oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. november 04. 06:43,  Mi lesz most a Brexittel? 105 komment

2016. november 04. 06:43 Határátkelő

Mi lesz most a Brexittel?

A londoni felsőbíróság döntése szerint a brit parlamentnek szavaznia kell az Európai Uniós kilépési folyamat elindításáról. Ez mindenképpen akár több hónapos csúszást jelenthet a Brexitben, szélsőséges esetben akár az is előfordulhat, hogy az Egyesült Királyság nem lép ki az Európai Unióból. Valószínűleg ki fog, de ennek most sem a menetrendje, sem a módja nem ismert. Gondoltam, kicsit nézzük meg közelebbről, hol is tartunk a csütörtöki döntést követően.

brexit_7_goodbye_kerdes_foto_pixabay_com_mih83.jpg

Mióta júniusban a brit közvélemény (egészen pontosan az a része, amelyik vette a fáradságot és elment voksolni) úgy döntött, hogy jobb lesz nekik az Európai Unión kívül, rengeteg hír, találgatás, pletyka (nem kívánt törlendő) látott napvilágot arról, mikor és hogyan is zajlik majd le a folyamat.

A Brexit már önmagában is rengeteg érdekes kérdést vetett föl, kezdve a gazdasági reakcióktól egészen a politikai jövőig, vagy addig, miként lehet szétbogozni valamit, ami ennyire beleépült már egy rendszerbe (szerintem erre még ma sem nagyon tudja senki a választ), szóval miközben rengeteg fontos kérdés merült fel, ott volt még egy, tulajdonképpen magáról a demokrácia lényegéről szóló felvetés is.

A kérdés röviden (és az én, nem jogász agyammal nyilván leegyszerűsítve) megfogalmazva valahogy úgy hangzott: egy ilyen horderejű döntés esetében megkerülhető-e a parlament.

Parlamentáris demokrácia vs népszavazás

Hiszen mégis csak parlamentáris demokráciáról lenne szó (a brit esetében nem is akármilyenről), és ha egy ilyen sorsdöntő kérdésben a választott képviselőknek semmi beleszólásuk nincs, akkor mire fel az egész?

Tovább menve: ha egy országot ki lehet léptetni egy ilyen szövetségből, mint amilyen az Európai Unió anélkül, hogy a választott képviselőknek beleszólásuk lenne, akkor a jövőben adott kormány ezen minta alapján mi mindenről dönthet még a képviselők jóváhagyása nélkül, egy referendum alapján?

Ezek szerintem elég fontos kérdések, és körülbelül ezeket feszegette (legalábbis ha jól értem) az egyik legnevesebb londoni ügyvédi iroda, a Mishcon de Reya is, amely jogi kifogások miatt nyújtott be keresetet a londoni felsőbíróság elé.

A több ügyfél megbízásából eljáró jogi iroda egyesített keresete szerint ugyanis a brit uniós tagságról júniusban tartott népszavazás nem bír kötelező jogi erővel, és a döntés a kilépési folyamat elindításáról a brit alkotmányos berendezkedés alapján a parlament hatáskörébe tartozik.

Fontos tehát, hogy a kereset nem a referendum eredményét vonta kétségbe, csupán azt, hogy egy ilyen súlyú döntést meg lehet-e hozni a képviselők megkérdezése nélkül.

A Mishcon de Reya érvelése szerint ugyanis ha nem érvényesül a parlamenti jóváhagyásra alapuló megfelelő alkotmányos eljárás, akkor törvénysértő lenne a brit kormány részéről a hivatalos értesítés kiküldése a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, és ebben az esetben az aktiválási értesítés is jogilag megtámadható lenne.

A londoni felsőbíróság elfogadta azt a keresetet, amelynek beterjesztői szerint a brit kormánynak nincs joga parlamenti jóváhagyás nélkül elindítani az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot.

Ez azt jelenti, hogy a folyamat elindítását, vagyis a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását a brit parlamentnek meg kell szavaznia. Az 50. cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan elindítja - Nagy-Britannia kilépési folyamatát az EU-ból, és a tárgyalásokra kétévi időkeretet biztosít.

Politikai reakciók

Lássuk tehát, melyik politikai oldal miként reagált a döntésre!

A kormány fellebbez

A kormány szóvivője nem sokkal a döntés ismertetése után közölte, hogy megfellebbezik a végzést, mi több, a testület december első hetére ki is tűzte a tárgyalás időpontját.

A fellebbezés, noha érdekes, de nem váratlan lépés, hiszen a Downing Street kezdettől fogva azt vallja, hogy az 50. cikkely aktiválása a miniszterelnök jogkörébe tartozik, és e döntéshez nem kell előzetes parlamenti jóváhagyás.

Mi több, Theresa May miniszterelnök nemrégiben már azt is közölte, hogy London legkésőbb a jövő év első negyedének végéig bejelenti a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását.

A miniszterelnök szóvivője azt is bejelentette, nem áll szándékukban hagyni, hogy a döntés „hatással legyen az 50. cikkely aktiválásának már felállított menetrendjére”, és eltökélt szándékuk, hogy tartják magukat a tervezett időzítéshez.

A Munkáspárt elszámoltathatóságot követel

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt első embere ugyanakkor arra hívta fel a kormányt, hogy „haladéktalanul terjessze a parlament elé a tárgyalási stratégiáját”.

„A Munkáspárt tiszteletben tartja az emberek kilépésről meghozott döntését, de a Brexit esetében is átláthatóságra és elszámoltathatóságra van szükség” – jelentette ki Jeremy Corbyn.

UKIP: „fél-Brexit” születőben

Az évek óta a kilépés mellett kampányoló UKIP volt vezére, Nigel Farage szerint „fél-Brexit” van születőben, és ez a kilépésre szavazó 51,9 százalék cserbenhagyása lenne.

„Attól tartok, mindent megpróbálnak majd, hogy megakadályozzák, vagy legalábbis késleltessék az 50. cikkely aktiválását. Ha így történik, akkor egyelőre beláthatatlan, ez milyen dühöt váltana ki az emberekből” – tette hozzá Nigel Farage.

Liberális Demokraták: szavazni kell a végső megállapodásról

A végig az uniós tagság mellett kampányoló Liberális Demokrata párt szerint egyértelmű, hogy a britek a kilépés mellett szavaztak, azonban a végső úti cél nem egyértelmű.

„Ezért lenne fontos megengedni egy újabb szavazást a végső megállapodásról, lehetőséget biztosítva így arra, hogy nemet mondjanak egy felelőtlenül kemény Brexitre, ami a gazdaságot és a munkahelyeket is veszélybe sodorhatja” – mondta a párt vezetője, Tim Farron.

Mit mond a szakértő?

Az 50. cikkely törvényhozási jóváhagyás nélküli aktiválása ellen foglalt állást az a volt brit diplomáciai szaktekintély is, aki a cikkely alapelveit annak idején kidolgozta.

Lord John Kerr szerint egy-másfél éven belül ismét mérlegelni kellene a döntést, aminek egyik módja a parlamenti szavazás lehetne, bár nem zárta ki egy újabb választás kiírását, sőt, egy újabb népszavazást sem.

A szakember, aki korábban az Egyesült Államokban, majd az Európai Unió brüsszeli központjában is nagykövetként képviselte az Egyesült Királyságot úgy vélte: a kilépési folyamat az 50. cikkely aktiválása után sem visszafordíthatatlan, semmi jogi akadálya nincs annak, hogy a cikkelyt aktiváló ország menet közben meggondolja magát.

A legfontosabb döntés generációk óta

A BBC politikai tudósítója szerint a csütörtöki volt a legfontosabb alkotmányjogi döntés generációk óta az Egyesült Királyságban. Eleanor Garnier szerint az eredmény rémálommal ér fel a kormány számára.

Theresa May ugyanis már sokszor hangoztatta, hogy jövő március vége előtt el szeretné kezdeni a tárgyalási folyamatot, ám a mostani döntés teljesen felforgatja az elképzelést, és a Downing Streeten most alighanem heves fejvakarásba kezdtek, hogy eldöntsék, mi legyen a következő lépés.

A döntésnek ugyanis nagyon komoly következményei vannak nem csak a Brexit időzítésére, de magára a tartalmára nézve is. Mégpedig azért, mert a bennmaradás mellett álló képviselők mostantól könnyen érvelhetnek azzal, hogy az 50. cikkelyt csak akkor lehet életbe léptetni, amikor a parlament erre készen áll, ami magyarra lefordítva azt jelenti, hogy akkor, amikor elégedettek az egyeztetések alapvetéseivel.

Ez az, amit rendkívül nehéz lesz a kormánynak összehozni, hiszen valahogyan össze kell majd kalapálnia minden maradáspárti képviselő beleegyezését – ami akár előrehozott választásokig is vezethet.

Miközben tehát a képviselők jó eséllyel tiszteletben fogják tartani a népszavazás végeredményét, könnyen lehet, hogy a mai döntés akár a kormány meggyengülését, szélsőséges esetben akár előrehozott választások kiírását is jelentheti.

HÍRMONDÓ

Orbán nem ellenezné az uniós mozgásszabadság korlátozását?

Külföldi lapértesülés szerint Theresa May brit kormányfő hamarosan Londonban fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Szinte biztosan szó lesz a Brexit kapcsán az uniós polgárok szabad munkavállalásáról is.

Az elvándorlást ösztönzi vagy siker a kormány politikája?

Az ellenzéki LMP szerint a magyar kormány gazdaságpolitikája zsákutca, hiszen függ az uniós pénzektől, az autóipartól és a külföldön dolgozók hazautalásaitól. A kormány viszont úgy látja, az előrelépés megkérdőjelezhetetlen. Na, kinek van igaza?

Magyar keserűség angol szemmel

„A magyar politikában keserű szelek fújnak ezen az őszön – hol az ellenzék, hol a kormány felől. Fél- és egymillió között van azok száma, akik az elmúlt években elhagyták Magyarországot. Őket az keserítette meg, hogy otthon nem tudtak megélni.” A teljes cikket itt olvashatod el, szerintem érdemes!

A svédek nem enyhítenek

Svédország bejelentette, hogy újabb három hónapra meghosszabbítja a Dániából beutazók személyazonosságának ellenőrzését. Hogy ez mit jelent pontosan? Itt kiderül.

(Fotó: pixabay.com/MIH83)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8711928567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.11.04. 07:23:56

Remélem, hogy az összes magyart deportálják, és akkor végre mindenki itthon lesz, és itt kell boldogulnia. Könnyű beleülni a készen kapott meleg máléba, de tenni valamit azért, hogy a helyzet itthon változzon, sokkal nehezebb, több kitartást és szorgalmat követel.

Muscari 2016.11.04. 08:29:42

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: @Taxomükke (UK): így van. Meddig akarsz még várni? Nagyon gyorsan lépned kellene.

tanato 2016.11.04. 08:44:49

@Muscari: Nemcsak neki,mindenkinek aki akar,ennél kedvezőbb kivándorlási feltételek nem lesznek,csak rosszabbak.Érdemes figyelmet szentelni az Orbán May közelgő találkozóról szóló alcikknek,lehet hogy a Főnök beáldozza a leendő kivándorolni szándékozókat.

tanato 2016.11.04. 08:46:37

@LittleG (uk): @Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

NÉha megijedek tőled Raptor,mint ha be lennél lőve,remélem nem, csak ilyen a stílusod néha.

Buchhalter 2016.11.04. 09:06:05

Most akkor az angolok visszatáncolnának,vagy csak időhúzás? Bár a Font árfolyama kezd visszakúszni.Angliából a párom egy-két ismerőse haza kullogott,de őket hagyjuk. Egyiknek sincs szakmája.Gimnáziumi érettségi + társalgási angol,de mindkét fickó szerintem életképtelen.Az egyik kávézóban dolgozott havi 1000 Ł-t és 8-ad magával lakott valahol.A másik egy Doveri raktárban volt és állítólag unta a hideget.Mindketten 1 évig bírták és alig spóroltak valamit.De az ismerőseink többsége az jól el van kint. Luzerek mindig vannak.Nekem a 2 srác annak tűnik.

sellőlány 2016.11.04. 09:12:10

Ha egy demokratikus országban egy ilyen horderejű (nemzet sorsát, gazdaságát és jövőjét megpecsételő) kérdésben a parlamentnek (ami jelen esetben a skótokat és az észak-íreket is képviseli) vétó/szavazati joga nem lehet, akkor nem demokratikus országról beszélünk, hanem anarchiáról. Külön tetszik az érvelés, hogy a kormány azért nem merne visszalépni, mert akkor ki tudja, mit okoz a nép dühe. Ugyan már.

Mrs. Clayton 2016.11.04. 09:15:05

ismet ajanlanam Jack of Kent blogjat annak is kifejezetten ket cikket:
Why the Article 50 notification is important
The Mishcon de Reya legal challenge on Article 50 – some thoughts
egyebkent az osszes tobbi is erdekes
ogyakorlatilag azt mondja, hogy minel kesob lesz az 50-es cikkely aktivalva annal valoszinutlenebb hogy egyaltalan aktivala lesz
es egyenlore ebbe az iranyba haladunk
ha jovore kiirjak az elorehozott valasztasokat, akkor meg mar szinte biztosak lehetunk benne, hogy a brexit csak a neveben fog letezni, mint poitikai tema, de soha nem fog bekovetkezni
mondjuk igy?
ESTRAGON: Well, shall we Leave?
VLADIMIR: Yes, let's Leave.
(They do not send the Article 50 Notification.)

Silver6300 2016.11.04. 09:15:23

Semmi nem lesz vele, amint az várható is volt. Pedig én sajnálom, jópár ismerősöm van kint. :)

2016.11.04. 09:17:11

@tanato: Szerintem hintaklón.

Mrs. Clayton 2016.11.04. 09:19:02

@tanato: en olvastam a cikkben szereplo elkepzelest, de ez meg elkepzelesnek is akkora hulyeseg hogy meg, ha a britek barmilyen targyalasba is bele akarnak kezdeni, akkor ahhoz nekik pont hogy egyseges eu kell nem egy szetdarabolt, a cikk ugy hulyeseg ahogy van
persze Orban sajat fenyezesere kivalo, ha azt a latszatot akarja kelteni otthon, hogy o tenyezo a brexitben, ja, meg a nap is miatta sut

2016.11.04. 09:33:12

@Taxomükke (UK): Mo. felívelőben van. Olvassál híreket... ;) :D

@LittleG (uk): Azt a másik HÁ-n szoktam. De ott is ritkán.

@Muscari: Annak a függvényében, hogy elképzelhető, hogy ki sem lépnek, már nem vagyok annyira biztos benne, hogy bárhová is sietnem kellene. Én azt hittem, hogy a szavazás eredménye után nagyjából belövik az irányt, és egységesen ragaszkodni fognak a kilépéshez. De a sajtóban pont az ellenkezőjét lehet olvasni.

@tanato: Nincsen nekem arra pénzem... Tudod, mennyibe kerül mostanság 1g kokain? :)

puhacica 2016.11.04. 09:54:59

@Taxomükke (UK): @Muscari: @tanato: szerintem meg erdemes lenne hagyni, hogy o dontse el, mit akar es mikor... van mar @Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: annyira nagyfiu, hogy eldontse, mit akar kezdeni az eletevel.

2016.11.04. 09:56:20

Nem ügydöntő volt a népszavazás, vagy tévedek? Ezért már a kiírásakor is tiszta volt, hogy végül a parlamentnek kell megvitatnia. Szóval, én nagyon nem értem ezt a felhajtást most.

2016.11.04. 10:53:37

@puhacica: Írnom kellene erről egy posztot, és aztán a végén lehetne szavazni is! :D

mariann49 2016.11.04. 11:05:26

A fáradságot vette a nép, nem a "fáradtságot", kedves Határátkelő.

Határátkelő 2016.11.04. 11:06:59

@mariann49: Jogos, kösz szépen. Javítottam.

Határátkelő 2016.11.04. 11:09:11

@Pink Petsch: Egyáltalán nem volt egyértelmű, olyannyira nem, hogy egészen tegnapig a kormánynak az volt az álláspontja, hogy csakis a kabineten múlik, mikor és hogyan lép. (Az, hogy nem ügydöntő, nem jelenti azt, hogy a parlamentnek szavaznia kell róla, csak azt, hogy nem kötelezi a kormány semmire.) Éppen ez volt a vita tárgya, hogy van-e a parlamentnek beleszólása.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.11.04. 11:10:06

Amit Raptor csinál azt úgy hívják hogy kifogni az ellenfél vitorlájából a szelet.
Vagyisegy indexes baromnak már nem éri meg leírni a sablonjait mert Raptor már megtette.

tanato 2016.11.04. 11:32:55

@Mrs. Clayton: Orbán nagyon aktív Brexit ügyben úgy látszik.

tanato 2016.11.04. 11:34:22

@feritekeri: És saját magával beszélget?

2016.11.04. 11:48:07

@Határátkelő: Nem ismerem az angol jogrendet (meg fura is nekem ez a precedensjogon alapuló izé :D), ezért is értetlenkedtem. Na, akkor ez olyan lesz, mint a rétestészta, és sok értelme nincs a népszavazósdinak Angliában (Igaz, otthon sem).

Taxomükke (UK) 2016.11.04. 11:54:37

@puhacica: Szerinted nem o donti el?
Nekem aztan tokmindegy, en jo helyen vagyok, hogy neki vagy masnak mi felel meg, ahhoz nekem semmi kozom.

2016.11.04. 12:40:33

@tanato: Én csóró vagyok, nem telik rá.

2016.11.04. 12:41:25

@Taxomükke (UK): Értékelem, hogy "aggódtok". Tényleg. :)

Taxomükke (UK) 2016.11.04. 13:06:12

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Aggodik a franc.
:))))))))))
Csak piszkalodom. Hat mar azt sem lehet??
:))

puhacica 2016.11.04. 13:30:53

@Taxomükke (UK): na hat latod, tudod te! :D

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: az ugy uncsi. olyanra kellene megcsinalni, hogy fogadni is lehessen... :D

takarék-láng 2016.11.04. 13:37:07

@sellőlány: "Ha egy demokratikus országban egy ilyen horderejű (nemzet sorsát, gazdaságát és jövőjét megpecsételő) kérdésben a parlamentnek (ami jelen esetben a skótokat és az észak-íreket is képviseli) vétó/szavazati joga nem lehet, akkor nem demokratikus országról beszélünk, hanem anarchiáró"

- eppen hogy forditva, ha a parlament megvetozhatja a NEP akaratat, telibeszarhatja a tobbseg donteset, nos az nem demokracia. A demokracia jelentese: nepuralom.
kisbaratom, forditva ulsz a lovon.

2016.11.04. 13:55:11

@Pernilla: :DDDDDDDDDDDDD Ez lehetne egy új kifejezés a sötétség birodalmában.

@Taxomükke (UK): Mindent lehet. Kivéve, ha Soros bérenc vagy... És mivel tudjuk, hogy érzékeny szálak fűznek a Gyuri bácsihoz, így a véleményed nem mérvadó. :)))

@puhacica: Remek ötlet, támogatom!

sellőlány 2016.11.04. 13:57:04

@takarék-láng: Na, engem is megtaláltál... Hú, de jó! Akkor kis barátom, csapd fel a törikönyvet és olvass utána, hogy az Egyesült Királyságban miként alakul a parlament (nem a kormány!) és mi a feladata. Majd utána beszélgethetünk.

Din Serpahis 2016.11.04. 14:38:42

@tanato: Érdekes egyébként, nem tudom, mi van,de a héten több fejvadász is megkeresett UK-ből, főleg ilyen investment bankos irányból.
Nagyon próbálkoztak, mondta az egyik nő, hogy hú hát ez egy 80.000 fontos állás. Mondtam neki, hogy ne vicceljünk már.

2016.11.04. 15:03:56

Jaj de reg volt mar brexites poszt, akartam is szolni... :D En amugy meg soha eletemben nem lattam egyetlen ilyen kampanyt se a vilagon, hogy valakik nagyban szeretnenek elerni valamit, aztan amikor megkapjak, amit akarnak, hirtelen se kep, se hang. Azt tudja valaki peldaul, Mirjam is miert pont akkor tunt el, amikor kezdett erdekes lenni a helyzet? :D

Nekem a muszakin azt tanitottak, hogy ha el szeretnek barmit is erni, keszitsek reszletes tervet, es minden kerdesre keszuljek fel, hatha kiderul valamelyik reszerol, hogy ugy nem valosithato meg, ahogy terveztem. De gondolom ez csak a perforalt papircsomagolasokra vonatkozik, nem komplett orszagokra meg gazdasagokra, azokkal azt lehet csinalni, amit csak akarunk, nem? :D

Jo lenne, ha lenne egy normalis ember, aki bejelentkezne a vezetoi posztert, ha uj valasztasokat irnanak ki, beismerne, hogy ez egy hulye otlet volt, es nem fognak kilepni az EU-bol, cserebe felajanlja, hogy elkezdik megoldani azokat a problemakat, amik miatt az emberek a kilepesre szavaztak (azt pl tegnap olvastam, hogy az egesz EU-ban az angolok koltenek a legkevesebbet infrastrukturara, nem csoda, hogy megutaltak a bevandorlokat meg egymast), elkezdi megregulazni a sajtot, hogy ne irhassanak le minden ordas kretenseget, es akkor vegre el lehetne kezdeni felszamolni ezt az ordas hulyeseget, ami elindult a vilagban, Amerikat is beleertve, mert a hiradot mar tenyleg nem lehet ep esszel birni.

takarék-láng 2016.11.04. 15:34:45

@sellőlány: nem csaptam fel a torikonyvet, de akkor ezek szerint feldemokraciarol beszelhetunk legjobb esetben is, ha a nepakaratot a parlament felulirhatja.

takarék-láng 2016.11.04. 15:34:49

@mojyo: "De gondolom ez csak a perforalt papircsomagolasokra vonatkozik, nem komplett orszagokra meg gazdasagokra, azokkal azt lehet csinalni, amit csak akarunk, nem? :D"

- de.

Bal 2016.11.04. 15:34:58

@Din Serpahis: nem világos, hogy kevesellted vagy sokalltad :)

tanato 2016.11.04. 15:46:20

@mojyo: Jó komment,én is így látom.Idegenellenességre lehet kampányt építeni csak ha győzünk akkor jön a baj,mert ona migráción kívül van más ezer problémája egy államnak amin a kirekesztés nem segít.Minden államra vonatkozóan.
Mirjam meg tényleg eltűnt de ezen ablogon ez nem ritka hogy egy addig egy kommentekkel a blogot teleszóró olvasó,hogy úgy mondjam stílszerűen angolosan,nyom nélkül távozik.

NorthPier 2016.11.04. 15:51:21

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nincsen nekem arra pénzem... Tudod, mennyibe kerül mostanság 1g kokain? :)
Nem is vásárolni kell azt, te, abban tenyleg nincs biznisz :-)))

*Andi* 2016.11.04. 16:15:02

@Din Serpahis: nem tudom mi volt a pozicio, de a £80k investment banking-ben akar realis is lehet....

Ginix 2016.11.04. 16:24:02

@tanato: nem angolosan távozott. egy kommentben leírta, h az utóbbi időben többbekkel összerúgta a port és ezt így ilyen formában nem tartja fontosnak folytatni, szal inkább lelép. jó, azt lehet, h nem írta, h csók a család és mindenki vigyázzon magára, de azért nem szó nélkül ment el.

sellőlány 2016.11.04. 16:35:32

@takarék-láng: Népakarat? Egy félinformációkra és csúsztatásokra épített UKIP kampány eredményeképpen? Amire a szavazók 52%-a (és nem a teljes szavazóképes állampolgárok összessége) szavazott leave-vel, kérdéses persze az is, hogy mennyire tudatosan a kampány hatására vagy saját, jól megfontolt meggyőződésükből, illetve mennyien lépnének azóta a szavazatuktól vissza. Szóval ha mindenáron vitatkozni akarsz, akkor tegyük a tények szintjén.

London2009 2016.11.04. 16:43:58

@*Andi*: poziciotol fugg valoban. De az inkabb egy kezdofizetes lesz, ha tenyleg investment banking.

Din Serpahis 2016.11.04. 16:56:49

@*Andi*: Hat valszeg az, de svajci szemmel ez marha keves...

Din Serpahis 2016.11.04. 16:58:00

@Bal: lasd fentebb. Ez kb 100k chf, bazi keves.

Bal 2016.11.04. 17:36:22

@Din Serpahis: ezt önmagában pont úgy nem lehet egy valutában összehasonlítani, mint a londonit a budapestivel. Svájc angol mércével mérve is iszonyatosan drága.

kardio1 2016.11.04. 17:48:29

@takarék-láng: @sellőlány: nem mindegy, hogy közvetlen, vagy képviseleti demokráciáról van szó.

montroyal ( CAN qc) 2016.11.04. 18:00:25

@takarék-láng: hogy mukodik ez Mo-on ? a nép a tobseg nem szavazott arra ,vagy egyaltalan nem szavazott amit a kormany most gyozelemkent felhatalmazast erez egy érvenytelen referendumtol ... .. OK ja ez mas .. ezt OV akarja ..

sellőlány 2016.11.04. 18:20:07

@kardio1: Ez egy filozofikus megközelítés, lévén, hogy közvetlen demokráciáról maximum az ókorban beszélhetünk. Az Egyesült Királyság parlamentje, ráadásul a képviseleti demokrácia megtestesítője "the mother of parliaments".

tanato 2016.11.04. 18:45:14

@Ginix: Szerintem itt ,olyan gyakran kommentelő személy aki nem rúgta össze a port valamely témában másokkal, nem létezik.

sellőlány 2016.11.04. 18:50:45

@kardio1: A félig-közvetlen demokráciára pl. jó példa Svájc, ahol a népszavazásnak törvénymódosító az ereje. Viszont mielőtt bármit népszavazásra visznek, az adott ügyet alaposan megvitatja a parlament, mint a nép (és a kantonok) képviselője és ügyvivője.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.11.04. 18:55:59

@takarék-láng: féldemokrácia? Képviseleti demokráciának hívják és vicces, ahogy megpróbálod a fogalmat megtagadni vagy újraértelmezni, csak mert valami nem tetszik.

kardio1 2016.11.04. 18:59:56

@sellőlány: nyilván. Leginkább Svájc közelít a közvetlen demokráciához.

kardio1 2016.11.04. 19:02:08

@sellőlány: te is ugyanarra gondoltál. Egyébként reneszánszát éli a közvetlen demokráciához való visszatérés gondolata a képviseleti demokrácia súlyos működési zavarai miatt.

2016.11.04. 19:05:43

@kardio1: A közvetlen demokrácia intézménye a jelenleg uralkodó liberális hatalmi elit legnagyobb ellensége. Olyan nekik, mint ördögnek a tömjén.

Mi kell ahhoz, hogy a kommentjeim moderálás nélkül megjelenjenek?

Shanarey 2016.11.04. 19:12:57

Gumicsont, megint.
Döntések duma, döntések, de még valójában semmi sem történt, illetve a font feljebb mászott az uborkafán.

Raptor gyakorol, hogy mit is mondjon, majd ha kiderül, mégsem megy sehová. Nincs ezzel gond, csak a helyén kell kezelni.
:-)

Eltűnt kommentelők.

Na ez izgalmas téma, mert az átlag eltűnt kommentelőnek 3 különböző oka lehet erre.

1. Megunta az itteni beszélgetések stílusát, témáit.
2. Többekkel összeveszett, ezért lelépett, vagy kidobták.
3. Nagyon kilógott már a lóláb, hogy amiről magával kapcsolatban beszél, az nem igaz, így a helyzete itt tarthatatlanná vállt.

2016.11.04. 19:27:24

@NorthPier: Az a fajta "munka" itthon is jól fizet. Meg a lányok futtatása is. Csak aztán le kell ülni, ha elkapnak... :D

SzZoole 2016.11.04. 19:30:07

@NorthPier: "Tudod, mennyibe kerül mostanság 1g kokain? :)"

£60-70 kozt,minosegtol fuggoen

Shanarey 2016.11.04. 19:31:34

@feritekeri:

Jelezned kell a Határátkelőnek, hogy hű de rendes fickó leszel, és a, ahogy eddig sem, úgy a jövőben sem, verbál szexszelsz senkit itt ezen az oldalon.

2016.11.04. 19:32:50

@Shanarey: "Raptor gyakorol, hogy mit is mondjon, majd ha kiderül, mégsem megy sehová. Nincs ezzel gond, csak a helyén kell kezelni. "

Anglia már nem olyan, mint amilyen 10-15 évvel ezelőtt volt. Lengyeleket vernek szarrá, vagy éppen kinyírnak fényes nappal egy képviselőnőt, csak mert nem olyan nézeteket vallott, amilyeneket kellett volna...

Ez az egész multikulti egy kibaszott időzített bomba, csak nyilván nem holnapra lesznek belőle problémák, és a többség nem is érzékeli a saját bőrén. Ami Angliában megy a brexit óta, az számomra döbbenetes és egyben félelmetes is. Tudom tudom, elszigetelt példákat hoztam fel... Nem vagyok benne már 100%-ig biztos, hogy van nekem keresnivalóm Angliában. De itthon sem akarok maradni...

Shanarey 2016.11.04. 19:50:53

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Ez amit írtál, létező dolog, de ezek elszigetelt esetek, és a média fújja fel. Nekem még senki sem szólt be és bántani sem akart. A média felfújja, mert erre ugrik mindkét oldal, de a valóság nem éppen ez. Ám a magyar média ezzel csak azokat bizonytalanítja el, akik még otthon vannak. pedig meló az van itt annyi mint a szemét, én minden héten szinte kapok egy SMS-t hogy nem keresek e éppen melót, mert tudnának adni. Már két éve nem élek Skóciában, de még onnan is kaptam a múlt hónapban egy üzenetet a munka miatt

Ha sokáig hezitálsz, akkor tényleg nem lesz sok keresnivalód, de ha tényleg akarsz, akkor indulj már el, mert ez, ennyi év után egy kissé röhejes.

2016.11.04. 20:13:10

@Shanarey: Mo. felívelőben van, a tévé is állandóan azt mondja be. Jó nekem ott, ahol vagyok. :))))

2016.11.04. 20:19:12

@NorthPier: Tehát kérnem kell, hogy ne legyek moderálva? Hol?

2016.11.04. 20:19:22

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Es csak Anglia es Magyarorszag kozott lehet valasztani?

2016.11.04. 20:20:55

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Úbazzzz, téged még mindig otthon esz a penész? A blog fennállása óta vagy útrakész :DDDD

Shanarey 2016.11.04. 20:21:24

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Könnyű ilyet állítani, ha nem tudják hogy az a grafikon amit néznek, fejjel lefelé áll.

Shanarey 2016.11.04. 20:24:33

@mojyo:

Raptornak ez a választás nem él, hiszen ő nem akar multikultit, így marad neki Szerbia Horvátország Szlovénia, Oroszország, Ukrajna, Szlovákia, Lengyelország, Bulgária, Albánia és a Csehek.

S itt már bukik is a dolog, mert ezen országokba nem Angol kell, hanem valamely szláv nyelv ismerete

2016.11.04. 20:30:22

@Shanarey: Hat meg ez sincs igy, bar Szlovakiarol, Lengyelorszagrol, Csehorszagrol nem tudok nyilatkozni, de az tuti, hogy Oroszorszag az maga a multikulti, a Balkanrol nem is beszelve. Marmint, ha multikulti alatt azt ertjuk, hogy tobbfele (nyelvu, vallasu, stb) kultura el egyutt.

Shanarey 2016.11.04. 21:03:32

@mojyo:

Ebben igazad van de nem tartom valószínűnek hogy az Európához közelebbi részen is igaz az állításod.

Az oroszoknál, azt nem is veszik emberszámba, aki nem beszél oroszul.

Pernilla 2016.11.04. 21:09:05

@mojyo: nem, titokzatos északi országokba is lehet költözni :)))

2016.11.04. 21:18:10

@mojyo: Csak.

@Pink Petsch: Legalább nem kell együtt élnem pakisztáni, meg egyéb harmadik világbeli söpredékkel. :D Csak vicc volt. ;)

@Shanarey: Gyurcsány idejében minden szar volt, de Isten segítette hatalomra Orbánt, és azóta is töretlen a népszerűsége, nem véletlen. A gazdasági mutatók egyre jobbak, az emberek is egyre jobban élnek, fejlődik és gyarapodik az ország. Remélem, hogy Viktor tudja folytatni elkezdett munkáját, és ha Isten is úgy akarja, 18-ban újra megválasztják, hogy folytassa az ország építését.

2016.11.04. 21:19:35

@Shanarey: A nyelvtudas nem akadalya a multikultinak, az ex-szovjet orszagokban mindenhol nagyon jol beszelnek oroszul, es amugy pedig de, az Europahoz kozelebbi reszre is all, hiszen az a gazdagabb resz, es elsosorban a ket metropolisz pont, hogy oda vonzza az embereket.

2016.11.04. 21:35:43

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ja, hát barnabőrűekkel odahaza is bőven el vagy látva :DDDD

2016.11.04. 21:54:55

@Pink Petsch: És az is jó, hogy egyre többen vannak.

kardio1 2016.11.04. 22:00:42

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: a multikultinak Európában valószínűleg tényleg vége lesz, előbb, vagy utóbb. Eléggé errefelé haladnak a dolgok. Kanada, Ausztrália nem jöhet szóba neked? Bár oda eljutni tényleg nem egyszerű.

2016.11.04. 22:11:10

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ja, persze, növelik a népszaporulatot, no meg jobban hasonlíthatnak az ősmagyarokra, mint a mostani népesség :)))

NorthPier 2016.11.04. 22:47:25

@feritekeri: Draga szivem, mondtam az elobb haromszor is, hogy olvassal, de te ugye, hogy nem?! Legalabbis nem eleget, mert ez is benne van az ajanlott olvasniv aloban ;-)

hataratkeloKUKAChotmail.com

jojó78. 2016.11.04. 23:21:54

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Te miről beszélsz? Keményen megküzdöttünk azért hogy elérjük a mostani szintet itt kint. Ja, nem luxusról beszélek, hanem egy nyugodtabb, kiszámíthatóbb életről mint ami otthon volt. Nem kell válaszolni, mert szerintem nem értünk egyet.

SzZoole 2016.11.04. 23:37:18

@jojó78.: ne értsd félre Heftit,csak a trollokat eteti/hergeli

jojó78. 2016.11.04. 23:39:16

@Zoole[uk]: Akkor én belefutottam a csapdába :)))))))

2016.11.05. 00:14:09

@kardio1: Sajnos azok az országok nem úgy "működnek", hogy veszek egy repjegyet, és már mehetek is... :)

2016.11.05. 00:15:16

@Pink Petsch: Ők a "rejtett" erőforrás, legalábbis így hívta a királyunk. :)))

Golf2 2016.11.05. 06:17:22

Kikerültünk a bowliból,felminősítettek,pláne vérszemet kapunk(bandzsát).:(

SzZoole 2016.11.05. 08:28:18

@jojó78.: előfordul az ilyesmi,ha a valaki ritkán jár errefelé:)))

Muscari 2016.11.05. 08:35:00

@Shanarey: engem valamelyik nap egy primitív kinézetű csávó fucking Romanian_nak nevezett. Mindössze azért, mert már előtte is minden második szava a fucking volt, és én ezért csúnyán néztem rá.

Muscari 2016.11.05. 08:36:15

@feritekeri: itt, egy kommentben, amit a bloggazdának címzel.

jojó78. 2016.11.05. 08:57:15

@Zoole[uk]: Én minden nap itt vagyok. Háttérből figyelek, csak nem eléggé :))))))))))))

2016.11.05. 09:06:58

@Muscari: Megtettem, de nem jelent meg. Igaz nem itt, hanem a belinkelt poszt alatt.

Herr Géza 2016.11.05. 09:27:17

@feritekeri: Akkor csak türelem, nincs a bloggazda 0/24-ben online.

2016.11.05. 14:09:26

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Hát, annyira azért nem rejtettek a csávók. Bár igaz, őfelsége legutóbb akkor utazhattt a 4-6-osdon, amikor még kollégista volt, és Soros Gyuri bácsi pénze volt a megváltás számára, hogy pár hónapra kiszabaduljon az állatkertből. Igaz, azóta képes volt behazudni, hogy kint végzett, és miután körberöhögték még ő volt megsértődve :DDD

2016.11.05. 17:57:45

@Muscari: Szeretik az angolok a bevándorlókat, ebből is látszik.... :)

2016.11.05. 18:06:10

@Shanarey: Túltoltad a biciklit, és már fantáziálsz. Alapvetően semmi baj nem lenne a multikultival, ha szabályzott keretek között történne, és nem pedig úgy, mint a bibliai sáskajárás. Elég megnézni, hogy már most mi van a svédeknél, és még hol a vége. A multikulti csak addig jó szvsz, amíg alapvetően ugyanolyan kultúrkörből, vallásilag nem igazán eltérő emberek vegyülnek. Ami az angoloknál van, az szerintem már túltolt multikulti, a "mindenki csináljon azt, amit akar" pedig pontosan az egésznek a fertője. És akkor beszélhetünk arról is, hogy olyan nációk miért akarnak olyasmit betiltani, akik kibaszott idegenek az adott országban, lásd Subway-ben ne legyen disznóhús. Nem az idegeneknek kellene alkalmazkodnia? Meg minden jár, csak mert?

A másik probléma a PC duma, nem lehet nevén nevezni a problémákat, főleg, ha Európán kívüli emberekről van szó. Megy a kussolás ezerrel a sajtóban, a politikában, mindenhol. Az európai multikulti halálra van ítélve. És leginkább azért, mert nem azok alkalmazkodnak, akik idegenként jöhettek, hanem azok hajbókolnak, akik alapból otthon vannak.

2016.11.05. 18:07:10

@Pink Petsch: Nagy játékos ez a Viki. Annyit hazudik, és annyiszor vált köpönyeget, ahányszor csak szükséges. :)

Shanarey 2016.11.05. 21:48:59

@Muscari:

Sajnálom hogy ez történt, veled. Ez a viselkedés az itteni alacsony kulturális szinten üzemelőkre jellemző, de ezeknek mindegy hogy külföldi az illető avagy csak más focicsapatnak drukkol, ezek bárkit képesek gyűlölni, bármiért.

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Nem toltam túl, csak mint már többször jeleztem, nem London országban lakom és nem is egy igen nagy városban mint Birmingham. Itt ahol én élek nincs ilyen gond, pedig van "multikulti" bár nindzsának öltözött személyeket nagyon ritkán lehet látni. Az hogy a Subway-ben mit lehet kapni, szintén nem érdekel, ahová én járok ott van disznóhús is.

2016.11.06. 09:11:11

@Shanarey: Nem a város nagysága v. a lakók összetétele a lényeg, hanem az egésznek a hozadéka, a szellemisége. Az európai multikulti nem olyan, mint ami a Egyesült Államokban van.

2016.11.06. 12:52:34

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Erdekes, hogy eloszor olyan problemakat emlitesz, hogy "lengyeleket vernek szarra", illetve "fenyes nappal meggyilkolnak egy kepviselot", es ezeket a multikultinak tudod be.

Nem elek Angliaban, de szerintem nem olyan szimpla az osszefugges, nekem ugy tunik, hogy az eroszakot agymosottak kovetik el, nem pedig a multikultibol kiarandulas egyenes kovetkezmenyekent. Ez egy kicsit olyan, mint az iszlamista terrorizmust szimplan betudni a dekadens nyugati ertekrende adott reakcionak.

Pedig ez sem igy van, nagyonis jol korulhatarolhato erdekek menten gerjesztik ezeket a feszultsegek, vagyis, szamomra ugy tunik, hogy az angoloknak jelenleg a mocskos, veresszaju bulvarsajto sokkal nagyobb problema, mint maga a multikulti, hiszen vegulis ok azok, akik profitalnak a multikulti termeszetes, de a kozvelekedessel ellentetben egyaltalan nem megoldhatatlan feszultsegeibol, es ok gerjesztik tovabb azokat, hogy te is elhidd, hogy az a dolgok rendje, hogy a feszultsegek megoldhatatlanok, es az egesz halalra van itelve.

Termeszetesen a tomeges bevandorlas sulyos anyagi es egyeb terheket rak az egyes orszagokra, es a kulturak egymas mellett elesebol sok feszultseg keletkezik, en azonban nem gondolom, hogy az a termeszetes, hogy robbanasig feszuljon a helyzet. Tenyleg ugy latszik a felszinen, hogy senki sem mutatkozik kompromisszumkesznek, merthat az interneten mindenfele kommentet be lehet kovetkezmenyek nelkul irni, de ezek nem valodiak, a legtobb ember amugy civilizaltan viselkedik, kompromisszumkesz, normalis eletet akar maga korul es esze agaba sincsen gyilkolni. Az sokkal inkabb baj, hogy a politika elkezdte ezekrol elfogadni, hogy ezek a velemenyek szentirasnak szamitanak, mert ez az emberek igazi velemenye, es ehhez kezdtek el igazitani a politikat, nem pedig ennek elleneben. Ez sokkal nagyobb baj, mert legitimalja ezeket a velemenyeket es szelsosgeses fogalmazasmodokat, es csak megtobb lesz ezekbol, kovetni ezeket a velemenyeket egyaltalan nem "nyugtatja le a kedelyeket", hanem csak meg tobbet general. Pedig csak azert irnak igy, mert tehetetlennek erzik magukat a problemaikkal. Ki kene inkabb talalni, hogy mi a valodi problemajuk es meg kene oldani azokat, nem pedig hagyni, hogy ezek az erzelmi reakciok iranyitsanak, de ugy tunik, hogy Angliaban jelenleg ezekbol a cselekvokepes vezetokbol is hijan vannak.

Persze ez sajnos nem oldja meg a problemadat azzal kapcsolatban, hogy Angliaba koltozzel, hiszen mindegy, hogy a mulitkulti, vagy a media vagy a politikusok miatt nem erezned magad otthon, en ezt csak ugy mondtam. :D De azert meg sok masik orszag van, remelem talalsz olyat, amilyet szeretnel :)

2016.11.06. 16:42:52

@mojyo: Nem tudok be én semmit semminek, szimplán leírtam, hogyha tényleg minden olyan fasza a multikultival, miért történnek meg ilyen "elszigetelt" események... Az a sok nemi erőszak, meg gyilkosság.... Hát nem tudom, én nem értek hozzá, de ez sem azt mutatja, hogy minden a legnagyobb rendben van. Lehet azzal jönni, hogy ezek csak radikálisok, de akkor ezt mondanád, ha a családtagod halt volna meg v. a lányodat erőszakolták volna meg?

Nem az a probléma, hogyha különböző rasszok együtt élnek, hanem az, amikor az egyik elhiszi magáról, hogy ő különb a többinél, és neki többet ér a szava bármiben is, mint a másiké. Ezt kell kombinálni a politikusok tanult tehetetlenségével, és már kész is a káosz.

"Persze ez sajnos nem oldja meg a problemadat azzal kapcsolatban, hogy Angliaba koltozzel, hiszen mindegy, hogy a mulitkulti, vagy a media vagy a politikusok miatt nem erezned magad otthon, en ezt csak ugy mondtam. :D De azert meg sok masik orszag van, remelem talalsz olyat, amilyet szeretnel :)"

Csak leírtam, hogyan látom. Nem kell ebből messzemenő következtetéseket meg analízist levezetni. :D

2016.11.06. 17:26:48

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Fogalmam sincs, milyen nemi eroszakrol es gyilkossagrol beszelsz, ketto konkret esetet emlitettel legeloszor: a lengyelek, es a kepviselo ellen elkovetett gyilkossagokat. Arra irtam valaszul, hogy ezek nem a multikulti eredmenyei, hanem a szelsojobbos agymosase, amit jelenleg ugy tunik, a bulvarsajto propagal, es nem magatol alakult ki valaszul a multikultira, tehat - szerintem - a feszultseget fenntartani akarok, a konfliktusokbol profitalok propagandaja nagyobb veszely, mint a multikulti maga.

Csak az okat magyaraztam meg, azt semmikepp sem allitottam, hogy "minden a legnagyobb rendben van", hogy ezek "elszigetelt" esemenyek volnanak, vagy, hogy "csak radikalisok" az elkovetok, csak az eredojere mondtam azt, hogy a kommunikacios hadjarat okozza az emberekben a torest, nem pedig a multikulti a hibas. Es ebben teljesen egyformak a radikalis iszlamistak es a szelsojobbosok agymosottak, es ha valaki kozeli hozzatartozom esne barmelyiknek is aldozatul, akkor sokkal-sokkal szomorubb es duhosebb lennek, de azt hiszem azon nem valtoztatna, hogy miben latnam a jelenseg okat.

"Nem az a probléma, hogyha különböző rasszok együtt élnek, hanem az, amikor az egyik elhiszi magáról, hogy ő különb a többinél, és neki többet ér a szava bármiben is, mint a másiké. "

Ebben egyetertek, en csak annyit tettem az elobb hozza, hogy ezen felul meg az is hozzajarul, ha sajto allandoan azt szajkozza, hogy "ezekkel lehetetlen egyutt elni, mert ilyenek meg olyanok", illetve meg azt is irtam, hogy szerintem a politikusoknak nem csak tanult tehetetlensege van, hanem vezetes helyett kovetni kezdtek az esemenyeket, es a veresszaju lapok olvasoit kezdtek el kielegiteni, ahelyett, hogy a kezukbe vennek a dolgokat es a konfliktusok valodi, kompromisszumos megoldasat keresnek.

2016.11.06. 17:28:45

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ja es nem analizaltam meg vontam le messzemeno kovetkezteteseket, te irtad, hogy:

"Anglia már nem olyan, mint amilyen 10-15 évvel ezelőtt volt. (...) Ez az egész multikulti egy kibaszott időzített bomba, (..) Nem vagyok benne már 100%-ig biztos, hogy van nekem keresnivalóm Angliában."

En csak erre valaszoltam azt az utolso nehany sort. :)

Ginix 2016.11.07. 10:24:37

@tanato: ez ok, csak azt írtam le, ami rémlett, h miriam említett, mint okot a lelépésre. a lényeg, h nem szó nélkül távozott.

tanato 2016.11.07. 11:01:06

@Ginix: Igen ő rendes volt szólt hogy továbbáll,de legtöbben nem,pl. Kövérmadár,Amarante,Momo,Ödenburger,Tableno stb. akik így hirtelen eszembe jutnak.No de a blog csak nem halt meg,mindig vannak újak is.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása