oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. április 19. 06:30,  Egy váratlan esély 51 komment

2017. április 19. 06:30 Határátkelő

Egy váratlan esély

Nagyon érdekes helyzetet teremtett a brit miniszterelnök azzal, hogy bejelentette, június 8-ra előrehozott parlamenti választásokat írna ki. Politikus ilyet nyilván akkor tesz, ha biztos a dolgában (pláne, ha egyébként még bőven lenne ideje megmérettetni magát), ám Theresa May húzásának megvannak a maga veszélyei.

theresa_may_downing_street_10_foto_twitter_com_number10gov.jpg

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a kormányzó konzervatívoknak 21 pontos, biztos előnyük van a megtépázott, magához térni nem nagyon tudó Munkáspárt előtt, Theresa May tehát látszatra semmit nem kockáztat egy esetleges előrehozott választással. 

(Az „esetleges” szónak csak annyi a jelentősége, hogy a választások kiírásához a parlamenti alsóház kétharmadának jóváhagyása szükséges, ám miután a Munkáspárt és a Liberáldemokraták is jelezték, hogy részükről OK a dolog, ennek nyilván nem lesz akadálya.) 

„Tavaly nyáron, miután az ország megszavazta a kilépést az Európai Unióból, Nagy-Britanniának biztonságra, stabilitásra és erős vezetésre volt szüksége. Miniszterelnökségem kezdete óta ezt sikerült megvalósítani” – indokolt Theresa May. 

„Az azonnali pénzügyi és gazdasági veszélyekről szóló előrejelzések ellenére a népszavazás óta a fogyasztói bizalmi index nem csökkent, rekordszámú munkahely, és minden korábbi várakozást felülmúló gazdasági növekedés van az országban” – tette hozzá a brit kormányfő, akinek a mandátuma, a parlamenttel együtt, 2020-ban járt volna le.

Miért? 

Az első kérdés, ami az ember eszébe ötlik (és ami miatt tényleg sokakat sokkolt a hír), az a „Miért?”. A brit kormány és személy szerint Theresa May ugyanis hónapok óta folyamatosan azt kommunikálta, hogy a következő parlamenti választás 2020-ban lesz, és esze ágában sincs előrehozott voksolást tartani. 

Az ok teljesen egyértelmű volt: nem szerettek volna bizonytalanságot a Brexit-tárgyalások során. 

Mi történt akkor most? A BBC elemzője szerint egyszerűen működésbe lépett a politikai logika, a kis parlamenti többség miatt ugyanis a kormánynak számos kérdésben meg kellett hajolnia saját képviselői előtt, így alighanem most jött el a pillanat, amikor a már említett közvélemény-kutatások nyomán a miniszterelnök úgy érezte, jobb túlesni a dolgon és esetleg az eddiginél nagyobb többséget szerezni.

Látszatra sima ügy 

Nem vagyok politológus, tehát csak amolyan vitaindító gondolatokat tudok leírni, ám van egy olyan érzésem, hogy a simának tűnő menettel Theresa May egyben váratlan ajándékot is adott saját ellenzékének. 

Gyakorlatilag egy évvel az első népszavazás után ugyanis jön egy újabb, amit ugyan parlamenti választásnak hívnak majd, de ne legyenek kétségeink: az egész jórészt a Brexitről szól majd. És ez teszi kissé rizikóssá a dolgot a brit kormány számára. 

Ha én (nem UKIP-os) brit ellenzéki pártvezér lennék (hála istennek nem vagyok az), biztosan a Brexitre fűzném fel a teljes kampányt, megígérve mondjuk egy parlamenti szavazást a kilépésről, esetleg a tárgyalások végén egy újabb referendumot. 

A jelek ugyanis arra utalnak, hogy az Európai Unió keményen kíván játszani, így nem nagyon marad más lehetőség a britek előtt, mint a hard Brexit, ami nyilván fájni fog. 

Az ellenzék esélye 

A Munkáspárt, a libdemek és a skótok (SNP) éppen ezért nyilván megpróbálják majd mozgósítani a maradáspártiakat, azokat is, akik nem mentek el tavaly szavazni, vagy akik protestszavazatot adtak le, de azóta megbánták. 

Nagy kérdés, hogy ez mire lesz elég, különösen, hogy a Munkáspárt könnyen lehet, hogy inkább a szociális kérdésekre, egészségügyre, oktatásra koncentrál majd. 

Nincs túl nagy esélye, de egy esetleges ellenzéki összefogás megszorongathatná Theresa Mayt, és 2016-ban azért többször láttuk már, hogy milyen könnyen bekövetkezhet a korábban lehetetlen gondolt (mondjuk pont a Brexittel vagy Donald Trump győzelmével).

Ahhoz viszont, hogy az ellenzék mozgósítani tudjon, nagyot kell mondani, például (mint a The Independent kolumnistája írta) egyértelműen ki kell jelenteni, hogy az 50-es cikkely beindítása politikailag nem visszafordíthatatlan lépés, és hogy nem feltétlenül kell bármilyen alkut elfogadni.

Nagy lehetőséget kapott tehát az ellenzék, hiszen az ölébe hullott egy lehetőség arra, hogy egy nagyon egyértelműen artikulálható, jól kommunikálható, egyszerű üzenetet juttasson el a választókhoz, és megpróbálja kihozni belőle a maximumot, amiről persze ma még nem lehet tudni, hogy micsoda: a választások megnyerése, vagy a toryk meggyengítése. 

Theresa May mindent vihet 

A fentiek alapján persze felmerülhet a kérdés, hogy a brit kormányfő egyáltalán minek kockáztat. Átlag újságolvasóként annyi látszik, hogy Theresa May rengeteg nyerhet egy sikeres választással. 

Most róla döntenek 

Rögtön azt, hogy többet nem lehetne azt mondani rá, hogy senki nem választotta meg (ugye David Cameron tavalyi lemondása után a pártja tette meg miniszterelnöknek), egyértelmű, világos felhatalmazást kapna a tárgyalásokra. 

Eltüntetheti a UKIP-ot 

Tulajdonképpen a hosszú évek óta Brexit-párti UKIP veszítheti a legtöbbet a választáson, hiszen nagyon nehéz lesz megfelelő hívószót találnia. Egyrészt nincs már ott a párt arca, Nigel Farage korábbi pártvezér, másrészt a Brexittel a párt fő mondanivalója is semmivé lett. Kíváncsi vagyok, mivel próbálják majd rábírni a szavazókat, hogy rájuk, és ne a konzervatívokra voksoljanak. A UKIP esetleges zsugorodásával pedig nyilván Theresa May nyeri a legtöbbet. 

Szétzúzhatja a Munkáspártot 

Jeremy Corbyn már eddig is komoly előnyt jelentett a toryknak, a munkáspárti vezér a saját táborát is megosztja, és a Brexithez való viszonya sem egyértelmű. Theresa May bejelentését követően például azt mondta, olyan Brexitért fog ő és a pártja harcolni, ami mindenkinek jó – ez szinte szó szerint a kormányfő szövege, és nem kérdés, hogy demoralizálni fogja a Munkáspártban bízó maradáspártiakat. 

Márpedig a Munkáspártot egy nagy választási vereség még a jelenleginél is rosszabb helyzetbe hozná, alighanem véget vetne Jeremy Corbyn pártvezetőségének, és még zavarosabbá tenné a helyzetet. 

Úgy tűnik, Jeremy Corbyn sokat nem veszíthet, viszont rengeteget nyerhet(ne) egy markáns Európa-párti kampánnyal. 

Egyértelmű felhatalmazást szerezhet 

Visszatérve Theresa Mayre, amennyiben ő és pártja jól szerepel a választáson, az belpolitikailag és az uniós tárgyalásokon is megerősítheti a helyzetét, arról nem beszélve, hogy 2022-ig hatalomban tartja, azaz nem szinte rögtön a kilépést követő (várhatóan kissé zaklatott) hónapokban kell majd újra megmérettetnie magát. 

Összességében megint rendkívül érdekes hónapok jönnek, izgalmas lesz látni, ki mivel próbálja megfogni a választókat, mennyire kockáztat majd az ellenzék, hogyan alakul a Munkáspárt és a libdemek közötti erőegyensúly, hiszen könnyen előfordulhat, hogy utóbbiak egy hangsúlyos Európa-párti kampánnyal maguk mögé utasítják az esetleg nem elég erőteljes Munkáspártot, és akkor ott vannak még a skótok is, akik hetek óta feszülnek neki Theresa Maynek a függetlenségről szóló népszavazásért harcolva. 

Június 8-án minden kiderül.

HÍRMONDÓ

Tiltakozó levél Orbán Viktorhoz

„Tiltakozunk a külföldi tanulásra kényszerülő, kiemelkedően tehetséges magyar diákok érdekében is. Akik, a magyar felsőoktatás hanyatlását látva, inkább más országbeli egyetemeken próbálnak tanulmányokat folytatni, és jelentős számban végzésük után sem térnek haza.” A teljes írást itt találod.

Varázsold széppé a svájciakat! 

Kérdés, a svájciaknak erre mennyi szükségük van, de kozmetikusra mindenképpen, méghozzá Zürichbe. Emellett még pár érdekes más állásajánlatot is találtunk neked.

Német vagy magyar lesz az ifjabb Dárdai? 

Mármint válogatott, ami már csak azért is aktuális kérdés, mert a Hertha BSC jelenlegi (és a magyar labdarúgó-válogatott volt) mesterének fia a napokban egy lépéssel közelebb került a döntéshez.

Kicsinálja az építőipart az elvándorlás 

Miközben a kilátások javulnak, nagy építkezések zajlanak, egyszerűen olyan méreteket ölt a munkaerőhiány, hogy egyelőre még a szakemberek sem látják, honnan lehetne pótolni a szakembereket.

(Fotó: twitter.com/Number10gov)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6812435937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.04.19. 06:59:00

Egy váratlan esêly a hard brexitre is akár.

Határátkelő 2017.04.19. 07:02:56

@Golf2: Abszolút így van, simán benne van, hogy a toryk szétnyerik magukat (nyilván Theresa May sem hülye, hogy előrehozott választásokat akar).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.19. 07:09:54

Sokadszor mondom hogy nem az unióval való megegyezés lesz a britek legnagyobb problémája.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.04.19. 07:44:37

Theresa May lazán megerősíti a hatalmát, láttuk tavaly is, hogy mennyire semmi a munkáspárti kampány... Utána már a saját pártjának sem kell 100%-ig támogatnia, lesz bőven képviselője bármilyen intézkedést megszavazni.

@diggerdriver: Majd meglátjuk, hogy kinek mi mennyire fog fájni. Ha nincs megegyezés, akkor az angol bankok és az EU-ba repülő légitársaságok nagyon rosszul járnak, az exportra termelő cégek is kereshetnek új célpiacokat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.19. 07:56:10

Az eu sem mondhat le fájdalommentesen egy ekkora piacról. Ha mindkét fél bekeményít akkor az euban is sok gyárat be kell zárni.

2017.04.19. 08:35:18

@diggerdriver: Az EU helyzet elé lett állitva a Brexittel, és nem mondhat le a hard-verzióról, tekintettel a francia választásokra.
Mondjuk, azt nem értem, az EU-ban miért kellene sok gyárat bezárni? Ha van olyan, amely csak és kizárólag az angol piacra termel, az tényleg bajban lesz. De szerinted van olyan? Azt hiszem, sokakkal együtt te is egy országként kezeled az EU-t. Öreg hiba.

Shanarey 2017.04.19. 09:40:59

Terézanyu, azért akar új választásokat ki írni, mert reméli hogy lesz más aki átveszi az ő jelenlegi helyét, s majd az bukik bele a brexitbe, nem ő. Törvényszerű hogy a brexit, az épp aktuális főcsőgörény pozicíójába kerüljön. Ha meg mégis megválasztják, az lesz majd igen érdekes.

A többi csak süket duma és porhintés.

Hogy is mondta anno David Cameron?
Ha a nép úgy dönt, ő beindítja a kilépést. A nép úgy döntött, Cameron pedig lelépett.
Terézanyu azt mondta, ő majd elindítja és levezényli a brexitet.
Ebből az első rész az megvan de most ő is süllyedő hajóst játszik és menekülni akar, mielőtt a hajó elsüllyed.

A brexit, akármilyen vége is lesz, nem lesz tőle mindenki boldog, s Terézanyu is egy olyan politikus aki szeretne újra hatalomra kerülni, de csak azután, ha a brexit dolognak vége. S majd ő lehet a második vas lady

Na megyek aludni.

IT Knight 2017.04.19. 09:54:54

Nagyon jo dontest hoztak a britek, ami meglepo, mert elso ranezesre es rovid tavon a maradas tunt vonzobb alternativanak. De hosszu tavon sokkal jobb lesz nekik kint, mint bent. Egy kis font leertekelodes kellett es a gazdasaguk maris ismet szarnyal (joval lehagyva a nemeteket).

TM pedig meg fogja nyerni a valsztast, teljesen megerdemelten. Az emberek akaratat viszi veghez, ez a dolga.

Hari Seldon 2 2017.04.19. 10:22:42

„Ha én (nem UKIP-os) brit ellenzéki pártvezér lennék (hála istennek nem vagyok az), biztosan a Brexitre fűzném fel a teljes kampányt, megígérve mondjuk egy parlamenti szavazást a kilépésről, esetleg a tárgyalások végén egy újabb referendumot.„

Á, az UKIP gyakorlatilag témát (más sem volt, csak ez az egy) veszített, nem kell vele foglalkozni.

Egy ok van az előrehozott választásra, hogy Theresa May 4 évig akar miniszterelnök maradni. Merthogy a Brexit miatt az UK nagyon megborul, főleg, ahogy mennek el az EU szervezetek, a pénzügyi szolgáltatások lecsökkennek (nyilván nem teljesen, de mindenképpen érezhető mértékben), ennek folyománya, hogy a jól kereső banki szakemberek fizetőképes kereslete kiesik. Csökken a munkaerő igény a szolgáltatásokban. Ehhez még hozzávesszük Theresa May „vendégmunkás kiutáló” szemléletét. Szóval a következő két év biztos bukó, hogy négy év múlva mennyire jön vissza abból, vagy mennyire konszolidálja a helyzetet, még elválik. Ha négy év múlva megáll a csökkenés, már tudja kommunikálni, hogy „megcsináltuk”.
Szóval miután tud számolni, ezt választja.

Mick Richards (UK) 2017.04.19. 11:24:48

@Shanarey:

Innen ugy nez ki, hogy inkabb erositeni akarja a poziciojat. Egyreszt kihuzhatna annak a felvetesnek a meregfogat, hogy ot senki nem valasztotta meg, "csak" atvette Cameron helyet.

Masreszt most jo eselye van, hogy a 17 fos parlamenti tobbseget feltornassza akar 100 fore. A mostani karcsu tobbseggel olyan helyzetbe kerul/kerulhet, hogy sajat lazado parttarsait kell kerlelnie egy-egy szavazas elott.

macamuca [IHUN] 2017.04.19. 11:32:55

"..., nagyot kell mondani, például .... egyértelműen ki kell jelenteni, hogy az 50-es cikkely beindítása politikailag nem visszafordíthatatlan lépés, "
"... politikailag...."
És jogilag?
Mert lehet nagyot mondani, aztán ha "bejön", utána meg is kell csinálni. HA jogilag lehetséges. Ha nem, akkor a nagyotmondásba belebukik a párt (lásd UKIP meggyengülése, témavesztése...), ami politikai veszteség adott pártnak, úgy, hogy előre (!!!) tudható, X nagyotmondásuk-ígéretük=fő kampánytémájuk jogilag megvalósíthatatlan.
Tehát a politikai haszon/veszteség lehetőségének alapja a jogi lehetőség / lehetetlenség.
== jogilag lehetséges a kilepés (50. cikkely aktiválásával már elindult a jogi!! folyamat) visszafordítása / leállítása?
Ha nem, akkor kampánytémaként érdektelen, hiszen tuti politikai veszteséget eredményez.
Ha igen, akkor tételezzük fel, hogy az ezt beígérő párt megnyeri a parlamenti választásokat, majd leállítja a Brexit-et. Ezesetben mekkora politikai veszteséget jelent az, hogy egy népszavazás eredményeként született kormánydöntést egy másik kormány semmibe vesz, eltöröl? (=a következő választásokon mit nyerhet/veszthet a kilépést leállító párt, valamint addig is milyen konkrét intézkedésekkel kormányozna? Kétlem, hogy kb 6 hét alatt (a június 8.-i választásokig) ilyesmire fel tud készülni egy párt...)

Tehát: jogilag lehetséges a kilépés leállítása?

lilyhammer 2017.04.19. 11:49:03

Nem mennek fényesen azok a tárgyalások, az EU követel nem kicsit, hatalmasat, úgy is lehet felfogni példát akar statuálni hogy nem lehet csakúgy kilépni az unio-ból mert a közös piacon maradás sokba fáj majd.
Valójában igaza van az unionak, így védi azokat akik benne vannak azoktól akik csak szakítani akarnak.
Hiába egyeztet a brit kormány az ott lévő iparral ha az EU nem bólint rá és nem akar, vége a kedvezményezésnek ami a többi Unios ország kárára menne.
Tudja ezt ez a politikus is, ezért felhatalmazást akar a választásokkal.
Viktornak, Erdogannak, Putyinnak ilyen nem kell ők erővel veszik el csalással tartják meg.

2017.04.19. 13:39:22

@macamuca [IHUN]: Nem, jogilag már nem lehetséges a kilépés leállitása. Ugyanakkor a britek nem köthetnek külön alkukat az EU-tagállamokkal. Nagyobbat szivtak ezzel, mint az EU.

Főgebra 2017.04.19. 15:46:19

Alakul!
"Semmiképp nem maradhat Londonban az Európai Bankhatóság és az Európai Gyógyszerügynökség az Egyesült Királyság uniós kilépését (brexit) követően - szögezte le szerdán Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője. "

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/londonnak_bucsut_kell_intenie_ket_unios_ugynoksegnek.634663.html

Hari Seldon 2 2017.04.19. 15:47:56

@Pink Petsch: Az EU minimális veszteseéget szenved, ha egyáltalán. Szoktak azon aggódni, hogy gyengül az EU. Szerintem nem. Egy "különutas" lelép. Sokkal egyszerűbb lesz a francia német tengelynek a döntéseket lesakkozni. Eddig úgyis azt szokták Brüsszel szemére vetni hogy tesze-tosza.

Gazdaságilag meg mi lesz? Az UK nem vesz európai autót mert lemegy a Font árfolyama, és drága lesz az európai gyáraknak az export. - Persze, de mondjuk a Japán export az UK felé nem ugyanazokkal a vámokkal megy? Aztán csak importálnak Japánból is. A Nissan gyár termelésében is van import hányad. Szóval a saját gyártású (ha lehet ilyet mondani angol autók esetében) autóikon is van (lesz) extra vám költség.
Az szintén növeli az árat. - Úgyhogy nem igazán lesz sokkal rosszabb helyzetben az EU-s autógyártó.

Olyan angol cég aminek a termékeibe alig van import hányad, alapvetően angol nyersanyagokból, angol alkatrészekkel gyárt, és döntően külpiacokra, elég kevés lehet.

Herr Géza 2017.04.19. 16:23:48

@Hari Seldon 2: May okos (vagy annak hiszi magát, ezt majd eldönti a jövő....). Most még nem igazán fáj a briteknek a Brexit, a font tangója bizonyos szemszögből jó, másikból meg nem annyira. John Smith-nek a helyzete, élete (még) nem változott. May néni meg lesz választva, onnantól, ha majd jön a kemény Brexit kemény következménye John Smith-nek is, a möchtegern (wannabe :D) Vaslady csak hátradől és azt mondja, hogy ne tessék reklamálni, ti akartátok....
Ügyes.

KundK 2017.04.19. 16:41:13

@macamuca [IHUN]: Sztem, a kilépés leállítása már jogilag sem lehetséges. És belpolitikailag is nagyon nehezen lenne védhető.
De hard Brexit helyett még mindig le lehetne tárgyalni egy soft verziót. Bennmaradással a közös piacban, pl. norvég/svájci mintára.

Herr Géza 2017.04.19. 16:48:47

@diggerdriver: Maestro, az azért elég egyszerű matematika, hogy kinek mi fog jobban fájni: a 65 millió fős brit gazdaságnak a 445 milliós EU piac "elvesztése", vagy fordítva. (Az elvesztés nem véletlenül van idézőjelben....:D). És mindezt két irányból is vizsgálhatjuk. A németeknek szerintem az arcizmuk se rándulna, ha a "Made in UK" termékek máról holnapra eltűnnének, míg az oda irányuló export halála (jelentős drágulása) biztos komoly visszaesést jelentene. És fordítva? :D

Főgebra 2017.04.19. 16:55:22

@KundK:
"Bennmaradással a közös piacban, pl. norvég/svájci mintára. "
Erre már volt EU-s reagálás, hogy nem, előszö kilépni, tabula rasát csinálni és ha mindenben megegyeztek és lezáródott a kilépési folyamat, utána, de csak utána lehet tárgyalni másról!

Ezért kínos a skótok helyzete is, mert ők nem tárgyaltak a belépésről. A belépésről az UK tárgyalt, az is lép ki. Aztán, majd ha a skótok úgy döntenek(népszavazáson), hogy kilépnek az UK-ból, és azt meg is valósítják és már önálló állam lesznek, akkor, de csak akkor ha szeretnének csatlakozni azEU-hoz, akkor majd elindítanak egy csatlakozási, tárgyalási folyamatot. A nulláról!!!!

Herr Géza 2017.04.19. 17:03:34

@KundK: Ebben tévedsz. A norvég/svájci társult verziónak pont az volt az ára (pl. szabad munkaerőáramlás, de még 100 másik faktor is), ami miatt elvileg a Brexit megszületett. Azt az EU elég hamar jelezte is, hogy a "ki is lépünk meg nem is" verzió nem tárgyalási alap, ill. elég furcsa lenne otthon (UK) előadni azt, hogy tkp. semmi (kötelezettségek ÉS jogok) sem változik, csak mi mától csak "társult ország" vagyunk. Igazából eddig is azok voltak a britek egy csomó speciális joggal, opcióval (nagyrészt Tatchernek köszönhetően).
Én is azt mondom, hogy tisztelem a britek döntését, ha szerintük így jobb, ám legyen, sőt még drukkolok is. :D De akkor ne kezdjünk el másnap máris keverni-kavarni, hogy igazából maradnánk is, meg nem is: ide a jogokat, mint eddig, a kötelezettségeket meg majd eltárgyalgatjuk úgy 20-30 évig. Lófaszt.

Herr Géza 2017.04.19. 17:06:44

@Herr Géza: Thatcher lesz az, "h"-val a "t" után. :))

Hari Seldon 2 2017.04.19. 18:44:04

@Herr Géza:
"Én is azt mondom, hogy tisztelem a britek döntését, ha szerintük így jobb, ám legyen, sőt még drukkolok is. :D"

Lehet hogy rosszul érzem, de mintha egy kis szarkazmust hallanék ki (kis képzavarral) ebből a mondatodból...

Hari Seldon 2 2017.04.19. 19:49:32

@swing gitan:
Hát igen, a franciák akkor csinálnának a brexithez "méltó" lépést, ha Mechelon meg LePen kerülne a második fordulóba. Azért remélem pont ezek esnek ki.

M. Péter 2017.04.19. 22:40:01

@KundK: @macamuca [IHUN]: Ha valamilyen csoda folytán bennmaradáspárti kormány kerül hatalomra, akkor találni fognak jogi megoldást a kilépés leállítására.

Herr Géza 2017.04.20. 01:37:05

@Hari Seldon 2: Ááá, téves következtetés. :))))) A "tisztelem a döntésüket" mondjuk igaz, a népszavazás az népszavazás. Pont. Megvan róla a véleményem, hogy miért és hogyan, de ez per pillanat úgyis mindegy. Aztán majd szeretném látni a John Smith-ek lelkesedését úgy őt év múlva is.
A "drukkolok" meg már csak azért is stimmel, mert ha valahogy vissza is tudnának táncolni, akkor soha nem tudjuk meg, mi lett volna,ha ....
Ja, hogy ez a szarkazmus? Akkor igazad van! :))

pappito · http://pappito.com 2017.04.20. 01:38:51

sok rétegű lesz ez a brexit, a gazdasági hatásai pedig hosszútávuak (amitől a szociális hatások is)

UK jelenleg a kajája negyven százalékát importálja az EUból, ennek az importnak egy részét nem tudja megtermelni, egy részét nem tudja gazdaságosan megtermelni.

UK teljes importjának 60%-a jön az EUból, (második legkomolyab importcikk a jármű, de a gyógyszer, színesfém, műanyagok, fa, orvosi berendezések, stb. is jelentős.)

UK nem önellátó és nem is képes önellátásra, ha drágul az üzemanyag, akkor minden drágulni fog, egy olyan piacon, ahol hirtelen újre megjelenik a termékek behozatalának extra költsége. Mindezt meg fogja fejelni egy kisebb-nagyobb mértékben gyengülő font, és egy csomó munkanélküli aki az elköltöző pénzügyi és termelői szektorokból marad ott üres kézzel.

Egy autógyárat még csakcsak el lehet költöztetni, egy bankot is, de mindent nem. Mi fogja felszívni az alacsony képzettségű munkaerőt? A mezőgazdaság? A mezpőgazdaságban már most kevesebb, mint a dolgozók 1%-a melózik és ez a szám lassan csökken.
A szociális hálóra egyre nagyobb teher rakódik már most, és még el se kezdődött igazán a szeparáció és a nagyvállalatok EU-ba költözése.

Lehet, persze, hgoy van egy szuper mesterterv amiről nem tudunk és majd Teréz előrántja a csodafegyvert ami megakadályozza, hogy a britek lámpavasra húzzák Farage-t a Buckingham palota előtt, de egyelőre csak az egyre emelkedő brit elvándorlást látom (Au/NZ), azt nem, hogy ki fogja megtermelni a benefitre valót a munkanélkülieknek.

Shaktee 2017.04.20. 01:40:25

Gyilkolja ez a Rene a himnuszokat..brrr..

Go Sens!! !

montroyal ( CAN qc) 2017.04.20. 01:48:48

@swing gitan: Toronto .. hat lapozzunk ... go Sens!

Herr Géza 2017.04.20. 01:55:36

@pappito: Kb. ezt látom én is. Igaz laikus vagyok, na meg engem csak áttételesen érint az egész, ha érint egyáltalán ( a szakmámra az angol export-import eddig sem volt nűansznyi befolyással sem).
:)

pappito · http://pappito.com 2017.04.20. 02:09:01

@Herr Géza: engem sem érint személyesen a dolog és a világért sem vitatnám el a britek jogát, hogy kilépjenek, ha akarnak.

Nekünk (a zátonynak) UK már rég nem szuperjelentős trading partner, Az APAC régió sokkal inkább az, plusz az USA és az EU, ami nagyrészt németországot jelenti. Az nz lamb ugyanúgy megy most is, mint EU kicsatlakozás után fog, bor, gyümölcs is, ha lesz aki megfizeti. Ha UK nem, majd megfizeti az EU meg az USA meg Kína.

szóval csak morfondíroztam.

M. Péter 2017.04.20. 03:23:21

@Herr Géza: Speciális jogok: Kevésbé ismert, hogy Németország, Hollandia, Ausztria, Svédország is kap kedvezményeket a befizetésnél, pl. Németország az áfa-alap 0,3%-a helyett csak 0,15%-ot fizet, Hollandia az európai letartóztatási parancs alól harcolt ki egy kivételt, az EMU-tagokra vonatkozó maastrichti kritériumokat alig valaki tartja be.

M. Péter 2017.04.20. 03:26:43

@pappito: A bárányhús vámmentes kvótával jön az EU-ba. Ha az Egyesült Királyság vámot vet ki rá, akkor már nem lesz versenyképes, és a többi tagország nem fog csak az Új-Zéland-i farmerek kedvéért több birkát enni.

M. Péter 2017.04.20. 03:31:03

@Hari Seldon 2: Sokkal kevesebb pénzt lehet majd osztogatni. Az Egyesült Királyság nagy nettó befizető, a britek fejenként kb. ugyanannyit fizetnek, mint a németek.

gabors 2017.04.20. 03:40:46

@M. Péter: "és a többi tagország nem fog csak az Új-Zéland-i farmerek kedvéért több birkát enni. " dehogynem ott van az a sok millio uj "bekes vallasu" bevandorlo akik bizony egyre tobb birkat akar majd enni (ha lehet munka nelkul segelybol) :-)

pappito · http://pappito.com 2017.04.20. 04:02:19

@M. Péter: hát, ha most van kvóta, akkor lesz később is, vagy majd lesz UK/NZ kvóta, az EU érintése nélkül.

Vagy eladjuk a bárányt az usába :)

pappito · http://pappito.com 2017.04.20. 04:03:40

@gabors: akikre gondolsz azok nem tudják/akarják megfizetni a NZ bárányt úgyse, majd eszik a szotykos muttont amit beszereznek ahonnan tudnak

Arcade Macho 2017.04.20. 07:43:20

a brexit el van inditva, vagy tevednek?

Szabi DMC · http://delorean.blog.hu 2017.04.20. 07:43:37

Szamomra egyszeruen hihetetlen, hogy Theresa May akkora idiota, hogy elhiszi, 4 ev alatt kiemeli az osszeomlo gazdasagot a szakadekbol, es nem egy bukott venasszonykent hivatkoznak majd ra a tortenelemkonyvekben. En is inkabb arra tippelek, hogy el akarja hagyni a sullyedo hajot.

Az egyetlen normalis dontes most az lett volna, hogy ha mar ugyis megszavaztatjak a nepet, legyen ott megint az EU-tagsagos kerdes is a szavazolapon. Mindenki szamara vilagos, hogy hazugsagokra epulo kampanyok dontottek el tavaly a valasztast, es tobbmillio "out" szavazo szavazna most maskepp.

Etniez 2017.04.20. 07:44:18

@Herr Géza: Pontosan, ezért nem értem Diggert.
Egyszerűen az EU nem engedheti meg, hogy azok járjanak jobban, akik kilépnek a klubból, mint akik bent maradnak.
Mert akkor holnaptól mindenki kilépne...
Ez akkor is be fog következni, ha néhány iparágnak/országnak fájni fog.
És ráadásul nem is kell aggódni a német autóiparért, hiszen az UK azért nem olyan nagy piac, ha összenézzük mondjuk Kínával...
Továbbá az itteni emberek így is akarnak majd autóval járni, mégis mit fognak venni? Import japánt vagy import EU-t?
UK nagyrészt a szolgáltatásaiból él, ebből vágnak majd le egy szép nagy szeletet. Szerintem hosszú távon is bajban lesznek, nem véletlenül sírták be magukat az EU-ba. Jól megszedték magukat, most meg távoznak.
Kérdés, hogy visszatér-e az EU előtti idők, nagy esély van rá.
Az meg szívás lesz.

2017.04.20. 07:44:45

@macamuca [IHUN]: Már Verdhofen vagy hogy írják az eu főtárgyalóját, korábban kijelentette, hogy ki kell dolgozni, hogyan tud a uk visszatérni.
Gondolom, a két év nem két év lesz, lehet, hogy a népakarat erősen megváltozik. Mert például a gazdaság òsszeomlik. Lehet, most fejlődni látszik, de még nincs brexit.
Mert az idősek meghalnak, a fiatalok választásra jogosuktak lesznek és rájönnek, hogy az oxfordi diplomájuk akkor ér valamit, a a párizsi tagozaton szerezték.
Mert az egysíkú munkás orrát beleverik a valóságba: kevesebb segélyt kapsz, szarabb az nhs, több adót fizetsz, a kamataid emelkednek miközben a házad ára zuhan, drágább a kenyér de a nyaralás is.

2017.04.20. 07:44:55

@Hari Seldon 2: nem kell tisztelni a britek döntését. Ugyanis becsapták őket.
Száguld a gazdaság?
Khmm
Drágulás, az ingatlanok áresése, tax emelés, benefit vágás. Most épp ez van.
Kamat: miközben az irányadó kamatlábat csökkentették(na,mikor szokták?), a piaci kamat nőtt. Lakásvásárlási hitelkamat a santandernél januárban 4% most 9%.
Ja, ez még nem látszik a tavalyi adatokban...

2017.04.20. 07:45:00

@IT Knight: pedig én azt olvastam, hogy May vissza akar vonulni. A férjével élvezni a nyugdíjas éveket.

2017.04.20. 07:45:18

@IT Knight: a gazdaság szárnyalásáról meg csak annyit , hogy utánanéztem a hivatalos adatoknak a gov.uk szertint:
a gdp 2012-ben 1,706 ezer m
2013 1,739
2014 1,793
2015 1,832
2016 1,865

a többi számtan.
a gdp fejlődési üteme csökken...nincs 2%.
és még nem volt brexit...

midnight coder 2017.04.20. 07:45:41

@IT Knight: Rövid távon biztos hogy szívás lesz a briteknek - bár annyira azért nem nagy. Viszont a függetlenedés az EU-tól azt jelenti, hogy az EU bukása nem fogja őket magával rántani.

Arthamyr 2017.04.20. 13:52:23

@midnight coder: Az EU bukása alatt mit értesz, hogy szerinted az a benne lévő UK-t is magával ránthatná? Nem igazán tudok elképzelni ilyet jelenleg, sőt olyat sem, ami mondjuk egy euroval fizető országot magával ránt. Vagy mit értesz a magával rántás alatt?

Herr Géza 2017.04.20. 15:39:28

@M. Péter: Ez valóban így van most. Azonban korábban 1984.-tól kezdve a briteknek a gazdasági teljesítményük alapján számolt befizetésüknek csak egy részét (1/3-ról indult) kellett valóban teljesíteniük. Ez volt a Lex Thatcher az uniós szlengben.
A másik: a brit nettó befizetések kiesése valóban nem kis tétel. Azonban az összeg alig több, mint amennyit pl. egyedül Lengyelország kap. Nem véletlen ugye a "kétsebességes" EU elmélete Merkelék részéről. A keleti/déli blokktól elveszünk mondjuk 25%-ot, máris pótolva lett a brit kiesés. Szóval M.o.-nak tök jó (:D) lesz a Brexit....

CSL 2017.04.21. 07:59:46

Csodálkozom a munkáspárti jelölt megnyílvánulásán, hogy mi lesz a brexit után..
Helyében inkább a maradással vagy egy ahhoz kapcsolódó népszavazással kampányolnék..

M. Péter 2017.04.21. 11:42:18

@Herr Géza: A költségvetést az összes tagországnak jóvá kell hagyni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása