oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. augusztus 29. 06:30,  Élet Anglia rejtett gyöngyszemén 88 komment

2017. augusztus 29. 06:30 Határátkelő

Élet Anglia rejtett gyöngyszemén

Találós kérdés: Angliához tartozik, de akár 30 óra is lehet odajutni. Itt zajlott a világ leghosszabb háborúja, és a legnagyobb közép-európai kisebbség a magyar. Ne aggódjatok, ha senkinek sincs még csak ötlete sem, nekem sem volt, amíg el nem olvastam Csaba beszámolóját – a Scilly-szigetekről. (A képeket köszönöm.)

old_grimsby.jpgOld Grimsby

„Lelkes olvasója vagyok az oldalnak, és eddig nem is volt szándékomban írni, részben mert nem vagyok az a típus, másfelől meg egy eléggé kis elszigetelt helyen élek, tehát túl nagy dolgokról sem feltétlen lenne mit írnom.

Viszont a szigetcsoport nem igazán látszik a térképen, ebből kifolyólag a magyarok 99%-a nem is hallott róla. Legalábbis a saját ismeretségi körömben nagyjából ez volt az arány. 

Ezek lennének a Scilly-szigetek, Cornwallban, Anglia délnyugati csücskétől, mintegy 40 km-re dél-nyugatra a Kelta-tengerben.

Az igazat megvallva én magam is 2013 végén hallottam róla először, mikor a net egyik bugyrában összehaverkodtam egy sráccal, aki már évek óta itt dolgozott. Aztán úgy alakult az élet, hogy 2015 nyarán jöhettem ide dolgozni. 

Egy meglehetősen gyors és különleges váltással otthonról. Bő egy évvel korábban volt róla szó, hogy esetleg mozdulnék, de akkoriban már egy ideje nem volt nagyon téma. 

Tulajdonképpen beajánlott a főnöknek, aki írt egy levelet nekem (azért eléggé meglepő volt, amikor megláttam a levelet), hogy még mindig érdekelne-e a dolog, ha igen akkor jó lenne, ha legkésőbb olyan 8-9 nap múlva tudnék kezdeni. Nem sokat gondolkodtam. De ez egy lényegtelen mellékszál a történetben. 

Az utazás nem egyszerű menet, elsőre elég hosszú és körülményes. 24-30 óra, mikor hogy jön ki a lépés. Miután megszokja az ember, utána már csak hosszú. 

Sorrendben: repülő Londonba, busz a vonathoz, vonat Penzance-ba, ami Anglia délnyugati csücskében van, megint repülő (20 perc), vagy komp (2,5 óra), a St. Mary’s-re, ami a helyi fősziget, majd a szigetek között még egy kis hajókázás, az már tényleg csak gyerekjáték. 

Bónusz kérdés: Ücsörgött már valaki egy minireptéren 7-8 órát, várva a jó időre, hogy felszállhasson a gép?

repter_1.jpgLand's End Airport

Ez az egész terminál. Szuper, családias hangulata van. 

Scilly méretét és lakosságát tekintve sem nagy hely. Öt nagyobb, lakott szigetből áll, nagyjából 2200-2300 lakossal, amiből olyan 1500 St. Mary’s-en a fővárosban, Hugh Town-ban lakik.

hugh_town.jpgHugh Town, a főváros St. Marry's-en

A maradék népesség eloszlik Tresco, St. Martin’s, St. Agnes, és Bryher szigeteken. Tresco, ahol dolgozom, egy különleges hely mind közül, lévén egy magánsziget. 

Ez így elsőre meglepő lehet. Az oka, az, hogy a szigetek Corwallhoz tartoztak, viszont volt saját kormányzójuk és az utolsó családjának erre az egy szigetre megmaradt a hosszútávú bérleti joga. A lakott szigeteken kívül kb. 140-150 kisebb-nagyobb sziget, zátony található itt. A szárazföld területe mindössze 16 km2. 

A világ leghosszabb háborúja 

A középkorral kapcsolatban van még egy érdekes dolog a sziget történelmében. Itt „zajlott” a világ leghosszabb háborúja. 

Az angol polgárháborúban a Parlament erői foglalták el Scillyt, de a helyőrség lázadása miatt a királypártiak visszatértek. Az 1650-es évekre a kormányzó kalóztámadásai bázisául használta a szigeteket, ahonnan parlamenti és holland hajókat fosztogatott. 

A hollandok ezért kárpótlást követeltek, amit nem kaptak meg persze, ezért hadat üzent; így kezdődött a világ egyik leghosszabb és legkevésbé véres hadiállapota, a háromszázharmincöt éves háború Hollandia és a Scilly-szigetek között. 

Igazság szerint ennyi történt, mert mire ideért a hajóhad Hollandiából, addigra véget is ért a polgárháború, ami okafogyottá tette a hadüzenetet és utána… nos utána elfeledkeztek róla, és az 1980-as években találták meg a levéltárban, és zárták le hivatalosan is békekötéssel. 

Túlzottan a béke szigete 

Igazából elmondható, hogy a béke szigete ez a környék. Sokaknak túlzottan is. A dolgozók 70%-ban egy szezon után tovább is állnak. Itt nincs mozi, színház, pláza… Cserébe van béke és nyugalom hihetetlenül barátságos népekkel. 

Ez utóbbihoz az is hozzájárul, hogy tényleg csak a szükséges benzines járművek vannak a szigeteken, amik elkerülhetetlenül kellenek. Nagyobb dolgok szállításához, földműveléshez, mentőknek, tűzoltóknak, stb. De hagyományos értelemben véve elmondhatjuk, hogy a robbanómotoros járművek tulajdonképpen ki vannak tiltva a szigetekről. 

Mivel a szigetek bevételének 80-85%-át a turizmus adja, ezért nem meglepő, hogy rengeteg külföldi dolgozik itt. Leginkább persze Európa keleti feléből, de vannak német, olasz, portugál, sőt dél-amerikai vándoraink is. 

Tapasztalatom szerint egyébként Trescón a magyar a legnagyobb kisebbség. Ez a főszezonban nagyjából 30 ember jelent, ami azért visszakanyarodva a sziget elhelyezkedésére elég meglepő volt elsőre. De a szomszéd szigeteken is vannak honfitársak. 

Vándormadárral tele 

Az élővilág októberben a legérdekesebb. Ilyenkor rengeteg ritka, akár Európán kívüli észak-amerikai, vagy szibériai vándormadár vonul át és pihen meg a szigeteken. Ebben az időszakban még egy nagy rohammal ellepik a madárlesők a szigeteket. 

A természeti érdekességekhez a szezononként 2-3 alkalommal előforduló szuperapály is hozzá tartozik. Ilyenkor néhány sziget között gyalogosan is át lehet kelni, ami egy igen különleges élmény. 

Mellette pedig pár órás eszem-iszom BBQ meg grillbulikat szervezünk, a tengerben. Azaz a helyén, amíg vissza nem jön a víz.

low_tide.jpgLow tide event

low_tide2.jpgEzen a részen jobban látszik, hogy tényleg át lehet menni gyalog.

A szigetek éghajlata brit viszonylatban nagyon meglepő. nyáron az átlag 18-19 fok lehet, viszont a sok pára és angol viszonylatban sok napsütés miatt jóval többnek érződik, 27-28 foknak is akár, ami viszont érdekes növényvilágot eredményez. 

Nálunk, Tresco déli, védettebb részén az egykori apátsági botanikus kert például tele van szubtrópusi növényekkel. Azért valljuk be ez nem gyakori Európa ezen részén. 

Néhány vegyes kép a szigetekről.

garden1.jpg

garden2.jpgAz Abbey Garden

vilagitotorony_5.jpgVilágítótorony

cromwell.jpgBalra Bryher szigete, jobbra hátul az egyik egykori helyőrség

public_transport.jpgCsak egy kis érdekesség. Trescói tömegközlekedési jármű.

taj_2.jpgTáj

Végül pedig egy éjszakai képet mutatnék, hogy mit tud eredményezni a tiszta, szmogmentes levegő, ha mellette a fényszennyezés is kevés. 

csillagok.jpg

Megjegyzés: Ez a kép nincsen effektezve! Félperces záridővel készült. (középen el is ment egy repülőgép), és csak a kontraszt lett kicsit beállítva. Tiszta égbolt esetén szabad szemmel is majdnem ez látszik. Külön köszönet érte Móricz Norbert barátomnak, a szigetek legkreatívabb fotósának.

Remélem érdekesnek találtatott ez a pár sor Európa egyik eldugott, ismeretlen gyöngyszeméről.”

Én a magam részéről nagyon, és reménykedem a folytatásban, például arról, hogyan is telik egy nap egy ilyen szigeten!

HÍRMONDÓ 

Vendéglátás Írországtól Finnországig 

A vendéglátásban dolgozni sok lehetőséget kínál, pláne, ha idevesszük például a bolti munkát is (mi most idevesszük). Nagyjából ennek mentén haladnak mai ajánlataink, persze mint általában, most is lesz kivétel. Az viszont biztos, hogy hat országban is járunk.

Nincs munkád? Menj Máltára! 

Nem viccelünk, teljesen komoly a dolog, a szigetország ugyanis európai munkanélküliek toborzásával tartaná fenn a gazdasági növekedést. A munkaerő nagyon kell, úgyhogy jöhet a csábítás. 

Eltűnnek a brit pubok 

Harminc év alatt negyedével csökkent a legendás brit pubok száma, ami azért is érdekes, mert közben a népesség 17 százalékkal nőtt. Az okok között a sör drágulása, és a lakosság összetételének megváltozása is ott van. 

Budapest vagy Prága? 

A kérdés évtizedek óta hol hevesebb, hol kevésbé heves viták tárgya, most azonban egy felmérés nyomán kiderült, melyik a régió leggazdagabb fővárosa.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia Scilly-szigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9912786422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.08.29. 06:41:11

Remélem folytatja még a poszt író, mert ez jó volt.

Golf2 2017.08.29. 06:41:28

Kevés ember,jó hely lehet.

Dikusz 2017.08.29. 08:05:24

Nagyon jó, érdekes poszt volt, jöhet a többi.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.08.29. 08:29:15

A kompon szoktam magam felébreszteni, hogy megnézhessem az éjszakai fényeit, amikor megyünk Mao felé... micsoda képek! Szép hely. Írjál még az ottani életről.

tucano 2017.08.29. 08:57:25

Ez is nagyon jó írás! Engem nem zavar az elszigeteltsèg, de ha kimondom a szólt egyből lázad a család :( erről a tájról meg semmit se tudok, úgyhogy írj mèg!

Zitka 2017.08.29. 10:00:42

Jó kis írás, szívesen elolvasnám milyen ott az élet. Fantasztikus lehet, hogy van még ilyen hely, mindenféle „szennyezettségtől“ mentes :)

zserzsenne 2017.08.29. 10:39:56

Utóbbi idők legjobb írása, teljesen magával ragadott!
Még! :)

Muscari 2017.08.29. 10:41:56

Wow, ez szuper hely lehet. Gondolom jó sokba kerül oda eljutni még Londonból is.
A tél mennyire hideg?

Csodabogár 2017.08.29. 10:51:52

Nagyszerü poszt. A szigetek nevét már hallottam vagy olvastam valahol, de nem tudtam hol van. Ahhoz képest, hogy nincs annyira messze, elég macerás oda jutni. A túlzott nyugalom nekem árt, de biztos vannak sokan, akiknek használ. Vajon mit dolgozik a posztoló és mit csinálnak télen ha nincs turista? Jó lenne még olvasni erről is.

Narina 2017.08.29. 10:56:11

Én is, én is! Nincs nagy nyüzsi! Király, mi imádnánk

Shaktee 2017.08.29. 11:08:21

Pálmák ...angliában?? Wowow :)

Irj még ..hogy élnek ott az egyszeri magyarok..:)

London2009 2017.08.29. 11:34:38

@swing gitan: nem kell am Scillying menni a palmakert. Tele van Del London is palmakkal. Az en kertemben van peldaul hat kisebb es egy irto nagy palma. Ez nem vicc. : )

Shaktee 2017.08.29. 11:38:26

@London2009: tündérkert az, too bad there is no elbow room :)

London2009 2017.08.29. 11:38:28

Gratulalok a cikkhez! Nem jartam meg Scillyn, idaig csak Land's Endig jutottam. Imadom ezt a videket! Varjuk a folytatast!

Shaktee 2017.08.29. 11:45:11

@London2009: elbow room kifejezés nem használatos a brit angolban? :)

(Elmehunyt Q bácsi közben kommentálgat mindent):D

London2009 2017.08.29. 11:46:40

@swing gitan: ki kellett gugliznom. Mily szegyen! De van elbow room kiccivem. Hol kommental Mr. Q?

Shaktee 2017.08.29. 11:49:39

@London2009: Hogy mondja a brit hogy szükös a hely, van hasonló ?

Van a frászt :)

puhacica 2017.08.29. 12:02:36

tavaly Cornwallbol at akartunk menni, de volt annyi csoda a csucsokben, hogy elnapoltuk a szigeteket.

klassz kis beszamolo volt, johet a kovetkezo resz. :)

erdekes egyebkent, hogy mennyire mas hangulatuak a szigetek, altalaban is. vasarnap Hayling Islanden jartunk, ahova apalykor szinten be lehet setalni, egyebkent meg egy kb 300 meter hosszu (rovid) hid vezet be es olyan volt az egesz, mintha visszamentunk volna az idoben. idilli hangulat, csend, nyugalom. :)

puhacica 2017.08.29. 12:07:25

@London2009: NW is. sot, joval eszakabbra is lattunk mar. :)

London2009 2017.08.29. 12:22:45

@swing gitan: azert mert en nem ismerem, az nem jelenti azt, hogy igy nem mondjak. De majd este utanajarok es megmondom. :D

P.Elliot 2017.08.29. 12:26:00

A nyavajaba, de jo hely lehet. Most te posztolo raterhetsz a magad beszamolojara, mit csinalsz ott, hogy elsz, hogy szereted, meddig maradsz.
Tetszik az a gyaloglas a tengerben, illetve a helyen meg a csillagos egbolt.
A fahasabok es a kalyha is a "repteren"....a tomegkozlekedesi eszkoz is. Kezdem egeszen szerencses alaknak erezni teged hogy ilyen jo kis helyen elsz.
Koszonet a beszamoloert,

Tke 2017.08.29. 12:36:47

Király poszt, nagyon élveztem, köszönöm.

DieNanny CH 2017.08.29. 12:41:15

Nagyon-nagyon tetszik a hely. Szeretnék még több képet.

Bredpitt Monika 2017.08.29. 12:42:35

Te jó ég! Ilyen is van?

Én már most repülnék. Most kezdek abba az állapotba kerülni, amiről annak idején Réka írt nekem egyszer. De ezután a poszt után úgy érzem van remény.

Várakozás kis repülőtéren. Nekem az USA ban a kedvenc repülőterem New Jerseyben az Atlantic City reptér.

Hihetetlen, milyen nyugalom van ott! Ha jól emlékszem délután négykor bezárnak az szolgáltatók is.

Herr Géza 2017.08.29. 12:46:16

Ááá, ilyen nincs is. :)))) Ha még nincsenek itt a házitrolljaink, akkor fogadjunk, hogy Csaba minimálbérért mosogat és a pakikkal megosztott szoba bére pont elviszi a fizetése 86,97%-át. Szegény Csaba.... :)))))))

Shaktee 2017.08.29. 13:10:09

@puhacica: mármint elbow roomot? ;)

London2009 2017.08.29. 13:11:45

@Herr Géza: :DD
Mindig kivulallo marad...

**mimi** 2017.08.29. 14:45:16

Jaaaa.... és mit csinálsz ott , meddig maradsz, stb... és milyen munkát lehet ott találni ?

Első avagy Egetverő Arrogancia 2017.08.29. 16:09:01

@swing gitan: itt keleten is rengeteg a pálma, mindenféle. Yukka, dracéna, legyező, főnix, stb felsorolni sem tudom.

Szaktanár 2017.08.29. 16:09:04

ez a sziget valóban igazi kis gyöngyszem lehet, sehova máshova nem mennék nyaralni 1 hétre, de ha annál hosszabb időt kéne ott kihúznom, mint nagyvárosi élethez szokott embernek, tutira megőrülnék.

Szaktanár 2017.08.29. 16:09:10

@swing gitan: @London2009: pontosan így van, én is laktam pár helyen SW Londonban, tele van velük a környék. először nekem is furcsa volt, de aztán a bennszülöttek felvilágosítottak, h ez olyan igénytelen, hideg-meleg tűrő fajta.

Shaktee 2017.08.29. 16:26:48

@Első avagy Egetverő Arrogancia: Nekem bezzeg 1300km-t kell lenyomnom ahhoz hogy az elso palmafakat meglassam eszak karolinaban :-)

Csodabogár 2017.08.29. 16:30:35

@swing gitan: Nem tudok angolul, de értek és egyből tudtam,
hogy mire gondolsz.

Csodabogár 2017.08.29. 16:33:06

@swing gitan: Vegyél néhány szoba pálmát!:-)

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.08.29. 16:35:14

No megjöttem.
@Muscari: Attól függ mi a sok. Vonatjegy 50-100 font között van. A teteje azért annyi, mert éjjel jövök,meg megyek és hálókabint foglalok. Aztán a szigetekre a komp még 50, kisrepcsi 80. Tény,hogy nem ugrálnék havonta én sem Londonba azért :) Télen nem vagyok itt. De olyan 7-8 fokos az átlaghőmérséklet..

@Herr Géza: Jajj Géza:) Az a baj, hogy a házitrolloknak még a végén igazuk lenne :P Nem szégyellem, hogy igen mosogatni jöttem ki, az írás elején ott van, hogy hogyan. Önmagában nem biztos,hogy akkoriban kijöttem volna, a semmire.Tehát menjünk és keressünk valami állást módon,bizonyos dolgokban. Az, hogy fenntartották a helyet, nekem, ha kiérek 1 hét alatt, az más ugye. Itt a szigeti létben teljesen másképpen megy az NI meg bankszámla megszerzése is, mint a mainlanden. Szóval azt is elismerem, hogy nagyon szerencsésen és könnyen ment minden. Viszont már jó ideje nem csak mosogatok, hanem rengeteg egyéb előkészítős dolgot is rám bíznak. A másik mosogatósráchoz képest én szinte, csak részmunkaidős vagyok, mert szinte az idő felében mást csinálok. Kb 3 hónapja pedig, közölte a főszakács, hogy jövőre, amikor visszajövök, akkor már teljes mértékben a konyha túloldalán számít rám. Nem az "alja munka" a gáz, hanem, ha valaki beleragad abba, mert semmi késztetés nincs benne olyan dolgok iránt, ami szükséges az előrelépéshez. motiváció, többé kevésbé normálisan megtanulni angolul,stb stb..
Az viszont tény, hogy a szálláskörülmények sokkal jobbak,és töredékébe kerül, mint a tipikus sztereotípiák.

Herr Géza 2017.08.29. 16:44:47

@dorian gray: :D Most már csak azt áruld el, hány pakival osztozol az ágyon és totál lelőttük a trollokat! :)))
Komolyra fordítva: mindenki előtt le a kalappal, aki akármilyen melóra is megy ki, és onnan tovább is tud lépni!!! Hajrá! :)))

Shaktee 2017.08.29. 16:52:34

@Csodabogár: valszeg a svéd is konyokkel méri hogy mennyi helye van élni :-)

Szaktanár 2017.08.29. 17:00:22

@swing gitan: a hűtő eladó? jöhet vele a macska is. ha elég csendes.

Shaktee 2017.08.29. 17:01:35

@Szaktanár: macska egy gengszter, a huto viszont a tied lehet ingyé..ha viszed.

London2009 2017.08.29. 17:16:48

@swing gitan: viszont meg igy sem ertem, hogy miert ne lenne eleg helyem? Mert tul sok a palma?

gabors 2017.08.29. 17:17:55

@swing gitan: oda szokott a macskank mindjart felhivom az asszonyt ???

(van egy ugyan ilyen macskank minth Ctrl-C Ctrl-V lenne :-)) huto tetejere ugyan nem tudom felmaszni de van ez cica-torony kinabol azt mind szereti ...

London2009 2017.08.29. 17:19:08

@Szaktanár: ultettem a masik hazunkban egy kis palmat, rogton ahogy bekoltoztunk. Ket evig patyolgattam es telre azert betakartam mert fiatalka volt. Aztan elkoltoztunk es berlok koltoztek a hazba, igy legalabb egy jo fel eve nem voltam a kertjeben. Mult heten meglattam a kis patyolgatott palmamat es olyan nagylany lett! Ket cordylinet is ultettem, azok is hatalmasok lettek! Nagyon szepek, imadom oket.

Shaktee 2017.08.29. 17:23:45

@gabors: ragdoll.
Hatalmas fazonok, o egy éve van velunk..amikor az imadott macsekom elment..

Shaktee 2017.08.29. 17:24:17

@London2009: estére ezt is megfejted :P

Golf2 2017.08.29. 17:26:18

@swing gitan: Izrael ...Szeretek itt lenni nem piszkálják a leszbikusokat...

Szaktanár 2017.08.29. 17:29:10

@swing gitan: nice...akkor jó példányt sikerült kifognod. mármint a macskából, a hűtőből ezek szerint nem.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.08.29. 17:29:23

@Herr Géza: Nincsenek pakik :P Egyébként valamennyire engem is meglepett, hogy (és semmi rasszista felhang nincs a továbbiakban), hogy errefelé se arab, se néger nincs. Vendéket között szokott lenni néha néger, de a munkaerőben szinte nulla.mindkét etnikum, egy kezemen meg tudom számolni, hogy mióta itt vagyok hányan voltak. Ami azért meglepő,lévén azért a királyság egyfajta multikulti olvasztótégely.

Szaktanár 2017.08.29. 17:29:26

@London2009: biztos jó érzés lehet a saját kézzel ültetett fát látni felnőni :) meg alapvetően jók ez a trópusi fajok, csempésznek egy kis mediterrán hangulatot a zord londoni atmoszférába.

London2009 2017.08.29. 17:30:41

@swing gitan: ketlem, mert nincs ertelme. :D

Shaktee 2017.08.29. 17:31:31

@Szaktanár: oregecske a huto, itt ott esik szet, fiokok foleg

London2009 2017.08.29. 17:32:27

@Szaktanár: itt delen nem zord a taj. Zold, buja, sok madar csicsereg, mintha nem is nagyvarosban lennel. Bar ugye ez mar nem is a varos resze ha szigoruan vesszuk.

London2009 2017.08.29. 17:51:49

@swing gitan: most tudod azt a felfele nezo emoticont kuldom. Ez a kb es akkor mi van? :D
Egyebkent meglepett, hogy ennyivel nagyobb. Minden nap tanulok valami ujat!

Szaktanár 2017.08.29. 18:14:31

@swing gitan: a macska súlya miatt van

@London2009: akkor te eléggé lent lakhatsz, croydon alatt?

Shaktee 2017.08.29. 18:19:44

@London2009: ahogy elnézem 3-4 britannia beleférne a nagy tavakba, pálmástol, mosogatokkal :P

London2009 2017.08.29. 18:59:52

@Szaktanár: nem, mi Kent kozeleben lakunk. Greenwich Borough.

London2009 2017.08.29. 19:01:08

@London2009: de ez most valami verseny, hogy mi hol fer el vagy kie a nagyobb? Ez inkabb ilyen altis jatek nem? Nem jartam meg Kanadaban sajnos, de tervezem. Viszont nem szeretnek Europan kivul elni, ugyhogy igy ezt meghagyom neked titankam.

Shaktee 2017.08.29. 19:05:12

@London2009: elbow room honey-bunny :-)

gabors 2017.08.29. 19:14:23

@London2009: "Egyebkent meglepett, hogy ennyivel nagyobb. Minden nap tanulok valami ujat!
"

azert ez kb altlanos iskoalas foldrajz kb 5-6-ik osztaly (volt meg az en idomben ... ) vilag terkepet sem lattal? vagy nem tudtad melyik Kanada ???

London2009 2017.08.29. 19:23:05

@gabors: en kerek elnezest, hogy nem tudtam, hogy Kanada 77-szer nagyobb a UK-nel. Ebbol nyilvan az is kovetkezik, hogy azt sem tudtam, hogy nagyobb es, hogy merre van. :DD

Csodabogár 2017.08.29. 19:31:42

@London2009: Europán kívűl nem jó élni. Viszont mondhatom, hogy Kanada klasszisokkal jobb mint Amerika. Toronto pl. olyan mint egy normális európai nagyváros.
Persze Torontoban is mint Amerikában is csak hónapokat töltöttem, de nem egészen turista módon. Szóval pici rálátásom van.

Shaktee 2017.08.29. 19:41:29

@London2009: ne sirjál, tortennek azert szuper dolgok is a jo oreg angliaban is :-)) S mint tudjuk? a méret az nem minden :P

Muse+Brian (acdc)

www.youtube.com/watch?time_continue=23&v=LiUOJ0vJ-oE

London2009 2017.08.29. 19:41:35

@Csodabogár: reszemrol en szivesen elnek Europan kivul, akar csak par evig is. De ez nem opcio es egy jo darabig nem is lesz mig itt van a csaladunk. Ugy meg nem tudnek elni, hogy egy evben egyszer vagy ketszer latjuk egymast es teljesen mas idozonaban letezunk.

Szaktanár 2017.08.29. 19:47:06

@London2009: na várjál, most Greenwich Borough vagy Kent? mert sztem ezek nem egymás mellett vannak (a maps szerint sem). meg tudod mutatni koordinátákkal? nyilván nem postcode szinten, csak a a területet

Szaktanár 2017.08.29. 19:47:11

@Csodabogár: pedig én már alig várom, h kipróbáljam, akár kanada, akár az államok, de kicsit besokalltam európától mostanra. nem biztos, h élvezni fogom, ha elmegyek, de legalább megtettem. max visszajövök, ha az még kevésbé tetszik.

London2009 2017.08.29. 19:52:58

@swing gitan: tudod milyen ferfiak szoktak azt mondani, hogy a meret nem minden... :D

London2009 2017.08.29. 19:55:39

@Szaktanár: pedig de, hataros. De megmondom en neked pontosan. Az Oxleas Woods mellett lakunk, a Shooter's Hill tetejen. Legjobb kilatas a varosra innen van. Barkivel vitaba szallok erte! : )

Shaktee 2017.08.29. 19:57:36

@London2009: trumpok, munchausen trollok :P

London2009 2017.08.29. 20:05:44

@London2009: bocsanat, valoban nem hataros. Mentsegemre szoljon, hogy ket orat aludtam hala a jo oreg doveri kompnak. Ugyhogy jo ejt mindenkinek.

Szaktanár 2017.08.29. 20:39:56

@London2009: megnéztem, akkor az greenwich. onnan persze nem nehéz világbajnok kilátást találni :) szép környék, sztem. de sztem kent nem arrafelé van, vagy nem pontosan értem, mire gondoltál ezzel. én egyébként laktam egy rövid ideig nem túl messze (kb bő háromnegyed órányira) onnan, ahol ti vagytok, rotherhite-n. azt szerettem, jó kis környék volt és a temze mellett nem is kellett péntekig várni egy jó fish&chips-re :)

M. Péter 2017.08.29. 21:25:12

@swing gitan: Nem az a fontos hogy nyáron milyen meleg van, hanem hogy télen mennyire van hideg.

NagyVonalakban 2017.08.30. 08:38:39

Èn azt olvastam, hogy mindenki rózsát termeszt.

BéLóg 2017.08.30. 16:13:34

Hű, de jó volt ez a leírás, köszönöm!

muvesz 2017.08.30. 16:13:48

Te a világ végére mentél dolgozni. Borzasztóan messze van. Én Penzance-Newlyn-ban dolgoztam 2 évig és átmentünk egyszer az angol kollégákkal a St. Marys-re (a Scilly-szigetek egyik tagja). Szerintem azt elírtad, hogy komppal, vagy repülővel mentél át, mert nagy, tengerjáró hajó visz a szigetekre Penzance-ből. Repülővel innen nem lehet eljutni, csak Lands,End-ről. Onnan indulnak a kis repülőn, 8 személyesek. Én oda kisrepülővel mentem Land,s End-ről (ahová tengerparti körjárattal lehet eljutni Penzance-ből, vagy a Hop on, hop off-al). Vissza pedig hajóval jöttünk Penzance-be. És én is mondok egy érdekességet a saját tapasztalatomból, ha lehet. Nagyon becsületes emberek élnek ott. Egy szép, virágos kis parkban ücsörögtünk pihenésként, amiben játszótér is volt, tehát voltak jó páran szülők, gyerekekkel. Én az egyik padon felejtettem a hátizsákomat, ö magyar és angol kártyámmal, igazolványokkal és nem kevés pénzzel. A kikötőnél vettem észre. Azonnal visszarohantam és ott virított a padon ! A St. Marys nekem ezért is nagy élmény, nem kevésbé a sziget és az oda-vissza út. Dél-Anglia csodálatos ! Imádtam ott dolgozni és nagyon hiányzik. Az unokatesóm Sennenben lakik, mondjuk kimehetnék, csak ne lenne olyan messze. Főleg coach-al Londonból, mert én úgy jártam, nem vonattal.

Éva Csordás 2017.08.30. 16:14:00

Hú, ez aztán igazán tetszetős kis hely! Eltudnám ott képzelni az életünket a párommal bár a nyelvtudásunk szinte nulla, a munka meg munka kit érdekel ha lenn kell kezdeni a tovább jutás lehetősége nyitott mindenki előtt. Kedves cikk író, nagyon szeretném felvenni veled a kapcsolatot és még sok mindent megtudni erről a helyről! csordasevabanya@citromail.hu illetve a facebookon is elérhetsz, köszi

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.08.30. 17:20:09

@muvesz: Hát a Scillonian az egy jó nagy tengerjáró, de az a komp. Kisrepcsi megy Newquayből és Exeterből is. Land's Endre kivisz a reptéri transzferbusz, a vasútállomás parkolójából.
Valóban,ahogy hallom olyan kollégáktól akik máshol is dolgoztak,éltek a királyságban, itt teljesen más az emberek viszonya egymáshoz, a bevándorlókhoz. Ebben benne lehet az is, hogy sokkal nyugodtabb,lassabb az élet itt. Valamint ilyen szempontból mélyebb tapasztalatom Trescoról van. Az is belejátszik, hogy a hülyéket itt nem csípik. Előbb-utóbb ki lesznek rúgva, vagy maguktól elmennek,mert a környezet nem bírja őket és ezt érzik ők is. Akkor aztán elmennek tényleg, nem mint egy nagyobb városban, hogy átmegyek az 50méterre lévő pubba. Illetve ugye aki ide akar jönni az többé kevésbé tudja, hogy elzárt kis hely, megfelel neki,tudja, hogy mi várható.Valószínűleg ez is benne van abban, hogy az egész hely emberibb.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása