oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 28. 06:47,  Multikulti szubjektív – hol a haza? 80 komment

2015. június 28. 06:47 Határátkelő

Multikulti szubjektív – hol a haza?

A címben feltett kérdés képes hatalmas indulatokat kiváltani, ami persze nem is csoda. A felvetés még izgalmasabbá válik majd a második generáció (azaz a már külföldön született gyerekek) esetében, hiszen mint a mai ajánló egyik szerzője is megjegyzi: az Ausztriában született, de aztán Magyarországon 3 évet élt, majd immár lassan ugyanannyi ideje Gibraltáron élő gyermekének vajon melyik a hazája? Egyáltalán: fontos kérdés-e ez? Miközben ezek töprengünk (és feltételezem: vitázunk is majd), megismerkedünk egy költözködés első lépéseivel és egy 60 éves holland nyuszival is.

multikulturalizmus_monisha_pushparaj_1.jpg(fotó: Monisha Pushparaj)

Kezdjük tehát a multikulti szubjektívvel, amiről Schrammel Ivett ír a Pszichológus Online című blogján. (Ő már korábban itt, a Határátkelőn is írt.)

„Érezheti magát valaki jól, sőt „otthon” külföldön és érezheti magát magyarnak, lehet fontos számára a magyarsága és a hazája. Ez a két dolog nem zárja ki egymást.

Magyarnak születtem és életem végéig magyar is maradok. És közben gibraltári is lettem. Magyar vagyok és gibraltári. Nem érzem, hogy választanom kellene.

Mint ahogy nő vagyok és anya. Mert nőnek születtem, életem végéig nő is maradok. És közben anyává lettem és életem végéig az is maradok. Nem kell választanom közöttük.

Az sem mindig egyértelmű, hogy hol van az ember hazája. Ott van például az én legkisebb lányom, aki Ausztriában született, ott is töltötte élete első fél évét. Élt Magyarországon három évet, Máltán néhány hónapot és Gibraltáron két és fél évet, s jelenleg is itt élünk. Hol van az ő hazája? És a hozzá hasonló, sok országot megjárt gyerekeké? Én azt gondolom, hogy ott, ahol ők legbelül érzik...

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mi lesz a külföldre kerülő gyerekekkel, akik egy másik országban fognak felnőni. Elveszítik-e a magyar identitásukat? Elveszítik-e az anyanyelvüket? Emiatt felesleges aggódni. Egy gyerek nem tudja elveszíteni az anyanyelvét: ha a szülők megfelelő mennyiségű és minőségű időt töltenek vele, természetesen az anyanyelvükön.

Az én gyerekeimnek magyar az anyanyelve és évek óta angol nyelven tanulnak az iskolában, angol nyelvű környezetben élve. Mára kétnyelvűvé váltak: az iskolában és a helyi barátaikkal természetesen angolul beszélnek, otthon magyarul beszélünk egymás között. Ha angol nyelvű vendégünk van, akkor pedig angolul, hogy ne rekesszük ki őt a beszélgetésből, hogy ne hozzuk kellemetlen helyzetbe.

Mint ahogy a gibraltáriak is – akik egyébként egymás között a spanyolt használják elsősorban, vagy a llanitot, a helyiek sajátos angol-spanyol keverék nyelvét – átváltanak angolra, ha megjelenek egy társaságban, mert tudják, hogy ez az egyetlen, mindkettőnk által ismert nyelv. Én ezt egy nagyon kulturált, befogadó gesztusként értékelem a részükről. (...)

Azt gondolom, hogy ez a nemzetközi környezet, maga a külföldi lét, nem vesz el semmit a magyarságtudatukból, sőt talán a későbbiekben még fontosabbá is válik ez a számukra – ahogy erről olyan sok külföldön élő magyar beszámol.”

A teljes írást ide kattintva olvashatjátok el

Mi megyünk!

A határátkelés egyik kulcsfontosságú pillanata a megfelelő lakás megtalálása. Ez gyakran nem is olyan könnyű, hiszen kis túlzással ahány ország annyi szokás, ráadásul a magyar rendszerhez képest a legtöbb szigorúbb. Például a svájci is - erről szól a Feljegyzések Svájcból blog legutóbbi írása.

svajc_lakopark.jpg

„Ami eddig csak terv volt, most már valóság. Költözünk Zürichbe, méghozzá szeptember 1-jén! És bár tudtuk, hogy ha van lehetőség, gyorsnak kell lennünk, de azt mi sem képzeltük, hogy ilyen gyorsan fog menni a lakás megtalálása. (...)

Kicsit szokatlan volt mindkettőnknek, hiszen ennyire spontán - én legalábbis nem emlékszem - még sosem utaztunk (mióta pedig szülők lettünk, főleg nem), ráadásul a gyors döntésektől az egész szituáció rémesen komollyá kezdett válni.

Hát még visszafelé! Péntek délután repültünk, szombaton reggel megnéztük a lakást, amibe bár bele lehet kötni, mi nem tettük, majd este vissza Budapestre. És bár első blikkre igent mondtunk magunkban a lakásra, a hazafelé úton is csak erről beszéltünk. Jó lenne-e, ez tetszik, az nem stb.

Végül úgy döntöttünk, hogy hétfőn jelezzük az ügyintéző felé, hogy igen, megpályázzuk a lakást (nem mi voltunk az egyetlen jelentkezők rá). Na innentől vált izgalmassá a dolog. Szerdáig kellett - volna - választ adnunk, így a hét végére vártuk a visszajelzést, de már kedden délelőtt hírt kaptunk: a lakás a miénk!”

Minden továbbit az eredeti posztban, ide kattintva olvashattok el.

Egy 60 éves nyúl

Méghozzá a hollandiai Utrechtből. Nijntje nem csak a hollandoknak lehet ismerős (angol nyelvterületen és Japánban például Miffy néven népszerű). Hírességére jellemző, hogy születése óta 32 könyvben szerepelt, ezeket 85 millió példányban adták el több mint 50 nyelven - írja a Hollandokk oldal.

nijntje_holland_nyul_foto_rob_noble.jpg(fotó: Rob Noble)

„Nijntje Utrechtben született, lévén, hogy alkotója, Dick Bruna utrechti lakos volt. A város meg is becsüli híres szülöttjét. Az Utrecthben járó eddig is beleütközhetett bárhol és bármikor, most azonban - a megalkotásának 60-ik évfordulóján -, hihetetlen számban, méretben, színben találkozhatunk szobraival, képmásaival. A hivatalos születési dátum egyébként 1955. június 21-e. Formája eddigi 60 éve alatt - apróságokban persze -, de többször változott.

Het nijntje-pleintje néven saját teret is kapott, ahol a nyuszi szobra is áll, ami Marc Bruna, Nijntje megalkotója fiának műve. Nijntje első kalandjait egyébként pont az ő szórakoztatására készítette apukája, melyhez az ötletet szimplán a kertjükben ugrándozó nyuszik adták.

Persze nem csak Utrecht fejezi tiszteletét, szeretetét gyerekkori kedvencének, hanem egész Hollandia. A szülinapi nyulak vándorolnak az országban, útjukat a nijntjeartparade.nl oldalon tudjuk követni. Az évfordulós alkotásokat ismert művészek készítették.”

A teljes írás itt olvasható.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Svájc Gibraltár Nagy-Britannia Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr617578668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2015.06.28. 07:09:27

Igen, aki azon rugózik, hogy valaki mi alapján nem magyar többé, vagy hogy ki számít magyarnak - az hamarosan nem fog tudni érveket felhozni. Még kb 20 év, és az átlagember is rengeteg ilyennel fog találkozni.

Szerintem sem fontos amúgy.

DieNanny CH 2015.06.28. 07:16:59

A svájci lakáshoz: egy fb-csoportban foglalta össze valaki, hogyan érdemes be- illetve kiköltözni.
Pl minden redőnyt le és fel kell húzni, ha öntapadós kis kampók vannak a csempére téve, vetessük le, mert lehet, az előző lakó egy lyukat próbál vele elfedni, aztán a mi kiköltözésünkkor ránk verik a csempecserét. Minden nyílászárót alaposan át kell vizsgálni, pincerészben minden tenyérnyi helyet, és bármit találunk, le kell írni és láttamoztatni a tulajjal.
Én elképedtem, mi mindenre kell figyelni, mert hiszen itt is vannak sumákok...

DieNanny CH 2015.06.28. 07:18:49

Volt ez a nyuszi Mo-on is? Mert egyáltalán nem ismerős.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.28. 07:54:11

jó kis ajánló szerintem!

főleg a többféle identitás téma érdekes!

Taxomükke (UK) 2015.06.28. 08:25:07

Schrammel Ivett ferje valoszinuleg valamelyik online kaszinonal dolgozik, legalabbis a Malta-Gibraltar itiner akar erre is utalhat.
;)
Off: egyik blogtarsunktol (nem arulhatom el a nevet) kedvet kapva tegnap leugrottunk megnezni Isle of Wight-ot. Zoole azt javasolta, irjak rola beszamolot. Ime:
Nagyon hangulatos, erdekes es szep a sziget, nezze meg mindenki, aki teheti.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.28. 08:25:27

A nyul nevet hogy kell ejteni?

SzZoole 2015.06.28. 08:30:34

@Taxomükke:
"egyik blogtarsunktol (nem arulhatom el a nevet) kedvet kapva tegnap leugrottunk megnezni Isle of Wight-ot. Zoole azt javasolta, irjak rola beszamolot. "

Nem arulhatod el a nevet,mi???:)))

SzZoole 2015.06.28. 09:28:11

@Taxomükke: na,azert irhatnal1-2 sort,hogy merre voltatok a szigeten.
Most is fürödtek a bátrabbak a tengerben?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.28. 09:33:14

Ha mar koltozes, akkor betoltott 35. het most csutortok ota, megint csuszik az alairas idopontja , most epp julius 9. Julius 3-an akarjak megmodnani a dokik, hogy mikor inditsanak ( ahhoz azert nekem is lesz par szavam) , ergo a baba elott vagy be tudunk koltozni, vagy nem, nagyon boldog vagyok. -.-
De julius 9 utan remelhetoleg kezunkben lesz a kulcs.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.28. 10:00:32

@tildy[UK]: szerintem ez botranyos, h papiron februar volt, es most julius, es semmi kovetkezmeny arra, hogy "jaj bocsika megsem". Az lenne a minimum szerintem, h akin bukott a lanc, az most fizesse mindenki mas alberletet. Vagy huzzon el a picsaba o alberletbe, amig meg nem oldja a sajat problemajat, ami miatt masok szivnak. Vagy ennyit se er egy papir, egy szerzodes? Komolyan nem ertem :-(
Tudom, rajtad nem segit a kiakadasom, es tudod, h drukkolok nektek
:-(

SzZoole 2015.06.28. 10:11:42

@tildy[UK]: es ilyenkor nem jár valami kompenzáció?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.28. 10:13:39

Jó kis ajánló.
:)
A költözőknek nagy-nagy szerencséjük volt, nem ez az általános.
Mondom ezt jó sok költözés után.
Érezzék magukat jól!
@Dragonlady (Bp, Hun): Én három hónapja várok, hogy a paraszt visszafizesse az előző bérlemény után a kauciót. Esze ágában sincs, pedig nincs jogalapja a visszatartásnak. :(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.28. 10:37:50

@Zoole[uk]: Sajnos nem. Mivel az altalunk egyetlen alairt papir eddig a financial advice volt , illetve a hitelajanlat, tehat lakasveteli szerzodes meg nincs a birtokunkban.

Van Memorandum of Sale-unk, meg decemberben kaptuk : "The sale is now in the hands of your solicitor and your seller’s solicitor. You must keep in regular contact with them to ensure the sale is progressing."
Purchasers mortgage lender: Santander
Contracts to be exchanged by (12 weeks from offer date): 09/02/2015
COMPLETION within 2 weeks of exchange: 23/02/2015

Nos hat ennyi. De se depozitot nem fizettunk meg, se semmi, szoval ez ahleyzet.

Mikozben az egesz proceduranak 3-4 honap alatt le kellett volna zajlodnia.

Csodabogár 2015.06.28. 10:40:30

@svájci sapka (ch): Részemről is csak csodálkozom. Valami hatalmas változás lehet Zürichben. Nemrég olvastam, hogy az üres lakás állomány 0,04% ami feltehetően egy hatlamas felújított csili vili lakást takar.
Kisérje őket tovább is a szerencse!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.28. 10:46:21

@Dragonlady (Bp, Hun): Amugy Danihoz nagy nagy gratula, jol trtjak a ksiemebrt, ha mar msot wellnesezni viszik a pajtasokkal :D:D ( most lattam ket nappal ezelotti hataratkelos posztban irtad:) )

DieNanny CH 2015.06.28. 11:25:10

@tildy[UK]:

Off

Ez gondolom fürdetést takar, de emlékeztek, egyszer volt valami au-pair-es poszt, ahol a lány ki volt akadva, hogy csak születés után 2 héttel volt először fürdetve a gyerek. Erre sok kommentelő meg azon akadt ki, hogy hát ez természetes...
Úgyhogy: mi az igazság?

SzZoole 2015.06.28. 11:31:18

@tildy[UK]: hat,eleg erdekes,azt gondoltam egyszerubb

Din Serpahis 2015.06.28. 11:36:59

Mi is feltűnően könnyen találtunk lakást Zürichben még tavaly. (Bécshez képest legalábbis egy álom volt) Ráadásul a házban ahol lakunk, kilenc lakás van, egy év kellett, hogy mind a kilencbe találjanak lakót, szóval nem reménytelen a dolog.

Azért azon picit csodálkozom, hogy külföldről, bewilligung meg referencia nélkül csak úgy hiphop megoldották.

tanato 2015.06.28. 11:53:18

@DavidT: Nekem is az tetszett legjobban.Az anyanyelv a gyerekeknél viszont ha nem is fog elveszni,de sok év múlva mindenképpen talomba kerül,főleg ha már elköltöznek a szülőktől és már Mo.-ra sem fognak visszajárni túl sokat a nagyszülők halála után.Jó pár kintről hazalátogató családnál a kamaszgyerekeknél figyeltem hogy a szülők magyarul mondják, a gyerekek pedig angolul,franciául németül stb. válaszolgattak.Anyu,apu fordított nekem pl.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.28. 12:00:45

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: persze, csak olyan jopofa volt ahogy Dragonlady leirta:D

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2015.06.28. 12:16:52

@Taxomükke: Még Gibraltáron és Máltán is van élet az online casinokon túl.. :-)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.28. 12:38:56

@tanato: ez valószínűleg így lesz

de aztán lehet hogy sok év múlva, neveléstől függően, a gyerekek (vagyis akkor már felnőttek) rájönnek hogy ők ápolni akarják a gyökereiket" és akkor majd felértékelődik a (már meghalványodott) magyar tudásuk

2015.06.28. 12:39:53

Most johetnek a kertvarosiak engem loni, de nekem tetszik az a svajcos tarsashaz, szerintem nagyon meno. :D Remelem nem csak belso udvarra, hanem utcara nezo ablak is van, ugy lenne igazan tokeletes :D

tanato 2015.06.28. 12:44:14

@DavidT: Ez igaz,egyre több embert érdekelnek az ősei,nagy divat a családfa és gyökérkutatás.Én is visszanéztem már,egészen 1780-ig sikerült eljutnom.

SzZoole 2015.06.28. 12:52:40

@mojyo:
"Remelem nem csak belso udvarra, hanem utcara nezo ablak is van, ugy lenne igazan tokeletes :D"

Ja,főleg ha egy 2x3 sávos sugarutra néz
En laktam a North Circular Road-on,hat mit mondjak,nem volt egy felemelő élmény:(((
Most meg mar tobb mint 2 éve nyitott ablaknál alszom es minden reggel madár csicsergesre ébredek,a friss levegorol nem is szólva:)))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.28. 13:01:28

@tanato: ügyes! én egyszer fellelkesültem, hogy na családfa kutatok ... aztán elég gyorsan letettem róla (emlékeim szerint azért mert valami levéltárba elmentem, és vmi diafilmen vagy min kellett visszanézni a családfát, és már a 60 évvel ezelőtti kézírás is olvashatatlan volt :D )

2015.06.28. 13:02:44

@Zoole[uk]: Hat ha nagy a forgalom az valoban kicsit benzinszagu tud lenni, de az jo, ha van elet. Nem tudom, hol van a North Circular Road... gondolom Londonban? Hat ott is vannak kedvenc helyeim.... ha ott laknek, akkor az Arsenal kornyeket valasztanam, tetszik nagyon, de azt hiszem 1 millio fonttol kezdodnek a lakasok arrafele, nem emlekszem, hogy hivjak azt a kornyeket, azt hiszem Islington, ami amugy eleg hiresen meno kornyek azt hiszem... szoval igenyeim azok vannak :D De ismertem egy angol lanyt aki ott lakott, es azt mondta, hogy utalta, mert sok volt a reszeg drukker es hangos volt... en meg megpukkadtam az irigysegtol :D

Csodabogár 2015.06.28. 13:06:15

@Din Serpahis: Hol Zürichben???

Igaz már elég régen volt, mikor Zollikerbergből Zürichbe akartunk költözni. 8 hónapom ment rá. Internet még nem volt, de mindenütt be voltam jelentkezve. Állampolgárok voltunk már régen.

Csodabogár 2015.06.28. 13:11:16

@tanato: Barátaim lánya, akit születésétől ismertem, már 50 éves. Mikor ismeretségbe kerültünk én nem beszéltem még svédül. A lány persze svéd férjhez ment, gyerekei egy kukkot se tudnak magyarul és a szüleivel is csak svédül beszél. Nemrég találkoztam vele és egyből magyarul beszélt velem. Beidegződött nála, hogy én csak magyarul tudok. :-)
A bátyáról a szülők is azt hitték, hogy egy kukkot se tud már magyarul. Mikor néhány éve itthon volt látogatóban a svéd feleségével, az ismerősök ájuldoztak, hogy milyen jól beszél magyarul.

2015.06.28. 13:15:13

@wuaaa [nor]: Jezus, nem, ez iszonyu, nemcsak csunya, hanem kinn van a varosbol, ez egy fuggoleges kertvaros, raadasul izlestelen es tajidegen. :D De a taj az nagyon szep, de ha ilyen szep helyen laknek, kozelebbit keresnek a vizhez, mintha a bal sarokban lenne valami templomtorony szeruseg, vagy nem is tudom... ahhoz keresnek kozelit, mert ahol van templom, ott kell lennie sarki boltnak es kocsmanak is. :D

wuaaa 2015.06.28. 13:24:45

@mojyo: ..pedig nem sok mindent találni itt, ami jobban néz ki.. Bár nyilván az én ízlésem nem hasonlítható egy porfogógyártóéhoz.. :)

2015.06.28. 13:39:30

@wuaaa [nor]: Jaj, en nem vagyok amugy ilyen izlesfasiszta :D A tieddel sincsen baj! En csak azt az egyet nem szeretem, ha valami nem annyira "autentikus", hanem masvalaminek akar latszani, mint ami. Az oszinte designt szeretem, akar szep, akar csunya :D A fenti svajcos kep azert tetszik, mert nincs benne semmi kulonleges, egy modern panel gazdag svajciaknak. Amit te belinkeltel, az pedig azert nem tetszik, mert latszik, hogy erolkodtek rajta, egyertelmuen sok penzt koltottek ra, kiszineztek, meg ilyen kacsalabon forog, vagymi, szoval ugyertem nem a foldbol nott ki, eshat nagyon nincs semmi ilyesmi sem mellette, hanem igy nagyon kitunik, mintha az alkotoja szeretett volna valami nagyon szepet es maradandot itthagyni a lakoknak, de csak annyi sikerult, hogy "ITT JARTAM LOL". Namindegy, ha neked tetszik, akkor jo, legalabb nem volt hiaba :D

wuaaa 2015.06.28. 13:48:02

@mojyo: Szóval a scájci kockaház kevésbé "tájidegen" ? :D Amúgy segítek, mert látom ehhez kevés a fantáziád, :P , szóval ez nem kacsalábon forog, hanem ez 3 fa akar lenni, a kacsaláb a törzse, a lombja meg az, ami nem a törzse.. :D

2015.06.28. 14:03:38

@wuaaa [nor]: Hat a svajci kockahaz fole ha nezel kicsit a kepen, akkor lathatod, hogy az egesz kornyek be van epitve, es ami a kepen van, az nem magasabb, mint a tobbi, es a tobbi haz, aminek latni a tetejet, is kockanak nez ki... hogy mindegyik ilyen-e, az nyilvan nem derul ki, gondolom vannak regebbiek meg klasszikus ertelemben veve "szebbek" is, de ez is a kepen, abszolute haznak latszik, nem akar mas lenni. :D Latod, pont ez a bajom a masikkal, hogy az meg fanak akar latszani, mikozben meg lakohaz, es akik alatta laknak a faluban, azoktol meg magasabb, es ok meg nezik ezt a harom termeszetellenesen nagyra nott kacsalabon forgo fat. :D Szerintem ez benne az izlestelen, mint azok a faliorak, amik ugy csinalnak, mintha tulmeretezett karorak lennenek, vagy azok a lampak, amiknek focilabda a lampatest, mikozben lampak. En nem szeretem ezt, tudom, hogy van ra igeny, de.... :D

Din Serpahis 2015.06.28. 14:28:01

@Csodabogár: Ja,, Zürichben. Mostanában állítólag nem olyan nehéz... több ismerős is most költözött, és mind viszonylag könnyen találtak.

Mondom, Bécshez képest pl egy álom. Ott volt olyan, hogy jelentkeztem egy hirdetésre fél órával azután, hogy kikderült a netre, és már ki volt adva...

2015.06.28. 14:52:35

@wuaaa [nor]: Dehat ez meg hogy jon ide? :D Lakohazakrol beszelgettunk eddig, az ember otthonarol es lakokornyezeterol, ahova aludni jar meg ahol a gyerekek felnonek, meg ilyenek...
Ez egy muzeum, ennek mas a funkcioja, itt az ember kulturajat orzik. Ezt egyszer ki kellett boviteni, mert mar nem fertek el, es hozzatoldottak egy uj bejaratot, abbol az evszazadbol, annak az evszazadnak/evtizednek a stilusaban, amikor ezt meg kellett tenni. En amugy nem eltem akkor, amikor tortent ez, es nem tudom, hogy amikor uj volt, tetszett volna-e, de tudom, hogy akkor sokan elleneztek, hiszen a Louvre stilusa es az 1980-as evek kozott van par kulonbseg :D De en nem vagyok ellene annak, hogy ha most most van, akkor mostani igenyeink es izlesunk szerint rendezzuk az uj dolgokat. Mar mondtam, hogy az oszinteseget szeretem, es eppen ezert szerintem hulyeseg lett volna peldaul ehelyett az uvegpiramis helyett a Louvre stilusat imitalni az 1980as evekben, az szerintem biztosan rosszabbul sul el, mint ez. Az mas kerdes, hogy miert pont piramis, akarja-e imitalni az egyiptomi emlekeket, de mara sokan elfogadtak az ellenzoi kozul is es elfogadtak, hogy a latvanyossag resze, es tulajdonkeppen ez a folytatasa annak, hogy ott orzik a kulturat, es latszik rajta, hogy bar ezt eleg regen kezdtek el, a mai idokben (vagy legalabbis a 80as evekben) is koltottek ra, es folytattak. Nem koltoztettek el az egesz Louvre-t egy nagyobb, ujabb helyre, az is rosszabb megoldas lett volna ennel, itt egyszeruen csak hozzatoldottak valamit, ami ujabb, raadasul ez sem magasabb, mint az egesz, nem hoditja el a figyelmet a regirol, csak egyszeruen ott van.

Szoval szerintem nem kell alcazni a dolgokat, sem a kort, amiben elunk, sem a hazat, amiben lakunk, szerintem egy muzeum legyen olyan, mint egy muzeum, a lakohaz, meg mint egy lakohaz, a faliora meg a lampa se feljenek attol, hogy falioranak es lampanak neznek ki, es ne probaljak meg magukat focilabdanak, meg kacsalabon forgo fanak imitalni, mert az.... hat.... hulyeseg :D Egy epulet legyen idotallo, hiszen maximum nehany ev utan mar nem lesz olyan poen, hogy nahat, faban lakunk, meg mini XVIII. szazadban, meg oriasi karora van a falon haha... Ok, ezutobbit konnyu lecserelni, de a hazat nem annyira :D Nemtudom ez ertheto-e igy mar, de ha van meg kerdes, csak nyugodtan. :D

SzZoole 2015.06.28. 15:23:50

@mojyo: holloway annak a résznek a neve,sokat járok arra,is,sok gazdag ember lakik a stadion környéken es sok uj apartman ház épült
Sőt,meccsen is voltam mar ott,a Arsenal vs. AC Milan,qrva jo volt:)))

wuaaa 2015.06.28. 15:34:34

@mojyo: ...már csak magamban elmélkedek inkább... :D

SzZoole 2015.06.28. 15:55:48

@mojyo: ja azt elfelejtettem,igen Londonban van a North Circular road,az egyik legforgalmasabb út Londonon belül N13 6HA,itt laktam tobb mint 5 evvel ezelőtt,nézd meg a maps-on ha van kedved
Egyébként azt hittem te is Londoner vagy:)

2015.06.28. 15:59:03

@wuaaa [nor]: De miert, elmelkedjel inkabb itt, en elolvasom, valaszolok is ra, ha tudok. Kulonben hogy lesz meg a 300+ komment ugyebar. :D

@Zoole[uk]: Huh, azt elhiszem :D Marmint, hogy jo lehetett az a meccs eloben, de az uj hazakat is lattam mar arrafele azt hiszem mar voltak amikor arra jartam, de nekem a regiek tetszenek, a kornyekeken levo utcak.

SzZoole 2015.06.28. 16:02:32

@mojyo: az a környék,mármint Holloway,majdnem olyan populáris,mint Camdem vagy Shoredits:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.28. 16:04:38

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: OFF megfurdettek, de ki tudja ez mit takar pontosan. A vedono szerint vizes pelenkaval torolgessem csak at egyelore, felesleges barmi vegyszert vagy vizet rakni a borere, ha nem is koszos :-)

anyanyelv ugyeben sztem kicsit naiv ez a velemeny, ha a szulo belegebed is, szerintem pl a tortenelemrol vagy a sejtosztodasrol nem fog tudni magyarul beszelgetni az, aki nem magyarul tanulja. Korosztalyos szleng es hasonlok szinten, meg persze az aktualis fordulatok stb.

2015.06.28. 16:05:32

@Zoole[uk]: Megneztem, szep! :D Mondjuk minden relativ, Budapesten is lehet ilyen helyen lakni, a mienk mondjuk nem volt 6 sav, de sok balesetetnek voltam tanuja sajnos az ablakbol gyerekkent :(

Persze, hogy azt hitted, hogy enis londoner vagyok, hiszen te is. Mindenki azt hiszi, hogy onnan irok, ahonnan ok, mert nem mondok semmit, igy szerinted en Londonban lakom, aki Svedorszagbol ir, az azt hitte, enis onnan irok, aki meg Irorszagbol, az meg azt hitte, hogy enis dublininka vagyok :D Ez tokre erdekes amugy. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.28. 16:06:43

@DavidT: na mondjuk a te neveddel egyebkent is :-D
nalunk vki megcsinalt egy eleg szep csaladfat nemreg, de oszinten szolva nem kot le.

SzZoole 2015.06.28. 16:09:31

@mojyo: nem en sem vagyok Londoner,mar nem
3 év 7 hónap eleg volt abból a shitholl-bol:(
Pont eleg nekem ott dolgozni

2015.06.28. 16:14:00

@mojyo: szerintem te Esztorszagbol irsz. Eltalaltam?

@Dragonlady (Bp, Hun): gratulalok a Danihoz! Otthon vagy a korhazban vagy?

adg 2015.06.28. 16:17:45

@mojyo: "Mindenki azt hiszi, hogy onnan irok, ahonnan ok,"

Nem mindenki. Itt biztos nem laksz, alig van urbanus resz, csupa kertvarosi pokol az egesz kornyek, szoval eszembe sem jutott, hogy foldik lennenk.

Kulonben is, a multkor elszoltad magad, hogy te csak egy japan rajzfilmfigura vagy. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.28. 16:48:53

@charlieharper: hazajottunk delben, ugy kiutotte magat utana a kajaval, h meg mindig alszik.meg nem kiabalom el.... de siman lehet, h kifogtam egy jo kajas jo alvo limited editiont :-)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.28. 18:00:26

@Dragonlady (Bp, Hun): megértem! engem csak úgy kötne le ha valami híres felmenőm lenne és valaki megcsinálta volna már ezt a családfát :D

egyébként jogos, az én nevemmel elég nehéz, de azért még az ismert, közeli felmenők között vannak különlegesebb nevek :)

tanato 2015.06.28. 18:34:23

@Csodabogár: Ritka dolog,nem jellemző sajnos.Bár az igaz hogy ha ezen személyek tartósan Mo.-on élnek,élnének visszajönne a magyartudás mint a biciklizés, nagyon rövid időn belül.

tanato 2015.06.28. 18:35:48

@DavidT: Nagyon időigényes a dolog de utána viszont nagyon jó,mert oldalágon pl nagyon sok távoli rokont sikerült felkutatnom 3.4. unokatestvéri szinten pl.

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2015.06.28. 19:31:28

@Dragonlady (Bp, Hun): Az én legnagyobb lányom 11 évesen még lelkesen számol be az iskolában tanultakról (nagyrészt magyarul, de a "szakkifejezéseket" angolul), bizonyos szavakat én fordítok le neki magyarra, és így tanulja meg két nyelven. Igaz, néha szótáraznom kell, mert én nem ismerem az angol "szakkifejezést", de legalább én is tanulok valamit tőle.. az angol gyerekszlengen kívül.. :-) A magyar szlenget pedig a magyarországi barátaitól, vele egyidős rokonoktól szedi fel. :-)

2015.06.28. 20:29:08

Apropo multikulti es menekultek... ezt ma fotoztam Linzben, a Felso-Ausztriai tartomanyi parlament falan van.

kepfeltoltes.hu/150628/FullSizeRender_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.28. 20:47:23

@Schrammel Ivett: tök jó, hogy kétnyelvűek lesznek a gyerekek! hogy irigylem mindig az ilyeneket :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.28. 21:15:04

@tanato:
Doki, kitettem egy posztot a figyelmedbe ajánlom.

kék madár 2015.06.28. 23:38:02

@mojyo: "Mindenki azt hiszi"
nem lenne egyszerubb ha leirnad hol laksz?

P.Elliot 2015.06.29. 00:17:21

@mojyo: Akkor had fokozzam. En is azt hittem hogy Usabeli vagy egy darabig de aztan rajottem hogy nem. Had saccoljak, Svajc vagy Nemetorszag.

2015.06.29. 00:17:46

@kék madár: Nem lenne egyszerubb, ha csak az erdekelne benneteket, amit mondani szeretnek, es nem az, hogy ki vagyok? :D Mar az iparmuveszt is megbantam, azota megy ez a hulye porfogogyartozas...

Rohadtul lenyegtelen, hogy ki vagyok es mi a foglalkozasom, fiu vagyok-e vagy lany es hany eves. Nagyjabol ugyis mindet be tudjatok hatarolni, a reszletek pedig nem erdekesek. Ne foglalkozzatok velem, en azt szeretnem, ha arrol es csakis arrol ismernetek, amit irok, ez ennyire egyszeru. :)

P.Elliot 2015.06.29. 00:18:01

@kék madár: Majd egyszer valahogy elszolja magat aztan megtudjuk.

P.Elliot 2015.06.29. 00:21:28

@mojyo: Lany vagy, valahogy olyan puhabban irsz, a ferfiak maskeppen fejezik ki magukat te finomabban fogalmazol.
Abban igazad van hogy mindegy hogy ki kicsoda.

Igaz Barát 2015.06.29. 01:12:15

@mojyo: Tuti te vagy a HA, ő szeret ennyire titokzatoskodni. :D (csak hogy fokozzam a hangulatot)

kék madár 2015.06.29. 01:27:01

@mojyo: szerintem egy orszagra rakerdezni, meg messze van a vakbelrontgentol, az embert segiti abban, hogy miben kihez forduljon, ha drachmat akar venni, ha kigyullad az Eiffel torony, kit lehet noszogatni fenykepert, helyi tudositasert, Kulonben is mi abban a magyaros, hogy a velemenyed alapjan iteljunk meg :)
Ettol fuggetlenul hozzaszoktam, ahogy Elliot irja egyszer majd elszolod magad. Tippjeim: Iberiai felsziget vagy Hollandia/Skandinavia

P.Elliot 2015.06.29. 01:46:35

@kék madár: Ha elolvasnam minden hozzaszolasat minden topikban ki tudnam talalni hogy hol el de nem fogom mert tenyleg mindegy. A hozzaszolasait viszont nagyon szeretem olvasni.

P.Elliot 2015.06.29. 02:15:00

@mojyo: Uj otletem van. A neved mellett ez a kis figura ez anime-manga, WataMote. Akkor Japanban laksz/ hacsak nem ez a hobbid/.
Ezt a figurat a lanyomtol ismerem aki Japan szerelmese, volt ott megnezni, imadta, es japanul is tud, mar amennyire magatol megtanult lelkesedeseben 10 eves koraban tevebol konyvbol, innen onnan ugy hogy most felnottkent egy forumon kijavitotta a magyar-japan tolmacsot hogy azt nem igy mondjak, irjak amit mondott, a tomacs nem gyozott szabadkozni hogy tenyleg elnezte.
Tole kerdeztem hogy ez a kis figurad micsoda, es o mondta.
Most mar ertem a hozzaszolasaid finomsagat....

kék madár 2015.06.29. 02:33:11

@P.Elliot: igen, erdekes, ahogy a masik orszaganak az ismerete nelkul is latvanyosan egy rugora jar az agyunk a foldrajzilag, kulturalisan kozelebb allokkal, pl. az ausztralok (hehe jol megsertettem oket) gondolkodmodja kozelebb all az amerikaikehoz, masok a tavolkeleten koborlok, megint masok a skandinavok, stb
....de biztos nem csak alakulunk, hanem eleve arra sodrodunk, ahol jobban tudunk alkalmazkodni.

adg 2015.06.29. 05:22:16

@kék madár: "az ausztralok (hehe jol megsertettem oket) gondolkodmodja kozelebb all az amerikaikehoz"

Miben/mibol latod ezt? Nem sok amerikait ismerek, par hasonlosagot en is latok, de erdekelnenek a te meglatasaid is.

kék madár 2015.06.29. 06:14:49

@adg: nagyon sok hasonlosagot latok, mondjuk a just do it a rovidebb verzio, de itt a hosszabb: mind a ketto uj orszag, a semmibol szembemenve az europai kotottsegekkel, hierarchiaval, nem az szamit, hogy kinek a borja vagy, hanem az, hogy mit tudsz,.A fennsobbrendusegeben hivo vilaghodito angolszasz kulturanak a kalandozos elemebol epitkezett, nem a londoni hivatalnokok es hercegek szalltak fel a hajora valami ujra vagyva hanem a kevesbe szinhazba jaro es cizellalt, forrofeju, elegedetlen es vakmero felfedezok. Ebbol aztan kialakult, hogy genraciokon at a vallalkozo szellemu, a legvadabb almait megvalositani akaro, arrogans, (jo es rossz ertelemben) tipus hatarozza meg, aki nem anyukajanak es a tarsadalomnak. konvencioknak akar megfelelni, inkabb feszegeti azok hatarait.Az elso felfedezoket azert inkabb megette a krokodil vagy a barnamedve, de a no BS felfogas, mitol lesz jobb nekem es mitol tudok valami maradandot alkotni tulelte oket. Ugyancsak meghatarozo foldrajzilag (aaaa, kertvaros :), hogy az emberek addig koltoznek eletuk soran amig a szomszed es a csalad egyre messzebb kerul, sokkal kisebb a kapcsolatok, rangok erteke, es sokkal nagyobb a bizalome: ha valamit letettel az asztalra az sokkal tobbet er, mint hogy kit ismersz, Es ezt a teljesitmeny alapu ertekrendszert mindenki elvezi, sokkal nagyobb a siker jutalma, mint a kudarccal jaro buntetes, Europaban ez pont forditva, Tonkremehetsz lenullazodhatsz, meg a bortont es megjarhato, ha eleg elszant vagy, senki sem belyegez meg. Kedvenc peldam a kalifornai boraszat es a spanyolok utani San Diego alapitoja: 5-szor ment tonkre eleteben de hatszor allt fel es talalt ki valami ujat, es a semmibol ujra meggazdagodott. Egesz veletlenul Haraszti Agostonnak hivtak es Pesten nott fel. Na megint sok marhasagot hordtam ossze, a lenyeg, hogy olvasom a hozzaszolasaid es altalaban nagyon egyetertek :)

Taxomükke (UK) 2015.06.29. 08:27:36

@Igaz Barát: Minden hozzászólás HÁ ír, a tieidet is.
Ja és ezt is.

P.Elliot 2015.06.29. 11:05:45

@kék madár: Nem is marhasag amit itt leirtal. jol osszehoztad.

kicsitmásképpen 2015.06.29. 14:46:02

Badarságokkal van tele ez a cikk, mármint a "hol és meddig maradunk magyarok" cikk.

adg 2015.06.29. 16:28:50

@kék madár: Nem rossz, tetszik, amit irtal. Pont a hetvegen gondolkoztam kicsit a bizalmon, amikor kempingezni voltunk.
Ez volt a recepcio: kepkezelo.com/images/sa9uu3pndncqy95dwxv9.jpg

Es mukodik, nem mi voltunk az egyetlen hasznalok, aki jott, mind megallt, es kitoltotte a cetlit, es bedobta a boritekot a penzzel. Ez egy hivatalos kemping, az allam tartja fent. Es becsuletkasszaval mukodik. Jo, nem egy hajde kemping, kint van a vilag vegen, a budi az ossz szolgaltatas, meg minimalis infrastruktura.
Nyilvan volt mar, aki nem fizetett, de szerintem nem sokan.

Szoktunk neha menni egy masik kempinge is, az egy magan lancolat, teljesen fullra felszerelt kemping, medencetol a konyhaig, aram es vizcsatlakozasig, meg akarmiig, minden van. Ott van rendes recepcio is, talan 8-5-ig. Ha kesobb mesz, ok is csak kitesznek egy boritekot meg a tudnivalokat, es magadnak beregisztralsz es fizetsz.

De valami ilyesmi lehetett, ahogy az elso munkamat kaptam. Elhittek, hogy mi vagyok. Semmit nem csekkoltak le, meg a vizumomat sem, meg sem neztek a diplomamat, semmit. Tesztfeladat sem volt. Az interjun is epp csak emlitettunk szakmai kerdeseket, de csak nagyon a felszint kapargatva.
Jo, van probaido, ott kiderult volna. De egy vadidegen, vilagvegerol frissen erkezett hulyegyereknek szar angollal siman elhittek mindent, es felvettek. Pedig epp nem is kerestek senkit...

Na mindegy, koszi a kifejtest. :)

DieNanny CH 2015.06.29. 19:52:56

@adg:

Itt a helyi strandon, ha a bejáratnál mondod, hogy nem fürdeni akarsz, csak bambulni a vízre, meg inni egy kávét, nem kell belépőjegyet fizetni... Én a gyerekekkel sokszor voltam ott, mert jó a játszótér...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása