oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. november 04. 06:30,  Csak a reménytelenség jutott volna 125 komment

2017. november 04. 06:30 Határátkelő

Csak a reménytelenség jutott volna

„Ez otthon ma csak álom; Itt több a lehetőség, mint otthon valaha lesz” - ismerős érvek? Akár egy magyar határátkelő szavai is lehetnének, pedig nem azok, mi több, még csak nem is valamelyik közép-európai ország polgáráé. Aki ezeket leírta ír, és azért hozom most ide, mert időről időre fontosnak tartom megmutatni, hogy mások (például írek, spanyolok) is hasonló gondokkal küszködnek és motivációkkal vágnak bele a külföldi életbe, mint sok magyar. Ma hat történet következik.

darragh_rogan.jpgDarragh Rogan és családja Finnországban élnek

Írország már csak azért is különösen érdekes, mert megmutatja, hogy a határátkelés egy meglehetősen hullámzó jelenség, hol többen, hol kevesebben mennek külföldre munkát és megélhetést keresni. 

Az íreknél speciel a legutóbbi (idén áprilisi) felmérés szerint az azt megelőző hónapban 30 800-an költöztek külföldre, ami meglepő módon magasabb szám, mint 2010-ben, a gazdasági válság csúcsán (és a duplája a 2016-os 15 300 főnek).

Ráadásul a munkanélküliség 9 éve nem volt olyan alacsony, mint most, azaz a munkát keresők kilátásai elvileg jobbak, mint bármikor máskor az elmúlt közel 10 évben. 

Akkor miért ez az új nekibuzdulás? Ennek próbált meg utánajárni az Irish Times, amely arra kérte az elmúlt egy évben az országot elhagyókat, írják meg indokaikat, hátha kiderülnek belőle az okok.

Hogy miért lehet ez érdekes Magyarországon? Szerintem azért, hogy lássuk: a határátkelés nem egy állandóan egyazon szinten mozgó jelenség, másrészt pedig hogy az embereket a puszta anyagiakon kívül egyéb tényezők is mozgatják. 

Az alábbiakban következzen tehát 5 történet, Írországból ugyan, de szerintem nem kevés tanulsággal a magyar olvasóknak. 

„Itt több a lehetőség, mint otthon valaha lesz”

Katie Kiernan 24 éves volt és egy önkormányzati bérlakásban élt munkanélküli párjával és kétéves gyermekével, részmunkaidőben dolgozott a kiskereskedelemben, és felsőfokú végzettség híján úgy látta, ha maradnak, csak a reménytelenség jutott volna neki. 

„A gyermekünk úgy nőtt volna fel, hogy nem is tudta volna, mennyivel jobb lehet (és kellene, hogy legyen) az élet. Így aztán 2016-ban összecsomagoltunk, és elindultunk Kanadába, ahol a szüleim már 2012 óta éltek. 

Egy héten belül volt munkánk. Keményen spóroltunk, de 13 hónappal később aláírtuk az első, saját otthonunk megvásárlásáról szóló papírokat. Pontosan 13 hónapig tartott, amíg egy írországi önkormányzati bérlakásból eljutottunk odáig, hogy saját ingatlanunk legyen a világ másik felén.” 

A kanadai Albertában élő Katie szerint Kanadában több a lehetőség, mint amennyi Írországban valaha is lesz, az életszínvonal pedig magasabb, mint amit otthon ismertek. 

„Shane csempézőként dolgozik egy nyugat-kanadai cégnél, én pedig egy pénzügyi cégnél vagyok adminisztratív asszisztens. Szeretnénk hazamenni és ugyanezen a színvonalon élni, de reálisan nézve ez aligha történik meg valaha is. Mindig Írország lesz a hazánk, de Kanada lesz az a hely, ahol a belátható jövőben élni fogunk”. (Katie Kiernan, Alberta, Kanada) 

„Akkor térünk haza, ha az előnyök nagyobbak, mint amit feladunk” 

Siobhan 2017 elején ért egy kétéves posztdoktori kutatói munka végére Yorkban. Szerinte tudósként és ír bevándorlóként a rövid szerződések borzasztóan rosszak a stabilitás szempontjából, igazán soha sehol nem tud az ember megtelepedni. 

„Ez volt a hatodik évem az Egyesült Királyságban élve, és bár hálás voltam a lehetőségekért, nem igazán terveztem, hogy ott telepedjek le. Egy esetleges dublini hazaköltözés viszont a karrierem végét jelentette volna, hiszen a tudományos kísérletek támogatása nem tartozik a legfontosabb prioritások közé Írországban. 

Hosszas gondolkodás után a vőlegényemmel Zürichet választottuk, méghozzá ismét egy kétéves ösztöndíjat. Ez azt jelenti, hogy legközelebb 2019-ben kell döntenünk. 

Szeretném azt mondani, hogy Írország benne lesz a pakliban, de nem fűzök túl sok reményt hozzá. A határátkelők csak akkor térnek haza, ha az előnyök nagyobbak, mint amit feladunk értük. 

Ebben a pillanatban élvezem Zürich hatékony infrastruktúráját, a munka-magánélet egyensúlyát, és a magas életszínvonalat.” (Siobhan O’Brien, Zürich, Svájc) 

„Ez otthon ma csak álom” 

Stephen pontosan a 23. születésnapján költözött Párizsba, és nagyon hálás volt a sorsnak, hogy olyan munkát talált, ami egyszerre jelent kihívást és érdekes is, lehetőséget nyújt az előrelépésre, ráadásul a heti munkaidő sem az 5 és a 37 óra között váltakozik. 

„Az itteni barátok és kollégák, mindannyian 30 alatt, sokat beszélgetnek arról, milyen jó lenne egy saját ingatlan. Egyikük sem dúskál a pénzben, de tudják, ha képesek megtakarítani annyit, hogy egy rendesebb előleget letegyenek, akkor elég jó esélyük van rá. Ez Írországban ma csak álom. 

Lenyűgöz ez a csodálatos város. Ugyanakkor elszomorít, hogy ezeket a munkahelyi és magánéleti lépéseket nem Dublinban, az otthonomban teszem meg. Szeretnék hazatérni és Írországban élni, de amikor a semmit sem garantáló szerződésekre, az 1000 eurós, idegenekkel megosztott albérletekre, és például az abortusszal kapcsolatos hozzáállásra gondolok, akkor Párizs sokkal reménytelibb helynek tűnik.” (Stephen Flynn, Párizs, Franciaország) 

„Nem sok minden változott” 

Niall évekig tanított Ázsiában és idén júliusban költözött haza Írországba, hogy körülnézzen a munkaerőpiacon. Talán elég annyi elöljáróban, hogy ma már Hongkongban él… 

„Négy év ázsiai tanári munka után költöztem haza nyár elején Dublinba, hogy szétnézzek, milyen munkalehetőségek vannak. Úgy látom, nem sok minden változott. 

Ha Dublinban a Google- és Facebook-szerű cégeknél akarsz dolgozni, akkor vannak lehetőségek, de úgy találtam, a munkaerőpiac nagyon hasonló ahhoz, amilyen akkor volt, amikor elmentem. 

Így aztán most Hongkongban élek, sokkal magasabb színvonalon, mint azt otthon megtehetném, rendes egészségügyi ellátással, alacsony adókkal, Hongkong egy gyors, drága hely, de ugyanakkor befogadó, változatos, és élénk. Igazi otthon.” (Niall Gavigan, Hongkong) 

„A pozitívumok felülmúlják a hátrányokat” 

Dan és a barátnője áprilisban mondtak fel Dublinban, hogy a kanadai Vancouverbe költözzenek. Utazni akartak, és a kanadai város lehetőséget nyújtott nekik arra, hogy a világ egyik legmagasabb életminőséget felmutatni tudó városában éljenek. 

„Az ittenieknek olyan a munka-magánélet egyensúlyuk, hogy a dubliniak csak irigykedhetnek. A munkaidő betartása és az otthoninál jobb tömegközlekedés azt jelenti, hogy rendszeresen két órával hamarabb otthon vagyok, mint amikor Dublinban dolgoztam. 

Persze vannak hátulütők: a kanadai cégeknél jóval kevesebb az éves szabadság, az ingatlanok bérleti ára, és a megélhetési költségek pedig nagyjából a dublini szinten vannak. 

A pozitívumok ugyanakkor jóval felülmúlják a hátrányokat, így nem nehéz látni, mi vonzott ide ennyi írt, és közülük miért döntöttek olyan sokan a maradás mellett. 

Ugyanakkor Írország az otthonunk, és egyszer majd hazaköltözünk. A családunk és a barátaink lesznek annak a döntésnek a legfontosabb mozgatórugói, viszont a jelenlegi írországi lakhatási válság annak idejét alaposan megkérdőjelezi.” (Dan Daly, Vancouver, Kanada) 

„Nehéz kapcsolatot kialakítani a helyiekkel” 

Darragh a feleségével és kislányukkal költözött Finnországba, ahol az életszínvonal magasabb, mint Írországban, viszont kicsit nehezen tudnak a helyiekkel barátkozni.

„Tavaly nyáron költöztem a feleségemmel és a kislányunkkal Helsinkibe, ahol egy egészen egyedi építkezésen dolgozom. Az életminőség itt magasabb, mint otthon. A közszolgáltatások kitűnőek, havi 350 eurót fizetünk egy angol nyelvű óvodáért, a kitűnő tömegközlekedés miatt pedig nem jelent gondot, hogy nincs autónk. 

Az élelmiszerek és az éttermek sokkal drágábbak, és az emberek kevesebbet is mennek szórakozni. A finnek rendkívül udvariasak és liberálisak, nagyszerű a munkamoráljuk, és nagyon pozitív a munka-magánélet egyensúlya. Élvezem a munkám.

Nehéz viszont kapcsolatot kialakítani a helyiekkel, mi is több hozzánk hasonló helyzetben lévő bevándorló családot ismerünk, mint helyit. A finneknek megvannak a maguk gyerekkori barátai, és nagyon ritkán mozdulnak ki a társadalmi körükből – ez jól érzékelhető például a pubokban, ahol ritkán beszélgetnek másokkal, mint a saját ismerőseikkel. 

Hiányoznak az írországi spontán bulik, nem hiányzik viszont a politika és a politikusok rövidtávú gondolkodása. Hiányzik a család és a barátok, de ezt kicsit enyhítik gyakori látogatásaik. 

A téli hideg nem gond, ugyanis nem olyan nedves, mint Írországban, bár a sötétség kemény tud lenni, sok D-vitamint szedünk. Egy nap hazaköltözünk majd, de nehéz lesz ezt az életszínvonalat magunk mögött hagyni” (Darragh Rogan, Helsinki, Finnország)

HÍRMONDÓ

Így teremt munkahelyeket a Brexit 

A brit uniós kilépés nem csak veszélyeztet munkahelyeket, de teremt is, még ha a két folyamat arányai nagyon mások is. Mert hát azért ahhoz is kell ember (nem is kevés), hogy a kilépést levezényelje. 

Jól járhatnak a magyarok a Brexittel

Egy brit professzor szerint honfitársai óriási öngólt rúgnak a kilépéssel, amelyre nagyon sokan azért szavaztak, mert elegük van a bevándorlókból. Márpedig a szakértő szerint hiába reménykedik, aki azt hiszi, hogy Brexit véget vet a bevándorlás okozta gondoknak. 

A magyar gazdaság lenyomta az amerikait és a britet? 

Elsőre teljes hülyeségnek hangzik, talán még másodikra is, ám mivel mégis csak a világ legjobb egyetemein dolgozó tudósok állítják, érdemes megnézni, milyen alapon állítható az, hogy a magyar gazdaság megelőzi az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Szingapúrt, Franciaországot, Kínát és Hollandiát. 

Hol a legjobb apának lenni Európában? 

Elég meglepő, de az egyetlen európai ország, ahol nem jár apasági szabadság, az Svájc. De hol mennyi az annyi, azaz hol a legjobb (ebből a szempontból legalábbis) apának lenni Európában?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kína Svájc Finnország Kanada Franciaország Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8413167112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P.Elliot 2017.11.04. 11:36:51

@fhdgy: Hiheto sztori ez de ertheto is ha jobban alanezunk.
Ez az otthon munkanelkuli csalad gyerekkel, illetve egy reszmunkaidos allassal tengodott de kimentek Kanadaba es 1 even belul meg egy hazra is tudtak befizetni.
Ez igy persze nem volt nehez hiszen a szulok mar evek ota kinnt voltak, nem egy szek lakassal kezdtek, feltehetoen naluk laktak egy evig, a nagyszulo vigyazott a gyerekre es a ket lusta fiatalt,/ nem hiszem hogy valami akar mosogatast ne talalt volna odahaza a munkanelkuli ferj/, elkuldtek dolgozni vagyis jo iranyba tereltek az eletuket akiket valoban osztonzott az hogy rovidesen mar hazuk is lehet kolcsonre . Nem tudom Kanadaban mi a minimum amit le kellett tenni de ha azt nezem hogy 1 evig feltehetoen nem fizettek lakbert akkor az itt Usa lakber szerint, / evi 1000-tol kezdodik egy egy halos oszkomfortos lakas/, akkor csak ebbol mar volt 12 ezer dollarjuk meg meg a fizetesbol is tettek felre.
Nagy dolog am ha legalabb egy evig valaki igy segiti a fiatal csaladot akik ha tenyleg kemenyen sporolnak, okosan kihasznaljak a szulo segitseget, ennek a szulo is orul hogy egyenes vaganyra terelte oket.
Nem tudom Kanadaban mi lehet a hazreszletre a kolcson, hany szazalek, azt sem tudom hogy itt most mennyi de a szomszedom vagy 15-20 eve 3%-ot fizetett le valami 4%-os kamatra.
Ha meg a bank tobbet kert letenni akkor biztosan a szulo is besegitett a fiataloknak, hozzzadta kolcson a hianyzo penzt.
Nem tudom mostanaban itt hogy megy a hazvasarlas de ha egy szorgalmas par csak egy szobat berelni, / mondjuk 600 de szinte senki nem szokott csakl szobat berelni/ es megprobalnanak csak egy fizetesbol elni, a masikat felretenni, akkor itt is megvan a befizetes egy ev alatt a hazra, hat meg ha szulo van a hatuk mogott vagy egy ingyen szoba cserekent, / egy ismeros magyar pasas azert lakik egy bacsinal ingyen mert besegit a haztartasba estente meg hetvegen, ennek a fejeben mert gyilkosan gyujt , viszi haza hazat venni.
O is ittvan mar masfel eve es azt mondja hogy mar nemsokara megy.
Nem tudom otthon hogy van ez, ha egy fiatal par ingyen lakhat otthon es egyik fizetesebol elnek akkor a masike eleg egy ev utan ilyesmire?
Mondjuk egy 200 ezer forintos tiszta fizetesbol van 2 millio 400 ezer megtakaritas, illetve meg hozza is lehetne extra munkazni nehany napot a honapban a nagy celert.
Be lehet lepni egy kolcsonbe 2 millioval?

Bredpitt Monika 2017.11.04. 11:38:19

@tanato: @fhdgy: most volt egy dokumentumfilm arról, hogy került börtönbe Tóásó Előd, fel is vettem, elkezdtem nézni, de annyira ijesztő volt maga a tény, hogy koholt vádakkal, hogy kerülhet valaki börtönbe , hogy nem is néztem végig,

egyébként most itthon tanárként dolgozik, nekem az tetszik a sorozatban, hogy tényleg nem hazaköpködős, a kérdések sem provokatívak, nagyon sokszor visszajön, hogy a család hiányzik és hogy egyszer hazatérnének,

ha jól számolok, már öt epizódot láttam, abból még messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, sok embernek van honvágya, de inkább leküzdik

Bredpitt Monika 2017.11.04. 11:40:08

@Arthamyr: szerintem nem rájuk panaszkodtak, inkább a tényre, hogy túl a sok az idegen, így emlékszem a két idős hölgyre

Bredpitt Monika 2017.11.04. 11:42:52

@tanato: pont az említett sorozatban volt egy fiatal orvos, aki NÉmetországban dolgozik, döbbenetes számok hangzottak el, kezdő orvos keres 6000 eurót, míg itthon ez kevesebb, mint ezer euró, (azt nem tudom, hogy az a 6000 euro valami speciális terület, ez a magyar férfi kórházban dolgozik Németországban).

fhdgy 2017.11.04. 11:45:35

@P.Elliot: Most nem tudom, hogy Mo.-on hány százalékot kell induláskor letenni, de 2004-ben 50 % volt, meg egy kis plusz, mivel hitelbírálati díj meg mi a manó, meg hasonlók

P.Elliot 2017.11.04. 11:49:08

@fhdgy: 50%? Akkor valoban huzni kell kifele ha valaki sajat lakast akar, borzaszto!

tanato 2017.11.04. 11:50:06

@Bredpitt Monika: Pont az orvosos részt nem láttam még illetve az utolsó öt percét sikerült elkapnom.de a számok igazak NO-.ban a 6000 Euró nem kiemelkedő orvosi fizetés,inkább átlagos kezdőként.Mint ahogy az itthoni 1000 alatti is átlagos

tanato 2017.11.04. 11:50:55

@Bredpitt Monika: Azt nem is tudtam hogy TÓásó itthon tanár lett.De tényleg jól vezeti a műsort.

fhdgy 2017.11.04. 12:01:39

@Határátkelő: Az élet meglepő dolgokat tud produkálni. A témához kapcsolódóan az én esetem:

1998-ban volt egy szívműtétem, utána mindenki harsogta, hogy életmódváltás, életmódváltás, életmódváltás. Én visszakérdeztem, hogy hogyan. Ja azt ők nem tudják, de akkor is. Rehabilitációval foglalkozók is csak papagájként ezt a szót harsogták.

Aztán 2001-ben kimentem Németországba dolgozni. Nos, ott volt életmódváltás, ha akartam, ha nem. Semmi nem mehetett úgy, ahogy korábban, az élet kikényszerítette. Én a műtét előtt nagyon pörgős életet éltem, a munkám miatt ( nem volt véletlen a műtét ).

Az első kb. három évben majd belehülyültem a nyugalomba. A nyugalom nagyon idegesítő tud lenni, ha nincs hozzászokva az ember.

Anyagilag jól éltem, programozó voltam, nyugalom volt, ez három év után nagy érték volt már. A munkám viszont nem tetszett, mert olyan dolgokat kellett csinálnom, amit egy jól idomított vadászkutyának is meg kellett volna tudnia csinálni.

Valamit valamiért.

M. Péter 2017.11.04. 12:08:54

@tanato: A Dél-Európából északra irányuló vándorlásnak határozottan anyagi okai vannak. Ha Spanyolországot és Portugáliát nem is tekinted réginek, mert csak 1986-ban csatlakoztak, de Olaszország alapító tagja az EU-nak.

Arthamyr 2017.11.04. 12:15:13

@tanato: Ha a kezdő orvosok átlagfizetése 6k (akkor gondolom egy befutott orvos simán kereshet 15k-t is?), mitől van orvoshiány? Ez sokszorosa a német átlagfizetésnek, szerintem semmilyen más szakmával nem lehet 6k-t kapni kezdőként.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.04. 12:43:56

@Zoole Reloaded: itt is. Boki is a szemet az adofizetoknek...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.04. 12:51:14

@Arthamyr: ha evekig berelsz, az egyre meglodulo aru ingatlanok valamelyiket, akkor eleg nehez felretenni lakasra, hacsak fel nem adsz mindent. Aztan a torleszto is eleg magas, a legmagasabb kamat Europaban. Aki az ismeroseim kozul ingatlant vett, részvények eladasaval tudta megoldani. Szerintem az egesz Irish Times-t be kellene linkelni, s akkor ertheto lenne, miert mennek el innen.

Határátkelő 2017.11.04. 12:59:12

@Arthamyr: Mert pl. Hollandiában még ennél is többet lehet keresni az orvosképzés gyakorlatilag teljes hiánya miatt, Amerikáról nem is beszélve. A magasabb fizetés elszívja a német orvosok egy részét, részben ez az oka.

Csodabogár 2017.11.04. 13:11:59

@Arthamyr: Svájcban is elég feledős egy saját ingatlan, jó helyen. Gondolom egy kis hegyi faluban, ahol már kihal a lakosság, ott lehet venni, csak minek?
Egyébként állítom, hogy lehet boldogan élni saját ingatlan nélkül is. Nekünk szuper bérlakásunk volt Zürichben, meg se fordult a fejünkben, hogy saját kellene.

Csodabogár 2017.11.04. 13:15:27

@Bredpitt Monika: Látszik, hogy milyen fiatlal vagy. Koholt vádak, egészen természetes volt itthon is, sok halálos áldozattal. Személyes ismerősömet is kivégezték így és sokan kerültek börtönben ezúton. Nem kellett ehhez Boliviába menni sajnos.

Csodabogár 2017.11.04. 13:22:16

@Határátkelő: Orvosok innen nyugatabbra mindenütt sokat keresnek és mégis, a svéd orvos Norvégiába megy, mert ott még többet keres, a német Svájcba hasonló okokból. Norvégiában biztos nem fog infarktust kapni a munkától, mig a svájciak igen sokat dolgoznak a sok pénzért.

tanato 2017.11.04. 13:28:59

@Arthamyr: Nem vagyok azért teljesen képben német orvosi béreket illetően.Az orvoshiány világjelenség,demográfiai okai is vannak,sok az egyre idősebb és betegebb ember,és az orvosképzés ezzel nem tart lépést ,sem a fejlett sem a fejlődő országokban.

tanato 2017.11.04. 13:46:03

@Csodabogár: Két dolog.Első pont:Azért az orvosok vándorlásában még mindig a csapás főiránya az egykori vasfüggöny keleti oldaláról a nyugatira tart.
Második.Az bizony nagyon kellemetlen ha van ugyan rengeteg pénzed,de alig van szabadidőd,állandóan munkában vagy hétvégéken ünnepnapokon éjjel stb.Ez ugye orvosoknál elég gyakori keleten és nyugaton egyaránt.Ez legalább annyira nem jó dolog mint ha van rengeteg szabadidőd mint a pelyva,viszont üres a zsebed és úgy kódorogsz a világban.

Shaktee 2017.11.04. 13:56:41

@fhdgy:

Két oldala van a dolognak, a szakmájuk itt keresetebb lehetett, s ami nagyon általános, egy kivándorló mindig nagyobb elánnal keres munkát, próbál boldogulni, mint az aki beleszületett a “jóba”

Shaktee 2017.11.04. 13:56:46

@tanato: parancsolj:

hirtv.hu/magyar_exodus/egyetem-utan-rogton-kulfoldre-2424418

Nagyon nagyon szimpatikus ez a rezidens, s a kis családja..

fhdgy 2017.11.04. 14:14:18

@lökött plaszter: Az általam példának kiragadott család férfi tagja Kanadában csempézőként helyezkedett el. A csempéző jó szakma szerintem. Van valami nagy különbség Kanadában vagy Írországban csempézni?

SzZoole 2017.11.04. 14:42:46

@kisrumpf: nem is böki Móni, most is dolgozom, hogy több jusson nekik benefitre, és mivel egyikünk sem minimálbéres és pozícióban is vagyunk, nem kevés adót fizetünk be :(
Az én deductions több mint £400/hó a nejeme ettől is tobb

Shaktee 2017.11.04. 14:48:01

@fhdgy: nem ismerem az ír béreket, életet, az itteni bérek nagyon jók ebben a szakmában.

Arthamyr 2017.11.04. 14:50:31

@kisrumpf: A törlesztő _sokkal_ kevesebb, mint egy azonos kategóriájú ingatlan bérlése, ha legalább 20 évre vesz fel hitelt az ember. Most 3% körüli a kamat, ami tényleg magas, de ha kiszámolja az ember, a fizetett kamat még mindig sokkal kevesebb lesz, mint a bérlés. A 10% önrészt (első lakás esetén) nem nehéz összespórolni. A jövedelemkorlát az, ami sok embert hazavág szerintem.
Egyébként nem mondom, hogy könnyű, de nem lehetetlen, és azt furcsáltam, hogy pont Párizsban lenne jobb, ahol tudtommal drágább az ingatlan és nem magasabb a fizetés (átlagosan!).

Arthamyr 2017.11.04. 14:52:28

@Csodabogár: Szerintem is meg lehet lenni nélküle, de azért jobb érzés, hogy az ember lakhatásra költött pénze befektetés is (és nem utolsó sorban olcsóbb), ahhoz képest, hogy csak sima kiadás. Persze a saját ingatlan nem olyan rugalmas, mint a bérlés.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.04. 14:56:19

@Zoole Reloaded: Moni... Moni vagyok. S nekem is böki, hidd el.

Arthamyr 2017.11.04. 14:56:34

@tanato: Vajon hány orvos kell egy emberre átlagosan (ez egy 1 és 0 közti szám valószínűleg/remélhetőleg)? Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy képes eltartani a társadalom n x 10k-ba kerülő orvost fejenként (ha a kezdő 6k, simán lehet 10k-val számolni).

Arthamyr 2017.11.04. 15:09:53

@Határátkelő: Jelentős részt szív el Amerika? Ez engem meglepne (macerásabb oda menni, mint mondjuk Hollandiába). Másrészt aki 6k kezdővel indul neki az életnek, simán megengedheti magának, hogy az anyagiakat kissé kevéssé súlyozza a döntéshozatalainál. Ha én 6k-val kezdtem volna, soha nem lett volna belőlem határátkelő. Ahhoz, hogy elsősorban az anyagiak miatt "elszívódjon" valaki a 6k-s német kezdőtől, Hollandiában mondjuk 8k, Amerikában meg mondjuk 10-12k kellene (az azért elég durva, keres ott annyit egy _kezdő orvos átlagosan_)?

Egyébként valamennyire biztos van elszívó ereje Amerikának, mert szakmailag azért magasabb színvonalú, több a lehetőség (az USA-ban), és előrelépni is jobban lehet, ha az ember istenkirály a szakmájában. De ez nem a többség, megnéznék egy statisztikát, hogy a német orvosok hány százaléka hol dolgozik. Másrészt arról is, hogy kezdőként 6k-t keresnek, az szuperjó (és nagyon helyes, mert fontos a munkájuk!), főleg, ha innen jelentős előrelépés is várható. Bár még előrelépés sem minden áron kell, azért Németország elég olcsó, havi 10k családi bevétel (ebből 5-6k nettó csak megmarad adózás után is) elég kényelmes, jó életet biztosít.

Más: az átlagnál jobb a medián, inkább az az érdekes. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.04. 15:35:26

@Arthamyr: S a megfelelo lakasok/hazak szama is keves. Errol nem hallottal? Nagy cegek riogatjak a kormanyt, hogy ha nem lesz eleg szamu berlakas (megfizetheto!), az alkalmazottaiknak, kik kozul sokan ugye, kulfoldiek, akkor elkezdenek masfele nezelodni. Ez csak a mai ujsag cimlapja. S a torlesztot eleg nehez am fizetni, ha az egyikotok fizujat mondjuk, elviszi a gyerekek ovija, a kozlekedes be a munkahelyre... 20-30 ezer eurot azert eleg nehez am osszesporolni atlagfizetesbol, mikozben berelsz valahol.

Bredpitt Monika 2017.11.04. 15:44:43

@Arthamyr: @Határátkelő: @tanato:
ha jól emlékszem, Baló műsorában hangzott el : az USA az egyetlen ország, ahová több orvos érkezik, mint amennyi elhagyja az országot

Bredpitt Monika 2017.11.04. 15:46:42

@Csodabogár: érdekes, hogy ezt írod, ugyanis a hozzászólásomban zárójelben leírtam (hogy akár itthon is megtörténhet, de aztán gondoltam jobb nem az ördögöt a falra festeni), sajnos ez megtörténhet sok helyen

Csodabogár 2017.11.04. 15:48:10

@tanato: Kedves barátaim a példa. Kijöttek Svájcba egászen friss diplomával, feleség summa cum laude. Persze nyelvet nem tudtak így elég hosszu és rögös volt az út, míg a szakmában dolgozhattak. Férj aneszteziszt lett a végén Chefarzt. Ez azt jelentette, hogy egy kisvárosban a kórháztól nem messzebb mint valamennyi méterrel kellett lakniuk és gyakorlatilag éjjel nappal telefonügyeletes volt. Lett 3 gyerek, azoknak jó volt ha a papa otthon volt. A feleség rendesen ráhajtott, szakvizsga stb. Mindig 2 állás közt szülte a gyerekeket. Aztán átvett egy kis praxist, amit rendesen felfuttatott. Reggel 7 előtt indult otthonról, mert egy nagyobb városban volt a praxis és este 10 körül ért haza. Pénz persze van, ház is több is több jó helyen, de nem élvezik soha. Férj már kidőlt beteg és nyugdíjas, a feleség még bírja, de minek?
Csodálkozott, hogy a fiai nem akartak orvosok lenni.

Bredpitt Monika 2017.11.04. 15:52:14

@Arthamyr: Amerikában egy "registered nurse" akár 60 dollárt is keres egy óra alatt, képzeld el milyen jól megy az orvosoknak,

nagyon is reális, hogy elszippantják az orvosokat, mint ahogy más szakmákból is szippantanak az amerikaiak, mégpedig azért is, mert megbecsülik a munkádat, ami a pénz mellett szintén nagy húzóerő

Arthamyr 2017.11.04. 15:52:51

@kisrumpf: Ha ketten vagytok, 2x2k-ból azért össze lehet spórolni elég könnyen. Persze ha valaki előbb csinál gyereket (főleg, ha többet is, és emelett egyiküknek sincsen jó állása), az eléggé ki tudja maga alól vágni a fát, de erről sem volt itt szó. Az egyébként is saját döntés.
A nagy cégek meg riogathatnak, de helyette inkább fizessék meg az alkalmazottaikat, ha már egy adóparadicsomba telepszenek. 1500-2000 euróból príma lakásokat lehet bérelni bárhol (már amennyire itt van príma lakás, de annál lényegesen jobb minőségű itt nem igazán van, egy alkalmazott ne akarjon high-end mansionban lakni). Ha valaki nem túl kényes, és hajlandó utazni, ennél jóval olcsóbban is megúszhatja. Nem fogom sajnálni az ír fiatalokat a szűkös lehetőségeik miatt, mert szerintem egyáltalán nem szűkösek a lehetőségeik, még európai viszonylatban sem.
Cégből is van "elég" egyébként (persze sose árt a több, de milyen áron?), és még mindig több jön, mint megy.

Arthamyr 2017.11.04. 15:55:25

@kisrumpf: Ha ketten vagytok, 2x2k-ból azért össze lehet spórolni elég könnyen. Persze ha valaki előbb csinál gyereket (főleg, ha többet is, és emelett egyiküknek sincsen jó állása), az eléggé ki tudja maga alól vágni a fát, de erről sem volt itt szó. Az egyébként is saját döntés.
A nagy cégek meg riogathatnak, de helyette inkább fizessék meg az alkalmazottaikat, ha már egy adóparadicsomba telepszenek. 1500-2000 euróból príma lakásokat lehet bérelni bárhol (már amennyire itt van príma lakás, de annál lényegesen jobb minőségű itt nem igazán van, egy alkalmazott ne akarjon high-end mansionban lakni). Ha valaki nem túl kényes, és hajlandó utazni, ennél jóval olcsóbban is megúszhatja. Nem fogom sajnálni az ír fiatalokat a szűkös lehetőségeik miatt, mert szerintem egyáltalán nem szűkösek a lehetőségeik, még európai viszonylatban sem.
Cégből is van "elég" egyébként (persze sose árt a több, de milyen áron?), és még mindig több jön, mint megy.

Ezt lehet megette a kommentmotor, akkor bocs a duplaposztért.

Bredpitt Monika 2017.11.04. 15:58:07

@Arthamyr: azért kerestem egy linket, mert a 60 egy kicsit soknak tűnik (férjemnél kérdeztem rá, de az alábbi link szerint lehetséges többet keresni 48 dollárnál óránként.....abba a 60 is belefér)

csak hogy ne nagyzoljunk, jól keresnek nagyon és ez csak a nővér,

www.topregisterednurse.com/salary/

gabors 2017.11.04. 16:00:08

erdekes ....

valoszinuleg mindenhol vannak akik PONT OTT PONT akkor nem latnak lehetoseget a kilepesre DE valahol mashol meg boldogulnak ...

Arthamyr 2017.11.04. 16:01:19

@Bredpitt Monika: Egy gyors keresés elég vad fizetéseket dobott ki (180k-450k átlag, szakterülettől függően; 51k-650k tartomány), azért már tényleg megéri nekiindulni. Mondjuk kétlem, hogy ezt hozzávágják egy kezdőhöz, de ha nem is, ennek reményéért megérheti elindulni.

Arthamyr 2017.11.04. 16:09:20

@Bredpitt Monika: Én a mediánt néztem, de az is elég jó, 67k/év nem rossz, ráadásul angol nyelvterület.

Vagy pl. California ill. Hawaii, ahol 100k ill. 90k az átlagbér, nem is értem, miért szív valaki pl. Magyarországon (ahol a fizetés köszönőviszonyban sincs ezzel), amikor 80-100k-ért dolgozhatna Californiában vagy Hawaiin?!

Bredpitt Monika 2017.11.04. 16:10:03

@Arthamyr: Amerikában nekem az volt a tapasztalatom, hogy bármit csinálsz, sokkal jobban megbecsülnek, mint itt , és én Budapestet tudom példának hozni, mert itt dolgoztam, illetve Kanadában, ahol szintén azt láttam, hogy van becsülete a munkának,

már önmagában az a tudat, hogy az USA-ban ennyire keresett egy orvos nagyon vonzó, illetve nyilván Európán belül is,

itthon az a nagyon elkeserítő, hogy az emberek egymást nem becsülik meg, EGYMÁST NEM, ez a nagy baj

Bredpitt Monika 2017.11.04. 16:12:15

@Arthamyr: azért mindenképpen szív, mert nem tud angolul, én annak idején kíváncsiságból kifaggattam egy itthoni céget, akik az USA-ba közvetítettek ápolónőket,

az angol tudás minimum középfokon feltétel volt, a másik meg , hogy nagyon komolyan vették a szakmai előéletet, ami például nekem nincs, hiába vagyok ápolónő, de nem dolgoztam a szakmámban, csak egy nyarat

Arthamyr 2017.11.04. 16:14:00

@Bredpitt Monika: Ebben semmi meglepő nincs, a világ (még) legerősebb gazdaságát kár a magyarhoz hasonlítani.

Csináltam egy keresést a saját szakmámra, nekem még gondolkodni sem érdemes a tengerentúlban. :) Mondjuk sokkal nagyobb mintából voltak a fizetések, mint az orvosoknál, de elég gyatrának tűntek.

Dikusz 2017.11.04. 16:15:21

@Arthamyr: nem ette meg a blogmotor, ennek örömére szeretnélek megkérni, magyarázd el nekem, hogy a 6k pontosan mennyit jelent? Meg a többi jelölés is, ha van.

Leragadtam az alábbi felsorolásnál:
1 Ft = ruppó
2 Ft = bélás
10 Ft = mallér
20 Ft = bé malér
100 Ft = kiló
1000 Ft = lepedő, rongy

Köszi a választ:)

Arthamyr 2017.11.04. 16:15:27

@Bredpitt Monika: Meg kell tanulni angolul. Az angol egyelőre de facto világnyelv, és az is marad még egy darabig, aki nem tud angolul, rengeteg mindentől vágja el magát.

Arthamyr 2017.11.04. 16:17:33

@Dikusz: 6 kilo = 6000.
Mint pl. 1kg (kilogram) = 1000 g (gram).

Arthamyr 2017.11.04. 16:19:21

@kisrumpf: Nincs jelentősége, hogy én mit gondolok. :)

Bredpitt Monika 2017.11.04. 16:26:25

@Arthamyr: "miért szív valaki pl. Magyarországon (ahol a fizetés köszönőviszonyban sincs ezzel), amikor 80-100k-ért dolgozhatna Californiában vagy Hawaiin?! "

ezt kérdezted te, én erre írtam, hogy azért szív, mert nem tud angolul, nem olyan egyszerű csak úgy hirtelen megtanulni egy nyelvet, éppen most, kb egy hete láttam azzal a Magyarországon élő szír háziorvossal egy interjút, akinek itt születtek a gyerekei (ha jól emlékszem azt mondta, 30 éve él itt), akiknek az anyanyelvük a magyar, és azért hagyták el Magyarországot, mert a saját anyanyelvükön kötöttek beléjük a külsejük miatt,

az orvos neve Bourgla Ossama, azt nyilatkozta, hogy ő azért ragadt itt, mert nem tud angolul, szomorú volt nagyon hallani az egész történetet, a családja elment, ő meg itthon él

SzZoole 2017.11.04. 17:14:14

@fhdgy: ahoz,hogy megertsd ismerned kellene az itteni kulturat.
Az council house/benefits combo-bol nagyon jol elélnek munka nelkul,cigire,sörre,kajara es meg egyebb mas okosagokra is jut belole.
Generaciok nonek igy fel :-(

SzZoole 2017.11.04. 17:19:32

@kisrumpf: bocs, tudom, hogy Moni vagy, csak telefonon ket korty kave kozt irtam gyorsan :-)

fhdgy 2017.11.04. 17:41:36

@Zoole Reloaded: Én olyan kultúrát nem neveznék kultúrának!!!

SzZoole 2017.11.04. 17:44:51

@fhdgy: most erre mit tudnék írni, talán annyit, hogy mondjuk ahoz hasonló, mint otthon a putris cigányok, csak jobb életkörülmények kozt élnek.

Csodabogár 2017.11.04. 18:01:48

@Bredpitt Monika: Orvosnak meg még vizsgázni is kell. Orvos ismerős nő, férjhez ment Amerikába. De azért dolgozni akart, mint orvos nem tudott, így elment gyógyszerügynöknek, azzal is jól keresett. Pontosan nem tudom mi volt az oka, de valami vizsgát emlegetett. Angolul tudott.

fhdgy 2017.11.04. 18:05:30

@Zoole Reloaded: Igen! Én ezekkel az élősködökkel ( nem az elesettekre gondolok, akiket, nyilván támogatni kell ) EU szinten leszámolnék.

tanato 2017.11.04. 18:21:59

@Arthamyr: Az hogy hány orvos kell pl. ezer emberre azt a lakosság demográfiai és morbiditási adatai határozzák meg,az meg hogy mennyi jut az már az illető állam pénzügyi lehetőségei,és politikai akarata. és ennek függvényében az eü-re fordított pénze dönti el.

tanato 2017.11.04. 18:24:21

@Csodabogár: Pontosan,a terhelés mindenütt fokozódik keleten is nyugaton is,a demográfiai és ennek követekeztében morbiditási okok miatt.
Nyilván a mai világban már nem tudna a pár nyelvtudás nélkül megvetni a lábát SVájcban /sem/orvosként.

tanato 2017.11.04. 18:29:50

@Csodabogár: Bizony USA-ban vizsgázni kell méghozzá eléggé keményen,különbözeti vizsgát,az igazán nagy tudásúak már itthon a követségen megcsinálták már az én ifjúkoromban is.De az biztos Orvosi bérekben az USA veri az ÖSSZES többi államot./Az ÖBöl ment olajállamok talán a kivételek/
Ennek ellenére ott is kevesen vannak az egyre növekvő idős és beteg lakosság igényeihez képest.

fhdgy 2017.11.04. 18:31:10

Beijedt az angol kormány, mert kevés EU-s munkavállaló megy az országba

index.hu/gazdasag/2017/11/04/nagyon_beijedt_az_angol_kormany_mert_egyre_kevesebb_eu-s_munkavallalo_megy_az_orszagba/

Pont az eü. személyzetre hivatkoznak leginkább, de általában sem rózsás a megközelítés.

Ezek után nem értem, hogy az írek miért mennek olyan messzire, mikor a szomszédban is munkaerő hiány lesz.

tanato 2017.11.04. 18:33:24

@Bredpitt Monika: A szír orvos történetét én is ismerem.Szíriai /és jemeni/orvosból viszonylag sok van MO.-on,az én időmben az orvosin itthon arányaiban a szírek,jemeniek,palesztínok és etiópok voltak a legtöbben az összes külföldi hallgató között.

tanato 2017.11.04. 18:35:52

@Bredpitt Monika: Tényleg az USA ba érekezik több orvos mint amennyi elhagyja,rengeteg a dél amerikai és az indiai orvosuk pl.

tanato 2017.11.04. 18:40:40

@Bredpitt Monika: Nővérek,volt itthon is próbálékozás közvetítő cégeknél magyar nővérek USA exportjáról,de a nyelvtanfolyamon majdnem 100%-a elszállt a jelentkezőknek.Nehéz tanfolyam volt havonta szigorú vizsgákkal,a végén meg teljes segítség nélküli felvételi viszga /lett volna/egy USA-beli eü. bizottság előtt Németországban.Pedig még a rádióban is hirdették magukat havi 600 ezer ft.-nak megfelelő dollárt kínálva a sikeres felvételt nyert jelentkezőknek,ez vagy 8 éve volt.

Shaktee 2017.11.04. 18:56:46

@tanato: Kanadai is, a mi kedves családi orvosunk is lehúzott floridába már húsz éve, hiányzik is..

tanato 2017.11.04. 19:35:58

@lökött plaszter: Biztos fázott,szereti a melegebb éghajlatot.

Shaktee 2017.11.04. 20:17:48

@tanato: is, meg a 4-5-ször annyi pénzt.

London2009 2017.11.04. 21:29:15

@kisrumpf: @swing gitan: tudom, hogy mar aludni is alig tudtatok!
Ma megjelent a reklam, amit a korussal enekeltunk. Ha nagyon jol fuleltek, biztos hallani fogtok engem is! ; )

youtu.be/H9SCZwh8Tvg

M. Péter 2017.11.04. 21:31:09

@swing gitan: Ezt azért nem hiszem, mert a kanadai orvosok átlagkeresete is 200000 dollár fölött van.

SzZoole 2017.11.04. 21:39:41

@London2009: ép most láttam ezt a reklámot az itv-n

SzZoole 2017.11.04. 21:46:13

@London2009: de nem ismertem rá a hangodra

SzZoole 2017.11.04. 21:50:54

@London2009: dehogynem :-)
A szóló “szamodban” jobban tetszik a hangod

SzZoole 2017.11.04. 21:55:09

@London2009: elpirultal pörl, az illik a sötét hajadhoz

London2009 2017.11.04. 22:12:54

@Zoole Reloaded: jol van mar te berrgi kappan! Ezen rohogok azota is! : )

SzZoole 2017.11.04. 22:20:13

@London2009: tudod mi az a kappan? :-)

Shaktee 2017.11.04. 22:24:45

@M. Péter: avarage 272ezer kanadai family doctoroknak..

gabors 2017.11.04. 22:26:45

@Bredpitt Monika: "80-100k-ért dolgozhatna Californiában vagy Hawaiin?! "
"

azert ez eleg tulzas !!! ennyit nem fizetnek SEHOL !!! aki ezt irta az HAZUDIK!! ezerrel

gabors 2017.11.04. 22:42:00

@Bredpitt Monika: ez teljesen baromsag ...

nyilvan te is tudod hogy atlag szakmunkas rakodo/sofor/festo/betonozo/pincer vagy ilyesmi az MAX 30-40K-t keres kicsit tobbet mondjuk nagyvarosban .. (te is tudod )

fasznak kell propagalni ilyesmit ??

London2009 2017.11.04. 23:12:51

@Zoole Reloaded: tudom! Anyam is szokott kedveskedni apamnak, amikor te ven kappannak hivja! :D

Shaktee 2017.11.04. 23:22:38

@London2009: nem nem, ő a nyíregyi kangörcs :)

tanato 2017.11.04. 23:32:00

@M. Péter: A déli mtagokból tényleg van jelentős északra áramlás anyagi oko miatt,de a fő frontvonal azért még mindig az egykori vasfüggöny.A britek sem az ott dolgozó görögök vagy portugálok miatt szavaztak a Brexitre hanem a lengyelek miatt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.11.05. 00:25:22

@gabors: kivancsisagbol rakerestem, registered nurse egesz jol keres nalunk (mondjuk ehhez hozza kell tenni, hogy elwg komoly kepzes es szigoru vizsgak letetele utan)
Nurses in Hawaii and Massachusetts earn nearly as much as those in California, with average annual salaries of $90,000 and $88,000, respectively. The national average salary for a registered nurse is $71,000.Oct 24, 2016

gabors 2017.11.05. 06:49:35

@Csodabogár: "@Bredpitt Monika: Orvosnak meg még vizsgázni is ke"

nem csak vizsgazni kell hanem jo sok credit-et is meg kell szerezni egy magyar orvosibol ha NEM angolul tanulta valaki szinte semmit nem ismernek el. Ez nem csak "nehez" ha az angol nem megy rendesen hanem igen draga dolog is mondjuk 3-4 evnyi egyetemet megcsinalni ... (az hogy esetleg mar tudja az anyagot valamit segit)

azzal kezdodik hogy MCAT-et tudja letenni eloszor ... szoval kulfoldi orvosok tobbsege eleve vagy itt tanul vagy azokon a szigeteken ahol joval olcsobb de az USA elismeri es akar haboruzni is hajlando lsd Dominica

ha jol tudom az UK diplomat is elfogadjak ... de lehet valami kulonbozeti azert van

gabors 2017.11.05. 06:56:18

@Zsuzsi65: de mint irtad ezert tobb evet kell tanulni ! az itt nem olcso ... es mint orvosoknal szinte semmit nem ismernek el (valami gyakorlatot esetleg) ... szamolj csak kb $400 creditenkent ( ez nagyon olcso state college) kell 100-120

ez kb 4 ev college .. nalatok mennyi ez ? csak kerdezem mar nem tervezek karrier valtast -)

Bredpitt Monika 2017.11.05. 10:24:35

@gabors: valamit nagyon felreertettel, idezd mar legyszi azt a reszt, amit baromsagnak tartasz, ha mar baromsagnak hivod,

En, amikor azt mondom jobban meg van becsulve a ketkezi munka, akkor nem csak penzrol van szo.....

gyászhuszár 2017.11.05. 15:50:51

Semmikeppen sem lehet a magyar kivandorlassal osszehasonlitani. Az irek "jodolgukban" vergodnek anyanyelvi angollal es a tobbseg jut is valamire, nalunk a kisebbsegnek vannak kivaltsagai es mindegy mibe kezdesz elobb vagy utobb rajossz hogy nem palya kis hazank. Lassan az eu-bol is kibasznak minket utana lehet majd a moszkva kornyeki epitkezeseken vodkazni.

2017.11.05. 21:18:50

Jól van, van ez a mondás, hogy ha az ember nem tud kedveset mondani, inkább nem mondjon semmit, de eddig bírtam idegekkel:

Csak én gondolom, hogy a nyitóképen szereplők istenverte rondák és/vagy istenverte béna kép?

És oké, én személyesen is istenverte ronda vagyok (ha valaki kér tőlem képet, cím a szerkesztőségben), és sok sikert nekik az életben, de azért ez mégis csak sok.

Instant erekcióvesztés, no.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.11.06. 13:14:00

@Arthamyr: Hát, manapság a bérlés sem rugalmas, szerintem.Pont ezen a blogon lehet raklapszámra olvasni, hogy akár Angliában, akár máshol egy kiadó bérlakásra simán van többszáz jelentkező és a tulaj/landlord/anyjakínja épp csak a segglukába nem néz bele a bérlőnek a pályázat elbírálásakor...És a többszázból csak egyetlen kap lakást, a többi mehet vissza a híd alá, meg küldheti a következő pályázatát valahova...Ezt én nem nevezném rugalmasnak, maximum a tulajok szempontjából...Ők mindig találnak bérlőt, de a bérlő nem talál könnyen normális lakást.

Arthamyr 2017.11.06. 13:32:21

@geegee: A bérlő szempontjából is rugalmasabb a vételnél, az biztos. Az általad leírtak ellenére is sokkal egyszerűbb bérleményt találni, mint egy ugyanolyan ingatlant venni. Hát még, ha költözni kell (eladni + venni vs. más bérleménybe költözni).
Nem mondtam, hogy jó bérelni, de kb. a rugalmasságot tudom a bérlés fő pozitívumaként felhozni (valamint ha szolgáltatással együtt bérel az ember, az is jó, de az tényleg mocskos módon drága, teljesen más kategória egy törlesztőhöz képest), én amúgy vettem a rugalmasság ellenére, és egyértelműen vásárlás-párti vagyok.

Arthamyr 2017.11.06. 13:39:02

@Nagy kámpics: Most komolyan, mit vársz az írektől? :D

Vannak persze kifejezetten szép ír lányok is, csak sokkal több a nem szép/csúnya, a hímnemű emberekről nem tudok nyilatkozni.
Dublinban persze egyértelműen felhúzzák az átlagot a bevándorlók/kevéssé jellemző belterjesség, egyik - ír - kollégám mesélte, hogy akkor tűnt fel nekik a lengyel bevándorlási hullám, amikor sokkal több lett a csinos pultoslány.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.11.06. 15:19:24

@Arthamyr: "A bérlő szempontjából is rugalmasabb a vételnél, az biztos"

Hát, végső soron számtalan, szebbnél-szebb különböző bérlakásokra lehet pályázni, amit az ember sosem fog megkapni...
Ilyen szempontból rugalmas...
:D
Én is maximálisan vásárlás-párti vagyok, az nem fér bele semmiképpen, hogy 20 év bérlés után 0 forinttal távozhatok a lakásból egy vagyon elköltése után...
Ha a megv ett lakást csak 50%-on tudom eladni, az is pont 50%-kal több pénz, mint a semmi. :-))
De elismerem, van, ahol nincs értelme venni, máshol meg bérelni nincs értelme.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása