oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. március 11. 06:30,  Kecskét áldoztak 18 komment

2018. március 11. 06:30 Határátkelő

Kecskét áldoztak

Lesz ma itt minden, mint a vásár... jó blogajánlóban. Kecskét áldozunk Afrikában, ügyet intézünk Berlinben és olyat látunk Angliában, amit már nagyon régen nem. Kezdjük a legmesszebb, Ghánában!

ghana_nok.jpg

Méghozzá a Mayree blog segítségével. Uncle Joe ugyanis mostanában Afrika és Magyarország között osztja meg idejét, és Ghánában azért tapasztal néhány olyan dolgot, ami európai szemmel minimum érdekes. Például az állatáldozat munka előtt biztos, ami biztos alapon.

„Az áldozat igazi, az egyik főnök (egy igazi paramount chief), akinek a területén áthalad a mérés, kikötötte, hogy addig nem kezdhetünk, amíg áldozatot nem mutatnak be. 

Hát legyen, elvégre ki az a címeres ökör, aki ép ésszel összerúgná a port a ki tudja milyen istenségekkel? Még jön valamelyik oszt megbabrálja a vibrók nagynyomású hidraulikus rendszerét, vagy teszem azt befagyasztja a geofonokat. 

Asszem kecskét áldoztak (vagy birgét), amit aztán be is kebelezett az úri közönség. Él bennem egyfajta gyanú, hogy az igazi cél ez utóbbi volt, és ha teszem azt a közösség szállította az alanyokat és így nem került semmibe a kajcsi, az egyben engem igazol. Ezt majd még komolyabban megvizsgálhatjuk, ha sikerül Iantől megszerezni a videjót, mivel ő ott volt és fölvette a procedúrát. 

Azt nem láttam, hogy áldozati vérrel megspriccelték-é a vibrókat, a kábelt, geofonokat, vagy a műszerkocsit, mindenesetre gondolkodom egy nyúlláb, vagy hasonló beszerzésén. Ámbár mióta van egy spéci amuletem, azóta nem hiszek a babonákban, de azért ki tudja? Itt Afrikában hátha nem úgy mennek a dolgok... (...) 

Egyébként Tamalebe történő leszállásunkkor felülről figyelhettük meg a település szerkezetét, és úgy tűnik, hogy minden család a körkörös védekezés taktikáján alapuló struktúrát részesíti előnyben. 

Modernebbek beletoldottak egy-egy kocka épületet is, de meghagyták a többi kunyhót. Kör alakú, hosszú, nádszerű fűvel borított kis épületecskék kört alkotnak, a közöttük található rést agyagfal tünteti el. 

Majd az esős évszak alatt meglátjuk azt, hogy miként szuperálnak, de tuti ellenállnak az elemeknek, nem mai találmányok... 

A faluba, kút híján, a nem is olyan közeli, gáttal határolt vízgyűjtőből lányok és asszonyok hordják a vizet. Vagy a rőzsét (ezt nem a tóról, szerintem). 

Aztán a szokásos termeszvár, ezzel egyszerűen nem tudok betelni. Hogy azok a kis genyák ilyet képesek építeni AutoCAD és minden mérnöki képzettség nélkül... eszem megáll és csak néz." 

Ha érdekel, hogyan néz ki a termeszvár (elképesztő egyébként), akkor kattints az eredeti posztra, ami egyébként is tele van fotókkal. 

Ügyintézés Berlinben 

Öt év elég soknak tűnik, amikor tervezget az ember, ám rendkívül gyorsan el tud telni. Ezt tapasztalta meg Edit is, aki családjával majdnem 5 éve Wolfsburgban él. Az öt év azért érdekes, mert kiköltözéskor hiába voltak előrelátók és csináltattak a család összes tagjának útlevelet, az is, és a személyik is mostanában járnak le. Elindultak hát Berlinbe ügyet intézni. Hogy ott mi történt, az kiderül az Élet a határon túl blogról.

berlin_nagykovetseg.jpg

„Lejárt személyi igazolványt és a jogosítványt eddig mindig Magyarországon intéztük, de most úgy jön ki a lépés, hogy amikor otthon leszünk, nem lesz ügyfélfogadás, mert csak rövid időre megyünk, és csak munkaszüneti napokon fogunk Magyarországon tartózkodni. 

Jogosítványnál a legjobb megoldás, ha az ember németre cseréli az okmányt, amit a Zuram meg is tett, már vagy egy éve, de az én jogsim még nagyon sokáig jó, azonban lejárat közelében én is németre váltok majd. 

Közben teljesen tisztában voltunk vele, hogy nagyobbiknak a személyi igazolványa is le fog járni júliusban, nem csak az útlevele februárban, tehát ha nem intézkedünk, akkor ő a nyáron mindenféle érvényes irat nélkül fog maradni, még akkor is, ha nyárra tervezünk is hazautat. A személyi igazolvány ugyanis nem készül el két nap alatt. 

Két lehetőség adódik, az ember vagy elindul Magyarországra ügyintézni, vagy a Berlini Magyar Nagykövetség Konzuli Osztályát választja, a mi esetünkben legalábbis, mivel Niedersachsen Berlinhez tartozik. (...) 

Először is mindannyiunknak személyesen meg kell jelenni ügyfélfogadási időben, pontosabban szólva először időpontot kell foglalni. Érdemes előre gondolkodni, mivel egyáltalán nem biztos, hogy mondjuk másnapra van szabad időpont. (…) 

Mi pontosan tudtuk, hogy a gyerekeknek a félévi bizonyítvány osztás környékén lesz két nap szünet, így a két szabad napból az egyikre kértünk időpontot, és kaptunk is. Nem szívesen kérjük ki őket az iskolából, inkább szünetben intézünk mindent, ha lehet. Szerencsére időpontot kérni nem túl bonyolult, és interneten keresztül el is lehet intézni. 

A személyes megjelenés nem is kérdés, de ha mondjuk csak az egyik gyereknek szeretnénk útlevelet csináltatni, akkor is mindkét szülő jelenléte, és aláírása szükséges, de mivel nálunk a család összes tagjának szüksége volt útlevélre, így nem is kérdés, hogy egy napot kirándulni fogunk Berlinben. 

Ezután megnéztem milyen dokumentumokat kell magunkkal vinni az útlevélhez. 

Az ügyintézéshez szükség van: 

 – magyar állampolgárság igazolása érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel, állampolgársági bizonyítvánnyal vagy honosítási okirattal

– lakcímkártya (amennyiben rendelkezésre áll)

– EC – bankkártya

– kiskorúak esetében a szülők személyazonosságának igazolására érvényes útlevél vagy személyazonosító igazolvány

-magyar születési anyakönyvi kivonat (amennyiben nincs anyakönyvezve a születés Magyarországon, a hazai anyakönyvezési idővel hosszabbodik az útelvél eljárás)

– családi állapot igazolására szolgáló magyar házassági anyakönyvi kivonat, válás esetén bontóítélet vagy özvegység esetén: halotti anyakönyvi kivonat (amennyiben nincs anyakönyvezve a házasságkötés, a válás, vagy a házastárs elhalálozása, a hazai anyakönyvezési eljárás idejével hosszabbodik az útlevél eljárás)

– ha a kérelmező nem rendelkezik érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel, állampolgársági bizonyítvánnyal vagy honosítási okirattal: állampolgársági vizsgálathoz szükséges formanyomtatvány (az ügyfélfogadás során kerül kitöltésre)

– ha korábbi, még érvényes útlevelet ellopták: rendőrségi jegyzőkönyv a lopás bejelentéséről. (...) 

Papírok összeszedve, minden rendben, időben elindultunk Berlinbe, nehogy elkéssünk. Innen Berlin mintegy 227 km, és hiába lehet sok szakaszon hajtani az autópályán, az építkezések okozta dugókkal számolni kell, de mi teljesen időben, sőt egy fél órával hamarabb ott álltunk a nagykövetség ajtajánál, és be is mentünk, hátha véletlenül hamarabb szólítanak. A beengedésnél kérnek egy személyit, vagy útlevelet, felírják az ember nevét, és hogy honnan érkezett. 

A váróterem nem nagy, viszont legalább sokan voltak, először le sem tudtunk ülni. Ami rettenetesen zavaró, az a hely akusztikája. A terem biztos alkalmas lenne valamilyen előadásra, de jelen helyzetben a beszélgetésekkel járó alapzaj annyira erős volt, hogy soha senki nem hallotta, ha valamelyik ablakhoz hívták, ez főként az ügyintézőknek kellemetlen, mert minden egyes alkalommal fel kellett állniuk és kijönni a várótérbe szólni a következőnek. 

A foglalt időpontunk előtt sorba kerültünk, egyszerre hívták az egész családot. Az ügyintéző hölgy nagyon kedves volt, és már előre figyelmeztetett bennünket, hogy sokan vannak, lehet, hogy lassabban fognak haladni a tervezettnél. Semmi gond erre szántuk az egész délelőttöt, sőt nagyon bőven számoltunk az idővel a Jump House-ig. 

Elkezdődött az ügyintézés, ment minden rendesen, egyik gyerek, egyik felnőtt, másik felnőtt, egyik gyerek, fénykép, ujjlenyomat, 12 éven aluli gyerektől nem vesznek ujjlenyomatot, kisebbik ezen meg is sértődött kicsit, hisz ő már mindjárt 12, de akkor sem. Az ügyintéző hölgy megkérdezte, hogy érvényteleníttetheti-e a régi útleveleket, mondtuk, hogy igen, hisz egy héten belül lejár. (...) 

Szépen leültünk, és vártunk, és vártunk, és vártunk, és vártunk. Leginkább arra, hogy befizethessük az útlevelek díját, és megkapjuk az igénylésről papírokat. Fogytak az ügyfelek, telt az idő, és vártunk, és vártunk, és vártunk. 

Közeledett az ügyfélfogadás vége, és rajtunk kívül már csak egy pár volt, akinek folyamatban volt az ügyintézése. Amíg várakoztunk, a hely akusztikájának köszönhetően pár történetet sikerült végighallgatni, hogy kinek miért kell, de azonnal tegnapra sürgősségivel útlevél, személyi, igazolás nemtudomi. Egy-két sztori elég meredek volt és közel sem hihető. 

Ekkor már rég együtt éreztem az ügyintézőkkel, ha nap, mint nap ennyi történetet kell kedvesen mosolyogva végighallgatniuk, hát nem is egyszerű az ő munkájuk. Az idő telt, már rég letettem arról, hogy vihorászó gyerekeimet fegyelmezzem, nem is volt miért, hisz tényleg elfogytak az emberek lassan. Már 2,5 órája ott voltunk a követségen, és a gyerekeink elkezdtek aggódni, hogy nem fogunk odaérni a Jump House-ba. 

Ekkor jött egy nagyon kedves hölgy ügyintéző, aki elmondta, hogy már rég kész lehetnénk, de az éjszaka egy frissítés volt a rendszerben, amit hajnalban élesítettek, és az egyik gyerek útlevele „beragadt”. 

Már beszéltek mindenkivel, akivel csak lehet, de nem tudják megmondani, hogy mikor tudják kijavítani a hibát. Több lehetőségünk is van, hazamegyünk, és majd felhívnak bennünket, hogy mit sikerült a gyerek útlevelével kapcsolatban intézni, sikerült-e vagy, még egyszer vissza kell menni Berlinbe, vagy várunk tovább hátha csoda történik, de azt nem tudja megmondani, hogy a csoda 1 óra múlva, vagy egy hónap múlva fog-e történni. 

Mondtuk, hogy egyik megoldás sem túl jó, de tudjuk, hogy ez nem az ő hibájuk, ők sem tudnak mit tenni, már rég vége volt az ügyfélfogadási időnek, valószínűleg az ebédidejüknek is. A másik három útlevéllel egyébként semmi gond nem volt. 

Az útleveleket nem ingyen készítik el természetesen, és némi plusszal is számolni kell, ha az ember a külföldi ügyintézést választja. A személyi igazolvány ingyenes. Készpénzzel nem lehet fizetni, csak utalással, vagy EC kártyával.” 

Érdemes elolvasni az ennél is részletesebb eredeti posztot ide kattintva, és nem csak akkor, ha ügyet kell intézned Berlinben. 

Hóhelyzet Angliában 

A hó eleve viszonylag ritka vendég a szigetországban, március elején meg aztán pláne. Így, hogy lassan itt a tavasz egész Európában, különösen érdekes visszanézni, micsoda körülmények voltak pár nappal ezelőtt is. Ezt most Christine blogjának segítségével tesszük meg.

anglia_ho.jpg

„Nem, nem esett sok hó, mert talán ha tíz centi volt összesen az egész, 12 óra havazás után. De itt egyszerűen nincsenek felkészülve erre az emberek. 

Az utakat jó esetben is maximum felsózzák, de nem takarítják és az autók többségén nyári gumi van, a téli gumi, ha nem is ismeretlen, de úgy kell külön rendelni, ha valaki ilyet szeretne. 

Ehhez még hozzájönnek a földrajzi adottságok, mint például hogy a városból kifelé vezető összes út mered emelkedőkön visz át. Ezért van aztán hogy pár centi hó miatt káosz lesz. Leáll a metró és nem járnak a buszok. 

Elakadt autók, buszok, amikből később elhagyott autók és buszok lesznek. Emberek ragadnak olyan helyeken, ahol nem kéne és a „falurádió" megtelik olyan üzenetekkel, hogy hol milyen segítségre lenne szükség. És az emberek segítenek.” 

A teljes posztot még több képpel itt találjátok. Éljen a tavasz!

HÍRMONDÓ 

Akár 100 ezer külföldön élő magyar is szavazhat 

Időarányosan már négyszer annyi külföldön élő magyar jelentkezett be szavazni a külképviseleteken, mint négy éve. Akkor 28 ezren voksoltak, szóval idén simán meglehet a 100 ezer. 

Magyar orvos látta el Angliában a megmérgezett orosz kémet 

A magyar Závori László volt az ügyeletes az angliai Salisbury kórházának sürgősségi osztályán, amikor a mentő beszállította az idegméreggel megtámadott Szergej Szkripalt és lányát, Juliját.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló ügyintézés Németország Nagy-Britannia Ghána

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7713728694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

montroyal ( CAN qc) 2018.03.11. 07:04:35

ugyintezes? egy éve adtuk be a nejem névvaltoztatasi kerelmét a canadai magyar kovetségen , tobbszor erdeklodtunk az illetekes magyar hivataloknal is ... mindenki majd utana néz ... sehol semmi ... egy éve... valszeg a nejem orokre a 8 éve elvalt ferje nevet fogja viselni mert a valasnal azt elfelejtették modositani ..

Golf2 2018.03.11. 07:04:56

A "Zuram"-ig olvastam.

Hari Seldon 2 2018.03.11. 08:37:52

Az afrikai kaland hatalmas volt.
Állat áldozat. - Szerencsére nem ment kárba.

Dikusz 2018.03.11. 08:50:57

Az első posztoló tamalei stadion-hasznosítási ötlete igen-igen jó...

Dikusz 2018.03.11. 08:52:08

@montroyal ( CAN qc): csak kint van módotok ezt elintézni?

SzZoole 2018.03.11. 09:17:48

Meg több Mayree posztot kérek, ha lehetséges :-)

Christine, itt van még két fotó, Chesham határában lőtem Bovingdon felől közeledve.
A St. Mary’s körforgalmat egy élmény volt megközelíteni a White Hill felől.
Ez csütörtök délután egy óra körül volt.

p.coldline.hu/2018/03/11/2785795-20180311-t5RHGS.jpg

p.coldline.hu/2018/03/11/2785796-20180311-VyjwQE.jpg

Az érdekesség az volt, hogy Chesham-et elhagyva Amersham felé,
Bois-nal hétágra sütött a nap és havat is alig lehetett látni, mindez pár miles különbsegel.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.03.11. 09:43:30

@Zoole Reloaded: A pénteki nap volt az igazi katasztrófa. Aznap már a férjem se jutott ki, pedig ő elég jó ebben. Van egy videó is arról a napról, jól bemutatja milyen mikor megüti a várost a hó. Jó hosszú. www.facebook.com/shehzad.khan.986/videos/964805326991405/

SzZoole 2018.03.11. 10:22:02

@ChristineK: pénteken reggel én meg kimentem Oxfordba, délben visszatértem, délután felsőbb vezetői utasításra, nem engedtek ki.
Péntek délután 2 óra körül fagyoka esett, majd később hó, egy élmény volt hazamenni.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.03.11. 10:31:21

@Zoole Reloaded: De a legszebb az egészben az volt, hogy vasárnap délutánra szinte nyoma se volt az egésznek.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.03.11. 12:29:11

@ChristineK: közel lakunk a tengerparthoz, a nagy pánik után hétfőn már gond nélkül lehetett autózni, a council végig sózott, szórt, takarított, ahogy az időjárás engedte, a hó is eltűnt. Esett 17 centi a városban. Csak aztán fújta a szél... A kicsit magasabban, a hegyek felé lakó kolléga csak most szerdán szabadult ki, mert a hófúvás majdnem embermagasságban betömte az utat, ami a háza előtt megy el, a sövények és a kapuja megfogták a havat. Míg itt lent a parton visszatért a normális élet, náluk még gond volt, hogy hogyan ássák ki a betakart kocsikat az udvaron.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.03.11. 13:20:39

@kisrumpf: Itt is voltak olyan helyek/utak ahol derékig ért a hó, onnan értelem szerűen nehezebben is tűnt el. Ezeken a mellék utakon nem is sóztak. Szóval még a négy kerék meghajtással is kihívás lehetett.

M. Péter 2018.03.11. 15:43:22

Ahol én lakom. ott nem volt túl sok hó, de a kicsivel magasabban fekvő helyeken a dombok között igen, voltak méteres hófúvások is. Dél-Walesben egy helyen 51cm hó esett egy nap alatt.

SzZoole 2018.03.11. 16:44:05

@M. Péter: “Ahol én lakom. ott nem volt túl sok hó”

Na de hol Peti?

Amúgy a M. Péter mint Mysterious Pèter? :-)
Csak vicc volt

montroyal ( CAN qc) 2018.03.11. 19:51:33

@Dikusz: valast ugyveddel inteztuk 8 éve nem voltunk Mo-on telefonalgatunk de semmi sem megy elore .. valszeg majd egyszer csak ha hazalatogatunk .. ismerosok is probaltak ... majd utana neznek a hivatalba , annyi

Dikusz 2018.03.11. 23:18:59

@montroyal ( CAN qc): Valamikor majdcsak sikerül...
Nem tudom, ha valakit itthon meghatalmaznátok, talán az tudna utánajárni.

montroyal ( CAN qc) 2018.03.12. 01:43:31

@Dikusz: Azt tettuk .. neki is ugyanaz a valasz .. majd utana neznek .. majd ..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.03.13. 05:03:12

Na, ez már lehet, hogy Ghána, nem úgy mint a múltkori Alpokos kép...Az mekkora szarvashiba volt.
:-)))))))))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása