oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. április 02. 06:30,  Külföldre költözni szívás 51 komment

2017. április 02. 06:30 Határátkelő

Külföldre költözni szívás

Minek menjen az ember külföldre azért, hogy falakba ütközzön, egyedül legyen és szenvedjen a lakáskereséssel? – teszi fel a kérdést a mai válogatás egyik szerzője. Ha már: a másik két posztban az ingatlan lesz a középpontban, egyrészt házat vásárolunk Hollandiában, másrészt befejezzük a felújítást Angliában.

Szerinted is szívás a külföldre költözés? Neked mi volt a legnehezebb benne? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

praga.JPG

Miért jó felszámolni az egész életünket, akár hetek-napok alatt egy új, ismeretlen és ismeretlen kimenetelű dologért? Miért jó beleerőszakolni magunkat egy lehetetlen helyzetbe, amivel visszalépünk a kis létránkon, hiszen egyszer valahol már mindezt sikerült meglépni? Minek kell még több szenvedés? Ezekkel a kérdésekkel indít Natussshka, aki Prágába költözött pár hete.

„Külföldre költözni nem könnyű. Mindent kezdhetünk a nulláról. Munka? Lehet, hogy már volt zsebben egy szerződés. Lakás? Nem lesz egyszerű, ne is merjünk nagy álmokkal odaülni a lakáskereső oldalakhoz, hogy majd nagy szobát akarunk, fehéret meg minimalistát, atomjó konyhával, pörfíkt elhelyezkedéssel a város központjától kellemes távolságban. 

Ne akarjuk, hogy minden könnyen mennyen, süppedjünk csak magunka sok-sok napig-hétig, mert barátokat sem fogunk pikk-pakk találni, hiszen azért sokat kell dolgozni. Végre lesz egy saját magunkra szabott szenvedésünk, amit lényegében komfortzóna-elhagyásnak hívnak. 

Nem most hagytam el először kis országunkat, és azt sem mondhatom, hogy először költöztem el. De ez valamiért mégis más. Ennek nincs hivatalos vége jelenleg. (...) 

Külföldre költözni nehéz. Ha mázlija van az embernek, akkor a másik felével indul útnak, vagy valakivel, aki egy biztos pont lesz. Egyedül jönni megterhelő, hiszen túl sok ideje lesz az embernek. 

Nincsenek bejáratott baráti találkák, amit eddig a délutáni kávézásokra fordítottuk, most abba kell beleölnünk, hogy találjunk valami tetőt a fejünk fölé, legyen munka, legyen egy lassan, de biztosan kialakuló napirendünk, aztán valahol a sorban itt következik a szociális élet kialakítása is. Hiszen a Facebook mégsem ugyanaz, az internet az más, még ha nagy segítség is. 

Munka miatt jöttem, a szárazföldet választottam a kikötőből kikötőbe járás helyett. Kikötöttem hosszabb időre, mert nagyon hiányzott már az egyhelyben levés; hiányoztak a hétvégék, a saját időbeosztásom, amit nem tudtam gyakorolni se a hajón, se az utána következett utazgatós hónapokban. 

Nagyon nehéz döntés volt meghozni, hogy nem szeretnék sok pénzt keresni és folyamatosan utazni. Az előző évben ez volt a fő irányvonala az életemnek, amit az év elejével meghatároztam. Összejött. 

Voltak millióim, el is tűntek, de a legtöbbet mégis tudom emlékekhez kötni, egy tucat országban jártam, megtapasztaltam, hogy milyen az, amikor kurvára nem számít a pénz. 

Sokan kérdezhetik, hogy meghülyültem-e, mindenki pénzt akar, nem? Persze. Csak van egy olyan pont, amikor az ember tényleg nem érzékeli, hogy mennyit költ. 

Mert nem kell nézni, hogy mit vettünk, vagy hogy hol. Nem kell nézni, hogy olcsóbb repjegyért küzdöttünk, megteszi bármelyik. Kiruccanás Európa bármelyik fővárosába? Done. Hiperszuper technikai kütyü 200 rugóért? Done. 

És ez az, ami után elgondolkodtam. Hiszen kifizethetek százezreket, mert ugyan megdolgoztam érte, de nem érzem nagy összegnek. És a saját magam példájánál maradva tudom azt is, hogy undorítóan sok pénzt lehet elkölteni hülyeségekre. Mert nem számít. Mert van. 

Mindeközben volt egy hosszú periódus, amíg nem is lehettem igazán önmagam, hiszen csak egy droid voltam a sok közül. A hajós munka ezzel jár. Sok pénzzel, de kevés személyiséggel. Hiányzott a saját magamra fordított idő, hiszen napi 4 óra szabadidőbe nem tudom belezsúfolni a kapcsolattartást, világjárást és a me-time-ot. (...) 

Munka miatt érkeztem Prágába és szerencsére szállásom is volt az elejétől kezdve. Persze a homokóra már pörgött a fejem felett, miszerint ideje albérletet nézni. 

Az ideköltözésem nagy kérdése volt a hollakás, mert hiába a munka, ha a híd alatt töltöm a maradék időmet. Igazából már erre vártam, hogy elköltözzek otthonról ténylegesen, és ne tartsam fenn bázisnak a kis városkámat. 

Lassan három hete vagyok itt, és már most rengeteg tanultam a saját hülyeségeimből. Szerencsére pont ennyire is voltam elővigyázatos is, és kezdtem neki az albérlet - esetemben szoba- - keresésnek. 

Külföldiként nem könnyű érvényesülni, pláne, hogy a csehvel sehogy sem állok és persze a külföldieknek hirdetett szobák messze a csillagos égen keresendők. 

De. És ez egy nagy DE. Keresni kell, időben, pláne, hogy saját magam lelkibazdmegolását is én magam okoztam ezzel, de mondhatni ahogy a nagykönyvben meg volt írva, úgy találtam meg a következő hónapjaim fő helyszínét. 

Minden paraméter egyezik, kaptam városközponti lakást szép konyhával, fürdővel, nagy ágyas szobával. A szociális életem is ennek függvényében változott, hiszen amikor az ember rágódik valamin, stresszel, akkor elveszi az idejét minden mástól. Nem volt meglepő, hogy az első hétvégén csak a boltig dugtam ki az orromat és egyáltalán nem volt kedvem várost nézni.” 

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

Házvásárlás Hollandiában... 

Ha lakással (szobával) fejeztük be, akkor folytassuk is azzal, annál inkább, mert a Holland Waffel blog szerzője és párja egy szinttel Natussshka előtt járnak, amennyiben ők most lépnek a tulajdonosok büszke táborába.

hollandia_amszterdam_amsterdamming_blog_cim.jpgA kép illusztráció (Fotó: Amsterdamming)

„Az egész azzal kezdődött, hogy már januárban már megint megemelték az albérleti díjat, így most már egyértelműen többet fizettünk, mintha törlesztőrészletet fizetnénk egy jóval nagyobb házra. 

Az csak felgyorsította a döntésünket, hogy a közvetlen mellettünk levő telken egy óriási építkezés kezdődött; három lakóépületet húznak fel, valamint a gyerekkel nagyon úgy tűnt, hogy kinőttük a meglévő lakást. 

A lakáspiac helyzete is a kezünkre játszott, ugyanis a lakáspiac az elmúlt öt évben teljesen halott volt, tehát az árak még mindig nagyon alacsonyan vannak, annak ellenére, hogy az elmúlt félévben megindulni látszanak fölfelé, a különböző élénkítő intézkedések hatására. (...) 

Az albérleti árak viszont emelkednek az égbe, úgyhogy az utóbbi hónapokban nagyon sok ember jutott el ugyanarra a gondolatra, mint mi, szóval azt hiszem pont időben léptünk. 

Legalábbis arra enged következtetni az a szituáció, amibe kétszer is belefutottunk: egy interneten – egy felkapottabb kerületben – egy napja meghirdetett lakást felhívtunk (illetve a közvetítőt), hogy akkor megnéznénk, mire közölték, hogy már elkelt. 

Míg Magyarországon közvetítőt igénybe venni a lakáseladáshoz/vételhez úri huncutságnak számít, itt gyakorlatilag nincs más opció. (...) 

Kiderült, hogy úgy megindult a lakáspiac, hogy erre még ők sem számítottak; sokszor még az ő oldalukra sem kerül ki a hirdetés, már el is adták a lakást/házat. 

Ez pedig úgy lehet, hogy nem csupán az eladók veszik igénybe a szolgáltatásaikat, hanem a vevők is bemennek hozzájuk az igényeikkel, úgyhogy a legtöbbször offline egymásra talál a kereslet-kínálat. 

Ha ez nem történik meg azonnal, akkor először feltöltik a mobil app-jukra, utána a honlapra és csak utána kerül fel a fundá-ra, ami, ahogy említettem egy gyűjtőoldal. 

Míg még egy fél évvel ezelőtt is hónapokig árultak egy lakást sőt korábban fél évekig is, most sokszor már ki sem kerül az internetre, és a vevők offline licitálnak érte és nyomják fel az árat. 

A lakás egyébként, amit mi vettünk, ránk várt. Amikor elkezdtünk nézegetni, akkor megláttuk ezt a lakást is: öt hónapja hirdették, pedig szuper, gyönyörű képek voltak fent, nagyon jó elrendezés, vállalható ár, jó környék. (...) 

Tehát megvan a vágyott ház, hogyan tovább? Magyarországon ez nincs túlbonyolítva: a házhoz leteszem az előleget, utána besétálok a bankba – ha nagyon felkészült vagyok online összehasonlítom a lehetőségeket, de sokan csak a saját bankjukhoz sétálnak be vagy a jó öreg OTP-hez – beadom a papírokat, ha megkapom a hitelt, a közjegyző felolvassa a hitelszerződést, a bank átutalja a pénzt az eladónak, közben valahol a folyamat közben aláírjuk az adás-vételi szerződést és kész. Bár az egész ügylet kevés szereplős, az egész valójában rengeteg adminisztrációval és idővel jár. 

Hollandiában működik egy úgynevezett hypothek elnevezésű piaci szereplő, akinek a szerepét őszintén megvallva az elején nem nagyon értettük. Ő a hitelközvetítő. 

Mivel körülbelül minden utcasarkon belebotlasz hypothek-es fiókokba, ezért már a kiköltözésünk első heteiben is értetlenül tanakodtunk, hogy ennek mi a fene értelme lehet? Hát ott az internet, ha valamit meg akarok oldani, pl össze akarom hasonlítani a lehetőségeket. Ráadásul ezek a hitelközvetítők nem osztogatják ingyen a tanácsaikat; egy hitelügylet lebonyolítása kb. 3 000 euró. 

Mindent összevetve, úgy gondoltuk, hogy ez nekünk nem éri meg, így elkezdtünk online kutakodni. Van két ingyenes online hitelközvetítő oldal, ahol kiszámoltuk, hogy mekkora hitelt vehetünk fel, illetve mekkora lesz az egész adás-vétel tranzakciós költsége. 

Ökölszabályként a lakás értékéhez célszerű még 5%-ot hozzászámolni: 2% illeték (ez már elindult felfelé, mert tavaly még csak 1% volt, viszont még mindig alacsonynak mondható), plusz a közjegyző díja, az értékbecslés, hitelközvetítő díja. (...) 

Érdemes még egy szereplőről említést tenni, mégpedig a közjegyzőről, akinek a szerepe itt fontosabb szerintem, mint Magyarországon, vagy legalábbis lelkiismeretesebben végzi a kötelességét, mint, amivel én találkoztam. 

Ő az, aki elsősorban mindkét fél érdekeit képviseli: ellenőrzi az összes résztvevő, ingatlan hitelességét, a szerződést, hogy egyensúlyban van e, nincs e valaki átvágva. A kulcsátadás nála történik hivatalos keretek közt, illetve a bank neki utalja a pénzt, ő osztja szét az összes résztvevő közt, beleérve a hitelközvetítőt vagy az értékbecslőt. (...) 

Összességében mi ezt a házvásárlást nagyon pozitívan éltük meg, gyors volt, minden résztvevő nagyon korrektül viselkedett, és egy szuper házra sikerült szert tennünk. 

Most pedig kezdődhet a csomagolás…” 

Akit részletesebben is érdekel a folyamat, az itt olvasson tovább.

... és felújítás Angliában 

Nagyon úgy néz ki, a Lakásvásárlás Greenwichben blog szerzője és társa végére ért a végeláthatatlannak, befejeztek az átalakítást. Sajnos ez a jelek szerint a blog végét is jelenti, aminek én nagyon nem örülök, hátha sikerül meggyőzni a folytatásról! Addig is lássuk, a munka végeztével a visszatekintést!

greenwich.jpg

„Utólag visszatekintve belevágnék-e még egyszer? Olyan szempontból nem, hogy rendkívül fárasztó és idegőrlő volt ez a két hónap. Ha visszagondolok, milyen állapotban volt a lakás, hát kiráz a hideg. 

Ha viszont úgy nézzük, most sok dolgot sokkal rutinosabban csinálnánk, gyorsabban haladna a dolog, jobban tudnánk számolni az egyes munkák időigényével, stb. szóval nem lenne annyira megterhelő, akkor igen. 

Tanulság, hogy nagyon alulbecsültük a szükséges időt és ezért sokáig kellett raktározni a már megérkezett bútorokat, ami tovább lassította a munkát, emellett sok energiát emésztett fel a lakáson belüli logisztika. Sok időt elvett az is, hogy nem voltak szerszámaink, ezért minden munka előtt be kellett szerezni azokat. 

Szerencsésnek érzem magunkat, hogy semmit nem rontottunk el, nem kellett újra csinálni (igaz, az áradásnál rezgett a léc), nem számoltunk el, bár ez részben annak is köszönhető, hogy a lakás megvásárlásától kezdve készültünk a teendőkre. 

Amit lehetett megpróbáltunk előre fejben lejátszani, kiszámolni, ütemezni. Meg nem tudom mondani, hány órát töltöttem a számítógép előtt oktató videókat nézve, katalógusokat és árjegyzékeket böngészve, Excel táblát töltögetve. 

Csak a parketta lerakási mintája és mennyiségszámítása több napot vett igénybe. Ez meg is hálálta magát, 20 csomagból kevesebb, mint egy csomag felesleg maradt. Persze a vágások miatt dobtunk ki kisebb darabokat. (...) 

A költségekkel most nem terhelnék senkit, még mi sem számoltunk össze mindent. Ennél kevesebből nem lehetett volna - vagy helyesebben mondva - nem lett volna érdemes kihozni a munkákat. 

Mindent alaposan körbejártunk hol mennyibe kerül, mikor van akció, stb. de nem mentünk rá semmiből sem a legolcsóbbra. Sokat spóroltunk azon, hogy a radiátorok javításán kívül semmihez nem hívtunk szakit, meg azon is, hogy a PAX szekrény befért a helyére. 

Ami az egészségünket illeti, néha úgy beállt a hátunk, hogy felegyenesedni sem tudtunk, a térdünk fájt a sok térdepeléstől, a kezemet össze-vissza vagdostam a tapétavágóval, és esténként élőhalottként dőltem az ágyba fejfájással. 

A januári, cégnél nyújtott teljesítményem konvergált a nullához, voltak napok mikor csak aludni vagy ügyfélszolgálatokkal telefonálni mentem be. Páromnak szerencsére egyébként is uborkaszezon volt a cégnél, nem tűnt fel, hogy nem sok vizet zavar." 

Ebben az esetben is érdemes természetesen elolvasni a teljes posztot (és kommentekben győzködni a szerzőt, LondoniTódit, hogy ne hagyja abba…), amit itt tehettek meg.

HÍRMONDÓ

Már a kínai munkás is többet keres, mint a magyar

Igazi magyar „sikersztori”, hogy ma már a kínai munkabérek 5-10 százalékkal magasabbak, mint a magyarok. Jön is vissza cég Magyarországra, mert jobban megéri.

A Nagy Külföldi Munkakeresés 

Íme, pár érdekesebbnek tűnő külföldi állásajánlat, amiből természetesen mindenki saját felelősségére és belátása szerint válogasson.

A Liverpool, a Manchester is nagyon ráfaraghat a Brexitre 

No és persze az összes brit profi labdarúgóklub, ám az élvonal legjobbjait, az európai küzdelmek rendszeres résztvevőit a többieknél is jobban érintheti a kilépés, hiszen a keretek nagy része uniós útlevéllel rendelkező labdarúgóból áll.

Nem túl jó külföldinek lenni Japánban 

Jelentősen megnőtt a külföldiekkel szembeni hátrányos megkülönböztetések száma az elmúlt években Japánban - derült ki a japán igazságügyi minisztérium felméréséből.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Nagy-Britannia Csehország Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr612394229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arncht 2017.04.02. 07:43:33

Hu a pragai iro nagyon az elejen van, lesz ennel sokkal nehezebb is :)

DieNanny CH 2017.04.02. 07:46:35

Hát, nem tudom, szívás-e. Szerintem hozzáállás kérdése.
Én eleve óvatosan álltam hozzá, nem hittem a tündérmesékben.

2011 őszén jöttem ide, volt spórolt pénzem. Nagyon kevés munkám volt, alacsony fizetéssel.
Az első másfél évben a spórolt pénzemből éltem, tehát mínuszos volt az egyenlegem. Utána 1 évig nullszaldós voltam - amit kerestem, az elment a lakhatásra, kajára, berendezkedésre.
Ittlétem után kb 2,5 évvel tudtam elkezdeni minden hónapban egy kicsit félrerakni.
Most már van tartalékom, úgyhogy elmondhatom, egyenesbe jöttem.

DieNanny CH 2017.04.02. 07:50:47

Ja, és belegondolva, hogy nekem 5 év óta egy fillérrel nem emelkedett a lakbérem, ez mázli.
Ősztől biztosan fog, mert szigetelik a házat, meg kicserélik az ablakokat.
De hát, valamit valamiért.

SzZoole 2017.04.02. 08:52:47

Ne mász a fára ha nem tudsz úszni,mert elüt a villamos....

szalka240 2017.04.02. 09:17:47

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Az első évben, amikor elkezdtem dolgozni, én is mínuszos voltam. A 2. és 3. évben pedig nulla körül. Mindez csak azért, mert a válság idején (2009-2011) befagytak a lakásárak Budapesten. Aztán végre sikerült Németoszágban munkát találni, azóta tudok pénzt félretenni. A tündérmesékben én sem hittem, de abban azért reménykedtem, hogy a helyzet Németországban nem lesz rosszabb, mint Magyarországon. Ahogy olvasom, hogy mennyire megugrottak a lakásárak az utóbbi időben Budapesten (szinte megegyezik a jelenlegi lakóhelyem áraihoz), ma már szerintem nem engedhetném meg magamnak, hogy ott dolgozzak.

Demi78 2017.04.02. 09:22:54

A kozjegyzo FRben is megvan, kb 12-15 ezer euro egy nagyobb haznal (200.000€), egy alairasert ennyi penzt kiadni. Ennel mar csak az ingatlankozvetito a jobb, 4-5% ot elker azert mert kirakja a nyamvadt kirakataba a hirdetest es elviszi a leendo kuncsaftot lakasnezobe. Rohej. Ott a net, keresel magan eladot es a megtakaritott 10000 eurobol veszel egy uj kocsit.

SzZoole 2017.04.02. 09:37:13

@Demi78: a kozvetito az eladotol es a vevotol is elkeri a szazalekot?

Hari Seldon 2 2017.04.02. 09:51:58

A költözés téma nálunk is nagyon aktuális. Most költözünk mi is pont a lányok szülinapján a házba. Most hurcoljuk át a a régi lakás dolgait ide, de annyi a csetrec, hogy eltart még jó sokáig.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.04.02. 10:11:57

@The Devil Himself as. Zoole: (Svédországban) az eladó fizet az eladási/vételi árból százalékot a közvetítőnek. Itt 1.75-2.5 % között mozog a jutalék. Azért (is) megéri, mert ellenőrzi - és vállalja a felelősséget - azért, hogy "tiszta" a vásár, nincs például jelzálog a házon/lakáson. Reklámfüzetet nyomtat, amit két alkalommal megrendezett lakásbemutatón osztogat. A második bemutató után SMS-en vezeti a licitációt. Itt ugyanis addig licitálnak a vevők-spekulánsok, amíg valaki egyedül marad. Végül megszervezi a vevő-eladó találkozót, mely alkalommal levezeti (a bankokkal) a pénz tranzakcióját.

Csodabogár 2017.04.02. 11:42:52

Nekem soha sehol nem jutott eszembe közvetítő nélkül adni venni ingatlant. A közvetítő nekem a biztonságot jelenti.
Nekem muris a svéd licitálós rendszer. Amerikában pl. megvan az ár és alá ajánlanak. Ha elfogadható, akkor ok, ha nem akkor nem adod olcsóbban. De fölé még soha sehol nem ajánlott senki. Spanyoloknál is ez volt a tapasztalat és itthon is persze.

gabors 2017.04.02. 12:50:37

@adg: nekem is feltunt...... mi van itt ma ??

meatclone 2017.04.02. 14:28:18

@Csodabogár: nem tudom hol laksz de az USA nyugati partjan ahol en is lakom, mivel porog a piac. rendszeresen magasabbert kel el az ingatlan mint a megkert ar .Ez volt tiz eve is mielott beutott a valsag. Nagyvarosokrol beszelek..

Golf2 2017.04.02. 14:57:26

Kékestető 21fok,barnító nap,csend.

SzZoole 2017.04.02. 15:14:03

@Demi78: még tiszta szerencse:)))

Én kérnek az eladotol is meg az összes vevőtől azzal a szöveggel hogy előnyben részesülnek :)))
Vicc volt

Din Serpahis 2017.04.02. 15:25:40

Hát az elsőnek valami rémes a stílusa, pár bekezdés után feladtam...

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.02. 15:26:57

@Csodabogár:

Budapesten is licitverseny van, még az albérletekért is.

Berángatnak a garzonra 15 jelentkezőt aztán indul a licitháború.

Van aki szerint ez a csodálatos szabad piac, szerintem meg undorító visszaélés a javakkal, a szegényekkel szemben.

Jelenleg 10-15 % okat harácsolnak évente a bérlakásokkal, az albérlők meg számlától számláig élnek leginkább. Sokan tőzsdével keresnek így...a kettő üzlet kockázata összehasonlíthatalan.

Budapesten luxuscikké vált a lakhatás és látszólag senkit nem zavar ez.

Ha nem lehetne kivándorolni réges régen kitört volna már a forradalom ott a rossz megélhetés miatt.

Mindenki ész nélkül veszi a lakásokat hitelre és adja ki, mert azt hiszik a fák az égig nőnek, mindig ezt hiszik.

SzZoole 2017.04.02. 16:02:42

@Horthy Miklós cselédje: hogy Te milyen nagylatokoru,bölcs,tapasztalt ember vagy......jarhatnal tobbet is ide:)))

SzZoole 2017.04.02. 16:09:26

@Főgebra: most ezt nekem mondod:)))
Akkora buta paraszt,hogy az ovodaban szarosgumicsizma volt a jele,a kis szekrol meg le kellet szerelni a hat tamlat,hogy a kis hátipermetezövel le tudjon ulni:)))

somlobodog 2017.04.02. 16:11:19

@meatclone: keleti part nagyvárosok (sőt a városok) ugyanez.

somlobodog 2017.04.02. 16:11:43

@Csodabogár: nem így van. Mármint Amerikában. Jobb helyeken vagy keresett ingatlan méretben simán fölé ajánlanak de legalább megadjak a kért árat elsore. Utána sokszor van highest and best ajanlatadas. Ne írjál már az usarol ilyen "egyetemes igazságokat" mert kB 90%ban köszönőviszonyban sincs a valósággal amit írsz. És nem, ez nem állam sajátosság. Ilyen a piac itt. Legalábbis azt a 3-4 évet kivéve 2008-2012 közt. Az mondjuk igaz hogy nem a nagy alkuk mennek az adasveteleknel, de azért mindig van mozgástér. Nyilvan nem 10-15%.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.02. 16:18:17

@Csodabogár: itt megőrülnél, olyan licitek vannak. Jön valaki, s ajánl mondjuk ötezer euróval többet a házra, amire már te ajánlottál, s hopp, máris nem a tiéd lesz. Aztán jön egy harmadik, s megy ugyanez. Most olvasom egy fiatal pár panaszát, akik elől így vittek el egy házat, húszezerrel ment feljebb az ár. S még csak nem is minőségi. Szépen alakul megint az ingatlanlufi.

Csodabogár 2017.04.02. 17:26:46

Floridáról írtam saját tapasztalatot. Igaz az utolsó lakást bő 2 éve adtuk el, akkor még így volt. Emberem ott élte le az életét , mármint az USA-ban és ő se mond mást. Nyilván helyfüggő is a dolog. Soha nem ajánlottunk annyit amit kértek. Meg is kaptuk olcsóbban.

Csodabogár 2017.04.02. 17:29:00

@kisrumpf: Most eladónak jó lenni, nem vevőnek. Pesten még igen messze van ettől a dolog, ahogy én a hirdetéseket látom. Van csodálatos lakás a belvárosban, amit január óta hirdetnek. Különben nem figyelem, de ezt a lakást ismerem, azért érdekel.

jojó78. 2017.04.02. 17:47:44

@diggerdriver: Nézd mit találtam ma a car boot salen. Nem mertem megvenni, nem tudom van-e már ilyened. Csak 2 Pound volt.

kepkezelo.com/images/7n8any90ljte778k34zb.jpg

Shanarey 2017.04.02. 18:48:24

Menni, vagy nem menni, ez itt a kérdés
Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri
Balsorsa minden nyűgét s nyilait;
Vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen,
S fegyvert ragadva véget vet neki?

Menni vagy meghalni, úgy hogy nem próbáltuk meg?

Venni, vagy bérelni
Felújítani, csak úgy kezdj neki, ah netán kétkezi ember vagy.

Na és tegnap megvolt a színházi előadás.
Jó volt, bár volt pici probléma, de ez előre nem látható volt, így nem törődtünk vele.

Ez a kis színpad, kisebb, mint amilyenre emlékeztem.
Az is igaz, nem jártam benne már vagy 30 éve.

Shanarey 2017.04.02. 19:02:36

@Horthy Miklós cselédje:

Mint oly nagy tudású lakás, és albérlet kereső, netán nem mondanád el, hányszor kerestél személyesen lakást avagy albérletet itt Budapesten?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.02. 19:31:16

@Csodabogár: megnézném. Van linked? (Szeretek álmodozni.)

montroyal ( CAN qc) 2017.04.02. 20:34:14

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @szalka240: ezen a - félre tenni kifejezesen akadok meg ... én ugyan félre tudok tenni ugy hogy megveszek mindent, amit akarok, amire szuksegem van ,ami marad az marad, es aztan nyaralassal utazassal eltapsolom mindet , neha minuszba is a kartyakkal , de ami ennél is jobb nem kell aggodnom mert utana elkezdek dolgozni , helyre all minden es megint élek biztonsagban anyagilag .. nincs félre tett pénzem vagyis nem marad meg de igy is jo ...

DieNanny CH 2017.04.02. 20:54:26

@montroyal ( CAN qc):

Nekem azért érdemes félretenni, mert nem tudhatom, mi lesz a családoknál, ahol dolgozom. Lehet, hirtelen elköltöznek, vagy máshogy oldják meg a gyerekfelügyeletet, és új munkát találni nem hetek, hanem hónapok kérdése. Erre az átmeneti időre van szükségem tartalékra.
Azzal együtt, hogy én is megveszek mindent, amire szükségem van. Bár kis igényű vagyok.

Csodabogár 2017.04.02. 21:23:46

@kisrumpf: Van: ingatlan.com/v-ker/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/budapest+5+kerulet/22755286#kiemelt-hirdetes

Sajnos egy amerikai átalakította és betette a konyhát a lakás közepébe. De megvan intaktul a konyha + cselédszoba külön hátsó bejárattal. Gyorsan vissza lehet alakítani. Különben gyönyörű állapotban van, az üvegajtók csiszolt üveggel stb.

Bicepsz Elek77 2017.04.02. 21:33:34

Nem akarok gender/szexista lenni, de a nőkben ugy lattam, hogy nagyobb a hajlam a penz elveresere, hülyeségekre koltesere
Mindenkinek masok a celjai a külföldi munkakkal, de van aki csak pénzt, mas csak emlekeket gyűjt. Az okos ember mindkettot.

szalka240 2017.04.02. 22:26:29

@montroyal ( CAN qc): Hozzátenném, hogy Magyarországon úgy nem tudtam félretenni, hogy gyakorlatilag semmire sem költöttem a létfenntartáson kívül. Mostmár ezen nem kell aggódnom. Viszont nekem kicsit más a szemléletem, de ezzel nincs semmi gond, nem vagyunk egyformák. Nekem nem "kötelező" elkölteni a pénzt, ha van. Mivel megtapasztaltam, hogy milyen az, ha nem telik szinte semmire, most megvan a lehetőségem eldönteni, hogy mi az, amit szeretnék, arra költök, és mi az ami nélkül továbbra is jól megvagyok. A tartalék pedig jól jön, ha bejön valami nagyobb kiadás, nem kell pánikba esni, hogy most mi lesz, hanem ami szükséges, arra ott van a pénz és nem kell hitel. Láttam a kollégáimon, ismerőseimen, szüleimen, hogy milyen nyomasztó tud lenni az adósság. Én ezt nem kívánom ilyen mértékben, de főleg nem fölöslegesen megtapasztalni.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.02. 22:31:25

@Csodabogár: nagyon szép. A konyha/fürdő berendezése kissé túlzás (nekem). Ismerem az épületet (no nem belülről). Kiváncsi vagyok, mennyiért kel el. Vajon mennyire hallatszik fel az utcazaj? No, mindegy, abbahagyom az ábrándozást, majd valaki "gazdagember" megveszi.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.02. 22:33:20

@szalka240: +1. A kis tartalék sosem árt. Azt a filléreskedést, amit régen kellett folytatnom, nem kívánom vissza.

NorthPier 2017.04.02. 22:39:15

@Csodabogár: Jól fest alatta az a banki hirdetés, 500 e ft 5 évre...

Csodabogár 2017.04.02. 22:44:50

@kisrumpf: Utcazaj nem veszélyes. Zárt ablaknál semmit nem hallani, nyitottnál is nyugodtan beszélgettünk, nem volt zavaró.

montroyal ( CAN qc) 2017.04.03. 03:25:06

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @szalka240: 0sztom a gondolatotokat ... sot eszembe jut, amikor annak idejen Bécsben minden leheto pénzt -felretettem - mert nem tudtam hova kerulok, mire lesz szuksegem ..viszont ennek koszonhetoen megalapoztam a kezdest az uj orszagban, ahol elertem az anyagi biztonsagot (ami ugyan messze all a gazdagsagtol) ami jo erzes, hogy nem kell aggodnom a jovotol ,akarhogy is all az anyagi mutatom ...egyetertek az adosag nyomaszto lehet .. nekem csak lakaskolcson adosagom van, de joval kevesebb mintha bérelnék igy ez miatt sem kell aggodnom ....csak azt akarom mondani ; hajra azzal a hataratkeléssel !!

DieNanny CH 2017.04.03. 08:16:03

@Bicepsz Elek77:

Ó, hidd el, van takarékos nő és pénztelb*szó férfi is.
Szerintem hasonló arányban, mint fordítva.

DieNanny CH 2017.04.03. 08:21:05

@szalka240: @kisrumpf:

Úgy látszik, nagyon meghatározó, milyen volt a gyermekkorunk.
Nekem érzelmileg jó volt, de szegények voltunk, és életemben nem fáztam annyira, mint akkor. Vadonatúj panellakás legfelső emeletén nőttem fel...
Szóval, nálam ott kezdődik a jól-lét, hogy megfelelő a fűtés. Van egy kis ventillátoros fűtőkészülékem, az volt az első, amit ide kihoztam. Számomra ez a mérvadó, hogy van-e pénzem az ezzel járó plusz áramfogyasztást kifizetni.

Tudom, ez nagyon apróság, az éhezéshez képest, de éppen ezért minden élet, és ezáltal minden motiváció különbözik egymástól.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.03. 09:29:07

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: a gyerekkor meghatározó, nagyon igazad van. Nálunk örök konfliktus, még most is, hogy én folyamatosan takarékoskodnék a vízzel, férjem nem, s nem is érti, miért erőlködöm még most is. Nagyival laktam pár évig, pöce volt, boyler, figyelni kellett, mikor mennyit folyatunk... náluk Bp-en ez nem volt gond, átfolyós vízmelegítő luxusa... itt én még szívom a fogam, ha hallom, hogy csak úgy folyik a víz és még nincs alatta. Ennyi idő után még mindig számít. Vagy a fűtés... hősugárzó sugaránál való gyors zuhany évekig nagyinál... tökéletesen megértem a fűtőkészülékedet.

Az, hogy legyen ez kis féltetett pénzmag, úgy érzem kell a nyugodtsághoz, hogy ha bármikor beüt a mennykő, legyen, ne kelljen a bankban kunyizni kölcsönért. A szülők öregszenek, sosem lehet tudni.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2017.04.03. 10:14:44

Hollandwaffelhez, en eddig abban a boldog hitben eltem, hogy a hypotheek (2db e betuvel) az a kolcson maga. A hely ahova elmesz az a 'de hypotheker' aki osszehasonlitja, vagy kiajanlja a kolcsont. Vagy a hypotheekwinkel.

Nem?

Taxomükke (UK) 2017.04.03. 11:51:34

@szalka240: Nekem egyik-masik baratom azt nem hitte el (vagy meg mindig nem hiszi el), hogy itt tobbet lehet felretenni, mint amit az ember Magyarorszagon megkeres. (Nyilvan nem mindenki eseteben van igy, de lehet takarekoskodni. Es akinek ez az elsodleges szempont, az "Nyugaton" meg tudja ezt tenni.

P.Elliot 2017.04.03. 12:33:58

@kisrumpf: Nalam elsorendu szempont hogy legyen felretett penzem ha valami tortenne velunk, ez fiatal korunkban is igy volt.
Ugy erzem jol magam ha baj eseten van mihez nyulni, illetve maga a tudat is nyugalomba ringat, ha nem hasznaljuk fel azt a penzt akkor jol jon majd a gyerekemnek, meg azt sem bannam ha elveszne halalom utan de legyen amig elek.
Fiatal koromban meg otthon nem igy volt, amit kerestem, elkoltottem meg biztos volt a munka meg voltak korulottem rokonok meg hat egy fiatal ne a penzet kuporgassa, eljen egy kicsit, szorakozzon egy darabig.

P.Elliot 2017.04.03. 12:34:52

@Taxomükke (UK): Szerintem inkabb nem akarja, nem hajlando elhinni...

nyuszigonosz 2017.04.03. 12:51:16

@Nitnitnit: Szerintem te tudod jól,

Mert a Hypothek ( ez most németül van így, de a holland megfelelöje) az lényegében az, amivel egy bankhitelt alátámaszt az ember.
Általában ingatlan, ami addig a bank tulajdonát képezi, amíg nincs a banktól felvett pénzösszeg - maga a hitel - visszafizetve.

gabors 2017.04.03. 15:09:31

@Horthy Miklós cselédje: bocs de hogy kellene szerinted FIDESZ allamositja es Lazar/Orban kiosztja a jo gyerekeknek a lakasokat ?

Volt mar ilyen te azt szeretted ? Van meg ilyen orszag oda is lehet menni (de mar nem sokaig)

szalka240 2017.04.03. 17:45:14

@Taxomükke (UK): Én is és a barátaim is vidékiek, őket nem volt nehéz meggyőzni. A budapestieket pedig meg se próbáltam. Amikor kijöttem Németországba, nagyjából annyi volt a havi megtakarításom (ha nem volt semmi komolyabb kiadás), mint a budapesti fizetésem. Egyrészt örültem, hogy végre én is ott tartok, mint a volt kollégáim, akik mamahotelben laktak, másrészt meg kicsit bosszantott, hogy ezért ilyen messzire kellett mennem. De innen még volt feljebb, onnan meg nem nagyon lett volna.
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nálunk annak idején úgy nézett ki a dolog a rendszerváltás után, hogy ha másra nem is telik, de fűtés és ennivaló mindig legyen. Volt is mindig, de előfordult, hogy más tényleg nem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása