oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. május 09. 06:42,  Talán mégsem csináltam akkora hülyeséget 142 komment

2016. május 09. 06:42 Határátkelő

Talán mégsem csináltam akkora hülyeséget

Ma egy négy éves történet akkor elejtett fonalát vesszük fel, Anikó akkor írta meg levelét, amiben tulajdonképpen tanácsot kért tőletek, menjen-e vagy maradjon. A döntés sokára született meg, de most nekivágott a régen vágyott Angliának. Mielőtt azonban megnéznénk, hol tart most, kicsit visszatekerjük az idő kerekét egészen 2012 júliusáig. (A fotókért köszönet a szerzőnek.)

cim_66.jpg

„Öt éve dolgozom, jelenleg magyar átlag feletti fizetésű állásom van (IT), két diplomám, melyek ugyan nem kapcsolódnak a mostani állásomhoz, bár abban a szakmában is eltöltöttem 2 évet. Angolul jószerével anyanyelvi szinten beszélek, németül szintén felsőfokon. Saját, tehermentes lakásom van, valamint bőséges pénzkeret a bankszámlámon. Másként: NEM a nyelvtanulás vagy a pénz motivál a külföldre költözésre...

Inkább az, ami körülvesz. A napi mérgek (nem részletezem, megtették mások, másutt), érzékeltetésül: amikor 2-3 kéregető próbál meg lehúzni, ha netán mosolyogva sétálnál az utcán vagy amikor hivatkozási alap lehet egy vitában, hogy te "csak" nő vagy/ fiatal vagy/ öreg vagy/ hisztis vagy, stb. Minden ami "köz", az automatikusan igénytelen, lepattant, egyeseknek itt minden "alanyi jogon" jár - nekem a pénzemért is nulla szolgáltatás jár, meg esetleg a szám...

Ami azonban a legfontosabb: úgy érzem, megrekedtem. Nem látok perspektívát semmilyen szinten. Sem párkeresésben/ -találásban, sem a saját jellemfejlődésemben, sem szellemileg, de még a materiális dolgok szintjén sem - ti. miből lesz nyugdíjam, eláshatom-e magam majd kisgyerekes anyaként ha odakerülök, elveszíti-e az összegyűjtött vagyonom/ ingatlanom minden értékét ha az aktuális kormány épp megshortolja a forintot...

Nem fejlődik körülöttem az ország (inkább süllyed), én pedig lassan hozzászürkülök. (Minden értelemben, de talán a jellemváltozás a legijesztőbb mind közül). Ezek a dolgok persze évek óta foglalkoztatnak, de mostanára már napi szinten: Mit keresek én itt? Ha itt ennyire vittem, vajon hol tartanék most, ha évekkel ezelőtt elhagytam volna az országot?”

img_20160423_143820229_hdr.jpg

Ez volt tehát lassan négy éve, 2012 júliusában (a teljes írást itt érhetitek el). Most megkerestem őt megint, hogy ha van kedve, mondja el, hol tart most az élete, milyen döntést hozott. Íme:

„Ülök a barátnőmmel egy pesti bárban

…és azt kérdezem tőle (magamtól): Miért menne egy 34 éves nő külföldre, pláne Angliába, most, hogy Brexittel fenyegetőzik a kis-nagy sziget, s különben is delikvensünknek megvan otthon is mindene?

Megfordítja a kérdést: miért NE menne? Hiszen évek óta vágyik oda, nem találja a helyét itthon, folyton repked mindenfelé, se kutyája, se macskája, s mi lehet a legrosszabb forgatókönyv?

Hogy rájön, hogy mégis itthon a legjobb, hazajön és folytatja, ahol abbahagyta? (Persze a barátok nagyobb része ekkorra már házas, vagy felfalta őket a munkájuk...). „Itt az álmod, kicsi, nézd meg közelről!” Ezen felbátorodva...

...ülök a kanapémon

Kosztümben, sminkben, a laptop felpakolva pár doboz tetejére (a megfelelő kameraszög miatt), a világítás is belőve, notesz a kezemben, a kedves ötvenes brit férfi a túloldalon lelkesen mutatja be a leendő kollégákat, ha és amennyiben, mert a vezetésnek is jóvá kell hagynia, s persze nekem is jogomban áll dönteni, hogy... (Ez már a harmadik kör, volt egy húszperces csevej, egy 90 perces tömény technikai interjú, s most a 'levezető kör').

Ők már rég eldöntötték, hogy igen, én még itt tipródok belül, kifelé persze mosolygok magabiztosan. A kollégák kedvesek, a fizu jó, a termék is érdekel, valószínűleg sokat kell tanulnom, mire átlátom, de tanulni mindig is szerettem, úgyhogy...

Ülök anyámmal a konyhában

Hogy jól átgondoltam-e (hja, az elmúlt 10 évben?), hogy akkor mi lesz a lakással, nem merték elmondani a nagyinak, nekem kéne, a kutya folyton ugrál, hogy vegyem fel, apám csak annyit mond: én miattad sose aggódtam, kislányom, menjél, aztán bármi gebasz van, telefonálj...

Ülök a főnökömmel a tárgyalóban

Tudja, hogy nem amiatt megyek el, mert bajom van a céggel, de Temze-partot nem tud csinálni a Duna helyére, aztán beülök még kollégákkal, barátokkal mindenféle búcsúbulikra, valahol számítottak erre, ám (titkon) ők is abban bíztak, hogy lassan leteszek erről az egészről, de nyilván támogatnak a döntésemben, mit iszol?

Ülök a lakásomban

Szorongok, elfog a pánik, hogy mindent elcsesztem, s mit keresek itt a kiszanált ruhákkal, a két táskába gyömöszölt legszükségesebbekkel, a ládába készített virágokkal, a visszaváltandó BKV-bérlettel, a lemondott internettel.

Ülök a ferihegyi terminálban

Valahogy minden könnyű, minden jó lesz, ez is csak egy hosszúra nyúlt nyaralás, egy kaland, csak most van feladott poggyász is.

img_20160412_124712410_hdr.jpg

Ülök Sz-nél a readingi ház kanapéján

Most érkeztem, de másnapra már 3 lakásnézés van beírva a naptárba... Leendő landlady-m méreget, kérdezget, három nap múlva már egy üveg borral nézzük újra a GoT 5. évadát.

Ülök a slough-i JobCentre-ben

Én vagyok az egyetlen ügyfél fullsminkben, kosztümkabátkában, pislog is rám az erősen szótagoló ügyintéző, amit először nem tudok hová tenni, majd amikor elmegy fénymásolni és belehallgatok a köröttünk lévő kis kabinokban zajló beszélgetésekbe, világossá válik minden...

Az én interjúm kemény negyed órát tart, a baloldali bolgár fiúé (tolmáccsal) vagy félórája megy és még csak az 5. pontnál járnak, a jobbomon ülő, közel-keletinek kinéző, zokogó, albán útlevéllel próbálkozó lány pedig valószínűleg nem jár sikerrel (azért írom, hogy próbálkozó, mert az ügyintézők beszélgetéséből elkaptam azt a részletet, miszerint evvel a - feltehetően hamis - albán útlevéllel a héten már harmadszorra próbálkoztak, az aláírás sose stimmelt).

Vannak még itt feketék is, akik épp azt mesélik, hogy miféle háborús / nemi erőszak elől menekültek ide, az ügyintézőt az egész hidegen hagyja, hogy hol az útlevél, azt kérdezi, vagy ötödjére és egyre ingerültebben.

Mögöttem egy kelet-európai sorstárs, szláv akcentus, annyi bizonyos, láthatóan felét sem érti a kérdéseknek, de mindent megköszön és mosolyog. Én feszengek csendben, nem is értem, mi jogon aggódok én bármiért is (ha állás és proof of address van, onnantól minden van!), emellett a kosztümkabátka is kezd meleg lenni.

Ülök egy angol kertben

A Temze partján, kezemben tea (tejjel, ahogy az angolok isszák, meg én is), a nap süt (végre), a színek teljesen mások mint otthon, mégsem érzem idegennek ezt a helyet, vörösbegy landol mellettem 10 centire, nézegetünk át a sövény felett.

img_20160423_143220038.jpg

Öt és fél kilométert gyalogoltam idáig az angol tájban (a városon gyakorlatilag átmegy a Thames Path), eljöttem a kibelezett Gasworks mellett is, a pakisztáni negyed mentén, 10 perc után már erdő, mező, no meg a folyó.

Az angol kertecskéből átlátni George Clooney kastélyára, az egykori idilli kis Sonning falucska mára gyakorlatilag gazdagisztán lett, a templom meg a pub azonban mindenki előtt nyitva áll.

Itt érzem talán először, hogy ez - itt és most - jó nekem, s talán mégsem csináltam akkora hülyeséget avval, hogy idejöttem. Persze ezek most még csak a „mézeshetek”, később derül csak ki, hogy a mosolyok mennyire igaziak, a kerületek közti társadalmi szakadék valójában mekkora, s hogy tényleg be tudok-e tagozódni ebbe városokból, kiskertekből, nyelvjárásokból, sirályokból, Poundlandekből, irodaházakból és pubokból összeálló masszába, ami röviden: Anglia.”

img_20160425_214302.jpg

HÍRMONDÓ

Végül jöjjön ma is az elmúlt egy-két nap érdekes hírei közül egy kis válogatás (a teljes cikkeket a beillesztett linkekre kattintva olvashatjátok el).

Kezdjük azzal, hogy egyre több külföldi vesz Magyarországon ingatlant, ami egy érdekes és egyre erősödő jelenség. Ráadásul a Miniszterelnökség adatai szerint a külföldi tulajdonosok között sok a nem uniós tagállamból érkező. A négy leglelkesebb befektető nemzet a kínai, az orosz, az ukrán, és az izraeli.

Míg 2014-ben összesen 1815 külföldi vett magyarországi ingatlant, addig tavaly már 2708-an voltak, ami ötven százalékos emelkedés. Az adatokban nincsenek benne az uniós tagállamok polgárai, hiszen ők szabadon vásárolhatnak lakóingatlanokat Magyarországon, bár az unión kívüli állampolgárok is viszonylag egyszerűen juthatnak hozzá ezekhez.

Az Otthontérkép vezető elemzője szerint a vevők elsősorban befektetési céllal vásárolnak, de vannak tartósan külföldön élő magyarok is, akik külföldről vesznek magyarországi ingatlant, ők viszont nem feltétlenül jelennek meg a statisztikában.

Távmunka a határátkelés megoldására?

A munkavállalók 53 százaléka teljes mértékben, 30 százaléka pedig inkább támogatja a távmunkát, míg 3 százalékuk egyáltalán nem dolgozna így – derül ki a Profession.hu állásportál idén márciusban készített, és a minap bemutatott, nem reprezentatív felméréséből.

Martis István ügyvezető igazgató elmondta: a munkaerőpiacon tapasztalható strukturális problémák megoldását, ezen belül például a munkaerő kivándorlását is segíthetné a távmunka terjedése.

A felmérés szerint a válaszadók 46 százaléka szívesen dolgozna távmunkában, de 43 százalékuk úgy látja, hogy - ahol dolgoznak - a cég tevékenységéből adódóan nincs rá lehetőség, 30 százalékuk pedig az atipikus foglalkoztatáshoz szükséges vállalati kultúrát hiányolta. A megkérdezetteknek csupán 12 százaléka jelezte, hogy van vagy volt tapasztalata a távmunkáról.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr408697396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.05.09. 07:06:30

2 nyelv,2 diploma,a világ nyitva elötte...

tanato 2016.05.09. 07:45:23

Nekem is tetszett az írás,főleg a JOb centeres,hogy a világ mennyi pontjáról próbálkoznának be Angliában letelepedni,dolgozni.
Nem tudom itthon lesz e ilyen valaha?
Hírmondó:Tanulságos,hogy mennyi Unión kívüli külföldi vesz lakást,nyilván a Főváros és környéke a legmenőbb köztük meg nyugat Magyarország,hisz/jól eleresztett/ honfitársaink közt is ezen fejlődő régiók a nyerők lakásvásárlás céljából.

Sanz 2016.05.09. 07:54:48

Gratula a posztírónak, így kell, karriert nagyon jól lehet építeni a UK-ben. Aztán a magánélete úgyis a személyiségén fog múlni, ha Magyarországon gondban volt, akkor talán a UK-ben könnyebb dolga lesz. Hajrá, hajrá. :-)

Buchhalter 2016.05.09. 08:09:53

Ezeket a külföldi lakásingatlan vásárlásokat óvatosan kezelném.Jellemzően Budapestre és pár felkapott városra ,vagy kisebb régióra koncentrálódik.Az írás tetszett.Itthon nekem is sok minden nem tetszik.Leginkább a földesurat játszó munkaadók amit sajna sokszor átvesznek a hazánkba szakadt külföldiek is.Másik kedvencem az irigy ,rosszindulatú magyar kolléga.Na ők még rosszabbak.Hajléktalan meg szerintem mindenhol van.

Flamy (fat cat wannabe) 2016.05.09. 08:56:56

Jo ilyen posztot olvasni egy hetfo reggel, tovabbi sok sikert!

Az a JobCentre leiras nosztalgikus elmenyeket hozott fel: anno en is oltonyben feszengtem ott es hallgattam ahogy a szomszed asztalnal kepek alapjan probalta a k-euopai srac eldadogni hogy milyen szerszamai vannak es mit dologzik. Nem semmi hogy ezeknek az ugyintezoknek mennyi turelmuk van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.09. 09:29:14

Én úgy tudom hogy a legtöbb ingatlant a románok veszik a keleti határnál. Gyakorlatilag szaré-hugyé jutnak kiváló családi házakhoz.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.05.09. 10:30:04

2 nyelv, 2 diploma, és azon agyal egy ilyen utazás előtt, hogy a BKV-bérletet vissza kéne váltani? Fasza. :)

tanato 2016.05.09. 10:34:15

@diggerdriver: Persze ott a falvakban a családi házak fillérekért megvehetőek.És készülvén az esetleges határellenőrzés megszűnésére,egy nagyváradi,aradi,szatmárnémeti nagyvárosi polgárnak 10-20-kmről bejárni nem nagy kunszt.Ugyanígy vannak a Pozsony melletti magyarországi falvak is,Rajka,Bezenye stb.

tanato 2016.05.09. 10:36:19

@Flamy (fat cat wannabe): Hasonlítsd össze egy átlag magyarországi ügyintézővel magadban bármely hivatalban.Mikor foglalkozna tolmács nélkül pl. egy albán,de akár egy angolul tudó nyugati polgár ügyeivel is nagy türelemmel.?

tanato 2016.05.09. 10:43:14

www.origo.hu/nagyvilag/20160509-migrans-szlovakia-vamor-loves.html

Egy kis off,migránsváláság magyar szlovák határ,tűzparancs.

Herr Géza 2016.05.09. 11:06:06

@A nagy kékség: Német mentalitás: sok kicsi sokra megy.... :))) Akinek a legtöbb pénze van, az spórol a legjobban. Kontra: a segélyes réteg itt, de otthon meg pláne mit csinál? Amikor megjön a segély van "kaviár & pezsgö" kb. három napig, utána meg 27-28 napig megint küszöbrágás.

Herr Géza 2016.05.09. 11:08:15

@diggerdriver: Végül is ök elmondhatják, hogy vettek NYUGATON egy házat. :))))))

Herr Géza 2016.05.09. 11:09:24

@diggerdriver: Persze jó befektetés is: annál lejjebb már nem mehetnek az árak. :)))))

firg_firg 2016.05.09. 11:11:07

@diggerdriver: erre mondjak hogy location location location

2016.05.09. 11:30:21

Mi ez, valami Quimby vers? "Ulok a barban, ulok a szeken, ulok a metron es az allomast nezem"

2016.05.09. 11:36:49

Amugy nem biztos, hogy minden poszt ala kene hirmondo, eltereli a figyelmet a posztrol, nem? Inkabb lehetne az egyik nap a "heti hirmondo", vagy nem akarsz napi posztot "felaldozni" ezert?

Flamy (fat cat wannabe) 2016.05.09. 11:50:58

@tanato: Szerintem felreertettel: pont azt irtam hogy nem semmi turelmuk van. :)

tanato 2016.05.09. 12:02:32

@Flamy (fat cat wannabe): Nem értettem félre,azt írtam ott mennyi türelmük van meg itt haSONLÓ/BÁR RITKÁBBAN előforduló esetben/mennyi .

Virago_1000 2016.05.09. 15:41:02

@ChristineK: en nem olvastam volna tovabb, ez is sok volt a fikazasbol. A posztolo remelem soha nem ter vissza Hazankba, mert az ilyen fikazogepre nincs szuksege hazanknak es a magyar embereknek. Maradjon ott ahol most van, remelem talal valami negert maganak, akit el tud tartani a zsufolt keruletben levo, a magyarhoz kepest lepukkant alberleteben. Ha meg nem jon ossze a neger, akkor lehet elni a szex es newyork stilusu eletet meg par evig, a vegleges kiegesig.

Amugy pedig nezd:
"Kezdjük azzal, hogy egyre több külföldi vesz Magyarországon ingatlant, ami egy érdekes és egyre erősödő jelenség"

- semmi erdekes nincs ebben. Ezek a kulfoldiek tudjak azt amit en is, es amit az itteni kommentelok tobbsege a vak magyargyulolet miatt nem.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.05.09. 15:55:37

@Virago_1000: Jó helyre címezted a válaszod. Ezek szerint aki ki meri mondani hogy Magyarországon bizony beleszartak a ventilátorba az egy fikázógép? Ám legyen. Akkor én is az vagyok és megnyugtatlak eszem ágában sincs visszatérni még látogatóba sem.

Muscari 2016.05.09. 16:41:15

@Virago_1000: a haza mióta nagy H?
Azt nem értem, hogy miért innen Angliából osztod az észt, miért nem húzol el haza és gyarapítod Magyarországot?

Herr Géza 2016.05.09. 16:44:09

@Virago_1000: "Ezek a kulfoldiek tudjak azt amit en is, es amit az itteni kommentelok tobbsege a vak magyargyulolet miatt nem."
Hüha, már megint okos valaki. Vajon mit tudhatsz? Azt, hogy bármely nyugati országhoz képest nálunk ( különösen vidéken) fillérekért lehet házat, birtokot venni? Hogy a mai 0,0x százalékos kamatok mellett gyakorlatilag bármi más "jó" befektetés? Mert azt várhatod egy darabig, hogy a külföldiek tömegesen kezdjenek hozzánk költözni.

Herr Géza 2016.05.09. 16:51:38

@Virago_1000: Arról nem is beszélve, hogy az a 2708 tavalyi vevö unión kivüli, azaz leginkább kínai és újabban arab (hoppá, ezek a migráncsok milyen trükkösek...:D).

Golf2 2016.05.09. 17:29:22

@Herr Géza: "gyakorlatilag bármi más " jò" befektetés". Akkor nem is érdemes ingatlanba fektetni mondjuk pesten? 5 év múlva se lesz drágább? Mit tippelsz?

Herr Géza 2016.05.09. 17:46:56

@Golf2: Ha tudná azt bárki is.... :))) Brexit, Huxit és társai, választások, Kuszaszemü "barátunk" alakításai, stb. Ha tavaly vettél volna, most jól állnál, de hogy mi lesz az ábra 5 év múlva?
Inkább lottózzál, ott nincs legalább az a faktor, hogy "ha én ezt akkor tudtam volna..." :))))

Herr Géza 2016.05.09. 17:49:31

@Golf2: Mondjuk a "bármi mást" a bankbetétekhez viszonyítva gondoltam.

montroyal ( CAN qc) 2016.05.09. 17:51:17

csak a cimre reagalva .. én hulyeseget csinaltam ahogy az ablakon kinezek... ho es jeg majusba 5-7 fok :-((

Virago_1000 2016.05.09. 17:54:06

@ChristineK: nem gond, nem hianyol senki. A ventillatorba valoban beleszartak, de hiu abrand azt hinni, hogy nyugaton nem vagy akar csak kevesbe, hiszen az emberi termeszet mindenhol ugyanaz. Persze embereket megismerni otthon a negy fal kozt nm lehet.

@Muscari: ami kesik nem mulik.

@Herr Géza: "Mert azt várhatod egy darabig, hogy a külföldiek tömegesen kezdjenek hozzánk költözni"
- azt hiszem tevedsz, mivel az eus es a nyugati politikusok nemzetgyulolete egyre magasabb fokra hag (svedorszag nemetorszag elsosorban). A negerbunozes, a bevandorlobunozes olyan magas fokra hag hogy mar a kezivezerelt media sem tudja eltitkolni. Ha igy folytatodik, eljon az ido, meg a te.eletedben hogy a nemetek fognak hozzank koltozni!
Nekunk van egy nagy formatumu nemzetszereto vezetonk, nekik nincs.

Erdemes beleolvasni a kommentekbe az alabbi videok alatt mielott valaszoltok.

m.youtube.com/watch?v=EbINrdyAXlE

Virago_1000 2016.05.09. 17:57:01

@Golf2: 3 eve lett volna erdemes de meg most is az. Budapest a vilag egyik leggyonyorubb varosa, europaban bent van a top3ban. A tomegkozlekedes az egyik legjobban szervezett. A turizmus mint novekvo agazat adatai magukert beszelnek. Az itteni forumozok velemenye Magyarorszagrol mondjuk ugy, nem sok vizet zavar.

Virago_1000 2016.05.09. 18:00:05

@Golf2: fektess veteran sportautokba. Mindig nagyobb a keresletmint a kinalat, ugrasszeruen meg fog noni, mert rajottek a kinai indiai milliomosok is hogy nem eleg nekik az uj, kell valami izgalom.
En is azt csinalom, hogy ne kelljen motgage-vel gazdagitani az uzsorasokat.

Muscari 2016.05.09. 18:30:07

@Virago_1000: szerinem nagyon sokan egyetertunk abban, hogy BP gyonyoru, en is reklamozom, ahol tudom. Mas viszont turistakent eltolteni ott par napot vagy ott elni es dolgozni.

Az a jo, mikor neha hazamegyunk, ugy viselkedunk, mint a turistak, mas szemmel nezem mar a varost es nagyon elvezem. Az itt keresett penzbol raadasul minden olcso.

szekőcei 2016.05.09. 18:36:29

" aztán beülök még kollégákkal, barátokkal mindenféle búcsúbulikra, valahol számítottak erre, ám (titkon) ők is abban bíztak, hogy lassan leteszek erről az egészről" - nem lennék én ebben biztos.

montroyal ( CAN qc) 2016.05.09. 18:52:04

@Virago_1000: Nekunk van egy nagy formatumu nemzetszereto vezetonk,

ez most a reklam helye?es ezert mennyit fizetnek ?
csurran-cseppen a benyelt milliardokbol ilyenre is ?

ugye nem fogod sokaig rontani itt a levegot . de ha megélsz belole miert ne ....bar en is szeretném azt a nemzetet aki ilyen sotet is igy lehet az orranal fogva vezetni ...

tanato 2016.05.09. 19:03:59

@Virago_1000: Bevándorlóbűnözés,négerbűnözés miatt tömegesen jönnek majd hozzánkköltözni meg K_Európába a "fehér" európaiak.
Jöjjenek csak,legalább megismerik majd a magyarországi addigra már legalább másfél milliósra duzzadt cigányság/Romániában,Bulgáriában,SZlovákiában még nagyobb arányban laknak/ vendégszeretetét a fehér emberek irányában.Egész felüdülés lesz nekik a rosszarcú, gonosz ,migráns "színeseik" után az őket keblükre ölelő k-európai cigányok közvetlen közelében élni.

montroyal ( CAN qc) 2016.05.09. 19:14:26

@Virago_1000: egyre több külföldi vesz Magyarországon ingatlant,

pl foldeket vagy barmi mast amit egyes korok begyujtottek ( pl megvédve a magyar foldet ) es most ok adjak el amit sza...-hu...ert megvettek .. super.. na nem is foglalkozom ezzel koltozzon haza aki akar de ez esetben jo helyre nyaljon ..

Muscari 2016.05.09. 19:43:42

@Herr Géza: szerinted mit jelent az, hogy nemzetgyulolet? ez olyasmi, mint amikor valaki raront a sajat nemzetere? :-)

Ma bent voltunk a mobilszolgaltatonknal, mert a lanyomnak elloptak a telefonjat. Amig inteztuk a dolgunkat, addig bejon egy par, odamennek az egyik ugyfelszolg srachoz, hogy: Do you speak romanian? A srac meg mar nyomta is nekik romanul. Hogy honnan a fenebol tudtak, mikor a sracon nem volt nevtabla, az szamomra rejtely, de valahogy kiszagoltak :-)

Virago_1000 2016.05.09. 20:07:57

@Én a blogger: pontosan ez az. A kijovok 70-80%-a itt sem tesz felre semmit mert elmegt a megelhetesre. Hasonloan ahogy otthon sem.
Akkor minek kijonni?

Virago_1000 2016.05.09. 20:10:27

@montroyal ( CAN qc): szemben az arral. Egyre novekvo szamban hagyjak el a fiatalok az orszagot. Ebbol kifolyolag munkaerohiany lesz(van) tehat a fizetesek felfele mennek. Ezert koltozok haza 1-2 even belul.

Bal 2016.05.09. 20:16:09

Van aki még nem érti a sztorit rajtam kívül? Már négy éve is vacillált, de végül csak most ment ki? És mit keresett a jobcentre-ben, ha egyszer állásra ment ki?

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.05.09. 20:16:39

@Muscari: nem, nem olcsó hely BP. sőt, ahogy elszabadultak az albérlet árak az elmúlt 1-2 évben, az addig olcsó lakhatás, mint érv is eltűnt. részemről nagyon sajnálom az ott maradt barátaimat és ismerőseimet és eléggé noszogatok mindenkit, hogy azért tegyen félre, legyenek tartalékai.

a trollal meg nem érdemes se foglalkozni, se etetni. úgyis abban a színben látja a világot, amilyet épp felvesz.

micsoda? 2016.05.09. 20:20:37

Tetszett a poszt, mert őszinte. Irója nagyon öntudatos, célratörő, tudja mit akar, és el is éri. Egy kis lazaság azért nem ártana.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.09. 20:30:27

@Virago_1000:
Tisztelt YaHAma olvtárs(aki nem tudná a Viragó egy Yamaha motorkerékpár típus).
Köszönjük nagyívű és messziremutató kommentedet. Széles látókörről, mély elemzőképességről és még mélyebb hazaszeretetről árulkodik. Tűéles meglátásod, kifinomult íráskészséged cizelláltságával vajh' melyikünk tudna itt versenyre kelni? Mindig szívesen látjuk nevelő célzatú szösszeneteid amivel rólunk elbitangolt bárányokról próbálod nyesegetni az élet vadhajtásait. Nálad az igazság nálad a vigasz. Világító fáklya vagy vakoknak az ismeretlenben. Buzogány vagy amivel eleink Bizánc kapuját döngették. Felnézünk rád. Sőt reád.
Állj élére a harcnak ami a nemzethalált vizionáló idegenszívű sakálok ellen formálódik kik a dakota lóból akarják lerágni az utolsó cafatot. Isszuk szavaid mint szomjúzó teve az oázis vizét. Ne hagyd abba. Orbán Viktor képe már a szívem főlé van tetoválva a tiéd is elfér mellette.
Részünkről a megtiszteltetés hogy leereszkedsz közénk és megmutatód hogyan kell kiválogatni a tiszta búzát az ocsú közül.
Köszönjük neked és további erőt, egészséget kívánunk missziód kiteljesedéséhez.

Taxomükke (UK) 2016.05.09. 20:43:28

@Virago_1000: "Nekunk van egy nagy formatumu nemzetszereto vezetonk..."

Ha megfeszulok, sem tudom, ki az...

montroyal ( CAN qc) 2016.05.09. 20:45:07

@Virago_1000: good luck .. ha belefersz az otthoni rablok koze , fényes lesz,, megvannak a kapcsolataid ? mar irtam, de én oroklott pesti csaladi hazzal es annyi penzel amibol eletem vegeig dolgoznom nem kell, nyugdijasnak sem koltoztem Mo-ra

remelem bejon es nem latunk ,olvasunk itt ..

gregaba 2016.05.09. 21:04:12

Sloughban valóban elég könnyű az elhelyezkedés, kis túlzással voltaképp az egész város a HR-ezésre és a foglalkoztatásra lett kitalálva mesterségesen. De épp ezért talán a legrondább város a UK-ben.
Én ezt most a közép-skóciai Stirlingből írom, ami viszont gyönyörű város, de nincs sok munkalehetőség.
De szerintem alapvetően fontos a munkakörnyezet és a mindennapi élettér, és ha úgy alakulna, h Sloughba kéne költöznöm, lehet h inkább hazaköltöznék Bp-re --- ami tényleg sokkal szebb a brit városok 90%-ánál...

Herr Géza 2016.05.09. 21:32:22

@diggerdriver: Mi van neked a melledre tetoválva???????? :)))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.09. 21:35:24

@Herr Géza:
A szivem felett teee. A nők sem a májuk alatt hordják a gyereket hanem a szívük alatt.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

VT Man 2016.05.09. 21:38:52

Jol dontott a posztiro, szerintem. Parkereses? Haat, majd meglatja, de nem hinnem, hogy konnyebb. A tobbi igen.

Határátkelő 2016.05.09. 21:44:04

@Virago_1000: Na most még egy ilyen "négerbűnözős", meg "bevándorlóbűnözős" komment és előmoderált leszel. Nincs magyarbűnözés, meg szlovákbűnözés, meg németbűnözés sem. Emberek vannak, akik bűnöznek. Meg emberek, akik nem.

Kérlek, ha maradni szeretnél a white listen, akkor ezt vedd figyelembe. Köszönöm.

@tanato: természetesen ugyanez igaz a "cigánybűnözésre" is. Neked is köszönöm.

q-84 2016.05.09. 21:44:23

@Virago_1000: Teljesen egyetértek, a poszíró vissza ne jöjjön ebbe az országba felesleges. A karrierhez viszont gratulálok!

BéLóg 2016.05.09. 21:45:27

NAGYON tetszett az írás! Szívből gratulálok és minden jót kívánok. Csalódás sose érje és legyen nagyon boldog.

Vadidegen ember is talál örömet a törtténetben, ezt az örömet szerettem volna ezekkel a sorokkal megköszönni!

2016.05.09. 21:47:09

@Virago_1000: Aha. Mese habbal. A -drasztikus- fizetésemelés lesz az utolsó, amit te látni fogsz Mo.-n. A lakossághoz viszonyítva piszlicsáré a magyar kivándoroltak aránya, és abból bizonyára baromi sokan vissza is jönnek, csak róluk nem lehet hallani, hiszen belőlük nem lehet szenzációt csinálni a médiában. Aki kint jól keresett, az valószínűleg itthon is jól fog, de hogy egy pék v. egy asztalos mire várna, az számomra örök rejtély. Várakozásból nem lehet egzisztenciát teremteni.

2016.05.09. 21:52:11

@diggerdriver: Hogyan lehetek "jó" magyar? Az már tudom, hogy semmit sem szabad kritizálni Mo.-n, gondolkodni pedig erősen ellenjavalott! Rettentően izgat a kérdés. Legalább egy bekezdésnyi szöveget szeretnék róla olvasni. Köszi. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.09. 21:58:34

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
A jó magyar az turultojásból kel ki...

Egy bekezdésnek elég volt.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

tanato 2016.05.09. 21:59:23

@Határátkelő: Nem használtam a kifejezést de azért értem miről van szó.Természetesen betartom a szabályokat, nem fogok senkit szélsőjobbról előzni.

Virago_1000 2016.05.09. 22:06:35

@Határátkelő: vitatod-e hogy az emlitett nepcsoportokbol nagyobb esellyel kerulnek ki bunozok?

Anina81 · http://hogymondjak.blog.hu 2016.05.09. 22:15:10

Sziasztok! Én lennék a poszterina, szeretettel. A tisztánlátásért: nem Sloughban vagyok, hanem Readingben. (Nem, nem böriben). Sloughban JobCentre Plus van, amibôl kettô foglalkozik NI numberrel, a másik Oxfordban van. Én Slough-ba kaptam idôpontot. Az NI interview -t nem lehet megúszni, kivéve ha feketézel... Oda még jó a kamu cím (hostel, akármi), a bank viszont foggal-körömmel ragaszkodni fog hozzá.

Anina81 · http://hogymondjak.blog.hu 2016.05.09. 22:15:10

@BéLóg: Köszönöm, örülök, ha tetszett.

Anina81 · http://hogymondjak.blog.hu 2016.05.09. 22:15:31

@A nagy kékség: Százezer forint az még itt se kis pénz, szerintem. ;)

puhacica 2016.05.09. 22:16:22

@Bal: a JC-ben van az NI interju.
@A nagy kékség: most en magyarazzam el egy pesti buszsofornek, hogy eves BKV berlet is letezik es ha az ev elso feleben koltozik ki az ember gyereke, akkor azert eleg jelentos osszeget bukhat rajta?

ugy latom, ma a tobbseg inkabb csak kotozkodni jott ide....
nem baj, nekem bejott a stilus.

Határátkelő 2016.05.09. 22:16:49

@Virago_1000: Ebbe a vitába nem megyek bele, mert a dolog nem erről szól, hanem arról, hogy nem bélyegzünk meg teljes népcsoportokat. Ezen a blogon ez a szabály és kész.

Anina81 · http://hogymondjak.blog.hu 2016.05.09. 22:23:00

@Határátkelő: Tbk erre is jó a külföldi tapasztalat. Egy multinál töltött pár év, s lényegesen jobban tud differenciálni az ember. Pontosabban nem bôrszín alapján fog. :)

Anina81 · http://hogymondjak.blog.hu 2016.05.09. 22:25:34

@ChristineK: Köszi! Ha lesz rá igény, írok majd még, késôbb, ha elmúltak a "mézeshetek".

rumitom 2016.05.09. 22:28:08

@Anina81: nagyon jo stilusa volt az iromanynak, kivanom hogy a londoni telet is derusen toltsd :) bar szerencsere szinte korlatlan valasztekkal lehet telen is leugrani fillerekert a spanyol tengerpartra, ugyhogy azert atveszelheto.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.09. 22:30:07

@Virago_1000:
Vitatod-e hogy a magyarok genetikailag adócsalók?

rumitom 2016.05.09. 22:33:23

@Virago_1000: ez egyebkent egy erdekes szociologiai kerdes lehetne, es nem csak polcorrektebb, de a lenyeget tekintve is elorebb mutato lenne talan a kerdest ugy feltenni, hogy "vitatod e hogy a mind anyagi mind kepzettsegi szintet illetoen az atlagos szint alatt elhelyezkedo haztartasokbol nagyobb esellyel kerulnek ki bunozok"
es akkor mar csak a bunozot kell definialni meg atlagos szintnek a regio statisztikai ertekeit meghatarozni, es maris lehet erdemben eszmet cserelni

Virago_1000 2016.05.09. 22:50:19

@Anina81: a vilagon nincs olyan ember aki a borszine miatt differencial masokat. Rasszizmus nincs. Nem is volt nem is lesz.
Tapasztalatok illetve tapasztalatok sorozata nos az nagyonis van. Egyebkent meg egy vilaghiru multinal dolgozom ahol, minden mas multihoz hasonloan, szigoru szajzartorveny van es folyamatosan promotalva vannak a ratyik, a nem feherek es a nok. Holott azt hiszem inkabb a kepessegeknek es a hozzaadott ertekeknek kellene donteni.

2016.05.09. 23:07:45

@diggerdriver: Olyasmire gondoltam, hogy pl. nem hagyja el a hazáját, meg hasonló közhelyek gyűjteménye. Csalódást okozol... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.09. 23:11:11

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
A te gondolataidat miért nekem kéne leírni?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2016.05.09. 23:13:39

@diggerdriver: A sajátjaidat kell, hogy elrakhassam a közhely gyűjteményembe, s tudjam használni, ha cinizmusra van szükség.

Sanyi9 2016.05.09. 23:15:45

@Virago_1000: mi a frusztraltsagod oka? Melyik vilaghiru multinal dolgozol?

Bal 2016.05.09. 23:22:59

@puhacica: ja tényleg, nekem ez nem volt, munkahely intézte. De ezt a négy éves gapet akkor se értem

Herr Géza 2016.05.09. 23:45:56

@Virago_1000: Hát már mindenkit felvesznek a "világhírü multikhoz"??? Itt a vég kezdete.... :))))))

Anina81 · http://hogymondjak.blog.hu 2016.05.09. 23:59:25

@Bal: az töttyögéssel telt, még Pesten. Szóval 12-16 között otthon voltam, nehezen indultam el. Van akinek könnyebben meg, nekem nehezen, ez van.

Muscari 2016.05.10. 00:04:56

@adamskij: ugy ertettem, hogy egy NY-europai turistanak olcso. Minden itteni ismerosom lelkendezett, hogy milyen jo az ar-ertek arany.
Ott elni, magyar keresetbol hat az minden, csak nem olcso, az biztos.

Muscari 2016.05.10. 00:06:32

@Bal: NI szamot igenyel a job centre-ben :-)

En is ugy ertettem, hogy csak most ment ki, hat eleg sokaig vacillalt.

Muscari 2016.05.10. 00:10:34

@diggerdriver: "sot read" :-))))))))))))

@Anina81: welcome, orulok, hogy vegul raszantad magad a koltozesre :-)

Virago_1000 2016.05.10. 00:11:49

@Határátkelő: mivel a te blogod ezert te diktalod a jatekszabalyokat. Tiszta sor.

Virago_1000 2016.05.10. 00:14:12

@Sanyi9: tenyeket irok le amelyek sajnos sokszor kiabranditoak. A legtobb ember inkabb homokba dugja a fejet.

Virago_1000 2016.05.10. 00:14:47

@Herr Géza: mindenkit azert nem , pl teged sem

Herr Géza 2016.05.10. 00:20:40

@Virago_1000: :) Pedig de. Csak én már rég eljöttem onnan. Idén lesz húsz éve.... :))))

Bal 2016.05.10. 00:24:59

@Anina81: értem. Emlékszem én is az első két hónapra tíz éve, feküdtem az üres londoni kétszobás padlóján és a jól ismert zenéimet hallgattam, féltem kimenni az utcára, és mintha egy másik ember ült volna a helyemben. Aztán idővel megszokod.

Gondolom azért húztad ennyi ideig, mert mostanra jutottál el oda, hogy elfogyott körülötted a levegő. A változást itt garantáltan meg fogod kapni, de nem tudom, párkeresésre mennyire lesz alkalmas. Láttam sok magyar lányt hasonló cipőben, elég változó sikerrel. Személyiség kérdése, vagy talán inkább az, hogy hagyod-e, hogy az új helyzet miatt megváltozzon a személyiséged.

Anina81 · http://hogymondjak.blog.hu 2016.05.10. 00:44:45

@Bal: Érdekes, nem érzem másnak magam. Nem hogy nem félek kimenni, kifejezetten keresem az újat, az ismeretlent. Utazni is ezért szeretek, egyszerűen vonz az ismeretlen. Változni tutira fogok, de ez szerintem inkább idő kérdése, semmint a helyszíné. A párkeresés (vagy akár a külföldezés) meg olyan mint az ötös lottó, vagy behúzod a főnyereményt vagy nem, de itt is igaz, hogy olyan még sose nyert, aki szelvényt sem váltott soha... :)

2016.05.10. 00:48:01

@Bal: Feltel kimenni az utcara Londonban? :) Mitol feltel? A Jobcenteres reszt en sem ertettem a posztban, nekem is a munkahelyem intezte az NI szamomat. Ami a parkeresest illeti, nem hinnem hogy egy atlagos kelet-europai nonek nehez part talalni Londonban, sot.

PannonBoy 2016.05.10. 01:15:11

@Anina81: Szia! Köszönöm, hogy megírtad a történeted, élmény volt olvasni. Sőt, néhol kicsit gyorsnak is éreztem, szívesen vettem volna még részletesebben. :)
Azért is szimpatizálok a történettel, mert nálam is hasonló (volt) a vívódás. Szintén jó munkahelyi és lakás körülmények, de valahogy nem érzem jól magam. Szintén se kutya, se macska.
A leírásod bátorította a most nyári költözésemet.
Sok sikert kívánok! :)

Anina81 · http://hogymondjak.blog.hu 2016.05.10. 01:22:16

@PannonBoy: Köszönöm! Szurkolok akkor, hogy összejöjjön neked is minden, ahogy eltervezted! Izginek izgi lesz, az biztos. Itt meglepôen nyugi van.

montroyal ( CAN qc) 2016.05.10. 02:10:14

@diggerdriver: na na !! ne szemelyeskedjunk ..:-))

midnight coder 2016.05.10. 07:10:54

@rumitom: Itt nem annyira az anyagi és a képzettségi szint a kérdés, hanem a kultúra amiben felnő az illető. A bűnöző fogalma is érdekes persze: Pl. bűnöző volt-e Oszama Bin Laden ? Elvégre a saját és hitsorsosai szemszögéből nézve roppant hősies és felemelő dolgot hajtott végre szeptember 11-én, az a polgár aki ma menedékért kuncsorog az EU szélén jó eséllyel maga is az ünneplők között volt. A mi kultúránkból nézve persze ez picit másképp néz ki szeptember 11. És a két kultúra látszólag nem áll távol egymástól - Oszama Bin Laden kis híján mérnök lett egy neves nyugati egyetemen.

Buchhalter 2016.05.10. 08:12:52

@montroyal ( CAN qc): szerintem pár ember miatt nem kéne minden magyart egy kalap alá venni.Az ilyen komentekkel csak a saját magad jártod le.Mindenhol van lehetőség.Jó és rossz egyaránt.Ne ájuljunk már be annyira a nyugattól!Neked bejött, vagy csak vetítesz,hajrá érezd magad jól ,de nem kell állandóan haza köpködni.

Buchhalter 2016.05.10. 08:13:00

@Herr Géza: hát a multikat hagyjuk.Voltam pár cégnél mostanában interjúkon.A HR picsák mindenhol tudálékosak és okoskodók voltak a fene nagy hülye ostoba kérdéseikkel.

tralalala 2016.05.10. 08:53:38

@diggerdriver: "Vitatod-e hogy a magyarok genetikailag adócsalók? "

A magyar kultúrában az adócsalás bocsánatos bűn, már-már természetes. Viszont ennek a genetikához semmi köze, ez egy kulturális dolog, a kommunizmusból (előtte meg a habsburgok, törökök, stb. voltak ugyanez) fakad, mikor az állam "ellenség" volt, tehát az állammal szemben csalni nem hogy megengedett, de már-már hősies tett volt.

Aki azt gondolja a rendőrségi statisztikák vagy a saját élményei alapján, hogy öt bizonyos bőrszínű ember közt átmenni egy aluljáróban nagyobb eséllyel jár beszólogatással/veréssel, mint öt másmilyen bőrszínű közt, az se gondolja, hogy ez genetikai. Azt gondolja, hogy a bőrszínből jó eséllyel jósolható a kultúrája valakinek. És persze tudja ő is, hogy tévedhet, de nagyobb eséllyel tudja így elkerülni a szituációt, mintha színvak lenne.

Te egyszerűen azt csinálod, hogy egy állítást ("X csoportban arányaiban több a bűnöző") eltorzítasz, hogy nevetségessé tedd ("aha, akkor Y csoportban nagyobb az adócsalók aránya _genetikai alapon_"). Senki nem mondta, hogy genetikai alapon, ezt te teszed hozzá. Ez unfair vitastílus, amivel mindenki veszít, hiszen így a vita félrecsúszik.

Virago_1000 2016.05.10. 09:00:10

@Anina81: add ki a pesti lakasodat. A bevetelbol siman megelsz sot utazgathatsz kedvedre. Afrikaban. V azsiaban. Kozben "onkenteskedhetsz".
Azt csipobol feleljtsd el hogy Londonban akar csak szinten ttudod tartani az otthon megszokott eletszinvonaladat. Aztan perspektiva sincs/ sem lesz elotted.
Parkereses: ha nem jok a magyar fiuk akkor sajnos igen nagy bajban vagy ajanlom keress egy pszichologust. A kulturalis kulonbsegek ki fognak ugyanis jonni. Marpedig az ellentetek nem vonzzak egymast arra nem lehet epiteni. Ez utobbit ne nagyon halasztgasd. Mar igy is az utolso pillanatban vagy. 35 folott szulni hogy is mondjam.... necces.

Virago_1000 2016.05.10. 09:06:55

@diggerdriver: a magyarok genetikai adocsalasarol: az adocsalasra a kiskapukra itt kevesebb a lehetoseg megis megragadnak mindent az itteniek is. Csak egyszer probalj meg osszehaverkodni egy konyvelovel aztan majd elmond neked erdekes dolgokat.
nemcsak adocsalas de meg a magyarnal is cifrabb dolgok mennek. Okosba el lehet intezni itt is mindent. Persze egy keuropait aki alig beszeli a nyelvet kevesbe vonodik be ebbe.
Mivel nincs meg itteni tapasztalatod ebben ezert ne itelj. Az emberi termeszet mindenhol ugyanaz.

Anina81 · http://hogymondjak.blog.hu 2016.05.10. 09:07:02

@Virago_1000: azt ugye vágod, hogy emiatt a mentalitás miatt kerülnek el messzire a nôk? (Ha ez most újdonság volt, nagyon szívesen!) Ezzel a primitív fröcsögéssel magadat járatod le... Szerintem neked nagyobb szükséged van a segítségre, ôszintén remélem, megkapod, mielôtt eléred a "férfihangos" mélységeket.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.05.10. 09:33:21

@Muscari: teljesen igazad van.
pub/bár viszonylatban erősen nőtt a pesti árszint érzésem szerint, néha simán összevethető az osztrák-némettel.
azt kigazdálkodni törvényes magyar fizetésből tényleg művészet.

puhacica 2016.05.10. 09:44:30

@Virago_1000: most, hogy igy mondod, asszem latatlanban is szivesebben dolgoznek "egy ratyival, egy nem feherrel es egy novel", mint veled.

jog-ász 2016.05.10. 09:47:01

biztos hogy jól döntöttél...személyesen te nem érezted jól magad a bőrödben, nem hiszem hogy az ország meg a környezet az oka..ha ki tudsz ebből kint zökkenni akkor majdnem mindegy hol élsz, mert a többi jön magától, barátok, kapcsolat stb. ha helyrebillensz lehet újra itthon is jól érzed majd magad..

Bal 2016.05.10. 10:05:05

@Mirjam2: minden más volt, de azt hiszem attól féltem, hogy valakivel beszélnem kell, és nem értem ;) Gyorsan világos lett, hogy az otthoni felsőfokú nyelvvizsga az utcán nem életképes, főleg az őshonos, alacsony képzettségű brit lakosság körében (buszsofőr, pénztáros), akik mintha valami más nyelvet beszéltek volna ...

Hari Seldon 2 2016.05.10. 10:16:27

@Virago_1000:
35 felett szülni necces? Nagy hülyeséget beszéltél. Nálunk a gyerekek negyven alatt jöttek kicsivel. Semmi gond nincs vele, ha rendesen követve van a terhesség.

Hari Seldon 2 2016.05.10. 10:17:48

@puhacica:
Lehet hogy én vagyok a műveletlen csütörtök, de mi az a ratyi?

Virago_1000 2016.05.10. 10:44:46

@puhacica: a nokkel vagy ratyikkal semmi bajom. A baj azzal van, hogy tobbletjogokat es tobbletlehetosegeket "kell" biztositani nekik a ferfiak pusztan azert mert mas van a labuk kozt. Ezzel egyetlen egeszseges lelkivilagu no sem ert egyet. Egyelore meg ok vannak tobben, bar nem biztos hogy ezen a blogon is.

@Anina81: "azt ugye vágod, hogy emiatt a mentalitás miatt kerülnek el messzire a nôk?"
- a baratnom biztos orul neki :)

@Hari Seldon 2: anyam is 41 volt mikor a hugom szuletett de azt jo ha tudod hogy 35 felett automatilusan veszelyeztetett terhesseg all fenn, valamint a genetikai, szuletesi rendellenessegek eselye ugrasszeruen megno. 40 felett is lehet szulni. Van ra nehany pelda, dejlodik az orvoslas is, de az vitathatatlan hogy nem idealis.

puhacica 2016.05.10. 10:46:45

@Hari Seldon 2: a melegeket nevezik igy egyes nalunk iskolazottabb, feher europaiak. azt mar meg se akarom penditeni, hogy az altala alsobbrendunek tartott ratyik es szinesboruek melle besorolta a noket is... ez olyan muvelt gondolkodasra vall. ja, nem.

Herr Géza 2016.05.10. 11:15:26

@Virago_1000: "...pusztan azert mert mas van a labuk kozt." Ójajj, a "ratyiknak" mi más van a lábuk között, áruld már el okoska??

Hari Seldon 2 2016.05.10. 11:25:16

@Virago_1000:
Jó ha tudom... Ne már. Három gyerekünk van. 40 körül jöttek. (nem mondom pontosan, és azt sem most mennyiek)
Azért elhiheted, hogy tudok párdolgot a gyerek születéséről. Meg Mme Seldon ugye gyerekorvos, szóval tényleg pont erről kell magyaráznod.
A lényeg: valóban kiemelt figyelmet kapnak a 35 év fölötti terhességek.
Viszont azt kevesebben tudják, hogy például a Down kóros gyerekek túlnyomó többsége a 35 év alatti terhességekben születnek. - Egyszerűen azért, mert 35 év alatt nem kötelező (ajánlott) a teszt a születendő gyerekről. Így amíg 35 felett lényegében kiszűrik, alatt jó eséllyel megszületik.

2016.05.10. 11:55:41

@Virago_1000: Tudod, nálunk fenn van a falon egy telefonszám egy fotóval. Ezt az urat fel lehet hívni, ha bárkit sérelem ért származása, neme, stb miatt. Pár éve egy angolt rúgtak ki, mert felhánytorgatta egy lengyel kolléga származásdát....utálom a kelet-európaiakat! Külön jogok járnak nekik!
Például itt vagy te. Jogod van kinn dolgozni, angol üzletekben vásárolhatsz, rész vehetsz a tömegközlekedésben, nem kell hátra ülnöd. Még a jövedelmed is ugyanannyi, mint egy angolnak. Nem szégyelled magad???
Pedig a genetikád is más....

2016.05.10. 11:55:56

@puhacica: a melegeket nevezik igy egyes nalunk iskolazottabb, feher europaiak. azt mar meg se akarom penditeni, hogy az altala alsobbrendunek tartott ratyik "

De melyik más nyelven írják és mondják így?

ben2 2016.05.10. 11:57:32

Egyedülálló harmincas nő külföldi kiruccanása:
kimegy, összeszed valakit, 1-2 éven belül rájön, hogy sem a kapcsolat, sem az ottani élet sosem fog igazán működni, kapuzárási pánik, gyorsan hazajön, összeszed valakit, fél éven belül kisház, kiskutya, kisgyerek, pár éven belül vállás (a kapcsolat már az elejétől túlerőltetett volt ugyebár), majd megszakad a melóban, hogy egyedül eltartsa a házat, kutyát, gyereket

A külföldön munkát vállalók közül két csoport az, aki sikeresen tud kijönni a kalandból:

1. aki teljesen maga mögött akarja hagyni az itteni világot és 0-ról új életet akar felépíteni
2. aki tudatosan csak egy adott ideig akar külföldön maradni

Ők azok, akiknek határozott elképzelésük van arról, hogy hogyan akarnak élni és azért hajlandóak áldozatot és kockázatot vállalni.
Az 1. csoportba tartozókról viszonylag keveset tudunk, mert ők nem néznek vissza és postolgatnak melankólikus, önigazoló üzeneteket az otthon maradóknak.
A 2. csoportból sokakat ismerünk, mert a döntő többségük hazajön (hiszen eleve így tervezte) és kiforrott véleményük van arról, hogy mi az ami ott jobb és mi az ami itt, miért érdemes kint maradni és miért érdemes hazajönni. Kevésbé kritikusak az itthoni viszonyokkal, mert megtapasztalják, hogy vannak problémák, amik mindenhol hasonlóak, az emberi hülyeség meg nem országfüggő.

Aztán vannak a többiek, akikkel tele a net:
- "kimegyek, majd meglátjuk mi lesz",
- "még nem tudom ott akarok-e élni, de ha jól érzem magam, akkor maradok",
- "ha eleget keresek nem jövök vissza",
- "nem tudom mi vár rám, nem tudom mit fogok csinálni, de ami itt van, abból elegem van, basszátok meg",
Stb.
Na ilyen mentalitással a külföldi munkavállalás garantált kudarc.
Ezek az emberek mindenhol csak átmenetileg fogják jól érezni magukat, mert fogalmuk sincs, hogy mit akarnak kezdeni az életükkel. A panszok és indulatok mind abból fakadnak, hogy a saját koncepciótlanságuk miatti szorongásaikért a környezetüket (anyám, férjem, munkatársam, BKV, Orbá Viktor, már megint szar megy a tv-ben, stb.) teszik felelőssé.
Ilyen mentalitással garantált, hogy idővel az ottani világ sem fog tetszeni, csak rátesz még egy lapáttal a kultúrális elszigeteltségből fakadó magány.

VT Man 2016.05.10. 13:51:10

@ben2:
Ezt nagyon jol leirtad!

Hozzatennem, hogy a "Viktatura elol menekultem" emberek is eleg nagyot koppannak, ha lesz egy kormanyvaltas.

Mert akkor mi lesz?
- Hazajon? Es rajon, hogy a dolgok 90%-a ugyanugy "szar", hiaba nem viktor van
- Nem jon haza, mert "hat nem csak ezert mentem ki"

En par honapja jottem ki, es jol erzem magam.
Otthon nem erezhettem volna jol magam? De. Itt minden tokeletes? Nem.

Most ugy gondolom, hogy par ev mulva majd hazamegyek. De majd elvalik.

Az vicces, hogy az angolokat azzal riogatjak, hogy "ha nem nevezel be magannyugdijpenztarra, akkor csak a minimum allami nyugdijat fogod kapni angliatol".

Ami atszamolva kb. havi 160 ezer Forint. Angliaban keves, de otthon azert nem rossz.

Virago_1000 2016.05.10. 13:51:38

@puhacica: nem neztem le a noket es nem is fogom. De egy ferfit ne erjen hatranyos megkulonboztetes semmilyen tekintetben a novel szemben illetve a no ne jusson extra elonyokhoz a neme miatt. Csak ezert emeltem hangom.
Mert a noknek a jog tobbet garantal. Ez mar annyira megszokott, hogy eszre sem vesszuk fel sem tunik. A ferfiaknak sem.
Csak gondolj bele az ezerszer megcafolt feminista hazugsagba: a nok azonos munkaval kevesebbet keresnek.

VT Man 2016.05.10. 14:10:41

@Virago_1000:
"a magyarok genetikai adocsalasarol: az adocsalasra a kiskapukra itt kevesebb a lehetoseg megis megragadnak mindent az itteniek is."

Valoban, egy darabig en is gondolkoztam azon, hogy a lakas berlesnel a kauciot miert kell, hogy egy allam altal kijelolt szervezet kezelje (TDS).
Valoszinuleg azert, mert sok problema volt a kaucio lenyulasaval kapcsolatban. Most ez atkerult egy fuggetlen szervezethez.

Amugy magyarorszagon se lenne rossz otlet egy ilyen.

VT Man 2016.05.10. 14:10:46

@Anina81:
"Az NI interview -t nem lehet megúszni, kivéve ha feketézel...'

De miert is kellene meguszni?

EU-s allampolgaroknak eleg sima ugy (szerencsere), odamesz, valaszolsz par kerdesre, ennyi.

Köldök_szösz 2016.05.10. 14:30:08

@ben2: szóval azt mondod hogy aki nem találja a világban a helyén annak szar. Váó. Micsoda felfedezés. -_-

Anina81 · http://hogymondjak.blog.hu 2016.05.10. 14:39:13

@VT Man: az odamenetelre értettem. Ha NINo kell, oda kell mászni érte. Bár itt egy páran írták, hogy nekik a cég intézte, ami fura, mert egy rakat személyes adatot kérnek, aláírásodat helyben összevetik a papírjaiddal, stb. Aztán simán lehet, hogy személyes megjelenés nélkül is lehet...

Virago_1000 2016.05.10. 14:54:53

@VT Man: ""Az NI interview -t nem lehet megúszni, kivéve ha feketézel...'
"

- talan azert kene meguszni, mert hozta a "magyar " mentalitast ami elol menekult?
Egyebkent tenyleg egy pofonegyszeru formasag az egesz sot meg tolmacsot is lehet kerni.

2016.05.10. 15:36:08

Orulok, hogy vegre nem egy "kimentem 3 diplomaval mosogatni" tipusu proli tortenetet olvashattunk.

szekőcei 2016.05.10. 15:36:21

@Anina81: nem vennék rá mérget, hogy abban bíztak, hogy leteszel róla.

Amennyire én ismerem őket, örültek, hogy belevágtál.

Anina81 · http://hogymondjak.blog.hu 2016.05.10. 16:15:37

@Virago_1000: bocs, kifogytam a trollfutterbôl. :) Inkább tolok egy crackpipát a néger szeretômmel, a Wembley Central-beli patkánylyukban, amit heten tartunk fenn feketézésbôl és kicsit kesergek, hogy ma se szültem, pláne egy ilyen Grál-lovagnak. Happy?

Anina81 · http://hogymondjak.blog.hu 2016.05.10. 16:17:28

@Sweetshark: pedig pár kommentelônek ez nagyon fáj... :D

Golf2 2016.05.10. 16:24:38

@Anina81: :)) Téged se kell félteni...

2016.05.10. 20:04:03

@Bal: Ja, ertem. En egyaltalan nem beszeltem angolul mikor Londonba erkeztem, igy az en helyzetem ilyen szempontbol egyszerubb volt, tudtam hogy barki barmit mond, ugysem fogok erteni semmit :). Aztan lassankent javult a helyzet.

Bal 2016.05.10. 20:54:16

@Anina81: nem értem teljesen, bár azt el kell ismerjem, hogy itt lényegesen magasabbak a nyeremények, mint otthon ;)

2016.05.10. 21:05:56

@Anina81: Nekem a ceg intezte, innen a forumrol tudtam meg hogy letezik ilyen NI interju, es az konkretan csak a te posztodbol derult ki szamomra (utolag, a kommentekbol) hogy ez a Jobcenterben van.

Bal 2016.05.10. 21:13:08

@Bal: said that, múltkori magyar látogatásnál ledöbbentem, hogy 178 centivel már milyen kis stöpszlinek számítok Budapesten. Pedig itt a cégnél az még inkább átlagos.

puhacica 2016.05.10. 21:25:06

@Könnyen elkaptuk, uram!: egyiken se. de muvelt baratunk ugyebar magyar, az meg egyben europait is jelent. meg.

@Virago_1000: en ezt a hazugsagot a sajat boromon tapasztaltam, ugy 60ezerrel kaptam kevesebbet mint az uram, ugyanazon a munkahelyen, ugyanabban a pozicioban. nekem eleg valosagosnak tunt.

PannonBoy 2016.05.10. 22:45:11

Nagyon lehangoló, hogy egy pozitív hangvételű írásra ilyen lehúzó negatív kommentek érkeztek, főleg a vége felé. Egy-kettő meg komolyan kivágta a biztosítékot, pl. amiben az van, hogy ki lesz sikeres és ki nem.
Virago_1000-ret meg egyenesen kivágnám, ha az én blogomon tenne ilyen hozzászólásokat. Így a stílusából ítélve valaki olyan, aki sokat akar, de még soha nem lépte át a magyar faluja határát.

Anina81 · http://hogymondjak.blog.hu 2016.05.11. 00:43:36

@Mirjam2: Á, így már értem, köszi a felvilágosítást! Nekem adtak egy szerzôdést, a többit meg megoldottam magam. Mondjuk aki itt született, az nem is vágja az ilyen bevándorlós ügyintézést, ergo segíteni se nagyon tud. Van egy ilyen checklistem, hogy mit hogy érdemes, bár szerintem aki készül kifelé, az tisztában van ezekkel.

Anina81 · http://hogymondjak.blog.hu 2016.05.11. 00:45:35

@szekőcei: Nem tudom, ki rejtez a nick mögött, de láwollak az tuti! ;)

2016.05.11. 14:42:06

@PannonBoy: Erre talaltak ki a 'szures' gombot.

2016.05.11. 14:51:33

@Anina81: Ha tortenetesen HRes a munkaja az illetonek, akkor nyilvan vagja az ugyintezest, mert ezert fizetik. En orultem neki hogy ok mindent megoldottak, nekem csak dolgozni kellett.

Sanyi9 2016.05.12. 20:08:35

@Virago_1000: mi a frusztraltsagod oka?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása