oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. augusztus 04. 06:30,  London vagy Zürich? 156 komment

2017. augusztus 04. 06:30 Határátkelő

London vagy Zürich?

A kérdésre a mai poszt szerzőjének, Jocónak meglehetősen markáns és egyértelmű válasza van, pedig ők a brit fővárosba sem a semmire érkeztek. Még csak azt sem mondanám, hogy nagyon nem jött be nekik London, de azért voltak hátulütői – de lássuk a részleteket!

london-zurich.jpg

„2014-ben költöztünk ki Londonba, én meg az asszony, 30-35 éves korosztály. Sose tartottam magam a tipikus kivándorlónak, ugyan nekünk is elegünk volt sok magyar dologból, de magunktól nem mentünk volna, enyhe lustaság és magasabb tűréshatár is szerepet játszott ebben. 

Kis magyar informatikai cégnél dolgoztam, és felvettek egy csúcs informatikai céghez. Megvolt a szerződés, fizették és szervezték a költözést, ez megadta a lökést, elfogadtam az ajánlatot, mentünk. 

Nagy lépés volt anyagilag, a hitelek miatt mínuszosak voltunk, de ez elég hamar átfordult. Nagy lépés volt szakmailag (habár az informatikusokat folyamatosan egyre inkább megbecsülik bárhol, és nem kell aggódni az elhelyezkedés miatt). 

És ahogy várható volt, nagy változás volt világnézetileg is. Semmi bajom a magyarokkal, de nem is kerestem direkt a társaságukat, pont a százféle egyéb nemzetiség társaságát élveztem legjobban a munkahelyemen. A cég is rengeteget ad a diverzitásra, a nyitottságra, és ez baromi jól működik is. 

Szülés Londonban 

Persze tudjuk, nincs kolbászból a kerítés Londonban sem, de nekem bejött, amit az NHS adott, az HMRC-ra partnerként lehetett tekinteni, stb. (a magyar helyzet miatt amúgy alacsony volt a léc). 

Londonban született meg kisbabánk, szinte luxusban volt részünk, pedig teljesen ingyenes közkórházban voltunk (azért velünk is eljátszottak egy korai szakaszban történő hazaküldést), örök szép emlék marad. 

Utáltam a tömeget, de szerencsére akkor jártam be, amikor akartam, és többnyire nem kellett nyomorogni, de azért az 50 perces bejárás elég gáz volt. Zavartak a koszos utcák és enyhén omladozó épületek, amik miatt a mai napig egy kicsit koszfészekként gondolok vissza Londonra, de azért ez még bőven tűrhető volt. 

A lakhatás mint rémálom 

A legnagyobb gondunk a lakhatás volt. Pest megyében volt (illetve még van is) egy újépítésű lakásunk. Erről is lehetne sokat sztorizni, hogy milyen bajaink voltak (pl. az építési vállalkozó egy strómanos céggel, jogi kiskapuval átvert minket, a bíróság se segített rajtunk), de maga a lakás nagyon jó minőségű volt. 

A költözés után Wimbledonban éltünk, szép környéken, kertes lakásban. A londoni szinthez képest ez elég jónak számított, de bőven elmaradt az új magyar lakásunktól. Tipikus 100 éves londoni téglás lakás, annak minden nyűgjével. (És tízszer annyi volt a lakbér, mint a magyar lakás törlesztője, de ezt kár hasonlítgatni.) Ezt az egy dolgot visszalépésként éltük meg. 

Tipikus brit fogalom a property ladder. Az ember egy menekültszálló szintű olcsó flat share-ben kezd, aztán egyedül bérel, aztán vesz magának egy lepukkant házat, stb., és egyszer sok év múlva megérkezik valahova. 

Na, ez nekünk több okból nem működött. Óriási visszalépés lett volna a létra alján kezdeni, főleg babával, a rendes albérlet meg drága volt. Így 30 éves kor fölött nem tudtunk annyit félretenni, mint aki mondjuk már 20 éves kora óta ott van, és végigjárta a létra alacsonyabb fokait. 

Egy kisebb, lepukkantabb lakás depositjára való pénz már összejött volna, de nem hogy ilyet, még egy ott modernebbnek számító lakást sem akartunk venni, mert még az is bőven elmaradt az igényeinktől. Kialakult a gondolat, hogy UK hosszútávon nekünk nem fog működni, élvezzük, amíg lehet, félreteszünk, amennyi tudunk, aztán továbbállunk. 

Aztán jött a Brexit 

Sokáig voltak a hírekben rasszista támadások, szerencsére ilyet távolról sem érzékeltünk. Rövid távon még a font bezuhanása is jól jött, mert a fizetésem egy része USD-ben jött (bezzeg mennyi Brexit-szavazó fog rosszul járni anyagilag, szomorú). 

Attól sem féltünk, hogy magasan kvalifikált embereket ne hagynának ott dolgozni. De hosszú távon mégsem tűnt jó ötletnek ott maradni. Elindult az infláció, elkezdtek kiköltözni bankok, egyre nagyobb lett a bizonytalanság a jövőnkkel kapcsolatban, jött az elbénázott előrehozott választás, a nehezen induló EU-s tárgyalások, stb. 

Irány Svájc! 

Sok kollégám áradozott róla, hogy Svájc mennyivel jobb hely. Többen le is léptek oda. Mivel multicég, megfelelő teljesítményű dolgozók adott idő után kérhetik az áthelyezésüket, és ezt a költözést is fizetik. 

Idén márciusban, mikor egy átszervezés után projektet kellett váltani, és az albérlet szerződés is majdnem lejárt, minden összeállt. Leginkább a housing crisis, kisebb részben a Brexit következményei miatt kértem az áthelyezést Svájcba. Jóváhagyták, költöztettek minket, májusban már Zürichben voltunk. (Hamarabb kiléptünk az EU-ból, mint a UK, haha.) 

Svájc sem a mennyország, de az első három hónap alapján nagyon pozitív a benyomásom. Gyönyörű ország. A lakhatás még Londontól is drágább egy kicsivel, de a fizetések színvonala meg sokkal felette van, tehát bőven megéri. 

Zürich előnyei 

És a lakások színvonala, hát az ég és föld. Jól össze vannak rakva, jól néznek ki kívül-belül, és habár itt is van régies stílus, de modern is van bőven. A mostani lakásunk alapterülete másfélszer akkora, és van külön tároló helyiség a pincében, ami majdnem akkora, mint Londonban a kisebb bedroom. 

Hetekig áradoztam olyan apró fejleményeken, hogy pl. amikor kinyitom a csapot, hamar és jó nyomással jön a melegvíz. Sehol nincs tömeg, olyannyira, hogy ezt még egy kicsit nehéz is megszokni. Könnyebben megoldható egy hazautazás Magyarországra. Ja, és a jobb oldalon vezetnek, nem elhanyagolható. 

Sokat hallani, hogy nem annyira vendégszeretőek a svájciak, de szerintem a legtöbb általánosítás hülyeség, vagy csak mi vagyunk szerencsések, hogy jobb társaságba kerülünk mindig, de nincs ilyen problémánk. Németül tudni előny, de eddig a bolti eladótól az orvosig mindenki tudott angolul is. 

Már most látom, itt sem lesz egyszerű saját lakásig eljutni, de itt most egyáltalán nem érzem azt, hogy evvel sietni kellene. És egyelőre eszemben sincs visszamenni Magyarországra dolgozni, mert a 2014-eshez képest még több lett a visszásság. Honvágyunk persze van, de még kivárunk. 

Azt sosem fogjuk mondani, hogy megbántuk volna Londont. De mindenkinek javaslom, fedezze fel a világ többi részét is.”

HÍRMONDÓ 

Hét munka, de egyik sem gonosz 

Ma elég nagy területet próbálunk befogni munkatípusokban és földrajzilag is. Szóval lesz itt svédországi házvezetőnői munkalehetőség és finnországi orvosi meló csakúgy, mint ausztriai hostesskedés és hollandiai mosogatás. Neked csak választani kell… 

Ilyen is van: dolgozva, de szegényen Németországban 

Azt gondolnád, hogy ha Németországban munkád van, akkor nagy baj már nem érhet, kényelmesen megélsz, és minden rendben. Nos, azért ez távolról sincs így, miként az az alábbi történetekből is kiderül. 

A magyar hőség a fasorban sincs 

Elképesztő hőhullám érte el Európa középső és déli részeit, ezen belül Magyarországot is, ám ha azt gondoltad, a 35 fok közeli meleg európai szinten is rekordközeli, akkor nagyot tévedtél. 

A magyarok inkább bíznak az EU-ban, mint a kormányban 

Szerdán jelent meg az Európai Unió (az Eurobarometer) szokásos féléves közvélemény-kutatása, amiből kiderül, hogy hiába a „brüsszelezés”, a magyarok még mindig jobban szeretik az Európai Uniót, mint a saját kormányukat.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr412718360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fejesjoco 2017.08.04. 13:19:07

@Golf2: Sok multinál jellemző, hogy angol az alapnyelv a világ összes országában (vagy épp a cég saját nyelve, pl. SAP-nál a német). És nem csak Svájcban, de pl. Hollandiában is annyian beszélnek angolul, hogy simán el lehet vele boldogulni. De ez gondolom leginkább a magas képzettséget igénylő munkáknál érvényesül igazán, amiből hiány van, és ezért sem válogatnak.

Mrs. Clayton 2017.08.04. 13:28:45

@London2009: nem is feltetlenul Londonrol beszeltem, hanem ugy angol nagyvarosrol, mind tiszta szemet, ahhoz kepest Aberdeenben nekem feltunt, hogy mennyire nem szemetes

szakasz2 2017.08.04. 13:48:18

Tetszik a poszt és a lényegével egyet is értek, bár Londonban csak 6 hetet dolgoztam kiküldetésben, egy befektetési banknál. Gyanítom, a poszter is ezen a környéken mozog.
Szóval, nekem London nem tetszett, legalábbis élhetőség szempontjából. Egy túlzsúfolt világváros, a 300 ezres Bern (agglomerációval együtt) nekem sokkal jobban bejön.

Az utazásról annyit, hogy korábban már volt téma a repülő-vonat-autó, és hogy mikor melyik a jobb. Svájcból mind vonat, mind autó hazavisz Bp.-re kb. 11-13 óra alatt, és ha családdal/gyerekekkel vagy akkor általában rugalmasabban és olcsóbban, mint a repülő. Persze, ha az ember magában vagy csak párban van, akkor a repülő lehet (!) olcsóbb, meg akár gyorsabb is, de nem szabad elfelejteni, hogy a reptérre kijutás, városba bejutás, check-in, stb.-vel együtt a repülőút is simán meglesz 6-7 óra.
Az olcsóbb-nál azért írtam "lehet"-et, mert ha a standard vonatjegyet (akár indulás előtti napokban is megvehető, nem névreszóló, módosítható, visszaváltható, bármennyi csomagot vihetsz) azonos kategóriájú repülőjeggyel hasonlítjuk (business vagy min. utolsó pillanatban vett), akkor bizony az repülőjegyben jóval drágább tud lenni. Szóval ne a 2-3 hónapra előre vett repjegyet hasonlítsuk a normál vonatjegy árral - megjegyzem ez utóbbiban vonatjegy esetén is van olcsó, pl. Zürich-Bp. 39€ (2.o.) vagy 59€-ért már 1.osztály!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.08.04. 13:51:51

@London2009: ketevente autoval megyunk Budapestre Irorszagbol. Utkozben nyaralunk, kisebb de inkabb nagyobb kiteroket teve. Ez kocsival konnyebben megteheto. Hazafele pedig utbaesnek baratok... Koztes evekben pedig repulo. Ha mar elmenne a szabadsag a latogatasra, akkor legyen a lud kover, nem?

Igaz, nalunk nincs gyerek, s a ferj imad vezetni.

London2009 2017.08.04. 13:52:06

@Mrs. Clayton: de megis melyikre gondolsz? Bar ez mondjuk teny, hogy en nem jarkalok nagyvarosokba. Liverpool, Manchester, Birmingham nalam kiesik. Manchester voltam egyszer, az valami rettenet volt. Ott soha nem laknek, az tuti.

London2009 2017.08.04. 13:53:01

@kisrumpf: jol hangzik, bar ehhez akkor minimum ket het szabadsag kell. Ugyhogy nalam ez nem opcio.

Mrs. Clayton 2017.08.04. 13:54:25

@Din Serpahis: csakhogy a haz ami 100k az Nottingham mellett egy kis faluban van, ennyiert pl ahol en lakom Bedforshireben meg lakast sem kapsz, vagy csak azt, ha elmesz Londonba ott is boven felmillio korul lesz

Mrs. Clayton 2017.08.04. 13:56:00

@London2009: peldaul, nem tudom, egyszeruen csak autoztunk korbe es ez ugy feltunt, hogy se por, se szemet, se level, se gaz, semmi
mondjuk en nem nagyon kedvelem azokat a gratiszurke hazakat, szerintem a lanyom depresszios lesz telen a sok szurketol, de legalabb makulatlan (ahol en jartam)

London2009 2017.08.04. 13:59:01

@fejesjoco: egyszerre hogy kell bal es jobb oldalon vezetni? Csak viccelek mert nyilvan vagy az egyik oldalon, vagy a masikon kell vezetni. Nem tudom, hogy csinaltad e mar mert ez aztan igazan nem problema. Pedig en no vagyok es nem a vezetesunkrol vagyunk hiresek. De az egyik oldalrol a masikra valo atallas soha nem okozott meg gondot.

London2009 2017.08.04. 14:02:23

@Csodabogár: igen, nekem ez nagy problema lenne, mert en utalom a berlakast es alig vartam, hogy ebbol a helyzetbol kikeruljek. Persze ha tudnam, hogy csak par evre szol, akkor nem erdekelne. Egyebkent en azt gondolom, hogy jol ereznem magam, miert is ne. De koltozni mar csak akkor koltoznenk, ha tenyleg nagyon megerne anyagilag. Nincs kedvem amugy egy ujabb hataratlepeshez...meg a gondolattol is kiraz a hideg.

London2009 2017.08.04. 14:05:51

@Mrs. Clayton: ki nem allom en is azokat a tipikus eszaki gyarvarosokat a sok egyforma szurke hazaikkal. Ezen most tenyleg meg vagyok lepodve mert en kifejezzeten tisztanak latom Londont, foleg ha meg azt is szamitasba veszem, hogy hanyan elnek itt. Peldaul akarhanyszor beerek a nagy vonatallomasokra, Kings X, Liverpool Street, Victoria, Charring X mindig megallapitom, hogy itt meg a foldrol is lehetne enni olyan tisztara van suvickolva. Kivetel nelkul mindig erre gondolok, meg arra, hogy Budapesten ez miert nincs igy es miert nez ki ugy a Nyugati meg a Keleti, hogy az ember mindent megtesz azert, hogy elkerulje oket.

Mrs. Clayton 2017.08.04. 14:15:27

@London2009: azt ne mondd, hogy soha nem akartal a bal oldalon beszallni? En 5 ev utan is neha eljatszom, hogy ott keresem a kormanyt, vagy Magyarorszagon emlekeztetnem kell magamat, hogy en a sofor kell az ut kozepehez kozelebb legyen, mert kulonben elrontom.

Shanarey 2017.08.04. 14:22:33

London ország és a problémàk. Na meg a sztereotipiàk.
London tele van szeméttel, a hàzak öregek lepukkantak......
Rossz helyen laktàl, éltél.
Az hogy melyik oldalon vezetsz, nem mindegy ?
Netàn megfelelő autó kell hozzà, a megfelelő oldalon lévő kormànnyal.

Antal Jozsa 2017.08.04. 15:04:44

A gyereknevelés dologgal hogy all a posztolo? Nalunk (zh kanton) hetente negyszer van delelott ovi, egyszer delutan is, ebedre ha nem fizetsz (18
v 20 frank) hazakuldik a gyereket addig. Bolcsode egy vagyon. Nem lett volna jobb ha a gyerek angolul tanul? vagy legalabb franciat? :-)

De az igaz, hogy Svajc szep orszag (Angliahoz kepest biztos). Itt legalabb van nyar es tel. Tenger meg par ora es mehet a pancsi.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.08.04. 15:04:54

@London2009: a repules elonye: gyors, olcso. Minden egyeb tekintetben hatrany. A gyorsasag is megkerdojelezheto, ha hozzaadjuk a sok varakozast, repuloterre jutast stb.

fejesjoco 2017.08.04. 15:30:50

@London2009: Egyrészt én is megoldottam, de ettől még utáltam, 15 évnyi jobb oldalon vezetés után elég fárasztó volt megszokni a balt. Másrészt ha az ember külföldre megy, de végig egy autóval, akkor vagy Angliában szopsz a bal kormánnyal, vagy a többi országban a jobb kormánnyal. Sok forgalmi helyzetben nem ideális nem odavaló autóval menni. Ja, és a tompított fényszóróval is szopni kell (a rendőrt ugyan ritkán érdekli, de veszélyt okoznál).

London2009 2017.08.04. 15:33:47

@fejesjoco: na varj, vegulis rajottem, hogy hulyeseget beszeltem mert meg nem vezettem soha magyarorszagon jobb kormanyos autoval es forditva. Most igy ezt atgondolva fogalmam sincs milyen lenne. De az atszokas vagy a visszaallas nekem nem okoz gondot egyaltalan. Viszont az teny, hogy barmelyik orszagban vagyok a kormany a jo oldalon van! : )

London2009 2017.08.04. 15:37:19

@Mrs. Clayton: olyan van, hogy rossz oldaralara megyek a kocsinak, de ez inkabb amiatt van, hogy hol en vezetek, hol a ferjem. De az atallas, visszallas, soha nem okoz gondot ha valahol kulfoldon vezetek. Viszont amikor elkezdtem vezetni itt Angliaban az fura volt persze. De azt hittem, hogy majd honapokig fog zavarni es nem, par alkalom utan megszoktam.

puhacica 2017.08.04. 15:46:19

@London2009: london a legszemetesebb varos, ahol valaha jartam. a soho, covent garden is, nem kell nagyon messzire menni. de mondjuk egy wembley vagy cricklewood gyalazatos. es akkor meg edmontonrol es tarsairol nem beszeltunk.
@Mrs. Clayton: nyilvan mutatnak, van is. de nezzuk mar meg az aranyokat!
egyebkent szerintem rohadtul szerencsesek vagyunk, szaraz, vilagos, meleg pecoban lakunk, van melegviz es nyomas, miota uj nyilaszarok vannak, azota viszonylag csendes is, nem peneszedik, nem rohad es jo minosegu szaniterek, burkolatok stb vannak beepitve.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.08.04. 15:46:42

@fejesjoco: van erre kis öntapadós matrica, amivel leragasztod a lámpát, s nem vakítja a szembejövőt. Sose felejtem el, valakinek ezt kellett lelopnia a kocsiról, amikor legelőször beértünk Mao-ra. Ma sem tudom, mit kezdett vele? A RAC-nál régen egész kis készletet árultak a kontinensen való autózáshoz.

Egyedül tényleg vacak az autózás a másik oldalon, de ketten már nem, lehet előzésben segíteni a sofőrt :-)

Herr Géza 2017.08.04. 15:48:42

@Csodabogár: Mint pl. Békásmegyer otthon. De azért jellemző, hogy ott is mit kapsz ennyiért. Van ilyen Zürich cityben is, légy nyugodt, csak most aktuálisan nem jött szembe egy sem.

Herr Géza 2017.08.04. 15:53:16

@Golf2: Én a "beengedésről" beszéltem (tartözkodási engedély). Munkát kb. ugyanolyan esélyekkel kapsz ott némettudás nélkül, mint Németországban, vagy Ausztriában. Szakmája válogatja. Bolti eladóként, ápolónőként nyilván nulla az esélyed, ha nem tudsz legalább németül. Meglepő? Nem. :)))

London2009 2017.08.04. 15:54:16

@puhacica: basszus cica... A Soho konyorgom egy bulinegyed! Javaslom a Kazinczy utca meg a Kiraly utca kornyeket. Na az gyalazatos! A Covent Garden szerintem egyaltalan nem koszos. Mirol beszelsz? Tele van szep kis utcakkal, boltokkal, ettermekkel, szemet semmi es tobb szazezer fordul meg naponta benne. A Wembley meg egy stadion es a kornyeke. :DD Raadasul ugy tudom, hogy csupa indiaiak lakjak. Csak koncerten voltam meg ott kulonben is, Cricklewoodrol meg meg nem is hallottam...

M. Péter 2017.08.04. 15:55:31

@London2009: Merre jártál? Moss Side-ba tényleg csak az menjen, aki jamaikai életérzésre vágyik, de Chorlton vagy Didsbury teljesen normális, középosztálynak megfelelő negyedek. aki igényesebb, annak ott van Hale Barns vagy Bowdon (ezek már Traffordban vannak, de Greater Manchesteren belül), itt 1/2 millió alatt nemigen van ház, és Anglia leggazdagabb 10%-ban vannak. Még igényesebbeknek ajánlom Alderley Edge-et vagy Prestburyt, ezek Cheshire-ben vannak, de itt már Premier League-beli focisták is elviselik az életet.

shakti rom 2017.08.04. 16:04:15

@London2009:
dűl belőled az ezüstkanál szivem
(just kidding?)
;-)

London2009 2017.08.04. 16:10:04

@M. Péter: 7 evvel ezelott jartam utoljara arrafele es igazabol a belvarosra emlekszem, meg a korhaz kornyekere ahol tartozkodtam, de olyan reg volt mar, hogy inkabb a benyomasokra emlekszem.
De engem nem kell meggyozni, elhiszem, hogy vannak nagyon jo reszei. De ez igy van mindenhol, annyiszor beszelgettunk mar ugye errol...

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.08.04. 16:10:32

@London2009: machester? nem nyert, nem ott lakok :) meg csak nem is a kornyeken.
Nezz korul majd lehgkozelebb egy A road menten fukaszalas utan hogy mennyi az elotuno szemet. Ez sokat elmond az angolok "igenyessegerol".
Az azsiaiak pedig ... bele se kezdjunk.

London2009 2017.08.04. 16:12:56

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: aruld mar el merre laksz. Birmingham akkor?
Tudod nem eloszor kerdezzuk ezt itt meg de aruld mar el, hogy mi a feszkes feneert elsz itt az igenytelen angolok kozott?
Itt minden szar, penz is szar, lakasok siznvonala, emberek, bevandorlo vagy, sok a szemet bla bla bla.
Miert elsz itt??

shakti rom 2017.08.04. 16:40:46

@London2009: yo..megvolt a majmok bolygoja?

shakti rom 2017.08.04. 16:43:47

@London2009:

Wow! mukodik az izenet értesites a blog.hu-n.

Blog.hu Blog.hu értesítő levél

London2009 válaszolt neked:

@shakti rom: ne farassz oregem!

London2009 2017.08.04. 17:12:15

@shakti rom: nekem mindig mukodik!
Aha! Megneztuk. Ceasar!! Imadom!

Bredpitt Monika 2017.08.04. 17:18:38

@P.Elliot: semmi nincs eltulozva, abbol, amit en lattam ez jon le, nem biztos, hogy ugyanazokat az epizodokat neztuk, az egyik amerikai no sajat furdoszobat akart maganak, pont.

London2009 2017.08.04. 17:25:27

@Bredpitt Monika: de pont te eltel Amerikaban? Miert olyan nagy meglepetes ez? Anyam szerint a jo hazassag egyik titka a kulon furdoszoba. Nekem is van sajat furdoszobam. :D Nagy dolog mondhatom. :D

shakti rom 2017.08.04. 17:26:12

@P.Elliot: Azt hittem hogy csak az én kedvesem viziszonyos :-)

Ne tudd meg mit kapok ha a szappant s sampont a furdoszoba ablakba teszem, s egy csepp vizet hagyok a párkányon :D

shakti rom 2017.08.04. 17:27:54

@London2009: lehet hogy valami gebasz volt a masik email cimemmel..lenyeg hogy a jo oreg shakti mukodik.

Nu majd a vakacionk utan meglesem én is, them monkeys :P

London2009 2017.08.04. 17:30:40

@P.Elliot: ezen nagyon jot nevettem. Ugy latszik akkor ezt nyugodtan fel is adhatom, errol a pancsolasrol nem lehet leszoktatni oket! :D Azt szoktam neki mondani, hogy latom mar megint egy kiselefant furdott a furdoszobaban. Ha beengednek egy kis elefantot a furdobe, ami az orrmanyaval furdetne magat, tuti, hogy kisebb ramazurit rendezne. :D
Ugyhogy ezert is vagyok en is a kulon furdoszoba hive. Aztan mindenki hadd pancsoljon kedvere. :D

puhacica 2017.08.04. 18:25:26

@London2009: stadion. es? minden nap van meccs? en dolgoztam covent gardenben 1 evig. retkes, szemetes. de legyen maida vale, little venice, stb. london ezerszinu. es koszos. sajnos.

Taxomükke (UK) 2017.08.04. 18:50:44

@Mrs. Clayton: Itt Surreyben meg esetleg egy garazst kapsz annyiert...

shakti rom 2017.08.04. 19:15:38

@puhacica: Hány Convent van london városában?

Elorol csili vili, a boltok mogott retkes?? :-)

@London2009:

Csodabogár 2017.08.04. 19:17:01

@Herr Géza: Angliában megnyalnák a 10 ujjukat ilyen ablakok láttán.:-)

Csodabogár 2017.08.04. 19:19:23

@London2009: Szerintem a külön hálószoba sokkal fontosabb. Csak Amerikában volt két fürdőszobánk, de itthon semmi bajt nem okoz az egy fürdő. Van egy extra wc is, az viszont fontos.

shakti rom 2017.08.04. 19:20:35

@London2009: viccet félre, én csak a nappali arcát láttam a Gardennek, azt is hétkoznap, s tiszta volt...

Csodabogár 2017.08.04. 19:21:55

@London2009: Rendes fiukkal kell együtt élni, akkor nincs gond.:-)))

P.Elliot 2017.08.04. 19:27:47

@shakti rom: Te is olyan rendetlen vagy? Akkor nem is szolok semmit erre az atokra/ a ferjem/ ha az osszes pasas ilyen bar egyszeruen erthetetlen hogy miert ...
Szoval es tettel rengetegszer megmutattam neki hogy kezmosas utan a vizes kezunket megrazzuk, csak ugy konnyeden a mosdo folott mielott a torolkozo utan nyulnank hogy a viz nagy resze oda hulljon bele es ne a padlora. Igen, igen, csinalja mondjuk meg ketszer ha nem vagyok ott es utana kiroppen a fejebol mindorokre, illetve a kovetkezo szolasig.
Amikor a vallalattol kikuldtek valamerre uzleti utra es nem volt itthon 3-4 napig, olyan rend es szaraz volt minden a furdoszobaban hogy hihetetelen.
Es igen, a shampont is a helyere tesszuk, nem hagyjuk szerteszet meg a szappantartoban sincs keresnivaloja annyi viznek hogy a szappan fuldokoljon benne....

Latcho Rom 2017.08.04. 19:32:23

@P.Elliot: állandó nyomás alatt élek, ahogy zotyi földim szokta volt mondani laposkúszásban közlekedek otthon ;)

P.Elliot 2017.08.04. 19:38:44

@London2009: De jo neked hogy kulon furdoszobad van, en is elfogadnam csakhogy a masik furdoszoba az messzebb van es oda nem tudom szamuzni pedig kellene, igaz hogy napkozben azt hasznalja mert kozelebb van hozza tehat ket furdoszobat usztat meg.
Igaz hogy keves normalis, erre is figyelo pasas van, egy barati csaladban ahol 4 ferfi es egy no elt a hazban, / egy ferj, ket sogor es egy fiutestver/, a ket furdoszoba ugy volt hogy a no lefoglalta az egyiket maganak, a masik volt a ferfiake es kijeletette hogy nekik kell takaritani es karbantartani.
Meselte, sot mutatta a no hogy hogy nez ki a ferfifurdo, pukkadoztam a nevetestol akkora rendetlenseg volt ott. Nem kosz mert kimeletlenul kitakaritatta veluk hetente de ledobalt torolkozok, gatyak, polok a sarokban, szerteszet minden, hajszalak a kadban, mintha egy osi barlangban lettek volna...

P.Elliot 2017.08.04. 19:44:11

@Csodabogár: Kulon halot nehezen tudnam elkepzelni, szeretem ha a ferjem a kozelemben van, ott mellettem, hidegnek, ridegnek ereznem nelkule az egeszet.
Bar azert van valami abban amit mondasz, volt nehany het az eletemben amikor beteg voltam es emiatt hogy ne zavarjon semmi atkoltoztem a vendegszobaba a gyogyulas idejere es hajnalig teveztem, telefonalgattam a baratnomnek, olyan jo kotetlen volt az elet, nem kellett alkalmazkodnom senkihez es a ferjemnek sem hozzam, hehehe, nem is volt az olyan rossz...

Dikusz 2017.08.04. 20:12:35

@swing gitan: Azt szeretném mondani, hogy kaptam két CD-t ajándékba, Karl Jenkins legjobb számait. Örülök neki, ugye van miért?:)))

Dikusz 2017.08.04. 20:18:51

@P.Elliot: hogy a mosdóban felhajtva felejtett WC-deszkáról, meg a középen szétnyomkodott fogkrémes tubusról ne is beszéljünk:)))

P.Elliot 2017.08.04. 20:24:38

@Dikusz: Hat nalunk le nem hajtott fedelu wc-rol nem beszelhetunk mert megtanulnek uvolteni hogy a fedelet nem veletlenul gyartottak ra.
A fogkrem nem erdekel mert sajat fogkremem van, a ferjeme nem erdekel de valoban, kozepen van megnyomva, direkt kimentem megnezni, latszik hogy tudod mirol beszelsz....

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.08.04. 20:36:08

@Dikusz: van miért :-) Nem ismerem jól, de amióta a helyi templomban előadták az Armed Man c. művét, rajongója vagyok. Még a férjnek is tetszik.

shakti rom 2017.08.04. 20:36:55

@Dikusz: Perkins a kékcipokkel? :-)

shakti rom 2017.08.04. 20:38:02

@kisrumpf: Le vagyok maradva, megint, megyek a youtubra megnezni miez..

shakti rom 2017.08.04. 20:39:45

@kisrumpf: felraktam, de ha new ages etwasz lesz akkor sikitok :-)

www.youtube.com/watch?v=Fdnf6dHbxPw

zoldzeller 2017.08.04. 20:45:58

@Bredpitt Monika: Most mar 15 eve elek az USA-ban a nyugati parton kulonbozo nagy varosokban es nekem soha nem adatott meg, hogy tipikus amerikai hazban eljek.
A lakasunk la-ban europai mertekkel normal meretu, a haz amit sf-ben berlunk amerikai mertekkel nezve apro, europai mertekkel nezve hazhoz kepest inkabb kozepes. Es sok amerikai haziasszony a midwest-rol bizony sirna a konyham merete lattan. De meginkabb sirna a berleti dijunk lattan.

shakti rom 2017.08.04. 20:57:27

@Dikusz: Van.

Szép, hömpölygő, méltóságteljes muzsika..jól jártál vele..

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.08.04. 20:58:05

@shakti rom: izlesek es pofonok, kedves uram, izlesek es pofonok. Nekem pont emesztheto... Remembrance Day alkalmabol adtak elo par eve, egy ilyen helyi eloadastol nem vartam semmit, mer' olyan kis sznob vagyok, gondoltam, csak lelkes amatorok s akkor olyan , de olyan jo volt! Csak a hatsom fagyott le, mert a protestansok ha a tehetseggel nem is, de a futessel takarekoskodtak.

shakti rom 2017.08.04. 21:03:29

@kisrumpf: :-) csak hummogtem, mert az elso 2 percnel tartottam, bejon ez.

Cserebe megkapjatok a kedvenc kelta hegedusomet, s a nota is nagy kedvenc..huzza Bonaparte a belét..

www.youtube.com/watch?v=eNigFpaBBf8

Csodabogár 2017.08.04. 22:18:12

@Dikusz: A "deszka" nálam soha nincs lehajtva. A mostani műanyag tubusokat nyomhatod ahol akarod nem látszik rajta. Ti mind ilyen kukacosok vagytok? Én lezser vagyok, vagy rendetlen?:-)

blackhairlady 2017.08.04. 22:36:15

@P.Elliot: En meg eletemben nem hajtottam le a wc deszkat (kiveve hetfnkent a nagy suvickolas utan), nem is ertettem sosem ezt a dolgot, a reklamalast. Miert kell lehajtani? Le van huzva a wc, tiszta, mi baj lehet? De ha arrol a deszkarol van szo amire ulunk, akkor meg ok is reklamalhatnanak, hogy akkor nekik miert kell felhajtani amikor hasznalni akarjak :))
Engem nem zavar ha a ferjem pancsikol meg ott hagyja a fogkremes tubust, amikor megismerkedtunk is ilyen volt, igy szerettem bele, miert valtoztatnam meg ? En sem szeretnem ha az en dilijeimet nem nezne el nekem :))))

P.Elliot 2017.08.04. 22:44:03

@blackhairlady: Nalam viszont le van hajtva mert kifejezetten zavarna ha nem. A tetot sem veletlenul gyartottak ra, nem csak azert mert en szeretem.
Sok helyen nem hajtjak le a hazakban de most hogy visszagondolok hogy hol es kinel voltam a furdoszobaban ugy azt mondhatom hogy 80 %-ban le van hajtva, tehat nemcsak en erzem termeszetesnek, persze ez izles es szokas dolga, ugy tesz mindenki ahogy akar de nalam mindig le lesz hajtva.

Dikusz 2017.08.04. 22:59:32

@Csodabogár: lezser az lehetsz, de rendetlen biztos nem:)

Dikusz 2017.08.04. 23:00:54

@P.Elliot: aztán az uraknál is eljön az az idő, amikor már ők is lehajtják.... :)))

puhacica 2017.08.04. 23:03:10

@Csodabogár: @blackhairlady: nalunk en nyomom kozepen a fogkremes tubust. :D a wc pedig mindig le van hajtva es csukva, hogy a macska ne pecazzon benne. :)

Latcho Rom 2017.08.04. 23:12:47

@Dikusz: biza :)

Bár itt is le van hajtva - az a lassan csukódó rúgós - a kutya miatt..

Macska is pacsál, két kézzel nyomja a vizet arcba amikor iszik, nej őt is lebassza :))

zoldzeller 2017.08.04. 23:31:06

@blackhairlady: mi akkor kezdtuk lehajtani mikor az elso gyerekunk jarni kezdett es egy teljes tekercs wc papirt beletuszkolt. Aztan megszoktuk.

Csodabogár 2017.08.04. 23:42:56

@blackhairlady: A fiuknak is le kell ülni, mert az egészségesebb is meg jobb is. Kis nevelés kérdése az egész.:-)

Herr Géza 2017.08.04. 23:43:16

@blackhairlady: Öt pirospont a tiéd!!! :)))))

Herr Géza 2017.08.04. 23:49:58

@Csodabogár: Neked is 5 pirospont, csak hátulról előre olvasom a kommenteket... :)))

blackhairlady 2017.08.05. 03:12:09

@puhacica: @zoldzeller: Persze, gyerek, allat, ok, ertheto. Amugy nekem nincs vele bajom, csak mar regota erdekel a magyarazat, hogy miert:)
@Csodabogár: na ez a neveles meg a masik mumus nalam :)))) Most komolyan, felnott embereket nevelgetni? Teged is nevel az embered?:)

blackhairlady 2017.08.05. 03:12:47

@Herr Géza: Csak ot? Skot svajci-nemet lettel? :)))))

adg 2017.08.05. 04:16:36

@blackhairlady: es ha a neveletlen ferje fenthagya a deszkat, akkor meg a fulet is megtekergeti. Aztan mehet a sarokba. :)

Dikusz 2017.08.05. 07:18:24

@swing gitan: nagy félelemben élhetsz otthon -laposkúszás, tenorizálás, egyebek... :)

Tulajdonképpen én nem a buditetőre gondoltam, amikor azt írtam, hogy az urak idővel lehajtják, hanem a WC-ülőkére. Ez általában a sűrűfésűvel egy időben szokott előkerülni:)

Az meg még kellemetlenebb lehet, ha a teteje van lehajtva, mert ha valaki hirtelenjében szeretne ráülni a fajanszra, nagyon meglepődhet...

Latcho Rom 2017.08.05. 11:27:03

@Dikusz:

Konstans rettegés a kis életem..:)

Herr Géza 2017.08.05. 15:36:45

@blackhairlady: Azt hittem bőkezű vagyok...., hát mennyit szeretnél? Mind küldöm, csak neked, csak most. :)))))))

for-avar 2017.08.05. 15:42:37

@Csodabogár: unokatesóm csaknem 20 év él kint állampolgár 2 gyerek apja és felesége olasz. saját házuk van Loussane jó helyén, 10 perc kb a tópart gyalog. 2 autó gyerekek fizetősiskola...ja dolgozni is kell. Saját tesóját küldte haza mert nem volt elég a hozzáállása

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.08.05. 16:11:15

@Dikusz: boldogult ifjuhazas koromban lattam egy dokfilmet, amiben egy idos hazaspar azon vitázott, hogy a wc papir tekercs kifele vagy befele tekerodjek. Akkor nevettem rajtuk, ma mar nem ;-)

Üloke lehajtva, teteje nem. Bar kellene, mert a folotte levo kisszekrenybol hajlamosak kiesni dolgok, ha az ember kinyitja...

Latcho Rom 2017.08.05. 16:19:07

@kisrumpf: kifele!

Érthetelen hogy a nők miért szeretik ha befele teker a papír..:)

Latcho Rom 2017.08.05. 16:20:46

@Herr Géza: Ide is nyomhatsz párat Géjzu, hátha megállitja a csuklást hisz annyit emlegetnek :))

Pöpec Djuri
:)

lüke 2017.08.05. 17:28:55

Jajajaj
Egy 10 M - s várost nem lehet egy svájci provincionális
rel. kis várossal összehasonlítani
munka szerint sem: akár szobalány akár főorvos vagy

lüke 2017.08.05. 17:28:58

@for-avar:
mágyar? fráncia :Lausanne

lüke 2017.08.05. 17:29:05

@blackhairlady:
skót svizzer?kivétel erősíti a szabály
Tavaly Firenzében voltam olasz- Scuola Toscana- nyelvtanfolyamon, a svájci ( öreglány)
a hétvége után ,hétfő reggel a csoportban mindenkit egy tábla
svájci csokival lepett meg

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.08.05. 20:55:31

@Pöpec Djuri: szerintem valami agyi dolog... brit tudosok biztos csinaltak mar rola felmerest...

Latcho Rom 2017.08.05. 21:05:15

@kisrumpf: van néhány elméletem :))

Nemzeti Dohányos 2017.08.05. 21:25:49

@komisz_kölök: Csak olyan garázscégek iot megoldásain lehet itthon dolgozni, mint Siemens és General Electric..

Dikusz 2017.08.06. 08:40:31

@kisrumpf: nem kellett még kihalászni a fajanszból a kisszekrényből belepotyogott ezt-azt? :)))
Még jó, hogy itthon csak a WC-tartály van a budi felett, na ha az belebukna, akkor cifrán káromkodnék, az biztos...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.08.06. 10:39:17

@Dikusz: Nos... izé... egy idő óta mindent a szekrényke hátsó falához tolva tárolok, szigorúan egy sorban. S nyitás előtt fedél lehajtása, ugye :-D

Bredpitt Monika 2017.08.08. 10:33:39

@zoldzeller: ha jól látom San Francisco ban is éltek vagy éltetek?

Ezért nagyon irigyellek, az egy olyan város, ahol még egyszer élni szeretnék (ha lehet, minél hamarabb, hogy tudjak még sétálni az emelkedőn felfelé)

Vadalmaaaaa 2017.08.09. 09:57:30

Svajc egy haromnyelvu orszag,hogy kaphatsz munkat nulla nyelvtudassal? Svajcban nem beszelik jol az angolt,bankar szinten legalabbis nem,alacsonyabb szinten meg ugyn a nemeten,francian kivul,semmit nem probaltam,de el tudom kepzelni. Svajc volt az az orszag,ahol elkepedtek,hogy hol,tanultam meg ilyen szepen nemetul. Ami persze nem tokeletes,de az oveknel tenyleg jobb:)
Namost,te egy ilyen protekcionista,soknyelvu orszagba csak ugy atigazolsz nulla nyelvtudassal? Szerintem kamu a sztori.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása