oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. november 24. 06:42,  Öt dolog a hazatérés nehézségeiről 71 komment

2016. november 24. 06:42 Határátkelő

Öt dolog a hazatérés nehézségeiről

Év vége felé megszaporodnak a határátkelők hazalátogatásai, és bár ezek általában az ünnepekre korlátozódnak, mégis ilyentájt elég sok poszt szól a személyes blogokon a magyarországi tapasztalatokról. Mert miközben sokat beszélünk arról, milyen nehéz is a külföldre költözés, a beilleszkedés, egyelőre kevesebb szó esik arról, hogy milyen nehéz hazatérni külföldről. Pláne, ha valaki nem csak látogatóba megy, hanem hosszú távra.

Ha te is fontolgatod a hazaköltözést, esetleg már haza is költöztél és szívesen megosztanád a tapasztalataid, gondolataid, írj a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

irorszag_dublin_foto_pixabay_com_publicdomainimages.jpg

Mi, magyarok még csak ismerkedünk ezekkel a nehézségekkel, más országok, ahol ez az oda-vissza zajló folyamat jóval megszokottabbak, már több tapasztalattal rendelkeznek.

Például arról, milyen könnyű alábecsülni a hazaköltözés nehézségeit, amiről máshol, például Írországban, már filmet is forgattak Coming Home címmel.

James Parnell 16 év után tért vissza az ausztráliai Sydneyből Dublinba, és elment a film bemutatójára, ahol a Crosscare Migrant Project szervezésében a film szereplőin kívül sok visszatért határátkelő, és különböző támogatói csoportok is jelen voltak.

A logisztikai jellegű nehézségeken (kezdve a munkakereséstől a kölcsönökön át a baromi drága autóbiztosításig) túl a legérdekesebb és leginkább általános vélemény az volt, hogy a hazatérők milyen gyakran indulnak ki téves előfeltevésekből és hiszik el a különböző mítoszokat anélkül, hogy utánajárnának azoknak.

Ráadásul még ha utána is járnak, vannak olyan dolgok, amelyeket egyszerűen csak megtapasztalni lehet, hiába tud róluk az ember előzetesen. Ugyanis elég nagy különbség van a felkészülés és a hazatérés megélése között – hangúlyozta James Parnell az Irish Timesnak írt cikkében.

Ő például próbált bizonyos dolgoknak előzetesen utána járni, mégis akadt, ami alaposan meglepte.

„- Tudtam, hogy bizonyos dolgok drágák, de nem néztem utána minden egyes számlának külön-külön.

- Tudtam, hogy az időjárás pocsék (ne feledjük, Ausztráliából költözött haza Írországba – Határátkelő), de már elfelejtettem, mennyire kínzó tud lenni az ujjaimban az a hideg fájdalom.

- Tudtam, hogy mind a családom, mind én megváltoztunk, de fogalmam sem volt róla, milyen mély is a szakadék, míg át nem kellett hidalnom.

- Tudtam, hogy a barátaim továbbléptek, de alábecsültem az újbóli kapcsolatfelvétel nehézségeit.

- Tudtam, hogy a karrierem megváltozik, de fogalmam sem volt arról, milyen kreatívnak kell lennem ahhoz, hogy megteremtsem az Ausztráliában különösebb előfeszítés nélkül jelen lévő lehetőségeket ” – sorolta.

„Hat hónap után jövök rá, mennyi munka vár még rám. Tudtam, hogy hegyet kell megmásznom, csak éppen alábecsültem, milyen meredek is az” – írta, hozzátéve, hogy most már legalább látja, hogy mások is vannak a hegyen, amit együtt alighanem könnyebb lesz feljutni a csúcsra” – tette hozzá James Parnell.

Ezzel együtt is vannak azonban olyan dolgok, amiket a legtöbb hazatérő (és ilyen szempontból szerintem mindegy, hogy a haza az Írországot, vagy Magyarországot jelenti) adottnak vesz, és közben nagyon gyakran kiderül, hogy egyáltalán nem úgy vannak.

Az alábbiakban jöjjön tehát James Parnell öt megfigyelése a leggyakoribb tévedésekről azoknak, akik a hazatérést fontolgatják, vagy akár már túl is vannak a fontolgatós szakaszon.

1. Minden, amit otthon hagytál, még mindig megvan

Minden változik, te is, mások is, az ország is. Kissé ironikus, de a hazatérés legnagyobb csapdája, és a legnagyobb kihívások egyike, hogy az ember abból indul ki, ismer mindent, de ez könnyen becsaphat, különösen, ha régen jártál otthon. Az a legjobb, ha úgy állsz hozzá, mintha egy idegen országba költöznél, fogadd el az új dolgokat, és csiholj előnyt abból, ami ismerős. Találd fel újra magad és az életed!

2. A kapcsolatok a helyükre kerülnek

A család továbblépett, megtanulták, hogyan éljenek nélküled. Az, hogy ismét közelebb vagytok egymáshoz, elvileg könnyebbé teszi a dolgokat, ám ez nem feltétlenül van így. A megállapodottság, a rutin a kapcsolatok legnagyobb ellensége, az emberi viszonyokat is gondozni kell. Két lehetőséged van: vagy arra vársz, hogy majd magától helyreáll minden, vagy teszel érte.

3. A haza az otthon

„Azt mondják, azok a legboldogabb írek, akik soha nem mentek el. A hazatérők között a kivándorlás fájdalmát a visszatérés vihara váltja. Már senki sem tartozik annyira szorosan sehova, mint korábban. Írországot ma nem érzem ’otthonomnak’, legalábbis a hagyományos nosztalgikus értelemben véve. Fáj ezt beismerni, mert szeretném annak érezni, de jobb elfogadni, hogy nem így van. Néha inkább azt a kifejezést használom, hogy Írországban van a bázisom, mert ez így több lehetőséget rejt” – írta James Parnell.

4. A fű zöldebb

Az ország egy gyönyörű kert, de gondozatlanul hagytad, és felverte a gaz. Most visszatértél, és ismét fel kell ásnod a kertet, kigazolni, de a gyom úgyis visszanő. Kétszeres erőfeszítéssel megint kigazolsz, hogy egyszer talán betakaríthasd a termést. Magyarán: engedned kell a várakozásaidból, de nem szabad feladni. (Ja, a fű nem zöldebb ám, az elég gyorsan ki fog derülni – HÁ)

5. Anélkül térhetek haza, hogy megváltoznék

A helyzet az, hogy minden egyes alkalommal, amikor országot váltasz, újra ki kell találnod önmagad. Egyszer már megtetted, tudod, hogy képes vagy rá, szóval menni fog megint. Más kérdés, hogy vannak, akik egy idő után már nem vágynak a változásra, és ez rendben is van.

„Én szerencsés voltam, hogy lehetőségem nyílt arra, hogy elmenjek, majd pár hónapja hazaköltözzek. Ám a mentális és érzelmi kihívások – és az azokra adott válaszaink – határozzák meg, hogy egy ilyen határátkelés kitart-e és ha igen, milyen hosszan” – írta James Parnell.

HÍRMONDÓ

Segít az elvándorláson a béremelés?

Elég komolyan emelkedik a minimálbér januártól, a kérdés csak az, hogy több embert tart-e majd Magyarországon.

Minden ötödik aktív magyar orvos külföldön dolgozik

Míg az orvoselvándorlás az elmúlt évekhez képest minimálisan csökkent, addig az egészségügyi szakdolgozók egyre többen mennek el.

Komoly hajsza lesz a Brexit

Nem kapnak sok időt a brit kilépésről tárgyaló felek az alkudozásra. Közben egyre biztosabb, hogy az uniós egységes belső piachoz való hozzáférés érdekében London kénytelen elfogadni a személyek mozgásának szabadságát.

(Fotó: pixabay.com/PublicDomainImages

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország hazaköltözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7911994118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2016.11.24. 07:14:19

1. pont: Nem kell ahhoz külföld. Én 2003-ban költöztem a szülővárosomból alig 70 km távolságra. Igaz, előtte már 3 évig csupán párhavonta jártam haza, de mégis, ismertem a várost. Aztán 2013-ban elmentem oda újra. Bár a változások nem vágtak annyira fejbe - hála a fb-nek, tudtam róluk -, mégis: eltévedtem! Eltévedtem abban a városban, ahol 29 évet éltem, és csupán 10-et nem.
Viszont nagyon szép nap volt. Tényleg, mint egy turistaút, úgy fogtam fel, így élveztem!

LyukasBogrács 2016.11.24. 08:21:46

"Ha te is fontolgatod a hazaköltözést, esetleg már haza is költöztél"

Már kétszer is hazaköltöztem. Mindannyiszor újra elköltöztem...

Muscari 2016.11.24. 08:35:37

Van itt Angliában egy hazaköltözős Facebook csoport, kb ezer tagja van. Nem tudom, hogy ez most sok, vagy kevés.

DieNanny CH 2016.11.24. 08:50:00

@Muscari:

Mármint olyan 1000 ember, akik voltak Mo-on, majd visszaköltöztek Angliába, vagy pedig ez az 1000 ember most tervezi a költözést Mo-ra?

Muscari 2016.11.24. 08:54:33

Ennyien akarnak vagy tervezik a visszaköltözést jelenleg.

DieNanny CH 2016.11.24. 09:50:45

@Muscari:

Aha. Hát, az angliai magyarok magas számát nézve, ez szerintem nem sok.
Érdemes 1 év múlva rákérdezni, hányan költöztek vissza. És azután 2 évvel a visszaköltözőket megkérdezni, bejött-e a számításuk.
:-)

Golf2 2016.11.24. 10:33:53

1000 visszajön,akkor már csak 299000 marad,hú de egyedül lesznek szegények a szinte lakatlan szigeten.

Buchhalter 2016.11.24. 10:58:13

Én a minimál béremelés hisztihez szólnék,mert ugyebár a baloldal veri a hisztit,hogy jaj a kisvállalkozások...Értem a melósa vegetáljon ő meg továbbra is csapatja a full extrás mercijét.Hány ilyen szarrágó furikázik itt Csepelen is! Szerintem akit a földhöz vág 10-20 ezer havonta úgy hogy a társasági adóját ennyivel csökkentették is az ne vállalkozón.Ennyi.Maradjunk annyiban ,hogy a kormányaink sose voltak vállalkozó pártiak,inkább egy helyen ,nagy multiknál ,vagy nagy állami cégekben szeretik látni a hazai dolgozókat.Elég szűklátókörű szemlélet és ennek egyre jobban érik a gyümölcse.Fél év után jöttem haza,de az elmúlt egy év rossz tapasztalatai egyre jobban az újbóli dobbantás felé terelnek engem és a párom egyaránt.Számtalan kint lévő ismerősünk új kormány felállása után gondolkodna el a hazajövetelen úgy ,hogy azért kivárna egy másfél évet az új csapat ténykedésénél.Tehát max 2020 körül jönnének haza.De én egyelőre nem látom,hogy a Fidesz elbukna 2018-ban.Normális kihívója nincsen.Az MSZP egy része már megint új vezért akar(Molnár elvtárs nem hozta a számokat és úgy igazán nem is csinál semmit)Jobbik kavar össze vissza, a többiek meg nem tudnal széles tömegeket megszólítani.

London2009 2016.11.24. 11:35:21

Ezt azt hiszem mar meseltem nektek, hogy egy FB ismerosom kiirta, hogy meghozta a nagy dontest es 10 ev utan hazakoltozik. Amit az o eseteben egy nagyon jo dontesnek tartok, bar nyilvan semmi kozom hozza. No de ami erdekes volt, az a rengeteg komment, hogy milyen jol teszi es mar ok is tervezik, de meg nem tartanak ott stb. Elkepeszto volt, hogy hanyan irtak, hogy mennyire szeretnenek hazakoltozni, de nem tudnak meg es gratulalnak es remelik, hogy nekik is sikerulni fog elobb utobb stb. Teljesen ledobbentem, hogy ezek szerint a magyarokat eroszakkal tartjak itt Angliaban es nyilvan nem onszantukbol jottek ide, hiszen visszamenni sem tudnak, mert ismeretlen erok itt tartjak oket.

2016.11.24. 12:30:39

@London2009:

"Teljesen ledobbentem, hogy ezek szerint a magyarokat eroszakkal tartjak itt Angliaban"

Most csak tippelek, mert engem nem érint ez az élethelyzet, sőt, ilyen ismerőseim sincsenek, de nem lehet, hogy arról van szó, hogy ez a tükörképe az itthoni álmodozásnak? Hogy ahogy az itthoniak tudnak álmodozni az utazásról, a kiköltözésről, a kalandról, és azt nyilatkozzák, hogy "igen, én is de szívesen megpróbálnám, csak még nem tartok ott", nekik már a hazamenetel tűnik a kalandnak, a messzi távol hívogatásának?

Asszem, most már ideje volna, hogy csináljak egy maximát: sokkal könnyebb megérteni a másik embereket, ha abból indulunk ki, hogy az élet(ük) szar.

Le merném fogadni, hogy ebben az esetben leginkább erről van szó. Biztos sokan tényleg hazaköltöznek majd közülük (vagy máshova), és ugyanúgy nem fogják különösebben jól érezni magukat, és ennek az az oka, hogy az életük... wait for it, war for it... szar.

---

Nahát, ez most egészen feldobott. Én asszem, hogy megvan a kulcs tényleg egy csomó élethelyzethez. Such zseniális, much wow.

Pernilla 2016.11.24. 12:34:41

@London2009: @Nagy kámpics: nem csak szimplan arrol van szo, hogy a többieknek meg nem sikerült az otthoni lakasvetelhez stb. celokhoz elegendö penzt kifejni a csunya, rabszolgatarto Angliabol? :)

Csodabogár 2016.11.24. 13:14:14

Szerintem sokan mentek úgy ki, hogy a nyelvet se tudták és kelendő szakképzettségük se volt. A cél, feltehetően a hazai kölcsönök kifizetése, vagy egy itthoni ház/lakás árának összegyüjtése volt. Ha ez meglesz, belátható időn belül, akkor majd haza jönnek. Ha nem lesz meg elég gyorsan, megtanulják rendesen a nyelvet és találnak megfelelő munkát, nem fognak haza jönni, csak majd esetleg nyugdíjas korban. Persze álmodozni és mondogatni lehet.

firg_firg 2016.11.24. 13:46:06

Par eve ismerosek kikoltoztek nyugatra kiirtak a dontesuket facebookra. No de ami erdekes volt, az a rengeteg komment, hogy milyen jol teszi es mar ok is tervezik, de meg nem tartanak ott stb. Elkepeszto volt, hogy hanyan irtak, hogy mennyire szeretnenek kikoltozni, de nem tudnak meg es gratulalnak es remelik, hogy nekik is sikerulni fog elobb utobb stb.

P.Elliot 2016.11.24. 14:07:24

@London2009: Egyszeruen arrol van szo csupan hogy nem tudtak, netan akartak beilleszkedni, vacak kis lakasban laknak, a munkajuk is olyan, a nyelvet sem nagyon tudjak, ismeroseik csak a magyarok kozul kerulnek ki ha egyaltalan vannak ismeroseik. Es kevesebbnek erzik magukat mint odahaza, idegeneknek.
Penzuk viszont keves arra hogy hazamenjenek...
Sajnalom oket mert nagyon rossz lehet nekik.
Itt kinnt eleg keves embert ismerek a magyarok kozul akik haza akarnanak menni, sot most nem is tudok, mindenki remeli hogy maradhat, meg nyugdijasrol sem hallottam hogy tervezi az attelepulest.
De arra viszont igencsak emlekszem hogy amikor idejottunk 73-ban akkor mennyi magyarral talalkoztunk, foleg 56-osok voltak vagy meg regebbbi, haboru utani alakokkal akik majd meghaltak a vagytol hogy hazakoltozzenek mert itt nem ereztek jol magukat holott jol kerestek, jo nyugdijakat kaptak, a lakasuk is faragott nepies magyar ebedlo, tele otthoni himzessel, mindenfajta regi Nagymagyarorszag terkeppel es persze lazito szovegekkel a rendszer es a kommunistak ellen es folyonos dicsekvo beszamolokkal hogy majd mi leszamolunk ezzel es ezzel ha visszater a jo vilag, reszegen meg az is hogy kikkel szamoltunk le meg odahaza mert nem tetszett a pofajuk, a hideg is kirazott hallgatni. Meg alakitottak egyesuleteket vagy mit, kituntettek evrol evre egymast cimekkel, meg vasaroltak, hehehe...borzaszto fura tarsasag volt. Mesze ivben elkerultuk oket.
Ezek persze nem mehettek haza, a legtobb meg latogatoba sem mert lecsuktak volna oket es persze ment a honvagy szoveg. Volt azert egy-ket ertelmes koztuk akik belattak hogy elore kell nezni es beolvadtak igy'
Szoval persze Anglia meg mas orszag sem jon be annak aki egyhelyben toporog, persze hogy hazavagynak, a nagyon hazavagyok egy resze nem fog visszajonni mert otthon erzi hogy ember, hogy megertik a nyelvet hogy ismer embereket es otthon van. Egyszeruen otthon es nem masutt.
Hogy aztan a penztelenseg ujra kihajtja oket esetleg az mas kerdes....

Minden Usaban elonek kivanok Happy Thanksgivinget.
A hagyomanyos kukoricaszemeket ugy egyetek hogy az orvosom meselte hogy az egyebkent is morzsakelos, gyatra fogat kitorte, nagyon kellemetlen nap lett belole.
En megoldottam, a kukoricaszemek csak az asztalon lesznek mert szeretek mindent hagyomanyosan csinalni, utana feletetem a kinti madarakkal, had unnepeljenek ok is.

London2009 2016.11.24. 14:35:02

@Nagy kámpics: @Pernilla: @Csodabogár: @firg_firg: @P.Elliot: De, mindannyiotoknak igaza van. Kedves Kampics, szerintem abszolut fejen talaltad a szoget. Erre jutottam ugyanis en is, hogy ha ennyien haza vagynak, akkor eleg valoszinu, hogy a magyarok tobbsegenek itt szar. :D Ennek az egyik fo okat en evek ota a nyelvben latom. Egyszeruen keptelen az emberek tobbsege ugy megtanulni angolul, hogy ne legyen gond a kommunikacio es ne legyen kisebbrendusegi erzese az akcentus, illetve az esetleges hibak miatt. Ehhez meg hozzajarul egyeb rogzult hulyeseg, miszerint a kelet europaiakat lenezik, kinezik stb. Mitol legyen akkor itt jo?
A masik dolog ami pedig erre az elvagyodasra okot adhat, az egy masik alapveto emberi hulyeseg, miszerint mindig az kell, ami nincs. Ha valaki ferjnel van, akkor onfeledten pasizni szeretne, ha valakinek gyereke van, akkor a baratnoivel szeretne logni, aki egyedul van, ferjre vagyik, akinek nincs gyereke, minden gyereket megsimogat az utcan stb. Aki Magyarorszagon el, elkoltozne, aki elkoltozott, menne haza.
A valosag pedig tenyleg az, hogy sokan elnek keves penzbol, rossz korulmenyek kozott es emiatt azt erzik, hogy otthon jobb lenne/jobb volt. Kituznek emiatt egy celt, hogy mig kifizetik a hitelt, mig osszegyulik egy lakasra valo stb. maradnak. Addig pedig van ez a koztes allapolat, hogy nekik itt szar, de maradnak, mert muszaj. Ami persze egy jo nagy hulyeseg. Most olvastam valahol, hogy If you don’t like where you are, move. You are not a tree. Na es tenyleg.

P.Elliot 2016.11.24. 14:43:55

@London2009: Meg a fat is at lehet ultetni csak ugy kell hozzafogni, hehehe...
Igen, ezt a keleteuropai lenezes hiedelmet nagyon sok helyrol hallottam illetve olvastam a neten hogy mi itt senkik vagyunk, nem igaz, az elotted allo ember teged fog nezni elsosorban hogy szimpatikus vagy-e neki vagy nem.
Bizonyos modorral nem lehet szimpatiat arasztani, bardolatlan viselkedes, hangossag, hadonaszas, mocskos szavak hasznalata, modortalansag.
Ha mindezeket muveli valaki akkor a balkani stilus mar ra is lesz ragasztva a szembeallo altali felmeresben.
De ha normalis, mosolygos vagy komoly, szimpatikus akkor a balkan fel sem merul a masikban hiaba tudja hogy onnan jott.

London2009 2016.11.24. 14:50:54

@P.Elliot: pont igy latom en is. Ha mindehhez meg hozzatesszuk a szokasos vesszoparipamat, a kivalo nyelvtudast, akkor szerintem sem a balkant fogjak latni az emberben. No mindegy.

Demi78 2016.11.24. 14:52:07

"A család továbblépett, megtanulták, hogyan éljenek nélküled."
Na ez az ami durva, a tobbi pont mehet a lecsoba.
Azt latni, hogy kicsit mint ha "meghaltal" volna, az borzaszto. Tudom, mi jottunk ki es ez gondolom egy termeszetes folyamat az otthonmaradtak reszerol - Freud biztos tudna vmi frappans definiciot -, de elfogadni nehez. Ahogy nagymamam mondta olyan 15 eve egyszer, hogy az elet mindig megy tovabb (akkor epp egy "rettento nagy" kamaszkori csalodason voltam tul).

P.Elliot 2016.11.24. 15:04:34

@London2009: Nem vesszoparipa, a nyelvvel kezdodik minden, annak a hianya a legnagyobb problema bar van olyan aki siman beilleszkedik keves nyelvtudassal is, emberfuggo, ha valaki akar beilleszkedni, az fog is...

átlátó 2016.11.24. 15:06:36

...azokat a bejegyzéseket, amelyek úgy kezdődnek, hogy:

- Szám + dolog...
- Mit kéne tudnod...
- Mit nem tudtál eddig...

és hasonlók, - kihagyom.
Nem érdekel a veszteség, ahogyan most sem.. :D

Ezt valaki elkezdte, aztán olyanná vált, mint a baszdmeg helyett az egyébként. Vannak akik nem tudják folytatni és amíg kimondják időd nyernek.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2016.11.24. 15:12:49

"Ja, a fű nem zöldebb ám, az elég gyorsan ki fog derülni "

De, Írországban tényleg zöldebb. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.11.24. 15:33:54

Off: @P.Elliot: rohanás van, munka van... azért csak itt: boldog hálaadásnapot nektek!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.24. 15:48:34

@P.Elliot: a nyelv az alap, de az jon elobb-utobb
azert sok minden mas is van
London a fo celpont a magyaroknak akkoris ha tulajdonkeppen nem is szereti londont, az ottani eletet
de ott tud penzt csinalni
a lakas
rengetegen laknak egymas hegyen hatan, dupla szoba szimpla szoba stb.
egy darabig ez OK 2-3 ev utan azert mar kell sajat lakas, vagy sajat berles, lsd elobbi poszt
magyaran sok osszetevo van
en pl tuti nem tudnek elni San Franciscoban vagy NY-ban, pedig az is amerika
tehat a kornyezet meg kell feleljen annak amit akarsz, amit szeretsz
nekem meggyozodesem hogy angliaban rengetegen cask a penzert vannak kint es ha ugyanazt otthon megkapnak, holnap koltoznenek haza

Void Bunkoid 2016.11.24. 15:48:47

@P.Elliot: ez KEMÉNY - mármint amit írtál az 1973-beli ötvenhatosokról, és pont ez a vicces, hogy habár mindig kommunista propagandának illik beállítani, de amúgy valóban az 56-os menekültek elég tetemes része egyáltalán nem rendszer által üldözött ellenzéki aktivista volt, hanem igen sok volt közöttük az akkor kialakult káoszt meg szintén kaotikusan alkalmazott amnesztiát kihasználó köztörvényes gazember illetve bebörtönzött háborús bűnös nyilas, akinek kapóra jött, hogy kibújhat a felelősségre vonás vagy büntetés, néha egyenesen az akasztófa alól..

P.Elliot 2016.11.24. 16:10:28

@Void Bunkoid: Akkor a bortonok is kinyiltak, nem? A bunozok meg tudtak hogy ha nem lepnek le a tobbiekkel akkor elobb utobb be fog zarulni meg osszegyujtik oket es vissza, igy aztan kezenfekvo dolog volt kiszokni, ott jo nagyokat loditani hogy ki volt, az igazsag csak reszegsegben jott ki...
Mind politikai menekult volt aki ide kijott, legalabbis azt mondta hogy befogadjak, artatlanul ult meg ilyesmik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.24. 16:12:25

@P.Elliot: kukorcat cask folve vagy sutve eszunk
mi inkabb sutve
abba nem torik bele a fogunk
less pulyka is meg stuffing is
egy uveg jo bor:)

P.Elliot 2016.11.24. 16:12:26

@hagyma: Pontosan ugy van ahogy irod....

Sul mar nalatok a pulyka? Vagy mentek valahova?
En lazan kesz leszek 1 orara, iden valahogy gyorsabban megy minden, meg a net ele is ide tudok nezni neha ha elmegyek mellette.

P.Elliot 2016.11.24. 16:13:10

@kisrumpf: Koszonom!
Nagy rohanasod majd karacsony elott lesz igazan, nem?

Határátkelő 2016.11.24. 16:13:32

@P.Elliot: Nem lenne kedved lőni pár fotót? Akár egy jó kis gasztroposztot össze is lehetne dobni belőle hétvégére... :)

Ginix 2016.11.24. 16:20:33

@London2009: @P.Elliot: sztem is egyénfüggő, h ki mennyire paranoid. én nem szeretm svájcot, tök hidegek az emberek, de soha nem éreztem, h kinéznének, mert kelet európai vagyok. ellentétben egy sráccal, akivel egy időben reggelente együtt ültünk a vonaton és folyton tolta, h mi nem jó itt, stb, és h nézzem meg a szemben ülő csajt, hogy néz ránk, csak mert ilyen fura nyelven beszélünk. ránéztem a lányra, fülében a zene, nem is hallotta, mit beszélünk v milyen nyelven, csak bambult az általános reggeli kómájában, mint leginkább mindannyian, mikor reggel dolgozni megyünk és kb felénk is nézett, de tutira nem látott.

P.Elliot 2016.11.24. 16:32:45

@Határátkelő: Megprobalom de elo kell keresnem a kitudja hol van fotogepet es feltolteni mert regen hasznaltam...

P.Elliot 2016.11.24. 16:34:59

@hagyma: Szinte egyutt irtunk, azert nem vettem eszre hogy irtal...Na, vissza a konyhaba...

Csodabogár 2016.11.24. 16:35:06

@London2009: Nem egészen értek egyet veled. Soha nem éreztem, hogy lenéznek vagy valami egyéb miatt nem jó nekem ott ahol voltam. Nyelvet tudtam (svéd, német) jó munkahelyeim voltak, rendes lakásom stb. Ettől függetlenül, kialakult bennünk az elhatározás, hogy ha nyugdíjasok leszünk haza jövünk. Férjem 56-os magyar volt. Mindkét élettársam (egymás után) 56-osok voltak és nyugdíjas korukban jöttek haza Kanadából illetve Amerikából. Nekik is volt kint karrierjük, lakásuk vagy házuk és amig dolgoztak nem akartak haza jönni. Sok más 56-os ismerősöm is volt, sajnos már nem élnek, akik jöttek haza amint lehetett.
Még nem tudhatjuk, hogy akik ma kikerülnek fiatalon, 65 éves korukban mit fognak érezni, hol lenne jó élni.

fhdgy 2016.11.24. 16:45:42

Miért mennek el az emberek, majd vissza, meg megint el?

Mert mindenütt jó, de legjobb otthon!

Frászt!

Mindenütt jó, de legjobb útközben!

London2009 2016.11.24. 16:47:23

@Csodabogár: ezt valoban nem lehet tudni. De magyar parral alapvetoen mas a felallas. Viszont ha vegyesparos, akkor kisebb az eselye, hogy Magyarorszagra koltoznenek vissza nyugdijas eveikre, ahova csak az egyikuk kotodik. Bar semmi nem elkepzelhetetlen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.24. 16:57:02

@P.Elliot: az idei ev kulonleges, tobbek kozott a koltozes miatt es mert a nejem dolgozik 3-ig
itthon toltjuk de hozott kajabol:)
viszont remek kaja, 4 gyemantos hotelbol jon:)
eddig mindig sutottunk es jovore is fogunk iden
ja nem tavaly etterembe mentunk
tradicio nem tradicio, ketten vagyunk es tulajdonkeppen nem is vagyunk pulykarajongok es a legkisebb pulyka/baby/ is nagy
de jovore mar less kutyank is:)
itt nagy divat amugy etterembe menni nagycsaladostol, foleg a buffe rendszert szeretem, sokfele kaja, sok ember, meg van a filingje

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.24. 16:57:09

@London2009: igy van leginkabbb azok koltoznek haza idosebb korukban, akik Magyar parok, es foleg ha egyedul maradtak
de ok nem penzt keresni mentek ki, hanem elni
fene tudjas ha netalan a felesegem megy el elobb, meg velem is megeshet, hogy hazakoltozom nyugdijas eveimre/de nem valoszinu/
remelem meg van idom ezen gondolkodni:)

London2009 2016.11.24. 17:02:57

@hagyma: szemely szerint en el tudom kepzelni magam egy szep kis balatoni hazacskaban majustol-oktoberig. Majd az ev hatralevo reszet pedig valahol Costa Ricaban egy kis ranchon toltenem. De meg 40 evem van a nyugdijig, a fene vinne el.

London2009 2016.11.24. 17:07:08

@Ginix: Akkor en eleg sok paranoiddal talalkozom sajnos. :D

London2009 2016.11.24. 17:09:46

@hagyma: Ez igy van. Rengetegen utaljak Londont. Amit sosem ertettem, hogy akkor megis miert vesztegetnek el eveket itt? De a penzcsinalas sem biztos, hogy garantalt. Ha valaki normalis korulmenyek kozott szeretne elni, egy atlagos fizetesbol, nem tudom, hogy mennyire fog tudni vagyonokat felretenni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.24. 17:16:26

@London2009: hat vagyonokat nem
amugy hat ez az, ha mondjuk pesten bevallalnanak hasonlo lakhatasi korulmenyeket es melot, mindent osszevetve majdnem ugyanott lennenek
szerintem
es persze nem mindenki
a zom

Thargoid 2016.11.24. 17:18:01

A range cooker nem luxus, hanem egyszerűen (minimum) 6 lapos kombi tűzhely elnevezése.
Előnye, hogy kisebb a szélessége, mintha két 4 lapos tűzhely lenne egymás mellett és olcsóbb is.

DieNanny CH 2016.11.24. 17:20:12

@hagyma:

Van egy magyar ismerősöm - kb 70 éves -, ő, mikor a svájci férje is nyugdíjas lett, úgy 5 éve, mindketten Mo-ra költöztek, otthagyva a lányukat - aki beszél magyarul - meg az unokákat (akik szintén.)
Gondolom, itt Európán belül egyszerűbb, mint onnan Usából. Vagy Angliából.

London2009 2016.11.24. 17:21:45

@hagyma: ez nagyon igaz. De ezeket a korulmenyeket Pesten mindenki szegyellne. Itt nem ertem, hogy miert elfogadhato, no mindegy.

DieNanny CH 2016.11.24. 17:21:50

@Thargoid:

Egy átlagcsaládnak mióta kell 4 lapnál több?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.24. 17:57:36

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: mindenre van pelda
a nejemnek van 7 testvere 3 gyereke 7 unokaja, szot sem beszel magyarul, meg nem nyugdijas, deha az is less mit csinalna otthon?
ulne a kertben maximum
szoval vele semmikeppen es remelem ha eljon az ido en leszek az elso nem O
ennyi

Thargoid 2016.11.24. 17:58:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: az előző cikkhez ment volna a komment, ahol vita alakult ki arról, hogy mi is az a range cooker... a lényeg, hogy egyáltalán nem szimbólum, ha csak valaki nem idióta és fogalma sincs, hogy mire való. Praktikus, ha 90cm, és nem 120 jobb a helykihasználás.
Ha valaki sokat szeret (és tud...) főzni, van értelme, mert általában a 4 lángból csak egy 1 nagy van, két közepes, és 1 kicsi a sima tűzhelyeken.
Kis családnál semmi értelme, legfeljebb csak ha gyakran van vendégség.

London2009 2016.11.24. 18:14:01

@Thargoid: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: pedig szimbolum. A joeg tudja mi miatt. Egyetertek e teren DieNannyvel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.11.24. 19:01:02

@London2009:
Több mint öt éve vagyok itt. Nem beszélem a nyelvet mégis kúrva jól érzem magam Eszembe se jutna hazaköltözni.
Akkor most mi van?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.11.24. 19:02:54

@P.Elliot: Ez pontosan így van.Amilyen a te hozzáállásod olyat kapsz vissza. Ilyen egyszerű.

Csodabogár 2016.11.24. 19:13:59

@London2009: Vannak ismerőseim, akik későn mentek ki, nem is voltak már annyira fiatalok. Nem tudtak már annyi évet dolgozni, hogy egy komolyabb nyugdíj össze jöjjön nekik. Soha nem vallanák be, hogy nem igazán jött be nekik a kivándorlás, illetve akkor még disszidálás. Sokan vannak igy, savanyu a szöllő alapon kint maradnak.

Csodabogár 2016.11.24. 19:16:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Szerintem nem kell, de Amerikában hatalmas tűzhelyek vannak, voltam olyan családi házban, ahol 4 sütő volt szemmagasságban beépítve. Általában minden háztartási gép akkora mint egy elefánt. Mondanom se kell, hogy ők se sütnek-főznek többet, mint egy normál europai család.

Muscari 2016.11.24. 19:23:45

@Buchhalter: szaladjunk már el ettől a minden vállalkozó Mercivel szaladgál sztereotípiától. Rengetegen élnek napról napra.

Muscari 2016.11.24. 19:59:05

@hagyma: szia, jó néha látni téged is.

Buchhalter 2016.11.24. 20:12:20

@Muscari: figyusz nem volt kedvem pontosítani ,hogy Gipsz Jakab építési vállakozó hülyére dogoztatja az emberit fillérekért és dözsöl a villájában míg Mari néne a kisboltjában próbál normális lenni az egyszem alkalmazotjával.Te szeretnél keményen dolgozni napi 8-10 órát havi nettó 72 ezerért?Erre válaszolj létszi és ne maszatolgassál.

Mrs. Clayton 2016.11.24. 20:13:55

@Thargoid: a range cooker elerheto normal 60cm-es valtozatban is nem csak 110 cm-esben es tetszik neked vagy nem, de dyson porszivo, aga range cooker, brompton bicikli, fatuzelesu kandallo es pezsgofurdokad nelkul senki vagy Angliaban ja a smeg hutot kihagytam, az is kell, ha szeretned h a nagyon middle class szomszedaid eszrevegyenek

Muscari 2016.11.24. 20:51:32

@Buchhalter: te is tudod, hogy sokszor nem ennyi a tényleges fizetés, csak ennyire jelentik be az embert, a többit kézbe kapja.

Természetesen vannak, akik tényleg minimálbért kapnak, ők sokszor állami vagy önkormányzat alkalmazottak. nem kell messzire mennem, az öcsém nettója sem éri el a százat.

jojó78. 2016.11.24. 21:08:41

@Mrs. Clayton: Az Smeg helyét átveszi a Gagenau. (Siemens luxus) Árban és súlyban is sokkal több. Normálisabb méret kb 250kg, párszor volt szerencsém hozzá. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.24. 21:53:24

@Muscari: thx, neha jovok, most sok az idom mert barkacsolok a hazunkban es nem melozok
es az utolso 3 poszt nekem is erdekes volt, mondhatni erintett vagyok:)

Herr Géza 2016.11.24. 22:42:12

@jojó78.: Ha már megemlítődik: Gaggenau az helyesen, és nem "Siemens luxus", mert bár a cég 1995. óta a BSH (Bosch Siemens Hausgeräte GmbH.) leányvállalata, de az meg 2014. óta 100%-ban Bosch tulajdon. Arról nem is beszélve, hogy a Gaggenau bőven a BSH előtt komoly háztartásigép gyártó volt már, és többszörös IF design awards, Red Dot Design Award kitüntetett. Szóval a márka és az exluzivitás saját jogon felépített hozomány.
(Mert én meg a Boschnál dolgoztam.....:))))) )

jojó78. 2016.11.24. 23:14:44

@Herr Géza: Akkor én tudtam/írtam rosszul. Leülök, elégtelen :)))))))

Herr Géza 2016.11.24. 23:40:56

@jojó78.: :D A beismerő vallomás miatt egyezzünk ki 3-asban...:))))

jojó78. 2016.11.24. 23:46:43

@Herr Géza: Ha már ennyire jártas vagy ebben, kérdeznék valamit. Miért sokkal nehezebb a Gaggenau mint egy "átlag" hűtő?

jojó78. 2016.11.24. 23:49:51

@Herr Géza: Vagy csak én nem vagyok formában :)))))))))))

Herr Géza 2016.11.25. 01:16:10

@jojó78.: Ez utóbbi lehet, mert ha hasonló tudású gépeket hasonlítok össze (Bosch-Miele-Gaggenau), akkor nincs komoly különbség súlyban. Az tény, hogy nekik vannak brutál méretű hűtőszekrényeik, amik tényleg nehezek, de abban a méreten túl technikai is van bőven. Szóval van 250 kg-os darbjuk, de az már nem hétköznapi hűtőgép.

FutureFry 2016.11.25. 05:18:24

@jojó78.: @Mrs. Clayton:
"Smeg"? Tényleg? Ez jó.
Szerintem nem csak nekem ugrik be róla az angol "Red Dwarf" sorozat...

London2009 2016.11.25. 11:29:09

@diggerdriver: Gondolom szemelyiseg, munka, korosztalyfuggo is. Meg nyilvan beloled csak egy van. : )

M. Péter 2016.11.26. 00:12:31

@FutureFry: Smalterie Metallurgiche Emiliane Guastalla.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2016.11.28. 16:22:32

@London2009: hmmm.. mostmar kifele is van ellenorzes az uk hataron es visszaforditjak a magyar utleveleseket?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása