oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. február 23. 21:24,  Dógozz mint egy svéd - egy őrületes videó 47 komment

2015. február 23. 21:24 Határátkelő

Dógozz mint egy svéd - egy őrületes videó

Sárga sportautó érkezik meg egy cég elé, a dögös tulajdonosnő kiszáll, és elindul az épület felé. Odabent az egyik alkalmazott nyomja a szöveget. De hogy jön ide a teniszkönyök, a szülési szabadság és a kollektív szerződés?

business-like-a-swede.jpg

„Háromnegyed 9-kor kezdem a napot, leülök a felfújható labdára, ami egyenesen tartja a gerincem, tervezem a nyugdíjat, a jövőm nyugodt, és a teniszkönyökre is van biztosításom” – nagyon durva fordításban így kezdődik az a videó, ami a svéd modellt van hivatva népszerűsíteni, és amin mi nagyon jól szórakoztunk.

„Szeretem és tisztelem a beosztottaim, mindenkire érvényes kollektív szerződésünk van, egyenesen, nyíltan beszélünk egymással, aminek hatását a növekvő pénzhalom is mutatja” – ez már a tulajdonos szövege.

Aztán esik még szó a hathetes szülési szabadságról, a nyári szünetről, a közösen meghozott döntésekről, mindez egy egészen hihetetlen videóban.

A svéd modellt bemutatni igyekvő (a maga nemében zseniális) videóklip a szakszervezetek és a munkaadók 1938 óta tartó együttműködését van hivatva dicsőíteni (hogy jól csinálja-e, azt majd ti eldöntitek), no meg azt, hogy a kormány a lehető legritkábban avatkozik be a két fél ügyeibe.

A videót a Határátkelő közösségi-információs oldalán nézhetitek meg ide kattintva. Érdemes!

A moderálási alapelveket itt találod. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr967209985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.02.24. 08:03:26

Reklámország sajnos, ez a videó is ennek a része. Aztán meg csodálkoznak, hogy miért akar mindenki idejönni... :)

Taxomükke (UK) 2015.02.24. 08:29:54

Nem bírtam végignézni.

tableno 2015.02.24. 09:30:10

@maxval bircaman szerkesztő: Honnan tudod? Nem eléggé szőke és lófejű? De rasszista az nem vagy, ááááá dehogy.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.24. 10:02:07

@tableno:

Nézd meg a szótárban a rasszista szó jelentését. Meg fogsz lepődni nagyon.

Cyrus Sabien 2015.02.24. 10:08:43

@maxval bircaman szerkesztő: A videoban konkretan keresni kell a svedeket.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.24. 10:41:48

@Cyrus Sabien:

Hűha, te is rasszista vagy??? Meg tudsz különböztetni egy thait és egy svédet egymástól???

GERI87 2015.02.24. 11:49:04

Az a szánalmas hogy
-ezek nem svédek
-már mindent ezzel a seggrázós 'nigga' "zenével" kell eladni!

A célcsoport ezek szerint az alul iskolázott lakótelepi prolik közül kerülnek ki, akik érdeklődést jónővel, sportkocsival, meg rappel kell felkelteni.

Nem tudtam hogy ennyire igény van rájuk arrafelé.

A dán "BKV' (Midttrafik) reklám legalább vicces volt, ez nem az.

tableno 2015.02.24. 12:23:13

Kircsik vagytok, gyerekek. Csak így tovább, legközelebb KKK-jelszavakkal!

@maxval bircaman szerkesztő: ha valaki Svédországban született, ott szocializálódótt, az anyanyelve svéd, de esetleg a bőre sötétebb, az nem svéd? Hát akkor mi? Ja, pont ez a rasszizmus definicója.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.24. 12:48:08

@tableno:

Lássuk csak!

Mivel nem ismerhető mindenkinek a személyes története, csakis a külső jelekből lehet ítélni. Ha mondjuk látsz egy négert a budapesti villamosan, mi lesz az első gondolatod:
- ez nyilvánvalóan egy Mo-on született, magyar identitású, magyar anyanyelvű személy?
- külföldi turista?
Légy őszinte.

Érted?

tableno 2015.02.24. 12:54:57

@maxval bircaman szerkesztő: te teljesen hülye vagy. Jártál már egyáltalán Nickelsdoftól nyugatra? Mármint mostanában, nem a 80-as években. A bőrszín a legtöbb nyugati országban már SEMMIT nem mond az illető nemzeti hovatartozásáról. Ez a "thai" nő simán lehet svéd, de ugyanígy lehetne angol vagy francia is.

tableno 2015.02.24. 12:58:39

@tableno: van pl egy kollégám akinek az apja indiai muszlim, az anyja laoszi buddhista, a felesége mauritiusi keresztény, ő meg franciának mondja magát. És lássatok csodát, ezt senki nem kérdőjelezi meg, maguk a franciák a legkevésbé.

GERI87 2015.02.24. 12:59:46

@tableno:

Azért ezek nem 'tipikus' svédek.
Amíg a svédek többsége, a bevándorló leszármazottakkal együtt 'európai származású/europid" addig nekem ők nem tipikusak.

Nem hiszem hogy pont ők írnák le leginkább azt hogy: "svéd".

Olyan mintha MO-ot, a magyarságot Al Ghaoui Hesna-val vagy Pákóval akarnád jellemezni.

"Svédországban született, ott szocializálódótt, az anyanyelve svéd, de esetleg a bőre sötétebb, az nem svéd? Hát akkor mi?"

Szerintem a svéd társadalom most szembesül azzal a kérdéssel hogy a sok bevándorló miatt - akik egy része nem akar/tud integrálódni, mert annyira különbözik a kultúrális háttér - a 'svédség' definíciója a hagyományos kultúrnemzeti vagy már államnemzeti alapokon nyugszik, fog nyugodni.

tableno 2015.02.24. 13:00:51

@tableno: Ja, és nem raktáros az illető, hanem IT-manager.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.02.24. 13:02:04

szerintem is elég gáz, hogy nincs fehér ember a főszereplők között, ez olyan erőltetett multikulti lav...
@tableno: pld. a "svéd" dzsihadisták pl. itt születtek, svéd az anyanyelvük, de nem, egyáltalán nem svédek. És nem a bőrszínük miatt, hanem mert nem vallanak szolidaritást az országgal. Nem olyan egyszeru ez, mint gondolnád.

tableno 2015.02.24. 13:06:21

@GERI87: le vagy maradva pár évtizeddel. Magyarországhoz fölösleges hasonlítani azokat az országokat, ahol egyrészt már hosszú évtizedek óta nagyarányú a bevándorlás (tehát tömegesen van másod- meg harmadgeneráció), másrészt erős a keveredés a helyi lakossággal is. Volt egy angol kollegám is, olyan fekete volt, mint az szén. Ehhez olyan oxfordi akcentusa, hogy bármelyik nyelvtanár elsírná magát a gyönyörűségtől. Mesélte, hogy egyszer nyaralt Dél-Afrikában, de egyáltalán nem tetszett neki, hogy afrikainak nézték. Ő ugyanis angol.

tableno 2015.02.24. 13:07:49

@Réka ‎: Na AZ már egy másik problémakör. A kulturális beilleszkedés elutasítása valóban probléma, és kezelendő. De én itt azt látom, hogy ez egy kisebbség, a többség beilleszkedik.

GERI87 2015.02.24. 13:18:31

@maxval bircaman szerkesztő:

Ilyen az előítélet: sokszor egy mosoly, gesztus, maga a viselkedés is képes azonnal vagy hosszabb távon feloldani.
Ezért nem kell démonizálni a dolgot.

Egy cigányról is másodpercek alatt fel lehet mérni pusztán a testbeszédéből, gesztusaiból, hanghordozásából hogy nagy ívben kerülendő vagy épp normális, szocializálódott, integrálódott típus.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.02.24. 13:22:27

@tableno: ez így van. A klipben szereplők valszeg nem a radikalizálódó csoporthoz tartoznak, hanem valóban svédek (persze lehet hogy angolok, nemtudjuk). De szerintem normabontásból is kicsit sok ez már. Ráadásul Svédországnak történelmi okokból nincs olyan évtizedes hagyománya a sötétbőrű bevándorlásnak, mint pl. Franciaországnak, Hollandiának vagy Angliának, ezért sajnos kevesebb is a generációk óta itt élő, beilleszkedett, magát teljesen svédnek valló fekete ember és több az olyan, aki a társadalom peremén él. Itt még sokkal erősebb a sztereotípia, hogy a svédek szőkék és kékszeműek.
Angliában a fentiek miatt egy néger esélyesen jobban beszél angolul, mint én. Svédországban egy néger esélyesen nagyon rosszul beszél svédül... még nem lehet összehasonítani a két országban a fekete népességet.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.24. 13:24:09

Es akkor mivan?
nem ertem a nagy lelkesedest.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.24. 13:39:13

@tableno:
hát én se vagyok oda meg vissza a kilátástól, hogy majd az efféle Birkafélék megmondják a még éppen csak sírni és aludni tudó fiamról is, hogy "nem magyar" és kész.
mondjuk szrencsére akikkel beszéltem ilyesmi ügyekben, volt itt is egy anyuka néhány éve, azt mondják, személyesen azért nincs olyan nagy szájuk az embereknek, és nem szembesülnek a problémával nap mint nap.

Ladislav 2015.02.24. 13:39:42

Rasszizmus vagy sem, de a lakosság 80%-a még svéd-származású. Vagyis diszkriminálják a videóban a svédeket, mert nem a valós arányban mutatják őket.
A személy szerinti kedvencem, amikor a lengyel-ukrán foci eb főzene videójában, pálmafák alatt négerek ugrálnak és néger énekesnő énekel. Ha már két olyan európai országról beszélünk, ahol a színesbőrűek aránya 0,5% alatti, akkor illet volna a nemzeti jellegeket legalább nyomokban tartalmazó klippet és zenét összehozni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.24. 13:47:03

@tableno:

A kivétel nem erősíti a szabályt. A svéd nép nem áll ázsiakból. Akkor se, ha van jelentős bevándorlás. Majd, talán 200 év múlva, de most még nem.

Még a kifejezetten nem-etnikai amerikai nemzettudat is erősen etnizálódik! Miért? Mert ez a normális.

GERI87 2015.02.24. 13:47:03

@tableno:

Azért még mindig a brit, francia, belga, német stb nép többségét az elsősorban európai gyökerű lakosság alkotja.
Ők az alap, a mérce, a többség.
A nem európai gyökerű réteg integrációja meg változó szintű.
Míg az európai bevándorlók leszármazottai teljesen beolvadtak vagy befognak.

Azért a francia, brit népesség 84% illetve 87%-a fehér európai, nem arab, fekete, ázsiai gyökerű...ne essünk már túlzásokba!

Úgy beszélnek sokan erről mintha legalábbis Nigéria vagy Arábia nőtt volna ki ezen országok helyén. Közel sem.

GERI87 2015.02.24. 13:47:03

@Réka ‎:

Erőltetett az egész.
Ha már svéd modell, akkor legalább valami metálos téma lenne legalább.
Az jobban jellemző rájuk mint ez a gettós "laza nigga vagyok bammeg..." izé...

Valahogy nem látom a kapcsolatot az északi, lutheránus gyökerű, takarékoskodó munkakultúrával:)

GERI87 2015.02.24. 14:03:51

@maxval bircaman szerkesztő:

Persze, még az afroamerikaik, latinok - ahogy a név is mutatja - is másabb identitással bírnak mint a fehér többség, akik meg szintén számon tartják (angol, ír-skót, német stb) származásukat, de vannak magukat tisztán amerikainak definiálók is (déli fehérek).
Mindamellett hogy mindegyikük amerikai identitással él ezt meg.

tableno 2015.02.24. 15:19:30

@GERI87: "Ha már svéd modell, akkor legalább valami metálos téma lenne legalább" - látod, még a sztereotípiákat is rosszul tudod... A Death Metalos az norvég. A svéd az meg ABBA-ra diszkózik! :))

tableno 2015.02.24. 15:21:47

@maxval bircaman szerkesztő: hát valahogy én egyik amerikai etnikai csoportnál sem látom, hogy elvitatnák a többitől az "amerikaiságot". Tehát a párhuzam megint rossz.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.24. 15:51:03

@tableno:

Jajj, dehogy nem. Az új bevándorlókat, akik manapság már nem óhajtanak elolvadni a nagy tégelyben, bizony egyre ferdébb szemmel nézik.

GERI87 2015.02.24. 15:51:03

@tableno:

Ez max a nagyon tudatlan sztereotípiákban van így:)

tableno 2015.02.24. 15:59:35

@maxval bircaman szerkesztő: kevered az "új bevándorlót" az "illegális bevándorlóval". Tipikus birca-féle csúsztatás.

tableno 2015.02.24. 16:00:59

@GERI87: Viszont jól mutatja, mennyire hülység sztereotipizálni... ;)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.24. 16:12:56

@tableno:

Ne viccelj, szerinted jogi tények alakítják a nemzettudatot?

Világpolgár2012 2015.02.24. 16:30:44

@Dragonlady (Bp, Hun):
Az én felmérésem sem reprezentatív, mert soha nem laktunk Mo-n, csak turistaként járunk, de még soha, semmi atrocitás nem ért minket szerencsére az elmúlt 20 év alatt. Az elején nagyon megbámulták a férjemet, főleg vidéken, de ma már fel sem tűnik szinte senkinek. Mondjuk, lehet, hogy elég lenne egy rossz tapasztalat és soha nem akarna Mo-ra jönni megint, pedig imád ott lenni. Ja, és azóta a rokonságban még két lány nem fehér fiút választott, szóval nem olyan ritkaság ez már.

GERI87 2015.02.24. 16:36:45

@tableno:

Pedig fontos, hogy eligazodj, legyen egy alap képed. Aztán ha úgy van, az egyéni benyomások változhatnak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.02.24. 17:10:31

@GERI87: egy kis Amon Amarth-ot vagy Sabatont én is szívesebben vettem volna zenei aláfestésként :D

GERI87 2015.02.24. 18:07:01

@Réka ‎:

Inkább mint ez a...nemíromle micsoda:)
"ABBA"...chö..

tableno 2015.02.24. 19:38:14

@maxval bircaman szerkesztő: eszed tokja a nemzettudat. Ez a fogalom így etnicista alapon már szinte csak Kelet-Európában létezik. Amerikában pedig mindig is voltak nagy bevándorlóhullámok, akik először elkülönültek a többségi társadalomtól (akik nem is nagyon akarták őket befogadni), aztán két generáción belül beilleszkedtek. Voltak így már az írekkel, olaszokkal, kelet-európai zsidókkal, latinókkal. Amerika attól még Amerika maradt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.24. 20:27:49

@tableno:

Napjainkban alakul ki az amerikai etnikum. S az ]jak már nem férnek bele.

A nyugati nemzetkép csak ott nem etnicista, ahol a nemzetté alakulás a nemzeti ébredés előtt történt. Ezért pl. a svájci nemzet egységes annak ellenére, hogy többnyelvű és eredetű. A franciajkú svájcinak a honfitársa nem a franciaországi francia, hanem a svájci-német.

De Belgiumban már az ellenkezője látható: a 2 fő etnikum nem alkot közös nemzetet.

GERI87 2015.02.24. 20:28:07

@tableno:

"eszed tokja a nemzettudat. Ez a fogalom így etnicista alapon már szinte csak Kelet-Európában létezik."

Mindig is főleg itt létezett, de az túlzás hogy "már" és hogy csak itt....a németek, olaszok, spanyolok, portugálok, skandinávok stb. mind kultúrnemzet, a francia egy kivétel, de ott is van más értelmezés, a belga, brit meg az etnikai identitás (angol,skót, ír, flamand, vallon) mellett és nem helyett van.

Attól még hogy valaki 'brit' még nem jelenti hogy ő 'angol' és a kettő nem szabadon felcserélhető fogalmak egymással, mivel az angol identitás a magyarhoz hasonló "követelményekkel" bír!
A nem fehér származású szigetlakó az leginkább brit és nem angol!

-Latin-Amerika az ugye "fajilag" kevert, max az indiánok alkotnak külön csoportot.
-Fekete-Afrika népei meg ma sincsenek azon a szinten hogy nemzeti szintű szerveződésekről lehessen beszélni, törzsek, törzsszövetsége vannak..
-Az arabok elég heterogén csoport kb mint a szlávok anno...
nem mondanám egy nemzetnek, de az egyiptomi, líbiai mellett ott van ez is mint nyelvi, kultúrális alap.
-Japán, Korea szintén nem lesz attól senki hogy állampolgár.

adg 2015.02.24. 22:35:53

Ez egy ilyen kis pc video. Eleg idetlen, foleg, hogy hang nelkul neztem. A svedek biztos nem jutottak volna a rasszista eszembe.

Ezekrol a svedekrol eszembe jutott a tulkompenzalas szo.
Pl a Teletabbik nevu scifiben vannak ilyen peldak. A beagyazott videokban gyakorlatilag nincs feher ember, holott az angolok tobbsege megis csak az. Nyilvan ezzel az elfogadottsagot akarjak erositeni, de eleg eroltetett. Vagy a fiuhangu szereplo a noi taskaval...

A darwini bkv-nak is van egy kreten kampanya, kis rajzolt plakatokon hirdetik, hogy hogyan kene viselkedni a buszon. A szereplok mind szinesboruek, kiveve a negativ szereploket. Azok feherek szoke hajjal. Igy biztos nem rasszista a plakat, pedig de. Nevetseges. Persze nem azt varja az ember, hogy csunya fekete bunozoket mutassanak, es joindulatu segitokesz fehereket, de az azert megis csak...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 06:04:33

@GERI87:

Latin-Amerikában a legtöbb helyen van nemzet ma már. S sok helyen az indiánok is részesei, csak nem mindenhol.

GERI87 2015.02.25. 09:44:29

@maxval bircaman szerkesztő:

Nem mondtam hogy nem, csak azt hogy az indiánok némileg kivétel mert van saját identitásuk, nyelvük is (kecsua, ajmara) vagy alacsonyabb törzsi szerveződési szinten vannak.
Vagyis egy amazóniai indián törzs az nem brazil, egy kecsua meg nem csak perui.

GERI87 2015.02.25. 10:38:37

@adg [Au, Darwin]:

"Nyilvan ezzel az elfogadottsagot akarjak erositeni, de eleg eroltetett. "

Ez egy beteges, frusztrált, túlkompenzáló jelenség a médiában és a civil lobbiszervezeteknél amit ezek befolyásába tartozó vagy kihasználó ágazatok (oktatás, vállalati marketing, reklámipar, politika) átvesznek.
Aminek oka szerintem annyi hogy buta, ostoba, faék emberek akarnak maguknak ezen keresztül nyilvánosságot és hatalmat hogy a buta, ostoba, faék embereket befolyásolni tudják, akik egy része örül neki, hogy megtudják miről, kiről hogyan gondolkodjanak, kit gyűlöljenek, mit szeressenek, a másik része meg fél hogy ha nem béget együtt akkor 'kilóg'.
Kellenek a trendek, irányvonalak az unalmas, érték nélküli kis világukban ami ugyanúgy a fogyasztáson alapuló életük része lett.

"Vagy a fiuhangu szereplo a noi taskaval..."

Most ez a trend: meleg, meg néger szuperhős, képregényhős, leszbi rendőrfőkapitány, transzvesztita rajzfilmfigura, droglobbi stb.
Ennyit tudnak, nincs más mondanivalójuk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása