oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. október 07. 06:30,  Brexit-párti határátkelők 66 komment

2017. október 07. 06:30 Határátkelő

Brexit-párti határátkelők

A világ mindig sokkal bonyolultabb, mint gondolná az ember (napi Coelho letudva…), ennek egyik ékes példáját adják azok az uniós állampolgárok, akik Londonban élve, és élvezve a tagsággal járó minden előnyt mégis azt mondják, hogy ha tehették volna, ők bizony a Brexitre szavaznak. Vajon miért?

nagy-britannia_anglia_london_foto_immphotolondon.jpg

Bár felmérést és adatokat nem tudok mondani (ha találtok, osszátok meg velem), de aligha kell nagy bátorság azt állítani, hogy az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok nagy része aligha tartozik a kilépés támogatói közé.

Vannak azonban olyanok, akik igen. Az ő véleményük, motivációjuk már csak azért is érdekes, mert olyasvalamit támogatnak, ami a döntés pillanatában beláthatatlan hátrányokkal fenyegetett, és a kép ma sem sokkal tisztább (bár az már elég egyértelmű, hogy a brit kormánynak esze ágában sincs megszabadulni az ott élő külföldi munkaerőtől). 

Az El País napilap kérdezett meg olyan, Londonban élő spanyolokat, akik a fent leírtak ellenére is úgy gondolják, a Brexit jó dolog, és ha tehették volna (mondjuk lett volna brit választójoguk), akkor ők is a kilépés mellett tették volna le a voksot. 

Minden sokkal drágább lett 

A 41 éves Antonio Javier Saborit López az építőiparban dolgozik Londonban, és azt mondja, hogy ő még emlékszik arra, amikor a fizetések és az életminőség is jobb volt, a romlás oka pedig egyértelműen az, hogy rengetegen vándoroltak be az olyan országokba, mint például Nagy-Britannia. 

Köztük persze ő is, méghozzá négy évvel ezelőtt, maximálisan kihasználva az Európai Unió biztosította jogokat. Ezzel együtt azt mondja, ha lehetősége lett volna rá, ő bizony a Brexitre szavaz.

„A változás borzalmas volt. Mindennek megduplázódott az ára, kivéve persze a fizetéseket. Emellett azt gondolom, minden országnak jogában áll eldönteni, kit enged be a határain. A szabad mozgás katasztrófának bizonyult” – fejtegette Antonio. 

„Örülök Brüsszel arcul csapásának” 

Véleményével ugyan bőven kisebbségben van a nagy-britanniai határátkelők között, de ezzel együtt is meglepően sokan osztják azt, legalábbis az ott élő spanyolok között. 

„Láttam Nigel Farage-ot az Európai Unióról beszélni, és őszintén szólva nekem tetszett, amit mondott. A Brexit melletti lobbi nagy kampányt csinált, és harcolt a céljaiért” – mondta Ana Belén Vecino. 

A madridi születésű, 34 éves nő (aki egyébként hazájában a baloldali Podemos követője – lám, ennyi értelme van ma a jobb-bal felosztásnak, de ez most mellékszál) szerint a Brexitről szóló referendum voltaképpen az Európai Unió neoliberális gazdaságpolitikájára adott reakció volt, és komoly pofont jelentett Brüsszelnek. 

„Itt, Nagy-Britanniában azt látom, hogy sokaknak nem tetszik a közegészségügyben, az NHS-ben tapasztalható megszorítás, és az sem, hogy milyen sok pénzt kell befizetni az Európai Unióba. Ismerek embereket, akiknek elegük lett abból, hogy a brüsszeli utasításokat kell követni” – vélte Ana. 

„Azért örülök a Brexitnek, mert az Brüsszel arcul csapása volt. Nagy-Britannia gazdasági nagyhatalom volt az Európai Unión belül, így kilépésével az EU veszít az erejéből” – tette hozzá. 

Ana, aki három éve érkezett az Egyesült Királyságba munkát keresve, hiszi, hogy a britek kölcsönösen megállapodnak majd a spanyolokkal arról, hogy állampolgáraik maradhatnak, ahol vannak. 

(Ugye Spanyolországban rengeteg brit nyugdíjas él, az már más kérdés, hogy az EU aligha engedi majd, hogy Spanyolország különalkut kössön, de erre aligha lesz szükség.) 

A keleti országoknak rosszabb 

Mindketten, Ana és Antonio is úgy vélik, Nagy-Britannia csak nyerhet a kilépéssel, és hogy a saját személyes körülményeik sem változnak majd azzal, ha az ország nem lesz az Európai Unió tagja, elsősorban a hazájuk és választott országuk közötti jó kétoldalú kapcsolatoknak köszönhetően. 

„Azt hiszem, a helyzet rosszabb a keleti országok számára” – vélte, elsősorban azért, mert kevés brit él Romániában, Bulgáriában, szemben a Costa del Solt elárasztó brit nyugdíjasokkal (és így nyilván más helyzetből tárgyalnak ezek az országok – teszem már hozzá én). 

Legalább nem bénítják meg az EU-t 

Mások úgy látják, a britek történelmileg mindig is húzódoztak az Európai Uniótól, így nem meglepő, hogy a kilépés mellett voksoltak. Egy, a pénzügyi szektorban dolgozó (és nevét nem vállaló) spanyol például úgy vélte, a britek soha nem tudtak teljesen azonosulni az európai projekttel, aminek a végső célja mégiscsak a tagországok teljesebb integrációja. 

„Tagként is mindig olyan közel maradtak az EU széléhez, amennyire csak lehetett. Ezért is van az, hogy sok területen az Európai Unió szinte semmit sem haladt évtizedek alatt sem, hiszen már egyetlen „nem” szavazat is megbénította. Ezért szerintem jobb, hogy a britek mennek, hiszen soha nem voltak 100 százalékig benne” – fejtette ki. 

Szemben a korábbi megszólalókkal, ő úgy véli, a kilépés negatívan befolyásolja majd például a munkavállalók jogait, különösen, ha a „kemény Brexit” forgatókönyve valósul meg.

A rendszer haszonélvezői 

A Londonban buszvezetőként dolgozó Ginés Martínez szerint egyes uniós bevándorlók arra használták a mozgás szabadságát, hogy állami segélyekből éljenek, annak ellenére, hogy soha nem tervezték, hogy hosszabb távon maradnának. 

Noha ő maga nem szavazott volna a Brexitre, azt mondja, az jó a hozzá hasonlóknak, akik nem a rendszert kihasználni, hanem dolgozni és új életet kezdeni érkeztek az országba. 

„Ha a jóléti rendszert kihasználók nem jutnak be, az szerintem jó lesz azoknak, akik törvényesen élnek a lehetőségekkel, nem?” – tette fel a kérdést a 34 éves férfi. 

Aki ellenzi, de örül 

Akadnak aztán olyanok is, akik nem értenek ugyan egyet a Brexittel, de személyes okokból örülnek neki. Például az a pénzügyi szektorban egy amerikai cégnél dolgozó nő, aki abban reménykedik, hogy a kilépés miatt az anyacége másik európai nagyvárosba helyezi át az itteni tevékenységét, olyanba, ahol olcsóbb a megélhetés. 

„Nekünk gyakorlatilag bármilyen másik európai nagyváros jobb lenne, ahol ugyanekkora fizetésből jobban élhetnénk. Sokan azért lesznek határátkelők, hogy jobban éljenek és megtakarítsanak valamennyi pénzt – ez Londonban szinte lehetetlen. Kár, mert nagyszerű város, de az életminőség pocsék” – mondta a nevét elárulni nem kívánó 34 éves nő.

HÍRMONDÓ 

Egy európai ország, ahol nem lesz nyugdíjkatasztrófa – odaköltöznél? 

Azt nem nagyon kell részletezni, hogy aligha vár nyugodt nyugdíjas kor a mai harmincas-negyvenes európaiak többségére, hiszen egyre jobban elöregszik a társadalom. Van azonban egy európai ország, amelyben a többieknél jóval nyugodtabban készülődhetnek a nyugdíjra az emberek. 

Hamar jön majd az euró a forint helyett 

Magyarország csatlakozni fog az eurózónához s együtt megy majd azokkal, akik a mélyebb integrációt erőltetik. Ezt nem akárki mondta, hanem a hivatalosan leggazdagabb magyar. 

(Fotó: Romsics Balázs/immphotolondon)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Brexit

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2912935349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2017.10.07. 08:39:13

1. Ezek az emberek az (vélt) előnyöket mondták el. Szerintem azt a legelvakultabb unió párti sem mondja/mondta, hogy a brexitnek nincs semmi előnye sem Nagy-Britannia számára (és az unió számára), csak úgy gondolja, hogy a hátrányai nagyobbak.
2. Ha jól tudom, EU-s ország nem nagyon köthet különmegállapodást pl. kereskedelemről, bevándorlásról, a briteknek az EU-val kell tárgyalniuk majd, nem a spanyolokkal. Rosszul tudom?
3. Ahhoz, hogy a pénzügyi szektorban valaki nem tud megtakarítani/kényelmesen élni Angliában 34 éves korában, 2 dolog legalább kell:
a.) nem túl jó állása van, akár biodroid
b.) egyedül él, vagy a párjának még rosszabb állása van
34 évesen legalább az egyiket megérné orvosolni, bár inkább mindkettőt.
Amúgy nem tudom mitől gondolja, hogy ugyanazt a fizetést fogja kapni máshol is (kivéve, ha eddig sem rendes angol fizetést kapott).

Arthamyr 2017.10.07. 08:44:43

A kis cikkekhez: hiába nem lesz "nyugdíjkatasztrófa" Norvégiában:
1. én nem akarok 60+ éves koromig dolgozni, és ott sem alacsonyabb a nyugdíjkorhatár, ha jól tudom.
2. az no-go zone az éghajlat miatt. :)

Azt meg csak remélni tudom, hogy Csányinak igaza lesz. Az euro jobb, mint a forint, mert nem kuszaszem kontrollálja az értékét/nyerészkedik rajta, bár a legjobb valami kriptopénz lenne az euro helyett is, hogy ne értékteleníthesse el senki. Minden egyes pénznyomtatás gyakorlatilag behúz az emberektől egy rakás pénzt a közösbe.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.07. 08:48:49

Hej, Angliánekek, ez igaz?

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kitort_a_lazadas_kuszobon_az_osszeomlas_johet_a_forradalom.648737.html

Rohadtul nem tudom elképzelni, hogy bármiféle forradalom legyen.

Gondolom, erősen tújhálpolják az egészet.A gyökér napi.hu meg a többi megélhetési "gazdasági portál"... Pfejj. Én vagyok a hülye, hogy megnyitom a rohadék klikkbalyt cikkeiket...
Kéne ezeknek egy pár DDoS támadás minden napra, 1 7-en át.
:-(

Arthamyr 2017.10.07. 08:51:37

@Vánnyadt Ványadtovics: Ahogy a negatívak is (amik már most jelentkeznek), meglátjuk melyik lesz erősebb, és persze kinek.

Németország gazdasági érdeke meg jelenleg Magyarország gazdasági érdekével kb. ekvivalens, nem tudom, mekkora a kitettség feléjük, szerintem hatalmas, ha elvinnék az összes cégüket, összezuhanna a magyar gazdaság és fel sem állna évtizedekig...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.07. 08:57:38

@geegee: Angliánerek... (bökje meg a rohadék billentzüyetem... :D)

Arthamyr 2017.10.07. 09:00:07

@geegee:

Adblock kutatás kérdések
Úgy látjuk, hogy ön hirdetésblokkolót használ. Kérjük, töltse ki mindössze háromkérdéses kérdőívünket, hogy megértsük, miért!
Tudta, hogy a hirdetéseknek köszönhetően adhatjuk ingyen a Napi.hu tartalmait?
Dönthet úgy, hogy beengedi a hirdetéseket csak a Napi.hu-ra (adblocker beállítások → whitelist).
A Napi.hu-ra nem engedünk be megtévesztő, vagy izgő-mozgó hirdetéseket és az oldal betöltődési idejére is figyelünk.

Köszönjük, hogy kitöltötte kérdőívünket!

****************
Tényleg kéne az a ddos támadás, akár még lehetne letöltés a reklámjaikra is. :D

Csináljanak olyan minőségű tartalmat, hogy a fogyasztók fizessenek érte. Vagy kattintson rá elég blokkoló nélküli ember. Vagy olyan hirdetéseket, amiket nem fog meg a hirdetésblokkoló.

fhdgy 2017.10.07. 09:31:39

"... nagyszerű város, de az életminőség pocsék” – mondta a nevét elárulni nem kívánó 34 éves nő."

Ez nekem fából vaskarika. Nagyon nem értem. Segítene valaki nekem megérteni?

Din Serpahis 2017.10.07. 09:41:13

@Arthamyr: Arról ment az értekezés egy pénzügyi oldalon, hogy ha mondjuk valami investment banking csóka Londonban a cégének évi 1 millió usd-be kerül, akkor az Frankfurtban (mert ugye főleg oda akarnak költözni) évi 1.5 lesz. Na most nem hiszem, hogy ezt mind le fogják nyelni a munkaadók.

Egy másik cikkben azon sopánkodtak németek, hogy Frankfurt már így is bazi drága, ha odaköltözik a sok bankár, ugyanaz lesz mint Londonban, kilőnek az árak a fenébe.

Szóval szerintem szívni fognak, ebben a szektorban a német meg a francia fizuk sokkal rosszabbak mint a briteknél.

Arthamyr 2017.10.07. 09:45:42

@Din Serpahis: Mitől fog Frankfurtban többe kerülni a cégnek, főleg annyival?

Ki fog szívni?

Csodabogár 2017.10.07. 10:40:07

Furcsák ezek a spanyolok, de majd megérzik maguk is, milyen jó lesz nekik a brexit.
Az angol nyugdíjasok igen csak megfogyatkoztak a Costa se Solon. Mikor elkezdtünk oda járni, 40+ éve angol volt minden. Ott éltek az angolok és nem tudtak egy szót se spanyolul, mert nem kellett. 3 éve voltam utoljára, ki van cserélve az egész. A régi angol főhadiszállásokon, többnyire már spanyolok laknak, sok helyen nem tudnak egy kukkot se angolul. Drága lett nekik ott az élet, mióta először megrogyott a font. Azóta meg csak tovább romlott, a brexit hírére különösen.

M. Péter 2017.10.07. 10:43:21

@Arthamyr: Pl. a frankfurtban élő nem bankárok szívni fognak,

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.07. 11:10:47

Haha, itt van egy érdekes térkép az esetleges mindenféle-xitek utáni Európát ábrázolva:

i.imgur.com/f685nks.jpg

A legdurvább az Közép-Európa lenne, az északolasz-exjugó-cseszlovák területeken, meg a Fekete- és Kaszpi tenger között...
Brrr, kis p!cs@'nyi, zsebkendő méretű országok, röhej volna...
De szép színes térkép, jó ránézni... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.07. 11:13:34

@Arthamyr: ilyenkor egy frissítés kell és előjön rendesen... :D

Rühellem én is a reklámblokkolók elleni prüszkölést...
Miért, ha elfordítom a fejem, lassan az ellen is tiltakoznak majd?
Az én dolgom, hogy érdekelnek-e a reklámok vagy sem.
Van amikor érdekelnek egyébként.Na, olyankor lehet nagyot gurítani... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.07. 11:16:26

@geegee: És persze mindnek saját valutája, határállomásai, nyelvei lennének, meg útálnák a szomszédaik 80%-át...
F@$za volna utazni... :D

M. Péter 2017.10.07. 11:18:39

@Arthamyr: A bevándorlásról lehet. A schengeni egyezmény is csak a rövidtávú látogatásra szóló vízumokat egységesíti, munkavállalási engedélyt, és más, hosszabb távú tartózkodásra jogosító vízumot minden ország a saját szabályai szerint ad ki (lásd letelepedési kötvény).

Taxomükke (UK) 2017.10.07. 11:44:52

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FWeDoPoetry%2Fvideos%2F1749705768687176%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

tanato 2017.10.07. 11:51:43

érdekes cím,de találó régebben itt is voltak magyar hozzászólók akik hasonlóan gondolkodtak.:Én már bent vagyok, a csónak megtelt ha többen jönnek a csónakba elmerül így inkább visszalökdössük a felkapaszkodni kívánókat.

tanato 2017.10.07. 11:54:54

2. pont,Kemény Brexit esetén tényleg kevesebb aggódnivalójuk lesz a régebbi szegényebb tagállamoknak Spanyol,Portugál,Görög,Olasz,mint a volt szovjet blockból érkezetteknek vagy onnan Angliába készülőknek.A Brexit kampány a mi régiónkból érkezők ellen volt kihegyezve ,a mediterrán államok meg régi haverok sokkal szorosabb a kapcsolatuk a britekkel mint nekünk.

M. Péter 2017.10.07. 12:01:06

@tanato: És közben lyukat fúrunk a csónak alján.

tanato 2017.10.07. 12:04:39

@M. Péter: Igen erre is fordulhat a dolog..2019-ben majd meglátjuk.

Din Serpahis 2017.10.07. 12:05:25

@Arthamyr: Szimplán az adók miatt, Németországban az a bérsáv, amit ezek keresnek, szarrá van adóztatva.

Din Serpahis 2017.10.07. 12:06:50

@tanato: Kemény Brexit esetén senkinek nem lesz aggódnivalója, ugyanis UK megy a levesbe, mindenki magától fog onnan elhúzni a retekbe.

tanato 2017.10.07. 12:08:00

@Din Serpahis: Már csak két év és azután durran.

Dikusz 2017.10.07. 12:19:41

@geegee: már azt hittem, valami újfajta süteményt találtál fel, az indiáner után:)))

Arthamyr 2017.10.07. 13:20:17

@Din Serpahis: Nem hinném, hogy drasztikusan jobban meg lenne adóztatva, Angliában a 45k feletti részre 40%-ot, a 150k feletti részre 45%-ot fizetnek most (és ez csak az income tax, ki tudja mi más van), a németeknél sem lesz ez 75% (egy németországi kijavíthat, ha igen).
Másrészt azok, akik _minimum_ 1 millába _kerülnek_ Londonban, egyrészt az elenyésző töredék, másrészt meg azok nem prüszkölnek, hogy London drága (még azok sem, akik jutalékokkal, eseti bónuszokkal kerülnek 1 millába), nem közülük való az, aki a cikkben panaszkodott, hogy London drága, és emiatt milyen jó neki a brexit... :)
Ők inkább bőszen anyáznak a Brexit miatt, mivel most kaptak egy tök felesleges problémát a nyakukba, amivel sokkal többet lehet bukni, mint nyerni.

Arthamyr 2017.10.07. 13:26:40

@M. Péter: És nem is lehet ebből eljárás/bünti, ha komolyan zavarja az EU-t?

Arthamyr 2017.10.07. 13:31:41

@geegee: Amúgy a reklámblokkoló sem blokkol minden reklámot. Elég szigorú, de azért valamit átenged, igaz az nem igazán zavar senkit (és ha akarod, azt is blokkolhatod, de én nem szoktam). Szóval ha nagyon akarnák, meg tudnák oldani.
Akkor hajlandó lennék whitelistre rakni, ha tényleg valami nagyon jó oldal lenne, de egyelőre nem vagyok róla meggyőződve, hogy a napi.hu ilyen volna. :D
Sőt, ha igazán jó egy szolgáltatás, akkor fizetek is érte.

Arthamyr 2017.10.07. 13:32:21

@M. Péter: Nem hinném, hogy rájuk gondolt (bár végülis lehet, ezért kérdeztem)...

Shanarey 2017.10.07. 14:44:35

Mennyi baromságot tudnak ezek össze hordani. A bevándorlók miatt mennek fel az árak?????? Max az ingatlan árak, de az egyéb árak most a brexit miatt mennek fel. Mert a font lassan egyenértékű az Euro-val, ami azért nagy szégyen ettől a " nagyon erős brit gazdaságtól".

Spanyolok, Portugálok, hát nem éppen a munka hősei. Naná hogy nem akarnak olyan konkurenciát, akik jobban dolgoznak mint ők.

Shanarey 2017.10.07. 15:06:29

@Vánnyadt Ványadtovics:

Én nem vagyok közgazdász. Ám ha már ennyire értesz hozzá, meséld el nekem hogy is lenne ez.

Mennyi gazdasági növekedés kell majd ahhoz hogy a kilépés napjától visszamenőleg a szavazás napjáig elszenvedett veszteségeket visszatermeljék ?

gabors 2017.10.07. 15:12:17

" fejtegette Antonio. " a gond hogy Antonio egy barom !!!

gabors 2017.10.07. 15:17:41

@Vánnyadt Ványadtovics: "A Brexit egy helyes döntés volt, aminek pozitív hatásai már pár éven belül meg fognak mutatkozni. "

ennyire azert nem lehetsz okos az EU-ben pont az a "valami" (jo/rosssz) hogy egy nagyobb egyseget krealtak ami "talan" meg tud allni az usa/kina/inidia (oroszok legyfing azokhoz dorgolozni baromsag) szinten meg a nemetek vagy a franciak is tul kicsik ebben a jatszmaban nem beszelve a tobbi 24 orszagrol benne persze orbanisztan .

de lehet nekek jo lesz szivesen megkerdeznelek kb 5 ev mulva

Arthamyr 2017.10.07. 15:39:21

@gabors: Nincs szükség arra, hogy egy ország akár gazdasági, akár politikai, akár katonai tényező legyen globálisan (főleg annyira, mint az országok, amiket példának hoztál), ahhoz, hogy az élhető legyen. Nem csak ez az EU lényege. Kínában/Indiában a következő világháborúig nem lesz olyan jó élni átlagosan, mint mondjuk a légyfingnyi súlyú Luxemburgban, Svájcban.

Persze ez is egy előnye természetesen.

gabors 2017.10.07. 15:51:46

@Arthamyr: "Nincs szükség arra, hogy egy ország akár gazdasági, akár politikai,"

nem elhetosegrol beszeltem, de az elhetoseghez az is kell hogy gazdasag lehetoleg mukodjon ... ehhez viszont jol jon/jott az EU (vannak koltsegek is) es vannak kivetelek is pont azokat irtad peldakent ... es nem portugalia/dania/belgium --ot !!! hehehehe ...

az igaz hogy en a haborut nem vettem bele nem szeretnem megelni

amugy mit gondolsz miert alakitottak a BRIC-et (az oroszok) mert nagyobb tomb tobbet tud kihozni a jatszmakbol es tobbe kevesebe a tagoknak is jo ez .. lasd orbanisztant szinte csak az EU felzarkoztatasi penzek tartjak a felszin felett ... es jut belole stadionra/kisvasutra/leterkovezettcitycenterre/vadaszhazra/jatszoterre/kerekpartutra ... stb csak a korhazakra/iskolakra/tomegkozlekedesre nincs penz de ezt kit zavar ?? a felso 5 ezret ez nem zavarja ... ok jol megvannak

Arthamyr 2017.10.07. 16:11:38

@gabors: Mint mondom, ez is lényeges, de nem csak ez. Pl. az is nagyon jó dolog, hogy nem kell vámot fizetni, ha veszek valamit az EU-n belül, meg át lehet menni a határon kényelmesen, meg simán elmehetek máshova dolgozni (és ha bevezetik az eurot, az is jó lesz). Ezt pl. a kilépéssel mind elveszíti egy ország, és rontja az ott élők életminőségét. Belgiumban is jobb élni egyébként, mint a súlya indokolná az EU-n belül.
Van élet az EU-n kívül is (mondhattam volna Izraelt, Dél-Koreát, vagy az ott születettek számára akár Katart is), kis országokban is, csak nem biztos, hogy könnyebb. Kínának a világon a legnagyobb gazdasága lesz előbb-utóbb, a második legerősebb hadserege, ENSZ BT állandó tag, mégis szar lesz ott élni (főleg egy európainak).
A gazdasági erőnél sokkal fontosabb, hogy egy főre mennyi jut belőle.

gabors 2017.10.07. 16:45:53

@Arthamyr: ugy tunik egyetertunk (nagyjabol)

"A gazdasági erőnél sokkal fontosabb, hogy egy főre mennyi jut belőle. " ez pontosan igy van de a jut helyett talan "osztanak" a jobb szo .. :-)

amugy az ENSZ-t kina belulrol kebelezi be !!!

2017.10.07. 16:47:24

ez kicsit olyan, mint hogy az usaban az illegalisan itt levo magyarok 90%-a elteti Trumpot, mikozben fikazzak az illegalis mexikoiakat. :))

Arthamyr 2017.10.07. 16:50:18

@gabors: Az egy működésképtelen mechanizmus, ahol minden, amúgy teljesen különböző mentalitású/érdekű tagnak vétójoga van.

Arthamyr 2017.10.07. 16:53:17

@gabors: @Arthamyr: Ráadásul pont ezek a legsárosabbak...

gabors 2017.10.07. 17:22:12

@Arthamyr: "Az egy működésképtelen mechanizmus,"

bocs de itt mi "Az egy" ??? EU/ENSZ mindenki mas ??

vetojog az azert nem rossz ... gondold meg ... a demokraciaban pont a bibi ott van amikor a bigott/populistak azzal jonnek hogy a tobbseg azt akarjaj hogy irtsuk ki a zoldeket/feketeket/zsidokat/melegeket ... es jon a hon szeretett vezeto aki a tobbsegnek "megadja" amit akar mennek a levesbe altalaban eu-ban a zsidok eloszor utanna feketebbek utana feketek "buzik (kinnek kelllenek) " szlavok stb... erdemes vigyazni evvel (mint mar tobbszor lattuk a francia/orosz/magyar/kinai/kambozsai/uganda/jugoszlav/ruanda ....

soroljam ???

gabors 2017.10.07. 17:24:36

@LepesMez: "
ez kicsit olyan, mint hogy az usaban az illegalisan itt levo magyarok 90%-a elteti Trumpot, mikozben fikazzak az illegalis mexikoiakat. :)) "

van ilyen ???

amugy azet mert kicsit rasszistak es kicsit veluk versenyeznek es kicsit mert ugy gondoljak hogy mivel feher europaiak nekuk nem lehet gondjuk (ja ezt mar irtam rasszistak)

Arthamyr 2017.10.07. 17:36:55

@gabors: Bármi, amit ez jellemez: "Az egy működésképtelen mechanizmus, ahol minden, amúgy teljesen különböző mentalitású/érdekű tagnak vétójoga van." Még esetleg annyit finomítanék, hogy ahol nem lehet nyomást gyakorolni egyik félre sem. Erre tökéletes példa az ENSZ BT., az önkényesen kiválasztott tagjaival állandó tagjaival. Bár kétségkívül van haszna, de azt is lehetővé teszi, hogy pl. ne lehessen Észak-Koreát megregulázni, vagy akármelyik tagja akármilyen mocskosságot el tudjon követni (pl. Kína terjeszkedése a mesterséges szigetekkel, az Egyesült Államok több évtizedes kavarása a Közel-Keleten), ha a lakossága nem lázad fel ellene.

Amúgy elég távol áll tőlem, amiket sorolsz, nem kell a számba adni...

Az USA-ban amúgy esküdteknek van vétójoga (mindenkinek ugyanazt kell mondani)? A választópolgároknak?

gabors 2017.10.07. 18:06:23

@Arthamyr: " amiket sorolsz, nem kell a számba adni..."

nem adtam semmit a szadba igy kezdodott az a bekezdes "gondold meg "

mint mar irtam nagyjabol egyetertunk

ebben nem egeszen " önkényesen kiválasztott tagjaival állandó tagjaival" allando tagokat az alaptiaskor valasztottak ki ami nyilvan gyozteseket jelentette ... nem kell a klubba belepni!! DE az sem olyan fasza ha valki kint marad..

A NEM allando tagokat viszont a GA valasztja felet ket evenkent ... ott mar azert semmi gond nem lehetne ..... hogy lesz e valtozas ??? ki tudja Gutierres nyomja de nem valoszinu hogy ket alfa him ebbe belemegy ...

udv

porthosz 2017.10.07. 18:09:03

@gabors:
Szerintem senki nem tudja hogy hosszabb távon brexit jó vagy rossz döntés volt-e, és véleményem szerint ez még csak nem is kifejezetten az angolokon múlik.

Ha 5 év múlva az EU jelentősen megerősödve tér magához, akkor valószinüleg rossz döntés volt.
Ha 5 év múlva az EU épp a szétesik mert pl. a tagországok nem hajlandóak néhány tizmillió afrikait befogadni, akkor meg jó döntés mert ők még rendezetten távoztak egy viszonylag önálló gazdasággal.

Viszont, ami ennél sokkal fontosabb, hogy igazából nem számít hogy jó vagy rossz döntés volt-e. Egyszerüen igy döntött a nép.

Ha csak azt vennénk alapul hogy jó döntés volt-e, akkor elég furcsán mutatna hogy jelenleg az összes EU ország egy olyan országot követ példaként (Németo.) amelyiknek az elmúlt 100 évben csupa katasztrófális döntése volt katasztrófális hatásokkal (2 - ráadásul vesztes - világháború ugyebár)...

Brix 2017.10.07. 18:09:22

Szerintem meg nem jàrtak jól a Brexittel, az angolok...Antonio fordítva szemléli egy kicsit a dolgokat, hiszen több ember, nagyobb fogyasztàs, több munka, magasabb Gdp, több vàllalkozàs, nagyobb idegenforgalom, ami összességében jobb az egész tàrsadalomnak..Főleg úgy, hogy az EU-ból azért a legjobb munkavàllalók érkeztek...Most a bezàrkózàst vàlasztjàk, ami kevesebb tőkebefektetést, kevesebb kvalifikàlt vagy fizikai munkaerőt, így kisebb fogyasztàst és alacsonyabb GDP- nökekedést eredményez...Persze, emberből nem lesz kevesebb, mert a pakik és nigériaiak ezutàn is mennek majd...De a britek tudjàk...A lengyel nem volt jó nekik, a vilàg egyik " legfehérebb népe" , egyúttal az egyik legkeményebben dolgozó munkaerő...Ezt elszúrtàk az angolok!

Kipper 2017.10.07. 18:09:27

Nalunk a cegnel csak az indiaiak szavaztak a Brexit-re. Az o erdekuk vilagos: ha kipateroljak a sok kelet-europait, meg tobb indiai rokont lehet importalni, elvegre a munkaerore szukseg lesz.

gabors 2017.10.07. 18:15:42

@Arthamyr: "Az USA-ban amúgy esküdteknek van vétójoga (mindenkinek ugyanazt kell mondani)? A választópolgároknak?
"

ezt a ket dolgot nem ertem hogy miert es hogyan kototted ossze....

eskudtek egy bunugyi targyalas eseten vannak es igen ott akar csak egy is eleg aho hogy "resonable doubt" legyen ... de ennek SEMMI koze a politikahoz ...

ez akkor valik valosagga amikor "valaki" (nem te) ilyen helyzetbe kerul hogy 12 (vagy 6 alacsonyabb ugyekben) sajnos tapasztalatbol mondom !!!

politika/valasztas???? miert lenne barkinek veto joga ??? ja es KINEK adjuk ezt a kiralynak ?? kiralynonek ?? az en kutyamnak ?? kb egyenlo nem

nem is vagyok biztos abban mit akartal kerdezni ????

gabors 2017.10.07. 18:18:06

@porthosz: " tagországok nem hajlandóak néhány tizmillió "

OV mukodik !!!

hidd mar el NINCS SOROS terv

Arthamyr 2017.10.07. 18:48:48

@gabors: Egy rendszerben tagok vannak. Igazából a rendszer összes tagja megszavazhat valamit, de ha egy egyenlő az egyenlőbbek közül ellene van (még akkor is, ha ez sima önérdek), nem történik semmi. Összekötés: pl. elég szar lenne egy választási rendszer is, ha lenne 10 ember az választási csoportonként, aki vétózhat önkényesen.

De teljesen mindegy, ezek a tények, és nem fognak változni, el lehet fogadni, meg max. véleményezni lehet (ami igazából semmin sem változtat):
1. Jobb mint a semmi? Igen.
2. Jól működik? Nem.
3. Igazságos? Kurvára nem.
4. Javítható lenne? Simán.
5. Fogják javítani? Mivel az előjogaikat a privilegizáltak védelmezik ez nem javítható. Kicserélni másik rendszerre meg csak a privilegizált tagoknál erősebb tagokkal rendelkező rendszerrel lehet, ami meg nem lesz a következő mondjuk 100 évben.
A kérdés csak az, hogy a hasznosabb-e, mint inkorrekt, de ezt szerencsére nem az én dolgom lesz eldönteni...

Arthamyr 2017.10.07. 18:52:13

@Kipper: Nekem is a londoni paki kollégám szavazott brexitre. Még leave eu-s kitűzőjük is volt, és szelfit csinált a feleségével a facebookra, ahogy viselik.

Shaktee 2017.10.07. 19:58:11

De nagyon rövid a magyarok memóriája :(

ottawa.mfa.gov.hu/eng/page/safe-haven

Lekéstem a Szalonna kocertet sajnos..Drescht majd megnézem.

ottawa.mfa.gov.hu/eng/page/koncertek-es-egyeb-rendezvenyek

fhdgy 2017.10.07. 20:10:12

@porthosz: Azért Németország egy érdekes eset. Igaz, hogy volt kettő katonailag vesztes háború ( ellenben az 1870-71-es porosz-francia háború győztes volt, sőt megteremtette a német egységet ), de valahogy az az érzésem, hogy gazdaságilag mégis győztek. Ellenben az oroszokkal, akik katonailag megnyerték a háborút, de a békét elvesztették.

fhdgy 2017.10.07. 20:33:59

@porthosz: Sőt, ha tovább elmélkedem, amit persze nem kell halálosan komolyan venni, akkor Németország elérte a célját, megszerezte a hegemóniát Európában. Kettő vesztes háború volt az ára, de sikerült.

Ha most az angolok, nem egészen angolosan, távoznak, akkor megszabadul Németország is, Európa is, egy kolonctól.

Igaz, az angliai légi csata nem jött össze, azóta sem.

Szerintem az angolok a jenkik pudlikutyái voltak, jobb, ha kapun kívül vannak.

Az angolok szempontjából azt se felejtsük el, hogy egy kemény brexit maga után vonhatja Skócia kiválását, és felkészül Wales ill. Észak-Írország.

No, akkor leshetnek ki a lyukon.

Dikusz 2017.10.07. 22:47:52

@swing gitan: van helyette Svájc - Magyarország (5:2), biztos érdemes(nem) nézni...

DieNanny CH 2017.10.07. 22:50:53

@Dikusz:

Nagyon bénák voltunk. Viszont az a kettő, ami bement, az szép volt.

Dikusz 2017.10.07. 23:08:07

@DieNanny CH: Legalább az a két gól betalált, és nem 5:0 lett. Nem láttam a meccset, Index címlapon volt. Nemigen volt esély, a svájciak biztosra mentek.

gabors 2017.10.08. 13:53:03

@Arthamyr: " Összekötés: pl. elég szar lenne egy választási rendszer is, ha lenne 10 ember az választási csoportonként, aki vétózhat önkényesen.
"

nem erdemes osszekotni a zsuri-t es a valasztaast (sot hulyeseg)

az elsonel PONT az a cel hogy egyetertes legyen (NEM demokracia)

mig a valasztas pont nem errol szol sot pont az a rossz ha a gyoztes mindent visz mar irtam ebbol mik lehetnek De ameddig te nem vagy se zsido se fekete se migrans se buzi addig gondolom nem zavar :-))))

Arthamyr 2017.10.08. 13:54:46

@gabors: Én lezárom ezt, úgyis istentelenül off volt.

DieNanny CH 2017.10.08. 19:29:20

@Dikusz:

Dehogyisnem volt esély. A magyarok csak tengtek-lengtek, ha valakihez végre odakerült a labda, a társai csak csodálkoztak úgy 30 méterről, aztán elkezdtek felé szaladni, hogy segítsenek neki, de az már késő volt.

LittleG (uk) 2017.10.09. 11:25:29

@M. Péter: Ha ez igy lenne, Anglia is siman megszigoritotta a bevandorlast, de eutagkent nem teheti... Csak a benefiteket, hogy kinek mennyi ido utan ad mit.

M. Péter 2017.10.09. 19:25:54

@LittleG (uk): Az uniós jog alapján történő egy tagállam sem korlátozhatja, viszont semmi sem tiltja azt, hogy más országokból is engedélyezze a bevándorlást.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.13. 12:59:51

@Dikusz: Végül is, annak se volna rossz...
Angliáner, indiáner, berliner, van még tovább?
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.13. 13:01:07

@Arthamyr: igen, tudom, meg van az a pénz is, amiért cserébe lefexenek néhány cégnek és azok a reklámok blokkolhatatlanok...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása