oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. január 19. 06:30,  Tíz dolog, amiért jó a vidéki Angliában élni 45 komment

2018. január 19. 06:30 Határátkelő

Tíz dolog, amiért jó a vidéki Angliában élni

A Tíz dolog-sorozatban megjelenő listák egyik sajátossága, hogy rendkívül szubjektívek, azaz ami az egyik embernek hatalmas pozitívum, az a másiknak olyan rémisztő dolog is lehet, ami miatt a környéket is elkerülné. Ilyen például Christine tíz pontjának elsője, a kisvárosi nyugalom, amitől van, aki a falnak megy, más számára viszont az egyik legfontosabb dolgok egyike. Jöjjön tehát egy szubjektív lista arról, miért jó a vidéki Anglia!

„Tíz ok, amiért szeretek itt élni” – miért szereted azt a várost / országot, ahol élsz? Vagy mi idegesít benne? Írd meg te is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

nagy-britannia_chesham_foto_pinterest_com.jpg

„Chesham egy kisváros Londontól északnyugatra, ennek minden előnyével és hátrányával egyetemben. 

1. Nyugalom 

Ez mindjárt magába foglalja a jót és a rosszat is. Kisváros, tehát nyugi van. Idősebbeknek, kisgyerekes családoknak kiváló. Fiatal felnőtteknek kevésbé, mert itt este 6 után nincs élet és a kocsmákon meg a szupermarketen kívül minden zárva, szórakozási lehetőség kb. a nullával egyenlő.

2. Metró

Itt van a Metropolitan Line végállomása. Ez határozottan jó dolog, ha az ember szeretne könnyű összeköttetést Londonnal. Akármelyik szomszéd városból előbb minimum egy félórát-órát kéne buszozni ahhoz, hogy ugyanerre a metróra felszállhassunk. 

3. Vásárlás 

Ez rossz, mert hiába lakom a high street mögött, a mi kis városunkban charity shoppon, optikuson és szépségszalonon kívül nem sok minden van. 

Ha szeretnék mondjuk egy cipőt venni, vagy kirabolnám az egyfontos boltot, akkor át kell jutni valamelyik környékbeli nagyobb városba. Ez busszal egy óra, ha férjem itthon van akkor kocsival huszonöt perc. 

4. Iskolák 

Nagyon jók. Legalábbis ami a primary school kategóriát illeti. Egyrészt sok van belőlük másrészt pedig alacsony létszámmal üzemelnek, tudnak figyelni a gyerekekre. A gyerek beíratása anno öt percembe került, Londonban ugyanez hat hónapomba telt. 

5. Car boot sale 

Az egyik legjobb dolog, bolhapiac angol módra. Ez olyan nekem mintha a múzeumlátogatást összekötnénk a parkbeli sétával és a kedvenc hobbinkkal. Valami eszméletlen jó hangulatuk van. 

6. Autó 

Ez is egyszerre jó és rossz valahol. Míg Londonban kiválóan el lehet élni autó nélkül is a relatíve jó tömegközlekedés miatt, addig vidéken halott ember vagy kocsi nélkül. 

Én mondjuk szeretem az autót és sokkal szívesebben közlekedem kocsival, mint tömegközlekedve. Viszont, ha az ember lányának nincs jogosítványa, akkor bizony fújhatja. 

7. Kaja 

Szubjektív a véleményem, mert az angol konyhát sokan nem kedvelik, de szerintem korántsem olyan rossz, mint amilyennek beállítják. 

A klasszikus angol étkekben, mint az English breakfast, Shepherd's pie, Fisherman's pie, Scotch egg, Minced pie, Christmas pudding stb. énszerintem semmi kivetnivaló nincs. A multikultinak köszönhetően pedig rengeteg nemzet konyháját megkóstolhatjuk. 

8. Tehenek 

A vidéki élet sajátossága az olyan látvány mikor tehenek legelnek a focipályán vagy a közparkokban. Tudom nem nagy dolog, de én mindig jókat vigyorgom, ha ilyet látok. 

9. Levegő 

Mármint a tiszta levegő. Asztmásként és budapestiként az itteni levegőt csodásnak találom. És többektől hallottam már, hogy míg otthon egész évben allergiaszezon van, addig itt teljesen tünetmentesek. 

10. Munkalehetőségek 

Nos, egy vidéki kisvárosban ezek meglehetősen korlátozottak, ez sokaknak rossz. A sok embert alkalmazó cégek, illetve nagyobb gyárak mindig a nagyobb városok vonzáskörzetében találhatóak. 

Emiatt van, hogy bármennyire is szeretnénk még vidékebbre költözni, egyelőre nem lehet, mert a férjemet a munkája a nagy gyárakhoz köti.”

HÍRMONDÓ 

Fess, mázolj osztrákot és németet 

Mármint osztrák és német falat természetesen, mai összeállításunk ugyanis rögtön ilyen álláslehetőségekkel indít. Lesz aztán persze más is, például svéd és finn ajánlat.

Érdemes külföldre menni – idősgondozónak? 

Kiszámoltuk, megmutatjuk. 

Magyarországon lenne a leggyengébb a demokrácia az EU-ban? 

A Freedom House legfrissebb jelentése szerint bizony ez a helyzet. A civil szervezet szokásos, a demokrácia és a szabadságjogok állapotáról szóló dokumentuma elég elkeserítő képet fest a magyar viszonyokról. 

Orvosok, akik Angliában nem, itthon simán dolgozhatnak 

Az ember azt gondolná, hogy ha az Európai Unió egyik tagállamában súlyos szakmai hibát követ el mondjuk egy orvos, akkor az egy másik országban is kihat a praktizálására. Nos, a helyzet messze nem így van. 

A legzajosabb európai országok 

Talán észre sem vesszük, de egyre komolyabb problémát jelent az életünkben a zaj. Az Európai Unióban például minden ötödik embert zavar a szomszédból vagy az utcáról át- és beszűrődő zaj. Hol a legrosszabb a helyzet? 

(Fotó: pinterest.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Nagy-Britannia tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8913585553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.01.19. 07:52:41

Ha van meló, tök jó hely lehet.

Golf2 2018.01.19. 07:56:04

72pont demokráciára nagyon gáz! Bulgár 80,román84...

SzZoole 2018.01.19. 08:05:25

Nincsenek üzletek, de ott van a sainsbury nem messze tőletek, vagy waitrose a high streeten :)
Amershamben van nagy tesco, az csak 10 perc autóval:)
Amúgy nekem tetszik a varos ahol laksz, minden nap átmegyek rajta :)

SzZoole 2018.01.19. 08:18:44

@Golf2: mi van a várossal?;)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.01.19. 08:27:36

@Zoole Reloaded: Valóban, de se a Sainsburys se a Waitrose nem árul pl cipőt, vagy mikrót, kávéfőzőt, edényeket, szerszámokat, stb. Az Amersham-i Tesco tényleg csak tíz perc autóval (férjem ott dolgozott évekig mint karbantartó), de busszal picit macerásabb, főleg nagy-bevásárlásnál. Szerencsére az online felületük nagyon jól kialakított így a heti bevásárlást legtöbbször online intézem náluk. Igazából a legtöbb vásárlást online intézzük, mert olcsóbb, egyszerűbb. Ha meg nagyon boltkórost akarok játszani átbumlizom hozzátok Hemelbe. :))

SzZoole 2018.01.19. 08:42:05

@ChristineK: ez érdekes, hogy ott nem lehet, pedig nagy üzletnek tűnik.
Itt a jezuskatol a geppuskaig mindent lehet venni:)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.01.19. 08:48:56

@Zoole Reloaded: Igen, tudom hogy nálatok minden van. Azért járunk oda, ha gyorsan kell valami.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.19. 09:17:10

@ChristineK: Christine, de kurta írás volt ez.

Teheneket szerettem, lovak is voltak a városszéli telepen, ahol először laktunk. Most már se tehén, se ló, ellenben van 4 új telep, s már nem a város széle...

Golf2 2018.01.19. 10:01:11

@Zoole Reloaded: akkor mohamednek minden kéznél van géppuska, jézuska.

MRN 2018.01.19. 10:17:48

Hasonló helyen lakom. :) Ami más, az nyilván az életszínvonal, kevesebb a jó suli, és legnagyobb bánatomra nincs Car boot sale, amit pedig én is imádnék. Mindig megcsodálom Christine blogján a szerzeményeit. A városka is csinos, szimpatikus hely.

London2009 2018.01.19. 11:41:25

Az jutott az eszembe, hogy a fenti dolgok tobbseget a magyarorszagi falvak egy reszere is ra lehetne huzni. Peldaul ahol nekem a nagymamam lakott, ott nagyon sok munkalehetoseg van a kornyekbeli gyarakban. Nyugalom, haz, jo ido meglenne, szorakozasi lehetoseg szinten nulla, de Budapest mondjuk masfel oran belul elerheto, autoval meg annyi ido alatt sem. Melegvizu strand is van. Megsem akar ott lakni senki... Vajon miert?

MRN 2018.01.19. 12:23:49

@London2009: Ehhez többet kéne tudni a településről. Pl. iskola, óvoda tekintetében hogy áll, milyen a közbiztonság, az orvosi ellátás, boltok.
A fiataloknak fontos, hogy legyen helyben, vagy közel szórakozási lehetőség, az is kérdés, mennyit kell utazni a munkalehetőséghez, és az a munka milyen, mennyi bérért. Az utazgatás időrabló és költséges is, szóval ha sok mindenért utazni kell, azt nem vállalják, inkább városban keresnek lakhatást.

London2009 2018.01.19. 12:33:57

@MRN: inkabb koltoi kerdesnek szantam. Van ott jo iskola, ovoda, van ott minden. De mas a magyar kisvarosi/falusi valosag, mint az angol. A faluban szinte alig van fiatal, hiaba a szep kornyezet, strand, megis nagyon lehangolo. Kulonosen telen. A gyarakban pedig tobb muszakban lehet dolgozni kozel minimalberert. Olyan 120k HUF koruli fizetes mar jonak szamit, par extra muszakkal 140-150K a ber. Persze ez lehet, hogy egy ketkeresos felallasban nem is olyan rossz.
Inkabb csak azon gondolkoztam el, hogy megis mi lehet a kulonbseg? De igazabol azt gondolom, hogy csakis a penz. Egyszeruen itt tobb penzbol elnek az emberek, tobbre jut, mas a hangulatuk, ebbol kifolyolag a telepulesek hangulata is mas. No persze itt is vannak kevesbe szerencses telepulesek, de osszessegeben, foleg itt delen nagyon vonzo a videki elet.

SzZoole 2018.01.19. 13:14:16

@Golf2: nem olyan sok Mohamed van.
Kb 94 ezres város és 3.7% a muszlimok aranya. Amúgy nem olyanok, békés közösség ami itt van.
Mondjuk pár hónapja a patrióta angol fiatalok meg örvendeztettek a moszkot egyik reggelre egy levágott disznó fejjel :(

Itt nálunk inkább a pike-al van a gond.

SzZoole 2018.01.19. 13:28:19

@London2009: “Megsem akar ott lakni senki... Vajon miert?”

Ezért -:)))

youtu.be/CziDAoRSZbg

Golf2 2018.01.19. 13:51:26

@Zoole Reloaded: pike-al van a gond..Az valami hal?

SzZoole 2018.01.19. 16:11:39

@Golf2: nem hal, az ír cigányokat hívják így, pike vagy gypo(dzsipo)

London2009 2018.01.19. 16:24:47

@Zoole Reloaded: legalabb otthon erezheted magad teljesen! :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.19. 17:29:01

@Zoole Reloaded: pikey az, te. Ne keverjuk ide a halakat :-)

Golf2 2018.01.19. 17:51:47

@Zoole Reloaded: Jé aszittem csak itt keleten vannak ilyen vándorsügérek.Átúsztak a szigetre?

SzZoole 2018.01.19. 18:21:30

@kisrumpf: igen pikey vagy pikie, itt a pikie-t használják inkább

SzZoole 2018.01.19. 18:26:48

@Golf2: nem, ezek teljesen masak, nem az indiai castbol származnak :)

Iris traveler, vagyis utazó emberek, akik karavanokban/lakokocsikban laknak.Feherboruek és szokek vagy vörösek.
Az eletstilusok megegyezik az otthoni cigányokkal, hangosak, rengeteg szemetet hagynak maguk után, lopnak, csalnak, kotekednek, bandában van nagypofájúk stb.

SzZoole 2018.01.19. 18:29:05

@kisrumpf: tényleg “csukát “ írtam, hülye auto corrector.
Ilyen ez ha az ember munkaközben kommentel :)

SzZoole 2018.01.19. 18:46:21

@Dikusz: otthon is volt egy ilyen vén trottyos, a sziget nagy “sztárja” volt, nem emlékszem a nevére :-))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.19. 19:03:54

@Zoole Reloaded: Becsben lattam par VIP-ra varo autot, soforokkel, eszembe jutottal.

SzZoole 2018.01.19. 19:24:51

@kisrumpf: az már a múlt, elég volt a VIP-kodasbol :)

Dikusz 2018.01.19. 20:43:44

@Zoole Reloaded: Uhrin Benedek bátyó osztotta a művészetét:)

Meg a Gyuji bácsi a Klárikával:) Nagy tudású énekesek, csak a Szigeten ugyanazt csinálták, mint Benedek bácsi.

tireless treehugger 2018.01.19. 23:28:05

Fejlett körzetekben nagyon jó vidéken élni, vidék és mégsincs világvége érzete. Most itt nem london melletti kisvárosra gondolok, budaörsöt sem szoktuk vidéknek nevezni.
Pl a vidéki angliának/spanyolnak vannak nagyon eldugott és lepukkant részei arról már nem jönne össze a tíz jó dolog.

A pikey-t ír fickókra mondják, kifejezetten etnicista sértés.

Virago_1000 2018.01.19. 23:28:18

"English breakfast, Shepherd's pie, Fisherman's pie, Scotch egg, Minced pie, Christmas pudding stb. énszerintem semmi kivetnivaló nincs. A multikultinak köszönhetően pedig rengeteg nemzet konyháját megkóstolhatjuk."

- ki is meritettuk a multikulti osszes elonyet. A felsorolt angol kajakrol eleg annyi, hogy az angolok is a multikulti fentebb emlitett elonyet elvezik inkabb.

@Zoole Reloaded: "Mondjuk pár hónapja a patrióta angol fiatalok meg örvendeztettek a moszkot egyik reggelre egy levágott disznó fejjel :("
- vegul is az o otthonuk, hadd dontsenek mar szabadon.

gabors 2018.01.20. 02:45:53

@Virago_1000: "- vegul is az o otthonuk, hadd dontsenek mar szabadon."

okos vagy .... hasonloan erzel mikor egyiptomban felrobbantjak a kopt templomot 150+ halottal ... ???? agyatlan

Doromby 2018.01.20. 09:00:13

Hatalmas kulonbsegek vannak egy videki magyar kisvaros es egy ugyanilyen angol kozott. Kulturaban leginkabb de bejatszik meg a penz es az altalanos szinvonal is.

MRN 2018.01.20. 10:47:30

@London2009: Látod, meg is tudtad válaszolni a kérdésed. A közelben csak rosszul fizető rabszolgamunka van. Ilyen szép, vidéki kis településen szívesen élnek egyébként a nem annyira fiatalok, ha van elég jövedelmük hozzá. Csak ők nincsenek sokan.

Brix 2018.01.20. 16:16:21

Annyira nem rossz hely az angol vidék , hogy valójàban az àtlagember jobban él Cambridge- ben, Chesterben, mint Londonban vagy Manchesterben...Azért vidéken is vannak lelakott , proletàr vàrosok, amelyeket jobb elkerülni, de egy magyarnak még mindig jobb a vidék, mint London...Persze, az igazàn jó helyek majdnem London àrban futnak, mert az angoloknak is ràjöttek a vidéki élet előnyeire...Az angol vidék csodàltatos! A klíma az egyik legjobb a vilàgon: 28 foknàl szinte soha nincs több nyàron, télen meg 5-8 fok van mínuszok helyett. A parlagfű sem él meg, ami nagy könnyebbség a legtöbb embernek....Az egytelen hàtrànyàt csak abban làtom az angol vidéki életnek, hogy az emberek xenofóbok, Londonhoz viszonyítva...

satie · http://321.hu/sas 2018.01.20. 18:49:17

Canterbury, Shrewsbury például kurva jó helyek voltak, amiket láttam, London összegészében szerintem nem olyan jó hely, mint ezek.

Általában mindenhol az egyetemi középvárosok a faszák, élhető, nyitott parkokkal, kellemesen járható terekkel, túlzsúfoltság nélkül, pezsgő és éjfél után is eltartó kulturális élettel, megfizethető lakhatási és étkezési árakkal. Persze normális megacityk is tudnak jól lenni, leginkább Bécs, München és Varsó voltak ilyenek, amiket láttam. De Anglián kívül elképesztően jó hely például Nancy, Zaragoza meg az ilyenek.

Jossarian 2018.01.20. 19:48:51

Mi nem utotte a mercet a cenzuradban?

Határátkelő 2018.01.20. 19:59:42

@Jossarian: Ha nem tudod, akkor próbálkozz máshol.

NBarbieReloaded 2018.01.21. 00:03:10

Érintettként tudom, hogy van mégegy előnye az angliai vidéki (a tényleg vidéki, nem mint a posztolóé) életnek, csak azt nem túl polkorrekt mondani, de mindenki tudja...

zsurzsenka 2018.01.21. 08:26:59

Egy évet töltöttünk Durham környékén. Először Spennymoor majd Chester-le-Street következett. Imádtam a birkákat a legelőn, a friss levegőt, a közeli kisvárosok bevásárlásait, nagyobbnak ott volt Newcastle vagy Durham. Az emberek kedvesek mégsem tolakodók. Autó tényleg kell, szó se róla. Aztán továbbjöttünk Torontóba. Sok dolog jobb, de sok dologban visszasírom Angliát (türelmes sofőrök, sajtok, olcsóbb mobil szolgáltatás, olcsóbb autóbiztosítás stb.)

Visceroid 2018.01.21. 15:12:22

"Tíz dolog, amiért jó a vidéki Angliában élni"

Én csak egyet mondok: nincs Orbán.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása