oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 17. 06:47,  Rendőrállam vagy káosz? 362 komment

2014. november 17. 06:47 Határátkelő

Rendőrállam vagy káosz?

A mai poszt szerzője, Dávid igencsak kalandos utat járt (és jár) be, amely Leedstől Moszkván és Münchenen át egészen Indiáig vezetett. Így aztán elég sok kultúrát, világszemléletet és politikai berendezkedést megtapasztalt, ezekről is szó esik a mai posztban.

A Leeds University a háttérben.jpgA Leeds University a háttérben

„A delhi képek megosztása után végre rászántam magam, hogy én is megírjam a történetemet. Sok minden történt velem, így nem tudtam eldönteni, hogy miről lenne érdekes írni, próbálom lényegre törően összefoglalni a száraz tényeket, és inkább a szubjektív tapasztalatokra helyezni a hangsúlyt.

2008 óta „úton”

Gimnázium utolsó évében eldöntöttem, hogy bátor leszek, és Angliában fogok egyetemre járni. Az 5 lehetőség közül Leeds mellett döntöttem, több okból is, amiről a következő bekezdésben írok.

Nemzetközi kapcsolatok és orosz szakra jártam, aminek szerves része volt egy külföldi tanév rögtön az alapképzés második évében, Moszkvában. Moszkva után még két év volt Leedsben az alapképzés, és még egy egyéves mesterképzésre is maradtam.

Sajnos az álommunkámat nem találtam meg az egyetem után (igazából még most sem), de Leedsben már nem akartam maradni, így Münchenben kötöttem ki majdnem egy évre, egy olyan szakmai gyakorlaton, ami nem az én szakmám volt, de legalább kerestem és egy új helyen lehettem.

Müncheni tartózkodásom félidejénél derült ki, hogy Indiában tölthetek majd 3 hónapot, így nem sok hezitálás után tájékoztattam a müncheni főnökeimet, hogy 2 hónappal a szerződés lejárta előtt akkor én elmegyek Új-Delhibe. És most onnan írok.

Európa két végén

Habár Leedstől féltem az elején, mert az ember nem sokat tud erről a helyről (én még a fociról sem, mert nem érdekel), mint kiderült, ez alaptalannak bizonyult. Talán a UK-beli olvasóközönség tud róla, de a Leeds University nem egy rossz egyetem, konkrétan náluk volt egyedül ez a szakkombináció amit kerestem, és az egyik legolcsóbb diákváros a UK-ben mindezek mellett.

Mondanom sem kell, hogy nagyon gyorsan megszerettem, de érkezésem után nem sokkal szinte már Moszkvára készített minket az egyetem. Az oroszországi tanévtől akkor úgy féltem, mint mielőtt Indiába jöttem idén, mert bár már tanultam oroszul, csak annyi előítéletem volt róla, hogy még keletebbre van, mint mi.

A jogi kar (Leeds University), ahol a mesterképzésemet végeztem.jpgA jogi kar (Leeds University), ahol a mesterképzésemet végeztem

Akkori fejjel, és még most is egy kicsit, azt gondoltam, hogy akkor az nagyon rossz. Minél keletebb, annál kevésbé „civilizált”, az én fogalmaim szerint. Igen, Angliához képest nagyon más volt, és habár mi is közelebb vagyunk kelethez, mint nyugathoz, még számunkra is furcsák az ottani dolgok, főleg a bürokratikus akadályok.

Összességében ott is jól éreztem magam, és ellentétben az angol szaktársaimmal, nekem nem kellett félni az orosz hozzáállástól, mert akárhol elejtettem, hogy magyar vagyok, hirtelen barátságosabbak lettek, életkortól függően.

Eközben az angolok felé főleg csak a fiatalabbak voltak nyitottak, gondolom a nyelvgyakorlás céljából, és amiatt is, hogy a fiatalok ott is inkább nyugat felé nyitnának a kvázi hidegháborús hozzáállás helyett.

Hello, magyar elvtársak.jpgHelló, magyar elvtársak!

Az olcsó vodka átsegíti az embert a nagyon-nagyon hideg télen, a kaják nagyon jók, de a bürokrácia miatt én a tanév végére már el akartam jönni (nem beszélve a moszkvai metróban végrehajtott két terrortámadásról 2010 tavaszán).

Felüdülés volt tehát visszamenni Angliába 3 évre. Az Egyesült Királyság mindig is a második otthonom marad, annak ellenére, hogy most sem onnan írok. Igaz, az elején meglévő feltétlen UK-imádatom egy kicsit halványult már, mert az évek során rájön az ember, hogy - SPOILER: közhely következik - a UK sem tökéletes (ha a szakmabeli munkakeresés nehézségeit nem is vesszük ide, a lakásbérléstől a Virgin Mediaval való harcon át az áram- és gázszolgáltató váltásig, ott is megvannak a negatívabb dolgok, csak hogy egy pár példát említsek.)

Egy leedsi lakótelep.jpgEgy leedsi lakótelep

Rendőrállamból a káoszba

Tehát 4 év UK és 1 év Oroszország után Münchenben kötöttem ki, ami, bevallom, jobban tetszett összességében, mint az Egyesült Királyság. A nyelvet leszámítva, azzal valahogy hadilábon állok, habár legalább egy alapot sikerült felszednem, amire a jövőben építhetnék.

Németország sokkal inkább Európa. Bevallom, az Egyesült Királyságban tapasztalható multikulti már egy kicsit sok lett, főleg a mesterképzéses évem alatt, amikor is 2 hónapig nigériai lakótársaim voltak. És csak azért 2 hónapig, mert inkább elköltöztem, mint hogy 1 évet velük húzzak le.

Természetesen nem szabad általánosítani, de azt gondolom, hogy mint aki megélte a multikultit, nyilatkozhatok róla, és azt gondolom, hogy különbség van csak az európai kultúrákat magában foglaló multikultiban, és az Európán kívüli és európai kultúrák keveredésében. De visszatérve Münchenre, említenem sem kell, hogy a sörfesztiválok is egy erős érv mellette. :)

A müncheni Olympiapark.jpgA müncheni Olympiapark

Amikor kiderült, hogy jöhetek Indiába, rendesen besz*rtam, mert már hallottam ezt-azt Indiáról, képeket is láttam, és habár Leedsben volt jó pár indiai barátom, sejtettem, hogy azért Új-Delhiben kicsit más lesz minden, beleértve az embereket is.

Igyekeztem kalandnak felfogni

Ettől függetlenül, jöttem. Igyekeztem kalandnak felfogni, és végül is jobban viselem, mint gondoltam. De megvan a véleményem az országról. Mint ahogy említettem egy-két kommentemben, amikor megjelentek a delhi képeim, elcsodálkoztat / elszomorít, hogy egy ősi kultúra ilyenné lett. Vagy ilyen volt mindig is?

El kell ismerni ugyanakkor, hogy a világ második legnépesebb országa. Én ezt aláírom, de azt sosem tudom majd felfogni, hogy miért kell igénytelennek lenni? Tényleg India a világ legszemetesebb országa, flangáló tehenekkel és disznókkal az utcákon, még itt a fővárosban is (kivéve a követségek negyedét).

Tehén és szemét mindenhol ... az ezzel járó szagokat szerintem el tudjátok képzelni.jpgTehén és szemét mindenhol... az ezzel járó szagokat szerintem el tudjátok képzelni

Egy ismerősöm győzködött, hogy de hát India az egyik leggyorsabban fejlődő állam. Én ezt is aláírom, de akkor is szemetes, nagyon sok a hajléktalan, és hiába fejlődik gyorsan, ha a fejlődésből a többség nem érzékel semmit.

A fejlődés jelei közé tartoznak a világszínvonalú metró, amit viszonylag gyors ütemben bővítenek, az egyre szaporodó bevásárlóközpontok, de akik jártak ott, biztos tudnak még mondani egy-két dolgot (ne feledjük, nem a vidékről van szó).

A légkondicionált vonatokkal üzemelő, világszínvonalú delhi metró.jpgA légkondicionált vonatokkal üzemelő, világszínvonalú delhi metró

Tudom, hogy boldogabbak, és nem olyan pesszimisták, mint mi európaiak vagyunk, tehát megelégszenek azzal, ami van, de pont ezért maradnak is ebben a káoszban, szemétben és putriban. De végül is nem nekem kell itt boldognak lenni, és ahogy valakivel beszéltem, lehet, hogy amit mi jónak tartunk (pl. szemetelés beszüntetése), az nekik nem jó.

Nem annyira olcsó itt egyébként, főleg ugye, hogy a külföldiek automatikusan (minimum) dupla árat fizetnek a legtöbb esetben. Alkudozni kell, mondjuk, sajnos ez nekem nem megy annyira, de az ember biztos lehet benne, hogy még így is átvágták.

Felfoghatatlan ellentétek és igénytelenség - ez itt Gurgaon, Delhi egyik elővárosa.jpgFelfoghatatlan ellentétek és igénytelenség - ez itt Gurgaon, Delhi egyik elővárosa

Ezt nagyon nem szeretem, és lehetne a szegénységre fogni, de akkor sem tudok egyetérteni vele, és nem egy turistacsalogató hozzáállás. Szegénységről jut eszembe például: van olyan, hogy a tuktukos nem visz el, mert nincs kedve az én lakóhelyem felé jönnie.

Azt hinném, hogy kell neki a pénz, és ugye tisztában van vele, hogy engem rendesen lehúzhat külföldi létemre, és mégsem visz el. Na ezt a hozzáállást sem szeretem annyira.

Mi lesz a következő állomás?

Még nem tudom. Hosszútávon inkább a rendőrállamot részesítem előnyben, mint a káoszt. Egyelőre viszont a nemzetközi karrieremet próbálom építgetni, amihez hozzátartozik az is, hogy olyan országokba megyek, amelyek kevésbé tetszenek.

És el kell ismernem, habár nagyon kritikus vagyok az olyan országokkal és mentalitással szemben, amit csak délinek szoktam hívni, hogy nehogy ne legyek politikailag korrekt (tehát minden, ami nem Skandinávia, DACH, UK, USA, Kanada, Ausztrália és még egy pár ilyen ritka hely, pl. Szingapúr, az ebbe a „déli” vagy „balkáni” kategóriába esik), tényleg kaland egy ilyen India jellegű országba jönni rövidebb időre.

A rendőrállam Szingapúr, ahol nem rég jártam, nem olyan elviselhetetlen hely, szerintem.jpgA rendőrállam Szingapúr, ahol nemrég jártam, szerintem nem olyan elviselhetetlen hely

Ha tudja az ember, hogy utána innen továbbáll. Visszagondolva Moszkvára, amitől ugye féltem mielőtt odamentem volna, azt kell mondjam, hogy az Nyugat-Európa Indiához képest.

De minden viszonyítás kérdése, ugye.

Tehát letelepedni még nem szeretnék, de amikor igen, akkor azt a fentebb felsorolt országok valamelyikében majd. De addig is igyekszem minél több helyet bejárni, lehetőleg a karrierem keretében is, ami elég nehezen indul, de hát ez is csak egy "büfészak" végső soron.

Remélem érdekesen sikerült tálalnom az elmúlt éveimet, és ha kérdés van, szívesen válaszolok a kommentekben is és privátban is. Aki esetleg részletesebb történeteket szeretne olvasni és több száz (vagy ezer képet :D) nézegetni, annak jó szívvel ajánlom a blogomat (ide kattintva érhető el).

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Oroszország India Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr446902427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qkuc 2014.11.17. 21:24:43

@pasztasuta: Az a vicces, hogy a költséghatékonyság kánonán át a minőségről ritkán esik szó. A jó ég mentsen meg az indiai HD-któl és fejlesztőktől, meg a malajziaiaktól is ... Igaz nem reprezentatív minta, de több forrásom hasonló tapasztalatokról számolt be ....

2014.11.17. 21:25:58

@házelőtthinta: ezt Digger az elso naptol mondja. Na, erre varrjal gombot!

2014.11.17. 21:27:26

Nincs befottunk. Nem fog az atok, egyebkent is a vallasomban nem letezik ilyen atok dolog :)

qkuc 2014.11.17. 21:28:46

@házelőtthinta: No mert te miért mentél el? Itthon is megválthatod a mekimelósokat épp, két hamburgerpogácsa forgatása között, a dübörgő gazdaság és No-hoz felzárkózó bérek mellett.

Azzal ne gyere, hogy a pénz nem fontos, a lóvé kell a lakáshoz is, vagy magad építesz a vadonban kunyhót? Tehát akkor kella zsé és kinn előbb jön össze a lakásravaló?

qkuc 2014.11.17. 21:29:29

@charlieharper: Tényleg nem létezik ilyesmi? Ez érdekes, :).

morsels (törölt) 2014.11.17. 21:35:34

@charlieharper:
Azt mondjak, hogy nem kell hinni benne, akkor is mukodik :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.17. 21:37:05

@pasztasuta:
Ja. Ez pont olyan mint mikor az asszony meg szokta kérdezni hogy mire gondolsz?
A pinára...

2014.11.17. 21:41:14

@morsels: nem tud. Nincs uveges gyumolcsunk, nem eszunk olyat

puhacica 2014.11.17. 21:44:05

@Mirjam2: en "vadoltalak", ne huzd ra a tobbiekre a kettonk egyet nem erteset! egyebkent ma is ez volt. hogy teged nem zavar a kosz az indiai utcakon, az egy dolog, mast viszont zavarhat. de ettol meg nem lesz rasszista. esetleg ellenkezo esetben, amikor azt mondod, hogy szamodra Nemetorszag nem meno, mert tul "kocka", akkor te is rasszista vagy? erre ertettem a napokban is, hogy kettos mercevel mersz. de ha mar megint itt tartunk es csak fujjuk a sajat mondokankat, kerdezek is: meseld el kerlek, mi miatt szereted Indiat? de megint ne erts felre, nem ugy kerdezem, hogy uristenmitlehetindiabanszeretni, hanem tenyleg erdekel a velemenyed, egy masik nezopont.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.17. 21:44:50

@qkuc:

Azért mentem el mert felraktak a kamionra munkanélküli alkoholistaként. Én nem vágyakoztam Nyugatra csillogó szemekkel mint az átlag...most meg belekényelmesedtem és azzal motiválom magam hogy otthon majd többet ér a kínkeservesen összekuporgatott pénz..mert itt nem igazán ér semmit.

morsels (törölt) 2014.11.17. 21:45:02

@charlieharper:
Viaszbabutok sincs, aztan megsem kockaztatnam azt, hogy valaki szurkalja...
:-)

Muscari 2014.11.17. 21:45:10

@zöldeketbeszélek: szia. en nem szeretem a malyvacukrot, de mivel itt te magad keszited el, ez biztosan finomabb, mint a bolti.

Szerintem probald ki, aztan majd szamolj be az eredmenyrol :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.17. 21:47:09

@puhacica: Ez engem is érdekel. Az egyik kedvenc regényem Bromfield-től az Árvíz Indiában, nagyon jól lefesti ennek a hatalmas országnak az ellentmondásos világát.

morsels (törölt) 2014.11.17. 21:49:26

@charlieharper:
Nade ez most tenyleg?
A befott nektek tilos?
Es a lekvar?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.17. 21:50:05

@Muscari: Ha találok formát hozzá (mert elég speckó kell), akkor megpróbálom, nagyon jól néz ki és finom is lehet. Gyerekkorunkban imádtuk a pillecukrot, a mályvacukor is az - most néztem utána, mert azt hittem, valami 'misztikus' dolog. Most már gyűlik a sütis bakancslistám: angol karácsonyi pudding, mince pie, marshmallow teacake, panettone...Még jó, hogy jön a Karácsony, nem kell külön ürügyet keresni a sütögetéshez :).

pasztasuta 2014.11.17. 21:50:09

@diggerdriver: :D köszönöm a bizalmat de az igazság az, hogy én is nő vagyok.. (úgyhogy számíts is rá, hogy mielőtt majd kocsit veszek, konzultálni fogok veled :))) )

2014.11.17. 21:50:20

@morsels: ne gondold, kirohogom.

Egyik baratom azert nem eszik semmit idegen helyen, marmint vendegsegben, mert fel, hogy megatkoztak elotte az etelt

2014.11.17. 21:51:47

@morsels: neeem, mielott ismet 100 kommenten ketesztul ragozzuk. Az atok, mint olyan zsidoknak tilos

Muscari 2014.11.17. 21:52:30

@charlieharper: vegre van valami, amiert te irigyelhetsz engem: en mar jartam Moszkvaban ;-)
Nekem nagyon bejott, az epiteszet meg a kajak is.

qkuc 2014.11.17. 21:52:31

@házelőtthinta: Hát akkor gyere haza, várunk szeretettel. Csak tudod, amit előadsz és ahogyan élsz, merő szakadék van közötte.

Vagyis olyan a véleményed, amilyen, csak az osztás kissé hiteltelen részedről, amit előadsz itt mások felé.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.17. 21:53:47

@NIKI LAURA: Szakmunkával (lehetőleg zsebre dolgozva) biztos meg lehet. De tudod, hogy mennyi egy kezdő diplomás garantált bérminimuma közalkalmazottként? Bruttó 118 000 ft. És a közhiedelemmel ellentétben nem csak az önkormányzatis ügyfélszolgálatos közalkalmazott. Mondjuk egy egyetemen a laboráns is az, meg a tanársegéd is az és lehetne még sorolni. Bruttó 118 000. Biztos hülyék vagyunk, hogy nem megyünk zsebre dolgozó gáz-víz szerelőnek.

qkuc 2014.11.17. 21:54:30

@zöldeketbeszélek: Marshmallow teacake?? Kellően bizarrnak tűnik, hogy egyszer megkóstoljam.

Oké, jöhet a makis mém (nyugodjak le a ...), de karácsonyi menü ötleteket szívesen várnék OFF jeligére, :D.

morsels (törölt) 2014.11.17. 21:55:48

@charlieharper:
Ja, ertem :-)
Nade latod, erre irtam azt, hogy masoknak meg nem tilos, innentol nem is az a kerdes, hogy ti miben hisztek :-)

Szoval befottet csak ugy nem esztek? :-)

puhacica 2014.11.17. 21:56:44

@zöldeketbeszélek: nem ismerem ezt a konyvet. megprobalom megjegyezni, hatha egyszer sor kerul ra.

2014.11.17. 21:59:16

@Muscari: az jo. Amit nagyon szeretnek, az a feher ejszakak alatt Leningradba lenni, csonakazni es Hermitageba menni.
Es egyszer latni az eszaki fenyt. Talan egyszer lattam a repulorol Eszak-Amerikaba menet, de nem vagyok benne biztos, hogy az volt, mert felalomban voltam.

2014.11.17. 22:00:11

@morsels: nem vonz az uveges gyumolcs

2014.11.17. 22:02:17

@házelőtthinta: Milyen kár, hogy Mo.-n sem keresel annyit, hogy zsebből kifizess egy lakást. Hitel nélkül nem megy. Persze, ha milliomos vagy, esetleg örökölsz, úgy azért egyszerűbb.

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:04:42

@charlieharper:
Na de miert?
Az uveg miatt? :-)

A befott keszitese regi modszer a tartositasra. MInt a lekvar, vagy husok fustolese, szaritasa, vagy hogy a sargarepat meg a krumplit a pinceben, a hordok allatt levo homokba dugtak.

2014.11.17. 22:11:07

@morsels: nem tudom. Soha nem ettuk es nem lattam nalunk otthon soha. Asszonyeknal sem. Gondolom ez jobban a kontinentalis konyhahoz tartozo kaja, amit a mi csaladunk nem nagyon ismert. Nem jott be a napi etkezesunkbe.
A pincben homokban tarolt repa meg krumpli se volt nalunk soha

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:16:12

@charlieharper:
Ja, akkor nem az uveg :-)
Egyebkent tenyleg a gyumolcs tartositasanak egy modja.
Mint ahogy vannak ugye a pickled zoldsegek, csak az evszazadok soran kitalaltak, hogy minek mi a legjobb tartositasi modja.
Szolobol mazsola, az almat lehet jol aszalni es igy tovabb.

Errol jut eszembe. Multkor csinaltam penne chicken alfredot es csak ugy miert ne alapon, volt otthon szolo.
A szoloszemeket negyfele vagtam es megszortam a kesz kajat vele.

Najo, nem volt benne mag :-)

Ennike (DK) 2014.11.17. 22:16:23

Ha mar emberszagokrol ment a beszed... Nos, mivel nagyon finnyas orrom van a szagokra, sokkal inkabb bajom van a szagoktol, mint a latvanytol, csak megerositeni tudom, hogy igenis, valami elkepeszto szagokat ereztem elozo munkahelyeimen, amikor "egyes" pakisztani, indiai betegeim voltak es azok nagyszamu hozzatartozoi jottek latogatoba, az a szag osszeteveszthetetlen, es orokre megjegyeztem, de nem altalanositok, mert olyanokkal is boven talalkozom, es talakoztam, akiken semmi szagot nem ereztem a mar emlitett nepcsoporton belul.
A Ceusescu Romaniajaban maig elo emlekem a buszokon a foghagymaszagu (foleg) munkasosztaly, ami alkohollal vegyulve nekem akkor a "tipikus roman" eloiteletet adta, abban az idoben mindenki foghagymat evett, vagy mi...
Aztan, a masik, a finom intellektualis Micike, aki napokon keresztul ugyanazt a teli kotott pulovert viselte, amibe mindennap beleizzadt, es az amikor bemelegedett, na... nem lehetett egy legterben meglenni vele. Embernel budosebbet, gusztustalanabbat nekem nehez elkepzelnem, es csak alapveto higieniarol beszelunk, es ez szintol, fajtatol, iskolazottsagtol fuggetlen, emberekrol van szo.
Aki tiszta fiatal aktiv koraban es igenyes, az keso oregkoraban is az marad, a fizikai korlatoltsag ellenere is, a szellemi hanyatlas, az igen az megvaltoztathatja, aki meg koszos fiatalon az oregkorara, hatvanyozottan budos es koszos lesz. En ezt tapasztaltam az elmult 21 eves munkam soran.

Muscari 2014.11.17. 22:17:29

A Travel Channel - en Michael Palin épp Indiában jár. Én nézem, bár régi, de érdekes útifilm.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.17. 22:17:35

@Philosoraptor:

szerinted mi a különbség pl. Ausztria meg Magyarország között? Komolyan azt hiszed hogy Ausztria szabadabb ország? Kicsit jobb a megélhetés(pl a melósoknak) de ennyi az egész.Én más különbséget nem látok. A többi mese, habbal. Az emberek egyszerűen el akarják hinni hogy Nyugaton tényleg minden jobban működik.

2014.11.17. 22:18:44

@morsels: a pickled zoldseg az mas. Azt esszuk. Az nem befott

Ennike (DK) 2014.11.17. 22:19:55

@charlieharper: pedig brie sajtot enni afonya lekvarral, nyami, nyami :)

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:20:01

@Ennike (DK):
En speciel nem vagyok erzekeny a szagokra... vagy nem annyira, mint itt szinte mindenki.
Az is igaz, hogy volt olyan munkam, ahol szemeteskocsit kellett pucolnom belulrol, nagynyomasu vizzel.

Azota ha en erzek valamit, akkor masok mar nem birjak elviselni :-)

A hatos villamoson meg eletemben nem jartam, szoval ahhoz nem tudom hasonlitani.

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:21:55

@charlieharper:
Tudom en is, csak azert irtam, mert az a tartositas egy modja.
A zoldseg pickled, a gyumolcs meg befott :-)
A lenyeg ugyanaz. Nem hordtak a vilag minden tajarol a gyumolcsoket, igy valamilyen modon tartositani kellett azt, ami volt. Illetve maradt, mert kulonben elrohad ugyis.

Igy a tartositasbol lett befott, lekvar, palinka :-)

Ennike (DK) 2014.11.17. 22:24:50

@morsels: szerencses vagy, akartam ezt is irni, de tul hosszu lett volna, van, aki sajat szagat sem erzi, es van,akit nem zavar, es van, aki semmi szagot nem erez, talan konnyebb eletuk van, engem a vilagbol ki lehet kergetni, de bizonyos parfumokkel is... Nekem a szimpatia elso latasra es szaglasra is mukodik...

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:24:56

@charlieharper:
De mondok mast.
Meggybefottbol csinaljak a meggyszoszt.
Egyszer probald ki a pulyka melle, a cranberry szosz helyett.

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:25:34

@Ennike (DK):
Aki nem erzi a sajat szagat, az nem szerencses...

Ennike (DK) 2014.11.17. 22:27:53

@morsels: ugy ertettem szerencses, mert nem zavarja, es nem idegeskedik miatta.

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:29:00

@Ennike (DK):
Es korulotte mindenki mast zavar :-)

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:31:49

@Ennike (DK):
Es en azt hiszem, hogy ez lehet a 'megfejtes'.
Egyszeruen mashoz vannak szokva azok, akik mas kornyezetbol jottek. Azokhoz a szagokhoz vannak hozzaszokva, nekik az fel sem tunik.
Ugyanugy, mint ahogy ki mit hajlando megenni.
Vilagos, hogy aki egy korhazban dolgozik, az ahhoz szokott hozza, minden attol eltero feltuno lesz neki... az, hogy mi elfogadhato es mi nem, az meg szokas kerdese. Gondolom en.

Ennike (DK) 2014.11.17. 22:34:52

@morsels: na, ja:) Moricka szellent az osztalyban, ezert a tanitoneni kikuldi, kinnt, meg nagyon nevet, jon egy masik tanar es megkerdi mit nevetsz Moricka? , Azt, hogy engem kikuldtek, a tobbiek meg bennt maradtak a budossegben... na kis buta otodikes diak vicc, de ez jutott eszembe, ...micsoda asszociacio...

Ennike (DK) 2014.11.17. 22:37:56

@morsels:... Korhazban dolgozik, igen, lehet, de itt is embere valogatja, engem a szagok zavarnak, mast nem, mindenkinek masvalamire erzekenyebb az ingerkuszobe. Engem a latvany nem zavar...ha nincs szag....

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:38:10

@Ennike (DK):
Es ott van meg egy erdekes dolog...
Szoval mi europabol el tudjuk fogadni azt, ha tehen, lo, diszno, csirke, vagy egyeb haszonallat szagat kell ereznunk, dehat ez azert eleg ritka azok eseteben, akik varosokban elnek.

Ami ezektol az altalunk elfogadott, vagy ertheto 'szagoktol' elter, az elfogadhatatlan.
Es mondom ujra, a varosiak nagy resze csak azert es akkor toleralja a disznot, csirket, tehenet, lovat, ha abba a kornyezetbe megy, mert azt fel tudja dolgozni logikusan. Nem szereti, csak elfogadja.

Ami a mi kulturanktol kulonbozik, azt nehezebben fogadjuk el. Vagy sehogy.

Azert remelem, hogy a nyugati varosok nem lesznek sterilebbek... egy varos nem lehet olyan, mint egy nagy korhaz :-)

2014.11.17. 22:39:44

@házelőtthinta: Szóval téged kényszerítettek, hogy a rothadó nyugaton dolgozzál? Ahahaha. :D

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:40:10

@Ennike (DK):
Ami latvanyos, annak van szaga is.
A masik igaz mondas meg az, hogy ahol budos van, ott meleg is :-)

Ennike (DK) 2014.11.17. 22:41:40

Es David! jo posztot irtal, a hozzaallasod is tetszik.

2014.11.17. 22:43:30

@morsels: ertem en, hogy miert van befott. Mi nem szoktuk enni. Igy ram nem hat a Digger atok.
En a korhaz szagot nem szeretem, azt az athato fertotlenito szagot.

2014.11.17. 22:44:18

@házelőtthinta: Nem mennék bele, hogy mi a különbség, mert nem lehet egy lapon említeni a két országot. Se gazdaságilag, se társadalmilag. Hozzáteszem, sajnos. :(

Mi ami fontos, és nem függ össze a pénzzel? Az önmegvalósítás mértéke és a lehetőségek széles tárháza. Ha egyszer lesz egy posztom, leírom majd, hogy mire gondolok.

2014.11.17. 22:44:20

@morsels: a libaknak van a legbudosebb szaga, a haszonallatok kozul. Egy varosinak....

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:47:12

@charlieharper:
Egy varosinak minden budos :-)
Aki meg allatokkal foglalkozik, az megszokja.
Es vilagos, ha abba szuletik bele, hogy allatok vannak korulotte, akkor az neki normalis.

Ennike (DK) 2014.11.17. 22:51:22

@morsels: gyerekkorom minden nyarat falusi kornyezetben toltottem. Erdekes, mert a lo istallo szagot szerettem, a nagyanyam vasarnapi tyukvagas-kopasztas muveletetol es szagatol undorodtam, a disznovagas szagatol akkor is, most is zavar a hus szaga, pedig szivesen megeszem, szoval nekem nem a tipikus steril varosi az alapallasom.
Emberekkel dolgozom, betegekkel, most nagyon sulyosokkal az intenziven, itt 2 szag van, ami kikerget a vilagbol, az egyik a melena (verszeklet), a masik clostridias beteg..., na de nem reszletezem...

Ennike (DK) 2014.11.17. 22:52:40

@charlieharper: en nem is erzem a korhaz szagot:)

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:56:50

@Ennike (DK):
Van aki meg a tengeri etelek szagat nem birja.
Most fujjunk le mindent friss sargarepa illattal?
Es mi van azokkal, akik azt nem tudjak elviselni? :-)

En nem teged akarlak piszkalni, ne erts felre.
Csak gorgettem itt a szokasokat, elfogadottsagokat, sztereotipikat...

Keleti Szél 2014.11.17. 22:58:01

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Fideszt a svéd parlamentbe! Két év se kéne hozzá, megoldanák, hogy ne legyen bevándorló. Úgy felvirágoztatnák azt az országot is, hogy nemcsak a szomáliak, de a svédek is fejvesztve menekülnének.
Ahogy a magyar bevándorlók száma is 40%-kal zuhant két év alatt...
A bennszülötteké csak néhány tíz- vagy százezerrel.

rezsöatya 2014.11.17. 23:03:06

@Ennike (DK): "Nekem a szimpatia elso latasra es szaglasra is mukodik..."

A kutyaim is igy vannak ezzel... :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.17. 23:04:10

@charlieharper:
Ha válaszolsz Hintának nőjön vissza a fitymád és minden évben vágják újra.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ennike (DK) 2014.11.17. 23:05:58

@morsels: nem vettem magamra, csak valaszolgatok, mondom en is a magamet.
@rezsöatya: :) igen, ez, egy jo tulajdonsag, nem gondolod?

Ennike (DK) 2014.11.17. 23:10:24

@diggerdriver: :))
errol jut eszembe, szinten 80 as evek Romaniaja, egy ciganyasszony a buszban atkozta a fiatal holgyiket, nem tudom, miert, de mondta romanul, " sa dea D-zeu sa nu ai parte de pula", ami magyarul azt jelenti, adja az Isten, ne legyen a Fas@hoz szerencsed!!!!!! Bocsi most lementem kozonsegesbe.....

Keleti Szél 2014.11.17. 23:12:11

@DavidToth:
"én alapból egyház és vallásellenes vagyok...

ugye Ausztriából ment az a két csaj az ISIS-hez
...
hogy egyem meg a szivüket."

a vudu is vallás!

2014.11.17. 23:13:47

@diggerdriver: ez durvabb, mint a befott es biologiai mission impossible.

rumitom 2014.11.17. 23:21:50

@morsels: a varosok is budosek. budapest egy fulledt augusztusi napon… a gellert tetejen erezhetoen tisztabb a levego. lenezve latszik a szmog sokszor

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.17. 23:27:42

@charlieharper:
Kérlek szépen egy szavadba kerül...
Akkor úgy vágjanak le belőle minden évben hogy nem nő újra.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Probléma megoldva.

morsels (törölt) 2014.11.17. 23:28:21

@rumitom:
A varosok is budosek?
Nem letezik :-)

rumitom 2014.11.17. 23:38:24

@morsels: van ami nem budos egyaltalan? az erdo? a friss nem halszagu tengeri szel?

furcsa ez a szaglo szerv, mindenkinek mas. mi lenne ha a szemunk is igy mukodne? mindenki maskepp latna ugyanazt. bar valoszinuleg ez tortenik :D legalabbis ez sok mindent megmagyarazna

morsels (törölt) 2014.11.17. 23:47:30

@rumitom:
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one."
Albert Einstein.

Avagy... perception is reality.

Keleti Szél 2014.11.17. 23:51:01

Fura dolog ez a tisztaságmánia. Kisgyerek korunkban annyira hozzászoktattak bennünket, hogy kifejezetten korlátoltak lettünk. Ideológiát gyártunk hozzá, hogy miért jobb a tiszta, rendes, mint a nem steril és rendetlen.
Egy egész kultúrát elutasítunk, mert nem egyezik a korlátolt elvárásainkkal, amik szűk tyúkagyunkban életünk első néhány évében tanyát ütöttek, s azóta is ott ülnek tort az értelem felett. Szomorú és szánalmas egyszerre.

Engem is zavar az utcán szétdobált szemét; nem tudom, hogy reagálnék rá, ha mindennapi környezetként kéne benne élnem. Nem tudom, hogy bele tudnék-e szokni.
Mindenesetre zavar, hogy ilyen korlátolt vagyok. Nem erénynek, hanem korlátoltságnak tartom a nyugati ember tisztaságmániáját. (Ami egyébként már olyan méreteket ölt, hogy orvosilag is ellenjavallt, kontraproduktív. De a gyógyszergyárak legalább profitálnak a rengeteg allergiás betegből, akik állítólag a tisztaságmánia melléktermékei.)

Én a rendetlenség mellett vagyok. A Természet is a Rendetlenség oldalán áll. Éljen az entrópia!

morsels (törölt) 2014.11.17. 23:55:06

@rumitom:
Nyilvanvalo modon mindennek van valami illata, szaga, amit erzekelunk. Gyakorlatilag minden (elo es elettelen) kicsobat valamifele 'illatot', ami gyakorlatilag nem mas, mint a molekulak levalasa adott feluletrol. Az, hogy mi kellemes, mi taszito, mi vonzo es mi idegesito, az ertelemszeruen nem magan az illaton mulik, hisz az gyakorlatilag csak egy input, amit az agyunk ertekel es kategorizal.

Nyilvanvalo modon tanult es tapasztalati uton osszeszedett informaciok alapjan van a dontes, hogy mi az, amit az egyen elfogad, vagy elutasit.

Az is egyertelmu, hogy kozossegben a szokasok egyertelmuek, az utodoknak nincs is szukseguk alkalmazkodasi kepessegre, vagy legalabbis nem kell semmifele uj szokast atvenniuk, hogy nekik az uj.

:-))

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.11.18. 00:02:25

@Keleti Szél: Ők is elutasítanak minket csak azt legfeljebb nem érted meg, amikor mondják. Mi tiszták vagyunk mert mi így érezzük jól magunkat ők meg koszosak mert ők meg úgy érzik jól magukat. Mindkettő a saját állapotát erényként éli meg tehát közös nevezőt kár keresni.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.18. 00:03:18

Nem válasznak szánom, csak adalék...
Sokszor elhangzott ma is, meg máskor is hogy a feketék ilyenek - olyanok.
Az én férjem fekete. Nála tisztább, önmagára és környezetére igényesebb embert nem ismerek. Sajnos erősebb a testszaga, vagy másmilyen mint nekünk, európaiaknak. Tesz ellene.
De nem csak a megjelenésére igényes, hanem tájékozódik, tanul, fejlődik. Élt egy évet Oroszországban, majd kis hazánkban, végül itt, Angliában. Utazunk, művelődunk. (Mindig megjegyzi a múzeumokban hogy csak ő a fekete, ami általában igaz). A családja és a barátai Franciaországban mind ápoltak, szép lakás, szép élet. Jó szagok.
DE! Szerintem a feketék általában nem jó illatúak, szerintem lusták, rendetlenek. ÁLTALÁBAN. Nem mind.
Éppen ezért soha nem gondoltam, amikor valaki leirja hogy a feketék... akkor az az illető a férjemre, vagy az általam ismert és elismert emberekre gondol. Azt gondolom hogy sajnos ÁLTALÁBAN véve igazat mond.
Kérdeztem is a férjemet, hogy mit gondol erről és ő is azt mondta, hogy vannak kivételek, de többen vannak akik olyan életet élnek, amit esetleg ő sem preferál, és megérti hogy a nyugati emberek miért általánosítanak.

rumitom 2014.11.18. 00:03:55

@morsels: azt mondod nem minden az aminek latszik? :) es hogy nincs ultimate truth csak az egyenek igazsaganak osszessege?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.18. 01:54:50

@charlieharper: örülök ha érdekel, és ha HÁ nyitott rá, akkor szívesen összerakok egy posztot sok képpel a már leírt élményeimből plusz kiegészítések

de elősre szólok, egyes elemeiben szubjektív lesz

majd megkérdezem HÁ-t hogy hogy lehet megoldani nagy (sok képes) galériák beszúrását

oroszul? fénykoromban felsőfokon beszéltem, ez most már erősen halványodik vissza középfok felé, mert nem használom

csak annyira hogy néha ráveszem magam orosz híroldalak olvasására és hírrádió hallgatására :(

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.18. 04:55:42

@diggerdriver: @qkuc: koszi sracok :D

digger, egyet ertek a tisztasagra vonatkozo okfejteseddel!

@Muscari: +1 ... most probaltam itt orosz kajat keresni indiaban, de nem nagyon talaltam :(

@Ennike (DK): koszi! sokszor tul negativ vagyok, de orulok ha ne ugy jott le! :)

@Keleti Szél: mibol gondolod hogy a vudu-t nem itelem el vagy meg?

a tisztasagrol ... nezd, azt gondolom, hogy nem allatok szintjen kell elnunk (koszban, szemetben, rendetlensegben), lehet, mindenkinek szive joga, csak ne legyen kotelezo

nem hiaba "emelkedtunk ki" az allatok kozul, mar amennyire

de megjegyzem, en elfogult vagyok, mert rend es tisztasagparti vagyok

@petrasp: tetszik a hozzaallasod

2014.11.18. 05:29:10

@puhacica: Szerintem elegge kiforgattad a szavaimat / mondanivalomat. Igen, te hasznaltad a 'hihetetlenul pozitiv' kifejezest, de rengeteg mas kommentelo is megjegyezte mar hogy en mennyire pozitivan elfogult vagyok Indiaval szemben. Nemetorszaggal kapcsolatban: nekem eletem egyik legborzalmasabb eve volt amit ott toltottem, erre majdnem rament a hazassagom, de inkabb nem mennek bele a reszletekbe. Ettol fuggetlenul ha Nemetorszagrol vagy a nemetekrol nyilatkozom, nem leszek teljesen negativ es nem fogom minden Nemetorszagrol szolo poszt ala odairni hogy 'nacik', itt pedig minden Indiarol / indiaiakrol szolo poszt utan a kommentek nagy resze arrol szol hogy az indiaiak koszosak, igenytelenek (nagyreszt olyanok irjak ezt akik meg nem is jartak Indiaban; en egy evet eltem es dolgoztam Nemetorszagban es beszelek valamennyire nemetul, ezzel egyutt nem gondolom hogy jogom van 'a nemeteket' lenezni vagy leszolni mint csoportot). Teljesen felesleges leirnom hogy en konkretan miert erzem jol magam Indiaban, nem ez a lenyeg. India egy hatalmas orszag, egy milliard lakossal, osi, sokszinu kulturaval. Ha valaki az egeszbol csak annyit tud meglatni hogy koszosak az utcak (mellesleg az emberek maguk nem koszosak egyaltalan es a hazaik sem koszosak belulrol, de persze ezt ugysem hiszi el nekem senki), akkor az az o vesztesege, nem az enyem.

2014.11.18. 05:32:48

@petrasp: Szuper hogy te ilyen jo fej vagy es beismered hogy a feketek altalaban lustak stb., en sajnos nem vettem eszre hogy a legtobb indiai pl. koszos lenne, sot az a szemelyes tapasztalatom hogy a legtobben tisztak, en mar csak ennyire PC vagyok, ez van. Persze ha valaki a masfajta testszagot kosznak erzekeli, azzal nem tudok mit kezdeni.

Muscari 2014.11.18. 06:01:24

@diggerdriver: miért, India csak nyomornegyedekből áll? Ne viccelj már. Szerintedott azt nézik a turisták?

Olvasd egy kicsit az Indiapass blogot, az eléggé árnyalja a képet szerintem.
Goába, ahol ők élnek simán elmennék én is, északabbra már nem hiszem.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.18. 06:06:46

@Mirjam2: en tudom hogy nem koszosak a hazaik belulrol (tobbnyire)

testi kontaktust meg kerulom, eddig csak a csucsidos metroban volt ehhez szerencsem

nem volt elviselhetetlen, de tul kellemes sem, foleg hogy szeretem a tavolsagtartast (de az itt lehetetlen :D)

@Muscari: nem csak nyomornegyedbol ... vannak gazdagnegyedek is ... es egy csomo helyen ugy van hogy ilyen society-k a lakotelepek

ugyan nem az, de teljesen az apartheid jut az embernek eszebe rola

es meg vannak a nevezetessegek a putri es a dzsuva kozepen (mar ahol nem egy magukban allnak)

de errol sem nyilatkoznek olyan hatarozottsaggal azert, mert ahogy a multkor megbeszeltuk, en nem nagyon mozgok egyedul a szokasos haromszogemen (lakas, iroda, edzes/szupermarket) kivul

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.18. 07:04:39

@qkuc: olyan mint a negercsok. csak ostyalap helyett kekszecske van alul.

2014.11.18. 07:11:09

@DavidToth: En nagyon kozeli testi kontaktusba kerultem eletem soran rengeteg Indiaban elo indiaival - mielott meg mindenki masra gondol, megjegyzem hogy ezek nagy resze hatranyos helyzetu gyerek volt akikkel dolgoztam - es az a tapasztalatom hogy semmivel nem koszosabbak mint az atlag europai, ami eleg nagy teljesitmeny tekintve hogy sok lakasban nincs folyoviz, a melegviz luxusnak szamit, tobbnyire rengetegen vannak egy csapra / furdoszobara, es termeszetesen az ev nagy reszeben extremen meleg is van, a legtobb embernek nincs mosogepe es sokkal kevesebb valtas ruhaja van mint egy atlag europainak (szegenyeknel normalisnak szamit a ket valtas ruha, amit eppen visel es ami mosasban van). Ami pedig a UK-ben elo indiai lakotarsaimat illeti peldaul, ok kivetel nelkul kinosan tisztak voltak es hozzam kepest takaritas-maniasok.

tanato 2014.11.18. 07:17:13

mostbeautifulindianwomen.wordpress.com/2011/08/12/the-most-beautiful-indian-women/

Na így a végére férfitársaim épülésére néhány szép indiai nő.

2014.11.18. 07:29:35

@diggerdriver: Soha nem mondtam hogy 'mentseg' a szegenyseg a koszos utcakra, lehet hogy ezt valakitol hallottad, de biztosan nem tolem. En nem is probaltam mentseget keresni, engem alapvetoen nem zavarnak a koszos utcak. Az igaz hogy ha a UK-ben nem szallitana el az onkormanyzat a szemetet, par napon belul koszosabb lenne minden mint Indiaban. Nem azert nem koszos UK mert olyan 'igenyesek' az emberek, hanem mert annyit kell tenned hogy a hazad elott levo kukaba teszed a szemetet es valaki elszallitja valahova ahol nem latod, Indiaban a legtobb helyen nincs ilyen szolgaltatas. Ennyi a nagy kulonbseg az igenyes europaiak es az igenytelen indiaiak kozott.

Egyebkent nem ertem a parat az utcan levo szemet korul; teny hogy az emberi tarsadalom hihetetlen mennyisegu szemetet termel napi szinten, attol mert ezt nem latod az utcan, attol meg a szemet gyulik valahol. Nekem eleg ha nem a hazamban van belul, ennyi. Ugyanez a szegenyekkel: attol mert mas tarsadalmakban szamuzik oket a varos olyan reszere ahol nincsenek turistak, attol meg nem lesz kevesebb szegeny ember. Nekem az nem lenne szimpatikus ha azt csinalnak az indiaiak mint a magyarok peldaul, hogy megprobaljak a hajlektalanokat kiuldozni a belvarosbol hogy ne zavarjak a turistakat.

Elegge szubjektiv dolog hogy valakinek mi jut eszebe egy orszagrol / kontinensrol, foleg ha olyan helyrol van szo ahol meg nem jart az illeto. Nekem Del-Afrikarol es Del-Amerikarol az eroszakos buncselekmenyek jutnak eszembe eloszor. Ha mar a koszos utcak es akozott kell valasztanom hogy eleve nem jarkalhatok az utcakon mert nagy valoszinuseggel megtamadnak, akkor en inkabb a koszos utcat valasztom. Biztosan van aki szerint jobb ha egy fokkal tisztabb utcara nez ki az autobol mikozben azert imadkozik hogy nehogy lerobbanjon valahol mert ha megall az auto akkor megolhetik, nekem ez annyira nem szimpatikus. Szamomra lenyugozo hogy egy olyan szegeny orszagban mint India relative milyen keves eroszakos buncselekmeny tortenik. Nekem ez az eletminosegem szempontjabol fontosabb mint a szemet az utcan.

puhacica 2014.11.18. 07:46:49

@Mirjam2: hat akkor kiforgattam. az elmult napokban tobbfele szemszogbol probaltam ravilagitani arra, hogy ami neked szeretheto, nem biztos, hogy masnak is az. de ettol meg nem leszunk rasszistak. latod, meg amikor nyitni probalok es erdeklodom, arra is csak a mantra jon, hogy felesleges meg minek mondanad. azert, mert megkerdeztek egy altalad jol ismert es szeretett temarol. es jon egy ilyen nagykepu, buta valasz. csalodtam. de legyen neked igazad! feladom. (mas temakban biztos nincs meg kettonk kozott ez a feszko, eddig legalabbis nem volt. remelem, ez igy is marad!)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.18. 07:52:40

@Mirjam2:
Tudod ez ilyen két malomban örölés.
Minden kommentedben benne van a szegénység szó.
A mi kommentjeinkben meg a kosz vagy szemét szó.
Seldonnak volt egy találó kommentje miszerint Európában is szemét volt a középkorban csak itt a járványokból levonták a megfelelő következtetést.
Én testszagokhoz nem tudok hozzászólni mivel szinte alig van szaglásom.
Igen van amiröl a közbiztonság jut az eszünkbe.
Oda se mennék.
Meg indiába se.

2014.11.18. 09:56:14

@puhacica: Te nem latod a kulonbseget akozott hogy 'nekem nem szeretheto' es 'ott hany ki a legtobb ember a buszbol' (ez volt az egyik tegnapi komment konkretan), 'az indiaik igenytelenek', 'India egy putri' stb. Ez az a kategoria mintha en azt irnam hogy minden nemet rendmanias naci. Mi a csudanak soroljak fel dolgokat amiket szeretek Indiaban? Olyan dolgokat is felsorolhatnek amiket Nemetorszagban szeretek. Az a lenyeg hogy minden orszagban vannak pozitiv es negativ dolgok, ha valaki latatlanban kijelenti hogy egy egesz nepcsoport koszos, igenytelen, az szerintem valoban a rasszista kategoriaban van.

Azt mar nem minositenem hogy szerinted 'nagykepu es buta' amit irtam... Semmi nagykepu nem volt benne, hogy neked mi szamit butanak az nezopont kerdese, mondjuk en nem biztos hogy butanak minositenek valakit azert mert nem ertek egyet vele, de mindegy.

2014.11.18. 10:02:16

Nem akarok a témába belebonyolódni, mások már úgyis megtették. A Kairó és Khartoum közötti járaton olyan büdös van hogy inkább nem eszünk mert nem bírunk. Mikor a kendős, nagy ruhás néni felfekszik a dupla ülésre, megemeli a lábát és orrba vág a picsaszag, na az rettenetes. Lezabálnak a földre, 5 percenként riasztják a személyzetet mert nekik mindig kell valami, de mikor kifelé megyünk ellökik a gyereket mert úgy sietnek, hát b+, csak ennyit tudok mondani. Amúgy a legjobb illatú férfi aki mellett ültem egy szudáni orvos volt. Szeretném őt lefoglalni útitársnak. Hozzáteszem, ezen a gépen nem a legszegényebbek utaznak. A gyerekek pedig szétrúgják az ülést hátulról, ütik az előttük ülő emberek fejét és nem szólnak rá a szülők, állva esznek és a morzsa az előttük ülő fejére hull, stb. A személyzet alig bír velük.

2014.11.18. 10:09:08

@diggerdriver: Persze, ezt megertem. Nem kell Indiaba menned, en sem mennek Del-Afrikaba semmi penzert - tul erosek az eloiteleteim, tul sok remtortenetet hallottam es tulsagosan aggodnek amiatt hogy megtamadnak. Csak arra probalok ramutatni hogy ettol fuggetlenul, ha valaki ir egy posztot Del-Afrikarol es leirja a pozitivumokat es a negativumokat, nem fogok irni egy kommentet ala hogy marpedig en soha nem mennek erre a szornyu helyre mert ott minden not megeroszakolnak es mindenkit kirabolnak, a del-afrikaiak eroszakos agressziv bunozok stb. Erted, az egy dolog hogy sajnos sok bunozo van ott, de attol meg biztos hogy tobbrol szol az orszag mint hogy minden sarkon egy rablo leselkedik.

puhacica 2014.11.18. 10:17:01

@Mirjam2: tényleg utoljára, mert úgy látom, elbeszélünk egymás mellett. én nem azokról a kommentekről írtam, amikben azt fejtegetik, hogy az indiai _emberek_ koszosak, büdösek. mert ilyet nem lehet állítani. biztos van ilyen is, olyan is, magyarok közt is van olyan retkes, hogy kifordul a belem tőle, pedig nála bent van a melegvíz a lakásban. én azokról a kommentekről írtam, amikben az indiai _utcák_ a téma, az ott lévő bűz és kosz. ha valakinek ez nem tetszik, attól még nem lesz rasszista. ha ebben nem értünk egyet, akkor tényleg nincs értelme ennek a párbeszédnek.
én sem minősítettelek butának. a válaszod viszont annak éreztem. nekem is vannak hülye megnyilvánulásaim, de azért nem tartom magam hülyének. akit nem ismerek, azt meg mire föl tartanám annak egyetlen, számomra értelmetlen válasz miatt. nem?

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.18. 10:21:59

@Mirjam2: igen, én ilyen jó fej vagyok... Meg nem vagyok vak. Éltem két hónapot férjem unokanoverevel, soha többet!!! És dolgoztam/ dolgozom feketekkel, a legtöbb probléma velük van.
Nem minddel.
Maga a férjem is elismeri, hogy bizony nem mindenki olyan, mint ő vagy a családja, és sokszor ez őt is hátrányosan érinti ( általános megkülönböztetés), de egy fecske nem csinál nyarat.
Dolgoztam indiaiakkal is. Tiszták, szorgalmasak voltak, a legjobb kollégáim. Sokat beszélgettünk Indiáról, kulturális kulonbsegeinkrol.
Ők sem vakok. Látják milyen India. Koszos. Hogy kívülről koszos és az emberek tiszták, ez sajnos nem von le szinte semmit abból, hogy mit látsz az utcán.

qkuc 2014.11.18. 14:07:53

@Babette.: Egész jól hangzik, gyerekkoromban ré voltam pattanva a négercsókra, úgy emlékszem többdéle ízű töltelékkel készítették, :).

2014.11.18. 15:25:04

@puhacica: @petrasp: Oke, csajok, peace :). Tenyleg reszben felreertettuk egymast, tehat most unnepelyesen kijelentem hogy szerintem is nagyon nagy kosz van az utcakon Indiaban es ha valaki ezt szova teszi az attol termeszetesen nem rasszista (persze India nagy orszag, egyes helyeken tobb a kosz, mashol kevesebb). A legtobb helyen nincsen szervezett szemetszallitas, igy az embereknek gyakorlatilag nincs mas valasztasuk mint hogy az utcara szorjak a szemetet, ez kb. olyan mint ami Europaban volt a kozepkorban. Annyi a kulonbseg a kozepkorhoz kepest hogy ma mindenki, meg az indiai szegenyek is, rengeteg muanyagot hasznal amit aztan eldob es ez nem bomlik el hanem akarmeddig ott marad az utszelen felhalmozva.

Az indiaiak viszont altalaban kinosan ugyelnek arra hogy a hazuk belulrol tiszta legyen, ez akkor is igaz ha egy viskorol van szo (nyilvan vannak egyeni kivetelek mint mindenhol). Lehetoseg szerint azert is mindent megtesznek hogy tisztan tartsak magukat, ami sokszor joval nehezebb nekik mint egy Nyugaton elo embernek, mivel Indiaban nem magatol ertetodo hogy folyo viz / meleg viz / furdoszoba / mosogep van a lakasokban. Ha hajnalban setalsz Indiaban, hosszu sorokat fogsz latni az utcai kutaknal ahol emberek furdenek hideg vizben, vodrokkel; anyak a kisgyerekekkel allnak sorba stb. Kivancsi lennek, hany europai ember kelne fel minden reggel hajnalban, allna vegig a sort es furdene naponta hideg vizzel. Mielott bevezettek a folyovizet, Europaban sokan csak hetente egyszer vagy meg ritkabban furodtek, mig a legtobb indiai naponta legalabb egyszer furdik, akkor is ha nincs folyoviz a lakasaban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.19. 00:53:12

@házelőtthinta: Álljál lefele. Ha valaki itt biztosan nemérdemli meg, hogz így bánjanak vele, az digger. Kicsit többet tett le az asztalra, de nem hinném, hogy minden kivándorlónál, akár nála is, csak a pénz volt a kizárólagos oka külföldre költözésre.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.19. 00:54:40

@Mirjam2: Mi ket-haromnaponta furodtunk anno, mikor a kutrol hordtuk a vizet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.19. 00:58:22

@Mirjam2: Hat azért valljuk meg, az utcai szemetelés (másoknál a köpködés) elég nagz igénytelenség, akár Indiában van, akár nem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása