oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. július 19. 02:59,  Miért megyek el? - avagy üdvözlet az olvasónak! 3 komment

2012. július 19. 02:59 Határátkelő

Miért megyek el? - avagy üdvözlet az olvasónak!

Ebből az országból el kell menni.

Ízlelgetem a mondatot, nézem, elolvastam már sokszor, végiggondoltam ezerszer.

Ebből az országból el kell menni.

Nem azért, mert ez az ország nem lehetne jó hely (vannak gyönyörű tájai; az emberek kedvesek is tudnak lenni, ha akarnak, más kérdés, hogy nem mindig akarnak; néha finom az étel – noha nem olyan gyakran, mint büszkén állítjuk -; szépek a lányok és jó a bor – ahogyan Ferenczi Gyuri énekli), hanem mert nem látszik esély arra, hogy az elkövetkező években, ne adj' Isten évtizedekben értelmes, normális életet lehet itt élni, mindig előbbre és előbbre jutva.

reptér check in.jpg

Azért kell elmenni, mert ez az ország a Balkánon van – ha valaki járt már mondjuk Horvátországban és Ausztriában, azaz van összehasonlítási alapja, akkor tudja, miről beszélek. A lehúzás, a másik átverése, a tisztelet és a kiszámíthatóság hiánya – mind-mind a Balkán felé löki Magyarországot. Én pedig nem akarok a Balkánon élni, és főleg nem szeretném, ha a gyermekeim a Balkánon nőnének fel.

Koromnál fogva tinédzser éveim egy részét a szocializmusban éltem meg, és aki nem élt akkor, nem értheti, micsoda örömöt és felszabadulást jelentett a rendszerváltás. Hogy mit jelent úgy átmenni az osztrák határon, hogy nem áll senki a bódénál, hogy kérje az útlevelet.

Felnőtt eszmélésem hajnala a demokrácia érkeztére esett. Ez a blog nem politizálni akar (bár biztos jönnek majd megmondó és kiátkozó trollok, akik szerint nem vagyok magyar, őket majd jól kiröhögöm), de már egy ideje nem érzem jól magam ebben az országban. A mindenkori hatalom nagyon régóta hülyének néz, nem hagy élni, és a helyzet csak egyre rosszabb lesz. Most untam meg.

Hiszem, hogy nem vagyok egyedül. Látom, ahogyan tehetséges fiatalok sorra hagyják el az országot, mennek nyugatra (vagy még nyugatabbra): Ausztriába, Németországba, Angliába, Amerikába, Ausztráliába boldogulást és nyugodt, kiszámítható, előre mutató életet keresni. Nem tudom, ez az országnak miért jó, de hogy a szavakon túl senki nem tesz semmit immáron sok-sok éve ez ellen, az biztos.

Nekik, nekünk kíván szólni ez a blog, furcsa keverékeként a személyesnek és a közösséginek. Személyes azért lesz, mert végig szeretném követni az utat, ahogyan elmegyek innen – sikerekkel, kudarcokkal, megpályázott (és visszautasított) álláshirdetésekkel, és ha minden jól megy, akkor a költözködés minden örömteli nyűgével.

Mindemellett várom a történeteket azoktól, akik most mennének és azoktól is, akik már kint vannak. Sokan vagytok, és minden történet hordoz tanulságokat, minden történet segít. Szeretném, ha minél többen megírnátok a saját történeteteket, hogy miért mentetek el (vagy miért jöttetek vissza), milyen sikerek, kudarcok értek titeket új életetekben, és azt is, ami hiányzik Magyarországból.

Ha mindemellett (akár egészen praktikus) tanácsokat is tudunk adni egymásnak, az külön öröm.

(Az eredeti bejegyzés ide kattintva érhető el.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogindító Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr374665498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sziszkanya 2012.07.22. 21:50:18

És Te merre mész? Mit fogsz ott csinálni?

Sziszkanya 2012.07.22. 21:52:34

Amugy meg mire jo, hogy majd' 1 eves postokat inditasz itt ujra? Nem ertem...

fasor6 2012.07.28. 07:54:56

Bocsánat, lehet hogy nem vagyok tuti blog ügyben, de melyik menüpontban találom időrendben felsorolva ezen blog bejegyzéseinek a címét, hogy belépve lássam a legújabbakat. és felmérjem , melyiket nem láttam még?
Előre is köszönöm az infokat

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása