oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. április 14. 06:46,  Megduplázódott az angliai magyarok száma 107 komment

2016. április 14. 06:46 Határátkelő

Megduplázódott az angliai magyarok száma

A Nagy-Britanniában élő magyarok száma körüli vita talán soha nem jut nyugvópontra, mindenféle adatot hallottunk már, de a konkrét számoknál talán érdekesebbek a trend, ami azt mutatja, hogy az elmúlt öt évben kétszer annyian lettek.

nagy-britannia_anglia_london_foto_pixabay_com_chafleks.jpg

A Migration Observatory nevű szervezet friss tanulmánya szerint a legtöbb munkavállaló Kelet-Európából és az euróövezet déli részéről érkezik Nagy-Britanniába.

Az Oxfordi Egyetem mellett működő független migrációkutató elemzőműhely (na, csak sikerült leírni…) szerint a 2004-es uniós bővítés óta duplájára nőtt az országban élő külföldi uniós állampolgárok száma, ami mostanra (ami az átfutási idő miatt 2015-öt jelent, tehát a „most” alatt a tavalyi adatokat kell a továbbiakban érteni) meghaladja a 3 millió főt.

Ennek megfelelően a hat legnagyobb küldő állam sorrendben Lengyelország, Románia, Spanyolország, Olaszország, Magyarország és Portugália. Míg 2011-ben valamivel több, mint egymillióan (1 millió 40 ezren) éltek ezekből az országokból átköltözött emberek Nagy-Britanniában, addig 2015-re a számuk megközelítette az 1,6 milliót, magyarán az összes ott élő uniós állampolgár számának a felét.

Nem untatnálak titeket további statisztikákkal (ismerve néhányatok heves ellenérzéseit...), a beillesztett képekről, aki akarja, ki tudja bogarászni az őt érdeklő adatokat. A magyarokról azért annyit még mondjunk el, hogy míg a hivatalos adatok szerint 2011-ben 50 ezren éltek Nagy-Britanniában, addig számuk 2015-re megduplázódott.

migration_observatory_2016_forras_migrationobservatory_ox_ac_uk.jpg

Miért mennek?

Legalább ilyen érdekes kérdés ugyanis (alig két hónappal a britek EU-s jövőjéről szóló referendum előtt), hogy miért mennek az uniós állampolgárok a szigetországba. Nos, az elemzők szerint a válasz egyértelmű: dolgozni.

A népszerű toposz (lásd a szocális ellátórendszeren élősködő bevándorló) ellenére ugyanis a helyzet úgy áll, hogy az igazi vonzerőt nem a juttatások, hanem a munkalehetőségek és a magasabb fizetés jelenti.

Kinek melyik, ugye, hiszen míg Kelet-Európából a magasabb fizetés vonzza a határátkelőket, addig a magas munkanélküliség sújtotta Olaszországból és Portugáliából egyáltalán a munka lehetősége.

migration_observatory_2016_munkanelkuliseg_forras_migrationobservatory_ox_ac_uk.jpg

A Migration Observatory egyébként a lengyel és román béreket hasonlította össze a britekkel, és arra jutott, hogy előbbihez képest 1,8-szer, utóbbihoz képest 4,2-szer magasabb életszínvonalon lehet élni Nagy-Britanniában (most abba nem mennék bele, hogy milyen modell alapján számolták ki).

Az uniós országokból érkező határátkelők ráadásul jórészt dolgoznak és (megint csak a tévhittel ellentétben) gyermektelenek, tehát ha akarnák sem tudnák igénybe venni a gyermekek után járókedvezményeket. Az adóvisszatérítés esetében már kicsit más a helyzet, annak esetében valamivel jobban járnak.

A helyzet tehát úgy áll, hogy a David Cameron vezette kormány által sikerként eladott leendő szigorítások valójában nem lesznek érzékelhető hatással az érkezők számára, ugyanakkor a Brexit mellett érvelőknek sincs igazuk abban, hogy a bevándorlókat csak a szociális juttatások érdeklik.

Nincs egyetlen ok

„Nincs egyetlen olyan tényező, ami kifejezetten mozgatná az elmúlt években tapasztalt bevándorlást. Akadnak olyan erők, melyek évekig változatlanok, ilyen például az egyes tagállamokban, különösen Romániában jellemző alacsony bérszint. Mások ennél jóval gyorsabban változhatnak, például a spanyol munkanélküliség helyzete” - fogalmazott a The Independent kérdésére a Migration Observatory igazgatója, Madeleine Sumption.

Az még egyelőre nem egyértelmű, milyen hatása lehet a Living Wage (kb. Megélhetési Fizetés – ami nagyon leegyszerűsítve a megélhetéshez szükséges bérszint meghatározása) bevezetésének.

Egyfelől a minimálbérnél magasabb juttatás további uniós munkavállalókat vonzhat a szigetországba, másrészt viszont a munkaadóknak jóval kevésbé áll majd érdekében a nagyon olcsó kelet-európai munkaerő alkalmazása, ha egyszer nekik is annyit kell majd fizetni, amennyiért már egy született brit is elmegy dolgozni.

A Brexit hatása

Ha már az előbb felmerült a Brexit (amiről akit érdekel, itt olvashat részletesen és sokat), érdemes egy kicsit kitérni arra a tanulmányra, ami nemrégiben jelent meg az Oxfordi Egyetem egyik kutatóintézete, az Oxford Economics szerzőitől, és amely ezt a kérdést járta körül.

Annál is inkább, mert a kutatók szerint az uniós határátkelők 2005 és 2015 között évente átlagosan 0,5 százalékpontot adtak hozzá a brit gazdaság növekedéséhez – írja az MTI -, elsősorban azzal, hogy ellensúlyozták a társadalom elöregedését (nyilván jórészt fiatalok érkeztek).

Ha viszont a brit kormány (Brexittel vagy anélkül) az elmúlt tíz év 104 ezer fős beáramlásához képest évente például 60 ezerrel kevesebb munkavállalót engedne be az Európai Unióból, az önmagában 2030-ra 1,1 százalékkal csökkentené a brit GDP-t.

(Fotó: pixabay.com/chafleks)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia Brexit

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr718604002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.04.14. 06:52:31

Özönlenek...Pedig csak ötödikek vagyunk.

tnt 2016.04.14. 06:54:37

érdekes szám ez 96.000....

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.04.14. 07:20:12

Gondolom, hogy ezek csak a hivatalos számok.

2016.04.14. 07:43:22

Hőmérséklet?

Budapest, 12 fok. Enyhén szeles, tiszta égbolt, front nem várható.

2016.04.14. 07:48:17

@tanato: "Egyre komolyabban aggódhatunk, hogy Magyarországból hamarosan zombiország lesz."

Ütős felütés. :DDDD

tanato 2016.04.14. 07:54:45

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Persze a Népszava ellenzéki lap,nyilván tesz rá egy lapáttal,de én pl. aki emberekkel foglalkozom,tényleg nap mint nap látom hogy majd minden családból mennek kifelé a fiatalok nyugatra,ki csak ingázónak,ki áttelepülőnek, de gyorsuló, ütemben.vannak persze hazaköltözőim is a praxisban de arányaiban nagyon kevés az előző csoporthoz képest.

2016.04.14. 07:56:17

@svájci sapka (ch): UKben szerintem majdnem minden EUs bevandorlo regisztralva van, hulyek lennenek nem regisztraltatni magukat. Feketen szinte csak az illegalis nem-EUs bevandorlokat foglalkoztatjak. Nekem ez a 100 ezer koruli magyar realis szamnak tunik, persze ettol nem lesz vege a hiszterianak, tovabbra is sokan fognak irni itt es mashol a felmillio magyarrol Londonban stb.

A cikkben kisse demagognak tunik nekem az a resz hogy dolgozni mennek es nem segelyert; persze uj bevandorlokent eloszor muszaj dolgozni, de fel-egy evvel kesobb mar lehet segelyeket kerni, illetve a cikkbol is kiderul hogy a helyieknel tobben kernek alacsonyan fizetett dolgozoknak jaro tamogatast. Szinten nem emliti a cikk a Housing Benefitet ami jelentos, orvosi ellatas, iskolaztatas koltsegeit stb. Persze akik meg vannak gyozodve rola hogy a buta, rasszista britek ok nelkul utaljak a bevandorlokat, azoknak nagyon fog tetszeni ez a cikk, nem veletlenul az Independentben jelent meg.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.14. 08:03:37

Kispesten is nőtt a lakosság száma. És?

Muscari 2016.04.14. 08:13:20

"másrészt viszont a munkaadóknak jóval kevésbé áll majd érdekében a nagyon olcsó kelet-európai munkaerő alkalmazása, ha egyszer nekik is annyit kell majd fizetni, amennyiért már egy született brit is elmegy dolgozni."
Ezt nem értem, eddig sem volt különbség, ugyanannyit kapott a született brit és az európai is. Nem azért nem dolgoznak vagy dolgozik kevés angol az ilyen minimálbéres helyeken, mert diszkriminálják őket, hanem mert nem is jelentkeznek.

Ha arra gondolsz, hogy 7.20-ért az is elmegy majd dolgozni, aki ezt 6.7.-ért nem tette meg, akkor szerintem tévedsz. Ez mindössze 80 fontos emelés egy hónapban.

Az első táblázathoz annyit fűznék hozzá, hogy ott a változás nagysága szerint vannak az országok sorba állítva, nem aszerint, hogy hány fő tartózkodik jelenleg az országban. Az utánunk következő portugálok 140 ezren vannak.

Azért ez a 96 ezer elég kevésnek tűnik, de ezt már sokszor megbeszéltük.

Muscari 2016.04.14. 08:19:45

@Mirjam2: érdekes módon nem minden angol utálja a bevándorlókat, én egy csomó ilyennel találkozom. Látom viszont, hogy te a másik csoportba tartozol.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.04.14. 08:25:12

@Mirjam2: Ezzel megleptél. Szerintem a világ minden pontján szeretnek feketén dolgoztatni. Még Svájcban is. :(
Ha ez ott nem így van, az dícséretes.

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: 10 fok, ömlik az eső.

Golf2 2016.04.14. 08:26:40

Pécsi környékén voltam pár napot ott élő gazdálkodó angolokkal beszéltem eszük ágában nincs visszamenni,lovakat tartanak,vendégházat,és sok külföldi csinálja mondták.

HardPötty 2016.04.14. 08:29:05

Brexit. Körbekérdeztem pár angol munkatàrsat, hogy mit varnak a Brexittől - tudom ez nem igazán iránymutatót, de
- volt aki arra számít, hogy egyszerűen minden jobb lesz
- de a legtöbbjüknek fogalmuk sincs mi fog változni.
Nyilvàn nem nekem fogjàk mondani ha azt szeretnèk, hogy a kelet-európaiak száma csökkenjen...

©________ 2016.04.14. 08:30:41

Attol nem lesz jobb, hogy beleirod, hogy rovidre fogod, mert nem szeretjuk:-)

HardPötty 2016.04.14. 08:32:16

Off de nagyon

Mi ez a szupertrafipax rettegés otthon? Merőket szereltek mindenhova?
Helyes. Angliaban leszoktam a száguldozasról a sárga dobozok miatt. :)

On

Golf2 2016.04.14. 08:43:03

@HardPötty: Nem helyes.A külföldi rendszámokkal nagy része megússza,az itt élő meg fizeti a 30000et ha nincs bekötve vagy nem indexel.

HardPötty 2016.04.14. 08:56:24

@Golf2: kösse be, indexeljen, tartsa be. :)))

DieNanny CH 2016.04.14. 09:03:54

@svájci sapka (ch):

Hogy szeretnek, azt te jobban tudod, hiszen olyan körökben mozogsz.
Én úgy érzem, hogy viszont a munkavállalónak több lehetősége van a jogorvoslásra. (Pl ha már 1 hete ott dolgozik valahol, de még mindig nincs munkaszerződés.)

Velem olyan fordult elő - amit végül is feketemunkának lehet hívni -, hogy volt a bölcsiben egy 6 éves kislány, akinek délután balettórája volt. Nem volt szabad személyzet, aki el tudta volna kísérni, ezért a főnök engem kért meg.
Fél óra, míg odakísértem, 1 óra a balett, fél óra vissza a bölcsibe. A kislánynak az anyukája borítékban odaadta a pénzt, a kislány meg nekem a borítékot. Gondolom a bölcsinek ilyen aprósággal több lett volna a papírmunka.

Különben nekem azért fura, hogy itt létezik feketemunka, hiszen az adó nagyon alacsony.
Bewilligungot is megfelelő havi kereset után adnak itt Schwyz kantonban, valamint lakást is könnyebb bérelni.
Vagy arra gondolsz, hogy a munkaadónak éri meg a feketemunka?

DieNanny CH 2016.04.14. 09:06:28

@HardPötty:

Egyetértek!
Mikor azt olvasom fb-n, hogy: "Itt és itt mérnek, óvatosan vezess, nehogy fizetned kelljen!"
????? Nem inkább azért kellene óvatosan vezetni, hogy ő is életben maradjon és az útitársai is???

Golf2 2016.04.14. 09:15:06

@HardPötty: Te kifizetné ilyenre 6 napi átlagkereset ez? Mondjuk 400fontot?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.04.14. 09:54:30

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Valamit félreértesz. Senki sem szeret feketén dolgozni.
Csakhogy - minden ellenkező híreszteléssel szemben -, a vállalkozókat terhelő adók, járulékok nem alacsonyak, ezért a munkaadónak megéri a fekete foglalkoztatás. És ebben elöljárnak a svájci munkaadók. Nem beszélve arról, hogy a vállalkozói díjak meg szépen, lassan csökkennek. Ezért virágzik a schwarze arbeit.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.04.14. 09:57:07

@Golf2: Nincs igazad. Egyrészt már küldik külföldre a csekkeket, másrészt mindenki tartsa be a szabályokat.
Gyerekem még tanul, elkövetett valamit, 3 havi ösztöndíja ugrott.
Ennyi. Be kell tartani a szabályokat.
Tök egyszerű.

pamut 2016.04.14. 09:58:33

Nagyon kevésnek érzem ezt a 96 ezres számot.

Ugyanebben a felmérésben a lengyelekre 818 ezer jön ki, azaz a kilencszerese. De a lengyelek egyébként csak négyszer annyian vannak mint a magyarok, Lengyelország egy szűk 40 milliós ország. Némi különbség lehetne az arányokban de az hogy arányaiban több mint kétszer annyian vannak, az nekem irreális.

A másik hogy itt ez az érdekes információ, az online zenehallgatás statisztikája alapján csak Londonban is több magyar van mint Debrecenben. Debrecen büszkeségét, a szinte hivatalos bandáját a Tankcsapdát is többen hallgatják Londonból mint magából Debrecenből, de más bandákat is:
444.hu/2015/12/02/tenyleg-london-a-masodik-legnagyobb-magyar-varos

Golf2 2016.04.14. 10:16:44

@svájci sapka (ch): Nem küldik angol,olasz rendszámra se,sokat vezetek látom hogy ezt ki is használják az illetők.A mértékkel is baj van,ennyit sehol nem fizetnek keresethez viszonyítva

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.04.14. 10:26:21

@Golf2: Előbb-utóbb küldeni fogják mindenhova. Az autópálya díj már megy.
Akit érdekel, a tarifák és a jogsi bevonásának időtartama nálunk:
www.polinfo.ch/bussenkatalog.php

Irbisz 2016.04.14. 10:33:37

@Golf2:
amilyen otthon a közlekedesi kultura, nem is art ha javul a szabalykövetes, meg ha ez csak mellekhatas lesz a fö cel (költsegvetesi tetelek növelese) mellett.

Lefty Rosenthal 2016.04.14. 10:33:48

es miert hasznalja a magyar media Angliat, Nagy Britanniat es az Egyesult Kiralysagot egymas szinonimajakent? Angliai magyarok nem egyenlo a Nagy Britanniaban levo magyarokkal? Miert? Mert Nagy Britannia 3 orszagbol all, Anglia meg ugye csak Anglia. De amikor az angolszasz keveri Bukarestet Budapesttel akkor mehet a kopkodes h micsoda taho.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.14. 10:34:02

@HardPötty: Ezt mondom én is. Elnézve a magyarok közlekedési mentalitását (csak én számítok, a többiek rohadjanak meg, akár mások veszélyeztetése árán is oda akarok érni), én minden utcasarokra kiraknám az új traffipaxot. Amikor valaki már az ötödik harmincezres csekket kapja kézhez, esetleg még a lakására is ráterhelik a közlekedési szabálysértésekből adódó tartozást, akkor csak visszavesz az arcából. Én (szakmámból kifolyólag) napi szinten foglalkozom a közlekedésbiztonsággal. Félelmetes látni, hogy hány emberre nem lehet már sem józan érvekkel, sem szép szóval hatni, így a magam részéről maximálisan támogatom ezt a fajta pénzbehajtást, ugyanis ma már nincs más mód arra, hogy a renitenseket jobb belátásra bírd.

Csodabogár 2016.04.14. 10:36:15

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nyilván a munkaadónak éri meg. Nálam pl. a takaritónő mindig feketén dolgozott és nem csak nálam. Könnyű volt, a férje dolgozott rendesen és ő a férje révén volt betegbiztosítva. Nyugdíj nem nagyon izgatta. Spanyol volt, 15 év után volt bérházuk otthon és haza mentek.

Bal 2016.04.14. 10:36:19

@pamut: Debrecen cirka hatvanezer nyugdíjasa biztos gyakran hallgat Tankcsapdát, főleg online.

Sosem értettem ezt a számháborút. Aki kevesli, azért csinálja, mert igazolást akar találni arra, hogy jól döntött vagy mi? Pedig kint is abban kéne érdekelt legyen mindenki, hogy minél kevesebb legyen, kisebb konkurrencia. Örülnie kéne annak, ha a szám alacsonyabb, mint gondolta.

Hari Seldon 2 2016.04.14. 10:37:41

"Legalább ilyen érdekes kérdés ugyanis (alig két hónappal a britek EU-s jövőjéről szóló referendum előtt), hogy miért mennek az uniós állampolgárok a szigetországba. Nos, az elemzők szerint a válasz egyértelmű: dolgozni."

Persze hogy azt válaszolja. Egyébként nyilván azért megy ki.
De hogy miért Angliába?
Mert a legtöbb ember angolul nyekereg valamilyen szinten.

HardPötty 2016.04.14. 11:04:12

@Golf2: nem kell ilyen miatt aggódnom. Öv nèlkül nem vezetek és vezettem soha. Az indexet meg egy ujjal kacsolom, nem nagy teher... bár lehet néhàny kocsiban egy 20kg-os súlyt kell hozzá megemelni... Miota a gyerekem is kocsiban ül azóta meg pláne szabályosan közlekedek. Nem tudom hogy el tudnék e számolni a saját lelkiismeretemmel ha a szabálytalan közlekedésem miatt megölném valaki gyerekét.
Ha csapati akarok akkor inkább befizetek rá valahova, ahol versenypálya van... mondjuk ezt otthon nem engedhettem meg. :(

Herr Géza 2016.04.14. 11:30:06

@Golf2: Na most nem fog tetszeni a kommentem: ez valahol egy tipikus magyar szemlélet. Hú a szemét külföldi (vagy akárki más, fehér, fekete, sánta, ateista, ballibsi, náci stb.) megússza, bezzeg mi fizethetünk.
Nem. Tessék a szabályokat betartani (jézus, Megnevelö ember lettem?? :D) és akkor nem kell fizetni. Nem azzal foglalkozni, hogy de ö miért nem. Majd idövel fog ö is fizetni (ha kiküldik külföldre is a büntetést).

Golf2 2016.04.14. 12:20:10

@Herr Géza: Jò sok mindent bele kevertél onnan messziről ahol 20-30-50 euròt kell hasonlòkért fizetni tízszer annyibòl.Egyelőre engem veszélyeztetnek az angol,olasz rendszámmal száguldozò magyarok,románok.Hidd el nap mint nap látom.Mindegy lapozzunk.

Herr Géza 2016.04.14. 12:34:07

@Golf2: Nézd, teljesen igazad van, öket IS orrba kell vágni, de ugye nem minden ország esetén tudnak/akarnak utánamenni a pénznek. Mivel tudjuk, hogy hös rendöreink aktuálisan a migránsok tömegével küzdenek és nem állhatnak ott minden ketyerénél, hogy a külföldit ott helyben levegyék, így sajnos most még megússzák. Majd ha a helyiek kitanulták, hol van buli, meg komolyan veszik, hogy tényleg mindent rögzít, akkor lecsökken a büntik száma és a bevétel is, na majd akkor szerintem jobban fognak foglalkozni a külföldi pénzbehajtással.
Egyébként meg igen, durvák a büntetési tételek, de attól nem lesz olcsóbb, ha a külföldieket is lenyúlják.

Csodabogár 2016.04.14. 15:24:10

@Herr Géza: Ősrégi story még ott laktam akkoriban. Valami külföldinek volt egy kifizetetlen közlekedési birsága, ami Genfből származott. Aztán valamikor be akart menni Svájcba Dornbirn felől egy szombat este. Kiszurták a rendszámát rajta volt a keresendők listáján. Nem tudták mit követett el, de hétfő reggelig leültették. Persze még nem volt internet akkoriban.
Szóval nem vennék mérget arra, hogy nem hajtják be külföldől is a birságokat.

DieNanny CH 2016.04.14. 16:10:11

@Csodabogár:

ÚGY nem hajtják be, hogy más országbeli Mo-on szabályt sért, akkor nem keresik meg a külföldi címét.
VAGY: magyar szabályt sért külföldön, akkor nem küldik el Mo-ra a csekket.

HA viszont újra Svájcba akar lépni, akkor megfoghatják.
Azt viszont nem tudom, ha a külföldi újra Mo-ra érkezik, akkor a magyar rendőrség utánanéz-e az archívumban a rendszámának.

(De amúgy szerintem haladunk a korral, és - legalábbis Európán belül - hamar megtalálják a delikvens címét.
Pláne, hogy itt rendszám alapján bárki ránézhet egy autó tulajdonosára. (Kantononként függ, hogy ingyenes-e)

Shanarey 2016.04.14. 16:18:25

Juhé, gumicsont nap van.

:-(

pamut 2016.04.14. 16:30:36

@Bal:
Önhülyítés vágyak alapján válogatni a számok közül, ha egy szám nem reális akkor nem reális, ezen nincs mit szépíteni, csak a hülyék hülyítik magukat.
Nyugdíjasok nyilván nem mennek ki Londonba, szóval akiknek fizetni kell, akiket el kell tartani azok maradnak, akik meg aktívak és dolgoznak mennek ki. Nálunk romlik az arány, odakint meg javul. Amúgy a 60 ezer nyugdíjast levonva is bőven több százezer lakosa van Debrecennek, és ugyebár az általam hivatkozott forrás nem egész Angliáról szól hanem csak Londonról. Teljes irreális a 100 ezres szám, ennek minimum a duplája reális, de inkább annál is több.

Herr Géza 2016.04.14. 16:55:07

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: De bizony. pl. Svájc-Ausztria-N.o vonatkozásban oda-vissza megkeresik a "bünöst" és a levelet már a hazai címére kapja.
Lényeges viszont, hogy csak a 70 EUR fölötti büntetéseket (pontosabban bünti+behajtási ktsg. min. 70 EUR) lehet keresztül-kasul behajtani, valamint a külföldi hatóságok által kimondott jogsibevonások mindig csak az adott országban érvényesek. (Figyelem, csak szabálysértések esetén! ) Ez 2010. óta van így, tudtommal még nem minden EU-s ország csatlakozott az egyezményhez, de M.o. igen !!! Tény, hogy német rendszámom alapján kaptam már német címre büntit Svájcból, Ausztriából és Magyarországról is. Igaz ez utóbbi egy parkolási társulat ocsmány lehúzási kísérlete volt. Ök ugyanis nem küldtek semmi büntetési értesítöt, ellenben ca. két év után, az eredetileg még csak párezer (talán 5000 volt..) forintos büntit az egekbe tuningolták "behajtási költségekkel" és akkor azt küldték ki egy londoni (!) inkasszócégen keresztül N.o.-ba. Ez utóbbit így pár vonatkozó paragrafus idézésével megúsztam, de a többi bizony fizetös volt.

DieNanny CH 2016.04.14. 17:09:16

@Herr Géza:

Persze, én is gondolom, hogy már haladunk a korral, meg reméltem is, hogy már régóta így van.

2009 áprilisában itt a tesóm nem 30-cal ment egy faluban lévő szakaszon, hanem 50-nel, arról mondjuk nem kapott cetlit. Valószínűleg, kevesebb volt a minimális összegnél.
Bár, azóta nem volt azzal az autóval itt, úgyhogy lehet, ha jönne, a határon kicsit megállítanák...

DieNanny CH 2016.04.14. 17:12:25

@Shanarey:

Hm. Tehát a lány nem akarja őket feljelenti, csak az oda készülőket figyelmeztetni. Aha. És azt az újságot ugyan mennyien olvassák Izlandon kívül???
Szerintem elég ostoba a lány.

adg 2016.04.14. 17:19:19

@pamut: debrecennek 200000 lakosa van, nyugdijassal, gyerekkel, tokkal vonoval.

Shanarey 2016.04.14. 17:19:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Talán inkább konfliktus kerülő, na meg ha úgyis készül haza, minek csináljon ügyet belőle? Ha ügy lenne belőle, vélhetően később indulhatna haza. A jó ég tudja. Ez az ő döntése, ha neki ez jó, akkor legyen így.

Gery87 2016.04.14. 17:43:29

@A nagy kékség:

"Ezt mondom én is. Elnézve a magyarok közlekedési mentalitását (csak én számítok, a többiek rohadjanak meg, akár mások veszélyeztetése árán is oda akarok érni), én minden utcasarokra kiraknám az új traffipaxot."

Te mit néztél?
Budapest? akkor értem....

Vidéken nem ilyen rossza helyzet, de ha már 10-el többel mész akkor 30.000...hát elmennek a csába...
Főleg hogy a táblák sokszor irreálisak...vagy "útminőség pótlók"..."szar az út? 40!" anyád.

Az oké lenne hogy fokozatosság van, és először csak 5000....aztán majd lehet 30...

De nehogymár a fizetésed harmadát otthagyd mert egyszer megszaladt a ló!

Bal 2016.04.14. 17:50:42

@pamut: Valóban. Vajon ez esetben kinél esélyesebb, hogy vágyak alapján válogat a számok közül:

a) kutatóintézetek szakemberei, akik az HMRC és az LFS adataival dolgoznak, ezért kapják a fizetésüket, nem érdekeltek politikailag, szakmai hitelük pedig a pontosságukon múlik,

b) ex-has becsülgető fórumozók, akik Debrecen lélekszámát sem tudják?

Shanarey 2016.04.14. 18:11:53

Adatok?

A Magyarországi adatok úgy készülnek hogy megnézik mennyien léptek ki az OEP rendszerből azzal az indokkal, hogy a külföldön dolgoznak. Az Angol adatok keletkezésének mikéntjéről nincs infóm, de ha szerintük is ennyi akkor ők sem állnak a helyzet magaslatán.

FutureFry 2016.04.14. 18:32:22

@Gery87: Jövedelemalapú büntetésnél lehet mégrosszabbul járhat valaki, mind pl. Finnországban, ahol tavaly így egy tehetősebb üzletembert €54K-ra büntettek gyorshajtásért, de volt régebben ennél súlyosabb büntetés is.
www.theatlantic.com/business/archive/2015/03/finland-home-of-the-103000-speeding-ticket/387484/

pamut 2016.04.14. 18:36:44

@Bal: Nem tudom, kikre gondolsz akik nem tudják Debrecen lélekszámát? A kutatóintézetek részint bénák, részint - ha magyar akkor mindenképpen - akkor már sokszor kiderült hogy annak a nótáját húzzák aki fizeti őket. Így a Brexites szavazás előtt Angliában is van érdek a bűvészkedésre. És a cikkben írt angol statisztika pedig nyilvánvalóan irreális, védhetetlen.

©________ 2016.04.14. 18:39:25

@Herr Géza: Gezam, vegleges forgalombol kivonasrol tudsz valamit?
A menetet megneztem, de a bontok mennyire huznak le az igazolasert?

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2016.04.14. 18:39:56

@Golf2: Ja, 40-50 milliós ország a spanyoloké, olaszoké, a lenygyelek 30 millió felett vannak, a rom0nok meg 20-25.
Rád férne egy kis földrajz felzárkózás...

Bal 2016.04.14. 18:54:43

@pamut: mintha azt írtad volna feljebb, hogy mínusz hatvanezerrel is többszázezren laknak Debrecenben?

A kutatóintézetek gyakran bénák, lehet, de valahogy mégis több bennük a bizodalmam, mint műkedvelő határátkelők tízfős mintákon alapuló véleményében. És a Migration Observatory nem egy kimondott Századvég:

www.migrationobservatory.ox.ac.uk/independence-what-it-means-us

Az ilyesmit Angliában komolyan is szokás venni.

De amúgy tényleg, miért ilyen fontos neked, hogy sokan legyünk?

DieNanny CH 2016.04.14. 18:56:46

@Shanarey:

Csak az indoka ostobaság.
Akkor csak mondja el, mint egy érdekes történetet és kész. De most vagy segíteni akar az idejönni szándékozóknak - és akkor nagyobb publicitást kap, vagy oké, helyi újság, de ne ilyen indokkal.

LittleG (uk) 2016.04.14. 19:08:30

@svájci sapka (ch): "Ha ez ott nem így van, az dícséretes."

Dehogynem, csak nem olyan elterjedt, mint felénk.
A minap beszélgettem egy honfitárssal, mesélte, hogy előző munkahelyén szerződés nélkül dolgozott, minimálbér alatt kapott.
Az előző munkahelye pedig egy városközponti menő és drága beülős hely. Leesett az állam.

2016.04.14. 19:11:20

@tanato: A probléma sosem az, hogy elmennek-e az emberek. Amúgy sem lehet ellene semmit sem tenni, hála a jó istennek. A probléma inkább az, hogy mennyien jönnek vissza, érdemes-e visszajönni. A most mindenkiért aggódó ellenzék akkor sem tett semmit ellene, amikor hatalmon voltak, és valószínűleg most sem tennének, ha ők lennének a húsosfazéknál. A jelenlegi sem tesz kb. semmit, és nem is fog.

2016.04.14. 19:20:35

@Muscari: Sehol nem mondtam hogy en, vagy 'az angolok' utaljak a bevandorlokat, azt irtam hogy akik nem ertik a helyzetet, azok hiszik hogy az angolok utaljak a bevandorlokat csak ugy rasszizmusbol mikozben milyen jo a gazdasagnak stb. En azt gondolom hogy az angolok / britek nagy tobbsege nem utalja a bevandorlokat, de zavarja a tomeges bevandorlas, tobbek kozott EU-orszagokbol is. Ettol meg nem utaljak a bevandorlokat, pont ezt irtam. Lehet az hogy valaki nem rasszista, nem utalja a lengyeleket, de megsem orul neki hogy egy ev alatt egymillio, nagyreszt kepzetlen lengyel koltozik be az orszagba (ezzel csak egy peldat mondtam, de kb. megtortent).

2016.04.14. 19:23:51

@LittleG (uk): Meg ha (reszben) feketen dolgozik valaki, akkor is az az erdeke hogy regisztraltassa magat - pl. kerjen NI szamot - mert anelkul nem tud orvosi ellatast igenybe venni es segelyeket kerni peldaul. Tehat lehet az hogy feketen dolgozik, de megis regisztralva van, a statisztikakban megjelenik. Egyedul azoknak nem erdeke ez akik illegalisan vannak az orszagban.

pamut 2016.04.14. 19:24:49

@Bal:
"mintha azt írtad volna feljebb, hogy mínusz hatvanezerrel is többszázezren laknak Debrecenben?"
Visszaolvastam és kihagytam a "mint" szót a mondatból, ez a félreértés oka. A mondat természetesen így hangzik:
"Amúgy a 60 ezer nyugdíjast levonva is bőven több mint százezer lakosa van Debrecennek, és ugyebár az általam hivatkozott forrás nem egész Angliáról szól hanem csak Londonról."

A fenti posztban ugyebár a - szerintem egyszerűen röhejes - 96 ezres számot írják, és azt is egész Angliára, nem csak Londonra. Biztos vagyok benne hogy Angliában is sok kritika éri a helyi kutatóintézeteket, ahogy mi magyarok is jókat szoktunk kacarászni pl. a KSH számain. Abban meg végképp teljesen biztos vagyok, hogy nem 96 ezer magyar van kint, hanem halk hangon a duplája. Évek óta figyelem a kivándorlás híreit, nem csak itt a HÁ-n de mindenhol máshol is, ilyen irreálisan alacsony számokat nem fogadok el. Egy szóval sem írtam hogy "nekem fontos" lenne hogy nagy legyen a szám, azt írtam hogy a szám nem igaz, és ezért szólok hozzá.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.14. 19:30:32

@Gery87: "De nehogymár a fizetésed harmadát otthagyd mert egyszer megszaladt a ló!"

A magasra szabott buntetesnek kifejezetten a szabaly betartatasa a celja. Nalunk Klaiforniaban pl. nagyon szigoruan veszik, hogy a 2007-nel idosebb tehergepjarmuvek (diesel) a muszaki eloirasoknak megfeleloen fel legyenek szerelve szurovel. Aki nincs, azt akar $1000/honap -ra is buntethetik. Ennek a szigorusagnak _IS_ koszonheto, hogy egyre jobban csokken a szmog errefele.

2016.04.14. 19:31:04

@pamut: Miert lenne irrealis hogy a lengyelek sokkal tobben vannak UKben mint a magyarok? Ez olyannyira igy van, hogy a kelet-europaiakat a legtobb angol egyszeruen 'lengyelnek' hivja, mivel a kelet-europai bevandorlok donto tobbsege onnan szarmazik. Foleg ok jottek nagy tomegben 2004-ben. Az olyan volt mint egy invazio, egyik naprol a masikra szo szerint elozonlottek a lengyelek a kornyeket ahol laktam, engem naponta allitottak meg az utcan uj bevandorlok hogy beszelek-e lengyelul stb. Egyertelmu hogy sokkal tobben vannak mint a magyarok. A magyarok csak az utobbi par evben kezdtek megjelenni relative nagyobb szamban, lengyelbol meg az EU csatlakozas utani par evben jott tobb mint egymillio (ennek egy resze visszament mar, de sokan maradtak ill. ujak jottek).

pamut 2016.04.14. 19:31:40

@LittleG (uk): Vendéglátás, építőipar, mezőgazdaság: ezeken a helyeken jellemző leginkább a feketézés. Aztán hogy mennyire kapják el őket azt nem tudom.
Nekem egy autószerelő ismerősöm dolgozott feketén Angliában fél évet (azt visszajött Magyarországra, bár most épp megint készül ki) egy műhelyben, zsebbe kapta a fizetést, soha senki nem ellenőrizte.

@Mirjam2: Azért is nehéz ezt tisztán látni, mert akik feketén vannak kint azok érdeke ugyebár az hogy senki ne tudjon róluk.
Másrészt szerintem van egy olyan réteg, amelyik annyira nem tud angolul, hogy teljesen ki van szolgáltatva azoknak akik kiviszik pl. egy farmos melóra, ahol reggeltől estig lapátolják a disznószart vagy túrják a földet, kapnak valamit zsebbe és annyi, soha nem kerülnek bele semmilyen rendszerbe.

pamut 2016.04.14. 19:40:34

@Mirjam2: Az EU keleti, volt szocialista tagországai közül Lengyelország messze a legnagyobb a maga közel 40 milliójával még a később csatlakozó Románia is csak 20 milliós, az összes több 10 milliós vagy még kisebb.
Több lengyel van mint magyar, cseh, szlovák, horvát, szlovén, lett, észt, litván együtt. Nem csoda hogy a lengyelekkel azonosítják ezt a keleti blokkot, nem mondjuk velünk vagy a szlovénokkal. De az arányok akkor is irreálisan torzak, Lengyelország csak 4x nagyobb Magyarországnál, nem pedig 9x. A kivándorlásban lehet eltérő dinamika, de nem ennyire, főleg egyébként hogy az elmúlt 8 év nagyon jól sikerült Lengyelországban, szépen növekedtek, Lengyelország volt a régió sikerországa. Állítólag ott van érdemi visszaáramlás is. Tehát vagy a számok rosszak, vagy valami nagyon erős magyarázat kéne arra hogy miért ment ki arányaiban is sokkal több lengyel mint magyar, de ilyenről én nem tudok. Megjegyzem az is simán lehet hogy a lengyel szám is rossz, biztos ők sem mind legálisan dolgoznak.

2016.04.14. 19:51:47

@pamut: Egyaltalan nem nyilvanvalo, csak a te szubjektiv velemenyed hogy nagysagrendileg tobb magyar van - mint ahogy az en szubjektiv velemenyem hogy a 100 ezer koruli szam realisnak tunik. Ez nem ebbol az egy kutatasbol derult ki, hanem pl. korabban a brit nepszamlalasi adatok is ezt igazoltak. Lehet hogy te szemelyesen sok magyart ismersz UKben, de ebbol meg nem kovetkezik hogy tobb szazezren vannak. En mar olyan velemenyt is olvastam itt kommentekben hogy 1 millio magyar van UKben - na az egeszen biztosan es teljesen irrealis, de meg a felmillio is.

2016.04.14. 19:58:03

@pamut: Semmi koze a lakossagszamnak ahhoz hogy UKbe mennyien vandoroltak ki. A lengyelek sokkal nagyobb aranyban mentek oda mint masok, ez van. Ha UKben elsz, csodalkozom hogy ezt nem tapasztalod magad korul. Peldaul nekem minden eddigi munkahelyemen volt egy lengyel, de magyar / litvan stb. egy sem. Tobb lengyel ujsagot is kiadnak UKben, ezek kimondottan ott elo lengyelek szamara irodnak. Egy atlag brit szamara a 'lengyel' es a 'kelet-europai' egymassal felcserelheto szavak.

pamut 2016.04.14. 19:59:07

@Mirjam2: Azt még a magyar kormány is beismerte - több évvel ezelőtt, azóta még többen mentek ki - hogy félmillió magyar ment ki nyugatra. Azt talán még te is elfogadod, hogy a kimentek túlnyomó többsége a három kedvenc célország - Anglia, Németország, Ausztria - egyikébe ment. Olvasgattam cikkeket arról is hogy e három közül melyik a kedvenc, eleinte Angliát mondták, aztán Németországot, de igazából nagyjából hasonló nagyságrend ment mind a háromba, talán Ausztria maradt le kicsit a másik kettő mögött, de ott ugye meg az ingázás zavar be. Ha a félmillió harmadoljuk, akkor 168 ezer jön ki, persze azért pár százalék nem a három egyikébe megy hanem mondjuk a svédekhez vagy a franciákhoz. Viszont mint írtam ezt a félmilliót 2013-ban ismerték be, most pedig 2016 van, és az elmúlt 3 évben még nőtt is a kivándorlás mértéke, illetve tavaly jutott el oda Magyarország, hogy a kivándorlás okozta munkaerőhiány már állandó közéleti téma lett. Ha ezeket mind összegzed, te is láthatod hogy a 200 ezres szám Angliára teljesen reális, sőt...

pamut 2016.04.14. 20:01:37

@Mirjam2: Nézd, az hogy "ez van", nekem nem érv. Azt meg leírtam már jó alaposan, hogy a lengyelek eleve akkora számbeli fölényben vannak, hogy teljesen természetes hogy velük azonosítják a keletieket.

Bal 2016.04.14. 20:01:44

@pamut: most már tényleg kíváncsi vagyok, hogy lehet a migrációkutatással foglalkozó szakikat ennyire biztosan überelni otthon karosszékből. Van valamilyen adatbázisod, végeztél felméréseket, meghekkelted a border agencyt, vagy hogy? Tanultál statisztikát, tisztában vagy a mintavétel problémáival, kapcsolatban állsz a téma szakértőivel, konferenciákra jársz? Vagy csak simán kikristályosodott a pontos szám a netet olvasgatva?

pamut 2016.04.14. 20:10:22

@Bal: Kettővel fölötted vezettem le egy rövid számítást, és az csak a legnyilvánvalóbb... Ami meg a statisztikát illeti, van rá egy híres angol mondás, egész pontosan egy bizony Churchill nevű angol fószer mondta, nem tudod hallottál-e róla vagy idézzem neked?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.14. 20:16:28

@Gery87: Amikor közlekedési szabálysértésről (és ezzel együtt mások veszélyeztetéséről) beszélek, akkor a gyorshajtás (ide értve a relatív gyorshajtást is) csak az egyik dolog, amire gondolok. Ha a rendőrök helyében lennék, nem erre utaznék elsősorban. Én a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél kezdeném. Magyarországon (nem csak Budapesten) sokkal több olyan járművezető van, aki nem tesz eleget az elsőbbségadási kötelezettségének a zebránál, mint gyorshajtó. Ráadásul ebbe a hibába gyakorlatilag minden korosztály beleszalad, a fiatal srácoktól kezdve a nyugdíjasokig, a civilektől kezdve a hivatásosokig. Magyarországon a gyalogost nem tisztelik a járművezetők (ott sem, ahol a gyalogosnak egyértelműen elsőbbsége van a járművekkel szemben), így az igazi nagy kaszát szerintem itt kéne kezdeni. És nem 30 ezres, hanem 100 ezres csekkel. Nincs fokozatosság. Szabály van. Ha nem tartod be, fizess. Ennyi. Hamar rend lenne az utakon.

grafoguru 2016.04.14. 20:16:30

Magyarország jobban teljesít!
A magyar reformok működnek!

2016.04.14. 20:18:48

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: Honnan a francbol jonnek ezek az elkepeszto felhasznalonevek? :D

Hari Seldon 2 2016.04.14. 20:48:55

@pamut:
A lengyelek sokkal mobilisabbak. Nem emlékezel még a "lengyel piacokra", ahol a család minden tagja 9-től 99 évesig fel felbukkant? Ott beléjük ivódott a nyelvtudás szükségessége. Azóta is jobb a nyelvtudásuk.

Hari Seldon 2 2016.04.14. 21:07:59

A cikk szerint egyébként érdekes módon Németország az első helyezett:

www.napi.hu/magyar_gazdasag/mar_a_megfontoltak_is_elhuznak_magyarorszagrol.613201.html

150 000 ember,
Utánna jön az UK, és Ausztria.
Ezek együtt kb 300 000.
A maradék 200 000 körüli már kijöhet a többi EU országból és USA (Kanada) ból...

2016.04.14. 21:50:17

@pamut: Nem tudom mit 'ismertek be', de ha mondtak is ilyen felmillios szamot, azt hasrautes alapjan mondtak. Biztos hogy nincs adat ami ezt alatamasztja. Statisztikak kozott vannak tobbe es kevesbe megbizhatok, pl. a nepszamlalasi adatok viszonylag megbizhatoak. Minden megbizhato kutatas azt mutatja hogy mas kelet-europai nepekhez (pl. lengyelek, romanok, bolgarok) kepest meg mindig sokkal kevesbe mobilak a magyarok, kevesebben vallalnak munkat mas orszagokban. Azt pedig hogy 'ez van', arra ertettem, hogy Londonban mindenhol lengyelekbe botlom, es ezen az sem fog valtoztatni hogy szerinted, elvileg, nincsenek annyival tobben mint a magyarok. En a sajat szemelyes tapasztalataim alapjan siman elhiszem hogy kb. tizszer annyi lengyel van UKben mint magyar.

2016.04.14. 21:52:46

@Hari Seldon 2: En mindig is azt felteteleztem hogy tobben vannak magyarok Nemetorszagban mint UKben.

Pernilla 2016.04.14. 22:10:11

@Mirjam2: ebben a 96.000-es számban eleve csak a magyarországi magyarok vannak benne, nem?
Ugyan én aztán abszolúte nem tudom megítélni, hogy hány magyar él UK-ben, de ha jól tudom, nem kis részük határon túli magyar.

pamut 2016.04.14. 22:34:58

@Hari Seldon 2: Hát ez a megboldogult 90-es évek jellemzője volt, ez már történelem. Kétségtelenül más volt a lengyel dinamika kezdetben, ők sokkal gyorsabban kezdték, nálunk késve indult be, viszont folyamatosan növekszik. Illetve nálunk romlanak a dolgok, azaz van mi elől menni/menekülni, Lengyelország meg az egyik legsikeresebb régiós ország, szép hosszú folyamatos fejlődési-gyarapodási korszakon vannak túl, beértek sőt le is hagytak minket. Bár most pont volt náluk kormányváltás, ami egyből botránysorozattal indult, szóval lehet ott is vége a szép időknek.

pamut 2016.04.14. 22:45:43

@Mirjam2:
"ha mondtak is ilyen felmillios szamot, azt hasrautes alapjan mondtak."
Nem "ha", hanem mondták. A hasraütést inkább tőled érzékelem.

"Minden megbizhato kutatas azt mutatja hogy mas kelet-europai nepekhez (pl. lengyelek, romanok, bolgarok) kepest meg mindig sokkal kevesbe mobilak a magyarok, kevesebben vallalnak munkat mas orszagokban."
Hát ez egy igen nagyon laza, különböző országokat szépen összemosó kijelentés volt. A románok és pláne a bolgárok iszonyat számban húztak és húznak ki ma is nyugatra, ezek sokkal szegényebb és reménytelenebb országok nálunk. Nem lehet őket összevetni a visegrádi országokkal, teljesen más helyzetben vannak.

"En a sajat szemelyes tapasztalataim alapjan"
Hát valami nem reprezentatív, akkor a te saját személyes tapasztalataid garantáltan nem azok. Ezen a netes vitakultúra már vagy 3-4 éve túl van, akkoriban terjedt el, de aztán az okosabbak szóltak hogy ez semmire sem érv mert nem reprezentatív. Egy szűk szakmán belül vagy kisebb településen talán lehet reprezentatív a személyes tapasztalat, de még ott is csak talán. De nagyobb méretekben, ugyan kérlek. Egyébként az én volt gimis osztályom 60%-a kiment nyugatra, szóval ez alapján 6 millió magyar vándorolt ki :)

pamut 2016.04.14. 22:50:48

Na csak hogy lássátok milyen egyéb számok is keringenek :)

És ez egy 2013 januári cikk, azóta több mint 3 év telt el...

"300 ezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában, nagyrészt Londonban, 100 ezer munkavállaló Németországban, jellemzően Berlinben, Bajorországban és Baden-Württembergben körülbelül 50 ezren Ausztriában és 50 ezren az unió többi országában, közölte az Index kérdésére a nagykövetségek becslésére hivatkozva a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán."

index.hu/gazdasag/2013/01/30/itt_dolgoznak_matolcsy_kituno_magyarjai/

Herr Géza 2016.04.14. 23:09:28

@Babette©: Magyarhonban? Ahhoz nem tudok hozzászólni. Itt az igazolást (ingyen) kötelezöen ki kell adnia a bontónak, az alapján tudod a hivatalban a forgalomból véglegesen kivonatni az autót.

kardio1 2016.04.14. 23:35:40

@pamut: annyira nagy a siker, hogy a sikerkovacs kormányt elzavartak a sunyiba. Logikus, ugye?
Ha a magyar gazdasági növekedést számszerűleg megnézed, a legtöbb Nyugat-Europa ország csak álmodozik erről. Mégis onnan idefele irányul a vándorlás. Lengyelország esetében se csak a számokból ítélj, szerintem.

pamut 2016.04.14. 23:49:41

@kardio1: A siker egzakt számokon mérhető, ez nem vita kérdése. Pl. ők voltak az egyetlen régió ország amelyik megúszta recesszió nélkül a 2008-as világválságot.
Az hogy melyik párt mikor miért nyer, annak vagy van közel az eredményekhez vagy nincs, ezt pont egy magyarnak magyarázzam? :D Olyan szinten lehet széthülyíteni, szétmanipulálni, hisztérizálni az embereket, hogy kellő agymosás után annak is örülnek ha meglopják őket.
Picit sem mellesleg "valakik" (=orosz titkosszolgálat) lehallgatták az előző kormány tagjait és a felvételeket gondos szelektálás, vágás és időzítés után nyilvánosságra hozták, ezzel akkora gyomrost adva az előző kormánynak, hogy kapásból lemondásra kényszerítettek több minisztert, és a pártjuk ki se heverte ezt a pofont a választásokig, főleg ezért vesztettek. Szóval lehetsz te bármilyen eredményes, ha lehallgatnak és a kontextusából kiragadva kidobnak a netre egy rád nézve dehonesztáló felvételt, akkor politikai értelemben véged, kinyírtak. Így megy ez.

Nyugat-Európa? Ez valami hülye vicc akar lenni?
Mellesleg azzal tisztában vagy hogy nálunk csakis a nyugati segélyből van egyáltalán növekedés?

puhacica 2016.04.15. 00:22:28

@Mirjam2: valamelyik nap gondolkodtam ezen, hogy mennyire zavarhatja oket a "tanulatlan" kelet-europai tomeg. bementem a lengyel boltba, gondoltam, veszek asvanyvizet. mi a bubisat szeretjuk, de mivel csak lengyelul volt szoveg a cimken es hiaba razogattam a palackokat is, megkerdeztem az egyik eladot, hogy akkor melyik a melyik. a kislany konkretan panikba esett, meg se tudott szolalni, csak mutogatott, hogy nem erti. a masik egy magyar par volt a peksegben. csomo szendvics kirakva, jol lathato, hogy mi van bennuk es ra is van irva mindegyikre a neve. a csaj egyesevel vegigkerdezte mindet, a srac forditott neki. de a legszebb az a fiatal par volt, akik elottunk ultek a buszon nemreg. a sracnak hamarabb le kellett szallni es megkerdezte a lanyt, hogy haza talal-e egyedul, az meg csak vonogatta a vallat, hogy remeli. es nem akkor koltoztek oda, az kiderult a beszelgetesukbol. ez a lany volt amugy, aki ugy ejtette ki a Jubilee line-t, hogy 'jubile'... szoval neha azert en is elgondolkodom, hogy ezek mi a lopikulat csinalhatnak itt?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.15. 01:16:14

Hehh, lottóznom kéne.Százat tettem volna egy ellen, hogy megjelenik ez a hír itt is a HÁ-n... :D
Persze nem baj, kell ilyen is, meg amúgy is ég volt statisztikás cikk... :D

kardio1 2016.04.15. 07:53:28

@pamut: arra gondoltam, hogy a gazdasági növekedés számai csak akkor hatnak az emberre, ha konkrétan ő maga is jobban él. Tudtommal a lengyeleknél se volt ez másképp, mint most Magyarországon.
Másfelől pedig nem csak a gazdasági növekedés számít, hanem egyéb tényezők is. Konkrétan az előző vezetés túlzásba vitte az oroszokkal való barátkozást lengyel ismerősöm szerint. Ez ott nehezen megbocsátható.
Más: szerinted a lengyel gazdasági növekedést nem befolyásolja az EU-s támogatás ?

pamut 2016.04.15. 10:29:17

@kardio1: Az előző kormány 8 évig volt hatalmon, évi átlagosan 3%-os GDP-növekedést hoztak össze, azaz 8 év alatt 25%-ot nőttek, ez az átlagember számára is érzékelhető. (Ráadásul ebben a 8 évben volt a 2008-as világválság is.) Ez nem csak gazdaságilag, de politikailag is megerősítette Lengyelországot, már kezdték példa-országként, mintaországként emlegetni. Többek közt ennek a politikai felértékelődésnek is a bizonyítéka hogy az Európai Tanács elnökévé Donald Tuskot választották. Hidd el akarták még páran azt a pozíciót az EU-ban... nagyobb és erősebb országokból is... És egyébként már azt is rebesgették hogy Lengyelország politikai-gazdasági súlya lassan Spanyolország fölé nő az EU-n belül, ami nem semmi.

Azzal vádolni az előző lengyel kormányt hogy túlzottan is oroszbarát lett volna, nagyjából olyan, mintha a fidesz-kormányt túlzott liberalizmussal és nyugat-majmolással vádolnák. Tök abszurd, ne haragudj de ebből ki is derült hogy semmit sem tudsz Lengyelországról. Lengyelország ha valamiben egységes, akkor abban hogy politikai oldaltól függetlenül mindenki utálja a ruszkikat, mint a szart. Az előző lengyel kormány az ukrán-orosz válság kapcsán egyértelműen az ukrán oldal mellett foglalt állást, támogatták Ukrajna nyugatosodást és ezzel egyben kikerülését az orosz érdekszférából. A lengyel külügyminiszter - kelet-európai országtól szokatlan módon - aktív és súlyos nemzetközi szerepet is vállalt ez ügyben, többször járt Kijevben tárgyalni, támogatni a nyugatos oldalt, illetve az új kormányt. Még hogy ruszkibarátok? :D Barátom neked fogalmad sincs miről beszélsz. Nem mellesleg valószínűleg pont az volt a ruszkik fő motivációja az előző kormány kicsinálására a titkosszolgálatai felvételek kiszivárogtatásával, hogy kicsinálják a számukra túlzottan ellenséges és aktív, nekik terhes lengyel kormányt. Ki is csinálták.

Ha nagyon megerőltetem magam, egy szempont van: az egészen szélsőséges, vad, fanatikus oroszgyűlölet felől nézve ők talán valóban nem a legnagyobb oroszgyűlölők, mert a mostani széljobbos és szélsőséges vallási fundamentalista kormány még kicsivel náluk is jobban gyűlöli a ruszkikat. Főleg mert pár éve a mostani oldal vezetőjének ikertestvére - sok más lengyel fejessel együtt - Oroszországban halt meg egy repülőgép-balesetben, amiről azt hiszi a fickó hogy a ruszkik szándékos gyilkossága volt. A ruszkikból ezt egyébként én is simán kinézem, de ezúttal különösebben meggyőző okuk nem volt a tömeggyilkosságra, meg egyébként is tényleg balesetnek néz ki a dolog, szóval ebben valószínűleg téved, de ettől ő még a testvére gyilkosának nézi Putyint és a ruszkikat, szóval benne valóban izzik, sőt lángol az oroszgyűlölet. De ez már csak árnyalatnyi különbség, garantálom neked hogy Lengyelországban az ismert történelmi előzmények miatt teljes, minden oldalt lefedő nemzeti konszenzus van az orosz-gyűlöletben, ennek ellenkezőjével vádolni az előző kormányt, amelyik nemzetközi színtéren is diplomáciai harcot vívott a ruszkik ellen, ez egyszerűen nonszensz.

Muscari 2016.04.15. 11:06:30

@puhacica: ezen már én is gondolkodtam. Itt a környéken sok a román, reggelente látom őket melós ruhában felszállni a buszra, ők gondolom az építőiparban dolgoznak.
A román boltban az eladók se nagyon tudnak angolul, így vettem észre. Az viszont tuti, hogy a románok jóval többen vannak, mint mi. A közelünkben van két román bolt, ahol rendszerint nem lehet lépni sem, annyian vannak. Három kassza van mindegyikben, én ilyet magyar boltban nem láttam. Ez is szubjektív, de azért jelent valamit.

Muscari 2016.04.15. 11:08:47

@Mirjam2: amit először írtál, azt pont úgy lehetett érteni, de mindegy. Ezzel a kommenteddel már egyetértek.

tsabus UAE 2016.04.15. 11:46:21

@pamut: Pontosan. Ezt hibátlanul összeszedted. Gratula !

kardio1 2016.04.15. 14:15:47

@pamut: köszönöm, hogy a lengyel barátomnal jobban ismered a lengyeleket, meghajlok emberi nagyságod előtt...
Konkrétan ez a barátom mesélte, hogy Tuskék milyen gazdasági koncessziókat adtak az oroszoknak, amiket előtte nem tudtak Kaczynskiektol megkapni.
Azért örülök, hogy a kommented végén te is arról beszélsz, hogy Tusk jóval barátságosabb volt az oroszokkal, mint a mostaniak.
És mi van a lengyel gazdasági növekedéssel meg az EU-tamogatassal ? Vagy ők abból nem kapnak és mindent saját erejükbol érnek el?
Félreértés ne essék, szerintem is sokat haladt Lengyelország, különösen, ha megnezzuk, honnan indultak. De azért legyünk reálisak.
Az meg, hogy Tusk felfelé bukott, nem sokat jelent.

Bal 2016.04.15. 15:19:24

@pamut: azóta csináltak már erről komoly tanulmány Mo-on is:

www.ksh.hu/docs/szolgaltatasok/sajtoszoba/seemig_sajto_reszletes.pdf

350k 2013 végén, ebből 140k Németország, a többit nem írja, de ebből se jön ki a kétszázezer UK magyar.

Mondjuk ha szerinted minden statisztika hazudik, akkor nincs több kérdésem, van, aki nem hiszi el a holdraszállást sem.

Én sose értettem, hogy honnan van embereknek ilyen bátorsága kijelenteni, hogy ők jobban tudják. Esetedben egy cikk anekdotikus félmondata alapján dobod el a sok éves kutatásra alapuló szakértői tanulmányokat. A legjobb, hogy közben le is írod, hogy nem kéne tetszés szerint válogatni, de láthatóan a saját nyerőszámod már hasraütésre választottad ki. Volt ám már másfél milliós becslés is a sajtóban.

tanato 2016.04.15. 16:56:31

Nem jó hír a kelet európai már kint dolgozóknak,de még inkább a késöbbiekben kint dolgozni szándékozóknak.
Bő két hónap múlva okosabbak leszünk.

pamut 2016.04.15. 22:49:35

@kardio1:
"köszönöm, hogy a lengyel barátomnal jobban ismered a lengyeleket, meghajlok emberi nagyságod előtt..."
az aranyos volt :) szóval ha neked van egy lengyel barátod, az mindent üt és neki van igaza minden lengyel kérdésben :) és ha én mutatok neked egy másik lengyelt, aki tök mást mond mint a te lengyeled, akkor az hogy fogod feldolgozni? :D márpedig több millió lengyel mond mást mint a te lengyeled...

tudod mit, mondok magyar hasonlatot, azt biztos könnyebben megérted: kérdezd meg mi folyik ebben az országban (azaz nálunk) egy magyart. mondjuk egy fideszest :) aztán egy szocit :) aztán egy jobbikost :) aztán egy függetlent :) aztán... folytassam, vagy már kapisgálod? kb. mind tök mást fog mondani, sokan homlokegyenest az ellenkezőjét mint a többi.... na ennyit arról hogy egy random állampolgár szava mennyire végső érv bármire is úgy tök általánosságban. ha van érved gyere elő vele, ennyi, a 40 millióból egy lengyel nem érv semmire, pláne hogy nyilván lengyel milliók mondanák tök az ellenkezőjét. A te lengyeled nyilván Kaczynski híve, és a legszélről még a sima szél is már a túlsó partnak látszik, ennyi. Ez olyan mintha nálunk megkérdeznél egy vérző torkú jobbikost, aki előadná hogy az ő szemében még a fidesz is egy balos nyugatmajmoló társaság.

"Azért örülök, hogy a kommented végén te is arról beszélsz, hogy Tusk jóval barátságosabb volt az oroszokkal, mint a mostaniak."
Nem erről beszéltem... kurva hosszan írtam le de vagy nem akarod, vagy nem vagy képes megérteni... azt írtam hogy kevésbé gyűlöli őket mint Kaczynski, de ettől még ő is gyűlöli őket, akárcsak kb. minden lengyel. Tényleg olyan nehéz ezt felfogni?

"És mi van a lengyel gazdasági növekedéssel meg az EU-tamogatassal ? Vagy ők abból nem kapnak és mindent saját erejükbol érnek el?"
Nem, ők is kapnak egy csomót. De tudod míg nálunk a szocik alatt és a fidesz alatt is volt recessziós év 2008 óta, ott addig egyszer sem volt. Jobbak voltak, na, ez van.

"De azért legyünk reálisak."
Miszerint?

"Az meg, hogy Tusk felfelé bukott, nem sokat jelent."
Ez így egy nagyon hamis beállítás, Tusk nem országon belül kapott új, magasabb pozíciót, hanem nemzetközi viszonylatban. Ez nem egy uralkodó párt belső susmákolása amelyik úgy osztogatja az országbeli pozíciókat ahogy akarja, nem is lehet ilyen, mert ezt a meccset európai színtéren kellett lejátszani nem egy országon belül.

pamut 2016.04.15. 23:02:35

@Bal:
Köszi a linket, de a KSH-t pláne nem tudom komolyan venni. Az maygar, ismerem, nem kell bemutatni. Tisztán látszik pl., hogy ahol a fidesz érdek megjelenik - pl szegénységi statisztikák - ott belenyúlnak a dolgokba. Aki picit is tisztában a magyar viszonyokkal, annak ez nem furcsa, hanem egyenesen természetes. Sajnos ilyen világot élünk. És mióta nyíltan is kampányol a fidesz a kivándorlás ellen, ill. a kimentek visszacsábításáért, azóta ezzel nyíltan felvállalják azt is hogy abban érdekeltek hogy nekik kedvezzenek a számok.

Ez az egyik. A másik hogy ez ugyebár az a KSH, amelyik egy hete azzal jött ki hogy tavaly 33 ezren mentek ki. Sajnálom de röhögnöm kell... Itt is inkább a (bő) duplája a reális. És lehet engem fikázni, de úgy látom ennek a blognak a szerkesztője is ugyanezt gondolja, idézem az e hó 6-ai poszt második bekezdését:
"A Központi Statisztikai Hivatal alapján tavaly majdnem 33 ezer ember döntött úgy, hogy külföldre költözik, persze az ilyen adatokat mindig érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen csak azokról tudnak, akik be is jelentették, hogy elmennek. (Személyes tippem, hogy ők vannak kevesebben.)"

Ugyebár a végén a zárójeles rész az érdekes a vitánk szemszögéből. Persze lehet a határátkelő szerkesztője sem ért a határátkelés számaihoz és képtelen reális becslésre. És persze ha veszi be a KSH számait, akkor nyilván nem hisz a holdraszállásban sem hisz egy sokszorosan és egyértelműen, cáfolhatatlan bizonyítékokkal alátámasztott tudományos tény az tök ugyanaz a kategória mint egy velejéig korrupt, periférikus, elmaradott balkáni koszfészek egyik, a hatalom által dróton rángatott hivatala....

kardio1 2016.04.15. 23:22:23

@pamut: nagyon naiv vagy, ha azt gondolod, hogy európai szinten nem ugyanúgy megy a posztok osztogatasa, mint nemzeti szinten.
Tuskék meg az oroszok viszonylatában nem arra gondoltam, amit értettél belőle. Hanem, hogy szavakban oroszellenes, meg politikai szinten, de gazdaságilag már messze nem volt ilyen finnyás velük. Nyilván az embargo óta némileg más a helyzet.
Természetesen igazad van, egy ember nem képvisel egy egész országot. De ez a te véleményedre, meg az enyémre is igaz. Én nem gondolnám azt, hogy ha valahol nem az én ízlésemnek megfelelően voksolnak az emberek, azok csak megvezetettek vagy hülyék lehetnek. Valamiért a PiS nyert náluk, nálunk még a Fidesz. Ha többségi demokráciát akarunk, abban a választási vereség is benne van.

Bal 2016.04.16. 00:11:39

@pamut:

Belenéztél te egyáltalán a tanulmányba? EU finanszírozta, nekik készítették, a KSH egy partner a sok közül. Az elején hosszú oldalakon keresztül ismertetik a módszertant, elmagyarázzák a hiányosságokat. Még arra a különbségre is kitérnek, hogy ők valamivel több UK-beli magyart számolnak, mint a britek. Ezt nem lehet egybemosni a szegénységi mércékkel: az értelmezéssel mindig van játéktér, de az adatokkal nem könnyű csalni. Határátkelésnél nincs szürke zóna, ahol interpretálni kéne valamit.

Tudom, hogy az értelmes beszéd felismerésének képességét nem egyszerű elsajátítani, nem is megy mindenkinek. Sokan meg vannak győződve arról is, hogy Kennedyt a CIA ölte meg, te ugyanezt nyomod pepitában, csak másik hárombetűssel. Én vagy ezer tudományos publikációt elolvastam már életemben, sokat magam is írtam, sokat lektoráltam. Ez tisztességesen megírt anyag, és nem mellesleg egybevág a tőle független brit forrással. Nyilván lehet pontatlan és lehet távol az igazságtól, de ez nagyjából az, amit jelenleg racionálisan állítani lehet. Aki azt mondja, hogy ő pontosabb számot tud, az hazudik.

Az mondjuk mindig érdekelt, hogy hogyan lesznek emberek ilyen biztosak a saját igazukban, ráadásul olyan témákról, amiről nyilvánvalóan csak a neten olvasgattak valamit, valahol. Hogyan hasonlítod össze a forrásaid? Például behivatkoztad egy indexes cikk félmondatát: gondolom, szembeállítottad ezzel a tanulmánnyal, és azt mondod, hogy az a másik szám sokkal hihetőbb, mert ... miért is?

Mindegy is, nyilván nem hiszel nekem, meg a gonosz kesztyűbáb KSH-nak sem. Az mondjuk kijött végül, hogy azért biztos hazudnak, mert a kormánynak szerinted az az érdeke, hogy minél kisebb szám legyen. Nem teljesen értem : nem attól lesz / nem lesz forradalom egy országban, hogy az ember százezres, ötszázezres vagy milliós kivándorló tömeget képzel el, mert egyik se mond igazából semmit. A magyar migráció nem országfüggő jelenség, marhaság a kormány bűneként felmutatni.

Gery87 2016.04.16. 00:19:47

@A nagy kékség:

"Ha a rendőrök helyében lennék, nem erre utaznék elsősorban."

Ezt nem ők döntik el sajnos.
Szerintem valami nagyon súlyosan ratyi környéken (BP) lakhattok, vagy veszitek a mintát, mert én ezt a balkáni ordenáré közlekedést egyáltalán nem tapasztalom, a gyalogosok felé sem...

"És nem 30 ezres, hanem 100 ezres csekkel. Nincs fokozatosság. Szabály van. Ha nem tartod be, fizess. Ennyi. Hamar rend lenne az utakon. "

Akkor legyen megint piros zászlós bácsi a fogat elött, max 20-al és helyben tarkón lövés....ne vicceljünk már.

Jó szabályok kellenének nem birka módra fizetni mint a katonatiszt a semmiért!
Az a baj hogy a forgalomszervezés, az utak állapota szánalmas a kassza meg üres és ezt tiltótáblákkal meg bírsággal akarják kompenzálni, ami kibaszás semmi más!

A büntetések jó része nem a piroson áthajtásból, az elsőbbségadás elmulasztásából, a helytelen parkolásból stb származik....hanem a sebességtúllépésből adódnak, amik 80%-a simán indokolatlan marhaság!
pl 5-10 Km/h-es tőllépés 30-50-90-130 seb.határok esetében....
És arra jó és azért van hogy a szar utakról így vegyék le a felelősséget vagy jól megbasszanak mert ez adókiegészítés!

pamut 2016.04.17. 16:10:14

@kardio1:
Ez nem naivitás kérdése, hanem a józan észé. Ha egy párt hatalmon van és ural egy országot akkor van lehetősége a pozíciókat párton belül kiosztogatni. Az EU-t nem egy párt vezeti, az EU egy 28 országból álló államszövetség, ahol kőkemény országok, érdekek, politikusok közötti küzdelmek nélkül nem lehet eljutni egy pozícióba. Még akkor sem ha egyébként vannak olyan célok hogy hol kicsi hol nagy, hol keleti hol nyugati, stb. politikusok kapják a pozíciókat, illetve szintén földrajzi alapon kiegyensúlyozzák egymást a pozíciók. Ha Lengyelország Tusk vezetésével nem vitt volna végbe olyan szép teljesítményt, Tusnak esélye sem lett volna elnyerni a pozíciót. Ez a politikai realitás, és inkább te vagy naiv ha ezt nem vagy képes belátni.

"Hanem, hogy szavakban oroszellenes, meg politikai szinten, de gazdaságilag már messze nem volt ilyen finnyás velük."
Nem pont ezt írtad, de akkor erre meg az a válaszom, hogy Ukrajna megtámadása ellőtt nem volt annyi kurrens indok az oroszellenes gazdaságpolitikára mint előtte. Sőt, Lengyelország a gázigénye miatt hozzánk hasonlóan kiszolgáltatott a ruszkiknak (ez persze kölcsönös, mert az oroszok a gázukért kapott pénzre szorulnak rá). Ha egy ország egy másiktól kénytelen gázt vásárolni (vagy bármit), akkor külkereskedelmi deficitje alakul ki vele szemben, amiből minden hazafias politikus és párt próbál lefaragni teljes joggal, mert ez a hazája érdeke - már ha egyébként normálisak a körülmények. Amik ugyebár elmúltak Ukrajna megtámadása óta.

A Szovjetunió összeomlása után joggal gondolta a világ, hogy a ruszkik talán végre felfogták hogy a több évszázados agresszív birodalmi politikájukkal fel kéne hagyni mert azzal csak tovább szigetelik el magukat ami nekik rossz. És lehet vele játszani az ellenségeskedést örökké a régi sérelmek miatt, de Oroszország akkor is itt lesz örökké, ahogy mi is meg a lengyelek is. Minden ország normális viszonyokban érdekelt a szomszédaival. Lehet örökké háborúzni, ami senkinek sem jó, meg lehet egyszer ezt abbahagyni, lezárni a múltat, és ha lassan és óvatosan is, de amennyiben mindkét fél képes a normalitásra, kölcsönös hasznokat hozó együttműködésre törekedni. Ez pl. sikerült a németeknek és a franciáknak, pedig hidd el épp annyira gyűlölték egymást szintén történelmi okokból, mint a lengyelek a ruszkikat. És abból hogy le tudták zárni a múltat, nagyon sok hasznot nyert mindkét ország. Mint írtam ha nincs valós idejű ok, csak történelmi sérelem, akkor egy lassú enyhülés indokolt, az adott ország érdeke. Nem a lengyelek hibája hogy putyin végleg bekattant, cárnak képzeli magát, diktatúrát épített és megtámadta Ukrajnát, meg minden héten provokál angol vagy amerikai határokat, repülőket, vagy éppen a törököket akik ki is lőtték egyik gépüket.
Egy szó mint száz Tusk és pártja oroszágyűlölete épp úgy megkérdőjelezhetetlen mint az egész lengyel nemzeté, az pedig hogy egy enyhülést hozó történelmi korszakban nem vezettek be önként embargót a ruszkik ellen, és az enyhülés reményében nyitottak voltak némi együttműködés-építésre, főleg hogy a gáz miatt külker-deficitjük is volt, az nem cáfolja ezt. Teljesen jogosan, a józan ész és a lengyel érdek mentén haladtak előre. Ez csak a tényleg elvakult, lángoló oroszgyűlölet szemszögéből nézve jelenthet bármiféle oroszbarátságot.

"Természetesen igazad van, egy ember nem képvisel egy egész országot."
Nahát. Ezt nem te írtad?:
"köszönöm, hogy a lengyel barátomnal jobban ismered a lengyeleket, meghajlok emberi nagyságod előtt..."

"Én nem gondolnám azt, hogy ha valahol nem az én ízlésemnek megfelelően voksolnak az emberek, azok csak megvezetettek vagy hülyék lehetnek."
És én hol írtam ezt?

"Ha többségi demokráciát akarunk, abban a választási vereség is benne van."
És hol írtam bármi olyat amiből ennek az ellenkezőjét olvastad ki?

pamut 2016.04.17. 16:27:33

@Bal:
"Határátkelésnél nincs szürke zóna, ahol interpretálni kéne valamit."

Már miért ne lenne? Se a kivándorlók, se a bevándorlók nem regisztrálják magukat 100%-os arányban hivatalosan. Ráadásul az angolok nem a statisztikai pontosságukról híresek, ez van, az ő szemükkel külföldiekkel meg pláne nem olyan alaposak. És megjegyzem mostanság politikai érdek is van Angliában a keletiek számának kicsinyítésére a közelgő népszavazás miatt.

A holdraszállásos meg keneddy hülyeségeiddel csak magadat járatod le, pedig látom tiszta erőből azon erőlködsz hogy engem járass le. hát igen, téged nem az érdekel mennyien mentek ki Angliába, csak hogy ellentmondj nekem, elárul a lesajnáló, lekezelő, engem mindenképp hülyének beállítani akaró - amúgy röhejes - stílusod. Érdekes, Churchill mondására valahogy nem akarsz reagálni, látom ami nem illik a te felsőbbséges gondolkodásodba azt egyszerűen levegőnek nézed :)

"nem attól lesz / nem lesz forradalom egy országban, hogy az ember százezres, ötszázezres vagy milliós kivándorló tömeget képzel el, mert egyik se mond igazából semmit."
Ezt mire írtad mr nagyképű? Mégis hol írtam én bármiféle forradalomról?
ja hogy sehol... de már kilóg a lóláb hogy téged mi zavar a kommentjeimben...

"A magyar migráció nem országfüggő jelenség, marhaság a kormány bűneként felmutatni."
:DDDDD
Köszi ez a csúcs! :DDD Szóval ha pl. azt a pénzt amit stadionokra bassza a fideszmaffia, azt nem stadionkra baszták volna el, hanem mondjuk a mélyen és megalázóan alulfizetett-kizsigerelt, éhbéren tartott nővérek és ápolók fizetésére, akkor is ugyanúgy ugyanannyi nővér és ápoló ment volna ki? :D Ki ne talkáld már...
Mondjuk az is vicces hogy eddig csak a számokról volt szó, a felelősség fel sem merült, de kibújt a szög zsákból, te a fideszt akarod mentegetni, ezért kisebbíted a számot... na keneddyzél egyet! ;)

Bal 2016.04.18. 01:42:22

@pamut:

Nem igazán tudok mit reagálni arra, hogy híres politikus anekdotájára diszkreditálnom kéne egy teljes tudományágat, amivel amúgy a kenyerem keresem. Amúgy a szöveget Göbbels adta Churchill szájába, ő ilyet sosem mondott. Olvass utána.

A kinek az érdekét kizárólag te hoztad fel, nem én, amikor azt kezdted el fejtegetni, hogy nyilvánvalóan csal a KSH, hiszen a fidesz szekerét tolja, én csak arra reagáltam. Szóval magaddal vitatkozol. A forradalmat is arra reagálva írtam, hiszen igen hülye lenne egy kormány, ha azt hinné, a határátkelők számának kisebbítésével elérhet bármit is. Beállítástól függően ötvenezret és ötszázezret is lehet soknak vagy kevésnek tekinteni.

Már látom, nyilvánvalóan csal a brit független elemzőműhely is, na meg a britekről alapból tudjuk, hogy pontatlanok, ilyen népség ezek. Ha nem látod az összefüggést a holdraszállást tagadók meg eközött az érveléstechnika között, hát lelked rajta, én nem foglak meggyőzni. Én tényleg csak azt nem értem - és ezért kezdtem el veled beszélgetni - hogy hogyan működik ez a "kiválasztok egy számot amit olvastam valahol, és ragaszkodom hozzá" dolog. Én is úgy tudtam és gondoltam sokáig, hogy félmillió, de aztán mikor kijöttek az alaposabb elemzések, módosítottam. Érdekes, hogy nálad az új hírek disszonanciát keltettek, és ezt úgy oldottad fel, hogy politikai indítékot tételezel, és ezzel rövidre zárod az önreflexiót. Szemellenző le, harc indul. Pedig az is opció lehetne, hogy az első forrás talán nem volt teljesen megbízható. Sebaj, zárjuk le, ebben az állapotban már nem igazán fog hatni rád semmi.

Hogyne, tehetne sokat a kormány otthon is, de a magyar kivándorlás mértéke nem azon a pár ezer eü. dolgozón múlik. A többség a gazdasági válság miatt távozott, nem az alacsony bérek miatt a közszférában. A magyar lakosság elvándorlása még mindig az egyik a legalacsonyabb a régióban, "csak" behozzuk a lemaradást a többi K-EUs országhoz képest.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása