oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. augusztus 02. 06:53,  Mindegy hova, csak jussak ki innen 367 komment

2012. augusztus 02. 06:53 Határátkelő

Mindegy hova, csak jussak ki innen

Könnyen lehet, hogy a mai posztért kapok majd hideget-meleget, de mégis kiteszem Judit levelét, mert azt gondolom, a blog olvasói és hozzászólói (vagyis Ti) számtalanszor bebizonyítottátok már, hogy igazi közösségként működtök. Márpedig itt most egy fiatal lány kér tanácsot, helyzete ráadásul érzésem szerint nem is feltétlenül egyedi, így másoknak is okulására szolgálhat a levele is és az utána kialakuló beszélgetés is. Íme, tehát Judit élete, helyzete, vágyai – utána pedig ti jöttök.

bőrönd fiatal nő.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért!

„Lassan már 21 éves, borsodi lány vagyok. Gimis korom óta geológus akartam lenni. Végül szüleim, legfőképp édesapám akarata ellenére a Debreceni Egyetem Földtudományi alapszakán kötöttem ki, ahol szeptemberben fogom kezdeni 3. évemet.

Az idő múlásával rájöttem, mégsem ez lesz a megfelelő pálya. Így azt az elhatározást hoztam, hogy ott akarom hagyni a szakot, és egy Logisztikai OKJ-t szerettem volna elkezdeni. Viszont a szüleim hallani se akartak róla. Kijelentették, hogy vagy folytatom az egyetemet, és diplomát szerzek, vagy nem támogatnak tovább, sem anyagiakban sem máshogyan. Nem szerettem volna, hogy ez megtörténjen.

Igen, most visszagondolva lehetőségem lett volna ellenkezni velük, és pl. a saját lábamra állhattam volna, és kereshettem volna valami állást. De nem ezt tettem. Azóta is az egyetem hallgatója vagyok, bár nem nagy kedvvel. Mostanra biztosra tudom, hogy nem ezzel a diplomával akarok a jövőben állást találni. De "muszáj" megszereznem. (Gondolhatjátok mennyire vágyom arra, hogy elkezdődjön az újabb félév.)

Más utak felé

Viszont az is egyre biztosabbá vált, hogy a logisztika és szállítmányozás irányába akarok elmenni. Egy újabb alapszakot elkezdeni, ráadásul Pesten eléggé költséges lenne és jóformán kivitelezhetetlen volna. Barátom van, aki szintén debreceni, biztosan nem fogok Pestre költözni.

Tehát végül úgy döntöttem elvégzek majd egy Nemzetközi Szállítmányozási és Logisztikai ügyintézői OKJ tanfolyamot. Viszont erre csak 2013 szeptemberétől lenne lehetőségem a Debreceni Egyetem szervezésén belül. A képzés 2 éves, tehát 2015 nyarára fejezném be. Addigra 23 és fél éves leszek.

Minden erővel el innen

Mióta az eszemet tudom, külföldre vágyom. Mindig is az USA volt az álmom. De mára már tényleg mindegy lenne hol kezdem el az életem, csak jussak ki innen. Fiatal vagyok és azok közé tartozom, akik kézzel- lábbal elvágynak ebből az országból. Itt jóformán el sem kezdtem az életemet. Tehát készen állok rá, (legalábbis azt hiszem), hogy egy új életet kezdjek valahol máshol a világban, a nulláról.

Eddig két lehetőség fogalmazódott meg bennem. Az egyik, hogy megszerzem a diplomát, elvégzem az OKJ-t, és megpróbálok állást találni egy szállítmányozási cégnél, ahol 1-2 év alatt tapasztalatot szerezhetek. Azalatt össze is tudnék gyűjteni annyi pénzt, hogy külföldön próbáljak szerencsét. Ehhez viszont az égvilágon semmi kedvem. Nem akarok visszamenni az egyetemre. Bár tudom, a tudás az egyetlen, amit nem vehetnek el tőlem. Én csak időpocsékolásnak látom az egészet.

A másik, ami a levél írása közben jutott eszembe, hogy kereshetnék egy országot, ahol nem fizetős az oktatás, és ott tanulnám ki a szállítmányozás rejtelmeit. Viszont ehhez az kell, hogy otthagyjam az egyetemet, elmenjek dolgozni, hogy az induláshoz összegyűjtsem a pénzt.

Nem szeretnék hibázni

Ezzel pedig visszajutok oda, ahol 1 éve voltam. Ismét összetűzésbe kerülnék a szüleimmel. Azonban, ha most már valami biztosat tudnék, tehát, hogy egyáltalán lenne-e rá esélyem, lehetőségem belevágni valahol a tanulásba, akkor most nem érdekelne a szüleim véleménye. A döntés az enyém, de nem szeretnék hibázni. És ez az, ami leginkább visszatart.

Mivel itt annyi, de annyi ember megfordul, tudom, hogy rengetegen tudnának tanácsot adni. Iszonyat sokat segítene nekem, ha a már sokat tapasztalt blogtagok leírnák véleményeiket."

Sok minden eszembe jutott a levél olvasása közben, de részemről a legfontosabb tanács az lenne Juditnak: biztosan fogsz hibázni (ha nem most, akkor majd később), de a hibázás az élet része, tapasztalatszerzés – és soha nem tudhatod, hogy az esetleg elkövetett hibáid később mikor válhatnak hasznodra: ez ne tartson vissza attól, hogy azt tedd, amit szíved mélyén a legjobbnak látsz!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás vitaindító Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr864691543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tableno 2012.08.02. 07:22:14

Hat bocs, de en ezt az irast (es Juditot) nem tudom komolyan venni. Geologus nem, de szallitmanyozas az halalbiztos, holott meg soha az eletben nem tanulta, vagy foglalkozott vele. El akar MINDEN aron menni kulfoldre, mindegy hogy hova es mit csinalni. Az eszebe sem jut, hogy esetleg az sem lesz olyan jo, mint elkepzelte. Oszinten szolva az egyetlen tanacs, amit adhatok, hogy tessek felnoni!

tanato 2012.08.02. 07:28:34

@tableno: Lájkolom a hozzászólásodat,attól még hogy elvégzi az egyetemet,nem csökkennek a külföldi élet esélyei számára, sőt.A megszerzett tudás akkor sem vész kárba ha később a szállítmányozásban próbál szerencsét.Szerintem is be kéne fejezni az egyetemet.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.02. 07:34:26

Én ezt az írást a szülőkkel való ellenkezésnek tekintem. Gondolom már sokszor szeretett volna saját döntést hozni, de anya/apa mindig jobban tudta mi jobb a kicsi lányának. Ami nem feltétlenül rossz, én azonban nem értek vele egyet.
Én azt a nevelési elvet vallom, hogy hozzon döntéseket a gyerek már kicsi korában (nyilván a kornak megfelelő kérdésekben), tapasztalja meg, hogy a döntése jó vagy kevésbé jó, és a szülő minden esetben álljon mellette.
Így mire felnő kisebb az esélye a sorozatos hibáknak és jóval önállóbbá válik.
A magam részéről nagyon sajnálom, hogy a szülök gyakorlatilag zsarolással kényszerítik arra, amit ők jónak gondolnak.
Ebben a helyzetben inkább a szülőknek adnék tanácsot.
:)

baron_vienna 2012.08.02. 07:34:41

egyszerüen be kellene fejeznie az egyetemet...azokban az országokban ahol éltem (USA, AT, D, UK) mindenhol nagyságrendileg komolyabban vesznek valakit diplomával mint egy "felsöfokú" képzéssel (bár ez utóbbit nem is nagyon tudom értelmezni). A logisztika meg nem egy leányállom manapság (volt egy évem a DHL nevü csodánál vezetöi pozicióban) a legtöbb cég veszteséges, vagy a breakeven pontján mozog.

patria nostra 2012.08.02. 07:57:41

Kedves Judit!
Fel kell nőnöd.Mivel nem a szüleid találták ki neked mit csinálj.Ezért kutya kötelességed végigcsinálni már magad miatt is!Jegyezd meg, ha belekezdesz valamibe azt meg kell csinálnod!!!Nem hagyjuk ott félidőben.Fiatal vagy még szedd össze magad!Ebben az országban sokkal nagyobb bajok vannak mint hogy ki kell járni egy magunk választotta iskolát.Szerintem ez itt most pici probléma.Rengetegen lennének a helyedben!!!!!!

beatusb 2012.08.02. 08:02:49

Fejezd be az egyetemet, az a biztos. A helyedben pályáznék külföldre, rengeteg Erasmus program van, biztos a geológusoknak is: www.tpf.hu/pages/content/index.php?page_id=578.
Ha sikerülne kijutnod, szembesülhetnél az egyedülléttel (szülők nélkül), meg a külfölddel is. Még nem késtél le semmiről, ne kapkodj. A szüleid a maguk módján jót akarnak, Te lehetnél egy kicsit határozottabb, hogy megértsék a szándékaidat. (Mondjuk az én anyukámat sem egyszerű meggyőzni.)

Világpolgár2012 2012.08.02. 08:03:31

Szerintem is a saját döntéseiből tanul a fiatal és ezáltal nő fel. Ha ennyire külföldön akarsz élni, akkor szerintem vagy hallassz az egyetemen egy évet és próbálj ki egy olyan országot, ahol a tanítás ingyenes vagy esetleg próbálkozz egy ösztöndíjjal a mostani egyetemen keresztül. Így lenne lehetőséged eldönteni, hogy ténylegesen is ezt akarod-e. Plusz egyetem mellett lehetne részidős munkát vállalnod pénzgyűjtésre, hogy ne csak a szülőktől függjél.

Din Serpahis 2012.08.02. 08:07:08

Judit, tényleg ideje lenne felnőni, mert jelenleg, amit csinálsz az össze-vissza kapkodásnak is alig nevezhető, nemhogy életstratégiának. Sok féle jótanácsot lehetne adni, csak pár röviden:

1. Az egyetemet fejezd be. A munkaadók szemében nagyon sokat számít, hogy van-e diplomád még akkor is ha totál más területen helyezkedsz el. (Ez saját tapasztalat)
2. Az OKJ-s képzések semmit se érnek, ezekkel tisztességes állást találni lehetetlen.Külföldön is csak körberöhögnének vele, aztán mehetsz mosogatni valami piláfoshoz.
3. Tehát ha tényleg ilyesmivel akarsz foglalkozni, végezz el egy szakirányú egyetemet, keress magadnak munkát itthon, majd egy-két év tapasztalattal már lehet menni.
4. De még mielőtt emellett döntenél érdemes egy picit körülnézni az állásportálokon, hogy az egyes országokban milyen lehetőségek vannak ezzel a szakmával. Csak részben látok rá erre a területre, de az az érzésem, hogy most ez az egész inkább fejeljtős.

hothead 2012.08.02. 08:15:57

mindenkepp vegezd el az egyetemet! nem tanacsos ide-oda kapkodni. mi van, ha holnap mar a logisztika sem erdekel? a szuleid tamogatasat elfogadod, de nem tartasz ki az elkepzeleseid mellett. ez nem vall felnott viselkedesre. addig semmikepp ne fontolgasd a kulfoldi eletet, amig ennyire a szuleidre tamaszkodsz. ott mi lenne veled?
@Hataratkelo: igen, jol erezted, ebben nincs semmi "hataratkeles", es ilyen ambiciokkal azt gondolom, mostanaban nem is lesz...

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.02. 08:19:33

Csatlakozom az előttem szólókhoz!
Fel kellene nőni, befejezni, amit elkezdünk. Főleg, hogy te választottad!
Nekem is az az érzésem, hogy Judit nem annyira külföldre vágyik, csak a szülői felügyelettől akar megszabadulni.

pamut 2012.08.02. 08:42:09

Látom az előttem kommentelők többsége már mind felnőtt volt 20 évesen, kiforrott elképzeléseik voltak arról hogy mit akarnak és hogyan, és persze jól ismerték a világot és szakmákat és önmagukat is, így sebészi pontossággal meg tudták ítélni mik a lehetőségek és mi passzolna legjobban hozzájuk...

Vagy talán nem is így volt, csak már elfelejtették milyen volt fiatalnak lenni? Vagy a felnőttség és tapasztalat pozíciójából jó érzés kioktatni a kezdőt? Erről ennyit. Szerintem meg lehetne kedvesebben és empatikusabban is tanácsot adni egy tanácsot kérő fiatal egyetemistának, akinek amúgy a gondolkodása (és mehetnéke is) kifejezetten tipikus, ilyen idősen én sem nagyon voltam tisztában mindennel, honnan is lettem volna.

Kedves Judit, a szüleid álláspontja érthető, nyilván azért nem akarják, hogy abbahagyd a sulit, mert akkor elveszne a beleölt idő és pénz, szerintem ezt te is megérted. Amiatt hogy "már" 23 és fél éves leszel mire befejeznél egy újabb képzést ne aggódj, ez most talán soknak tűnik, de valójában nagyon kevés, sokan 50 éves fejjel kezdenek új életet egy új országban akár nulláról, nem maradtál még le az égvilágon semmiről, és még bőven van időd. Ha bizonytalan vagy abban hogy mivel akarsz foglalkozni, akkor a számodra érdekes területekről tölts le a netről tananyagokat, egész biztos találsz (minimum angolul) rengeteg szakkönyvet, lehet olvasgatni, hogy tényleg pl. logisztikával akarsz-e foglalkozni. Aztán fel lehet keresni logisztikával foglalkozó helyi cégeket ahol akár még idén nyáron dolgozhatnál 4-6 hetet bérmentes gyakornokként félállásban (vagy 6-8 órában, ahogy kedves van és lehet), a személyes tapasztalatszerzés minden más információszerzésénél fontosabb. Illetve amikor szeptember végén elkezdőik a suli, belóghatsz órákra megízlelni hogy tetszik-e amit ott oktatnak.
Ha mindenképp ki akarsz menni nyugatra, akkor nyilván a nyelvet is tudnod kéne, és ha a kapcsolatod komolya, akkor erről az oldalról is meg kéne lennie az összhangnak.
A diplomát azért tényleg be kéne fejezni, nagy luxus/pazarlás két elvégzett évet kidobni. De ha mégis úgy döntesz, hogy kimégy, akkor ne számolj fel mindent magad mögött, halasszál egy évet az egyetemen, sokan visszajönnek az országba pár hónapnyi nyugati "kalandozás" után, és ha te is leszel akkor egy év kihagyással tudod folytatni.
Az OKJ kapcsán még annyit, hogy nyugaton azt se tudják ez mit jelent, oda vagy tapasztalat vagy diploma vagy helyi végzettség kell, önmagában egy friss OKJ-vel semmi garanciád nincs arra hogy nyugaton kapkodnának érted a cégek.

Ha még bizonytalan is vagy abban hogy pontosan milyen szakma érdekel, vagy hogy merre visz az utad, a nyelvtanulással egész biztos nem lőhetsz mellé, azt mindenképpen megéri folyamatosan fejleszteni.

Votisky Petra · http://nokkulfoldon.hu 2012.08.02. 08:42:58

Alapvetoen en is egyetertek az elottem szolokkal. Ha mar nagy reszet elvegezte a posztolo az egyetemnek, akkor erdemes befejezni. A felnovesben is sokat segitenek az ilyen fontos merfoldkovek. :-)

Emellett persze korul lehet nezni, hogy milyen kulfoldi osztondijak vannak, mert egy kulfoldi tartozkodas segit abban, hogy mas perspektivabol is ralasson az ember az eletere.

Egyebkent az a tema is megerne egy posztot (fontolgatom, hogy meg is irom), hogy az emberek szamara a kulfold mit jelent. Mire nyujt valos megoldast es mire nem. Ahogy beszelgetek emberekkel, nagyon izgalmas megfigyelni, hogy ki mit lat a kulfoldi eletben. Ugy erzem, hogy a kulfold, mint fogalom egy keplekeny valami es mi formazzuk meg olyanna, amilyenne szeretnenk vagy kepesek vagyunk. Bocs, ma reggel filozofikus hangulatban vagyok. :-)

Shebelle 2012.08.02. 08:43:44

Kedves Judit!
Én is csak azt tudom tanácsolni, hogy fejezd be az egyetemet. Hisz annak idején te választottad, amit szintén elleneztek a szülők, s úgy látszik nekik lett igazuk, mert valószinű jobban ismernek,mint te önmagadat. S ha régebben is igazuk volt, akkor nagy az esélye, hogy most is így van/lesz. A másik dolog, ha elkezdtél valamit, azt illik befejezni, még ha már fölösleges időpocsékolásnak is tűnik az egész. Harmadik ami még eszembe jutott, már csak pár hónap választ el a diplomádtól, tényleg sutba dobnál ennyi időt, fáradtságot? És valljuk be őszintén, sokkal többet ér majd a jövőben, h. rendelkezel diplomával mint csak egy OKj képzéssel, hisz ki tudja, talán azt is megunod kis időn belül. És ne felejtsük el azt sem, sok országba konnyebb kijutni diplomával, használd ugródeszkának. Szóval fejezd be az egyetemet, tégy nyelvvizsgát és válassz egy országot. Van egy éved felkészülni, mert ennyi kell hidd el.
Fiatal vagy még nagyon, az a pár hónap nem veszteség lesz számodra, hanem nyereség!Kitartást és sok sikert!

hogyne,persze,igazad van! 2012.08.02. 08:44:27

szerintem a posztolo szimplan hulye..

ioi (törölt) 2012.08.02. 08:50:38

Logisztika szakirányos diplomám van (mert a tervezett szak végül nem indult), és erre vágyni _mindenáron_ hát pffff :P
Nem mondom, van, akinek bejön, de végzettség igazából akkor kellhet talán, ha valaki vezetővé szeretne válni, amúgy jobbára tudni kell targoncát vezetni és kész. Nem akarok senkit megsérteni, de szerintem ez nem olyan izgalmas dolog, és nem túl nagy tudomány, az a néhány okosság, amit tanítanak, egyáltalán nem ér meg két évet. A többi csak hablaty. Többet ér csinálni. Ha tényleg érdekel, szerintem lehetne találni egy olyan végzettség nélküli raktári melót, akár nyárit, időszakost, hogy kipróbáld, és akkor majd rájössz, hogy tényleg ezt akarod-e.

Azért én ismerem ezt az érzést, amiről itt szó van. Az én szüleim sem támogatták, hogy fősulira menjek, de mégis mentem, csakhogy nem az ő pénzükből. Dolgoztam és mellette levelezőn csináltam a sulit. Abbahagytam, újrakezdtem, beadtam két másik tök más intézménybe a jelentkezést, felvettek, és mégsem iratkoztam be. Aztán egy év munkahelyek közti hányódás, keserves munkanélküliség után rájöttem, hogy befejezem én azt a fősulit, és még közben elkezdtem egy másfél éves pénzügyi képzést is. Brutális évek voltak, de megérte, mert annyi munka és élettapasztalatot szedtem magamra, hogy nem csak igazán felnőttem, de olyan életminőséget tudtam kialakítani, amire korábban gondolni sem mertem.

Az én tanácsom tehát, irány dolgozni, saját életet építeni, közben rájönni, hogy mi az életed útja. Ha tudsz, halassz egy évet a geológus szakon, és akkor nem buksz semmit, ha mégis be akarod fejezni. Ugyanez a recept, ha külföldre mégy. Sok sikert!

ioi (törölt) 2012.08.02. 08:55:41

+ ha szétnézel teszem azt Dániában, akkor láthatod, hogy az a geológus diploma tényleg többet érne.. csinálsz rá kint egy mastert, és nem lesznek gondjaid az elhelyezkedéssel egy olyan zöldgazdaságban. Most lehet, hogy tényleg baromi unalmas, de képzeld el azt a megkönnyebbülést, amikor kijössz a záróvizsgáról... csak ajánlani tudom! ;)

Anthrax 2012.08.02. 08:59:14

Ha kijutsz külföldre ott - sajnos a jelenlegi, éretlen hozzáállásoddal - még rosszabb lesz. Nagy közhely, hogy sehol nincs kolbászból a kerítés, mindenesetre a "bevándorlókat" az egyre nagyobb számú honi munkanélküliek (akiknek nagy előnye, hogy folyékonyan kommunikálnak saját anyanyelvükön - ezt mindig elfelejtik a rigóutcai ismeretekkel úgy-ahogy felvértezett kitántorgók) egyre ferdébb szemmel nézik. Ergo egyetértek a fentiekkel : diploma és elképzelések nélküli munkavállalás nélkül lazán felfalnak BÁRHOL. Én Franciaországban próbáltam ki magam, de ha nem lett volna életpályaként elképzelt és ennek megfelelően vett végzettségem, továbbá öt év kemény tapasztalatom, most mosogathatnék. Ugye, nem ezt akarod ?

xylon 2012.08.02. 09:01:38

A geologus nem olyan rossz melo. Ha tenyleg jo a szakmajaban akkor az olajkutatasban arany elete lehet es meg a vilagot is beutazhatja.

Ellenben logisztikusbol Dunat lehet rekeszteni, igy a verseny is sokkal nagyobb, okjs papirral fogsz versenyezni olyanokkal akik foiskolai vagy egyetemi diplomaval rendelkeznek.

Zuzimama 2012.08.02. 09:03:21

Kedves Judit!

Elöször is fejezd be az egyetemem. Mégpedig azért, mert pl. itt Hollandiában végzettségi nívó szerint sorolják be az embereket, a munka és a fizu minősége is függ ettől. Az tök mindegy, hogy utána geológusként dolgozol vagy sem, hidd el, ez KELL!
És hogy még hasznosabbá tedd magad, máris kezdj el angolul tanulni!

És még valami! Lehet, hogy azt mondod, hogy most nem akarsz geológusként dolgozni, de nem tudhatod, hogy mint geológus milyen munkakörülmények között, milyen bérért kellene dolgoznod külföldön. Külföldön - tapasztalataim szerint - ezek a körülmények sokkal jobbak, úgyhogy ne add fel! De soha. Ha külföldre akarsz menni, akkor ez hatványozottan érvényes! Mindig a célra gondolj, hogy miért csinálod, mit akarsz elérni! És csináld.
Sok sikert!

Votisky Petra · http://nokkulfoldon.hu 2012.08.02. 09:03:27

Azert szerintem oriasi batorsag kell ahhoz, hogy valaki a blog.hu-n merjen tanacsot kerni. :-) Az biztos, hogy fog kapni Judit hideget es meleget egyarant... Remelem, hogy osszessegeben hasznos lesz neki a sokfele velemeny es segiti a dontesben. En nagyon drukkolok.

Blogger Géza 2012.08.02. 09:04:33

Vicces, hogy Pest az túl messze van neki, mert Debrecenben van a barátja, de bárhova külföldre elmenne... :))) Amúgy ezt miért nem a barátjával beszéli meg? A CV-ben a legrosszabbul a középen félbehagyott tanulmányok mutatnak. Ennél ezerszer nagyobb feladatok és problémák várnak még rád az életben, az olyan fiatal lányok, akik maguk sem tudják, mit is akarnak, semmiféle komoly tapasztalatuk/végzettségük nincs és kikerülnek külföldre, legtöbb esetben kurvák, go-go táncosok, szállodai takarítók vagy mosogatólányok lesznek. Egyébként jó eséllyel visszafordítanak egy amerikai reptérről, és már be se engednek, ha csak úgy elindulsz "szerencsét próbálni".

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.02. 09:09:00

Mindenképpen be kéne fejezni azt az iskolát. Akkor már lesz egy diploma.
Lehet, hogy most teljesen más a vágyad, de az élet hosszú. Nem tudhatod, hogy mikor lesz jó valamire.
Arra már biztosan jó lesz, hogy kitartást tanulj.
Magánvéleményem szerint ez a végzettség sokkal inkább alkalmas lesz arra, hogy világot láss, amire olyannyira vágysz. Egy csomó geológus ismerősöm (és társszakmái) járja a világot, és mindig van munkájuk.

És ennyi idősen már azt is tudom, hogy huszonévesen is másként látjuk a világot és benne magunkat, mint negyvenévesen.
Én pl. négy különböző szakterületen dolgoztam, és adott időben mind nagyon érdekelt. És a második szakmámat tanulom éppen, ami mindtől különbözik.

Ha az én gyerekem lennél, én is rábeszélnélek, hogy fejezd be az iskolát, tanulj nyelvet, és utána csináld azt, ami jólesik. Mert akkor már lesz egy jó alapod bármire.

Rémbódess 2012.08.02. 09:09:47

Mivel fentebb mindent elmondtak mások amit a témáról tudni érdemes, én már csak egy kávét kérek... :-)

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.02. 09:10:07

Kedves Judit!

En is csak azt tudom tanacsolni, hogy mindenkepp fejezd be az egyetemet. Ugyanis a jovoben (lehet, hogy nem 5 ev mulva, hanem mondjuk 15-20 ev mulva!) csak a javadra valik. Ki tudja, hogy mennyit valtozol te, korulotted a vilag, mikor fogsz te, vagy a korulmenyek ujra ugy fordulni, hogy a geologia ujra a hasznodra valik, ujra az erdeklodesi korodbe kerul. Egy egyetemi diploma csak pluszt adhat, a kesobbi lehetosegeidet szelesiti. Semmikeppen sem lesz visszahuzo ero a kesobbiekben, sot! Kulfoldon pedig plane. Ne siess a dolgoknak elebe, a logisztikat (plane ilyen OKJ-s tanfolyamokat) barmikor elvegezhetsz, de abban igaza van a szuleidnek, hogy az mar legyen a te bulid :)

Jo a szakmad. Kulfoldon kulonosen jo es ritka, plane a Kozel-Keleten, ahol rengeteg penz van. Logisztikaval foglalkozokbol Dunat lehetne rekeszteni, de geologusokbol??? Ezen gondolkodj el.

A szuloi reszrol megertem a kemenyseget. A ferjemmel nemreg beszelgettunk hasonlo dolgokrol, nekunk is az a velemenyunk, hogy kitanittatjuk a fiunkat valami olyan szakon, amivel tudjuk, hogy az eselyei csak nohetnek a vilag munkaeropiacan. De azt soha nem fogjuk neki megengedni, hogy egy mulo szeszely miatt megpattanjon, vagy lustasagbol megfutamodjon. Megadjuk neki a lehetoseget arra, hogy a jovojet megalapozza es kutya kotelessege ezzel a lehetoseggel elni. Ugyanis nem kivanjuk a gyermeket meg 35-40 eves koraban is penzelni (mert ki tudja, hogy lesz-e mibol!), azt meg plane nem kivanjuk vegignezni, hogy az eszet es a kepessegeit elherdalja. Reszunkrol - Judit szuleihez hasonloan - megteremtjuk a korulmenyeket ahhoz, hogy akar a legjobb egyetemen tanuljon. Mert nem azzal segitunk rajta a legtobbet az egesz eletet tekintve, hogy a segge ala tolunk egy lakast, hanem azzal, hogy olyan szakma megszerzesehez segitjuk hozza, ami biztositja szamara a tolunk valo fuggetlenedest anyagailag is, a kesobbiekben pedig biztonsagot adhat neki, es majdani csaladjanak. Ehhez pedig neha bizony kell azt a bizonyos feneket rugdalni.

harmincas 2012.08.02. 09:10:27

"De mára már tényleg mindegy lenne hol kezdem el az életem, csak jussak ki innen."

Nekem ez a mondat alapból gyanús. Irreális azt gondolni, hogy BÁRHOL máshol jobb lesz, csak azért, mert nem Magyarország... szerintem is inkább magaddal és a szüleiddel való kapcsolatoddal van a baj.

Bár az is lehet, hogy ha kijutsz, rendbe jössz, mert muszáj lesz önállónak lenned és reálisan gondolkodnod. De vigyázz, nagyon el is szúrhatod - sok fiatal magyar lányból lett lepukkant, drogos prosti külföldön. (Persze nem azt állítom, hogy te ilyen lennél, de példákat láttunk ilyesmire.)

Elijah_Baley 2012.08.02. 09:11:22

monnyuk erre sok okosat nem lehet mondani, de csak úgy ezsembe jutott,régebben lehetett pályázni az oktatási minisztériumnál ösztöndíjas külföldi képzésre, fél-egy évre, hatalmas tapasztalat és segítség lehet...

mommmmo 2012.08.02. 09:11:48

Persze, az elottem szolok tenyleg mindent elmondtak.
Nem hiszem, hogy a posztolo a jelenlegi helyzeteben, fel tudna merni, hogy tenyleg a logisztika-e az o terulete, anelkul, hogy egy percet is dolgozott volna a szakmaban... Az egy nagyon gyakorlatorientalt terulet, en is tanultam amugy ilyesmit, de szerintem tenyleg egyreszt egy szaraz dogunalom, masreszt a szabalyozas olyan sokat valtozik, hogy a gyakorlatban ugyis a netrol fogod kinezni azt, amit aktualisan anno a tanfolyamon benyaltal.

Es kulfoldon szerintem a geologus diploma onmagaban 100x jobban hangzik, mint valami OKJ-s szallitmanyozas onmagaban. A posztolonak tenyleg tapasztalatot kellene szereznie a munka vilagaban, mielott donteseket hoz. Erre kellett volna kihasznalni a nyarat orlodes helyett.(es igen, en ennel is sokkal hulyebb voltam 23 evesen, meg is ittam a levet, de a posztolo volt olyan ertelmes, hogy legalabb tanacsot kert, szoval adunk neki)

Din Serpahis 2012.08.02. 09:16:04

@iOi: Azért felhívnám a figyelmet, hogy a logisztika nem egyenlő a targoncázással - egy nagyobb cégnél elképesztően bonyolult folyamatok lehetnek, és ezekre rengeteg különféle munkakör ráépül, van köztük pár olyan, ami egész érdekes is lehet. Nem a Jóskapista Bt-t kel alapul venni hanem mondjuk az Audit vagy a Felxtronics-ot.

Mindazonáltal ha én geológus lennék, ehelyett biztos, hogy ezerrel tanulnék norvégul, arabul vagy valami hasonló nyelven, és pár év elteltével szarrá keresném magam az olajiparban....

Jozsó_ 2012.08.02. 09:19:40

Szerintem tök egyszerű a válasz:

Az egyetemet be kell fejezni. Ez biztos. Egy félbehagyott egyetem semmit nem ér. Még plasztikusabban. Ha nem fejezed be az egyetemet, akkor a legmagasabb iskolai végzettséged az érettségi, az meg jelenleg egy betanított munkára elég.

A logisztikai ügyintéző egy alibi tanfolyam. Lehet, hogy két év, de nudli. Csináld meg az egyetemmel párhuzamosan. Esetleg próbálj olyan helyet találni, ahol rövidebb idő alatt el lehet végezni.

Nekem felsőfokú logisztikai szervező képesítésem van (többek között) az asszem egy év volt, heti egy alkalommal oktattak, a végén kellett vmi szakdolgozat szerűséget csinálni.

Ja, és nem egy csoda szakma. Sógorom most csinált vmi olyat, amiről álmodozol, asszem fél éve végezte el, munkát azt nem kap.

Tanulj nyelveket, fejezd be az egyetemet! Nem fox lemaradni semmiről

Elijah_Baley 2012.08.02. 09:19:52

amúgy én ecceri multis majom vagyok,mindig azt hittem a logisztika az egy olyan sapmodul,ahol az interfészen harmadik világbeli kólcenteres droidok nyomogatják a mezőket, mire titokzatos módon random raktárból valami boltba eljut a fúrószár vagy a láda sör.
droidmunka, van pesten is, kell hozzá két európai értelembe vett nyelv meg egy félórás nyalizás a felvételi interjún.

ioi (törölt) 2012.08.02. 09:20:52

@Din Serpahis: Tudom, hogy nem olyan bagatell, hidd el, hiszen ez a "szakmám". Ennek ellenére nem igazán a valamilyen debreceni iskolai végzettség kell, 10-15 vagy több éves tankönyvekből, raktárban soha nem dolgozó tanárok óráit hallgatva... Jellemzően minden cégnél a saját folyamataikat ott helyben tudod elsajátítani, és a mégoly egyetlen izgalmas tárgyat, az operációkutatást sem lehet igazán hasznosítani. Különösen igaz ez egyébként a nagy cégekre, a folyamat megvan, neked pontosan azt kell megtanulnod.

Elchango 2012.08.02. 09:23:33

irany anglia mosogatni.ugyis ez a divat manapsag.Ja vagy lany vagy?akkor babysitter vagy hotelbe szobat takaritani.ez a mai (kulfoldi)magyar perspektiva.te se fogsz kilogni a sorbol.

giga66 2012.08.02. 09:25:08

előttem már leírták
szerintem a posztoló szimplán hülye..

azt azért még hozzátenném,
hülye picsa!

Lurian 2012.08.02. 09:29:19

5 év Írország után az alábbiakat írhatom, minden rendszer nélkül:

1.) Elvégezheted az egyetemet, de ha kimész, sok hasznát valószínűleg nem fogod venni. Csak azért, hogy legyen egy papírod, nagyjából felesleges. A visszalévő éveket inkább gyakorlati tapasztalatok szerzésére fordítsd, és külföldön kezdj bele valamilyen képzésbe, mert az ottaniakat (talán) itthon is könnyebben elfogadják. Pont azért tedd ezt, mert fiatal vagy.

2.) Szokd meg a gondolatot, hogy eleinte valami gagyi állásod lesz, ami arra lesz elég, hogy fenntartsd magad, utazgass, világot láss.

3.) Ne menj egyedül, mert befordulsz.

4.) Legyen jó, minimum az angolod! :-)

5.) Legyen elég pénzed egy-két hónapra a kezdéshez, de semmiképpen ne indulj neki a világnak meglévő, külföldi munka nélkül (ha ez egy konzervüzem, akkor az), mert a tartalékaid lemorzsolódnak seperc alatt. Ajánlott oldal: www.monster.com .

A magam példájából: feleségemmel mentünk ki (mindketten diplomások), már itthonról megszereztem a munkát, ami eltartott minket gond nélkül, amíg az asszony is talált valamit. Nem kerestük halálra magunkat, de a cég adta lehetőségek miatt igen sokat utaztunk. (2x tengeren túlra pl.) Kifizettük a kocsink megmaradt tartozását, költekeztünk és gyűjtöttünk is egyidőben. Hazahoztunk nagyjából 9 millát, amit az itthoni dolgainkkal kiegészítve éppen házvásárlás céljából fogunk mozgósitani, plusz elindítunk egy kis vállalkozást is. Jöhet mindenki a "hú de fontos, hogy meglegyen a diplomád" szöveggel, de én a magam részéről azt láttam, hogy sokszor csak időhúzás az egész. Külföldön baromi jól kell beszélni a nyelvet, és óriási szerencse kell hozzá, hogy valaki elhelyezkedhessen azon a szakirányon, amit tanult. Amúgy meg ha nem azt csinálod, ami érdekel, akkor (ha egyáltalán) max 1-2 évet fogsz dolgozni az adott területen, aztán menekülsz onnan. Tökmindegy, hogy itthoni (éhbéres) melóról van szó, vagy külföldiről.

PS: Haverom éppen most küldött mélt, hogy német nyelvű techsupportost keresnek az írországi központjukba (számtech), 35-45 ezres (évi) kezdő fizuval, full betréningeléssel, biztosítással, mindennel. Pl ide sem kérnek semmilyen iskolát, csak tapasztalatot, meg jó német nyelvet. Mit lehet ehhez még hozzátenni?

Anti Anyag (törölt) 2012.08.02. 09:31:28

Ha pedig kijutott, akkor is segítséget kér?

Inkább maradjon otthon.

Kallisztó 2012.08.02. 09:33:11

Fejezd be a főiskolát! Egyáltalán most mit akarsz? Abbahagyni a főiskolát és mást tanulni? Abbahagyni és elmenni? Amit most csinálsz, az hisztinek tűnik.
Akárhogy is a főiskola már csak 1 év, azalatt az idő alatt talán átgondolod mit is akarsz valójában.
Közben elkezdheted kitalálni, hogy hova szeretnél menni és hogyan tervezel ott boldogulni. Például sokkal egyszerűbb tanulni kimenni, mint hirtelen felindulásból nekivágni a világnak és jól pofára esni. Ebben az 1 évben kezdd el nézegetni a szóba jöhető egyetemeket, esetleg pályázz meg internshipeket, bár gondolom nem vagy jó tanuló, szóval nem lesz könnyű, de mégis ez lenne a könnyebb és az ésszerűbb út.
DE ne legyenek illúzióid, ha most pakolsz és elmész jöhetsz vissza elég hamar és akkor csak a nagy semmid lesz, illetve lesz egy félbe hagyott geológus képzés és egy nagy csalódás a hátad mögött.
Fejezd be a hisztit és kezdj el értelemsen, higgadtan gondolkodni a jövődről, úgy, hogy közben tájékozódsz is a lehetőségeidről!! Egyáltalán miylen nyelven is beszélsz?

hogyne,persze,igazad van! 2012.08.02. 09:33:53

@Anthrax: nem ertem a kommentedet.Miert akarna a posztolo,(aki nyiltan hulye) hogy TE Franciaorszagban mosogass??!!

gombost 2012.08.02. 09:35:17

Milyen sok kedves ember gyult itt ossze. :) Szerintem, ha ki akarsz menni valahova kapd ossze magad es menj! Az egyetemet semmikeppen ne hagyd felbe, halassz evet, aztan meglatod. Utana meg mindig vissza tudsz menni, vagy levelezon befejezni. En mar erettsegi utan ott akartam hagyni az orszagot es eletem legrosszabb dontese volt, hogy helyette meg eveket nyuglodtem otthon. Aranyos, hogy a 23 es fel ev miatt aggodsz. :) Arra azonban keszulj, hogy az elejen sokkal nehezebb az elet, mint otthon. Bevandorlo leszel es ezt a szo legpejorativabb ertelmeben ertsd!

bpetya75 2012.08.02. 09:37:21

@Világpolgár2012:

Az eddigiek közül ezzel a hozzászólással értek egyet a leginkább. Szerintem a nemzetközi ösztöndíj nagyon jó ötlet. Az meg szintén, hogy a suli mellett melózni kell. Tapasztalatszerzésnek is jó, meg a tőkegyűjtögetés is hasznos. Egy biztos, a szülőkről le KELL válni. Majd felnőnek ők is ehhez az élethelyzethez...

Nem értek egyet azzal, hogy ha valaki mindig is geológus szeretett volna lenni (tehát gyerekkori álomról van szó), majd az egyetemen elmegy a kedve az egésztől, az a kitartás hiányáról árulkodna. Amit gyerekként (sokszor akár felnőttként is) elképzelünk egy hivatásról, az gyakran szöges ellentétben áll a valósággal, az oktatási rendszerrel meg aztán még inkább. Nekem piszkos mákom volt a magam álmával, de nem rajtam múlott, hogy az Öreg néne őzikéjéből indult elhatározás nem vezetett nagy csalódáshoz.

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.02. 09:39:29

@bpetya75:

Tegnap olvasgattam vissza a termest, ami addig szuletett, amig otthon voltunk. Mar majdnem kezdtelek hianyolni, amikor meglattam, hogy jeeee, ez a nick meg az Atyat rejti! :)

Din Serpahis 2012.08.02. 09:40:29

@Lurian: "Szokd meg a gondolatot, hogy eleinte valami gagyi állásod lesz, ami arra lesz elég, hogy fenntartsd magad, utazgass, világot láss."

Most komolyan miért kell már megint ezt? Ez az egész post meg a hozzászólások arról kellene, hogy szóljanak, hogy miként lehet ezt elkerülni.
Igenis lehet külföldön nem gagyi, pénzes állást is szerezni, ha valaki rászánja az energiát, hogy előtte itthon felépítse magát. Folyékony angol, multis tapasztalat, piacképes végzettség etc...

Taxomükke (UK) 2012.08.02. 09:43:34

Azért jó ezt a blogot olvasni, mert itt mindenki ANNYIRA okos... sokat lehet tanulni.
Szóval a nyelvtanulás fontos, ha külföldön járnál egyetemre, Skóciában neked ingyenes a felsőoktatás, de mellette biztosan kell valamit dolgoznod is, hogy megélj... és mi lesz a pasiddal?
Többen leírták már: anyukáékról kéne leszakadni, dehátugyeja mocskos anyagiak...

tomfree 2012.08.02. 09:43:44

Nem derült ki, hogy a szerző beszél-e idegen nyelven egyáltalán. Anélkül kicsit nehéz boldogulni külföldön. :-)

tableno 2012.08.02. 09:45:45

@bpetya75: nem azzal van baj, hogy rajott, a geologuskodas nem neki valo. Azzal van baj, hogy ebbol nem tanult semmit, es most ugyanugy ossze-vissza kapkod. Ennek (foleg kulfoldon) szinte torvenyszeruen orcara zuhanas lesz a vege.

bpetya75 2012.08.02. 09:46:49

@Jolika neni a szomszedbol:

Így igaz :-)

Ez a nick már régebben megszületett itt. De amúgyis felmerült bennem, hogy váltani kéne, mert az Atyás verzió itt még több ember számára lett volna vörös posztó ;-)

Lurian 2012.08.02. 09:47:05

@Din Serpahis: Na igen, de amit te leírsz, az nem egy kezdő lehetősége sehol. Igen, vannak szerencsések, de a 99% nem ilyen. Én call centerben kezdtem, és ott is fejeztem be. Tiszta meló, közepesen jól fizetett, és még így is fényévekre voltam az itthoni lehetőségektől. Nem álmaim melója volt, az biztos, de mi a jobb: utcát seperni mondjuk 2500 Euróért, vagy itthon "menedzsernek" lenni, vidéken bruttó 200-ért? Na ez a nem mindegy. Kérdés, hogy milyen áldozatokat tud valaki hozni a pénzért? Én tapasztalatból írtam, nem habosbabos álmodozásból.

Kabarészínész 2012.08.02. 09:47:34

három évet sutba vágni, na az szép lenne. diploma, aztán külföld. az OKJ-s szarokkal külföldön semmit sem kezdhetsz. igaz, ezzel a diplomával is csak mosogatni fogsz, hacsak nincs profi, felsőfokú szakmai nyelvismereted, vizsgád is hozzá. csak ebben az esetben van esélyed a diplomádnak megfelelő munkát találni külföldön is... azért tervezz, mielőtt elhúzol, mert nyelvtudás nélkül, de még azzal is akkora csalódás tud érni, hogy 2 hónap múlva remegve teliza haza, h anyu-apu fizesse a hazautad. NEM, kint sincs kolbászból a kerítés, hogy azonnal szakmai tapasztalat és nyelvtudás nélkül milliós álást kapnál...

bpetya75 2012.08.02. 09:51:45

@tableno:

Biztos, hogy kapkod? Már felnőtt fejjel válaszott egy irányt, amit érdekesnek tart, csak még nem tudja, hogyan fogjon hozzá.

Újraolvastam a végét, valóban van benne hebrencsség. De azt legalább érzi, hogy komoly döntés előtt áll. Egyébként HÁ-val is egyetértek. Nekem is az jutott eszembe, hogy mindenképpen fog hibázni, nem kell attól annyira tartani.

é̶̸͜͠r̀͜͡d̷̸͟͠e̴̢͠͏k̨͘͢͠e̶̕͞s̵̷̛ 2012.08.02. 09:55:53

menj isten hírével! senkinek nem fogsz hiányozni! dubaj fele menjél, az a neked való!

giorgione80 2012.08.02. 09:56:04

Az is érdekes, hogy Pestre nem vagy hajlandó menni, mert Debrecenben vagy és van barátod, plusz Pest drága. Viszont bárhova máshová elmennél. Szerinted máshol ingyen megy az élet?

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.08.02. 09:58:25

@De gustibusaut bene, aut nihil:

Én kólcenteres droid voltam. Szerintem nem rossz munka. Az átlagnál jobban fizetnek és könnyű megtanulni. Nem is értem miért nézik le a kólcentereket. Egy ismerősömnek ajánlottam munkát kólcenterben, mire inkább egy másik ajánlatot választott, ahol a fizetés a 60 %-a volt, arra hivatkozva, hogy a kólcenteres droidság megalázó - a fene érti az ilyen embereket...

2012.08.02. 09:58:49

Judit, a geológia igan jó szak. Itt Malájziában igen jól megfizetik a geológusokat, akik olaj-, gáz- vagy bányász cégeknek dolgoznak. Gondolom, másutt is, ahol kitermeléssel foglalkoznak, de itt láthatóan nincs elég helyi szakember, mert rengeted nyugati (Te is az lennél) embert alkalmazak az ilyen vállalatok. Egy dolgot kell csak csinálnod: keményen tanulni, amennyit csak bírsz, és azon túl is egy kicsit még.

Din Serpahis 2012.08.02. 09:59:36

@Lurian: Minden csak stratégia kérdése. Nekem van pl egy ismerősöm, aki vegyészmérnök. Már kezdetektől fogva az olajipar érdekelte és abban is akart dolgozni. Sok energiát belefeccölt, volt a MOL-nál szakmai gyakorlaton, és megtanult angolul, németül meg oroszul is.

Az egyetem után bekerült a OMV-hez a Schwechat finómítóba, majd két év után tovább ugrott, most szibériában keres akkora pénzeket, amiket itt el sem tudnak az emberek képzelni.

Egyszerűen csak tudnod kell mit akarsz és fel kell építeni egy stratégiát, hogy miként is akarsz oda eljutni. És ahhoz baromi keményen ragaszkodni kell - úgy elkerülhető a mosogatás.

mocc 2012.08.02. 10:00:00

Diplomaszerzés, 1 idegen nyelv elsajátítása nagyon-nagyon jól-használhatóan, aztán mehetsz külföldre. Ha kiment az ember, nagy szerencse kell, hogy beleférjen az életébe meg a pénzébe, hogy a még a tanulmányait is finanszírozza, meg ideje-ereje is legyen a sulira, viszont ha van egy diplomád, nagyobb esélyed lesz normális munkahelyet találni. Ergo többet kereshetsz kényelmesebb körülmények között. Vagyis idővel lesz lehetőséged azt tanulni, amit szeretnél. Ami lehet, hogy a munkatapasztalatnak köszönhetően mégsem logisztika lesz, hanem valami egészen más. A diplomát szerezd meg mindenképp, különben az elmúlt 3 évedet kidobtad az ablakon!

2012.08.02. 10:04:29

Szuper hogy mindenki mas ilyen erett volt 21 evesen, en a magam reszerol sokkal jobban el voltam szallva mint a posztiro, es meg az se jutott eszembe hogy legalabb tanacsot kerjek... Most hogy eltem mar par orszagban Magyarorszagon kivul, azt latom hogy sok magyar fiatal - nem azert mert butak, hanem mert nincs osszehasonlitasi alapjuk - nem erti mekkora szerencseje van azzal hogy van ingyenes egyetem, es a szulok meg tamogatjak is anyagilag amig tanul. A posztiro kerdesere valaszolva, nem tudom hol ingyenes Magyarorszagon kivul az egyetem, de biztos hogy nem sok helyen. (Angliaban most evi atlag hatezer font, amire persze lehet kolcsont felvenni, aztan az eleted vegeig visszafizetgetni...) Es nem hiszem hogy mas orszagokban termeszetesnek veszik a szulok hogy a mar felnott gyerekeik minden koltseget alljak csak azert mert az illeto tanul; a diakok vagy kolcsont vesznek fel (azon a kolcsonon felul amit a tandijra felvettek) a megelhetesi koltsegekre, vagy dolgoznak.

Tehat en a posztiro helyeben a kovetkezot csinalnam: befejeznem az egyetemet, es szabadidomben (ha csak tanulsz es nem dolgozol, biztos hogy van szabadidod) nagyon intenziven tanulnek egy idegen nyelvet - mivel meg nem biztos benne hogy melyik orszagba akar menni, talan az angolt, az mindig jol jon. Ha barhova kulfoldre akar menni, az lesz a legfontosabb hogy milyen szinten beszeli a nyelvet, nem az OKJ-s papirok. Keves embernek van meg a lehetosege vilagszerte hogy ingyen tanuljon egyetemen es meg szabadideje is legyen nyelvet tanulni; szerintem ki kene hasznalni.

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.02. 10:06:18

@bpetya75:

A hibazas teljesen termeszetes, az elet velejaroja. De nem mindegy, hogy miben, es mekkorat hibazik! Hogy most hibazik egy akkorat, amivel 10-15 ev mulva fog majd szembesulni, amikor remenyvesztetten harcol az 500 masik palyazoval egy alig fizeto munkaert, vagy amikor az lesz a hiba, hogy Qatar-ban fogadott el mondjuk egy olyan allast, aminek a fizeteset itt soha be nem lehetne vallani, holott Malajziaban meg egy berelt hazzal is megfejeltek volna.

Lurian 2012.08.02. 10:07:14

@Din Serpahis: Igen, ilyen is van. Nekem is akad ilyen ismerősöm a bankszektorból. DE(!), én a magam részéről mindig a magam ura akartam lenni, így számomra sokkal inkább követendő a pénzt gyűjtök, és építgetem a saját biznicemet modell. De tényleg, kinek mi a szíve vágya. Én csak azt mondom, hogy az általános nem az, ha valaki a suliból kapásból a tanulmányainak megfelelő helyre kerül, ahol aztán karriert is tud építeni.
Van 23 éves ismerősöm is, akit sokáig azzal szívattunk, hogy külföldön még autót sem bérelhet. Tuti, hogy 35 éves korára már jólmenő saját üzlete lesz, ahol az itthon ragadt, esetenként sokdiplomás srácok fognak dolgozni, éhbérért. Robert Kiyosaki.

pappito · http://pappito.com 2012.08.02. 10:08:18

"A képzés 2 éves, tehát 2015 nyarára fejezném be. Addigra 23 és fél éves leszek."

és? nem értem a viccet.

de komolyan, még fél percet nem dolgozott, szülőknél lakva az ingyeniskolát sem képes befejezni, akkor mi lesz külföldön? Ott is lesz debreceni barát?

ehh, a frissen végzett középiskolások háromnegyede tapsolva-táncolva cserélne a posztolóval.

mindegy, induljon el, lásson világot, hiszen már huszonegy éves, mindjárt lemarad mindenről...

mertcsak 2012.08.02. 10:08:22

ad1: Na ne mar, hogy az egyetem mellett nem lehet elvegezni egy OKJ-s kepzest?!
ad2: Kulfoldi osztondij megszerzese miert nem szerepel az opciok kozott? Megy vmelyik idegen nyelv?
ad3: Most is sajat labra allhatna, ha a tanulas mellett dolgozik, sok mas diak is ezt teszi. Osztondij nelkul kulfoldon is csak igy tudna eltartani magat ... ez miert nem opcio?!

béla a görög (törölt) 2012.08.02. 10:09:23

Ehhh. kiakaszt. az hogy le akar lépni az természetes.
de a helyes sorrend: 1) lerakod a geológia szakot (mit keres debrecenben geológia szak???? - húúú de öreg vagyok már) és elvégzed a logisztikát 2) lelépsz a fenébe.
esetleg ösztöndíjjal már kimész külföldre az utolsó 1-2 évre.
egyébként a geológia jó. ne a magyar viszonyokat vedd alapul.
nahát. kiakasztasz...

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.08.02. 10:11:50

Mi a baj a geológiával? Mert ha nagyon utálod,akkor megértem,de ha csak éppen meguntad egy kicsit akkor ne hagyd ott!!!
Ha van egy kis eszed és JÓL BESZÉLSZ angolul azzal a szakmával nagyon érdekes,izgalmas életed lehet nagy pénzekkel!
Valaki írta,hogy szerezz egy külföldi ösztöndíjat,meg azt is hogy a diplomádhoz csinálj egy külföldi "minősítést",aztán azonnal jelentkezhetsz gyakornoknak az olaj és bányaipari cégekhez--aztán választhatsz: Canada,Norvégia,Afrika,........
Biztos jó az a logisztika mint tantárgy,de hidd el,hogy egy fiatal agilis,jóeszű geológus élete nagyságrendekkel jobb,érdekesebb lehet,ha ő is ugy akarja.

Elijah_Baley 2012.08.02. 10:13:19

@Max, A Gondolkodó Birca: monnyuk a hangsújt arra próbáltam helyezni h a logisztika az általam ismert cégeknél könnyű betanított szellemi segédmunka, attól droid, nem azért, mert a kólcenterbe jön be a megrendelés a világ minden tájáról.
amúgy a kólcenter jó pénztelenség ellen, de szerintem alkati dolog, van aki szereti, van aki meg egy nap után kikészül tőle.

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.02. 10:15:59

@Mirjam2:

En pont, hogy nem azt latom, hogy mindenki azt probalja elhitetni,, hogy mennyire biztos volt a dolgaban, a jovojeben 20-21 evesen. En sem, en is abbahagytam az elso felsooktatasi kepzesemet, mert menetkozben rajottem, hogy nem tetszik. Volt persze retorzio is, aztan amikor mar munka mellett kellett tanulnom, es magamnak finansziroznom, annyira nem rohogtem.

Szerintem akik itt irunk, a kulfoldon, illetve Magyarorszagon szerzett tapasztalataink alapjan probaljuk elmagyarazni Juditnak azt, amit a szulei is mondanak. Mit nem adnek most itt egy geologusi diplomaert...

yonex 2012.08.02. 10:16:30

Fejezd be a sulit, tanulj meg angolul, válassz egy országot a világban és dolgozz az olajiparban, vagy csak általánossában fúrással kapcsolatban! És utalj nekem majd 10%ot a fizudból a jótanácsért :)

bpetya75 2012.08.02. 10:18:54

Háááát. Erősen kétlem, hogy gimis korában azért akart geológus lenni, hogy bányákat vagy olajrétegeket tárjon fel. Persze ettől még lehetne ez is opció, ha az mozgatná, hogy mivel tud marhasokpénzt keresni.

dr. Bubó 2012.08.02. 10:20:55

@yonex: +1

el a pics@ba inne... itt feudalizmus van... rabszolgákkal...

a fides mafia minden pénzed lenyúlja... határon túl nem ér a kezük...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2012.08.02. 10:21:52

Menjen kurvának, az most trendi. OKJ-s szarokkal meg nem ér semmit, sehol.

Illye26 2012.08.02. 10:21:54

Offtopic: Milyen érdekes ez a diploma kérdés. Ha arról van szó egy posztban, hogy valaki nem tud elhelyezkedni a diplomájával, akkor jön mindenki a büfészak/semmi értelme a diplomának/inkább tanulj szakmát (OKJ) szövegekkel. Most, hogy valakit nem érdekel az, amit tanul, egyből jön a jó tanács: fejezd be, mert diploma az KELL! Az már mindegy, hogy milyen... akkor, hogy is van ez?

On: Véleményem szerint, ha most abbahagyod a sulit, akkor utána már sosem fogod elvégezni. Elvesztegetnél 2 évet az életedből... gondolj erre, amikor azt érzed, hogy semmi értelme az egésznek. Igenis van, sosem lehet tudni, hogy mikor jön jól az a diploma.

Votisky Petra · http://nokkulfoldon.hu 2012.08.02. 10:23:49

Azért az is igaz, hogy a magyar egyetemek egész jó hatásfokkal tudják megutáltatni a különböző szakmákat a diákokkal. Az a szerencse, hogy többnyire nincs közük a valósághoz. :-)

Amit én ismerőseimnél, barátaimnál láttam, illetve magam is tapasztaltam, hogy diplomával, ha az ember még nyelvet is beszél, akkor jobb pozícióból indulhat külföldön. Persze rákészülést és kutatómunkát igényel a dolog, de legtöbbször megéri.

Olyan ismerőseim tudtak diploma nélkül magasabb pozícióba vagy érdekesebb munkakörbe kerülni, akiknek valami nagyon keresett területen volt több év munkatapasztalatuk. Pl. informatikusként dolgoztak diploma nélkül, abban jók voltak, most pedig Írországban jó pénzért, informatikai munkát végeznek.

bpetya75 2012.08.02. 10:24:09

@Jolika neni a szomszedbol:

Perszehogypersze. Nem mindegy, hogy a fekete cipőhöz fehér zokni párosítást egy baráti focimeccsen adod elő vagy az Operabálon ;-)

Én azért nem vagyok olyan biztos benne, hogy előre látható egy-egy hibáról, hogy nagy lesz vagy kicsi. Nyilván, aki zámbóimrésre lövi a sérót, az sejtheti előre, hogy nagy durranás lesz, de azt hiszem, hogy nem az ilyen egyértelmű hibázások a jellemzőek.

ace22 2012.08.02. 10:24:14

Személyes tapasztalatok alapján:

- Fejezd be az egyetemet - okok mint fent
- Tanulj meg JÓL angolul, esetleg még egy nyelven
- Keress külföldön egyetemi ösztöndijat - akár cserediákként, 1-2 félév külföldön nem válik a károdra, és kinti időt általában beszámítják. Közben kapcsolatokat is lehet építeni a későbbi munkakereséshez
- Ne menj ki "csak úgy" külföldre, hogy nincs előkészítve! Nincs kolbászból a kerités ott sem, szerződés, végzettség, nyelvtudás (esetleg 1-2 félév tapasztalat) nélkül könnyen szexmunkásként vagy almosogatósegédként találod magad.

TGabi 2012.08.02. 10:25:01

Kedves Poszter!

Ha jót akarsz magadnak: befejezed a maradék évedet, nagyon rágyúrsz az angolra és megnézed, milyen piacképes, egyéb nyelvet lehet még elsajátítani ezen kívül is. (Külföldön is, itthon is jól fog jönni neked.)

Célszerű higgadt, nyugodt, megfontolt döntéseket hozni, amelyet egyfelől nem a szülők iránti lázadás, de nem is az átgondolatlan, kritikátlan alárendelődés vezet.

A saját életedért Te vagy a felelős, nem feltétlenül érdemes posztolók hülyeségeire hallgatni:))) Főleg nem azokra, akik miatt nem csoda, hogy sokan vágynak külföldre...

TGabi 2012.08.02. 10:25:01

Kedves Poszter!

Ha jót akarsz magadnak: befejezed a maradék évedet, nagyon rágyúrsz az angolra és megnézed, milyen piacképes, egyéb nyelvet lehet még elsajátítani ezen kívül is. (Külföldön is, itthon is jól fog jönni neked.)

Célszerű higgadt, nyugodt, megfontolt döntéseket hozni, amelyet egyfelől nem a szülők iránti lázadás, de nem is az átgondolatlan, kritikátlan alárendelődés vezet.

A saját életedért Te vagy a felelős, nem feltétlenül érdemes posztolók hülyeségeire hallgatni:))) Főleg nem azokra, akik miatt nem csoda, hogy sokan vágynak külföldre...

LenaLondon 2012.08.02. 10:26:29

Nagyon bizonytalan vagy és csapkodsz össze-vissza. Legyen meg szépen a diplomád, aztán utána foglalkozz mással.
Eszméletlen fiatal vagy, a szüleid mindent eléd tettek, ezt becsüld meg még legalább egy évig.

A logisztikáról van fogalmad egyébként, vagy úgy mennél neki, mint a geológiának, hogy fingod sincs róla mibe vágsz bele, oszt majd elunod?

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.02. 10:27:44

Kedves kommentelok!

Nagy erofeszites lenne karomkodas, sertegetes nelkul velemenyt nyilvanitani? Szerintem nem, mivel ahogy elnezem, sokunknak sikerul azert megmaradni a kulturalt hangvetelnel.

Neha hallgatni arany. Plane, ha esetleg azt szeretned, hogy kesobb, amikor mar lesz valodi mondandod is, valaki el is olvassa, ne gorgesse tovabb, amikor meglatja a nick-et. Az olyan jellegu kommenteknek, amik par szoban tragarkodva fejezik ki a velemenyt errol a lanyrol, most oszinten: mi ertelme van? Semmi a vilagon. Idejottok, bebofogtok egy ilyen szosszenetet, majd tovabballtok. Szerintem egyszerubb lenne, ha gepeles helyett innatok meg ket felest, mindenki jobban jarna.

Kivancsi 2012.08.02. 10:28:03

ez egy igazi magyaros kis HP....
es meg ide nagybuszken le is irja gratula
hajra hajra kellenek a konzum lanyok :):)

driopios 2012.08.02. 10:29:20

Szerintem ne menjen el! Geológusként nagy hasznára lesz az országnak. Itt lesz az a rengeteg kubikos közmunkás, csomó földmunka lesz, kellenek majd a geológusok. Amellett majd viszik is azt a sok földet ide-oda, bőven belekóstolhat a logisztikába is.
Judit, rád itt van szükség, a NER számít rád!!!

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2012.08.02. 10:29:39

Nem tudom, van-e rálátásod a logisztikára. Az betölthető ún. logisztikai állások 80%-a fuvarszervező, ehhez elég egy nyelvet tudni, de szerintem semmi kihívást nem jelent (kb. mint egy call-centerben ügyfélszolgálatosnak lenni). Kezdeni pedig ettől feljebb nemigen lehet majd, esetleg adminisztrátor vagy asszisztens munkakörökben. Fuvarszervezőként a pénz elég változó: nettó 120 és 250/hó között + esetleg negyedévente bónuszok, tehát az talán annyira nem rossz. De Te ettől ambíciózusabbnak tűnsz.

Ellenben a geológusi végzettséggel kapkodnak majd utánad pl.- az olaj cégek (van egy fogadásom, hogy miután végeztél, 3 nap alatt elhelyezkedhestz (akár itthon is) a MOL-nál) és sokkal izgalmasabban is hangzik, bejárhatod a világot, kihívások stb.

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.02. 10:32:15

@bpetya75:

Szerintem azert egy ilyen jellegu dontesnek, amit most Judit fontolgat, sejtheto, hogy a kesobbiekben lesznek kovetkezmenyei.

Lurian 2012.08.02. 10:32:29

Miért húzza le minenki a call centereket? Minket anno egy hónapig, napi 8 órában tréneltek, és egy év után is tudott meglepetésekkel szolgálni a dolog. Nem csak az előre betanult, sablonszöveges call centerek vannak... De tényleg.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.08.02. 10:33:16

Szépen elvégzed az egyetemet!
Mert ha még azt sem tudod felfogni, hogy ez miért is fontos, időt kell nyerni az agyadnak, hogy felnőjön.

MLAci 2012.08.02. 10:33:35

Mennyire gyerek még :-) Azt hiszem ezzel az ideologizált külföld képpel óriási pofáraesés lesz, főleg, ha tényleg abbahagyja az egyetemet, amiből ezek szerint már nincs sok hátra. Már csak azért is, mert OKJ-s (külföldön tojnak az okj-ra, olyan, mintha 8 általánosod lenne) papírral max mosogathat egy éjszakai bárban.
Várni kell még 5-6 évet, addigra benő a feje lágya, és akkor talán nem úgy gondolja, hogy a külföld egy nagy, rózsaszín vattapamacs, ami puha, és illatos, és aki beleül, annak 5 percenként orgazmusa lesz.
A posztoló még gyerek, csapkodnak a fejében a gondolatok, azt sem tudja mit akar, azt meg főleg nem, hogy a világ valójában hogy működik. Ha nem nő fel hamarosan, akkor oltári nagy arcra esés lesz ebből

msgmsg 2012.08.02. 10:35:02

Kedves Levélíró lány,

Írtál levelet, osztja mindenki az észt, anélkül, hogy bárki is tudná mi valójában a célod. Persze, írtad, hogy milyen eszközökkel szeretnél élni (logisztikai papper, külföldi meló), de hogy ezzel tualjdonképpen mit is szeretnél elérni, azt nem hogy nem írtad meg, de szerintem madad sem tudod.

Szóval első lépésként szerintem sz*rj a farmra, ints be mindenkinek, vonulj el egy hétvégére valahova a pároddal, ha komoly a kapcsolat, vagy nélküle, ha nem annyira és találd ki, valójában mit, miket is szeretnél elérni, mihez akarsz kezdeni az életeddel, ahhoz milyen eszközeid (anyagi, szellemi, tárgyi, stb...) vannak már most is, miket kell megszerezni, meg úgy egyáltalán, merre kéne indulni.

Ne akard a hibákat elkerülni, kicsit később rájössz majd, hogy a legjobb dolgok az életben. Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, tartja a mondás, az életre vetítve ez inkább úgy hangzik, hogy csak az nem hibázik, aki nem is él igazán.

Mindenki bíztat, hogy végezd el az egyetemet, sőt, páran manipulálni próbálnak olyanokkal, hogy kötelességed elvégezni, tartozol magadnak, meg amit elkezdtünk nem hagyunk abba... Felejtsd el, könnyen adnak tanácsot, nem az ő életük, ráadásul álszent mindegyik, mert azért egyik sem menne el Münchenig a vonattal, csak azért mert elkezdett utazni, simán leszállnának már Győrben, mikor feleszmélnek, hogy végülis Debrecenbe indultak...

A diplomával egyébként is az a baj, hogy már minden idiótának osztanak, messze nem ér annyit, mint 10-20-30 éve és nagyon sokan hamar rájönnek, hogy szarra sem mennek a diplomájukkal, vagy legalábbis nem sokkal többre, mint nélküle és nagyon nagyon sok esetben egyszerűen az a mérleg, hogy baromira nem érte meg belefeccölni időt, pénzt, energiát évekig, mert nem hozza vissza még a befektetést sem, nem hogy "profitot termeljen", azaz jobb életed legyen tőle. Persze aki erre rájött, annak ez frusztráló lenne bevallani (kognitív disszonancia ugye), ezért inkább mindenféle önigazolást keres... Nyilván vannak kivételek, meg senki ne vágjon bel az agyamba orvosi diploma nélkül, meg ne tervezzenek házakat mérnöki nélkül, stb... de igenis a legtöbb helyen sokkal többet számít a konkrét tudás és tapasztalat, mint a diploma. Ettől függetlenül persze az élethosszig tartó tanulás fontos szerintem is

Gondold át, hogy mit akarsz. A te életed, nem a kommentelőké, nem is a szüleidé. Ha úgy gondolod, hogy az életed alakításához kell a mostani sulid csináld, ha nem, hagyd abba, mert nem csak a már beletett 2 éved lesz elvesztegetve, hanem a következő 2 IS.

És persze mindenki azt csinál, és gondol, amit akar :)

Gombperec hídlakó 2012.08.02. 10:39:04

Pont az ilyen Juditok miatt jó, hogy be lett vezetve a hallgatói szerződés, hogy ha valakinek az állam (=adófizetők) finanszírozzák a diplomáját, akkor az ne nyávogjon, és húzzon el külföldre azonnal, hanem igenis adja vissza az országnak, amit kapott.
Aztán ha ledolgozott X évet Magyarországon, akkor bánom is én, menjen csak Londonba mosogatni, ha az a szíve vágya.

Ja és ha már MINDENHOL jobb, mint Magyarországon, akkor javaslom, hogy menjen el Kongóba, vagy akár csak Albániába, és haza se jöjjön 2-3 évig, utána pedig írja le ezen a blogon, hogy mennyivel volt jobb ott, mint itt.

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2012.08.02. 10:40:24

Menj el. Ma. Most. LÁtszik, hogy fogalmad sincs a világról, de az USA az aztán az a tuti. Azért meglesem majd hogy ízlik az évi 10-15 szabadnap. Mert ott annyi van. Meg tudás, tapasztalat nélkül ott is keserves az élet. Lehet, hogy lesz ájfónod, de igazi jólét, szabadság nem lesz.

Mindjárt 21 vagy? Úúú te jó ég, mindjárt vége az életnek!

Pestre nem mész, mert pasid van, de Külföldre mennél? És ha pasid van? Még 21 sem vagy, még 3x fog megváltozni a világról alkotott képed...

A durcis válasz, hogy menj, most, rögtön, akkor fél éven belül rájösz, hogy 21 évesen tudás és tapasztalalt nélkül a világnak nincs olyan szeglete, ahol megbecsülnek bármilyen mukahelyen.
A racionális válasz az, hogy bírj ki még 2 évet a seggeden, keresd meg a módját, hogy lehetne itt kitanulni azt a logisztikát, ha már olyan nagyon érdekel. AZ OKJs tanfolyamtól azért óva intenélek. Kérdezz körbe logisztikai vezetők (ne ügyintéző mancikák) körében: Hánynak van OKJs papírja, hánynak van közgazdász diplomája.
A kalandor válasz, meg hogy csinálj listát a világ 20 legforgalmasabb kikötőjéről, és 20 top logisztikai cégéről, majd derítsd ki, mi kell, hogy oda felvegyenek. Mert az XYZ trans kft-nél nem fogsz sokat tanulni.

bpetya75 2012.08.02. 10:42:01

@Jolika neni a szomszedbol:

Persze hogy lesznek. Nem akarnám elbagatellizálni a kérdést.

Úgy gondolom, hogy itt most megkapja a hideg-meleg-hideg zuhanyát, aztán remélhetőleg megbeszéli a dolgot (gondolom nem először) a barátjával és remélhetőleg a szüleivel is. Még ha a legrosszabb döntést hozza, vagyis hogy lelép az egyetemről, az sem hinném, hogy szükségszerűen ordas hibának kell, hogy bizonyuljon 2-5-15 év elteltével. Rengeteg lehetőségünk van csorbaköszörülésre.

morbiczer 2012.08.02. 10:42:23

Masokhoz hasonloan en is azt javaslom, hogy az egyetemen keresztul probalj szerezni egy fel- vagy egy eves kulfoldi osztondijat. Akkor a tanulmanyaiddal is haladsz, es kiprobalhatod a kulfoldi eletet is.

Hari Seldon 2 2012.08.02. 10:43:49

@Anthrax:

Szia.

-1 "kolbászból-kerítés" pont!

Bocs. :-)

(A múltkor felvetetem, hogy számoljuk... szerintem most augusztustól kezdhetjük)

bpetya75 2012.08.02. 10:48:11

@msgmsg:

Nagyrészt egyetértek. Azon viszont tudok jókat röhögni, amikor az akármilyen diplomát ecserin vett fecniként állítod be. Lehet, hogy újat mondok, de a boldoguláshoz szükséges tudás egy részét bizony meg lehet szerezni a magyar felsőoktatásban. Persze ehhez nem árt valamennyit tanulni is a diákévek alatt, az meg már kinek kinek a maga felelőssége.

Бабаяга 2012.08.02. 10:48:11

Külföldön akarsz élni, és még egy erasmus programot se pályáztál meg? Még nyári diákmunkán se voltál egyetlen országban? Neked legfeljebb álmaid vannak, terveid nem hinném. Ja, és a pasid akkor is marad itt, ha te az USA-ba mész, ez nem gond, csak a Bp-Debrecen távolság?

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.02. 10:48:12

@msgmsg:

Igen, konnyen adunk tanacsot. Mert nehanyan megfizettuk a tanulopenzt mar, es sokkal praktikusabb mas karan tanulni, mint a sajatunkon.

Menjen el egy hetvegere a parjaval? Szep otlet, csak helyesbitsunk: kerj penzt a szuleidtol, hogy elmehess egy hetvegere a paroddal!

Erre biztatni egy fiatal lanyt, hogy hagyja abba azt a szakot, amivel kulfoldon igen-igen jo eselyei lennenek, neki pedig minden vagya, hogy kulfoldon elhessen majd? Egyszeru. Persze, hogy egyszerubb, mint higgadtsagra, es a dolgok realis atgondolasara biztatni. En ezt oriasi problemanak latom Judit korosztalyaban, sot, mar az en korosztalyomon is. Meguntad, nem tetszik? Hagyd a fenebe, minek erolkodsz? Semmi kitartas, semmi Latszik, hogy aki hasonloan gondolkodott, most mit csinal, hol jar. Es az is, hogy akiben volt szorgalom, kitartas, ambicio, az hol jar. Az elobbiek eleg nagy resze 70 ezerert gurizik 12 oraban, az utobbiak minimum heti 70-ert (otthon, kulfoldon nem ritka, aki napi 70-ert).

NIL7 2012.08.02. 10:48:34

Az emigralasnak egyetlen fo titka van - csinalni kell a vegelathatatlan toprengesek helyett. Harombol harom gyerekem emigralt, egyik diplomaval es jo angol tudassal az UK-ba 7 evvel ezelott, es persze majdnem mindent elvallalt. De a masik ketto erettsegivel rabokott a terkepre es utazott nulla ottani nyelvtudassal .. 2 evvel ezelott. Ma mar folyekonyan beszelik azt a nyelvet, igaz, hogy vegtelenul szerenyen de megvannak, itt vagyok naluk. Rengeteg nehezseg volt, mi szulok is sokat szivtunk miatta, de ezzel egyutt megerte.
Az UK-ban talalkoztam olyan magyar pszichiaterrel, aki az elejen egy evig mosogatott es fenyezte a nyelvtudasat, aztan ezt az egy evet kihagyja a CV-bol ... nyaralni volt es kesz.
Minden amit ismerek azt erositi meg, hogy a _tett_ ami elore viszi a dolgokat. Az nem baj, ha terv is van mogotte, szocialis kapcsolatok, esetleg nemi keszpenz ... de a cselekves es a helyszini szocializacio hozza az eredmenyeket.
Es sokak altali jo tanacs ami tapasztalaton alapul: keruld a magyarokat, mert lehuznak a viz ala ...

Hari Seldon 2 2012.08.02. 10:49:02

@Kabarészínész:

-1 "kolbászból-kerítés" pont

Lehet, hogy csak én vagyok, akinek ez a "szállóige" feltűnik?

msgmsg 2012.08.02. 10:49:19

bpetya75:
ok, kicsit sarkítottam :) de úgysem ez volt a komment mondanivalója

orient 2012.08.02. 10:50:54

Tanácsom nem kell megfogadni.

Éltem USA-ban, Finnországban és Közel-keleten is, van rálátásom a külföldi életre.

1. Ha kalandból mennél, világot látni (ahogy én tettem) akkor hajrá, bár megfontoltan, nem bele a vakvilágba. Én mindenhova biztos állásokra mentem, aláírt szerződésekkel, nem könnyű , de lehetséges.

2. Ha kilátástalanság miatt mész mert itthon nem találsz megélhetést, szintén menjél, de azért megér egy próbát itthon előtte. Még el sem végezted a sulit és már mennél. Egy próbát adhatsz pl. Budapestnek elősször.

3. Szülőktől menekülnél akkor abszolút: NEM. Meg fogod bánni. A szüleid szeretnek és a legjobbat akarják neked, ha néha kicsit túlzásba is viszik, ezt azért nem szabad elfelejteni.

Én tapasztalatom, hogy tetszett külföldön, érdekes megismerni különböző kultúrákat, országokat, élveztem is, de valami miatt mindig hazajöttem. Tudom itt van egy nagyfokú, gyűlölet Magyarország iránt ahol minden szar...etc. De az embernek csak itt van a családja, barátai, emlékei. Ha lehet akkor itthon kéne megpróbálni, ha végképp nem megy akkor külföld.

De külföld sem lesz könnyű. Kell sok megtakarítás az elején. Ha jól vagy fizetve és jól megélsz akkor is csak magadra számíthatsz, egyedül vagy. Én elvoltam egyedül sokszor, de a dolgok nem mindig mennek rózsásan. Nem kellemes mondjuk egy idegen országban megbetegedni és orvoshoz, kórházba, kivizsgálásokra járni egyedül. Egyedül betegnek lenni...senki sem vásárol be helyetted, ápol, vagy segít, tök egyedül vagy, ráadásul egy olyan országban ahol nem is az anyanyelvedet beszélik és a rendszert sem ismered (pl. egészségügyben), orvosok nehezen értenek...stb. Én átmentem ezen, és túl lehet élni, de nem könnyű, és nem egy 21 éves lánynak való. Lehet sosem következik be, de ha az ember messzire költözik mindenre számítani kell, erre is például.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.08.02. 10:51:40

És még annyit, ha valaki még egyszer azt írja, hogy kint nincs kolbászból kerítés, leborotválom bajszom!!! Nem unjátok már?

Használj helyette mást, pl: Ott sincs lángosból a taposóakna.
Vagy akármit! Könyörgöm!

Világpolgár2012 2012.08.02. 10:52:42

@msgmsg:
Tanácsot kért, azt kap, ebből természetesen ő dönti majd el, hogy hogyan tovább.

VíziLó 2012.08.02. 10:52:51

Én valamelyest hasonló érzésekkel viseltettem az első egyetemi szakom iránt, s hosszas halasztgatás után nem fejeztem be, hanem teljesen elölről elkezdtem egy másikat, amit aztán befejeztem. A mai napig bánom, hogy annak idején nem fejeztem be az első szakot, nem mintha foglalkozni akarnék vele, de a végül megszerzett diplomámat sem használom semmire, így aztán teljesen mindegy hogy miből lett volna, viszont nem vesztegettem volna el éveket. Judit, fejezd be a egyetemet, aztán utána már szabadon csinálhatsz, ami neked tetszik.

Mint mások is írták az OKJ-s képzések semmit sem érnek, különöse nem Amerikában. A legtöbb helyen tapasztalatod várnak el, nem haszontalan papírokat. Ha van egy diplomád, s Amerikában elmész egy logisztikai céghez lótifutinak, előbb-utóbb beletanulsz a dolgokba, s szakértővé fejlődhetsz. Ha kell, akkor majd menet közben elvégzed a szükséges tanfolyamokat. Az OKJ-s baromságokat felejtsd el.

Világpolgár2012 2012.08.02. 10:53:23

@Jolika neni a szomszedbol:
Van most már trollfigyelő e-mail, ahol jelenti lehet! Ez is újítás. Én általában este 10 után figyelem, ma volt már egy pár, de szerintem a hangnem elég kúltúrált az első pár naphoz képest. Egyébként jó, hogy te is előkerültél.

hex.kelly 2012.08.02. 10:53:31

Logisztika, muhaha, hát geológusként lehet _leginkább_ külföldön elhelyezkedni!!! Ha azt halljuk, hogy "geológus", ne Juhász Árpádra gondoljunk, belőle tényleg elég egy ember az országba, de van még számos más terület, pl. olaj-, érc-, vízkutatócégek, stb. mind alkalmaznak geológusokat, nagyon szép pénzekért, költségtérítéses utaztatásokkal, akár teljes család költöztetéssel.Tessen szépen Juditnak lediplomáznia, aztán mehet a multióriásokhoz. A logisztikában én (olajipari dolgozóként) sokkal kevesebb anyagi és sikerélmény-perspektívát látok, mint a geológusi munkában.

bpetya75 2012.08.02. 11:02:04

@msgmsg:

Ahhoz képest elég sokat foglalkoztál vele ;-)

Azt kár vitatni, hogy sok olyan kap manapság diplomát, aki 20 éve érettségin se ment volna át. De ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne tudást összeszedni. Te is írtad, hogy jó papként kell éljük az életünket (bár talán nem ezekkel a szavakkal ;-)). Az egyetemi évek alatt ezt lehet főállásban csinálni még. Ha visszaolvasod a hozzászólásokat, akkor láthatod, hogy sokan javasolták neki, hogy maradjon, tanuljon meg magas szinten egy nyelvet vagy kettőt, mellette esetleg kezdjen el dolgozni is, ha még nem teszi. Ez nem is olyan rossz tanács. Hmm?

lavór 2012.08.02. 11:03:33

Kedves 21 éves! Vonat, buszjegy és némi költőpénz.

Annyi, de annyi működő fórum, közösségi oldal áll tanácsokkal rendelkezésedre.

Balt 2012.08.02. 11:09:32

Csak mert tegnap olvastam az aktualitások kapcsán, eléggé a hatása alatt vagyok, valahol meg kapcsolódik...:
almatortenete.blogspot.hu

ZmanUK 2012.08.02. 11:09:57

Hat gondolom sokan leirtak mar elottem, de szerintem itt azert tobb dolgot is tisztaba kellene tenni.

1. A posztolo meg nem "allt" a sajat laban. Ha nem tudja milyen dolog az sajat maga megelni, segitseg nelkul a sajat orszagaban, akkor honnan tudja, hogy kulfold mennyivel jobb/rosszabb lesz? Nincs osszehasonlitasi alap. Dolgoznia eddig sem kellett. Sot nem is nagyon akar ahogy latom.
2. A posztolo a "kulfold"-del kapcsolatban is hatalmas tevhitben el. Azaz csak egy alomkepet lat maga elott, de mivel meg nem tudja mirol is szol az "ELET", a sajat felelossegvallalas, igy az egesz inkabb csak egy utopisztikus kanaan szamara. (Ami jobb, mint Magyarorszag). Ezt abbol szurom le, hogy az USA-ba akar menni, ami szinte minden kulfoldre szandekozonak kedvenc "mese" orszaga. Ilyen fiatalon, ilyen keves tapasztalattal ketlem hogy a posztolo igazan tudna mit is jelent kulfoldon elni es milyen nehezsegekkel kell megbirkozni minden nap.

Betudom annak, hogy fiatal es tapasztalatlan, mivel en is voltam ilyen, el is kovettem kismillio hibat, amit a mai napig banok. Csak annyit tudok javasolni, hogy probaljon meg egy kicsit tisztabb fejjel gondolkodni es a "kulfoldi elet" hamis romantikajat elfelejteni es eloszor megprobalni otthon ervenyesulni. Voltakeppen mindegy, hogy befejezi-e az egyetemet, vagy sem. A lenyeg az hogy hozzon egy realis dontest az eletevel kapcsolatban es vallalja fel. Sajnos nem erzem azt, hogy a kulfold ebben a pillanataban realis lehetoseg lenne.

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.02. 11:10:16

@Világpolgár2012:

Koszi, en is nagyon orulok, hogy azert sokan itt vannak a regiekbol! :)

A mai nehanyat mar jelentettem, nem tudom, de nekem nagyon nem fer bele, hogy milyen jelzokkel illettek itt nehanyan ezt a lanyt!

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.08.02. 11:12:10

Meglehetősen sok ismerősöm kötött ki külföldön felszolgálóként, pultosként takarítóként, akik kimentek a sok pénz reményében.
Ezek fiatalon egyetem alatt, végzettség nélkül indultak ki szerencsét próbálni (állás mellett tanulni kint, kapcsolatok, fixpontok nélkül).
Mind hazajött leégve kivétel nélkül.

Azok az ismerőseim viszont, akik egyetemet befejezve, magukat itthoni állásban kipróbálva, önellátást megvalósítva, konkrét munkára, helyre és céllal mentek, szinte mind sikerrel jártak.

Mert az élet nem a szerencsevadászatról szól, hanem az önellátásról, tervezésről, tudatosságról.

Szóval a tanácsom, hogy amíg itthon nem tudsz fél évig megállni a saját lábadon, addig felejtsd el a külföldi önmegvalósítást, mert csúnya dolgok történnek magabiztosságtól duzzadó tapasztalatlan lányokkal külföldön.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.02. 11:14:43

@Jolika neni a szomszedbol:
" en is nagyon orulok, hogy azert sokan itt vannak a regiekbol! :) "

Kérdés, hogy meddig?
:)

Balt 2012.08.02. 11:15:17

Pár komment erejéig követtem: meglepően reális, felelős és jó szándékú kommentek. Respect!

radikalisviccek 2012.08.02. 11:20:37

De ismerős egy típus ez a leányzó :)
Ismerek egy ilyet. Kommunikáció szakot végezget éppen a Foxi&Maxi Főiskolán, és minden álma az USA, ahol sminkes meg kisfaszom akar lenni. Meg az a gyönyörű 'mörikeninglis, csak a prezentszimpl fölött ne kelljen belebonyolódni semmilyen társalgásba. Meg a remek külföldi tapasztalatok (a Kárpát-medence határait se nagyon feszegette még utazási-tapasztalatszerzési célból).

A környezete aggályaira ("valószínűleg először azér' mosogatni fogsz") pedig azzal reagált, hogy ugyan, Amerika nem olyan, és mindenhol jobb, mint a Zorbándiktatúrában (kapóra jött neki a hallgatói szerződés /még ha már nem is érinti/, mert eddig semmilyen érvvel nem tudta alátámasztani, hogy miért is rossz itthon neki anyucinál).

Menjetek csak, hajrá, hajrá, értetek nem kár, az értelmesebbeket meg a szakembereket lesz nehezebb pótolni. :/

pappito · http://pappito.com 2012.08.02. 11:25:03

csak mondom, hogy Ausztráliában bányaőrület van, irgalmatlan beruházások, hatalmas pénzek

bánya meg nincs geológ nélkül

Torzonborz Torkosborz (törölt) 2012.08.02. 11:25:55

És az nem gáz, hogy az én adóforintjaimból (is) tanult egy olyan szakmát, amit

1: ma már rühell
2: nem nagyon tolonganak cégek a geológusokért
3: mert mint minden ebben a hazában, ez is protekciós

Gyakorlatilag szinte a Mol az egyetlen hazai cég, ahol van geológus, de mint írta, ez protekciós állás, oda csak kihalásos alapon lehet bejutni.

A tanácsom pedig ez:

Ha már elkezdte a tanulást, ne hagyja abba.
Miután befejezte az egyetemet, keressen munkát, és közben jelentkezzen egy - lehetőleg felsőfokú - logisztikai szakra.

Közben a felsőfokú angol és francia/német nyelvvizsga kötelező elem legyen! A logisztika megköveteli a gazdasági/üzleti angolt, erre ügyeljen!

A magánéletébe nem kívánok beleszólni - nem is tisztem, azonban ha komoly a kapcsolata, akkor ezekbe a döntésekbe mindenképpen vonja bele a kedvesét!

Sok szerencsét!

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.02. 11:26:48

@tilmir:

Az meg a jovo zeneje. Tegnap este olvastam vissza a ketheti termest, amig otthon voltunk. Neztem nagyokat...

we 2012.08.02. 11:30:39

Nem látom, hogy milyen nyelven beszél a levélíró. Nem, nem az érdekel, hogy milyen nyelvvizsgája van, hanem az, hogy milyen nyelven képes legalább egy erős középszinten kommunikálni.

Ha van ilyen, akkor mozduljon európában, de azt vegye figyelembe, hogy három esetben kaphat munkát:
1, sokkal alacsonyabb bérért (nem ajánlom és egyébként is ahol kevesebbet adnak a külföldinek az általában olyan is)
2, ha valamiben többet tud, mint a piacon elérhető bennszülöttek (ehhez viszont általában releváns tapasztalat kell)
3, nagy szerencsével (erre nem érdemes alapozni)

Az USA-ba 9/11 óta szinte lehetetlen munkavállalói vízumot szerezni. Nagy tapasztalat és még nagyobb szerencse kell hozzá. Elég megnézni, hogy ma szinte mindenkinek vannak ismerősei, akik nyugat-európában dolgoznak, de csak nagy keveseknek van ismerőse aki legálisan az USA-ban dolgozik.

Rive 2012.08.02. 11:31:06

Hümm.

Oszt' amiről nem volt szó a posztban (de legalábbis nem tűnt föl): nyelvtudással hogy' is áll a delikvens?

Anélkül még mosogatni se nagyon... Ha menni akar, menjen, de a diplomáig hátralevő idő alatt jó lenne gyúrni egy (értelmes) felsőfokúra (ha még nincs).

Másik, hogy amig egyetemista az ember, addig sokkal komolyabb lehetőségei vannak, mint utána. Ha nyelvtudás van, akkor ösztöndijat leakasztani valamit?

Alf (törölt) 2012.08.02. 11:34:13

azt kellene tisztáznod, hogy miért akarod elhagyni az országot, főleg úgy, hogy nem tudod, hova mennél. Hiszen ha nem tudod, hova mennél, nem biztos, hogy ott, valahol pont az a dolog máshogy lesz, mint magyarországon. Én sokat éltem külföldön (31 évemből olyan 14-et) és csak azoknak javasolnám a kiköltözést, akik már kipróbálták pár hónapig, tetszett, és tudják, hova akarnak menni.

lerchenfelder 2012.08.02. 11:35:20

Kedves Poszter!

1. A döntésképtelenségnél a rossz döntés is jobb.
2. Nincs rossz döntés, csak rossz helyzetkihasználás.

Ha úgy érzed, csak az idődet vesztegeted, akkor lépj! Ha úgy is az a terved, hogy külföldre költözöl és önállósítod magad, akkor tulajdonképpen a szüleidre ebben a vonatkozásban nincs is szükséged, akár még össze is veszhetsz velük. Lehet, hogy lesz pár hónap mosolyszünet, de a gyerekük vagy, mindig szeretni fognak és ha látják, hogy jól döntöttél, kihoztál mindent magadból, úgyis megbékélnek idővel. Ezek a döntések, amikor nem másnak, hanem magadnak szeretnél megfelelni, viszik előre az embert és válsz ezáltal igazi felnőtté.

kifordított nagyanyó 2012.08.02. 11:36:23

Egy tipikus dolgozni nem akaró,egyetemet végigseggelő hülye picsa írta ezt a levelet!

:))

Most akkor komolyan:
Szerintem is fejezd be az egyetemet.A papír még jól jöhet valahol valamikor.Persze az is lehet hogy nem fejezed be és ez jön be,de inkább fejezd be.Esetleg mellette valamit melózhatnál,bár nem tudom mennyi időd lenne rá.

Bambulka 2012.08.02. 11:36:55

Szerezd meg a diplomát és irány az USA (lehet, hogy számodra haszontalannak tünik a diploma de az országba való "bejutást" nagyban megkönnyiti).

we 2012.08.02. 11:37:14

@Torzonborz Torkosborz: a nyelvvizsgás résszel vitatkoznék. Több évet éltem külföldön (több országban) illetve itthon is mindenhol aktívan kellett használni a nyelvet. Ehhez képest soha senkit nem érdekelt, hogy alap C-m van, az érdekelte őket, hogy mennyire beszélem a nyelvet.

Angliában meg az USA-ban azt sem nagyon értik, hogy mi ez a nyelvvizsga egyáltalán és egy minimális szinten sem tényező, hogy milyen papírod van.

Szerintem nem gond a nyelvvizsga hiánya, egyszerűen be kell írni a nyelvtudás szintjét.

we 2012.08.02. 11:38:39

@Bambulka: és hogy vállaljon odakint munkát?

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.02. 11:40:24

Bájos történet! :)

Kicsit állatorvosi ló szagú ugyan, de el tudom képzelni valós szituációként is.

Szvsz. főhős csak önállósodni szeretne (nagyon), ami érthető. Erre egy jó lehetőség lehet külföldön szerencsét próbálni, csakhogy az első fizetésig kint is meg kell élni és lakni valahol, ami ott sincs ingyen.
Nem világos, hogy erre hogyan kívánja megteremteni a szükséges pénzt?
Amerikába már kiutazni is egy vagyon és előzetes munkaszerződés nélkül csak menettérti repülőút.

Anyagi és egyéb függetlenség felé esetleg jó út lehet helyi alkalmi (diák)munkák elvállalása is.

Ha javasolhatom, mindenképp fejezze be az egyetemet, közben tanuljon nyelvet (nem a ragozást, bár az is fontos a vizsgákhoz), hanem az elképzelt (választott) terület szakmai zsargonját. Nagyon szép és jó, ha valaki tud az időjárásról, filmekről, stb. *de* a tervezett kinti munkához szükséges szakkifejezéseket lehetőleg folyékonyan, különben újabb hátrányban lesz a helyiekkel.
Pl. az megvan, hogy a Ground Penetration Radar-t hogyan fordítjuk magyarra?

23 évesen már meglehetősen időske lenne, 25évesen pedig már élelmedett korúnak számít? :D Kirúgnám a vénasszonyt! :D
Komolyra fordítva: összehasonlításként elmondanám, hogy ötvenen túl most kezdek ismét teljesen új életet és valszeg nem is utoljára (Ez nem kioktatás szeretne lenni, csupán jelzés arra vonatkozóan, hogy (újra)kezdeni sosem késő!).

Ha én lennék hasonló szituációban:
0. Barátnőm lenne és nem barátom :)
1. Befejezett egyetem és nyelvvizsga.
2. Közben pénz félrerakása, akármilyen nevetséges tételt heti rendszerességgel. A hátralévő 2 év alatt legyen legalább 1000Eu-nak megfelelő összeg a kinti első hónapra, különben szinte esélytelen.
3. Alkalmi (diák)munka, ha van a közelben.
4. Külföldi lehetőségek alapos és kitartó feltérképezése (a cikk alapján meglehetősen foghíjas információi lehetnek).
5. Konkrét lépések cégek felé.
6. Munkaszerződés, kiutazás menettérti jeggyel.
Az első vállalt munka így is valszeg csak ugródeszkának lesz jó.

Sok sikert!
Sok sikert!

agyameldobom42 2012.08.02. 11:43:15

Valaszlehetosegek:

1, Ez egy post?

2, Koltozzon Felso-Geodeziaba.

3, Koltozzon olyan orszagba aminek a nyelvet beszeli, illetve tanuljon angolul-nemetul, az ugyis mindenhez kell.

Bambulka 2012.08.02. 11:45:28

@we: Valószinüleg a nulláról kell kezdenie, ahogy le is irta - de természetesen az immigration és általában a potencialis munkaadók is más szemmel tekintenek egy a felsőfokú végzettségü emberre, mint az "átlag" bevándorlóra. A másik ok, hogy később, ott felsőfokú végzettséget szereznie nagyon húzós összeg.

2012.08.02. 11:48:38

Lehet hogy abba hagyni sem önkét szeretné? Godnolom az ereményei nem lehetnek túl fényesek, ha nem egy másod diplomás szakot keres ( az főiskola mellett még nyugodtan beíratkozhat máshová is elsőévesnek, levélként is lehet a nappali mellett), hanem egy OKJ -s tanfolyamot,
csak tipplek, lehet hogy nem ez a helyzet.

mazsolaszáj 2012.08.02. 11:48:57

Kedves posztoló!
A geológus jelenleg nagyon kurrens és keresett. Csakhogy nem a semmihez nemértő, hanem a valamihez értő kezdő geológus. Biztos van a geológiának olyan területe, ami csak egy kicsit is érdekel. Ebbe érdemes belekapaszkodni. Nagyon javaslom viszont, hogy tapasztalatokat semmi esetre se kis hazánkban, hanem külhonban tegyél, méghozzá éles, működő cégeknél (gondolom a kutatás a te esetedben nem reális alternatíva). Ehhez nem is biztos, hogy az Erasmus lenne jó, hanem valami cégnél nyári gyakorlaton. Persze ennek is van költsége (biztosítás, stb...), de messze nem annyi, mint egy holt OKJ-s tanfolyamnak.
Ha fiú lennél, akkor pláne nem értenélek, hiszen nót mondja, hogy:
A miskolci egyetemen geológus lettem,
Így történt, hogy a kezemben kalapácsot vettem.... ;)
Kakitartást és türelmet!

xlngx 2012.08.02. 11:49:07

Geologuskent Oil&Gas agazatban rengeted jo allas van szerte a vilagon. Nem ugy mint logisztikaban...

SLacc 2012.08.02. 11:49:38

Végezd el az egyetemet, aztán azt csinálsz, amit akarsz. Dolgozni lesz időd bőven hátralévő életedben.

CastieL 2012.08.02. 11:51:02

Szia!
Először is, nehéz döntés előtt állsz, bár szerintem rossz emberektől kérsz tanácsot. Elsősorban nem a mi dolgunk, hogy helyetted döntsünk, ezt a pároddal és a szüleiddel kell megbeszélni. Az én véleményem is az, hogy ne hagyd abba az egyetemet, ellenben szerintem halassz egy évet, ha úgy kívánod, ha úgy látod, annyi idő alatt esetleg mást tudnál csinálni, más irányba elindulni... ha meg nem sikerül, akkor legalább még ott van Debrecenben a geológus szak, amit befejezhetsz. :)

Ennél több segítséget azonban nem nagyon tudok adni, maximum, ha a saját példámat írom le.

Egy éve tanulok én is Debrecenben, azonban ezalatt az egy év alatt ráébredtem, hogy ez nekem nem jó, nem ezt szeretném csinálni - egyszóval, nem azt, amit elvártam. Ez még nem baj, azonban nem akartam mindent abbahagyva másba kezdeni, mégsem lehet egy évet csak úgy sutba dobni. Azonban elkezdtem nézni lehetőségek után, azt tudtam, hogy mi akarok lenni. Azt hiszem, hogy konkrétumok leírása nélkül nem nagyon célravezető a kommentem, tehát felvállalva a fújjolásokat... anglisztikát tanulok Debrecenben, és tanárnak készültem volna. Azonban az itteni oktatási rendszer elég távol áll az én elképzeléseimtől, nem hittem volna, hogy így ugyanolyan élvezettel tanítottam volna, mint máshol. Úgy pedig nincs értelme az embernek tanárnak menni, hogy nem élvezi azt, ebben remélem egyetértünk, mert annak csak a diákok isszák meg a levét, ez saját tapasztalat. Szóval, visszakanyarodva az eredeti témákhoz, nézelődni kezdtem lehetőségek után. Szerencsére a nyelvvel nincs bajom, C1-C2-es szinten mozgok, viszont valahogy finanszírozni kell az egészet, meg persze meg kell találni a megfelelő helyet, mert az nem volt kérdés, hogy belevágok egy külföldi diplomába, remélhetőleg sikeresen. Végül Skóciára esett a választásom, mert ott ingyenes (vagyis az állam fizeti az EU-s diákoknak) a tandíj, és találtam is nem egy olyan egyetemet, ahol ott van négy éves képzésként az, ami nekem kell. Persze még ezek ismeretében nem vágnék neki az egésznek, amúgy is csak most szeptembertől tudnék felvételizni (és jövő szeptemberben kezdeni). De én sem fogom abbahagyni az egyetemet, a másodévet végigjárom, közben pedig dolgozom, hogy félrerakjak pénzt az esetleges kezdésre (ami nem lesz sok, de pont elég lesz), illetve leteszem a nyelvvizsgát, ami kell az egyetemhez. Aztán, ha felvesznek, az itteni egyetemen halasztok egy évet, ott pedig elkezdem (mert ki tudja, lehet, hogy nem jön be az ottani elképzelés, itt meg nem akarom minden lehetőségem sutba dobni).

Ami a lényeg az unalmas sztorim után: tervezni, tervezni, tervezni! Pontos elképzelés és annak megvalósítása nélkül nagyon nehéz lesz a helyzeted, ha mindenféleképpen váltani akarsz, de még elképzeléssel sem lesz az élet habostorta (unom már a kolbászt meg a kerítést, attól a falnak megyek... inkább legyen... mondjuk: ott sincs a padló mályvacukorból, vagy mit tudom én...) Nem szabad félredobni az itteni diplomádat, vagy legalábbis annak megszerzését, mert sok ezer más megoldás is van. Ahogy írták már, az ERASMUS, Debrecenben még az ISEP is van (mondjuk ahhoz nagyon jó nyelvtudás kell, plusz, hogy nagyon jó átlagod legyen), illetve érdemes elmenned Debrecenben az ösztöndíjas irodába, mert biztos van még más is, tanácsot kérhetsz. De NE HAGYD ABBA a geológus szakot, ami ráadásul elég jó szak és külföldön is sokat érhetsz vele. Viszont ha mindenáron mást akarsz csinálni és máshol, akkor azt tedd megfontoltan, ne pedig bele a vakvilágba.

mokkaczuka 2012.08.02. 11:51:22

"Viszont erre csak 2013 szeptemberétől lenne lehetőségem a Debreceni Egyetem szervezésén belül. A képzés 2 éves, tehát 2015 nyarára fejezném be. Addigra 23 és fél éves leszek."
.
Te jó ég, öregasszony :)))
.
Viccet félre: hagyd ezt az egész magyar pöcegödröt, szülői basztatást, ókájézást, és addig húzz, míg lehet. 2015-ig ki tudja, kitart-e ez a kontinens. Határokat zárhatnak le, átrendeződések következhetnek be. Fiatal vagy, egészséges gondolkodású, MENEKÜLJ, AMÍG BÍRSZ!
.
Az Egyesült Államokat említed - oda az ugródeszka Anglia. AMÍG MÉG LEHET! Ne papírozgass, ne menekülj abba, hogy majd ha ez meglesz, majd ha az meglesz. Menj, MOST!

CastieL 2012.08.02. 11:52:21

@CastieL: ja, azt el ne felejtsem, hogy Skóciában egyetem mellett is kell dolgoznom, ha nem akarok éhen halni. És fogok is, ezt le kell szögeznem, mielőtt megköveznek. :D

we 2012.08.02. 11:53:08

@Bambulka: valóban más szemmel néznek rá. Azokat akik potenciális munkavállalás miatt mennek ki gyorsan kipenderíthetik.

A cégek is más szemmel néznek rá, konkrétan nem foglalkoznak vele, hacsak nincs valami elképesztően nagy tehetsége egy kimondottan hiányszakmában. Külföldi munkavállaló felvétele rengeteg papírmunka és pénz is a cégnek, mert többszörösen bizonyítania kell, hogy nem talált US állampolgárt a pozícióra. Aztán ott van a munkavállalói vízum ára stb.

Feketén meg maximum mosogathatsz, ami ott sem leányálom, nem lesz biztosításod, jogsid, social security-d stb.

Most ESTA-val egyszerűen ki lehet menni, de ha egyszer elkapnak, hogy túllépted a kinttartózkodási határidőt vagy munkát vállaltál, akkor úgy kiutasítanak, hogy csak lesel.

Muscari 2012.08.02. 11:54:43

Kerlek, kedves poszto, ne hagyd abba az egyetemet es menj el kulfoldre csak azert, hogy a szuleiddel dacolj. En elkovettem ezt a hibat, vegyipari egyetemre keszultem annak idejen, de aztan nem jelentkeztem, hanem inkabb jol ferjhez mentem, hogy a szuleimteol el tudjak koltozni. Persze csak utolag ertettem meg a motivaciomat, sok-sok ev mulva. Ma mar az a ferjem sincs meg, (van masik, sokkal jobb) se vegyeszmernok nem lettem, amivel most halalra tudnam keresni magamat.
Eloszor szerezd meg a diplomat, mert az felbecsulhetetlen, utana atnyergelhetsz masik teruletre, akar ugy, hogy kulfoldon vegzel el valamit, legyen az tanfolyam vagy masik egyetem.
A multkor csekkoltam az ausztral hianyszakmak listajat, a geologus rajta van, de Amerikaval nem tudom mi a helyzet. Ne erts felre, nem akarlak rabeszelni,hogy geologuskent eld le az eleted, de soha nem tudhatod, mikor jon jol.
Megpalyazhatsz Erasmust is, arra jo lenne, hogy kiprobald, milyen a kulfoldi let, es a nyelvtudasod is sokat fejlodne ezalatt.
Ha kesobb megis logisztikat szeretnel tanulni, azt ne Mo-n tedd, hanem a valasztott orszagban, mert az ottani papir sokkal tobbet fog erni.
Sok sikert, kivanom, hogy talald meg onmagad.

Péter9876543 2012.08.02. 11:55:07

Kedves Judit!

Ha az emberek inkább gondolkodással töltenék azt az időt, ami alatt hülyeségeket írogatnak ide, a mi országunk se itt tartana.....azért akad néhány értelmes ember is, aki látja a fától az erdőt. Szóval a legelső és legjobb tanács tényleg csak az lehet, vonulj el egy hétre akár a barátoddal, de a tapasztalatom szerint jobb egyedül és csak gondolkozz azon hogy mit szeretnél csinálni az életedben. Mit, hol, kivel, milyen környezetben, mennyire fontosak a barátaid, családod, ismerőseid, párod, országod és lehetne a végtelenségig folytatni a sort. De ezek közül talán a legfontosabb, hogy mivel szeretnéd napi 8-10 órában tölteni az idődet. Az életed legnagyobb mennyiségű részét ugyanis ez határozza meg.

Aztán ha kitaláltad, feküdj rá ezerrel a választott témára, szakmára, szakterületre, legyen az akár egyetem, főiskola, vagy bármilyen szakma. Én személy szerint ha újra kezdhetném, ma már biztos, hogy szakmát tanulnék inkább és nem diplomát szereznék. Nyugaton sokkal kisebb az olló, mint nálunk, kisebb a rés a kétkezi szakmát végzők és a diplomások keresete között. Magyarán királyul megélsz bármilyen normális szakmával is. Ha eldöntötted, hogy tényleg nem érdekel a geográfia, a lehető leggyorsabban hagyd ott az egyetemet, mert csak az idődet vesztegeted. (Ami a legértékesebb amúgy itt a földön, mert minden mást tudsz korlátlanul gyarapítani.) A szüleid nyilván jót akarnak Neked, csak elavult, 30-40-50 évvel ezelőtti minták alapján gondolkodnak, ezért nem is várhatsz mást tőlük. Az ő idejükben jó tanács volt, hogy végezz el egy egyetemet, ma már nem az. Ez pedig a Te életed! Tetszik az, hogy tudod mit akarsz, nyerő tulajdonság.

Aztán feküdj rá 1000-rel a választott ország nyelvére! Ez legalább olyan fontos, mint a szaktudás egy területen. Nyelvet nem lehet eleget tanulni, ha többet is tudsz tanulni, a lehetőségeid exponenciálisan nőnek majd. Nyelvvizsga külföldön semmit nem ér, azt se tudják mi az, csak a valós nyelvtudás. OKJ-vel hasonló a helyzet. A tudást nem vehetik el Tőled, ez így van, csak mit érsz azzal a tudással, amit nem fogsz később használni, mert nem érdekel az adott terület...???

Én a helyedben eleve külföldön keresnék főiskolát, egyetemet, tanfolyamot, bármit. Ausztriában pl. ingyenes a felsőoktatás (vagy jelképes összeg van), de Németo. több tartományában is. Az angolszász területeken viszont komoly tandíjak vannak. Ha külföldről építed fel magad, akkor az eleje kínszenvedés lesz, brutál nehéz, de hosszútávon sokkal jobban jársz. MINDENKÉPPEN MEGÉRI!!!!

A mi országunk sajnos tele van vesztes gondolkodású, depressziós, lelkileg sérült emberekkel, akik régi, rossz sémák alapján élik az életüket és a legkisebb dologban is képtelenek változtatni. Az élet folyamatos változás, és ez jó dolog!!!! Múlt héten Frankfurtban voltam egy 2 órás állásinterjún (tőzsdei munka), hihetetlen kemény volt és megdöbbentő volt újra látni, hogy MENNYIRE másképp élnek az emberek nyugaton, mint nálunk. Nem a pénz miatt kell elhúzni innét (bár ez is fontos szempont), hanem azért, hogy egy EMBERHEZ MÉLTÓ életet élj! Ezek egyáltalán nem nagy dolgok, annyi hogy köszönnek neked a boltban, nem stresszelsz egész nap a munkahelyeden, normálisan viszonyul hozzád a főnököd, mindenki kedves, barátságos, segítőkész. Mert ott ez a természetes, így szocializálódtak az emberek. És ettől fogod jól érezni magad a bőrödben! Nyugat vs. Magyarország témakörben olyan embertől meg se hallgass tanácsot, aki nem élt kinn huzamosabb ideig, mert fogalma sincs, hogy miről beszél! Ott sincs kolbászból a kerítés, ez tény, de normális hozzáállással, munkával kényelmes és jómódú életet biztosíthatsz magadnak.

Ebben az országban nincs jövő! Húzz el innét minél gyorsabban, ha jót akarsz Magadnak!

Üdv.
P.

blah 2012.08.02. 11:55:33

Elég nehéz megállni, hogy ne trollkodjak... viszont ha nem szeretsz dolgozni és Juditnak is hívnak ajánlom figyelmedbe a laufhaus intézményrendszert in Deutchland.

kokog 2012.08.02. 11:57:00

Ami elsőre feltűnt a leveledben, az az, hogy a szüleid kezdettől fogva ellenezték a geológusi pályát, és végül is igazuk lett (most már te sem így képzeled el), viszont ennek a felismerésnek a nyomát nem látom a levélben. Én megkérdezném magamtól, hogy miért is ellenezték annakidején a szülők a geológusi pályát (talán jobban ismertek?), és hogy elismerem-e ma a tévedésemet? Talán ez nem tűnik elsőre fontosnak, a jövő szempontjából, de hidd el, az. Ha nem vagy képes a tévedéseid és hibáid kezelésére, akkor nem is tanulsz azokból, és a jövőben újra elköveted majd azokat.

Az, hogy a szüleid támogatják a tanulmányaidat, egy fontos tény, amit nem érdemes eldobni magadtól. Szülők nélkül, támogatás nélkül ugyanis sokkal nehezebb az élet. Ráadásul már harmadéves vagy.

Persze az egyetem elhagyása megfontolandó lenne, ha mondjuk lenne egy biztosabb és jól fizető állás a helyébe, vagy valami ezzel egyenértékű dolog. De úgy veszem ki a leveledből, hogy nincs ilyen.

Mindezek mellett én az első tervedet tartanám érdemesnek: elvégezni az egyetemet és az OKJ-t, és megpróbálni elhelyezkedni. (Minél több lábon áll az ember, annál biztosabb a jövője, emiatt tehát jó, ha van egy egyetemi végzettséged és egy OKJ-d is.) És én ezeket nem tartom időpocsékolásnak. Sokkal nagyobb időpocsékolás lenne az, ha végzettség nélkül mennél neki az önálló életnek - az akár 20 év időpocsékolást is jelenthet :-)

vernarancs 2012.08.02. 11:59:17

menjen hollandiaba kurvalkodni. tuti melo. jol fizet. nem kell itthon ingyen szopni.

freelander1 2012.08.02. 11:59:50

Valahonnan ismerős ez a történet. Burokban nevelt csemete, aki meg van verve némi idealizmussal. Én is ilyen voltam.
A középiskola rányitotta a szemét a tudomány csodáira, izgalmasnak tűnt az élet, (őslényeket kurkászni a földből, stb...), aztán felvették egyetemre.
Itt pedig nyakába borult a nagybetűs hidegzuhany. A tudomány statisztikákból, logaritmusból, mátrixokból, unalmas tölteléktantárgyakból áll, és ami pár éve még szép volt, az hála a száraz, dögunalmas és motiválatlan egyetemi képzésnek - elpárolgott.
Aztán jön a kalandvágy, irány Tahiti... Csakhát nincs pénz. Miből lehetne jó pénzt csinálni, ami utazós? LOGISZTIKA! Hm... Csakhogy a logisztikában nem a logisztikus utazik, hanem a sofőrök. A "logisztikus" (már ha kap munkát) ül naphosszat egy konténerben, 35 fokban fújja rá a gőzt a forgóventillátor... Aztán 3 hét után felmond és tanácstalanul nézelődik: "mi a fenéért hagytam ott a sulit..."
Szóval tényleg az van, hogy fel fogsz nőni, felelősen és "sajnos" realistán fogsz gondolkodni és akkor bizony nagyon jól fog jönni egy zsíros állás a MOL-nál, vagy másutt, még akkor is, ha speciel nem túlzottan érdekel az olaj. Mert a kollégák jó fejek lehetnek, a fizu csillagászati - és abból a pénzből már lehetsz IDEALISTA! Akár hobbiból elmehetsz nyaranta/telente az Amazonashoz kövületet kutatni. Vannak kevesen, akiknek az álmuk a munkájuk. Rengetegen meg sem közelítik az álmukat.
Viszont legtöbbeknek az álmok a pénzen át vezetnek. Sajnos ez van.
Akik pedig lehülyézték, lekurvázták, azoknak a legmélyebb sajnálatom. Mert nemcsak hogy sosem voltak igazán gyerekek, de még most is céltalanul és feleslegesen(!) fikáznak összevissza mindenkit, aki idetéved. Na ez az élet igazi elpocsékolása. Szánalmasak. Ha segíteni nem tudsz, legalább ne ártsál! Ez egy fontos dolog lenne az életben.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2012.08.02. 12:00:57

Nem értem, miért nem teszik fel maguknak az emberek a kérdés: mit fogok tudni _megcsinálni_, ha elvégzem ezt az egyetemet? Mennyire széleskörűen alkalmazható az adott tudás, ha az egyik ága esetleg nem jönne be, foglalkozhatok mással? Mennyire kötött az adott országhoz?

Az a tapasztalatom, hogy ha valaki a 'mihez értesz?' kérdésre nem csak pislog, annak van állása. A többiek meg szimplán átbasszák magukat a diplomájukkal.

Bause 2012.08.02. 12:07:25

@NIL7: Azért az elmegyek mosogatni és ott tanulgatom a nyelvet stratégiával van egy nagy baj: más külföldiek is ezt csinálják. Ebből következően kicsi az esély arra, hogy helyes és értékes nyelvtudást szerezzen bárki. Akkor már sokkal jobb megoldás, ha keres az ember egy kinti nyelviskolát és azt finanszírozza itthoni spórolásból, vagy kinti "rossz" melóból. Persze a szabadidőt meglehetősen tönkreteszi...

szev 2012.08.02. 12:11:16

Szia!
Hát az eddig kommentek 90%-a alapján asszem én is szeretnék innen lelépni...
Szóval, ha még egyáltalán olvasod a szokásosan acsarkodó megjegyzéseket (tisztelet a kivételnek): szerintem nagyon okos és felelősségteljes gondolat volt, hogy írtad ezt, mert mások tapasztalatai sokat segíthetnek.
Szerintem se minden a diploma, de én a helyedben elvégezném az uccsó évet (már csak a szüleid megnyugtatása miatt is, hidd el egy darabig még szükséged lesz a támogatásukra amíg önállósulsz). Mert ez nem olyan rengeteg idő, de lesz biztos talaj lesz a lábad alatt. (Van olyan ismerősöm, ami már évek óta vetődik országról országra és mindenbe belekezd mégsem tud pénzt keresni így)
Szerintem a logisztikát mindenképp külföldön kellene elkezdened, mert sokkal könnyebben fogsz kint boldogulni, ha kint kapsz papírt. Én a helyedben már most kitalálnám, hogy hova akarok menni, a neten utána tudsz nézni, hogy hol kaphatsz ösztöndíjat, vagy h hol ingyenes az oktatás. Az tuti, hogy egy csomó helyre jelentkeznék, mert így sokkal biztosabb, hogy felvesznek. A suliban pedig igyekeznék, hogy a köv tanévben mindenképp befejezzem ezt a BA-t, amit most itthon tanulsz. Plusz felvennék annyi nyelvórát, amennyit csak lehet, mert az nagyon fontos (azt se felejtsd el h ha az egyetemen maradsz ingyen tanulhatsz még egy évig nyelvet, ami tényleg iszonyúan fontos!) Meg a szüleid is jobban fogják támogatni a külföldi terveidet, ha van papírod, ami azért nagyon jó, mert amikor kimész lesz egy kis időd tisztán látni az ottani helyzetet anélkül, hogy vmi kényszermunkát kellene keresned, ami elveszi az idődet a tanulástól. Ráadásul hátha pont a geológus végzettségeddel fogsz kapni vmi tök jó melót, ami mellett lesz időd a logisztikát rendesen végezni (amivel majd hosszútávon elhelyezkedhetsz)
Sok sikert kívánok! Lehet h én is mek utánad...

mokkaczuka 2012.08.02. 12:11:18

@Péter9876543: "A mi országunk sajnos tele van vesztes gondolkodású, depressziós, lelkileg sérült emberekkel, akik régi, rossz sémák alapján élik az életüket és a legkisebb dologban is képtelenek változtatni. "
.
Ez egy nagy igazság.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2012.08.02. 12:11:26

"...Az egyik, hogy megszerzem a diplomát, elvégzem az OKJ-t, és megpróbálok állást találni egy szállítmányozási cégnél, ahol 1-2 év alatt tapasztalatot szerezhetek. Azalatt össze is tudnék gyűjteni annyi pénzt, hogy külföldön próbáljak szerencsét. Ehhez viszont az égvilágon semmi kedvem. Nem akarok visszamenni az egyetemre. Bár tudom, a tudás az egyetlen, amit nem vehetnek el tőlem. Én csak időpocsékolásnak látom az egészet."

Hát baszki...
De én vagyok a hülye, hogy elolvastam az írásod. Na EZ tényleg merő időpocsékolás volt.

mokkaczuka 2012.08.02. 12:12:13

@vernarancs: Ahogyan te csinálod például, te hülye bunkó...

mokkaczuka 2012.08.02. 12:16:11

@freelander1: Viszont legtöbbeknek az álmok a pénzen át vezetnek.
.
Ez - ha ne, haraxol - a nagy igazságok egyike. Feljegyzem, és alkalmasint felhasználom.

mommmmo 2012.08.02. 12:22:27

En csak 2 dolgot tennek hozza az elozoekhez;
Eloszor is, akik a barattal az erdobe elvonulos, gondolkodos forgatokonyvet ajanljak: elnezest, ez hulyeseg. Egy 23 eves nem attol hoz jo dontest, hogy a baratjaval egy erdoben gondolkodik, hanem, hogy kimegy a vilagba, es tapasztal.
Masik: azok akik a hozzaszolok 90%-anak a bunkosagarol panaszkodnak: bocsi, ahogy en elnezem a hozzaszolasok legalabb 80%-a teljesen normalis, segito szandeku. Ne legyunk mar ilyen bazi eloiteletesek magunkkal.

freelander1 2012.08.02. 12:23:57

@mokkaczuka: Nem haragszom :) De nem is neked írtam. Tudod egy újszülöttnek minden vicc új, ha már a közhelyeknél tartunk. Namármost itt épp egy "újszülöttnek" igyekszünk segíteni, nem pedig neked.

wagnerg 2012.08.02. 12:25:08

A geológus tudomásom szerint keresett, jövedelmező szakma számos külföldi lehetőséggel. Én nem hagynám veszni.
Sokan tanulnak valamit, majd az évek folyamán mindíg újabb és újabb irányokba fordulnak. A geológus munka jó kiindulási pont, néhány év alatt egy multinál, adott esetben külföldön, találhatsz olyan irányt, amelyhez jól jön a tanult szakmád, de közelebb van a vágyott logisztikához. A tapasztalat sokat számít, és sokat segíthet a jóvő szebbé tételéban

tincze 2012.08.02. 12:25:08

@bpetya75:
hát mire gondolt ?
geolgus az geologizáljon!

ha műkörmöt akar építeni , az egy másik szakma

ZmanUK 2012.08.02. 12:37:00

@we: En mas velemenyen vagyok. A nyelvtudas szintjen nem kell beirni a CV-be.

Tetelezzuk fel, hogy angol allasra palyazom. Megirom angolul a CV-t es kesz. A nyelvtudast csak akkor teszem bele, ha az angoltol eltero nyelvet is beszelek barmilyen szinten.

Az angol nyelvet meg sem emlitem a CV-ben, mert ha eleve angol allasra palyazom, szoval a nyelv ismerete alap es emlitesre sem melto egy CV-ben.

bpetya75 2012.08.02. 12:37:51

@mazsolaszáj:

... Már az első utcasarkon egy jó nő csókolt szájon,
mert azt hitte, hogy hegynek nézem, s jól megkalapálom.

Nem rossz nóta ;-)

ubu1 2012.08.02. 12:38:18

Kedves levélíró!
Örülni kell, hogy bent vagy egy egyetemen, és végig kell csinálni. Utána vagy mellette lehet mást tanulni, de ezt az alap lehetőséget nem szabad elszalasztani. Nem érdekes, hogy mást tanulsz, mint amivel foglalkozni szeretnél. A lényeg, hogy lesz egy felsőfokú papírod, amit fel tudsz mutatni, és hogy öt évet egy olyan világban töltesz el, ami formálja a gondolkodásodat. Ha a szívednek legkedvesebb szakra járnál, akkor sem (csak) azt tanulnád, amire számítasz. Sokkal inkább olyan alapvető ismereteket, amire építeni tudsz. A technika és a világ ugyanis fejlődik, így egy jó egyetem meg sem próbál pillanatnyilag aktuális kész dolgokat adni - helyette sokkal inkább időtálló alapelveket és szemléletet.
Ha mindez megvan, akkor lehet menni külföldre. Ebben nem tudok tanácsot adni. De az előbbiben igen: kitartás! Én is nagyon lassan jöttem rá minderre, de megérte kivárni.

Roy 2012.08.02. 12:40:00

Nem akarsz tanulni Juditka . A dubajozáshoz semmilyen képesítés nem kell. El kéne dönteni tanulsz, vagy mész Dubajba.
Máshva nem árt egy diploma is.

Judit1222 2012.08.02. 12:40:11

huhh. ez nem volt egyszerű. Bár ezt szerettem volna elérni.

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm,hogy időt szánt rám. :)

Annyi minden kavarog most a fejemben, azt se tudom mit írjak.
3héttel ezelőtt küldtem el ezt a levelet ide,és azóta már sikerült belátnom ezt a diplomás kérdést... Muszáj befejezni. Már nem is harcolok ezzel tovább. Elkezdtem tervezni az elkövetkezendő egy évemet, amely a sikeres vizsgákról és nyelvtanulástól fog szólni.

Tény. Még gyerek vagyok és tapasztalatlan. Pont ezért írtam ide, hogy akik nem begyepesedve élnek napról napra, azok hogyan látják ezt a helyzetet.

Mindig is jó tanuló voltam, nyelvvizsgám van németből (bár nem sokat ér, 2 éve használtam utoljára) Egyetemen is 4es átlagom volt... volt addig, amíg elő nem tört bennem valami, amit én sem tudok nagyon hogy mi. Őrlődök is emiatt már jó pár hónapja. Tisztában vagyok vele, hogy sikeres tudnék lenni, viszont valamiért, valamikor elveszítettem a motiváltságomat. Egy magánéleti problémára tippelnék, de ugye ez már inkább pszichológia lenne mint határátkelés. :D

Szó mi szó. Nem vagyok kitartó, mert nem motivál semmi. Ezen kell változtatnom, és akkor menni fog. Ha tudom a célt, és felépítek egy stratégiát, ahogy már írtátok, és tartom magamat hozzá, akkor remélhetőleg sikeres is leszek.

Mégegyszer Köszönöm Szépen Mindenkinek!

Szép Napot! :)

mokkaczuka 2012.08.02. 12:40:20

@freelander1: És mégis: harminc éve az írásból élek, és újat tudtál mondani.

ZmanUK 2012.08.02. 12:41:58

@Roy: Ezt azert tudod hogy nem igaz

dr. Ez is csak egy nick 2012.08.02. 12:43:21

"Barátom van, aki szintén debreceni, biztosan nem fogok Pestre költözni."

Bazmeg, nekem egy csomó barátom van szerte az országban, van köztük debreceni is, mégis Budapesten élek.

Mellesleg az USA messzebb van Debrecentől, mint Budapest.
A Budapestnél közelebbi országok Debrecenhez: Románia, Ukrajna, Szlovákia, és légvonalban Szerbia (de köz- vagy vasúton már nem).

christophe 2012.08.02. 12:45:26

Nyelvtudàs, hasznàlhato diploma, szakma,pènz(fèlèvre elegendo)
Probàld ki M.o-n mennyire tudsz onàllo lenni,munka, lakàsbèrlès, adminisztràcios ugyintèzès.Baràtod,komoly kapcsolat,O is akar menni?Egyedullètèt mennyire birod, kell egy kis ido, mig uj baràtokra lelsz!Osztondij, au-pair munka jo otlet,biztonsàgos ès ràjossz birod-e.Trollokkal ne foglalkozz, megkeseredett, vàltoztatàsra kèptelen emberek.

eMJe 2012.08.02. 12:49:10

egyetem után irány külföld, előtte meg gyúrj rá idegen nyelvre

a logisztika nem az a szak, ahol ide-oda kell csapkodni, mint most teszed, bár vannak érdekes fazonok / cégek :)

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.02. 12:51:30

@Judit1222:

Orulok, hogy jelentkeztel Judit, es hogy nem ment el a kommentelestol sem a kedved :)

Az ember eleteben szerintem minden teren vannak periodusok, amikor alabbhagy a lendulet, elvesz a motivacio, valoszinuleg akkor most te is egy ilyenben vagy. De ettol tenyleg ne keseredj el, mert ez is termeszetes dolog. Ezeket tul kell elni, nem szabad ragorcsolni. Nekem ilyenkor az a legjobb modszer, ha egyszeruen csak teszem a dolgom, elem a mindennapokat, nem agyalok. A motivaciod egyszer majd visszater, lehet akkor, amikor nem is fogod keresni, nem is szamitasz ra.

bpte 2012.08.02. 12:58:13

@Péter9876543: Nagyon is fontos lehet a nyelvvizsga, az én diplomám honosításához pédául azon túl, hogy EU-konform, nemzetközi B2 nyelvvizsgát kell bemutatni német nyelvterületen.

Judit1222 2012.08.02. 12:58:25

A barátom velem tartana, ha mégis nekivágnánk a nagyvilágnak. De ugye ez pénz nélkül lehetetlen, hiába kerestem melókat, nem jött össze. Na és ez volt az első pofára esés. Jéé nem is olyan könnyű egy érettségivel melót találni...

Nem akarok egész életemben mosogatni egy konyhán. Vannak álmaim, amiket meg akarok valósítani. Csak eddig nem jöttem rá arra, hogy igenis le kell ülni és egy konkrét tervet kell létrehozni. Vagy hogy is mondjam. Volt nekem egy nagy álmom ugye, hogy geológus leszek. És ahogy írták nem azért mert bányákban meg olajfúróknál akartam dolgozni, hanem azért mert tetszett, amit leadtak a NatGeo-n a Grand Canyonról. Még örültem is neki, amikor le kellett adni a jelentkezési papírokat egyetemre, hogy mennyien vannak, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy merre tovább, de én tudtam. És boldog voltam, hogy végre azt tanulhatom amit akarok. És szintén amit már leírtak.. az első félév végén szembesültem azzal, hogy ez nem is olyan habostorta. És mivel nem voltak konkrét céljaim, csak álmaim, nem tudtam mit kezdjek a helyzettel. Folyton azt kérdezgettem magamtól, hogy érdekel-e még vagy csak a kedvem ment el tőle? Mert ugye nem ugyanaz a kettő.

Szóval nehéz időszak ez számomra, mert csak őrlődök. De most már tudom, hogy a szüleim is megadnak mindent, és eddig is megadtak. Fizetik az albérletet, a megélhetést, és szerencsés vagyok, h nem kell tandíjat fizetnem. Csak éppen rám tört a makacskodás, meg a durcizás, és nagyon nagyon el akartam már szakadni a szüleimtől anyagilag. Bár ez utóbbit fenntartom, szeretnék én. De nem tudok. 3 diákszövetkezetnél is regisztrálva vagyok, az állásokat is nap mint nap nézegetem és ha olyat találok elküldöm az önéletrajzomat. Mert igenis szeretnék dolgozni és önállósodni.

Határátkelő 2012.08.02. 12:58:28

Működik a Trollfigyelő (és Jolika néni...), így a giga66 és a settenkedő villám nevű kommentelőktől búcsút vettünk. Nem fognak hiányozni...

Még valami (mielőtt megint jönnének a megjegyzések): NEM a véleményük, hanem annak hangneme miatt.

Egyébként pedig kellemesen csalódtam, mert végigfutva a mai hozzászólásokat, sokkal több a segítő szándék és a normális hangnem, mint a pocskondiázás.

Laczika72 2012.08.02. 12:59:21

Kedves Judit! Te az én pénzemen végzel épp el egy olyan szakot, amit aztán ki kívánsz dobni a kukába. Értem én hogy ezt szülői kényszerre teszed, de hát azért már mégiscsak sikkasztás amit csinálsz, még ha szülői felbujtásra is. Tán szíveskedj visszafizetni a képzés költségét ha nem kívánsz velem részt vállalni a magyar gazdaság építésében. Abban a gazdaságban, amit én évtizedek óta építek a befizetett adómmal, hogy te az ún. ingyenes képzésen részt vehess. A cikk címéből és a bevezetőből azt hittem már megint valami szívfacsaró kisebbségi sztori lesz, erre kiderül hogy egy nyafka kisasszony picsog az élet nyomoráról, mikor azt sem tudja még hogy mi az az élet, nem hogy a nyomora... (Nem kell lehurrogni, én ilyen vagyok amikor finoman fogalmazok. Értsd!)

sokadikpogi 2012.08.02. 13:00:11

Kedves Blogiro! Eloszor is ne foglalkozz azokkal a valaszadokkal akik minosithetetlen hangnemben mindenfelenek elhordanak. Szerintem nagyon okos dolog, h ha nem tudod merre tovabb, tanacsot kersz masoktol. Es ha emlekeim nem csalnak, az ember 21 evesen meg nem igazan tudja, merre menjen (mindenfele ertelemben). Tanacskent en is csak azt tudnam mondani, amit mar sokan elottem, vagyis h eloszor mindenkepp fejezd be az iskolat,ez egy hatalmas lehetoseg amit nem szabad kihagynod. Kozben tanulj meg egy idegen nyelvet, ez elengedhetetlen, ha nem gyari munkaval szeretned kulfoldon a penzkeresest megkezdeni. Ugy gondolom, ha suli utan tudnal munkat talalni valamilyen nemzetkozi logisztikai cegnel, akkor hamarosan semmi nem allna utadba h szakmai tapasztalattal es nyelvtudassal a tarsolyodban megszerezz egy meno kulfoldi allast! En mindenesetre drukkolok neked, remelem osszejon amit szeretnel!

ZmanUK 2012.08.02. 13:02:29

@Laczika72: Kedves Laczika ... a posztolo oktatasanak koltseget a szulei adoja fizette. Nem pedig Te. ;)

Szoval nem sikkasztas. Es mindenki azt csinal magaval amit csak akar, miutan befejezi a sulit, kicsit eroltetettnek erzem bunosnek kikialtani azt aki ezzel a tudassal kulfoldre megy.

freelander1 2012.08.02. 13:04:56

@Jolika neni a szomszedbol: Hogy úgy van! Ilyenkor valóban csak menni kell, nem nézelődni jobbra balra.
Attól meg, hogy valakire időnként rájön a tanulundoritisz, nem feltétlenül a dubajozás a másik opció. Legfeljebb az olyan gyökereknek, akik egyszerűek, mint egy ajtótámasz. Vagy mint egy TROLL. Ugyebár.
Sok sikert Judit!
Ja még valami. Úgy tűnt az eddigiekből hogy szeretsz másokra hallgatni (szülők, barát, most meg a kommentelők...) Nem mindig jó megoldás. Inkább a józan eszed. Meg a szíved. (megint egy közhely, mokkaczuka kedvéért írnám ;-P )

mazsolaszáj 2012.08.02. 13:06:45

@christophe: és magyar ékezetek használata a francia helyett ;)

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.02. 13:07:31

@Laczika72:

Judit tanulasat a szulei mar regen megfizettek, emiatt egy percig ne emeszd magad :)

Judieness 2012.08.02. 13:10:22

@tableno: Egyetértek! Ez az "itt minden szar, máshol biztosan jobb" hozzáállás a korának is betudható.

Egy logisztikai OKJ-vel nem hiszem, hogy akkora csodát lehet művelni külföldön. Először lennél asszisztens, pár évig. Együtt lakhatnál vadidegenekkel, mert saját albérletre nem futná az asszisztensi fizetésből. Hadd ne soroljam tovább...

Szerezz diplomát, tanulj nyelveket és kezd el szépen a létra aljáról a mászást... és készíts egy jobb tervet. Szerintem.

xylon 2012.08.02. 13:12:19

@Judit1222: termeszetesen a legtobb geologus nem dolgozik a helyszinen a termelesnel, csak a felmeresnel. Pont az a vonzo a geologiai kutatasban hogy olyan helyekre is el tudsz jutni amik 100% NEM turistacelpontok, foleg azert mert gyakorlatilag megkozelithetetlenek amig ki nem epitik a banyahoz valo infrastrukturat.

Mondjuk egy jo tanacs, Minden szakmanak vannak "szep" reszei es vannak "fizetos" reszei. Ha belevagsz akkor a "fizetosre" lesz nagyobb eselyed, es ha szerencses vagy esetleg osszejon egy "szep" melo.

Laczika72 2012.08.02. 13:12:51

Ha jól értettem probléma olyan szakra mennie ahol fizetnie kell. Amúgy meg egy átlagos magyar család két keresője 30 év alatt sem fizet annyi adót amennyiből egyetlen gyerekük egyetlen kurzusa kijön. Szóval a "szülei adójából lett kifizetve" típusú unortodox ferdítésektől kíméljetek.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.02. 13:12:58

Szerintem érdemes befejezni a diplomát. Általában az első 2 év a "nehéz", utána már sokkal lazább. Közben tanulj nyelveket.

Mind a kettővel sokkal jobb eséllyel indulhatsz külföldön munkát keresni!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.02. 13:14:37

Külföldön jól élni csak akkor fogsz, ha jó munkád lesz. Ahhoz nyelvtudás, szaktudás és tapasztalat kell. Ha nincs semmilyen végzettséget és semmilyen szakmád, akkor sajnos külföldön sem indulsz jobb esélyekkel, mint itthon.

A külföldi tanulás és az USA említése alapján feltételezem, hogy legalább középfokon tudsz angolul, tehát tudsz önálló írni és szakszöveget olvasni. Innen már csak szaktudást kellene fejleszteni.

Érdemes indulás előtt munkatapasztalatot szerezni, azt lehet tanulás mellett is, tévedés, hogy az egyetemet ott kell hagyni a munka miatt. Diákként elég sok gyakornoki lehetőség is van, ahol heti 20-30 órát kell csak dolgozni.

Érdemes a külföldi élet kapcsán azon elgondolkodni, hogy a kiválasztott országban a válság során mekkorára nőtt a munkanélküliség és mennyire gyakori, hogy inkább idegennek adnak munkát, mint helyinek. Ilyen tekintetben nagyon nagy az eltérés egyes országok hozzáállása között és persze a magyarok megítélése is változik attól függően, hogy éppen értelmes emberek mentek ki dolgozni az adott helyre vagy csak futballhuligánok verték szét a várost :)

Cserépke 2012.08.02. 13:15:14

Csak és kizárólag azt nézd, ami neked jó és amit szeretnél! A te életed! Sok szerencsét!

christophe 2012.08.02. 13:15:44

@Laczika72: Nos most emeltèk meg a kezdo orvosok fizetèsèt 90000 ft-rol 120 000ft-ra(400euro)Nem tudom pontosan Nàlunk mennyi,de 4000 eurora tippelnèk....Neki is csak egy èlete van , mièrt èhezne, ha nem muszàly....

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.02. 13:16:16

@freelander1:

Meg most is emlekszem arra, amikor eloszor tort ram ez a nihil erzes, amin most Judit is atmegy, kb. hasonlo idos lehettem, mint o most. En is megremultem tole, mert nem tudtam, hogy mi az, mit kezdjek vele, kell-e egyaltalan kezdeni vele valamit, es ha kell, akkor hogyan?

Azota tobbszor volt mar ilyen periodusom, a munka teren atlag 2-3 evente tor ram. Olyankor merlegelem a lehetosegeim, probalom realisan nezni, hogy valami konkrettol besokalltam, vagy csak eppen a lendulet hagyott alabb. Ha ugy van, es tudok, erdemes, akkor valtok. Ha viszont (most mar) tudom, hogy egyszeruen csak nyugi van, nem tortenik semmi extra, es mindossze ennyi a bajom, akkor teszem a dolgom tovabb, majd egyszer arra eszmelek, hogy ujra megvan a motivaciom :)

Van ugy, hogy nem kell azonnal ketsegbeesni, megoldast keresni, kozhely, de az ido megoldja. Ahogy Edesapam mondana: "Olyan meg nem volt, hogy ne lett volna valahogy." Neha eloveszem ezt az okossagot :)

pamut 2012.08.02. 13:18:11

Sziasztok,

én is tanácsért fordulok hozzátok, illetve csak azokhoz, akik már kint élnek, és tudják hová érdemes kivándorolni.

Én egy olyan országot keresek, ahol ha egy 20 éves lány, aki pont úgy gondolkodik ahogy általában egy 20 éves lány, és ugyanúgy keresi a saját helyét-útját a világban ahogy a legtöbb ember ennyi idősen, szóval ha ez a lány őszintén tanácsot kér másoktól, mert érzi is hogy szüksége lehet pár jó szóra, akkor a válaszolók nagy része nem kioktató és lekezelő hangnemben válaszol neki, vagy egyenesen lehülyézi, stb., hanem normálisan felel.

Van ilyen ország? Melyik az? Mert Magyarország nem ilyen sajnos ezt már látom.

Laczika72 2012.08.02. 13:21:13

Egyrészt teljesen mindegy hogy 91- avagy 120 ezer. Egyrészt ha van 3 gyerek a családban, akkor 0 forint adót fizetnek. Másrészt ha nincs, akkor az összes közteherből az SZJA nagyságrendileg 20e. Ennyit fizetnek kb. a szülei is, amiből ugyebár közvilágítást fizetnek lakóhelyükön, fenntartják az minisztériumokat, fizetik a segélyeket, és (majdnem) utolsósorban fenntartják az olyan közintézményeket is, mint egy egyetem. Ne élj abban a tévhitben, hogy 50 forintnál több jut egy egyén 20 ezréből bármelyik egyetem fenntartására. Esetleg lehet olyan egyetemre menni, ahol egy professzort ki lehet ennyi pénzből fizetni. Ha pl. 1000 hallgató jár egy egyetemre, ahol egyetlen professzor van, és önköltségesen fizetik az egyetem villanyszámláját, akkor ez az egyetlen professzor ilyen pénzből máris keres 50 ezer forintot. :)

Laczika72 2012.08.02. 13:22:23

Jééé nem jelennek meg a kommentjeim. Troll lettem mert eltér a véleményem az átlagtól? Ez amolyan kijevi típusú demokráci lehet akkor... xD

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.02. 13:23:13

@pamut:

Ezt most itt tapasztaltad? Mert szerintem azt a nehany okossagot kiveve, amit azota mar moderalt is HA, ez egy nagyon hasznos kommentekkel tuzdelt poszt, tok normalis hangnemben, abszolut segito szandekkal teli emberektol.

Azzal a par kulturemberrel meg ne foglalkozz, nem erdemes.

bpetya75 2012.08.02. 13:23:22

@Cserépke:

Tudod az ember közösségi lény. Ha csak és kizárólag azt nézné, ami neki jó, akkor hamar kívül találná magát mindenféle közösségen. Bármekkora divat is manapság ez az individualizmusnak nevezett baromság.

pamut 2012.08.02. 13:24:29

Tegnapi hír:

"jelentősen nőtt is az országot elhagyó, külföldi munkát vállaló egészségügyi dolgozók száma. Közel ezer orvos és ápoló kért a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt."

" június 30-ig összesen 984 egészségügyi dolgozó, közöttük 542 orvos és 244 ápoló részére állítottak ki külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 759 szakember kért igazolást"

Magyarul statisztikai átlagban minden nap 3 orvos hagyja el az országot. Most fél kettő van, a mai háromból gondolom most indul a második...

És a mai hír:
"A Budapesti Műszaki Egyetem végzős hallgatóinak 38 százaléka dolgozna szívesebben külföldön, mint Magyarországon, 13 százalék pedig már konkrétan meg is szervezte külföldi munkavállalását - derül ki a Telenor Magyarország Zrt. nem reprezentatív felméréséből, amelyet az egyetem 103 végzőse körében készíttetett."

bpetya75 2012.08.02. 13:24:38

@Laczika72:

Ne parázz. A blogmotor sz@r@kszik.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2012.08.02. 13:25:47

Suli: ha nem megy, nem érdekel kicsit sem, hagyd. De csak akkor, ha van más ami érdekel. Én a 3. főiskolámat járom, de még eddig egyet sem fejeztem be, talán most. Az első, az teljes pályatévesztés volt. Szóval érdekel valami más? Van esetleg valami hobbid?

Külföld kipróbálására talán jó lehet bébiszitterség.

Kifizeti az iskolát: ha csalódás az oktatás, ott lehet hagyni, ott kell hagyni. Párom az undorító PSZF-ről ment át az emberibb ÁVF-re.

mommmmo 2012.08.02. 13:27:30

Amugy amikor annyi idos voltam mint Judit, en is tenyleg mindenbe belekaptam, mert eloszor tetszett, aztan nem, stb...
30 folott jutottam el odaig agyilag, hogy meg ha erdekel is valami, akkor is, annak is lesznek olyan reszei, amiket utalok, de annyira, hogy szabalyos hasogato fejfajast kapok tole, de akkor is le kell ulni, es be kell seggelni, nincs mese. Kulonben az ember sehova nem jut.
Azert nyilvan a geologianak is meg mindig vannak szuper erdekes reszei, a tobbin meg at kell esni.

bpetya75 2012.08.02. 13:27:46

@Laczika72:

Azt ugye nem gondolod komolyan, hogy az SZJA az egyetlen adó, amit fizetünk.

gino888 2012.08.02. 13:28:07

Kedves posztolo lany! Az latszik, hogy hatarozatlan vagy, meg az is, hogy annyira nem jo neked az ami most van. Ebben a helyzetben valamit mindenkepp erdemes tenni, de ha nem akarsz hosszutavu rossz dontest hozni erdemes kiszelesiteni az opciokat Eppezert en egy alternativ megoldast javaslok: probald ki kicsiben ezt a kulfoldon eles dolgot.
Amerika helyett javallom Angliat, az is angolszasz nyelvterulet, a Te korodban nem kell sietni, siman raersz passzivaltatni egy vagy ket fel evet az egyetemen. Kijossz aupair-nek (tudom nem a legmagasztosabb melo, de van rosszabb is) ezzel szallas megoldva, fizetesed is lesz, nyelvet is tanulsz, szabad idod is lesz. Az indulo toket letizedelheted oda-vissza repjegy a Wizzairrel szerintem megvan 40 ezer-bol. Effektive 1-2 honap alatt felkeszulhetsz ra, nem kell evig nyomatni a diakmelot.
A kintlet alatt megertheted a kulfoldon eles elonyeit es nehezsegeit, rajohetsz, hogy neked valo-e, tavol a baratoktol, szuloktol az anyanyelvedtol. Nekem sok baratom van es volt itt. Van aki 8 eve kint el raktaroskent (csakhogy a logisztika vonalan maradjunk :) ) es tobbe nem megy haza, volt olyan is aki 27 eves koraban egyetemi diplomaval csinalta az Aupair-kedest masfel evig es bar mostanra hazament, sokat tanult es fejlodott a kintlet alatt. Ha erdekel tole akar ra is kerdezhetek hol erdemes ilyen melo utan nezni. Az elso par honap valszeg mindenhol gyilkos, de osszessegeben a korodat es a hatarozatlansagodat figyelembe veve, azt hiszem az a legbolcsebb, ha nem egeted fel magad utan a tarlot, viszont minden nap azzal fekudni le, hogy "aa csak ennek legyen mar vege" szerintem totalis baromsag. (elnezest azoktol akik a "fejezd be az iskolat" ut mellett vannak elkotelezve)
Sok szerencset!

freelander1 2012.08.02. 13:28:12

@Jolika neni a szomszedbol: Judit szerencsés abból a szempontból, hogy ez a nihil már az egyetemen tört rá és nem előtte, mint nálam. Mert ő már sínen van, ha el nem rontja, én viszont abszolút letértem a pályámról. Ami nem feltétlenül baj, mert nem unatkozom azóta sem a nagy "útkeresésben", elég "színes" életem van időnként, de lehetett volna nyugodtabb is - amolyan nyárspolgár.
Ezt csak a "hibázás" miatt írom le, mert a hibák többnyire tényleg nem katasztrófák. Kreatívabbá teszik az embert, hogy hogy másszon ki a saját trutymójából - és hiszem, hogy mindig fel lehet állni.

Laczika72 2012.08.02. 13:29:02

@TrueY: Szerintem is érdemes ha már elkezdte. Ha egy továbbképzést a munkaadód költségén végzel el, akkor teljesen természetes, hogy a munkaadód cserébe ezért elvárásokat támaszt. Hogy a magyar állam miért nem támaszt ugyanilyen elvárásokat, arról fogalmam sincs. Ezt lehet nevezni röghözkötésnek, kispistának, de a lényegen mit sem változtat: egyszerű adok-kapok. Tudásért pénzt, vagy azt kiváltó szolgálatot. Semmi sincs ingyen, amit te ingyen kapsz az államtól, azt mindannyiunktól kapod. Ezért hívják közteherviselésnek a folyamatot. Ami nem közteherviseléssel finanszírozódik, az pl. az önköltséges képzés, amit szíved joga kidobni mi után a 10*500.000 képzési díjat kifizetted, abba senki nem szólhat bele. De tudod mit? Hagyd félbe a fenébe az egyetemet, menj ki Amerikába, és boldogulj ahogy tudsz szakma nélkül.

Cserépke 2012.08.02. 13:33:42

@bpetya75: Abszolút félreértesz...arra gondoltam, hogy mindenki saját maga tudja milyen munkát végezne szívesen. Én kb. éppen a helyzetben vagyok, 7 éve csinálom ugyanazt a munkát, ami mind szakmailag, mind emberileg fel fog őrölni. Hagytam magamnak időt arra, hogy kitapasztaljam, hogy nem csupán egy időszakos motivációvesztésről van-e szó. De nem. És elhatároztam, hogy lépek...erről kikértem a családom (pedig már 29 múltam) és a közvetlen baráti környezetem véleményét. Volt, aki nem értett egyet, főként a család, hiszen annak, amit most csinálok van presztízse. Meg kellett velük értetnem (normális hangnemben), hogy ezt így nem akarom, boldogan szeretnék élni és dolgozni.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2012.08.02. 13:34:15

@pamut: ne legyél már ilyen teátrális.
Ha tudsz idegen nyelvet, olvass be bármelyik ország bármelyik posztjának kommentjeibe, témától függetlenül, mindenhol ez megy. Mindenki véleményének és vérmérsékletének, urambocsá' kedvének megfelelően nyilvánul meg. Ha nem beszélsz más nyelven az se baj, ott a googli fordító, mankónak az is jó.

Ugye te se gondolod/-tad komolyan, hogy adott témában csak egyfajta stílusú és típusú hozzászólások születnek?

Cserépke 2012.08.02. 13:34:48

@bpetya75: jah és képzeld, tisztában vagyok vele, hogy az ember közösségi lény :)

Laczika72 2012.08.02. 13:35:45

@bpetya75: Esetleg kérdezzük meg Juditot, hogy az ő szülei hányféle adónemet fizetnek. A célzott járulékokat meg ne számítsd ide, mert pl. az EHO-ból nem egyetemet tartunk fent.

Az igazán nagy probléma szerintem az, hogy sokan még mindig nem fogták fel, hogy nincs olyan hogy "állambácsi", aki gondoskodik rólunk. Mi magunk vagyunk az állam. Az államnak nincs pénze. Neked van pénzed. Az állam nem fizet helyetted semmit, legfeljebb elosztja a közös teherviselés alapján adó formájában tett hozzájárulásokat. Aki adót fizet, azt meg kell becsülni, mert betett a közös kasszába. Aki meg elherdálja a közös pénzt, azt meg meg kell vetni. Szerintem ennyire egyszerű. Persze, lehet meggondolni magad, csak ugye a helyzet mégiscsak az, hogy a pályaválasztás során felelős döntéseket kellene hoznunk. Tudod, amikor megveszed a dinnyét, hazaviszed, belekóstolsz, akkor már hiába mész vissza a zöldségeshez, hogy te jobban szereted a barackot. Persze lehet jobban szeretni a barackot, csak ettől még nem lesz ingyen a barack (sem).

bpetya75 2012.08.02. 13:36:27

@freelander1

"a hibák többnyire tényleg nem katasztrófák. Kreatívabbá teszik az embert, hogy hogy másszon ki a saját trutymójából - és hiszem, hogy mindig fel lehet állni. "

A sikeres ember eggyel többször áll fel, mint ahányszor elesett. Ha már közhelyes okosságok ;-):

bpetya75 2012.08.02. 13:40:18

@Cserépke:

Bocs, hogy provokatív voltam, de ez így már oké. Az a nyúlfarknyi mondat meg nekem nem volt az ;-)

lilalalilalázik 2012.08.02. 13:40:25

Szia, menj Nagy-Britanniába, találj magadnak valami egyszerű munkát, tanulj nyelvet, illeszkedj be, 3 év után bármilyen egyetemre tudsz igényelni tandíj támogatást és azt tanulhatsz amit akarsz. Ne gondolkodj Magyarországban, semmiképpen. Húzz el, minél gyorsabban, mert később minden napot bánni fogsz amit elpocsékoltál a mindenféle üres kifogás miatt. A tanulást saját tapasztalat alapján írtam, nem hasraütve.
A többi csak rajtad múlik... 21 évesen nem sok mindent veszíthetsz, sok sikert!

fuakjs11 (törölt) 2012.08.02. 13:41:01

@Határátkelő: Te egy igazi hazug fasz vagy.
Szóval ha ide írja a tutit egy intelligens, négy nyelven beszélő CEO (merthogy ő is így indult anno), ám neked nem jön be az arrogáns, megmondós stílus, akkor te ezt kitörlöd?
Inkább a seggedet törölgesd, miután feldugtad magadnak a hülye blogodat.

Hogy ilyenek nem írnak? Főleg nem így?
Nem a faszt nem. Csak azok nem így csinálják, akiknek az internet az életük része. Ami kurva szánalmas, ha belegondolsz.
Tíz perce felugrasz, leoltasz pár csicskát oszt kész.

aztahétmeganyolcszázát 2012.08.02. 13:42:01

Ha valaki nem motivált, akkor nincs mit tenni, abba kell hagyni. De, akkor ez az első félévben, vagy első év végére kiderül, hogy a háta közepére se hiányzik ez a szak. Aki 2 évet megcsinált, az miért adná fel pont a finishben? :) Tessék még egy évet kibírni és egyet hajrázni. Utána meg hátra lehet dőlni :)

Persze, ha logisztika érdekel, akkor a te jelenlegi helyzetedben, célszerű olyan végzettséget _is_ majd szerezni, hogy legyen esélyed abban a szakmában később érvényesülni.

Azt pedig aztán végképp nem értem, ha valakinek az álma az USA, akkor miért is okozna problémát a fővárosba menni? Miért is lenne lehetetlen kivitelezni? Albérleti díj, tandíj van? És ez miért baj? El lehet menni közben is dolgozni, és ha befejezed a mostani képzésed, akkor nem éhbéres diákmunkára, hanem főállásra lesz esélyed valahol. A logisztikát kitanulhatod munka mellett is. Igaz, nehéz összekoordinálni munka mellett, de lehet tanulni. Ha a logisztika a vágyad, akkor a motiváció adott. :) Maximum munakhelyi teendőid miatt, nem tudod majd 4,5 átlaggal, hanem mondjuk 3-as átlaggal teljesíteni. És akkor mi van? :)

Attól, hogy a barátod debreceni, neked a saját álmaidról nem kell lemondani. Azzal, ha a fővárosban kezdesz majd tanulni, azzal a barátodról sem kell lemondani, legalább kiderül, akkor is működik-e a kapcsolat.

(Amúgy meg nőjjél fel és állj a saját lábadra. A szüleid minden bizonyára a lehető legjobbat akarják neked, de ezzel tesznek rosszat neked... 21 évesen nem gyerek, hanem felnőtt vagy! Állj a sarkadra határozottan, ne kívülről, mások által vezérelt életed legyen, ne másoknak próbálj állandóan megfelelni, ne mások véleményétől függj, hanem a saját céljaid és az ahhoz vezető út lebegjen a szemed előtt. Neked a saját és nem a szüleid által elképzelt életet kell élni. Nem hinném, hogy ha határozottan a saját érdekeid mellett kiállsz valójában elveszted a szüleid támogatását. Bele fognak törődni... :) Persze előtte lesznek konfliktusok, - de ez a te dolgod. Neked kell megértetni a szüleiddel, hogy felnőtt nő vagy, határozott saját elképzelésekkel. Fiatal vagy, előtted az élet! Használd ki és élvezd! :)

freelander1 2012.08.02. 13:42:57

@bpetya75: Ahogy mondja Atyám. Amúgy lehetne egy közhelybajnokságot is indítani. Az első helyen a "kolbászból a kerítés" áll, ezt már nem veheti el tőle senki, de a többi hely még kiadó...
Asszem kezdek (le)fáradni.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.08.02. 13:43:39

@De gustibusaut bene, aut nihil:

Ez így igaz.

Volt kollégám, aki sírógörcsöt kapott 1 hét kólcenteri munka után. A túl empatikus embernek nem való.

Az ügyfélszolgálati tréningünket egy svájci nemzetiségű, nálam kicsivel fiatalabb tömzsi emberke vezette. Három aranyszabályt mondott:
1.
Az ügyfél buta, mint a segg. Ha nem lenne ilyen, maga rájött volna mi a gondja, s már rég rájött volna a megoldásra is. Magától, egyedül. Az, hogy nem jött rá, s betelefonált, az azt jelenti, hogy buta, mint a segg. Így tekintsük értelmi fogyatékosnak, pl. sose mondjuk neki azt pl., hogy „tizenháromezer-ötszázhuszonkettő”, mert ez túlmegy képességein, helyette mondjuk azt, hogy „jegyezze fel, legyen szíves, ezeket a számokat: egy – három – öt – kettő – kettő, nem dadogtam, hanem kétszer volt a kettes, most pedig legyen szíves visszaolvasni nekem!”.
2.
Az ügyfél mindig hazudik. De legjobb esetben is jóhiszeműen téved. Egy szavát se higyjük el, mert az esetek 95 %-ában amit mond, az hülyeség. Minden állítását ellenőrizzük mi magunk. Ha nem tudjuk ott helyben ellenőrizni, mert idő kell hozzá nekünk is, akkor mondjuk azt „Legyen szíves megadni egy Önnek megfelelő időpontot, amikor visszahívhatjuk Önt! Sajnos az Ön által vázolt eset megoldása körültekintő vizsgálatot igényel, ezért sajnos várakoznia kell néhány órát.”, s mindig azt mondjuk, hogy „eset”, sose mondjuk, hogy „probléma”, mert nálunk problémák nincsenek, a problémák csak a hülye ügyfelek fejében vannak!
3.
Az ügyfélnek sosincs igaza. A régi „A vásárlónak mindig igaza van” mondatot azonnal mindenki felejtse el, mert ez téveszme. Neked, az ügyfélszolgálatosnak van mindig igazad, s nem a szerencsétlen balek ügyfélnek. Azért vettünk fel téged ebbe a munkakörbe, mert kiemelkedsz intelligenciáddal, megoldó képességeddel a hülye ügyfelek sivár tömegéből. Tehát te jobban tudod, s mindig igazad van. Ha véletlenül te mondanál az ügyfélnek valami butaságot – ami reméljük, nem fog gyakran megtörténni, de kezdetben mindenkivel, a legjobbakkal is megesik -, akkor is igazad van, mert neked akkor is magabiztosnak kell lenned, ha hülyeséget mondasz. Aztán ha tényleg hülyeséget mondtál, majd te magad vagy kollégád kijavítja a hibát. De hiba hivatalosan akkor sem történt, az ügyfélnek ilyen esetben azt mondod, hogy „az eltelt idő alatt felmerült új körülmények ismeretében pontosítani szeretnénk előző megjegyzésünket”.

Ha ezt betartod, másképp tekintesz a munkára és beleszoksz hamar.

ZmanUK 2012.08.02. 13:44:04

@freelander1: "A tudast nem vehetik el toled " ... ezt is sokat hallom :)

pengusz 2012.08.02. 13:45:16

@sokadikpogi: "ha nem gyari munkaval szeretned kulfoldon a penzkeresest megkezdeni. "
Meséljek róla, hogy a "gyári munkával" mennyivel többet tudok keresni, mint a diplomámmal?
Ha gondolod keress rá, mennyit keres egy cnc operátor v. programozó külföldön "gyári munkával" :)
(csak viszonyításképpen: az itthoni gyári munkával programozóként kb. 2-3x keresek többet, mint a diplomámmal keresnék, de egy ismerősöm gépkezelőként 3x többet keres Hollandiában, mint én itthon programozóként.)

Judit1222 2012.08.02. 13:49:30

@aztahétmeganyolcszázát: Mindig is olyan hirtelen természetű voltam, csak kavarognak a gondolatok a fejemben, és nem gondolom át a dolgokat alaposan, főleg nem úgy h mik lehetnek a következményei. :(

De ideje felnőni, és leülni átgondolni hogy milyen életet akarok, és ahhoz mit kell tennem.

kvzacc 2012.08.02. 13:51:46

Kedves Judit!

Mindenképpen végezd el az egyetemet, főleg, hogy a szüleid támogatnak és az utolsó évedet kezded! Ha pár év múlva mégis szeretnél majd tanulni, sokkal de sokkal nehezebb lesz visszaülni a padba, saját erőforrásokból pláne.
A szüleid csak jót akarnak! Saját tapasztalatból mondom neked, hogy a külföld megvár, egy diplomával a zsebedben könnyebb hátrahagyni az itteni életed, mint felrúgni mindent egy impulzusért.
Sajnos én ugyanezt csináltam, félbehagytam a sulit, elmentem külföldre, ami igaz nagyon jó volt, ajánlai tudom, de mai napig nem sikerült befejeznem az iskolát, amit rettenetesen bánok!
Egy éved van hátra, az már nem oszt nem szoroz, főleg, hogy főállású tanuló vagy és nem "éhbérért" dolgozol.

stoppos76 2012.08.02. 13:53:26

Attól, hogy elvégzed a földtanit, még mehetsz más pályára. Akár logisztikára is. Nem az a lényeg, hogy milyen diplomád van, hanem hogy legyen. Meg lehet a dolgokat az embernek magától is tanulnia. Könyv, net, miegymás. A munkatapasztalat hiánya lesz a nagyobb probléma. A helyedben az egyetem mellé keresnék logisztikai munkát, 4 órában. Szarért, hugyért, igen, de a munkatapasztalat, a vállalati környezet ismerete nagyon fontos.

A külföld esetében, pedig először olyan helyet kell keresni, ahol van ismerős és el lehet nála csövezni pár hónapig. Ha ott összeszedsz egy kis lóvét, könnyebb máshová költözni. Akár másik országba is.

z 2012.08.02. 13:53:38

Hát, Judit...
A posztodból kiderül, hogy te nem vagy az a tipikus "jég hátán is megélek" ember, mert különben tudnád, hogy logisztika okj-t aztán tényleg feleslegesen végzel, mert azzal esélyes, hogy ugyanúgy 90ezret fogsz keresni, mintha elmennél egy tescoba műszaki eladónak érettségivel.
Gondolom jó összeköttetések (diplomata rokonok stb.) nincsenek, szóval egyedül kell belevágni.
Külföldön (főleg az USA-ban) tehát egyféleképpen tudsz boldogulni: nagyon jó szakembernek kell lenned valami olyasmiben, ami keresett. Nagyon jó geológus esetleg még lehetsz, dehát ahhoz ugye az egyetemet kéne befejezni.
És ne legyenek illúzióid: az USA-ban az emberek kétszer annyit dolgoznak, mint itt (igen, igen).

Ha annyira el akarsz menni és most, menj el egy tengerjáró hajóra. Sok ismerősöm ment már, jó szar, sokat kell dolgozni, de pár tízezer dollárt mind összespórolt pár év alatt meg bejárják a világot.
Képzettség nélkül ezt tudom mondani.

OKJ-t végezni viszont hatalmas lúzerség, ezt mindenki tudja. Azt max. ha nagyon unatkozol, és ingyen van.

bpte 2012.08.02. 13:53:58

@bpetya75: " Ne méregesd a sikert s kudarcot
anyagi javakkal,
érzéseiddel mérjed,
hisz érzelmeink határozzák meg
életünk gazdagságát"
Csak a sikeres emberről jutott eszembe.

fuakjs11 (törölt) 2012.08.02. 13:54:15

@bpetya75: A kutya nem szólt hozzád, te senkiházi.

S. Lala 2012.08.02. 13:55:16

Kedves Judit!

Elolvasva az írásodat meg a kommenteket, nekem úgy tűnik, a többség, benne Te magad is, két opciót lát:

Vagy tanulni, vagy külföld.

Azt írod, a barátod miatt nem akarsz Budapestre menni, és a többség nem érti, hogy akkor külföldre meg miért, hogyan.
Őszintén szólva, barát ide vagy oda, én megértem, ha valakinek Budapest nem vonzó. Nekem sem volt az, soha, és nem tudtam megmagyarázni, csak ösztönösen éreztem. Kín volt az a két év, amit ott kellett töltenem...

Azt mondom, ha ösztönösen azt érzed, hogy az út, amin jársz, tévút, és Budapest sem alternatíva, akkor azon is érdemes elgondolkozni, hogy bevállalnád-e, hogy esetleg külföldön tanulj?

Hogy állsz a nyelvekkel? Mennyire vagy vagány, hogy nekiindulj? Egyedül is bele mernél-e vágni, bízva önmagadban meg a jó sorsodban?

Szerintem bátraké a szerencse, de Neked kell tudni, mit szeretnél elérni, milyen áldozatokat tudsz meghozni, mi mit ér meg Neked.

Ha jól beszélsz pl. angolul, és bevállalod, hogy valahol egy évig azért dolgozz, hogy legalább az első szemeszterre összeszedd a tandíjat, majd beiratkozz, és a továbbiakban dolgozz ÉS tanulj, akkor nagyon is jók az esélyeid.

Még fiatal vagy, úgyhogy simán felépítheted az életed így is. Ez nagyon kemény élet, sok lemondással jár, és könnyen meglehet, hogy csak hosszú távon térül meg, ha egyáltalán. Mert külföldön is lehet rosszul választani, munka mellett tanulva nem könnyű jó eredményeket elérni, és a helyben megszerzett diplomával sem könnyű rögtön jó álláshoz jutni. Kalandos és rögös út, a siker nem garantált, de ha ambíciózus vagy, egy próbát megér.

Vannak buktatók, bárhol, bármibe fog az ember, de nem az a fontos, hogy ne ess el, hanem, hogy mindig fel tudj állni.

Bárhogy is döntesz, sok sikert!

bpetya75 2012.08.02. 13:55:42

@Laczika72:

Azért a pályaválasztást baromi erős túlzás gyümölcsvásárláshoz hasonlítani. Egy orvos, mérnök, vadász, vagy éppen autószerelő dinasztia tagja, ha folytatni akarja a hagyományt, akkor lesz egy reálishoz közelítő képe a dologról. De ha nem azt folytatod, amit a szüleid, akkor azért vastagon benne van a pakliban, hogy elsőre, másodikra mellényúlsz. Ha valaki közgazdásznak indul, és közben rájön, hogy építész szeretne lenni, akkor miért is ne váltson? Nagyobb pazarlás lenne elvégezni a közgázt és utána váltani, mint félbehagyni az elsőt. Nem?

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.02. 13:56:05

@freelander1:

Masodik helyen:

Mindenhol jobb, mint Magyarorszagon, INDULJ! :)

04-58 2012.08.02. 13:56:16

Azért azzal, hogy a logisztikai OKJ-t többen is fikázzák, nagyon nem értek egyet. Egyfelől jobban meg kéne nézni, miket is takar ez a név, és egyből rájönnének páran, hogy mégse olyan könnyű. Másrészt kb. egy hónapja szereztem meg ezt a végzettséget, és a napokban voltam az egyik nagy nemzetközi cégnél állásinterjún, és könnyen lehet, hogy egy másik nemzetközi cég is befigyelhet (a végeredményt meg majd meglátjuk). A sztorim kicsit hasonló a posztíróhoz azzal a különbséggel, hogy én 4 évig tanultam informatikát, de egyszerűen abba beletört a bicskám, nem ment, le is morzsolódtam a fősuliról. Igaz, hogy azalatt a 4 év alatt is dolgoztam (fotózás, és adatrögzítői meló), tehát nem telt üresen az az időszak, és pénzt is teremtettem magamnak. De tavaly éreztem, hogy a logisztika felé kell elindulnom, mert az érdekel nagyon. Más kérdés, hogy ebben a sors is közrejátszott, mert a fotózás piaca lényegében meghalt...

Laczika72 2012.08.02. 13:56:22

@pamut: Azért a 4-5-6 ezer eurós fizetésért dolgozni is kell ám. Paraszolvenciának nevezett zsarolás súlyos etikai vétség, a pályájával játszik aki ezt ilyen fizu mellett megpróbálná. Úgyhogy meg sem próbálja senki, ismeretlen a fogalom. Ha a munkaszerződése engedi, magánpraxist nyit és azzal egészíti ki a jövedelmét. Nem kell azért dugdosni a zsebébe a sebésznek a borítékot, hogy ugyan nézzen már szét odabent mielőtt bevarrja a sebet, nem hagyott-e bent egy elkallódott szikét. Ugyanez a helyzet a nővérekkel. Cserébe pedig a beteg megkapja a figyelmességet, és ha egy törött lábbal fekvő betegnek pisilnie kell, akkor pl. nem kell másfél órán át nyomnia a hívógombot, mire a 3 közül az egyik nővérke kegyeskedik abbahagyni a kijelölt dohányzóhelyen a semmittevést (átlagos jelen magyarországi állami kórház-kép).

Laczika72 2012.08.02. 13:57:10

@Jolika neni a szomszedbol: szerintem is mindenhol jobb mint itt. Szerintem meg se állj Ugandáig! :)

bpetya75 2012.08.02. 13:58:31

@franc0:

Elegánsabb lett volna magadtól elkotródni...

pengusz 2012.08.02. 13:59:14

@z: "OKJ-t végezni viszont hatalmas lúzerség, ezt mindenki tudja"
pfff. Életem egyik legjobb döntése volt, de nemcsak szerintem.
Azóta kb. 3x annyi a fizum, nem érzem lúzernek magam.

bpetya75 2012.08.02. 14:01:19

@bpte:

Köszönet az idézetért :-)

Egyébként kitől származik?

freelander1 2012.08.02. 14:01:44

@bpte:
"érzelmeink határozzák meg
életünk gazdagságát"
Úgy érzem, hogy még nem vagyok elég gazdag....

Cserépke 2012.08.02. 14:03:13

@bpte: részben igazad van, de azért te még sohasem voltál éhes, igaz?

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.02. 14:03:24

@Judit1222: Judit, ez nem baj, csak nem kell mindig cselekedni is :) Neha hagyni kell egy kis kifutasi idot, hogy a hirtelen jott gondolataid hova vezetnek!

freelander1 2012.08.02. 14:05:57

@Jolika neni a szomszedbol:
"Masodik helyen:
Mindenhol jobb, mint Magyarorszagon, INDULJ! :)"
Esélyes...
Igen én is akartam valami "itt minden sz@r, itt mindenki negatív (csak én nem :)), senki se köszön nekem napi háromszor" jellegűt beválogatni.
De nagyon elmásztunk OFFoldába, úgyhogy be is fejezem.

aztahétmeganyolcszázát 2012.08.02. 14:06:02

@z: "OKJ-t végezni viszont hatalmas lúzerség,"

Of. Ezt egy mérlegképes könyvelő szemébe is bele mernéd mondani? Ugyanis az OKJ végzettség, de aki számvitel szakon végzi a főiskolát, nem kapja meg, rá kell tanulni számvitelből ha mérlegképes papírt akar. Márpedig sok számvitel szakos diplomás, akkora lúzer, hogy nekiáll ráhajtani a mérlegképes könyvelő OKJ-re.

Nem előfeltétel atanulásához a diploma, de ha nincs diploma, de ha nincs diploma, akkor előtte egyéb pénzügyi-számviteli "alsóbb" OKJ, meg szakmai gyakorlat kell, utána lehet csak elkezdeni. A mérlegképes számvitel vizsgája baromi nehéz, meglévő diplomások is elvéreznek, vért izzadnak mire befejezik. A könyvelő irodák tárt karokkal várják a lúzer OKJ végzett mérlegképes könyvelőket. Sőt, egyenesen több cég belépési feltételnek kéri, ha számviteli munkakört akar valaki.

OKJ és OKJ között nagy különbségek vannak. Szerintem nem célszerű lelúzerezni az OKJ-eket, mert kegyetlen kemény tanulást igénylő, és keresett szakmák is vannak közötte.

christophe 2012.08.02. 14:08:02

@pamut: milyen nyelven beszèlsz,jàrtàl màr kulfoldon,ha igen hol èrezted azt,itt tudnèk èlni.Milyen szakmàd van adott orszàgban mik a lehetosègeid elhelyezkedni?Egyèbkènt ilyen fiatalon szerintem au-pairkènt èrdemes kezdeni, biztonsàgos van, szàllàs,ellàtàs, biztositàsod.Az adott orszàgban pedig ismerkedj,keress munkàt,szàllàst tanuld a nyelvet!!!

freelander1 2012.08.02. 14:10:22

@Jolika neni a szomszedbol:
"Neha hagyni kell egy kis kifutasi idot, hogy a hirtelen jott gondolataid hova vezetnek!"
Bölcs asszony! Taoista. Tudatosan, vagy ösztönösen alkalmazza a vu-wei-t, a "cselekvéstől mentes cselekvést".
Ami persze nem egyenlő azzal, hogy az ember egész nap a tv előtt punnyad. Inkább azt jelenti, hogy bár te mindent megtettél, de mégse haladnak a dolgok, akkor ne kapálózz, hanem várj az alkalomra - de ha jön ne szalaszd el.
Úszunk ma a bölcsességben, alig kapok levegőt...

Laczika72 2012.08.02. 14:12:35

@bpetya75: Egy átlagos állami egyetemi képzés önköltsége 300 és 600 ezer között van félévenként. Ez az ára akkor is, ha ezt nem a hallgató fizeti, hanem mindazok akik adót fizetnek. Ennyi pénzért ha kifizeti, annyiszor gondolja meg magát ahányszor csak akarja. Nem ez a bajom. Hanem az, hogy mi után az én pénzemből lett finanszírozva az elmúlt 2 éve, természetesnek veszi, hogy nem kell neki. Holott nem kéne természetes legyen, csak ehhez mondjuk ugye kicsit messzebb kéne látni az orrunknál. Annyira természetesnek veszi, hogy még egy fél mondat erejéig sem merül föl benne, hogy az a befektetés ami őbelé fektetett az állam azzal hogy fizette a képzését, azt nem tisztességes így csődbe vinni. Igenis tartozik elszámolással a befektetői fel. Feléd, felém, mindannyiunk felé. Azért lett finanszírozva, hogy amikor elkezdi majd a felnőtt önálló életet, akkor szálljon be a klubba, és velünk együtt viselje a közterheket. Hogy majd az ő gyerekeit is fel tudjuk együtt nevelni, hogy ne kelljen neki se önköltséges bölcsibe, oviba, suliba, gimibe, egyetemre járatnia a gyerekét. Ja kérem, lehet azt mondani hogy nem kér ebből, de így akkor se kérjen belőle, amikor éppen a rendszer hasznát élvezi. Adok-kapok. Vagy esetünkben inkább kapok-adok. Nem csak kapok. Ezért mondom, hogy ha valakiből nincs haszna a társadalomnak, csak a méltánytalan és egyoldalú segítséget várja el, az tényleg menjen inkább Ugandába, semmi szükségünk nincs rá. Fizesse vissza a 2 millió forintot, és fel is út, meg le is... Így is elég gáz, hogy a nagyjából 1.5 millió munkahelyből 200 ezer közmunkás, 500 ezer közalkalmazott, akiket pontosan a maradék 800 ezer adófizető pénzéből tartanak el a mellett, hogy a közteher minden más részét is ők fizetik. Egy 10 milliós országban nem nonszensz ez senki szerint? Majd amikor mi, akik eltartunk titeket elegünk lesz abból hogy köszönet helyett le vagyunk hülyézve, majd akkor mi fogunk kivándorolni. Ti meg itt maradtok 9 millióan, és néztek egymásra bután kérdezgetve: "hová lett állambácsi? hová lett a segélyem? hová lett a nyugdíjam? hová lett az ingyen egyetem? miért nincs közvilágítás? miért nem veszi fel senki a 112-t? miért hagyták leégni a házam? miért rohadnak az utak?" Ezért. Mert nem csak a hálátlanok takarodtak el, hanem azok is akiknek hálával tartoznak.

aztahétmeganyolcszázát 2012.08.02. 14:13:59

@z:

of. idézem, hogy mi a mérlegképes könyvelő OKJ, és a képzés elkezdésének milyen feltételei vannak, diplomás és nem diplomásoknak. Aki ezt elvégzi, arra a szakma nem lúzerként tekint, akkor se, ha nincs diplomája. Tudom, hogy ide of, csak azért teszem ide, hogy lépjünk már túl azon, hogy az OKJ egyenlő lúzerség. (Vannak értéktelen OKJ-is, de vannak igen is értékesek).

"A mérlegképes könyvelő a pénzügyi-számviteli szakma legmagasabban kvalifikált rétege. Ezért a mérlegképes könyvelő tanfolyam esetében a jelentkezésnek szigorú feltételei vannak, melyek a következők:

-Szakirányú főiskolai, vagy egyetemi végzettség (ez esetben tekintse meg itt diplomásoknak szóló mérlegképes könyvelő tanfolyamunkat!)

-Érettségi vizsga (illetve nem szakirányú felsőfokú végzettség), és a következő szakképesítések valamelyike:
pénzügyi tanácsadó, pénzügyi ügyintéző, számviteli ügyintéző OKJ szakképesítések valamelyike, vagy

banki tanácsadó, biztosítási tanácsadó, okleveles pénzügyi revizor, pénzügyi és számviteli szakellenőr, vállalkozási ügyintéző, pénzügyi-számviteli ügyintéző, adótanácsadó, banki szakügyintéző, pénzügyi szakügyintéző, számviteli szakügyintéző, vállalkozási szakügyintéző, képesített könyvelő szakképesítések."

bpte 2012.08.02. 14:16:13

@bpetya75: Nem jegyeztem meg a nevét.

PamutMamut 2012.08.02. 14:16:13

Kedves Judit!
Nagyanyám szoktavolt mondani "A kutya is jó dolgába veszik meg!" Szal ha nem túl véres a helyzet én javaslom halgass apádra ! Végezd el az egyetemet -hamár bejutottál és támogatnak ! Tanulj nyelvet - de úgy igazán! Az se baj ha a fölös idődben dolgozol valamit. Ezzel 3 legyet ütsz egy csapásra lesz végzettséged , lesz nyelvtudásod, lesz egy kis pénzed. Ezek után azt csinálsz amit akarsz. Ha a pasid ezeken átsegít egye fene maradhat, ha nem hát vigye a szél! Jól jegyezd meg nem késel le semmiről. Jó lehetőség mindíg akad!

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.02. 14:21:49

@freelander1:

Freelander, taoista vagyok egy muszlim orszagban keresztenykent? LOL

Minden letezohatalom a fentiekbol bocsassa meg! :) :) :)

Akkor mondok meg kozhelyet, csak hogy tovabbvigyem a tiedet is: ha ugy erzed, hogy szarban vagy, ne kapalozz. Csak gyorsabban elsullyedsz!

Eszem all meg, hogy ma mennyire filozofikusak vagyunk!

christophe 2012.08.02. 14:24:19

@Laczika72: Mig M.o-n èltem sok millio ft,adot,jàrulèkot fizettem ki,nem kaptam èrte semmit(maszek fogorvos,tovàbbkèpzès sajàt pènzbol)Igaz nem voltam soha csokos...Most tudom mire megy el az adom....

velizar 2012.08.02. 14:24:54

végezd el a sulit, nem kell szeretned, nem kell kedvelned. a munkádat sem fogod. és ha azt hiszed, hogy utána nem kell tanulnod, akkor nagyot fogsz csalódni.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.02. 14:26:57

@Laczika72: "Hogy a magyar állam miért nem támaszt ugyanilyen elvárásokat, arról fogalmam sincs."

Ezzel csak részben értek 1&. Én pl. megszüntetném a fizetés mentességet teljesen. Viszont bevezetnék egy jó kis ösztöndíjrendszert. Ergó, aki jól tanul, annak pozitív lenne a szaldója, aki meg nem, az fizessen. Így a tehetségesebb, szorgalmasabb embereket támogatnám.

Az, hogy egy végzett mérnök itthon marad, vagy nem, az pedig már foglalkoztatás és gazdaság politika. Nem keverném az oktatáspolitikával!

Egyébként én a GDP 3-5 %-át dedikáltan az oktatásra fordítanám. Finnországnak, Japánnak, D-Koreának bejött... :)

Laczika72 2012.08.02. 14:33:23

A havi 600 ezer amit oktatás formájában kap mindannyiunktól, az nem elég pozitív szaldó? Miért olyan nagy bűn azt mondani, hogy ha 5 millió forintot elköltök rád 5 év alatt, akkor utána 5 évig engem szolgálj? Nem akarsz szolgálni? Megalázónak tartod? A pénzem azért jól jön, ugye? Reméltem hogy majd tartod magad az egyezségünkhöz, de te azt gondolod hogy 2 év után ingyen kiszállhatsz? És a pénzemmel mi lesz? Ugyan melyik maffiózó ne törné el a lábát minimum egy ilyen beosztottnak?

bpetya75 2012.08.02. 14:33:26

@velizar:

"nem kell szeretned, nem kell kedvelned. a munkádat sem fogod"

Nem mondod?! Azért ismerek embereket, akik szeretik a munkájukat. Van rá esélye Juditnak is...

MACISAJT 2012.08.02. 14:40:06

"Barátom van, aki szintén debreceni, biztosan nem fogok Pestre költözni."

"Minden erővel el innen
De mára már tényleg mindegy lenne hol kezdem el az életem, csak jussak ki innen. Fiatal vagyok és azok közé tartozom, akik kézzel- lábbal elvágynak ebből az országból. "

Világos. Miért is nem lepődöm meg,hogy az efféle agyamentségek rendre az Index címoldalára kerülnek..:)

Ja és ha már tanácsot kértél, Mucikám:
fordulj a Kaliforniából éppen hazavágyodott molnár "nagyő" anikóhoz, őt is megtalálod valahol a címoldalon..:)

Esetleg mehetnél Máltára, ott most nagy szükség van takarítónőre,és ha összeköltöznél valami helybéliekkel,még a Blikk és a rendőrség is kerestetne, rögtön adva van a hírnév..:)

Judit1222 2012.08.02. 14:43:36

@Laczika72: Na ezt nem gondoltam volna, hogy ide elfogunk jutni.
Igen, én is azt mondom, hogy fizetni kellene az oktatásért mindenkinek, kivéve azért a hátrányos helyzetűeket. Illetve lehetne még ösztöndíj a nagyon jó tanulóknak.

Mondjuk azt azért kétlem, hogy havi 600ezerbe kerülne az oktatásom. 185ezer Ft jelenleg egy félévre a tandíjam. Ez 8 félévre 1480000 Ft. És mi van akkor ha elvégzem, nincs ez a herce hurca, és én külföldre megyek és ott élem le az életem? Akkor se "fogjátok visszakapni" azt a pénzt semmilyen téren.

És ezért én azt gondolom, bár nehéz elfogadni, de még mindig sokkal kedvezőbb az a helyzet ami itthon van,mint ami pl angliában, ahol ugye horribilis összegeket kell fizetni. Itthon viszont még választhatsz is, hogy fizeted, vagy ha nem akkor utána X évet ledolgozol itthon. (Azt azért megjegyezném, h ez rám nem vonatkozik, csak azokra akik 2012-ben kezdenek..) Tehát itt nem engem kell cseszegetni, hanem akik a törvényeket hozták. Az meg már az én dolgom, hogy miután elvégzem az egyetemet itthon maradok-e vagy sem.

Judit1222 2012.08.02. 14:47:05

@MACISAJT: Tényleg csak azt tudom mondani, hogy milyen jó azoknak akik 18 évesen tudták, hogy mit kezdjenek magukkal életük hátralévő részében,és tartották is magukat hozzá. Minden tiszteletem az övék, szóval ha te is ilyen voltál, akkor megértem a reakciódat, de ha már te is követtél el hibákat az életben, vagy gondolkodtál már el azon, hogy lehet hogy változtatnod kellene valamin, akkor meg nem értem hogy minek írsz ilyet.

blah 2012.08.02. 14:48:49

Nem tudom mit hoz a jövő, de nincs az az isten amiért én elköltöznék külföldre. Nem akarom itt hagyni a családomat a barátaimat, a kialakult életemet. Nem fogok már tudni tizen-, esetleg huszon- éves kapcsolatokat újra kialakítani. Nem leszek már többé gyerek, hogy újra felnőjek új barátokkal. Nem a munka a mindenem, hogy az töltse ki az életem. Értem én, hogy a politikai elit csak megnehezíti mindenki életét, de ha senki nem akar a jelen helyzetünkön változtatni és inkább elmenekül mindenki akkor mi lesz itt? Munkámból is adódóan járok külföldön. Persze tényleg nyugodtabbak az emberek, meg jobb az élet. De én inkább itthon akarom ezt megélni… Arról nem is beszélve ha nem a kesergés foglal le hanem inkább a problémáidat akarod megoldani az itthon is menni fog. Ha már tényleg annyira a munka meg a fizetés a legfontosabb nektek akkor lehet vállalkozni, esetleg itthon jól fizető munkát keresni. Nekem elhihetitek mindkettőre van lehetőség, csak úgy kell hozzáállni, hogy tudom mit akarok csinálni.

Judit1222 2012.08.02. 14:51:38

@MACISAJT: Minden tiszteletem azoké, akik 18 évesen már tudták, hogy mihez akarnak kezdeni magukkal életük hátralévő részében, és tartották is magukat hozzá. Szóval ha te is ilyen vagy, akkor megértem a reakciódat,de ha te is követtél már el hibákat, és neked is fordult már meg a fejedben, hogy valami nem jó, és lehet változtatni kellene rajta, akkor meg nem értelek.

driopios 2012.08.02. 14:52:02

@Judit1222: ha úgy érzed, zsákutcába kerültél, fordulj meg. Nem kell végigmenni rajta, hogy megnézd tényleg fal van a végén. Persze, olyan országot kell keressél ezután, ahol nincs ez a papírfetisizmus, mint itthon. Bill Gatesnek sincs diplomája és Steve Jobsnak se volt.

Judit1222 2012.08.02. 14:52:47

upsz. azt hittem az elsőt nem küldte el, így újra írtam. Ezt nem kell figyelembe venni. :D

vertor 2012.08.02. 14:57:15

Rendszeresen olvasom, követem a határátkelőt, főleg a rengeteg hasznos és érdekes történet miatt, amelyekből rengeteg tanácsot, élettapasztalatot kapok, nemcsak a határátkeléshez.

Kedves Judit!

Jelenleg logisztikusként dolgozom, immáron 5 éve, s a posztod olvasása során éreztem úgy, hogy talán, ha keveset is, de valamennyit hozzá tudok tenni ahhoz, hogyan érdemes hozzálátnod, ha már ez a terület érdekel... Persze logisztikának számos területe van és rendkívül különböző irányai..így rengeteg választási lehetőség adódik...

Pár szót magamról: közgazdász diplomám van, az egyetem mellett gyakornokként kerültem egy vidéki multinacionális vállalathoz logisztikai területre és "itt ragadtam". Ezt nem rossz értelemben mondom, mert szeretem amit csinálok. Még az egyetem alatt hamar fel is vettek teljes állásba, majd a diploma kézhezvétele után is maradtam. Öt év alatt jó pár jelentkezést láttam, átéltem ill. a saját tapasztalatomból is mondhatom, hogy mi is "kellene", "mi az elvárt" ennél a területnél is. Elsősorban csak a saját cégemnél elvártakat tudom mondani, de talán általánosíthatunk is:

Nem elvárt diploma vagy bármilyen OKJ-s képzés, sokkal inkább a logikus gondolkodás, talpraesettség és határozottság, egy normális hozzáállás a munkához, minden más tanulható (földrajzi, szállítási, csomagolási ismeretek) és persze számolni is tudni kell. Ami viszont a legfontosabb, a nyelvtudás: min. egy, sokkal inkább két, esetleg három nyelv ismerete, ebből az egyik, de inkább kettő mindenképpen tárgyalóképes szinten és manapság már inkább az angolt kérik. Multinacionális vállalatnál az anyavállalat nyelve a mérvadó...leginkább a nyelvtudás az, amire szükség van és keresett a vállalatoknál és persze jobban is lehet vele keresni. Sokkal könnyebben vesznek fel bárhova is dolgozni, ha nyelvekből jó vagy, még ha nincs is képesítésed. Ez a munkakör a nyelvismereten kivül gyakorlattal tanulható.És ez a lényeg, emiatt hangsúlyos a nyelvtudás. Én az egyetemen tanultam logisztikát és nem sok hasznát vettem, ha ugyan vettem is valamit az elmúlt öt évem alatt, nincs is sok köze annak, amit csinálok a gyakorlati logisztikához. (Ennyit a magyar oktatásról).

Szóval, én azt tanácsolnám, ha nem ott, azon a területen akarsz elhelyezkedni, amit jelenleg tanulsz, akkor fejezd be, mert az idő az amiből nincs. Az OKJ-s tanfolyam nem rossz ötlet, bár nálunk nem elvárt a papír, de lehet, hogy máshol igen. Viszont, amibe sok energiát kellene fektetni, az a nyelvtudás. Persze mindehhez rengeteg pénz kell, így családi támogatás nélkül először el kell helyezkedni és nekilátni mindennek.

RGM 2012.08.02. 14:59:24

Kedves Judit! Én azt tanácsolnám, amit a szüleid. Bejezd be az egyetemet. Az életben, bárhová is mész, előnyt jelent majd az egyetemi diploma. Tudom, hogy a geodéták jelenleg munka nélkül vannak, de ez is egy szép szakma. Szállítmányozással foglalkoztam én egy rövid időszakban az életem során - hát, baromi unalmasnak találtam egy mérnöki szakmához képest. Millió táblázat, kiesik a szemed tőle... és ha a legjobban dolgozol, akkor is késik valamelyik beszállító a gyárba és te leszel a hibás érte, mint beszerző. Szóval csak arra akarok rámutatni, hogy még változhat a véleményed. Tanuld meg mindkettőt - és a megszerzett tudással indulj útnak! Meg persze a nyelvek... ha kiválasztottad, h melyik országba, akkor minden erővel a nyelvtanulás is! Szóval lesz elég teendőd a következő évben! Csak rajta! Sok szerencsét! :-)

Judit1222 2012.08.02. 15:02:12

@vertor: Köszönöm szépen! Részben ez is a célom volt, hogy ilyen hozzászólást kapjak. :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.02. 15:06:29

@Judit1222: jól döntöttél.
átmeneti megingások minden élethelyzetben vannak, el kell fogadni őket.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.08.02. 15:20:43

@Judit1222: Örök érvényű tanács hogy aki itthon nem boldogul, kint sem fog. Előbb rendezd az életed itthon és ha sikeresnek gondolod magad, menj ki külföldre mert így láthatóan még egy rakat pénzt el fogsz verni mielőtt agyilag is beérsz.
(Ezt máshogy nem tudtam megfogalmazni, de a lényeg ez)
"mert tetszett, amit leadtak a NatGeo-n a Grand Canyonról"
És nem kell mindent elhinni amit a TV-be látsz. Logisztikus miért akarsz lenni? Miért jobb ez mint amikor eldöntötted hogy geológus leszel? Valóban ezt akarod? Mi az ami nem tetszik itthon? Ugye ez nem a TV-ben látottak alapján döntötted el?
Irtál listát hogy mi az ami miatt kint jobb mint itthon? És vajon van-e listád azokról ami bizony rosszabb lesz? Hol áll vajon a mérleg nyelve?
De az első és legfontosabb hogy az élet nem habostorta, vannak a vágyak és van a realitás. Ez utóbbi felé kéne elmozdulni.
És ne végezz el egy olyan egyetemet amit soha nem fogsz használni. Mert diploma nélkül is lehet munkanélküli az ember.
Talán a szüleid azért akarják hogy befejezd hogy végre valamit az életben végigcsinálj, ne csak belekezdj.

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2012.08.02. 15:23:23

"biztosan nem fogok Pestre költözni" "Minden erővel el innen"
a határozatlanság és a hülyeség nem ugyanaz.

we 2012.08.02. 15:24:06

@Zlot: ez inkább részletkérdés, mert eredetileg csak azt akartam mondani, hogy a nyelvvizsga lényegtelen a valódi nyelvtudáshoz képest.

Mondjuk ettől függetlenül az angol önéletrajomba beírom a magyart és az angolt is (ezt a két nyelvet beszélem). Az első azért, hogy tudják, hogy beszélek magyarul is, a másikat meg azért, mert ha ott van, hogy "English: fluent", akkor a munkáltatónak ez ad egyfajta biztonságot. Ez persze a privát véleményem.

nemlétezik 2012.08.02. 15:26:03

Kedves Judit!
Legyél hálás a szüleidnek és ugyanakkor használd jól ki, hogy finanszírozzák az egyetemen tölthető idődet! Ilyen többet nem lesz!
Csatlakozom azokhoz akik kitartásra buzdítanak: majdnem mindegy milyen diplomád lesz, de bizonyítsd be magadnak, hogy képes vagy valamit végigcsinálni azért mert ezt tartod helyesnek akkor is ha nem ez a legkellemesebb. Ha ezt nem tanulod meg, ha nem leszel képes a kellemes dolgokról lemondani azért mert valami mást fontosabbnak tartasz nem leszel alkalmas még a családi életre sem. Kell egy ilyen alapélmény, mint egy elvégzett főiskola!
Azt jól látod, hogy az elképzelésedet konkretizálni kell, nem elég általában a Grand Canyonba beleszeretni. Konkrét elképzelésed meg csak akkor lesz ha látsz magad körül hiteles embereket akikre úgy tekintesz mint példaképekre. Keress ilyeneket!
Az is egy nagy igazság, hogy csak magadra szabad hallgatnod, a saját döntésed kell legyen a vágyaid késleletetése vagy feláldozása is, meg az is egy nagy igazság, hogy csak hiteles példák közül tudsz követendő célt választani, olyan célt amit a Te életedben minden másnál fontosabbá teszel.
Az ember így van kitalálva.
Még azt gondolom, hogy egy nő életében a biológiai meghatározottságok miatt szerencsésebb ha előbb jönnek a családi örömök mint a karrier kiteljesedése. Bármilyen sikeres leszel 40 évesen, már nem fogsz tudni annyi örömet találni gyermektelenül az életben mint amennyi amúgy igenis van benne. Másrészt ha 40 évesen van már egy jól működő családod, nagyok a kölkeid, nincs az a szakmai kihívás ami megállítson egy ilyen nőt!
Ha megvan a diplomád, vegyél egy hátizsákot és nézz körül a Grand Kanyonban! Ha ez az amit a leginkább szeretnél akkor ezzel kell kezdeni! Ma már legalább útlevelet kapsz hozzá, az se kis dolog! Ha aztán csavarogtál eleget, pár év múlva gyere vissza Borsodba. Egész másképp fogod látni! Akkor válassz majd magadnak célokat!
Legyél boldog, azt kívánom!

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2012.08.02. 15:32:03

Hello! Ennak a sok szerencsétlen, irigykedő, begyepesedett félázsiai őstuloknak a hozzászólásai a legjobb érvek arra, hogy jó messze elmenj innen és vissza se nézz.
Max a határon visszaköpsz , oszt jónapot:)

De a diplomadolgot átgondolnám a helyedben. Kár lenne mindent lenullázni.
Mellesleg: logisztika. Helyi munkahelyeket leosztották. Hacsak nem akarsz x-edik okmánytöltögető lenni valahol, átgondolnám. Ráadásul elnézve az innen kivonuló cégek hosszú sorát, nem hinném, hogy hatalmas logisztikai központok sora fog itt működni.

Szóval ha úgy érzed a geológia a zsákutca, olyant keresnék ami érdekel is valamennyire, és külföldön van piaca. Na meg valami olyan nyelvet, amire kereslet van és lesz, de nincs tele vele minden. /Orosz?/ : Oké, tudom, feltaláltam a spínyolviaszt, de így hirtelen csak ennyi :)))))))))))

jó erre ha nekifexel rámegy sztem 3 év, de legalább nem kamasznak nézel ki az állásinterjún. :)

Off,,,

kedves dubajozók, megértem hirtelen támadt irigység vezérelte felhorgadásotokat, de hiába, arrafelé em keresik a műveletlen sörpocakos fazonokat erre a munkára SEM.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.08.02. 15:34:04

@nemlétezik: "majdnem mindegy milyen diplomád lesz"

Ez a legnagyobb butaság. Lefordítom mit jelent:

Mindegy hogy milyen szakmát tanulsz, mindegy hogy milyen szakmára van kereslet, mindegy hogy eltöltesz-e feleslegesen 5 évet valamivel ami nem érdekel vagy nem találsz állást vele.
Mindegy hogy egy diploma milliókba kerül csak az a fontos hogy csinálj valamit. Szerinted hány másodperc alatt dobják ki az önéletrajzod egy olyan állásnál ahol a diplomád nem releváns?
Azonnal, a titkárnőkön sem jut tovább.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2012.08.02. 15:42:18

Csak egy részéhez szólnék hozzá. Akik azt írják, hogy "te választottad, kutya kötelességed, márpedig be kell fejezni" és egyéb hangzatos szólamok: miért is? Mert te azt mondtad? Mert a szülei azt mondták? Mert "így szokás"? Mert elvárja a társadalom?
Van ilyen, hogy elképzel valamit, amit szeretne, de kiderül, hogy nem olyan. Akkor miért kéne erőltetnie magára a dolgokat és szenvedni? Mennyire lesz jó munkaerő az, aki nem szereti, amit csinál? Mennyire lelkesen fog állásért kepeszteni egy olyan munkakörbe, amit nem is akar?
Érdekes felfogás, hogy "külföldön komolyabban vesznek diplomával". Logisztikai állásra biztosan két kézzel fognak kapni utána, mert van egy geológia diplomája. Vagy inkább fognak egy olyan valakit, akinek csak a releváns képzése van meg, mert az nem igényel feltétlenül diplomás fizetést. (És ilyenkor kb. mindegy, hogy az adott illető esetleg a diplomája ellenére nem igényelne, el sem jut odáig a felvételi folyamatban, hogy ezt elmondhatná bárkinek. Egy ismerősöm vegyészdoktor, és nem vették fel tesco-pénztárosnak, mert szerintük nem lenne elég motivált. Bármilyen mókásan is hangzik elsőre, valóban nem karrier egy ilyen beosztás ilyen végzettséggel, szóval végülis igazuk van.)
Abban igaza van az előttem szólóknak, hogy kb. lehetetlen kivédeni, hogy hibázz. Ez az élet. Annyit tudsz tenni, hogy tanulsz belőle, ha megtörténik.
Azt kell eldöntened, hogy amiatt szívsz, hogy kényszerpályán vagy, mások elvárásainak akarsz megfelelni (geológia, megfontoltság stb., ezeknek is kétségtelenül megvannak az előnyei egyébként), vagy amiatt szívsz, hogy a rizikósabb utat választod, ami viszont garantáltan nem helybenjárás. Ez a TE életed, kizárólag te döntheted el, hogy mit akarsz kezdeni vele.

Martian (törölt) 2012.08.02. 15:43:18

A sikeres önmenedzseléshez az egyik legfontosabb dolog a kapcsolatépítés... nem túl célravezető sokadik senkiként beállni egy egzisztenciát kereső sor végére, akár bel- akár külföldön.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2012.08.02. 15:52:24

Kedves Judit,

szerintem alapvetően kétféle út áll előtted:
1. konfliktus vállaló: most azonnal mész, amerre látsz és bevállalod az alantasabb munkákat is az adott országban. nehézsége: még nincs végzettséged, nincs számottevő munkatapasztalatod
2. konfliktus kerülő: elvégzed a tanulmányaidat, legalább diplomád van kéznél. mellette / utána szállítmányozó cégnél helyezkedsz el, ahol elfogadják hogy OKJ-s képzésre jársz (hogy ki fizeti, milyen módon, erre több megoldás lehetséges). majd pár év múlva, kellő nyelvtudással, szükséges végzettségek birtokában, számottevő munkatapasztalattal keresel ugyanilyen/hasonló pozíciót más országban. nehézsége: hosszú távú terv és pl. jó cég kiválasztása nem egyszerű mo.-n

nem utolsó szempont, hogy mekkora anyagi háttérrel rendelkezel most. külföldön szerencsét próbálni nem olcsó mulatság és az elején számos, kikerülhetetlen költéssel jár (min. 4000€ szükséges) és ugye most még nincs is munka tapasztalatod, vagyis bárhová mész, csak egyszerűbb munkákat kapsz (bár ne legyen igazam, de tapasztalat és ismeretség hiányában kétlem, hogy gyorsan jó pozíciót szerezz).

véleményem egyezik többekével: elsőre a diplomát szerezd meg. ezután keress logisztikai munkahelyet otthon, de fogadják el / támogasság az OKJ-s képzésedet. harmadik lépésben dolgozz és szerezd meg az OKJs papírt. negyedik: világlátás. ez hosszú és nem egyszerű út, viszont ha külföldre jutsz, már fel tudsz mutatni eredményeket - azaz nem a létra alján lépsz be a rendszerbe. és ez egy elég fontos különbség.

persze magánélet mindig bekavarhat és simán lehet, hogy előbb vállalsz gyerkőcö(ke)t, mintsem külföldi állást. ezt neked kell tudnod, érezned - ez bármikor felülírhatja bármely elképzelésedet (és egyáltalán nem baj, ha így történik).
viszont abban egészen biztos vagyok, hogy az a kapcsolat, ahol az egyik fél külföldre kacsint, a másik még a szomszéd faluba se néz át és nyelveket sem beszél, hosszútávon nem működőképes.

blah 2012.08.02. 16:10:19

@Martian: ez kurva jó meglátás, de pont azok mennek világgá akiknek erről fingja sincs.

VT22 2012.08.02. 16:16:36

Most komolyan egy geológus diplomát becserélnél egy RAKTÁROS OKJ-re, még ha logisztikának is hívják?

Ha ennyire nem tudod mit akarsz, maradj itthon, fejezd be az egyetemet, ha van rá lehetőséged hallgass át másik szakra.

Aztán majd döntsd el 2 év múlva tényleg akarsz-e menni.

eichikarl 2012.08.02. 16:17:28

@Judit1222:
Nem tudom, hogy lezártnak tekinted-e az ügyet. Szerintem szuper, hogy ezen a kérdésen gondolkodtál. A kommenteket nem olvastam, így nem tudom, hogy mennyire fogok ismételni. De talán másnak is hasznos lesz amit írok - egy vélemény a sok közül...
Kilencedik éve élek külföldön, és kb. hét éve kellett hozzá, hogy rájöjjek, milyen dolgok és kik elől "menekültem" ide. Akiket azóta megismertem és hosszabb időt töltenek itt, azoknál mind hamar észre vettem az okokat, csak magammal kapcsolatban gondoltam, hogy kivétel vagyok. Mindent meg lehet magyarázni és tagadni is sokáig lehet.
Ezzel egyáltalán nem azt mondom, hogy ne lássunk világot és ne töltsünk külföldön időt tanulással, munkával.
(A német nyelvterületet különösen is ajánlom, mert azzal az elkövetkezendő egy-két-három évtizedben mind gazdaságilag mind - egy kicsit lassabban - kulturálisan újra úgy össze fogunk nőni, mint ahogy 100 évvel ezelőttig voltunk, csak már a globalitás is benne lesz.)
Éppen ellenkezőleg. Csak azt tartom fontosnak, hogy legyen az életünknek valamilyen pozitív módon "megfogható" folyamatosan reflektált magja, lehetőleg magunkban és, ami köré rendeződnek a személyek, a dolgok és az élethelyzetek és ne fordítva, hogy ezen mag hiányában mi rendeződjünk ezen dolgok és személyek köré, vagy negatív függéssel meneküljünk tőlük.
Biztosan hasznos befejezni egy elkezdett egyetemet, de ha szülők az általad említett nyomás ilyen eszközéhez nyúlnak az v.sz. annak a jele, hogy nem fogadják el, hogy felnőtt ember vagy és valószínűsíthető, hogy korábban sem akceptálták az életkorodnak megfelelő önállósulási igényeidet. Hiszen azért két fél kell ahhoz, hogy valaki az érettségi után ne legyen képes egyedül eldönteni, hogy mit kezdjen a jövőjével.
Változás, úgy tűnik, célszerű. Az igazán forradalmi változás csak kiben-kiben saját magában kezdődhet el. Ha fiatal felnőtt valaki és olyan helyzetben van mint te, az elég nehéz is lehet, mert körme szakadtáig ragaszkodik ahhoz, hogy a szülei változzanak meg és ismerjék be, hogy évekig nem volt igazuk és hogy komoly szerepük van abban, hogy a helyzet tkp. zsarolásig és szakítással való fenyegetőzésig fajult.

Nem ismerem nagyon régen, de ajánlhatom az
Identity játékot identityjatek.hu/ , melynek segítségével társaságban egy kicsit közelebb lehet jutni ahhoz, hogy mi miért is van az életedben - nem a felszínes, személytelen válaszok szintjén, hogy hát el kell menni, mert itt nem lehet élni, nincs jövője a fiataloknak. Ezekkel szerintem leginkább a menekülést lehet megideologizálni.

Én nem állítom, hogy a társadalmi környezet nem számít. De nagyon is, talán a leginkább abban, hogy a szülők, nagyszülők generációjától milyen példákat lehetett látni az önállóságra, az önmagunkért való felelősségvállalásra. Ebből a szempontból az ő körülményeik nem voltak rózsásak. Márpedig a jövőben csak önállóan (nem önző módon - ez különbség) lehet "túlélni". Tisztában kell kinek-kinek lennie, a múltjával, az erősségeivel. a gyengeségeivel, ismernie kell a valódi, hiteles vágyait (asszem a "mindegy hova, csak jussak ki innen" jól láthatóan nem ilyen) azokat az érdekeket, amelyek ezekhez közelebb visznek.
Ha nyelvileg (is) fölkészülve , tanulás (Erasmus) vagy kvalifikált munka céljából külföldre kerül és tudatosan tölti ott az időt, akkor ezt a hozzáállást, amely Magyarországon igencsak hiánycikk, de a túlélés előfeltétele, két-három év alatt alapjaiban el lehet sajátítani. Ezután máris nagyobb a szabadság minden döntésre. Itt akarok élni vagy ott: mi jó itt, mi jó ott. 100 évvel ezelőttig ez mind lehetséges volt Közép-Európában megvolt a mobilitás, pedig a leggyorsabb vonat sem tudott, ha nem tévedek, gyorsabban menni, mint 100 km/óra.

Konkrétabban az alapvető identitáskérdések feltevése után - a közelemben lévő példák alapján - leginkább a német nyelvterületre Erasmus programmal való kijutást tartom a legajánlatosabbnak. "Nyugaton" 26-éves korig és beiratkozott hallgatói státusszal tart a fiatalság. Semmiről nem maradtál le. Nem beiratkozott hallgatóként - pl. segédmunkából éldegélve - nagyon nehéz az ottani élettel, kultúrával vagy a későbbi szakmával kapcsolatba kerülni.

Sok sikert kívánok!

Gyáli úr 2012.08.02. 16:21:28

Tehát mindig is el akart menni a posztoló, egyelőre nehezen megy a szülőkről a leválás. Ezért is Orbán a hibás?

Cpt. Flint 2012.08.02. 16:29:11

Hmmm... rosszul tudom, hogy a BSC-vel még nem sokra megy az ember? Mert egy év múlva még "csak" az lesz, a masterhez kellene még két év, nem? Annyit meg tényleg nem biztos, hogy érdemes belefeccölni egy nemszeretem szakba...

kvadrillio 2012.08.02. 16:33:13

HMM....HA A SZÜLEID NEM TUDNAK TÁMOGATNI ÉS CSAK A SAJÁT SPÓRKASSZÁDTÓL REMÉLSZ, AKKOR BELŐLED LEGFELJEBB RÚDTÁNCOSNŐ LEHET KÜLHONBAN.

SZTEM.... vagy peóbálj meg írni egí dalt, mint a "mizúúú-mizúúúúú !"...:)9....vagy menj el fesztiválszervező-drogfutárnak....ezek mostanában a legjobban tejelő sakmák Magyarországon......., a többi fizetős helyet már rég elfogalták a rokonok, ismerősök..., boldog ősök....:o9

eichikarl 2012.08.02. 16:33:15

Ja, egyébként aki a tanulmányai alatt legalább egy-két félévet külföldön töltött, annak hatványozottan megnő az esélye a nemcsak a külföldi, hanem a hazai munkavállalásra is.
Tehát, hogy csak mihamarabb legyen magyarországi diplománk az a biztos, komoly öngól is lehet. Hiszen éppen ezzel zárja ki magát valaki a külföldi tanulmányokból. Ha valaki csupa kettessel akar Magyarországon átcsúszni, és inkább úgy gondolkodik, hogy legalább ezeket a tanárokat ismerem, azért akarja mihamarabb befejezni, annál elgondolkodtató, hogy jó helyen van-e.
Egyébként a középkorban több szakmában mesterlevelet sem lehetett kapni külföldi tapasztalat nélkül.

untermensch (törölt) 2012.08.02. 16:33:30

Az erotikus munka biztos megoldás, ha megvannak hozzá az adottságai.

szocske_ 2012.08.02. 16:40:32

Fejezd be az egyetemet, és tanulj 1-2 idegen nyelvet mellette.

Tökmindegy, hogy geológus végzettséged lesz, attól még elhelyezkedhetsz más szakmában is.

Fuvarszervező vagy raktáros lehetsz logisztika OKJ képzés nélkül is, főleg, ha van angol és/vagy német tudásod.

Felsőfokú végzettség és nyelvtudás nélkül viszont jóval kisebb az esélyed bármilyen normális munkára, sem itthon, sem külföldön.

Anti Anyag (törölt) 2012.08.02. 16:58:57

Javasold, hogy rózsaszínűek lesznek a BKV buszok és milliókat fizetnek neked azért, hogy kidobhassanak tízmilliókat.

Stacey 2012.08.02. 17:11:03

Kedves Judit!

Úgy gondolom - de ez a személyes véleményem -, hogy mindenképpen érdemes lenne befejezned az egyetemet, a saját érdekedben. Az még nem kötelez arra, hogy a szakmában dolgozz, sőt, inkább csak szélesíti a látóköröd és a HR-esek számára is az jön le, hogy volt kitartásod befejezni. Nem is beszélve arról, hogy egy diplomával mindig könnyebb boldogulni - ha már elkezdted. És az egyetem mellett elkezdhetsz gyakornokként dolgozni egy logisztikai cégnél, tapasztalatszerzésnek nagyon jó.

Viszont írásodból számomra az derül ki, hogy elmennél innen. Nem írtad, hogy párod követne-e külföldre, milyen munkát vállalna, te vagy ő beszéltek-e nyelveket, és milyen szinten.
Esetleg érdemes lenne egy évet halasztanod az egyetemen - és egy Erasmus ösztöndíjjal egy csereévre elmenni valamerre tapasztalatot szerezni, vagy fizetett önkéntesként (EVS www.hvsf.hu/evs.html) ki tudnál jutni és a kinti tapasztalatok birtokában talán könnyebben tudnál dönteni.

Gondold végig ezeket a lehetőségeket is. De tudd, hogy a döntésedet bármikor megváltoztathatod ha nem tetszik az eredmény. Sok sikert!

Makkasz 2012.08.02. 17:12:42

Nyelvtudás fontos dolog, nem kizáró, de azzal sokkal könnyebb, bár van magas színvonalú, ingyenes nyelvoktatás USAban (de amíg nyelvórán vagy, nem dolgozol).
Otthon ne tanulj, ne szerezz tapasztalatot, mert külföldön kevés hasznát veszed.

Legjobb, ha még nem elég a tudásod, ha külföldi ösztöndíjak közt nézel körül.

Gyere USAba, 0-ról nagyon gyorsan, jó eséllyel szép életet tudsz felépíteni. Helyi magyarok segítik egymást. Meg tudod keresni a pénzt felnőtt vagy távképzésre is.

-=pierre=- 2012.08.02. 17:21:01

Valami oka csak volt annak, hogy geologus szerettel volna lenni. Az oktatasban jonehany professzor van, akik elkovetnek mindent, hogy megultaltassak veled a szakmat, amit valasztottal, szoval nem hibaztatlak.
Geologuskent nagyon jol el tudnal helyezkedni kulfoldon, min 1-2 ev szakmai tapasztalattal, szerintem ne add fel. A multik (Exxon, Petrel, BP) folyamatosan keresnek geologusokat.
Penz es szakmai tapasztalat nelkul nekivagni kulfoldnek nagy felelotlenseg lenne, ha nem pincerkedni vagy takaritani akarsz.
Tobb eve elek kulfoldon, szerencses vagyok, hogy a szakmamban dolgozhatok es megbecsulik a munkamat. Ehhez viszont elengedhetetlen a szakmai tapasztalat, mert az egyetemek mindenhol ontjak magukbol a vegzosoket es nyilvanvaloan egy helyit fognak elonyben reszesiteni, ha ket tapasztalatlan, frissdiplomas jelentkezobol kell valasztaniuk. Mashogy nem tudsz versenyezni, csak szakmai tapasztalattal.

Termeszetesen vannak egyeb lehetosegeid: osztondijakra hajtani, internship-re jelentkezni, stbstb.

- duplagondol 2012.08.02. 17:22:02

Geológusból nem lóg egy minden fán, OKJ-s logisztikusból igen. Ha a szüleid ezt javasolták; könnyen lehet, hogy okuk volt rá. Havi 250-300 itthoni nettó mellett egy jó szakmában nem kell elszenvedned azokat a hátrányokat, amiket külföldön az idegen voltod miatt mindenképp el kell, hogy szenvedj.

Ha úgy látod, a geológusi szakma azért nem fekszik neked, mert már az egyetemen nem bírsz igazán a tárgyakkal; eszedbe juthat, hogy odakint ennél nagyobb megpróbáltatásokat is ki kellene állnod. Ott nem a logisztikusé a hiányszakma.

bigz300 2012.08.02. 17:25:56

Én ajálanám, hogy angolszász területekre véletlenül se menjél mert képmutató bagázs az egész. Az arcodba mosolyognak aztán meg hátbaszúrnak. Ilyenek lettek a kint élő magyarok is és inkább alád tesznek mintsem, hogy segítenének. Nagyon óvatosnak kell lenni velük. Higgy nekem ! Hosszú évek keserű tapasztalata van mögöttem. Nekem már itthon a legjobb.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.08.02. 17:47:25

Az nagy dolog, hogy Judit Borsodból eljutott az egyetemre, ez nem semmi teljesítmény az ő és szülei részéről. De nekem mindkét dolog eléggé bajos, a geológus valóban minden, csak nem hiányszakma, a logisztika OKJ meg éppen nem a szakmának nem a legmagasabb foka. Egyetlen jó pont, hogy a kettő között lehet értékmerítés.

Viszont az elvágyódás tárgya megalapozott-e, Judit ismeri e az USÁ-t? Azt írta, a "nulláról", azért ez már nem az álmok hazája, ahol egy bőrönddel csodát lehet tenni, az USA az egyik legeladósodottabb ország.

Ma nagyon könnyen mondják, hogy "elhagyom az országot", de ennek megvalósítása közel sem ilyen egyszerű.

renz 2012.08.02. 17:49:51

Ha valaki ennyire bizonytalan és még maga sem tudja hogy mit is akar pontosan, inkább hallgasson a szüleire. Pláne ne induljon el a nagyvilágba...

okosallah 2012.08.02. 17:51:09

Jóságos ég, nálatok még tombol a butaság és tudatlanság! Szorry, de muszály ilyen durván kezdeni mert megáll az ész!
Szóval a kérdés az, hogy hol lehetne "ingyen" (mások adójából) megszedni magunkat avagy a kerités és a kolbász.

1.Milyen idegen nyelven tud ez a zseni-csaj irni, olvasni, kommunikálni?
How is her English?
2.Tudatában van e-annak, hogy Nyugaton - hacsak nem profi rakéta tudós - millió legális és illegális bevándorlókkal kell versenyeznie alacsony fizetésű állásokért?
Vagy sex munka Amsterdamban.
3. Milyen jogalapon képzel el munkavállalási engedélyt az EU-n kivül?
4. Olvasott e egyáltalán akár itt az Indexen is történeteket az emigráns életről - pláne ha kezdő?
5. A magyar fekete munkás életről Miamiban? (Takaritás stb.)
6. Én már 35 éve élek külföldön (.fr .de USA) és mint menekült kezdtem a Vérkomcsi korszakban. Akkor még könnyebb volt mert volt szimpátia irántunk. Ma már nincs mert az emberek töke tele van a mindenféle menekültekkel.

Ez egy unintelligens csaj akin semmi sem fog segiteni.

tobias2 2012.08.02. 17:55:44

Skóciában ingyen van az egyetem. Romániában is olcsó, de oda csak akkor menj, ha kifejezetten bírod a korrupciót.

Szalkai F 2012.08.02. 18:02:53

Hali,

én a 18 éves munkaviszonyom felét külföldön töltöttem. Szerintem mindenképpen végezd el az egyetemet, tanulj meg jól angolul aztán irány Norvégia. Szerintem az olajiparban nem jön rosszul egy geológus diploma. A húgom abbahagyta otthon az egyetemeket (többet is kipróbált), most öregotthonban ápoló meg végzi 35 évesen a szülésznö tanfolyamot. Egy diploma, kint is diploma. 50-50 aze esélye hogy tudod használni. Minél inkább gyakorlatias/természettudományos annál valószinübb.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.02. 18:05:39

@Laczika72: Nem havi 600 ezer, hanem évente 500 ezer forint állami támogatás jut egy felsőoktatásban tanuló hallgatóra, mivel a felsőoktatás állami támogatása már bőven 200 milliárd alá esett.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.02. 18:09:41

@Judit1222: Kedves Judit!
A barátod menne veled külföldre? Csak azért kérdezem, mert miatta nem akarsz Pestre költözni, pedig az közelebb van és százszor jobbak a munkalehetőségek, mint Debrecenben.

andras72 2012.08.02. 18:17:18

földtudomány = egzakt, igazi tudomány, igazi tudással, tanulni kell hozzá

logisztika = ? ...de az biztos hogy menő és jól fizet!

amúgy meg őszinte részvétem hogy a szülei olyan utlimátumot adtak neki...

SilentDreams 2012.08.02. 18:19:45

Nem olvastam el minden hozzászólást, így nem tudom, hogy valkai észrevette-e már, de Judit egyelöre még nem lesz geológus, akor sem, ha elvégezte majd a 3. évet...

" Gimis korom óta geológus akartam lenni. Végül szüleim, legfőképp édesapám akarata ellenére a Debreceni Egyetem Földtudományi alapszakán kötöttem ki, ahol szeptemberben fogom kezdeni 3. évemet."

Ezek alapján maximum földtudomány BSc-je lesz, amit további 2 évvel felfejleszthetne geológus MSc-re, ha felvennék oda (oda is felvételizni kell), és el tudná végezni azt a +2 ´vet még.

Szóval egyelöre még ne nagyon beszéljünk arról, hogy geológus lenne, ha megcsinálja a BSc utolsó évét...

SilentDreams 2012.08.02. 18:24:38

Ezek ellenére legjobb szerintem, ha befejezi a BSc képzést, lesz egy diplomája, ami késöbb még akármire jó lehet.

Közben viszont ráfeküdhetne nagy erövel a nyelvtanulásra, amit már kb 1000-en ajánlottak :), mert ez alapvetö lenne a külföldi léthez, és nem irt semmit arról, hogy milyen ismeretei vannak ezen a téren.

A külföld elött pedig egy kis otthoni elköltözést ajánolanék a szülöktöl és saját lábra állást...

SilentDreams 2012.08.02. 18:32:55

@Cpt. Flint: Csak most olvastam, amit elöttem irtál. Jol tudod, a BSc (jelens esetben földtudományi) az még nem az, mintha elvégezte volna az 5 éves geológus képzést.

Ennek birtokában legfeljebb egy alapja lesz ahhoz, hogy továbbtanuljon pl. geológusnak, és megszerezze az MSc-t, a valódi természettudományos diplomát. De erre érdeklödés hiányában nem sok esély van....

Achilles 2012.08.02. 18:49:08

Egy tétova kislány aki eddig a szüleit okolta, most új bűnbakokat keres.
Néhány hónap múlva jön a cikk: "ó hát neki ezt mondták, pedig ő igazándiból mkörmös akar lenni..."
Inkább a sulira kéne fókuszálni meg nyelveket tanulni.
És nem kell amerikába menni:

Legyen Magyarország az Amerikai Egyesült Államok 51. tagállama!

www.facebook.com/Magyarorszag51

Nyomj egy like-ot!

odamondó 2012.08.02. 18:55:43

A címet olvasva inkább úgy érzem mintha kedves Judit a drága szülei elől akarna elrohanni nem pedig csak úgy külföldre.

Erre van egy tanácsom le kell velük ülni beszélni aztán elköltözni első fordulóban mondjuk Bpre főleg ha még nem éltél egyedül korábban... sok lenne egyből szerintem a külföld.

gnme 2012.08.02. 19:00:01

Borsodból eljutni az egyetemere nagy dolog. Érdekes.

..hát csak tanulni kell hozzá. Ott van a Universitas Miskolcinensis.

Borsodból Debrecenbe menni a szülők akarata ellenére .. na az nagy dolog. Aztán meg azt hinni, nyugatra kimenni csak úgy lehet...

(...)

KopaszMercis 2012.08.02. 19:06:57

@franc0: Rajtad igencsak elveszett a szolasszabaccsag eszmeje...

Réz Aladár · http://gesztus.blog.hu/ 2012.08.02. 19:35:18

"elmész, rájössz, visszajössz" Belga

JB242 2012.08.02. 19:36:21

Kedves Judit!

"És boldog voltam, hogy végre azt tanulhatom amit akarok. És szintén amit már leírtak.. az első félév végén szembesültem azzal, hogy ez nem is olyan habostorta."

Hasonló cipőben jártam - igaz teljesen más szakkal - , akár én is írhattam volna ezeket. Ne hagyd, hogy az egyetem elrontsa a kedvedet a szakmához, ugyanis amit a magyar egyetemeken tanítanak (tisztelet a kivételnek) nem sok köze van a napi szakmához.

Sajnos nem ismerem a geológus szakmát, így nem tudom mennyire megvalósítható a Grand Canyon terv, vagy van-e esetleg olyan ága, ami téged is érdekel - ennek utána lehet azért kérdezni a szakmabeliektől... Még akkor is, ha nem a Grand Canyonban vagy, de szakmán belül, akkor is lehet dédelgetni a terveket, ki tudja, lehet egyszer lesz lehetőséged megvalósítani. Persze ezt csak akkor érdemes, ha találsz valamit a geológus szakmában, ami érdekel.

Lényeg a lényeg, ne az egyetemen leadott tananyag/követelmények alapján ítéld meg azt, hogy tetszik-e az adott szakma, ennyi a javaslatom :-)

marcovb 2012.08.02. 19:44:27

Az iskolát fejezd be, mert szélesedik a látókör, esetleg a káposzta-kecske módján jelentkezz egy féléves külföldi ösztöndíjra, ahol aztán kipuhatolózhatod merre tovább. A barátod hogy áll a jövődhöz?
Véleményem szerint nem csak a szülő, de a barát-barátnő is visszatartó erő lehet.
Szóval iskola befejez fél-egy év kinti ösztöndíjjal, szülők támogatását kamatostul vissza (ez mehet külföldről is) jól nevelt gyermek létedre, és uzsgyi egy raktárba valahova ki.
Alulról építkezve, ha van elhivatottság a szakma iránt, úgyis karriert fogsz csinálni, ha nincs kellő, akkor sem volt hiába, megfizetted a tanulópénzt és még kerestél is.

Csak mindig tudd honnan indultál, és kinek a segítségével jutsz előre!

Egy ismerős hencegett vele, hogy friss bachelor ' diplomáját(?) "magának köszönheti".
- Ácsi, még nem tettél le semmit az asztalra, a szüleid kitaníttattak.

papaci 2012.08.02. 19:53:35

a lényeg: igenis merj nagyot álmodni. semmi sem lehetetlen, JUST DO IT! és/de: ha angol nyelvű területre vágysz, legalább középfokon tudd a nyelved, mire ideérsz, különben az esélyed nullához konvergál.
Én/mi igencsak felnőtt fejjel, három gyerekkel mentünk/jöttünk el egy éve Londonba. Élmények, tapasztalatok, tények itt:
gulyasokkulhonban.blogspot.co.uk/

Joindulat SC 2012.08.02. 19:56:29

Az USA jó hely, de ahhoz ,hogy legálisan legyél itt sok papírt be kell szerezni. Jó munkát itt is nehéz találni, viszont sokat lehet keresni (magyar viszonylatokhoz képest) és már írták előttem is sokat kell dolgozni.

Én fél év után úgy látom, hogy az EÜ ápolók nagyon keresettek itt, viszont a magyar papírokat nem fogadják el ha jól tudom. Honosítani meg drága...

Mi nem nagyvárosban élünk ezért kocsi mindenképpen kell az élethez. (a bolt kb 5-6km a lakástól) Viszont sok magyar van akik tényleg segítenek amiben tudnak.És összetartanak, nem úgy mint otthon.

Elsőre én a posztoló helyében Angliát vagy Skóciát próbálnám meg. Ja és beszélni kell angolul! Lehet nyelv nélkül is csak sokkal nehezebb.

orulet 2012.08.02. 20:02:01

Kedves Judit!
Nem vagy egyedül. Ismeretségi körömben több olyan huszonéves, sőt harminc éves van, aki csak sodródik, mindenbe belekezd, aztán rövidesen abbahagyja, de természetesen aktuálisan mindig az a "legtutibb". Hidd el, hogy másutt sincs kolbászból a kerítés! Ex-barátnőm logisztikával kapcsolatos területen dolgozott, nem sok jót mesélt, finoman szólva is kibukva járt haza. Nem biztos, hogy ezt szeretnéd.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2012.08.02. 20:05:25

A tanulással kapcsolatban nem tudok mit mondani, de az USA-ba költözésről igen.
Másfél éve dolgozom az USA-ban.
Az állást úgy ajánlotta egy bostoni cég, hogy a speciális szaktudásom miatt, amiből kevés van a világban, mindent ők intéztek, nekem csak ki kellett töltögetnem a papírokat. Nem tudom, ez nulláról indulva és ilyen támogatás nélkül mennyire könnyű, szerintem elég nehéz lehet munkavállalói vízumot kapni.
A fizetésem itt sokkal több, mint otthon volt ugyanebben a szakmában dolgozva és jóval nyugisabb a munka, nincs annyi túlóra, mint otthon, ha mégis néha muszáj, azt elég jól kompenzálják.
A cégnél megbecsülnek és értékelik a munkámat.
Ennek ellenére nagy valószínűséggel jövőre haza fogok jönni, bár mindenki hülyének néz emiatt.
Csakhogy az anyagiak fontosak, de mégse jelentenek mindent. Egyrészt a család hiányzik és én is nekik, másrészt ez az ország sose lesz a hazám.
Van sok nagyon jó lehetőség, rengeteg jól működő dolog, de leginkább a kereskedelem és fogyasztás terén.
Amúgy viszont van rengeteg bosszantó bürokratikus macera, paranoid, túlhajtott biztonsági követelmény és pár olyan hozzáállás, amit sose fogok megszokni és nem tudok elfogadni.
Pl. az, hogy az emberek legfőbb értékmérője az ún. credit rating vagy credit history, ami végül is azt mutatja, hogyan fizeted vissza a hiteleidet, akár jelzálog, autókölcsön, diákhitel vagy hitelkártya. Ez nagy általánosságban nyilván megfelel a cégeknek (hogy az egyéneknek mennyire, az már más kérdés), de alapvetően fals elképzelés, hogy az alapján minősítenek becsületesnek és megbízhatónak, hogy mennyit vásárolsz olyan pénzből, ami nem a tiéd és hogyan törleszted azt.
És aki ide kikerül, annak ez a mutatója üres, ami persze még mindig jobb, mintha negatív lenne.
Csak éppen nem kapsz mobil előfizetést, csak 500 dollár kaucióval, nem kapsz hitelkártyát, csak ha befizetsz egy adott összeget, vizsgálják a lakástulajdonosok, mikor bérelni akarsz, a munkáltatók, ha munkát keresel.
Ha nincs helyi jogsid, csak útleveled meg magyar jogsid, nem minden helyen fogadják el hivatalos azonosító okmánynak, pl. az Apple shopban nem lehetett előfizetéssel telefont vásárolni ezzel, a patikában bizonyos gyógyszereket nem vehetsz meg, a T-mobile eleve elutasít, még kaucióval se ad el elfőzetéses telefont, a UPS-nél nem regisztrálhatsz bizonyos szolgáltatásokra, mert nem vagy "public records" szerint elfogadható, de hogy miféle public records ez és miért nem, azt már nem adják meg.
Aztán nem árt tudni, hogy bár a fizetés jóval magasabb, de a lakás költségek is nagyon hűzósak, nekem a fizetés fele elmegy a megélhetésre, pedig egyáltalán nem valami extra helyen lakom és igyekszem takarékoskodni, igaz én is tanulok munka mellett egy magántanfolyamon, ami szintén sokba kerül (egy óra 100 dollár).
Persze ha valaki el akar szakadni otthonról és nincsenek barátai vagy családja, aki hiányozna és kellően kalandvágyó, hogy vállalja az illegális kinntartózkodást és az ezzel járó macerákat és kockázatokat, megpróbálhatja.
Bár én olvastam pár ilyen vagy ehhez hasonló módon itt az USA-ban tengő-lengő néhány ember blogját egy ideig és számomra elég riasztó volt, hogy lényegében nem jutottak itt se előrébb az életben, mint otthon, sőt, itt szerintem még inkább a periférián sodródnak, de ha megvan a rekesz sör a hűtőben, a nagy tévé meg egy öreg kocsi, akkor már azt gondolják, ez az amerikai álom...

bazd meg 2012.08.02. 20:20:05

@Boston2: Nem okoskodni akarok, de megteszem, a kredit dolog pl ha nincs, mar jo a kreditted, csak akkor lesz rossz ha adossagot halmoztal fel, ugyhogy amig nincs elmaradasod addig jo, masodszor, latod ez a baj a magyarban, hogy nem mobil es ragaszkodik a haveri korhoz, mi hianyzik neked onnan ??? Agggyal man kolcson, te hijja meg egy sorre, vagy te tele vagy penzel amugy is dumak ?? Hat ez tenyleg nagyon hianyozhat neked, akkor neked adom. Menj haza aztan utana azon fogsz rugozni hogyan johetnel vissza. Nem vagy kulonb mint a tobbi, hidd el. Ezek a felsorolasok pedig hogy mennyit kell letenni duma, azert nem kapsz mert nincs solszoszekuriti szamod kiscica, szerinted mikor adnak az europarkban egy zimbabveinek elofizetos kartyat, foleg ha csak szamarra van jogsija ?? Mindegy sok dolgot rosszul latsz, aztan ahogy lenni szokott majd rajossz hogy tenyleg van logika az itteni dolgokban csak te nem nottel meg fel agyilag hozza.

bazd meg 2012.08.02. 20:30:42

@Boston2: Tudod miert nem mennek sokra az itteni magyarok, mert nincsenek papirjaik, most kepzeld el ha egy afrikai akinek nincsenek hivatalos papirjai, nincs tb-je, nincs adoszama, lakcimkartyaja, stb, nem tudja a nyelvet rendesen, szerinted fog tudni telefonelofizetest kapni, vagy melot, vagy berelni ???????? Es akkor azt mondja az afrikai haverjainak, hogy de egy hulye ez az orszag itt mindent lecsekkolnak es mindenhez azt a hulye lakcimkartyat kernek ?? Vagod ???

Csigorin 2012.08.02. 20:40:06

"Barátom van, aki szintén debreceni,"

na itt a hiba, keress olyat aki kulfoldon van, aztan hozza mar ki tudsz menni es el tudsz indulni ...elsore inkabb nyugat-europat javaslom, egyreszt kozelebb van es konnyebb kikerulni/kintmaradni, masreszt meg az usa mar egy hanyatlo birodalom, recesszioban vannak.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2012.08.02. 20:42:18

@bazd meg:

Okostojás, az első dolog, amit kiváltottam, a Social Security Number volt. Ennek ellenére nem adtak.
A többi idehányt hülyeségeddel meg nem érdemes foglalkozni, mert látszik, fogalmad sincs arról, hogy milyen az én helyzetem és képtelen vagy elfogadni, hogy valaki másképp látja a dolgokat.
Ez a tipikus magyar viselkedés... :)

bazd meg 2012.08.02. 20:45:20

@Csigorin: "Hanyatlo birodalom" , megnevettetel, recesszio meg nincs, de ti mar ehendoglotok szep lassan, kepzeld ha tenyleg gondok lesznek itt, akkor otthon a hullakat fogjak soporni ;^)

Csigorin 2012.08.02. 20:48:10

@bazd meg: hat en a magam reszerol maradok Parizsban, nem cserelnem el amerikara :)
bar az igaz hogy mi mar regen ehendoglunk Magyarorszagon mire ok megerzik a bajt ...

bazd meg 2012.08.02. 20:52:28

@Boston2: Gondolom melos vizumod van, azzal nem jar csak ideiglenes SSN, vagy ITIN number,megmagyaraznad hogy mid van ??

Archenemy 2012.08.02. 20:52:39

@bazd meg: "kepzeld ha tenyleg gondok lesznek itt, akkor otthon a hullakat fogjak soporni ;^) "

Szép, mikor valaki ennek örül.

hajoslanyinhh 2012.08.02. 20:57:53

Sziasztok!
Előre is elnézést szeretnék kérni, ha már vki megírta ugyanazt, mint én, de annyira sok a komment, hogy lehetetlen mindet végigolvasni... :)
Nekem csak egyetlen kérdésem lenne Judithoz, hogy mivel szeretne logisztikán/szállítmányozáson belül foglalkozni? Ez egy eléggé szerteágazó és hatalmas nagy szakma, az egyszerű raktárostól kezdve a hajósokig mindenki beletartozik. Melyik terület érdekelné igazán? És persze, milyen nyelveken (világ nyelveken) beszél jól? Magyarországon még elég, ha az ember jól kommunikál angolul, de külföldön ez már kevés és sajnos a magyar nem nyom sokat a latba, bár egyértelműen előnynek számít. :)
Természetesen egy diploma megléte sokat segíthet a munkakeresésben, tehát azt mindenképp meg kellene szerezni..
Amúgy sok sikert kívánok!

bazd meg 2012.08.02. 20:58:59

@Archenemy: nem orulnek neki, csak ez a duma hogy hanyatlik, mar egy jo par eve, aztan meg mindig docog, nem furcsa ?

Archenemy 2012.08.02. 21:00:45

@bazd meg: az "ITIN number "az mi? Olyan, mint az "ÁFA adó", vagy a "KFT társaság"?

bazd meg 2012.08.02. 21:09:55

Individual Taxpayer Identification Number (ITIN) Ezt barki megkerheti, ez a federal adora jo , pl aki nem tud adoszamot kapni ( SSN ) Ezzel az ITIN szammal nem lehet melozni, arra jo pl ha nyersz a lotton, vagy esetleg ha csinalsz itt egy LLC ( otthoni KFT fele ) es azon bejelentett legalissan itt tartozkodo emberekkel meloztatsz, akkor ezzel a szammal adozik a ceged.

ázsiai származék 2012.08.02. 21:13:02

Az USA megvár,előtte diplomázz le. Apád

Archenemy 2012.08.02. 21:14:11

@bazd meg: tehát akkor az ITIN number az a

Individual Taxpayer Identification Number Number.

Mondom, mint az áfa adó, meg a kft társaság.

Archenemy 2012.08.02. 21:15:16

@bazd meg: Görögország még mindig döcög, de azért abban megegyezhetünk, hogy nem ugyanott tartanak, mint Nagy Sándor korában, nem?

BarackObama 2012.08.02. 21:18:30

Ez az izé, a poszt egy gumicsont.
Egyetem VS ókájés tanfolyam? Muhahaha!
Tényleg lehetséges az, hogy valaki huszonévesen, az egyetemen arra jön rá, hogy a logisztika érdekli? Még nagyobb muhaha!
Nem akar összetűzésbe kerülni a szüleivel? meg még pestre menni sem akar mert a barátja debrecenben van? de külföldre menni azt igen... hahahaha! Ennyi logikai bukfenc egyetlen posztban igazán szórakoztató. Muhahaha!

nyulaspista 2012.08.02. 21:22:33

Kedves Judit. Szerintem menj el dolgozni. Utana megtanulod ertekelni a keveset is ami adatik es 21 eves csitri korodra nem fogsz elegedetlenkedni...

bazd meg 2012.08.02. 21:23:49

@Archenemy: ezt nem vagom, ha nyersz a lotton, vagy ha a ceged utani adot afanak nevezed akkor biztos igazad van.

bazd meg 2012.08.02. 21:27:34

Te boston gyerek, te nagyon elbujtal baszki, akkor megsem lehet allando adoszamod, akkor meg nem csoda ha elhajtanak, mindegy nem raglak tovabb.

Archenemy 2012.08.02. 21:28:06

@bazd meg: nem vágod persze, mert kibaszottul ostoba vagy, de mindegy is

bazd meg 2012.08.02. 21:32:36

@Archenemy: na most jol megaszontad, mondjuk nekem a szarombol sem ehetnel, plane amikor meg otthon voltam ;^)

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.08.02. 21:34:37

Szerintem (is) be kell fejezned az egyetemet. A diploma nagyon fontos dolog, még ha nem is geológusként helyezkedsz el később, a leendő munkaadóid legalább látni fogják, hogy te már letettél valamit az asztalra. Egy csomó időd lesz még később azt tanulni, amit akarsz, és oda menni ahova akarsz.

Laresz 2012.08.02. 21:37:12

@BarackObama: á, biztos rendelt a neten egy kombinét, oszt szerelmes lett a jóképű futárba és rájött, hogy csak a logisztika érdekli.

Ez történhetett, kérem kaccsójjaki :-))

JónásBrigi35 2012.08.02. 21:43:32

"Barátom van, aki szintén debreceni, biztosan nem fogok Pestre költözni." - Ha a barátod miatt Budapestig sem akarsz eljönni, akkor külföld hogyan jön a képbe??? Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Budapest a világ közepe (mert nem az), de ha máris így korláztozod a lehetőségeket, akkor a külföld is csak egy illúzió.
Amúgy én is voltam hasonló helyzetben, halasztottam 1 évet az egetemen, külföldre mentem baby-sitterkedni, nyelvet tanulni, világot látni és nem utolsó sorban pénzt keresni, és közben arra is rájöttem, hogy nagyon is jó választás volt az egyetem, örömmel mentem vissza, be is fejeztem. és azóta is a végzettségemnek megfelelő munkából élek.

Sierrababa 2012.08.02. 21:54:44

Nekem a leveledből úgy tűnik, hogy nem igazán tudod még hogy mit akarsz...(ha tőlünk kérdezed, tuti nem)
Szerintem először is fejezd be az egyetemet. Először is már két évet melóztál vele. Másodszor is, amíg ott vagy, tán tényleg kitalálod mit akarsz. Harmadszor is, ahogy már valaki írta, bármit is akarsz csinálni, jó pont, ha valamit befejeztél, végigcsináltál.
Ha utána még mindig nem tudod mit akarsz, és nincs pénzed, menj el valahová bármilyen munkát végezni, takarítani, bébicsőszködni, bármit csinálni, lehetőleg olyan nyelvterületre, amit már konyítasz. Időközben felnősz és kitalálod mit is szeretnél :) Szerintem addigra majd az is ki fog forrni, hogy a jelenlegi pasid miatt érdemes-e röghöz kötni magadat, vagy már rég a múlté. Jaaa, amikor külföldre mész, az messzebb lesz, mint Pest :D

roxxtar 2012.08.02. 22:00:22

Én a két kezemet összetettem volna ha így tanulhattam volna mint te.. még ha szotyiszak is és le is fosod, hogy hány magyar fizeti ezt neked.. Nem tudlak sajnálni, ne haragudj.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.02. 22:02:42

Erdekes egy lanyzo lehet, lehet nem is veletlen a szulok akadekoskodasa. Evek ota geologus akart lenni, szulei tanacsanak ellenere el is kezdte a szakot, de most mar nem fulik hozza a foga, mitobb szinte undorodik tole.
Valahol megertem a szuloket, mert mi van, ha a szallitmanyozas is csak fellangolas, es igy tovabb? Szinte mar a diploma kapujaban van, en tuti , hogy elvegeznem igy mar.

Egyebkent nekem is akadekoskodtak a szulok, de az osztalyfonokom is. MEgis infora mentem. Utana a villanykart is elvegeztem -errol beszelt le nagyon az oszifom.

Es azota is programozokent dolgozom, abbana hivatasban, amit mar erettsegi elott is elterveztem. Es en is megkaptam, ha otthagyom az ELTE-t ( tul elmeleti volt) , akkor nem fognak tamogatni a szulok. Otthagytam, onerobol megoldottam ( tenyleg nem tamogattak) , es utana a masik szakot is.

Nekem ebbol a levelbol az jon le, a lanyzo maga se tudja mit akar, szinte csapodik ide-oda, talan emiatt is lehet ez a szuloi feltes.

Otlet: fejezd be a sulit, es utana dontsd el, mit is akarsz valojaban.

Inked Miss Daisy 2012.08.02. 22:03:22

"nem kell szeretned, nem kell kedvelned. a munkádat sem fogod"
Kedves Judit!
Egykorúak vagyunk és abszolút értem a belső vívódásodat.
Ne hallgass az ilyen ökrökre, mint akik a fentebbieket írják! Ez csak azon emberkék mentsége, akik nem elég bátrak/erősek/talpraesettek, hogy megtalálják azt a munkát, ami valóban nekik lett kitalálva. Senki sem lehet igazán boldog (hosszútávon), ha nap mint nap olyan munkát kell végeznie, amit utál.
Egy darabig én is elhittem ezt a maszlagot, (na persze csak részben szerencsére), de mindig ott motoszkált bennem, hogy az nem lehet, hogy az ember kvázi elpocsékolja az életét valamire, amire nem akarja.
Így hát nyitott szemmel és gondolkodással tettem a dolgom. (Amivel rendelkezem: erős gimnáziumi érettségi, angol-német nyelvtudás papíron és a valóságban is, ill. be nem fejezett francia és spanyol ismeretek - ez legfőképp a nyitott gondolkodásban és asszociációs képességben segít nyelvi területen, be nem fejezett kommunikációs és jogi assz. tanulmányok - szintén a széleslátókörűség miatt jól jön ez is, rövidebb-hosszabb munkatapasztalat különféle területeken, szintén a fentebbiek miatt jön jól)
Jelenleg négy hónapja vagyok Angliában, és tudom, hogy sokaknak nem "feküdne" a munkám, de úgy érzem és látom, hogy megtaláltam azt, amit szívesen csinálok nap mint nap, és még igény is van rá. (Kicsit konkrétabban: nagy keze van a "sikeremben" a szerencsének is. Sőt. Egy farmon dolgozom, mint ún. "poultry assistant", azaz egy csirkefarmon vagyok felelős másodmagammal a csirkejólétért :) Hamarosan képzésre is elküldenek - ez persze legfőképp a jogi előírások miatt kell - és 1 de maximum 2 éven belül át veszem a teljes farm managelését. Még számomra is meglepő volt, de imádom csinálni. Rendkívül összetett, sokrétű munkakör, és minden csak nem unalmas.)

Aki pedig azt írja, hogy külföldön mehetsz szexmunkásnak, maximum, az vagy nem járt még kis hazánkon kívül sehol, vagy valamit nagyon elk*rt...
Muszáj elvenni mások kedvét? Idióták...
Szóval sok sikert, gondold át alaposan DE ne vesztegess el erre több időt, mint amennyit célszerű. (Nem azt értem ez alatt, hogy ne fejezd be az egyetemet, ha engem kérdezel, én inkább az ellenkezőjére szavaznék szintén.)
Kíváncsi lennék, hogy alakulnak majd a dolgaid! :)

bazd meg 2012.08.02. 22:15:48

@Boston2: Mindegy nem vitatkozok, allando SSN csak zoldkartyara vagy allampolgarsagnal kapsz. Ideigleneset persze hogy kaptal mert itt melozol es adozol utana, szerintem ravan irva hogy addig ervenyes ameddig a melosvizumod le nem jar.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2012.08.02. 22:32:03

@bazd meg: Én se vitatkozok, most kérdeztem meg a cégnél a kollégát, aki az ilyen ügyeket intézi. Felteszem, nagyobb a gyakorlata, mint neked...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.08.02. 23:55:41

@Boston2: láttam, az SSN körül volt egy kis "vita" :) bár ez elég OFF, csak az olvasók kedvéért: 3 fajta SSN létezik: 1. állampolgároknak ill. állandó lakosoknak, 2. az, amelyik nem jogosit munkára 3. munkavégzésre jogositó (mint pl. Boston2 esetében, aki külföldi állampolgárként amerikai cég alkalmazásában van) en.wikipedia.org/wiki/Social_Security_number
ON :)

bazd meg 2012.08.03. 00:47:43

@Zsuzsi65: Na de a lenyeg mellett elmentel......... szoval szerinted neki azzal a munkavizaval allando SSN-je van ? Szerintem az addig ervenyes ameddig a vizumja le nem jar ;^)

bazd meg 2012.08.03. 00:50:44

Tehat ravan irva a SSN-ra szo szerint, ez a szam a vizaval egyutt ervenyes a lejarat napjaig, mert a SSN nincs ervenyessege.

Zitalein 2012.08.03. 00:56:29

@Laczika72: Vesztére, ő nem a havi 600 ezret kapja, hanem az oktatást, vagyis használhatatlan, elavult tudást. A lóvén meg osztoznak az okosok. Ennek ellenére javasolnám neki, hogy fejezze be mégis, amit elkezdett az egyetemen: én se dolgozhattam egy percet se soha pénzügyi ügyintézőként, de -- amint az legutóbb aztahétmeganyolcszázát kommentjéből kiderül -- a szintén haszontalan diplomáimmal együtt ez a végzettség is jó lehet még valamire.

Egyébként lehetett már korábban olvasni itt egy sikersztorit éppen geológusról is, aki az egyik posztolónak az útitársa volt, ha jól emlékszem. (Csak éppen úgy szólt a fáma, hogy az az illető elég szívós volt a kinti karrierhez. Lehet, hogy a mai poszt szerzője nem az?)

bazd meg 2012.08.03. 00:59:31

@Zsuzsi65: The other reads "valid for work only with DHS authorization." These cards are issued to people who have temporary work authorization in the U.S. They can satisfy the I-9 requirement, if they are accompanied by a work authorization card. Csak nektek, tolem, ha az angol jobban menne esetleg, bar ketlem ;^) A te altalad idemasolt wikirol szedtem le. De ez amugy is egyszeru lenne csak boston ur nem tudja vagy nem akarja elolvasni ami a kartyajan van, ........

bigz300 2012.08.03. 01:06:50

@bazd meg: Shit !!! An America lower again. A brainwashed jerk

bazd meg 2012.08.03. 01:23:53

@bigz300: Igazad lehet azt az orban gyereket neked adom ott a tunderorszagban te felazsiai cigany gyerek. De ti nem vagytok kimosva mi ?? idiota

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.08.03. 01:25:56

@bazd meg: Igy van, de azt hiszem, ezt a témát tényleg nem kell már tovább ragozni, nem USA kivándorlási ügy volt a téma:) a lényeg, hogy SSN -njével Boston vigan dolgozhat és adózhat, amig a H1 vizuma le nem jár :) és mivel nem kiván kint letelepedni, igy nem is lesz neki másfajta SSN-je:)
Bigz300, gondolom "lover"-t akart irni lower helyett :)))) kicsit mast jelent:))

Zitalein 2012.08.03. 01:26:25

@Inked Miss Daisy: Némileg sorsszerű, hogy a városban, ahol felnőttem, éppenséggel működött is mg.-i technikum, de én azt hittem, azt úgyse becsülné senki -- vidéken legalábbis mindenki ért hozzá, ezért nem tűnt értékesnek az ilyen irányú tudás. Így hát, elkezdtem csupa olyasmit tanulni, amit utáltam és utálok ma is. Mivel tanulásra mostanában nekem már nem futi, dobhatnál priviben tippeket arról, hogyan érdemes mg.-i előképzettség nélkül állattenyésztéshez kapcsolódó álláshelyekre pályázni. (Egyáltalán hol lehet ilyeneket találni?) Vajon hogyan vehetném föl a versenyt azokkal, akiknek bezzeg van ilyen végzettsége, és szintén külföldi farmokra igyekeznek?

2012.08.03. 01:26:39

@bigz300: helyesen: 'Shit! An America-lover again; brainwashed jerk' (bocs, szakmai artalom, nem birok helyesirasi hibakat figyelmen kivul hagyni; a stilisztikai hibakrol itt most inkabb ne beszeljunk - legyen eleg annyi hogy ez az America-lover nem hangzik tul eletszeruen).

Lehetett láng 2012.08.03. 01:34:42

Tanulj önismeretet és nőj fel! És a nyelvtanulás sem ártalmas!
Még magad sem tudod, ki vagy-mit akarsz, zavarosan írsz.......
Vagy butuska vagy, vagy nagyon csecsemő agyú!
:)

bazd meg 2012.08.03. 01:39:33

@Zsuzsi65: Ami a lenyeg hogy amit ir, hogy itt nem lehet ezt meg azt csinalni, pl nem kap t-mobil elofizetest meg tarsai, ezt akartam megmagyarazni hogy amikor elkerik tole a SSN-et es meglatja az amerikai hogy csak a munkavizaig ervenyes, vagy bemondja a telefonba a szamat, egybol hanyatdobjak magukat az amerikaiak es ezert nem kap meg sok mindent csak ha leteteket fizet. Az o SSN addig jo amig el nem kapjak lopason esetleg es mar repul is, tobbek kozott ezert is felnek az ilyen szamoktol. Meg a zoldkartyasoktol is elvehetik a letelepedesi engedelyuket, plusz a SSN is, kiveve ha allampolgar vagy. Aztan gondolom nem te vagy a csoportvezetonk aki megmondja hogy mit es mikor irhatok ide, elore is koszonettel.......en ;^)

sírjatok 2012.08.03. 02:45:54

@bazd meg: nem elmagyarazni akarsz te semmit, csak beszologatni mindenkinek

tobbieknek mondom, erdemes az uriember korabbi hozzaszolasait is nezni, ez a nick kizarolag azert letezik, hogy otthon maradt magyarokat cseszegessen lehetoleg minel megalazobb modon

bazd meg 2012.08.03. 03:14:30

@sírjatok: Jol nezd at es ha atragtad magad, akkor dobj fel egy temat es cafold meg. Az en stilusom meg nekem sem tetszik, csak a idiota kodot szeretnem eloszlatni egyes embereknel, foleg az bosszant amikor valamit, amit nem ertenek azt az adott orszag idiotasaganak tulajdonitjak, pedig a sajat sotetseguk gatolja a tisztan latast. Gondolom nem kell mondanom hogy az USA-t milyen eloszeretettel szidjak ok nelkul, de a magyar buza, pirospaprika, termalvizvilagnagyhatalom az termeszetesen egyedulallo es amugy is mi vagyunk a legokosabbak, persze gondolom neked ez tunt fel meg mert te is ugyan abban a bilibe dagonyazol. Az a gond amikor a hulyeseg az akaraterovel parosul es azt raeroltetjuk a masikra.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2012.08.03. 06:33:59

@bazd meg:
Az egész, amit elmondasz, csak azt bizonyítja, mennyire korlátoltan előítéletes a rendszer, ami arra a gyanakvásra épít, amit te annyira próbálsz nagyszerű vívmánynak beállítani.
Amiket elmondtam, tapasztalati tények voltak, nem az USA szidása.
Ők hívtak ide, nem én kuncsorogtam, hogy jöhessek. Ezek után érthetően zavar az a személytelen, előítéletes gyanakvás és lenézés, amit gyakran tapasztalni pusztán azért, mert nem egy USA jogosítvánnyal igazolom magam...

wrstjnethn 2012.08.03. 08:25:25

Ne haragudj, de nem tűnsz valami határozottnak:
- Először szüleid akarata ellen mész egyetemre. Aztán az akaratuk ellenére akarsz eljönni.
- Szeretnél külföldre menni de még Bp.-ig sem jutsz el.

Szerintem több okból is várnod kellene és addig tanulni/dolgozni. Abba belegondoltál, hogy mennyi pénz kell külföldön a kezdéshez? Mert ott is azonnal ki kell fizetni az albérletre foglalót, kéthavi kauciót, ügynöki díjat, stb. Ha nincs állásod azonnal, gyorsan fogy a pénz utazásra, rezsire! Ha nem mosogatni akarsz hanem komolyabb munkát akkor állásinterjúra is ki kell esetleg a költözés előtt utazni! Ha Budapest nem tetszik, elképzelhető, más külföldi város sem fog! Ráadásul lehet a külföldi vágyad is el fog múlni egy-két év alatt, mint a geológusi érdeklődésed. Szóval várj és érj egy kicsit!

bpetya75 2012.08.03. 08:28:03

Döbbenetes számomra, hogy mennyire kritikán aluli itt egyesek olvasási képessége. Laczika72 félévenkénti 3-6K-ról írt. Nagy királyság, hogy mégis legalább hárman reagáltak úgy, mintha havi összeg lenne ez. Hogy a francba lehet vitatkozni valakivel úgy, hogy közben el sem olvassuk amit írt???

rékuss 2012.08.03. 10:54:53

@Martian: teljesen igazad van :)))

Inked Miss Daisy 2012.08.03. 10:56:35

@Zitalein:
Hmm. Az a helyzet, hogy a lehető legcsekélyebb ismeretekkel rendelkezem az ilyen területen való elhelyezkedéssel kapcsolatban.
Elöljáróban annyit, hogy soha, de igazán soha nem gondoltam arra, hogy mezőgazdasággal kellene foglalkoznom. Talán az is nagy szerepet játszik ebben, hogy M.o. le van maradva ezen a téren (nem fikázom M.o-t, mielőtt valaki nekem esik), így otthon eszébe sem jut az embernek, hogy ebből éljen meg, hacsak nem beleszületett. Otthon kiváló földekkel, elhelyezkedéssel rendelkezünk és isten tudja mióta foglalkozunk a mezőgazdasággal. Viszont elég nehéz felvenni a versenyt, ha nem invesztálnak elegendő pénzt a fejlesztésekbe. Márpedig ha valami nincs M.o-on (legalábbis nem a megfelelő helyre folyik), az a pénz. Ezért lehet, hogy fejlettebb országokban durvább eredményeket érnek el, mert megvan rá a büdzsé, hogy automatizált és fejlett rendszereket építsenek ki. Még így is bukta lehet belőle, ha például az időjárás olyan tré, mint idén, de nagy előnyben vannak. És nem egy lábon állnak...
Visszatérve az állattenyésztésre:
Amint írtam, sokat köszönhetek a szerencsének is. Eredetileg spárgát szedni jöttem, azután bekerültem a gyárba, ahol válogattam szalagon ill. csomagoltam. (a tervem az volt, hogy ameddig kell, csinálom az ilyen típusú munkákat, és ha helyben vagyok, akkor könnyebben beeshet valami, olyan nincs, hogy nincs:))
Majd egy szép napon láttam egy kibiggyesztett papírt az ajtón, hogy asszisztenst keresnek a csirkefarmra, és az első gondolatom az volt, hogy pffejj na én oda nem. Azután a második és harmadik is valami hasonló volt. Azután viszont gondolkoztam egy kicsit, és úgy döntöttem, hogy nem mondok nemet valamire, amiről azt sem tudom, micsoda. Jelentkeztem és behívtak beszélgetésre, azután elküldtek 2 próbanapra, és a második nap végén biztos voltam benne, hogy én ezt nagyon akarom. (Akkor még szó sem volt semmi managerségről, csak az asszisztensi posztról) Nem én voltam az egyetlen jelentkező, így hát volt min aggódnom. Igyekeztem mindig hangot adni annak, hogy mennyire örülnék ha megkapnám a munkát (nem tenyérbemászásra gondolok), mert mind a mellett, hogy dolgozni szeretnék, ez valami olyasmi, amit szívesen csinálnék.
Azt mondták, hogy a jelentkezők közül többnek is van több éves tapasztalata, viszont: én jobban beszélem a nyelvet (sokkal...), láthatóan "fekszik" nekem a munka, ill. rendelkezem azzal a gyors tanulási képességgel, amire itt szükségem lesz.
Pár hét után aztán megkaptam a munkát.
Mint azóta kiderült, a managerünk záros határidőn belül szeretne megpályázni egy másik állást, ezért én léphetek majd a helyére, hogy ez két hónap vagy egy év, az azon is múlik, hogy milyen tempóban haladok.
Szóval összegezve: fontosabb, hogy beszéld a nyelvet, legyél nyitott, tanulj gyorsan, akarj dolgozni, légy rugalmas, talpraesett és megbízható, (és légy hajlandó akár éveket is eltölteni adott helyen), mint önmagában a papír. Ha úgy látják, hogy te papír nélkül is jobb lennél, mint mások azzal, akkor valószínű, hogy inkább téged vesznek fel és képeznek. Hosszú távon ez jobban kifizetődő, hiszen olyan munkaerőt kapnak a pénzükért, akivel azután nem lesz probléma.
Nézegettem egyébként a neten hirdetéseket ilyen téren, és kifejezetten gyakran látom, hogy nem feltétel a papír. Szóval valószínűleg máshol is így gondolják :)
Ha eszembe jut még valami, akkor majd írok privit!

Inked Miss Daisy 2012.08.03. 11:26:55

@Zitalein:
Például:
"Previous experience within the poultry farm industry is desirable but not essential as training will be given."
www.jobisjob.co.uk/wing-leighton-buzzard-beds/faccenda-group-ltd/poultry-farm-worker/job-offer-ahtzvblrywshncx6d523xzdt6e?pos=11

sírjatok 2012.08.03. 13:04:00

@bazd meg: "csak a idiota kodot szeretnem eloszlatni egyes embereknel"

viszont nem az egyes embereknek szólogatsz bele, hanem en bloc cigányországozol, szánalmasozod le az egész magyarságot.

erre az a kifogásod, hogy "de vannak olyan magyarok, amik meg az egész usát szánalmasozzák le"?

hát gratulálok, így majd biztos értelmes, előremutató párbeszéd alakul ki :)

annapanna76 2012.08.03. 13:48:49

Szia Judit! En, mint 36 eves, 12 eve kulfoldon elo es nem a szakmajaban dologozo honfitarsad irok neked. Sohasem bantam meg a diplomamat, ami foldrajz-angol szakos tanar. (Neked itt talan a foldrajz resze lehet erdekes.) Nem csak azert nem bantam meg, mert szerettem csinalni, hanem azert sem, mert barmennyire idopocsekolasnak erzik egyesek, egy diploma megszerzese ertekes tanulasi folyamat mindenrol: magadrol, az elvarasokrol, a kornyezetedrol es a te esetedben meg a vilagrol is. Nem hiszem, hogy a te diplomad olyan hasztalan lenne, mint mondjuk egy volt osztalytarsam Mongolia-regeszet szaka az Elte-n, amivel ma a Villamossagi Muveknel ugyfelszolgalatos. A te diplomadra epulve en rengeteg dolgot el tudnek kepzelni: a mai vilagban az alternativ energiaforrasoknak nagy jovojuk van, a vizeromuvek, a szeleromuvek akar tenger feneken. Vajon azokhoz nem fog kelleni a geologiat ismero szakerto? Vagy peldaul az en munkahelyem elektromos autokkal foglalkozik, amihez az akkumulatorokhoz kell a Lithium, amit Del-Amerikaban banyasznak. Es a lehetosegek utana vegtelenek. A kerdes szamomra nem az, hogy elvegezd-e az egyetemet, hanem hogy egyetem utan melyik orszagba es milyen raepulo kepzesre menjel ki. Milyen nyelveken beszelsz? Franciaorszagban ingyenes az oktatas, csak regisztracios dij van. De osztondijat nyerhetsz mas orszagba is. A Logisztika sem annyira rossz valasztas, bar en azt nem Magyarorszagon vegeznem el a helyedben, hanem mar kint kulfoldon. Tobbre mesz majd vele. Korodbol adodoan en azt is javasolnam, hogy eloszor Au Pairkent menj ki (en is igy tettem 23 evesen) egy orszagba, penz sem kell, mivel a csaladnal laksz, nyelviskolaba jarsz es megismered a kulturat es a lehetosegeket. Meg annyira fiatal vagy es annyi lehetoseged lesz az eletben, hogy meg 1 vagy 2 ev az egyetemen csak hasznodra valhat. Kitartas es bizz az eletben. Nem veletlenul sodor eled lehetosegeket. Es nem veletlen, hogy azt tanulod, amit. En is lehet, hogy meg egyszer visszaterek a diplomammal megszerzett szakmamhoz, de addig a vilagot jarva meg rengeteget tanulhatok. Sok sikert! A

Zitalein 2012.08.03. 14:44:53

@Inked Miss Daisy: Jó hír, hogy értékelik a nyelvtudást, de ez esetben lehet, hogy inkább Németországot kellene megcéloznom... :S Minden esetre hasznos volt rátalálni ezen a lapon a megfelelő keresőkifejezésre: "friendly farm" -- sztem ez a jelző mindennél fontosabb.

bazd meg 2012.08.03. 19:23:16

@sírjatok: Te amikor lehulyezed az amerikait, szerinted hany embert sertessz meg ?? Az nem baj ?? Mutass egy olyan amerikai cikket vagy amerikai hozzaszolast amiben hulyenek nezik, vagy mondjak a magyart ?? Na majd akkor szoljal kis csiko, addig meg add meg a tiszteletet a masik nacionak, vagy az mar faj mi ??? MAGYAROSZAGON HIANYCIKK A TISZTELET MASOK IRANT, tetszik erteni ??

bazd meg 2012.08.03. 19:30:07

@Boston2: Mennyire korlatolt es eloiteletes ez a rendszer, irod te, hat tenyleg a hulyenek nem lehet elmagyarazni hogy hulye. Majd ha mutatsz egy Mongolt, persze Mongol jogsival MO-n, aki besetal es papirok nelkul kap kredit kartyat az OTP banktol akkor elfogadom az erveidet. Vagy az is korlatolt rendszer ezek szerint ??

Járaszám 2012.08.04. 11:35:59

A mindegyhova hozzáállásért én sem rajongok, főleg ilyen fiataltól aki hirtelen változtatja a hangulatait és még keveset tapasztalt, nem nagyon tudja mit akar, de azért van ötletem.
Lehet, hogy volt már itt, nem olvasom végig a kommenteket.
Egy további lehetőség szerintem, hogy befejezed amit elkezdtél, feltéve, hogy nem teljes érdeklődésvesztés az oka a geológiából kiábrándulásnak, hanem más, mondjuk praktikus megfontolások mint pl. logisztikával azt gondolod jobban lehet keresni.
Ha még érdekel feleannyit legalább mint gimiben, akkor befejezheted és kereshetsz doktoranduszi pozíciót külföldön. Olyan helyen, ahol ezt meg is fizetik, mondjuk Skandináviában. Norvégiáról nem tudok, de Dániában és Svédországban egyszerű megélhetést biztosít kis megtakarítással (nagyjából átlagfizut adnak, teljes állásban, állami alkalmazotti státusszal). Szükség esetén bizonyos helyeken akár két ember is megél egy doktoranduszi fizuból, persze nem nagy lábon, de nem is nélkülözve. Persze lehet más pontja is a világnak ahol nem kell fizetni a kutatótanonci pozícióért, rá kell keresni.
Svédországban a bányászat miatt (vasérc, északra koncentrálódik), Norvégiában az olajipar miatt vannak lehetőségei egy geológiai érdeklődésű embernek (feltételezem más országokban is folyik bányászat : ) és ott is képeznek ehhez szükséges geológus szakembereket).
Az ottani doktorira nem úgy kell tekinteni mint ahogy Magyarországon látjuk, ott nem akadémikus hanem iparközelibb mint tisztán elméleti a doktoranduszképzés. Felvételi sincs, csak pályázat. A gyakorlatban aktuálisan szükséges területekre vannak kutatási projektek, nem kis számban főként a (pénzes, nagyon pénzes) vállalatok pénzelik a kutatást, az állam kisebb részét adja. Így praktikus tudást szed fel az ember, el sem tudja kerülni a kapcsolatépítést az iparba, a doktoranduszok jó része nem is marad egyetemi kutató területen hanem pozíciót ajánlanak nekik a projektben részt vevő cégek. És nem unalmas adminisztratívat, hanem érdekes szakmait.
És mindezen idő alatt jól megél az ember, kötelező nemzetközi konferenciákra utazni (nemzetközi kapcsolatépítési lehetőségek a túristáskodáson felül), a szakma elméleti részével, tágabb területen tanul érdekeseket, szűkön alkalmazza hasznot hajtva, és némi egyetemi létből fakadó további előnyök is adódnak.
A nyelvet közben is el lehet sajátítani, vannak ingyenes tanfolyamok. Persze előny a helyi nyelvtudás, de legalább a produktív angol (bár találkoztam már olyannal aki egyiket se tudta kezdéskor).
Ha rajongtál a geológiáért annyira, hogy még a szülőknek is ellentmondtál akkor melegen ajánlanám megfontolni ezt az opciót. A logisztika, főleg OKJ nem összemérhető egy izgalmas és fontos geológiai karrierrel.

Járaszám 2012.08.04. 11:45:25

Ja!
És persze ez sem tuti. Ha azonnal kell valami és bármi akkor ez nem lesz jó. De ha végigviszed amit elkezdtél, akkor érdemes ez irányban tapogatózni amíg csinálod, mint látod van perspektíva.
Talán még valami áthallgatási lehetőség is lenne külföldre közben.
Erasmus-t nézted már?

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2012.08.04. 19:07:44

Ezt nem értem. Budapest annyira messze van, hogy inkább elmész az Óperencián túlra, és kezded nulláról. Miva'?
Szörnyülködsz, hogy mire befejezed az egyetemet, _már_ 23 éves leszel. Miva'?
Sajnálom, de nekem úgy tűnik, nem vagy okos.
Ne menj külföldre, pincérnő vagy bébiszitter itthon is lehetsz.

ocsi01 2012.08.10. 00:33:42

Mindenki azt mondja, hogy egy BSC diplomaval nem mesz semmire... egy reszrol ez igy is van, mas reszrol viszont kiemelkedsz ( egy hajszlnyira mindenkepp) a felsofoku vegzettseg nelkuliek tomegebol.
Sok orszag van, ahol mar nagyon eleguk van ( sok szempontbol erthetoen) a (fokepp keletrol erkezo) kepzetlen munkerobol. Felszolgalo, takarito, babiszitter stb, szinte mindenki lehet... ezert oda eleg nagy is a tuljelentkezes. Gondold vegig, hogy te is a kepzetlen keleti bevandorlo tomegbe akarsz-e kerulni.
Azt, hogy mar nagyon eleged van az egyetembol... megertem... en is igy vagyok vele... de a maradek egy evet.. fog osszeszoritva, szerintem erdemes befejezni...
Egy OKJ-s kepzestol se varj azert csodad, en a helyedben meg gyakornoki (magyar vagy kulfoldi) dolgokat neznek. Ha meg egyetmista vagy frissen vegzett vagy, sok ilyenre lehet eselyed es nem kizart hogy talalsz logisztikait elokepzettseg nelkul. (ha ez megvan, akkor meg gozerovel tanulj szakmai dolgokat otthon onerobol, es a gyakorlatod alatt probalj meg beepulni a cegbe, erd el, hogy felvegyenek.)

Sok sikert!

Tücsök4 2015.03.30. 12:50:38

Kedves Judit! Mi lett veled azóta??? :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása