oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. március 12. 06:30,  Tanácsok Kanadába vágyóknak 37 komment

2017. március 12. 06:30 Határátkelő

Tanácsok Kanadába vágyóknak

Sokan vágynak Kanadába, nem csoda, hogy viszonylag gyakoriak a kérdések, ezért örültem meg Martee posztjának, ami ebben nyújt segítséget. Egészen pontosan Montreálról lesz szó, a pontosítás jelentőségére hamarosan fény derül. Emellett kiderül, hogy bizony Svédországban is trükköznek a boltok, végül Hollandiába látogatunk egy útfelújítás erejéig.

montreal.jpg

Miként például az Egyesült Államokról, úgy Kanadáról is nagyon nehéz egységes igazságokat megfogalmazni, hiszen az angol és a francia rész élesen elkülönül – és akkor ott van Montreal – írja az Élet Montreálban blog szerzője, Martee.

„Ennek a posztnak az adta az alapját, hogy az elmúlt 2 hónapban többen is megkerestek azzal a szándékkal, hogy Montreálba szeretnének költözni hosszabb-rövidebb időre. Mivel nehezen lehet bármiféle információt beszerezni az itteni életről, ezért nagyon örülnének, ha próbálnék nekik a felmerülő kérdéseikre választ adni. 

Emlékszem, 3 évvel ezelőtt én is ugyanebben a cipőben jártam, gondoltam, lehet aktuális lenne egy olyan poszt, amiben összegyűjtöm ezeket a kérdéseket – és igyekszem a lehető legjobb tudásom szerint megválaszolni. 

Szeretném hangsúlyozni, hogy én csak azokat a dolgokat tudom megosztani, elmesélni, amiket mi tapasztaltunk az elmúlt 2,5 év alatt… 

Mivel Kanada francia részén található Montreal, talán a number 1 kérdés az, hogy: 

1. Mennyire szükséges a francia nyelv ismerete a mindennapi életben való boldoguláshoz?

Véleményem szerint Kanada lehet nem is két nagy részből áll, hanem háromból… – szerintem élesen elkülönül az angol Kanada, a francia Kanada és Montreal, ami a kettő ötvözete.

Fel tudnék sorolni nem egy személyt az ismerőseim közül, akik éveket töltöttek el ebben a városban francia nyelvtudás nélkül. Ugyanúgy boldogultak az angol nyelvvel a boltokban, egészségügyben, iskolában, ügyintézésben, DE… 

Nagyon sokan meglepődve döbbentek rá, – köztük mi is -, hogyha elhagyjuk a várost, akkor onnantól kezdve szinte csak franciát lehet hallani, olvasni, és lehet hihetetlennek hangzik, de egy hamburger-rendelés sem megy zökkenőmentesen angol nyelven…

2. Járhat-e angol iskolába a gyerekem vagy kötelező francia suliba íratni?

Angol iskolába viszonylag kevés gyerek járhat, mivel 3 esetet sorol fel a beiskolázási törvény:

- akiknek a szülei mindketten maguk is angol iskolába jártak

- a temporary permittel rendelkezők (ideiglenes munkavállalók vagy ideiglenes tanulási engedéllyel rendelkezők)

- azoknak a katonáknak, diplomatáknak a gyerekei, akiket ide helyeztek át 

Tehát ez eléggé megszűri a létszámot. Ebből kifolyólag nincs túl sok angol iskola Montreálban…

3. Tanulnak-e francia nyelvet az angol iskolákban?

Az angol iskolákban is tanulnak francia nyelvet. Ezt az otthoni idegen nyelvoktatáshoz lehet hasonlítani: napi egy óra, vagy heti 3 - iskolánként változik -, amikor a kisebbek énekeket, szavakat tanulnak, a nagyobbak már nyelvtant, szövegértést, íráskészséget is.

Valamint meg kell említeni még az immersion school-okat is, ahol az oktatás vegyesen zajlik: egy nap angol, egy nap francia nyelven. Ezekben az osztályokban ennek megfelelően 2 vezető tanár néni is van: egy francia és egy angol.

4. Hogyan válasszam ki, hogy melyik iskolába menjen a gyerekem?

Az iskoláknak vonzáskörzetük van, amit az interneten prezentálnak, ezért csak a lakhelyünknek megfelelő iskolába írathatjuk be a gyereket (érdemes megfontolni ez alapján hová is költözünk).

Ritka, de léteznek „open district” iskolák is, amelyek lakhelytől függetlenül fogadják a tanulókat, de ezek a túljelentkezés miatt vagy érkezési sorrendet állítanak fel, vagy sorsolással döntik el, ki juthat be, esetleg felvételihez kötik a beiratkozást.

Az iskolák weboldala általában részletes információkat közöl arról, hogy az adott iskolában milyen a nyelvi bontás (pl. immersion school – ami a franciára koncentrál, hogy felzárkóztassa az újonnan érkező gyerekeket), vagy hogy például milyen speciális lehetőségeket kínál – pl. iPadet használnak a felsős gyerekek a tanuláshoz.

5. Nehéz konkrét adatokat találni a mindennapi megélhetésre vonatkozóan és kíváncsi lennék kb. mennyibe kerül pl. a rezsi havonta?

Amikor ide költöztünk, sok embert megkérdeztünk, hogy melyik részét javasolják a városnak, ahol elérhető angol nyelvű iskola, sok a park (a három gyerek miatt ez lényeges), jó a közbiztonság, stb.

A válaszok szerint leginkább Westmountban (a város „rózsadombja”), NDG-ben és Cotes-des-Neiges-ben érdemes széjjelnézni – szerencsére ezek a negyedek a belvároshoz is közel esnek, tömegközlekedéssel is jól megközelíthetőek és kb. 35 – 40 perc alatt be lehet érni downtownba metróval és busszal. 

NDG-ben és CDN-ben egy átlagos ház (6 1/2-es, erről kicsit később) bérlet $1600-1800 körül van. Ezek a legtöbb esetben duplexek, ami úgy néz ki, hogy két kétszintes ház van egymás mellett, a négy bejárati ajtó az utcafronton egymás mellett sorakozik. 

Zárójelben jegyzem meg, hogy általában a felsők kiadók, az alsókra nagyon gyorsan lecsapnak a bérlők – lehet, hogy senki nem szeret a lépcsőn cuccolni? 

Fontos még megjegyezni, hogy a bérléshez szükséges a hiteltörténet vagy valamilyen biztosíték arra, hogy a költségeket fizetni tudod, mivel a törvények nagyon-nagyon védik az albérlőket, így a tulajdonosok megválogatják kinek adják ki a házat/lakást. Elfogadják például a munkaszerződést (felhívják a munkáltatót) vagy az első fizetési csekket is. 

A rezsiben a nem-fűtés-jellegű áram és víz költsége a kisebbik tétel – általában $50-100 között mozog, a fűtés pedig télen kb. $200-300/hó.

6. Lehet-e könnyen részmunkaidős állást találni – anyaként?

Montrealban csak el kell látogatni pl. a kijiji.ca oldalra (ez a helyi első számú apróhirdető oldal), ahol rengeteg ajánlatot lehet találni akár teljes-, akár részmunkaidős állásra keresünk rá.

Tehát könnyen lehet munkát találni. Viszont a kérdés második fele, anyaként, gondolom arra utal, hogy jó lenne délelőtt dolgozni, a délutánunkat, esténket pedig a családdal tölteni.

Erre viszont én kevesebb lehetőséget látok. Egyrészt, mert én is kerestem, és a legtöbb esetben megadják az óraszámot, pl. heti húsz óra, de azt inkább úgy képzelik el, hogy dolgozd le két vagy 3 nap alatt, vagy akár hetente változó elosztásban.

7. Mennyire befogadó a társadalom? Lehet-e érezni a hátrányát, hogy külföldiek vagytok?

A bevándorlás Kanadában annyira természetes, mindennapi jelenség, hogy igazából szerintem meg sem fordul a legtöbb ember fejében ez a kérdés… Montrealban meg pláne nem, hisz multikulturális és rettentően toleráns.

A világ minden tájáról érkeznek ide emberek, és ennek megfelelően az iskolák, a munkahelyek, játszóterek stb. mind nagyon színes képet mutatnak. Kimész a játszótérre és mindenféle nyelvet hallhatsz az angol és a francia mellett… Ugyanígy a buszon utazva, és ez senkit nem zavar. Természetes.”

A teljes posztot is érdemes természetesen elolvasni, itt találjátok.

Ne légy konzumidióta! 

Svédországban (is) trükköznek az üzletek - derül ki a Bezzeg a svédek blogról, méghozzá személyes tapasztalat alapján. Szóval a felszólítás Skandináviában is érvényes…

hamleys.jpg

„Nem telik az egész életem vásárlással, de a magasabb életszínvonalnak köszönhetően határozottan azt érzem, hogy megváltoztak a fogyasztói szokásaim, amióta Svédországban élünk. (…)

A Magyarországon megszokotthoz képest sokszor jobb terméket vagy szolgáltatást kapok a magasabb árért cserébe és ezzel együtt tudok élni, DE!

De nagyon nem csípem, amikor hülyének néznek. (...)

Az még OK, hogy a tudományos kutatásokra támaszkodva a boltok bejáratánál a polcok roskadoznak a leértékelt árukkal. Ennek hatására az emberek úgy érzik, hogy ide érdemes volt betérni, mert itt jó üzletet fognak csinálni, majd felvásárolnak minden szart.

Nem volt ez másképpen a Nacka Forumban sem a Hamleys játékboltban, ahol ajándékot kerestünk a hétvégi szülinapi zsúr ünnepeltjének – ahová a lányunk hivatalos.

Egy rakat cucc volt a pofánkba tolva és mindegyiken nagy sárga matrica büszkélkedett a régi és a fantasztikus új árral.

Nem feltétlenül az akciós ár miatt, hanem mert ilyet kerestünk megvettük a képen látható Barbie smink készletet. Tiszta haszon: 89,95 helyett csak 71,95. Ez bizony 18:- korona (majdnem 600 forint) spórolás – örvendezett a cost controller énem.

Egészen addig amíg otthon el nem távolítottam a matricát a dobozról… (ezt a pillanatot örökíti meg a fenti kép - HA)

És ez sajnos nem egyedi eset. Tegnap véletlenül betértem egy adidas outletbe ahol megakadt a szemem egy fekete Stan Smith cipőn. Azt már korábban olvastam valahol, hogy (nemcsak) az adidas külön kollekciót gyárt az outlet részére, amit egyáltalán nem is árulnak sosem a rendes üzletekben. az esetek nagy részében gyatrább anyagokból kissé módosított szabásminták alapján készítenek ide ruházatot meg cipőket, hogy az alacsonyabb árért ne kapjad ugyanazt a minőséget, mint a főutcán.

Szóval ott volt a kezemben ez a Stan Smith, de feltűnt, hogy nem pontosan olyan, mint a klasszikus cipő – picit módosítottak rajta. rá volt írva, hogy most 1500:- korona helyett csak 980:-.

Még szerencse, hogy tájékozott voltam az ügyben és tudtam, hogy az eredeti valójában 899:-be kerül.”

Ebben az esetben is érdemes elolvasni az eredeti bejegyzést, itt tehetitek meg.

A praktikus hollandok 

Hollandia egy többé-kevésbé kátyúmentes ország, és hogy mi ennek az oka, az kiderül a Holland Waffel blog bejegyzéséből, és persze arra is fény derül, hogy azért mindennek hátrányai is vannak.

holland_terko.jpg

„Hollandiában a legtöbb helyen, a nagy forgalmú főutakat kivéve, az utak és a járdák burkolata aszfalt helyett térkő. Bár így az út kicsit hepehupás és ha nem figyel az ember a tűsarka könnyen beszorulhat két lap közé (azért nem olyan gáz, mint a macskakövön tűsarok például Prágában), mégis számtalan előnye van:

Nincs kátyú

Ez egyébként ettől függetlenül amúgy is elmondható Hollandiáról – a magyar Ringatóban, ahova H-vel rendszeresen járunk, terjed egy sztori, miszerint az egyik magyar mondókát, amiben a kátyú szó is szerepel, megpróbálták lefordítani a hollandoknak, akik teljesen értetlenül álltak az egész előtt és elképzelésük sem volt, hogy mit akarnak velük megértetni.

Iszonyat gyorsan el lehet bármilyen földalatti munkálatot végezni

A héten elkezdődött mellettünk egy építkezés, ahova pont ez épületünk bejárata előtti járda alatt húztak be egy-két kábelt. Ahelyett, hogy hajnalban arra ébredtem volna, hogy pikámereznek és törik az aszfaltot, majd napokig, rosszabb esetben hetekig kerülgetem a ház előtt húzódó gödröt, ha be akarok jutni az épületbe, végül szagolhatom a jó kis bitument, amikor újraburkolják a járdát, helyette reggel kikapták egy vékony sávban a térköveket, letették a kábeleket és délután, amikor hazamentem, már csak egy vékony sávban leszórt homokréteg emlékeztetett arra, hogy itt reggel valami történt a burkolattal.

Amennyiben nincs többet szükség a burkolatra, egyszerűen felszedik

Ez egy rövidebb poszt, de érdemes ezt is elolvasni a maga teljes egészében.

HÍRMONDÓ

Orbán: Európa továbbra is a világ legjobb helye

A magyar kormányfő szerint Európa minden nehézség ellenére továbbra is a világ legjobb helye, s ennek a pozíciónak a megőrzése a cél. Orbán Viktor szerint az európai kultúra, civilizáció és gazdaság a második világháború óta eltelt időszakban példátlan eredményeket ért el.

Tízezrével léptek le külföldre 

A válság első évéhez, 2008-hoz képest ma 36 ezerrel kevesebb ember dolgozik a magyar építőiparban (összesen 272 ezren vannak). Hivatalosan ugyan „csak” 12 ezren dolgoznak külföldön, ám a szakemberek szerint emellett van még 30 ezer ember, aki regisztráció nélkül próbál másik országban boldogulni.

Hol éljünk, Magyarországon vagy külföldön? 

„Még csak hat hónapja élek Franciaországban, de a legutóbbi, egy hetes magyarországi utam után még élesebben látom a két ország közti különbségeket. Sajnos, szívszaggató módon tapasztaltam, hogy még mindig elég sok van belőlük.”

Vasárnapi menő négyes 

Az immáron szokásos napi munkaajánlónkba próbáltunk ismét változatos lehetőségeket összegyűjteni, ráadásul vasárnap lévén kicsit többet keresgéltünk nektek. Ha több is érdekel, akkor gyere a Határátkelő külföldi állásközvetítő oldalára!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Kanada Svédország Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4812330619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.03.12. 07:17:18

Minden jó helyen ott a multikulti...

Buchhalter 2017.03.12. 09:19:22

A tízezrével léptek le az építőipari munkások .Hááát, amíg továbbra is bunkó magyar csicskáztató és feketén dolgoztatni akaró vállalkozók vannak a helyzet nem fog változni. Max ,ahogy írtam már más blogban bezárulnak a határok.Ahogy a törökökkel áll most a viszony lehet ebből egész Európa meg fog tapasztalni valamit.A főkönyvelőm otthon fusiba vállal be cégeket.Ebben néha én is segítek.Van 2 építőipari vállalkozás,havi szinten jönnek-mennek az emberek és szerintem nem a dolgozókkal van a baj hanem a tulajokkal.

tanato 2017.03.12. 09:27:38

@Buchhalter: ha bezárulnak a határok a magyar munkások jogai/és bérezése/a török munkásokéhoz fog hasonlítani.Eddig ez az egyetlen lehetőség volt,van az érdekérvényesítésre:Elmenni dolgozni nyugatra.

SzZoole 2017.03.12. 09:46:14

Eleg sok holland rendszamu jarmuvet latok az itteni utakon,na,azok biztos,hogy tudjak mi az a kátyú,némelyik akkora,hogy ha a diszno lefialna benne,eszre sem lehetne venni.....

SzZoole 2017.03.12. 09:48:39

Arrol nem beszelve,hogy maga Hollandia is egy "gödör"

Bicepsz Elek77 2017.03.12. 10:43:29

Tudtommal könnyebb bejutni Kanadaba Azsiabol vagy Afrikabol, mit Europabol. Meg sok nem-europai origin megy oda az USA-bol
Kivancsi vagyok igy van-e ez?
Mas: egy francia ismerősöm azt mondta, hogy a kanadai francia(Quebec) szinte mar egy mas nyelv a franciaorszagi franciahoz kepest....

Csodabogár 2017.03.12. 10:59:41

Montreal érdekes és kellemes hely lehet, már ha aklímától eltekintünk.
Az üzletek az egész világon trükköznek, nekik ez az élet. Az árut el kell adni a lehető legjobb áron.
Hollandia lapos és sima, kátyu nincs, mert fagy sincs, ami tönkre tenné az utakat. Nagy meleg sincs, tehát nem gyűrődik az aszfalt nyáron.

Összességében minden szép és jó mindenütt.

adg 2017.03.12. 11:27:15

@Csodabogár: a katyu egy picit komplexebb tema. Nem feltetlenul a fagy okozza, hanem a nagy hoingas, nagy terheles, rossz alapanyag, nem az adott korulmenyeknek megfelelo keverek, es meg egy rakas tenyezo. Nem veletlen, hogy az utpalyaszerkezet tervezese kulon szakma.
Nalunk is jelennek meg katyuk idonkent, pedig nem hogy fagy, de meg 10 fok se volt soha, a hoingadozas pedig nem tobb, mint 25 fok. Mas kerdes, hogy a katyu 1-2 nap alatt eltunik.
Es hideg orszagokban sem feltetlenul vannak tele az utak katyuval.

M. Péter 2017.03.12. 12:00:04

@Csodabogár: Van ott fagy, nem véletlen, hogy a jégkorcsolyázás az egyik kedvenc téli szórakozásuk.

Shanarey 2017.03.12. 12:50:24

Kanada túl messze van, de azért egyszer szívesen megnézném közelebbről.

Hollandia, nem igazán vonz. Térkövet útnak használni, az is egy fajta bűncselekmény. :-) Útnak ronda, és nem elég stabil. persze elfolyik a rések közt a víz, így azt nem kell elvezetni. Sose értettem, ha már annyira szeretik feltölteni a tengerparti részeket, akkor az országot miért nem töltik fel ?
:-)))

Kátyúk itt is vannak, s holnap megszemlélem az otthoni kátyúkat is.
Ja tényleg, azt írja az újság a neten hogy dög hideg lesz és szélvihar. Izgalmas lesz a landolás, persze nem nekem, mert én nem vagyok az az aggódós féle. Mindig vidáman vigyorgok az aggódós utastársakra.

Shaktee 2017.03.12. 13:55:12

@Shanarey: Jah, a fapados dolgok nem működnek errefelé :)

Shanarey 2017.03.12. 14:08:28

@muzzie canuck:

Nem az a gondom hogy fapados, hanem az hogy messze van. Én ha menni akarok valahová, akkor nem a repülőjegy az amin görcsölök.
Hanem a távolság, és az összköltség. Megyek én időnként British Airways-el, s volt már Easy-Jet és Wizz Air is. Nálam ez azon múlik mely járat épp jó nekem, s nem azon mennyibe kerül.A másik dolog hogy más terveim vannak, s majd ha ezen tervek elfogynak utána már lehet bohóckodni utazni whatever.

Shaktee 2017.03.12. 14:10:54

@Shanarey: Mihez képest, honnan hova messze? ;)

Kuba 4 óra! Sí :)

somlobodog 2017.03.12. 15:53:35

@Buchhalter: ja mindig a tulaj a hibás. A melós sose. Aki elkesik. Nem jön be. Részeg. Nem tud lerakni két csempet egyenesen. Lop. Ha nem figyelik azonnal a lapaton támaszkodik, Stb... Csak a tulaj. Hát a te gondolkodasod se túl bonyolult. Gondolom fel tudod fogni hogy az igazság valahol közepén van. Van szar főnök és van szar melós is és ugyanez fordítva is igaz.

martee 2017.03.12. 18:09:11

@Bicepsz Elek77: Igen, teljesen igazad van. Kimondottan azoknak könnyebb bejutni Québecbe, akik eleve francia nyelvterületről érkeznek.
Tényleg rengeteg az ázsiai is. Ezt már az első évben is megtapasztaltuk, hisz barátaink többsége koreai. Mivel Soeul már túlnőtte magát, igyekeznek olyan helyen új otthont találni, ahol tiszta a levegő, kevesebb a stressz (munkahelyi és iskola), de azért van lehetőségük még pl. boltot vagy éttermet nyitni.
Ilyen szempontból már Torontó is necces...
A francia? A québeci francia tényleg nagyon eltér a 'párizsi franciától': nyelvtan, kiejtés...
Mikor először hallottam québeci franciát, nagyon elgondolkodtam, hogy ez most mi is volt :) :)
Viszont az iskolában a hivatalos franciát tanítják.

Aye aye 2017.03.12. 19:13:38

Kanadat kiprobalnank, de franciaul nem akarunk tanulni.
Angolul tudunk, multikulti nem feltetel (de elviseljuk).. :-)
melyik varost javasoljatok?

Aye aye 2017.03.12. 19:23:02

Na igen, a tavolsag miatt maradtunk vegul Europan belul.. kisgyerekekkel a 2,5 oras repuloutnal tobbet nem akartam bevallalni, igy is kb 7 ora egy hazaut door to door, tehat gyakorlatilag egy nap ramegy..
De lassan mar nem erzem jol magam Europaban..
Persze lehet, h mashol sem jobb a helyzet..

martee 2017.03.12. 20:41:26

@Aye aye: akkor egyértelmű, hogy angol nyelvterület.. És ezek szerint a repülőtér, ahonnan van közvetlen járat Bp-re se lenne hátrányos , a rövidebb utazás miatt....
Szóval marad mondjuk Torontó környéke? pl. Missassauga vagy Brampton...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.03.12. 21:08:26

Érdekes ez a holland műkő burkolat, nem hülyeség...
Én amitől a legjobban lepetéztem ebben a témában, hogy egyszer nyaraláskor egy kempingben volt ilyen térkő burkolat...A sátras részen is.Először megörültem, hogy esőkor se lesz mocsár.Aztán ugyanúgy állt belém a döbbenet, hogy hogy az ivarszervbe fogom beleverni a sátorcöveket, nincs nálam ötven kilós hilti fúrókalapács...
Aztán, mikor ténylegesen állítottuk a sátrat, örömmel tapasztaltam, hogy térkövek mindegyike kis rádiusszal van kialakítva a sarkain, így pici kis lukak milliárdjai várták, hogy megvasaljam őket...Brávó!
:-)))

Cpeti123456 2017.03.13. 19:10:45

Kanada klassz hely, volt szerencsém több látogatást ott megtenni.
A jövő országa lesz az EU-ban elhatalmasodó folyamatok miatt.

Void Bunkoid 2017.03.13. 19:10:52

A Bezzeg a svédek blogírója igazából már ott megbukott a konzumidiotizmus-teszten (azaz pozitívra sikeredett), hogy Stan Smith cipőt akart venni.

kuki123 2017.03.13. 20:15:09

@Buchhalter:
multi se sokkal jobb..az meg nem fizet...bejutni kínszenvedés.
Benn maradni is.
Szürke kisegér rabszolga sors.

@Cpeti123456:
Egyetértek, de se Ausztráliát se az USA-t nem írnám le, egyedül a franciával van bajom...egyébként mennék is.vajon a nyugati részén is ennyire franciás?

@martee: a koreaiaknak k.rvára elegük van koreából.
sz@r kaja sz@r életmód, gondolkodásmód(fejjel a falnak, hátha sikerül). Még így high tech országként is az úgy nevezett 3. generáció menekül onnét.
Nem egy koreaitól hallottam már hogy miután koreán kívül evett, sajt bor,kenyér, egyéb normál kaják...ő a büd. életbe vissza nem megy.

Mondjuk ez is vicces lesz...megy a fehér ember Kanadába és hopp mi ez itt Új Kína?

kuki123 2017.03.13. 20:15:13

@Aye aye: Még most kell menekülni a süllyedő kontinensről..
Vagy egy hete olvastam, hogy a gazdagok (euro milliomosok milliárdosok) elkezdtek elszivárogni az angol nyelvterületű országokba.
Ott vesznek ingatlant stb....
csóró munkaképtelen erőszakos térnyerésű valású emberekkel nem lehet mit kezdeni.

Az EU-nak nem volt jó a dolgos lengyel román, magyar szlovák bolgár.
Hát most valami egészen mást kapnak a nyakukba.
hétvégi török-holland incidens rávilágított erre
Szombaton Digilife-on volt afgán menekült dokufilm...
Azoknak lett igaza, akik szerint nem lehet generációs szakadékokat átugrani tömegesen.

2017.03.14. 06:40:53

@Bicepsz Elek77: a Quebec francia egy elrontott francia, sok Franciaországból érkezett franciatanárt alkalmaznak Quebecben, hogy tisztán beszélőtől tanulja a gyerek.

Justin Trudeau elhatározta, hogy multikulti társadalmat hoz létre, emiatt a színeseknek, minden visible minoroty-nak sokkal könnyebb bevándorolni most, telepítik is be a szíreket, urániakat, afgánokat tömegesen. Vancouver környéke meg tele van kínaiakkal, koreaiakkal, vietekkel. Ők kemény pénzeken veszik a letelepedési engedélyt (pont mint a letelepedési kötvény Magyarországon).

@poszt
"Kimész a játszótérre és mindenféle nyelvet hallhatsz az angol és a francia mellett… Ugyanígy a buszon utazva, és ez senkit nem zavar. Természetes."

Nana! A francia ajkúak agyf@szt kapnak attól, hogy a bevándorlók nem hajlandóak/nem tudnak franciául beszélni. Akkor is húzzák a szájukat, ha angolul beszél valaki hozzájuk. Most képzeld el, hogy mit gondolnak, amikor urdu, kínai, magyar, szuahéli nyelven beszélnek körülöttük.

Az, hogy tolerancia, meg multikulti, az a vidéki Quebecben nem divat, de még Montrealban is idézőjeles dolog. Elsősorban elvárják, hogy a bevándorló gyerek francia iskolába járjon, ahogy a posztba is leírták, a beiskolázási szabályok szinte kizárják, hogy egy gyerek angol iskolába járhasson.
Montrealban még beszélnek valami tört angolt, de vidéken semmit. És ha angolul szólalsz meg, akkor mint a véres rongyra, úgy néznek rád.

A befogadás, tolerancia Kanadában az angol nyelvű országrészre jellemző. Ott tényleg nem zavar senkit, hogy milyen nyelven beszélsz a gyerekedhez. A franciaajkú országrészben elvárt a francia nyelv használata minden élethelyzetben, mondjuk ha az utcán odaszólsz a párodnak, akkor is. Senki se fog megverni, ha magyarul szólsz, csak egy rühes migránsnak tekintenek, aki rontja a nagy francia hegemóniát ott. A quebec-i franciák pont olyan kis pukkancsok, mint a franciaországiak.

2017.03.14. 06:41:18

@Cpeti123456: Kanadában addig lesz jó világ, amíg az USA engedi lubickolni. Mert a kanadai gazdaság 90%-a kizárólag az amerikai piactól függ. Viszont az adók sokkal magasabbak, a fizetések meg alacsonyabbak Kanadában, mint USA-ban.
Rettenetesen nagy a francia-angol ellentét már megint. Nem csak nyelvi, hanem gazdasági vonalon főleg. A franciaajkú tartomány csak leszív támogatásokat a központi költségvetésből, amit a nyugati területeken termel olaj alapoz meg. A Down-szindrómás Trudeau se segít a helyzeten...

2017.03.14. 06:41:53

@kuki123: a nyugati részen semmi francia nincs. Viszont ha állami alkalmazott akar lenni valaki, akkor franciául és angolul folyékonyan kell beszélnie akkor is, ha Vancouverben van az állása, mert kétnyelvűséget ilyen komolyan veszik a francia nyelv vonatkozásában.
Viszont ha valaki Montrealban akar állami alkalmazott lenni, akkor angolul elég csak makognia, senkit se zavar. Kettős mérce? Az. A mostani Trudeau apja alatt egyeztek ki a franciák az angolokkal és ez volt az ára, hogy a franciák ne szakadjanak el. Papíron kétnyevűség van, de valójában mindenben kedvezni kell a franciáknak, ott is, ahol egy franciaajkú se él. Fordítva nagyon nem működik, a vidéki quebec-iek nem nagyon hajlandóak angolul megszólalni.
Az a vicc, hogy keleten, Vancouverben például a kínai lehetne már a második (vagy lassan első nyelv), mert semmi francia nincs ott, viszont kínaiak tömegesen költöznek oda. És nem hogy franciául, de angolul se hajlandóak beszélni :)

2017.03.14. 06:41:58

@Aye aye: ha csak angolul tudsz, akkor Toronto, esetleg Vancouver, de ott már lassan több az ázsiai, mint a fehér.

Cpeti123456 2017.03.14. 09:35:13

@kuki123: Szia,

Kanada igazán franciás része szinte csak Quebec tartomány annak is a keletibb oldala.
Ahogy jelezték Montréal kétnyelvű, de Quebéc City már csak egy! Igaz komolyabb helyeken mint pl. szálloda, (nem panzió) hivatalok kétnyelvűség van, de egyébiránt csak a francia játszik.
Komoly mallban jártam ahol szinte elvétve találtam csak angolul beszélőt.
Ellenben ha tovább haladsz a keleti part irányába New Brunswick vagy Nova Scotia újra angolra vált a rendszer. New Foundland angol szempontjából dráma, mert az "ősi" angol matróz nyelv maradt meg, elképesztő. Az "őslakosok" olyan dialektust használnak, hogy ihaj. Svájci német...

USA engem sosem vonzott, de Ausztrália és Új-zéland már annál inkább...

Cpeti123456 2017.03.14. 09:35:19

@Colonel H. Stinkmeaner: Igen igazad van a leírtakban, de ettől függetlenül szerintem élhető hely.
valahányszor azon gondolkodtam, hogy kimegyek lakni, kizárólag északi terület jutott eszembe és azokat is nézegettem, mert a természet Kanadában igen csodálatos...
Toronto nem igen, Vancouver is csak startnak.

Black Eagle 2017.03.14. 10:15:06

@Colonel H. Stinkmeaner: "Kanadában addig lesz jó világ, amíg az USA engedi lubickolni. Mert a kanadai gazdaság 90%-a kizárólag az amerikai piactól függ. Viszont az adók sokkal magasabbak, a fizetések meg alacsonyabbak Kanadában, mint USA-ban."

Úgy látom lövésed sincs Kanadárol ! Mivel Kanada hatalmas nyersanyag , készletekkel rendelkezik gyakorlatilag mindenük van ami csak kell így szinte garantálom , hogy még jó ideig el lesz a max. 40 millás lakosságával.Függetlenül az USA tol is! A fizetések meg pl. szakmunkásként magasabbak , mint Az USA ban. Jó párszor felmerült , hogy kéne valami jobb állást ott találni , de akárhány hirdetést megnéztem a szakmámban ott az mind jócskán elmaradt az USA ban kereshető től.Amíg kint éltem majdnem 7 évig többször is voltam az USA ba és a nagy olcsóság az már rég a múlt volt már 10 évvel ez előtt is. Az ismerőseim akik ott éltek mind panaszkodtak ott , az árak elszálltak a fizetés meg maradt , USA 1990-kb 2005 ig volt nagyon tuti. Kanadában egy valamit nem szerettem valamint nem is akartam megszokni az időjárását,inkább csak azoknak ajánlom akik nem szeretik a meleget!

Shaktee 2017.03.14. 11:32:59

@Colonel H. Stinkmeaner: fogalmad sincs kanadáról, s ez így van jól.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása