.08.25. 15:16:15

@VíziLó: tul maceras neki felulni a parezer forintos repulogepre? :) akkor nem is parazik annyira azon a kozepfokun csak jo szokas szerint sajnaltatja magat :)

rágógumó 2012.08.25. 15:23:28

Hát nem tudom... állítása szerint "csak nagyon jól tud angolul". És magányos. És Ő a "lenézett pultos". Én évek óta élek itt és én amikor kijöttem rosszul beszéltem angolul, hosszú időbe telt amíg megtanultam, keményen jártam munka után iskolába. Heti 4x. Nagyon sok magyarral találkoztam, aki állítása szerint "nagyon jól beszél angolul" közben az igazság az, hogy csapnivalóan beszélnek, nyelvtanilag helytelenül és szinte csak szavakat raknak egymás után. Egy ismerősöm nyelvtanár és hozzá rendszeresen mennek olyanok, akik 7-8 éve itt élnek és állításuk szerint "nagyon jól beszélnek angolul" és az első, szintfelmérő óra után kiderül, hogy kezdhetnek tanulni az alapfoktól, mert még azt sem tudják...
Persze lehet, hogy ebben az esetben másról van szó. De akkor miért ez a nagy magány? Nincsenek barátai? Ilyen erős honvágy? Ez tipikusan akkor van ha valaki nem beszél annyira jól, hogy ismerkedjen.
Azok a gonosz, pakisztániak, akik úgy néznek rád...húha. Meg az indiaik brrr. Az a baj, hogy hozzátok magatokkal az otthoni beszűkült mentalitást és itt is ugyanúgy élnétek tovább, csak itt nem megy és emiatt szomorúak, magányosak vagytok, egymás közt ismerkedtek, külön fészbuk oldal, külön társkereső, külön magyar buli stb... mert magányosak vagytok, elszigeteltek, de persze ebben a rothadó nyugati mocsokban mégis megéri maradni, mert itt te is tudsz érvényesülni. Kemény szavak? Lehet. A sok év alatt 90 százalékban sajnos ezt tapasztaltam. Aki tud angolul és beilleszkedik, arról nem is tudod, hogy magyar, mert éli az életét és nem falkába verődve szidja a "buta angolokat", az időjárást, a pakikat, a zsidókat meg még folytathatnám... Fura mód ebben a rohadt multikultiban te is tanulhatsz, kereshetsz - még szerencse, hogy nagyon jó az angolod...nohát, nohát. Nem értelek, lehet, hogy magadon kellene változtatnod és akkor jobb lenne, sok sikert hozzá, mert biztosan okos és kitartó vagy, csak lehet, hogy kevesebbet kellene másokban keresni a hibát és többet kéne magadon változtatnod... tudom, feleslegesen mondom :)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.08.25. 15:24:14

@VíziLó:

A lovat le lehet vinni a patakhoz de nem lehet rákényszeríteni hogy igyon. ;-)

datolyapálma 2012.08.25. 15:25:57

már megfogadtam párszor, hogy nem fogom elolvasni a kommenteket, mert némelyik kommentelő olyan irányban megy el a trágár szövegével, hogy az már nálam is kiveri a biztosítékot, pár embert megint ki lehetne tiltani innen, mert erre senki nem kíváncsi, keressétek meg egymást privátban és menjenek ölre, de ne itt...erre nem kíváncsi sem a posztoló, sem mi, mert gondolom nem egyedül vagyok ezzel...

neoteny · http://word.blog.hu 2012.08.25. 15:26:10

Mindenesetre Tünde dolgozik, úgy tűnik iskolába is jár majd, ápolja a dicső múlttal rendelkező magyar-lengyel barátságot... szerintem korrekt pályát fut.

bazd meg 2012.08.25. 15:26:24

Nekem az nem fer az agyamba, hogy hogy kepzeli egy atlag magyar PARASZT akinek amugy sincs semmije, a szulei kapaval a kezukben halnak meg, zsiroskenyeret eszik naponta, szoval hogy gondoljak hogy csak kimennek kulfoldre es nem esik a szajaba a sajat kero meg a kozepszintu fonok allas ?? Ez kb olyan mint amikor az okos magyar ugy gondolta az elete rendbe tetelet hogy elmaszik a bankig, felveszi a hitelet es mar meg is oldotta az eletet ? Ez komoly ? Ennyire hulyek lennenek a magyarok ? Ezekszerint tenyleg, ezert nem viszitek sokra kulfoldon sem, vagyis, nem veszitek eszre a kulonbseget mert az atlag magyarnak az orraba esik az esso amugy is. Le kene szallni a magas lorol emberek, melozni, melozni es sajnos nelkulozni kell hamar otthon ehendoglottel, tetszik erteni ? Agyilag nincs jol osszerakva a magyar ezt allitom.

csincsilla72 2012.08.25. 15:29:33

Külföldre elindulni csak akkor van értelme, ha az embernek pénze, keresett szakmája és jó nyelvtudása van. A posztoló körülményei rettenetesek, ennél még az is jobb, ha otthon marad az ember lánya a szülőkkel. Persze fiatal még, ebben a korban jobban viseljük az ilyesmit. Én 3 évig éltem Németországban, jó munkahellyel, jó keresettel. Sose költöztem volna össze ennyi emberrel, ha magyarok, akkor sem. A szép magyar hazám nem érdekel, én bárhol jól érzem magam a világban, de ezt leszámítva egyet kell értsek azokkal, hogy ezért kár volt elindulni. SZVSZ itthon egyszerűbb összeszedni a pénzt az egyetemre, szerezni Erasmus-ösztöndíjat és utána dobbantani. Ha jó diplomája van, akkor el fog kelni kinn.

lilly.alien 2012.08.25. 15:32:53

@bazd meg: Délután három óra van, ezek szerint érkeznek a fizetett bértrollok... A "nagy magyarságtudatból" nem lehet megélni. EU-s EMBERI JOG a szabad mozgás és a szabad munkavállalás.

01234567 2012.08.25. 15:33:31

@cukorrépa: "de a Magyarországról emigrálóknak meg kell tanulniuk, hogy nem menekülni kell, hanem szimplán elmenni, a visszajövés lehetőségét nem kizárva. ÉS odakintről is segíteni a maradókat és az országot, információkkal, kapcsolatokkal, pénzzel, tudással. azzal mindannyian jobban járunk, járnánk. egységben az erő, ugye.."
Ó mond ember,minden tisztelet mellett,te hol élsz...Az emberek azért menekülnek mert olyan a helyzet.Ha segíteni akar csak árt magának,mert ami elől elmenekült ezen keresztül utánanyúl,és még ott is árthat neki.A kint szerzett tapasztalatokra meg itt a l@fasz nem kíváncsi.Sőt.PÉÉÉÉÉÉÉNZT?Ezeknek?

csincsilla72 2012.08.25. 15:33:46

* de ezt leszámítva egyet kell értsek azokkal, akik szerint ezért kár volt elindulni.
a mondat fele lemaradt.

bazd meg 2012.08.25. 15:33:52

A problema egyszeru, akik regen videken a kapaval egyutt szulettek, most mikor rosszal az eletkorulmenyek, otthadjak a kapat es elmennek vilagot latni. Ennyi ember nem lehet sikeres, vissza kene menni minden parasztnak a foldekre melozni, csak keves embernek sikerul kulfoldon, mert otthon is agyatlanok voltak. Senki nem igerte meg hogy jol fogsz elni az eleted soran amikor leeresztettek a muterbol ;^)

lilly.alien 2012.08.25. 15:34:57

@csincsilla72: Vigyázz, mit kívánsz. Már a pénzt sem olyan egyszerű összeszedni, mert egyre kevesebb a meló... aki hosszútávon foglalkoztat, bejelent, ilyesmi.

igazságos 2012.08.25. 15:36:05

Pedig pultosként sok emberrel ismerkedhet össze, sok kapcsolatot szerezhet, amit normál esetben, pl. egy irodában ritkábban tehetne meg.

Mindenképpen kihasználnám ezt, a jövőben még jól jöhet, ki tudja.

Erre nem képesek sokan, akárhol dolgoznak, hogy a jövőre is gondoljanak, mi jöhet később jól.

egyébként én is mindenkit biztatok, menjen, próbálja meg, hátha utána jobban értékeli azt, ami itthon van

de ki kell menni külföldre mindenképp, még fél évet is

Ha 3-6 hónapot is van kint, az illető akkor se süket és vak, sőt, annál jobban látja még frissebben, mi a valós helyzet, mint az, aki éveket kint van, hajlamos elferdíteni a valóságot, dolgokat, kedvezőbb színben feltüntetni azt, ami van.

Már megint előjött a lenézés, hogy mit akar még 3 hónapjával, pultosként.

cukorrépa 2012.08.25. 15:36:53

@omfgomgzor:

"de azert epp nem az a tapasztalatom, hogy csak azert mert valaki magyar, nekem ossze kene tartanom vele."

nem kötelező, főleg nem a kreténekkel, vagy akik le akarnak húzni.
de a sikeres diaszpórák (lengyel, zsidó, USÁ-ban a mexikói stb.) mind az összetartás által erősek. és az összetartás nem azt jelenti, hogy feláldozod magad a többiekért. hanem ha épp úgy adódik, hogy tudsz valamivel segíteni (jó szó, tipp, beajánlás valahova, kapcsolat, családnak haza pénz, ...), akkor segítesz.
ilyen egyszerű.

de ennek általában pszichésen ellenállnak azok, akik menekülésként élik meg az emigrációt. szerintem, mondom, változóban van a helyzet, a netes önszerveződés is sokat segít.

lilly.alien 2012.08.25. 15:37:24

@cukorrépa: Sajnos az előttem szóló igazat ír, annyira fennhordják itt egyesek az orrukat, hogy a külföldi tapasztalatot semmibe veszik. Az egységben az erő elv magyar-magyar között pedig már rég nem müködik...

cukorrépa 2012.08.25. 15:37:44

@christophe:

"Nooormàlis vagy Margit???"

nem Margit, de normális. :))

csincsilla72 2012.08.25. 15:38:11

@lilly.alien: Én 5 évig korrepetáltam hülyegyerekeket az egyetem mellett. Fárasztó volt, mert elment rá minden délutánom, kivéve, ha gyakorlatom volt. Az egyetem alatt is lehet dolgozni és össze lehet szedni a tandíjra valót. Ha feketén, akkor feketén. De ha megvan a végzettség, akkor mehet és sokkal jobb feltételekkel kezdheti az életét.

lilly.alien 2012.08.25. 15:38:33

@bazd meg: Hallja, kend, maga is a földeken dolgozik, és kapál naphosszat? Már rég nem abban az időben élünk...

igazságos 2012.08.25. 15:41:07

@01234567: ez nem igaz, nagyon keresik azt, aki tényleg jól beszél angolul

a nyelvtudást nagyon értékelik itthon is, mert a nyelvvizsgával kitörölhetik itthon, a cégeknek az kell, hogy te biztos jól tudjál angolul

a poszter is hangsúlyozta, hogy nem az számít, mit tanultál, hanem az, hogy a gyakorlatban te azt hogy tudod hasznosítani, hogy tudsz beszélni angolul

ha nem tudsz, azonnal lebuksz, és akkor persze, hogy nem kellesz

mommmmo 2012.08.25. 15:42:28

Ez egy tipikus "elsoeves" poszt elso eves problemakkal es eleterzesekkel.

Van aki ezt nem birja ki es hazamegy, meg megint masok ugyanitt leragadnak, es terjesztik hogy "mi csak mosogatni valok vagyunk jok".

Szerintem Tunde nem ez az eset, elkezdi a fosulit, ez oriasit fog segiteni abban, hogy beintegralodjon, nyelvileg is fejlodjon stb... Igaz, otthon is finanszirozhatna a fosulijat, ennyi szenvedessel, de annak a vegen csak egy magyar diploma varja es nem egy angol..
Plusz, nem tudom mi erdekli Tundet, de valoszinu mar joval a diploma megszerzese elott, 1-2 even belul elkezdhet beintegralodni szakmai korokbe is. Szoval tuti 1 ev mulva mar egesz mas lesz a szitu...
A lakotarsakat illetoen meg, szerintem ha magyarokkal van igy osszezsufolva az ember, ugyanugy kaparhatja a falat.

csincsilla72 2012.08.25. 15:45:48

@mommmmo: Igen, sokan valóban csak mosogatni jók, mert semmiféle normális szakmai végzettségük nincs. Aki így megy ki, az kinn sem jut semmire.

lilly.alien 2012.08.25. 15:46:33

@igazságos: Itthon azon kellene végre túllépni, hogy közgáz képzés nem csak a Corvinuson létezik, és ha vki jogász akar lenni, nem csak az ELTE fog számítani... Az átlagos diplomás tapasztalat nélkül meg maradjon otthon...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.25. 15:46:51

@VíziLó:

Kivéve ha muzulmán leszel, akkor házasságot ajánlhatsz a csajnak. Ugyanis ilyenkor már nem számít a nemzetiség.

01234567 2012.08.25. 15:47:22

@lilly.alien: "Az egységben az erő elv magyar-magyar között pedig már rég nem működik..."
..köszönöm a kiegészítést,mert ezt még ki is felejtettem...
@igazságos: Mivel nem ugyanazt értettük belőle,nem egyre gondolunk,így nem egyről beszélünk..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.25. 15:50:17

@seabound:

A "hagy" bizony abszolút elfogadott alak a "hadd" helyett. A "had" persze valóban hiba.

igazságos 2012.08.25. 15:51:34

@omfgomgzor: ha magadra vetted, akkor máris lebuktattad magad.

Akinek nem inge, de sokat le lehet szűrni ebből a posztból is.

Tényleg érthetetlen nekem az, hogy itthon miért nem tudnak úgy hozzáállni az emberek a dolgokhoz, mint ahogy azt külföldön tennék.

Például különösen a "csak nagyon jól tudok angolul" mondatokból lehet kiszűrni a valóságot, igencsak megy a ferdítés, ilyet nem lehet leírni, mihez képest, mennyire beszél jól?

Én úgy tapasztaltam, különösen a románokkal és a lengyelekkel nehéz egy levegőt szívni (a lengyeleket az angolok sem kedvelik), míg a törökök a leginkább kiéhezettek a szex terén, azok minden dugható nőt le akarnak fektetni. :)

mommmmo 2012.08.25. 15:53:22

@csincsilla72:

De hat most kezdi el a fosulit. Az a kerdes, hogy mit akar tanulni.. ha valami nyelvtol tok fuggetlen dolgot, pl IT, akkor otthon is megcsinalhatja a papirt.
Ha valami mast, akar valami ruhatar szakot is, a kinti papirja erni fog valamit, mig az otthoni semmit. Ha gazdasagi iranyi dolgot tanul szinten nagy elony a kinti papir.

Ja, es a magantanitasrol: en is finansziroztam magam anno otthon, de mar 2005 korul kezdett lemenni a piac. Feltetelezem a mai gazdasagi helyzetben ez mar nem egy nagy opcio otthon.

lilly.alien 2012.08.25. 15:56:58

Picit OFF:
Eredeti szakmám pénzügyes. Kérdezgetik lassan 2 éve, hogy "nem igaz, hogy nem sikerült munkát találni" by háeresek. Mondom én, hogy nem a Corvinuson végeztem, és 0 tapasztalatom van. Erre "köszönjük, de nem". Éppen váltok, felszolgáló-mixer leszek. Skócia vagy Ciprus. Nincsenek vezérigazgató szintű kapcsolataim.
Vissza ON.

cukorrépa 2012.08.25. 15:56:59

@VíziLó:
" Mi volt a válasz? "Á nem, túl macerás." "

fura egy unokaöcséd van, az biztos!

igazságos 2012.08.25. 15:59:13

@mommmmo: oké, de ott KIFIZETED a tanulást, akár a büfészakét is, itt meg a büfészakon is ingyen tanulnak.

Itthon, aki tényleg nagyon hülye, meg nem ért semmihez, na az vesz magának diplomát, az kifizeti magának a kettest.

A költségtérítésre ezeket veszik fel, akik nem tudnak, nem is akarnak tanulni, esetleg apuci-anyuci akarja, hogy legyen papírja, kell az álláshoz.

Az OKJ-s képzésről meg ne is beszéljünk. :)

A magántanítás is jobban ment régen, de régebben a külföldi, angliai munkák is jobban mentek, míg nem ment ki a sok román, lengyel.

Tudomásul kell venni, 2008 előtt lehetett itthon is igazán nagyot szakítani.

Manapság már 3000 forint körüliek a magánórák is, van, ahol többet kérnek, van, ahol kevesebbet.

Plusz a nehéz tárgyak mennek, mint pl. a matek, a nyelv, a programozásos, számvitel dolgok.
Ezekhez viszont érteni is kell, aki ezeket tudja, és mégsem tud magával itthon mit kezdeni, jó állást találni, arra nincsen szó, az tényleg egy lúzer. Pedig van olyan is, hogy programozásból kitűnő, vannak már referenciái itthon, mégsem tud magának állást találni, vagy befejezni az egyetemet.

slowMotion 2012.08.25. 15:59:27

Valaki ugyan mar irta, de meg egyszer: London *NEM* Anglia!
Az angolok is igy gondoljak ...

cukorrépa 2012.08.25. 16:05:46

@01234567:

"Ó mond ember,minden tisztelet mellett,te hol élsz..."

vannak csoportok és kultúrák, akik nem belháborút folytatnak állandóan, és ez hasznos! azt látom.

"Ha segíteni akar csak árt magának,mert ami elől elmenekült ezen keresztül utánanyúl,és még ott is árthat neki."

biztos van ilyen is, de nem minden eset ilyen.

"A kint szerzett tapasztalatokra meg itt a l@fasz nem kíváncsi.Sőt."

dehogynem, csak nem nagypofájúan és "hazajöttem nyugatról, aranyat sz*rok azóta" stílusban kell előadni.

"PÉÉÉÉÉÉÉNZT?Ezeknek?"

leginkább a családnak, haza. illetve hozzásegíteni kimenő magyarokat kinti pénzszerzési lehetőségekhez, ha tudsz olyanról. de ez csak akkor működik, ha már a kint lévő befutott, van elég pénze, nyugalma, és nem fél attól, hogy az utána érkezők elveszik előle a lehetőségeket.

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.25. 16:06:20

A posztot nagyon jónak tartom abból, ahogyan a nulláról való kezdést bemutatja egy idegen országban. Ismerős szitu. Valóban nem könnyű és ha a kiutazással illúziók és irreális elvárások társulnak, akkor bizony sokan csalódottan, pityeregve térnek haza.

Nyilván más a helyzet, ha valaki biztos anyagiakkal és megfelelő végzettséggel, jó nyelvismerettel lépi át a határt.
Ha párjával évi 30+30k-s mérnöki keresetük lenne, akkor nyilván másról szólna a történet.

Posztolónak mindebből azonban csak a jó nyelvismeret adatott meg. Ez az életforma számára sem életcél, mindössze ugródeszkának használja - szerintem nagyon helyesen.

A leírásból jól érzékelhető, hogy gyakorlatilag ez az első olyan nagyobb közösség, ahol több emberrel kénytelen együtt élni.
Volt benne részem és bár nem pakisztániak voltak, nem nagy a különbség. Úgy értem, hogy bármilyen náció élne együtt, konfliktusok akkor is lennének.

Mivel ez szemmel láthatóan zavarja (a poszt túlnyomó részét a kéényelmetlen körülmények leírása teszi ki), az egyetem helyett helyében én inkább jobb lakhatási/anyagi körülményekre koncentrálnék - talán nem feltétlenül Londonban - és csak egy év múlva az iskolára. Távolból nehéz a helyében lenni.
Sok sikert és sok boldogságot!

canissa · http://www.canissa.com 2012.08.25. 16:08:25

Nagyjából ismerős a sztori, én is annó csak beköltöztem valahova. A különbség annyi, hogy - ahogy az írásodból kiderül - nem próbálsz meg változtatni a helyzeten. Az induláskori vacak lakhatás oké, de utána csak rajtad áll minden. Oké, most van hol lakni, de közben lehet(ne) keresni másik lakást 2 főre, nem egy nagy wasistdas. Velem is ez történt, laktam fos helyen, majd egyre jobbakban, mígnem kibéreltem magam egy lakást. Ez a kettő a legfontosabb, jó munka, jó lakás, onnantól minden egyszerű.

z 2012.08.25. 16:12:38

Nekem is hasonló tapasztalataim voltak, mikor kimentem 19 évesen.
Angolul jól beszéltem (felsőfokúm volt már gimiben, angol szakra jártam itthon, amit azóta elvégeztem,
ismertem angolokat és sok meg is kérdezte, félig angol vagyok-e), mégis szenvedtem mert máshoz nem nagyon értettem.
A baj talán az volt, hogy azutáni nyáron volt, hogy megnyitották a munkaerőpiacot és Londont elözönlötték
a külföldiek.
Rögtön a lakással átvágtak minket (egy társasággal mentem ki): megegyeztünk a bérletről és fizettünk kauciót, a főbérlő pedig
eltűnt vele, mire kiértünk.
Jelentkeztem minden nap vagy 5 munkahelyre, ebből visszírtak/hívtak
1-ről, de mire elmentem volna másnap beszélgetni, már mégse
kellett nekik senki.
Leginkább alkalmi melókat találtam, amikből azért ki lehetett jönni nagyon nehezen, de aztán azok is elmaradtak, én meg
úgy döntöttem, inkább hazajövök és visszamegyek az egyetemre, így is lett.

Azóta mentek ki ismerőseim és nekik is elmondtam, hogy ez nem egészen olyan, hogy az ember megérkezik, munkát talál,
saját kis lakásban lakik és minden fasza lesz rögtön.
Hozzá kell szokni, hogy 10 emberrel élsz egy házban, hogy van, hogy nem eszel 1-2 napig, mert egyszerűen nincs egy
filléred sem és ha megfájdul a fejed és nincs pénzed gyógyszerre sem, akkor
lehet, h nem is tudsz kérni senkitől, mert nem otthon vagy, nincs senkid, mindenki idegen.
Volt olyan is, hogy sört csapoltam, megtudták, hogy magyar vagyok és hozzámvágták az aprót, hogy akkor vegyek egy
buszjegyet haza.
Mindezt Ascotban, a derbin, felsőosztálybeli emberek.

Viszont azt vettem észre, hogy az angolul annyira nem penge, de szakmával rendelkező arcok (ács-állványozó, kőműves stb.)
elég jól elvoltak, raktak félre pénzt rendesen. Ha egy ilyet még elvégzel itthon (1-2 év), és csak utána dobbantasz,
akkor szerintem nőnek az esélyeid, mert takarítani, pultozni, árut feltölteni mindenki tud (és van is rá jelentkező elég).

think different 2012.08.25. 16:15:43

@canissa: Meséld el légyszíves, hogy bárpultos fizetésre, 1 éves angliai ittlét után hány landlord vagy agency ad ki egy lakást.
Bizonyára előfordul, de igencsak nagy wasistdas.

Feltételezzük, hogy a lengyel srác szintén pultos, pincér. Egyszobás lakásnál gyakran kell egy embertől elegendő fedezet, hacsak nem házasok vagy nem élnek civil partnership-ben.

canissa · http://www.canissa.com 2012.08.25. 16:18:44

@think different: Hát jó, van akinek nagy wasistdas, van akinek meg skill. Ennyi, ha így jobban tetszik. Lényeg, hogy én is megoldottam, sőt a barátaim, egy pár, is megoldották, ők ráadásul 10 hónap után.

igazságos 2012.08.25. 16:25:22

Na és az adóvisszatérítés az még mindig megvan?

Sokan elfelejtik ezt reklámozni, mit is tudnak félretenni. :)

genyamagyar 2012.08.25. 16:31:05

@Zombinyussz: ""Uram, uram"- ehhh, hideg ráz. Száz évig is lehet mellettem házasságban férfi, akkor is a PASIM fog maradni."

PASI? tudod egyáltalán, hogy mit jelent? Elárulom: olyan átutazó strici--féle.

bazd meg 2012.08.25. 16:32:00

@lilly.alien: Irod, " Mar nem abban az idoben elunk ? " Lehet hogy itt van a kutya elasva ? A sok bufeszakon tanult paraszt akivel elhitettek hogy lesz belole valaki, az most csunyan pofara esik, ugy ahogy a devizahitelesek ? Lehet hogy az almok voltak tul nagyok es mostanaban a pofaraeses idoszaka van ? Lehet hogy forditva ulsz a lovon ? Kulonben meg az anyad a troll, inkabb fogj egy palit es ha nem un meg hamar, meg viheted is valamire.

think different 2012.08.25. 16:34:07

@canissa: Bizonyára skill kell hozzá, de ügynökségnél nagyon keményen utánajárnak a pénzügyeidnek, a munkáltatódat felhívják és ha csak egy kis gyanú felmerül, akkor már nem kapod meg a lakást.
Az asszony assistant manager és a fizetése nem érte el a dupláját a bérleti költségnek, elutasították azzal az indokkal, hogy 1-2 havi fizetéskimaradás esetén nem tudja fizetni a rent-et.

A lakótársam ingatlanügynök - előbb Canary Wharf, most Hampstead, nem szarral gurigázik - mégsem tudott bérelni, mert nem fix fizetése van, hanem a teljesítményétől függ. Hiába keres 4k felett jobb hónapokban, ez nem állandó bevétel. Ergó elbukott, pedig a munkája miatt igencsak felkészülten ment az "átvilágításra".

Van ismerősöm nekem is, akik 2 szobás lakást bérelnek, hat hónap deposit-ot kértek tőlük. Remélem belátod, nem nem mindenki van arra felkészülve, hogy letegyen 6-9k-t egy lakásért, úgy hogy semmi nem garantálja, hogy félévet ott is maradnak.

35 éves vagyok, bár szeretem a meséket, nagyon nem hiszek már bennük.
Nagyon szívesen megnéznék egy élő embert, aki egy éves angliai munkaviszony és bárpultos fizetés igazolásával lakást kapott, amikor jobb házakban, felelős landlordnál még egy szobát sem lehet erre kapni.

mommmmo 2012.08.25. 16:34:27

Mondjuk Tundebol valoszinuleg nem lesz acs vagy alvanyozo vagy komuves, a noknek valo szakmunkak tenyleg behataroltak.

Hogya o egy tipikus bufe ruhatar kvalitasu ember, (lasd nem egy realzseni, de jo kommunikacios, szervezokepessegu stb) akkor a leheto legjobb strategia amit most csinal, szerintem. Igaz, otthon a bufe ruhatar ingyenes, de sz@rt nem er, kint viszont nagyon is erhet. Irt nemregiben egy lany egy posztot kintrol, valami szalloda szervezest tanul, nagyon gyakorlatorientaltan, szakmai gyakorlatokkal, miminden. Ha otthon fejez be egy ilyet, tenyleg semmit nem er, es meg sz@rul is tanitjak. Kint viszont nem annyira ez a helyzet...
Ami a lakhatast illeti, en is ugy voltam vele, hogy inkabb szivok az alapozas ideje alatt, szoval nem az volt a preferenciam.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.25. 16:35:49

@Réka ‎: Igazad van... viszont csendben (de tényleg nagyon csendben, csak az érdekesség és az analógia kedvéért) azért megjegyzem, hogy gondolom India sem kérte anno az angolok uralmát, nem beszélve arról, hogy az ideözönlő angolok sem hiszem, hogy felvették volna a helyi szokásokat.

igazságos 2012.08.25. 16:37:04

@bazd meg: na látod, viszont te sosem változol, sok szépet kívánsz a másiknak. :)

think different 2012.08.25. 16:38:30

@think different: (a jobb ház alatt az osztott apartmanokat értem, ahol 2-3 lakótárssal kell összedobni a havi 2k-t, van konditerem, garázs, portaszolgálat, takarító és szerencsés esetben tetőteraszról bámulsz Greenwich-re)

canissa · http://www.canissa.com 2012.08.25. 16:41:40

@think different: Próbáld meg a landlordokat elfelejteni és egy ezzel foglalkozó cégtől bérelni lakást, én is ezt teszem. . Hat hónapos depozitról )de akár 1 hónaposnál többről) az eddigi 5 évem alatt itt még csak nem is hallottam, tehát nem lehet túl gyakori eset. Egy hónap depót fizettem, az elején fél évre alá kellett írnom, viszont utána havonta újul a szerződésem, magyarul akkor megyek, amikor akarok. 600 fontot fizetek egy teljesen szuper, egyszobás (+ nappali) lakásért, minden új, első lakó vagyok. Nem nagy, 39 nm, de két főnek tökéletes. Én is 35 éves vagyok, én sem hiszek a mesékben, de itt semmi sem lehetetlen, csak meg kell találni a dolgokat. Én addig hajtottam, kerestem, amíg össze nem jött. Egy dolog mindenhol ugyanaz: mindennek ára van. A pénz beszél...

VíziLó 2012.08.25. 16:42:17

@think different: Szerintem itt is nagy különbség van London és Anglia között. Én kb. 2 évig éltem mindenféle kelet-európai sleppel indiaiaktól bérelt közös házakban, mikorra sikerült saját egyszobás lakásba költöznöm. Én azonban nem is igazán akartam külön menni azonnal, mert jobban tudtam spórolni a tömegszálláson.

Ismertem olyan nem házas párt, akik 6 hónappal a kiérkezés után fix állás nélkül agency workerként minimális nyelvtudással simán kivettek egy 1 szoba+nappali lakást. Egy másik ismerősöm 3 hónap gyári segédmunka után kivett egy 2 szoba"nappalis lakást a családjának, pedig a felesége nem is dolgozott. De hát ez vidék, és kisváros.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.25. 16:42:53

@VíziLó: Te házasságszédelgő :-) Igen, én is hallottam már hasonló történeteket. Viszont azt kell mondjam, hogy itt nem csak a muszlimokra jellemző ez a viselkedés, hanem a hindu férfiakra ugyanúgy. Továbbmegyek, azért a tengerparton a nyaraló fehér lányok is megérik ám a pénzüket... aztán meg a normálisabb issza meg a levét.

think different 2012.08.25. 16:47:52

@canissa: £600-ért?

Megkérdezhetem, hogy hol? Tünde Londonban él, én szintén.

Itt egy jobb double room ennyi rezsivel vagy szakadt negyedben stúdió, ami nem lakás.

lilly.alien 2012.08.25. 17:05:40

@bazd meg: Köszi a jó kívánságokat. Az ilyen, habzószájú nímandok, mint te, nem igazán tudnak a véleményükkel meghatni.

Taxomükke (UK) 2012.08.25. 17:18:53

Igen jó írás! A kommenteket még nem olvastam el, kíváncsi vagyok (na, azért annyira nem), ebbe hányan bírtak belekötni.
Szóval gratulálok a kitartáshoz és a boldoguláshoz, további sok sikert!

Taxomükke (UK) 2012.08.25. 17:31:58

@Golgotai: Hát az biztos, hogy te sem vagy épelméjű... mint a lovasnemzetes lelki társad.

xylon 2012.08.25. 17:39:38

Leirhatta volna a postcodeot hogy hol lakik. Most havonta 476ot fizet. Fonokom most adta ki a lakasat 3 embernek 3 szoba 3 furdo fejenkent 800ert. vadi uj London egyik nagyon jo kornyeken

tomfree 2012.08.25. 18:08:49

@Intelli: @sírjatok: Olvassatok egy kicsit utána a dolgoknak, nem én találtam ki, különböző kutatási adatok is alátámasztják azt, hogy a magyar társadalom jelentős része pszichés problémákkal küszködik. Az egyik 2009-es kutatás szerint a magyar társadalom 27,3%-a szenved klinikai beavatkozást még nem igénylő, de az életminőséget befolyásoló depresszió valamelyik változatában (amelyről akár nem is tud).

Javaslom a Magyar Mentálhigiéniás Szövetség vagy Kopp Mária kutatásait, nem én találtam ki ezeket. Külföldi extrém példák bevonása meg nem releváns, gyilkosok mindenhol vannak (mint Breivik), de ez nem tükrözi a teljes társadalom pszichés állapotát. Ezeket nem súlykolni kell, hanem felismerni és valamit tenni ellene.

dennisthemenace 2012.08.25. 18:13:02

@think different: Ami engem illet, bámulja Greenwichet a fene..
London nem igazán jon be nekem. lemenni egyet szórakozni, az oké, de ott élni nem szeretnék.

dennisthemenace 2012.08.25. 18:19:21

@christophe: Ezt kellett leírnia a FideSS kérésére, gondolom..

think different 2012.08.25. 18:20:56

@dennisthemenace: Nem erről van szó.

Egy londoninak nem kell felhozni a Ramsgate-i árakat, minthogy egy budapestinek is hiába magyaráz egy bajai, hogy márpedig 30.000-ért van komplett lakás. Budapesten nincs, minthogy Londonban sincs £600-ért.
A poszt írója pedig londoni, tehát a vidéki árakkal való példálózás teljesen értelmetlen.

Doppelskorpion · http://posta.szalami.com/ 2012.08.25. 18:22:52

Kár, hogy a szerző neve nem látszik a cikknél, ugyanis kiváló humorral, írói tehetséggel bír! Érdemes lenne többet publikálnia, szakmailag fejlődnie, publicisztikai, kisprózai területeken, és nem így, névtelen senkiként blogolnia!!!

untermensch (törölt) 2012.08.25. 18:37:43

@Doppelskorpion: aki névtelen senkiként blogol, méghozzá szenvedélyesen, az te vagy. A nő csak egy vendégposztot küldött be emailen, egyáltalán nem blogol. És nincs benne akkora perspektíva íróként, hogy otthagyja a kocsmárosi állását meg a paki albiját meg a polákját. Ha neked az altesti poénok ellenállhatatlanul szellemesek — te tudod.

Brix 2012.08.25. 18:41:15

Londont nem a legjobb hely a magasabb szakképzettséget nem igénylő munkát vállalóknak, hiszen a minimálbér az minimálbér mindenhol. Mégis oda áramlik mindenki, pedig a megélhetési költségek ott a legmagasabbak. Hiába van sok munka , a konkurencia is itt a legnagyobb. Ennek ellenére egy kis utána- járással lehet 550-600 ért egy önálló studiot, 650-től 1 halószobást kivenni és nem kell pakikkal együtt élni

A Tyne folyó déli partja 2012.08.25. 18:41:16

@tildy:): az első három, sőt az első hat évben bennem se vetődött fel. azaz, nem komolyan, de eleve nem terveztem, hogy örökre jövök. viszont a hatodik év után már bizony egyre erősebben és gyakrabban vetődött fel, hogy na akkor el kéne kezdeni megszervezni a hazafele utat.

Brix 2012.08.25. 18:49:55

@think different: Ne informáld rosszul az embereket! Lehet 600-650 ért egy hálószobás lakást bérelni, igaz nem a legjobb részeken és sokszor bútorozatlanul, de lehet. Akár Dangenhambenm ,Croydonban, vagy Watfordban vannak ezen az áron hozzáférhető ingatlanok.

A Tyne folyó déli partja 2012.08.25. 18:50:09

@Jolika neni a szomszedbol: én is ezt szoktam mindig mondani a dicsekedőkre. az valahogy mindig egyértelmű, hogy 6-8 ember lakik együtt, bérelnek egy lukat, és verik a mellüket, hogy mennyit félre tudnak tenni minimálbérből. hja, ha otthon is egy lukat bérelsz, 6-8 vadidegennel, akkor talán otthon is többet félre fogsz tudni tenni.

2012.08.25. 18:53:16

Örülök, hogy egy életszagú posztot is láthattam végre. :) a posztolónak, sok sikert... nem lesz könnyű, ha a sulit is ott kell megcsinálni. Jó szakmával gondolom sokkal könnyebb, ha az embernek van kis pénze félretéve, meg pár év szakmai tapasztalata...

untermensch (törölt) 2012.08.25. 18:55:46

@fletwwod_mac: a jó (sőt nagyon jó) nyelvismeretet kizárólag a saját elmondásából ismerjük. Én inkább nagyon rosszra szavaznék, egyrészt a korából és múltjából kifolyólag, másrészt ismerem azoknak az angolját, akik saját maguk szerint nagyon jól beszélnek angolul.

Brix 2012.08.25. 19:00:03

@A Tyne folyó déli partja: Hát ez nem így van! Magyarországon a minimálbérből bárhogy ügyeskedsz, nem tudsz férerakni! Az itthon, 69 netto...Semmire sem elég!

think different 2012.08.25. 19:01:40

@Brix: Tudnál linkelni mondjuk Gumtree-ről hármat, ahová te is szívesen beköltöznél? Tehát egy háló + nappali, elviselhető tömegközlekedéssel (tube, overground, dlr), mivel a munkáim 90%-a a belső két zónában van. Mondjuk 40-45 perc alatt legyek Knightsbridge-nél. (most ennyi ideig tart).
Olyan helyen lakunk, ahol nem kell zárni az autót vagy lakást és éjjel egy lány egyedül hazasétálhat.

A Tyne folyó déli partja 2012.08.25. 19:02:56

@genghis: két hónap aztán roppant hosszú idő... majd 5-6 év múlva térjünk vissza erre a kérdésre.@rágógumó: a nyelvtudásról írtakkal teljes mértékben egyetértek. volt évfolyamtársamnak (angoltanár) volt olyan, hogy jött hozzá a tanítvány, hogy ő tök jól beszél angolul, csak nem tud írni helyesen, neki csak az írásbeli fejlesztés kell. nos, évfolyamtárs lecsekkolta az illető "nagyon jó" nyelvtudását. azt mondta, majdnem sírt:)@canissa: marhára nem skilltől függ, ugyanis vannak ügynökségek (és nem is ritka), akik csak akkor adnak ki egész lakást albérletbe, ha már itt vagy x. éve. másik változat, hogy fizesd ki egyszerre az első hat hónapot, plusz depositot, plusz admin fee-t. ez meg azért nem olyan kevés pénz. és nem a landlord kér ennyit, hanem a konkrétan ezzel foglalkozó ingatlancég.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.25. 19:17:44

Egyetlen kommentet sem olvastam el, és most nem is fogok, de azt hiszem az ilyen őszinte beszámolókért érdemes ide betévedni, mármint erre a blogra.
Én ezt a posztolót megszerettem, és nagyon szerencsés ember a lengyel ura.

01234567 2012.08.25. 19:23:45

@cukorrépa: "vannak csoportok és kultúrák, akik nem belháborút folytatnak állandóan, és ez hasznos! azt látom."

De azok nem a magyarok,vagy csángók,valahonnan ősök a tajgából,de hogy a Kárpát-medenceiek igen,az biztos.
"Ha segíteni akar csak árt magának,mert ami elől elmenekült ezen keresztül utánanyúl,és még ott is árthat neki."
-biztos van ilyen is, de nem minden eset ilyen.-

Hidd el túl sűrűn fordul elő hogy épp eszű ember reszkírozzon.

"A kint szerzett tapasztalatokra meg itt a l@fasz nem kíváncsi.Sőt."
-dehogynem, csak nem nagypofájúan és "hazajöttem nyugatról, aranyat sz*rok azóta" stílusban kell előadni. -

Hidd el és ez személyes tapasztalat:pont az"aranyat szarok stílus"ami kelendő.A szerényen tisztességesen próbálkozó meg megőrül,kiviszik a temetőbe,szerencsésebb esetben szakmailag tönkre teszik és mehet "vissza".

"PÉÉÉÉÉÉÉNZT?Ezeknek?"
-leginkább a családnak, haza. illetve hozzásegíteni kimenő magyarokat kinti pénzszerzési lehetőségekhez, ha tudsz olyanról. de ez csak akkor működik, ha már a kint lévő befutott, van elég pénze, nyugalma, és nem fél attól, hogy az utána érkezők elveszik előle a lehetőségeket.-

A család rendben.A kint lévő ha van elég pénze és nyugalma nem attól fél hogy az utána jövő előle veszi el a lehetőségeket,hanem tönkreteszi,azt is ami van,úgy hogy abból neki haszna sem lesz sőt lehet magának is árt.Ez kimondottan magyar passzió külföldön...

Pszt! 2012.08.25. 19:32:04

"Egy héten belül az utcán találhatja magát az ember, hiába van állásod, ha nincs pénzed gyorsan kivenni valahol egyet, elég, ha letáborozol a munkahelyez közeli utcasarkon."

Mit is jelent ez a mondat?

Pszt! 2012.08.25. 19:34:45

Azt sem értem, miért ment ki a nyomorba? Elég lett volna csak Győrig menni, az audis fizetésből egymagadnak is bérelhetnél egy kuckót, nem kéne együtt lakni mindenféle népséggel.

anyahajókabinajtóhajtogató 2012.08.25. 19:39:08

csak egy esetben húznék el itthonról:egy nagyobb lottó nyeremény esetén, nehogy már ezek elvegyék, inkább kanadában adóznék

eax_ 2012.08.25. 20:12:07

@Pere Viki: "Az meg, hogy kicsit erősen fejezi ki a háláját... hát inkább tanulnunk kéne ebből az alázatból nekünk "nyugatiaknak", nem?"

Nem, ez nem alazat, ez kepmutatas.
Alazat pl. az lenne, hogy ha valamihez abszolut nem ert, azt nem vallalja el, mert a megrendelot szivatja vele - ez viszont az indiaiaknal ritkasagszamba megy.

rohadjmegARCgeci 2012.08.25. 20:15:46

Nekem tetszett az őszinteség és a talpraesettsége a cikk írónak:)

dennisthemenace 2012.08.25. 20:17:21

@Pszt!: Hagyd ezt a hulyeséget. Az Audi letelepedése óta Gyorben kurva drága az albérlet. Nem mellesleg, dolgozna a fene az Audiban, inkább kulfoldon, kevésbé kavalifikált munka.

dennisthemenace 2012.08.25. 20:20:44

@think different: Tudom. Egyszer Lewisham foutcáján nézegettem a kiadó lakásokat: ugyanaz, amit vidéken 550-ért bérlek, 1600 volt Lewishamban, ami pedig nem egy Rózsadomb..

euAgWzgmmtq7K 2012.08.25. 20:30:48

Isten segítsége... LOL

Bicepsz Elek 2012.08.25. 21:36:25

@Pszt!: Ezt az Audis hulyeseget en is hallottam ebben, meg Galantan Mercedesz-(?)gyar valtozatban is.

Ami a studiot illeti:
ne feledjuk: 6-7-800/ho
+++ rezsi: kb. 2-300 font (net, TV dij, council tax)
kb. 1000 font/ho
6 honapra/egy evre le kell kotni

Duplaszoba kb. 550 font/ho mindennel egyutt (olcsobb)

Nzoltan 2012.08.25. 21:59:45

Én azt mondom, hogy ilyen cigányéletért nem kell Londonig menni.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.25. 22:12:56

@eax_: Na ez is igaz. Sokszor próbálom magam is megfejteni a miértjét a felelőtlen ígéreteknek. Hogy miért nem lehet azt mondani, hogy bocs, de én erre nem vagyok képes, nem tudom elvégezni, elintézni??? Ettől függetlenül én továbbra is úgy érzem, ha köszönetről van szó, az őszinte. Valószínűleg egyébként a minta, amiből én vonok le következtetést, az átlag indiainál kicsit tisztességesebb, tisztább, okosabb egyedekből tevődik össze. Ezt azzal szokták magyarázni, hogy Dél-Indiában vagyunk és nem valami megapoliszban.

Herr Géza 2012.08.25. 22:35:09

@Golgotai: Lassan a testtel NAGYMAGYAR ! Ki vagy te, hogy ezt eldöntsd ? És egyáltalán mit keresel itt ezzel a stílussal?

meatclone 2012.08.25. 22:57:53

ragogumo.
Erdekes, azt amit leirtal az teljesen atviheto az Egyesult Allamokban elokre is. (26 eve elek itt, lehet hogy leirom egyszer)

meatclone 2012.08.25. 23:07:35

Jopofa hogy egyeves tartozkodas utan kategorikusan kijelented hogy
"Ez a hely soha nem lesz a hazam" Az is igaz hogy akarmekkora a tudasunk mindig ugy gondoljuk hogy mindent tudunk. Van a mondas hogy ott a hazank ahol a szivunk. Csalad es uj baratok mevaltoztathatjak a velemenyed.

Határátkelő 2012.08.25. 23:17:22

Szép estét mindenkinek!

Egyrészt jelzem, hogy a mai bolondirtó hadjárat megvolt, elnézést elsősorban Tündétől, másodsorban minden jóérzésű kommentelőtől a késlekedésért, de hát hétvége van... Remélem, használjátok a szűrőgombot!

Meg kell mondanom, nagyon jól szórakoztam viszont azokon a kommenteken, melyek a blogot, illetve engem csepülnek, különösen azokon, melyek tudják, hogy mit mertem és mit nem kitenni az Origón. Öröm ám látni, hogy valaki olvasta mind a 350+ posztot és emlékszik mindre és egyszerűen csak TUD! :)))

Ami meg a trollokat illeti, erősen foglalkoztat a gondolat, hogy egyik nap kiteszek egy egymondatos posztot, ami ennyi lesz: Süt a nap.

Bármibe lefogadom, hogy abba is bele tudnak kötni...

Anyádlóháton 2012.08.26. 08:40:39

Érdekes emberek...érdekes történetek. Jó ez az oldal, sajnálom, hogy csak nem régen találtam rá. Úgy gondolom, hogy a "hazám" az mindig is Magyarország, mivel ott születtem, de az "otthonom" az, ahol jelenleg élek. Hazát nem lehet elcserélni, leváltani, de otthont igen. Úgy érzem jogom van a olyan életet élni, amit szeretek, ami jó nekem és ha ezt az életet Angliában találom meg ... akkor ott élek.
Angliáról szóló írások főleg Londonra fókuszálnak, pedig Londont már régen nem az angolok lakják, hanem a bevándorlók. Az árak az egekben. A fenti írás említi, hogy 110 fontot fizet egy szobáért és megosztva használ mindent másokkal. Nos, vidéken ennyi pénzért egy komplett lakást kap az ember, vele nyugalmat és csendet. Nem kell megosztani semmit senkivel és nagyon jó érzés tudni, hogy a például a fürdőszobát csak én használom és senki más. Szívesen olvasnék egy olyan írást is, ami a vidéki életről szól.

think different 2012.08.26. 09:13:34

@Anyádlóháton: Ezzel talán az a probléma, hogy vidéken nehezebb elhelyezkedni, főleg azoknak akik megcélzott állásokat keresnek. Míg egy bárpultos, kamionos vagy mezőgazdasági dolgozó elvan kisebb településeken is, addig - ugyanúgy, mint Magyarországon - egy editornak, designernek, mérnöknek vagy IT szakembernek szinte semmi esélye nincs.

Amúgy az ingatlan tényleg nagyon olcsó vidéken, de boltban még nem fizettem kevesebbet, mint Londonban. Ellenben az utazás szívás, főleg, ha egy-két havonta fel kell vonatozni/buszozni valamelyik reptérre.

SilentDreams 2012.08.26. 09:37:50

@think different:
"Amúgy az ingatlan tényleg nagyon olcsó vidéken..."

Annyira azért vidéken sem olcsó! Bár valószínűleg ezt Londonhoz viszonyítva érted, úgy igazat adok. A londoni átlagos árak a legmagasabbak (persze elég nagy különbségek vannak helytől, minőségtől függően). Ezek a különbségek vidéken is meg vannak az árakban, de az átlagár alacsonyabb. Tapasztalataim szerint Dél-Anglia átlagosan olcsóbb már, mint London, de még mindig igen magas: 400-500 font/hó körül voltak studiók, míg 1 hálós-nappalis lakások 550-650 font/hótól nagyjából. És ez ugyanúgy 80 km-re nyugatra Londontól, mint 350 km-re.

Igazából észak felé haladva csökken jobban az ingatlanok ára, Skóciában már igen jó árakról hallottam, de ahogy írod is, a munka elég sokakat Londonba köt. Ha meg nem is Londonba, akkor Dél-Angliába, ami, mint írtam Anglián belül a legdrágább London után.

A londoni repterekre utazást Délnyugat-Angliából Megabus-szal oldottam meg 5-10 fontos jegyekkel (időben megvéve!) az 50-100 (+...) fontos vonatjegyek helyett. Tudom persze, hogy ez a lehetőség nem mindenütt adott, de ahol igen, ott jó kihasználni.

Taxomükke (UK) 2012.08.26. 10:47:54

@Határátkelő:
1. Lehet, hogy nálatok süt, de itt éppen szakad az eső.
2. Mért irsz ijen hüjeséget, este van, nemsüt.
3. Orbán már napfényadót is tervez.
4. Miért ilyen hangsúllyal írod? Angliában bezzeg örülnek neki, ha süt.
5. Rövid pár hónap tartózkodás után nagy bátorság ilyen kategorikusan kijelenteni, hogy süt a nap...
6. Ez megint a propaganda része, hogy menjen mindenki, mert ott süt a nap???
7. A magyaroknak már az is baj, ha süt a nap.
8. A Nap is az ország részét képezi, az összes szerencsétlen nyugati azt hiszi, bármi közük is van hozzá, pedig a Nap is Magyar.
stb.

Vinnie Jones 2012.08.26. 15:04:06

Nagyon orulok, hogy vegre osszefuggo es egymasra erdemben epulo gondolatokat olvastam. Az kulon orom, hogy egy fiatal, felsofoku vegzettseg nelkuli "videki" lany mutatott fuget a belvarosi diplomas hulyegyerekeknek!

untermensch (törölt) 2012.08.26. 15:47:52

@VinnieJones: milyen fugeról beszélsz? A tápláléklánc legalján van, ahol humanoid tengetheti az életét, és sok kilátása nincs is lényegesen jobb életre. Csak a fiatalsága van, ami érték ugyan, de gyorsan fogy, és önmagában kevés. Na megy a rotyogós bele, amit érdemes lenne orvossal megnézetni, a leírtak alapján kinéz egy jó kis Crohn vagy vastagbélgyulladás.

Te meg használhatnál ékezeteket, már sok éve semmilyen mentség nincs az ékezet nélküli kommentelésre. Minden eszközre és oprendszerre létezik magyar kiosztás.

Vinnie Jones 2012.08.26. 16:40:27

@untermensch: orulok, hogy magadra vetted a belvarosi diplomas hulyegyerek jelzot...:) A fiatalsagan kivul ott van a lehetosege, hogy kinyiljon a szeme es elvegye azt az elettol amit megerdemel - veled szemben. O egy ev allatt tobbet elt, tanult mint otthon elotte, ha ilyen utemben halad (mert mindenki igy halad itt, akinek legalabb ketszamjegyu IQ-ja van. amire vegigolvasod a sorokat mar le is hagyta VALOS es ERDEMI ELETTAPASZTALATBAN silany enedet...:) es most duhongj! - majd megnyugtataskepp tolts le egy londoni hatterkepet...;)

think different 2012.08.26. 16:47:37

@untermensch:

Drága Trollocska,

21 éves lányról van szó, aki nulla munka- és kevés élettapasztalattal pincérnő. Tudod ez is egy munka. Van aki pl. a te mocskodat takarítja el, vágja a hajadat vagy szeli a karajt számodra. Ha mindenki bölcsész lenne, akkor lehet Te állnál a pult mögött, mert mindenki egyenlő lenne. Diplomás lenne a szemetes és az agysebész is. A munkahelyeket pedig sorsolnák, nem?

Ha esetleg elolvastad és értetted volna amit írt, akkor talán felfogtad volna, hogy továbbtanulni készül a hölgy.
Persze cserepesnövényt nem tanítunk szaltózni, így bocsáss meg, hogy jóhiszeműen feltételeztem rólad, hogy képes lennél írott szöveget értelmezni.

Ettől függetlenül neked sem lehet sok tapasztalatod és rálátásod a dolgokra. Vagy nagyon fiatalka vagy és tapasztalatlan vagy burokban neveltek.
Sokan kezdik pizzafutárként vagy bárpultosként, majd az évek múlásával, ha kedvük és kitartásuk van, akkor manager pozícióig is eljuthatnak, sőt van aki megfelelő hozzáállással area manager is lehet, ami munkahelytől függően akár 70k GBP is lehet évente. Ami azért nem rossz, csak végig kell ülni az összes továbbképzést.

A masik, hogy mindenki ugy ir, ahogy akar. Ha nem tetszik ne olvasd el. Van mikor unalmas mobil eszkozon azzal szenvedni, hogy ekezeteket hasznaljunk, vagy aki mas kiosztast hasznal (francia, angol, nemet, etc...) es tobbet gepel azon a nyelven, pont lefogja tojni, hogy neked mi a bajod es gyengebb kepessegeid miatt keptelen vagy gordulekenyen olvasni ekezet nelkul.
Addig orulj, amig nem cirill. Igaz, ha legalabb 30 eves vagy, akkor azt is folyamatosan kellene tudnod olvasni

Egyebkent majd, ha magyar lesz a nick-ed, akkor vergodhetsz, addig max a jatekbolt kirakata elott, de elore elarulom a LEGO City neked meg sok lenne. Fokuszalj a Duplo-ra.

Udv,
A Troll Trener

A Tyne folyó déli partja 2012.08.26. 17:37:47

@Anyádlóháton: na igen, ez meg a másik. valaki ír, hogy Anglia, akkor kapásból London, mintha más nem is létezne. pedig itt, 500 km-re fentebb Londontól még mindig Anglia van.

A Tyne folyó déli partja 2012.08.26. 17:40:09

@think different: miért kéne egy-két havonta felutazni reptérre? ez egy. kettő: Birmingham, Manchester, Newcastle, Leeds, Durham Tees Valley, Bristol, itt mind van reptér. ha a hazamenetelre gondolsz, Manchesterből, Leedsből van közvetlen járat. Meg Edinburghból is, ha Skócia még belefér.

A Tyne folyó déli partja 2012.08.26. 17:45:59

@SilentDreams: igen, ahogy jössz északra, olcsók. De. itt pl. egy kétszobás lakást már tudsz venni 55-60ezerért, az én előzőm 47 ezer volt, repossessed két szoba, szar környéken, és lelakott lakás, de hatalmas (s a környék nem lenne annyira szar, mert folyópart, két belvároshoz közel, busz ház előtt, bevásárlóközpont busszal 10 perc, metró 10 percre szintén, csak azért volt szar, mert az volt a council flates környék, purpose built flatekkel). a mostani jó környéken van, (közel az előzőhöz, úgyhogy az előnyök szinte mind megmaradtak), ugyan pici, de barátságos, szép kis lakás, 66ezer font volt.
viszont a fizetések alacsonyabbak, nemrég olvastam egy szakújságban, hogy ami fizetés Londonban 26ezer, az itt 18ezer.

untermensch (törölt) 2012.08.26. 18:22:01

@think different: Kedves Trener (bármit is jelentsen ez a szó), én nem vagyok troll, az aktuális poszthoz szoktam hozzászólni, méghozzá kerek magyar mondatokkal, ügyelve a helyesírásra. Ti már itt elakadtok. Sajnos a vesszők nélküli, ékezetek nélküli, vagy feltűnően rossz helyesírású kommenteket eleve átugrom, és a szerzőjüket sem tartom túl sokra. Nem tehetek róla, a helyesírás a mániám. Ha lenne blogom, az ilyeneknek az első után IP-bant adnék.

A Tyne folyó déli partja 2012.08.26. 18:26:02

@untermensch: az ékezet nélküli írás nem helyesírási hiba. ha annyira a mániád a helyesírás, tudhatnád. mellesleg, egyfelől simán írhat munkahelyi/könyvtári gépről, ahol nem SZABAD átállítani a kiosztást. másfelől, értelmes embernek nem okoz gondot az ékezet nélküli írás elolvasása.

untermensch (törölt) 2012.08.26. 18:38:27

@VinnieJones: Londont megtarthatod, nem érdekel, láttam belőle eleget:) Az egyik legszomorúbb példája a multikulti totális csődjének. Németországban dolgozom, ami jóval rendezettebb és élhetőbb. Most épp Pesten vagyok és már szenvedek tőle egy hét után.

Ja és nem, nem kezdi mindenki rongy melókkal, csicskaként, érinthetetlen páriaként. Van, aki rögtön kulturált munkát kap, korrekt fizetéssel. Én megmondom őszintén, a csaj helyében inkább elkezdenék erotikus munkák után nézni. Ott se aláznak meg jobban, viszont legalább remény van kicsit több fizetésre. Végülis nem sok kellett, hogy megadja magát a lengyel lakótársnak, én szinte semmi különbséget nem látok.
Ettől viszont meghalnék, hogy tömegszálláson pakikkal meg románokkal kellene osztozni a fürdőszobán. Nem értem, hogy lehet ez jobb, mint a lerohadt Magyarországon, szegényen ugyan, de méltósággal élni, saját családdal, egyenrangúként.

untermensch (törölt) 2012.08.26. 18:43:00

@A Tyne folyó déli partja: nem állítottam, hogy helyesírási hiba. A vagy szót használtam. Gondolom, megvan az AND és az OR logikai operátorok használata.

Vinnie Jones 2012.08.26. 19:07:18

@untermensch: mindig orulok annak amikor egyertelmuen bebizonyithato a kispocs merete forditottan aranyos az arrogancia nagysagaval...nos, attol, hogy valami oknal fogva olyan csaladi hatterel rendelkeztel vilageletedben ahol nem volt ismert fogalom a nelkulozes, lemondas, meg nem azt jelenti, hogy masoknal annak meglete szegyelni valo lenne. A TISZTES SZEGENYSEG, ami kikovetkeztetheto a kislany irasabol egy olyan motivacios tenyezo ami olyan magassagokba fogja repiteni ezt az egyertelmuen pozitiv tulajdonsagokkal rendelkezo kislanyt amit te meg online sem lattal. Es amikor megerkezik az ot megilleto magassagokba akkor is helyen fogja kezelni a helyzetet annal is inkabb, mert o tudja es atelte milyen alul lenni. Meg egyszerubben ha tege kiraktak volna a Victorian 15 fonttal a zsebedben valszeg nehany nap csovezes, guberalas, konyorges utan szoptal volna egy kis kajamaradekert... evvel szemben ha ennek a kislanynak olyan anyagi biztonsagban teltek volna gyermek evei mint neked, akkor valszeg o mar a mediaban lenne folyamatosan, mint kovetendo pelda... az a nagy budos helyzet oregem, hogy ennek a kislany te a budos eletben nem fogsz meg az arnyekaba sem erni... na erre varrjal gombot...;)

untermensch (törölt) 2012.08.26. 19:26:55

@VinnieJones: Szép szavalat volt, áhítattal teli. Azért, ha ékezet nincs is a gépeden, vessző szerintem akadna.

Megtisztelő, hogy ilyen menő hátteret feltételezel nekem, de sajnos tévedsz. Nem volt egyszerű gyerekkorom, és nem kaptam készen semmit. Nekem is kellett még oroszt tanulni, és ennek ellenére totál magamtól, könyvből, kazettákról (Czobor-Horlai narancssárga könyv, akinek ismerős) kezdtem el angolt tanulni 14 évesen és onnantól minden nap foglalkoztam vele. A kutya nem mondta, hogy csináljam. Ugyanez a helyzet a többi ismeretemmel is, mindenért meg kellett dolgoznom. Maga az alkalmazotti lét is csicskaság, szenvedek tőle, hogy egyáltalán valaki megmondhatja nekem, mit csináljak, még ha diszkréten is teszi és egy IT cégnél, de ilyen rongy melókba soha nem mentem volna el. Önérzet kérdése, nem családi háttéré. Én a munkát becsülöm, pl. egy jó szakmunkásét, aki kézzelfogható produktumot állít elő. De ne haragudj, az a sokmillió ember, akik London tömegszállásain összezsúfolva csekkolják az ügynökségek legótvarabb unskilled melóit, mint valami cyberpunk regényben, és a kitörésről álmodnak, azok nekem nem hősök, inkább áldozatok.

mommmmo 2012.08.26. 19:42:03

Az is qurva uncsi, hogy mindenki lenezni valo sz@r, aki nem ketkezi szakmunkas meg IT-s.
En egy rakas embert ismerek, akik remek sales-esek, HR-osok, beszerzok, tobbet keresnek mint en penzugyeskent, es tudod mit, szerintem megerdemlik, mert azon tul, hogy ezekhez a szakmakhoz tizedannyi teoretikus tudas nem kell, mint az enyemhez, olyan tapasztalatokkal rendelkeznek, ami er annyit a cegnek, mint az, hogy en a tobb ezer tobbi konyvelohoz hasonloan tudom, hogy mikor tartozik meg kovetel.

Es ezek mind olyan szakmak,,amelyek otthon nem leteznek, mert az otthoni sz@r oktatasi rendszerben meg sem lehet oket tanulni, meg szakmai tapasztalatot sem igazan lehet belole szerezni, meg amugy is otthon ez minf csak bufe ruhatar csokosaknak.
Tudod nem mindenki lesz IT-s meg acs, es aki peldaul ilyen teruleten akar mozogni, amiket csak emlitettem, akkor jobb, ha az egeszet kulfoldon kezdi, a tanulassal egyetemben.

mommmmo 2012.08.26. 19:49:10

Ja es en sem kezdtem jobb korulmenyek kozott mint a posztolo, pl en egy litvan kurvaval osztottam meg a wc-t. Aki minden szabadidejeben arrol szovegelt nekunk, hogy kurvanak lenni nem is olyan rossz, csak olyan szakma, mint a tobbi. Most meg mar penzugyi kontrollerkent dolgozom, es a hetveget egy otcsillagos szallodaban toltottem pl, mert ahhoz volt kedvem.
Az egy dolog, hogy te nem igy kezdted, de mas meg igy kezdi, es nem ertem mi ezzel a bajod. En sem banom, hogy igy kezdtem, ha csak az 5 csillagos hoteleket latom, valoszinuleg egy beszukult idiota lennek, aki a jo dolgat sem tudja megbecsulni.

untermensch (törölt) 2012.08.26. 20:01:12

@mommmmo: és adott neked grátisz szolgáltatást?

mommmmo 2012.08.26. 20:14:30

Mivel no vagyok es hetero nem igazan igenyeltem.. de kisse faraszto volt hallgatni az onigazolasat napi 5 oraban, hogy a kurvasag is csak egy munka, csak tobbet tobbet fizet mint a tobbi. Mindenesetre tuleltem, es fertozest sem kaptam, viszont ezeknek koszonhetoen joval szivosabb vagyok mint a atlag, es ennek a jelenlegi eletemben is hasznat veszem.

2012.08.26. 21:44:40

@Határátkelő: 'Süt a nap.'

Hazaarulo kocsog!! Ne merd mar azt mondani, hogy sut a nap, mikor mind tudjuk hogy minimalberert mosogatsz egy kinai etterem alagsoraban a Sohon es mar 6 honapja nem lattal napot!!! Megerte ezert neked tiz pakival egy szobaban lakni, kocsog?

Pontosan ugyanennyi penzt kereshetnel Also-Bezereden, ha legalabb nyolc nyelven beszelnel folyekonyan es harom diplomad lenne (egyik mernoki, masik IT, harmadik jogi-kozgazdasagtani-orvosi-atomfizikusi)! Azonnal huzzal haza epiteni a magyar gazdasagot, ahelyett hogy az idojarasrol hazudozol!

2012.08.26. 23:08:09

@think different
"Egyszóval azok az arab/muszlim nők is kaphatóak a könnyű kalandokra, akik már eltávolodtak vallásuktól, szokásaiktól, kissé kultúrájuktól, de leginkább a számukra erős korlátokkal bíró szülőföldtől."

Ezt szeretnem megcafolni. En mar több, mint 4 eve Törökorszagban elek, es az eddig tapasztaltak alapjan ugy fogalmaznek, hogy azok a muszlim nök kaphatoak a könnyü kalandokra (nem csak külföldiek, hanem helyiek altal), akik

a.) el vannak kenyeztetve, es a modern csaladjuk mindent elnez nekik
b.) gazdag pasira hajtanak, igy a csalad elnezi nekik, meg ha konzervativabbak is
c.) biztosak benne, hogy a konzervativ csaladjuk nem fog tudni a dologrol

Szemelyesen ismerek olyan 30-valahany eves török szüzlanyt, aki arukent tekint az "artatlansagara" es közben kocsikban szopja le a potencialis ferj-jelölteket, legyenek azok egyedülalloak vagy hazasok. Es meg sorolhatnam...

Ahogy azt mar Pere Viki is emlitette egy hsz-ban, a "keletebbre elök" szexualisan frusztraltabbak, es ez olyan szitukat szül, hogy attol az e teren tapasztaltabb europai kollegak is dobnanak egy hatast. :)

think different 2012.08.27. 00:04:13

@PetraBee: Nekem csak bécsi ls londoni tapasztalataim vannak. Egy építész barátom Dubaiban él, de szerinte az arab nők ott érinthetetlenek. Persze lehet csak az ő pozíciója nem elég magas.

think different 2012.08.27. 00:11:51

@untermensch: Szerinted lenne valaki, aki kíváncsi lenne a blogodra miután egy 21 éves lányt elküldenél kurválkodni tanulás helyett?
Az index blogketrec tele van egybites bloggerek hányadékával, hamar beleszürkülnél a mezőnybe.

Azért mert elnézesedet kérem, ha hibázok, nincs magyar spelling beállítva és nem is írok sokat magyarul, így sajnos becsúszik pár hiba. E témában megértelek és kicsit szégyenlem is, hogy romlott a helyesírásom.
Ettől függetlenül önmagában a tökéletes helyesírásod nem tudná ellensúlyozni gyomorforgató stílusodat. Talán erre kellene inkább fókuszálnod és kevésbé antiszociális kommunikációt folytatnod, ahelyett, hogy a helyes tagolás és ékezetek hiánya miatt nyafogsz.

untermensch (törölt) 2012.08.27. 00:37:48

@think different: igazad van, elgondolkodom majd rajta. tudom, hogy van hova fejlődnöm.

Vinnie Jones 2012.08.27. 13:23:09

@untermensch: :) teljesen belezavarodtal abba a szerepbe amiben probalsz itt tundokolni. :) Miert van olyan erzesem, hogy 300eurot igertel valahol egy barban egy 21 eves felszolgalonak, hogy megerintse, o benne is volt de amikor meglatta, egyszeruen kirohogott... ezt a frusztraciodat azota minden 21 evesen probalod kielni...:) az, hogy barki, barhol le mer nezni egy tisztesseges munkat - minden telmond annak szellem alacsonyrendusegerol... figyu oregem, kicsirigo vagy te ahhoz, hogy ettol a kislanytol ellopd a showt, de irjal csak nyugodtan, nekem 8, hogy reszese lehetek a lealazasodban...kosz

McZozo 2012.08.28. 15:33:34

@think different:

Mondjuk en nem vagyok a kolbaszbol van a kerites hangoztatoja es elismerem hogy rohatt hlye egy referencia szisztema van itt es enelkul meg wc re se lehet lassan elmenni de azert en ennyire brutalis dolgot nem tapasztaltam a lakaspiacon. Egy ev es par honap utan most egy ket haloszobas ket furdoszobas ujepitesu kecot berlek. En annyival talakoztam mikor kivettem hogy volt egy csoport az ingatlanugynokok kozott aki mar az elejen elutasitot thogy menjek a sunyiba es volt par aki meg szivesen latott. Igaz lehuztak a szokasos regisztracios dijra meg mint mostmar kiderult kicsit dragabb is az ingatlan mint amit privatba lehetne fizetni iletve a referenciat csak kertek az elozo landlordomtol de ezeket mondjuk 2 nap alatt vegigzongoraztak. aztan utana mikor nekem voltak kikoteseim es leirtam azt egy szerzodes kiegeszitesbe azt a reszet is szo nelkul alairtak es bevettek a szerzodesbe nem reklamaltak es nem voltak elutasitoak

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.05. 08:48:08

@think different: ha nincs sajat lakasod, nezz szet firtstepslondonon.

bay 2012.10.28. 13:33:41

A posztolo a sikeres kulfoldi elethez es boldogsaghoz kello gyokeres gondolat- es hozzaallas valtozasa elott all- ez erosen kiri a posztjabol. Kulonosen felhaboritonak tartom a mar-mar rasszizmusba hajlo hozzaallasat a mas kulturak irant- keptelen kulonbseget tenni az egyen es a kultura/szarmazas kozott, de elvarja, hogy ot mint individuumot es ne csak mosogatasra valo kelet-europait kezeljek. Mindenki mas indiai, pakisztani, stb, aki pogany imakat mormol a furdoben es meg ki tuda milyen idegen, gusztustalan, felesleges, unalmas, buta es lenezendo hobbinak hodol. Mert ugye, ami nem olyan, amit o megszokott (disznovagas, Bruce Willis magyarul, Megasztar, stb) az lenezendo. Kislany, akinek nehezen megy felnonie a kihivasokhoz es azokhoz nelkulozesekhez, kenyelmetlensegekhez, amik a vilag nagy tobbsegenek kijutnak.
Remelhetoleg ha valoban eljut foiskolara, kicsit erettebben es intelligensebben latja majd a dolgokat, es akkor talan annyira el foga magat szegyellni emiatt a poszt miatt, mint ammenyire en tettem helyette.

plüss arctámadó 2012.11.03. 08:53:29

Komolyan nem ertem miert kell folyton mutogatnio ezt a sok luzer hulyet akinek elete legnagyobb eredmenye egy single szoba kelet-londonban es valami minimalberes troger melo? Igaza van annak a kommentelonek aki leirta hogy inkabb szopjon az illeto jo penzert, mert meg az is tobb meltosagot jelent mint ez a fajta eletvitel. A posztolorol mindossze annyi pozitiv mondhato el, hogy keruli a magyarokat nagyivben.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása